Мъж влезе с колата си в магазин да напазарува, навън валяло (Видео)

https://www.actualno.com/curious/myj-vleze-s-kolata-si-v-magazin-da-napazaruva-navyn-valjalo-video-news_616955.html

Магазинер от източната част на Китай останал шокиран, след като мъж влязъл в магазина му с колата си, за да си купи кисело мляко и чипс.На видеото от охранителна камера ясно се вижда как Smart бавно, но непреклонно влиза и паркира по средата на универсален магазин. Паникьосания

Николай Цонков: Какво прави МВР за справяне с битовата престъпност в Нови Искър?

http://www.cross.bg/ministerstvoto-tzonkov-otbranata-1545993.html

/КРОСС/ Какви действия предприема Министерство на вътрешните работи за превенция и справяне с битовата престъпност в район Нови Искър в София? Този въпрос задава народният представител от ПГ на Коалиция "БСП за България" Николай Цонков на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. "В приемните и по време на срещите ми с граждани на различни събития в столичния район Нови Искър в последните седмици масово получавам сигнали за кражби и чувствително увеличена битова престъпност, коментира Николай Цонков. - Хората са крайно недоволни от липсата на адекватни и ефективни действия от страна на Министерството на вътрешните работи за решаването на този огромен проблем. Затова настоявам за конкретен и точен отговор от министър Радев какви мерки предприема МВР за гарантиране на спокойствието и сигурността на гражданите". Николай Цонков внесе питане и до вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов. То е свързано с провежданата кадрова политика и осигуряването й със средства от бюджета на Министерството на отбраната. "Във връзка с некомплекта в Министерството на отбраната, възлизащ на над 6500 души, включително и високия обществен интерес и големи очаквания в тази сфера бих искал да получа информация за това каква е кадровата политика и какви мерки ще предприеме министър Каракачанов по мотивиране на военнослужещите, обясни депутатът от групата на социалистите

Октай пред Фрог: Срещата между Борисов и Ердоган беше любовна, но бебе няма да има

http://frognews.bg/news_136475/Oktai-pred-Frog-Sreshtata-mejdu-Borisov-i-Erdogan-beshe-liubovna-no-bebe-niama-da-ima/

Турция се намира в сложна ситуация с всички световни сили-САЩ, Русия, Брюксел и съседите си. На срещата между Турция и България имаше демонстрация и двете държави взаимно се възползваха от своите слабости. Това беше флирт, любовна среща без резултат. Бебе няма да се роди. Трябва да се види, обаче кой кого използва.

ДПС оттегли подкрепата си за мажоритарния вот

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dps-ottegli-podkrepata-si-za-mazhoritarniia-vot-6070329

Зам.-председателят на парламента и лидер на партия ВОЛЯ Веселин Марешки определи всичко това като „театър”

Първо в "24 часа": 29-годишен затворник се обеси в чаршаф в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6281191

Първо в "24 часа": 29-годишен затворник се обеси в чаршаф в Бургас29-годишен обитател на бургаския затвор е бил открит мъртъв в килията си на 11 юни следобед, научи "24 часа". Вельо Минчев се обесил с ивица от чаршаф, който завързал за врата си и за решетката на прозореца на спалното помещение. Един от надзирателите веднага отрязъл парчето плат, но затворникът не давал признаци на живот.

Таксите за роуминг в ЕС отпадат от утре

http://econ.bg/Новини/Таксите-за-роуминг-в-ЕС-отпадат-от-утре_l.a_i.744043_at.1.html

Таксите за роуминг в Европейския съюз престават да съществуват. Краят им настъпва от утре - 15 юни, съобщава пресцентърът на Европейската комисия. ...

Пет дни предсрочно завърши ремонтът на Аспаруховия мост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281157

Пет дни предсрочно завърши ремонтът на Аспаруховия мостУтре - 15 юни, в 12.00 часа ще бъде възстановено движението по Аспаруховия мост във Варна, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Предвидените ремонтни дейности на съоръжения 2 и 4 завършват пет дни предсрочно. Мостът е с нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи, парапети и т. н.

Професорката, писала 3 за празни листове, напусна УНСС, а издалият я студент е наказан

http://www.mediapool.bg/profesorkata-pisala-3-za-prazni-listove-napusna-unss-a-izdaliyat-ya-student-e-nakazan-news265242.html

Проф. Соня Докова, която на 9 юни написа тройки и четворки на студенти, предали празни листове на изпит в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), е подала заявление за прекратяване на трудовите ѝ правоотношения с висшето училище, съобщи в. “24 часа“. Това станало, докато специална комисия в университета разследвала случая. “Бяхме решили да наложим наказанието “забележка” и подаване на оставка от поста ръководител на Катедра “Регионално развитие”, но вече няма как, защото не е наш служител. “Тя е на пенсионна възраст с 2 години удължение, право на което имат всички професори. Предвид създалата се обстановка, за да не усложнява ситуацията и да се уронва престижът на университета, е решила, че за нея това е най-доброто”, каза доц. Миланка Славова, заместник-ректор на УНСС и председател на комисията. Второкурсници от Университета за национално и световно стопанство получиха тройки и четворки, предавайки бели листове на изпита по геоикономика и регионално развитие. За случката от 9 юни на редовната изпитна сесия при проф. Докова разказаха студенти, присъствали на изпита. Проверяващата комисия установила, че са допуснати нарушения при провеждането на изпита от страна на проф. Докова и нейния екип. “На студентите не е дадено достатъчно време за развиване на въпросите и не са оценени достатъчно обективно всички от тях“, са констатациите на проверяващите. “Има бели листове, но не са изцяло бели. Има листове с по-слабо разработени въпроси, има и такива, на които са написани имената и въпросите, които са се паднали. На тях е отбелязана оценка от текущия контрол. Според правилника на университета всеки студент, който получи оценка добър 4 от текущия си контрол, има право да бъде освободен от изпит. Останалите с текущ контрол под 4 трябва да положат изпит. Проф. Докова в някакъв момент след започването на изпита е предложила да зачете оценката от текущ контрол”, коментира заместник-ректорът. Проверяващата комисия обаче е решила да санкционира и един от студентите, издал преподавателката. Става въпрос за Кезим Медев, който според комисията е нарушил правилника на висшето училища като е уронил името и авторитета му с публикация за случилото се в социалните мрежи. Предложението за наказание на студента Кезим Медев е последно предупреждение за отстраняване от УНСС. “Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи“, коментира доц. Славова. Според нея като член на студентския съвет той е имал много повече лостове за въздействие върху университета.  

Фестивалът Summer Chaos се завръща, обявиха част от изпълнителите

https://offnews.bg//kultura/festivalat-summer-chaos-se-zavrashta-obiaviha-chast-ot-izpalnitelite-658146.html

Второто издание на фестивала Summer Chaos ще се състои на 31 юли на стадион "Лазур" в Бургас, а част от имената за концерта вече са ясни - примата на метъл музиката Таря Турунен, траш легендите Kreator и немските мелодик дет метъли от Crematory.

Турунен, която ще гостува за пореден път в България, ще представи добре познати парчета, но и композиции от последните си албуми. Същото ще направят готик-индъстриъл музикантите от Crematory, които промотират албума си Monument от 2016 г., а Kreator ще представят последния си албум Gods of Violence.

Продажбата на билети започва от днес, 14 юни, в мрежата на "Тикетпро". До края на юни те са на цена от 70 лв., а в месеца на феста те ще са на цена от 80 лв. Организаторите обещават и изненадващ "happy hour" с промоции на цените. Очаква се да бъдат обявени и още 2 гостуващи групи на тазгодишния Summer Chaos.

Това е третото издание на фестивала, като в предните години на сцената му излязоха имена като Godsmack, The Prodigy, Bullet For My Valentine, Papa Roach, House of Pain, Clawfinger, Biohazard, Amorphis и още много други.

Правителството обръща поглед към корупцията в местната власт

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pravitelstvoto-obryshta-pogled-kym-korupciiata-v-mestnata-vlast-241195/

Представител на Националното сдружение на общините ще влезе в Съвета по антикорупционните политики, предвижда проект за промяна в законодателството

Държавният глава се срещна с управителя на „БУЛ БИО - НЦЗПБ“ ЕООД

http://www.cross.bg/eood-ntzzpb-byl-1545992.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков" 2 с управителя на „БУЛ БИО - НЦЗПБ" ЕООД Сашо Ганов. Дружеството е сред четирите световни производители на ваксината срещу туберкулоза - БЦЖ, редом със САНОФИ ПАСТЬОР - Франция и тези от Индия и Япония. По време на срещата бяха обсъдени проблемите и възможностите за развитие пред „БУЛ БИО - НЦЗПБ" ЕООД като държавно предприятие. Държавният глава подкрепя запазването на „БУЛ БИО - НЦЗПБ" ЕООД като една от основните структури на националната сигурност в областта на здравеопазването и като предприятие, което с продуктите си е доказало, че е уважаван световен производител на ваксини и ежедневно работи за издигане на репутацията на България по света. Ваксината на „БУЛ БИО - НЦЗПБ" ЕООД притежава златен стандарт на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, които са ангажирани с доставката на ваксини за развиващите се страни в света.

От утре възстановяват движението по Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=353447

Утре - 15 юни, в 12 ч. ще бъде възстановено движението по Аспаруховия мост във Варна. Предвидените ремонтни дейности на съоръжения 2 и 4 завършват пет дни предсрочно. Мостът е с нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи, парапети и т.

Поне шестима загинали в лондонския пожар

http://www.moreto.net/novini.php?n=353444

Потвърдена е смъртта на шестима души в пожара, обхванал жилищен блок със 120 апартамента в Западен Лондон тази нощ, съобщи полицията. Очаква се броят на жертвите да нараства. „Към момента мога да потвърдя шест смъртни случая, но числото вероятно ще се увеличи по време на сложната операция по възстановяване, която ще отнеме няколко дни”, съобщи в изявление полицейският началник Стюърт Кънди.

Един загинал и трима ранени при експлозия в промишлена зона в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281200

Един загинал и трима ранени при експлозия в промишлена зона в АнкараЕдин човек е загинал, а трима са били ранени при експлозия в офиси в промишлена зона в анкарския квартал Йенимахалле, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.  Спасители се опитват да открият друго лице, което е в неизвестност. Взривът е станал в офиси, където се продавали резервни автомобилни части и моторни масла,

Валери Симеонов организира оглед с вертолет по българо-турската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281186

Валери Симеонов организира оглед с вертолет по българо-турската граница Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика организира утре, 15 юни, оглед с военен вертолет и обход на охранително-възпиращото съоръжение по българо-турската граница. За участие са поканени представители на парламентарно-представените партии, но БСП и ДПС са отхвърлили поканата.

Анкелкова: Трябва да се намери решение за парк „Пирин”

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ankelkova-triabva-da-se-nameri-reshenie-za-park-pirin-241197/

Природозащитници апелират премиера Бойко Борисов да не допуска застрояването на екологично чисти райони

ПЕС: ЕС да спре "климатичната катастрофа на Тръмп"

http://www.cross.bg/yunker-sdelkata-klimata-1545990.html

/КРОСС/ "Европейският съюз няма да предоговаря Парижкото споразумение за климата." Това заяви председателят на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент, уверявайки президента на Маршаловите острови. Лидерът на островите Хилда Хайне заяви в реч относно климата пред ЕП, че няма време за предоговаряне на сделката, тъй като Маршаловите острови са заплашени да бъдат "погълнати" от океана. Според нея лидерството в климата трябва да бъде предимно свързано с практически действия - "време е да се действа", призова тя и поиска подкрепата на ЕС. Юнкер каза от своя страна, че оттеглянето на САЩ от сделката за климата е абдикация от общите мерки за предопределяне съдбата на планетата ни. "Ние съжаляваме, но оттеглянето не означава край на споразумението. Убедени сме, че ще бъдем единни. Няма да предоговаряме Парижкото споразумение. 29-те члена на сделката трябва да бъдат изпълнени, а да не се предоговарят. 20 г. преговаряхме, сега е време за действия", категорично заяви Юнкер. Юнкер обаче увери, че повечето и основните американски щати са поели ангажимент за изпълнението на сделката. Председателят на ЕК каза още, че ЕС координира действията в областта с Китай, Канада и Африканския съюз, както и с останалите ангажирани държави. Юнкер очаква и позитивно послание на срещата на Г-20 в Германия през юли. "Можете да разчитате на ЕК, няма да се отказваме от Парижкото споразумение. Ангажиране сме да се превърне в реалност

Отворя се прием за обучения на работещи с европари

http://www.mediapool.bg/otvorya-se-priem-za-obucheniya-na-raboteshti-s-evropari-news265241.html

От 15 юни Агенцията по заетостта отваря прием на заявления за обучения на работещи за придобиване на нови дигитални умения или чужди езици. Очакванията са около 54 хиляди заети да повишат квалификацията си срещу 50 млн. лв. Финансирането е по проект "Ваучери за заети лица", съфинансиран от Европейския социален фонд чрез оперативна програма "Човешки ресурси" 2014-2020, съобщиха от Агенцията по заетостта. Кандидатите поемат 15% от стойността на един ваучер за обучение. Останалите средства са грант. Това е една от мерките, към които имаше голям интерес през изминалия програмен период 2007 – 2013 г. Тогава по нея можеха да кандидатстват всички работещи, независимо от образованието им. Сега право на ваучери за обучения имат само наети по трудов договор в предприятия извън държавната администрация, които са със средна или по-ниска степен на образование. Другата новост е, че кандидатите ще могат да подават заявлението си и по електронен път, без да е необходимо да посещават бюрата по труда. Остава и опцията да подадат лично молбата си на хартиен носител във всички дирекции "Бюра по труда" в страната. Това може да бъде направено само в работни дни между 8.30 и 17 часа. Срокът за прием на заявления е до изчерпване на финансовия ресурс от 50 млн. лв. С безвъзмездното финансиране на обучението заетите ще придобият нови или ще разширят знанията и уменията си. По този начин те ще повишат адекватността на своите умения спрямо актуалните нужди от страна на бизнеса. Желаещите да участват в проекта ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност, каквато може да е общуване на чужди езици или придобиване на дигитални умения.

Съдят деветокласник за жестоко убийство с нож

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-devetoklasnik-25913118

Окръжна прокуратура във Враца внесе в съда обвинителен акт срещу деветокласника М. Илиев за убийство на мъж, извършено по особено мъчителен начин.

Пощенска банка стартира стажантската си програма за 2017 г.

http://www.dnes.bg/pr/2017/06/14/poshtenska-banka-startira-stajantskata-si-programa-za-2017-g.344275

Програмата дава шанс на млади хора с икономически специалности да намерят професионална реализация в банката

ВИП клиенти плащали по 100 лева на митничари на "Кулата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281161

ВИП клиенти плащали по 100 лева на митничари на "Кулата""Транспортни фирми минавали кантари на митница "Кулата" срещу 50-100 лв., ако камионът им бил претоварен." Това разказа шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев за корупционната акция от снощи на митническия пункт. Той посочи, че с по-ниска цена рушвет минавали тирове на шест фирми. Те имали сключен абонамент с митническите инспектори.

Хванаха бебе, хвърлено от 9-ия етаж в Лондон

http://frognews.bg/news_136474/Hvanaha-bebe-hvarleno-ot-9-iia-etaj-v-London/

Бебе, хвърлено от 9-ия етаж от горящата сграда в Лондон е било спасено, съобщават местните медии. Майката, заклещена в огнения ад, успяла да хвърли детето си през прозореца. Преди това майката извикала към хората долу да се опитат да хванат бебето й и един господин се втурнал напред и успял да го улови.

"Антикорупционен фонд" ще приема сигнали за корупция, дори и анонимни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/14/2988818_antikorupcionen_fond_shte_priema_signali_za_korupciia/?ref=rss


Екип от юристи, икономисти, журналисти и експерти създадоха нова платформа, до която могат да се подават сигнали за корупция, включително и анонимни. Фондацията "Антикорупционен фонд" ще проверява сигналите и ако намери достатъчно данни за съмнения за корупция, ще ги изпраща на компетентните органи. От организацията заявиха, че няма да играят ролята на паралелна или гражданска прокуратура, а ще съдействат за връзката между институциите и журналистическите разследвания или граждански...

Аспиринът може да предизвика сериозно кървене при хората над 75 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6281187

Аспиринът може да предизвика сериозно кървене при хората над 75 годиниХората над 75 години, които пият аспирин всеки ден, за да се предпазят от сърдечен удар, са изправени пред значително повишен риск от сериозно и дори фатално кървене и трябва да приемат лекарства против киселини, за да минимализират опасността, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  Между 40 и 60 % от мъжете и жените надхвърлили 75 години в Европа и

Галъп: Подкрепата за мажоритарно гласуване спада от 80% на 56%

https://offnews.bg//obshtestvo/galap-podkrepata-za-mazhoritarno-glasuvane-spada-ot-80-na-56-658130.html

Половин година след провеждането на Националния референдум, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%, но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума.

Това сочат данните от политическия и икономическия индекс на „Галъп интернешънъл“, базиран на национално представителни изследвания с извадка 800/1000 души.

Негативните отговори трайно са се увеличи – от 6% през есента до 17% през месец май.

Явно развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот е повлияла, констатират социолозите от „Галъп интернешънъл".

Дългосрочни тенденции на доверието в банковата система

Доверието в банковата система в последните години постепенно възстановява своите стойности след смутните времена на 2014 г.

С дял от около 40% доверие, банковата система отново е една от обществените системи, в които хората най-много вярват, в сравнение с останалите институции у нас.

През 2014 г. доверието беше спаднало до 19%, а недоверието беше стигнало 60%. Сега обаче всичко е нормализирано.

Стоичков към децата: Четете, защото днес печели този, който чете

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/14/2988917_stoichkov_kum_decata_chetete_zashtoto_dnes_pecheli/?ref=rss


Бившият футболист Христо Стоичков представи книгата си "Как да печелим във футбола: 88 съвета от номер 8" и посъветва децата да четат, за да имат успех. "Четете, защото днес печели този, който чете", каза той към присъстващите.

"Вътре не са само футболни неща. Има неща, които са свързани с ежедневието, с училище, как да се държи вкъщи, с приятели. Да няма дискриминация, което е много важно. Да помага на когото не може - както на мен са ми...

Заплатите в Румъния са нараснали средно с 13,4% през последната година

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zaplatite-v-rumyniia-sa-narasnali-sredno-s-134-prez-poslednata-godina-241203/

Най-голямо увеличение в заплащането се регистрира в сферата на здравеопазването, където доходите на служителите са се увеличили с 36%

Веселин Маневски подаде оставка като шеф на ВЕЦ Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/veselin-manevski-podade-ostavka-kato-shef-na-vec-plovdiv-2030529

Приключи проверката на Предприятие ВЕЦ Пловдив към "Националната електрическа компания" ЕАД, разпоредена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Проверката имаше за задача да установи твърдения на служителите на Предприятие ВЕЦ за нарушения на управителя на предприятието Веселин Маневски, и

Затвор след шофиране с 2.36 промила в кръвта за мъж от с. Лиляч

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zatvor-sled-shofirane-s-2.36-promila-v-kryvta-za-myzh-ot-s.-liliach-2030530

Районна прокуратура - Кюстендил постигна осъдителна присъда за хванатия да шофира пиян Георги С. от с. Лиляч, област Кюстендил. Районен съд - Кюстендил наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от две години, което да изтърпи

Юнкер: Оттеглянето на САЩ не е краят на споразумението за климата

//dariknews.bg/novini/sviat/iunker-otteglianeto-na-sasht-ne-e-kraiat-na-sporazumenieto-za-klimata-2030528

Споразумението от Париж за опазването на природата не трябва да се предоговаря, а да се приложи. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в дебат в Европейския парламент.

Откриха изложба „Багрене от природата – традиции и наука”

//dariknews.bg/regioni/sliven/otkriha-izlozhba-bagrene-ot-prirodata-tradicii-i-nauka-2030532

Изложба „Багрене от природата – традиции и наука” беше открита в Музея на текстилната индустрия в Сливен. Тя представя резултатите от проучвания, изследвания и експерименти по време на дейността на едноименния проект. Експозицията може да се види до края на месец август.


Дире

Евакуираха Острова

//dariknews.bg/regioni/burgas/evakuiraha-ostrova-2030534

Тренировъчна операция на остров „Света Анастасия“. Група туристи беше евакуирана като част от учение, което да установи как действат службите при възникване на инцидент по време на активния туристически сезон. Спасителната операция на острова край Бургас продължи около 20 минути. Чуйте подр

Задържаха мъж заради лихварство

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zadyrzhaha-myzh-zaradi-lihvarstvo-2030535

62-годишен мъж е задържан заради лихварство.

Във връзка с образувано досъдебно производство за престъпление по чл.252 от НК, от служители на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР - Стара Загора, Първо и Второ РУ -

Вижте училищата, постигнали най-добри резултати на матурите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-uchilishtata-postignali-naj-dobri-rezultati-na-maturite-2030533

Министерството на образованието и науката оповести кои са училищата, постигнали най-добри резултати на матурите. В топ 10 на "отличниците" по Български език и литература попадат седем столични училища, две пловдивски, както и Ловешката езикова гимназия „Екзарх Йосиф“. img wide

Очакваме добра зърнена реколта

https://www.actualno.com/society/ochakvame-dobra-zyrnena-rekolta-news_616953.html

Над 5 милиона тона се очаква да е реколтата от пшенично зърно тази година, заяви днес заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в Карнобат при откриването на жътвената кампания 2017. Оперативните данни за засетите площи са над 11 милиона дка пшениц

Боб Дилън плагиатствал в Нобеловата си лекция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6281162

Боб Дилън плагиатствал в Нобеловата си лекцияАмериканското интернет издание „Слейт” анализира лекцията на лауреата на Нобелова награда за литература Боб Дилън и стига до извод, че нейни части са „заимствани” от интернет портала „Спаркноутс”, който помага на ученици да си пишат домашните, предаде ТАСС, цитиран от БГНЕС.  От „Слейт” са забелязали, че в пасаж от лекцията,

Първият маратон за кучета и техните стопани ще се проведе в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281170

Първият маратон за кучета и техните стопани ще се проведе в София
PURINA® България организира мащабно състезание за всички четириноги приятели На 18 юни, неделя, Южният парк в столицата ще осъмне с първия в България маратон с кучета и техните стопани. Състезанието се организира от PURINA® България със съдействието на Столична община. Целта на надпреварата е да даде възможност на стопаните да прекарат един пълен

Обвиниха 9 косовари за готвен атентат на мача Албания - Израел

http://clubz.bg/55122-obviniha_9_kosovari_za_gotven_atentat_na_macha_albaniq_izrael

СВЯТ Ислямска държава джихадисти(1)

Прокуратурата в Косово повдигна обвинения на 9 мъже за готвен атентат срещу граждани на Израел по време на мача от световните квалификации Албания - Израел миналия ноември, съобщи "Ройтерс". 

Опасявайки се от атаки, албанските власти смениха местоположението на въпросния мач, състоял се на 12 ноември 2016 година.

От държавното обвинение в Прищина обявиха, че някои от обвиняемите са били в контакт с Лавдрим Мухаджери, който е изявен член на "Ислямска държава" и действа като самообявил се "командир на албанците в Сирия и Ирак". Смята се, че именно той е наредил за готвените атаки. Полицията предаде, че Мухаджери е бил убит миналата седмица в Сирия.

Задържаната група е планирала и атаки в Косово, насочени към местни и международни институции. В Косово в момента са дислоцирани около 4500 натовски войници, които са натоварени с опазването на мира в страната. 

Прокуратурата предаде, че "обвинените са целяли да дестабилизират балканските държави и да създадат територия на "Ислямска държава" на полуострова".

В мазето на единия от задържаните са отркити експлозиви от същия тип като тези, използвани при атентатите в Париж и Брюксел. Наскоро статия в джихадисткото списание "Румия" предупреди страните от Балканите, че групировката "не ги е забравила".

Новият "Антикорупционен фонд" ще разследва и осветлява корупцията във властта

https://offnews.bg//obshtestvo/noviat-antikoruptcionen-fond-shte-razsledva-i-osvetliava-koruptciata-658137.html

Разлседване на корупция по всички етажи на властта, анализ на щетите и институционален натиск за справяне с корупцията - това ще бъде само част от делото на обявената днес фондация "Антикорупционен фонд". Икономисти, юристи и журналисти са се нарамили с нелеката задача да осветлят некоректните практики у нас, но не само да говорят за тях, а и да дават конкретни решения на казуси, свързани с корупцията.

На пресконференция днес бе обявен и екипът зад "Антикорупционен фонд". Той се състои от журналисти, икономисти, хора с опит в разследванията на измами и в управлението на проекти. Зад Фонда стоят Мирослава Петрова, Йордан Карабинов, Николай Стайков, адв. Грета Ганева, София Желева и Лилия Рангелова.

Как ще работи "Антикорупционен фонд"

В три основни стъпки Фондът ще мониторира, анализира и ще действа с единствената цел да подобри средата за живот на българските граждани и да съдейства на праовъсдната система в борбата с корупцията.

Първата стъпка е мониторинг и получаване на сигнали. Екипът може да се "самосезира" от журналистически разследвания. Също така всеки гражданин може да подаде сигнал (анонимно или не) на сайта на "Антикорупционен фонд". Всеки достатъчно пълен сигнал се разглежда внимателно и продължава нагоре по стълбицата на разследването.

След обстоен правен анализ, придобиването на допълнителна информация и техническа експертиза, "Антикорупционен фонд" започва стъпка "Действие", а именно - институционален натиск, обратна връзка за реализираните вече действия и публикации по темата.

Днешната дата 14 юни не е избрана случайно от създателите на Фонда за обявяване на неговото начало. Днес е годишнина от началото на протестите #ДАНСWithMe, които бяха породени от издигането на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "Днес нас все още ни събира идеята за противопоставяне и справяне с корупцията", каза на събитието Мирослава Петрова.

Финансирането си "Антикорупционен фонд" ще получава от фондация "Америка за България".

Въпреки че официално работата си Фондът започва днес, той вече работи по 20 сигнала, а два от тях вече са предадени по каналния ред със сигнали до отговорните институции. Единият от тях засяга Пловдивския панаир, финансирането му от ББР и социалиста Георги Гергова. Другият сигнал, по който работят от Фонда, е за кмет на голяма община, който прави екстравагантни купони за десетки хиляди лева, без реално да има доход, различен от заплатата му.

Фондът е задължен да спазва етичните си правила за независимост, безпристрасност, професионализъм и отговорност. Вътрешният правилник не позволява на членове на "Антикорупционен фонд" да са част от партия, но в от отговор на въпрос от OFFNEws, че всеки сигнал, доли от политически субект, е добре дошъл, стига да е добре обоснован и описан.

Безплатно лятно кино и тази година в цялата страна

https://www.actualno.com/cinema/bezplatno-ljatno-kino-i-tazi-godina-v-cjalata-strana-news_616952.html

На 26 юни (понеделник) от 21:00 часа Лятната естрада в Борисовата градина в София по традиция е първата спирка на "Пътуващото лятно кино" с БНТ1. Тазгодишното издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България стартира с прожекцията на филма "Пеещите

Варненски шофьор блъсна колоездач на велоалея

http://www.moreto.net/novini.php?n=353424

Шофьор на ауди блъсна вчера колоездач на велоалея, съобщиха от полицията за Moreto.net. Неприятният инцидент станал около 7.15 часа на кръстовището на улица "Милосърдие" и булевард "Янош Хунияди". 58-годишният шофьор блъснал свой връстник, който получил контузии на главата и шията.

Младите предпочетоха лейбъристите, пенсионерите гласуваха за торите във Великобритания

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/mladite-predpochetoha-lejbaristite-pensionerite-glasuvaha-za-torite-v-658126.html

Лейбъристите са успели да привлекат младите избиратели, а консерваторите разчитат все повече на пенсионерския вот. Това сочат данните от проучване на YouGov след парламентарните избори във Великобритания. 

Проучването е проведено сред 50 000 британци над 18 години. 

Изследването сочи, че възрастта на гласоподавателите е една от разделителните линии в британската политика. Сред гласувалите за първи път - тези на 18 и 19 години, лейбъристите имат преднина от 47%. 

Консервативната партия е с 50% пред лейбъристите във възрастовата група над 70 години. 

Според проучването за всяко увеличение на възрастта на гласуващите с 10 години възможността да гласуват за торите се увеличава с около 9%. 

Данните сочат, че е много по-вероятно гласоподавателите да са дали гласа си за консерваторите, ако са над 47-годишна възраст, докато в началото на кампанията гласуващите за торите са били над 37-годишна възраст. 

Все пак остава в сила правилото, че по-възрастните хора е по-вероятно да гласуват като цяло в сравнение с по-младите. При британците над 70 години гласувалите на изборите са 84%, докато сред тези на 18 и 19 години гласувалите са 57%. 

Класата все по-малко има значение, когато се разглеждат резултатите от изборите, сочи проучването. 

Все пак при по-задълбочен поглед се вижда, че Лейбъристката партия е по-популярна сред работниците от по-нисък ранг и пенсионерите, а Консервативната - сред по-квалифицираните работници. 

Забелязва се обаче, че въпреки преливането на гласове към лейбъристите към края на кампанията, в съотношението на гласуващите в зависимост от класата няма особена разлика. 

Образованието за сметка на това играе вече по-важна роля за това дали даден гласоподавател би избрал лейбъристите или торите. 

Това беше от голямо значение и при референдума за излизане на Великобритания от ЕС. 

Оказва се, че колкото по-образовани са хората, толкова по-голяма част от тях предпочитат Лейбъристката партия. 49% от хората с висше образование са гласували за Лейбъристката партия, а 32% - за торите. При хората с най-ниска степен на образование надделяват предпочитанията за консерваторите - 55% са гласували за партията на Тереза Мей, а 33% - за лейбъристите. 

Проучването сочи, че полът не е от особено значение за избора между лейбъристите и торите. При жените гласовете за консерваторите и лейбъристите са поравно - по 43%. При мъжете с малко надделяват гласувалите за консерваторите - 45% на 39%. 

Заради разделението при избирателите за торите и лейбъристите по възраст, не е изненадващо, че пенсионерите са предпочели партията на Тереза Мей, а студентите - партията на Джеръми Корбин. 

63% от пенсионерите са гласували за Консервативната партия, а 24% за Лейбърстката. При останалите - работещи на пълно работно време, работещи почасово, безработни и студенти, надделяват гласовете за лейбъристите, като при студентите партията на Корбин печели пред торите с 64% на 19%. 

YouGov отбелязва още разлики при гласоподавателите в зависимост от предпочитаните от тях вестници. 

Проучването сочи, че пролейбърсткия "Гардиън" е предпочитан от гласувалите за партията на Корбин (73% срещу едва 8% за консерваторите). Близко до това е съотношението между гласувалите сред почитателите на "Индипендънт" (66% срещу 15%). Гласувалите за торите надделяват сред почитателите на "Таймс", "Сън", "Дейли Мейл", "Експрес" и "Телеграф". Цели 79% от почитателите на последното издание са гласували за консерваторите, а 12% - за лейбъристите. 

Младите предпочитат лейбъристите, пенсионерите гласуват за торите във Великобритания

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/mladite-predpochitat-lejbaristite-pensionerite-glasuvat-za-torite-vav-658126.html

Лейбъристите са успели да привлекат младите избиратели, а консерваторите разчитат все повече на пенсионерския вот. Това сочат данните от проучване на YouGov след парламентарните избори във Великобритания. 

Проучването е проведено сред 50 000 британци над 18 години. 

Изследването сочи, че възрастта на гласоподавателите е една от разделителните линии в британската политика. Сред гласувалите за първи път - тези на 18 и 19 години, лейбъристите имат преднина от 47%. 

Консервативната партия е с 50% пред лейбъристите във възрастовата група над 70 години. 

Според проучването за всяко увеличение на възрастта на гласуващите с 10 години възможността да гласуват за торите се увеличава с около 9%. 

Данните сочат, че е много по-вероятно гласоподавателите да са дали гласа си за консерваторите, ако са над 47-годишна възраст, докато в началото на кампанията гласуващите за торите са били над 37-годишна възраст. 

Все пак остава в сила правилото, че по-възрастните хора е по-вероятно да гласуват като цяло в сравнение с по-младите. При британците над 70 години гласувалите на изборите са 84%, докато сред тези на 18 и 19 години гласувалите са 57%. 

Класата все по-малко има значение, когато се разглеждат резултатите от изборите, сочи проучването. 

Все пак при по-задълбочен поглед се вижда, че Лейбъристката партия е по-популярна сред работниците от по-нисък ранг и пенсионерите, а Консервативната - сред по-квалифицираните работници. 

Забелязва се обаче, че въпреки преливането на гласове към лейбъристите към края на кампанията, в съотношението на гласуващите в зависимост от класата няма особена разлика. 

Образованието за сметка на това играе вече по-важна роля за това дали даден гласоподавател би избрал лейбъристите или торите. 

Това беше от голямо значение и при референдума за излизане на Великобритания от ЕС. 

Оказва се, че колкото по-образовани са хората, толкова по-голяма част от тях предпочитат Лейбъристката партия. 49% от хората с висше образование са гласували за Лейбъристката партия, а 32% - за торите. При хората с най-ниска степен на образование надделяват предпочитанията за консерваторите - 55% са гласували за партията на Тереза Мей, а 33% - за лейбъристите. 

Проучването сочи, че полът не е от особено значение за избора между лейбъристите и торите. При жените гласовете за консерваторите и лейбъристите са поравно - по 43%. При мъжете с малко надделяват гласувалите за консерваторите - 45% на 39%. 

Заради разделението при избирателите за торите и лейбъристите по възраст, не е изненадващо, че пенсионерите са предпочели партията на Тереза Мей, а студентите - партията на Джеръми Корбин. 

63% от пенсионерите са гласували за Консервативната партия, а 24% за Лейбърстката. При останалите - работещи на пълно работно време, работещи почасово, безработни и студенти, надделяват гласовете за лейбъристите, като при студентите партията на Корбин печели пред торите с 64% на 19%. 

YouGov отбелязва още разлики при гласоподавателите в зависимост от предпочитаните от тях вестници. 

Проучването сочи, че пролейбърсткия "Гардиън" е предпочитан от гласувалите за партията на Корбин (73% срещу едва 8% за консерваторите). Близко до това е съотношението между гласувалите сред почитателите на "Индипендънт" (66% срещу 15%). Гласувалите за торите надделяват сред почитателите на "Таймс", "Сън", "Дейли Мейл", "Експрес" и "Телеграф". Цели 79% от почитателите на последното издание са гласували за консерваторите, а 12% - за лейбъристите. 

Холандия търси за убийство 21-годишна от Несебър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281164

Холандия търси за убийство 21-годишна от НесебърОкръжна прокуратура Бургас внесе в съда искане за задържане под стража на Красимира К. , на 21 г. от Несебър. Срещу нея е издадена Европейска заповед за арест от Кралство Холандия, като престъплението за което е искана от властите е убийство. В заповедта е посочено, че според Наказателния кодекс на Кралство Холандия,

За мястото на глупостта и на прокуратурата

http://www.mediapool.bg/za-myastoto-na-glupostta-i-na-prokuraturata-news265240.html

Използвам думата "глупост" само в едно от трите й основни значения – на глупава постъпка. Напоследък много глупости се пръкнаха по повод на изказаната от Лозан Панов идея за ново обсъждане на мястото на прокуратурата в общото държавно устройство и в частност - в съдебната власт (система). Няма да посочвам авторите – ако искат, да се познаят. По-важни според мен са местата, където тези глупости се пръкнаха. Едни – в съветническите кабинети на най-различни по ранг и длъжност държавни мъже и жени. Последните, неизкушени от задълбочено познаване на проблемите на съдебната власт, излязоха пред публиката и ги повториха. Други глупости се пръкнаха на площада. Там някои саркастично определиха идеята на Лозан Панов като "черешката на тортата", а други – като политическа акция, грубо погазваща разделението на властите. Трети потопиха медиите на Пеевски и други подобни в помията на повърхностни клишета, родени от общата арогантна, войнстваща некомпетентност. В заключение – глупостите се пръкнаха на всички места, подвластни на политическата и държавническа посредственост. Всъщност обаче въпросът за мястото на прокуратурата, който несведущите възприемат като внезапно алогично хрумване или екзотична политическа изцепка, е дискусионен още от 1990 г. и докато не бъде разрешен цялостно, ще берем плодове, не по-сладки от сегашните киселици. Да уточня – първият проект за Закон за съдебната власт, който уреждаше мястото на прокуратурата и отношенията й със съда, беше съставен през 1990 година. Законопроектът беше изготвен от Управителния съвет на Съюза на съдиите и съдебните служители с активното съдействие и материално обезпечаване от страна на Министерството на правосъдието и с изключително приносното участие на тогавашния директор на Дирекция "Законодателство" към Министерството на правосъдието – великолепния човек и юрист Любен Велинов. Този законопроект предвиждаше "приобщаването" на прокурорите към съдебната власт в опит да възстанови определени традиции от статута на съда и прокуратурата, съществуващи до 1948 година1 Законодателната идея бе да се създаде "прокуратура към съда". Това бе направено далеч преди да започне подготовка и представяне на проектите за конституция. В най-съществена степен този законопроект залегна в основите на проекта за конституция на БСП в неговия първоначален и дълго време поддържан вариант. Внезапно, на едно от последните заседания за подготовка на главата за съдебната власт на т. нар. Конституционна комисия, председателят й г-н Гиньо Ганев спомена, че по договорка между политическите сили е изготвен нов вариант на тази глава. Тогава за първи път се появи настоящото конституционно разрешение, което изуми мнозинството от участниците в заседанието. Малцината, които не бяха изненадани – бившият заместник-главен прокурор Спас Мулетаров, представителят на МВР в консултациите, чието име не си спомням, и самият Гиньо Ганев явно бяха участвали при формулирането на новата редакция. Очевидната половинчатост на разрешението и прозиращите линии на бъдещ разлом между съдиите и прокурорите бяха неглижирани в името на постигнатия конституционен компромис. Този компромис роди изумителен ефект. Той доведе до оксиморонното наименование "касационна прокуратура" (макар че прокуратурата не е правораздавателен орган, а касацията е присъща само на съда), предопредели сътресенията във ВСС и конфликтите между председателите на ВКС и главните прокурори и предизвика пълно умствено затъмнение у публиката относно съдържателната разлика между независимостта на съда и независимостта на прокуратурата. Конституционният съд дори призна на прокуратурата статут на "независим орган на съдебната власт", за да оправдае ключовото й място в "гражданската конфискация". Въпросът за мястото на прокуратурата е поставян от сведущите многократно и ще бъде поставян до постигане на нормалността. Ситуация като настоящата, в която прокуратурата чрез овладяване на ВСС си "отглежда" послушни и верни съдии, които да се държат "приятелски" с прокурорите и да постановяват 100 % осъдителни присъди, а защо не и определени разрешения по граждански и търговски спорове със значение за конкретни прокурорски интереси, е напълно нетърпима и незащитима. Независимо от опитите тази ситуация да бъде закрепена чрез манипулиране на поредното съдийско събрание. "Идеята на Лозан Панов" прокуратурата да бъде изведена от съдебната власт и да й се предостави статут на независима институция, вън от изпълнителната власт, не е нито нова, нито екзотична – в теоретичен и в прагматичен план. Такава прокуратура завари Конституцията от 1991 г. и към онзи момент тя си вършеше работата многократно по-добре от настоящата. Тази идея е споделяна от много и много именити юристи, някои от тях споменати изрично в книгата на проф. д-р Пенчо Пенев "Съдебната власт в България". Сред тях са председателите на Върховния касационен съд и конституционни съдии Румен Янков и Иван Григоров, конституционният съдия Румен Ненков, министрите на правосъдието Младен Червеняков, Антон Станков, Миглена Тачева, народните представители Татяна Дончева, проф. Екатерина Михайлова, Атанас Железчев, много адвокати. Дори самият Пенчо Пенев, споделяйки по същество всички аргументи за мястото на прокуратурата извън съдебната власт, заема обратната позиция единствено по мотив за опазване на независимостта на прокуратурата от изпълнителната власт. Тази зависимост обаче (разбирай от Бойко Борисов, МВР и т.н.!) съществува и понастоящем, поради което арестите и присъдите се раздават по вестниците от функционери на МВР или бивши милиционери, заемащи различни постове в администрацията, а премиерът отрежда по телевизията поддържаща роля на прокуратурата в борбата с контрабандата и другите камуфлажни мероприятия на изпълнителната власт. Непознаването на тази идея е проблем на непознаващите, а натуралната обществена реакция – ясен знак за измеренията на "големия регрес" на България според смисъла, който Хайнрих Гейзелбергер влага в това понятие (вж. издадения наскоро в България сборник с есета – "Големият регрес – международен дебат за духовната ситуация на времето"). Ще можем ли да помогнем на левкоцитната система на обществото да изхвърли непознаващите от средите на онези, които приемат жизненоважните за него решения? -------------------------- 1. Вместо всички – Ангел Джамбазов, Правосъдната система на България (1878-1944), Наука и изкуство, С., 1990, с. 3 (до 1948 г. прокуратурата е била част от правосъдната система под общото и непосредствено ръководство на Министерството на правосъдието).

Фондовите борси в Азия приключиха търговията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Фондовите-борси-в-Азия-приключиха-търговията-разнопосочно_l.a_i.744042_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в сряда, съобщава CNBC. Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,08% до 19 883,52 пункта. В...

Дания, Брюксел и Франция намекнаха, че "вратата е отворена" за оставане на Великобритания в ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/14/2988906_daniia_brjuksel_i_franciia_nameknaha_che_vratata_e/?ref=rss


Външният министър на Дания Андерс Самуелсен каза днес, че е отворен за идеята за оставане на Великобритания като пълноправен член на Европейския съюз, ако тя реши да промени решението си за напускане на общността, предаде агенция "Ройтерс".

"Ако утре се обърнат и кажат, че искат да бъдат част от всичко това, Дания е напълно отворена", каза Самуелсен на пресконференция.

Координаторът на Европейския парламент за Брекзит Ги...

Чешкият еврокомисар възразява срещу наказателните процедури за миграционните квоти

http://www.mediapool.bg/cheshkiyat-evrokomisar-vazrazyava-sreshtu-nakazatelnite-protseduri-za-migratsionnite-kvoti-news265239.html

Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова (Чехия) е възразила срещу решението на Европейската комисия да открие наказателни процедури срещу нейната страна, Унгария и Полша за неизпълнение на миграционните квоти. Това потвърди днес говорител на ЕК в отговор на множество въпроси на пресконференция, предаде БТА от Брюксел.   Говорителят отбеляза, че възраженията на Юрова би следвало да бъдат отразени в протокола от обсъждането в комисията. Протоколът обичайно бива оповестен седмица след съответното заседание. Говорителят отбеляза, че решенията на ЕК се взимат с единодушие. Попитан защо на трите държави е даден срок от един месец за отговор, вместо обичайните два месеца, говорителят поясни, че това е заради "обстоятелствата и важността" на въпроса.   Комисията съобщи, че Унгария досега изобщо не е участвала в квотите за разселването на мигранти, Полша не е приела никого от декември 2015 г., а Чехия - от август миналата година. Чешки медии цитират Юрова с коментара, че решението на ЕК "не е добро в дългосрочен план". ЕК отбелязва, че ако не е удовлетворена от отговорите, които ще получи след месец, ще продължи процедурата и е готова да отнесе въпроса до Съда на ЕС.   ЕК заселва Европа с мигранти и шантажира страните членки на ЕС, които отказват да приемат мигранти по програмата за разселване, заяви пред агенция МТИ унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. "Отхвърляме шантажа на ЕС. Унгария няма да допусне нито един нелегален мигрант", каза министърът по повод решението на ЕК да започне наказателна процедура срещу Полша, Унгария и Чехия заради отказа им да приемат кандидат-бежанци по установените от ЕС квоти. По думите на Сиярто планът на ЕК е "извънредно опасен" предвид надвисналата над Европа терористична заплаха, тъй като е невъзможно да се разбере кой какъв е сред пристигналите на континента милион и половина нелегални имигранти.   По повод предприетите вчера от ЕК наказателни процедури срещу Полша, Унгария и Чехия председателят на комисията Жан-Клод Юнкер коментира в сряда, че въпросът за съпричастието не се решава от съда, а с политическа воля. По думите на Юнкер миграционните квоти, след като са станали правно обвързващи, са задължителни и неизпълнението им не може да бъде оправдано с това, че някоя от държавите в ЕС не е гласувала за тяхното въвеждане.

Деми Мур остана без два предни зъба (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/demi-mur-ostana-bez-dva-predni-zyba-snimki-6070324

Преди дни талантливата актриса беше гост в шоуто на Джими Фалън, където разкри, че два предни зъба са й паднали заради стрес

Данъчни и полиция претърсиха ромските махали на Пазарджик и Пещера за незаконни търговски обекти

https://www.24chasa.bg/region/article/6281154

Данъчни и полиция претърсиха ромските махали на Пазарджик и Пещера за незаконни търговски обектиСлужители на НАП претърсиха ромските махали в Пазарджик и Пещера за незаконни търговски обекти. Операцията бе подсигурявана от полицаи и жандармеристи, които блокираха кварталите и следява за нармалното протичане на операцията, съобщи за "24часа" говорителят на областната полицейска дирекция Мирослав Стоянов.

ЕК разследва три компании заради лицензионни практики при търговията

http://www.investor.bg/novini/346/a/ek-razsledva-tri-kompanii-zaradi-licenzionni-praktiki-pri-tyrgoviiata-241196/

Има съмнения, че Nike, Sanrio и Universal Studios в ролята им на лицензодатели на световно известни брандове са оказвали натиск върху търговци

За първи път НОИ изпраща уведомителни писма на всички, които ще се пенсионират догодина

https://offnews.bg//ikonomika/za-parvi-pat-noi-izprashta-uvedomitelni-pisma-na-vsichki-koito-shte-s-658143.html

Националният осигурителен институт (НОИ) започва изпращането на персонални уведомителни писма до всички лица, които през 2018 г. ще навършат изискуемата от закона възраст за пенсиониране и на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на ранно пенсиониране.

Предварителното уведомяване се извършва на основание промяна в Кодекса за социално осигуряване, която изисква НОИ да информира лицата, не по-късно от 6 месеца преди да навършат възрастта за пенсиониране, за условията, при които могат да се пенсионират през следващата календарна година.

През 2018 г. жените придобиват право за пенсиониране при навършена възраст 61 години и 2 месеца и при наличие на 35 години и 6 месеца осигурителен стаж. За мъжете условията са да имат навършени 64 години и 1 месец и придобит 38 години и 6 месеца осигурителен стаж.

Целта на уведомяването е да бъде осигурено достатъчно време на лицата, които навършват посочената възраст през 2018 г., да се погрижат за набавяне и оформяне на всички необходими документи във връзка с излизането им в пенсия. Очаква се тази предварителна информация да осигури време и спокойствие на лицата при подготовката на документите за пенсионирането им и да облекчи пенсионното производство.

В писмото присъства и основна информация за документите, които се представят заедно със заявлението за отпускане на пенсия. НОИ напомня, че само навършването на изискуемата възраст не е достатъчно условие за придобиване право на пенсия. Необходимо е да са изпълнени и двете изисквания - за навършена възраст и за придобит изискуем осигурителен стаж.

Всяка пенсия се отпуска от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата, а ако това е направено след изтичане на 2-месечния срок - от датата на подаване на заявлението.
Националният осигурителен институт препоръчва на осигурените лица да се снабдят с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. Такъв код те могат да получат във всяко териториално поделение на институцията.

ПИК предоставя лесен и удобен начин за ползване на редица електронни и административни услуги през интернет страницата на НОИ. Персоналният код позволява на потребителите да проследят осигурителната си история в Регистъра на осигурените лица, както и да изчислят прогнозния размер на бъдещата си пенсия.

НОИ изпраща уведомителни писма на пенсионери 2018 г.

https://offnews.bg//ikonomika/noi-izprashta-uvedomitelni-pisma-na-pensioneri-2018-g-658143.html

Националният осигурителен институт (НОИ) започва изпращането на персонални уведомителни писма до всички лица, които през 2018 г. ще навършат изискуемата от закона възраст за пенсиониране и на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на ранно пенсиониране.

Предварителното уведомяване се извършва на основание промяна в Кодекса за социално осигуряване, която изисква НОИ да информира лицата, не по-късно от 6 месеца преди да навършат възрастта за пенсиониране, за условията, при които могат да се пенсионират през следващата календарна година.

През 2018 г. жените придобиват право за пенсиониране при навършена възраст 61 години и 2 месеца и при наличие на 35 години и 6 месеца осигурителен стаж. За мъжете условията са да имат навършени 64 години и 1 месец и придобит 38 години и 6 месеца осигурителен стаж.

Целта на уведомяването е да бъде осигурено достатъчно време на лицата, които навършват посочената възраст през 2018 г., да се погрижат за набавяне и оформяне на всички необходими документи във връзка с излизането им в пенсия. Очаква се тази предварителна информация да осигури време и спокойствие на лицата при подготовката на документите за пенсионирането им и да облекчи пенсионното производство.

В писмото присъства и основна информация за документите, които се представят заедно със заявлението за отпускане на пенсия. НОИ напомня, че само навършването на изискуемата възраст не е достатъчно условие за придобиване право на пенсия. Необходимо е да са изпълнени и двете изисквания - за навършена възраст и за придобит изискуем осигурителен стаж.

Всяка пенсия се отпуска от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата, а ако това е направено след изтичане на 2-месечния срок - от датата на подаване на заявлението.
Националният осигурителен институт препоръчва на осигурените лица да се снабдят с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. Такъв код те могат да получат във всяко териториално поделение на институцията.

ПИК предоставя лесен и удобен начин за ползване на редица електронни и административни услуги през интернет страницата на НОИ. Персоналният код позволява на потребителите да проследят осигурителната си история в Регистъра на осигурените лица, както и да изчислят прогнозния размер на бъдещата си пенсия.

В Шишманци ще протестират, ако институциите не осъществят проверка на пожара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281156

В Шишманци ще протестират, ако институциите не осъществят проверка на пожара

Жителите на селото са решени да протестират, ако институциите в България не действат адекватно и не се осъществи комплексна проверка във връзка с пожара. Това каза Костадин Иванов, кмет на населеното място, съобщава "Фокус". Той посочи, че собствениците на склада за преработка на пластмасови отпадъци, в който на 2 юни възникна пожар,

Евродепутати разискваха бъдещето на хербицида глифозат

https://www.actualno.com/europe/evrodeputati-raziskvaha-bydeshteto-na-herbicida-glifozat-news_616949.html

Във вторник евродепутатите поставиха под съмнение оценката за безопасността на най-широко използвания хербицид глифозат, чието разрешително за използване изтича в края на годината, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент. Според комисаря по здравеопазване В

Fibank събра световния футболен елит в София

https://offnews.bg//futbol/fibank-sabra-svetovnia-futbolen-elit-v-sofia-658141.html

Генералният спонсор на зрелищната футболна среща между отборите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго – Fibank (Първа инвестиционна банка), събра световния футболен елит на стилно парти в най-престижния клуб в София - The Residence Exclusive Club.

                                                       Фиго и Бербатов поздравиха гостите

На събитието присъстваха звездните футболисти от All stars 2017, които участват в благотворителния футболен мач, в подкрепа на талантливите деца от Фондация „Димитър Бербатов”.

Fibank е организатор на събитието с футболните легенди, на което присъстваха дългогодишни клиенти и партньори на банката. Партито започна с коктейл, продължи с вечеря и се превърна в приятелска среща, благодарение на приятната музика, елегантната атмосфера на клуба и доброто настроение на всички гости.

                                                       Патрис Евра дава автограф на Сани Жекова

Сред известните лица в The Residence Exclusive Club бяха забелязани Луиш Фиго, Мартин Йол, Патрис Евра, Сани Жекова, Радослав Янков, Ути Бъчваров и много други.  Футболните легенди показаха, че се чувстват в свои води в най-модерното заведение в столицата, като вечерта им премина в шеги.

The Residence Exclusive Club не за първи път е домакин на подобно събитие, което събира футболния елит. Само преди година там се проведе и благотворителен търг в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи, който бе организиран отново от Първа инвестиционна банка, по повод бенефиса на Христо Стоичков.

”Галъп”: 56% искат мажоритарен вот, но подкрепата се свива

http://dnes.dir.bg/news/galap-mazhoritaren-vot-prezidentski-izbori-2016-25912999

Половин година след провеждането на националния референдум, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%.

Земетресение с магнитуд 7 удари югозападното крайбрежие на Мексико

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-s-magnitud-7-udari-yugozapadnoto-kraibrezhie-na-meksiko-news265238.html

Земетресение с магнитуд 7 удари в сряда югозападното крайбрежие на Мексико, съобщи ДПА, като се позовава на Тихоокеанския център за предупреждение за цунами.   Трусът станал в 07.29 часа по Гринуич край бреговете на щата Чиапас, близо до границата с Гватемала. Няма опасност от цунами.   Геофизичният институт на САЩ съобщи, че епицентърът на земетресението бил на дълбочина 111 км, на 15 км северозападно от гватемалския град Сан Маркос.

Гърция ще подкрепи усилията на Македония за членство в ЕС и НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281148

Гърция ще подкрепи усилията на Македония за членство в ЕС и НАТОМинистърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас изрази готовността на Атина да подкрепи усилията на Македония за присъединяване към международните организации, съобщава електронната медия „24 Вести“, цитирана от "Фокус".  Условието за това обаче е да бъде намерено решение на т.нар. спор за името,

Заплатите в Румъния са с 13% по-високи от миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281147

Заплатите в Румъния са с 13% по-високи от миналата годинаЗаплатите на работещите в Румъния са нараснали средно с 13,4 процента през последната година, достигайки равнище от средно 2366 леи (1013 лв.) през април, съобщава днес в. "Зиарул финанчиар", цитиран от БТА. Най-голямо увеличение в заплащането се регистрира в сферата на здравеопазването, където доходите на служителите са се увеличили с 36 процента,

Полицаите излизат на протест, ако не им бъдат увеличени заплатите

http://www.moreto.net/novini.php?n=353443

Ако ръководството на МВР отхвърли исканията ни за по-високи заплати, най-вероятно, ще започнем протестни действия, заяви заместник-председателят на Управителния съвет на Синдикалната организация на служителите в МВР Генади Тенев. Синдикатът настоява заплатите на униформените да бъдат повишени и това е добра превантивна мярка срещу корупцията, която може да се въведе, отбеляза той.

Втора група ученици от Поморие посетиха парламента по покана на Ася Пеева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/O-noRq8E3yM/

dav dav dav image-0-02-05-8fb727a4c5a538bf3e1bd151064de7b1c3ce47c4e6039fbe1e26e27a0ddbd932-v

Възпитаници от шести клас на СУ „Иван Вазов“, с класни ръководители Йорданка Ванчурова и Недялка Радева, проведоха открит урок по гражданско образование в сградата на парламента. Децата посетиха пленарната зала, кулоарите, където е изложена Търновската конституция и актуалните изложби в Народното събрание.

В края на май парламента посетиха и учениците от четвърти клас на СУ „Иван Вазов“ с класен ръководител Лидия Пенова.

Посещенията на ученици в Народното събрание са традиция за депутатите от ГЕРБ-Бургас. Интересът към институцията и работата на народните представители е голям, дискусиите с учениците продължават с часове.

Днес в Клуба на народния представител ще бъде открита изложбата на Нина Жишева, която изработва арт инвалидни колички. След официалното откриване ще се проведе благотворителен търг. Поканата за експозицията е на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, на която Ася Пеева е член.

Събраните средства от изложбата на петте арт инвалидни колички ще бъдат предоставени нас толичното 36-то СОУ„МаксимГорки“ за подобряване на средата в училището, в това число
закупуване на рампи и създаване на подходящи условия за достъп на деца с увреждания.

Long Black Weekend в MDL

https://www.actualno.com/curious/long-black-weekend-v-mdl-news_616948.html

Long Black Weekend в MDL – настъпи вашият бленуван миг! Гмурнете се в дълъг шопинг с любимите си марки и направете лятото си зашеметяващо красиво на изгарящо ниски цени до -70%. Истински шопинг маратон от 14 до 18 юни на световните топ марки в България, в който най-нетърпеливите ще бъда

Кметицата на "Младост": Партии се опитват да "укротят опърничавата"

http://www.mediapool.bg/kmetitsata-na-mladost-partii-se-opitvat-da-ukrotyat-oparnichavata-news265237.html

Партии се опитаха да ме контролират, да "укротят опърничавата” и да се възползват от това, че са ме подкрепили, заяви в сряда пред бТВ кметът на софийския район "Младост" Десислава Иванчева. Пред БНТ тя каза, че не възнамерява да подава оставка. Такава към момента не й е искана. Ден по-рано подкрепата си за нея оттеглиха бившият депутат и лидер на партия "Нормална държава " Георги Кадиев и двама представители на инициативните комитети "За Зелен Младост" и издигнали кандидатурата й за поста, освободен от Цвета Авджиева от ГЕРБ миналата есен след оглавявани от Иванчева протести срещу застрояването на квартала. Аз оставам безпартийна и ако някой иска да контролира гражданската община, няма да го позволя, декларира Иванчева. Тя сравни отношението към нея като сериал "Укротяване на опърничавата". Това е политическа игра, трябва да е ясно на гражданите, че на нас не ни е лесно, тъй като се опитват от всякакви страни да ни саботират и да покажат, че ние гражданите не можем да се справим, допълни тя пред БНТ. Според нея писмото на Георги Пичурин и Кристияна Тодорова от предишния ден за оттегляне на подкрепата им изразява само тяхната воля, не и на двата комитета.  По повод оставката на Никола Вапцаров, който й беше заместник, Иванчева коментира, че той дълго време е бил в болничен, в последните два месеца няма преки наблюдения над работата на районното кметство, за да отправя обвинения и че липсата му е объркала администрацията. Самият Вапцаров твърди, че е подал оставка, защото работата в община "Младост" става трудна, няма прогрес, а регрес. Той даде примери с блок 70, от чийто случай е било "капитулирано”, блок 11, който е трябвало да бъде спрян, и проблеми с търга за детски храни. Иванчева обясни, че по тези въпроси се работи, по някои от тях ще се водят дела и затова към момента няма видим напредък. Общинският съветник от "Нормална държава" Войслав Тодоров заяви, че давайки подкрепата си за Иванчева партията му в никакъв случай не е искала да упражнява контрол върху гражданската енергия. Причината да свалим подкрепата си от Иванчева е, че не мислим, че управлението на "Младост” върви на добър път, заяви Тодоров. "Разбираме, че когато човек няма административен опит му трябва време да се научи. Но вместо да се учи, ситуацията отива от зле по-зле. Все повече отдели не функционират в администрацията, проспиват се ключови  моменти от спирането на застрояването и отстояване на каузата ни”, посочи той. "С позицията си от вчера искаме да кажем, че ние положихме усилие, нерви и енергия, но когато не се получава... Моля не дръжте нас отговорни. Да правят, каквото смятат за добре", заяви общинският съветник. Иванчева на свой ред посочи, че не е лесно да се бориш срещу партии с опит, които са мислили, че като си дадат подкрепата ще контролират общината. Тня отхвърли отправените й обвинения, че не работи за зелената кауза и бави решаването на проблемите на общината. "Имаме проблеми с имотната мафия и със строителната мафия, разкрили сме седем такива случаи", каза тя. Тодоров отново посочи, че никой не е опитвал да контролира кмета на "Младост”. Единственото условие за подкрепата е било да се работи добре. "Вярвам, че госпожа Иванчева също иска да се работи добре, но когато само се правят декларации, не става. Не е грешка формулата да се издигат граждански кандидатури с кауза, но трябва да се положат усилия за учене и работа с нормативни актове", обясни градският съветник. Според него всъщност Иванчева иска, но не може да постигне каквото е декларирала.

Руската гимназия в Пловдив в топ 5 на матурата по БЕЛ

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ruskata-gimnaziia-v-plovdiv-v-top-5-na-maturata-po-bel-2030516

Руската гимназия в Пловдив е в топ 5 на училищата в страната с отлични резултати на матурата по Български език и литература. Средният успех в елитното училище "Иван Вазов" е 5,51, съобщиха от МОН.

На 10-то място в класацията е Езикова гимназия "Пловдив", известна още като Английската

Пловдив кандидат за Европейското по минифутбол

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/plovdiv-kandidat-za-evropejskoto-po-minifutbol-2030522

Пловдив може да приеме още едно голямо предизвикателство през 2019 г., когато градът ни ще бъде Европейска столица на културата - шампионата на Стария континент по минифутбол. Това стана ясно по време на провеждащото се в момента първенство в Бърно (Чехия).

Официалният представител на

Наградиха кръводарители в Община „Тунджа“

//dariknews.bg/regioni/sliven/nagradiha-kryvodariteli-v-obshtina-tundzha-2030523

За пета поредна година, по инициатива на Общински съвет на БЧК – Тунджа, с подкрепата на Областния съвет на БЧК - Ямбол, Община „Тунджа“ и отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ „Св. Пантелеймон”, се проведе кръводарителска акция, посветена на Световния ден на доброволния кръводарител.

Трима ухапани от кърлежи

//dariknews.bg/regioni/sliven/trima-uhapani-ot-kyrlezhi-2030421

Трима души са били ухапани от кърлежи от началото на годината досега в Сливенска област. И тримата са болни от марсилска треска, съобщи за Дарик д-р Дание

Фирми ползвали "абонамент" при корумпираните митничари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/firmi-polzvali-abonament-pri-korumpiranite-mitnichari-2030517

Началник-смяна е най-високата позиция сред арестуваните вчера митнически служители на ГКПП „Кулата”. Задържани бяха 23 души, като повечето са инспектори. Все още не се знае колко от тях ще получат обвинения.

Унгарски министър отхвърли "шантажа" на ЕК заради схемата за разселване на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281144

Унгарски министър отхвърли "шантажа" на ЕК заради схемата за разселване на мигранти"Европейската комисия (ЕК) заселва Европа с мигранти и шантажира страните членки на ЕС, които отказват да приемат мигранти по програмата за разселване", заяви днес пред агенция МТИ унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. "Отхвърляме шантажа на ЕС.

Службите, по-малко PR, повече работа, за да влезе накрая митничар в затвора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6281131

Службите, по-малко PR, повече работа, за да влезе накрая митничар в затвораКакво правят ДАНС и ГДБОП на Кулата? Те трябва да арестуват в централата на митницата и във финансовото министерство. Откакто прочетох за 6-километровите опашки от двете страни на ГКПП Кулата заради ареста на цялата митническа смяна, се чудя дали хилядите българи, гърци и чужди туристи, които в този ден чакаха почти цял ден в автомобили,

Харадинай готви нападение срещу Северно Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281143

Харадинай готви нападение срещу Северно Косово"Военнопрестъпникът и бивш командир на АОК Рамуш Харадинай, който скоро може да стане премиер на т.нар. държава Косово, се готви насилствено да завладее Северно Косово", пише белградският "Правда", като се позовава на публикация на проруското електронно издание "Инфомер", цитира "Фокус". Изданията цитират информация на неназовани албански портали,

Таксите за роуминг в ЕС падат от утре

http://frognews.bg/news_136473/Taksite-za-rouming-v-ES-padat-ot-utre/

От утре, 15 юни, отпадат таксите за роуминг в страните от Европейския съюз.

Зам.-министър Крумова в конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“

http://www.cross.bg/infrastryktyra-konferentziyata-krymova-1545989.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова ще участва Дванадесетата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017". Форумът ще се проведе утре, 15 юни, от 9.00 часа, в София Ивент Център. Участието на заместник-министъра е в първия панел на конференцията, в който ще бъдат дискутирани стратегиите, плановете и очакванията за развитието и финансирането на стратегическата инфраструктура на страната, както и приоритети и инвестиционни програми за периода до 2020 година.  

Хванаха близо 100 кг марихуана на ГКПП "Гюешево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281135

Хванаха близо 100 кг марихуана на ГКПП "Гюешево"Голямо количество марихуана е задържано при проверка на товарен автомобил на ГКПП „Гюешево”. По първоначални данни става въпрос за около 100 килограма, съобщава Фокус. Марихуаната е открита в гумите на товарен автомобил, преминаващ през граничния пункт, който е с българска регистрация и с водач от чуждестранен произход. Очаквайте подробности.

НАП Варна запечатва обект за изкупуване на вторични суровини в Балчик

http://www.moreto.net/novini.php?n=353417

Със започването на летния сезон инспекторите от „Оперативни проверки“ към НАП Варна засилват контрола в града и по Северното Черноморие. При извършване на проверки в гр. Балчик данъчните установяват, че голям обект за изкупуване на вторични суровини осъществява дейността си без наличието на касов апарат.

Мащабна полицейска операция е предприета срещу наркодилъри в Измир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281137

Мащабна полицейска операция е предприета срещу наркодилъри в ИзмирПолицията в Измир е предприела мащабна операция в града срещу наркодилъри, в която участват 1 100 полицаи, съобщава в."Миллиет", цитиран от БТА. Полицията издирва 297 лица, осъдени на затвор за продажба на нарокитици, за които има издадени заповеди за арест. До момента полицията е задържала 60

Най-малко шест жертви на пожара в Лондон

https://www.actualno.com/europe/naj-malko-shest-jertvi-na-pojara-v-london-news_616944.html

Най-малко шестима души са станали жертви на огнената стихия, която погълна 24-етажна жилищна сграда в Лондон, и се очаква броят им да се увеличи. Това потвърди британската полиция, предава AFP. „Мога да потвърдя шест смъртни случая към момента, но тази цифра вероятно ще нарасне“, заяви полицейският командир Стюарт Кунди. В болница са настанени около 50 души.

Стоичков блокира НДК, замълча за ЦСКА-София

https://offnews.bg//futbol/stoichkov-blokira-ndk-zamalcha-za-tcska-sofia-658134.html

Истинска блокада на НДК видяха столичани. Е, поводът беше добър. Десетки деца се струпаха заради новата книга на Христо Стоичков.

Тя се казва "Как да печелим във футбола: 88 съвета от номер 8". Камата презентира книгата с открит урок. Той демонстрира някои трикове с топка за радост на хлапетата и минувачите..

Сред гостите на събитието се отличиха имената на легендарният ни треньор Димитър Пенев, националът и футболист на ЦСКА-София Георги Миланов, както и редакторите на книгата - Владимир Памуков и Тодор Шабански.

Зрители на открития урок бяха малки възпитаници на Чавдар Етрополе, ЦСКА-София и Локомотив София, част от които получиха възможност да получат няколко ценни футболни съвета от Камата.

Урокът започна с един от специалитетите на Ицо - биенето на дузпа. Модерния ляв обърна сериозно внимание върху положението на тялото преди да удари топката, а избраните от него малчугани се опитаха да изпълнят заръките на легендата.

Любопитен момент беше когато Стоичков трябваше да даде урок на юноша, който е дясно крило. Тогава освен заръките на Камата, който на няколко пъти му се налагаше да играе отдясно в атаката на Барселона, на помощ се притече и Миланов, за да се получи необходимата комбинация, която Ицо искаше да покаже. 

"Важното е новото поколение да научи малко повече история. Къде сме минали, къде сме играли. Много са нещата. Да си изберат важните точки.Има и мнения на големи футболисти. Разбира се, че не само тренировките са важни. Има много тънкости", сподели Стоичков.

Той обаче странно се намуси на въпрос за ЦСКА-София и призова за нов. Камата би трябвало да е акционер там, но нито е стъпвал на стадиона от миналата есен, нито се е изказвал за "червените".

Някои веднага заподозряха за търкания между Ицо и останалите ръководители на проекта, който стартира миналото лято в Борисовата градина. Не е тайна, че Стоичков и Гриша Ганчев се разделиха по не особено приятен начин през 2013 година.  

Християндемократите на Меркел планират тристранна коалиция с либерали и зелени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/14/2988877_hristiiandemokratite_na_merkel_planirat_tristranna/?ref=rss


Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел ще създадат тристранна коалиция в северната провинция Шлезвиг-Холщайн с пробизнес ориентираните "Свободни демократи" и "Зелените", твърдят източници на агенция "Ройтерс".

Социолозите твърдят, че Меркел може да постигне подобно споразумение и след изборите през септември, на които ще се бори за четвърти мандат. Това ще ѝ позволи да прекрати съвместното управление със социалдемократите.

Чешкият еврокомисар възразява срещу наказателните процедури за миграционните квоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281122

Чешкият еврокомисар възразява срещу наказателните процедури за миграционните квотиЕврокомисарят по правосъдието Вера Юрова (Чехия) е възразила срещу решението на Европейската комисия да открие наказателни процедури срещу нейната страна, Унгария и Полша за неизпълнение на миграционните квоти. Това потвърди днес говорител на ЕК в отговор на множество въпроси на пресконференция, съобщава БТА.

ЕК официално започна наказателни процедури срещу Унгария, Полша и Чехия заради бежанците

https://www.actualno.com/europe/ek-oficialno-zapochna-nakazatelni-proceduri-sreshtu-ungarija-polsha-i-chehija-zaradi-bejancite-news_616939.html

Европейската комисия (ЕК) официално стартира наказателни процедури срещу Чехия, Унгария и Полша заради неизпълнение на ангажиментите по релокацията на бежанци от Гърция и Италия. Решението за т.нар. бежански квоти е от 22 септември, 2015 година на Европейския съвет. Съгласно

Белград: Харадинай ще нападне Северно Косово

https://www.actualno.com/balkani/belgrad-haradinaj-shte-napadne-severno-kosovo-news_616940.html

"Военнопрестъпникът и бивш командир на АОК Рамуш Харадинай, който скоро може да стане премиер на т.нар. държава Косово, се готви насилствено да завладее Северно Косово", пише белградският "Правда", като се позовава на публикация на проруското електронно издание "Инфомер". Из

Мажоритарният вот влиза в пленарна зала утре

https://www.actualno.com/politics/majoritarnijat-vot-vliza-v-plenarna-zala-utre-news_616938.html

Първо четене на промените в Изборния кодекс, засягащи въвеждането на мажоритарна изборна система, ще бъде първа точка в парламента утре. Това стана ясно в края на днешното пленарно заседание. Припомняме, че вчера проектът, внесен от ГЕРБ беше приет от правна комисия с глас

Немската гимназия номер 1 на матурата по български

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281090

Немската гимназия номер 1 на матурата по български91-ва немска гимназия в София е първа по резултати на матурата по български език литература (БЕЛ), средният й успех е 5,66. Американският колеж е лидер по резултати на 2-рата задължителна матура по предмет по избор, успехът й е 5,84. Това показа анализът на зрелостните изпити, който беше представен в Министерството на образованието и науката.

Посещението на Борисов в Турция е сериозен успех, не го пренебрегвайте

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6281114

Посещението на Борисов в Турция е сериозен успех, не го пренебрегвайтеПосещението на Бойко Борисов и Екатерина Захариева в Турция е без съмнение сериозен успех. Външнополитическата стойност на Бойко Борисов често се пренебрегва, защото не говорел езици. Съществува мнение, че външна политика се прави само от хора, които говорят перфектно английски, а ако говорят така и френски, тогава нямат цена.

Мобилно приложение представя забележителностите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353440

Мобилно приложение, разработено от варненска компания, представя информация за няколко десетки културни, спортни и туристически обекти във Варна. Апликацията за смартфони Lighthouse е напълно безплатна и всеки, който я използва, получава информация за забележителности, концерти, спортни събития, места за пазаруване и навигация как да стигне до тях, научи Moreto.

Финландската служба за сигурност повиши степента на терористична заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281116

Финландската служба за сигурност повиши степента на терористична заплахаФинландската служба за сигурност повиши днес нивото на заплаха, като каза, че има информация за по-сериозни, свързани с тероризъм проекти и планове във Финландия, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. "Най-значителната терористична заплаха във Финландия все още идва от отделни лица или малки групи, мотивирани от радикална ислямистка пропаганда или

Няма данни за пострадали българи при пожара в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/14/2988870_niama_danni_za_postradali_bulgari_pri_pojara_v_london/?ref=rss


Към 09.30 ч. българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при пожара в жилищна сграда в Лондон, избухнал в ранните часове на 14 юни, съобщиха от Министерството на външните работи.

Българското посолство в Лондон следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на...

Шофьор блъсна 11-годишен велосипедист и избяга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281105

Шофьор блъсна 11-годишен велосипедист и избяга
Щофьор блъсна 11-годишен велосипедист на улица в Левски и изчезна с колата си във вторник следобед. Сигналът за пострадалото дете е получен в полицията чрез тел. 112 в 17,5 ч. На място криминалистите изяснили, че на кръстовище колата е застигнала момчето на колело и го е закачила със страничното си огледало.

Свещеник, графичен дизайнер, преподавател наградени за кампании по кръводаряване в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6281044

Свещеник, графичен дизайнер, преподавател наградени за кампании по кръводаряване в ТърновоЧетирима организатори на кампании за кръводаряване бяха наградени в Областната болница във Велико Търново по повод 14 юни - Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Сред хората, превърнали това дело в лична кауза, тази година МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" и в частност Отделението по трансфузионна хематология връчиха грамоти на Негово

31 арестувани в Европа за източване на 500 хил. евро от банкови карти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281108

31 арестувани в Европа за източване на 500 хил. евро от банкови карти31 души са задържани в Европа по мащабно разследване за източване на банкомати, а 9 от тях са арестуван и в България, 21 в Испания и 1 в Чехия, съобщават от МВР и прокуратурата.   Всички са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация, скимиращи устройства, микрокамери,

Как да четем стенограмата за КТБ? Инструктаж в 9 точки от Сергей Станишев

https://offnews.bg//ikonomika/kak-da-chetem-stenogramata-za-ktb-instruktazh-v-9-tochki-ot-sergej-st-658135.html

Бившият премиер Сергей Станишев и настоящ предводител на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев публикува във фейсбук помагало за читатели на широко обсъжданата стенограмата от КСНС по повод кризата с КТБ от лятото на 2013 г.

Според него важната информация не е в разсекретения разговор, а от дискусията в БНБ, на която ГЕРБ, ДПС и бившият гуверньор на централната банка са искали банкова ваканция, на което са се противопоставили от БСП и банкерите Светослав Гаврийски и Левон Хампарцумян.

Предлагаме ви текста без редакторска намеса:

"Дългоочакваната стенограма от заседанието на КСНС, проведен на 29 юни 2014 г., вече е публична. Станахме свидетели на разгорещените спорове "за" и "против" разсекретяването й. Щяло да навреди на националната сигурност, на банковата система, политиците нямало вече да говорят откровено на КСНС. Срещу тези аргументи се изправиха журналисти и хора от неправителствения сектор и обясниха, че общественият интерес изисква да се знае истината за драматичните събития от юни 2014 г. Тогава България бе изправена пред опасността от срив на банковата система и колапс на цялата икономика. А спестяванията на хората щяха да изгорят.

Споровете нагнетиха очакванията, че прословутата стенограма, ще внесе яснота по всички въпроси около КТБ и банковата криза. Но последва разочарование.

На заседанието почти не става дума за КТБ. Коментира се банковата система като цяло, БНБ настоява да се говори с медиите, да се криминализират атаките срещу банки, ГЕРБ искат оставки – най-вече на финансовия министър. И като че ли повече се говори за предсрочните избори.

Причината – пикът на събитията от юни 2014 не беше по време на КСНС. Кризата и развръзката се случиха преди това. При президента всички страни официализираха вече очерталото се споразумение – стабилност на банковата система срещу предсрочни избори. Все пак, това заседание сложи край на няколко инфарктни дни, които можеха да завършат с политически предизвикана катастрофа. И България се размина на косъм.

Усещането ми като пряк участник в тези процеси? Това са едни от най-драматичните събития в моя живот. Ясно осъзнавах чудовищната опасност върху страната ни да се срути сценарият от 1996. Да осъмнем парализирани от „банкова ваканция“, хората да изгубят влоговете си, фирмите да спрат разплащания, икономиката да се срине като кула от карти. И тази криза, не – катастрофа, да ни сполети не поради финансова немощ на банковата ни система, не поради фалит на държавата или срутване на валутния борд. По една единствена причина – за да може на „Дондуков“ 1 да влезе нова управляваща коалиция - Герб - ДПС. Заради политически хазарт. Финансовата стабилност на страната бе заложена на карта срещу взимането на властта.

Това е може би най-кошмарната политическа авантюра в последните десетилетия – да вземеш властта като предизвикаш финансов колапс и сринеш държавата. Целта беше ясно да се посочи: когато БСП управлява – банките фалират, хората и фирмите губят парите си. Ако бяхме допуснали това да се случи – страната щеше да се върне с десетки години назад, две поколения българи щяха да са с отнето бъдеще, а БСП щеше да бъде занулена политически.

И пак към стенограмата - за да се разбере смисълът на всички позиции, искам да припомня контекста на обществено-политическата ситуация и събитията тогава, което ще улесни читателите:

1. Ситуацията около КТБ се разви в условия на политическа криза, когато беше ясно, че правителството си отива. На 25 май 2014 г. се проведоха избори за ЕП, които бяха спечелени от ГЕРБ. На 5 юни председателят на ДПС Лютви Местан обяви няколко възможности за предсрочни избори – края на 2014 г., пролетта на 2015 г. и съвместно с местните избори през октомври 2015 г. Съобщи и предпочитания от ДПС вариант – декември 2014 г. По този начин той сложи край на кабинета Орешарски. На 6 юни като лидер на БСП се обявих за бързи избори, защото при липса на подкрепа от двете партии, застанали зад него, работа на кабинета би била агония. На 17 юни 2014 г., на извънредно заседание на КСНС, беше постигнато споразумение извънредните парламентарни избори да се проведат в периода 28 септември – 12 октомври 2014 г.

2. Масовото теглене на влогове от КТБ се разви в периода 16-20 юни 2014 г., когато банката е изплатила близо 900 млн. лв. На 20-ти юни КТБ беше поставена от БНБ под специален надзор. През следващата седмица аналогична паника настигна ПИБ. За един ден, на 27 юни, от банката са изтеглени 787 млн. лв. И към 15 часа ръководството й решава да затвори офисите и да спре изплащанията. В същите дни значително нарастват тегленията и в други банки, особено с български собственици. Страната се изправи пред опасността от верижна реакция и срив на банковата система.

3. През тези дни представителите на БСП водехме множество разговори с правителството, БНБ, финансови и икономически експерти за намиране на правилно решение. Имаше активен контакт и с ЕК за възможността за оказване на държавна помощ на банковата система. Ядрото на тези разговори от страна на БСП бяхме аз, председателят на парламента Михаил Миков и проф. Румен Гечев.

4. Без съмнение, успоредно с това са протичали обсъждания и в другите партии, както и консултации между тях и БНБ. На 27 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заявява, че не иска да е Нострадамус, но идва апокалипсис и държавата фалира.

5. Всъщност, решаваща е срещата в БНБ на 29 юни 2014 г. с участието на представители на политическите сили, правителството и търговските банки. Именно стенограмата от тази среща трябва да се разсекрети, за да се направи обективен прочит на събитията тогава. На нея ръководството на БНБ представя варианта "банкова ваканция" като основен и неизбежен. Той е подкрепен от ГЕРБ, ДПС. От страна на БСП участва Румен Гечев, който има ясен мандат и категорични аргументи против "банковата ваканция" и отказа ни да се свика извънредно заседание на парламента. Срещу тази авантюра се обявяват и представители на търговските банки, сред които Светослав Гаврийски и Левон Хампарцумян.

6. Очевидно е, че вариантът "банкова ваканция" не само е бил обсъждан, но беше на крачка от реализиране, ако не беше позицията на БСП и търговските банки, които осъзнаха, че стават заложници на политически сценарий. Дори е бил подготвен законопроект, който парламентът да гласува в неделя вечерта!

На всички тези обсъждания не беше представена аргументирана концепция с какво "банковата ваканция" би увеличила доверието, колко време би продължила – два дни, седмица, месец, какво се случва с икономическия живот, какво става след отварянето на банките и т.н. Впрочем, оставям на фантазията Ви какво би последвало, ако „по нощите“ в неделя парламетът вземе подобно решение!

7. За щастие, този зловещ сценарий бе провален. Губещи от него щяха да бъдат милиони българи – техните спестявания, българските фирми – заради парализиране на целия стопански живот. Съвсем вероятно валутният борд и курсът на националната валута щяха да се сринат. Неслучайно, като остатък от този сценарий и на заседанието на КСНС говорят за преговори с МВФ. Като резултат – икономика и жизнен стандарт на хората в руини, а БСП политически заличена като допуснала икономическа катастрофа. Печеливши щяха да бъдат ГЕРБ като основен опонент на БСП.

По време на срещата в БНБ в един момент е казано, че след "банковата ваканция” ще има ново правителство. Забележете, още в онзи парламент! От този срив щяха да спечелят и фирми, които не могат да обслужват кредити, защото при срив на лева и задълженията биха се обезценили.

8. Целта на БСП на КСНС беше всички институции и политически сили да застанат с единна позиция зад стабилността на банковата система, което да позволи да се предприемат нужните практически мерки. От стенограмата стана виден един пазарлък - "няма да клатим банковата система – срещу избори". Това в крайна сметка и стана. Но страната избегна много страшен вариант.

9. Още същия ден – на 29 юни 2014 г. българското правителство поиска, а ЕК разреши държавна помощ в подкрепа на банковата система с 3,3 млрд. лв. На 30 юни беше емитирана емисия Държавни ценни книжа в размер 1.2 млрд. лв. Всички банки отвориха и нямаше опашки от уплашени хора. Вестниците излязоха със заглавия "Банковата криза свърши".

Семинар на тема „Подобряване на административната координация и организация на МВР по отношение на превенцията и противодействието на корупцията“

http://press.mvr.bg/NEWS/news170614_06.htm

Торстен Гайслер: Фактът, че МВР организира съвместно с нас този форум, е важен сигнал, че ръководството приема сериозно проблема и има желание да противодейства чрез споделяне на опит, информация и най-добрите практики

"Грипен" може да дежури в небето 18 месеца след евентуално сключване на договор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/14/2988868_gripen_moje_da_dejuri_v_nebeto_18_meseca_sled/?ref=rss


Ако правителството избере да купи шведски изтребители "Грипен", българските военновъздушни сили може да поемат охраната на въздушните граници ("Еър полисинг") 18 месеца след подписването на договор.

Магнус Люис-Олсон, който ръководи продажбите на консорциума производител - СААБ, каза, че за 18 месеца могат да бъдат произведени и доставени 4 самолета. Ако пилотите, който ще бъдат обучавани, са опитни, могат да започнат да поемат дежурство след година...

"Грипен" може да дежури в небето ни 18 месеца след евентуално сключване на договор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/14/2988868_gripen_moje_da_dejuri_v_nebeto_ni_18_meseca_sled/?ref=rss


Ако правителството избере да купи шведски изтребители "Грипен" Българските военновъздушни сили могат да поемат охраната на въздушните граници ("Еър полисинг") 18 месеца след подписването на договор. Магнус Люис-Олсон, който ръководи продажбите на консорциума производител - СААБ, каза, че за 18 месеца могат да бъдат произведени и доставени 4 самолета. Ако пилотите, който ще бъдат обучавани, са опитни, могат да започнат да носят дежурство след година обучение. Даниел Боестад,...

Как върви възстановяването на Хитрино?

//dariknews.bg/regioni/shumen/kak-vyrvi-vyzstanoviavaneto-na-hitrino-2030515

Около изключването на кмета на Хитрино Нуридин Исмаил от ДПС, от Движението посочиха, че има сигнали от гражданите в Хитрино, че възстановяването на населеното място след трагедията от  края на миналата година не върви съобразно техните очаквания.

В Хитрино мненията са разнопосочни.<

Разкриха какво означават движенията на котешката опашка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-kakvo-oznachavat-dvizheniiata-na-koteshkata-opashka-2030509

Котките са пословично потайни животни. Американски ветеринар обаче каза, че движението на опашката им разкрива доста добре настроението и намеренията им, съобщи в. "Дейли мейл".

Мърдащата опашка например означава, че котката е нервна и е нащрек. В то

Издирва се

//dariknews.bg/regioni/burgas/izdirva-se-2030511

Полицията издирва 77- годишния Никола Батилов Събев от Бургас, който е  напуснал дом си около 9.00 часа на 8 юни и до момента е в неизвестност.
Той е на видима възраст 80 години, висок 170 сантиметра, с нормално телосложение, къса бяла коса, леко плешив, с бяло сбръчкано лице и сини очи.

РИОСВ – Велико Търново започна проверки на пунктовете за изкупуване на охлюви и билки

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/riosv-veliko-tyrnovo-zapochna-proverki-na-punktovete-za-izkupuvane-na-ohliuvi-i-bilki-2030426

Експерти на РИОСВ – Велико Търново проверяват пунктовете за изкупуване на билки и охлюви, съобщи Милка Асенова, отдел "връзки с обществеността" в екоинспекцията. Шест обекта в Сухиндол, Павликени и с. Добромирка, община Севлиево вече са проверени и не са констатирани нарушения.

"Уста

Шефът на ЦГМ: Тикет системата ще сложи край на претъпканите автобуси

https://offnews.bg//interviu/shefat-na-tcgm-tiket-sistemata-shte-slozhi-kraj-na-pretapkanite-avtob-658138.html

Обществена поръчка за създаване на тикет система в София обяви Центърът за градска мобилност. Прогнозната й стойност е 88 млн. лева. Защо е необходимо въвеждането й и с какво ще промени тя транспорта на столицата за OFFNews обяснява Христиан Петров, изпълнителен директор на ЦГМ.

Г-н Петров, три фирми са подали жалби срещу обществената поръчка за тикет система, която Центъра за градска мобилност обяви. Защо обжалват и колко ще се забави процедурата? И кога да очакваме тикет системата?

Законът дава възможност за обжалване на процедурите, свързани със Закона за обществената поръчка. Какви са жалбите, трябва да попитате самите фирми или КЗК. Не бих могъл да коментирам, както и не е в моите правомощия да коментирам времето на процедурата. Дневният ред на Комисията за защита на конкуренцията се определя от самата комисия, след това има решение на съда. В този смисъл не мога да прогнозирам датата на стартиране на тикет системата. Както знаете с решение на Столичния общински съвет беше даден максималния срок от 60 дни за участие, така че фирмите да имат достатъчно време да подготвят документите си.

Защо изобщо е необходимо въвеждането на тикет система, след като билетът поскъпна с цел да си купуват хората карти и продажбата им се увеличи в пъти?

Тикет системата не е обвързана с продажбата на превозни документи, в смисъла, в който влагате във въпроса. Системата предлага различни по тип услуги с високо качество. Тя отговаря на възможно най-съвременните технологични разработки за работа в обществения транспорт и единствената й цел е да направи пътуването удобно за пътниците. Чрез нея се въвежда един превозен документ за цялата система, а не както е сега. Слага се край на опашките за карти, на притесненията дали съм си купил превозен документ, няма да се тревожим дали сме заредили картата на детето или как някой от възрастните ни родители ще стигне до пункта за продажба на превозни документи, защото аз нямам време. Всеки ще може да избере времето, мястото и начина да си вземе превозен документ, и то без притеснения. Защото ще може да си купите карта, на вас или на член на вашето семейство, от дома, офиса, парка. Системата ще сложи край на споровете за гратиса, защото с нея се въвежда видеоконтрол. Това е важно не само за справедливото пътуване, но и за собствената ни сигурност. И още нещо, което е от изключителна важност: всяка минута, ние в Центъра за градска мобилност ще знаем коя линия колко е натоварена, къде има нужда от повече обществен транспорт, в кои часове. Целта е да няма претъпкани автобуси, тролейбуси или трамваи. Системата предвижда въвеждане в експлоатация на повече от 15 000 устройства, на над 1 350 напълно оборудвани превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи, обучението на 3 000 служители на ЦГМ и транспортните оператори. Тук влиза и центърът за видеонаблюдение. Очаквано дневно натоварване на системата: над 1 000 000 транзакции. Прогнозна стойност на паричните транзакции за 10 години е над 1 500 000 000 лв. Системата ще носи приходи на града от иновативните канали.

Защо цената на тикет системата се увеличи многократно през годините?
- Мога да отговоря само защо цената на тази, която сега е предложена от нас, е такава и съм го направил във финансовата обосновка на предложението. Всеки параметър е описан детайлно. Що се отнася до предишното предложение, то, както и вие самата знаете, е съвсем различно от сегашното.

Ще се увеличи ли цената на билета след въвеждането й - ще бъде ли най-скъпият билет за време или място по скъп от 1,60?
- Тикет системата не определя и не е обвързана с решението за цената на превозните документи. Няма и не може да има такова условие в нея, не е поставяно и от Центъра за градска мобилност. Системата е технология за по-добри решения. Цената е въпрос на решение от страна на общината. Само преди няколко месеца председателят на СОС Елен Герджиков обяви официално, че не се предвижда повишение на цените за пътуванията. Самата система дава възможност на общинския съвет да реши пътуването какво да бъде – за време, за място или и за двете.

Ще се запазят ли картите с привилегии - пенсионери, студенти, военни и т.н.?

Не съм чул някой да има намерение да отнема привилегии в тази посока. Нашата работа е да направим градския транспорт привлекателен, удобен, модерен. И това не са просто празни думи. От изключително значение е за града, а и за всеки един от нас. И заради трафика, и заради замърсяването, и заради пестенето на време, за здравето ни, за удобството на живот в големия град. Наскоро имах среща с Асоциацията на собствениците на бизнес сгради, на която обсъдихме различни възможности за подобряване на обслужването на транспорта. Интересното, което споделиха е, че голяма част от техните наематели определено предпочитат да използват градския транспорт за техните служители, стига той да стане още по-удобен. Сами те, като организация защитават политиката на ЦГМ и на Столичната община, че по-малкото автомобили и повече екотранспорт, ще доведе до по-добри възможности и за бизнеса на самите тях, и на техните наематели.

Какво всъщност ще замени познатите ни билети и карти - билет на телефон, на кредитната карта и т.н? Ще намали ли тикет системата гратисчиите?

Ще можем да зареждаме превозния документ по всички нови и съвременни начини, без притеснения, а перфораторът ще е новото попълнение на Музея на София. Да, тикет системата ще доведе до намаляване на броя на гратиса.

А ще пребори ли явлението "да глобим чужденеца", защото той не знае откъде да се сдобие с превозен документ или няма стотинки да си купи? 

Искам да благодаря на момичето, чийто пост във фейсбук предизвика дебата по темата. Не го казвам просто така. За нас беше важно. През годините са правени различни опити и са предлагани различни решения. Това, което сега направихме, е да пуснем допълнителна линия в района на летището, която заедно с метрото, осигурява бърз достъп до града. В момента кондуктори обслужват наземните линии. Те продават превозни документи на пътниците. Преди няколко дни, заедно със заместник кмета по транспорта Евгени Крусев, направихме нова изненадваща проверка на линиите, която показа, че системата с кондукторите към момента работи в района на летището. Както знаете, там ще има автомати за билети. Отваряме и пунктове за продажба на билети на двата терминала, където служителите ще говорят английски език. Веднага след това ще спрем кондукторите, които са само временна мярка и след отварянето на местата за продажба на билети и карти, вече няма да има нужда от тях.

Каква печалба ще има от тикет системата - кога ще се изплатят 88 млн. лв.?

Няма да има печалба. Тази система ще се изплаща от нормалната дейност на транспорта, не е направена да се печели от нея. Целта й е да е съвременна, качествена и удобна за пътниците, а не да носи печалба. Приходите от нея ще отиват за покриването на дейностите.

Българи искат гражданство за космическа нация

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/bylgari-iskat-grazhdanstvo-za-kosmicheska-naciia-6070322

Желаещите да станат част от Асгардия, живеещи сега в област София, са 188. Има кандидати от Перник, Пазарджик, Велико Търново и къде ли още не

Четирима малолетни са откраднали две коли в Чирпан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281093

Четирима малолетни са откраднали две коли в ЧирпанЧетирима малолетни са установени като автори на противозаконни отнети два автомобила. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На 13 юни в РУ - Чирпан бил получен сигнал за откраднат лек автомобил "Фолксваген Венто", собственост на 34 годишен-мъж от Чирпан. По-късно колата била открита, блъсната в ограда на частен имот в града.

Нинова: Знам от ГЕРБ, че не искат мажоритарен вот

https://www.actualno.com/politics/ninova-znam-ot-gerb-che-ne-iskat-majoritaren-vot-news_616935.html

БСП продължава да отстоява позицията си, че избирателната система в България трябва да е смесена и скоро предстои депутатите от партията да внесат свой проект. Това обяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание лидерът на партията Корнелия Нинова, цитирана от аг

Поне 6-ма души са загинали в лондонския пожар

http://www.cross.bg/izbirane-london-dyshi-1545986.html

/КРОСС/ Потвърдена е смъртта на шестима души в пожара, обхванал жилищен блок със 120 апартамента в Западен Лондон тази нощ, съобщи полицията. Очаква се броят на жертвите да нараства. Към момента мога да потвърдя шест смъртни случая, но числото вероятно ще се увеличи по време на сложната операция по възстановяване, която ще отнеме няколко дни, коментира Стюърт Кънди, полицейки началник. Пожарът, изпепелил 27-етажната сграда Гренфел тауър, беше обявен за тежко произшествие. Пожарникарите са пристигнали на място 6 минути след подаването на сигнала в 1.16 ч. след полунощ местно време. Над 50 души са откарани в болница, а мнозина се водят за изчезнали. Няма информация за пострадали български граждани при пожара в жилищна сграда в Лондон, съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи. Българското посолство в Лондон следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон на българското посолство в Лондон: При избиране от Обединеното кралство: 020 7581 3144 При избиране от България: 00 44 20 7581 3144 Сигнали могат да се подават и на горещата телефонна линия, обявена от британската полиция: 0800 0961 233 (при избиране от Обединеното кралство) 00 44 800 0961 233 (при избиране от България)    

Какво стана с Деси и полицая от прочутата снимка от протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281047

Какво стана с Деси и полицая от прочутата снимка от протеститеПочти няма човек в България, който да не е виждал горната снимка – младо момиче плаче на полицаи, минути след като колегите му са били нея и други протестиращи. А за тази снимка се изговориха какви ли не глупости – че се били познавали, че били брат и сестра, любовници, че им било платено, какво ли не.

Юнкер настоя за независима отбрана на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=353419

"Истината е, че ние не можем да се справим сами с европейските предизвикателства, но не можем да разчитаме и на външна помощ." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент по време на дебат за отбраната, миграцията, Парижкото споразумение и други теми.

Кой се страхува от Джордж Сорос?

http://www.mediapool.bg/koi-se-strahuva-ot-dzhordzh-soros-news265236.html

Обвиняват го, че е подкрепил държавен преврат в Македония и демонстрации в Унгария, друг път - че стои зад миграционната криза, връхлетяла Европа. Американският финансист Джордж Сорос се превръща в любима изкупителна жертва за все повече ръководители с авторитарни наклонности.   От Кремъл до македонската столица Скопие, без да забравяме за властовото задкулисие във Вашингтон, 86-годишният милиардер, унгарски евреин, е идеална мишена за националисти и поддръжници на суверенната власт от всякакъв род - както и неговите сдружения, борещи се за "отворено общество".   Последен засега пример: във вторник унгарският парламент гласува дискусионен закон, засилващ контрола върху НПО, финансирани от чужбина, и насочен съвсем очевидно срещу него.   "Сорос е представен като виновник за всички политически сътресения. Той е чудесна изкупителна жертва за режими, които стават все по-авторитарни", посочва германският експерт Улф Брунбауер.   "Той символизира капитализма" в очите на критиците си и всъщност наистина е "финансовият кръстник на множество организации", добавя този специалист по въпросите на Източна и Югоизточна Европа.   Включен на 29 място в класацията на сп. "Форбс" за най-богатите хора в света, Джордж Сорос действа чрез своята твърде активна мрежа от фондации "Отворено общество" (ФОО), създадена през 1984 г. и обвинявана от критиците му в политическа намеса чрез действия, бранещи идеята за либерален и мултикултурен свят.   Страните от бившия комунистически блок поначало са предпочитано поле за действия на ФОО, които наляха там милиарди евро за реформи във финансите, здравеопазването, правосъдието и образованието, за защита на правата на малцинствата и борба с корупцията.   Велик кукловод   В началото на годината зачестиха атаките срещу него в Унгария - родната му страна, където премиерът Виктор Орбан му отправя сурови обвинения във всяка своя реч.   За начало през април унгарският лидер спешно прокара в парламента закон, застрашил да пропъди от Будапеща Централноевропейския университет, чийто съосновател стана през 1991 г. бизнесменът с оглед заведението да възпитава посткомунистическите елити.   Атаките срещу Джордж Сорос се поведоха още по-неприкрито, когато правителството започна плакатна кампания, представяща финансиста като кукловод, който дърпа конците на опозиционен политик - изображение, силно напомнящо антисемитските карикатури.   "Неговите (религиозни, бел. АФП) корени нямат нищо общо с основния проблем, а той е, че все повече правителства виждат в мрежите на Сорос заплаха за демокрацията", уверява говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач в текст, озаглавен "Митове и факти за Унгария и Джордж Сорос".   Виктор Орбан, получавал стипендия от Сорос като студент антикомунист, обвини наскоро бившия си благодетел, че използва "хищни" НПО, за да наводни Европа с бежанци мюсюлмани и да създаде "транснационална империя".   Роден в Будапеща през 1930 г., Джордж Сорос надживява нацистите и бяга от съветската окупация, после успява чрез финансови спекулации да натрупа богатство в САЩ. С което си навлича и критики.   През 1992 г. става "човекът, който взриви Английската банка" с мащабна спекулативна атака срещу британската лира. Десет години по-късно е осъден във Франция за злоупотреба с вътрешна информация.   Краят на операция "Сорос"   Противниците му се множат в Македония, която бившият премиер националист Никола Груевски се заканва да "прочисти от Сорос", в Полша, където водачът на десницата Ярослав Качински го упреква, че иска да формира "общества без идентичност", и в Румъния - там социалдемократическото мнозинство твърди, че миналата зима магнатът е управлявал дистанционно стотиците хиляди демонстранти срещу смекчаването на законите срещу корупцията.   Русия забранява през 2015 г. фондациите "Отворено общество", чийто създател е подкрепил преди време "цветните революции" в Централна и Източна Европа, например в Украйна.   Отвъд Атлантика новинарският сайт "Брайтбарт", чийто съосновател Стив Банън е сред приближените на американския президент Доналд Тръмп, помества нападки срещу Сорос почти всеки ден.   Миграционната криза, обхванала Европа през 2015-2016 г., изостря още повече разногласията, тъй като ред организации, финансирани от ФОО, подпомагат бежанците.   Директорът на ФОО за Европа и Азия Леонард Бенардо констатира, че атаките са безпрецедентно "свирепи". Което според него доказва, че "може да правиш доста свободни и честни избори, но и силно да те плаши идеята за отворено общество".     По БТА.

Разделиха свързани в главите сиамски близначки

http://dnes.dir.bg/news/operatzia-filadelfia-siamski-bliznachki-25912746

Екип от Детската болница във Филаделфия раздели успешно 10-месечни сиамски близначки. Операцията е продължила 11 часа, като са били свързани главите на бебетата

Министърът на културата връчи Орфеев венец на поетесата Екатерина Йосифова

https://www.24chasa.bg/region/article/6281080

Министърът на културата връчи Орфеев венец на поетесата Екатерина ЙосифоваФестивалът "Пловдив чете" започна с много книги и концерти "Този фестивал заслужава уважение. Живеем във време, в което истината е, че четем малко. Забързано, трудно време и да подкрепяш млади литератори - поети, писатели и да им даваш път е единствения начин да подкрепяш читателите. С най-голямо уважение към Божана Апостолова,

55-годишен мъж е задържан в Пловдив за шофиране с над 3 промила алкохол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281067

55-годишен мъж е задържан в Пловдив за шофиране с над 3 промила алкохол 

55-годишен мъж е задържан за шофиране с над 3 промила алкохол. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Вчера, около 12.20 часа, в село Скутаре служители на РУ – Труд проверили лек автомобил “ВАЗ”, управляван от 55-годишен жител. Мъжът бил тестван с дрегер за алкохол и апаратът отчел над 3 промила. С полицейска заповед нарушителят е задържан за едно

Ги Верхофстад: Лондон може да остане в ЕС

http://clubz.bg/55121-gi_verhofstad_london_moje_da_ostane_v_es

Верхофстадт нямаше нищо против Пеевски, но се гнуси от ПФ.

Великобритания е добре дошла да промени мнението си и да остане в ЕС. Но тя не трябва да очаква да продължава да получава отстъпки от Съюза в сферата на бюджета или пакет от изключентия от правилата.

Това заяви днес координаторът на Европарламента за "Брекзит" Ги Верхофстад, цитиран от Ройтерс.

"Вчера Еманюел Макрон, новият френски президент, говори за отворената врата. Ако Великобритания промени мнението си, ще намери отворена врата", каза Верхофстад пред евродепутатите.

"Съгласен съм. Но, подобно на "Алиса в страната на чудесата", не всички врати са същите. Ще има маркирана нова врата, с нова Европа, Европа без отстъпки, без заплетеност, с истинска власт и единство", допълни той.

Верхофстад, който е бивш премиер на Белгия, е автор на идеята за много по-тясна интеграция на националните правителства, като бъде дадена повече власт на Брюксел. Подобно на мнозина в Европа, той отдавна критикува особеното положение на Великобритания, договороне още от Маргарет Тачър през 80-те г. на ХХ век, да си получава обратно половината от вноската в бюджета. Лондон се ползва и с много изключения от правилата на Съюза, като дори не е длъжна някога да се присъедини към еврозоната.

Нанков ще открие обновена жилищна сграда по Националната програма за енергийна ефективност в Ямбол

http://www.cross.bg/yambol-nankov-chasa-1545985.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще посети град Ямбол утре, 15 юни. В 14 часа той ще открие блок 5 в ж.к. „Хале", обновен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. След това, от 15 часа той ще проверка напредъка по изпълнението на строително-монтажните работи на блокове 42, 44 и 78 в ж. к. „Граф Игнатиев", които се финансират от програмата. При посещението си в Ямбол министърът ще присъства и на откриването на строителен хипермаркет.  

Таксите за роуминг в ЕС отпадат от 15 юни

http://dnes.dir.bg/news/es-evropeyski-parlament-evropeyski-sauz-rouming-25912708

От утре таксите за роуминг в Европейския съюз престават да съществуват.

Министър Нанков ще открие семинар „Интелигентни градове“ в Пловдив

http://www.cross.bg/razvitie-regionalnoto-blagoystroiistvoto-1545984.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие работен семинар на тема „Интелигентни градове" в Пловдив утре, 15 юни, от 10.30 часа в хотел „Империал". Важната роля на градовете в политиката на сближаване и възможностите за инвестиции от страна на Европейския съюз в областта на устойчивото градско развитие в България ще бъдат в центъра на дискусиите по време на двудневния семинар, който ще продължи и на 16 юни. Събитието, организирано от Европейската комисия, Генерална дирекция „Регионална и градска политика", в сътрудничество с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Мрежата за градско развитие, ще събере представители на институциите и експерти от 39-те града в България, подпомагани със средства на ЕС за интегрирано и устойчиво градско развитие през периода 2014-2020. В него ще участват също Витория Алиата ди Вилафранка - директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет" в ГД „Регионална и градска политика" и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Семинарът ще предостави възможност за дискусии по въпросите, свързани със стратегическото използване на тези инвестиции, обмен на опит и добри практики, използвайки помощта на Европейската комисия, както и на експерти от други страни членки, участващи в управлението на подобни проекти

Цитат на деня: Безупречна работа на САЩ в Украйна, браво!

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/14/2988845_citat_na_denia_bezuprechna_rabota_na_sasht_v_ukraina/?ref=rss


"Поддръжката на радикални националистически елементи в Украйна, за тях този подход е печеливша стратегия. В този смисъл, който и да е направил това, си е постигнал целта... Справиха се безупречно, браво!"

Това каза руският президент Владимир Путин във втората част на интервютата си с американския режисьор Оливър Стоун, излъчена във вторник вечерта. Той добави, че създаденият конфликт в Русия отлично пасва на международната американска политика в региона, но...

България стана привлекателна дори за полските инвеститори

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/14/2988841_bulgariia_stana_privlekatelna_dori_za_polskite/?ref=rss


Полски компании имат интерес да изнесат част от производството си в България, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката след като зам.-министър Александър Манолев е провел срещи с представители на местни компании във Варшава.

Между обмислящите такава възможност е една от най-големите полски промишлени корпорации "Боришев" (Boryszew), която оперира в производството на части и компоненти за автомобилния сектор, и в областта на цветните метали и...

НОИ изпраща лично писмо до всеки, навършващ години за пенсия

http://www.mediapool.bg/noi-izprashta-lichno-pismo-do-vseki-navarshvasht-godini-za-pensiya-news265235.html

За първи път Националният осигурителен институт (НОИ) започва изпращането на персонални уведомителни писма до всички хора, които през 2018 г. ще навършат изискуемата от закона възраст за пенсиониране. Лични писма се очаква да получат около 83 000 души, които тази година ще навършат необходимата възраст за пенсиониране. В зависимост от това дали отговарят и на другото условие за пенсия – да имат определени години стаж, те ще могат при желание да си подготвят документите от по-рано, така че пенсията им да бъде отпусната по-бързо. Предварителното уведомяване се прави за първи път въз основа на промяна в Кодекса за социално осигуряване и важи само за хората, на които им предстои да излязат в пенсия, но не и за тези, възползвали се от правото на ранно пенсиониране. Промяната изисква НОИ да информира хората не по-късно от 6 месеца преди да навършат възрастта за пенсиониране, за условията, при които могат да се пенсионират през следващата календарна година. През 2018 г. жените придобиват право за пенсиониране при навършена възраст 61 години и 2 месеца и при наличие на 35 години и 6 месеца осигурителен стаж. За мъжете условията са да имат навършени 64 години и 1 месец и придобит 38 години и 6 месеца осигурителен стаж. НОИ напомня, че само навършването на изискуемата възраст не е достатъчно условие за придобиване право на пенсия. Необходимо е да са изпълнени и двете изисквания - за навършена възраст и за придобит изискуем осигурителен стаж. Тоест, получаването на уведомителното писмо, не означава, че човек автоматично може да се пенсионира. Очаква се предварителната информация да осигури време и спокойствие на хората при подготовката на документите за пенсионирането им и да облекчи пенсионното производство. В уведомителното писмо присъства и основна информация за документите, които се представят заедно със заявлението за отпускане на пенсия. Всяка пенсия се отпуска от датата на придобиване на правото на пенсия, ако заявлението с необходимите документи е подадено в 2-месечен срок от тази дата, а ако това е направено след изтичане на 2-месечния срок - от датата на подаване на заявлението. Националният осигурителен институт препоръчва на осигурените лица да се снабдят с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. Такъв код те могат да получат във всяко териториално поделение на институцията. ПИК предоставя лесен и удобен начин за ползване на редица електронни и административни услуги през интернет страницата на НОИ. Персоналният код позволява на потребителите да проследят осигурителната си история в регистъра на осигурените лица, както и да изчислят прогнозния размер на бъдещата си пенсия.

Антон Кутев: Борим се за правата на хората с увреждания

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-horata-kytev-1545983.html

/КРОСС/ БСП се включи в благотворителен търг. „Продължаваме да се борим за правата на хората с увреждания"- това заяви председателят на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите в НС Антон Кутев на благотворителен търг в подкрепа на хората с увреждания. ПГ на „БСП за България" се включи в инициативата, която беше организирана от комисията и Центъра за независим живот.Лидерът на БСП Корнелия Нинова купи от името на ПГ една от инвалидните колички, превърнати от художничката Нина Жишева в произведения на изкуството и дарени за търга. Те са наречени пеперудени колички. Конкретната цел на търга бе да се купят асансьори за столично училище, където две деца имат нужда да се движат с инвалидни колички и се налага майките им да ги носят три етажа по стълбите на училището. Ръководената от Антон Кутев комисия си поставя за цел- с тази инициатива да привлече повече внимание към проблемите на хората с увреждания, които също имат право на достоен живот. „Искаме тази сесия на Народното събрание да я посветим на хората с увреждания", заяви председателят на комисията. Водещата на търга и член на комисията, Нона Йотова, пое ангажимент пред присъстващите хора с увреждания, това да не е последната такава инициатива и тепърва да се предприемат и много законодателни стъпки за облекчаване на тяхната социализация.  

Бербатов и Фиго с почетен знак от президента Румен Радев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6281065

Бербатов и Фиго с почетен знак от президента Румен РадевПрезидентът Румен Радев прие в кабинета си футболните легенди Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Двамата получиха почетния знак на Президента на Република България. "Искам да изразя благодарността си за топлото посрещане от г-н Президента - на свой ред обяви Фиго. - Наистина е чест да бъда във вашата страна.

Започва шестото издание на международния фестивал „Арлекин“

http://www.moreto.net/novini.php?n=353439

Шестото издание на международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин" под мотото "Светът в моите очи“ ще се проведе във Варна от 15-ти до 18-ти юни, научи Moreto.net. Организатори са сдружение „Арлекин“ в партньорство с Община Варна.

Осъждан гърми по мъж в добрички квартал и бяга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281027

Осъждан гърми по мъж в добрички квартал и бяга
Х.Х. (44 г.) от град Добрич произвежда два изстрела от упор в лицето на руския гражданин А.А. (30 г.) с газово оръжие в района на добричкия квартал „Балик” Конфликтът е възникнал между двамата на 13 юни около 19 ч. – съобщават от полицията в Добрич. Първоначално е имало сбиване между двамата мъже. След изстрелите А.А.

Китайската икономика продължава с доброто си представяне и през май

http://econ.bg/Новини/Китайската-икономика-продължава-с-доброто-си-представяне-и-през-май_l.a_i.744038_at.1.html

Икономическата активност в Китай стабилизира през май благодарение на добър растеж на индустриалното производство и на продажбите на дребно, но при...

Швеция е в готовност да ни продаде изтребители с 40 години живот

https://offnews.bg//ikonomika/shvetcia-e-v-gotovnost-da-ni-prodade-iztrebiteli-s-40-godini-zhivot-658133.html

Шведската компания СААБ е в готовност да предложи гъвкави финансови решения за продажбата на нови изтребители за българската бойна авиация.

На пресконференция в София представители на компанията представиха основните параметри по евентуалната сделка. 

В мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков приключи работата на междуведомствена работна група, която обобщи постъпилите оферти. С протокол на първо място беше класирана СААБ с изтребителите "Грипен". На второ място беше поставено предложението португалските изтребители втора ръка F-16 MLU с логистична поддръжка от САЩ, а трети са употребявани Eurofighter Typhoon от Италия.

Предстои правителството да започне преговори, като в зависимост от постигнатите договорености ще бъде избран окончателният победител. 

Директорът на СААБ за Европа Магнус Луис-Олсон каза, че компанията очаква да бъде поканена за преговори след летните месеци. "Ако България иска нов изтребител в кратки срокове, очевидно е, че разговорите трябва да започнат скоро", обясни Олсон и добави, че до момента процедурата по избор на изтребител е била прозрачна. 

Той обаче каза, че до момента правителството не е търсило контакт с тях и ръководството на компанията се информирало за напредъка по проекта от медиите. 

Олсон подчерта, че предимството на шведската оферта е, че в нея ще бъдат включени разходите по екипировката и обучението на пилотите. В същото време компанията предлага и гъвкаво финансово решение и изплащане на самолетите за няколко години. Предимството на "Грипен" е също, че са напълно съвместими с НАТО, а животът, който им дават от компанията, е 40 години. 

"Това е дългосрочно плащане и ние сме готови да обсъдим как ще бъде осъществено плащането", обясни Олсон. 

От датата на подписване на договора, шведската компания е готова да направи първите доставки след 18 месеца. Напълно възможно е тогава да бъдат доставени до 4 самолета, стана ясно от пресконференцията във вторник. Обучението на действащи пилоти от българската авиация би отнело шест месеца. Това означава, че 18 месеца след подписване на договора изтребителите ще могат да заменят старите МиГ-29 по изпълнение на Air Policing - охраната на въздушното пространство. 

Вицепрезидентът на СААБ и директор за Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад даде пример с Чехия, където в деня на доставката на изтребителите, те са били готови да носят бойни дежурства. 

Пълна оперативна готовност самолетите биха имали след повече от три години, но това зависи от решението на правителството за ролите на изтребителя и избора на въоръжение.

Оръжието за шведските самолети може да бъде купено допълнително както от друга европейска държава или САЩ. 

Красимира Стоянова, която е вицепрезидент на СААБ и директор за Централна Европа обясни, че офертата върви с т.нар. офсет или индустриално сътрудничество. "Ние нямаме програма, в която да няма индустриално сътрудничество. Практически е невъзможно да не я направим. Ние сме подготвени, говорили сме с частни компании и държавни компании в областта на сигурността на доставките и поддръжката, които могат да осигурят обслужването в рамките на 30-40 години", обясни Стоянова.

На прием в шведското посолство снощи по повод националния празник на страната са присъствали представители на изпълнителната власт. Сред тях не е бил военният министър Красимир Каракачанов. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване