Варна е градът със супер условия за правене на бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333842

Варна е градът със супер условия за правене на бизнесМорската столица на България - Варна, предлага по-добри условия за правене на бизнес от София. Това е записано в доклад на Световната банка за правене на бизнес в Европейския съюз с фокус България, Унгария и Румъния. Ако тя влезе в класацията Дуинг бизнес Интернешънъл, това ще изтегли Българя с 25 места напред в класацията на Световната банка.

Пхенян: Използването на сила срещу КНДР обрича Вашингтон на трагедия

http://www.cross.bg/vashington-tragediya-kndr-1548919.html

/КРОСС/ Пхенян предупреди САЩ да не се използва сила срещу Северна Корея, освен ако не иска "да превърне съдбата си в трагедия". Това предава държавната информационна агенция ЦТАК, позовавайки се на коментари от севернокорейското правителство, публикувани във вестник "Родон Синмун". "Съдбата на САЩ ще се превърне в трагедия в момента, в който Вашингтон реши да реализира на практика неутрализирането на Северна Корея чрез военни действия", съобщи информационна агенция. Авторите на коментарите обръщат внимание на засилването на враждебната риторика от страна на американската администрация. В това число влизат и изявленията на президента Доналд Тръмп, след успешния опит на КНДР на 4 юли да изстреля междуконтинентална балистична ракета "Хуансон-14". Според Пхенян "враждебната политика на сегашната американска администрация е достигнала критични нива". "Хазартната игра на Вашингтон с ядрените оръжия може да доведе до превръщането на континенталната част на САЩ в пепел", заплашиха от КНДР.  

Марио Любенов-Заека от затвора: Убих Мирослава заради любовница!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333802

Марио Любенов-Заека от затвора: Убих Мирослава заради любовница!В отвличането участва и пернишкият бандит Венцислав Димитров-Мечан, твърди затворникът "Участвах в отвличането и убийството на Мирослава, защото ми трябваха пари. Исках да напусна жена си и да заживея в Бургас с любовницата си К. Л.* Имам писма и снимки, които доказват нейната роля в престъплението.

Американците, спрели стрелец във френски влак, ще се снимат във филм на Клинт Истууд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006416_amerikancite_spreli_strelec_vuv_frenski_vlak_shte_se/?ref=rss


Тримата американци, спрели стрелец с автомат във влак между Аместердам и Париж през 2015 г., ще играят себе си във филм на Клинт Истууд за инцидента, предаде Би Би Си.<br /><br />На 21 август 2015 г. Алек Скарлатос и Спенсър Стоун, военнослужещи на почивка в Европа, и приятелят им от детинство Антъни Садлър успяха да обезоръжат мароканец, открил огън с автомат във влака от Амстердам до Париж. Стоун и още двама души пострадаха.<br /><br />Филмът със заглавие "15:17...

Борисов, Ципрас и Вучич договарят скоростен жп коридор

http://dnes.dir.bg/news/alexis-tzipras-kabinet-borisov-3-26054696

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Солун, където ще проведе срещи с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.

Тити се завърна и разкри подробности за бъдещето на Левски

https://offnews.bg//drugi/titi-se-zavarna-i-razkri-podrobnosti-za-badeshteto-na-levski-660436.html

Президентът на баскетболния Левски - Константин Папазов, който по-малко от две години след отказването си от занаята, обяви, че именно той ще води "сините" в НБЛ през новия сезон. Тити разкри и подробности относно предстоящата си работа в клуба.

Той сподели, че досегашният треньор Мануел Марков ще бъде негов помощник. Като асистент остава и Димитър Ангелов.

"Единствената причина да се върна е, че това иска сърцето и душата ми. Другото, което ще чуете, са спекулации. Искам да правя това, което ми доставя удоволствие. Общественото мнение ми е голяма слабост. Много ме боли, когато се тиражират неверни неща.

Хората, които са били с мен през последните две години, ще бъдат с мен, докато те искат. Най-вече Мъни и Митко. Взех решение, което може да донесе мъка на някои.

Мануел Марков беше по-щастлив от мен, когато му съобщих решението си. Той има сериозно бъдеще и потенциал. Със сигурност се връщам по-силен психически. Животът е едно голямо училище. Разбрах, че победите на се смисъла на спорта.

В отбора ще бъдат тези играчи, които най-силно желаят да са в Левски. Надявам се връщането ми да помогне и за финансирането на клуба. Мегаломански истории няма да има.

Стратегията ни е следствие на финансовото ни състояние. Вярвам, че това, което съдбата ми е отнела, ще ми го върне в бъдеще. Аз съм много амбициозен, но се радвам и на малките неща. Искам да благодаря на хората, които ни подадоха ръка.

Бюджетът не е много променен, сега ще бъде малко завишен. През миналата година имахме бюджет, който беше четири пъти по-малък от този на женския Берое.

Имам думата на човек, който е близо до Левски, но нямам позволение да му кажа името. Разговарям и с една от телекомуникационните компании. Постепенно ще надигаме глава", каза Константин Папазов.

25 г. затвор за изверга, убил 3-годишната Ася

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-axinia-slana-bara-26054695

Видинският окръжен съд осъди на 25 години затвор 30-годишния рецидивист Николай Шанков, който преби до смърт 3-годишната дъщеричка на приятелката си.

ЕС продължава да харчи милиони, за да си направи "витрина" из Европа

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/es-prodyljava-da-harchi-milioni-za-da-si-napravi-vitrina-iz-evropa-242975/

ЕК и ЕП планират да наемат нова сграда за Дом на Европа в Париж, чийто наем ще струва 6 млн. евро годишно, а ремонтът й се изчислява на 12 млн. евро

Жена загина, повалена от реактивната струя на самолет, на най-опасното летище в света

https://offnews.bg//sviat/zhena-zagina-povalena-ot-reaktivnata-struia-na-samolet-na-naj-opasno-660433.html

Турист загина след като бе повален от реактивната струя на самолет на летището на остров Сент Мартен на Карибите. 

Жената е наблюдавала излитането на самолета на летище "Принцеса Жулиана", когато запалването на двигателите на Боинг 737 на Карибските авиолинии я поваля. Тя е седяла на оградата на пистата, от страната на близкия плаж, където се събират множество хора, за да наблюдават пристигащите и заминаващи самолети, които минават една на няколко метра над главите на плажуващите, предаде "Индипендънт".

При падането си жената понася множество травми на главата и умира от раните си в болница. 

Летището в Сент Мартен често е известно като едно от най-опасните в света заради близостта си до плажа. Самолетите минават в опасна близост до плажа, който е осеян с табели за внимание от опасната струя, която двигателят изпуска при запалване. Въпреки това голяма част от хората на плажа дори не ходят заради морето, а за да наблюдават самолетите и да правят снимки и видеоклипове.

Казанджии възмутени от думи на Домусчиев, че варят нелегално ракия

http://www.mediapool.bg/kazandzhii-vazmuteni-ot-dumi-na-domuschiev-che-varyat-nelegalno-rakiya-news266569.html

Сдружението "Българска домашна ракия" изрази остро несъгласие с твърденията на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че в "казаните за ракия се произвежда нелегален алкохол". "Ние категорично не приемаме внушението, което той налага на българското общество, че след като не сме големи производители, ние в пунктовете за дестилация на ферментирали плодови материали, сме едва ли не "контрабандисти"", се казва в позицията на организацията. Повод за реакцията им е интервю на Кирил Домусчиев за в."24 часа", в което той намесва казаните за варене на домашната ракия в спора му с вицепремиера по икономическите и демографските въпроси Валери Симеонов. Домусчиев обяснява атаката на Симеонов срещу БМФ, която е собственост на шефа на КРИБ, с факта, че е засегнал негови интереси и дава за пример казаните за ракия, в които се произвежда "нелегален алкохол". "Г-н Домусчиев, тези пунктове са легални и са единствените, които работят на светло и събират акциз от населението. Защото, както добре знаете, по закон никой в България няма право да дестилира в домашни условия. Сега действащото законодателство не позволява по друг начин да се произвежда алкохол, освен в тези пунктове", посочва в позицията си от сдружение "Българска домашна ракия". То категорично не приемаме хората, които извършват легална дейност и са регистрирани, да бъдат наричани "нелегални". "Още веднъж остро осъждаме това да се правят подобни внушения със знак на равенство между хора с малък бизнес и "нелегални" производители, работещи извън закона. Заедно с това вярваме, че в държавната политика обаче трябва да има знак на равенство между малкия и среден бизнес и едрия индустриален капитал", завършва позицията на сдружението "Българска домашна ракия". По времето на втория мандат на Бойко Борисов управляващите искаха да забранят селските казани за варене на домашна ракия. В тяхна защита обаче излезе Валери Симеонов, който по това време беше депутат и опозиция на ГЕРБ. Общо у нас има регистрирани 1570 казана, в които хората си варят ракия. Собствениците на 780 от тях са членове на сдружението "Българска домашна ракия". По данни на финансовото министерство за 2016 г. собствениците на казани са внесли около 780 хил. лв. акциз в държавния бюджет.

Съдът наказа Теленор: Отказали да заменят гаранционни телефони

https://offnews.bg//tehnologii/sadat-nakaza-telenor-otkazali-da-zameniat-garantcionni-telefoni-660421.html

Комисията за защита на потребителите осъди "Теленор" заради отказ от замяна на счупени телефони в гаранция, които са били единствената причина клиентите да сключат нови и по-неизгодни договори с мобилния оператор. За решението съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНР, а името на компанията е видно при проверка в съдебните регистри. 

Решението е на тричленен състав на Върховния административен съд от 3 юли по повод обжалвана заповед на председателя на КЗП Димитър Маргаритов от 15 юли 2015 г. След като първата инстанция - Административен съд-София град - отхвърля искането на телекома, "Теленор" отново обжалват, но губят.

Предисторията

КЗП забраняват практиката след жалба на двама потребители и собствена проверка, която потвърждава нарушението.

Клиентите купуват мобилни телефони HTC "Desire 200" от магазин на "Теленор" в Пловдив. Единият сключва договор за лизинг на 23 декември 2014 г. и допълнително споразумение към договора за ползвания мобилен номер с план "Резерв 13.99 Коледа 2014". Другият плаща в брой и също сключва анекс.

И двата телефона се оказват "технически негодни за употреба поради изгорели пиксели на дисплея". На 6 януари клиентите носят телефоните обратно и искат замяна, но служителите в магазина отказват. С обяснението, че няма наличност от същите телефони, от компанията им предлагат други три варианта: смяна с друг модел по избор на клиента; прекратяване на договора за лизинг с единия клиент и договора за покупко-продажба с другия и възстановяване на платеното;  безплатен ремонт чрез смяна на дисплея.

Клиентите обаче настояват за замяна със същите телефони, а при невъзможност - прекратяване на договорите за мобилни услуги с план "Резерв 13.99 Коледа 2014" и възстановяване на предишните абонаментни планове. Фирмата отказва, след което и двамата се обръщат към Комисията за защита на потребителите и обясняват, че телефоните са били единствената причина да сключат нови, по-неизгодни договори. Пишат още, че "възползвайки се от тяхното желание да закупят мобилни телефони HTC "Desire 200", са били принудени от фирмата да подновят срока на договорите, да променят абонаментните си програми с по-неизгодни за тях, предлагайки им телефоните на преференциална цена", се казва в решението на съда, с което OFFNews разполага.

След проверката на място КЗП приема, че "Теленор" използва нелоялна заблуждаваща търговска практика" и че "действията на фирмата противоречат на изискването за добросъвестност и професионална компетентност и променят или е възможно да променят съществено икономическото поведение на средния потребител, когото засягат и към когото са насочени". Не е добросъвестно от страна на търговеца да отказва замяна с именно този модел апарат, по повод на който потребителите са сключили договора и са поели задължението да ползват мобилните услуги именно на този оператор за сравнително дълъг период от време, при това с по-неизгодни за тях условия, смятат от Комисията, цитирана в съдебното решение.

КЗП твърди още, че по този начин "с поведението си фирмата уврежда икономическите интереси на потребителите и осъществява общия състав на нелоялна търговска практика по смисъла на чл. 68г, ал. 1 от Закона за защита на потребителите".

Съдът приема заключенията на КЗП за доказани, отхвърля жалбата на "Теленор" и оставя в сила решението на Административния съд. Разноските - 300 лева юрисконсултско възнаграждение - са за сметка на мобилния оператор.

Решението е окончателно.

"Ние сме силно концентрирани върху сектора телекомуникации, тъй като все още близо 30% от постъпващите при нас сигнали и жалби касаят този сегмент. Това са услуги, които се ползват ежедневно и дори най-дребните проблеми могат да имат силно негативен ефект за потребителите. Мисля, че успяваме да изчистим пазара поне от тези, които създават най-големи неудобства на гражданите”, коментира решението Маргаритов пред БНР тази сутрин.

Заграждения в част от Морската градина на Варна заради концерта на MTV (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=355411

Метални заграждения и десетки бяха монтирани в Морската градина на Варна дни преди грандиозния концерт на MTV. Огради вече са поставени както край стената на Вълнолома преди Морска гара, така и над басейн „Приморски“, под Военноморския музей до Планетариума и стълбите, водещи към Централния плаж, видя репортер на Moreto.

Мини Бобов дол към медиите: Не се занимавайте с нас, има и други фирми с проблеми

https://offnews.bg//ikonomika/mini-bobov-dol-kam-mediite-ne-se-zanimavajte-s-nas-ima-i-drugi-firmi-660434.html

Половината от заплатите на миньорите във „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД за май са преведени по банков път вчера, а днес ще бъдат раздадени и ваучерите за храна. Това обявиха от ръководството на компанията по повод днешния протест на работниците във фирмата.

"Както вече уведомихме целия персонал на дружеството 50% от трудовите възнаграждения за май са преведени по банков път още вчера, но за да може всеки да си види сумата по сметката се изисква технологично време, независещо от нас, това са стандартни процедури на банките, които важат за всички", обясняват от мениджмънта.

От „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД обясняват, че работните заплати се начисляват и изплащат съгласно разписаните правила в двустранно подписания колективен трудов договор и че към момента работодателят не го нарушава. Приетата практика в мината било парите да се дават на 3 транша и никога досега средствата не са давани наведнъж. 

"В нашето предприятие работят около 1200 души. Показването в национален ефир на протест от десет човека е тенденциозно. Мнението на ръководството ни е, че това изкуствено нагнетяване на напрежението цели дестабилизиране на дружеството. Обръщането към телевизионни екипи, които да отразяват излизането на няколко човека пред мината се прави единствено и само със спекулативна цел", заявява управителят на мината инж.Харалампи Златанов.

Той призовава медиите "да не се опитват да създават сензации от нормалните процеси в едно българско предприятие".

"Живеем в сложни времена, изправени сме пред множество трудности, с които всеки ден се опитваме да се справяме по възможно най-добрия начин. Ние не сме единственото дружество в страната, което има проблеми, нека не се втренчвате само в нас във всеки удобен случай", добявя Златанов. 

Според него "вероятно подобни изкуствени сензации са положителни за рейтинга на медиите, но за него те били предпоставка единствено за създаване на хаос при функционирането на нормалния производствен процес".

Успешен опит за телепортация - китайци пратиха фотон в орбита

http://www.cross.bg/chastitzi-zemnata-nachin-1548918.html

/КРОСС/ Китайски учени обявиха, че са осъществили телепортация, като са изпратили фотон от база в пустинята Гоби (Северен Китай) до сателит в земната орбита. Фотонът е телепортиран на 500 км от земната повърхност. Това е станало чрез т.нар. квантово заплитане - процес, в който две частици реагират по идентичен начин без помежду им да има физическа връзка, съобщава Би Би Си. Учени приветстваха успеха на експеримента, като посочиха, че той е важна стъпка в посока изобретяването на недостъпен за хакери квантов интернет. "Телепортацията в космоса може да се реализира и се очаква да играе ключова роля в бъдещия разпространяван по квантов път интернет", пишат авторите, ръководени от професор Чао-Ян Лу от Университета за наука и технологии на Китай. Професорът на експериментална физика от Оксфорд Иън Уолмсли също признава, че става въпрос за научен удар, който би позволил по-висока защита на информацията при комуникация. Ако технологията бъде развита, тя ще позволи информация от компютър до компютър да се предава по много по-защитен начин, без нежелана от потребителя външна намеса. Фотоните са елементарни частици, преносители на квантенергия на електромагнитното излъчване. Отличаваt се от другите елементарни частици по това, че имат нулева маса, когато са в покой. Затова във вакуум се движат със скоростта на светлината. Източник: НаукаOFFNews  

Издирват мъж, пребил 67-годишен на пътя край град Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333772

Издирват мъж, пребил 67-годишен на пътя край град ЛевскиКриминалисти на РУ-Левски изясняват обстоятелствата и издирват мъж, нападнал 67-годишен жител на с. Асеновци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначални данни, вчера към 10.00 часа на пътя между град Левски и селото неизвестен, с неустановено МПС, застигнал движещия се с велосипед мъж. Принудил го да спре,

Нови земетресения край Охрид, планина порасна с 5 см

http://frognews.bg/news_138186/Novi-zemetreseniia-krai-Ohrid-planina-porasna-s-5-sm/

Още две нови земетресения са усетени в района на Охрид през нощта, показва справка на сайта на Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Силата на трусовете е била от 4,2 и 2,9 по скалата на Рихтер.

КНСБ иска България да има своя индустриална стратегия

http://econ.bg/Новини/КНСБ-иска-България-да-има-своя-индустриална-стратегия_l.a_i.745640_at.1.html

КНСБ настоява България да има индустриална стратегия, която да е инструмент за развитието на регионите, за преодоляване на обезлюдяването и на...

Агенцията по безопасност на храните бракува 350 килограма храни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333694

Агенцията по безопасност на храните бракува 350 килограма храниБлизо 350 килограма храни бракуваха и насочиха за унищожаване инспекторите на на Българската агенция по безопасност на храните. Негодната за консумация продукция е установена при проверките по официален контрол в обекти за търговия на дребно и заведения за обществени хранене през първата седмица на този месец.

Учи в нашия университет и спечели... джип

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6332755

Учи в нашия университет и спечели... джип “Учи и спечели” - това е реклама на български университет, който буквално кани бъдещите си студенти да участват в игри на щастието. Ако се запишат там, може като нищо да спечелят седмична почивка, айфон, лаптоп и дори луксозен джип. (Виж 8-а стр.) Друго изобретение в примамването на студенти е да учат с намалена такса,

Бриаторе отново намекна, че Алонсо ще напусне "Макларън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006401_briatore_otnovo_namekna_che_alonso_shte_napusne/?ref=rss


Бившият шеф на "Бенетон" и "Рено" във Формула 1 Флавио Бриаторе, който в момента се изявява като агент на Фернандо Алонсо, отново излезе на преден план в медийното пространство. Ексцентричният 67-годишен италианец за пореден път намекна, че клиентът му може повече да не кара за "Макларън".<br /><br />От началото на годината има сериозно напрежение между Алонсо и тима от Уокинг заради липсата на резултати и постоянните технически проблеми, главно заради...

Унгария ще прекрати рекламната кампания срещу Сорос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333767

Унгария ще прекрати рекламната кампания срещу СоросУнгарското правителство обяви днес, че ще прекрати своята предизвикала спорове рекламна кампания срещу американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Кампанията, която включваше билбордове, плакати и телевизионни клипове, бе разкритикувана от различни среди,

Марешки: Нямам идея за имената, които стоят зад акцията срещу мен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333769

Марешки: Нямам идея за имената, които стоят зад акцията срещу мен"Нямам идея за имената, които стоят зад акцията срещу мен". Това заяви лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки в парламента. По-рано днес Антикорупционното звено на прокуратурата привлече депутата към наказателна отговорност за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин,

Корбин заяви готовност да поеме преговорите за Брекзит

http://www.cross.bg/brekzit-korbin-pregovarya-1548917.html

/КРОСС/ Лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джеръми Корбин ще изложи по-късно днес своите виждания за Брекзит на среща в Брюксел с главния преговарящ от Европейската комисия Мишел Барние. Това става в момент, в който правителството ще публикува Закона за отмяна на законодателството на ЕС във Великобритания. Джеръми Корбин ще заяви, че той е готов да поеме отговорността за преговорите за Брекзит, ако стане премиер. Разклатените позиции на Тереза Мей пораждат спекулации, че може да се стигне до нови общи избори. Мишел Барние ще се срещне също с първите министри на Шотландия и Уелс, Никола Стърджън и Каруин Джоунс. Той обаче подчерта, че може да води преговори за Брекзит единствено с британското правителство. Консерваторите твърдят, че Корбин по-скоро ще се предаде на ЕС, отколкото ще преговаря, но лидерът на лейбъристите изтъкна, че е готов да преговаря с европейските съседи от позицията на взаимен респект и приятелство. В същото време днес правителството обявява Закона за отмяна на европейското законодателство. Това е първият от общо осем закона, които трябва да проправят пътя към Брекзит и е смятан като много важна първа стъпка в този процес. Депутатите ще започнат неговото обсъждане, но гласуване не се очаква по-рано от октомври. Вторият кръг от официалните преговори между Брюксел и Лондон е насрочен за понеделник.    

Светът има шанс да се излекува напълно от хепатит C до 2030 г.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/13/3006319_svetut_ima_shans_da_se_izlekuva_napulno_ot_hepatit_c/?ref=rss


За първи път в историята може да се говори за пълно изличаване на хепатит С от лицето на земята. Новата безинтерферонова терапия, която се прилага в последните три години показва пълно излекуване с 95-100% успеваемост, включително при хора с напреднало заболяване и настъпили увреждания на черния дроб. Световната здравна организация е съставила стратегия как до 2030 г. здравните системи да се преборят с болестта, с надеждата, тя да бъде изкоренена напълно. Първата задача е да се открият всички...

Тръмп е на първото си официално посещение във Франция

http://www.mediapool.bg/tramp-e-na-parvoto-si-ofitsialno-poseshtenie-vav-frantsiya-news266568.html

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати от френския държавен глава Еманюел Макрон и съпругата му Брижит в мемориалния военен комплекс Дом на инвалидите в Париж. Президентът на САЩ пристигна тази сутрин на първото си официално посещение във Франция. Утре той ще бъде почетен гост на президента Еманюел Макрон за тържествата по случай Деня на Бастилията (националния празник) и годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война. От летище Орли, където се приземи президентският самолет, Тръмп се отправи към резиденцията на американския посланик и посвети сутринта на срещи с американски дипломати и военни. Официалната церемонията по посрещането на Тръмп и съпругата му от френската президентска двойка се състоя в двора на мемориалния военен комплекс Дом на инвалидите. Двамата президенти се ръкуваха сърдечно, после френски военен оркестър изпълни химните на Франция и САЩ. След това Макрон и съпругата му отведоха Тръмп и съпругата му в църквата Сен Луи, която е част от комплекса и там в подножието й се спряха пред саркофага, в който са тленните останки на Наполеон. После те се спряха и пред гроба на маршал Фош, един от най-големите военни командири през Първата световна война. След церемонията по официалното посрещане, в посолството на САЩ в Париж Тръмп почете американски ветерани от Втората световна война. Във видеозапис от събитието, качен в профила му в Туитър, той посочва, че връзките между САЩ и Франция "са изковани в пламъците на войната". На събитието Тръмп беше придружаван от трима американски ветерани, участвали в Десанта в Нормандия през юни 1944 г. Американският президент ги нарече "истински герои", които са се "били се за свобода". Предстои официалният разговор на Тръмп с Макрон в Елисейския дворец, после двамата ще дадат обща пресконференция. Тази вечер Макрон и съпругата му дават вечеря в чест на Тръмп и Мелания в изискания ресторант "Жул Верн", който е на втория етаж на Айфеловата кула. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Париж – градът, на който той не веднъж се подигра. Там той ще се срещне с френския президент, най-известен сред американците с това, че е сериозен млад човек с безкрайно ръкостискане, отбеляза тази сутрин телевизия "Франс 24". "Париж вече не е Париж", декларира Тръмп през февруари, имайки предвид, че градът е разрушен от джихадитски атаки. "Аз бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", каза той миналия месец, обявявайки оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, припомня френският телевизионен канал. Макрон: Франция и САЩ поддържат "незаменими отношения в сферата на сигурността" Президентът на Франция Еманюел Макрон мотивира в четвъртък в интервю за френския в. "Уест Франс" и германската медийна група "Функе" поканата за националния празник 14 юли, изпратена до американския лидер, със стремеж "да приветства незаменимите отношения в сферата на сигурността", създадени между двете страни, предаде Франс прес. Макрон обясни, че Франция и САЩ имат "една основна допирна точка - борбата с тероризма и защитата на нашите жизнени интереси. Било то в Близкия изток или в Африка, сътрудничеството ни със САЩ е образцово", заяви той. Припомняйки, че САЩ са "наш първи партньор в разузнаването, във военното сътрудничество, в общата борба с тероризма", той подчерта, че Щатите са "освен това и исторически партньор" на Франция. "Ето причината да поканя Доналд Тръмп за 14 юли, за да отбележим 100-тната годишнина от влизането на американските войски във войната рамо до рамо с нас, да ги почетем и да приветстваме отношенията помежду ни, незаменими в сферата на сигурността", каза френският лидер. "Имаме нужда от Съединените американски щати", призна Еманюел Макрон. Но призна също, че "западният свят се пропуква след избирането" на Тръмп, спомена и "разногласията", по-специално "неразбирателството във връзка с климата". "Съжалявам за това, полагам много усилия, за да се боря" с противоречията, добави френският президент. Той обеща да прави "всичко, за да убеди градовете, федералните щати, американските предприемачи да ни последват" и "фактически" да спазват Парижкото споразумение "независимо дали го иска федералната държава".

Тръмп ще има специален туристически тур в Париж

http://www.mediapool.bg/tramp-shte-ima-spetsialen-turisticheski-tur-v-parizh-news266568.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Париж – градът, на който той не веднъж се подигра. Там той ще се срещне с френския президент, най-известен сред американците с това, че е сериозен млад човек с безкрайно ръкостискане, съобщи телевизия "Франс 24". "Париж вече не е Париж", декларира Тръмп през февруари, имайки предвид, че градът е разрушен от джихадитски атаки. "Аз бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", каза той миналия месец, обявявайки оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата. В четвъртък сутринта Тръмп пристигна заедно със съпругата си Мелания в Париж, където ще бъде почетен гост на президента Еманюел Макрон за тържествата по случай Деня на Бастилията и годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война. Френските домакини са подготвили за американския президент специална програма – частен тур в гробницата на Наполеон, вечеря на Айфеловата кула и място на трибуната, от което Тръмп ще наблюдава как американски военни откриват парада за Деня на Бастилия на " "Шанз-Елизе". От летище Орли, където се приземи президентският самолет, Тръмп се отправи към резиденцията на американския посланик, където проведе срещи с американски дипломати и военни. Следва тържествено посрещане и военна церемония в Дома на инвалидите, среща в Елисейския дворец за обсъждане на потенциални решения за сирийската криза и по-широка контратерористична стратегия. Двамата президенти планират да дадат съвместна пресконференция след разговорите и Тръмп може да бъде изправен пред трудни въпроси за имейлите, разкриващи, че неговият син Доналд-младши е приел радушно перспективата да получи руска подкрепа срещу Хилари Клинтън в миналогодишната президентска кампания, предаде АП.

И бияч на деца успя да се укрие от правосъдието

http://clubz.bg/56161-i_biqch_na_deca_uspq_da_se_ukrie_ot_pravosydieto

13-годишният С. К. пострада най-тежко при инцидента на 3 юли. Снимка Личен архив

Изчезна осъден на две инстанции за жесток побой над хлапета заради едни детски карти Ю-ги-о. Това сигнализираха ужасени роднини на момчетата от историята, станала във Варна през юли 2014 г., за която Клуб Z няколко пъти писа.

На 3 юли 2014 г. К.Д., С. К., С.Д., М.С. и А.Д. си играят, когато се спречкват със сина на Атанас Андреев. Разменят се хлапашки псувни, а в крайна сметка момчето звъни и вика баща си.

Рецидивистът Андреев идва с още двама бабаити подкрепление и край Римски терми откриват хлапетата - всички ученици от 6-и и 7-и клас, 

Следва побой, резултатите от който за различните деца са:

Леки телесни повреди, контузия на дясната хълбочна област, травматичен левостранен конюнктивит, травматичен оток в тилна област на главата, зачервяване в лявата половина на челото и мозъчно сътресение, контузия на главата, контузия на гръдния кош, ожулване в областта на левия лакът, ожулвания в областта на лявата подбедрица, кръвонасядания в областта на дясната гръдна половина - областта на дясната ребрена дъга, областта под дясната лопатка, контузия на гръдния кош, кръвонасядания в областта на корема, контузия на корема, кръвонасядания в областта на дясната седалищна половина, областта на дясната мишница, контузия на главата... Всичко това - по данни на съда.

В крайна сметка още първата инстанция - Варненският районен съд осъжда бабаита за това, че "в съучастие като съизвършител с двама неизвестни извършители, по хулигански подбуди и с особена жестокост, причинил телесна повреда на повече от едно малолетно лице".

Оставяме настрана факта, че правозащитните и правораздавателните органи така и не успяват да открият двете "неизвестни лица" в този толкова "заплетен" случай - възрастни млатят хлапета посред бял ден в огромен областен град.

А що за бой е било личи от някои епизоди, описани също в съдебното решение:

„Междувременно свидетелят С.К.,  понечил да извади телефона от раницата си, за да се обади на родителите си за помощ. Тримата мъже обаче издърпали чантата от ръцете му и започнали да му нанасят удари в  областта на тялото и главата С. получил удар в областта на слабините, вследствие на който момчето се изпуснало. Вследствие на ударите детето паднало на земята, след което тримата мъже му нанесли поредица от удари с крак, след което един от тях го вдигнал придържайки го, за да не падне."

Пламенният татко получава лишаване от свобода за срок от три години, което е постановено да изтърпи при първоначален строг режим в затвор.

Той отнася и различни по размер обезщетения - между 1500 и 7000 лв.

Сега обаче майката на едното момче Геновева Митева не може да разбере как е възможно признатият за извършител на деянието да не присъства на нито едно от заседанията на втората инстанция - Варненския окръжен съд. След което да изчезне...

След 6 такива заседания ВОС напълно потвърждава присъдата на долната инстация - въпреки, че става дума за едно "просто" хулиганство, Атанас Андреев трябва да отиде ефективно в затвора и дори това трябва да бъде въведено в изпълнение. Понеже производството е двуинстанционно, решението на окръжните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

Да, но Атанас вече го няма.

Според близките на децата той е обявен за местно издирване. А междувременно чрез адвокати опитва да рестартира делото чрез жалби до Апелативния съд.

Учени успешно телепортираха частица в земната орбита

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/07/13/3006417_ucheni_uspeshno_teleportiraha_chastica_v_zemnata_orbita/?ref=rss


Китайски учени са успели да телепортират фотон от пустинята Гоби до сателит, който се движи в орбита на 500 км над Земята, предаде Би Би Си. Това е първият опит, при който учени успешно телепортират елементарна частица в Космоса.<br /><br />Фотонът е телепортиран чрез т.нар. квантово заплитане – процес, при който две частици реагират като една, без да имат физическа връзка. По този начин информацията за фотона се прехвърля в точка в пространството, създавайки негово точно...

Най-малко 14 загинали при двоен терористичен акт в Камерун

http://www.cross.bg/naii-malko-kameryn-zaginali-1548916.html

/КРОСС/ Най-малко 14 души са загинали при взривове, извършени от двама терористи-камикадзе в Камерун, предаде РИА Новости. Взривовете са прогърмели в оживената част на град Ваза, намиращ се край границата с Нигерия. Нападението най-вероятно е организирано от действащите на територията на съседната държава терористи от организацията „Боко Харам".  

Масови арести в Турция заради планиране на терористични нападения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333754

Масови арести в Турция заради планиране на терористични нападенияЧетирийсет и четири души, заподозрени в планиране на терористични нападения, свързани с кюрдските бунтовници, бяха задържани в операции на турската полиция, предаде БТА. Сред тях са и заподозрени за две отделни терористични нападения в Истанбул миналата година. Валията на Истанбул Васип Шахин заяви днес, че един от задържаните е заподозрян,

Обир на годината: Задигнаха 1,5 млн. от къща в „Бистрица“

https://www.actualno.com/crime/obir-na-godinata-zadignaha-15-mln-ot-kyshta-v-bistrica-news_622184.html

Крадци задигнаха близо 1,5 млн. лв. в пари и ценности от дома на родителите на братята Димитър и Красимир Илиеви, собственици на няколко нощни клуба в София, съобщи в. „24 часа“. Двамата братя държат популярния клуб „Ялта“ и печално известната дискотека „Индиго&ldq

Велосипедист загина, след като бе ударен от кола

//dariknews.bg/novini/bylgariia/velosipedist-zagina-sled-kato-be-udaren-ot-kola-2036621

Автомобил „Нисан“ блъсна и уби на място велосипедист в Пловдив, съобщиха за Дарик от полицията. Сигналът е подаден около 11.30 часа. Катастрофата е станала на ул. “Авксентий Велешки” в близост до Народна библиотека “Иван Вазов“. Колоездачът все още е с неустановена самоличн

КНСБ: Близо 1 милион българи са напуснали страната за последните 17 години

//dariknews.bg/novini/bylgariia/knsb-blizo-1-milion-bylgari-sa-napusnali-stranata-za-poslednite-17-godini-2036649

През последните 17 години 906 000 българи в трудоспособна възраст са напуснали страната трайно. "Положението става катастрофално", заяви в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Военният музей публикува архива си за Васил Левски

http://dnes.dir.bg/news/muzey-vasil-levski-arhiv-26054619

Националният военноисторически музей публикува архива си за Васил Левски и издирването на гроба му.

Шофьори на Запад губят стотици евро в търсене на място за паркиране

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/13/3006353_shofyori_na_zapad_gubiat_stotici_evro_v_tursene_na/?ref=rss


var pymParent = new pym.Parent('targetdiv', '//fingfx.thomsonreuters.com/gfx/rngs/AUTOS-PARKING/010042154EJ/index.html', {});<br />Интерактивната графика на "Ройтерс" показва в трите държави размера на глобата за свръхпрестой (в сиво), надплащането спрямо реалния престой (в жълто) и разходите на време и гориво в търсене на свободно място (в оранжево).<br /><br />Водачите в три от най-големите западни икономики харчат всяка година милиарди в...

Най-малко 14 души са загинали при двоен терористичен акт в Камерун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333755

Най-малко 14 души са загинали при двоен терористичен акт в Камерун

Най-малко 14 души са загинали при взривове, извършени от двама терористи-камикадзе в Камерун, съобщава РИА Новости, цитирана от “Фокус“. Взривовете са прогърмели в оживената част на град Ваза, намиращ се край границата с Нигерия. Нападението най-вероятно е организирано от действащите на територията на съседната държава терористи от организацията

БНБ - Българска неадекватна банка

http://frognews.bg/news_138185/BNB---Balgarska-neadekvatna-banka/

Повече от половин година, в пика на банковата криза 2014-2015 г., ръководството на БНБ умишлено е заблуждавало обществото, че Европейският банков орган ще прави одит на работата на „Банков надзор“

Италия днес трябва да заяви позицията си за приемането на България в Шенген (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333709

Италия днес трябва да заяви позицията си за приемането на България в Шенген (Видео)
Очаква се днес Италия да потвърди позицията си за приемането на България в Шенген пред президента Румен Радев, предаде Нова тв. Държавният глава е на еднодневно посещение в Рим по покана на италианския си колега Серджо Матарела. Президентите на България и Италия ще направят преглед на двустранните отношения,

Привилегии в образованието: Децата на държавните чиновници с предимство

http://www.eurochicago.com/2017/07/privilegii-v-obrazovanieto/

Деца на държавни или общински чиновници са приемани с предимство в първи клас в някои столични училища (разбира се, елитните). Това са установили прокурори от Върховната административна прокуратура. Привилегията се ползвала и когато и двамата родители били държавни или общински чиновници, и когато само единият бил такъв. Тези деца (държавна администрация, Столична община, министерствата) са получавали допълнителни точки при класирането.

БНТ „спешно” дава над 6 млн. лв. на фирми без конкурс

http://frognews.bg/news_138184/BNT-speshno-dava-nad-6-mln-lv-na-firmi-bez-konkurs/

Българската национална телевизия ще похарчи „спешно” над шест милиона лева във връзка с българското председателство на Европейския съюз, което стартира на 1 януари 2018 г.

Бившият турски президент отрече напълно какъвто и да е контакт с Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333723

Бившият турски президент отрече напълно какъвто и да е контакт с ГюленБившият турски президент Абдуллах Гюл отрече напълно какъвто и да е контакт с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, след като преди това Гюлен каза в интервю, че се е срещал с Гюл в резиденцията си в Пенсилвания, пише вестник "Хюриет", цитиран от БТА. "По времето, когато съм бил министър-председател,

Полицията във Враца иззе над 16 000 къса цигари без бандерол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333673

Полицията във Враца иззе над 16 000 къса цигари без бандеролПри полицейска проверка по линия „Акцизни стоки” в частен дом в село село Гложене са намерени и иззети 16 600 къса цигари от различни марки, без български акцизен бандерол както и 3,200 кг нарязан тютюн. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР -

Утре край Варна започва националното военноморско учение с международно участие „Bриз 2017”

http://www.moreto.net/novini.php?n=355398

От 14 до 23 юли 2017 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2017” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО, съобщиха от ВМС за Moreto.net. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО.

Полицаите ще получат пари за униформи със задна дата

http://www.cross.bg/politzaite-nyama-yniformi-1548915.html

/КРОСС/ Полицаите, които са имали право на униформи, но не са ги получили, ще получат левовата равностойност за тях. Това решиха депутатите с приемане на второ четене на промените в Закона за МВР. Те ще бъдат компенсирани за периода 2011 - 2015 г. Сумите няма да бъдат облагани с данъци и за тях няма да се изчисляват и внасят осигурителни вноски. Редът за изплащане на сумите ще се определя със заповед на министъра на вътрешните работи. Средствата трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет като допълнителни разходи за персонал по бюджета на МВР за 2017 г. Това касае около 30 хил. униформени полицаи.    

Куентин Тарантино готви филм за сериен убиец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6333653

Куентин Тарантино готви филм за сериен убиецАмериканският режисьор Куентин Тарантино подготвя филм, вдъхновен от убийствата на Чарлз Менсън, съобщи Франс прес, цитиран от БТА. Тарантино в момента обсъжда проекта с редица известни актьори и ще е сценарист на филма, пише Холивуд рипортър. Според анонимни източници, цитирани от специализираното издание, обсъждания е имало с Брад Пит,

Швейцарски институт обучава жени на добрите маниери

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6333705

Швейцарски институт обучава жени на добрите маниери 
Осем жени обядват седнали около голяма маса. Зад тях инструкторки им дават заръки. Инструкторка се обръща към една от жените с думите "Внимавайте! Лакътят трябва да е свален по-ниско, когато се яде супа." Жените не са се събрали в луксозен ресторант или в елитарен социален клуб, а в института "Вила Пиерфьо" в Швейцария, съобщава Франс прес,

Пуснаха ловеца на бежанци Динко от ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333712

Пуснаха ловеца на бежанци Динко от арестаДинко Вълев, станал известен като „ловеца на бежанци”, е освободен днес от ареста. Той беше задържан вчера заради побой над негов служител, съобщи Би Ти Ви. Сигналът за побоя е подаден в полицията вчера около 11 ч. 43-годишният мъж, който твърди, че е бил нападнат от „ловеца на бежанци”, работи в една от базите му.

България, Гърция и Сърбия готови на общи инфраструктурни проекти

http://www.mediapool.bg/bulgaria-gartsiya-i-sarbiya-gotovi-na-obshti-infrastrukturni-proekti-news266567.html

Готовност за общи инфраструктурни енергийни и транспортни проекти изразиха премиерите на България, Гърция и Сърбия по времена тристранна среща в Солун между домакина Алексис Ципрас, Бойко Борисов и Александър Вучич. Относително конкретна договореност обаче бе постигната само за създаването на проектна компания между България и  Гърция за реализацията на мултимодален коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, който ще свързва река Дунав, Черно и Егейско море със скоростна жп линия. Трите народа заедно сме по-силни, защото създаваме такива икономически перспективи за региона, че и другите колеги от Западните Балкани ще имат интерес от това, заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинга след срещата. По думите му регионът има огромни перспективи в сфери като туризма, енергетиката, природните ресурси. "Доволен съм от Ципрас и Вучич, жп линиите и транспортните коридори, които да свързват нашите държави, това ми е мечта. Трите народа заедно сме не три пъти, а десет пъти по-силни. Около 20 млн. някъде е населението на Балканите. Великобритания напуска, Балканите имаме редкия шанс да я заместим в ЕС", заяви още Борисов. Той допълни и че борбата с корупцията и контролът трябва да са на изключително ниво, за да може народите ни да усетят колко по-добре е в ЕС. "Не бива да се повтаря моделът на бивша Югославия, а всяка държава от Балканите трябва да има пряк достъп до всяка друга държава на Балканите“, смята още Борисов. Той изтъкна необходимостта на Западните Балкани да се даде европейска перспектива и сподели оптимизма си след срещата на лидерите от "Берлинския процес“ в Триест, където е бил заявен ясен ангажимент по въпроса. "С Алексис си обещахме да направим максималното, което зависи от нашите две държави, нашите приятели от Сърбия да отидат където им е мястото. Не държим да се знае годината, но особено младите поколения трябва да имат перспектива, за да може политиците да направят всичко, което се изисква от тях, за да осигурят на народите си просперитет“, заяви българският премиер. Гръцкият му колега Алексис Ципрас също определи днешната тристранна среща като изключително важна за региона и посочи, че се работи активно за реализацията на инфраструктурни проекти между трите държави. "Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, рискът от нарастване на ислямизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим в диалог за мира и стабилността на Балканите“, каза той. Ципрас изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия и изтъкна волята на Белград да изпълнява всички условия. Според него не само Гърция и България като членки на ЕС, но и Сърбия като кандидатка, могат да изиграят важна роля като фактори на стабилността в региона. Гръцкият премиер  повтори, че Атина оказва подкрепа за европейската перспектива на Сърбия, която по думите му има воля да изпълни всички условия на ЕС в процеса за членство. Той коментира и съседна Македония, като заяви, че "има съвпадение на становища“ за необходимостта от изглаждане на ситуацията в страната. "Трябва съществен диалог за намирането на едно общоприето решение за въпроса с името, което е предпоставка за нашата пълна подкрепа за перспективата за присъединяване към ЕС и НАТО“, каза той. Президентът Александър Вучич благодари за подкрепата за Сърбия в европейския й курс. Той изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически и политически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени. "Мисля, че заедно Гърция, България и Сърбия са три страни, които са 10 пъти по-силни и нямат неразрешени проблеми. Заедно тези страни са много по-силни. Готови сме по всички въпроси, свързани с външни предизвикателства да действаме в рамките на европейските стандарти", заяви и Вучич.

Скоростен жп коридор ще свърже Егейско море с Дунав и Черно море

http://www.mediapool.bg/skorosten-zhp-koridor-shte-svarzhe-egeisko-more-s-dunav-i-cherno-more-news266567.html

Меморандум за развитието на мултимодален коридор Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе ще бъде подписан в Солун, съобщи правителствената пресслужба. Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от България и Гърция. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик. Министър-председателят Бойко Борисов е в Солун, където в четвъртък му предстоят разговори с премиера на Гърция Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич.   Въпроси на сигурността и стабилността на Западните Балкани, както и европейската им перспектива, миграционният проблем, двустранното енергийно сътрудничество и железопътната връзка Бургас-Александруполис ще обсъжда най-напред българският премиер с гръцкия си колега, съобщава гръцкото издание Нюз.ин.   Преди това Ципрас ще има среща със сръбския президент Александър Вучич.   След планираните за 16 ч. разговори Борисов-Ципрас, ще последва тристранна среща между България, Гърция и Сърбия. На нея ще бъдат разисквани начините, по които това тристранно сътрудничество може да допринесе за регионалната сигурност, стабилност и развитие.   Целта на срещата е създаване на тристранна рамка за засилване на регионалното сътрудничество на най-високо ниво.   Очаква се на форума да бъдат подписани и споразумения в различни сфери.   Министър-председателят Борисов е придружаван в Солун от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Първи опит за откриване на процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп

http://www.mediapool.bg/parvi-opit-za-otkrivane-na-protsedura-po-impiychmant-na-donald-tramp-news266566.html

Демократ от Камарата на представителите внесе резолюция за започване на процедура по импийчмънт на президента републиканец Доналд Тръмп. Конгресменът от Калифорния Брад Шърман е посочил като мотив, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като се е намесил в работата на бившия директор на ФБР Джеймс Коми в разследването срещу съветника на президента по националната сигурност Майкъл Флин, съобщи Франс прес.    "Пълен абсурд, най-грозното в политическата игра", коментира предложението говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.   Шърман призна, че предстои дълъг път, но допълни, че "ако импулсивната некомпетентност продължи", в крайна сметка републиканците също ще поискат Тръмп да бъде отстранен.   Никога в американската история Конгресът не е свалял от власт президента с импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са признати за невинни, а през 1974 г. Ричард Никсън предпочита да подаде оставка, за да избегне импийчмънт заради скандала "Уотъргейт".   Очакват се още по-неприятни факти около връзките с Москва   Примката около президента на САЩ Доналд Тръмп обаче все повече се затяга след поредната порция от медийни разкрития , този път свързани с контактите на неговия син Доналд Тръмп-младши с Русия в търсене на компромати срещу съперничката на баща му в предизборната кампания.    Това е мнението, което все повече медийни наблюдатели в САЩ и Великобритания изразяват.    В авторски коментар за поредните разкрития "Ню Йорк таймс" недвусмислено намеква, че дори за тези, които все още са се съмнявали в лавината от информация за връзките на хората от най-близкото обкръжение на Тръмп с Русия и в причастността на Тръмп към тях, последната порция вече им идва много.    Според автора време е вече дори онези републикански активисти и хора от администрацията, които са били лоялни към президента по политически и човешки причини, да видят, че опитите им да го защитават съвсем "безгрижно" се подкопават от самия им бос с нескопосаните обяснения за действията на своите хора и на самия себе си.   Според вестника вероятно предстоят още по-неприятни факти и дори самият президент да е невинен по обвиненията за сговор с руснаците, самият факт, че той защитава членове на своето семейство, които очевидно са имали такива контакти, вече е мотив да бъде обвинен за обструкция на разследването, т.е. на правосъдието. А това неизбежно води към импийчмънт.    Според автора на "Ню Йорк таймс", тъй като евентуален импийчмънт е все пак политически, а не чисто юридически въпрос, междинните избори за Конгрес следващата година ще бъдат де факто референдум за импийчмънт. В сегашния дим вече има достатъчно искри и авторът предупреждава онези, които са стъпили на килима на администрацията на Тръмп, че може би не им остава много време.   "Слизайте от влака на Тръмп преди той да катастрофира"   Друг влиятелен вестник, също известен като един от заклетите противници на сегашния президент - "Вашингтон пост", още в заглавие на авторската си статия недвусмислено призовава лоялистите му: "Слизайте от влака на Тръмп преди той да катастрофира".    Всъщност вестникът тълкува по този начин встъпителното слово на сенатор Даян Файнстайн, която откри слушанията по номинацията на Кристофър Рей за директор на ФБР на мястото на уволнения от Тръмп Джеймс Коми.    Сенаторката веднага обърна внимание, че Коми е бил уволнен за отказа си да обещае лоялност към Тръмп и да внимава с разследването за руската намеса в изборите. Тя директно предупреди Рей, че ключовият тест за него ще бъде "волята му да устои на политически натиск", визирайки явно Белия дом.   Има достатъчно основания да бъдем подозрителни към всеки, който е назначен от Тръмп да ръководи ФБР в този момент, отбелязва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.    "Очевидно е за всички, освен за доброволно заслепените, че имаме президент, който не спазва тези норми, правила и очаквания от неговия висок пост и че той ще оказва натиск върху всеки и по всяко време, ако това служи на личните му интереси", отбелязва вестникът, и продължава: "Всички ние вече без съмнение знаем, че този екип (в Белия дом) ще лъже и отново ще лъже, когато възникне въпросът за руската намеса при избирането на Тръмп и поражението на Хилари Клинтън".    Вестникът предупреждава самия вицепрезидент Майк Пенс, че усилията му да остане лоялен на Тръмп и да се разграничи от последните разкрития, са признак на хаоса в администрацията.    "Пенс не може да се опитва да се разграничи от администрацията, чиято кауза защитаваше. Ако той започва да търси причини да скъса с Тръмп, ще трябва да го направи веднага и да прекрати заговорничеството си с една от най-лукавите администрации в Белия дом в нашата история. Същото се отнася и за републиканските лидери в Конгреса. Ще кажат ли те "не" на президента?", пита риторично в заключение "Вашингтон пост".   "Гардиън": Тръмп е търсил  ентусиазирано руска подкрепа   Според британския "Гардиън" имейлите на сина на Тръмп показват, че лагерът на президента ентусиазирано е търсил руската подкрепа в предизборната кампания.    Това е нещо ново и прави трудно да се приемат 20-те предишни опровержения от хората от обкръжението на Тръмп за контакти с Русия, освен ако някой не иска да приеме, че целият този екип лъже безсрамно.   "Заключението, че екипът на Тръмп е банда от лъжци, ще бъде знаменателно. Обществената подкрепа за президента, на която се опира и подкрепата за него в Конгреса, който държи ключа към неговия импийчмънт, има важно значение за националната политика, а вероятно и за съдбата на страната, да не говорим за личната съдба на Тръмп", пише "Гардиън" и си задава въпроса: „Колко дълго още републиканците ще го подкрепят?“   В друга авторска статия "Гардиън" прави извода, че прибързаността на британската премиерка Тереза Мей да обвърже своето правителство и съдбата на Великобритания с потъващия кораб на Доналд Тръмп, е не само признак за национално унижение, но и най-голямата й грешка.   "Все още не знаем дали имейлите на Тръмп-младши ще се окажат "димящият пистолет" в тази афера. Може би най-лошото все още предстои. Но разумният подход за Мей още преди Тръмп да беше встъпил в длъжност, бе тя да изчака и да види, вместо да се хвърли веднага напред и да се покаже най-добрия приятел на новия и непредсказуем президент", заключава вестникът. 

Най-скъпият и бърз Nissan е в София!

https://www.24chasa.bg/avto/article/6333711

Най-скъпият и бърз Nissan е в София!Nissan представи GT-R Nismo в София на специално събитие. Това е най-скъпият, но и най-бърз автомоббил на компанията. Nissan GT-R Nismo освен това е смятан е за най-мощното спортно купе в света. Колата е една единствена бройка и е в продажба в един от столичните шоурумове от 15 юли на цена 361 900 лева.

Започва националното военноморско учение „Бриз 2017“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333698

Започва националното военноморско учение „Бриз 2017“Военноморските сили (ВМС) ще проведат националното военноморско учение „Бриз 2017” от 14 до 23 юли 2017 г. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. То се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони,

Борисов е в Солун за среща с Ципрас и Вучич

https://www.actualno.com/society/borisov-e-v-solun-za-sreshta-s-cipras-i-vuchich-news_622182.html

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун, където днес ще проведе срещи с премиера на Гърция Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич. По време на разговорите ще бъдат обсъждани теми, свързани с регионалната сигурност и сътрудничество, добро

ББР дава 300 млн. евро на предприятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333703

ББР дава 300 млн. евро на предприятияБългарската банка за развитие стартира програма, чрез която микро-, малки, средни и междинни предприятия (с персонал до 3000 човека) ще могат да получат общо 300 млн. евро под формата на кредити. Инициативата е по плана „Юнкер”, а сумата е осигурена по равно от Европейската инвестиционна банка и от ББР в рамките на „Плана за инвестиции за Европа“.

ЕП се договори за по-строги ограничения при използването на канцерогенни вещества

http://www.moreto.net/novini.php?n=355404

Европейският парламент се договори за по-строги ограничения при използването на канцерогенни вещества, обявиха от законодателния орган. Предварителното споразумение е сключено между Съвета на ЕС и преговарящия екип на ЕП, воден от Марита Улвског (С&Д, Швеция).

Новият Левски с първи голям тест

https://offnews.bg//futbol/noviat-levski-s-parvi-goliam-test-660431.html

Феновете на Левски трябваше да чакат седем години, за да видят как отборът им отстранява противник в евротурнирите. Това най-сетне се случи след успеха над черногорския Сутиеска. Апетитът идва с яденето и всички в "синия" лагер вече жадуват за нов триумф. 

Тази вечер от 21:30 часа Левски и Хайдук Сплит излизат един срещу друг в първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. 

За да елиминират стария си познайник, така както направиха категорично през 1999-а година, футболистите на треньора Николай Митов ще трябва да са готови за здрав дуел на малкия стадион "Хърватских витезове".

Няма да бъде никак лесно, тъй като "сините" са нов отбор, който не се е обиграл, а срещу тях имат състав, който една година играе заедно.

Двата клуба си приличат, след като дълги години не печелят на родна сцена, а също така завършиха на трето място в последното първенство.

Съперникът на пръв поглед изглежда по-класен, но се расте с точно такива мачове. Тази вечер от Левски ще получат отговор на въпроса дали прогресират, или за крачка напред във вярната посока ще им е нужно още доста време.

"Сините" заминаха за Сплит с песни в самолета. Остава да се върнат в подобно настроение. Такива са надеждите и на треньора Николай Митов, който на този ден преди четири години си тръгна от "Герена", защото бе уволнен след елиминирането от Иртиш.

Капитанът Митрев отново ще изведе "сините" с капитанската лента, а пред него в защита ще действат Иван Горанов, Димитър Пиргов и Давид Яблонски. Треньорът до последно ще се колебае кого да пусне като десен бек.

Първият вариант е да заложи на представилия се много слабо срещу черногорците Милош Цветкович, а вторият – да върне в отбрана Роман Прохазка.

Перлата в лятната селекция на Левски Жорди Гомес не може да издържи повече от половин час, заради което ще започне мача като резерва. Със сигурност титуляр пък ще бъде другото ново попълнение Нелуц Рошу.

Вероятни състави:

Хайдук: Стипица, Тудор, Нижич, Лопес, Фомичов, Генцоглу, Радошевич, Хамза, Влашич, Футач, Ерцег

Левски: Митрев, Прохазка, Яблонски, Пиргов, Горанов, Рошу, Панайотов, Адениджи, Нар, Вутов, Мапуку

Тереза Мей е плакала заради провала на парламентарните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333692

Тереза Мей е плакала заради провала на парламентарните избори 

Британският министър-председател Тереза Мей заяви че е плакала, когато екзитполовете са показали, че тя не е успяла да получи мнозинство на предсрочните парламентарни избори от 8 юли, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“.  По време на интервю Мей заяви, че се е почувствала „опустошена“ при излизането на резултатите, показващи,

Призовават Путин да обезщети близките на жертвите от сваления самолет в Украйна (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333670

Призовават Путин да обезщети близките на жертвите от сваления самолет в Украйна (Видео и снимки)Адвокат на близките на жертвите от сваления в Украйна малайзийски самолет през юли 2014 г., призова в открито писмо руския президент Владимир Путин да компенсира семействата на пострадалите, предаде Нюз.Ру. Призивът на американския юрист Джером Скинър е публикуван в най-големия австралийския вестник "Сидни морнинг хералд".

50% от заплатите за май са преведени още вчера, твърдят от мината в Бобов дол

http://www.cross.bg/bobov-vugledobiv-eood-1548914.html

/КРОСС/ Днес раздават на миньорите и полагащите им се ваучери „Въгледобив Бобов Дол" ЕООД отговори на излъчените репортажи тази сутрин относно забавено изплащане на трудовите възнаграждения на работниците и служителите в предприятието. Дружеството определи заявеното в репортажите като "спекулаци", защото половината от заплатите са били преведени вчера, а днес предстои раздаването и на ваучерите. Вижте какво се казва още в отвореното писмо до медиите: "Във връзка с последните, излъчени в медиите репортажи „Въгледобив Бобов Дол" ЕООД бихме искали да направим някои разяснения, чрез които се надяваме поредните спекулации свързани с работата на нашето Дружество незабавно да приключат. Вероятно за пореден път ще се повторим, но работните заплати се начисляват и изплащат съгласно разписаните правила в двустранно подписания колективен трудов договор и към момента не го нарушават. Това се случва на 3 транша, никога това не е ставало наведнъж. Както вече уведомихме целия персонал на Дружеството 50% от трудовите възнаграждения за месец Май са преведени по банков път още вчера, но за да може всеки да си види сумата по сметката се изисква технологично време, независещо от нас, това са стандартни процедури на банките, които важат за всички. Днес се ангажираме да раздадем и полагащите се ваучери за храна. Сравнително отскоро съм управител на това Дружество, което има множество проблеми, по които все още работя

Трагедия: Излитащ ”Боинг 737” уби туристка на остров Сен Мартен (Видео)

http://frognews.bg/news_138183/Tragediia-Izlitasht-Boing-737-ubi-turistka-na-ostrov-Sen-Marten-Video/

На прочутото летище на остров Сен Мартен стана трагичен инцидент, съобщи ”Асошиейтед прес”.57-годишна туристка бе пометена от въздушната струя на излитащ ”Боинг737” и почина от нараняванията си.

Условна присъда получи мъж за купуване на гласове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333682

Условна присъда получи мъж за купуване на гласове 

Наложиха наказание от 4 месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от 3 години на Стефан Иванов Стефанов, съобщиха от Апелативната прокуратура – Бургас. На 19. март 2017 г. в град Сливен предложил имотна облага – парична сума в размер на 50 лв. на Н.К., с цел да го склони на 26 март 2017 г.

Изисквания на Европейската комисия към България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IiPoO27_Hy8/

Комисията изисква от България и още шест държави  да приложат Директивата относно исковете за обезщетение за нарушения на разпоредбите на антитръстовото законодателство

Европейската комисия поиска от България, Кипър, Чешката република, Гърция, Латвия, Малта и Португалия да транспонират изцяло Директивата относно исковете за обезщетение за нарушения на разпоредбите на антитръстовото законодателство (Директива 2014/104/ЕС) в националното право. С тази директива се помага на гражданите и предприятията да искат обезщетение за вреди, когато са жертва на нарушения на антитръстовите правила на ЕС, като например картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Наред с другото, с нея се дават на пострадалите по-лесен достъп до доказателствата, от които се нуждаят, за да докажат понесена щета, и повече време, за да представят своите искания. Директивата относно исковете за обезщетение за нарушения на разпоредбите на антитръстовото законодателство е следователно важна част от прилагането на законодателството в областта на конкуренцията на ЕС. Държавите членки бяха задължени да я приложат в националното си право до 27 декември 2016 г. Днес Комисията изпраща мотивирани становища до България, Кипър, Чешката република, Гърция, Латвия, Малта и Португалия, които не са я уведомили за своите национални мерки за транспониране. В срок от два месеца 7-те държави членки трябва да уведомят Комисията за мерките, предприети с цел транспониране на Директивата. При липса на задоволителен отговор Комисията може да реши да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС.

  • МОРСКО ДЕЛО И РИБАРСТВО

Мотивирани становища:

Морско пространствено планиране: Комисията призовава 5 държави членки да съобщят националните мерки, транспониращи Директивата за морското пространствено планиране

Днес Комисията реши да изпрати мотивирани становища до България, Хърватия, Кипър, Финландия и Гърция за неуведомяване за пълно транспониране в националното им законодателство на правилата на ЕС за установяване на рамка за морско пространствено планиране (МПП; Директива 2014/89/ЕС). Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното си законодателство и да информират Комисията за тези мерки до 18 септември 2016 г. Конкуренцията за морското пространство — за съоръжения за възобновяема енергия, рибарство и аквакултури, туризъм, добив на суровини, морски транспортни маршрути и други употреби — подчерта необходимостта от управление на водите в Европа по по-съгласуван начин. Общо за всички държави и сектори, МПП цели да гарантира, че човешките дейности в морето се осъществяват по ефикасен, безопасен и устойчив начин, както и да отговори на екологичните, икономическите и социалните цели. В директивата се установяват и общ подход за държавите от ЕС и минимални изисквания за планирането на морските райони. В срок от два месеца засегнатите държави членки трябва да изпълнят своите задължения, след който срок Комисията може да реши да предяви срещу тях иск пред Съда на ЕС.

  • ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ И МИТНИЧЕСКИ СЪЮЗ

Мотивирани становища:

Данъчно облагане: Комисията призовава БЪЛГАРИЯ, КИПЪР и ПОРТУГАЛИЯ да транспонират новите правила за прозрачност за обмена на данъчни становища

Комисията реши да изпрати мотивирани становища на България, Кипър и Португалия, тъй като тези държави членки не са съобщили за транспонирането на новите мерки по отношение на автоматичния обмен на данъчни становища между данъчните администрации в ЕС (Директива (ЕС) 2015/2376 на Съвета). Държавите членки трябваше да транспонират тези мерки до 31 декември 2016 г. Новите правила са замислени така, че да спомогнат за ограничаване на трансграничното избягване на данъчно облагане, на агресивното данъчно планиране и на вредната данъчна конкуренция, а първият обмен на информация между всички данъчни администрации в ЕС следва да се проведе през септември тази година. Комисията е определила за тези 3 страни срок от два месеца за отговор. При липса на задоволителен отговор Комисията може да реши да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС

  • ОКОЛНА СРЕДА

Официални уведомителни писма:

Отпадни води: Комисията призовава БЪЛГАРИЯ и КИПЪР да подобрят събирането и третирането на отпадни води

Ново проучване прогнозира, че през 2035 г. в Европа ще се продават само електромобили

http://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2017/07/13/3006415_novo_prouchvane_prognozira_che_prez_2035_g_v_evropa/?ref=rss


На европейския пазар на нови автомобили от 2035 г. ще се предлагат само коли на ток, сочи ново проучване на холандската инвестиционна банка Ай Ен Джи (ING). Анализаторите на финансовата институция очакват още през 2024 г. електромобилите да направят пробив.<br /><br />Това ще стане благодарение на развитието на зарядната инфраструктура, предлагания запас от ход и крайната цена. Към този момент моделите на ток и с двигатели с вътрешно горене се очаква да струват приблизително...

Виновните за убийството на Борис Немцов получиха тежки присъди

https://www.actualno.com/asia/vinovnite-za-ubijstvoto-na-boris-nemcov-poluchiha-tejki-prisydi-news_622179.html

Московския окръжен военен съд осъди на затвор от 11 до 20 години петте лица, виновни за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов. Съдията Юрий Житников определи присъдите въз основа на мнението на съдебните заседатели. Петима ще излежават присъдите в затвор със строг режим.

Пирински за приходите в бюджета на ЕС - системата противопоставя държавите-членки

http://pogled.info/european-parliament/pirinski-za-prihodite-v-byudzheta-na-es-sistemata-protivopostavya-darzhavite-chlenki.87584

/Поглед.инфо/ Днес в Комисията по бюджетен контрол бяха обсъдени въпросите, свързани със системата, осигуряваща приходите в бюджета на ЕС. По принцип тя следва да се основава на т. нар. „собствени ресурси“, които по замисъл да се събират от специфични източници, като например мита, такси и други налози, свързани с общи политики на ЕС. На практика обаче, след търговската либерализация, 70% от приходите се осигуряват от преки вноски на държавите-членки в съответствие с брутния им национален доход.

Пирински за ЕС бюджет 2018 - възлов инструмент за успешна кохезионна политика

http://pogled.info/european-parliament/pirinski-za-es-byudzhet-2018-vazlov-instrument-za-uspeshna-kohezionna-politika.87585

/Поглед.инфо/ Днес в Комисията по регионално развитие на Европарламента бе обсъдено становище за бюджет 2018 г. на ЕС, изготвено от председателката на Комисията Искра Михайлова. Евродепутатът Георги Пирински, като докладчик в сянка на Групата на социалистите и демократите подчерта, че не кохезионната политика е инструмент на бюджета, а обратното - бюджетът е средството, което следва да осигури успешното развитие на процесите на сближаване, като основен фактор за преодоляване на задълбочаващите се различия в рамките на ЕС, както и за нормалното функциониране на единния пазар.

Туроператори: Ръстът на туристи е малък, възможен е и спад

http://dnes.dir.bg/news/turisti-turoperatori-26054468

По прогнозите на туроператорите този сезон ако има ръст на туристите, то той ще е малък, а дори се очаква да има и спад, в сравнение с миналата година.

Европа се връща към органичните торове

http://clubz.bg/56160-evropa_se_vryshta_kym_organichnite_torove

ИКОНОМИКА ягоди берачи земеделие селско стопанство

Европейският съюз иска да намали минералните торове в земеделието за сметка на органичните.

Днес комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент одобри с 30 на 3 гласа и 4 въздържали се проектозаконодателство, което насърчава използването на рециклирани материали за производство на торове.

То също улеснява пазарния достъп на иновативни органични торове и въвежда изисквания за по-ясно етикетиране с цел производителите и потребителите да са по-добре информирани.

Производителите, които не искат да спазват по-строгитe европейски изисквания за съотношението на естествени към минерални торове, ще трябва да се съгласят да продават продукцията само на вътрешния пазар на страната си. Националните власти ще могат да разрешават само у дома торове, които не съответстват на европейските правила.

Според текста, гласуван днес от комисията, съдържанието на тежкия метал кадмий във фосфорните торове трябва да падне от 60 милиграма на килограм сега на 40 милиграма след три години и на 20 милиграма след девет години.

Парламентът трябва да гласува законодателството в пленарно заседание през октомври, след което ще започнат преговори по него с държавите-членки.

Днес само 5% от отпадъчните органични материали се рециклират, за да бъдат използвани като торове. Обаче рециклираните био отпадъци могат за заместят до 30% oт минералните торове.

Сега ЕС внася годишно 6 милиона тона фосфати. Може да намали това количесто с 2 милиона тона, ако ги замести с рециклирани органични отпадъци.

Досегашната регулация не покрива почти половината от торовете на европейския пазар.
 

16-годишна българка се самоуби в САЩ заради играта "Син кит" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333656

16-годишна българка се самоуби в САЩ заради играта "Син кит" (Видео)Семейство твърди, че онлайн игра, наречена "Син кит" е довела 16-годишната им дъщеря до самоубийство, пише американският сайт kron4.com. Играта кара участниците да отнемат собствения си живот. Все още обаче не е ясно дали самата игра съществува, или не, пише сайтът. "Чудесно момиче. Обичаше да прави различни физиономии,

Потребителите избраха своите "Любими марки" за девета поредна година

http://www.cross.bg/myasto-razdel-kategoriya-1548913.html

/КРОСС/ Refan е Любимата марка на българския потребител за 2017 година Любимите марки на българските потребители получиха своето официално признание на специална церемония, която се състоя вчера, 12 юли. Хотел Хилтън София посрещна близо 100 гости от света на бизнеса - представители на над 45 компании, чиито марки взеха участие в тазгодишното издание на инициативата. Бяха връчени 65 сертификата в отделните категории - за първо, второ и трето място в деветото издание на единствената по рода си потребителска класация „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ". Създателят и организатор на конкурса г-н Даниел Димитров, издател на сп. „Бизнес лейди" и списание "Bulgaria Business REVIEW" приветства присъстващите и им пожела още много финали и победи. „Класация „Любимите марки" не използва специални пазарни критерии или жури, тя изразява емоционалната обвързаност на потребителите. Не винаги преобладаващият пазарен дял гарантира силна емоционалната връзка на марките с потребителя. Инициативата оценява основно емоционалното въздействие на бранда, като по този начин всяка марка може да получи обратна връзка колко близо е до сърцата на потребителите и на тази база да прецени как в дългосрочен план да увеличи пазарния си дял. Често, ние потребителите, ползваме едно, но мечтаем за друго." - допълни г-н Димитров. Refan събра най-много потребителски гласове в трите етапа на класацията и бе отличен за Любима марка за 2017 година

Българският филм „3/4“ със световна премиера в Локарно

https://offnews.bg//kultura/balgarskiat-film-3-4-sas-svetovna-premiera-v-lokarno-660430.html

Филмът на Илиан Метев „3/4“ ще има своята световна премиера на Международния филмов фестивал в Локарно, където е селектиран за участие в конкурса "Конкурс на режисьорите на настоящето".

„3/4“ ще се очаква с особено внимание от международното жури на престижния филмов форум, особено след като българска кинотворба - "Безбог" на Ралица Петрова, спечели най-голямата награда "Златен Леопард" през 2016 година. 

70-тия МФФ Локарно ще се състои от 2 до 12 август 2017.

Сценарият на „3/4“ е дело на самия Илиян и Бетина Ип. Един млад пианист се опитва да се пребори страховете си,
един брат се отклонява от правия път, а един баща изследва нашата вселена. Дали семейство Ковачеви ще се изгубят
по между си, преди още пътищата им да се разделят ?

Филмът на Метев е копродукция между България и Германия.

Григорис Стергюлис: България може да бъде енергиен хъб на Балканите

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/grigoris-stergiulis-bylgariia-moje-da-byde-energien-hyb-na-balkanite-242954/

Eнергийната криза в началото на годината промени визията ни за развитие, коментира изпълнителният директор на Hellenic Petroleum

Общински шефове във Варна без отпуски – нямали заместници

http://www.moreto.net/novini.php?n=355361

Големите общински предприятия във Варна имат нужда от заместник-директори. Заради липсата на човек, който да ги замести, в момента шефовете на „Спорт – Варна“, „Управление на проекти и озеленяване“, „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“, „Общински паркинги и синя зона“ и „Комплекс за детско хранене“ дори не можели да излязат в отпуск.

Луд до доказване на обратното

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/13/3006214_lud_do_dokazvane_na_obratnoto/?ref=rss


Щом искат психотест за учителите, нека го въведат и за други съсловия, казват критиците на наредбата за психотестовете. Звучи логично, но що за общество е това, в което всеки непрестанно трябва да доказва, че е нормален - коментира Ивайло Дичев за "Дойче веле":<br />Какво правим, когато медиите ни сблъскат с поредния акт на необяснимо насилие? Вглеждаме се в себе си, търсим проблемите в обществото ни? Не, правим обратното: изтласкваме злото навън, та да не ни омърсява. Най-лесно...

Валери Симеонов: Не ми се влиза в диалог с г-н Кутев, но куче - ябълки не яде

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6333677

Валери Симеонов: Не ми се влиза в диалог с г-н Кутев, но куче - ябълки не ядеНе ми се влиза в диалог с г-н Кутев, но куче - ябълки не яде. Та, не е кисела Бузлуджанската ябълка за БСП, а е много сладка - затова и в искането към Министерски съвет бяха предложили покрай 10-годишното право на ползване за "чинията", държавата да им подари и два парцела от 20 декара, за държавна сметка да смени предназначението им и да им даде

Осъденият за убийството на Немцов получи 20 г. затвор

https://offnews.bg//sviat/osadeniat-za-ubijstvoto-na-nemtcov-poluchi-20-g-zatvor-660424.html

Осъденият за убийството на опозиционера Борис Немцов Заур Дадаев получи 20 години затвор. 

Решението е на Московския окръжен военен съд. 

Прокуратурата поиска доживотен затвор. 

Дадаев, който е сочен за физическия убиец на Немцов, е осъден на 20 години лишаване от свобода в колония със строг режим и глоба в размер на 100 000 рубли, съобщи РИА Новости. 

Освен това съдът отне на Дадаев званието лейтенант и ордена "За мъжество". 

Анзор Губашев, който е взел с автомобил Дадаев от мястото на убийството, беше осъден на 19 години затвор. Брат му Шадид получи 16 години затвор. Темирлан Ескерханов, който е следил Немцов, получи 14 години затвор, а Хамзат Бахаев беше осъден на 11 години лишаване от свобода. Те също ще излежават присъдите си при строг режим. 

Съдът призна мъжете за виновни за смъртта на Борис Немцов преди две седмици. 

Защитата вече обяви, че ще обжалва решението на съда. 

Предполага се, че петимата мъже са изпълнители на убийството. Поръчителят обаче все още се издирва. Смята се, че това е бившият офицер Руслан Мухудинов. Той е обявен за международно издирване. 

Борис Немцов беше застрелян на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва.

Левицата: Туск да свика среща на ЕС за миграцията незабавно

http://dnes.dir.bg/news/italia-sredizemno-more-migranti-bezhanskiat-natisk-26054535

Групата на социалистите и демократите в ЕП призова председателя на ЕС Доналд Туск да свика извънредна среща на високо равнище на ЕС за миграцията.

"Блок Кино" отново превръща квартални градинки в кина на открито

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/13/3005877_blok_kino_otnovo_prevrushta_kvartalni_gradinki_v_kina/?ref=rss


Поредно лято със съвременно българско кино, прожектирано безплатно и "по съседски" в междублоковите пространства на 10 столични квартала ще предложи инициативата "Блок Кино". Между 25 юли и 16 август ще бъдат показани общо 20 игрални филма - късометражен и пълнометражен в комплект, както и 5 документални. Сред тях са новите "Пустиняци", "Пощальонът" (от конкурса на "Сънданс") и "От Кремона до Кремона". В програмата има и няколко...

Липсата на работна ръка в строителството поставя под риск големите проекти

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/lipsata-na-rabotna-ryka-v-stroitelstvoto-postavia-pod-risk-golemite-proekti-242968/

Дефицътът вече се отразява на програмата за саниране, коментира Иван Бойков от Камарата на строителите в България

Столичният куклен театър гостува на престижен фестивал в Южна Корея

https://www.actualno.com/sofia/stolichnijat-kuklen-teatyr-gostuva-na-prestijen-festival-v-ujna-koreja-news_622177.html

Столичен куклен театър ще бъде гост на Международния куклено-театрален фестивал Кьонги 2017, който ще се проведе от 16 до 22 юли в гр. Сувон, Южна Корея. Фестивалът е едно от най-престижните издания за куклен театър в Югоизточна Азия и традиционно привлича вниманието както на ши

Успешен опит за телепортация

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4Ls5HqZyE34/

Китайски учени обявиха, че са осъществили телепортация, като са изпратили фотон от база в пустинята Гоби (Северен Китай) до сателит в земната орбита.

Фотонът е телепортиран на 500 км от земната повърхност. Това е станало чрез т.нар. квантово заплитане – процес, в който две частици реагират по идентичен начин без помежду им да има физическа връзка, съобщава Кросс.

Учени приветстваха успеха на експеримента, като посочиха, че той е важна стъпка в посока изобретяването на недостъпен за хакери квантов интернет. “Телепортацията в космоса може да се реализира и се очаква да играе ключова роля в бъдещия разпространяван по квантов път интернет”, пишат авторите, ръководени от професор Чао-Ян Лу от Университета за наука и технологии на Китай.

Професорът на експериментална физика от Оксфорд Иън Уолмсли също признава, че става въпрос за научен удар, който би позволил по-висока защита на информацията при комуникация. Ако технологията бъде развита, тя ще позволи информация от компютър до компютър да се предава по много по-защитен начин, без нежелана от потребителя външна намеса.

Фотоните са елементарни частици, преносители на квантенергия на електромагнитното излъчване. Отличаваt се от другите елементарни частици по това, че имат нулева маса, когато са в покой. Затова във вакуум се движат със скоростта на светлината.

Източник: НаукаOFFNews

Ирак праща за превъзпитание в лагери хора, чиито родини са заподозрени във връзка с ИД

https://www.actualno.com/asia/irak-prashta-za-prevyzpitanie-v-lageri-hora-chiito-rodini-sa-zapodozreni-vyv-vryzka-s-id-news_622175.html

Най-малко 170 семейства са били принудително затворени в „рехабилитационен лагер“ източно от Мосул от иракските власти, на база подозрения, че някой от съответното семейство е бил боец на „Ислямска държава“ (ИД). Освен това властите в Мосул искат хора, за които има

В Турция задържаха продуцента на филма, разказващ за живота на Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333671

В Турция задържаха продуцента на филма, разказващ за живота на ЕрдоганВ рамките на разследване на Главната републиканска прокуратура в Истанбул е задържан Али Авджъ – нашумял напоследък режисьор и продуцент, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитира "Фокус". Задържаният е заподозрян за членуване в т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС).

След 12 години управление на Борисов и Фандъкова София се срина в класацията ”Правене на бизнес”

http://frognews.bg/news_138182/Sled-12-godini-upravlenie-na-Borisov-i-Fandakova-Sofiia-se-srina-v-klasatsiiata-Pravene-na-biznes/

София изостава спрямо повечето по-малки градове в страната във всички теми по правенето на бизнес с изключение на получаването на разрешително за строеж, като отчасти това може да се отдаде на бума на строителството и цените на имотите.

Бонев: Пътна полиция се връща към милиционерското си минало

http://dnes.dir.bg/news/katajia-bogomil-bonev-militzioneri-26054370

Всички разумни опити от 27г. преход да станем като европейците по пътищата бяха зачертани. Това заяви бившият вътрешен министър Богомил Бонев във фейсбук.

Обичайното високопланинско почистване ще е през септември

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/13/3006220_obichainoto_visokoplaninsko_pochistvane_shte_e_prez/?ref=rss


Високопланинското почистване, организирано традиционно от екологично сдружение "За Земята", ще се проведе тази година в национален парк "Централен Балкан" и природен парк "Българка" от 4 до 10 септември. През 2017 г. организаторите ще разширят обхвата на почистването и отново включат природни паркове.<br /><br />"Връщаме се към природните паркове, за да насочим внимание към проблемите с отпадъците на техните територии, като същевременно покажем...

Вижте пристигането на Борисов в Солун за срещaта с Ципрас и Вучич (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333661

Вижте пристигането на Борисов в Солун за срещaта с  Ципрас и Вучич (Снимки)Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун, където днес ще проведе срещи с премиера на Гърция Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич, съобщават от пресцентъра на министерството.  По време на разговорите ще бъдат обсъждани теми, свързани с регионалната сигурност и сътрудничество, добросъседството и европейски въпроси.

Принц Хари и Мегън Маркъл сгодени?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6333662

Принц Хари и Мегън Маркъл сгодени?Принц Хари се готви за сватба с възлюбената си Мегън Маркъл, а приятелите му предвещават, че тя ще се състои до края на тази година. Доближен до петия престонаследник на Британската корона съобщи пред "Радар онлайн", че Хари е влюбен до уши в Маркъл и иска връзката му с нея да премине на следващото ниво, цитира БГНЕС.

ГЕРБ искат да се избегне дългото забавяне на строителството заради подадени жалби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333640

ГЕРБ искат да се избегне дългото забавяне на строителството заради подадени жалбиОценките за въздействие върху околната среда за големите инфраструктурни проекти да се обжалват само на една съдебна инстанция, а не както е сега - на три.Това законодателно предложение на ГЕРБ ще се обсъди от народните представители следващата седмица, съобщава БНР. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов коментира,

Българска банка за развитие стартира програма за 300 млн. евро по Плана „Юнкер“

http://www.cross.bg/banka-banki-programa-1548912.html

/КРОСС/ Държавната банка има готовност да поеме целия риск по кредитите, отпускани от търговските банки Българска банка за развитие (ББР) стартира програма за 300 млн. евро по плана „Юнкер". Чрез нея търговските банки ще могат да финансират микро, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3 000 души. Финансирането на новата схема е осигурено съвместно от ББР и Европейската инвестиционна банка в рамките на „Плана за инвестиции за Европа". Програмата бе представена днес от изпълнителните директори на банката Ангел Геков и Билян Балев. Търговските банки ще получават финансов ресурс до 50 млн. евро, с който ще отпускат финансиране спрямо индивидуалните си вътрешните правила за кредитиране. Освен предоставянето на средства, Българска банка за развитие има готовност да поеме и до 100% от риска по заемите към българските фирми. По новата он-лендинг програма компаниите ще могат да кандидатстват за инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., като няма да се допуска рефинансиране на вече действащи кредити. Лихвеният процент е до 6M EURIBOR+ надбавка от 2 до 4%, което включва и финансовото предимство от 35 базисни точки, осигурено по финансирането от Европейската инвестиционна банка и Европейския фонд за стратегически инвестиции. Максималният краен срок за погасяване на кредитите е до 2032 г

Ивайло Петев се раздели с "Динамо" (Загреб)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006328_ivailo_petev_se_razdeli_s_dinamo_zagreb/?ref=rss


Българският треньор Ивайло Петев няма да води повече "Динамо" (Загреб), обявиха от клуба. Специалистът се разделя по взаимно съгласие, след като остана на поста точно 10 месеца.<br /><br />"Динамо" и господин Ивайло Петев се споразумяха да разтрогнат взаимно договора си. Считано от днес, 13 юли, той вече не е главен треньор на отбора", се казва в съобщение на клуба.Petev više nije trener Dinama // Dinamo and Petev mutually agreed to terminate the contract...

Телеком, отказал да подмени дефектно устройство, е порицан за нелоялна практика

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/13/3006323_telekom_otkazal_da_podmeni_defektno_ustroistvo_e/?ref=rss


Телекомуникационно дружество отказало да замени дефектно телекомуникационно устройство на лизинг с друго от същия модел, въпреки че само заради този апарат потребителят е сключил допълнително споразумение към договора си за мобилна услуга при по-неизгодни условия и за дълъг период. <br /><br />Комисията за защита на потребителите е издала заповед за забрана на тази нелоялна практика, а съдът я е потвърдил, съобщи председателят на контролния орган Димитър Маргаритов, цитиран от...

Лондон: Няма да плащаме на ЕС нито пени повече от необходимото

http://www.moreto.net/novini.php?n=355403

Великобритания няма да плати на ЕС нито пени повече от необходимото като част от уреждането на въпроса за Брекзит. Това заяви британският политик Стив Бейкър - член на преговорния екип за Брекзит, информира Ройтерс. "Ние знаем, че имаме права и задължения и тестваме европейските искания, но няма да платим нито пени повече от това, което трябва да платим", каза той пред "Скай нюз".

Инфлацията в България продължава своето движение надолу и през юни

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/inflaciiata-v-bylgariia-prodyljava-svoeto-dvijenie-nadolu-i-prez-iuni-242965/

По-ниските разходи за транспорт, храни и облекла са причина за понижението на индекса на потребителските цени

Русия осъди убиеца на Немцов на 20 години затвор

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006298_rusiia_osudi_ubieca_na_nemcov_na_20_godini_zatvor/?ref=rss


Русия осъди на 20 години затвор Заур Дадаев, признат за виновен за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов миналата година, предадоха ТАСС и РБК. Присъдата ще се изпълни в колония при строг режим.<br /><br />Останалите четирима, на които бяха издадени присъди, ще прекарат между 11 и 19 години зад решетките.<br /><br />Немцов бе застрелян на 27 февруари, пред Кремъл, няколко дни преди да оглави опозиционно шествие и да оповести доклад с твърдения за руско военно...

Хлапак опожари стопанска постройка с хвърлен незагасен фас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333646

Хлапак опожари стопанска постройка с хвърлен незагасен фасСлужители на полицейското управление в Свищов установиха извършител на пожар в стопанска постойка в с. Овча Могила. Пожарът е възникнал на 6 юли тази година около 17,30 ч. в необитаем имот. От проведените действия по разследването е установено, че извършител на деянието е 14-годишно момче от същото село.

"Динамо" (Загреб) отпрати Ивайло Петев

http://clubz.bg/56159-dinamo_zagreb_otprati_ivajlo_petev

Ивайло Петев вече не е треньор на хърватския гранд "Динамо" (Загреб), съобщи местната преса. Българският специалист - бивш наставник на "Лудогорец" и националния отбор, и доскорошният участник в Шампионската лига се разделят по взаимно съгласие.

Поне така гласи официалната версия на клуба, а неофициалната е, че Петев е отпратен от "Динамо", тъй като ръководството на рекордьора по титли на Хърватия не било доволно от работата му.

Според в. "Спортске новости" Петев е в конфликт с поне половината футболисти на тима от Загреб. Той е загубил доверието на съблекалнята и поради тази причина му е било казано, че трябва да си тръгне.

За уволнение на българина се заговори още в края на миналия сезон, в който "Динамо" отстъпи титлата на "Риека", а преди това се представи много слабо в групите на Шампионската лига. Петев пое "Динамо" преди малко повече от година.

Заедно със старши-треньора си гръгва и помощникът му Алекси Желязков.

Първата проява в програмата на Мелания Тръмп в Париж (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pyrvata-proiava-v-programata-na-melaniia-trymp-v-parizh-snimki-2036633

Мелания Тръмп посети парижката педиатрична болница "Некер" - първата проява в програмата на първата дама, съпътстваща визитата на президента Доналд Тръмп във Франция, предаде Асошиейтед прес.

Ботев Пловдив ще търси голове и рекорд в Израел

https://offnews.bg//futbol/botev-plovdiv-shte-tarsi-golove-i-rekord-v-izrael-660425.html

Ботев Пловдив излиза с мисълта да постигне минимум гол на чужд терен срещу Бейтар Йерусалим в първи мач от втория предварителен кръг в Лига Европа, който да съхрани шансовете на тима в реванша на 20 юли в Бургас.

Задачата на "канарчетата" се усложнява заради отсъствието на лидера на тима Лъчезар Балтанов. Без него Ботев ще разчита на бързината и далечните удари на Тодор Неделев и скоростта на Косоко.

Пловдивчани вече показаха, че могат с успех да играят навън, след като победиха албанския Партизани с 3:1 в първия кръг. Бейтар е с по-висока класа от Партизани и затова треньорът Николай Киров ще заложи на по-предпазлива и дефанзивна тактика.

Специалистът има реален шанс да влезе в завинаги в историята на Ботев. Това обаче може да стане само при победа на "канарчетата" над тима от Йерусалим.

Ако двубоят, който ще се играе на стадион "Ха Мошава", завърши с триумф за Ботев, това ще бъде трета поредна победа за пловдивчани в Европа.

По този начин ще се изравни клубният рекорд на "канарчетата". До момента те два пъти са стигали до 3 последователни успеха в евромачове.

По-стойностната такава поредица е от дебютното участие на отбора в турнирите - за КНК през сезон 1962/63. Тогава Ботев побеждава Стяуа с 5:1 в 1/16-финал реванш, а на осминафиналите се справя и в двете срещи с ирландския Шамрок Роувърс - 4:0 в Дъблин и 1:0 в Пловдив. С тях пък достига до първия и единствен четвъртфинал в своята история.

Вероятни състави:

Бейтар: Клайман, Конт, Мори, Кхила, Хайстер, Келтенс, Клаудемир, Сабо, Веред, Езра, Шехтер.

Ботев Пловдив: Чворович, Й. Минев, В. Генев, Димов, Панов, Юсеин, Меледже, Стоянов, Бризола, Неделев, Косоко.

Турач, който се роди почти 6 килограма, бил недоносен

https://offnews.bg//obshtestvo/turach-kojto-se-rodi-pochti-6-kilograma-bil-nedonosen-660429.html

Бебето гигант, което се роди с тегло от близо 6 килограма и 57 сантиметра ръст, се е родило месец преди термина на майката. Това разказа лекарят от пловдивската болница "Селена", който е изродил малкия Турач.

"Майката беше изключително едра. Не беше никак лесно. Едно такова раждане винаги е рисково и за плода, и за майката. Майката е много добре, но рисковият период още не е отминал. Бебето е родено месец по-рано”, заяви за „Здравей, България” доктор Здравко Минев.

Той обясни, че е следил бременността на майката през последните 3 месеца.

"Направи ми впечатление, че плодът е доста едър. Направихме й изследвания за диабет, които се оказаха нормални. По-късно обаче майката започна да вдига кръвното налягане. Бебето е незряло и затова е в кувьоз. Трудно е да се предскаже колко време ще остане под наблюдение”, добави доктор Минев.

Турач надминава с размерите си досегашния рекордьор от март тази година - Денис Айров с тегло 5 240 грама и ръст 53 см.

Новороденият шампион е първо дете на 29-годишна майка от Хасково. Почти 9 пъти по-малко тежи най-дребното в момента бебе, за което се полагат грижи в неонатологията на болницата - 610 грама. Има още три недоносени дечица с подобно тегло, най-голямото е един килограм.

Вижте коя телевизия ще дава мачовете на Левски и Ботев довечера

https://www.actualno.com/bgfootball/vijte-koja-televizija-shte-dava-machovete-na-levski-i-botev-dovechera-news_622171.html

Отборът на Левски излиза тази вечер срещу Хайдук (Сплит) в първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. Мачът е от 21:30 и ще се играе на 20 км от Сплит в малкото градче Дугополие на кокетното стадионче "Хърватских витезове", което е с капацитет малко над 5000 места. КЪДЕ

Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата

http://econ.bg/Новини/Губим-около-1-5-млн-лв-приходи-на-ден-заради-забавянето-на-ТОЛ-системата_l.a_i.745639_at.1.html

Парите от тол таксите ще бъдат давани за пътна безопасност Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата, обяви в...

Меркантилни интереси пречат на магистралите, затова обжалването - на една инстанция

https://offnews.bg//obshtestvo/merkantilni-interesi-prechat-na-magistralite-zatova-obzhalvaneto-na-660422.html

Оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) да могат се обжалват само пред една инстанция в бързо производство, което да протече не повече от 60 дни, предвиждат промените, които ГЕРБ предлага в Закона за опазване на околната среда. Сега това става на две или три инстанции.

Това обясни в парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и вносител на предложението.

Той уточни, че законопроектът им се отнася до 10-ина обекта, които са с национално значение - магистрали, пътна и жп инфраструктура, пристанища. Изключени са природните паркове, Банско, защитени обекти, но точният списък на обектите се очаква от Министерство на регионалното развитие.

Целта на промените е да се уеднаквят производствата, когато иде ред за изпълнение на голям инфраструктурен обект с национално значение, такъв, какъвто е определен с решение на МС.

От ГЕРБ уточниха, че има много случаи, когато оценката се забавя заради спекулация с правото на жалба.

Кирилов каза, че не очаква срещу законопроекта им да се надигнат протести, най-вече от екозащитници, тъй като казусът е правен, но призна, че не са водени обсъждания с тях.

"Не ги персонализирам - всякакви организации, които имат меркантилен интерес. Но ако има атака, тя ще е от дежурни жалбоподатели, които черпят сила от законовата възможност да обжалват непрекъснато", коментира Кирилов.

Другият вносител на законопроекта бившият екоминистър и шеф на екокомисията Ивелина Василева също разясни подробности. По думите й приемането на поправките би ускорило големи инвестиционни проекти, които сега се бавят от бавно съдебно производство. Тя даде пример, че така са се забавяли големи проекти - като строежа на магистрала Струма и Хемус.

„Опитваме се да ограничим злоупотребите с права”, категорична беше Василева. На въпрос дали предложението на ГЕРБ се очаква да провокира екопротести, Василева също каза, че не смята, че ще има такива.

Меркантилни интереси пречат на ОВОС-а, затова обжалването - на една инстанция

https://offnews.bg//obshtestvo/merkantilni-interesi-prechat-na-ovos-a-zatova-obzhalvaneto-na-edna-660422.html

Оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) да могат се обжалват само пред една инстанция в бързо производство, което да протече не повече от 60 дни, предвиждат промените, които ГЕРБ предлага в Закона за опазване на околната среда. Сега това става на две или три инстанции.

Това обясни в парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и вносител на предложението.

Той уточни, че законопроектът им се отнася до 10-ина обекта, които са с национално значение - магистрали, пътна и жп инфраструктура, пристанища. Изключени са природните паркове, Банско, защитени обекти, но точният списък на обектите се очаква от Министерство на регионалното развитие.

Целта на промените е да се уеднаквят производствата, когато иде ред за изпълнение на голям инфраструктурен обект с национално значение, такъв, какъвто е определен с решение на МС.

От ГЕРБ уточниха, че има много случаи, когато оценката се забавя заради спекулация с правото на жалба.

Кирилов каза, че не очаква срещу законопроекта им да се надигнат протести, най-вече от екозащитници, тъй като казусът е правен, но призна, че не са водени обсъждания с тях.

"Не ги персонализирам - всякакви организации, които имат меркантилен интерес. Но ако има атака, тя ще е от дежурни жалбоподатели, които черпят сила от законовата възможност да обжалват непрекъснато", коментира Кирилов.

Другият вносител на законопроекта бившият екоминистър и шеф на екокомисията Ивелина Василева също разясни подробности. По думите й приемането на поправките би ускорило големи инвестиционни проекти, които сега се бавят от бавно съдебно производство. Тя даде пример, че така са се забавяли големи проекти - като строежа на магистрала Струма и Хемус.

„Опитваме се да ограничим злоупотребите с права”, категорична беше Василева. На въпрос дали предложението на ГЕРБ се очаква да провокира екопротести, Василева също каза, че не смята, че ще има такива.

Експулсират кмет и шестима помагачи в Испания, съдят ги за сводничество

http://www.cross.bg/plamen-organizirana-temelkov-1548911.html

/КРОСС/ Европейската заповед за арест на кмета на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков и още шестима, смятани за негови съучастници в банда за трафик на жива плът, ще бъде изпълнена, реши Окръжният съд в Пазарджик. Групата ще бъде предадена на правосъдието в испанския град Марбеля, където ще бъде съдена по три обвинения: за участие в организирана престъпна група, за трафик на хора и за склоняване към проституция. Предвидените наказания по тамошното законодателство са съответно до 8, до 12 и до 5 години затвор. Екстрадирането вероятно ще бъде извършено в понеделник. Обвиняемите - Иван Димитров, Темелко Атанасов, Пламен Русев, Васил Михайлов, Кирил Керимов, Емил Колев и Пламен Темелков, бяха арестувани в началото на юли при мащабна акция, организирана от МВР и полицаи от Испания под наблюдението на Специализираната прокуратура. Седморката е част от организирана престъпна група, от която до момента разследващите са разкрили 69 участници. Установени са 51 техни жертви, а каналът е разбит след сигнал на една от тях.    

Геймърският елит на Балканите идва в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6333621

Геймърският елит на Балканите идва в ПловдивНай-престижното гейминг събитие в България - Let's Play, ще представи новости от света на видео игрите и модерните технологии по време на Международния технически панаир от 25 до 30 септември. Известни състезатели от България и Балканите ще участват в шестдневния фестивал, който ще се проведе в пловдивския панаир.

Петима души са осъдени на затвор за убийството на Борис Немцов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333642

Петима души са осъдени на затвор за убийството на Борис НемцовСъдът в Русия осъди на между 11 и 20 години петима души, обвинени за организирането и извършването на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов, предаде AFP, цитира "Фокус". „Заур Дудаев, произвел фаталния изстрел, е осъден на 20 години затвор, докато другите четирима обвинени на между 11 и 19 години“,

НСИ: 14% по-малко са регистрираните нощувки във Варна в сравнение с миналата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=355401

През май 2017 г. в област Варна са функционирали 251 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 21.7 хил., а на леглата - 47.6 хиляди. В сравнение с май 2016 г.

Сериалът, който вероятно не гледате (а трябва)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/serialyt-kojto-veroiatno-ne-gledate-a-triabva-6071452

Местната действителност е толкова своеобразна и до голяма степен абсурдна за европееца, че той стои залепен на екрана

Мъже пародират жени. Резултатът - повече от перфектен

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/myzhe-parodirat-zheni.-rezultatyt-poveche-ot-perfekten-6071448

Чувството за хумор на тези мъже е определено добро. Уверете се сами и разгледайте снимките

Защо тези мъже се правят на жени (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zashto-tezi-myzhe-se-praviat-na-zheni-snimki-6071448

Чувството за хумор на тези мъже е определено добро. Уверете се сами и разгледайте снимките

Ето какво става, когато мъже се правят на жени (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-kakvo-stava-kogato-myzhe-se-praviat-na-zheni-snimki-6071448

Чувството за хумор на тези мъже е определено добро. Уверете се сами и разгледайте снимките

Осъдиха убийците на Немцов на общо 80 г. затвор (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-prisadi-boris-nemtzov-ubiystvoto-boris-nemtzov-26054235

Петимата подсъдими по делото за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов бяха осъдени на различни срокове затвор - от 11 до 20 години при строг режим

Мъж се оплака, че не му разрешават да носи грим на работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333569

Мъж се оплака, че не му разрешават да носи грим на работаСкот Лапланч работи в магазин във Великобритания. Наскоро той се оплакал, че работодателят му го помолил да премахва грима си, когато е в магазина, съобщава Нова тв. Скот твърди, че става дума за дискриминация, тъй като жените, които работят на същото място, носят повече грим от него, но никой не ги е молил да почистват лицето си преди началото на

ДПС: Мирът у нас е на изпитание

http://dnes.dir.bg/news/dps-26054236

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова всички демократични партии да поемат отговорност в името на просперитета, мира и в името на България.

Ром нападна акушерка, искал да види бебето си

http://dnes.dir.bg/news/mvr-stara-zagora-rodilno-26054234

Пиян 28-годишен ром нападна акушерка в АГ клиниката към Университетската болница в Стара Загора, защото не го пуснала в неонатологията.

На път е регистрацията на първия български сорт лимец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333557

На път е регистрацията на първия български
сорт лимецВключването на първия български сорт лимец в официалната сортова листа на България е мечта на един от доайените в производството на древната зърнена култура у нас - 61-годишният бивш военен пилот Петко Ангелов. Над 8 години той работи над селекция на сорт от лимец с черен осил. Отборът е извършван съвместно с научни работници от наши

Ректорът на СУ: Баловете тази година са по-високи дори и при правото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333579

Ректорът на СУ: Баловете тази година са по-високи дори и при правотоТази година имаме по-високи балове във всички специалности, включително и при правото. Това заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков пред bTV. „Правото беше много търсено и продължава да бъде такова”, заяви още проф. Герджиков. По думите му информацията в медиите, че в специалността може да се влезе с четворка е

Китайски учени влязоха в историята - телепортираха частица в Космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333556

Китайски учени влязоха в историята -
телепортираха частица в КосмосаИсторическо постижение. Учени успяха да телепортират фотон в Космоса, съобщи Independent, цитиран от NOVA.  Преместване в пространството от този тип се случва на принципа на квантовото залитане, а не премества физически самия обект на разстояние. Вместо това информацията за дадена частица се прехвърля в друга точка в пространството - създавайки

Фенове на "Левски" са били нападнати в Задар

http://www.cross.bg/tazi-fenove-zadar-1548910.html

/КРОСС/ Фенове на "Левски" са били нападнати в хърватския град Задар след сблъсъци с привърженици на футболния клуб "Хайдук Сплит" тази нощ. Двата отбора ще играят тази вечер в двубой от втория предварителен кръг на Лига Европа. Кола на българските фенове е била запалена. 3-ма наши сънародници са с леки наранявания. Посолството ни в Хърватия остава в постоянен контакт с местните власти и с българските граждани, информират от пресцентъра на МВнР.  

Прокуратурата ще се саморазследва дали участва в шантаж срещу Марешки

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-shte-se-samorazsledva-dali-uchastva-v-shantazh-sreshtu-mareshki-news266565.html

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира незабавно в четвъртък за твърденията на Веселин Марешки, че повдигнатите му същия ден обвинения са форма на изнудване, което цели да съсипе бизнеса му с горива. Преди това бизнесменът и лидер на "Воля" бе обвинен за изнудване на собственици на седем аптеки. Марешки реагира остро и каза, че преди да получи обвиненията "ми беше поставено като много тежко условие да прекратим до края на май бизнеса с горива". Решението на Цацаров означава, че прокуратурата отново ще трябва да разследва себе си - този път като изпълнител на волята на икономически и политически лица, както ги описва Марешки. Държавното обвинение има опит в това отношение. По-рано тази година бе прекратено мирно и тихо делото за аферата "Яневагейт", в която главният прокурор бе едно от главните действащи лица. Цацаров е разпоредил на Софийската градска прокуратура "незабавно започване на проверка на изнесените данни" от Марешки (макар по закон Цацаров да няма право да разпорежда на СГП, защото поне на хартията институцията бе децентрализирана – б.а.). Преди това Марешки обясни, че исканията към него са били не само политически, но и икономически. Те идвали от хора, които "мародерстват" в бизнеса с горива и "имат възможност да поставят такива условия". Лидерът на "Воля" предположи, че атаките срещу него идват от управляващите, макар че, по думите му, може да са замесени и от опозицията. "И защо през декември прокуратурата прекратява производството (за изнудване – б.а.) с указания, че няма никакви доказателства за извършени престъпления след няколкогодишно разследване и постоянно подслушване, а месеци по-късно, без допълнително разследване и при същите доказателства, отново се вади папката от чекмеджето? Явно съм неудобен за някого и си има лостове, след като могат да направят така, че да се извади нещо току-що прекратено", обясни Марешки. Той разказа, че преди няколко дни е разговарял с премиера Бойко Борисов, но не го занимавал с натиска срещу себе си, а с проблема с картелите и контрабандата, както и с ниските доходи. Министър-председателят е обещал да помисли какви адекватни действия да бъдат предприети. "Ние поставихме остро въпроса да се предприемат действия за смачкване поне на един от картелите - този с горивата, който ощетява много българския народ. Контрабандата продължава да върлува, 900 бензиностанции са хванати за манипулиране на уредите, но сред тях не е нито една на Марешки", съобщи бизнесменът. Той обеща неговите депутати да станат "много послушни", ако започне истинска работа срещу "корупцията, контрабандата, картелите, за поносимо ниво на доходите на пенсионери, лекари, учители, полицаи и постигане на нормална бизнес среда" в България. Прокуратурата: Няма протакване, няма натиск Преди Цацаров да реши се самосезира, неговата говорителка Румяна Арнаудова отхвърли твърденията на Марешки, че повдигнатите му обвинения за изнудване са форма на изнудване. Тя каза, че прокуратурата разполага със свидетелски показания срещу аптекарския бос, направи пред съдия, както и с доказателства, събрани със специални разузнавателни средства. По думите й данните показват, че в продължение на години Марешки със заплахи и агресивно раздаване на листовки е придобивал част или целия бизнес на отделни фармацевти или на собственици на цели аптечни вериги. Арнаудова добави, че делото не е било протакано, няма никаква връзка с политиката и е приоритетно за прокуратурата като всяко друго дело срещу лице с имунитет. Обвинението за аптеките В четвъртък сутринта Веселин Марешки се сдоби с обвинение за изнудване на собственици на аптеки в пет града. Ако прокуратурата докаже тезата си в съда, депутатът е заплашен от присъда до осем години затвор. Според обвинението Марешки е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имуществото им, както и с други противозаконни действия с тежки последици за тях. Това е станало в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София. Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от бизнесмена. Някои са били принуждавани да прекратят търговската си дейност. "В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в този период Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си", твърди прокуратурата. В четири от случаите във Варна, Добрич и Плевен Марешки е действал сам. В два от случаите в София - заедно с депутата от "Воля" Пламен Христов. В последния случай - във Видин и пак в София - заплахите са били отправени от Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова. Веселин Марешки е оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Бизнесменът, чийто основен апел към избирателите бе свързан с евтините му горива и лекарства, е зорко проверяван и разследван от контролни и регулаторни органи, както и от прокуратурата. Ако се проследят медийните новини на тази тема в последните месеци, човек може да остане с впечатление, че Марешки е най-подозрителният търговец на горива и лекарства в държавата. В края на юни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с близо 500 000 лева за нелоялна конкуренция дружеството на Марешки за търговия на едро с лекарства “Фармнет“. Освен това комисията била събрала доказателства, че Марешки и приближени до него служители оказват натиск върху други аптеки да зареждат от дистрибутора “Фармнет“ при неизгодни за тях условия и посредством заплахи. Срещу Марешки се води и дело за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна. По отношение на горивата варненският бос е в конфликт с големите в този бизнес – на първо място "Лукойл Нефтохим" и шефа му Валентин Златев. Взаимните им обвинения са в контрабанда, злоупотреби и нарушения, за които обаче властите не са потвърдили нищо официално. Макар лидерът на "Воля" от самото начало да засвидетелства подкрепа за кабинета "Борисов 3", въпреки че не бе поканен в него, парламентарната му група не винаги гласува под диктовката на ГЕРБ. Една от забележителните прояви на "отклонение" беше отказът на "Воля" да подкрепи внесените от борисовата партия промени в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарен вот.

Веселин Марешки е обвинен в изнудване на собственици на аптеки

http://www.mediapool.bg/veselin-mareshki-e-obvinen-v-iznudvane-na-sobstvenitsi-na-apteki-news266565.html

Прокуратурата повдигна обвинение на бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки за изнудване на собственици на аптеки в пет града. Ако прокуратурата докаже тезата си в съда, депутатът е заплашен от присъда до осем години затвор.   Според обвинението Марешки е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имуществото им, както и с други противозаконни действия с тежки последици за тях. Това се е случило в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София.   Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от бизнесмена. Някои са били принуждавани да прекратят търговската си дейност.   "В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в този период Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си", твърди прокуратурата.   В четири от случаите във Варна, Добрич и Плевен - Марешки е действал сам. В два от случаите в София - заедно с депутата от "Воля" Пламен Христов. В последния случай - във Видин и пак в София - заплахите са били отправени от Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.   Веселин Марешки е оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение "Подписка".   В четвъртък Марешки обясни, че целта на обвиненията срещу него е да "бъде държан изкъсо и да го шантажират". Другата цел била да се отклони вниманието от скандалите с КТБ, НДК, санирането и летище "София".   "Няма как да ни простят, че се противопоставяме за поредния грабеж на българската икономика. Винаги управляващите разиграват тази концепция", каза лидерът на "Воля". Марешки се обърна към журналистите и попита как се разшифрова абревиатурата "ОПГ" (организирана престъпна група). След като не получи отговор, който желае, обясни, че това е коалиция "Обединени патриоти и ГЕРБ".   В края на юни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с близо 500 000 лева за нелоялна конкуренция дружеството на Марешки за търговия на едро с лекарства “Фармнет“. Комисията също обяви, че са събрани доказателства, че Марешки и приближени до него служители оказват натиск върху други аптеки да зареждат от дистрибутора “Фармнет“ при неизгодни за тях условия и посредством заплахи.   Срещу Марешки се води и дело за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна.

Гигантското бебе от Пловдив е в кувьоз, родило се месец по-рано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333548

Гигантското бебе от Пловдив е в кувьоз, родило се месец по-рано5 570 грама е теглото на новородено момченце в най-голямата специализирана АГ болница в Южна България "Селена" в Пловдив. Бебето се казва Турач и е с ръст 57 см., съобщи NOVA. "Майката беше изключително едра. Не беше никак лесно. Едно такова раждане винаги е рисково и за плода, и за майката. Майката е много добре,

София изостава от по-малките градове в обслужването на бизнеса

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sofiia-izostava-ot-po-malkite-gradove-v-obslujvaneto-na-biznesa-242966/

За българските предприемачи е по-лесно да регистрират фирма във Варна, показва доклад на Световната банка

Пиян мъж нападна акушерка заради отказан достъп до новородено

http://www.mediapool.bg/piyan-mazh-napadna-akusherka-zaradi-otkazan-dostap-do-novorodeno-news266564.html

Акушерка от Стара Загора е била нападната от пиян мъж, който искал веднага да види новороденото си дете, съобщи бТВ. Инцидентът е станал около 11:30 часа в сряда. 28-годишният мъж от ромски произход влязъл в АГ клиниката в града заедно с по-голямото си дете и оператор. На входа на болницата те не били допуснати, защото в отделението по неонатология входа за външни лица е забранен. Това ядосало мъжа и той упражнил физическа сила върху акушерка. Счупил и близкото стъкло на врата. От болницата е подаден сигнал в полицията и мъжът е задържан за 24 часа.  

Млад баща нападна акушерка в Стара Загора

https://offnews.bg//112/mlad-bashta-napadna-akusherka-v-stara-zagora-660428.html

Млад баща е отправил обиди и закани срещу акушерка в Стара Загора, съобщиха от областната дирекция на полицията в града.

Инцидентът е от сряда. Около 12.25 часа е получено съобщение за това, че 28-годишен мъж е нахлул в АГ-клиниката на болницата в Стара Загора, като е извършил "непристойни действия".

Пристигналият на място полицейски екип е установил, че мъжът е отправял обиди и закани срещу акушера в кабинета ѝ. В гнева си той е счупил стъкло на врата във фоаето в клиниката.

Той е задържан за 24 часа в Първо РУ - Стара Загора и е образувано е бързо производство.

По информация на bTV мъжът е от ромски произход и е искал да посети жена си и да види новороденото си дете. Той бил придружаван от оператор, който трябвало да заснеме срещата, но двамата били спрени, тъй като посещението на външни лица е забранено.

По непотвърдена информация мъжът бил пиян.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване