Полицията в Бургас издирва 77-годишния Никола Събев

https://www.24chasa.bg/region/article/6281500

Полицията в Бургас издирва 77-годишния Никола СъбевОбластната дирекция на МВР - Бургас издирва 77-годишния Никола Батилов Събев от Бургас, който е напуснал дом си на 8 юни около 09.00 часа и до момента е в неизвестност, съобщиха от полицията. Никола Събев е мъж на видима възраст 80 години, висок е – 170 см, с нормално телосложение, бяла коса, смесено оплешивяване, лицето му е бяло, сбръчкано,

Във Варна се проведе поредния Републикански преглед по пожароприложен спорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=353448

През изминалата седмица Варна бе отново домакин на поредния ХLV Републикански преглед по пожароприложен спорт, научи Moreto.net. Прегледът се проведе на спортните съоръжения на стадион „Локомотив” и събра мнозина привърженици на спорта.

Изключеният от ДПС кмет на Хитрино: Мотивите са измислени

http://dnes.dir.bg/news/dps-kmet-hitrino-25913788

Не съм съгласен с мотивите, с които съм изключен от ДПС, заяви кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който подчерта, че е научил от медиите за това.

Кметът на Горна Малина приветства онлайн платформата на Ивайло Пенчев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/14/2988983_kmetut_na_gorna_malina_privetstva_onlain_platformata/?ref=rss


Горна Малина е първата община, която приветства и ще ползва онлайн платформата за обществени поръчки, която обеща да създаде до Нова година бизнесменът Ивайло Пенчев.

Кметът Ангел Жиланов, който е от партията "Зелените", е заявил, че с радост ще се възползва от услугите й. защото ще ги направи по-прозрачни, а и ще облекчи и работата на администрацията, съобщи председателят на партията Владислав Панев.

Вчера собственикът на...

Календар на събитията в сектор "Земеделие"

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/06/14/2985589_kalendar_na_subitiiata_v_sektor_zemedelie/?ref=rss

Май 2017

4 - 10.05 – Дюселдорф, Германия: Изложение interpack – Опаковъчни машини, опаковъчна техника, машини за сладкарство. Представител на панаира в България: Германо-българска индустриално-търговска камара.

16 - 19.05 - Летището в Стара Загора: Изложение БАТА АГРО - Изложение за земеделска техника. семена, торове и препарати, животновъдство.

17 - 19.05 – Шанхай, Китай: Изложение CRAFT BEER CHINA – Крафт бира (занаятчийско...

Томислав Дончев: Дебатът за бъдещето на Кохезионната политика не трябва да е за приоритети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281492

Томислав Дончев: Дебатът за бъдещето на 
Кохезионната политика не трябва да е за приоритетиДебатът за бъдещето на европейската политика по сближаване трябва да се фокусира не само върху средствата, а преди всичко върху приоритетите - накъде ще се развива Европа след 2020 година. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев във Варшава на срещата на министрите, отговарящи за кохезионната политика в държавите от

Президентът награди Бербатов и Фиго за благородната им кауза

http://frognews.bg/news_136482/Prezidentat-nagradi-Berbatov-i-Figo-za-blagorodnata-im-kauza/

Президентът Румен Радев се срещна с Димитър Бербатов и Луиш Фиго в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Мъж падна във вана с разтвор в завод за метали

https://www.actualno.com/asenovgrad/myj-padna-vyv-vana-s-raztvor-v-zavod-za-metali-news_616978.html

33-годишен мъж е с леки изгаряния в областта на очите след трудов инцидент в завод край Асенoвград. Изпълнявайки задълженията си, той е паднал във вана с „неутрален разтвор“, потвърдиха за Actualno.com от полицията. Сигналът за злополуката в „КЦМ 2000“ АД е подаден тази су

Mulberry отчете забавяне на растежа на продажбите си

http://www.investor.bg/novini/346/a/mulberry-otchete-zabaviane-na-rasteja-na-prodajbite-si-241208/

Представянето на британския производител на чанти контрастира с това на други компании от луксозната индустрия

Двама българи са потърсили помощ след пожара в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-london-25913787

Двама наши сънародници са потърсили помощ от българското посолство във Великобритания след пожара в Лондон.

Рут Колева: Титлата Първа дама не дава автоматично правото върху претенцията за мъдрост

http://frognews.bg/news_136481/Rut-Koleva-Titlata-Parva-dama-ne-dava-avtomatichno-pravoto-varhu-pretentsiiata-za-madrost/

Няма да изпадам в обяснения какво и защо се случи след изявлението на госпожа Десислава Радева, т.нар. Първа дама на републиката, през Facebook профила й вчера по повод ...

Машини гиганти представят на "Стройтех" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6281360

Машини гиганти представят на "Стройтех" в ПловдивГолямо разнообразие на машини гиганти превръща изложбата "Стройтех" в пловдивския панаир в най-големия делови форум за бранша на Балканите. За първи има толкова мащабно представяне на тежка механизация в рамките на международния технически панаир. Неговото тазгодишно издание ще се проведе от 25 до 30 септември.

НОИ изпраща писма на всички, които навършват годините за пенсия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/noi-izprashta-pisma-na-vsichki-koito-navyrshvat-godinite-za-pensiia-241204/

Целта е да се осигури достатъчно време за набавяне на всички необходими документи във връзка с пенсионирането

Съдят ученик в 9-и клас за убийство

http://www.cross.bg/ychenikut-ychenik-obvinyaemiyat-1546006.html

/КРОСС/ Окръжната прокуратура във Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу момче, ученик в 9 клас, за убийство на мъж, извършено от него по особено мъчителен начин. Обвиняемият М. И. е ученик в 9 клас в гимназия в град Бяла Слатина. Установено е, че момчето често контактувало с лица от криминалния свят и много често злоупотребявало с алкохол. Изяснено е, че на 19 януари 2017 г. в село Попица, област Враца, обвиняемият, заедно с негов приятел, си купили бира и решили да посетят техния съселянин 57-годишния М. М., по прякор "Мечо". Мъжът приел момчетата в дома си, където тримата първоначално спокойно разговаряли за пребиваването на стопанина в Гърция. По-късно, когато бирата свършила, обвиняемият и М. М. започнали да консумират ракия. Около 22 ч. 57-годишният мъж станал да танцува, при което хванал подсъдимия за дрехите го разтърсил. Младежът се ядосал и посегнал към една празна чиния, с която ударил М. М. по главата. След това ученикът замерил М. М. с още две чинии, които се счупили. В резултат на ударите пострадалият се свлякъл на дивана, като от главата му започнала да тече кръв. В този момент ученикът взел кухненски нож и с него нанесъл шест удара в областта на шията на 57-годишния мъж. След извършването на убийството обвиняемият си тръгнал от къщата, като заключил катинара. Той изхвърлил ножа в двора, където бил навалял сняг. След това момчето се прибрало и заспало

Раниха конгресмен при стрелба на тренировка по бейзбол в САЩ

https://offnews.bg//sviat/raniha-kongresmen-pri-strelba-na-trenirovka-po-bejzbol-v-sasht-658163.html

Конгресменът републиканец от Луизиана Стив Скалийз и негови сътрудници са били простреляни на бейзболен стадион в Александрия, Вирджиния.

Инцидентът е станал по време на тренировка по бейзбол. Скалийз и сътрудниците му тренирали за благотворителен бейзболен мач.

Нападателят е стрелял с полуавтоматично оръжие и е произвел между 50 и 100 изстрела, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

51-годишният Скалийз е прострелян в крака. Състоянието му е стабилно. Ранени са поне петима души, сред които двама от охраната на конгресмена. 

Стрелецът е задържан и не представлява опасност, обявиха властите. 

Ройтерс уточнява, че в тренировката са участвали между 15 и 25 депутати. 

От Белия дом обявиха, че президентът Доналд Тръмп е бил уведомен за стрелбата. 

Моника Панайотова става заместник-министър за Българското председателство на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=353460

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Моника Панайотова за заместник-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.net. Моника Панайотова е била член на Европейския парламент в периода декември 2012 - юли 2014 г.

"Лукойл" инвестира в нов високотехнологичен цикъл у нас

http://clubz.bg/55127-lukojl_investira_v_nov_visokotehnologichen_cikyl_u_nas

Мерки за развиване на производства на руската "Лукойл" в България и възможни бъдещи инвестиции на компанията в енергийния ни сектор е обсъдил с ръководството на компанията и на българското й поделение президентът Румен Радев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В работната среща на "Дондуков" 2 са участвали президентът на "Лукойл" Русия Вагит Алекперов, вицепрезидентът Вадим Воробьов и ръководителят на "Лукойл - България" Валентин Златев.

Тримата са потвърдили пред държавния глава намеренията на компанията да развива своето трайно присъствие на българския пазар и да завърши нов високотехнологичен цикъл, който „ще допринесе за утвърждаването на България като ключов експортен център в региона“, пише в съобщението, без да се уточнява на каква стойност е инвестицията.

На срещата са били обсъдени мерките за развиване на производствата в България и възможните бъдещи инвестиции в енергийния ни сектор, които имат реален потенциал да повишат конкурентоспособността и данъчните постъпления за страната ни, включително и корпоративните.

„Българската държава подкрепя инвестициите в технологии и производства, които се реализират в условията на прозрачност и при спазване на националното и европейското законодателство“, е заявил Радев. 

„Оценяват се и високо тези партньори, които работят при стриктно зачитане на екологичните стандарти и развиват дейността си при висока данъчна дисциплина“, е отбелязал Радев. 

Полицай от Стамболийски с условна присъда за 450 лв. рушвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281451

Полицай от Стамболийски с условна присъда за 450 лв. рушветШест месеца лишаване условно постанови пловдивския окръжен съд за полицай от РУ-Стамболийски. Димитър Чумпов бе оправдан по обвинението, че е предоставил на свой познат служебна информация за лица с криминални прояви. Чумпов обаче бе признат за виновен за вземане на рушвети. Според събраните доказателства това е станало на 3 декември 2014 г.

Онкоболен съди България в Страсбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281471

Онкоболен съди България в СтрасбургДело срещу България заведе в Страсбург асеновградчанинът Николай Иванов, който страда от рак на дебелото черво. В жалбата си той посочва, че здравното министерство е отказало да покрие стойността на специалната ваксина с дендритни клетки, която му е приготвена и поставена в Испания. Лечението струва 25 000 евро.

Ръст на индустриалното производство в еврозоната и ЕС през април

http://econ.bg/Новини/Ръст-на-индустриалното-производство-в-еврозоната-и-ЕС-през-април_l.a_i.744049_at.1.html

През април 2017 година индустриалното производство в еврозоната и ЕС се повиши за втори пореден месец, показват данни на Евростат. Индустриалното...

Двама души загинаха след експлозия в магазин в Анкара

https://www.actualno.com/balkani/dvama-dushi-zaginaha-sled-eksplozija-v-magazin-v-ankara-news_616975.html

Най-малко двама души загинаха, а трима други са ранени след експлозия в магазин за резервни части за автомобили в турската столица Анкара, съобщи турският в. „Хюриет“. Съобщава се и за един човек, който е в неизвестност. Експлозията е причинила и пожар в търговското съоръжение, което се намира в квартал Енимахала. Свидетели съобщават, че мястото е покрито с дим. Изпратени са пожарни автомобили и линейки на спешна помощ. Към момента все още не са известни причините за инцидента.

Гърция няма да позволи на Македония да влезе в ЕС и НАТО под временно наименование

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-njama-da-pozvoli-na-makedonija-da-vleze-v-es-i-nato-pod-vremenno-naimenovanie-news_616974.html

Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас отхвърли възможността Атина да позволи на Македония да се присъедини към Европейския съюз и НАТО под временно наименование, предава информационната агенция „Мета“. „Сега Македония иска да бъде член на повече

Лиляна Павлова: Искам пълен одит на НДК

//dariknews.bg/regioni/varna/liliana-pavlova-iskam-pylen-odit-na-ndk-2030538

Освен от прокуратурата и ДАНС, разходването на средства за ремонт на НДК във връзка с председателството ни на Съвета на ЕС ще бъде проверено и от Агенцията за държавна финансова инспекция и Централния инспекторат към Министерски съвет.  На дружеството ще бъде направен пълен одит. Ако бъдат открити

Бързо производство за десетокласник, пребил свой съученик

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/byrzo-proizvodstvo-za-desetoklasnik-prebil-svoj-syuchenik-2030427

Бързо производство за нанасяне на телесна повреда е започнато в РУ – Свищов срещу 16-годишно момче. Десетокласникът ще отговаря за жестокия побой над свой съученик. Кървавата драма се разиграла в 13,58 часа във вторник. В злополучния ден в полицията в крайдунавския град е

Варна ще бъде част от Българското председателство на Съвета на ЕС

//dariknews.bg/regioni/varna/varna-shte-byde-chast-ot-bylgarskoto-predsedatelstvo-na-syveta-na-es-2030540

Варна ще бъде домакин на редица важни срещи във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС догодина. Това съобщи в морската столица ресорният министър Лиляна Павлова.

В края на юни 2018-та градът ще събере министрите с ресор туризъм. Заседанието на работната група по конкур

Звездите от мача на Бербатов се стягат и за "трето полувреме"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zvezdite-ot-macha-na-berbatov-se-stiagat-i-za-treto-poluvreme-2030539

Звездите, които ще вземат участие в демонстративния благотворителен мач, организиран съвместно от фондациите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго, ще се насладят и на нощния живот в София след края на спортното мероприятие.

Футболните знаменитости ще посе

Левски шокира с трансфер на анонимник от втора дивизия

https://offnews.bg//futbol/levski-shokira-s-transfer-na-anonimnik-ot-vtora-divizia-658162.html

В Левски похвално връщат свои юноши, но поредният нов меко казано шокира. Халфът Васил Панайотов пристигна за прегледи и  ще бъде седмото ново попълнение през това лято. Със сигурност той не говори нищо на повечето фенове. 

26-годишният Панайотов, който е юноша на "сините",  утре сутринта ще направи допълнителни тестове и ще подпише за три години.

Той идва на Герена със свободен трансфер от полския втородивизионен Стал Миелец, за който записа 15 мача през пролетта с 6 асистенции.

Панайотов ще се присъедини към лагера на столичани в Правец, където ще се готви с останалите нови футболисти в състава Иван Горанов, Александър Любенов, Жуниор Мапуку, Георги Ангелов, Антонио Вутов и Серджиу Буш.

Панайотов имаше оферти от Дунав Русе и от Локомотив Пловдив. В кариерата си плеймейкърът е играл още за Берое, Пирин Гоце Делчев и Банско, а в чужбина се е състезавал за Завиша Бидгошч (Полша) и Агиа Напа (Кипър).

Мъж налага жена, докато седи в колата си (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/crime/myj-nalaga-jena-dokato-sedi-v-kolata-si-video-news_616972.html

В YouTube се разпространява видео, на което се вижда как мъж удря жена, която стои в колата си до зала "Универсиада" в София. Видеото е качено от профил с име Цветелина Стоянова, а в описанието на клипа пише следното: "По незнайни причини и още по-незнайна предистория този побесня

Условна присъда за бежанците, опитали да преминат ГКПП „Гюешево” нелегално

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281459

Условна присъда за бежанците, опитали да преминат ГКПП „Гюешево” нелегалноУсловни присъди получиха петима афганистанци, заловени при опит да преминат държавната граница на ГКПП „Гюешево”, предаде „Фокус”. Петимата чуждестранни граждани, от които двама непълнолетни, една жена и двама мъже, сключиха споразумение с Районна прокуратура – Кюстендил, чрез което се признават за виновни по повдигнатото им обвинение.

Утре по Черноморието ще има краткотрайни валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=353427

През нощта над страната ще има разкъсана, над източните и западните райони купеста облачност и на отделни места там ще превали. Възможни са и гръмотевици. До сутринта над по-голямата част от страната ще се изясни. Над Черноморието ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Пет съвета за повишаване на продуктивността от Дейвид Алън

https://offnews.bg//psihologia/pet-saveta-za-povishavane-na-produktivnostta-ot-dejvid-alan-658161.html

Читателите, които се интересуват от управление на времето и продуктивността, може би са запознати с известното правило на двете минути – мощен инструмент за по-ефективен контрол върху времето. А добрата новина за българската аудитория е, че това лято ще има възможността да слуша на живо създателя на този популярен принцип.

Лекцията на Дейвид Алън ще се проведе на 11 юли, в Интер Експо Център, София. Събитието ще бъде под мотото „Да свършиш работата“ (Getting Things Done). Това е и заглавието на бестселъра на Дейвид Алън, който вече повече от 10 години е сред най-четените книги, посветени на личностното усъвършенстване в световен мащаб.

Дългогодишен консултант по управление на времето и автор на няколко бестселъра в тази област, Дейвид Алън е създател на редица програми за увеличаване на продуктивността, използвани от стотици организации, включително компании от класацията Fortune 500 и правителствени институции. В основата на създадените от него програми е методът Getting Things Done и правилото на двете минути. То може да се сведе до следното: ако установим, че една задача може да бъде свършена за две минути или по-малко, по-добре да го направим веднага, защото ще ни отнеме повече време вместо това да я планираме и преглеждаме отново.

През годините предизвикателствата към управлението на времето се променят, под влиянието на нови технологии като електронната поща, социалните мрежи и т.н. Съветите на Дейвид Алън обаче си остават също толкова актуални, колкото и преди 15 години, помагайки на хиляди хора да поемат контрол над своя живот и времето си.

Лекцията му в София ще бъде организирана от Семинари Инсайт и ще е насочена към мениджъри и собственици на фирми, независими консултанти, ИТ специалисти, ръководители от средно ниво, дизайнери, маркетинг и ПР практици, финансисти и счетоводители. До 5 юни цената на единичния билет за събитието е 60 лв., а на двоен билет - 110 лева.

Повече информация може да видите тук

Пет съвета за повишаване на продуктивността от Дейвид Алън

Дейвид Алън е световно известен лектор и специалист по продуктивност и управление на времето. Той е автор на бестселъра „Да свършиш работата“ (Getting Things Done), който вече повече от 10 години е сред най-четените книги, посветени на личностното развитие в световен мащаб. Дейвид Алън идва в София по покана на Семинари Инсайт и ще проведе уъркшоп за всички желаещи на 11 юли, в Интер Експо Център, София. До 5 юни билетите за събитието са на промоционална цена от 60 лв., която е много по-достъпна, в сравнение със стандартните цени за лекциите на експерта в други страни по света. В следващите редове ще ви запознаем с пет от най-значимите принципи, използвани от Дейвид Алън за управление на времето и повишаване на продуктивността.

Заложете на естествения модел за планиране

Без значение дали ни предстои работна среща, интимна вечеря с представител на противоположния пол, или примерно се разхождаме в гората и срещаме мечка, при всички случаи ние започваме да планираме. Нашият мозък е машина за планиране, то е заложено в нас и ни се отдава съвсем естествено, убеден е Дейвид Алън. От векове с планирането е било свързано оцеляването на човечеството и то е съхранено в нашите гени.

Експертът нарича този процес естествен модел за планиране и дефинира пет фази, включени в него: определянето на цел, визия за постигането на целта, генерирането на идеи, които могат да ни отведат там, тяхното структуриране и пристъпването към действие. Всичко това се случва естествено в нашия мозък и затова, според Дейвид Алън е изключително странно, че организациите често подхождат по обратния ред – те първо пристъпват към действие, после към структуриране, след това търсят нови идеи и накрая наемат консултанти, които да им помогнат да определят своята визия и цел. Затова съветът на експерта е да не се съпротивляваме срещу естествения модел за планиране, защото въпросът не е дали ще се върнем към него и ще го използваме, а кога ще се случи това.

Правилото на двете минути

Дейвид Алън е най-известен в бизнес средите със своето правило на двете минути – мощен инструмент за повишаване на ефективността и постигане на по-добри резултати за по-кратко време. Това правилото гласи: ако установим, че дадена задача може да бъде свършена за две минути или по-малко, е най-добре да я направим веднага, вместо да я планираме за в бъдеще. Причината е, че нейното планиране, преглеждане и организиране след това ще отнеме повече време и няма да е ефективно.

Да освободим съзнанието си

Един от ключовите съвети на Дейвид Алън е да се стремим да освободим съзнанието си от абсолютно всичко, за да можем да генерираме нови идеи и да отключим своята креативност. Според него, една от най-големите грешки които правим, е да си мислим, че имаме нужда от повече свободно време, докато всъщност се нуждаем от повече свободно пространство, за да останем фокусирани. Когато самият Дейвид се мести в Амстердам, в процеса на преместването се освобождава от голяма част от своите физически притежания. Причината е, че според него увеличаващият се брой предмети около нас също би могъл да допринесе за усещането за претрупаност в живота ни.

Празната имейл кутия

Идеята за поддържане на абсолютно празна кутия на електронната поща става все по-актуална в забързаното ни и доминирано от технологиите ежедневие. Според Дейвид Алън в случая не става въпрос толкова за броя на писмата в пощата ни, колкото за степента ни на толерантност към това колко необработени задачи имаме. Друг полезен съвет, който той дава във връзка с електронната поща, е да не преглеждаме имейла си поне час и половина преди да си легнем – отново с цел да освободим своето съзнание.

Бързо взимане на решения

Запитан кой е най-добрият съвет, който може да даде за по-висока продуктивност, Дейвид Алън отговаря: да взимаме бързо решение за следващото си действие по даден въпрос. Той е убеден, че когато се научим да взимаме ефективно такива оперативни решения, нещата ще се променят осезаемо.

Ветеринари обясниха какво означават движенията на котешката опашка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6281437

Ветеринари обясниха какво означават движенията на котешката опашкаКотките са пословично потайни животни. Американски ветеринар обаче каза, че движението на опашката им разкрива доста добре настроението и намеренията им, съобщи в. "Дейли мейл", предаде БТА. Мърдащата опашка, например, означава, че котката е нервна и е нащрек. В това състояние тя може да е агерсивна и не трябва да бъде докосвана.

Дирената от Холандия за убийство българка: Видях всичко, но не съм аз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281433

Дирената от Холандия за убийство българка: Видях всичко, но не съм азТрима мъже завързали със свински опашки 65-годишен холандец, измъчвали го заради дрога "Бях там, видях всичко, но с пръст не съм докоснала човека. Бяха трима мъже, исках да съобщя на властите, но ме заплашиха. Съгласна съм да бъда доброволно предадена на холандските власти". Това заяви преди минути в Бургаския окръжен съд 21-годишната Красимира

Вместо по-високи пенсии стихове в парламента: "Партията нагла, арогантна и особено крадлива"

https://offnews.bg//politika/vmesto-po-visoki-pensii-stihove-v-parlamenta-partiata-nagla-arogant-658140.html

Предложението на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г. чрез промени в Кодекса за социално осигуряване провокира нов скандал в парламента. 

По време на дебата социалистите бяха нападнати от ГЕРБ и Патриотите. 

Предложението да бъдат преизчислени пенсиите защити лидерът на БСП Корнелия Нинова: "БСП е последователна в политиката за преизчисляване на пенсиите, правили сме го през 2008 г., това е и наше предизборно обещание. 1.3 милиона пенсионери или 60% от всички пенсионери в България са с пенсии под границата на бедност", каза тя. 

Николай Александров от Обединени патриоти обвини БСП в популизъм, тъй като в миналия парламент не са подкрепили увеличаване на минималната пенсия на 300 лв., а сега предлагат преизчисляване. "Крадете идеите на Обединени патриоти", каза Александров. 

ГЕРБ в лицето на депутата Спас Гърневски реагира още по-остро със стихове: "Наглост. Арогантност и популизъм".

Гърневски обясни, че БСП не са предложили откъде да дойде увеличението на пенсиите, но бързо намери начин как да се случи това и започна да рецитира свой стих, посветен на БСП: "Аз ще предложа – мобилизирайте бившата червена номенклатура да върне заграбеното от българския народ и пенсиите ще скочат двойно":  

"Партията вее демагогски знамената, че е честна, социална, справедлива,

но поразровиш ли и ти делата, ще видиш,

че е нагла, арогантна и особено крадлива". 

Депутатът от БСП Манол Генов отговори от трибуната, че не е на "литературна вечеринка" и обясни: "Хората нямат пари да се качат на автобуса, за лекарства, да си купят дърва и тази част на залата ги унищожава (сочейки ГЕРБ). 

След тези думи заседанието на парламента за днес приключи без предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите да бъде гласувано. 

Благоевград и Перник получиха безвъзмездно над 190 хил. лв. за чистотата на въздуха

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/14/2988975_blagoevgrad_i_pernik_poluchiha_bezvuzmezdno_nad_190/?ref=rss


Благоевград и Перник ще получат 191 834 лв. по оперативна програма "Околна среда 2014-2020" за подобряване на чистотата на въздуха. Договорите за безвъзмездна финансова помощ бяха подписани днес от министъра на околната среда и водите Нено Димов и зам.-кмета на Благоевград Зорница Кралева-Тончева и кмета на Перник Вяра Церовска, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Двете общини ще трябва да разработят програми за намаляване на замърсителите и постигане...

Съюзът на съдиите сезира ЕК за "престъпна кампания" на "Труд" срещу магистрати

http://www.mediapool.bg/sayuzat-na-sadiite-sezira-ek-za-prestapna-kampaniya-na-trud-sreshtu-magistrati-news265252.html

Съюзът на съдиите в България (ССБ) обяви в сряда, че ще сезира Европейската комисия (ЕК) и редица международни съдийски организация заради публикация във в. "Труд" от 12 юни. В нея е изнесена част от лична електронна кореспонденция между членове на ССБ по повод информацията, че шефове на съдилища са раздавали на редовите съдии листчета с имената на седем кандидати за членове на ВСС, които да бъдат подкрепени.   Информацията за "листчетата" бе обявена от Калин Калпакчиев пред съдебния съвет. По-късно тя бе потвърдена от съдии, които се кандидатираха за членове на новия ВСС. Един от кандидатите Емил Дечев обяви, че е виждал листчетата. Той спомена, че те са давани в множество съдилища, включително Софийския районен съд.   Съюзът на съдиите напомнят по случай публикацията във в."Труд", че нарушаването на тайната на личната кореспонденция е престъпление.   "Друго престъпление е неоторизираният достъп до данни, съхранявани в компютърна система. Така съдържащата събрани по противозаконен начин части от лична кореспонденция публикация е използвана за атака срещу член на ВСС (Калпакчиев – б.р.), поискал обсъждане на информация за оказвано нередно въздействие върху съдии по повод предстоящия избор на членове на следващия състав на ВСС. Информация, с каквато обявиха, че са запознати и кандидати, участващи в кампанията за избора при проведеното на 10 юни 2017 г. тяхно изслушване от Общото събрание на съдиите", се казва в отвореното писмо на ССБ.   В него се посочва още, че материалът явно е координиран с представители на съдебната власт. Вестник "Труд" използва и декларация на съдии от Благоевградския регион, която е неоткриваема на сайтовете на съдилищата, нито е разпространена в медиите преди "Труд" да пусне откъси от нея.   "Използването на противозаконни средства при тези атаки налага ангажирането на институциите на българската държава, а не оказване на мълчаливо или явно съдействие на представители на тези институции към ескалиращата всекидневно координирана медийна кампания. Доколкото обаче посочената, добила вече и престъпен характер, кампания не среща дължимия отговор от компетентните български институции, намираме за необходимо да се обърнем и към Европейската комисия, като партньор на страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи", казват от съдийската организация.   ССБ допълва, че негативната кампания в част от медиите спрямо отделни съдии и членове на ВСС продължава от много дълго време.   "В продължение на месеци, почти всекидневно, във вестник "Труд" и група от еднотипни издания, бяха публикувани десетки статии, "анализи" и "мнения", почти всички неподписани, в които отделни магистрати и ССБ бяха обвинявани в подривна и противодържавна дейност, съпричастност към измислени сценарии, отговорност за самоубийството на наш колега, обслужване на корупционни схеми. Нищо от това не беше доказано. Освен с неверни клеветнически твърдения, същите публикации изобилстваха и с квалификации, засягащи личното и професионално достойнство на български съдии", се казва в позицията на ССБ.   В нея се допълва, че български институции не само не са защитили магистратите, но и са подкрепяли тази кампания.   "Нееднократно медийните атаки бяха координирани с действия или изявления на висши представители на съдебната, изпълнителната и законодателната власт, засягащи определени съдии и съдилища, поддържащи конспиративните и останали напълно недоказани теории за партийна обвързаност и абсурдни сценарии. Членове на ВСС и различни водещи политици предпочитаха именно издания от групата, разгърнала кампанията за свои медийни участия. Не може да се нарича правова държава тази, която търпи беззакония спрямо собствените си съдии", завършва отвореното писмо на Съюза на съдиите.

Антон Карачанаков остава в "Берое"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6281452

Антон Карачанаков остава в "Берое""Берое" (Стара Загора) ще успее да задържи един от основните си футболисти през пролетта на изминалия сезон - Антон Карачанаков. Футболистът е собственост на полския "Краковия". Ръководствата на "зелените" и "Краковия" са постигнали договорка крилото да остане под наем в Стара Загора и за следващия сезон.

Очаква се по-слаба от миналогодишната житна реколта

http://www.mediapool.bg/ochakva-se-po-slaba-ot-minalogodishnata-zhitna-rekolta-news265251.html

След миналогодишния рекорден от 1980 г. насам добив на пшеница, през 2017 г. житната реколта се очаква да е по-слаба, стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, който откри жътвата в сряда в Карнобат. Прогнозата за тазгодишния добив на пшеница е за над 5 млн, тона, което е добра реколта, гарантираща зърнения баланс на страната, каза Добрев, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство. За сравнение през 2016 г. ожънатото  жито бе 5.6 млн. т, качеството му бе по-добро от предходната година. Сега Добрев изнесе данни за засети 11 милиона дка с пшеница и 1. 3 млн. дка с ечемик.  Прогнозата за реколтата от ечемик е в рамките на миналогодишния добив. Зам.-министърът допълни, че има засети и 62 хил. дка ръж, 153 хил. дка тритикале и над 1.650 млн. дка маслодайна рапица. Добрев обясни, че данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро. Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната - и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, смята заместник-министърът. Към настоящия момент остатъкът от пшеница от миналогодишната реколта е около 343 хиляди тона, като се очаква към 30 юни 2017 г. преходният остатък от пшеница от реколта 2016 да бъде 270 000 тона с приспаднатото потребление дотогава. Това е добра база за старта на новата реколта, посочи зам.-министър Добрев. Той допълни, че преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 200 тона, а наличната рапица - 32 600 тона. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 000 тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 милион тона.

Моника Панайотова е зам.-министърът на Българското председателство на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281430

Моника Панайотова е зам.-министърът на Българското председателство на ЕСМинистър-председателят Бойко Борисов назначи Моника Панайотова за заместник-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, съобщиха от пресслужбата на министерски съвет. Моника Панайотова е била член на Европейския парламент в периода декември 2012 - юли 2014 г., а преди това – и депутат в 41-ото Народно събрание.

Европа няма намерение да се отказва от Парижкото споразумение

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropa-niama-namerenie-da-se-otkazva-ot-parijkoto-sporazumenie-241191/

Без спешни мерки редица островни държави няма да могат да бъдат спасени, посочи президентът на Маршаловите острови Хилда Хайне

Изменя се Класификаторът на длъжностите на военнослужещите

http://www.moreto.net/novini.php?n=353450

Правителството одобри на днешното си заседание промени Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Предвижда се измененията да влязат в сила от 01.

Ципрас поднови призива си към кредиторите за облекчаване на гръцкия дълг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281421

Ципрас поднови призива си към кредиторите за облекчаване на гръцкия дългМинистър-председателят на Гърция поднови призива си към международните кредитори за постигане на споразумение за облекчаване на гръцкия дълг, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В материал, написан за френския вестник "Монд" и германския "Велт", Алексис Ципрас отбелязва, че споразумението за дълга на Гърция,

БНТ ще получи 7.6 млн. лв. за отразяване на българското председателство

http://econ.bg/Новини/БНТ-ще-получи-7-6-млн-лв-за-отразяване-на-българското-председателство_l.a_i.744047_at.1.html

Българската национална телевизия ще получи общо 7.6 млн. лв. за да осигури медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията по време на...

Фен заложи жена си за победа на Юве, загуби я

https://offnews.bg//izvan-terena/fen-zalozhi-zhena-si-za-pobeda-na-iuve-zagubi-ia-658159.html

Феновете в Зимбабве явно са доста запалени и по европейския футбол. Буквално са готови на всичко, разказва история на местен вестник.

Двама приятели седнали заедно в бар да гледат финала в Шампионската лига и започнали да спорят: Юве или Реал. 26-годишният Чарлс Ямбая заложил на Ювентус. 30-годишният Юджийн Гумбо обаче размахал банкноти за Реал.

Ямбая нямал кеш и заложил 22-годишната си съпруга Каролин Шумба. По същото време дамата била в семейния дом и си нямала идея, че ще я "вържат" срещу 500 долара.

След размазващото 4:1 щастливият Гумбо пожелал да си прибере печалбата. Ямбая се оказал истински мъж на думата и дал зелена светлина.

Госпожа Шумба обаче не останала особено впечатлена. Тя избягала в дома на леля си, като последната алармирала полицията.

Съдът е взел решение да глоби и двамата мъже. Феновете обявили в своя защита, че са били пияни и не са мислели с главите си. В материала не се съобщава дали Шумба се е върнала при Ямбая.

Джейми Оливър предложи безплатна храна на засегнатите от пожара в Лондон

https://offnews.bg//sviat/dzhejmi-olivar-predlozhi-bezplatna-hrana-na-zasegnatite-ot-pozhara-v-l-658158.html

Известният британски готвач Джейми Оливър предложи безплатна храна на засегнатите от пожара в Лондон. 

Най-малко шестима са загинали, а 74 са ранени при пожара. Очаква се броят на жертвите да се увеличи.

Повече от 100 семейства пък са засегнати от трагедията, като са изгубили цялата си покъщнина.

Джейми Оливър обяви решението си в Инстаграм. 

"До всички 100 семейства, засегнати от този ужасен пожар в "Тренфел тауър" в Нотинг хил днес, добре дошли сте в ресторанта ми, където ще ви нахранят и напоят. Намираме се в Уестфийлд, точно зад ъгъла. Храната и напитките са безплатни, така че просто отидете и говорете с моя мениджър Хуан и ние ще ви дадем малко любов. Нашите мисли, любов и молитви са за всички жетви на пожара", написа Оливър в Инстаграм.

Решението на Джейми Оливър беше посрещнато с поздравления от потребителите на социалната мрежа. 

Заради успехи срещу контрабандата - няма хора за КАТ и митниците

http://clubz.bg/55126-zaradi_uspehi_sreshtu_kontrabandata_nqma_hora_za_kat_i_mitnicite

"Няма кандидати вече за катаджии и митничари, не може да попълним бройките. Сиреч, колкото повече в борбата с контрабандата сме успешни, толкова най-търсени преди години професии, които се уреждаха с връзки, сега не могат да съберат кандидати. Ето, Радев (вътрешният министър Валентин Радев - б.р.) да каже за КАТ колко са."

Това заявава пред министрите си преди редовното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов. Това става малко след новината, че в съвместна акция на прокуратурата, ДАНС и ГДБОП са арестувани 23-има души, след които цяла смяна митничари на КПП "Кулата".

 
Министър Радев потвърждава "заключението" на Борисов, че откакто се работело за пресичане на контрабандата и по правила, мераклиите да работят в КАТ намалели - особено с въведжадено на заснемане на проверките, които се правят на шофьори.

По адрес на митниците и новината за новата портия арести, Борисов казва:

"Продължават със схемите; мине не мине месец – арести. Отделно - двойно претоварени ТИР-ове, след това чупят пътищата, а виждате какви пари се събират на ден. Няма да ги оставим на мира! Куп мерки сме набелязали с Емил Караниколов, с Министерството на финансите, на вътрешните работи, с Института по метрология, Агенцията по метрология, данъчните. Вече има нова наредба. Законът трябва на 15-и да е качен на сайта. Нов софтуер, който да гарантира да не се манипулират показанията. От всички КПП-та изнасяме видеонаблюдението в контрабандния център; там, където се саботира, доподменяме за още по-голяма регистрация с камери, GPS системи... Така че, по темата контрабанда, по тези схеми или ще надделем или само можем да си приказваме на тази тема."

Не става съвсем ясно какъв е този нов законопроект, но се разбира, че битката с контрабандата ще се изнесе в нов център, явно обединен.

Борисов открито критикува бившия служебен министър на финансите Кирил Ананиев, който от години, а и в момента е зам.-министър на финансите - тоест заместник и на Владислав Горанов:

"Днес вече мога да ви кажа, че в двата месеца на служебното правителство, когато министър беше Ананиев, приходите бяха със стотина милиона надолу. Днес вече агенциите, Министерството на финансите докладват, че отново сме свили контрабандата и това са докладите, които идват от независимите проверяващи системи".

Премиерът съобщава още, че в петък министри и кметове започват разговори за кадастрите на общините. Ще се търси вариант за облекчение на 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пък е "инструктирана" да се направи проверка и реорганизация на консулските служби на България, след като миналата седмица имаше опашки в консулството в Лондон. 

"Те затова са създадени консулските служби – да оказват съдействие на нашите сънародници, които имат нужда на място, в чуждата държава да им помогнат, а не да ги превръщат в заложници, да седят на с часове на опашки и да хабят нерви. Не служителят в консулската служба, а гражданинът, който е отишъл там, е нашият приоритет. И този начин на мислене ще се промени", казва още Борисов.

Още два района във Варна останаха без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=353459

Още няколко района във Варна останаха без вода заради авария, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето кои са засегнатите места: - част от ул."Св.Св.Кирил и Методий", висока зона кв."Аспарухово" и местност Боровец до около 20 ч.

Край на таксите за роуминг от днес

http://clubz.bg/55125-kraj_na_taksite_za_rouming_ot_dnes

Смартфонът Galaxy S5 ще може да се блокира дистанционно, ако бъде откраднат.

Таксите за роуминг в рамките на Европейския съюз престават да съществуват от днес.

Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома. 

Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота им. Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и най-осезаемите постижения на ЕС. През последните 10 години нашите институции работиха усилено съвместно, за да поправят тази пазарна неефективност. При всяко преминаване на граница в ЕС по празници, за работа, следване или просто на кратко посещение европейските граждани внимаваха как използват своите мобилни телефони и се притесняваха от високи телефонни сметки заради таксите за роуминг. Отдавна чакахме този ден и мнозина се потрудиха той да настъпи“, се казва в съвместно заявление на председателя на ЕП Антонио Таяни и шефа на ЕК Жан Клод Юнкер. 

„ЕС успя да намери точния баланс между премахването на роуминга и необходимостта националните абонаментни пакети за мобилни услуги да запазят своята конкурентоспособност и привлекателност. Операторите разполагаха с 2 години да се подготвят за този ден и сме уверени, че те ще се възползват от възможностите, които предлагат новите правила в полза на своите клиенти. Премахването на таксите за роуминг е в основата на цифровия единен пазар на ЕС и е нова стъпка към изграждането на единно и устойчиво европейско цифрово общество, достъпно за всички наши граждани“, допълни Таяни. 

Промяната на цените се въвежда автоматично и не се налага потребителите да преподписват договора си или да сменят абонаментния план. 

Ако в плана има неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, абонатът ще може да се обажда на всеки номер в страните от ЕС без ограничения и допълнителни таксувания. 

Ако има ограничен брой минути, телекомът ще таксува за всяка допълнителна минута разговор съгласно абонаментния план в България. Същото важи и за обажданията към други оператори. 

С изпращането на SMS-и нещата стоят по същия начин като с разговорите, а входящите обаждания и получаването на съобщения ще са безплатни от 15 юни. 

Европа се приближава към пълно отпадане на роуминга

Въпросът с ползването на мобилен интернет е малко по-сложен. 

Ако в плана има включени национални мегабити, те ще могат да се ползват и в ЕС, но са възможни ограничения, за които компаниите трябва да уводомят абонатите си. 

Ако, докато е в чужбина, клиентът се обажда на номер извън т.нар. Зона ЕС, която включва и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, това ще се таксува като роуминг към трета държава по съответната тарифа.

Ако клиентът е в България и звъни на мобилен номер в държава в ЕС, това НЕ е роуминг, а международно обаждане и също се таксува по съответния план. 
 

Юристи искат оставката на Цецка Цачева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/14/2988966_juristi_iskat_ostavkata_na_cecka_cacheva/?ref=rss


Юристи са организирали петиция с искане за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева заради "възгледите Ви за разделението на властите и тяхното взаимно възпиране, за върховенството на закона и независимостта на съда, изглежда, не съответстват в пълна степен на смисъла, който съвременното демократично общество придава на тези понятия".

Писмото е отправено до Цачева и към сряда по обед то е подписано от над 10 юристи, като сред тях са Здравка Калайджиева,...

Започва четвъртият сезон на семейни съботи в музея в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6281410

Започва четвъртият сезон на семейни съботи в музея в Горна ОряховицаОт 17 юни стартират новите издания на „Семейни съботи в музея” в Исторически музей – Горна Оряховица. Фамилните занимания ще продължат през целия летен сезон до 9 септември. Проектът срещна много почитатели през последните години, когато малки и големи посетители преоткриваха традициите и историята на родния край.

В Белгия осъдиха родители на дете,починало заради алтернативно хранене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281409

В Белгия осъдиха родители на дете,починало заради алтернативно храненеСъд в Белгия призна за виновни двама родители за съучастието им в смъртта на тяхно бебе, починало от недохранване и дехидратация, тъй като бащата и майката били привърженици на алтернативното хранене, предаде Асошиейтед прес. Съдът в град Дендермонде, провинция Източна Фландрия, определи присъди от по 6 месеца затвор условно за двамата родители

Варна ще е домакин на 4 важни събития от българското председателство на ЕС

http://www.barometar.net/88820/

Варна ще е домакин на 4 важни събития в рамките на българското председателство на Европейския съвет. Това съобщи ресорният министър Лиляна Павлова на брифинг в морската столица. Те ще са през юни 2018-а, в края на българското председателство, когато трябва да се отчетат и резултатите, информира chernomore.bg На 14 юни ще е срещата на министрите […]

Искат близо 1,2 милиона лв. за нов мост до великотърновското село Шемшево

https://www.24chasa.bg/region/article/6281304

Искат близо 1,2 милиона лв. за нов мост 
до великотърновското село ШемшевоОбластната комисия за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решения по целесъобразността на постъпили искания от общини за предоставяне на средства от републиканския бюджет чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, днес проведе редовно заседание.

Арестуваха варненец с 14 пакетчета амфетамин

http://www.moreto.net/novini.php?n=353422

36-годишен варненец бе арестуван с 14 пакетчета амфетамин, съобщиха от МВР за Moreto.net Мъжът бил задържан в понеделник около 1 часа на бул. "Владислав Варненчик". Органите на реда решили да направят проверка на мъжа и у него намерили пакетчетата с производно на амфетамин, с общо тегло от 1.

Топ 10 на училищата след матурите

http://dnes.dir.bg/news/maturi-mon-uchilishta-klasatzia-izpiti-bel-25913619

Резултатите от държавните зрелостни изпити по повечето предмети са по-високи от миналогодишните. С най-висок резултат по БЕЛ е 91-ва Немска езикова гимназия.

Майка хвърли бебето си от 10-ия етаж на горящата сграда в Лондон, спасиха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281296

Майка хвърли бебето си от 10-ия етаж на горящата сграда в Лондон, спасиха гоОчевидка на огромния пожар в Лондон описа пред изданието "Ивнинг стандарт" шокираща сцена. Самира Ламрани разказа как е видяла майка да хвърля бебето си от 10-ия етаж на горящата сграда в Лондон. "В своята паника жената явно се е надявала, че бебето ще оцелее", коментира Ламрани. За щастие, човек, който е стоял до сградата, е видял,

За иракските кюрди пътят към независимост се очертава стръмен

http://www.mediapool.bg/za-irakskite-kyurdi-patyat-kam-nezavisimost-se-ochertava-stramen-news265250.html

Много кюрди в Ирак приветстваха като историческо обявяването на референдум за тяхната независимост, но пътят към самоопределението ще бъде дълъг, дори ако отговорът "да" надделее през септември.   Политическото ръководство на Иракски Кюрдистан "премина Рубикон", като миналата седмица насрочи за 25 септември този референдум въпреки съпротивата на Багдад, смята Хошияр Зебари, бивш външен министър.   Новината се появи в деликатен момент за автономния регион в Северен Ирак предвид продължаващата война срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", приема на над един милион бежанци и икономическия упадък, дължащ се по-конкретно на спада на цените на суровия петрол.   Кюрдите - народ от индоевропейски произход, разделен главно между четири страни - Турция, Ирак, Иран и Сирия, отдавна искат да имат своя собствена държава, но тази мечта е разбита в края на Първата световна война.   Референдумът на 25 септември няма да бъде задължителен, но ще постави началото на процеса към независимост. За да бъде обаче проектът за държава жизнеспособен, кюрдите трябва да преодолеят поредица предизвикателства в икономиката и сигурността, а също така да сложат край на вътрешните си разделения и да постигнат международно признание.   Този проект вече предизвика съпротива от страна на Багдад и съседни страни като Турция и Иран, които имат големи кюрдски малцинства и се страхуват той да не засегне и тях.   "Двете най-големи препятствия за независим Кюрдистан са въпросът за границите с Ирак и признаването от международната общност", подчертава експертът Натаниел Рибкин.   "Ако не бъде намерено съгласие с Багдад за границите, много страни ще се поколебаят дали да признаят едностранно обявяване на независимост", обяснява Рибкин, главен редактор на специализирания бюлетин "Inside Iraqi Politics".   Багдад подчертава, че трябва да се спазва конституцията и да се гарантира териториалната цялост на Ирак.   Могъщият турски съсед определя референдума като "голяма грешка" и съпротивата му е способна да застраши жизнеспособността на евентуална кюрдска държава. Иракски Кюрдистан фактически получава основните си приходи от износа на петрол, а той минава през тръба до турското пристанище Джейхан.   Иран смята ,че референдумът "може само да доведе до нови проблеми", а неговите сили за сигурност влизат в епизодични сблъсъци с кюрдските бунтовници, чиито тилови бази са в Ирак.   От своя страна Вашингтон, който едновременно е съюзник и на Багдад, и на кюрдите, не одобрява избора на момента за референдума, макар че многократно е заявявал своята подкрепа за принципа за самоопределение.   "Без солидни гаранции за сигурността от страна на САЩ, независим Кюрдистан не би могъл да оцелее", предупреждава Амберин Заман от Центъра "Уилсън" в САЩ.   Но приблизително петте милиона иракски кюрди също имат разногласия дали е уместен референдумът в момент, когато регионът е в политическа безизходица.   Мандатът на Масуд Барзани, избран за президент на Кюрдистан през 2005 г., изтече през август 2015 г., но той остава на власт въпреки критиките на опозицията. Регионалният парламент бе разпуснат през 2015 г.   Правителството на Барзани едва смогва да плаща заплатите на чиновниците и е изправено пред силна опозиция, по-специално от две партии, според които референдумът не може да се свика преди парламентарни и президентски избори.   "Референдумът може да представлява спасителен пояс за партиите на власт", подчертава Ереван Саид, експерт във вашингтонския Институт за арабските страни от Персийския залив. Но "без единство на кюрдите не може да има реален път към независимост", предупреждава той.   Според наблюдатели, пред лицето на такива външни и вътрешни препятствия перспективите за независимост биха могли да съдействат за сближаването между различните кюрдски фракции. "Те трябва да заровят томахавката на войната, за да се сбъдне мечтата на огромен брой кюрди", подчертава Амберин Заман.   По БТА

Депутатът Донка Симеонова и общински съветници на БСП - срещу насилието

http://www.cross.bg/nasilieto-kazanluk-initziativi-1546004.html

/КРОСС/ Народният представител от „БСП за България" Донка Симеонова ще се срещне с общинските съветници на левицата от Казанлък. Темите са местно самоуправление и законодателни инициативи на БСП. Заедно ще обсъдят и инициативи срещу агресията и насилието. „В БСП обсъждаме предложения за борба срещу насилието, с които се включваме в кампанията на ПЕС за 2017 г. "Жени срещу насилието". Ще потърся и неправителствени организации, училищни и читалищни настоятелства, с които да разширим темата. Със социалистки от Казанлък Симеонова ще дискутира също инициативи срещу насилието на 19-ти юни от 16 часа. Съвместна приемна за гражданите на КазанлъкПо-рано през деня, от 10:00 до 12:00 часа, депутатът от Комисията по образованието и науката ще участва в съвместна приемна за граждани с обществения посредник в община Казанлък Гинка Щерева. Приемната е в офиса на обществения посредник.  

Осъдиха родителите на бебе, хранено с овес и умряло от глад

http://dnes.dir.bg/news/belgia-glad-bebe-25913500

Съдът в белгийския град Дендермонде призна за виновни родителите на починалото от глад 7-месечно бебе, което било хранено с киноа и овес.

Килър стреля срещу американски конгресмен

http://frognews.bg/news_136478/Kilar-strelia-sreshtu-amerikanski-kongresmen/

Неизвестен е стрелял по американския конгресмен от Републиканската партия Стийв Скалис и негови помощници по време на бейзболна тренировка в щата Вирджиния, предаде „Фокс нюз” и БТВ.

Експлозия в Анкара, има убити

http://frognews.bg/news_136479/Eksploziia-v-Ankara-ima-ubiti/

Експлозия в турската столица Анкара. Взривът е избухнал в промишлена зона на квартал ”Йенимахалле”, съобщават местни медии.

Нинова: Вие се отказахте от увеличение на пенсиите. Ние не- предлагаме решение

http://www.cross.bg/dohod-osigyritelen-pensii-1546003.html

/КРОСС/ Изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова за промените в Кодекса за социално осигуряване. Внесохме законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване, на първо място, защото сме го обещали, както в предизборната кампания за последните парламентарни избори, така и сме провеждали последователно тази политика- и когато сме били в управление, и когато сме били в опозиция. По същия начин сме направили преизчисляване на пенсиите през 2008 г., единственият случай, в който такова нещо е направено за българските пенсионери. Знаете всички, че не малка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване. В най-голяма степен това се отнася за пенсионерите и то тези над 65 годишна възраст. Бедните възрастни са нараснали от 28% през 2014 г. на 33% през 2015г. Границата на бедността за 2017г. е 314 лв., а минималната пенсия, ако я увеличите от 01.07.2017г, ще бъде 180 лв. Разликата я виждате. Над 1.3 млн. пенсионери, 60 % от общия брой на пенсионерите у нас, са с пенсии под границата на бедността. Според средносрочната прогноза на правителството, при приемането на бюджета за 2017г, в следващите 3 години пенсиите ще нарастват средно с 2,5% на година, което сами разбирате, че е нищо за живота на тези хора.Положението наистина е тежко и нетърпимо, и изисква бързи и неотложни мерки. Според нас трябва да започнем с преизчисляване на старите пенсии. Заради основни принципи в осигурителната система- това е равнопоставеност и солидарност

От шест месеца до година ще бъде прекратявана регистрацията на автомобил, управляван от неправоспособно лице

http://www.barometar.net/88818/

От шест месеца до година ще бъде прекратявана регистрацията на автомобил, управляван от неправоспособно лице, определи парламентът с промени на първо четене в Закона за движението по пътищата. Автори са депутати от ГЕРБ. Само в 10 на сто от случите на произшествия собственикът и водачът са едно и също лице, посочи Павел Христов, един от […]

СААБ очаква да започне преговори за доставка на изтребители

http://www.mediapool.bg/saab-ochakva-da-zapochne-pregovori-za-dostavka-na-iztrebiteli-news265249.html

Шведската компания СААБ, производител на изтребителите "Грипен", очаква след лятото да преговаря с България за купуване на нов тип изтребител. Досега обаче фирмата не е водила разговори с българските власти.   Магнус Олсън от СААБ каза, че 18 месеца след подписване на договора страната ни може да получи четири нови изтребители, а за една година българските пилоти могат да бъдат обучени да ги управляват.   "Правителството прави, това, което иска. Предполагам, че ако не се стигне до стартиране на преговори, сигурно ще ни се наложи да изчакаме. Не бързаме и не оказваме натиск", каза Олсън на пресконференция.   Той посочи, че фирмата е една от трите получили т.нар. "запитване за даване на оферта", като според него това е знак за прозрачност в процедурата.   Служебното правителство на Огнян Герджиков се опита да предопредели сделката, като класира на първо място офертата за шведските изтребители "Грипен", пред тези за машини втора ръка Ф-16 и "Юрофайтер".    Миналия месец обаче премиерът Бойко Борисов обяви публично, че покупката на нови изтребители за над 1.5 млрд. лева вече не е приоритет, което предизвика президента Румен Радев да го обвини в непоследователност. В крайна сметка на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) бе решено да бъде изготвен петгодишен план за развитието на целия сектор, а Бойко Борисов обяви, че ще "постави задача" трите големи военни сделки – за нови изтребители, кораби и бронирани машини - да бъдат изплащани разсрочено през следващите 15-20 години, за да могат да се реализират едновременно.   Позицията на управляващата партия ГЕРБ за покупката на новите изтребители е, че решението е политическо и трябва да се търси вариантът, който осигурява най-много сигурност.

"Зашеметяващ" брой убити цивилни при водените от САЩ удари в Ракка

http://www.cross.bg/tzivilni-rakka-ydari-1546001.html

/КРОСС/ Разследващите военни престъпления на ООН обявиха, че засилените въздушни удари на международната коалиция, подкрепящата офанзивата на подкрепяните от САЩ сили срещу град Ракка, който е крепостта на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия, са причинили "зашеметяваща загуба на цивилни животи", съобщава "Ройтерс". Сирийските демократични сили (СДС), групировка от кюрдки и арабски милиции, подкрепяна от оглавяваната от САЩ коалиция, започнаха да атакуват Ракка преди седмица с цел да прогонят терористите. СДС, подкрепяни от тежки въздушни удари на коалицията, завзеха територии западно, източно и северно от града. Пауло Пинейро, който е председател на разследващата комисия на ООН, също така е заявил пред Съвета по правата на човека, че 10 споразумения между сирийското правителство и въоръжените групировки за евакуация на бойци и цивилни от обсадените райони, включително източните части на Алепо, "в някои случаи представляват военни престъпления", след като цивилни не са имали "никакъв избор".  

Стреляха по американски конгресмен в щата Вирджиния, петима ранени (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281358

Стреляха по американски конгресмен в щата Вирджиния, петима ранени (Видео)Най-малко петима души са ранени в стрелбата във Вирджиния, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.  Неизвестен е стрелял по американския конгресмен от Републиканската партия Стийв Скалис и негови помощници по време на бейзболна тренировка в щата Вирджиния, предаде bTV.  По първоначални данни Скалис е бил прострелян в бедрото.

Завърши вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна

http://econ.bg/Новини/Завърши-вторият-етап-от-ремонта-на-Аспаруховия-мост-във-Варна_l.a_i.744045_at.1.html

Предвидените ремонтни дейности на съоръжения 2 и 4 от цялата конструкция на моста завършват пет дни предсрочно, съобщават от Агенция "Пътна...

Младен Маринов: В хода на операцията на „Кулата“ са намерени над 60 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281341

Младен Маринов: В хода на операцията на „Кулата“ са намерени над 60 000 лв."В хода на операцията са събрани необходимите документи, които касаят разследването и голяма сума пари, над 60 000 лв." Това каза пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов във връзка с антикорупционната акция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура на ГКПП „Кулата“, предаде  „Фокус“.

Европа оцени високо работата на Националната олимпийска академия в Албена

//dariknews.bg/regioni/dobrich/evropa-oceni-visoko-rabotata-na-nacionalnata-olimpijska-akademiia-v-albena-2030537

Над 90 студенти, ученици, преподаватели и общественици се включиха в програмата на ХХХV сесия на Националната олимпийска академия /НОА/ в Албена. Всички те участваха активно в  лекционната програма, в работните заседания по секции, както и в различните спортни и културни събития, организирани по

БНТ получава 7.6 млн. лв. за отразяване на европредседателството

http://www.mediapool.bg/bnt-poluchava-76-mln-lv-za-otrazyavane-na-evropredsedatelstvoto-news265248.html

Българската национална телевизия ще получи общо 7.6 млн. лв. за медийното отразяване на европредседателството на България през първата половина на 2018 г. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда, одобрявайки промени в утвърдените вече разходи по подготовката на домакинството на страната за срещите на високо ниво по време на председателството на Съвета на ЕС догодина. Сумата за БНТ е по-ниска от първоначално заявените средства за медийно отразяване в размер на 9.420 млн. лв. След поредица от срещи между ръководството на държавната телевизия и министерството на финансите и по европредседателството сумата била намалена с около 20 процента. Така през тази година БНТ ще получи 5.6 млн. лв., а догодина – 2 млн. лв. С тези средства телевизията, определена от правителството за домакин на срещите, ще осигури медийно покритие на всички прояви по време на европредседателството, ще продуцира и излъчи съответните предавания. България има задължението да осигури безплатни кадри за всички акредитирани български и чуждестранни медии по време на председателството. С предоставените пари БНТ ще купи необходимата техника, съобразно представените й изисквания, ще наеме технически съоръжения, екипи и ще покрие международните такси за разпространение. От приемането на решението на Министерски съвет през месец март 2017 г. до настоящия момент няма осигурен финансов ресурс за осигуряване на медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията, посочват от правителствената пресслужба.

Кралев: Искаме да създаваме качествени услуги, които да доведат до устойчиво младежко развитие

https://www.24chasa.bg/sport/article/6281315

Кралев: Искаме да създаваме качествени услуги, които да доведат до устойчиво младежко развитиеБлагодаря на Министерството на труда и социалната политика за предоставената подкрепа за подобрение на Националната система за отчитане и мониторинг на младежката политика в страната, както на национално, така и на местно ниво. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на подписването на договор за предоставяне на

МАЕ: И през 2018 г. ще има излишни резерви от петрол

http://www.investor.bg/surovini/365/a/mae-i-prez-2018-g-shte-ima-izlishni-rezervi-ot-petrol--241202/

Според организацията търсенето на "черно злато" ще задмине предлагането през втората половина на тази година

От ЦСКА-София дариха кръв

https://offnews.bg//izvan-terena/ot-tcska-sofia-dariha-krav-658153.html

Военномедицинска академия отбеляза Световния ден на кръводарителя с Ден на отворените врати в Центъра по трансфузионна хематология. Инициативата бе подкрепена и от представители на футболния ЦСКА-София.

Да дарят кръв и по този начин да помогнат за спасяването на човешки живот се отзоваха административният директор на отбора Милко Георгиев, директорът на ДЮШ Стефан Яръмов, помощник-треньорът Кирил Динчев, директорът на Пресслужбата Христофор Христов.

Младите надежди на клуба Кристиян Малинов и Пламен Гълъбов също отправиха призив за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.

„Този акт е безценен за нас. Благодаря ви!”, обърна се тях началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. 

Агенцията по заетостта пуска ваучери за курсове за работещи

http://www.moreto.net/novini.php?n=353453

От утре Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Право да подават заявления имат заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование.

Кралев се среща с ръководителите на световния шахмат следващата седмица

https://www.24chasa.bg/sport/article/6281318

Кралев се среща с ръководителите на световния шахмат следващата седмица
По покана на министъра на младежта и спорта Красен Кралев следващата седмица в София пристигат вице-президентът на Световната федерация по шахмат (ФИДЕ) Георгиус Макропулос, президентът на Европейския шахматен съюз (ЕШС) Зураб Азмайпарашвили и генералният секретар на ЕШС Теодорос Тсорбатцоглу. Целта на визитата е да се изяснят мащаба и характера

Сълзи в очите на един от спасителите на летците от "Пантер"-а

https://www.vesti.bg/bulgaria/sylzi-v-ochite-na-edin-ot-spasitelite-na-letcite-ot-panter-a-6070330

За пръв път мъжете, които рискуваха живота си, за да спасят колегите си от падналия "Пантер", разказаха за операцията

Държавата ще осигурява детегледачки за неприетите в градина деца

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-shte-osigurjava-detegledachki-za-neprietite-v-gradina-deca-news_616964.html

Социалното министерство ще се бори с недостига на места в детските ясли и градини в големите градове, като осигурява детегледачи за децата на родителите, които желаят да се върнат на работа. Това ще стане чрез проект по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси"

Датският външен министър е отворен за идеята за оставане на Великобритания в ЕС

http://www.mediapool.bg/datskiyat-vanshen-ministar-e-otvoren-za-ideyata-za-ostavane-na-velikobritaniya-v-es-news265247.html

Външният министър на Дания Андерс Самуелсен каза, че е отворен за идеята за оставане на Великобритания като пълноправен член на Европейския съюз, ако тя реши да промени решението си за напускане на общността, предаде Ройтерс.   "Ако утре те се обърнат и кажат, че искат да бъдат част от всичко това, Дания е напълно отворена за това", каза Самуелсен на пресконференция.   Координаторът на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстат заяви, че Великобритания е добре дошла, ако промени решението си и остане в ЕС, но не би трябвало да очаква да продължи да получава отстъпки от бюджета на общността или сложни изключения от правилата на блока.   "Вчера новият френски президент Еманюел Макрон говори за отворена врата. Че ако Великобритания промени решението си, тя ще намери отворена врата", каза Верхофстат.   "Съгласен съм. Но както в "Алиса в страната на чудесата", не всички врати са едни и същи. Това ще бъде чисто нова врата, с нова Европа, Европа без отстъпки, без сложност, с истински правомощия и с единство", заяви той.   Либералът Верхофстат, който е бивш министър-председател на Белгия, е поддръжник на по-голямата интеграция в ЕС и предоставянето на повече правомощия на Брюксел. Като мнозина в Европа той отдавна критикува договореното през 80-те години на 20 век от тогавашната британска министър-председателка Маргарет Тачър право на Великобритания да получава обратно като отстъпка около половината от сумата, която внася в бюджета на ЕС.   Великобритания се ползва и от множество изключения от правилата на ЕС, включително да не се присъединява към еврозоната.

Простреляха американски конгресмен в САЩ

https://www.actualno.com/america/prostreljaha-amerikanski-kongresmen-v-sasht-news_616963.html

Простреляха американския конгресмен Стив Скалис. Неизвестен нападател е открил огън недалеч от Вашингтон по група хора, измежду които е бил координаторът на Републиканската партия в Камарата на представителите, съобщи телевизионният канал Fox News. Стрелбата е станала на б

Германия изрази „голяма загриженост“ от новото унгарско законодателство за НПО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281310

Германия изрази „голяма загриженост“ от новото унгарско законодателство за НПОВ сряда Германия изрази „голяма загриженост“ по повод новото унгарско законодателство, насочено срещу подкрепяните от чужбина групи от гражданското общество, предава AFP, цитира "Фокус". „По този начин Унгария се присъединява към редиците на страни като Русия, Китай и Израел, които очевидно разглеждат финансирането на неправителствени организации

Американски конгресмен беше прострелян на бейзболна тренировка

http://www.mediapool.bg/amerikanski-kongresmen-beshe-prostrelyan-na-beizbolna-trenirovka-news265246.html

Американски конгресмен беше прострелян в сряда заедно с няколко свои охранители по време на бейзболна тренировка в Александрия, щата Вирджиния, предаде Ройтерс. 51-годишният републиканец от Луизиана Стив Скалийз беше ранен в бедрото, но състоянието му е стабилно. Според първоначалната информация стрелецът е задържан. Той е произвел с полуавтоматично оръжие между 50 и 100 изстрела по време на тренировка на стадиона в Александрия, съобщават местните медии. Сред простреляните са двама членове на охраната на конгресмена. Скалийз е третият по ранг лидер на републиканците в Камарата на представителите, уточнява Асошиейтед прес. За инцидента първи е съобщил негов колега в Конгреса на САЩ, уточнява АФП. Смята се, че най-малко петима души са пострадали при стрелбата. Засега не се съобщават предполагаемите мотиви на нападателя.

Американски конгресмен е прострелян на бейзболна тренировка

http://www.mediapool.bg/amerikanski-kongresmen-e-prostrelyan-na-beizbolna-trenirovka-news265246.html

Американският конгресмен от Луизиана Стив Скалийз е бил прострелян в бедрото по време на бейзболна тренировка в Александрия, щата Вирджиния, предава Ройтерс. При стрелбата са били ранени и няколко негови охранители, съобщават телевизиите Си Ен Ен и Си Би Ес. Според първоначалната информация стрелецът е задържан. За инцидента първи е съобщил колега на ранения Скалийз в Конгреса на САЩ, уточнява АФП. Смята се, че най-малко петима души са пострадали при стрелбата. Засега не се съобщават предполагаемите мотиви на нападателя. Очаквайте подробности.

Митничарите на Кулата събирали пари от тираджиите по три схеми

http://www.cross.bg/kylata-mitnicharite-bila-1545999.html

/КРОСС/ Задържаните при операция снощи митничари от ГКПП Кулата са събирали пари от превозвачи по три схеми, обявиха на съвместен брифинг от МВР и прокуратурата, съобщава "Труд". Първата е била за „ВИП клиенти" - превозвачески фирми, които са плащали месечен „абонамент" от 50-100 лв. Митничарите са водели „счетоводство" на преминалите камиони и на края на месеца се срещали със собственика на фирмата и му обявявали колко им „дължи". Установени са 6 такива фирми. Другият вариант на тази схема е била еднократна „такса" за безпроблемно преминаване през кантара. Около 100 евро е струвало шофьорът да бъде пуснат да мине с по-висока скорост, така че теглото да не бъде точно отчетено и ако е претоварен, да не плаща законовата такса. Третата схема е била пропускане на камиони на изход от страната без транзитна винетка. Митничарите са „продавали" за 10 лева номера на истински винетки, които си записвали чрез приятели по бензиностанции. Номерата вкарвали в митническата система, а камионите си спестявали стикера за 21 лева. Арестуваните 23-ма митничари са почти всички, работили на "Кулата" - 4 смени по 6 човека. През Кулата на денонощие преминават по 1000-1500 камиона.    

Британската министър-председателка е призовавана да смекчи позицията за Брекзит

http://www.mediapool.bg/britanskata-ministar-predsedatelka-e-prizovavana-da-smekchi-pozitsiyata-za-brekzit-news265245.html

Политическата несигурност във Великобритания продължава вече шести ден, а министър-председателката Тереза Мей още не е подпечатала споразумение, което да подсили правителството й на малцинството, и е призовавана да смекчи позицията си за Брекзит дни преди началото на преговорите за излизане от Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.   Вестник "Таймс" заяви, че финансовият министър Филип Хамънд ще настоява Мей да не напуска митническия съюз - споразумение, което гарантира освободена от тарифи търговия в блока, но забранява на членовете да сключват търговски сделки с трети страни.   В съобщението бяха цитирани неназовани източници, а финансовият министър отказа коментар.   Все пак това илюстрира предизвикателството, с което ще се сблъска Мей в оставащите дни преди началото на преговорите за раздяла с ЕС: да се намери позиция, която да задоволява както проевропейските, така и евроскептичните фракции в нейната партия, ако тя иска да остане на власт.   Мей също така ще разчита на десетимата депутати от евроскептичната ДЮП, които биха й помогнали едва-едва да събере необходимите 326 гласа в парламента, за да избегне рухване на правителството.   Евентуална сделка с ДЮП обаче също така заплашва да дестабилизира Северна Ирландия, като засили влиянието на пробританските юнионисти. Те от години водят борба с ирландските националисти, които искат британската провинция да се присъедини към една обединена Ирландия.   Бившият британски министър-председател Джон Мейджър каза, че се безпокои, че планът на Мей да управлява с подкрепата на ДЮП може да предизвика отново размирици в провинцията, като убеди "суровите мъже" от двете страни на разделителната линия да се върнат към насилието.   Партията на ирландските националисти "Шин фейн" каза, че изгледите за британско споразумение с ДЮП будят тревога и страх.   Макар да е силно евроскептична, ДЮП се противопоставя на някои от последиците от т.нар. твърд Брекзит, включително възможната загуба на "незатруднявана граница" с Република Ирландия, а преговорите ще засегнат усилията за намаляване до минимум на евентуалната вреда за Северна Ирландия.   Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис настоява, че подходът към раздялата с ЕС не се е променил, но Мей признава, че трябва да се постигне по-широк консенсус за Брекзит, и дава ясно да се разбере, че ще се вслуша във всички крила на партията по въпроса.   Тя ще трябва да се справи с противоположните искания в собствената си партия, включително предложение бизнес групите и депутатите от всички партии да договорят национална позиция за най-сложните преговори на Великобритания от Втората световна война.   Бившият министър-председател Дейвид Камерън каза, че е необходимо Мей да се вслуша в съперническите политически партии и че ще има натиск за по-мек Брекзит.   Мей трябва да изпълнява сложна акробатика. Разделенията във връзка с Европа съдействаха за края на управленията на Маргарет Тачър, Мейджър и Камерън, а много от нейните депутати и съпартийци подкрепят рязко скъсване с ЕС.

БНТ ще получи 7.6 млн. лв. за отразяване на българското председателство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/14/2988951_bnt_shte_poluchi_76_mln_lv_za_otraziavane_na/?ref=rss


Българската национална телевизия ще получи общо 7.6 млн. лв. за да осигури медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., реши Министерският съвет.

През тази година телевизията ще получи 5.6 млн. лв., а догодина - 2 млн. лв.
ългария има задължението да осигури безплатни кадри за всички акредитирани български и чуждестранни медии по време на председателството. С...

Путин пред Стоун: САЩ имат имперско мислене и водят агресивна външна политика (видео)

http://www.cross.bg/pytin-stoyn-rysiya-1546000.html

/КРОСС/ "Ще импровизираме. Тук няма правила", казва Оливър Стоун с усмивка в първите кадри на филма "Интервютата с Путин" (The Putin Interviews), веднага след надписите с матрьошки, сърп и чук. Филмът, където известният американски режисьор, автор на над 25 документални и игрални филма, говори с Владимир Путин за политиката и живота, е сниман в продължение на повече от година - от декември 2015 г. до февруари 2017 година. За този период режисьорът и руският президент успяват да обсъдят доста теми. Първата част на четиричасовия филм бе излъчена по американския ТВ канал "Шоутайм" (Showtime) на 12 юни. Какво ново разбрахме от нея за руския лидер? Джудо и КГБ Филмът започва с разговор между Стоун и Путин за младостта на руския лидер. Син на механик, участвал във Великата отечествена война, Путин, както признава сам, не е послушно дете - израства основно на улицата. Президентът си спомня, че много силно са му повлияли заниманията по джудо: "Това промени живота ми към по-добро". Основното, на което го научава джудото, според политика, е гъвкавост, умение, ако е нужно в името на победата, да отстъпиш за някои неща. В интервюто със Стоун Путин признава, че още в юношеските си години иска да работи в Комитета за държавна сигурност (КГБ) и постъпва в юридическия факултет на Ленинградския университет именно с цел да се присъедини към спецслужбите

Намалиха парите на БНТ за председателството

https://offnews.bg//evropa/namaliha-parite-na-bnt-za-predsedatelstvoto-658151.html

От заявените 9.420 млн. лв. Българската национална телевизия (БНТ) ще получи 7.6 млн. лв. Това реши правителството на заседанието си в сряда. Националната телевизия е определена за домакин, която има ангажимент да осигури медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията по време на Българското председателство.

Правителството направи промени в утвърдените разходи по подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Измененията предвиждат за 2017 г. да бъдат предоставени средства в размер на 5 600 000 лв., а през 2018 г. - 2 млн. лева.

България има задължението да осигури безплатни кадри за всички акредитирани български и чуждестранни медии по време на председателството. С предоставените пари БНТ ще купи необходимата техника, съобразно представените й изисквания, ще наеме технически съоръжения, екипи и ще покрие международните такси за разпространение.

От приемането на решението на Министерски съвет през месец март 2017 г. до настоящия момент няма осигурен финансов ресурс за осигуряване на медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията.

В резултат на проведени работни срещи през май и юни 2017 г. между БНТ, Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 и Министерството на финансите първоначално заявените средства в размер на 9 420 000 лв. с ДДС са намалени с около с около 20% и възлизат на 7 600 000 лв.

Откриваме почетно консулство в Гана

http://www.cross.bg/gana-konsylstvo-dvete-1545998.html

/КРОСС/ Министерският съвет даде съгласие за откриване на българско консулство в Република Гана със седалище гр. Акра и назначи за почетен консул Николаас Корнелес Матеас ван Щаалдуйнен. Той е личност, ползваща се с добро име, обществени позиции и институционални контакти, които ще са полезни за по-нататъшното активизиране на връзките между двете държави. Откриването на наше почетно консулство в Гана ще предостави възможност за активизиране на отношенията между двете страни в търговско-икономическата област, културния и образователен обмен и други сфери от взаимен интерес.  

Варна в челната тройка по резултати от матурите след 12 клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=353455

Варна се нарежда в челната тройка по резултати от матурите след 12 клас заедно със София-град и Смолян, съобщиха от Министерството на образованието. Оттам допълниха, че с най-ниски резултати са Разград, Ямбол и Кърджали. Анализът сочи, че средният резултат по БЕЛ във Варненска област е 55.

167 абитуриенти в Пловдивско с по две двойки на матурите

https://www.24chasa.bg/region/article/6281295

167 абитуриенти в Пловдивско с по две двойки на матурите167 зрелостници от Пловдивско са изкарали по две двойки на държавните зрелостни изпити и ще трябва да се явяват на поправка. Датите са 28 и 29 август, съобщиха от регионалния инспекторат по образование. Слабите оценки са общо 634. Двама дванадесетокласници имат по 0 точки на българския. "Това означава,

Неограничената власт на Макрон

http://clubz.bg/55124-neogranichenata_vlast_na_makron

Контролът на Еманюел Макрон върху политическата власт изглежда непоколебим след първия тур от парламентарните избори във Франция в неделя. Макрон спечели вота за президент през май, само 13 месеца след като създаде своето политическо движение - забележително постижение, потвърдено от гласуването в неделя.

Проучванията сочат, че неговата партия "Републиката в движение" може да спечели над 400 места в 577-членното френско Национално събрание след финалния тур тази неделя. Това ще даде на Макрон възможността свободно да проведе обещаните реформи, за да отскочи изоставащата френска икономика и да стимулира създаването на работни места - нещо, което тримата му предшественици опитаха, но не успяха да направят.

Изборите в неделя обаче не отразяват ентусиазма от страна на мнозинството френски избиратели. Над половината си останаха вкъщи, което бе най-големият процент на въздържане от 1958 г. И понеже политическата опозиция е разбита, а много политически новаци дължат местата си на президента, Макрон може да бъде изправен пред изкушението от злоупотреба с изпълнителната власт.

Макрон вече бързо напредна по въпроса за засилването на сигурността пред лицето на продължаващата терористична заплаха, като създаде национален център за борба с тероризма в Елисейския дворец, който пряко му се отчита. Той изготви също проектозакон, който ще бъде представен на среща на правителството на 21 юни и който ще узакони за постоянно извънредното положение, обявено от Франсоа Оланд малко след терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г.

Антитерористичният център има смисъл предвид неуспеха да сбъдат предотвратени атаките на отделни неидентифицирани лица, когато агенциите не са успявали да споделят информация. Липсата на възможност правосъдието да контролира всеобхватната политическа власт обаче е обезпокоителна. Още по-тревожно е утвърждаването на извънредното положение в общото право, което ще доведе до постоянно ограничаване на конституционните права на френските граждани. Законът ще позволи на полицията да извършва обиски без заповед, да поставя лица под домашен арест, да заповядва носенето на електронни чипове или гривни и да изисква паролите на компютрите или мобилните телефони на хората. Такива мерки не помагат особено в борбата с тероризма, както и съществуващият закон, но пък нанесоха реални щети на правата на гражданите.

Единственото, което пречи на проекта да стане закон, може да бъде Конституционният съвет. В петък Съветът мъдро отхвърли мъгливо допълнение към извънредното положение, което позволява на властите да забраняват на индивидуални лица достъпа до райони, където те могат да попречат на действия на полицията, например с участието си в демонстрации.

Съветът не трябва да позволи това, което трябваше да бъде извънредна, временна отмяна на гражданските права, да стане постоянно. В противен случай обещанието на Макрон за ново начало за Франция може да доведе до по-репресивна република и да създаде предпоставки за други злоупотреби с изпълнителната власт извън рамките на мандата му.

-----

* Коментарът е редакционен.

19 юни е обявен за професионален празник на финансовия инспектор

http://www.cross.bg/inspektor-finansoviya-finansite-1545997.html

/КРОСС/ Правителството обяви 19 юни за професионален празник на финансовия инспектор. На тази дата през 1901 г. с Указ №114 на княз Фердинанд І е утвърден Законът за инспекцията, упражнявана от Министерството на финансите. Финансово-икономическият контрол възниква в страната през 1879 г., заедно със създаването на Министерството на финансите, като обособен специален апарат от контролиращи органи за проверка на дейността на държавните предприятия. Първият Закон за инспекцията поставя основите на професията финансов инспектор и на принципите при нейното упражняване, които са действащи и досега, но продължават да се доразвиват и надграждат. Работата на финансовия инспектор изисква висок професионализъм, качество, спазване на срокове и постигане на резултатност при възложените контролни и санкционни правомощия, което трябва да бъде отчетено с уважение към усилията и ефективността на финансовите инспектори и на всички експерти, работещи в сферата на държавния финансов контрол.  

Депутатите от БСП и ДПС отказали да летят с Валери Симеонов нaд границата

http://www.mediapool.bg/deputatite-ot-bsp-i-dps-otkazali-da-letyat-s-valeri-simeonov-nad-granitsata-news265244.html

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика организира оглед с военен вертолет и обход на оградата по границата с Турция. За участие са поканени представители на парламентарно-представените партии, но БСП и ДПС са отхвърлили поканата, съобщиха от правителствената пресслужба.   Валери Симеонов е един от най-пламенните защитници на проекта за оградата. В същото време формацията му е обект на прокурорска проверка, след като бившият му съмишленик Велизар Енчев подаде сигнал до държавното обвинение, че ВМРО и НФСБ са изградили корупционна схема, свързана със строежа на съоръжението.   Депутатката от БСП Елена Йончева от своя страна твърди, че разполага с документи, доказващи злоупотреби със строежа на оградата.   Валери Сименово обаче отхвърля всички съмнения за злоупотреби около оградата и дори заплаши да даде Йончева на прокурор, тъй като застрашавала националната сигурност.   Проектът за изграждане на оградата по границата с Турция бе изготвен от МВР, но изпълнението му бе възложено на областните управители в трите области, граничещи с Турция. Стойността ѝ до момента надхвърля 170 млн. лева и вероятно ще достигне символичната цифра 200 млн. лева.   По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. И досега обаче оградата не е готова, въпреки че крайният срок многократно беше удължаван.

Мей свиква правителствено заседание заради пожара в жилищен блок в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281270

Мей свиква правителствено заседание заради пожара в жилищен блок в ЛондонБританският премиер Тереза Мей заяви, че е дълбоко опечалена от загубата на човешки живот в жилищния блок в Лондон, при който загинаха най-малко 6 души и повече от 70 са ранени, предаде БТА.  "Премиерът е дълбоко опечалена от трагичната загуба на живот в Гренфел Тауър и следи отблизо ситуацията", заяви правителствен говорител.

Цитат на деня: Партията вее демагогски знамената

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/14/2988947_citat_na_denia_partiiata_vee_demagogski_znamenata/?ref=rss


Партията вее демагогски знамената,
че е честна, социална справедлива,
но поразровиш ли и ти делата, ще видиш,
че е нагла, арогантна и особено крадлива.

Част от изказване на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски от парламентарната трибуна в дебатите за промяна на Кодекса за социално осигуряване, предложен от БСП.

Направени са промени в разходите за Българското председателство

https://www.actualno.com/politics/napraveni-sa-promeni-v-razhodite-za-bylgarskoto-predsedatelstvo-news_616961.html

Правителството направи промени в утвърдените с ПМС 67/2017 разходи по подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Измененията предвиждат за 2017 г. да бъдат предоставени средства в размер на 5 600 000 лв., а през 2018 г. - 2 млн. лева. С

Кабинетът обяви 19 юни за празник на финансовия инспектор

https://offnews.bg//politika/kabinetat-obiavi-19-iuni-za-praznik-na-finansovia-inspektor-658150.html

Правителството обяви 19 юни за професионален празник на финансовия инспектор. Решението е взето на днесшното заседание на Министерския съвет. 

На тази дата през 1901 г. с Указ №114 на княз Фердинанд І е утвърден Законът за инспекцията, упражнявана от Министерството на финансите.

Финансово-икономическият контрол възниква в страната през 1879 г., заедно със създаването на Министерството на финансите, като обособен специален апарат от контролиращи органи за проверка на дейността на държавните предприятия, уточнява правителствената пресслужба.

Първият Закон за инспекцията поставя основите на професията финансов инспектор и на принципите при нейното упражняване, които са действащи и досега, но продължават да се доразвиват и надграждат.

Работата на финансовия инспектор изисква висок професионализъм, качество, спазване на срокове и постигане на резултатност при възложените контролни и санкционни правомощия, което трябва да бъде отчетено с уважение към усилията и ефективността на финансовите инспектори и на всички експерти, работещи в сферата на държавния финансов контрол, подчертават от Министерския съвет.

„Грипен” очаква начало на преговорите с кабинета

http://frognews.bg/news_136477/Gripen-ochakva-nachalo-na-pregovorite-s-kabineta/

Шведската компания „Грипен” очаква начало на преговорите с българското правителство за закупуването на нови изтребители. Досега от фирмата не са водили разговори с българските власти, въпреки че в края на служебния кабинет „Герджиков” стана ясно, че шведския вариант е предпочитан от тогавашното правителство.

Прострелян е американски конгресмен

http://dnes.dir.bg/news/strelba-kongresmen-stiv-skaliyz-25913339

Конгресменът Стив Скалийз и членове на охраната са простреляни по време на бейзболна тренировка на отбора на Конгреса в Александрия, Вирджиния, съобщи Си Ен Ен.

Държавата ще осигурява бавачки на децата, за които няма място в градините

http://www.moreto.net/novini.php?n=353449

Социалното министерство ще се бори с недостига на места в детските ясли и градини в големите градове, като осигурява детегледачи за децата на родителите, които желаят да се върнат на работа. Това ще стане чрез проект по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", който стартира наесен, съобщи ресорният заместник-министър Зорница Русинова.

Министерството на земеделието очаква добра зърнена реколта

http://econ.bg/Новини/Министерството-на-земеделието-очаква-добра-зърнена-реколта_l.a_i.744044_at.1.html

Над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшенично зърно тази година - достатъчно за осигуряване на зърнения баланс. Прогнозата е на...

Алманах разкрива чувствителните зони на българското черноморско крайбрежие

http://www.mediapool.bg/almanah-razkriva-chuvstvitelnite-zoni-na-balgarskoto-chernomorsko-kraibrezhie-news265243.html

За пръв път от 40  години насам алманах описва екологичното състояние на българското крайбрежие от Дуранкулак до Резово. Изданието с научни текстове, снимки, карти и пълно описание на  геологията, флората и фауната на Черно море, хабитатите и местата с археологически находки бе представено във вторник вечерта от компанията "Тотал Е&П България", която проучва дълбоките води на Черно море в блок "Хан Аспарух" за наличие на природен газ и петрол. Картографията на чувствителността и анализът на българската черноморска крайбрежна зона са разработени съвместно с Института по океанология към Българската академия на науките. Идеята за изданието идва в хода на осигуряването на безопасността и опазването на околната среда при проучванията. Така била създадена картата на крайбрежието, а после било решено тя да се доразвие в специално издание, обясни Кзавие Фожрас, управител на "Тотал Е&П България". Екземпляри на Алманаха ще бъдат дарени на училища, университети, библиотеки, правителствени институции и неправителствени организации. Компанията посочва, че изданието е израз на ангажимента на нейните акционери – френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" да подкрепят проекти за повишаване на информираността за околната среда. Само тази година "Тотал" дари 150 000 евро на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски“ и на СУ "Св. Климент Охридски“ за подобряване на академичната им среда.

Волейболният отбор на "Нефтохимик 2010" стартира в Шампионската лига срещу германци

http://www.cross.bg/otbor-shampionskata-liga-1545987.html

/КРОСС/ Волейболният отбор на "Нефтохимик 2010" стартира в Шампионската лига срещу германския "Фридрихсхафен". Двата съперника ще се срещнат в трети предварителен кръг. Първият двубой е на 8 ноември в зала "Младост". Реваншът в градчето Фридрисгхафен е на 11 ноември. "Нефтохимик 2010", който стана шампион на България през изминалия сезон за първи път ще участва в Шампионската лига. Тимът на "Фридрихсхафен" е вицешампион и носител на купата на Германия. Отборът е неизменен участник в Шампионската лига от 2014 година досега. Вече е ясно, че "Нефтохимик 2010" няма да може да разчита на национала Николай Николов, който беше част от шампионския отбор. 206-сантиметровият централен блокировач ще подсили руския гранд "Белогорие". Бургаският отбор ще бъде подсилен от либерото на националния отбор Теодор Салпаров, който най-вероятно ще бъде играещ спортен директор.  

МС прие изменения в Класификатора на длъжностите на военнослужещите

http://www.cross.bg/komynikatzionna-sistema-dluzhnosti-1545996.html

/КРОСС/ Правителството одобри промени в Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Предвижда се измененията да влязат в сила от 01.07.2017 г. Промените са свързани с осигуряване на необходимите длъжности за военнослужещи по степени в обхвата на военните звания в единствени по рода си структури (стационарна опорна комуникационна система, бригадно командване, военновъздушна учебна база, център за управление и киберотбрана, група за съхранение на танкове и авиационна група) във въоръжените сили.С предложения проект се унифицира длъжността „Заместник-началник на многопрофилна болница" за всички многопрофилни болници от състава на Военномедицинска академия. За нуждите на Централния артилерийски технически изпитателен полигон, Стационарната комуникационна и информационна система, военни формирования от Съвместното командване на силите, Сухопътните войски и Военновъздушните сили се разкриват специфични длъжности с цел повишаване на експертния и технически потенциал, както и с произтичащите задачи и отговорности за определените длъжности. Променят се длъжности от Мобилната комуникационна и информационна система като се приравняват изискванията за военно звание на основния команден състав в съответствие с аналогични структури от въоръжените сили с ранг на „полк"

Бургас изчезва от футболната карта

https://offnews.bg//futbol/burgas-izchezva-ot-futbolnata-karta-658149.html

Нефтохимик може да започне новия сезона от областната група, най-ниското футболно ниво. Така Бургас ще остане без футболен тим при професионалистите, тъй като в региона рита и възстановеният на стотен път Черноморец. 

Новината разкри изпълнителният директор на клуба Николай Тодоров, цитиран от "Котаспорт". Другият вариант пред Нафтата е участие във Втора лига със състав, изграден изцяло от собствени юноши.

„Призовавам бургаският бизнес да се обедини и да спаси клуба. Ако нямаме финансови гаранции, ще започнем от областните групи. Извървели сме го този път. Ако се наложи, пак ще го направим“, заяви Тодоров.

Миналото лято Нефтохимик едва се спаси от изпадане във "В" група. Тимът обаче беше качен по административен път в "новата" и "елитна" група. Той обаче загуби баража за оставане срещу Витоша Бистрица. 

Иначе Тодор Киселичков е новият треньор на Нефтохимик.  Снощи специалистът и клуба са постигнали договорка и днес ще бъде обявено официално и назначението му.

41-годишният бивш халф събира отбора в началото на седмицата, най-вероятно в понеделник, като по-късно днес ще станат ясни и още детайли около тима. Негов помощник ще бъде Владимир Вълчев, който има много сериозен опит в детско-юношеския футбол, но също така е бил асистент и на мъжки отбори.

Завърши вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/06/14/2988939_zavurshi_vtoriiat_etap_ot_remonta_na_asparuhoviia_most/?ref=rss


От утре - 15 юни, ще бъде възстановено движението по Аспаруховия мост във Варна.
Предвидените ремонтни дейности на съоръжения 2 и 4 от цялата конструкция на моста завършват пет дни предсрочно, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От там уточняват, че ремонтираните части от моста са с нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи, и парапети. Цената на ремонта е близо 1,3 млн. лв., а парите са осигурени от бюджета на Агенция "Пътна...

Международната федерация може да допусне руски атлети в състезания този месец

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/14/2988941_mejdunarodnata_federaciia_moje_da_dopusne_ruski_atleti/?ref=rss


Международната лекоатлетическа федерация (IAAF) може да допусне до състезания руски атлети този месец. Това обяви пред агенция ТАСС ръководителят на руската федерация Дмитрий Шляхтин.

Във вторник в Москва се проведе среща на работната група с представители на IAAF и руската федерация.

"Ние сме в режим на готовност, имахме конструктивен разговор и е възможно още през този месец наши атлети да участват в състезания. Може и да е малко рано, но ние...

"Уолстрийт" и морски чадъри в модните тенденции за 2017-та (снимки)

https://offnews.bg//stil/uolstrijt-i-morski-chadari-v-modnite-tendentcii-za-2017-ta-snimki-658142.html

Чудите ли се какво ще е модерно това лято? Очаквайте само щури, свежи и различни идеи, някои от които наистина смели.

1. Морско райе



Заимствано от морските чадъри, това райе ще превзема модния пазар. Едро и цветно, определено ще седи добре с топлите слънчеви дни.

2. 50 нюанса жълто


Ако сте си мислели, че този весел цвят няма да е на мода скоро, сте се излъгали. Дрехи, обувки, чанти и аксесоари ще се подават закачливо от всеки ъгъл в този слънчев цвят.

3. "Банкерски" мотиви


Вдъхновен от "Уолстрийт", синият цвят, конкретно с карето и дребните детайли, ще се пренесе в женската мода и ще пожъне огромни успехи.

4. Дискретно показано рамо


За разлика от предишните години, когато смелите дрехи показваха раменете на жените, тази година залага на дискретност и мъжете ще могат да се насладят на само леко загатната плът.

5. Бели ризи-рокли


С леко вталяване или пък много широки, белите памучни рокли залагат на комфорт и все пак са висша мода.

6. Талия тип "прегърни ме"


Освен в блузите и роклите, този стил навлиза и при панталоните и полите. Той измества вече доскучалата и обикновена висока талия и дава възможността да бъдем оригинални в избора на колани.

Пълна функционалност

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6281272

Пълна функционалност
Family Hotel Amarin в хърватския град Ровин е разположен на брега на Адриатическо море и не е типичното място просто за нощувки през лятото. Защото предлага функционалност навън и вътре, която дава възможност за много забавления на възрастните и на децата. Заслугата е на дизайнерите от местното STUDIO UP.

Тръмп блокира Стивън Кинг в туйтър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6281174

Тръмп блокира Стивън Кинг в туйтърАвторът на бестселъри за ужаси, Стивън Кинг, казва че честите му критики към Доналъд Тръмп са довели до блокирането му в Туйтър от президента. Авторът на "Подпалвачката" и "То" бе блокиран във вторник от американския президент Доналд Тръмп в социалната мрежа " Може би трябва да се самоубия", коментира Кинг.

Стара Загора очаква световния шампион по шахмат Анатолий Карпов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6281226

Стара Загора очаква световния шампион по шахмат Анатолий КарповСветовният шампион по шахмат Анатолий Карпов от Русия ще посети Стара Загора в събота, съобщиха от общинския пресцентър. Той ще открие 11-ия турнир по шахмат за деца "Тракийско конче", който се организира от общината и от читалище "Георги Бакалов 1933". До момента за участие в турнира са се записали над 120 деца деца от Стара Загора, Свиленград,

Военнотранспортни самолети на Италия и Литва тренират край София

http://www.cross.bg/samoleti-italiya-trenirovkata-1545995.html

/КРОСС/ Военнотранспортни самолети от България, Италия и Литва са на учение край София. Авиотренировката "Болкан Спартан 2017" е на летище "Враждебна". Ще се разиграе и сценарий за десантно спускане на войници и багажи при екстремни условия. Самолетите ще изпълняват полети на малка и пределно малка височина, десантиране на парашутисти и тренировъчни заходи със самолети "Спартан". В тренировката участва бригада "Специални сили" и отряд от Военномедицинската академия, съобщава БНТ. Летателната тренировка се провежда до 16-ти юни, като самолетите ще летят от "Враждебна" до Пловдив и ще извършват десантно спускане на войници на едно от летищата край Пловдив. Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост между трите страни членки на НАТО - Латвия, България и Италия. Самолетите ще летят на много ниска височина - 100 метра над земята, което ще бъде над Родопите. Силни ветрове в района на Пловдив наложиха промяна в днешните планове за учението. Минаваме на "план Б", заяви директорът на тренировката полк. Румен Кондев, който ръководи инспекцията "Безопасност на полетите" към ВВС. При този план отпадат планираните със Специалните сили парашутни скокове и ще се изпълняват наземни операции по товарене и разтоварване с максимално натоварване на машините. Военнотранспортните самолети ще прелетят до мястото през планинска местност на минимална безопасна височина. Учението се ръководи от София

Направи си свой паметник "1300 години България" от шоколад

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/06/14/2988811_napravi_si_svoi_pametnik_1300_godini_bulgariia_ot/?ref=rss


Бъдещето на предвидения за премахване паметник "1300 години България" пред НДК ще бъде погледнато от нов, сладък ъгъл в акцията Memoreality на сдружение "Трансформатори". На 21 юни в "Червената къща" всеки желаещ ще може да приложи своя трактовка върху монумента, излят в миниатюрни варианти от... шоколад.

Модернисткият паметник на Валентин Старчев, който общината възнамерява да демонтира през юни, предлага множество варианти за игра с...

Великотърновските социалисти отбелязаха 161 години от рождението на Димитър Благоев

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/velikotyrnovskite-socialisti-otbeliazaha-161-godini-ot-rozhdenieto-na-dimityr-blagoev-2030428

Великотърновските социалисти поднесоха цветя пред паметника на Димитър Благоев по случай 161 години от рождението му. Днес пред делото му се поклониха областният председател на партията Петко Тюфекчиев, общинският лидер на БСП Стефан Стефанов, както и неговите заместници Стефан Антонов и Красин Кар

УНСС наказа студента, разпространил сигнала за нередностите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/unss-nakaza-studenta-razprostranil-signala-za-nerednostite-2030525

Студентът, разпространил информация за нередности на изпита по „Геоикономика и регионално развитие“, е наказан с предупреждение за изключване. Това каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев на пресконференция, цитиран от агенция „Фокус“.

Какво да правите, ако се страхувате да летите?

https://offnews.bg//psihologia/kakvo-da-pravite-ako-se-strahuvate-da-letite-658125.html

Не всеки обича да пътува със самолет. На някои им става лошо, на други им е скучно, но има и хора, които психически не могат да се преборят със страха, че нещо лошо може да се случи. Предлагаме ви шест трика, които биха ви помогнали да летите по-спокойно.

1. Проучете как работи самолетът

Много хора се страхуват да летят със самолет, тъй като не могат да си обяснят как такава тежка машина се задържа във въздуха. Всъщност самолетът лети толкова лесно, колкото кола се движи по пътя. Турболенцията е все едно да пътуваш по чакълест път. Диспечърите непрестанно дават координати и напътствия на пилотите, така че няма как два самолета да се блъснат.

2. Подгответе се за факта, че тялото ви ще се чувства различно

Много хора се стряскат, когато ушите им заглъхнат или когато "храната им отиде в петите". Нормално е излитане, кацане, завои и промени в пътя на самолета да се отразят на тялото ви, тъй като въздушното налягане упражнява натиск върху нас. Това е напълно нормално.

3. Не четете притеснителни новини

Ако имате проблем с летенето, направете всичко възможно да се обградите с интересни и забавни книги, списания и програми. Не ви трябва да четете за убийства, корупция или кражби преди полет.

4. Дишайте равномерно

Периодичното вдишване и издишване помагат както на организма, така и на мозъка. Ако започнете да се чувствате дискомфортно, поемайте въздух и издишайте през около 4 секунди. Това ще даде на тялото ви повече кислород и ще му помогне да функционира нормално.

5. Примирете се с факта, че не виждате пилотите

Много хора се притесняват именно от факта, че не виждат кой управлява машината. Това не виждате екипажа, не значи, че те не могат да си вършат работата. Дори е по-добре да не са около нас, за да работят на спокойствие.

6. Прилагайте трикове, като лека болка срещу страха

Ако усещате, че се поддавате все повече на страха и вече започвате да изпадате в паника, сложете ластик на ръката си и ако усетите, че губите контрол, го дръпнете, за да ви заболи. Леката болка ще разсеете мозъка ви на биологично ниво и това ще ви помогне да се успокоите.

68% от българите искат да отслабнат преди началото на летния сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=353399

68% от българите признават, че биха искали да отслабнат, за да посрещнат летните месеци в добра физическа форма. Всеки четвърти българин не е доволен от тялото си, показват данни от проучване на Алфа Рисърч, проведено през май 2017 г.

Водещ американски конгресмен e прострелян във Вирджиния

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/14/2988942_vodesht_amerikanski_kongresmen_e_prostrelian_vuv/?ref=rss


Шефът на републиканците в Камарата на представителите Стив Скалийз беше прострелян с полуавтоматично оръжие по време на тренировка по бейзбол в град Александрия, щата Вирджиния, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Според телевизията стрелецът, сега задържан, е открил огън по време на тренировката на отбора по бейзбол на американския конгрес. Скалийз, републиканец от Луйзиана, е бил прострелян по време на тренировка по бейзбол.

Няма подробна информация за...

Стрелба на тренировка по бейзбол в САЩ, водещ конгресмен е пострадал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/14/2988942_strelba_na_trenirovka_po_beizbol_v_sasht_vodesht/?ref=rss


Шефът на републиканците в Камарата на представителите Стив Скалийз беше прострелян с полуавтоматично оръжие по време на тренировка по бейзбол в град Александрия, щата Вирджиния, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Според телевизията стрелецът, сега задържан, е открил огън по време на тренировката на отбора по бейзбол на американския конгрес. Скалийз, републиканец от Луйзиана, е бил прострелян по време на тренировка по бейзбол.

Няма подробна информация за...

Стелба на тренировка по бейзбол в САЩ, водещ конгресмен е пострадал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/14/2988942_stelba_na_trenirovka_po_beizbol_v_sasht_vodesht/?ref=rss


Шефът на републиканците в Камарата на представителите Стив Скалийз беше прострелян по време на тренировка по бейзбол в град Александрия, щата Вирджиния, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Според телевизията стрелецът, сега задържан, е открил огън по време на тренировката на отбора по бейзбол на американския конгрес. Скалийз, републиканец от Луйзиана, е бил прострелян по време на тренировка по бейзбол.

Няма подробна информация за раните му, но една от тях е...

И двойките, и шестиците на матурата по български език и литература намаляват

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/14/2988911_i_dvoikite_i_shesticite_na_maturata_po_bulgarski_ezik/?ref=rss


Слабите оценки на задължителната матура по български език и литература намаляват, но все още не може да се говори за положителна тенденция. Това показва анализът на резултатите от зрелостните изпити за 2017 г., който бе представен от просветното министерство днес.

От общо 48 755 зрелостници, явили се на задължителната матура по български език и литература, двойки имат 3887 души или 7.98% от явилите се. През 2016 г. слабите оценки са били 4189.

Освен...

Министерството на земеделието очаква добра зърнена реколта

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/06/14/2988931_ministerstvoto_na_zemedelieto_ochakva_dobra_zurnena/?ref=rss


Над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшенично зърно тази година - достатъчно за осигуряване на зърнения баланс. Прогнозата е на зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който откри жътвената кампания в Карнобат днес.

През миналата година бяха добити 5.261 млн. тона пшеница, през 2015 г. - 5.01 млн. тона, през 2014 г. - 5.347 млн. тона. Оперативните данни за засетите площи са над 11 млн. декара пшеница и 1.3 млн. декара ечемик, 62 хил....

ЕК започна процедури за нарушение срещу Полша, Унгария и Чехия

http://clubz.bg/55123-ek_zapochna_proceduri_za_narushenie_sreshtu_polsha_ungariq_i_chehiq

Жан-Клод Юнкер. Снимка ЕПА/БГНЕС

Еврокомисията изпрати днес уведомителни писма до Полша Унгария и Чехия, че започва процедури за нарушение срещу тях, защото не изпълняват решения на Съвета на ЕС от 2015 година за преместване на 160 000 нелегални мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия в 23 останали държави от ЕС.

"Става въпрос за спазване на европейското законодателство, а не за санкции", каза от трибуната на Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От визираните страни Унгария оспорва решенията за релокацията в Съда на ЕС. Тя претендира, че надвишават полето на компетентност на ЕС и че дават на комисията правомощия, които тя няма по договор.  Съдът още не се е произнесъл.

В момента комисията води общо 137 процедури за нарушение срещу 27 държави, каза Юнкер.

 Чешки медии цитираха комисарката на своята страна Вера Йоурова, която отговаря за правосъдието, да критикува решението на комисията за процедурите и да казва, че тя не е участвала при вземането му. 

Говорител на комисията отклони репортерски настоявания да коментира случая с обяснението, че Колегиумът на комисарите взема решенията си с единодушие.

18-години затвор за мъж, убил с нож от ревност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281222

18-години затвор за мъж, убил с нож от ревностПо внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Ямбол съдът наложи наказание от 18 години „лишаване от свобода“ спрямо 67-годишния Минчо Я. от Ямбол, съобщиха от съда. Минчо Я. е подсъдим за това, че на 20 септември 2015 г. около 22.30 часа в град Ямбол в частен дом умишлено умъртвил Николай.Й и е направил опит да умъртви умишлено Елена Х.

”Галъп”: Подкрепата за мажоритарно гласуване спада

http://frognews.bg/news_136476/Galap-Podkrepata-za-majoritarno-glasuvane-spada/

Половин година след провеждането на Националния референдум, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%, но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума.

България открива почетно консулство в Гана

https://offnews.bg//politika/balgaria-otkriva-pochetno-konsulstvo-v-gana-658147.html

Министерският съвет даде съгласие за откриване на българско консулство в Република Гана със седалище гр. Акра и назначи за почетен консул Николаас Корнелес Матеас ван Щаалдуйнен. Той е личност, ползваща се с добро име, обществени позиции и институционални контакти, които ще са полезни за по-нататъшното активизиране на връзките между двете държави.

Откриването на наше почетно консулство в Гана ще предостави възможност за активизиране на отношенията между двете страни в търговско-икономическата област, културния и образователен обмен и други сфери от взаимен интерес.

Вижте какво реши Министерски съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281230

Вижте какво реши Министерски съвет днес Правителството предлага проф. Янко Димитриев да бъде удостоен посмъртно с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ Министерският съвет предлага на президента на Република България с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, да бъде удостоен посмъртно проф. Янко Димитриев за неговите големи заслуги в областта на образованието и науката.

По-високи пенсии предлагат от БСП, от ГЕРБ призовават за експертност

http://www.cross.bg/osigyritelen-dohod-pensiite-1545994.html

/КРОСС/ Депутатите от БСП влязоха в битка за по-високи пенсии. В пленарна зала народните избраници започнаха първото четене на предложените промени от левицата в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предава news.bg. Според мотивите на законопроекта, предлаганото допълнение на Кодекса за социално осигуряване е насочено към гражданите, които са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече до пенсионерите и хората над 65 години. В мотивите се посочва, че процентът на бедните възрастни хора е нараснал от 28 през 2014 г. на 33 през 2015 г. Всички знаем, че има проблем с ниските пенсии, заяви лидерът на столетницата Корнелия Нинова. Това е нашето предложение, подчерта тя. Трябва да се повишат доходите на българските пенсионери, тъй като са ниски, обяви и Светлана Ангелова от ГЕРБ. Това обаче трябва да стане много внимателно и съобразно с финансовите възможности на бюджета. Когато става въпрос за финансови параметри да подходим експертно, призова тя колегите си от БСП. Според социалиста Георги Гьоков държавата разполага с финансов ресурс за да реализара преизчисляването. Според вносителите на законопроекта, бюджетната тригодишна прогноза предвижда средно нарастване на пенсиите с около 2,5%, от което следва, че не се очертава никаква съществена промяна в размерите на пенсиите. Вносителите са убедени, че ниските размери на пенсиите на повечето от българските пенсионери създават нетърпимо положение

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване