Учени препоръчват високовъглехидратна закуска преди важни преговори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280294

Учени препоръчват високовъглехидратна закуска преди важни преговориГермански учени доказаха, че хората, които ядат повече въглехидрати, по-рядко приемат неизгодна сделка, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Високовъглехидратната закуска повишава нивото на допамина - невротрансмитер в мозъка, който повишава чувството на щастие и задоволство. По-високите нива на допамина дават възможност на човек да се откаже

От златото на Трън до климата на Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280239_%D0%9E%D1%82+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D0%B4%D0%BE+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF

 Аматьор съм в екологическата тематика. Позволявам си обаче да поразсъждавам по нея, защото човечеството смята, че притежава природата. Постепенно свикнахме, че някой може да огради общинските пасища, да приватизира болниците, да национализира дейци от миналото - но ако научим, че някоя корпорация се готви да ни продава въздух за дишане, ще има сериозна битка. Аз се спирам на два скорошни сюжета: един ултра-локален и един мега-глобален.


Трънският сюжет
Въпреки обещанията за икономически растеж, 3500 трънчани с огромно мнозинство отхвърлиха възможността за ново отваряне на златната мина. Аргументите "за" бяха следните: златодобивът ще привлече капитал и ще отвори работни места в запустелия край. Аргументите "против": златопроизводството е свързано с опасни химикали, има и подозрение за наличие на уран в рудата. И така от едната страна имаме индустрия и развитие, от другата - туризъм и китна природа. Златото се брани от неолибералните мислители, а природата, то се знае, от екозащитниците. По стар български обичай не липсват и персоналните нападки: фирмата "Асарел-Медет" е обвинявана за замърсяване в Панагюрище, някои обаче твърдят, че тя всъщност е офшорна и трудно може да носи отговорност за това, което е извършила. Кафявите медии пък представят природозащитниците като платени емисари, а екологията - като доходен бизнес.
Сблъскват се и юридически аргументи: кой има правото да разполага с природния ресурс? Държавата, на която той принадлежи, или местните хора, които ще търпят последствията от усвояването му? Същият сблъсък се разразява всеки път, когато някой реши да строи сметище, магистрала, бежански център; английския израз за това е NIMBY (not-in-my-backyard, в превод: не в моя заден двор).
Ситуацията е и идеологически патова. От една страна нашите медии, политици и граждани дружно плачат за това, че няма индустрия, само че индустрията задължително идва със замърсяването. Реалистично ли е да очакваме в Трън внезапен бум на екотуризма? Е да, ама индустриалците май също са пленници на фантазията за тежка индустрия, завещана от социализма. Днес мръсните производства се изнасят в третия свят, а чистата природа рискува да се превърне в ресурс, много по-ценен от всякакво злато.
Няма да е много сериозно да казвам, че на мен, софиянеца, ще ми е приятно да се разхождам из диви природни кътчета. Въпросът трябва да бъде решен от хората, които евентуално ще пият арсен и ще дишат уранови прашинки. Но защо толкова страсти около подобни теми? Ето защо: гражданите смятат, че природата им принадлежи. Не юридически, а защото са част от нея, защото са родени на планетата Земя. Съвсем другояче би стояла дилемата, ако парите, идващи от концесията, влизаха в общината и се насочваха за местно развитие – тогава трънчани щяха да си направят сметка какво печелят и какво губят от мината. Сега тази сметка е малко безкръчмарска.
Другата уловка тук е експертизата. Как разбират местните, че цените на жилищата им ще спаднат заради замърсяването, а няма да се вдигнат заради притока на инженери и специалисти? Кой им обяснява колко химикали ще попаднат в природата, при това преди още да има направена експертиза?
Лесната версия е, че експертите са платени, но почакайте, въпросът е много по-дълбок. Ние, невъоръжените с колби и епруветки граждани няма как да установяваме концентрации, а когато кажем, че много хора са почнали да умират от рак, изразяваме повече психологическото си състояние, отколкото някакъв обективен факт. Какво знаем за Е-тата, които поглъщаме с храните, защо се обиждаме за различното им качество тук и в Европа, откъде ни хрумна да ядем хляб без глутен? Живеем с ужаса от митични вещества и замърсители, тъй както предците ни с вещици и демони. Защото битката за последното общо нещо, природата, не може да е сериозна без общо знание за тази природа. А как е възможно това в един комерсиален, фрагментиран свят? Сложен въпрос.
 Bulgarien Der Ort Trun
Трънчани казаха НЕ на златодобива
Глобалният сюжет
Тук стигам и до втората тема - климата. Не сте учудени, че алтернативната десница в лицето на Тръмп нарече климатичната тема измама за милиарди - приглася му и нашият министър на околната среда, когото възприемам като израз на специфично чувство за хумор на г-н Борисов.
Това не е страничен въпрос, а самият център на новата идеология. Алтернативно-дясното мисли природата като колония за плячкосване - така, както я мислеше и съветският комунизъм, оставил след себе си страшни поражения. Да изпомпаме бързо колкото може по-голяма печалба, да се напечелим докато не ни е преварил конкурентът – pereat mundus!
Заявката на Тръмп, че САЩ се кани да излезе от споразумението за климата не просто възмути планетата и накара Макрон да покани американските климатолози във Франция. Тя формулира едно ново политическо деление между тези, които гледат само непосредствения си интерес, и тези, които мислят за общото благо, природата. Не знам как да го формулирам, може би: егоисти и холисти. Но това деление със сигурност ще измести в бъдеще много от сегашните ни ляво-десни или либерално-консервативни деления. Всеки за себе си или всеки – част от някакво по-голямо цяло.
Разбира се, нямаме стопроцентово знание за климатичните промени. Климатът се променя и да отричаш това е все едно да спориш с термометъра. Има едно малцинство учени, които смятат, че не човекът е причина за промените и това е сериозна теза. Но дори и тя да е вярна, трябва да се подготвим за онова, което ни чака: климатични крайности, масови миграции, заливането от океаните на крайбрежните градове. Най-доброто при Парижкото споразумение е това, че създава икономически мотив бизнесът да развива екологични технологии: дори да не предотвратят страшните промени, те със сигурност ще ни помогнат да се адаптираме към последиците им. Не подценявайте и ролята на екологичното съзнание; оттук нататък няма да има сфера, която да не е белязана от екологическо измерение.
Огледайте се: всяка година е най-гореща в историята, всеки валеж е рекорден. И какво прави държавата ни? Трима идиоти с ножове, нападнали минувачи на другия край на света, предизвикват съвети по национална сигурност, но настъплението на климатичните промени не трогва никого. А България е селскостопанска и туристическа страна: две индустрии, пряко зависими от климата. Какви по-устойчиви култури да сеем, къде да изпратим туристите, ако няма сняг и слънце, какви болести рискуват да се появят, какво става с реките… Въпроси колкото искате. А с климатичния преход, който се случва пред очите ни, май няма да се справим чрез приватизация, нали?
 
 
 
 

Ново силно земетресение в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280289

Ново силно земетресение в ТурцияЗеметресение с магнитуд 4,5 по Рихтер е регистрирано в 07.35 часа тази сутрин в Егейско море край Карабурун в окръг Измир /Западна Турция/, съобщи в."Милилет", като се позовава на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул, предаде "Фокус". Земетресението е било на дълбочина 10 километра под морското равнище.

Георги Димов: Турският премиер Бинали Йълдъръм ни разграничи от ЕС

http://www.cross.bg/dimov-georgi-tyrtziya-1545948.html

/КРОСС/ "В изявленията си турският премиер Бинали Йълдъръм ни разграничи от ЕС. Той каза, че (след опита за преврат - бел.ред.) ние сме подкрепили Ердоган, за разлика от Брюксел". Това заяви за „Здравей, България" бившият ни консул в Одрин Георги Димов. Изказването дойде по повод вчерашната ключова визита на премиера Бойко Борисов в Турция. Според Димов няма да паднат визите за 80-милионна Турция, тъй като Анкара няма как да изпълни условието на ЕС за регулация на турското антитерористично законодателство. Димов напомни за отсъствието на турския посланик на срещата във вторник, въпреки че присъствието му е задължително: "Това може да означава само едно, че той вероятно има някакви "лични" проблеми".  

Белият дом иска гъвкави санкции спрямо Русия

http://econ.bg/Новини/Белият-дом-иска-гъвкави-санкции-спрямо-Русия_l.a_i.744021_at.1.html

Американската администрация би искала да запаси гъвкавостта по въпроса за санкциите срещу Русия, тоест възможност както те да бъдат засилвани, така и...

Спасение или бърз грим за къщата на Фингов?

http://clubz.bg/55098-spasenie_ili_byrz_grim_za_kyshtata_na_fingov

Архитектурните паметници в България често падат жертва на нечии по-грандомански и/или модерни възгледи за това как трябва да изглежда една сграда. И докато едни някога красиви здания биват пометени от орди багери, а други изпепелявани от съмнителни пожари – се срещат и позитивни примери. Дали един от тях ще е и прочутата къща на Фингов в центъра на София, където от известно време тече ремонт, видя екип на „Площад Славейков“?

Разположен на ъгъла на „Шипка“ и „Васил Априлов“, този символ на сецесиона у нас, доскоро се рушеше, тънеше в мръсотия, наплескан бе със свастики и вулгарни надписи, а скулптурата на женска глава на Андрей Николов при входа като по чудо стоеше цяла и невъзмутима на входа на свличащата се сграда.

Днес обаче виждаме, че къщата, която е на повече от век, е шпаклована и измазана в искрящо бяло, работата на Николов е почистена. Все още стоят старите дограми – неясно е дали ще бъдат реставрирани или сменени, дали покривът ще има нови улуци и керемиди… Ремонтът все още не е стигнал до градината, пълна с двуметрови бурени – плевели растат дори от каменните външни стълби на двора. За щастие, не се вижда и помен от така любимия на новите предприемачи стъклобетон. Да се надяваме, че ремонтът не е само козметичен и ще върне блясъка на този паметник на културата.

Имотът всъщност и в момента е обявен за продажба чрез известна брокерска компания. Не знаем каква е цената – тя става ясна след запитване при вече сериозен интерес. Сходни буржоазни сгради в околността обаче се продават за между 2,5 и 4,5 милиона евро. А новият облик на Финговата къща вероятно с лекота ще надхвърли тези суми.

Архитект Георги Фингов проектира и строи сградата между 1906 и 1908 г. за своето семейство – за да удовлетвори както битовите, така и естетическите му нужди. Самият той заявява, че в тази къща е вложил всичкото си изкуство, работил е с жарта на младежката си фантазия, с желанието да има уютна и удобна къща. Тогава и скулпторът Андрей Николов извайва на колоната пред дома познатия женски образ.

Партерният етаж на къщата е свързан с първия от трите чрез вътрешно стълбище. На първия етаж има две спални, детска стая, дневна с тераса, баня и веранда над входа. В миналото интериорът е включвал детайлно орнаментирана дървена ламперия, облицовани с махагон стени, масивни дървени колони, вградена библиотека, инкрустирани мебели, кристални полилеи.

Историята на къщата е свързана с трагичната смърт на сина на арх. Фингов. След нея, през 1914 г., той продава сградата на Петко Теодоров, брат на тогавашния премиер Теодор Теодоров. А след Девети, както повечето други архитектурни забележителности у нас, е национализирана и повече от две десетилетия служи като детска градина. Разбира се, само за отрочетата на привилегировани фамилии.

След Десети пък следват познатите за прехода съдебни саги – наследници се преследват, делят сградата като баница, не е ясно чия и доколко е собствеността. От няколко години това изглежда е изяснено, защото след 2011-а има няколко опита за публична продажба на имота, чрез брокерски агенции. През 2015 г. например ѝ бе сложена цена от 3 750 000 евро.

Остава единствено да разберем дали поредният опит за продажба, този път на сграда в значително по-добър вид, ще бъде успешен – и ако това все пак се случи, дали новите собственици ще запазят реновирания ѝ блясък или ще търсят варианти да го превърнат в поредното синтетично чудовище в центъра на София.

"Площад Славейков"

 

Кресло за всяко тяло

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6280201

Кресло за всяко тялоДизайнерите на това кресло твърдят, че то може да претендира, че е най-удобното в света, защото има качествата да се променя според позицията на използващия го. MANET е създадено от миланското студио BEST BEFORE 2065, което посочва, че то е предназначен основно за четене. Креслото изглежда странно – като изкуствено цвете,

Генералният секретар на ООН пристигна на изненадващо посещение в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280288

Генералният секретар на ООН пристигна на изненадващо посещение в КабулГенералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна днес на изненадващо посещение в Кабул, съобщи ДПА, цитирана от БТА. "Току-що кацнах в Кабул за преговори с правителството и хората", написа Гутериш в Туитър. Той добави, че ООН "подкрепя Афганистан във време на насилие и страдание". Визитата на генералния секретар на ООН започва след поредица

Премиерът на Чехия: Прага ще защитава решението си за мигрантските квоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280285

Премиерът на Чехия: Прага ще защитава решението си за мигрантските квотиЧешката република ще защитава последователно решението си да не участва в системата на Брюксел за квотно преразпределение на мигрантите в Европейския съюз. Това увери министър-председателят Бохуслав Соботка в прессъобщение, пише столичният вестник The Daily Prague Monitor, цитира "Фокус". Коментарите му бяха направени в отговор на решението на

Сеизмолог: Не се очакват нови силни земетресения в Гърция и Турция

https://www.actualno.com/europe/seizmolog-ne-se-ochakvat-novi-silni-zemetresenija-v-gyrcija-i-turcija-news_616855.html

Не се очакват нови силни земетресения в Гърция и Турция. Възможно е обаче по-слабите вторични трусове да продължат за период от година. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ по Радио „Фокус“ сеизмологът проф. Емил Ботев. Той подчерта, че за Българ

За поредна година във Варна ще се проведе състезание по спортно ориентиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=353390

530 състезатели от 40 клуба от цялата страна ще застанат на старт в тридневните състезания по ориентиране в края на седмицата в гр. Варна и околността, научи Moreto.net. Състезанията се организират от Българска Федерация Ориентиране и Спортен клуб „Бегун“ Варна със съдействието на Община Варна и Община Аксаково на 16-18 юни.

ГАЛЪП: Подкрепата за мажоритарно гласуване спада, доверието в банките се повишава

http://pogled.info/bulgarski/galap-podkrepata-za-mazhoritarno-glasuvane-spada-doverieto-v-bankite-se-povishava.86761

/Поглед.инфо/ Половин година след провеждането на Националния референдум, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%, но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума.

Столичното парно си вдигна заплатите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280238_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 

КЕВР пак помпа цената за тока от слънце

Губещото столично топлофикационно дружество в началото на годината повишило заплатите на служителите си с 13%. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените на топлинната енергия, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да одобри от началото на юли.

По време на обсъждането абонатът на дружеството Цветанка Цанева отправи 12 въпроса към регулатора. Един от тях бе именно за повишените заплати. „Защо това се прави, при положение че има влошаване на събираемостта на вземанията? - попита софиянката. Възнагражденията и осигуровките за периода от 2014 г. до сега

са нараснали с 9 млн. лв.

а за същия период надвзетите приходи от клиентите са 11 милиона, твърди тя. Цанева цитира и решението от април за шоковото поскъпване, в което става дума за 15% несъбираемост. „Кога несъбираемостта стана ценообразуващ елемент?” - попита тя. Клиентът на дружеството цитира данни към ноември 2016 г., според които несъбираемите вземания са се увеличили с над 6 млн. лв. на годишна база и са достигнали 108 млн. лв., въпреки че през миналата година цената на топлинната енергия е била най-ниска от 2009 г.

Цанева обърна внимание и на отчети на „Топлофикация София”, в които са посочени 3 различни цифри за специфичния разход на природен газ за 2016 г., и попита коя е вярната. По думите й по същия начин стоят нещата и при определянето на прогнозната цена. Сметките й сочели, че завишаването на прогнозните количества природен газ

надуват сметките на абонатите в София с 18-19 млн. лв. на година.

Разминавания има и за прогнозните количества природен газ за бъдещи периоди, обясни Цанева

Георги Найденов от „Технически ренесанс” обвини КЕВР в неспазване на Третия енергиен пакет на ЕС, защото производството на топлинна енергия у нас не е разделено от доставчика, и припомни, че потребителите са приоритет във всички политики на Общността. Според него определянето на по-високите цени на топлоенергията представлява неразрешена държавна помощ и добави, че една от наредбите от 2007 г. нарушава евростандартите. По думите на участвалия в обсъждането с решенията си

регулаторът блокира пазара на топлинна енергия

Найденов обясни, че в Германия хората в големите градове получават оферти за топлоснабдяване от повече от един доставчик. „Припомням ви, че ЕС директивите задължават страната топлофикациите да сключват индивидуални договори с потребителите, а това досега у нас са направили само 2 дружества”, добави той.

В края на обсъждането експерти от КЕВР отрекоха отправените обвинения срещу „Топлофикация София” и комисията. Те припомниха, че от 1 юли топлоенергията от столичното дружество ще поевтинее, а за останалите фирми средното поскъпване е около процент.

 

Почина бебето на семейство, чиито близнаци загинаха

http://dnes.dir.bg/news/smart-varna-bliznatzi-bebe-25910819

Нова голяма трагедия сполетя варненското семейство, което преди година загуби близначетата си. Момченцата паднаха от осмия етаж.

Берлин планира да следи съобщенията в чатовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280276

Берлин планира да следи съобщенията в чатоветеФедералният министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер (ХДС) работи по създаването на нов закон за борбата срещу тероризма. Предложението на социалдемократите за наблюдение на децата министърът определи като прекалено, но сред плановете му фигурира следене на съобщенията, разменяни между потребители в чатовете,

Днес се очакват разговори между външните министри на Македония и Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280277

Днес се очакват разговори между външните министри на Македония и ГърцияМакедонският министър на външните работи Никола Димитров ще се срещне днес в Атина с ръководителя на гръцката дипломация Никос Кодзиас, съобщават скопските вестници, цитирани от БТА. След срещата на четири очи ще има разговори в разширен състав, след което двамата министри ще дадат обща пресконференция.

Концерт на Камерен ансамбъл „Ценов“ в DiMenna Center, Ню Йорк

http://www.eurochicago.com/2017/06/kameren-ansambal-tsenov-2/

На 17 юни 2017 г., събота, от 18 ч., Камерен ансамбъл "Ценов" ще изнесе концерт в престижния DiMenna Center for Classical Music в Манхатън, Ню Йорк. Концертът ще се проведе в рамките на New York Piano Festival.

Шефът на "Уолтопия": Всички ще могат да видят как се възлага обществена поръчка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280220

Шефът на "Уолтопия": Всички ще могат да видят как се възлага обществена поръчка„Най-късно на Коледа правя подарък на българския народ. Абсолютно безплатно всички държавни институции ще могат да пуснат всичките си покупки в "Окшънайз", казва шефът на "Уолтопия" бизнесменът Ивайло Пенчев пред Нова тв. Според него корупцията при възлагането на обществени поръчки може да бъде преборена с онлайн платформа.

Ком-про-миссссс

https://offnews.bg//mama-nindzha/kom-pro-misssss-658115.html

Автор: Пролет Николаевич Компромисите са висш пилотаж в една връзка. Проблемът е, че или го можеш, или не. Има и трети вариант – да се научиш. Той обаче изисква толкова много усилия и воля, че трудно сe намират партньори, които да оцелеят след появилите се трудности… или деца. Защо говоря за компромисите? Защото се намирам в ситуация, в която обичам безумно много и трябва да се науча да ги правя. Горда жена съм. Така съм учена от майка си и баща си. Така израснах и с такива убеждения бях, и продължавам да съм. Не показвам слабостите си, нито сълзите си.…

Г-жо Радева, добре дошли в първи клас

https://www.actualno.com/viewpoint/g-jo-radeva-dobre-doshli-v-pyrvi-klas-news_616842.html

Добре дошли в поредното отворено писмо до Вас. Знаете ли кое е най-хубавото на отворените писма? Че човек никога не знае дали краят няма да е по-силен от началото. Преди да започна, искам да кажа, че наистина съжалявам за котката Ви, която е изследвана за котешки СПИН. Зная кол

Един румънски гражданин е пострадал при вчерашния инцидент в Мюнхен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280269

Един румънски гражданин е пострадал 
при вчерашния инцидент в МюнхенРумънското министерство на външните работи съобщи, че при вчерашния инцидент в района на Мюнхен е пострадал и един румънски гражданин, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА. Трима души, сред които полицайка, бяха ранени вчера при стрелба на гара, близо до Мюнхен. Полицията е задържала стрелеца - 37-годишен германски гражданин, който също е ранен.

Привличаме богати туристи със СПА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280237_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A1%D0%9F%D0%90

 Развитието на СПА сектора дава възможност за удължаване на сезона и привличане на по-висок клас туристи. А основен приоритет в работата на туристическото ведомството остава въвеждането на правила и ред за функциониране на бранша. Това стана ясно след среща между министрите на туризма Николина Ангелкова и на здравеопазването Николай Петров.

Ангелкова припомни, че важна стъпка е приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център“ към Закона за туризма. Това е първи подобен документ и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове. Двамата обсъдиха възможностите за практикуване на здравен туризъм в България.

Министърът на туризма коментира, че практикуването на здравен туризъм е сред най-добрите начини да се съчетае ваканцията и това, което полезно за здравословното състояние на човека. По време на срещата стана ясно, че стотици курорти и специализирани рехабилитационни центрове у нас са насочени към нуждите на пациента. Профилираните услуги в областта на белодробните, костните и кожните заболявания, както и балнео и СПА спомогнат подобряването на общото физическо състояние на желаещите да се възползват от техните услуги. Примери за това са различните видове спа и масажи, минерални извори, билколечение, кални бани, грижи за състоянието на дихателните пътища и кожата.

Двамата министри се обединиха около позицията, че България е сред страните, в които се комбинират висок професионален опит на медицинския персонал с атрактивни цени на медицинските услуги и това може да превърне страната ни в предпочитана дестинация за така наречените „здравни туристи“.

Още един опозиционен лидер е арестуван в Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=353388

В Москва беше арестуван опозиционерът Роман Рубанов, който оглавява Фонда за борба с корупцията - организатор на антикорупционния протест от 12 юни, предаде руската редакция на Би Би Си. Съдът в руската столица го осъди на 10 денонощия арест, след като постанови, че е виновен за неподчинение на полицията.

Отхвърлиха доноса срещу ЦСКА 1948, на Югозапад става кърваво

https://offnews.bg//futbol/othvarliha-donosa-sreshtu-tcska-1948-na-iugozapad-stava-karvavo-658112.html

Спортно-техническата комисия ри ЗС на БФС-София отказа да присъди служебна победа на Брацигово за загубения срещу ЦСКА 1948 бараж за влизане в групата. Новината е на вестник "Пазарджишка Марица".

Припомняме, че след елиминацията в Самоков от щаба на Брацигово депозираха контестация, с която се искаше служебно 3-0, тъй като ЦСКА 1948 нямал в БФС нито временно, нито постоянно членство. След направената от чиновниците на БФС проверка обаче станало ясно, че столичани са временен член на БФС от месец юли\'2016-та година и като такъв имат право да участват на бараж.

От ръководството на ФК Брацигово ще си спестят правото на обжалване пред следващата инстанция - Апелативна комисия(което на практика означава събиране на ръководството на ЗС) и ще се концентрират върху подготовката за участието на отбора в следващото първенство на "А" ОФГ.

Припомняме, служител на трети клуб се похвали, че е "сезирал" Брацигово за членството на ЦСКА 1948. Така или иначе срамът си е за негова сметка.

Така на Югозапад става страшно. Регионалната "В" група се очаква да е кървава, тъй като личат имената на 13 клуба с успехи и история в професионалния футбол. Предполага се, че Симитли, ЦСКА, Беласица и Миньор ще поведат здрава битка за първото място.

Ето съставът на групата: 

1. ЦСКА 1948 София;
2. Банско
3. Септември Симитли 
4. Миньор Перник 
5. Сливнишки герой 
6. Беласица Петрич 
7. Хебър 
8. Чавдар Етрополе 
9. Марек 
10. Рилски спортист 
11. Пирин Гоце Делчев 
12. Пирин Разлог 
13. Балкан Ботевград 
14. Ботев Ихтиман 
15. Германея Сапарева баня 
16. Вихрен Сандански 
17. Свобода Пещера 
18. Кюстендил

ГЕРБ подари на Борисов за ЧРД обзавеждане на къща в Хитрино

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280236_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%A7%D0%A0%D0%94+%D0%BE%D0%B1%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B

 Нетрадиционен подарък получи премиерът Бойко Борисов от парламентарната група на ГЕРБ за рождения си ден - обзавеждане за къщата на тежко пострадало семейство от трагедията с влакова композиция в село Хитрино. Това било и изричното желание на самия Борисов, уточниха от партията. Става въпрос за къщата, за която през декември миналата година народните представители от ГЕРБ осигуриха фонд в размер на 50 000 лева и се ангажираха с нейното построяване. Новият дом е за двете сестри, които загубиха родителите си при експлозията на цистерната в шуменското село.

През май тази година Борисов лично присъства на официалната церемония по първа копка на новите 11 къщи, които ще бъдат изградени на мястото на разрушените от взрива в Хитрино. Със съдействието на Камарата на строителите в България ще бъдат построени 10 къщи, а една – със средства, осигурени от групата на ГЕРБ.

Жителите на с. Лесура - в безизходица, заради набези на лисица

//dariknews.bg/regioni/vraca/zhitelite-na-s.-lesura-v-bezizhodica-zaradi-nabezi-na-lisica-2030416

От набези на лисица се оплакаха жителите на врачанското село Лесура, община Криводол. Животното всекидневно влиза посред бял ден в дворовете и души кокошки и пилета на ред. Хората смятат, че лисицата живее в някоя от необитаемите дворове в центъра на селото, защото вчера там са забелязани дори две

За осми път в Габрово се провежда Празник на старата градска песен

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/za-osmi-pyt-v-gabrovo-se-provezhda-praznik-na-starata-gradska-pesen-2030413

Четиринадесет вокални групи и състава от цялата страна, трима индивидуални изпълнения и един дует ще вземат участие в осмото издание на Празника на старата градска песен, който се провежда на 17 юни пред Дечковата къща в Габрово. Началото е 10:00 часа.

Празникът е под надслов „С песе

736 свободни места за първокласници в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/736-svobodni-mesta-za-pyrvoklasnici-v-plovdiv-2030412

736 са свободните места за първокласници в общинските училища в Пловдив за прием за новата учебна година, съобщиха от общинската администрация. За участие във второто класиране се очакват между 400 и 500 деца. 

След предстоящото второ класиране на 20 юни 2017 г. ще бъде направен анал

Деца- фотографи от ПМГ канят на изложба

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/deca-fotografi-ot-pmg-kaniat-na-izlozhba-2030418

Изложба “Деца- фотографи” ще бъде открита в 18 ч., във фоайето на общинския театър в Кюстендил. Нейни автори са учениците от ПМГ “Проф. Емануил Иванов”, от клуб “Фотография”. Техен ръководител е учителят по изобразително изкуство Детелина Тихолова.

Шест проекта класираха във втората сесия на Културния календар

//dariknews.bg/regioni/pleven/shest-proekta-klasiraha-vyv-vtorata-sesiia-na-kulturniia-kalendar-2030420

Второ заседание проведе Комисията за предоставяне на финансови средства за реализиране на проекти в областта на културата на 13 юни т. г. Средствата са планирани в Раздел III на Културния календар 2017 г. на Община Плевен.
  
Съгласно разпоредбите на чл. 24 от Правилника за условията,

Изключват Нуридин Исмаил от ДПС

//dariknews.bg/regioni/shumen/izkliuchvat-nuridin-ismail-ot-dps-2030419

Kметът на Хитрино Нуридин Исмаил и общинският председател на ДПС в Хитрино Мустафа Ахмед са изключени от ДПС. Това е станало с решение на Централното оперативно бюро на ДПС, съобщи зам.-председателят на Парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.
 
Част от мотивите за изключването са л

Преподавателка се оттегля след скандал, организират протест в нейна подкрепа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prepodavatelka-se-otteglia-sled-skandal-organizirat-protest-v-nejna-podkrepa-2030365

Професорката, която написа тройки на студенти с празни изпитни листове, подаде заявление за преустановяване на служебните й правоотношения, съобщи

На първо четене: без предупредителни табели за камери по пътищата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/na-pyrvo-chetene-bez-predupreditelni-tabeli-za-kameri-po-pytishtata-2030411

Парламентът реши на първо четене - без предупредителни табели за камерите по пътищата. С мнозинство в пленарната зала ГЕРБ успя да прокара предложенията си за промени в Закона за движение по пътищата.

След близо 2 часа дебати в пленарната зала, мнозинството от народн

Велинград с петиция до ЕС срещу добива на волфрам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280235_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D1%81+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE+%D0%95%D0%A1+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%

 Велинград може да пише петиция до Европейския парламент срещу концесията за добив на волфрам край града от фирмата „Ресурс 1“.

Проблемът ще бъде повдигнат и пред българските институции - Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката. Това съобщи пред адвокат Марин Божков, който е обществен наблюдател на казуса и председател на Сдружение „Програма за достъп до правосъдие”. Причината е, че 7-членен състав на ВАС не уважи молбата на кмета на града д-р Костадин Коев да се отменят решения на предходни инстанции, които даваха зелена светлина на концесията. Според магистратите кметът се явявал трето лице и не бил  страна по спора, пради което искането му било „процесуално недопустимо“.
Това е правен абсурд – да отнемеш на общината правото да защити здравето и живота на нейните жители. Това е незачитане на основните функиции на местната власт, коментира адвокат Божков. По думите му, основен принцип в административното производство е, че всяко лице, чиито интереси са засегнати от един административен акт, има право да иска отмянатата му по съдебен ред.
Въпросът дали да има добив на волфрам в близост до СПА-столицата на Балканите и на България занимава вече трета година местната община, хотелиерския бизнес и неправителствени организации, които скочиха срещу дадената концесия. В курортния град бе събрана подписка от над  11 000 души  срещу разработването на находището, което ще навреди не само на природата, но и ще изгони туристите от района. От общината и от туристическия бранш са категорични, че има опасност от добива на волфрам да се замърси питейната и минералната вода в курорта. Основните водоизточници на града попадат в територията на концесията. При добив на волфрам, при което е възможно и изкарване на уранови ядки, питейната вода на града ще бъде замърсена със силно токсични вещества и ще се стигне до екокатастрофа.

Пак дефлация

http://clubz.bg/55097-pak_deflaciq

Средната заплата у нас за март почти достига 500 евро. Снимка БГНЕС

През миналия месец цените у нас са намалели, отчете Националният статистически институт (НСИ).

Според официалните данни дефлацията през май спрямо предходния месец е 0.3%. От началото на годината до края на май у нас обаче е отчетена инфлация от 1.2 на сто. За последните 12 месеца тя е 2.3%. 

Потребителските цени през април се увеличиха с 2,6% на годишна база, като това е най-високото ниво от юни 2013 г. 

Средногодишната инфлация за периода юни 2016 - май 2017 г. спрямо периода юни 2015 - май 2016 г. пък е 0.5%.

През май при цените на някои стоките в потребителската кошница се наблюдава поевтиняване.  Това важи за хранителните стоки и безалкохолните напитки – с 0.6%, жилищата и комуналните сметки – с 0.2%, транспорта – с 0.8 на сто.

Обратната тенденция се наблюдава при алкохола и тютюневите изделия, където цените растат с 0.1%, облеклото и обувките (0.8%) и поддръжката на дома (0.4%). 

Българите са все по-малко ентусиазирани за мажоритарния вот

http://clubz.bg/55096-bylgarite_sa_vse_po_malko_entusiazirani_za_majoritarniq_vot

Половин година след провеждането на референдума, в който един от въпросите беше за въвеждане на мажоритарно гласуване, българите, които подкрепят такъв тип избирателна система, са доста намалели, сочат данните на "Галъп интърнешънъл" от национално представително изследване за месец май*.

Делът на хората, които подкрепят идеята остава голям - над 50 на сто (56%), но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди националното допитване. Негативните отговори трайно са се увеличили– от 6% през есента до 17% преди месец. Явно развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот е повлияла, коментират от социологическата агенция. 

 Данните са от ежемесечните независими националнопредставителни проучвания на „Галъп интернешънъл“. Последната вълна на проучване е през май – данните се движат на трайни нива. 

Утре в парламента промените в Изборния кодекс ще бъдат разгледани на първо четене. Проектът за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура с пълно мнозинство е внесен от ГЕРБ.

Доверието в банковата система се връща

Доверието в банковата система в последните години постепенно възстановява своите стойности, след 2014 г. и фалита на КТБ. С дял от около 40% доверие, банковата система отново е една от обществените системи, в които хората най-много вярват. През 2014 г. доверието беше спаднало до 19%, а недоверието беше стигнало 60%. Сега има нормализация, твърдят от "Галъп интърнешънъл".

*Данните са от независимата от външно финансиране ежемесечната изследователска програма, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“, базирана на национално представителни изследвания с извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е между ±3,0-3,5%. 
Изследването от месец май е проведено в период: 4-11 май 2017 г. сред 819 пълнолетни българи. 
Изследването от месец април е проведено в период: 31 март – 7 април 2017 г. сред 818 пълнолетни българи.

Полицията разби наркоферма в центъра на Бургас, 41-годишен в ареста (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280234

Полицията разби наркоферма в центъра на Бургас, 41-годишен в ареста (Снимки)Поредна нарко-лаборатория, комбинирана с ферма за отглеждане на канабисови растения, бе неутрализирана в резултат на полицейските действия на служители от Пето Районно управление  Бургас. В частен дом, разположен на ул. «Болярска» № 9, обитаван под наем от 41 годишния Г.Г. от Бургас, е открито пригодено и оборудвано помещение с всички необходими

Белият дом иска гъвкави санкции спрямо Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280234_+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D1%8A%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BC%D0%BE+%D0%

 Американската администрация би искала да запаси гъвкавостта по въпроса за санкциите срещу Русия, тоест възможност както те да бъдат засилвани, така и да бъдат отменяни, предава БГНЕС. Това е заявил държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пред комитета по външна политика на Сената, горната камара на Конгреса.

„Мисля, че бихме искали гъвкавост, която позволява да вдигаме температурата, когато ни се струва, че нашите усилия с Русия – било в Сирия,...Украйна (не дават резултати). Но има определени канали, по които ние (САЩ и Русия) започваме да говорим. И не бих искал да се затварят тези канали“, каза ръководителят на американската дипломация
 
segabg.com

Апаш задигнал металка каса с 14 бона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280245

Апаш задигнал металка каса с 14 бонаНеизвестен апаш нахлул в чижд дом и задигнал сейф заедно с парите, съобщават от ОД на МВР- Монтана. На 13- ти юни в 13.30 часа в участък- Вълчедръм е постъпил сигнал от 83 - годишната Е. Н. Б. от с. Златия, общ. Вълчедръм. Бабата се оплакала , че от 16.00 часа на 12.06.2017г. до 13.00 часа на 13.06.2017г.

ДПС се отметна - вече не подкрепя мажоритарния вот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280233_%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0+-+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F+%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0

 Само няколко часа след като подкрепи въвеждането на мажоритарен вот ДПС преобърна позицията си. "На заседанието на ПГ на ДПС снощи бе решено да не бъде подкрепен мажоритарния вот. Въпреки че въвеждането му ще е от полза за ДПС, ние отново избираме национално отговорната позиция", заяви депутатът от ДПС Четин Казак пред БТВ.
Вчера представителите на ДПС в правната комисия подкрепиха предложението на ГЕРБ, което е базирано на резултатите от референдума, пак с аргумент - национални интереси.
Така приемането на законопроекта става проблематично, тъй като го подкрепят само ГЕРБ и "Воля". БСП и Обединените патриоти са против.


segabg.com

Поставиха рекорд за най-дълга пица в света (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/postaviha-rekord-za-naj-dylga-pica-v-sveta-snimki-6070301

При поставянето на рекорда участваха няколко десетки готвачи. Те започнаха с готвенето в 7 ч. вечерта и приключиха сутринта на следващия ден

МВнР: Няма информация за пострадали българи при пожара в Лондон (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280241

МВнР: Няма информация за пострадали българи при пожара в Лондон (На живо)Няма информация за пострадали български граждани при пожара в жилищна сграда в Лондон през изминалата нощ. Това съобщиха от Министерството на външните работи, предаде "Фокус". Гледайте на живо

Десислава Иванчева няма да подава оставка като кмет на столичния квартал "Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280171

Десислава Иванчева няма да подава оставка като кмет на столичния квартал "Младост"Инициативният комитет, който издигна кандидатурата на кмета на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева, оттегли подкрепата си за нея. „Има поредица от причини. Няма конкретна, която да е по-силна от останалите, защото за мен всички са фрапантни. Некоректното отношение към хората, които работят в администрацията; шпиономанията; тършуването

Кметът на "Младост": Партии искат да ме укротят

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/14/2988573_kmetut_na_mladost_partii_iskat_da_me_ukrotiat/?ref=rss


Кметът на "Младост" Даниела Иванчева обяви тази сутрин, че някои партии са си помислили, че могат да я укротят. Така тя реагира на заявката от "Нормална държава" на Георги Кадиев вчера и някои представители на граждански организации, че вече не я подкрепят.

"Има един сериал за укротяване на опърничавата, вероятно той (Георги Кадиев - бел. ред.) и други партии са си помислили, че може да ни контролират като се възползват от това, че са ни...

Катарската криза дава шанс на Русия и САЩ да си сътрудничат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280232_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%

 САЩ може да изиграе значителна роля за разрешаването на катарската криза, пише руският вестник „Независимая газета“. Наистина засега американският президент Доналд Тръмп само подлива масло в огъня, публикувайки няколко коментара в „Туитър“ за ролята на Катар във финансирането на терористичните организации. 

Според западните експерти отсъствието на „прагматично лидерство“ от страна на регионалните и глобалните играчи може да увеличи напрежението в Персийския залив. „За съжаление, позицията на Белия дом подклажда напрежението и легитимира максималистки подход на страните към проблема, вместо да съдейства за намиране на дипломатическо решение“, коментира старшият научен сътрудник в Европейския съвет по международни отношения Ели Геранмайе. 
Сред руските експертни среди също се говори за значимостта на усилията на Москва и Вашингтон при разрешаването на катарската криза. „Що се отнася до посредничеството, то тук голяма роля има САЩ. Катар е свързан с Вашингтон. Там се намира американската военна база, която всъщност е една от най-големите“, обясни старшият научен сътрудник към Центъра за арабски и ислямски изследвания към Руската академия на науките Борис Долгов. 
 
Превод и редакция: Мария Динкова

40 майстори на испанския танц превземат тази вечер варненската сцена

http://www.moreto.net/novini.php?n=353384

Експлозия от танцови и музикални емоции е подготвил Националният балет на Испания в представлението си за варненската публика днес - 14 юни. Атрактивното шоу, което ще поднесат 40 майстори на традиционния и модерен испански танц, буквално ще разтърси Двореца на културата и спорта.

Госпожо, не преигравайте, Чарли е гей!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6279552

Госпожо, не преигравайте, Чарли е гей!Ами ако котето бъде нападнато от Марешки или Джамбазки? ЦЕЛИЯТ интернет се надигна срещу първата дама вчера, на нищо я направиха, не била дама, та камо ли първа, проста била, мъжа си излагала, by the way, само глупости говорела. Не бива така, не е редно, българското общество би трябвало да проявява състрадание към различните и техните майки,

Макрон: Решението на Великобритания за напускане на блока все още може да бъде променено

http://econ.bg/Новини/Макрон-Решението-на-Великобритания-за-напускане-на-блока-все-още-може-да-бъде-променено_l.a_i.744018_at.1.html

Френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че вратата на Европейския съюз ще остане отворена за Великобритания по време на преговорите за Брекзит,...

Лекарите настояват за повече пари и заплашват с протести

https://www.actualno.com/healthy/lekarite-nastojavat-za-poveche-pari-i-zaplashvat-s-protesti-news_616843.html

Недофинансирането и липса на пари – това е най-големият проблем здравеопазването, независимо че в Националния рамков договор се постигнаха определено по-добри резултати, в сравнение с предходната година. Параметрите в извънболнична и болничната бяха значително по-доб

Здравословните храни със скрити калории

https://www.actualno.com/curious/zdravoslovnite-hrani-sys-skriti-kalorii-news_616847.html

Мислите си, че смути и енергийните барчета са диетични? Всъщност, понякога реалността е доста по-различна. Някои „здравословни“ храни имат скрити калории, които биха попречили на вашия хранителен режим и поддържане на тегло. Платформата за поръчка и доставка на храна,

Главният прокурор на САЩ отказа да обсъжда разговори с Тръмп за "руското разследване"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/14/2988609_glavniiat_prokuror_na_sasht_otkaza_da_obsujda/?ref=rss


Американският министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс отхвърли твърденията, че е работил заедно с руски представители по намеса в президентските избори. На изслушването си в комисия на американския Сенат обаче той отказа да даде информация за разговорите, които е провел с държавния глава Доналд Тръмп за "руското разследване" и уволнението на бившия шеф на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми.

"Твърдението, че съм участвал или знаел за...

Освободеният от Северна Корея американски студент е в състояние на кома, твърдят родителите му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280231_%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%

 Арестуваният в Северна Корея американски студент Ото Уормбиър, който бе освободен след 18-месеца затвор в комунистическата страна, се намира в състояние на кома. Това твърдят родителите му, пише германският национален ежедневник Die Zeit
Държавният секретар на Съединените американски щати Рекс Тилърсън потвърди освобождаването на 22-годишния мъж, след като по-рано представител на Министерството на външните работи в Пхенян съобщи, че Уормбиър е получил право да напусне страната.
Уормбиър бе осъден на 15 г. лишаване от свобода с тежък труд за кражба на политически банер от хотел. Той бе арестуван през януари 2016 г. на летището при опит да напусне страната. По време на пресконференция преди процеса срещу него младият мъж каза със сълзи на очи, че извършената кражба е "най-голямата грешка в живота ми". Правителството на САЩ критикува наказанието на Уормбиър като напълно несъразмерно.
В Северна Корея има най-малко още трима граждани на САЩ, които са осъдени на затвор, припомня изданието. 

Превод и редакция: Тереза Герова

Трима души загинаха при пожар в хотел в Истанбул (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280223

Трима души загинаха при пожар в хотел в Истанбул (Видео и снимки)Пожар, избухнал в късните часове на вторник в шестетажна сграда на хотел в турския град Истанбул, отне живота на трима души, съобщава вестник Daily Sabah, цитира "Фокус". Сред жертвите е жена, пострадала от огъня, която е издъхнала малко след настаняване в болница. Загинал е гражданин на Чили, чието тяло е намерено от пожарникарите,

Природозащитници внасят 100 хил. подписа в защита на Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280215

Природозащитници внасят 100 хил. подписа в защита на ПиринПриродозащитниците от WWF внасят днес на заседанието на Министерски съвет първите 100 000 подписа, събрани в световна кампания за спасяването на Национален парк "Пирин" и изпратени директно до премиера Бойко Борисов, съобщава Нова тв. Всеки участник в кампанията апелира министър-председателя да не допуска застрояването на екологично чисти райони.

Кметът на Рим не иска повече мигранти в града

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/14/2988596_kmetut_na_rim_ne_iska_poveche_migranti_v_grada/?ref=rss


Кметът на Рим Вирджиния Раджи обяви, че не иска повече мигранти в града. Тя призова правителството да издаде меморандум, с който да спре процеса. По думите ѝ столицата вече е задръстена от хиляди мигранти, съобщава "Ройтерс".

Раджи е първият кмет жена на Вечния град. Тя е част от популисткото "Движение 5 звезди", което е главната опозиционна партия в Италия.

Кметът на Рим определи миграционния натиск в последните месеци като...

Ръстът на индустриалното производство в Китай остава стабилен през май

http://www.investor.bg/novini/130/a/rystyt-na-industrialnoto-proizvodstvo-v-kitai-ostava-stabilen-prez-mai-241160/

Индустриалното производство с добавена стойност се смята за груб показател за икономическия ръст като цяло

Владимир Путин: Русия ще отговори на опитите на САЩ да обградят територията й със системи за противоракетна отбрана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280230_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D

  Москва ще реагира по подходящ начин на опитите на Вашингтон да обгради територията на Русия със системи за противоракетна отбрана, заяви руският президент Владимир Путин в интервю в новия филм на режисьора Оливър Стоун, предава ТАСС
Путин отбеляза, че САЩ се опитват да разположат противоракетни системи близо до границите на Русия, което представлява опасност за нея. Според него допълнителната заплаха се състои в това, че „за броени минути, т.е. за няколко часа“ те могат да бъдат превърнати в ракетни ударни системи. 
„Всъщност това е още една голяма груба стратегическа грешка на нашите партньори, тъй като на всички тези действия Русия ще отговори по подходящ начин… Ние ще запазим този стратегически баланс. Балансът е много важно нещо“, допълни руският държавен глава. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Разбита е международна организирана престъпна група, занимавала се с измами с банкови карти

http://press.mvr.bg/NEWS/news170614_03.htm

Задържани са 31 души, деветима от тях на територията на България; Според първоначалните данни приблизително 3000 граждани на ЕС са били ощетени от престъпната дейност с най-малко 500 000 евро

Видеоматериал може да изтеглите тук

В Сърбия бе открита и заловена нова дрога, 800 пъти по-силна от марихуаната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280225

В Сърбия бе открита и заловена нова дрога,
800 пъти по-силна от марихуаната
Договореното в рамките на брюкселското споразумение между Белград и Прищина трябва да се прилага и това се отнася и до формирането на Съюз на сръбските общини, заяви председателят на германския Бундестаг Норберт Ламерт в интервю за белградския вестник "Политика", цитиран от БТА. Ламберт пристига днес на двудневно официално посещение в Белград,

Най-малко 30 пострадали при пожара в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280229_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+30+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D

 Най-малко 30 души са пострадали при пожара, който обхвана 27-етажна жилищна сграда в британската столица в ранните часове на сряда, предава AFP, като се позовава на данни от службите за спешна помощ.
„Можем да потвърдим, че след инцидента приехме 30 пациента в общо пет болници в Лондон“, заяви представител на столичните служби за спешна помощ, като добави, че повече от 20 линейки, както и "екип за реагиране в опасни зони" са изпратени на мястото на инцидента.

Човекът-паяк изкачи небостъргач и го глобиха (снимки, видео)

http://dnes.dir.bg/news/nebostargach-ovekat-pajak-25910772

Френският катерач Ален Робер, наречен "човекът-паяк", защото се катери без оборудване, беше глобен, след като изкачи един от небостъргачите в град Барселона.

Човекът-паяк изкачи небостъргач и го глобиха (снимки, видео)

http://dnes.dir.bg/news.php?id=25910772

Френският катерач Ален Робер, наречен "човекът-паяк", защото се катери без оборудване, беше глобен, след като изкачи един от небостъргачите в град Барселона.

Пожар в Истанбул уби трима и рани десетки

http://www.moreto.net/novini.php?n=353391

Пожар избухна във вторник вечерта в 5-етажен хотел в квартала "Фатих Купкапъ" в Истанбул. Загинали са трима души, а още десетки са ранени, съобщи турският в. "Дейли Сабах". Пристигналите на мястото пожарни екипи успели да изведат от сградата 35 души, които се намирали там по това време.

Експерти: България няма потенциал да посредничи с разгромената си дипломация

http://frognews.bg/news_136407/Eksperti-Balgariia-niama-potentsial-da-posrednichi-s-razgromenata-si-diplomatsiia/

България няма потенциал да бъде посредник между никого. Представляваме интерес за Турция, тъй като ще председателстваме ЕС и чрез нас Турция може да постави своите искания по отношение на Брюксел.Зад тази позиция застана международният анализатор Боян Чуков в контекста на посещенията на премиера Борисов в Германия, Франция и Турция.

Кметът на младост твърди, че има опит да бъде контролирана от партии

http://www.cross.bg/ivancheva-nyama-partii-1545947.html

/КРОСС/ Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева твърди, че партии се опитали да я контролират, да „укротят опърничавата" и да се възползват от това, че са я подкрепили. Аз оставам безпартийна и ако някой иска да ме контролира, няма да го позволя. Това заяви Иванчева пред bTV по повод оттеглената подкрепа от партия „Нормална държава" към нея. По думите й двама души, които са я подкрепили са оттеглили тази подкрепа и това не значи, че са представители на мнозинството. По повод оставката на Никола Вапцаров, който й беше заместник, Иванчева коментира, че той дълго време е бил в болничен и е объркал администрацията с липсата си. "Подадох оставка, защото работата в общината става трудна, няма прогрес, а регрес", заяви пък самият Вапцаров. Войслав Тодоров, общински съветник от "Нормална държава", добави, че в никакъв случай не е искано да се упражни контрол върху гражданската енергия. Иванчева беше категорична, че "не е лесно да се бориш срещу партии с опит, които са мислили че ще контролират общината". По думите й няма нито една жалба при обществената поръчка за саниране и нищо нередно в тях. Тодоров отново посочи, че никой не е опитвал да контролира кмета на „Младост". Според него тя иска, но не може да постигне каквото е декларирала.  

Спасители на БЧК ще охраняват шест плажа в Добричко

//dariknews.bg/regioni/dobrich/spasiteli-na-bchk-shte-ohraniavat-shest-plazha-v-dobrichko-2030402

16 морски спасители са обучили от Областния съвет на БЧК в Добрич от началото на годината, съобщи директорът д-р Артюн Еринозов за Дарик. Подготвени са и 18 спасители за басейн. Курсовете ще продължат и през летните месеци, дори се очаква завишен интерес. Приемат се желаещи над 17 навършени години,

Мобилно приложение представя забележителностите във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/mobilno-prilozhenie-predstavia-zabelezhitelnostite-vyv-varna-2030403

Мобилно приложение, разработено от варненска компания, представя информация за няколко десетки културни, спортни и туристически обекти във Варна. Апликацията за смартфони Lighthouse е напълно безплатна и всеки, който я използва, получава информация за забележителности, концерти, спортни събития, ме

Вино и гурме на Дионисиевите дни в Царево

//dariknews.bg/regioni/burgas/vino-i-gurme-na-dionisievite-dni-v-carevo-2030400

Царево ще бъде домакин на първото издание на Винен фестивал „Дионисиеви дни“ . Той ще се проведе  от 22 до 24 юли.
Във феста своя продукция ще представят в  лидери в производство на български вина и спиртни напитки, производители на месни и млечни продукти.  Гостите ще имат възможност не сам

Неда Антонова ще представи в Добрич новия си роман "Първият след Бога"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/neda-antonova-shte-predstavi-v-dobrich-noviia-si-roman-pyrviiat-sled-boga-2030401

Писателката  Неда Антонова ще гостува в  Добрич със своя последен роман " ПЪРВИЯТ СЛЕД БОГА" - разказ за любовта и смъртта на ВАСИЛ ЛЕВСКИ. Литературната среща ще се състои на 22 юни в Регионална библиотека „Дора Габе” от 17,30 часа. Книгата ще представи Румен Леонидов, поет, публицист и издател  -

Световна премиера на Симфонични вариации върху "Руфинка болна легнала" от Денислав Томов

//dariknews.bg/regioni/ruse/svetovna-premiera-na-simfonichni-variacii-vyrhu-rufinka-bolna-legnala-ot-denislav-tomov-2030405

На 16 юни от 19 часа в зала Филхармония, русенска филхармония и френският диригент Жан-Ив Годен ще изпълнят пред русенската публика Симфонични вариации върху "Руфинка болна легнала". За тема на произведението служи едноименната родопска народна песен. В програмата на концерта ще чуете и "Фантастич

Рисунка на момиче от Шумен ще краси пощенска марка в Украйна

//dariknews.bg/regioni/shumen/risunka-na-momiche-ot-shumen-shte-krasi-poshtenska-marka-v-ukrajna-2030404

Писма в Украйна ще могат да се пращат с пощенска марка, нарисувана от шуменско дете. Рисунката на 9-годишната Хрисияна Минчева краси марките, след като тя спечели Гран-при от Международния детски конкурс “Марка на дружбата”, който се проведе в Украйна.
Възп

Силно земетресение разлюля Мексико

//dariknews.bg/novini/sviat/silno-zemetresenie-razliulia-meksiko-2030406

Земетресение с магнитуд 7 удари югозападното крайбрежие на Мексико, съобщи ДПА, като се позовава на Тихоокеанския център за предупреждение за цунами.

Трусът станал в 07.29 часа по Гринуич край бреговете на щата Чиапас, близо до грани

ДПС изключва от редиците си кмета на Хитрино

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dps-izkliuchva-ot-redicite-si-kmeta-na-hitrino-2030399

Централното оперативно бюро на ДПС е решило да изключи двама души от партията - кметът на Хитрино Нуридин Исмаил и общинският председател на ДПС в Хитрино Мустафа Ахмед. Това обяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на Парламентарната група на ДПС Йорд

Маринов: При акцията на „Кулата“ няма задържани от Гранична полиция, само митничари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/marinov-pri-akciiata-na-kulata-niama-zadyrzhani-ot-granichna-policiia-samo-mitnichari-2030389

При акцията на ГКПП „Кулата“ от Гранична полиция няма задържани, а само митничари. Това заяви главният секретар на МВР старши комисар Младен Маринов, предаде БГНЕС.  При акцията във вторник вечерта са задържани 23 души - митничари и представители н

Парламентът решава дали да отпаднат предупредителните знаци за радари на пътя

http://econ.bg/Новини/Парламентът-решава-дали-да-отпаднат-предупредителните-знаци-за-радари-на-пътя_l.a_i.744017_at.1.html

Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, предава БНТ. Една от промените предвижда премахването на знака,...

Покана за брифинг

http://press.mvr.bg/NEWS/news170614_02.htm

Днес, 14 юни, 14 часа, в зала 2, ет.4 на Съдебната палата

Наказателната машина на ЕС тръгна срещу Унгария, Полша и Чехия

http://www.barometar.net/88815/

Европейската комисия задейства наказателна процедурата срещу Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да приемат мигранти по одобрените квоти на ЕС. Това се казва в разпространено днес съобщение на ЕК, цитирано от БГНЕС. През последните месеци комисията многократно призоваваше държавите от ЕС, които все още не са приели нито един разселен мигрант или не са […]

Пиронкова излиза в Нотингам днес, мачът на Григор е утре

https://offnews.bg//tenis/pironkova-izliza-v-notingam-dnes-machat-na-grigor-e-utre-658108.html

Ясна е програмата на водещите ни ракети при жените и мъжете на тенис. Цветана Пиронкова продължава на трева в Нотингам с мач от втория кръг срещу японката Куруми Нара. Азиаткатаотстрани вчера поставената под №3 американка Лорън Дейвис с 6:3, 6:3.

По програма мачът между Пиронкова и Нара е трети за деня на централния корт утре. Първата среща за деня на този корт (от схемата при мъжете) започва в 13,00 часа българско време. След това ще се изиграе мач от схемата при дамите, а след неговия край на корта трябва да излезе и Цвети.

Излезе програмата и на турнира за мъже "Мерцедес Къп" в Щутгарт, където сред участниците е Григор Димитров. Българинът, поставен под №2 в схемата, започва участието си по право директно от втори корт. Негов съперник е полякът Йежи Янович, но мачът помежду им ще се изиграе в четвъртък. Вчера Янович надделя над руснака Андрей Кузнецов с 6:4, 3:6, 6:3.

Но днес феновете в Щутгарт ъс сигурност ще напълнят трибуните. На корта се завръща носителят на рекордните 18 титли от Големия шлем Роджър Федерер. 35-годишният швейцарец, който пропусна целия клей сезон, ще изиграе първия си мач на трева за 2017 година срещу друг ветеран - участващия с "уайлд кард" германец Томи Хаас.

Мачът между водача в схемата Федерер и 39-годишния Хаас е трети за деня на централния корт и ще започне не преди 16,30 часа българско време. По-рано днес бившият №2 в света Хаас, който е добър приятел с Федерер, надви французина Пиер-Юг Ербер с 6:3, 4:6, 7:5.

Припомняме, Гришо, Томи и Роджър създадоха момчешка банда и дори забиха прочут хит на бандата "Чикаго".

Бургаската полиция разкри нарко-лаборатория

http://www.cross.bg/veshtestvo-byrgas-ypravlenie-1545946.html

/КРОСС/ Поредна нарко-лаборатория, комбинирана с ферма за отглеждане на канабисови растения, бе неутрализирана в резултат на полицейските действия на служители от Пето Районно управление - Бургас. В частен дом, обитаван под наем от 41 годишния Г.Г. от Бургас, е открито пригодено и оборудвано помещение с всички необходими технически съоръжения за отглеждане на канабис. Намерени и иззети са осем саксии с канабисови растения (в различен стадий на растеж), както и халогенни лампи, вентилатори, влагоабсорбатори, термометри, барометри и др. Открити са и четири стъклени буркана, всеки съдържащ суха зелена растителна маса - марихуана, бурканче с жълто кристалообразно вещество - амфетамин, плик с бучка бяло прахообразно вещество - метамфетамин и електронна везна. Общото количество на намереното наркотично вещество е - марихуана - около 200 гр., метамфетамин /пико/ - около 5 гр. и амфетамин - около 12 гр. Мъжът е задържан за срок от 24 часа. Работата по цялостното документиране на престъпната му дейност продължава от служители на Пето Районно управление - Бургас.    

Путин: Русия е демократична. Но не като САЩ, Германия и Франция

http://clubz.bg/55095-putin_rusiq_e_demokratichna_no_ne_kato_sasht_germaniq_i_franciq

В Русия няма контрол върху медиите, а дневният ред на опозицията не е интересен, което й пречи да получи подкрепа сред населението.

Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю пред американския режисьор Оливър Стоун, предаде РИА Новости.

Снощи по канала Showtime на YouTube бе излъчена втората серия от поредицата "Интервюта с Путин".

"Говорите за достъпа до средствата за масова информация. Ние имаме стотици телевизионни и радиокомпании. Държавата изобщо и никак не ги контролира. Това просто е невъзможно", отбелязва Путин.

Колкото до опозицията, той смята, че тя не предлага интереснен за избирателите дневен ред.

"Опозицията трябва да покаже на избирателите, че програмата, която предлага, е по-печеливша от гледна точка на интересите на избирателите. А това не се случва", казва президентът.

Той отново обвързва въпроса за умереното развитие на демокрацията в Русия с необходимостта от суверенитет, но този път не използва термина "суверенна демокрация". За него съюзите са доброволен отказ от част от независимостта.

"Колкото и да се опитват да демонизират Русия, тя е демократична страна. И е суверенна. С това са свързани определени проблеми, но в това има и големи предимства. Страните, които могат да се ползват от този суверенитет, могат да бъдад преброени на пръсти. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. В действителност те сами по собствена инициатива ограничиха собствения си суверенитет", обобщава Путин.

Той смята за невъзможно утре в Русия да бъдат установени порядки като в САЩ, Германия и Франция:

"Обществото и държавата като всеки жив организъм трябва да се развиват постепенно, поетапно. Всичко това е нормалният процес на развитие."

В САЩ пък се засилила бюрокрацията, което пречело плановете на ръководството да бъдат претворявани в дела.

"Ето например, моят колега Барак Обача обеща да затвори Гуантанамо, но така и не можа да го направи. Но съм убеден, че искрено го е искал", изпъкна руският лидер.

Съветват събеседници на Путин да не пият

Утре Путин ще проведе поредната си пряка линия с народа. Тя ще е последната за третия му президентски мандат, който изтича през март 2018 г.

Участниците са предварително инструктирани как да се държат и са посъветвани да не употребяват алкохол в навечерието на разговора и да ограничат пиенето на вода в деня на събитието, предаде порталът РБК.

В пряката линия ще участват представители на обществеността от различни руски региони. Те вече са в Москва и са събрани в пансиона "Петрово-Далнее", който се издържа от президентството.

По време на пряката линия Путин няма да отговори на главния въпрос - дали ще се кандидатира за президент догодина. Така предполага опозиционният телевизионен канал "Дожд", който е разпитал експерти, приближени на Кремъл и президентската администрация. Според него президентът само ще маркира темите на бъдещата кампания.

Експертите смятат, че Путин ще обяви кандидатурата си не по-рано от есента. А някои допускат това да се случи дори през декември.

Причина за бавенето е нежеланието на властта да подлага своя кандидат под ударите на опозицията, смятат източници на "Дожд". Освен това, на президента не било изгодно да започва кампанията си през лятото, когато политическата активност на населението е крайно ниска. Нито пък да го прави в навечерието на срещата на Г-20 в Хамбург, където се очаква да се срещне за първи път с американския президент Доналд Тръмп. Според експерти едно ранно обявяване на президентската кандидатура на Путин ще размие дневния ред на срещата му с Тръмп.

Кметът на Рим поиска мораториум върху притока на имигранти

http://www.barometar.net/88813/

Кметът на Рим Вирджиния Раджи заяви, че е поискала от правителството „мораториум върху идването на нови имигранти“ в италианската столица, с аргумента, че създаването на нови приемащи структури носи риск, предаде АФП. „Рим е подложен на силен миграционен натиск, така не може да продължава повече“, пише 38-годишната Раджи във Facebook. „Приемът на имигранти е сред […]

Фрогоко: Горанов готви капан на Каракачанов за военните заплати

http://frognews.bg/news_136445/Frogoko-Goranov-gotvi-kapan-na-Karakachanov-za-voennite-zaplati/

Както заяви военния мнистър Красимир Каракачанов има разчети военният бюджет за 2018 г. да бъде увеличен с 300 милиона лева, част от тях ще бъдат дадени за повишение на военните заплати. Увеличението ще бъде от 12 до 20 процента. В зависимост от решението на финансовия министър Горанов.

Бойчев: Приемаме етичен кодекс за депутатите от БСП, защото личният пример е най-силен

http://www.cross.bg/boiichev-bulgariya-zhelyo-1545945.html

/КРОСС/ Правителството разпределя парите за общините субективно, затова България се движи на различни скорости „В политиката най-силен е личният пример, който даваш. БСП си постави преди време цел, като показа, че може да промени себе си, може да носи отговорност и за България." Това каза по БНТ народният представител от БСП за България Жельо Бойчев по повод решението на левицата да приеме етичен кодекс за депутатите си. По думите му, би било добре всички народните представители да следват етична рамка. Той добави, че всяко действие на депутатите трябва да е пример, а не обратно - да руши доверието в институциите. „Парадокс е, че в момента ние, като опозиция, задаваме тона на работа на Народното събрание със законодателни инициативи, предложения за решения на парламента. Ние задаваме тона му. Няма съмнение, че сме опозиция, но основната задача е да очертаем алтернативата на управлението", каза още Бойчев. Жельо Бойчев обясни, че темата за Националната сигурност не е единствената, която е във фокуса на левицата за намиране на решения. Като други основни, той посочи здравеопазването, образованието и демографската катастрофа. „Ако с политики не преодолеем демографската катастрофа, обричаме България. Затова политиките за образованието и здравеопазването също се отнасят към този проблем. България губи годишно по 50 000 българи, изтича ни потенциалът зад граница и ние имаме отговорност да вземем правилните решения за решаване на проблема

Обрат в ДПС - няма да подкрепят мажоритарния вот

http://dnes.dir.bg/news/dps-mazhoritaren-vot-prezidentski-izbori-2016-25910630

След като вчера в правната комисия на парламента от ДПС подкрепиха предложената от ГЕРБ мажоритарна изборна система, размислиха и обърнаха позицията си.

Най-малко 30 пострадали при пожара в Лондон, гледайте на живо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280216

Най-малко 30 пострадали при пожара в Лондон, гледайте на живоНай-малко 30 души са пострадали при пожара, който обхвана 27-етажна жилищна сграда в британската столица в ранните часове на сряда, съобщава AFP, цитирана от "Фокус". „Можем да потвърдим, че след инцидента приехме 30 пациента в общо пет болници в Лондон“, заяви представител на столичните служби за спешна помощ, като добави, че повече от 20 линейки,

Съмнителен пакет на релсите временно спря влаковете от Варна снощи

https://offnews.bg//112/samnitelen-paket-na-relsite-vremenno-spria-vlakovete-ot-varna-snoshti-658107.html

Съмнителен пакет на жп-релсите на изхода на Варна е бил причина снощи влаковете, заминаващи от морската столица, да бъдат връщани на централната гара.

За OFFNews съобщиха, че снощи около 22.20 часа е получен сигнал за открит пакет на релсите под Аспаруховия мост. Задействана е процедура, при която екипи на МВР са започнали проверка. Влаковете са били връщани на централната гара, докато приключи проверката. Спряно е и движението на автомобили в района.

Пътници в един от влаковете съобщиха, че полиция е проверявала и някои от купетата на един от влаковете. 

Резултатите от проверката са показали, че няма опасност и движението е възстановено отново. 

Мъж е с изгаряния при пожар в хотел в Обзор

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-hotel-obzor-25910628

32-годишен мъж е пострадал при пожар в хотел "Казабланка" в Обзор. Той е транспортиран във Военноморската болница във Варна.

Заради ремонти местят 7 000 варненски ученици в други сгради

http://www.moreto.net/novini.php?n=353373

Седем хиляди ученици от Варна ще бъдат преместени в други учебни сгради, заради мащабни ремонти на седем училища и три детски градини по програмата "Региони в растеж". Това съобщи Лилия Христова - директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в Общината.

За последните 15 години България е увеличила износа на лекарства тройно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/14/2988589_za_poslednite_15_godini_bulgariia_e_uvelichila_iznosa/?ref=rss


За последните 15 години (2001-2016 г.) износът на лекарствени и фармацевтични продукти у нас е нараснал близо три пъти. Даннита са в цитиран от БТА анализ на Евростат за търговията с лекарства в Европейския съюз.

През 2001 г. износът на лекарства у нас е възлизал на 91 млн. евро, докато през 2016 г. сумата набъбва до 266 милиона евро. За същия период вносът на лекарствени продукти у нас е нараснал повече от два пъти - от 60 млн. до 139 милиона евро.

Марешки: Борисов си играе на пиар със Сидеров и Симеонов за можоритарния вот

http://frognews.bg/news_136458/Mareshki-Borisov-si-igrae-na-piar-sas-Siderov-i-Simeonov-za-mojoritarniia-vot/

Борисов се оправя се с лидерите на европейските държави и Турция, та няма да се оправи с един Валери Симеонов или Волен Сидеров. Тяхното е пиар. Борисов им е казал: Не подкрепяйте нашия законопроект, а ние ще си направим нашия пиар. Ако Борисов поиска, ще намери мнозинство за този законопроект”.

Започва самолетно заснемане на нивите в една четврът от България

http://econ.bg/Новини/-Започва-самолетно-заснемане-на-нивите-в-една-четврът-от-България_l.a_i.744016_at.1.html

От следващата седмица ще започне поетапно самолетно заснемане на територията на четири области в страната изцяло и части от други осем. ...

Спорт по тв днес: звездният мач на Бербатов и Фиго в София, Федерер се завръща на корта, баскетбол, "24 часа на Льо Ман", тото, билярд и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6279712

Спорт по тв днес: звездният мач на Бербатов и Фиго в София, Федерер се завръща на корта, баскетбол, "24 часа на Льо Ман", тото, билярд и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

A+, A++ и A+++ се превръщат в A до G

http://www.investor.bg/energetika/472/a/a-a-i-a-se-prevryshtat-v-a-do-g-241157/

Нова скала ще отбелязва енергийната ефективност на уредите за бита

Как се социализира културното наследство (пример от Испания)

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/14/2976572_kak_se_socializira_kulturnoto_nasledstvo_primer_ot/?ref=rss

Начало на строителството - 936 г., обявяване за национален паметник - 1923 г., брой посетители годишно - 1.3 млн. души. Докато България се гордее с 8 млн. туристи и "социализира" средновековни крепости, само един обект в Испания успява да привлече 8 пъти по-малко туристи - но на 112 хектара, тоест 100 хиляди пъти по-малка площ от територията на цяла България.

Мястото е "Медина Азахара" в околностите на Кордоба. Този музей през 2012 г. е обявен за...

Надал пропуска турнира в "Куинс" след препоръка на лекарите си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/14/2988591_nadal_propuska_turnira_v_kuins_sled_preporuka_na/?ref=rss


Шампионът от "Ролан Гарос" Рафаел Надал ще пропусне турнира на трева в "Куинс", обявиха организаторите. Те обясниха, че испанецът е бил посъветван от лекарите си.

"Много съжалявам, че няма да мога да играя следващата седмица. Тъжен съм, че се стигна до това решение, защото обичам "Куинс" - спечелих турнира през 2008 г. и всеки път, когато съм стигал финала на "Уимбълдън", е било след участие в "Куинс", заяви...

Сауна в спа-център в Обзор пламна и прати човек в болница

https://offnews.bg//112/sauna-v-spa-tcentar-v-obzor-plamna-i-prati-chovek-v-bolnitca-658105.html

Неизправност в сауна помещение на хотел в Обзор предизвика пожар и прати човек в болница, съобщават от местната полиция. 

Инцидентът е станал на 13 юни около 17:30 часа, когато е и подаден сигнал за пожара в хотел "Казабланка" в курортния град. 

При пристигане на адреса пожарникари установяват, че огнището е в сауната на спа-центъра на хотела, а причина за пламъците вероятно е техническа неизправност на съоръжението. 

омещението на сауната е силно обгоряло вследствие на пожара. Във ВМА – Варна е настанен 32 годишния А.С. от Обзор, който се опитал да загаси пожара. Състоянието му е стабилно, информират от МВР. 

Започва самолетно заснемане на нивите в една четвърт от България

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/06/14/2988474_zapochva_samoletno_zasnemane_na_nivite_v_edna_chetvurt/?ref=rss


От следващата седмица ще започне поетапно самолетно заснемане на територията на четири области в страната изцяло и части от други осем.

Въпросното заснемане ще послужи за изготвянето на актуална цифрова ортофото карта, която е необходима за кандидатстването за директни субсидии от земеделските производители и определяне на площите в страната, допустими за получаване на финансиране. Процесът ще продължи до 2019 г., когато трябва да има нова ортофото карта на цяла...

Започва самолетно заснемане на нивите в една четврът от България

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/06/14/2988474_zapochva_samoletno_zasnemane_na_nivite_v_edna_chetvrut/?ref=rss


От следващата седмица ще започне поетапно самолетно заснемане на територията на четири области в страната изцяло и части от други осем.

Въпросното заснемане ще послужи за изготвянето на актуална цифрова ортофото карта, която е необходима за кандидатстването за директни субсидии от земеделските производители и определяне на площите в страната, допустими за получаване на финансиране. Процесът ще продължи до 2019 г., когато трябва да има нова ортофото карта на цяла...

Започва самолетно заснемане на нивите в 1/ 4 от България

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/06/14/2988474_zapochva_samoletno_zasnemane_na_nivite_v_1_4_ot/?ref=rss


От следващата седмица ще започне поетапно самолетно заснемане на територията на четири области в страната изцяло и части от други осем. Въпросното заснемане ще послужи за изготвянето на актуална цифрова ортофото карта, която е необходима за кандидатстването за директни субсидии от земеделските производители и определяне на площите в страната, допустими за получаване на финансиране. Процесът ще продължи до 2019 г., когато трябва да има нова ортофото карта на цяла България.

Бургаски Бони и Клайд зад решетките за серия взломни кражби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280184

Бургаски Бони и Клайд зад решетките за серия взломни кражбиДвойката не подбирала - задигала от луканки до бои за коса 19-годишно момиче и 31-годишния й приятел са задържани от полицията в Бургас за серия взломни кражби, извършвани в малките часове на нощта. Младата Х.И. и съучастникът й Н.Д. не подбирали  - крадели каквото им попадне, от луканки до бои за коса.

OMV и руският "Газпром" обсъждали възраждане на "Южен поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=353378

Австрийският концерн OMV и руският "Газпром" обсъждат възможностите за възраждане на проекта на газопровода "Южен поток", пише Der Standard, цитиран от РИА Новости. През декември 2014 г. Русия заради неконструктивната позиция на ЕС обяви прекратяване на дейността по "Южен поток", който трябваше да премине през България, Сърбия, Унгария към новия газопровод по дъното на Черно море от страната на Турция "Турски поток".

Любопитни факти за Сърбия (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/liubopitni-fakti-za-syrbiia-videosnimki-2030386

Сърбия не е известна туристическа дестинация от ранга на Италия и Испания, но е предпочитано място от много туристи. На година страната се посещава от близо 2 милиона туристи.

Основната част – 80% от територията на Сърбия се намира на Балканския полуостров, а 20% – в Панонската низин

Без консерванти: Гошо от Бургас затваря зимнина с амфети и трева /Снимки/

//dariknews.bg/regioni/burgas/bez-konservanti-gosho-ot-burgas-zatvaria-zimnina-s-amfeti-i-treva-snimki-2030384

Второ наркодепо в апартамент разби полицията в Бургас в рамките на няколко дни.
В квартира, наета от 41-годишния Георги Г. на ул. „Болярска“  в града, МВР-служителите откриха специално пригодено и оборудвано помещение с всички необходими технически съоръжения за отглеждане на марихуана. Крим

Излюпиха се първите пеликанчета в Природен парк „Персина“

//dariknews.bg/regioni/pleven/izliupiha-se-pyrvite-pelikancheta-v-priroden-park-persina-2030380

Излюпиха се първите две къдроглави пеликанчета от новосформираната през 2016 г.  колония, разположена на една от изкуствените платформи, построени преди 5 години от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекцията на Природен парк „Персина“ в блатото Песчина на остров Персин (Белене).

Полицията разследва дрогиран шофьор и МПС без табели

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/policiiata-razsledva-drogiran-shofior-i-mps-bez-tabeli-2030381

Бързо полицейско производство е започнато  в РУ Кюстендил. То е срещу водач на МПС, който го е управлявал без регистрационни табели.

В РУ Дупница се води разследване срещу водач, управлявал след употреба на наркотични вещества.
 

Студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ с награди от младежки бизнес форум

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/studenti-ot-iuzu-neofit-rilski-s-nagradi-ot-mladezhki-biznes-forum-2030383

Студентите Марина Николова, Магдалена Димова, Георги Панов и Нехат Имам от специалност „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевната индустрия“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ се представиха отлично на финала на най-големия национален младежки бизнес форум – „Изгряващи звезди“, организир

Автобус от градския транспорт в Пловдив се запали

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/avtobus-ot-gradskiia-transport-v-plovdiv-se-zapali-2030385

Автобус по линия 4  на градския транспорт в Пловдив се запали на спирка Тунела Юг, над Археологическия подлез на бул. „Цар Борис III Обединител“. Пътуващите са изведени и няма пострадали при инцидента, станал минути след 10:00 часа. 

Шофьорът е евакуирал пътниците и започнал да гаси

Поискаха оставка на кмета на „Младост“, тя: Няма да я дам

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/poiskaha-ostavka-na-kmeta-na-mladost-tia-niama-da-ia-dam-6070299

Зам.-кметът Никола Вапцаров се оттегли от поста си и обвини Десислава Иванчева в „шпиономания“

Попов: Законопроектът за мажоритарния вот ще доведе до изкривяване на изборния резултат

http://www.cross.bg/gerb-zakonoproektut-zakonoproekta-1545943.html

/КРОСС/ Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. ГЕРБ, ДПС и ВОЛЯ гласуваха „за", а БСП и Обединените патриоти - „против". „Повече от година ГЕРБ настоява първо за дебат. Ние предлагаме 240 многомандатни избирателни района. Всяка партия, инициативен комитет и коалиция издига кандидат и така най-добрите получават вота на българските граждани. Районирането по нашия законопроект сме го предоставили като възможност на президента, защото смятаме, че той е най-равно отдалечен като институции от всички парламентарно представени партии", заяви пред Нова Десислава Атанасова от ГЕРБ. „Президентът няма такива правомощия по Конституция. Категорично не сме съгласни със законопроекта, който според нас, е внесен набързо поради популизъм и демагогия. Този законопроект, така внесен с два тура с абсолютно мнозинство - такава система между другото няма никъде в Европа - категорично ще доведе до изкривяване на изборния резултат", коментира от своя страна Филип Попов от БСП. По думите му всички дилъри на гласове в общините и тези, които имат икономическо въздействие върху населението в малките общини, на практика ще станат народни представители. Законопроектът ще се гледа утре в Народното събрание.    

”Укротяване на опърничавата” в столичния кв. ”Младост”

http://dnes.dir.bg/news/desislava-ivancheva-kvartal-mladost-25910589

Партии се опитаха да ме контролират, да „укротят опърничавата” и да се възползват от това, че са ме подкрепили. Аз оставам безпартийна.

Apple разработва "майката на изкуствения интелект"

https://www.vesti.bg/tehnologii/apple-razrabotva-majkata-na-izkustveniia-intelekt-6070298

Компанията започва с платформа за автономни автомобили, но има по-големи амбиции

Разбиха българо-испанска мрежа за клониране на банкови карти

http://www.cross.bg/karti-bankovi-ispaniya-1545942.html

/КРОСС/ При съвместна операция на испанската полиция, българските служби и Европол беше разбита мрежа за клониране на банкови карти, съобщиха испански медии. Смята се, че престъпната група е отговорна за близо 200 атаки срещу банкомати в Испания. Най-често използвали скимиращи устройства, за да клонират банкови карти. 21 души са арестувани в Испания, други 9 в България. в. "Труд"  

Душко Маркович: Черна гора стана известна на цялата планета, след като Тръмп ме блъсна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280188

Душко Маркович: Черна гора стана известна на цялата планета, след като Тръмп ме блъснаПремиерът на Черна гора Душко Маркович заяви, че е благодарен на американския президент Доналд Тръмп, който неотдавна, на срещата на НАТО в Брюксел, го блъсна, проправяйки си път до генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, съобщава Танюг, цитирана от БТА. В интервю за портала Политико Маркович казва,

За мен мажоритарната система е ОК – аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време

https://www.actualno.com/cite/za-men-majoritarnata-sistema-e-ok-az-sym-dostatychno-razpoznavaem-dori-noshtno-vreme-news_616837.html

Така лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира какво му е мнението относно въвеждането на мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура. Вчера (13 юни) беше обсъден законопроект на ГЕРБ по въпроса, а Сидеров призова партията на Борисов да го оттегли.

Путин: Ще реагираме на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за ПРО

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-stoyn-1545941.html

/КРОСС/ Москва ще реагира по адекватен начин на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за противоракетна отбрана, каза руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено в новия документален филм на американския режисьор Оливър Стоун. Втората серия на 4-серийния документален филм бе излъчена във вторник вечер в САЩ. Според Путин заплахата се състои в това, че пусковите установки за броени минути или часове могат да бъдат преоборудвани, като на тяхно място бъдат поставени ударни ракетни комплекси. Русия ще даде на тези действия адекватен отговор, а това няма да означава нищо друго, освен нов кръг от надпреварата във въоръжаването, казва руският президент. На репликата на режисьора Стоун, че за много влиятелни хора в САЩ войната е игра и че той се опасява от консервативно настроени сили в Америка, които могат да натиснат ядрения спусък, Путин отвръща: Аз също.    

Четин Казак: ДПС няма да подкрепи мажоритарния вот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6280182

Четин Казак: ДПС няма да подкрепи мажоритарния вотДПС няма да подкрепи в този вид предложения мажоритарен вот, заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви депутатът Четин Казак. Във вторник имало заседание на парламентарната група, на което е взето решението. Според Казак в предложения вид законът ще ограничи броят на партиите в парламента, поради което от ДПС се отказвали да го подкрепят.

Организират Граждански марш за европейско правосъдие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353381

Граждански марш за европейско правосъдие ще се проведе днес - 14 юни във Варна, научи Moreto.net. Събитието е в подкрепа на Лозан Панов и за истинска реформа в правосъдието и най-вече в прокуратурата, съобщиха организаторите във фейсбук.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vestnik-borisov-dopulva-1545940.html

/КРОСС/ В днешния си брой вестник "Труд" поставя като акцент визитата на премиера Бойко Борисов в Анкара. В заглавие изданието цитира думи на българския министър-председател, който заявява: "За енергийните проекти разчитаме на Турция". "С тръгването на "Турски поток" транзитът на руски газ ще спре. Надявам се газопреносната ни мрежа да не се превърне в излишни тръби". Това е казал Борисов след срещата с турския си колега Бинали Йълдъръм, допълва още всекидневникът. "УНСС наказа студент заради позорно поведение на преподавател", пише вестник "Сега". Всекидневникът обяснява, че за поредната лоша практика в български университет са алармирали вчера студенти. Този път става сума за проф. Соня Докова от УНСС, която писала тройки на студентите си, без да ги изпитва. Тези, които пожелали действително да покажат какво са научили, пък останали с двойки. Казусът, който нашумя през последните дни в социалните мрежи, беше разрешен по доста спорен начин. Студентът, който огласи нередностите, е наказан с последно предупреждение за изключване от университета. Каква санкция е била предвидена за преподавателката не се разбра, тъй като тя изпревари събитията и сама напусна, допълва още вестник "Сега".    

Шест жертви при пожара в жилищен блок в Лондон

http://www.mediapool.bg/shest-zhertvi-pri-pozhara-v-zhilishten-blok-v-london-news265224.html

Най-малко шестима души са загинали, а повече от 60 са ранени при голям пожар в жилищен блок в Лондон в сряда. Очаква се броят на жертвите да расте, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Все още има блокирани обитатели на горящата 24-етажна сграда в района Северен Кенсингтън, известна като Гренвел тауър. От 64 пострадали, настанени в болница, около 20 са в критично състояние, съобщи лондонската Бърза помощ. "Можем да потвърдим засега 6 смъртни случая от пожара в Северен Кенсингтън", се казва в съобщението на лондонската полиция. "Но тъй като става дума за съвсем ранен етап, очакваме броят им да расте", заявиха оттам. Над 200 пожарникари се борят часове наред с огнената стихия, като работата по потушаване на пожара продължава. Пламъците са обхванали почти цялата сграда от втория до 24-ия етаж. "Екипите ни продължават да работят да поставят пожара под контрол и извършват щателно претърсване. Специалисти и инженери провериха сградата и констатираха, че няма опасност тя да рухне, така че за екипите ни не е опасно да работят вътре", заявиха от пожарната. Очевидка, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи, че е било хванато бебе, пуснато от горящата жилищна сграда. Тя видяла как майка се опитва да спаси бебето, като го хвърлила от прозорец на деветия или десетия етаж. Преди това майката извикала към хората долу да се опитат да хванат бебето й и един господин се втурнал напред и успял да го улови. “Имаше дим навсякъде, буквално навсякъде, долу имаше хора. От блока падаха парчета от облицовката, която се беше подпалила, хора крещяха. На по-горните етажи хората вероятно все още спяха и не знаеха какво се случва. Не съм сигурен, че поне половината от тях са успели да излязат“, разказа един от обитателите на блока, успял да се евакуира. Според една от версиите за причината за пожара е взрив на газова инсталация или бутилка. Предполага се, че една от причините огънят да се разпространи толкова бързо е новата пластмасова облицовка на сградата, за която са похарчени 10 милиона паунда миналата година. Оцелели обитатели заявиха, че противопожарните аларми в сградата не са се задействали. Според кмета на британската столица, Садик Хан, пожарът предизвиква много въпроси, на които трябва да бъде даден отговор. “Ще задавам въпроси, свързани с пожара от снощи - въпроси, от които се интересуват обществото, жителите на сградата. Ще настояваме за отговори. В момента фокусът трябва да бъде върху издирването и спасителните дейности“, каза Хан. "Следим ситуацията от началото на инцидента, на този етап е рано да се сдобием с информация дали има пострадали български граждани”, коментира посланикът ни в Лондон Константин Димитров.  

Шестима души са загинали при пожара в жилищен блок в Лондон

http://www.mediapool.bg/shestima-dushi-sa-zaginali-pri-pozhara-v-zhilishten-blok-v-london-news265224.html

Най-малко шестима души са загинали, а повече от 60 са ранени при голям пожар в жилищен блок в Лондон в сряда. Очаква се броят на жертвите да расте, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Все още има блокирани обитатели на горящата 24-етажна сграда в района Северен Кенсингтън, известна като Гренвел тауър. От 64 пострадали, настанени в болница, около 20 са в критично състояние, съобщи лондонската Бърза помощ. "Можем да потвърдим засега 6 смъртни случая от пожара в Северен Кенсингтън", се казва в съобщението на лондонската полиция. "Но тъй като става дума за съвсем ранен етап, очакваме броят им да расте", заявиха оттам. Над 200 пожарникари се борят часове наред с огнената стихия, като работата по потушаване на пожара продължава. Пламъците са обхванали почти цялата сграда от втория до 24-ия етаж. "Екипите ни продължават да работят да поставят пожара под контрол и извършват щателно претърсване. Специалисти и инженери провериха сградата и констатираха, че няма опасност тя да рухне, така че за екипите ни не е опасно да работят вътре", заявиха от пожарната. Очевидка, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи, че е било хванато бебе, пуснато от горящата жилищна сграда. Тя видяла как майка се опитва да спаси бебето, като го хвърлила от прозорец на деветия или десетия етаж. Преди това майката извикала към хората долу да се опитат да хванат бебето й и един господин се втурнал напред и успял да го улови. “Имаше дим навсякъде, буквално навсякъде, долу имаше хора. От блока падаха парчета от облицовката, която се беше подпалила, хора крещяха. На по-горните етажи хората вероятно все още спяха и не знаеха какво се случва. Не съм сигурен, че поне половината от тях са успели да излязат“, разказа един от обитателите на блока, успял да се евакуира. Според една от версиите за причината за пожара е взрив на газова инсталация или бутилка. Предполага се, че една от причините огънят да се разпространи толкова бързо е новата пластмасова облицовка на сградата, за която са похарчени 10 милиона паунда миналата година. Оцелели обитатели заявиха, че противопожарните аларми в сградата не са се задействали. Според кмета на британската столица, Садик Хан, пожарът предизвиква много въпроси, на които трябва да бъде даден отговор. “Ще задавам въпроси, свързани с пожара от снощи - въпроси, от които се интересуват обществото, жителите на сградата. Ще настояваме за отговори. В момента фокусът трябва да бъде върху издирването и спасителните дейности“, каза Хан. "Следим ситуацията от началото на инцидента, на този етап е рано да се сдобием с информация дали има пострадали български граждани”, коментира посланикът ни в Лондон Константин Димитров.  

Няколко души са загинали при пожара в 27-етажен жилищен блок в Лондон

http://www.mediapool.bg/nyakolko-dushi-sa-zaginali-pri-pozhara-v-27-etazhen-zhilishten-blok-v-london-news265224.html

Няколко души са загинали в големия пожар, избухнал в сряда в 27-етажен жилищен блок в центъра на Лондон, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от пожарната. Най-малко 50 души са пострадали в огнената стихия, обхванала всичко от втория до последния етаж на сградата, в която живеят няколкостотин души. "С прискърбие потвърждавам, че има няколко жертви, не мога да потвърдя за момента броя им заради размера и сложното устройство на сградата", каза пред журналисти Дани Котън от Лондонската пожарна бригада. Около 200 пожарникари се броят часове наред с огнената стихия. В горящата сграда в района Северен Кенсингтън, известна като Гренвел тауър, се намират хора и в момента се провежда тяхната евакуация, съобщи по-рано лондонската полиция. Ройтерс цитира телевизионния водещ Джордж Кларк, който живее наблизо и който каза по Радио Би Би Си-5, че вижда хора на покрива на сградата, които явно са блокирани там и не могат да се измъкнат. Самият той излязъл навън и за съвсем кратко време целият бил покрит с пепел, макар че бил на 100 м от пожара. Според една от версиите за причината за пожара е взрив на газова инсталация или бутилка. "Следим ситуацията от началото на инцидента, на този етап е рано да се сдобием с информация дали има пострадали български граждани”, коментира посланикът ни в Лондон Константин Димитров.

27-етажен жилищен блок гори в Лондон

http://www.mediapool.bg/27-etazhen-zhilishten-blok-gori-v-london-news265224.html

В горящата сграда в района Северен Кенсингтън, известна като Гренвел тауър, се намират хора и в момента се провежда тяхната евакуация, съобщи лондонската полиция.  За момента на двама души е оказана медицинска помощ заради вдишване на дим, а районът е отцепен.    Пламъците лумнали на 2-я етаж и бързо достигнали до последния.    Ройтерс цитира телевизионния водещ Джордж Кларк, който живее наблизо и който каза по Радио Би Би Си-5, че вижда хора на покрива на сградата, които явно са блокирани там и не могат да се измъкнат.   Самият той излязъл навън и за съвсем кратко време целият бил покрит с пепел, макар че бил на 100 м от пожара.   Според една от версиите за причината за пожара е взрив на газова инсталация или бутилка.   "Следим ситуацията от началото на инцидента, на този етап е рано да се сдобием с информация дали има пострадали български граждани”, коментира посланикът ни в Лондон Константин Димитров.

ДПС изключи кмета на Хитрино

http://clubz.bg/55094-dps_izklyuchi_kmeta_na_hitrino

Ръководството на ДПС е взело решение да изключи от партията кмета на Хитрино Нурадин Исмаил и председателя на общинския съвет Мустафа Ахмед. Това съобщи депутатът Йордан Цонев.

"Основната причина е, че има твърде много сигнали от гражданите на Хитрино, че възстановяването не върви съобразно техните очаквания. Няма прозрачност в дейността на кмета и на общинската организация, в частност на общинския съвет", обясни Цонев.

И уточни, че дори членовете на обществения комитет, който бе създаден за възстановяването на Хитрино, нямат представа как се изразходват средствата.

Според Цонев кметът се държи арогантно, а сайтът, който трябва да дава информация, не се поддържа. Той допълни, че непрозрачността винаги създава съмнения за финансови злоупотреби.

В края на миналата година в Хитрино дерайлира влакова композиция, от която изтече газ, който експлодира. Загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. Пожарът и ударната вълна, образувана при възпламеняването, разрушиха около 50 сгради.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване