Фалшификатор на банкноти получи 3 години затвор в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334358

Фалшификатор на банкноти получи 3 години затвор в Бургас3 години лишаване от свобода при първоначален строг режим получи мъж, обвинен за изготвяне на фалшиви банкноти. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Бургас. Димитър Янев Георгиев прие да изтърпи 3г. лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим в Затвора гр. Бургас за това, че в периода ноември 2016 г.

Седмица на чешката култура в „Двореца” в Балчик

https://www.24chasa.bg/region/article/6334355

Седмица на чешката култура в „Двореца” в БалчикРози, петунии, лайка и още много цветя са изобразени в 13-те живописни платна в самостоятелната изложба „Цветно” на Йорданка Йорданова в галерия „Тунела” в културния център „Двореца” в Балчик. Тя живее от 14 години в Чехия, до момента е правила самостоятелни изложби там в град Оломуц и в град Валашске Мезиржичи, където живее..

Прокуратурата назначи проверка заради мъртвите делфини в Черно море

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/13/3006634_prokuraturata_naznachi_proverka_zaradi_murtvite/?ref=rss


Върховна административна прокуратура е назначила проверка за смъртта на делфините в Черно море. Това се случва след няколко поредни летни сезона, в които делфините по крайбрежието измират масово, отговорните институции си прехвърлят отговорността, назначават междуведомствени комисии, за да търсят тепърва причините, но досега не стигат до конкретни действия или ефективни мерки.<br /><br />Екологът Атанас Русев съобщи преди два дни, че над 30 делфинчета вече са изхвърлени от морето...

Брюксел даде на Македония пари за жп линия до България

http://frognews.bg/news_138201/Briuksel-dade-na-Makedoniia-pari-za-jp-liniia-do-Balgariia/

Македония е най-големият получател на средства от вчерашната средства в Триест, съобщи Македонската информационна агенция .

Германия и Франция искат да хармонизират данъчните си системи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334350

Германия и Франция искат да хармонизират данъчните си системиНа срещата на германското и френското правителства в Париж, една от основните цели ще бъде хармонизирането на данъчните системи на двете страни, предава Reuters, цитира "Фокус". Двете страни ще създадат фонд от 1 милиард евро за финансирането на дигитални инвестиции, заяви президентът Еманюел Макрон.

Космическият апарат „Юнона” засне уникални кадри на Юпитер

http://www.cross.bg/yupiter-aparat-yunona-1548946.html

/КРОСС/ НАСА качи на сайта си поредица впечатляващи снимки на Голямото червено петно на Юпитер, направени от космическия апарат „Юнона". Той прелетя над петното на разстояние 9000 км. За пръв път се наблюдава от толкова близо този гигантски антициклон, който е с диаметър 16 500 км, т.е. диаметърът му е 1,3 пъти по-голям от земния. На снимките се вижда, че петното се рее в центъра на синкава екосистема и формира нещо като червена вихрушка. Събраните данни би трябвало да хвърлят светлина върху произхода, естеството и бъдещето на феномена. Голямото червено петно, което редовно е наблюдавано от 1830 г. и е споменавано от астрономи преди 350 години, сега намалява размерите си. Изстрелян на 5 август 2011 г. от Кейп Канаверал във Флорида, „Юнона" влезе в орбита около Юпитер на 4 юли 2016 г. Предвижда се космическият апарат да извърши 37 прелитания край най-голямата планета в Слънчевата система.    

Лудогорец плати 1 милион евро за майстор на автогола (видео)

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-plati-1-milion-evro-za-majstor-na-avtogola-video-660447.html

Само няколко часа след като загуби първия си двубой срещу Жалгирис с 1:2 в квалификациите на Шампионската лига, Лудогорец побърза да осъществи трансфер. Целта е да се трагичната засили защитата. Новината е на dnevnik.bg.

Българският първенец привлече централния защитник Матийо Соние от испанския Гранада. Въпросът е дали това попълнение ще засили, или ще направи нова дупка в отбраната. 27-годишният французин, който има в кариерата си немалко автоголове, вече е подписал своя договор с тима от Разград.

Соние е парафирал за три години срещу месечна заплата от 40 хиляди евро, а трансферът е на стойност 1 млн. евро. Соние има богат опит във френския футбол, където носи екипите на Бордо, Родез и Троа. Защитникът има 149 мача в Лига 1.

През лятото на 2016 г. той напуска Троа и подписва с Гранада. През миналия сезон в Ла Лига Соние има 16 мача, в които е вкарал един гол. Само в един от тези двубои бранителят не е започнал като титуляр.

Френският защитник е привлечен в Разград, за да запълни дупката след продажбата на Хосе Луис Паломино. Аржентинецът беше продаден в Аталанта в края на юни за 2.5 млн. евро.

Това е втори трансфер на Лудогорец от испанския Гранада. През 2014 г. българският първенец купи Браян Ангуло за 1.4 млн. евро от тима. Сделката се оказа провал.

Окончателно: Не пускат Вальо Топлото предсрочно от затвора

http://dnes.dir.bg/news/zatvora-predsrochno-valyo-toploto-26055706

И Софийският апелативен съд отказа да пусне предсрочно от затвора бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров.

Полицейски ескорт за феновете на "Левски" в Хърватия

http://www.cross.bg/levski-haiidyk-predi-1548945.html

/КРОСС/ Привържениците на "Левски", които са в Хърватия за гостуването на "Хайдук" Сплит в първия мач от втория предварителен кръг на Лига Европа, ще получат специален полицейски ескорт до стадиона в Дугополие. Причината за засилено внимание от страна на органите на реда са сблъсъците между фенове на двата тима, при които пострадаха родни запалянковци и 22-ма българи бяха задържани. "Уважаеми привърженици, ПФК "ЛЕВСКИ" получи потвърждение от местните власти в Хърватия относно придвижването на привържениците преди мача с "Хайдук" днес. Органите на реда ще посрещат и ескортират всички автомобили с български фенове до стадиона преди предстоящия двубой. Ескорът ще започне още преди навлизането в населеното място. На стадиона до сектора за "сините" привърженици е осигурен безплатен охраняем паркинг. Местните власти ще осигурят пълно съдействие по придвижването в региона и ще насочват автомобилите към спортното съоръжение", пишат от "Левски" на официалния си сайт. Мачът между "Хайдук" Сплит и "Левски" е тази вечер от 21:30 ч. Реваншът е на 20 юли в София.    

Кралев се срещна с европейския шампион по културизъм и фитнес

https://www.24chasa.bg/sport/article/6334332

Кралев се срещна с европейския шампион по културизъм и фитнесМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с европейския шампион в категория „Мъжка физика“ при ветераните на Европейското първенство по културизъм и фитнес, което се проведе в Лозана между 3 и 8 май, предаде пресцентъра на Министерството на младежта и спорта. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на бодибилдинга и фитнеса като

Турция закопча 44-ма заподозрени терористи, включително планирали бомбени атаки

http://www.moreto.net/novini.php?n=355425

Турската полиция е арестувала 44-ма заподозрени при антитерористични операции, включително такива, които са планирали две самоубийствени бомбени атаки в Истанбул през миналата година. Това обяви валията на града, цитиран от "Ройтерс".

Вижте кои са най-щастливите числа за лотарии в света

http://frognews.bg/news_138199/Vijte-koi-sa-nai-shtastlivite-chisla-za-lotarii-v-sveta/

Много хора не без основание смятат, че да удариш джакпот от която и да е сериозна лотария или игра с числа е доста по-малко вероятно, отколкото да ви удари падащ от небето метеорит.

София с по-лоши бизнес условия от Варна и още пет града

http://www.mediapool.bg/sofiya-s-po-loshi-biznes-usloviya-ot-varna-i-oshte-pet-grada-news266590.html

Варна е българският град с най-добри условия за правене на бизнес, а столицата София е изпреварвана по бизнес условия и от други по-малки градове у нас, а като цяло българските общини предлагат много по-лоши административни услуги от местните власти в Унгария и Румъния. Това сочи докладът "Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 г.: България, Унгария и Румъния“, изготвен от Световната банка в сътрудничество с Европейската комисия и представен в четвъртък. Проучването е обхванало 26 града от трите страни, като в България това са София, Плевен, Русе, Варна, Бургас и Пловдив. Резултатите на градовете са оценявани по пет отделни фактора: започване на бизнес, получаване на разрешително за строеж, присъединяване към електроразпределителната мрежа, регистриране на собственост и изпълнение на договори. Крайният резултат за българските представители е, че София изостава спрямо повечето по-малки градове в страната във всички теми по правенето на бизнес с изключение на получаването на разрешително за строеж. Това обаче вероятно се дължи на по-голямото търсене на този вид бизнес услуга, от която Столичната община формира значителни приходи. Също така проучването отчита, че най-бързо извършваните административни услуги са и най-скъпите За българските предприемачи е най-лесно да регистрират фирма във Варна, там и в Бургас най-бързо се присъединяват предприятията към електроразпределителната мрежа, а Русе се откроява като лидер в критериите за регистриране на собственост, както и при изпълнението на договорите. Ако в класацията на Световната банка за правене на бизнес по държави България беше представена от Варна, а не от София като столица, страната ни щеше да бъде с 25 места по-нагоре. В момента в този доклад България е на 82-а позиция, което е с четири места надолу спрямо 2016 г. Сравнителните данни показват, че регистрирането на фирма във Варна отнема 14 дни, докато в София - 21 дни. Издаването на разрешително за строеж в София трае 97 дни, докато в Русе с десет седмици повече. Лидер в България по скоростно включване на електрозахранване отново е Варна с необходими 200 дни, следвана от Бургас – 227 дни, докато в София за това се необходими 262 дни. Според проучването включването на тока се оказва най-голямата пречка за бизнеса не само в България, но и в Унгария и Румъния, който се представя малко по-добре от другите две държави по този показател, но това е за сметка на по-скъпата цена за присъединяване на производствени мощности към електроразпределителната мрежа. Тенденцията столицата да е изпреварвана от малки градове по бизнес условия се наблюдава и в Унгария, докато Букурещ се представя относително добре в сравнение с останалите градове в Румъния. Градовете в Унгария средно се представят най-добре при повечето индикатори, но изостават в категорията започване на бизнес. Основната причина за това е изискването за минимален капитал за стартиране на компанията, който липсва в другите две страни, коментира Рита Рамальо, мениджър "Глобални индикатори“ към Световната банка, при представянето на доклада, цитиран от сайта Инвестор. Делът на новите компании, които използват онлайн регистрацията, варира сериозно между България, Унгария и Румъния, като това се дължи на различни причини – навлизане на онлайн регистрацията, проблеми със системата и т. н. Забележителното е, че всички нови компании в проучените унгарски градове са използвали системата за онлайн регистриране, докато и в България, и в Румъния процентът е доста по-нисък. Докладът на финансовата институция препоръчва за улесняване на бизнеса България да приложи примера на Унгария и да разгледа възможностите за интегриране на регистрацията за целите на ДДС в процедурите за фирмена регистрация. Друг съвет е оптимизация на разрешителните, изисквани преди започване на строителни дейности, и централизация на едно гише за всички предварителни одобрения. За улесняване на регистрирането на собственост и за повишаване на нейната сигурност властите биха могли да насърчават все по-голям обмен на информация сред институциите, включително органи на данъчната администрация, общини, имотния регистър и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, препоръчва още докладът. При изпълнението на договори съдилищата в страната биха могли да въведат предсъбедно съвещание при търговски спорове, подобно на ускореното производство по приоритетни казуси от трудовоправен характер. Според Световната банка в дългосрочен план съдилищата в България биха могли да предоставят възможност за електронно подаване на документи. Проучването даде повод на вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев отново да коментира любимата напоследък тема на правителството за мерките за облекчаване на административните услуги в страната. "В голямата част от случаите говорим за местните власти. Не може обаче мерките да се ограничават на национално ниво, както правим, трябва да се работи на ниво местни власти“, посочи Дончев. Вероятно в рамките на този месец ще има национално съвещание на всички областни управители за ревизия на съществуващите административни услуги и преминаването им в онлайн режим. "Голямата реформа в администрацията е да се премахне необходимостта човек да снабдява една администрация с документи от друга“, припомни Дончев фокуса на правителствените усилия от последния месец. Това, което се вижда от презентацията, показва доста различни нюанси и какво може да се подобри и на национално, и на поднационално ниво, коментира финансовият министър Владислав Горанов. "Вижда се, че често времето е за сметка на цената“, каза той. "Например в София някои от процесите са забавени и това вероятно е заради интензитета, с който се ползват административните услуги“, даде свое тълкувание на данните финансовият министър. Иикономическо развитие е на такова ниво, при което трябва да се обърне внимание на фините настройки, заяви Горанов, допълвайки, че всяка една от трите държави в проучването значително е утежнила административната си уредба за приемането на европейските регулации, което неминуемо е свързано с правенето на бизнес. Сега е моментът да направим преглед на уредбите и изискванията по отношение на правенето на бизнес. Важно е обаче след промените "администрацията да свикне с това, че информацията, която се създава в нея, не може да се иска от хората и от бизнеса“, добави той. "Част от проблемите могат да се свържат и с нивото на сивата икономика и корелацията между Унгария, Румъния и България е лесно отличима“, каза още финансовият министър. Според него по-високото ниво на сива икономика извежда повече регулации, а оттам затрудняване на бизнеса, макар че това е естественото преследване на регулатора и регулирания.

Българче почина в САЩ заради играта "Син кит", твърди семейството му

https://offnews.bg//112/balgarche-pochina-v-sasht-zaradi-igrata-sin-kit-tvardi-semejstvoto-660451.html

16-годишно българче в САЩ се е самоубило заради онлайн играта "Син кит", предаде Си Ен Ен.

Семейството на момичето вярва, че трагедията е вследствие на играта, за която се твърди, че подтиква младежи да отнемат живота си. Твърди доказателства за това до момента не съществуват.

За да предпази и други деца от фатален край, семейството на починалото момиче е разказало историята му пред Си Ен Ен, но е пожелало да запази анонимността си.

"Беше весело дете. Обичаше да прави забавни физиономии", казва майката. Дъщеря й била талантлива, рисувала. Умеела да скрива тайните си в творбите си. Братът на момичето показва нейни абстрактни рисунки от училищна изложба, в които на пръв поглед не изглеждат необичайни. Семейството не забелязало нищо тревожно в тях до момента, в който момичето посегнало на живота си. Ако потърсите в "Гугъл" как изглежда скелетът на синия кит, ще видите смайваща прилика с нейните рисунки, посочва братът на момичето.

По непотвърдени данни играта "Син кит", ако изобщо съществува, започва от Русия. Свързва се със самоубийства на тийнейджъри на различни места по света. Няма ясно доказателства, че играта съществува. Допуска се, че някои от случаите на самоубийства са вследствие на слухове за нейното съществуване, успели да стигнат до вниманието на уязвими и чувствителни тийнейджъри. Твърди се, че става въпрос за игра с 50-дневно предизвикателство - всеки ден на играча се поставя по една задача. Обикновено тя е свързана със самонараняване или висок риск - например да се качи на висока сграда. След като я изпълни, той трябва да изпрати фото доказателство на анонимния администратор на играта. На 50-ия ден задачата е да сложи край на живота си.

"Започнах да търся информация за играта и тогава пъзелът започна да се подрежда - спомних си как през уикенда тя ме помоли да се качи на покрива", казва майката на детето. Тя намерила снимки, между които и такава на покрива. Убедена е, че дъщеря й я е направила заради предизвикателство от "Синия кит".

Американските медии посочват, че семейството е с български произход и живее в САЩ от 15 години.

В същото време семейството на 15-годишно момче, също в САЩ, обяви, че вярва, че синът им се е самоубил отново заради предизвикателството “Син кит“.

Исая Гонзалес живеел в Сан Антонио, Тексас. Открили го обесен в дома му, а в близост до тялото бил мобилният му телефон, разположен така, че да може да предава наживо момента на самоубийството.

След смъртта на момчето семейството прегледало активностите му в интернет. Близките му са убедени, че виновник за трагедията е играта „Син кит“.

Бащата на Исая споделя, че открили текстове за сатанисти – тема, която никога не е вълнувала сина му. Той предупреждава родителите да проверяват редовно какво разглеждат в интернет техните деца, както и какво правят в социалните мрежи.

Съдът във Враца отхвърли всички искания на Пеевски срещу Глориент

http://frognews.bg/news_138200/Sadat-vav-Vratsa-othvarli-vsichki-iskaniia-na-Peevski-sreshtu-Glorient/

Окръжният съд във Враца отхвърли всички искания на веригата за електротехника „Техномаркет”, собственост на корпулентния депутат Делян Пеевски, срещу чуждестранния инвеститор „Глориент”. Така на първа инстанция приключи трето дело между двете компании, като засега две от решенията са в полза на „Глориент” и едно в полза на „Техномаркет”.

В дворците на Кносос

https://offnews.bg//knigi/v-dvortcite-na-knosos-660456.html

Древногръцките легенди и митове продължават да живеят в паметта на човечеството и да будят въображението му хиляди години след създаването им. Те са реалистичните прародители на приказките, в които богове и простосмъртни си приличат и често пътищата им се преплитат.

Именно легендата за един от най-трагични древногръцки герои възкресява вълнуващата адаптация „В дворците на Кносос” на великия писател Никос Казандзакис – тази за Тезей, обединителя на Атика, и за Минотавъра, сковал в страх остров Крит. 

Тезей, синът на цар Егей, е призван да се превърне в мъж, който ще разтърси основите на света. Пристигайки на остров Крит заедно с избраните атиняни, които трябва да бъдат принесени в жертва на Минотавъра в Лабиринта като кръвен дан, той е твърдо решен да освободи народа си от подчинението, което тегне над него. С помощта на дъщерята на цар Минос – смелата и непокорна Ариадна – той ще се изправи пред митичното чудовище и ще се опълчи на могъщия владетел.

Умело преплитайки любовна история и митичните приключения, Никос Казандзакис изгражда мозайка от изящно слово, което ще пренесе читателя в Древна Елада.

Това е време на прогрес, когато хората мечтаят да полетят, за да станат богоподобни. Време, когато светът се променя, когато морето бива завладяно от бързи галери, когато тайната на желязото тепърва ще бъде разкрита, а от север надигат глава русите варвари.

История за чудовища, богове и героични подвизи – „В дворците на Кносос” плете разказ, който е смайваща съкровищница на човешкия дух. Наситените краски и размахът на стила на Казандзакис доукрасяват познатите полумитични образи, а авторът отправя посланието си – доброто трябва да надмогне злото.

Никос Казандзакис е най-известният гръцки писател и философ на 20 век. Поет, есеист и философ, сред най-известните му творби са „Алексис Зорбас”, „Капитан Михалис”, „Последното изкушение”, „В дворците на Кносос” и „Аскетика”.

Из „В дворците на Кносос” от Никос Казандзакис

I

Разгарът на лятото, пладне. Слънцето пада отвесно върху прочутия из целия свят дворец в Кносос и бронзовите двойни секири, пъстроцветните покриви, широките му дворове блестят.

Реката тече спокойно сред цъфналите олеандри. По двата ѝ бряга – маслини, кипариси, смокини; хора седят на сянка и ядат. Робите сноват из двореца, излизат от избите, преминават бързо-бързо по дългите тесни коридори, изкачват се по мраморните стълби, носят ястия на царедворците. Чува се силно бучене, сякаш дворецът е някакъв огромен кошер, пълен с трудолюбиви пчели.

В далечината полето тръпне в мараня под слънцето. Жътвата е минала, снопите са натрупани по харманите, отвява се зърното. Житото, свещеният плод, който храни хората, вече се извисява сред харманите на големи златисти купове. Под маслиновите дървета селяните, изтегнати, ядат оскъдната си сиромашка храна – къшей сух хляб и няколко маслини. Не говорят, гледат струпаното жито и поклащат тъжно глава.

Бронзовата врата на големия официален двор на палата се отваря. Появява се слаб, сух старец с обръснати мустаци, с дълги сиви коси, държи малък барабан. Пристъпя към средата на двора с бавни, тържествени крачки. Вдига палката, която държи в ръка, удря три пъти барабана: „Бам! Бам! Бам!“.

И извиква с тънък, пронизителен глас:

– Тишина! Тишина! Царските дъщери искат да си поспят следобед! Тишина!

Замълчава за малко, пристъпя още няколко крачки, вдига пак палката, отново удря три пъти барабана:

– Тишина! Тишина! Царедворците искат да си поспят следобед! Тишина!

Шумът секва изведнъж. Тези, които говорят, снишават глас, други, които се смеят, сподавят смеха си, робите стъпват на пръсти, вратите се затварят и робините мълчаливо постилат на двете царски дъщери да спят до отворените прозорци.

Федра е по-голямата. Висока, мургава, с гъста къдрава коса, с плътен мъжки глас; Ариадна, по-малката, е тънка, руса и с нашарени устни и бузи, защото е много бледа и се срамува да не кажат, че е болна. Сега седи край прозореца и си вее с ветрилото. Поглежда надолу към двора, поглежда отвъд, към пожълтялото поле, и още по-нататък, в далечината, към свещената планина Юхтас, която прилича на великанска глава, полегнала върху скалите.

– Ариадна, няма ли да дойдеш да поспиш? – каза Федра, която се беше вече изтегнала върху снежнобялата постеля.

– Не ми се спи – отвърна с плачлив глас царкинята. – Няма да спя. Ще седя тук и ще гледам.

Федра се засмя. Ариадна се извърна засегната.

– Защо се смееш? – попита тя и смръщи вежди.

– Сетих се нещо… – отвърна с насмешка Федра.

– Какво?

– Нищо.

Ариадна размаха припряно ветрилото си, прехапа устни и не продума нищо. Федра затвори очи и скоро се унесе в сън. Ариадна въздъхна облекчено.

„По-добре да съм сама – помисли си тя. – По-добре… Страх ме е от Федра…“

Надвеси се през прозореца и се усмихна.

Сред двора върху един стълб, на който блестеше огромна двойна секира, се беше покатерила любимата ѝ маймунка – бяха ѝ я донесли лани от Египет – и сега белеше някакъв плод и го ядеше.

– Киц! Киц! Киц! – извика царкинята и размаха ветрилото си.

Хитрата маймунка вдигна глава, погледна я и също нададе радостен писък.

– Ела! Ела! – повика я отново царкинята.

Ала къде ти да зареже банана, който държеше и така лакомо ядеше! Навири опашката си, размаха я и тя като ветрило, и завря пак муцунка в сладкия плод.

Македония получи 70 млн. евро от ЕС за изграждане на ЖП линия до България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334330

Македония получи 70 млн. евро от ЕС за изграждане на ЖП линия до БългарияМакедония е най-големият получател на средства от вчерашната средства в Триест, предава Македонската информационна агенция, цитира "Фокус". "От 194 милиона евро, които Европейският съюз ще отдели за развитието на инфраструктурата на Западните Балкани, Македония получава 70 милиона", заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Кочо Ангушев.

Източно-европейският проблем

http://www.mediapool.bg/iztochno-evropeiskiyat-problem-news266589.html

Днес Европа е обект на толкова "скоростни размисли", че проследяването им рискува сериозно да размие политическата фикция до променлива география. И все пак си струва да поразсъждаваме над това, особено в източноевропейска перспектива. Сам по себе си изразът "Европа на две (или повече) скорости" не е някаква изключителна новост. За това се заговори още в средата на 90-те, едва пет години след рухването на Стената, когато страните от бившия комунистически блок открито потърсиха място в общия континентален дом и членство в ЕС. За да сме съвсем точни: сториха го на първо място страните от Централна Европа и балтийските държави, сведени след 1945 г. до "не-Европа" (по известната метафора на Милан Кундера). Ставаше дума и за поправяне на една историческа несправедливост, тъй че след падането на Желязната завеса никой в обединена Европа не би дръзнал открито да заяви, че за тези държави няма място в проект като ЕС. И все пак още през 1994-1995 г. – и то почти едновременно – Волфганг Шойбле в Германия и Едуар Баладюр във Франция лансираха идеята за "Европа на две скорости" в търсене на по-гъвкави решения срещу един бъдещ "политически задух" на съюза. Не ставаше дума за някаква конспиративна теория, а за размисъл с оглед на политическия прагматизъм. Съответният анализ, подписан от Карл Ламерс/Волфганг Шойбле, както и френското виждане, обобщено от Жил Андреани през 2002 г., са напълно достъпни в интернет. И в тях ясно личат няколко притеснения, които изброявам накратко: Страните от Централна Европа и балтийските държави сравнително бързо биха могли да преодолеят икономическото изоставане от другата Европа. Но не такова е положението с техните политически институции. Може да се окаже, че във вътрешен  план "съветизацията“ продължава да тегне над тях и те да продължат да се движат на друга политическа скорост. Това носи риск от стагнация в ЕС.  Разширяването още на Изток (Румъния и България) засилва споменатите тенденции. Към което се добавят нереформираното правосъдие в тези държави (изискващо мониторинг) и проблемите с корупцията. Затова ЕС трябва да е готов с политики на различни скорости, напълно легитимни според приетите съюзни договори. В тях могат да участват всички желаещи (в степента на тяхната подготвеност).  Тогава именно се заговори за Kerneuropa (европейското ядро), което, нека кажем, е нещо коренно различно от Евразия. Политическият реализъм изисква да осъзнаем тези реалности. Не за да се тюхкаме или вайкаме като страни "втора категория", а за да намерим собствената си "скорост" в процесите. Факт е, че през 2007 г. София и Букурещ хванаха последния влак за Брюксел, който само няколко години по-късно едва ли щеше да спре на техния коловоз. С което станаха част от проекта, засягащ бъдещето на обединена Европа. Работата е там, че погледнато отвън, нещата изглеждат по един начин, докато отвътре те са доста по-различни: Няма Европа "изобщо". Всеки, озовал се за по-дълго из коридорите на Брюксел, бързо осъзнава, че става дума за доста променлива политическа география, надделяваща във взимането на решения. И това е съвсем нормално. В един период  "каролингското" (френско-немско ядро) е силно и тогава то е интеграционният мотор на Европа (както по времето на Кол-Митеран). В друга комбинация на лидерство в Берлин и Париж то може практически да не работи (Меркел-Оланд). И тогава се формират други оси на интереси. Берлин и Париж (дори в период на пълно разбирателство) са притегателни центрове, около които гравитират редица други страни. Традиционно Берлин е изразител на настроенията на северните държави (Швеция, Дания, Финландия) и си партнира с Люксембург и Холандия, докато Париж обединява около себе си латинското ядро (Белгия, Италия, Португалия) и търси партньорство с Гърция или Испания, възприемаща се като "ядро", което изразява връзките на Европа с Латинска Америка. Великобритания – преди и след Брекзит – има особено отношение към континентална Европа, към която ту се приближава, ту се отдалечава, подобно на плаващ остров. Лондон винаги е държал на привилегировани отношения с Варшава (не на последно място и заради трансатлантическата връзка). Всичко това, разбира се, преди Брекзит, Качински и Тръмп. Къде обаче сме ние? – както се пита в анкетите на "Евробарометър". Още в началото на членството си София изпробва стратегията на "мимикрията" – да е едновременно с Берлин, Париж и Лондон. Няма да забравя ироничната усмивка, с която известен евроанализатор в Брюксел обясняваше, че няма как тази "българска стратегия" да е осъществима – гласът на всяка страна е само един, което предполага да се наредиш в даден лагер. Тогава стана ясно, че София залага най-вече на Берлин, докато, общо взето, Букурещ се съобразява с Париж. А в коридорите на българската дипломация тръгна шегата, че затова и постът на посланика ни в Германия е далеч по-важен от креслото на нашия външен министър. Далеч по-сложни са нещата при Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша, Унгария), които поради исторически причини не са склонни да приемат едноличното лидерство на Берлин и търсят алтернативни оси. Междувременно обаче в Унгария на Орбан и Полша на Качински наистина протекоха процеси, по силата на които тези държави поеха не само на собствена скорост, но и в посока към едни все по-корупционно управляеми демокрации. И така до бежанската криза през 2015 г., когато Виктор Орбан реши, че той е алтернативният лидер на Европа и даже дойде да инспектира българската граница, поканен от Бойко Борисов. Тази криза обаче отшумя и в ядрото на Европа наченаха други процеси. Ясно е, че Европа не може да продължава както досега, защото ЕС е в стагнация. Ясно е и друго – че не може някои източноевропейски страни само да потребяват еврофондове, а да казват "не" на всички политически инициативи – на общата европейска отбрана или на по-тясната интеграция в еврозоната. Днес, когато Орбан и Качински открито са сочени като "лошите момчета" на Европа, виждаме как нито Борисов, нито обединените патриоти вече се сещат за тях. А спомняте ли си колко приказки се издумаха на последните предизборни дебати – как България се нуждаела от своя Орбан и кой щял да е той? И каква излезе тя? Сега България обмисля приоритетите на европредседателството си, което предполага да прояви политически усет: освен да настоява за запазване на кохезионната политика (еврофондовете) и за перспектива за Западните Балкани, страната ни трябва да формулира и по-цялостна европейска визия. И то не само от свое име, а с оглед на цяла Източна Европа, която има специфични проблеми с миналото си, с моделите си на управление и собствената си "европейска скорост“.  Една от историите за Абсурдистан на словашкия писател с унгарски корени Лайош Грендел може би разкрива най-добре за какво в случая иде реч. В нея се разказва как през 1991 г., когато последният съветски войник напуска тогавашна Чехословакия, татко Шмит, глава на голяма фамилия, тържествено съобщава на съпругата си този знаменателен факт. Тя дълго обаче отказва да повярва, че "руснаците са си отишли". А когато най-сетне се убеждава, че наистина е така, трескаво започва да следи новините по радиото и телевизията с една-едничка цел – да разбере кой е дошъл на тяхно място. И категорично отказва да повярва, че на тяхно място не е дошъл никой. В известен смисъл цяла Източна Европа продължава да има проблема на семейство Шмит. Макар и по различен начин. Отделни страни като Унгария и Чехия намръщено се питат кой е заместил руснаците, подозирайки, че всъщност това са германците. Страни като България се държат така, сякаш войниците на Москва изобщо не са си отишли и трябва тепърва да им се вдигат паметници. А пък Полша и балтийските държави, особено след инвазията на Путин в Крим, са в политически стрес, бидейки повече от убедени, че всеки миг руснаците могат да се завърнат. Как на този фон ще изглежда българското европредседателство през първата половина на 2018 г. – в съчетание с честванията на освобождението на България под патронажа на Путин – е повече от интересен въпрос. И той със сигурност ще получи нееднозначен отзвук в Букурещ или Хелзинки, във Варшава или Берлин. *Коментарът е публикуван в Портал Култура.

Лондон обяви закона за скъсване с ЕС

http://dnes.dir.bg/news/uslovia-zakonoproekt-brekzit-otmjanata-26055840

Великобритания оповести днес законопроекта за прекъсване на политическите, финансовите и правните отношения с Европейския съюз.

31 политици, дипломати и прокурори с неверни декларации

http://dnes.dir.bg/news/polititzi-diplomati-prokurori-neverni-deklaratzii-26055821

31 политици, дипломати и прокурори са с неверни имуществени декларации, които те са подали пред Публичния регистър, съобщиха от Сметната палата.

Мей призна: Резултатите от предсрочните избори ме съкрушиха

http://www.cross.bg/mnozinstvoto-tereza-prizna-1548943.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей призна в интервю за радио Би Би Си, че е била шокирана от резултатите на предсрочните парламентарни избори на 8 юни. Мей свика изборите, за да увеличи и затвърди мнозинството на нейната Консервативна партия в парламента. След изборите обаче партията ѝ загуби мнозинството си, а лейбъристите увеличиха депутатите си. "Чувствах се наистина съкрушена, защото, както споменах, знаех, че кампанията не върви идеално, но все пак съобщенията, които получавах от хората, с които разговарях, но също и коментарите, които получавахме от много хора и ми бяха предавани, сочеха, че ще имаме по-добър резултат от този, който постигнахме", обясни Тереза Мей и добави, че се е насълзила от изхода от вота.  

Путин предпочиташе Клинтън за президент, но се разбираме добре, обяви Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006628_putin_predpochitashe_klintun_za_prezident_no_se/?ref=rss


"Ние сме най-могъщата страна в света и ставаме все по-могъщи, защото аз държа много на армията. Например, ако Хилари беше спечелила, числеността на армията ни щеше да намалее с една десета", каза Тръмп в интервю за Си Би Ен. "Защо тогава той (Путин) ще предпочита мен? От първия ден исках силна армия, а той не би искал това."<br /><br />Държавният глава добави, че прави много неща, които "са точно противоположното на това, което (Путин) би искал."...

Столтенберг: НАТО и Русия са на различни мнения за Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334312

Столтенберг: НАТО и Русия са на различни мнения за УкрайнаГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че днес Русия е представила на пакта данни за предстоящото военно учение "Запад", информира БТА. На заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел представителят на Москва е съобщил числеността на военнослужещите и техниката, които ще бъдат използвани при учението.

Предадоха на съд двама мъже за грабеж и побой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334334

Предадоха на съд двама мъже за грабеж и побой

Окръжната прокуратура предаде двама мъже на съд за грабеж и побой. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново. Днес ОП - Велико Търново внесе обвинителен акт срещу Илия С. и Станчо С. от гр. Павликени, затова, че на 18 януари 2016 г., около 23.00 часа, в гр. Велико Търново, в съучастие като извършители,

Брюксел дава 70 милиона евро на Македония за жп линия до България

http://www.cross.bg/makedoniya-miliona-rezyltat-1548944.html

/КРОСС/ Македония е най-големият получател на средства в резултат на вчерашната средства в Триест, предава Македонската информационна агенция. От 194 милиона евро, които Европейският съюз ще отдели за развитието на инфраструктурата на Западните Балкани, Македония получава 70 милиона, заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Кочо Ангушев. Тези пари са отпуснати за изграждането на железопътната линия Беляковци - Крива Паланка. Тя трябва да стане част и от железопътния коридор, който трябва да свърже Черно и Адриатическо море. Кочо Ангушев заяви, че през изминалите години всички искания за финансиране на инфраструктурни проекти от страна на Македония към Европейския съюз са били блокирани, докато контактите през изминалия месец и половина са дали връзки. Според него, това е резултат от реформаторските инициативи на новото правителство, предава „Фокус".  

ЕС даде месец на Унгария да поправи закона за ЦЕУ, кампанията срещу Сорос спира

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/13/3006588_es_dade_mesec_na_ungariia_da_popravi_zakona_za_ceu/?ref=rss


Европейският съюз даде срок от един месец Унгария да поправи закона си за висше образование, който фактически се оказа насочен изключително срещу Централноевропейския университет, основан и подпомаган от Джордж Сорос.<br /><br />Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви в Брюксел, че Будапеща трябва до 30 дни да отговори на забележките по повод закона, който противоречи на основни ценности на ЕС. Ако властите не изпратят удовлетворителен отговор, срещу Унгария...

ЕК започна наказателна процедура срещу Унгария

http://dnes.dir.bg/news/evropeyska-komisia-evropeyski-parlament-ungaria-protzedura-26055817

ЕК откри срещу Унгария наказателна процедура заради закона за дейността на неправителствените организации и даде месец да поправи закона за висшето образование.

ВАП се самосезира за умрелите делфини по Черноморието

http://www.cross.bg/slychai-murtvi-delfini-1548942.html

/КРОСС/ По повод публикации в медии Върховната административна прокуратура се самосезира за зачестилите случаи на смъртност на китоподобни на българското Черноморие. Припомняме, става въпрос за множество открити мъртви делфини от видовете "моткур", "афала" и "обикновен делфин". Тези животни са защитени от Закона за биологично разнообразие. В рамките на няколко дни около средата на месец юни тази година от Черно море бяха изхвърлени 55 мъртви делфина на брега край Ефорие Норд и Ефорие Суд в Румъния. По-късно голям брой мъртви бозайници бяха открити и у нас. Първоначалните данни сочеха, че делфините са се оплели в калкански хрилни мрежи. В началото на юли обаче стана ясно, че е възможно причината за смъртността на делфините да е заразяване с морбили. Това показвали резултатите от аутопсията и изследванията на бозайниците. По този въпрос прокуратурата е сезирала Министерството на околната среда и водите като оправомощен от закона орган да проверява и установява наличието на случаи на необичайна масова смъртност на китоподобни. МОСВ трябва и да осъществява правомощията, визирани в Инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподбни по българското Черноморско крайбрежие. Проверката цели да се установят всички случаи на масова смъртност на китоподобните на Черноморието, както и причината за това

Кирил Добрев написа стихотворение в памет на майка си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334309

Кирил Добрев написа стихотворение в памет на майка сиТрогателно стихотворение за майка си Елка пусна във фейсбук Кирил Добрев. Така зам.-шефът на БСП отбелязва две години от смъртта й. И разкри неподозирани поетични дарби. Публикуваме стиховете без редакторска намеса: Домът ни, Елче, някой го обра... Не, не мога да ти го простя! Така заряза ни внезапно, Ако е организирано? - Да беше поетапно.

Отпада класът за прослужено време?

http://dnes.dir.bg/news/rabota-aleri-imeonov-klas-proslujeno-vreme-26055842

Класовете за прослужено време трябва да отпаднат, каза пред журналисти днес в МС вицепремиерът Валери Симеонов.

5 г. затвор и глоба от 20 000 лв. получи обвинен за разпространение на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334299

5 г. затвор и глоба от 20 000 лв. получи обвинен за разпространение на наркотици
Окръжният съд наложи 5 години затвор и глоба от 20 000 лв. на Тасин Бузо, обвинен за разпространение високорискови наркотични вещества. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. Тасин Бузо е признат за виновен в това, че на 24 септември 2016 г. в гр. Пловдив при условията на опасен рецидив, извършил престъпление,

Кирил Добрев написа стихотворение в памет на майка си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334309

Кирил Добрев написа стихотворение в памет на майка сиТрогателно стихотворение за майка си Елка пусна във фейсбук Кирил Добрев. Така зам.-шефът на БСП отбелязва две години от смъртта й. И разкри неподозирани поетични дарби. Публикуваме стиховете без редакторска намеса: Домът ни, Елче, някой го обра... Не, не мога да ти го простя! Така заряза ни внезапно, Ако е организирано? - Да беше поетапно.

Вицепремиерът Симеонов: Класовете за прослужено време трябва да отпаднат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334302

Вицепремиерът Симеонов: Класовете за прослужено време трябва да отпаднатКласовете за прослужено време трябва да отпаднат, каза пред журналисти днес в МС вицепремиерът Валери Симеонов след среща с представители на работодателски организации, предаде БТА. На срещата обсъдихме възможностите за определяне на механизъм за определяне на минималната работна заплата /МРЗ/ съобщи Симеонов.

Съдът отказа да пусне окончателно Вальо Топлото от затвора

http://www.cross.bg/otkaza-zatvora-dimitrov-1548941.html

/КРОСС/ И Апелативният съд отказа да пусне предсрочно от затвора бившия началник на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Той е осъден на 3 години затвор за безстопанственост. До момента той е излежал една година и седем месеца. Димитров поиска да бъде пуснат от градския съд преди няколко дни, но първата инстанция му отказа. Сега апелативните съдии потвърдиха това решение.  

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд мъж за опит за убийство

http://www.moreto.net/novini.php?n=355419

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд е предаден 41-годишният Атанас Л., направил опит да убие мъж, научи Moreto.net. Деянието останало недовършено по независещи от волята на подсъдимия причини – престъпление по член 115, във връзка с член 18, ал.

Почти милион работоспособни българи са напуснали страната 17 години, изчисли КНСБ

http://www.cross.bg/evro-knsb-zaplata-1548940.html

/КРОСС/ През последните 17 години 906 000 българи в трудоспособна възраст са напуснали страната трайно. Положението става катастрофално. Стряскащата статистика оповести президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от „24 часа", по време на пресконференция в Русе. По думите му катастрофата може да бъде овладяна само със спешни мерки за увеличение на доходите.Димитров заяви, че КНСБ иска въвеждането на специализирана отделна минимална заплата за висшисти, които работят по специалността си, като тя да бъде в размер на 700 лева. "Трябва да е ясно, че образованието струва пари и то трябва да се цени", заяви президентът на КНСБ. Той даде пример и с Румъния. През първото тримесечие на тази година средната заплата там е била 703 евро, а у нас - 514 евро. По думите му в производството на текстил и изделия от текстил в България средното възнаграждение е 380 евро, а в Румъния е 557 евро. В сферата на образованието средната заплата е 471 евро у нас, а 714 евро е от другата страна на река Дунав. Подобна е ситуацията и в здравеопазването - в България средното възнаграждение е 522 евро, а 822 евро е в Румъния.

Къде сте, тенис пуритани?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6334295

Къде сте, тенис пуритани?В началото на годината един куп пуритани в тениса обясняваха надълго и нашироко, как публиката в София била недорасла за великата им игра, която те само си разбирали. Защото били извисени и интелигентни. Вместо това в зала “Арена Армеец” се били намърдали някакви абсолютни идиоти, които подкрепяли Григор Димитров през цялото време.

ЧЕЗ и НЕК се разбраха по спор за дължими суми от 2013 и 2014 г.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/chez-i-nek-se-razbraha-po-spor-za-dyljimi-sumi-ot-2013-i-2014-g-242991/

Двете компании са сключили договор, с който слагат край на този спор, съобщава ЧЕЗ Енерго през БФБ-София

"Челси" договори Бакайоко от "Монако" за 40 млн. паунда

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006598_chelsi_dogovori_bakaioko_ot_monako_za_40_mln_paunda/?ref=rss


"Челси" е постигнал споразумение за привличането на полузащитника на "Монако" Тиемуe Бакайоко, обяви "Скай спортс", като се позовава на източници от английския клуб.<br /><br />Трансферът ще е на стойност 40 милиона паунда. Сделката ще превърне 22-годишния французин във втория най-скъп футболист в историята на "Челси" след Фернандо Торес, за когото бяха платени 50 млн. паунда на "Ливърпул" през 2011 г.<br /><br />Бакайоко...

Съдят телефонен измамник, взел 2000 лв. от баба в Покровник

https://www.24chasa.bg/region/article/6334292

Съдят телефонен измамник, взел 2000 лв. от баба в ПокровникРайонна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Мишо М. по обвинение в причинена имотна вреда, чрез поддържане на заблуждение. На 20 декември 2016 г. на стационарния телефон на Милка С., живееща в с. Покровник, се обадил мъж, който се представил за неин роднина. Той заявил на жената,

МВР: Трафикантите на хора стават контрабандисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334290

МВР: Трафикантите на хора стават контрабандистиТрафикантите на бежанци се ориентират към контрабанда на акцизни стоки, сочи анализ на МВР, предсатен от главния секретар Младен Маринов на оперативно съвещание в Гранична полиция. Продължава тенденцията бежанският натиск към България да намалява. Затова бандитите, които превеждали мигранти започнали да контрабандират цигари, алкохол,

Съдът отказа да пусне окончателно Вальо Топлото от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334284

Съдът отказа да пусне окончателно Вальо Топлото от затвора
И апелативният съд отказа да пусне предсрочно от затвора бившия началник на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров, съобщава БТА.  Той е осъден на 3 години затвор за безстопанственост. До момента той е излежал една година и седем месеца. Димитров поиска да бъде пуснат от градския съд преди няколко дни, но първата инстанция му отказа.

Управляващите увериха: Административната реформа няма да оскъпи услугите

https://www.actualno.com/society/upravljavashtite-uveriha-administrativnata-reforma-njama-da-oskypi-uslugite-news_622221.html

Административната реформа и оптимизирането на процедурите в администрацията няма да доведе до оскъпяване на услугите. Това увериха управляващите по време на представянето на последният регионален доклад на Световната банка "Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 г.: Б

Турция взима мерки срещу проучването за газ и нефт от Кипър

http://www.moreto.net/novini.php?n=355423

Турция ще предприеме мерки срещу проучването и сондирането за газ и нефт от страна на Кипър. Това обяви външният министър на Турция, добавяйки, че кипърските турци имали права върху тези газови и нефтени залежи, съобщава Ройтерс. Министерствата на външните работи и на енергетиката на Турция работят заедно в планирането на стъпки срещу "едностранните" стъпки на гръцката страна, посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, допълвайки, че изпращането на сондажен кораб показва "лицемерието" на гръцката страна относно преговорите за обединение, които се провалиха през миналата седмица.

Руснаците си подобриха мнението за Тръмп след срещата му с Путин

http://www.cross.bg/protzenta-trump-mnenie-1548939.html

/КРОСС/ Руснаците са си подобрили мнението за президента на САЩ Доналд Тръмп след срещата му с Владимир Путин. Това сочи проучване на руската социологическа агенция ВЦИОМ, цитирано от "Интерфакс". През април само 13 процента от анкетираните руснаци са имали положително мнение за Тръмп. Сега те са двойно повече - 27 процента. Освен това рязко спада и процента на негативно настроените към американския държавен глава и за пръв път позитивното мнение преобладава. През април отрицателно мнение за Тръмп са изразили 39 процента от запитаните. Сега те вече са 22 процента. Прави впечатление, че срещата между Путин и Тръмп е намерила широк отзвук в руското общество. 89% процента знаят, че тя се е състояла, а само 10 процента си нямат представа, че е имало подобно събитие.

Махат обръщението "дами и господа" в метрото в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334260

Махат обръщението "дами и господа" в метрото в Лондон
Обръщението "дами и господа" ще бъде премахнато от предварително записаните гласови съобщения и инструкции в метрото в Лондон. Това съобщи Би Би Си, като се позова общинската служба, която управлява обществения транспорт в британската столица, предава БНР. Служителите в метрото също са били инструктирани да използват "здравейте,

Великобритания преработва правната уредба на Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334252

Великобритания преработва правната уредба на Брекзитондон започна с тежката задача да преработи правния си ред навреме за Брекзит, като високопоставен служител предупреди, че правителството е неподготвено за излизането си от Европейския съюз, предава БГНЕС. Законопроектът за „развода” ще преформатира съществуващото право на Европейския съюз в британско право, така че законите ще останат същите,

Чужди инвеститори ще наемат наши студенти директно от университетите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334238

Чужди инвеститори ще наемат наши студенти директно от университетитеЧужди инвеститори, които се установяват в икономическите зони, управлявани от “Национална компания индустриални зони” ЕАД (НКИЗ) ще могат да наемат работни кадри директно от наши университети. Това съобщиха от пресцентъра на „Национална компания индустриални зони“, предаде "Фокус". Идеята заляга в основата на нов проект на компанията под надслов

Общинарите в Кирково изплакаха: Направете нещо, на ”Маказа” се чака с часове! (Видео)

http://frognews.bg/news_138197/Obshtinarite-v-Kirkovo-izplakaha-Napravete-neshto-na-Makaza-se-chaka-s-chasove!-Video/

Да се подобри спешно работата на граничните служители на ГКПП „Маказа”, за да не се допускат огромни опашки и часове чакане на пункта. За това призоваха с декларация до правителството общинските съветници в Кирково, съобщи ”24 Родопи”.

Прокуратурата търси виновни за смъртта на десетки делфини

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-delfini-26055539

Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира по повод медийни публикации за зачестили случаи на масова смъртност на делфини по Черноморието.

Absolut стоят зад житните кръгове, които се появиха до Равно Поле

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334158

Absolut стоят зад житните кръгове, които се появиха до Равно ПолеМащабната житна инсталация беше сцена за звуково-светлинно шоу, с което брандът стартира нова инициатива Absolut постави начало на новата си инициатива за повече толерантност и чуваемост между феновете на различните музикални стилове под надслов „Да се чуваме повече“. Кампанията бе представена със зрелищна инсталация от житни кръгове насред полята

Лошо! Пораженията в мозъка на таланта от Аякс са непоправими

https://offnews.bg//futbol/losho-porazheniata-v-mozaka-na-talanta-ot-aiaks-sa-nepopravimi-660452.html

Лоши новини долетяха от лагера на Аякс. След надеждите, че сърцето на талантливия футболист Абделак Нури пак работи нормално, дойде и ударът! Мозъкът на халфа е претърпял сериозни увреждания, които няма как да бъдат излекувани.

Както е известно, Нури колабира по време на контролата на Аякс с Вердер в 73-а минута. Отначало не изглеждаше сериозно, но лекарите видимо се уплашиха и извадиха всевъзможна апаратура. Дойде линейка, после и хеликоптер, с който талантът беше откаран в болница.

Оказа се, за съжаление, че за времето без въздух Нури е получил трайни увреждания на мозъка. Просто трагедия. 20-годишен спортист, който получи моментална помощ от професионалисти! И пак няма спасение.

Дано лекарите са се излъгали отново. В понеделник те съобщиха, че сърцето е върнато в ритъм и няма поражения. Нови изследвания обаче са категорични, че проблемът е в мозъка.

Аякс съобщи официално тъжната вест в Туитър: "Това е най-лошото съобщение! Ужасяващо! Съчувстваме  на неговите родители, роднини. Тяхното страдание не може да бъде описано", каза Едвин Ван Дер Сар, легенда  на Ман Юнайтед и Аякс, сега директор на гранда от Амстердам.

На кого се подчинява Тръмп

http://pogled.info/svetoven/na-kogo-se-podchinyava-tramp.87589

/Поглед.инфо/ Фактът, че на Доналд Тръмп няма да му позволят да направи нито една стъпка към помирение с Русия, след срещата с Путин в Хамбург, отбелязваха много разумни коментатори - и преди срещата, и по време на нея.

Прехвърлиха Драгановеца от немски затвор в Бобов дол, сега отива на съд за 35 кг хероин заедно с Котарака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334245

Прехвърлиха Драгановеца от немски затвор в Бобов дол, сега отива на съд за 35 кг хероин заедно с КотаракаИзвестният перничанини Стоян Кръстев - Драгановеца и съучастникът му от Добрич Димитър Димитров-Малкия Котарак застават пред съда в Перник за незаконно държане и разпространение на наркотици в особено големи размери. Окръжната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу двамата. Предметът на престъплението бил открит на 26 ноември 2012 г.

Неотразимата Кейт с тиарата на Даяна и бижутата на Елизабет (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/neotrazimata-kejt-s-tiarata-na-daiana-i-bizhutata-na-elizabet-snimkivideo-2036607

Ах, тази Кейт! Херцогиня Катрин отново се превърна в звездата на вечерта по време на прием в чест на испанския крал Фелипе Шести и съпругата му Летисия в Бъкингамския дворец.

Българка почина в САЩ заради играта "Син кит"

https://www.actualno.com/crime/bylgarka-pochina-v-sasht-zaradi-igrata-sin-kit-news_622217.html

16-годишно момиче с български произход е починало в САЩ заради играта "Син кит", съобщава CBS North Carolina. Близките ѝ разбират причината за смъртта ѝ едва след като започват да се ровят из вещите ѝ. „Започнах да търся повече информация и да чета какво представлява играта. Тогава

Арестуваният за хулиганство актьор Шиа Лабьоф се извини публично

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334213

Арестуваният за хулиганство актьор Шиа Лабьоф се извини публично
Известният холивудски актьор Шиа Лабьоф, който неотдавна беше арестуван в щата Джорджия за хулиганско поведение и за пребиваване на обществено място в нетрезво състояние, поднесе публично своите извинения, съобщиха световните агенции, предава БТА. Съответният текст екранният герой пусна на своята страница в Туитър.

Момиче с български произход почина в САЩ заради играта "Син кит"

https://www.actualno.com/crime/momiche-s-bylgarski-proizhod-pochina-v-sasht-zaradi-igrata-sin-kit-news_622217.html

16-годишно момиче с български произход е починало в САЩ заради играта "Син кит", съобщава CBS North Carolina. Близките ѝ разбират причината за смъртта ѝ едва след като започват да се ровят из вещите ѝ. „Започнах да търся повече информация и да чета какво представлява играта. Тогава

Първо във Фрог: Прокуратурата назначи проверка за смъртта на делфините

http://frognews.bg/news_138198/Parvo-vav-Frog-Prokuraturata-naznachi-proverka-za-smartta-na-delfinite/

Върховна административна прокуратура е назначила проверка за смъртта на делфините в Черно море. Екологът Атанас Русев съобщи преди два дни, че над 30 делфинчета вече са изхвърлени от морето това лято.

Затварят движението по част от бул. "Приморски" заради концерта на MTV във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355426

Във връзка с провеждане на концерт на MTV Presents Varna Beach ще бъде преустановено движението на автомобили по ул.„Вълноломна“ от 6:00ч. на 15-ти юли до приключване на мероприятието (около 04:00ч.) на 16-ти юли, научи Moreto.net.

Макрон и Меркел - новият тандем, който дава заявка за реформи в Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/makron-i-merkel-noviiat-tandem-koito-dava-zaiavka-za-reformi-v-evropa-242969/

Евросъюзът трябва да разработи механизми, които да доведат по-справедлива финансова ситуация в общността, коментира президентът на Франция пред германска медия

След климатика - навън: жена в Скопие почина от жега

http://dnes.dir.bg/news/zhena-pochina-goreshtina-skopie-26055542

Жена на 47 години почина днес в Скопие вследствие на горещото време, съобщават медиите в Македония, цитирани от БТА.

Първа сватба на Антарктида ще е на британска двойка (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334175

Първа сватба на Антарктида ще е на британска двойка (Видео)Полярните полеви водачи Джули Боум и Том Силвестър са двойката, която първа ще се ожени на Антарктида, предаде БиТиВи. Те са заедно от 11 години, а са сгодени вече три години и половина. В момента са в британската антарктическа изследователска станция „Ротера”. Преди месеци Том щеше да бъде преместен в станция на 1670 километра разстояние.

Футболист на "Аякс" е диагностициран с трайни мозъчни увреждания

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/13/3006509_futbolist_na_aiaks_e_diagnosticiran_s_traini_mozuchni/?ref=rss


Полузащитникът на "Аякс" Абделак Нури е диагностициран с трайни мозъчни увреждания, съобщиха от клубa. 20-годишният холандец колабира по време на мача от предсезонната подготовка на отбора от Амстердам с "Вердер" (Бремен) в събота.<br /><br />Инцидентът прекъсна двубоя, като Нури беше закаран с хеликоптер в болница. Първоначално от "Аякс" заявиха, че състоянието на футболиста е стабилно и извън опасност за живота. Нури ще замине за Амстердам за лечение,...

Прокуратурата се самосезира по сигнали за мъртви делфини по Черноморието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334203

Прокуратурата се самосезира по сигнали за мъртви делфини по ЧерномориетоВърховната административна прокуратура се самосезира по медийни публикации за открити множество мъртви делфини по родното Черноморие от защитените видове - "моткур", "афала" и "обикновен делфин". Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Държавното обвинение е сезирало Министерството на околната среда и водите,

Варна по-добра от София по условия за бизнес

http://dnes.dir.bg/news/biznes-sofia-varna-26055541

Ако България беше представена от Варна, а не от София, тя щеше да заема 57-мо място в света по условия за правене на бизнес, а не 82-ро, както е в момента.

Виц на деня: 13 юли

https://offnews.bg//vitc-na-denia/vitc-na-denia-13-iuli-660453.html

Той:
- Знаеш ли, не те обичам вече и късам с теб!
Тя:
- И ми го казваш така - по Вайбър?!
ГДБОП:
- Баси гадното, копеле!

Меркел и Макрон предлагат създаване на общ бюджет на еврозоната (СНИМКИ)

http://clubz.bg/56174-merkel_i_makron_predlagat_syzdavane_na_obsht_byudjet_na_evrozonata_snimki

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че подкрепя предложението на френския президент Еманюел Макрон за създаване на общ бюджет на еврозоната с финансов министър. Това беше обсъдено от двамата на среща в Париж, в която участваха и министри от кабинетите им.

"Нямам нищо против бюджет на еврозоната, можем да говорим и за европейски финансов министър."

 

"Ние сме съгласни, че еврозоната трябва да бъде стабилизирана и доразвита", добави Меркел на съвместна пресконференция с френския президент.

На срещата на лидерите на Франция и Германия е било договорено съвместно разработване на "ново поколение" изтребители, които да модернизират военновъздушните им сили, което Макрон нарече "революция" в сътрудничеството им в областта на отбраната.

Двамата заявиха също, че подкрепят Европейския фонд за отбрана - "важен стълб в интеграцията в сектора на европейската отбрана". Създаденият от ЕС фонд с годишен бюджет 5,5 милиарда евро е основа за трайно сътрудничество в областта на отбраната между европейските страни.

На срещата е обсъдено и допълнителното финансиране на африкански военни сили, които ще се борят с с джихадистките групировки в района на Сахел и ще работят за ограничаване на незаконната миграция.

Междувременно в Париж пристигна американският президент Доналд Тръмп, който ще участва в честването на Деня на Бастилията.

 

 

31 политици, дипломати и прокурори скрили коли, ниви и апартаменти

https://offnews.bg//politika/31-polititci-diplomati-i-prokurori-skrili-koli-nivi-i-apartamenti-660439.html

31 от хората по висшите етажи на властта са скрили част от притежанията си от Сметната палата. Проверката ѝ на имотните им декларации от 2016 г. приключи и днес тя обяви установени несъответствия, след което ще предаде случаите на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на ДАНС.

Обхванати са 113 встъпителни и 127 финални декларации, имотното състояние на съпрузите/съпругите и непълнолетните деца.

Сред "провинилите се" от партиите няма представители на БСП и ГЕРБ. Там са хора на ВМРО-БНД, БЗНС, Земеделски народен съюз, ПП ЗС "Ал. Стамболийски", ПП "Комунистическа партия на България". Има кметове, общински съветници, зам.-кметове, прокурор, посланик, член на Надзорния съвет на НОИ, представители на Патентното ведомство, Агенцията по заетостта.

Често липсите в декларацията касаят имотно състояние на половинката, има и една декларация с липсваща информация за апартамент на дете.

Посланикът ни в Сърбия Радко Влайков например не е декларирал 1/2 ид.ч. от дворно място с площ от 735 кв.м. в гр. София и притежавани дялове в "АСПАРУХ ТУРС" ООД, гр. София.

Офелия Гарабед Киркорян-Цонкова - зам.-председател на Патентното ведомство - е пропуснала да впише дялове на съпруга ѝ в "Пазарни решения" ЕООД.

Във финалната декларацията на главния секретар на Агенцията по заетостта Радослав Иванов липсват данни за притежавано право на строеж на апартамент с площ 63,84 кв. м. в София на съпругата му.

Любомир Калинов Йосифов от Надзорния съвет на НОИ не декларирал, че съпругата му има "Мицубиши Паджеро".

Зам.-директорът на Областната дирекция на МВР в Габрово Цветан Цветанов Петков не е написал, че иманива с площ 2,699 дка в с. Шумата, общ. Севлиево.

Прокурор Бисерка Николова Милушева от Районна прокуратура в Трън не е декларирала данни за съпруга - притежавани нива с площ от 4,201 дка, в с. Венковец и нива с площ от 3,800 дка в с. Боерица, общ. Ихтиман.

В декларацията си Айдън Сабриев Карамехмедов, председател на Общинския съвет в Две могили, има сериозни пропуски. Той не е декларирал следните притежания на съпругата си: урегулиран поземлен имот с площ от 1075 кв.м., заедно с построените в него жилищна сграда - 100 кв.м., лятна кухня - 18 кв.м. и гараж - 36 кв.м. в с. Бъзовец, общ. Две могили, както и урегулиран поземлен имот с площ 1 325 кв.м., заедно с построената в него жилищна сграда - 76 кв.м. в с. Батишница , общ. Две могили и три броя ниви с обща площ от 12,043 дка в с. Бъзовец, общ. Две могили.

Александър Пелев от ВМРО-БНД не е написал, че има дялове в "ОБЕРОН-ПРЕС" ООД, гр. Банкя, а във финалната си декларация Борис Борисов от БЗНС е спестил факта, че притежава пожизнено право на ползване върху ид.ч. от масивна жилищна сграда с площ от 369 кв.м. и двуетажна стопанска сграда с площ от 169 кв.м., построени в урегулиран поземлен имот с площ от 798 кв.м. в с. Смоляновци, общ. Монтана.

Рекорд: Извадиха 60-килограмов сом от Марица

http://dnes.dir.bg/news/rekord-maritza-som-nikoli-atanasov-26055538

Рекордно голям сом извади с въдицата си от река Марица 29-годишният Николай Атанасов от Свиленград, съобщи "Старият мост".

Кейт Мидълтън блесна с тиарата на Даяна и бижутата на Елизабет (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334089

Кейт Мидълтън блесна с тиарата на Даяна и бижутата на Елизабет (Снимки)Красивата съпруга на принц Уилям отново беше избрала тоалет в бледорозов цвят – дантелена рокля на Marchesa, която беше комбинирала с масивна огърлица и тиара. И макар че роклята е изключително красива и секси, вниманието откраднаха бижутата на херцогинята. Кейт носеше масивна огърлица от рубини и диаманти, съчетани с диамантени обици,

За 17 години 906 000 трудоспособни българи са напуснали страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334184

За 17 години 906 000 трудоспособни българи са напуснали странатаПрез последните 17 години 906 000 българи в трудоспособна възраст са напуснали страната трайно. Положението става катастрофално, заяви в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му катастрофата може да бъде овладяна само със спешни мерки за увеличение на доходите. Димитров заяви, че КНСБ иска въвеждането на специализирана отделна

Шая Лебьоф се извини след поредното си спречкване с полицаи

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/13/3006500_shaia_lebyof_se_izvini_sled_porednoto_si_sprechkvane_s/?ref=rss


Холивудският актьор Шая Лебьоф се извини след пореден инцидент, в който бе арестуван за пиянство и спречкване с полицаи. Актьорът, който се лекува от алкохолизъм, публикува извинението в "Туитър", след като видеоклип от ареста му в събота вечер обиколи социалните мрежи. В него актьорът обижда полицаи, които се опитват да го задържат.<br /><br />Според полицията инцидентът започнал, след като полицаите отказали да му дадат цигара. Лебьоф започнал да буйства и да ръси обиди,...

За трета поредна година майонеза "Краси" е любима марка

https://www.actualno.com/society/za-treta-poredna-godina-majoneza-krasi-e-lubima-marka-news_622216.html

Близо 30 000 души номинираха предпочитаните от тях брандове в единствената потребителска класация у нас, която премина в рамките на два месеца.Потребителите гласуваха в три етапа, определяйки лидерите в 39 категории. Инициативата е израз на потребителските предпочитания

Юнкер призова Украйна да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334166

Юнкер призова Украйна да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Украйна да засили борбата срещу корупцията, съобщава ТАСС, цитирана от “Фокус“. „Украйна постигна огромен прогрес за последните години, но остава още много работа. Смятаме, че борбата срещу корупцията е най-важното нещо, по което трябва да се работи“,

Над 80 идеи се състезават за тазгодишната програма "Предприемачество за нестопански организации"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/13/3006518_nad_80_idei_se_sustezavat_za_tazgodishnata_programa/?ref=rss


Общо 86 бизнес идеи на неправителствени организации са кандидатствали за участие в тазгодишната програма "Предприемачество за нестопански организации" на Българския център за нестопанско право (БЦНП). С тази програма БЦНП за поредна година ще обучи представители на гражданския сектор как да превърнат каузите си в основа на устойчив бизнес, който да ги поддържа и популяризира.<br /><br />Срокът за кандидатстване за програмата за 2017/2018 г. приключи на 6 юли. Кандидатите...

"Ислямска държава" обяви иракския град Тел Афар за независима държава

http://www.cross.bg/durzhava-afar-islyamska-1548937.html

/КРОСС/ Терористите от „Ислямска държава" обявиха иракския град Тел Афар в провинцията Нейнава за държава, независима от т.нар. „халифат" на организацията, предава РИА Новости. „Главатарите на „Ислямска държава" в Тел Афар в кратно заявление провъзгласиха града за държава, независимо от това, което наричат „Халифат" и заплашиха с жестоки наказания, тези които слушат неговите заповеди", съобщава запознат източник от провинцията. Той добави, че Тел Афар в момента се намира в ръцете на чуждестранни терористи, а местните главатари не играят никаква роля в управлението, защото са останали без сили след серия от публични екзекуции, които са били извършени през изминалите седмици.  

Компанията за луксозни смартфони "Верту" фалира

http://www.mediapool.bg/kompaniyata-za-luksozni-smartfoni-vertu-falira-news266588.html

Базираната във Великобритания компания за производство на луксозни смартфони "Верту" е в процес на ликвидация, след като планът за спасяването й се провали, съобщи ББС в четвъртък. Закриването на фирмата ще доведе до загубата на 200 работни места. Причината за фалита е, че "Верту" не е успяла да се справи с конкуренцията на други фирми, които са предложили индивидуално оформление на смартфоните на много по-ниски цени. Продуктите на "Верту" започваха с цена от 11 000 паунда и стигаха до 39 100 паунда, ако смартфонът е изработен от 18-каратово злато. През март тази година китайският собственик продаде компанията на Хакан Узан – турски бизнесмен, който живее в Париж. Той е планирал да инвестира 1.9 млн. паунда в спасяването на компанията, но след покупката е открил, че има натрупани загуби от 128 милиона. След ликвидацията Узан ще запази собствеността върху марката, технологиите и лицензите на "Верту". Освен силната конкуренция на пазара, компанията е взела и някои грешни технологични решения, които са увеличили загубите й. "Верту" е използвала синтетичен сапфир за изработката на екраните на някои от последните си модели. Този материал е проучван от "Епъл" като вариант за екраните на "Айфон", но корпорацията се е отказала, защото сапфирът е много труден за обработка. Огромното му предимство е, че той е много по-здрав от използваните в момента екрани. "Верту" е основана от "Нокиа" през 1999 г. като подразделение за производство на луксозни телефони на финландската компания. През 2012 година "Нокиа" продаде 90% от акциите си на бизнесмен от Хонг Конг.

Доброволците на МTV ще загряват за партито във Варна с шествие

http://www.moreto.net/novini.php?n=355427

Доброволците на MTV организрат голямо шествие в центъра на Варна днес. Така те ще подгреят за най-голямото лятно парти на Балканите - MTV Presents Varna Beach. Парадът започва в 19 часа от Катедралата и ще премине през центъра на града, за да приключи на Алея първа, научи Moreto.

Частично ремонтират улици в центъра на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6334152

Частично ремонтират улици в центъра на Велико ТърновоПредстои основна реконструкция на ул. „Васил Левски“ Няколко улици в централната част на Велико Търново ще бъдат частично ремонтирани. Дейности по настилките са етап от текущото възстановяване на участъци от градската пътна мрежа, съобщиха от общината. В петъчния ден /14 юли/ машините и екипите на фирмата изпълнител ще работят по улиците „Цар

Председателството на ЕС не е шкембе чорба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6332791

Председателството на ЕС не е шкембе чорбаНяма как да ни бъде отнето 6-месечното шефство на съвета на съюза, колкото и българските политици да бълват фалшиви новини Европейският съюз е тема, която в България винаги е била жертва на фалшиви новини. Като започнем от тезата как, като влезем в ЕС, и ще ни забранят да ядем шкембе чорба, минем през европейското ликвидиране на розовия домат и

Голямо петролно находище откриха край Мексико

http://econ.bg/Новини/Голямо-петролно-находище-откриха-край-Мексико_l.a_i.745648_at.1.html

Голямо петролно находище бе открито в Мексиканския залив, предаде БТА. То е на няколко десетки километра от крайбрежието на щата Табаско, в...

Необичаен трус от 5,8 по Рихтер разлюля Северна Корея

https://offnews.bg//sviat/neobichaen-trus-ot-5-8-po-rihter-razliulia-severna-koreia-660448.html

Необичайно земетресение с магнитуд 5,8 бе регистрирано днес в Японско море край бреговете на Северна Корея, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от БТА.

Земетресение с такъв размер е рядкост за този район, но не е безпрецедентно, коментира пред агенция "Ройтерс" сеизмологът Джули Дътън и добавя, че последното голямо земетресение в тази част на Японско море е било през 1994 г.

Северна Корея обикновено предизвиква сеизмична активност, когато извършва подземни тестове на ядрени бомби, но според Дътън по нищо не личи трусът да е предизвикан от човешка ръка.

Говорител на Пентагона каза, че по първоначални данни трусът не е резултат от ядрен опит.

Той е бил на много голяма дълбочина, 538 метра под морското дъно, така че е слабо вероятно да предизвика щети. Епицентърът му е на около 190 км югоизточно от севернокорейския град Чхънджин.

Европейската комисия даде един месец на Унгария преди да я прати на съд

http://www.cross.bg/yngariya-nepravitelstvenite-organizatzii-1548938.html

/КРОСС/ Европейската комисия открива наказателна процедура срещу Унгария заради закона за дейността на неправителствените организации (НПО) и предприема втората стъпка от наказателната процедура, свързана с местния закон за висшето образование, предава БТВ. Промените в Закона за висшето образование бяха възприети като заплаха за съществуването на Централноевропейския университет, основан и финансиран от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. Законът за дейността на неправителствените организации пък задължи тези от тях, които получават външно финансиране над 24 хил. евро годишно, да посочват, че са „подкрепяни от чужбина". НПО, които не съобщават на правителството подробности за получаваното финансиране, подлежат на наказания. Комисията коментира, че това законодателство не съответства на правилата в ЕС, затова дава едномесечен срок на Будапеща за отговор. Според ЕК спорният закон е в разрез с правото на събиране, със свободата на движение на капитали и вероятно не осигурява защита на личния живот. ЕК отбелязва, че през април е предупредила Будапеща за опасенията по закона, както и че Съветът на Европа също е изразил съмнения за неговата допустимост. Комисията отбелязва, че при необходимост ще предаде Унгария на Съда на ЕС.

Зад кулисите на X Factor - чакат най-успешния сезон

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/zad-kulisite-na-x-factor-chakat-naj-uspeshniia-sezon-6071457

„Този сезон се очертава да бъде много шарен и много релефен“, споделя Любо от гримьорната на X Factor

Каналджиите се пренасочват към контрабандата

http://www.moreto.net/novini.php?n=355424

Наблюдава преориентиране на хора, занимаващи се с престъпната дейност, от каналджийство към контрабандна на акцизни стоки. Това сочат анализи на МВР, представени по време на оперативно работно съвещание на главният секретар на МВР Младен Маринов с директора на ГД "Гранична полиция" Светлан Кичиков и директорите на всички регионални дирекции "Гранична полиция" в страната.

Горещините погубиха жена в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334141

Горещините погубиха жена в СкопиеЖена на 47 години почина днес в Скопие от последиците от горещото време, съобщават медиите в Македония, предава БТА.  Според лекарите причина за смъртта й е температурен шок - тя излязла от климатизирано помещение на улицата, където повикала такси, но докато чакала й прилошало, тя паднала и починала.

"Бер-Хелла Термоконтрол" ще утрои инвестицията си до 2020 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/13/3006543_ber-hella_termokontrol_shte_utroi_investiciiata_si_do/?ref=rss


Германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол" (Behr-Hella Thertmocontrol GmbH) планира да утрои инвестицията си и да увеличи двойно персонала си в България до 2020 г., съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката след среща на министър Емил Караниколов с представители на компанията.<br /><br />На срещата те са поискали да бъде решен проблемът с пътната инфраструктура и логистиката в Индустриална зона Божурище, където компанията - производител на автомобилни...

Спортистите, които представят България на Дефлимпикс, благодариха на Красен Кралев

https://www.24chasa.bg/sport/article/6334146

Спортистите, които представят България на Дефлимпикс, благодариха на Красен КралевМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с част от спортистите и треньорите, включени в българския отбор за участие в предстоящите от 18 до 30 юли в Самсун (Турция) Дефлимпикс и им пожела успех. На срещата присъстваха председателят на Спортната федерация на глухите в България (СФГБ) Николай Николов,

Великобритания изложи позицията си за оставането в "Евратом"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334136

Великобритания изложи позицията си за оставането в "Евратом"Британското министерство за излизане от Европейския съюз публикува позициите на Великобритания за Брекзит преговорите, по въпросите касаещи Европейската общност за атомна енергия Евратом, както и ролята на Европейския съд, предава The Guardian, цитира "Фокус". Британското правителство отхвърли призивите на консервативни депутати за преосмисляне на

ЕК взе на прицел унгарски закон за НПО

http://clubz.bg/56173-ek_vze_na_pricel_ungarski_zakon_za_npo

Виктор Орбан. Снимка EPA/БГНЕС

Европейската комисия предупреди днес Унгария, че неин закон за неправителствените организации (НПО) може да е в нарушение на европейското право.

Законът изисква НПО, които получават външно финансиране от 2 милиона форинта (24 000 евро) и повече, да се обозначават сами като "организации, подкрепяни от чужбина" и да докладват специфични данни за финансирането пред властите.

"Проучихме закона за НПО внимателно и стигнахме до заключението, че той не съответства на европейското право", каза първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс. "Очакваме унгарското правителство да влезе в диалог, за да решим този въпрос колкото може по-скоро. Очакваме реакция от унгарските власти до месец."

Според съобщение на комисията законът нарушава правото на свободно сдружаване, което е прогласено от Хартата на основните права в ЕС.

Освен това той налага непропорционални ограничения на свободното движение на капитали в ЕС, като третира дискриминационно съответните НПО и им налага репутационни и административни тежести, смята комисията.

Най-сетне тя изразява безпокойство, че унгарският закон минава отвъд изискването за прозрачност и накърнява правото на защита на личния живот и личните данни.

Откриха с ритуал жътвата в Еленско

https://www.24chasa.bg/region/article/6334075

Откриха с ритуал жътвата в ЕленскоНачалото на жътвата в Еленско бе дадено символично, а ритуалът по нейното откриване е на път да стане традиция. Той се организира от общината с участието и на самодейци от читалище „Съгласие“ в с. Блъсковци. Според обичая и това лято бе избран денят сряда, тъй като първият сноп трябва да „падне“ в хубав ден – понеделник или сряда,

Жените остаряват по-бавно при редовен секс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6334106

Жените остаряват по-бавно при редовен секс
Учени от калифорнийския университет в Сан Франциско доказаха, че практикуването на секс веднъж седмично забавя стареенето при жените, предаде БТА. Изследването е осъществено от екипа на Томас Кабеса де Бака. От получените данни е видно, че сексуалните отношения увеличават дължината на женските теломери.

Двама осъдени на смърт бяха екзекутирани в Япония

https://offnews.bg//sviat/dvama-osadeni-na-smart-biaha-ekzekutirani-v-iaponia-660450.html

Двама осъдени на смърт бяха екзекутирани в Япония, с което броят на екзекуциите в страната след връщането на власт на консервативния премиер Шиндзо Абе достигна 19, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Става дума за два изкючително жестоки случая, при които животът на жертвите е бил отнет по напълно егоистични причини", заяви на пресконференция министърът на правосъдието Кацутоши Канеда. "Разпоредих извършването на тези екзекуции след зрял размисъл", добави министърът. Той разреши и предишната екзекуция, извършена през ноември миналата година.

"Амнести интернешънъл" определи смъртното наказание като "пълно пренебрежение към правото на живот".

"Смъртната присъда никога не дава правосъдие, това е най-тежкото наказание по своята жестокост и безчовечност", заяви Хирока Шоджи, специалист по Източна Азия в организацията.

САЩ и Япония са единствените индустриализирани демократични страни, които налагат смъртни присъди.

Международните организации за защита на човешките права се обявяват и против жестоката според тях японска система, при която осъдените могат да чакат с години в изолация. Предупреждават ги за момента на екзекуцията само няколко часа по-рано.

В момента 124 затворници очакват изпълнението на смъртните си присъди. 91 от тях са поискали повторен процес, според агенция Джиджи прес.

ЕС предоставя помощ на Италия за пожарите, вилнеещи около Везувий

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334101

ЕС предоставя помощ на Италия за пожарите, вилнеещи около Везувий

Три френски самолета специализирани в гасенето на пожари са на път за Италия, където ще помогнат на властите да овладеят ситуацията, съобщава EU Reporter, цитиран от “Фокус“. Комисарят на Европейския съюз за хуманитарна помощ и кризисен мениджмънт Кристос Стилианидес заяви: „Европейският механизъм за гражданска защита е силен пример за солидарност

Национализмът като образ и подобие на неолиберализма

http://pogled.info/bulgarski/natsionalizmat-kato-obraz-i-podobie-na-neoliberalizma.87588

/Поглед.инфо/ Неолиберализмът умее да се превъплъщава, за да е угоден на различни социални групи, задоволявайки идеологическия им глад и вдъхвайки им социално-политически сили, за да живеят активно и да вярват, че е пълноценно. Това негово умение подхранва жизнената и политическата му устойчивост. Тук се крие обаче и неговото коварство. Мъчейки се даде морална и нравствена мотивация на основната си идея, че всеки сам е господар на себе си и сам трябва да разрешава изправящите се пред него трудности, защото държавата не бива да му се меси и не е редно той да разчита на нея, неолиберализмът замества естествената потребност от сигурност, справедливост и солидарност със съблазанта, че друг, най-често чужденец ти отнема свободата, прави те зависим, ограничава те и изсмуква богатствата на земята ти. Този „някой” непременно трябва да бъде заклеймен, възпрян и прогонен завинаги. Защото е враг. И този „заместител” е национализмът.

Credissimo – любима марка на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334097

Credissimo – любима марка на БългарияКомпанията получи шест награди, като беше обявена за любима „Финансова институция“ на българите и лидер в технологичните иновации Шест награди само за седмица получи иновативната българска ФинТек компания Credissimo. Дружеството беше удостоено с най-престижната награда на потребителите, за най-любима „Финансова институция“ в България,

Парламентът одобри на първо четене единни критерии за професори и доценти

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/13/3006533_parlamentut_odobri_na_purvo_chetene_edinni_kriterii_za/?ref=rss


Парламентът прие на първо четене минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност. "За" поправките в закона за развитието на академичния състав, чиито вносители са ГЕРБ и "Обединените патриоти", днес гласуваха 110 народни представители, девет бяха "против", а 68 се въздържаха.<br /><br />Текстовете въвеждат критерии по обективни показатели за кандидатите за професори, доценти и главни...

Заради Тръмп: Затварят Айфеловата кула тази вечер

http://frognews.bg/news_138196/Zaradi-Tramp-Zatvariat-Aifelovata-kula-tazi-vecher/

Тази вечер, заради предвидена вечеря на двете президентски двойки- Мелания и Доналд Тръмп и Брижит и Еманюел Макрон- Айфеловата кула ще бъде затворена за посетители, съобщиха на официалната страница в интернет на парижката забележителност.

Двама осъдени на смърт бяха екзекутирани в Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334079

Двама осъдени на смърт бяха екзекутирани
в ЯпонияДвама осъдени на смърт бяха екзекутирани в Япония, с което броят на екзекуциите в страната след връщането на власт на консервативния премиер Шиндзо Абе достигна 19, предаде БТА. "Става дума за два изкючително жестоки случая, при които животът на жертвите е бил отнет по напълно егоистични причини", заяви на пресконференция министърът на

Нудисти искат „Делфин“ да стане екоплаж

https://offnews.bg//turizam/nudisti-iskat-delfin-da-stane-ekoplazh-660449.html

Туристи настояват в петиция "Делфин“ (или морски плаж „Къмпинг Делфин“, както е отбелязан в Министерството на туризма) да остане плаж за природосъобразен туризъм, а ивицата да не се отдава под наем.

Конфликтът, който, едва ли не, изправи един срещу друг нудисти и облечени на плажа, започва още от месец май. Туристи подават сигнали, че на един от склоновете към малката ивица се изсичат дървета и храсти. Зоната е защитена, защото попада и в „Натура 2000“, и в границите на природен парк „Странджа“. Проверка на институциите не открива нарушения, затова и Районната прокуратура в Царево образува производство срещу неизвестен извършител. Въпреки че, според почиващите, е ясно, че това е направено, за да се изгради впоследствие дървена стълба към плажа и черен път, който да обслужва ивицата. Самата стълба е построена от наемателя, „Тйва Интернешънъл“, но без да е съгласувана с РИОСВ–Бургас и да е получил разрешение от Община Царево, за което фирмата е санкционирана. Това, обаче, е само началото.

Ивицата се ползва още от 60-те години от много нудисти (или натуралисти, както сами се наричат). Никога не е имало конфликт между плажуващи голи и такива по бански, разказва Чая Войкова, която почива там от средата на 80-те години. На този плаж ходят цели фамилии, деца пораснаха, идват хора дори и с внуците си, пояснява тя. А той е привлекателен с природата и с чистотата.

Има диви зайци, видри… Различни птици…  Всичко това все още го има, но с една урбанизация, на едно природно място, то отива другаде или загива. Плажът се казва „Делфин“ неслучайно. Това е място, на което идват делфини. Плували сме сред делфини. Водата е чиста, защото няма какво да я замърси. Ако имаме заведения, ако имаме моторница, каквато вече имаме, ако имаме медицински пункт, какъвто все още няма, ако имаме тоалетни и душове, при липса на инфраструктура, за мен остава загадка – при лиспа на водоснабдяване и канализация, откъде ще дойде и къде ще отиде водата? И чистата, и мръсната“, казва Войкова.

Тя твърди, че са се опитали да постигнат диалог с наемателя на плажа и негови представители, но неуспешно. Нейните сподвижници са разочаровани и от липсата на реакция на държавни и местни институции заради нарушенията, за които са сигнализирали.

Конфликтът придобива далеч по-битово измерение, след като през уикенда на плажа идва полиция, заради присъствието на нудисти сред облечените посетители на ивицата. На самия плаж има и табела с уточнение, че той не е нудистки.

Имаше конфликт между посетители с бански и такива без и управителят е преценил, за да не ескалира ситуацията, да извика органите на реда, уточнява наемателят Йордан Тодоров. Напрежение има, казва той, тъй като на новите посетители на плажа не им допадал прекият визуален контакт с голи хора. Той, от своя страна, казва, че се е опитвал да постигне диалог с нудистите, но не успява. „Аз нямам интерес да има напрежение, защото търпя преки финансови загуби. До този момент, аз съм имал няколко контакта с лица – представители на нудистката общност, която от години плажува на този плаж и тяхната позиция, до тоя момент, твърдо и ясно е била „вас да ви няма оттука. Тяхната позиция е „това си е нашият плаж“, казва Йордан Тодоров.

Това се потвърждава, донякъде, и от разпалените дискусии в няколко групи във Фейсбук. Между представители на т. нар. нудистка общност (въпреки че не става въпрос за организирана група) и на хора, представящи се за местни, тече дебат „за“ и „против“ голите на плажа. От едната страна обвиненията са, че нудистите цапали, че след като ивицата е с наемател, те трябва да си търсят друго място, за да не притесняват плажуващите.

Вие май забравихте, че плажовете са обществени места и на тях имат право да ходят всички, стига да спазват благоприличие, така че пищовите в кобурите…”, пише един потребител.

От другата страна също не пестят реплики, като пращат „облечените“ към Северна Корея или – с балтоните – на централния плаж. Нарицателните за тях пък са „текстилни“ или „трикотажни“ хора.

До момента няма глобен за нудизъм на този плаж, а този начин на почивка нито е разрешен, нито е забранен. Може да се тълкува като непристойно поведение на обществено място, което е нарушение на общинската наредба на Царево. Кметът Георги Лапчев прави аналогия с ходенето гол по центъра, но внася и уточнение, че дали плажът е обществено място е въпрос на тълкуване. Лапчев признава, че дори и за монокините важи същият казус, ако някой сметне, че голите женски гърди на плажа изглеждат непристойно. Извън буквата на закона, той призова страните да изгладят конфликта, защото от него няма изгода никой.

Поне за момента не се очертава разрешение на проблема. Още повече, че се очаква повечето туристи (и голи, и облечени) да пристигнат през август. Решението, според хората, които почиват от десетки години на една от малкото запазени в естествения си вид ивици, е този вид да се върне. Затова и искат с петицията си до Министъра на туризма „Делфин“ да бъде обявен за екоплаж, каквото намерение имаше преди години, дори, ако се наложи, договорът с наемателя да бъде прекратен.

Туристи искат „Делфин“ да стане екоплаж

https://offnews.bg//turizam/turisti-iskat-delfin-da-stane-ekoplazh-660449.html

С петиция и искане „Делфин“ (или морски плаж „Къмпинг Делфин“, както е отбелязан в Министерството на туризма) туристи, ползващи от години ивицата, настояват тя да остане за природосъобразен туризъм, а не да е отдадена под наем.

Конфликтът, който, едва ли не, изправи един срещу друг нудисти и облечени на плажа, започва още от месец май. Туристи подават сигнали, че на един от склоновете към малката ивица се изсичат дървета и храсти. Зоната е защитена, защото попада и в „Натура 2000“, и в границите на природен парк „Странджа“. Проверка на институциите не открива нарушения, затова и Районната прокуратура в Царево образува производство срещу неизвестен извършител. Въпреки че, според почиващите, е ясно, че това е направено, за да се изгради в последствие дървена стълба към плажа и черен път, който да обслужва ивицата. Самата стълба е построена от наемателя, „Тйва Интернешънъл“, но без да е съгласувана с РИОСВ – Бургас и да е получил разрешение от Община Царево, за което фирмата е санкционирана. Това, обаче, е само началото.

Ивицата се ползва още от 60-тте години от много нудисти (или натуралисти, както сами се наричат). Никога не е имало конфликт между плажуващи голи и такива по бански, разказва Чая Войкова, която почива там от средата на 80-тте години. На този плаж ходят цели фамилии, деца пораснаха, идват хора дори и с внуците си, пояснява тя. А той е привлекателен с природата и с чистотата:

Има диви зайци, видри… Различни птици…  Всичко това все още го има, но с една урбанизация, на едно природно място, то отива другаде или загива. Плажът се казва „Делфин“ неслучайно. Това е място, на което идват делфини. Плували сме сред делфини. Водата е чиста, защото няма какво да я замърси. Ако имаме заведения, ако имаме моторница, каквато вече имаме, ако имаме медицински пункт, какъвто все още няма, ако имаме тоалетни и душове, при липса на инфраструктура, за мен остава загадка – при лиспа на водоснабдяване и канализация, откъде ще дойде и къде ще отиде водата? И чистата, и мръсната“, казва Войкова.

Тя твърди, че са се опитали да постигнат диалог с наемателя на плажа и негови представители, но – неуспешно. Нейните сподвижници са разочаровани и от липсата на реакция на държавни и местни институции, заради нарушенията, за които са сигнализирали.

Конфликтът придобива далеч по-битово измерение, след като през уикенда на плажа идва полиция, заради присъствието на нудисти сред облечените посетители на ивицата. На самия плаж има и табела с уточнение, че той не е нудистки.

Имаше конфликт между посетители с бански и такива без и управителят е преценил, за да не ескалира ситуацията, да извика органите на реда, уточнява наемателят Йордан Тодоров. Напрежение има, казва той, тъй като на новите посетители на плажа не им допадал прекият визуален контакт с голи хора. Той, от своя страна, казва, че се е опитвал да постигне диалог с нудистите, но не успява:

Аз нямам интерес да има напрежение, защото търпя преки финансови загуби. До този момент, аз съм имал няколко контакта с лица – представители на нудистката общност, която от години плажува на този плаж и тяхната позиция, до тоя момент, твърдо и ясно е била „вас да ви няма оттука. Тяхната позиция е „това си е нашия плаж“, казва Йордан Тодоров.

Това се потвърждава, донякъде, и от разпалените дискусии в няколко групи във Фейсбук. Между представители на т. нар. нудистка общност (въпреки че не става въпрос за организирана група) и на хора, представящи се за местни, тече дебат „за“ и „против“ голите на плажа. От едната страна обвиненията са, че нудистите цапали, че след като ивицата е с наемател, те трябва да си търсят друго място, за да не притесняват плажуващите.

Вие май забравихте че плажовете са обществени места и на тях имат право да ходят всички стига да спазват благоприличие така че пищовите в кобурите…”, пише един потребител.

От другата страна също не пестят реплики, като пращат „облечените“ към Северна Корея или – с балтоните – на централния плаж. Нарицателните за тях пък са „текстилни“ или „трикотажни“ хора.

До момента няма глобен за нудизъм на този плаж, но този начин на почивка нито е разрешен, нито е забранен. Може да се тълкува като непристойно поведение на обществено място, което е нарушение на общинската наредба на Царево. Кметът Георги Лапчев прави аналогия с ходенето гол по центъра, но внася и уточнение, че дали плажът е обществено място е въпрос на тълкуване. Лапчев признава, че дори и за монокините важи същият казус, ако някой сметне, че голите женски гърди на плажа изглеждат някакси непристойно. Извън буквата на закона, той призова страните да изгладят конфликта, защото от него няма изгода никой.

Поне за момента не се очертава разрешение на проблема. Още повече, че се очаква повечето туристи (и голи, и облечени) да пристигнат през август. Решението, според хората, които почиват от десетки години на една от малкото запазени в естествения си вид ивици, е този вид да се върне. Затова и искат с петицията си до Министъра на туризма, „Делфин“ да бъде обявен за екоплаж, каквото намерение имаше преди години, дори, ако се наложи, договорът с наемателя да бъде прекратен.

ЕК стартира четири процедури срещу България през юни

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-startira-chetiri-proceduri-sreshtu-bylgariia-prez-iuni-242985/

Страната ни не е въвела правилата за обмена на данъчна информация в ЕС и за исковете за оезщетения на граждани при нарушения на антитръстовото законодателство

610 литра алкохол без документи задържаха митнически и полицейски служители в Бяла

http://www.moreto.net/novini.php?n=355421

610 л етилов алкохол от различни видове задържаха митнически служители от митническа мобилна група, съвместно със служители на ОД на МВР - Варна. На 12 юли е извършена проверка в частен имот, собственост на две физически лица, в град Бяла, област Варна.

Нови арести в Турция- още 44 потенциални терористи, планирали бомбени атентати

http://www.cross.bg/dyshi-dekemvri-istanbyl-1548936.html

/КРОСС/ Турската полиция е арестувала 44-ма заподозрени при антитерористични операции, включително такива, които са планирали две самоубийствени бомбени атаки в Истанбул през миналата година. Това обяви валията на града, цитиран от "Ройтерс". Две бомби - едната заложена в кола, а другата закачена за атентатор самоубиец - избухнаха при нападение край стадиона на футболния клуб "Бешикташ" в центъра на Истанбул на 10 декември, избивайки 44 души и ранявайки 155 души. "Един от заподозрените, задържани по време на операцията, е извършил разузнаване на атентата преди декември 2016 г., и е скочил и е избягал от колата малко преди да бъде взривена", уточни Васил Шахин. Другият заподозрян е бил идентифициран като организатора на атаката през юли 2016 г. срещу полицейски автобус, при който загинаха 11 души, включително цивилни и полицаи, и бяха ранени 36 души. Соколи за свободата на Кюрдистан, която е разклонение на екстремистката Кюрдската работническа партия (ПКК), пое отговорност за атаките. ПКК, определена като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ, води въоръжен бунт от три десетилетия срещу турската държава, в който загинаха повече от 40 хил. души.  

NOVA е любимата телевизионна марка у нас

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/nova-e-liubimata-televizionna-marka-u-nas-6071463

Медията получи признанието на потребителите и голямата награда в категория "Телевизия" в онлайн класацията „Любимите марки”

Седем въпроса, които децата мразят

http://clubz.bg/56172-sedem_vyprosa_koito_decata_mrazqt

Опитвам се да си представя как непознатите възрастни изглеждат в очите на децата. Не, не става дума за съвсем непознати хора от улицата. Говоря за наши далечни приятели или роднини, които децата ни срещат за първи път, а те от сърце им се радват, и ги пощипват по бузките, искат целувки, хубаво ги размачкват, теглят им ушите, тупат ги по гърба и изобщо се държат толкова фамилиарно и мило, а мама и татко се чувстват неудобно и нищо не казват, за да не ги обидят. Признайте си, нямате ли такива ситуации? Сватба на далечен роднина? Случайна среща на улицата? Голяма семейна сбирка? Ние, възрастните, го правим с най-добри чувства, но децата понякога ужасно се смущават от демонстрации на близост или неловки въпроси от страна на хора, които виждат за първи път.

Попитах моите хлапета кои въпроси мразят най-много. Ето какво ми отговориха.

1. Кого обичаш повече – мама или татко?

Опитайте се да си спомните хората, които ви задаваха този въпрос като малки? Не се ли изпълвахте веднага с неприязън към тях и с ужасно неудобство, защото и двамата ви родители в този миг са се вторачили във вас и ви се струва, че от отговора ви зависи дали те ще продължат да ви обичат? Алекс е твърде малък да формулира защо мрази този въпрос, но винаги се засрамва, когато му го зададат и не реагира както например, ако го запитат: Какво обичаш повече - шоколад или сладолед?

А иначе, на горния въпрос хитрите дечица отговарят „мама“, ако мама е там, или „татко“, ако татко е наоколо. А искрените дечица отговарят „и двамата“. От време на време, ако мама и тате са в немилост, може да се чуе „баба“, „дядо“ или „кучето“. :)

При всички положения никое детенце няма нужда да му се втълпява, че е нормално да обича повече единия от родителите си. Какво бихте отговорили вие, ако някой ви попита: Кое от децата си обичате повече - голямото или малкото?

2. Ти на татко ли приличаш, или на мама?

Всичките ми момчета приличат външно повече на мен, но на този въпрос задължително отговарят „на татко“, защото се опитват да са като него във всичко, той е мъжът, спортистът и моделът им за подражание. При което човекът отсреща започва да им обяснява, че всъщност много приличат на мама, те оспорват, а аз се чувствам като един много недостоен „за приличане“ човек, само защото съм мама на момченца, а не на момиченца.

Може би трябва да подхвърля на момчетата една идея. Нека следващия път да отговорят: „На съседа, ама мама не дава да казвам на никого.“ Поне да има за какво да се посмеем.

3. Ти помниш ли ме?

Този въпрос им е просто любим.

„Не те помня, защото съм бил на 2 годинки, когато си ме щипала по бузките и си ми казвала колко сладко детенце съм. Или съм бил на 12 и умът ми е бил на далеч по-интересни места от това да запомня тринайсетата братовчедка на леля ми, която съм видял един-единствен път на сватбата на племенницата на вуйчо по женска линия.“

4. Как върви училището?

„Всъщност училището никак не върви, то си стои на място откакто си е построено.“

Така отговори моят отличник Косьо, когато веднъж за пореден път го попитаха това. Независимо дали училището върви или не, децата намират за скучен този въпрос. Попитайте ги по-добре каква музика слушат, а ако искате да сте наистина модерни, кой е любимият им влогър/ютубър или какви игри играят.

5. Как са гаджетата? Върви ли любовта?

„Чии гаджета? Гаджетата на всички хора по света или тези, дето ги нямам? Ако си имам гадже, последния човек, на когото разказвам за това, е майка ми и нейните приятелки. Ако си нямам, последния човек, на когото разказвам за това, е майка ми и нейните приятелки.“

6. Кога ще обръснеш мустака?

„Когато си реша, дявол го взел! Да, знам, че имам мустак и изпитвам смесени чувства към него. От една страна се гордея, че пораствам, от друга ме дразни тази четинка, набола над горната ми устна. Няма нужда да ми се напомня за нея. Все още не съм решил какво да я правя. А ти кога ще го обръснеш твоя?“

Слава богу, никой от моите не е отговарял така на възрастните ми лели, които задават този въпрос. Но го виждам в погледите им. И треперя, че някой ден ще се изпуснат.

7. Расте ли пишката?

Всъщност това е въпросът, заради който ми хрумна и тази малка „анкета“. Онзи ден се засякохме с един мой далечен братовчед на улицата и той го зададе на едно от момчетата ми, което ужасно се смути. Трябва да му разкажа непременно как веднъж батко му отговори на подобно запитване и сложи край на всички дискусии по темата.

„Повече от това няма накъде“.

Освен това не обичам някой да кара децата ми да вършат каквото и да било, само за да угодят на някого. "Отиди да целунеш старата си леля, тя много ще се радва. Изяж баницата със спанак, защото иначе ще я обидиш." Децата не са маймунки в цирка или играчки на пружинка.

Мили далечни братовчеди, пралели и вуйни, уважавам ви, но ако искате децата ми да ви харесват, ще трябва да ги спечелите сами. Ако не можете, гушкайте си вашите и питайте тях кого обичат повече и дали чорката им расте. На моите това не им е приятно.

Препечатваме статията от MamaNinja.bg

Учени: Секс + 300 мл. алкохол = по-дълъг живот!

http://frognews.bg/news_138194/Ucheni-Seks-+-300-ml-alkohol-=-po-dalag-jivot!/

300 милиграма алкохол и два полови контакта седмично са стъпки към по-дълъг живот, пише специализираното издание Medical Xpress. Шведски учени публикуваха в списанието своите резултати от проучване, започнало през 1988 г. Специалистите от скандинавското кралство са изследвали над 6000 души от двата пола на възраст между 45 и 83 години.

САЩ достигна годишния си лимит от 50 000 кандидат-бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334082

САЩ достигна годишния си лимит от 50 000 кандидат-бежанци
САЩ са достигнали лимита от 50 хиляди кандидати за убежище, определен от администрацията на Доналд Тръмп за настоящата фискална година. Това не означава, че през следващите месеци в страната няма да бъдат допускани повече бежанци, но за тях ще важат по-строги стандарти, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

REFAN – любима марка на българския потребител

http://frognews.bg/news_138195/REFAN-–-liubima-marka-na-balgarskiia-potrebitel/

REFAN грабна титлата „ЛЮБИМА МАРКА на българския потребител за 2017 г.“ след оспорвано съревнование и след като получи най-много гласове в третия кръг на едноименната класация.

Долу ръцете от Волгин!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6333554

Долу ръцете от Волгин!Странна е тази обсесия на БСП към Седмокрилия. Долу ръцете от Волгин! Какво като нарекъл във фейса “легитимно” запалването на крана, който бе се заел да демонтира Седмокрилия пред НДК? Бога ли е разпнал? Защо да се дава на прокуратурата? Ако прокуратурата тръгне да си търси жертвите из фейсбук, Марк Цукърбърг ще вземе на мушката Цацаров и тогава

Пирински за ЕС бюджет 2018 - възлов инструмент за успешна кохезионна политика

http://www.cross.bg/pirinski-politika-byudzhet-1548935.html

/КРОСС/ Днес в Комисията по регионално развитие на Европарламента бе обсъдено становище за бюджет 2018 г. на ЕС, изготвено от председателката на Комисията Искра Михайлова. Евродепутатът Георги Пирински, като докладчик в сянка на Групата на социалистите и демократите подчерта, че не кохезионната политика е инструмент на бюджета, а обратното - бюджетът е средството, което следва да осигури успешното развитие на процесите на сближаване, като основен фактор за преодоляване на задълбочаващите се различия в рамките на ЕС, както и за нормалното функциониране на единния пазар. Пирински също сподели становището, че финансовите инструменти, в това число Фондът за стратегически инвестиции (ЕФСИ), не бива да водят до подмяна на същината на кохезионната политика, която следва да е подчинена на целите за икономическо, социално и териториално сближаване. Финансовите инструменти се прилагат въз основа на пазарни критерии за печалба и възвръщаемост, поради което в най-добрия случай биха могли да бъдат допълващ ресурс на инвестициите от структурните фондове. Пирински изрази и загриженост, дали предвиденият ръст на средствата за плащания по оперативните програми в бюджет 2018 г. ще се окаже достатъчен, имайки предвид резкия ръст на заявките за плащания след допуснатото забавяне в изпълнението на програмите през изминалите вече четири години от старта на текущия програмен период 2014-2020 г.      

Боил Банов: От дадени 17 млн. лв. за НДК в касата има 5,5 млн.

http://clubz.bg/56171-boil_banov_ot_dadeni_17_mln_lv_za_ndk_v_kasata_ima_55_mln

Боил Банов. Снимка БГНЕС

"Това какво станало дотук не е плод на моя анализ. Има забавяне спрямо първоначалната договореност – няма да станат ремонтите (на НДК) за 30 септември, но не е фатално: 30 октомври или 10 ноември – това не е драматично.

Забавяне има, но то не носи кой знае какъв дефект. Над 60 % от дейностите са изпълнени. Аз мисля, че в един по-нормален график ще се финишира."

Това каза министърът на културата Боил Банов в първи коментар на скандала по върховете на ГЕРБ за НДК.

След като декларира, че "гледа оттук напред", той се зарече, че ще успеят с ремонтите преди предстоящото европредседателство.

А какво и финансовото състояние на двореца?

"В момента има от парите, които са дадени преди една година от правителството за европредседателството - 17 млн., има наличност на 5,5 млн.

Има около 1,2 млн. в сметките, но имаме наредени плащания около 600 хил. лв. Така че реално в момента около 500-600 хил. лв. е сумата, с която разполага дворецът

Има хипотези за ежемесечни постъпления около 400 000 лв - от еднодневни наеми за културни събития, има хипотези от постъпления на финанси... Ще направим необходимото да завършим годината балансирано. Аз съм длъжен да се правя в рамките на това, което има в момента", обеща министърът.

Той подчерта, че от парите за председателство "има една много голяма поръчка, която е свързана със сигурността – мног голяма, ключова, защото трябва да се подсигури на такова много високо ниво много висок клас сигурност."

"Боршош има своя визия за нещата и своя логика", каза още Банов.

Той отказа да коментира дали е приемлива.

И още нещо: ако проверките излязат "чисти", категорично би върнал Боршош на поста, декларира министърът.

Защото Мирослав Боршош има сериозна визия за развитието на двореца. Може би, ако всичко е наред, ще му трябва екип, който да подплатява тази визия с необходимата яснота по отношение на финансиране, прогнози...

НДК оживя, призна Банов. 

Досега обаче възвръщаемостта е била „доста по-малко“ от инвестираните средства. И това е посоката, каза той.

Осми сме по ползване на ЕС сайта за пътувания и работа

http://www.moreto.net/novini.php?n=355407

Активността при търсене на информация на българите в сайта на Европейския съюз - "Вашата Европа" се нарежда на осмо място. 428 988 души от България са ползвали информация от платформата "Граждани", а 75 987 - от раздела "Предприятия".

Българи се борят на пазара с велотаксита в Париж

http://dnes.dir.bg/news/globi-klienti-paris-velotaxi-26054935

Война за територии между българи, французи и румънци, игра на котка и мишка с полицията, неясна уредба... Бизнесът с велотаксита в Париж нещо не върви

20 години затвор за убиеца на Борис Немцов

http://www.cross.bg/godini-zatvor-lishen-1548934.html

/КРОСС/ Признатият за виновен за убийството на руския политик Борис Немцов - Заур Дадаев, бе осъден на 20 години затвор. Това разпореди московския окръжен съд, предава ТАСС. Дадаев беше признат за физическия извършител на убийството. Той ще лежи в затвор със строг режим. Той е лишен от ордена си за мъжество и лейтенантското си звание. Освен това той допълнително ще бъде лишен от свобода за още 2 години след основното наказание и ще трябва да плати 100 000 рубли. Прокуратурата първоначално поиска доживотен затвор, но претенцията ѝ не бе удовлетворена. Четиримата му съучастници - Анзор Губашев, Шадид Губашев, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, бяха осъдени на съответно 19, 16, 14 и 11 години лишаване от свобода и глоби по 100 хиляди рубли.

3 причини защо щастливо обвързаните изневеряват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280686_3+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B

 Вижте три възможни причини

Едно от най-болезнените неща, които човек може да преживее в любовта е изневярата. Понякога бихме предпочели да не знаем за малките флиртове, да продължим с партньора си все едно не се е случвало. Тогава винаги си задаваме въпроса „Защо, след като сме щастливо обвързани изневеряваме? Вижте три възможни причини.

Опитват да възстановят връзката с това, което мислят, че са изгубили.

Една от причините щастливо обвързаните хора да изневеряват е, че се опитват да намерят това, което са загубили в себе си. Това не означава, че се опитват да се отдалечат от половинката си.

Въпреки факта, че сте наранени от постъпката на партньора да търси нещо извън вашата връзка, това не означава, че той не е щастлив с вас. Може би не може да сподели по някакви причини това, от което наистина се нуждае.

Необходимостта за изневяра има биологична основа.

Изневярата се случва във всяка култура, дори и в тези, в които се наказва с пребиване с камъни или смърт. Защо хората рискуват с изневяра? Отговорът се крие в биологията. Хората имат двойна човешка репродуктивна стратегия, което означава, че чувстваме еволюционна нужда от формиране на продължителна любовна връзка. Но тази стратегия създава и стимул за изневяра.

За мъжете втората жена означава повече деца. За жените изневярата с друг мъж означава по-голяма сигурност и защита в случай, че техните съпрузи починат или ги напуснат. Въпреки че днес нещата са доста различни, това поведение все още стои записано в нашия генетичен код.

Понякога просто се случва

Всички сме уязвими, когато става дума за любов и изневяра в някакъв момент бихме могли да попаднем в капана на изкушението. Имате колега, който ви е симпатичен и разговорите с него са приятни, някой, който ви прави често комплименти, интересува се от това какво се случва с вас и т. н.

И ако това съвпадне с поредица лоши дни за вас и половинката ви, в които не намирате общ език, бихте могли да се впуснете в нови усещания. Въпреки това, не трябва да използвате тези причини като извинения. Изневярата е избор и тя може да се случи на всеки.

Ключът на това да запазите връзката си от изкушението се крие в искрената комуникация с партньора. Ако забележите, че някой мъж много ви привлича или ако фантазирате за ваш колега, споменете го на половинката си.

Обяснете защо се чувствате по този начин. Може би на подсъзнателно ниво не сте сексуално удовлетворени или смятате, че не сте достатъчно ценени като личност. Ако замълчите за тези ваши нужди, липсата на доверие ще се задълбочи и това неминуемо ще застраши връзката ви.

Източник: Мемоарите на една необвързана жена

Хладилно депо Подуяне се превръща в място за работа на творчески таланти

http://www.cross.bg/hladilno-depo-podyyane-1548933.html

/КРОСС/ БДЖ отваря врати за изкуството за втора поредна година. В периода от 14-и до 23-и юли в Хладилно депо Подуяне седем международни творци ще вземат участие в новата лятна „Творческа Резиденция Водна Кула", организирана от Сдружение ИМЕ. Целта на мероприятието е да даде възможност за по-задълбочено изследване на практики в съвременното изкуство. В тази връзка Хладилно депо Подуяне за пореден път ще се превърне в площадка за изява на международни съвременни таланти. Благодарение на дългогодишния опит и изградена мрежа от участници и партньори, същината на „Творческа Резиденция Водна Кула" е да продължи традицията към артистичното развитие на хората на изкуството и тяхната публика, и създаването на творби в конкретен контекст на конкретна локация - или т.нар., site-specific art. На 21-и и 22-и юли, резултатите от резиденцията ще бъдат представени на широката публика.Всички желаещи могат да посетят събитието на адрес:гр. София ул. „Майчина слава" № 2 сградата на Хладилно депо на територията на Вагоно-ремонтен цех „Подуяне"    

"Бер хелла Термоконтрол" разширява инвестицията си в Божурище до 150 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/ber-hella-termokontrol-razshiryava-investitsiyata-si-v-bozhurishte-do-150-mln-lv-news266587.html

Германската компания за производство на части за климатиците в автомобилите "Бер Хелла Термоконтрол" (Behr-Hella Thertmocontrol GmbH – BHTC) планира разширяване на производството и инвестициите си у нас, съобщиха от Министерството на икономиката в четвъртък. Компанията откри завода си в индустриалната зона Божурище през май 2015 г. и до момента е инвестирала 42.5 млн. лв. Плановете й са инвестициите да нараснат до 150 млн. лв. до 2020 г. Разкритите работни места до момента са 327, като с разширението на производството ще се открият още 300 работни места, заяви Мартин Ниланд, генерален директор на BHTC за България по време на среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. Към вече съществуващата производствена база ще бъде изградена нова с площ от 650 кв. м, чиято инвестиция заедно с купуването на нови машини и оборудване ще възлезе на 24 млн. лв. каза Мартин Ниланд. Той е обсъдил с Караниколов разширението на производството и възможностите за разрешаване на проблема с пътната инфраструктура и логистиката в индустриална зона Божурище. Икономическият министър е обещал да се проведат "разговори с отговорните институции за преодоляване на евентуалните затрудненията пред инвеститорите в индустриална зона "Божурище" в най-кратки срокове", е посочено в съобщението. "Стартираме междуведомствена работна група, която да инициира промени в закона и да даде специален статус на индустриалните зони, за да може да бъдат обособени като затворени комплекси", каза Караниколов. BHTC е една от водещите световни компании за управление на климатични инсталации и терморегулиране в автомобилната индустрия. Основните продукти на компанията са контролни панели, централни конзоли и уреди за управление на климатични инсталации за световни автомобилни концерни.

Теменужка Петкова: Пускаме поръчките за хъб "Балкан" и за "Белене"

http://clubz.bg/56170-temenujka_petkova_puskame_porychkite_za_hyb_balkan_i_za_belene

„Проектът за газовия хъб "Балкан" е изключително ценен не само за България, но за целия регион на Югоизточна Европа. Той ще даде възможност през страната ни да минава природен газ от различни източници по различни маршрути и ще създаде условия за търговия на базата на тази платформа за изграждане на газоразпределителен център“. Това каза по бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Съвсем скоро предстои „Булгартрансгаз” да обяви обществената поръчка за предпроектното проучване, за което ЕК е предоставила и финансиране.

За да стане възможно изграждането на този хъб обаче, трябва на първо място да се изгради липсващата инфраструктура.

„В края на 2016 г. беше изграден първият интерконектор между България и Румъния. Сега сме на път да реализираме и изключително важния интерконектор с Гърция. В началото на есента ще се стартира обществена поръчка за изпълнител на този проект, документацията вече е подготвена и предстои да бъде възложена", уточни Петкова.


Този проект ще даде възможност да се свържем с друг източник на газ, какъвто е Каспийският регион.

За интерконектора със Сърбия работим много активно. От българска страна са налице всички предпоставки този проект да се реализира. При сърбите обаче има проблем с осигуряване на финансирането. Те кандидатстват за финансиране по предпроектните програми, по които Белград има достъп, но има забавяне. 

"Ние сме осигурили финансиране по оперативна програма „Иновация и конкурентоспособност” –  45 млн. лв., но ако партньорите ни от сръбска страна не постигнат такъв напредък, може да загубим тези средства", обясни Петкова.

"Булгартрансгаз" преговаря със Сърбия за изграждане на напълно нова газова връзка с капацитет от 10-12 млрд. куб. метра годишно“, отбеляза изпълнителният директор на държавното дружество Георги Гегов след общественото обсъждане на 10-годишния план за развитие на газопреносната мрежа в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде БНР.

До края на годината трябва да стане ясно какви ще са източниците и маршрутите на суровината, цената и капацитета на съоръжението, както и колко би печелила страната ни от транзитни такси.

Маршрутът на газа ще зависи откъде ще бъдат пренасочени количествата от Русия, които в момента се транзитират през страната ни от Украйна за Турция, Гърция, Македония, а оставалото отива за вътрешно потребление. 

Според Гегов най-евтиният вариант за новия маршрут за руския газ през страната ни ще бъде, ако горивото влиза през Турция и се използва сега съществуващата тръба, през която преминават около 12 млрд. куб. м.

„Със сръбските колеги вече подписахме меморандум, с който те се съгласяват, в случай че успеем да реализираме идеята за газов хъб и транспортираме по посока Сърбия 10-13 млрд. куб.м петролен газ, те също ще разширят мрежата си и до Унгария и Австрия“, отбеляза Гегов.

Това на практика са количествата руски газ, които страната ни в момента транзитира през Украйна и за които "Булгартрансгаз" и "Газпром" имат договор до 2030 г. За да бъде изпълнен договорът, тези количества ще бъдат пренасочвани към Европа през Сърбия, за което българската и руската страна все още преговарят.

„Почти 100% е сигурно, че количествата, които страната ни транзитира за Гърция в момента (2.6 млрд. куб. метра през 2016 г.), ще се запазят, за което вече е постигнато споразумение с руската страна“, каза още Гегов. 
 

През бТВ министър Петкова за сетен път декларира подкрепата си за изграждането на АЕЦ "Белене":

"Не може да си позволим с лека ръка да игнорираме 3 млрд. лева. Този проект трябва да се реализира на пазарен принцип, държавата ще участва с някакъв миноритарен дял.
Гледаме този ресурс, който българските данъкоплатци са платили за „Белене”, да не отиде на вятъра"
.

"Това може да стане с един стратегически инвеститор. Има интерес. Пълното оборуддване ще пристигне в България през септември и до края на годината се надявам да стартираме процедурата", уточни Петкова. 

 

Руският секс гуру остава в ареста до делото за екстрадиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334058

Руският секс гуру остава в ареста до делото за екстрадицияБургаският апелативен съд не уважи молбата за изменение на мярката за неотклонение на руския гражданин Митрадеванда Парамахаса Свами и го остави за постоянно в ареста. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Бургас. В представения от страна на руските власти съдебен акт за арест е посочено,

Задържаха 610 литра етилов алкохол без документи при митническа проверка в Бяла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6334069

Задържаха 610 литра етилов алкохол без документи при митническа проверка в Бяла

610 литра етилов алкохол от различни видове задържаха митнически служители от митническа мобилна група, съвместно със служители на ОД на МВР - Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". На 12 юли е извършена проверка в частен имот, собственост на две физически лица, в град Бяла, област Варна.

Пуснаха Динко от Ямбол от полицейския арест

http://dnes.dir.bg/news/poboy-jambol-dinko-valev-26055351

30-годишният Господин (Динко) Вълев, който вчера бе задържан заради побой над 43-годишен мъж, е освободен от полицейския арест.

Загадъчната роля на Путин в най-значимия петролен концерн

http://clubz.bg/56169-zagadychnata_rolq_na_putin_v_naj_znachimiq_petrolen_koncern

Беше преди два месеца и половина, когато Владимир Путин получи писмо. Не от кого да е, а от корифеите в руската икономика.

Авторите се жалваха от съществуващото законодателство, което не правело разлика между дребни акционери и стратегически инвеститори, позволявайки на всички еднакъв достъп до фирмена информация. Поради тази причина предприятията в Русия не били защитени.

Подписалите, сред които и шефът на “Сургутнефтегаз” Владимир Богданов, целяха иницииране на промяна в законодателството, чрез която то да стане по-приемливо за предприемачите и същевременно никой да няма право на достъп до важна фирмена информация.

Богданов пази редица служебни тайни. Най-голямата е как е успял да натрупа най-големия резерв на руско предприятие, а като петролен концерн - и в световен мащаб. 34 милиарда долара (29,8 милиарда евро) дремят на фирмената банкова сметка.

Мрежа от 23 фирми

На кого всъщност принадлежи третият по големина петролен концерн в страната? Тази тайна се пази от десетилетия. Няма изгледи в обозримо бъдеще това да се промени. Непрестанно се твърди, дори от най-високо място, че голямата част от акциите държат сътрудниците и шефът на концерна Богданов. Но във фирмения отчет нито Богданов, нито господата от Управителния съвет или от Надзорния съвет притежават повече от 0,7 на сто акции.

Истинската структура на собствениците е забулена във взаимообвързана мрежа от 23 фирми, чиито финансови инвестиции се променят пропорционално на пазарната капитализация на “Сургутнефтегаз”, разкриха преди години руски медии.
Богданов никога не го е потвърдил. Така упорито се носи слух, че обкръжението на Путин и най-вероятно самият той се обслужва щедро от концерна. Преди 6 години критик на системата съобщи, че Путин притежава близо една трета от концерна.

Това никога не беше потвърдено, но прави впечатление, че точно “Сургутнефтегаз” никога не е имал проблеми с държавните служби, докато на практика при другите концерни това е всекидневие.

Централата на "Сургутнефтегаз"

Изхождайки от това, е прелюбопитно, че концернът, на който се падат 11 на сто от руския нефтодобив и 7 на сто от националната преработка на петрол, има огромни финансови средства.

Пресметнато в евро, Богданов, който пое ръководството на концерна още по време на перестойката и запази поста си при приватизацията му през 1993 г. (наскоро договорът му бе удължен до 2021 г.), къта почти 30 милиарда.

Поради покачването на курса на рублата миналата година за първи път от години “Сургутнефтегаз” имаше загуба от 104,8 милиарда рубли (1,52 милиарда евро при сегашния обменен курс).

За сравнение: през 2015 г. печалбата възлизаше на 761,6 милиарда рубли (днешни 11 милиарда евро). Валидно е правилото, че при “Сургутнефтегаз” с над 114 000 служители курсът на рублата е по-важен, отколкото цената на суровия петрол.

Според “Форбс” състоянието на 66-годишния Богданов се изчислява на 1,64 милиарда долара. Наричат го “сибирския заселник”, тъй като рядко напуска западносибирския богат на петролни залежи град Сургут. Носи му се славата на спестовник. Така въпреки загубите от предишната година беше спазена традицията да се изплащат дивиденти.
На съранието на акционерите на 29 юни беше решено да се изплатят дивиденти в размер на 26,6 милиарда рубли.
През миналата година доста се спекулираше дали с огромния си финансов ресурс “Сургутнефтегаз” ще участва в частичната приватизация на лидера в бранша “Роснефт” или ще поеме по-малкия конкурент “Башнефт”.

Заради спада на цената на петрола държавата спешно се нуждаеше от пари, а Богданов се смята за абсолютно лоялен към Кремъл. Мениджърът махна с ръка, най-вероятно с благословията на Путин и остана верен на стратегията си да не рискува, а вместо това да се задоволи с разработването на собствените си нефтени полета.

Със сигурност и “Сургутнефтегаз” има своите проблеми. Концернът, както и неговите конкуренти, е изправен пред проблем – в Западен Сибир са на изчерпване капацитетите на хранилищата.
Наред с това 30 на сто от новооткритите резерви са нерентабилни, както се изрази главният идеолог на концерна Вячеслав Чирков. Новооткритите резерви са трудно достъпни и без нови технологии не могат да бъдат експлоатирани.

Без критика от страна на Путин

От години нефтодобивът на “Сургутнефтегаз” е на стабилно ниво от 61 милиона тона годишно. Според Богданов в средносрочен план това няма да се промени. През следващите 5 години било запланувано в Западен и Източен Сибир да се изградят  19 нови хранилища, каза преди година Богданов.

Това обаче не означавало повишаване на нефтодобива, а по-голяма рационалност.
Явно най-богатият руски концерн не се стреми към експанзия. Дори били доволни от цена от 50 долара за барел. Значи по-добре стабилност, отколкото голяма авантюра, казва Богданов.

Путин, който иначе категорично настоява за използването на икономическите капацитети на страната, никога не го е критикувал, дори косвено.

-----

* Авторът е кореспондент в Москва на германския всекидневник “Ди Велт”, откъдето препечатваме публикацията му с малки съкращения. Преводът е на Клуб Z.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване