Откриха 60 кг. речни раци в кануто на бракониер на язовир Батак

https://www.24chasa.bg/region/article/6387017

Откриха 60 кг. речни раци в кануто на бракониер на язовир Батак60 кг. речни раци са били открити в специално изработен тайник на дъното на кануто на бракониер, задържан на яз. Батак, съобщиха от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Бракониерът, чието име не бе съобщено, е ловувал раците с винтери-специални телени кошове, като от него са иззети общо 30 броя.

Медии към президента: Защо назначихте Кичашки в КЗД?

https://www.actualno.com/society/medii-kym-prezidenta-zashto-naznachihte-kichashki-v-kzd-news_627222.html

Представители на три български медии - ClubZ, Mediapool и Vevesti са отправили официално запитване до президента Румен Радев. С писмото те настояват държавният глава да обясни какви са мотивите за назначаването на Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминацията (КЗД).

Футбол, тенис и MotoGP през уикенда по спортните канали на Мтел

http://www.cross.bg/chasa-sport-mtel-1551811.html

/КРОСС/ Отборите Ивелин Попов и Георги Миланов излизат в голямото московско дерби в събота Голямото дерби на Руската Премиер лига между московските Спартак и ЦСКА ще е акцентът в съботната футболна програма на Mtel Sport 1. Двубоят има и допълнителен заряд, тъй като миналата година „спартаковци" изпревариха „армейците" в борбата за титлата. За българските фенове пък ще представлява интерес и представянето на двама от най-добрите родни футболисти - Ивелин Попов и Георги Миланов, които носят екипите на Спартак и ЦСКА респективно. Двубоят е в събота, от 17:30 часа и ще се предава пряко по Mtel Sport 1.   Освен голямото московско дерби, програмата на шестия кръг на Руската Премиер лига предлага и още един интересен сблъсък - този между водача в класирането Зенит и отбора на Ахмат, който е по-познат с предишното си име - Терек Грозни. Двубоят е в неделя от 20:00 часа в ефира на Mtel Sport 1. От този уикенд започва и надпреварата в Холандското футболно първенство - Ередивизи. Още първият кръг предлага интересните сблъсъци между ПСВ Айндховен и АЗ Алкмаар (събота, 19:30 часа и Хераклес - Аякс (събота, 21:45 часа), като и двата двубоя ще се предават пряко по Mtel Sport 2.   Ранният неделен следобед пък е отреден за дебюта през този сезон на шампиона Фейенорд, който домакинства на силния състав на Твенте. Мачът е с начален час 15:30 часа и ще се излъчва пряко в ефира на Mtel Sport 2

Нанков: Заради ветото на президента може да изгубим европейските пари за ”Струма”

http://frognews.bg/news_140021/Nankov-Zaradi-vetoto-na-prezidenta-moje-da-izgubim-evropeiskite-pari-za-Struma/

Ветото на президента върху Закона за опазване на околната среда би могло да създаде проблем за строителството на АМ ”Струма”. Това каза в ефира на bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Враца на бунт заради отстранения МВР-шеф

http://dnes.dir.bg/news/protest-mvr-vratza-dimitar-gazibarski-26218034

Врачани се събраха на протест заради отстраняването от длъжност на досегашния директор на Областната дирекция на МВР в града Димитър Газибарски.

4 млн. лева за културната програма на Председателството

http://dnes.dir.bg/news/predsedatelstvo-kabinet-borisov-3-boil-banov-skandalat-ndk-26218033

За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лв., съобщи министърът на културата Боил Банов.

Пускат в пробация бившия управител на болницата в Дупница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387019

Пускат в пробация бившия управител на болницата в ДупницаСъдът одобри днес споразумение, постигнато между Районната прокуратура в Дупница и бившият управител на общинската болница в Дупница Росен Тимчев, обвинен за извършване на няколко престъпления, съобщиха от прокуратурата, предаде БТА. В периода от 29 февруари 2016 г. до 5 декември 2016 г., в Дупница, Тимчев е управлявал МБАЛ "Св.

Смъртта на принцеса Даяна? Беше толкова вълнуващо!

http://clubz.bg/57177-smyrtta_na_princesa_daqna_beshe_tolkova_vylnuvashto

В Англия човек започва да остарява, когато полицаите започнат да му се струват млади… и когато си даде сметка, че има ново поколение, което не смята историята на принцеса Даяна за интересна. Дванайсетгодишните днес са родени в новия век и скучаят при припомнянето на онези събития. Споменът за Даяна е част от носталгията по деветдесетте. Толкова много е писано за смъртта на принцесата на Уелс и как тази смърт най-сетне е направила британците емоционално отворени хора и същевременно е отключила манията по знаменитости – и така нататък, и така нататък. Това, което никой не си признава публично (или поне така смята британският журналист Питър Брадшоу), е, че цялата поредица събития около лейди Даяна Спенсър е била невероятно вълнуваща.

Седмицата между катастрофата и погребението преминава в нещо като безумна еуфория, пише Брадшоу в „Гардиън“. Хората масово се потапят в такова непознато чувство на скръб, сякаш са имали нужда от това. Тротоарът пред двореца Кенсингтън непрекъснато е затрупан с цветя. В момента, в който се стъмва, постоянно обновяващата се тълпа пали свещи и хората започват тихо да пеят. Това си е почти Удсток, някаква неочаквана вакханалия. Великобритания никога не си е позволявала толкова емоции.

Даяна е част от исторически значима аристократична фамилия: Спенсъровци произлизат от средновековните барони Диспенсър, един от които е любовник на скандалния крал Едуард II през четиринайсети век. Други важни членове на семейството са херцог Малборо, победител в битката при Бленхайм по времето на Луи XIV и Уинстън Чърчил, който на свой ред вече е станал митична фигура. По някаква причина обаче Даяна става невероятно популярна като „близка до хората“ и се превръща в попикона, в рокзвезда. Хората винаги са били очаровани от красиви принцеси, но Даяна буди много по-силна привързаност дори от Грейс Кели у предишното поколение. Осемдесетте и деветдесетте са много по-весело, по-богато и по-щастливо време. Даяна въплъщава един свят без страхове.

Но принцесата на Уелс има и своята по-мрачна страна. Тя може би е неособено вдъхновяваща майка, неуспешна съпруга, нещастна млада жена, която не успява да постигне емоционална стабилност въпреки привилегиите, на които се радва. Но всичко това не интересува феновете ѝ. За първи път в историята британската публика дава външен израз на чувствата си към някого – просто защото самата Даяна е чувствителна и открита, за разлика от поколенията въздържани, даже сякаш нарочно непохватни германски владетели в Бъкингамския дворец. Хората откликват точно на нейната откритост.

Конспиративните теории, новата версия на песента Candle In The Wind от Елтън Джон и кризата на монархията (криза, овладяна само с едно сваляне на кралския щандарт в израз на съпричастност към скръбта на хилядите на площада) са част от легендата около Даяна. Питър Брадшоу си спомня за това време от дистанция. Минали са двайсет години и светът е друг. Но самият спомен е стоплящ.

 

 

Площад Славейков

ГЕРБ: „Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който трябва да се плаща (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387032

ГЕРБ: „Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който трябва да се плаща (Обновена)„Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства. Това заяви на извънреден брифинг във Варна зм.-министърът на енергетиката Жечо Станков, предаде „Фокус“. Причината е, че 7 години след приключване на този мащабен проект по хидросъоръжението е установено изтичане на голямо количество вода

Увеличението на учителските заплати – нужно, но малко и закъсняло

http://www.mediapool.bg/uvelichenieto-na-uchitelskite-zaplati-nuzhno-no-malko-i-zakasnyalo-news267813.html

Учителските заплати ще се увеличат с 15% от 1 септември, като минималната заплата ще стане 760 лева, бе съобщено тази седмица. Вероятно малцина ще са тези, които биха се противопоставили на вдигане на заплатите на учителите. Въпросът, обаче, е дали това повишение на заплатите е достатъчно и навременно и дали ще реши проблемите с ниската атрактивност на професията и спадащото качество на образованието. Да разгледаме най-напред въпроса за достатъчността. От съобщението от министерството на образованието разбираме, че минималната заплата за учител ще стане 760 лева от 1-ви септември 2017 г. спрямо 660 лева сега. За да се прецени дали 660 или 760 лева са достатъчни да се привлекат качествени млади хора, може да се погледне рейтинговата система на висшите училища. За 2016 г. средният осигурителен доход на завършилите педагогика предходните 5 години (2011-2015 г.) е най-ниският за всички специалности – 748 лв. за педагогика по….(конкретни специалности като химия, биология и т.н.) и 761 лева за педагогика. Единственият по-нисък е този за стоматология (703 лв.), но там вероятно обяснението се крие в големия сив сектор при тези услуги. Източник: Рейтингова система на висшите училища в България Дори и осигурителният доход на навлизащите в професията да нарасне със 100 лева, то пак педагогиката ще е доста под средното за всички специалности (1 020 лева). Разликата до средния осигурителен доход вероятно ще е и по-голяма, защото това са данни за 2016 г., а в момента пазарът на труда е силно динамичен и заплатите растат с по около 10% на годишна база последните месеци. Накратко, дори и след увеличението на минималното заплащане, професията ще остане относително ниско платена за младите специалисти спрямо други видове специалисти. Това, от своя страна, означава, че атрактивността на професията най-вероятно също ще остане ниска и ще продължи да привлича (в масовия случай) тези, които не са успели да влязат в по-желани специалности с по-труден достъп. За същото говори и сравнение със заплащането на тези, които се включват като учители по програмата "Заедно в час", която работи успешно от години и успява да привлича млади и способни хора като преподаватели за 1-2 или повече години. Тези младежи, за които не се изисква да са завършили педагогика, а най-вече силна мотивация и способност да работят с уязвими ученици и деца от малцинствата, получават месечен бонус от 500 лева към заплатата си. Този бонус се плаща от програмата "Заедно в час" и в общия случай увеличава горе-долу двойно заплащането. Т.е. тук говорим за стартова заплата от порядъка на 1 000 лева, която, отново, е значително по-висока от обещаните 760 лева за стартиращи учители от 1 септември. Въпросът за това дали е достатъчно увеличението на заплатите на учителите е обвързан и с това дали бюджетът може да си го позволи. Разбираме, че 15% от първи септември ще струват 80 млн. лева тази година, т.е. за 4-те месеца, в които увеличените заплати ще са факт. Проста сметка показва, че за цяла година това 15% увеличение би струвало 240 млн. лева. Ако увеличението бе с 50%, тогава то би струвало 800 млн. лева за 12 месеца. Може ли бюджетът да си позволи такъв разход? Ако съдим от огромните разходи на държавна програма за саниране на жилищни блокове и кооперации, която "глътна" на два пъти по 1 млрд. лева последните 2 години, бюджетът спокойно може да си го позволи. Ако, разбира се, образованието се издигне като приоритет за сметка на, примерно, санирането. При това по-сериозно увеличение на заплатите можеше да се случи още преди 2 години (2015 г.), когато още след първата половина на годината се видя, че има огромен излишък в бюджета. Това ни води и към втория въпрос, а именно – навременно ли е вдигането на заплатите на учителите. Повишаването на учителските заплати отдавна е закъсняло, което костваше скъпо на професията от гледна точка на привлекателност и престиж. Първата стъпка на покачване, както показахме по-горе, няма да успее да компенсира това изоставане, а в най-добрия случай малко ще намали разликата със заплащането в други професии за високообразовани специалисти. Въпросът за качеството на образование и неговата връзка със заплащането на учителите е по-комплексен. Повечето изследвания показват, че заплащането на учителите е важен фактор за качеството на образование (от гледна точна на представяне на тестове, изпити, оценявания, кандидатствания в университети и др.) или поне двата индикатора са положително корелирани. Някои изследователи предполагат, че има и трети (скрити) фактори, които влияят на тази връзка. Така например, ако едно общество издига образованието във висока ценност, то хем ще настоява за високо заплащане на учителите, хем и семействата ще работят с децата допълнително вкъщи за високи резултати. Т.е. добрият резултат на учениците ще е следствие не само от високите заплати на учителите и привлекателността на професията за най-добрите, но и от важността на образованието в семейството и обществото като цяло и инвестицията на допълнителни усилия в тази посока, извън училището. Други изследвания пък показват, че отвън определена граница на заплащането на учителите, разликите (регионални) не са от значение за качеството, но тези изследвания са правени за далеч по-развити страни от България. В случая на България вината за западащото качеството на образованието със сигурност не може да се вмени само на ниското заплащане на учителите, макар то безспорно да има своето "съучастие". Без претенция за изчерпателност, за това са виновни и: семейната-социална среда в редица групи от обществото; липсата на свобода на учителите как да преподават материала; огромната административна тежест върху учителите, които се превръщат от будители в администратори; неразбираемите/академични учебници, които убиват любознателността и у най-упоритите; претрупаните учебни планове, които водят до тежки домашни, препускане през материала, преумора и невротичност както при учителите, така и при учениците; силната теоретичност на образованието и отдалеченост от реални житейски проблеми и умения; закостенелите методи на преподаване ("аз преподавам, вие слушате и възпроизвеждате"), пасивността на учениците в учебния процес и изолираното прилагане на интерактивни методи за обучение; небалансираният учебен календар с дълга лятна ваканция, която "изтрива" и малкото научено през предходната година; липсата на реално актуализиране и повишаване на знанията и методите на преподаване от учителите – не е тайна, че с парите за подобряване на квалификацията масово учителите ходят на безплатни екскурзии и почивки; необвързване по никакъв начин на качеството на преподаване с финансови измерения, напр. бонуси за тези учители, чиито ученици постигат висок резултат на матурите или пък по-голяма субсидия за тези училища, които пращат деца на престижни национални и международни състезания и чиито резултати от външни оценявания са високи; стимул за учителите да не се "престарават" в час, за да може децата да ходят на допълнителни, платени уроци пак при тях (било то на индивидуални уроци или в школи преди/след училище, където те преподават). Докато не започнат да се адресират по-горните проблеми, паралелно с покачването на учителските заплати, надали нещо ще се промени чувствително в държавното образование. А повишаването на заплатите е отдавна закъсняло и както изглежда, далеч от нужното за да привлече най-способните младежи в професията. Разбира се, по-добре късно и малко, отколкото никога и нищо. *Анализът е публикуван на сайта на ИПИ.

Осъдиха двама адвокати, карали свидетел да лъже съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387021

Осъдиха двама адвокати, карали свидетел да лъже съдаДвама адвокати бяха осъдени за подбудителство към лъжесвидетелстване в Кърджали. 49-годишният Бисер Милев получи една година пробация, след като срещу него е внесен обвинителен акт по общия ред. Колегата му Здравко Шопов се призна за виновен и се споразумя с прокуратурата. Той ще се среща с пробационен служител два пъти седмично в продължение на 6

ЦСКА 1948 представи новите екипи за предстоящия сезон

https://offnews.bg//futbol/tcska-1948-predstavi-novite-ekipi-za-predstoiashtia-sezon-662590.html

ЦСКА 1948 представи новите екипи, с които ще играят футболистите на "червените" през този сезон в първенството на Югозападната "В" група.

Ето какво написаха в сайта на клуба:

"С огромно удоволствие Ви представяме новите екипи на ЦСКА 1948 за сезон 2017/2018. Създадени специално за нашия отбор, екипите олицетворяват армейския дух.

Титулярният екип е в традиционния червен цвят, а за резервния са избрани армейски мотиви с маскировъчна украска. Екипите са изработени от италианската марка Errea от най-качествените материали.

„Работим от шест месеца по тези екипи и сме доволни от крайния резултат. Мога да заявя, че това са най-добрите екипи, с които се е играло някога в България. Благодаря на целия екип, който работи денонощно за изпълнението на поставената задача“, заяви Изпълнителният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов.

Екипите влизат в продажба от 1-ви септември.

Специални благодарности към Владимир Оронов, чието дело е фотосесията и концепцията за представянето на екипите".

В същото време клубът уреди нов трансфер. "Червените" привлякоха капитана на Миньор Перник Томислав Павлов. 26-годишният плеймейкър е юноша на ЦСКА, като за кратко бе част и от юношеските формации на Селтик. Футболистът е син на големия футболист на Миньор, Велбъжд Кюстендил и Локомотив София Славчо Павлов

Преди няколко дни десетката на перничани вкара гол във вратата на ЦСКА 1948 при успеха с 4:1 на Миньор. Той се разписа от пряк свободен удар, както навремето го стори във вратата на Левски в "А" група. През пролетта на 2013 година Павлов вкара на "Герена" при поражението на Миньор с 1:2.

Добрите изяви на футболиста са накарали шефовете на "червените" да направят всичко възможно, за да го имат в състава си преди старта на сезона, който е утре срещу Беласица.

Руската противовъздушна отбрана - в повишена готовност

http://dnes.dir.bg/news/rusia-gotovnost-pvo-rusia-putin-26217998

Заради събитията около Северна Корея системите за противовъздушна отбрана на Русия са в повишена бойна готовност.

Това е най-големият в света паркинг за велосипеди

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6387022

Това е най-големият в света
паркинг за велосипедиВсички знаят, че за холандците велосипедите са свещени и са основен начин за придвижване за хора от различни възрасти. Утрехт пък е градът, известен с най-доброто отношение в света към каращите колело. Сега отново влиза в неписана класация за №1 с откриването на най-големия закрит паркинг за велосипеди.

Валери Симеонов: Почти всички сигнали за нарушения в туризма са за шумни заведения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387018

Валери Симеонов: Почти всички сигнали за нарушения в туризма са за шумни заведенияПочти всички сигнали, които са постъпили на горещата телефонна линия за нарушения в туризма, са за шумни заведения. Това съобщи днес във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в заседание на областния координационен център по туризма. Той допълни, че постъпилите сигнали са стотици, като някои от тях се повтарят за определени заведения.

Дайнов: ”Борисов-3” е провал, освен договора с Македония

http://dnes.dir.bg/news/kabinet-proval-evgeni-dinov-borisov-3-dogovor-makedonia-26217995

В по-голямата част от стоте дни не бяхме в състояние истински да оценяваме действията на правителството.

Проверка на плажа "Обзор-юг" установи липсва на достатъчно спасители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387009

Проверка на плажа "Обзор-юг" установи липсва на достатъчно спасителиМинистърът на туризма Николина Ангелкова съвместно с експерти от контролните органи направила внезапна проверка на морски плаж "Обзор-юг", който е отдаден на концесия тази година. В инспекцията участвал и кметът на Обзор Христо Янев, информира ресорното ведомство, предаде БТА. Плажът е почистен с машина и предлага добри условия на посетителите,

Ресторантът с такса ”празен стол”: Ще съдим наглите клиенти

http://dnes.dir.bg/news/sozopol-taxa-stol-26217937

От заведението в Созопол, което поиска такса „празен стол“ се оплакаха от вендета и се заканиха, че ще съдят „наглите“ клиенти, които лъжели.

След четири дни на ръст, индексите на БФБ-София днес се оцветиха в червено

http://econ.bg/Новини/След-четири-дни-на-ръст-индексите-на-БФБ-София-днес-се-оцветиха-в-червено_l.a_i.747130_at.1.html

След четири поредни дни, в които индексите на БФБ-София записваха ръстове, в петък по обяд трендът се обърна и в момента борсовите показатели се...

Молекулярен биолог спечели 8000 лева от Еврошанс

http://www.cross.bg/leva-liliya-evroshans-1551810.html

/КРОСС/ Лилия Стефанова от София е поредната голяма късметлийка в безкрайния списък на печелившите от Еврошанс. Тя залага 20 стотинки на любимата си комбинация от числа и минути по-късно разбира, че това й носи страхотната печалба от 8000 лева. Лилия открива необичайна символика в късмета си - нейното любимо число е 8, печели 8000 лева и то точно на 8.08. С печалбата планира да направи малък ремонт у дома.Лилия е на 23 години и наскоро е завършила молекулярна биология. В момента работи като фармацевт, но мечтае един ден да се занимава с репродуктивна медицина.

ЕК организира среща на върха за кризата с токсичните яйца

https://www.actualno.com/europe/ek-organizira-sreshta-na-vyrha-za-krizata-s-toksichnite-jajca-news_627219.html

Европейския комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андрюкатис заяви, че Европейската Комисия (ЕК) ще организира среща на върха с участието на министрите за безопасност на храните, заради кризата около яйцата, в които беше открит токсичния инсектиц

Вадят 4 млн. лева за културната програма по време на председателството ни на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=357378

За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лева, съобщи министърът на културата Боил Банов. От тази сума над 1,6 млн. лева ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура".

Дарина Сарелска вече не е шеф на новините на "Нова", Силва Зурлева заема мястото й

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/11/3022815_darina_sarelska_veche_ne_e_shef_na_novinite_na_nova/?ref=rss


Дарина Сарелска вече не е директор "Новини и актуални предавания" в "Нова Броудкастинг Груп", съобщиха оттам. Мястото й ще бъде заето от Силва Зурлева, която е член на борда на директорите. В съобщението не се утонява каква е причината за смената.<br /><br />"Всички ние благодарим на Дарина за усилията, които допринесоха за издигането на новините на "Нова" до сегашната им позиция на несъмнен лидер в ефира. Надяваме се, че Дарина ще успее в бъдещите...

Жена е дала пари в Добрич на мним служител на НОИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6387002

Жена е дала пари в Добрич на мним служител на НОИ
Жена на 82 години е дала пари на мним служител на НОИ, съобщават за измамата от пресцентъра на областната дирекция на МВР, предаде БТА. Пострадалата е била заговорена в центъра на Добрич от мъж, който заявил, че работи в осигурителния институт и обещал пенсията й да бъде увеличена. Измамникът обяснил, че за да получава по-висока пенсия,

Крадци посегнаха на църква, задигнаха старинни икони

http://www.cross.bg/kradtzi-posegnaha-na-tzurkva-zadignaha-starinni-ikoni-1551809.html

/КРОСС/ Откраднати са 16 старинни икони от църквата в брезнишкото село Режанци, съобщават от Областната дирекция на МВР. Престъплението е извършено в периода 19 юли - 10 август. Неизвестни счупили катинар на входната врата на Божия храм. Образувано е досъдебно производство.  

Варненските данъчни запечатаха 10 хотела заради нарушения

http://www.moreto.net/novini.php?n=357376

10 хотела и къши за гости по Северното Черноморие са запечатани от НАП-Варна заради нарушения от началото на юли. Това стана ясно на заседание на Областния координационен център по проблемите на летния сезон. Откакто междуведомствената структура функционира, варненските данъчни са проверили над 110 хотела и къщи за гости в региона.

Магистрала през дефилето спасява хиляди животни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386898

Магистрала през дефилето спасява хиляди животниДве консултантски фирми с доклади, че най-добрият вариант е с два пътя, а не тунел Строителството на последната отсечка на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле ще спаси хиляди защитени животни. Това е основният извод от доклад на гръцката консултантска компания “Енвеко”. Той бе публикуван на сайта на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Тръмп благодарен на Путин за изгонените дипломати - така ще спести средства

http://www.mediapool.bg/tramp-blagodaren-na-putin-za-izgonenite-diplomati---taka-shte-spesti-sredstva-news267812.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на руския президент Владимир Путин за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия, предаде Ройтерс. "Искам да му благодаря (на Путин), защото се опитваме да намалим нашия фонд "Заплати". Много съм благодарен, че той отпрати голям брой хора, защото сега ще плащаме по-малко. Няма реални основания за връщането им в Русия", каза Тръмп в разговор с журналисти в голф клуба си в Ню Джърси, където е на почивка. Президентът се радва, че ще може да намали разходите. "Ще спестим много пари", обобщи той. След като в Конгреса на САЩ бяха гласувани нови санкции срещу Русия, руското външно министерство нареди на САЩ до 1 септември да намали броя на дипломатическите и техническите си служители в посолството в Москва и генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, за да се изравни техният брой с този на руските дипломати и технически персонал в САЩ. Това означава числеността на американския дипломатически персонал в Русия да се съкрати със 755 души от сегашните 1200. Много от съкратените вероятно ще са местни руски сътрудници, отбелязва Ройтерс. Според справка на Държавния департамент от 2013 г., само около една четвърт от 1200-те служители на дипломатическите мисии на САЩ в Русия са американски граждани, отбелязва ДПА. Не е ясно дали Тръмп се е шегувал. Това е първият му коментар на решението на Путин. Бившият високопоставен служител на Държавния департамент Никълъс Бърнс определи изказването на Тръмп като гротескно. "Ако се е шегувал, трябвало е да знае, че не бива да го прави. Ако не се е шегувал, това е нещо безпрецедентно. Никой президент не е защитавал експулсиране на наши дипломати", заяви Бърнс, който е бил третият най-високопоставен човек в йерархията на Държавния департамент. Изказването на Тръмп е в противоречие с реакцията на Държавния департамент по нареждането на Путин. На 30 юли представител на американското дипломатическо ведомство определи руското решение като "достойно за съжаление и непредизвикано". "Това показва, че Тръмп не разбира дипломацията", разкритикува президента бившият посланик в Русия Майкъл Макфол. Кореспондентката на "Политико" към Белия дом Ан Карни писа, че с това изказване Тръмп е учудил дори собствените си съветници, които "още не бяха чували подобен аргумент". Други поставиха под съмнение логиката на Тръмп, според която спадали разходите - та нали дипломатите не са уволнени от Държавния департамент, а само се връщат от командировка в Русия. Вашингтон може би ще поиска Москва да закрие едно от консулствата си в САЩ Същевременно руски медии твърдят, че Вашингтон вероятно ще поиска от Мэсква да съкрати едно от консулствата си в САЩ. Русия е "под прицела на паритета" и може да изгуби едно от генералните си консулства в САЩ, пише в. "Комерсант". Дипломатически източници смятат, че така Вашингтон може да отвърне на руските санкции. По думите на източници, близки до Държавния департамент, Вашингтон вижда в действията на Москва съвсем не огледални стъпки, а необоснована ескалация на конфликта. Санкционната спирала продължава да се развърта и сега Вашингтон готви отговор на последните действия на Москва. В момента Русия има четири генерални консулства в САЩ, а Щатите в Русия - три. Решението по въпроса се очаква около 1 септември, добавя "Комерсант". Руските медии извеждат друг акцент от казаното от Тръмп пред журналисти. Доналд "Тръмп отново заяви, че Русия е действала срещу него на изборите" за държавен глава на САЩ през 2016 г. Според него Русия е похарчила "много пари" за това, пише в. "Известия". Вестникът цитира разговор на Тръмп с журналисти за разследването на предполагаемата руска намеса в американските избори. "Нямаше никакъв сговор между нас и Русия. Всъщност е обратното - Русия похарчи много пари, действайки срещу мен", заяви американският лидер, цитиран от ТАСС.

3-те зодии, които винаги се връщат

https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-koito-vinagi-se-vryshtat-news_627216.html

Това са зодиите, с които може да се разделите, но пак ще се върнат. Обичат силно и макар да са горделиви, накрая винаги се връщат отново. Телец Телците са много горделиви, както всички знаем. За ината им дори няма да споменаваме. Нарани ли ги някой, наумят ли си нещо, импулсивно

3 ало измами в Монтана за един ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386987

3 ало измами в Монтана за един денТри телефонни измами са станали на 10.08.2017 г. в гр. Монтана по сценария за оказване на съдействие на полицията за залавяне на група телефонни измамници. Първоначално на жертвите се обажда мъж, който се представя за лекар и съобщава, че трябва да бъде извършена животоспасяваща операция на близък, на цена около 30 000 лв.

Откраднаха 16 старинни икони от църквата Пернишко село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386984

Откраднаха 16 старинни икони от църквата Пернишко селоОткраднати са 16 старинни икони от църквата в брезнишкото село Режанци, съобщи ОД на МВР. Престъплението е извършено в периода 19 юли - 10 август. Неизвестни счупили катинар на входната врата на Божия храм. Образувано е досъдебно

Инфлацията в Германия се ускорява през юли

http://econ.bg/Новини/Инфлацията-в-Германия-се-ускорява-през-юли_l.a_i.747129_at.1.html

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юли с 0,4% спрямо юни, когато нарасна с 0,2%, показват окончателни данни на...

Битката за БНТ: Иван Гарелов

https://www.actualno.com/society/bitkata-za-bnt-ivan-garelov-news_625135.html

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или няма – защото макар тази дата да беше посочена от СЕМ като своеобразен Рубикон, всъщност има възможност досегашният генерален директор на

Нов международен доклад потвърждава тенденцията за затопляне на климата

http://www.mediapool.bg/nov-mezhdunaroden-doklad-potvarzhdava-tendentsiyata-za-zatoplyane-na-klimata-news267811.html

Миналата година отново е била "черна" за климата, отбелязани са температурни рекорди и безпрецедентни равнища на океаните и на емисиите на парникови газове. Това се казва в годишен доклад за състоянието на климата, цитиран от Франс прес. Планетата продължава да се затопля и няма признаци на забавяне на този процес, заявяват цитираните в доклада близо 500 учени от над 60 страни. Няколко ключови индикатори като температурите на повърхността, нивото на океаните и емисиите на парникови газове също са надминали рекордните стойности от 2015 г., отбелязва АФП. "Температурните рекоди от миналата година се дължат на комбинацията от тенденции за дългосрочно затопляне на климата и на силното течение "Ел Ниньо" в началото на годината", се казва в доклада на Американското управление за океанографски и атмосферни изследвания и Американското метеорологично дружество. В доклада се съобщава, че ледниците по света са се свили за 37-а поредна година. Миналата година те са отстъпили със средно около 1 м, отбелязва Асошиейтед прес. Отбелязани са проливни дъждове и суша, както и тропически циклони.

Президентът на САЩ обяви, че Иран не спазва духа на ядреното споразумение

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-sasht-obyavi-che-iran-ne-spazva-duha-na-yadrenoto-sporazumenie-news267810.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Иран не спазва духа на ядреното споразумение от 2015 г. и повтори убеждението си, че това е "ужасен текст", предаде Франс прес. "Лично аз не смятам, че те спазват споразумението, но имаме време, ще видим. Иранците не спазват духа на споразумението и мисля, че ще видите някои много силни неща, ако те не започнат да го спазват", каза Тръмп пред журналисти в голф клуба си в Бедминстър, щата Ню Джърси. Досега Тръмп не е поставял под съмнение споразумението, смятано за един от най-големите успехи на предшественика му Барак Обама, въпреки че в предизборната си кампания беше обещал "да го скъса" ако стане президент. Миналия месец Държавният департамент уведоми Конгреса, че Иран спазва условията на споразумението. Според в. "Ню Йорк таймс" Тръмп се е съгласил да удостовери иранското спазване на споразумението едва след дълги спорове с държавния секретар Рекс Тилърсън, министъра на отбраната Джим Матис и други високопоставени съветници за националната сигурност, които са го увещавали да не се оттегля от споразумението, отбелязва ДПА. Конгресът изисква да бъде уведомяван на всеки 90 дни дали Иран спазва ядреното споразумение, съгласно което Иран трябва да ограничи ядрената си програма до граждански цели, а в замяна на това постепенно се отменят наложените срещу Техеран санкции.

Нови данни: 140 души са загинали при опит да преминат Берлинската стена

http://www.mediapool.bg/novi-danni-140-dushi-sa-zaginali-pri-opit-da-preminat-berlinskata-stena-news267809.html

Ново проучване актуализира данните за броя на хората, загинали при опит да преминат Берлинската стена, когато Германия беше разделена на две държави, предаде ДПА. Общо 140 души са загинали, опитвайки се да избягат от бившата комунистическа Източна Германия (ГДР) през Берлинската стена, сочат новите данни на Центъра за съвременна история в Потсдам и на Фондация "Берлинската стена". Досега броят беше 139. Но сега към тях се прибавя и съветски войник, който на 18-годишна възраст се опитал да пресече границата в предградие на Западен Берлин на 2 февруари 1979 г., за да избяга на Запад. Общият брой включва не само хора, застреляни от бившия комунистически режим, но и хора, починали по друг начин - например удавяне при опит да преминат границата там, където двете държави са били разделени от водна площ. Друго проучване, оповестено през юни, разглежда загиналите при опитите за бягство през цялата 1400-километрова граница между Източна и Западна Германия, а не само в Берлин. Техният брой е 327. Все още се разследват случаите на опити за бягство на граждани на ГДР или на други страни от Източния блок през Балтийско море. Берлинската стена просъществува близо 30 г. и рухна в края на 1989 г. Падането й бележи края на Студената война.

И в Дания и Словакия са открити заразени с фипронил яйца

http://www.mediapool.bg/i-v-daniya-i-slovakiya-sa-otkriti-zarazeni-s-fipronil-yaytsa-news267808.html

Двадесет тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания, обяви националната служба за безопасност на храните, цитирана от Франс прес. "Датската фирма Данаег продъктс е получила общо 20 тона яйца от белгийски доставчик. Яйцата са били продадени предимно на кафетерии, кафенета и кетърингови фирми и по всяка вероятност не са били продавани в големи количества на търговци на дребно", уточни службата, като увери, че яйцата не представляват опасност за човешка консумация. "Извършените в Холандия тестове показват следи от фипронил в яйцата, но не на вредни за човешкото здраве равнища. Тъй като тези продукти са незаконни за продажба в ЕС, Данаег продъктс се свързва с клиентите си за връщане на яйцата", обясни датската служба. Властите на Словакия съобщиха, че в страната са открити заразени с фипронил яйца, внесени от Холандия и транзитирали през Германия, предаде Франс прес. Санитарните инспектори са открили 21 пратки заразени с фипронил яйца в склад в село Върбове, Западна Словакия, съобщи говорителка на земеделското министерство. Инсектицидът фипронил е забранен за ползване при животни, предназначени за хранителната верига в ЕС, но редовно се ползва срещу бълхи, въшки и кърлежи у домашните животни. Според Световната здравна организация фипронилът в големи количества е смятан за "умерено токсичен" за хората, като представлява опасност по-специално за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

Тръмп прекарал около една четвърт от мандата си до момента в голф клубове

http://www.mediapool.bg/tramp-prekaral-okolo-edna-chetvart-ot-mandata-si-do-momenta-v-golf-klubove-news267807.html

Доналд Тръмп е прекарал в свои голф клубове около една четвърт от времето, откакто встъпи в длъжност като президент на САЩ, съобщи телевизия Ен Би Си. Тръмп е президент от 202 дни. 50 от тях той е прекарал в свои курорти за голф, предимно в щата Флорида. На територията на имоти на семейната си компания "Тръмп органайзейшън" президентът е прекарал общо 65 дни. Ако се говори конкретно за игра на голф от 20 януари, когато положи клетва, до 1 август Тръмп е забелязан със стик за голф в ръка най-малко 21 пъти. За сравнение, предишният президент Барак Обама е играл голф 11 пъти в първите си шест месеца като държавен глава. В предизборната кампания Тръмп нееднократно критикуваше Обама, че твърде често си почива, включително на игрища за голф. "Аз ще работя за вас, няма да ми остава време за голф", уверяваше Тръмп свои привърженици на предизборен митинг в щата Вирджиния миналата година. В момента Тръмп прекарва президентския си отпуск в своя голф клуб в Бедминстър, щата Ню Джърси. При това президентът отказва да нарича това отпуск и заявява, че продължава да работи и да провежда важни срещи. По думите на Тръмп той бил принуден да напусне Белия дом, тъй като там протичали запланувани ремонтни дейности.

Най-малко 36 загинали в катастрофа на автобус в Китай

http://www.mediapool.bg/nai-malko-36-zaginali-v-katastrofa-na-avtobus-v-kitai-news267806.html

Най-малко 36 души загинаха, а 13 са ранени в катастрофа на автобус в тунел в Северен Китай, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Франс прес. Катастрофата се случила на автомагистрала в провинция Шенси. Автобусът се блъснал в стена на тунел. В автобуса е имало 49 души. Сред загиналите има осем жени и две деца. Това е една от най-смъртоносните пътни катастрофи в Китай от 2008 г. насам. Тогава 51 души загинаха при пропадането на автобус в пропаст в югозападната част на страната.

Бивш управител на МБАЛ – Дупница с фалшива диплома сключи споразумение с прокуратурата

https://www.actualno.com/kustendil/bivsh-upravitel-na-mbal-dupnica-s-falshiva-diploma-skluchi-sporazumenie-s-prokuraturata-news_627213.html

Днес, 11 август 2017 г., съдът одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Дупница и Росен Тимчев, обвинен в извършване на престъпления по чл.324, ал.2, вр. ал.1 и по чл. 308, ал. 2, вр. ал.1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София . В периода о

Гражданин на КНДР избяга в Южна Корея с плуване по море

http://www.mediapool.bg/grazhdanin-na-kndr-izbyaga-v-yuzhna-koreya-s-pluvane-po-more-news267805.html

Жител на Северна Корея избяга тази нощ в Южна Корея с плуване, съобщи агенция Йонхап, като се позова на южнокорейски военни. Военните забелязали беглеца, докато патрулирали в района на морската граница (т. нар. северна разграничителна линия) със Северна Корея в Жълто море, и му се притекли на помощ. Става дума за 20-годишен младеж. Властите в Сеул проучват мотивите му. Южнокорейската агенция не уточнява какво разстояние е преплувал беглецът, но отбелязва, че това не е първият подобен случай през тази година. През юли петима севернокорейци са избягали в Южна Корея по море с лодка, а месец по-рано в Република Корея по море са пристигнали още двама беженци от КНДР - баща и син. Общо от началото на годината в Република Корея са избягали 11 граждани на КНДР, припомня Йонхап. Пхенян в такива случаи обикновено обвинява Сеул в отвличане.

Китайските туристи продължават да прииждат в Северна Корея

http://www.mediapool.bg/kitaiskite-turisti-prodalzhavat-da-priizhdat-v-severna-koreya-news267804.html

Неустрашими пред растящото напрежение между Пхенян и Вашингтон, неизменен поток туристи от Китай преминават всяка сутрин през пропускателния пункт в граничния търговски център Дандун, предаде Ройтерс. От севернокорейската страна на границата ги очакват десетки туристически автобуси, които ги отвеждат по различни маршрути - от еднодневен престой в отсрещния на Дандун град Синъйджу до едноседмично посещение в най-големите градове, включително столицата Пхенян. "Любопитни сме. Искаме да видим как живеят", казва турист, тръгнал с роднини и приятели от Ханчжоу, Източен Китай. "Просто искам да изпитам носталгия при вида на една бедна страна - като Китай от времето, когато бях млад", казва 50-ина годишен турист от провинция Цзилин. Малцина са обезпокоени от зачестилите севернокорейски ракетни изпитания, накарали Съвета за сигурност на ООН да наложи още по-строги санкции на Пхенян. Северна Корея омаловажи като "куп глупости" предупрежденията на американския президент Доналд Тръмп, че ще бъде подложена на "огън и ярост", ако застраши САЩ, и заяви, че има планове за ракетен удар срещу остров Гуам - американска територия в Тихия океан. Въпреки напрежението туроператорите твърдят, че бизнесът остава стабилен. Китайската служба по туризма не е публикувала данни за общия брой китайски туристи, посетили Северна Корея след 2012 г., когато според нея те са били 237 000. Но през втората половина на 2016 г. броят на туристите, преминали само през Дандун, е достигнал 580 000, сочат данните на Чайна нюз сървис - втората държавна информационна агенция след Синхуа.

Радев ще участва в честването на годишнина от създаването на Военноморските сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386970

Радев ще участва в честването на годишнина от създаването на Военноморските силиНа 12 август във Варна президентът Румен Радев ще вземе участие в честванията по случай 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. От 17.45 часа пред входа на Фестивален и конгресен център (ФКЦ) - град Варна президентът ще бъде посрещнат от почетния караул на Военноморските сили. От 18.

"Ислямска държава“ финансирала дейността си в САЩ с фиктивни покупки в eBay

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-finansirala-deinostta-si-v-sasht-s-fiktivni-pokupki-v-ebay-news267803.html

Бойци от "Ислямска държава" (ИД) са сключвали фиктивни сделки на интернет платформата за търговия eBay, за да финансират престъпната си дейност в САЩ. Това съобщи вчера "Уолстрийт джърнъл", като се позова на разсекретени неотдавна документи на ФБР. Получател на парите бил Мохамед ал Шинауи, арестуван през 2016 г. в щата Мериленд по подозрение във връзки с ИД. Той пускал в eBay оферти за продажба на принтери, а негови съучастници превеждали пари за фиктивна покупка, които после се изразходвали за финансиране на терористични дейност или, по думите на Шинауи, за "оперативни цели" на ИД на територията на САЩ. Вестникът пише, че подобни схеми са използвани и в други страни. Документите на ФБР сочат, че Шинауи е бил част от глобална мрежа, простираща се от Великобритания до Бангладеш, която използвала подобни схеми за финансиране на ИД. Мрежата била ръководена от вече покойния Сифул Суджен, ключова фигура в терористичната групировка. Суджен имал фирма за компютърни технологии, регистрирана във Великобритания и с филиали в Турция и Бангладеш. Повечето членове на тази мрежа за финансиране на ИД са били арестувани или ликвидирани при координирана операция на западни специални служби през декември 2015 г. Тогава е бил убит и Суджен с въздушен удар от дрон, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Все по-близо сме до трансплантация на органи от прасе

http://clubz.bg/57176-vse_po_blizo_sme_do_transplantaciq_na_organi_ot_prase

Учени успяха да клонират 37 прасенца и да изчистят ДНК-то им от всякакви скрити вируси, съобщи Би Би Си.

Това може да направи трансплантирането на свински органи валиден вариант на далеч по-трудните за намиране човешки.

Екипът от американската лаборатория eGenesis започнал с няколко кожни клетки от прасе. Тестове идентифицирали 25 свински ендогенни ретровируса. Експерименти със смесване на човешки и свински клетки сочат, че тези вируси могат да заразят и човешки тъкани. Именно това създава проблеми при трансплантации.

Учените обаче ползвали новата технология за редактиране на гени Crispr и "изрязали" 25-те вируса. 

После използвали същата технология, с която бе създадена овцата Доли, като поставили генетичен материал от тези клетки в яйцеклетка на прасе и създали ембриони. Макар процесът да е скъп и неефикасен, крайният резултат е 37 здрави прасенца.

"Това са първите прасета без свински ендогенни вируси", обяснява д-р Лухан Ян, един от изследователите от Харвард и компанията eGenesis. "Освен това, те са най-генетично модифицираните животни по отношение на количество модификации."

Дългото чакане за органи и опасността от отхвърляне са най-големите проблеми за тези, които се нуждаят от нов чарк. Новата технология може да елиминира и двата. Прасетата са особено подходящи, защото могат лесно да бъдат отглеждани много от тях, а органите им са близки по размер до човешките.

Но премахването на вирусите е първа стъпка. Учените ще работят върху още модификации, които да намалят шанса за отхвърляне. 

Изрязването на 25 вируса от генома на прасетата е показало и някои от опасностите на Crispr - в началото това е водело до ДНК нестабилност и загуба на генетична информация. Така с успеха си учените са подобрили не само свинското ДНК, но и новата технология.

Запали се влак в лондонското метро

http://www.cross.bg/vagonite-danni-beiikurly-1551807.html

/КРОСС/ Дим затвори метрото в Лондон. Хиляди хора бяха евакуирани, а двама са настанени в болница. Причината е, че влак от лондонското метро бе обхванат от пламъци в движение по линията Бейкърлу и вагоните се напълниха с дим. Пушекът накарал пътниците да напуснат вагоните на метростанция "Оксфорд съркъс" в столичния център, където се пресичат няколко важни линии, и да изтичат по ескалаторите в горното фоайе. Екипи от лондонската противопожарна служба разследват случая. Движението на влакове по линията Бейкърлу временно е спряно. Засега няма данни за пострадали при пожара във влака. Все още не се ясни причините за инцидента, но по предварителни данни не става дума за терористичен акт.  

Николай Нанков: Догодина започва проектирането за разширяването на АМ „Тракия”

http://www.moreto.net/novini.php?n=357375

През 2018 г. ще може да започнем проектирането и да видим колко ще струва, заяви в предаването „Тази сутрин” министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков относно обмисляното разширяване на АМ „Тракия” в участъка между Пловдив и София.

Сектор "Б" срещу Сектор "Г": Чия хореография е по-добра?

https://offnews.bg//futbol/sektor-b-sreshtu-sektor-g-chia-horeografia-e-po-dobra-662583.html

По време на вечното дерби често се случва зрителите да обръщат внимание повече към секторите "Б" и "Г", за да се насладят на поредната фенска хореография, която са приготвили запалянковците.

Все пак със сигурност много хора си задават въпроса на коя агитка хореографията е по-добра. Това е труден въпрос, над който хиляди българи са дебатирали на маса. И не само там.

Най-вероятно истината е някъде по средата, тъй като и едната, и другата фенски маси си имат своите предимства в организирането на атракция, подходяща за един футболен празник. 

Не може да не се спомене обстановката, която сините привърженици създадоха през 2014 година по време на празника по случай 100 години от създаването на Левски. Небето над стадиона беше оцветено от ефектна заря. А в полунощ еуфорията бе пълна, като над 1500 факли бяха запалени точно с настъпването на 24-и май.

Тогава сайтът на УЕФА публикува материал по повод 100-годишнината на клуба. От европейската футболна централа бяха преценили, че сините са достатъчно голям отбор и написаното беше на най-видното място на сайта. От УЕФА припомнят, че на своята 100-годишнина "сините" са играли с Лацио пред 40 000 зрители, а материалът е озаглавен "Великите европейски нощи на Левски".

Година по-късно феновете на ЦСКА впечатлиха целия свят с хореографията си по време на 1/4-финалния мач за Купата със Созопол, спечелен от "армейците" с категоричното 3:0. Сектор "Г" разигра сцена от класиката "Междузвездни войни". Ултрасите разпънаха огромно знаме, на което беше изобразен Дарт Вейдър и имперски щурмоваци.

Вейдър бе пременен с шал на ЦСКА. Останалите фенове в Северната трибуна, които бяха около плаката, се маскираха като войниците от имперската армия. Хореографията не остана незабелязана от световните медии. Дори сайтът на "Евроспорт" публикува подробен материал за оригиналната хореография. В статията се отбелязва, че тя е била впечатляваща и зашеметяваща.

В заключение ще кажа, че точна оценка коя агитка има по-добра хореография не може да се даде. Оставям на вас да прецените чия фенска организация може да се окичи с това признание.  

Бебето Ники, родено над океана, се прибра у дома

http://dnes.dir.bg/news/samolet-lufthanza-bebe-26216077

Бебето Николай, което се роди на борда на полет LH543 на Lufthansa от Богота до Франкфурт над Атлантическия океан на 26 юли, пристигна в България.

Григор Димитров отпадна от турнира в Монреал

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-otpadna-ot-turnira-v-monreal-news267802.html

Григор Димитров отпадна от "Мастърс"-а в Монреал след загуба от холандеца Робин Хаазе 6:7 (3), 6:4, 1:6. Това е първата загуба на българина от този съперник. Първият сет вървеше гейм за гейм, но бяха очевидни колебанията на Димитров при негов сервис. В крайна сметка двамата тенисисти не успяха да се пробият и стигнаха до тайбрек. Там Григор Димитров допусна две двойни грешки и загуби със 7:3 точки. По време на втория сет българинът показа по-активна и атрактивна игра. В петия гейм той успя да пробие Хаазе, но веднага след това холандецът върна пробива и изравни за 3:3. Последва размяна на геймове за 4:4. Деветият гейм бе най-оспорваният в мача, след като Димитров на три пъти стигаше до възможност за пробив, но и в трите случая не успяваше да постигне целта си. При четвъртата точка за пробив Хаазе направи двойна грешка и така се стигна до 5:4 за Димитров. След това той успя да затвори сета с 6:4. В решаващия трети сет Григор Димитров допусна ранен пробив за 1:3 и след това се срина. Той загуби следващите три гейма и съответно сета с 1:6. Така отпадна и от турнира.

Двама български моряци са задържани на кораб с 18 тона хашиш в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386960

Двама български моряци са задържани на кораб с 18 тона хашиш в ИспанияДвама български моряци са задържани на кораб с 18 тона хашиш в близост до испанския град Алмерия, съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР). Общо са задържани 13 души, двама от тях са български граждани. Корабът е плавал под чужд флаг. Към момента тече следствие. Сигналът за ареста е постъпил късно снощи в

Вашингтон призова всички страни да прекратят връзките си с Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386955

Вашингтон призова всички страни да прекратят връзките си с ПхенянВашингтон призова всички страни да прекратят дипломатическите си и финансови връзки с Пхенян. Доналд Тръмп заяви, че Северна Корея трябва да е "много, много притеснена, ако направи нещо срещу Съединените щати". Американският президент коментира ситуацията със Северна Корея по време на ваканцията си в Ню Джърси: "Знам, че президентът Обама каза,

Четирима роми са задържани за побой над двама младежи в село Победа

http://www.mediapool.bg/chetirima-romi-sa-zadarzhani-za-poboi-nad-dvama-mladezhi-v-selo-pobeda-news267801.html

Добричката полиция е задържала четирима роми за побой над двама млади мъже в село Победа, съобщиха от МВР в петък. Сигнал за инцидента е подаден около 23.00 часа на 9 август. Пострадалите са мъже на 25 и 23 години, които след преглед са освободени за домашно лечение. Задържаните нападатели са на 30, 25, 18 и 17 години. Според първоначалните данни причината за побоя бил личен конфликт на 30-годишния арестант с 25-годишния пострадал. Кадри от охранителни камери, заснели побоя, бяха разпространени във Фейсбук, като на тях се вижда, че двамата потърпевши изведнъж са нападнати от няколко души, докато просто си стоят на пейка.

Културният министър: Боршош не е актуален

http://frognews.bg/news_140019/Kulturniiat-ministar-Borshosh-ne-e-aktualen/

1.670 млн. лв. за събития ще даде Министерството на културата по време на европредседателството ни. Проектните предложения ще се разглеждат от комисии в национален фонд ”Култура”.

15 пожара все още горят на територията на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386956

15 пожара все още горят на територията на Македония15 пожара продължават да са активни на територията на Македония, предава Македонската радио и телевизия, цитирано от Фокус. По данни на противопожарната охрана през нощта отново се е запалила нискостеблена растителност в близост до манастира Трескавец, край Прилеп. Пожарът е бил локализиран и изгасен.

С 9.3 млн. лв. европари ще се правят нови и ремонтират стари рибни фабрики

http://www.mediapool.bg/s-93-mln-lv-evropari-shte-se-pravyat-novi-i-remontirat-stari-ribni-fabriki-news267800.html

Девет нови нови рибопреработвателни предприятия ще бъдат изградени, а четири съществуващи фабрики ще бъдат модернизирани със средства от Програмата за морско дело и рибарство. Подписани са 13 договора за общо 9.3 млн. лв., които ще се инвестират в увеличаване на рибопреработвателната промишленост у нас. С реализацията на проектите ще се разкрият над 130 работни места. Одобрените кандидати са поели ангажимент да въведат устойчиво управление на ресурсите и да постигнат максимална енергийна ефективност на предприятията. Два от проектите ще се реализират в Панагюрище, останалите ще са в Пловдив, Каварна, Несебър, Бургас Монтана, с. Бенковски, Пирдоп, Пазарджик, София, Сливен и Шумен. Срокът за изпълнение на инвестициите е между една година и година и половина в зависимост от предвидените дейности, съобщиха то Министерството на земеделието, храните и горите в петък. Следващото отваряне на прием на проекти по мярка 5.4 "Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“ от Програмата за морско дело и рибарство е предвидено за октомври тази година, допълниха от ведомството.

Влак на лондонското метро се запали в движение (видео)

https://offnews.bg//sviat/vlak-na-londonskoto-metro-se-zapali-v-dvizhenie-video-662586.html

Влак от лондонското метро се запали в движение. 

Влакът се е движил по линията Бейкърлу. Вагоните са се напълнили с дим, съобщи вестник "Сън", цитиран от БТА. 

Пътниците са били принудени да напуснат вагоните на метростанция "Оксфорд съркъс" в столичния център, където се пресичат няколко важни линии, и да излязат от станцията.

Екипи от лондонската противопожарна служба разследват случая.

Движението на влаковете по линията временно е спряно. 

Няма данни за пострадали при пожара. 

Със 75% изгаряния от газова бутилка издъхна майката на фолк певицата Татяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386972

Със 75% изгаряния от газова бутилка издъхна майката на фолк певицата Татяна60-годишната Юилия Шиндова, майка на фолк певицата Татяна, почина тази сутрин в пловдивската университетска болница. Жената беше приета преди дни със 75% изгаряния от газова бутилка, която се взриви в нея. Това стана в дома й в град Съединение. Лекарите не даваха надежда, че ще оживее. От клиниката по изгаряния, където се бориха да я спасят,

Скандалният шеф на дупнишката болница се призна за виновен и се споразумя за пробация

http://www.cross.bg/timchev-dypnitza-stepen-1551806.html

/КРОСС/ Скандалният шеф на дупнишката болница Росен Тимчев се отърва от тежка присъда. Той се призна за виновен и се споразумя с прокуратурата да получи само пробация. Както е известно Тимчев се оказа, че е ръководил болницата в Дупница, без да има необходимия ценз, но за сметка на това си е изработил фалшива диплома, с която да заема желания пост. Под негово ръководство болницата се превърна и в едно от най-губещите болнични заведения в страната, признаха от Министерството на здравеопазването при встъпването си в длъжност на новия кабинет. Ето какво съобщиха от Апелативна прокуратура София: Днес, 11.08.2017 г., съдът одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура - Дупница и Росен Тимчев, обвинен в извършване на престъпления по чл.324, ал.2, вр. ал.1 и по чл. 308, ал. 2, вр. ал.1 от НК. В периода от 29.02.2016г. до 05.12.2016г., в гр. Дупница, Тимчев упражнявал професия, свързана със здравеопазването на населението - Управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" ЕООД гр. Дупница, без да има съответна правоспособност. С деянието си Тимчев нарушил чл. 63, ал

Morgan Stanley прогнозира паритет между еврото и паунда през 2018 година

http://econ.bg/Новини/Morgan-Stanley-прогнозира-паритет-между-еврото-и-паунда-през-2018-година_l.a_i.747126_at.1.html

Една от водещите инвестиционни банки в САЩ - Morgan Stаnley прогнозира в петък, че през 2018-а година еврото ще поскъпне спрямо американския долар и...

Филипе Коутиньо остава в "Ливърпул", обяви клубът

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3022667_filipe_koutinyo_ostava_v_livurpul_obiavi_klubut/?ref=rss


Плеймейкърът на "Ливърпул" Филипе Коутиньо ще продължи да носи екипа на червените и през новия сезон. Ръководството на клуба излезе с официално становище, в което заяви, че няма никакво намерение да продава 25-годишния бразилец.<br /><br />"Ливърпул" вече отхвърли две оферти от "Барселона" за Коутиньо. Тази седмица каталунците предложиха 100 милиона евро за бразилеца, след като през юли изпратиха оферта на стойност 80 милиона. Испанският клуб усилено...

Филипе Коутиньо остава в "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3022667_filipe_koutinyo_ostava_v_livurpul/?ref=rss


Плеймейкърът на "Ливърпул" Филипе Коутиньо ще продължи да носи екипа на червените и през новия сезон. Ръководството на клуба излезе с официално становище, в което заяви, че няма никакво намерение да продава 25-годишния бразилец.<br /><br />"Ливърпул" вече отхвърли две оферти от "Барселона" за Коутиньо. Тази седмица каталунците предложиха 100 милиона евро за бразилеца, след като през юли изпратиха оферта на стойност 80 милиона. Испанският клуб усилено...

Представителят на "Дийтсман" влезе в управата на "Енергоремонт"

http://www.mediapool.bg/predstavitelyat-na-diytsman-vleze-v-upravata-na-energoremont-news267799.html

След като холандската компания "Дийтсман" придоби 97 на сто от "Енергоремонт Холдинг" нейния представител Росен Христов е вписан като нов председател и член на Управителния съвет на холдинга. В ръководството му остава главният изпълнителен директор Теодор Осиковски. Двамата с Христов ще представляват компанията. Местата си в борда запазват и Иван Личев и Христо Димитров. Със сделката "Дийтсман", която е една от най-големите световни компании за поддръжка и експлоатация на съоръжения в нефтената, газовата и добивната промишленост, планира разширяване на дейността си в световен мащаб и експанзия в региона на Балканите. Росен Христов е завършил Международни икономически отношения в САЩ. През последните 20 години работи и ръководи проекти по придобиване и сливания на компании, включително и в областта на енергетиката в САЩ, Източна Европа, Азия и Южна Америка. До избoра му за председател на управата на "Енергоремонт" е регионален мениджър на "Дийтсман" за Източна Европа и Южна Америка и е основният двигател на сделката с българската компания.

Огнян Минчев: Отсечката на Кресненското дефиле се превърна в сериозно предизвикателство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6386928

Огнян Минчев: Отсечката на Кресненското дефиле се превърна в сериозно предизвикателствоИзграждането на автомагистрала Струма в отсечката на Кресненското дефиле се превърна в сериозно предизвикателство и в тест за функционирането на демократичните институции в България. Въпросът дали една демокрация работи получава своя отговор тогава, когато се наложи съвместяването на различни и до голяма степен противоположни интереси.

„Филателно море“ показва във Варна картичка от военнопленнически лагер в „Осака“

http://www.moreto.net/novini.php?n=357368

Редки и ценни картички и марки, свързани както с корабоплаването ни и корабостроенето, но и с морската ни история, с отделни личности, с романтичните морски пътешествия, а и околосветското плаване на капитан Георги Георгиев, могат да бъдат разгледани във Варна до 31 октомври.

57-годишна жена хвърли 10 000 лв. от балкона, за да "помогне" на полицията

http://www.mediapool.bg/57-godishna-zhena-hvarli-10-000-lv-ot-balkona-za-da-pomogne-na-politsiyata-news267798.html

Жена на 57 години от Сливен е станала жертва на телефонни измамници, съобщиха от местната полиция в петък. Потърпевшата била интруктирана да хвърли крупната сума през балкона си, защото така щяла да помогне на органите на реда да заловят телефонни измамници. Преди ден вътрешният министър Валентин Радев изрази недоумението си как толкова хора се "връзват" на подобни схеми и заключи, че очевидно занимаващите се с тези престъпление са "по-интелигентни от повечето български граждани, които успяват да излъжат".

Лов за нелегални в Слънчев бряг, 8 африканци задържани, някои с дрога

https://www.24chasa.bg/region/article/6386884

Лов за нелегални в Слънчев бряг, 8 африканци задържани, някои с дрогаЛов на нелегално пребиваващи чужденци в Слънчев бряг, предимно от африкански държави, е завършил с масови арести. Специализираната полицейска акция в курорта, проведена преди ден, е  за противодействие на незаконната миграция, установяване и задържане на незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци,

100 дни затвор за студент, регистрирал мъртъвци в изборни списъци в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386882

100 дни затвор за студент, регистрирал мъртъвци в изборни списъци в САЩСтудент от университета "Джеймс Мадисън" е осъден на 100 дни затвор, след като се е признал за виновен, че е регистрирал мъртви избиратели в полза на Демократическата партия, по време на изборите за президент през 2016 г., пише The Washington Examiner, цитиран от Фокус. Андрю Спилс, на 21 години, е осъден на 100 дни затвор,

СДС: Не сме спирали да плащаме наем за "Раковски" 134

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386893

СДС: Не сме спирали да плащаме наем за "Раковски" 134СДС дължи суми, но не е спирала да плаща наем за сградата на ул. „Раковски“ 134. Това заявиха от синята централа. Преди дни от Областната управа на София-град съобщиха, че партията дължи 220 000 лв. наем за поcледните 2 г. плюc 50 xил. за тaкса cмет за централата. Задълженията са натрупани не през последните две години, а през последните 7 години,

Кой ще наследи застарелите и болни палестински ръководители?

http://www.mediapool.bg/koi-shte-nasledi-zastarelite-i-bolni-palestinski-rakovoditeli-news267797.html

Палестинската политика е неспирно и често безплодно занимание. След две десетилетия започвани и прекъсвани преговори държавата Палестина остава недостижима. Сега към това се добавят напреднала възраст и влошено здраве. Президентът Махмуд Абас, който ще навърши 83 години през март, често през последните месеци постъпва в болница за изследвания и се лекува в чужбина. Неговият главен преговарящ Саеб Ерекат, с 20 години по-млад, е любител на бягането, но страда от белодробна фиброза и се нуждае от трансплантация на бял дроб. Приближени на Абас казват, че той все още е силен, а сътрудници на Ерекат го описват като неуморим, даже когато му се налага да подпомага дишането си с кислородна бутилка. В имейл Ерекат отказа да обсъжда подробно здравето си, като го нарече личен въпрос. Фактът, че двама от най-изтъкнатите палестинци на световната сцена са болни или в случая с Ерекат се нуждаят от животоспасяваща операция, поражда въпроси в Израел и палестинските територии за това какво предстои. Ако президентът от последните 12 години и неговият главен преговарящ напуснат сцената, кой ще надделее? И като имаме предвид дълбокото разделение в палестинската политика - партията "Фатах" на Абас е в остър конфликт с "Хамас", ислямисткото движение, което контролира Газа - какви са рисковете от вътрешен въоръжен конфликт? Повечето анализатори и наблюдатели на палестинските дела смятат за нищожни шансовете за мащабни боеве между "Фатах" и "Хамас", още повече че Израел, който държи Газа под здрава блокада и е окупирал Западния Бряг и Източен Ерусалим, има интерес да ги предотврати. От друга страна, въпреки че Абас доминира на сцената след смъртта на Ясер Арафат през 2004 г., палестинците не са останали без политически структури и начини да намерят жизнеспособен негов приемник, като в комбинацията има няколко имена. "Засега не се виждат признаци, че нещата вървят към насилие, независимо от "плодородната почва" за това", казва Халил Шикаки, водещ социолог и анализатор от Палестинския център за политика и проучвания. "Най-важен е факторът, че разделението, макар да поражда недоволство, пречи на "Фатах" и "Хамас" да си имат доверие и да сътрудничат, за да извършват насилствени атаки", казва той. Като добавим и факта, че палестинските сили координират всекидневно с израелските сили поддържането на сигурността на Западния бряг въпреки цивилната съпротива, вероятността за голям изблик на насилие - било вътрешен, или срещу Израел - изглежда ограничена. Може би по-големи са опасенията за това как би се осъществило прехвърлянето на властта и дали то би станало плавно. Вакуум във властта "Ситуацията е назряла за вакуум във властта", казва Грант Ръмли, изследовател във вашингтонската Фондация за защита на демокрациите и съавтор на биографията на Абас. "Ако палестинците застанат зад една личност, мисля, че има шанс за мирен преход. Както вървят нещата, това става все по-малко вероятно", твърди той. Абас държи здраво властта, откак през 2005 г. бе избран за четиригодишен мандат. Оттогава не е имало президентски избори. Опоненти като бившият шеф по сигурността във "Фатах" Мохамед Далан отидоха в емиграция. "Хамас" с неговата твърда ислямистка идеология е смятан за враг също толкова, колкото и Израел. Въпреки че израелският премиер Бенямин Нетаняху публично отхвърля Абас като партньор за постигане на мир, елитът на израелските служби за сигурност харесва неговата твърда ръка и факта, че той предпочита мирната съпротива пред насилието. Най-високопоставените около Абас до голяма степен имат същите убеждения. "Всички основни кандидати да наследят Абас споделят неговата политическа програма", казва Натан Трал, старши анализатор в Международната кризисна група. По думите му "вероятността някой от неговите приемници да подкрепи въоръжена съпротива или да призове за въоръжена съпротива е много, много малка". Сега най-често се споменават две имена като приемници на Абас: 55-годишният шеф на разузнаването Маджид Фарадж, която често придружава Ерекат на преговорите; и 67-годишният Махмуд Алул, първи заместник на Абас във "Фатах" и бивш губернатор на Наблус. Петдесет и осем годишният Маруан Баргути, който излежава в израелски затвор пет доживотни присъди за убийство, често е възхваляван по улиците като бъдещ лидер, а рейтингът му в анкетите е висок. Но той едва ли някога ще бъде освободен, а и самите палестинци казват, че ако бъде освободен, вероятно няма да бъде толкова популярен. Така че очакванията са хора около Абас и неговата партия да се издигнат и да продължат неговия курс - нещо, което е желано и от Израел. "Основната позиция на Израел е да се дава приоритет на стабилността", казва Трал. "Всяка промяна в "гвардията" на Западния бряг е заплашителна от гледна точка на Израел", добавя Трал. По БТА

Секс скандал! Областен шеф на БФС плаши млада съдийка с изнасилване

http://frognews.bg/news_140018/Seks-skandal!-Oblasten-shef-na-BFS-plashi-mlada-sadiika-s-iznasilvane/

Грандиозен сексскандал се вихри в монтанско. Шефът на областния съвет на БФС Ангел Стоянов подлуди с мръсни съобщения млада съдийка от Лом, разкрива BulNews.bg, публикувайки и чата, в който има доста нецензурни изрази. След като мераците му останали незадоволени, той започнал да тормози психически жената и да спъва работата й.

Секс скандал! Областен шеф на БФС към съдийка - искам да те чукам грубо, да те изнасиля

http://frognews.bg/news_140018/Seks-skandal!-Oblasten-shef-na-BFS-kam-sadiika---iskam-da-te-chukam-grubo-da-te-iznasilia/

Грандиозен сексскандал се вихри в монтанско. Шефът на областния съвет на БФС Ангел Стоянов подлуди с мръсни съобщения млада съдийка от Лом, разкрива BulNews.bg, публикувайки и чата, в който има доста нецензурни изрази. След като мераците му останали незадоволени, той започнал да тормози психически жената и да спъва работата й.

4-те двойки зодии, които ще се РАЗДЕЛЯТ до края на 2017 г.

https://www.actualno.com/curious/4-te-dvojki-zodii-koito-shte-se-razdeljat-do-kraja-na-2017-g-news_627202.html

Има голям шанс да стигнете до раздяла, ако сте една от тези зодии. Понякога просто трябва да се примирим, че не сме един за друг с човека, с когото сме си мислели, че можем да прекараме целия си живот. Това са 4-те зодиакални двойки, които има вероятност да стигнат до раздяла. Те

Ако имаш връзка с Овен, Телец или Козирог... прочети това!

https://www.actualno.com/curious/ako-imash-vryzka-s-oven-telec-ili-kozirog-procheti-tova-news_627186.html

Има някои неща, които пропускаме за 'рогатите' зодии. Трябва да ги знаем, ако искаме да сме в хармония с тях, да ни обичат и ние да ги обичаме завинаги. 5 неща, които НЕ бива да правиш, ако имаш връзка с Овен, Телец или Козирог:1. Не им казвай, че не могат да направят нещо. Ще се обър

100 дни затвор за студент, записвал мъртъвци като избиратели на партията на Хилъри Клинтън

http://www.cross.bg/zatvor-virdzhiniya-partiya-1551805.html

/КРОСС/ Студент от университета "Джеймс Мадисън" е осъден на 100 дни затвор, след като се е признал за виновен, че е регистрирал мъртви избиратели в полза на Демократическата партия, по време на изборите за президент в САЩ през 2016 г., пише The Washington Examiner, цитиран от „Фокус". Андрю Спилс, на 21 години, е осъден на 100 дни затвор, от федералния съд на Вирджиния, за това, че е регистрирал 18 формуляра за регистрация на гласоподаватели миналия август. Съдията е отказал да наложи глоба, тъй като младежът не е способен да я плати. Изборната измама се наказва с до 1 година затвор и 100 хиляди долара глоба в щата Вирджиния, но Спилс е сключил споразумение със Съда. Затова присъдата му е толкова малка. Студентът е работил за кампанията на Демократическата партия на САЩ, от която бе съперничката на Доналд Тръмп - Хилъри Клинтън, по време на регистрацията на избирателите. Той е признал, че е приготвял фалшифицирани избирателни формуляри, като е получавал името, възрастта и адреса на отделните мъртви избиратели, директно от отдела на Демократическата партия във Вирджиния. Той е измислял рождената дата, на основата на годините на лицето и е измислял социалноосигурителните номера, заявиха от правосъдното министерство на САЩ.  

Светослав Глосов: През 2023 г. трябва да завършим магистрала "Струма"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/svetoslav-glosov-prez-2023-g-triabva-da-zavyrshim-magistrala-struma-244667/

Най-балансираният вариант за трасе през Кресненското дефиле е за Гърция да минава през дефилето, а за София - по нов път на платото, посочи експертът на АПИ

Кризата с блокираните руски деца в Обзор приключи

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/11/3022675_krizata_s_blokiranite_ruski_deca_v_obzor_prikljuchi/?ref=rss


Всички руски деца, дошли на почивка лагер в Обзор, са се прибрали у дома, съобщи Министерството на туризма. Последните от тях са заминали с полет на 8 август.<br /><br />В края на юли от Руския съюз на туристическата индустрия се разбра, че близо 360 деца от Русия са блокирани в лагер край Обзор и не могат да се приберат, защото туроператорът им не е платил за обратните полети.<br /><br />Кризата е започнала близо месец преди с почти 900 деца, за които е трябвало да се...

НСО наема 40 BMW-та за председателството срещу 100 лева на месец

https://offnews.bg//obshtestvo/nso-naema-40-bmw-ta-za-predsedatelstvoto-sreshtu-100-leva-na-mesetc-662582.html

Националната служба за охрана (НСО) избра изпълнител за доставката на автомобили за българското председателство на Съвета на ЕС, което ще започне от януари 2018 г. За изпълнител е посочена Лизингова къща София лизинг ЕАД, която е предложила 40 автомобила БМВ 520 xd, чиято обща наемна цена за 6 месеца е едва 23 904 лв.

Излиза, че наемната цена на един луксозен автомобил, произведен през 2017 г., за един месец излиза 100 лв.

Останалите участници са дисквалифицирани, заради високата предложена цена. Това са Силвър Стар Ритейл ЕАД, които предложили Мерцедес E220 d 4MATIC за 485 501 лв. за 40 бройки за 6 месеца. Евролийз Рент а кар ЕООД са предложили наем на 40 Опел Инсигния Гранд Спорт срещу 501 120 лв., Порше Интер Ауто БГ ЕООД са дали оферта от 118 хил. лв. 40 VW Arteon, Вестауто - М ООД са предложили 40 бр. Ауди А6 за 147 хил. лв., Мото Пфое ЕООД са направили оферта от 336 960 хил. лв. за Форд Мондео и Еуратек Ауто ООД - за Шкода Супърб 2.0 TDI за 451 200 лв.

От Лизингова къща София лизинг ЕАД са мотивирали ниската цена с "благоприятни условия и икономичност при изпълнение на поръчката", както и "за проявена оригиналност при решението за определяне на размера на предложената от участника наемна вноска". От фирмата обяснили, че оригиналността се изразява в това, че фирмата вече си е гарантирала последваща продажба на автомобилите, като е сключила предварителен договор за обратно изкупуване на колите от дилъра, от когото преди това ще ги купи.

Фирмата е преговаряла с дилър на БМВ и е постигнала отстъпка от 41% от продажната цена, в която влиза пълно сервизно обслужване и гаранция за периода от 6 месеца, поради което дружеството няма да има допълнителни разходи по поддръжката на автомобилите. При застрахователните договори също са постигнати сериозни отстъпки от 23%. Не на последно място дружеството можело да си позволи минимална печалба, тъй като повече от 17 години извършва дейност по отдаване под наем на превозни средства по силата на финансов и оперативен лизинг.

Разходът на гориво на БМВ-та е 4.5 литра на 100 км.

Позицията за 40 товарни микробуса е спечелена от Мото Пфое ЕООД, които са предложили наемна цена за 40 автомобила за 86 400 лв. Предлаганите бусове са Форд Транзит Къстъм. От фирмата обяснили, че имат специална система за финансиране на стратегически важни за марката сделки, което води до допълнителна отстъпка от стандартните доставни цени на автомобилите. Специалната отстъпка в случая била 30.7 % от стандартната листова цена на автомобилите. Заради това значително по-ниска била и застраховката "Каско".

От фирмата обяснили, че за наемния период от 6 месеца няма да са наложи подмяната на резервни части, тъй като Форд Транзит Къстъм имал един от най-големите сервизни интервали на пазара за гаранционно обслужване на всеки 2 години или 60 хил. км. Разходът на гориво на бусовете е 6.3 литра на 100 км.

НСО разполага с 1.3 млн. лв. за наем на общо 80 автомобила за нуждите на председателството. Поръчката беше разделена на две позиции като за наема на автомобили бяха заделени 600 хил. лв. без ДДС и за микробуси 504 хил. лв. без ДДС. Така наемът на една лимузина за месец излиза 3000 лв., а на бус - около 2.5 хил. лв.

До 15 август се приемат заявления за субсидии от пчеларите

http://econ.bg/Новини/До-15-август-се-приемат-заявления-за-субсидии-от-пчеларите_l.a_i.747125_at.1.html

До 15 август пчеларите, изпълнили договорите си от Националната програма по пчеларство 2017-2019 г., могат да подават заявления за плащане. Приемът...

Защо актовете на Пътна полиция падат в съда?

http://www.moreto.net/novini.php?n=357364

Прокуратурата е констатирала, че качеството на административно-наказателната дейност в по-голяма част от структурите на МВР не е добро. Това става известно от доклад на прокуратурата, който се базира на броя на отменени наказателни постановления.

Недоволство принуди "Чистота" в Пловдив да вдига казаните за смет денем

https://www.24chasa.bg/region/article/6386904

Недоволство принуди "Чистота" в Пловдив да вдига казаните за смет денемИма опасност от миризми и задръствания, предупредиха от фирмата След масово недоволство за шум от пловдивчани общинската фирма "Чистота" вече ще изпразва съдовете за смет в светлата част на деня. Стотици граждани протестират, че вдигането на казаните в ранните сутрешни часове създава голямо неудобство.

Скъпите подаръци на Кейт Мидълтън от принц Уилям

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/skypite-podaryci-na-kejt-midyltyn-ot-princ-uiliam-6072543

Един от тях е годежният пръстен на Кейт, обгърнат с 12 диаманта около овален син сапфир и 18-каратово бяло злато

Подаръците на принц Уилям за съпругата му Кейт

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/podarycite-na-princ-uiliam-za-syprugata-mu-kejt-6072543

Един от тях е годежният пръстен на Кейт, обгърнат с 12 диаманта около овален син сапфир и 18-каратово бяло злато

Полицията в Бургас погна таскитата, от 11 проверени - 6 с нарушения

https://www.24chasa.bg/region/article/6386864

Полицията в Бургас погна таскитата, от 11 проверени -  6 с нарушенияПолицията и ДАИ в Бургас погнаха такситата, от 11 проверени за няколко часа, при 6 са открити нарушения, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Акцията е проведена на 10 август от 10 до 14 ч., като  в нея са се включили служители от  "Икономическа полиция", Пътна полиция и  Областен отдел “Автомобилна администрация”.

Вижте Мосул преди и след войната (Галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386797

Вижте Мосул преди и след войната (Галерия)Борбата за превземането на Мосул от "Ислямска държава" остави северния ирански град в развалини. В борбата загинаха хиляда, а още толкова се разпръснаха навсякъде, разказва Би Би Си. След 9 месеца борба битката в Мосул е към своя край, но жителите на града сега са изправени пред хуманитарна криза от катастрофален мащаб.

Хърватия оттегли спорното увеличение на таксите за внос от държави извън ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022671_hurvatiia_ottegli_spornoto_uvelichenie_na_taksite_za/?ref=rss


Хърватският министър на земеделието Томислав Толушич реши да оттегли спорния правилник, който увеличаваше с нас 22 пъти цените на инспекциите на плодове и зеленчуци, внасяни от държави извън Европейския съюз. Представители на Сърбия и Босна и Херцеговина вече са изразили задоволството си от тази стъпка, съобщи хърватската обществена телевизи HRT. <br /><br />Това решение на Толушич последва след ожесточените реакции на страните от Западните Балкани, които бяха директно засегнати от...

Надпреварата при безпилотните автомобили е все по-оспорвана, но печалбите не са сигурни

http://www.mediapool.bg/nadprevarata-pri-bezpilotnite-avtomobili-e-vse-po-osporvana-no-pechalbite-ne-sa-sigurni-news267796.html

BMW и Daimler, водещите производители на луксозни автомобили в света, обявиха обединения с доставчици, изтъквайки предимствата на по-големия набор от инженери за разработването на самоуправляващи се автомобили. Друг мотив зад тези сделки обаче е опасението, че роботизираните коли могат да не оправдаят очакванията за печалба, предизвикали първоначалния инвестиционен устрем. Автомобилните компании все повече се опитват да се въздържат от пълно притежаване на бъдещите системи за автономно управление на автомобили, като за сметка на това си разпределят инвестиционния товар и риска. Тази тенденция представлява ясна промяна в стратегията в сравнение с преди година, когато повечето автомобилопроизводители имаха самостоятелни стратегии, съсредоточени върху преодоляването на инженерните трудности по разработването на самоуправляващи коли, а не толкова фокусирани върху бизнес основанията за развитие на начинанието. Макар пазарът да е голям, може би не си заслужава да се вкарва толкова значителна инвестиция в него в момента, казва член на съвета на една от германските автомобилни компании, който пожела анонимност, тъй като въпросът е конфиденциален. Десетки компании - включително автомобилопроизводители и технологични фирми като Google и Uber се борят за дял на пазара, който, според консултантската фирма Frost & Sullivan, ще представлява едва 10 до 15 % от автомобилите в Европа до 2030 година. Със сигурност ще има губещи. За мен е трудно да повярвам, че ще има 50 успешни софтуерни продукта за автономни автомобили, каза Джон Хофъкър, заместник-председател на мичиганската консултантска фирма AlixPartners. През юли миналата година BMW стана първият автомобилопроизводител, който изостави самостоятелното разработване на самоурправляващи се автомобили и се съюзи с производителя на чипове Intel и на камери и софтуер Mobileye, за да създаде платформа за технология за безпилотни автомобили до 2021 година. Решението бе взето, след като ръководни кадри посетиха новостартиращи компании и доставчици, за да преценят конкурентната позиция на BMW. При посещенията в други компании се обсъждат технологичните трудности и въпросите за безопасността и става ясно, че много от нас плуват в същото блато, каза пред Ройтерс Клаус Бютнер, вицепрезидент, отговарящ за безпилотните автомобили в BMW. "Всеки инвестира милиарди. Мнението ни бе, че има смисъл да се обединим, за да разработим някои основни системи като платформа," допълни той. Mercedes-Benz на Daimler обедини усилията си с доставчика на части Bosch преди три месеца, а японският автомобилостроител Honda заяви, че е отворен за съвместна работа в областта на безпилотните коли. Дори богатите технологични компании се съюзяват. Компанията, предоставяща превози с помощта на мобилно приложение, Lift от Сан Франциско и Waymo, подразделението на Alphabet за самоуправляващи се автомобили, обединиха ресурсите си през май. Разпределяне на товара Частично безпилотните автомобили вече са реалност в луксозния сегмент. Те могат да поддържат движението в лентата и да коригират скоростта при движение по автомагистралите. Всяка от следващите стъпки - управление без непрекъснато следене с очи, без непрекъснато внимание и накрая напълно безпилотно управление - вероятно ще отнеме години, за да се превърне в реалност. Клаус Фльохлих, член на управителния съвет на BMW, отговарящ за развитието, каза, че компанията вероятно ще изгуби пари от първите си напълно автономни автомобили, точно както стана с първото поколение електромобили. Разработването на технологията обаче е необходимо, за да остане компанията в играта. "Това е необходима технология, а не бизнес обосновка," каза той по повод решението на BMW да разработи безпилотни автомобили. "Ако тежестта по създаването на платформа може да бъде разпределена, нямам нищо против," допълни Клаус Фльохлих. Един от най-обещаващите във финансово отношение пазари, които ще създадат безпилотните технологии, е пазарът на самоуправляващите се таксита по поръчка, които един ден може да заменят обикновените таксита и част от обществения транспорт в големите градове. Роботизираните таксита се очаква да дадат тласък на по-широкия пазар на споделеното пътуване и превоза с частни автомобили. Този пазар миналата година е бил на стойност 53 милиарда долара и може да достигне 2 трилиона долара до 2030 година според проучване на McKinsey, публикувано по-рано тази година. Ford и General Motors инвестират най-малко по 2 милиарда долара за разработката на флотилия от самоуправляващи се коли за градско споделено пътуване от 2021 година, конкурирайки се са действащи вече играчи и новосъздадени компании. Спешната нужда от създаване на обединения, каквито правят компании като BMW и Mercedes-Benz, се появи също така, в момент когато регулаторните органи настояват за създаването на стандарти за новата технология, която има потенциала да подобри рефлексите на превозното средство и да намали инцидентите с до 90%, според Boston Consulting Group. Експерти от сектора посочват, че такава стандартизация може да затрудни още повече разработването на продукт, който се откроява, поставяйки под въпрос до колко са разумни стратегиите за самостоятелни разработки, натоварени с високи залози. Съюзи, сливания През септември 2016 г. американското министерство на транспорта и службата за пътна безопасност на САЩ публикуваха указания за високоавтоматизираните автомобилите. Регулаторните власти призоваха автомобилопроизводителите да оповестят как са програмирани рефлексите на превозните средства, особено в случаите, когато колите са изправени пред дилема, като например дали да ударят велосипедист или да увеличат скоростта над допустимата, за да избегнат катастрофа. Важно е да се обмисли дали високоавтоматизираните превозни средства трябва да прилагат специални правила за взимане на решения в ситуации на конфликт между сигурност, мобилност и законови разпоредби, се посочва в разпространените указания. Алгоритмите за решаване на такива конфликтни ситуации трябва да бъдат разработени прозрачно, като се използват данни от федералните и щатските регулаторни органи, шофьори и пътници, се допълва още в документа. Европейските регулаторни органи също дебатират дали да уеднаквят скоростта и дистанцията, към които безпилотните автомобили трябва да придържат, когато се включват в трафика или влизат в ленти за движение. Натискът да не се харчат напразно пари за разработки създава условия за съюзи и дори за сливания между различни компании, които доставят технологии за безпилотни автомобили, включително производители на коли, софтуер, компютърни чипове, радари, камери лазерни сензори и карти с висока разделителна способност. Например BMW, Mercedes и Audi загърбиха конкуренцията помежду си и се обединиха, за да купят компанията за карти HERE и да прекратят зависимостта си от Google. Това, което започва като търговско споразумение, целящо придобиване на пазарен дял, подобно на споразуменията за съвмести полети на авиокомпаниите, може да се разрасне до придобивания при следващия инвестиционен кръг, казват ръководни лица и съветници. Дали това, което стана в авиацията, ще се случи и в автомобилния сектор, където първо виждаме съюзи, сътрудничество, консорциуми, а след това всевъзможни пазарни комбинации?, пита Бил Къртин, ръководител на отдела за сливания и придобивания в правната фирма Hogan Lovells. По БТА

Бургаските рибари излизат на протест

http://frognews.bg/news_140017/Burgaskite-ribari-izlizat-na-protest/

След собствениците на земи в района на Каварна, Шабла и Балчик, на протест излизат и рибари и представители на преработвателната индустрия в сектор рибарство. Причината е, че рибарите се чувстват ощетени от взетите решения от Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите.

Бургарските рибари излизат на протест

http://frognews.bg/news_140017/Burgarskite-ribari-izlizat-na-protest/

След собствениците на земи в района на Каварна, Шабла и Балчик, на протест излизат и рибари и представители на преработвателната индустрия в сектор рибарство. Причината е, че рибарите се чувстват ощетени от взетите решения от Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите.

Десетки се сбогуват с Асен Гаргов (Снимки + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386883

Десетки се сбогуват с Асен Гаргов (Снимки + видео)Йорданка Христова, Константин Марков от "Тангра, Славчо Пеев и още десетки музиканти, приятели и почитатели на композитора Асен Гаргов се стекоха в храм "Св. Неделя" в София, за да го изпратят в последния му път. Той почина в понеделник, 7 август, след дълга битка с рака.  "Загубихме един достоен българин.

Министерството на културата отново поиска парите от хазарт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022648_ministerstvoto_na_kulturata_otnovo_poiska_parite_ot/?ref=rss


Министерството на културата ще предприеме законови промени, за да могат 10% от приходите от таксите от хазарта да се използват от Национален фонд "Култура". Това каза днес министърът на културата Боил Банов, който представи приоритетите в културата на правителствената управленска програма.<br /><br />От 2014 г. в Закона за хазарта съществува задължение всяка година 10% от хазартните такси да се преразпределят към фонда за култура. Към момента това не се осъществява, защото...

Прогноза: Еврото ще се изравни с паунда през 2019-а

http://www.cross.bg/godina-evroto-paynda-1551804.html

/КРОСС/ Еврото ще поскъпне спрямо американския долар и британския паунд през 2018 г. Това прогнозира една от водещите инвестиционни банки в САЩ - Morgan Stаnley, предава БНР. Банката направи предсказанието си на базата на доброто представяне на икономиката на еврозоната от началото на настоящата година и очакванията за постепенно затягане на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на Европейската централна банка. Според новите прогнози на Morgan Stanley, еврото ще продължи и през следващата година солидното си поскъпване спрямо "зелените пари", което е в сила през последните месеци, като достигне нива от около 1,2500 долара. Трябва да се има предвид, че днес еврото продължава да консолидира около 1,1750 долара, след като в началото на август поскъпна за кратко до две и половина годишен връх около 1,1909 долара (най-високо ниво от януари 2015-а година). В същото време слабото представяне на икономиката на Великобритания, дължащо се на несигурността около процеса по Брекзит и вероятността за вдигане на рекордно ниската британска лихва на Английската централна банка най-рано през 2019 година ще доведат до достигането на паритет между еврото и паунда през следващата година, прогнозира американската инвестиционна банка. Това би представлявало първото поскъпване на единната европейска валута към ниво от 1,000 британски паунда от 18 години насам

Министър Нанков е привърженик на най-евтиния и най-екологичен вариант за "Струма" през Кресненското дефиле

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022682_ministur_nankov_e_privurjenik_na_nai-evtiniia_i/?ref=rss


Ако до 2019 г. не започнем строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле, има риск България да загуби безвъзмездното европейско финансиране за проекта и да се наложи той да бъде завършен със средства от бюджета, което е безотговорно. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че в момента се разглеждат всичките 5 варианта за трасе през Кресненското дефиле.<br /><br />"Най-важното е да...

Министър Ненков е привърженик на най-евтиния и най-екологичен вариант за "Струма" през Кресненското дефиле

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022682_ministur_nenkov_e_privurjenik_na_nai-evtiniia_i/?ref=rss


Ако до 2019 г. не започнем строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле, има риск България да загуби безвъзмездното европейско финансиране за проекта и да се наложи той да бъде завършен със средства от бюджета, което е безотговорно. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че в момента се разглеждат всичките 5 варианта за трасе през Кресненското дефиле.<br /><br />"Най-важното е да...

Ако "Струма" не бъде построена до 2023 г., държавата трябва да връща пари на Европейската комисия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022682_ako_struma_ne_bude_postroena_do_2023_g_durjavata/?ref=rss


Ако до 2019 г. не започнем строителството на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле, има риск България да загуби безвъзмездното европейско финансиране за проекта и да се наложи той да бъде завършен със средства от бюджета, което е безотговорно. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че в момента се разглеждат всичките 5 варианта за трасе през Кресненското дефиле.<br /><br />"Най-важното е да...

Министър Боил Банов: Културната програма за Председателството на ЕС е 4 милиона

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6386886

Министър Боил Банов: Културната програма за Председателството на ЕС е 4 милионаГлавен приоритет е приемането на Националната стратегия за развитие на културата, залага се на прозрачността и на проектния принцип в работата на Министерството на културата "45 дни имат кандидатите да впечатлят Европейския съюз с културните си проекти - срокът вече тече. За целта са отделени 1,370 млн. лв.

Кмет вдигна 13 трошки в "Северен" и ги прати за разфасоване

https://www.24chasa.bg/region/article/6386885

Кмет вдигна 13 трошки в "Северен" и ги прати за разфасоване13 изоставени коли бяха вдигнати принудително в пловдивския район "Северен" по разпореждане на кмета Ральо Ралев. Трошките от години седят и заемат общински места за паркиране. Служители облепиха общо 32 стари коли. Те бяха на ул.”Средец” № 57, ул. “Найден Попстоянов” № 5 и № 9, ул. “Генерал Кутузов” № 5, ул. “Петър Шилев” № 28, бул.

Група роми пребиха двама души в Добричко, четирима са заловени (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386853

Група роми пребиха двама души в Добричко, четирима са заловени (Видео)Четирима души са задържани след сбиване в добричкото село Победа. Сигналът за възникналия конфликт е постъпил в полицията около 23 ч. на 9 август. При свадата между жители на селото са пострадали двама млади мъже на 25 и на 23 години. След медицински преглед те са освободени за домашно лечение, без опасност за живота.

Президентът не се притеснява от компрометирания си кадър в КЗД

http://www.mediapool.bg/prezidentat-ne-se-pritesnyava-ot-komprometiraniya-si-kadar-v-kzd-news267795.html

В отговор на въпрос на медии държавният глава Румен Радев неглижира публичните скандали около името на назначения от него Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация. В становище, разпратено в петък от администрацията на президента, нито веднъж не се споменават установените нарушения, с които новият член на КЗД е свързан, при усвояване на медийни пакети по време на кампаниите за двата референдума. Именно усвояването на стотици хиляди държавни пари от сайта "Хаштаг-БГ" за информационна кампания по време на първия референдум се превърна в прецедент, заради който ЦИК промени практиката си, започна да отказва суми за реклама и въведе медиен мониторинг на публикациите, финансирани със средства на държавата. На изборния референдум през 2015 година редица инициативни комитета и партии, които като страна по изборния референдум получиха медийни пакети от държавата на стойност 40 000 лева, се оказа, че са насочили средствата към сайт, свързан с Института за модерна политика на Борислав Цеков, в чиято управа участваше съпругата на Петър Кичашки. Той от своя страна бе част от Института на Цеков, а всички инициативни комитети бяха директно или индиректно свързани с тях. Оказва се обаче, че за президента тези данни нямат особено значение. На въпрос на три медии - Mediapool, "Клуб Z" и "Вевести", които отправиха официално питане до президента за мотивите, с които назначи Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминацията, от администрацията му отговориха официално с обширни разяснения на правомощията на президента, но без нито дума по същество за съмненията около юриста. "Поводът за питането са публикации в нашите и други медии за некоректно поведение на г-н Кичашки, свързано с работата му в Института за модерна политика и съмнителните му обвързаности при усвояване на средства чрез сайта "Хаштаг-БГ" при кампании за референдуми.Името на Кичашки беше замесено и в нерегламентирано използване на лични данни", пише в писмото на трите медии. В него се напомня, че Кичашки е пряко свързан с президентския правен съветник Борислав Цеков, "което хвърля допълнителна сянка на съмнение относно нерегламентирани обвързаности и възможен конфликт на интереси", пишат трите медии". Сходни въпроси до държавния глава са изпратили и бТВ. "Що се отнася до кандидата Петър Илиянов Кичашки, същият е номиниран чрез мотивирани предложения от различни юридически лица с нестопанска цел и граждани - общо 39 на брой (29 юридически лица и 10 физически лица). Отговаря на изискванията на чл. 42 от ЗЗДискр. Той притежава висше юридическо образование, правозащитен опит и необходимата експертиза в областта на защитата от дискриминация. Г-н Кичашки е участвал в редица национални и международни правозащитни мероприятия и е постигнал значими резултати в защита правата на хората с увреждания", гласи единственият абзац по същество в отговора на президентската администрация.

Медии питат президента защо назначи Петър Кичашки в Комисията за защита от дискриминация

http://www.mediapool.bg/medii-pitat-prezidenta-zashto-naznachi-petar-kichashki-v-komisiyata-za-zashtita-ot-diskriminatsiya-news267795.html

Три медии - Mediapool, "Клуб Z" и "Вевести" - отправиха официално питане до президента Румен Радев за мотивите, с които назначи Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминацията. Подобно питане са отправили вече и от бТВ. Повод за това са многобройни критични публикации и негативни мнения в публичното пространство, свързани с работата на Кичашки в Института за модерна политика, така и съмнителните му обвързаности при усвояване на средства чрез сайта "Хаштаг-БГ" при кампании за референдуми. Ето и пълния текст на писмото: "Уважаеми господин Президент, Във връзка с Вашето решение да назначите Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминацията, Ви молим да ни информирате за мотивите за взетото от Вас решение. Поводът за питането са публикации в нашите и други медии за некоректно поведение на г-н Кичашки, свързано с работата му в Института за модерна политика и съмнителните му обвързаности при усвояване на средства чрез сайта "Хаштаг-БГ" при кампании за референдуми. Името на Кичашки беше замесено и в нерегламентирано използване на лични данни. Напомняме, че Петър Кичашки е пряко свързан с Вашия съветник от екипа по правни въпроси Борислав Цеков, което хвърля допълнителна сянка на съмнение относно нерегламентирани обвързаности и възможен конфликт на интереси".

Кола пламна насред бул. „Владислав Варненчик“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357369

Пореден лек автомобил се запали посред бял ден във Варна. Този път инцидентът се случи в изключително натоварен участък – на бул. „Владислав Варненчик“, в района на Мол Варна, научи Moreto.net. Щетите по автомобила, който е бил обхванат от пламъците малко след 8 часа, са значителни, разказват свидетели на пожара.

Австралия разследва най-голямата банка в страната за пране на пари

http://www.investor.bg/drugi/338/a/avstraliia-razsledva-nai-goliamata-banka-v-stranata-za-prane-na-pari-244669/

Комисията по ценни книжа проверява дали Commonwealth Bank of Australia е изпълнила задълженията си за огласяване на информация и корпоративното право

БСП ще защитава служители, ”ползвани от ГЕРБ като рекетьорски бухалки”

http://frognews.bg/news_140015/BSP-shte-zashtitava-slujiteli-polzvani-ot-GERB-kato-reketjorski-buhalki/

Използват ли се държавни институции за оказване на натиск и разчистване на сметки? Този въпрос се задава в изявление, разпространено от БСП. Повод за изявлението са зачестили случаи на злоупотреби с положение. ”

Пламна влак в лондонското метро

http://frognews.bg/news_140016/Plamna-vlak-v-londonskoto-metro/

Влак в лондонското метро бе обхванат от пламъци в движение, съобщава местната преса.

Мигранти изскочиха от лодка сред туристи на испански плаж

http://econ.bg/Новини/Мигранти-изскочиха-от-лодка-сред-туристи-на-испански-плаж_l.a_i.747124_at.1.html

Дузина африкански мигранти изскочиха от гумената си лодка сред туристите на плаж в испанския град Кадис. Видео, разпространено в социалните мрежи,...

В Реал Мадрид се поучиха от грешките на Барселона

https://offnews.bg//futbol/v-real-madrid-se-pouchiha-ot-greshkite-na-barselona-662585.html

Шефовете на Реал Мадрид очевидно са по-добри бизнесмени от колегите си в Барселона. Доказват го годишните класации за най-скъп клуб в света, като Реал е неизменно в челната тройка в последните години, в която място има и Барселона в интерес на истината.

Трансферът на Неймар в ПСЖ за умопомрачителните на пръв поглед 222 милиона евро обаче ще свали пазарната стойност на каталунците, тъй като те загубиха един много ценен актив в лицето на 25-годишния бразилец.

В момента се сбъдва точно прогнозата на Роналдиньо, че тези пари може да се окажат "кървави". От Барселона не могат да купят на прилична цена заместник на Неймар, като от отсрещната страна им искат невероятни суми от порядъка на 100-150 милиона евро.

В Реал обаче си взеха поука от случилото се и сложиха космически клаузи за предсрочно прекратяване на договорите на играчите от титулярния състав, които могат да откажат дори катарската държава, която стои зад Пари Сен Жермен.

Според информация на "Ас" в момента клаузите на някои от основните футболисти достигат до колосалните 500 милиона евро.

В дубъла, наречен Кастиля, пък се подвизава футболист, за който при интерес ПСЖ ще трябва да извади 300 милиона евро. Халфът Иско, който подписа нов четиригодишен договор с Реал, пък ще може да напусне преди изтичане на срока му срещу 700 милиона евро.

Така с един удар Реал парира всякакви опити на конкурентите да му отмъкнат звездите, освен ако самия клуб не го желае.

Въпреки кризата с Пхенян китайските туристи прииждат към Северна Корея

http://www.investor.bg/novini/346/a/vypreki-krizata-s-phenian-kitaiskite-turisti-priijdat-kym-severna-koreia-244670/

От севернокорейската страна на границата ги очакват десетки туристически автобуси, които ги отвеждат по различни маршрути

Доживотен затвор грози циганка, удушила и ограбила баба Иванка от Дълбок извор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386863

Доживотен затвор грози циганка, удушила и ограбила баба Иванка от Дълбок изворДоживотен затвор без право на замяна може да получи 38-годишната Донка Петкова, която преби и удуши със садизъм 84-годишната баба Иванка от Дълбок извор. Зверското убийство стана на 1 февруари т.г. в дома на жертвата, а пловдивската окръжна прокуратура изправя на съд извършителката. Тя има зад гърба си пет присъди и за последно е излязла от

Утре се открива ловният сезон за прелетен дивеч

http://www.moreto.net/novini.php?n=357365

На 12 август (събота) се открива ловният сезон за прелетни птици - пъдпъдъци, гривяк, гургулица, гугутка, горски бекас, обикновена бекасина, както и разрешените за лов видове гълъби. От Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, пожелават наслука на любителите на лова, но предупреждават да не се нарушават правилата за безопасност.

Психично болна първо се разходи гола, после се хвърли от 15-я етаж в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386832

Психично болна първо се разходи гола, после се хвърли от 15-я етаж в БургасМлада жена от Бургас полетя от 15-я етаж на бл.50 в бургаския к-с "Славейков" и загина на място. Инцидентът шокира обитателите на блока и съседните магазини.  Жената е била гола, само по бикини, разказаха очевидци. Съседи разказаха ,че момичето от скоро живеело в 50-ти блок с приятеля си на име Георги. Било на 19 г., казвало се Евдокия.

Обратната страна на евтиния петрол

http://www.investor.bg/analizi/91/a/obratnata-strana-na-evtiniia-petrol-244671/

Нефтената криза предизвиква радост у шофьорите, но и политически кризи в редица страни

Речник на новите суперхрани

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6386848

Речник на новите суперхраниТова, че тези суперхрани са нови, е по-скоро за благозвучие, защото някои от тях са познати на хората от векове. Да речем, че отново са се завърнали на мода сред тези от нас, които се стремят към по-здравословен начин на живот. Без никаква претенция и за минимална изчерпателност ви запознаваме телеграфно с някои от най-разпространените супер храни

Иван Кръстев: 2015 г. беше европейският 11-и септември

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6386838

Иван Кръстев: 2015 г. беше европейският 11-и септемвриКризата с бежанците от 2015 г. за Европа е еквивалентен на събитията, които белязаха САЩ на 11 септември 2001 г. Това е тезата на Иван Кръстев - политолог, отличаващ се с остър език, който живее в столицата на България, но има добри контакти с цяла Европа и САЩ.  Според Кръстев с бежанската криза се е променило всичко - тя е тук, за да остане,

И Тихомир Иванов е на финал в скока на височина в Лондон

http://clubz.bg/57175-i_tihomir_ivanov_e_na_final_v_skoka_na_visochina_v_london

Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина на световното по лека атлетика в Лондон. Надпреварата е в неделя от 21 часа наше време - в края на форума в британската столица.

Иванов, който през миналата година стана 10-и на олимпиадата в Рио де Жанейро, преодоля рекордните за него 231 см, колкото бе квалификационната граница. Никога досега той не бе скачал толкова в официално състезание.

Часове по-рано и Мирела Демирева си осигури финал в скока на височина при дамите.

Тихомир Иванов преодоля от раз 217 см и 222 см, а от вторите си опити 226, 229 и 231 см. Той се нареди четвърти в квалификацията, а само шестима състезатели успяха да покорят 231 см.

Молба

http://www.eurochicago.com/2017/08/molba/

Когато си отида, не слагай в ръцете ми икона.. Сложи едно перо от птица, един камък от морето. пеперудени криле и песен.

ГЕРБ сезира прокуратурата за проекта "Цанков камък"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-sezira-prokuraturata-za-proekta-cankov-kamyk-2042038

През следващата седмица ще бъде подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за проекта "Цанков камък", съобщи във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. По думите му най-вероятно сигналът ще бъде внесен от парламентарната група на партията

Българин загина в планината Тяншан

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarin-zagina-v-planinata-tianshan-2042049

Българин загина на връх Хан Тенгри в планината Тяншан, на границата между Китай, Киргизстан и Казахстан, съобщава bTV. От външно министерство потвърдиха информацията. Все още не се съобщават възрастта и имената на загиналия.

Няма нарушения в ресторанта, поискал пари за празен стол

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-narusheniia-v-restoranta-poiskal-pari-za-prazen-stol-2042022

Данъчни инспектори от НАП-Бургас не са открили нарушения в созополския ресторант, прочул се с поисканата такса от 80 лв. за четири незаети стола.
 
"Реагирахме веднага, извършихме проверка, при която се установи, че цялата поръчка на въпросната компан

Еврокомисията свиква среща на високо равнище заради заразените яйца

http://www.cross.bg/yaiitza-fipronil-velikobritaniya-1551803.html

/КРОСС/ Европейската комисия ще свика среща на високо равнище на страните, засегнати от скандала със заразените с фипронил яйца. Това съобщи еврокомисарят за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис, като уточни, че това ще стане вероятно през септември, след като бъдат изяснени всички факти. Следи от фипронил в кокоши яйца бяха открити в Словакия, Румъния, Дания, Германия, Холандия, Белгия, Франция, Швейцария, Швеция, Великобритания, Люксембург и Австрия. Последните примери са от Великобритания, откъдето вчера беше съобщено, че са внесени около 700 хиляди яйца, и Дания, за която пък днес стана ясно, че са внесени 20 тона от яйцата. Инсектицидът фипронил е забранен за ползване при животни, които са предназначени за хранителната верига, но редовно се ползва срещу бълхи, въшки и кърлежи при домашните животни. Според Световната здравна организация фипронилът в големи количества е "умерено токсичен" за хората, като е опасен по-специално за бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.  

Пожар в метрото на Лондон

https://www.actualno.com/europe/pojar-v-metroto-na-london-news_627201.html

Пожар пламна във влак на лондонското метро, вагоните се оказаха задимени, съобщи вестник „Сън“, публикувайки снимки от инцидента, разпространени в социалните мрежи. Пътниците трябваше да напуснат композицията на метростанцията и по ескалаторите да се изкачат на гор

Излезе филм за Seo Оптимизацията в САЩ "SEO: THE MOVIE"

https://offnews.bg//obshtestvo/izleze-film-za-seo-optimizatciata-v-sasht-seo-the-movie-662588.html

"SEO: The Movie" е нов документален филм, създаден от дигиталната маркетингова агенция Ignite Visibility, която изследва историята на SEO в САЩ. Филмът представлява 40-минутно видео за SEO индустрията и търсенето в интернет. Документалната лента хвърля поглед към бъдещето на оптимизацията и предсказва какво ще се случи със SEO през следващите години.

https://www.youtube.com/watch?v=RtFlAicK3xw

Филмът представлява един забавен поглед върху историята на SEO. Зрителите ще чуят разкази на експерти за връзката между Google, SEO и света на бизнеса. Безспорно, най-голям интерес предизвикат вдъхновяващите истории на предприемачи, чиито проспериращи компании, генерират печалби благодарение на SEO оптимизацията и големия трафик от търсене.

В "SEO: The Movie" ще видим Дани Съливан (Search Engine Watch), Бари Шварц (Search Engine Roundtable), Ранд Фишкин (SEOMoz), Брет Табке (Pubcon, Webmaster World), Рей Хофман (PushFire) и Джил Уолен (Search Engine Marketing New England, High Rankings).

Всеки от тях обяснява как е попаднал в индустрията на оптимизацията, Дани Съливан (експерт по Google), например е журналист във вестник и започва да се интересува от дигиталното търсене, защото му е интересно да получи някои отговори на въпросите за това как търсачките работят.

Ранд Фишкин е един от най-влиятелните млади милионери в САЩ и създател на Moz.

Джил Уейлън пък започва да се занимава със SEO благодарение на уебсайт за родители, който сама създава и на който се стреми да донесе повече трафик и по-висок ранг чрез използването на търсачки и ключови думи.

Големите в Големия бизнес

Историята на SEO във филма е разказана съвместно както от млади специалисти, така и от ветерани в SEO (занимаващи се с оптимизация от средата на 90-те). Това са мъжете и жените, които промениха интернет.

“SEO: The Movie” е иzключително подходящ за млади SEO специалисти, които тепърва навлизат в необятния сват на оптимизацията.

Какво точно представлява процесът на seo оптимизация, полезни съвети и стратегии за ефективното й прилагане, можете да научите тук: pagerules.com.

Джейн Фонда и Робърт Редфорд се събират отново на екран в "Нашите души през нощта" (видео)

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/08/11/3022668_djein_fonda_i_roburt_redford_se_subirat_otnovo_na/?ref=rss


<br />Джейн Фонда и Робърт Редфорд се събират отново на екран, пет десетилетия след участието им в романтичната комедия "Боси в парка". Двамата си партнират отново в романтичен филм - "Нашите души през нощта" (Our Souls at Night), продуциран от стрийминг платформата "Нетфликс" (Netflix). Трейлърът на филма бе официално разпространен преди ден.<br /><br />Филмът е адаптация по едноименния роман на американския писател Кент Харуф. Фонда се...

Собствениците на котки са най-склонни към изневери

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6386827

Собствениците на котки са най-склонни към изневериАко партньорът или партньорката Ви има котка, бъдете особено бдителни - резултатите от проучване показват, че собствениците на писани са най-склонни да слагат рога на половинките си, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания. Допитването, обхванало 1000 потребители на сайта за извънбрачни

Варна с най-добри финансови показатели в страната за второто тримесечие

http://www.moreto.net/novini.php?n=357361

Варна оглави класацията на Министерството на финансите за община с най-добри финансови показатели за второто тримесечие на 2017 година. Това става ясно от публикуваните от ведомството данни за състоянието на общините за отчетния период, научи Moreto.

Запали се влак от лондонското метро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386829

Запали се влак от лондонското метроВлак от лондонското метро бе обхванат от пламъци в движение по линията Бейкърлу и вагоните се напълниха с дим. Това съобщи днес в. "Сън" и помести снимки от социалните мрежи, предаде ТАСС, предаде БТА. Пушекът накарал пътниците да напуснат вагоните на метростанция "Оксфорд съркъс" в столичния център, където се пресичат няколко важни линии,

Либия забрани на чужди кораби да достигат до бреговете й

http://econ.bg/Новини/Либия-забрани-на-чужди-кораби-да-достигат-до-бреговете-й_l.a_i.747123_at.1.html

Либия забрани на чужди кораби да достигат до бреговете й. Военноморските сили обявиха, че създават специална зона за издирване и спасяване на...

Инвестират над 9 млн. лв. в рибопреработвателни предприятия

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/investirat-nad-9-mln-lv-v-riboprerabotvatelni-predpriiatiia-244672/

Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство подписа 13 договора за проекти, с които ще се разкрият над 130 работни места

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване