Нова телевизия уволни Дарина Сарелска

http://www.barometar.net/89286/

Нова телевизия се разделя с Дарина Сарелска – досега шеф на новините на медията. Нейната работа ще бъде поета от Силва Зурлева, която е член на борда на директорите. От телевизията съобщиха за рокадата в прессъобщение. “Всички ние благодарим на Дарина за усилията, които допринесоха за издигането на Новините на NOVA до сегашната им позиция […]

Производствените цени в САЩ се свиват през юли

http://econ.bg/Новини/Производствените-цени-в-САЩ-се-свиват-през-юли_l.a_i.747117_at.1.html

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите  промени на изхода на американските компании, се понижи през юли с 0,1% на...

До 15 август се приемат заявления за субсидии от пчеларите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/11/3022551_do_15_avgust_se_priemat_zaiavleniia_za_subsidii_ot/?ref=rss


До 15 август пчеларите, изпълнили договорите си от Националната програма по пчеларство 2017-2019 г., могат да подават заявления за плащане. Приемът на документи по мерки А, Б, В, Г и Д започна от 5 юни, в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". До момента са приети 1311 заявления.<br /><br />Образец на заявлението за плащане и информация за особеностите по окомплектоване на документите могат да бъдат намерени на сайта на ДФ "Земеделие".<br...

Няма данни за жертви или разрушения от земетресението във Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386673

Няма данни за жертви или разрушения от земетресението във ФилипинитеПредставител на спасителен отряд от град, близък до епицентъра на земетресението е съобщил, че засега няма данни за разрушения или жертви от подземния трус, предаде AFP, цитирано от "Фокус". Въпреки това, от сградите в Манила и близките до епицентъра райони, са евакуирани всички служители, съобщиха очевидци.

Нанков: Само един блок от санираните по правителствената програма е проблемен

http://www.mediapool.bg/nankov-samo-edin-blok-ot-saniranite-po-pravitelstvenata-programa-e-problemen-news267790.html

Има един блок, саниран по програмата за енергийна ефективност у нас, в който са използвани материали с проблеми. Това каза в петък пред бТВ регионалният министър Николай Нанков. Това е показала проверката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, започнала след разследване на медията за материалите, използвани за топлоизолация на високите сгради у нас. При останалите блокове са използвани материали, които са с клас B – трудногорими, добави министър Нанков. Въпросният проблемен блок се намира в Бургас – това уточни той извън ефир, като посочи, че е допуснал грешка, обявявайки блока за старозагорски, допълва бТВ. “Проверката тече и сега. Ще направим и повторни тестове на част на материалите. Другата седмица ще сме готови с окончателните резултати”, добави министърът. По думите му формата производител е декларирала съответствие с изискванията на материала и е показала сертификати за него, а пък министерството му няма компетенции и правомощия по контролните механизми. За момента не е ясно колко ще струва повторният ремонт на новоремонтирания блок, но ще се търси техническо решение за нейното обезопасяване. Според министър Нанков тук им и по-сериозна тема – за възможна търговска измама. Той посочи още, че в момента се санират 580 сгради, а има осигурен ресурс за 2022. През септември предстои дебат как трябва да продължи програмата. На въпрос относно сигналите на граждани за некачествено извършен ремонт по нея, министърът посочи, че са проверени 70 сгради, избрани на случаен принцип, като в 64 от тях не са открити никакви проблеми.

Северна Корея плаши света с ракети със съветски технологии

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022338_severna_koreia_plashi_sveta_s_raketi_sus_suvetski/?ref=rss


Ракетният инженер Роберт Шмукер споделя в интервю за руската редакция на "Дойче веле", че в Северна Корея не разработват собствени ракети, а използват съветски технологии и компоненти. 74-годишният професор от Техническия университет в Мюнхен е работил над двигателите на американските космически совалки.<br />Северна Корея и САЩ си разменят страшни заплахи. Време ли е човечеството да се разтревожи или това е блъф?<br /><br />- Това е политически блъф. Нито една от...

Сотир Цацаров ще открие сградата на районната прокуратура в Каварна

https://www.24chasa.bg/region/article/6386680

Сотир Цацаров ще открие сградата на районната прокуратура в КаварнаГлавният прокурор Сотир Цацаров ще открие сградата на районната прокуратура в Каварна. Това съобщиха от институцията. Откриването е от 15

Двама загинали при пожар в къща в село Богданчовци

http://www.cross.bg/dvama-pozhara-bogdanchovtzi-1551787.html

/КРОСС/ Двама души са загинали при пожар в къща в село Богданчовци, предава Радио „Фокус" - Велико Търново. Сигнал за инцидента е получен малко преди 04.00 часа тази нощ. Къщата е изцяло унищожена, като има и две жертви. Причините за пожара са в процес на установяване. В погасяването на пожара участват два противопожарни автомобила и шестима пожарникари от Районната служба в Габрово.  

Китай цензурира киберпространството си

http://www.moreto.net/novini.php?n=357355

Китайският регулатор на киберпространство заяви, че разследва най-популярните социални медийни сайтове в страната за неспазването на строги закони, които забраняват съдържание, което е насилствено, неприлично или смятано за обидно за комунистическата партия, съобщава "Ройтерс".

140 души загинали при опит да преминат Берлинската стена

http://www.moreto.net/novini.php?n=357358

Ново проучване актуализира данните за броя на хората, загинали при опит да преминат Берлинската стена, когато Германия беше разделена на две държави, предаде ДПА. Общо 140 души са загинали, опитвайки се да избягат от бившата комунистическа Източна Германия (ГДР) през Берлинската стена, сочат новите данни на Центъра за съвременна история в Потсдам и на Фондация "Берлинската стена".

Строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле започва до 2019 г.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stroitelstvoto-na-magistrala-struma-v-kresnenskoto-defile-zapochva-do-2019-g-2042021

Ако до 2019 г. не започнем строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле, има риск да загубим безвъзмездното европейско финансиране за проекта и да се наложи той да бъде завършен със средства от бюджета, което е безотговорно. Това заявява министър Николай Нанков, цити

Данъчни не открили нарушения в ресторанта, поискал пари за празен стол

//dariknews.bg/novini/bylgariia/danychni-ne-otkrili-narusheniia-v-restoranta-poiskal-pari-za-prazen-stol-2042022

Данъчни инспектори от НАП-Бургас не са открили нарушения в созополския ресторант, прочул се с поисканата такса от 80 лв. за четири незаети стола.
 
"Реагирахме веднага, извършихме проверка, при която се установи, че цялата поръчка на въпросната компан

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха вчерашната сесия със спадове

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-Европа-и-САЩ-приключиха-вчерашната-сесия-със-спадове_l.a_i.747116_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията на 10 август с понижения, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад...

Засилва се оптимизмът на финансовите посредници за БФБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zasilva-se-optimizmyt-na-finansovite-posrednici-za-bfb-244654/

Участниците в анкета на финансовото министерство очакват ускоряване на икономическия растеж и инфлацията през третото тримесечие

Севернокореец избяга в Южна Корея с плуване

http://www.cross.bg/koreya-more-yuzhna-1551786.html

/КРОСС/ Жител на Северна Корея избяга тази нощ в Южна Корея с плуване, съобщи агенция Йонхап, цитирана от ТАСС, като се позова на южнокорейски военни. Военните забелязали беглеца, докато патрулирали в района на морската граница (т.нар. северна разграничителна линия) със Северна Корея в Жълто море, и му се притекли на помощ. Става дума за 20-годишен младеж. Властите в Сеул проучват мотивите му. Южнокорейската агенция не уточнява какво разстояние е преплувал беглецът, но отбелязва, че това не е първият подобен случай през тази година. През юли петима севернокорейци са избягали в Южна Корея по море с лодка, а месец по-рано в Република Корея по море са пристигнали още двама беженци от КНДР - баща и син. Общо от началото на годината в Република Корея са избягали 11 граждани на КНДР, припомня Йонхап. Пхенян в такива случаи обикновено обвинява Сеул в отвличане.    

Страшен банер стряска гостите на Йънг Бойс

https://offnews.bg//futbol/strashen-baner-striaska-gostite-na-jang-bojs-662569.html

Феновете на швейцарския Йънг Бойс влязоха в новините с чудовищен банер, който издигнаха на трибуните по време на мача с Тюн.

На него е изобразена героиня от филм на ужасите, която излиза от тв екран. Нищо чудно, че дори съперниковите футболисти се стъписват на терена, когато гостуват на един от фаворитите за спечелване на титлата в алпийската държава.

Такъв беше и случаят с нашия Валери Божинов, който гостува на Йънг Бойс с Лозана преди пет дни. Тимът му загуби с 0:3, а българинът остана на игрището до 58-ата минута, когато беше заменен.

Голове на Леонардо Бертоне в 16-ата и в 22-ата минута на мача дадоха солиден аванс в полза на столичани още преди почивката.

Гийом Оаро от дузпа в 67-ата минута оформи класическия успех в полза на Йънг Бойс.

Тежка пътна катастрофа в Китай с 36 загинали

https://www.actualno.com/asia/tejka-pytna-katastrofa-v-kitaj-s-36-zaginali-news_627167.html

При тежка пътна катастрофа в Китай загинаха 36 души, а още 13 бяха ранени, съобщи централната телевизия на Китай. Произшествието станало на скоростна магистрала в провинция Шанси, централен Китай. При влизане в тунел автобус по неизвестни причини се врязал в стената му. Всички пострадали са настанени в болница. Следствената група по случая е оглавена от зам-министъра на обществената сигурност Хуан Мин.

Заради свлачище: 1 година без вода край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357354

Една година без вода – на това изпитание са подложени десетки домакинства, засегнати от свлачището между Златни пясъци и Кранево. Преди пет години свлачището погълна път, морски фар и постройки. Според ВиК – Варна ежедневните аварии на стария водопровод допринасят за засилване на свлачищните процеси, които застрашават както имотите на хората, така и самия път, който свързва Варна с Дуранкулак.

Моделите, които "разбиват" модните клишета

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/modelite-koito-razbivat-modnite-klisheta-6072538

Те доказват, че истинските човешки същества са много по-интересни и разнообразни от идеалните изображения, които виждаме в списанията

„Зорба Гъркът“ откри Втората международна танцово-балетна академия в СОК "Камчия"

http://www.cross.bg/kamchiya-akademiya-festivala-1551785.html

/КРОСС/ С прекрасната постановка на Националната опера и балет „Зорба Гъркът" в Амфитеатъра на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия" бе открита Втората международна танцово-балетна академия GRAND DANCE ACADEMY. Организатори на едно от най-големите събития в областта на балетното изкуство у нас са Музикално-продуцентска компания „Жокер Медия", Московската държавна академия по хореография и СОК „Камчия" ЕАД, под патронажа на Министерството на културата на Република България. Във фестивала тази година участват деца от 8 до 18 години от Русия, Украйна, Австралия, Обединените Арабски Емирства, Ливан, Япония, Чехия, Гърция, Турция и България. През изминалата седмица те вече преминаха подготвителната част - майсторски класове с едни от най-добрите преподаватели по белет от Балетната академия на Большой театр". „Идеята на провеждането на фестивала е уникална. Само в САЩ и България се провеждат подобни предварителни майсторски класове", коментира президентът на „Жокер Медиа" Ованес Мелик Пашаев. Той допълни, че предстоящата конкурсна част ще се проведе в три категории - класически, съвременен и традиционен балет, а международно жури ще оценява участниците за техника на изпълнението, артистичност и хореография. То се ръководи от ректора на Московската държавна академия по хореография - Мария Леонова

Улицата на позора - Ден 3

https://www.actualno.com/sofia/ulicata-na-pozora-den-3-news_627095.html

"Осигуряването на достъп се отнася до използвания в момента начин на преминаване". Това потвърди кметът на София Йорданка Фандъкова пред Actualno.com относно затворената на 9 август ул. "Майор Първан Тошев", която е един от изходите на столичния квартал "Стрелбище". Затварянето на

В София продължава раздаването на вода заради жегите

https://www.actualno.com/sofia/v-sofija-prodyljava-razdavaneto-na-voda-zaradi-jegite-news_627155.html

Столична община продължава раздаването на минерална вода от 13.00 часа във връзка с горещото време, съобщиха от пресцентъра на Общината. Водата ще бъде предоставена на два пункта: при езерото Ариана и площад „Света Неделя“ и ще се раздава до изчерпване на количествата.

Китай обвини САЩ в нарушаване на суверенитета

http://pogled.info/svetoven/kitai-obvini-sasht-v-narushavane-na-suvereniteta.88299

/Поглед.инфо/ Пекин обвини САЩ в грубо нарушаване на неговия суверенитет, след като американският военен кораб "Джон С. Маккейн" доближи спорните острови Спратли в Южно-Китайско море, които Китай смята за свои.

Двама загинаха при пожар в къща в Габровско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386633

Двама загинаха при пожар в къща в ГабровскоДвама души са загинали при пожар в къща в село Богданчовци, съобщиха за  „Фокус“ от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово. Сигнал за инцидента е получен малко преди 04.00 часа тази нощ. Къщата е изцяло унищожена, като има и две жертви. Причините за пожара са в процес на установяване.

Само един от санираните блокове бил проблемен

http://frognews.bg/news_140003/Samo-edin-ot-saniranite-blokove-bil-problemen/

Само един от блоковете, санирани по програмата за енергийна ефективност, е бил проблемен. Това заяви регионалният министър Николай Нанков пред бТВ.

Оставиха в ареста турчин, опитал да подкупи полицаи в Свиленград с 15 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386631

Оставиха в ареста турчин, опитал да подкупи полицаи в Свиленград с 15 леваМярка за неотклонение "задържане под стража" постанови Окръжният съд в Хасково за 24-годишен турски гражданин от Одрин. Според полицията, в неделя Толга Алтай опитал да подкупи автопатрул на КАТ-Свиленград. Чужденецът шофирал лек автомобил "Опел" и отказал да бъде тестван за алкохол. След това Алтай подхвърлил 15 лв.

Пленителни емоции завладяват публиката в операта „Манон Леско“ на Царевец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385218

Пленителни емоции завладяват публиката
в операта „Манон Леско“ на ЦаревецНа 11 август от 21,00 ч. Театрално-музикален продуцентски център - Варна ще представи на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново операта „Манон Леско“ от Джакомо Пучини. "Манон Леско” е въздействаща адаптация на Пучини по класическия роман за свободолюбивото селско момиче,

Сръбски войски се присъединиха към военните учения на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386629

Сръбски войски се присъединиха към военните учения на РусияЧленове на 37-а механизирана бригада на Сръбската армия взеха участие в тактически стрелкови упражнения в Западния военен окръг на Русия, пише В92, цитирано от "Фокус". Министърът на отбраната на Сърбия обяви това и поясни, че сръбските части, които са взели участие в руските военни учения, проведени на 6 август,

Приложение за деца трупа огромни телефонни сметки

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prilozhenie-za-deca-trupa-ogromni-telefonni-smetki-6072541

Става дума за маймунката-гадател Бонго, а общуването с него става с смс-и на цена от близо 5 лв. всеки

С колко ще скочи сметката ни за ток заради климатика в жегата?

http://www.moreto.net/novini.php?n=357353

С около 8% по-високи сметки за ток може да очакват потребителите с климатици това лято. Това прогнозира в рубриката „Чети етикета” в „Тази сутрин” по bTV бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков. Дръжте климатиците на не по-малко от 27 градуса, посъветва експертът.

Няма ни на картата на морските круизи в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=357348

България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия, показват данни на Евростат. Анализът е за най-предпочитаните туристически маршрути от европейците за морски пътувания през 2016 г.

Колко първи 100 дни ще има Борисов

http://clubz.bg/57166-kolko_pyrvi_100_dni_shte_ima_borisov

Бойко Борисов досега не е изкарал нито един цял мандат. Но нищо чудно да изкара още много първи 100 дни във властта. Началото на кабинета "Борисов-3" със сигурност показа, че ситуацията остава непроменена. ГЕРБ е партия със сериозни кадрови и управленски дефицити. Но тя винаги прави достатъчно докато е във властта, за да спечели следващите избори. А и конкурентите не я затрудняват особено.

Факт е, че през първите 100 дни на кабинета "Борисов"3 избухнаха някои големи скандали - НДК в София, суджука в Добрич, частната детска градина в Перник, разположила се в сградата на държавната и т.н. Факт е, че тези скандали оформят една нелицеприятна картина на българската държава. Очевидно, че почти във всеки град има по едно малко бойкоборисовче, което коли, беси, дерибейства. Управленският ни модел силно напомня феодална структура и има малко общо с реалната демокрация.

Този модел обаче не е измислен от ГЕРБ. Те го наследиха от управлявалите преди тях партии. Вярно, развиха го до големи висоти. С една съществена разлика. Когато малкото бойкоборисовче се олее, когато неговите зулуми станат обществено достояние, то големият Бойко Борисов начаса намира начин да се освободи от него. Изхвърля го от борда като ненужен баласт.

Премиерът и партиен лидер да нарежда на даден депутат да напусне парламента също няма нищо общо с демокрацията. Така постъпи Борисов с Живко Мартинов, онзи със суджука в Добрич. Това напомня по-скоро отношения в мафиотски клан, а не в демократична партия. Румяна Гьорева, герберката от Перник, пък дари своята инвестиция в реновираната половина на детската градина в полза на общината. От една страна това изглежда като благороден жест. От друга страна обаче предизвиква някои въпроси. Като например  - да не би отказът от членство в ГЕРБ да носи много по-големи финансови загуби от това да се откажеш от една, със сигурност, не малка еднократна инвестиция.

Дори и най-големите критици на Борисов обаче не могат да му отрекат едно. Във всичките си управленски мандати той съумяваше да се освобождава бързо от хора, които вредят на имиджа на партията. Единственото изключение от правилото е нейният зам.-шеф Цветан Цветанов.

Вярно, това освобождаване става по неособено демократичен начин. То обаче ярко контрастира с поведението на опонентите на Борисов. Последният път, когато бе във власта, БСП клекна пред ДПС и подкрепи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В предпоследното участие на социалистите във власта известния "батко", замесен в аферата с "братко" бе изпратен след дълъг обществен натиск с благодарности, вместо да бъде освободен начаса, както без съмнение би направил Борисов.

Всеки, който прогнозира, че настоящото правителство няма да изкара мандата си, едва ли ще сбърка. Най-малкото, защото неизкарването на мандатите се превърна в навик на ГЕРБ. Причините, поради които Борисов не довърши предишните си два мандата са налице и сега. ГЕРБ очевидно няма никакво намерение да прави радикални реформи, с които постепено членството ни в ЕС да стане реално и да не бъде само формално. Винаги идва момент, в който общественото напрежение заради този отказ от промени избива в една или друга посока. А Борисов не е човек, който се бави с оставките. Подава ги веднага, щом усети че времето е дошло.

Също така е почти сигурно, че когато и да са следващите избори, ГЕРБ отново ще ги спечели. При всичките си недъзи тази партия успява да запази впечатлението, че по-добро от нея на политическия пазар няма. Сравнението с БСП, както се разбра, е в полза на ГЕРБ. А т.нар автентична десница или демократично пространство е толкова заето със собствените си вътрешни неразбирателства, че няма никакъв шанс да бъде реална конкуренция. Няма шанс дори да се опита да бъде намордник на ГЕРБ, да го вкарва в правия път, когато излезе от него. Такъв шанс имаше пред Реформаторския блок в предишния управленски мандат, но той, в общи линии, бе пропилян.

На всичкото отгоре и външнополитическата ситуация някак е изключително благоприятна за Борисов. Той е като у дома си у големите европейски лидери или поне успява да създаде такова впечатление. Борисов влезе в историята и като човека, който подписа договора за приятелство с Македония - нещо непостижимо за много български правителства години наред.

Тези 100 дни отминаха, чакаме следващите. Всички предпоставки ГЕРБ да продължи да бъде най-успешната българска партия продължават да са налице.

Трансплантациите на органи от прасета са още по-близо

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/transplantaciite-na-organi-ot-praseta-sa-oshte-po-blizo-6072542

Учени използваха метод за промяна на гени, за да махнат опасни вируси от ДНК-то на прасетата

Акция за обезпаразитяване и кастрация на бездомни кучета ще се проведе в Хасково

https://www.actualno.com/haskovo/akcija-za-obezparazitjavane-i-kastracija-na-bezdomni-kucheta-shte-se-provede-v-haskovo-news_627154.html

Акция за обезпаразитяване и кастрация на бездомни кучета ще се проведе в Хасково от 16 до 20 август 2017 година. Това съобщиха от пресцентъра на Община Хасково. Дейностите са определени с възлагателно писмо на Общината към "Ветеринарни практики ЗД" ООД, по силата на сключен договор. Това ще е втората акция целяща намаление на популацията на бездомни кучета в града. При първата са обхванати 50 животни.

Гръцки медии: Климатът откачи

//dariknews.bg/novini/sviat/grycki-medii-klimatyt-otkachi-2041998

„Времето откачи – след 41-градусови жеги идват бури и град“, пише гръцкият вестник „Прото тема“. „От пъкъла в дъжда“, така изданието cretedoc.gr на остров Крит описва предстоящата рязка смяна на времето.

Завод "Миджур" започва работа с нов собственик

//dariknews.bg/novini/biznes/zavod-midzhur-zapochva-rabota-s-nov-sobstvenik-2042011

Заводът за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик - "Миджур Манеджмънт Кънстракшън" ЕООД.
 
Намеренията му са да започне производството, което няма да е рисково.
 

Драги властимащи, политическите ви пасианси са обречени

http://clubz.bg/57165-dragi_vlastimashti_politicheskite_vi_pasiansi_sa_obrecheni

В момента текат прекалено много активни мероприятия срещу Зелените, за да е случайност. Властта е впрегнала цели тълпи милиционери и тайни агенти, шепа министри и целия си медиен и слугинарски потенциал, за да убеди обществото, че Зелените трябва да бъдат гонени и бити с камъни. 

Да видим, какво (може би) става. 

„Големите събития, които предстои да се случат в бъдещето”, беше писал един мъдър човек, „хвърлят сянка обратно към настоящето”.

Номерът, разбира се, е да разбереш кога си се оказал в сянката на голямо бъдещо събитие – и да започнеш да се питаш какво пък ще да е то?

Примерите от последните две седмици са фрапиращи

Тогава, преди две седмици, забелязах внезапно активизиране на гербаджийската трол армия в нета. Както си дремеха – изведнъж наводниха. А нищо не се беше случило.

„Аха”, рекох си аз, „значи нещо предстои да се случва...”.

И то се случи: опитът за активно мероприятие в стил „народната милиция”, предприет от експредседателя на Институт за дясна политика Нено Димов (понастоящем министър, натоварен със задачата да пази природата) против зелените организации. Като при всяко активно мероприятие в традицията на Държавна сигурност Зелените трябваше да бъдат омаскарени – в случая, да бъдат обвинени за абсурдната забрана, наложена от същия този Димов, върху земеделието в Добричко. Която пък забрана беше паническата реакция на властта по повод осъждането на България за нарушаване на общностното законодателство на ЕС. 

От цялото нещо публиката разбра само: „Бийте Зелените!”

Министър Димов, вместо да направи разумното – да разруши шестте ветропарка и голф игрището, които са в нарушение на законодателството, реши да ги спаси, защото са на важни приятели на властта. За да замаже нещата в Брюксел обаче, обяви абсурдната си заповед за спиране на земеделието в територии, „чертани на око от еколози с фулмастер”.

После се оказа, че защитените територии не са чертани от „еколози с фулмастер” – а от БАН, и то от учени, които са със световно реноме. А макар медиите да се правиха на дръж-ми-шапката, все пак горе-долу стана ясно, че не Зелените са осъдили България, а Европейската комисия. Това, впрочем, е видно от самото решение на съда, което е публично достъпно с точно 3 клика на мишката (може и 5, ако не знаеш какво точно търсиш). Друг е въпросът защо десетки журналисти не направиха дори това минимално усилие.

Доста бързо обаче министър Димов загази, защото се натъкна на нещо, което очевидно не е знаел: че в неговата забрана попадат „инвестиционни намерения” на други още по-важни приятели на властта. И активното мероприятие увехна. Добруджанци не тръгнаха със сопите към София, за да бият Зелените. 

Вместо, както подвикваха крайнодесните, „бай Нено” да трича Зелените, той се оказа тричаният

Но пък, докато Димов се чудеше как да се закрепи на министерския стол, властта стартира друго активно мероприятие в стил ДС – „Кресна”. И пак срещу Зелените. 

Едновременно се появиха куп медийни публикации – и не само в обичайните „прасешки” медии – как заради Зелените в Кресненското дефиле непрестанно хора умират в катастрофи; обяви се съответната подписка; а видни „десни” (е, и малко леви) фигури се активираха да обясняват на Зелените, че накрая народът все пак ще ги набие.

Кой народ? Онзи, който гласува в Трън с 94 на сто мнозинство против хвостохранилищата на златодобивниците? Онзи, който със 100 процента мнозинство не допусна в Ъглен да се къртят баирите за фракция? Или онзи български народ, който на въпроса, дали да се пази природата дори за сметка на икономиката, отговаря с 90 процента „Да”?

Истината, както обикновено се случва, не е на страната на властта. В случая „Кресна” Зелените са напълно невинни. Още през 2008 година, след надлежно обществено обсъждане и ОВОС, са одобрени два проекта за магистралата. Единият – така нареченият Дълъг тунел. Това е фаворитът на всички. Другият проект (Източна алтернатива) – магистралата да се качи горе, а сегашният път да остане с местно значение. В цялата работа няма замесен един зелен, освен при обществените обсъждания.

И двата проекта са подкрепени от Европейската комисия още през 2008 година. Хората казват: „Хайде да строите, ето ви пари!”

Строят ли нашите? Нищо подобно не правят. Първото правителство на Бойко Борисов скрива варианта „Дълъг тунел“, когато става ясно, че в България няма „наша” фирма, която да може да направи такъв. Изходът би следвало да е очевиден: бидейки членове на ЕС, да поканим европейска фирма, която разбира от тунели. Нали сме в общ пазар? 

Нищо подобно, разбира се, не се случва. Защото от големи западни фирми не можеш да крадеш, както от малки български такива. Вариантът „Тунел” е забравен. Другият одобрен вариант – т. е. цялата магистрала да бъде качена на билото – също внезапно изчезва от хоризонта на българските правителства. Очевидно и тук не може да се открадне достатъчно.

Затова днес властта пробутва трети вариант – който не е обсъждан, няма ОВОС и не е депозиран в Брюксел; и е спорно, дали изобщо е магистрала (за каквато ЕС е отпуснал парите) или е скоростен път. 
Но, видите ли, Зелените били виновни, че от 9 години настоявали да се построи някой от двата вече одобрени проекта...

Случаят „Кресна” е от учебника на КГБ и Държавна сигурност. Зелените са сочени като мишена за народния гняв. А докато текат активните мероприятия, властта публично, пред медиите, тормози палаткаджиите от плаж „Корал“. Не тормози хотела там, обявен още от кабинета „Бойко-2” за незаконен. Тормози палаткаджиите. 

Властта продължава да насъсква „народа” срещу Зелените. 

Защо? 

Вариантите са няколко. Единият: властта си отмъщава за провала на активното мероприятие „Калиакра”. Съмнително е това да е обяснението. Министър Димов е твърде зает с това да си крепи министерския стол. 

Втори вариант: властта е обещала на свои приятели незабавно, тук-и-сега да им даде плажа „Корал“ за бетониране. Идеята би била – докато трудовият народ бие Зелените заради Кресна, властта тихичко да ги измете от „Корал“, за да вкара багерите.

Третият вариант е онзи, с който започнах: активното мероприятие „Кресна” е сянка на идващо голямо събитие, за което още не знаем.

Кое би могло да бъде това събитие? Нещо, свързано със зелената тема, очевидно (инак властта щеше да продължава да сочи „соросоидите” като врагове на народа). Би могло да става дума за задаващото се осъждане на България по делото „Рила – буфер”. Би могло да бъде някаква чудовищна по размери антиприродна свинщина, която властта подготвя. Би могло да бъде просто елементарен отказ на властта да изпълни исканията на ЕС, произтичащи от осъждането на България заради Калиакра. Може би властта ще реши да плаща всички глоби, но нейните приятели да леят бетон върху сарматските степи.

Тези неща стават ясни доста бързо. Искам обаче да припомня нещо елементарно както на властта, така и на нейните медийно-интелектуални слуги, активирани покрай активното мероприятие „Кресна”.
Всъщност, на властта искам да напомня две неща. Първото: работата на правителството е да потушава напреженията в едно общество, а не да насъсква една група хора срещу друга. Който сее такива ветрове, после жъне доста сериозни бури.

Второто напомняне адресирам към правителствата на ГЕРБ още от 2011 година; и то е следното: Драги властимащи, всеки път, когато започнете да подреждате политически пасианс от репертоара на КГБ/ДС, си давайте сметка, че накрая няма да ви се получи. Докато в България има демокрация и докато тя е член на ЕС и НАТО, пасианси, които стигат до успешен завършек в Русия, да речем, у нас са обречени. Можете, уважаеми управляващи, да постигнете успех единствено ако намерите в себе си силите да затворите десетина медии, няколко университета и всички зелени организации – след като преди това откриете един-двама (само)убити журналисти и природозащитници.

Докато не можете да сторите това – тия точно пасианси няма да ви се получават. Не ги започвайте, защото пак ще се изложите.

Към слугите на властта посланието е по-просто: Уважаеми слуги, помнете: когато накрая пушилката се слегне, а господарите са се изложили, винаги виновни излизат слугите.

Текстът на Евгений Дайнов е написан за Клуб Z.

Меркел приключи с почивката и подхваща предизборната битка

http://www.cross.bg/merkel-gazeta-predi-1551784.html

/КРОСС/ Борбата за Бундестага (долната камара на германския парламент) навлиза във финална фаза, коментира "Независимая газета". Започва обратното броене до изборите в Германия. Берлин излиза от ваканционния период и започват последните устремни усилия на партиите и техните лидери да мобилизират електората. Днес германският канцлер Ангела Меркел се връща от отпуск, а нейният съперник - кандидатът на социалдемократите за премиерския пост Мартин Шулц, приключва срещите си с избиратели от източните провинции. През първия си работен ден Меркел ще разговаря с върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди и с генералния директор на Международната организация по миграцията Уилям Лейси Суинг. Миграционната криза тревожи германците, 80 на сто от които смятат, че Меркел е допуснала грешка с масовия допуск на бежанци в страната. Срещите с Гранди и Суинг може да успокоят електората и да подкрепят предизборното обещание на канцлерката да не се повтори рекордният приток на бежанци от 2015 г., пояснява вестникът. Освен това Ангела Меркел ще положи венец пред мемориал за жертвите на комунистическата диктатура в бивш затвор на ЩАЗИ - политическата полиция на някогашната Германска демократична република. Според изданието в тази проява се влага "известен идеологически смисъл". Меркел вече направи същото преди изборите от 2009 г. и остана много доволна от техния резултат, напомня "Независимая газета". Тя впрочем и сега няма особен повод за безпокойство

Къмпингуващи на Корал обвиниха Ангелкова в мутренски похвати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022516_kumpinguvashti_na_koral_obviniha_angelkova_v_mutrenski/?ref=rss


Почиващите на плаж Корал се оплакаха, че са репресирани и подложени на множество проверки от инспектори на Министерството на туризма, предвождани от министър Николина Ангелкова, защото са подали сигнал за незаконни разрешителни за строеж. Пред Би Ти Ви част от тях нарекоха "мутренско" поведението на министъра.<br /><br />"Както слушах отстрани коментарите, нападките и арогантното държание, просто не успях да се сдържа и да кажа: Престанете да ни говорите с този...

Опасенията за свръхпредлагането натискат цените на петрола надолу

http://www.investor.bg/surovini/365/a/opaseniiata-za-svryhpredlaganeto-natiskat-cenite-na-petrola-nadolu-244652/

В четвъртък цените на петрола се повишиха до най-високото си ниво от 2 месеца и половина, но в крайна сметка затвориха сесията със спад от 1,5%

„Светлината, която изгубихме” – роман за любовта, раздялата и живота след нея

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385095

„Светлината, която изгубихме” – роман за любовта, раздялата и живота след неяАмериканската писателка Джил Сантополо ни повежда на емоционално пътешествие из дебрите на човешката душа с романа си „Светлината, която изгубихме” (ИК „Сиела”). Макар това да е първа книга за възрастни от Сантополо, която е популярен автор и редактор на книги за деца, правата за „Светлината, която изгубихме” са продадени в повече от 30 страни по

Такса “стол”, такса “дете”, такса“държава”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6385910

Такса “стол”, такса “дете”, такса“държава”Наказват клиента, вместо да следват максимата, че той винаги има право Тя, случката станала, не в село Могила, а в Града на спасението. В най-добрия ресторант на територията, по думите на собственика му. То всеки търговец си хвали стоката, ама ако това е най-добрата кръчма в Созопол, не ми се мисли какви са другите. Това в скоби и иронично.

Й. Куванджиев, изп. директор на Green Life Resorts: Туристи и инвеститори са привлечени от 6-месечното лято в Поморие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6385664

Й. Куванджиев, изп. директор на Green Life Resorts: Туристи и инвеститори са привлечени от 6-месечното лято в Поморие- Какви туристи посещават Поморие? - Традиционно Поморие е предпочитано място за спокойна семейна ваканция. Почиващите обикновено са семейства с деца, които търсят алтернатива на шумните и пренаселени курорти по Черноморието. Обстановката в курорта е спокойна и благоприятна за деца. Именно заради това родителите избират Поморие.

Трети ден продължава издирването на избягалия затворник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386618

Трети ден продължава издирването на избягалия затворникТрети ден продължава издирването на избягалия от старозагорския затвор затворник, съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. Отсъствието на мъжа бе установено в сряда, след като не се е завърнал от работен обект. Той е излежавал 12-годишна присъда за грабеж. Затворникът е бил на облекчен режим,

Задържаха рецидивист с 19 присъди, обрал спяща жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386619

Задържаха рецидивист с 19 присъди, обрал спяща жена
Рецидивист с 19 присъди попадна в ареста на Кърджали, след като обра спяща в дома си жена, съобщиха от районна прокуратура в родопския град. 37-годишният Ангел С. влязъл в апартамента на жертвата си като се покатерил по терасата и отворил вратата помощта на щанга. Жената е спяла в стаята, в която е влязъл крадеца, но не се събудила. Ангел С.

Китай ще спре САЩ, ако ударят Северна Корея

http://clubz.bg/57164-kitaj_shte_spre_sasht_ako_udarqt_severna_koreq

Ако Северна Корея предприеме атака, заплашваща САЩ, Китай трябва да бъде неутрален. Но ако САЩ ударят първи и се опитват да свалят севернокорейското правителство, Китай ще ги спре.

Това съобщи днес пекинският вестник "Глоубъл таймс", който е контролиран от държавата, предаде Ройтерс.

Доналд Тръмп усили вчера реториката си към КНДР и лидера ѝ Ким Чен Ун, като предупреди Пхенян да не атакува Гуам или съюзниците на САЩ. Това стана, след като КНДР разкри плановете си да изстреля ракети над Япония, които да паднат близо до американската тихоокеанска територия.

Китай, който е най-важният съюзник и търговски партньор на Северна Корея, поднови призивите си за спокойствие на фона на кризата. Пекин е разочарован и от подновените ядрени и ракетни изпитания на Пхенян, и от поведението на Вашингтон и Сеул, за които смята, че покачват напрежението.

"Глоубъл таймс", който е здание на официалния комунистически орган "Женмин жибао", пише днес в уводната си статия, че Пекин не е в състояние да убеди нито Вашингтон, нито Пхенян да отстъпят.

"Трябва ясно да се разбере позицията на Китай към всички страни и те да са наясно, че когато действията им застрашават китайските интереси, Китай ще отговори с твърда ръка", пише изданието.

То обаче не изразява правителствената политика, отбелязва Ройтерс.

Пекин отдавна се опасява, че всякакъв конфликт на Корейския полуостров или повторение на Корейската война от 1950-1953 г. могат да доведат до дестабилизираща вълна от бежанци към Североизточен Китай и до обединена корейска държава, която да стане съюзник на САЩ.

Северна Корея е полезна буферна държава за Китай, разположена между него и американските сили, базирани в Южна Корея, както и в Япония.

В уводната си статия "Глоубъл таймс" уверява, че Китай "твърдо ще се съпротивлява срещу всяка от страните, която иска да промени статуквото в районите, където става дума за китайските интереси".

"Корейският полуостров е място, където се срещат стратегическите интереси на всички страни, и нито една от страните не трябва да се опитва да бъде абсолютният господар в региона", отбелязва вестникът.

С протест недоволни поискаха връщането на отстранен полицейски шеф

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386617

С протест недоволни поискаха връщането на отстранен полицейски шефНедоволни от отстраняването на шефа на ОД на МВР във Враца Димитър Газибарски се събраха на протест пред сградата на дирекцията тази сутрин. Около 50 души, сред които служители на дирекцията, полицаи от няколко районни управления, селски кметове и граждани протестираха с плакати срещу заповедта на вътрешния министър Валентин Радев,

Във Враца протестираха срещу уволнението на ръководителя на областната дирекция на МВР

https://www.actualno.com/vraza/vyv-vraca-protestiraha-sreshtu-uvolnenieto-na-rykovoditelja-na-oblastnata-direkcija-na-mvr-news_627151.html

Граждани във Враца се събраха на протест заради отстраняването на досегашният ръководител на областната дирекция на МВР в града, ст. комисар Димитър Газибарски. Той беше отстранен от поста си във връзка с приключена проверка и незадоволително състояние на повереното му у

Ремонт на "Цариградско шосе", ще има ли нови тапи

https://www.vesti.bg/bulgaria/remont-na-carigradsko-shose-shte-ima-li-novi-tapi-6072540

Всички основни ремонти по ключовите точки на София ще бъдат завършени до началото на учебната година, заяви зам.-кметът по транспорта

Председателят на КРС: Имаме много жалби за покритието на мрежата

http://www.moreto.net/novini.php?n=357349

„В последно време имаме и много жалби по отношение на покритие на мрежата. Предприели сме съответните действия” , съобщи пред NOVA председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. "Има и доста жалби за непоискана услуга.

Голям пожар избухна близо до фабрика за пиротехника в Тирана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386613

Голям пожар избухна близо до фабрика за пиротехника в ТиранаГолям пожар избухна снощи в село Куч край Тирана, като огнените езици достигнаха дължина от три до четири километра, съобщи агенция МИА, предаде БТА. Освен противопожарни коли и десетки пожарникари, в гасенето на огъня са включени много войници и доброволци, чийто приоритет е да предотвратят разширяването на пожара в посока към близката фабрика за

Гражданин на КНДР избяга в Южна Корея с плуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386612

Гражданин на КНДР избяга в Южна Корея с плуванеЖител на Северна Корея избяга тази нощ в Южна Корея с плуване, съобщи агенция Йонхап, цитирана от ТАСС и БТА. Военните забелязали беглеца, докато патрулирали в района на морската граница (т. нар. северна разграничителна линия) със Северна Корея в Жълто море, и му се притекли на помощ. Става дума за 20-годишен младеж.

Медии питат президента защо назначи Кичашки в КЗД

http://clubz.bg/57163-medii_pitat_prezidenta_zashto_naznachi_kichashki_v_kzd

Три медии, Клуб Z, Медияпул и Вевести отправят официално запитване до Президента на републиката. В него те настояват държавния глава да огласи мотивите за назначаването на Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминацията. Подобно питане са отправили и колегите от бТВ.

Повод за питането са многобройни критични публикации и негативни мнения в публичното пространство, свързани както с работата му в Института за модерна политика, така и съмнителните му обвързаности при усвояване на средства чрез сайта „Хаштаг-БГ“ при кампании за референдуми.

По-долу публикуваме цялото писмо.

 

                До 

                        Президента на Републиката 

                        Г-н Румен Радев

        Уважаеми господин Президент,

    Във връзка с Вашето решение да назначите Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминацията, Ви молим да ни информирате за мотивите за взетото от Вас решение.

    Поводът за питането са публикации в нашите и други медии за некоректно поведение на г-н Кичашки, свързано с работата му в Института за модерна политика и съмнителните му обвързаности при усвояване на средства чрез сайта „Хаштаг-БГ“ при кампании за референдуми. 

Името на Кичашки беше замесено и в нерегламентирано използване на лични данни.

Напомняме, че Петър Кичашки е пряко свързан с Вашия съветник от екипа по правни въпроси Борислав Цеков, което хвърля допълнителна сянка на съмнение относно нерегламентирани обвързаности и възможен конфликт на интереси.

    В очакване на Вашия отговор:

            Светлана Джамджиева, Клуб Z

            Стояна Георгиева, Медияпул

            Евгени Петров, Вевести.бг

Анджелина Джоли и Брад Пит може да спрат развода си

https://offnews.bg//liubov-i-seks/andzhelina-dzholi-i-brad-pit-mozhe-da-sprat-razvoda-si-662526.html

Американското издание USA Weekly твърди, че Анджелина Джоли и Брад Пит може и да не разделят. Холивудската двойка от месеци не е задвижила нищо по бракоразводното дело, твърди анонимен източник, близък до Браджелина. Този развод едва ли някога ще стане факт, допълва източникът.

Според него Пит работи върху проблема си с пиенето и се старае да бъде по-добър баща, за да си върне Анджелина, която, твърдят близки до нея, все още била влюбена в него.

Любимата двойка на Холивуд обяви, че се развежда през септември миналата година, след 2 години брак. Те имат шест деца, три от които са осиновени.

Преди месеци Брад Пит обяви пред света, че е има проблеми с пиенето, което, заедно с прекалената му отдаденост на работата, може да е сред причините носителката на „Оскар“ да подаде молба за развод.

6,2 по Рихтер разтресе Филипините (обновена)

http://www.cross.bg/filipinite-golyama-tihiya-1551783.html

/КРОСС/ Подводен трус с магнитуд 6.2 по Рихтер разтресе югоизточната част на Филипините, предаде The New India Times, позовавайки се на данни от метеорологичната служба на страната. „Базирайки се на данните, няма опасност от цунами, защото трусът е с много голяма дълбочина", заявиха от Службата за предупреждение за Цунами в Тихия Океан. Няма данни за разрушения или жертви от подземния трус във Филипините. Въпреки това, от сградите в Манила и близките до епицентъра райони, са евакуирани всички служители, съобщиха очевидци. „Служителите в кметството, както и служителите в близките бизнес сгради, са ги напуснали, като предпазна мярка", е съобщил адвокат Бъгси дел Росарио от град Бакоор. В медиите се появиха снимки на студенти и ученици стоящи пред учебните заведения. „Земетресението не беше толкова силно. Не видяхме никой да бяга вън от сградите тук", сподели служител на пожарната служба от остров Лиан, град с население 46 хиляди, отстоящ на около 70 километра южно от столицата Манила. Филипините лежат върху т.нар. „Огнен кръг", голям район в Тихия океан, където има голяма земетръсна и вулканична активност. Миналия месец земетресение с магнитуд 6,5 уби двама души и нанесе сериозни поражения на електростанция на остров Лейте, като остави без електроенергия голяма част на централните Филипини за няколко седмици.    

Канадски тинейджър не позволи на Надал да се върне на върха

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3022511_kanadski_tineidjur_ne_pozvoli_na_nadal_da_se_vurne_na/?ref=rss


Рафаел Надал пропусна възможността да се изкачи на върха в световната ранглиста за пръв път от три години насам. Носителят на 15 титли от Големия шлем отпадна още в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монреал след изненадващо поражение от канадския тинейджър Денис Шаповалов.<br /><br />Испанският тенисист спечели убедително първия сет, но допусна обрат и отстъпи с 6:3, 4:6, 6:7 (4) след много здрава битка, продължила два часа и 46 минути. Шаповалов, който заема...

Николай, роден по време на полет, вече е в България

https://www.actualno.com/society/nikolaj-roden-po-vreme-na-polet-veche-e-v-bylgarija-news_627147.html

Бебето Николай, което се роди по време на полет, вече е на българска земя. Той кацна заедно със своето семейство на Летище София, съобщиха от компанията. Малкият Ники, роден на 26 юли 2017 във въздуха по време на полет LH543 на Lufthansa от Богота до Франкфурт, пристигна в България със с

6,2 по Рихтер разтресе Филипините

http://www.cross.bg/rihter-raztrese-filipinite-1551783.html

/КРОСС/ Подводен трус с магнитуд 6.2 по Рихтер разтресе югоизточната част на Филипините, предаде The New India Times, позовавайки се на данни от метеорологичната служба на страната. „Базирайки се на данните, няма опасност от цунами, защото трусът е с много голяма дълбочина", заявиха от Службата за предупреждение за Цунами в Тихия Океан.    

Вадят 4 млн. лева за културната програма по време на председателството ни на ЕС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vadiat-4-mln.-leva-za-kulturnata-programa-po-vreme-na-predsedatelstvoto-ni-na-es-2042007

За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лева, съобщи министърът на културата Боил Банов.
 
От тази сума над 1,6 млн. лева ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Национални

Разширяват оградата, блокирала улица в Стрелбище

https://offnews.bg//obshtestvo/razshiriavat-ogradata-blokirala-ulitca-v-strelbishte-662566.html

Укрепват и разширяват оградата на улицата в квартал "Стрелбище", която преминава през частен терен и блокира пътя на живеещите в района. 

Това съобщиха от Помощ за Стрелбище на страницата си във фейсбук тази сутрин. Хората протестират от месец срещу плановете на инвеститора да строи 43-етажна сграда на мястото на зелена площ. 

Ще се търсят всички законови начини да бъде отворена улицата в "Стрелбище", заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова по повод ограждането на парцелa на ъгъла на булевард "България" и "Иван Гешов". Достъпът до квартала е необходим, докато бъде изградена улица в съседство. В момента се отчуждават имоти, за да започне изграждането ѝ, обясни кметът. 

Протест във Враца заради отстранения полицейски шеф

http://www.mediapool.bg/protest-vav-vratsa-zaradi-otstraneniya-politseiski-shef-news267789.html

Граждани във Враца се събраха на протест заради отстраняването на досегашният ръководител на областната дирекция на МВР в града, ст. комисар Димитър Газибарски, съобщи бТВ.  Той беше отстранен от поста си в четвъртък във връзка с приключена проверка и незадоволително състояние на повереното му управление. Газибарски е преназначен като началник група в друго направление на дейност и в друго населено място. От МВР подчертаха, че преназначаването на ст. комисар Димитър Газибарски няма връзка с резултата от дисциплинарното производство и уволнението на мл. инспектор в ОДМВР-Враца Цветан Благоев. “Всички хора са излезели в подкрепа на Газибарски, който доказа, че с твърдата си ръка полицията може да бъде близо до хората”, коментира една от протестиращите днес. По думите ѝ страхът вилнее навсякъде и Враца ще се превърне основен герой във всички крими хроники, докато за две години, отстраненото в момента ръководство е успяло да върнало доверие и се е справило с битовата престъпност.

Матис: Война срещу Северна Корея ще бъде катастрофална

http://frognews.bg/news_140002/Matis-Voina-sreshtu-Severna-Koreia-shte-bade-katastrofalna/

Война срещу Северна Корея ще бъде катастрофална, заяви военният министър на САЩ Джеймс Матис.

Арестуваха мъжа, бутнал жена пред автобус в Лондон

http://clubz.bg/57162-arestuvaha_myja_butnal_jena_pred_avtobus_v_london

Британските власти арестуваха заподозрян за нападението над 33-годишна жена, блъсната пред автобус на един от мостовете над река Темза в Лондон, предаде Би Би Си. Мъжът е задържан след разпространението на кадри от инцидента, които да помогнат за установяване на самоличността му.

 

Записът от охранителна камера показва как мъж блъска жертвата пред автобус, докато тича. Жената се разминава с по-тежки травми единствено заради бързата реакция на шофьора на автобуса от градския транспорт, коментират лекари.

Инцидентът се случва на 5 май, но видеото е разпространено едва тази седмица, защото полицията не успява да открие извършителя. 50-годишният заподозрян е задържан в четвъртък.

След като автобусът спира и няколко пътници слизат, за да помогнат на жената, извършителят отново минава пред мястото на инцидента. Жертвата се опитва да говори с него, но той не спира и не е разпознат от свидетелите едва по-късно.

В момента тече разследване, заподозреният е освободен от ареста и е с по-лека мярка за неотклонение.

Случаите с непредизвикано насилие зачестяват в последните години. Български гражданин беше арестуван в Германия за нападение над жена в берлинското метро. Жертвата е блъсната по стълбите. Отово в края на миналата година беше разпространен запис на подобно нападение над жена в Холандия.

Ураганът Франклин в Мексико не взе жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386611

Ураганът Франклин в Мексико не взе жертвиМексико си отдъхна, след като ураганът Франклин премина през страната, без да причини жертви. Нанесени са само материални щети. Мексиканското правителство и местните власти отмениха всички предупреждения за опасност заради урагана Франклин, след като силата на вятъра намаля до 45 км в час. "Нямаме ранени,

Слагат повече асфалт на "Цариградско", за да издържа на високи температури

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386608

Слагат повече асфалт на "Цариградско", за да издържа на високи температури"Няколко пласта асфалтова настилка ще бъде положена при ремонта на бул. „Цариградско шосе“ от площад „Орлов мост", за да може да издържа на високи температури", каза пред „Фокус“ Евгени Крусев, заместник-кмет в направление „Транспорт и транспортни комуникации“ в Столична община. Той допълни, че от тази нощ,

50 души са пострадали заради лошото време в Северна Италия

http://www.cross.bg/italiya-severna-vyatur-1551782.html

/КРОСС/ Лошо време в Северна Италия, обществената телевизия РАИ съобщи за 50 пострадали. Торнадо удари остров Албарела, в района на Венеция. Местни медии съобщиха, че един човек е в неизвестност. Огромният черен облак, надвиснал над северна Италия, достигна до хърватския полуостров Истрия, в Пула силният вятър изтръгна дървета от корените им, информира хърватският сайт "Индекс". Корабчета се опитват да стигнат до брега, но морето е много бурно заради силния вятър. Над полуострова бушува така наречената суперклетка - вид буря, придружена с много мълнии.  

Изнасилвачът от Варна е лежал в затвора

https://offnews.bg//112/iznasilvachat-ot-varna-e-lezhal-v-zatvora-662565.html

27-годишният мъж, задържан за изнасилването на жена във Варна, е криминално проявен и е лежал в затвора. Извършителят е от ромски произход, обяви в сутрешния блок на bTV вътрешният министър Валентин Радев. Срещу задържания е повдигнато обвинение.

Министърът коментира и други тежки криминални случаи от последните дни, като например за избягалия от затвора в Стара Загора престъпник, когото МВР все още издирва. „Имаме информация, че искал да отиде на определено място. Интересно е защо е избягал малко преди да излежи присъдата си”, каза Радев. Той отказа да съобщи името на мястото и увери, че полицията работи активно.

Полицията продължава да работи и по случая с нападнатия и пребит в Борисовата градина журналист Иво Никодимов.

Министърът посочи, че 1000 служители на МВР от големите градове отиват в малките населени места. Коментарът му бе във връзка с пребитото и обрано възрастно семейство в търговищко село. Той обясни, че се работи по случая и се проверява роднина с говорен дефект. По думите му, най-вероятно въпросният човек е извършител на бруталното престъпление, защото много добре е знаел къде какво има.

По думите на Валентин Радев престъпността спада. „Усещането в хората е едно, но статистиката показва друго. Моля всички гражданите винаги, когато нещо става, да сигнализират в полицията”, каза той и добави, че ако хората не подават сигнали няма как да се разкриват престъпленията.

Делио Роси след контролата със Сливнишки герой: Мама миа!

https://offnews.bg//futbol/delio-rosi-sled-kontrolata-sas-slivnishki-geroj-mama-mia-662559.html

Новият италиански треньор на Левски Делио Роси е останал със сигурност шокиран от нивото на "сините" след контролата със Сливнишки герой, загубена с 1:3.

Специалистът гледаше на мача на "Герена" като на една тренировка, която ще му позволи да прецени качествата, или по-скоро липсата на такива, у играчите, които трябва да тренира.

След мача италианецът не е скрил възмущението си от формата на някои футболисти. Делио Роси беше принуден лично да води загрявката.

По време на самия мач пък нервно ставаше и показваше всяка грешка, като най-недоволен беше от отбраната.

След загубата Делио Роси заведе отбора на едно от помощните игрища, където проведе допълнително занимание.

На него той наблегна на физически упражнения и тактика, за да демонстрира нагледно грешките, които футболистите са допускали и не иска да се повтарят в мача с Дунав от първенството.

Безработицата във Варна падна до 2,4%

http://www.moreto.net/novini.php?n=357347

Във Варна незаетите към 1 юли са 4145, с 322 по-малко спрямо предходния месец, пише Агенция Черно море. Равнището на безработица в града спада до 2,4%, при 2,6% през май 2017 г., съобщиха от Регионалната служба по заетостта. Подобна е ситуацията и в областта.

Дара и Кристиян Костов ще пеят във Варна на Международния ден на младежта

http://www.barometar.net/89284/

По случай Международния ден на младежта 12-ти август Министeрството на младежта и спорта организира в събота маратон, младежко изложение и специален концерт с участието на популярните музикални изпълнители Дара, Кристиан Костов, Павел и Венци Венц, Невена Пейкова, Михаела Маринова, Пламен и Иво. Домакин на събитията е Варна – Европейска младежка столица за 2017 г. Всички […]

Гръцки самолети помагат в гасенето на бушуващите пожари в Албания

http://www.cross.bg/albaniya-sela-grutzki-1551781.html

/КРОСС/ Гръцки самолети ще се включат в гасенето на бушуващите големи пожари в Албания, съобщава гръцката агенция АНА-МПА. Това става, след като властите в Албания отправиха искане за помощ до Гърция чрез Европейския съюз. Самолетите ще участват в потушаването на огнената стихия, засегнала села на гръцкото етническо малцинство в Албания. Огънят досега е изпепелил две къщи, църква и склад. Застрашен е бил и животът на жители от някои села.  

Жители на Враца протестираха заради отстраняването на полицейския шеф

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022510_jiteli_na_vraca_protestiraha_zaradi_otstraniavaneto_na/?ref=rss


"Страх ни е, г-н Борисов, помогнете ни!". Този призив, изписан на плакат, носеха събрали се тази сутрин граждани на Враца на протест заради отстраняването на досегашният ръководител на областната дирекция на МВР в града, показа репортаж на Би Ти Ви.<br /><br />Димитър Газибарски вчера беше отстранен от поста си във връзка с приключена проверка и незадоволително състояние на повереното му управление. Газибарски е преназначен като началник група в друго направление на...

20 тона заразени с фипронил яйца са засечени в Дания

http://www.cross.bg/yaiitza-fipronil-zarazeni-1551780.html

/КРОСС/ 20 тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания, обяви националната служба за безопасност на храните, цитирана от АФП. "Датската фирма "Данаег продъктс" е получила общо 20 тона яйца от белгийски доставчик. Те са били продадени предимно на кафетерии, кафенета и кетърингови фирми и по всяка вероятност не са били продавани в големи количества на търговци на дребно", уточни службата, като увери, че яйцата не представляват опасност за човешка консумация. "Извършените в Холандия тестове показват следи от фипронил в яйцата, но не на вредни за човешкото здраве равнища. Тъй като тези продукти са незаконни за продажба в ЕС, "Данаег продъктс" се свързва с клиентите си за връщане на яйцата", обясни датската служба. Междувременно властите на Словакия съобщиха, че в страната са открити заразени с фипронил яйца, внесени от Холандия и транзитирали през Германия. Санитарните инспектори са открили 21 пратки заразени с фипронил яйца в склад в село Върбове, Западна Словакия, съобщи говорителка на земеделското министерство.    

Австралия: Ще подкрепим САЩ, ако Северна Корея ги атакуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386605

Австралия: Ще подкрепим САЩ, ако Северна Корея ги атакуватАвстралийският премиер увери днес САЩ, че страната му ще ги подкрепи в случай на атака от страна на Северна Корея, след като Пхенян разпространи подробен план за ракетни удари по Гуам, американска територия в Тихия океан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Канбера демонстрира подкрепа за американския си съюзник в разгара на риторичната война

Snapchat - разочарованието на инвеститорите

http://www.investor.bg/novini/261/a/snapchat-razocharovanieto-na-investitorite-244647/

Изпълнителният директор Евън Шпигел обяви, че няма да продава акциите си от компанията, но това не успя да разсее притесненията

Испанските власти задържаха двама български моряци

http://www.moreto.net/novini.php?n=357346

Двама български моряци са задържани край Алмери. Те били на кораб, задържан от испанските правоохранителни органи. На плавателния съд бяха открити 18 тона хашиш, съобщи агенция EFE. Съобщава се, че корабът Lady Boss е плавал под флага на Коморските острови.

350 автори участват в XIX Международно биенале на графиката във Варна

http://www.barometar.net/89282/

За 19-ти пореден път Варна е домакин на Международното биенале на графиката, което се открива тази вечер от 18ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Събитието е най-авторитетният форум на съвременното графично изкуство в България и сред десетте най-влиятелни графични форума в света. В залите на галерията ще бъдат представени 475 творби (132 български и […]

Калин Калпакчиев: Управляващите се саморазкриха с промените в съдебния закон

http://clubz.bg/57161-kalin_kalpakchiev_upravlqvashtite_se_samorazkriha_s_promenite_v_sydebniq_zakon

ВСС Калин Калпакчиев(1)

- Г-н Калпакчиев, шестима членове на ВСС, както и Правната комисия на съвета, Европейската асоциация на съдиите, куп организации - всички вие писахте множество писма и становища да се спре или видоизмени Законът за съдебната власт (ЗСВ). И въпреки това той днес излиза в Държавен вестник. Възможността прокурор самоволно да отстрани съдия, кариерните бонуси ли, забраната за сдружаане ли - кое е най-притеснително?

- Най-притеснителното е, че промените в ЗСВ, обнародвани днес, бяха приети буквално в спешен порядък, който с нищо не беше мотивиран. Критики имаше - включително за противоконституционност - на голяма част от текстовете от най-различни посоки: и от професионални организации, и от членове на ВСС включително.

Очакват се становища - а вече и имаше такива - от европейски магистратски организации.

Но въпреки това се приеха едни изключително рестриктивни текстове, които ограничават правото на сдружаване на магистратите.

И на следващо място особено притеснитено е, че се създава един ред за отстраняване - уж временно, но то може да бъде неопределено дълго време - на съдиите, прокурорите и следователите от длъжност. Като не е предвидена никаква справедлива процедура за съдебно обжалване, за преценка от страна на ВСС и т. н.

Дали това няма да доведе до злоупотреба и няма да се оказва недопустим натиск (става въпрос за новата норма в чл. 230, че при образуване от прокурор на едно досъдебно производство за престъпление от общ характер, всеки магистрат автоматично бива отстранен, б.р.). 

Но аз си мисля и нещо друго – промените в ЗСВ са много сериозен регрес по отношение на измененията от миналото лято - от 2016 г. Независимо че законът е в този осакатен вид, ВСС - най-вече, предполагам следващият му състав, - вероятно би могъл да прилага закона според разпоредбите на Конституцията и на международните актове. Макар и законът да не му позволява да осъществява контрол (ВСС вече няма да има право на преценка, ако прокурор  реши да "опраска" който и да е магистрат по горепосочения начин, б.а.), той може да изведе законосъобразността по силата на нормативни актове от по-висок ранг, т. е. -  да приложи директно Конституцита и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

Които също регламентират право на справедлив процес на всеки гражданин.

Тогава, когато прокурорът поиска временно отстраняване на един съдия например, ВСС да има възможност да осъществи контрол: дали искането е пропорционално на евентуалното нарушение, има ли мотиви за това, няма ли да се ограничат несъразмерно правата на съответния човек. Тъй като в момента и съдебният контрол е изключен.

Но аз очаквам по отношение на тези най-сериозно нарушаващи конституционните свободи членове, плюс ограничаването на правото на сдружение, да има по-сериозна международна реакция.

Може би знаете, че България все още е обект на мониторинг и от ПАСЕ и, доколкото знам, Венецианската комисия подготвя становище по промените в ЗСВ от 2016 г. Личното ми мнение е, че трябва да бъдат обхванати и тези от 2017 г. И може да се случи някаква защита. И от страна на Механизма за мониторинг от ЕК тепърва има да се говори за това, защото смятам, че то е сериозно отстъпление от независимостта на съда. Септември пристига мисията на ЕК, която ще подготви някъде октомври-ноември мониторинговия доклад и мисля, че ще има много сериозна реакция.

- Но България май не е изолиран с лучай в отстъплението от законността, което съвсем доскоро сякаш беше наша мечтана цел?

Вълната на авторитарни "съдебни реформи", така да се каже, вече се разпростира все пó на Изток и към нас Особено остро се проявява в Унгария, Полша, Словакия, в Румъния също има признаци.

Но има и нещо хубаво: последните промени имаха този ефект, че доведоха до саморазкриване на истинските намерения на управляващите. Тъй като досега те се въздържаха да променят законите явно. А ограничаваха незамисимостта на съда само с подмолни практики, макар че и тогава съдът да беше основната мишена.

А сега поне всички карти са на масата: атакува се независимостта на съда пряко чрез законотворчеството.

- Виждате ли нещо общо в двете съвпадения: под ръководството на прокуратурата и с ДАНС за часове бе отнет достъпът да класифицирана информация на зам.-шефа на бюрото за контрол на СРС Георги Гатев със съмнителни мотиви. Бюрото като публичен орган трябва да надзирава законността в действията именно на прокуратурата и службите... И едновременно се вкарва закон, след който всеки обвинител - подчинен вертикално само на един човек - ще може с образуване на "нещо" да смачка всеки съдия. Това не е ли опит на контролираните да контролират уж контролиращите ги?

Съгласен съм с това, което казвате – че има връзка между събитията, които посочвате. Факт е, че през последните няколко години, а в последните месеци особено интензивно, прокуратурата в лицето на главния прокурор и на ръководството си съвсем директно се намесва и в законодателния процес, и във всички други механизми, които са призовани да осъществяват някакъв контрол върху доста всесилната иначе българска прокуратура.

Факт е, че последните изменения на НПК (например преместването на делата с особен интерес за корупция в любимия на Цацаров Спецсъд, б.а.) бяха пряко диктувани от ръководството на прокуратурата. Не знам дали сте забелязали - това като че остана малко встрани на медиите, - че в правната комисия на Народното събрание, когато са се обсъждали предложенията за промени на НПК, депутати от ГЕРБ не са могли да обяснят какво внасят. Та се е наложило един от зам. главните прокурори, който е бил на място, да обясни какво се има предвид.

Атаката срещу зам.- председателя на бюрото за контрол на СРС бе съвсем фронтална. И цели чрез този използван механизъм за публично сплашване да ограничи или по-скоро да спъне контрола, който съществува върху използавнето на СРС от независим орган. Който между другото, сигурно знаете, бе създаден по силата на едно решение на Европейския съд по правата на човека. И , както знаете, исканията, които се правт – и почти безконтролно се разрешаваха преди от СГС, сега се пренесоха в Специализирания наказателен съд. Те целят да позволят много мощен ресурс, каквото е тайното проследяване на лична комуникация, срещи, кореспонденция и пр., да бъде използван безконтролно.

В случая прокуратурата, както виждаме за съжаление не от днес, се ползва доста като оръжие, като средство в политически битки, в разчистване на икономически спорове и т. н. Буквано наблюдаваме непрекъснато повтарящи се потвърждения: изключително плътен и последователен синхрон между изпълнителната власт, между министър-председателя и главния прокурор.

- Не мога накрая да не ви питам: остава вероятно около един месец или съвсем малко повече активна дейност на този състав на ВСС - след това накъде? И оптимист ли сте за следващия Висш съдебен съвет?

За новия ВСС остава една неизвестна – решението на НС за избор на членовете от парламентарната квота. Въпреки че в голяма степен решението изглежда предупределено по принципа на квотите за политическите сили - както знаем кандидатите се известни, а те почти отговарят като брой на квотното разпределение.

Но аз смятам, че значителното присъствие на върховни съдии в новия ВСС е някакъв все пак знак за оптимизъм. За това, че решенията, които ще взима следващият ВСС, няма да бъдат толкова безобразни и толкова откровено нарушаващи основни правни принципи - а и морални такива - с каквито нашият ВСС се "славеше".

Но времето ще покаже. А и мисля, че новият ВСС няма да има много време, а още в първите кадрови решения ще покаже накъде ще тръгнат нещата. Ще видим дали ще имаме принципно противопоставяне на главния прокурор - примерно по негови еднолични решения за отстраняване на този или онзи магистрат....

- А на първата част на въпроса не ми отговоихте.

Аз съвсем ясно се връщам там, откъдето дойдох – САС, Наказателното отделение. Така че моето професионално бъдеще е ясно. А дали ще продължа да отстоявам позициите, принципите, които съм отстоявал до момента? Да, това ще продължи - като член на Съюза на съдиите, като съдия, като всеки магистрат, така или иначе имащ право на лично мнение, когато се засяга съдебната власт.

Нанков: Ветото на президента върху ЗОСВ може да забави строежа на АМ "Струма"

http://www.cross.bg/nankov-vsichki-grazhdani-1551779.html

/КРОСС/ „Държавата разглежда всички варианти за Кресненското дефиле, които са пет. Най-важното е да изберем варианта, който ще гарантира възможно най-безопасното пътуване и преминаване през района на българските граждани. Трябва да спазим и всички законови мерки, както и да защитим околната среда. Не трябва да забравяме финансовата и икономическата точка на въпроса. Тунел, със сигурност няма да има, заради сигурността на преминаващите български граждани". Това каза за предаването „Тази сутрин" регионалният министър Николай Нанков. "Ветото на президента върху Закона за околната среда и водите може да окаже известно забавяне върху строежа на АМ "Струма". Тук искам да поясня, че отпадането на обжалването пред втора инстанция важи само за стратегически важни проекти, а не за всички инфраструктурни проекти, но президентът си има своето право. В края на годината ще имаме готови планове за разширяването на АМ "Тракия" от София до Пловдив, защото това е най-натоварения участък", каза още Нанков. "Санирането не е спряно. Финансов ресурс има наличен. Контролът е подобрен. Всички сигнали, които са изпратени до нас, са проверени и при нарушения строителите са си понесли санкциите", обяви министърът, който коментира. "Последното обжалване срещу ТОЛ-системата беше много странно. Минималната щета за държавата от тези обжалвания е 1,5 млн. лева на ден. Ще заведем иск срещу тези фирми, които непрекъснато обжалват

Малеева обвини Ангелкова, че плаши почиващите на Корал

http://dnes.dir.bg/news/plaj-manuela-maleeva-koral-kazusat-dnite-nikolina-angelkova-26216079

Българската тенис легенда Мануела Малеева обвини министъра на туризма Николина Ангелкова, че е отишла да плаши хората почиващи на плаж Корал.

Няма ни на картата на морските круизи в ЕС

http://www.cross.bg/morski-puteshestviya-kryizi-1551778.html

/КРОСС/ България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия, показват данни на Евростат. Анализът е за най-предпочитаните туристически маршрути от европейците за морски пътувания през 2016 г. Двете най-големи морски пристанища у нас Бургас и Варна са маркирани с "нула" при реализиране на подобни пътешествия, а посещенията на круизни кораби в двата ни черноморски порта са рядкост, според данните.  

Временно се стеснява кръстовището бул. "Прага" - бул. "Пенчо Славейков" в София

https://www.actualno.com/sofia/vremenno-se-stesnjava-krystovishteto-bul-praga-bul-pencho-slavejkov-v-sofija-news_627148.html

Временно се стеснява кръстовището бул. „Прага“-бул. „Пенчо Славейков“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. До 24.00 часа на 18 август се забранява влизането на пътни прeвозни средства през северозападната част на кръстовище бул. „Прага“ – бул. „Пенчо Славейков“ . Промяната в организацията на движение се налага във връзка с реконструкцията на бул. „Прага“. Снимка: архив

Николай, роден по време на полет, вече е в България (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nikolaj-roden-po-vreme-na-polet-veche-e-v-bylgariia-snimki-2041953

Бебето Николай, което се роди по време на полет, вече е на българска земя.

Момченцето, родено на 26 юли 2017 г. във въздуха по време на полет LH543 на "Луфтханза" от Богота до Франкфурт, пристигна в България със своите щастливи родители

Мануела Малеева: Министър Ангелкова, не се дръжте арогантно

http://frognews.bg/news_140001/Manuela-Maleeva-Ministar-Angelkova-ne-se-drajte-arogantno/

Престанете да ни говорите с този подигравателен тон, ние не сме второ качество хора. Това заяви известната българска тенисистка Мануела Малеева към туристическият министър Николина Ангелкова. Повод за гневната реакция на Малеева е изказване на Ангелкова за почиващите на плаж ”Корал”.

Нова тв се раздели с Дарина Сарелска

http://clubz.bg/57160-nova_tv_se_razdeli_s_darina_sarelska

Нова тв се разделя с досегашния си шеф на новините Дарина Сарелска. Това съобщиха от телевизията в прессъобщение. Сарелска ще бъде заместена от Силва Зурлева, член на борда на директорите.

“Всички ние благодарим на Дарина за усилията, които допринесоха за издигането на Новините на NOVA до сегашната им позиция на несъмнен лидер в ефира. Надяваме се, че Дарина ще успее в бъдещите си проекти. Аз ще продължа да работя с всички членове на екипа на новините и съм уверена, че заедно ще запазим най-високите постижения на медията, както и ще продължим да се развиваме“, коментира Силва Зурлева.

"Гордея се с това, което постигнахме в последните 4 години. Новините на NOVA заеха заслужената си лидерска позиция на пазара. За мен тази промяна е за добро. Надявам се да бъде и за доброто на NOVA и новините, към които оставам привързана. Разчитам, че екипът ще продължи да работи по същите високи професионални принципи и стандарти, както през четирите години, в които бяхме заедно. Благодарна съм за натрупания опит и гледам напред към бъдещи проекти", каза самата Сарелска.

Причини за рокадата не се уточняват. Наскоро обаче Сарелска на практика бе понижена и бе под прякото ръководство на Зурлева.

Името на Сарелска бе замесено в скандал. При напускането на телевизията журналистът Васил Иванов заяви, че тя е спирала негови разследвания. Иванов обвини Сарелска в конфликт на интереси, защото деверът ѝ е депутат от ГЕРБ.

И медията, и самата Сарелска отрекоха тези обвинения.

А Сарелска нарече тогава Иванов "развалина от зависимости"

Земетресени с магнитуд 6.2 по Рихтер разтресе Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386600

Земетресени с магнитуд 6.2 по Рихтер разтресе ФилипинитеПодводен трус с магнитуд 6.2 по Рихтер разтресе югоизточната част на Филипините, предаде The New India Times, позовавайки се на данни от метеорологичната служба на страната. „Базирайки се на данните, няма опасност от цунами, защото трусът е с много голяма дълбочина“, заявиха от Службата за предупреждение за Цунами в Тихия Океан, предаде "Фокус".

Петролът поевтинява в последния работен ден от седмицата

http://econ.bg/Новини/Петролът-поевтинява-в-последния-работен-ден-от-седмицата_l.a_i.747111_at.1.html

Петролът, който вчера сутринта поскъпна, завърши с рязък спад, поради опасенията за нарастването на добива в страните от ОПЕК. Според данните от...

Юлия Берберян: Министърке Ангелкова, явно не знаете на кого размахвахте пръстче

http://clubz.bg/57159-yuliq_berberqn_ministyrke_angelkova_qvno_ne_znaete_na_kogo_razmahvahte_prystche

ПОЛИТИКА корал плаж 4

След като тенис легендата Мануела Малеева реагира срещу среднощните проверки в къмпинг „Корал“ и обърна специално внимание върху „арогантното и мутренско“ поведение на министъра на туризма Николина Ангелкова, майка ѝ Юлия Берберян продължи темата в още по-гневен стил. 

В няколко позиции във фейсбук майката на трите от най-известните ни ракети в тениса – Мануела, Катерина и Магдалена, предупреждава „коралци“, че проверяващите може да им „подхвърлят нещо“.

Има и яростна тирада срещу Ангелкова: 

 

„Министърке Ангелкова, тъй като явно не знаете на кого точно сте размахвала пръстче днес на Корал, си позволявам, като ваш работодател, да ви задължа да прочетете внимателно какво пише австралийският вестник "Хералд сън" на 28 януари 1994 г., по повод излизането на Мануела Малеева в достойно заслужена "пенсия": 
"Бих желала да помня повече. Не помня добре дори победите си през 1984 г., когато на 17 години спечелих 4 турнира, победих Крис Еверт... Просто излизах на корта и изигравах мача си, после друг и друг. Може би цели две години след това си дадох сметка, че аз наистина съм една добра тенисистка..." 
И авторът Брус Матюс завършва своя коментар: "Една добра тенисистка! Нещо повече дори - една от най-добрите! Възпитана, учтива, свирепо борбена, безскрупулно честна - прекрасен модел за подражание на всеки млад австралиец."
От сърце ви желая и вашето дете някой ден да донесе подобна радост за себе си, за семейството си, за Родината! Ще се радваме всички!
И дано дотогава вие и тези, които ще се точат след вас (да ви мине котка път дано, пу, пу, да не чуе дяволът) да не успеете да бетонирате цялата наша мила България. Оставете някое дръвче, някое плажче и за детето ви, все пак Швейцария, Америка, всички разбираме... ама няма ли от време навреме да си идва при баба и дядо? 
Хайде, останете си със здраве.

Юлия Берберян-Малеева, ваша работодателка

P. S. Рязвах ви заплатката още утре, ама хайде да изчакаме още малко“, завършва Берберян.

Шофьор пострада след удар с каруца в Кюстендилско, колата му се запали и изгоря

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386591

Шофьор пострада след удар с каруца в Кюстендилско, колата му се запали и изгоряЕдин човек е пострадал при пътно произшествие между лек автомобил и каруца на главен път Е-79,съобщи за „Фокус” Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Инцидентът е възникнал около полунощ в участъка между Бобошево и Мурсалево. В резултат на катастрофата лекият автомобил се е запалил и е изгорял.

Инж. Глосов: Проектът за АМ "Струма" през Кресненското дефиле е най-изгодният

http://www.cross.bg/glosov-sushtestvyvashtiya-ychastuka-1551777.html

/КРОСС/ "Проектът за магистрала "Струма", при който едното платно преминава през сега съществуващия път на Кресненското дефиле, а другото е изведено по билото до дефилето, е най-икономически изгодният". Това коментира пред БНТ инженер Светослав Глосов от Агенция "Пътна инфраструктура". Ако до пролетта на 2019 г. не започне изграждането на участъка от магистралата през Кресненското дефиле, България рискува да загуби милиард и половина евро финансиране, отпуснато от Европейския съюз за цялостното изграждане на "Струма". За да усвоим средствата, магистралата трябва да е довършена до 2022 г., а обществената поръчка за изпълнител на участъка през Кресна да бъде обявена до идващата пролет. Проектът, при който платното в посока Гърция преминава през сега съществуващия път е на стойност около милиард лева. Предвижда се съществуващия участък да бъде реконструиран и разширен. "Участъците, в които има по-остри завои, и там, където е по-тесен пътят, те да бъдат разширени, там, където е възможно, завоите да бъдат изправени, така че да се подобри качеството на пътя. Не става въпрос за магистрала със скорост 140 км, както е по другите магистрали. В този участък ограничението на скоростта ще е 80 км/час. Говорим за път с някакво ограничение на скоростта. Така че това, което с проекта и с изпълнението ще направим, е максимално да облекчим движещите се по трасето и когато е еднопосочно, вече не е и толкова опасно", посочи инж

Мадуро иска да се срещне с Тръмп

http://frognews.bg/news_140000/Maduro-iska-da-se-sreshtne-s-Tramp/

Венецуелският президент Николас Мадуро е поискал среща лице в лице с американския си колега Доналд Тръмп.

Инж. Глосов: Проектът за АМ "Струма" през Кресненското дефиле е най-изгодният

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386590

Инж. Глосов: Проектът за АМ "Струма" през Кресненското дефиле е най-изгодният

Проектът за магистрала "Струма", при който едното платно преминава през сега съществуващия път на Кресненското дефиле, а другото е изведено по билото до дефилето, е най-икономически изгодният. Това коментира пред БНТ инженер Светослав Глосов от Агенция "Пътна инфраструктура". Ако до пролетта на 2019 г.

Сеул и Вашингтон са се договорили да координират действията си по сдържането на Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/seul-i-vashington-sa-se-dogovorili-da-koordinirat-dejstvijata-si-po-sdyrjaneto-na-severna-koreja-news_627144.html

Представители на Южна Корея и САЩ ще обсъдят възможните действия по сдържането на Северна Корея. За това съобщи Пак Су Хюн, представител на администрацията на президента на Южна Корея, по време на брифинг в Сеул, предаде ТАСС. Според неговите думи, договорката е била направ

34 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386592

34 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в странатаПри 23 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие са пострадали 34 души, съобщи МВР. За живота на петима от тях има опасност. В София са станали едно тежко и 64 леки пътни произшествия, ранен е един

Тръмп изостри тона срещу Ким Чен Ун

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-izostri-tona-sreshtu-kim-chen-un-244649/

Американският президент призна, че предупреждението му към Северна Корея може би не е било достатъчно твърдо

Официално: Изнасилвачът от Варна е заловен

http://www.cross.bg/ministur-vutreshniyat-slychaya-1551776.html

/КРОСС/ „27-годишен младеж е задържан за изнасилването на жена във Варна. Той е криминално проявен. Лежал е в затвора. От ромски произход е", каза в предаването „Здравей, България" вътрешният министър Валентин Радев. Относно случая с избягалия от затвора в Стара Загора престъпник, Радев каза, че той все още се издирва. „Имаме информация, че искал да отиде на определено място. Интересно е защо е избягал малко преди да излежи присъдата си", каза вътрешният министър. Той отказа да съобщи името на мястото и увери, че полицията работи активно. Полицията продължава да работи и по случая с нападнатия и пребит в Борисовата градина журналист Иво Никодимов. 1000 души от големите градове отиват в малките населени места, потвърди и днес министър Радев. Думите му бяха във връзка с пребитото и обрано възрастно семейство в търговищко село. Той обясни, че се работи по случая и се проверява роднина с говорен дефект. По думите му, най-вероятно въпросният човек е извършител на бруталното престъпление, защото много добре е знаел къде какво има. По думите му престъпността спада. „Усещането в хората е едно, но статистиката показва друго. Моля всички гражданите винаги, когато нещо става, да сигнализират в полицията", каза вътрешният министър и добави, че ако хората не подават сигнали няма как да се разкриват престъпленията

Астероид с размер на къща ще премине в близост до Земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=357341

Астероид с размер на къща ще премине в близост до Земята на 12 октомври, като ще се доближи на 44 000 километра от нейната повърхност, без да представлява опасност, съобщи Франс прес. Агенцията цитира съобщение на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Преглед на икономическите теми в печата, 11 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-11-август_l.a_i.747112_at.1.html

"Бeз "злaтeн" тyнeл пpeз Kpecнa, oтceчe миниcтъp Haнĸoв" Πpeд нac нe cтoи вapиaнт дa ce пpaви тyнeл зa пpeминaвaнeтo нa мaгиcтpaлa "Cтpyмa" пpeз...

100 дни на кабинета “Борисов 3”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yn7WnayYRWE/

Дненият 11 август е стотния ден от управлението на кабинета “Борисов 3”, който се закле на 4 май.

Основната критика към правителството е от БСП. Според опозицията управлението на ГЕРБ е пропиляно време за България, защото за този период не е бил поставен нито един от важните проблеми за гражданите и липсва управленска програма.

Правителството публикува програмата си миналата седмица с 902 мерки. Сред тях са борбата с неграмотността, тероризма и продължаването на строителството на магистрали.

Антоан Лорен: Романите трябва да бъдат по-добри от истинския живот

https://www.actualno.com/books/antoan-loren-romanite-trjabva-da-bydat-po-dobri-ot-istinskija-jivot-news_627058.html

Антоан Лорен (1970) е автор на шест романа, първият от които „Другаде, ако съм там“ излиза през 2007 г. и печели наградата „Дрюо“. Световна известност му носят „Шапката на Митеран“ (2012), отличен с наградите „Ландерно“ и „Рьоле“, и „Жената с червеното т

"Когато трябват реформи, ГЕРБ подава оставка"

http://clubz.bg/57158-kogato_trqbvat_reformi_gerb_podava_ostavka

През тези 100 дни малко се занимавахме с политика, а обществото беше ангажирано с лобизъм, скандали, корупционни схеми. Това заяви зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев пред бТВ.

"Правителството е безпомощно - представя управленската си програма през летния сезон и показва, че няма визия как да управлява страната", допълни Стойнев.

Той заяви, че БСП подкрепя повишаването на заплатите на учителите, но изтъкна, че това няма да подобри ефективността на системата. 

"Докога децата ще са най-неграмотните в Европа и ще отпадат в най-ранна възраст от системата на образованието? Трябва да се помисли как ще се реформира този сектор, а от 7 години ГЕРБ не правят абсолютно нищо", попита Стойнев.

Според него хаос има и в системите на здравеопазването и сигурността.

"Притеснява ни това, че няма идея за реформи и какво въобще трябва да се случи. Когато е необходимо да се правят реформи, правителството на ГЕРБ подава оставка. Вероятно и сегашният кабинет няма да изкара дълго", заяви Стойнев.

Според него процентът на безработицата пада, защото "половината държава се изнесе".

"Големият проблем е как да отговорим на нуждите на българския бизнес, защото се нуждаят от квалифицирана работна ръка. БСП въведе дуалната система – да се обучават кадри за нуждите на българския бизнес. От ГЕРБ се хвалят с това, че следващата година ще има обучени само 400 младежи. Това е смешно", смята Стойнев.

Според него случаят в Перник, при който местен лидер на ГЕРБ си направи частна детска градина в държавната, е показателен за управлението на ГЕРБ.

"Почти във всеки областен град е заровено едно малко НДК с корупционни и скандални схеми", заяви Стойнев.

По повод скандала с Калиакра, Стойнев попита защо от ГЕРБ не са спрели тези проекти, а ги е открил самият Борисов.

"Не може за всичко да е виновна БСП. Къде е вината ни за "Суджукгейт", кражбите в НДК, кражбата на общинско имущество в Перник? Ние искаме да покажем на хората, че има алтернатива и когато има важни и стратегически за страната ни теми, като Македония и председателството, разбира се, че ще подкрепим", каза Стойнев.

Той допълни, че БСП е конструктивна и последователна партия, но се възмущава, когато види "грабежи и забогатяване на гърба на българския народ".

Спорт по тв днес: столично дерби, старт на английската Висша лига + още 3 мача, плажен футбол, световно по лека атлетика, тенис от Монреал, колоездене, дартс, тото, мотоциклетизъм и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6385953

Спорт по тв днес: столично дерби, старт на английската Висша лига + още 3 мача, плажен футбол, световно по лека атлетика, тенис от Монреал, колоездене, дартс, тото, мотоциклетизъм и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Правителството дава над 1 млн. лв. за видеоконферентна система за Резиденция "Бояна"

https://www.actualno.com/society/pravitelstvoto-dava-nad-1-mln-lv-za-videokonferentna-sistema-za-rezidencija-bojana-news_627149.html

Администрацията на Министерския съвет е обявила процедура на договаряне без предварително одобрение на стойност 1,26 млн. лв., с ДДС, която да осигури нова видеоконферентна система и мултимедия за нуждите на Дом №2 на Резиденция “Бояна”. След НДК, където ще се проведат

Полагат нов асфалт и стоманена арматура на Орлов мост

//dariknews.bg/regioni/sofiia/polagat-nov-asfalt-i-stomanena-armatura-na-orlov-most-2041993

Нови тапи през август в София заради ремонта на пл. "Орлов мост" и бул. "Цариградско шосе". Ремонтът започва от 11 август и се очаква да продължи 10 дни. Движението в района няма да бъде спирано изцяло, но лентите в различни участъци ще бъдат силно стеснени. Спирките на всички трол

Днес се прощаваме се с големия композитор и музикант Асен Гаргов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386582

Днес се прощаваме се с големия композитор и музикант Асен ГарговДнес се прощаваме с големия композитор и музикант Асен Гаргов, предаде БНТ.  Легендата на българската естрада си отиде на 68-годишна възраст след тежка битка с онкологично заболяване. Той остави огромно музикално наследство - песни, изпълнявани от самия него, както и от най-популярните български певци. Поклонението започва в 12.

Започва ремонтът на Орлов мост в София

http://econ.bg/Новини/Започва-ремонтът-на-Орлов-мост-в-София_l.a_i.747109_at.1.html

Тази вечер започва ремонтът на Орлов мост в София - в платното на „Цариградско шосе” откъм кооперацията „Царевец”. Другото ще остане отворено и по...

Радев: Изпращаме 1000 полицаи от градовете в селата

http://frognews.bg/news_139999/Radev-Izprashtame-1000-politsai-ot-gradovete-v-selata/

1000 полицаи ще отидат от големите градове в малките населени места. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев пред Нова телевизия.

Радев: Изпращаме 1000 полицаи от градовете в малките населени места

http://frognews.bg/news_139999/Radev-Izprashtame-1000-politsai-ot-gradovete-v-malkite-naseleni-mesta/

1000 полицаи ще отидат от големите градове в малките населени места. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев пред Нова телевизия.

100 дни на кабинета "Борисов 3"

http://www.moreto.net/novini.php?n=357345

Днешният 11 август е стотния ден от управлението на кабинета "Борисов 3", който се закле на 4 май. Основната критика към правителството е от БСП. Според опозицията управлението на ГЕРБ е пропиляно време за България, защото за този период не е бил поставен нито един от важните проблеми за гражданите и липсва управленска програма.

Общодържавно издирван нигериец, открит при полицейска операция в Несебър, ще бъде експулсиран

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mcJtiVbrYJ0/

За времето от 08.08.т.г. до 09.08.т.г. на територията, обслужвана от Районно управление – Несебър е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция, установяване и задържане на незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци, издирващи се лица обявени на местно и общодържавно издирване, лица настанени в общежития, квартири и места за подслон без адресна регистрация, лица укриващи се от наказателно преследване. В хода на операцията са проверени 12 лица, от които са задържани 8. Съставени са 5 акта, от които 3 за нарушения на Закона за българските лични документи и 2 по Наредбата  на Община Несебър. Образувани са 3 бързи полицейски производства за притежание на наркотици срещу граждани на Мали и Нигерия. 4 от установените лицата са конвоирани до  Сектор „Миграция“ – Бургас – 2 от Нигерия, 1 от Сомалия и 1 от Танзания. Един гражданин на Нигерия, който е обявен за общодържавно издирване е конвоиран до дирекция „Миграция“ СДВР за експулсиране, съобщават от ОДМВР-Бургас.

Две варненски местности без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=357344

Две местности край Варна ще са без вода днес поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството в морската столица. Засегнати от повредата ще са в местност Манастирски рид и в местност Ален мак. Очаква се аварията да бъде отстранена в ранния следобяд, а водоподаването възстановено до 14 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Променя се движението на "Орлов мост" в София заради ремонт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022500_promenia_se_dvijenieto_na_orlov_most_v_sofiia_zaradi/?ref=rss


Ограничения в движението на "Орлов мост" влизат в сила от полунощ заради започващия ремонт на кръстовището, съобщи заместник-кметът по транспорт в София Евгени Крусев пред БНТ.<br /><br />От полунощ се забранява влизането на автомобили в част от платното от страната на сграда "Царевецъ". Движението ще се извършва двупосочно в срещуположното пътно платно.<br /><br />От 24 часа на 13 август се затваря за автомобили и част от площад "Орлов...

Китайка прати бебето си в приют по пощата

https://www.vesti.bg/sviat/azia/kitajka-prati-bebeto-si-v-priiut-po-poshtata-6072536

Куриерът се свързал с полицията, след като забелязал, че пакетът се движи, а после чул и плачът на бебето

Тейлър Суифт даде показания по делото за сексуално посегателство срещу нея

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6386574

Тейлър Суифт даде показания по делото за сексуално посегателство срещу неяАмериканската поп звезда Тейлър Суифт даде показания в съда в Денвър, Колорадо, по гражданското дело срещу диджей Дейвид Мюлер, когото съди за непристойно поведение, предаде Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС. Диджеят е обвинен, че опипал певицата по време на фотосесия на 2 юни 2013 г. преди концерт. Той е уволнен два дни по-късно от радиото,

Тежка катастрофа на автобус в Китай, най-малко 36 души са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386575

Тежка катастрофа на автобус в Китай, най-малко 36 души са загиналиНай-малко 36 души загинаха, а 13 са ранени в катастрофа на автобус в тунел в Северен Китай, съобщи агенция Синхуа, цитирана от БТА. Катастрофата се случила на автомагистрала в провинция Шенси. Автобусът се блъснал в стена на тунел. В автобуса е имало 49 души. Сред загиналите има осем жени и две деца.

Главният изпълнителен директор в Белия дом притеснява икономическите среди

http://www.investor.bg/analizi/91/a/glavniiat-izpylnitelen-direktor-v-beliia-dom-pritesniava-ikonomicheskite-sredi-244644/

В предизборната си кампания Доналд Тръмп се представяше като президент предприемач. Това се хареса на шефовете на компании, но търпението им започва да свършва

Хванаха двама български моряци на кораб с 18 тона хашиш (ВИДЕО)

http://clubz.bg/57157-hvanaha_dvama_bylgarski_morqci_na_korab_s_18_tona_hashish_video

Двама български и 11 украински моряци бяха арестувани от испанските власти, след като на кораба им бяха открити 18 тона хашиш, съобщи испанският вестник "Диарио де Алмерия".

Товарният съд "Лейди Бос" плавал под флага на Коморските острови към средиземноморското пристанище Алмерия в Испания. Той бил превзет на абордаж, а операцията била извършена от Фронтекс - Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

 

Операцията започнала преди седмица. Тогава патрулни самолети на испанската Митническа агенция засекли "Лейди Бос" в зона край Гибралтарския проток, където обикновено на кораби биват незаконно товарени наркотици. Започнало следене на кораба.

В залавянето на хашиша участвали патрулният кораб "Алкарас" на испанската Данъчна агенция и бойният съд "Рио Мино" на Гражданската гвардия.

Абордажът бил изключително труден, тъй като командосите скачали в движение от "Алкарас" направо на борда на "Лейди Бос", отбелязва "Диарио де Алмерия". Нито един от моряците на кораба с хашиш не оказал съпротива.

Операцията била извършена на 60 километра южно от Алмерия.

На борда били открити 600 бали с хашиш. Общото тегло на наркотика било 18 тона.

Корабът бил докаран в Алмерия и пратката била разтоварена. Това станало в присъствието на окованите с белезници капитан и неговите помощници. Моряците са в ареста.

"Лейди Бос" се е движил по Източния път. Дрогата се натоварва край северните брегове на Африка. След това съдовете я откарват на източния бряг на Средиземно море.

Как "Свети Никола" бе щурмуван преди 5 години

Полицаи в Кадис охраняват "Свети Николай", докаран на буксир след абордажа. Снимка Испанска национална полиция

Преди година испански съд осъди на затвор от 6 до 10 години българските моряци от кораба "Свети Николай".

На борда на "Свети Николай" бяха открити 2,7 тона кокаин. Той бе превзет на абордаж от испанската морска полиция на 13 август 2012 г. в Атлантическия океан. Това стана в резултат на международна операция срещу наркотрафика, в която участваха и българските власти. Испански катер се приближи безшумно до съда и командосите се качиха на борда. Един от българските моряци се опита безуспешно да окаже съпротива.

Корабът бе докаран в средиземноморското пристанище Кадис. Арестувани бяха всички 21 български моряци на борда. По-късно част от тях бяха освободени.

Чешката полиция поиска имунитета на фаворит за следващ премиер

http://www.cross.bg/babish-ministur-finansov-1551775.html

/КРОСС/ Чешката полиция поиска от парламента да снеме имунитета на бившия финансов министър и лидер на партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) Андрей Бабиш в рамките на разследване по подозрение в измама с евро субсидии. Бабиш бе уволнен от поста финансов министър по-рано тази година след спор с премиера Бохуслав Соботка заради бизнес практиките му, отбелязва Ройтерс. Полицията разследва дали конферентен център близо до Прага, който е бил изграден от бивша фирма на Бабиш, е нарушил закона, за да получи субсидия от ЕС в размер на 50 млн. крони (2,25 млн. долара). Партията АНО убедително води в допитванията за парламентарните избори на 20 и 21 октомври, което може да направи лидера й Бабиш следващия премиер на Чехия.Парламентарна комисия ще разгледа молбата на полицията за снемане депутатския имунитет на Бабиш на 18 август. Гласуването по този въпрос може да се състои на 5 септември, отбелязва ТАСС.  

Отново е в сила предупреждение за опасно високи температури

http://www.mediapool.bg/otnovo-e-v-sila-preduprezhdenie-za-opasno-visoki-temperaturi-news267788.html

Оранжев код за опасно високи температури отново е в сила за цялата страна в петък, става ясно от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението е в сила и за събота, 12 август. Времето ще остане отново слънчево с максимални температури между 34 и 39 градуса. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за август, но бавно ще се понижава. В планините ще бъде слънчево с незначителна купеста облачност. По билата ще духа до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще достигне около 27 градуса, на 2000 м – около 19 градуса. По Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са в интервал между 30-33 градуса. Температурата на морската вода е 25-28 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Установиха нарушения, свързани с таксиметровия превоз в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wDILRGStrBI/

На 10.08.2017 год., за времето от 10, 00 ч. до 14, 00 часа служители на сектор “Икономическа полиция” при ОД МВР –  Бургас, съвместно със служители на сектор “Пътна полиция” при ОД МВР – Бургас и Областен отдел “Автомобилна администрация” гр.Бургас  извършиха проверки на МПС с оглед установяване на нарушения и престъпления от водачи, извършващи таксиметров превоз на пътници на територията на Община – Бургас. В хода на проверката бяха проверени 11 броя леки таксиметрови автомобили, като при два от тях, при разглобяване на арматурното табло се установиха  монтирани устройства и приспособления – тип «помпичка», които дават възможност за записване и отчитане на неверни данни т.е манипулиране на електронните таксиметровите апарати с фискална памет с което се ощетяват клиентите, съобщават от ОД на МВР-Бургас. За установените нарушения, на водачите са съставени АУАН от ОО “Автомобилна администрация” гр.Бургас. При проверката на други 4 броя леки таксиметрови автомобила се установи, че водачите им извършват превози на пътници с електронни таксиметрови апарати с фискална памет, които са с нарушена контролна пломба. За установеното нарушение на таксиметровите водачи бяха съставени АУАН. На  2 водачи на таксиметрови автомобили са отнети Свидетелствата за управление на МПС.

Гърция изпраща самолети за гасенето на пожарите в Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386567

Гърция изпраща самолети за гасенето на пожарите в АлбанияГръцки самолети ще се включат в гасенето на бушуващите големи пожари в Албания, съобщава гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.  Това е станало, след като властите в Албания са отправили искане за помощ до Гърция чрез Европейския съюз. Самолетите ще участват в потушаването на огнената стихия, засегнала села на гръцкото етническо малцинство в

В отсъствието на Болт: Турчин грабна златото на 200м

https://www.actualno.com/moresport/v-otsystvieto-na-bolt-turchin-grabna-zlatoto-na-200m-news_627145.html

Рамил Гулиев е новият световен шампион в бягането на 200 метра. Роденият в Азербайджан спринтьор донесе историческо злато за Турция и попречи на Уейд ван Нийкерк да стане вторият лекоатлет в историята с дубъл на половин и една обиколка. Оказа се, че след като Макуала направи

Кувейт наложи ограничителни мерки срещу Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386565

Кувейт наложи ограничителни мерки срещу Северна КореяВластите на Кувейт са започнали да налагат ограничителни мерки срещу Северна Корея, включително спиране на преките полети от и до Пхенян, съобщи държавната агенция КУНА, цитирайки източник от кувейтското външно министерство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Мерките включват и спиране на издаването на входни визи за севернокорейски работници и на

Ерхов не се притеснявал за сигурността си в Турция

http://www.cross.bg/erhov-tyrskite-merki-1551793.html

/КРОСС/ Новият руски посланик в Анкара Алексей Ерхов коментира, че не се притеснява за сигурността си в страната, цитира вестник Hurriyet. „Предприети са допълнителни мерки. Може да бъдете сигурни, че много сериозни мерки вече са приложени. Искам да използвам тази възможност, за да изразя благодарност към турските власти. Нямам никакви притеснения", коментира Ерхов по време на първата си среща с турските медии. Той беше назначен в Анкара, след като неговият предшественик Андрей Карлов беше убит в края на 2016 г. „Ние знаем, че разследването, започнато от турските власти, продължава. Също така сме наясно, че институциите, работещи по случая в Русия, поддържат постоянни контакти със своите турски колеги. Убедени сме, че резултатите от разследването ще бъдат обявени публично, когато то бъде приключено", допълни Ерхов.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване