Николета Лозанова и Стаси Кара напускат бТВ

https://offnews.bg//medii/nikoleta-lozanova-i-stasi-kara-napuskat-btv-663634.html

Две водещи на бТВ няма да се върнат на екран през новия сезон. Николета Лозанова напуска "Папараци", а дамата от "Като на кино" Станислава Кара си тръгва от предаването. 

И двете водещи съобщиха новината за оттеглянето си на своите страници си във фейсбук. 

"Навсякъде, през където мина, оставям дълбока следа - души, очи, сърца... и разбира се - тв ефир! Придадох му достатъчно чар и сексапил, постигнах рекорди, поставих нова ера, а сега ще отворя и нова страница, оставяйки "Папараци" просто като една графа от богатото ми портфолио. Тези, които години наред живяха, за да чуят това, че предавам щафетата, не бързайте да ликувате. Много скоро аз лично ще "гръмна шампанското", обещавам да почерпя всички, както и да споделя кога и къде! И няма да бъде просто хипотетично, а много рейтингово и епично!", написа плеймейтката.

Стаси Кара обяви, че се надява занапред да се занимава с кино - изкуството, което години наред отразяваше на малкия екран с много интервюта, репортажи и коментари. "Мили приятели и зрители, бих искала да ви съобщя, че пътищата ни с "Като на кино" се разделят през новия сезон. Това бяха четири години рубрика, два сезона предаване, документална книга и три години "Студио Оскари", пълни с колкото трудности, толкова и с невероятни преживявания за мен. Но идва момент, в който трябва да потърся нови предизвикателства в живота си и дано вместо да отразявам кино, да бъда част от правенето му (поне това е идеята :)) Всеки един човек, с когото съм се срещнала по този път ме е научил на нещо и аз много благодаря, че създадохме това предаване с толкова любов. "Като на кино" винаги ще бъде част от мен и мога само да се гордея с него и с интервютата, които сме правили, а на вас да благодаря, че го гледате", споделя тя.

Макрон постави ултиматум: Франция ни подкрепя, ако сме с тях за командировките (снимки)

https://offnews.bg//politika/makron-postavi-ultimatum-frantcia-ni-podkrepia-ako-sme-s-tiah-za-kom-663638.html

Френският президент Еманюел Макрон постави публично ултиматум на българския премиер Бойко Борисов: България ще получи подкрепа, за да прокарва интересите си в Европа, само ако застане на страната на Франция за промени в Директивата за командироването на работници. 

Благодарение на сегашните условия българските работници могат да живеят и работят във Франция, но се водят командировани временно там от българския си работодател. Става въпрос най-вече за шофьори на ТИР-ове и строители. Практиката съвсем не е изгодна за френския трудов пазар.

От пресконференцията не стана ясно дали България е приела искането на Макрон.

Като излезем извън лицемерието, като излезем извън партньорството на думи, аз мисля, че трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, между: "Тези са от еврозоната" и "Онези не са от еврозоната", а България трябва да се бори с дъмпинга, заяви френският президент, който по-рано постави остро въпроса с Директивата за командироването на работници и пред президента Радев.

Борисов не остана длъжен: "Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната, но България е издържала и всички стрес-тестове за членство", заяви той и изброи - "бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг, имаме стабилен фискален резерв, имаме огромен резерв в централната банка.

"Сиреч - резюмира Борисов в типично негов стил - ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната, така че твоята подкрепа ще ни е добре дошла."

Премиерът подчерта, че въпросът за командироването на работниците трябва да се раздели на две. Има много детайли, които трябва да изчистим - не е едно и също да си превозвач от България и Румъния. При нас отиване и връщане до фирмата майка е 8000 км, не е като с Белгия и Холандия, които са ви близки държави, посочи той.

"Трябва ли едните работници в Европа да живеят в скотски условия в сравнение с Франция или други държави? Отговорът е не, само че трябва да се върнем стъпка назад. Как да направим така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер по-бързо да повишим доходите, за да не се налага тази миграция?", попита премиерът и обвърза въпроса с паралелно вървящите разговори за кохезионната политика, с повишаването на доходите, което би довело и до преодоляването на проблема с командированите.

Все пак той призна, че Полша - основният противник на Франция по темата за промените в директивата - е прекалила. "И Полша, и Унгария, и Франция са важни в този Европейски съюз. Трябва да се намали тонът на някои от колегите и затова след два месеца тук ще бъде Беата (бел. ред. Беата Шидло - премиерът на Полша)", заяви Борисов.

Макрон пък подчерта, че е убеден, че до края на октомври ще има споразумение относно промените в директивата за командировъчните с цел премахване на социалния дъмпинг.

Борисов не подмина и факта, че страната ни е изпълнила и условията за Шенген, но това също е пренебрегвано от партньорите. "За Шенген: ЕК казва, че са спазени, ЕП - също. Искрено се надяваме, че до 2-3 месеца България ще заеме своето място в новия Шенген".

Българският премиер не пропусна да благодари на Макрон за подкрепата му за споразумението ни с Македония.

Бойко Борисов се срещна с френския президент край Варна (видео+снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=358211

Имаме редкия шанс да се опитаме от тази приятна визита на френския президент в България в следващите месеци да направим взаимно изгодни договори и политики и заедно да ги отстояваме в Европейския съюз. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента на Френската република Еманюел Макрон в резиденция „Евксиноград“.

Фърги с нов албум на 22 септември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409583

Фърги с нов албум на 22 септември
Фърги ще издаде новия си албум "Double Dutchess" на 22 септември, съобщи Контактмюзик. Две песни от него са записани с Ники Минаж и Рик Рос. Това са съответно "You Already Know" и "Hungry". Продуцент на "You Already Know" е Уил. ай.ем. В новия албум е включена и песента "MILFS", която Фърги издаде миналата година, предава БТА.

Манолова иска отмяна на лобистка поправка за присвояване на земи, МЗХГ излиза със законодателни промени

https://www.actualno.com/politics/manolova-iska-otmjana-na-lobistka-popravka-za-prisvojavane-na-zemi-mzhg-izliza-sys-zakonodatelni-promeni-news_629824.html

„Готова съм още на 1 септември в първия ден от работата на Народното събрание да внеса предложения и да настоявам за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Очаквам също така, те да бъдат припознати от депутат

Срещата на първите дами: коя е по-стилна

https://offnews.bg//stil/sreshtata-na-parvite-dami-koia-e-po-stilna-663655.html

Когато става въпрос за среща между две първи дами, съпоставката между стила им е неизбежна. 

Докато Еманюел Макрон разговаря с Бойко Борисов и Румен Радев, Брижит Макрон бе в компанията на първата ни дама Десислава Радева. 

По време на срещата, първата дама на Франция заложи на типичния френски шик на модната къща Luis Vuitton.

Минималистичната и тъмно синя рокля напълно хармонираше с костюма на съпруга ѝ, а цветните акценти по роклята бяха съобразени с цвета на косата ѝ. 


Снимка: president.bg

Дължината на роклята - над коляното, пък изглежда ще се превърне в запазена марка на г-жа Макрон, която неведнъж показва пристрастие към късите тоалети. Роклята на френската първа дама в момента се продава за 2600 евро на сайта на една от най-известните френски модни марки. 

При срещата в двореца в Балчик Десислава Радева също заложи на световноизвестен моден бранд. Този път тя премести фокуса си от българските модни дизайнери, както направи при срещата с жените на лидерите на НАТО по-рано тази година, а заложи на италианския стил на култовите Dolce&Gabbana.

Роклята ѝ бе в млечно синьо, а големите копчета на роклята носеха усещане за закачка.

Медийна закачка стана и с очевидна прилика на тоалета и с този на Мелания Тръмп, когато първата дама на САЩ и съпругът ѝ бяха домакини на събитие в Белия дом.

Снимка: АР

Тогава г-жа Тръмп заложи на дизайнера Майкъл Корс, който започва да се радва на все по-широка популярност у нас.

Прилика във визията на двете първи дами се наблюдава не само по отношение на тоалетите им, но и в цвета на косите. След като промени цвета си от патладжанено черно до златисто кафяво, първата ни дама все повече се доближи до визията на Мелания Тръмп, бивш модел, която често е сочена за любимка на модните критици. 

Снимка: president.bg / БГНЕС

За разлика от хармонията в тоалетите на Еманюел и Бриджит Макрон, тоалетите на семейство Радеви не бяха съборазени един с друг и вратовръзката на президента крещеше в червено до нежния цвят на роклята на Радева, която може да бъде намерена в луксозните бутици и у нас на цена малко под 3000 лева. 

Откакто стана първа дама, Десислава Радева претърпя еволюция по отношение на стила си и показва, че сериозно се е прицелила в световните модни тенденции.

Битката на първите дами: коя е по-стилна

https://offnews.bg//stil/bitkata-na-parvite-dami-koia-e-po-stilna-663655.html

Когато става въпрос за среща между две първи дами, съпоставката между стила им е неизбежна. 

Докато Еманюел Макрон разговаря с Бойко Борисов и Румен Радев, Бриджит Макрон бе в компанията на първата ни дама Десислава Радева. 

По време на срещата, първата дама на Франция заложи на типичния френски шик на модната къща Luis Vuitton.

Минималистичната и тъмно синя рокля напълно хармонираше с костюма на съпруга и, а цветните акценти по роклята бяха съобразени с цвета на косата и. 

Снимка: president.bg

Дължината на роклята - над коляното, пък изглежда ще се превърне в запазена марка на г-жа Макрон, която не веднъж показва пристрастие към късите тоалети. Роклята на френската първа дама в момента се продава за 2600 евро на сайта на една от най-известните френски модни марки. 

При срещата в двореца в Балчик Десислава Радева също заложи на световноизвестен моден бранд. Този път тя премести фокуса си от българските модни дизайнери, както направи при срещата с жените на лидерите на НАТО по-рано тази година, а заложи на италианския стил на култовите Dolce&Gabbana.

Роклята и бе в млечно синьо, а големите копчета на роклята носеха усещане за закачка.

Медийна закачка стана и с очевидна прилика на тоалета и с този на Мелания Тръмп, когато първата дама на САЩ и съпругът и бяха домакини на събитие в Белия дом.

Снимка: АР

Тогава г-жа Тръмп заложи на дизайнера Майкъл Корс, който започва да се радва на все по-широка популярност у нас.

Прилика във визията на двете първи дами се наблюдава не само по отношение на тоалетите им, но и в цвета на косите. След като промени цвета си от патладжанено черно до златисто кафяво, първата ни дама все повече се доближи до визията на Мелания Тръмп, бивш модел, която често е сочена за любимка на модните критици. 

Снимка: president.bg / БГНЕС

За разлика от хармонията в тоалетите на Еманюел и Бриджит Макрон, тоалетите на семейство Радеви не бяха съборазени един с друг и вратовръзката на президента крещеше в червено до нежния цвят на роклята на Радева, която може да бъде намерена в луксозните бутици и у нас на цена малко под 3000 лева. 

Откакто стана първа дама, Десислава Радева претърпя еволюция по отношение на стила си и показва, че сериозно се е прицелила в световните модни тенденции.

14 души са жертва на атентата в Кабул

https://www.actualno.com/asia/14-dushi-sa-jertva-na-atentata-v-kabul-news_629823.html

Най-малко 14 души са станали жертви на самоубийствения атентат, който бе извършен в петък по обед в шиитски храм в афганистанската столица Кабул, предава Reuters, като се позовава на данни от властите. Към момента нито една групировка не е поела отговорност за атаката, но шиитит

Токов удар уби трима в софийско село

https://offnews.bg//112/tokov-udar-ubi-trima-v-sofijsko-selo-663662.html

Трима загинаха на място при инцидент с токов удар в склад за бойлери в района на махала Бобен, село Хераково, съобщава Дарик. Инцидентът се случил след като вишка на транспортна складова техника е закачила електрически кабел.

От столичния Център за спешна медицинска помощ допълниха с информацията, че сигналът до тях е подаден в 9.50 ч. тази сутрин, а линейката е пристигнала двадесет минути по-късно.

Установено е, че трима от пострадалите от волтовата дъга, мъже на 45, 50 и 63 години, са починали на място. Инцидентът е ранил и четвърти човек, когото спешните медици са транспортирали в шоковата зала на "Пирогов".

Борисов показа резиденция "Евксиноград" на Макрон

http://www.cross.bg/borisov-dvamata-makron-1553146.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов реши да разходи френския президент Еманюел Макрон из резиденция „Евксиноград". Борисов пусна на живо във Фейсбук как вървят с госта си из градините и се радват на красотата. Преди това двамата дадоха съвместна пресконференция. След приключването на официалната част двамата лидери свалиха саката, запретнаха ръкавите на официалните ризи и тръгнаха по алеите на резиденцията в присъствието на охраната и преводачка.  

НАП: Бизнесът ще спести над 1,1 млн. лв. годишно с промени в данъчния кодекс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409568

НАП: Бизнесът ще спести над 1,1 млн. лв. годишно с промени в данъчния кодексНад 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една от предлаганите промени в данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са публикувани от министерство на финансите за обществено обсъждане, съобщава НАП. Предложението е юридическите лица, които не са осъществявали дейност и са освободени от подаване на годишен отчет за дейността

Цветно дефиле и галаконцерт закриват Международния фолклорен фестивал в Бургас

https://www.actualno.com/scene/cvetno-defile-i-galakoncert-zakrivat-mejdunarodnija-folkloren-festival-v-burgas-news_629822.html

  Вече четири дни Бургас е по-шарен, екзотичен и пъстър, и живее в ритъма на многообразието от култури, традиции и обичаи. Днес, за последен път за тази година, бургазлии могат да видят и чуят музиката, песните, танците и традиционните носии на народи от няколко континенти -

Съсед поръчал разстрела на съпрузите в Богданчовци заради вражда и неуважение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409562

Съсед поръчал разстрела на съпрузите в Богданчовци заради вражда и неуважение Застреляните, а после запалени в дома си Илия и Еленка Спирдонови от габровското село Богданчовци, са поръчани от съсед, съобщиха на съвместен брифинг в Габрово полицията и прокуратурата. Веселин Иванов поискал екзекуцията им, защото Илия проявил неуважение по повод смъртта на големия му син при катастрофа.

Цветанов: Като зам.-министър Корнелия Нинова носи отговорност за „Цанков камък“

http://econ.bg/Новини/Цветанов-Като-зам-министър-Корнелия-Нинова-носи-отговорност-за-Цанков-камък-_l.a_i.748124_at.1.html

Като бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова носи отговорност за проекта „Цанков камък“, заяви в интервю за ТВ Европа...

„Лудогорец” с труден жребий в Лига Европа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rE1TtWeZ-4M/

Труден жребий изтегли „Лудогорец” за груповата фаза на Лига Европа. Съперници на българския отбор в група С на турнира ще бъдат португалския „Брага”, немския „Хофенхайм” и турския „Истанбул Башакшехир”.

Разградският тим беше поставен във втора урна и определено извади късмет по отношение на водача в групата – „Брага”, тъй като се размина с отбори като „Арсенал”, „Милан”, „Лацио”, „Атлетик” (Билбао), „Виляреал”, „Лион” и „Зенит”.

Късметът обаче бе дотук, тъй като бе изтеглен един от най-стойностните отбори от трета урна, а именно „Хофенхайм”. Всъщност в групата се събраха три отбора, отпаднали от предварителните кръгове на Шампионската лига. „Лудогорец” отпадна още в третия предварителен кръг на турнира, но „Хофенхайм” и „Истанбул ББ” играха в четвъртия. Немците отпаднаха от „Ливърпул”, докато турците създадоха доста ядове на „Севиля”.

Мачовете между клубовете от група “С” ще се играят на 14 и 28 септември, 19 октомври, 2 и 23 ноември, а последният кръг ще бъде на 7 декември.

Нов пожар избухна в Хасковско

http://frognews.bg/news_140914/Nov-pojar-izbuhna-v-Haskovsko/

Нов пожар е избухнал в района на сакарските села Филипово, Присадец, Маточина и Варник. Според първоначалните данни, огънят е тръгнал от пасище. Горят сухи треви и храсти. Пламъците са далече от населените места.

Борис Джонсън: Сметката за Брекзит е силно надценена

http://www.moreto.net/novini.php?n=358203

Британският външен министър Борис Джонсън вярва, че така наречената „сметка” за Брекзит е силно надценена от Брюксел, каза той в интервю за ВВС. "Сумата, която видях, изглежда много надценена. Със сигурност ще изпълним задълженията си, но след изчисляването на сметката ще платим нито повече, нито по-малко пари”, каза той.

Русофилите се събират на 9 септември край язовир "Копринка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409549

Русофилите се събират на 9 септември край язовир "Копринка"ХIV Национален събор на приятелите на Русия ще се проведе на 9 септември край язовир "Копринка". Това обявиха на пресконференция в пресклуба на БТА Ирина Минева и Елена Иванова от Национално движение "Русофили". Сдружението и Община Казанлък са съорганизатори на събора. Тази година той е посветен на 140 години от Освобождението на България.

Полша отхвърли твърдения на Макрон за международна изолация

http://dnes.dir.bg/news/polsha-frantzia-evropeyski-parlament-26290971

Полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че Полша не е изправена пред международна изолация, както заяви Макрон във Варна.

Полският премиер смята за арогантни изказвания на Макрон

//dariknews.bg/novini/sviat/polskiiat-premier-smiata-za-arogantni-izkazvaniia-na-makron-2044452

Полският премиер Беата Шидло обвини френския президент Еманюел Макрон в липса на политически опит и нарече "арогантни" неговите изявления за международната изолация на Полша, направени по-рано по време на визитата му в Бълг

Макрон си замина от България, Борисов го изпрати (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/makron-si-zamina-ot-bylgariia-borisov-go-izprati-snimki-2044453

Президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит отлетяха от България от Летище Варна. Премиерът Бойко Борисов изпрати френското първо семейство на аеропорта и публикува снимки във Фейсбук.
 
"След ползотворния ден във Вар

Русия: В Сирия има нова терористична група от 25 000 бойци

http://pogled.info/svetoven/iztok/rusiya-v-siriya-ima-nova-teroristichna-grupa-ot-25-000-boitsi.88703

/Поглед.инфо/ В Сирия е създадена нова терористична група от над 25 000 бойци, обяви руският Генерален щаб, предаде ТАСС. Ключова роля в новата формация, наречена "Хаят Тахрир аш Шам", играе бившият клон на "Ал Кайда" в страната Джебхат ан Нусра, заяви началникът на главното управление на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-полковник Игор Коробов.

Новите санкции срещу Русия носят проблеми за заем на Intesa по сделка с Роснефт

http://www.investor.bg/evropa/334/a/novite-sankcii-sreshtu-rusiia-nosiat-problemi-za-zaem-na-intesa-po-sdelka-s-rosneft-245520/

Италианската банка среща трудности със синдикирането на заем към Glencore и инвестиционния фонд на Катар за купуването на дял от Роснефт

Кабинетът опитва да затегне финансовата дисциплина в общините

http://www.mediapool.bg/kabinetat-opitva-da-zategne-finansovata-distsiplina-v-obshtinite-news268448.html

Министерството на финансите предлага да се затегне допълнително финансовата дисциплина в общините с въвеждането на законови ограничения. Целта е местните власти да не трупат непосилно големи задължения и да изпадат във финансови затруднения. Според промени в Закона за публичните финанси, публикувани за обсъждане, ако приходите на дадена община са по-малки от заложените в бюджета, тя няма да може да поема нови ангажименти или задължения за капиталови разходи. Същата забрана ще важи и ако разходите й са прекалено високи. Предвижда се и механизъм за ограничаване на просрочените задължения. Ако в края на годината те са повече от 5% от разходите в бюджета, през новата година местната власт не трябва да допуска повишаване на сумата. Министерството на финансите предлага да се въведе и ограничение за отпусканите от държавния бюджет временни безлихвени заеми за общини в затруднение. Според законовите промени такава помощ ще се дава само еднократно. Въвежда се и ограничение за максималния размер на кредита - той не трябва да е по-голям от държавната изравнителна субсидия и субсидията за капиталови разходи за общината през съответната година. Освен това безлихвени държавни кредити няма да се дават в последните месеци от мандата на общинските съвет. Въвежда се и възможност министърът на финансите да спре отпуснатия заем за община с финансови проблеми. В момента местните власти имат задължение да изготвят планове за оздравяване в такива ситуации. В измененията на закона се предлага, ако от тях няма ефект, кредитът от държавата да бъде спрян или да се изиска предсрочно. В същото време с проекта се дава възможност на общините да използват парите от държавни субсидии, ако не са успели да ги усвоят до края на годината. Вместо да ги връщат в държавния бюджет, както в момента, те ще могат да ги харчат по същите направления и през новата година. Парите ще се възстановяват само ако и през следващата година, не бъдат изхарчени. Това няма да важи за средствата, които държавата отпуска за делегирани дейности, местни дейност и капиталови разходи. С проекта се въвеждат и стъпки за ограничаване на разходите на държавата, когато не се спазва правилото годишният им ръст да не надвишава ръста на БВП. В такъв случай в следващите години разходите трябва да бъдат намалени.

Разходите за здраве в ЕС през 2015 г. са над един трилион евро

http://econ.bg/Новини/Разходите-за-здраве-в-ЕС-през-2015-г-са-над-един-трилион-евро-_l.a_i.748134_at.1.html

През 2015-а година правителствените разходи на страните - членки на ЕС за здравеопазване са достигнали близо 1,058 трилиона евро, което се равнява на...

Над 27 000 места на по-ниски цени пусна "България Ер"

http://www.dnes.bg/pr/2017/08/25/nad-27-000-mesta-na-po-niski-ceni-pusna-bylgariia-er.351495

Билетите от специалната кампания на авиокомпанията са с период на пътуване до 15 декември

Чавушоглу: Германия трябва да внимава в изказванията си за Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409530

Чавушоглу: Германия трябва да внимава в изказванията си за ТурцияТурският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес във Варшава, че Берлин трябва да бъде по-внимателен в изказванията си по отношение на Анкара, предаде ТАСС и БТА. "В Германия се правят изявления, които излизат от рамките на допустимото. Изборите са временно явление, а приятелството е нещо постоянно.

39-годишен стана донор на четирима тежко болни, превози го Спартан

https://offnews.bg//zdrave/39-godishen-stana-donor-na-chetirima-tezhko-bolni-prevozi-go-spartan-663661.html

39-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в операционните на варненската болница "Света Марина", дари живот на четирима тежко болни българи, съобщиха от клиниката. 

Пациентът, получил масивен мозъчен кръвоизлив, е транспортиран със самолет “Спартан“ до София. Екипът на ВСС е извършил полета по молба на Министерство на здравеопазването, уточниха от военното министерство. 

На борда са пътували екипи от две столични болници “Света Екатерина“ и “Лозенец“. Засега няма информация какви трансплантации са били извършени. 

Утре над Черноморието ще е слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=358185

През нощта ще е ясно и почти тихо. По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 25-28°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Bulgaria Air с 27 000 промо места на цени от 104 евро

https://offnews.bg//ikonomika/bulgaria-air-s-27-000-promo-mesta-na-tceni-ot-104-evro-663660.html

Националният превозвач Bulgaria Air обяви, че пуска в продажба над 27 000 места на най-ниските си цени с промоционалната си кампания „Вземи си почивка през есента“. Тя ще продължи до 3 септември включително, като дотогава пасажерите могат да закупят самолетни билети до 20 дестинации по най-ниските тарифи на авиокомпанията и да ги използват с период на пътуване до 15 декември. 

Най-ниските цени на двупосочни билети започват от 104 евро. Редом със специалната кампания, пътниците могат да се възползват и от четири промоционални оферти за Виена, Барселона, Тел Авив и Лисабон. Крайната цена на двупосочните самолетни до Виена започват от 115 евро, до Барселона от 119 евро, до Тел Авив – от 175 евро, а до португалската столица - от 180 евро.

Испанската полиция е подслушвала имама терорист от Барселона

http://frognews.bg/news_140915/Ispanskata-politsiia-e-podslushvala-imama-terorist-ot-Barselona/

Испанската полиция е подслушвала телефона на имам Абделбаки ас Сатия през 2005 г. За него се смята че е радикализирал младежите, извършили атентатите в Барселона и Кабрилс.

Бербатов има затруднения с тренировките вкъщи

https://offnews.bg//izvan-terena/berbatov-ima-zatrudnenia-s-trenirovkite-vkashti-663663.html

Звездата на българския футбол Димитър Бербатов демонстрира интересно чувство за хумор малко преди да се присъедини към лагера на индийския Керала Бластърс в Испания.

По време на подготовката си в домашни условия, нападателят публикува забавна снимка в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук. 

"Когато се опитваш да правиш упражнения, но някой не е съгласен с теб", пише като коментар над фотото легендата на националния отбор.

Бербо, който ще се превърна в третия най-скъпоплатен играч в Индия, написа по-рано днес: "Следващото футболно приключение в моя живот е тук! Керала Бластърс, красивият футбол идва!".

Ръководството на клуба от Индия пък приветства не само с впечатляващ клип таланта от Благоевград, но и изцяло обнови стената си в Туитър, за да посрещне с добре дошъл "човека със златното докосване".

Отварят улична библиотека във Варна

https://www.actualno.com/goodnews/otvarjat-ulichna-biblioteka-vyv-varna-news_629817.html

Улична библиотека "Рапана" ще отвари врати тази събота на входа на входа на Морската градина във Варна. Инициативата е на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов. Идеята на младежите е създаване на улична библиотека с иновативен дизайн, свободен достъп и зона за четене

Манолова: Очаквам да се отмени лобистка поправка за присвояване на земи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409497

Манолова: Очаквам да се отмени лобистка поправка за присвояване на земи (Видео)„Готова съм още на 1 септември в първия ден от работата на Народното събрание да внеса предложения и да настоявам за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Очаквам също така, те да бъдат припознати от депутати от всички парламентарни групи, избрани от Монтана и региона,

Мая Манолова: Очаквам НС да отмени лобистка поправка за присвояване на земи

https://offnews.bg//politika/maia-manolova-ochakvam-ns-da-otmeni-lobistka-popravka-za-prisvoiavane-663659.html

Готова съм още в първия ден от работата на Народното събрание да внеса предложения и да настоявам за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Това заяви омбудсманът Мая Манолова при срещата си с над сто собственици на земи в Монтанско. Тя се състоя в общината на Вълчедръм и бе втората, след като преди седмица такава имаше и в институцията на Омбудсмана. 

Измамите и схемите със земеделски земи трябва да бъдат незабавно преустановени, защото това е посегателство върху едно от основните конституционни права – правото на собственост, категорична бе Мая Манолова.

На срещата във Вълчедръм присъстваха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Николай Маринов - директор на ГД „Земеделие и регионална политика“, областният управител на Монтана Росен Белчев и кметът на Община Вълчедръм Иван Барзин.

Проблемът, който ви е събрал по това време, толкова много хора в тази зала, е много сериозен. С моя екип се занимаваме с него от няколко седмици. Мисля, че вече всички са наясно - и граждани, и институции, че става дума за схема, за опит за измама, така че свързани лица, преотдавайки помежду си земеделски земи, на които не са собственици, да ограбят истинските собственици, като възпрепятстват обработването и прибирането на реколтата от една страна, а от друга да получат евросубсидии“, подчерта Манолова.

По думите й, измамните схеми са възможни поради няколко причини. Първата е, практиката нотариусите да заверяват само подписи, но не и съдържанието на договорите за наем, което води до безпроблемно сключване на такива договори между две страни, които не са собственици на земята. Процедурата продължава в Агенцията по вписванията, където заради отпадането на изискването за представяне на скица на имота, в която фигурира името на собственика, става възможно вписването на договори от несобственици и без връзка със собственика. Накрая процедурата, отново чисто административно, минава и през земеделските служби, без да се изследва собствеността.

Слава Богу, че вие реагирахте своевременно, че ме уведомихте за този опит да бъдете ограбени, че предприехте всички действия, че алармирате институциите - в мое лице, в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите. Своевременно, като омбудсман, изпратих препоръка до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, до председателя на Съвета на нотариусите при Нотариалната камара Димитър Танев, за да бъдат преустановени тези практики, обясни Манолова.

Тя подчерта, че и земеделското министерство е реагирало своевременно и министър Порожанов издава заповед, с която е преустановено вписването на такива договори за наем от общинските служби по земеделие.

На пръв поглед изглежда, че случаят е решен, защото реално до вписване на тези измамни договори не се е стигнало, но вашата тревога, специално за мен, е абсолютно обяснима, защото това решение не е окончателно. При постановяването на отказ за вписване е възможно да има съдебно обжалване и такова вече има в Община Лом. Освен това, вместо да се стреснат, наглите измамници, разбрах от мои източници, че в МЗХГ са изпратили гневно писмо с възмущение, защо и на какво основание са спрени вписванията на тези договори за наем в общинските служби и на какво основание министърът се е разпоредил да иска изследване на собствеността, когато има договор за наем, допълни Манолова.

Тя отново подчерта, че окончателното решение на проблема ще се случи след приемането на законодателни промени, които да направят невъзможни схемите и измамите със земеделски земи.

Най-малкото, което може и трябва да се направи, е да се върне изискването за представяне на скица в Агенцията по вписванията, така че да стане невъзможно вписването на договори от несобственици и без връзка със собственика. Има нужда от едно по-детайлно уреждане на този вид поземлени отношения, защото тук стои въпросът за т.нар. „бели петна“ - това са земи, имоти и масиви, които биха станали лесна плячка на измамници, защото хората, собствениците или са в чужбина, или по други причини нямат връзка със земята, завърши Мая Манолова.

Татяна Буруджиева: Като че ли назряват процеси на отдръпване от Пеевски

http://www.mediapool.bg/tatyana-burudzhieva-kato-che-li-nazryavat-protsesi-na-otdrapvane-ot-peevski-news268447.html

"Мисля че като че ли назряват някакви процеси за отдръпване от Пеевски, и то от всички посоки. Всичко, което се случва около КТБ, включително последните развития сега от лятото, определено водят дотам, че някой трябва да понесе отговорност за събитията около банката. Струва ми се, че скоростта на дистанциране оставя празно пространство около един човек и това е Пеевски", коментира политологът и бивш депутат от БСП Татяна Буруджиева пред Mediapool.bg. Госпожо Буруджиева, как си обяснявате, че ГЕРБ и БСП избраха лятната ваканция за ожесточен задочен спор чий проектозакон е по-аннтикорупционен, при все че това би трябвало да се случва в Народното събрание? Когато липсват конкретни политики, които да бъдат предложени на обществото, както и когато липсват сериозни действия на правителството, затъваме в подобни дебати. Дебатът по един такъв закон, изнесен от границите на парламента и протичащ съвсем съзнателно - и от страна на управляващи, и от страна на опозиция, точно, когато са във ваканция, трябва да ни говори, че става дума за нещо друго. Защото всички имаха достатъчно време. Дебатът се водеше още в предизборната кампания; още повече, не бива да забравяме, че в предходния парламент имаше подобен законопроект, който всъщност е базата на предложенията на Министерство на правосъдието. Т.е. политическите партии са готови на тази крачка. В този ред на мисли не разбирам защо БСП още не си е представила законопроекта, като тя можеше да го внесе още в края на предната сесия. Тук искам да отбележа, че ако всички толкова много искаха да се борят с корупцията, имаха три месеца, в които можеха да внесат тези законопроекти, а не токата да се вдига в последните дни на юли, преди всички да заминават по летните си почивки. Ето защо смятам, че става дума по-скоро за пиар, за битка на имиджи, на образи на партиите, кой е по-големият борец срещу корупцията, кой ще покаже на обществото, че може да му се има доверие. Това показва този дебат между двете партии. Апропо, доколкото имам представа и от двата законопроекта – няма съществена разлика между тях. Какво имате предвид? Двете партии твърдят, че има съществени различия. Идеята да се направи мега, изключително, в рамките на извънредни условия, звено, което да се бори с корупцията, за мен лично изисква и едните, и другите да кажат: "Вижте, България е потънала в корупция по високите етажи на властта". Вместо обаче да си признаят за какво става дума, те внасят едни законопроекти със съмнителен ефект, които между другото поставят друг въпрос – а какво става с оная другата корупция, от която се задъхват всички – дребната корупция, която трови живота на обикновените хора? Разбирам, че е много знаково – милиони, милиарди, говори се за източването им, истината обаче е друга. Всеки един човек ежедневно страда от корупцията. Така, както изглеждат законопроектите, звено, което да се бори с тази корупция, няма. Събира се една петчленка, която ще има неограничена власт. Спорът кой ще назначава ръководството на тази петчленка с неограничена власт, както казвате, не е ли за това кой ще контролира политическите си опоненти? И това всъщност не е ли нещо различно от борба с корупцията? Погледнато по този начин – се свежда точно до това, което казвате. Същностният спор, който виждаме, е кой да назначава този орган. Съвсем отделен е въпросът, че човек, който се е занимавал с превенция на корупция, като погледне двата законопроекта, се пита как е възможно това нещо, което се предлага, да свърши работата, която се очаква от него. Цялата работа ми изглежда като активност, за да се удовлетвори общественото мнение и Европа, а не да се свърши реална работа. И вместо да се отговаря със законопроект на опозицията, аз ако бях на мястото на БСП, бих изискала настойчиво да се отчетат дейностите на тези органи досега. БОРКОР е на подчинение на премиера. Какво е свършило това звено, то нали и сега работи? Има и други въпроси, на които трябва да се отговори чисто политически: корупцията толкова ли се е увеличила в последно време, че борбата с нея трябва да придобива извънреден характер? И този извънреден характер как ще послужи на гражданите, защото опасенията са, че всъщност ще се създадат условия за политически чадър именно върху корупцията. За мен така би трябвало да звучи дискусията по тази тема. Как си обяснявате, че в "летния дневен ред" се появиха и теми с дългогодишна давност, като "Цанков камък", например? Едва ли не ден има пресконференции и контрапресконференции на ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения. Вдигането на тази тема от ГЕРБ свърши няколко неща, но на първо място покри далаверите и разни хранителни "гейтове", в които беше затънало правителство. Но трябва да си припомним и факта, че "Цанков камък" се повдига не за първи път. Винаги, когато "Цанков камък" бъде изваден от партиите, за да се замерят с него, това обикновено показва криза в самите партии. Какво точно се случва в тези партии е важен въпрос, който витае в пространството. Мисля, че обществото и медиите този път не пожелаха да налапат въдицата "Цанков камък" като шарани. Не е възможно със стари дъвки да се премахне лошият дъх. Има ли общо възобновяването на скандала около "Цанков камък" с прокрадващите се медийни недомлъвки за противопоставяне вътре в ДПС? Моето впечатление, че "Цанков камък" не може да бъде илюстрация за разцепление в ДПС. Обикновено повдигането на тази тема е имала точно обратният ефект. Лично аз смятам, че тази тема е независима от трусовете в ДПС. Те се случват по други поводи и в друг план. Вижте, ДПС винаги е било по един или друг начин част от властта. Дали на местно равнище, дали в определени сфери е влияело политически... Но ДПС може да бъде видяно в различни сектори в държавата. Ако говорим за трусове в ДПС, трябва да мислим за възможността да се упражнява власт, а не за стари проекти. Как ще коментирате прокрадналите се в медиите твърдения за напрежение между Доган и Пеевски? Мисля, че като че ли назряват някакви процеси за отдръпване от Пеевски, и то от всички посоки. Всичко, което се случва около КТБ, включително последните развития сега от лятото, определено водят дотам, че някой трябва да понесе отговорност за събитията около банката. Струва ми се, че скоростта на дистанциране оставя празно пространство около един човек и това е Пеевски. С това отдръпване ли да си обясним дистанцирането на Борисов от вътрешната политика и активизацията на Валери Симеонов? Ако проследим кариерата и начина, по който действа Борисов в политиката, трудно е да предположим, че с той с удоволствие ще се дистанцира от каквато и да е била сцена, микрофони и камери. Факт е обаче, че той сега го стори. И това говори много за трудностите в управлението. Струва ми се, че активността на Валери Симеонов обаче трябва да бъде отдадена на неговите личностни характеристики. Но трудностите пред управлението при събирането на, ако мога така да ги нарека – тези автентични личности във властта, тепърва предстоят. Валери Симеонов доста рискува, той да бъде нароченият за всичко, което не се е случило на политическата сцена. От такава гледна точка Борисов видимо се е отдръпнал. Полето, оставено на Валери Симеонов, е част от стимула, да се прояви максимално с оглед личностните му характеристики, за да може да се балансира управлението. Борисов трябва да събере достатъчно аргументи, за да може да добута управлението до онзи момент, познат ни след първата година на предходния кабинет. Какво имате предвид? Ако си спомняте първата година на предишния кабинет "Борисов", по същия начин беше оставено много широко пространство на Реформаторския блок. Усещането бе, едва ли не, че те движат всички политики в правителството. А се оказа, че нищо не се движи. Всички се разочароваха, настана една притеснителна история за самото управление, възникна напрежение. И в този момент се появи Борисов и застана начело, което доведе до обрати. Помните, дори министрите на РБ тогава се обърнаха и казаха, че са министри на Борисов, а не на своите партии. Т.е. както тогава, така и сега, се търсят ситуации, в които Борисов да бъде утвърждаван като несъмнен "водач". Ако това стане по нормален начин, би трябвало да има преговори, отстъпки и прочие, един процес, който дори не можем да си представим, че може да се случи между тези партньори. Ето защо – освобождава се един терен, за да може до такава степен да се нажежи нетърпимостта на публиката, за да поиска тя "Борисов да въведе ред". С оглед профила на управляващите партньори, смятате ли, че ще има конфликт между "Обединените патриоти" и ГЕРБ? В началото повечето анализатори смятахме, че потенциал за конфликт между тях ще има едва след председателството на страната ни на Съвета на Европейския съюз. Мисля обаче, че противопоставянето е започнало. Виждате, че има разминаване в законодателните инициативи, има и ситуации, в които кабинетът вкарва законопроект, а после си го изтегля. Няма енергия това управление, а тази енергия се черпи от ясни цели за постигане. Това е разликата с предишния кабинет, защото независимо от това, че не бяха наясно с резултатите, които ще постигнат, Реформаторският блок имаше някаква ясна кауза, към която се стремеше. Преди парламентарната ваканция скандалът около НДК повдигна въпроса има ли напрежение вътре в ГЕРБ. С ваканцията и затихването на скандала, някак и този въпрос отшумя. Има ли напрежение в партията на Борисов? Според мен има напрежения. Символно беше оповестяването не т.нар. "Суджукгейт". Показателно е. Знаем как се правят обществените поръчки, знаем, че пирамидална е структурата в усвояване на пари, че едни и същи хора се оказват титанично можещи и знаещи и само те могат да реализират протести. Но до този момент подобни съмнения за корупция не са излизали толкова наяве. Говоря и за НДК, и "гейта" с яденето. На фона на това, че се знае как в ГЕРБ има хора на Цветанов и хора на Борисов, в тези скандали все хора на Борисов са във фокуса на внимание. Вътрешните напрежения у нас се уреждат с външни шамарчета.

Президентът Радев: България е против измамите със социални осигуровки

http://econ.bg/Новини/Президентът-Радев-България-е-против-измамите-със-социални-осигуровки_l.a_i.748123_at.1.html

"България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата". Това каза държавният глава Румен Радев по време на...

Готвят регулация за наргилетата и ароматизираните тютюни

https://offnews.bg//obshtestvo/gotviat-regulatcia-za-nargiletata-i-aromatiziranite-tiutiuni-663658.html

Министерството на здравеопазването ще сформира работна група, чиято цел ще бъде да създаде мерки за ограничаване и регулация на употребата на наргиле у нас, съобщава БНР.

Към момента пушенето на наргиле, както и употребата на ароматизирания тютюн към него, не са регулирани.

По инициатива на Министерството на здравеопазването ще бъде сформирана работна група от няколко ведомства, която ще разработи такива мерки. Първата работна среща ще се проведе идната сряда и в нея ще участват представители на Министерствата на икономиката, МВР, МЗ, МОН, както и медицински специалисти и представители на местната власт.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова и експерти от Националния център по общественото здраве и анализи са обсъдили наличните научни доказателства относно здравните рискове на пушещите наргиле.

Министерството на здравеопазването има готовност и за законодателна инициатива относно регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Мая Манолова: Очаквам парламентът да отмени лобистка поправка за присвояване на земи

http://www.cross.bg/zemi-manolova-dogovori-1553145.html

/КРОСС/ „Готова съм още на 1 септември в първия ден от работата на Народното събрание да внеса предложения и да настоявам за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Очаквам също така, те да бъдат припознати от депутати от всички парламентарни групи, избрани от Монтана и региона, така че по най-бързия начин парламентът да отмени лобистката поправка, при това със същото завидно единодушие и ентусиазъм, с които е била приета в края на 43-ото НС". Това заяви омбудсманът Мая Манолова при срещата си с над сто собственици на земи в Монтанско. Тя се състоя в общината на Вълчедръм и бе втората, след като преди седмица такава имаше и в институцията на Омбудсмана. „Измамите и схемите със земеделски земи трябва да бъдат незабавно преустановени, защото това е посегателство върху едно от основните конституционни права - правото на собственост", категорична бе Мая Манолова. На срещата във Вълчедръм присъстваха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Николай Маринов - директор на ГД „Земеделие и регионална политика", областният управител на Монтана Росен Белчев и кметът на Община Вълчедръм Иван Барзин. „Проблемът, който ви е събрал по това време, толкова много хора в тази зала, е много сериозен. С моя екип се занимаваме с него от няколко седмици

НАТО следи зорко руските маневри и учения, настоява за прозрачност

http://www.moreto.net/novini.php?n=358190

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът ще следи отблизо военните учения на Москва в Беларус и Западна Русия следващия месец. Настоява за прозрачност и ангажимент към международните споразумения, съобщава Ройтерс.

Ryanair пуска билети до Лондон с цени от 9,99 паунда

https://offnews.bg//ikonomika/ryanair-puska-bileti-do-london-s-tceni-ot-9-99-paunda-663657.html

Нискобюджетният превозвач Ryanair обяви промоционални цени на самнолетни билети до Лондон от над 100 града, вкл. София. Цените започват от 9,99 паунда за еднопосочен билет и важат за пътувания между ноември 2017 и януари 2018 година.

Клиентите, които искат да ползват промоцията, трябва да направят резервациите си не по-късно от полунощ на 28-ми август.

Офертите важат само за резервации през уебсайта на компанията Ryanair.com.

До неделя пускат движението на Орлов мост в София

http://frognews.bg/news_140913/Do-nedelia-puskat-dvijenieto-na-Orlov-most-v-Sofiia/

Най-късно тази неделя се очаква да бъде възстановено движението на Орлов мост по булевардите „Цариградско шосе” и „Евлоги и Христо Георгиеви” в столицата.

Марешки: Не можем да решаваме проблеми на Франция в ущърб на бг бизнеса

https://offnews.bg//politika/mareshki-ne-mozhem-da-reshavame-problemi-na-frantcia-v-ushtarb-na-bg-663656.html

Да не се заблуждаваме - президентът Макрон прави тази обиколка с идеята не само да се наложи като нов лидер на Франция, но и да решава техни вътрешни проблеми. Хубаво е, че ни подкрепи за Шенген, че ще ни подкрепят и по време на председателството на ЕС, но това са общи протоколни фрази. 

Така лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки коментира посещението на френския президент Еманюел Макрон у нас. 

Истинският въпрос е т.нар. „социален дъмпинг”. Бизнесът у нас вече се произнесе по темата, обезпокоен, че ако идеите на Макрон се приемат, ще последват фалити на български фирми. Нашите държавни мъже, които се срещнаха с госта, бяха длъжни ясно да защитят интересите на страната. Не можем с мерки в ущърб на българския бизнес да решаваме френски вътрешни проблеми. Всички знаем, че там безработицата също е висока и Макрон даде предизборни обещания да я свали. Не можем вечно да се съобразяваме с интересите на останалите, да слагаме наколенките пред всеки пристигнал лидер и да не гледаме на първо място нашия национален интерес, каза още Марешки. 

Готвят се законови промени срещу незаконното арендуване на земи

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/25/3030749_gotviat_se_zakonovi_promeni_sreshtu_nezakonnoto/?ref=rss


Министерство на земеделието, храните и горите работи по изготвянето на законодателни промени по казусите с незаконно преотдаване за ползване на земеделски земи. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, а след това внесени в парламента.<br /><br />Това заяви заместник –министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, която заедно с омбудсмана Мая Манолова се срещна със земеделци - производители и собственици на земя от Община Вълчедръм, Област Монтана.<br...

България изпреварва с малко Румъния по разходи за здравеопазване (графика)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/25/3030761_bulgariia_izprevarva_s_malko_rumuniia_po_razhodi_za/?ref=rss


България продължава да отделя по-малко пари за здравеопазване от средното ниво за Европейския съюз, но е на осем позиции над опашката, изпреварвайки например Румъния, Гърция, Полша и Унгария. Според нов анализ на Евростат за държавните разходи на страните членки през 2015 г., българския бюджет за здраве е 5.5% от брутния вътрешен продукт (БВП), докато средният за ЕС е 7.2%.<br /><br />Най-нисък е разходът за здравеопазване в Кипър - 2.6% от БВП, следван от Латвия (3.8%), Румъния...

Туристически гид отнесе солена глоба за смущаване на бяла мечка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409392

Туристически гид отнесе солена глоба за смущаване на бяла мечкаТуристически гид отнесе солена глоба от 1300 евро на норвежкия архипелаг Шпицберген за това, че е изплашил бяла мечка, съобщава Франс прес. Агенцията връща събитията малко назад във времето - през месец май, докато били на експедиция с моторни шейни, група туристи се натъкнали на неподвижна мечка на 900 метра разстояние.

Ина Асса: Макрон вярна на дължината над коляно, Радева в морски стил

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6409108

Ина Асса: Макрон вярна на дължината над коляно, Радева в морски стилИна Асса - дъщеря на прочутия художник Греди Асса, е правила тоалети за г-жа Радева при други визити,  включително при папата, коментира специално за "24 часа" как изглеждат първите дами. Ина е главен стилист на Националната телевизия. Бриджит Макрон Дребничката съпруга на френския президент има запазена марка.

Нов пожар гори в района на сакарски села, тръгнал от пасище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409396

Нов пожар гори в района на сакарски села, тръгнал от пасищеДнес по обяд е избухнал нов пожар в района на сакарските села Филипово, Присадец, Маточина, Варник, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково, цитирани от "Фокус". Според първоначалните данни, огънят е тръгнал е от пасище. В момента горят сухи треви и храсти. Пламъците са далече от населените места.

Ще залеят ли Източна Европа хиляди дизелови коли от Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030758_shte_zaleiat_li_iztochna_evropa_hiliadi_dizelovi_koli/?ref=rss


Ако Германия наистина въведе премия за връщане на старите дизелови автомобили, много от тези коли могат скоро могат да се озоват в Полша. А тази перспектива плаши полските търговци на автомобили, разказва Паул Флюкигер за "Дойче веле".<br /><br />Дизеловите автомобили хич не вървят в момента на пазара, твърдят в полската автокъща "Global Imports" от Гданск. "Все повече бягаме от дизела", казва един търговец и добавя, че фирмата внасяла вече много рядко...

Насилие в Индия! Подпалени влакове, автобуси и 12 убити, защитаващи обвинен в изнасилване гуру

http://www.cross.bg/rahim-singh-indiya-1553144.html

/КРОСС/ Дело срещу религиозен лидер в Индия, който е обвинен в изнасилване, доведе до сблъсъци на негови последователи с властите. Поне 12 души са били застреляни от военните в град Панчкула, а стотици са ранените, съобщава „Таймс ъф Индия". Гурмет Рам Рахим Сингх е популярен актьор, режисьор, певец и духовен гуру в Индия. Той е създател на социално религиозната организация „Дера Саша Сауда", която участва в редица социални програми, подпомагащи индийците. Рахим Сингх е противоречива фигура, тъй като през годините е сочен за виновен в много престъпления като убийства, изнасилване и насилствени кастрации, предава БТВ. Други религиозни лидери в страната го определят като обида за вярванията им, но това не пречи стотици хиляди индийци да бъдат негови последователи. Пред сградата на съда са се събрали близо 200 хил. поддръжници на Рахим Сингх. Местните власти съобщават за много случаи на вандализъм из цялата страна, като поне две железопътни линии са били подпалени. Унищожени са множество автомобили, камиони, автобуси в град Панчкула и столицата Ню Делхи, включително и на медиите, които отразяват делото. В града са изпратени хиляди военни и полиция, които се опитват да разпръснат множеството с водни оръдия и сълзотворен газ. Очаква се присъдата на Рахим Сингх да стане ясна в понеделник.    

Над 27 000 места на по-ниски цени пусна „България Ер“

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-27-000-mesta-na-po-niski-ceni-pusna-bylgariia-er-245521/

Билетите от специалната кампания на авиокомпанията са с период на пътуване до 15 декември

Дигитална градина в офиса

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6409035

Дигитална градина в офиса
InVision е малка IT фирма в германския град Дюселдорф с много ефектен офис. Работещите в него имат кът, в който може да да стъпват боси и да усещат мекотата на тревата, докато чуват звуци и усещат аромати от природата. Това е дигиталната градина, проектирана от mo.studio, която може да служи едновременно за кът за почивка, но и за място за работа.

Търсят балетисти за Варненската опера

http://www.moreto.net/novini.php?n=358205

Държавна опера Варна при Театрално - музикален продуцентски център- Варна обявява кастинг за балетни артисти - мъже и жени, научи Moreto.net. Кастингът ще се състои на 2 октомври от 10 часа в главна репетиционна зала „Малина Хубчева”.

16 души са убити в нападението срещу шиитска джамия в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409384

16 души са убити в нападението срещу шиитска джамия в КабулШестнадесет души са убити, а най-малко 15 души са ранени в нападение на шиитска джамия в афганистанската столица Кабул, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Сред убитите има най-малко двама полицаи, допълва Ройтерс. Според първоначални информации е убит и шиитският духовник, ръководил службата в джамията, когато започнало нападението,

Макрон на български, французите избухнаха - руски!

https://www.vesti.bg/bulgaria/makron-na-bylgarski-francuzite-izbuhnaha-ruski-6073080

Има и по-крайни изказвания като: „Това руски ли е? Казах ви, че Макарон ще продаде Франция на Путин!”

ЕС започва да връща бежанци в Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-migranti-atina-1553143.html

/КРОСС/ Страните от Европейския съюз започват да връщат бежанци в Гърция, съобщава „Гардиън". По информация на вестника, само Берлин е изпратил към Атина молба за връщането на 400 чужденци. Този пример са последвали още Великобритания, Холандия, Норвегия и Франция. Гръцкият министър на миграционната политика Янис Музалас заяви, че броят на върнатите мигранти ще бъде „символичен" и е жест на добра воля към държавите, които са предоставили убежище на толкова много нуждаещи се хора. Той обаче каза, че не е съвсем ясно къде ще бъдат настанени завръщащите се и колко време ще останат в Гърция. „Във всеки случай те ще имат добри условия, които отговарят на критериите на ЕС", посочи министърът. Според „Гардиън", приемането на мигрантите от Атина не подлежи на преговори и Гърция, като член на ЕС, ще получи адекватно финансиране за целта от Брюксел. Както бе съобщено по-рано, Европейската комисия отпусна допълнителни 9,3 милиона евро за борба с миграционната криза в южната ни съседка. По официални данни, в Гърция вече има повече от 60 000 мигранти.  

България продължава да е на дъното в ЕС по здравни разходи

http://www.mediapool.bg/bulgaria-prodalzhava-da-e-na-danoto-v-es-po-zdravni-razhodi-news268446.html

България продължава да е сред държавите, отделящи най-малко средства за здравеопазване в Европейския съюз, показва последната статистика на Евростат за разхоите в здравната сфера през 2015 година. Данните сочат, че страните-членки отделят средно по 2076 евро на глава от населението за здравеопазване. За сравнение по този показател България е на предпоследно място с 343 евро, като след нас е само Румъния с 340 евро. Пред нас са Латвия (468 евро), Полша (520 евро), Кипър (532 евро) и Унгария (592 евро ). Най-много средства за здравеопазването на глава от населението отделя Люксембург с 4112 евро, следвана от Дания с 4094 евро, Холандия с 3194 евро, Швеция с 3170 евро, Австрия с 3149 евро. Делът на разходите на за здравеопазване от Брутния вътрешен продукт (БВП) достига 5.5% през 2015 година при средно ниво за съюза от 7.2%. Най-много средства за здравния сектор като процент от БВП се заделят в Холандия – 8.6%, Франция 8.2%, Австрия и Холандия с по 8%. На другия полюс са Кипър с едва 2.6% от БВП, заделян за здравеопазване, следван от Латвия с 3.8%, Румъния 4.2% и Гърция с 4.5%. Общата сума на публичните разходи за здравеопазване, изразходвана в ЕС през 2015 г., се равнява на 1085 милиарда евро. Това е и най-големият разход в ЕС след този за “социална защита“.

Борисов: Ние сме си направили домашното да не сме риск за еврозоната

http://frognews.bg/news_140912/Borisov-Nie-sme-si-napravili-domashnoto-da-ne-sme-risk-za-evrozonata/

Ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната, каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференцията, след като проведе среща на ”четири очи” с френския президент Еманюел Макрон.

Страните от ЕС започват да връщат бежанци в Гърция

http://pogled.info/svetoven/evropa/stranite-ot-es-zapochvat-da-vrashtat-bezhantsi-v-gartsiya.88702

/Поглед.инфо/ Страните от Европейския съюз започват да връщат бежанци в Гърция, пише днес „Гардиън”. По информация на вестника, само Берлин е изпратил към Атина молба за връщането на 400 чужденци.

Цачева се срещна с австрийския си колега

https://www.actualno.com/politics/cacheva-se-sreshtna-s-avstrijskija-si-kolega-news_629813.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе среща с колегата си от Република Австрия Волфранг Брандщетер. "Нашите отношения са традиционно добри. Трябва обаче да работим заедно всички в рамките на ЕС за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това е

Тереза Мей планира да затегне контрола върху заплащането в корпорациите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-planira-da-zategne-kontrola-vyrhu-zaplashtaneto-v-korporaciite-245513/

Компаниите ще трябва да публикуват съотношението между заплатите на главните изпълнителни директори и останалите служители

Отново пожар в Хасковска област (обновена)

http://www.cross.bg/raiiona-pozhar-golemiya-1553142.html

/КРОСС/ Пожар е избухнал край тополовградските села Присадец, Филипово, Варник и Маточина. На място са 5 противопожарни екипа. Предполага се, че огънят е тръгнал от пасище. Горят сухи треви и храсти. Миналата седмица в същия район имаше голям пожар, който унищожи 10 000 декара площи. Бяха открити и виновните за подпалването - земеделски стопани, които почиствали нерегламентирано пасища със селскостопанска техника. Окръжната прокуратура в Благоевград започна разследване на причините за големия пожар в Кресненското дефиле. Огънят там вече е обхванал около 10 000 декара смесена гора. Високите температури и вятърът пречат пожарът да бъде локализиран. В района над село Сенокос, в посока Природен парк "Пирин", се е разпалило старо огнище на големия пожар, който от понеделник бушува в дефилето. Очаква се в гасенето отново да се включат двата хеликоптера. Работи се и на южния сектор под село Стара Кресна и в дерето под село Остава. В битката с огъня участват над 150 пожарникари, горски служители, жандармерия и доброволци. Високите температури обаче създават проблем в опитите да се пресече огъня и той да бъде овладян напълно. Опасно задимяване в района на населените места няма, по данни на полицията. Бедственото положение в селата Остова и Сенокос остава в сила

Нова туристическа атракция: Тракийски кораб ще плава в яз. "Копринка"

https://www.actualno.com/society/nova-turisticheska-atrakcija-trakijski-korab-shte-plava-v-jaz-koprinka-news_629812.html

В рамките на проекта за реконструкция на древен тракийски птицеглав боен кораб са направени 3D модел, и инженерна концепция на идейния проект. Това каза пред журналисти в Казанлък ръководителят на проекта Атанас Димитров. Той поясни, че е намерено дървото от което ще бъде и

Отново пожар в Хасковска област

http://www.cross.bg/haskovo-pozhar-raiiona-1553142.html

/КРОСС/ Днес по обяд е избухнал нов пожар в района на сакарските села Филипово, Присадец, Маточина, Варник. Това съобщи на областния управител на Хасково Станислав Дечев директорът на РДПБЗН комисар Николай Вълчев, цитиран от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Според първоначалните данни, огънят е тръгнал е от пасище. В момента горят сухи треви и храсти. Пламъците са далече от населените места. За сега не се знае каква площ е обхванал пожарът. На място вече работят 5 противопожарни екипа на РДПБЗН - Хасково, изпратени са и 3 коли, снабдени с противопожарна техника, от Държавното горско предприятие. Само преди седмица в продължения на няколко дни горя пожар отново в района на Маточина и Присадец, като огнената стихия унищожи 7 хиляди декара площ.  

Критикуват списание заради колаж на Тръмп с нацистки поздрав

http://dnes.dir.bg/news/Germania-spisanie-sasht-izbori-2016-26290641

Германското списание "Щерн" публикува тази седмица колаж на Тръмп на корицата си, правещ нацисткия поздрав, загърнат в американското знаме.

Трима мъже загинаха на място след удар от волтова дъга в софийско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409364

Трима мъже загинаха на място след удар от волтова дъга в софийско селоТрима мъже загинаха на място след токов удар в махала Бобен в софийското село Хераково. Инцидентът е станал, след като вишка на транспортна складова техника е закачила електрически кабел, информира Би Ти Ви. Сигналът за инцидента е подаден в Център за спешна медицинска помощ малко преди 10 ч. сутринта.

В района на Франкфурт могат да бъдат открити около 100 хил. нови работни места заради Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/v-raiona-na-frankfurt-mogat-da-bydat-otkriti-okolo-100-hil-novi-rabotni-mesta-zaradi-brexit-245519/

Само в банковия сектор новите работни места могат да достигнат около 10 хил., което ще подкрепи бум и в други индустрии, посочват икономисти

Русия: В Сирия е създадена нова терористична група от над 25 000 бойци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409226

Русия: В Сирия е създадена нова терористична група от над 25 000 бойциВ Сирия е създадена нова терористична групировка с численост над 25 000 бойци. Ключова роля в новата формация, наречена Хаят Тахрир аш Шам, играе бившият клон на Ал Каида в страната Джебхат ан Нусра, заяви днес началникът на главното управление на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-полковник Игор Коробов, цитиран от ТАСС,

Ердоган получи контрол над разузнаването и уволни над 900 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=358191

Президентът на Турция Реджеп Ердоган получи контрол над дейността на разузнаването. Това стана след публикуването на две постановления в официалния правителствен бюлетин. Така под председателството на държавния глава е създаден Координационният съвет за национално разузнаване.

Макрон пусна статус на български на личната си страница

http://frognews.bg/news_140911/Makron-pusna-status-na-balgarski-na-lichnata-si-stranitsa/

Френският президент Еманюел Макрон написа статус на български на личната си страница в социалната мрежа.

В Турция наемат хиляди нови полицаи, съдии и прокурори

http://www.cross.bg/novi-hilyadi-suzdadeni-1553141.html

/КРОСС/ В Турция са създадени десетки хиляди нови полицейски, съдийски и прокурорски постове съгласно указ, публикуван в петък като част от извънредното положение, предава Anadolu Agency. Близо 32 хил. нови работни места за полицейски служители са създадени за централната и периферна организация на турската полиция, става ясно от документа. Освен това са създадени четири хиляди нови места за съдии и прокурори, и две хиляди нови места за периферните организации на Министерството на правосъдието. Съгласно указа, Националната разузнавателна организация (МИТ) ще докладва на президента, а не на министър-председателя, както бе досега. Държавният глава ще стане ръководител и на Координационния съвет на разузнаването. Турция е в процес на трансформация в президентска република, след като гражданите й одобриха промяната в референдум, проведен на 16 април тази година.  

Севдалина Василева е новият изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/25/3030742_sevdalina_vasileva_e_noviiat_izpulnitelen_direktor_na/?ref=rss


Севдалина Василева е новият изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка. Тя наследява на поста Васил Христов като главен директор ритейл, съобщиха от финансовата институция.<br /><br />Професионалният опит на Василева в банковата сфера започва през 2007 г. в "Пощенска банка" като директор направление "Потребителско кредитиране". От 2010 г. до 2016 г. е управител с ресор "Ритейл банкиране" в "Алфа...

Бизнес доверието в Германия се понижава леко през август

http://www.investor.bg/novini/130/a/biznes-doverieto-v-germaniia-se-ponijava-leko-prez-avgust-245516/

Низходящият резултат се дължи на не толкова положителните оценки на текущата икономическа ситуация

Волтова дъга уби трима мъже

http://frognews.bg/news_140910/Voltova-daga-ubi-trima-maje/

Трима мъже загинаха на място след токов удар в махала Бобен в софийското село Хераково. Вишка на транспортна складова техника е закачила електрически кабел, което е довело до фаталния край.

Предлагат законови промени заради порочна схема със земеделски земи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409199

Предлагат законови промени заради порочна схема със земеделски земи„Министерство на земеделието, храните и горите работи по изготвянето на законодателни промени по казусите със земеделски земи. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, а след това внесени в парламента". Това заяви заместник –министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, която заедно с омбудсмана Мая Манолова се срещна със

Може ли новите арабски лидери да променят близкоизточния мир?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/moje-li-novite-arabski-lideri-da-promeniat-blizkoiztochniia-mir-245518/

Правителството на Доналд Тръмп предвижда стратегия "отвън навътре" за пробив в палестинско-израелската безизходица

Новият фаворит на Путин е 35-годишен икономист

http://frognews.bg/news_140909/Noviiat-favorit-na-Putin-e-35-godishen-ikonomist/

Новият фаворит на Владимир Путин е 35-годишният Максим Орешкин, съобщи ”Блумбърг”, като се позова на трима различни източника от обкръжението на руския президент.

Татяна Лолова – на представянето на автобиографията на Никола Анастасов в „Двореца” в Балчик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409152

Татяна Лолова – на представянето на автобиографията на Никола Анастасов в „Двореца” в БалчикИрина Канушева представя автобиографията на Никола Анастасов в Каменната зала в културния център "Двореца" в Балчик на 26 август от 18 ч. – съобщават оттам. Театроведката, която осъвместява журналистическата работа със задачите на театрален и кинокритик, в продължение на месеци е записвала изповедта на Никола Анастасов.

Макрон не следи събитията в Централна Европа, каза полският външен министър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030723_makron_ne_sledi_subitiiata_v_centralna_evropa_kaza/?ref=rss


Полският външен министър Витолд Вашчиковски каза в петък, че Полша не е изправена пред международна изолация, а президентът на Франция Еманюел Макрон не следи развитията в Централна Европа, предава "Ройтерс".<br /><br />Думите на Вашчиковски бяха коментар на изказване на Макрон, който на пресконференция с президента Румен Радев на посещение в България обвини управляващите в Полша, че с действията си изолират и маргинализират страната и че позициите, които заемат, не са...

Страните от ЕС започват да връщат бежанци в Гърция

https://www.actualno.com/balkani/stranite-ot-es-zapochvat-da-vryshtat-bejanci-v-gyrcija-news_629807.html

Страните от Европейския съюз започват да връщат бежанци в Гърция, пише днес „Гардиън”. По информация на вестника, само Берлин е изпратил към Атина молба за връщането на 400 чужденци. Този пример са последвали още Великобритания, Холандия, Норвегия и Франция. Гръцкият

Румен Радев и Еманюел Макрон: Само единен Европейски съюз може да отговори на очакванията на гражданите и на съвременните предизвикателства

http://www.moreto.net/novini.php?n=358208

Само единен Европейски съюз може да отговори на очакванията на гражданите и на съвременните предизвикателства. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на президента на Френската република Еманюел Макрон след днешната им среща в двореца Евксиноград във Варна.

Макрон написа съобщение на български език в Twitter

http://www.cross.bg/makron-poseshtenie-radev-1553140.html

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон написа съобщение на български език в Twitter. Това се случи по време на официалното посещение на държавния глава на Франция във Варна. Той се срещна с българския си колега ген. Румен Радев и премиера Бойко Борисов. На пресконференцията след срещата си с Радев, той изрази задоволство от визитата си у нас. „Искам да ви кажа колко съм щастлив да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството, което съществува между двете страни. Преди 10 години последно е бил френски президент в България. Това посещение ще да даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка", заяви Макрон. Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната цифровизацията се задълбочават. Ние сме тук, за да насърчим това развитие. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, експерти, които подготвят председателство", допълни той.  

Късо съединение подпали гараж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358193

Късо съединение е причината за пожар възникнал в гаражно помещение в кв. "Възраждане" във Варна. съобщиха от полицията за Moreto.net. Сигналът за инцидента е подаден вчера около 1:30 часа. Унищожени са климатик, домашно имущество, перилни препарати и други.

Румънка за Фрог: Макрон се опитва да засили икономиката си чрез България и Румъния

http://frognews.bg/news_140908/Rumanka-za-Frog-Makron-se-opitva-da-zasili-ikonomikata-si-chrez-Balgariia-i-Rumaniia/

Макрон следва своя план с посещението си в България и Румъния. Франция има големи проблеми с икономиката. Промяната на директивата за социалния дъмпинг е част от решаването му. Макрон се опитва да връща френските фирми в конкуренцията на Европа. Това заяви пред Фрог нюз румънката Адина Саве, която живее от години в България.

Подслушвали имама-терорист през 2005 г.

http://dnes.dir.bg/news/ispania-teroristichen-akt-barselona-jihad-26290508

Испанската полиция е подслушвала през 2005 г. телефона на имама, планирал терористичния акт в Барселона.

Софийският университет и УНСС ще приемат студенти с оценки от изпити в други висши училища

http://econ.bg/Новини/Софийският-университет-и-УНСС-ще-приемат-студенти-с-оценки-от-изпити-в-други-висши-училища_l.a_i.748121_at.1.html

След като и тази година след третото класиране субсидирани от държавата места останаха незаети, водещи университети у нас обявиха допълнителен прием...

Македонец бе осъден в Скопие за обида на Ердоган в социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409145

Македонец бе осъден в Скопие за обида на Ердоган в социалните мрежиМакедонски гражданин бе осъден в Скопие да плати глоба от 24 600 денара /400 евро/ за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в социалните мрежи, предаде Анадолската агенция. Жалбата срещу обвиняемия Е.А., който имал двойно турско и македонско гражданство, била подадена от турската посланичка в Скопие Тулин Еркал Кара.

България в Шенген до края на годината (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409149

България в Шенген до края на годината (Обзор)Франция подкрепя присъединяването ни и към еврозоната До края на годината България да стане член на Шенген и да отпадне граничния контрол за български граждани в ЕС и да бъде приета новата директива за командированите работници в ЕС, както настоява Франция. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и президентът на Франция Еманюел Макрон

Румен Радев ще участва в честването на 140 години от Шипченската епопея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409162

Румен Радев ще участва в честването на 140 години от Шипченската епопеяНа 26 август държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Президентът ще се включи в туристическия поход, който в 11.45 часа ще достигне до връх Шипка, съобщават от прессекретариата на президента.  В 12.

Жена застана начело на Fibank

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409231

Жена застана начело на FibankГ-жа Севдалина Василева е новият Изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Fibank (Първа инвестиционна банка). Г-жа Василева ще наследи г-н Васил Христов като Главен директор ритейл (CRBO). Професионалният опит на г-жа Севдалина Василева в банковата сфера започва през 2007 г. в Пощенска банка като Директор направление Потребителско

Севдалина Василева е новият изпълнителен директор на Fibank

http://www.cross.bg/vasileva-direktor-g-zha-1553139.html

/КРОСС/ Г-жа Севдалина Василева е новият Изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Fibank (Първа инвестиционна банка). Г-жа Василева ще наследи г-н Васил Христов като Главен директор ритейл (CRBO). Професионалният опит на г-жа Севдалина Василева в банковата сфера започва през 2007 г. в Пощенска банка като Директор направление Потребителско кредитиране. От 2010 г. до 2016 г. е Управител с ресор Ритейл банкиране в Alpha Bank. През 2017 г. г-жа Василева се присъедини към Fibank като директор „Стратегическо планиране и развитие". Г-жа Василева е магистър бизнес администрация със специалност „Управленски информационни системи" от Стопанския факултет на Софийския университет. През 1996 г. специализира маркетинг и мениджмънт в Lund University, Швеция.    

Всяка история променя света завинаги

https://offnews.bg//knigi/vsiaka-istoria-promenia-sveta-zavinagi-663632.html

„Хавра“ – вторият роман на едно от най-значимите имена в съвременната българска литература Захари Карабашлиев се превърна в напрегнато очаквана книга.

След безапелационния успех на „18% сиво“ – бестселъра с 25 преиздания в България и преводи в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др., авторът ще изненада българската публика с качествено нов литературен трилър в духа на Пол Остър и Иън Макюън.

Криминален разказ, историческа проза, драматична любовна история и книга в книгата, романът пресъздава в себе си всяко едно от значенията на думата „хавра“ и съчетава елементи както на напрегнат ноар, така и на историческата хроника.

В нея социалното е пречупено през водовъртежите на сърцето, а динамичният и заплетен сюжет превръща кинематографичния разказ за мъж, готов на всичко в името на истината, и за жена, бореща се за любовта си, в майсторска панорама на две противоречиви епохи.

След години в Америка и поредица от провали Никола се прибира в родния град за погребението на баща си, загинал при нещастен случай. Краткият му престой в България обаче се превръща в начало на рисковано разследване, което го въвлича в тъмна мрежа от интереси, престъпни конфликти и разкрития.

Повече от век по-рано младата руска аристократка Вера Елегина се запознава с харизматичния американски военен журналист Макгеан и двамата поемат по опасен път, който ще ги свърже завинаги със съдбата на българския народ.
Прямо и стремително увлекателно, в „Хавра“ Захари Карабашлиев преплита история и художествена измислица, опира се на дългогодишно разследване из архивите на реални събития от Руско-турската освободителна война, редува напрегнато действие и психологизъм, за да филтрира съвремието ни през епистоларните спомени на Вера Елегина и да създаде мащабен и същевременно интимен свят, в който единственото силата на човешката воля може да промени хода на историята.

Предпремиерата на романа ще се проведе от 20:00 ч. на 31 август по време на Празници на изкуствата „Аполония“, а премиерата ще бъде през втората половина на септември.

Прочетете откъс от "Хавра" в следващите редове.

Октомври 1871, Крим

„Есента най-после дойде и стана време да потеглим за Крим. Наталия не даде никакво ухо на молитвите ми да ме остави сама в Петербург, като че ли искаше да ми докаже отново, че съм нейна заложница. И така щеше да бъде, докато навърша пълнолетие. Чудя се възможно ли е да сме толкова различни? Съмнявам се, че някой някога е имал толкова ужасна сестра! А възможно ли бе да не сме сестри по кръв? Ако не бях толкова сигурна в ангелската природа на майка ми, аз просто щях да допусна, че нещо непоправимо греховно се бе случило между нея и някой друг мъж, а не баща ни.

Отправихме се на това омразно кримско пътешествие, чиито подробности ще спестя. Само ще спомена, че минахме първо през Бахчисарай, където Наталия се простуди, а после пътувахме и до най-южната част на полуострова, докато най-после се установим в Ялта. А там времето бе топло, цветовете – красиви, въздухът – нежен.

И след като нямах никакъв друг избор, взех съзнателно решение да се възползвам от всичко, което може да ми предложи тази нежелана от мен дестинация. В първите седмици се отдадох изцяло на конна езда. И на природата. И кой знае как, без да го желая съзнателно, аз заживях живот, различен от този в лицея в Петербург и от другия – у дома с книгите, с рисуването, с обичайните задължения и селяните. Започнах да използвам гузната съвест на Наталия в своя полза. Започнах да спя до късно, да лентяйствам, да ям за четирима, да яздя часове наред, дори да капризнича като нея. А вечерите не пропускахме прием или бал. Императорското семейство бе особено благоразположено към развлечения тази есен, навярно и заради факта, че Нейно Величество имаше сериозни здравословни проблеми, беше претърпяла операции и сега сигурно ѝ се празнуваше повече от обичайното.

Ако някой можеше да ме види тогава, ако някой бе надникнал в охолния ми живот на дворянка, която, кой знае защо, мечтае за „независимия“, полугладен живот на руската интелигенция, сигурно би ме помислил за луда. О, ако знаех колко много имам да страдам в бъдеще, аз щях да изживея всеки момент много, много по-пълно. Щях да съм далеч по-практична. Нямаше да пропускам така лекомислено щастието да се изплъзва между пръстите ми, щастието, което винаги бе на една ръка разстояние, щастието на дребните неща.

Дотук пропускам да спомена, че Черняев беше с нас. Той и Наталия изживяваха някакъв своеобразен меден месец, свободни, далеч от погледите на съседи и роднини, почти като едно законно семейство.
Епизодът от спалнята бе премълчан от мен и никога коментиран от Черняев. Обяснение не ми беше дадено. Извинение не ми беше поискано.

Постарому, Наталия се държeше с мен като зла мащеха. А аз ѝ отмъщавах с безразличие и младост.

И в един от тези красиви дни, които не са рядкост в Крим през октомври, а дори и през ноември, Наталия и Черняев буквално ме насилиха да изляза с тях на разходка – да сме гледали някакъв водопад на осем левги от Ялта. Щях да съм по-благосклонна към идеята, ако бяхме яздили коне, но не, Наталия отново се оплакваше от главоболие, или нещо друго, затова трябваше да се пътува с карета, а това значеше да се навра с тях вътре и да се караме през по-голямата част от времето, или още по-лошо – да мълчим.

Помня, че току бяхме излезли от града, когато ни настигнаха група конници. Някои от тях разпознах, защото бяха от почиващите дворяни, които често виждахме вечер по приеми – княз Долгоруки, княз Черкаски, също и синът на дворцовия лекар, не помня името му, както и самият племенник на Негово Величество, с когото бях танцувала мазурка вече два пъти. Конниците забавиха ход и ни поздравиха. Обясниха, че и те отиват на водопадите, за да ги покажат на някакъв техен гост, американец, който заедно със сина на генерал Скобелев яздел след тях. После пришпориха конете си и побързаха напред.

Пътуването ни продължи в обичайното лошо настроение, но този път оживено от няколко напълно неуместни и язвителни забележки от страна на Наталия, по повод моята неспособност да кокетнича и да флиртувам като останалите млади жени в двора.

Почти бяхме стигнали до най-живописното място, от което се наблюдавали водопадите – освети ни кочияшът, докато се секнеше, надвесен настрани – и вече навлизахме в едно дефиле, изсечено в планината, между два стръмни, тъмни и надялкани като с длето склона. Тук пътят ставаше много тесен и хлъзгав от стичаща се по камъните вода. Беше хладно и усойно и се наложи да слезем от каретата, за да облекчим нещастните коне. Падащата наблизо вода бучеше, въздухът бе влажен, а студени пръски подсказваха, че водопадът е съвсем наблизо, току зад гранитните черно-сиви скали. Ние внимателно започнахме да се придвижваме, стъпвахме неуверено по хлъзгавите камъни, Черняев придържаше Наталия, която не спираше да се оплаква ту от главоболие, ту от задуха, ту от мазоли и на двата крака, а всъщност просто искаше да се чувства в центъра на вниманието. Кочияшът пък опитваше хем да укроти конете, които бяха неспокойни от шума на водата в близост, хем в същото време притичваше да ми помага. Почти бяхме минали на отвъдната страна, където слънцето огряваше и бе по-сухо, когато изведнъж се чу бесен конски тропот, иззад скалата се появи необязден тъмен кон, ние се отдръпнахме, той профуча край нас, седлото – килнато на една страна, а юздите се влачеха по земята.

Зад него се появи младият Скобелев, устремен, наведен ниско над гривата на своя бял кон – явно преследваше беглеца.

Ние, озадачени, обезпокоени, продължихме напред, за да видим следната гледка – на няколостотин разкрача от нас група мъже се бяха надвесили над един паднал мъж, някои от тях бяха клекнали до него, явно опитвайки да помогнат. Когато наближихме, те ни забелязаха и се отдръпнаха – и едва тогава видяхме, че е американецът.

Щом забеляза нашата процесия, племенникът на Негово Величество се втурна да обяснява вещо как конят се бил подплашил и подхлъзнал и американецът бил паднал от седлото – сякаш някой от нас имаше нужда да чуе това.
Когато приближихме още, пострадалият опита да се изправи, но явно го заболя много, защото лицето му се изкриви болезнено и той се отпусна отново на влажната пръст.

Внезапно Наталия забрави главоболието си и като обладана от неподозиран порив на състрадание, повдигна полите си и се затича към произшествието. Разбута наблюдаващите, приведе се над падналия, клекна до него, започна да го успокоява, да му задава въпроси, пожела да пипне крака му, да провери дали е счупен и къде по-точно, с две думи – взе да се изживява като медицинска сестра на фронта.

След малко Скобелев се появи отново, в галоп, този път с избягалия кон, чиито юзди държеше. Хвърли ремъците в ръцете на нашия кочияш, скочи ловко и се надвеси грижовно над американеца, като коленичи до него. Ние приближихме групата и аз предложих на племенника на императора да вземат каретата ни, за да транспортират ранения до града, а ние да ги изчакаме тук.

Скобелев и княз Черкаски внимателно подхванаха пострадалия и го изправиха на крака, поддържайки го под мишниците. Бяха угрижени, лицата им изразяваха състрадание, неприсъщо за военни офицери. Американецът, от своя страна, увесен на тях, с ужасно разкривени дрехи, целият в кал, с липсващ ботуш и със съдран на коляното десен крачол, се усмихваше широко и се шегуваше с групата около себе си, като че нищо не бе станало. Минавайки край нас, князете спряха и ни го представиха като мистър Макгеан, военния кореспондент на „Ню Йорк Хералд“.
Аз повторих своето предложение да се качи в каретата и да бъде отведен до лекар, на което той благодари любезно, но твърдо отказа. Английският му беше по-различен от този на Мери, гувернантката ми от Есекс. Гласът му бе мек и плътен. Мелодиката му напомняше по-скоро тази на мистър Мърфи, ирландец от Дъблин, мой любим учител по история в лицея. Мистър Макгеан навярно бе скован от болка, но не се издаваше. Настоя да му помогнат да се качи отново на немирния си кон и обеща, че сега вече ще е по-внимателен. Въпреки протестите ни да не язди, а да се качи в каретата, той остана непреклонен. Пошегува се, пожелавайки ни да се насладим на водопадането и да внимаваме, за да не завършим екскурзията си като него, махна с ръка и се отдалечи. Всички се засмяха на езиковия му каламбур. Злополучният инцидент помрачи донякъде впечатлението ми от гледката, която бе наистина внушителна. И сега, седем години по-късно, докато пиша тези редове, аз установявам, че не съм запомнила водопадите толкова, колкото кривата усмивка на мистър Макгеан, под която той криеше ужасната си болка.

Оказа се, че когато пристигнал до хотела си, след 8 левги езда, твърдоглавият ирландец припаднал, докато слизал от коня си, защото бил почти в безсъзнание. Наложило се да го носят до кабинета на лекаря.“

***

– Нямате ли български? – попита служителят, щом видя името му, докато разгръщаше тъмносиния паспорт.

– Имам – отговори Никола и несъзнателно се наведе към отвора на кабинката. Униформеният мъж, с печат в ръка, погледна образуващата се зад него опашка пътници за „Паспортен контрол“ и почука леко по бюрото си.

– Ами... дайте го де.

– Изтекъл е.

Човекът зад стъклото погледна информацията в монитора пред себе си, сравни я с паспорта и вдигна служебно очи към Никола.

– Защо не сте си го сменили?

– Не съм се връщал от... тринайсет години.

Печатът удари страницата и униформеният кимна уморено към следващия от опашката.

Разпозна куфара си измежду останалите, грабна го от лентата и го задърпа към изхода. Мина му през ума, че когато напускаше страната в самия край на миналия век, никой не дърпаше куфари по летищата – куфарите нямаха колелца. Колко странно, че човеците бяха изобретили колелото преди хилядолетия, бяха измислили куфара преди векове, бяха намерили начин да летят от Байконур до Луната, а не се бяха сетили да влачат боклуците си в куфари с колелца, когато летят от точка А до точка Б.

Терминалът във Варна беше съвсем нов, все още неизхабен от енергиите на безброй прегръдки, здрависвания, целувки, сълзи, усмивки, които разделяха и събираха хора.

Докато вървеше към изхода, осъзна, че главоболието му се бе завърнало и тъпо пулсираше някъде над тила му в ритъма на крачките.

Навън беше поваляло – асфалтът бе тъмен, но под дърветата беше сухо. Миришеше на липи и дъжд, а във въздуха около високите тополи се рееха пухчета – като объркали сезона снежинки.

Беше обещал на майка си и сестра си, че ще се обади веднага, когато от Франкфурт намерят начин да го качат на следващия самолет за България. Не го направи. Не искаше никой да го посреща.

На стоянката пред летището видя десетина таксита. Шофьорът на първото, подпрян на капака, изгаси цигарата си и закрачи чевръсто към него, поздрави, пое куфара от ръцете му.

Никола се качи отзад, потеглиха.

– Закъде сме? – попита шофьорът, докато бариерата на паркинга на аерогарата се вдигаше. По радиото звучеше бодрото интро на хит от 90-те.

– За „Чайка“.

Шофьорът се понаведе и извърна глава наляво, за да се увери, че не идва кола. Косата му – отпред къса и на среден път, а отзад дълга, права и рехава – се спускаше над фланелка на зелени и бели райета.

– Със самолета от Франкфурт ли пристигнахте?

Намали на кръговото под моста, после превключи на по-висока скорост и настъпи газта.

– Да.

– Там си живеете? – продължи по-оживено той. Никола се загледа в тополите край магистралата, израснали, заякнали, високи и вече почти скрили овехтелите жилищни блокове на кварталите отляво. Не му се говореше с таксиметрови шофьори сега. Не му се говореше с никого.

– По-далече живея.

– И тука идвате на ваканцийка нещо?

– Баща ми почина – изскочи от устата на Никола, без да разбере как и защо. Сякаш бе нямала търпение да го каже – тази негова уста. Думите прозвучаха като че някой изпусна чаша. Сепнат, шофьорът го погледна в огледалото, като да се увери, че е чул правилно, но бързо отклони очи напред, към пътя – там поне можеше да направи нещо.
– О, ъ-ъ-ъ... Докато се чудеше какво да каже, намали радиото, явно в знак на уважение.

– Всъщност не почина – поправи се Никола. – Не почина, а... – Тук преглътна. – Умря. – Шофьорът повдигна рамене в смесица от съчувствие и озадачение.

– Лошо. Бог да го прости. За... погребение, значи?

– Няма значение. – Никола замижа, разтърка клепачи с една ръка и започна да масажира врата си отзад с другата, сякаш за да изтръгне проклетата болка от главата си.

– Всъщност искам да кажа, че няма значение как той почина, а не че няма значение дали идвам за погребение. Да, за погребение идвам, но то беше днес, в единайсет часа, и аз го пропуснах заради отложените полети вчера, заради стачката в Германия...

Той мярна в огледалото погледа на шофьора, опита да спре, но не успя:

– А той, баща ми, не умря от естествена смърт, затова казвам, че не е починал. Не е и загинал. И дори не мога да повярвам, че го... че е мъртъв, но...

Сякаш някаква чужда уста се беше залепила за лицето на Никола и говореше от само себе си. Сякаш той нямаше нищо общо с думите, които излизаха от нея, но тези думи не спираха просто защото на него му се искаше да спрат, напротив – продължаваха да се сипят, да рикошират вътре в колата.

Шофьорът се прокашля, сви вежди в опит за състрадателна гримаса, после се протегна и спря радиото тъкмо когато идваше припевът.

По предното стъкло зачукаха едри капки дъжд.

На изток над морето бяха провиснали месести, тъмнoвиолетови, влажни като хриле на риба облаци. Никола затвори очи. Това главоболие. Не бе спал в самолета. Нито преди него. Не бе спал добре от много време.

– Кой блок? – сепна го изведнъж гласът на шофьора. Дъждът се усили. Чистачките с хриптене размазваха червеното на светофара по предното стъкло.

Никола каза номера. Бяха близо.

Светна зелено и продължиха по булеварда.

Когато спряха пред блока, дъждът вече плющеше по тавана на колата.

Има „много голяма пропаст“ в преговорите между Лондон и Брюксел, смятат в ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/ima-mnogo-golyama-propast-v-pregovorite-mezhdu-london-i-bryuksel-smyatat-v-es.88699

/Поглед.инфо/ Великобритания и Европейският съюз са на прекалено далечни позиции по някои от основните въпроси в преговорите помежду си, смятат представители на ЕС. Техните изказвания идват само дни преди началото на новия кръг от преговори за Брекзит.

Вашингтон не е уведомил избирателните комисии в отделните щати за руските хакерски атаки

http://pogled.info/svetoven/amerika/vashington-ne-e-uvedomil-izbiratelnite-komisii-v-otdelnite-shtati-za-ruskite-hakerski-ataki.88700

/Поглед.инфо/ Федералните власти в САЩ не са уведомили нито една от избирателните комисии в отделните щати за това, че има данни за опити на руски хакери да влязат в компютърните им системи. Това съобщи в интервю за агенция „Ройтерс“ ръководителят на избирателната комисия в щата Колорадо Джад Чоут, който е и председател на Националната асоциация на директорите на избирателни комисии.

Беата Шидло: Изказването на Макрон за Полша е арогантно

http://pogled.info/svetoven/evropa/beata-shidlo-izkazvaneto-na-makron-za-polsha-e-arogantno.88701

/Поглед.инфо/ Полският премиер Беата Шидло определи като „арогантно“ изказването на френския президент Еманюел Макрон, че страната няма отношение към развитието на ЕС и действа срещу неговите интереси.

Ъпдейт на софтуера направи скъпи Самсунг телевизори неизползваеми

https://offnews.bg//tehnologii/ypdejt-na-softuera-napravi-skapi-samsung-televizori-neizpolzvaemi-663654.html

Хиляди собственици на един от последните модели смарт телевизори на Самсунг останаха разочаровани след последния софтуерен ъпдейт, който оставил устройствата им за над 1,400 паунда неизползваеми.

За случая разказва британският в. "Гаридън", към който са се обърнали разочаровани потребители на марката. Някои от недоволните пък са пращали гневни писма до британския офис на компанията, разказва вестникът.

Самсунг обещали да решат проблема, но вече една седмица скъпите смарт телевизори стоят като празна рамка в домовете на хората.

Софтуерният бъг е само сред скъпите модели на фирмата, като по-старите и евтини телевизори нямат този проблем.

За Самсунг това е само един от многото проблеми - днес стана ясно, че наследникът на цялата технологична империя Лий Джей Йонг е осъден на 5 години затвор за корупция.

Преди дни компанията пък представи Galaxy Note 8, който трябва да е извинението на компанията за своя избухващ и самозапалващ се смартфон Galaxy Note 7 от миналата година - най-грандиозният провал на компанията за цялата ѝ история.

Новият смартфон на „Епъл“ ще бъде представен на 12 септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409121

Новият смартфон на „Епъл“ ще бъде представен на 12 септемвриПредставянето на новия смартфон на „Епъл“ - iPhone 8, ще се състои на 12 септември, предава Интерфакс, като се позовава на изданието Mac4Ever, специализирано в новините за американската компания. Очаква се новият iPhone 8 да има OLED екран с размер от 5,8 инча, което ще го превърне в най-големия смартфон, произвеждан до този момент от компанията.

Разнобой в кабинета по новия закон за храните

http://www.mediapool.bg/raznoboi-v-kabineta-po-noviya-zakon-za-hranite-news268445.html

Приетият от кабинета в сряда проект на нов Закон за храните ще бъде преработен заради критики на вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов към документа, разработен от екипа на земеделския министър Румен Порожанов. Заради забележките законът е бил приет "на вносител" и в следващите дни предстои промяна и прецизиране на спорни текстове. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание. Порожанов аргументира необходимостта от новия закон с това, че действащият е от предприсъединителния период на България към ЕС, което го прави на нерелевантен на днешните реалности, променян е многократно и това води до затруднения както за бизнеса, така и за контролните органи. В новия закон са регламентирани общите изисквания към храните, които се пускат на пазара и изискванията към бизнес операторите от хранителния сектор. Регламентират се процедурите за регистрация и одобрение на проекти за производство и търговия с храни. За първи път се регламентират изискванията при търговия с храни от разстояние и се въвежда регистрация на превозните средства не само за транспортиране на храни от животински произход, а и на храни от неживотински произход, като брашно, хляб, хлебни изделия, сладкарски изделия, като се въвежда изискване за обозначаване със стикер, удостоверяващ регистрацията. Предвидени са по-високи глоби за за фирми, които влагат наднормени количества сгъстители, овкусители или пушеци. Вицепремиерите Дончев и Симеонов поздравяват Порожанов за работата по тежкия законопроект, но заявяват и несъгласията си с него. Спорните моменти са най-общо три, като Томислав Дончев предупреждава, че предлаганите промени ще утежнят административните и регулаторни изисквания. Дончев настоява една и съща вода да не се предлага под различни марки Томислав Дончев посочва като пропуск на закона липсата на регулация относно бутилирането на вода от един и същи извор с различни марки. "Аз имам една конкретна отраслова забележка или коментар, поради което ще помоля текстът да бъде приет на вносител, защото има още неща за изчистване. Той е свързан със старата болезнена тема, свързана с бутилираните води. Редица производители в предходните години са се занимавали много от колегите, включително и министър-председателя, със състоянието на националното законодателство и доколко то транспонира европейското. Моето безпокойство е, че има текстове, които влизат в противоречие с директивата, от една страна, други може да се счете, че не я транспонират напълно. Най-голямото ми притеснение е, че той запазва съществуващото положение на пазара да се предлага една и съща вода с две различни търговски описания, което в пряко противоречие с директивата", коментира Дончев. Той посочва, че трябва да се даде колкото време е необходимо – седмица или 10 дни, така че експертите да се опитат да изчистят този въпрос, защото той има "травматични последици". Порожанов отвърща, че законът не е целял да разрешава този спор, който според него е в полето на бизнеса. Кой да контролира бутилираните води? Валери Симеонов пък повдига въпроса доколко е целесъобразно контролът и проверките да бъдат възлагани на Министерство на здравеопазването. Според него едно такова разделяне на правомощията почти винаги води до недобри крайни резултати. Здравният министър Николай Петров също смята, че не е удачно да се вменява контрол на здравното министерство по отношение на бутилираните води. "Като цяло концепцията за Агенцията за безопасност на храните упражнява контрола по отношение на храните. Бутилираните води влизат в тази категория. Ангажиментът на Министерство на здравеопазването, и то го изпълнява добре, е по линия на Регионалните здравни инспекции, както спомена министър Порожанов, е да следи качеството на питейната вода. В тази връзка ние нямаме компетенцията, нямаме оборудването и това нещо води до резултат, който рискува дори наказателна процедура по отношение на етикетирането, ако щете, на бутилираните води", предупреждава Петров. "Така че аз се присъединявам към мнението на вицепремиера Симеонов да го изчистим веднъж завинаги този въпрос, за да се знае, че Агенцията по безопасност на храните контролира всичко, което е храна. Това са и бутилираните води", допълва здравният министър. Порожанов коментира, че няма разделяне на функции, а само запазване на настоящата ситуация. "Регулациите по отношение на натуралните и на изворни и трапезни води във времето и създаденият капацитет – както лабораторен, така и на регионалните здравни инспекции, които се занимават с тази дейност, тези функции се намират към министъра на здравеопазването. Така че ние не приемаме, че те трябва да дойдат към нас, тъй като това ще бъде една изключително нова дейност", казва той. За транспорта на храните Третият спорен въпрос е по отношение на регистрацията на превозните средства, транспортиращи храни и е повдигнат отново от Томислав Дончев. "Да, важно е министерството да си влезе в ролята на регулатори, гарантиращи правата на потребителите, но примерно не съм сигурен дали е необходима регистрация на всички превозни средства, които превозват храни – например, не е единственото", казва той. Порожанов отговаря, че по отношение на регистрацията на превозните средства, това е искане на бранша, най-вече защото се возят хлебни изделия, сладкарски изделия в нерегламентирани коли, които след като няма обозначение, не могат да бъдат спрени за проверка. "Ние се опитваме и ще предложим - правили сме няколко срещи с бранша – да попреборим сивия сектор, който не е малък и в земеделския, включително в хранителната верига в предлагането на храните. Така че това е искане на бранша. Искането е да има един стикер, който не сме уточнили – сигурно няма да е на стъклото, за да пречи, но ще бъде някъде, за да могат инспектори от ДАИ да спират и да проверяват при какви условия се возят тези храни. Това не е наше искане, то е на бранша", обяснява Порожанов. Неговото оправдание изглежда малко странно, тъй като от справката за общественото обсъждане на законопроекта, публикувана на сайта на МЗХ, се вижда, че министерството е отхвърлило почти всички постъпили забележки от страна на институции и браншовици.

Фокусът на пазарите е насочен към изявленията на централните банкери

http://www.investor.bg/analizi/9/a/fokusyt-na-pazarite-e-nasochen-kym-iziavleniiata-na-centralnite-bankeri-245512/

Заплахите на Тръмп за спирането на работа на държавните институции оказаха фундаментална подкрепа за златото

Пенсионерка опакова 65 000 лв и ги даде на мними полицаи

http://dnes.dir.bg/news/telefonna-izmama-mnimi-politzai-rekordna-suma-26290433

74-годишна жена от Кюстендил е дала 65 000 лева на телефонни измамници вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Руски автобус потъна в Черно море, има жертви

http://www.moreto.net/novini.php?n=358201

16 души загинаха, след като автобус падна в Черно море от строящ се кей в пристанище Таман в Краснодарския край на Русия. 24 души са спасени, 8 от тях са настанени в болници. Един човек все още се издирва, съобщават световните агенции.

Ще ограничават употребата на наргиле

http://www.cross.bg/ypotrebata-nargileta-zdrave-1553138.html

/КРОСС/ Министерство на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема. Днес заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките. След приключване дейността на работната група и с оглед на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. Припомняме, че опазването на общественото здраве, и в частност - детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020, предава news.bg.

Министърът на финансите предложи промени в Закона за публичните финанси

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/25/3030697_ministurut_na_finansite_predloji_promeni_v_zakona_za/?ref=rss


Министерството на финансите публикува на сайта си предложение за промени в Закона за публичните финанси.<br />Промените са в изпълнение на препоръки на Европейската комисия за повишаване на ефективността на публичните разходи и разширяване на обхвата на бюджетната рамка чрез включване в националните бюджетни документи на повече информация за сектор "Държавно управление", посочват вносителите на документа.<br /><br />С проекта се въвеждат конкретни последици и...

Министърът на финансите предложени промени в Закона за публичните финанси

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/25/3030697_ministurut_na_finansite_predlojeni_promeni_v_zakona_za/?ref=rss


Министерството на финансите публикува на сайта си предложение за промени в Закона за публичните финанси.<br />Промените са в изпълнение на препоръки на Европейската комисия за повишаване на ефективността на публичните разходи и разширяване на обхвата на бюджетната рамка чрез включване в националните бюджетни документи на повече информация за сектор "Държавно управление", посочват вносителите на документа.<br /><br />С проекта се въвеждат конкретни последици и...

Севдалина Василева е новият изпълнителен директор на Fibank

http://econ.bg/Новини/Севдалина-Василева-е-новият-изпълнителен-директор-на-Fibank_l.a_i.748137_at.1.html

Севдалина Василева е новият Изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Fibank (Първа инвестиционна банка).  Василева ще наследи Васил...

Неприятен жребий за "Лудогорец" в Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6409114

Неприятен жребий за "Лудогорец" в Лига ЕвропаТежък жребий се падна на "Лудогорец" за груповата фаза на Лига Европа, който се тегли в Монте Карло. българските шампиони се изправят срещу "Брага", "Хофенхайм" и "Истанбул Башакшехир". Водач на групата е португалския "Брага". От трета урна дойде германският Хофенхайм, който отпадна в плейофа за влизане в Шампионската лига след две загуби от

Google започва битка с видеата с обидно съдържание в YouTube

http://www.investor.bg/novini/261/a/google-zapochva-bitka-s-videata-s-obidno-sydyrjanie-v-youtube-245507/

YouTube няма да премахва конкретните видеа, но вместо това определя нови ограничения върху гледаемостта, споделянето и печелено на пари

Първите дами на България и Франция разгледаха "Двореца" в Балчик

https://www.actualno.com/society/pyrvite-dami-na-bylgarija-i-francija-razgledaha-dvoreca-v-balchik-news_629804.html

Първите дами на България и Франция посетиха Държавния културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик. Докато френският президент Еманюел Макрон провеждаше делови срещи с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов в двореца „Евксиноград“ Бридж

Чантите "Клошар" се правят от грамофонна плоча, книга или с противогаз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409113

Чантите "Клошар" се правят от грамофонна плоча, книга или с противогазБългарските аксесоари са намирали място на страниците на италианския "Вог" Едва ли са много хората, които присъстват в социалните мрежи, следят модните тенденции или работата на българските дизайнери и не са попадали на екстравагантните чанти "Клошар". В изработката им задължително се включва грамофонната плоча,

Банкова служителка предотврати телефонна измама в Шумен

//dariknews.bg/regioni/shumen/bankova-sluzhitelka-predotvrati-telefonna-izmama-v-shumen-2044437

Банкова служителка предугади телефонна измама и успя да спаси възрастна жена от Шумен от ръцете на апаши. 

Гастарбайтер, удрял полицай, остава в ареста

//dariknews.bg/regioni/haskovo/gastarbajter-udrial-policaj-ostava-v-aresta-2044446

Само един член на турското семейство гастарбайтери, които нападнаха и биха гранични полицаи от ГКПП "Капитан Андреево" в сряда, остава в ареста.
 
Прокуратурата поиска задържане под стража само за Абидин Йоздемир. Държавното обвинение наложи на с

Община Враца ще предлага нови облекчения за инвеститорите в региона

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/obshtina-vraca-shte-predlaga-novi-oblekcheniia-za-investitorite-v-regiona-245506/

Министерството на икономиката и общината обединяват усилията си за привличане на повече инвестиции в Северозападна България

Фърги се завръща с нов албум

https://www.actualno.com/music/fyrgi-se-zavryshta-s-nov-album-news_629792.html

Вторият студиен албум на Фърги "Double Dutchess" ще излезе на 22 септември. В две от песните 42-годишната певица си партнира с Ники Минаж и Рик Рос - "You Already Know" и "Hungry". В албума е включена и песента "MILF $" от миналата година, с която изпълнителката осезаемо „освежи” творчеството си.

Шестнайсет загинали при падане на автобус в Черно море в руския Краснодарски край

http://www.mediapool.bg/shestnaiset-zaginali-pri-padane-na-avtobus-v-cherno-more-v-ruskiya-krasnodarski-krai-news268444.html

Шестнайсет са жертвите на инцидент с автобус, който падна в Черно море от строящ се кей в пристанище Таман в Краснодарския край на Русия, съобщи ТАСС, като се позова на регионалният клон на Министерството на извънредните ситуации. Шестнайсет души са загинали, 24 са спасени, 8 от тях са настанени в болници. Един човек все още се издирва, каза говорител на ведомството. Рано сутринта близо до местното с. Волна автобус, превозвал заети на строежа работници от компанията "Таманнефтегаз" и подизпълнителска фирма, паднал в морето. По предварителни данни с него пътували общо 41 души. Автобуът вече е вдигнат на брега. По случая е образувано наказателно дело. Причина за трагичния инцидент е отказ на спирачките на возилото, заявиха за ТАСС представители на местните власти. Спирачките отказали, докато автобусът се спускал към пристана, и след като изминал 300-400 метра по дължината на кея, той паднал във водата от височина близо 3 метра.

Зауерланд отговори на Пулев: Два месеца са достатъчни за подготовка

http://www.mediapool.bg/zauerland-otgovori-na-pulev-dva-mesetsa-sa-dostatachni-za-podgotovka-news268443.html

Съсобственикът на "Зауерланд" Кале Зауерланд заяви, че Кубрат Пулев има достатъчно време да се подготви за мача срещу световния шампион Антъни Джошуа, насрочен за 28 октомври. По този начин той отговори на острите обвинения, отправени от българския боксьор ден по-рано.   Пулев, който е официален претендент за световната титла в тежка категория на Международната боксова федерация (IBF), обвини в четвъртък промоутърите си от германската "Зауерланд", че са водили преговорите за мача му с носителя на титлата, британеца Антъни Джошуа, зад гърба му и че се интересуват единствено от финансовата изгода, а не от победата.   Два дни по-рано американската телевизия ESPN съобщи, че екипите на двамата боксьори се били споразумели мачът да се играе на 28 октомври в столицата на Уелс Кардиф. На личната си страница във Фейсбук обаче, Пулев обяви, че никой не го е питал за тази договореност и че е научил за нея от медиите.   Той каза, че от доста време комуникацията му със собственика и управителя на "Зауерланд“ не е никак добра. И че за разлика от тях, той никога не се качва на ринга, воден от мисълта какво и колко ще спечели.   "Аз искам като се кача на ринга, да бъда подготвен, да бъда готов да се боксирам за победа“, заявява Пулев и добавя, че му трябват минимум 3-4 месеца за да се подготви професионално за този мач.   "Споразумението е за края на октомври. Общо два месеца за подготовка. Определено са достатъчни", отговори Кале Зауерланд пред "Нова телевизия". По думите му все още се уточнява дали мачът ще е в Лас Вегас или на стадион "Милениум" в Кардиф.

НАТО ще наблюдава отблизо руските военни учения в Беларус

http://www.mediapool.bg/nato-shte-nablyudava-otblizo-ruskite-voenni-ucheniya-v-belarus-news268442.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът ще наблюдава отблизо военните учения на Москва в Беларус и Западна Русия следващия месец, и отправи призив за прозрачност и спазване на международните споразумения, предаде Ройтерс. Столтенберг говори пред журналисти в Полша, където е на посещение, за да инспектира командваните от САЩ натовски сили в страната. "Ще наблюдаваме много внимателно хода на ученията "Запад-2017", обеща той след среща с полската премиерка Беата Шидло, имайки предвид планираните за средата на септември руско-беларуски военни учения. "Всички страни имат право да провеждат учения на въоръжените си сили, но те трябва също да спазват задължението за прозрачност", подчерта Столтенберг. Беата Шидло заяви, че НАТО трябва да продължи да укрепва механизмите си за възпиране и отбрана на общата пресконференция със Столтенберг. "Пред лицето на промените в сферата на сигурността в общ интерес на всички съюзници е запазването на единството", посочи тя. "Събитията близо до нашите граници, предстоящите руско-беларуски маневри, терористичните заплахи, нестабилността в Северна Африка и в Близкия изток показват, че алиансът трябва да продължи процеса на адаптация, започнат в Нюпорт и Варшава", подчерта Шидло. Тя увери, че Полша е била и продължава да бъде активен и лоялен член на НАТО, и съобщи, че смята да увеличи разходите си за отбрана до 2,5 процента от БВП.

Премиерката Шидло: Полша има право да иска пари от Германия за Втората световна война

http://clubz.bg/57622-premierkata_shidlo_polsha_ima_pravo_da_iska_pari_ot_germaniq_za_vtorata_svetovna_vojna

Полша има право да си иска репарациите от Германия за щетите, които германците са нанесли по време на Втората световна война, заяви премиерката на страната Беата Шидло, съобщи РИА Новости.

"Ние говорим за справедливост. Полша казва, че репарациите трябва да бъдат изплатени. Ние сме жертва на Втората световна война. Ние сме жертви, чиито загуби не са възмездени по никакъв начин", заяви тя.

От Берлин реакцията бе незабавна - германците заявиха, че въпросът за военните репарации е закрит окончателно.

Шидло отбеляза, че те са "напомняне за справедливостта и за това, какво принадлежи на Полша". И призова критиците на идеята "да четат история и да си спомнят какво се е случвало на територията на страната по време на Втората световна война".

Полският министър на отбраната Антони Макиеревич пръв възобнови стария дебат преди близо месец. Щетите върху Полша от Втората световна война се оценяват на над 600 милиарда долара, но през 50-те години комунистическата власт в страната обяви, че ще отказва от репарациите. Въпреки това Германия продължава да ги плаща на бавни темпове и досега са платили 89 милиарда долара.

Волтова дъга уби трима мъже

http://www.cross.bg/intzidentut-muzhe-duga-1553137.html

/КРОСС/ Трима загинаха на място при инцидент с токов удар в склад за бойлери в района на махала Бобен, село Хераково, съобщава Дарик. Инцидентът се случил след като вишка на транспортна складова техника е закачила електрически кабел. От столичния Център за спешна медицинска помощ допълниха с информацията, че сигналът до тях е подаден в 9.50 ч. тази сутрин, а линейката е пристигнала двадесет минути по-късно. Оказало се, че трима от пострадалите от волтовата дъга, мъже на 45, 50 и 63 години, са починали на място. Инцидентът е ранил и четвърти човек, когото спешните медици са транспортирали в шоковата зала на "Пирогов".

Флорида екзекутира мъж, осъден за две убийства

http://www.mediapool.bg/florida-ekzekutira-mazh-osaden-za-dve-ubiystva-news268441.html

Мъж, осъден за убийство на двама души през 1987 г., беше екзекутиран в американския щат Флорида със смъртоносна инжекция, включваща медикамент, който никога досега не е бил използван при изпълнение на смъртни наказания в САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на властите. 53-годишният Марк Джеймс Асей беше първият бял мъж, екзекутиран във Флорида за убийство на чернокож мъж, откакто щатът възобнови смъртното наказание през 1970-те години. Оттогава във Флорида са екзекутирани най-малко 20 чернокожи мъже за убийство на бели жертви. Смъртоносната инжекция включваше три медикамента, в това число анестетика етомидат, критикуван от някои като недоказан при екзекуции. Той замени препарата мидазолам, чието набавяне стана по-трудно, след като фармацевтични компании започнаха да отказват да го предоставят за екзекуции. Асей, който беше осъден на смърт за убийството на двама мъже по расистки подбуди, е първият екзекутиран затворник във Флорида от година и половина.

70% от американците смятат, че Тръмп може да въвлече САЩ в международен конфликт

http://www.mediapool.bg/70-ot-amerikantsite-smyatat-che-tramp-mozhe-da-vavleche-sasht-v-mezhdunaroden-konflikt-news268440.html

Изявленията и действията на президента на САЩ Доналд Тръмп може случайно да въвлекат страната в международен конфликт, смятат 68 на сто от американците според проучване на университета "Джордж Вашингтон". Само 29 на сто от анкетираните не вярват в такава възможност. 63 на сто от запитаните смятат също, че страната се движи в погрешна посока, а според 56 на сто Тръмп е неефективен на поста си. "Резултатите от проучването показват, че американците са по-недоволни от характера на Тръмп, отколкото от политиката му. Ако в момента има нещо, за което разделена Америка е близка до консенсус, то е, че Тръмп говори и се държи по начин, който не подхожда на положението му", заяви професор Майкъл Корнфилд от катедрата по политическо управление. Проучването е направено от 13 до 17 август с участието на 1009 души от цялата страна, които са се регистрирали за участие в президентските избори.

Нов пожар в Пиринско вдигна на крак горските

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409096

Нов пожар в Пиринско вдигна на крак горските Човешка небрежност доведе до нов пожар на територията на Югозападното държавно предприятие. Около 15 декара дъбова гора и 30 дка сухи треви и храсти са се запалили в землището на с. Никудин в Малешевската планина, близо до границата с Македония. Пожарът на територията на "ДГС Струмяни" е низов, възникнал е в земеделски територии и бързо е

Президентът ще участва в честванията на Шипка, пуска се на туристически поход

http://www.cross.bg/chasa-radev-glava-1553136.html

/КРОСС/ На 26 август държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., съобщават от пресслужбата на президента. Радев ще се включи в туристическия поход, който в 11:45 часа ще достигне до връх Шипка. В 12:00 часа президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата. От 12:55 часа ще се състои възстановка на шипченските боеве от дружество „Традиция". По-късно президентът Румен Радев ще проведе среща с кмета на община Габрово Таня Христова в библиотеката на Техническия университет в града. В 20:50 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане" в Габрово в чест на 140-годишнината от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21:10 часа.

Тереза Мей показа амбициите си - да запази близки връзки с ЕС, но без да плаща

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030719_tereza_mei_pokaza_ambiciite_si_-_da_zapazi_blizki/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей винаги е казвала, че ще бъде амбициозна в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС и публикуваните този месец документи на правителството показват мащабите на тази амбиция - желание за най-близки връзки, но без цената.<br /><br />Но Брюксел отхвърли новите британски предложения, определяйки ги като "фантазия" и заяви, че те не са нищо повече от "вътрешен британски дебат". Европейски представители намекнаха, че Великобритания...

САЩ се готвят за най-силния от 12 години ураган

http://www.mediapool.bg/sasht-se-gotvyat-za-nai-silniya-ot-12-godini-uragan-news268439.html

Тропическата буря Харви прерасна в ураган, който заплашва да засегне американската петролна промишленост в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Метеоролозите заявиха, че Харви ще бъде най-силният ураган, който ще връхлети континенталната част на САЩ от 12 години. При достигането си до сушата той ще бъде от категория 3. Според прогнозите скоростта на вятъра може да достигне от 178 до 208 км/ч, когато ураганът достигне крайбрежието на щата Тексас в началото на уикенда, каза Националният център по ураганите на САЩ. Ураганът може да причини тежки наводнения, а валежите е възможно да достигнат количество от 76 см. Губернаторът на Тексас Грег Абът издаде обявление за бедствие в 30 окръга. Населени места на пътя на урагана започнаха евакуация, а енергийни фирми затвориха рафинерии и крайбрежни петролни и газови платформи. Компанията "Коноко Филипс" заяви, че временно спира сондажите в находището "Игъл Форд" и работата на пет платформи заради наближаващия ураган. Тя евакуира целия си несъществен персонал от района на находището и от крайбрежните си платформи в американската част на Мексиканския залив. Засега производството на петрол от двата района не е засегнато.

Запознават варненските младежи с ползите от спорта

http://www.moreto.net/novini.php?n=358204

Спортна инициатива на открито, целяща да запознае младежите с ползите от спортните дейности и превенция на агресията сред младежта, организират във Варна. Мероприятието се финансира от Министерството на младежта и спорта. Събитието ще се състои на Морска гара от 09.

Спипаха неправоспособен и надрусан в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409082

Спипаха неправоспособен и надрусан в Добрич
На 24 август, около 23 ч., по бул. „Русия” в град Добрич е спрян за проверка лек автомобил „Опел” с добричка регистрация, управляван от неправоспособния Н.Н. (40 г.) от село Воднянци, област Добрич. При извършената проверка за употреба на наркотични и упойващи вещества, тестът отчита положителен резултат за употребата на амфетамин и канабис.

Унгария прекрати дипломатически отношения с Холандия на ниво посланик

http://www.mediapool.bg/ungariya-prekrati-diplomaticheski-otnosheniya-s-holandiya-na-nivo-poslanik-news268438.html

Унгария прекъсна дипломатическите си отношения с Холандия, след като холандският посланик критикува остро в свое интервю правителството в Будапеща. Министърът на външните работи Петер Сиярто обяви на извънредна пресконференция, че унгарският посланик в Холандия е бил призован в родината си за консултации. Холандският посланик Гаюс Схелтема, чийто мандат в Будапеща изтича, сравни пред унгарско списание някои методи на правителството на премиера Виктор Орбан с "методите, използвани от мюсюлманските терористи”. Външният министър Сиярто заяви, че няма да има комуникация на равнище посланици за неопределен период. "Това е най-радикалната стъпка в дипломацията", каза министърът. "Имаме нужда от публично обяснение, обясненията при затворени врати няма да бъдат достатъчни. Никой не може да прави подобни коментари по отношение на Унгария или унгарския народ", добави министърът. В интервю за сп. "168 Ora" посланик Схелтема определи възгледите на Будапеща като ”класически марксистки”. По думите му има една група, ”чиито членове губят от глобализацията и по тази причина се обръщат към екстремизма и фанатичната религиозност, защото те им дават чувство за сигурност”. Според него на същия принцип действа и унгарското правителство.  

Унгария извика за консултации посланика си в Хага

http://www.mediapool.bg/ungariya-izvika-za-konsultatsii-poslanika-si-v-haga-news268438.html

Унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че е извикал за консултации унгарския посланик в Хага, след като холандският посланик в Будапеща отправи остри критики срещу унгарското правителство, предаде Франс прес. Холандският посланик Гаюс Схелтема, чийто мандат в Будапеща изтича, сравни пред унгарски всекидневник някои методи на правителството на премиера Виктор Орбан с "методите, използвани от мюсюлманските терористи", добавя АФП.

Страни от ЕС започват да връщат в Гърция кандидати за убежище въпреки кризата там

http://www.mediapool.bg/strani-ot-es-zapochvat-da-vrashtat-v-gartsiya-kandidati-za-ubezhishte-vapreki-krizata-tam-news268437.html

Европейски страни се готвят да започнат процес по връщане на бежанци в Гърция на фона на засилващи се протести в Атина на мигранти, които искат да се съберат със семействата си, пише британският в. "Гардиън". Презаселването няма да засегне кандидати за убежище, пристигнали в ЕС преди март тази година, подчертава всекидневникът. Страни от Европейския съюз ще връщат кандидати за убежище, влезли в съюза през Гърция, въпреки че тя преживява най-тежката икономическа криза в съвременната си история и въпреки критиките на правозащитни организации, отбелязва вестникът. Германия е отправила близо 400 искания за презаселване според висши представители в Берлин и източници от гръцкото правителство. Великобритания, Франция, Холандия и Норвегия също са поискали кандидати за убежище да бъдат връщани в Гърция. "Гардиън" цитира гръцкия министър на миграционната политика, според когото в момента се извършва административната работа, а връщането на първите бежанци се очаква следващия месец. Ще започнем със символичен брой хора в знак на приятелство към другите страни от ЕС. Гърция вече е приела толкова много бежанци и е подложена на такъв натиск, че да приеме още щеше да е абсурдно и смешно, ако не беше такава трагедия, каза министър Йоанис Музалас пред вестника. В неофициални разговори висши представители казват, че трансферите не са подлежали на преговори предвид членството на Гърция в ЕС и получаваните от нея европейски фондове. Правителството на Ангела Меркел беше подложено на критики, че бави събирането на бежанци със семействата им в Германия. Протестите на сирийци, настояващи за презаселване, се засилиха на фона на оплаквания, че събирането на семейства е сведено до по-малко от 100 на месец - около една пета от броя им през пролетта. Германското правителство отрича съществуването на официално ограничаване на събирането на бежанци от Гърция със семействата им. В отговор на парламентарно запитване от германската партия "Левите" обаче вътрешното министерство призна, че до 4339 души, предимно сирийци, чиято молба за убежище е била одобрена, продължават да се намират в Гърция.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване