До 3700 лева за работодатели от Варненско, наели лица с увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=355379

3700 лева ще отпусне Социалното министерство на работодатели от общините Варна, Аксаково и Белослав за сключване на договори за ползване на насърчителни мерки за заетост, научи Moreto.net. Парите ще бъдат дадени за безработни лица с трайни увреждания, които са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда”.

Ивица Дачич: Ще се отнасяме към Македония така, както тя се отнася с нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333371

Ивица Дачич: Ще се отнасяме към Македония така, както тя се отнася с насСръбският външен министър Ивица Дачич заяви по повод реакциите на Македония след неговата оценка, че е грешка признаването на името на Македония, че Белград ще се отнася по същия начин към Македония, по който Скопие ще се отнася към Сърбия, съобщава македонската медия „Радио Свободна Европа“, цитирана от “Фокус“.

Нинова към лидерите на леви партии: Промяната на света, трябва да започнем от себе си - с отказ от привилегии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/13/3006188_ninova_kum_liderite_na_levi_partii_promianata_na_sveta/?ref=rss


Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Решението е сами да се откажем от привилегии и да отворим нашите партии за пряко участие на хората във вземането на решения и към гражданското общество, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Ню Йорк пред събралите се там представители на социалистически, социалдемократически и работнически партии от цял свят.<br /><br />В словото си, разпространено от пресцентъра на БСП, тя посочва усещането у традиционната политическа...

Заловени са трима терористи в турския окръг Газиантеп, единият планирал атентат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333349

Заловени са трима терористи в турския окръг Газиантеп, единият планирал атентат 
Екипи на турската полиция в южния окръг Газиантеп са заловили трима терористи, единият от които е планирал самоубийствен атентат, съобщи електронното издание на в. "Стар", като се позовава на информация на валийството на Газиантеп, предава БТА. Полицаите са спрели за проверка автомобил в град Шахинбей през нощта.

Тираджия премаза колега в двор на фирма

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-suvorovo-26053572

47-годишен шофьор на ТИР премаза 53-годишен свой колега, който почиствал предното стъкло на камиона си.

Почина Чък Блейзър, информаторът на ФБР за корупцията във ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006174_pochina_chuk_bleizur_informatorut_na_fbr_za/?ref=rss


Бившият член на изпълнителния комитет на ФИФА и дългогодишен президент на КОНКАКАФ Чък Блейзър е починал тази нощ на 72-годишна възраст, съобщиха адвокатите му. Причината за смъртта не се споменава. Предполага се, че тежащият близо 200 кг американец е починал заради сърдечни проблеми.<br /><br />Блейзър беше главният информатор на ФБР в разследването, което доведе до големия корупционен скандал във ФИФА през 2015 г. и арестите на десетки ръководители по върховете на световния...

Кметът на Елена ще участва в заключителна дискусия от инициативата "Вкусът на България"

https://www.24chasa.bg/region/article/6333290

Кметът на Елена ще участва в заключителна
дискусия от инициативата "Вкусът на България"Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев ще участва в заключителната дискусия от инициативата на БНТ2 „Вкусът на България“, във връзка с която днес от 14.30 часа се провежда съвместно заседание на Комисията по земеделието и храните и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 44 Народно събрание.

Ново изобретение може да помогне на хора, които ходят трудно

https://www.actualno.com/sciencelogy/novo-izobretenie-moje-da-pomogne-na-hora-koito-hodjat-trudno-news_622106.html

Учени са създали специална система от стъпала с пружини, които запазват енергията, получена от тежестта на тялото на слизане по стълби и я освобождават при качване. Това е изобретение, което може да помогне на възрастни хора или хора с увреждания, които се придвижват трудно

НОИ: Над 8,7 млрд. лева е разходът за пенсии за 2016

http://www.cross.bg/godina-pensii-karaivanova-1548895.html

/КРОСС/ Над 8,7 млрд. лева е разходът за пенсии на Националния осигурителен институт за 2016 година, отчете Весела Караиванова , която временно изпълнява длъжността на управител на института. Тя представи дейността на НОИ пред социалната комисия в парламента. Само за една година разходите за пенсионни плащания са се увеличили 3,5 на сто. „Към 31.12 2016 имаме 2 180 000 броя пенсионери", коментира Караиванова. От тях малко над 1,5 млн. души имат право на пенсия заради натрупан стаж и възраст. Новоотпуснатите пенсии само за 2016 година са 107 078. Все повече хора предпочитат да се пенсионират с право да останат на работа, отчете още Караиванова.  

Тръмп пристигна в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333292

Тръмп пристигна в Париж

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Париж, за да присъства на парада по случая на Деня на Бастилията и за преговори с френския си колега Еманюел Макрон, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. Самолетът на Тръмп е кацнал на парижкото летище „Орли“. Той започва 24-часово посещение, което съвпада с националния празник на Франция и със

Атанас Атанасов: КТБ е кражбата на века

http://www.moreto.net/novini.php?n=355391

В момента се разследва само източването на 205 млн. лв. от КТБ от Цветан Василев, а никой не разследва потъването на 3,5 млрд. лв., които платихме всички ние. Това обяви в предаването „Тази сутрин” лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. КТБ е кражбата на века, твърди Атанасов.

Атанасов: Главсекът на МВР е предложен на Борисов от СИК

http://dnes.dir.bg/news/mvr-atanas-atanasov-sik-kabinet-borisov-3-26053437

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов атакува вътрешния министър и главния секретар на МВР, като дори намекна за връзките на Бойко Борисов с бившата групировка СИК.

Министерството на външните работи потвърди за ранени левскари в Задар

https://www.24chasa.bg/sport/article/6333287

Министерството на външните работи потвърди за ранени левскари в ЗадарВ сайта на Министерството на външните работи на България се появи информация за инциденти с фенове на "Левски" в Хърватия. Те пътуват за мача на "сините" с "Хайдук" (Сплит) в Лига Европа в четвъртък вечерта. Ето какво се казва в съобщението: "В 02.35 ч в МВнР е получен сигнал от изпълнителния директор на ФК „Левски” (София), че в град Задар,

Обвиняват Марешки за рекет на 7 аптекари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333278

Обвиняват Марешки за рекет на 7 аптекариПредседателят на партията "Воля" и зам. шеф на парламента Веселин Марешки ще бъде обвинен всеки момент в рекет. Преди секунди той пристигна с адвоката си Ина Лулчева в спецзвеното "Антикорупция", където се очаква да му повдигнат обвиненията. Според прокуратурата той е рекетирал 7 шефа на вериги от аптеки да му прехвърлят 50% от собствеността си.

Поискаха импийчмънт на президента Доналд Тръмп

http://frognews.bg/news_138174/Poiskaha-impiichmant-na-prezidenta-Donald-Tramp/

Демократ от Камарата на представителите внесе резолюция за започване на процедура на импийчмънт на американския президент. Това съобщиха световните агенции. Агенцията допълва, че засега това е символичен акт. С други думи от него не следва, че се тръгва към съдебна процедура и отстраняване от длъжност на президента.

The Bathroom - изпълнен с идеи и вдъхновения

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6332572

The Bathroom - изпълнен с идеи и вдъхновенияВ търсене на съвършената възможност експертно да отговарят на нуждите на професионалистите, Идеал Стандарт създадоха едно специално място, където те да могат да получат вдъхновение, информация, помощ, да се запознаят с новите продукти, да тестват идеите си и да направят най-доброто за своите клиенти.

АБАКС предлага с едно пътуване да видите няколко страни и много забележителности

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6332544

АБАКС предлага с едно пътуване да видите няколко страни и много забележителностиС пълна сила продължават записванията за самолетните обиколни турове, които се предлагат на пазара от най-големия български турооператор АБАКС. Те обхващат широк спектър от държави и туристически обекти и дават възможност с едно пътуване да се видят много места и забележителности. Вниманието привлича екскурзията до Италия и Швейцария,

Мачовете на Ботев и Левски пряко в ефир днес

https://offnews.bg//drugi/machovete-na-botev-i-levski-priako-v-efir-dnes-660413.html

Изключително богат на спорт е днешният ден в българския ефир. Всички ще очакваме мачовете на Ботев и Левски в Лига Европа, но "Уимбълдън" изкушава с женските полуфинали, а най-интересното в Тур дьо Франс започва сега!

Футбол

21,00 Лига Европа, Бейтар Йерусалим – Ботев Пловдив "Диема Спорт" (пряко)

21,30 ч Лига Европа, Хайдук - Левски „Диема спорт" 2 (пряко)

1,30 Футбол Фламенго - Гремио Sport+ HD (пряко)

Спорт

9,50 ч Лека атлетика, СП за юноши и девойки в Кения БНТ HD (пряко)

12,00 ч Колоездене, обиколка на Франция Eurosport 1 (пряко)

12,30 ч Голф, Scottish Open Mtel sport 2 (пряко)

14,50 ч Тенис, „Денят с Матс" Eurosport 2 (пряко)

15,00 ч Тенис, „Уимбълдън" Eurosport 2 (пряко)

15,00 ч Trans world sport Mtel sport 1

16,30 ч Лека атлетика, СП за юноши и девойки в Кения БНТ HD (пряко)

18,15 ч Лека атлетика, СП за юноши и девойки в Кения Eurosport 1 (пряко)

19,00 ч Тенис, „Денят с Матс" Eurosport 2 (пряко)

22,00 ч Дартс, „Мастърс" в САЩ „Нова спорт" (пряко)

Шофьор на камион премаза колега при движение назад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333281

Шофьор на камион премаза колега при движение назад53-годишен мъж е загинал при пътен инцидент в Суворово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Варна. Тази сутрин около 08.30 часа в двора на частна фирма, намиращ се в Суворово, е възникнал инцидент, при който е загинал 53-годишен мъж. Той е почиствал предното стъкло на управлявания от него тежкотоварен автомобил,

Нинова в Ню Йорк към лидерите: Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си- с отказ от привилегии

http://frognews.bg/news_138173/Ninova-v-Niu-Iork-kam-liderite-Ako-iskame-da-promeniame-sveta-triabva-da-zapochnem-ot-sebe-si--s-otkaz-ot-privilegii/

Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Всички ние искаме да печелим избори и да управляваме държавите си. Но не бива да си поставяме това като цел. Властта не е цел, властта е средство. Това казва в речта си в Ню Йорк лидерът на БСП Корнелия Нинова, като се обръща към лидерите.

Полицаите ще получат парите си за униформи. Кризата за кадри в МВР обаче продължава

https://offnews.bg//obshtestvo/politcaite-shte-poluchat-parite-si-za-uniformi-krizata-za-kadri-v-mvr-660407.html

Всички полицаи ще получат наведнъж парите си за униформи, които не са им изплащани между 2011 и 2015 година, реши парламентът.

Единодушно със 172 гласа "за" депутатите приеха промените в Закона за МВР на второ четене, които засягаха неизплатените пари за униформи на полицаите.

Средствата за изплащане на сумите се осигуряват по бюджета на МВР за 2017 година за сметка на централния бюджет. Парите ще бъдат изплатени, веднага щом МВР разпише докладна заповед за целта.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обясни в парламента, че става дума за всички полицаи, без тези, които вече са напуснали системата на МВР. Причината те да не получат пари е, че вече им е било изплатено обезщетение, когато са напуснали.

За всички униформи ще отидат 29 млн.лв. За всеки един служител ще бъде направен разчет и ще бъде изплатена точната сума. Вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че парите ще бъдат изплатени еднократно наведнъж.

А за проблемите в системата, зам.-министър Ципов коментира:

Най много служители на МВР са напуснали 2015 година. "Надяваме се да се запази тенденцията от миналата година, когато в системата са назначени повече полицаи, отколкото са напуснали", обясни Ципов. Той обаче даде пример как на последния конкурс в МВР за служител на Софийско районно управление за 170 места са се явили 130 полицаи, от които са били назначени 99.

Избухна голям пожар във военна зона в турския окръг Килис, граничещ със Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333276

Избухна голям пожар във военна зона 
в турския окръг Килис, граничещ със СирияГолям пожар избухна във военна зона в турския окръг Килис, граничещ със Сирия, съобщи турската телевизия НТВ, предава БТА. Няма жертви при пожара, но десетима военни са приети в болница, тъй като са се надишали с дима от пламъците, се казва в изявление на валийството на Килис. Пожарът е избухнал късно снощи по неустановени засега причини.

МВР ще плати за неосигурените 5 г. полицейски униформи

http://dnes.dir.bg/news/mvr-kabinet-borisov-3-politzeyski-uniformi-26053434

Полицаите, които са имали право на униформи, но не са ги получили в последните 5 години, ще получат левовата равностойност за тях.

Не, новата опаковка няма да убие киселото мляко. Тези слухове са обикновена търговска война

https://offnews.bg//razsledvane/ne-novata-opakovka-niama-da-ubie-kiseloto-mliako-tezi-sluhove-sa-obi-659115.html

Малката лъжа е като гръмотевица - пречи ти да чуваш добре, но ако се напрегнеш, има шанс да чуеш истината. Голямата лъжа е като светкавица - блясва и те заслепява толкова силно, че за известно време не можеш да видиш обичайните неща, а пред тебе е само илюзията от мълнията.

Лъжата, че една нова опаковка ще убие любимото ни българско кисело мляко и ще го превърне в жалък чуждоземски йогурт е като светкавица - толкова силно действа на предразсъдъците, патриотизма и спомените ни за вкуса от детството, толкова силно ни заслепява от гняв, че минава време, докато се сетим да проверим дали има нещо вярно в нея.

А е твърде вероятно в истерията за българското кисело мляко, която се разигра в последния месец, да няма нищо вярно.

Лактобацилус булгарикус си живее еднакво добре и в старата опаковка от полистирол, и в новата опаковка от полипропилен, твърдят пред OFFNews от Трейс Ипома - компанията, която прави новите опаковки. На същото мнение са и повечето от най-големите млекопроизводители.

Вчера стана ясно, че 6 от тях са дали проби за изследване на произведено от тях кисело мляко по БДС. Пробите изследват както вкусовите качества на киселото мляко (органолептика), така и състава и количеството на киселомлечните бактерии (микробиология) и как те реагират на материала на опаковката.

Резултатите ще бъдат готови в края на юли. За химиците и хората, които разбират от опаковки, още отсега е ясно какъв ще е резултатът от тези тестове. Те са наясно, че количеството на знаменития български бацил в киселото мляко не зависи от това дали опаковката е полистирол или пролипропилен.

Всъщност никой не знае кой пусна опорната точка, че лактобацилус булгарикус ще умре в новите опаковки от полипропилен и киселото мляко ще се превърне в йогурт.  Тя е толкова безпочвена, че още никой не е застанал с лицето и името си да я доказва. И няма как да я докаже, защото доказателства за това няма. Опорната точка се прокрадна в няколко медии, а след това избухна навсякъде на едно обществено обсъждане на новия стандарт за киселото мляко, в което имаше повече надвикване, отколкото аргументи.

Каква е истината?

Както в повечето такива случаи, истината е много по-проста и банална. Става въпрос за сблъсък между 2 големи предприятия. Едното произвежда опаковки за кисело мляко от полистирол. Другото отскоро е започнало да произвежда опаковки от полипропилен. Вторите са по-евтини. Ако в нормативната база се признае, че те са поне толкова качествени, колкото първите, то производителите на старите опаковки, ще загубят част от пазарния си дял.

Сериозна опасност за това възниква, когато 3 от големите млечни компании пускат искане за промяна на стандарта - освен в полистирол, млякото да може да се опакова и в полипропилен.

Но има ли истината значение?

Както често се случва у нас, и при този казус ще се окаже, че истината е последното нещо, което има значение. Както обикновено по-важни ще се окажат парите и лобистките интереси, а не научните доказателства.

Българският институт по стандартизация, който решава дали да промени стандарта или не, ще вземе решението си, още преди да са излезли тестовете. Заседанието е насрочено още за този петък - защото много добре се знае, че резултатите от тестовете няма как да са готови дотогава. Освен това е в скандален формат - на него е извикан само техническия комитет за храните, а не техническия комитет за опаковките, който е далеч по-компетентен по казуса.

Да започнем с историята

По времето на социализма у нас действа Български държавен стандарт (БДС). Нищо не може да се произвежда, ако не е по БДС. Последният стандарт за киселото мляко е от 1972 г. В него се описва в какво може да се пакетира киселото мляко - в стъкло, керамика и полистирол.

По това време технология за пакетиране на мляко в полипропилен няма и естествено няма как да я има в стандарта.

В края на 90-те години БДС е отменен  - всеки може да си произвежда каквото си поиска, стига то да е безопасно и да отговаря на съдържанието, което е изписано на етикета.

През 2010 г. БДС е върнат отново - но вече не като задължителен държавен стандарт, а като един вид гаранция за качество за определени продукти, които са традиционни за България. Сред тях е и киселото мляко. Всеки може да произвежда кисело мляко, но само този, който го произвежда по стандарта, може да сложи знак, че продуктът е по БДС.

В БДС 12 от 2010 г. е описано и в какво може да се пакетира киселото мляко. Вариантите повтарят тези от 1972 г. - керамика, стъкло и полистирол.

По това време в света вече започват да се правят кофички за йогурт от полипропилен, но в България все още няма производство на такива кофички, така че пропускът не прави впечатление на никого.

В края на 2015 г. компанията Трейс Ипома внедрява линия за производство на кофички от полипропилен. Няколко големи производители на кисело мляко веднага започват да ги използват. Основната причина е, че са по-евтини. Кофичка и капачка по старата технология (полистирол) струват 6 стотинки, а по новата (полипропилен) 5 стотинки.

Затова 3 компании внасят искане за промяна на БДС - в него да бъде записано, че киселото мляко може да се пакетира и в кофичка от полипропилен.

За млекопроизводителите тази промяна е равна на печалба от една стотинка на кофичка. За компанията, която има господстващо положение в производството на стария тип кофички, обаче промяната заплашва целия й бизнес.

Полезно или вредно?

Николай Коляндов е главен технолог в Трейс Ипома - производителят на новите кофички от полипропилен. По времето на социализма е бил технолог в "Софияпласт", по-известно с най-старото си име "Народна република". До 1989 г. това е единственото предприятие в България, което произвежда старите, класически кофички от полистирол. Така че той е човекът, който най-добре познава и старата и новата опаковка.

Ние не твърдим, че опаковката от полистирол трябва да отпадне от стандарта. Тя е достатъчно добра за целите си. В продължение на години беше най-доброто нещо, в което можеше да се пакетира киселото мляко на приемлива цена, казва Коляндов.

Полистиролът обаче има редица непряко свързани с киселото мляко проблеми, заради които науката от години търси нещо, с което да го замени, обяснява той. Полистиролът е полимер и докато е такъв с него няма проблеми. Но при по-висока висока температура или при допир с мазнини, от него се отделят мономери, които са токсични и канцерогенни. Ако поставите свинска мас в такава опаковка, само след няколко дни тя вече ще е токсична.

Примерът е пресилен, защото на всеки технолог е ясно, че свинска мас не се слага в полистирол, но дали е ясно, че мазнини има и в сметаната, пита Коляндов. При достигане на температура от 50 градуса по Целзий количеството вреден стирол, което се смесва с млякото е 100 пъти повече отколкото при препоръчителната температура за киселото мляко. На теория никога не би трябвало киселото мляко да достига такова температура, но нали си давате сметка, че има житейски ситуации в които това се случва.

Другият голям проблем е разграждането на опаковките. Старите от полистирол отделят вредни вещества. Новите от полипропилен са безвредни за природата. И още нещо - те са с една четвърт по-леки. Това означава, че боклукът, произведен от тях е около една четвърт по-малко като килограми, отколкото от старите кофички.

Заради тези проблеми световната наука дълго търси технология, с която да замени създадения още през 1930 г. полистирол. Полипропиленът е създаден през 1951 г. Дълги години технологията не е достатъчно добра за опаковане на хранителни продукти. Пробивът настъпва в началото на нашия век. Някъде от 2005-2006 г. технологията навлиза в Европа и само за няколко години става господстваща. На 14 януари 2011 г. - само месеци след излизането на българския стандарт, чиято промяна се иска сега, ЕК публикува Регламент 10 за материали от пластмаса, предназначени за контакт с храни. В този регламент, който ние би трябвало да транспонираме в националното си законодателство, подробно е описано, че полипропиленът може да се използва за пакетиране на храни, наравно с полистеролът.

В следващите години цяла Европа минава на полипропилен - защото е по-евтин, по-малко токсичен и по-малко уврежда околната среда.

Ние, българите, сме царе на това вместо очевидното да видим скрита конспиративна теория. И така вместо да видим очевидния факт, че има нова, по-евтина и по-добра технология, ние видяхме заговор срещу най-милото ни.

Да, Европа пакетира почти 100% от йогурта си в полипропилен. Но го прави защото има само йогурт, а не защото затваря кисело мляко и иска да го превърне в йогурт. И в полистирол, и в полипропилен йогуртът ще си остане йогурт, а киселото мляко ще си остане кисело мляко, стига изобщо някога да е било такова.

Ще живее ли българският бацил?

Сигурен отговор на този въпрос ще имаме, след като приключат тестовете, които шестте млечни компании провеждат.

Дотогава можем да дадем няколко косвени доказателства.

Българската компания Ел Би Булгарикум изнася значителни количества българска закваска с лактобацилус булгарикус за Япония. От нея японците правят кисело мляко. 100% от него се пакетира в опаковки от полипропилен. Смятате ли, че японците ще внасят бацил от България, само заради удоволствието да го убият и в резултат на това вместо кисело мляко да получат йогурт, който могат да си направят и без да внасят българска закваска?

Поне 3 български производители (според някои данни са 6), поне от година пакетират млякото си в кофички от полипропилен. Техните лаборатории са длъжни да следят всяка една партида за количествата лактобацилус булгарикус в края на срока на годност на млякото. Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пък многократно прави контролни тестове дали резултатите от лабораторията отговарят на истината. Т.е. взема проби и сравнява резултатите от тях с резултатите от производителя. Нито един производител не е установил да са му измрели бактериите, нито веднъж БАБХ не е установила разминаване в резултатите.

Всички експерти, с които OFFNews говори, казаха, че една опаковка може да влияе на киселото мляко по отношение на много неща - вкус, токсичност, трайност. Но не могат да си представят как може да влияе върху живота на лактобацилус булгарикус.

Вижте, кисело мляко по тези земи се прави от хилядолетия. Правило се е в мехове, в дървени съдове, в тенджери, в пластмасови бидони. Получавало се е по-вкусно или по-лошо, но винаги се е получавало кисело мляко. Няма как, ако му сложиш български бацил да се превърне в йогурт, винаги ще си е кисело мляко, коментира един от експертите.

Експертите обаче няма как да надвикат лобистите. Затова на общественото обсъждане за промяната на стандарта имаше повече крясъци, отколкото обсъждане. Основните "защитници" на българското кисело мляко (а всъщност на производителя на старите опаковки) бяха детективът (!?) Марин Маринов и бившият депутат от НФСБ, а сега водещ в Евроком, Димитър Байрактаров. Когато един специалист (Майа Стойчева, ръководител на лабораторията "Алми тест") се опита да се изкаже, думите й бяха заглушени от освиркванията на яки момчета, незнайно защо дошли на дискусията. Стойчева се опита да каже, че според нея БДС е остарял, но едва ли някой чу нещо от удавените в дюдюкания аргументи.

И капката катран в млякото

Тази статия е за това как една нова и успешна технология се спира с абсурдни, лобистки и бюрократични аргументи. Но това не значи, че застъпниците й са бели и добри и че всичките им действия са безукорни.

Според закона и сега никой не пречи на млекопроизводителите да затварят млякото си в полипропиленови кофички. Забранява им само да слагат на тях маркировка БДС. Отивайки в магазина, сами можете да се уверите, че някои са сложили този знак, без да имат право на това. Добър или лош, остарял или съвременен, БДС 12 би трябвало да се спазва такъв, какъвто е. И фирмите, които са го поставили на кофичките си, без да имат това право, би трябвало да си понесат наказанието.

А когато прочетохте това, замислихте ли се дали поне веднъж сте поглеждали дали на кофичката има знак БДС или не? Вероятно много хора никога не са го правили. Какъв е проблемът тогава?

Проблемите са 2. Първият е, че кисело мляко без БДС не може да кандидатства по нито една обществена поръчка. Което си е голяма пазарна ниша. Но това си е проблем на производителите, който едва ли ви интересува.

Вторият проблем е по-важен: Стандартите, точно както и банките, съществуват само благодарение на безусловното доверие в тях. Знакът за качество "Стара планина" умря заради съмненията (обосновани или не), че всъщност нищо не значи.

БДС за млякото като знак за качество (или поне за традиционен продукт) може да съществува, само ако няма никакви съмнения в него. Като например това, че се поддържа в някакъв архаичен вид, само за да осигури пазарната ниша на определен продукт.

Свищов получава 38 000 лв за ремонти на черкви и джамии

https://www.24chasa.bg/region/article/6333271

Свищов получава 38 000 лв за ремонти на черкви и джамииТри храма и две джамии на територията на община Свищов получиха помощ в размер на 38 000 лева от дирекция „Вероизповедания”. Средствата ще им послужат за извършване на основни и допълнителни ремонти, от които се нуждаят, съобщиха от местната администрация. 8000 лева са отпуснати за храма „Свети Архангел Михаил” в село Хаджидимитрово,

53-годишен мъж е починал, затиснат между два камиона в Суворово

http://www.moreto.net/novini.php?n=355390

53-годишен мъж почина при инцидент е в двора на частна фирма, намиращ се в гр. Суворово. Инцидентът е станал около 8:30 часа тази сутрин, съобщиха от полицията за Moreto.net. Мъжът е почиствал предното стъкло на управлявания от него тежкотоварен автомобил „МАН”, като се е намирал от външната страна на кабината.

Ръководството на EVN България обсъди с областни управители актуалните проекти и инвестиции

http://www.cross.bg/bulgariya-kompaniyata-dryzhestvoto-1548894.html

/КРОСС/ Актуалните инвестиционни проекти на EVN България, планирани инвестиции и подобрения на обслужването бяха сред акцентите на традиционните срещи с областни управители в Югоизточна България, които ръководството на компанията провежда всяка година. В срещите участваха Робърт Дик, председател на управителния съвет на EVN България, Калина Трифонова, заместник-председател на УС на дружеството и Костадин Величков, изпълнителен член на ръководството на "Електроразпределение Юг". Акцент на инвестициите през 2017 г. са изграждане на нови електропроводи и трафопостове, повишаване сигурността на захранването, намаляване на технологичните загуби и доизграждане на системата за дистанционно отчитане на електромерите. Системата позволява по-добър контрол срещу кражби на електроенергия, намалява технологичния разход и подпомага процеса за смяна на доставчик. Новото име „Електроразпределение Юг", което разпределителното дружеството в Югоизточна България прие през месец май 2017 г., също беше сред темите на срещите. С промяната компанията стана първото разпределително дружество в България, което изпълнява изискването европейското и българско законодателство за ясна идентичност от компаниите доставчици на електроенергия. Целта на станалите вече традиционни срещи е да се поддържа редовният диалог между дружеството и областните управители в Югоизточна България, която се обслужва от компанията

ЕС и Западните Балкани договориха проекти за 500 млн. евро

https://www.actualno.com/europe/es-i-zapadnite-balkani-dogovoriha-proekti-za-500-mln-evro-news_622119.html

Евросъюзът и Западните Балкани договориха на вчерашната си среща в Триест 7 нови проекта на обща стойност 500 милиона евро, предаде ДПА. Това показва документ, разпространен от Италия, която бе страна-домакин на тази среща. От тази сума 194 милиона евро са от субсидии от ЕС и кр

Перата бил социално слаб, но въртял бизнес

https://offnews.bg//obshtestvo/perata-bil-sotcialno-slab-no-vartial-biznes-660414.html

Петър Низамов – Перата, който стана популярен с лова на нелегални имигранти със "свински опаки"  и за последно беше задържан за нападение над тв оператор, се оказа социално слаб. В документ, приет от бургаски съдия, Низамов написал, че семейството му се издържа с 508 лв. – заплатата на съпругата му, съобщава bTV.

На името на майката на Перата Елена Низамова са регистрирани както спортният мерцедес, така и две фирми и склад за дърва за огрев. Според документи, с които bTV разполага, една от тях – „Файърууд бийч аш олк”, плаща месечен наем от 1200 лв., а самият Низамов е упълномощен от майка си да движи бизнеса.

Именно на тази фирма преди дни Инспекцията по труда в Бургас налага глоби на обща стойност от 12 хил. лв.

На телефона, посочен за контакти с фирмата, вместо Петър Низамов вдига друг мъж. Той отказа коментар, но заяви, че фирмата е семеен бизнес.

Докато екип на телевизията прави интервюто с Перата кадри от охранителните камери, които заснели репортерите, били качени във фейсбук профила на Низамов.

Заради декларация, че не печели нищо, Перата в момента е освободен от съда от държавна такса при завеждане на дела. В същото време той съди няколко бургаски медии.

По-късно днес Окръжният съд в Пловдив ще гледа жалбата на Низамов за пускане на свобода. 

Успешен опит за телепортация - китайци пратиха фотон в орбита

https://offnews.bg//tehnologii/uspeshen-opit-za-teleportatcia-kitajtci-pratiha-foton-v-orbita-660410.html

Китайски учени обявиха, че са осъществили телепортация, като са изпратили фотон от база в пустинята Гоби (Северен Китай) до сателит в земната орбита. 

Фотонът е телепортиран на 500 км от земната повърхност. Това е станало чрез т.нар. квантово заплитане - процес, в който две частици реагират по идентичен начин без помежду им да има физическа връзка, съобщава Би Би Си.

Учени приветстваха успеха на експеримента, като посочиха, че той е важна стъпка в посока изобретяването на недостъпен за хакери квантов интернет. "Телепортацията в космоса може да се реализира и се очаква да играе ключова роля в бъдещия разпространяван по квантов път интернет", пишат авторите, ръководени от професор Чао-Ян Лу от Университета за наука и технологии на Китай.

Професорът на експериментална физика от Оксфорд Иън Уолмсли също признава, че става въпрос за научен удар, който би позволил по-висока защита на информацията при комуникация. Ако технологията бъде развита, тя ще позволи информация от компютър до компютър да се предава по много по-защитен начин, без нежелана от потребителя външна намеса.

Фотоните са елементарни частици, преносители на квантенергия на електромагнитното излъчване. Отличаваt се от другите елементарни частици по това, че имат нулева маса, когато са в покой. Затова във вакуум се движат със скоростта на светлината.

Мерки срещу възникването на пожари през летния сезон от РСПБЗН-Девня

http://www.barometar.net/89047/

Жътвената кампания във Варненски регион е в разгара си. Следствие на дъждовете, които съпътстваха началото на лятото е налице обилна тревна растителност, която тепърва започва да съхне и създава предпоставка за възникване, и разпространение на пожари. Практиката от предходните години е показала, че голяма част от стопаните и пастирите “ПОЧИСТВАТ” растителните отпадъци и сухите треви […]

Скоростен жп коридор ще свързва Дунав, Черно и Егейско море

http://clubz.bg/56154-skorosten_jp_koridor_shte_svyrzva_dunav_cherno_i_egejsko_more

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун, където днес ще проведе срещи с премиера на Гърция Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.

По време на разговорите ще бъдат обсъждани теми, свързани с регионалната сигурност и сътрудничеството, добросъседството и европейски въпроси.

Вчера премиерът бе на среща на върха в Триест, на която се обсъждаше подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз, което ще бъде един от приоритетите на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС.

В рамките на днешната си визита си в Солун министър-председателят е придружаван от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Предвидено е министър Московски да подпише от името на българското правителство меморандум за развитието на мултимодален коридор Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе. 

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление от България и Гърция на коридора. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа.

Миналата седмица гръцката страна прие предложението ни към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора - това означава микс между пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на Дунав.

Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Очакванията са, че този проект ще привлече големи инвеститори от Близкия и Среден Изток, Китай, Русия и други големи пазари. 

Министрите вече обсъдиха създаването на съвместна проектна компания, чрез която двете държави да кандидатстват за финансиране за изграждане на целия коридор. Предстои двете държави да поискат съвместна среща с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц за уточняване на модела, по който да се създаде компанията.

Очаквайте подробности.

Борисов прелетя от Триест до Солун и се събра с лидерите на Гърция и Сърбия

http://clubz.bg/56154-borisov_preletq_ot_triest_do_solun_i_se_sybra_s_liderite_na_gyrciq_i_syrbiq

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун, където днес ще проведе срещи с премиера на Гърция Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич.

По време на разговорите ще бъдат обсъждани теми, свързани с регионалната сигурност и сътрудничеството, добросъседството и европейски въпроси.

Вчера премиерът бе на среща на върха в Триест, на която се обсъждаше подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз, което ще бъде един от приоритетите на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС. 

В рамките на днешната си визита си в Солун министър-председателят е придружаван от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Предвидено е министър Московски да подпише от името на българското правителство меморандум за развитието на мултимодален коридор Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе. 

Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление от България и Гърция на коридора. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа.

Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

Очаквайте подробности.

Спасиха жена със счупен крак в Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333270

Спасиха жена със счупен крак в ПиринПланински спасители са оказали помощ на жена със счупен крак в Пирин. Това съобщиха за Агенция “Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). На място е бил изпратен екип от Сандански. Жената е била транспортирана до града. Инцидентът е станал в сряда, в 18.00 ч., като до 21.00 ч.

Трябва да има ясни механизми за управление на финансови кризи, според финансист

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/triabva-da-ima-iasni-mehanizmi-za-upravlenie-na-finansovi-krizi-spored-finansist-242955/

Необходимо е да се приеме формален механизъм за оказване на ликвидна помощ на банките в бъдеще, коментира Деян Василев

Поискаха процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=355389

Импийчмънт на президента Доналд Тръмп. За първи път беше поискана стартиране на процедура за сваляна на американския президент. Демократ от Камарата на представителите внесе резолюция за започване на процедурата. Брад Шърман е посочил като мотив, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като се е намесил в работата на бившия директор на ФБР Джеймс Коми.

Унгария спира кампанията срещу Сорос

http://clubz.bg/56153-ungariq_spira_kampaniqta_sreshtu_soros

Унгарското правителство прекратява кампанията срещу американския финансист Джордж Сорос чрез поставяне на снимката му на антиимиграционни плакати, предаде Ройтерс.

Това съобщи днес говорителят на правителството в Будапеща. На кампанията ще бъде сложен край на 15 юли.

Билбордове и реклами на цели страници с лика на родения в Унгария финансист заляха страната. На тях пише "Нека не позволим на Сорос да се смее последен". Милиардерът е отявлен критик на дясното правителство на Виктор Орбан.

На някои от билбордовете бе изписано с графити "смрадлив евреин".

"Мажинис" - федерацията на унгарските еврейски дружества, призова на няколко пъти премиера да прекрати кампанията. По-рано тази седмица говорител на Сорос я характеризира като напомняне за "най-мрачните часове на Европа". Кабинетът обаче отрича кампанията да е антисемитска.

Правителственият говорител Золтан Ковач заяви пред Ройтерс, че кампанията ще бъде прекратена на 15 юли. Според него тя е следствие на започнатата от Орбан "национална консултация" по въпроси като чуждестранното влияние и масовата имиграция.

На този билборд Сорос е "дорисуван" като вампир. Снимка Туитър

Сорос - евреин, роден в Унгария, харчещ голяма част от богатството си за финансиране на демократични и правозащитни групи, постоянно е на мушката на дясното правителство в родината си. Главна причина е подкрепата му за по-голямото отваряне към имиграцията.

Според Золтан Ковач краят на кампанията няма нищо общо с предстоящото посещение идната седмица в Унгария на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той отказа да каже колко е струвала тя.

Виктор Орбан ще се бори за трети поред премиерски мандат на изборите през април 2018 г.

Той стартира кампанията с билбордовете срещу Сорос, след като мнозинството от гласувалите на "националната консултация" отхвърлиха и чуждото влияние, и масовата имиграция.

Израелският посланик в Будапеща първо заклейми кампанията, като заяви, че тя "навява тъжни спомени, но също така сее омраза и страх". Това очевидно бе припомняне за участието на Унгария в депортирането на 500 000 евреи по време на холокоста.

Но външното министерство на Израел разпространи по-късно "разяснение", в което се казва, че Сорос е легитимен обект на критика. Тази стъпка вероятно цели да сближи страната с Унгария преди посещението на Бенямин Нетаняху.

Обикновено Израел бързо осъжда антисемитизма или заплахите за еврейските общности където и да било по света. Освен че изтъква това в изявлението, Тел Авив е решил да се фокусира върху заплахата, която смята, че Сорос представлява за израелската демокрация.

Сред финансираните от милиардера организации са "Хюмън райтс уоч", която често критикува израелската окупация на Западния бряг на река Йордан и политиката на страната към палестинците.

86-годишният Сорос, който емигрира от Унгария след Втората световна война, натрупва богатството си в САЩ и от много време насам подкрепя организации, насърчаващи либерални и демократични ценности, както и отворени граници в Източна Европа.

Орбан отдавна декларира нулева толерантност към антисемитизма, макар че наскоро рискува да разгневи евреите с изказвания, очевидно насочени към ухажване на крайно десните избиратели.

В изявления от днес бившият шеф на ООН Кофи Анан изрази дълбоко безпокойство от кампанията с постерите, която според него си играе с "ксенофобските настроения".

Като отбелязва, че хиляди унгарци са емигрирали след революцията през 1956 г. (бунта срещу комунистическия режим - б.р.), Анан заявява, че се надява Унгария "да намери изход от настоящата си изолация обратно към ценностите, заложени в Конвенцията на ООН за бежанците и Хартата на ООН за човешките права".

"Далас каубойс" остава най-скъпият спортен клуб в света

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006127_dalas_kaubois_ostava_nai-skupiiat_sporten_klub_v_sveta/?ref=rss


За втора поредна година "Далас каубойс" оглави класацията на "Форбс" за най-скъпите спортни клубове в света. Тимът от Националната футболна лига (НФЛ) е оценен на 4.2 млрд. долара. Това е ръст с 5% в сравнение с 2016 г., когато "каубоите" изместиха "Реал" (Мадрид) от първото място.<br /><br />"Ню Йорк янкис" се изкачва с две позиции и вече е втори в класацията на "Форбс". Бейзболният клуб е оценен на 3.7 млрд. долара, което...

Дружеството на инвалидите във Варна получи автобусни карти

http://www.barometar.net/89045/

Да се предоставят пет карти за всички градски линии във Варна на местното дружество на инвалидите, реши комисията по бюджет и финанси към общинския съвет. Предложението бе направено от зам.-председателя на съвета д-р Янко Станев и срещна пълна подкрепа от останалите участници в заседанието. Сумата за 5 карти за оставащото време до края на годината […]

Защо да е лошо, че идват толкова много руснаци?

https://offnews.bg//dw/zashto-da-e-losho-che-idvat-tolkova-mnogo-rusnatci-660412.html

„Руска окупация!” - ще чуете често, когато става дума за руските туристи и заселници по българското Черноморие. Това тревожно възклицание на пръв поглед стъпва върху очевидни факти: селища като Поморие или Кранево, например, през лятото наистина приличат на „Задунайски губернии” - руският език доминира не само по плажовете и в ресторантите, но и по табели, рекламни пана или в търговската мрежа, където продавачите автоматично те посрещат с „Добрый день!”.

Вярно, като общ брой руснаците са по-малко от германците, но докато от германците (почти) никой не се страхува, руските туристи често биват използвани като плашило в политическите дебати или пък (отчасти съвсем незаслужено) отнасят какви ли не подигравки и враждебности, извиращи главно от годините на съветската доминация в България.

За силата на предразсъдъците

Погледнато обективно, руските туристи и заселници не са нито по-лоши, нито по-добри от германците и скандинавците или от все по-многобройните румънци, поляци и чехи. Хората плащат за почивката си, харчат пари в курортите, а някои и купуват имоти, каквито българите усилено строят и предлагат за продажба.

Сред предубежденията към руснаците често ще чуете обвинението, че са пияници. Да, мнозина от тях не са врагове на алкохола. Наскоро в малко българско магазинче изчаквах руско семейство, което купуваше няколко литра от най-евтините български спиртни напитки, плюс голямо количество бонбони и вафли - много захар и алкохол наистина е древна руска рецепта за справяне със студа и неволите. Но нима германските или английските тийнейджъри в Слънчев бряг и Златни пясъци са членове на трезвенически дружества?

„Руснаците са простаци, нямат никакви обноски!” - бърчат нос доста българи, когато на съседната маса в плажното капанче се настани руска компания. Това предубеждение също е подвеждащо, макар и не съвсем безпочвено. Да, руснаците понякога нямат маниери, поръчват несъвместими храни и напитки, държат се грубо с персонала. Но същото може да се каже и за част от по-зле възпитаните и по-необразовани туристи от Западна и Средна Европа, които също сядат на първата си бира още в 9 часа сутринта. Да не говорим пък за някои български туристи, представители на различен антропологичен вид, които народът мило нарича мутри и мутреси - и които по плажовете оставят след себе си широка диря от пластмаса, мазна хартия и олигавени с червило цигарени угарки.

Хора като всички други

Всъщност масовият руски турист по българското Черноморие е обикновен и симпатичен човек, представител на тамошната средна класа. На плажа все още ще видите дори руснаци, които четат книга - екзотична гледка сред масите хора, взрени в своите мобилни устройства. Разбира се, срещат се и предполагаеми олигарси, чиито гигантомански строителни проекти по крайбрежието са уникални по грозота и кичозност. В споменатото вече Кранево се издига петзвезден хотел, облепен и обграден с гипсови афродити и аполони, а стаите навяват асоциации за скъп публичен дом или за евтин холивудски филм. А в подножието му, в гротескно съжителство с плажа, току-що беше открит гигантски покрит зимен стадион със стандартна пързалка и трибуни за многохилядна публика, пред които възникна и олимпийски плувен басейн. За щетите, нанесени на дивата природа, за разкопките, калта и прахоляка посред летния сезон да не говорим… Но кичът и грандоманията също нямат отечество, както знае всеки, който е виждал поне по телевизията кадри от Лас Вегас или пък от китайски увеселителен парк.

С две думи: руските туристи и заселници по българското Черноморие не са някакво зло - те са икономически фактор, който натежава още повече поради близостта на езиците, религията и културата. Местните хора вече добре го знаят и печелят от това. Кой може да има нещо против?

Дойче Веле

Калоян Паргов на 40: Изкачвах кариерната стълба "без да ползвам асансьор"

http://www.cross.bg/pargov-organizatziya-suvetnik-1548893.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП-София Калоян Паргов навършва 40 години на 13 юли. Името му вече се наложи като фактор в българската политика. Енергичен, образован, отворен, усмихнат, умеещ да събира хора Калоян Паргов е от младото поколение политици, които се налагат в обществото със собствения си почерк. Вътрешнопартийните битките не са неговата страст (което не означава, че няма да влезе в тях, ако го предизвикат), не е от тези, които създават разделителни линии и лепят етикети на другарите си. Предпочита да изгражда мостове и да планира. Да поддържа отношения на уважение - както с хората отсвоята партия, така и с политическите опоненти. Дипломацията е неговият стил. Някой да го е виждал изнервен? Гневен? Да го е чувал да употребява груби думи? Да си представи, че може да псува? Не! За него няма нужда да се казва "европейски политик", "признанието", за което копнееха толкова червени кадри от началото на прехода. При Паргов това се вижда. Всъщност, няма нужда и да подчертава, че спортува редовно и да заменя костюма със спортно облекло, за да го подчертава, защото и това се вижда. Роден е през 1977 г. в Пловдив, син е на проф. Драгомир Паргов, декан на факултета по информационни науки в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Паргов се гордее с баща си, специалист по киберсигурност, и неотдавна почете делото му с научна конференция. В БСП обаче, където има много бивши величия, не го взимат за партиен аристократ

Скандалът около НДК показва, че Борисов си отива от политическата сцена, обяви лидерът на ДСБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/13/3006158_skandalut_okolo_ndk_pokazva_che_borisov_si_otiva_ot/?ref=rss


Бойко Борисов си отива от политическата сцена и сигнал за това е скандалът около НДК, каза днес пред Би Ти Ви лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов. "Борисов явно след толкова години изтърва контрола. Някой се появи и му оспорва, че той е властелинът на обществените поръчки", обясни той.<br /><br />Атанасов посочи, че сега е важно да се изяснят няколко въпроса - кой и за кои фирми е оказвал натиск на бившия директор на НДК Мирослав Боршош да ги...

Депутатите окончателно промениха закон, за да получат полицаите дължимите им пари за дрехи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/13/3006154_deputatite_okonchatelno_promeniha_zakon_za_da_poluchat/?ref=rss


Без дебати депутатите приеха изменение в Закона за МВР, с което на полицаите, неполучили униформи отпреди пет години, ще бъде изплатена паричната им равностойност. Предложението бе на народни представители от ГЕРБ и дойде ден след като премиерът Бойко Борисов обеща пари за служебно облекло и премахване на лимита за гориво на полицейските коли на националното съвещание на МВР.<br /><br />Гласуването в Народното събрание премина без изказвания като от 174 присъстващи депутати, 172-ма...

МВнР потвърди за палежа в Задар, трима са ранените левскари

https://offnews.bg//futbol/mvnr-potvardi-za-palezha-v-zadar-trima-sa-ranenite-levskari-660411.html

Министерство на външните работи на България потвърди за инцидентите с привърженици на Левски в Хърватия. Довечера е мачът между "сините" и Хайдук в Лига Европа, а  част от българската агитка пристигна още вчера.

Ето съобщението от министерството:

02.35 ч в МВнР е получен сигнал от изпълнителния директор на ФК „Левски” (София), че в град Задар, Хърватия, е възникнал инцидент между привърженици на ФК „Левски” (София) и ФК „Хайдук” (Сплит), в резултат на което е запалена лека кола на българските привърженици.

Посланикът на Република България в Хърватия Таня Димитрова и консулът Христина Биджеранова са пристигнали спешно на мястото на инцидента и в момента са в полицейското управление в Задар, където се изясняват подробностите.

По данни на хърватската полиция, 4-ма от привържениците на „Левски” са участвали в спречкване с фенове на „Хайдук” в град Сплит през деня на 12 юли, след което са се прибрали да нощуват в Задар, където автомобилът им е бил опожарен през нощта на 12 срещу 13 юли.

Полицията е задържала за разпит общо 22 привърженици на „Левски”, за които се смята, че може да са участвали в поредица от сблъсъци с фенове на противниковия отбор през изминалото денонощие. Няма данни за тежко пострадали български граждани, освен трима, които са с леки телесни наранявания и им е оказана помощ в местна болница.

Със съдействието на българското посолство е осигурен преводач и се снемат показания на задържаните.

„Левски” (София) гостува на „Хайдук” (Сплит) днес от 21,30 ч българско време в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа. Българското посолство ще оказва пълно съдействие на феновете.

Дежурен телефон на българското посолство в Загреб: 00385 984 69 808"

Да споделиш десерта си с полярни мечки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/da-spodelish-deserta-si-s-poliarni-mechki-6071436

Когато температурите падат 40 градуса под нулата, дори белите мечки са на предела на оцеляването. Тогава те отправят своя зов за помощ към хората

КРИСТО & EVA подаряват пътуване до Ибиса на свои почитатели

http://www.cross.bg/proekt-kristo-ychastie-1548892.html

/КРОСС/ На 1 ви август новата дуетна половинка снима новия си проект. През юли открихме най-горещият сезон с КРИСТО & EVA в избухваща лятна колаборация на име #BOOMERANG, информират от ПРофайл. Най-новият дует на чаровния рапър и тийн идолката на България, този път е по-цветен и динамичен от всякога: https://youtu.be/_IgzTwNEaP4 #ДАЛИ, защото песента е посветена на истинската любов или просто комбинацията на тези двама млади души предизвика невиждан фурор, клипът е гледан вече над 100 000 пъти за по-малко от 24 часа. Кристо & EVA признават, че това е най-любимият им проект до момента и са сигурни, че песента ще стане ХИТ. На 1-ви август изпълнителите ще зарадват 2-ма от почитателите си, като ги вземат с тях на снимките за следващия им проект в острова на купоните, любовта и изкушенията- ИБИСА. Уикенд с Кристо и EVA, участие в новия им клип и участие в съвместния им епизод на #EVA в канала на #КИФЛА ... и всичко това на ИБИСА.Разберете как в официалните им профили в Instagram & Facebook: kristo_official / evatgofficial, допълват още от ПРофайл.  

400 000 са ”работещите бедни” в България

http://dnes.dir.bg/news/sistema-dohod-bedni-nashentzi-26053268

Едва с 314 или по-малко лева на месец преживяват 400 000 работници в България.

Световни медии предричат разпад на администрацията на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333266

Световни медии предричат разпад на администрацията на ТръмпПримката около президента на САЩ Доналд Тръмп все повече се затяга след поредната порция от медийни разкрития , този път свързани с контактите на неговия син - Доналд Тръмп-младши, с Русия в търсене на компромати срещу съперничката на баща му в предизборната кампания м.г. Това е мнението, което все повече медийни наблюдатели в САЩ и Великобритания

Hellenic Petroleum ще разшири бизнеса си с бензиностанции ЕКО в България

http://www.investor.bg/energetika/472/a/hellenic-petroleum-shte-razshiri-biznesa-si-s-benzinostancii-eko-v-bylgariia-242947/

Гръцката компания управлява 86 бензиностанции и четири петролни бази с общо 1200 служители в страната ни

Теди Москов: Да се осигурят безплатни погребения на живите класици

http://clubz.bg/56152-tedi_moskov_da_se_osigurqt_bezplatni_pogrebeniq_na_jivite_klasici

Теди Москов получава "Аскеер" и обявява, че се отказва от театъра. Снимки БГНЕС

Почитателите на добрия театър знаят, че е голяма рядкост да попаднат на комедия, която е в състояние да ги разсмее. Точно такъв рядък случай имаме с „Редки тъпанари“ – новото представление на Теди Москов, поставено в Русенския театър.

Хубавото е, че не е такава рядкост да се види и на други сцени – за представленията в София например билетите се изчерпаха за часове, затова се наложи за някои известни режисьори да бъдат поставени столове в края на редовете.

Теди Москов е майстор на трагикомедиите, а „Редки тъпанари“ е между най-забавните му спектакли – от онези, на които се смееш с глас. Защото в последно време режисьорът прави по-скоро тъжни представления. Тъжно бе и решението му преди две години да се откаже от театъра – и за щастие не го изпълни. И сега навалицата пред билетните каси за неговите „Тъпанари“ е голяма, за представлението на 17 юли във Фестивалния комплекс във Варна билети няма – шансът за публиката е следващата дата: 14 август. На 30-и същия месец спектакълът ще се играе на „Аполония“.

„Редки тъпанари“ не може да се преразкаже – но накратко това е история, вдъхновена от филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“, за група крадци, за които е недостойно да изкарваш парите си с честен труд, но пък упражняват „занаята“ си без грам талант… за разлика от актьорите Мая Новоселска, Александър Сано, Явор Бахаров, Йосиф Шамли, Роберт Янакиев, Дайана Михайлова, Ясена Господинова, Петя Венелинова, Александър Узунов и Ивайло Спасимиров.

За да удължим удоволствието от срещата с хумора на Теди Москов след „Редки тъпанари“, го поканихме да отговори на „Въпросите на Площада“.

– В крак ли е с времето българското изкуство?

– Да е в крак с него не е белег за особено качество. Слава Богу, не е (за стойностното изкуство става въпрос)!

– Има ли родни произведения, които поставяте на световно ниво?

– Филмът „Лачените обувки на Незнайния воин“ на Рангел Вълчанов и книгата на Йордан Радичков „Ние, врабчетата“. Двете никак не си приличат, просто много ми харесват. Но тъй като моето ниво не е световно, к’во значение има аз на какво ниво ги поставям! Много харесвах и ФСБ през 80-те години на миналия век. Мисля, че музиката им беше световна. Да не говорим за Милчо Левиев, Антони Дончев, Рупето, Пармака и още доста джазмени!

– Кои според вас са тримата най-влиятелни български творци?

– Няма особено влиятелни творци.

– А кои са недооценените?

– Винаги тия, които имат въпиеща нужда от оценка. Колкото и да ги оценяваш, все им е малко.

– Необходимо ли е да сте част от нечие лоби, за да имате успех?

– В своя път към доста спорния си успех се мъчех да не е така. Но какво значи успех?! За мен той беше одобрението на приятели, комшии, родители и на учителката ми по театър Юлия Огнянова. Също и шансът ми да пътувам, за да показвам спектаклите си, а и да работя извън страната. За други са парите, за трети – славата, за четвърти – единствено щастието, придружаващо творческия процес. На тях им завиждам!

– Посочете три културни събития, които очаквате с нетърпение.

– Не чакам нищо. Работя над три проекта и съм погълнат от тях.

– Кое за вас е най-значимото културно събитие в последно време?

– Стенописите в Боянската църква.

– Кои три български издателства публикуват най-стойностните книги?

– Честно казано, не знам, защото напоследък препрочитам отдавна издадени книги като „Кучешко сърце“ на Булгаков и „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри. Мисля да ги драматизирам.

– Будител ли е днешният интелектуалец?

– По-скоро е отдаден на сънища. В някои езици има една и съща дума за мечта и за сън.

Мога да нарека интелектуалеца и отшелник. По едно време беше модерно да се казва „емигрант в собствената си родина“…

– Кои са класиците в съвременното българско изкуство?

– Тъй като имам приятели сред театралните, музикалните и писателските среди, ще замълча, за да не засегна някого. Пък и кой съм аз, че да давам оценки! А да наречеш някого „класик“, е обида. Обикновено с класиката са свързани скучните и задължителните за четене през ваканциите произведения на изкуството.

– Трябва ли да има специална държавна политика по отношение на живите класици?

– Да им се осигуряват безплатни погребения.

– Какви са критериите, по които да бъде определяно кои са класици?

– Въобще не знам и не ме интересува. Аз си имам свои собствени критерии. А и харесвам предкласиката и предренесанса.

– Има ли битка между млади и стари в родното изкуство?

– Между едва прохождащите и тътрещите се с патериците на признанието винаги е имало стълкновения, макар че и в двата случая походките им будят съжаление.

– Страдат ли от предразсъдъци хората на съвременното изкуство у нас?

– Аз например страдам. Отивам на театър или на кино, за да видя това, което очаквам да видя, а не това, което е. Не чакам и нищо друго от колегите, които идват на моите представления. Това да имаш любим художник, любим писател, режисьор или композитор вече е предразсъдък.

– Коя тема е пренебрегвана от съвременните български творци?

– За моралната ни катастрофа през последните 70 години.

– Избягват ли да коментират явления и пороци в политиката?

– Равнището на порока в политиката е толкова ниско, че не може да получи какъвто и да е коментар на висок език (езикът на изкуството би трябвало да е такъв).

– Съществува ли травма в българската култура?

– Травмата е в душите на хората. А душите са свързани с телата, които съответно надделяват в тази взаимовръзка и дърпат „ранената“ душа след себе си към пиянство и разгул.

– Защо културата е последна грижа на държавата?

– Глухият няма нужда от музика.

– Довършете стиха на Петко Славейков: „Не сме народ…“

– …а доста народи, събрани на едно място.

Когато се разхождам по площад „Славейков“, сред българите виждам хуни, печенеги, викинги, кумани, авари, татари, славяни, арменци, евреи и тук-там по някой тракиец… (нарочно не казах етноси, защото твърде опасни упражнения се правят с тази дума). Мисля, че Кирил Христов беше писал, че поради тази причина българинът няма характерен антропологически белег, по който да го различиш отдалече. За разлика от скандинавеца или южноиталианеца например.

"Площад Славейков"

Полицаите ще получат пари за униформите, които сами са си закупили

http://www.cross.bg/politzaite-drehi-pari-1548891.html

/КРОСС/ Без дебати и с консенсус депутатите приеха на второ четене промените в Закона за МВР. Така полицаите ще получат пари за дрехи за периода от края на 2011 до декември 2015 г. Това важи за служителите, които са имали право на униформено облекло, а не са го получили. Ще се изплаща левовата равностойност в размера на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци. Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Техният размер е  29 млн. лв. Предложението беше внесено малко след като премиерът Бойко Борисов обеща пари за дрехи на Националното съвещание на МВР. Полицаите все пак протестираха на 5 юли, когато е професионалният им празник. Причините за протеста са ниските заплати и лошото финансиране на системата на МВР. По време на дискусиите в комисия от левицата обвиниха вносителите на закона в това, че са предприели промени в закона едва след заплахата на полицаите, че ще протестират. Кабинетът търси начин за ръст на полицейските доходи в бюджета за 2018. Припомняме, преди време от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обявиха, че е крайно необходимо да бъде актуализиран бюджетът на МВР за 2017 г. Премиерът Бойко Борисов каза,че парите за дрехи на полицаите за потънали в АЕЦ "Белене".  

Община Варна купува бусове 4х4 за разнос на детска храна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355370

Два нови микробуса за разнос на храна за детските градини във Варна и в кметствата Звездица и Константиново планира да купи през тази и следващата година общинското предприятие „Ученическо и столово хранене“, предаде репортер на Moreto.

Недостигът на витамин D през бременността е пагубен за детето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6333261

Недостигът на витамин D през бременността е пагубен за дететоРезултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че недостигът на витамин D през бременността има негативен ефект върху социалното развитие и двигателните способности на децата в предучилищна възраст, съобщи ЮПИ. Учени от университета на Съри и университета в Бристол във Великобритания събрали данни за над 7000 двойки майка-дете.

Кутев и Веселинов се зъбиха един на друг за Бузлуджа

http://frognews.bg/news_138148/Kutev-i-Veselinov-se-zabiha-edin-na-drug-za-Buzludja/

Това, че не взехме паметника може да се окаже облекчаващо действие за ръководството на БСП, призна Антон Кутев. Паметникът на Бузлуджа трябва да се съхрани и да не се дава на БСП, защото БСП нищо не е съхранила в историята си, бяха думите на Искрен Веселинов от ОП.

Корнелия Нинова в Ню Йорк: Властта е работа, не лични облаги

http://www.cross.bg/partii-nashite-resheniya-1548890.html

/КРОСС/ Уважаеми г-н председател,Уважаеми г-н генерален секретарУважаеми делегати, Скъпи колеги, За мен е чест да се обърна към вас. Благодаря ви , че ме избрахте за вицепрезидент и се радвам,че в екип с вас, ще търсим верните решения на проблемите в света. Събрали сме се представители на социалистически, социалдемократически и работнически партии от цял свят в момент, когато нашите държави, нашите правителства и нашите партии са изправени пред нови предизвикателства. Финансовата и икономическа криза доведе до ограничаване на социалните ангажименти на държавата, увеличаващи се неравенства, задълбочаваща се бедност, разочарование от традиционната политическа класа и възход на крайния национализъм и популизъм. Левицата загуби доверие. Време е да видим причините, да ги отстраним и да върнем своите водещи позиции, да наложим политики, стъпващи на нашите изконни ценности - справедливост, солидарност, равни права и мир. Да намерим адекватен израз на тези ценности в съвременния свят. Кое е модерното ляво? Ще дам пример с една от основните ни политики - защита правата на хората на труда. Борим се за безопасни условия на работа, правото на отпуск, справедливо заплащане. Но наред с традиционните норми и законодателство, трябва да видим, че светът стана глобален и се нуждае от ново виждане. Днес работното място може да е в Китай, работодателят да е в Америка, а заплащането в България

Сблъсъци в Хърватия: Изпепелена кола и фенове на "Левски" в ареста

https://www.actualno.com/bgfootball/sblysyci-v-hyrvatija-izpepelena-kola-i-fenove-na-levski-v-aresta-news_622121.html

Неприятностите за феновете на Левски преди днешния мач с Хайдук Сплит от втория предварителен кръг на Лига Европа започнаха. "Сините" фенове са били атакувани тази нощ от привърженици на хърватския тим, като има и пострадали наши сънародници. Българска кола, в която пътув

Нова снимка разделя интернет: Чии са тези крака?

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/nova-snimka-razdelia-internet-chii-sa-tezi-kraka-6071412

Една фотография на двойка стана особено популярна във "Фейсбук". Тя е съпроводена от коментар "Отне ми минута да разбера тази снимка" и е харесана от над 236 хил. души, като са хиляди и коментарите с предположения кой кого носи и чии са краката във въздуха

Нова илюзия разделя интернет: Чии са тези крака?

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/nova-iliuziia-razdelia-internet-chii-sa-tezi-kraka-6071412

Една фотография на двойка стана особено популярна във "Фейсбук". Тя е съпроводена от коментар "Отне ми минута да разбера тази снимка" и е харесана от над 236 хил. души, като са хиляди и коментарите с предположения кой кого носи и чии са краката във въздуха

Парламентът реши на служителите на МВР да бъдат изплатени униформите, които не са получили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333258

Парламентът реши на служителите на МВР да бъдат изплатени униформите, които не са получилиНародните представители приеха на второ четене промени в Закона за МВР, с които на служителите ще бъдат изплатени униформите, които не са получили, предаде „Фокус“. Промените бяха приети без дебат в пленарна зала. На служителите на МВР, на които не е осигурено униформено облекло и са имали право на такова за годините от 2011 до 2015

Ивайло Петев с шокиращо уволнение от Динамо Загреб

https://offnews.bg//futbol/ivajlo-petev-s-shokirashto-uvolnenie-ot-dinamo-zagreb-660409.html

Българинът Ивайло Петев е уволнен като треньор на Динамо Загреб. Медиите в Хърватия са шокирани от новината.

Тя идва само два дни преди старта на първенството. В сряда вечер Петев е водил тренировката на гранда и по нищо не е личало, че ще има раздяла. 

Петев пристигна миналия сезон в Динамо, но не успя да защити титлата, за която отборът е абониран. Медиите в Загреб обаче тепърва проучват какво се е случило снощи!

Очаквайте подробности! 

СУ с 730 кандидат-студенти повече от миналата година

https://www.actualno.com/education/su-s-730-kandidat-studenti-poveche-ot-minalata-godina-news_622115.html

Психологията е винаги една от най-търсените специалности. Сега например биотехнологиите не са на едно първите места, журналистиката, правото - сега са на по-долни позиции. Това заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков относно та

Пуснаха Динко от ареста (обновена)

http://www.cross.bg/vulev-bezhantzi-chasa-1548889.html

/КРОСС/ Динко Вълев, станал известен като „ловеца на бежанци", бе задържан по-рано днес. Той бе арестуван за 24 часа по сигнал на човек, който твърди, че е бил бит от него. Според свидетеля Вълев се опитал да го отвлече. Само преди няколко часа Вълев бе освободен, съобщи bTV. 43-годишният мъж, нападнат от "ловеца на бежанци", работи в една от базите му. Той разказва, че докато вадил гориво от автобусите, за да налее във фадромата, дошъл Вълев. Още преди да разбере какво става Вълев започнал да бие работника, защото помислил, че краде нафта.

Арестували Динко за побой?

http://www.cross.bg/arestyvali-dinko-za-poboii-1548889.html

/КРОСС/ Динко Вълев, станал известен като „ловеца на бежанци", е задържан по-рано днес, съобщава bTV. Той е арестуван за 24 часа по сигнал на човек, който твърди, че е бил бит от него. Според свидетеля Вълев се опитал да го отвлече. Полицията все още изяснява случая.  

Френски съд: Google не трябва да доплаща данъци във Франция

http://www.investor.bg/web/456/a/frenski-syd-google-ne-triabva-da-doplashta-danyci-vyv-franciia-242949/

Европейското седалище на Google в Ирландия не може да бъде обложено с данъци, след като компанията има постоянно представителство във Франция

Експулсират в Испания кмет и негови авери, обвинени за сводничество

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ekspulsirat-v-ispaniia-kmet-i-negovi-averi-obvineni-za-svodnichestvo-2036574

Европейската заповед за арест на кмета на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков и още шестима, смятани за негови съучастници в банда за трафик на жива плът, ще бъде изпълнена, реши Окръжният съд в Пазарджик.

Заседание на КПБЧ с новия председател на ДАБЧ (стенограма)

http://www.eurochicago.com/2017/07/zasedanie-na-kpbtch-s/

На 5 юли 2017 г. се провежда заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина /КПБЧ/ към Народното събрание, при следния дневен ред: "1. Представяне на новия председател на Държавната агенция за българите в Петър Харалампиев и запознаване на Комисията по политиките за българите в чужбина с актуалното състояние, проблемите и бъдещите планове за развитие на Агенцията; 2. Разни." На заседанието присъстват председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев и зам.-председателят Димитър Владимиров.

Чешка туристка се удави в Слънчев бряг, издирват 11-годишно момиченце

http://www.moreto.net/novini.php?n=355387

Чешка туристка се е удавила в Слънчев бряг, издирват 11-годишно момиченце, влязло в морето заедно с жената. Изпратените на място полицейски служители установили, че 38-годишния българин с инициали И.М. от Габрово предприел първоначални действия за спасяване, но въпреки намесата му, извадената от водата жена – починала.

Марешки е обвинен за изнудване на седем аптекари

http://www.mediapool.bg/mareshki-e-obvinen-za-iznudvane-na-sedem-aptekari-news266557.html

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки е обвинен за изнудване на собствениците на общо седем аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София, съобщиха от прокурорското антикорупционно звено в четвъртък. Според обвинението той е извършил престъпленията заедно с настоящите си депутати Пламен Христов и Кръстина Таскова. Заради това неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите и на тримата, а те дадоха съгласието си да бъдат разследвани. Държавното обвинение твърди, че Марешки е изнудвал конкурентните аптекари от есента на 2012 г. до края на 2015 г., като е целял основно две неща – даму бъдат прехвърлени дялове от бизнеса им или да ги принуди да зареждат лекарства от неговия склад. В противен случай лидерът на "Вол"я ги е заплашвал с кампанийни проверки на негови близки служители в Изпълнителната агенция по лекарствата, както и с откриване на негови аптеки в близост до конкурентните, за да им подбива цените и така да предизвика фалита им. От прокуратурата уточняват ощя, че Марешки е изнудвал сам конкурентите си в четири от случаите – във Варна, Добрич и Плевен. В други два в София е бил подпомаган от Пламен Христов, а при последния случай в София и Видин са действали тримата заедно. На Марешки е определена най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Губим по 1,5 млн. лв. на ден заради забавянето на ТОЛ системата

http://clubz.bg/56151-gubim_po_15_mln_lv_na_den_zaradi_zabavqneto_na_tol_sistemata

Зам.-министър Николай Нанков

Държавата губи около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата, заяви регионалният министър Николай Нанков.

„Такива такси ще плаща само тежкотоварният трафик, цените на електронните винетки за леки автомобили няма да бъдат променяни. Така ще се коригира несправедливото отношение леките автомобили да издържат почти 70% от пътния сектор в страната, при положение че не амортизират пътната инфраструктура в такава степен“, изтъкна Нанков в интервю пред "Фокус".

Новата система ще е изградена на базата на справедливия модел и солидарния принцип – този, който разрушава повече пътната инфраструктура, ще заплаща повече на база изминати километри и тонаж, обещават от МРРБ.

„Ще въведем ограничения в определени дни, както и в момента правим. Съответно желаещият да премине с товарен автомобил през републиканския път ще заплаща по-голяма такса, както е в Германия, в Унгария“, поясни регионалният министър.

В началото на юни Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви обществената поръчка за девети път, но с абсурден срок - кандидатите разполагаха с по-малко от 24 часа, за да подадат офертите си.

Постъпиха шест оферти, но и три жалби, една от които (тази на унгарската фирма "Ерба 96") бе отхвърлена още на следващия ден. 

Сагата продължава, а скоростомерът цъка с... 1,5 млн. лв. на ден.  

„Веднъж пусната, системата веднага ще започне да генерира приходи“, отбеляза министър Нанков.

Съд решава да пусне ли Перата на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333255

Съд решава да пусне ли Перата на свободаОкръжният съд в Пловдив ще гледа днес жалбата на Петър Низамов – Перата, за пускане на свобода. Срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда, след като нападна и удари оператор на bTV. Според телевизията Петър Низамов – Перата се е оказал социално слаб. В документ, приет от бургаски съдия, Низамов написал,

Динко Вълев е задържан за нанесен побой

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/13/3006148_dinko_vulev_e_zadurjan_za_nanesen_poboi/?ref=rss


Динко Вълев, станал известен покрай клиповете, как задържа мигранти по границата, е задържан в Ямбол, съобщи Би Ти Ви. Той е обвинен за нанесен побой от мъж, който твърди, че е имало и опит за отвличане.<br /><br />Арестът е са 24 часа, а според Би Ти Ви жертвата е работник на Вълев, обвинен, че краде. Срещу Динко Вълев все още тече разследване за подбуждане към дискириминация, насилие и омраза, основани на народност и етническа принадлежност<br /><br />През април той...

Арестуваха Динко - ловеца на бежанци

https://offnews.bg//112/arestuvaha-dinko-lovetca-na-bezhantci-660404.html

Известният у нас и в чужбина ямболски ловец на бежанци Динко е арестуван, съобщиха от МВР.

Причината за прибирането му на топло е причинен побой.

Засега няма други подробности по темата, но преди време бившата приятелка на Вълев обяви, че я е пребил и подаде сигнал в полицията.

За подвизите на Динко от Ямбол писаха освен българските, така и много медии в чужбина. Британските таблоиди масово го описаха като герой, който обикаля с АТВ-то си границата и върши работата, която държавните институции не смеят.

Динко наскоро даде заявка, че е готов да стане министър-председател на България.

"Един ден ще се гордеете с мен. Обещавам ви! Един ден обещавам пред цяла България да стана министър-председател. Благодарение на вас. Надявам се да оправдая вашите очаквания", казва Динко във видеообръщение.

Учители защитиха ученика, блъснал с кола туристи в Триград

http://dnes.dir.bg/news/turisti-uchenik-trigrad-26053125

Вече пети ден полиция, доброволци и служители на горското стопанство продължават да издирват 16-годишния Кристиян, който блъсна с кола туристи край Триград.

Лилия Христова: Документация натоварва учителите, за нас е по-важно да посветят енергията си на децата

http://www.barometar.net/89043/

Родителите имат важна роля в образователния процес и са ключов фактор за преодоляване на агресията сред децата. Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия, посветена на отговорното родителство, която се проведе във Варна по инициатива районната организация на Жени ГЕРБ-Приморски. Заедно с директори на училища и детски градини, с преподаватели и родители бяха обсъдени […]

Напрежения между нудисти и наемател на плаж Делфин

https://www.24chasa.bg/region/article/6333251

Напрежения между нудисти и наемател на плаж ДелфинНаемателят на плаж Делфин в община Царево е сложил табели, с които забранява присъствието на нудисти, съобщи bTV. Традиционната за плажуване на хора без бански плажна ивица има наемател, който предоставя безплатно чадъри и шезлонги, но на плажуващи с бански. За нудистите е частта, която е за свободно ползване.

Съмнителен забравен багаж е бил взривен на площад „Възраждане“ в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333253

Съмнителен забравен багаж е бил взривен на площад „Възраждане“ в СофияСъмнителен забравен багаж е бил взривен в квартал „Възраждане“. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Сигналът е подаден към 7.00 часа. Бил е извършен контролиран взрив. Куфарът се е оказал пълен със стари дрехи и най-вероятно е бил

Привикват Марешки в следствието, обвиняват го в изнудване

http://www.moreto.net/novini.php?n=355386

Веселин Марешки е призован в специализираното звено "Антикорупция", за да бъде обвинен в изнудване. Ден след него, обвинения за същото ще бъдат повдигнати на още двама депутати от "Воля", подпомагали, според прокуратурата, Марешки да притиска представители на бизнеса с лекарства.

Тревожен ръст на тежките катастрофи на жп прелези

http://dnes.dir.bg/news/katastrofi-nkzhi-prelezi-26053040

Тревожно се увеличава броят на тежките катастрофи с убити и ранени на жп прелезите у нас. От началото на годината до 11 юли жертвите са колкото за цялата 2016 г

Борисов, Ципрас и Вучич коментират днес отношенията на Балканите

http://www.cross.bg/sreshta-tzipras-borisov-1548888.html

/КРОСС/ Отношенията на Балканите и големи инфраструктурни проекти днес ще разискват на тристранна среща в Солун премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич, съобщават гръцките медии. В срещата ще участват също и външните министри на трите страни Екатерина Захариева, Никос Кодзиас и Ивица Дачич. В рамките на тристранната среща се очаква да бъдат подписани и споразумения. В Солун Ципрас ще има среща също и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На специална церемония на Юнкер ще бъде присъдена титлата "почетен доктор" на университета "Аристотел".  

Лондон плаща 40 млн. лири за подобрения на ”Тайфун”-ите си

http://dnes.dir.bg/news/iztrebiteli-tifun-dogovor-london-otbrana-26053039

Великобритания ще похарчи 40 милиона лири стерлинги (52 милиона евро) за подобрения в своите изтребители "Тайфун", предаде БТА.

Тръмп пак кацна в Европа (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56150-trymp_pak_kacna_v_evropa_video

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Париж за двудневно посещение. Той ще участва в парада за деня на Бастилията, национален празник на Франция, и в честването на 100-годишнината от включването на САЩ в Първата сетовна война.

 

Веднага след пристигането си във френската столица Тръмп посети посолството на САЩ, където ще обядва с американски официални лица. Тръмп ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон в Дома на Инвалидите, където са погребани известни личности, включително Наполеон Бонапарт. По-късно те ще вечерят в ресторант в Айфеловата кула. Според служители в Елисейския дворец, посланието е ясно: "Париж е все още Париж".

По време на предизборната си кампания Тръмп заяви, че терористичните атаки, извършени в страната, показват, че "Франция не е вече Франция" и призова за твърдо отношение на френските власти към имиграцията.

Американският президент ще наблюдава откриването на парада за Деня на Бастилията на "Шанз Елизе" от американски военни.

Доналд Тръмп е придружен от съпругата си Мелания, началника на кабинета си Рейнс Прибъс и съветника по национална сигурност Хърбърт Макмастър.

Разговорите между двамата държавни глави ще са фокусирани около борбата с тероризма и отбраната - области, в които сътрудничеството между САЩ и Франция е традиционно силно. Според служител на Белия дом Тръмп и Макрон ще обсъдят също гражданската война в Сирия. 

Отбелязването на националния празник на Франция съвпада с първата годишнина от атентата в Ница, при който привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" се вряза с камион в празнуващото множество, убивайки над 80 души.

Макрон ще настоява Тръмп да подкрепи финансово новата военна организация на страните в Западна Африка, която ще се бори с ислямистките групировки в областта Сахел, заявиха от Елисейския дворец.

Посещението на Тръмп идва след разкритията за среща на сина му с руска юристка, която е трябвало да му даде компромат за опонента на баща му в президентската надпревара Хилари Клинтън.

Преди това американският президент оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, което му навлече критиките на граждани и световни лидери, включително Макрон.

Здравословното хранене удължава живота - учени от Харвард казват с колко

https://www.actualno.com/health/zdravoslovnoto-hranene-udyljava-jivota-ucheni-ot-harvard-kazvat-s-kolko-news_622104.html

Малки положителни промени в хранителните навици могат сериозно да повлияят върху продължителността на живота, смятат учени. В изследване, публикувано в американското медицинско издание New England Journal of Medicine се посочва, че здравословно хранене в продължение на поне 12 години,

Откраднаха гащите на футболния Банско, изчезна и телевизор

https://offnews.bg//futbol/otkradnaha-gashtite-na-futbolnia-bansko-izchezna-i-televizor-660406.html

Два сериозни удара понесе Банско, който пролетта изпадна в Югозападната "В" група. Тимът  остана без част от екипировката си - фланелки, гащета, анцузи. Злосторници влезли в склада на клубната база, където спокойно подбрали, каквото им е нужно, съобщава "Меридиан мач".

Освен екипи апашите взели и 42-инчов LED телевизор, на който отборът правеше в продължение на почти 4 години своите разбори. Явно крадците са били суеверни и са заложили на числото 3 като били откраднати и всички топки, с които отборът разполагал и били закупени само преди 3 месеца.


Все пак изпълнителният директор на клуба Йордан Баряков и ръководството реагираха своеовременно и веднага бяха закупени чисто нови топки и бе поръчана да бъде възстановена откраднатата част от екипировката.

Докато пристигне обаче, домакинът Благой Загорчин ще трябва да изрови от дълбоките резерви част от подготвената за бракуване екипировка, която за късмет е трябвало да бъде изписана в края на този месец.

Предния ден пък стадион „Свети Петър“ беше разоран. Местен бабаит се помислил за велик и влязъл през нощта с колата си и в буквалният смисъл се изгаврил с общинското имущество.

Христо Монов: Когато превърнем човека в средство, идва насилието

http://www.cross.bg/obshtestvo-mediite-nasheto-1548886.html

/КРОСС/ Говори се за нарастване на насилието, на агресията. А това, което се случва в нашето общество, е тенденция, която е започнала веднага след края Втората световна война, когато се насажда християнска цивилизация. Парадоксално е, но излизайки от най-кървавия конфликт, който ние сами си причинихме, ние се вкарахме в друга, много по-тежка, дори с риск да стане трагична, ситуация - неглижирахме основна ценност на нашето християнско общество, а именно човека, и подкрепата между хората. Това особено проличава през последните 30-40 години, времето на т.нар. неолиберализъм, който ни доведе много беди, защото човекът беше превърнат в средство, а не в цел на обществото ни. Виждаме, че икономическият успех се дължи преди всичко на това да измамиш някого, не да произведеш нещо конкретно. С цел по-бързи икономически резултати много страни изнесоха основни производства в други, в които човешкият труд е много евтин, и по този начин лишиха собственото си население от правото на работа и себеизява. Неслучайно е това, което се случи примерно в Хамбург - на срещата на най-развитите страни. Това беше, според мен, един отчаян опит хората да покажат, че с това неравенство по света този свят не може да бъде сигурен. Не може 1% от хората по света да имат 98% от благата. Този контекст, в който всъщност се развива нашата цивилизация, е страшното

"ЕКО" иска да е №1 в България, готви се да построи бензиностанциите на бъдещето

http://www.cross.bg/bulgariya-samo-direktor-1548887.html

/КРОСС/ С пищно тържество в царския дворец „Врана" „Еко България" отпразнува 15-годишнината от създаването си. За рождения ден на българското подразделение на HELLENIC PETROLEUM GROUP в София пристигна и висшето ръководство на най-голямата гръцка компания в областта на горивата и енергетиката - изпълнителният директор Григорис Стергюлис и Роберто Караханас, мениджър международни и вътрешни пазари. По време на събитието официално беше  представен новият изпълнителен директор на „ЕКО България" ЕАД - Алексиос Атанасопулос. И по време на празника беше заявена ясна амбиция - „ЕКО България" да стане номер 1 на пазара в България. Изпълнителният директор Григорис Стергюлис поясни, че HELLENIC PETROLEUM GROUP оперира основно в югоизточния средиземноморски регион и по-точно играе водеща роля в Гърция, Кипър, Македония, Сърбия, Черна гора и България. „Балканите са нашият дом, нашето семейство. Не само, защото споделяме обичаите, нравите, начинът на живот или обща кухня. А заради химията между нас, изградени сме по един и същ начин", обяви Стергюлис. Той поясни, че е много трудно за гръцка компания в България. „България и Гърция са членки на Европейския съюз. Съобразяваме се с изискванията на ЕС по отношение на околната среда, социалната среда и т.н., което за нас значи, че един барел петрол ни излиза с 4 долара по-скъпо в сравнение с барел на конкурентите ни от Близкия изток

Нанков: Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333248

Нанков: Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ систематаГубим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ регионалният министър Николай Нанков във връзка с реалистичния срок за въвеждането на ТОЛ система за тежкотоварните автомобили у нас. Относно това кога се очаква системата да започне да генерира приходи, Нанков заяви,

Миньорите от Бобов дол отново на протест за заплати

https://offnews.bg//protesti/miniorite-ot-bobov-dol-otnovo-na-protest-za-zaplati-660405.html

Миньорите от Бобов дол отново излязоха на протест заради дължими заплати от май и неосигурени ваучери за храна от март, предаде bTV.

Преди да изразят недоволството си днес, ръководството събра работниците в опит да ги разубеди. След срещата миньорите казват, че са получили "празни" обещания и не само - имало е и натиск.

Последният им протест беше през март, след който заплатите бяха дадени.

Миньорите искат да дадат гласност на проблема и очакват помощ от държавните институции.

Сблъсъци между български и хърватски фенове преди Хайдук – Левски

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-mezhdu-balgarski-i-harvatski-fenove-predi-haiduk-levski-news266556.html

Сблъсъци между български и хърватски фенове имаше в град Задар вечерта преди първия мач от втория предварителен кръг в турнира Лига Европа между местния Хайдук Сплит и столичния Левски. Привърженици на хърватския отбор опожариха една от колите на българите, които умишлено пристигнаха в Задар, а не в Сплит, където по-късно в четвъртък ще се играе срещата, за да избегнат пререкания с местните. Това съобщи пред Mediapoolпредседателят на Националния клуб на привържениците на Левски София (НКП) Степан Хиндлиян. По думите му фенове на Хайдук са се организирали и са започнали да нападат на групички българите в сряда вечерта в Задар, който е на около 150 км от Сплит, като всичко започнало с палежа на един от автомобилите им. Въпреки сблъсъците, няма ранени българи, които да са приети в болница, както съобщават някои спортни сайтове. В местната полиция обаче са привикани над 20 българи, които да бъдат разпитани за палежа на един от техните автомобили. Разпитите стават бавно, тъй като е осигурен само един преводач, добави Хиндлиян. Шефът на НКП разказа още, че много бързо и адекватно на ситуацията са реагирали българският посланик и консулът ни в Хърватия д-р Таня Димитрова и Христина Биджеранова, които са пристигнали в Задар и веднага са отишли в полицията, за да разговаря с властите и със задържаните българи. „Напрежението започна още вчера, когато три български групи бяха нападнати в различни части в центъра на града. Първата група беше атакувана от 30 маскирани фенове, докато са обядвали. Втората група се е разхождала. Третата група е била с кола, когато са поискали номерът им да бъде свален. Нашата група журналисти дори бе охранявана, докато вечеряше в хотела – нещо, което ни се случва за първи път. Засилени са мерките за сигурност в Сплит”, разказа и спортният журналист Илиян Енев пред Нова телевизия. По данни на хърватската полиция, четирима от привържениците на Левски са участвали в спречкване с фенове на Хайдук в град Сплит през деня на 12 юли, след което са се прибрали да нощуват в Задар, където автомобилът им е бил опожарен през нощта на 12 срещу 13 юли, съобщиха в четвъртък от външното министерство.

20 години затвор за убиеца на Немцов

http://clubz.bg/56149-20_godini_zatvor_za_ubieca_na_nemcov

Московският окръжен военен съд осъди на 20 години затвор Заур Дадаев, предаде Нюз.Ру.

На 29 юни той бе признат за виновен за убийството на руския опозиционер Борис Немцов. Заедно с него за такива бяха признати и четирима съучастници. Дадаев обаче е извършител на стрелбата по Немцов на Големия Москворецки мост на 27 февруари 2015 г., в резултат на което последният е починал.

Съдът квалифицира деянието на Дадаев като убийство от користни подбуди, а също така той е участвал в организирана престъпна група за трафик на оръжие.

Прокуратурата искаше доживотен затвор за чеченеца. Той ще изтърпи присъдата си в трудова колония със строг режим.

Дадаев, който е служил в чеченския военен батальон "Север", е лишен от званието лейтенант. Отнема му се и Орденът за храброст.

И петимата подсъдими са глобени с по 100 000 рубли (1457 евро).

Съучастниците му бяха осъдени на различни срокове затвор - от 11 до 19 г. Те са братята Анзор и Шадид Губашеви, Темирлан Ескерханов и Хамзат Бахаев.

Заур Дадаев бе задържан десетина дни след убийството на Немцов. Ден по-късно той се призна за виновен в съучастие в престъплението. След това имаше съмнения, че признанията са били изтръгнати с мъчения. Но по-късно Дадаев отново призна вината си.

Броят на жертвите от наводненията в Япония нараства

http://www.cross.bg/dyshi-zaginali-izcheznali-1548885.html

/КРОСС/ Най-малко 29 души са загинали в незапомнените наводнения, които заляха Япония по сметки на местните медии. Други 20 души се смятат за изчезнали без вест. В китайската провинция Хунан се смята, че най-малко 83 души са загинали и изчезнали без вест. Най-засегнат е остров Кюшу - най-южната част на четирите основни японски острова. След проливните дъждове реките са излезли от коритото си и са залели пътища, къщи и училища.  

Ген. Атанасов: Подадох оставка заради гл. секретар на МВР Младен Маринов

http://frognews.bg/news_138150/Gen-Atanasov-Podadoh-ostavka-zaradi-gl-sekretar-na-MVR-Mladen-Marinov/

ГЕРБ се опитват да замажат скандала с НДК. Вече бяха казани много неща и няма начин този скандал да се замаже. Това ерозира властта на Бойко Борисов. Няма още сто дни от управлението на този кабинет, а скандалите са много. Това каза лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Ген. Атанасов: Подадох оставка заради гл. секретар на МВР Младен Мартинов

http://frognews.bg/news_138150/Gen-Atanasov-Podadoh-ostavka-zaradi-gl-sekretar-na-MVR-Mladen-Martinov/

ГЕРБ се опитват да замажат скандала с НДК. Вече бяха казани много неща и няма начин този скандал да се замаже. Това ерозира властта на Бойко Борисов. Няма още сто дни от управлението на този кабинет, а скандалите са много. Това каза лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Кабинетът одобри промените в КСО относно допълнителното пенсионно осигуряване

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-одобри-промените-в-КСО-относно-допълнителното-пенсионно-осигуряване_l.a_i.745605_at.1.html

Облекчава се прехвърлянето на средства на осигурените лица от един фонд в друг Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и...

Хърватски остров се противопостави на разпасаните туристи

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/07/13/3006024_hurvatski_ostrov_se_protivopostavi_na_razpasanite/?ref=rss


Хърватският остров Хвар, който е известен не само с прекрасните си плажове, но и с романтичното име Остров на лавандулата, както и с историческите си забележителности от времето на Венецианското владичество, се противопостави рязко на опитите да бъде превърнат в туристическа дестинация "за широко потребление".<br /><br />Избраният наскоро за кмет Рикардо Новак спечели подкрепата на съгражданите си с обещанието да реши проблема и да върне реномето на острова. Това стана...

Фандъкова за високото строителство: Пред дилема сме – или закона, или целесъобразността

https://www.actualno.com/sofia/fandykova-za-visokoto-stroitelstvo-pred-dilema-sme-ili-zakona-ili-celesyobraznostta-news_622110.html

При всички случаи София трябва да се развива. Въпросът е в кои зони да има по-високо строителство. Напоследък наричаме всичко небостъргачи, дори традиционни за София сгради от по 20 етажа. Хората обаче са прави да се притесняват. Изправени сме пред тази дилема – спазването

Мачовете от Лига Европа днес

https://www.24chasa.bg/sport/article/6332840

Мачовете от Лига Европа днес                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

И огънят на Партийния дом ли беше легитимна гражданска съпротива

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6332699

И огънят на Партийния дом ли беше легитимна гражданска съпротива Има деградация при използването на палежа като протестно средство, деградират и нашите реакции ОКОЛО истерията по повод паметника към НДК и последвалия палеж имам само един въпрос към тези, които споделят мнението на г-н Петър Волгин: смятат ли, че палежът на импозантната сграда в центъра на София от 26 август 1990 г.

Марешки: Прокуратурата разиграва театър за пудели

http://clubz.bg/56148-mareshki_prokuraturata_razigrava_teatyr_za_pudeli

ИКОНОМИКА марешки

"Пет години са ме разследвали, разпитали са стотици свидетели. Прокуратурата казва, че няма никакви доказателства, че съм виновен. И сега, на базата на същите доказателства, се оказва, че има съмнения и щели отново да разпитват същите свидетели“.  Това заяви по БНТ лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки, срещу когото днес специализираното звено "Антикорупция" на СГП повдигна обвинение. 

Той се разследва за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. е заплашил 7 собственици на аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София с увреждане на имущество. 

Целта на Марешки е била да принуди аптекарите да прехвърлят на негови фирми дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества или да прекратят дейността си, твърдят от държавното обвинение.

В определени случаи е искал да ги задължи да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад, обясниха още от прокуратурата. 

„Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си“, пише в съобщението.

 

 

„Разиграват театри пред хората, за да се опитат да направят мен и нашата парламентарна група послушни пуделчета, каквито има и в този парламент. Най-лошото е, че по този начин те възпитават всички следващи, че, ако си послушен, играеш в играта, крадеш от пътища, от НДК, саниране, тогава нямаш никакви проблеми с никой. Обаче, ако си непослушен, ставаш неудобен“, каза Марешки днес.

Лидерът на "Воля" сподели, че усеща все повече напрежение сред хората и в парламента и все повече намирисва на предсрочни избори.

"Много остро ще поставим въпроса на правителството през септември. Или правителството започва активна работа, или свършва този цирк", категоричен бе той.

В момента Марешки е с най-леката мярка за неотклонение „Подписка“.

В края юни 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане имунитета на зам.-председателя на Народното събрание, а Марешки сам даде съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу него.

Депутатите от ГЕРБ внесоха промени в Закона за опазване на околната среда

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-ot-gerb-vnesoha-promeni-v-zakona-za-opazvane-na-okolnata-sreda-2036563

Съдебният контрол върху оценката за въздействието върху околната среда на обекти с национално значение да се осъществява само на една инстанция. Това предвиждат промените в Закона за опазване на околната среда, които внесоха депутати от ГЕРБ.
 
"Целта

С термокамери претърсиха гората край Триград, няма и следа от момчето, блъснало туристи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/s-termokameri-pretyrsiha-gorata-kraj-trigrad-niama-i-sleda-ot-momcheto-blysnalo-turisti-2036573

Цяла нощ гористите местности около девинското село Триград са претърсвани от гранични полицаи с термокамери, с надеждата, че могат да открият 16-годишният младеж, който вече пети ден е в неизвестност.

Отново агресия: Баща нападна акушерка, искал да види веднага бебето си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-agresiia-bashta-napadna-akusherka-iskal-da-vidi-vednaga-bebeto-si-2036566

Отново агресия на акушерка – този път в Стара Загора. Жената била нападната от пиян мъж, който искал веднага да види новороденото си дете, съобщи bTV. Инцидентът е станал около

Хайка по морето излови 366 в нарушение за 1 седмица

https://offnews.bg//112/hajka-po-moreto-izlovi-366-v-narushenie-za-1-sedmitca-660398.html

366 акта за нарушения е издала полицията в Несебър при специализирана операция, проведена от 5-и до 12 юли на територията на Районното управление, съобщи Областната дирекция на МВР в Бургас.

Операцията е била за противодействие на битовата престъпност, подобряване безопасността на движението и недопускане на тежки пътни произшествия след употреба на алкохол или наркотици от страна на водачите.

Проверени са 530 автомобила и 865 души. От 366-те акта 6 са за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила; 8 - за управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация под 1,2 промила; 8 - за неправоспособни водачи; 10 - за шофиране без застраховка "Гражданска отговорност"; 164 - за други нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения на Закона за българските лични документи са съставени 87 акта. Наложените глоби по фиш са 155.

Първи опит за откриване на процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп

http://www.investor.bg/sasht/337/a/pyrvi-opit-za-otkrivane-na-procedura-po-impiichmynt-na-donald-trymp-242952/

Конгресменът от Калифорния Брад Шърман е посочил като мотив, че президентът е възпрепятствал правосъдието

400 000 работници преживяват с 314 лв. на месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=355385

400 000 работници преживяват с до 314 лв. на месец, показват данни на синдикатите. Това означава, че 7,8% от трудещите се у нас попадат в графата „бедни", въпреки че имат постоянен доход, съобщава Монитор. „Това са хора, които могат да работят и за висока заплата, но да издържат други неработещи".

Президентите на България и Италия ще обсъдят кризата с мигрантите

http://www.cross.bg/prezident-durzhavi-migrantite-1548884.html

/КРОСС/ Президентите на България и Италия ще обсъдят търговско-икономическите връзки между двете страни и сътрудничеството в Европейския съюз и НАТО. Акцент в разговорите на Румен Радев и Серджо Матарела в Рим ще бъде кризата с мигрантите, обясни държавният глава. "Моето посещение и разговори с италианският президент е продължение на посещението, което реализирахме скоро в Гърция и разговорите ни с гръцкият президент. Ние имаме общи проблеми като държави на първа линия по отношение на миграцията и тук ние наистина отиваме на обединяване на нашите позиции, защото Дъблинското споразумение поставя нашите държави в едно неравностойно положение. По силата на това споразумение мигрантите, които са регистрирани на териториите, където първи влязат, подлежат на връщане в същите тези държави, но ние считаме, както и гръцкият президент, че това е несправедливо. Ето по тези въпроси, по проблемите на Шенген ще се видя с италианският президент".  

Пети ден без следа от 16-годишния, блъснал хора в Триград

https://offnews.bg//112/peti-den-bez-sleda-ot-16-godishnia-blasnal-hora-v-trigrad-660403.html

Пети ден все още няма след от изчезналия Кристиян Младенов, с когото няма връзка откакто 16-годишният младеж бутна с кола четирима пешеходци в Триград и избяга.

Претърсва се целият район около селото, както и околностите, а в гората са разлепени листовки, които призовават момчето да се предаде.

Хората се надяват той да ги прочете и да разбере, че блъснатите от него хора вече се възстановяват и няма защо да се страхува, разказва Нова телевизия.

"Реално съм притеснена за живота му. Той се превърна в изкупителна жертва", каза класната на Кристиян Станислава Докторова.

Цяла нощ момчето е било издирвано с термо камери, а местните започват да се отчайват.

Участници в издирването му казаха, че оттук нататък се надяват на чудо. Те допълниха, че не вярват той да успее да се справи сам в пустошта без подходящи дрехи и прясна храна.

Директорът на училището, в което учи Кристиян, го определи като "природно интелигентно дете".

"Не мога да повярвам, че това е същият човек. Трябва да подходим към него като към дете, което е направило грешка", заяви той.

Негова съученичка пък смята, че младежът едва ли сам е решил да подкара колата на баща си и че някой го е подтикнал да го стори.

Излезе ли Гърция от осемгодишната криза?

http://dnes.dir.bg/news/defitzit-svetovnata-kriza-pobedata-siriza-26053038

“Изключителна новина с особено символично значение“ и “решаваща стъпка“ за окончателното излизане на страната от кризата.

26-годишно момиче изглежда като 80-годишна заради рядко състояние на кожата (Галерия+Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6333222

26-годишно момиче изглежда като 80-годишна заради рядко състояние на кожата (Галерия+Видео)Сара Джуртс със сигурност не влиза в обичайната ви представа за модел. Едно-единствено нещо я отличава от всички останали, но то е достатъчно, е кожата й. Когато е на 10 години, Сара е диагностицирана с рядко състояние, което засяга способността на организма да произвежда колаген. За Сара това означава преждевременни бръчки и външен вид,

Година след идването на власт на Мей, Брекзит е все по-неясен

http://www.mediapool.bg/godina-sled-idvaneto-na-vlast-na-mei-brekzit-e-vse-po-neyasen-news266555.html

Идването й на власт изглеждаше като затишие в бурята, предизвикана от гласуването за Брекзит. Година по-късно Тереза Мей е премиер със затихващи функции, а очертанията на Брекзит стават все по-неясни. Стигна се дотам тя да се обърне към опозицията за "справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени" и се опитва да представи този признак на слабост като "зрял" начин да се прави политика, по думите на заместника й Деймиън Грийн, след провала й на парламентарните избори от 8 юни, на които нейната Консервативна партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента. 60-годишната пасторска дъщеря Мей поиска предсрочни избори, като разчиташе, че на тях ще получи още по-голяма подкрепа за договарянето на излизането от ЕС. Тя бе избрана начело на партията си на 11 юли 2016 г., а след това начело на правителството на 13 юли, в хаоса и братоубийствените борби между поддръжници на Брекзит, последвали референдума от 23 юни, и изглеждаше като разумния човек и "сигурния чифт ръце", който ще управлява добре страната. Избирателите обаче спряха твърдата линия, която тя бе възприела и оттогава тя е загубила влиянието си, отбелязва европейски дипломатически източник. Тереза Мей искаше излизане от европейския общ пазар и възстановяване на граничния контрол за ограничаване на имиграцията от страни на ЕС. Нейната Консервативна партия и самото й правителство обаче продължават да са разделени по въпроса. Това е историческо разделение на торитата между еврофили и еврофоби, което скоро няма да изчезне. Финансовият й министър Филип Хамънд защитава интересите на икономическите и делови среди, които в огромното си мнозинство не искат Брекзит и не вярват в обещаното от Мей светло бъдеще на свободния обмен извън ЕС. Независимо дали става дума за Япония, Австралия или САЩ, привилегированите търговски споразумения, които смята да сключи Мей изглеждат твърде неясни. В понеделник австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви в Лондон, че споразумение за свободен обмен с ЕС ще е с предимство пред споразумение с Великобритания. Япония наскоро подписа с ЕС, а американците дадоха да се разбере, че няма да се втурнат да услужват на Мей. Министърът й за Брекзит и активен еврофоб Дейвид Дейвис накрая също осъзна мащабите на последствията от скъсването с ЕС и смекчи реториката си. Не минава ден без нова отстъпка: Съдът на ЕС ще продължи да има компетенция за Великобритания "в един преходен период" вместо връзката да бъде прекъсната в края на преговорите през март 2019 г., каза Деймиън Грийн в понеделник по Би Би Си. Сега всички изглеждат съгласни - или най-после са проумели - че излизането от ЕС ще бъде последвано от преходен период докато се договори споразумение за свободен обмен и ново митническо споразумение с Брюксел. И свикват с мисълта, че този преходен период ще трае няколко години. Крайният резултат обаче е все така мъгляв. Тереза Мей казва, че това трябва да е "дръзко и амбициозно" споразумение". ЕС казва, че и дума не може да става Великобритания да си подбира само каквото я устройва. "Не може да има участие в общия пазар сектор по сектор", повтаря главният преговарящ Мишел Барние. Стигна се дотам някои хора във Великобритания да се замечтаят на глас Брекзит да не се състои, като следващия лидер на еврофилската партия "Либерални демократи" Винс Кейбъл. "Все повече хора, политици, чиновници казват, че това няма да се случи и смятам, че възможността то да не отиде по-далеч става съвсем реална", каза той вчера, заради огромната задача и предизвиканите от нея проблеми.

Нанков ще представи резултатите от проверките на санираните блокове

http://www.cross.bg/saniranite-blokove-nankov-1548883.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще представи резултатите от проверките на санираните блокове по националната програма в началото на следващата седмица, предава БНР. До края на седмицата ще приключи, аз поех ангажимент в двуседмичен срок, така че до края на седмицата ще има обобщен доклад на бюрото ми може още другата седмица. Ще ви дам данни и информация относно резултатите от проверката, още в понеделник, коментира той. Министър Нанков възложи проверките, след като от Българската асоциация за изолации в строителството предупредиха, че в част от санираните блокове се влагат материали, които не отговарят на противопожарните изисквания.  

Режисьорът Стефано Пода за операта като алтернатива на реалността

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/13/3006139_rejisyorut_stefano_poda_za_operata_kato_alternativa_na/?ref=rss


До името на италианския оперен режисьор Стефано Пода стоят над сто спектакъла, а един от най-новите му проекти ще бъде представен в Античния театър в Пловдив тази събота: модернизиран прочит върху "Силата на съдбата" от Верди.<br /><br />Пода определя адаптацията си по-скоро като универсална. "Когато се срещаш с характерите на толкова силни герои, най-големият риск е да ги смалиш, да затвориш копнежите им във времето и пространството, като се мъчиш да покажеш на...

Ремонтът на булевард "Дондуков" ще се проточи до края на октомври

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/13/3006141_remontut_na_bulevard_dondukov_shte_se_protochi_do/?ref=rss


Ремонтът на булевард "Дондуков" няма да приключи до средата на септември, каквито бяха плановете, а ще продължи до края на октомври, каза днес по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Причината е забавянето на началото на работата, заради съгласуването на проекта с Министерството на културата. Така една от ключовите пътни артерии в града ще обърква трафика и след края на отпускарския сезон.<br /><br />Както е известно министерството на културата не прие идеята на...

10,5% ръст на търговията между Китай и КНДР

http://www.cross.bg/kitaii-kndr-dolara-1548882.html

/КРОСС/ Китайският внос от Северна Корея спадна с 13,2% през първата половина на годината до 880 милиона долара, показват данни на митническите власти на китайската държава, цитирани от Ройтерс. Износът на Китай се е увеличил с 29,1 на сто до 1,67 милиарда долара за периода. Китайската търговия с КНДР се е увеличила с 10,5 на сто до 2,55 милиарда долара за шестмесечния период. Износът включва основно текстилни продукти и други традиционни трудоемки стоки, които не са включени в ембаргото на ООН, каза говорител на митниците на брифинг в Пекин. Властите в Китай уточняват, че вносът на въглища и желязо от КНДР през първата половина на годината е в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Американският лидер Доналд Тръмп миналата седмица разкритикува Китай за връзките си със Северна Корея, подчертавайки, че китайските икономически интереси подкопават възможностите за натиск върху режима на Ким Чен-ун.  

Пирински за усвояването на еврофондовете - наложителна е пълна мобилизация

http://pogled.info/european-parliament/pirinski-za-usvoyavaneto-na-evrofondovete-nalozhitelna-e-palna-mobilizatsiya.87583

/Поглед.инфо/ На 12 юли в Комисията по бюджетен контрол на Европарламента се състоя открито обсъждане на проблемите по усвояването на фондовете за кохезионната политика. Докладчик по темата бе евродепутатът социалист Георги Пирински. Участие с презентации взеха отговорни представители на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската сметна палата, както и на управляващите органи на Дания, Италия и Румъния.

Варна усвоява 140 хил. евро за развитие на транспортната връзка Дунав-Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=355371

Община Варна има възможност да усвои финансиране от 140 000 евро по проект за развитие на регионалния транспорт във връзката Дунав-Черно море. За целта градската управа трябва да отпусне заемообразно финансиране от 50 000 лева. Парите ще бъдат възстановени в хазната впоследствие при получаване на плащане от Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020.

Politico: Времето на Йелън изтича

http://www.investor.bg/sasht/337/a/politico-vremeto-na-ielyn-izticha--242908/

Доналд Тръмп ще номинира главния си икономически съветник Гари Коун за председател на Фед, твърди списанието

Несигурната съдба на турските учени, които търсят спасение в чужбина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3005845_nesigurnata_sudba_na_turskite_ucheni_koito_tursiat/?ref=rss


Хиляди учени в Турция загубиха работните си места след миналогодишния опит за преврат. Сега те са изправени пред загуба на доходи и са застрашени от заплахи и обвинения в тероризъм. Много от тях търсят спасение в чужбина, живеейки несигурно като изгнаници, и се страхуват да изразяват открито мислите си.<br /><br />Една от тях е Айше Йълдъръм (това не е истинското ѝ име). През октомври миналата година тя заминала за научна конференция в Германия. За нейно учудване не ѝ било позволено...

Полицията отцепи столичен площад и взриви куфар

http://dnes.dir.bg/news/politzia-kufar-ploshtad-vazrazhdane-26052966

Полицията взриви изоставен куфар на площад "Възраждане" в София. За около 2 часа районът беше отцепен.

Миньори в Бобовдол: Тук е робовладелчески строй

https://www.24chasa.bg/novini/article/6333223

Миньори в Бобовдол: Тук е робовладелчески стройТук е робовладелчески строй, каза миньор от Бобов дол пред Нова ТВ. Работници в рудника отново излязоха на протест заради неизплатени заплати в четвъртък. "Не сме получавали пари от май, а ваучери – от март", посочи протестиращ. "Подписката бе подкрепена от около 100 души, но тук сега сме само няколко души.

Как виртуалната реалност променя спортните залози

http://www.investor.bg/web/456/a/kak-virtualnata-realnost-promenia-sportnite-zalozi-242921/

Чрез очила за виртуална реалност всеки може да преживее конно надбягване, чувствайки се на мястото на избран състезател

Политическата класа няма никаква спирачка да ползва и да се храни от корупцията

https://www.actualno.com/cite/politicheskata-klasa-njama-nikakva-spirachka-da-polzva-i-da-se-hrani-ot-korupcijata-news_622107.html

Това е един от многото запомнящи се цитати на доц. Кристиан Таков, който вече не е между нас. Трябва да преодолеем тази гнусна беднотия, която не дава на хората да вдигнат очите от обувките си - с тази теза доц. Таков изразяваше своето виждане за България. И не се уморяваше да повтаря, че "в България всяко чудо - за три дни, затова и има чудо на всеки три дни".

400 000 работници преживяват с до 314 лв. на месец

http://www.cross.bg/tomev-rabotnitzi-knsb-1548881.html

/КРОСС/ 400 000 работници преживяват с до 314 лв. на месец, показват данни на синдикатите. Това означава, че 7,8% от трудещите се у нас попадат в графата „бедни", въпреки че имат постоянен доход, съобщава Монитор. „Това са хора, които могат да работят и за висока заплата, но да издържат други неработещи". "Така на член от семейството се падат до 314 лв, колкото е линията на бедност", обясни директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев. Данните на профсъюза показват, че има още 300 000 нашенци, които са ниско платени работници. Един от трима пък получава средната за страната работна заплата, която по последни данни на Националния статистически институт (НСИ) мина 1000 лв. Според Томев за намаляване на бедните безработни трябва да се разчита не само на повишаване на заплатите, но и на промяна в социалната система. „Нужна е социална система, която така да подпомага семействата, че да компенсира по-ниските доходи", обясни още Томев. Според синдикалистите в борбата с бедността сред работещите трябва да бъдат включени и регионални политики за насърчаване на заетостта. Причината е високата концентрация на трудещи се в два от големите градове у нас. „Половината от хората, които работят в България, са концентрирани в столицата или Софийска област", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.  

Съвети за кърмене през лятото

https://offnews.bg//mama-nindzha/saveti-za-karmene-prez-liatoto-660408.html

Тази тема винаги предизвиква спорове: едни твърдят, че през лятото правилата на кърмене се променят, други, че няма причина да се прави това. Къде е истината? Да се дава ли на бебето допълнително вода? Не се налага, когато е на изключително кърмене. Ако ви се струва, че е жадно, просто му дайте да суче, дори да сте го кърмили съвсем скоро. Да се отбива ли? Не е добра идея. В този сезон се увеличава рискът от стомашно-чревни инфекции. Заради високите температури храната се разваля по-бързо и е възможно да „стигне“ до детето ви в процес на ферментация. Майчиното мляко няма…

"Ислямска държава" взе на мушка мача Англия - Шотландия

https://offnews.bg//futbol/isliamska-darzhava-vze-na-mushka-macha-anglia-shotlandia-660401.html

Тайните служби на Холандия предупредиха, че "Ислямска държава" е взела на мушката мача Англия - Шотландия от Евро 2017 при дамите. Той ще бъде игран следващата сряда в Утрехт.

Антитерористи са прихванали кодирано съобщение между военни подразделения на ислямистите, които се наричат последователи на "самотния вълк". Те са вдъхновени от последните атаки в Лондон за кървава баня и в Холандия.

Агенцията NCTV заяви, че разглежда внимателно заплахата. Тя е била криптирана в чатове, използвани от главорези на ИД за комуникация с поддръжници. Нещата изглеждат сериозни.

Засега не е разкрит някакъв конкретен план. Англия и Шотландия също взимат предпазни мерки. Федерациите са в непрекъсната връзка с холандските служби, както и с тези на Острова.

Говорител на FA сподели пред "Дейли мейл": "Сигурността на нашите спортисти и привърженици е приоритет за всеки един мач на Англия. Работим непрекъснато с властите в Холандия и у дома".

Ранени левскари след спречкване с фенове на „Хайдук“ в Хърватия. Полицията разследва инцидента

http://www.eurochicago.com/2017/07/intsident-s-fenove-na-levski/

Към 11.00 ч. българско време днес 18 български граждани, привърженици на ФК „Левски“, са се намирали все още в полицейското управление на гр. Задар, за да предоставят писмени показания във връзка с инцидента с опожарения български автомобил и поредицата от сблъсъци с фенове на ФК „Хайдук“. Трима бълграски граждани са с леки телесни наранявания, вследствие на инцидента през изминалото денонощие. Един от пострадалите е със счупена ръка. На тримата е била оказана медицинска помощ и са били изписани от болничното заведение. Българският посланик в Загреб Таня Димитрова е получила уверенията на хърватските власти, че подпалването на българския автомобил се третира от закона като тежко криминално деяние и инцидентът ще бъде разследван.

Издирват 11-годишно дете в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/bryag-slunchev-momichentze-1548880.html

/КРОСС/ Чешка туристка се е удавила в Слънчев бряг, издирват 11-годишно момиченце, влязло в морето заедно с жената, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Бургас. Вчера около 20.13 ч. в Районно управление „Полиция" - Несебър е получено съобщение за инцидент в морето между 6 и 7 спасителен пост в Слънчев бряг срещу бистро „Кораба", при който се давела жена, съобщава 24 часа. Изпратените на място полицейски служители установили, че 38-годишнен мъж от Габрово предприел първоначални действия за спасяване, но въпреки намесата му, извадената от водата жена починала. Констатирано е, че удавилата се е 61-годишната чешка туристка, отседнала в хотелски комплекс в Слънчев бряг. Габровецът заявил, че влизайки във водата за да спасява жената, забелязал и дете, което потънало и повече не успяло да излезе на повърхността. Незабавно са предприети издирвателни мероприятия от служители на „Морска администрация" и „Пожарна безопасност и защита на населението", но тялото на детето не е открито. Установено е, че изчезналото момиченце е 11-годишно от виетнамски произход, постоянно пребиваващо в Чехия, отседнало заедно с жената и 13-годишната си сестричка в Слънчев бряг. По първоначални данни двете деца заедно с 61-годишната чешка туристка влезли в морето, но 11-годишното момиченце започнало да се дави. Жената се опитала да помогне и викайки за помощ привлякла вниманието на българина

Тръмп вярва, че с Путин могат "да се разберат" по много въпроси

https://www.actualno.com/america/trymp-vjarva-che-s-putin-mogat-da-se-razberat-po-mnogo-vyprosi-news_622102.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп счита, че постигнатото в Сирия примирие е успешен пример за взаимодействие между Москва и Вашингтон. Тръмп изказа мнението си в интервю за CBN, предаде БГНЕС. "Той (бел. ред. - Владимир Путин) иска доброто на Русия, а аз – за САЩ. И мисля, че Сири

Веселин Марешки: Борисов-3 ще падне заради нелегалната търговия

http://frognews.bg/news_138152/Veselin-Mareshki-Borisov-3-shte-padne-zaradi-nelegalnata-targoviia/

”Пет години са ме разследвали, разпитали са стотици свидетели и прокуратурата казва, че няма никакви доказателства, че аз съм виновен. На база на същите доказателства се оказва, че има съмнения и щели отново да разпитват стотици свидетели. Това каза лидерът на партия ”Воля” Веселин Марешки, срещу който се очаква днес специализираното звено ”Антикорупция” да повдигне обвинение.

Веселин Марешки: Борисов-3 ще падне от власт заради нелегалната тъговия

http://frognews.bg/news_138152/Veselin-Mareshki-Borisov-3-shte-padne-ot-vlast-zaradi-nelegalnata-tagoviia/

”Пет години са ме разследвали, разпитали са стотици свидетели и прокуратурата казва, че няма никакви доказателства, че аз съм виновен. На база на същите доказателства се оказва, че има съмнения и щели отново да разпитват стотици свидетели. Това каза лидерът на партия ”Воля” Веселин Марешки, срещу който се очаква днес специализираното звено ”Антикорупция” да повдигне обвинение.

Майката на убития Боби Райнов вини и МВР

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mvr-tzigani-mikata-bobi-rinov-26052910

Името на Боби Райнов се превърна в една от емблемите на циганската безнаказаност. През юли 2010 г. 24-годишният мъж бе умъртвен по изключително жесток начин.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване