„Аспарухово” ще пее и танцува за 50-ти път

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/asparuhovo-shte-pee-i-tancuva-za-50-ti-pyt-2030342

Петдесетото юбилейно издание на празника „Аспарухово пее и танцува“ ще се проведе на 17 и 18 юни в Аспаруховия парк. 

Началото е в събота от 11ч. с концерт на детски състави, под надслов „Ние сме бъдещето“. 

От 14 ч. ще се изявяват състави от региона, а час по-късно за

Базар на неврокопски и македонски печива и арт изделия се организира в ГоцеДелчев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/bazar-na-nevrokopski-i-makedonski-pechiva-i-art-izdeliia-se-organizira-v-gocedelchev-2030341

Сдружението на предприемачите в регион Гоце Делчев организира базар на ръчно изработени домашни произведения, създадени от сръчни жени от общината и от регион Щип в Македония. Изложението ще се проведе в събота на площад “Македония” в Гоце Делчев. Посетителите ще могат да опитат вкусни печива по тр

Проверяват сигнал за мъртва риба в река Тунджа край Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/proveriavat-signal-za-myrtva-riba-v-reka-tundzha-kraj-sliven-2030340

Експерти от община Сливен извършиха проверка по сигнал за мъртва риба в река Тунджа, на границата между землищата на селата Крушаре и Глуфишево.

Установено е наличие на значително количество мъртва риба, едри екземпляри.

С цел да се установи причината, сигналът е подад

Авария спира водата във врачански квартал до обяд

//dariknews.bg/regioni/vraca/avariia-spira-vodata-vyv-vrachanski-kvartal-do-obiad-2030344

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на възникнала авария,  водоподаването в района разположен между ул. “Братя Миладинови”, ул.”Околчица” и бул.”Мито Орозов”  (зоната на жк. Металург)  във Враца ще бъде спряно днес до 12:00 ч.

Шофьори: От години даваме сигнали за корупционни схеми на границата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shofiori-ot-godini-davame-signali-za-korupcionni-shemi-na-granicata-2030338

От години подаваме сигнали за корупционни практики не само на Кулата, но и на останалите гранични пунктове у нас. Сега, след акция на ДАНС и полицията се вижда, че порочните практики са действали на много високо ниво. Така Александър Стамболийски, заместник-председател на С

27-етажен жилищен блок гори в Лондон, има ранени

https://www.vesti.bg/sviat/27-etazhen-zhilishten-blok-gori-v-london-ima-raneni-6070297

Живеещите в сградата са евакуирани, но има съобщения за хора, блокирани вътре от огъня

200 пожарникари се борят със страховит пожар в Лондон

https://www.vesti.bg/sviat/200-pozharnikari-se-boriat-sys-strahovit-pozhar-v-london-6070297

Живеещите в сградата са евакуирани, но има съобщения за хора, блокирани вътре от огъня

Задкулисието без маски: "Дръжте задкулисието"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/14/2939048_zadkulisieto_bez_maski_drujte_zadkulisieto/?ref=rss


Отдавна пиша този коментар, ще го нарека дори личен, и все не го довършвам. Изчаках да отминат предсрочните избори с надежда, че по-внимателно ще се прочете, ако не е в контекста на тъй наречената предизборна кампания или борба, както искате - все едно, нямаше нито кампания, нито борба.

В резултат от тях - отново зае мястото си на парламентарната банка самият символ - от плът и кръв - на митичната, но успоредно управляваща власт. После дойде и срещата на кафе на главния...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=353365

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 14 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 17:00 ч.

Учители издирват фалшиви адреси на първолаци

http://dnes.dir.bg/news/uchilishta-izmami-adresi-prilaga-25910117

Учители от елитни столични училища са тръгнали на лов за фалшиви адреси, вписани в документите за прием в първи клас.

27-етажен жилищен блок гори в Лондон, вътре има много хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280054

27-етажен жилищен блок гори в Лондон, 
вътре има много хораДвеста огнеборци с 47 противопожарни коли се борят с огромен пожар в 27-етажен жилищен блок в западната част на Лондон, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. В горящата сграда в района Северен Кенсингтън, известна като Гренвел тауър, се намират хора и в момента се провежда тяхната евакуация, съобщи лондонската полиция.

К. Проданов: Законът за концесиите позволява вечна собственост, което си е приватизация

http://frognews.bg/news_136409/K-Prodanov-Zakonat-za-kontsesiite-pozvoliava-vechna-sobstvenost-koeto-si-e-privatizatsiia/

В България има сфера, в която публичния интерес определено не е защитен, и това са концесиите. Законът позволява форми на вечна собственост, което само по себе си представлява приватизация. Това ще го позволява и новият закон. Това заяви в ефира на телевизия „Би Ай Ти“ председателят на АБВ Константин Проданов.

Александър Стамболийски — един от най-противоречивите български политици

https://offnews.bg//istoria/aleksandar-stambolijski-edin-ot-naj-protivorechivite-balgarski-pol-658041.html

Александър Стамболийски. Това име години наред е събуждало и ще събужда полюсни чувства у българите. Не можем да кажем дали това е така, защото земеделският лидер се стреми към романтичната идея, поне на думи, да работи за бедното селячество в ущърб на „богатата българската буржоазия“, или пък заради неговата реформаторска дейност. Самият факт, че все още има хора, които отъждествяват своя идеал за политик с него, говори за значимостта му в рамките на българската историческа памет. В следващите редове ще се опитаме да ви представим по един безпристрастен начин личността на Стамболийски.

Александър Стамболийски е роден на 1 март 1879 година в село Славовица. Учи последователно в земеделското училище в Садово и Лозарското училище в Плевен. В последното младежът среща преподавателя Янко Забунов, който вдъхва в него първият сериозен интерес към политиката, поканвайки го да се присъедини към учредяването на Български земеделски народен съюз. Стамболийски е силно привлечен от „земеделската идея“, но връх в него взима желанието да продължи своето образование в Германия. В най- бързо развиващата се Велика сила той учи агрономия, но не след дълго болест го заставя да се завърне в България.

Александър Стамболийски

Озовал се отново в родината, Стамболийски активно се включва в политическия живот като член на БЗНС. Благодарение на своята енергична и властна натура той бързо се издига във вътрешната йерархия на земеделската организация и от 1905 година може да се каже, че вече е неин ръководител и идеологически оформител. Първоначално Стамболийски и БЗНС не представляват основен фактор на българската политическа сцена. Това се променя едва след крахът на България във войните за национално обединение и настъпването на Втората национална катастрофа.

Откритата агитация на Стамболийски за неутралитет на страната в Първата световна война става причина той да бъде задържан и осъден на доживотен затвор. През септември 1918 година е освободен и изпратен на фронта със задачата да успокои надигналото се недоволство срещу властта у войниците. Земеделският лидер вижда в разбунтувалата се маса възможност да се добере до властта и решава да окуражи „клетвопрестъпниците“, заставайки начело на създадената Радомирска република. В крайна сметка разбунтувалите се войници са разбити край София, а техният водач се покрива.

Въпреки провиненията си, Стамболийски скоро е амнистиран и се завръща към своята политическа дейност. През януари 1919 година той за първи път влиза във властта първоначално като част от коалиционното правителство на Теодор Тодоров, а вследствие на оттеглянето на Тодоров, и като министър- председател. Така именно на него се пада тежкото бреме на 27 ноември 1919 година да подпише пагубния за страната Ньойски договор.

Крахът в Първата световна война бележи началото на тежка криза за България. На фронта умират близо 105 000 души, а броя на ранените надхвърля 200 000, икономиката на страната е разбита, наложени са й тежки репарации. Изгубена е и изключително важната територия на Беломорска Тракия. Във външнополитически план държавата е в пълна изолация без подкрепа от която и да е Велика сила, заобиколена от по- добре въоръжени от нея агресивни съседи. Българската армия също е свита до 33 000 души.

Стамболийски подписва Ньойския договор

Трудно може да се намери българско семейство незасегнато от войната. Националната мечта е разбита, а духът понижен. Хората са обезверени и лесно податливи на популистки обещания. В това затруднено положение политическата конюктура в България рязко се променя. На преден план излизат левите партии, част от които е и БЗНС. В потвърждение на тази констатация са резултатите от провелите се на 21 май 1920 година парламентарни избори, на които най- голям процент от вота получават БЗНС и БКП. БЗНС води убедително, но местата, които земеделците получават в Народното събрание се оказват недостатъчни за самостоятелно управление. За коалиране с друга сила не можа да става дума – такова е едно от предизборните обещания, с които е привлечен народът. Подтикнат от желанието на всяка цена да управлява самостоятелно, Стамболийски си изфабрикува мнозинство, касирайки част от депутатките места спечелени от останалите партии.

Стремежът на БЗНС да се открои от предходните управляващи „буржоазни партии“ проличава още в началото на неговия мандат. С всички действия земеделците недвусмислено показват, че те ще защитават единствено интересите на селяческото съсловие, което според тях, поради фактът, че представлява около 80% от цялото българско население, трябва да управлява държавата единствено в свой интерес – обстоятелство влизащо в пълен разрив с принципа на представителната демокрация.

Въпреки всички негативни краски, управлението на Стамболийски, може да се характеризира като изпълнено с мащабна реформаторска дейност. Главни негови въведения са аграрната реформа и трудовата повинност. По своята същност аграрната реформа цели да оземли част от пристигналите след края на войната в страната български бежанци. С нея се забранява притежанието на поземлен имот над 300 декара, като едрите собственици губят имуществото си, с което надвишават норматива. Макар тази реформа да е с привидно добронамерени цели, с времето тя става предпоставка за развитието на голяма корупция сред чиновническия апарат. Също така земята се оказва недостатъчна за да бъде раздадена на прииждащите бежанци.

По друг начин стои въпроса с въведената трудова повинност. Замисляна в самото начало като начин за поддържане на военната култура на населението, постепенно тя се превръща в реформа, насочена към извличането на икономическа изгода. При нея принципа на действие е следният – за големите държавни строежи биват мобилизирани мъже на 20 и девойки на 16-годишна възраст. Това нововъведение се оказва изключително ефективно, подпомагайки съживяването на съсипаната от войната българска икономика.

Успоредно с реформаторката дейност на БЗНС, насочена главно към подпомагането на селското българско население, започва и потискането на набеденото за враг на селячеството градско население, интелигенция и военни. Репресиите срещу тях превръщат Стамболийски в общ противник на всички останали политически партии, включително и комунистите. Смятащият се за всесилен земеделски вожд сякаш не им обръща внимание и вкарва в сила едно от обещанията, които го издигат на власт – да накаже виновните за включването на България в ПСВ. За тази цел е насрочен и референдум, на който да се вземе решение дали да бъдат съдени виновниците за двете национални катастрофи. Под силен натиск на земеделците решението от референдума е такова, каквото те желаят и им позволява да „обезглавят“ голяма част от опозиционните им политически формации, чиито лидери са подсъдими. Изграденият репресивен апарат на БЗНС също така включва и създаването на въоръжено партийно формирование наречено „оранжева гвардия“, което често е използвано срещу несъгласните с земеделското управление.

Врагове Стамболийски си създава и със своята външна политика. Той изцяло пренебрегва българите в Македония и тяхната съдба, която е изключително тежка откакто те остават под властта на сърби и гърци. Лидерът на БЗНС прави и нещо повече. За да се сближи с Кралството на сърби, хървати и словенци, той се задължава да ликвидира ВМРО, прибавяйки по този начин още един враг в списъка си.

На провелите се парламентарни избори през 1923 година БЗНС печели пълно мнозинство, което до голяма степен се дължи на промяна в избирателната система. Стамболийски се чувства по-силен от всякога и се заканва да „векува на власт“. Засилва се терорът на представителите на различни от селското съсловия, умножават се и комитетите за селска диктатура. За всички става ясно, че зад самохвалството на земеделския лидер, стои истинската амбиция да установи власт доближаваща се до представите за тоталитарност. В тази обстановка враговете на земеделците се обединяват и поведени от Военната лига и Народния сговор на 9 юни 1923 година извършват преврат, с който свалят от власт Стамболийски. Няколко дена по- късно той е заловен при село Голак, отведен във вилата му в село Славовица и убит след серия изтезания от дейци на ВМРО.

Управлението на Стамболийски остава трайна диря в българската история. То идва в момент, когато страната се намира в изключително затруднено положение, но въпреки това отчасти успява да стабилизира състоянието й. Все пак трудно можем да наречем неговото властване успешно, най- малкото защото то поставя началото на един период на разединение в българското общество, във време когато за да пребъде, то се нуждае преди всичко от обединение.

"Българска история"

Захари Зограф – светският иконописец

https://offnews.bg//istoria/zahari-zograf-svetskiat-ikonopisetc-658044.html

С oсманското завоюване на България е прекъсната възходящата линия на нейната развиваща се култура. През първите години на владичеството голяма част от иконографските постижения на българите са унищожени, а талантливите зографи са принудени да прекратят своята дейност. С преодоляването на шока от поробването, постепенно започва да се възражда и българската култура, която се явява продължител на постиженията от предходната епоха. Това обуславя нейната силна преплетеност с църквата, която в началото помага за развитието ѝ, но на един етап вече се явява като пречка. Повече от няколко столетия са необходими, за да дойде моментът или по – точно, за да се появи човекът, който да постави началото на скъсването с тогавашната художествена практика и свързването на българската живопис със светския стил.

Името на този човек е Захари Христович Димитров, известен като Захари Зограф. Той е роден през 1810 година в Самоков. Негов баща е видният зограф Христо Димитров, който е смятан за основоположник на една от най – авторитетите български иконописни школи – Самоковската. Бащата на бъдещия творец, който е изучил занаята в Хилендарския манастир, започва да го предава на най – големия си син – Димитър. През 1819 година обаче смъртта го застига и така учител по иконопис на Захари става неговият по – голям брат. Наред с изучаването на семейния занаят, той учи в местното килийно училище.От 1827 година негов учител е знаменитият възрожденец – Неофит Рилски, който до голяма степен спомага за оформянето на мирогледа му и особено за любовта му към родината.

Захари Зограф бързо разгръща своя талант в иконописта и от 15 октомври 1831 година започва работа като съдружник на брат си, което означава, че вече е истински майстор. Няколко години след това той се отделя от него и заминава за Пловдив, където продължава своя творчески път. Първата му самостоятелна творба, на която се подписва, е от църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Пловдив. Благодарение на майсторството си, получава и други задачи. Запазени негови икони от този период има и в църквата „ Св. Богородица“ в Копривщица.

Захари Зограф успява бързо да се утвърди и да получи по – голямо поприще за изява. Един от първите му големи стенописни ансамбли е този, който той рисува в Бачковския манастир. В изключителната му работа над този храм особено се отличава картината на „Страшният съд“, намираща се под откритата нартика. В нея Захари успява да внесе нов елемент, изобразявайки сред горящите в ада и няколко български чорбаджии от Пловдив, които били поддръжници на гръкоманското движение сред българите. Друга новост, която внася при работата си в Бачковския манастир, е рисуването на автопортрет, което до тогава се е смята за крайно неприемливо.

През 1841 година зографът започва работа по изписването на южната част на съборната църква „Рождество Богородично“ в Рилския манастир. Изпълнението му там отново е на висота и заслужено неговият учител Неофит Рилски пише тези бляскави слова за него: „Като влази некой перви път в черковата, ако се случи да погледне най – напред на изображението церковно, както си дигне главата нагоре той забравя веке да я снеме…“ От кондиката на Рилския манастир разбираме, че за своите услуги Захари Зограф получава 7508 гроша.

Свети Кирил и Методий (1848), Троянски манастир; снимка: Уикипедия

Следващата поръчка, която иконописецът получава е за църквата „ Успение Богородично“ в Троянския манастир, където става главен художник. При работата си над нея, Захари остава верен на себе си и отново разчупва църковните шаблони. От неговата ръка са изобразени много български, руски и сръбски светци, а също така отново творецът помества свой автопортрет. За първи път от него са изобразени светите братя Кирил и Методий сред светците. Уникално негово творение е и нарисуваното „колело на живота“, което символизира преходността на човешкия живот. Друго творческо дело на талантливия зограф е изписването на Преображенския манастир. Там Захари отново изобразява главно български светци, като място намират почти всички, които са споменати в Паисиевата история и в „ Царственик“ на Христакий Павлович. В този храм зографът отново прави свой автопортрет и изобразява „ колелото на живота“.

През 1851 г. в Самоков пристига писмо, в което трима от най – изтъкнатите български иконописци – Димитър Христов, Иван Образописов и Димитър Молеров, биват поканени от монасите на Великата Лавра (най – големият и най -вътрешния притвор на главния манастирски храм. По незнайни причини, вместо тях за Атон заминава Захари Зограф. Там той остава 17 месеца, които прекарва в работа. След като е готов, се завръща в родния си град с много жълтици и поръчки за икони. По тях той работи до пролетта на 1853, когато в Самоков пламва епидемия от тиф. Жената на неговия по – голям брат – Християния, се разболява от жестоката болест. Захари Зограф настоява да я види, въпреки забраните на останалите, и по този начин бива заразен. На 14 юни 1853 години той умира от тиф.

Портрет на Неофит Рилски, дело на Захари Зограф. Снимка: Уикипедия

Захари Зограф е емблематична фигура в българската история, но той не остава в нея единствено със своето творчество. Наред с него видният зограф се бори за налагането на българския език в богосложението и за разпространение на книжовното дело сред по – широк кръг от народа.

Иконописецът успява да завещае на поколенията голямо количество творби, част от които са наистина изключителни. За разлика от предхождащите го зографи, при него скромността и смиреността на христолюбивия творец отсъстват. Множеството му автопортрети както и подписите под стенописите му свидетелстват за един осъзнат талант, който намира израз и в писмата му до Неофит Рилски. В едно от тях той пише: „Истина да им кажеш, колко са майсторе у турско, у Света Гора, у Стамбул, у Румелията и у Ерусалим ни един не може да му тури калема под неговото.“

Макар Захари Зограф да се счита за най – знаменития сред българските иконописци на всички времена, той съвсем не е положително оценяван от познавачите на църковното творчество. За неговите стенописи във Великата Лавра епископ Порфирий Успенски пише, че „оскърбяват естетическия вкус“. Няма нищо странно в тази негативна оценка, която Захари получава. Мнозина приемат, че именно той, със своето творчество, което опростява образите и ги прави по – реалистични, допринася до голяма степен за залеза на иконата. Но в крайна сметка този залез е неизбежен, а преходът към светско изобразително изкуство е път, който всяка една страна трябва да извърви.

Прогноза за времето - 14 юни (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-14-uni-srjada-news_616825.html

Днес ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места привечер и през нощта срещу четвъртък ще има превалявания придружени с гръмотевици. Това съобщи за Агенция "Фокус" Георги Цеков - дежурен синоптик в Национ

Св. прор. Елисей. Св. Методий, патр. Цариградски

http://www.cross.bg/metodiii-sveti-svetite-1545902.html

/КРОСС/ Св. пророк Елисей бил от Рувимовото коляно. Живял в IX век преди Христа. Ученик на пророк Илия - правил много чудеса. По Божие повеление св. пророк Елисей бил призван за пророческо служение от св. пророк Илия. При възнесението на пророк Илия той получил неговия плащ и пророчески дар. Той се трудил повече от шестдесет години при шест израилски царе - от Ахав до Иоас (Йоахаз). То е засвидетелствано в Трета (19 глава) и Четвърта книга Царства (глави 2-9 и 13). Подобно на пророк Самуил, към него се обръщали за помощ и обикновените хора. Притежавал изключителна сила на духа, твърда вяра и прозорливост. На царете говорел безстрашно, изобличавайки нечестието им. Пророкът извършил множество чудеса: разделил водите на р.Йордан и преминал по сухото й дъно, избавил бедна вдовица от гладна смърт като по чудесен начин напълнил съдовете с олио, възкресил с молитвите си внезапно починало момченце, излекувал от проказа сирийския пълководец Нееман, превърнал солената вода в питейна, по чудесен начил в пустинята набавил вода за войската на израилския и йудейския цар, които воювали с моавитяните. Във видение, описано в IV Цар. 5 гл., пророкът разказал за върховната Божия власт над всички народи. Той участвал в държавните дела (при въздигането на Азаил на сирийския престол, IV Цар. 8 гл., помазването на Ииуй IV Цар. 8 гл. и др.), предсказал победата над врага на израилския цар Иоахаз и със своята прозорливост и мъдри съвети донесъл победи на израилските царе

Ивайло Московски: Обсъждаме дали бройката на часовете за кормуване да отпадне от закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6279547

Ивайло Московски: Обсъждаме дали бройката на часовете за кормуване да отпадне от законаИнтересува ни дали кандидатът може да шофира, а не колко време е карал учебна кола Още акценти: При практическия изпит за книжка кандидатът сам ще избира откъде ще мине, за да стигне до крайната точка Изпитите ще бъдат в коли на държавата, а не на автошколите, както е сега Кандидат и изпитващ ще се наблюдават с камери и с друга апаратура - Г-н

Освободеният в Северна Корея американски студент пристигна в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280052

Освободеният в Северна Корея американски студент пристигна в САЩАмериканският студент Ото Уормбиър, който вчера бе освободен от затвор в Северна Корея, пристигна в Охайо, САЩ, съобщава БТА. От летището в родния си град Синсинати той веднага бе откаран в болница. Според неговите родители 22-годишният им син е в кома от повече от година и се е налагало да бъде доведен в родината си с медицински екип.

Половината митничари от ГКПП Кулата са арестувани

https://www.actualno.com/crime/polovinata-mitnichari-ot-gkpp-kulata-sa-arestuvani-news_616836.html

От март 2015 година досега е действала организирана престъпна група, в която е имало както митничари, така и представители на търговски фирми, които „са били задължавани да плащат подкупи”. Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, която уточни, че няма

Тръмп не смята да уволнява разследващия прокурор по "руското дело" Мълър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280049

Тръмп не смята да уволнява разследващия прокурор по "руското дело" МълърПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп има право да уволни бившия директор на ФБР Робърт Мълър от длъжността специален прокурор, разследващ руската намеса в изборите в САЩ м.г. и възможните връзки между Русия и хора от обкръжението на Тръмп, но няма намерение да прави това, каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Епидемията от холера в Йемен излиза от контрол, хиляди могат да умрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280045

Епидемията от холера в Йемен излиза от контрол, хиляди могат да умрат 
Епидемията от холера, избухнала в Йемен, излиза изпод контрол. Всяка минута се разболява по едно дете, предупреди днес международната хуманитарна организация "Спасете децата", съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Хиляди хора могат да умрат от заразата в близките месеци, експертите предричат, че ще се заразят до 300 000 души.

14 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=353362

Събития 1228 г. – Луи VIII става крал на Франция след смъртта на баща си Филип II. 1456 г. – Унгарската армия нанася поражение при Белград на армията на Османската империя. 1789 г. – Френската революция: Жителите на Париж превземат Бастилията и освобождават седем политически затворници, с което започва Френската революция.

Драми в пясъка

https://offnews.bg//mama-nindzha/drami-v-piasaka-658106.html

Сезонът на пясъчника вече е открит, съвсем скоро ще са актуални и игрите на плажа. А заедно с тях на ход са и драмите, които неминуемо ги съпътстват. Причини за конфликти винаги ще се намерят, достатъчно е да има и само две деца. Това за нас, родителите, е активно „работно“ време, защото сме винаги нащрек, готови да угасим "фитила" на пламналия детски спор. Един не си дава играчката, друг е съборил някого в пясъка, трети просто игнорира всички останали и похапва… пясък. Защо това място е толкова конфликтна точка? Вероятно защото, за разлика от детските площадки, в които има зони според…

В Косово бъркотията около новото управление става все по-голяма

https://www.actualno.com/balkani/v-kosovo-byrkotijata-okolo-novoto-upravlenie-stava-vse-po-goljama-news_616832.html

Лидерът на радикалното движение на косовските албанци "Самоопределение" Албин Курти призова за коалиция на умерените реформатори и националните малцинства, без победилия блок на партиите на сегашния президент Хашим Тачи и бившия премиер Рамуш Харадинай, предаде БГНЕС. Н

23 задържани на "Кулата", разпитите продължават

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280046

23 задържани на "Кулата", разпитите продължаватЗадържаните след акцията на ДАНС и ГДБОБ в ГКПП Кулата са 23-а. Цялата нощна смяна беше арестувана. По време на обиските са иззети 63 хил. лв. Акцията се провежда на територията на Благоевград, Кюстендил, Сандански, Петрич и София., като са извършени над 80 обиски и претърсвания на служебни помещения и лица,

Япония предложи тристранна среща на върха с лидерите на Китай и Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280043

Япония предложи тристранна среща на върха с лидерите на Китай и Южна КореяЯпония предложи на Китай и Южна Корея да се проведе среща на върха на трите страни през юли т.г. в японската столица, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Отбелязва се, че японският премиер Шиндзо Абе смята да повдигне тази тема, ако бъдат организирани преговори с президента на КНР Си Цзинпин по време на срещата на върха на Г-20 през юли в Германия.

Тилърсън: Всичките ни партньори по света ни молят да оправим отношенията си с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280041

Тилърсън: Всичките ни партньори по света ни молят да оправим отношенията си с РусияВсички без изключения чуждестранни съюзници и партньори на Вашингтон молят САЩ да нормализират отношенията си с Русия, каза снощи американският държавен секретар Рекс Тилърсън, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. "Няма двустранни преговори, нито една среща във формат един на един, или кратък контакт с колега от която и да е страна от Европа,

Протест пред Съдебната палата: Няма да мълчим, 14 юни е символна дата!

https://offnews.bg//obshtestvo/protest-pred-sadebnata-palata-niama-da-malchim-14-iuni-e-simvolna-da-658061.html

Национален протест "Марш за европейско правосъдие!" ще се проведе днес в столицата и големите градове на страната. Организатори са "Правосъдие за всеки" и ЗаДаОстанеПРИРОДА.

В София митингът е от 18,30 часа пред Съдебната палата. 

На страницата на събитието организаторите пишат: 

14-ти юни е символна дата, която не можем да подминем! Това е Денят на срама за нашата нова държавност, когато само с едно нагло олигархично назначение в ДАНС се сринаха представите ни, че демокрацията работи, а правата и свободата са ни гарантирани от закона. 

Четири години по-късно мафията е по-силна от всякога, овладяла е всички властови ресурси и е превърнала демокрацията в грозна карикатура, а онзи от ДАНС, когото уж изгонихме през 2013г. , във властелин на почти цялата държава.

На 23-ти май няколко хиляди граждани извикаха мощно: "Няма да мълчим!" под прозорците на властта по време на Марша за европейско правосъдие. Чуха ни, но пак не ни разбраха. Вместо това върви опит за пълно овладяване на съдебната система чрез манипулация на изборите за нов Висш съдебен съвет, който е правителството на Съдебната власт, и опити за отстраняване на председтателя на ВКС г-н Лозан Панов.

Той има смелостта да поиска независимо разследване на нерегламентираните контакти на Главния прокурор /ЦУМ гейт/ и постави пред Президента въпроса за конституционни реформи в структурата и модела на прокуратурата и Висшия съдебен съвет . Последваха грозни обвинения срещу тази достойна позиция и отвъртяни болтове на служебната му кола. 

Имаме безконтролен и безотчетен Главен прокурор, който директно заявява, че не дължи обяснения никому за действията си, анонимна и неефективна прокуратура, която прилага избирателно правото, управляващи политици, които твърдят, че съдебната реформа не включва прокуратурата, председател на Върховен Административен съд, който участва в манипулации на изборите за нов ВСС, и министър на правосъдието, призоваващ за тишина в системата, за да не се говори за корупция, зависимости и фактическия отказ от правосъдие. Писна ни наистина,

СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!
НИЕ СМЕ ГНЕВНИ, НИЕ СМЕ ОТГОВОРНИ ПРЕД СТРАНАТА
И ДЕЦАТА СИ, СИ И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА МЪЛЧИМ!.

Този път Маршът ще е национален и ще се проведе съвсем предупредително. Ще подготвим и внесем петиция до Народното събрание и Министерски съвет с нашите искания.

Призоваваме всички свободни и достойни граждани, които милеят за страната си, да участват в Марша за европейско правосъдие. Нека покажем, че няма да позволим мафията да си присвоява собствената ни държава!

Спират водата в части от Овча Купел, Люлин и Изгрев

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-vodata-v-chasti-ot-ovcha-kupel-liulin-i-izgrev-658066.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на спирателни кранове на ул. „Антонин Колар“ в жк „Овча купел“ 2 се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. на бул. „Президент Линкълн“, ул. „Феникс“, ул. „Иван Хаджийски“, ул. „Херман Майер“, ул. „Атонин Колар“, ул. „Детелина“, ул. „Иван Хаджийски“ между ул. „Херман Майер“ и ул. „Промишлена“, по ул. „Централна“ от ул. „Антонин Колар“ до ул. „Д-р Петър Димков“, ниска зона на бл.40а и бл.42а, по бул. „Президент Линкълн“ от ул. „Феникс“ до ул. „Промишлена“, бл. 38, Магазин „СБА“, Магазин „Лидл“.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Джавахарлал Неру” в жк „Люлин“ 6 и 7 се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 ч. на жилищни блокове с номера 701; 702; 703; 704; 706; 734; 735; 738; 740; 744, по бул. „Джавахарлал Неру“ от бул. „Луи Пастьор“ до бул. „Д-р Петър Дертлиев“, по бул. „Царица Йоана“ от бул. „Луи Пастьор“ до бул. „Д-р Петър Дертлиев“, ул. “Майор Никола Попов“, ул. „Ганчо Георгиев“, ул. 326, ул. 705, ул. 760.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Яков Крайков“ в кв. „Крива река“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 ч. по ул. „Яков Крайков“ от ул. „Св. Георги Софийски“ до ул. „Богдановец“, по ул. „Захари Круша“ от ул. „Яков Крайков“ до бул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ .

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Еделвайс“ в кв. „Изгрев“ в Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 ч. на ул. „Еделвайс“, по ул. „Ангел Каралийчев“ от ул. „София“ до ул. „Морава“ , ул. „Морава“.

Във връзка с подмяна на пожарен хидрант и спирателен кран на ул. „Иван Маринов Йончев“ в жк „Хаджи Димитър“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 ч. по ул. „Иван Маринов“ от ул. „Капитан Георги Мамарчев“ до ул. „Васил Петлешков“. 

Диагностика на уличен водопровод на ул. „Батареята“ в местност „Батареята“ ще е причина за спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 ч. на тази местност. 

Честит рожден ден на Мила Вачева!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6279416

Честит рожден ден на Мила Вачева!Рожден ден има Мила Вачева - шеф на отдел “Култура”. Нова книга? Нова изложба? Нов спектакъл? Питайте Мила! Тя е по-добра от гугъл със съвет. С търпение и чар съумява да изповяда и най-потайните художници, писатели, дори министри. Честито!                                                                                                              

САЩ продължават с още 1 година санкциите срещу видни представители на Беларус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280038

САЩ продължават с още 1 година санкциите 
срещу видни представители на БеларусПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп продължи с една година действието на американските санкции спрямо представители на ръководството на Беларус, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Той подписа снощи съответния указ и изпрати уведомително писмо до Конгреса по въпроса. Американското законодателство предвижда ежегодното продължаване на подобни санкционни

Кръводарителска акция в Община „Тунджа“

//dariknews.bg/regioni/sliven/kryvodaritelska-akciia-v-obshtina-tundzha-2030329

Еднодневна кръводарителска акция ще се проведе днес в община Тунджа. Инициативата се провеждат за пета поредна година, по предложение на Общинското ръководство на БЧК-Тунджа.

Желаещите могат да дарят кръв днес до 13.00 ч. в конферентна зала в Общината. Председателят на Общински съвет

Изнесен приемен ден на кмета на община Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/iznesen-priemen-den-na-kmeta-na-obshtina-tundzha-2030330

Изнесен приемен ден на кмета на община Тунджа Георги Георгиев ще се състои днес в село Дражево.

Георгиев ще разговаря с жителите на селото в кметството от 11 часа.
 
 
 
 

Арестуваха над 20 митничари на Кулата. Шофьори: Отдавна давахме сигнали за корупция на пункта

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/arestuvaha-nad-20-mitnichari-na-kulata.-shofiori-otdavna-davahme-signali-za-korupciia-na-punkta-2030333

От години даваме сигнали за корупционни практики не само на Кулата, но и на останалите гранични пунктове у нас. Сега, след снощната акция на ДАНС и ГД БОП се вижда, че порочните практики са действали на много високо ниво. Така Александър Стамболийски, заместник-председател на Съюза на българските т

Ученици влизат в Административния съд във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/uchenici-vlizat-v-administrativniia-syd-vyv-vraca-2030331

Днес от 13:30 ч. в съдебна зала № 3 на Административния съд във Враца сборна група ученици от Х клас на СУ „Христо Ботев“ ще се запознаят с професията „съдия“. Това е петата и последна тема от образователната програма на административните съдилища. Мирослав Любомиров – връзки с обществеността в съд

Изложба „Багрене от природата” в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/izlozhba-bagrene-ot-prirodata-v-sliven-2030334

Участниците по проект Багрене от природата – традиции и наука” ще представят днес резултатите от своите проучвания, изследвания и експерименти в едноименна изложба, експонирана в Музея на текстилната индустрия в Сливен.

 Целта е проучване и документиране на багрилните растения в реги

Световната премиера на операта „Пламъци в платната на нощта“ ще бъде в Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/svetovnata-premiera-na-operata-plamyci-v-platnata-na-noshtta-shte-byde-v-stara-zagora-2030335

На 15 юни от 20:00 часа и на 16 юни от 21:30 часа на Античната улица ще се състои премиерата на операта „Пламъци в платната на нощта“. Специално за нея в Стара Загора пристигна композиторът Гиóргос Минáс. На премиерата на операта на 15 юни се очакват много гости от Гърция, както и пре

Огромен пожар в блок в Лондон, десетки са пострадали (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ogromen-pozhar-v-blok-v-london-desetki-sa-postradali-snimkivideo-2030308

Най-малко 30 души са пострадали при пожар, избухнал тази нощ в 27-етажен жилищен блок в центъра на Лондон, съобщи Ройтерс, като се позовава на службата за спешна медицинска помощ. Ранените са откарани в пет

След акцията: Опашка от камиони на ГКПП "Кулата"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-akciiata-opashka-ot-kamioni-na-gkpp-kulata-2030332

Повече от 12 часа чакат на опашка пред ГКПП-Кулата тежкотоварни камиони заради акция на ГДБОП и ДАНС, която започна снощи и продължава и в момента. Арестувани са над 20 митнически служители.

Операцията е срещу организирана пр

Над 20 арестувани при акцията на "Кулата", продължават разпити и обиски

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-20-arestuvani-pri-akciiata-na-kulata-prodylzhavat-razpiti-i-obiski-2030312

23 души са били арестувани при операция срещу организирана престъпна група в Митница Югозападна във вторник вечерта, съобщи

Турски медии за визитата на Борисов: "Показахте, че сте наш истински приятел"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280033

Турски медии за визитата на Борисов: "Показахте, че сте наш истински приятел""България е истински приятел на Турция", e заглавие в няколко турски вестника - "Сабах", "Пусула", Сон дакика", "Хаберлер", във връзка с вчерашната работна визита на министър-председателя на България Бойко Борисов в Турция по покана на турския му колега Бинали Йълдъръм, съобщава БТА. Изданията цитират думите на Йълдъръм към българския му гост:

Прогноза за времето - 14 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353363

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, по-съществени в следобедните часове и вечерта, когато на места, главно по северното крайбрежие, краткотрайно ще превали. Ще духа слаб север-северозападен вятър.

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6279420

Любим виц на Буги БарабатаЖените са невероятни! Ти не казваш нищо - те разбират всичко! Те казват всичко - ти не разбираш нищо!                                                                                                                                                                                                                                                      

Поръчката за електронното проследяване на затворници ще бъде обявена в петък

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/14/2988404_poruchkata_za_elektronnoto_proslediavane_na_zatvornici/?ref=rss


Министерството на правосъдието ще обяви обществената поръчка за електронно проследяване на лишени от свобода, поставени под домашен арест или предсрочно освободени в петък. Това съобщиха за "Дневник" източници от Министерството на правосъдието.

Преди близо десетина дни, след като стана известно, че Софийският градски съд (СГС) е освободил предсрочно от затвора двама от групата на "Наглите" (впоследствие втората инстанция отмени тези решения ),...

27-етажен жилищен блок гори в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-london-blok-25910078

Двеста огнеборци с 47 противопожарни коли се борят с огромен пожар в 27-етажен жилищен блок в западната част на Лондон, предадоха Ройтерс и БТА.

Десислава Иванчева: Партии се опитват да "укротят опърничавата"

http://clubz.bg/55089-desislava_ivancheva_partii_se_opitvat_da_ukrotqt_opyrnichavata

"Партии се опитаха да ме контролират, да „укротят опърничавата” и да се възползват от това, че са ме подкрепили. Аз оставам безпартийна и ако някой иска да ме контролира няма да го позволя". Това заяви кметицета на район „Младост” Десислава Иванчева по Би Ти Ви.

Вчера лидерът на "Нормална държава" и бивш депутат от БСП Георги Кадиев свали доверието си от кметицата с пространен текст във фейсбук, в който заяви, че са направили "перфектната кампания за грешния човек".

Носейки "вината пред гражданите на р-н "Младост", той поднесе извиненията си за издигнатата си кандидатура. 

По-рано вчера потомъкът на поета Никола Вапцаров и зам.-кмет на „Младост“ Никола Вапцаров подаде оставка и отправи тежки обвинения към кметицата- че е погазила каузата на "Зелен Младост" и е "награбила квартала като Бай Ганьо"

Днес Иванчева коментира оставката на Вапцаров така:

"Той дълго време е беше в болничен и обърка администрацията с липсата си."

Граждани, подкрепили кметицата на „Младост”, се разграничиха от нея и я обвиниха, че не е спазила обещанията си за спиране на застрояването в квартала.

„Не мислим, че управлението на „Младост” върви на добър път. Когато човек няма административен опит му трябва време да се научи. Но вместо да се учи, ситуацията става по-зле. Отдели не функционират в администрацията, проспиват се ключови  моменти от спирането на застрояването”, отбеляза Войслав Тодоров, който е общински съветник от "Нормална държава"

Иванчева беше категорична, че не е лесно да се бориш срещу партии с опит, които са мислили, че ще контролират общината. По думите й няма нито една жалба при обществената поръчка за саниране и нищо нередно в тях.

След години мъка: в петък обявяват търг за арестантските гривни. Пак

http://clubz.bg/55088-sled_godini_myka_v_petyk_obqvqvat_tyrg_za_arestantskite_grivni_pak

В петък ще бъде обявена поредната обществена поръчка за електронни проследяващи гривни за хора с по-леки мерки за неотклонение, такива на пробация или затворници, освободени условно предсрочно. Това пише "Дневник", позовавайки се на свои източници в Министерството на правосъдието, като допълва, че идеята е поне на шест години.

Идеята с гривните е стара, но още министър Зинаида Златанова обявява успешния финал и наличието на първите 180 гривни през... март 2014 г.

Успешният "финал" на темата с гривните - датата е 18 март 2014 г.

От справка на Клуб Z се вижда, че още на 5 август 2015 г. МС приема дори допълнителни още по-точни критерии за гривните, които аха да бъдат купени всеки момент. 

Тогава от правителството за пореден път одобряват по-голяма конкретизация на първоначалните идеи как да се следят хора под домашен арест плюс уточняване на трите способа, по които това ще става технически - с GPS, гривна и разпознаване на гласа. Това са най-съществените допълнения, които Министерският съвет прие днес като промени на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Още през юни същата година Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени. Сред тях влизаше това проследяващи устройства да се слагат на лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, както и при лек режим на хора с наложени пробационни мерки - "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване".

Междувременно станаха факт промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предложи прокуратурата като противодействие на многото избягали подсъдими или осъдени. Затова в окончателния вариант на закона специално още преди 2 години са дописани и "обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест".

"Ако сте с тази наложена мярка, три електронни способа ще ви следят да не напускате жилището. Първото са вече популярните "гривни", които работят на локален принцип. В дома се поставя приемник - нещо като стационарен телефон, който при отдалечаване на гривната от него подава сигнали в команден център. Той може да се настрои да работи и ако възбраната е валидна за определен времеви диапазон - примерно от 22 до 6 ч.

Второто е т. нар. гласова верификация. Всеки, спрямо когото тя се прилага, ще запише едно изречение със собствения си глас и устройство ще трябва да разпознава тембъра му.

Най-ново е следенето чрез GPS, което към тогавашната дата е монтирано само на един човек в България. Там пак на лицето се слага проследяващо устройство, но няма приемник у дома, а го следи направо глобалната позиционираща система от космоса", съобщиха от МП.

Първоначално Министерството на правосъдието обявява обществена поръчка през януари 2016 година, но в крайна сметка не се стига до възлагане. На няколко пъти срокът за подаване на оферти е удължаван, но документи подава само една фирма - Г4С (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност.

От ведомството се усъмняват в заложените параметри на поръчка, защото и преди обявяването й е имало интерес от повече от една фирма. Затова през лятото те обявиха, че ще търсят финансиране за подобен проект от Европа, а предвидените бюджетни средства ще се използват за закупуване на металдетектори в затворите.
Европейско финансиране беше намерено в началото на 2017 г., когато стана известно, че пари ще бъдат осигурени по оперативна програма "Добро управление". Стойността на проекта е за над 1.8 млн. лева, а крайният срок е февруари 2018 г.

Новото сега е "фамозните" гривни, ако изобщо някога се появят, да бъдат слагани и на затворници, освободени предсрочно.

Поредният скандал, при който държавата се разбърза с устройствата, се разрази, когато се оказа, че комисията от затвора е одобрила молбите на двама от т. нар. Група на Наглите за предсрочно условно освобождаване. В същата посока се произнесе и СГС, но в крайна сметка след вдигналия се медиен шум апелативната инстанция в София остави Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи ще доизлежат наказанията си.

След години мъка: в петък обявят търг за арестантските гривни. Пак.

http://clubz.bg/55088-sled_godini_myka_v_petyk_obqvqt_tyrg_za_arestantskite_grivni_pak

В петък ще бъде обявена поредната обществена поръчка за електронни проследяващи гривни за хора с по-леки мерки за неотклонение, такива на пробация или затворници, освободени условно предсрочно. Това пише "Дневник", позовавайки се на свои източници в Министерството на равосъдието, като допълва, че идеята е поне на шест години.

Идеята с гривните е стара, но още министър Зинаида Златанова обявява успешния финал и наличието на първите 180 гривни през... март 2014 г.

Успешният "финал" на темата с гривните - датата е 18 март 2014 г.

От справка на Клуб Z се вижда, че още на 5 август 2015 г. МС приема дори допълнителни - още по-точни критерии за гривните, които а-ха да бъдат купени всеки момент. 

Тогава от правителството за пореден път одобряват по-голяма конкретизация на първоначалните идеи как да се следят хора под домашен арест, плюс уточняване на трите способа, по които това ще става технически - с GPS, гривна и разпознаване на гласа. Това са най-съществените допълнения, които Министерският съвет прие днес като промени на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Още през юни същата година Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени. Сред тях влизаше това проследяващи устройства да се слагат на лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, както и при лек режим, на хора с наложени пробационни мерки - "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване".

Междувременно станаха факт промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предложи прокуратурата като противодействие на многото избягали подсъдими или осъдени. Затова в окончателния вариант на закона специално още преди 2 години са дописани и "обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест".

"Ако сте с тази наложена мярка, три електронни способа ще ви следят да не напускате жилището. Първото са вече популярните "гривни", които работят на локален принцип. В дома се поставя приемник - нещо като стационарен телефон, който при отгдалечаване на гривната от него, подава сигнали в команден център. Той може да се настрои да работи и ако възбраната е валидна за определен времеви диапазон - примерно от 22 до 6 ч.

Второто е т. нар. гласова верификация. Всеки, спрямо когото тя се прилага, ще запише едно изречение със собствения си глас и устройство ще трябва да разпознава тембъра му.

Най-ново е следенето чрез GPS, което към тогавашната дата е монтирано само на един човек в България. Там пак на лицето се слага проследяващо устройство, но няма приемник у дома, а го следи направо глобалната позиционираща система от космоса", съобщиха от МП.

Първоначално министерството на правосъдието обявява обществена поръчка през януари 2016 година, но в крайна сметка не се стига до възлагане. На няколко пъти срокът за подаване на оферти е удължаван, но документи подава само една фирма - "Г4С" (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност.

От ведомството се усъмняват в заложените параметри на поръчка, защото и преди е обявяването й, е имало интерес от повече от една фирма. Затова през лятото те обявиха, че ще търсят финансиране за подобен проект от Европа, а предвидените бюджетни средства ще се използват за закупуване на металдетектори в затворите.
Европейско финансиране беше намерено в началото на 2017 г., когато стана известно, че пари ще бъдат осигурени по Оперативна програма "Добро управление". Стойността на проекта е за над 1.8 млн. лева, а крайният срок е февруари 2018 г.

Новото сега е "фамозните" гривни, ако изобщо някога се появят, да бъдат слагани и на затворници, освободени предсрочно.

Поредният скандал, при който държавата се разбърза с устройствата, се разрази, когато се оказа, че комисията от затвора е одобрила молбите на двама от т. нар. група на Наглите за предсрочно условно освобождаване. В същата посока се произнесе и СГС, но в крайна сметка след вдигналия се медиен шум апелативната инстанция в София остави Любомир Димитров.Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи ще доизлежат наказанията си. 

 

Посрещат Глория с лимузина и червен килим

http://www.cross.bg/primata-gloriya-biad-1545944.html

/КРОСС/ Столичен клуб легенда очаква хиляди почитатели на примата Стилна, естествена и непринудена примата на българската хубава музика ще гостува на 16 ти юни в Biad premium club.От мениджмънта на реномирания нощен клуб ще се погрижат посрещането на голямата звезда на Пайнер да бъде истинско и по холивудски етикет. 12 метрова впечатляваща лимузина LimosBG,светлинни ефекти, фотографи, огромен букет от бутик за цветя "Роза" и комплиментен ваучер за истински азиатски масаж на четири ръце и спа процедури от екзотичния остров Бали ще връчи лично Виктория Кесаровска. "Няма нищо по хубаво от това да поглезиш изпълнител като Глория. Успяла, обичана ,харесвана. За нас е чест на 16-и юни да посрещнем примата и да прекараме една незабравима вечер заедно!", коментира новият собственик на Biad premium club Димитър Иванов. "За мен е повече от удоволствие да се повери в ръцете ми отговорността по посрещането на любимата ми Глория в клуба с 25 годишна история. Правим всичко със замах и от сърце!", откровен е пък Атанас Лазаров, който се грижи за много звезди в България и зад граница.    

Двама загинали и над 35 са пострадали при пожар в хотел в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280029

Двама загинали и над 35 са пострадали при пожар в хотел в ИстанбулПожар избухна снощи в 5-етажен хотел в квартала "Фатих Купкапъ" в Истанбул, съобщава БТА. Отначало се запалил първият етаж и в кратко време пламъците са обхванали и другите етажи. Пристигналите на мястото пожарни екипи успели да изведат от сградата 35 души, които се намирали там по това време. Но две жени, които били сред най-тежко пострадалите,

Държавата удари митническата мафия

https://www.vesti.bg/bulgaria/dyrzhavata-udari-mitnicheskata-mafiia-6070295

Специализираната операция се проведе в София-град, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и граничен пункт „Кулата”

Кашкавал с коприва на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6278991

Кашкавал с коприва на фурна Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

39 заразни заболявания за седмица в областта

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/39-zarazni-zaboliavaniia-za-sedmica-v-oblastta-2030323

39 са заразните заболявания регистрирани през изминалата седмица от инспекторите на РЗИ- Кюстендил. От тях най- много са случаите на варицела 20 и на ентероколити- 13. Регистрирани са и 5 случая на скарлатина и един туберку

Северна Корея освободи американски студент, той се завърна в родината

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-osvobodi-amerikanski-student-toj-se-zavyrna-v-rodinata-2030326

Американският студент Ото Уормбиър бе освободен вчера от затвор в Северна Корея. Той се завърна в Охайо, САЩ. От летището в родния си град Синсинати той веднага бе откаран в болница. Според неговите родители 22-годишният им син е в кома от повече от година и се е налагало да бъде д

В Гулянци поставиха проблемите си пред депутата Стефан Бурджев и съветника Лъчезар Крумов

//dariknews.bg/regioni/pleven/v-gulianci-postaviha-problemite-si-pred-deputata-stefan-burdzhev-i-syvetnika-lychezar-krumov-2030327

Съвместна приемна в община Гулянци организираха на 13 юни народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Стефан Бурджев и общинският съветник в ОбС - Гулянци Лъчезар Крумов. Пред двамата, част от хората споделиха притесненията си за състоянието на местните църкви, други за кра

"Хюндай Кона" претендира, че задава стандартите при компактните кросоувъри

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/14/2988471_hjundai_kona_pretendira_che_zadava_standartite_pri/?ref=rss


Пазарът на компактни кросоувъри расте неудържимо, като "Хюндай" става поредната марка, която стъпва на него. С "Кона" корейците твърдят, че задават стандартите в сегмента, по отношение на вътрешното пространство, комфорта, системите за сигурност и дори дизайна. Сред отличителните черти на автомобила са футуристичните фарове със светодиодни светлини и възможността купето да е издържана в различна цветове за долната и горната част.

Нова платформа за...

Годишнината от протестите срещу Пеевски ще бъде отбелязана с марш за европейско правосъдие

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/14/2988432_godishninata_ot_protestite_sreshtu_peevski_shte_bude/?ref=rss


Четири години след началото на най-дълго продължилите протести у нас - срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, в София ще се проведе Марш за Европейско правосъдие. Това ще е втората подобна проява в рамките на месец. Организатори са граждански сдружения, сред които инициативата "Правосъдие за всеки" и коалицията от организации "За да остане природа".

Датата 14 юни не е избрана случайно. На този ден преди четири години парламентът избра...

27-етажна жилищна сграда е в пламъци в западната част на Лондон

http://pogled.info/svetoven/evropa/27-etazhna-zhilishtna-sgrada-e-v-plamatsi-v-zapadnata-chast-na-london.86758

/Поглед.инфо/ Над двеста пожарникари се борят с голям пожар в 27-етажна жилищна сграда в западната част на Лондон.

Москва ще отговори адекватно на опитите на САЩ да я обкръжат със системата за ПРО

http://pogled.info/svetoven/moskva-shte-otgovori-adekvatno-na-opitite-na-sasht-da-ya-obkrazhat-sas-sistemata-za-pro.86759

/Поглед.инфо/ Москва ще реагира по подобаващ начин на опитите на Вашингтон да обкръжи територията на Русия със системата за противоракетна отбрана.

Огромен пожар избухна в Лондон (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/ogromen-pojar-izbuhna-v-london-video-news_616828.html

Огромен пожар избухна в жилищна сграда в Западен Лондон, построена през 70-те години на миналия век. Поне двама души са пострадали, а 27 апартамента са били евакуирани. Заради мащаба на инцидента 200 пожарникари и 40 пожарни са ангажирани в гасенето на огъня. Спешната помощ на бр

Православен календар за 14 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6279778

Православен календар за 14 юниСв. прор. Елисей. Св. Методий, патр. Цариградски Св. пророк Елисей живял около 900 г. пр. Хр. Той бил приемник на св. пророк Илия. Св. Методий бил роден на о. Сицилия. Приел монашество и се прочул като защитник на иконопочитанието. При царица Теодора бил избран за цариградски патриарх. В първата неделя на Великия пост Неделя на Православието

На 14 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6279385

На 14 юни рожден ден имат Акад. Светлин Русев, художник Валентин Михов, журналист Вероника Делибалтова, юрист, председател на младежкото БСП Виолета Гиндева, актриса Манол Генов, депутат Кирил Йорданов, бивш кмет на Варна Крум Савов, спортен журналист Любомир Кючуков, дипломат, директор на Института за икономически и международни отношения Любомир Филипов, финансист,

Най-голямата банкова сделка за 2017 г.: KBC взе ОББ за 610 млн. евро

http://clubz.bg/55087-naj_golqmata_bankova_sdelka_za_2017_g_kbc_vze_obb_za_610_mln_evro

Петър Андронов Снимка БГНЕС

Най-голямата банкова сделка в България за годината приключи: на 13 юни белгийската KBC плати 610 млн. евро за ОББ от Националната банка на Гърция, а от днес финансовата институция ще има и нов мениджмънт. 

Придобиването, което беше обявено на 30 декември 2016 г., бе одобрено от съответните регулаторни органи - БНБ и КЗК.  

За придобиването KBC ще използва налични средства, става ясно от съобщение на банката.

"ОББ, СИБАНК и ДЗИ заедно стават еталон за банко-застрахователна група в България – един от основните пазари на KBC със стабилни макроикономически основи и допълнителен потенциал за навлизане на финансови услуги на пазара. След придобиването KBC ще започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга в България и ще предлага на клиентите си пълна гама от финансови услуги. През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на оперативно ниво", се казва в съобщението. 

На днешните първи заседания за корпоративно управление на ОББ като част от KBC, ОББ ще вземе решение за състава на своя надзорен и управителен съвет, който ще се ръководи от Петър Андронов – настоящ мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБанк.

„Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. Вече ставаме нов силен играч на българския пазар и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим – банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и др. Ангажиментът ни в България е дългосрочен и намира отражение в стратегията ни да сме сред пазарните лидери, както е на всички основни пазари на KBC. Разширяването на дейността ни в страната, използването на компетентността и динамиката на ОББ и СИБАНК и предлагането на общи продукти и услуги ще ни помогнат да постигнем тази цел и да си осигурим успех в бъдеще“, коментира Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group NV, цитиран от пресцентъра на KBC. 

Белгийската KBC, която е собственик на „СИБанк“ в България, обяви в края на декември 2016 г., че придобива ОББ – четвъртата по големина банка в България. В началото на тази година белгийската банкова група подаде и уведомление към КЗК за сделката. Комисията даде зелена светлина в края на април.

През 2007 г. KBC придоби СИБанк и ДЗИ. В момента СИБАНК е на девето място по общи активи. Банката обслужва своите 240 000 клиента от сегментите ритейл (физически лица) и МСП чрез мрежа от около 100 клона и чрез електронни канали. СИБанкима активи на стойност 1.6 милиарда евро (за първите три месеца на 2016 г.). 

ДЗИ, чиито сфери на дейност са животозастраховането и общото застраховане, има пазарен дял съответно в размер на 11,1% и 10,9%. 

Основаната през 1992 г. чрез сливането на 22 български регионални търговски банки ООБ от 2000 г. е част от финансовата група на Националната банка на Гърция. ОББ има мрежа от 190 клона на 691 банкомата на топ локации в цялата страна.

Тя е четвъртата най-голяма банкова група по общи активи (3,5 милиарда евро) с 7,4% пазарен дял към края на март 2017 г. ОББ обслужва около 875 000 клиента от ритейл сегмента и има 9,7% пазарен дял при ритейл кредитите. ОББ има силно присъствие и в сегмента корпоративно банкиране, като има 7,6% дял при корпоративните кредити.

След формирането на новото обединение ОББ под шапката на КВС ще изпревари ПИБот третото място по големина на активите. 
 

Обрат - ДПС няма да подкрепи мажоритарния вот

http://clubz.bg/55086-obrat_dps_nqma_da_podkrepi_majoritarniq_vot

хамид хамид 3cr

Парламентарната група на ДПС е взела решение да не подкрепи промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, които въвеждат мажоритарен вот за депутати. Това каза пред Клуб Z зам.-шефът на праната комисия Хамид Хамид. Това решение е обрат в позицията на движението, тъй като на заседанието на правната комисия вчера представителите на ДПС подкрепиха зкаонопроекта. Самият Хамид тогава обясни, че в ДПС надделяват онези, които са за подкрепа на мажоритарния вот.

В крайна сметка обаче депутатите от движението решили, че националният интерес изисква да не се подкрепя подобна промяна. Хамид изтъкна и един друг аргумент - че избирателите на ДПС не са участвали в референдума, на който над 2,5 млн. избиратели гласуваха "за" мажоритарен вот за депутати и парламентарната група няма мандат да действа в една или друга посока.

Законопроектът ще се гледа на първо четене утре. Към момента той се подкрепя от ГЕРБ и "Воля" или общо 107 депутати. При определени обстоятелства - отсъствие на голяма част от останалите парламентарни групи от залата, например - той би могъл да бъде приет. "Обединените патриоти" и БСП са твърдо против.

Хамид каза още, че ДПС остава отворено за други идеи, като например смесена система, при която половината депутати се избират мажоритарно, а половината пропорционално. Подобен законопроект заявиха, че ще внесат от БСП.

От 16 юни започва подаването на документи за прием в VIII клас

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ot-16-iuni-zapochva-podavaneto-na-dokumenti-za-priem-v-viii-klas-2030321

От 16 до 22 юни 2017 г. се подават документи за участие в първи етап на класиране за прием в VIII клас.Тази година документи се подават онлайн или на хартиен носител в училищата-гнезда, които за област Кюстендил са ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Кюстендил (ул. „Гладстон” № 2) и ОУ „Христаки Павлови

Езикова гимназия предлага по 2 паралелки английски/ испански и английски/ немски език

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ezikova-gimnaziia-predlaga-po-2-paralelki-anglijski-ispanski-i-anglijski-nemski-ezik-2029952

Езикова гимназия!
Ние говорим със света без преводач!
Не просто избор, а вярно решение!


През учебната 2017/2018 година ЕГ "Д-р Петър Берон" приема ученици след завършен седми клас в профил „Чужди езици” в 4 паралелки в следните варианти

Преглед на регионалния печат на 14.06.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-14.06.2017-g-2030319

„Капанският ансамбъл протестира срещу освобождаването на Румян Занев“ – водещото заглавие за „Гледища Днес“. Самодейците подготвили предложение-подписка до кмета Валентин Василев, в която настояват заслужилият творец да остане като хореограф в ансамбъла – разказва статията. „Бизнесменът Стефан Пене

Перник не иска боклука на Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Сапарева баня

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/pernik-ne-iska-bokluka-na-kiustendil-dupnica-bobov-dol-i-sapareva-bania-2030320

Регионалното депо в Перник няма да приеме битовите отпадъци на други 4 общини от Югозападна България.
По искането на община Дупница за извозване отпадъците в Регионалното депо в Перник се е провело заседание на кметовете на общините от област Перник.
Решението, Регион

Най- големият кулинарно- музикален фестивал "Табиет" идва в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/naj-golemiiat-kulinarno-muzikalen-festival-tabiet-idva-v-dupnica-2030324

От 22- ри до 25- ти юни Дупница ще приеме най-големия кулинарно-музикален фестивал "Табиет". Той бе насрочен за месец май, но заради лошото време бе отложен. Фестивалът е изключително успешен в досегашните си издания в другите градове, като на вкусните ястия от балканската кухня ще

Тилърсън: Всичките наши партньори ни молят да оправим отношенията си с Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/tilyrsyn-vsichkite-nashi-partniori-ni-moliat-da-opravim-otnosheniiata-si-s-rusiia-2030322

Всички без изключения чуждестранни съюзници и партньори на Вашингтон молят САЩ да нормализират отношенията си с Русия, каза снощи американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от ТАСС.

"Няма двустранни преговори, нито една среща във формат е

39 са заразните заболявания регистрирани през изминалата седмица в областта

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/39-sa-zaraznite-zaboliavaniia-registrirani-prez-izminalata-sedmica-v-oblastta-2030323

39 са заразните заболявания регистрирани през изминалата седмица от инспекторите на РЗИ- Кюстендил. От тях най- много са случаите на варицела 20 и на ентероколити- 13. Регистрирани  са и 5 случая на скарлатина и един туберкулоза.

Не са регистрирани епидемични взривове от заразни боле

Кметицата на "Младост": Партии се опитаха да ме укротят

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kmeticata-na-mladost-partii-se-opitaha-da-me-ukrotiat-2030315

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева твърди, че партии се опитали да я контролират, да „укротят опърничавата” и да се възползват от това, че са я подкрепили. Аз оставам безпартийна и ако някой иска да ме контролира, няма да го позволя. Това заяви

Над 20 арестувани при акцията на "Кулата", разпитват се свидетели

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-20-arestuvani-pri-akciiata-na-kulata-razpitvat-se-svideteli-2030312

23 души са били арестувани при операция срещу организирана престъпна група в Митница Югозападна във вторник вечерта, съобщи

Времето на 14 юни: Високи температури и променлива облачност

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/vremeto-na-14-iuni-visoki-temperaturi-i-promenliva-oblachnost-2030313

Ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност на места привечер и през нощта срещу четвъртък ще има превалявания придружени с гръмотевици. Ще продължи да духа слаб до умерен северозападен вят

Учениците от ПМГ- Кюстендил с най- добри резултати от външното оценяване след 7 клас

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/uchenicite-ot-pmg-kiustendil-s-naj-dobri-rezultati-ot-vynshnoto-oceniavane-sled-7-klas-2030119

Най- голям брой точки от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в област Кюстендил са постигнали учениците от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“- Кюстендил, ОУ „Евлоги Георгиев“- Дупница и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Дупница.

Братя със златни медали по борба от "Президентска купа" в Сърбия

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bratia-sys-zlatni-medali-po-borba-ot-prezidentska-kupa-v-syrbiia-2030230

Двама състезатели на кюстендилския клуб “Васил и Георги Илиеви” спечелиха златни медали от международния турнир по борба “Президентска купа” в Белград, Сърбия. №1 при момчетата станаха братята Адриан Романов в категория 47 кг и Антонио Парм

Над 20 арестувани при акцията на "Кулата"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-20-arestuvani-pri-akciiata-na-kulata-2030312

23 души са били арестувани при операция срещу организирана престъпна група в Митница Югозападна във вторник вечерта, съобщи

Видео: Огромен пожар погълна 27-етажна жилищна сграда в Лондон

http://www.dnevnik.bg/video/2017/06/14/2988529_video_ogromen_pojar_pogulna_27-etajna_jilishtna_sgrada/?ref=rss


Пожар унищожи жилищната сграда Гренфел тауър в Лондон в ранните часове на сряда, като в началото имаше опасения, че в нея има блокирани хора.

От видео кадри, разпространявани в социалните мрежи, се вижда, че пламъци излизат буквално от всеки прозорец на 27-етажната сграда, от която се сипят горящи отломки.

Британските медии съобщават, че на място има около 200 пожарникари и над 40 пожарни коли. Противопожарната служба съобщава, че са били извикани...

Видео: Огромен пожар погълна 24-етажна жилищна сграда в Лондон

http://www.dnevnik.bg/video/2017/06/14/2988529_video_ogromen_pojar_pogulna_24-etajna_jilishtna_sgrada/?ref=rss


Пожар унищожи жилищната сграда Гренфел тауър в Лондон в ранните часове на сряда, като в началото имаше опасения, че в нея има блокирани хора.

От видео кадри, разпространявани в социалните мрежи, се вижда, че пламъци излизат буквално от всеки процорец на 24-етажната сграда, от която се сипят горящи отломки.

Британските медии съобщавата, че на място има около 200 пожарникари и над 40 пожарни коли. Притовопожарната служба съобщава, че са били извикани...

Путин: Ще реагираме адекватно на американските системи ПРО

http://dnes.dir.bg/news/dogovor-putin-protivoraketna-nato--rusia-25909994

Москва ще реагира по адекватен начин на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за противоракетна отбрана (ПРО).

Арестуваха цялата митническа смяна на "Кулата"

http://clubz.bg/55085-arestuvaha_cqlata_mitnicheska_smqna_na_kulata

Снимки 2 гкпп кулата

Цялата дневна смяна на митничари на граничния пункт "Кулата" бяха арестувани при среднощна спецакция на ГДБОП и ДАНС.

Задържани са 23-ма души заради съмнения за участие в корупционна схема.

При обиски са иззети общо 63 000 лева. Обвинението ще е за организирана престъпна група, работила от март 2015 г., съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Спецакцията затвори граничният пункт и спря напълно движението на автомобили и камиони за няколко часа. Към 10 вечерта снощи започна пропускането на коли, но опашките от ТИР-ове станаха километрични.

Правят се обиски в Сандански, Петрич, Кюстендил и Благоевград.

От ГД "Гранична полиция" съветват пътуващите за Гърция да ползват съседния граничен пункт "Илинден", както и останалите гранични пунктове на българо-гръцката граница - "Маказа", "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода".

Холера коси в Йемен, всяка минута се заразява дете

http://dnes.dir.bg/news/detza-voyna-yemen-holera-ebola-25909993

Епидемията от холера, избухнала в Йемен, излиза изпод контрол. Всяка минута се разболява по едно дете.

Холера коси в Йемен, всяка минута се заразява дете

http://dnes.dir.bg/news/detza-voyna-yemen-holera-25909993

Епидемията от холера, избухнала в Йемен, излиза изпод контрол. Всяка минута се разболява по едно дете.

Деца от училището в Пордим ще гледат безплатно благотворителния мач на Бербатов

//dariknews.bg/regioni/pleven/deca-ot-uchilishteto-v-pordim-shte-gledat-bezplatno-blagotvoritelniia-mach-na-berbatov-2030309

50 деца и младежи с ръководители от Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" град Пордим ще гледат безплатно благотворителния мач, организиран от Димитър Бербатов на националния стадион в столицата. Това стана възможно благодарение на призива за помощ от председателя на Националното сдружение на си

Няма получени двойки по математика, а по български език няма шестици

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/niama-polucheni-dvojki-po-matematika-a-po-bylgarski-ezik-niama-shestici-2030311

Няма получени двойки по математика, а по български език няма шестици. Това показват обобщените резултати от матурите, направени от експертите в Регионалното управление на образованието в Габрово.

Вестник „100 вести" пише по темата и цитира Снежана Блажева - старши ек

Ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/shte-byde-predimno-slynchevo-no-v-sledobednite-chasove-shte-se-razviva-kupesta-i-kupesto-dyzhdovna-oblachnost-2030249

Ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места привечер и през нощта срещу четвъртък ще има превалявания придружени с гръмотевици. Ще продължи да духа слаб до умерен северозападен вятър. През деня отново ще е горещо с максимални

Вижте какво засне октопод с открадната камера (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-kakvo-zasne-oktopod-s-otkradnata-kamera-video-2030261

Октопод успя да запечата удивителни кадри - с откраднатата камера на гмуркач, решил да снима под вода, пише в. "Дейли стар".

Най-умните животни на Земята (СНИМКИ)

Медиите в Турция за визитата на Борисов: "Показахте, че сте наш истински приятел"

//dariknews.bg/novini/sviat/mediite-v-turciia-za-vizitata-na-borisov-pokazahte-che-ste-nash-istinski-priiatel-2030310

"България е истински приятел на Турция", e заглавие в няколко турски вестника - "Сабах", "Пусула", Сон дакика", "Хаберлер", във връзка с вчерашната работна визита на министър-председателя на България Бойко Борисов в Турция по покана на турския му колега Бинали Йълдъръм.

Изданията цит

Националният стадион домакинства на благотворителния мач на Бербатов и Фиго

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4KlRpf_DIq0/

Тази вечер на Националния стадион “Васил Левски” ще се играе благотворителният мач на Димитър Бербатов.

Той е организиран от фондациите на бившия ни национал и на португалската легенда Луиш Фиго. Преди обед двамата ще се срещнат и с президента Румен Радев.

В отборите на Бербатов и Фиго благотворително ще играят световни футболни звезди. Сред тях са Патрис Евра, Неманя Видич, Пол Скоулс и Гари Невил, информра Кросс.

Заради мача в България се прибраха и Христо Стоичков, Красимир Балъков, Стилян Петров и Мартин Петров.

САЩ за първи път не поздравили Русия за националния празник

http://dnes.dir.bg/news/rusia-pozdravlenie-sasht-izbori-2016-25909992

Властите в САЩ за първи път не поздравиха Русия по случай националния й празник - 12 юни, съобщи руското посолство във Вашингтон, цитирано от ТАСС и БТА.

Имаме ли място в Четвъртия райх?

http://pogled.info/svetoven/evropa/imame-li-myasto-v-chetvartiya-raih.86755

/Поглед.инфо/ Премиерът Борисов наобиколи държавите от Първия, Втория и Третия Райх – Германия и Франция. Много са важни за България, разбира се. За да бъдем в Евросъюза, и особено в Шенгенското пространство, можем да разчитаме само на тяхната воля. Не е лошо да си припомним това в контекста на предстоящото председателство на ЕС от нашата страна.

Международна лятна школа по медиация в Поморие, 21-25 юни 2017

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/S8rL86c50QQ/

Професионалната асоциация на медиаторите в България (ПАМБ) е водеща обучителна организация по медиация в България и добре позната на европейската медиаторска общност. Освен провеждане насертифициращи обучения,  през годините ПАМБ натрупа изключително богат опит в работата по международни проекти в областта на медиацията и извънсъдебното разрешаване на спорове.

Професионалната асоциация на медиаторите в България  организира  от 21 до 25 юни  2017г. за първи път в България Международна лятна школа по комуникация, преговори и медиация в гр.Поморие.

Водещата тема на лятната школа е придобиване на знания и практически умения по теми и въпроси, които обичайно се пренебрегват в академичните програми. В основата на идеята за лятната школа стои желанието да заострим вниманието на цялото общество за културата и необходимостта от адекватна комуникация на всички нива и сфери на живот – бизнес, семейство, политика, образование и т.н. Като водещи лектори са поканени известни учени от страната и от чужбина.

Град Поморие е избран като място за провеждане на Първата лятна школа, защото това е град с многовековна култура, уникални природни дадености и гостоприемни жители.

Школата ще бъде официалното открита от кмета на община Поморие Иван Алексиев на 22 юни, от 9.00 ч. в Конферентната зала на хотел Софарма, ул. Крайбрежна №51. Община Поморие ще предостави рекламно-информационни материали за гр.Поморие на разположение на участниците в школата. Очакваният брой на участниците от страната и чужбина е около 60. Чрез материалите участниците биха могли, от една страна – да се запознаят по-подробно със забележителностите и достоинствата на града, а от друга – да оставят траен спомен, който да ги кара да се връщат отново в Поморие.

Стремежът е лятната школа да се превърне в ежегодно място за събиране на професионалисти, отдадени на идеята за подобряване на достъпа до правосъдие – магистрати, адвокати, юристи, медиатори, практици от полето на алтернативното решаване на спорове., информира адв.Елиза Николова, председател на ПАМБ.

Пхенян пусна US студент. Денис Родман дал рамо?

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-student-phenjan-denis-rodman-25909981

Северна Корея освободи американскя студент Ото Уормбиър, който беше задържан в КНДР от януари 2016 година.

Пхенян освободи задържан м. г. американски студент

http://dnes.dir.bg/news.php?id=25909981

Северна Корея освободи американскя студент Ото Уормбиър, който беше задържан в КНДР от януари 2016 година.

Ето как се почиства дъската за рязане, за да не е опасна

//dariknews.bg/novini/liubopitno/eto-kak-se-pochistva-dyskata-za-riazane-za-da-ne-e-opasna-2030240

Ако смятате, че е достатъчно да измиете дъската за миене със сапун и вода, за да се предпазите от хранително отравяне, особено през лятото, помислете пак. Експерти, цитирани от в. "Дейли стар", предупреждават, че неправилното почистване на кухненското пособие може да е опасно за зд

Пожар лумна в блок в Лондон, 200 огнеборци гасят пламъците (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/pozhar-lumna-v-blok-v-london-200-ogneborci-gasiat-plamycite-video-2030308

Двеста огнеборци с 47 противопожарни коли се борят с огромен пожар в 27-етажен жилищен блок в западната част на Лондон, предаде Ройтерс.
 
Горящата сграда се намира в района Северен Кенсингтън, известна като Гренвел тауър. Обитателите

Bloomberg: Русия намери отговор – 62 рубли за долар

http://pogled.info/svetoven/russia/Bloomberg-rusiya-nameri-otgovor-62-rubli-za-dolar.86752

/Поглед.инфо/ Политиката на правителството за намаляване на зависимостта на Русия от вноса на чуждестранни стоки, за закупуването на които са разходвани 375 милиарда рубли (6,6 милиарда долара), ще зависи от обменния курс. Оптималният курс за отраслите, включени в заместването на вноса, е 62 рубли за долар. Защо не е възможно още повече да се укрепи руската валута, така че да стигне до 53 рубли за долар?

Владимир Путин: Искрено и лично за САЩ

http://pogled.info/svetoven/vladimir-putin-iskreno-i-lichno-za-sasht.86753

/Поглед.инфо/ Владимир Путин редовно и открито говори за Съединените щати. Между двете държави все още не може да се започне конструктивен диалог и Путин сочи причините за това обстоятелство. Руският президент е искрен, не лицемери, както обикновено правят на Запад и изрично сочи, че американската администрация буквално вре носа си във всяка ситуация на другите държави.

Иде ли наистина евроатлантически развод?

http://pogled.info/svetoven/ide-li-naistina-evroatlanticheski-razvod.86754

/Поглед.инфо/ Най-голямата заплаха за САЩ е Германия да стане суверенна и да нормализира отношенията си с Русия

България е приела за 5 месеца 47 мигранти по квотите на ЕС

http://dnes.dir.bg/news/strana-bezhanskiat-natisk-kvotite-25909960

България е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на Европейския съюз.

Предимно слънчево в сряда, но на места ще вали

//dariknews.bg/regioni/varna/predimno-slynchevo-v-sriada-no-na-mesta-shte-vali-2030306

Времето в сряда щe бъде предимно слънчево. Преди обяд над Североизточна България, а по-късно и над останалата част от района ще има временни увеличения на облачността.

Очаква се на места да превали слаб дъжд.

Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който по крайб

Евростат: Износът ни на лекарства скочил тройно за 15 г.

http://dnes.dir.bg/news/iznos-vnos-partnyori-lekarstveni-25909947

За последните 15 години (2001-2016) износът на лекарствени и фармацевтични продукти у нас е нараснал близо три пъти.

Турският външен министър на визита в Катар

http://pogled.info/svetoven/iztok/turskiyat-vanshen-ministar-na-vizita-v-katar.86749

/Поглед.инфо/ Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще посети днес Катар.

САЩ убеждават ЕС да ограничи руските газови доставки

http://pogled.info/svetoven/sasht-ubezhdavat-es-da-ogranichi-ruskite-gazovi-dostavki.86750

/Поглед.инфо/ Администрацията на САЩ убеждава ЕС, че разширяването на покупките на руски енергийни ресурси не е в интерес на европейските страни.

Руският пистолет, който е забранен в Америка

http://pogled.info/svetoven/ruskiyat-pistolet-koito-e-zabranen-v-amerika.86751

/Поглед.инфо/ С пистолети СР-1МП „Гюрза” е въоръжена охраната на руския президент. Но на телохранителите на първия човек във Вашингтон официално е забранено да носят такова мощно оръжие. През 1997 г. на един от полигоните на американската морска пехота е демонстриран пистолетът на Сердюков. Представителите на спецслужбите на САЩ изпадат в шок, когато всичките им бронежилетки били пронизани.

Дистрибутори на лекарства за онкоболни недоволстват от нови правила

//dariknews.bg/novini/bylgariia/distributori-na-lekarstva-za-onkobolni-nedovolstvat-ot-novi-pravila-2030301

Дистрибутори на лекарства за онкоболни хора изразиха недоловство от новия метод, по който Националната здравноосигурителна каса ще заплаща за медикаментите. Според новите правила касата ще засича дали количеството изразходвани лекарства отговаря на средния ръст и килограми

Какви важни законопроекти ще разгледат депутатите тази седмица?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-vazhni-zakonoproekti-shte-razgledat-deputatite-tazi-sedmica-2030302

Тази седмица дневният ред на депутатите предвижда разглеждане на важни въпроси, сред които Законът за движение по пътищата и енергетиката. Депутатите ще започнат програмата си с първо гласуване на Законопроект за изменение на Закона за движение по пътищата, с вносители Цветан Цвета

Готвят изненади и нови прически за възрастни хора с увреждания

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/gotviat-iznenadi-i-novi-pricheski-za-vyzrastni-hora-s-uvrezhdaniia-2029854

Благотворителна кампания под надслов „За достоен живот” ще направят три бизнес дами – Елена Кристиано, Меги Трайкова и Ася Атанасова. Инициативата ще се проведе в Дома за възрастни хора с физически увреждания „Хаджи Гьока Павлов“ в Пловдив (бул. „Цариградско шосе“ №106) от 10.00 часа.

Кариерен ден „Trained in Germanу“ се провежда в Дома на културата

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/karieren-den-trained-in-germanu-se-provezhda-v-doma-na-kulturata-2029954

За втора поредна година ще се проведе кариерното изложение Trained in Germany! - „Кариера с немски език“. Събитието се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в сътрудничество с Alumniportal Deutschland, Гьоте-институт България и Посолството на Федерална Република Г

Калорийни бомби са скрити в смятани за здравословни храни

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kalorijni-bombi-sa-skriti-v-smiatani-za-zdravoslovni-hrani-2030303

Мислите си, че смути и енергийните барчета са диетични? Всъщност, понякога реалността е доста по-различна. Някои „здравословни“ храни имат скрити калории, които биха попречили на вашия хранителен режим и поддържане на тегло. Платформа за поръчка и доставка на храна подбра някои „ди

Затвориха Аспарухов мост заради подозрителна чанта

//dariknews.bg/regioni/varna/zatvoriha-asparuhov-most-zaradi-podozritelna-chanta-2030305

Движението по Аспаруховия мост във Варна беше напълно спряно за около два часа във вторник вечер. Причината за това е бил сигнал за бомба, съобщава

Румънците гневни на американска дизайнерка, обвиняват я в плагиатство (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/rumyncite-gnevni-na-amerikanska-dizajnerka-obviniavat-ia-v-plagiatstvo-snimki-2030304

Американската дизайнерка Тори Бърч смени описанието на един от тоалетите в новата си колекция, след като хиляди румънци се разгневиха на факта, че бе представила манто, което е идентично с традиционна румънска дреха, като вдъхновено от африканската култура, съобщав

Британската армия купува български снегоходки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279457

Британската армия купува  български  снегоходкиПетър Димитров, основателят на “Смол фут” ООД, е запален сноубордист, скиор и дизайнер на спортни облекла. Един зимен ден, изкачвайки се в планината, внезапно затъва в дълбок сняг. Трябва му много време, за да се измъкне. Тогава му хрумва идеята да направи леки, компактни и удобни за пренасяне обувки, подходящи за ходене в снега.

Украйна няма никакъв шанс за интеграция в НАТО

http://pogled.info/svetoven/ukraina-nyama-nikakav-shans-za-integratsiya-v-nato.86746

/Поглед.инфо/ На 8 юни украинският парламент прие законопроект „за изменение на някои законодателни актове в Украйна”, които се отнасят до външнополитическия курс на страната. В него членството в НАТО се определя като цел във външната политика на Украйна, за да се промени нейния статут на неприсъединена държава.

Рияд обяви първата световна газова война

http://pogled.info/svetoven/iztok/riyad-obyavi-parvata-svetovna-gazova-voina.86747

/Поглед.инфо/ Разривът на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и някои други по-малки регионални държави с Катар беше напълно неочакван за всички, дори за самия Катар. Още по-голямо учудване предизвикаха обвиненията, че Доха подкрепя ислямския екстремизъм. Днес, едва ли има някой, който да се съмнява, че именно Саудитска Арабия и Катар бяха главните спонсори на Ислямска държава във войната и в Сирия.

Путин: Страните с реален суверенитет се броят на пръсти

http://pogled.info/svetoven/putin-stranite-s-realen-suverenitet-se-broyat-na-prasti.86748

/Поглед.инфо/ Малко са страните в света, които не само имат, но също така се ползват от своя суверенитет, и Русия е една от тях.

Потвърдените жертви на огнения ад в Лондон са 12, броят ще расте (ВИДЕО+СНИМКИ)

http://clubz.bg/55084-potvyrdenite_jertvi_na_ogneniq_ad_v_london_sa_12_broqt_shte_raste_videosnimki

Най-малко 12 са вече потвърдените от властите жертви на пожара, обхванал жилищна кула в западните части на Лондон, съобщи Би Би Си. От полицията в британската столица не крият в официалните си изявления, че очакванията са броят на загиналите тепърва да расте. Екипите на пожарната остават на място и през нощта, за да се борят с последиците от огнения ад. 

Високата 24 етажа сграда в района Северен Кенсингтън е пламнала около 1 ч. след полунощ местно време.

Още през нощта и сутринта беше ясно, че броят на жертвите вероятно ще се окаже по-голям, и то доста. В 130-те апартамента в сградата "Гренфел тауър" живеят близо 600 души. Към момента се знае, че 74 души са откарани в болница, около 20 от тях са в тежко състояние, става ясно от изявление на Спешната помощ в Лондон.

През нощта поне 30 души са успели да се евакуират.

Повече от 200 пожарникари продължават да се борят с огнената стихия. 

24-етажната сграда горя като факла и имаше опасност да рухне. Затова и голям периметър около нея беше евакуиран още през нощта, пътните артерии в района бяха напълно блокирани.

Огромен периметър около кулата беше отцепен от полиция, защото имаше опасност сградата на рухне. Снимки ЕПА/БГНЕС

Началната версия за пожара беше за битов инцидент - вероятно проблем с газовата инсталация на жилищната сграда. Според първоначални сведения от очевидци в британските медии пожарът беше лумнал от апартамент на втория етаж. Пламъците са се разпространили светкавично нагоре до върха. Свидетели, успели да избягат, твърдят, че противопожарната аларма не е сработила, за да разберат хората за опасността. В британските медии имаше ужасяващи свидетелства за нощта, разказани от очевидци. 

Гасенето на пламъците продължава, още не е ясно колко са жертвите. 

Посланикът ни в британската столица Константин Димитров съобщи пред Нова тв, че към момента няма данни дали в сградата има българи и това е първата задача на представителството ни - да установи има ли пострадали наши граждани.

Двама наши сънародници са потърсили помощ от българското посолство във Великобритания заради пожара, каза следобед пред журналисти външната министърка Екатерина Захариева.

„До момента информация за пострадали българи няма. Има двама наши сънародници, които са живели в съседния блок. Не са пострадали, добре са. Понеже са евакуирани целите жилищни сгради около изгорялата, те са потърсили помощ от нашето посолство и ще бъдат настанени там, докато приключат часовете на евакуация на съседните сгради“, каза тя.

Хората, които живеят в сградата, бяха евакуирани. Изпратени бяха допълнително 40 пожарни коли.

Свидетели разказваха, че на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.

"Гренфел тауър" е общинска собственост. Голяма часто от нея е от пластмаса и дърво.

Жители, попаднали в огнен капан на горните етажи, крещят отчаяно за помощ, разказват очевидци.

"През целия ми 29-годишен стаж никога не съм виждала нещо подобно", сподели пред Ройтерс комисар Дани Котън от лондонската противопожарна служба.

Над 50 души са откарани в болница.

"Докато гледах през шпионката, виждах дим навсякъде, а съседите са още там. Беше ад", разказа пред Би Би Си евакуираният жител на "Гренфел тауър" Майкъл Парамасиван.

Обитатели твърдят, че преди година блокът е бил ремонтиран и отвътре, и отвън.

"Те измазаха отвън и поставиха изолационен материал вътре. Той обаче е подобен на гъба за баня и много лесно се троши в ръцете. Беше направено просто за да се измаже и да заприлича на съседния блок", разказва Аш Ша, чиято леля е била евакуирана от горящата сграда.

Няколко отчаяни родители хвърлиха децата си през прозорците, за да ги спасят от пламъците. Спасители уловиха бебе, хвърлено от десетия етаж от майка му, съобщи в. "Гардиън".. То не е пострадало.

Друга жена обаче вероятно е загубила две от общо шестте си малки деца.

 

 

Потвърдените жертви на огнения ад в Лондон вече са 12, броят ще расте (ВИДЕО+СНИМКИ)

http://clubz.bg/55084-potvyrdenite_jertvi_na_ogneniq_ad_v_london_veche_sa_12_broqt_shte_raste_videosnimki

Най-малко 12 са вече потвърдените от властите жертви на пожара, обхванал жилищна кула в западните части на Лондон, съобщи Би Би Си. От полицията в британската столица не крият в официалните си изявления, че очакванията са броят на загиналите тепърва да расте. Екипите на пожарната остават на място и през нощта, за да се борят с последиците от огнения ад. 

Високата 24 етажа сграда в района Северен Кенсингтън е пламнала около 1 ч. след полунощ местно време.

Още през нощта и сутринта беше ясно, че броят на жертвите вероятно ще се окаже по-голям, и то доста. В 130-те апартамента в сградата "Гренфел тауър" живеят близо 600 души. Към момента се знае, че 74 души са откарани в болница, около 20 от тях са в тежко състояние, става ясно от изявление на Спешната помощ в Лондон.

През нощта поне 30 души са успели да се евакуират.

Повече от 200 пожарникари продължават да се борят с огнената стихия. 

24-етажната сграда горя като факла и имаше опасност да рухне. Затова и голям периметър около нея беше евакуиран още през нощта, пътните артерии в района бяха напълно блокирани.

Огромен периметър около кулата беше отцепен от полиция, защото имаше опасност сградата на рухне. Снимки ЕПА/БГНЕС

Началната версия за пожара беше за битов инцидент - вероятно проблем с газовата инсталация на жилищната сграда. Според първоначални сведения от очевидци в британските медии пожарът беше лумнал от апартамент на втория етаж. Пламъците са се разпространили светкавично нагоре до върха. Свидетели, успели да избягат, твърдят, че противопожарната аларма не е сработила, за да разберат хората за опасността. В британските медии имаше ужасяващи свидетелства за нощта, разказани от очевидци. 

Гасенето на пламъците продължава, още не е ясно колко са жертвите. 

Посланикът ни в британската столица Константин Димитров съобщи пред Нова тв, че към момента няма данни дали в сградата има българи и това е първата задача на представителството ни - да установи има ли пострадали наши граждани.

Двама наши сънародници са потърсили помощ от българското посолство във Великобритания заради пожара, каза следобед пред журналисти външната министърка Екатерина Захариева.

„До момента информация за пострадали българи няма. Има двама наши сънародници, които са живели в съседния блок. Не са пострадали, добре са. Понеже са евакуирани целите жилищни сгради около изгорялата, те са потърсили помощ от нашето посолство и ще бъдат настанени там, докато приключат часовете на евакуация на съседните сгради“, каза тя.

Хората, които живеят в сградата, бяха евакуирани. Изпратени бяха допълнително 40 пожарни коли.

Свидетели разказваха, че на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.

"Гренфел тауър" е общинска собственост. Голяма часто от нея е от пластмаса и дърво.

Жители, попаднали в огнен капан на горните етажи, крещят отчаяно за помощ, разказват очевидци.

"През целия ми 29-годишен стаж никога не съм виждала нещо подобно", сподели пред Ройтерс комисар Дани Котън от лондонската противопожарна служба.

Над 50 души са откарани в болница.

"Докато гледах през шпионката, виждах дим навсякъде, а съседите са още там. Беше ад", разказа пред Би Би Си евакуираният жител на "Гренфел тауър" Майкъл Парамасиван.

Обитатели твърдят, че преди година блокът е бил ремонтиран и отвътре, и отвън.

"Те измазаха отвън и поставиха изолационен материал вътре. Той обаче е подобен на гъба за баня и много лесно се троши в ръцете. Беше направено просто за да се измаже и да заприлича на съседния блок", разказва Аш Ша, чиято леля е била евакуирана от горящата сграда.

Няколко отчаяни родители хвърлиха децата си през прозорците, за да ги спасят от пламъците. Спасители уловиха бебе, хвърлено от десетия етаж от майка му, съобщи в. "Гардиън".. То не е пострадало.

Друга жена обаче вероятно е загубила две от общо шестте си малки деца.

 

 

Най-малко 6 жертви на огнения ад в Лондон, броят им ще нарасне (ВИДЕО+СНИМКИ)

http://clubz.bg/55084-naj_malko_6_jertvi_na_ogneniq_ad_v_london_broqt_im_shte_narasne_videosnimki

Най-малко 6 са жертвите от пожара, обхванал жилищна кула в западните части на Лондон, съобщи по обед в. "Дейли телеграф".

Високата 24 етажа сграда в района Северен Кенсингтън е пламнала около 1 ч. след полунощ местно време.

Броят на жертвите вероятно ще се окаже по-голям, и то доста. В 130-те апартамента в сградата "Гренфел тауър" живеят близо 600 души.

През нощта поне 30 души са успели да се евакуират.

Повече от 200 пожарникари продължават да се борят с огнената стихия. 

24-етажната сграда горя като факла и имаше опасност да рухне. Затова и голям периметър около нея беше евакуиран още през нощта, пътните артерии в района бяха напълно блокирани.

Огромен периметър около кулата беше отцепен от полиция, защото имаше опасност сградата на рухне. Снимки ЕПА/БГНЕС

Началната версия за пожара беше за битов инцидент - вероятно проблем с газовата инсталация на жилищната сграда. Според първоначални сведения от очевидци в британските медии пожарът беше лумнал от апартамент на втория етаж. Пламъците са се разпространили светкавично нагоре до върха. Свидетели, успели да избягат, твърдят, че противопожарната аларма не е сработила, за да разберат хората за опасността. В британските медии имаше ужасяващи свидетелства за нощта, разказани от очевидци. 

Гасенето на пламъците продължава, още не е ясно колко са жертвите. 

Посланикът ни в британската столица Константин Димитров съобщи пред Нова тв, че към момента няма данни дали в сградата има българи и това е първата задача на представителството ни - да установи има ли пострадали наши граждани.

Хората, които живеят в сградата, бяха евакуирани. Изпратени бяха допълнително 40 пожарни коли.

Свидетели разказваха, че на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.

"Гренфел тауър" е общинска собственост. Голяма часто от нея е от пластмаса и дърво.

Жители, попаднали в огнен капан на горните етажи, крещят отчаяно за помощ, разказват очевидци.

"През целия ми 29-годишен стаж никога не съм виждала нещо подобно", сподели пред Ройтерс комисар Дани Котън от лондонската противопожарна служба.

Над 50 души са откарани в болница.

"Докато гледах през шпионката, виждах дим навсякъде, а съседите са още там. Беше ад", разказа пред Би Би Си евакуираният жител на "Гренфел тауър" Майкъл Парамасиван.

Обитатели твърдят, че преди година блокът е бил ремонтиран и отвътре, и отвън.

"Те измазаха отвън и поставиха изолационен материал вътре. Той обаче е подобен на гъба за баня и много лесно се троши в ръцете. Беше направено просто за да се измаже и да заприлича на съседния блок", разказва Аш Ша, чиято леля е била евакуирана от горящата сграда.

Няколко отчаяни родители хвърлиха децата си през прозорците, за да ги спасят от пламъците. Спасители уловиха бебе, хвърлено от десетия етаж от майка му, съобщи в. "Гардиън".. То не е пострадало.

Друга жена обаче вероятно е загубила две от общо шестте си малки деца.

 

 

Най-малко 6 жертви на огнения ад в Лондон, броят им ще нарастне (ВИДЕО+СНИМКИ)

http://clubz.bg/55084-naj_malko_6_jertvi_na_ogneniq_ad_v_london_broqt_im_shte_narastne_videosnimki

Най-малко 6 каса жертвите от пожара, облхванал жилищна кула в западните части на Лондон, съобщи по обед в. "Дейли телеграф".

Високата 24 етажа сграда в района Северен Кенсингтън е пламнала около 1 ч. след полунощ местно време.

Броят на жертвите вероятно ще се окаже по-голям, и то доста. В 130-те апартамента в сградата "Гренфел тауър" живеят близо 600 души.

През нощта поне 30 души, успели да се евакуират.

Повече от 200 пожарникари продължават да се борят с огнената стихия. 

24-етажната сграда гори като факла и има опасност да рухне. Затова и голям периметър около нея е евакуиран още през нощта, пътните артерии в района са напълно блокирани.

Огромен периметър около кулата е отцепен от полиция, защото има опасност сградата на рухне. Снимки ЕПА/БГНЕС

Към момента версията за пожара е за битов инцидент - вероятно проблем с газовата инсталация на жилищната сграда. Според първоначални сведения от очевидци в британските медии пожарът е лумнал от апартамент на втория етаж. Пламъците са се разпространили светкавично нагоре до върха. Свидетели, успели да избягат, твърдят, че противопожарната аларма не е сработила, за да разберат хората за опасността. В британските медии има ужасяващи свидетелства за нощта, разказани от очевидци. 

Гасенето на пламъците продължава, още не е ясно колко са жертвите. 

Посланикът ни в британската столица Константин Димитров съобщи пред Нова тв, че към момента няма данни дали в сградата има българи и това е първата задача на представителството ни - да установи има ли пострадали наши граждани.

И в момента продължава евакуацията на хората, които живеят в сградата. Изпратени са допълнително 40 пожарни коли.

Свидетели разказват, на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.

"Гренфел тауър" е общинска собственост. Голяма часто т нея е от пластмаса и дърво.

Жители, попаднали в огнен капан на горните етажи, крещят отчаяно за помощ, разказват очевидци.

"През целия ми 29-годишен стаж никога не съм виждала нещо подобно", сподели пред Ройтерс комисар Дани Котън от лондонската противопожарна служба.

Над 50 души са откарани в болница.

"Докато гледах през шпионката, виждах дим навсякъде, а съседите са още там. Беше ад", разказва пред Би Би Си евакуираният жител на "Гренфел тауър" Майкъл Парамасиван.

Обитатели твърдят, че преди година блокът е бил ремонтиран и отвътре, и отвън.

"Те измазаха отвън и поставиха изолационен материал вътре. Той обаче е подобен на гъба за баня и много лесно се троши нв ръцете. Беше направено просто за да се измаже и да заприлича на съседния блок", разказва Аш Ша, чиято леля е била евакуирана от горящата сграда.

Спасители уловиха бебе, хвърлено от десетия етаж от отчаяната му майка, съобщи в. "Гардиън".. То не е пострадало.

Друга жена обаче вероятно е загубила две от общо шестте си малки деца.

 

 

 

Очаквайте подробности.

Има жертви на пожара в Лондон, броят им тепърва ще се разбира (ВИДЕО+СНИМКИ)

http://clubz.bg/55084-ima_jertvi_na_pojara_v_london_broqt_im_tepyrva_shte_se_razbira_videosnimki

Огромен пожар обхвана жилищна кула в западните части на Лондон, предаде Би Би Си. Високата 24 етажа сграда в район Кенсингтън е пламнала около 1 ч. след полунощ английско време. 

От пожарната бригада в британската столица съобщиха официално, че има загинали хора, но броят им тепърва ще се уточнява. През нощта поне 30 души, успели да се евакуират, са потърсили и са получили болнична помощ.

Повече от 200 пожарникари продължават да се борят с огнената стихия. 

24-етажната сграда гори като факла и има опасност да рухне. Затова и голям периметър около нея е евакуиран още през нощта, пътните артерии в района са напълно блокирани.

Огромен периметър около кулата е отцепен от полиция, защото има опасност сградата на рухне. Снимки ЕПА/БГНЕС

Към момента версията за пожара е за битов инцидент - вероятно проблем с газовата инсталация на жилищната сграда. Според първоначални сведения от очевидци в британските медии пожарът е лумнал от апартамент на втория етаж. Пламъците са се разпространили светкавично нагоре до върха. Свидетели, успели да избягат, твърдят, че противопожарната аларма не е сработила, за да разберат хората за опасността. В британските медии има ужасяващи свидетелства за нощта, разказани от очевидци. 

Гасенето на пламъците продължава, още не е ясно колко са жертвите. 

Посланикът ни в британската столица Константин Димитров съобщи пред Нова тв, че към момента няма данни дали в сградата има българи и това е първата задача на представителството ни - да установи има ли пострадали наши граждани.

И в момента продължава евакуацията на хората, които живеят в сградата. Изпратени са допълнително 40 пожарни коли.

Свидетели разказват, на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.

В сградата, чието название е "Гренфел тауър", живеят няколкостотин души. Там има 130 апартамента.

Тя е общинска собственост. Голяма часто т нея е от пластмаса и дърво.

Жители, попаднали в огнен капан на горните етажи, крещят отчаяно за помощ, разказват очевидци.

"През целия ми 29-годишен стаж никога не съм виждал нещо подобно", сподели пред Ройтерс комисар Дани Котън от лондонската противопожарна служба.

Над 50 души са откарани в болница.

"Докато гледах през шпионката, виждах дим навсякъде, а съседите са още там. Беше ад", разказва пред Би Би Си евакуираният жител на "Гренфел тауър" Майкъл Парамасиван.

Обитатели твърдят, че преди година блокът е бил ремонтиран и отвътре, и отвън.

"Те измазаха отвън и поставиха изолационен материал вътре. Той обаче е подобен на гъба за баня и много лесно се троши нв ръцете. Беше направено просто за да се измаже и да заприлича на съседния блок", разказва Аш Ша, чиято леля е била евакуирана от горящата сграда.

 

 

Очаквайте подробности.

Има жертви на пожара в Лондон, броят им тепърва ще се разбира (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55084-ima_jertvi_na_pojara_v_london_broqt_im_tepyrva_shte_se_razbira_video

Огромен пожар обхвана жилищна кула в западните части на Лондон, предаде Би Би Си. Високата 24 етажа сграда в район Кенсингтън е пламнала около 1 ч след полунощ английско време. 

От пожарната бригада в британската столица съобщиха официално, че има загинали хора, но броят им тепърва ще се уточнява. През нощта поне 30 души, успели да се евакуират, са потърсили и са получили болнична помощ.

Повече от 200 пожарникари продълават да се борят с огнената стихия. 

24-етажната сграда гори като факла и има опасност да рухне. Затова и горям периметър около нея е евакуиран още през нощта, пътните артерии в района са напълно блокирани.

Огромен периметър около кулата е отцепен от полиция, защото има опасност сградата на рухне. Снимки ЕПА/БГНЕС

Към момента версията за пожара е за битов инцидент - вероятно проблем с газовата инсталация на жилищната сграда. Според първоначални сведения от очевидци в британските медии пожарът е лумнал от апартамент на втория етаж. Пламъците са се разпространили светкавично нагоре до върха. Свидетели, успели да избягат, твърдят, че противопожарната аларма не е сработила, за да разберат хората за опасността. В британските медии има ужасяващи свидетелства за нощта, разказани от очевидци. 

Гасенето на пламъците продължава, още не е ясно колко са жертвите. 

Посланикът ни в британската столица Константин Димитров съобщи пред Нова тв, че към момента няма данни дали в сградата има българи и това е първата задача на представителството ни - да установи има ли пострадали наши граждани.

И в момента продължава евакуацията на хората, които живеят в сградата. Изпратени са допълнително 40 пожарникарни коли.

Свидетели разказват, на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.

 

 

Очаквайте подробности.

Огромен пожар в Лондон (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55084-ogromen_pojar_v_london_video

Огромен пожар обхвана жилищна кула в източните части на Лондон, предава Би Би Си.

Повече от 200 пожарникари се борят с огнената стихия. Има пострадали хора, но не е известен броя им. Засега не се съобщава за загинали.

Кулата гори като факла и има опасност да рухне.

И в момента продължава евакуацията на хората, които живеят в сградата. Изпратени са допълнително 40 пожарникарни коли.

Свидетели разказват, на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.

Очаквайте подробности.

Слънчево и топло

//dariknews.bg/regioni/shumen/slynchevo-i-toplo-2030289

Днес ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места привечер и през нощта срещу четвъртък ще има превалявания придружени с гръмотевици. Ще продължи да духа слаб до умерен северозападен вятър. През деня отново ще е горещо с максим

С 640 000 лева преасфалтират улици и изграждат паркинги в „Източен“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/s-640-000-leva-preasfaltirat-ulici-i-izgrazhdat-parkingi-v-iztochen-2030242

Почти 640 000 лева ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата в „Източен“. Това става ясно от обявената от градската администрация обществена поръчка за извършване на строително-ремонтни дейности, поддържане на улици, пътни платна, тротоари, паркинги, алеи и междублокови пространства на тер

Пускат за движение ремонтираното продължение на бул. „6-ти септември“ до Гребната

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/puskat-za-dvizhenie-remontiranoto-prodylzhenie-na-bul.-6-ti-septemvri-do-grebnata-2029994

Ремонтът на продължението на булевард „6-ти септември“ до Гребната база в район Западен приключи. Днес ще бъде пуснато движението на автомобили по пътя в участъка от булевард „Свобода“ до улица „Рая“.

Дължината на отсечката, на която е положен новият асфалт, е общо 1250 метра, като габ

Спират движението в част от бул. „Александър Стамболийски“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/spirat-dvizhenieto-v-chast-ot-bul.-aleksandyr-stambolijski-2030190

ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщава, че днес от 09:00 ч. до 16:00 ч. се спира движението на моторни превозни средства в двете платна на бул. „Александър Стамболийски” в участъка от ул. „Никола  Димков” до ул. „Болград”. Причината е авариен ремонт на магистрален водопровод. Маршрутите 

Ниски заплати прогониха желаещите да работят на Черноморието

//dariknews.bg/novini/biznes/niski-zaplati-progoniha-zhelaeshtite-da-rabotiat-na-chernomorieto-2030300

Проблемът с работната ръка по българското Черноморие става осезаем. Хотелиери търсят персонал почти за всички позиции – камериерки, пикола, сервитьори, бармани, готвачи, преводачи, аниматори, съобщи

Лектори от Словакия и Италия идват за семинар на ПУ

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/lektori-ot-slovakiia-i-italiia-idvat-za-seminar-na-pu-2030162

109 участници от 24 организации ще се включат в семинар с международно участие, организиран в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Висшето училище е домакин на събитието за четвърти пореден път, а провеждането му е съвместна инициатива на Химическия факултет на ВУЗ-а и фирма-официален пред

Сешънс: Аз в заговор с Русия! Гнусна лъжа

http://clubz.bg/55083-seshyns_az_v_zagovor_s_rusiq_gnusna_lyja

"Предположението, че съм участвал в някакъв заговор с Русия е ужасяваща и гнусна лъжа", обяви главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който е и министър на правоъсдието, съобщи Си Ен Ен.

Висшият служител даде показания под кетва пред сенатската комисия, която разследва имало ли е връзки на хора от екипа на Тръмп с доверени лица на Кремъл.

"Не знам и за каквито и да било признаци на сътрудничество с Русия по време на предизборната кампания на президента Тръмп", допълни министърът.

Разпитът идва само седмица след като пред комисията се яви бившият шеф на ФБР Джеймс Коми. Той обяви публично, че без съмнение Русия е замесена в изборите в САЩ през миналата година.

"Никога и по никакъв начин не съм имал срещи и не съм водил разговори с руски чиновници, които са засягали по някакъв начин американските избори през миналата година или някаква намеса в тях", категоричен бе Сешънс.
 
Той отказа да отговаря на въпроси и да обсъжда със сенаторите частните си разговори с Доналд Тръмп.
 
Според неговите твърдения той се отказал от всякакви действия по разследването на връзките с Русия на хора от администрацията на Тръмп, защото такива били правилата на Министерството на правосъдието
 
Сешънс бе разкрит, че се е срещал с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк без да съобщи този факт. Той дори скри разговора си с представителя на Русия и по време на изслушванията в Конгреса за одобряването му на поста главен прокурор и министър.
 
За това "неволно" пропускане при изслушванията демократите поискаха неговата оставка.
 
Сешънс изтъкна още, че е напълно уверен в спецпрокурора Робърт Мълър, който разследва намесата на Русия в изборите в САЩ. Така той коментира появилите се в пресата информации, че президентът Тръмп се готви да уволни специалния прокурор.
 
Президентът Тръмп е гледал на живо показаията на министъра си на борда на "Еър форс 1" на път за Милуоки.
 
Веднага след 90-минутното изслушване сенатори от Републиканската и от Демократическата партия обявиха, че е възможно да изправят Сешънс на разпит и в Конгреса, за да разясни той повече детайли, които очевидно заслужават интерес.

BG фирма може да спасява 5 млн. живота годишно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279450

BG фирма може да спасява 5 млн. живота годишноПрез 2014 година в Казанлък бе открит медицинският център “Чек Пойнт Кардио”. Той предлага пилотната за българското здравеопазване услуга “телемониторинг на пациенти онлайн”. Квалифициран екип, оглавяван от известния казанлъшки специалист по кардиология д-р Бойчо Бойчев, осъществява 24-часово наблюдение на пациентите в реално време.

Франция победи Англия с 3:2 в приятелска среща

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/14/2988506_franciia_pobedi_angliia_s_32_v_priiatelska_sreshta/?ref=rss


Франция победи Англия с 3:2 в най-интересния приятелски мач от зона Еворпа. Тимът на Дидие Дешан затвърди реномето си на труден съперник за Трите лъва, побеждавайки ги за четвърти път от последните им шест двубоя.

Публиката на "Стад дьо Франс" видя истинско зрелище, като Англия повече рано чрез Хари Кейн, но до почивката домакините обърнаха с голове на Юмтити и Сидибе.

През втората част нов гол на Кейн донесе равенството, преди Дембеле да...

Трусът край Лесбос бил като 2 атомни бомби (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279504

Трусът край Лесбос бил като 2 атомни бомби (обзор)Кметът на Анкара: Може да е причинен от външни сили Енергията, освободила се вчера от земетресението, разлюляло остров Лесбос и турското крайбрежие, е равносилна на две атомни бомби според турски сеизмолози. По уточнени данни то е било с магнитуд 6,2. Сеизмичната активност в северната част на Егейско море продължаваше във вторник с около десет

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване