ЕС свиква спешно Комитета си по сигурността

http://pogled.info/svetoven/evropa/es-svikva-speshno-komiteta-si-po-sigurnostta.88313

/Поглед.инфо/ Европейският съюз насрочи за 14 август спешна среща на Комитета по сигурността. На нея ще бъде дискутиран конфликтът с КНДР, както и въвеждането на нови санкции срещу азиатската страна.

Дамски писоари в градските тоалетни на Берлин?

http://clubz.bg/57186-damski_pisoari_v_gradskite_toaletni_na_berlin

Някъде навън сте и трябва да отидете до тоалетна. На всеки се е случвало. Зовът на природата. Но в дамската тоалетна обикновено има опашка. Властите в столицата на Германия са решили да се справят с този проблем и имат план как да върнат джендър баланса и в обществените тоалетни, разказва Би Би Си. По доста интересен начин. Всички градски тоалетни, които досега имаха писоари само в мъжката си част, вече ще имат и унисекс тоалетни, това се казва в стратегически документ от 99 страници, в който се развива новата WC концепция.

„За в бъдеще трябва да се предлагат писоари, които могат да бъдат използвани и от двата пола“, пише в градската стратегия.

С осигуряването на дамски писоари ще е възможност Берлин да покаже, че е иновативен град, пише още там.

Според авторите писоарите са особено удобни, като те са ефективно средство в преодоляването на проблема на "Wildpinkeln" (уринирането на обществени места, практикувано основно от мъже все пак).

Все още не е съвсем ясно дали уринирането в право положение ще е особено удобно и приемливо за повечето жени на Берлин, или те ще поискат отделни кабини.

Другите качества, които бъдещата „берлинска тоалетна“ трябва да притежава, са добра видимост към входа, добро осветление, аларма за спешни случаи, както и пиктограми, които са недискриминационни.

Какво обаче мислят берлинските жени по въпроса и дали са пробвали дамски писоар?

„Има по-важни проблеми за жените, например безопасността в градския транспорт“, смята една от берлинчанките в туитър. „Защо искат да ме карат да пишкам права“, пита тя.

 

Според германския специалист по дизайн на тоалетни проф. Мете Демирец, цитиран от уебсайта jetzt.de, унисекс писоарите може да спестят вода, защото изследване показва, че жените пускат три пъти водата по време на едно посещение в обществена тоалетна.

Дизайнът на дамски писоар, проектиран от неговия екип, прототип на който има в неговия университет в Gelsenkirchen, включва кабина с врата. Конструкцията е като писоар за мъже, но е по-ниска. Жената потребител застава с гръб към стената и заема леко приклекнала позиция, все едно кара ски, разяснява професорът.

Има и други съществуващи писоари – „Момичешки“ ("Girly") на италианската фирма Sintesibagno например.

Все още не е ясно дали властите в Берлин планират да има унисекс писоари, които да могат да бъдат ползвани и от мъже, и от жени.

Българският крал на хакерите избягал от затвора във Филипините?

http://www.cross.bg/kavrukov-filipinite-vlastite-1551848.html

/КРОСС/ Българинът Константин Симеонов Кавръков, известен още като „краля на хакерите" е избягал от затвор във Филипините, съобщи в свой материал за хакване на банкомати филипинското издание Philippines lifestyle news, цитирано от Vesti. Константин бе задържан на 2 август в град Замбоанга, но само дни по-късно е изчезнал. По данни на изданието той е избягал още на 5-и август и отново е обявен за издирване. Това е второто успешно измъкване от филипински затвор на хакера.През 2015 г. при задържането му в град Кесон, той отново се измъква незабелязан от служителите на реда. Според властите в Манила, през 2011г. той е откраднал хиляди долари от банкова сметка, принадлежаща на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс. Зарди пропуски в сигурността на банковата система на Филипините, Кавръков и групата му са избрали да действат главно в страната, пише изданието. Групите, които се занимават с клонирането на дебитни и кредитни карти най-често избират райони, които се посещават от много чужденци. Затова клиентите на банки във Филипините биват съветвани да избягват употребата на неохранявани банкомати, когато е възможно. Към момента все пак няма официално потвърждение за бягството от властите във Филипините. В Министерстово на външните работи на България също няма официална информация за Константин Кавръков. По данни на различни правоохранителни служби Кавръков е член на "Българската суперхакерска група" от 2004 г

Черен облак от Италия се носи към Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387898

Черен облак от Италия се носи към БалканитеОгромен черен облак, който бе надвиснал над Северна Италия, достигна до хърватския полуостров Истрия. В Пула - най-големия град на Истрия, силният вятър изтръгна дървета от корените, съобщиха хърватски медии. Корабчетата се опитват да стигнат до брега, но морето е много бурно заради силния вятър. Полуостровът е ударен от така наречената

Пазете си децата! Смъртоносна дрога залива България! Умираш само от една доза!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281341_%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0%21+%D0%A1%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0

 Проблемът с пациентите, пострадали от дизайнерска дрога у нас, става все по-голям буквално с всеки изминал месец.


Анестезиолога и токсиколог д-р Петко Загорчев смята, че първите, които са започнали да я използват, са били хора на възраст между 25-35 години и то от средите на интелигентната част на обществото.

Той обясни пред БНР, че на практика става дума за няколко вида съединения, но основните в момента, които са останали и са се наложили, са така наречените синтетични канабиноиди - няколко хиляди съединения, които имат толкова малка разлика в молекулата, че често пъти компютрите на газхроматографите не могат да разпознаят точната молекула. С малката промяна в молекулата те излизат извън сферата на забранителния списък - на Наредбата за забранените вещества, 

"Независимо от всичко, тези вещество попадат под ударите на закона, защото влизат в категорията на така наречената “аналогова дрога“. Тоест ние, токсиколозите, сме определили, че това вещество, ако и да не е в списъка на забранените вещества, е аналогова дрога, тоест аналог на останалите съединения, които са забранени", каза д-р Петко Загорчев

Токсикологът сподели от личен опит, че докато връзката на марихуаната с рецептора е временна, връзката със синтетичния канабиноид е изключително трайна, много продължителна, с тежки ефекти върху централната нервна система - гадене, повръщане, нарушено съзнание, силно главоболие, силно зачервени очи и много често - епилепитични гърчове. 

В Европа, а и при нас, за съжаление, има спиране на сърдечната дейност при млади хора само от едно дърпане. Възрастовата граница пада до 11 години. Зачестяват и тежките случаи дори само от 1-2 дръпвания на цигара. Това се дължи на примитивния начин на производство, при който в една цигара се озоват дори 10 смъртоносни дози от дрогата, обясни лекарят.

"Дори когато медиците успеят да спасят пациента, почти винаги има усложнения: Остават тежки последици. Много често са с психична промяна, параноидни идеи, шизоидна нагласа на личността. Много често и синдроми на паническо разстройство в млади хора, които провалят живота ми, епилептични гърчове...", допълни картината той.

Психологът Волен Пасков, създател на терапевтична общност “Билани“, коментира, че проблемът със синтетичната дрога е европейски, а борбата – неефективна, тъй като веществата могат да се поръчат в интернет, а и през легални търговски обекти. 

Освен заместители на марихуаната, която вече може да се намери и в течен вид, такива има и за кокаина, метаамфетамините и амфетамини.

"Държавата се е концентрирала главно в превенцията. Там се наливат страшно много средства. Аз обаче не мисля, че има достатъчно много специалисти, които могат адекватно да ги изразходват. За момента нещата прогресират. Вече, доколкото знам, сме на второ място в Европа по употреба на синтетични наркотици", изтъкна той.

Пасков посъветва родителите да обръщат внимание на поведението на децата си: "По принцип, всяка една промяна е симптом. Това означава, че промяна в поведението, промяна в компанията, промяна дори в начина, по който се облича, може би е някакъв симптом за това, че нещо се случва. Оттам нататък хубаво е един родител да има добра комуникация със своето дете, за да може евентуално то да сподели с него и родителят да обследва неговата мотивация за това то да употребява".

В Гърция заловиха два тона марихуана на италианска яхта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387911

В Гърция заловиха два тона марихуана на
италианска яхтаГръцките власти заявиха, че са заловили около два тона отгледана в Албания марихуана на яхта, плаваща под италиански флаг, пътуваща за острови в Егейско море, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА. Бреговата охрана заяви, че е действала по сигнал. Операцията е била извършена рано днес южно от гръцкия остров Китира.

Валери Симеонов взе на мушка шеф на съд в Бургас

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-vze-na-mushka-shef-na-sad-v-burgas-news267840.html

Вицепремиерът Валери Симеонов е подал сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу магистрата Панайот Генков, който е председател и изпълняващ функциите на административен ръководител на Административен съд Бургас, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. "Предмет на проверката следва да бъде почтеността на съдията и установяване дали е оказвал натиск, както и пряко или косвено влияние върху други магистрати - членове на състави на Административния съд - Бургас, по отношение на произнасяне, свързано с отмяна на предварителното изпълнение и отмяна на актове на ТД на Национална агенция за приходите - Бургас, за незаконна дейност в редица заведения и дискотеки по българското Черноморие", посочват от пресслужбата. Искането също така е да се установи дали са налице действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и дали с действията си, председателят на Административен съд - Бургас компрометира честта на съдията и професията в обществото. Според вицепремиера е недопустимо членове на съдебната власт да саботират действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на законите в България. Преди два дни Симеонов съобщи в интервю за БНТ, че Националната агенция за приходите среща сериозни проблеми с работата си по Черноморието. След проверките на НАП Бургас по Южното Черноморие са издадени заповеди за затваряне на 79 заведения. "Те в момента работят с пълна пара, защото бургаският съд отхвърля актовете", каза тогава Симеонов. По думите му имало случай, при който акт за затваряне се съставя в населено място извън Бургас и докато екипът се върне с хартиения документ в града, съдът вече е отменил забраната за работа. Някои инспектори дори са били заплашвани, допълни вицепремиерът. "По Черноморието държавата воюва с държавата", обобщи вицепремиерът и се обяви за бърза промяна в съдебната система. От Административен съд – Бургас на практика частично потвърдиха твърденията на Симеонов. От прессъобщение до медиите обаче става ясно, че не е допуснато единствено предварително изпълнение на заповедите на НАП за затваряне на обектите, но делата все още не са разгледани по същество. "Административен съд - Бургас не е отменил нито една от заповедите на директора на НАП в Бургас за налагане на принудителна административна мярка -"запечатване на търговски обект", срещу които са постъпили жалби в периода от 1 юли до 8 август. Делата, образувани по тези жалби, са насрочени и предстои разглеждането им в открито съдебно заседание", се посочва в прессъобщение на съда. От пресслужбата уточняват, че към настоящия момент съдът се е произнасял единствено по искания за отмяна на допуснато предварително изпълнение на тези заповеди, т.е тяхното реално изпълнение преди влизането им в сила и преди проверката им за законосъобразност. От юли до 8 август в Административен съд - Бургас са постъпили 91 жалби срещу разпореждане за допускане на предварително изпълнение на заповедите, с които се налага принудителна административна мярка - "запечатване на обект". За този период съдът е отменил, поради липса на мотиви, допуснатото предварителното изпълнение на 82 заповеди и е отхвърлил жалбите срещу 9 броя актове на НАП, като жалбите по същество срещу самите заповеди все още не са разгледани. Всички дела, с изключение само на пет са решени, както изисква законът, в срок от 24 часа.

Среща на върха за скандала със заразените яйца в Западна Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=357405

След като бъдат изяснения фактите около случая с инсектицида фипронил, открит в яйца, Европейската комисия ще свиква среща на високо равнище на засегнатите страни. Скандалът засегна 10 европейски държави, в които са продавани заразени яйца от Холандия, Белгия и Германия.

Тотален апокалипсис в Европа в момента! Идва към България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281340_%D0%A2%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%81+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%21+%D

 В Австрия са нанесени щети на домове, наводнени са улици, цели дървета са повалени.

Мощният циклон засегна цялата страна. Пострадаха няколко души, а в източните райони бе временно преустановено движението на влакове заради паднали дървета върху железопътните линии.

Най-тежко пострадали от стихията са провинциите Долна Австрия, Щирия, Бургенланд и Виена.

Вятърът отнесе покриви на сгради и паркирани на къмпинги автомобили и изтръгна дървета от корените им. 

Полицията затвори движението по важни магистрали, за да не се стигне до падания на дървета или пътни знаци върху автомобили заради силния вятър. Скоростта му на много места достигна 130 км/ч.

Пожарните и спасителни служби от снощи продължават с работата по ликвидиране на последствията от внезапно разразилата се стихия.

В резултат на метеорологичната обстановка временно бе спряно движението на влакове по някои направления в провинциите Бургенланд, Долна Австрия и Виена.

Ураганен вятър със скорост, достигаща до 130 км/ч, бушува и в Западна Словакия. Повредени са линии на електропреносната мрежа и са изтръгнати хиляди дървета, имаше и нарушения в автомобилното и железопътното движение поради блокирани участъци, съобщи словашката противопожарна и спасителна служба.

В словашката столица, където скоростта на вятъра е достигнала 100 км/ч, има отнесени покриви на сгради и технически съоръжения. Поради паднали дървета върху линии на електропреносната мрежа много райони на Братислава и околни населени места са били без електричество.

Teжка буря имаше и в Югозападна Полша, където са изкорени дървета, счупени са керемиди на покриви и електрозахранването е било прекъснато. Засегнати са около 5000 души.

Силна буря връхлетя вчера и хърватския полуостров Истрия, в Пула вятърът изтръгва дървета от корените им.

Около 50 души са пострадали в резултат на лошото време в Италия. Торнадо удари остров Албарела, в района на Венеция. 

Местни медии съобщават, че един човек е в неизвестност. Жена е пострадала сериозно от паднало дърво и е била транспортирана с хеликоптер в болница. Около 50 други пострадали също са потърсили медицинска помощ. Сред засегнатите от лошото време са и германски граждани, почиващи в средиземноморската страна. 

Лошо време за кратко и в България

В събота привечер и преди полунощ над западните части на страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури. Възможни са градушки и локални интензивни превалявания. Около и след полунощ и в сутрешните часове явленията бавно ще се преместват на изток и ще бъдат най-активни в централните части на страната. 

В неделя в централните и част от западните райони максималните температури ще бъдат от 20 до 24, 25 градуса. Там ще има мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици, на места градушки и силен вятър. Не са изключени и силни валежи и локални наводнения, най-вече в централните части на страната, разположени в близост до планински препятствия.

Изгоря камион на пътя между Карлово и Пловдив

http://www.cross.bg/putya-selo-trevi-1551849.html

/КРОСС/ Камион се е запалил на пътя Карлово-Пловдив, предаде Агенция "Фокус. Камионът е изгорял напълно. Два противопожарни екипа са били изпратени на място, тъй като е имало опасност да се запалят и сухи треви в близост до инцидента. В момента на място все още има един екип. Сигналът за горящ камион на пътя край село Михилци, община Хисаря е бил подаден в 17.00 часа днес (11 август). Около обяд са горели и сухи треви в карловското село Розино. Няма пострадали хора.Заради инцидента обаче се образува колона от автомобили, след като движението в района временно бе преустановено.  

УЕФА наказа тежко Марселиньо, няма да играе 3 мача в Европа заради удар без топка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6387892

УЕФА наказа тежко Марселиньо, няма да играе 3 мача в Европа заради удар без топкаУЕФА нанесе тежък удар по "Лудогорец" преди началото на решителните плейофи за влизане в групите на Лига Европа. Европейската футболна централа наложи наказание от три мача на Марселиньо заради удар без топка на играч на "Апоел" Беер Шева в реванша между двата тима от третия квалификационен кръг на Шампионска лига.

28 загинали и 90 ранени при влакова катастрофа в Египет

http://frognews.bg/news_140059/28-zaginali-i-90-raneni-pri-vlakova-katastrofa-v-Egipet/

Два пътнически влака се сблъскаха челно в Египет край средиземноморското пристанище Александрия, при което са загинали най-малко 28 души, а ранените до момента са 90, съобщи говорител на египетското здравно министерство, цитиран от Асошиейтед прес.

10 години по-късно: Ето какво се случва с Мануела Горсова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281339_10+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%9C%D0%B0%D0

 Десет години след жестоката трагедия на пътя край Приморско, пометената от олимпийския шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, Мануела Горсова вече има самостоятелни реакции, може да движи крайниците си и да преглъща сама, пише в. "Телеграф". Мануела обаче все още не може да се държи сама на краката си права, да говори и да извършва други самостоятелни двожения. Тъй като столът й не е приспособен и не може да влиза в банята, дотам я на ръце я носи баща й Красимир. През изминалите години обаче определено има подобрения и надеждите на родителите, близките и приятелите й са, че един ден Мануела отново ще се върне към предишния си начин на живот.  Припомняме, че след употреба на алкохол и карайки с висока скорост мощния си джип край Приморско през лятото на 2007 г. Максим уби 23-годишния Петър Петров и прати в кома Мануела Горсова, която тогава беше на 18 години.  

 

Надпреварата при безпилотните автомобили е все по-оспорвана, но печалбите не са сигурни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022786_nadprevarata_pri_bezpilotnite_avtomobili_e_vse/?ref=rss


BMW и Daimler, водещите производители на луксозни автомобили в света, обявиха обединения с доставчици, изтъквайки предимствата на по-големия набор от инженери за разработването на самоуправляващи се автомобили. Друг мотив зад тези сделки обаче е опасението, че роботизираните коли могат да не оправдаят очакванията за печалба, предизвикали първоначалния инвестиционен устрем.<br /><br />Автомобилните компании все повече се опитват да се въздържат от пълно притежаване на бъдещите...

700 млн. евро клауза за откупуване на ас в “Реал” (М)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6387896

700 млн. евро клауза за откупуване на ас в “Реал” (М)Умопомрачителните 700 млн. евро е клаузата за откупуване в новия договор на един от асовете в звездния състав на “Реал”, пише мадридският вестник AS. Според източник на изданието в контракта на Иско Аларкон е записано, че той ще струва 700 млн. евро за клуба, който иска да го привлече, докато той е футболист на испанския гранд.

Французойка пострада в Пирин

https://offnews.bg//112/frantcuzojka-postrada-v-pirin-662620.html

Френска гражданска беше транспортирана с хеликоптер до Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД. Жената се е подхлъзнала и паднала при туристическа разходка в планината Пирин.

Тя е прегледана от екип специалисти(неврохирург, коремен хирург и ортопед), който установява, че има счупване на лява предмишница и травма в областта на главата, без пряко засягане на мозъка.

Жената е стабилизирана, контактна и в ясно съзнание и няма пряка опасност с живота и.

Мислите си, че любовният ви живот е тайна? Не подозирате колко знае Facebook за него

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281338_%D0%9C%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%B8+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%

 Освен че е един от най-успешните бизнес проекти в историята на човечеството, Facebook е революционен в почти всяко едно отношение. Значението му като социална мрежа е огромно, а информацията, която преминава през него (и през Messenger) всяка секунда, е абсолютно главозамайваща. Благодарение на разработваните от огромни екипи от учени алгоритми, Facebook може да обработва тази информация все по- и по-ефективно. Това пък е от огромна полза за рекламодателите, както и за всякакви политически или социални кампании, които могат да таргетират изключително ефективно посланията и рекламите си. Важна част от обработваните данни са тези за любовния живот на потребителите. На практика Facebook знае за него много повече, отколкото предполагате, пише vesti.bg. Дори в профила си да не сте отбелязали дали сте във връзка, дали сте сгодени или женени, това не значи, че Facebook не може да го разбере. Сравнявайки профилите на хора, които вече са упоменали, че имат връзка, с множество други, екипите на Facebook откриват важни прилики. Когато Facebook предположи, че двама души са много близки и/или любовници, започва да показва повече от активността на всеки от тях в Newsfeed на другия, поставя ги на водеща позиция в Chat Bar, предлага на всеки да организира парти за рождения ден на другия, предлага да публикуват споделени спомени на стените си. Също така, учените на Facebook са забелязали, че около 100 дни преди потребителите да натиснат “In a Realtionship”, те започват по-често да използват думи като „любов” и „радост” в личните си съобщения, както и в постове на стените на своите любими. Когато пък слагат нещо на своята стена, то най-често е позитивно. Facebook знае и кога ще се запознаете с най-много нови хора. Това се случва през август, когато хората най-често се възползват от лятната си ваканция. Тогава се регистрира и най-голям брой запознанства между хора от различни държави. Facebook може да предвиди колко дълга ще бъде връзката ви. Според събраните данни, младите двойки, публикували статус “In a Realtionship” и останали в него поне 3 месеца, най-вероятно ще останат заедно в продължение на поне 4 години. Facebook знае и това-онова за раздялата. Най-често връзките приключват в началото на пролетта и седмица преди коледните празници. Другият универсално опасен момент са понеделниците – ясно защо. И още нещо – седмица преди края на връзката, единият от потребителите започва да комуникира по-активно с приятелите и семейството си, като в самия ден на раздялата тази комуникация нараства с внушителните 225%. Обяснението е просто – пората търсят съвет и подкрепа от най-близките си.

 
Blitz.bg

"Берое" си върна емблемата след дълга съдебна битка

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3023037_beroe_si_vurna_emblemata_sled_dulga_sudebna_bitka/?ref=rss


След съдебна битка, продължила близо шест години, "Берое" официално си върна емблемата. Клубът от Стара Загора, който е собственост на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", обяви днес, че спорът с дружествата около бившия собственик Николай Банев е завършил с успех.<br /><br />Тимът, воден от Александър Томаш, започна да играе с оригиналната си емблема от началото на сезона, след като в предишните години използваше алтернативни варианти. Миналия сезон старозагорци...

Авиокомпания продава 10-часов албум за страдащите от безсъние (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6387881

Авиокомпания продава 10-часов албум за страдащите от безсъние (Видео)Британската бюджетна авиокомпания "Изиджет" предлага на страдащите от безсъние 10-часов албум със звуци от самолетните й двигатели, които действат приспиващо, съобщава в. "Метро", цитиран от БТА. Плочата носи заглавието "Jet Sounds". Представители на превозвача уточниха, че записите са били направени по време на полети между лондонското летище

Антон Налбантов, БЧК: Няма отлив на спасители, интересът към професията се увеличава

http://www.moreto.net/novini.php?n=357356

Няма отлив на спасители, интересът към професията се увеличава. Това коментира пред Радио „Фокус“ Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст. По думите му близо 1 400 нови водни спасители преминават през обучение всяка година във Водноспасителната служба, като тези, преминали успешно изпитите, биват сертифицирани.

Симеонов със сигнал до ВСС срещу съдия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387890

Симеонов със сигнал до ВСС срещу съдия Вицепремиерът Валери Симеонов е подал жалба в етичната комисия към ВСС и Върховния административен съд срещу ръководителя на Бургаския административен съд Панайот Генков. Преди това той обясни мотивите си във фейсбук. Причината за жалбата е, че бургаският съд отменил всички 79 акта на НАП за затваряне на заведения с нарушения.

"Булгаргаз” предлага 6% намаление на цената на природния газ

http://frognews.bg/news_140057/Bulgargaz-predlaga-6procenta-namalenie-na-tsenata-na-prirodniia-gaz/

”Булгаргаз” предлага на КЕВР 6% намаление на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината

Андрей Фурсов: Приоритетът на САЩ е хаотизацията на Европа

http://pogled.info/svetoven/andrei-fursov-prioritetat-na-sasht-e-haotizatsiyata-na-evropa.88312

/Поглед.инфо/ „Това лято светът направо влетя в турбулентна зона. Да вземем най-шумните събития: Брекзита в Англия, застрашаващ целия Евросъюз; варшавската среща на върха на НАТО, където фактически бе обявена студена война на Русия; опитът за държавен преврат в Турция с 18 000 арестувани, включително стотици генерали; спънките руски спортисти да участват в лятната олимпиада в Рио; поредицата чудовищни юлски терористични актове в Германия, Франция, Япония, Ирак, Афганистан, Сирия; странните антиполицейски атаки от типа на тези в Казахстан и Армения; убийството на журналиста Павел Шермет в Киев…“ Известният историк и публицист Андрей Фурсов коментира скритите шифри на съвременния свят пред политическия коментатор Евгений Черних.

Валери Симеонов подаде сигнал до ВСС срещу съдия заради съмнения, че оказвал натиск

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-podade-signal-do-vss-sreshtu-sydija-zaradi-symnenija-che-okazval-natisk-news_627287.html

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) срещу магистрата Панайот Генков, който е председател и изпълняващ функциите на административен ръководител на Административен съд Бургас. Предмет на проверката следва да бъде по

Голям спад на младежката безработица, но въпреки това ситуацията остава зле

http://www.cross.bg/bulgariya-sred-bezrabotitza-1551847.html

/КРОСС/ Младежката безработица в България е паднала от почти 30 % през 2006 година до 22,7 % през 2016 година, според данни на Евростат, предава Independent Balkan News Agency. Това значи, че България има най-големият спад на младежката безработица сред европейските страни. Въпреки това, страната все още е сред петте държави, в които положението с младежките работи е най-зле, както от гледна точка на работата, така и на образованието и обучението. В 12 страни от ЕС, броят на безработните младежи е спаднал. На първо място е България, където безработицата сред младежите е паднала от 29,3 % до 22,7 %, следвана от Германия (спад с 5,5 %) и Полша (спад с 3,6 %). В другите 16 страни от ЕС, ситуацията се е влошила. Най-голям дял на младежи от 20-24 годишна възраст, които не работят и не учат, е отбелязан в Кипър (увеличение от 13,7 на 22,7 %), Испания (увеличение на безработните и неучещи младежи с 8 %), Италия (7,5 %), Гърция (6,2 %), Ирландия (5,1 %), Румъния (4,7 %) и Португалия с 4,6 %.  

Кой иска да върне безконтролното подслушване?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281337_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D1%83

 Тази история щеше да е най-обсъжданата и най-коментираната в една нормална политическа и медийна среда. Когато прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) атакуват директно Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), тогава държавата има сериозен проблем. А когато Бюрото отвърне, че има организиран опит за натиск, за да бъде премахнат контролът върху използването на СРС, тогава вече държавата има доста повече от сериозен проблем.


В такова състояние живее България от десетина дни насам. В това време българите наблюдават по телевизията драматичните истории за това кой каква сметка бил платил в Созопол и кой бил откраднал повече от детските градини или пък от нещо друго – безспорно важни въпроси, които не оставят въздух за най-важния: Имат ли пазачите пазачи?

Не, няма да имат, ако Националното бюро за контрол на СРС продължи да бъде мачкано по начина, по който това се случва в момента – без сериозни аргументи, без сериозни обвинения, но с цялата мощ на държавната машина. В нормална политическа ситуация това би била най-привлекателната тема за опозицията. Не, в България парламентарната опозиция се занимава с Бузлуджа преди да излезе във ваканция, а след това просто излиза във ваканция. В нормална медийна ситуация това би била най-горещата тема за вестниците и телевизиите. Не, в България централен всекидневник сваля от печат интервю с директора на Бюрото за контрол на СРС, защото в него той разкрива неприятни истини. Няма много фигури в страната, които да имат такава мощ, че да организират подобна атака. Затова заглавието на този текст е колкото въпрос, толкова и отговор.

Случаят „Гатев“

За пред публиката всичко започва на 24 юли, когато прокуратурата съобщава, че е поискала от ДАНС да отнеме допуска до класифицирана информация на член на Бюрото за контрол на СРС. Малко по-късно всички знаят, че става дума за Георги Гатев – зам.-председателя на Бюрото, избран от парламента по предложение на ДПС. Имали данни, че Гатев контактувал с „обвиняеми и подсъдими лица" и им помагал да подават заявления за проверка дали са били подслушвани или следени. ДАНС изпълнява искането на прокуратурата и Гатев е с отнет допуск, а това на практика го вади от дейността на Бюрото, което работи основно с класифицирана информация. На 4 август самият Гатев разпространява писмо до медиите, в което окачествява историята като „недопустима институционална атака". Подава жалба до ДАНС, която седмица по-късно е отхвърлена. Но припомня и решение на Конституционния съд, според което прокуратурата вече няма правомощия да иска отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация.

Proteste in Sofia gegen den Lauschangriff (BGNES)

През 2013 г. имаше граждански протести срещу безконтролното подслушване

Тогава директорът на Бюрото Бойко Рашков дава интервю за „24 часа“, което обаче не вижда бял свят и се появява по-късно в сайта „Медиапул“. Рашков отхвърля обвиненията срещу Гатев, че съдействал на определени лица да се възползват от законното си право да научат дали са били подслушвани или следени – все пак това е работата на Бюрото. Бойко Рашков използва израза „сплашваща акция срещу Бюрото" и дава пример с друг член, който се отказал да се занимава с конкретен случай след атаката. Рашков дори съобщава, че предлага на ДАНС повече информация за въпросните контакти на Гатев, но те отказали да я получат. В две интервюта по темата Рашков назовава целта на цялата операция - „да се ограничи контролът върху дейността им". Става дума за прокуратурата и ДАНС и контрола, който Бюрото е длъжно да осъществява по закон върху използваните от тях СРС.

Защо това е важна тема

Защото България доскоро бе шампион по безконтролно използване на СРС, нищожна част от които бяха изобщо използвани като доказателствен материал за обвинения. А когато данните от едно СРС не служат за доказване пред съда на престъпление, те служат за икономически и политически натиск и за изнудване. Бойко Рашков припомни времето, когато председател на Софийския градски съд бе Владимира Янева, и когато разрешителните за използване на СРС се издаваха на конвейер. Тя все пак бе обвинена, но остана единствена.

Deutsche Welle Bulgarische Redaktion Ivan Bedrov (DW/P. Henriksen)

Иван Бедров

Председателят на Бюрото Рашков набляга на този факт – те са предали данни за „фрапиращи нарушения, основно по линия на ДАНС", но прокуратурата не е обвинила никой друг. Рашков казва също, че има данни за нарушения при подслушване на магистрати и опозиционни политици...

Само дотук скандалът би трябвало да се е превърнал в централен и да привлече вниманието на основните политически сили. Но не е така. Сега Рашков ще иска свикване на парламентарната комисия за контрол над СРС. Където, може би, освен актуалния случай, да постави и друг въпрос: защо Бюрото изпраща до главния прокурор десетки сигнали за нарушения при прилагането на СРС, но не е последвало нито едно дело. Въпросите са много, а отговорът е само един – някой отново иска да върне използването на СРС в полето на пълната безконтролност, където плуваше доскоро. Днес контролът може да не е 100-процентов, може да е далеч от стандартите на напредналите демокрации, но България все пак изгради система за контрол, за да не бъдат пазачите без пазачи. Сега прокуратурата и ДАНС атакуват своя пазач. И нищо не следва в държавата. Достатъчен повод за събуждане в лятна нощ.

  • Автор Иван Бедров

Хиляди разселени сирийци се завръщат по домовете си

http://www.mediapool.bg/hilyadi-razseleni-siriytsi-se-zavrashtat-po-domovete-si-news267839.html

Все повече сирийци, разселени заради гражданската война в родината им, се завръщат по домовете си, предаде ДПА. Международната организация по миграция (МОМ) каза, че почти 603 000 сирийски бежанци са тръгнали да се завръщат в своите градове и села, включително от други места в Сирия или от Турция, Ливан, Йордания или Ирак. Това е най-голямата вълна от завръщащи се сирийци, регистрирана от МОМ. Според организацията те се завръщат от желание да защитят своите домове и имущество, заради подобряване на икономическото положение и сигурността в Сирия и поради проблеми с интеграцията в приемащите ги държави. Близо 800 000 сирийци продължават да са разселени в самата Сирия. Сирийските правителствени войски изтласкаха наскоро групировката "Ислямска държава" от последната й крепост в провинция Хомс. През последните месеци екстремистите понасят военни поражения и губят територии в Сирия и Ирак.

Българска изложба в Лувъра влиза в програмата за европредседателството

http://www.mediapool.bg/balgarska-izlozhba-v-luvara-vliza-v-programata-za-evropredsedatelstvoto-news267838.html

Българска изложба в Лувъра е част от културната програма на председателството на ЕС, което страната ще поеме през първата половина на 2018 г. Това стана ясно от изказване на министъра на културата Боил Банов. В програмата влизат още задължителните церемонии по откриване и закриване, а също и 7 големи културни събития. За културната програма по време на българското председателство на Съвета на ЕС са предоставени 4 млн. лв., посочи Банов. От тази сума над 1.6 млн. лв. ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура". Поканата вече е обявена и тече 45-дневен срок за кандидатстване. Художествени комисии, определи от фонда, ще оценяват проектите. Избраните ще станат известни до средата на октомври. Финансирането на проектен принцип е сред основните приоритети в програмата на правителството в частта за култура. Сред най-важните приоритети е и културната програма за Българското председателство на ЕС, посочи Боил Банов. 2 млн.лв. са осигурени за дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство. Част от средствата са за купуване на оборудване, за обучаване на служителите и за дигитализиране на материалите, свързани с паметниците от световно и национално значение. После на проектен принцип ще се финансира и дигитализирането на архивите за паметниците с местно значение. Процесът може да бъде завършен за около година, ако няма обжалвания, смята министър Банов. Той посочи, че опазването на културното наследство е сред приоритетите в правителствената програма в частта за култура. По думите на министъра до края на тази година или в началото на 2018 г. трябва да е готов проектът за национална стратегия за развитие на културата и да бъде предоставен за публично обсъждане. Това е ключов приоритет за правителството, отбеляза Банов. Той съобщи, че работната група от над 120 души приема още членове - процесът е отворен. След първото събиране преди лятната ваканция работата продължава през септември. Изпълняване на законите за библиотеките и филмовата индустрия в частта за осигуряване на предвиденото финансиране, поправки на закона за читалищата или изработване на нов закон, завършване до края на годината на новата методика за финансиране на сценичните изкуства, изпълнението на закона за хазарта в частта за 10-процентните отчисления за култура, подготовката на закон за меценатството също са важни приоритети. Целта е да се осигури развитието на българската култура не само с държавни средства, като специален акцент е осигуряването на все повече пари на проектен принцип във всички области на изкуството и културата, посочи Боил Банов. Работи се още по уеднаквяване на механизмите на финансиране на държавните и общинските музеи и галерии, след като за държавните вече е приет стандарт. Важна задача е поддръжката на сградите на културните институти, свързана с т.нар. капиталови разходи. Ремонтът на НДК върви с нужния темп, за да бъде завършен навреме. Връщането на Мирослав Боршош като директор не е актуална тема, предвид предявените му обвинения, каза в отговор на въпрос Банов. Той обясни, че харесва художествената политика, която е водил Боршош, друг въпрос е как е била осъществявана. Културните прояви ще са важна част от дейността на НДК и в бъдеще, но той ще се развива преди всичко като конгресен център, каза министърът.

“Байер” с нов мениджър у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387859

“Байер” с нов мениджър у насПаскал Касекуел оглавява ръководството на “Байер” в България, Румъния и Молдова от този месец, съобщиха от компанията. Той поема поста от Андреас Шремер, който ще продължи като финансов директор на “Байер Канада”. Касекуел ще съвместява новата позиция с настоящите си отговорности като мениджър на направлението “Кроп сайънс” за трите държави.

София без топла вода заради ремонти

http://frognews.bg/news_140058/Sofiia-bez-topla-voda-zaradi-remonti/

Повече от 90 дни, с известни прекъсвания, жители на столичния квартал ” Младост 3” са без топла вода заради серия от ремонти.

Цветан Василев използва закона "Магнитски" за вдигане на пропаганден шум, обяви Цацаров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3023036_cvetan_vasilev_izpolzva_zakona_magnitski_za_vdigane_na/?ref=rss


Законът "Магнитски" в конкретния случай се използва единствено и само за вдигане на шум, единствено и само за пропаганда. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Каварна, съобщи "Фокус".<br /><br />По думите му е малко странно бившият управител на фалиралата КТБ да бъде приравняван до Сергей Магнитски, защото "той не е борец срещу корупцията в световен мащаб". "При цялото му уважение към личността Цветан Василев, той не е и никога няма да бъде...

Десетки загинали и ранени при сблъсък на два влака в Египет

http://www.mediapool.bg/desetki-zaginali-i-raneni-pri-sblasak-na-dva-vlaka-v-egipet-news267837.html

Два пътнически влака се сблъскаха челно в Египет край средиземноморското пристанище Александрия, при което са загинали най-малко 28 души, а ранените до момента са 90, съобщи говорител на египетското здравно министерство, цитиран от Асошиейтед прес. Данните не са окончателни, защото от различни медицински източници непрекъснато постъпват нови съобщения за загинали и пострадали. Според АП двата влака се сблъскали в района Хоршид, югоизточно от Александрия. Единият влак идвал от столицата Кайро, а другият - от пристанищния град Порт Саид в северния сектор на Суецкия канал. Влакът от Кайро се врязал на пълна скорост в спрелия поради повреда влак от Порт Саид. В резултат на сблъсъка един локомотив и два вагона дерайлирали. На място работят спасителни екипи, изпратени са около 80 линейки. Главната прокуратура на страната е започнала незабавно разследване. Създадена е специална комисия, която да проучи всички обстоятелства около катастрофата. Засега няма предположения за причините. АП отбелязва, че железопътната система в Египет е в много лошо състояние, поддържана е зле и в резултат авариите и произшествията, свързани с жертви и пострадали, не са рядкост.

Съветват директори на забавачки във Варна как да намалят пластмасата

http://www.moreto.net/novini.php?n=357401

Една детска градина може да генерира отпадък от над 200 000 пластмасови чашки годишно. Всички тези боклуци попадат в природата и могат да бъдат опасни за човешкото здраве. Неподозиран риск крият така наречените микропластмаси, които могат да попаднат в морето чрез различни препарати и козметиката дори.

Обнародваха промените в Закона за съдебната власт

http://frognews.bg/news_140056/Obnarodvaha-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast/

Промените в Закона за съдебната власт бяха обнародвани в днешния брой на Държавен вестник.

16,5% ръст на туристите в София, 20,6% повече нощувки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387832

16,5% ръст на туристите в София, 20,6% повече нощувкиНад 70% от чужденците заявяват, че ще посетят отново столицата С 16,54% повече туристи са посетили София през първите 6 месеца на годината спрямо същия период на 2016 г. При нощувките пък увеличението е по-голямо - 20,66%, научи “24 часа”. Според данните, които хотелиерите подават към общинското предприятие “Туризъм”,

Министерството на икономиката увери: Няма да бъде отнет лиценза на "Дунарит"

http://www.cross.bg/ikonomikata-ministerstvoto-ryse-1551846.html

/КРОСС/ Няма опасност да бъдат отнети лицензите на „Дунарит", увериха от Министерството на икономиката. Вчера близо 800 работници от военния завод блокираха за кратко движението в района на граничния пункт „Дунав мост" при Русе, настоявайки предприятието да продължи да изпълнява договорите си. До протеста се стигна, след като Специализираната прокуратура обвини изпълнителния директор Кръстю Кръстев в злоупотреби и последва процедура за отнемане на лиценза. Вчера министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че няма да бъдат предприемани действия за затваряне на завода. Днес в отговор на призиви от работодателски организации заводът да не бъде затварян, от Министерството на икономиката излязоха с официално съобщение, в което се казва, че „темата със спирането на работата на военния завод „Дунарит" приключи още вчера, след посещението на министър Караниколов в Русе". На срещата му с ръководството на дружеството и представители на синдикалните организации е било изяснено, че опасност за отнемане на разрешителните на завода няма, предприятието ще продължи да функционира оптимално и работещите ще запазят местата си, се казва в текста.

Меркел: Няма военно решение на кризата със Северна Корея

https://www.actualno.com/europe/merkel-njama-voenno-reshenie-na-krizata-sys-severna-koreja-news_627292.html

Няма военно решение на кризата между САЩ и Северна Корея, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предава агенция "Фокус". „Не виждам военно решение в този конфликт. Виждам нуждата от продължителна работа в Съвета за сигурност на ООН, както и тясно сътрудничество между замесените страни, особено САЩ и Китай“, каза германският канцлер. „Германия ще бъде интензивно ангажирана с всяко невоенно решение. Ескалацията на реториката е погрешен отговор“, отбеляза Меркел.

Вицепремиерът Симеонов подаде сигнал до ВСС срещу магистрат от Бургас

http://frognews.bg/news_140054/Vitsepremierat-Simeonov-podade-signal-do-VSS-sreshtu-magistrat-ot-Burgas/

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу магистрата Панайот Генков, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Той е председател и изпълняващ функциите на административен ръководител на Административен съд Бургас.

Светофар падна на главно кръстовище в Банско

http://frognews.bg/news_140055/Svetofar-padna-na-glavno-krastovishte-v-Bansko/

Кола за боклук събори светофар на възлово кръстовище в Банско. За късмет няма пострадали хора.

Няма пострадали при инцидента с горящия камион на пътя Карлово-Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387851

Няма пострадали при инцидента с горящия камион на пътя Карлово-ПловдивНяма пострадали хора при горящия камион на пътя Карлово-Пловдив. Това съобщи инспектор Цвятко Дешев, говорител на Пожарната в Пловдив, за "Фокус". Камионът е изгорял напълно. Два противопожарни екипа са били изпратени на място, тъй като е имало опасност да се запалят и сухи треви в близост до инцидента. В момента на място все още има един екип.

Меркел: Няма военно решение на спора между САЩ и Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=357402

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не съществува военно решение на спора между САЩ и Северна Корея, и призова за спиране на изострянето на реториката между Вашингтон и Пхенян, предаде "Ройтерс". "Не виждам военно решение на този конфликт и не смятам, че то е необходимо", каза Меркел пред репортери в Берлин.

Сотир Цацаров за "Калиакра": Хората са с предимство пред птиците

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sotir-cacarov-za-kaliakra-horata-sa-s-predimstvo-pred-pticite-244709/

Прокуратурата ще реши до седмица доколко има основание да протестира срещу заповедта на екоминистъра по казуса за защитената зона

Трагедия в Египет! Над 30 загинали и над 100 ранени след сблъсък на два влака

http://www.cross.bg/raneni-vlaka-zaginali-1551844.html

/КРОСС/ Жестока трагедия псе разигра в Египет. Два влака се сблъскаха в покрайнините на втория по големина град в страната Александрия. Вследствие на сблъсъка над 30 души са загинали. Според различни информации бройката им е 36. Големи разминавания има и по отношение на броя ранени. Последните данни сочат, че те са 123-ма. По първоначална информация единият влак ударил другия, който се намирал пред него. В резултат локомотивът на задния и последните два вагона на предния са напълно премазани. Властите вече са започнали разследване на случая.

Трагедия в Египет! Над 20 загинали след сблъсък на два влака

http://www.cross.bg/broiikata-vlaka-zaginali-1551844.html

/КРОСС/ Жестока трагедия псе разигра в Египет. Два влака се сблъскаха в покрайнините на втория по големина град в страната Александрия. Вследствие на сблъсъка над 20 души са загинали. Според различни информации бройката им засега е 28. Големи разминавания има и по отношение на броя ранени. Според WSLS, който се позовава на източник от Министерството на здравеопазването, те са 78. Според други издания обаче бройката надхвърля 100 ранени. По първоначална информация единият влак ударил другия, който се намирал пред него. В резултат локомотивът на задния и последните два вагона на предния са напълно премазани. Властите вече са започнали разследване на случая.

Катастрофа с трима ранени затруднява движението на Цариградско шосе

https://offnews.bg//112/katastrofa-s-trima-raneni-zatrudniava-dvizhenieto-na-tcarigradsko-shos-662616.html

Пътен инцидент между таксиметров автомобил и „Рено“ затруднява движението на бул. Цариградско шосе“ в района на „Плиска“ в посока към Орлов мост, съобщи МВР.

По първоначални данни, трима души са откарани към болница за прегледи и оказване на медицинска помощ.

Според данните към момента, движението е затруднено.

В лявата и средната лента се извършва оглед, предстои отстраняване на пострадалите автомобили и изясняване на обстоятелствата, довели до инцидента.

Съюзът на съдиите ще сезира ЕК и Страсбург за промени в закона за съдебната власт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387842

Съюзът на съдиите ще сезира ЕК и Страсбург за промени в закона за съдебната властСъюзът на съдиите в България /ССБ/ ще сезира ЕК и Европейския съд за правата на човека в Страсбург за последните промени в Закона за съдебната власт. Това става ясно от обръщение на магистратската организация изпратено до медиите в петък, съобщи БТА. Причината за решението на ССБ са приетите промени в ЗСВ,

Гуам, затънтен остров в Тихия океан, но с голямо стратегическо значение

http://www.mediapool.bg/guam-zatanten-ostrov-v-tihiya-okean-no-s-golyamo-strategichesko-znachenie-news267836.html

Остров Гуам, който Северна Корея заплаши в сряда да удари с ракети, е малка затънтена американска територия в средата на Тихия океан. Той обаче е от първостепенно значение за Съединените щати от военна гледна точка, отбелязва Франс прес в справка за него. Първо испански, после американски Гуам, с територия от 550 кв. км, е открит през 1521 г. от португалския мореплавател Фернанду Магелан, а след това - окупиран от Испания през 1526 г. Островът става американска колония в съответствие с Парижкия договор от 1898 г., който слага край на войната между САЩ и Испания. Япония нахлува през декември 1941 г. на Гуам, който е освободен през юли 1944 г. Ограничени права Островът има статут на организирана неприсъединена от Съединените щати територия, по подобие на Пуерто Рико. Неговите 162 000 жители, 40 процента от които са представители на коренното население чаморо, са граждани на САЩ, но с ограничени права. Те не могат да участват в американски избори и единственият представител на Гуам в Конгреса няма право да гласува по законопроекти. Редовно се надигат гласове, за да призоват за референдум за самоопределяне - искане, което е отхвърляно от американското федерално правосъдие. Републиканецът Еди Калво е губернатор на Гуам от 2011 г. На острова, който е включен в списъка на ООН на териториите без самоуправление, 45 000 човека получават хранителна помощ и се възползват от американската държавна здравна система. Стратегическа военна база Намиращ се в западната част на Тихия океан, на около 2600 километра източно от Филипините, главният от Марианските острови е стратегически аванпост за американските въоръжени сили. Те са разположили на Гуам около 6000 войници във военновъздушна и военноморска база. От острова са излитали бомбардировачите Б-52, атакували Ханой по време на Виетнамската война (1955-1975 г.). Ценен от туристите Американската армия има важен принос за местната икономика, която зависи също от туризма. Райските плажове, хотелските комплекси и безмитните магазини привлякоха миналата година над 1,5 милиона посетители, повечето от които японци и южнокорейци. Една трета от работните места в Гуам са в туристическия сектор. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е възлизал през 2015 г. на 35 439 долара - т. е. малко по-нисък от този на Франция (36 527 долара). По БТА

Четиричленно семейство загина в Германия при катастрофа

//dariknews.bg/novini/sviat/chetirichlenno-semejstvo-zagina-v-germaniia-pri-katastrofa-2042106

Четиричленно семейство загина при пътен инцидент в Югозападна Германия, след като 26-тонен боклукчийски камион се преобърна и затисна автомобила им, предаде ДПА, като се позова на полицията.
 
Съпружеската двойка и двете им деца били

Руската ПВО в Далечния изток в повишена бойна готовност заради корейската криза

http://frognews.bg/news_140052/Ruskata-PVO-v-Dalechniia-iztok-v-povishena-boina-gotovnost-zaradi-koreiskata-kriza/

Системите за противовъздушна отбрана в Далечния изток на Русия са в състояние на повишена бойна готовност във връзка със ситуацията около КНДР, съобщи руският сенатор Виктор Озеров, по-рано изпълнявал длъжността шеф на комитета по отбрана и безопасност към Съвета на Федерацията.

Каква ще е съдбата на паветата по бул. "Прага"?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakva-shte-e-sydbata-na-pavetata-po-bul.-praga-2042100

Подобно на бул. "Дондуков", по булевард "Прага" в София паважът също трябва да бъде запазен, тъй като е обявен за недвижима културна ценност. Министърът на културата Боил Банов обясни, че законът регламентира паважната настилка да бъде запазена.
 
Съществува, обаче, юридически казус,

Заловиха двама серийни крадци, вършали в Североизточна България

http://www.moreto.net/novini.php?n=357382

При съвместна операция на служителите от Областните дирекции на МВР в градовете Варна, Бургас и Шумен бяха задържани двама мъже, извършвали домови кражби на територията на Североизточна България, съобщиха от МВР-Варна за Moreto.net.

Меркел е против използването на сила срещу Северна Корея

http://www.cross.bg/koreya-merkel-severna-1551843.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се противопоставя на използването на каквато и да било сила за разрешаването на конфликта със Северна Корея. Малко по-рано американският президент Доналд Тръмп написа в "Туитър", че американските оръжия са насочени и заредени. „Не виждам военно решение за този конфликт, а вместо това последователна работа, както наблюдаваме в Съвета за сигурност на ООН", обясни Меркел пред репортери, цитирана от „Франс прес". „Германия много интензивно ще участва във възможностите за разрешаване, които не са военни, но смятам, че вербалната ескалация е грешният отговор", посочи тя след въпрос за последните реакции на Доналд Тръмп спрямо Северна Корея в "Туитър".    

Караниколов уверява, че няма да пипа лиценза на „Дунарит“

http://frognews.bg/news_140053/Karanikolov-uveriava-che-niama-da-pipa-litsenza-na-Dunarit/

Няма да бъдат отнети лицензите на „Дунарит“, увериха от Министерството на икономиката.

"168 часа": 30 ценни картини на Иван Милев изчезват от трезор след 9.IX.1944 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6378304

"168 часа": 30 ценни картини на Иван Милев изчезват от трезор след 9.IX.1944 г.Художникът рисува черепи след участието си в Първата световна война. Повлиян от европейския модернизъм и декаданс, вае пушач на опиум. Наричаният българския Густав Климт е приятел на Гео Милев. 30 от най-ценните картини на гениалния художник Иван Милев, наричан българския Густав Климт и починал едва на 30 г. през 1927 г.

Симеонов поиска проверка за почтеност на шеф на съд в Бургас заради отменяни актове на заведения

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/08/11/3023020_simeonov_poiska_proverka_za_pochtenost_na_shef_na_sud/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов ("Обединени патриоти") подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу изпълняващия длъжността председател на Административния съд в Бургас Панайот Генков, съобщи правителствената информационна служба.<br /><br />Валери Симеонов иска инспекторатът да провери почтеността на съдията и да установи дали е оказвал натиск, пряко или косвено влияние върху негови подчинени магистрати. От съобщението се разбира, че причина за сигнала са...

Няма опасност да бъдат отнети лицензите на военния завод "Дунарит"

https://www.actualno.com/business/njama-opasnost-da-bydat-otneti-licenzite-na-voennija-zavod-dunarit-news_627286.html

"Във връзка с декларация на работодателските организации ви уведомяваме, че темата със спирането на работата на военния завод „Дунарит“ приключи още вчера след посещението на министър Караниколов в Русе". Това съобщават от пресцентъра на Министерството на икономика

"Булгаргаз" предлага газът да поевтинее с 6%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/11/3023017_bulgargaz_predlaga_gazut_da_poevtinee_s_6/?ref=rss


Държавната "Булгаргаз" предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране 6% намаление на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината. Това съобщиха от пресцентъра на "Булгаргаз" ЕАД.<br /><br />"Булгаргаз" ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г., е 347.99 лв./хм3 (без пренос, акциз и ДДС) – намаление с 22.22 лв./хм3 (6 %) в сравнение с прилаганата през трето тримесечие...

Един ден от отпуска на Цацаров: За общото между съдебната реформа и природата и без коментар за "Дунарит"

http://www.mediapool.bg/edin-den-ot-otpuska-na-tsatsarov-za-obshtoto-mezhdu-sadebnata-reforma-i-prirodata-i-bez-komentar-za-dunarit-news267835.html

С уточнението, че е в отпуск и затова няма да коментира казуса "Дунарит" главният обвинител Сотир Цацаров участва в петък в откриването на районната прокуратура в Каварна. Годишната му почивка, която изтъкна като аргумент да не обясни какво се случва около военния завод, обаче не му попречи да се изкаже по всички останали теми – от Суджукгейт, през Цветан Василев и защитата по глобалния закон "Магнитски" до връзката, която направи между опазването на околната среда и съдебната реформа. Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но при цялото ми уважение към природата - с предимство към хората, коментира Цацаров от Каварна по казуса с налагащите се забрани за ползване на земи в Северна Добруджа заради опазването на птиците. Рестрикциите станаха повод за протести на местни граждани, а заповедта, издадена от екоминистъра Нено Димов за обявяването на "Калиакра" за защитена зона, се проверява от прокуратурата дали е законна. Обявявайки съпричастността си с местните, незнайно как главният прокурор намеси и темата със съдебната реформа. За НПО-та, които печелят от природа и съдебна реформа "Самото създаване на НАТУРА 2000, възлагането му и целия шум сега, имаме предвид не шума на хората, а шума на създателите, малко или много, както за съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации. Казвам го с ясното съзнание за шума и възраженията, които ще последват, но това е така. Съществуват хора, съществуват организации, които печелят от това и ние просто трябва да го кажем. Аз мисля, че конкретният случай с НАТУРА 2000 е точно такъв“, заявява Цацаров, цитиран от агенция "Фокус". По думите му се оказва, че толкова години не е обърнато внимание на прокарани лобистки поправки, ветрогенератори и изкупуване на електрическа енергия от тях, голф игрища, защото част от законовите поправки в тази насока са "чист лобизъм“. "Толкова години не е обърнато внимание на всичко, което става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин“, продължава той. Според него трябва да се търси оптимално решение. Цацаров посочи, че вероятно границите на приетия план на "НАТУРА 2000" са спорни, като тепърва предстои това да бъде установено от прокуратурата. "Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, т. е. - бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура, която се занимава със законосъобразността на заповедта за защитена зона "Калиакра“, посочи обвинител номер 1. Главният прокурор каза още, че до края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко обвинението има основание да протестира заповедта за защитена зона "Калиакра“ пред Върховния административен съд (ВАС). По думите му в момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона "Калиакра“, както в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова. Той припомни, че ВАС е изискал от министъра на околната среда и водите Нено Димов цялата документация по създаването на границите на "НАТУРА 2000", което се отнася до възлагането, предаването от неправителствени организации и приемането на готовия продукт, независимо колко далеч назад във времето е станало това. "Препоръка" към парламента Веднага след това главният прокурор даде и "препоръка" на парламента – депутатите да направят преглед на "разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда". Според Сотир Цацаров това следва да бъде направено и с оглед на съответствие с европейските директиви, като следва и да се прецени доколко преводът на директивите е коректен. Годишният отпуск, който попречи на Цацаров да коментира случая "Дунарит", не спря шефа на обвинението да вземе отношение по искането на Цветан Василев да получи защита от САЩ по глобалния закон "Магнитски". Според него това е "само пропаганден шум". Цацаров не бил разтревожен, че адвокатите на бившия банкер в САЩ го наричат "нарушител на права". "Пропагандният шум на Цветан Василев" "Аз за Цветан Василев, както и институцията, в която работя, най-вероятно ще се окажа нарушител на неговите права така, както той ги разбира. Не можем да корим обвиняемия затова, че той избира своята тактика на защита. Конкретният обвиняем е избрал конкретна тактика на защита. На първо място - да избяга от правосъдието. На второ място - да се скрие в страна, която с години вече протака неговата екстрадиция. На трето място, ако стигнем до "закона Магнитски", да се опита да вдигне необходимия пропаганден шум“, посочи Сотир Цацаров. Той отбеляза, че от една страна е наета лобистка кантора, която е собственост на бивши държавни служители на САЩ, което е честа и нормална практика. Освен това са платени 50 000 долара. Към това се добавя представено чрез медия факсимиле на документа за регистрация на договора между Цветан Василев с въпросните лобисти. В него по думите на главния прокурор е посочен адрес на Василев в София: ул. "Кричим“. "Бих казал ясно, че адресът му е: Република Сърбия, Белград“, каза Сотир Цацаров и допълни, че е малко странно Цветан Василев да бъде приравняван до Сергей Магнитски, защото той не е борец срещу корупцията в световен мащаб. Суджукгейт – първият случай в Спецсъда по новия НПК Отново въпреки отпуска си, Цацаров коментира словоохотливо с репортерите и случая Суджукгейт. Главният прокурор заяви, че делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов ще бъде внесено в края на октомври - началото на ноември. Това ще бъде първото дело в Специализирания съд, което ще се гледа по новите поправки в НПК, които парламента прие прие в края на сесията си. "Суджукгейт“, цялото обществено и медийно внимание е обяснимо. Тук беше привлечено от този елемент от обвинението, който бе, как бяха – 4 тона суджук и 60 кг пастърма, и мисля, че филе. Но това е само на повърхността. Това е просто една схема. Ако вие произвеждате колбаси, от вас ще поискат колбаси. Ако правите мебели, ще поискат да обзаведете нещо. Това е една порочна форма на управление по места, която трябва да бъде ликвидирана“, заяви главният прокурор. Сотир Цацаров каза още, че с единадесет души се е увеличил броят на свидетелите, които са се явили доброволно. По повод тиражираните в медии изявления за упражняване на административен натиск върху свидетели по това разследване Сотир Цацаров заяви, че горещо съветва ръководителите на въпросните местни администрации в Добрич да следват закона. "Очевидно прагът на търпимост на много от пострадалите е преминал, защото те свидетелстваха, както пред прокурор, така и пред съдия, абсолютно точно и без никакви колебания“, каза Сотир Цацаров. Той поясни, че сега свидетелите по това разследване са над 20.

Инфлацията в САЩ се повишава под очакваното през юли

http://econ.bg/Новини/Инфлацията-в-САЩ-се-повишава-под-очакваното-през-юли_l.a_i.747157_at.1.html

През юли потребителски цени в САЩ се повишиха по-слабо от очакваното, което е пореден сигнал, че инфлацията във водещата световна икономика е малко...

Ще вали звезден дъжд от Персеиди

http://www.moreto.net/novini.php?n=357404

Персеидите представляват най-популярният метеорен поток, който се наблюдава през топлите юлски и августовски нощи. Този поток е активен от 17 юли до 24 август и в зависимост от годината достига своя максимум на 12 или 13 август. Доц.

Октай: Ако Бойко не унищожи ”бащите” си, те ще го приключат

http://frognews.bg/news_140051/Oktai-Ako-Boiko-ne-unishtoji-bashtite-si-te-shte-go-prikliuchat/

Доган е голяма хапка за Борисов. Трябва има сериозни причини и зор, за да му посегне. Доган е създателят и на Борисов, и на Пеевски, и на Цацаров. Той е господарят на задкулисието и ако го ударят, значи тези хора са в капан и отчаяно търсят изход.

"Булгаргаз" предлага на КЕВР 6% намаление на цената на природния газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387820

"Булгаргаз" предлага на КЕВР 6% намаление на цената на природния газ"Булгаргаз" предлага на КЕВР 6% намаление на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината. Това съобщиха от пресцентъра на "Булгаргаз" ЕАД, цитирани от "Фокус" . "Булгаргаз" ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г., образувана в съответствие с чл. 17 на Наредба № 2 от 19.

Пожар е обхванал 40 декара иглолистна гора край София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387808

Пожар е обхванал 40 декара иглолистна гора край СофияПожар е обхванал 40 декара иглолистна гора и около 10 декара сухи треви край село Росоман. Това съобщи комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН), предаде "Фокус". На мястото в момента има три пожарни автомобила и около 30 човека от пожарната и от Горското стопанство.

Трима пострадаха при катастрофа с такси на ”Цариградско”

http://frognews.bg/news_140050/Trima-postradaha-pri-katastrofa-s-taksi-na-TSarigradsko/

Трима души са пострадали при катастрофа между такси и автомобил в района на хотел Плиска на столичния бул. ”Цариградско шоде”. Движението в посока центъра е затруднено, събощиха от пресцентъра на МВР.

САЩ имат "напълно готови военни решения" за Северна Корея, обяви Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3023007_sasht_imat_napulno_gotovi_voenni_resheniia_za_severna/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заплаши днес, че ще употреби сила срещу Северна Корея, предадоха "Франс прес" и БТА. "Имаме напълно готови военни решения, ако Северна Корея действа неразумно", написа президентът в "Туитър". "Надявам се, че Ким Чен-ун ще поеме по друг път!", гласи туитът на държавния глава.<br /><br />Днешната словесна атака още повече изостря тона между двете страни. Вчера президентът напомни заплахата си, че ще изсипе...

Евростат: България има най-голям спад на младежката безработица в ЕС между 2006 и 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387777

Евростат: България има най-голям спад на младежката безработица в ЕС между 2006 и 2016 г.Младежката безработица в България е паднала от 30 % през 2006 година до 22,7 % през 2016 година, според данни на Евростат, предава Independent Balkan News Agency. Това значи, че България има най-големия спад на младежката безработица сред европейските страни. Въпреки това, страната все още е сред петте държави,

"Булгаргаз" предложи намаление с 6 процента на цената на природния газ

http://www.cross.bg/prirodniya-trimesechie-bylgargaz-1551842.html

/КРОСС/ "Булгаргаз" предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране 6-процентно намаление на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината. Това съобщават от пресслужбата на "Булгаргаз" ЕАД. Компанията уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г., образувана в съответствие с чл. 17 на Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ е 347.99 лв./хм3 (без пренос, акциз и ДДС) - намаление с 22.22 лв./хм3 (6.00 %) в сравнение с прилаганата през трето тримесечие на 2017 г. цена. Намалението се дължи на по-ниския курс на лева спрямо щатския долар. Окончателното предложение на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г. ще бъде внесено в КЕВР на 08.09.2017 г.  

Два влака се сблъскаха челно в Египет, десетки загинали и стотици ранени (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/dva-vlaka-se-sblyskaha-chelno-v-egipet-desetki-zaginali-i-stotici-raneni-video-2042093

Два пътнически влака се сблъскаха челно в Северен Египет, край средиземноморското пристанище Александрия, при което са загинали най-малко 36 души, а ранените до момента са 123, съобщи говорител на египетското здрав

Творчески колектив обвини община Пловдив в непрозрачно управление

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022918_tvorcheski_kolektiv_obvini_obshtina_plovdiv_v/?ref=rss


Община Пловдив и фондация "Пловдив 2019", чийто председател е кметът на града Иван Тотев, действат централизирано, непрозрачно, като преднамерено ограничават участието на граждански организации в подготовката на града за европейска столица на културата през 2019 г. Това казват в съобщение до медиите от творческото обединение "Колектив Кино Космос", които са автори на проекта за възстановяване на знаковото за града кино.<br /><br />Организацията оттегля доверието...

Катастрофа на "Цариградско шосе", трима бяха откарани в болница

http://www.cross.bg/raiiona-dvizhenieto-trima-1551841.html

/КРОСС/ Затруднено е движението по столичния бул. Цариградско шосе" в София, в посока към центъра, обявиха от пресцентъра на МВР. Причината е пътен инцидент в района на хотел „Плиска" към 16:50 часа. Той станал между таксиметров автомобил и „Рено Клио". По първоначални данни, трима души са откарани към болница за прегледи и оказване на медицинска помощ. Според данните към момента, движението е затруднено. В лявата и средната лента се извършва оглед, предстои отстраняване на пострадалите автомобили и изясняване на обстоятелствата, довели до инцидента, уточняват от МВР. Както е известно днес бе затворен и районът около „Орлов мост" заради ремонт, а с катастрофата мъките на столичните шофьори в района очевидно се увеличават.  

Удар на два влака в Египет взе 20 жертви

https://www.actualno.com/africa/udar-na-dva-vlaka-v-egipet-vze-20-jertvi-news_627285.html

Поне 20 души са загинали при сблъсъка на два влака в предградие на северния египетски град Александрия, пострадалите са 50, съобщи информационният портал „Ал Яум ас Сабиа”, цитиран от БГНЕС. Пътуващ от Кайро за Александрия пътнически влак се врязал в спрял влак по маршрута Порт Саид–Александрия. Локомотивът и два вагона са излезли от релсите.

Отговорът на Радев: Кичашки е номиниран от много НПО-та и граждани

http://clubz.bg/57185-otgovoryt_na_radev_kichashki_e_nominiran_ot_mnogo_npo_ta_i_grajdani

Президентската институция отговори на официалното питане, изпратено до държавния глава Румен Радев от три медии - Медияпул, Вевести и Клуб Z - за номинирания от него член на Комисията за защита от дискриминацията Петър Кичашки.

Въпросът бе какви са мотивите на президента за неговото решение. Повод за това бяха многобройни критични публикации и негативни мнения в публичното пространство, свързани със схемата за източване на средства през сайта "Хаштаг-БГ" чрез медийните пакети в кампанията за референдум през 2015 г и с работата на Кичашки в Института за модерна политика.

От президентската администрация намериха за необходимо да отговорят на г-н Евгени Петров, главен редактор на "Вевести", със следното писмо:

 

 

По-голямата част от писмото е разясняване на пълномощията на президента при избора на членове на Комисията за защита от дикриминацията. В края по отношение на Кичашки пише следното:

"Що се отнася до кандидата Петър Илиянов Кичашки, същият е номиниран чрез мотивирани предложения от различни юридически лица с нестопанска цел и граждани - общо 39 на брой (29 юридически лица и 10 физически лица). Отговаря на изискванията на чл. 42 от ЗЗДискр. Той притежава висше юридическо образование, правозащитен опит и необходимата експертиза в областта на защитата от дискриминация. Г-н Кичашки е участвал в редица национални и международни правозащитни мероприятия и е постигнал значими резултати в защита правата на хората с увреждания."

Господин президент, имаме допълнителни въпроси.

  • Съмненията и нередностите около дейността на Петър Кичашки  без значение ли са  за президенството?
  • Кои са 39-те юридически и физически лица, номинирали Кичашки за поста?

Имаме основания да се съмняваме в стойността на тези номинации и възможността за наличие на конфликт на интереси - нещо, видимо в схемата за усвояване на средства на данъкоплатците от медийните пакети.

Очакваме отговора Ви.

Безплатен картинг за Деня на Младежта във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357398

"Уикенд на младежта, здравето и движението" на Картинг писта "Варна" организират във връзка със "Световният ден на младежта". Събитието е част, от проекта „Живей ефективно, движи се активно!“ на Националната програма за младежта на Министерството на младежта и спорта в партньорство с Делта Мотор Спорт.

Тихомир Иванов се класира за финала на висок скок в Лондон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KlliMCIFRAk/

Тихомир Иванов преодоля квалификацията от 231 сантиметра и се класира за финала на висок скок в Лондон. Това е нов личен рекорд на българина, който се нареди на пето място в общото класиране. Финалите в дисциплината са в неделя, 13 август от 21:00 часа българско време, информира Фокус Спорт.

Освен Иванов от българския тим остана да се състезава само Мирела Демирева. Тя също се класира за финала в скока на височина при жените, който е утре.

Най-малко 25 души загинаха при влакова катастрофа в Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387729

Най-малко 25 души загинаха при влакова катастрофа в ЕгипетНай-малко 25 души загинаха, а други 50 са ранени, след като два влака се сблъскаха в покрайнините на Александрия, информира британският "Експрес". Видео, пуснато от държавната телевизия показва как екипите за спешна помощ изнасят телата на загинали и ранени. Все още няма друга информация за инцидента. Очаквайте подробности!

Камери дебнат нудистите на плаж ”Делфин”

http://frognews.bg/news_140049/Kameri-debnat-nudistite-na-plaj-Delfin/

Туристи се оплакаха от камери за видеонаблюдение, поставени от наемателя на плажа ”Делфин” край Ахтопол. Те са монтирани тази седмица.Според летовници обаче те са насочени към свободните зони, а не са охранителни.

Трима ранени при сблъсък на ”Цариградско шосе”

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-tzarigradsko-shose-26219527

Трима души са пострадали при катастрофа между таксиметров автомобил и лека кола "Рено" на столичния бул. „Цариградско шосе“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Симеонов подаде сигнал срещу бургаски магистрат

http://dnes.dir.bg/news/signal-aleri-imeonov-magistrat-kabinet-borisov-3-26219483

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу магистрата Панайот Генков.

Шефът на НЕК опроверга зам.-министър за ремонта на "Цанков камък"

http://www.cross.bg/voda-yazovirut-kamuk-1551840.html

/КРОСС/ Общо 80 000 лева ще плати Националната електрическа компания за ремонта на язовир „Цанков камък". Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев пред БНТ. По думите му, язовирът не е със спукани стени или чашки, а има скъсване на поставената по дъното му геомембрана, която се коригира - нещо, което е планирано предварително. Реконструкцията ще отнеме месец, като язовирът няма да бъде източен изцяло. Изказването на шефа на НЕК доста се различава от това на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков, който на пресконференция на ГЕРБ във Варна обяви, че ремонтът се налага, тъй като „големи количества вода се губят от чашата на язовира и попиват в почвата", а това нарушавало работата на водноелектрическата централа и заплашвало да наруши екоравновесието в района на Девин. „Скъсването е установено при планова проверка, която се извършва на всеки пет години", обяви Петър Илиев. „Той е в една карстова област и за да бъде решен този проблем, там е покрито с една геомембрана и с пръскан бетон, за да не може да изтича вода. Още по време на строителството проектантът е предписал, че трябва да се направи оглед след петата година и ние правим в момента точно този оглед, няма нищо спукано. За наша радост всичко излезе, не мога да кажа отлично, но е добре. Не е желателно сега да изпразним целия язовир, защото е изпразнена една малка част от него

Проверяват законни ли са камерите на плаж „Делфин“

https://offnews.bg//turizam/proveriavat-zakonni-li-sa-kamerite-na-plazh-delfin-662614.html

Сигнали за видеонаблюдение, което е монтирано на плаж „Делфин“ са получени и в Министерството на туризма. Това каза в Бургас министър Николина Ангелкова. МВР трябва да провери дали има законово разрешение за него и дали хората, които посещават ивицата са информирани, че има такова наблюдение. Проверката тече, уточниха от полицията.

За поставянето на камери алармираха нудисти, които от години посещават ивицата. Според тях, това е пореден опит на наемателя на плажа да ограничи тяхното посещение на „Делфин“.

Проверката, за която почиващи на „Корал“ алармираха, че снощи са били обискирани караваните и палатките им, е била регулярна, обясни началникът на бургаската полиция Калоян Калоянов. При друга такава, през юли, са намерени сериозни количества наркотици на същия плаж, посочи той. При снощната акция дрога не е намерена.

По темата „Корал“, Ангелкова отново посочи, че са открити редица нарушения при вчерашната им проверка – незаконно свързване към електропреносната мрежа, незаконно монтирана сонда за добив на вода, както и поставени каравани и палатки върху дюни. За последното нарушение ще се извърши проверка със специализираните карти, да се установи дали е така. На собствениците на земи зад плажа, най-вероятно ще бъдат съставени актове, защото не се грижат за тях, не са оградени и допускат къмпингуване в тях. Относно исканата й оставка, от представители на „Да запазим Корал“, Ангелкова поясни, че извършват проверки навсякъде и не правят разлика между плажовете.

В Бургас, Ангелкова се срещна с кметове от региона, с цел да се начертаят проблеми, които да бъдат решени за следващия сезон. Един от казусите е свързан с непрестанните скандали около паркирането до плаж „Силистар“.

Камион се е запалил на пътя Карлово-Пловдив, движението е преустановено

https://www.24chasa.bg/region/article/6387748

Камион се е запалил на пътя Карлово-Пловдив, движението е преустановено

Камион се е запалил на пътя Карлово-Пловдив, в малко след разклона за Сопот, предаде Агенция "Фокус. Образувалa се е колона от автомобили, движението в района е преустановено. На място има екипи на "Пожарна безопасност и защита на

Бареков даде Ани Цолова на прокуратурата и НАП

http://dnes.dir.bg/news/nikoli-barekov-ani-tzolova-26219528

Сигнал със съмнения за укриване на приходи и доходи срещу водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова внесе Николай Бареков в прокуратурата и НАП.

Завод Миджур край Горни Лом ще произвежда патрони

http://econ.bg/Новини/Завод-Миджур-край-Горни-Лом-ще-произвежда-патрони_l.a_i.747151_at.1.html

Печално известният завод за боеприпаси край видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик -...

Заради затворена от НИКМИ улица, в "Стрелбище" забраниха паркирането на две ключови улици (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sofia/zaradi-zatvorena-ot-nikmi-ulica-v-strelbishte-zabraniha-parkiraneto-na-dve-kluchovi-ulici-video-news_627281.html

Казусът със затворената част от улица "Майор Първан Тошев" в столичния квартал "Стребище", която всъщност е единствен изход за северната част на целия квартал, добива размерите на пълна пародия. Припомняме, че на 9 август тази година фирма НИКМИ прегради "Майор Първан Тошев"

Бареков атакува в прокуратурата бившите си колеги от bTV и Нова

https://offnews.bg//politika/barekov-atakuva-v-prokuraturata-bivshite-si-kolegi-ot-btv-i-nova-662611.html

Евродепутатът Николай Бареков атакува в прокуратурата и НАП бившите си колеги Анна Цолова, Антон Хекимян, Анна Тодорова и Виктор Николаев.

Новото амплоа на някогашния журналист е "представляващ Група за граждански отпор срещу корупцията и наглостта в медиите".

Пресцентърът на "Презареди България" днес обяви, че Бареков вече е внесъл в прокуратурата и Националната агенция по приходите "сигнал със съмнения за укриване на приходи и доходи срещу водещата на сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България" Анна Цолова".

Евродепутатът обяви, че "групата граждани, събрани за отпор срещу корупцията и наглостта в медиите, водени от самия него, подготвят и ще подадат до дни такива сигнали и за водещите Антон Хекимян, БТВ, неговия продуцент Анна Тодорова и Виктор Николаев от Нова телевизия."

"Докато всяка сутрин от телевизионния екран в качеството си на „журналист" г-жа Цолова менторства, влиза в ролята на морален съдник и дава напътствия на хората в живота, журналистически разследвания откриха абсолютно несъответствие на декларираните доходи и придобитото от лицето скъпо недвижимо имущество" - твърди Бареков в сигнала си до главния прокурор Сотир Цацаров и изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова.

Според евродепутата, "изложените в документа факти и обстоятелства са достатъчно основание за извършване на проверка на Цолова за доказване произхода на средствата, с които е закупила баровския си дом в елитния столичен квартал „Драгалевци", чиято общата стойност надхвърля 400 хил. лв - сума, която е напълно непосилна за над 90 на сто от българските семейства, повечето от които живеят с под 1000 лв. на месец."

Български алпинист загина в Китай на 6200 м височина

https://offnews.bg//112/balgarski-alpinist-zagina-v-kitaj-na-6200-m-visochina-662613.html

Български алпинист загина, след като падна в планината Тяншан на връх Хан Тенгри на височина от 6200 м.

Инцидентът е станал на 8 август, при спускане на алпиниста от върха, предаде бТВ.

При падането алпинистът е пропаднал 600 м, а тялото му е намерено на 5600 м. Той е загинал на място. Пристигналите спасители са констатирали, че травмите от падането са причина за смъртта.

От Външно министерство потвърдиха информацията, но не споменават имената на загиналия. 

Потъна най-голямата частна подводница в света

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022960_potuna_nai-goliamata_chastna_podvodnica_v_sveta/?ref=rss


Тази сутрин в залива Kъга в Дания е потънала най-голямата частна подводница в света. Тя се казва UC3 Nautilus и е създадена от инженерите Петер Мадсен и Пер Габос.<br /><br />Подводницата е обявена за издирване, след като не се е прибрала навреме в пристанището. След търсене с кораби и хеликоптери, започнало в 02:30 в петък, датските военноморски сили успяват да се свържат с Мадсен, който е управлявал "Наутилус".<br /><br />Тогава той заявил, че подводницата...

351 кандидат-студенти от български общности в чужбина са приети в родните университети

http://www.moreto.net/novini.php?n=357394

От общо 455 кандидатствали са приети на първо класиране 351 кандидат-студенти от традиционните български общности в Украйна, Сърбия, Косово, Казахстан и други страни за обучение на образователно-квалификационна степен „бакалавър” и „магистър“ след средно образование за учебната 2017/2018 година.

Предложиха откуп на хакера, откраднал "Игра на тронове"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/predlozhiha-otkup-na-hakera-otkradnal-igra-na-tronove-6072574

Изплащането на откупа компанията възнамерявала да оформи като част от програмата за материално поощряване на "бели хакери"

Откриха изоставено малко дете в „Западен парк” в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/otkriha-izostaveno-malko-dete-v-zapaden-park-v-sofiia-2042104

Малко момиченце беше намерено в столичния „Западен парк“, съобщи МВР.
 
Към 19:00 ч. в полицията е съобщено за намерено малко момиченце в "Западен парк". На място веднага са изпратени патрули от Трето РУ-СДВР, екип на Бърза помощ.

80 000 лева ще плати НЕК за ремонта на язовир ”Цанков камък”

http://frognews.bg/news_140048/80-000-leva-shte-plati-NEK-za-remonta-na-iazovir-TSankov-kamak/

80 000 лева ще плати Националната електрическа компания за ремонта на язовир Цанков камък. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев.

Божидар Димитров развенчава митове за Руско-турската война (1877-1878)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6387735

Божидар Димитров развенчава митове за Руско-турската война (1877-1878)Седмо издание на „Истинската история на Освобождението 1860-1878”. Книгата на Божидар Димитров първа развенчава редица митове за Руско-турската освободителна война Излезе поредното (седмо) издание на култовата книга на проф. Божидар Димитров – „Истинската история на Освобождението 1860-1878”. Историята на таза книга  е необичайна като съдба и като

Администрацията дава 4 стипендии за студенти, но приютява хиляди пенсионери

https://offnews.bg//politika/administratciata-dava-4-stipendii-za-studenti-no-priiutiava-hiliadi-p-662415.html

За цялата 2018 година държавната администрация отпуска всичко на всичко 4 стипендии за студенти. Малкото места предлага не една, а  от 559-те структури у нас, това е обобщение на всички оферти. Смущаващото с оскъдността си предложение ни провокира да проверим в какво състояние е администрацията. Перфектно ли работи тя, че да няма нужда от млади хора?

Краткият отговор е "Не", а доказателството е последният доклад за състоянието на администрацията - за 2016 г., приет и публикуван от Министерския съвет.

Същата година свободните места в администрацията са 5 840. Общо щатните бройки са 132 648 по данни на отчелите се, като трябва да се има предвид, че 35 администрации са пропуснали да го направят, а други са допуснали грешки. От тези близо 6 000 места незаетите повече от 6 месеца са също в хиляди - 2 811.

Според Националния стаистически институт към края на 2016 г. заетите щатове са 98 342. Тук не са включени наетите в МВР и Министерството на отбраната. Младите служители (до 29 г. включително) са под 10% - 11 913 (9.4%). В същото време, служителите на и над 60 години са 8 388 (6.6% от реално заетите). 960 от тях са ръководители. Пенсионираните или навършилите години за пенсия, но работещи в администрацията са 2 852 (2.2%) от реално заетите служители. От тях 1 728 са се пенсионирали и след пенсиониране са назначени на длъжност – 1.4% от всички реално заети служители. Към тях трябва да се добавят и част от хората, които придобиват или вече са придобиви право на пенсия през 2017 г. - още 1 955 служители.

Висшистите са общо 73 963, но 444 са с основно образование.

Как стои въпросът със заплатите?

По данните, подадени до Евростат най-високото основно възнаграждение е на главен секретар - 3 900 лева. Долният праг е 420 лв. - за главен експерт, инспектор, старши специалист, главен специалист, технически сътрудник и изпълнител.

Отчетите на администрацията показват немалко текучество. През 2016 г. са прекратени 11 712 договора или 9.2%. Най-голямо е то в администрацията на Министерския съвет - след оставката на предното правителство и освобождаването на политическите кабинети си отиват 21.5%.

Може ли да приемем, че работещите в администрацията, макар и с празни щатове, макар и застаряваща, се справят толкова добре, че просто нямат нужда от млади помощници?

Отговорът отново е "Не".

Ето само някои данни от доклада, потвърждаващи това:

- 15.56% от администрациите нямат система за документооборот;

- 15.38% от администрациите нямат система за правно-информационни услуги;

- 34.53% от администрациите не са въвели система за управление на човешките ресурси;

- 4.11% от администрациите нямат система за труд и работна заплата;

- 4.29% от администрациите нямат счетоводна система;

- 44.36% от администрациите нямат система за управление на база данни;

- 64.76% от администрациите нямат системи за управление на документи, потоци и съдържание през WEB.

Наблюдава се застой в броя на администрациите, неизползващи или неразполагащи с различни типове информационни системи и през 2016 г., отбелязват авторите на доклада.

Само 30.05% от администрациите имат системи за управление на качеството.

Още по-смущаващо е, че все по-голяма част от администрациите изобщо не проверяват дали хората, заради които съществуват - българските граждани, са доволни от тях. Става въпрос за 56.37% от всички структури. Наредбата за административното обслужване изисква това да се прави поне веднъж годишно, но масово се "пропуска".

Колко затворени към гражданите са администрациите показва и констатацията, че само 28 централни администрации са създали възможност искания или заявления, жалби, сигнали и предложения да се подават и на място в териториалните им звена или чрез общинските администрации. Само 2 централни администрации (НАП и НЗОК) са създали възможност за подаване чрез общинските администрации.

74 администрации нямат разработен ред за регистриране на жалби.

През 2016 г. все още 13 от общо 487 отчели се администрации нямат утвърдени Вътрешни правила за организация на административното обслужване.

Само в 71 администрации е въведена система за измерване и анализ на потреблението на услуги чрез различните канали за достъп според профила/типа клиент, което води до оптимизиране на процеса на обслужване. На въпроса дали имат въведени
системи за измерване и анализ на потреблението на услуги голяма част от администрациите посочват, че събират анкетни карти и анализират жалби, което показва неразбиране на идеята за наличие на такава система, отбелязват в доклада.

През 2016 г. 61 администрации продължават да отказват да приемат заявления за достъп до обществена информация по електронен път.

Трима в болница след удар между такси и кола на Цариградско шосе в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387731

Трима в болница след удар между такси и кола на Цариградско шосе в СофияПътен инцидент между таксиметров автомобил и „Рено Клио“ е станал около 16.50 часа, на бул. Цариградско шосе“ , в района на „Плиска“ в посока към Орлов мост, съобщиха от пресцентъра на МВР-София. По първоначални данни, трима души са откарани към болница за прегледи и оказване на медицинска помощ. Според данните към момента, движението е затруднено.

Тед Кочев се готви да прави филм за спасяването на българските евреи

http://www.cross.bg/evrei-kochev-film-1551839.html

/КРОСС/ Световно известният режисьор от български произход Тед Кочев иска да снима филм за спасяването на българските евреи. Това съобщи в интервю за "Хоризонт" самият Кочев, който е в България за представяне на книгата си "Режисьорската версия". „Искам да свърша живота си с филм за цар Борис, който е спасил всичките български евреи. Сценария свърших сега и сега търся пари, за да дам живот на филма", обяви режисьорът на „Рамбо - Първа кръв".  

Ураганен вятър повали дървета в Австрия и спря влакове

http://www.mediapool.bg/uraganen-vyatar-povali-darveta-v-avstriya-i-sprya-vlakove-news267834.html

Ураганен вятър, дъждове и градушки връхлетяха снощи голяма част от територията на Австрия, предадоха осведомителните агенции. Нанесени бяха щети на домове, улици бяха наводнени, а цели дървета бяха повалени. Мощният циклон засегна всички части на Австрия. Пострадаха няколко души, а в източните райони бе временно преустановено движението на влакове заради паднали дървета върху железопътните линии. Най-тежко пострадали от стихията са провинциите Долна Австрия, Щирия, Бургенланд и Виена. Вятърът отнесе покриви на сгради и паркирани на къмпинги автомобили и изтръгна дървета от корените им. Полицията затвори движението по важни магистрали, за да не се стигне до падания на дървета или пътни знаци върху автомобили заради силния вятър. Скоростта му на много места достигна 130 км/ч. Пожарните и спасителни служби от снощи продължават с работата по ликвидиране на последствията от внезапно разразилата се стихия. В резултат на метеорологичната обстановка в петък временно бе спряно движението на влакове по някои направления в провинциите Бургенланд, Долна Австрия и Виена. Ураганен вятър със скорост, достигаща до 130 км/ч, бушува в Западна Словакия. Повредени бяха линии на електропреносната мрежа и бяха изтръгнати хиляди дървета, имаше и нарушения в автомобилното и железопътното движение поради блокирани участъци, съобщи пред журналисти в Братислава говорителка на словашките противопожарни и спасителни служби. В словашката столица, където скоростта на вятъра е достигнала 100 км/ч, има отнесени покриви на сгради и технически съоръжения. Поради паднали дървета върху линии на електропреносната мрежа много райони на Братислава и околни населени места останаха без електричество.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/08/11/3022997_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.<br /><br />Акцентите днес:<br /><br />Археолозите откриха край Кермен трикорабна базилика и вила от римския период<br /><br />"БулевАРТ" ни въвежда в уличните спортове<br /><br />Електронните игри влизат в Олимпийската програма 2024<br /><br />Стефан А. Щерев открива театралния сезон във Франкфурт с авторски проект<br /><br />Финални акорди на Банско Джаз...

Защо Северна Корея заплашва Гуам

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022686_zashto_severna_koreia_zaplashva_guam/?ref=rss


Часове след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Северна Корея с "огън и ярост", тя отвърна, че до средата на август ще има план за ракетна атака срещу Гуам.<br /><br />Ако ракетите с голям обсег на режима в Пхенян наистина могат да достигнат Хаваи и дори континентална Аляска, защо генералите на Ким Чен-ун се целят в малкия тихоокеански остров?<br /><br />Гуам е американска територия с ограничено самоуправление. Макар и малък и много отдалечен, островът...

67-годишна таксиметрова шофьорка хваната за телефонни измами в София

http://www.mediapool.bg/67-godishna-taksimetrova-shofyorka-hvanata-za-telefonni-izmami-v-sofiya-news267833.html

Столични полицаи задържаха Т.П. на 67 години от София за телефонна измама в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР в петък. Жената, която работила като таксиметров шофьор, измамила друга 63-годишна жена да остави пликове с различни суми пари - 15 700 лв. и 5 000 евро на определени места. Измамената столичанка получила обаждане от непознат, който се представил за служител в МВР. След като Т.П. била задържана, полицаите установили, че е съпричастна към поредица от подобни престъпления. За две от тях до момента не било съобщено в полицията. При единия случай измамен от Т.П в края на миналия месец оставил пари в плик в ж. к. "Младост 4", в близост до училище, а при втория - в началото на този месец жертвата е оставила плик с пари в ж. к. "Суха Река", в близост до 18 ДКЦ. СДВР призовават потърпевшите от телефонни измамници, които не са потърсили съдействие от полицията, да подадат сигнал в най- близкото районното управление.

Германски регионален министър пострада при падане на дърво

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387710

Германски регионален министър пострада при падане на дървоМинистърът на социалните грижи на германската провинция Бранденбург Диана Голце бе ранена от паднало дърво по време на ваканцията си в Италия, предаде ДПА. Случаят е от вчера. До него се стигнало, след като в къмпинга, в който била Голце, се разразила буря, съобщи говорителката на министерството Марина Рингел.

Експерти от Варна: 90 % от отпадъците в Черно море – от пластмаса

http://www.moreto.net/novini.php?n=357400

Към момента има сериозни пропуски в познанието по отношение на морските отпадъци в Черно море и вредите, които те могат да донесат на човешкия организъм. Басейновата дирекция и Институтът по океанология не разполагат с достатъчно данни за количеството и вида на отпадъците, както и за източниците на замърсяване.

Фирма на Пеевски събаря Софийската цигарена фабрика

http://www.mediapool.bg/firma-na-peevski-sabarya-sofiyskata-tsigarena-fabrika-news267832.html

Основаната през 1909 г. Софийска цигарена фабрика отива в историята. От 9 август на терена на затвореното преди повече от година предприятие, намиращо се на атрактивно място на централния столичен булевард "Цар Борис ІІІ", работи тежка техника, която събаря сградите, пише вестник "Капитал на сайта си в петък. Според информационната табела събарянето на съществуващите сгради ще продължи пет месеца и половина, а изпълнител е компанията "Д.А.Р.К. 2002". В началото на годината имотът беше прехвърлен в ново дъщерно дружество "Сф-БТ", което след серия сделки сега е собственост на дубайска офшорна компания, свързана с "Булгартабак холдинг" и вероятно също като него - под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски, посочва изданието. Софийската цигарена фабрика беше затворена през април 2016 г. с мотива, че холдингът спира да изнася за Близкия изток заради репутационни проблеми. Това провокира протести на работниците, но всичко приключи с преместването на машините в "Благоевград-БТ" като се оказа, че собственикът има право на това и не е нарушил приватизационния договор. Месеци по-късно тютюневият холдинг възобнови износа за Близкия изток. През април 2017 г. "Булгартабак холдинг" продаде всички свои цигарени марки на "Бритиш-Американ Табако", които обаче между 12 и 24 месеца ще се произвеждат в "Благоевград-БТ". При това положение явно тютюневият холдинг търси други варианти за оползотворяване на терените на фабриките си и се потвърждават очакванията сред инвеститорите в имоти за трансформацията на софийските площи в строителен проект. Новият собственик на терена на бул. "Цар Борис ІІІ" – фирмата "Сф-БТ", е създадено през февруари тази година с предмет на дейност консултантски услуги, сделки с интелектуална собственост, покупко-продажба на недвижими имоти и други. Нейният капитал е 1 млн. лв., компанията е дъщерна на "София-Булгартабак" ("София-БТ"). В началото на април "София БТ" продава на "СФ-БТ" за 61 млн. лв. бившата централа на софийската фабрика на бул. "Цар Борис III" 134 и част от бившия Полиграфически комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47. В края на същия месец в "СФ-БТ" постъпва молба за приемане на нов съдружник – дубайската "Булгартабак Трейд ФЗЕ" (Bulgartabac Trade FZE). Фирмата иска да придобие 53% в дружеството. Негов управител е Уалид Ахмед, член на борда на директорите на "Булгартабак холдинг". Продажната цена е определена в анекс, който не е публикуван в Търговския регистър, посочва "Капитал". През юни съдружник в "СФ-БТ" на мястото на софийската фабрика става цигарената фабрика в Благоевград с останалите 47% от дяловете. Това не променя нещо особено, тъй като и самото дружество "София-БТ" също вече е прехвърлено като дъщерно на "Благоевград БТ". Следва още една сделка - в края на юли "Благоевград-БТ" взема решение да продаде наскоро купените 47% от "Сф-БТ" на "Булгартабак Трейд ФЗЕ", което така вече има 100%. Цената не е посочена, а в отчета на "Булгартабак" за полугодието купувачът е описан като "свързано дружество извън групата". Всички тези операции се извършват без санкция от общото събрание на публичната компания "Булгартабак", която по този начин срещу неясна сума се лишава от значителен актив, при това в сделка със свързано лице. За продажбата няма и уведомление до инвеститорите, допълва изданието.

Хотелът на Доналд Тръмп във Вашингтон отчете неочаквано голяма печалба

http://econ.bg/Новини/Хотелът-на-Доналд-Тръмп-във-Вашингтон-отчете-неочаквано-голяма-печалба_l.a_i.747152_at.1.html

Печалбата на луксозния хотел във Вашингтон, принадлежащ на компания на президента на САЩ Доналд Тръмп Trump Organization, за първите четири месеца на...

Симеонов подаде сигнал до Инспектората към ВСС срещу магистрата Панайот Генков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387700

Симеонов подаде сигнал до Инспектората към ВСС срещу магистрата Панайот ГенковВицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу магистрата Панайот Генков, който е председател и изпълняващ функциите на административен ръководител на Административен съд Бургас, съобщиха от прессулжаба на Министерски съвет. Предмет на проверката следва да бъде почтеността на съдията и установяване

Наемателят на плажа "Делфин" е поставил видеокамери

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/08/11/3022991_naemateliat_na_plaja_delfin_e_postavil_videokameri/?ref=rss


Туристи се оплакаха от камери за видеонаблюдение, поставени от наемателя на плажа "Делфин" край Ахтопол.Би Ти Ви съобщи, че камерите са монтирани тази седмица.<br /><br />Според летовници обаче те са насочени към свободните зони, а не са охранителни. Туристи изразиха опасения, че кадрите може да се използват неправомерно. Наемателят на плажа Даниел Влаховски обаче заяви, че камерите са охранителни.<br /><br />"Камерите не са поставени заради нудистите,...

Няма опасност за живота на пострадалата французойка в Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387666

Няма опасност за живота на пострадалата французойка в ПиринФренската гражданска, пострадала след като е паднала при туристическа разходка в планината Пирин, е транспортирана с хеликоптер до Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“-София. Това съобщиха от пресцентъра на болницата,предаде "Фокус".  Тя е прегледана от екип специалисти (неврохирург, коремен хирург и ортопед),

Част от ремонта на магистрала "Хемус" приключи предсрочно

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/chast-ot-remonta-na-magistrala-hemus-prikliuchi-predsrochno-244705/

От тази вечер движението между 22 и 30 километър ще се извършва нормално, като ще се използват всички ленти и в двете посоки

Поръчки за 1.3 млрд. лв. са спрени на пауза

http://frognews.bg/news_140047/Porachki-za-1-3-mlrd-lv-sa-spreni-na-pauza/

Големите и важни проекти у нас никога не се случват лесно. На Националната компания ”Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) например и отне почти година, за да подготви тръжната документация за дългоочакваната модернизация на жп участъците Елин Пелин - Костенец и Костенец - Септември.

В 15 държави от ЕС, Швейцария и Хонконг са засечени заразените яйца

http://www.cross.bg/yaiitza-holandiya-fipronil-1551838.html

/КРОСС/ Петнадесет страни от Европейския съюз, както и Швейцария и Хонконг, са получили яйца, замърсени с инсектицида фипронил, посочва Европейската комисия, цитирана от news.bg. Комисията ще проведе среща с министри и регулатори на 26 септември. Главният директор по сигурността на храните поиска от страните да спрат "да се обвиняват и да се преструват". Възникна спор за това, колко дълго белгийските и холандските власти са знаели за замърсяването. Бе установено, че яйцата, идващи предимно от Холандия, съдържат вредни пестициди, забранени от ЕС за употреба в хранителната промишленост. "Обвиненията няма да ни доведат никъде и искам да спра това", каза в изявление еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукатис. "Но на първо място е нашата обща работа и наш приоритет сега е да управляваме ситуацията, да съберем информация, да се съсредоточим върху анализа и поуките, които трябва да се научат, за да подобрим нашата система и да предотвратим тази престъпна дейност", добавя еврокомисарят. Вчера холандски следователи арестуваха двама заподозрени за инфектирани с инсектицида фипронил яйца. Скандалът се разпространи на изток с откриването на тон замърсен жълтък в Румъния, съобщи medicalxpress.com. Яйчен жълтък, заразен с фипронил, купен в Германия, беше открит в западния румънски окръг Тимиш, съобщиха от администрацията за санитарно-ветеринарен контрол и безопасност на храните

Цацаров: Цветан Василев не е Сергей Магнитски

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-vasilev-sotir-tzatzarov-podkrepa-bankite-26219355

Цветан Василев е беглец от правосъдието и то ще се произнесе по отношение на него, но той няма да бъде Сергей Магнитски, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

"Огнената" реторика на Тръмп налива вода във воденицата на Ким Чен Ун

http://www.mediapool.bg/ognenata-retorika-na-tramp-naliva-voda-vav-vodenitsata-na-kim-chen-un-news267831.html

Президентът Тръмп обеща на Северна Корея "огън и ярост, каквито светът не е виждал", ако страната продължи да заплашва САЩ. Неговият коментар дойде веднага след публикация, в която се цитираше разузнавателна оценка, според която Пхенян е успял да минимизира ядрена бойна глава. Миниатюризацията е критично важна стъпка към способността за поставяне на такова устройство на ракета – така че, ако информацията е вярна, тя определено е обезпокояваща и трябва да бъде взета под внимание от тези, които са натоварени за нашата национална сигурност. Но ред е за малко самодисциплина на главнокомандващия и някаква перспектива. "Огнената” риторика на президента Тръмп само нагнетява още повече напрежението. И тя играе в полза на Ким Чен Ун. Доводите на Ким Чен Ун – колкото и абсурдно да звучат – са, че на Северна Корея са необходими ядрени оръжия, за да се гарантира оцеляването на режима и сдържане на Съединените щати, страна, за която той продължава да е убеден, че иска да го свали от власт. Помислете как реагира на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН външният министър на Северна Корея: "При никакви обстоятелства ние няма да поставим ядрените и балистични ракети на масата за преговори", гласи изявлението на Ри. "Нито пък ще се отклоним и един сантиметър от пътя за засилване на нашите ядрени сили, избран от нас, докато враждебната политика и ядрена заплаха от САЩ срещу КНДР не бъдат окончателно премахнати". За Ким Чен Ун всичко зависи от Съединените щати - и само Съединените щати. Заплахите на преобладаващата сила на нашия президент, макар и може би задоволяващи в момента, само подкрепят тази пропаганда и й придават правдоподобност. И всичко това идва от оценка, за която източници на Си Ен Ен казват, че не се подкрепя от цялата разузнавателна общност, идваща от изтичане на информация. Това не намалява сериозността, но със сигурност ни кара да се замислим кой по дяволите си помисли, че това е добра идея. Разкриването на класифицирани заключения е в противоречие със закона - но по-критичното е, когато тези заключения не бъдат напълно проверени, но биха могли да предизвикат и реакции от Пхенян, които само ще направят ситуацията по-нестабилна. Вече сме свидетели на последиците от заплахата на Тръмп, тъй като севернокорейските военни сега "внимателно преглеждат" плановете си да ударят Гуам, територията на САЩ, в която живеят повече от 160 000 американски граждани. Дали предупреждението на президента Тръмп във връзка с продължаващите заплахи от Пхенян представлява червена линия, която севернокорейците просто пресичат? Не е ясно дали севернокорейците действително могат да ударят Гуам с каквато и да е прецизност или смъртоносна вероятност, но подозирам, че хората на този малък остров ще се събуждат въпреки това притеснени. Без съмнение Тръмп също така ще предизвика доста тревоги в Сеул, Токио и Пекин. Южнокорейците очевидно очакват от нас да изпълним изискванията към нас по договора за взаимна защита, но те току що избраха на власт нова администрация, която желае да намери мирно решение на кризата, всъщност чрез директни преговори. Те ще са в положение да губят от войната на полуострова повече от всеки друг, а под "загуба" се разбира потенциално милиони животи. Нашите японски съюзници сега също са на прицел. И китайците, защото въпреки цялата си неподатливост да окажат натиск върху Пхенян, току що гласуваха едни от най-строгите санкции, които някога са били приети срещу режима на Ким Чен Ун, и биха могли да бъдат простени, ако САЩ са склонни да продължат да упражняват дипломатически натиск. Вярно е, че Пекин не е направил достатъчно, за да промени пресмятанията на Ким Чен Ун, а изпълнението на санкциите в миналото е било частично, но в резултат на наистина значителна победа в ООН - тази, която представлява галванизирана международна общност срещу все по-изолираната Северна Корея - Тръмп всъщност вместо това рискува да изолира Съединените щати. И накрая, президентът само прави много по-трудно екипът му за национална сигурност да продължи да работи по проблема със същите замислени, премерени и съзнателни действия, които досега са предприели. Преди само седмица държавният секретар Тилърсън изясни, че Съединените щати: 1) не търсят промяна на режима, 2) не считат Северна Корея за враг и 3) не изключват преките преговори в даден момент. Следването на този подход от страна на Тилърсън стана много по-трудно и президентът току-що ограничи собственото си пространство за вземане на решения. Поставяйки всичко настрана за известно време, ние отдавна знаем и предполагаме, че Пхенян се стреми към способна да носи ядрена бойна глава междуконтинентална балистична ракета (МКБР). Всичко, което казаха и направиха през последните няколко години, засили тази теза. Както командващият американското тихоокеанско командване адм. Хари Харис неотдавна каза за Ким Чен Ун, "Аз приемам думите му. Трябва да си призная, че твърденията му са верни - зная, че неговите стремежи със сигурност са такива". Така че, очевидно, ако приемем, че Ким Чен Ун е сериозен - и ние го правим - ние трябва да сме готови да защитим себе си и нашите съюзници. И ние сме. Както ясно изтъкна адмирал Харис, нашите военни сили са готови да се "още бият още тази вечер". Но трябва да признаем, че дори и да е вярно, тази нова оценка не означава, че Пхенян може ефективно да разгърне ракета с ядрено оръжие в момента. Макар че миниатюризацията на бойната глава да е много важна, тя не говори сама по себе си за способността да се монтира бойна глава върху ракета, да се насочи прецизно тази ракета или да се гарантира, че бойната глава дори може да оцелее отново при навлизането в атмосферата на земята. Трябва сериозно да приемем заплахата. Ким Чен Ун не е нищо, ако не е последователен в желанието си да постигне тази способност. Но все още не е нужно да копаем бункери в задните си дворове. Все още има време за дипломация, все още има място за международен натиск - ако само президентът позволи на екипа си да продължи тази жизненоважна работа. *Преводът е на БГНЕС.

"Булгаргаз" предлага на КЕВР 6% намаление на цената на природния газ

https://www.actualno.com/business/bulgargaz-predlaga-na-kevr-6-namalenie-na-cenata-na-prirodnija-gaz-news_627276.html

"Булгаргаз" предлага на КЕВР 6% намаление на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината. Това съобщиха от пресцентъра на "Булгаргаз" ЕАД. "Булгаргаз" ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2017 г., образу

70-годишна французойка пострада в Пирин, изнесоха я с хеликоптер

http://www.cross.bg/helikopter-bolnitza-bila-1551837.html

/КРОСС/ Французойка на около 70 години пострада в Пирин. Медицински хеликоптер я транспортира до столична болница, съобщава БТВ. Жената е била част от организирана туристическа група с водач, тръгнала от х. Вихрен. Тя е била предупредена, че маршрутът е изключително тежък, но въпреки това взела решение да тръгне с останалите. На опасен терен жената се подхлъзнала, паднала и ударила главата си. Тя е с черепно-мозъчна травма и е изпаднала в безсъзнание. Поради спешността на случая медицинският хеликоптер е изпратен веднага. Около 15:30 ч. той докарва пострадалата в столичната болница "Св. Анна". Там тя беше прегледана от екип специалисти (неврохирург, коремен хирург и ортопед) който установи, че има счупване на лява предмишница и травма в областта на главата, без пряко засягане на мозъка. Пациентката е стабилизирана, контактна и в ясно съзнание и няма пряка опасност с живота ѝ, съобщиха от болница „Св. Анна".

Бедствено положение в част от Европа заради летни бури

http://dnes.dir.bg/news/losho-vreme-burja-potopat-26219249

Ураганен вятър, дъждове и градушки връхлетяха голяма част от европейските страни.

Меркел: Няма военно решение на спора между САЩ и Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387660

Меркел: Няма военно решение на спора между САЩ и Северна КореяГерманският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че не съществува военно решение на спора между САЩ и Северна Корея, и призова за спиране на изострянето на реториката между Вашингтон и Пхенян, предадоха Ройтерс и ДПА, цитирани от БТА. "Не виждам военно решение на този конфликт и не смятам, че то е необходимо", каза Меркел пред репортери в Берлин.

Внимание! Подлезите в София са опасни за живота

http://frognews.bg/news_140046/Vnimanie!-Podlezite-v-Sofiia-sa-opasni-za-jivota/

Открити кабели, висящи лампи, счупени решетки и стълби посрещат минувачите в много от софийските подлези. Последната тежка травма, причинена от лошите условия, е в ремонтирания преди три години подлез на площад „Ручей”.

Внимание! Подлезите в София застрашават живота

http://frognews.bg/news_140046/Vnimanie!-Podlezite-v-Sofiia-zastrashavat-jivota/

Открити кабели, висящи лампи, счупени решетки и стълби посрещат минувачите в много от софийските подлези. Последната тежка травма, причинена от лошите условия, е в ремонтирания преди три години подлез на площад „Ручей”.

Тръмп: Имаме готови военни решения за Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=357399

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заплаши днес, че ще употреби сила срещу Северна Корея, предаде Франс прес. "Имаме напълно готови военни решения, ако Северна Корея действа неразумно", написа президентът в Туитър. "Надявам се, че Ким Чен Ун ще поеме по друг път!", гласи туитът.

"Ромпетрол" планира да увеличи бензиностанциите си в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/11/3022988_rompetrol_planira_da_uvelichi_benzinostanciite_si_v/?ref=rss


"Ромпетрол" планира да увеличи броя на бензиностанциите си в България. Това обяви пред "Ройтерс" вицепрезидентът на енергийната компания "КазМунайГаз Интернешънъл" (КМГИ) Алексей Головин. Компанията е контролирана от държавната енергийна компания на Казахстан "КазМунайГаз", а основните ѝ активи са в Румъния, където има мажоритарно участие в "Ромпетрол". <br /><br />Освен в България, КМГИ има намерение да отвори и още бензиностанции в...

Меркел: Няма военно решение на спора между САЩ и Северна Корея

http://www.investor.bg/sasht/337/a/merkel-niama-voenno-reshenie-na-spora-mejdu-sasht-i-severna-koreia-244703/

Риториката между Вашингтон и Пхенян преминава границите на допустимото, коментира руският външен министър Сергей Лавров

Северна Корея може да върне на Тръмп за заплахите срещу Иран

http://clubz.bg/57184-severna_koreq_moje_da_vyrne_na_trymp_za_zaplahite_sreshtu_iran

СВЯТ тръмп22

Ако президентът Доналд Тръмп реши в близките месеци да обвини Иран в неизпълнение на ядрената сделка, както ясно показа, че ще направи, ударът ще бъде усетен в Техеран и в и без друго лесно запалимия Близък Изток.

Но по-сериозните последствия може да са по-дълготрайни и на хиляди километри далеч - на Корейския полуостров. Кабинетът на Тръмп трябва да започне да свързва точките.

САЩ имат малко възможности за справяне с ядрените заплахи на Северна Корея и нито една от тях не е добра. Предварителен удар рискува да създаде невъобразима катастрофа. Санкциите не проработиха и затягането им също няма да помогне. Дипломатическите разговори ще са трудни за САЩ, защото потенциално споразумение би включвало компромис, който ще позволи на Северна Корея да запази ядрените си оръжия. Въпреки това, ако целта е да се попречи на Пхенян да разработи ядрена междуконтинентална балистична ракета, преговорите с корейците са може би единственият начин да се предотврати наближаващата криза.

Ако се проведат подобни разговори, дори при настоящите условия шансовете за успех не са големи. Но ако САЩ отхвърлят ядрената сделка с Иран и използват скалъпени доказателства, за да го направят, посланието към Северна Корея ще бъде, че думата на Америка не е твърда и не може да се вярва на САЩ да изпълняват обещанията си. Това би било фатално за всички дипломатически усилия поне да се забави ядрената и балистичната програма на Северна Корея.

Отхвърляне на сделката с Иран или създаване на обстоятелства, които да принудят Иран сам да се оттегли не само ще поднови ядрената криза, но вероятно ще затвори единствената възможност, която може да предотврати много по-опасната криза със Северна Корея.

Северна Корея вече таи подозрения и недоверие към мотивите на Вашингтон и се страхува, че истинската цел на САЩ е премахването на режима на Ким и обединение на Корейския полуостров под лидерството на Южна Корея. Оттегляне на САЩ от сделката с Иран без ясни причини ще потвърди и изостри тези съмнения. За Пхенян урокът ще бъде, че за Вашингтон дипломацията е само прелюдия към усилията за изолация, натиск и опити за премахване на режима в Иран. Защо Ким Чен Ун изобщо би започнал преговори, ако е убеден, че Вашингтон ще търси извинения да наруши споразумението, ако такова въобще бъде постигнато?

Посланието на Вашингтон, разбира се, няма да се отнася само за Пхенян. Стратегията на кабинета на заиграване с иранската ядрена сделка - изкушаване на Техеран сам да се оттегли, след като Тръмп публично е обявил, че целта му е да я развали - почти със сигурност ще подкопае доверието на нации, от чието съдействие той отчаяно се нуждае, за да се справи с ядрената заплаха на Северна Корея. Резолюцията, приета единодушно от Съвета за сигурност на ООН, налагаща затегнати санкции върху Северна Корея, демонстрира две неща: първо, едностранен подход на САЩ е неосъществим, и второ, Китай и Русия могат да бъдат полезни партньори за натиск върху Пхенян и неговите балистични и ядрени програми. Администрацията на Тръмп залага твърде много на това Пекин някак да реши проблема вместо тях.

Имайки предвид реакцията на Китай, трябва ли САЩ да се отнасят към ядреното споразумение толкова прибързано и пренебрежително? Пекин може да бъде ядосан, защото има интерес да купува нефта на Иран и да инвестира в инфраструктурата му. Но би получил позитивен сигнал за последствията за Северна Корея, която представлява сериозно главоболие за сигурността на Китай в задния му двор. Китай поддържа становището, че дипломацията е единственият възможен отговор за ядрения проблем на Северна Корея и разчита на шестстранния формат, който подобно на седемстранния формат при преговорите с Иран, включва и САЩ, и Китай. Ако САЩ отхвърлят споразумение, договорено от няколко страни и ратифицирано от Съвета за сигурност на ООН, за Китай това ще повдигне сериозни въпроси относно това дали САЩ няма да действат по подобен начин със Северна Корея и ще направи невъзможно Пекин да бъде сигурен в намеренията на Вашингтон относно Пхенян.

Съюзниците също може да загубят доверие. По време на продължителната ядрена криза със Северна Корея, кабинетите на Буш и Обама успяха да запазят доверието на Южна Корея и Япония. Всяко устойчиво решение на кризата изисква осъществяване на съвместна стратегия на САЩ и Южна Корея, подкрепена от Япония. Мун Дже Ин, новоизбраният президент на Южна Корея е застъпник на затопляне на отношенията със Севера, а и Сеул и Токио отчаяно се опитват да сдържат ядрената и ракетната му програма. Не би било преувеличено да предположим че и двете страни биха побеснели, ако САЩ препречи пътя към дипломатическо решение на полуострова с отхвърляне на договора с Иран.

Шансът да не се постигне споразумение със Северна Корея е голям, но би било върхът на безотговорността да не се опита тази възможност. Държавният секретар Рекс Тилърсън наскоро призова САЩ да бъдат отворени за дипломатическо решение и да гарантират, че не целят смяна на режима в Пхенян. Със сигурност той и други от кабинета – Джеймс Матис (министър на отбраната – б. ред.), Хърбърт Макмастър (съветник по въпросите на националната сигурност – б. ред.) и Джон Кели (министър на вътрешната сигурност, началник на кабинета на Тръмп – б. ред.), които са настоявали Тръмп да потвърди спазването но ядрената сделка от страна на Иран, разбират колко кухи са тези думи ако следващият път, когато трябва да се отчете напредъкът на Техеран, те не успеят да убедят президента.Можем да се надяваме поне те да видят връзката, защото шансът президентът да не я е огромен. Също толкова голям е шансът той да създаде перспектива за ядрена криза на два фронта, която Америка и светът не могат да си позволят.

*Коментарът е публикуван в “Политико“. Ейрън Дейвид Милър е вицепрезидент на Международния център за изследвания “Удро Уилсън“ и работи като преговарящ в Близкия изток в за републикански и демократически кабинети. Ричард Соколски работи в фондация за международен мир “Карнъги“. От 2005 до 2015 г. е част от екипа за политическо планиране на държавния секретар на САЩ. Робърт Мейли е работил като координатор за Близкия изток, северна Африка и региона на Персийския залив в администрацията на Барак Обама.

Камери притесняват нудисти на плаж "Делфин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387628

Камери притесняват нудисти на плаж "Делфин"Камери на плаж "Делфин" притесняват плажуващите. На известния нудистки плаж камерите са монтирани тази седмица, предаде Би Ти Ви. По думите на летовници те са насочени точно към свободните зони. Някои от тях се притесняват, че кадрите могат да бъдат ползвани за детска порнография например. Наемателят на плаж "Делфин" Данаил Влаховски беше

Камион за отпадъци прегази петима души в кола до Щутгарт

http://frognews.bg/news_140043/Kamion-za-otpadatsi-pregazi-petima-dushi-v-kola-do-SHTutgart/

Камион за боклук се стовари върху кола в южна Германия, убивайки пет души, съобщиха местните медии, цитирани от Ройтерс.Полицията в Баден-Вюртемберг заявява, че инцидента е станал в град Наголд, на около 30 километра югозападно от Щутгарт.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване