Климатолози: Жегите ще убият над 150 хиляди човека в Европа!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281324_%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%3A+%D0%96%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+150+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B

 До края на века две трети от хората, живеещи в Европа, ще бъдат засегнати от горещи вълни, крайбрежни наводнения и други бедствия, причинени от климатичните промени и глобалното затопляне. Смъртните случаи в Европа, предизвикани от времето, ще се увеличат драстично. Това сочи научно изследване, поръчано от Европейската комисия на климатолози и метеоролози публикувано в петък в списание Lancet Planetary Health.

 
Според прогнозите до края на века 152 000 души годишно ще стават жертва на жега, наводнения и ураганни ветрове. За сравнение този брой между 1981 г. и 2010г. е бил три хиляди души.  Учените са установили, че 99% от смъртните случаи ще бъдат причини от високите температури и горещите вълни. 
 
„Това трябва да се вземе под внимание на фона на опустошителните последствия след горещите вълни през 2003 г. в Европа и 2010г. в Русия, където хиляди загинаха. Мисълта, че подобни случаи ще зачестяват, е плашеща“, коментира Андрю Грундщейн, преподавател в катедрата по география в университета „Джорджия“.
 
Анализът идва в момент, в който половин Европа е обхваната от гореща вълна, невиждана от години. И днес в 10 държави от Южна и Централна Европа е обявен най-високия червен код. Смъртта на най-малко трима души - в Италия, Румъния и Полша, се отдава на високите температури, които на места достигнаха 44 градуса.
 
factor-news.net

България е с най-голям ръст на робски труд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281323_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%83%D0

 България е сред 5-те страни от ЕС с ръст на робския труд, а самият Европейски съюз е регионът, в който през 2017 година е регистрирано най-голямото увеличение на робството заради влизането на над 100 000 мигранти. Това показва годишният доклад за робството на британската аналитична компания Verisk Maplecroft, съобщава КРОСС.

 
„Кризата с имигрантите увеличи риска от случаи на робството във веригата за доставки на компании в Европа", сподели Сам Хейнс, старши анализатор по човешките права във Verisk Maplecroft.
 
Според Международната организация на труда (МОТ), в световен мащаб 21 милиона души са принудени да работят насилствено, включително деца, което пък носи печалби от 150 милиарда долара годишно. Рейтингът, който отчита случаите на трафик на хора или робство, на законодателството и правоприлагането в 198 държави, класира Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България като страни с най-робски труд в ЕС.
 
Всички ключови входни пунктове за мигрантите са в този регион, отчита Verisk Maplecroft. От началото на годината около 115 000 мигранти и бежанци са достигнали до Европа по море, като повече от 80% са пристигнали в Италия, отбелязва МОМ.
 
Мнозина се съгласяват да плащат големи суми за пътуването и да работят робски, за да изпатят дълговете, дължими на трафикантите, превели ги през границите, подчертава експертката Александра Чанър от Verisk Maplecroft. Местните власти трудно се справят с проблема за робството поради големия брой пристигания, добави тя.
 
В световен мащаб Северна Корея си остава държавата с най-робския труд. Турция пък се срина до положението на държава с „висок риск" за робство. Индия и Тайланд значително подобриха положението си, но все пак останаха в категорията на страните с "екстремни рискове" заради тежки злоупотреби в строителството, производство на облекло, на храни и каучук, както и в риболова. Чанър уточнява още, че изследването цели да се помогне на бизнеса да идентифицира страните с робски труд.
 
factor-news.net

Звездите, на които не им пука за хорското мнение

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zvezdite-na-koito-ne-im-puka-za-horskoto-mnenie-6072494

Време е да престанем да мислим за височината ни, социалното положение или възраст като пречка, за да сбъдваме мечтите си

Компания търси професионален пияч на уиски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281322_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D1%87+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%B8

 Време е да направиш най-мечтаната стъпка в живота си и да тръгнеш смело напред към любимата работа. Не е нужно да питаш каква е, защото сме я открили вместо теб. Шотландската компания Grant`s търси истински алкохолен почитател и ценител на качествено уиски, който да дари своя черен дроб като посланик на питието и да обикаля по целия свят, консумирайки различните марки уиски.

Само трима щастливи кандидати ще имат шанса да летят до различните дестинации и да се насладят на качествен алкохол. Тримата щастливци ще трябва да изберат само три дестинации, които да посетят през октомври: Полша-Израел -Индия, Южна Африка-Колумбия-Скандинавия, Русия-Тайван-Франция.

Какво ще се очаква от тях? Като посланици на уискито, те трябва да представят различните марки, да пият уиски и да призовават останалите да правят същото. Кандидатите ще трябва да направят коктейл, който да съдържа уиски и поне още две съставки, както и да споделят творението в своя Instagram профил с хаштаг #GrantsInterview.

След това ще бъдат отбрани около 250 човека, а на следващия кръг ще останат едва 20, които пък ще бъдат редуцирани до само 3-ма. Побързайте, защото срокът за представяне е до 31 август и с това ще имате пълната възможност да получите заплата, за да пиете и да каните други да правят същото.

Тенденцията за затопляне на климата продължава

//dariknews.bg/novini/sviat/tendenciiata-za-zatopliane-na-klimata-prodylzhava-2041921

Миналата година отново е била "черна" за климата, отбелязани са температурни рекорди и безпрецедентни равнища на океаните и на емисиите на парникови газове. Това се казва в годишен доклад за състоянието на климата, цитиран от АФП.
 
<

Как да спестим пари за смартфона (видео)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-da-spestim-pari-za-smartfona-video-6071058

Съвсем малко въображение и материали ще са ви необходими, за да превърнете стария си кейс за телефон с ново, дизайнерско украшение

Си Ен Ен уволни свой коментатор заради нацистки поздрав

http://pogled.info/svetoven/si-en-en-uvolni-svoi-komentator-zaradi-natsistki-pozdrav.88294

/Поглед.инфо/ Телевизия Си Ен Ен уволни коментатора Джефри Лорд, заради нацистки поздрав в личния му блог в Twitter.

Напрежението между САЩ и КНДР засили търсенето на бомбоубежища в САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/naprezhenieto-mezhdu-sasht-i-kndr-zasili-tarseneto-na-bomboubezhishta-v-sasht.88295

/Поглед.инфо/ Търсенето на индивидуални подземни бункери и бомбоубежища неимоверно нарасна в САЩ, на фона на напрежението между САЩ и Северна Корея, съобщават американските медии.

Да ни пази Господ от "огъня и яростта" на Доналд Тръмп

http://pogled.info/svetoven/da-ni-pazi-gospod-ot-oganya-i-yarostta-na-donald-tramp.88296

/Поглед.инфо/ Заплахата на президента на САЩ към КНДР е като информация на севернокорейска държавна медия

На 11 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6385809

На 11 август рожден ден имат Владислав Карамфилов (Влади Въргала), продуцент, актьор и режисьор Деян Енев, писател Проф. д-р Дрозда Писева-Стоянова, психиатър Елена Драгостинова, музиковед, директор на музикален център “Борис Христов” Проф. Ивайло Мирчев, художник Никола Енев, художник Николай Ненчев, бивш министър на отбраната Роси Рос, певица Славчо Христов,

"Не на пластмасата" на огромен надпис, спуснат от Аспаруховия мост (снимки, видео)

http://clubz.bg/57149-ne_na_plastmasata_na_ogromen_nadpis_spusnat_ot_asparuhoviq_most_snimki_video

Огромен банер с надпис No Plastic (Не на пластмасата) спуснаха екоактивисти на „Грийнпийс“ от Аспаруховия мост във Варна. За да бъде поставен, бяха ангажирани катерачи с дългогодишен опит при подобни прояви – представители на повече от 10 националности: България, Австрия, Чехия, Гърция, Швейцария, Германия, Латвия, Норвегия, Унгария, Полша, Турция, Израел и Словакия…

Инициативата е вдъхновена от националната кампания „Свободни от пластмаса“ на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“, която цели да привлече вниманието на обществеността и да ограничи употребата на пластмаса за еднократна употреба. Заради своята лекота, ниска цена, дълготрайност и способността й да приема всякаква форма, тя се е превърнала в неразделна част от нашето ежедневие. От „Грийнпийс“ посочват, че прекомерната й употреба е продиктувана от погрешното хващане, че е по-хигиенична и по-евтина от други материали. В действителност много малко от ежедневно изхвърляната от нас пластмаса е използвана поради хигиенични причини – а истинската цена, която плащаме за околната среда, не е включена в сметката.

 

 

Площад Славейков

В Дания продали 20 тона заразени с фипронил яйца

//dariknews.bg/novini/sviat/v-daniia-prodali-20-tona-zarazeni-s-fipronil-iajca-2041918

20 тона заразени с фипронил яйца от Белгия са били продадени в Дания, обяви националната служба за безопасност на храните, цитирана от АФП.
 
<

Чешката полиция поиска имунитета на фаворит за следващ премиер

//dariknews.bg/novini/sviat/cheshkata-policiia-poiska-imuniteta-na-favorit-za-sledvasht-premier-2041917

Чешката полиция поиска от парламента да снеме имунитета на бившия финансов министър и лидер на партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) Андрей Бабиш в рамките на разследване по подозрение в измама с европейски субсидии, предаде АП.

Пак обвинения към Тръмп: Мандатът му преминавал в ...голф

//dariknews.bg/novini/sviat/pak-obvineniia-kym-trymp-mandatyt-mu-preminaval-v-...golf-2041916

Доналд Тръмп е прекарал в свои голф клубове около една четвърт от времето, откакто встъпи в длъжност като президент на САЩ, съобщи телевизия Ен Би Си, цитирана от ТАСС.
 
Тръмп е президент от 202 дни. 50 от тях той е прекарал в свои курорти за голф, предимно в

Прощаваме се с Асен Гаргов

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/proshtavame-se-s-asen-gargov-2041914

Днес колеги и почитатели ще изпратят в последния му път големия музикант и композитор Асен Гаргов.
 
Поклонението ще е в църквата "Света Неделя" от 12.30 ч.
 

Без следа от избягалия от Старозагорския затвор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bez-sleda-ot-izbiagaliia-ot-starozagorskiia-zatvor-2041913

Продължава издирването на беглеца от Старозагорския затвор, потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.
 
53-годишният Петър Попов-Папиша, по прякор Папиша, е обявен за национално издирване.
 

Нужен ли е на Русия «по-голям брат» Китай?

http://pogled.info/svetoven/nuzhen-li-e-na-rusiya-po-golyam-brat-kitai.88289

/Поглед.инфо/ Дори САЩ да престанат да бъдат глобален фактор, означава ли това, че в Русия автоматично ще настъпят светли времена? Искаме ли вместо един, друг да започне да ни поучава как да живеем? Искаме ли да се превърнем в „по-малкия брат” на Китай? И нужен ли е на Китай „по-малък брат”?

Олег Ляшко се разприказва, че след Евромайдана в Украйна е станало по-лошо, отколкото след Хитлер

http://pogled.info/svetoven/oleg-lyashko-se-razprikazva-che-sled-evromaidana-v-ukraina-e-stanalo-po-losho-otkolkoto-sled-hitler.88290

/Поглед.инфо/ Броят на говедата в Украйна е по-малък, отколкото в годините след немско-фашистката окупация. Това каза Олег Ляшко – лидер на „Радикалната партия” в ефира на телеканал 112, предава кореспондентът на "ПолитНавигатор". Според него, днес дори в най-отдалечените села няма крави.

Япония може да разположи ракети прихващачи на севернокорейските

http://pogled.info/svetoven/yaponiya-mozhe-da-razpolozhi-raketi-prihvashtachi-na-severnokoreiskite.88291

/Поглед.инфо/ Япония разглежда възможността да разположи допълнителни ракети-прихващачи PAC-3 в районите на страната, над които могат да пролетят севернокорейски балистични ракети, в случай че бъдат насочени към остров Гуам, съобщава в. "Йомиури Шимбун".

Китайка прати бебето си в приют по пощата

http://pogled.info/svetoven/kitaika-prati-bebeto-si-v-priyut-po-poshtata.88292

/Поглед.инфо/ Китайка от град Фуджоу, провинция Фудзиен, решил да се отърве от бебето си момиченце, която го изпратила в приют чрез куриерска служба в найлонов пакет.

Политико: Меката стратегия на кампанията на Меркел: Избягвайте конфронтация

http://pogled.info/svetoven/evropa/politiko-mekata-strategiya-na-kampaniyata-na-merkel-izbyagvaite-konfrontatsiya.88293

/Поглед.инфо/ За да разберете стратегията за кампанията на Ангела Меркел, не гледайте по-далече от плакатите, които партията й е на път да разпръсне из Германия.

Блумбърг: Мюлер свика голямо жури за руската намеса в изборите

http://pogled.info/svetoven/amerika/blumbarg-myuler-svika-golyamo-zhuri-za-ruskata-namesa-v-izborite.88287

/Поглед.инфо/ Специалният прокурор Робърт Мюлер свика голямо федерално жури (1) във Вашингтон – то е необходимо за да му помогне да събере информация в рамките на разследването за намесата на Русия в изборите през 2016 година и за възможия сговор с участието на трима представители от предизборния щаб на Тръмп. За това разказаха трима събеседници.

Войната на футболното игрище: «Мачът на смъртта»

http://pogled.info/svetoven/voinata-na-futbolnoto-igrishte-machat-na-smartta.88288

/Поглед.инфо/ На това събитие, състояло се в Киев на 9 август 1942 г., са посветени книги, филми и многобройни медийни публикации. В този ден, в окупираната от нацистите Украйна, съветски футболисти печелят мача с отбора на окупаторите с 5:3. Само че цената на тази победа се оказа животът им...

Без следа от беглец от Старозагорския затвор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bez-sleda-ot-beglec-ot-starozagorskiia-zatvor-2041913

Продължава издирването на беглеца от Старозагорския затвор, потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.
 
53-годишният Петър Попов-Папиша, по прякор Папиша, е обявен за национално издирване.
 

Къмпингуващите на "Корал": Министърката на туризма се държи мутренски

http://clubz.bg/57148-kympinguvashtite_na_koral_ministyrkata_na_turizma_se_dyrji_mutrenski

Вчера през нощта държавата отново е правила проверка на природосъобразния плаж "Корал", като полицаи са претърсвали всички вещи на къмпингуващите, обяви тенисистката Мануела Малеева. Тя съобщи за това в профила си във фейсбук, а после разказа подробности в ефира на бТВ.

Ето това написа тя първо в социалните мрежи:

После сподели снимки след проверките на полицията:

 

Малеева обвини вчера министърката на туризма Николина Ангелкова, че се е държала арогантно и обидно към къмпингуващите, имала "мутренско поведение", обвинявала хората, че са крадци. В ефира на бТВ министърката заяви, че няма да коментира обидни квалификации, защото си вършела работата.

"Нито аз, нито колегите сме можели да си позволим подобно отношение. Ние виждаме незаконно ползване на енергия и вода. По тази причина сигнализираме на институциите, и МВР бяха там, за да може да се установи кой извършва тези незаконни действия", заяви тя.

И допълни, че освен това имало разположени палатки и каравани в частни имоти и на плажа, в момента имало проверка дали те не са върху дюни.

Малеева и заедно с нея пред камерата на бТВ музикантът Васил Гюрев заявиха, че тогава министърката трябва да прави проверки и на незаконните строежи - общо 38 на брой в района.

"Например хотел "Морско конче", който още министър Павлова обеща да събори", даде пример Малеева с незаконния хотел, който бе обявен такъв през 2015 г, но още работи.

Гюров заяви, че е недопустимо да има 4 проверки за три дни.

"Това са 20 души, един репресивен начин на действие", заяви той.

Ангелкова обяви, че проверяват всички плажове, независимо какви са.

"Ние сме направили само една проверка като министерство на туризма. Кой какви проверки е правил преди това и след това, ние не сме информирани. Предстои да бъде направена и следваща проверка в края на активния сезон, така правим с всички плажове."

Тя обаче не коментира какво се случва с незаконните строежи на "Корал".

Мирела Демирева е на финал на световното

http://clubz.bg/57147-mirela_demireva_e_na_final_na_svetovnoto

Мирела Демирева е първата българка, която ще участва на финал на световното първенство по лека атлетика в Лондон - "сребърната" от олимпиадата в Рио де Жанейро ще спори за медалите в скока на височина.

Мирела преодоля 192 см, което е най-доброто й постижение през сезона, предишното беше 190. Тя постигна без грешка 180, 185 и 190 см, а на 192 бутна веднъж летвата, но след това се коригира от втория опит.

Квалификационната норма бе 194 см, но до тази височина изобщо не се стигна, тъй като само 12 състезателки преминаха 192.

Финалът в дисциплината е в събота.

Ивет Лалова остана на крачка от финала на 200 метра, където основно бяха насочени усилията й на световното. Тя финишира трета в серията си с време 22,96 сек и трябваше да чака развръзката в другите полуфинални бягания с надеждата да се класира по време.

В крайна сметка Ивет остана девета. В последната серия канадката Кристал Емануил и бахамката Тиня Гейтър завършиха с по 22,85 и оформиха осмицата за финала.

Как партиите убиват хората на духа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385889

Как партиите убиват хората на духаПогубиха Алеко,     Смирненски     и Вапцаров.     Вазов оцеля Партиите са гибелни за хората на духа. Мамят светлите умове в своите редици, употребяват ги и изхвърлят омерзените жертви. В някои случаи дори ги убиват! Щастливеца Алеко Константинов има нещастието да влезе в Демократическата партия. През 1894 г.

Си Ен Ен уволни топ коментатор за нацистки поздрав

http://clubz.bg/57146-si_en_en_uvolni_top_komentator_za_nacistki_pozdrav

Си Ен Ен се раздели с консервативен коментатор след като той пусна в туитър нацистки поздрав към известен либерален критик, съобщава Би Би Си.

Джефри Лорд туитна "Зиг Хайл" в отговор при размяна на реплики с шефа на Media Matters for America.

По-късно се оправда, че не е бил разбран и че се е подигравал на нацистите.

Говорител на Си Ен Ен каза в изявление: "Нацистките поздрави са недопустими. Джефри Лорд вече не е в Си Ен Ен".

Телевизията описа Джефри Лорд като един от най-известните коментатори и един от първите, които са застъпници на политиката на Тръмп, които са станали част от компанията.

Лорд е влязъл в полемика с Анджело Карузон, президент на Media Matters for America. Нещата излезли от контрол, когато коментаторът пратил туит на Карузон като описал ръководената от него организация като "Media Matters Fascists", "фанатици на антисвободната реч".

Карузон, чието име било погрешно написано в заглавие, му отговорил: "Имате грешка в заглавие. Как очаквате някой да ви взема насериозно, когато вие не се вземате насериозно". Тук Лорд му върнал със "Зиг Хайл".

Джефри Лорд

Според коментатора това било иронизиране към нацистите и фашистите. Той разкритикува решението на Си Ен Ен да се раздели с него

Тази събота откриват ловния сезон на пернат дивеч

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tazi-sybota-otkrivat-lovniia-sezon-na-pernat-divech-2041907

Тази събота се открива ловният сезон на пернат дивеч, съобщават от министерството на земеделието. Държавата напомня, че трябва да се спазват правилата при лов, за да се избегнат инцидентите с ловци.
 
От 12 август се разрешава стрелбата по пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и

На Антарктида откриха отлично запазена торта на 106 години (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/na-antarktida-otkriha-otlichno-zapazena-torta-na-106-godini-snimki-2041905

Новозеландски учени откриха "отлично запазена" плодова торта на 106 години в изоставена барака в Антарктика, съобщава ДПА.

https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/20645101_1446688318758448_640208242688277342

Нова тапа в София: Започва ремонтът на Орлов мост, движението се променя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nova-tapa-v-sofiia-zapochva-remontyt-na-orlov-most-dvizhenieto-se-promenia-2041903

Движението през "Орлов мост" се променя от 11 до 20 август, променят се и маршрутите на превозните средства от градския транспорт. Причината е ремонтът на пл. "Орлов мост" и бул. "Цариградско шосе", съобщава пресцентърът на Столичната община.

Тестват рефлексите на бъдещи полицаи в САЩ с гумено пате (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/testvat-refleksite-na-bydeshti-policai-v-sasht-s-gumeno-pate-video-2041908

Инструктор от полицейската академия в американския щат Индиана тествал рефлексите на бъдещите полицаи по един доста нетрадиционен начин - с гумено пате.
 
Той помолил всички да се стр

Григор приключи на 1/8-финал в Монреал

http://clubz.bg/57145-grigor_priklyuchi_na_18_final_v_monreal

Григор Димитров отпадна на осминафинал на турнира от "Мастърс 1000" в Монреал. Българинът отстъпи пред 50-ия в световната ранглиста Робин Хаазе (Холандия) с 6:7 (3), 6:4, 1:6.

Така той не успя да защити класирането си от миналата година, когато стигна до четвъртфинал в канадския град.

Първият сет бе решен в тайбрек, в който Хаазе взе връх, след като поведе, а Димитров направи двойна грешка. Преди това двамата съперници не сбъркаха при сервис геймовете си, а могат да съжаляват за пропуснати възможности за пробиви.

Григор изтърва сетбол при 6:5.

Във втория сет българинът проби своя съперник за 5:4, след което затвърди и така изравни резултата - предстоеше трети сет. 

В него обаче първата ни ракета спечели само един гейм - за 1:1. Нататък Хаазе грабна пет поредни гейма и спечели мача. 

Григор Димитров отново игра доста слабо и ако в предишния мач успя да се измъкне срещу Миша Зверев, този път нямаше такъв шанс. Той изтърва златна възможност за полуфинал, защото ако бе преодолял Хаазе, следващият му съперник щеше да бъде Диего Шварцман.

През миналата година възходът на Димитров започна от Монреал, дано сега не се случи обратното. За Григор предстои турнир отново от "Мастър 1000" в Синсинати, САЩ, идната седмица.

Открит е домът на трима апостоли? Или не съвсем

http://clubz.bg/57142-otkrit_e_domyt_na_trima_apostoli_ili_ne_syvsem

„Изгубеният дом на апостолите на Иисус“ е открит, заяви наскоро израелски вестник, а някои медии добавиха допълнителна сензационност в отразяването на новината. И макар тя да не е чак толкова невероятна, всъщност добавя много интересен заряд към продължаващия в научните среди дебат за местоположението на една от най-важните локации в Новия завет. Кристин Роуми от „Нешънъл джиографик“ коментира какво знаем до момента – истината, отделена от измислиците.

Пред изданието проф. Стивън Нотли, академичен директор на разкопките в ел-Арадж (на северния бряг на Галилейско море в делтата на река Йордан) твърди, че всъщност няма данни да е открита къща, свързана с учениците на Христос, и че не историците са създали вестникарските заглавия в тази посока.

Вместо това археолозите, които работят на обекта от 2016 г., смятат, че са се натъкнали на града, описан в Новия завет като дома на апостолите Петър, Андрей и Филип – Бетсаида. Според евангелията Бетсаида е домът на най-ранните ученици на Христос, както и мястото, където Спасителя изцерява слепец.

Но докато разположението на Капернаум, друго галилейско рибарско селище, споменавано често в Новия завет, е идентифицирано с точност в началото на ХХ век, къде точно се е намирала Бетсаида остава неясно.

Защо откритието е важно?

Археолозите твърдят, че са открили римска (I-III в.) баня в ел-Арадж, което може да е доказателство за значително градско поселение на мястото – най-вероятно древна Бетсаида, пише още „Нешънъл джиографик“.

В края на I в. еврейският историк Йосиф описва как малкото рибарско селце Бетсаида става гръко-римски полис около 30 г., по времето на Филип Тетрарх, синът на Ирод Велики. Тогава той преименува града на Юлия, в чест на майката на римския император Тиберий.

Но в района вече има Бетсаида. Дали тя е същата като дома на апостол Петър? До 1839 г. близкият град Ет-Тел е бил идентифициран като възможна локация на древна Бетсаида/Юлия. Разкопки там от 1987 г. откриват укрепления от Желязната ера (IX в. пр. Хр.), както и няколко елинистически (II в. пр. Хр.) и римски къщи с рибарско оборудване (включително железни котки и кукички), а също и останките на (вероятно) римски храм.

Въпреки това много археолози подлагат на съмнение идентификацията на Ет-Тел като Бетсаида от Новия завет – според тях мястото е твърде далеч (2,4 км) от брега, за да е рибарски център. Като добавка, някои смятат, че римските останки, откривани там в продължение на три десетилетия, са твърде незначителни, за да са голям и важен за времето си град.

Откъде е „сензацията“ за апостолска къща?

Заедно с руините на римска баня – в които има мозайка на пода, керемиди и отдушници, в ел-Арадж археолозите са открили и останки от крепостни стени от V в. и стъклени мозайки с позлата, което предполага наличието на голяма църква в късновизантийския период. Подобни мозайки има само в „богати, важни църкви“, коментират учените.

Според проф. Нотли това може би е храмът, който описва през VIII в. Вилибалд, баварски епископ, пътувал в региона около 725 г. Неговите думи гласят, че църквата в Бетсаида е построена върху къщата на апостол Петър и брат му Андрей.

Археолозите в ел-Арадж се чудят дали не са в ситуацията, в която са били поставени и колегите им край Капернаум, където византийска църква е била издигната върху място, традиционно свързвано с Петър. През 1968 г. историци откриват под византийска църква данни за дом от римско време, който до края на I в. вече е бил център за поклонение.

Нотли отбелязва, че засега е разкопана много малка част от ел- Арадж, а предстоящите разкопки ще разкрия повече от историята на мястото и евентуалната му идентификация с древна Бетсаида, библейския дом на някои от апостолите.

Онова, което научаваме от Вилибалд, е, че във византийския период е имало памет за разположението на Бетсаида и връзката ѝ с евангелската традиция, коментира професор Нотли. Само времето обаче ще покаже дали: 1) там е имало византийска църква, и 2) дали е точно ситуирана на мястото на Бетсаида от I век.

„Към този момент – казва Нотли, – мисля, че шансовете ни за утвърдителен отговор на тези два въпроса са много, много добри.“

"Площад Славейков" 

Слънчево, с умерен вятър от изток-югоизток

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_8tr4e6X6E0/

Горещо време ни очаква днес.  Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за август – бавно ще се понижава, сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 30° и 33°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Мирела Демирева на финала в скок височина на 12 август

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/O5NnUyOcbKk/

Мирела Демирева е първият български лекоатлет, който се класира за финала на Световното първенство в Лондон.
В квалификациите на скок височина носителката на сребърен медал от Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро постигна личен рекорд от 192 см при втория си опит, класирайки се на шесто място. Нормата бе 194 см, но само 12 от състезателките успяха да преодолеят предишната височина на летвата и не бяха правени следващи опити, съобщи Фокус Спорт.
Финалът в скок височина ще се проведе в събота, 12 август.

Къде САЩ биха ударили Северна Корея?

http://clubz.bg/57134-kyde_sasht_biha_udarili_severna_koreq

САЩ ще ударят близо 20 ключови инфраструктурни съоръжения в Северна Корея, ако бъдат предизвикани. Това разкриват пред Ен Би Си двама висши военни от американската армия. Според офицерите ключови в плана на Пентагона, разработен преди ескалацията на напрежението между двете страни, са бомбардировачите B-1B "Ленсър", които сега са разположени в авиобазата на остров Гуам.

Целите на потенциална въздушна атака ще бъдат близо 20 обекта - съоръжения за изстрелване на балистични ракети, площадки за провеждане на опити и помощни съоръжения, както и транспортна инфраструктура. Според източници на Ен Би Си са определени координатите на потенциални обекти, благодарение на последните тестове на балистични ракети, извършени през юли.

От май тази година са осъществени 11 тренировъчни полета със самолетите, последният от които е в понеделник. От началото на седмицата между САЩ и Северна Корея се разменят заплахи, свързани със санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН върху режима в Пхенян.

В авиобаза "Андерсън", разположена на заплашения с въздушна атака от Северна Корея остров Гуам, в момента има 6 самолета B-1B "Ленсър". Базата е ключова за провеждане на каквито и да е действия срещу Северна Корея.

Според офицерите това не е единствената възможност за удар върху Северна Корея. Планът включвал комплексни действия по въздух, вода, земя и в кибер пространството.

Удар срещу Северна Корея обаче значи ответна реакция на режима на Ким Чен Ун, който вероятно ще атакува Сеул, разположен едва на 40 киломера от границата, или база "Андерсън", коментира пенсионираният адмирал Джеймс Ставридис.

"Използването на бомбардировачи B-1 за пускане на бомби, разрушаване на севернокорейската инфраструктура и убиване на цивилни би предизвикало ескалация на напрежението. Ким Чен Ун би бил принуден да отговори. Той би ударил в най-лекия случай Южна Корея, а вероятно и по-далечни цели, включително Гуам. Това е лошо развитие от настоящата гледна точка", смята той.

Бомбардировачите B-1B бяха разположени на остров Гуам през април 2016 г., за пръв път от десетилетие. Последните самолети пристигат на 26 юли тази година, заедно с 250 войници.

Даяна жертва на съдбата или на убийци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6386065

Даяна жертва на съдбата или на убийциБащата на шофьора Анри Пол: Ликвидираха я и подмениха кръвните проби на сина ми На 31 август 1997 г. в университетската болница “Питие-Салпетриер” в Париж умира най-известната жена в света. Травмите в гръдния кош са смъртоносни и нито операцията за спиране на кръвоизлива, нито инжектирането на адреналин и вътрешният сърдечен масаж успяват да

Тръмп: Благодарен съм на Путин, че изгони дипломатите ни. Ще спестим много пари от заплати

http://clubz.bg/57144-trymp_blagodaren_sym_na_putin_che_izgoni_diplomatite_ni_shte_spestim_mnogo_pari_ot_zaplati

"Искам да благодаря на Путин, защото се опитваме да намалим нашия фонд "Заплати". И що се отнася до мен, много съм благодарен, че той отпрати голям брой хора, защото сега ще плащаме по-малко. Няма реални основания за връщането им в Русия", заяви Тръмп в разговор с журналисти в голф клуба си в Ню Джърси, където е на почивка.

Това беше неговата първа реакция две седмици след като руският президент обяви, че ще съкрати броя на американските дипломати в Русия, като отговор на наложените от Конгреса на САЩ нови санкции срещу страната му, предаде Ройтерс.

Президентът Тръмп очевидно се радва, че ще може да намали разходите.

"Високо оценявам факта, че ще спестим много пари", обобщи той.

Руското външно министерство нареди от 1 септември да бъде намален броя на дипломатическите и техническите служители на САЩ в посолството в Москва и генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, за да се изравни техният брой с този на руските дипломати и технически персонал в САЩ. Това означава числеността на американския дипломатически персонал в Русия да се съкрати със 755 души от сегашните 1200. Много от уволнените вероятно ще са местни руски сътрудници, отбелязва БТА. Според справка на Държавния департамент от 2013 г., само около една четвърт от 1200-те служители на дипломатическите мисии на САЩ в Русия са американски граждани.

Въпреки, че Доналд Тръмп говореше сериозно, то очевидна е неговата ирония, защото явно от спестените заплати на 755 души американската хазна няма да забогатее.  

Думите му веднага породиха и коментари.

Бившият високопоставен служител на Държавния департамент Никълъс Бърнс, сега професор в университета "Джон Кенеди" в Харвард, определи изказването на Тръмп като гротескно. 

"Ако се е шегувал, трябвало е да знае, че не бива да го прави. Ако не се е шегувал, това е нещо безпрецедентно. Никой президент не е защитавал експулсиране на наши дипломати", заяви Бърнс, който е бил третият най-високопоставен човек в йерархията на Държавния департамент.

Изказването на Тръмп едтествено е абсолютно противоположно на официалната реакция на Държавния департамент по нареждането на Путин. На 30 юли представител на американското дипломатическо ведомство определи руското решение като "достойно за съжаление и непредизвикано". 

Пред Ройтерс вчера ветеран от Държавния департамент, работил в отдела за Русия и в Москва коментира, че в "Държавния департамент са ужасени и обезпокоени" от коментарите на Тръмп по повод решението на Русия.

Преди изявленията за скандала с дипломатите в Русия американският президент отправи нови остри даплахи към Северна Корея.

Тръмп заяви, че не е обмислял възможността да уволни специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва евентуално съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия.
Тръмп каза още, че бил изненадан от обиска на бившия шеф на предизборния му екип Пол Манафорт от ФБР. По думите на президента това е изпратило "силен сигнал".

Атанас Месечков ще става татко през есента

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385837

Атанас Месечков ще става татко през есентаТанцьорът Атанас Месечков очаква първото си дете. Съпругата му Кремена е бременна в последните месеци и през есента семейството им ще се увеличи с още един член. Двамата публикуваха снимка във фейсбук, на която ясно личи коремчето на бъдещата мама. Под фотографията написаха: “Моята любов и моето всичко!

На кораба “Емона” се ражда момиче, кръщават го на него

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6385883

На кораба “Емона” се ражда момиче, кръщават го на негоВ ролята на кръстници      влизат група перничани На 26 юли 2017 г. една българка роди момче на височина 11 800 м над Атлантика в самолет на “Луфтханза”, пътуващ от Колумбия до Германия. Кръстиха момчето Николай. На 18 юни 1953 г. друга българка ражда момиче в пътническия кораб “Емона” по време на рейса му от Балчик до Варна,

Григор събра багажа и в Монреал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6386449

Григор събра багажа и в Монреал
Стомната на Григор Димитров се счупи. Българската звезда в тениса оцеля срещу руския ветеран с германски паспорт Миша Зверев на турнира от серията "Мастърс 1000" в Монреал. Практичният холандец Робин Хасе обаче не бе в настроение да прави подаръци и се възползва по най-добрия начин от неумението на Димитров да взема правилни решения и след 7:6

Лошата серия за Григор Димитров няма край

https://offnews.bg//tenis/loshata-seria-za-grigor-dimitrov-niama-kraj-662557.html

Григор Димитров продължи серията от ранни отпадания, която дойде изненадващо след силния старт на годината. Българинът приключи участието си в Монреал.

Григор Димитров загуби от холандеца Робин Хаазе с 6:7 (3), 6:4, 1:6 в третия кръг на турнира "Роджърс Къп".

В първия сет българинът загуби след тайбрек с 6:7 (3). Той обаче не се предаде и във втория успя да намери верния път и да изравни общия резултат на 1:1 сета. В третия рухна.

Оправдания може да са умората от двата мача, които изигра преди по-малко от 24 часа. Но май има и нещо друго.

Хаазе ще излезе срещу Диего Шварцман. Турнирът Coupe Rogers в Монреал e от сериите Masters 1000 на ATP и е с награден фонд от над 4,6 милиона долара.

Григор Димитров разочарова в Монреал и отпадна

https://www.actualno.com/tennis/grigor-dimitrov-razocharova-v-monreal-i-otpadna-news_627127.html

Григор Димитров отпадна от надпреварата Мастърс в Монреал, след като допусна поражение с 3:6, 6:4, 1:6 от Робин Хаасе в мач от третия кръг на силната надпревара в Канада. Българинът, който има две загуби и две победи след "Уимбълдън", допусна необясним срив в решаващата част на м

Григор Димитров отпадна от турнира в Монреал

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3022436_grigor_dimitrov_otpadna_ot_turnira_v_monreal/?ref=rss


Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира от сериите "Мастърс". Българският тенисист загуби от холандеца Робин Хаазе с 6:7 (3), 6:4, 1:6.<br /><br />Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Рамил Гулиев донесе историческо злато за Турция на 200 метра

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/11/3022429_ramil_guliev_donese_istorichesko_zlato_za_turciia_na/?ref=rss


Рамил Гулиев е новият световен шампион в бягането на 200 метра. Роденият в Азербайджан спринтьор донесе историческо злато за Турция и попречи на Уейд ван Нийкерк да стане вторият лекоатлет в историята с дубъл на половин и една обиколка.<br /><br />Южноафриканецът, който във вторник триумфира на 400 метра, остана втори тази вечер. Така той не успя да повтори легендарното постижение на Майкъл Джонсън oт световното в Гьотеборг през 1995 г.<br /><br />В първия си голям...

Атомна блондинка

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/08/11/3019511_atomna_blondinka/?ref=rss


САЩ, 2017<br />Сценарист: Кърт Джонстад<br />Режисьор: Дейвид Лийч<br />в ролите: Чарлийз Терон, Джеймс Макавой<br />Ноември 1989. Комунизмът се руши, скоро ще падне и Берлинската стена. Но преди да се случи това трябва да бъде разрешена още една загадка.<br /><br />Преди две седмици агент под прикритие от MI6 е убит в Берлин. Той е пренасял информация, предоставена му в Източния блок – списък с всички агенти и шпиони, които работят в Берлин, независимо от...

Открит е варненският делфинариум

https://www.actualno.com/chronicles/otkrit-e-varnenskijat-delfinarium-news_626427.html

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна. Открит е на 11 август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра, и се пълни с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от

Анабел 2: Сътворение

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/08/11/3019504_anabel_2_sutvorenie/?ref=rss


САЩ, 110 мин.<br />Режисьор: Дейвид Ф. Сандбърг<br />Сценарист: Гари Добърман<br />Оператор: Максим Александър<br />Продуцент: Питър Сейфрън и Джеймс Уан<br />В ролите : Стефани Зигман, Талита Бейтман, Лулу Уилсън , Филипа Култард , Грейс Фултън , Лу Лу Сафран , Самара Лий и Тейлър Бък<br />Анабел ще превземе екраните отново. Този път зрителите ще проследят създаването на ужасната кукла – от нейния първи дом в стаята на едно малко момиче до първото обсебване...

Турчин надбяга новия Юсеин Болт, милисекунда реши медалите на 200 м

https://www.24chasa.bg/sport/article/6386442

Турчин надбяга новия Юсеин Болт, милисекунда реши медалите на 200 мАзерът с турски паспорт Рамил Гулиев ликвидира опита на новия Юсеин Болт Уейд ван Нийкерк от Южна Африка за дубъл на 200 и 400 метра на световното в Лондон. Той спечели по-късия спринт с 22,09 сек. Ван Нийкерк остана втори с 20,11 сек, а бронзът бе за Джарийм Ричърдс от Тринидад и Тобаго, който остана на 1 милисекунда от южноафриканеца.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване