Все още не е открит беглецът от Старозагорския затвор

http://www.cross.bg/izdirvane-obyaven-starozagorskiya-1551773.html

/КРОСС/ Продължава издирването на беглеца от Старозагорския затвор, потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 53-годишният Петър Попов-Папиша, по прякор Папиша, е обявен за национално издирване. Мъжът излежава от 2007 г. присъда за въоръжени грабежи и е на облекчен режим. Вчера не се е прибрал в 17.00 ч. в сградата на затвора. До този момент лишеният от свобода не е имал провинения. Попов е арестуван за последен път през септември 2007 г., когато край хасковското село Корен, откраднал таксиметров автомобил на фирма от Кърджали и заплашил шофьора с оръжие. Избягалият мъж е обявен за общодържавно издирване.

Започва ремонтът на Орлов мост

http://www.mediapool.bg/zapochva-remontat-na-orlov-most-news267787.html

От петък започва ремонтът на Орлов мост, заради който се променят движението и маршрутите на превозните средства от градския транспорт, съобщиха от Столичната община. От 11 до 20 август се закрива спирката на тролеи номер 4, 5, 8, 11 и за автобуси номер 280 и 306. Временната спирка ще бъде на бул. "Цар Освободител" след пл. "Орлов мост" в посока бул. "Васил Левски". Превозните средства от обществения транспорт ще спират на всички съществуващи спирки по променените маршрути. Тролеите номер 4, 5, 8 и 11 ще се движат на дизелови двигатели в посока СУ "Св. Кл. Охридски" от спирка "Полиграфически комбинат" до временната спирка. От 13 до 20 август се променят маршрутите на автобуси номер 9, 72, 75, 213. „От 11 години Орлов мост не е ремонтиран, съответно по начина, по който ще бъде ремонтиран сега, не е ремонтиран никога”, каза зам.-кметът на София Евгени Крусев пред бТВ, уточнявайки, че под асфалта ще бъде поставена метална мрежа, за да е по-устойчива настилката. Така ремонтите в София се увеличават с още един. Цялостна реконструкция в момента се прави на бул. „Дондуков“, бул. „Прага“ също не е готов, ремонт има и на булевардите „Драган Цанков“, „Шипченски проход“, „Монтевидео“ и „Асен Йорданов“. Ремонтът на моста „Чавдар“ също не е приключил.

Защо актовете на Пътна полиция падат в съда?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zashto-aktovete-na-pytna-policiia-padat-v-syda-2041983

Прокуратурата е констатирала, че качеството на административно-наказателната дейност в по-голяма част от структурите на МВР не е добро. Това става известно от доклад на прокуратурата, който се базира на броя на отменени наказателни постановления.
 

Изпращат полицаи от големите градове в селата (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izprashtat-policai-ot-golemite-gradove-v-selata-video-2041985

1000 полицаи от големите градове отиват в малките населени места. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев пред

Съседи се биха кой да паркира колата си на сянка

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/sysedi-se-biha-koj-da-parkira-kolata-si-na-sianka-2041980

В полицията е започнато досъдебно производство за хулиганство срещу 45-годишен жител на Габрово. Мъжът участвал в междусъседски скандал.

Поводът за конфликта е спор за паркиране на автомобил под сянката на дърво.

Кой иска да върне безконтролното подслушване?

http://clubz.bg/57156-koj_iska_da_vyrne_bezkontrolnoto_podslushvane

Снимка БГНЕС

Тази история щеше да е най-обсъжданата и най-коментираната в една нормална политическа и медийна среда. Когато прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) атакуват директно Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), тогава държавата има сериозен проблем. А когато Бюрото отвърне, че има организиран опит за натиск, за да бъде премахнат контролът върху използването на СРС, тогава вече държавата има доста повече от сериозен проблем.

В такова състояние живее България от десетина дни насам. В това време българите наблюдават по телевизията драматичните истории за това кой каква сметка бил платил в Созопол и кой бил откраднал повече от детските градини или пък от нещо друго – безспорно важни въпроси, които не оставят въздух за най-важния: Имат ли пазачите пазачи?

Не, няма да имат, ако Националното бюро за контрол на СРС продължи да бъде мачкано по начина, по който това се случва в момента – без сериозни аргументи, без сериозни обвинения, но с цялата мощ на държавната машина. В нормална политическа ситуация това би била най-привлекателната тема за опозицията. Не, в България парламентарната опозиция се занимава с Бузлуджа преди да излезе във ваканция, а след това просто излиза във ваканция. В нормална медийна ситуация това би била най-горещата тема за вестниците и телевизиите. Не, в България централен всекидневник сваля от печат интервю с директора на Бюрото за контрол на СРС, защото в него той разкрива неприятни истини. Няма много фигури в страната, които да имат такава мощ, че да организират подобна атака. Затова заглавието на този текст е колкото въпрос, толкова и отговор.

Случаят „Гатев“

За пред публиката всичко започва на 24 юли, когато прокуратурата съобщава, че е поискала от ДАНС да отнеме допуска до класифицирана информация на член на Бюрото за контрол на СРС. Малко по-късно всички знаят, че става дума за Георги Гатев – зам.-председателя на Бюрото, избран от парламента по предложение на ДПС. Имали данни, че Гатев контактувал с „обвиняеми и подсъдими лица" и им помагал да подават заявления за проверка дали са били подслушвани или следени. ДАНС изпълнява искането на прокуратурата и Гатев е с отнет допуск, а това на практика го вади от дейността на Бюрото, което работи основно с класифицирана информация. На 4 август самият Гатев разпространява писмо до медиите, в което окачествява историята като „недопустима институционална атака". Подава жалба до ДАНС, която седмица по-късно е отхвърлена. Но припомня и решение на Конституционния съд, според което прокуратурата вече няма правомощия да иска отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация.

Тогава директорът на Бюрото Бойко Рашков дава интервю за „24 часа“, което обаче не вижда бял свят и се появява по-късно в сайта „Медиапул“. Рашков отхвърля обвиненията срещу Гатев, че съдействал на определени лица да се възползват от законното си право да научат дали са били подслушвани или следени – все пак това е работата на Бюрото. Бойко Рашков използва израза „сплашваща акция срещу Бюрото" и дава пример с друг член, който се отказал да се занимава с конкретен случай след атаката. Рашков дори съобщава, че предлага на ДАНС повече информация за въпросните контакти на Гатев, но те отказали да я получат. В две интервюта по темата Рашков назовава целта на цялата операция - „да се ограничи контролът върху дейността им". Става дума за прокуратурата и ДАНС и контрола, който Бюрото е длъжно да осъществява по закон върху използваните от тях СРС.

Защо това е важна тема

Защото България доскоро бе шампион по безконтролно използване на СРС, нищожна част от които бяха изобщо използвани като доказателствен материал за обвинения. А когато данните от едно СРС не служат за доказване пред съда на престъпление, те служат за икономически и политически натиск и за изнудване. Бойко Рашков припомни времето, когато председател на Софийския градски съд бе Владимира Янева, и когато разрешителните за използване на СРС се издаваха на конвейер. Тя все пак бе обвинена, но остана единствена.

Председателят на Бюрото Рашков набляга на този факт – те са предали данни за „фрапиращи нарушения, основно по линия на ДАНС", но прокуратурата не е обвинила никой друг. Рашков казва също, че има данни за нарушения при подслушване на магистрати и опозиционни политици...

Само дотук скандалът би трябвало да се е превърнал в централен и да привлече вниманието на основните политически сили. Но не е така. Сега Рашков ще иска свикване на парламентарната комисия за контрол над СРС. Където, може би, освен актуалния случай, да постави и друг въпрос: защо Бюрото изпраща до главния прокурор десетки сигнали за нарушения при прилагането на СРС, но не е последвало нито едно дело. Въпросите са много, а отговорът е само един – някой отново иска да върне използването на СРС в полето на пълната безконтролност, където плуваше доскоро. Днес контролът може да не е 100-процентов, може да е далеч от стандартите на напредналите демокрации, но България все пак изгради система за контрол, за да не бъдат пазачите без пазачи. Сега прокуратурата и ДАНС атакуват своя пазач. И нищо не следва в държавата. Достатъчен повод за събуждане в лятна нощ.

Дойче веле

Испанските власти задържаха двама български моряци

http://www.cross.bg/zadurzhan-korab-almeri-1551772.html

/КРОСС/ Двама български моряци са задържани край Алмери. Те били на кораб, задържан от испанските правоохранителни органи. На плавателния съд бяха открити 18 тона хашиш, съобщи агенция EFE. Съобщава се, че корабът Lady Boss е плавал под флага на Коморските острови. Той е прихванат около 60 км от крайбрежието на Алмери. При акцията е задържан 13-членния екипаж, сред които са двама българи и 11 украинци. Отбелязва се, че операцията е започнала още преди седмица. Тогава коръбт е забелязан от въздуха. Сега арестуваният кораб е на пристанището на Алмерия. Арестуваните ще бъдат предадени на съд.  

Стефани Музакова продължава да води на държавното по ветроходство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8WLhBnxFg6Q/

Стефани Музакова от Поморие продължава да води убедително и след втория ден на Държавното първенство по ветроходство за олимпийски класове, което се провежда във Варненското езеро от 09 до 11.08.2017 г. 20-годишната поморийка победи в три от четири гонки в клас „Лазер Радиал”, които се състояха в четвъртък.

Мария Илиева с голям концерт тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=357343

Мария Илиева идва тази вечер във Варна за най-големия си концерт за сезон 2017, припомня Moreto.net. От 21 часа една от най-успешните дами на българската поп музика, с 26 №1 хит сингъла (солови и в колаборация) и над 35 награди за музика и стил, ще събере феновете в Летния театър.

МВР се отказва от ротацията на пътните полицаи

https://www.actualno.com/politics/mvr-se-otkazva-ot-rotacijata-na-pytnite-policai-news_627132.html

Министерството на вътрешните работи се отказва от ротацията на пътните полицаи. Това се разбира от публикувания за обществено обсъждане Проект на Инструкция за реда и организация за осъществяване на дейностите по контрол на пътното движение, предаде БГНЕС. Причината –

Драгомир Стойнев: Управляващите нямат план за действие и цари пълен хаос

http://www.cross.bg/stoiinev-gerb-stranata-1551771.html

/КРОСС/ „През тези 100 дни малко се занимавахме с политика, а обществото беше ангажирано с лобизъм, скандали, корупционни схеми. Правителството е безпомощно - представя управленската си програма през летния сезон и показва, че няма визия как да управлява страната". Това заяви зам.-председателят на „БСП за България" Драгомир Стойнев в сутрешния блок на Бтв. Според него е наложителна мярка да се вдигнат заплатите на учителите. „Ние сме категорично „за", но това няма да подобри ефективността на системата. До кога децата ще са най-неграмотните в Европа и ще отпадат в най-ранна възраст от системата на образованието? Трябва да се помисли как ще се реформира този сектор, а от 7 години ГЕРБ не правят абсолютно нищо", подчерта той. Стойнев е на мнение, че има хаос не само в системата на образованието, а и в здравеопазването и сигурността. „Притеснява ни това, че няма идея за реформи и какво въобще трябва да се случи. Когато е необходимо да се правят реформи, правителството на ГЕРБ подава оставка. Вероятно и сегашният кабинет няма да изкара дълго", коментира народният представител и припомни, че когато БСП е управлявала, винаги са се увеличавали заплатите. „Процентът на безработица у нас пада, защото половината държава се изнесе", каза още Стойнев. По неговите думи всеки ден хората желаят да напуснат тази страна, а полетите са претъпкани

Драгомир Стойнев: Управляващите нямат план за действие и цари пълен хаос

http://www.cross.bg/stoiinev-dragomir-nyamat-1551771.html

/КРОСС/ „През първите 100 дни на правителството се занимавахме и говорихме много малко за политика. Занимавахме се само със скандали и корупционни схеми. Това показва, че управляващите нямат визия за управлението на държавата". Това каза за БТВ депутатът от БСП Драгомир Стойнев. "ГЕРБ не правят абсолютно нищо вече 7 години в ключови сектори като образование, сигурност, здравеопазване. Най-лошото е, че няма визия за реформи. Щом стане въпрос за реформи, правителствата на Бойко Борисов веднага подават оставка. Същото ще стане и с кабинета "Борисов 3", коментира депутатът. По думите му, когато БСП е управлявала, заплатите винаги са се увеличавали. "2014 година успяхме да изведем страната от икономическата криза. Ние нямаме нищо общо със "суджук гейт", "Перник гейт". Това показва начина, по който се управлява държавата. Скандалите ще ескалират с наближаването на местните избори", допълни Стойнев. "Проблемът е, че управляващите нямат план за действие и цари пълен хаос", категоричен беше Драгомир Стойнев.    

Оранжев код за опасно горещо време в цялата страна днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6386545

Оранжев код за опасно горещо време в цялата страна днесОранжев код за опасно високи температури е в сила за цялата страна. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). От НИМХ предупреждават, че горещото време продължава. Максималните температури в страната ще са между 34° и 39°.

Ивет Лалова се размина с финала на 200 метра

https://www.actualno.com/moresport/ivet-lalova-se-razmina-s-finala-na-200-metra-news_627138.html

Ивет Лалова не успя да се класира за финала в бягането на 200 метра на световното първенство по лека атлетика. Тя отпадна в полуфиналите и зае девета позиция в крайното класиране. Напред продължиха първите осем, а българката остана на 11 стотни от участие в битката за медалит

Астероид колкото къща ще премине в близост до Земята

http://www.cross.bg/zemyata-kushta-blizost-1551770.html

/КРОСС/ Астероид с размер на къща ще премине в близост до Земята на 12 октомври, като ще се доближи на 44 хиляди километра от нейната повърхност, без да представлява опасност. Агенцията цитира съобщение на Европейската космическа агенция /ЕКА/. "Небесното тяло няма да се сблъска с нашата планета, но ще премине стряскащо близо до нея", заяви Ролф Денсинг, директор на отдел "Операции" към ЕКА. Астероидът ще се намира малко извън обсега на геостационарните спътници, които орбитират на разстояние 36 хиляди километра от Земята. Астероидът 2012 TC4 беше открит през 2012-а и не беше наблюдаван от пет години. След това отново беше забелязан от Европейската южна обсерватория в Чили. Неговите размери са на голяма къща и са между 15 и 30 метра. Преминаването на небесното тяло в близост до Земята ще даде възможност на специалистите да изучат по-подробно неговия състав и дали осъществява въртеливо движение.  

Спортът в ефир на 11 август

https://offnews.bg//sport/sportat-v-efir-na-11-avgust-662558.html

Изключително богата е спортната програма в ефира днес. Първа лига се завръща с два мача, а чакането за любителите на английския футбол свършва - стартира сезонът в Премиър лийг.

10,00 Дартс, Мастърс, Нова спорт

12,00 Лека атлетика, СП в Лондон, Евроспорт 1

15,30 Плажен футбол, Евролига, България - Дания, Мтел Спорт 2

18,15 Футбол, Черно море - Славия, Диема спорт

18,45 Лека атлетика, СП в Лондон, Евроспорт 1

21,00 Футбол, Септември - ЦСКА, Диема спорт

21,45 Футбол, Арсенал - Лестър, Диема спорт 2

Бебето, родено в самолет, се прибра в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386555

Бебето, родено в самолет, се прибра в БългарияБългарчето, родено в самолет на "Lufthansa", пристигна в нашата страна с родителите и по-големия си брат. Четиричленното семейство се завърна в България с полет на "Lufthansa" от Манчестър през Мюнхен и малкият Николай отново "летя" на височина, близка до тази, на която се роди преди 2 седмици, предава Нова телевизия.

Ненков: Спешна помощ ще работи, дори и без поддръжка на GPS

http://frognews.bg/news_139998/Nenkov-Speshna-pomosht-shte-raboti-dori-i-bez-poddrajka-na-GPS/

Системите на Спешна помощ ще продължат да работят, дори и да е спряна поддръжката на GPS. A това се случва заради изтекъл договор, сега трябва да се обяви нова обществена поръчка и да се наеме нова фирма. Това коментира пред БНТ заместник-здравният министър Мирослав Ненков.

Уикилийкс публикува нови документи за ЦРУ

http://www.cross.bg/dokymenti-pyblikyva-yikiliiiks-1551769.html

/КРОСС/ Порталът Уикилийкс (WikiLeaks) публикува поредна серия тайни документи на ЦРУ, свързани със следенето на видео потоци. Инструментът се казва „Коуч потейто" ("Couch Potato", „Мързеливец"). Той се използва за прехващане на видеопотоци с протокол за поточно предаване в реално време (RTSP). Програмата позволява да се събират видеопотоци във формат AVI видеофайлове или JPG снимки. Уикилийкс публикува първата част от пакета документи на ЦРУ на 7 март и беше съобщено, че това ще е най-голямото изтичане на поверителна информация на разузнавателното ведомство. Публикацията включва над 8,7 хиляди документи и файлове, съхранявани в изолирана вътрешна мрежа на центъра по киберразузнаване, базиран в щаб квартирата на ЦРУ в Ленгли, щата Вирджиния. RTSP е протокол за мрежов контрол, предназначен за използване в развлекателни и комуникационни системи за управление на поточни медийни сървъри. Протоколът се използва за установяване и контролиране на медийни сесии между крайни точки.    

Мирела Демирева се класира на финал на Световното

http://www.moreto.net/novini.php?n=357342

Сребърната олимпийска медалистка Мирела Демирева стана първата българска атлетка, която се класира на финал на Световното първенство по лека атлетика, което се провежда в Лондон. Тя успя да скочи 1.92 м в скока на височина и така се нареди сред най-добрите 12 скачачки, които ще се борят за разпределение на медалите в тази дисциплина, предава Sportal.

Евростат: България липсва от картата на морските круизи в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386536

Евростат: България липсва от картата на морските круизи в ЕвропаБългария липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия, показват данни от анализ на Евростат за най-предпочитаните туристически маршрути от европейците за морски пътувания през 2016 г, цитирани от БТА. Двете най-големи морски пристанища у нас Бургас и Варна са маркирани с "нула" при

Мирела Демирева стигна първи финал за България в Лондон

https://www.actualno.com/moresport/mirela-demireva-stigna-pyrvi-final-za-bylgarija-v-london-news_627137.html

Сребърната медалистка от Рио 2016 Мирела Демирева се класира за финала в скока на височина на световното първенство по лека атлетика. 27-годишната българка преодоля квалификациите в Лондон, след като постигна личен рекорд за сезона от 192 сантиметра. Припомняме, че Демирева е на шампионата на планетата с уайлд-кард, след като не успя да покрие необходимия норматив за участие през годината. Подробности за финала на висок скок - четете в Sportlive.bg!

100 дни на кабинета "Борисов 3"

http://www.cross.bg/kabineta-ypravlenieto-borisov-1551768.html

/КРОСС/ Дненият 11 август е стотния ден от управлението на кабинета "Борисов 3", който се закле на 4 май. Основната критика към правителството е от БСП. Според опозицията управлението на ГЕРБ е пропиляно време за България, защото за този период не е бил поставен нито един от важните проблеми за гражданите и липсва управленска програма. Правителството публикува програмата си миналата седмица с 902 мерки. Сред тях са борбата с неграмотността, тероризма и продължаването на строителството на магистрали.  

11 август - 100 дни кабинет ”Борисов” 3

http://dnes.dir.bg/news/kabinet-borisov-3-26216071

Днес се навършват сто дни от управлението на третото правителство на Бойко Борисов, което се закле в Народното събрание на 4 май.

Роденият в самолет Ники се прибра в България

https://offnews.bg//obshtestvo/rodeniat-v-samolet-niki-se-pribra-v-balgaria-662564.html

Бебето Николай, което се роди по време на полет на Lufthansa, се прибра в България.

Малкият Нико кацна заедно със своето семейство на Летище София. Той бе роден на 26 юли във въздуха по време на полет LH543 на Lufthansa от Богота до Франкфурт. Веднага след раждането, полетът от Богота бе отклонен и кацна извънредно на летището в Манчестър, където майката Десислава и бебето получиха възможно най-бърза медицинска грижа. Четиричленното вече семейство се завърна в България с полет от Манчестър през Мюнхен и малкият Николай отново "летя" на височина, близка до тази, на която се роди преди 2 седмици. Майката и бебето се чувстват добре и щастливи да бъдат у дома.

"Много сме щастливи да посрещнем малкия Николай за първи път на родна земя. Всички ние от Луфтханза му пожелаваме крепко здраве, прекрасно детство и да открие красотата и любовта към летенето", сподели Александър Толвет, представител на Луфтханза Груп за България.

Нанков: 2018 г. започва работата по разширението на "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386540

Нанков: 2018 г. започва работата по разширението на "Тракия"През 2018 г. може да стартира проектирането за разширението на магистрала "Тракия". Първо трябва да са готови оценката на сервитутите и да се направят анализи. Това обяви регионалният министър Николай Нанков в ефира на Би Ти Ви.  Дефилето на Кресна е най-сеизмичният в България. Тунел със сигурност няма да има. Ако 2019 г.

Янко Георгиев: Скоро пускаме sms известяване на пътниците при промени в полета

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/ianko-georgiev-skoro-puskame-sms-izvestiavane-na-pytnicite-pri-promeni-v-poleta--244643/

„Не е добре да се създава истерия около закъснения, които са изключение, а не практика“, заяви пред Investor.bg изпълнителният директор на „България Ер“

Тапа на Цариградско шосе заради ремонт

http://frognews.bg/news_139997/Tapa-na-TSarigradsko-shose-zaradi-remont/

Ремонтът на кръстовището на ”Орлов мост” в София стартира от днес. Забранява влизането на автомобили в част от платното от страната на сграда ”Царевецъ”. Движението ще се извършва двупосочно в срещуположното пътно платно.

Раздялата между "Лудогорец" и Дерменджиев – логичен ход или изкуствено създадена криза

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3022472_razdialata_mejdu_ludogorec_i_dermendjiev_logichen_hod/?ref=rss


"Лудогорец" и Георги Дерменджиев се разделиха. Звучи толкова познато, че човек се чуди дали се случва отново, дали има дежа вю или сънува.<br /><br />Индикации, че Дерменджиев няма да се задържи на поста си имаше отдавна и въпросът беше не дали, а кога ще бъде сменен. И въпреки, че във футбола това не е новост, във въздуха остава да виси въпросителната дали това е правилното време за смяна.<br /><br />И ако до преди два дни треньорът не се радваше на голяма...

Тръмп е прекарал около една четвърт от мандата си в голф клубове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386534

Тръмп е прекарал около една четвърт 
от мандата си в голф клубовеДоналд Тръмп е прекарал в свои голф клубове около една четвърт от времето, откакто встъпи в длъжност като президент на САЩ, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирана от ТАСС. Тръмп е президент от 202 дни. 50 от тях той е прекарал в свои курорти за голф, предимно в щата Флорида. На територията на имоти на семейната си компания "Тръмп органайзейшън"

Дарина Сарелска вече не е директор „Новини и актуални предавания“ в NOVA

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/darina-sarelska-veche-ne-e-direktor-novini-i-aktualni-predavaniia-v-nova-2041965

Дарина Сарелска вече не е директор „Новини и актуални предавания“ в Нова Броудкастинг Груп. Силва Зурлева, член на Борда на Директорите, ще поеме ежедневното оперативно управление на новините и актуалните предавания на NOVA в тясно сътрудничество с

Торта на 106 години откриха на Антарктида

http://www.cross.bg/baraka-godini-otkriha-1551767.html

/КРОСС/ Новозеландски учени откриха "отлично запазена" плодова торта на 106 години в изоставена барака в Антарктика, съобщава ДПА. Сладкишът е бил изработен от британските сладкари "Хънтли и Палмърс". Той все още бил в опаковъчната си хартия и бил поставен в тенекиена кутия. Находката била направена от изследователи от организацията "Антарктик херитидж" в Крайстчърч. "Откриването на толкова добре запазена торта сред куп ръждясали консерви беше истинска изненада за нас", заяви мениджърката на организацията Лиз Мийк. Екипът й открил тортата в шкаф в барака в Кейп Адеър. Тя била построена от норвежката експедиция на Карстен Борхгревинк през 1899 година.  

Полицаи на протест във Враца в защита на отстранения си шеф Газибарски

https://offnews.bg//obshtestvo/politcai-na-protest-vav-vratca-v-zashtita-na-otstranenia-si-shef-gazib-662563.html

Полицаи протестират във Враца срещу отстраняването на директора на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски. 

Той бе преместен на друг пост вчера, а отстраняването му стана само ден, след като стана ясно, че той е отстранил полицай Цветан Благоев, който разпространи записа от Районното управление в Козлодуй. От него се разбира за близките отношения между шефа на физическата охрана в АЕЦ-а Пешко Караджов с шефа на полицията във Враца. Караджов, който заплашва полицай с уволнение за това, че е съставил акт на пиян шофьор, заявява, че ще се оплаче на началника му - Димитър Газибарски. 

Излезлите на спонтанен протест в защита на Газибарски тази сутрин заявиха пред бТВ, че настояват той да бъде върнат начело на управлението, за да не се върне страха във Враца и градът да не бъде непрекъснато в криминалните хроники. 

Григор отпадна от Мастърс турнира в Монреал и пропусна поредния голям шанс

http://www.moreto.net/novini.php?n=357340

Григор Димитров отпадна безславно на Мастърс турнира в Монреал след поражение в три сета от Робин Хаасе - 6:7(3), 6:4, 1:6 след 2 часа и 10 минути игра в двубой от третия кръг на Мастърс надпреварата в Канада. Както и в първия си двубой срещу Миша Зверев, и в този двубой Григор бе далеч от нивото от началото на годината и от играта, която знаем, че може да демонстрира.

Трима младежи пребиха 43-годишен пред сградата на ДАНС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386530

Трима младежи пребиха 43-годишен пред сградата на ДАНСЖесток побой с бухалки отнесе вчера сутринта шофьор точно пред сградата на ДАНС в столицата. Малко по-късно стана ясно, че трима младежи издебнали 43-годишния Станко Памукчиев, докато слиза от автомобила си. Причината за агресията е връзката между жертвата и майката на единия нападател, пише Телеграф. Новината потвърждават и от СДВР.

Мирела Демирева е първата българска финалистка на Световното

http://www.cross.bg/shampionka-mirela-demireva-1551766.html

/КРОСС/ Сребърната олимпийска медалистка Мирела Демирева стана първата българска атлетка, която се класира на финал на Световното първенство по лека атлетика, което се провежда в Лондон. Тя успя да скочи 1.92 м в скока на височина и така се нареди сред най-добрите 12 скачачки, които ще се борят за разпределение на медалите в тази дисциплина, предава Sportal. Мирела направи успешни опити на 1.80, 1.85 и 1.90 сантимерта, а след това скочи 1.92 от втория опит. Това е и най-доброто постижение на Демирева за настоящия сезон, след като до момента тя имаше скочени едва 1.90 м на турнира "Самарско знаме". Световната шампионка от преди две години Мария Ласицкене, която в Лондон участва под неутрален флаг, се класира за финала без проблеми, след като се справи с 1.92 м от първи опит. Същото сториха Юлия Левченко (Украйна) и Камила Личвинко (Полша). Останалите финалистки са американките Иника Макферсън и Вашти Кънингам, представителките на домакините Катарина Джонсън-Томпсън и Морган Лейк, европейската шампионка в зала от тази зима Айрине Палшите (Литва), чехкинята Михаела Хруба, олимпийската и европейска шампионка Рут Бейтия (Испания) и германката Мари-Лоурънс Юнгфлайш. Всички състезателки преодоляха 1.92 м и след като останаха само 12 в сектора, не се наложи летвата да се вдига на квалификационната норма от 1.94 м. Финалът е в събота в 21:05 час абългарско време.    

Григор Димитров пропусна поредния голям шанс

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-supernika-1551765.html

/КРОСС/ Григор Димитров отпадна безславно на Мастърс турнира в Монреал след поражение в три сета от Робин Хаасе - 6:7(3), 6:4, 1:6 след 2 часа и 10 минути игра в двубой от третия кръг на Мастърс надпреварата в Канада, предаде Gong.bg. Григор бе далеч от нивото от началото на годината и от играта, която знаем, че може да демонстрира. Сервисът отново бе бледа сянка на оръжие, а двойните грешки във важни моменти носеха много трудности. Освен в началните 20-30 минути на мача, българинът сякаш не играеше с настроение, а освен това така и не можа да се настрои на началния удар на съперника. Нервността от пропуснатите шансове също изигра роля в играта на Димитров, който допусна първо поражение в три мача от Хаасе. По този начин Григор за пореден път пропусна отличен шанс за пробив в голям турнир при положение, че схемата пред него изглеждаше открита поне до полуфиналите. При победа над Хаасе Димитров щеше да срещне непоставения Диего Шварцман на четвъртфинал и щеше да има отличен шанс за класиране в топ 4 на надпреварата. Това обаче не се случи, а до голяма степен вина затова имаха огромния брой непредизвикани грешки. Въпреки всичко това, Григор имаше всички шансове за успех в двубоя. В първата част той изглеждаше по-солиден на корта, но при 6:5 не успя да реализира сетбол на сервис на съперника, след което изигра много слаб тайбрек, в който направи няколко двойни грешки и сам предаде частта на съперника. Във втория сет Димитров не се предаде, а търсеше пробива

В Разлог като в Италия - изискан ресторант с автентична кухня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386098

В Разлог като в Италия - изискан ресторант с автентична кухняКрасимир Тумбев: Служителите ни идват сами при нас заради високото ниво Италиански ресторант "Каса ди Папи" в Разлог се отличава с уютна атмосфера и изискани ястия. Има четири зали и тераса. Заведението предлага както италианска кухня, така и традиционни ястия и богат избор от първокласни вина и напитки. Открит е през 2014 г.

За разликата между безплатното реване и платения стол

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6386060

За разликата между безплатното реване и платения столПростотията, която разбуни българите в мрежата - платеният празен стол в созополски ресторант, ни кара да направим няколко важни извода. Разликата между безплатното реване, което дава всяка кръчма в Гърция, и принудителното плащане на незаетите резервирани столове показва защо българите мразят да почиват в България. Защото т.нар.

Двама български моряци са задържани на кораб с 18 тона хашиш

http://www.mediapool.bg/dvama-balgarski-moryatsi-sa-zadarzhani-na-korab-s-18-tona-hashish-news267786.html

Двама български моряци са задържани край Алмерия. Те били на кораб, задържан от испанските власти, след като открили на борда 18 тона хашиш, предаде агенция ЕФЕ. Според първонаалната информация корабът „Лейди Бос“ е плавал под флага на Коморските острови и е бил прихванат около 60 км от крайбрежието на Алмерия. При акцията е задържан 13-членния екипаж, сред които са двама българи и 11 украинци. Отбелязва се, че операцията е започнала още преди седмица. Тогава плавателният съд е забелязан от въздуха. Сега арестуваният кораб е на пристанището на Алмерия. Арестуваните ще бъдат предадени на съд.

Двама български моряци са задържани от испанските власти

http://www.mediapool.bg/dvama-balgarski-moryatsi-sa-zadarzhani-ot-ispanskite-vlasti-news267786.html

Двама български моряци са задържани край Алмерия. Те били на кораб, задържан от испанските власти, след като открили на борда 18 тона хашиш, предаде агенция ЕФЕ. Според първонаалната информация корабът „Лейди Бос“ е плавал под флага на Коморските острови и е бил прихванат около 60 км от крайбрежието на Алмерия. При акцията е задържан 13-членния екипаж, сред които са двама българи и 11 украинци. Отбелязва се, че операцията е започнала още преди седмица. Тогава плавателният съд е забелязан от въздуха. Сега арестуваният кораб е на пристанището на Алмерия. Арестуваните ще бъдат предадени на съд.

Тръмп за Северна Корея: Ще им се случат неща, които не са си и помисляли, че са възможни

http://www.cross.bg/koreya-trump-severna-1551764.html

/КРОСС/ Продължава войната на думи между Северна Корея и Съединените щати. Доналд Тръмп отговори на твърденията на корейцте, че до няколко дни ще са готови да ударят с ракети американския остров Гуам. Президентът каза, че предупреждението му, че ще действа срещу агресията "с огън и ярост", явно не е било достатъчно твърдо. И се закани, че последствията при евентуална агресия ще бъдат пагубни за режима в Пхенян. "Народът на тази страна трябва да е напълно спокоен. Казвам ви, ако Северна Корея направи каквото и да е, дори само да си помисли да нападне някого, когото обичаме и представляваме, или някой от нашите съюзници, ще трябва много, много да се притеснява. Защото ще им се случат неща, които не са си и помисляли, че са възможни", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.    

Чудя се какво ли би било, ако...

http://www.cross.bg/chydya-se-kakvo-li-bi-bilo-ako-1551763.html

/КРОСС/ „Чудя се какво ли би било, ако живеехме в свят, където винаги е юни." Дж. М. Монтгомъри, "Ан от острова"    

Бракониери обезглававиха сибирски полярни мечки

https://www.vesti.bg/sviat/brakonieri-obezglavaviha-sibirski-poliarni-mechki-6072531

Властите все още нямат следи за извършителите, но заместник-губернаторът на региона заявя твърдо, че няма „да им се размине“

Нов вирус за Facebook краде паролите на потребителите

https://www.vesti.bg/tehnologii/nov-virus-za-facebook-krade-parolite-na-potrebitelite-6072533

Вирусът се възползва от желанието на някои хора да хакнат чужди профили и всъщност взима техните

Бракониери обезглававиха сибириски полярни мечки

https://www.vesti.bg/sviat/brakonieri-obezglavaviha-sibiriski-poliarni-mechki-6072531

Властите все още нямат следи за извършителите, но заместник-губернаторът на региона заявя твърдо, че няма „да им се размине“

Иван Кръстев: 2015 г. е 11 септември за Европа

http://dnes.dir.bg/news/migranti-bezhanskiat-natisk-26216070

Кризата с бежанците от 2015 г. за Европа е еквивалентен на събитията, които белязаха САЩ на 11 септември 2001 г.

Студени досиета: 14-те живи факли на Околовръстното

http://dnes.dir.bg/news/voynitzi-ivo-karamanski-okolovrastnoto-shose-studeni-dosieta-26211964

11 август 1995 г. е една от най-черните дати в новата ни история. 13 войници и един офицер изгарят като факли във военен камион на Околовръстното шосе в София.

Българинът, арестуван за влизане в сметка на Бил Гейтс, избяга от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386527

Българинът, арестуван за влизане в сметка на Бил Гейтс, избяга от затвораВ събота българинът Константин Симеонов Кавръков, избяга от ареста във Филипините, предава dnevnik.bg. Кавръков, арестуван в Замбоанга, вече беше задържан веднъж през април 2015 г. в град Кезон. Не е известно как е успял да се измъкне два пъти от правосъдието. Според властите в Манила той откраднал хиляди долари от банкова сметка,

На 11 август...

http://www.cross.bg/stava-purvi-sveta-1551762.html

/КРОСС/ 117 г. - Адриан става император на Римската империя.1492 г. - Александър VI е избран за римски папа.1786 г. - Основана е първата британска колония в Малайзия.1791 г. - Адмирал Ушаков побеждава турския флот край нос Калиакра.1804 г. - Императорът на Свещената Римска империя Франц II става първи император на Австрия.1849 г. - Лидерът на унгарските революционери Лайош Кошут бяга от Унгария.1858 г. - За първи път е изкачен връх Айгер в Бернските Алпи от Кристиан Алмер, Петер Борен и Чарлз Барингтон.1863 г. - Камбоджа става протекторат на Франция.1877 г. - Водят се най-ожесточените и решаващи боеве при Шипка в Руско-турската война.1903 г. - При пожар в Парижкото метро умират 84 човека.1906 г. - Във Великобритания Французинът Йожен Лост получава първия в света патент за говорещ филм.1926 г. - Кодак започва работа по създаването на цветна фото- и кинолента.1944 г. - Втората световна война: Англо-американската съюзна авиация бомбардира с. (сега град) Койнаре.1952 г. - Хюсеин I става крал на Йордания.1959 г. - В Москва е открито международното летище Шереметиево.1960 г. - Чад обявява независимост от Франция.1962 г. - Космическият апарат „Восток 3" е изведен в орбита.1969 г. - Даяна Рос представя в клуб в Бевърли Хилс групата The Jackson 5, с която пред широката публика дебютира мегазвездата Майкъл Джексън.1972 г. - Виетнамската война: Последните сухоземни части от армията на САЩ напускат Южен Виетнам.1984 г. - Варненският делфинариум е открит за посетители

Варненският делфинариум стана на 33 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=357339

Единственият делфинариум не само в България, но и на Балканския полуостров, днес навършва 33 години. Уникалното атракционно съоръжение е открито на 11.08.1984 г. и е един от символите не само на Варна, а и на българския туризъм.

CNN уволни Джефри Лорд, заради нацистки поздрав

http://www.cross.bg/lord-pozdrav-natzistki-1551761.html

/КРОСС/ Телевизия CNN уволни коментатора Джефри Лорд, заради нацистки поздрав в личния му блог в Twitter, съобщава БГНЕС. Придържащият се към консервативните си възгледи Лорд се обърна в личния си блог в Twitter към ръководителя на неправителствената медийна организация "Media Matters for America" Анджело Карозоне с нацистки поздрав. "Нацистките поздрави не могат да бъдат оправдани. Джефри Лорд вече не работи в телевизията", се казва в изявление на CNN. Самият Лорд каза, че съобщението му е било разбрано погрешно. Според него, той осмивал нацистите, а не ги поддържа.    

Има ли Каракачанов топла униформа за руската зима и лятна за кремълския парад?

http://pogled.info/bulgarski/ima-li-karakachanov-topla-uniforma-za-ruskata-zima-i-lyatna-za-kremalskiya-parad.88298

/Поглед.инфо/ Кореспондент на вестник "Ню Йорк Таймс" в Ново село написал, че американските войници в България ни връщали спомена за Студената война, от което ни ставало топло.

Граждани не могат без Газибарски, искат си го обратно

http://clubz.bg/57155-grajdani_ne_mogat_bez_gazibarski_iskat_si_go_obratno

Ден след отстраняването на досегашния ръководител на областната дирекция на МВР в града ст. комисар Димитър Газибарски във Враца вече има протест в негова защита. "Г-н Борисов, помогнете ни. Страх ни е. Не оставяйте Враца в ръцете на мафията", гласят плакатите на събралите се около 20-ина души. Протестът бил организиран чисто хуманно, обясни една от протестиращите.

Газибарски беше отстранен от поста си във връзка с приключена проверка и незадоволително състояние на повереното му управление. Газибарски е преназначен като началник-група в друго направление на дейност и в друго населено място.

От МВР подчертаха, че преназначаването на ст. комисар Димитър Газибарски няма връзка с резултата от дисциплинарното производство и уволнението на мл. инспектор в ОДМВР-Враца Цветан Благоев. Благоев беше полицаят, който разпространи и качи в ютюб и фейсбук скандално видео.

На него се вижда как шеф от АЕЦ „Козлодуй” заплашва да „увòлни” полицай в районното управление, нарича го „педе**с голем” и „смотльо” – тъй като иска да напише акт на негов приятел, карал пил – скандализира потребителите на социалните мрежи.

„След този случай започна един натиск от ръководството на областната дирекция на МВР в лицето на г-н Димитър Газибарски. Оттогава се опитаха да ме изкарат, че съм най-черната овца на МВР. В цялата областна дирекция се преместиха над 20 служители на различни постове – като ръководни служители са принизени, унизени…”, оплака се след това Благоев.

„Всички хора са излезели в подкрепа на Газибарски, който доказа, че с твърдата си ръка полицията може да бъде близо до хората”, обясни една от протестиращите днес.

По думите ѝ страхът вилнее навсякъде и Враца ще се превърне в основен герой във всички кримихроники, докато за две години отстраненото в момента ръководство е успяло да върне доверието и се е справило с битовата престъпност.

Днес вече "граждани" си искат Газибарски обратно

http://clubz.bg/57155-dnes_veche_grajdani_si_iskat_gazibarski_obratno

Ден след отстраняването на досегашният ръководител на областната дирекция на МВР в града ст. комисар Димитър Газибарски във Враца вече има протест в негова защита. "Г-н Борисов, помогнете ни. Не оставяйте Враца в ръцете на мафията", гласи един от плакатите на събралите се около 20-итина души. Протестът бил организиран чисто хуманно, обясни една от протестиращите.

Газибарски беше отстранен от поста си във връзка с приключена проверка и незадоволително състояние на повереното му управление. Газибарски е преназначен като началник група в друго направление на дейност и в друго населено място.

От МВР подчертаха, че преназначаването на ст. комисар Димитър Газибарски няма връзка с резултата от дисциплинарното производство и уволнението на мл. инспектор в ОДМВР-Враца Цветан Благоев. Благоев беше полицаят, който разпространи и качи в ютюб и фейсбук скандално видео.

На него се вижда как шеф от АЕЦ „Козлодуй” заплашва да „увòлни” полицай в районното управление, нарича го „педе**с голем” и „смотльо” – тъй като иска да напише акт на негов приятел, карал пил – скандализира потребителите на социалните мрежи.

„След този случай започна един натиск от ръководството на областната дирекция на МВР в лицето на г-н Димитър Газибарски. Оттогава се опитаха да ме изкарат, че съм най-черната овца на МВР. В цялата областна дирекция се преместиха над 20 служители на различни постове – като ръководни служители са принизени, унизени…”, оплака се след това Благоев.

„Всички хора са излезели в подкрепа на Газибарски, който доказа, че с твърдата си ръка полицията може да бъде близо до хората”, обясни една от протестиращите днес.

По думите ѝ страхът вилнее навсякъде и Враца ще се превърне в основен герой във всички крими хроники, докато за две години, отстраненото в момента ръководство е успяло да върнало доверие и се е справило с битовата престъпност.

Агаве – медената вода на ацтеките (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/agave-medenata-voda-na-actekite-video-2041954

През последните години у нас нашумя сиропът от агаве и ползите му за здравето. Но нектарът от агаве се е използвал успешно още преди хиляди години за подслаждане на различни напитки. Ацтеките били първите, които познавали и използвали агавето. Те го наричали „дар от боговете“ и „медена вода“, защот

При мъртво вълнение се отпуснете по течението, а не плувайте срещу него

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pri-myrtvo-vylnenie-se-otpusnete-po-techenieto-a-ne-pluvajte-sreshtu-nego-2041963

Да се отпуснем по течението, а не да плуваме срещу него, при мъртво вълнение, съветва Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст. Пред "Фокус" той коментира, че мъртвото вълнение е опасно, заради теченията в слоеве на водата к

Рождениците на 11 август

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-na-avgyst-1551760.html

/КРОСС/ Владислав Карамфилов - Влади Въргала, продуцент, актьор и режисьор Деян Енев, писател Елена Драгостинова, музиковед, директор на Музикален център „Борис Христов" Проф. Ивайло Мирчев, художник Славчо Христов, бизнесмен Стефан Топуров, сребърен олимпийски медалист, световен шампион по вдигане на тежести Ценко Минкин, композитор и пианист, председател на Съюза на българските композитори  

Любо Георгиев, архитект: Решенията за София трябва да се взимат така, че да няма неприятно изненадани

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/08/11/3020422_ljubo_georgiev_arhitekt_resheniiata_za_sofiia_triabva/?ref=rss


Любо Георгиев е ръководител на екипа, който ще изработи визията за развитие на София за следващите десетилетия - задача, възложена от Столичния общински съвет. В края на юли той спечели конкурса за нов директор на общинското предприятие "Софпроект", изработило Общия устройствен план на София. Днес задачите на Любо Георгиев са да участва в промяната на начина, по който се планира София, предприятието, което управлява, както и устройствения план на столицата. <br /><br...

Мирослав Ненков: Няма да се усети спирането на една от връзките на бърза помощ с тел. 112

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386513

Мирослав Ненков: Няма да се усети спирането на една от връзките на бърза помощ с тел. 112Договорът е изтекъл и няма как Министерството на здравеопазването да намери легален начин за плащането на съответната фирма, коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков спирането на поддръжката на комуникационната система на спешна помощ в сутрешния блок на БНТ. Нашите съграждани няма да усетят, че нещо се е случило.

Тръмп заплаши Пхенян с "неща, които не са си и помисляли, че са възможни"

http://www.mediapool.bg/tramp-zaplashi-phenyan-s-neshta-koito-ne-sa-si-i-pomislyali-che-sa-vazmozhni-news267785.html

Ден, след като режимът в Северна Корея обяви, че разполага с готов план за ракетни удари по американския остров Гуам в Тихия океан до средата на август, президентът на САЩ Доналд Тръмп отново атакува словесно Пхенян. Той коментира пред журналисти, че явно предупреждението му, че ще използва срещу Северна Корея "огън и ярост", може би не е било достатъчно твърдо. "Народът на тази страна трябва да е напълно спокоен. Казвам ви, ако Северна Корея направи каквото и да е, дори само да си помисли да нападне някого, когото обичаме и представляваме, или някой от нашите съюзници, ще трябва много, много да се притесняват. Защото ще им се случат неща, които не са си и помисляли, че са възможни", заяви американският президент преди да се срещне със съветниците си по националната сигурност в своето имение в Бедминстър, щата Ню Джърси, където е на почивка. По думите му "крайно време е някой да застане на първата линия в името на хората в нашата страна и за хората в други страни", предаде Ройтерс. Тръмп не пропусна за пореден път да разкритикува и Китай, заявявайки, че може да направи много повече по отношение на Северна Корея. Той не уточни дали САЩ обмислят възможността за изпреварващ удар срещу Северна Корея, но подчерта, че е готов да преговаря. По информация на американски медии Пентагонът обмисля възможността за изпреварващи удари по около 20 цели в КНДР. Южна Корея и Япония пък декларираха готовност да подпомогнат САЩ, ако Пхенян действително изстреля ракети срещу Гуам.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-ministur-1551759.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Ще се забавят ли линейките, без работеща GPS-система?Гост: Д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването Тема: Откъде да минава трасето на АМ „Струма" в Кресненското дефиле и каква е опасността да загубим финансирането от Европа за отсечката?Гост: Светослав Глосов, УС на Агенция „Пътна инфраструктура" Тема: Затварят част от „Орлов мост" за преасфалтиране. На живо от кръстовището: До кога ще продължи ремонтът и кои са обходните маршрути? Тема: Какво ще видим в Жеравна, тази година, на 10-я юбилеен Международен фестивал на фолклорната носия?Гост: Христо Димитров, създател на Ансамбъл „Българе" Тема: На живо от кораба на Екоорганизация „Грийнпийс", който акостира във Варна. Ще спре ли изхвърлянето на пластмаса в Черно море? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Спряно ли е безплатното саниране и кога ще бъдат въведени ТОЛ-таксите в България?Гост: Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството Тема: „Чети етикета": Рекордно потребление на ток. Чакат ли ни солени сметки и как да пестим в жегите? Тема: Оценката на опозицията за 100-те дни на правителствотоГост: Драгомир Стойнев, БСП Тема: Скандал между министър Ангелкова и къмпингуващите на плаж „Корал". Има ли установени нарушения в частните имоти? Тема: Опасно свлачище на пътя Бургас - Варна

За къде без мезе, или защо алкохолът засилва апетита

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/11/3013877_za_kude_bez_meze_ili_zashto_alkoholut_zasilva_apetita/?ref=rss

Пиянският глад е добре познат на всеки, който е прекалявал с питиетата, а мезето по време на запой е абсолютно задължително. За това си има научно обяснение и то е свързано наистина повече с алкохола, отколкото с нещо друго.<br /><br />Изследване от тази година на британския Институт "Франсис Крик", цитирано в "Индипендънт", установява каква е връзката между консумацията на алкохол и характерното повишаване на апетита по време на или след пиенето. Учените решили...

Астероид с размер на къща ще премине в близост до Земята

https://www.actualno.com/cosmos/asteroid-s-razmer-na-kyshta-shte-premine-v-blizost-do-zemjata-news_627124.html

Астероид с размер на къща ще премине в близост до Земята на 12 октомври, като ще се доближи на 44 хиляди километра от нейната повърхност, без да представлява опасност, съобщи Франс прес. Агенцията цитира съобщение на Европейската космическа агенция (ЕКА). "Небесното тяло няма

Китайка изпрати бебето си в дом за деца по куриер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386510

Китайка изпрати бебето си в дом за деца по куриерКитайка на 24-годишна възраст реши да се избави от новородената си дъщеричка, като я изпрати в приют с куриерска фирма, съобщава вестник The South China Morning Post, цитиран от Фокус. Инцидентът се е случил в източната провинция Фудзиен. Куриерът се е свързал с полицията, след като е забелязал, че пакетът се движи, а от него се чува бебешки плач.

Слънчево и горещо остава и днес

http://www.cross.bg/slunchevo-vyatur-dyha-1551758.html

/КРОСС/ Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 34° и 39°. За цялата страна е обявен оранжев код за опасно високи температури. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максимални температури на въздуха: 30° и 33°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще бъде слънчево с незначителна купеста облачност. По билата ще духа до умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 27°, на 2000 метра - около 19°.  

Изтекоха 100 дни на кабинета ”Борисов” 3

http://frognews.bg/news_139996/Iztekoha-100-dni-na-kabineta-Borisov-3/

Първите 100 дни от мандата на кабинета ”Борисов” 3 изтичат днес. Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти се закле на 4 май, след като двете формации събраха необходимото парламентарно мнозинство за гласуването му.

Тръмп благодари на Путин за експулсирането на дипломати

http://dnes.dir.bg/news/rusia-vladimir-putin-diplomati-sasht-izbori-2016-26216069

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на руския президент Владимир Путин за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия.

Как българските власти задържаха финландеца Абдулай Коне, искан от Того

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3021539_kak_bulgarskite_vlasti_zadurjaha_finlandeca_abdulai/?ref=rss

Абдулай Коне е роден в Кот Д'Ивоар, но е гражданин на Финландия, където живее, учи и работи от 2005 г. В момента прави магистратура в Хелзинксия университет Има жена и четири деца, три от които са родени във Финландия и също са с гражданство от Финландия.<br /><br />Всяко лято семейството избира различна дестинация, в която да прекарат лятната си ваканция. Тази година те пристигат за едноседмична почивка в България. След края й на седми юли, на летището във Варна Коне е...

Бебе Николай, който се роди в самолет, вече е на родна земя

http://www.cross.bg/nikolaii-shtastlivi-polet-1551757.html

/КРОСС/ На родна земя пристигна българското бебе Николай, родено по време на полет на Lufthansa. Той кацна заедно със своето семейство на Летище София. Малкият Ники, роден на 26 юли 2017 във въздуха по време на полет LH543 на Lufthansa от Богота до Франкфурт, пристигна в България със своите щастливи родители - майката Десислава, таткото и по-големия му брат. Да припомним, веднага след раждането, полетът от Богота бе отклонен и кацна извънредно на летището в Манчестър, където майката и бебето получиха възможно най-бърза медицинска грижа. Четиричленното вече семейство се завърна в България с полет на Lufthansa от Манчестър през Мюнхен и малкият Николай отново "летя" на височина, близка до тази, на която се роди преди 2 седмици. Майката и бебето се чувстват добре и щастливи да бъдат у дома. "Много сме щастливи да посрещнем малкия Николай за първи път на родна земя. Всички ние от Луфтханза му пожелаваме крепко здраве, прекрасно детство и да открие красотата и любовта към летенето" - сподели Александър Толвет, представител на Луфтханза Груп за България.  

В пресата днес

http://www.cross.bg/zashtoto-varna-leva-1551774.html

/КРОСС/ Масови нарушения за превоз на пътници правят този сезон собствениците на лодки за разходки по река Камчия. За това съобщава "Труд", като се позовава на данни на "Морска администрация" Варна. Глобите са от 50 до 250 лева, но не респектират нарушителите, защото тези пари се възстановяват само за един ден, поясняват инспекторите.Бизнесът и властта се обединяват за изграждане на пътя от Бургас до Варна. Те искат колкото се може по-бързо да е готова бъдещата магистрала "Черно море", това е станало ясно на дискусия, организирана от вестника в Созопол. От Асоциацията на биволовъдите алармират, че много дребни животновъди в Северна България са принудени да намалят стадата си, защото никой не изкупува млякото им, пише "Дума". Има цели стопанства, обявени за продан, а мандрите, които изкупуват биволско мляко, са малко. Хората са притеснени и защото няма да могат да докажат, пред изпълнителната власт, продукцията си, а това е задължително, за да получат обвързано подпомагане. Над 1 700 лева заплата вече има в сектор "информационни технологии", съобщава вестник "Сега". Подобни са заплатите и в енергетиката и финансите, според националната статистика. Въпреки бурното развитие в туризма и селското стопанство, в тези браншове са освободени 18 хиляди работни места.  

Започва ремонтът на Орлов мост

http://www.cross.bg/sofiya-orlov-most-1551756.html

/КРОСС/ Започва ремонтът на един от най-натоварените булеварди в София - „Цариградско шосе". Предстои да бъде подменен асфалтът в района на Орлов мост. Дейности ще се извършват в платното към центъра, а кръстовището няма да бъде затваряно изцяло, само ще бъде стеснено. От общината обясниха, че ще бъдат положени няколко пласта настилка, която ще може да издържи на тежкия трафик. По план дейностите ще продължат около 10 дни, а стойността на реконструкцията е близо 250 000 лева. Другите големи ремонти в София вървят според графика. Булевард „Прага" ще е готов до края на месеца, мостът „Чавдар" - също. Най-тежко сега е в квартал „Овча купел".  

Българин, повторно задържан за хакване на банкомати във Филипините, се измъкна отново

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022383_bulgarin_povtorno_zadurjan_za_hakvane_na_bankomati_vuv/?ref=rss


Филипинската полиция получава похвали от властите и социалните мрежи заради отказа на 50 000 долара подкуп, предложен на група за хакване на банкомати с румънско участие. Същевременно властите все още издирват българин, оглавяващ престъпна група за измами с банкомати, която действа в архипелага. Това разказва филипинското англоезично издание Philippines Lifestyle News.<br /><br />Полицейските служители арестуваха през юли трима души в град Сан Фернандо - никарагуец, италианец и...

"Посоки" на Стефан Командарев се състезава в Сараево от днес

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/11/3019887_posoki_na_stefan_komandarev_se_sustezava_v_saraevo_ot/?ref=rss


"Посоки" на Стефан Командарев е българският претендент в конкурса на започващият днес кинофестивал в Сараево. Филмът, който дебютира в конкурса "Особен поглед" на Кан ще се състезава за "Сърцето на Сараево" с още шест заглавия от балканския полуостров. В едно от тях България също има участие - "Синът на София" на гръцката режисьорка Елина Псику, който взе награда от "Трайбека".<br /><br />Звездата от "Монти Пайтън" Джон...

Предстоящо на 11 август

http://www.cross.bg/chasa-provede-varna-1551755.html

/КРОСС/ *** София. От 11.00 часа в зала „Колегиум" в Министерството на културата министър Боил Банов ще представи приоритетите на правителството в сферата на културата. *** София. В 19.00 часа в градината на Bookies на ул. „Доспат", 37 Тед Кочев ще представи автобиографичната книга „Моят живот в киното: Режисьорска версия", част от престижната поредица „Амаркорд" на издателство „Колибри". *** Бургас. В 18.00 часа на сцената на „Охлюва" в Морска градина ще се проведат IX Летни празници на изпятата поезия - „Солени ветрове". *** Бургас. В 20.30 часа на открита сцена пред „Пантеона" в Морската градина ще се проведе състезание по бийтбокс по повод Международния ден на младежта. *** Бургас. В експо център „Флора" в Морската градина ще бъде открито третото издание на Burgas Skate Open. *** Варна. В 11.00 часа във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Филателно море", посветена на 138-ата годишнина на Българския военен флот. Ще бъдат представени над 100 ценни екземпляра пощенски марки, картички и печати. *** Варна. В 14.00 часа в Щаба на ВМС ще се проведе церемония за награждаване на военнослужещи от Военноморските сили от областния управител на Варненска област, кмета на град Варна и командира на ВМС. От 19.30 часа на входа на Морската градина Представителния духов оркестър на ВМС ще изнесе концерт. *** Варна. В 21

Днес започва ремонт на Орлов мост

http://clubz.bg/57154-dnes_zapochva_remont_na_orlov_most

От днес до 20 август столичният Орлов мост ще бъде частично затворен за ремонт.

Той ще е върху платното на бул. "Цариградско шосе" до "Царевец". Другото платно - в посока хотел "Плиска" - ще бъде отворено и двупосочно, като към хотела ще има две, а към Софийския университет - една.

Под асфалта ще бъде поставена метална мрежа за устойчивост, ще бъдат ремонтирани и пукнатините до 4-ти километър. Те вече бяха запълвани веднъж с битум.

Нито една линия на градския транспорт няма да спира. Само линия 213 ще бъде отклонена за първите два етапа по бул. "Ситняково" през румънското посолство.

Тази нощ започва поставянето на над 100 пътни знака, а същинският ремонт започва от утре.

Започва ремонтът на Орлов мост

http://dnes.dir.bg/news/remont-tzarigradsko-shose-orlov-most-26216067

Започва ремонтът на част от бул. “Цариградско шосе“ при Орлов мост. Тази сутрин започна поставянето на пътни знаци за организацията на движението.

Семейството на Крис Корнел му издига паметник в Сиатъл

http://clubz.bg/57153-semejstvoto_na_kris_kornel_mu_izdiga_pametnik_v_siatyl

КУЛТУРА крис корнел

Семейството на Крис Корнел реши да издигне негов паметник в Сиатъл. Три месеца след смъртта на фронтмена на Soundgarden и Audioslave, съпругата му Вики го почита - първо с детската програма за музикална терапия "Крис Корнел", а сега и с голяма статуя, проектирана от скулптора на звездите Уейн Тот, съобщава Радио 1 Рок.

"Той вече ми показа дизайна и децата и аз го харесахме", каза тя. "Крис е син на Сиатъл и ние ще го почитаме с много любов”, добави Вики.

По всяка вероятност създаването на скулптурата и бюрократичните ангажименти с властите в града ще отнемат поне 7 месеца, но в случая не е важно времето, за което ще се реализира проектът, а самата инициатива.

Корнел, който беше фронтмен на една от групите от голямата сиатълска вълна- Soundgarden - си отиде на 18 май на 52 годишна възраст. Той бе погребан на церемония на 26 май в Hollywood Forever Cemetery, Лос Анджелис, на която присъстваха звезди от световния музикален и кино елит като Брад Пит, Джеймс Хетфийлд, Ларс Улрих, Дейв Грол, Фаръл Уилиямс, Ким Таил, Том Морело, Мат Камерън, Къртни Лав, покойният вече Честър Бенингтън и много други музиканти, актьори, близки, приятели и фенове.

Корнел бе една от водещите фигури на гръндж сцената през деветдесетте. Освен в Soundgarden иAudioslave, той бе основател и фронтмен на Temple of the Dog.

Последният солов албум на музиканта Higher Truth излезе през 2015 година.

Любопитна подробност е, че в Сиатъл вече съществува един от малкото паметници на рок кумири в света - този на Джими Хендрикс.

 

Св. мчк и архидякон Евпъл. Св. мчца Сосана девица

http://www.cross.bg/evpul-sveti-kalvisiyan-1551754.html

/КРОСС/ В памет на свети мъченик Евпъл дякон По време на царуването на Диоклетиан и Максимиан гонението на християните се разпространило навсякъде. По това време от споменатите нечестиви царе в Сицилия бил изпратен да търси и мъчи християни един, известен със своята жестокост княз, на име Пентагур. Когато дошъл в град Катана, мъчителят заповядал на градския началник Калвисиан да събере на площада целия народ, не само тези, които живеят в града, но и в околностите. На Ахиловия площад било приготвено място за зрелище и под звуците на тръби и тимпани се събрало множество народ от двата пола и различна възраст. Тук дошъл и княз Пентагур с Калвисиян. Когато видял народа, князът попитал Калвисиян: - Всички ли въздават чест и поклонение и принасят жертви на нашите богове? Калвисиян отговорил: - Наистина, светли княже, всички, които ти виждаш, служат усърдно на великите богове, и им принасят множество жертви. Сред тях няма нито един нечестивец. Този отговор силно зарадвал Пентагур и той изразил одобрението си както пред народа, така и пред началника на града. След това обнародвал заповедта на царете и пред всички дал власт на Калвисиян - ако намери някого, който се нарича християнин, да го предаде на мъчения и да го умъртви. След това Пентагур се отдалечил в други градове

Рекс Тилърсън: Тръмп изпрати послание, което Ким Чен-ун да разбере

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386508

Рекс Тилърсън: Тръмп изпрати послание, което Ким Чен-ун да разбереДържавният секретар на Съединените американски щати Рекс Тилърсън заяви, че президентът Доналд Тръмп просто е употребил език, който „Ким Чен-ун може да разбере“, когато е отправил заплахите за „огън и ярост“, в случай че режимът в Пхенян продължи с ядрените си тестове, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

31 на сто от българите в Германия са безработни

https://www.actualno.com/europe/31-na-sto-ot-bylgarite-v-germanija-sa-bezrabotni-news_627121.html

31 на сто от българите, емигрирали в Германия, са безработни и зависят от социални помощи, съобщи "Дойче веле", като се позовава на данни от Регистъра на чужденците във ФРГ. Германия си остава най-предпочитаната страна от ЕС, към която мигрират еврограждани, пише в. Сега. Споре

Началото на лятото даде силен тласък на приходите на българските хотелиери

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281336_%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8A%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Началото на летния сезон е дало силен тласък на приходите от нощувки в българските хотели и други места за настаняване, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През юни приходите от хотелски нощувки в страната достигат 188 млн. лв., или с 14,9% повече в сравнение със същия месец на миналата година. Значително по-силно се увеличават приходите от чужди граждани - с 16,4%, докато от български граждани повишението е два пъти по-слабо - с 8,2%.

За сравнение, през май приходите бяха в размер на 61,5 млн. лв., което е с 2,8% повече в сравнение с година по-рано, а през април - 44,2 млн. лв. (близо 17% ръст на годишна база).

Повишение се отчита и при всички други показатели, които НСИ следи - общ брой нощувки, брой пренощували лица, заетост на леглата и обекти за настаняване.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през юни е 3,889 млн., или с 8,5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 10,5%) се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди.

В хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 67% от общия брой нощувки на чужди граждани и 28% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 23,6% от нощувките на чужди граждани и 29,6% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 9,4 и 42,3%.

Броят на пренощувалите лица се увеличава с 9,8% в сравнение с юни 2016 г. и достига близо 927 хил., като е регистрирано увеличение с 14,3% при чужденците и с 3,4% при българите. Българските граждани са близо 364 хил. и са реализирали средно по 2,4 нощувки. Чуждите граждани са 563 хил. и са реализирали над два пъти по-дълъг престой в хотелите - средно 5,3 нощувки.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през юни е 45,2%, като се увеличава с 0,4 процентни пункта в сравнение с юни 2016 г. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 60,7%.

През месеца в страната са функционирали 2 771 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 129 хил., а на леглата - близо 295 хиляди. На годишна база общият брой на местата за настаняване се увеличава с 0,5%, а на леглата в тях - с 5,5%.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Най-важното от Варна във вчерашния - 10 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357305

Телевизионен рок конкурс търси таланти по време на Funcity+ във Варна Единственият телевизионен рок конкурс в България – „Голямото рок междучасие”, ще проведе регионален кръг по време на младежкия фестивал във Варна, научи Moreto.

Жилищният пазар в София е в очакване на края на отпускарския сезон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281335_%D0%96%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B2+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1

 За пазара на жилища в София това лято се оказа по-дълго от другите. Още от юни столицата започна да се изпразва и така вероятно ще е до 15 септември, като това се отразява върху работата на агенциите за недвижими имоти, защото много от продавачите и купувачите са на почивка и не могат да се направят огледи и да се стигне до сделки, коментира за БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова.

Независимо от ваканционния сезон, пазарът запазва темповете си в очакване на края на отпускарския сезон. Хитови в търсенето са двустайните жилища, интерес има и към тристайни и много често двата вида апартаменти са на една и съща цена, коментира експертът.

Причината за това е, че колкото е по-малък апартаментът, толкова е по-висока цената за квадратен метър. Много търсени са жилищата с цена между 50 и 100 хил. евро, като вече е трудно в централната част на столицата да се намерят имоти до 60 хил. евро, каквито могат да се намерят в по-отдалечените жилищни комплекси.

В някои централни райони цените започват да "изостават"

В момента в централната част на столицата - в някои от районите под бул. "Тодор Александров", бул." Сливница", около бул."Мария Луиза" и  Лъвов мост цените започват за "изостават", което се обяснява с предпочитанието на хората към останалата по-престижна част на центъра, отбеляза Перфанова.

Отново има интерес към панелките, заради по-големите полезни използваеми площи, където цената на квадратен метър изглежда същата или понякога дори по-висока спрямо новото строителство, но за да имаме по-реална оценка за сравнение, трябва да се оцени това, че при панелните жилища в обявените площи за продажба не се включват по-голямата част от балконите и част от общите части на сградата. Ако отчетем този факт, ще видим, че реално новото строителство е по-скъпо, коментира експертът.

Продължава тенденцията за покупка на "зелено", но купувачите подхождат по-предпазливо в избора на строителна компания, като все повече хора оценяват възможността да направят преустройство, докато тече строителството. Този тип сделки са привлекателни и заради възможността в рамките на две години, докато сградата стане готова, плащането да бъде разсрочено, както и заради по-големия избор на жилища и възможността да платиш част от сумата за имота, докато сградата не е завършена, а впоследствие да използваш кредит от банка за доплащане, посочи специалистът.

В районите, където се предвижда да се изгради метро, обикновено първо започва раздвижване на пазара и повишаване на интереса, а след това и на цената, догонвайки средния ръст в столицата, който през тази година очакваме да е около 5-6 на сто, коментира експертът.

Изпреварващ ръст на цените може да бъде отчетен обаче в районите, където метрото вече функционира, като това все пак не е единственият фактор за поскъпването на жилищата, посочи тя.

Ценовите равнища на имотите в сателитните зони на София в южната и източната част продължават да изпреварват тези в северозападната, въпреки това обаче има засилен интерес към покупка на къщи и в тези два района. Освен достъпа до транспортните артерии, сред факторите за тази тенденция е това, че голяма част от бизнеса е съсредоточен в Югоизточна София.

С планираното удължаване на метрото на север и изграждането на бизнес зони в района на Северната дъга се очаква засилване на интереса към покупка на жилищни имоти в района, което може да доведе до покачване на цените.

Пренасищането обаче на една зона с ново строителство може да окаже негативен ефект върху цените, независимо от общите тенденции на пазара, коментира Ирена Перфанова. Затова тя изтъкна, че балансираното развиване на столицата е важно за задържане на благоприятните условия за инвестиране.

По статията работи: Десислава Попова

 

Немски вестник: България предлага много повече от ол инклузив почивки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386502

Немски вестник: България предлага много повече от ол инклузив почивкиБългария е популярна дестинация за търсещите изгодни ол инклузив почивки на море. Но една кратка разходка отвъд плажа е достатъчна, за да стане ясно, че черноморската страна има какво още да предложи на туристите, пише германският вестник Die Badische Zeitung. И през настоящия летен сезон плажовете на Испания, Италия и Гърция са препълнени,

Си Ен Ен уволни свой коментатор заради нацистки поздрав

//dariknews.bg/novini/sviat/si-en-en-uvolni-svoj-komentator-zaradi-nacistki-pozdrav-2041950

Телевизия Си Ен Ен уволни коментатора Джефри Лорд, заради нацистки поздрав в личния му блог в Twitter.
 

Breaking:

Николай, роден по време на полет, вече е в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nikolaj-roden-po-vreme-na-polet-veche-e-v-bylgariia-2041953

Бебето Николай, което се роди по време на полет, вече е на българска земя.

Момченцето, родено на 26 юли 2017 г. във въздуха по време на полет LH543 на "Луфтханза" от Богота до Франкфурт, пристигна в България със своите щастливи родители

Австралия ще застане зад САЩ в случай на нападение от страна на Северна Корея, увери Малкълм Търнбул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281334_%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B2+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0

  Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че Австралия ще се позове на Договора за сигурност (АНЗЮС) за втори път в историята си в отговор на всякакъв тип атака от страна на Северна Корея срещу САЩ, съобщава вестник The Sydney Morning Herald.
Търнбул отхвърли призивите - включително от бившите министър-председатели Тони Абът и Кевин Ръд - Австралия да разработи щит за противоракетна отбрана, за да защити континента от заплахата, произтичаща от севернокорейските ядрени оръжия.
Ангажиментът на Австралия е да помогне на САЩ да се откажат от ескалиращото напрежение, след като лидерът на Вашингтон Доналд Тръмп обеща „огън и ярост" за Пхенян на фона на заплахите на севернокорейския режим да атакува територията на остров Гуам в Тихия океан, подчерта Търнбул.
„САЩ нямат по-силен съюзник от Австралия, имаме споразумението АНЗЮС, а ако има каквато и да е атака срещу Австралия или САЩ... всеки от нас ще се притече на помощ от другия", увери Търнбул в изявление за мелбърнското радио 3AW.

Агенция „Фокус“ припомня:

Договорът АНЗЮС (ANZUS Security Treaty — Australia, New Zealand, United States), или Тихоокеански пакт за сигурност, е тристранен военен съюз между САЩ, Австралия и Нова Зеландия, подписан в Сан-Франциско на 1 септември 1951 г. 

Малеева: Нощна проверка на Корал, обискират и бебетата

https://offnews.bg//obshtestvo/maleeva-noshtna-proverka-na-koral-obiskirat-i-bebetata-662562.html

Поредна нощна проверка е извършена на почиващите на плаж Корал, съобщи на страницата си във фейсбук тенис легендата Мануела Малеева. 

От поста й става ясно, че не е намерено нищо незаконно, което е отразено в протокола на полицията. 

Поредната проверка. В 22:45ч! Из цялата гора на Корал. Тършуват във всяко джобче на палатките, кошчетата на бебетата. Няма шега. Търсят вероятно това, което в момента е на бели черти из известните заведения наоколо. Настъпили сме ги много лошо, пише Малеева. 

Побиват ме тръпки. Всичко са преравяли. В коя година се намираме точно?! Защото много ми напомня за едно близко минало..., добавя Малеева.

Вчера тя обвини министъра на туризма Николина Ангелкова, че е отишла да плаши хората почиващи на плаж Корал, който е един от трите у нас за природосъобразен туризъм. След проверката от министерството обявиха, че при инспекцията е установена незаконна постройка, разположена в имот държавна собственост, от която нерегламентирано се черпи електроенергия. Затова ще подадат незабавно сигнали до електроразпределителното дружество ЕВН и до кмета на Община Царево Георги Лапчев, МВР и прокуратурата. 

От ведомството на Ангелкова обявиха, че заради безстопанственост и липса на заграждение ще бъдат санкционирани собствениците на частните имоти, разположени зад морския плаж.

Партията, която се отказа от субсидията си иска държавен имот в София за централа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/11/3022190_partiiata_koiato_se_otkaza_ot_subsidiiata_si_iska/?ref=rss


Партията "Възраждане" е поискала от областния управител на София Николай Пехливанов да им отпусне държавен имот, в който да преместят своята централа. Това потвърдиха пред "Дневник" от областната управа и лидерът на партията Костадин Костадинов.<br /><br />Партията получи 1.1% от гласовете от парламентарните избори на 26 март. Това й даде право на държавна субсидия, от която обяви, че се отказва, и държавен имот за централа. Областните управители обаче могат да...

В три училища в община Главиница ще има маломерни паралелки

https://www.actualno.com/silistra/v-tri-uchilishta-v-obshtina-glavinica-shte-ima-malomerni-paralelki-news_627120.html

В три училища в община Главиница ще има маломерни паралелки през учебната 2017/2018 година. Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Ганка Милчева, заместник-кмет на общината. В СУ „Васил Левски“ – Главиница недостигът е 8 ученици, ще бъдат формирани 4 маломерни паралелк

Президентът на САЩ благодари на Владимир Путин за експулсирането на американски дипломати от Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281333_+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B

 Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на руския си колега Владимир Путин за решението му да съкрати броя на сътрудниците на американската дипломатическа мисия в родината му, пише вестник „Известия“.
„Бих искал да му благодаря, тъй като ние се опитваме да съкратим фонда за изплащането на работни заплати. Що се отнася до мен, то аз съм много благодарен, че освободи голям брой хора, защото сега ще плащаме по-малко“, заяви пред репортери американският лидер.
Тръмп подчерта, че „няма реална причина" за връщането на американските дипломати в Русия, изразявайки задоволството си от намаляването на разходите на дипломатическата мисия на САЩ в Русия.
От редакцията припомнят, че в отговор на приетия от Конгреса нов пакет санкции срещу Русия, Министерството на външните работи в Москва предложи на Вашингтон до 1 септември да бъде изравнен броят на сътрудниците на американската дипломатическа мисия с тези на руските дипломати в САЩ. В допълнение бе преустановено използването на някои складови помещения за нуждите на американската мисия в Русия. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков увери, че новите санкции на САЩ срещу Русия имат дългосрочен характер и последиците им ще бъдат преодолени трудно. Дипломатът подчерта, че разширяването на антируските санкции е „крачка към унищожаването на перспективите за нормализация на отношенията“ между Москва и Вашингтон. 

Превод и редакция: Тереза Герова

Отново ”черна” година за климата - 2016 г.

http://dnes.dir.bg/news/globalno-zatopljane-klimatichni-promeni-potopat-26216066

Миналата година отново е била "черна" за климата, отбелязани са температурни рекорди и безпрецедентни равнища на океаните и на емисиите на парникови газове.

Тръмп: Благодаря на Путин за, че съкрати наши дипломати, спести ни средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386498

Тръмп: Благодаря на Путин за, че съкрати наши дипломати, спести ни средстваПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е благодарен на руския президент Владимир Путин за решението му да съкрати броя на американските дипломати в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Искам да му благодаря (на Путин), защото се опитваме да намалим нашия фонд "Заплати". Много съм благодарен, че той отпрати голям брой хора,

Ще бъде слънчево и горещо, ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281332_%D0%A9%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BE%2C+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1+%D0%B4%D0%BE

 Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за август – бавно ще се понижава.
Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик от НИМХ Анна Дякова.
Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт. Максимални температури на въздуха: 30° и 33°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Над планините ще бъде слънчево с незначителна купеста облачност. По билата ще духа до умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 27°, на 2000 метра – около 19°.

Пътна обстановка в страната - 11 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357337

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 335+000 до км 339+000 – ремонтни дейности почистване на водостоци и облицоване на окопи посока София. Стесняване на едната лента. Срок до 11.08.2017 г.; АМ „Хемус“: област София: За леки МПС: За виадукти при км 33+600 и тунел Витиня – пълно затваряне на дясното платно /посока Варна/ и прехвърляне на движението двупосочно в лявото платно /посока София/.

Отново горещо с температури до 39 градуса днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6386491

Отново горещо с температури до 39 градуса днесАтмосферното налягане е малко по-високо от средното за август – бавно ще се понижава. Днес ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Това съобщиха за „Фокус“ дежурният от НИМХ . Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от източната четвърт.

1000 българчета чакат без надежда осиновяване от чужбина

http://frognews.bg/news_139995/1000-balgarcheta-chakat-bez-nadejda-osinoviavane-ot-chujbina/

1000 българчета чакат без надежда осиновяване от чужбина. Родители за сиротните деца обаче може и да не се появят, тъй като те са болни или със сериозна фамилна обремененост. Това показват данните на Министерството на правосъдието, което отговаря за осиновяванията на българчета зад граница.

Защо Пхенян вече не желае да преговаря със Сеул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/11/3022132_zashto_phenian_veche_ne_jelae_da_pregovaria_sus_seul/?ref=rss


След връщането във властта в Южна Корея на либералите Сеул отправя предложения на своя най-голям съперник за мирен процес, но Северът така и не склонява.<br /><br />Новият южнокорейски президент Мун Дже-ин е убеден, че най-добрият начин за уреждане на севернокорейската ядрена криза е диалог, подобен на този от миналото, при който двама бивши южнокорейски президенти от либералите излизаха победители от исторически срещи на върха с Пхенян. Проблемът обаче, както ясно пролича през...

Днес се прощаваме с Асен Гаргов

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-se-proshtavame-s-asen-gargov-662561.html

Днес се прощаваме с Асен Гаргов, легендарният естраден певец и композитор си отиде след тежко заболяване на 68-годишна възраст на 7 август. 

Поклонението ще е в църквата "Света Неделя" от 12:30 часа, съобщи Нова тв. 

Асен Гаргов е автор на песни за най-големите имена в родната естрада. Дълги години той споделяше живота и работата си с примата на родната естрада Лили Иванова.

Гаргов бе любимец на сините митинги с песента "Развод ми дай".

Как би изглеждала война между САЩ и Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281331_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B1%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%

 Най-потърпевша страна от евентуален сблъсък между двете държави ще е Южна Корея

Възможността САЩ да спре севернокорейския диктатор Ким Чен Ун да се сдобие с междуконтинентална балистична ракета се стопява бързо. Наблюдателите на ситуацията започват да анализират възможностите на американския президент Доналд Тръмп да предприеме военни действия.
Тръмп вече предупреди, че Северна Корея ще бъде посрещната с „огън и ярост”, ако продължи да отправя заплахи. Пхенян от своя страната повтори, че нейната програма за ядрено оръжие е необходима за възпиране на потенциална американска инвазия. За Тръмп и САЩ няма лесни избори. В тази връзка Bloomberg разглежда няколко варианта пред администрацията на президента.
1. Могат ли САЩ да опитат стратегически удар?

Най-вероятно това не би проработило достатъчно добре. Ракетите и ядрените съоръжения на Северна Корея са разпръснати и скрити в различни части от планинския терен на страната. Евентуален неуспех при опита да бъдат ударени би оставил 10 млн. души в Сеул, 38 млн. души в близост до Токио и десетки хиляди американски военнослужещи в Североизточна Азия уязвими на ракетни атаки – било то с конвенционални или ядрени бойни глави. Дори и САЩ да успеят да унищожат всичко, Южна Корея ще продължи да е уязвима на атаки от страна на севернокорейската артилерия.
2. Защо Ким Чен Ун може да осъществи ядрено нападение?

„Дори и ограничен удар (от страна на САЩ – б.р.) има риск да бъде приет от Северна Корея като началото на много по-голяма операция и страната може да избере да използва своите ядрени оръжия”, коментира Джефри Луис, директор на програмата срещу разпространение на ядрени оръжия в Източна Азия към Институт за международни изследвания Middlebury. По някакъв начин САЩ ще трябва да дадат сигнал както на Северна Корея, така и на Китай – основният съюзник и търговски партньор на Пхенян, че един евентуален стратегически удар е ограничен и те трябва да избегнат ядрен отговор.
3. Възможна ли е смяна на режима в Пхенян?

Ново ръководство в Пхенян няма непременно да доведе до нов начин на мислене сред управляващите в Северна Корея. Продължителното излагане на Ким Чен Ун на западните ценности в училище в Швейцария накара някои да спекулират, че той може да избере да отвори страната си към света. Но той пое властта и им доказа, че грешат. Освен това, ако Ким по някакъв начин беше нарочен за отстраняване, управляващата клика, която го заобикаля, също ще трябва да бъде ликвидирана. Това създава един много дълъг списък за убийства. Китай, страхувайки се както от бежанска криза, така и от американски войници по границата си, вероятно ще опита да подкрепи настоящия режим в Пхенян.
4. Това означава ли, че война с всякакви средства е най-добрата възможност за САЩ?

Масова инвазия би била необходима за бързо обезвреждане на севернокорейската артилерия, както и нейните ракетни и ядрени програми. Въпреки това всякакъв знак за предстоящ удар – като например натрупване на военна сила от САЩ, мобилизация на южнокорейската и японската армии, както и евакуация на американските граждани в региона – би могъл да накара Северна Корея да действа превантивно. Китай и Русия могат също да бъдат въвлечени. „Реалистично, война трябва да бъде избегната”, заявява Джон Делури, асистент-професор по международни изследвания в университета „Йонсей” в Южна Корея. „Когато правите анализ на всички средства в името на ползата, това е лудост”, добавя той.
5. Как може Северна Корея да отвърне на удара?
Най-незабавната реакция вероятно би била мащабен артилерийски огън по Сеул и неговите околности. Севернокорейските артилерийски средства по границата с Южна Корея могат да бъдат задействани по-бързо, отколкото въздушните или военноморски сили, както и по-големите балистични ракети, които могат да бъдат насочени към южнокорейски, японски или американски бази. Сеул, Токио и Вашингтон разполагат със системи срещу балистични ракети, но не могат да гарантират, че ще успеят да свалят всичко изстреляно. Япония вече започна да съветва гражданите си какво да правят в случай, че ракета падне близо до тях – в общи линии да опитат да се озоват под земята, а американски фирми рекламират бомбоубежища. Макар че не е ясно дали Северна Корея може успешно да прицели междуконтинентална балистична ракета в американски градове като Денвър и Чикаго, също така не е известно дали американските отбранителни системи могат да свалят такава ракета.
6. Каква би била икономическата цена, ако избухне война?
Южна Корея представлява около 1.9% от световната икономика и е дом на компании като Samsung Electronics Co. и Hyundai Motor Co. Големият спад на бизнес дейността заради войната на полуострова би предизвикал големи сътресения както в региона, така и в световен мащаб. И това е без разгръщането на ядрените оръжия на Северна Корея срещу съседката ѝ. Глобалните финансови пазари също биха претърпели огромен шок в краткосрочен план, а активи като злато, американски долар и швейцарски франк биха били преместени в безопасни убежища. „Хуманитарната криза и икономическото възстановяване на Корейския полуостров след такъв ядрен конфликт биха изисквали мащабно международно сътрудничество, ръководено от Китай, САЩ и Европейския съюз и вероятно ще отнеме повече от десетилетие за повторно изграждане на икономиката”, смята Раджив Бисуас, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион от базираната в Лондон анализаторска компания IHS Markit.
7. Какви възможности остават на масата?
Много анализатори казват, че е време за започване на преговори за предотвратяване на влошаване на ситуацията. Спирането на Северна Корея да се сдобие с термоядрено оръжие или по-модерни ракети с твърдо гориво е цел, която си струва да бъде преследвана, коментира Джефри Луис. Колкото и неприятно да изглежда, това означава да бъдат предложени стимули на Пхенян да се върне на масата за преговори. Луис предполага, че един тези стимули може да е намаляване на оглавяваните от САЩ военни учения около Северна Корея. Въпросът какво може да се предложи на Пхенян „е разговор, който трябва да се води както с обществеността, така и с Конгреса и със Северна Корея, вместо да бъде воден този въображаем разговор за военни сценарии”, добавя Джон Делури. „Реалистична възможност е дипломатическата, която забавя това (конфликта – б.р.). И това ще изисква много разговори”, смята той.

Източник: Bloomberg
economic.bg

Георги Тенев със сюрреалистично огледало на българските кризи

http://clubz.bg/57152-georgi_tenev_sys_syurrealistichno_ogledalo_na_bylgarskite_krizi

Георги Тенев е готов за прегръдка със съвременните грехове и подвизи пред тялото и духа. С новата си книга, сборника с разкази „Жената на писателя“, той изправя читателя пред сюрреалистично огледало, в което се отразяват българските кризи от последните години.

Тенев запознава с романтици и мракобесници, антигерои и представители на висшия църковен клир, шпиони и модерни феодали, рано пораснали деца и крехки любовни двойки. Виждаме истории за опасни връзки между половете, за обедняващите фигури на съвременния град, най-вече – социалната чувствителност на Георги Тенев, която познаваме и от други негови книги.

Сборникът „Жената на писателя“ (изд. Колибри) ще бъде представен на 26 август в рамките на инициативата „София диша” и на 29 август от 19:00 ч. в La Maison, Созопол.

Георги Тенев е роден през 1969 година в София. Завършва НГДЕК „Константин-Кирил Философ” и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, по-късно следва и във Виенския университет. Автор е на романите „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“, „Български рози” и на сборника с разкази „Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център).

Предлагаме ви откъс от разказа „Негово светейшество“.

…В мъгливия правоъгълник на отворената врата се издигат кълбета пара. Пръстите на Олечка са изранени сега от химикалите и горещата вода.

Негово Светейшество не че не изпитва тъга, не че не напират сълзи в очите му, но колкото тъжно, толкова и сладостно му става.

Олечка беше започнала да го учи на руски, първите стотина думи. Може да се каже, че тя бе причината за кариерата му като преводач и богослов. Оттам беше започнало. В дома на свещеника руски никой не беше учил. Църковнославянският, на който се пееше и бе написан Псалтирът, богослужебният език, беше близък с езика на руснаците, и все пак. За Наум, за Атанас тогава, руският беше език, идващ от детско гласче, звънтящ: „головка“, „ветерок“, „клад“, „глаза“, „летит“, „солнце“, „девушка“…

След това той вървеше все по детските стъпки, дори после, когато се задълбочи в руското богословие. А то му се отвори като разлистена книга. Не беше ли всичко благодарение на първите уроци на Олечка между черешите, в разградените овощни градини на брега на реката? Топлите протяжни и незалязващи вечери. Лятото в годината на Народния съд, когато овдовялата майка на Атанас отпъждаше детето от къщи, за да не я слуша как плаче, забила глава върху китеника на бащиното му легло. Майката лежеше като куп черни дрехи под иконата с кандило, което вече почти не палеше. От страх, че ще строшат прозорците им, като видят светлинка, следа от живот. А и от беднотия. Дървено масло вече изобщо нямаха.

Трябваше ли да се разделят с Олечка? Краят на света беше ли причина и те да се отделят? Възможно ли e равновесието да продължава вечно?

Бащата беше в затвора по онова време. В лятото след Страшния съд. Какво помнеше Негово Светейшество от своя баща? Малко и спорадично е, един смътен бащин портрет. Ръце с едри пръсти, загрубяла кожа, широки длани. Черна плетена броеница винаги там, на лявата китка. Обувките на баща си също помнеше, зиме и лете все същите. В студовете и поледицата той нахлузваше над тях плетен дебел чорап, за да не се пързалят. За големите калища слагаше гумените галоши. Кожените обувки на баща му дълго време бяха мечта за малкия Атанас. Негови собствени му купиха чак в осми гимназиален клас. Помнеше брадата на баща си, черна отстрани на бузите, побеляла отдолу, под устните и на брадичката. Помнеше ушите на татко си, прищипнати в крайчетата, които той обичаше да стиска с малките си пръстчета, малки, но опасни, когато се нахвърляше внезапно от засада. Не помнеше точно ръста на баща си. Не би могъл да каже нисък ли беше, или висок. За носа и устните – никакъв спомен. Помнеше отчетливо едни стъпки на баща си в снега. Малкият Атанас вървеше тогава след него. Стъпка след стъпка. „Ходи в моите дири“, каза веднъж баща му. Тези стъпки не беше забравил, дупките в дълбокия плътен сняг, на които не се виждаше дъното. Помнеше още благословението на трапезата преди ядене. Пазеше нагръдния кръст на баща си. В един момент и тази собственост му натежа и подари кръста на Историческия музей в Сливен. Там пазеха портрет на баща му като военен свещеник, рисуван на фронта от Константин Щъркелов. Поставиха кръста във витрината под пастелния портрет. Отец Сивриев гледаше от изображението с живи очи, брадата му беше все още съвсем черна. Млад човек в униформа без пагони, с епитрахил през врата. Поохлузен и гладен, но жилав и жив. Мъж, който е далеч от късните години и достойнството на свещеноиконом, с каквото се беше сдобил малко преди да отиде на Страшния съд. Този същият кръст, сега във витрината, бяха го върнали от затвора през 1945-а заедно с малкото походно Евангелие. Не можело арестуваният да задържи метални предмети и книги, така казали на майката на Атанас.

На Негово Светейшество не му е дадено да познае старческата самота. Не и онази на родителите, които се въртят около мълчащия телефон, наглеждат през посивелия прозорец пътя, по който не идват децата им. Патриархът винаги е заобиколен с имена, с лица, той има сериозен списък. Да не си дарен с наследници, да нямаш вече живи роднини, но да имаш толкова много имена и задължения, свързани с тях, помени, годишнини. Пет години след възкачването си на най-високия престол патриархът избра да следва Антиохийския устав от IV век.

* * *

– Ето ме. Помниш ли ме?

Той гледа жената и тя го гледа. Мълчи. Негово Светейшество чува някаква позната песен от заведението наблизо. Разпознава ли песента? Не би могло да я е чувал друг път, това е танцова музика. Или по-точно рокмузика. На Негово Светейшество не му достига компетентност, за да определи песента като балада. Но това е балада. Далечно и чуждо нещо, неприемливо за реда и тишината, в които живее патриархът. Може би на път, в залите на аерогарите, някой случаен ден… Станало е съвпадение, при което тази мелодия се е прилепила в паметта му, без той да разбере. Или самата памет го лъже. Жената го гледа  – с вързопчето пране в ръце. Колко далеч е онова време, войната. И през Втората, както и през Първата война, докато силите на стария и новия свят си разпределяха картата, приютите се пълнеха и изпразваха с ужасна бързина. Такава скорост може да постига само смъртта. Тази жена не е рускинчето. Малката Олечка си е отишла от света много отдавна. А Наум не е знаел. Не е добавил името ѝ към другите имена на покойници, които споменава всеки ден в молитвата си. Затова ли дойде тук? Тази тревога ли го вдигна на крак и го накара да бяга, скрит в чужда дреха? Всъщност името на Олечка не може да бъде добавено към списък. С него може само да се започне. После той би спрял, би се препънал, би секнал вътрешният му глас. Туберкулозата беше много страшна и открадна много деца по време на войните и след това. Недохранени деца, малчугани без семейства, най-вече тях.

Да, Наум разбира, че греши, че се е заблудил. Това не е тя. Било е наивно даже да го предполага. И тогава в сърцето му става празно и неистинско, сякаш и въздухът, който вдишва, и светлината, която влиза в очите му, е измамна. Някакъв лъжлив пейзаж, лукаво преместен пред погледа, за да закрие истинския свят. И не е дори съзнателна измама, не е капан, поставен от нещо или някого, а обикновен феномен на природната случайност. Фрагмент от хаоса на света. Видял е несъществуващи контури, нещо познато върху силуета на напълно непознатото. Краят го очаква, казала му е внезапно вечността със своя глас, студен и далечен. „Краят те очаква“, повтаря си наум Наум, преповтаря отново и отново това, докато крачи с вдървени стъпки обратно. Прибира се. Дори не забелязва суматохата пред централния вход на болницата, където тази сутрин е паркиран черният мерцедес на Светия Синод. В отделението вече са се разтревожили, че Негово Светейшество не отговаря, а вратата е заключена отвътре и дори май подпряна с нещо.

* * *

Бяха му звънели вече седем пъти по вътрешния телефон. Тогава им хрумна да погледнат от другата страна на сградата, където са терасите на стаите. Видяха прозореца с пердето, спуснато до средата, видяха и отворената врата към балкона. С надигане на пръсти вътре мярнаха, така поне им се стори, тъмната фигура на стария мъж, облечен в расото. Ужасиха се, без да знаят от какво. Възложиха мисията на най-младия помощник на секретаря, току-що завършил семинарист с ниско остриган врат. Момъкът, яко момче от Карлово, се изкачи по стъпалата от врачански камък. Когато се озова на края на терасата, спря. Обърна се колебливо, но отдолу протосингелът и секретарят на Синода му даваха знаци да не се мае, а да продължава. Момчето пристъпи към вратата. „Ваше Светейшество, дядо Науме, отче свети…“, повтаряше си младежът думите, които трябваше да каже. Но точно от тоя приближаващ миг и от тези реплики го беше най-много страх, защото едно е да похлопаш, а друго е и да трябва нещо да говориш. Семинаристът пристъпи към открехнатата врата. Стаята бе голяма, но Наум беше близо до прозореца, тъй че младежът веднага го разпозна. Спря се. Това ли било? Патриархът бе коленичил и се молеше. Момчето се обърна, погледна към двора. Отдолу чифтове очи чакаха да им извести какво става там вътре.

Но патриархът не се молеше. Той препрочиташе страница, записана в дневника му. Накрая дръпна хартията и листът се откъсна. Прегъна го, пръстите му леко трепереха като от студ. Прибра листа под расото си. Тази страница можеше и да не остава в синодалния архив. Защото иначе всичко щеше да отиде там, рано или късно. Наследството, написано от патриарсите, писма, лични и служебни, се пазеха. Някой ден щеше да дойде времето да приберат архива и на Наум в стаята с дървени рафтове. В Константинопол го правели след петнайсет години, в Александрия – след петдесет. Сега нямаше твърдо правило, но някой ден и това щеше да стане. Какъвто и да бе изходът от кардиограмата, от ангиографията, от консултациите, за които го чакаха с нетърпение. Все едно, всичко е в Божиите ръце. Бог не боледува от болестта на времето.

За да разкаже на някого, трябва някой да повярва. Изповедник на патриарха е монахът Инокентий, но дори и той не знае за книгата. Патриархът сам пише книга, събира я от години. Това са части от дневника, който беше започнал да води още като семинарист. И после бе продължил, вече повече от шест десетилетия. В нея описва работата си, преводите, науката, резюмира новопрочетените книги. Там са стиховете, за които не подозира никой.

 

Знае ли се какво направи Наум тези дни, след като излезе от болницата? Той самият събра една тънка книжка. Сложи ѝ заглавие и име на автора, но не своето. Надписа я като превод, един нов труд от Авенагор Морадзе. Никой в издателството „Витезда“ нямаше да се усъмни и нямаше да проверява изворите. Авенагор е поет от Иверия, живял през 30-те години на XX век. След всички внимателно подготвени от Наум студии, след педантично направените преводи през годините, препрочетени и редактирани от самия него по два и три пъти, сега за първи път си служеше с измама. Макар и това да не беше измама и мошеничество. Откакто бе патриарх, той пишеше и подписваше единствено патриаршеските послания, проповедите си, изявленията, когато в редки случаи се налагаше гласът му да прозвучи по телевизията.

Потърсете тази книга. Казва се „Олечка“.

А истинската Олечка? Тя беше погребана в малък ковчег от тънки дъски, небоядисани, с пирографиран кръст на капака. Когато се бе запътил към мърлявата фасада на пералнята в загърбения заден двор на Медицинската академия, воден от странна непреодолимост, Негово Светейшество не знаеше, той изобщо не знаеше, че една душа го чака.

Площад Славейков

Без ток днес във Варненско ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=357332

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 11 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варненска област, научи Moreto.net. От 09:00 до 17:00 ч.

Връщат вратаря на "Левски" в националния отбор за Швеция

https://www.24chasa.bg/sport/article/6385949

Връщат вратаря на "Левски" в националния отбор за Швеция Вратарят и капитан от този сезон на “Левски” Божидар Митрев ще бъде върнат в националния отбор за предстоящата световна квалификация срещу Швеция на 31 август, научи “24 часа”. “Синият” юноша се завърна през пролетта на “Герена” след пауза от близо 6 г. В края на сезона той стана титуляр и се представи много силно.

Джеймс Матис: Войната със Северна Корея би била катастрофална

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386488

Джеймс Матис: Войната със Северна Корея би била катастрофална

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била „катастрофална“ и заяви, че дипломатическите усилия дават резултати, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Американските усилия са дипломатически, имат дипломатическа тяга, дават дипломатически резултати и искам да останат точно така",

Работната седмица си отива с оранжев код за жега

https://offnews.bg//obshtestvo/rabotnata-sedmitca-si-otiva-s-oranzhev-kod-za-zhega-662546.html

Работната седмица си отива с опасна жега, оранжев код е обявен за днес в цялата страна, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Денят ще е слънчев, максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. 

Над планините ще бъде слънчево с незначителна купеста облачност. По билата ще духа до умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 27, на 2000 метра – около 19 градуса. 

Слънце ще има и по морето, максималните температури на плажа ще са между 30 и 33 градуса, а сред вълните до 2 бала термометрите ще се качат до 28 градуса. 

Е ВЕЧЕ УДАРИХМЕ ДЪНОТО! СЪПРУГАТА НА ЦЕЦО ЕЛВИСА ИЗРЕВА И ПУСНА ТЕЗИ СНИМКИ! ВИЖТЕ САМО СВИНЩИНАТА НА СЛЪНЧАКА!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281330_%D0%95+%D0%92%D0%95%D0%A7%D0%95+%D0%A3%D0%94%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%A5%D0%9C%D0%95+%D0%94%D0%AA%D0%9D%D0%9E%D0%A2%D0%9E%21+%D0%A1%D0%AA%D0%9F%D0%A0%D0%A3%D0%93%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%A6%D0%95%D0%A6%D

 Съпругата на Цецо Елвиса Мариела Нейкова взриви мрежата със снимки от Слънчев бряг. На скандалните кадри са запечатани двама младежи – момче и момиче.



Момчето държи в ръката си каишка, но в края й няма кученце, а младо момиче, което е застанало на колене, а на едната от снимките целува обувките на „господаря” си. „Господарят и кучето му) И това доживях да видя на Слънчака)

Да отбележа - бяха българи и не бяха друсани или пияни. И сериозно си беше изтрещяло положението!!!”, написа половинката на най-известния български двойник на Краля на рока Елвис Пресли.

Постът със скандалните фотографии моментално отприщи гневна вълна от коментари в мрежата. Всички са категорични, че това е пошло и просташко, но никой не крие, че е изненадан, че подобно нещо се случва в Слънчев бряг, пише Блиц. 

„Изтрещяли навсякъде! Какво да се надява на добро човек,какъв пример,какви родители....каква психика...... но и в др държави има отрепки......”; „ .. В този помиярник какво друго да срещнеш освен помияри....Жалка реалност от нереална държава....” и  „Поредните извращения! Жалко за тези млади хора!”, са само част от мненията, които хората оставят под снимките. Някои се чудят къде е полицията в този момент и защо не реагира.


http://bradva.bg

Севернокореец доплува до Южна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/severnokoreec-dopluva-do-iuzhna-koreia-2041945

Жител на Северна Корея избяга тази нощ в Южна Корея с плуване, съобщи агенция Йонхап, цитирана от ТАСС, като се позова на южнокорейски военни.
 
Военните забелязали беглеца, докато патрулирали в района на морската граница (т.нар. северна разграничител

Игра за деца с есемеси надува сметките за телефон (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/igra-za-deca-s-esemesi-naduva-smetkite-za-telefon-video-2041943

Ново мобилно приложение, насочено към децата, трупа телефонни сметки. Става дума за маймунката-гадател Бонго. То се промотира най-вече във Facebook, но общуването става с есемеси на цена от близо 5 лева.
 
Според описанието в интернет страницата на ма

Прогноза за времето - 11 август (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-11-avgust-petyk-news_627118.html

Днес ще бъде отново слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за август – бавно ще се понижава. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен

Жеги до 39 градуса днес

http://frognews.bg/news_139994/Jegi-do-39-gradusa-dnes/

Днешният ден ще бъде горещ, а максималните температури ще достигнат между 34 и 39 градуса, съобщават от НИМХ-БАН.

"Борисов 3" – тангото продължава

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/08/11/3013062_borisov_3_tangoto_produljava/?ref=rss


Изтичат първите 100 дни на кабинета "Борисов 3". Каква оценка можем да му поставим? В тази статия се ограничавам до анализ на вътрешната политика на правителството, макар тя да е неразривно свързана с външната. <br /><br />България е "република с парламентарно управление" (чл. 1, ал. 1, Конституция), но моторът на политическия процес е Министерският съвет. Инструмент за това са не подзаконовите актове (постановления, разпореждания и решения), които приема...

Георги Харизанов: Средна заплата 1500 лв. ще има, ако оставим бизнеса да работи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6385915

Георги Харизанов: Средна заплата 1500 лв. ще има, ако оставим бизнеса да работиХоризонтът ни след европредседателството е да се наложим като регионален лидер и да осигурим благоденствие на обществото ни Правителството просто няма друг избор, освен да запретне ръкави      Издигне ли се справедливостта в култ, проблемите лесно ще намерят решения Ако управниците осигурят благоденствие, опашките ще са към България,

Правителството няма визия как ще се управлява страната през следващите години

http://pogled.info/bulgarski/pravitelstvoto-nyama-viziya-kak-shte-se-upravlyava-stranata-prez-sledvashtite-godini.88297

Драгомир Стойнев: За 100 дни управление видяхме малко политика и повече лобизъм, скандали и корупционни схеми

ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВПЕРИ ПОГЛЕД! ВИЖТЕ ЖЕНАТА НА БОЙКО БОРИСОВ, НИКОЙ НЕ Е ВИЖДАЛ ТЕЗИ СНИМКИ! ЛЮБИМАТА МУ Е

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281329_%D0%A6%D0%AF%D0%9B%D0%90+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%92%D0%9F%D0%95%D0%A0%D0%98+%D0%9F%D0%9E%D0%93%D0%9B%D0%95%D0%94%21+%D0%92%D0%98%D0%96%D0%A2%D0%95+%D0%96%D0%95%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0

 Или ако не чак за този важен пост, то поне за редник в Българската армия. Д-р Стела Георгиева от години живее в САЩ. Но като малка учила в крайдунавско Оряхово. Като ученичка тя е била задължена да премине през военно обучение, от което е нямало мърдане по онова време!

Д-р Стела Георгиева и до днес се хвали с архивни кадри, на които този гордо с цял отряд момичета в униформи.

По време на строгия ред тогава, тя се е научила на самодисциплина, която винаги й е била от полза. За медицинската й професия също се иска хладнокръвие и стоицизъм, които тя определено притежава.

Освен да помага на хора със здравословни проблеми, бившата съпруга на Бойко Борисов би била в полза и на армията при евентуална извънредна ситуация. Въпреки че изглежда крехка и фина дама, Стела Георгиева още пази някои умения от военното обучение, пише hotarena.net.

Навремето тя била една от най-бързите, сръчните и схватливите. Най-много й се е отдавало да сглобява и разглобява автомат „Калашников“ за отрицателно време. Днес не й се налага да използва тези умения в ежедневието си, но често се отдава на едно от хобитата си – стрелбата.

Д-р Стела Георгиева е голямата любов на Бойко Борисов и единствената, която той е узаконил. Тя е майка  на дъщеря му Венета, която миналата година ги дари с внуче, кръстено на известния си дядо.





http://bradva.bg

В части от 6 столични квартала няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/v-chasti-ot-6-stolichni-kvartala-niama-da-ima-voda-662544.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Гена Димитрова“ в кв. „Киноцентър“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Проф. Александър Райчев“, ул. „Теодосий Икономов“, ул. „Гена Димитрова“, ул. 7 от ул. „Гена Димитрова“ до ул. „Проф. Александър Райчев“. 

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Бузлуджа“ в Център налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18:00 часа по ул. „Бузлуджа“ от бул. „Прага“ до ул. „Иван Рилски“. 

Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Д-р Калинков“ в жк. „Зона Б-19“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на ул. „Д-р Калинков“, ул. „Царибродска“, ул. „Три уши“, ул. „Димитър Петков“

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Малина“ в кв. „Кумарица“ на Нови Искър се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на ул. „Светлина“, ул. „Дъбиците“, ул. „Леярска“, ул. „Дядо Стоил“, ул. „Стадион“, ул. „Хаджи Димитър“. 

Демонтаж на водомерен възел до бл. 43 в жк. „Младост “ 1А налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа по ул. „Кръстьо Раковски“ от ул. „Д-р София Аврамова“ до ул. „Анна Ахматова“, бл. 550, бл. 551 А, бл. 552, бл. 549. 

Без вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Капитан Иван Златев“ в кв. „Филиповци“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Капитан Иван Златев“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .
Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Китай разследва собствените си социални мрежи

http://clubz.bg/57151-kitaj_razsledva_sobstvenite_si_socialni_mreji

Китай започва разследване на три от най-популярните социални мрежи в страната за нарушаване на законите за киберсигурност, съобщи Би Би Си.

Става дума за "китайския туитър" Weibo, форумите на Baidu Tieba и социалната чат програма WeChat, които заменят блокираните там Facebook, Instagram и други. Според властите в Поднебесната империя трите платформи са се провалили в ограничаването и контрола на съдържанието си.

Хората ползвали платформите, за да разпространяват материали, свързани с тероризъм, слухове и неприлични съобщения. Това "застрашава националната сигурност", твърдят управляващите.

Ако ви се струва, че поне последните две употреби са по-голямата част от интернет трафика, сте абсолютно прави - просто Китай се стреми да контролира интернет колкото се може повече, без да го затваря за външния свят по подобие на Северна Корея. 

Всички постове в социалните мрежи там са проследими по регистрирани телефонни номера и повечето хора знаят какви теми да избягват. Въпреки това спорни въпроси винаги се повдигат в социалните мрежи, а през есента предстои конгрес на Китайската комунистическа партия. Затова и цензурата се затяга.

Миналия месец 60 популярни сайта за клюки за известните бяха затворени за това, че омърсяват "ключови социалистически ценности". През май пък бе въведена нова регулация - всички онлайн новинарски портали са контролирани от редактори, определени от Комунистическата партия.

Наскоро Китай забрани и използването на VPN мрежи, които позволяват анонимно сърфиране. 

Заразени с препарат за въшки яйца стигнаха до Словакия

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-jaytza-fipronil-26216065

Словакия съобщи, че в страната са открити заразени с фипронил яйца, внесени от Холандия и транзитирали през Германия. В Дания са продадени 20 тона заразени яйца

11 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=357330

Събития 117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в Малайзия. 1791 г. – Адмирал Ушаков побеждава турския флот край нос Калиакра.

Таратор с репички

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6385233

Таратор с репичкиПриготвен с мента за допълнителна свежест Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за цялата страна

https://www.actualno.com/society/oranjev-kod-za-opasno-visoki-temperaturi-e-v-sila-za-cjalata-strana-news_627119.html

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за цялата страна за 11 август. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). От НИМХ предупреждават, че горещото време продължава. Максимални

Типично по американски: Готови са да се бият със Северна Корея, но си нямат идея къде се намира!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281328_%D0%A2%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%3A+%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%

 Типично по американски, в момента много от жителите на САЩ са склонни да дрънкат оръжие и да се заканват на "Новия враг" - Северна Корея. Това не пречи обаче на болшинството да нямат и грам идея къде се намира въпросната зла държава, вижда се от шоуто на Jimmy Kimmel. От препитани поне 20 души нито един не посочва местонахождението на потенциалния бъдещ враг, като най-близо е "попадението" на хипар, посочил Виетнам. Млада девойка посочва Балканите, а водещият й казва: "Току що започна нова световна война!"

 
 
 
Прави впечатление, че дори етническите азиатци си нямат и грам представа къде се намира Северна Корея, а много дори не улучват континента.
 

 

Милиони яйца иззети от магазини в 8 страни в Европа

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/milioni-iajca-izzeti-ot-magazini-v-8-strani-v-evropa-6072530

Заради скандала със забранения инсектицид милиони яйца бяха изтеглени от магазините в 8 страни в Европа

Заразени яйца са стигнали и до Румъния

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zarazeni-iajca-sa-stignali-i-do-rumyniia-6072530

Заради скандала със забранения инсектицид милиони яйца бяха изтеглени от магазините в 8 страни в Европа

Българка, живееща в Швеция, разказа как във Варна нагло мамят туристите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281327_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%8F%2C+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%B

 Поредна нагла схема дере кожата на туристите по родното Черноморие. Този път всичко се разиграва във Варна. Българка, която живее в Швеция, разказа историята на шведи, останали разочаровани от отношението към тях и опита да бъдат измамени в салон за красота в Морската столица. Нашенката уточнява, че студиото е част от голяма верига, която има обекти в много градове. Ето разказа и коментара на жената от чужбина: Съседката ми и дъщеря й (шведи) отиват на почивка във Варна от Швеция. Попитаха ме за салон за красота, където да си направят удължаване с гел, понеже цените тук са двойни, в сравнение с тези в България. Аз се разрових в гугъл и открих този салон, където и ги пратих. В онлайн сайта пише цена за гел или акрил удължаване 50 лева. При което на тях на място в салона също е казано 50 лева. След процедурите и за двете жени са им взети 160 лева. Платили са си и са си тръгнали, след което ми позвъниха много разочаровани. Разказаха как една друга жена, която работи в салона, е влязла и е започнала да се кара с тази, която им е казала, че цената ще е 50 на човек и за удължаване. Аз позвъних в салона и попитах за час за мен с удължаване с гел и френски маникюр, при което ми казаха, че цената е 50 лева. (За същата процедура 30 минути по-рано са взети по 80). След това обясних защо всъщност се обаждам и ми беше обяснено, че тези мои познати, които са били измамени, всъщност са доплатили за гелиш лак, който струва екстра. Отговорих, че аз също съм маникюрист и в ценовата им листа за гелиш лакове пише 25 лева и едната процедура няма общо с другата. Удължаване на нокти с всичко включено е 50 (както първо казаха и на мен в началото на разговора). Гелиш-процедурата е 25 за гел-лак върху собствени нокти. Както и да е. Дори да е така, както се опитаха да ме излъжат, в такъв случай пак е щяло да струва 150, а не 160, но не е хубаво така да се отнасят с хората, при което ми затвориха телефона. Изпратих два смс-а, в които изразих възмущението си, на които така и не получих отговор. Нямам намерение да звъня и да се опитват да ме лъжат отново. Просто не знам как може да има такова отношение към хората и, ако всеки лъже чужденците и туристите по този начин, защо хората ще искат да дойдат отново в България? Докога ще бъдем с този си манталитет и не е ли редно всеки един от нас да се отнася с другите така, както иска да се отнасят с него? Защо е тази алчност, наглост и безочие? Как няма да замре туризмът в България, когато все ще се намери някой "умник" , който иска набързо да спечели няколко екстра лева, чрез лъжа? Как изобщо ще се развием като хора, когато не изчистваме лошото от себе си, а продължаваме с низкото и долното? Човек като турист може да срещне 20 добри и прекрасни българи в България и да остане очарован, но е достатъчно да се сблъска само с един простак, за да не иска да стъпи тук никога повече. Не може всички да са добри и честни, да. Но е крайно време да се замислим какви не искаме да бъдем и да направим сами страната си едно по-добро място за живот. Не само за туристите, разбира се. За нас самите, за децата ни, за нашето бъдеще! Защото виждаме какво се получава от подобен тип отношение. Младите, бъдещето на България й обръщат гръб и търсят това, което липсва в нея по чужди земи, под чужда стряха... Не може ли просто всеки един от нас да започне от себе си, за да намери път към доброто и просто да бъдем човеци с главно „Ч“ ?! П.П. Дъщерята на съседите е кръстена с красивото българско име Николина! Тези хора са за пръв път там и обикнаха всичко... Добротата в хората, вкусната храна, хубавият климат... И останаха разочаровани и то не заради кражба от роми, не заради завишена сметка в такси или ресторант, а заради измама в луксозен салон за красота! Място, от което най-малко го очаква. Срамувам се! Срам ме е, заради лошата постъпка на сънародници. Защото няма грам гордост в това да си измамник! Българите не сме такива... Или?", пита жената, цитирана от Петел.

 
 Blitz.bg

Православен календар за 11 август

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386284

Православен календар за 11 август7 Неделя след Петдесетница Св. мчк и архидякон Евпъл. Св. мчца Сосана девица Раннохристиянският светец Евпъл служил като архидякон в град Катания на о. Сицилия. По времето на страшното гонение при император Диоклетиан било строго забранено християните да държат вкъщи свещени книги. Св. Евпъл учел и наставлявал християните.

Прогноза за времето - 11 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=357331

Оранжев код за горещо време е обявен за днес - 11 август във Варненско, научи Moreto.net. Според метеоролозите максималните температури в областта ще са между 34° и 39°, а по Черноморието - 30-33°. Температурата на морската вода е 25-28 градуса, вълнението на морето 1-2 бала.

Гарелов пред синдикатите в БНТ: Изберете ме за генерален директор и ще направя храната в стола безплатна!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281326_%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D0%9D%D0%A2%3A+%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0

 В понеделник в сградата на БНТ синдикатите в телевизията имаха възможност да изслушат един от кандидатите за генерален директор на националната медия. Става дума за Иван Гарелов.

Ето какво разказаха пред NBOX.BG един от участниците в дискусията:

"Изберете ме за генерален директор и ще направя храненето в стола безплатно!"

С тези думи започнал изложението си кандидатът за генерален директор на БНТ Иван Гарелов. Към момента служителите в националната медия получават всяка година по 250 лв във ваучери за храна. Гарелов обаче им обещал безплатен стол, в случай, че изберат него за високия медиен пост.

"Мистър Панорама" съобщил още, че концепцията с която кандидатства е писана хора работещи към момента в телевизията. Той пояснил, че ако спечели конкурса, щял да назначи именно тези хора на ръководни постове в националната медия.

"Ако аз спечеля авторите на концепцията ми ще бъдат новите шефове в БНТ!"

Иван Гарелов разказал още, че преди седмица бил на път да се откажа от надпреварата, но влиятелни хора го убедили да не спира участието си в надпреварата!

Според източника ни, той получил доста негативен отпор по много елементи от концепцията си.

Пръв срещу него скочил Иван Такев, който се опитал да обясни на Гарелов, че идеята му за финансиране на телевизията, чрез пряка връзка с държавния бюджет, е меко казано малоумна. Такев се постарал да обясни на "Мистър Панорама", че БНТ не НЗОК и не може да има плаващ бюджет, а съвсем ясен и конкретен такъв.

"Годините са му в повече на Гарелов, дори не знае какво точно говори", коментирал пък близък до шефа на синдикалистите в БНТ Емил Розов.

"Ако аз стана шеф и назнача моите хора в БНТ, всички вие ще бъдете доволни!", многократно повторил той пред изслушващите го телевизионери.

Гарелов обаче не успял да даде задоволителен отговор на нито един от острите въпроси повдигнати от синдикалистите по време на обсъждането.

На въпрос, смята ли да променя лицензиите на програмите в БНТ, Гарелов отговорил отрицателно, без да си дава сметка, че голяма част от концепцията за управление която предлага, е в пряка конфронтация с тапиите за излъчване на националната медия.

"Гарелов твърдо не познава Закона за радио и телевизия", пък констатираха след изслушването му редови журналисти от "Сан Стефано".

Според информация на NBOX.BG, другият кандидат бос на медията Коко Каменаров, отказал да се яви на изслушване от синдикалистите, тъй като бил на почивка в Гърция.

Третият основен състезател за постта генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, пък ще се яви на среща със синдикалистите в националната електронна медия този петък.

Нанков: Губим 1,5 млн. на ден заради обжалванията на тол системата

http://clubz.bg/57150-nankov_gubim_15_mln_na_den_zaradi_objalvaniqta_na_tol_sistemata

Зам.-министър Николай Нанков

Всеки ден забавяне на тол системата заради редицата обжалвания губи на държавата около 1,5 млн. лева пропуснати ползи. Каква е точната сума ще оцени одиторска компания, разясни в ефира на Нова телевизия днес министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Процедурата се бави заради редица обжалвания от фирми вече година и половина. 

"Ще заведем иск срещу тези фирми, които непрекъснато обжалват. В края на 2018 година тол системата ще заработи", заяви министърът.

Според Нанков ветото на президента срещу поправките в Закона за околната среда, които позволяват да се взимат решения без право на обжалване на втора или трета инстанция за жизненоважни проекти, ще забави строежът на автомагистрала "Струма".

"Държавата разглежда всички варианти за Кресненското дефиле, които са пет. Най-важното е да изберем варианта, който ще гарантира възможно най-безопасното пътуване и преминаване през района на българските граждани. Трябва да спазим и всички законови мерки, както и да защитим околната среда. Не трябва да забравяме финансовата и икономическата точка на въпроса. Тунел със сигурност няма да има заради сигурността на преминаващите български граждани", поясни той.

Но изтъкна, че за сметка на това през 2018 г ще започне разширяването на АМ "Тракия" - но първо трябва да се направи оценка и анализ.

Нанков коментира и проблемите със санирането при блокове, за които са ползвани леснозапалими материали. Той уточни, че ще се търси техническо решение на проблема, което ще се покрие от програмата.

Има един блок, саниран по програмата за енергийна ефективност у нас, в който са използвани материали с проблеми, уточни той..

Това е показала проверката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Министерството няма и компетенции, и правомощия по програмата, тъй като имаме декларация от фирмата производител и сертификат за материал", каза министърът за конкретния случай.

При останалите блокове са използвани материали, които са с клас B – трудногорими, добави министър Нанков.„Проверката тече и сега. Ще направим и повторни тестове на част на материалите. Другата седмица ще сме готови с окончателните резултати”, добави той.

По думите му формата производител е декларирала съответствие с изискванията на материала и е показала сертификати за него, а пък министерството му няма компетенции и правомощия по контролните механизми.

За момента не е ясно колко ще струва повторният ремонт на новоремонтирания блок.

Министърът призна, че е възможно да става дума за търговска измама.

Той посочи още, че в момента се санират 580 сгради, а има осигурен ресурс за 2022. През септември предстои дебат как трябва да продължи програмата за санирането.

Проверени са 70 сгради, избрани на случаен принцип, като в 64 от тях не са открити никакви проблеми.

Корнелия Нинова: За лъжата, истината и наглостта на ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281325_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%97%D0%B0+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B

 "ГЕРБ твърди, че скандалът с детската градина в Перник е измислен и типичен пример за наглостта на БСП. Ако това е вярно, значи Законът за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси е измислен, но не е измислен фактът, че общински съветник от ГЕРБ, председател на комисията по образование, внася собствен проект, след предварителна договорка с кмета на ГЕРБ, гласува си го сам, в своя полза, и с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ."

Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ако да показваш нарушаване на закона и лично облагодетелстване от властта е наглост, то ние ще продължим да бъдем нагли. 100% лъжа е твърдението на ГЕРБ, че за процедурата са гласували общински съветници от БСП. Гласувалите от БСП са трима и те не са подкрепили това решение", продължава Нинова.

"В същата декларация ГЕРБ изнасят информация, че общинска съветничка от БСП живее в общинско жилище срещу наем от 30 лв. Обръщаме внимание, че наемът се определя с наредба от Общинския съвет. Мнозинството в този съвет е на ГЕРБ. Увеличете наемите, господа управляващи. Няма как да вините наемателите, че вие сте определили тази сума. Въпреки че нашата общинска съветничка получава това жилище не от социалния фонд, а от служебните за кметове и общински съветници и след тежката загуба на съпруга си, тя е готова да покаже какво е морал и напуска жилището. За разлика от вашия морал, който при подобен случай награди Мария Габриел с пост еврокомисар", пояснява лидерът на БСП.

"ГЕРБ твърдят, че хората виждат направеното от тях, защото то се ползва от всички. Питаме: откраднатите милиони от ремонта на НДК, за което има повдигнати обвинения, раздадохте ли ги на всички или ги ползвате двама трима души? 4 тона суджук яде ли го целият български народ или само определени хора със здравословни проблеми, заради които той е подготвен по специална рецепта от еленско месо?", пита Нинова.

"Що се отнася до твърденията, че БСП е влязла в парламента благодарение на купените ромски гласове току-що определихте, че в България има поне 1 млн. роми и всички до един са гласували за БСП.

В декларацията на ГЕРБ се казва, че българските граждани не искат промяна, но ако погледнем фактите и видим колко хора са гласували за всички други партии, извън ГЕРБ, то желанието за промяна е категорично", смята Корнелия Нинова.

"От ГЕРБ разбирали болката на Корнелия Нинова от съкрушителната загуба на парламентарните избори. Пожелаваме и на другите партии такава съкрушителна загуба, при която за по-малко от година подкрепата за БСП се утроява. Съкрушителна е загубата на ГЕРБ на президентските избори.

На парламентарни избори 2017 г. ние сме втора политическа сила, но поне не оправдахме това с твърдението, че сме ги загубили нарочно. Май някой друг изпитва болка от първата загуба, която понесе от БСП и президента Радев", заявява лидерът на БСП.

"ГЕРБ твърдят, че нямаме морално право да говорим и в същото време изтъкват необходимостта от национално обединение. Когато отричаш правата на една партия и на 1 млн. български граждани, които стоят зад нея, нямаш морално право да говориш за обединение. Тежката разделителна линия между нас и ГЕРБ е не паралелната реалност, която те твърдят, че ние създаваме, а паралелната държава, която съществува и краде от българския народ 10 млрд. лв. годишно. Ако има нещо, което може да обедини народа ни, то това е борбата с паралелната държава. Очевидно е, че няма как да я водим заедно с ГЕРБ, тъй като те са част от нея", заключава Корнелия Нинова.

 

big5.bg

Тапа на Орлов мост от днес, след три дни е ред на Околовръстното

https://offnews.bg//obshtestvo/tapa-na-orlov-most-ot-dnes-sled-tri-dni-e-red-na-okolovrastnoto-662543.html

Ремонтът на столичния Орлов мост започва от днес, въвеждат се промени в движението. 

До 21 август се забранява влизането на пътни превозни средства по входното пътно платно на бул. „Цариградско шосе” (от страната на сграда „Царевецъ“) от края на разделителната ивица /ул. Виктор Юго/ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” /източно пътно платно/. Движението ще се извършва двупосочно в срещуположното пътно платно, съобщи Столична община. 

От 13 до 21 август се забранява влизането на пътни превозни средства по входното пътно платно през пл. „Орлов мост” ( бул „Евлоги и Христо Георгиеви”) между североизточно и северозападно пътни платна. 

За същия период се променя маршрутът на автобусна линия № 213: в посока Централна гара – от пл. „Орлов мост” направо по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, по ул. „Шипка”, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута си. В посока ж.к. Младост 4, маршрутът на линията не се променя. 

Закрива се спирка пл. „Орлов Мост“ за тролейбусни линии №№ 4, 5, 8, 11 и за автобусни линии №№ 280 и 306. 

Разкрива се временна спирка на бул. „Цар Освободител” след пл. „Орлов мост” в посока бул. „Васил Левски”, която ще обслужва тролейбусни линии №№ 4, 5, 8 и 11 и автобусни линии № 213, 280 и 306. 

Превозните средства от обществения транспорт ще спират на всички съществуващи спирки по променените маршрути.

Превозните средства от тролейбусни линии №№ 4, 5, 8 и 11 ще се движат на дизелови двигатели в посока СУ „Св. Климент Охридски” от „Полиграфически комбинат“ до временна спирка "Орлов мост“. 

От 14 до 21 август се променя маршрута на следните автобусни линии: № 9 в посока СУ „Св.Климент Охридски” ще се движи от ул. „Оборище” направо до бул. „Васил Левски”, наляво по ул. „Шипка” с крайна спирка СУ „Св. Климент Охридски”. В посока Автобаза Искър – от ул. „Шипка” без промяна в маршрута.
Автобусна линия № 72: в посока ж.к. „Западен парк” – от ул. „Оборище” направо до бул. „Васил Левски”, по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си. В посока хотел „Плиска” – от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” наляво по ул. „Ген. Гурко”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка”, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Оборище” и по маршрута си.
Автобусна линия № 75: - в посока СУ „Св. Климент Охридски”– от бул. „Мадрид” направо по бул. „Янко Сакъзов”, наляво по бул. „Васил Левски”, наляво по ул. „Шипка” с крайна спирка СУ „Св. Климент Охридски”. В посока Автостанция „Гео Милев“ – от ул. „Шипка” наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по бул. „Мадрид” и по маршрута си.
Автобусна линия № 213: - в посока Централна гара – от пл. „Орлов мост” направо по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка”, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута си. В посока ж.к. „Младост 4” – от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” /Театър София/ надясно по бул. „Янко Сакъзов”, наляво по бул. „Васил Левски”, наляво по бул. „Цар Освободител”, направо по бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
Автобусна линия № 280: в посока СУ „Св. Климент Охридски” – от бул. „Цариградско шосе” налявопо бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по ул. „Ген. Гурко”, по бул. „Васил Левски”, по бул. „Цар Освободител”. В посока Студентски град – от бул. „Цар Освободител” направо по бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.
Автобусна линия № 306: в посока СУ „Св. Климент Охридски” – от бул. „Цариградско шосе” наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген. Гурко”, надясно по бул. „Васил Левски”, по бул. „Цар Освободител”. В посока ж.к. „Младост 2“ – от бул. „Цар Освободител“, по бул. Цариградско шосе и по маршрута си. 

От 15 до 21 август се забранява влизането на пътни превозни средства по дясната пътна лента от северното платно на Околовръстен път при пътен възел „Симеоновско шосе” на 165 м в посока Перник. Движението ще се извършва в останалите две ленти от пътното платно в същия участък. 

От 22 до 27 август се забранява влизането на пътни превозни средства по две ленти от дясната страна на северното пътно платно на Околоврътен път при пътен възел „Симеоновско шосе” на 165 м в посока Перник. Движението ще се извършва в останалата една лента от пътното платно в същия участък.
От 29 август до 3 септември се забранява влизането на превозни средства по лявата пътна лента от северното пътно платно на Околоврътен път при „Симеоновско шосе” на 165 м в посока Перник. Движението ще се извършва в останалите две ленти от пътното платно в същия участък.

От 4 до 11 септември се забранява влизането на пътни превозни средства по дясната пътна лента от южното пътно платно на Околоврътен път при пътен възел „Симеоновско шосе” на 165 м в посока Пловдив. Движението ще се извършва в останалите две ленти от пътното платно в същия участък.
От 12 до 17 септември се забранява влизането на превозни средства по две ленти от дясната страна на южното пътно платно на Околоврътен път при пътен възел „Симеоновско шосе” на 165 м в посока Пловдив. Движението ще се извършва в останалата една лента от пътното платно в същия учасък. 

От 18 до 24 септември се забранява влизането на превозни средства по лявата пътна лента от южното пътно платно на Околоврътен път при пътен възел „Симеоновско шосе” на 165 м в посока Пловдив. Движението ще се извършва в останалите две ленти от пътното платно в същия участък.

Любим виц на Краси Ранков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385810

Любим виц на Краси РанковСара и Моше си говорят на 50-ата годишнина от брака си. Сара въздъхва: - Ех, Моше, за толкова години брак никога нищо не си ми купил. - А, че ти защо не си казала, че продаваш?                                                                                                                                                                            

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване