Япония готви отпор на Северна Корея, спешно инсталира ПВО

http://dnes.dir.bg/news/japonia-severna-koreja-pvo-instalira-otpor-26218396

Япония спешно инсталира комплекси за противовъздушна отбрана заради Северна Корея.

Йордан Иванов, ДСБ: Грозят ни глоби до 320 млн. евро от ЕК заради еврофондовете за образование

https://offnews.bg//interviu/jordan-ivanov-dsb-groziat-ni-globi-do-320-mln-evro-ot-ek-zaradi-evr-662598.html

Интервю по Блумбърг ТВ с Йордан Иванов, който е председател на ДСБ – Пловдив, юрист и с тясна специализация еврофондове и децентрализация. С интересни въпроси докъде е стигнало еврофинансирането, кои програми куцат и общ поглед върху процеса на усвояването им и как ще се отрази то на малка и бедна България.

- Г-н Иванов, 2 млрд. лева по европейските фондове по оперативни програми, които страната ни може да усвоява до 2022 г. вече са стигнали до бенефициентите. Вярно ли е това всъщност?

- Фактически е вярно и правителството направи прочит, че това говори за едно устойчиво усвояване. Погледнато изолирано с оглед на предишния програмен период, да, можем да кажем, че има някакъв напредък, обаче в никакъв случай устойчив. Погледнато на макроравнище за 50% изминало време за програмния период усвоени и реално изплатени 10% от средствата, не можем да говорим за напредък, камо ли той да бъде устойчив.

- Опитва се обаче да се внуши, че има устойчив напредък…

- Това е дълбоко невяrно и цифрите го говорят. В момента са изминали три години от новия програмен период, а реално изплатените средства са 10%. В този смисъл ние не можем да говорим за устойчив напредък. Разбира се, има положителни примери, но ако направим един изолиран прочит за това какво беше при преднишния програмен период и какво е сега – вече можем да говорим, че има напредък. Но не и устойчив.

- Какво ще се случи до 2022 г. обаче?

- До 2022 г. ще усвояваме евросредства. По-важно е обаче какво се крие зад думата усвояване - дали ние ще ги оползотворяваме или ще ги харчим неефективно, без да създаваме продукт на пазара, без да създадем нещо, което ще даде добавена стойност за след 2022 г. Надявам се, че ще успеем да се справим, макар че до момента нямаме положителни индикации, и дали ще успеем да правим инвестиции, които реално ще дадат добавена стойност и които биха могли да изстрелят българската икономика, понеже това е шанс. В противен случай след 2022 г., когато не можем да заключим, че няма да има еврофондове, защото това би било крайно, но във всички случаи, ако не направим сега необходимото, след това ще разчитаме на икономика, която е основана на ниско заплащане, на евтина работна ръка и на ниски данъци, а не на икономика, основана на висок експертен потенциал и добра институционална среда в България.

- Направихте много интересна препратка в самото начало – за усвояване. Според вас успяваме ли да ги усвояваме правилно средствата или в крайна сметка получаваме едни пари, които в крайна сметка не е ясно как се инвестират?

- Има един мит в обществото, наложен разбира се от управляващите, че е по-добре да вземем едни пари, когато ги има, отколкото да не ги вземаме. Ние казваме, че има редица негативни ефекти при усвояването на еврофондовете, ако това не се случва по качествен начин. И позволете да ви дам един пример, който най-добре илюстрира всичко това. Представите си, че вие кандидатствате да спечелите проект за производство на леки автомобили и спечелвате проекта. Ще дойде проверяващият, ще провери всичко, което може да се сети, ще си тръгне и ви изпрати парите, но той няма да ви попита дали вие може да произведете един лек автомобил с тези машини. Тоест никой не се интересува от продукта, който се извежда на пазара с европарите. Това е огромният проблем, никой не се интересува за това какво ще остане след еврофондовете. Управлява се от понеделник до сряда на парче, без траен ефект. Вие знаете с европари се купува влияние, власт, медии, гласове, избори и трябва да се сложи край на това.

- Да, но самите управляващи претендират, че сме много силни по отношение на еврофондовете?

- Да разгледаме част от европрограмите – един по-малко лош пример от програмата „Конкурентоспособност“. На фона на другите програми там неща стоят по-добре. Въпреки че в новия период процедурите са силно утежнени, се направи една малка промяна, която подпомогна страшно много бизнеса и затова програмата успя да тръгне малко напред, а именно се позволиха плащания без банкова гаранция, които вече са реализирани разходи към фирми за изпълнение на проекти.

Тоест вижда се, че когато се отвори примката от врата на бизнеса – нещата потеглят. Но това е положителният пример. Отрицателният пример е с програмата за образование – там нещата стоят катастрофално. Имаме публично признание на министъра на образованието на заседание на Комисията по образование в парламента и Комисията по контрол на европейските фондове, където министърът казва, че има слаб административен капацитет в МОН и това има своето просто обяснение – липсва политическа воля за усвояване на средства в този сектор – тоест там, където лесно може да се открадне. Там където е инфраструктура, там където продуктът не е наука и където не е необходимо да се инвестира в българските деца в българската образователна система, има политическа воля и се правят някакви тласъци да се усвояват пари дори неефективно. Но там където имаме образование, там където имаме продукт „Наука“ – там нещата са катастрофални, грозят ни глоби до 320 млн.евро от ЕК. Към момента абсолютният минимум е 70 млн. лева. Всичко това в резултат на концентрация на власт. По-скоро имаме силно негативни примери, отколкото положителни.

- А има ли други сектори, в които, както вие се изразявате, нещата са катастрофални. Или такива, в които успяваме?

- Там където имаме положителен пример е иновативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. По оперативна програма „Транспорт и „Регионално развитие“ нещата стоят по-скоро на средно равнище, тъй като там имаме публични заявки на правителството, че се прави инфраструктура, че това е приоритет за него. В което няма лошо, но проблемът е с едни пари какво купуваме, то реално на каква стойност е и колко ни излиза.

- А как можем да се научим да се развиваме повече?

- Водещо е това да се интересуваме какво извеждаме на пазара. Защото в момента има проекти, които предвиждат родителите на децата със специални потребности да получават пари, за да се грижат за децата си. Това е много важно и е страхотно, че се случва с европари. Но е важно какво се случва след проекта – ние отново няма да имаме икономика, няма да имаме европари, те няма да получават небходимите помощи, за да гледат децата си. Ето това означава да управляваш от понеделник до сряда, без да те интересува това, че след като свършат еврофондовете, българската икономика реално няма да бъде подпомогната. Има много изследвания на Международния валутен фонд, които казват обратното – когато ние усвояваме неадекватно еврофондове, те вредят, те изкривяват пазара, могат да доведат до фалити на фирми. Дргугият световноизвестен ефект е изтласкване на инвестиции в бъдещето.

Но големият въпрос е и отговорът на въпроса ви е, че ние трябва да се интересуваме от това какъв продукт извеждаме на пазара с еврофондовете, за да може когато те намалеят или се преобразуват, да имаме добра икономика.

- Нека да поговорим за общините – там на какво ниво сме стигнали и кои програми са развити?

- Програмите за общините се забавиха в началото на програмния период, но не това е най-важното. Огромният проблем на българските общини е, че ние сме силно централизирана държава. Централната власт е много отдалечена от проблемите на хората в населените места и дори в големите места и българските кметове са принудени да кандидатстват по проекти, които нямат нужда.

- Вземат се пари по оперативни програми за обновяване на градинки, а в общината има абсолютен дефицит на средства? Защо е така?

- Това е функционално, че никой не се интересува от това с европарите да се реализират проекти, за да се издържат кметове и да са жизнени и да привлекат и инвеститори и хора в населените места, те са изправени пред едни критерии, написани от чиновници, които са партийни послушковци – кметовете искат или не искат кандидатстват за един стадион и го правят, защото няма да могат да реализират нищо и са вкарани в една ситуация, която няма да се промени…

Защо не се даде възможност на кметовете да реализират инвестиции, които реално биха били жизнени и биха се самоиздържали. Много кметове са изправени пред проблеми да издържат спортни зали, съоръжения с повече места, отколкото хора живеят в общините, и те не могат да ги поддържат, тъй като имат много сериозен проблем със собствените приходи, а са принудени да го направят от чиновниците в София. Това е функцията на централизацията в крайна сметка. Това е и локален проблем и проблем на еврофондовете.

- Можем ли все пак да дадем примери, които са били успешни практики. Да кажем евросредства, които са успели да съживят място.

- Разбира се, че можем да дадем пример и най-адекватният е с повишаване на качеството на живот. Това, което говорите вие за градинките – то е крайно недостатъчно за подобряване на живота на българите, но във всички случаи подобрява качеството на живот и това се случва на много места – пречиствателни станции, пътна инфраструктура.

Ние не трябва да отричаме еврофондовете, но трябва да кажем, че те могат много сериозно да ни корумпират средата и този процес. Ние от ДСБ влязохме в последната парламентарна кампания с това послание. Този процес е до такава степен извратен – децентрализацията, че ставаме свидетели на местни избори как идват политици от централна власт и казват – гласувайте за нашия кмет, за да може да има пари за вашата община, което означава, че вие ако не гласувате за нашия кмет, ние ще вземем вашите данъци в централната хазна и няма да ви върнем парите, ще ви дадем друга община. Най-голямото доказателство за това, което говоря – то се материализира във времето – през 2016 г., когато имаме 110 постановления на МС, с които даваме 180 млн.лв. на български общини, огромна част, от които са на ДПС.

Тоест, когато говорим за това, че ДПС е скрито в управлението, това е най-голямото доказателство, че централната власт държи на ръчно управление кметовете и общините в България, нищо, че те са избрани от хората.

- Следи ли Европа тези процеси. Знае ли къде и за какво даваме парите й?

- Със сигурност го прави. Европа даде много сериозни насоки за новия програмен период и в опита ние да ги пренесем и да запазим корупционните практики, направихме едни много тежки изисквания, на този, който корумпира властта и който е готов да бъде корумпиран, разбира се, може да заобиколи тези разпоредби. Но големият въпрос е 2020 г. не ние да кажем „Усвоихме 100% от парите – 18 млрд., а да кажем „Ние усвоихме 16 или 15 млрд.“, но го направихме по качествен начин. Това е същото, като да ви попитам вие какво бихте избрали – да водим 18-минутен разговор и да хвалим тази корумпирана власт, че мирише на теменужки или предпочитате да имаме съществен разговор за 14 минути.

Граничари откриха 2 752 кг канабис в Огражден

http://www.cross.bg/kanabis-rasteniya-polozhitelno-1551823.html

/КРОСС/ Гранични полицаи от РДГП Кюстендил откриха 2 752 кг канабис в планината Огражден, съобщават от МВР. Вчера в зоната за отговорност на ГПУ Златарево, в землището на село Крънджилица, общ. Петрич, е проведена специализирана гранично-полицейска операция. Граничните полицаи открили в местността Длъзите ниви 110 растения с тегло 660 кг, които при тестване с полеви наркотест са реагирали положително на канабис. В местността Паметника служителите от ГПУ-Златарево са установили още 368 растения с тегло над 2 тона, реагирали положително на канабис. Общото количество наркотично вещество е 2752 кг зелени растения. Образувани са досъдебни производства в ГПУ-Златарево. Уведомена е районната прокуратура в Петрич.След направения оглед канабисът е унищожен в присъствието на комисия.  

Съдът намали от 45 хил. на 20 хил. лв гаранцията на Живко Суджука

http://frognews.bg/news_140030/Sadat-namali-ot-45-hil-na-20-hil-lv-garantsiiata-na-Jivko-Sudjuka/

Софийският градски съд (СГС) е намалил гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от 45 000 лева на 20 000 лева. Мотивът е бил имотното състояние на Мартинов, съобщи ”Правен свят”.

Светофар падна на кръстовище в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387350

Светофар падна на кръстовище в БанскоСветофар падна тази сутрин на най-оживеното кръстовище в Банско, разказва "Нова телевизия". Въпреки натоварения час, няма пострадали хора и автомобили. От Община Банско обясниха, че причина за инцидента е голям транспарант, поставен върху светофарната уредба. Тази сутрин той бил случайно закачен от сметоизвозващ автомобил,

Водата в Крайморие не е опасна

http://www.cross.bg/vzeti-opasna-kraiimorie-1551822.html

/КРОСС/ Морската вода в Крайморие не е опасна за здравето туристите. Това показват резултатите от пробите, взети в района, където тръба излива отпадни води в морето, предава Нова. От здравната инспекция в Бургас съобщиха, че показателите на водата, която е изследвана за ентерококи и ешерихия коли, са задоволителни. До момента са взети четири проби, но предстоят и още изследвания в следващите дни.    

Съюзът на съдиите : И след промените в съдебния закон пак ще ни има

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022793_sujuzut_na_sudiite_i_sled_promenite_v_sudebniia_zakon/?ref=rss


След като вчера в "Държавен вестник" бяха публикувани измененията на Закона за съдебната власт, въпреки призивите на десетина граждански организации и четири извънпарламентарни партии към президента Радев да върне проекта за ново обсъждане заради спорните нови разпоредби, законът влиза влиза в сила от 15 август. Наред с няколко оценени не само като спорни промени, но и даващи възможност за отстраняване на нежелани и неудобни съдии по волята на прокуратурата, ЗСВ въвежда и задължение в...

Работодатели: Няма основание за отнемане на разрешителното на "Дунарит"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rabotodateli-niama-osnovanie-za-otnemane-na-razreshitelnoto-na-dunarit-244686/

Спирането на работата на военния завод ще се отрази на националната сигурност, посочват от браншовата организация на бизнеса

Нападателят над френските войници в болница в Париж, още не може да говори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387347

Нападателят над френските войници в болница в Париж, още не може да говориМъжът, заподозрян за врязването на автомобил във френски войници, е прехвърлен в парижка болница, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Официален източник от френската съдебна система, пожелал анонимност, заяви, че днес мъжът е бил докаран с хеликоптер в Париж от болница в Лил и не е в състояние да говори със следователите заради раните си.

Ангелкова: Не бяха открити нарушения на морски плаж "Вая"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387327

Ангелкова: Не бяха открити нарушения на морски плаж "Вая"Не бяха констатирани нарушения при проверката на морски плаж "Вая", съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след внезапната инспекция на ивицата в нейно присъствие. Плажът е отдаден под наем по договор от януари 2016 година. В момента той предлага много добри условия за почивка. Няма заграждения,

Видеокамери и дронове снимат нудистите на "Делфин"

http://www.cross.bg/plazha-videokameri-delfin-1551815.html

/КРОСС/ Видеокамери шокираха нудисти, които от години посещават доскоро дивия плаж "Делфин", предава Дарик. "Електронните очи" са монтирани до спасителния пост в центъра на ивицата и покриват целия периметър на плажа. Апаратурата е монтирана в началото на седмицата. Неволите за противниците на текстила не свършват с нова. Нудисти се оплакаха, че на плажа кръжат и съмнителни дронове. "Възмутително! Всеки, който посещава нудистки плажове знае неписаните правила-там не се използват камери, апарати... Кой ще ни гарантира, че тези записи, няма да бъдат разпространени в сайтове със съдържание за възрастни", казват летовници. Разпоредена е проверка за законността на видеонаблюдение.

Неймар вече може да играе във Франция

https://offnews.bg//futbol/nejmar-veche-mozhe-da-igrae-vav-frantcia-662603.html

Сагата с трансферния сертификат на бразилската перла на Пари Сен Жермен Неймар свърши.

От бившия му клуб Барселона са дали зелена светлина на испанската федерация да изпрати документа във Франция и така Неймар вече може да бъде картотекиран и да вземе участие още в мача с Гинган на 13 август.

Той пропусна първия кръг в Лига 1 именно заради проблемите с документа, тъй като от Барселона "бавеха" топката, докато получат рекордните 222 милиона евро.

В същото време Барселона отчаяно се опитва да купи заместник на Неймар, но без успех. За днес беше насрочено представяне на нов футболист, но такъв няма.

Исканите от каталунците Осман Дембеле от Борусия Дортмунд и Филипе Коутиньо по всяка вероятност ще останат далеч от "Камп Ноу".

Ангелкова откри плаж за пример

https://offnews.bg//obshtestvo/angelkova-otkri-plazh-za-primer-662602.html

Вая е плаж за пример, а в Обзор няма достатъчно спасители, установи министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес инспектира внезапно двете пясъчни ивици. 

Не бяха констатирани нарушения при проверката на морски плаж „Вая“, съобщи Ангелкова. Плажът е отдаден под наем по договор от януари 2016 г. В момента той предлага много добри условия за почивка. Няма заграждения, които препятстват достъпа до пясъка и морската вода. Осигурени са достатъчно спасители според изискванията за водноохранителните дейности, както и пунктове за медицинска помощ.

„Това е пример за добра практика при стопанисването на морските плажове. Приветстваме усилията на бизнеса да осигури максимален комфорт на посетителите, както и да поддържа чистотата на ивицата. Така могат да бъдат привлечени повече туристи“, коментира министър Ангелкова. 

Тя извърши внезапна проверка и на плажа "Обзор-юг", заедно с експерти и кметът Христо Янев. 

Проверките установяват, че плажът е почистен с машина и предлага добри условия на посетителите, но няма достатъчно спасители. Министър Ангелкова отбелязва, че по правило на един пост за водноспасителната дейност трябва да има по двама спасители, но на някои от постовете на ивицата "Обзор-юг" имало само по един човек.

Предишна проверка на плажа е констатирала допълнителен преместваем обект за масажи, който не бил част от схемата, одобрена от Министерството на туризма. Този път обаче обектът вече бил премахнат.

На концесионера на плаж "Обзор-юг" ще бъдат направени предписания за отстраняване на пропуските.

Ангелкова и екипът й провериха и плаж "Обзор-централен", там обаче няма нарушения - плажът е почистен, има достатъчно спасители и необходимите медицински пунктове.

Планови проверки, внезапни и такива по сигнали ще продължават до края на летния сезон.

Така изглежда синът на Ирина Тенчева и Иван Христов (снимка)

https://www.actualno.com/showbusiness/taka-izglejda-sinyt-na-irina-tencheva-i-ivan-hristov-snimka-news_627247.html

Ирина Тенчева и Иван Христов са едно голямо щастливо семейство.  Водещата сподели обща снимка във Facebook, на която са заедно с всичките си деца. На кадъра се вижда и единственото им още дете - синът им Самуил, който вече е на година и 5 месеца. На кадъра са децата на Ирина от брака й с Георги Сарачинов - Спас и Верджиния, а също така дъщеричката на Иван, Ава, от брака му с Вихра Петрова. ВИЖТЕ СНИМКАТА ТУК!

Като птици: "Въздухария" стартира на 8 септември в Сопот

https://offnews.bg//kultura/kato-ptitci-vazduharia-startira-na-8-septemvri-v-sopot-662599.html

Въздушното пространство над гр. Сопот се отваря през септември за завръщането на фестивал „Въздухария“.

Безмоторни летателни апарати ще порят въздуха в дните между 8 и 10 септември над Манастирската поляна, където фестивалът ще очаква всички хвърчащи хора, но и зрителите – любители на въздушните спортове.

„Въздухария“ е празник за всички хора, които обичат природата и живота в хармония със света около тях. За всички, които вече смело достигат небесните простори, и за онези, които винаги са носили свободолюбивия дух в себе си, но все още не са успели да полетят.

И в това си издание „Въздухария“ ще се постарае да събере на едно място професионалисти и любители на летенето с безмоторни апарати. Както подобава, въздушните преживявания ще бъдат подкрепени и с чудесни забавления на земя, а музиката ще бъде неизменна част от дните на събитието.

„Въздухария“ е единственият по рода си фестивал за безмоторно летене на Балканите, който е съчетан с творчески, образователни занимания на открито и чудесната заобикаляща атмосфера на Стара Планина, а наименованието му вече носи емоционални спомени за всички, участвали и присъствали в предишните му издания.В последното издание на летателния фест над 400 души полетяха с парапланер, а посетителите в местността Паинците край Калофер бяха 4000.

Скоро очаквайте повече информация относно акцентите и програмата на „Въздухария“ 2017.

Актуална информация следете на официалната фейсбук страница на фестивала.

Дилма Русев упреква Запада в "безотговорност"

http://www.moreto.net/novini.php?n=357386

Изминала е почти една година от обвиненията на бившия президент на Бразилия Дилма Русеф и отстраняването ѝ от длъжност за незаконно манипулиране на държавните сметки, съобщава БиБиСи в интервю с бившия бразилски президент.

Меркел посети бивш затвор на Щази в Берлин, определи го като болезнен спомен от миналото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387281

Меркел посети бивш затвор на Щази в Берлин, определи го като болезнен спомен от миналотоГерманският канцлер Ангела Меркел посети бивш затвор на политическата полиция на ГДР Щази. Тя заяви, че властите са ангажирани със съхраняването на сградата като паметник и я определи като "автентичен, а с това и болезнен" спомен, предаде Асошиейтед прес, предаде БТА. Днешното посещение на затвора беше първата обществена проява на Меркел след

Еврокомисар свиква спешна министерска среща заради замърсените яйца

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022677_evrokomisar_svikva_speshna_ministerska_sreshta_zaradi/?ref=rss


Еврокомисарят, отговарящ за безопасността на храните, свика среща на съответните министри и национални регулатори за обсъждане на последиците от страха от замърсяване на минилони яйца на европейския пазар. Проблемът, започнал преди седмици от Холандия, предизвика размяна на остри обвинения между няколко страни членки.<br /><br />Според Витенис Андрюкайтис това може да стане до края на септември. "С размяна на обвинения няма да стигнем до никъде и искам да сложа край на...

Работодателите призоваха прокуратурата да не застрашава работата на "Дунарит"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/11/3022817_rabotodatelite_prizovaha_prokuraturata_da_ne/?ref=rss


Асоциацията на работодателските организации призова прокуратурата да не застрашава работата на оръжейното предприятие "Дунарит", работейки по казуса, в който обвинение за престъпление от общ характер е получил директорът на предприятието. Това се разбира от писмо до медиите, разпространено от организацията, в която членуват Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и...

Азиатските индекси приключиха търговията с понижения

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-търговията-с-понижения_l.a_i.747141_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха с понижения в петък, съобщава CNBC.  В Китай бенчмаркът Shanghai Composite се понижи с 1,59% до 3...

Австралиец посети 47 страни по света без да използва самолет, включително България (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6387261

Австралиец посети 47 страни по света без да използва самолет, включително България (Галерия)Австралийският пътешественик Тайрал Далиц е прекарал последните три години от живота си в 47 държави по света - без да използва услугите на нито една авиокомпания. Далиц, който преди това работи във ферми в Австралия, наема камион, след като завършва университета, и прекарва шест месеца в родината си, пише "Профит".

В Германия стартира разследване и срещу Ford

https://www.actualno.com/cars/v-germanija-startira-razsledvane-i-sreshtu-ford-news_627242.html

Федералната автомобилна агенция на Германия (KBA) започна проверка на американската компания Ford, при която също има съмнения за използване на софтуер, намаляващ нивата на вредни емисии. Според вестник Wirtschaftswoche, министeрството на транспорта на страната е поръчало на KBA да про

Мигрантите в Испания се увеличават три пъти по-бързо от миналата година

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022858_migrantite_v_ispaniia_se_uvelichavat_tri_puti_po-burzo/?ref=rss


Испания може да се превърне във втората най-използвана от мигранти точка за влизане в Европа след Гърция. Предупреждението идва от Международната организация за миграция, цитирана от испански медии и Би Би Си.<br /><br />Според организацията три пъти повече мигранти са влезли в Испания за първите седем месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. Пристигналите в страната по море са 8835 души - все още по-малко от тези в Гърция (11 713), но маршрутът през Испания е...

Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3022899_tihomir_ivanov_se_klasira_za_finala_v_skoka_na/?ref=rss


Българинът Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина на световното първенство по лека атлетика в Лондон. Той постигна най-добро лично постижение в кариерата си - 231 сантиметра, които му отредиха четвърто място в квалификациите.<br /><br />Това ще е едва вторият финал с българско участие в Лондон, след като в четвъртък сребърната медалистка от Рио 2016 Мирела Демирева стигна до битката за медалите в дамския скок на височина. <br /><br />Финалът на Демирева...

Насрочиха президентските избори в Словения за октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387280

Насрочиха президентските избори в Словения за октомвриПредседателят на словенския парламент Милан Бърглес официално насрочи президентските избори за 22 октомври 2017 г., предаде „Дневник“ – Словения, цитирано от "Фокус". 5-годшният мандат на сегашния президент Борут Пахур изтича на 22 декември 2017 г. Кандидат-президентските двойки трябва да бъдат регистрирани 25 дни преди изборите.

С личен рекорд Тихомир Иванов се класира на финал на световното в Лондон

http://www.moreto.net/novini.php?n=357390

Тихомир Иванов се класира за финал на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. Българинът стигна до битката за разпределение на медалите в скока на височина, като стори това с личен рекорд - 2.31 метра. Плевенчанинът покри квалификационния норматив от втори опит, след като по-рано бе преодолял съответно 2.

Още един българин на финал на Световното по лека атлетика

http://www.cross.bg/ivanov-tihomir-leka-1551821.html

/КРОСС/ Втори български представител се класира на финал на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. След Мирела Демирева в скока на височина при жените, в същата дисциплина при мъжете в спор за медалите ще излезе и Тихомир Иванов. В квалификациите Иванов постави свой личен рекорд, като скочи 231 см, с което покри и норматива за класиране на финала. Това той постигна от втория опит. Преди това Тихомир преодоля 2.17 м, 2.22 м, 2.26 м и 2.29 м. Само шестима лекоатлети преодоляха квалификационната норма от 231 см. 

Още един българин на финал на Световното по лека атлетика

http://www.cross.bg/tihomir-final-ivanov-1551821.html

/КРОСС/ Втори български представител се класира на финал на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. След Мирела Демирева в скока на височина при жените, в същата дисциплина при мъжете в спор за медалите ще излезе и Тихомир Иванов. В квалификациите Иванов постави свой личен рекорд, като скочи 231 см, с което покри и норматива за класиране на финала. Това той постигна от втория опит. Преди това Тихомир преодоля 2.17 м, 2.22 м, 2.26 м и 2.29 м.

Изборите в Словения ще са на 22 октомври

http://www.cross.bg/pahor-provedeni-kandidatira-1551820.html

/КРОСС/ Следващите президентски избори в Словения ще бъдат проведени на 22 октомври и се очаква сега действащият президент Борут Пахор да се кандидатира за втори мандат, предаде National Post. Говорителят на парламента Милан Бръглец назначи датата за изборите, които трябва да бъдат проведени през есента. Последните изследвания на общественото мнение предсказват, че президентът Борут Пахор най-вероятно ще бъде преизбран, ако се кандидатира. 53-годишният Пахор е бивш манекен, който стана известен с честата си употреба на социалните мрежи, докато заемаше длъжността.    

Българин загина при падане на височина 6200 метра от връх Хан Тенгри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387294

Българин загина при падане на височина 6200 метра от връх Хан ТенгриБългарски гражданин загина на връх Хан Тенгри в планината Тяншан, на границата между Китай, Киргизстан и Казахстан, предаде Би Ти Ви . От външно министерство потвърдиха информацията. Все още не се съобщават възрастта и имената на загиналия. Инцидентът е станал 8 август около 00:20 часа. При спускане от върха, българинът пада на височина 6200 метра,

Организират благотворителни концерти за болни деца във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357388

Фондация Балкан Фолк Фест посвещава няколко благотворителни концерта от Фестивала Балкан Фолк Фест 2017 на децата от Клиниката по детска клинична хематология и онкология към МБАЛ "Света Марина" – Варна, научи Moreto.net. Концертите, които предстоят на 11.

Българин загина в планината Тяншан

http://www.cross.bg/zagina-metra-bulgarin-1551819.html

/КРОСС/ Българин загина на връх Хан Тенгри в планината Тяншан, на границата между Китай, Киргизстан и Казахстан, съобщава bTV. От външно министерство потвърдиха информацията. Все още не се съобщават възрастта и имената на загиналия. Инцидентът е станал 8 август около 00:20 ч.. При спускане от върха, българинът пада на височина 6200 метра, пропада 600 метра върху скали и загива на място. Пристигналите спасители са констатирали, че травмите от падането са причина за смъртта. Тялото е открито на около 5600-ия метър. Експедицията, с която е бил българският гражданин, не е българска и най-вероятно е комерсиална. Много агенции в света вече предлагат такива експедиции, дори на Еверест. Връх Хан Тенгри е с височина 6995 метра и има два маршрута - северен и южен. Той взема втора жертва в рамките на 10 дни. Преди дни на същия връх загина и турски гражданин.    

И Тихомир Иванов отива на финал на Световното в Лондон

https://offnews.bg//leka-atletika/i-tihomir-ivanov-otiva-na-final-na-svetovnoto-v-london-662600.html

Талантът от прочутата плевенска школа Тихомир Иванов се класира за финал на Световното първенство по лека атлетика в Лондон.

Плевенчанинът стигна до битката за разпределение на медалите в скока на височина, като стори това с личен рекорд - 2.31 метра.

Българинът покри квалификационни норматив от втори опит, след като по-рано бе преодолял съответно 2.17 м, 2.22 м, 2.26 м и 2.29 м.

Само петима успяха да се справят с тази височина. Финалът е в неделя от 21:00 часа българско време. 

Личен рекорд и финал за Тихомир Иванов в Лондон

https://offnews.bg//leka-atletika/lichen-rekord-i-final-za-tihomir-ivanov-v-london-662600.html

Талантът от прочутата плевенска школа Тихомир Иванов се класира за финал на Световното първенство по лека атлетика в Лондон.

Плевенчанинът стигна до битката за разпределение на медалите в скока на височина, като стори това с личен рекорд - 2.31 метра.

Българинът покри квалификационни норматив от втори опит, след като по-рано бе преодолял съответно 2.17 м, 2.22 м, 2.26 м и 2.29 м.

Само петима успяха да се справят с тази височина. Финалът е в неделя от 21:00 часа българско време. 

”Борисов 3” - ръст, разходи и облекчения

http://dnes.dir.bg/news/ikonomika-100-dni-kabinet-borisov-3-26218470

Ръст на БВП, повишени приходи в хазната, увеличени социални разходи и облекчения за бизнеса, белязаха първите 100 дни на кабинета Борисов.

Спасяват с хеликоптер френска туристка в Пирин

http://dnes.dir.bg/news/pirin-turist-helikopter-26218471

Спешна спасителна акция с хеликоптер се провежда в Пирин заради пострадала френска туристка.

Българин загина, падайки от 600 м на връх Тенгри

http://dnes.dir.bg/news/balgarin-zaginal-vrah-han-tengri-26218469

Български гражданин загина на връх Хан Тенгри в планината Тяншан, на границата между Китай, Киргизстан и Казахстан.

Свалиха мъж, наливал се с бира на върха на централния фонтан във Вършец

https://www.24chasa.bg/region/article/6387274

Свалиха мъж, наливал се с бира на върха на централния фонтан във ВършецПолицаи свалиха 40-годишен мъж от шадравана в центъра на Вършец. Арестуването на мъжа се превърна в атракция за десетки почиващи рано сутринта в петък. Покатерилият се Г. А. от курорта Вършец се забавлявал на най- високата част на 5-метровия фонтан към 7 часа сутринта и изумил погледите на хората наоколо.

Доналд Тръмп: САЩ са готови да приложат военна сила срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387267

Доналд Тръмп: САЩ са готови да приложат военна сила срещу Северна КореяПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че военната опция срещу Северна Корея е „заключена и заредена“, в последния си коментар от ескалиращата размяна на заплахи относно ядрената програма на Пхенян, предаде AFP, цитирано от "Фокус". „Военните решения вече са напълно въведени, заключени и заредени, ако Северна Корея реши да действа неразумно.

Възрастна французойка пострада при поход в Пирин, изпращат хеликоптер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387269

Възрастна французойка пострада при поход в Пирин, изпращат хеликоптерАкция на планинската спасителна служба в Пирин. 70-годишна жена е пострадала. Към мястото на инцидента е изпратен хеликоптер, предаде NOVA.  По-рано днес туристическа група тръгва на поход от хижа „Вихрен”. Жената, която е французойка, е част от нея. Въпреки че е предупредена, че маршрутът е тежък, тя тръгва.

Изящните и ароматни цветове на лилиумите са символ на лятото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6386940

Изящните и ароматни цветове на лилиумите са символ на лятотоИ въпреки че при повечето видове стеблата им са здрави и не се нуждаят от опора, то при вятър могат да се счупят. Такива растения естествено е нужно да се привързват към колчета или друго опори. След като прецъфтят трябва да се почистят от цветовете и след това да се подхранят със суперфосфат в доза по 20 г на 1 кв.

Тихомир Иванов ще скача за медалите в Лондон!

https://www.actualno.com/moresport/tihomir-ivanov-shte-skacha-za-medalite-v-london-news_627240.html

Българският представител в скока на височина Тихомир Иванов се класира за финала на световното първенство в Лондон. Тишо преодоля 2,31 м от втория си опит на олимпийския стадион, като това е най-добрият резултат в кариерата му. Само петима успяха да се справят с тази височин

ГЕРБ дава на прокурор проекта Цанков камък

https://offnews.bg//obshtestvo/gerb-dava-na-prokuror-proekta-tcankov-kamak-662596.html

Проектът "Цанков камък" отива на прокурор, ГЕРБ ще сезира обвинител № 1, обяви народният представител Александър Ненков във Варна. 

Причината за сезирането на прокуратурата е, че само седем години след приключване на проекта вече са налице дефекти, които налагат държавата да заделя пари за ремонти, допълни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, цитиран от БТА. 

Той припомни, че първоначалната стойност на "Цанков камък" е била заложена в размер 440 милиона лева, след това сумата е скочила до около милиард. Станков допълни, че водноелектрическата централа на "Цанков камък" също е нерентабилна, тъй като работи не повече от 50 дни в годината. По думите му реално инвестицията в проекта може да се възвърне не по-рано от 100 години. 

В момента заради дефектите при изпълнението се просмукват огромни количества вода в земята, посочи зам.-министърът. Той уточни, че сега тече изследване, след което ще стане ясно точно колко средства ще бъдат необходими за ремонтите. 

Проектът бе на тройната коалиция, допълни народният представител Десислава Атанасова. Тя подчерта, че тогава министър на енергетиката е бил Румен Овчаров, а негов заместник - Корнелия Нинова. 

ИД ”наливала пари” за тероризъм в САЩ чрез eBay

http://dnes.dir.bg/news/internet-USA-jihad-islyamska-darzhava-26218467

Бойци от "Ислямска държава" (ИД) са сключвали фиктивни сделки на интернет платформата за търговия eBay, за да финансират престъпната си дейност в САЩ.

БСП: ГЕРБ използва държавни служители за рекет

http://dnes.dir.bg/news/bsp-kabinet-borisov-3-26218209

БСП излезе с нова остра декларация, в която се казва, че в последните дни ставаме свидетели на скандали и фрапиращи нарушения на закона от изявени кадри на ГЕРБ

ССБ ще сезира Брюксел и съда в Страсбург за съдебния закон

http://www.mediapool.bg/ssb-shte-sezira-bryuksel-i-sada-v-strasburg-za-sadebniya-zakon-news267818.html

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще сезира Европейската комисия и Европейския съд по правата на човека за промените в Закона за съдебната власт, съобщиха от организацията в петък. Магистратите напомнят, че са призовали президента да наложи вето на приетия нормативен акт, но той е игнорирал тяхното настояване.   Според организацията промените в закона са "противоконституционни и опасни". В този контекст се споменават въведените "кариерни бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и задължителното отстраняване на магистрат, обвинен за тежко умишлено престъпление.   Отделно ССБ коментира, че законът ще има "сковаващ" ефект върху магистратите заради новото задължение да декларират членството си в съсловни организации пред ВСС   "Сковаващият ефект" на задължението за деклариране на членство в професионална организация спрямо свободното упражняване на правото на сдружаване несъмнено има "благодатна" почва за развитие там, където съсловната организация и нейните членове се стигматизират открито. Известно е агресивното отношение на членове на ВСС и на представители на другите две власти към асоциираните със ССБ", се казва в позицията на съдийската организация.   Според нея именно този "сковаващ ефект“ е бил целен неприкрито с въвеждането на посоченото изискване за деклариране на членството.   "Дали той (сковаващият ефект) ще бъде постигнат обаче не зависи нито от законодателната, нито от изпълнителната власт. Зависи само от съдебната. Досега системата като цяло е проявявала завидна имунна способност да устои на всевъзможни опити за инфектирането й чрез най-разнообразни "сплашвания". Тъкмо здравата тъкан на масовото и ежедневно съдийско приличие поддържа независимостта на съдебната власт. Но и то се нуждае от непрестанни усилия, за да не бъде уязвено или сломено. А тези усилия не са по силите на един човек", заявяват от ССБ.   Организацията напомня, че задачата на професионалните сдружения на магистратите е да "поемат тези усилия, отстоявайки всеобщия интерес и интегритет на гилдията, както и независимостта на съда и на отделния съдия, когато има посегателства".   "Не се изключва тези ценности да не се припознават от другите две власти. Вероятно затова, а и в контекста на постигнатото досега, нашата съсловна организация е неприкрит обект на прицел. Въпреки външните и вътрешните критики към дейността й, резултатите от последната явно я определят като заслужаваща неутрализирането й цел. Изкушението да се заключи, че това е вид самостойно признание за постигнатото от ССБ е нескромно и недостойно, но изглежда като че да е факт, че отсъствието на подобна съсловна организация, би улеснило опитите за посегателства връз съда", казва от ССБ.   Организацията напомня на съдиите, че досега не е изключвала свои членове за неплащане на съдийски внос. Онези съдии, които не желаят повече да са членове на ССБ, могат да се отпишат с едностранно заявление. Останалите трябва да декларират до 14 септември членството си пред ВСС. Важните промени в закона   - Магистратите ще бъдат отстранявани от длъжност при повдигане на обвинение във всяко умишлено престъпление от общ характер, а не както бе досега – само при такива, свързани с правораздаването. След като новите разпоредби влязат в сила, Висшият съдебен съвет (ВСС) вече ще бъде длъжен да отстранява от работа без възможност за преценка всеки съдия, прокурор или следовател, на когото е било повдигнато обвинение за тежко престъпление. Досегашната практика позволяваше това само в случаите, когато магистратите са обвинени в злоупотреба, свързана с работата им, а в останалите случаи прокуратурата отправяше искане за отстраняване до съда.   - За членовете на отиващия си през октомври състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) са предвиден кариерни бонуси. Те предвиждат след края на мандата им в съвета членовете да могат да изберат в кой съд да продължат да работят. Условието е да се върнат на същото ниво в системата, от което са дошли във ВСС. Например, членът на ВСС е бил съдия във Варна, но е решил, че му се работи в София. Същият бонус получиха и съдебните инспектори.   - Друга противоречива поправка е разширяването до безкрайност на забраната за извършване на търговска дейност от магистрати. Те и досега нямаха право да бъдат търговци, но в закона бе записано, че не могат да извършват търговска дейност лично или чрез други лица, в това число техни роднини. Така се създава възможност за саморазправа с определени магистрати, чиито близки имат някакъв бизнес. Те ще бъдат поставени в положение да доказват отрицателни факти – т.е. че нямат нищо общо с бизнеса на своите близки. Това създава възможност за тяхното дискредитиране и дори дисциплинарно преследване.   - Промените задължават магистратите в срок от 30 дни от влизането в сила на промените да декларират всичките си дейности и членства в организации, включително в масонски ложи.

Простихме се с Асен Гаргов, Лили Иванова пя ”Детелини” със сълзи на очи

http://frognews.bg/news_140029/Prostihme-se-s-Asen-Gargov-Lili-Ivanova-pia-Detelini-sas-salzi-na-ochi/

България се прости днес с големия музикант и композитор Асен Гаргов. На поклонението в църквата ”Света Неделя”, за да го изпратят в последния му път, се стекоха стотици негови приятели - Йорданка Христова, Константин Марков от ”Тангра“, актьорът Славчо Пеев и десетки други.

Очаква се ускоряване на икономическия растеж през третото тримесечие на 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387258

Очаква се ускоряване на икономическия растеж през третото тримесечие на 2017 г.Финансовите посредници оценяват положително текущата икономическа ситуация и смятат, че темпът на икономически растеж ще се ускори през третото тримесечие на 2017 г. Това показва последното издание на тримесечния бюлетин на Министерството на финансите "Финансов сектор: оценки и очаквания", публикувано днес и цитирани от БТА.

Пламна влак от лондонското метро

http://www.moreto.net/novini.php?n=357384

Влак от лондонското метро бе обхванат от пламъци в движение по линията Бейкърлу и вагоните се напълниха с дим. Това съобщи в. "Сън" и помести снимки от социалните мрежи, предаде ТАСС. Пушекът накарал пътниците да напуснат вагоните на метростанция "Оксфорд съркъс" в столичния център, където се пресичат няколко важни линии, и да изтичат по ескалаторите в горното фоайе.

Кафета в Шумен не сервират на роми, искат им членство

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kafeta-v-shumen-ne-servirat-na-romi-iskat-im-chlenstvo-6072561

Заведенията прилагат различни методи, за да отказват обслужване на цигани, показа проверка на вестник

Япония спешно инсталира системи за противовъздушна отбрана заради Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387242

Япония спешно инсталира системи за противовъздушна отбрана заради Северна КореяЯпонското министерство на отбраната издаде днес заповед за разполагане на комплекси за противовъздушна отбрана "Пейтриът ПАК-3" на територията на префектурите Коти, Симане и Хирошима заради изявленията на Северна Корея, че е подготвила план за изстрелване на балистични ракети към американския остров Гуам в Тихия океан, предаде агенция Киодо,

15-те най-големи производители на бира

http://econ.bg/Новини/15-те-най-големи-производители-на-бира_l.a_i.747138_at.1.html

Навсякъде по света бирата е популярна. Независимо дали в Америка, Европа, Африка или Азия - много компании участват в този доходоносен бизнес с...

Тихомир Иванов във финал на световното в Лондон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6387256

Тихомир Иванов във финал на
световното в ЛондонНай-добрият ни състезател в скока на височина Тихомир Иванов се класира за финала на световното първенство в Лондон след като преодоля 231 см от втория си опит на олимпийския стадион. Това е личното му постижение този сезон. Само петима успяха да се справят с тази височина. Финалът е в неделя от 21 часа българско време.

350 кандидат-студенти от българските общности в чужбина влязоха в родни ВУЗ-ове

http://www.cross.bg/kandidat-stydenti-ykraiina-bulgarskite-1551818.html

/КРОСС/ Над 350 кандидат-студенти от българските общности в Украйна, Сърбия, Косово, Казахстан и други страни са приети на първо класиране за образователните степени "бакалавър" и "магистър" в няколко наши висши училища. Най-много са желаещите да учат медицина, компютърни науки, икономика, туризъм, транспорт и политически науки. Над 220 са класираните кандидат-студенти от Украйна, 100 са от Сърбия, 27 от Косово, един е от Казахстан. Те са кандидатствали за почти всички специалности. Висшите училища, които те предпочитат, са Софийският университет "Свети Климент Охридски"; медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен; Варненският икономически университет и Висшето военноморско училище. Тази година се наблюдава увеличение на кандидат-студентите от Украйна, съобщават още от Министерството на образованието и науката.  

Съдът намали наполовина гаранцията на Живко Мартинов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022866_sudut_namali_napolovina_garanciiata_na_jivko_martinov/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) е намалил гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от 45 000 лева на 20 000 лева. Мотивът е бил имотното състояние на Мартинов, съобщи "Правен свят", като се позовава на информация от "24 часа".<br /><br />На 31 юли специализираното звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура обвини Живко Мартинов за шест престъпления и му определи гаранция в размер на 45 хил. лв. Бившият народен представител трябваше да...

Фрогоко: Нов протест срещу кмета на ГЕРБ в Септември

http://frognews.bg/news_140005/Frogoko-Nov-protest-sreshtu-kmeta-na-GERB-v-Septemvri/

Протестите срещу кмета на Община Септември Марин Рачев продължават. Тази неделя, 13 август 2017 г., от 12:00 ч., жителите на общината за четвърти път ще излязат на протест в с. Варвара до главния път Пазарджик – Велинград - София.

ГЕРБ сезира прокуратурата за проекта "Цанков камък"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gerb-sezira-prokuraturata-za-proekta-cankov-kamyk--244683/

Седем години след приключване на проекта вече са налице дефекти, които налагат държавата да заделя пари за ремонти, твърдят политици

Подпис на преводач ще се заверява и при нотариус

https://offnews.bg//obshtestvo/podpis-na-prevodach-shte-se-zaveriava-i-pri-notarius-662595.html

Подпис на преводач скоро може да се заверява от нотариус, а не в само в Министерството на външните работи (МВнР) в София. Услугата ще поевтинее от 15 на 5 лева (без ДДС), обявиха от ведомството.

Това е една от мерките, които министерството предприема като част от правителствената стратегия за намаляване на бюрокрацията.

Заверката на подпис на оторизиран от Министерството на външните работи (МВнР) преводач на документи да се извършва от всички български нотариуси по места, а не както досега от централното управление на министерството в София, предлага външният министър Екатерина Захариева. Промяната в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа е публикувана днес за обществено обсъждане на сайта на министерството и в портала за обществени консултации strategy.bg. Проектът за изменения има за цел да улесни гражданите и бизнеса и да ускори административните процедури при извършване на преводи, легализация и заверка на документи и други книжа.

„В момента заверките на подписа на преводача се извършват само от нашите служители в Централното управление в София, което води до значителни затруднения за българите, които живеят извън столицата. Основен приоритет на нашето правителство е намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса във всички сфери и това поредно улеснение е част от мерките, които активно предприемаме в системата на МВнР за подобряване на обслужването”, посочва Захариева.

В момента преводите на документи и книжа, които трябва да бъдат заверени от МВнР, се носят на ръка в Служба „Заверки и легализации” към дирекция „Консулски отношения”, което изисква отделянето на време и средства.

С промените в правилника ще отпадне необходимостта представители на преводаческите фирми или гражданите да пътуват до МВнР единствено с цел да заверят превод на определен документ. За услугата в момента МВнР събира такса от 15 лв., а при нотариусите същото ще струва 5 лева без ДДС.

„Приветстваме прагматичния подход на министър Захариева”, коментира във връзка с промените нотариус Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите.

За да бъде гарантирана правната сигурност и професионалното ниво на превода, Захариева предлага преводачът да се легитимира пред нотариуса с документ, издаден от МВнР, че е вписан в официалния регистър на преводачите.

От МВнР припомнят останалите мерки за намаляване на бюрокрацията, които ведомството е предприело:

- Инсталиране на ПОС терминали за плащане с банкови карти на гишетата в Централното управление на МВнР в София и премахване на плащането с държавни таксови марки;

- Поетапно въвеждане на плащане с банкови карти в консулските служби в чужбина. В момента това вече е възможно в Атина, Рим, Хага и Милано;

- Предложение паспорти и лични карти да се вадят само с едно посещение на консулска служба в чужбина (ако гражданинът подаде документи онлайн, трябва да получи готовия документ лично ИЛИ ако подаде заявление пред консулски служител, ще може да получи документа си по куриер на домашен адрес). Двойно намаляване на срокове за издаване на документи, заявени в чужбина (бързата услуга ще е за 30 дни, а не за 60, а обикновената – за 45 дни, а не за 90). Валидността на паспортите ще е вече 10, а не 5 години, като тази мярка ще влезе в сила от 2020 г.;

- Намаляване на таксата за издаване на временен паспорт (от 67 на 50 евро) и за издаване на свидетелство за съдимост (от 20 на 10 евро) с промяна на тарифите за таксите, които се събират от МВнР;

- Улесняване на процедурата по включване на преводачески агенции в списъка на юридическите лица, извършващи официални преводи.

Пловдив прахосва титлата Евростолица на културата, обяви колектив "Кино Космос"

http://www.mediapool.bg/plovdiv-prahosva-titlata-evrostolitsa-na-kulturata-obyavi-kolektiv-kino-kosmos-news267817.html

Колектив "Кино Космос", който стоеше зад възраждането на емблематичното кино в Пловдив, обяви, че оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив. Според екипа на организацията титлата "европейска столица на културата" се прахосва, а общинската фондация, която се занимава с организацията е партийно зависима. Това става ясно от писмо на Колектив "Кино Космос", разпратено в петък.  Решението за това е заради намерение на общинската администрация да направи ремонт на сградата на кино "Космос" за 2 милиона лева, без архитектурен конкурс, а само с инженерингова поръчка. Решението за изпълнение на ремонта е взето само година и четири месеца преди началото на кампанията Пловдив - Европейска столица на културата. В писмото се посочва, че по-кратките срокове водят до некачествени проекти, строителство с минимални инвестиции и посредствен краен резултат. Инженерингови поръчки се планират не само за старото кино, но и за сградата на Дружеството на пловдивските художници и площад Централен в Пловдив. Кино "Космос" спря да съществува през 1999 г., тридесет и пет години след построяването на емблематичната зала с киносалон от 900 седящи места по план на арх. Любомир Шинков. През 2012 г. група от млади архитекти излезе с инициатива за възстановяване на рушащата се сграда с цел превръщането й в пространство за културни събития. Собственик на сградата е Община Пловдив, която заедно с Колектив "Кино Космос" представя проекта за новото предназначение на сградата като част от кандидатурата за Европейска столица на културата. Междувременно става ясно, че авторските права за архитектурния проект на киното са прехвърлени от създателя на оригиналния проект арх. Шинков на арх. Тодор Абаджиев (създал сградата на Колодрума). От колектив "Кино Космос" обвиняват община Пловдив в централизирано и непрозрачно действие, както и в "преднамерена последователност, която не е в името на града". "Община Пловдив изолира активните граждани, утвърдените професионални и културни организации. Със своето пренебрегване и възпрепятстване на гражданските инициативи Община Пловдив устойчиво се бори за гражданско безразличие и пасивност", пишат авторите на протестното писмо. Те посочват още, че "общинска фондация “Пловдив 2019” е зависима  институция с изключителна партийна намеса. Целият ù състав е подменян неколкократно до пълното заличаване на фигурите и ценностите, спечелили титлата". "Поради гореизброените факти, основните проекти на апликацията, свързани с "Тютюневия град”, о-в Адата, кино "Космос”, кв. Столипиново и други емблематични градски пространства, вече са компрометирани и нереализуеми. Сградата на Кино “Космос” е превзета от партийни и надпартийни интереси", се казва в писмото.  "Община Пловдив прахосва титлата Европейска столица на културата, която успешно можеше да бъде носена от друг български град с по-достойно управление и да представи страната ни в много по-благоприятна международна светлина", твърдят от Колектив "Кино Космос".

Пловдив прахосва титлата Евростолица на културата, обвини колектив "Кино Космос"

http://www.mediapool.bg/plovdiv-prahosva-titlata-evrostolitsa-na-kulturata-obvini-kolektiv-kino-kosmos-news267817.html

Колектив "Кино Космос", който стоеше зад възраждането на емблематичното кино в Пловдив, обяви, че оттегля доверието си и всички свои проекти от Община Пловдив. Според екипа на организацията титлата "европейска столица на културата" се прахосва, а общинската фондация, която се занимава с организацията е партийно зависима. Това става ясно от писмо на Колектив "Кино Космос", разпратено в петък.  Решението за това е заради намерение на общинската администрация да направи ремонт на сградата на кино "Космос" за 2 милиона лева, без архитектурен конкурс, а само с инженерингова поръчка. Решението за изпълнение на ремонта е взето само година и четири месеца преди началото на кампанията Пловдив - Европейска столица на културата. В писмото се посочва, че по-кратките срокове водят до некачествени проекти, строителство с минимални инвестиции и посредствен краен резултат. Инженерингови поръчки се планират не само за старото кино, но и за сградата на Дружеството на пловдивските художници и площад Централен в Пловдив. Кино "Космос" спря да съществува през 1999 г., тридесет и пет години след построяването на емблематичната зала с киносалон от 900 седящи места по план на арх. Любомир Шинков. През 2012 г. група от млади архитекти излезе с инициатива за възстановяване на рушащата се сграда с цел превръщането й в пространство за културни събития. Собственик на сградата е Община Пловдив, която заедно с Колектив "Кино Космос" представя проекта за новото предназначение на сградата като част от кандидатурата за Европейска столица на културата. Междувременно става ясно, че авторските права за архитектурния проект на киното са прехвърлени от създателя на оригиналния проект арх. Шинков на арх. Тодор Абаджиев (създал сградата на Колодрума). От колектив "Кино Космос" обвиняват община Пловдив в централизирано и непрозрачно действие, както и в "преднамерена последователност, която не е в името на града". "Община Пловдив изолира активните граждани, утвърдените професионални и културни организации. Със своето пренебрегване и възпрепятстване на гражданските инициативи Община Пловдив устойчиво се бори за гражданско безразличие и пасивност", пишат авторите на протестното писмо. Те посочват още, че "общинска фондация “Пловдив 2019” е зависима  институция с изключителна партийна намеса. Целият ù състав е подменян неколкократно до пълното заличаване на фигурите и ценностите, спечелили титлата". "Поради гореизброените факти, основните проекти на апликацията, свързани с "Тютюневия град”, о-в Адата, кино "Космос”, кв. Столипиново и други емблематични градски пространства, вече са компрометирани и нереализуеми. Сградата на Кино “Космос” е превзета от партийни и надпартийни интереси", се казва в писмото.  "Община Пловдив прахосва титлата Европейска столица на културата, която успешно можеше да бъде носена от друг български град с по-достойно управление и да представи страната ни в много по-благоприятна международна светлина", твърдят от Колектив "Кино Космос".

Строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле започва до 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387244

Строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле започва до 2019 г.Ако до 2019 г. не започнем строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле, има риск да загубим безвъзмездното европейско финансиране за проекта и да се наложи той да бъде завършен със средства от бюджета, което е безотговорно. Това заявява министър Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и

Удушвачката на баба Иванка застава пред съда

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ubiystvo-donka-petkova-26218393

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителния акт срещу 38-годишната Донка Петкова, която преби и удуши 84-годишната Иванка Кукова.

Джаз, класика и неравноделни ритми в концерта на Константин Костов трио във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357352

Микс от жанрове и стилове очаква изкушената публика в кросоувър модула на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2017, научи Moreto.net. На 11 август в Археологическия музей е концертът на Константин Костов трио – един проект, в който музиканти, получили и класическо, и джаз образование, експериментират в полето на свободната музика.

Божидар Димитров ще се яви на конкурс за шеф на историческия музей до 10 дни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022744_bojidar_dimitrov_shte_se_iavi_na_konkurs_za_shef_na/?ref=rss


До 10 дни ще се проведат конкурсите за директори на Националния исторически музей и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това каза днес Боил Банов в отговор на въпрос от "Дневник" за процедурите.<br /><br />Конкурсите за двата института бяха обявени от служебният министър на културата Рашко Младенов в края на февруари. Те обаче бяха забавени от новият министър Боил Банов, с обяснението, че иска да бъдат предавани на живо по интернет.<br...

Божидар Димитров отива на конкурс за шеф на историческия музей до 10 дни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022744_bojidar_dimitrov_otiva_na_konkurs_za_shef_na/?ref=rss


До 10 дни ще се проведат конкурсите за директори на Националния исторически музей и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това каза днес Боил Банов в отговор на въпрос от "Дневник" за процедурите.<br /><br />Конкурсите за двата института бяха обявени от служебният министър на културата Рашко Младенов в края на февруари. Те обаче бяха забавени от новият министър Боил Банов, с обяснението, че иска да бъдат предавани на живо по интернет.<br...

Чавушоглу: Турция е против санкциите на ЕС срещу Русия

https://www.actualno.com/europe/chavushoglu-turcija-e-protiv-sankciite-na-es-sreshtu-rusija-news_627235.html

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не одобрява санкциите, които Европейския съюз наложи на Русия, заради анексирането на Крим. Той настоя двете страни да разрешат проблемите си чрез диалог и политически средства, предаде Hurryiet, цитирайки интервю

Намалиха над два пъти гаранцията на Живко Мартинов

http://www.cross.bg/martinov-garantziyata-magistratite-1551817.html

/КРОСС/ Софийският градски съд намали на 20 хиляди лева паричната гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който напусна парламента заради т.нар. "афера "Суджукгейт". Магистратите са мотивирали решението си с имотното състояние на Мартинов. В края на юли прокуратурата повдигна на ексдепутата шест обвинения, сред които принуда над прокурор, полицаи и държавен служител и закана за убийство и изнудване. За свободата на Мартинов беше определена парична гаранция от 45 хиляди лева. Сумата съвпада с обявената при началото на разследването обща стойност на 4-те тона суджук, 60 килограма пастърма и филе, които бившият народен представител поискал и получил от името на премиера от добричкия бизнесмен Кирил Костов. С мотива, че размерът на гаранцията е прекомерен, адвокатите на ексдепутата са поискали от Софийския градски съд да я намали. След анализ на доказателствата и констатацията, че сред тях няма достатъчно данни за имотното състояние на Мартинов, съдът я е редуцирал повече от два пъти. Магистратите не са се съгласили с прокуратурата, че заради високата обществена опасност и характера на извършените престъпления сумата трябва да е по-висока. Решението е окончателно.  

Задържаха таксиметрова шофьорка за телефонни измами

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-taksimetrova-shofiorka-za-telefonni-izmami-2042074

Столични полицаи задържаха 67-годишна жена от София за телефонна измама в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Же

Тръмп с остър тон: Имаме готови военни решения за Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-s-ostyr-ton-imame-gotovi-voenni-resheniia-za-severna-koreia-2042072

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заплаши, че ще употреби сила срещу Северна Корея, предаде Франс прес.
 
"Имаме напълно готови военни решения, ако Северна Корея действа неразумно", написа президентът в Туитър. "

Археолози откриха трикорабна базилика и вила от римския период в Сливенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387237

Археолози откриха трикорабна базилика и вила от римския период в СливенскоДва големи архитектурни комплекса - трикорабна базилика с баптистерий и вила от римския период отриха археолози край Кермен, Сливенско, съобщи ръководителят на разкопките доц. Христо Попов от Националния археологически институт към БАН, предаде БТА. За по-малко от месец археолозите откриха цял средищен център от четвърти век след Христа.

Корабен екипаж, с двама българи в него, е задържан заради 18 тона хашиш на борда

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022865_koraben_ekipaj_s_dvama_bulgari_v_nego_e_zadurjan/?ref=rss


Екипаж на кораб, в които има двама българи, е задържан в близост до испанския град Алмерия, след като на борда на плавателния съд са намарени 18 тона хашиш, съобщи пресцентърът на Министерство на външните работи (МВнР).<br /><br />Общо арестуваните са 13, а корабът "Лейди Бос" е плавал под флага на Коморските острови. Операцията е била извършена от испанските власти и европейската гранична полиция ФОРТЕКС.<br /><br />Корабът е следен от миналата седмица, когато...

Как ще реагира Китай при война межди САЩ и КНДР

https://www.vesti.bg/sviat/kak-shte-reagira-kitaj-pri-vojna-mezhdi-sasht-i-kndr-6072559

Безразсъдната игра над Корейския полуостров рискува да прерасне в истинска война

Ако КНДР удари САЩ, Китай може да обяви неутралитет

https://www.vesti.bg/sviat/ako-kndr-udari-sasht-kitaj-mozhe-da-obiavi-neutralitet-6072559

Безразсъдната игра над Корейския полуостров рискува да прерасне в истинска война

Как ще действа Китай при война между КНДР и САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/kak-shte-dejstva-kitaj-pri-vojna-mezhdu-kndr-i-sasht-6072559

Безразсъдната игра над Корейския полуостров рискува да прерасне в истинска война

В Германия расте броят на обвинените в ислямски тероризъм

http://pogled.info/svetoven/evropa/v-germaniya-raste-broyat-na-obvinenite-v-islyamski-terorizam.88310

/Поглед.инфо/ От началото на годината в Германия е нараснал броят на делата срещу хора, обвинени в ислямски тероризъм. Това обяви главният прокурор на Федералната република Петер Франк, цитиран от берлинското издание „Дер Тагесшпигел“.

Турция се обяви против санкциите на ЕС срещу Русия, настоя за диалог

http://www.cross.bg/dialog-rysiya-obyavi-1551816.html

/КРОСС/ Турция се обяви против санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Това обяви външният министър Мевлют Чавушоглу, като дори настоя двете страни да разрешат проблемите си чрез диалог и политически средства. „Турция е страдала много от санкции в миналото. Санкциите срещу наши съседи и партньори причиниха големи вреди на нашата икономика. Затова, когато чуем за санкции, ние не бързаме да се присъединим към тях. Ние гледаме дали можем да открием други начини да решим проблемите.", заяви Чавушоглу, цитиран от „Хюриет". „Затова ние не се присъединихме към санкциите срещу Русия и предпочитаме политически средства и диалог", добави турският външен министър.  

Терористите от "Ислямска държава" използвали eBay за парични преводи в САЩ

http://econ.bg/Новини/Терористите-от-Ислямска-държава-използвали-eBay-за-парични-преводи-в-САЩ_l.a_i.747135_at.1.html

Терористите от „Ислямска държава“ са използвали популярната платформа за онлайн търговия eBay, за да превеждат пари на територията на Съединените...

200 сигнала до Бърза помощ от сутринта заради жегите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387233

200 сигнала до Бърза помощ от сутринта заради жегитеОколо 200 са повиквания от сутринта заради жегите, като 10-12 от тях са за прилошаване и колабиране на улицата. Това каза за Агенция „Фокус“ говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска. Забелязва се повишаване на случаите със сърдечно-съдова симптоматика. Сунгарска уточни,

Чудо-невиждано: Мият пазарите в София

https://offnews.bg//obshtestvo/chudo-nevizhdano-miat-pazarite-v-sofia-662594.html

Миене на пазарите в София започна общинската фирма "Пазари - Запад". Столичани бяха толкова шокирани, тъй като рядко са виждали в града да се мият големите тържища, че заснеха процеса на работниците. 

    

Сред пазарите, които придобиха чисто нов вид, са пазарът в кв. „Красна поляна“, пазарът на Графа и книжният пазар на пл. "Славейков". Общинската фирма стопанисва и още три площи в кв. "Люлин."

Акцията се провежда в късните часове, за да не пречи на търговската дейност, както и на клиентите.

От фирма "Пазари - Запад" обещават, че такова почистване на пазарите им ще има поне два пъти в годината.

Почистването на търговските площи е много важно за “Пазари Запад“ и показва отношение, както към търговците, така и към всичките ни клиенти, заявиха от фирмата и обещаха, съвсем скоро предстои и голямото откриване на напълно обновената пазарна площ на една от трите площадки в кв. „Люлин“.

В. Иванов: Уволниха Сарелска - добър ден за българската журналистика

http://frognews.bg/news_140028/V-Ivanov-Uvolniha-Sarelska---dobar-den-za-balgarskata-jurnalistika/

Днес е един добър ден за българската журналистика - Нова телевизия освободи Дарина Сарелска - това каза за Фрог нюз журналистът Васил Ианов, който преди време бе уволнен от медията заради скандал с въпросната директорка на новините.

Какво става в главата на Ким?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387213

Какво става в главата на Ким?Севернокорейският лидер има стратегия, която преследва упорито. А противоречивите сигнали от Вашингтон той тълкува като заплаха. Така трудно ще бъде постигнато решение на конфликта, пише Петер Щурм във ФАЦ, предаде "Дойче веле". Много е изписано за Ким Чен-ун. И много рядко нещо е било добро за него - с пълно право.

ГЕРБ ще сезира прокуратурата за "Цанков камък"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022902_gerb_shte_sezira_prokuraturata_za_cankov_kamuk/?ref=rss


През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта "Цанков камък", съобщи във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, цитиран от БТА. От думите му се разбра, че сигналът вероятно ще бъде внесен от парламентарната група на партията.<br /><br />Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи като причина за сигнала дефекти при изпълнението на язовира, заради които огромни количества вода се просмукват в земята и сега държавата...

На дружбата между Skoda и Тata бе сложен край

http://www.investor.bg/novini/444/a/na-drujbata-mejdu-skoda-i-tata-be-slojen-krai-244682/

Дъщерната компания на VW се отказа от стратегическия съюз, който трябваше да й даде достъп до Азия

Севернокореец избяга с плуване в Южна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=357373

Жител на Северна Корея избяга по море в Южна Корея, съобщи южнокорейската агенция ”Йонхап”. Морски патрул на Южна Корея забелязал плаващия беглец близо до морската граница или т. н. северната разграничителна линия с КНДР в Жълто море и се насочил към него, за да му помогне.

Юлия Берберян: Министърке Ангелкова, знаете ли на кой размахвате пръстче?

http://frognews.bg/news_140027/IUliia-Berberian-Ministarke-Angelkova-znaete-li-na-koi-razmahvate-prastche/

Министърке Ангелкова, тъй като явно не знаете на кого точно сте размахвала пръстче днес на Корал, си позволявам, като ваш работодател, да ви задължа да прочетете внимателно какво пише австралийският вестник ”Хералд сън” на 28 януари 1994 г., по повод излизането на Мануела Малеева в достойно заслужена ”пенсия”:

Шест отбора влизат във вълнуваща битка за титлата във Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3022616_shest_otbora_vlizat_vuv_vulnuvashta_bitka_za_titlata/?ref=rss


С двубоя между "Арсенал" и "Лестър" на стадион "Емиратс" в Лондон тази вечер в 21.45 ч. ще бъде даден старт на новия сезон във Висшата лига. За пръв път в историята английският шампионат ще започне в петък, а цели шест отбора заявиха големи амбиции за титлата.<br /><br />С настоящия сезон се отбелязват 25 години от създаването на Висшата лига. За четвърт век, откакто се отдели от Футболната асоциация (ФА), английският шампионат се превърна в...

Лавров: Рискът от война със Северна Корея е много голям

http://clubz.bg/57180-lavrov_riskyt_ot_vojna_sys_severna_koreq_e_mnogo_golqm

СВЯТ лавров ,

Рискът от военен конфликт заради ядрената програма на Северна Корея е много висок и Москва е притеснена от заплахите между Вашингтон и Пхенян, коментира руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

"За съжаление, риториката във Вашингтон и Пхенян започва да ескалира. Все още се надяваме и вярваме, че здравият разум ще победи. 

"Бяха отправени заплахи за използване на сила... Настроението (във Вашингтон) е, че трябва да има предварителен удар върху Северна Корея, докато Пхенян заплашва да удари американската база в Гуам. Тези заплахи продължават и силно ни тревожат."

Лавров покани Пхенян и Вашингтон да се присъединят към съвместния план на Русия и Китай, според който Северна Корея трябва да замрази опитите си с балистични ракети, а САЩ и Южна Корея ще наложат мораториум върху мащабни военни обучения.

"Ако този финал на двойно замразяване на действията се осъществи, можем да седнем и да започнем от самото начало - да подпишем договор, който ще гарантира суверенитета на всички засегнати страни, включително Северна Корея", каза Лавров.

Няма военно решение на конфликта между САЩ и Северна Корея, заяви германският канцлер Ангела Меркел и добави, че война между двете държави би била погрешен подход.

"Не виждам военно решение на конфликта. Смятам, че е нужна продължителна работа в Съвета за сигурност на ООН, както и сътрудничество между замесените страни, особено между САЩ и Китай... Германия ще се включи във всяко невоенно решение."

Американският президент Доналд Тръмп обаче е на различно мнение. Той продължи да втърдява тона като предупреди Северна Корея, че американските оръжия са "заредени":

"Военни решения сега са точно на мястото си, заредени и готови. Северна Корея не трябва да действа неразумно. Дано Ким Чен Ун намери друг път", написа президентът в туитър.

[[nid:57101]
 
Миналата събота Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, която затяга санкциите върху Северна Корея. Оттогава напрежението межу Пхенян и Вашингтон ескалира. Режимът на Ким Чен Ун заплаши с "физически действия" в отговор на санкциите и обяви, че може да удари американската военновъздушна база на тихоокеанския остров Гуам.

Причината за санкциите на ООН са проведените тестове на междуконтинетални балистични ракени през юни, които показват, че Северна Корея може да удари САЩ. Именно това дава увереност на Пхенян да заплашва Вашингтон, коментират анализатори.

Уволнен от Google програмист сравни корпорацията с ГУЛАГ

http://frognews.bg/news_140026/Uvolnen-ot-Google-programist-sravni-korporatsiiata-s-GULAG/

Бившият програмист на Google, обявил за неспособността на жените да изпълняват някои видове IT работа по биологични причини, се реши на необичайна стъпка и да разкаже на целия свят, каква е истината.

Русия в повишена бойна готовност заради КНДР

https://www.vesti.bg/sviat/azia/rusiia-v-povishena-bojna-gotovnost-zaradi-kndr-6072556

Една от задачите на руската ПВО била да осигури безопасността на територията на Русия в случай на неточно заложени координати на севернокорейските ракети, вороятността от което била голяма

От ГЕРБ сезират Цацаров за проекта "Цанков камък"

https://www.actualno.com/politics/ot-gerb-sezirat-cacarov-za-proekta-cankov-kamyk-news_627230.html

Партия ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“. Това заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Александър Ненков. „В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и

Чавушоглу: Турция е против санкциите на ЕС срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387127

Чавушоглу: Турция е против санкциите на ЕС срещу Русия

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не одобрява санкциите, които Европейския съюз наложи на Русия, заради анексирането на Крим. Той настоя двете страни да разрешат проблемите си чрез диалог и политически средства, предаде Хюриет, цитиран от Фокус. „Турция е страдала много от санкции в миналото.

Тя е секси пилот и стана сензация със снимките си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tia-e-seksi-pilot-i-stana-senzaciia-sys-snimkite-si-6072554

Маделин има над 760 хил. последователи в "Инстаграм", с което предизвика интереса на чуждестранни медии като "Дейли мейл", "Бизнес инсайдър", "Космополитън"

В Германия McDonald's залага на порцелана

http://www.investor.bg/zoom/355/a/v-germaniia-mcdonalds-zalaga-na-porcelana-244679/

Веригата ресторанти ще се лиши от чашите за еднократна употреба за топли напитки

Варненските полицаи задържаха двама чужденци за банкови измами

http://www.moreto.net/novini.php?n=357381

Служители на "Икономическа полиция" във Варна задържаха двама чужди граждани за извършени банкови измами на територията на България, научи Moreto.net. На 10 август след получен сигнал от банкови служители, близо до банков клон е установена Е.

Глобалното затопляне променя времето на речните разливи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387061

Глобалното затопляне променя времето на речните разливиГлобалното затопляне предизвиква промени в прииждането на реките в Европа, застрашавайки земеделието и инфраструктурите на целия континент, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на безпрецедентно мащабно изследване, публикувано в сп. "Сайънс", цитирано от БТА. Проучването, обхванало 50-годишен период, показва,

Всеки нотариус да може да заверява подпис на преводач, предлага външното министерство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022821_vseki_notarius_da_moje_da_zaveriava_podpis_na/?ref=rss


Заверката на подпис на оторизиран от Министерството на външните работи (МВнР) преводач на документи да се извършва от всички български нотариуси по места, а не както досега от централното управление на министерството. Това предвижда проект за промени в правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, който е публикуван за обществено обсъждане днес.<br /><br />В момента заверките на подписа на преводача се извършват само от служителите в централното...

Подпис на преводач вече ще се заверява от нотариус, а не само в МВнР в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387108

Подпис на преводач вече ще се заверява от нотариус, а не само в МВнР в СофияЗаверката на подпис на оторизиран от МВнР преводач на документи да се извършва от всички български нотариуси по места, а не, както досега, от централното управление на Министерството в София, предлага вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева с промени в Правилника за легализациите,

Цацаров: Да се вдига шум за природата и съдебната реформа е все доходно

http://clubz.bg/57179-cacarov_da_se_vdiga_shum_za_prirodata_i_sydebnata_reforma_e_vse_dohodno

Сотир Цацаров. Снимка БГНЕС

Границите на приетия план на "НАТУРА 2000" вероятно са спорни, заяви главния прокурор Сотир Цацаров в Каварна днес, цитиран от агенция "Фокус". Подопечната му институция в момента прави проверка по въпроса.

"Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но при цялото ми уважение към природата - с предимство към хората", заяви той по въпроса за защитената зона "Калиакра".

Според него казусът е все повече свързан с Върховната касационна прокуратура, а не с Върховната административна прокуратура, т. е. трябва да се търси престъпление по отношение на законносъобразността на заповедта за защитена зона „Калиакра".

Обвинител №1 направи и интересно сравнение между агитиращите за съдебна реформа и природозащитниците:

"Самото създаване на "НАТУРА 2000", възлагането и целият шум сега, имаме предвид не шума на хората, а шума на създателите, малко или много, както за съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации. Казвам го с ясното съзнание за шума и възраженията, които ще последват, но това е така. Съществуват хора, съществуват организации, които печелят от това и ние просто трябва да го кажем. Аз мисля, че конкретният случай с "НАТУРА 2000" е точно такъв", заяви той.

Според него години наред не е обърнато внимание на прокарани лобистки поправки.

"Толкова години не е обърнато внимание на всичко, което става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин", заключи Цацаров.

Трогателна раздяла между Херо и Иртиш (видео)

https://offnews.bg//futbol/trogatelna-razdiala-mezhdu-hero-i-irtish-video-662589.html

Треньорът Димитър Димитров-Херо се сбогува с Иртиш на емоционална пресконференция. Специалистът беше категоричен, че е бил посрещнат с уважение в клуба, а напускането му не е по негово желание.

Бургазлията, който почти сигурно ще поеме Лудогорец, призна, че му е било изключително трудно да вземе решението да си тръгне от Казахстан. Отношението на ръководителите и феновете на клуба от Павлодар пък бяха изключителни и трогнаха родния специалист.

"Скъпи фенове, скъпи футболисти и ръководство на Иртиш! Трудно мога да намеря правилните думи в момента, защото съм изпълнен с емоции. Това е едно от най-трудните ми решения в моя живот. Болно ми е. Повярвайте ми, исках да остана, но не всичко зависи от мен.

Чувствам се като част от Павлодар. Казахстан е моята втора родина, а Павлодар е моят втори град. Обичам ви и винаги ще ви обичам до края на живота си.

Благодаря ви за отношението към мен. За мен то е много по-важно от едно първенство. Благодарен съм на ръководството, че разбира моето решение. Повтарям още веднъж, много е болезнено и трудно да говоря за това. Винаги ще обичам Павлодар и отбора", каза Димитров.

Както е известно, Херо напуска поста си преждевременно, въпреки че договорът му изтичаше в края на сезона. От ръководството обясниха раздялата с българина с постоянното му оплакване за липсата на средства. Той не бил доволен и от селекцията на отбора.

Димитров застана начело на казахския тим през 2015 г. Година по-късно той спечели бронзовите медали в първенството и класира "Иртиш" за групите на Лига Европа. Очаква се в понеделник да бъде официално представен за заместник на Георги Дерменджиев в Лудогорец.

Ангелкова установи твърде малко спасители на южния плаж на Обзор

https://www.actualno.com/society/angelkova-ustanovi-tvyrde-malko-spasiteli-na-ujnija-plaj-na-obzor-news_627226.html

Плажът "Обзор-юг" е почистен с машина и предлага добри условия на посетителите, но няма достатъчно спасители. Това установили при "внезапна" проверка на място министърът на туризма и придружаващите я експерти от контролните орган. В инспекцията участвал и кметът на Обзор Хр

WSJ: ИДИЛ е финансирала дейността си САЩ чрез фиктивни сделки в eBay

http://www.investor.bg/drugi/338/a/wsj-idil-e-finansirala-deinostta-si-sasht-chrez-fiktivni-sdelki-v-ebay-244677/

Повечето членове на тази мрежа за финансиране на ИДИЛ са били арестувани или ликвидирани при координирана операция на западни специални служби

През лятото се увеличават кражбите на питейна вода

https://www.actualno.com/crime/prez-ljatoto-se-uvelichavat-krajbite-na-pitejna-voda-news_627229.html

През лятото се увеличават кражбите на питейна вода, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик инж. Димитър Мишев от ВиК-Пазарджик, което обслужва общините Пазарджик, Септември и Лесичово. Той обясни, че кражби на вода има и през зимата, но те са по-малко. "Сега питейна вода се

Нова телевизия се раздели с шефа на новините си Дарина Сарелска

http://www.mediapool.bg/nova-televiziya-se-razdeli-s-shefa-na-novinite-si-darina-sarelska-news267816.html

Нова телевизия се разделя с досегашния шеф на новините в медията - Дарина Сарелска. Нейната работа ще бъде поета от Силва Зурлева, която е член на борда на директорите, съобщиха от "Нова Броудкастинг Груп" в петък. Телевизията не уточнява каква е причината да бъде сменена Сарелска. “Всички ние благодарим на Дарина за усилията, които допринесоха за издигането на Новините на Нова до сегашната им позиция на несъмнен лидер в ефира. Надяваме се, че Дарина ще успее в бъдещите си проекти. Аз ще продължа да работя с всички членове на екипа на новините и съм уверена, че заедно ще запазим най-високите постижения на медията, както и ще продължим да се развиваме“, коментира Силва Зурлева, цитирана в прессъобщение на медията. "Гордея се с това, което постигнахме в последните 4 години. Новините на Нова заеха заслужената си лидерска позиция на пазара. За мен тази промяна е за добро. Надявам се да бъде и за доброто на NOVA и новините, към които оставам привързана. Разчитам, че екипът ще продължи да работи по същите високи професионални принципи и стандарти, както през четирите години, в които бяхме заедно. Благодарна съм за натрупания опит и гледам напред към бъдещи проекти“, допълва Дарина Сарелска, цитирана от Нова. Нейното име бе замесено в шумния скандал, който избухна при напускането на медията от разследващия журналист Васил Иванов. Той обвини Сарелска, че е спирала негови разследвания и настоявала да не се пускат материали срещу кметове след последните местни избори. По думите му колежката му била в конфликт на интереси, защото деверът й е депутат от ГЕРБ.

ГЕРБ ще сезира главния прокурор за мегакорупция на „Цанков камък“

http://frognews.bg/news_140025/GERB-shte-sezira-glavniia-prokuror-za-megakoruptsiia-na-TSankov-kamak/

ПП ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“. Това заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Александър Ненков, предаде Радио „Фокус“ – Варна.

Най-сетне ще започне дигитализирането на архива за паметниците на културата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022684_nai-setne_shte_zapochne_digitaliziraneto_na_arhiva_za/?ref=rss


Министерството на културата е получило финансиране на проект за дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това съобщи днес министърът на културата Боил Банов, които представи приоритетите в управленската програма в частта за културата.<br /><br />Още от 2009 г. в Закона за културното наследство е заложено регистърът на паметниците на културата на НИНКН, да бъде дигитализиран, както и да бъде създадена карта на обектите – културна...

Най-сетне ще запоне дигитализирането на архива за паметниците на културата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022684_nai-setne_shte_zapone_digitaliziraneto_na_arhiva_za/?ref=rss


Министерството на културата е получило финансиране на проект за дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това съобщи днес министърът на културата Боил Банов, които представи приоритетите в управленската програма в частта за културата.<br /><br />Още от 2009 г. в Закона за културното наследство е заложено регистърът на паметниците на културата на НИНКН, да бъде дигитализиран, както и да бъде създадена карта на обектите – културна...

Тръмп е прекарал около четвърт от мандата си до момента в голф клубове

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022745_trump_e_prekaral_okolo_chetvurt_ot_mandata_si_do/?ref=rss


Доналд Тръмп е прекарал в свои голф клубове около една четвърт от времето, откакто встъпи в длъжност като президент на САЩ, съобщи телевизия Ен Би Си. <br /><br />Тръмп е президент от 202 дни. 50 от тях той е прекарал в свои курорти за голф, предимно в щата Флорида. На територията на имоти на семейната си компания Trump Organization президентът е прекарал общо 65 дни. Ако се говори конкретно за игра на голф от 20 януари, когато положи клетва, до 1 август Тръмп е забелязан със стик...

”Цанков камък” се напука, ГЕРБ сезира Цацаров

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-gerb-tzankov-kamak-26218166

През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта "Цанков камък". Съоръжението се е напукало.

"Обзор-юг" без достатъчно спасители

http://www.cross.bg/spasiteli-plazh-dostatuchno-1551814.html

/КРОСС/ Внезапна проверка на морски плаж „Обзор-юг", който е отдаден на концесия тази година показа недостатъчен брой спасители. В инспекцията участва и министърът на туризма и кметът на Обзор Христо Янев. Плажът е почистен с машина и предлага добри условия на посетителите, но при проверката бе установено, че няма достатъчно спасители. "Според специализираната наредба за водноспасителната дейност те трябва да са по двама на пост, но на някои от постовете на ивицата са само по един човек", отбеляза министър Ангелкова. Тя поясни още, че при предишна проверка на плажа експерти от туристическата администрация са констатирали наличие на допълнителен преместваем обект, който не е отговарял на схемата, одобрена от Министерството на туризма. Той е предлагал масажни услуги. Обектът вече е премахнат. На концесионера на плаж „Обзор-юг" ще бъдат направени предписания за отстраняване на пропуските. На морски плаж „Обзор-централен" е почистено, има достатъчно спасители и необходимите медицински пунктове, е заключението на проверяващите.    

Историята с отнемането на лицензите на "Дунарит" става все по-гнила

http://www.mediapool.bg/istoriyata-s-otnemaneto-na-litsenzite-na-dunarit-stava-vse-po-gnila-news267815.html

Разгорялата се след медийни публикации и бързо потушена от министъра на икономиката драма с отнемането на лицензите за производство и търговия на оръжия от русенския военен завод "Дунарит" стана още по-гнила. На фона на уверенията на министъра на икономиката Емил Караниколов, че се спира процедурата за вземане на лицензите на дружеството, тъй като обвинените в неговото източване шефове са подали оставки, от Асоциацията на българските работодатели заявиха, че до тази ситуация въобще не е трябвало. Според работещите, в дъното на всичко стоят опитите на депутата от ДПС Делян Пеевски да вземе "апетитна хапка". От бизнес организацията излязоха с изявление, в което посочват, че повдигането на обвинение срещу шеф на оръжейно дружество е проблем, ако то тепърва кандидатства за лиценз, но не и ако вече има издадено разрешително за работа. Прибързано и непремерено е писмото до подалия оставка шеф на "Дунарит" Кръстю Кръстев, изпратено от Главна дирекция "Национална полиция” при МВР, че започва процедура по отнемане на лицензите на площадките на завода в Русе, Две могили и селата Долно Абланово и Басарбово заради повдигнатото срещу него обвинение, смятат от асоциацията. "Тези действия заплашват самото съществуване на предприятието. Отнемането на издадените разрешителни за производство и търговия с оръжие и друга специална продукция едновременно ще извади "Дунарит” АД от заетите в момента пазари на специална продукция и ще изпрати на улицата работниците и служителите от предприятието", пише в становището на работодателите. Според тях подобни действия се отразяват на националната сигурност и на перспективите на цялата ни отбранителна индустрия на международния пазар. "На този етап ние ще се въздържим от коментари за това, кого би облагодетелствало спирането на "Дунарит” АД, защото това би могло да бъде разглеждано като спекулация, целяща да оказва натиск върху Специализираната прокуратура. Ние нямаме подобно намерение, но сме длъжни да напомним, че макар и неволно, действията по спирането на "Дунарит” АД несъмнено дават на неговите конкуренти в глобален мащаб неочаквано конкурентно предимство", посочват още от бизнес организацията. В същото време трети ден прокуратурата мълчи в какво точно са обвинени собственикът на военния завод Емилиян Гебрев и тримата управници на предприятието – директорът Кръстю Кръстев и членовете Никола Стоянов и Тодор Трифонов. Главният прокурор Сотир Цацаров, който в Каварна надълго коментира широк спектър от теми, отказа отговор на въпрос за случващото се в "Дунарит" с мотива, че е в отпуск. Подалият оставка директор на дружеството Кръстю Кръстев обясни пред Нова телевизия в петък, че на 3 август е получил прокурорско постановление за повдигане на обвинение. "Нямам материалите, за да съдя точно в какво ме обвиняват, но от написаното в постановлението мога да тълкувам, че е две направления – че изтичат пари от фирмата към Цветан Василев в Белград и че имам купуване и продаване на акции от дружеството. Това са несъстоятелни обвинения. Те се публикуват в издания на определена медийна група”, заяви Кръстев. Новината за повдигнатите обвинения срещу тримата шефове и собственика на "Дунарит" първо бяха тиражирани от вестник "Монитор", който се издава от "Нова медийна група" – собственост на Делян Пеевски. Запознати дискутират, че не е изключено целта да е била именно пораждането на социално напрежение в предприятието и натиск над собственика и шефовете, но работниците по-скоро ги защитиха. Според тиражирани слухове Пеевски, след като се раздели с голяма част от тютюневия си бизнес, продавайки цигарените марки на "Булгартабак", бил насочил апетитите си към оръжейния бизнес. "Искат да си вземат огромната хубава хапка, която през годините ръководството успя да направи от завода. Фирмичка с капитал от 500 лв., която е собственост на Делян Пеевски, води две години и половина с нас битка и иска да сложи ръка над предприятието", заяви пред телевизията Диана Георгиева, която е синдикален лидер в предприятието. Военният завод беше част от бизнес империята на бившия банкер и мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев. След фалита на КТБ "Дунарит" бе продадено от предишния собственик "Кемира" на оръжейната фирма "Емко" на Емилиян Гебрев с опция парите от сделката да влязат в масата на несъстоятелността на КТБ. В момента обаче има съдебни спорове около вписването на акциите. То се обжалва от близкото до депутата Делян Пеевски дружество "Виафот инвестмънт България", което твърди, че е кредитор на "Дунарит", а тъй като предприятието не се плащало дълговете се задействал залогът върху акциите на военния завод. Нетната печалбата на предприятието за 2016 г. е почти 29 млн. лв., което според работниците го превръща в наистина апетитна хапка. "Дунарит" е изключително важно дружество за целия оръжеен сектор, включително за държавните предприятия от отбранителната промишленост – те не могат да работят без него. Държавата застава зад работниците, няма да се отнемат лицензите", декларира отново министърът на икономиката Емил Караниколов, но когото предишния ден се наложи да се срещне с около 800 протестиращи край Дунав мост в Русе. "Очакваше се в понеделник да започне процедурата за отнемането им (заради повдигнати срещу ръководството на дружеството обвинения за пране на пари). Това няма да се случи", заяви икономическият министър пред Нова телевизия в петък. Той припомни, че предишния ден директорът и двамата членове на управата на предприятието са подали оставка, което прави възможно спирането на процедурата по отнемане на лицензите. Караниколов не се нае да коментира повдигнатите, но необявени официално от прокуратурата обвинения срещу бившата управа на завода, както и твърденията на работниците, че разследването срещу тях е опит на депутата от ДПС Делян Пеевски да получи "огромна хубава хапка" Няма да позволим някой да докара дружеството до фалит и да затвори дружеството, което работи от 1904 г., заяви Караниколов. Впрегнати са министрите на отбраната и на икономиката, както и премиерът, да не се стига до затваряне на предприятието, каза още той.

Караниколов: "Дунарит" запазва лицензите си, няма да позволим фалит

http://www.mediapool.bg/karanikolov-dunarit-zapazva-litsenzite-si-nyama-da-pozvolim-falit-news267815.html

Министърът на икономиката Емил Караниколов отново декларира, че русенският военен завод "Дунарит" ще запази лицензите си за производство, съхранение и търговия с оръжейни продукти и заяви, че правителството няма да позволи предприятието да бъде затворено или докарано до фалит. "Дунарит" е изключително важно дружество за целия оръжеен сектор, включително за държавните предприятия от отбранителната промишленост – те не могат да работят без него. Държавата застава зад работниците, няма да се отнемат лицензите. Очакваше се в понеделник да започне процедурата за отнемането им (заради повдигнати срещу ръководството на дружеството обвинения за пране на пари). Това няма да се случи", заяви икономическият министър през Нова телевизия в петък. Той припомни, че предишния ден директорът и двамата членове на управата на предприятието са подали оставка, което прави възможно спирането на процедурата по отнемане на лицензите. Караниколов не се нае да коментира повдигнатите, но необявени официално от прокуратурата, обвинения срещу изпълнителния директор на "Дунарит" Кръстьо Кръстев и двамата членове на управата Никола Стоянов и Тодор Трифонов, както и твърденията на работниците от завода, че разследването срещу тях е опит на депутата от ДПС Делян Пеевски да получи "огромна хубава хапка" Няма да позволим някой да докара дружеството до фалит и да затвори дружеството, което работи от 1904 г., заяви Караниколов. Впрегнати са министрите на отбраната и на икономиката, както и премиерът, да не се стига до затваряне на предприятието, каза още той. "Искат да си вземат огромната хубава хапка, която през годините ръководството успя да направи от завода. Фирмичка с капитал от 500 лв., която е собственост на Делян Пеевски, води две години и половина с нас битка и иска да сложи ръка над предприятието", заяви пред телевизията Диана Георгиева, която е синдикален лидер в завода. Военният завод беше част от бизнес империята на бившия банкер и мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев. След фалита на КТБ "Дунарит" бе продадено от предишния собственик "Кемира" на оръжейната фирма "Емко" на Емилиян Гебрев с опция парите от сделката да влязат в масата на несъстоятелността на КТБ. В момента обаче има съдебни спорове около вписването на акциите. То се обжалва от близкото до депутата Делян Пеевски дружество "Виафот инвестмънт България", което твърди, че е кредитор на "Дунарит", а тъй като предприятието не се плащало дълговете се задействал залогът върху акциите на военния завод. Нетната печалбата на предприятието за 2016 г. и почти 29 млн. лв., което според работниците го превръща в наистина апетитна хапка. Подалият оставка директор на дружеството Кръстьо Кръстев обясни, че на 3 август е получил прокурорско постановление за повдигане на обвинение. "Нямам материалите, за да съдя точно в какво ме обвиняват, но от написаното в постановлението мога да тълкувам, че е две направления – че изтичат пари от фирмата към Цветан Василев в Белград и че имам купуване и продаване на акции от дружеството. Това са несъстоятелни обвинения. Те се публикуват в издания на определена медийна група”, заяви Кръстев. Новината за повдигнатите обвинения срещу тримата шефове и собственика на "Дунарит" първо бяха тиражирани от вестник "Монитор", който се издава от "Нова медийна група" – собственост на Делян Пеевски. От прокуратурата все още няма официална информация за разследването. Запознати дискутират, че не е изключено целта да е била именно пораждането на социално напрежение в предприятието. Също според тиражирани слухове Пеевски, след като се раздели с голяма част от тютюневия си бизнес, продавайки цигарените марки на "Булгартабак", бил насочил апетитите си към оръжейния бизнес.

Форумът на Дир даде оценка ”3” на 100-те дни на кабинета

http://dnes.dir.bg/news/anketi-kabinet-borisov-3-26213968

Представяме обобщение на резултатите от вашето участие в двете анкети на Дир.бг за първите 100 дни на третото правителство на Бойко Борисов.

Мъж е в тежко състояние след катастрофа на пътя между Пловдив и Кричим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387054

Мъж е в тежко състояние след катастрофа на пътя между Пловдив и КричимМъж е в тежко състояние след катастрофа на пътя между Пловдив и Кричим, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Пловдив, предаде "Фокус". Сигналът е получен вчера, около 7.15 часа. На място служители на РУ – Стамболийски установили, че лек автомобил “Опел” с 31-годишен водач от Перущица навлязъл в лентата за насрещно движение и се сблъскал с лек

В Норвегия ще бъдат показани тракийски съкровища от България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387040

В Норвегия ще бъдат показани тракийски съкровища от БългарияБоровското сребърно съкровище ще бъде показано в Норвегия по време на международната изложба "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", съобщиха от Регионален исторически музей-Русе, предаде БТА. Откриването ще е на 1 септември 2017 в музея в Берген. Изложбата е финансирана по Норвежката програма (финансовият механизъм на Европейското

Съюзът на съдиите сезира ЕК и Европейския съд за правата на човека

http://clubz.bg/57178-syyuzyt_na_sydiite_sezira_ek_i_evropejskiq_syd_za_pravata_na_choveka

Снимка БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще сезира Европейската комисия и Европейския съд за правата на човека заради последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и вече предприема действия в тази посока. Това се казва в обръщение на Съюза до българските съдии.

В него се припомня, че с промените се въвежда задължение за деклариране пред Висшия съдебен съвет (ВСС) на членството в организации с нестопанска цел, като професионалните организации не са изключени.

"Това означава, че съдиите, членуващи в ССБ следва да подадат декларации за членството си в професионалната организация. ССБ отправи призив до президента да упражни правомощието си за налагане на вето на приетия закон по съображения, че освен посочената по-горе разпоредба, са приети и други, които са противоконституционни и не по-малко опасни - задължителното и неподлежащо на никаква преценка отстраняване на магистрат, срещу когото е повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер; "кариерните бонуси" за членовете на ВСС и на ИВСС. Президентът не върна закона за ново обсъждане в Народното събрание", пишат от Съюза.

И допълват, че "сковаващият ефект на задължението за деклариране на членство" е отчетен от най-авторитетни международни магистратски организации.

"Известно е агресивното отношение на членове на ВСС и на представители на другите две власти към асоциираните със ССБ. Именно този "сковаващ ефект" бе целен (дори и неприкрито) с въвеждането на посоченото изискване, маскирано като осигуряващо "прозрачност". Дали той ще бъде постигнат обаче не зависи нито от законодателната, нито от изпълнителната власт. Зависи само от съдебната. Досега системата като цяло е проявявала завидна имунна способност да устои на всевъзможни опити за инфектирането й чрез най-разнообразни "сплашвания". Тъкмо здравата тъкан на масовото и ежедневно съдийско приличие поддържа независимостта на съдебната власт", заявяват от Съюза.

И декларират, че Съюзът на съдиите в България ще продължи да бъде организация, стояща зад каузата на правосъдието и на съдиите.

Съюзът на съдиите сезира ЕК и съда за правата на човека

http://clubz.bg/57178-syyuzyt_na_sydiite_sezira_ek_i_syda_za_pravata_na_choveka

Снимка БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще сезира Европейската комисия и Европейския съд за правата на човека заради последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и вече предприема действия в тази посока. Това се казва в обръщение на Съюза до българските съдии.

В него се припомня, че с промените се въвежда задължение за деклариране пред Висшия съдебен съве (ВСС) на членството в организации с нестопанска цел, като професионалните организации не са изключени.

"Това означава, че съдиите, членуващи в ССБ следва да подадат декларации за членството си в професионалната организация. ССБ отправи призив до президента да упражни правомощието си за налагане на вето на приетия закон по съображения, че освен посочената по-горе разпоредба, са приети и други, които са противоконституционни и не по-малко опасни - задължителното и неподлежащо на никаква преценка отстраняване на магистрат, срещу когото е повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер; "кариерните бонуси" за членовете на ВСС и на ИВСС. Президентът не върна закона за ново обсъждане в Народното събрание", казват от съюза.

И допълват, че сковаващият ефект на задължението за деклариране на членство е отчетен от най-авторитетни международни магистратски организации.

"Известно е агресивното отношение на членове на ВСС и на представители на другите две власти към асоциираните със ССБ. Именно този "сковаващ ефект" бе целен (дори и неприкрито) с въвеждането на посоченото изискване, маскирано като осигуряващо "прозрачност". Дали той ще бъде постигнат обаче не зависи нито от законодателната, нито от изпълнителната власт. Зависи само от съдебната. Досега системата като цяло е проявявала завидна имунна способност да устои на всевъзможни опити за инфектирането й чрез най-разнообразни "сплашвания". Тъкмо здравата тъкан на масовото и ежедневно съдийско приличие поддържа независимостта на съдебната власт", заявяват от Съюза.

И декларират, че Съюзът на съдиите в България ще продължи да бъде организация, стояща зад каузата на правосъдието и на съдиите.

„Ислямска държава“ се финансирала в САЩ чрез eBay

http://www.moreto.net/novini.php?n=357374

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) финансира дейността си в САЩ чрез фиктивни сделки в системата за електронна търговия eBay. Това съобщи „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на разсекретени наскоро документи на ФБР.

Затварят Орлов мост за 10 дни за ремонт на Цариградско шосе

http://dnes.dir.bg/news/remont-tzarigradsko-shose-orlov-most-26218125

Започва цялостeн ремонт на бул. "Цариградско шосе" при Орлов мост, който ще продължи до 20 август, съобщават от Столичната община.

ГЕРБ дава "Цанков камък" на главния прокурор

http://www.cross.bg/kamuk-tzankov-aleksandur-1551813.html

/КРОСС/ ПП ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък", заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Александър Ненков, предаде „Фокус"-Варна. „В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото", допълни народният представител. Александър Ненков коментира, че има някакво съвпадение, защото винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция. Той даде за пример проекта АЕЦ „Белене", за който държавата е платила близо 3 млрд. лева, подобен е и казусът с „Цанков камък". Александър Ненов подчерта, че проектът е нерентабилен. „Важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим за това, че парите не достигат, за пенсии, заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите", добави народният представител Александър Ненков. Зам

Експерти: Отнемане на лиценза на ”Дунарит” ще изпрати работниците на улицата

http://frognews.bg/news_140022/Eksperti-Otnemane-na-litsenza-na-Dunarit-shte-izprati-rabotnitsite-na-ulitsata/

Отнемането на разрешителните за производство и търговия с оръжие и друга специална продукция на ”Дунарит” АД ще извади фирмата от заетите в момента ниши на пазара и ще изпрати на улицата работниците и служителите от предприятието. Това се посочва в изявление на работодателски организации (АИКБ, БСК и БТПП).

От фавелите да кралския двор. Историята на Каземиро

https://offnews.bg//futbol/ot-favelite-da-kralskia-dvor-istoriata-na-kazemiro-662592.html

- Маркиньо, може ли да преспя у вас?

Каземиро е на 5 години и вече знае, че приятелите могат да му бъдат от ползва. Най-малко могат да му намерят подслон през нощта. Майката на Карлос няма да има нищо против. Той е най-голям и трябва сам да намери къде да преспи; вторият син тя ще изпрати при лелята, третият при бабата, а самата тя, ако ѝ провърви, ще намери свободно легло в някой приют. Ако няма късмет, отново ще трябва да спи в ъгъла под някоя покрита порта, надявайки се, че пияните компании няма да я забележат…
Маркиньо, мръсно хлапе с бързи очи, няма нищо против. Двамата с Карлос тръгват към фавелата, внимателно заобикаляйки шумните булеварди: там е пълно с уважавани господа, които не обичат погледите на крадливите дрипльовци. Впрочем, Карлос и самият Маркиньо са почти аристократи: те живеят между четири парчета шперплат, който тук, във фавелите, се наричат дом.

- Един ден ще играя за Реал, - казва Маркиньо, оглеждайки миниатюрната стаичка, в която са се натъпкали седем души.

Каземиро мълчи. На него не му е до мечти. Трябва да поспи и събере сили, за да може да играе добре в утрешния мач. Може би някой скаут ще дойде да гледа и тогава пред него ще се появи шанс един ден да се махне оттук и да отиде – най-малкото в първенството на щата. И – това е важно! – да отиде до Силва; него не го е молил за подслон близо от месец. Ако той му откаже – Карлос ще остане на улицата с майка си.

Утре те ще излязат на терена и Маркиньо, най-добрият му приятел, ще се опита да попадне в един отбор с Каземиро. Той е бърз и техничен, но не му харесва да играе срещу Карлос, На никой не му харесва. Каземиро се стреми да спечели всяко единоборство. Той е най-силният в отбора и да се бориш с него е все едно да се блъскаш в стената. Каземиро играе твърдо и срещу своите, и срещу чуждите: в края на краищата, животът и към него изобщо не е бил снизходителен.

- Това е раят!

Каземиро е на 11 години и току-що е приет в академията на Сао Пауло. Когато предложили на Карлос стая в интерната, той не повярвал веднага. Сега стои пред отворената врата и оглежда това, което му се е струвало невъзможно: собствена стая.

„Намерих постоянно място за спане. Бяха ми дали стая с телевизор, климатик и музика; хранеха ме. Това ми се струваше невероятно.”

Но това е истина и Каземиро най-накрая може да се съсредоточи върху футбола. Само към храненето така и не свиква: често продължава да готви на себе си и на братята си. Клубът му отпуска стипендия – но защо са му пари, след като има храна и легло? Каземиро я дава на майка си, а за себе си оставя дребни, колкото да има за любимия си млечен шейк.

Животът му започва да се подрежда, но Каземиро не забравя как е постигнал това. Съдбата не му е правила отстъпки и сам той няма жал към никого. В Сао Пауло също няма никой по-силен и твърд от него. Връстниците му се стараят да попаднат в един отбор с него и се радват, когато излизат заедно срещу съперниците в града или първенството на щата.

Противниците падат на терена след всеки сблъсък с Каземиро. Карлос бързо печели обичта на фенове и съотборници, които винаги имат по-особено и топло отношения към такива сърцати, талантливи, но и трудни момчета. Но треньорите виждат друго: добра техника и досадни хоризонтални пасове. На 14 той вече е известен: от Европа идват скаути, които искат да го гледат.

„Видях го в Сао Пауло. Струваше ми се, че някой с две-три годни по-голям футболист играе срещу децата. Той им беше връстник, но притежаваше нещо много по-голямо… Във всеки мач Каземиро владееше центъра на терена. Неговата физика беше великолепна, но освен това той бе и по бразилски техничен”, - казва легендарният Казираги, който след края на кариерата си започва да работи като скаут…

Каземиро става на 16 и скаутите забравят за него. Казираги се предава последен. Играта на Карлос е загубила точност, ударите му целят краката на съперниците, а не топката, той е станал по-бавен и често изпуска съперниците си. Някои подозират, че момчето е било надценено. Таксиметровите шофьори – а в Бразилия те знаят всичко за футболистите, - казват, че играта му е потънала в нощния живот на големия град.

През вечер Каземиро се напива и с мъка идва на тренировки, влачейки си краката. Той засипва с ругани треньорите, които си позволяват да му направят забележка за поведението и с кисела физиономия излиза на терена. Там вече съперниците и съдиите разбират какво точно мисли Карлос за тях и техните роднини, особено за майките и сестрите им. Той получава жълт картон във всеки мач и треньорът му винаги го вади: възпитава го.

Карлос получава своя прякор Каземиро – съчетание от името му и думата marrento „арогантен”. Каземиро се кара с всички – приятели, съперници, треньори, - а след това се оплаква на журналистите. Вбесява се от това, че Лукас Моура е смятан за най-голямата звезда на академията. Карлос е постигнал всичко, за което е мечтал: измъкнал се е от мизерията, купил е къща на майка си и сега не може да си намери място под слънцето…

Каземиро е на 19 и светът може би вече е малко по-благосклонен към него. Треньорите са подредили хаоса в главата му и той вижда новата си цел. Утре заминава за Судамерикана U20; по крилата на този отбор блестят Неймар и Лукас Моура, но с капитанската лента е Каземиро. Той измъква важния мач с Еквадор, запазвайки шансовете за титлата и вдъхновените бразилци разпиляват Уругвай на финала.

Каземиро е спокоен. Карлос е преборил егоцентризма си, разбрал, че той няма да го изведе до мечтаната кариера. Неговият успех е нестабилен като къщата на майка му. Той работи здраво над себе си и става много силен и точен. В офисите на Сао Пауло идват представители на Реал, но обещават само място в дублиращия отбор – Кастилия. За Карлос няма значение, че е капитан на „трицветните” и има повече от 100 мача в първенството на Бразилия. Това е мечтата на приятелите му от детинство и тя трябва да се постигне…

Анчелоти, виждайки Каземиро, издава присъдата си: 16 години са го използвали неправилно. Карлос заиграва като опорен полузащитник и бързо навлиза в ролята си, но титулярните места в „галактикос” са малко. Каземиро е даден под наем на Порто, а там треньорът Лопетеги гради отбора си около него.

Карлос в движение се превръща в лидер на „драконите”. Наричат го най- добрият халфбек в Португалия. В Мадрид пристига Бенитес, който заявява на Перес: „В Реал има само едно слабо място. – Какво? – пита Флорентино, а отговорът е: „Каземиро играе за Порто”.

Бразилецът се връща в Мадрид. Той вече е милионер и може да издържа семейството си. За Коледа братята му изпраща картичка, в която пише „Благодарим, тате!”. В Реал той също е най-силен, но това не е достатъчно. Каземиро работи над подаването и избора на позиция, а на журналистите казва, че треньорът винаги е прав. Зидан забелязва напредъка на Карлос и го прави титуляр.

Той е на 25 и отново постига поставените цели. Каземиро вече се е погрижил за семейството и за себе си. Сега той се грижи за Реал. С две крачки той променя играта на най-силния отбор в света, внасяйки в нея баланс и ред. Той пресира топката по-добре от всеки друг в Испания, а когато започнат проблемите излиза напред за да шутира, с което връща „белите” в играта.

Реал се класира за финала на Шампионската лига, а в един от онези моменти Каземиро трябва да спре Пянич. Следва класически за него здрав дуел, от който босненският плеймейкърът на Юве занемява от болка. Карлос просто се усмихва: животът не е бил снизходителен към него, и той не е такъв към съперниците си…

Политолог: Кабинетът „Борисов“ 3 не направи нищо особено през първите си 100 дни

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-marinov-osobeno-1551812.html

/КРОСС/ "Кабинетът „Борисов" 3 не направи нищо особено през първите си 100 дни управление". Това каза политологът проф. Александър Маринов за Агенция „Фокус" . По думите му в първите месеци на своето управление правителството се е занимавало с разпределение на постове и сектори на влияние. „От гледна точка на вътрешната политика не мога да посоча нищо конкретно с изключение на две-три неща, шумно обявени и обещани, като например повишаването на минималните пенсии. От друга страна виждате, че въобще се замлъкна и нищо не се говори за индексирането на всички останали пенсии. Това го давам като пример не защото е трябвало непременно да бъде свършено през първите сто дни, а защото имаше няколко първоначални хода, които да създадат впечатления, че правителството работи и след това всичко минава в едно темпо, изцяло под сянката на личните изяви на министър-председателя", коментира проф. Маринов. Според него още не може да се види философията и основните приоритети на ключови министерства. „Още не могат да си влязат в ролята министрите, които и без това не са особено авторитетни и доказали се личности. Така че тези 100 дни минаха доста бързо в общо взето нищоправене", допълни политологът. Проф. Маринов обърна внимание, че управленската програма на правителството е излязла в времето, когато е трябвало да се оценяват стоте дни на кабинета

"Гугъл" ви превръща в DJ на значим рожден ден

https://www.vesti.bg/sviat/gugyl-vi-prevryshta-v-dj-na-znachim-rozhden-den-6072557

Търсачката отбелязва рождения ден на хип-хоп културата по запомнящ се начин

Ангелкова установи твърде малко спасители на южния плаж на Обзор

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/08/11/3022746_angelkova_ustanovi_tvurde_malko_spasiteli_na_jujniia/?ref=rss


Плажът "Обзор-юг" е почистен с машина и предлага добри условия на посетителите, но няма достатъчно спасители. Това установили при "внезапна" проверка на място министърът на туризма и придружаващите я експерти от контролните орган. В инспекцията участвал и кметът на Обзор Христо Янев, съобщават от министерството.<br /><br />Според специализираната наредба за водноспасителната дейност спасителите трябва да са по двама на пост, но на някои от постовете на ивицата в...

"Уолстрийт джъртъл": Федералният резерв ще повиши още веднъж лихвата тази година

http://econ.bg/Новини/-Уолстрийт-джъртъл-Федералният-резерв-ще-повиши-още-веднъж-лихвата-тази-година_l.a_i.747131_at.1.html

Анкетираните от “Уолстрийт Джърнъл“ икономисти очакват Федералният резерв да повиши още веднъж лихвата по рефинансирането до края на годината и...

Когато Дядо Иван и Чичо Сам бяха приятели

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6386056

Когато Дядо Иван и Чичо Сам бяха приятели Странно ожесточено българите спорим кой е по-велик и кой ни е по-мил -Америка или Русия За днешния българин, който е свикнал по цял ден да гледа, слуша или чете за нарастващото напрежение между САЩ и Русия, може да прозвучи странно, но в дългите си исторически взаимоотношения руснаците и американците доста по-често са били приятели и съюзници,

Предизвикателството от Пхенян: Ще свалят ли САЩ ракетите на Ким?

//dariknews.bg/novini/sviat/predizvikatelstvoto-ot-phenian-shte-svaliat-li-sasht-raketite-na-kim-2042064

Заканата на Северна Корея, че ще прати залп от балистични ракети близо до Гуам в Тихия океан, където САЩ имат военни бази, може да засили натиска върху Вашингтон да задейства своята система за противоракетна отбрана за милиарди долари и да свали ракетите във въздуха.

Спешна спасителна акция с хеликоптер заради ранена жена в Пирин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/speshna-spasitelna-akciia-s-helikopter-zaradi-ranena-zhena-v-pirin-2042067

Спешна спасителна акция с хеликоптер се проведе в Пирин заради пострадала френска туристка. Инцидентът е станал в района на заслона Спано поле и Бъндеришка порта.
 
По-рано през деня организирана туристическа група с водач е тръгнала от х. Вихрен. Жената на възраст около 70 години е б

Сигналите на линията за нарушения в туризма - предимно за шумни заведения

http://www.moreto.net/novini.php?n=357380

Почти всички сигнали, които са постъпили на горещата телефонна линия за нарушения в туризма, са за шумни заведения. Това съобщи във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в заседание на областния координационен център по туризма.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване