Миньорите от Бобов дол отново на протест

http://www.cross.bg/otnovo-zaplatite-minyorite-1548879.html

/КРОСС/ Миньорите от Бобов дол отново излязоха на протест. Те чакат заплатите си от май месец, както и ваучерите за храна от март, предава bTV. Преди да изразят недоволството си, миньорите бяха събрани от ръководството на мината с цел да бъдат разубедени да не протестират. По думите им отново получили празни обещания, че ще им бъдат преведени заплатите и им е указан натиск. През март хората отново протестираха заради неизплатени заплати. Тогава беше постигнато споразумение и заплатите бяха получени. Миньорите искат да дадат гласност на проблема и очакват помощ от държавните институции.  

Проф. Кантарджиев: Лятото носи болестта на мръсните ръце

http://www.moreto.net/novini.php?n=355384

Лятото е в разгара си, а с него и характерните за сезона здравословни проблеми. Каква е в момента епидемиологичната обстановка в страната, какви вируси ни дебнат и как да се предпазим коментира пред "Стандарт" професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Още издирват момчето, блъснало туристи край Триград

http://frognews.bg/news_138172/Oshte-izdirvat-momcheto-blasnalo-turisti-krai-Trigrad/

Никъде не намираме присъствие на човек. Това дете няма къде да намери храна в планината. Сериозно се притесняваме за неговия живот. Колкото повече хора се включат в издирването, толкова по-голям шанс има да го открием. Това каза кметът на БТВ кметът на Триград.

Еуфорията около iPhone създаде нов милиардер

https://news.bg/wealth/euforiyata-okolo-iphone-sazdade-nov-miliarder.html

Очакваното устройство повиши оптимизма за една тайванска компания

Обвиняват Марешки в изнудване, съдът погва още двама от "Воля"

https://offnews.bg//temida/obviniavat-mareshki-v-iznudvane-sadat-pogva-oshte-dvama-ot-volia-660402.html

Веселин Марешки е призован в специализираното звено "Антикорупция", за да бъде обвинен в изнудване. Ден след него, обвинения за същото ще бъдат повдигнати на още двама депутати от "Воля", подпомагали, според прокуратурата, Марешки да притиска представители на бизнеса с лекарства, съобщава БНР.

От държавното обвинение обясниха за схемата, че покрай друго разследване срещу Марешки - прокурори във Варна, попадат на данни, че през 2012 година той взима решение да наложи монопол в аптекарския бизнес. Реализацията започва година и нещо по-късно, когато негов близък по партийна линия оглавява Изпълнителната агенция по лекарствата и назначава подходящите служители, които, започват целенасочени проверки срещу апетитни аптеки и цели аптечни вериги.

Според разследването от есента на 2012 година до края на 2015 година във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашвал 7 собственици на аптеки иги принудил - да му продадат част или целия си бизнес. Други пък били принуждавани да зареждат - при доста неизгодни условия от склада за лекарствени продукти на настоящия заместник - председател на Парламента. Управител на склада е другият депутат с предстоящо обвинение Пламен Христов.

Освен това Христов и Кръстина Таскова от "Воля" в различни конфигурации участвали в натиска и изнудването над фармацевти, твърдят от прокуратурата. И тримата отричат тези обвинения, а Марешки видя в прокурорския интерес съм себе си и партията си - дългата ръка на конкуренцията.

Издирват с листовки момчето, ударило туристи в Триград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333218

Издирват с листовки момчето, ударило туристи в ТриградИздирването на 16-годишното момче, което удари с кола туристи в Триград и избяга, вече се превръща в спасителна акция. Вече пети ден Кристиян Младенов се укрива. "Реално съм притеснена за живота му. Той се превърна в изкупителна жертва", заяви за "Здравей, България" по Нова тв класната му учителка Станислава Докторова.

Нужни са ефективни присъди срещу насилието над медици

http://www.cross.bg/podsudimite-andreeva-tanya-1548878.html

/КРОСС/ Нужни са справедливи ефективни присъди срещу насилието над медици. Това обяви в предаването „Тази сутрин" д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог и колега на пребитата в „Шейново" д-р Албена Гагова. Тази вечер отново ще има протест на пациенти в подкрепа на пребитата в „Шейново" д-р Гагова - от 18:30 ч. на входа на Южния парк в София. Тя беше нападната от баща на новородено - Владимир Стоянов, защото отказала да му предаде плацентата на бебето. Стоянов е задържан и в своя защита казва, че няма доказателства, че той е ударил лекарката. Д-р Таня Андреева признава, че има проблем и в медицинските, които лекари издават на подсъдимите. Според д-р Бойко Пенков агресията над лекари се дължи на загубата на цивилизационни придобивки. Медицинските, които се издават на подсъдимите и ги изкарват от ареста, той обяснява със скъсаната връзка между медиците и полицията.  

След една година власт на Мей Брекзит изглежда по-неясен от всякога

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006033_sled_edna_godina_vlast_na_mei_brekzit_izglejda/?ref=rss


Идването й на власт изглеждаше като затишие в бурята, предизвикана от гласуването за Брекзит. Година по-късно Тереза Мей е премиер със затихващи функции, а очертанията на Брекзит стават все по-неясни.<br /><br />Стигна се дотам тя да се обърне към опозицията за "справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени" и се опитва да представи този признак на слабост като "зрял" начин да се прави политика, по думите на заместника й Деймиън Грийн, след провала й...

Чехкиня се удави в Слънчев бряг, във водата издирват дете

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-udavnitzi-26052909

Чешка туристка се е удавила в Слънчев бряг, издирват 11-годишно момиченце, влязло в морето заедно с жената.

Извънредно положение в Нова Зеландия заради студа

http://www.cross.bg/mesta-zelandiya-nova-1548877.html

/КРОСС/ И докато на много места северното полукълбо е обхванато от летни горещини, мощна зимна буря предизвика сериозни проблеми в Нова Зеландия. Хиляди домакинства останаха без ток, затруднения има и в транспорта. Отменени са всички регионални полети от столицата Уелингтън. Основни пътища на Северния остров са затворени заради заледявания и снежната покривка. На места поривите на вятъра достигат 160 км/ч.  

Марешки се оплака от натиск от властта, заговори за предсрочни избори

https://www.actualno.com/politics/mareshki-se-oplaka-ot-natisk-ot-vlastta-zagovori-za-predsrochni-izbori-news_622108.html

Пет години са ме разследвали, преди прокуратурата да прекрати производството срещу мен заради аптечния бизнес. Сега, след като няма ново разследване, от март месец насам производството се вдига на трупчета. Представете си да намерят някой конкурент и да му кажат, че ще лежи

При спецакция задържаха седем в центъра на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333214

При спецакция задържаха седем в центъра на СофияСедем души са арестувани при спецакция в центъра на София. Те са със солидни криминални досиета, пласирали са амфетамини, екстази, трева и хероин, съобщи bTV. Арестуваните са на средно ниво в йерархията, няма данни да са гравитирали около известни имена от наркосредите, били са самостоятелни играчи. Акцията е проведена на две места в столицата.

Чехкиня се удави на Слънчев бряг, издирват дете в морето

http://frognews.bg/news_138171/CHehkinia-se-udavi-na-Slanchev-briag-izdirvat-dete-v-moreto/

Чешка туристка се е удавила в Слънчев бряг, издирват 11-годишно момиченце, влязло в морето заедно с жената. Това съобщиха от полицията в Бургас.

Вандали съсипаха автомобил на горски служители след масови проверки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vandali-sysipaha-avtomobil-na-gorski-sluzhiteli-sled-masovi-proverki-2036556

Пореден опит за сплашване на горски служители е констатиран тази нощ, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и годите. Около 01.00 ч. при проведена съвместна акция на горски служители от  Бургас и Ново Паничарево е направена рутинна проверка.

Приоритет за председателството: Западните Балкани в ЕС

https://offnews.bg//evropa/prioritet-za-predsedatelstvoto-zapadnite-balkani-v-es-660399.html

Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз ще бъде един от приоритетите на българското правителство, когато в началото на следващата година поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Ние и сега сме силно ангажирани с този процес, защото в Европа не може да остават празни пространства, но ще използваме възможностите на председателството, за да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните-кандидатки, и, надявам се, да помогнем и на държавите-членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред лидерите от Берлинския процес, които провеждат своята четвърта среща на върха в Триест. Българският премиер участва по лична покана на италианския си колега Паоло Джентилони, домакин на събитието, в пленарната вечеря, обобщаваща дискусиите от срещата.

Премиерът Борисов беше сърдечно приветстван от министър-председателя Джентилони като специален гост, на чиято помощ ще се разчита при предстоящото председателство.
В изказването си пред лидерите Борисов постави акцент върху свързаността между страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, и останалите държави от континента.

По думите му, това ще способства не само развитието на икономическите връзки, а и изграждането на доверие между държавите и народите им. Според Борисов Западните Балкани трябва да бъдат подпомогнати в най-голяма степен по оста Север-Юг. Той отбеляза изключителната важност на включването на Коридор №8 в Берлинския процес, свързването с магистрален път и железопътна линия на София и Скопие.

„Свързващата инфраструктура ще даде наистина нова перспектива за развитието на Балканите“, подчерта Бойко Борисов.

Варна дава до 75 000 лева за лечение на зависими с метадон

http://www.moreto.net/novini.php?n=355368

Община Варна ще дофинансира метадоновото лечение на наркозависими с до 75 000 лева от бюджета си всяка година. Това решиха днес членовете на финансовата комисия в местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Съветниците гласуваха парите да се превеждат на Университетската болница „Света Марина“, която преди две години наследи програмата от закрития общински Център за психично здраве.

Тръмп: Иска ми се да бях попитал Путин: "Подкрепяхте ли ме всъщност?"

http://www.mediapool.bg/tramp-iska-mi-se-da-byah-popital-putin-podkrepyahte-li-me-vsashtnost-news266554.html

Президентът Доналд Тръмп заяви в сряда, че е притиснал многократно руския президент Владимир Путин по време на срещата им миналата седмица за усилията на Кремъл да се намеси в миналогодишните президентски избори. Но има един въпрос, който Тръмп не задал на руския си колега, и сега съжалява за това: "Подкрепяхте ли ме всъщност?", разказва самият президент в интервю за Ройтерс. Американската разузнавателна общност смята, че Русия стои зад вълната от кибератаки срещу демократите, които са имали за цел да помогнат на кандидатурата на Тръмп. Президентът Тръмп обаче се колебае дали да приеме тези заключения. Вместо това той предположи, че за атаките са виновни други нации или организации, въпреки че нито един служител от разузнаването не е допуснал подобна възможност публично. В интервюто за Ройтерс Тръмп предположи, че много от позициите му по време на предизборната кампания, като изграждането на американската военна и енергийна индустрия, противоречат на интересите на Русия. По тази причина той смята, че вероятно може да не е бил предпочитаният от Кремъл кандидат. "Защо би ме искал Путин?", пита Тръмп. "Това е наистина единственият въпрос, който ми се иска да бях задал на Путин. Вие подкрепяхте ли ме всъщност? Бих се обзаложил, че вътрешно Путин би бил против мен", посочи той. Преди това в друго интервю за Си Би Ен Тръмп коментира, че Путин предпочитал всъщност кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън, като аргументира тезата си с това, че той държи много на армията за разлика от Клинтън и това не е в интерес на Москва. "Мисля, че се разбираме много, много добре. Ние сме изключително могъща ядрена сила, те също. Не е логично да нямаме някакъв вид взаимоотношения", казва Тръмп за руския президент. После добави, че Путин би предпочел Хилари Клинтън да бъде избрана за президент, защото, за разлика от него, тя нямало да иска да увеличи разходите за отбрана и да развие износа на въглеводороди. Пред Ройтерс Тръмп определя срещата с Путин като "продуктивна", посочвайки постигнатото примирие в Югозападна Сирия. Той предричо, че двамата с Путин евентуално биха могли да решат кризата с продължаващата гражданска война в Сирия, където САЩ и Русия подкрепиха противоположни страни, както и в Украйна, където Русия поддържа военната кампания в източната част на страната. . "Бях много твърд с президента Путин. Имаме много важни отношения. Това ще бъдат отношения, в които могат да се спасят много животи, като например примирието в Сирия, което никой друг не би могъл да получи освен мен", каза Тръмп. По въпроса за намесата в изборите миналата година Тръмп заявява пред Ройтерс, че "нещо се е случило" и че "трябва да разберем и да стигнем до дъното на това, което се случва, защото не можем да имаме дори най-малкото съмнение относно нашия изборен процес". Но той отново изразява съмнения, че Русия е виновна, отбелязвайки, че"някой каза, че ако [Путин] действително го беше направил, нямаше да разберете за това, което е много интересна гледна точка". Въпреки неотдавнашните разкрития, че синът му се е срещнал през юни миналата година с руски адвокат, за който му е било казано, че разполага с информация срещу Клинтън, предоставена от Кремъл, Тръмп настоява, че няма каквато и да било сътрудничество между кампанията му и Москва. Доналд Тръмп младши каза, че не е получил информация от срещата, но това, че тя се е провела, постави под съмнения предишните уверения от екипа на Тръмп, че не е имало никакво сътрудничество или комуникация с руското правителство. "Имаше нула координация. Това е най-глупавото нещо, което някога съм чувал. Няма координация, това беше измама, това беше направено от демократите", каза той и добави, че демократите са използвали темата да оправдаят загубата на изборите.

Тръмп се разбирал "много, много добре" с Путин

http://www.mediapool.bg/tramp-se-razbiral-mnogo-mnogo-dobre-s-putin-news266554.html

Американският президент Доналд Тръмп се разбирал "много, много добре" с руския си колега Владимир Путин, заяви той в първото си интервю след разговора им миналия петък на срещата на върха на Г-20 в Германия, предаде БТА. "Ние сме изключително могъща ядрена сила, те също. Не е логично да нямаме някакъв вид взаимоотношения", каза Тръмп предтелевизия Си Би Ен. По думите му обаче Путин би предпочел кандидатът на демократите Хилари Клинтън да бе спечелила президентските избори в САЩ, защото нямало да иска да увеличи разходите за отбрана и да развие износа на въглеводороди, за разлика от Тръмп. Междувременно демократ от Камарата на представителите внесе резолюция за започване на процедура по импийчмънт на американския президент, съобщи Франс прес и допълни, че на този етап това е символичен акт. Конгресменът от Калифорния Брад Шърман е посочил като мотив, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като се е намесил в работата на бившия директор на ФБР Джеймс Коми в разследването срещу един от съветниците по националната сигурност, Майкъл Флин. "Пълен абсурд, най-грозното в политическата игра", коментира говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс. Шърман призна, че предстои дълъг път, но допълни, че "ако импулсивната некомпетентност продължи", в крайна сметка републиканците също ще поискат Тръмп да бъде отстранен. Никога в американската история Конгресът не е свалял от власт президента с импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са признати за невинни, а през 1974 г. Ричард Никсън предпочита да подаде оставка, за да избегне импийчмънт заради скандала "Уотъргейт", припомня Франс прес.

Полицията взриви куфар на "Възраждане", бил с дрехи (обновена)

http://www.cross.bg/drehi-stari-ottzepen-1548876.html

/КРОСС/ Куфар със стари дрехи внесе смут в София. Той стана повод да бъде отцепен района на площад "Възраждане" в столицата рано сутринта. Полицията взриви куфара и се оказа, че в него има стари дрехи. Куфарът бил открит на тротоар пред аптека, на метри от сградата на столичната полиция. Сигналът е подаден в 7 ч. Заради това районът е бил отцепен. Вече е пуснато движението на трамваите в участъка, а полицейската блокада е вдигната.    

Полицията отцепи площад "Възраждане" заради изоставен куфар

http://www.cross.bg/proverkata-politziyata-kyfar-1548876.html

/КРОСС/ Полицията е отцепила пространството около площад "Възраждане" в София заради изоставен куфар. Сигналът е подаден около 7 часа тази сутрин. Куфарът бил открит на тротоар пред аптека, на метри от сградата на столичната полиция. Заради проверката е спряно движението на трамвай №10 в района. Очаква се след проверката МВР да излезе с информация за съдържанието на изоставения багаж.  

Голямо петролно находище откриха край Мексико

http://dnes.dir.bg/news/petrol-kompania-mexiko-nahodishte-26052815

Голямо петролно находище бе открито в Мексиканския залив, предаде БТА.

Д-р Таня Андреева: Срещу насилието на медици ще помогнат ефективни присъди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333210

Д-р Таня Андреева: Срещу насилието на медици ще помогнат ефективни присъдиДнес отново ще има протест на пациенти в подкрепа на пребитата в „Шейново” д-р Албена Гагова Нужни са справедливи ефективни присъди срещу насилието над медици. Това обяви по bTV д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог и колега на пребитата в „Шейново” д-р Албена Гагова. Тази вечер отново ще има протест на пациенти в подкрепа на пребитата в „Шейново”

Борисов, Ципрас и Вучич се срещат в Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333207

Борисов, Ципрас и Вучич се срещат в СолунОтношенията на Балканите и големи инфраструктурни проекти днес ще разискват на тристранна среща в Солун премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич, съобщават гръцките медии. В срещата ще участват също и външните министри на трите страни Екатгерина Захариева, Никос Кодзиас и Ивица Дачич.

Робот заменя лекаря в битката срещу рака (видео)

http://www.cross.bg/biopsiya-patzienta-vreme-1548875.html

/КРОСС/ Когато говорим за роботи, естествено е да си представяме човекоподобните дроиди от филмите. Но всъщност много роботи приличат повече на машини, които работят самостоятелно, особено в медицинската област. И точно те имат потенциал да окажат влияние върху нашия живот. Такъв е случаят с робота Stormram 4 - това е машина, отпечатана на 3D принтер, която може да извърши биопсия, т.е. да вземе проба от тъканта под кожата. Stormram 4 има мисия да помогне в битката срещу рака на гърдата - най-честата форма на рак сред жените. Основната разлика в сравнение с конвенционалните методи е, че роботът може да вземе биопсия, поставен в скенер за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), вместо по време на ултразвуково изследване или мамография. Това му дава „най-висока точност в сравнение с други техники, използвани в диагностичната фаза на пациентите с рак на гърдата", споделя пред CNET Франсоа Сийпел, един от изследователите, работещи по робота. Stormram 4 бе отличен в Седмицата на роботиката в Обединеното кралство в края на юни. Но определено технологията се нуждае от подобрения, вкл. в самата процедура за взимане на биопсия. Иглата за биопсия определено е голяма, но наличието на човек-асистент, който обяснява всяка стъпка от процедурата по време на нейното извършване, прави стреса по-поносим за пациента. Освен че някои жени се страхуват от игли, има и такива, които страдат от клаустрофобия и не харесват идеята за изследвания с ЯМР машини

Фандъкова: Ремонтът на бул. "Прага" се очаква да бъде приключен до края на октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333197

Фандъкова: Ремонтът на бул. "Прага" се очаква да бъде приключен до края на октомвриНамираме се в активния летен сезон и за поредна година успяхме да организираме и да финансираме ремонта за доста сериозни обекти. Безспорно най-тежкият от тях е бул. "Дондуков". Това каза председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България” и кмет на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването "Денят започва" по БНТ.

Съдът решава дали да остави в ареста двама от нападателите в Асеновград

http://www.cross.bg/asenovgrad-strazha-zadurzhane-1548874.html

/КРОСС/ Двама от обвинените за нападението над младите гребци от Асеновград ще обжалват постоянния си арест днес. Срещу двамата подсъдими е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. По същото досъдебно производство са обвинени още девет души. Седем от тях са с мерки за неотклонение "задържане под стража", а други двама бяха освободени под гаранция. Междувременно Пловдивския окръжен съд ще реши дали да остави в ареста и Петър Низамов - Перата, който нападна телевизионен оператор по време на протестите в Асеновград. Перата е с мярка "задържане под стража", но също обжалва.  

Янко Янев в помощ на потърпевши при пътни инциденти

https://offnews.bg//obshtestvo/ianko-ianev-v-pomosht-na-potarpevshi-pri-patni-intcidenti-660357.html

Голяма част от застрахователните компании се възползват от недобрата информираност на потърпевшите при пътнотранспортни произшествия, като имат практиката да изплащат значително по-ниски обезщетения от полагаемите. Срещу такива практики от страна на застрахователните дружества се бори адвокат Янко Янев.

Едни от най-популярните тактики, които компаниите използват, за да намалят сумата на обезщетението, е да оспорят тази, за която се е извършил ремонтът на автомобила. Схемата е лесна и много хора успяват да паднат в „капана“. На практика компаниите оспорват легитимността на извършения ремонт на автомобила, като твърдят, че сумата е завишена, още повече когато това се отнася за по-стари превозни средства.

В други случаи застрахователите принуждават потърпевшите да подпишат споразумение за сума, значително по-ниска от полагащата им се. Този документ ограничава правото на ищците да предяват претенции по съдебен път за по-висока сума. От друга страна, при отказ на клиентите да подпишат съответното споразумение компанията или намалява предложената сума, или напълно отказва да изплати обезщетение. 

В много случаи се получава несъответствие между общите условия на застрахователя и тези по полицата. В този тип казуси, когато има покрит риск за „кражба“, част от компаниите държат автомобилите да имат монтирани алармени системи, което в условието на застраховка „Гражданска отговорност“ не присъства.

Ето защо от асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП препоръчват при настъпване на застрахователно събитие хората да потърсят услугите на професионалисти в този тип право, за да защитават интересите им.

Янко Янев се занимава със застрахователни казуси от 2008 година насам, след като самият той претърпява пътен инцидент, след който едва не остава парализиран. С течение на годините той и екипът му от професионалисти в областта на застраховането, гражданското и търговското право и недвижимите имоти, приключват успешно стотици случаи.

Янко Янев е роден през 1974 година в град Хасково. Завършва висшето си образование, със степен магистър по право, в Югозападен университет „Неофит Рилски“, като полага задължителния си едногодишен стаж в София. През 2001 година започва практиката си като адвокат в много известна софийска кантора, а няколко години по-късно отваря своя собствена отново в столицата. С разрастването на практиката си адвокат Янко Янев разкрива офиси и в Пловдив и Велико Търново, с идеята възможно най-много хора да имат достъп до качествени правни услуги.

С годините кантората израства като една от най-водещите в бранша, а на професионалната помощ на адвокат Янко Янев и екипа му са се доверили дори Синдикатът на служителите в Министерството на вътрешните работи.

Спаси главата на Цацаров от болтовете! (ИГРА, ВИДЕО)

http://clubz.bg/56147-spasi_glavata_na_cacarov_ot_boltovete_igra_video

Можете ли да опазите главата на главния прокурор Сотир Цацаров от постоянната заплаха на огромни болтове?

Тази задача ви поставя чисто новата игра за мобилни устройства CaciBolt, публикувана буквално преди дни в магазина за програми и игри на Android Google Play - тук.

Простата игричка е дело на Люсиен Лозанов и е с подзаглавие "За европейска справедливост!!" (For European Justice!!). В описанието той единствено уточнява, че това му е първо творение. В блога си пояснява:

"Искам първо да кажа, като създател на този продукт, че продуктът не цели да обижда, поругава или накърнява достойнството на никого. Играта е създадена само и единствено за забавление!"

Всъщност тя е копие на доскоро изключително популярната аркадна игра Flappy Bird, която носеше по 50 000 долара на ден от реклами на виетнамския си създател Донг Нгуйен и която бе популярна с изключителната си трудност.

Играта на Лозанов е свалена само няколко десетки пъти, и освен че е безплатна, няма реклами, което означава, че той не печели от нея и стотинка.

За сметка на това и вие нищо няма да спечелите - тя не брои точки или постижения, а просто ви оставя да играете. Когато изпуснете главата на главния прокурор и тя се сблъска с болт, всичко просто започва отначало. Ето и кратко видео, на което можете да видите какво представлява:

Наскоро Цацаров и мнозинството около него напуснаха заседание на Висшия съдебен съвет, възмутени от граждани, поставили болтове пред сградата на Съвета.

Това бе символичен протест заради случая с развинтените болтове на колата на НСО, ползвана от шефа на ВКС Лозан Панов. Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по случая и обяви, че болтовете са се саморазвинтили. Панов пък отказа да използва повече кола на НСО.

Първи опит за импийчмънт на Тръмп

https://offnews.bg//sviat/parvi-opit-za-impijchmant-na-tramp-660397.html

Първият опит за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп е факт.

Демократ от Камарата на представителите внесе резолюция за започване на процедурата срещу републиканеца Тръмп, съобщи Франс прес и допълни, че на този етап това е символичен акт.

Конгресменът от Калифорния Брад Шърман е посочил като мотив, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като се е намесил в работата на бившия директор на ФБР Джеймс Коми в разследването срещу един от съветника по националната сигурност Майкъл Флин.

"Пълен абсурд, най-грозното в политическата игра", коментира говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.

Шърман призна, че предстои дълъг път, но допълни, че "ако импулсивната некомпетентност продължи", в крайна сметка републиканците също ще поискат Тръмп да бъде отстранен.

Никога в американската история Конгресът не е свалял от власт президента с импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са признати за невинни, а през 1974 г. Ричард Никсън предпочита да подаде оставка, за да избегне импийчмънт заради скандала "Уотъргейт".

Съдът решава дали да остави в ареста двама от нападателите в Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333192

Съдът решава дали да остави в ареста двама от нападателите в АсеновградДвама от обвинените за нападението над младите гребци от Асеновград ще обжалват постоянния си арест днес. Срещу двамата подсъдими е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. По същото досъдебно производство са обвинени още девет души. Седем от тях са с мерки за неотклонение "задържане под стража",

Аlphaville на живо в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2017/07/alphaville-na-zhivo-v-tchikago/

Легендарната група Аlphaville ще изнесе концерт в Чикаго на 6 август т.г. Alphaville е немска синтпоп група, която придобива световна популярност през 80-те години на ХХ век. Основателите й са Мариан Голд, Бернхард Лойд и Франк Мертенс, които първоначално наричат групата Forever Young, преди да променят името на Alphaville. В средата на 80-те групата постига голям успех със сингли като „Big in Japan“, „Jet Set“, „Dance With Me“ и „Forever Young“.

ДСБ и ”Да, България” се обединяват?

http://frognews.bg/news_138149/DSB-i-Da-Balgariia-se-obediniavat/

От „Да, България” са отправили покана за взаимодействие към опозиционните демократични сили, съобщи във Варна лидерът на движението Христо Иванов. ”На този етап се водят разговори с ръководството на ДСБ. Подробности за евентуално обединение ще бъдат изнесени, когато се стигне до конкретни договорки”, обясни той, цитиран от ”Дарик”.

Нанков: Губим 1.5 млн. лв. на ден от липса на ТОЛ-такси

http://dnes.dir.bg/news/patishta-nikoli-nankov-tol-taxi-kabinet-borisov-3-26052814

Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата за камиони. Това каза в интервю за „Фокус“ регионалният министър Николай Нанков.

Оправдаха Google за 1.1 млрд. евро неплатени данъци

https://www.actualno.com/sciencelogy/opravdaha-google-za-11-mlrd-evro-neplateni-danyci-news_622089.html

Google не е задължен да плати на Париж 1.115 млрд. евро в неплатени данъци. Това обяви френски съд, според който ирландския клон на американската компания не подлежи на данъчно облагане във Франция. „Google Ireland Limited (GIL) не подлежи на облагане с данъци във Франция за периода от 2005 г

Жълт код за високи температури в девет области в Южна България

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6333182

Жълт код за високи температури в девет области в Южна БългарияЖълт код за високи температури е обявен в девет области в Южна България. В останалата част от страната започва леко захлаждане. Ще има и валежи, информира

11-годишно момиче и 61-годишна жена се удавиха в морето край Слънчев бряг

https://www.actualno.com/crime/11-godishno-momiche-i-61-godishna-jena-se-udaviha-v-moreto-kraj-slynchev-brjag-news_622109.html

На 12.07.2017 г. около 20.13 ч. в Районно управление - Несебър е получено съобщение за инцидент в морето между 6 и 7 спасителен пост в Слънчев бряг срещу бистро «Кораба», при който се давела жена. Изпратените на място полицейски служители установили, че 38-годишния българин И.М. о

В село Горица се открива паметник на Васил Левски

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GZkcn-RQxSc/

На 17 юли 2017 г. от 17.00 ч. в поморийското село  Горица ще се открие паметник на Васил Левски, съобщава неговият автор Драгой Каталиев. Поводът е отбелязването на  180 години от рождението на Апостола на свободата. Освен изграждането на бюст-паметника в Горица, Драгой Каталиев направи и друго – маркира пътя на Левски в нашия край с каменни надписи. Всеки може да види надписите : Васил Левски беше в… с. Страцин, с. Горица, с. Козичено /община Поморие/, с Приселци /обл. Бургас/, с. Голица /обл. Варна/. Това патриотично дело е пример и вдъхновение да вършим повече добрини,  да съхраняваме ценностите и идентичността си като народ.

Преглед на печата - 13 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355383

Днешната преса се отделя внимание на дома - паметник на връх Бузлуджа. С 12:7 БСП загуби "чинията" на Бузлуджа, четем на чело на вестник "24 часа". Така правителството отхвърли искането на социалистите да получат безвъзмездно правото й на ползване за 10 години, допълва изданието.

Лех Валенса е изписан от болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333178

Лех Валенса е изписан от болницаБившият държавен глава на Полша и носител на Нобеловата награда за мир Лех Валенса е изписан от болница в сряда, след като е преминал през различни медицински прегледи, предава Radio Poland. Един от първите синдикалисти и активисти за човешки права в Полша бе хоспитализиран в отделението по кардиология на Медицинския университет в Гданск миналта

Създателят на "Игра на тронове" се захваща с нов фентъзи проект

https://www.actualno.com/showbusiness/syzdateljat-na-igra-na-tronove-se-zahvashta-s-nov-fentyzi-proekt-news_622101.html

Писателят и сценарист Джордж Р. Р. Мартин, създал култовата поредица "Песен за огън и лед", която се превърна в сериала "Игра на тронове" (по името на първата книга от поредицата), ще бъде продуцент на новия фентъзи сериал, базиран на романа "Който се страхува от смъртта" на амер

Полицаи от Чехия и Хърватия в смесени патрули в помощ на туристите по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=355382

Полицейски служители от Чешката република ще бъдат включени в смесени патрули заедно с чуждестранните си колеги от Хърватия и България, пише столичният вестник The Daily Prague Monitor, цитиран от Радио Варна, като се позовава на съобщение от властите.

Физици смятат, че времето буквално ще спре (видео)

http://www.cross.bg/vremeto-vselenata-energiya-1548873.html

/КРОСС/ Времето си отива от Вселената, смятат испански физици. Макар да звучи парадоксално, тяхната статия е публикувана в авторитетното научно списание Physical Review D. Професорите Хосе Сеньовийа (Jose Senovilla), Марк Марс (Marc Mars) и Раул Вера (Raül Vera) доказват, че времето бавно изчезва от нашата Вселена и може окончателно да спре след милиарди години. Според тази хипотеза времето не е абсолютна част от пространство-времевия континуум или "четвърто измерение". Времето е излишна и произволна човешка конструкция. Преди десетина години астрономите забелязват, че свръхновите по-бързо се разпръскват с напредването на възрастта на Вселената. Тогава физиците предполагат, че нещо трябва да причинява разширяване на Вселената, че някакъв вид антигравитационна сила трябва да раздалечава с все по-голяма скорост галактиките една от друга, и наричат тази неидентифицирана сила "тъмна енергия". А загадъчнатата "тъмна енергия" равномерно запълва цялото празно пространство като съставя около три четвърти от цялата материя на Вселената. Но и до днес никой не знае какво е тъмната енергия или откъде идва. Хипотезата на тримата испанци за радикален край на времето е и алтернативно обяснение за "тъмна енергия". Тъмната енергия е илюзия Професор Сеньовийа и колегите му предлагат, че няма такова нещо като тъмна енергия

По 9 години затвор за брат и сестра, умъртвили новородено

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/po-9-godini-zatvor-za-brat-i-sestra-umyrtvili-novorodeno-2036550

Окръжният съд в Кърджали наложи наказание от по 9 години затвор при първоначален общ режим на 27-годишната Наджие Муса и 23-годишния й брат Исмаил за това, че в съучастие умъртвили бебе, което се намирало в безпомощно състояние.

Сняг и лед блокираха пътища в Нова Зеландия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/sniag-i-led-blokiraha-pytishta-v-nova-zelandiia-snimki-2036549

Силна зимна буря в Нова Зеландия предизвика големи смущения в транспорта и комуналните услуги, оставяйки хиляди домове без ток, съобщи ДПА.

Всички регионални полети от столицата Уелингтън бяха отменени тази сутрин. Силни ветрове събориха дървета и ел

Прокуратурата повдигна обвинения на Веселин Марешки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-povdigna-obvineniia-na-veselin-mareshki-2036545

Прокуратурата повдигна обвинения на лидера на движение "Воля" Веселин Марешки. Според държавното обвинение Марешки е оказвал натиск над хора от фармацевтичния сектор и ги е принуждавал или да пазаруват неизгодно от негови складове, или пък директно е изкупувал бизн

Борисов си отива от политическата сцена, вещае лидерът на ДСБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-si-otiva-ot-politicheskata-scena-veshtae-lideryt-na-dsb-2036538

Бойко Борисов си отива от политическата сцена и сигнал за това е скандалът около НДК, каза пред bTV лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. "Борисов явно след толкова години и

ГЕРБ орязва права, за да пусне АМ ”Струма” през Кресна?

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-zhalba-kresna-kabinet-borisov-3-26052685

Депутати от ГЕРБ внесоха законопроект, който орязва възможностите да се обжалват екологичните оценки за големи инвестиционни проекти.

Доклад на Лондон: Ислямистският екстремизъм е финансиран от публични дарения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333166

Доклад на Лондон: Ислямистският екстремизъм е финансиран от публични даренияСтотици хиляди паунда, събрани като дарения от цяла Великобритания, са основният източник на финансиране за някои ислямистки организации. Това се казва в таен правителствен доклад, пише вестник The Times, цитиран от "Фокус". Екстремистите се представят като членове на благотворителни организации, за да събират средства от нищо неподозиращи

Камуфлаж за Пирин като модна линия

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/13/3005941_kamuflaj_za_pirin_kato_modna_liniia/?ref=rss


Как ще се сливаме с природата на национален парк Пирин в скоро време. И как може да изглежда планината, ако държавата одобри проект за план за управлението му, залагащ масивна сеч и строителство.<br /><br />Тези въпроси поставя природозащитната организация WWF-България като създаде своя модна линия, наречена "Камуфлаж за Пирин".<br /><br /><br />"Колекцията камуфлажни дрехи, предназначени за разходка в национален парк "Пирин", е вдъхновена...

Комуфлаж за Пирин като модна линия

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/13/3005941_komuflaj_za_pirin_kato_modna_liniia/?ref=rss


Как ще се сливаме с природата на национален парк Пирин в скоро време. И как може да изглежда планината, ако държавата одобри проект за план за управлението му, залагащ масивна сеч и строителство.<br /><br />Тези въпроси поставя природозащитната организация WWF-България като създаде своя модна линия, наречена "Камуфлаж за Пирин".<br /><br /><br />"Колекцията камуфлажни дрехи, предназначени за разходка в национален парк "Пирин", е вдъхновена...

1.34 млрд. евро e спечелила Германия от кризата в Гърция

https://www.actualno.com/europe/134-mlrd-evro-e-spechelila-germanija-ot-krizata-v-gyrcija-news_622082.html

Германия е спечелила 1.34 млрд. евро от кризата в Гърция. Приходите дошли от натрупани лихви по отпуснатите на правителството в Атина кредити и от покупката на гръцки дългови инструменти. В държавната хазна на Германия са влезли 393 млн. евро като лихви само от един заем, отпус

Жена се удави, дете изчезна в морето край Слънчев бряг

https://offnews.bg//112/zhena-se-udavi-dete-izchezna-v-moreto-kraj-slanchev-briag-660396.html

Жена се удави, а 11-годишно дете изчезна във водите на Черно море край Слънчев бряг и до момента не е открито, съобщи Областната дирекция на МВР в Бургас.

Инцидентът е станал снощи, между шести и седми спасителен пост, срещу бистро "Кораба". Съобщението за него е подадено в Районно управление - Несебър в 20.13 ч.

Жената е чешка туристка с инициали О.Б., отседнала в хотелски комплекс в курорта. Тя е на 61 г.

Виждайки, че се дави, 38-годишен мъж се хвърлил във водите, за да помогне. 38-годишният И. М. от Габрово успял да извади жената, но тя починала.

Пред полицията И. М. казал, че е забелязал и дете, което потънало и повече не успяло да излезе на повърхността. Служители на "Морска администрация" и "Пожарна безопасност и защита на населението" започнали издирване, но не открили тялото на детето.

Изчезналото момиченце е 11-годишно от виетнамски произход, постоянно пребиваващо в Чехия, отседнало заедно с О.Б. и 13 годишната си сестричка в Слънчев бряг.

Двете деца влезли в морето с О.Б., но 11 годишното момиченце започнало да се дави. Викайки за помощ, жената првлякла вниманието на И.М., който успял да извади от водата единствено нея. 

Издирването продължава. Тялото на починалата е откарано за аутопсия в "Съдебна медицина" към многопрофилната болница в Бургас.

Образувано е досъдебно производство.

Таня Андреева: Случаят с д-р Гагова преля чашата

http://frognews.bg/news_138170/Tania-Andreeva-Sluchaiat-s-d-r-Gagova-prelia-chashata/

Д-р Албена Гагова се възстановява физически. Този случай преля чашата, защото тя беше пребита без причина. Всеки ден има нападения над колеги. Това каза в пред bTV д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването. Агресията е навсякъде.

Част от Аспарухово без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=355381

Част от кв. Аспарухово е без вода днес, а причината е авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net За отстраняване на повредата от 6.30 сутринта водата е спряна в карето между бул."1-ви май", бул."Св.Св. Кирил и Методий", ул.

Тръмп пристигна в Париж (обновена)

http://www.cross.bg/trump-makron-pristigna-1548872.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна заедно със съпругата си Мелания в Париж, където ще бъде почетен гост на президента Еманюел Макрон за тържествата по случай Деня на Бастилията и годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война, предаwa Асошиейтед прес. Макрон мотивира поканата за националния празник 14 юли, изпратена до американския лидер, със стремеж "да приветства незаменимите отношения в сферата на сигурността", създадени между двете страни, предаде Франс прес. Макрон обясни, че Франция и САЩ имат "една основна допирна точка - борбата с тероризма и защитата на нашите жизнени интереси. Било то в Близкия изток или в Африка, сътрудничеството ни със САЩ е образцово", заяви той. Припомняйки, че САЩ са "наш първи партньор в разузнаването, във военното сътрудничество, в общата борба с тероризма", той подчерта, че Щатите са "освен това и исторически партньор" на Франция. "Ето причината да поканя Доналд Тръмп за 14 юли, за да отбележим 100-тната годишнина от влизането на американските войски във войната рамо до рамо с нас, да ги почетем и да приветстваме отношенията помежду ни, незаменими в сферата на сигурността", каза френският лидер. "Имаме нужда от Съединените американски щати", призна Еманюел Макрон

Седем арестувани при спецакция в София

http://dnes.dir.bg/news/politzia-narkodilari-arest-aktzia-26052684

Седем души са арестувани при спецакция вчера в центъра на София. Те са със солидни криминални досиета, отбелязва bTV.

Само един от петима фермери в България е под 44 години

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/07/13/3005925_samo_edin_ot_petima_fermeri_v_bulgariia_e_pod_44_godini/?ref=rss


На фона на общото повишаване на средната възраст на земеделските производители в целия ЕС, в България има лека тенденция на "подмладяване". В периода между 2007 и 2013 г. е регистрирано увеличение на фермерите до 44 години като за седем години техният дял се е увеличил с около 7%. Въпреки това обаче делът на младите остава изключително нисък- под 44 години е само един на всеки петима земеделски производители в България, става ясно от доклад на Европейската сметна палата, изследващ...

Тръмп е на официално посещение във Франция

http://www.cross.bg/trump-makron-frantziya-1548872.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Париж. Повод за посещението му е утрешния национален празник на Франция. Отправената от Еманюел Макрон покана е натоварена със символи, тъй като тази година се отбелязва 100-годишнината от включването на Съединените щати в Първата световна война. Предстои Тръмп да се срещне с американски военни и цивилни официални лица. След това той ще има среща на четири очи с Макрон. Очаква се двамата да обсъдят Сирия, Ирак и борбата с тероризма, която е техен общ приоритет. Междувременно демократ от Камарата на представителите внесе резолюция за започване на процедура по импийчмънт на Тръмп заради уволнението на шефа на ФБР. Това е първи такъв опит след избирането му, но на този етап е само символичен.  

Температурите започват да се понижават

http://www.cross.bg/kypesto-duzhdovna-razviva-pregurmi-1548871.html

/КРОСС/ В четвъртък преди обяд ще е предимно слънчево. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Има условия за градушки. От днес температурите ще започнат да се понижават - максималните ще са предимно между 31 и 36 градуса. В Южна България все още ще е горещо - до 37-39 градуса. Над Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобедните часове, главно над северната част ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 23°-27°. Над планините около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра - около 19°. През следващите дни температурите ще продължат да се понижават. В петък ще е почти без валежи. В събота главно в Западна България, а в неделя - в цялата страна, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.  

Парламентът в Малта разреши еднополовите бракове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333172

Парламентът в Малта разреши еднополовите браковеМалта е на път да стане поредната западна държава, узаконила еднополовите бракове. Парламентът на преобладаващо католическата страна прие днес с почти пълно единодушие съответен закон, предаде БТА. Камарата на представителите одобри нормативния акт с 66 гласа "за" при само един "против". Единственият депутат, обявил се срещу закона,

МВФ: Нивото на лошите кредити в България е твърде високо

http://www.moreto.net/novini.php?n=355380

БНБ предприе мерки за намаляването на лошите кредити в банковата система, но въпреки това нивата на необслужваните заеми остават високи. Това се посочва в технически бележки на Международния валутен фонд (МВФ) по отношение на финансовия сектор в България.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vestnik-byzlydzha-leva-1548870.html

/КРОСС/ Днешната преса се отделя внимание на дома - паметник на връх Бузлуджа. С 12:7 БСП загуби "чинията" на Бузлуджа, четем на чело на вестник "24 часа". Така правителството отхвърли искането на социалистите да получат безвъзмездно правото й на ползване за 10 години, допълва изданието. "Патриотите не дават "чинията" на БСП", уточнява вестник "24 часа". "Бузлуджа остава на народа", констатира пък в заглавие вестник "Стандарт". Премиерът Борисов разконспирира заговор за Бузлуджа и отряза БСП, смята вестник "СЕГА". "Няма да се откажем, търсим друг начин да спасим паметника, заяви Корнелия Нинова", извежда в подзаглавие левият вестник "Дума". "С решението си кабинетът узакони разрухата", цитира лидера на БСП и вестник "Труд". Екоорганизации обжалват в ЕК строежа на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле, информира "Капитал Дейли". ГЕРБ реже права на граждани и фирми заради магистралите, заключават в заглавие по темата от вестник "СЕГА". Бедняшки бунтове наесен, прогнозира вестник "Земя". Напрежението в страната расте заради ниските доходи, предупрежава президентът на КНСБ Пламен Димитров в публикацията, а за вестник "Монитор" уточнява, че "всеки втори служител е нает в столицата или Софийска област"

Жена се е удавила в Слънчев бряг, издирват и 11-годишно момиченце, влязло в морето заедно с туристката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333184

Жена се е удавила в Слънчев бряг, издирват и 11-годишно момиченце, влязло в морето заедно с туристкатаЧешка туристка се е удавила в Слънчев бряг, издирват 11-годишно момиченце, влязло в морето заедно с жената, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Бургас. Вчера около 20.13 часа в Районно управление „Полиция” - Несебър е получено съобщение за инцидент в морето между 6 и 7 спасителен пост в Слънчев бряг срещу бистро „Кораба”,

Започва въздушно-десантното учение, водено от САЩ, в България, Румъния и Унгария

https://www.actualno.com/society/zapochva-vyzdushno-desantnoto-uchenie-vodeno-ot-sasht-v-bylgarija-rumynija-i-ungarija-news_622060.html

Въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 17“, водено от САЩ, ще се проведе в периода 13-23 юли на територията на страните домакини България, Унгария и Румъния, съобщиха от Министерството на отбраната. В него участват до 1600 военнослужещи от десантни формирования от въоръженит

Доналд Тръмп се изправя пред импийчмънт

http://www.cross.bg/impiiichmunt-trump-donald-1548869.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп се изправи пред процедура на импийчмънт, предава АП Конгресменът - демократ от Калифорния Брад Шърман смята, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като се е намесил в работата на бившия директор на ФБР Джеймс Коми в разследването срещу един от съветника по националната сигурност Майкъл Флин. Пълен абсурд, най-грозното в политическата игра, коментира говорителят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс. Досега Конгресът не е свалял от власт президента с импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са признати за невинни, а през 1974 г. Ричард Никсън предпочита да подаде оставка, за да избегне импийчмънт заради скандала "Уотъргейт".  

Няма да има доклад за ислямския тероризъм

http://www.cross.bg/svoya-sayditska-predava-1548868.html

/КРОСС/ Нов скандал разтърси Великобритания. Правителството на премиера Тереза Мей разкри, че няма да публикува изцяло доклада си за източниците на финансиране на ислямски екстремизъм в Обединеното кралство, предава АП. От своя страна Лейбъристката опозиция посочи, че това е опит да се предпази Саудитска Арабия, предава Ройтерс. Джереми Корбин също каза, че Великобритания трябва да проведе "някои трудни разговори" със своя съюзник Саудитска Арабия и други страни от района на Персийския залив. Докладът, поръчан през ноември 2015 г. от тогавашния премиер Дейвид Камерън е бил предоставен на правителството миналата година.  

Хиляди бежанци от Ракка получиха доставка на храни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333168

Хиляди бежанци от Ракка получиха доставка на храниХиляди хора, разселени от боевете в сирийския град Ракка, получиха доставка на храни, след като достъпът по пътищата беше възстановен за първи път от три години, съобщи ООН, цитирана от Ройтерс. През юни Сирия разреши на ООН да изпраща хуманитарна помощ от Алепо до североизточния град Камишли, за да подпомогне хилядите,

Тръмп и Макрон може и да не се окажат странна двойка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3005848_trump_i_makron_moje_i_da_ne_se_okajat_stranna_dvoika/?ref=rss

Отношенията на президента Доналд Тръмп с Еманюел Макрон имаха неловък старт, когато си стиснаха ръцете с каменни изражения на лицата на срещата на върха в Брюксел. Малко по-късно френският президент смъмри лидера на САЩ за позицията му по климатичните промени. <br /><br />На пръв поглед двамата имат твърде малко общи неща помежду си. 71-годишният Тръмп е антиглобалист, избран заради обещанието му "да направи Америка отново велика", и е непредсказуем във външната си...

Психопатите си падат повече по моментните наслади

https://www.actualno.com/curious/psihopatite-si-padat-poveche-po-momentnite-nasladi-news_621798.html

Мозъците на психопатите са констуирани по такъв начин, че отдават по-голяма важност на непосредствените, моментни наслади в живота, вместо да мислят за бъдещите последици от лошото си поведение, сочи ново проучване. Джош Бъкхолц, автор на изследването, посетил няколко зат

6 българи в болница преди мача между Левски и Хайдук

http://www.cross.bg/levski-bolnitza-split-1548867.html

/КРОСС/ Тежка нощ за част от привържениците на Левски, които са в Хърватия, за да подкрепят "сините" в днешния първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа срещу Хайдук в Сплит. По информация на Дарик има проблеми с привърженици на Левски, които са в град Задар, на около 150 километра от Сплит. Част от феновете, членове на Националния фенклуб на привържениците, са имали сблъсъци с местни запалянковци, които са пътували до там, за да търсят конфликт. Има запалена българска кола по информация на Дарик. Автомобилът е на пет момчета, които са се опитали да си спасят документите от него, но са пострадали от огъня и по-късно са били настанени в болница. Има и момче със счупена глава, което е откарано болница. Така общо шестима българи са настанени в болнично заведение. Около 20 български фена пък са в ареста. "В Задар сме, за да може от тук да пътуваме и да подкрепим Левски в Сплит. Полицията не успя да се справи с обстановката и на нашите момчета сигурно ще бъдат повдигнати обвинения", са част от думите на председателя на Националния фенклуб на Левски Степан Хиндлиян.

6 българи в болница, 20- арестувани в Задар преди мача между Левски и Хайдук

http://www.cross.bg/levski-split-zadar-1548867.html

/КРОСС/ Тежка нощ за част от привържениците на Левски, които са в Хърватия, за да подкрепят "сините" в днешния първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа срещу Хайдук в Сплит. По информация на Дарик има проблеми с привърженици на Левски, които са в град Задар, на около 150 километра от Сплит. Част от феновете, членове на Националния фенклуб на привържениците, са имали сблъсъци с местни запалянковци, които са пътували до там, за да търсят конфликт. Има запалена българска кола по информация на Дарик. Автомобилът е на пет момчета, които са се опитали да си спасят документите от него, но са пострадали от огъня и по-късно са били настанени в болница. Има и момче със счупена глава, което е откарано болница. Така общо шестима българи са настанени в болнично заведение. Около 20 български фена пък са в ареста. "В Задар сме, за да може от тук да пътуваме и да подкрепим Левски в Сплит. Полицията не успя да се справи с обстановката и на нашите момчета сигурно ще бъдат повдигнати обвинения", са част от думите на председателя на Националния фенклуб на Левски Степан Хиндлиян.

Снежна буря блокира Нова Зеландия (галерия)

https://offnews.bg//sviat/snezhna-buria-blokira-nova-zelandia-galeria-660395.html

Силна снежна буря в Нова Зеландия предизвика големи смущения в транспорта и комуналните услуги, оставяйки хиляди домове без ток, съобщи ДПА.

Всички регионални полети от столицата Уелингтън бяха отменени тази сутрин. Силни ветрове събориха дървета и електрически далекопроводи. Над 10 000 имота останаха без ток.

Поривите на вятъра в Уелингтън достигат 160 км/ч. В протока Кук, разделящ Северния от Южния остров, има ветрове със скорост 130 км/ч и 11-метрови вълни.

Основни пътища в центъра на Северния Остров са затворени заради заледявания и натрупал сняг.

Източник: БТА

Бившият президент на Бразилия ще обжалва присъдата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333164

Бившият президент на Бразилия ще обжалва присъдата сиАдвокат на Луиз Инасио Лула да Силва каза, че ще обжалва присъдата от девет и половина години затвор, която бившият бразилски президент получи за корупция и пране на пари, предаде Ройтерс. Лула ще остане междувременно на свобода. Той бе признат за виновен, че е взел подкупи в размер на 3,7 милиона реала (1,

Европейските надежди на "Левски" и "Ботев" минават през тежки гостувания в Хърватия и Израел

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006124_evropeiskite_nadejdi_na_levski_i_botev_minavat_prez/?ref=rss


Българските участници в Лига Европа "Левски" и "Ботев" се изправят срещу съперниците си във втория предварителен кръг на турнира. Сините гостуват на хърватския "Хайдук", докато "канарчетата" имат визита в Израел на "Бейтар" от Йерусалим.<br /><br />"Левски" достигна до втория кръг, след като отстрани черногорския "Сутиеска" след 3:1 у дома и 0:0 в Никшич, и за първи път от 2010 г. успя да преодолее съперник в...

Тръмп: С Путин се разбираме много, много добре

http://www.cross.bg/intervyu-trump-dobre-1548866.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю, че се разбира много добре с руския си колега Владимир Путин, с когото се срещна в петък на срещата на върха на Г-20 в Германия, предадоха световните агенции. В интервю за телевизия Си Би Ен Тръмп заяви: "Мисля, че се разбираме много, много добре. Ние сме изключително могъща ядрена сила, те също. Не е логично да нямаме някакъв вид взаимоотношения". После добави, че Путин би предпочел Хилари Клинтън да е била избрана за президент, защото, за разлика от него, тя нямало да иска да увеличи разходите за отбрана и да развие износа на въглеводороди. Това е първото интервю, което американският президент дава, откакто се върна от форума на Г-20 и след разкритията, че големият му син, Доналд Тръмп-младши, се е срещнал миналата година с руска адвокатка, която смятал, че ще му предаде информация, способна да накърни имиджа на съперничката на баща му на президентските избори Хилари Клинтън.  

Това, което ни изглежда като горчиви изпитания...

http://www.cross.bg/gorchivi-izpitaniya-izglezhda-1548852.html

/КРОСС/ "Това, което ни изглежда като горчиви изпитания, често са прикрити благословии."Оскар Уайлд

Нов протест в столичния квартал "Стрелбище"

http://www.cross.bg/sgrada-raiiona-reshenieto-1548865.html

/КРОСС/ На нов протест излизат тази вечер жителите на столичния квартал "Стрелбище" срещу намеренията за издигане на небостъргач в градинка в района. Става дума за тревните площи зад автобусната спирка на бул. "Петко Тодоров" след кръстовището с булевард "България" в посока Южен парк. Хората от квартала не искат сграда висока 150 метра на 44 етажа да скрие слънцето и блокира движението в района, което и без това е усложнено заради тесните улици и посещенията в столичната здравна каса. Те настояват да се запази статута на зелена площ, който има мястото според устройствения план на София. Решение на ВАС, обаче, задължава главния архитект да допусне проекта. То е базирано на предишния устройствен план, когато теренът е закупен от частната фирма, решена да строи високата сграда. Здравко Здравков вече веднъж е отказал да се подчини на решението на съдиите и е бил глобен с 1000 лв. Признава, че не може да попречи на издигането на високата сграда, макар да смята решението на съда за противоречиво.  

Да спасим свободния интернет – NET NEUTRALITY!

http://www.eurochicago.com/2017/07/net-neutrality/

Net neutrality е принцип, при който доставчиците на Интернет обработват всички заявки безпристрастно, независимо от това кой е източника и каква платформа използва. През 2015 г. в САЩ много компании и групи, заедно с 3.7 милиона коментиращи, спечелиха силни правила за интернет неутралност (net neutrality) от US Federal Communication Commission (FCC). Правилата забраняват на Интернет доставчиците да блокират, намаляват скоростта или да извършват „платено приотизиране“ – „бързи линии“ за определени сайтове (които са платили) и „бавни линии“ – за всички останали. Вие вече сте платили за своят интернет план и очаквате най-бързата възможна скорост. Не е редно сайтовете да бъдат „рекетирани“ законно! Това би било отнемане на свободата – свободата да се изразяваме равноправно.

Динко Вълев е задържан за побой

http://dnes.dir.bg/news/poboy-migranti-dinko-valev-26052602

Динко Вълев, станал известен като „ловеца на бежанци”, е задържан, съобщи малко преди полунощ bTV по информация от свои източници.

ЕС: Гърция е постигнала достатъчен прогрес в баланса на бюджета си

https://www.actualno.com/europe/es-gyrcija-e-postignala-dostatychen-progres-v-balansa-na-budjeta-si-news_622062.html

Европейската комисия препоръча Гърция да бъде извадена от списъка с държави със специален надзор върху държавните разходи. Според Брюксел страната, която досега има сключени три спасителни програми със своите международни кредитори, е постигнала достатъчен прогрес по б

САЩ искат да предоговорят търговското си споразумение с Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333146

САЩ искат да предоговорят търговското си споразумение с Южна КореяСъединените щати съобщиха вчера, че планират да предоговорят споразумението си за свободна търговия с Южна Корея, съгласно протекционистичната закана на президента Тръмп да постави "Америка на първо място", предаде ДПА, цитира БТА. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър каза, че е уведомил официално Сеул за това и че през август ще има

Времето днес: Горещо и с условия за градушка

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-goreshto-i-s-uslovia-za-gradushka-660394.html

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Температурите ще започнат да се понижават. Максималните ще бъдат предимно между 31° и 36°, в крайните югозападни райони до 39°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобедните часове, главно над северното крайбрежие ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще превали и прегърми, казват в прогнозата си за днес от НИМХ към БАН.ю

Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 23°-27°, на север от н. Калиакра е 16°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините до обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра – около 19°.

Западните Балкани – приоритет на председателството ни

http://frognews.bg/news_138169/Zapadnite-Balkani-–-prioritet-na-predsedatelstvoto-ni/

Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз ще бъде един от приоритетите на българското правителство, когато в началото на следващата година поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Студени досиета: Бомбеният ад в Обзор

http://dnes.dir.bg/news/obzor-atentat-rali-penkov-studeni-dosieta-26046723

13 юли 2005 г. На ул. "Черковна" в Обзор избухва мощна експлозия. Взривен е джипът на съдружника на Георги Николов-Мечката - Рали Пенков.

На път е регистрацията на първия български сорт лимец

http://dnes.dir.bg/news/experti-sort-stapki-limetz-26052569

Заявяването, регистрирането и включването на първия изцяло български сорт лимец в официалната сортова листа на България е в ход, предаде БТА.

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1548864.html

/КРОСС/ Калоян Паргов, председател на БСП - София, член на ИБ на партията и шеф на червената група в Столичния общински съвет Симеон Дянков, бивш вицепремиер и министър на финансите Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат Ивайло Маринов, олимпийски и световен шампион по бокс Баки Хюсеинов, зам.-председател на Комисията за защита от дискриминация Константин Евтимов, челист, концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР Проф. Сава Гроздев, математик, зам.-ректор на ВУЗФ Силвия Въргова, актриса Цветанка Ризова, журналистка и тв водеща  

Forbes класира най-скъпите клубове в света

https://offnews.bg//drugi/forbes-klasira-naj-skapite-klubove-v-sveta-660393.html

Списание "Forbes" публикува традиционната класация за най-скъпите спортни клубове в света. И очаквано лидерите са базирани в САЩ.

На първо място е Далас Каубойс (американски футбол), който се оценява на 4,2 милиарда долара. На втора позиция е друг митичен тим - бейзболният Ню Йорк Янкис, с 3,7 милиарда долара.

Първият тим от европейския футбол заема третото място. Става въпрос за Манчестър Юнайтед с 3,69 милиарда долара.

Сривът при Реал е значителен. Колосът от Мадрид се срива от втора до пета позиция с 3,58 милиарда долара.

В топ 50 има общо 7 европейски футболни клуба, 7 баскетболни от НБА, 8 бейзболни от MLB и цели 29 от американския футбол, конкретно от NFL!

Forbes е включил в изследването още Формула, НАСКАР  и NHL. Те обаче нямат представители в топ 50. 

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zashto-zhivo-1548863.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: За проблемите на столичани с градския транспорт, ремонтите и строителството - гледайте в „Денят започва" кметът на София Йорданка Фандъкова Тема: Ще се увеличат ли доходите ни? Питаме бившия министър на труда Иван Нейков и финансистът Мика Зайкова Тема: Има ли бизнес в политиката - председателят на партия „Воля" Веселин Марешки Тема: Защо паметникът на Бузлуджа скара депутати? В студиото депутатите Таско Ерменков от „БСП за България" и Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти" Тема: Авиодиспечер предотврати най-голямата авиокатастрофа в историята на авиацията - какво точно се е случило? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Социално слаб или човек със съмнителен бизнес? Кой е Перата? Тема: Къде се укрива тинейджърът, прегазил семейство в Триград? Какво е състоянието на пострадалите? Тема: Защо БСП и ГЕРБ си прехвърлят като горещ картоф отговорността за НДК? Гост лидерът на ДСБ Атанас Атанасов Тема: Политически или финансови са причините за фалита на КТБ? Интервю с банкера Мартин Заимов Тема: Продължава кампанията в подкрепата на доктор Албена Гагова от Шейново

Инвестиции за над 500 милиона евро в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333161

Инвестиции за над 500 милиона евро в Западните БалканиЛидерите на шест балкански държави и техни колеги от ЕС се споразумяха вчера на срещата си на върха в Триест за седем нови проекта за свързаност с инвестиции, възлизащи на общо над 500 милиона евро. Това се казва в заключителния документ, публикуван от домакина на срещата Италия, предаде ДПА. Тази сума включва 194 милиона евро грантове от ЕС и

Нов протест в столичния квартал ”Стрелбище”, хората не искат небостъргач

http://frognews.bg/news_138168/Nov-protest-v-stolichniia-kvartal-Strelbishte-horata-ne-iskat-nebostargach/

На нов протест излизат тази вечер жителите на столичния квартал ”Стрелбище” срещу намеренията за издигане на небостъргач в градинка в района. Става дума за тревните площи зад автобусната спирка на бул. ”Петко Тодоров” след кръстовището с булевард ”България” в посока Южен парк.

Събор на св. архангел Гавриил

http://www.cross.bg/gavrail-arhangel-arhangel-1548851.html

/КРОСС/ Събор на св. архангел Гавриил - празник в чест на този небесен вестител на Божиите тайни. В църковните песни на този ден още отзвучава радостта на Благовещението. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос. Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. пророк. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19). Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25). Архангел Гавраил се явил и на св. пророк Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21). Св. Благовещение. Икона от цикъла на Дванадесетте празника на иконостас в манастира "Св. Катерина" в Синай. Източник: directionstoorthodoxy.org.В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението

3.5 млрд. евро инвестиция от ЕС за Западните Балкани, повечето са за Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/35-mlrd-evro-investicija-ot-es-za-zapadnite-balkani-povecheto-sa-za-syrbija-news_622066.html

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предвижда в следващите три години да осигури за Западните Балкани допълнителни 3.5 млрд. евро за инфраструктурни проекти, от които голяма част ще бъдат предоставени на Сърбия. Това заяви ръководителката на канцеларията на ЕИБ за Запад

Най-важното от Варна във вчерашния - 12 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355350

Училищен директор със златен почетен знак „За заслуги към Варна“ Директорът на СУ „Климент Охридски“ – Петко Петков ще получи златен почетен знак „За заслуги към Варна“. Това решиха единодушно съветниците от Комисията по наука и образование в градския парламент, предаде репортер на Moreto.

Полицаите ще получат пари за униформи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PErwLbRijCg/

Без дебати и с консенсус депутатите приеха на второ четене промените в Закона за МВР. Така полицаите ще получат пари за дрехи за периода от края на 2011 до декември 2015 г.

Това важи за служителите, които са имали право на униформено облекло, а не са го получили. Ще се изплаща левовата равностойност в размера на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци.

Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Техният размер е  29 млн. лв. Предложението беше внесено малко след като премиерът Бойко Борисов обеща пари за дрехи на Националното съвещание на МВР. Полицаите все пак протестираха на 5 юли, когато е професионалният им празник.

Причините за протеста са ниските заплати и лошото финансиране на системата на МВР. По време на дискусиите в комисия от левицата обвиниха вносителите на закона в това, че са предприели промени в закона едва след заплахата на полицаите, че ще протестират. Кабинетът търси начин за ръст на полицейските доходи в бюджета за 2018.

Преди време от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обявиха, че е крайно необходимо да бъде актуализиран бюджетът на МВР за 2017 г. Премиерът Бойко Борисов каза,че парите за дрехи на полицаите за потънали в АЕЦ “Белене”, цитира Кросс.

Р. Плевнелиев: С парите от ремонта на НДК можеше да преместим Историческия музей

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280801_%D0%A0.+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A1+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%94%D0%9A+%D0%B

 Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017г.) заяви, че срещите по време на българското председателство на ЕС е трябвало да се провеждат в Бояна, а не в НДК, пише Dnes.bg, позовавайки се на "Дарик".

По думите му подобни срещи създават големи проблеми с трафика, ако се провеждат в идеалния център на града, а с парите за ремонта на НДК е можело да бъде преместен Националния исторически музей (НИМ).

 

По повод договора между България и Македония за добросъседство Росен Плевнелиев коментира:

"Ако ние успеем да договорим една обща история - това ще е едно голямо постижение за българската дипломация. Аз ще се радвам на това. Македония е държава, независима, суверенна, млада. Специално наблягам на млада държава. Тя има своята история, собствена история. Същевременно Македония по никакъв начин не може и не бива да манипулира българската история или нашата обща история, нашите общи корени, нашето братство", допълни Плевнелиев.

В отговор на въпроса как ще коментира първите 6 месеца от президентството на Румен Радев, той изрази мнение, че президентската институция трябва да бъде център на баланса, а не властови център.

 

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Веселина Василева

Силна зимна буря в Нова Зеландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333145

Силна зимна буря в Нова ЗеландияСилна зимна буря в Нова Зеландия предизвика големи смущения в транспорта и комуналните услуги, оставяйки хиляди домове без ток, съобщи ДПА, цитира БТА. Всички регионални полети от столицата Уелингтън бяха отменени тази сутрин. Силни ветрове събориха дървета и електрически далекопроводи. Над 10 000 имота останаха без ток.

Александър Сиди: Държавата 30 години си затваря очите за проблема с гетата

http://frognews.bg/news_138167/Aleksandar-Sidi-Darjavata-30-godini-si-zatvaria-ochite-za-problema-s-getata/

Повече от 800 души от ромски произход без адресна регистрация са били изведени от Асеновград. Това съобщи внародният представител от Обединени патриоти Александър Сиди.

Слуховете, че принц Хари ще се жени скоро, се увеличават

https://www.actualno.com/showbusiness/sluhovete-che-princ-hari-shte-se-jeni-skoro-se-uvelichavat-news_622100.html

Принц Хари се готви за сватба с възлюбената си Мегън Маркъл, а приятелите му предвещават, че тя ще се състои до края на тази година. Доближен до петия престонаследник на Британската корона съобщи пред "Радар онлайн", че Хари е влюбен до уши в Маркъл и иска връзката му с нея да

Лондон ще представи закона за отмяна на законите на ЕС

http://dnes.dir.bg/news/zakoni-velikobritania-brekzit-26052525

Британското консервативно правителство ще представи днес своя законопроект за отмяна на Закона за Европейските общности от 1972 г.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1548850.html

/КРОСС/ *** София.От 09.00 часа ще започне редовното пленарно заседание на Народното събрание. ***София.От 09.00 до 11.00 часа в София хотел Балкан ще се състои Представяне на регионален доклад „Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 г.: България, Унгария и Румъния". На представянето ще присъстват кметове от България и Румъния, както и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и Държавния секретар на Правителството на Румъния. ***София.От 09.30 часа 16 състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Иван И., Дилян И. и Милен Д., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа 15 състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Иван Р., Димитър К. и Георги Г., обвинени в ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа, 17 състав на Софийски градски съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу прокурор Кръстин К., обвинен в престъпление по чл. 289 от Наказателния кодекс. ***София.От 10.00 часа в пресклуб БТА (бул. Цариградско шосе №49) ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящото отбелязване на Световния ден за борба с хепатита. ***София.От 11

Около и следобед на много места ще вали, възможни са градушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6333150

Около и следобед на много места ще вали, възможни са градушкиДнес преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Температурите ще започнат да се понижават. Максималните ще бъдат предимно между 31° и 36°,

Заловиха майка и дъщеря за трафик на мигранти

http://frognews.bg/news_138166/Zaloviha-maika-i-dashteria-za-trafik-na-migranti/

Майка и дъщеря са задържани за трафик на мигранти край село Капитан Андреево, съобщава БНР, позовавайки се на полицията. Установено е, че двете жени трябвало да транспортират мигрантите до вътрешността на страната срещу 50 евро за всеки мигрант.

Трус от 5,8 по Рихтер край бреговете на Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333142

Трус от 5,8 по Рихтер край бреговете на Северна КореяНеобичайно земетресение с магнитуд 5,8 бе регистрирано днес в Японско море край бреговете на Северна Корея, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от "Ройтерс" и БТА. Епицентърът му е на около 190 км югоизточно от севернокорейския град Чхънджин. Земетресение с такъв размер е рядкост за този район,

Сблъсъци на фенове на “Левски” и „Хайдук” (Сплит) в Хърватия, има ранени

https://www.24chasa.bg/sport/article/6333151

Сблъсъци на фенове на “Левски” и „Хайдук” (Сплит) в Хърватия, има ранениФенове на „Левски” са били нападнати в хърватския град Задар, съобщи Нова тв. 3 групи българи били атакувани, едната от които обядвала, а другата се разхождала. Наложило се дори журналистите, отразяващи мача, да бъдат охранявани по време на вечеря, което се случва за пръв път. 6-има българи са пострадали рано тази сутрин от сблъсъците в град Задар,

Жълт код за жега в 9 области в страната

https://www.actualno.com/society/jylt-kod-za-jega-v-9-oblasti-v-stranata-news_622080.html

Жълт код за високи температури е обявен за 9 области в страната за 13 юли. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Сливен. Времето ще се задържи горещо с максимални температури от 35 до 38 градуса.  

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333139

Актуална пътна обстановкаЗабранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Една нова сграда, четири паркинга и нов спортен комплекс ще има в Борисовата градина

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/13/3005863_edna_nova_sgrada_chetiri_parkinga_i_nov_sporten/?ref=rss


В Борисовата градина ще има само една нова сграда. Тя ще бъде с максимална височина 10 метра и в нея ще се помещават музей "Зелената памет на София" и администрацията на парка. Под сградата ще има подземен гараж, а други два ще има и на мястото на старата гара "Пионер", където ще може да се изгради и нов спортен комплекс. Това са част от възможностите, които дава първият подробен устройствен план за Борисовата градина, който ще бъде представен днес в Централния дом на...

НАТО и Русия ще опитат днес да намалят напрежението над Балтийско море

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3005997_nato_i_rusiia_shte_opitat_dnes_da_namaliat/?ref=rss


Постоянните представители на страните членки на НАТО и на Русия в Атлантическия алианс ще се опитат днес на среща в Брюксел да намалят инцидентите с военни самолети в небето над Балатийско море, след като в някои от тях се стигна до опасни маневри на пилотите.<br /><br />На заседанието на Съвета НАТО-Русия натовските посланици ще настояват руските пилоти да съобщават полетните си планове, да отговарят на авиодиспечерите или да се обозначават с бордовите транспондери.<br...

Куфар със стари дрехи внесе смут в София, полицията го взриви

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kufar-sys-stari-drehi-vnese-smut-v-sofiia-policiiata-go-vzrivi-2036526

Куфар със стари дрехи внесе смут в София. Той стана повод да бъде отцепен района на площад "Възраждане" в столицата рано сутринта. Полицията взриви куфара и се оказа, че в него има стари дрехи, съобщи БНР.

Горещините продължават, тук-там купеста облачност

http://frognews.bg/news_138165/Goreshtinite-prodaljavat-tuk-tam-kupesta-oblachnost/

Горещото време продължава и на 13 юли, сочи справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология. Жълт код за високи температури е обявен в 9 области на страната. Кодът е в сила за Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

13 юли в историята

http://www.cross.bg/fytbol-bulgariya-purvenstvo-1548849.html

/КРОСС/ 1793 г. - Ръководителят на Френската революция Жан-Пол Марат е убит във ваната на собствената си баня от френската благородничка и член на противникова политическа формация Шарлот Корде.1837 г. - Кралица Виктория става първият крал на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, който се настанява в Бъкингамския дворец в Лондон.1878 г. - Подписан е Берлинският договор, който урежда отношенията на Балканите след Руско-турската война (1877 - 1878). Сърбия, Черна гора и Румъния получават пълна независимост от Османската империя.1881 г. - Съставено е шестото правителство на Княжество България, което няма министър-председател, а работата му се ръководи пряко от княз Александър I Батенберг в условията на т.нар. „режим на пълномощията".1930 г. - В Уругвай е открито първото световно първенство по футбол.1985 г. - Състои се благотворителния концерт Live Aid, организиран за борба с гладуването в Етиопия.1994 г. - На полуфинала на Световното първенство по футбол в САЩ Националният отбор по футбол на България загубва от Националния отбор по футбол на Италия с 2:1.2004 г. - Официално е прието Националното знаме на Черна гора.

Пътна обстановка в страната - 13 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355377

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325до км 359– почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.07.2017 г.

Гробът на Хелмут Кол е охраняван ден и нощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333138

Гробът на Хелмут Кол е охраняван ден и нощГробът на "стария канцлер" Хелмут Кол в град Шпайер, провинция Рейнланд-Пфалц, е пазен от двама частни охранители. Макар договорът им да е изтекъл още в понеделник, те остават на поста си - ден и нощ, пише националният ежедневник Die Welt. Кой е клиентът, наел охранители за гроба на Кол, не е известно; не са ясни и причините,

Събор на архангел Гавриил

https://www.actualno.com/celebrate/sybor-na-arhangel-gavriil-news_620749.html

Събор на св. архангел Гавриил - празник в чест на този небесен вестител на Божиите тайни. В църковните песни на този ден още отзвучава радостта на Благовещението. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представител

Динко Вълев е задържан за побой

http://frognews.bg/news_138164/Dinko-Valev-e-zadarjan-za-poboi/

Динко Вълев, станал известен като „ловеца на бежанци”, е задържан. Той е арестуван за 24 часа по сигнал на човек, който твърди, че е бил бит от него.

Вижте къде спират водата в София днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333136

Вижте къде спират водата в София днесВодоснабдяването в части на столицата ще бъде прекъснато днес, съобщиха от "Софийска вода". Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул."Йордан Хаджиконстантинов - Джинот", ж.к. "Надежда" 2 се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 18.00 ч. в района на бл. 229, бл. 230. Заради реконструкция на уличен водопровод на бул.

Проверява се алибито на заподозрени за обира в къщата на братя Илиеви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6332725

Проверява се алибито на заподозрени за обира в къщата на братя ИлиевиКомисар Илко Илиев, началник на отдел "Криминална полиция" в Главна дирекция "Национална полиция", казва още: По морето бандитите дебнат по-възрастни жени, които се движат сами. М.г. често крадяха от влюбени двойки, докато интимничат на плажа Жертви на телефонни измами получават инфаркт Има увеличение на тези престъпления,

Фенове на "Левски" са арестувани в Хърватия след нападение от местни хулигани (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006110_fenove_na_levski_sa_arestuvani_v_hurvatiia_sled/?ref=rss


Часове преди гостуването на "Левски" на "Хайдук" (Сплит) в мач от Лига Европа се стигна до сериозни инциденти с фенове на сините. Група от около 30 запалянковци на тима, които са пътували с коли от София, е била нападната няколко пъти в Задар.<br /><br />Министерството на външните работи съобщи, че хърватската полиция е задържала за разпит общо 22 фенове на "Левски". Твърди се, че те може да са участвали в поредица от сблъсъци с фенове на противниковия...

Привърженици на "Левски" са арестувани в Хърватия, след нападение от местни хулигани

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006110_privurjenici_na_levski_sa_arestuvani_v_hurvatiia_sled/?ref=rss


Часове преди гостуването на "Левски" на "Хайдук" (Сплит) в мач от Лига Европа се стигна до сериозни инциденти с феновете на сините. Група от около 30 запалянковци на тима, които са пътували с коли от София е била нападната на няколко пъти в Задар.<br /><br />По информация на Дарик радио една от колите е била запалена от местни хулигани, а в опит да бъдат спасени документи, някои от феновете са получили изгаряния.<br /><br />Най-сериозно е пострадал...

Всеки трети на Земята няма достъп до чиста вода

http://dnes.dir.bg/news/voda-dostap-organizatzia-sreda-26052432

Близо една трета от населението на планетата няма достъп до незаразена питейна вода, а над 50 на сто - до подходящи тоалетни, предаде ДПА.

Арестуваха Динко Вълев за побой

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/arestuvaha-dinko-vylev-za-poboj-6071431

Човек се оплакал, че „ловецът на бежанци“ го е бил и се е опитал да го отвлече

Кутев към "патриот": В моята партия аз пиша опорните точки, а вие кой сте?

http://clubz.bg/56146-kutev_kym_patriot_v_moqta_partiq_az_pisha_opornite_tochki_a_vie_koj_ste

Антон Кутев

Паметен диалог завързаха депутатът от БСП Антон Кутев и колегата му от "Обединените патриоти" Искрен Веселинов в студиото на Нова тв днес. Темата за съдбата на паментика на Бузлуджа някак преля в състезание по... авторството на опорките, които се тиражират по медиите.

"Вие как се казвате? Разликата между мен и вас е, че в моята партия опорните точки си ги пиша аз, а във вашата не ги пишете вие. ", похвали се Кутев. 

"Защо мислите, че и в моята партия не си ги пиша аз?", почувства зесегнат Веселинов. 

"Лошо да ги пишете вие, защото доникъде нямаше да стигне партията", отговори Кутев.

След това двамата народни представители отново се прехвърлиха на темата, за която бяха поканени. 

"Първия път, когато се заговори за това, беше през 2011 г. Тогава имах разговор с бизнесмени, които дори обещаха инвестиции.

 Имах идея да превърнем този паметник в музей и да стане централен балкански монумент, всички туристи да минават оттам. Да има информация за всички положителни и отрицателни страни на социализма, за това как една идея за доброто и равенството премина през всички грешки на ХХ век. За нас важното беше да се запази споменът. Сега не знам дали ръководството на партията има идея кой ще плати ремонта. Тук трябва да се вложат милиони, в които няма връщане", изтъкна Кутев. 

 

 

"БСП не са единствените, които искат да направят нещо с паметника. Той не е техен и няма причина държавна собственост да се подарява на партия. Този връх не е свързан само със социализма, а и с борбите за освобождение. Ако някой е искал да направи от тях нещо, да го е направил от 2011 г. досега. Очевидно това е поредната игра с публиката на БСП", отбеляза Веселинов. 

Той допълни, че е запознат поне с две инициативи, които са свързани именно с изграждане на подобен тип музей, който да бъде двигател на местната икономика - на кметицата на Казанлък и на областната управителка на Стара Загора. И двете дами искали да поемат стопанисването на обекта и с помощта на европейско финансиране да го възстановят. 

"Ако искате, вземете и израелски средства, важното е да се спре разрухата. Приемам, че лично вие поемате ангажимента за възстановяването му и ще ви търся отговорност. След като Патриотите се обявиха против това левицата да получи право да се погрижи за паметника, ще задавам през ден въпроса на вицепремиера Валери Симеонов как върви възстановяването му", репликира го Кутев. 

"Първата стъпка паметникът да бъде съхранен, е да не се дава на БСП, защото нищо не сте съхранили в историята си", каза Веселинов.

"На вас въобще не ви е мястото на този стол да ми говорите за Бузлуджа. Вие сте част от управляващите и сега трябваше да бъдете в мините - хората протестират, че нямат заплати. Болниците нямат пари да си плащат заплатите, лекарствата които НЗОК плаща, не са достатъчни, а вие само говорите за Бузлуджа", отвърна му Кутев. 

"Тази наглост, която демонстрира колегата, не е за коментар. БСП нищо не е свършила в управление. Не заслужавате да бъдете на власт - ние трябва да се справим с разрухата, която вие оставихте. За разлика от тона, който колегата пое  в студиото, дискусията трябва да е конструктивна. След 5 години паметникът ще изглежда по-добре от сега. На обществото е нужен дебат", заяви Веселинов. 

"Защо не го направите музей на разрухата? Ако ви радва, го направете и на жертвите на комунизма", каза Кутев и добави, че това е уникален паметник, който би трябвало да бъде съхранен, а не да е обект на политически боричкания. 
 

13 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=355328

Събития 1793 г. – Ръководителят на Френската революция Жан-Пол Марат е убит във ваната на собствената си баня от френската благородничка и член на противникова политическа формация Шарлот Корде. 1837 г. – Кралица Виктория става първият крал на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, който се настанява в Бъкингамския дворец в Лондон.

Виктор Понта се спаси от присъда по едно от делата срещу него

https://www.actualno.com/balkani/viktor-ponta-se-spasi-ot-prisyda-po-edno-ot-delata-sreshtu-nego-news_622099.html

Бившият премиер на Румъния Виктор Понта, чиито проблеми с правосъдието го свалиха от власт преди две години, беше оправдан по едно от делата за корупция срещу него, предаде БГНЕС. През юни 2015 година антикорупционната прокуратура на Румъния (DNA) го обвини, че е получил еквива

НАСА засне най-красивата и силна буря в Слънчевата система (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nasa-zasne-naj-krasivata-i-silna-buria-v-slynchevata-sistema-snimki-2036517

НАСА засне най-красивата и силна буря в Слънчевата система. Американският космически апарат „Джуно” прелетя над бурята късно вечерта в неделя, предлагайки на човечеството поглед върху една от най-забележителните гледки в Слънчевата система, а именно т.нар.

Полицаите ще получат пари за униформи за период от пет години

//dariknews.bg/novini/bylgariia/policaite-shte-poluchat-pari-za-uniformi-za-period-ot-pet-godini-2036522

Полицаите, които са имали право на униформи, но не са ги получили, ще получат левовата равностойност за тях, решиха депутатите с приемане на второ четене на промените в Закона за МВР.

Гигантското бебе от Пловдив е в кувьоз, родило се месец по-рано (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gigantskoto-bebe-ot-plovdiv-e-v-kuvioz-rodilo-se-mesec-po-rano-video-2036519

5 570 грама е теглото на новородено момченце в най-голямата специализирана АГ болница в Южна България "Селена" в Пловдив. Бебето се казва Турач и е с ръст 57 см., съобщи

Любим виц на Божидар Димитров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6332635

Любим виц на Божидар Димитров Младо македонче си събира багажа, приет е за студент в Софийския университет. Баща му стои отстрани и му дава наставления: - И няма да правиш на българките орална любов! - Защо бе, тате? - Защото българите не ни признават

Прогноза за времето - 13 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355331

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. В следобедните часове, главно над северната част ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 27° и 30°.

Договориха над €500 милиона инвестиции в Западните Балкани

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-investitzii-evropeyski-parlament-pomosht-triest-26052364

На срещата на върха в Триест вчера са уточнени седем нови проекта за свързаност с инвестиции, възлизащи на общо над 500 милиона евро.

Руло от тиквички с крема сирене

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6332538

Руло от тиквички с крема сирене Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

"Левски": Фенове на "Хайдук" провокираха инцидентите (СНИМКИ)

http://clubz.bg/56145-levski_fenove_na_hajduk_provokiraha_incidentite_snimki

В 2,35 часа в МВнР е получен сигнал от изпълнителния директор на „Левски” (София) Красимир Иванов, че в град Задар, Хърватия, е възникнал инцидент между привърженици на „сините” и „Хайдук” (Сплит), в резултат на което е запалена лека кола на българските привърженици.

Това съобщиха от Министерството на външните работи, откъдето уточняват, че на място спешно са пристигнали посланикът ни в Хърватия и консулът Христина Биджеранова.

В момента те са в полицията, където се изясняват подробностите около инцидента.

По данни на хърватската полиция 4-ма от привържениците на „Левски” са участвали в спречкване с фенове на „Хайдук” в град Сплит през деня на 12 юли, след което са се прибрали да нощуват в Задар, където автомобилът им е бил опожарен през нощта на 12 срещу 13 юли.

Полицията е задържала за разпит общо 22 привърженици на „сините”, за които се смята, че може да са участвали в поредица от сблъсъци с фенове на противниковия отбор през денонощието.

Със съдействието на българското посолство е осигурен преводач и се снемат показания на задържаните, казват още от МВнР.

По-късно оттам допълниха, че към 11.00 ч 18 български граждани все още са в полицейското управление на Задар, за да предоставят писмени показания във връзка с инцидента с опожарения български автомобил и сблъсъците с фенове на „Хайдук“.

Трима български граждани са с леки телесни наранявания вследствие на инцидента през изминалото денонощие. Един от пострадалите е със счупена ръка. На тримата български граждани е оказана медицинска помощ и са изписани от болничното заведение. 

Някои от тях опитали да спасят документи от запаления автомобил и така са пострадали леко от огъня.

Българският посланик в Загреб Таня Димитрова е получила уверенията на хърватските власти, че подпалването на автомобил се третира от закона като тежко криминално деяние и инцидентът ще бъде разследван.

„Левски” (София) гостува на „Хайдук” (Сплит) днес от 21:30 ч. българско време в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Клубът разпространи следната позиция за инцидентите:

"Уважаеми привърженици,

Предстоящият мач между Хайдук и Левски от втори предварителен кръг на Лига Европа беше съпроводен с неприятни инциденти. Вчера от български журналисти и нашата делегация в града беше получена информация, че е имало няколко ситуации в Сплит, при които наши привърженици са били провокирани и атакувани от фенове на Хайдук. В резултат на това местните власти са ограничили значително придвижването на българската група из града.

В ранните часове на днешния ден в град Задар (на около 150 км. от Сплит) също е имало инциденти. Наши привърженици са били атакувани от фенове на Хайдук. В следствие на атаката е бил опожарен и автомобил на български граждани. Това е довело до конфликт, в резултат на който над 20 наши привърженици са временно задържани в Задар. Има и пострадали фенове, които са били откарани до местната болница.

Клубът иска да благодари за бързите действия на Външно министерство, Посолството на Република България в Хърватска, представителя на българската полиция, който пътува с нашата делегация, както и на собствената ни делегация. Предприети са мерки нашите привърженици да бъдат защитени и да им бъдат осигурени необходимото отношение и условия. Очакваме в ранния следобед те да бъдат освободени.

За този инцидент официално сме уведомили Хайдук и сме настояли да публикуват публична позиция, осъждаща агресивното и провокативно поведение спрямо българската група. За тези събития е уведомен и делегатът на УЕФА за мача.

Очакваме след провеждане на техническата пресконференция днес, да бъде оповестена допълнителна информация относно мерките свързани с посещението на мача довечера."

Подпалиха колата на фенове на "Левски" в Задар (СНИМКИ)

http://clubz.bg/56145-podpaliha_kolata_na_fenove_na_levski_v_zadar_snimki

В 2,35 часа в МВнР е получен сигнал от изпълнителния директор на „Левски” (София) Красимир Иванов, че в град Задар, Хърватия, е възникнал инцидент между привърженици на „сините” и „Хайдук” (Сплит), в резултат на което е запалена лека кола на българските привърженици.

Това съобщиха от Министерството на външните работи, откъдето уточняват, че на място спешно са пристигнали посланикът ни в Хърватия и консулът Христина Биджеранова.

В момента те са в полицията, където се изясняват подробностите около инцидента.

По данни на хърватската полиция 4-ма от привържениците на „Левски” са участвали в спречкване с фенове на „Хайдук” в град Сплит през деня на 12 юли, след което са се прибрали да нощуват в Задар, където автомобилът им е бил опожарен през нощта на 12 срещу 13 юли.

Полицията е задържала за разпит общо 22 привърженици на „сините”, за които се смята, че може да са участвали в поредица от сблъсъци с фенове на противниковия отбор през денонощието.

Със съдействието на българското посолство е осигурен преводач и се снемат показания на задържаните, казват още от МВнР.

По-късно оттам допълниха, че към 11.00 ч 18 български граждани все още са в полицейското управление на Задар, за да предоставят писмени показания във връзка с инцидента с опожарения български автомобил и сблъсъците с фенове на „Хайдук“.

Трима български граждани са с леки телесни наранявания вследствие на инцидента през изминалото денонощие. Един от пострадалите е със счупена ръка. На тримата български граждани е оказана медицинска помощ и са изписани от болничното заведение. 

Някои от тях опитали да спасят документи от запаления автомобил и така са пострадали леко от огъня.

Българският посланик в Загреб Таня Димитрова е получила уверенията на хърватските власти, че подпалването на автомобил се третира от закона като тежко криминално деяние и инцидентът ще бъде разследван.

„Левски” (София) гостува на „Хайдук” (Сплит) днес от 21:30 ч. българско време в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Клубът разпространи следната позиция за инцидентите:

"Уважаеми привърженици,

Предстоящият мач между Хайдук и Левски от втори предварителен кръг на Лига Европа беше съпроводен с неприятни инциденти. Вчера от български журналисти и нашата делегация в града беше получена информация, че е имало няколко ситуации в Сплит, при които наши привърженици са били провокирани и атакувани от фенове на Хайдук. В резултат на това местните власти са ограничили значително придвижването на българската група из града.

В ранните часове на днешния ден в град Задар (на около 150 км. от Сплит) също е имало инциденти. Наши привърженици са били атакувани от фенове на Хайдук. В следствие на атаката е бил опожарен и автомобил на български граждани. Това е довело до конфликт, в резултат на който над 20 наши привърженици са временно задържани в Задар. Има и пострадали фенове, които са били откарани до местната болница.

Клубът иска да благодари за бързите действия на Външно министерство, Посолството на Република България в Хърватска, представителя на българската полиция, който пътува с нашата делегация, както и на собствената ни делегация. Предприети са мерки нашите привърженици да бъдат защитени и да им бъдат осигурени необходимото отношение и условия. Очакваме в ранния следобед те да бъдат освободени.

За този инцидент официално сме уведомили Хайдук и сме настояли да публикуват публична позиция, осъждаща агресивното и провокативно поведение спрямо българската група. За тези събития е уведомен и делегатът на УЕФА за мача.

Очакваме след провеждане на техническата пресконференция днес, да бъде оповестена допълнителна информация относно мерките свързани с посещението на мача довечера."

Подпалиха колата на фенове на "Левски" в Задар

http://clubz.bg/56145-podpaliha_kolata_na_fenove_na_levski_v_zadar

В 02.35ч в МВнР е получен сигнал от изпълнителния директор на ФК „Левски” (София), че в град Задар, Хърватия, е възникнал инцидент между привърженици на ФК „Левски” (София) и ФК „Хайдук” (Сплит), в резултат на което е запалена лека кола на българските привърженици.

Това съобщиха от Министерството на външните работи, откъдето уточняват, мче на място спешно са пристигнали посланикът ни в Хърватия и консулът Христина Биджеранова.

В момента те са в полицията, където се изясняват подробностите около инцидента.

По данни на хърватската полиция, 4-ма от привържениците на „Левски” са участвали в спречкване с фенове на „Хайдук” в град Сплит през деня на 12 юли, след което са се прибрали да нощуват в Задар, където автомобилът им е бил опожарен през нощта на 12 срещу 13 юли.

Полицията е задържала за разпит общо 22 привърженици на „сините”, за които се смята, че са може да са участвали в поредица от сблъсъци с фенове на противниковия отбор през денонощието. Няма данни за пострадали български граждани, освен един, който е с леки телесни наранявания и му е била оказана помощ в местна болница.

Със съдействието на българското посолство е осигурен преводач и се снемат показания на задържаните, казват още от МВнР.

„Левски” (София) гостува на „Хайдук” (Сплит) днес от 21:30 ч българско време в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Без дебати: полицаите ще получат кеш униформите си за 5 години

http://clubz.bg/56144-bez_debati_policaite_shte_poluchat_kesh_uniformite_si_za_5_godini

Окончателно - униформените полицаи ще получат на ръка левовата равностойност на униформеното облекло, което не са получили от МВР в годините от 2011 до 2015 г. Това реши Народното събрание единодушно, приемайки окончателно поправките в Закона за МВР, внесени от ГЕРБ, след като синдикатите в силовото ведомство обявиха, че започват нови протести. Първото им искане бе увеличение на заплатите, а второто - да се прекрати ситуацията, в която на полицаите се налага да плащат от джоба си за униформи и снаряжение, въпреки че по закон такива им се полагат.

Парите, които служителите на МВР ще получат, няма да се облагат с данъци и върху тях не се дължат осигуровки. Според разчетите на МВР нужната сума за разплащане с униформените служители е около 29 млн. лв. 

Сумата, която се полага на всеки отделен полицай, ще се определя индивидуално, според прослуженото време в тези години и получаваното частично облекло. Механизмът ще бъде разписан в заповед на министъра на вътрешните работи, която трябва да е готова до месец.

 

Точно това обеща премиерът Бойко Борисов на неотдавнашното национално съвещание на МВР. Той посети събитието заедно с главния прокурор Цацаров, където демонстрираха пълно единомислие по всички въпроси - включително по нуждата от реформа на администрацията на вътрешното ведомство.

В кулоарите на парламента Цветанов заяви, че парите ще бъдат получени от служителите на МВР накуп.

"Министерството на финансите е в готовност веднага да предостави тези пари, ще се направи график и изчисление на това дали някой служител е получавал някакви атрибути от униформи през годините, които ще бъдат приспаднати от сумата", обясни Цветанов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване