Разбрахме се с Македония за договора, официална Сърбия интригантства

https://offnews.bg//sviat/razbrahme-se-s-makedonia-za-dogovora-ofitcialna-sarbia-intrigantstva-660470.html

Македония и България договориха текста на споразумение за добросъседство, целящо да реши дългогодишни спорове и напрежение, обяви македонският външен министър Никола Димитров в интервю за Ройтерс.

Постигнахме компромис за текста. Подписването на споразумението за добросъседство ще повиши доверието в нас - че сме сериозни и че бихме искали да създаваме приятелства в региона, посочи Димитров.

Ройтерс отбелязва, че сложните отношения между Македония и България затрудняват усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, въпреки че най-голямата пречка е спорът със съседна Гърция за името на Македония.

Сърбия интригантства

Същевременно посланието, което идва от началото на седмицата до днес от политическия елит в Белград, е следното: Сърбия е сгрешила, като е признала Македония под конституционното й име.

Пръв изрече тези думи външният министър Ивица Дачич след среща с гръцкия си колега Никос Кодзиас в Атина.

Днес сръбският президент Александър Вучич каза, че е съгласен с изявлението на Ивица Дачич за Македония.

Сърбия ще се води само от своите интереси и ще помага приятелски на тези, които са на нейна страна и които ѝ помагат в запазването на принципите на международното право. В този ред на мисли гръцките ни приятели могат да разчитат на нашата подкрепа, заяви Вучич след среща с гръцкия премиер Ципрас.

Ципрас пък повтори официалната гръцка позиция, която не е променяна от десетилетия: "Спорът за името между Атина и Скопие трябва да бъде решен преди Македония да може да се присъедини към ЕС и НАТО"

Македония лавира

В интервюто си за Ройтерс македонският външен министър Никола Димитров подчертава, че е предложил на Атина да позволи на Македония да се присъедини към НАТО под приетото от ООН име Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ).

Моето послание към официална Атина е: ние имаме ново начало в Македония, моля, помислете какви съседи искате да имате на север, посочи Димитров.

Той обаче също не се надява на незабавен пробив: "Не мисля, че можем да направим нещо за едно денонощие. Това ще бъде постепенен процес".

На въпрос дали Македония някога би била отворена към промяна на името си, Димитров каза:

"Това е много сложен въпрос, който включва емоции и идентичност. За решаването на този въпрос имаме нужда от процес, който ще изгради национална позиция. Определено ще има референдум".

Андрей Новаков: От 20 май 2018 г. сервизите ще информират за километражите на колите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334934

Андрей Новаков: От 20 май 2018 г. сервизите ще информират за километражите на колитеОт 20 май 2018 г. всички сервизи ще подават информация за това какво е показанието на километража. Единна информационна система ще обедини тези данни. Имам самочувствието, че България може да поиска разполагането на управлението на тази програма да бъде в нашата страна.Това заяви евродепутатът Андрей Новаков в студиото на "Още от деня" по БНТ.

НА ЖИВО: Хайдук (Сплит) - Левски

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-hajduk-split-levski-news_622274.html

Европейският поход на Левски продължава в Хърватия, където "сините" ще се изправят срещу гранда Хайдук Сплит в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят ще се играе на "Хърватских витезове" в градчето Дугополие, а началният час е 21:30 часа българско време. Срещата може да следите НА ЖИВО В SPORTLIVE.Bg!

Шотландия и Уелс плашат да блокират законопроекта за Брекзит

http://www.cross.bg/shotlandiya-yels-zakonoproekta-1548971.html

/КРОСС/ Министър-председателите на Шотландия и Уелс - Никола Стърджън и Каруин Джоунс, излязоха със съвместно изявление, заплашвайки да блокират законопроекта за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, публикуван от британското правителство по-рано днес, съобщават британските медии, цитирани от news.bg. Те определиха проектозакона като "откровено заграбване на власт", което застрашава принципите на делегиране на власт и може да дестабилизира икономиките на Шотландия и Уелс. "Законопроектът за оттегляне от Европейския съюз не връща правомощия от ЕС към децентрализираните администрации, връща ги само на британското правителство и парламента, и налага нови ограничения на парламента на Шотландия и на националното събрание на Уелс", се подчертава в изявлението. Успехът на законопроекта за Брекзит сега е под въпрос, тъй като се нуждае от одобрението на парламентите на Шотландия и Уелс. Стърджън и Джоунс заявиха обаче, че не могат да го препоръчат, тъй като той важи за техните законодателни органи.

Румен Порожанов: Трябва да търсим баланс в съфинансирането

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334950

Румен Порожанов: Трябва да търсим баланс в съфинансиранетоТрябва да търсим баланс в съфинансирането. Икономическите условия вече не позволяват да няма съфинансиране на 1-ви стълб, както е било политическото отстояване през изминалите два програмни периода. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща със земеделския бранш,

Сервизите ще подават информация за километражите на колите от май 2018 г.

http://frognews.bg/news_138220/Servizite-shte-podavat-informatsiia-za-kilometrajite-na-kolite-ot-mai-2018-g/

За съжаление повечето хора в Източна Европа могат да си позволят само употребявани автомобили. На първо място са Полша, Румъния, след това е България.

Турция прати 2 кораба и подводница, за да следят сондажен кораб край Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334933

Турция прати 2 кораба и подводница, за да следят сондажен кораб край КипърТурция е изпратила два кораба и подводница, за да следят сондажен кораб в източната част на Средиземно море, съобщи днес турската армия, цитирана от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тази стъпка има вероятност да засили напрежението с Кипър след провала миналата седмица на преговорите за повтороно обединение на острова.

Нападател уби 11 души в Мексико в дома им по време на празненство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334929

Нападател уби 11 души в Мексико в дома им по време на празненствоНападатели нахлуха в дом в централно Мексико, по време на празненство, и убиха 11 души, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Властите намериха кървава сцена в жилището, когато отговориха на телефонен сигнал от град Тицаюка след полунощ. Медиите съобщават, че стрелецът е нахлул в жилище, и е разстрелял седем мъже и четири жени.

Валери Симеонов подкрепя отпадането на клас прослужено време

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-podkrepya-otpadaneto-na-klas-prosluzheno-vreme-news266609.html

Класовете за прослужено време към работната заплата трябва да отпаднат, заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти в Министерския съвет след среща с представители на работодателски организации в четвъртък. По думите му така ще може да се приеме европейски механизъм за определяне на минималното трудово възнаграждение у нас. Така той на практика подкрепи отдавна предлаганото и дискусионно отпадане на този клас, който с всяка прослужена година повишава трудовото възнаграждение, макар и с малко. "Няма друга държава, в която да има такова административно вмешателство на държавата на пазара на труда и да има задължителен процент за прослужено време. Това всъщност дискриминира младите работници и служители", заяви след разговора Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. По думите му така се стимулира мързел, а не трудолюбие. Целта не e намаление на възнагражденията на работници и служители, заяви Велев и отново разви тезата, че досегашните суми по класът за прослужено време трябва да се включат в заплатите и след това да се премахнат. Работодателските организации за пореден път не успяха да ратифицират 131-ва конвенция на Международната организация на труда, която предвижда обвързване на минималната работна заплата със средната работна заплата и производителността на труда. Срещата беше работна, решения не са вземани, готов съм и за разговори със синдикатите по темата, каза още Симеонов.

Путин и кралят на Йордания си говорят за ситуацията в Близкия изток

http://pogled.info/svetoven/putin-i-kralyat-na-iordaniya-si-govoryat-za-situatsiyata-v-blizkiya-iztok.87590

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил по телефона с краля на Йордания Абдула II ситуацията в Близкия изток и общите усилия за борба с международния тероризъм. Това съобщи в четвъртък пресслужбата на Кремъл.

Макрон: Представители на Асад трябва да участват в преговорите за следвоенна Сирия

http://pogled.info/svetoven/makron-predstaviteli-na-asad-tryabva-da-uchastvat-v-pregovorite-za-sledvoenna-siriya.87591

/Поглед.инфо/ Представители на сирийския президент Башар Асад трябва да вземат пълноценно участие в инклузивните дискусии за следвоенното устройство на Сирия. Това заяви в четвъртък френския президент Еманюел Макрон след срещата си в Париж със своя американски колега Доналд Тръмп.

Тръмп намекна, че може да промени позицията си за Парижкото климатично споразумение

http://pogled.info/svetoven/tramp-namekna-che-mozhe-da-promeni-pozitsiyata-si-za-parizhkoto-klimatichno-sporazumenie.87592

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп намекна, че не е изключено да промени позицията си спрямо Парижкото споразумение за климата, от което по-рано тази година обяви, че изтегля САЩ.

Борисов след важната среща: Не може между България, Гърция и Сърбия да липсват перспективи

http://www.cross.bg/borisov-surbiya-sreshta-1548970.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе официална среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич в Солун. Основните теми, които те тримата обсъдиха са енергийната и транспортна свързаност на България, Гърция и Сърбия. Бяха обсъдени някои от ключовите проекти като изграждането на ж.п. транспортна връзка между Русе и Солун, минавайки през Бургас и Александруполис, както и газовата интерконекторна връзка между България и Гърция. Други теми бяха - сигурността в региона с оглед на бежанския и мигрантски поток. Посещението в Солун от страна на българския премиер е част от поредица международни визити, които той проведе през последните дни. Преди дни посети Истанбул, след това и Триест. В италианския град беше поканен на заключителна вечеря на 4-тата среща на Върха на страните от Западните Балкани. Бойко Борисов там пое ангажимента и даде заявката, че ще се направи всичко възможно членството на страните от Западните Балкани да бъде приоритет по време на българското европредседателство. Официална тристранна среща в Солун проведоха и външните министри на България, Сърбия и Гърция - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас и Ивица Дачич. "Не може между България, Гърция и Сърбия да продължава да няма перспективи. За да може политическата класа да направи максимума, за да осигурят на своите народи просперитет"

Борисов след важната среща: Не може между България, Гърция и Сърбия да липсват перспективи

http://www.cross.bg/surbiya-borisov-bulgariya-1548970.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе официална среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич в Солун. Основните теми, които те тримата обсъдиха са енергийната и транспортна свързаност на България, Гърция и Сърбия. Бяха обсъдени някои от ключовите проекти като изграждането на ж.п. транспортна връзка между Русе и Солун, минавайки през Бургас и Александруполис, както и газовата интерконекторна връзка между България и Гърция. Други теми бяха - сигурността в региона с оглед на бежанския и мигрантски поток. Посещението в Солун от страна на българския премиер е част от поредица международни визити, които той проведе през последните дни. Преди дни посети Истанбул, след това и Триест. В италианския град беше поканен на заключителна вечеря на 4-тата среща на Върха на страните от Западните Балкани. Бойко Борисов там пое ангажимента и даде заявката, че ще се направи всичко възможно членството на страните от Западните Балкани да бъде приоритет по време на българското европредседателство. Официална тристранна среща в Солун проведоха и външните министри на България, Сърбия и Гърция - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас и Ивица Дачич. "Не може между България, Гърция и Сърбия да продължава да няма перспективи. За да може политическата класа да направи максимума, за да осигурят на своите народи просперитет"

Борисов след важната среща: Не може между България, Гърция и Сърбия да липсват перспективи

http://www.cross.bg/surbiya-bulgariya-borisov-1548970.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе официална среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич в Солун. Основните теми, които те тримата обсъдиха са енергийната и транспортна свързаност на България, Гърция и Сърбия. Бяха обсъдени някои от ключовите проекти като изграждането на ж.п. транспортна връзка между Русе и Солун, минавайки през Бургас и Александруполис, както и газовата интерконекторна връзка между България и Гърция. Други теми бяха - сигурността в региона с оглед на бежанския и мигрантски поток. Посещението в Солун от страна на българския премиер е част от поредица международни визити, които той проведе през последните дни. Преди дни посети Истанбул, след това и Триест. В италианския град беше поканен на заключителна вечеря на 4-тата среща на Върха на страните от Западните Балкани. Бойко Борисов там пое ангажимента и даде заявката, че ще се направи всичко възможно членството на страните от Западните Балкани да бъде приоритет по време на българското европредседателство. Официална тристранна среща в Солун проведоха и външните министри на България, Сърбия и Гърция - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас и Ивица Дачич. "Не може между България, Гърция и Сърбия да продължава да няма перспективи. За да може политическата класа да направи максимума, за да осигурят на своите народи просперитет"

Борисов се тревожи от амбициите на други държави да влияят на Балканите

https://www.actualno.com/balkani/borisov-se-trevoji-ot-ambiciite-na-drugi-dyrjavi-da-vlijajat-na-balkanite-news_622269.html

"Амбициите на други държави да имат влияние върху политическите системи на Балканите е нещо, което ме притеснява". Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след днешната тристранна среща в Солун между гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и президента

Арестуваха новозеландец на летището в Сараево, опитвал се да внесе 24 щика на полет за Дубай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334925

Арестуваха новозеландец на летището в Сараево, опитвал се да внесе 24 щика на полет за ДубайНовозеландец бе арестуван вчера на летището в Сараево, докато се опитвал да внесе 24 щика на полет за Дубай, съобщи днес агенция Франс прес, като се позовава на полицейски източник. Босненските гранични власти откриха в чантата на новозеландеца също муниции за тежка картечница и различни военни материали, съобщи полицията,

Ето къде заведе Макрон първо Доналд Тръмп и Мелания (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/eto-kyde-zavede-makron-pyrvo-donald-trymp-i-melaniia-snimki-2036720

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати от френския държавен глава Еманюел Макрон и съпругата му Брижит в мемориалния военен комплекс Дом на инвалидите в Париж, предадоха световните агенции.

3 784 заявления за отпускане на целева помощ са подадени във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355420

За последния отоплителен сезон 2016-2017 година в социалните дирекции във Варна са приети общо 3 784 заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна.

ВАП се самосезира за умрелите делфини по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=355432

По повод публикации в медии Върховната административна прокуратура се самосезира за зачестилите случаи на смъртност на китоподобни на българското Черноморие. Припомняме, става въпрос за множество открити мъртви делфини от видовете "моткур", "афала" и "обикновен делфин".

Търгът за „Инкубатора“ на „София Тех Парк“ се провали

http://clubz.bg/56178-tyrgyt_za_%E2%80%9Einkubatora%E2%80%9C_na_%E2%80%9Esofiq_teh_park%E2%80%9C_se_provali

Ръководството на държавното дружество „София Тех Парк“ е прекратило обществената поръчка за избор на оператор за обслужване и управление на т.нар. „Инкубатор“, който се намира в комплекса „Научно-технологичен парк“. 

Причината е, че в хода на процедурата са подадени оферти само от двама кандидати, като с официално писмо от 5 май единият от тях оттегля документите си за участие. 

Това е обединението "Тех-Ин", където влизат адвокатското дружество "Салчев и съдружници" и консултантът по еврофондове - "Евро програм консултинг".

Единствената друга оферта е на "Евротехинкубатор", в което водещ партньор е "Евроконсултантс България С.А". То предложи малко над 13 000 лв. без ДДС месечно възнаграждение за услугите си плюс 6,2% от събраните за предходния месец приходи от наем на офис и търговски площи, както и от събраните приходи от ползване на общежитията в сградата на „Инкубатора“.

„Така не е създадена възможност за реална конкуренция и сключване на възможно най-изгоден за дружеството договор. Прекратяването е в съответствие със Закона за обществените поръчки за осигуряване на ефективност при разходването на публичните средства и спазване на принципите за равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност“, пише в мотивите на „София Тех Парк“, публикувани на сайта на дружеството. 

Оттам са категорични, че ще обявят нов търг за оператор на“Инкубатора“, но в условията на реална конкуренция.

Сагата с обществената поръчка на „Инкубатора“ (предвидена за стартъп компании) се точи от декември 2016 г. Тя бе обявена експресно - за срок от 1 месец. И двете обединения, които кандидатстваха, бяха с неясна ескпертиза и нито една компания с международен опит в сферата не кандидатства заради краткия срок и особените критерии. 

Под оператор разбирайте: управление на офис пространства и подбор на наемодателите (в случая става въпрос за 12 000 км.м. площ), предоставяне на консултации за бизнес развитие, подпомагане в контакти с инвеститори, трансфер на развойна дейност, организиране на събития, срещи, конференции, обучения и др. 

Преобладаваща част от сделките за „София Тех Парк“ бяха сключени по времето на бившия икономически министър Божидар Лукарски. 

НА ЖИВО: Бейтар - Ботев Пловдив

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-bejtar-botev-plovdiv-news_622273.html

Тази вечер от 21:00 часа в Израел Ботев Пловдив излиза в първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа, като съперник на "канарчетата" е Бейтар Йерусалим. Старши треньорът на "канарчетата" Николай Киров има само един проблем в състава си, като капитанът Лъчезар Балтано

България и Италия ще работят за нов подход за справяне с миграционния натиск към ЕС

http://www.cross.bg/italiya-radev-bulgariya-1548969.html

/КРОСС/ Дъблинското споразумение е дълбоко несправедливо към държавите, които формират външните граници на Европейския съюз, като България, Италия, Гърция и Малта и затова е необходимо да се работи за нова система, която да отчита спецификата и проблемите на тези страни. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим, след като проведе среща с президента на Италианската република Серджо Матарела, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. По покана на своя колега - президента Матарела, Радев е на работно посещение в Италия. България и Италия ще обединят усилията си за формирането на нов подход за справяне с миграционния натиск към Европа, който да отчита необходимостта от съпричастност с държавите по външните граници на ЕС и за промяна на несправедливото решение, което повелява имигрантите да бъдат връщани механично в държавите, в които първо са били регистрирани, стана ясно от думите на президента Радев. Президентът Матарела е изразил пред президента Радев подкрепата си за присъединяването на страната ни към Шенген, както и позицията на Италия за разграничаване на бежанците от военните конфликти от икономическите имигранти. По думите на българския държавен глава нуждата от промяна на Дъблинското споразумение се осъзнава и от редица страни в Централна, Източна и Северна Европа, които се обявяват за солидарност и споделена отговорност в охраната на външните граници на ЕС

Активисти готвят протести срещу визитата на Доналд Тръмп в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334915

Активисти готвят протести срещу визитата на Доналд Тръмп в Париж

Радикални активисти се готвят за протести срещу срещата на Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, предава Washington Times, цитиран от Фокус. Една от радикалните групи твърди, че ще създаде „зона забранена за Тръмп“ на Площада на Републиката, който е известно място за събиране на крайно леви демонстратори.

Ново ограничение за плащанията в брой, отпада таванът от 1000 лв.

https://www.vesti.bg/bulgaria/novo-ogranichenie-za-plashtaniiata-v-broj-otpada-tavanyt-ot-1000-lv-6071473

Става дума за сума, равна или надвишаваща 10 000 лв. до 31 декември 2017 г. и 5000 лв.- от 1 януари 2018 г., а не както гласеше предишният текст - до 5000 лева от това лято, 1000 лева от 2019 г.

Акциите на европейските борси приключиха сесията с повишения

http://www.investor.bg/evropa/334/a/akciite-na-evropeiskite-borsi-prikliuchiha-sesiiata-s-povisheniia-243012/

Телекомуникационните компании се представиха най-добре, но здравният сектор изпита трудности през сесията

Около 5% от жалбите в КЗП са за качеството на туристическия продукт

http://www.moreto.net/novini.php?n=355441

Около 5% от общия брой постъпващи в Комисията за защита на потребителите (КЗП) оплаквания на годишна база са свързани с качеството на туристическия продукт. Това показва един не чак толкова наситен с нарушения пазар, какъвто например е този на телекомуникационните услуги, където делът на жалбите е близо 30%, посочи пред БНР председателят Димитър Маргаритов.

Ето какви са ограниченията в пътното движение на 14 юли

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fSNaZxg7wqQ/

Ето какви са ограниченията в пътното движение на страната на 14 юли:

ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:

Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:

1) за периода от 01 юни до 15 септември 2017 г. за дните петък-неделя: Ограниченията важат само за следните участъците от републиканската пътна мрежа:

АМ „Тракия” ограничението в движението на МПС над 12 т ще бъде както следва:
в петък от 18 ч. до 20 ч. в посока София – Пловдив;
в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Бургас – София.
АМ „Струма”:
в събота от 10 ч. до 14 ч. в посока п. в. „Даскалово” – ГКПП „Кулата”.
АМ „Марица”:
в неделя от 16 ч. до 20 ч. в посока Свиленград – АМ „Тракия”.
АМ „Хемус” София-Ябланица от км 0+000 до км 78+554;

за дните петък – от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа:
• път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;
• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата”;
• път I-5 Русе-Велико Търново;
• път I-9 Варна – Бургас;
• път II-99 Бургас-Царево.

2) целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

• Автомагистралите;
• път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;
• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата”;
• път I-4 п. в. „Коритна”-Велико Търново-Шумен;
• път I-5 Русе-Велико Търново;
• път I-8 ГКПП „Калотина”-София;
• път I-9 Варна-Бургас;
• път II-18 Околовръстен път София;
• път II-99 Бургас-Царево.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ:

АМ „Тракия”: област Бургас: от п.в. „Карнобат” до п.в. „Ветрен” от км 325 до км 359- почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.07.2017 г.; от км 325 до км 358 Драганци-п.в. „Ветрен” – монтаж и демонтаж на мантинела в средна разделителна ивица. Шофьорите да се движат с повишено внимание. Срок до 17.07.2017 г.; от км 308+107 до км 359+000 в участъка Деветак-Ветрен – косене на тревни площи и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.07.2017 г.; област Стара Загора: Допълнение на пътен възел „Плодовитово”:
I етап: От км 165+202 до км 167+790 без отбиване на движението по обходни маршрути, ограничаване на скоростта до 60 км/ч на лявото платно и забрана за ползване на аварийната лента.
II етап: От км 165+500 до км 167+850 без отбиване на движението по обходни маршрути с ограничаване на скоростта до 60 км/ч на лявото платно и забрана за ползване на изпреварващата лента. Срок до 17.07.2017г.; област София: от км 45+500 до км 55+600 посока София – полагане на хоризонтална маркировка. Срок до 14.07.2017 г.

АМ „Хемус”: област София:
За леки МПС:
За виадукти при км 33+600 и тунел Витиня – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението двупосочно в лявото платно /посока София/. В тунел Витиня и върху съоръжението при км 33+600 се забранява движението в изпреварващата лента, като леките МПС се движат двупосочно в аварийна и активна лента.
От км 31+960 до км 33+850 – движението се отклонява от дясното платно и се осъществява двупосочно в лявото платно на АМ „Хемус”;
От км 33+850 до км 36+750 движението е в двете платна на АМ „Хемус”;
За виадукт при км 37+520 – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението на леките МПС двупосочно в лявото платно от км 36+750 до км 37+720 /посока София/.

За тежкотоварни МПС с технически допустима максимална маса над 12 тона:
В посока Варна – пълно затваряне на АМ „Хемус” от п.в. „Витинска река” при км 30+260 до п.в. „Ботевград” при км 47+060. Движението да се отклонява на п.в. „Витинска река” при км 30+260 по път I-1 и път II-17 до п.в. „Ботевград” при км 47+060.
В посока София – от км 36+750 до км 37+670 движението да се осъществява двупосочно по АМ „Хемус”. От временна пътна връзка при км 35+450 до км 30+260 – п.в. „Витинска река” – пълно затваряне на АМ „Хемус”. Движението да се отклонява при км 35+450 /временна пътна връзка/ по път I-1, след което се връщат на АМ „Хемус” при км 30+260 – п.в. „Витинска река”.
За МПС над 12 тона, се предвиждат и следните обходни маршрути:
Задължителен маршрут за МПС над 12 тона, пътуващи по направление Видин -София, от области Видин, Монтана и Враца с крайна цел София е: Път I-1 – път II-16 при с. Ребърково – гр. Своге – гр. София, а от Видин и Монтана за София – път II-81;
Алтернативен маршрут за МПС над 12 тона, пътуващи от области Габрово, Велико Търново и Русе с крайна цел София е: път I-5 Бяла – Велико Търново – II-55 проход на Републиката – АМ Тракия – София;
Алтернативен маршрут за МПС над 12 тона – пътуващи от области Ловеч и Плевен с крайна цел София е: път II-35 Ловеч – Плевен, път II-13 Плевен – Кнежа – Борован, път II-15 Борован – Враца, път I-1 Враца – село Ребърково, път II-16 село Ребърково – Своге – гр. София.
Срокът на действие на ВОБД до 31.08.2017 г.;
Ограничено движението в посока Варна от км 21+940 до км 28+340 поради ремонтни дейности на км 24+700. Движението се осъществява двупосочно в лявото платно /посока София/. В последния работен ден преди празничен /почивен/ ден от 10:00 часа до последния празничен /почивен/ ден до 10:00 часа на посочения участък се обособяват две ленти за движение в посока Варна и една лента в посока София. В последния празничен /почивен/ ден от 10:00 часа до 10:00 часа на първия работен ден след празниците на посочения участък се обособяват две ленти за движение в посока София и една лента за движение в посока Варна. Срок до 21.07.2017 г.; ограничава се движението в дясната тръба на тунел „Витиня” в посока Варна, поради ремонт. Срок до 31.08.2017 г.; област Варна: от Неофит Рилски-Варна от км 393+000 до км 407+000 – косене. Срок до 14.07.2017 г.;от км 422+000 до км 407+000 посока София – ръчно косене. Срок до 14.07.2017 г.; при км 422+000 – п.в. „Летище” – рязане на храсти и полагане на хоризонтална маркировка. Срок до 14.07.2017г.

АМ „Струма”: няма ограничения.
АМ „Марица”: няма ограничения.

АМ „Черно море”: няма ограничения.

АМ „Люлин”: област Перник: Движение в една лентa в трети тунел при км 15 /дясна тръба посока Кулата/, поради ремонт на облицовъчни пана. Участъка е сигнализиран с необходимите пътни знаци. Срок до 17.07.2017 г.

ІІI. ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

1. Проходи:
– „Върбишки” – затворен за всички МПС;
– „Златишки” – затворен за всички МПС;

– „Айтоски” – отворен за всички МПС;
– „Котленски” – отворен за всички МПС;
– „Обзорски” – отворен за всички МПС;
– „Петрохан” – отворен за всички МПС;
– „Печинско” – отворен за всички МПС;
– „Превала” – отворен за всички МПС;
– „Предел” – отворен за всички МПС;
– „Република” – отворен за всички МПС;
– „Ришки” – отворен за всички МПС;
– „Рожен” – отворен за всички МПС;
– „Троянски” – отворен за всички МПС;

– „Вратник” – забранен за МПС над 10 т;
– „Дюлински” – забранен за МПС над 3,5 т;
– „Пампорово” – забранен за МПС над 3,5 т;
– „Твърдишки” – забранен за МПС над 10 т;
– „Шипка” – забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2018 г.

ІV. СЪСТОЯНИЕ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА:

ОГРАНИЧЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО НА МПС ПО ПЪРВОКЛАСНАТА ПЪТНА МРЕЖА:

– път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област Монтана: при км 121+919 се забранява влизането в с. Сумер на тежкотоварни превозни средства над 10 т. по общински път „пътна връзка за с. Сумер”. Движението на МПС при км 120+390 от Монтана посока Вършец се отклонява по път ІІІ-1621 Сумер-Вършец. Срок до 18.11.2017 г.; Белотинци-Сумер – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движението се осъществява в свободната лента и се регулира от сигналисти. Срок до 14.07.2017 г.; област Враца: от км 143+164 до км 146+856 – движение с повишено внимание, поради ремонтни дейности. Стесняване на една от лентите за движение. Срок до 31.07.2017 г.; от км 143+164 до км 146+856 – превантивно поддържане на пътното тяло. Стесняване на една от лентите за движение. Срок: 17.07.2017 г.; област София: забранено е движението на всички МПС в участъка Жерково-Елешница от км 224+600 до км 229+700, поради намален габарит на пътното платно. Срок 31.08.2017 г.; Ботевград-София от км 196+700 /с. Врачеш/ до км 229+700 /с. Елешница/ движението да се осъществява с повишено внимание, поради намален габарит на пътното тяло. Срок 30.09.2017 г.; област Перник: ограничено е движението за тежкотоварни автомобили с тегло над 15 т в участъка от пътен възел „Даскалово” посока Владая. Участъка с ограничение за територията на ОПУ-Перник е от км 282+485 (граница ОПУ София) до км 287+183 (п.в. „Даскалово”); от км 276+162 /Александров мост/ до км 282+485 г-ца ОПУ Перник – забранено движението на товарни МПС над 15 т.; област Кюстендил: п.в. “Кочериново” при км 355+564 – движение с повишено внимание през кръговото кръстовище, поради превоз и преминаване на влекачи с ремаркета с греди с дължина 32 м по временен бетонов път. След преминаване на влекачите движението се възстановява. Срок от 9:00 до 16:00 часа само през делничните дни до 31.07.2017 г.; област Благоевград: Благоевград-Кресненско ханче от км 373+000 до км 392+000 – косене от ляво и дясно на пътя. Движението се извършва в лявата или дясната лента за движение, съгласно поставените пътни знаци. Срок до 14.07.2017 г.; между Струмяни и начало АМ Струма от км 414+000 до км 426+000 – косене от ляво и дясно на пътя. Движението се извършва в лявата или дясната лента за движение, съгласно поставените пътни знаци. Срок до 14.07.2017 г.

– път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.

– път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград – забранено движението на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/. Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17 (Мездра-Ботевград)-п.в. І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус” и обратно. Срок до 30.09.2017 г.;

– път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Ловеч: Ябланица-Сопот от км 0+000 до км 24+000- движение в една лента, поради полагане на хоризонтална маркировка. Водачите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание. Срок до 17.07.2017 г.; област Велико Търново: Севлиево-Велико Търново в участъка от км 126+500 до км 126+542, /преди начало гр. В.Търново/ – изгражда се крайпътен обслужващ обект. МПС да се движат в свободната лента. Скоростта е ограничена до 40 км/ч. Срок до 29.08.2017 г.

– път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Габрово: движение с повишено внимание по път Габрово-вр. Шипка от км 164+120 до км 164+180, поради пропаднал участък. Поставена е необходимата сигнализация. Срок до 31.07.2017 г.; област Кърджали: Черноочене-Кърджали – ограничено движението на МПС над 15 т.
Обходен маршрут: път І-5-път ІІІ-505 /с.Манастир/-път ІІІ-507-Г.Войводино-Мост- Чифлик-Кърджали.; Надлез Кирково-ГКПП Маказа – ограничено движението на МПС над 3,5 т; п.в. „Кирково”-граница Гърция в участъка от км 387+780 до км 388+542 – движение в една лента, поради извършване на СМР. Движението се извършва в дясната лента за движение посока граница Гърция. Срок до 18.09.2017 г.; област Русе: при кръгово кръстовище гр.Бяла от км 51+000 до км 51+600 – ремонтни дейности по асфалтовата настилка. Движение в една лента двупосочно. Срок до 14.07.2017 г.

– път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Бургас: в участъка Венец-Айтос от км 428+200 до км 470+800 – направа на хоризонтална маркировка на пътното платно. Движение с повишено внимание. Срок до 14.07.2017 г.; в участъка Венец-Черноград от км 428+200 до км 456+170 – машинно и ръчно косене на банкети. Движение с повишено внимание. Срок до 14.07.2017 г.; Карнобат-Айтос от км 447+000 до км 468+000- направа на хоризонтална маркировка. Движение с повишено внимание при стесняване на лентите. Срок до 14.07.2017 г.; от км 486+950 до км 487+176 в отсечката Бургас-Ветрен – ремонтни дейности. Срок до 13.07.2017 г.; област Кюстендил: Цървеняно-Драгомирово от км 37+000 до км 47+480 – ремонтни дейности. Стесняване на една от лентите за движение. Срок до 14.07.2017 г.

– път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: област Ямбол: Лесово-ГКПП-Лесово от км 321+000 до км 322+292 – стесняване на една от лентите за движение, поради почистване на бетонови гривни за отпадъци. Срок до 14.07.2017 г.; област Шумен: Климент-Загориче от км 58+100 до км 60+460 и на км 70+600 – частични ремонтни работи по асфалтовата настилка. Движение в една лента. Срок до 15.07.2017 г.

– път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област София: Вакарел-Ихтиман от км 110+700 до км 118+800 – ограничено движение за всички МПС, поради намален габарит на пътното тяло. Поставена е необходимата сигнализация указваща забраната. Срок до 30.09.2017 г.; област Хасково: от км 370+500 до км 377+900 в участъка гр. Свиленград-Капитан Андреево – затворен за движение на МПС, поради пропадане на насип. Обходен маршрут: гр. Свиленград-п.в. „Свиленград”-АМ „Марица”-п.в. „Капитан Андреево”-с. Капитан Андреево.

– път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Варна: Кранево-Варна при км 83+100 – ограничено движение на МПС над 10 т. Обходен маршрут: Кичево-Оброчище. Срок до 31.07.2017 г.; при км 83+300 и от км 84+500 до км 85+000 – ограничение на скоростта – 30 и 60 км/ч, поради свлачищни процеси Срок до 31.07.2017 г.; област Бургас: въвежда се временна организация на движението през летния сезон по път I-9 Варна-Бургас от км 202+307 /к.к. Слънчев бряг/ до км 229+639 /пътен възел “Бургас-север”/ за МПС над 12 т. МПС над 12 тона се пренасочват през Тънково и Каблешково а именно по път I-9 км 202+307 /п кр. Тънково/ – път III-9061 – пътно кръстовище с път III-906 при км 43+421 – Каблешково – пътен възел „Бургас-север” на път I-9 при км 229+639 и обратно. Срок до 15.09.2017 г Обзор-Поморие от км 168+100 до км 224+900 – почистване на отпадъци. Срок до 31.07.2017 г.

ІV. СЪСТОЯНИЕ НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПЪТНА МРЕЖА:

1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/:

ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
път III-908 Варовник-Вълчаново ханче от км 20+000 до 39+200 – забранено движението на МПС над 10 т., поради стесняване на пътното платно. Срок до 20.12.2017 г; път ІІІ-908 от км 22+400 до км 39+300 /от разклона за с. Варовник до кръстовището с път II-79/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т, поради намален габарит на пътното тяло. Срок до 20.12.2017 г; път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над река Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, като е въведена забрана за движение на МПС над 12 т. Срок 30.07.2017 г; път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т, поради намален габарит на пътното тяло. Срок 20.12.2017 г.
Ремонтни дейности:
Път II-79 Желязково-Константиново от км 38+000 до км 77+000- ремонт на пътната настилка. Срок до 14.07.2017 г.; път II-99 от км 0+000 до км 20+500 Бургас-Созопол -хоризонтална маркировка.Срок до 21.07.2017г.; път III-5392 от км 11+000 до км 17+900 Камено-Братово – хоризонтална маркировка. Срок до 21.07.2017 г.; път III-6008 от км 0+000 до км 7+800 в участъка Джъмбо-надлеза на Лукойл – хоризонтална маркировка. Срок до 21.07.2017 г.; път III-6008 от км 13+000 до км 14+300 в участъка надлез Българово-Камено – хоризонтална маркировка. Срок до 21.07.2017г.; път III-7909 от км 4+000 до км 12+500 Горно Езерово-Братово – хоризонтална маркировка. Срок до 21.07.2017г.

Петкова: Проектът за газовия хъб е изключително ценен за целия регион

http://www.cross.bg/petkova-priroden-bulgariya-1548968.html

/КРОСС/ Проектът за газовия хъб е изключително ценен, не само за България, а за целия регион на Югоизточна Европа. Това каза в предаването „Лице в лице" по БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Той ще даде възможност през България да минава природен газ от различни източници по различни маршрути и да се създадат условия впоследствие за търговия на природен газ на базата на тази платформа за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната", допълни министърът. Теменужка Петкова обясни, че това ще е една възможност за реална диверсификация, за развитие и либерализиране на пазара на природен газ. Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България е разработена съвместно с партньорите ни от дирекция „Енергетика" на ЕК. "Този проект олицетворява изцяло идеите на Европейския енергиен съюз, свързани с диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ, и с развитието на пазара на природен газ", каза още тя. "Съвсем скоро предстои „Булгартрансгаз" да обяви обществената поръчка за предпроектното проучване, за което ЕК е предоставила и финансиране", обяви Теменужка Петкова. "Всеки един проект, който се реализира на територията на България, ще бъде съобразен с европейското законодателство", категоричен беше министърът

Евролидерите на опашка за прегръдка с Борисов (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334868

Евролидерите на опашка за прегръдка с Борисов (Снимки)Европейските лидери се наредиха на опашка за прегръдка с българския премиер Бойко Борисов в Триест снощи. Той бе на четвъртата среща на върха на Берлинския процес, която се проведе в Триест. Българският премиер участва по лична покана на италианския си колега Паоло Джентилони, домакин на събитието, в пленарната вечеря,

"168 часа": Скандал: Политик и актриса в дуел заради ястребинчетата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333551

"168 часа": Скандал: Политик и актриса в дуел заради ястребинчетата“Чий дядо е разстрелял децата?”- “Изиграхте ролята на комунистическа терористка убийца!”, размениха взаимни обвинения Виолета Гиндева и Александър Йорданов "Не мога да си спомня чий дядо е разстрелял децата от Ястребино? Моля, припомнете ми!" Това е написала актрисата Виолета Гиндева под коментар на експредседателя на Народното събрание Александър

Ципрас: Надяваме се на нови преговори за Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334893

Ципрас: Надяваме се на нови преговори за КипърГръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че Гърция продължава да смята, че кризата в Кипър трябва да се решава с диалог и се надява страните отново да седнат на масата на преговорите, предаде Танюг, цитирана от БТА. "Винаги имам на ум една поговорка - че най-опасното куче не е това, което лае, или че не трябва да лаеш, за да бъдеш пазач.

Франция и Германия започват да правят нов европейски боен самолет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006859_franciia_i_germaniia_zapochvat_da_praviat_nov/?ref=rss


Франция и Германия загърбиха дългогодишните си спорове и конкуренция и обявиха планове за разработване на европейски боен самолет. Проектът ще бъде част от инициативата за по-тясно сътрудничество в ЕС по въпросите на отбранителните разходи, унифициране на националните стандарти и намаляване дублирането на бойна техника и оборудване в името на защита на национални компании от военно-промишления комплекс.<br /><br />"Ройтерс" коментира, че с този ход се ускоряват стъпките за...

На 37 години Винъс Уилямс ще спори за трофея на "Уимбълдън", изправя се срещу Мугуруса

http://www.cross.bg/final-mygyrysa-vinus-1548967.html

/КРОСС/ На 37 години Винъс Уилямс продължава да изумява и продължава със страхотното си представяне през този сезон. След като седем години не бе играла финал на турнир в Големия шлем, в началото на годината тя стигна до спора за титлата на Откритото първенство на Австралия. И сега няколко месеца по-късно тя е на финал и на Уимбълдън. Същият този „Уимбълдън", където тя игра за първи път финал и спечели първи трофей от Шлема през далечната вече 2000 г. Последната ѝ титла от Лондон обаче е едва от 2008-а, а последният финал от 2009-а. Иначе общо титлите на тревата в „Ол Ингланд Клъб" са 4, а загубените финали - 3. Сега Винъс ще се опита да достигне до пети трофей, а последното препятствие по пътя ѝ е испанката Гарбине Мугуруса. Така финалът е повече от изненадващ, като в него всъщност се изправят едва 10-ата в схемата Уилямс и 14-ата Мугуруса. За да стигнат до мача за титлата те трябваше да преодолеят съответно: Винъс Уилямс се справи с 6:4, 6:2 надеждата на домакините Джоана Конта, а пък Гарбине Мугуруса разби с 6:1, 6:1 словашката сензация в турнира Магдалена Рибарикова.

Промяна в цигарения акциз след сделката на Пеевски за "Булгартабак"

http://www.mediapool.bg/promyana-v-tsigareniya-aktsiz-sled-sdelkata-na-peevski-za-bulgartabak-news266608.html

Промяна в структурата на акциза за цигарите ще доведе до малко по-голямо поскъпване на евтините тютюневи изделия от следващата година, докато повишаването на цената на по-скъпите цигари ще е по-малко. Решението на депутатите от бюджетната комисия идва след като народният представител от ДПС Делят Пеевски продаде през април на "Бритиш-Американ Табако" всички цигарени марки на "Булгартабак" за над 100 млн. евро. Структурата на цигарения акциз неведнъж е променяна, но в последните години държавната политика в тази посока отразяваше в по-голяма степен интересите на "Булгартабак“, които държаха по-евтини марки и така поскъпването при тях беше по-ниско и се защитаваше пазарния дял на тютюневия холдинг. След сделката с БАТ депутатите смениха стратегията. Завишен беше специфичният акциз и намален адвалорният (съобразно цената). Така от 1 януари 2018 г. цигарите ще се облагат със специфичен акциз 109 лв. на 1000 къса и с пропорционален 25% от продажната цена вместо първоначално гласувания график за 101 лв. на 1000 къса и 28% от продажната цена. Така догодина акцизът върху цигарите поскъпва средно с 18 ст. на кутия – от 3.36 лв. на 3.54 лв. Народните представители решиха още навлизащите тепърва на пазара в ЕС и у нас бездимни, или т. нар. нагреваеми цигари да не са с по-нисък акциз от стандартния. От дебата в комисията се разбра, че е имало среща между чуждите тютюневи компании и депутатите, на която е договорена регламентацията на нагреваемите цигари и известна промяна в структурата на стандартния цигарен акциз, така че той да отговаря по-пълно на интересите на бранша. От 1 януари 2018 г. у нас ще станат законни т. нар. нагреваеми цигари – нов продукт, при който тютюнът не изгаря, а само се нагрява от специално електронно устройство и се превръща в аерозол, което го прави по-малко вреден за здравето в сравнение с традиционните цигари. В същото време нагреваемите цигари нямат общо с електронните, тъй като съдържат тютюн. По време на обсъждането тютюневите компании изразиха задоволство от законовата регламентация на новия продукт, но настояваха за по-ниска ставка. От Института за пазарна икономика представиха становище, че въпросната ставка трябва да е нулева, за да се насърчи навлизането на пазара на този по-слабо вреден за здравето продукт. Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обаче отхвърли подобен подход, защото все пак продуктът съдържа тютюн и ако ставката е нулева или по-ниска, това ще е предпоставка за злоупотреби. В крайна сметка депутатите приеха ставката за нагреваемите цигари да е равна на тази за рязания тютюн – тоест 152 лв. за килограм. Не беше удовлетворено и искането на тютюневия бранш разпоредбите да влязат в сила по-скоро, тъй като по думите на Стоянова се рискува конституционно дело заради въвеждане на ново облагане в течение на финансовата година.

Мост се срути в Швеция, 12 са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334885

Мост се срути в Швеция, 12 са ранениДванадесет души бяха ранени при срутването на строящ се мост в Централна Швеция, чиито отломки затиснаха работници, предаде Ройтерс, цитирайки спасителните служби. Инцидентът се случи в град Лудвика, северозападно от Стокхолм. Четирима от пострадалите при срутването са сериозно ранени, съобщиха местните власти.

Гугъл отделя милиони, за да влияе на общественото мнение чрез изследвания, твърди доклад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006829_gugul_otdelia_milioni_za_da_vliiae_na_obshtestvenoto/?ref=rss


Американският технологичен гигант "Гугъл" е похарчил милиони през последното десетилетие, за да финансира изследвания в Европа и в САЩ в опит да повлияе на общественото мнение. Това твърди базираната в Съединените щати неправителствена организация "Кампания за отчетност" (CfA) в доклад, цитиран от в. "Гардиън".<br /><br />Средствата са предоставяни за изследвания, които изглежда подкрепят бизнес интересите на компанията и я защитават от...

Здравната каса отчита излишък от 1.6 млн. лв. за 2016 г. при дългове от над 200 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/13/3006852_zdravnata_kasa_otchita_izlishuk_ot_16_mln_lv_za_2016_g/?ref=rss


Парламентарната комисия по здравеопазването в парламента прие с 11 гласа "за" и 9 "против" годишния отчет за дейността и годишния отчет за изпълнението на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г.<br /><br />Докладите бяха представени от председателя на надзорния съвет на касата Кирил Ананиев и срещнаха критики от депутатите на БСП и ДПС, според които те не отразяват реалното финансово състояние на институцията. От една страна, във финалния отчет е посочен...

Макрон и Меркел - новият тандем, който дава заявка за реформи в Европа

http://econ.bg/Новини/Макрон-и-Меркел-новият-тандем-който-дава-заявка-за-реформи-в-Европа-_l.a_i.745656_at.1.html

Президентът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел за пореден път дадоха израз на волята си да сформират европейски тандем,...

Барде спечели 12-ия етап в Тура, а Ару облече жълтата фланелка

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006853_barde_specheli_12-iia_etap_v_tura_a_aru_obleche/?ref=rss


След 12 етапа пълна доминация на отбора на "Скай" и Крис Фрум, британецът загуби жълтата фланелка в Обиколката на Франция. Общо 51-ият ден на Фрум в жълто в кариерата му се оказа последен за него, след като Ромен Барде спечели етапа до Пейрагуд, а Фабио Ару поведе в генералното класиране.<br /><br />Първият планински етап в Пиренеите предложи голяма драма и обърна генералното класиране нагоре с краката. Барде финишира за 5.49:38 часа, изпреварвайки с 2 секунди Ригоберто...

Барде спечели 12-ия в Тура, а Ару облече жълтата фланелка

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006853_barde_specheli_12-iia_v_tura_a_aru_obleche_jultata/?ref=rss


След 12 етапа пълна доминация на отбора на "Скай" и Крис Фрум, британецът загуби жълтата фланелка в Обиколката на Франция. Общо 51-ият ден на Фрум в жълто в кариерата му се оказа последен за него, след като Ромен Барде спечели етапа до Пейрагуд, а Фабио Ару поведе в генералното класиране.<br /><br />Първият планински етап в Пиренеите предложи голяма драма и обърна генералното класиране нагоре с краката. Барде финишира за 5.49:38 часа, изпреварвайки с 2 секунди Ригоберто...

Лавров: Разследванията в САЩ за хакерските атаки не установиха нищо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334877


Лавров: Разследванията в САЩ за хакерските атаки не установиха нищоРазследванията за организирани от Русия хакерски атаки, чрез които да се повлияе на американските президентски избори, не установиха никакви факти. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и БТА. На събитие, организирано от германския аналитичен център Фонд "Курт Кербер", Лавров заяви,

Меркел и Макрон дават нов тласък на френско-германските отношения

http://www.mediapool.bg/merkel-i-makron-davat-nov-tlasak-na-frensko-germanskite-otnosheniya-news266607.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска да вдъхне нов живот на френско-германски отношения, обещавайки по-близко сътрудничество между двете водещи сили в Европейския съюз с цел да бъде реформиран съюза, предаде Ройтерс. В изявление след общо заседание на френското и германското правителство в Париж Меркел заяви, че Европа трябва да поеме съдбата си в свои ръце. "Мисля, че показахме малко след като беше създадено новото правителство тук, че сме готови да дадем на френско-германските отношения нов тласък", каза Меркел на обща пресконференция с френския президент Еманюел Макрон. С канцлера Меркел отстояваме общ дневен ред за една Европа, която защитава и би могла да защитава и повече, каза френският държавен глава. Макрон призова за по-тясна интеграция в еврозоната, за европейски министър на финансите и бюджет на еврозоната - идеи, на които в Берлин гледат скептично, отбелязва ДПА. Френският президент заяви, че Париж и Берлин споделят еднакво виждане за "свободната и справедлива търговия" и за борбата "против протекционизма", а също и за климата и за президента Тръмп, посочи Франс прес. Канцлерката заяви, че е важно да се продължи да се разговаря с американския президент въпреки наличието на отчетливи различия, посочва Асошиейтед прес. Срещата на върха на Г-20 миналата седмица показа допирни точки, като например в областта на борбата с тероризма, но и очевидни различия, отбеляза Меркел и даде за пример въпроса за Парижкото споразумение за климата. Макрон заяви, че Германия и Франция са единодушни относно важността на близките връзки със САЩ независимо от различията. Френският президент съобщи, че е договорен и проект за сближаване на данъчното законодателство за компаниите. Париж и Берлин ще поведат с примера си, като наред с това разработят обща позиция по предложенията на Европейската комисия за данъчна хармонизация в съюза, отбелязаха двете страни. Меркел приветства напредъка, постигнат на срещата, признавайки, че данъчното сближаване за бизнеса "не е лесен въпрос". Той обаче ще позволи развиването на общия пазар, допълни тя. Макрон потвърди, че Франция ще възстанови двуезичните френско-германски училищни програми, премахнати при предшественика му Франсоа Оланд. Обучението по немски език ще бъде разширено и ще включва 540 000 ученици от средния курс, което е рекорден брой, подчерта той. Меркел приветства новината: "Човек разбира по-добре културата на друга държава, когато говори езика й". Франция и Германия се договориха за редица мерки за подобряване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Франция и Германия ще разработят нов европейски изтребител Франция и Германия се споразумяха да разработят нов изтребител, за да заменят съществуващите си въздушни ескадри, като част от серия мерки за подобряване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, показва документ, публикуван след френско-германска правителствена среща, състояла се днес в Париж, предаде Ройтерс. Двете страни ще подготвят до средата на 2018 г. пътна карта за разработване на новия самолет, се казва в документа. Френското и германското правителство приеха също да създадат и рамка за сътрудничество за създаването на следващия щурмови хеликоптер "Тайгър" и на тактически ракети "въздух-земя". "Искаме да имаме едно ново поколение бойни самолети, при което Европа ще има единство на проектите и иновациите", заяви френският президент Еманюел Макрон" на съвместната пресконференция с Меркел. "Трябва да се опростят нещата, за да бъдем много по-ефикасни", добави той, цитиран от Франс прес. С проекта за боен самолет се слага край на разрива, появил се след като през 80-те години на миналия век Франция се оттегли от проекта "Юрофайтър" и създаде собствения си самолет "Рафал" чрез фирмата Дасо авиасион. В документа се посочва, че новата бойна система, която според анализаторите може да включва както пилотирани, така и безпилотни самолети, ще замени както "Юрофайтър", така и "Рафал". Не се уточнява обаче дали и каква роля ще играе Великобритания - водещата военна сила в Европа, която е партньор в проекта Юрофайтър, заедно с Германия, Испания и Италия - в разработването на новия самолет. В момента Европа има три бойни самолета - "Юрофайтър тайфун", френския "Рафал" и шведския "Грипен". Някои анализатори, работещи в областта на отбраната смятат, че поради бюджетния натиск и големите разходи по разработката, може да остане само един модел, отбелязва Ройтерс. Документът съобщава също, че двете страни са приели да работят заедно по закупуването на наземна техника, включително тежки танкове и артилерия. Очаква се до края на 2019 г. да бъде подписан договор за ръководения от Германия проект "Юродрон", отбелязва Ройтерс.

16-годишна българка се самоуби в САЩ заради играта ”Син кит”

http://dnes.dir.bg/news/igra-balgarka-sin-kit-26057432

16-годишно момиче от български произход е починало в САЩ, най-вероятно заради мистериозната опасна игра "Син кит".

Динко за служителя си: Малко съм го бил

http://www.cross.bg/vulev-dinko-krade-1548966.html

/КРОСС/ Динко Вълев не изрази съжаление, че се е саморазправил със свой работник и дори се закани, че такава ще бъде съдбата на всеки, който краде, предаде БТВ. Станалият известен като „ловеца на бежанци" Вълев прекара 24 часа в полицията след побой над негов шофьор, който по думите му крадял нафта. В спешното отделение мъжът обаче разказал, че не е крал гориво, а го прехвърлял от камион към фадрома. „Който краде, ще яде бой. Бил съм го отвлякъл, бил съм го таковал... Малко съм го бил за това. И тебе да те хвана да крадеш, и на теб ще ти прехвърля керемидите", беше коментарът на Вълев, след като бе пуснат от ареста.

ЕК пак предупреди Унгария заради законите за НПО и университетите

http://www.moreto.net/novini.php?n=355429

Европейската комисия открива наказателна процедура срещу Унгария заради закона за дейността на неправителствените организации (НПО) и предприема втората стъпка от наказателната процедура, свързана с местния закон за висшето образование.

Меркел: Лю Сяобо беше смел борец за човешки права

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334867

Меркел: Лю Сяобо беше смел борец за човешки праваГерманският канцлер Ангела Меркел почете паметта на китайския нобелов лауреат Лиу Сяобо, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Тя го нарече „смел борец“ за човешки права, след като научи за смъртта му. „Скърбя за Лиу Сяобо, смелият борец за човешки права и свобода на словото“, написа в социалните мрежи говорителят на Меркел Щефен Зайберт от името

България и Италия ще работят за нов подход за справяне с миграционния натиск към ЕС (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334861

България и Италия ще работят за нов подход за справяне с миграционния натиск към ЕС (Снимки)Италия е готова да предостави безвъзмездно на страната ни софтуер за борба с финансовите престъпления, корупцията и организираната престъпност, е заявил президентът Серджо Матарела пред държавния глава Румен Радев Дъблинското споразумение е дълбоко несправедливо към държавите, които формират външните граници на Европейския съюз, като България,

Евролидерите на опашка за прегръдка с Борисов (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334868

Евролидерите на опашка за прегръдка с Борисов (Снимки)Европейските лидери се наредиха на опашка за прегръдка с българския премиер Бойко Борисов в Триест снощи. Той бе на четвъртата среща на върха на Берлинския процес, която се проведе в Триест. Българският премиер участва по лична покана на италианския си колега Паоло Джентилони, домакин на събитието, в пленарната вечеря,

Валякът Уилямс е на финал, изравни Навратилова

https://offnews.bg//tenis/valiakat-uiliams-e-na-final-izravni-navratilova-660468.html

37-годишната Винъс Уилямс върви като валяк по пътя към шестата си титла от "Уимбълдън". Нито възрастта, нито катастрофата, в която умря човек, могат да разколебаят американката.

Винъс отвя местната любимка Йохана Конта с 6:4, 6:2 и ще спори за трофея с испанката Гарбине Мугуруса в събота. До момента в Откритата ера само Мартина Навратилова е играла финал на 37 години в надпревара от тази категория.

Интересното е, че Винъс има общо седем титли от Големия шлем(пет на Уимбълдън). Забележете, последната й датира от 2008-а тъкмо в Лондон.

След отпадането на Анди Мъри вчера Великобритания преживя още един тежък ден на кортовете в SW19. И се прости с надеждата да види местно момиче на финал след 40 години чакане.

Гарбине Мугуруса пък за втори път в кариерата си достигна до финала на Уимбълдън. Световната №15 победи непоставената Магдалена Рибарикова с 6:1, 6:1 - просто наказателна акция.

Най-големият успех на испанката досега е титлата й на "Ролан Гарос" 2016, а година по-рано тя отстъпи в спора за първото място на "Уимбълдън" срещу Серина Уилямс. В събота получава нов шанс срещу каката. 

Ципрас: Първо да се реши спора с името на Македония, а след това е влизането в ЕС и НАТО

https://www.actualno.com/balkani/cipras-pyrvo-da-se-reshi-spora-s-imeto-na-makedonija-a-sled-tova-e-vlizaneto-v-es-i-nato-news_622262.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че първо трябва да бъде решен въпросът с името на Македония, а след това страната да влезе в ЕС и НАТО. На съвместна пресконференция в Солун със сръбския президент Александър Вучич Ципрас заяви, че „решенията на Европейския съвет и

Вучич: ЕС трябва да представи ясен график за приемането ни в блока

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334856

Вучич: ЕС трябва да представи ясен график за приемането ни в блокаСръбският президент Александър Вучич заяви днес пред журналисти в Солун, че Сърбия настоява Европейският съюз да представи ясен график за присъединяването й към блока, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Той подчерта, че ЕС досега не е посочил точно кога Сърбия може да се присъедини, като добави: "Всичко, което искаме,

Русия призова Германия, Франция и САЩ да помогнат за реализирането на договорите от Минск

http://www.cross.bg/rysiya-prizova-lavrov-1548965.html

/КРОСС/ Русия призова Германия, Франция и САЩ да окажат влияние на Украйна за реализирането на минските договорености, предава ТАСС, цитирана от „Фокус". Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. „Намаляването на напрежението на нашия общ континент, би могло да спомогне за разрешаването на вътрешно украинската криза чрез пълно, последователно и честно изпълнение на минският пакет от мерки. Способността на Киев да изпълни своя дял от споразумението, е съмнителна", каза Лавров.    

Какви тайни крият танцьорите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kakvi-tajni-kriiat-tanciorite-6071472

Моника Костова и Ясмин Кирилова от първото онлайн денс риалити у нас - Dance Arena разказват за живота си като танцьори

Гниенето в първото семейство на САЩ

http://www.mediapool.bg/gnieneto-v-parvoto-semeistvo-na-sasht-news266606.html

Миналата година американският народ отхвърли политическите династии. Сбогом на фамилия Клинтън. Довиждане, Буш. На тяхно място дойде най-династичното първо семейство в американската история. Администрацията на Доналд Тръмп е не повече от семейство Тръмп плюс някакъв антураж за еднократна употреба. Не е ясно къде свършва Белият дом и къде започва бизнес империята Тръмп. Една от причините Тръмп да застане срещу Катар може да е била тази, че влиятелен катарец е отказал на зетя на Тръмп Джаред Къшнър заем от 500 млн. долара. Твърди се, че държавата от Персийския залив е отхвърлила молбите на Тръмп и в миналото. Какво мислихме ние – че Тръмп изведнъж е придобил силни възгледи за арабската политика в Залива? Както се казва: следвай парите. Грешно е да се съди твърде много от действията на Тръмп. Те обикновено не се виждат откирто. За това свидетелстват и разкритията от тази седмица за Донлад Тръмп младши. За пръв път, откакто Тръмп пое президентския пост, думата "измяна" влезе в обращение. Но нейните допълнителни значения са твърде макиавелистки. Хората, които извършват измяна срещу своята страна, обикновено са съблазнени от идеология или стимул. И в двата случая те са наясно, че пресичат свещена граница. А какво става, ако твоето семейство е твоята страна? Ако твоят род е твоята религия? За неутрален наблюдател, имейлите на Тръмп младши показват ясно, че той е търсил от Кремъл компрометираща информация за Хилари Клинтън. Според неговия баща това показва предаността на сина му. От гледна точка на руснаците това доказва, че семейство Тръмп е било готово да прави бизнес. За американските прокурори това е улика за тайно сговаряне с чужда държава. Ако други негови сътрудници от предизборния щаб, които нямат кръвна връзка с него, се бяха срещнал с руски адвокат, Тръмп щеше да ги уволни. Но Доналд Тръмп не може да се дистанцира от свой подчинен, който се казва Донлад Тръмп. Нито пък може да избяга от факта, че другите двама човека на тази среща са били зет му Къшнър и шефът на неговия щаб Пол Манафорт. Предизборната кампания на Тръмп беше семеен бизнес. Същото важи и за Белия дом начело с Тръмп. Ако искаш да си чут от краля, сприятели се с децата му. Това е каналът, чрез който Китай, Саудитска Арабия и други държави въртят дипломация с администрацията на Тръмп. Това също е и начин, по който Робърт Мълър, специалният прокурор начело на разследването за Русия, може да нанесе удар срещу Тръмп. Какво означава това за отношенията на Америка със света? Докато Тръмп е президент, Вашингтон е Бурбонски град. За Тръмп, не по-малко от Луи XIV, важат думите "L’Etat, c’est moi" (държавата, това съм аз). Колкото по-надълбоко се стига, толкова повече интересите на фамилия Тръмп ще инфектират всяко решение. Най-голямото изкривяване е при отношенията САЩ-Русия. Миналата седмица по време на срещата на Г 20, Тръмп прекара два часа и 15 минути в разговор с Владимир Путин. На него присъства само държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Фиона Хил, единственият руски експерт на Тръмп, не беше на срещата. Тръмп даде на Путин това, което той искаше. Двамата постигнаха споразумение да създадат съвместно кибер-звено, което да спре взаимната намеса в политиката на едната и другата страна. Това, че Тръмп бе принуден бързо да се откаже от идеята, е без значение. САЩ и Русия сега са на една и съща морална плоскост. Никой няма представа дали Тръмп и Путин са постигнали други сделки. Семейството обаче сега се повява на всяко поле на глобални ангажименти на САЩ. Къшнър е де факто главният дипломат на Тръмп. Дъщерята на президента – Иванка, която е съпруга на Къшнър, е лицето на американската "мека" сила. По време на форума на Г 20 Тръмп напусна залата, за да отиде на друга среща. Г-жа Иванка Тръмп зае неговото място между президента на Китай Си Цзинпин и британския премиер Тереза Мей. Сигналът към другите, работещи за Тръмп, е ясен. Никоя друга западна демокрация не работи така. До неотдавна и САЩ не правеше това. Нещата ще придобият по-явен вид с напредването на разследването за Русия. Докато кризата се задълбочава, семейството ще се стяга за отпор. Онези, които не са във вътрешния кръг, правят каквото могат да се защитят. Последно изтеклата информация, както и тези, изтекли преди това, идват от различни източници в Белия дом. Би ли могъл в това да участва и Стивън Банън, главният стратег на Тръмп? Като основен архитект на президентската му кампания "America first", Банън е също така най-близкият съветник на Тръмп, който не е част от семейството му. Той и Къшнър са съперници. Като самопровъзгласил се ленинист, основната цел на Банън е да взриви административната държава. Ако целта ви е да осакатите американското правителство, сега е време за удар. Ако сте президент на Русия, емир на някое богато петролно кралство или нихилист, работещ отвътре, Тръмп предлага безпрецедентна възможност. Тръмп е Америка и Америка е Тръмп. Докато той е президент, американската република е силно уязвима.

Ангелкова и кметът на Царево узаконяват нарушенията на къмпинг „Делфин“

https://bivol.bg/angelkova-lapchev-delphine.html

Документи подписани от министъра на туризма Николина Ангелкова на 16 юни и от кмета на Царево Георги Лапчев на 28 юни, с които Биволъ разполага, узаконяват пост фактум безобразията извършени от наемателя на къмпинг „Делфин“. Лапчев подписва дори в нарушение на собствената си наредба за прекратяване на всякакви строителни дейности в общината след 15 юни […]

Хората от "Стрелбище" не искат сграда, висока 150 метра, да скрие слънцето

//dariknews.bg/novini/bylgariia/horata-ot-strelbishte-ne-iskat-sgrada-visoka-150-metra-da-skrie-slynceto-2036713

Над 2000 души са подкрепили подписката срещу изграждането на 43-етажна сграда в градинка в столичния квартал "Стрелбище", стана ясно на протест на жителите на района. Става дума за тревните площи зад автобусната спирка на бул. "Петко Тодоров" след кръстовището с бу

Вижте какъв комплимент направи Тръмп на Брижит Макрон (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-kakyv-kompliment-napravi-trymp-na-brizhit-makron-snimkivideo-2036716

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе уловен да прави комплимент на съпругата на френския президент Еманюел Макрон, предаде Асошиейтед прес.

Watch this. Trump turns

Пожар изпепели 700 дка гора край Кресна, засега няма опасност за хората

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/pozhar-izpepeli-700-dka-gora-kraj-kresna-zasega-niama-opasnost-za-horata-2036707

Пожарът над боровата гора в Кресна, който се разгоря днес на обяд, се разраства. Пламъците до момента вече са изпепели 700 дка. Вятърът допълнително усложнява ситуацията, заяви за Дарик областният управител на Пиринско Бисер Михайл

Елизабет II откри новата централа на полицията в Лондон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334838

Елизабет II откри новата централа на полицията в Лондон (Снимки)Британската кралица Елизабет Втора откри с официална церемония днес новата централа на лондонската полиция, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  Откриването се забави с близо четири месеца заради терористично нападение близо до Уестминстърския мост.  Новата сграда на Скотланд ярд се намира на крайбрежната улица "Виктория", близо до парламента.

Крепостта "Баба Вида" и шлеп по Дунав стават оперна сцена

http://www.mediapool.bg/krepostta-baba-vida-i-shlep-po-dunav-stavat-operna-stsena-news266605.html

Опера в крепостта "Баба Вида" и на шлеп по река Дунав, балет на централния площад "Бдинци" – това са трите сцени, на които ще се проведе първият фестивал "Крепост на вековете – Баба Вида" от 4 до 13 август във Видин, съобщиха организаторите на проявата. Идеята и реализацията са на академик Пламен Карталов, създател и на фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик, който пожъна успехи през миналата година. Идеята е столицата на последното българско царство, паднало под турско робство – Видинското, да блесне на европейската културна сцена и да привлече туристи в града, който в последните години е доста западнал. Операта "Мантията" на Пучини – от шлеп в Дунав Фестивалът ще бъде открит с операта "Мантията" на Пучини, която не е играна в България от 1936 г. Тя ще бъде представена от Софийската опера и балет на шлеп в Дунав, а публиката ще аплодира изпълнителите от кейовата стена, където ще са трибуните. Премиерата е на 4 август от 21 часа. Ще има и още две представления на 5 и 6 август. "Мантията" е първата опера на Пучини от така наречения триптих. Другите две са "Сестра Анджелика" и "Джани Скики". Те са написани в три различни емоционални драми - трагична, мистична и комична. Първото изпълнение на "Мантията" е през 1918 г. в "Метрополитън" в Ню Йорк. Пучини не успява да пътува до Америка, тъй като след Първата световна война съществува опасност от минните заграждения, останали след войната. Премиерата на трите едноактни опери преминава с голям успех. Самият Пучини влага много старание да обрисува атмосферата на шлепа. Композиторът се изказва метафорично пред своя либретист Джузепе Адами, че главно действащо лице в операта е реката. Действието на "Мантията" се развива в Париж в началото на ХХ век върху шлеп, привързан към кея на Сена, недалеч от катедралата "Парижката Света Богородица" (Нотр Дам). Историята разказва драмата на млада жена, омъжена за старец, собственик на шлепа, която не го обича и има любовна афера с млад хамалин. Убийство от ревност в нелепа ситуация заплита допълнително сюжета. За децата – мюзикъл в крепостта "Баба Вида" За малчуганите ще бъде представена операта на Георги Костов – "Шегобишко на Острова на чудесата" на открита сцена в крепостта "Баба Вида". Представленията, разказващи как смелото момче Шегобишко и неговите приятели спасяват от лапите на трима разбойници най-необикновеното съкровище, което може да си представи някой, са от 10 часа на 4, 5 и 6 август. Музика, танци и тайнства ще забавляват не само децата, но и техните родители, обещават от операта. Балет - на площад "Бдинци" На площад "Бдинци" пред Стамбол капия ще бъде сцената за балетните спектакли. Креслата за публиката ще бъдат наредени на площада. Стартът на представленията е от 21 часа като на 11 и 12 август ще бъде поставен спектакълът "Лебедово езеро" от Пьотр Чайковски, а на 13 август сцената е запазена за "Зорба гъркът" на Микис Теодоракис.

400 лева глоба за агресивен таксиметров шофьор, тормозил клиенти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355445

С оферта за „пътуване на цената на билет“ 69-годишен таксиметров шофьор качил около обяд на 12 юли т.год., от спирка на градския транспорт в района на Катедралата, две тийнейджърки и друга жена за превоз до Златни пясъци. Уговорката била всяка от тях да му заплати по 3 лева, колкото струвал билета до там с автобус от обществения транспорт.

Борисов: Не може между България, Гърция и Сърбия да продължава да няма перспективи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334832

Борисов: Не може между България, Гърция и Сърбия да продължава да няма перспективи (Видео)"Не може между България, Гърция и Сърбия да продължава да няма перспективи. За да може политическата класа да направи максимума, за да осигурят на своите народи просперитет". Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция с Ципрас и Вучич след проведената среща в Солун. "Трябва да има надежда в хората, за да не напускат региона.

От 1 септември влиза в сила споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-evropeiiskiya-asotziirane-1548964.html

/КРОСС/ От 1 септември влиза в сила споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна. Документът беше връчен днес от председателя на Европейския съвет Доналд Туск на украинския президент Петро Порошенко, предава БНТ. Споразумението, което частично действа още от 2014 година, ще даде нов тласък на сътрудничеството между ЕС и Украйна в области като външната политика, международната сигурност, миграцията, данъчното облагане, наука и образование. Доналд Туск заяви, че ЕС стои твърдо зад Украйна срещу руската агресия и опитите за нарушаване на суверенитета на страната. Той потвърди европейската подкрепа за териториалната цялост на Украйна и срещу незаконното анексиране на Крим от Русия. От месец украинските граждани пътуват без визи в страни от Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер призова Киев да продължи борбата с корупцията.  

Повален от вятъра вековен дъб в София ще бъде отстранен

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/13/3006820_povalen_ot_viatura_vekoven_dub_v_sofiia_shte_bude/?ref=rss


Част от вековно дърво от вида летен дъб в парка на Националната художествена галерия в София беше повалена от вятър в сряда, на 12 юли, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).<br /><br />Дъбът е обявен за защитен природен обект през 1974 година и е вписан в Държавния регистър на вековните дървета под номер 636.<br /><br />Комисия е оценила физиологичното състояние на дървото. Експертите са установили, че дъбът е паднал заради...

Задържаха руснак за последното нападение в берлинското метро

http://frognews.bg/news_138219/Zadarjaha-rusnak-za-poslednoto-napadenie-v-berlinskoto-metro/

Берлинската полиция залови извършителя на бруталното нападение в метрото. Задържан е 39 годишен руснак Игор Б., който е бил многократно лекуван в психиатрия.

Жена и дете се удавиха в Слънчев бряг

http://frognews.bg/news_138219/Jena-i-dete-se-udaviha-v-Slanchev-briag/

Жена и дете се удавиха на плаж в курорта Слънчев бряг. Причина е появилото се мъртво вълнение, когато жената и две момичета влезли в морето в 20 часа вечерта.

Дневен хороскоп за 14 юли

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-14-uli-news_622266.html

Овен През този ден спокойствие ще ви донесат приятните ви спомени. Прибегнете до всички, разрешени от закона, начини да останете спокойни и разумни. Телец През този ден ще трябва да признаете, че партньорът ви е бил прав. Не го приемайте като сериозно поражение или критик

Турция изпрати фрегати и подводница до сондажи край Кипър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006846_turciia_izprati_fregati_i_podvodnica_do_sondaji_krai/?ref=rss


Турция изпрати военни кораби и подводница за следят сондажен кораб в Източното Средиземноморие, което може да повиши напрежението с Кипър след провала на преговорите за обединение на разделения остров.<br /><br />Сондажите са договорени между Кипър и френския енергиен гигант "Тотал". Турските военни казват, че двете фрегати и подводницата "ще гарантират сигурността на преноса на петрол". Трета фрегата ще наблюдава излезлият преди дни в открито море сондажен кораб...

Тръмп: Путин иска Клинтън да беше президент, тя щеше да намали армията

https://offnews.bg//sviat/tramp-putin-iska-klintan-da-beshe-prezident-tia-shteshe-da-namali-ar-660465.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че руският му колега Владимир Путин би предпочел неговия опонент Хилъри Клинтън да беше станала президент на САЩ, тъй като тя е щяла да намали драстично армията. 

Тръмп направи изявлението в интервю за телевизия Си Би Ен на фона на разследването за руска намеса на изборите в САЩ с цел да помогне на кампанията на републиканеца. 

"Ние сме най-могъщата страна в света и ставаме все по-могъщи, защото държа много на армията. Ако Хилъри беше спечелила, щеше да намали армията. Енергията ни щеше да е много по-скъпа. Затова Путин не ме харесва. И затова се чудя защо тогава би предпочел мен. От първия ден аз искам силна армия, а той не иска това", коментира Тръмп. 

"От първия ден искам фракинг и всичко, за да намаля цените на енергията. Ще произвеждаме достатъчно енергия за нуждите ни, то и сега е почти така. Ще изнасяме енергия - той не иска това. Той би предпочел Хилъри, която иска вятърни електроцентрали. Той би предпочел това, защото така цените на енергията щяха да се вдигнат, а Русия разчита много на енергията",  каза още президентът на САЩ. 

"Има много неща, които правя, които са противоположни на това, което иска той. Продължавам да чувам, че той би предпочел Тръмп да е президент, но си мисля: "вероятно не", защото аз искам силна армия, тя не би изхарчила парите за отбрана. Когато искам да произвеждаме огромно количество енергия - нови мощности за въглища, газ, фракинг, всички неща, които той не би харесал - никой не споменава това", допълни той. 

"Той иска най-доброто за Русия, аз искам най-доброто за САЩ. И мисля, че в случаи като Сирия, в които можем да действаме заедно, и има много други случаи, в които можем да се разберем и това ще е нещо позитивно", посочи Тръмп. 

Той подчерта, че срещата с Путин на четири очи е била много продуктивна. 

"Понякога няма да се разбираш с някого, в други случаи ще се разбираш. Но имахме много добра среща, на четири очи, беше дълга среща. Беше 2 часа и 15 минути. Всички бяха изненадани от това колко дълга беше, но това е добре. Мисля, че се разбираме много добре и мисля, че това е хубаво, а не лошо. Хората казват, че не трябва да се разбираме. Кои са тези хора? Мисля, че се разбираме много, много добре. Ние сме голяма ядрена сила и те също. Няма логика в това да нямаме някакви взаимоотношения", подчерта Доналд Тръмп.

Американският президент коментира срещата с Владимир Путин и в интервю за Ройтерс, в което обяви, че двамата са обсъждали въпроса за руската намеса на изборите в САЩ в първите 20 или 25 минути от срещата, като е водил твърдо разговора. 

"Казах: "Направихте ли го?". Той каза: "Не, не го направих. Категорично".  Тогава го попитах за втори път по съвсем различен начин. Каза: "Не"," посочи Тръмп.

На въпрос дали вярва на Путин Тръмп обясни: "Вижте, нещо се случи и трябва да открием какво е, не можем да позволим такова нещо да се случи в изборния ни процес. Трябва да разберем какво се е случило".

Фрум издъхна в планината, Ару му взе жълтата фланелка

https://offnews.bg//koloezdene/frum-izdahna-v-planinata-aru-mu-vze-zhaltata-flanelka-660467.html

Големият фаворит Крис Фрум загуби сили на Тур дьо Франс твърде рано - още на първия по-сериозен планински етап от 214,5 километра. Британецът от "Скай" сдаде жълтата фланелка на италианския шампион Фабио Ару от Астана.

Но битката тепърва предстои. Етап номер 12 в Пиринеите беше спечелен от френския ас Ромен Барде (AG2R La Mondiale). Той направи феноменален спринт на изключително тежкия последен баир. Няма съмнение - Барде ще се хвърли и за крайна победа в Тура.

Той е само на 25 секунди от Ару и на 19 от Фрум. Още един коз: най-силният съотборник на лидера - Якоб Фулсанг, напусна Обиколката на Франция. Той сътвори цяло чудо след падането вчера, като стартира с две леки счупвания в лакъта. В крайна сметка не издържа на болките днес и се отказа.

Етапът днес беше решен в изключително тежките последни 400 метра. Ару предприе атака, явно усещайки слабост във Фрум. Барде не само му хвана темпото, но го и отвя с 6 секунди.

Втори завърши Ригоберто Уран (Cannondale-Drapac) само на две секунди от победителя. Колумбиецът също може да мечтае за жълтата фланелка, тъй като е на 35 секунди от нея.

С Фрум стана нещо неочаквано. Само в последните 400 метра той загуби 22 секунди, а с това и лидерската позиция.

Банов: Ако всичко е точно след проверките, ще върнем Боршош начело на НДК

http://www.cross.bg/banov-kyltyrata-momenta-1548963.html

/КРОСС/ "По отношение на обществените поръчки контролните органи работят и не моя работа да се изказвам. Направил съм проверка на фактическо състояние на НДК в момента. Аз трябва да се грижа да се случи ремонта качествено и в срок", заяви министърът на културата Боил Банов пред БТВ. "Има забавяне спрямо първоначалната договореност, няма да станат ремонтите до 30 септември, но това не мисля, че е фатално.", коментира той по повод ремонта на НДК и неговото забавяне. "17 млн. лв. са дали от правителството миналата година, сега има 5,5 млн. лв. от тях. Аз съм длъжен да се оправя в рамките, които са ни заложени", обясни Банов за бюджета, отпуснат за НДК. "Мястото на НДК е в Министерството на културата. Ако всичко е точно, ще върнем Боршош начело", категоричен бе министърът на културата. "НДК беше едно страшно мъртвило, бяхме го забравили всички, а в момента е културен център",  

Банов:Златева е действала за НДК в последния момент

http://dnes.dir.bg/news/ndk-miroslav-borshosh-denitza-zlateva-boil-banov-finansova-otgovornost-26056969

Докладът на Мирослав Боршош за финансовото състояние на НДК е бил приет от служебния министър Деница Златева, а Боршош – освободен от финансова отговорност.

Съдът отказа да пусне окончателно Вальо Топлото от затвора

http://www.moreto.net/novini.php?n=355444

И Апелативният съд отказа да пусне предсрочно от затвора бившия началник на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Той е осъден на 3 години затвор за безстопанственост. До момента той е излежал една година и седем месеца.

Голям горски пожар край село Стара Кресна

https://www.actualno.com/blagoevgrad/goljam-gorski-pojar-kraj-selo-stara-kresna-news_622261.html

Сериозен горски пожар е избухнал в землището на село Стара Кресна. Сигналът за стихията е получен в дежурната част на пожарната около 13:00 часа. Към момента огнената стихия е обхванала няколкостотин декара борова гора и сухи треви. Пожарът се разпространява върхово и се раз

Брюксел започва наказателна процедура срещу Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334820

Брюксел започва наказателна процедура срещу УнгарияБрюксел започва наказателна процедура срещу Унгария заради действията на управляващите спрямо чуждестранните неправителствени организации. Става въпрос за приетия закон, за който се твърди, че атакува фондацията "Отворено общество“ на Джордж Сорос. Той предвижда високи санкции, ако дадена неправителствена организация, която се финансира отвън,

Депутати в Полша предложиха окончателна чистка във Върховния съд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006836_deputati_v_polsha_predlojiha_okonchatelna_chistka_vuv/?ref=rss


Депутати от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) внесоха в парламента проект на закон, определящ да бъдат подменени всички членове на Върховния съд с изключение на онези, назначени от правосъдния министър. Това предизвика незабавни протести от опозицията и обвинения, че партията увеличава до недопустими предели влиянието си над процеса за назначаване на съдии в нарушение на конституционното разделение на властите.<br /><br />"В деня, след като...

Почина китайският дисидент Лю Сяобо

http://www.mediapool.bg/pochina-kitaiskiyat-disident-lyu-syaobo-news266604.html

Китайският дисидент Лю Сяобо, който от десетилетие беше трън в петата на Пекин, почина днес от рак на черния дроб, пишат Франс прес и ДПА. 61-годишният Лю почина в Първа университетска болница в град Шънян, в североизточната провинция Ляонин. Той бе хоспитализиран заради рак на черния дроб в терминален стадий. Дисидентът беше заявил, че желае да се лекува в чужбина. Искането му беше подкрепено от международната общност, но отхвърлено от Пекин, който го сметна за намеса във вътрешните работи на Китай. Болницата в Шънян увери в началото на този месец, че подобно пътуване ще е опасно предвид състоянието на Лю. Германски и американски лекар обаче изказаха противоположно мнение, заявявайки, че е възможно болният да бъде преместен в чужбина. Йе Ду, дисидент, близък до семейството на Лю Сяобо, обясни, че Пекин иска да задържи политическия си опонент до смъртта му. Извън Китай Лю "можеше да прави политически изявления като носител на Нобелова награда, което щеше да се отрази негативно на Китайската комунистическа партия и на страната", заяви той пред АФП. През 2010 г. Лю Сяобо стана първият китаец, получил Нобелова награда за мир "за продъжителната си ненасилствена борба за основни човешки права в Китай", според изявлението на Норвежкия Нобелов комитет. Наградата му беше поставена на празен стол, защото Лю беше пратен в затвора година по-рано. През 2008 г. той беше задържан, а година по-късно осъден за подривна дейност срещу държавата. В текст, прочетен на церемонията тогава, дисидентът заяви, че "отговаря на враждебността на режима с добронамереност и на омразата с любов". И след като беше осъден на 11 години затвор през 2009 г., Лю Сяобо все още настояваше, че "няма врагове", припомня ДПА. "Вярвам, че работата ми беше справедлива и че някой ден Китай ще бъде свободна и демократична страна", заяви той. Пекин обаче не прие присъждането на Нобелова награда за мир на затворник и замрази отношенията си с Норвегия. Те се нормализираха едва през 2016 г., за голямо облекчение на износителите на норвежка сьомга. Заради заболяването си Лю беше освободен условно от затвора за лечение в болницата в Шънян през месец май тази година. Новината за освобождаването му обаче беше обявена едва в края на юни. Множество правозащитни организации и близки на Лю обвиниха Пекин, че е изчакал здравословното му състояние да се влоши, преди да го освободи. Властите обаче твърдят, че той е бил лекуван от опитни лекари. Лю беше водеща фигура в демократичното движение на Тянанмън през 1989 година. Той се бореше в подкрепа на демокрацията и за свободата на словото в продължение на повече от две десетилетия въпреки опитите на властите да го принудят да мълчи, което му спечели много почитатели в Китай и в чужбина. Роден през 1955 г. в североизточния град Чанчун, още през 1989 г. Лю беше уважаван литературен критик и автор на философски есета. През 1996 г. се жени за Лю Ся, разведена също като него. Скоро след сватбата си е изпратен за три години в лагер за "превъзпитание чрез труд" заради продължаващата си обществена дейност.. Дори след освобождаването си обаче той продължава да пише и публикува есета, критикуващи еднопартийната политическа система при управлението на Комунистическата партия. През 2001 г. публикува есе, в което критикува преследването на сектата Фалунгун, определена като "зъл култ" след антиправителствени протести през 1999 г. От 2003 г. Лю оглавява група на независими китайски писатели и публикува редовни критики към китайската политика и общество в чуждестранни сайтове. През 2004 г. получава награда за свободата на медиите от "Репортери без граници". Лю се изказваше още по-свободно преди Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., като заяви, че правителството е нарушило обещанията си преди игрите. Той отхвърли оптимизма на някои западни политици и анализатори, които заявиха, че ако Китай бъде избран за домакин на Олимпиадата, ще се подобри политическата свобода и състоянието на човешките права. Същата година той и други дисиденти призоваха Пекин да позволи разследване на ООН в тибетските райони на Китай и да води преки преговори с Далай лама, тибетския духовен лидер в изгнание. Малко след като антикитайските протести доведоха до етническо насилие, Лю и други активисти обвиниха правителството за допуснати според тях сериозни грешки. Според тях политиката спрямо Тибет се е провалила. Полицията арестува Лю в дома му в Пекин през 2008 г., докато той пишеше член от документа "Харта 08", явно кръстена по аналогия с чехословашката Харта 77. В "Харта 08" се отправяха призиви за радикални промени в Китай, целящи създаването на свободна, демократична и основана на конституцията страна. В документа имаше призиви и за освобождаването на всички политически затворници. 303-та подписали я дисиденти излагаха в него идеите си за превръщане на Китай в либерална демокрация и изразяваха съжаление за липсващите, според тях, свобода, равенство и човешки права при управлението на Китайската комунистическа партия. Лю беше единственият, понесъл удара за създаването на "Харта 08", заяви неговият приятел Ху Цзя. По този начин той стана символ на китайската либерална мисъл, общи ценности и демократизацията на Китай, добави Ху, според който Лю е мечтаел за реформа на цялото общество. В изявление по повод присъдата, наложена му през 2009 г., Лю каза: "Отдавна знам, че когато независим интелектуалец се противопостави на авторитарна държава, първата стъпка към свободата често е стъпка, направена в затвора", заяви той. Лю стана първият носител на Нобеловата награда за мир, починал в условия на лишаване от свобода, след германския пацифист Карл фон Осиецки през 1938 г. Фон Осиецки, който бе задържан от властите в нацистка Германия, също почина в болница. Новината за смъртта на Лю Сяобо идва в неудобен момент за Пекин, като хвърля светлина върху отношението му към политическите опоненти с приближаването на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, на който се очаква президентът Си Цзинпин да получи нов мандат да управлява страната. От идването му на власт през 2012 г. политическите репресии се засилиха - освен защитниците на човешките права, Пекин предприе мерки и срещу техните адвокати. Десетки активисти и юристи бяха арестувани. Името на Лю Сяобо е табу в официалните медии, с изключение на англоезичните издания, които го определят като "осъден престъпник". Като цяло Лю Сяобо остава сравнително неизвестен за широката общественост в родината си. По БТА.

Китайският дисидент Лю Сяобо е починал

http://www.mediapool.bg/kitaiskiyat-disident-lyu-syaobo-e-pochinal-news266604.html

Китайският дисидент Лю Сяобо е починал в четвъртък, предаде Франс прес, като се позова на местните власти. 61-годишният Лю е починал в болница в град Шънян, в североизточната провинция Ляонин. Той бе хоспитализиран заради рак на черния дроб в терминален стадий. Лю Сяобо е носител на Нобеловата награда за мир за 2010 г. Той бе в затвора в продължение на повече от осем години за подривна дейност срещу държавата. Заради заболяването си бе пуснат условно от затвора за лечение в болницата в Шънян. Властите обаче не разрешиха той да бъде прехвърлен за лечение в чужбина. Лю стана първият носител на Нобеловата награда за мир, починал в условия на лишаване от свобода, след германския пацифист Карл фон Осиецки през 1938 г., отбелязва Франс прес. Фон Осиецки, който бе задържан от властите в нацистка Германия, също почина в болница. Китайското правителство носи "сериозна отговорност" за "преждевременната смърт" на Лю Сяобо, заяви председателят на Норвежкия Нобелов комитет Берит Райс-Андерсен, цитирана от Ройтерс. "Намираме за дълбоко обезпокоително, че Лю Сяобо не е бил прехвърлен в лечебно заведение, където е можел да получи адекватни медицински грижи, преди да заболяването му да стане неизлечимо", подчерта Райс-Андерсен в изявление, изпратено до Ройтерс по електронната поща. Германският министър на правосъдието Хайко Маас определи Лю Сяобо като "герой на борбата за демокрация и човешки права", предаде Франс прес. В изявление в Туитър Маас отдаде почит на китайския дисидент заради ненасилствената му съпротива. Германия нееднократно призова Китай да позволи на Лю Сяобо да се лекува на нейна територия.

Затварят едното платно на магистрала "Хемус"

http://www.cross.bg/sofiya-kilometur-hemys-1548961.html

/КРОСС/ От 14 юли, движението в участъка при 24-ти километър на АМ „Хемус", в района на село Чурек, ще се извършва двупосочно в ремонтираното платно за Варна. Трафикът се прехвърля в обновеното платно на селскостопанския подлез и започва ремонт на платното за София, обявиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Движението в участъка при 25-и километър на АМ „Хемус" е двупосочно в платното за София, както е и в момента, поради укрепване на свлачището в платното за Варна. Изпълнител на ремонтните дейности е „Автомагистрали" ЕАД. Предвидено е те да продължат до 18 август. Във връзка с интензивния трафик по АМ „Хемус" и извършващите се ремонтни дейности на съоръжения Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите на леки автомобили, пътуващи към или от Северна България да ползват и алтернативни маршрути. Пътуващите от Враца, Монтана и Видин могат да преминават по пътя през Искърското дефиле - път II-16, и прохода Петрохан - път II-81. Шофьорите, на които им предстои пътуване от или към Варна, Шумен, Разград, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Велико Търново могат да ползват АМ „Тракия", по която няма ремонтни дейности, или Подбалканския път I-6, и през някои от старопланинските проходи - Троянски, Шипка, Републиката, Котленски, Ришки и Айтоски, да направят връзка с пътищата в Централна и Североизточна България

Би Би Си и Си Би Ес се разбраха да споделят новинарски ресурси

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006811_bi_bi_si_i_si_bi_es_se_razbraha_da_spodeliat/?ref=rss


Британският обществен оператор Би Би Си обяви, че е подписал споразумение за обмен на редакционно и новинарско съдържание със Си Би Ес нюз, новинарското поделение на американската телевизия.<br /><br />Двете организации ще споделят видео, редакционно съдържание и други ресурси както във Великобритания и САЩ, така и в други части на света, казва Си Би Ес.<br /><br />Американската телевизия обясни в съобщение, че партньорството ще им помогне да увеличат новинарското си...

БЕХ започва процедурата за прехвърляне на енергийната борса

http://www.investor.bg/energetika/472/a/beh-zapochva-procedurata-za-prehvyrliane-na-energiinata-borsa-243009/

100% от капитала на БНЕБ ще бъдат придобити от фондовата борса, а условията за това предстои да се договорят

ЕК открива срещу Унгария наказателна процедура за закона за НПО

http://www.mediapool.bg/ek-otkriva-sreshtu-ungariya-nakazatelna-protsedura-za-zakona-za-npo-news266603.html

Европейската комисия съобщи, че открива наказателна процедура срещу Унгария заради закона за дейността на неправителствените организации (НПО). Унгарският закон задължи организациите, които получават външно финансиране над 24 000 евро годишно, да посочват, че са "подкрепяни от чужбина". НПО, които не съобщават на правителството подробности за получаваното финансиране, подлежат на наказания. Комисията коментира, че това законодателство не съответства на правилата в ЕС, затова дава едномесечен срок на Будапеща за отговор. Според ЕК спорният закон е в разрез с правото на събиране, със свободата на движение на капитали и вероятно не осигурява защита на личния живот. ЕК отбелязва, че през април е предупредила Будапеща за опасенията по закона, както и че Съветът на Европа също е изразил съмнения за неговата допустимост. Комисията отбелязва, че при необходимост ще предаде Унгария на Съда на ЕС.

Мей призна, че е проронила "малка сълза" след неуспеха на изборите

http://www.mediapool.bg/mei-prizna-che-e-proronila-malka-salza-sled-neuspeha-na-izborite-news266602.html

Британската министър-председателка Тереза Мей призна, че се е просълзила, когато разбрала от екзитпол резултатите, че не печели мнозинство на предсрочните избори през юни, предаде Ройтерс. Мей заяви по радио Би Би Си, че се е почувствала "съсипана" и проронила "една малка сълза", когато били обявени резултатите, показващи, че губи парламентарното мнозинство въпреки призива си към британците да й дадат силен мандат за договаряне на Брекзит. Мей каза, че предизборната й кампания не е била "съвършена", но че е очаквала нейната Консервативна партия да увеличи мнозинството си. Тя заяви, че съпругът й Филип й казал екзитпол резултатите и я прегърнал, за да я утеши. "Беше пълен шок, когато излезе резултатът", каза Мей. "Минаха няколко минути, докато осъзная какво значи това", заяви тя. След изборите, които предизвикаха най-тежката политическа нестабилност във Великобритания от десетилетия, Мей беше призована от хора от Консервативната партия и извън нея да подаде оставка. "Когато става дума за действителния резултат, в партията имаше много хора, които бяха много близки до кампанията и които бяха наистина шокирани от резултата, когато той излезе", каза тя. Мей заяви, че не обмисля да се оттегли, и отказа да посочи колко време ще остане на власт. "Все още виждам, че има много какво да направим, а като министър-председател искам да се заема с тази работа за промяна на живота на хората към по-добро", каза тя.

Набират се номинации за отбелязване на Международния ден на правото да знам

http://www.mediapool.bg/nabirat-se-nominatsii-za-otbelyazvane-na-mezhdunarodniya-den-na-pravoto-da-znam-news266601.html

За 15-та поредна година Фондация Програма Достъп до информация (ПДИ) ще отбележи 28 септември – Международния ден на правото да знам със специална церемония, на която ще бъдат връчени няколко категории награди. Тази година номинациите за шестте награди могат да се изпращат до 17 септември на страницата на фондацията. Категориите са разделени в две части – позитивна и негативна. Позитивните са - гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ); НПО, най-активно упражнявало правата си по ЗДОИ; журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация и институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация. Антинаградите са за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация и за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ. Предложенията ще бъдат публикувани на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/. Номинациите за Деня на правото да знам целят популяризиране на случаи на граждани, НПО и журналисти, търсили информация с голяма обществена значимост и допринесли за промяна в средата и политиките на национално и местно ниво. Чрез наградите се отличават добрите практики и модели, създадени от институциите, които улесняват достъпа до информация на гражданите и увеличават прозрачността и отчетността. Денят на правото да знам се отбелязва на 28 септември от застъпниците за свобода на информацията по целия свят. На този ден през 2002 е създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията на конференция, проведена от ПДИ в София.

Макрон посрещна Тръмп на първото му официално посещение във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334816

Макрон посрещна Тръмп на първото му официално посещение във ФранцияАмериканският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати от френския държавен глава Еманюел Макрон и съпругата му Брижит в мемориалния военен комплекс Дом на инвалидите в Париж, предава БТА. Церемонията по посрещането на Тръмп и съпругата му от френската президентска двойка се състоя в двора на сградата.

Кремъл: Газовите турбини, инсталирани в Крим, не са от "Сименс", а руско производство

http://www.mediapool.bg/kremal-gazovite-turbini-instalirani-v-krim-ne-sa-ot-simens-a-rusko-proizvodstvo-news266600.html

Цялото доставено в Крим оборудване, вкл. и газовите турбини, е произведено в Русия, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. По-рано тази седмица германската енергийна компания "Сименс" обяви, че две турбини нейно производство противно на желанието й без знанието й са били преместени в анексирания от Русия полуостров. Вчера бе съобщено, че "Сименс" е завел съдебно дело срещу ръководството на руската компания "Технопромекспорт" да върне турбините на първоначално предвиденото място в селището Таман в Краснодарския край, чиято територия не е обект на санкции. На въпрос за претенциите на германската фирма Песков каза на пресконференция: "Няма какво да добавим към това, което сме казали преди. Наистина оборудване, свързано с енергийния сектор, бе инсталирано в Крим. Оборудването, инсталирано там е с руски произход". По-рано Песков е заявявал, че турбините за Крим са произведени от руски компоненти, а "Технопромекспорт" бе съобщил, че е купил турбините на вторичния пазар.

Община Варна вади на търг имоти за близо 4,5 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=355447

Имоти на обща стойност от близо 4,5 млн. лева ще обяви за продан Община Варна. Днес съветниците от Комисията по собственост и стопанство в местния парламент гласуваха терените и жилищата да бъдат дадени на търг с явно наддаване, предаде репортер на Moreto.

Над 2000 души са се подписали срещу изграждането на небостъргач в "Стрелбище"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-2000-dushi-sa-se-podpisali-sreshtu-izgrazhdaneto-na-nebostyrgach-v-strelbishte-2036713

Над 2000 души са подкрепили подписката срещу изграждането на 43-етажна сграда в градинка в столичния квартал "Стрелбище", стана ясно на протест на жителите на района. Става дума за тревните площи зад автобусната спирка на бул. "Петко Тодоров" след кръстовището с булевард "България" в посока Южен па

В новия роман на Гришам изчезват оригиналите на пет романа на Фицджералд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334611

В новия роман на Гришам изчезват оригиналите на пет романа на Фицджералд Излезе летният трилър на Джон Гришам “Остров Камино” (изд. “Обсидиан”). Големият американски писател обещава, че в него няма почти никакви адвокати. Оценени на 25 млн. долара от застрахователите, оригиналните ръкописи на петте романа на Ф. Скот Фицджералд са сред най-добре охраняваните съкровища на Принстънския университет.

Винъс Уилямс спря устрема на Конта и стигна деветия си финал на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006835_vinus_uiliams_spria_ustrema_na_konta_i_stigna_devetiia/?ref=rss


Американката Винъс Уилямс ще спори с Гарбине Мугуруса във финала на "Уимбълдън". Петкратната шампионка застана на пътя на любимката на домакините Джоана Конта.<br /><br />Уилямс имаше нужда от 76 минути, за да спечели с 6:4, 6:2. С успеха си тя се класира за деветия си финал в турнира, като ще се бори за осмата си титла от Големия шлем.<br /><br />По-рано Мугуруса се справи убедително за 6:1, 6:1 срещу словачката Магдалена Рибарикова.<br /><br...

Клиники правят обречени ин витро процедури

http://www.mediapool.bg/kliniki-pravyat-obrecheni-in-vitro-protseduri-news266599.html

Клиники извършват ин витро процедури на пациентки с хронични заболявания, знаейки че диагнозата им е несъвместима със зачеването. За това сигнализираха в четвъртък от организацията “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“, която има специално звено, занимаващо се с репродуктивните проблеми на хората с диабет и метаболитни заболявания. След 10-месечно проучване организацията е получила много сигнали, според които голяма част от пациентите с ендокринни заболявания се подлагат на процедури по асистирана репродукция, без да бъде обърнато специално внимание на основното заболяване. Между 4000 – 10 000 лв. струват ин витро процедурите на пациенти, които не са финансирани от държавни и общински фондове. При по-голямата част от тези пациенти не са извършени ключови изследвания и последващи терапии, без които процедурите са напълно излишни, защото опитите са обречени от самото начало, твърдят от организацията. Преди дни одит на Сметната палата разкри нередности и във финансираните от държавата ин витро процедури, но сега се оказва, че липсата на контрол на свободния пазар на тази медицинска услуга е причина за още по-уродливи явления. Често пациентки са убеждавани, че не могат да забременеят и е наложителна ин витро процедура, а това се оказва невярно. Има много фрапантни сигнали, като този на жена от Сливен с “тубарен фактор”, на която са направени 6 неуспешни ин витро процедури, след което тя забременява ин виво. Забременяването се случва след като жената отишла на преглед при ендокринолог по своя инициатива и й била назначена терапия за стабилизиране на стойностите на ТСХ на щитовидната жлеза. “Голяма част от жените, подлагащи се на инсеминации и ин витро процедури, са с предиабет, диабет, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, болести на хипофизата, синдром на поликистозни яйчници, инсулинова резистентност и други. Ако тези жени бъдат подложени на адекватна терапия, това ще гарантира по-висока успеваемост на техниките за асистирана репродукция, а също така и по-лесното и безопасно протичане на една евентуална бременност и раждане на здраво дете“, казват от пациентската организация. Резултатите от проучването и становище по проблемите са внесени в Министерството на здравеопазването, НЗОК и са предоставени на национално представителната Национална пациентска организация. “Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите, за по-добра информираност и за интегриран подход при лечение – гинеколозите в ин витро клиниките да работят заедно с ендокринолози, кардиолози и други специалисти“, посочват от организацията. Оттам имат и няколко предложения, с които работата да се подобри в интерес на пациентките. Едно от тях е всички ин витро клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографията, придружен с разчитане от специалист за деня от цикъла (брой антрални фоликули, разположение и размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката в см. ), подпис и печат на специалиста по репродуктивна медицина. Подробна епикриза или друг документ, описващ процедурата, да се дава в деня на трансфера на пациентката, както и описание и снимков материал от развитие на ембриона и състоянието му преди трансфер. Друго предложение е клиниките и лекарят, насочващи жените за ин витро процедура със собствена или донорска яйцеклетка, да издават официален документ за това, с подпис и печат. Да бъдат създадени благоприятни условия за откриване на клинична пътeка “Репродуктивна ендокринология“, която липсва в България, предлага още организацията. Друга нейна препоръка е да се подготви пакет от задължителни изследвния преди да се назначи и пристъпи към ин витро процедура, клиниките ежегодно да обявяват статистика за своята успеваемост в два раздела, собствени яйцеклетки и донорски, в които да бъде отбелязана поредност на опита при успех.

Клиники правят предварително обречени ин витро процедури

http://www.mediapool.bg/kliniki-pravyat-predvaritelno-obrecheni-in-vitro-protseduri-news266599.html

Клиники извършват ин витро процедури на пациентки с хронични заболявания, знаейки че диагнозата им е несъвместима със зачеването. За това сигнализираха в четвъртък от организацията “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“, която има специално звено, занимаващо се с репродуктивните проблеми на хората с диабет и метаболитни заболявания. След 10-месечно проучване организацията е получила много сигнали, според които голяма част от пациентите с ендокринни заболявания се подлагат на процедури по асистирана репродукция, без да бъде обърнато специално внимание на основното заболяване. Между 4000 – 10 000 лв. струват ин витро процедурите на пациенти, които не са финансирани от държавни и общински фондове. При по-голямата част от тези пациенти не са извършени ключови изследвания и последващи терапии, без които процедурите са напълно излишни, защото опитите са обречени от самото начало, твърдят от организацията. Преди дни одит на Сметната палата разкри нередности и във финансираните от държавата ин витро процедури, но сега се оказва, че липсата на контрол на свободния пазар на тази медицинска услуга е причина за още по-уродливи явления. Често пациентки са убеждавани, че не могат да забременеят и е наложителна ин витро процедура, а това се оказва невярно. Има много фрапантни сигнали, като този на жена от Сливен с “тубарен фактор”, на която са направени 6 неуспешни ин витро процедури, след което тя забременява ин виво. Забременяването се случва след като жената отишла на преглед по ендокринолог по своя инициатива и й била назначена терапия за стабилизиране на стойностите на ТСХ на щитовидната жлеза. “Голяма част от жените, подлагащи се на инсеминации и ин витро процедури, са с предиабет, диабет, метаболитен синдром, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, болести на хипофизата, синдром на поликистозни яйчници, инсулинова резистентност и други. Ако тези жени бъдат подложени на адекватна терапия, това ще гарантира по-висока успеваемост на техниките за асистирана репродукция, а също така и по-лесното и безопасно протичане на една евентуална бременност и раждане на здраво дете“, казват от пациентската организация. Резултатите от проучването и становище по проблемите са внесени в Министерството на здравеопазването, НЗОК и са предоставени на национално представителната Национална пациентска организация. “Настояваме за по-добрата проследяемост на процедурите, за по-добра информираност и за интегриран подход при лечение – гинеколозите в ин витро клиниките да работят заедно с ендокринолози, кардиолози и други специалисти“, посочват от организацията. Оттам имат и няколко предложения, с които работата да се подобри в интерес на пациентките. Едно от тях е всички ин витро клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографията, придружен с разчитане от специалист за деня от цикъла (брой антрални фоликули, разположение и размери на яйчниците, размер на матката и лигавицата на матката в см. ), подпис и печат на специалиста по репродуктивна медицина. Подробна епикриза или друг документ, описващ процедурата, да се дава в деня на трансфера на пациентката, както и описание и снимков материал от развитие на ембриона и състоянието му преди трансфер. Друго предложение е клиниките и лекарят, насочващи жените за ин витро процедура със собствена или донорска яйцеклетка, да издават официален документ за това, с подпис и печат. Да бъдат създадени благоприятни условия за откриване на клинична пътeка “Репродуктивна ендокринология“, която липсва в България, предлага още организацията. Друга нейна препоръка е да се подготви пакет от задължителни изследвния преди да се назначи и пристъпи към ин витро процедура, клиниките ежегодно да обявяват статистика за своята успеваемост в два раздела, собствени яйцеклетки и донорски, в които да бъде отбелязана поредност на опита при успех.

Втората съдебна инстанция увеличи присъдите за убийство на студент по хомофобски подбуди

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/13/3006809_vtorata_sudebna_instanciia_uvelichi_prisudite_za/?ref=rss


Увеличение на наказанията получиха подсъдимите за убийството по хомофобски подбуди на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина. Софийският апелативен съд (САС) призна Александър Георгиев и Радослав Кирчев за виновни и прие, че неоснователно двамата са получили занижени наказания от първата инстанция заради младата им възраст и продължителността на делото.<br /><br />Апелативните магистрати осъдиха Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години.<br /><br />Преди...

Обрат! Прагът на кешовите плащания остава 10 000 лева

http://www.cross.bg/leva-komisiya-plashtaniya-1548960.html

/КРОСС/ В крайна сметка промени в прага на кешовите плащания няма да има. Той се запазва от 10 хиляди лева. Това стана ясно при второто четене на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в бюджетната комисия в парламента. Както вече е известно от начало идеята беше максималните кешови плащания да бъдат ограничени от 10 000 лева до 1000 лева, като това стане поетапно и се премине през стъпки от 5 000 и 3 000 лева. Впоследствие, в сряда шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че от нейната партия ГЕРБ са се вслушали в съветите на бизнеса и в крайна сметка са решили прагът да бъде свален само до 5 000 лева и то от началото на 2018-а. Предложението бе на ГЕРБ, но гласовете на депутатите от партията в Бюджетната комисия не стигнаха, за да се приеме решението и така прагът остава без промяна, предаде БНР.

"Америка за България": Промените в съдебния закон подкопават приятелството между България и САЩ

http://www.mediapool.bg/amerika-za-bulgaria-promenite-v-sadebniya-zakon-podkopavat-priyatelstvoto-mezhdu-bulgaria-i-sasht-news266598.html

Фондация "Америка за България" изрази в официална позиция несъгласието си с промените в Закона за съдебната власт, приети на първо четене от правната комисия в парламента. Те предвиждат пълна забрана за външното финансиране на съсловните организации на магистратите. Очаква се преди второ четене забраната да бъде облекчена, като се допусне финансиране от Европейския съюз, но и от Европейското икономическо пространство. Причина за ревизията на забраната, целяща да пресече външното влияние върху магистратите, е писмо от Еврокомисията, както и нареждане на премиера Бойко Борисов. Така законът, ако бъде приет, ще бъде директно насочен срещу Съединените щати и американски донори. Както се разбира, законът се прави най-вече заради независимо настроения Съюз на съдиите, който настоява за реална съдебна реформа. Съюзът на съдиите в България (ССБ) печели проекти по различни европейски програми, но управляващите се дразнят най-вече от Фондация "Америка за България", която официално подкрепя усилията за реформиране на българското правосъдие. Фондацията участва в редица проекти с българските съдилища и прокуратурата, включително в момента изпълнява проект със ССБ . Най-голямата съдийска организация се превърна през последните две години в мишена на ГЕРБ, БСП, ДПС и "патриотичните" формации заради критиките си към парламентарни симулации на съдебна реформа и поведението на мнозинството на Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет (ВСС). Промените в съдебния закон са "несъвместими с българската конституция и множество международни актове за свободата за сдружаване, по които България е страна", пише в позицията на "Америка за България". "Предложеното законодателство подкопава евроатлантическите ценности, споделяни от България и съюзниците в НАТО и ЕС, както и дългото наследство на приятелство и проява на добра воля между Америка и България в толкова много области на обществения живот – бизнес, образование, гражданско общество, културно наследство, изкуство и култура", допълват от фондацията. В позицията се казва още: "Ние твърдо отхвърляме обвиненията, че достъпът до "чуждестранно финансиране" поставя в зависимост получаващия и отваря канал за оказване на "влияние върху правосъдието". Фондацията завява, че подкрепя апела на други граждански организации към депутатите за оттегляне на поправките в съдебния закон. Досега Съюзът на съдиите, Съюзът на юристите и Асоциацията на прокурорите реагираха остро на предложенията и настояха за тяхното оттегляне, защото са противоконституционни. Те бяха подкрепени от близо 20 авторитетни български неправителствени организации. Европейската комисия също следи изкъсо случая. Преди ден правната комисия в парламента прие на първо четене законопроект с 12 гласа "за", един "против" и петима "въздържали се". Очаква се второто му четене да е през септември. Премиерът Бойко Борисов разпореди на депутатите си да приемат позицията на Сотир Цацаров, че трябва да се разреши европейското финансиране за съсловните организации.

В Apple "цари паника" заради новия iPhone

https://news.bg/gadgets/v-apple-tsari-panika-zaradi-noviya-iphone.html

Две от основните фунцкии може да не работят при представянето на модела

Бойко Борисов се срещна с Ципрас в Солун (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334796

Бойко Борисов се срещна с Ципрас в Солун (Снимки)Премиерът на България Бойко Борисов се срещна с гръцкия си колега Алексис Ципрас в Солун. На тристранна среща между Ципрас, Борисов и Вучич се очаква да бъдат подписани договори и споразумения. В Солун са и външните министри на България, Сърбия и Гърция - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас и Ивица Дачич.

НАТО и Русия остават на различни становища, но смекчават тона

http://www.moreto.net/novini.php?n=355446

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че днес Русия е представила на пакта данни за предстоящото военно учение "Запад". На заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел представителят на Москва е съобщил числеността на военнослужещите и техниката, които ще бъдат използвани при учението.

Летателна техника на ВВС ще гаси пожара край Стара Кресна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334810

Летателна техника на ВВС ще гаси пожара край Стара КреснаЛетателна техника на ВВС ще се включи в гасенето на пожара над с. Стара Кресна. Огънят тръгнал около 15 ч и вече е обхванал 300 дка 50-годишна борова гора. Пожарът е върхов. В гасенето участват 50 горски работници, 6 специализирани автомобили на ЮЗДП и 6 пожарни екипа от Благоевград, Сандански. Включили са се и доброволци от съседните села.

Петкова: До края на годината избираме изпълнител за АЕЦ „Белене”

http://frognews.bg/news_138218/Petkova-Do-kraia-na-godinata-izbirame-izpalnitel-za-AETS-Belene/

Концепцията за газоразпределителен център у нас олицетворява идеите на ЕС , свързани с диверсификацията на източниците. Този проект ще е важен. Полезен и ценен проект за България. това каза енергийният министър Теменужка Петкова по БТВ.

Германия е спечелила над 1,3 млрд. евро от кризата в Гърция

http://econ.bg/Новини/Германия-е-спечелила-над-1-3-млрд-евро-от-кризата-в-Гърция-_l.a_i.745653_at.1.html

Германия е спечелила 1.34 млрд. евро от кризата в Гърция. Приходите дошли от натрупани лихви по отпуснатите на правителството в Атина кредити и от...

Фарма индустрията е спонсорирала с 24 млн. лв. лекарския бранш

http://www.mediapool.bg/farma-industriyata-e-sponsorirala-s-24-mln-lv-lekarskiya-bransh-news266597.html

Фармацевтични компании са спонсорирали български лекари с 24 млн. лева през 2016 година за участието им в медицински конгреси, лекции, консултации и др. Спонсорството на индустрията към лекари и медицински организации бележи ръст от около 3 млн. лева спрямо 2015 година, като нараства и броят на лекарите, които са се съгласили взаимоотношенията им с фирмите да бъдат публични. Това сочи второто годишно оповестяване на спонсорствата на фармацевтичната индустрия към медицинското съсловие. Първите данни бяха обявени миналото лято, като тогава стана ясно, че индустрията е подпомогнала през 2015 около една трета от българските лекари или към 10 000 души с 21 млн. лева, а 60% от спонсорираните медици са дали съгласие информацията за това да е публична. През 2016 г. вече 66% от лекарите са приели публикуване на имената им и сумите, с които са подпомогнати. Според Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), обединяваща големите иновативни компании в бранша, това показва подкрепата на медицинското съсловие за инициативата на прозрачност. Прякото подпомагане към лекари през миналата година е в размер на 16 млн. лева, а 8 млн. лева са отишли в медицински дружества, съсловни лекарски организации, болници, лаборатории, медицински университети и др. Официалните форми на спонсорство, които подлежат на оповестяване, са поемане на разходите за регистрационни такси, път и престой на международни медицински конгреси, хонорари за изнасянето на лекции, за консултации, както и участието в клинични изпитвания. Когато даден лекар откаже името и предоставената му сума да бъдат публикувани, компанията отчита само общият размер на изплатените към медиците суми. От няколкостотин до 20 000 лева за участие в конгреси Публикуваните тази година данни затвърждават тенденцията, че фармацевтичната индустрия спонсорира голям брой лекари у нас, повечето с малки суми за участие в конгреси и регистрации и хонорари, вариращи между няколокостотин до 3000-4000 лева в масовия случай. Максимумът, който са получили единици лекари, е около 20 000 лева. Запазва се и тенденцията фармацевтичните фирми да спонсорират с крупни суми медицинските дружества в отделните специалности, като предметът на дейност на организациите съвпада с портфолиото с продукти на компаниите. В последствие дружествата ги разпределят между своите членове или за различни дейности като семинари, академии и прочие, но без да дават публичен отчет. Според всички действащи морално-етични кодекси спонсорството на фармацевтичните компании е безвъзмездно и няма обвързване с изписването на конкретно лекарство от страна на лекарите, но участници в системата свидетелстват за обвързаности между лекари и организации и техните финансови донори. Лъвският пай е за белодробните болести, кардиологията и неврологията И през 2016 година индустрията съсредоточава значителен финансов ресурс в дружествата от специалностите кардиология, неврология и ревматология, където в последните години излизат нови и скъпи терапии, включително и биологични. За разлика от предишната, тази година обаче ревматологията и неврологията са по-слабо финансирани и най-ухажвано се оказва Българското дружество по белодробни болести (БДББ), като причината отново може да се търси в навлизането на пазара на нови медикаменти за астма и ХОББ. През миналата година БДББ е получило 130 000 лева от “ГлаксоСмитКлайн“, 94 163 лева от “Астра Зенека“, 70 000 от “Бьоринген Ингелхайм“, 55 000 от “Киези“, 37 000 лева от “Рош“ и 22 500 лева от “Новартис“. Няколкото дружества в областта на кардиологията също се радват на щедро финансиране от индустрията. Компанията “Мерк“, която има широко портфолио от продукти в областта на кардиологията, е спонсорирала със 78 591 лева Дружеството на кардиолозите в България, 54 000 лева е дала на “Фондация Академия Кардиология“, а с 31 200 лева е подпомогнала Българската сърдечно-съдова асоциация. Дружеството на кардиолозите е получило още 58 111 лева от "Санофи", 56 789 лева от “Астра Зенека“, 43 669 лева от “Новартис“ и 38 000 лева от “Байер“. Дружеството по “Неврология“, което също е галеник на фармацевтичната индустрия, е финансирано със 105 515 лева от “Пфайзер“, със 156 955 лева от “Санофи“ и с 30 000 лева от “Байер“. С високи суми индустрията спонсорира и дружествата в областта на ревматологията, където в последните години навлизат новите биологични терапии. Компанията “Абви“ е подпомогнала с 53 691 лева Българската асоциация за мускуло-скелетен ултразвук и с 25 328 лева Дружеството по ревматология. Дружеството по ревматология е получило и 42 758 лева от “Рош“, 17 000 лева от “Глаксо“. И съсловните организации спонсорирани от индустрията Съсловните лекарски организации също са спонсорирани от фармацевтичните фирми. През миналата година най-крупни суми е получило Сдружението на общопрактикуващите лекари - 196 920 лева от “Глаксо“, 39 000 лева от “Санофи“, 27 800 лева от “Астра Зенека“. Българският лекарски съюз (БЛС) пък е получил 10 200 лева от “Санофи“, 12 000 лева от “Новартис“ и 25 000 лева от “Глаксо“. Подпомагани от компаниите са още лаборатории, болници, медицински университети. И тази година медицинската лаборатория “Цибалаб“ е щедро финансирана от компанията “Рош“ с 241 000 лева, като причината вероятно е във финансирането на безплатни за пациентите изследвания от компанията. Компаниите са инвестирали и 150 млн. лева в изследвания Отделно компаниите са инвестирали в клинични изпитвания, медицински научни изследвания, неинтервенционални проучвания близо 150 млн. лв. през 2016 година, като близо 40 млн. от тях са предоставени от местните структури на компаниите. До 2018 г. се очаква инвестициите в клинични изпитвания у нас да достигнат 190 млн. лв. По последни данни годишно в България стартират около 190 нови проучвания, а всеки месец в програма за клинични изпитвания влизат около 1000 души. Инвестициите в клинични изпитвания оказват изключително позитивно влияние върху бюджета за здравеопазване. По-голямата част от тези средства се изразходват за медикаменти за пациентите, за лечението на които иначе би трябвало да плаща НЗОК. Друга част се използват за закупуване на апаратура за центровете за клинични проучвания, както и за осигуряването на цялостната медицинска грижа за включените в изпитванията хора.

ТИР се е блъснал в дървета край пътя Русе - Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6334737

ТИР се е блъснал в дървета край пътя Русе - Велико ТърновоТир е катастрофирал на главен път Русе – Велико Търново, в района на село Никюп. Това съобщи говорителят на Областна дирекция на МВР Марияна Христова, цитира "Фокус". Тя обясни, че инцидентът е станал около 16.00 часа. Водач на товарен автомобил с румънска регистрация е излязъл от пътното платно и се е забил в крайпътни дървета.

В комисия: Таванът на кешовите плащания остава 10 000 лв.

http://frognews.bg/news_138217/V-komisiia-Tavanat-na-keshovite-plashtaniia-ostava-10-000-lv/

Таванът на плащанията в кеш да не бъде променян и да остане в размер на 10 000 лв., гласува днес Комисията по бюджет и финанси. Така предложението на ГЕРБ за намаляването му до 5000 лв. от 1 януари 2018 г. не бе прието.

Чужденци ще купуват наша земеделска земя

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-zemedelski-zemi-rumen-porozhanov-kabinet-borisov-3-26056589

Земеделският министър Румен Порожанов предлага изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, позволяващо купуване на земя от чужденци.

Dow Jones се колебае пред нов рекорден връх*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/dow-jones-se-kolebae-pred-nov-rekorden-vryh-243006/

Технологичният сектор се готви да запише най-добрата си седмица в последните 7 месеца

Пожар гори в Благоевградско

https://www.24chasa.bg/region/article/6334734

Пожар гори в БлагоевградскоПожар гори в землището на село Стара Кресна, огънят е обхванал няколкостотин декара борова гора и сухи треви. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за стихията е получен в дежурната част на пожарната около 13.00 часа. Пожарът се разпространява върхово и се развива в труднодостъпна местност. Действията на гасаческите групи са затруднени от

Стотици декари борова гора пламнаха край Стара Кресна (обновена)

http://www.cross.bg/tehnika-myasto-avtomobila-1548959.html

/КРОСС/ Пожар гори в землището на село Стара Кресна, огънят е обхванал няколкостотин декара борова гора и сухи треви. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за стихията е получен в дежурната част на пожарната около 13:00 часа. Пожарът се разпространява върхово и се развива в труднодостъпна местност. Действията на гасаческите групи са затруднени от планинския терен и метеорологичните условия. Първоначално на място имаше пожарни екипи и 50 души от местното горско стопанство. В гасенето участват 6 специализирани автомобила, очаква се да се включи и летателна техника от ВВС. Към момента няма пряка опасност за хората в района. Пожарогасителните действия се ръководят от директора на РДПБЗН - Благоевград инж. Георги Пармаков. „Работим по ограничаване на огъня. Няма опасност за хора и къщи в района. Има вероятност да пристигне и хеликоптер, тъй като от една страна има много трудно проходима местност. Там за радост гората е широколистна", обяви пред "Фокус" инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. Той разясни, че горят около 350-400 декара борова гора и сухи храсти.  Впоследствие бройката на екипите и хората, ангажирани с гасенето на пожара се увеличи. "200 души и 14 автомобила работят по погасяването на пожара край Стара Кресна, условията не позволяват включването на летателна техника", обяви гл. инспектор Тошко Бързилов, началник на „Национален оперативен център към ПБЗН"

Стотици декари борова гора горят край Стара Кресна (обновена)

http://www.cross.bg/tehnika-avtomobila-myasto-1548959.html

/КРОСС/ Пожар гори в землището на село Стара Кресна, огънят е обхванал няколкостотин декара борова гора и сухи треви. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за стихията е получен в дежурната част на пожарната около 13:00 часа. Пожарът се разпространява върхово и се развива в труднодостъпна местност. Действията на гасаческите групи са затруднени от планинския терен и метеорологичните условия. Първоначално на място имаше пожарни екипи и 50 души от местното горско стопанство. В гасенето участват 6 специализирани автомобила, очаква се да се включи и летателна техника от ВВС. Към момента няма пряка опасност за хората в района. Пожарогасителните действия се ръководят от директора на РДПБЗН - Благоевград инж. Георги Пармаков. „Работим по ограничаване на огъня. Няма опасност за хора и къщи в района. Има вероятност да пристигне и хеликоптер, тъй като от една страна има много трудно проходима местност. Там за радост гората е широколистна", обяви пред "Фокус" инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. Той разясни, че горят около 350 декара борова гора и сухи храсти.  Впоследствие бройката на екипите и хората, ангажирани с гасенето на пожара се увеличи. "200 души и 14 автомобила работят по погасяването на пожара край Стара Кресна, условията не позволяват включването на летателна техника", обяви гл. инспектор Тошко Бързилов, началник на „Национален оперативен център към ПБЗН"

Стотици декари борова гора горят край Стара Кресна

http://www.cross.bg/gora-borova-raiiona-1548959.html

/КРОСС/ Пожар гори в землището на село Стара Кресна, огънят е обхванал няколкостотин декара борова гора и сухи треви. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за стихията е получен в дежурната част на пожарната около 13:00 часа. Пожарът се разпространява върхово и се развива в труднодостъпна местност. Действията на гасаческите групи са затруднени от планинския терен и метеорологичните условия. На място има пожарни екипи и 50 души от местното горско стопанство. В гасенето участват 6 специализирани автомобила, очаква се да се включи и летателна техника от ВВС. Към момента няма пряка опасност за хората в района. Пожарогасителните действия се ръководят от директора на РДПБЗН - Благоевград инж. Георги Пармаков. „Работим по ограничаване на огъня. Няма опасност за хора и къщи в района. Има вероятност да пристигне и хеликоптер, тъй като от една страна има много трудно проходима местност. Там за радост гората е широколистна", обяви пред "Фокус" инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. Той разясни, че горят около 350 декара борова гора и сухи храсти. 

ЕС блокира проекти за 250 000 евро заради бойкот на Република Сръбска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334645

ЕС блокира проекти за 250 000 евро заради
бойкот на Република СръбскаБосна и Херцеговина е единствената страна от Западните Балкани, която на вчерашната среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани в Триест не подписа договора за транспортен съюз на страните от региона, съобщава босненският портал Кликс, предаде БТА. Четири одобрени босненски проекта са блокирани, което означава,

Стотици декари борова гора горят край Стара Кресна

http://www.cross.bg/gora-kresna-borova-1548959.html

/КРОСС/ Пожар гори в землището на село Стара Кресна, огънят е обхванал няколкостотин декара борова гора и сухи треви. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за стихията е получен в дежурната част на пожарната около 13:00 часа. Пожарът се разпространява върхово и се развива в труднодостъпна местност. Действията на гасаческите групи са затруднени от планинския терен и метеорологичните условия. На място има пожарни екипи и 30 човека от местното горско стопанство. В гасенето ще се включи и летателна техника от ВВС. Към момента няма пряка опасност за хората в района. Пожарогасителните действия се ръководят от директора на РДПБЗН - Благоевград инж. Георги Пармаков.

Лавров: Германия, Франция и САЩ да помогнат за споразуменията от Минск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334644

Лавров: Германия, Франция и САЩ да помогнат за споразуменията от МинскРусия призова Германия, Франция и САЩ да окажат влияние на Украйна за реализирането на минските договорености, предава ТАСС, цитирана от БТА. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. „Намаляването на напрежението на нашия общ континент, би могло да спомогне за разрешаването на вътрешно украинската криза чрез пълно,

Организират безплатна "Ветроходна академия" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355418

Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев-Порт Варна“ набира 96 студенти на възраст между 18 и 29 г. от варненските университети за ветроходен курс по проект „Ветроходна академия“, научи Moreto.net. Курсът е в две части като най-добрите и мотивирани ще продължат с втората част, а именно: - Основи на ветроходството (теория и практика) от 17.

Интимни тайни засекретиха делото срещу Петър Низамов-Перата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334621

Интимни тайни засекретиха делото срещу Петър Низамов-ПератаТайни свързани с интимния живот, здравословното и имотното състояние наложиха пловдивският окръжен съд да засекрети делото, по което се гледа мярката на Петър Низамов Перата. Охранителят е с постоянен арест, наложен от асеновградския районен съд. Низамов е задържан за нападението над оператор на Би ти ви по време на протестите в града.

Боил Банов: Категорично ще върна Боршош

http://frognews.bg/news_138216/Boil-Banov-Kategorichno-shte-varna-Borshosh/

Направих проверка на състоянието на НДК. Трябва да се погрижа за качествения ремонт. Това е ключът в моята работа. Вътре има много контролни органи. Сега е важно как да се справя оттук насетне. Това каза министърът на културата Боил Банов по БТВ.

Борисов: Имаме шанс да заместим напускащата Великобритания. Ще се отвори една дупка...

http://clubz.bg/56177-borisov_imame_shans_da_zamestim_napuskashtata_velikobritaniq_shte_se_otvori_edna_dupka

„Трите народа заедно сме по-силни, защото създаваме такива икономически перспективи за региона, че и другите колеги от Западните Балкани ще имат интерес“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата в Солун с гръцкия си колега Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич. 

Премиерът специално акцентира върху значението на жп линиите и транспортите коридори, които да свързват държавите. 

„Не бива да се повтаря моделът на бивша Югославия, а всяка държава от Балканите трябва да има пряк достъп до всяка друга държава на Балканите. Моя мечта е да видя жп линиите и транспортните коридори през нашите страни. Имаме шанс да заместим напускащата ЕС Великобритания. Ще се отвори една дупка, която може да бъде запълнена с една от най-красивите части на света”, отбеляза Борисов. 

Министър-председателят изтъкна необходимостта на Западните Балкани да се даде европейска перспектива и сподели оптимизма си след срещата на лидерите от „Берлинския процес“ в Триест, където е бил заявен ясен ангажимент по въпроса. 

„С Алексис (б.р. гръцкия премиер Ципрас) си обещахме да направим максималното, което зависи от нашите две държави, нашите приятели от Сърбия да отидат, където им е мястото. Не държим да се знае годината, но особено младите поколения трябва да имат перспектива, за да може политиците да направят всичко, което се изисква от тях, за да осигурят на народите си просперитет“, допълни премиерът Борисов. 

Колегата му „Алексис“ също определи днешната тристранна среща като изключително важна за региона. 

„Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, нарастването на ислямизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим в диалог за мира и стабилността на Балканите“, подчерта гръцкият министър-председател. 

Той изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия и изтъкна волята на сръбската страна да изпълнява всички условия. 

Според гръцкия премиер сигурността на Европа минава през Балканите и заяви, че Европейската комисия оценява усилията на сръбската страна в тази посока. 

Ципрас посочи още, че продължава укрепването на диалога по инфраструктурните и енергийни проекти между трите държави, по чиято реализация се работи активно.

Президентът Александър Вучич благодари за подкрепата за Сърбия в европейския й курс. Той изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени.

Фен на Левски в Хърватия: Местен моторист заплаши, че ще ни режат главите

//dariknews.bg/novini/sviat/fen-na-levski-v-hyrvatiia-mesten-motorist-zaplashi-che-shte-ni-rezhat-glavite-2036711

Враждебните настроения в Сплит, Хърватия, преди мача на Левски с Хайдук от втория квалификационен кръг на Лига Европа, продължават. Фен на Левски, които е в хотела на „сините“, сподели, че местен моторист е заплаши

България отива на съд, ако не изпълни ултиматум на Европейската комисия

http://www.cross.bg/bulgariya-protzedyra-kipur-1548958.html

/КРОСС/ Европейската комисия предприе следващи стъпки срещу България по три процедури за нарушение на европейските закони. България рискува завеждането на дела в Съда на Европейския съюз, защото не е привела законодателството си съгласно европейските изисквания в сферата на конкуренцията, данъчното облагане и морското пространствено планиране. Властите в София още не са уведомили Брюксел как и дали юридически са изпълнили Директивата относно исковете за обезщетение при нарушения на антитръстовото законодателство. Тя помага на гражданите и предприятията да търсят финансова компенсация, когато са жертва на картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Освен това управляващите у нас трябва да докладват за прилагането на последните европейски промени за автоматичен обмен на информация между данъчните администрации. Срокът за изпълнение беше до края на миналата година, а правилата целят ограничаване на трансграничното избягване на данъци, което някои компании практикуват, използвайки пролуки в различните държавни системи. Третата наказателна процедура е заради Директивата за морското пространствено планиране - тя кара държавите да съгласуват дейностите си в морето като рибарство, туризъм, транспорт или добив на суровини, съобразно екологичните стандарти. Правителството има 2 месеца да изпълни изискванията, преди Еврокомисията да поиска от Съда в Люксембург да санкционира страната ни

България отива на съд, ако не изпълни ултиматум на Европейската комисия

http://www.cross.bg/bulgariya-morskoto-kipur-1548958.html

/КРОСС/ Европейската комисия предприе следващи стъпки срещу България по три процедури за нарушение на европейските закони. България рискува завеждането на дела в Съда на Европейския съюз, защото не е привела законодателството си съгласно европейските изисквания в сферата на конкуренцията, данъчното облагане и морското пространствено планиране. Властите в София още не са уведомили Брюксел как и дали юридически са изпълнили Директивата относно исковете за обезщетение при нарушения на антитръстовото законодателство. Тя помага на гражданите и предприятията да търсят финансова компенсация, когато са жертва на картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара. Освен това управляващите у нас трябва да докладват за прилагането на последните европейски промени за автоматичен обмен на информация между данъчните администрации. Срокът за изпълнение беше до края на миналата година, а правилата целят ограничаване на трансграничното избягване на данъци, което някои компании практикуват, използвайки пролуки в различните държавни системи. Третата наказателна процедура е заради Директивата за морското пространствено планиране - тя кара държавите да съгласуват дейностите си в морето като рибарство, туризъм, транспорт или добив на суровини, съобразно екологичните стандарти. Правителството има 2 месеца да изпълни изискванията, преди Еврокомисията да поиска от Съда в Люксембург да санкционира страната ни

Теменужка Петкова: На път сме да направим много важен интерконектор с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334616

Теменужка Петкова: На път сме да направим много важен интерконектор с ГърцияВсеки един проект на територията на България ще е съобразен с европейското законодателство. Този хъб ще представлява една възможност в България да преминава газ по различни маршрути. Това ще е една реална възможност за диверсификация, каза Теменужка Петкова в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Миналата година беше изграден и пуснат първия

Временният шеф на Софийския районен съд иска наказание за съдия, връщал дела

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/13/3006687_vremenniiat_shef_na_sofiiskiia_raionen_sud_iska/?ref=rss


Временният председател на Софийския районен съд Стефан Милев е образувал дисциплинарно производство срещу съдията от съда Мирослав Петров. Причината: той е върнал на два пъти дело на прокуратурата. За акцията на Милев съобщиха 31 наказателни съдии, които смятат действията на временния им ръководител за недопустими.<br /><br />Защото дали разпорежданията на съдията (с такъв акт казусите се връщат на прокуратурата) са правилни и как са обслужили нуждите на наказателното производство...

Фалира ”Верту”, компанията, която правеше суперскъпи смартфони

http://frognews.bg/news_138215/Falira-Vertu-kompaniiata-koiato-praveshe-superskapi-smartfoni/

Компанията ”Верту”, станала известна с безумно скъпите си смартфони е във фалит, съобщи Би Би Си. Фирмата ще прекрати дейността си, а около 200 нейни служители ще бъдат уволнени.

Люксембруг прие закон за добив на космическите ресурси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334630

Люксембруг прие закон за добив на космическите ресурси
Люксембруг прие първия в Европа закон, разрешаващ добива и използването на космическите ресурси, предаде БТА. "Люксембург е втората държава в света, след САЩ, която приема подобна юридическа рамка" - каза министърът на иконономиката Етиен Шнайдер пред Камарата на депутатите. Законът позволява на регистрираните в Люксембург компании да извличат и

Карина Караиванова внесе предложения за двама зам.-председатели на КФН

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/13/3006781_karina_karaivanova_vnese_predlojeniia_za_dvama/?ref=rss


Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова е внесе в парламента предложенията си за постовете на двамата зам.-председатели с изтекли мандати, се вижда от сайта на Народното събрание.<br /><br />За зам.-председател, отговарящ за надзора на инвестиционната дейност, тя предлага дългогодишният ръководител в Българската фондова борса Румен Соколов.<br /><br />За зам.-председател с ресор "Осигурителен надзор" тя предлага юриста Йордан...

Плажовете – недостъпни за хората с двигателни увреждания

https://offnews.bg//turizam/plazhovete-nedostapni-za-horata-s-dvigatelni-uvrezhdania-660464.html

Плажовете, главно по южното Черноморие, масово са недостъпни за хора с двигателни увреждания и такива, които ползват инвалидни колички. За това алармира в отворено писмо бургазлийката Грета Аспарухова.

Стопаните на ивиците не знаят какво е достъпна среда и как да я осигурят, коментира тя.

„Достъпна среда означава да може дървените скари, които се разполагат на плажа, да бъдат разположени и между чадърите и шезлонгите, за да можем да се доберем до тях. Съответно – да поплажуваме малко и ние“, казва Грета Аспарухова.

Има и няколко плажа, на които скарите са удобно разположени – в Лозенец, Слънчев бряг, Свети Влас, добавя тя. Но за да отиде на тези ивици и да си почине на тях, на един човек ще му коства, едва ли не, инвалидната пенсия за месеца, коментира Грета.

Има и плажове, на които са монтирани такива скари, но пък достъпът с инвалидна количка до тях е невъзможен, пояснява тя. На една от ивиците в Бургас, наемателят изградил съоръжения, но пък до тях води чакълиран път, който свършва пред стъпала. За Централния плаж в града посочва, че едната скара спира по средата на плажа. Другата пък води до чадъри, предназначени за близкия хотел, което установява при опит да почива там.

„И трябваше да се молим, защото обиколихме всички плажове, помолихме момчетата да ни пуснат и на добра воля го направиха. Но се получава, че трябва да се молиш и да просиш, че да отидеш на плаж“, казва Грета.

Писмото й е адресирано до премиера, министъра на туризма и Комисията за защита от дискриминация.

След 15-годишна сага Българската православна църква успя да си върне имот

http://www.moreto.net/novini.php?n=355443

След 15-годишна сага Българската православна църква успя да си върне имотите, на които се намира манастира „Свето Успение Богородично” в село Елешница. Със заповед на областния управител на София-област Илиян Тодоров – терените се връщат на светата обител.

Първо в "24 часа": Над 70 души гасят горски пожар край Стара Кресна (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334618

Първо в "24 часа": Над 70 души гасят горски пожар край Стара Кресна (Обновена)Над 70 души - пожарникари, горски работници и доброволци гасят пожар над с. Стара Кресна. Огънят тръгнал около 15 ч и е обхванал борова гора в м. Тъмницата, на около 3 км от селото. Няма опасност за жителите на близките населени места. На мястото са три екипа огнеборци от Благоевград, Кресна и Сандански.

Над 70 души гасят горски пожар край Стара Кресна

https://www.24chasa.bg/region/article/6334618

Над 70 души гасят горски пожар край Стара КреснаНад 70 души - пожарникари, горски работници и доброволци гасят пожар над с. Стара Кресна. Огънят тръгнал около 15 ч и е обхванал борова гора в м. Тъмницата, на около 3 км от селото. Няма опасност за жителите на близките населени места. На мястото са три екипа огнеборци от Благоевград, Кресна и Сандански.

Борисов, Ципрас и Вучич на тройна среща за сигурността на Балканите

http://frognews.bg/news_138214/Borisov-TSipras-i-Vuchich-na-troina-sreshta-za-sigurnostta-na-Balkanite/

Тройна среща между българският премиер Бойко Борисов, гръцкият му колега Алексис Ципрас и сръбският президент Александър Вучич се провежда в Солун.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване