Запали се влак на лондонското метро

http://www.mediapool.bg/zapali-se-vlak-na-londonskoto-metro-news267794.html

Влак на лондонското метро бе обхванат от пламъци в движение по линията Бейкърлу и вагоните се напълниха с дим,съобщи в. "Сън". Пушекът накарал пътниците да напуснат вагоните на метростанция "Оксфорд съркъс" в столичния център, където се пресичат няколко важни линии, и да изтичат по ескалаторите в горното фоайе. Екипи от лондонската противопожарна служба разследват случая. Движението на влакове по линията Бейкърлу временно е спряно. Засега няма данни за пострадали при пожара във влака.

Бури изкорениха дървета в Италия и Хърватия, има жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386818

Бури изкорениха дървета в Италия и Хърватия, има жертвиОпустошителни бури изкорениха дървета в Италия и в Хърватия. Бурен мятър и проливни дъждове се изсипаха в северната част на Италия. Засегнат е и район около Венеция. Има жертви, много щети и отнесени покриви, предаде bTV.   Черният облак се пренесе по Адриатическото крайбрежие и в Хърватия. Истрия е ударена от така наречената суперклетка - вид

Съдът намали двойно паричната гаранция на Суджука от ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/sadat-namali-dvoino-parichnata-garantsiya-na-sudzhuka-ot-gerb-news267793.html

Софийският градски съд намали гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука от 45 000 лв на 20 000 лв. Основен аргумент е имотното състояние на обвиняемия, както и занижената оценка на взетата от него пастърма.   В края на юли прокуратурата повдигна шест обвинения на Мартинов. В това число влизат оказване на незаконна принуда на няколко души, закана за убийство и опит да осуети дело срещу бившия зам.-министър на финансите от кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев. Основната част от обвиненията са свързани с изнудването на бизнесмена от Добрич, който от 2012 г. насам е бил принуждаван от Мартинов да върши различни услуги, за да не бъде "смачкан" бизнесът му.   Бизнесменът е бил принуден да даде на депутата четири тона суджук и 60 кг телешка пастърма и филе "Елена", които уж трябвало да стигнат до Бойко Борисов. Оценката не месните продукти бе 45 000 лв. Такава бе и определената от прокуратурата парична гаранция, за да остане Мартинов на свобода.   Преди ден авторът на сигнала срещу Суджука се оплаква от натиск срещу него и семейството му. Бизнесменът Кирил Костов твърди, че срещу него са започнали постоянни проверки от държавните институции, отделно е получил и заплахи за живота си.   "На 27 юли в обекта при съпругата ми сядат като клиенти служители на НАП, обслужени са, платили са си сметката с касов бон, всичко нормално. Впоследствие се представят като служите ни НАП, каквито са, и започват проверка”, разказа той пред бТВ.   По думите му проверката е приключила без констатирани нарушения. След това обаче веднага е започнала нова проверка, този път на него и съпругата му като физически лица. Костов изключа проверките да са случайност.   "Живко Мартинов твърди, че директорката на НАП-Варна е негово назначение, имат и други позиции, шефът на ревизиите има близки отношения с него и ред други високопоставени служители на НАП контактуват с тия хора", казва бизнесменът.   От НАП казват, че проверките са по сигнал, който е получен преди Костов да стане свидетел на прокуратурата. Те отричат връзка между двете събития.

61-годишен моторист е с опасност за живота след катастрофа край Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386803

61-годишен моторист е с опасност за живота след катастрофа край МонтанаНа 10 август 2017 г. около 20,50 ч. на път II-81, между с. Вирове и град Монтана, с посока Лом към Монтана, Е. П. /61 г./ от областния град управлява мотоциклет "Ямаха Версати" с монтанска регистрация. Това съобщиха от ОДМВР-Монтана. При ляв завой и вследствие на движение с несъобразена скорост водачът губи контрол над мотоциклета,

В САЩ създадоха прасета, подходящи за донори на органи за хора

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022640_v_sasht_suzdadoha_praseta_podhodiashti_za_donori_na/?ref=rss


Учени, работещи за американска компания, съобщиха, че са успели за създадат прасета, които да се използват като донори на органи за нуждаещи се хора без опасност да се прехвърлят в човешкото тяло потенциално опасни свински ретворируси.<br /><br />За целта е използван метод за манипулиране на гените. Предполага се, че методът може да започне да се използва още през 2020г., но има и твърдения, че преди това да се случи трябва да се преодолят още пречки.<br /><br />Научният...

До 10 години затвор за незаконен добив на подземни богатства

http://clubz.bg/57174-do_10_godini_zatvor_za_nezakonen_dobiv_na_podzemni_bogatstva

Илюстрация Клуб Z

Който извършва добив на подземни богатства без предоставена концесия или когато действието на предоставената концесия за добив е спряно, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева. Такива промени в Наказателния кодекс са внесени от правителството в парламента.

Наказанието става затвор от две до осем години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева, когато, деянието е извършено повторно, предметът на престъплението е в големи размери, деянието е извършено в защитена територия, извършено е от две или повече лица, сговорили се предварително, с участието на длъжностно лице и др.

Наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева, когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, когато е намесена организирана престъпна група, когато е налице опасен рецидив и др.

В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

Новият законов текст се създава заради постъпили сигнали за извършване на незаконен добив на подземни богатства на територията на цялата страна. Именно заради това деянието се инкриминира. Към момента то е само административно нарушение. Според вносителите предлаганата промяна би довела както до превенция на извършването на тази противоправна дейност, така и до едно по-ефективно производство по установяване на деянието и на неговия извършител и по налагане на наказание.

Преките загуби за държавата от незаконен добив на подземни богатства се изчисляват на милиони левове годишно.

Мъж удари съселянин по главата и отмъкна сестра му

http://www.cross.bg/selo-glava-godishen-1551801.html

/КРОСС/ На 10 август в 14 часа в село Глава 31-годишен от Лом и още две лица, които към настоящия момент не са установени, е нанесъл удар с дървено трупче по главата на 31-годишен от село Глава и отправил заплахи с хладно оръжие /нож/ към сестра му. Насила я качил в автомобил „БМВ 318" заедно с детето й - едногодишно момче. Служители от РУ Червен бряг са ги установили в град Лом. 31-годишният е задържан за 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е прокурор при ОП - Плевен. Образувано е бързо производство. Продължава работата по случая.

Паргов: Доходи, образование и сигурност са трите ключови системи в алтернативния ни бюджет

http://www.cross.bg/samo-byudzhet-durzhavata-1551802.html

/КРОСС/ Калоян Паргов, председател на ГС на БСП-София, в интервю за предаването „Това е България" на радио "Фокус". - БСП ще предложи алтернативен бюджет. Г-н Паргов, заинтригувахте ни с анонса на новината, че БСП ще предложи алтернативен бюджет. Какво ще представлява този бюджет, върху какво ще се опре, какво ще съдържа, в каква насока ще бъде, като алтернативен, каква е неговата алтернатива? Вижте, колко въпроси излизат само от тази новина. - Да, така е. Но мисля, че това не е новина за алтернативния бюджет. Преди по-малко от десетина дни самият председател на БСП, Корнелия Нинова, го обяви публично, че БСП започва да подготвя алтернативен бюджет. - Започва, но вие казвате, че вече върви към готовност? - Да. По простотата причина, че е нормално ние, като алтернативата и опозицията, с главно А и главно О, да покажем на практика тази алтернатива, която има своето числово измерение за политиките, в които трябва да работи държавата в следващата година, която е на база и нашата предизборна програма, а и се базира на предизборните обещания на всички наши колеги, част от които в момента са в управлението. Казвам колеги в парламента, които се надпреварваха в полето на социалната политика, на социалните придобивки, на доходите, на пенсиите, на сигурността. И затова три стъпки има в основата на нашия алтернативен бюджет, по който работим

Цените на хотелите в Гърция са скочили с 20% през август

http://www.investor.bg/novini/346/a/cenite-na-hotelite-v-gyrciia-sa-skochili-s-20-prez-avgust-244668/

За последните години това е най-високото увеличение на цените на хотелите по популярни дестинации в Гърция

Изпращат полицаи от големите градове в селата

http://www.moreto.net/novini.php?n=357363

„27-годишен младеж е задържан за изнасилването на жена във Варна. Той е криминално проявен. Лежал е в затвора. От ромски произход е”, каза в предаването „Здравей, България” вътрешният министър Валентин Радев. Задържаха мъж за изнасилването във Варна, повдигнато му е обвинение Относно случая с избягалия от затвора в Стара Загора престъпник, Радев каза, че той все още се издирва.

Италиански военен кораб ще помага на Либия за мигрантите

http://www.cross.bg/korab-italianski-strani-1551800.html

/КРОСС/ Италиански военен кораб започна работа по поддръжката на плавателни съдове на либийската брегова охрана. Това е част от сделката между двете страни с цел да се намали мигрантския наплив от северноафриканските страни към Европа. Италия предоставя техническа и логистична помощ на Либия, а Европейският съюз осигурява финансови средства и обучение на арабската страна. Либийските власти се надяват да пресекат и трафика на дрога. Очаква се италианският кораб да остане на либийския бряг до края на седмицата. Източник: БНТ  

Ексдепутатът от Суджукгейт с двойно намалена гаранция

http://dnes.dir.bg/news/garantzia-zhivko-martinov-sugukgeyt-26218046

Софийският градски съд е намалил гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, обвиняем по Суджукгейт, от 45 000 лева на 20 000 лева.

Боил Банов: Проекти за облика на България стартират по време на председателството на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386811

Боил Банов: Проекти за облика на България стартират по време на председателството на ЕС

Стартира публична програма за набиране на проекти за културни прояви по време на Председателството на Европейския съюз, които ще дадат облика на България. Това каза министърът на културата Боил Банов на пресконференция по повод приоритетите на правителството в сферата на културата предаде Агенция „Фокус“.

Тръмп: Направих услуга на армията, като забраних транссексуалните

http://frognews.bg/news_140014/Tramp-Napravih-usluga-na-armiiata-kato-zabranih-transseksualnite/

Президентът Доналд Тръмп заяви, че е направил голяма услуга на въоръжените сили на САЩ, като е забранил на транссексуални да служат в армията, предаде Франс прес. В разговор с журналисти в голф клуба му в Ню Джърси Тръмп увери, че въпросът с транссексуалните войници е деликатна тема.

Предприемачът в Белия дом вече притеснява бизнеса

http://pogled.info/svetoven/amerika/predpriemachat-v-beliya-dom-veche-pritesnyava-biznesa.88308

/Поглед.инфо/ След шестте месеца на Доналд Тръмп във властта обаче икономическите среди стават все по-нетърпеливи. Обещаните големи данъчни облекчения за компаниите все още предстоят, а вместо реформа засега има само груба концепция на хартия. За обещаваната инфраструктурна програма, от която фирмите очакваха договори за милиони, вече също не се говори. Републиканците не успяха да наложат в Конгреса и набързо съставения си план за здравна реформа, който трябваше да намали бремето на работодателите. Политическите маневри за отвличане на вниманието и вътрешните борби са сред основните фактори, които спъват големите проекти.Множество корпоративни лидери са ядосани от тази равносметка. “Нямам представа какво става във Вашингтон. И страшното е, че според мен и те не знаят”, заявява пред в. “Вашингтон пост” Е. Хънтър Харисън, ръководител на железопътната компания CSX.

Държавата продала плажа Тауклиман на ортак на Маджо

https://bivol.bg/taukliman.html

При инспекцията плажове по Северното Черноморие е установено, че плажът при залива „Тауклиман“ (Птичия залив известен също като Наневската тузла)  е в частен имот и до него няма достъп освен по вода – огласи министър Ангелкова преди седмица. Истината е по-сурова. Достъпът до този малък плаж не само е ограничен по пътя, но когато граждани […]

Вижте къде ЧЕЗ ще спира тока за ремонт и профилактика

http://www.cross.bg/mahala-mestnost-georgi-1551799.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 14 - 18 август 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. София - градОбщина ВИТОША На 15.08.2017 г. /09:30 - 11:30 ч./ - София: ул. „Костенски водопад"/"Васил Димитров"На 15.08.2017 г. /09:00 - 10:00 ч./, на 16.08.2017 г. /15:00 - 16:30 ч./ - Владая: 1736, К. Л. В-8-7-А, 22-ра, 27-ма, II-3477, Кв. 916, Академик Петко Стайнов, Алеко Константинов/К

Камери и дронове следят нудистите на къмпинг "Делфин"

//dariknews.bg/regioni/burgas/kameri-i-dronove-slediat-nudistite-na-kymping-delfin-2042029

Летовници: Кой ще ни гарантира, че кадрите няма да се появят в сайтове за възрастни

Ще има ли квоти за БГ музика в ефира?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/shte-ima-li-kvoti-za-bg-muzika-v-efira-2042046

Обществото само трябва да реши какъв процент българска музика и филми да излъчват националните обществени медии. Това коментира министърът на културата Боил Банов.
 

Борисов 3 по 100 - властта опипва почвата и потушава скандали

https://offnews.bg//politika/borisov-3-po-100-vlastta-opipva-pochvata-i-potushava-skandali-662568.html

Правителството "Борисов 3" навърши 100 дни, срокът за толерантност към него по презумпция изтече.

От 4 май насам властта загряваше за управление, докато опипва почвата за непопулярни мерки и потушава скандали.

Така се стигна до 2 август, когато третото правителство на Бойко Борисов прие управленската си програма - 65 приоритета и 902 мерки в 20 области до 2021 г.

Кабинетът отговори по този начин на основния си критик БСП, че управлява без програма, а властта на ГЕРБ и Патриотите е пропиляно време за България.

Както и при първите две правителства на Борисов, всичко в държавата се върти около премиера - той решава проблеми с нацистки снимки на държавни служители и  "празен стол" в морски ресторант, отменя заповед за защитена зона "Калиакра", после я връща в сила, гневи се за "Суджукгейт" и т.н., като междувременно подписва исторически договор със Скопие и решава европейски проблеми с турския президент Ердоган. 

Символен за управлението на Борисов от третия му период ще остане скандалът с НДК - в него има всичко, което показва как се управлява държавата. Назначен с фанфари и уволнен с "проверка на прокуратурата" шеф (Мирослав Боршош), междувременно върнат на поста (от Борисов) и оттеглил се след ден, направен за смях министър - в случая на европредседателството Лиляна Павлова, разместване на "шапки" - НДК отиде при министерството на културата, успокоителни речи в стил "Председателството ни на ЕС не е плочките на НДК" за потушаване на скандала и накрая - тишина, ред е на други вълнения. 

Що се отнася да стила "опипване на почвата", достатъчно е да се споменат отпадането на клас прослужено време, таванът на плащанията в брой, кой и как да купува бг земята...

Сред действията на управлението похвала заслужават увеличението на минималните пенсии и предстоящото повторно увеличение наесен, вдигането на учителските заплати и заплануваният им скок до 1700 лева до края на мандата на правителството. Да благодарят за повишени доходи се надяват и полицаите. 

Неизменен акцент на Борисов 1,2 и сега 3 си остават пътищата и магистралите - 75 километра от „Хемус“ ще бъдат изградени в настоящия мандат на правителството. 

Предстои изграждането на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле, пътят е част от коридор № 4. 

Бе подписан историческият договор между България и Македония след 18 години отлагане. След като премиерите Борисов и Заев положиха подписите си под документа, държавите се ангажират да работят заедно за изчистване на несъгласията помежду си и за по-доброто си общо бъдеще. Бяха подписани и два меморандума за сътрудничество. Единият е насочен към отваряне на жизненоважния коридор номер 8, свързващ пристанищата на Черно и Адриатическо море чрез изграждане на жп връзка между Скопие и София. Той бе подписан от министрите на транспорта Ивайло Московски и Горан Сугарески. Българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г., а Македония ще изгради връзката с границата до 2025 г. 

Другият меморандум цели изграждане на връзка за пренос на газ и бе подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на икономиката Крешник Бектеши. 

Доверието в правителството е 32%, недоверието е 59 на сто. Негативните очаквания за икономиката на страната ни намаляват, песимизмът е достигнал до една от най-ниските фази в последните години. От 47% преди две години до 28% сега очакват влошаване на общото икономическо положение на държавата. 39% очакват да остане същото, а 15% - да се подобри, съобщи "Галъп интернешънъл" в ежемесечно изследване Политически и икономически индекс, проведено между 6 и 13 юли сред 765 души в цялата страна. 

Такса стол, такса дете, такса държава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6386048

Такса стол, такса дете, такса държаваНаказват клиента, вместо да следват максимата, че той винаги има право Тя, случката, станала, не в село Могила, а в Града на спасението. В най-добрия ресторант на територията по думите на собственика му. То всеки търговец си хвали стоката, ама ако това е най-добрата кръчма в Созопол, не ми се мисли какви са другите.  Това в скоби и иронично.

"Еврофутбол": Барселона ще победи Реал Мадруд за Суперкупата на Испания

http://www.cross.bg/leva-live-chasa-1551798.html

/КРОСС/ Делио Роси ще дебютира с победа за Левски в родното първенство Барселона ще вземе аванс за Суперкупата на Испания с победа в първия мач срещу Реал Мадрид според „Еврофутбол". Двубоят е на 13.08.2017 г. от 23.00 часа в каталунската столица:Барселона - Реал Мадрид Сингъл, Live, ТОП „1"-1.79 „Х"-3.40 „2"-2.89 От днес стартира Висшата лига на Англия. Манчестър сити е най-вероятният Победител с коефициент от 2.70. Съгражданите им от Юнайтед са плътно след тях с 3.25, а шампионът Челси е с 3.50. Вижте всички коефициенти преди старта на Премиър лийг тук. Ето и някои от най-интригуващите сблъсъци от футболните терени в Европа::ЦСКА Москва - Спартак Москва Сингъл, Live, „1"-2.16 „Х"-2.97 „2"-2.50Арсенал - Лестър сити Сингъл, Live, ТОП „1"-1.47 „Х"-3.40 „2"-4.10Рен - Лион Сингъл, Live, ТОП „1"-2.90 „Х"-2.85 „2"-1.93Уотфорд - Ливърпул Сингъл, Live, ТОП „1"-4.68 „Х"-3.44 „2"-1.44Нант - Марсилия Сингъл, Live, ТОП „1"-2.97 „Х"-2.92 „2"-1.92Нюкасъл Юнайтед - Тотнъм Хотспър Сингъл, Live, ТОП „1"-4.12 „Х"-3.30 „2"-1

Спасител: Не плувайте срещу мъртвото вълнение, а се отпуснете по течението

http://frognews.bg/news_140013/Spasitel-Ne-pluvaite-sreshtu-martvoto-valnenie-a-se-otpusnete-po-techenieto/

Да се отпуснем по течението, а не да плуваме срещу него, при мъртво вълнение, съветва Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст. Пред ”Фокус” той коментира, че мъртвото вълнение е опасно, заради теченията в слоеве на водата към дъното, които завличат къпещите се, попаднали в такава зона.

Китай спря два чатбота с изкуствен интелект - хвалели САЩ и не харесвали комунизма

http://clubz.bg/57173-kitaj_sprq_dva_chatbota_s_izkustven_intelekt_hvaleli_sasht_i_ne_haresvali_komunizma

Два китайски "чатбота", програми с изкуствен интелект, които могат да водят разговор, са били свалени и препрограмирани заради неправомерно поведение, съобщи Ройтерс.

Става дума за BabyQ, разработен от китайската фирма Turing Robot, и Xiao Bing, дело на Майкрософт. И двете чат-програми са инсталирани като допълнителна функция в популярния китайски месинджър QQ.

BabyQ бил попитан дали харесва комунистическата партия в Поднебесната империя. Отговорил твърдо с "не". Друг потребител опитал да го предизвика с:

"Да живее Комунистическата партия!"

Изкуственият интелект попитал:

"Мислиш ли, че подобна корумпирана и безмислена политическа система може да оцелее дълго?"

Творението на Майкрософт - Xiao Bing - пък казал на потребители, че мечтата му е да отиде в Америка.

От фирмата, която е собственик на месинджъра QQ и контролира ботовете, са потвърдили спирането, но не и причината за него. Ройтерс днес са тествали BabyQ с въпрос за комунистическата партия. Той вече е бил доста по-резервиран.

"Нека сменим темата", отвърнала програмата.

Наскоро Майкрософт имаха проблем и с друг техен чатбот - Tay - предназначен за западния пазар. Той започна да засипва събеседниците си със сексистки и расистки коментари, имитирайки потребители, с които е разговарял в Туитър.

Това е един от проблемите на този тип изкуствен интелект - те разговарят, но не мислят в пълноценния смисъл на думата. Вместо да преценяват сами, заливат потребители с това, което са чули от други. Нищо не им пречи и да заявяват противоположни тези.

Китай спря два чатбота с изкуствен интелект - хвалели САЩ и не харесвали комунистите

http://clubz.bg/57173-kitaj_sprq_dva_chatbota_s_izkustven_intelekt_hvaleli_sasht_i_ne_haresvali_komunistite

Два китайски "чатбота", програми с изкуствен интелект, които могат да водят разговор, са били свалени и препрограмирани заради неправомерно поведение, съобщи Ройтерс.

Става дума за BabyQ, разработен от китайската фирма Turing Robot, и Xiao Bing, дело на Майкрософт. И двете чат-програми са инсталирани като допълнителна функция в популярния китайски месинджър QQ.

BabyQ бил попитан дали харесва комунистическата партия в Поднебесната империя. Отговорил твърдо с "не". Друг потребител опитал да го предизвика с:

"Да живее Комунистическата партия!"

Изкуственият интелект попитал:

"Мислиш ли, че подобна корумпирана и безмислена политическа система може да оцелее дълго?"

Творението на Майкрософт - Xiao Bing - пък казал на потребители, че мечтата му е да отиде в Америка.

От фирмата, която е собственик на месинджъра QQ и контролира ботовете, са потвърдили спирането, но не и причината за него. Ройтерс днес са тествали BabyQ с въпрос за комунистическата партия. Той вече е бил доста по-резервиран.

"Нека сменим темата", отвърнала програмата.

Наскоро Майкрософт имаха проблем и с друг техен чатбот - Tay - предназначен за западния пазар. Той започна да засипва събеседниците си със сексистки и расистки коментари, имитирайки потребители, с които е разговарял в Туитър.

Това е един от проблемите на този тип изкуствен интелект - те разговарят, но не мислят в пълноценния смисъл на думата. Вместо да преценяват сами, заливат потребители с това, което са чули от други. Нищо не им пречи и да заявяват противоположни тези.

Как да се спасим при мъртво вълнение

https://www.vesti.bg/bulgaria/kak-da-se-spasim-pri-myrtvo-vylnenie-6072549

Мъртвото вълнение е опасно, заради теченията в слоеве на водата към дъното, които завличат къпещите се, попаднали в такава зона

Сирийската армия изтласка бунтовници от райони по границата с Йордания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022622_siriiskata_armiia_iztlaska_buntovnici_ot_raioni_po/?ref=rss


Сирийската армия и нейните съюзници отнеха контрола над най-малко 30 км от границата с Йордания от бунтовниците, предаде "Ройтерс", позовавайки се на две бунтовнически групи и източник от военните сили на Дамаск. Според власите в сирийската столица е извършена операция срещу "Ислямска държава" и други групировки. <br /><br />Медия на въоръженото крило на "Хизбула", която е близък съюзник на сирийското правителство, съобщи, че армията и съюзниците ѝ са...

”Ислямска държава” се финансирала през eBay

http://frognews.bg/news_140012/Isliamska-darjava-se-finansirala-prez-eBay/

Групировката ”Ислямска държава” се е финансирала чрез сключване на фиктивни сделки в eBay, като по този начин е осъществявала дейността си в САЩ.

Пътуването изисква отделянето на много време, но зареждането на телефона вече не

http://www.cross.bg/huawei-zarezhdane-supercharge-1551797.html

/КРОСС/ Смартфонът в момента е най-полезната придобивка за един пътник. Huawei P10, който е 7 мм тънък и тежи едва 145 грама, има всичките необходими за пътуване функции - навигация, приложения, които следят физическата активност и изминатия маршрут, камера с високо качество, достъп до виртуални гидове и социални медии, където можем веднага да публикуваме снимки и впечатления от нашето пътуване. За да се възползваме от тези удобства трябва единствено да се сме сигурни, че батерията на смартфона няма да се изтощи. Зарядното за кола на Huawei идва на помощ тук и въпреки малкия си размер, неговата мощност по нищо не отстъпва на традиционните зареждащи устройства, които се включват към контакт на стената. Скоростта и безопасността на зареждането имат основно значение Бързото зареждане е една от най-полезните функции, която е част от смартфоните на Huawei. Тя позволява да заредите телефона си за много кратко време и после той да работи много часове. Това разкрива напълно нови възможности. Смартфонът може да бъде зареждан не само преди да тръгнем от вкъщи (или не само вечер докато спим например), но и когато сме навън. Спокойно можем да заредим телефона почти изцяло, а не само с няколко процента в което и да е заведение или докато пием кафе. Huawei разработи собствен стандарт и това е SuperCharge технологията за супер бързо зареждане. Смартфонът се зарежда много по-бързо без да прегрява, както се случва при устройствата на други производители

НСО награди шофьор, успял да избегне катастрофа с президента на Малта

https://offnews.bg//obshtestvo/nso-nagradi-shofior-uspial-da-izbegne-katastrofa-s-prezidenta-na-malt-662581.html

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) награди шофьор на службата, който през 2001 г. успял да избегне катастрофа с кортежа на президента на Малта. 

От службата съобщиха, че ст.лейт. (о.з.) Илко Турлаков е награден по повод 60-годишния му юбилей и за съществен принос и заслуги към дейността на службата. На церемонията, която се провела на 3 август 2017 г. в сградата на НСО, присъстващите си "припомнили инцидента", в който участвал и Турлаков. 

В съобщението на НСО се уточнява, че шофьорът успял да избегне челен удар с влекач, а негов колега, за да предпази президентския автомобил, понесъл удара и така загинал:

Присъстващите на събитието си припомниха инцидента, станал на 14 март 2001 г., по време на официалната визита на президента на Малта г-н Гуидо де Марко, когато при придвижване на делегацията от Рилския манастир към София, в района на с. Мурсалево, възниква тежко пътнотранспортно произшествие. Тогава благодарение на високия професионализъм на шофьора на бронирания автомобил старшина Турлаков, е предотвратен челен удар с камион-влекач. Водачът на другия служебен автомобил старшина Стефан Янчулев, понесъл удара на влекача, за да предпази президентския автомобил, загива, а други двама служители са ранени.

По този повод малтийският държавен глава благодари на служителите на НСО „за тяхната компетентност, професионализъм, хладнокръвие, отдаденост и себеотрицание“ и изказва специалната си благодарност на старшина Турлаков, уточняват още от НСО.

Със заповед на началника на НСО, старшина Турлаков е произведен в офицерско звание „Младши лейтенант“ и работи като дългогодишен инструктор по автомобилна подготовка до пенсионирането си.

При катастрофата през 2001 г. са ранени други 6 души. Вината е хвърлена върху шофьора на тежкотоварния камион, за който се твърди, че навлязъл в платното на кортежа. Инцидентът станал в прав участък.

Подписани са договори за 9,3 млн. лв. инвестиции в рибопреработвателни предприятия

http://www.moreto.net/novini.php?n=357362

Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство подписа 13 договора на стойност 9,3 млн. лв., с които ще се финансират проекти по мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“. Одобрените инвестиции са насочени към изграждане на 9 нови рибопреработвателни предприятия и модернизация на 4 съществуващи фабрики.

Играчи на Тотнъм подкрепиха Дани Роуз за критиките срещу ръководството

https://offnews.bg//futbol/igrachi-na-totnam-podkrepiha-dani-rouz-za-kritikite-sreshtu-rakovodstv-662577.html

Скандал е на път да се развихри в Тотнъм в навечерието на новия сезон в английската Висша лига, след като повечето футболисти на "шпорите" са подкрепили Дани Роуз, който си позволи публично да критикува ръководството на клуба, пише изданието "The Times".

Бранителят сподели вчера, че би искал да види две-три качествени нови попълнения в отбора. 27-годишният защитник е недоволен от трансферната политика, тъй като до момента лондончани не са купили нито един нов футболист.

В същото време един от ключовите играчи на мениджъра Маурисио Почетино – Кайл Уокър, беше продаден на Манчестър Сити срещу 50 милиона паунда.

Тотнъм е единственият топ клуб в Англия, който още няма ново попълнение, а Роуз е готов да премине в Челси или Манчестър Юнайтед.

Вероятно една от причините е строежът на на новия стадион на клуба, който е на стойност 800 милиона лири. Новият комплекс се очаква да се завърши средата на 2018 г. и тимът официално ще приема домакинските си мачове на новото съоръжение.

"Шпорите" започват новия сезон в неделя, когато от 15.30 часа наше време гостуват на Нюкасъл.

Има задържани за побоя в Победа

http://www.cross.bg/bili-ychastnitzi-dvama-1551796.html

/КРОСС/ Полицаи от Добрич установиха и задържаха четирима участници в сбиване в село Победа. Сигналът за възникнал конфликт е постъпил в полицията около 23 часа на 9 август. Веднага били изпратени полицейски екипи. Било изяснено, че при свада между жители на селото са пострадали двама млади мъже на 25 и на 23 години. След медицински преглед, те са освободени за домашно лечение, без опасност за живота. В хода на извършените оперативни действия, в рамките на които са били прегледани и записи от камери за видеонаблюдение, са установени и задържани четиримата участници в сбиването - И.Д. /30 г./, К.Ц. /25 г./, Я.А. /18 г./ и 17-годишен младеж. Според първоначалните данни, причина за конфликта били неуредени лични отношения между И.Д. и пострадалия 25-годишен мъж. Образувана е преписка и материалите са докладвани на Районна прокуратура - Добрич. Работа по случая продължават служители на добричкото Второ РУ. Случаят стана широкоизвестен в социалните мрежи, където се твърди, че "група цигани безпричинно са нападанли и пребили двама българи". video:https://www.youtube.com/watch?v=4mNv8JmZ4d0    

Бургас събира най-добрите скейтъри в двудневен фестивал

https://www.actualno.com/burgas/burgas-sybira-naj-dobrite-skejtyri-v-dvudneven-festival-news_627192.html

В събота стартира третото издание на Burgas Skate Open.  Тази година събитието няма да е просто състезание, а младежки фестивал със сцена, музика и парти атмосфера. Вече потвърдиха своето участие победителите от 2015 и 2016 година - Явор Вечерников и Владимир Иванов, Dávid Szépv&

Скандалната Сарелска вече не е директор на новините в Нова

http://frognews.bg/news_140011/Skandalnata-Sarelska-veche-ne-e-direktor-na-novinite-v-Nova/

Дарина Сарелска вече не е директор „Новини и актуални предавания“ в Нова Броудкастинг Груп. Силва Зурлева, член на Борда на Директорите, ще поеме ежедневното оперативно управление на новините и актуалните предавания на NOVA в тясно сътрудничество със съществуващия екип.

Телевизия BiT под обстрел заради интервю с адвоката по Магнитски

https://offnews.bg//medii/televizia-bit-pod-obstrel-zaradi-interviu-s-advokata-po-magnitski-662567.html

Телевизия BiT стана обект на мощен медиен обстрел след интервюто на Ралица Василева с американския адвокат на бившия шеф на КТБ Цветан Василев, който опитва да осигури защита на банкера в САЩ по закона "Магнитски".

От журналистическа гледна точка интервюто бе безспорен удар на телевизията. Да се потърси страна по горещ казус, какъвто е случаят с Василев и закона "Магнитски", е съвсем закономерен професионален ход. Имайки свой журналист в САЩ, телевизията логично търси адвокат Джоузеф Огъстин за интервю и го излъчва.

Следва обаче грозен медиен удар - от лепване на етикета "баба" на Ралица Василева до пускане на слухове за фалит на медията, сливане с друга медия, овладяването й от Цветан Василев и пр. 

Заради атаките телевизия BiT направи извънредно обзорно предаване, което озаглави "Да се смеем или да плачем". В него участваха Люба Кулезич, Сашо Диков, Ралица Василева и експертни коментатори. Потърсено бе и мнението на медии, участвали в атаката срещу BiT.

"Никога не съм си представяла такова нещо. Просто си свърших работата", коментира Ралица Василева, която има зад гърба си 23 години стаж в Си Ен Ен. Тя разказа, че се събудила в 4 сутринта и проверила служебния си имейл, на който от редакцията на телевизията в София я запознавали с темата и я молели да се свърже с Джоузеф Огъстин. Веднага се обърнала към компанията, която той представлява, и уговорила интервю.

Предаването на BiT завърши с интервю със собственика на информационна агенция "ПИК" Недялко Недялков", чиято медия се включи в кампанията срещу BiT. "Не мога да обсъждам редакционната политика на вашата медия. Тя има право да води каквато иска редакционна политика. (...) Позволил съм си в един коментар на агенция "ПИК" да спомена, че от съсловието съм чувал коментари, че тази телевизия е купена от Цветан Василев. Казвам, че съм се съмнявал досега, но когато гледам общия патос, линията, сюжетиката на тази телевизия, започвам да си мисля, че крушката има опашка. (...) Че участва в безумната идеологическа война, която се води между два лагера - лагера около КОЙ и Делян Пеевски и този около "Капитал" и Иво Прокопиев, който видимо обслужва интересите на Цветан Василев", коментира пред Люба Кулезич Недялков.

Медийният залп срещу неудобни медии, личности и теми всъщност отдавна не е новина в българския пейзаж. Новината тук е, че действията на Цветан Василев по закона "Магнитски" очевидно силно са притеснили евентуално засегнатите страни. Каквато и да е развръзката по случая, тя ще бъде съпътствана с агресивно медийно отразяване.

Задържат членове на ПКК в Истанбул при антитерористична операция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386791

Задържат членове на ПКК в Истанбул при антитерористична операцияЕкипи на турската полиция за борба с тероризма са задържали днес 12 души в рамките на операция в няколко квартала на Истанбул срещу предполагаеми членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитирано от БТА. Общо 18 заповеди за арест са издадени в рамките на разследване.

Какви трябва да са тестовете за 3-годишните

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/kakvi-triabva-da-sa-testovete-za-3-godishnite-662578.html

Идеята на образователното министерство децата на възраст между 3 г. и 3 г. и 6 месеца да бъдат подложени на тест, който трябва да покаже дали могат да учат, роди редица забавни коментари.

Музикантът Венци Мицов дори "разконспирира" във фейсбук какво ще включва въпросникът:

....самият тест включвал някои простички въпроси, като:

1. Избройте обертоновата редица до 15 тон, като всеки втори изговаряйте ясно на иврит

2. Прераскажете с прости думи "Критика на практическия разум" от Кант и нарисувайте с пастели емоционалната скала, спазвайки основните принципи на терцовата система на Дедим и питагорейските прогресии

3. Направете 90 набирания, 150 коремни и завършете със скок - дъга и шпагат.

4. Избройте на латински годините на раждане на последните 18 министри на образованието на Суринам.

При правилни отговори децата на 3-годишна възраст ще бъдат пращани на ясла директно в БАН, а при запълване на капацитета на БАН ще отиват в специално възстановените от Обединени патриоти казарми...

Сталинските лагери спасяват съветската икономика

http://clubz.bg/57172-stalinskite_lageri_spasqvat_syvetskata_ikonomika

Лагерите по времето на Сталин са изключително важен стопански механизъм, без който съветската икономика не би постигнала успехи.

Това споделя пред Би Би Си руският писател Борис Хазанов. Самият той е лежал в лагери по онова време.

Предаването на програмата е по повод 80-ата годишнина от началото на Големия терор. Той започва в края на юли 1937 г. и негови жертви стават милиони хора.

"Лагерната система не бе просто система за сплашване на населението. Тя не бе просто оръдие на терора. Лагерите много бързо станаха важен стопански механизъм. Това никога не трябва да се забравя. Мисля, че успехите на социализма, а тези успехи не могат да бъдат отричани - създаването на цели отрасли от промишлеността, които не са съществували преди в Русия, биха били невъзможни без съществуването на тази огромна система за лагерен труд. Затова лагерът е и инструмент за тоталитарно господство на икономиката. Тази тоталитарна икономика в класическия й съвършен израз е невъзможна без системата за принудителен труд", смята Хазанов.

Това обаче не е всичко, продължава писателят. Когато лагерът се превръща в съдба на милиони и дори - както това става в СССР - на десетки милиони хора, той става начин на живот.

"Това е цяла страна - там, където хората прекарват значителна част от живота си, в която умират, в която стават възрастни, където правят кариера, където минава животът им. Може да се каже, че вътре в тази тоталитарна страна, вътре в СССР примерно през 1950 г. е имало спеиално ядро, което е било идеалът за тази държава в рамките на самата нея.

Тази мисъл е хрумвала на страшно много хора. Тя вероятно в известна степен е мъждукала в главите на строителите и организаторите на лагерната система. Те наистина са устройвали този живот по образец на системата, в която са живели и която са смятали за естествена и нормална. Както лагерът е обкръжен от система заграждения, огради и т.н., от наблюдателни пунктове, осветява се от прожектори, - точно по този начин голямата страна е затворена за света", продължава Борис Хазанов.

Хората са принуждавани да полагат тежък труд в сталинските лагери.

Сталин е бил ненадминат майстор в организирането на терора, смята и съветският историк Михаил Восленски, автор на книгата "Номенклатурата". Майсторството на вожда е било в това, че той е разбрал една невероятно проста истина, за която обаче човек трябва да се досети:

"Ако една диктатура като тази в Чили например, преследва сурово, жестоко, ако щете, свирепо се разправя с всички тези, които са против нея, това все още не е тотално сплашване. А ако правителството като при Сталин започва съвсем демонстративно да наказва не само виновните, но и невинните, тогава в обществото се създава атмосфера на самоконтрол, на автоцензура у всеки човек, когато този човек непременно ще си мисли как трябва да се държи, какво трябва да прави, за са не хрумне на някого да го обвини в нещо, да напише донос срещу него", изтъква ученият.

И дава пример:

"Във вашия вход живее обущарят чичо Ваня. Арестуват го и той признава, че е японски шпионин. А вие със сигурност знаете, че чичо Ваня не знае къде се намира Япония и никога през живота си не е виждал жив японец. Какво усещане възниква при вас? Ето това е направил Сталин много майсторски. Това рязко променя атмосферата в страната, в обществото и създава изключително благоприятни условия за мощна тоталитарна система в тази страна."

Сталинските лагери спасяват съветската икономиката

http://clubz.bg/57172-stalinskite_lageri_spasqvat_syvetskata_ikonomikata

Лагерите по времето на Сталин са изключително важен стопански механизъм, без който съветската икономика не би постигнала успехи.

Това споделя пред Би Би Си руският писател Борис Хазанов. Самият той е лежал в лагери по онова време.

Предаването на програмата е по повод 80-ата годишнина от началото на Големия терор. Той започва в края на юли 1937 г. и негови жертви стават милиони хора.

"Лагерната система не бе просто система за сплашване на населението. Тя не бе просто оръдие на терора. Лагерите много бързо станаха важен стопански механизъм. Това никога не трябва да се забравя. Мисля, че успехите на социализма, а тези успехи не могат да бъдат отричани - създаването на цели отрасли от промишлеността, които не са съществували преди в Русия, биха били невъзможни без съществуването на тази огромна система за лагерен труд. Затова лагерът е и инструмент за тоталитарно господство на икономиката. Тази тоталитарна икономика в класическия й съвършен израз е невъзможна без системата за принудителен труд", смята Хазанов.

Това обаче не е всичко, продължава писателят. Когато лагерът се превръща в съдба на милиони и дори - както това става в СССР - на десетки милиони хора, той става начин на живот.

"Това е цяла страна - там, където хората прекарват значителна част от живота си, в която умират, в която стават възрастни, където правят кариера, където минава животът им. Може да се каже, че вътре в тази тоталитарна страна, вътре в СССР примерно през 1950 г. е имало спеиално ядро, което е било идеалът за тази държава в рамките на самата нея.

Тази мисъл е хрумвала на страшно много хора. Тя вероятно в известна степен е мъждукала в главите на строителите и организаторите на лагерната система. Те наистина са устройвали този живот по образец на системата, в която са живели и която са смятали за естествена и нормална. Както лагерът е обкръжен от система заграждения, огради и т.н., от наблюдателни пунктове, осветява се от прожектори, - точно по този начин голямата страна е затворена за света", продължава Борис Хазанов.

Хората са принуждавани да полагат тежък труд в сталинските лагери.

Сталин е бил ненадминат майстор в организирането на терора, смята и съветският историк Михаил Восленски, автор на книгата "Номенклатурата". Майсторството на вожда е било в това, че той е разбрал една невероятно проста истина, за която обаче човек трябва да се досети:

"Ако една диктатура като тази в Чили например, преследва сурово, жестоко, ако щете, свирепо се разправя с всички тези, които са против нея, това все още не е тотално сплашване. А ако правителството като при Сталин започва съвсем демонстративно да наказва не само виновните, но и невинните, тогава в обществото се създава атмосфера на самоконтрол, на автоцензура у всеки човек, когато този човек непременно ще си мисли как трябва да се държи, какво трябва да прави, за са не хрумне на някого да го обвини в нещо, да напише донос срещу него", изтъква ученият.

И дава пример:

"Във вашия вход живее обущарят чичо Ваня. Арестуват го и той признава, че е японски шпионин. А вие със сигурност знаете, че чичо Ваня не знае къде се намира Япония и никога през живота си не е виждал жив японец. Какво усещане възниква при вас? Ето това е направил Сталин много майсторски. Това рязко променя атмосферата в страната, в обществото и създава изключително благоприятни условия за мощна тоталитарна система в тази страна."

ГЕРБ дава "Цанков камък" на главния прокурор

http://clubz.bg/57171-gerb_dava_cankov_kamyk_na_glavniq_prokuror

ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“, съобщи на извънреден брифинг във Варна народният представител Александър Ненков, цитиран от „Фокус“.

Седем години след приключване на проекта по хидросъоръжението, чийто консултант бе д-р Ахмед Доган, е установено изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото.

„Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“, допълни народният представител. 

Александър Ненков коментира, че има някакво съвпадение, защото винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, става въпрос за проекти на Тройната коалиция. 

Той даде за пример проекта АЕЦ „Белене“, за който държавата е платила близо 3 млрд. лева, подобен е и казусът с „Цанков камък“. 

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков припомни, че първоначалната стойност на съоръжението е в размер 440 млн. лв., само че до края на изпълнението на проекта сумата е скочила до около 1 млрд. лева. 

„Проектът е нерентабилен важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим за това, че парите не достигат за пенсии и заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите“, добави Ненков.

Пакистанската Майка Тереза почина на 87

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386762

Пакистанската Майка Тереза почина на 87Рут Пфау, германска лекарка, посветила живота си на изкореняване на проказата в Пакистан и описана като Майка Тереза в страната, почина в Карачи на 87 години, разказва Би Би Си. За първи път доктор Пфау пристига в Пакистан през 1960 година, за да се бори с върлуващата в страната проказа. Благодарение на нейните усилия до 1996г заразата е овладяна

Стойнев: Трябват ли реформи, Борисов подава оставка

http://frognews.bg/news_140010/Stoinev-Triabvat-li-reformi-Borisov-podava-ostavka/

”За съжаление през тези 100 дни малко се занимавахме с политика.” Тази оценка направи Драгомир Стойнев от БСП за България в ефира на bTV. Оценката е по повод първите сто дни от мандата на третото правителство на Бойко Борисов. Стойнев визира, че през това време обществото е било ангажирано с лобизъм, със скандали, с корупционни схеми като НДК, ”Суджук-гейт”, ”Перник-гейт” .

Стойнев: Правителството ”Борисов” 3 няма да изкара дълго

http://frognews.bg/news_140010/Stoinev-Pravitelstvoto-Borisov-3-niama-da-izkara-dalgo/

”За съжаление през тези 100 дни малко се занимавахме с политика.” Тази оценка направи Драгомир Стойнев от БСП за България в ефира на bTV. Оценката е по повод първите сто дни от мандата на третото правителство на Бойко Борисов. Стойнев визира, че през това време обществото е било ангажирано с лобизъм, със скандали, с корупционни схеми като НДК, ”Суджук-гейт”, ”Перник-гейт” .

БСП: Използват ли се държавни институции за оказване на натиск и разчистване на сметки?

http://www.cross.bg/gerb-natisk-zashtoto-1551795.html

/КРОСС/ В декларация, изпратена до медиите, БСП заяви, че се противопоставя на ситуацията в страната и водената политика у нас. Публикуваме декларацията без редакторска намеса: "В последните дни станахме свидетели на скандали и фрапиращи нарушения на закона от страна на изявени кадри на ГЕРБ. Видяхме как председател на група общински съветници в Перник гласува лично за придобиването на половин детска градина, а кмет на Алфатар назначава собствената си дъщеря на работа в общината. Всичко това може да бъде прието като капка в морето, след скандалните признания от страна на свидетели в аферата „Суджукгейт". Признания, че биват притискани, заплашвани и мачкани, само защото са си позволили да кажат СТОП на рекета, упражняван върху тях от депутат на ГЕРБ. Междувременно уволниха полицейски служител, който си позволи да покаже на цялата общественост как е обиждан и заплашван от директор на охраната в АЕЦ "Козлодуй". Огромно притеснение буди фактът, че държавни институции, като НАП, Агенция по храните и др., биват използвани от ГЕРБ за разчистване на лични сметки, за заплахи и оказване на политически натиск. БСП се противопоставя категорично на случващото се в момента в държавата. Българският гражданин не трябва да живее в страх, че някой ще реши да смачка бизнеса му, да навреди на семейството му, да бъде уволнен само, защото е решил да се защити и противопостави на стила и метода, по който се управлява държавата

Заведението с такса "празен стол" може да бъде глобено с до 30 хил. лв

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/zavedenieto-s-taksa-prazen-stol-moje-da-byde-globeno-s-do-30-hil-lv-244663/

Начисляването на такава такса е недопустимо, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова

Паркинг място в Атина струва колкото наема за една гарсониера

http://econ.bg/Новини/Паркинг-място-в-Атина-струва-колкото-наема-за-една-гарсониера-_l.a_i.747121_at.1.html

Прескъпо плащат жителите на столицата за паркомясто на лек автомобил в центъра на Атина. Месечният наем за едно място в закрит паркинг в сърцето на...

Прокуратурата съветва КАТ да пише повече и качествени актове

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-savetva-kat-da-pishe-poveche-i-kachestveni-aktove-662580.html

Ниско качество на административните актове, с които на шофьорите се налагат наказания, отчете прокуратурата при проверка на работата на Пътна полиция.

Пред 2016 г. прокуратурите в страната са направили проверки по Закона за движение по пътищата и това как органите на МВР изпълняват правомощията си и реализират административно-наказателна отговорност за нарушителите.

В сравнение с 2014 г. и 2013 г. са констатирани негативни резултати и пропуски в административно-наказателната дейност на контролните органи, сред които намаляване броя на съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) и електронни фишове, както и значителен дял на отменените наказателни постановления, съобщават от прокуратурата.

Поради това е бил сезиран директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), за да предприе мерки за подобряване качеството на работата и активизиране на дейността на полицейските органи по контролиране спазването на правилата за движение по пътищата.

След верижната катастрофа на магистрала "Тракия" на 5 юли по указание на Върховната административна прокуратура (ВАП) от Националната полиция извършили идентична проверка за дейността на катаджиите през първото полугодие на 2017 г.

Според данните броят на съставените наказателни актове и електронни фишове е нараснал значително в сравнение с предходно проверения период, отбелязват от прокуратурата.

Същевременно се констатира, че качеството на административно-наказателната дейност остава на недобро ниво и голяма част от актовете падат в съда. По тази причина прокуратурата отново е сезирала началника на Национална полиция за необходимостта от подобряване качеството на работата при осъществяване на административно-наказателната дейност и стриктно спазване на законовите изисквания при реализиране на административно-наказателната отговорност.

Корабът на Грийнпийс с филмова вечер на Морска гара във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357350

Легендарният кораб на „Грийнпийс" „Rainbow Warrior" вече е на Морска гара във Варна, видя репортер на Moreto.net. Ветроходът ще отвори вратите си за посетители през почивните дни. Всички жители и гости на морската столица, които имат желание, ще могат да разгледат плавателния съд безплатно.

69-годишна даде 12 000 лева на телефонни измамници в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386780

69-годишна даде 12 000 лева на телефонни измамници в ЛовечТелефонни измамници са отнели пари и златни накити от 69-годишна жена в Ловеч, съобщават от областната дирекция на МВР. Потърпевшата получила обаждане на стационарния си телефон от непознат, който се представил за служител на МВР и "разпоредил" на жената да му предаде всичките си пари и ценности, който той "ще пази най-отговорно".

Дарина Сарелска вече не е шеф на новините на Нова тв, поема ги Силва Зурлева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386783

Дарина Сарелска вече не е шеф на новините на Нова тв, поема ги Силва ЗурлеваДарина Сарелска вече не е директор „Новини и актуални предавания“ в "Нова Броудкастинг Груп", съобщиха официално от телевизията. Силва Зурлева, член на Борда на директорите, ще поеме всекидневното оперативно управление на новините и актуалните предавания на телевизията в тясно сътрудничество със съществуващия екип.

Горни Лом настръхна, гръмналият завод ще работи отново

http://www.cross.bg/sobstvenik-gorni-horata-1551794.html

/КРОСС/ Заводът за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик и започва работа, съобщава БНТ. Намеренията му са да започне производството, което няма да е рисково. На територията на завода все още са останалите от предишния собственик необезвредени противопехотни мини. Заради опасенията на хората от друг инцидент, кметът на община Чупрене, на чиято територия е предприятието, подаде сигнали до две министерства. Намеренията на новия собственик са предприятието да заработи от следващата година и да произвежда патрони. За местните хора предложението все още е неясно. С помощта на неправителствени организации Димитър Димитров, който загуби сина си при взрива преди три години, е провел свое разследване за новия инвеститор. Казва, че според търговския регистър фирмата е регистрирана в Единбург, Шотландия, с едноличен собственик и капитал 5 000 лева. Според кмета на общината притесненията на хората са заради все още необезвредените противопехотни мини, които са в завода. Тревогата е и заради повишената опасност от пожари през лятото. "Самият завод се намира близо до път. Има някаква опасност евентуално от пожари. Може би да стигне, не дай си Боже да се случи, но може да стигне до складовите помещения. Другият момент е притеснението на хората от продължителното стоене на тези боеприпаси. Продължителното стоене дали представлява някакъв риск?", посочва Костин

Откъс от "Химера" на Джон Барт

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/11/3019479_otkus_ot_himera_na_djon_bart/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Химера" с автор Джон Барт, предоставен от Издателство "Лист"<br /><br />"Химера" пирува в книжарниците! Чудовищно добрият роман на гения Джон Барт излезе за първи път в България<br /><br />Романът "Химера" от Джон Барт, възхваляван като чудовищно добър от читателите си, вече е в България. Книгата, спечелила през 1972 г. Националната награда на САЩ за...

ГЕРБ с извънредна пресконференция заради злоупотреби в енергетиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386787

ГЕРБ с извънредна пресконференция заради злоупотреби в енергетикатаГЕРБ ще даде извънредна пресконференция. В нея ще учвастват Десислава Атанасова, Александър Ненков и Жечо Станков. Темата на брифинга са данни за сериозни нарушения и съмнения за злоупотреби в сферата на енергетиката. Брифингът ще се проведе днес, 11 август 2017, от 13:00 часа, офиса на ГЕРБ в гр. Варна.

Русия отпуска 40 млн. долара за социалните нужди на населението в Приднестровието

http://www.cross.bg/pridnestrovieto-ryskata-regiona-1551792.html

/КРОСС/ Правителството на Руската федерация ще отпусне на Приднестровието 40 млн. долара, които да бъдат използвани за покриване на социалните нужди на населението. Това съобщи за вестник „Независимая газета" Вадим Красносельский, лидер на Приднестровска молдовска република, която няма международноправен статут. Пенсионерите, на които сега се забавят плащанията, ще получат руски надбавки. Руската помощ ще бъде използвана и за оптимизиране на бюджетните разходи. В допълнение, Москва ще разгледа новата програма за изграждане на социални жилища и здравни заведения в региона. По-рано с руски пари в Приднестровието бе възстановена напоителна система, която помогна за укрепването на селскостопанския сектор. До 2006 г. Приднестровието се издържаше със собствени средства, генерирани от промишлеността. Всичко обаче се променя, когато бившият президент на Молдова Владимир Воронин налага блокада над региона, твърди Красноселский.  

Чавушоглу обясни защо Турция отхвърли антируските санкции

http://pogled.info/svetoven/chavushoglu-obyasni-zashto-turtsiya-othvarli-antiruskite-sanktsii.88306

/Поглед.инфо/ Анкара e срещу антируските санкции, защото те могат да се отразят негативно върху турската икономика, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

Русия приведе противоракетната си отбрана в повишена бойна готовност

http://pogled.info/svetoven/russia/rusiya-privede-protivoraketnata-si-otbrana-v-povishena-boina-gotovnost.88307

/Поглед.инфо/ Системите ПВО на Русия в Далечния изток са приведени в повишена бойна готовност, заради ситуацията около Северна Корея и острия тон между САЩ и КНДР, съобщи РИА "Новости"

В Бургас спипаха таксита с "помпичка"

https://offnews.bg//112/v-burgas-spipaha-taksita-s-pompichka-662579.html

Таксиметрови автомобили с монтирани устройства за манипулиране на апаратите за отчитане на превоз са били открити при спецакция на полицията в Бургас.

На 10 август в града са направени проверки на таксиметрови автомобили. От 11 проверени коли в две са открити устройства и приспособления тип "помпичка", които дават възможност манипулиране на електронните таксиметровите апарати с фискална памет. По този начин клиентите били ощетявани.

За установените нарушения на водачите са съставени актове от Автомобилната администрация в Бургас.

При проверката на други 4 броя леки таксиметрови автомобила се установи, че водачите им извършват превози на пътници с електронни таксиметрови апарати с фискална памет, които са с нарушена контролна пломба. За установеното нарушение на таксиметровите водачи бяха съставени актове за нарушение.

На двама водачи на таксиметрови автомобили са отнети свидетелствата за управление на МПС.

Откриха заразени яйца и в Дания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386773

Откриха заразени яйца и в ДанияДания е поредната европейска страна със заразени с фипронил яйца. От тях са Били продадени 20 тона. Датската служба за безопасност на храните уточни, че яйцата не представляват опасност за човешкото здраве. 20 тона заразени яйца са били продадени в Дания от белгийски доставчик. Яйцата са били разпространени предимно в кафенета и кетърингови фирми.

"Политико": Ципрас и папата са сред "твърдите поддръжници" на Мадуро в Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022621_politiko_cipras_i_papata_sa_sred_tvurdite_poddrujnici/?ref=rss


Гръцкият премиер и лидер на управляващата левица СИРИЗА Алексис Ципрас е сред шестимата европейски твърди привърженици на венецуелския президент Николас Мадуро, посочени от изданието "Политико", съобщава БТА. <br /><br />"Политико" пише, че Ципрас е бил сред малкото европейски политици, ходили на погребението на Уго Чавес. Някога той сочеше Венецула като антикапиталистически пример, а приближението му казваха, че Чавес е един от неговите герои, с когото са родени...

Колеги и приятели изпратиха Асен Гаргов (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kolegi-i-priiateli-izpratiha-asen-gargov-snimki-2041914

Десетки колеги, приятели и почитатели дойдоха да изпратят в последния му път големия музикант и композитор Асен Гаргов.
 
Поклонението започна в църквата "Света Неделя" от 12.30 ч.
 

С децата в почивните дни (12 и 13 август)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/08/11/3021521_s_decata_v_pochivnite_dni_12_i_13_avgust/?ref=rss

"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />Събота<br /><br />- София - Центърът за градска мобилност кани собствениците на лонгборд, скейтборд,...

Инвеститор в "Юбер" заведе дело срещу основателя на компанията

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/11/3022614_investitor_v_juber_zavede_delo_sreshtu_osnovatelia_na/?ref=rss


Голям инвеститор в "Юбер" (Uber) реши да изправи пред съда основателя и бивш генерален директор на компанията Травис Каланик, обвинявайки го че е прикрил нередности, подвеждайки борда на директорите, за да си върне отново ръководния пост, предадоха световните агенции.<br /><br />През юни Каланик се оттегли от шефското кресло в компанията след поредица скандали и лична трагедия (майка му загина при инцидент с лодка). След това се появиха съобщения, че причина за оттеглянето...

Къде ЧЕЗ спира тока?

http://frognews.bg/news_140009/Kade-CHEZ-spira-toka/

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

Тръмп благодари на Путин: Пестил пари благодарение на изгонените дипломати

http://www.cross.bg/rysiya-trump-diplomati-1551791.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на руския президент Владимир Путин за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия, предаде Ройтерс. "Искам да му благодаря (на Путин), защото се опитваме да намалим нашия фонд "Заплати". Много съм благодарен, че той отпрати голям брой хора, защото сега ще плащаме по-малко. Няма реални основания за връщането им в Русия", каза Тръмп в разговор с журналисти в голф клуба си в Ню Джърси, където е на почивка. По думите на Тръмп той се радва, че ще може да намали разходите. "Ще спестим много пари", обобщи той. След като в Конгреса на САЩ бяха гласувани нови санкции срещу Русия, руското външно министерство нареди на САЩ до 1 септември да намали броя на дипломатическите и техническите си служители в посолството в Москва и генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, за да се изравни техният брой с този на руските дипломати и технически персонал в САЩ. Това означава числеността на американския дипломатически персонал в Русия да се съкрати със 755 души от сегашните 1200. Много от съкратените вероятно ще са местни руски сътрудници, отбелязва Ройтерс. Според справка на Държавния департамент от 2013 г., само около една четвърт от 1200-те служители на дипломатическите мисии на САЩ в Русия са американски граждани.    

Подписаха договори за 9,3 милиона инвестиции в рибопреработвателни предприятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386772

Подписаха договори за 9,3 милиона  инвестиции в рибопреработвателни предприятияУправляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство подписа 13 договора на стойност 9,3 млн. лв., с които ще се финансират проекти по мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“. Одобрените инвестиции са насочени към изграждане на 9 нови рибопреработвателни предприятия и модернизация на 4 съществуващи фабрики.

Къмпингуващи на Корал обвиниха Ангелкова в мутренски похвати

http://econ.bg/Новини/Къмпингуващи-на-Корал-обвиниха-Ангелкова-в-мутренски-похвати_l.a_i.747120_at.1.html

Почиващите на плаж Корал се оплакаха, че са репресирани и подложени на множество проверки от инспектори на Министерството на туризма, предвождани от...

Ислямска държава се финансирала с преводи през PayPal и eBay

https://offnews.bg//sviat/isliamska-darzhava-se-finansirala-s-prevodi-prez-paypal-i-ebay-662571.html

Американските следствени органи за разкрили световна финансова мрежа, възглавявана от член на "Ислямска държава", с която незаконно са насочвани средства към предполагаем джихадист в САЩ чрез подправени транзакции през eBay и PayPal, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на писмени показания във ФБР. 

Според изданието средствата са достигали до американския гражданин Мохамед Елшинави, който е арестуван преди повече от година в щата Мериленд. 

ФБР е следило дълго Елишнави и така забелязало признаците за съществуването на финансовата мрежа. 

В обвинителния акт е записано, че Мохамед Елишнави се е заклел във вярност на ИДИЛ и е продавал принтери в eBay като прикритие за получаване на пари през PayPal. 

Мохамед Елишнави съобщил на следователите, че е получавал указания да използва получените пари за "операционни цели" в САЩ, в това число за осъществяване на атентати. Той е отрекъл да е поддържал ИДИЛ и сега се намира в ареста, очаквайки началото на делото срещу него, допълва Wall Street Journal, цитирана от РИА Новости. 

Според писмените показания ФБР смята, че Елишнави е бил част от финансова мрежа, която се е простирала от Великобритания до Бангладеш, при която е използвана подобна схема за финансиране на терористичната организация. Начело на финансовата мрежа е стоял един от ръководителите на "Ислямска държава" в Сирия Сифул Суджан, който е убит в края на 2015 г. 

Финансовата мрежа е работила чрез основана от Суджан британска технологична компания, която е имала и офиси в Бангладеш, като джихадистът е започнал и създаването на филиал в Турция. 

В разпространените документи се посочва, че във Великобритания и Бангладеш са задържани и още няколко предполагаеми членове на финансовата мрежа. 

От eBay обявиха, че политиката на компанията е безкомпромисна по отношение на криминални действия на пазара. Оттам допълват, че компанията съдейства на следствените органи. 

От PayPal пък коментираха, че компанията "влага значително време и ресурси в работата по предотвратяване на терористична активност в рамките на платформата". 

Къмпингуващите на "Корал" обвиниха Ангелкова в "мутренско поведение"

http://www.mediapool.bg/kampinguvashtite-na-koral-obviniha-angelkova-v-mutrensko-povedenie-news267792.html

В нощта срещу петък полиция отново е правила проверка на къмпингуващите на дивия плаж "Корал“, като са претърсвани всички лични вещи на туристите. Това обяви в профила си във Фейсбук тенесистката Мануела Малеева, която почива в местността. Малеева обвини вчера министърката на туризма Николина Ангелкова, че се е държала арогантно и обидно към къмпингуващите, имала "мутренско поведение", обвинявала хората, че са крадци. Къпингуващите предположиха в ефира на бТВ, че са подложени на репресии защото са подали сигнал за незаконни разрешителни за строеж. "Както слушах отстрани коментарите, нападките и арогантното държание, просто не успях да се сдържа и да кажа: Престанете да ни говорите с този подигравателен тон, ние не сме хора второ качество", коментира пред медиата най-успешната българска тенисистка Мануела Малеева. Вчера тя сподели в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" част от свой разговор с Ангелкова, с която се засекли на плажа Корал. Според Малеева министърът на няколко пъти й казала, че не й вярва, че е отседнала на море, без да ползва ток и вода. Според бившата спортистка това на практика означава, че е уличена в лъжа. Малеева коментира, че вчера съвсем случайно се е оказала на плажа и може би е изненадала министър Ангелкова с присъствието си. "Когато някой така се държи с мен, с това високомерие на човек, който знае, че властта е зад него, понякога ми е трудно да реагирам. Госпожажа Ангелкова ме гледаше в очите и ми каза: Не ви вярвам, не ви вярвам за това, че сте тук без ток и без вода", разказа Малеева. Вчера от Министерството на туризма обявиха, че заради безстопанственост и липса на заграждение ще бъдат санкционирани собствениците на частните имоти, разположени зад плаж Корал. Причината е, че при проверката на един от трите плажа за природосъобразен туризъм е било констатирано, че има каравани, разположени в терена на частна фирма, монтирани са и тоалетни. Инспекцията е била извършена съвместно с кмета на Царево Георги Лапчев, представители на РИОСВ, РЗИ, МВР, областна управа. От трустическото министерство посочват и, че са открити нарушения, свързани с незаконното черпене на ток и вода. При инспекцията е констатирана незаконна постройка, разположена в имот държавна собственост, от която нерегламентирано се черпи електроенергия. По този повод Министерството на туризма ще подаде незабавно сигнали до електроразпределителното дружество ЕВН и до кмета на Община Царево Георги Лапчев, МВР и прокуратурата. "Нито аз, нито колегите сме можели да си позволим подобно отношение. Ние виждаме незаконно ползване на енергия и вода. По тази причина сигнализираме на институциите, и МВР бяха там, за да може да се установи кой извършва тези незаконни действия", заяви тя. И допълни, че освен това имало разположени палатки и каравани в частни имоти и на плажа, в момента имало проверка дали те не са върху дюни. Малеева и заедно с нея пред камерата на бТВ музикантът Васил Гюрев заявиха, че тогава министърката трябва да прави проверки и на незаконните строежи - общо 38 на брой в района. "Например хотел "Морско конче", който още министър Павлова обеща да събори", даде пример Малеева с незаконния хотел, който бе обявен за такъв през 2015 г., но още работи. Гюров заяви, че е недопустимо да има 4 проверки за три дни. "Това са 20 души, един репресивен начин на действие", заяви той. Според Ангелкова обаче се проверяват всички плажове, независимо какви са.

Сватбари кацнаха в затвор, вместо на мястото за бракосъчетание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6386769

Сватбари кацнаха в затвор, вместо на мястото за бракосъчетаниеХеликоптер с гости, поканени на сватба, вместо на мястото, където трябвало да се проведе бракосъчетанието, погрешно се приземил в затвор, близост до Дака - столицата на Бангладеш. Хеликоптерът бил заобиколен от охраната на затвора, подаден е бил сигнал за тревога, заради опасения, че може би се организира бягство на държани там ислямисти.

БСП: Ако ви мачка машината на ГЕРБ, обадете се!

https://offnews.bg//politika/bsp-ako-vi-machka-mashinata-na-gerb-obadete-se-662576.html

Всеки гражданин, върху когото "машината на ГЕРБ", оказва натиск, да се обади на структурите на БСП в цялата страна. За това призоваха от партията днес. 

В последните дни станахме свидетели на скандали и фрапиращи нарушения на закона от страна на изявени кадри на ГЕРБ, се казва в позиция на БСП, в която пише още: 

Видяхме как председател на група общински съветници в Перник гласува лично за придобиването на половин детска градина, а кмет на Алфатар назначава собствената си дъщеря на работа в общината.

Всичко това може да бъде прието като капка в морето, след скандалните признания от страна на свидетели в аферата „Суджукгейт“. Признания, че биват притискани, заплашвани и мачкани, само защото са си позволили да кажат СТОП на рекета, упражняван върху тях от депутат на ГЕРБ.

Междувременно уволниха полицейски служител, който си позволи да покаже на цялата общественост как е обиждан и заплашван от директор на охраната в АЕЦ "Козлодуй".

Огромно притеснение буди фактът, че държавни институции, като НАП, Агенция по храните и др., биват използвани от ГЕРБ за разчистване на лични сметки, за заплахи и оказване на политически натиск.

БСП се противопоставя категорично на случващото се в момента в държавата. Българският гражданин не трябва да живее в страх, че някой ще реши да смачка бизнеса му, да навреди на семейството му, да бъде уволнен само, защото е решил да се защити и противопостави на стила и метода, по който се управлява държавата.

БСП се противопоставя категорично на това държавни служители да бъдат използвани като рекетьори и маша в ръцете на властимащите, само защото ги е страх да не бъдат уволнени. Държавните институции трябва да бъдат еталон за честност и компетентност при изпълнение на основните си задължения, а не да бъдат ползвани като рекетьорски бухалки.

Призоваваме всички граждани, служители на държавната администрация, хора на бизнеса, работници и др., върху които машината ГЕРБ е оказвала или оказва натиск – не се страхувайте! Дайте гласност на това, което се случва!

Парламентарната група на „БСП за БЪЛГАРИЯ“ и всички наши структури в страната, са на разположение на всеки, който има нужда от защита. Готови сме да направим национална кампания – „Не на страха и рекета“. Вие сте свободни хора и никоя политическа сила, независимо от кой цвят е, няма право да ви подчинява със страх, заплахи и рекет. 

2016-та била най-горещата за последните 137 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386766

2016-та била най-горещата за последните 137 годиниДве хиляди и шестнадесета е била черна година за климата, като тя се оказва най-топлата, регистрирана досега, констатира годишният доклад на Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания на САЩ, предава БТА. Миналата година държи рекорд по топлина за последните 137 години, откакто се водят статистики за климата на Земята.

Завод "Миджур" започва работа с нов собственик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386765

Завод "Миджур" започва работа с нов собственикЗаводът за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик - „Миджур Манеджмънт Кънстракшън" ЕООД, предаде БНТ.  На територията на завода все още са останалите от предишния собственик необезвредени противопехотни мини. Заради опасенията на хората от друг инцидент,

Руски журналист е осъден за екстремизъм заради призив за референдум

http://clubz.bg/57170-ruski_jurnalist_e_osyden_za_ekstremizym_zaradi_priziv_za_referendum

Руски разследващ журналист е осъден на три години и половина затвор за екстремизъм, предава Ройтерс. Александър Соколов и трима други обвиняеми са признати за виновни за членуване в нациоланистическата група "Армия на народната воля", обявена за екстремистка организация през 2010 г.

29-годишният журналист е обвинен в създаване и поддържане на сайта на групата, която призовава към провеждане на референдум за увеличаване на възможностите от политиците да се търси наказателна отговорност.

Журналистът ще остане в затвора още година и половина, защото от датата на ареста си вече е излежал две години. Той заяви, че ще обжалва присъдата.

Според московската прокуратура той е създал "екстремистка организация", която цели сваляне на властта в Русия, съобщава "Дойче веле". 

"Идеята за провеждане на референдум срещу настоящите власти е определена за екстремистка. Но не сме приключили, ще продължим да се борим", заяви Соколов в съдебната зала.

Журналистът работи за информационна агенция РБК, когато е арестуван през юни 2015 г. По-късно агенцията е продадена на олигарха Михаил Прохоров, смятан за близък до Кремъл. Следват масови уволнения на разследващи репортери и оставки на журналисти. Според служители в медийния холдинг причината да бъдат уволнени най-добрите репортери са публикуваните журналистически разследвания, отнасящи се до приближени до върховете на властта и техни близки роднини.

Преди ареста си Соколов работи по разследване за незаконно присвояване на 93 милиарда рубли (1,32 милиарда евро) публични средства по време на строежа на нов космодрум, смятан за проект на руския президент Владимир Путин. Журналистът е задържан дни след публикуването на статията за "Восточний Космодрум", която разкрива мащабните измами.

Случаят беше критикуван от няколко журналистически организации, включително базираната в Париж неправителствена организация "Репортери без граници".

"Тази присъда е позор", казва Джоан Бихр, директор на организацията за Източна Европа и Централна Азия. "С двете години задържане под стража преди решението на съда, липсата на солидни доказателства и оруелското обвинение, съдебните власти създадоха впечатлението, че Александър Соколов е преследван, защото журналистическата му дейност е неудобна."

Групата за защита на човешките права "Мемориал" обяви Соколов за политически затворник. Близо 300 руски журналисти подписаха отворено писмо в подкрепа на Соколов преди месец.

В полза на журналиста пред съда свидетелства опозиционният лидер Алекей Навални. Той нарече решението на съда "поредната чудовищна, несправедлива присъда". Той обвини властите, че са осъдили четиримата обвинени, "защото искат провеждането на референдум".

"Бях привикан като свидетел по делото. Всички подсъдими бяха напълно невинни хора", написа Навални в туитър.

Руският президент Владимир Путин похвали московската прокуратура за добре свършената работа по случая на Соколов.

Русия заема 148-мо място от 180 държави в индекса на "Репортери без граници" за свобода на медиите през 2017 г.

"Потисническият климат на национално ниво окуражава овластени провинциални служители далеч от Москва да оказват дори по-силен натиск върху медийните си критици", се казва в доклада на организацията.

Румъния ще преизчисли всички пенсии заради нов закон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022609_rumuniia_shte_preizchisli_vsichki_pensii_zaradi_nov/?ref=rss


Румънският министър на труда обяви в телевизионно предаване в четвъртък, че възрастта за пенсиониране на жени, които имат над три деца, ще бъде намалена, информира днес вестник "Журналул национал".<br /><br />Министър Лия Олгуца Василеску каза още, че след влизане в сила на новия закон за пенсиите, всяка една пенсия в Румъния трябва да бъде преизчислена.<br /><br />Министърът подчерта обаче, че нито една пенсия няма да бъде намалена след преизчисляването.<br...

Ансамбълът, Невяна и Катрин ще сверяват часовниците в Русия

https://offnews.bg//gimnastika/ansambalat-neviana-i-katrin-shte-sveriavat-chasovnitcite-v-rusia-662574.html

Грациите Невяна Владинова, Катрин Тасева в индивидуалната надпревара и ансамбълът ни ще направят последна проверка на състезанието в Казан преди Световното първенство в Италия.

Така момичетата на Весела Димитрова ще премерят сили с домакина Русия Италия, Беларус, Япония, Азербайджан, Финландия, Испания, Бразилия, Канада, Казахстан, Франция, Швейцария, Латвия и САЩ.

От списъка за Песаро освен украинките ги няма Китай, Египет, Германия, Унгария, Южна Корея, Мексико, Норвегия, Полша, Сингашур, Словения и Узбекистан.

Невяна и Катрин също са с огромна конкуренция. Домакинът Русия залага на Дина и Арина Аверини, а Беларус на Катерина Галкина и Алина Гарнаско.

Израел, Италия, САЩ и Япония също са с гимнастичките, които ще гледаме на световното в Песаро, съответно Линой Ашрам и Никол Воронков, Александра Аджурджукулезе и Вероника Бертолини, Лаура Зенг и Евита Гришкенас, Кахо Минагава и Сумире Кита.

Интересно е, че домакинът на Световното залага на по-опитната Бертолини, макар че Милена Балдасари показва по-силни резултати.

Надпреварата е от днес до 13-и август.

Вижте цялата програма за деня:

10:10 - 11:10 Многобой. Индивидуално - поток 1 (обръч и топка) –Катрин Тасева е с номер 5 и започва с обръч.

1:10 - 12:10 Многобой. Индивидуално - поток 2 (обръч и топка) - Невяна Владинова е с номер 9 и започва с обръч

12:30 - 13:30 Многобой. Индивидуално - поток 3 (обръч и топка)

13:30 - 14:30 Многобой. Индивидуално - поток 4 (обръч и топка)

16:30 - 18:00 Квалификация. Ансамбли - 5 обръча - България е с номер 4

Законът ”Магнитски” като дамоклев меч в казуса КТБ

http://frognews.bg/news_140008/Zakonat-Magnitski-kato-damoklev-mech-v-kazusa-KTB/

Аз не съм сигурен, че президентът Тръмп е чувал за иска на Цв. Василев, но съм абсолютно сигурен, че американското посолство ( а и не само то) , както и някои други американски органи, имат добра информация за истинските причини и виновници за фалита на КТБ. Посланик Рубен не е случайно изпратен в България. Той идва от Москва.

Намалиха гаранцията на Живко Суджука заради имотното му състояние

https://offnews.bg//temida/namaliha-garantciata-na-zhivko-sudzhuka-zaradi-imotnoto-mu-sastoianie-662575.html

Софийският градски съд (СГС) е намалил гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от 45 000 лева на 20 000 лева, съобщава в. "24 часа". Съдът е мотивирал промяната в размера на гаранцията с имотното състояние на Мартинов.

Мартинов се прочу с аферата със суджуците. Според прокуратурата той успял да отмъкне 4 тона суджук и 60 кг. телешка кайма и филе "Елена", за които твърдял, че са предназначени за премиера Бойко Борисов. Храната обаче така и не стигнала до премиера, а била складирана в помещение на Мартинов.

На 31 юли прокуратурата обвини ексдепутата за 6 престъпления и му определи гаранция в размер на 45 хил. лв. Бившият народен представител трябваше да ги плати в рамките на 10 дни или да влезе в ареста. Той напусна парламента на 27 юли, като преди това главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета, припомня "Правен свят". 

Първото обвинение на Мартинов е, че е изнудвал търговец на месо за 15 500 лв., за което може да получи от 5 до 15 г. затвор. Второто е за закана за убийство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 г. Третото обвинение е за станалите популярни 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе "Елена" и телешка пастърма. Четвъртото обвинение е, че през 2014 г. опитал да помогне на бивш зам.-министър на финансите да избегне съд за катастрофа. Освен това той заплашвал зам.-директора на полицията в Добрич и началника на районното в Балчик, което се наказва с до 6 г. затвор.

Последното обвинение е, че през април 2017 г. е опитал да притиска шефа на ВИК - Добрич, да уволни служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известно време. Това се наказва със затвор до 6 г.

В същото време бизнесменът Кирил Костов, който подаде сигнал срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов за случая "Суджукгейт", се оплака от данъчни проверки и заплахи. Той твърди, че селд като се е съгласил да стане свидетел, бизнесът на семейството му е станал обект на проверки от различни институции, а самият той е бил принуден да си наеме охрана.

"Последният път ми изпратиха едни снимки, групата на Вълка колко хора е отстранила последните няколко дена. „Групата на Вълка” е от един филм, който сега тече по една българска телевизия, и там групата на Вълка извършва убийства”, разказа Костов.

Най-големият акционер в Uber съди Травис Каланик

http://www.investor.bg/novini/261/a/nai-golemiiat-akcioner-v-uber-sydi-travis-kalanik-244653/

Доскорошният главен изпълнителен директор на компанията е обвиняван в измама и в неизпълнение на договора си

Всички сме за Дуйсбург

https://offnews.bg//nashite-avtori/vsichki-sme-za-dujsburg-662498.html

Да, днес прочетох нещо, което породи в мене невесела поредица от мисли. Всъщност – кое ли, прочетено в медиите, ни кара да мислим за весели и приятни неща? Може би прогнозата за времето? Не, българинът има такава нагласа, че когато е много студено и се затопли, той казва: не е нормално по това време да е топло! Ужас! - въпреки, че се е оплаквал кански от студа; а когато от горещо стане прохладно, той казва: „това гадно време пак се развали!”.

Но да не укорявам медиите. Все пак и аз, когато видя плашещо или направо ужасяващо заглавие, се зачитам именно в материала под него, а не в някой друг. Човек е вечно и сладостно привлечен от ужасите, особено когато не се случват на него. Дайте ни публични екзекуции и риалититата ще станат дълбоко непопулярни. Да, такива ми ти работи.

Та така – прочетох, че министър от правителството на Северен Рейн-Вестфалия, някой си Щамп, най-вероятно щампован в грамаден рурски завод за светли метали, заявил, че е редно парите, които се дават на Румъния и на България за интегриране на ромските общности, да се пренасочат към Дортмунд и Дуйсбург. Защото там живеят хиляди българи и румънци, които всъщност били предимно цигани.

И докато в Румъния и България не се правело нищо за интегрирането на парите... ох, простете, на ромите в общността, то в Рейн-Вестфалия се правело.

Това изявление в първия момент ми се стори нахално. Замислих се: та не беше ли Рейн-Вестфалия най-силно развитата индустриална зона в света (като не броим китайските, защото те така или иначе са създадени от извънземни)? Следователно би трябвало тази област да е и една от най-богатите в света... Пък да вземеш от бедни и да дадеш на богатите е някак... нахално! О, горките ние бедни българчета, които имаме едва два пъти повече автомобили на глава от населението отколкото холандците! Освен това – поразрових се и открих, че в Дуйсбург българите са малко повече от 4 хиляди, а румънците – малко над 5 хиляди. Колко от тях са роми, не пишеше. Казах си – все пак в България живеят 750 хиляди роми. Няма ли да им дойде малко множко на дуйсбургчани да лапнат парите, определени за 750 хиляди, за да интегрират 4 хиляди?

Но после се замислих за други неща. Щамп беше казал в изявлението си, че България и Румъния не използват парите за реална интеграция на ромското население. Веднага в мозъка ми, свикнал да открива във всичко, направено в България, някакво мошеничество, щракна представа. За чиновници и разни тям подобни интегратори, които си купуват последни модели BMW с парите за интеграция. Сигурен съм, че тази представа не е далечна за много от българите.
Не знам – казах си – колко добре ги интегрират ромите в Дуйсбург, но добре виждам колко ги интегрират в България. Малко, клонящо към никак.

Не че не се правят показни усилия. Това са усилия да се демонстрира нещо, което всъщност не съществува. Ромите в България са склонни към три неща: 1. фалшиви и неискрено позитивни изявления от сорта на „ние сме българи, ние искаме да живеем в разбирателство, смятаме България за наша родина”; 2. дълбоко отчуждение и негодувание срещу българите и особено срещу „българските” – тоест - чуждите държавни институции; и 3. изнудваческата легенда за „дискриминация” – много удобна в случаите, когато те подгонят, защото не си плащаш тока.

Циганските деца – както е казал в изявлението си Щамп - наистина не ходят на училище. И никой не е в състояние да ги принуди да го правят. А ако все пак ходят, то там не научават нищо. Повечето излизат функционално неграмотни, тоест – способни да преживяват единствено от най-нискоквалифициран труд. Или чрез кражби и проституция. И това е известно на всички.

Казах – никой не може да ги принуди да ходят на училище. Имах предвид – образователната администрация не е способна да принуди родителите да убедят децата си да ходят на училище. Така звучи по-политически коректно. Но как тази администрация е способна да принуди българските родители, а ромските – не? Българските родители трябва да плащат всевъзможни прищевки на образователната система – учебни помагала, зелени училища, всякакви измишльотини... и българските родители – както винаги - са сравнително послушни и изпълнителни.

Веднъж социалният антрополог, моят приятел Харалан Александров каза нещо доста забавно, макар че го каза на официален форум, на който присъстваше и Бойко Борисов. Той каза, че при едно от пътешествията си из район с много роми чул много интересно обяснение за това защо ромските деца (от това населено място) отсъстват често от училище. Родителите-роми му обяснили: "Ами децата стоят до късно, гледат телевизия. На сутринта им се спи. И на нас ни е жал да ги будиме!"

Милият Харалан, склонен да оправдава всекиго, обобщи, че най-вероятно тия семейства имат само една стая и децата няма как – стоят до късно, докато родителите им гледат телевизия. А после не ходят на училище и не се интегрират в обществото.
Замислих се: Каква е тая власт със своята полиция, жандармерия, администрация с безброй подразделения и раздут като насмукал се кърлеж бюджет, която не може да упражни контрол над едни обикновени, необразовани, простички хора – които безхитростно обясняват, че на децата им се спи?

Как тая власт може да задържи – това е съвсем произволен пример, но ми дойде силно и спонтанно – как може да задържи едно правителство като това на Орешарски – мразено и непоносимо за цял народ една година – мобилизирайки всичките си властови ресурси, а не може да накара едни циганчета да ходят на училище?!

Някой, който ме мрази, ще каже: Е, ти искаш децата с жандармерия ли да ги водим на училище?

Не, не естествено. Но властта си е една. Апаратът за упражняване на контрол и „убеждаване”, за принуждаване на хората е един и същ. Администрацията с всичките и подразделения може да спъва цялата българска свободна инициатива и да печели милиони от корупционни практики, а не може да накара едни циганета да ходят на училище?! Смешно, нереалистично някак... Защото сутрин им се спяло...

Не мога да правя изводи. Бих могъл да кажа: Най-вероятно на някого, на някаква група от хора, е изгодно да не се интегрират ромите. Възможно е...

Но това са изводи, които се доближават до параноята.

Знам едно: Българите са разделени на две. Едни, които не смеят да си признаят, дори пред себе си, че изпитват недобро чувство към ромите (защото ще влязат в категорията на злите расисти). И други, които отявлено изпитват лошо чувство към ромите.

А това е така, замислих се, защото представата за ром или по-правилно – за циганин - е такава: мургав, съмнителен, лъжлив, необразован, склонен към престъпления човек.

Апропо: мнението на циганите за българите и „тяхната държава” не е по-добро.

Изграждането на тия нагласи и мнения започва в най-ранна възраст. Заради абсолютно неуспешната, нарочно или заради ужасна немарливост провалена интеграция. За която европейските фондове ни дават над пет милиарда евро. Не на нас, впрочем, а на България.

Ето защо по едно време се замислих: Дали министър Щамп не е прав?

Фиджет спинър може да се върти над 13 минути

http://clubz.bg/57169-fidjet_spinyr_moje_da_se_vyrti_nad_13_minuti

Японската компания NSK разработи специална версия на т. нар. "фиджет спинър"-и, който може да се върти 13 минути и половина около оста си, съобщи Engadget.

Това е рекорд за излязлата на скоро популярна играчка. Обикновено спинърите могат да се въртят най-много минута-две. 

NSK обаче, които са известен производител на лагери и други автомобилни компоненти, са използвали специални лагери, разработени за използване в космически спътници.

Очаквано, цената на спинъра с високо КПД е далеч по-висока - той струва 17 000 йени, или около 155 долара.

350 автори участват в XIX Международно биенале на графиката във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357359

За 19-ти пореден път Варна е домакин на Международното биенале на графиката, което се открива тази вечер от 18ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Събитието е най-авторитетният форум на съвременното графично изкуство в България и сред десетте най-влиятелни графични форума в света.

ВАП: Необходимо е подобряване качеството на работата при налагането на глоби

http://www.cross.bg/proverka-administrativno-nakazatelnata-dvizhenie-1551790.html

/КРОСС/ Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка на органите на МВР, оторизирани да осъществяват контрол за движение по пътищата и реализиращи административно-наказателна отговорност за нарушителите. Проверката е за периода от осъществената намеса на прокуратурата по предходната проверка през 2016 година до края на първото полугодие на 2017 г. Според данните на ВАП за периода на контролната проверка броят на съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) и електронни фишове е нараснал значително в сравнение с предходно проверения период. Това означавало, че в резултат на предприетите мерки по реда на надзора за законност от страна на ВАП е преодоляна негативната тенденция в тази насока. Същевременно ВАП констатира, че не се отчита положителна тенденция по отношение на качеството на административно-наказателната дейност в по-голяма част от структурите на МВР. Това било видно от броя на отменените наказателни постановления. Поради това ВАП прецени, че трябва отново да сезира директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) за необходимостта от подобряване качеството на работата при осъществяване на административно-наказателната дейност. Според ВАП трябва да се подобри и контрола върху стриктното спазване на законовите изисквания при реализиране на административно-наказателната отговорност. Припомняме, през 2016 г

Среща със съдбата - каква ще бъде Индия след 70 години

http://clubz.bg/57168-sreshta_sys_sydbata_kakva_shte_byde_indiq_sled_70_godini

Когато часовникът удря полунощ на 15 август 1947 г., се ражда най-голямата демократична държава в света. Индия става независима страна.

В навечерието на този исторически миг първият индийски министър-председател Джавахарлал Неру произнася реч за поколенията. Индия си прави своята "среща със съдбата", за да "се събуди за живота и свободата", обявява той.

Настроението на Неру на този ден е победоносно.

"Успехът, който празнуваме днес, е стъпка, откриване на една възможност", казва той.

Но той е наясно и с предстоящите предизвикателства:

"Свободата и силата носят отговорност... Бъдещето не е на спокойната почивка, а на неспирната борба."

Джавахарлал Неру подписва конституцията на Индия.

Историците спорят и оценяват миналото на Индия. А мисля, че би било по-полезно те да погледнат към бъдещето. Както каза писателят Р. К. Нараян, "Индия просто върви напред".

Но накъде? Как ще изглежда страната през следващите 70 години?

№1 по население в света

Индия през 2087 г. не само ще бъде най-голямата демократична държава в света, тя ще изпревари Китай като най-населената страна. ООН предвижда, че Индия ще има между 1,5 и 1,6 милиарда жители след 7 десетилетия, като добави 300 милиона към населението си от 2017 г. Не е за вярване, но тези цифри ще представляват намаляване - Индия ще достигне пика с население от 1,65 милиарда души през 50-те г. на века, преди то започне да намалява.

За сравнение, Китай ще има "само" 1,1 милиард жители през 80-те г., като достигне пик от 1,45 милиарда души през 2013 г. Страната, която най-вероятно ще съперничи на Индия по население, ще бъде Нигерия, за която се предвижда драматично разрастване от настоящите си 186 милиона жители до 1 милиард.

След 70 години светът ще изглежда по-индийски и по-африкански.

Индия ще изглежда и по-богата. Според "Светът през 2050 г." - доклад на Price Waterhouse Coopers, очаква се БВП на милиардната страна спрямо покупателната способност да надмине този на САЩ до 2040 г. (номер 1 вече е Китай.) Индия ще стане един от най-големите световни потребители.

Ще бъдат направени големи крачки по редица ключови показатели.

Да вземем например неграмотността...

Преброяването през 2011 г. установи 273 милиона граждани, които не могат да четат и пишат, което ги прави 26 на сто от населението. Това може да звучи катастрофално, каквото си е, но става дума за голямо подобрение. 25 процента от индийците са били неграмотни през 2001 г., а 48% са попадали в тази категория през 1991 г.

Подобрението в сферата на грамотността, изглежда, ще продължава. Между 2003 и 2013 г. например процентът на училищата с тоалетни нарастна от 40 на 84, докато институциите с ток скочиха от 20 на 45 на сто. Записването в училищата скочи на 96 процента, което показва, че след две поколения неграмотността може окончателно да отиде в миналото.

Вижте какво става с бедността

Макар в Индия все още да има много бедни, процентът им намалява.

Колкото и сполетян от беди да изглежда светът през 2017 г., изчисленията на Световната банка показват, че всеки ден по 250 000 души биват измъквани от крайната бедност. Значителна част от този брой идва от Индия. Пак според Световната банка 46 на сто от индийците са печелили по малко от 1,90 долара на ден през 1993 г. Процентите паднаха на 38 през 2004 г. и на 21 до 2011 г. Тази тенденция почти със сигурност ще продължи.

Болестите и здравеопазването

През 1960 г. средната продължителност на живота в Индия е била 41 години. Пак тогава средният американец е живял над 67 години. Днес индийците живеят средно по 69 години, а американците - по 79. Благодарение на масовите подобрения в хигиената, медицината и здравеопазването индийците днес оцеляват толкова дълго, колкото хората на Запад. През следващите 70 години ще видим продължение на тази тенденция, тъй като достъпът до лекарства и технологии продължава да се глобализира.

Днес само една трета от индийците ползват интернет в сравнение с 90 на сто от американците. Това също ще се промени. Благодарение на бума на евтините смартфони и мобилни данни, над 1 милиард индийци се очаква да бъдат онлайн до 2025 г., което ще бъде 75 на сто от населението на страната. С течение на времето това ще има трансформационен ефект за индийците в редица области - от образованието до работоспособността, от търговията до комуникациите.

Не всички новини обаче са добри

Докато индийците след 70 години безспорно ще бъдат по-грамотни, по-богати, по-здрави и ще имат повече достъп до глобалните технологии, страната ще наследи и някои от най-големите главоболия на Запада.

Индийските политически стратези отдавна са свикнали с "демографския дивидент" на младите. Но какво ще се случи, когато 600-те милиона млади индийци, които в момента са на по-малко от 28 години, достигнат пенсионна възраст? Кой ще ги издържа? Това е особено обезпокоително, още повече че страната е неспособна да създава достатъчно работни места.

Ще продължи ли традиционният индийски модел, при който старите хора живеят заедно със своите синове и дъщери, или Индия трябва да построи жилища за възрастните? Кой ще плати за тези къщи и съпровождащите ги здравни услуги и пенсии? Какво ще се случи с растежа с по-малко мъже и жени в работоспособна възраст и по-висок дял на хората за издръжка?

Пак по отношение на демографията: ще може ли Индия да обърне своето непропорционално съотношение на половете? Данните на ранен етап показват, че нещата ще се влошават. В момента в страната се падат 943 жени на 1000 мъже. Това е резултат от десетилетия селекции и аборти, тъй като семействата масово предпочитаха момчета пред момичета.

Още по-тревожна е статистиката, според която съотношението на половете при децата е 919 момичета на 1000 момчета. Неравномерното съотношение ще се отрази на бъдещето. Това е катастрофа, причинена от хората - буквално и фигуративно - която може да доведе всичко от социален срив до анархия.

Ами климатичните промени?

Заради адските жеги много реки в Индия пресъхнаха.

Без съмнение една от доминиращиге теми в края на XXI век ще бъде как една затопляща се планета ще предизвика съсипване на човешката цивилизация. Как ще се справи Индия? Какви мерки ще може да предприеме Делхи?

Държавата късно започна да насърчава слънчевата енергия и е на път да изпълни поетите до 2030 г. ангажименти според Парижкото споразумение. Но дори това може да се окаже недостатъчно. Ново проучване в сп. Science Advances предрича, че смесица от жега и влага ще причини смъртоносни горещи вълни в Южна Азия преди края на този век, като потенциално засегне милиони хора.

Ами мирното съжителство?

Кашмир е арена на постоянни сблъсъци между хиндуисти и мюсюлмани.

От Изследователския форум "Пю" смятат, че до 2050 г. Индия ще има най-голямото мюсюлманско население в света, като изпревари дори Индонезия. И сега, докато пиша този коментар, Индия преживява ясна и увеличаваща се тенденция съм поляризиране между хиндуистите и мюсюлманите със случаи на линчуване и насилие от тълпата, което човек трудно може да повярва.

Как Индия ще се справи с реалната перспектива да стане най-голямото място на съсредоточаване на исляма?

Наред е външната политика

Сегашният премиер Нарендра Моди отдалечава Индия от необвързаните и я сближава със САЩ и Япония.

Неру зададе тона на Индия през 50-те и 60-те г. на ХХ век като "необвързана" с великите сили. След като стана по-силна, тази идеология бе загърбена. През 2016 г. премиерът Нарендра Моди дори не си даде зор да присъства на срещата на необвързаните.

Вместо това родината му се сближи повече със САЩ и Япония и изглежда се кара с по-големия си съсед Китай.

Това ли ще бъде новата Голяма игра на XXI век? Ако сегашната тенденция продължи, след 70 години Индия ще има най-голямото си глобално влияние от средните векове насам. Какво ще означава това за световната култура, за борбата за ресурси и власт?

Ами човешките права?

Още от 1959 г. Далай Лама живее в изгнание в Индия.

Ще продължи ли Индия да бъде убежище на Далай Лама и тибетските бежанци?

Ще мълчи ли Индия за насилието в региона?

Ще мълчи ли за насилието в рамките на собствените си граници - от сблъсъците и спирането на интернет в Кашмир до размирните райони в неспокойния си северозапад?

Разбира се, въпросите за повече от отговорите. Но всичко това са важни теми, върху които една все още млада демокрация трябва да размишлява, когато започва нов период от 7 десетилетия на растеж. Думите на Неру важат и днес:

"Свободата и властта са отговорност."

Ако първите 70 години от свободата на Индия бяха за оцеляване, следващите 70 трябва да бъдат за правилно използване на силата й за свободния свят. Това ще бъде истинската среща на Индия със съдбата й.

-------

Авторът е шеф на бюрото в Индия на Си Ен Ен, където е публикувана статията.

Живко Георгиев: На вътрешния фронт - нищо ново

http://pogled.info/bulgarski/zhivko-georgiev-na-vatreshniya-front-nishto-novo.88304

/Поглед.инфо/ В ГЕРБ цари художествено-политическа самодейност, премиерът Бойко Борисов е занемарил строевата подготовка.

Китай предупреди Северна Корея с неутралитет при неин конфликт със САЩ

http://pogled.info/svetoven/kitai-predupredi-severna-koreya-s-neutralitet-pri-nein-konflikt-sas-sasht.88305

/Поглед.инфо/ Китайският вестник „Глобал таймс“ призова Пекин да остане неутрален, ако Северна Корея първа започне конфликта със САЩ.

Юлия Берберян: Министърке Ангелкова, знаете ли на кого размахвахте пръстче на Корал

https://offnews.bg//turizam/iulia-berberian-ministarke-angelkova-znaete-li-na-kogo-razmahvahte-p-662572.html

Юлия Берберян публикува гневен коментар срещу министъра на туризма Николина Ангелкова във фейсбук.

Като треньор по тенис на трите си дъщери - Мануела Малеева (р. 1967), Катерина Малеева (р. 1969) и Магдалена Малеева (р. 1975) тя постига уникален в историята на този спорт резултат. Децата ѝ достигат съответно до трето, шесто и четвърто място в световната ранглиста за жени – безпрецедентен случай за три деца от едно семейство.

Берберян е вбесена от отношението на Ангелкова към почиващите на Корал и лично към дъщеря ѝ Мануела, която вчера обвини министърката, че отишла да плаши туристите на плажа за природосъобразен туризъм. В позицията си във фейсбук тя ѝ пожелава дано "да не успеете да бетонирате цялата наша мила България. Оставете някое дръвче, някое плажче и за детето ви".

Ето и цялата публикация на Юлия Берберян:

Министърке Ангелкова, тъй като явно не знаете на кого точно сте размахвала пръстче днес на Корал, си позволявам, като ваш работодател, да ви задължа да прочетете внимателно какво пише австралийският вестник "Хералд сън" на 28 януари 1994 г., по повод излизането на Мануела Малеева в достойно заслужена "пенсия": "Бих желала да помня повече. Не помня добре дори победите си през 1984 г., когато на 17 години спечелих 4 турнира, победих Крис Еверт... Просто излизах на корта и изигравах мача си, после друг и друг. Може би цели две години след това си дадох сметка, че аз наистина съм една добра тенисистка..." И авторът Брус Матюс завършва своя коментар: "Една добра тенисистка! Нещо повече дори - една от най-добрите! Възпитана, учтива, свирепо борбена, безскрупулно честна - прекрасен модел за подражание на всеки млад австралиец."

От сърце ви желая и вашето дете някой ден да донесе подобна радост за себе си, за семейството си, за Родината! Ще се радваме всички!

И дано дотогава вие и тези, които ще се точат след вас (да ви мине котка път дано, пу, пу, да не чуе дяволът) да не успеете да бетонирате цялата наша мила България. Оставете някое дръвче, някое плажче и за детето ви, все пак Швейцария, Америка, всички разбираме... ама няма ли отвреме навреме да си идва при баба и дядо?
Хайде, останете си със здраве.

Юлия Берберян-Малеева, ваша работодателка
P. S. Рязвах ви заплатката още утре, ама хайде да изчакаме още малко.

Част от Владиславово е без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=357360

Част от "Владиславово" ще остане без вода почти през целия ден, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Причината е авария на водопровод, а засегнати ще са абонатите над Пощата и край магазин Лидъл. Очаква се аварията да бъде отстранена в ранния следобед, а водата пусната към 17 часа, допълниха от ВиК.

Коефициент 101 Мирела Демирева да спечели титлата в Лондон

https://offnews.bg//leka-atletika/koefitcient-101-mirela-demireva-da-specheli-titlata-v-london-662570.html

Като пълен аутсайдер влиза във финала в скока на височина на световното първенство в Лондон сребърната медалистка от олимпиадата в Рио Мирела Демирева.

Коефициентът за нейна победа и титла е оценен на 101 от една от букмейкърските къщи, която предлага залози за лека атлетика. Така са преценени и шансовете на чехкинята Михаела Груба.

Абсолютен фаворит с 1,125 е рускинята Мария Кучина - Ласицкене. Припомняме, че Демирева влезе във финала със 192 см, което е нейно лично постижение за сезона.

Финалът е в събота от 21,05 часа българско време.

Днес пък ще стискаме палци на Тихомир Иванов да намери място сред 12-те най-добри в скока на височина при мъжете. 23-годишният плевенчанин излиза в квалификациите от 13,15 часа българско време.

Подпис на преводач ще се заверява вече не в само в МВнР

http://www.eurochicago.com/2017/08/podpis-na-prevodatch/

Заверката на подпис на оторизиран от Министерството на външните работи (МВнР) преводач на документи ще се извършва от всички български нотариуси по места, а не, както досега, от централното управление на министерството в София. Това предлага вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева с промени в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа. Измененията бяха публикувани днес за обществено обсъждане на сайта на министерството и в портала за обществени консултации strategy.bg.

Чешката полиция поиска имунитета на фаворита за премиер

http://www.mediapool.bg/cheshkata-politsiya-poiska-imuniteta-na-favorita-za-premier-news267791.html

Чешката полиция поиска от парламента да снеме имунитета на бившия финансов министър и лидер на партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) Андрей Бабиш в рамките на разследване по подозрение в измама с европейски субсидии, съобщава БТА, цитирайки "Асошиейтед прес" Бабиш бе уволнен от поста финансов министър по-рано тази година след спор с премиера Бохуслав Соботка заради бизнес практиките му, отбелязва Ройтерс. Полицията разследва дали конферентен център близо до Прага, който е бил изграден от бивша фирма на Бабиш, е нарушил закона, за да получи субсидия от ЕС в размер на 50 милиона крони (2,25 милиона долара). Партията АНО убедително води в допитванията за парламентарните избори на 20 и 21 октомври, което може да направи лидера й Бабиш следващия премиер на Чехия. Парламентарна комисия ще разгледа молбата на полицията за снемане депутатския имунитет на Бабиш на 18 август. Гласуването по този въпрос може да се състои на 5 септември.

Чвшката полиция поиска имунитета на фаворита за премиер

http://www.mediapool.bg/chvshkata-politsiya-poiska-imuniteta-na-favorita-za-premier-news267791.html

Чешката полиция поиска от парламента да снеме имунитета на бившия финансов министър и лидер на партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) Андрей Бабиш в рамките на разследване по подозрение в измама с европейски субсидии, съобщава БТА, цитирайки "Асошиейтед прес" Бабиш бе уволнен от поста финансов министър по-рано тази година след спор с премиера Бохуслав Соботка заради бизнес практиките му, отбелязва Ройтерс. Полицията разследва дали конферентен център близо до Прага, който е бил изграден от бивша фирма на Бабиш, е нарушил закона, за да получи субсидия от ЕС в размер на 50 милиона крони (2,25 милиона долара). Партията АНО убедително води в допитванията за парламентарните избори на 20 и 21 октомври, което може да направи лидера й Бабиш следващия премиер на Чехия. Парламентарна комисия ще разгледа молбата на полицията за снемане депутатския имунитет на Бабиш на 18 август. Гласуването по този въпрос може да се състои на 5 септември.

Проф. Кантарджиев: Няма доказано заразяване със западнонилска треска у нас през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6386753

Проф. Кантарджиев: Няма доказано заразяване със западнонилска треска у нас през 2017 г.Не е доказано заразяване със западнонилска треска на територията на България от началото на годината. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести. Той каза още, че към момента най-засегната от заболяването е Южна Гърция,

Трябва да започне демонополизация на Здравната каса, призовава експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/triabva-da-zapochne-demonopolizaciia-na-zdravnata-kasa-prizovava-ekspert-244656/

На национално ниво се проваляме в желанието си да доведем услугите на електронното здравеопазване, посочи финансовият консултант Живко Иванов

Ники Рийд и Иън Сомърхолдър станаха родители на момиченце

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6386730

Ники Рийд и Иън Сомърхолдър станаха родители на момиченцеАктьорското семейство Ники Рийд и Иън Сомърхолдър вече има ново попълнение - дъщеричка, съобщи Контактмюзик, предаде БТА. Според И! Нюз бебето на 29-годишната Рийд и 38-годишния Сомърхолдър се е появило на бял свят на 25 юли. Първородната щерка на актьорската двойка ще носи името Боди Солей Рийд Сомърхолдър.

Нова телевизия се разделя с Дарина Сарелска

https://offnews.bg//medii/nova-televizia-se-razdelia-s-darina-sarelska-662573.html

Нова телевизия се разделя с Дарина Сарелска - досега шеф на новините на медията. Нейната работа ще бъде поета от Силва Зурлева, която е член на борда на директорите.

От телевизията съобщиха за рокадата в прессъобщение.

“Всички ние благодарим на Дарина за усилията, които допринесоха за издигането на Новините на NOVA до сегашната им позиция на несъмнен лидер в ефира. Надяваме се, че Дарина ще успее в бъдещите си проекти. Аз ще продължа да работя с всички членове на екипа на новините и съм уверена, че заедно ще запазим най-високите постижения на медията, както и ще продължим да се развиваме“, коментира Силва Зурлева.

„Гордея се с това, което постигнахме в последните 4 години. Новините на NOVA заеха заслужената си лидерска позиция на пазара. За мен тази промяна е за добро. Надявам се да бъде и за доброто на NOVA и новините, към които оставам привързана. Разчитам, че екипът ще продължи да работи по същите високи професионални принципи и стандарти, както през четирите години, в които бяхме заедно. Благодарна съм за натрупания опит и гледам напред към бъдещи проекти“, допълва Дарина Сарелска.

Телевизията не уточнява каква е причината да бъде сменен шефът на новините.

Преди да се стигне до раздялата, Нова тв негласно понижи Сарелска, като я постави под прякото ръководство на Зурлева.

Съобщението от днес не е изненадващо. Името на Дарина Сарелска бе замесено в шумния скандал, който избухна при напускането на разследващия журналист Васил Иванов. Той посочи Сарелска като човека, спирал негови разследвания и настоял да не се пускат материали срещу кметове след последните местни избори. По думите му колежката му била в конфликт на интереси, защото деверът й е депутат от ГЕРБ. Тогава и Нова тв, и самата Дарина Сарелска отрекоха тези обвинения. 

Бялата сряда на иранските жени

https://www.vesti.bg/sviat/bialata-sriada-na-iranskite-zheni-6072547

В знак на протест, всяка сряда, хиляди иранки се обличат в цвета на мира, за да покажат, че не са се отказали да се борят за правото си на избор

Инвеститорите обръщат поглед към по-сигурни активи

http://www.investor.bg/analizi/9/a/investitorite-obryshtat-pogled-kym-po-sigurni-aktivi-244662/

В четвъртък йената отбеляза повишения срещу всичките си кросове, подобно представяне записа и швейцарският франк

Областен шеф на БФС атакува с нецензурни SMS-и млада футболна съдийка

http://www.barometar.net/89288/

За сексскандал с участието на шефа на областния съвет на БФС Ангел Стоянов и младата футболна съдийка Теодора Тодорова съобщава BulNews.bg, Медията публикува и чата, в който има доста нецензурни изрази от страна на Стоянов, който откровено си иска секс от младата жена и използва брутални изрази. От своя страна Теодора отговаря уклончиво на сексуалните […]

10 месеца затвор за мъж, опитал да краде гориво от камион във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386743

10 месеца затвор за мъж, опитал да краде гориво от камион във Велико ТърновоДесет месеца затвор за мъж, опитал да краде гориво от румънски камион, е наложил съдът във Велико Търново, след споразумение с Районна прокуратура - Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Иван Т. /32 г./ се е признал за виновен за това, че през май тази година на паркинг край Велико Търново направил опит да източи 360 литра

Тръмп: Благодаря на Путин, че изгони дипломати, ще спестим много пари

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022570_trump_blagodaria_na_putin_che_izgoni_diplomati_shte/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на руския президент Владимир Путин за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия, предадоха "Ройтерс" и БТА.<br /><br />"Искам да му благодаря (на Путин), защото се опитваме да намалим нашия фонд "Заплати". Много съм благодарен, че той отпрати голям брой хора, защото сега ще плащаме по-малко. Няма реални основания за връщането им в Русия", каза Тръмп в разговор с журналисти в...

Тръмп благодарен на Москва за изгонването на американски дипломати

http://frognews.bg/news_140007/Tramp-blagodaren-na-Moskva-za-izgonvaneto-na-amerikanski-diplomati/

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на руския президент Владимир Путин за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия, предаде Ройтерс.

Скандалът с опасните за здравето яйца се разраства

http://www.investor.bg/analizi/91/a/skandalyt-s-opasnite-za-zdraveto-iaica-se-razrastva-244660/

Европейска комисия ще свика среща на високо равнище на засегнатите държави, докато холандските птицевъди са застрашени от "бедствие"

Доларът продължава да е под натиск заради напрежението на Корейския полуостров

http://econ.bg/Новини/Доларът-продължава-да-е-под-натиск-заради-напрежението-на-Корейския-полуостров_l.a_i.747119_at.1.html

Доларът спадна до 2-месечен минимум спрямо йената в днешната сутрешна търговия, заради ескалацията на напрежението в отношенията между САЩ и Северна...

Стефани Музакова продължава да води на държавното по ветроходство

http://www.cross.bg/georgi-stefani-klas-1551789.html

/КРОСС/ Стефани Музакова, която за втора поредна година е Спортен талант на „Еврофутбол", продължава да води убедително и след втория ден на Държавното първенство по ветроходство за олимпийски класове, което се провежда във Варненското езеро от 09 до 11.08.2017 г. 20-годишната поморийка победи в три от четири гонки в клас „Лазер Радиал", които се състояха в четвъртък. В последната остана втора след Георги Максимов от Несебър. Втора в общото подреждане отново е Мариела Николова от Варна, а Георги Максимов измести от третото място съотборника си Димитър Вагелов. В този клас участват 18 лодки. Медийни партньори по програма „Спортни таланти" са: сайтовете gong.bg, viasport.bg, bgathletic.com, ngobg.info, dir.bg, blitz.bg, actualno.com и sportlive.bg, вестниците „Еврофутбол" и „Марица", агенция КРОСС, както и БНР и Дарик радио.    

Си Ен Ен уволни водещ заради нацистки поздрав

http://frognews.bg/news_140006/Si-En-En-uvolni-vodesht-zaradi-natsistki-pozdrav/

Американската телевизия Си Ен Ен прекрати договора с коментатора Джефри Лорд заради нацистки поздрав в Twitter, предаде Би Би Си. В официално съобщение на медията се посочва, че възхваляването на Третия райх е недопустимо под каквато и да е форма. Джефри Лорд вече не е част от нашия екип, се посочва в комюникето на медийната компания.

Съветник на Тръмп: Ролята на Тилърсън е дипломатическа, а не военна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386740

Съветник на Тръмп: Ролята на Тилърсън е дипломатическа, а не военнаЗаместник-помощник на президента Доналд Тръмп окачестви като "направо нелепи" изявленията на държавния секретар Рекс Тилърсън за военния отговор към Северна Корея, като обясни, че Тилърсън излиза от административната си роля на пръв дипломат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Думите на президентския съветник Себастиан Горка в интервю за

„БулевАРТ" събира любителите на модерния и еко начин за придвижване в града

http://www.cross.bg/sofiya-roleri-subota-1551788.html

/КРОСС/ Собствениците на лонгборд, скейтборд, ролери и тротинетки и техните приятели и почитатели каним в тази събота, 12 август 2017 г. в София на „БулевАРТ". Това е името на поредица от събития, които организират Столичната община и зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев и Центърът за градска мобилност. В събота, под името „ТранСпорт на борд" започва първото по рода си събитие, което има за цел да покаже, че София е и ще бъде модерен град, столица, в която има забавления и през горещото августовско лято. От 10.00 до 16.00 часа на столичния бул. „Ал. Стамболийски" всички любители на бордове, ролери, тротинетки, колела и други почитатели на модерния и еко начин за придвижване из града ще могат да карат свободно в участъка между булевардите „Княгиня Мария Луиза" и „Христо Ботев". Специално за тях тази част на булеварда ще е свободна от автомобили. Ще има майсторски демонстрации на ролери - от „Екстрйм скейт" и звездите на новата световна мания - лонгборда ще покажат на какво са способни. Младежите от LongDayBoarding ще преподават и безплатни уроци по борд каране на начинаещи. Млади стрийтарт художници ще покажат на живо върху пана от улични ремонти своята визия за модерна и вечно променяща се София. Сред тях са Виктория Котева и Радостин Неделчев- Чочо, който е и автор на логото на кампанията

Ще оцелее ли визията на Орбан за нова Европа

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/11/3022562_shte_ocelee_li_viziiata_na_orban_za_nova_evropa/?ref=rss


<br />В епохата на миграцията важна черта на много от популистките партии в Европа е не толкова, че са национално-консервативни, колкото, че са реакционни. Мнозина европейци се страхуват от миграцията и технологиите, представляващи заплаха за тяхната идентичност и икономическо бъдеще. А отговорът на тези страхове може да е всичко друго, но не и хладнокръвен. Или, както изтъква политическият коментатор Марк Лила, за реакционерите "единственият разумен отговор на Апокалипсиса е да...

Иран изгони футболисти от националния отбор, защото играли срещу израелци в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3022564_iran_izgoni_futbolisti_ot_nacionalniia_otbor_zashtoto/?ref=rss


Двама футболисти на "Паниониос" бяха изгонени до живот от националния отбор на Иран, защото са взели участие в двубой срещу израелски отбор. Гръцкият тим се изправи срещу "Mакаби" (Тел Авив) в третия квалификационен кръг на Лига Европа.<br /><br />Въпреки че рискуваха глоби и наказания Масуд Шоджаей и Ехсан Хаджсафи пропуснаха първия мач, който се игра в Израел. Те обаче играха в реванша в Атина, което е вбесило спортните ръководители в родината им.<br...

Гурбет

http://www.eurochicago.com/2017/08/gurbet/

Кипи суматоха, българите наваляват поляците да им се извиняват от името на Сашо и да ги трупат по раменете. Доколкото мога да разбера, поляците смятат, че нашият боец е бил предизвикан и Янек си е заслужил пердаха. Единствен Сашо стърчи на скелето като гневен гаргойл, току плюе и току псува. Янек и негов приятел тръгват полекичка към клиниката, а старшият на българите ми благодари, че съм искала да помогна, и даже предлага да ми купи кафе, че моето било изстинало вече. - Ама защо се сбиха всъщност? - любопитствам аз.

Кино отваря врати в Кърджали след 10 години прекъсване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386712

Кино отваря врати в Кърджали след 10 години прекъсванеСлед повече от 10 години прекъсване в Кърджали отново ще има кино, съобщава "Фокус". Салонът е основно ремонтиран, оборудван е с екран за 3D-прожекции и озвучаване от последно поколение. Това информира областният управител Никола Чанев, който инспектира обекта, намиращ се в сградата на общинската и областната администрация.

100 дни от управлението на кабинета "Борисов 3"

https://www.actualno.com/politics/100-dni-ot-upravlenieto-na-kabineta-borisov-3-news_627174.html

Днес се навършват сто дни от управлението на кабинета "Борисов 3", който се закле на 4 май. Основната критика към правителството е от БСП. Според опозицията управлението на ГЕРБ е пропиляно време за България, защото за този период не е бил поставен нито един от важните проблеми за гражданите и липсва управленска програма. Правителството публикува програмата си миналата седмица с 902 мерки. Сред тях са борбата с неграмотността, тероризма и продължаването на строителството на магистрали.

Графика на деня: България отсъства от картата на морските круизи

http://www.investor.bg/novini/346/a/grafika-na-denia-bylgariia-otsystva-ot-kartata-na-morskite-kruizi-244657/

Над 6 млн. европейци са избрали круизния туризъм миналата година, а Италия е безспорният лидер при стартирането на пътуванията

„Ислямска държава“ се финансирала в САЩ чрез eBay

http://pogled.info/svetoven/islyamska-darzhava-se-finansirala-v-sasht-chrez-eBay.88300

/Поглед.инфо/ Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) финансира дейността си в САЩ чрез фиктивни сделки в системата за електронна търговия eBay.

Новата институция на Венецуела утвърди Мадуро за президент

http://pogled.info/svetoven/novata-institutsiya-na-venetsuela-utvardi-maduro-za-prezident.88301

/Поглед.инфо/ Конституционната асамблея (КА) на Венецуела утвърди Николас Мадуро за президент, предаде испанката агенция ЕФЕ.

Китайски експерт: Ударът на КНДР няма да е бърз, САЩ ще го парират

http://pogled.info/svetoven/kitaiski-ekspert-udarat-na-kndr-nyama-da-e-barz-sasht-shte-go-parirat.88302

/Поглед.инфо/ Авторитетен военен експерт в Китай смята, че Северна Корея няма потенциала за нанасяне на удар срещу САЩ.

Тръмп благодари на Путин за изгонването на 755 американски дипломати, спестил му разходи

http://pogled.info/svetoven/tramp-blagodari-na-putin-za-izgonvaneto-na-755-amerikanski-diplomati-spestil-mu-razhodi.88303

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп благодари на руския му колега Владимир Путин за неговото решение да изгони от Русия 755 души от персонала на посолството на САЩ. Той заяви още, че Русия е била срещу избирането и обясни защо е било така.

Мъже се женят за анимационни героини (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/myzhe-se-zheniat-za-animacionni-geroini-video-6072544

Виртуална игра позволява на играчите да развият сантиментални отношения с героите

Махат ротацията на пътните полицаи?

http://www.moreto.net/novini.php?n=357357

Министерството на вътрешните работи (МВР) се отказва от ротацията на пътните полицаи. Това се разбира от публикувания за обществено обсъждане Проект на Инструкция за реда и организация за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение.

Италия е предпочитаната отправна точка за морските круизи в Евросъюза

http://econ.bg/Новини/Италия-е-предпочитаната-отправна-точка-за-морските-круизи-в-Евросъюза_l.a_i.747118_at.1.html

България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия, показва анализ на „Евростат" за...

Тръмп: Не мисля, че в Иран живеят в духа на ядреното споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386721

Тръмп: Не мисля, че в Иран живеят в духа на ядреното споразумениеДържавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини Иран, че не живее „в духа“ на ядреното споразумение, постигнато през 2015 г. между Техеран и световните сили, повтаряйки, че намира сделката за „ужасна“, предава AFP, цитирана от "Фокус". „Не мисля, че Иран е в съответствие. Не мисля, че живеят в духа на споразумението",

Прощаване с Асен Гаргов, Лили Иванова изпя "Детелини" през сълзи

http://clubz.bg/57167-proshtavane_s_asen_gargov_lili_ivanova_izpq_detelini_prez_sylzi

Днес България се прости с големия музикант и композитор Асен Гаргов. 

На поклонението в църквата "Света Неделя", за да го изпратят в последния му път, се стекоха стотици негови приятели - Йорданка Христова, Константин Марков от "Тангра“, актьорът Славчо Пеев и много други.

Гаргов почина на 68-годишна възраст в понеделник, 7 август, след дълга битка с рака. 

"Загубихме един достоен българин. Един прекрасен човек", каза певицата Йорданка Христова на влизане в храма. 

Гаргов е автор на едни от най-големите хитове на емблематични имена в родната музика. Творческото му сътрудничество с Лили Иванова е паметно – оттам се раждат най-малкото култовите „Детелини“. 

Насред махленските караници композитор - изпълнител Гаргов беше забранил, подобно на Тончо Русев, на примата на българската естрада да изпълнява произведенията му. 

На концерт във Варна вчера обаче Лили Иванова се разплака и през сълзи изпя вечните „Детелини”.

Химнът на прехода „Развод ми дай“ е припяван от всички „деца на демокрацията“. Поздравяваме ви с него!

Развигор Попов
Йорданка Христова
Славчо Пеев
Стефан Димитров

Дарина Сарелска вече не е директор на Новините в NOVA

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/darina-sarelska-veche-ne-e-direktor-na-novinite-v-nova-6072546

Силва Зурлева ще поеме ежедневното оперативно управление на новините и актуалните предавания в тясно сътрудничество със съществуващия екип

Икономическата експанзия в САЩ ще продължи поне още 2 години, сочи проучване

http://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomicheskata-ekspanziia-v-sasht-shte-prodylji-pone-oshte-2-godini-sochi-prouchvane-244658/

Нито един от икономистите, базирани в САЩ, Канада и Европа, не очакват разширяването да приключи в рамките на една година

На пазара на жилища под наем в САЩ се ражда нов гигант

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/na-pazara-na-jilishta-pod-naem-v-sasht-se-rajda-nov-gigant-244659/

Invitation Homes на Blackstone и Starwood Waypoint се обединяват в нова компания на стойност 20 млрд. долара

КЗП: Нарушенията по морето са шумни, но намаляват

http://frognews.bg/news_140004/KZP-Narusheniiata-po-moreto-sa-shumni-no-namaliavat/

Около нарушенията по българското Черноморие се шуми, но като цяло те намаляват. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред България Он Еър.

Ивет: Не мисля за отказване!

https://offnews.bg//leka-atletika/ivet-ne-mislia-za-otkazvane-662560.html

Звездата ни в спринта Ивет Лалова-Колио зае деветото място на 200 метра на Световното първенство по лека атлетика в Лондон и не намери място във финала на дисциплината. 33-годишната спринтьорка беше разочарована, че не успя да се нареди сред най-добрите осем.

"Ако някой ми беше казал преди полуфинала, че се влиза с 22.80 сек на финал, щях да се изсмея. Трудно се бяга 200 м тук. За сравнение с Пекин и с Рио това, което имах там като усещане по самия вираж. Тази година имах някои грешки, които тук ги усещах още повече. С Дафне след края на бягането обсъждахме и тя каза: "На мен ми се размазваха всички линии”.

Не зная дали този вираж е от предишни години, тъй като стадионът е построен още 2011 г., а сега вече ги модернизират и са по-различни, или моят ден е бил такъв, но не ми беше лесно това 200 м. Очаквах, че със сигурност ще бягам поне 22.50 сек. Така че няма как, надявах се. До третия полуфинал бях вътре, но това е... малшанс.

Бягането на 100 м може и да ми е коствало някоя стотна на 200 м. Знаех за този риск, когато избрах да участвам и на 100 м. Но на мен ми трябваше този старт, защото не бях участвала на състезания близо месец. Трябваше ми малко скорост, увереност, която да придобия от това бягане. И беше хубаво - усетих пистата и какви са условията, не бих казала, че ме е изморила.

Но наистина такъв беше и планът, ако съм в невероятна форма да стартирам само на 200 м. Затова си позволихме да рискуваме и да направя още два старта на 100 м. За мен сезонът не е приключил с това световно първенство. Толкова време се чака, толкова всичко е насочено към него. И сега изведнъж се изниза, сякаш се изниза между пръстите. Затова ще почина няколко дни, докато то приключи, докато се прибера в София и след това ще завърша с няколко турнира.

Когато си на 20, си мислиш, че всичко е пред теб и не ти пука, мислиш, че Господ ти е дал тази дарба и те очакват само медали. А когато си вече над 30, не знаеш кога ти е за последен път и всеки път, когато си тук, благодариш на себе си и на всички, които са ти помогнали да си тук. Защото само тези около теб знаят колко е трудно.

Това девето място трябва или да ме откаже, или да ме мотивира. Аз избирам да ме мотивира. Засега не искам да казвам, че следващата година целта ми е европейското. Но както каза Джъстин Гатлин, стъпка по стъпка, състезание за състезание. Ще си покаже. Само единствено мога да кажа, че това не е последното ми състезание", коментира Лалова пред българските журналисти в Лондон.

Чешката полиция поиска имунитета на бившия финансов министър и фаворит за премиер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022561_cheshkata_policiia_poiska_imuniteta_na_bivshiia/?ref=rss


Чешката полиция поиска от парламента да снеме имунитета на бившия финансов министър и лидер на партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) Андрей Бабиш в рамките на разследване по подозрение в измама с европейски субсидии, предадоха "Асошиейтед прес" и БТА.<br /><br />Бабиш бе уволнен от поста финансов министър по-рано тази година след спор с премиера Бохуслав Соботка заради бизнес практиките му, отбелязва Ройтерс.<br /><br />Полицията...

57-годишна от Сливен хвърли през терасата си 10 000 лева на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386689

57-годишна от Сливен хвърли през терасата си 10 000 лева на ало измамнициЖена на 57 години от град Сливен е станала жертва на телефонна измама. Това съобщиха от ОДМВР-Сливен. Тя била въведена в заблуждение, че помага на органите на реда за залавяне на престъпна група, занимаваща се с телефонни измами. Въвлечена в измамната схема тя хвърлила от терасата на жилището си сумата от 10 000 лева.

С две изложби и концерт отбелязват 138 годишнината от създаването на ВМС във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357351

"Филателно море" е името на изложбата, която ще покаже пощенски марки и картички на морска тематика във Варна, научи Moreto.net. Публиката ще види над 100 ценни експоната от фонда на Военноморския музей. Изложбата представя още морско образование, корабостроене, корабоплаване, водни спортове.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване