Функцията "Safety Check" става постоянна във Facebook

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281677_%D0%A4%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%22Safety+Check%22+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+Facebook

 Facebook позиционира функцията „Safety Check” за постоянно в своето приложение и в уебсайта си, обяви компанията днес.

Функцията, която позволява на потребителите да проверяват дали приятелите и семейството им са в безопасност след криза, сега ще имат собствен бутон в навигационното меню на приложението.

Промяната идва след редицата нови терористични атаки, включително тази в Барселона, където превозно средство премина през пешеходна зона, пълна с хора, както и след атаките в Шарлотсвил, САЩ, пише TechCrunch.

Според Facebook бутонът ще бъде активен за някои потребители от днес и ще стане достъпен за всички през следващите седмици. Това означава, че може да не виждате опцията все още, но вероятно скоро тя ще се появи и при вас.

През тази година Safety Check получи по-голямо внимание благодарение на серията обновления, включително добавянето на опцията за помощ от други хора, която позволява на местните да предлагат подкрепа на засегнати хора след кризи и бедствия.

През юни Safety Check интегрира възможност за набиране на средства. Това се случи заедно с добавянето на описания на кризите, за да се помогне на хората по-лесно да разберат какво се случва. Освен това беше добавена нова опция за споделяне, която позволява на хората да разказват собствените си истории, а не само да се маркират в безопасност.

Когато отворите Safety Check от новия бутон, ще имате възможност да видите списък с кризисни ситуации, новини от приятели, които са се отбелязали в безопасност, и предложения за оказване на помощ. Секцията „По света“ ще показва къде опцията вече е активна.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Ново откритие при разкопките на крепостта Русокастро

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/OW4nEqF-I8s/

При разкопките на крепостта Русокастро е открито монументално каменно стълбище, водещо от подножието на замъка на крепостта към вътрешността му. Стъпалата са изградени от големи каменни блокове-квадри, споени с хоросан. За съжаление, голяма част от тях са извадени в по-ново време за строителен материал от жителите на околните села. Стълбището лежи директно върху скалата и води към входа на замъка на крепостта, който също вече е локализиран от археолозите. Той също е доста пострадал от ваденето на камъни за съвременно строителство от първата половина на 20 в. Стълбището е с дължина 12 м и ширина 2.05 м, като преодолява денивелация от цели 5 м. Това е единственото място, откъдето може да се проникне в замъка, който е един от най-големите подобни средновековни обекти у нас, с площ от близо 2 декара.

Около стълбището са открити керамика и монети от периода 13-14 в. В горната му част са открити паднали фрагменти от стенописи, които тепърва ще бъдат анализирани от специалисти по средновековна живопис.

Крепостта Русокастро се проучва от екип на Бургаския музей с ръководители Милен Николов и Доротея Гюрджийска. Разкопките се финансират от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Националния исторически музей

Нови следи по едно известно отвличане на самолет в САЩ

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/novi-sledi-po-edno-izvestno-otvlichane-na-samolet-v-sasht-6073055

Ако откритията на разследващите се окажат верни, една мистерия на повече от 40 години ще бъде разкрита

Наргилето - новата опасна мода сред децата

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nargileto-novata-opasna-moda-sred-decata-6073058

Пулмологът София Ангелова споделя, че в практиката си се сблъсква дори с родители, които поощряват децата си да пушат наргиле вместо цигари

Как да изберем овлажнител за дома?

http://www.dnes.bg/health/2017/08/25/kak-da-izberem-ovlajnitel-za-doma.351105

Важно е да се знае, че овлажнителите са и източник на бактерии, ако не са безопасни

Бус удари кортежа на главния секретар на НАТО

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-nato-varshava-yens-stoltenberg-26288177

Кортежът на шефа на НАТО участва в тежка катастрофа във Варшава. Йенс Столтенберг не е пострадал. Четирима души са ранени.

На 40 гoдини Ману Джинобили преподписа със "Сан Антонио"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/25/3030525_na_40_godini_manu_djinobili_prepodpisa_sus_san_antonio/?ref=rss


На 40 години и 28 дни Ману Джинобили подписа нов договор със "Сан Антонио спърс". Той ще се превърне в осмия играч в историята на Националната баскетболна асоциация (НБА), изкарал цялата си кариера в един отбор и изиграл най-малко 16 сезона.<br /><br />Параметрите на контракта не бяха обявени, но според медиите в САЩ Джинобили е подписал за две години срещу 5 милиона долара. Аржентинецът ще стане третият играч с 16 сезона за "Сан Антонио" след Тони Паркър и Тим...

Част от Св. Св. Константин и Елена без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=358167

Част от Св. Св. Константин и Елена ще е без вода днес, а причината е авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Очаква се повредата да бъде отстранена в ранния следобяд, а водоподаването възстановено до около 15 часа, уточниха от водоснабдителното дружество.

САЩ в очакване на урагана "Харви". Петролът поскъпва

https://news.bg/economics/sasht-v-ochakvane-na-uragana-harvi-petrolat-poskapva.html

Не е ясно за колко време работата в Мексиканския залив ще бъде преустановена

Канят варненци да се включат в строежа на уличната библиотека „Рапана“

http://www.moreto.net/novini.php?n=358165

Всеки желаещ ще може практически да се включи в изграждането на уличната библиотека „Рапана“ и разбере за процесите на изграждане на такъв проект. Това ще се случи в рамките на събитието "Проектиране и изграждане на общност чрез дизайн", което е планирано за днес - 25 август от 13.

Тръмп тласка САЩ към конфликт и движи страната в грешна посока, смятат американците

http://www.cross.bg/trump-stranata-amerikantzite-1553090.html

/КРОСС/ Изявленията и действията на президента на САЩ Доналд Тръмп може случайно да въвлекат страната в международен конфликт. Така смятат 68 на сто от американците, сочи проучване на университета "Джордж Вашингтон", цитирано от БНР. 63 процента от запитаните са на мнение, че страната се движи в погрешна посока, а според 56 на сто Тръмп е неефективен на поста си. „Резултатите от проучването показват, че американците са по-недоволни от характера на Тръмп, отколкото от политиката му", обясни професор Майкъл Корнфилд от катедрата по политическо управление.

Автобус падна в морето в Русия, 16 загинаха

//dariknews.bg/novini/sviat/avtobus-padna-v-moreto-v-rusiia-16-zaginaha-2044333

Шестнайсет по нови данни са жертвите от автобуса, който падна в Черно море от строящ се кей в пристанище Таман в Краснодарския край на Русия, съобщи за ТАСС регионалният клон на Министерството на извънредните ситуации, предаде агенцията.

Шестнайсет души са загинали,

Какви ги вършат на Острова! Плашат европейци с депортация, после Мей се извинява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281676_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D0%B3%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%21+%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D

 Британският премиер Тереза Мей се извини на гражданите на ЕС, пребиваващи и работещи в страната, които са получили писма от Министерството на вътрешните работи с ултиматум, че имат един месец да напуснат Великобритния или ще бъдат депортирани. Тя увери, че въпросните стотина писма са били изпратени "по погрешка", предаде Дарик.

"Близо 100 писма с такова съдържание са били изпратени, но по грешка", обясни Мей. И подчерта, че правата на гражданите на Европейския съюз не са променени.

Тази кореспонденция стана известна, след като жена от Финландия, женена за англичанин и живееща в Кралството от 10 години, разпространи писмото в социалните мрежи.

Тереза Мей потвърди, че статутът на гражданите на ЕС  е непроменен.

"Tова е грешка на Министерството на вътрешните работи. Разбирам, че бързо са започнали да се свързват с хората, които са получили тези писма и да ги уверят, че няма да бъдат депортирани, а гражданите на Европейския съюз, живеещи тук в Англия - че техните права и статут не са се променили", каза Мей.

Британското правителство неколкократно обясни на 3,5 милиона емигранти от ЕС, че няма нужда да подават документи за постоянно жителство, защото тяхното пребиване в Кралството не е под риск. След допусната грешка от Вътрешното министерство са се обадили на финландката, за да й се извинят, но не са и предложили да покрият съдебните й разноски, възлизащи на 4000 паунда. 
 

Междувременно излезе и актуалната статистика на броя на емигрантите от ЕС във Великобритания, която опроверга напълно британските медии от преди седмица, които твърдяха, че има бум на пришълци след референдума за Брекзит, особено на граждани от България и Румъния.

 

За периода от 12 месеца, приключващ през март,  нетната миграция във Великобритания е спаднала с 81 000 души - до 246 000 души, което е най-ниското равнище от три години, предаде Ройтерс.

Над половината от спада се дължи на факта, че граждани на ЕС напускат Великобритания, а пристигащите на Острова намаляват, сочат официалните данни, публикувани днес.

След референдума през юни 2016 г., на който британците с малък превес решиха да напуснат ЕС, нетната миграция или разликата между пристигащите и заминаващите, намалява, като най-високата й стойност бе 350 000 души, според британската статистическа служба.

Общо 122 000 европейски граждани са напуснали Великобритания през разглеждания период спрямо 31 000 предходната година, посочва Асошиейтед прес. Най-големият спад при най-новите данни се дължи на гражданите на 8-те източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004 г.

Нетната миграция на граждани от ЕС се е понижила с 51 000 до най-ниското си равнище за 12-месечния период, приключващ през декември 2013 г. От обща нетна миграция 246 000 около 127 000 души са от ЕС за разглеждания период.

 
 

Великобритания заяви, че иска да гарантира правата на европейските граждани, живеещи в страната, които са изключително важни за строителния сектор, хранителната промишленост и хотелиерството.

Някои граждани на страни от ЕС решават да напуснат страната заради поевтиняването на британската лира, което намалява стойността на заплатите им в родните им страни. Това буди притеснение сред компаниите, които се безпокоят от инфлация при заплатите и невъзможност да попълнят дефицита на квалифицирани работници с британци.

 

http://inews.bg

Германският външен министър: Турция няма да влезе в Евросъюза, докато Ердоган е на власт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030544_germanskiiat_vunshen_ministur_turciia_niama_da_vleze_v/?ref=rss


Турция никога няма да бъде член на Европейския съюз, докато е управлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС. "Ясно е, че в това състояние Турция никога няма да стане член на ЕС", каза Габриел в интервю за германския в. "Билд".<br /><br />"Това е така не защото не я искаме, а защото турското правителство и Ердоган бързо се отдалечават от всичко, за което се застъпва...

Стоян Стоянов-Златния пребит и наръган пред дома си

https://offnews.bg//112/stoian-stoianov-zlatnia-prebit-i-naragan-pred-doma-si-663610.html

Скандално известният бизнесмен Стоян Стоянов - Златния е бил пребит и наръган с нож тази нощ пред дома си в столичния квартал "Банишора", съобщи БНР. 

Сигналът е подаден от дежурния полицай в "Пирогов", където пострадалият е бил откаран. Стоянов е прободен на 6 места, той е с множество рани и контузии в тежко състояние. 

Стоян Стоянов има множество криминални регистрации в МВР. Преди време беше обвинен в склоняване към
проституция на малолетни момичета. Преди това бизнесменът организираше и модни конкурси у нас. 

Прякорът му идва от това, че носи близо два килограма златни ланци, уточнява Нова тв. 

Смъртникът

http://www.eurochicago.com/2017/08/smartnikat/

Тръгна си той, а на следващия ден отново ме извикаха при него. – Е, стига вече Смъртник – започнах го още от вратата. – Омръзна ми да се занимавам с тебе. Ако ще умираш, лягай и го направи като хората. Имам толкова болни на главата си, които наистина умират. – Не съм Смъртник вече – ухили се оня. – Знам доброто. Затова те извиках. Приседнах на пейката в двора без покана. Усещах добре, че ще се случи нещо важно.

Макрон получи "да" и от България за ревизия на правилата за евтините работници в ЕС

http://www.mediapool.bg/makron-poluchi-da-i-ot-bulgaria-za-reviziya-na-pravilata-za-evtinite-rabotnitsi-v-es-news268414.html

Премиерът Бойко Борисов изрази готовност България да подкрепи плановете на френския президент Еманюел Макрон за затягане на европейските правила по отношение на т.нар. командировани работници от по-бедните страни на ЕС. Макрон от своя страна повтори уверенията си, дадени пред Борисов преди два месеца в Париж, че ще подкрепи стремежа на България за влизането й в т.нар. чакалня на еврозоната и в Шенгенското пространство за свободно движение. Премиерът обвърза реформата на командировките в ЕС с необходимостта да се запазят кохезионните фондове от ЕС, на които България силно разчита. България е последната спирка от обиколката на новия френски държавен глава в Централна и Източна Европа, но без Полша и Унгария. Преди да пристигне у нас късно вечерта в четвъртък, Макрон посети Австрия, Словакия, Чехия и Австрия, където също бе топло посрещнат и изпратен с обещания за подкрепа на исканата реформа за командированите работници. Той отново демонстрира визията си за силна и обединена Европа и заяви, че ще работи за превръщането на България в пълноправен партньор в ЕС: "Аз ще подкрепя волята на министър-председателя Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната в резултат на положените от нея усилия. Като излезем извън лицемерието, като излезем извън партньорството на думи, аз мисля, че трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, между: "Тези са от еврозоната" и "Онези не са от еврозоната"". Френският президент посочи още, че България заслужава да стане част и от Шенгенската зона и трябва да участва в дебата за реформирането й. По повод амбициите за еврозоната, Борисов повтори тезата на българското правителство, че страната ни е издържала всички стрес тестове на банковата система, "написала си е домашното" и не представлява риск за останалите страни в Еврозоната. Един от приоритетите на третото правителство на Борисов е влизането във валутния механизъм II (ERM II), по-известен като чакалнята на еврозоната. Решението за допускането ни в нея е преди всичко политическо и позицията на третата по големина икономика в ЕС е от ключово значени. България и Франция подготвят и конкретни двустранни споразумения, които ще открият много работни места в областта на промишлеността. За целта българските министри на отбраната и икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов ще посетят Париж, за да договорят конкретните параметри на бъдещото сътрудничество. Визитата на Макрон е първото посещение на френски държавен глава у нас от десет години насам и според анализатори е знак, с който иска да покаже, че не дели страните на малки и големи и в същото време да спечели подкрепа за предложенията си в предстоящата реформа на ЕС. Освен това от Варна френският президент критикува силно евроскептичното полско правителство. Макрон е изпълнил целта за реформа на командировките в ЕС Основната цел на тридневната обиколка на Макрон и срещите му с лидерите на Австрия, Чехия, Словакия, Румъния и България, бе реформата на директивата за командироване на работници в ЕС. Във Варна той каза, че очаква до края на октомври правилата да бъдат променени с квалифицирано мнозинство. Макрон се надява да убеди достатъчно страни, по-специално от Източна Европа, чиито работници ще бъдат засегнати, за да събере мнозинство в подкрепа на реформата на директивата на европейска среща на върха, насрочена за 23 октомври. "Постигаме волята да се ограничим във времето и за една и съща страна, за една и съща работа да се получава една и съща заплата. Когато имаме френски работодатели, които наемат българските работници и им заплащат по български цени във Франция – не, не съм съгласен!", каза Макрон. Директивата от 1996 г. дава право на предприятие от ЕС да изпраща временно свои служители в друга страна от съюза, но продължавайки да плаща осигурителни вноски в изпращащата страна. Освен това според сегашния текст командированият работник има право да остане в дадена страна от ЕС три години, а Европейската комисия обмисля да го намали на две години. Макрон обаче иска този период да бъде не повече от година. Искането на Макрон среща съпротива като цяло в Източна Европа, но най-вече в - Полша и Унгария. Близо половин милион полски граждани работят като командировани в други страни от ЕС и полското правителство твърдо се противопоставя на всякакви идеи за промяна на условията, при които става това. Какво иска България? Борисов подкрепи тезата на Макрон, но обвърза промяната на командировките с изравняването на стандарта в различните европейски държави, което според българския премиер трябва да стане с наливане на още пари от европейските фондове. "Това, което попита президентът Макрон, е трябва ли едни да работят в Европа, да живеят при скотски условия, с по-ниско заплащане, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави? Отговорът е не. Само че трябва да се върнем една стъпка назад – да намерим как да направи така, че по-изостаналите държави, които са били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите и нивото на живот в нашите страни, за да не се налага тази миграция", каза Борисов. За това според него паралелно с тези разговори трябва да вървят разговорите за кохезионната политика и за повишаване на стандарта на живот. В момента е в ход дебат на европейско ниво за бъдещето на кохезионните и земеделските фондове, като по-богатите страни искат част от средствата по тях да бъдат пренасочени за отбрана. Настояваме и за промяна в директивата за транспортните работници, обяви Борисов: "В публичното пространството се обединяват двете теми - за Директивата за командированите работници и тази за транспортните работници. Тук говорим само за командировани работници. От транспортната схема има много детайли, които трябва да изчистим, защото не е едно и също превозвач от България или Румъния и да се върне до фирмата-майка и пак да замине, както превозвач от Белгия или Холандия, или други близки държави. Аз съм убеден, че ще намерим инструмент да се направят такива изключения и такива правила, че това да се отчете". "Имаме редкия шанс заедно с президента Радев и с президента Макрон да се опитаме в следващите месеци да направим взаимно изгодни договори и политики и заедно да ги отстояваме в ЕС“, допълни Борисов. По-бърза интеграция на Западните Балкани Премиерът поиска още и подкрепа за по-бързата евроинтеграция на страните от Западните Балкани: "На мен много ми се иска, понеже ЕС е едно голямо цяло, да говорим нещо по-конкретно, за да дадем перспектива не само на думи. Президентът Макрон явно иска това, което е говорил в кампанията, да се случи във Франция. Така и ние, като казваме "перспектива за Балканите", трябва да можем да кажем, особено на младото поколение в тези държави, как я виждаме във времето – 2025-а, 2027-а, 2023-та – коя година?! За да им поставим цел на техните политически елити и така, както България преди години намери политическо единодействие, така и техните елити съответно да направят така, че да покрият критериите, но да имаме една горе-долу перспектива". Макрон остро критикува Полша Плановете на Макрон за промяна на правилата за командировките в ЕС обаче все още среща съпротива най-вече в - Полша и Унгария. Двете страни, чиито все по-авторитарни лидери са в конфликт с Брюксел, бяха целенасочено отпаднаха от обиколката на френския президент. От България, по време на съвместната пресконференция с българския си колега Румен Радев, Макрон остро да разкритикува полското правителство за антиевропейските му позиции и послания не само за съпротивата срещу промени на трудовия пазар, а и заради скандалната съдебна реформа, която се извършва за сметка на независимостта на съдебната система. "С позициите, които изразяват за бъдещето на Европа, управляващите в Полша допринасят за това страната им да се маргинализира и самоизолира", каза френският президент. "Днес Полша не е страна, която може да покаже на Европа пътя, това е страна, която реши да се противопостави на европейските интереси в много области. Страната се поставя в периферията на бъдещата история на Европа", заяви Макрон. Борисов предупреди за пагубна конфронтация Борисов от своя страна коментира, че Полша и Унгария "са не само наши приятели, те са важна част от ЕС". "Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация. Мисля, че след двадесетина дни премиерът на Полша ще бъде в България и ще има е възможност да говорим по много теми. На нас ни предстои председателство след няколко месеца и тази тема трябва да я финализираме. Безспорно е, че има проблем в тази сфера“, заяви Борисов. Според него правилната тактика е да изслушат всички страни и съответно този проблем да бъде поправен. Франция може да участва в големите военни проекти Президентът Радев обяви след разговорите си с Макрон, че са обсъдили и европейската отбрана. "С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на Република България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на Военно-морските сили и на Сухопътните войски", посочи Радев. Френският бизнес има силен интерес към предстоящата модернизация на българската армия. Френски фирми биха могли да участват и в трите проекта, но особеностите на поръчките отварят много въпроси. Проектът за покупката нови изтребители в момента се проверява от парламента и не е изключено да бъде рестартиран. България поиска конкретни оферти само за изтребители втора ръка "Юрофайтер" и Ф 16, както и за новите шведски машини "Грипен". Ако започнат нови преговори обаче, в играта може да влязат и френските изтребители "Рафал". Радев от своя страна има твърда позиция, че проектът трябва да бъде завършен възможно най-бързо, като се закупят класираните на първо място изтребители "Грипен". Франция вече има опит по отношение на проектите на българския военноморски флот. Преди осем години България се отказа да закупи корвети от френската компания "Армарис" заради липсата на достатъчно средства, въпреки че фирмата бе избрана за доставчик. Тогава французите бяха готови да построят една от корветите във Варненската корабостроителница. Казусът се превърна в едно от сериозните международни изпитания по време на първия мандат на Борисов като премиер. Сега България обяви, че се готви да купи два нови патрулни кораба, които ще излязат общо 820 млн. лева и французите сондират възможностите да получат поне част от поръчката. Актуален е и проектът за купуване на нови бронирани машини за армията, който ще излезе над 1 млрд. лева.

Радев подкрепи Макрон за командированите работници в ЕС

http://www.mediapool.bg/radev-podkrepi-makron-za-komandirovanite-rabotnitsi-v-es-news268414.html

Президентът Румен Радев подкрепи плановете на френския си колега Емануел Макрон за реформа на правилата за командироване на служители в ЕС, които са една от основните теми на тридневната му обиколка и срещите му с лидерите на Австрия, Чехия, Словакия, Румъния и България. След срещата им във Варна Макрон каза, че двамата са стигнали до единодушие по три основни теми. "Една от тях е реформата на директивата за командироване на работници в ЕС. Целта на тази директива е нашите граждани да имат по-високо ниво на живот", посочи Макрон. Той благодари на Радев за позициите му за тази директивата и въобще за социална Европа. В същото време Макрон демонстрира за пореден път визията си за силна и обединена Европа и подкрепи българската позиция за бърза евроинтеграция на Западните Балкани. Според анализатори визитата му у нас е знак, с който иска да покаже, че не дели страните на малки и големи и в същото време да спечели подкрепа за предложенията си в предстоящата реформа на Европейския съюз. Радев от своя страна заяви, че има качествен ръст във взаимоотношенията между двете държави, които имат стратегически характер и придобиват все по-важно значение в контекста на членството на страната ни в ЕС. По думите му двете държави трябва да съгласуват работата си по общите позиции от европейския дневен ред с акцент върху сигурността и отбраната, мигрантската криза, българското председателство и социална Европа. Другите две теми на съгласие между двамата президенти са били засилването на европейската отбрана и контролът върху миграцията. Макрон обяви и подкрепа за присъединяването на България към Шенген. Въпреки че страната ни е изпълнила техническите изисквания, някои страни са срещу членството й заради липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. "България е изпълнила всички правила. Моето желание е да се преразгледа - и България да участва във всички разговори за Шенген. Постигнахме пълно съгласие, че България трябва да участва във тези инициативи", заяви Макрон. Едно от предизборните обещания на Макрон бе промяната в условията за командироване на работници от по-бедните европейски страни във Франция, които създават нелоялна конкуренция. Макрон се надява да убеди достатъчно страни, по-специално от Източна Европа, за да събере мнозинство в подкрепа на реформата на директивата на европейска среща на върха, насрочена за 23 октомври. Директивата от 1996 година дава право на предприятие от ЕС да изпраща временно свои служители в друга страна от Евросъюза, но продължавайки да плаща осигурителни вноски в изпращащата страна. Освен това според сегашния текст командированият работник има право да остане в дадена страна от ЕС три години, а Европейската комисия обмисля да го намали на две години. Макрон обаче иска този период да бъде не повече от година. Това е и една от основните цели на цялата обиколка на Макрон. Първо той обсъди въпроса с лидерите на Австрия, Чехия и Словакия в Залцбург, след това го постави в Букурещ, а сега - и във Варна. Искането на Макрон засега среща съпротива като цяло в Източна Европа, но най-вече в - Полша и Унгария. Близо половин милион полски граждани се работят като командировани в други страни от ЕС и полското правителство категорично се противопоставя на всякакви идеи за промяна на условията, при които става това. Макрон остро критикува Полша Това даде повод на президента Макрон по време на съвместната пресконференция с президента Радев във Варна остро да разкритикува полското правителство на "Право и справедливост" за антиевропейските му позиции и послания не само по тази тема, а и заради скандалната съдебна реформа, която се извършва за сметка на независимостта на съдебната система. "С позициите, които изразяват за бъдещето на Европа, управляващите в Полша допринасят за това страната им да се маргинализира и самоизолира", каза френският президент. "Днес Полша не е страна, която може да покаже на Европа пътя, това е страна, която реши да се противопостави на европейските интереси в много области. Страната се поставя в периферията на бъдещата история на Европа", заяви Макрон. Франция може да участва в два от големите военни проекти Макрон каза още, че с президента Радев са обсъдили и европейската отбрана. "С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на Република България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на Военно-морските сили и на Сухопътните войски", посочи Радев. Френският бизнес има силен интерес към предстоящата модернизация на българската армия. Френски фирми биха могли да участват и в трите проекта, но особеностите на поръчките отварят много въпроси. Проектът за покупката нови изтребители в момента се проверява от парламента и не е изключено да бъде рестартиран. България поиска конкретни оферти само за изтребители втора ръка "Юрофайтер" и Ф 16, както и за новите шведски машини "Грипен". Ако започнат нови преговори обаче, в играта може да влязат и френските изтребители "Рафал". Радев от своя страна има твърда позиция, че проектът трябва да бъде завършен възможно най-бързо, като се закупят класираните на първо място изтребители "Грипен". Франция вече има опит по отношение на проектите на българския военноморски флот. Преди осем години България се отказа да закупи корвети от френската компания "Армарис" заради липсата на достатъчно средства, въпреки че фирмата бе избрана за доставчик. Тогава французите бяха готови да построят една от корветите във Варненската корабостроителница. Казусът се превърна в едно от сериозните международни изпитания по време на първия мандат на Борисов като премиер. Сега България обяви, че се готви да купи два нови патрулни кораба, които ще излязат общо 820 млн. лева и французите сондират възможностите да получат поне част от поръчката. Актуален е и проектът за купуване на нови бронирани машини за армията, който ще излезе над 1 млрд. лева.

Започна срещата на Макрон с Радев

http://www.mediapool.bg/zapochna-sreshtata-na-makron-s-radev-news268414.html

Започна срещата на президентите Еманюел Макрон и Румен Радев във Варна, която ще бъде последвана и от разговор на френския държавен глава с премиера Бойко Борисов.  Макрон и съпругата му Брижит бяха посрещнати от премиера в четвъртък вечерта и са настанени в някогашната персонална вила на бившия диктатор Тодор Живков (1954 - 1989 г.) в правителствената резиденция "Евксиноград", която е известна като "слънчевото бунгало". В петък сутринта Радев посрещна Макрон с официална церемония пред двореца "Евксиноград". Веднага след това започна срещата  "на четири очи" между двамата.  След това е насрочена срещата между премиера Бойко Борисов и Макрон. Тя също ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министърът на финансите Владислав Горанов. Сред обсъжданите теми ще бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа. Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на България към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, се казва в съобщение на правителството. Около 15 часа Борисов и френския му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. Очаква се Еманюел Макрон и съпругата му да отлетят от България около 18 часа. Във връзка с посещението на френския президент са въведени временни ограничения на движението и паркирането в центъра на Варна, съобщиха от общинската администрация в града. До 18 часа в петък няма да се допускат престой и паркиране в следните участъци: - от кръстовището на ул. "Найден Геров" с бул. "Княз Борис I" в посока локално платно за официален вход на хотел "Суис Белхотел"; - по ул. "Константин Фотинов" от официалния вход на хотел "Суис Белхотел" до кръстовището с ул. "Васил Друмев"; - от кръстовището на ул. "Константин Фотинов" с ул. "Васил Друмев" до кръстовището на бул. "Княз Борис I" с ул. "Васил Друмев". От 13 до 18 часа е забранено и движението на автомобили в същите участъци, както и по ул. "Найден Геров" - от кръстовището с ул. "Васил Друмев" до кръстовището с бул. "Княз Борис I". Очаквайте подробности

Френският президент Еманюел Макрон е на официално посещение в България

http://www.mediapool.bg/frenskiyat-prezident-emanyuel-makron-e-na-ofitsialno-poseshtenie-v-bulgaria-news268414.html

Премиерът Бойко Борисов посрещна френския президент Еманюел Макрон в четвъртък вечерта на летище "Варна" с почетен шпалир от матроси от военноморските сили. Еманюел Макрон и съпругата му Брижит бяха настанени в някогашната персонална вила на бившия диктатор Тодор Живков (1954 - 1989 г.) в правителствената резиденция "Евксиноград", която е известна като "слънчевото бунгало". В 10 часа президентът Румен Радев ще посрещне Макрон с официална церемония пред двореца "Евксиноград". Веднага след това те ще имат среща "на четири очи" и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. За 11.35 часа е насрочена срещата на "четири очи" между премиера Бойко Борисов и Макрон. Тя също ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министърът на финансите Владислав Горанов. Сред обсъжданите теми ще бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа. Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на България към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, се казва в съобщение на правителството. Около 15 часа Борисов и френския му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. Очаква се Еманюел Макрон и съпругата му да отлетят от България около 18 часа. Във връзка с посещението на френския президент са въведени временни ограничения на движението и паркирането в центъра на Варна, съобщиха от общинската администрация в града. До 18 часа в петък няма да се допускат престой и паркиране в следните участъци: - от кръстовището на ул. "Найден Геров" с бул. "Княз Борис I" в посока локално платно за официален вход на хотел "Суис Белхотел"; - по ул. "Константин Фотинов" от официалния вход на хотел "Суис Белхотел" до кръстовището с ул. "Васил Друмев"; - от кръстовището на ул. "Константин Фотинов" с ул. "Васил Друмев" до кръстовището на бул. "Княз Борис I" с ул. "Васил Друмев". От 13 до 18 часа е забранено и движението на автомобили в същите участъци, както и по ул. "Найден Геров" - от кръстовището с ул. "Васил Друмев" до кръстовището с бул. "Княз Борис I". Очаквайте подробности

Вижте потенциалните съперници на Лудогорец в Лига Европа

https://www.actualno.com/bgfootball/vijte-potencialnite-sypernici-na-ludogorec-v-liga-evropa-news_629704.html

Лудогорец се класира за груповата фаза на Лига Европа, след като отстрани литовския Судова с общ резултат 2:0. И, въпреки че отборът не беше особено убедителен и в двете срещи, българският шампион е поставен във втора урна на днешния жребий. Това обаче не означава, че "орлите"

Скандален бизнесмен беше намушкан 6 пъти с нож

http://www.cross.bg/stoyanov-mnozhestvo-narugan-1553089.html

/КРОСС/ Скандално известният бизнесмен Стоян Стоянов - Златния е бил пребит и наръган с нож през нощта в София. Нападението е станало пред дома му в столичния квартал "Банишора", съобщава БНР. Стоянов е наръган 6 пъти с нож. Сигналът в полицията е дошъл от дежурния полицай в "Пирогов", където пострадалият е бил откаран. В момента той е в тежко състояние с множество рани и контузии, но без опасност за живота, съобщават от МВР. Стоянов стана скалнадлно известен у нас. Има множество криминални регистрации в МВР. Преди време беше обвинен в склоняване към проституция на малолетни момичета. Преди това бизнесменът организираше и модни конкурси на различни места в страната.  

Лидерът на Samsung получи петгодишна ефективна присъда*

http://www.investor.bg/tehnologii/260/a/lideryt-na-samsung-poluchi-petgodishna-efektivna-prisyda-245485/

Лий Дзие-юн бе признат за виновен за даване на подкупи, лъжесвидетелстване и злоупотреби

Габриел: Турция начело с Ердоган няма място в ЕС

https://www.actualno.com/asia/gabriel-turcija-nachelo-s-erdogan-njama-mjasto-v-es-news_629703.html

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че Турция не може да се присъедини към ЕС, докато на власт е президентът Реджеп Ердоган. "Това не означава, че ние не ги искаме, но турското правителство при Ердоган се движи бързо в обратна посока от това, което е Европа ...

Скандален бизнесмен беше намушкан 6 пъти с нож

http://www.cross.bg/stoyanov-predi-biznesmen-1553089.html

/КРОСС/ Скандално известният бизнесмен Стоян Стоянов - Златния е бил пребит и наръган с нож през нощта в София. Нападението е станало пред дома му в столичния квартал "Банишора", съобщава БНР. Стоянов е наръган 6 пъти с нож. Сигналът в полицията е дошъл от дежурния полицай в "Пирогов", където пострадалият е бил откаран. В момента той е в тежко състояние с множество рани и контузии. Стоянов стана скалнадлно известен у нас. Има множество криминални регистрации в МВР. Преди време беше обвинен в склоняване към проституция на малолетни момичета. Преди това бизнесменът организираше и модни конкурси на различни места в страната.  

Катастрофа с конвоя на шефа на НАТО в Полша

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281675_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%BE%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%B2+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1

 Катастрофа с конвоя на главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е станала по време на посещението му в Полша. Четирима са ранени. Камион се ударил в полицейската кола, начело на колоната.

Сред четиримата пострадали има двама полицаи. Двете превозни средства, които са участвали в сблъсъка, са със значителни материални щети. Колата на Столтенберг е останала невредима, предаде БТВ. Генералният секретар на НАТО е на визита в Полша за срещи с президента, министър-председателя, външния министър и министъра на отбраната.

Европейски страни започват да връщат бежанци в Гърция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiski-strani-zapochvat-da-vryshtat-bejanci-v-gyrciia-245484/

Презаселването няма да засегне кандидати за убежище, пристигнали в ЕС преди март тази година

Ревизоро: Има митничари, които не знаят кои са границите на България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281674_%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%BE%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%B

 Шефът на парламентарната комисия за борба със сивата икономика е категоричен, че входящият изпит, т.нар. тест за интелигентност, не трябва да се премахва

Има митничари, които не знаят кои са границите на България! Ако му размениш обувките, няма да знае как да ги обуе сутрин!
Така образно бившият шеф на митниците Емил Димитров – Ревизоро обясни ситуацията с кадрите в митриците. Той бе гост в студиото на предаването „Тази сутрин” по БТВ
 
 
„Всичко куцо и сакато да бъде вкарано (в митниците) и после да му мислим” – това явно е намерението на управляващите, които искат да премахнат тестовете за интелигентност при назначаването на нови митничари", каза още Емил Димитров – Ревизоро, който е депутат от Обединени патриоти и председател на парламентарната комисия за наблюдение над приходните агенции и борба със сивата икономика.
 
„Ако входящият тест е много труден – да променят въпросите, не е ли това базата да прецениш дали този човек става? Има тестове за неподкупност и честност, те остават. Всичките „отличници”, които преминаха тези тестове, са първи в прокуратурата. Тези тестове се използваха, за да уволниш хора, когато няма за какво друго”, коментира Димитров.
 
Според него има сериозен риск системата да се напълни с неспособни хора, които не познават границите и режимите и които сами не могат да си вършат работата. Ревизоро сравни ситуацията с тази от времето на комунизма, когато на високи постове се оказвали некадърни хора с връзки по партийна линия - „наши деца, партизанчета“. Той предположи, че тестовете за качествата на митничарите се махат и за да се улесни кариерното развитие на хора, които вече са в системата и които е трябвало да бъдат препитвани преди всяко повишение.
Емил Димитров посочи, че в момента в митниците се кадрува през психолога, който пише такива оценки, каквито му кажа началник „Кадри”, през директора на митницата и през офицера от ДАНС, който има право да отнема допуски до класифицирана информация.
 
„Една цистерна с гориво е 30 000 лв. злоупотреба за 4 минути. Този човек, който не знае какво работи и бие печатите, ще пуска по 30 000 загуба за държавата всеки 4 минути”, коментира Ревизоро. И предложи на авторите на последните промени да продължат в същия дух и да направят детска градина за митничари (за да имаме след 30 години годни кадри) или мястото в системата да се наследява.
 

Преглед на икономическите теми в печата, 25 август

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-25-август_l.a_i.748097_at.1.html

"11 000 чиновници, учители и полицаи ще връщат 21 000 деца в училище" 11 600 души ще отговарят за връщането на 21 000 деца в училищна възраст в...

Започват проверки на птицеферми, откриха фипронил в тонове сладолед и майонеза

http://www.cross.bg/hranite-yaiichen-zhultuk-1553088.html

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи. Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители - от евентуална криза на българския пазар. Във връзка с получената в България пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил яйца, Българската агенция по безопасност на храните до момента установи, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване. Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен

Агенцията по храните започва проверки, откриха фипронил в тонове сладолед и майонеза

http://www.cross.bg/hranite-fipronil-yaiichen-1553088.html

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи. Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители - от евентуална криза на българския пазар. Във връзка с получената в България пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил яйца, Българската агенция по безопасност на храните до момента установи, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване. Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен

Наръгаха Стоян Златния, в тежко състояние е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408455

Наръгаха Стоян Златния, в тежко състояние еСкандално известният бизнесмен Стоян Стоянов - Златния е бил пребит и наръган с нож през изминалата нощ в София. Нападението е станало пред дома му в столичния квартал "Банишора". Стоянов е наръган 6 пъти с нож. Сигналът в полицията е дошъл от дежурния полицай в "Пирогов", където пострадалият е бил откаран.

Предприемат превантивни мерки заради замърсяването на птицефермите с фипронил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408464

Предприемат превантивни мерки заради замърсяването на птицефермите с фипронил
Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите,

Агенцията по храните започва проверки по птицефермите

http://www.cross.bg/prah-zhultuk-yaiichen-1553088.html

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи. Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители - от евентуална криза на българския пазар. Във връзка с получената в България пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил яйца, Българската агенция по безопасност на храните до момента установи, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран. Установено е, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване. Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен

Зам.-министър за скандала в СМГ: Не може директор да разединява

http://frognews.bg/news_140883/Zam--ministar-za-skandala-v-SMG-Ne-moje-direktor-da-razediniava/

В Столичната математическа гимназия (СМГ)има опасност и учениците да бъдат въвлечени в конфликта, а работата на един директор е да обединява, не да разединява. Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова по повод напрежението в елитната гимназия.

Германия: Турция няма да стане член на ЕС, докато управлява Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=358163

Турция никога няма да стане член на Европейския съюз, докато се управлява от настоящия президент на страната - Реджеп Ердоган". Това обяви германският министър на външните работи Зигмар Габриел в интервю пред „Билд" в поредната словесна престрелка с турските власти.

Пребиха и наръгаха с нож Стоян Стоянов-Златния

http://dnes.dir.bg/news/ulitzata-strahat-naragan-prebit-stojan-stojanovzlatnia-26288031

Скандално известният бизнесмен Стоян Стоянов – Златния е бил пребит и наръган 6 пъти с нож пред дома му в София.

Български хокеен талант направи поредна крачка към НХЛ

https://offnews.bg//zimni/balgarski-hokeen-talant-napravi-poredna-krachka-kam-nhl-663609.html

Един от големите таланти на родния хокей на лед - Томислав Георгиев, направи още една крачка към голямата си мечта - достигане до леда на Националната хокейна лига на САЩ и Канада.

Преди няколко дни Георгиев подписа едногодишен договор с тима Уитби Фюри от най-силната младежка лига в Меката на играта - Онтарио (OJHL).

Там българинът ще играе под ръководството на Роб Пиърсън - изтеглен под номер 12 в драфта на НХЛ през 1989 година и с 269 мача с екипите на Торонто Мейпъл Лийвс, Сейнт Луис Блус и Вашингтон Кепитълс. От отбора пък са излезли звезди в НХЛ като прекратилия кариерата си Джейсън Уорд, както и един от сегашните лидери на Ванкувър Кенъкс - Кристофър Танев.

Томислав Георгиев заминава за Канада преди четири години, където завършва Хокейната академия на Онтарио. В момента е студент за първа година в един от най-добрите университети в Канада - Технологичния в Онтарио.

В България 20-годишното крило се запознава с великата игра преди едва седем години на пързалката на Славия, където прави първите си стъпки под ръководството на сегашния президент на федерацията Мартин Миланов и Станислав Мухачов.

"Цяло лято бях в Канада, за да мога да вдигна нивото и да се преборя за място в отбора. Трябваше да чакам Канадската федерация да ме одобри, за да мога да подпиша с този отбор. Тъй като не съм канадец или американец, това е много дълъг процес и изисква търпение и планиране", споделя Георгиев за новото предизвикателство.

"Фактът, че съм първият българин, играл на такова ниво точно тук - в Меката на хокея, ме мотивира още повече, тъй като знам колко талантливи хокейсти имаме."

Достигането до това ниво на канадския хокей обаче съвсем не е последна спирка за родния национал. Като всеки друг млад хокеист, той също мечтае някой ден да надраска леда на НХЛ. Но има и план за реалността, който звучи повече от изпълним.

"Гордея се с това постижение, но смятам, че това е само началото и сега ще трябва да тренирам още по-здраво, за да мога да достигна следващото ниво - NCAA университетската лига в САЩ. Мечтата ми е да се преборя за стипендия и да играя четири години университетски хокей, докато в същото време получавам образование. Образованието и хокея за мен са еднакво важни, тъй като една травма може да сложи край на хокейните ми мечти, но нищо не може да ми отнеме добрата диплома", завършва Георгиев.

Целта на Уитби Фюри през тази година е атакуване на Купата Роял Банк - трофеят, за който се борят отборите от най-добрите младежки лиги в Канада. В последния сезон шампион стана Кобърг Кугърс, а най-добрият играч на загубилия финала тим на Бруукс Бандитс - Кейл Макар, бе изтеглен под номер четири в драфта на НХЛ от тима на Колорадо Авеланш.

Ето как в Евксиноград се готвят за официалното посрещане на Макрон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408459

Ето как в Евксиноград се готвят за официалното посрещане на Макрон (Снимки)В Евксиноград тече подготовка за официалното посрещане на френския президент Еманюел Макрон. Той ще бъде посрещнат с почести от българския си колега Румен Радев пред резиденцията в 10 ч. След това двамата ще се оттеглят за разговори. В 11:30 ще дадат пресконференция, на която ще оповестят за какво са разговаряли.

Референдум във Венецуела за нова конституция

https://www.actualno.com/america/referendum-vyv-venecuela-za-nova-konstitucija-news_629698.html

Бъдещата конституция на Венецуела, която ще бъде написана от новото Учредително събрание, съставено от поддръжници на президента Николас Мадуро, ще бъде гласувана на референдум. Всички 545 членове на законодателния орган единодушно решиха, че ще одобрят текста официално и

Германия: Турция няма да стане член на ЕС, докато управлява Ердоган

http://www.cross.bg/erdogan-germaniya-gabriel-1553087.html

/КРОСС/ „Турция никога няма да стане член на Европейския съюз, докато се управлява от настоящия президент на страната - Реджеп Ердоган". Това обяви германският министър на външните работи Зигмар Габриел в интервю пред „Билд" в поредната словесна престрелка с турските власти. Само преди няколко дни Ердоган се нахвърли срещу Габриел, като попита „Кой е той, за да си позволява изобщо да говори с него". Вероятно това изявление на външния министър на Германия още повече ще обтегне отношенията между двете държави членки на НАТО, след като Ердоган призова германските турци да бойкотират основните партии в Германия на парламентарните избори следващия месец. „Ясно е, че при това положение, Турция никога няма да стане член на ЕС. Причината за това не е, че ние не ги искаме, а че турското правителство и Ердоган бързо се отдалечават от всичко, което Европа защитава", допълни Габриел, цитиран от "Фокус".  

Дългоочакваният електрически камион на Tesla идва до месец

http://www.investor.bg/novini/444/a/dylgoochakvaniiat-elektricheski-kamion-na-tesla-idva-do-mesec-245483/

Според източник на Ройтерс камионът ще може да изминава около 480 км с едно зареждане на батериите

МЛАДИТЕ КОМУНИСТИ И МЛАДИТЕ НАЦИСТИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281673_%D0%9C%D0%9B%D0%90%D0%94%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9A%D0%9E%D0%9C%D0%A3%D0%9D%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%98+%D0%98+%D0%9C%D0%9B%D0%90%D0%94%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9D%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%98

 Излизаме да пием по бира с наборите преди няколко години и, знаете как стават тия неща, след малко някой вика свои приятели, после друг – свои. Та идват една партида хора, тръгваме да се запознаваме – младежи на по 22 години плюс – минус – и веселото продължава.

 

След не много време единият започва да разказва как е комунист и колко е хубав комунизмът, защото се грижи за хората. На нас най-малко ни се занимава с политика и не му обръщаме внимание. Прави впечатление обаче, че той споделя левите си виждания, докато носи дънки, пуши Марлборо, пие уиски, а в бара звучат Pink Floyd. Ако не знаете защо това е иронично, може би не трябва да гласувате.

След малко се оказа, че цялата групичка е с подобни виждания – че комунизмът ще ни избави от тегавото днешно време.

И всеки един от групичката е бил на бригада в САЩ! Всеки! А с парите от бригадата едно момиче си беше купило iPhone. Карл Маркс сигурно би се зарадвал, че има място на планетата, където работническата класа може да живее толкова добре. Сигурно би се зарадвал, че има калъфи за iPhone с неговото лице.

Има толкова много заблудени млади хора, че не е истина.

Почти всяка нощ, към 3:00 часа, пред блока ми се чуват звуци като че пиян тарнсформърс се колебае между автомобилната и хуманоидната си форма. Това са братчедите от Чистота, които изхвърлят кофите с камион. Тези хора от малцинството взимат работата на неонацистите. Те са и хората, които правят дюнери. Това е един от основните доводи на неонацистите – че малцинствата им взимат работните места. Затова искат циганите да станат на сапун. Нека обаче успокоя читателите ни от ромски произход. Неонацистите не ви искат на сапун, защото после сами ще трябва да си изхвърлят кофите с боклук.

„Всичко ново е старо“, ако трябва да парафразираме. В Шарлотсвил, щата Вирджиния, САЩ, хора от местните малцинства и техни симпатизанти премахват паметници на генерали от Гражданската война, които са се били на страната на подкрепящата робството Конфедерация. Това вбесява националисти и те правят нещо като атентат, минавайки с автомобил през тълпа от хора, като има убити. Тук няма да правим разлика между националисти и неонацисти, защото и двете страни убиват хора.

Ако толкова искате да симпатизирате на лошия герой, бъдете фенове на Жокера (на Хийт Леджър). Или на Волдемор. Или ако сте кому-сталин-ленин-ист – на Стив Джобс. Вярвайте в Сатаната ако искате – дори последователите на Сатаната (!) са по-добре от комунягите и нацитата. Но не и на Хитлер.

Хитлер е лош – минаха 100 години от Втората световна война и още трябва да обясняваме, че Хитлер е лош човек. Хитлер е заглавието в новините: „Американец в Германия направи нацисткия поздрав с вдигната ръка. Пребиха го.“ Как може да си последовател на Хитлер!?

Днес е Европейски ден за възпоменание на жертвите на сталинизма и нацизма. Сталин и Хитлер убиха милиони хора, но днес имат последователи по целия свят. Има хора, които разработват изкуствен интелект, има хора, които изстрелват космически кораби в космоса, има и хора, които смятат, че Хитлер и Сталин са окей.

А ние се чудим как Сузанита има фенове. Може би е по-добре децата да харесват нея, а? Май Сузанита е по-малкото зло от Хитлер и Сталин.

Брижит Макрон и Десислава Радева засенчиха съпрузите си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/brizhit-makron-i-desislava-radeva-zasenchiha-sypruzite-si-snimki-2044368

Френският президент Еманюел Макрон е на посещение в България. Той пристигна заедно със съпругата си Брижит Макрон.

С тържествена церемония и почетна рота на Военноморските сили френският президент и съпругата му бяха

530 души участват в гасенето на пожара в Кресненското дефиле

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yGKIKUO7o5Q/

530 души, сред които пожарникари, горски и доброволци, участват в гасенето на пожара в Кресненското дефиле. Това каза на брифинг в Стара Кресна главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН). “Броят на пожарникарите на терен е 124, останалите са преди всичко служители на горските стопанства към Югозападно държавно предприятие, Национален парк „Пирин“, 40 души местно население, няколко частни фирми със своите булдозери и аварийно звено към Столична община”, посочи Николов. По отношение на това дали пожарът ще бъде овладян днес, той заяви, че не би се ангажирал с прогнози. „Знаете, че аз винаги съм бил предпазлив да давам прогнози. Задачите, които сме поставили, гонят точно тази цел“, подчерта гл. комисар Николов.
В гасенето на пожара в Кресненското дефиле участват и два модула на Сухопътните войски, предаде Фокус.

САЩ се готвят за урагана "Харви"

https://www.actualno.com/america/sasht-se-gotvjat-za-uragana-harvi-news_629688.html

В Съединените щати се готвят за разрушителна буря. Ураганът „Харви” се отправя към крайбрежието на Тексас, носейки проливни дъждове и вятър със скорост до 200 километра в час, съобщи Нова телевизия. Десетки населени места взимат предпазни мерки. Строят се допълнителни

Сърбия и Македония - един балкански трилър

https://www.actualno.com/analysis/syrbija-i-makedonija-edin-balkanski-trilyr-news_629697.html

Сърбия изтегли временно дипломатическия си персонал от съседна Македония - уж от съображения за сигурност. Наблюдателите обаче подозират геополитически игри около Косово, НАТО и удържането на властта. Предполагаем шпионаж, изкуствено създадено напрежение и много приказ

Ферибот се преобърна в Бразилия

http://www.cross.bg/dyshi-feribot-braziliya-1553086.html

/КРОСС/ 22-ма души загинаха при тежък инцидент в Бразилия. Ферибот потъна край бреговете на щата Баия. Повече от 20 души са били извадени от водата от екипажа на военен кораб. Фериботът се преобърнал малко преди да достигне град Салвадор. На борда имало 130 души. Повечето успели да достигнат брега с плуване, но много останали затиснати от корпуса на ферибота. Причините за инцидента не са ясни.  

Антъни Иванов завърши 10-и на 100 метра бътерфлай на световното

https://offnews.bg//vodni/antani-ivanov-zavarshi-10-i-na-100-metra-baterflaj-na-svetovnoto-663608.html

Голямата надежда на българското плуване Антъни Иванов остана на 10-о място на 100 метра бътърфлай на световното първенство по плуване за юноши и девойки в Индианаполис (САЩ).

Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен Сандански даде време от 53.53 секунди в полуфиналите, което бе с половин секунда по-бавно от най-доброто му лично постижение, информира Спортал. Коронната дисциплина на Антъни обаче е 200 метра бътерфлай. Именно в нея той завърши 8-и на световното за мъже и жени в Будапеща преди месец.

Най-добър в полуфиналите бе руснакът Андрей Минаков, който постави рекорд на шампионатите с време 52.23 секунди. Финалът в дисциплината е тази вечер.

Другите български представители не успяха да преодолеят сериите си.

Диана Петкова плува далеч от възможностите си на 100 метра свободен стил, като финишира на 30-о място с 57.87 секунди.

Петър Божилов завърши на 31-во място на 200 метра свободен стил с време 1:53.17 минути. Йордан Янчев е 37-ми с 1:53.89 минути.

Директорът на СМГ: Няма да подам оставка. МОН: Ще си ходи

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-mon-direktor-smg-antoni-stojanov-hodi-26287923

Директорът на СМГ Антон Стоянов е категоричен, че няма да подаде оставка. Представители на МОН заявяват, че той ще си тръгне от поста.

Нападенията над лекари да се гледат приоритетно, разпоредил Цацаров

http://www.cross.bg/prokyror-prestupleniya-tzatzarov-1553085.html

/КРОСС/ Мерките срещу нападенията над медици, които шумно бяха рекламирани след среща на главния прокурор Сотир Цацаров и здравния министър Николай Петров преди месец, трябва да са в действие до 11 септември. Това става ясно от заповед на главния прокурор, разпространена от лекарския съюз, пише в. "Сега". С нея Цацаров възлага на окръжните прокурори и на градския прокурор на София да създадат до въпросната дата организация за "незабавна реакция" на районните прокуратури при такъв род престъпления. Във всяка районна прокуратура, на чиято територия има лечебни заведения, ще има отговорен за реакция при нападения над лекари. Това може да е районният прокурор или определен от него заместник или прокурор. Той ще трябва да проведе начална координационна среща с управителите/изпълнителните директори на съответните лечебни заведения и началниците на териториалните управления на полицията. Болничните шефове ще имат "механизъм за незабавно оповестяване" при такива престъпления. Ще се изработи ред за ускорено осигуряване на доказателствени материали от страна на болниците в хода на разследването, както и осигуряване на явяване/призоваване на медицински специалисти чрез ръководителите на лечебните заведения. Такива престъпления ще се разследват приоритетно, "без забавяния и при възможност по реда на бързото производство", разпорежда се още главният прокурор

Експерт: Спешно се нуждаем от нова ядрена мощност, парижкото споразумение ще затвори ТЕЦ-овете

http://www.moreto.net/novini.php?n=358162

Спешно трябва да започнем изграждане на нова базова електрогенерираща мощност. Това заяви Александър Николов от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, член на сдружение „Енергийно бъдеще за България" (СЕББ) и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй".

Молбите за социални помощи при безработица в САЩ се повишават слабо

http://econ.bg/Новини/Молбите-за-социални-помощи-при-безработица-в-САЩ-се-повишават-слабо_l.a_i.748096_at.1.html

Заявките за социални помощи при безработица в САЩ за седмицата до 19-и август се повишиха с 2 000 до 234 000 при средна прогноза на финансовите...

Ревизоро: Ще вкарат в митниците куцо и сакато

http://dnes.dir.bg/news/mitnitzi-testove-revizoro-26288012

Всичко куцо и сакато да бъде вкарано и после да му мислим - това явно се цели с премахването на тестовете за интелигентност при назначаването на нови митничари

Внимание! Астролог предупреждава за кошмар, днес ще имаме здравословни проблеми с...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281672_%D0%92%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%21+%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%

 Луната е в знак Везни носи добро и радостно настроение. Прави ви по-контактни, може да ви се прииска да се срещнете със стари познати, да прекарате малко време в приятна компания. Цялата тази космическа обстановка ще повлияе добре върху семейните отношения, прогнозира астроложката Ивелина Пенчева. Ето какво още предрича тя:  В духа на семейните традиции ще се поддържат спокойни и мирни отношения, търсене на компромиси. Отложете разговорите за работа, битови неуредици и паричните проблеми. Денят повече подхожда за любовни срещи. Бъбреците да не се претоварват, пийте по-малко течности и избягвайте алкохол. 5 лунен ден, който започва от 10:30ч и продължава до 11:32ч на следващия ден. Символ на деня е Еднорога, обозначаващ вярност към принципите и дълга. Един от съдбоносните дни на лунния месец. Добър е за осъществяване на вашите планове, ако вие сте настроени решително за успех, но ако имате и най-малкото съмнение, то по-добре ги отложете. В този ден всичко ще ви се удава, ако проявите творческа активност и се стремите да достигнете целите си. Денят подхожда за кардинални изменения в много сфери, но не за сметка на новите възможности, а за подобрение и укрепване на вече съществуващите. Прекрасно време за усвояване на знания. В този ден трябва да разделите околните на две категории - на помагащи и на пречещи за хармоничното ви развитие, тъй като условно влиянието на “лошите” хора днес е по-засилено. Вие също не допускайте да имате недоброжелателно отношение към околните. Всички добри начинания трябва да бъдат довеждани до край, иначе тяхната незавършеност може да доведе до беди и проблеми. Този ден може да подложи на проверка принципите ви. Да се ззапочват нови дела не се препоръчва, но може да довършвате започнатото. Пазете своето имущество. Ако загубите днес нещо, повече няма да го намерите. Всички въпроси свързани с финансови въпроси по-добре отложете за друго време. Бъдете внимателни към храната. Трябва да сте сити, но не и преяли. Единственият ден, в който храната изгаря без остатък и се преобразува в тъканите. Може да се водите от инстинктите си. Противопоказна е месната храна, но не трябва да гладувате. Добре е в този ден да се пътува или ако поплачите на сън или на яве. Така се изчиствате. Отношения – Добре е да се отдели повече внимание на духовната страна на отношенията между членовете на семейството. Сексът в този лунен ден трябва да се приеме като целебен, дори като алхимичен процес. Натрупаното напрежение и стрес се трансформират в чистата енергия на радостта и любовта. Избраните позиции трябва да бъдат лесни и удобни за двамата партньори. Сексът в пети лунен ден трябва да бъде отпускащ и успокояващ. Подстрижка – дава импулс към творческа реализация и настройва човек на вълните на радостта, възстановява харизмата. При подстрижката от една страна ще задействате процеса на съзидателното обновление (здраве, лична енергия, харизмата), а от друга с отрязаните коси ще ви напуснат такива емоции като недоволство, безпокойство, униние, завист. Някои твърдят, че днешната подстрижка способства не само растежа на косите, но и на имуществото. А защо? Отговорът знае само Луната….

Blitz.bg:

Спортът в ефир на 25 август

https://offnews.bg//sport/sportat-v-efir-na-25-avgust-663607.html

Богата спортна програма очаква феновете в ефира на родните телевизии днес. Два мача от Първа лига ще приковат вниманието на феновете.

11,00 Универсиада в Тайван, сковове във вода, лека атлетика Евроспорт 1
 
12,00 Универсиада в Тайван, фехтовка Евроспорт 2
 
12,45 Голф Мтел спорт 2
 
14,00 Дартс, Мастърс Нова спорт
 
14,00 Универсиада в Тайван, плуване Евроспорт 2
 
15,00 Бокс, СП в Хамбург Мтел спорт 2
 
15,45  Колоездене, Обиколка на Испания Евроспорт 1
 
16,15 Универсиада в Тайван, лека атлетико Евроспорт 2
 
17,00 Бокс, СП в Хамбург Мтел спорт 2

18,00 Етър - Ботев Диема
 
20,00 Бокс, СП в Хамбург Мтел спорт 2
 
20,05 Бокс, СП в Хамбург Мтел спорт 1

21,00 Локомотив Пд - Дунав Диема спорт
 
21,15 Реал С - Виляреал F+
 
21,30 Кьолн - Хамбургер Евроспорт 2
 
21,45 ПСЖ - Сент Етиен Диема спорт 2
22,00 Тенис, турнир за жени в Ню Хейвън  Спорт + HD

Соломон Паси: Визитата на Макрон у нас е част от тенденцията той да се превърне от френски в европейски лидер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408423

Соломон Паси: Визитата на Макрон у нас е част от тенденцията той да се превърне от френски в европейски лидерПрезидентът Макрон да се превърне от френски в европейски лидер - това е тенденцията и тази визита трябва да се разглежда в този аспект. Това каза бившият външен министър Соломон Паси пред Би Ти Ви. Сега е моментът да отправим няколко благодарности към Франция. Първата е за срещата на президента Митеран с български интелектуалци през 1989 г.

Соларни панели на електромобил? Прототип от Audi излиза тази година

http://clubz.bg/57609-solarni_paneli_na_elektromobil_prototip_ot_audi_izliza_tazi_godina

Електрическа кола със соларни панели? Идеята не е нова - китайска компания я представи още миналата година - но този път екипът може да я превърне в реалност.

Става дума за партньорство между Audi и Alta Devices. Двете компании ще монтират високоефективни слънчеви панели на покрива на кола. Първият прототип се очаква до края на годината.

Разчита се, че това ще удължи пробега на електромобилите.

Audi е един от най-известните производители в света, а Alta Devices държат световният рекорд за ефективност при соларните панели. Техните са тънки, леки, работят в слаба осветеност и издържат високи температури. 

Едно от предимствата на тази идея е факта, че соларните панели се подлагат на подобни натоварвания като покрива на автомобила.

Първата версия ще захранва само електрическите системи на автомобила, като климатика, радиото, компютърната система, а едва на следващия етап слънчевата енергия ще зарежда директно батерията на автомобила.

Соломон Паси разкри каква е целта на Еманюел Макрон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281671_%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%BC%D0%B0%D0%

 "Целта на Еманюел Макрон е да се превърне от френски лидер в европейски лидер". Това каза в ефира на bTV бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. "Отношенията между България и Франция не се простират само до една директива за работници. В последните 27-28 години години те са много динамични и добри. По никакъв начин не мога да кажа, че Франция ни е изоставила. Сега имаме институционална тежест, заради бъдещето председателство на ЕС. Това е отличен шанс да поставим нашите печеливши карти на масата. Макрон е проевропейски политик и глобалист. Ние трябва да търсим кооперация с Франция по отношение на бойните кораби. Макрон води военни специалисти и за нас ще бъде много добре, ако успеем да договорим корабите да се строят в българска корабостроителница", даде пример Паси.

 
 Blitz.bg

Трима души са загинали при катастрофи през денонощието в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408439

Трима души са загинали при катастрофи през денонощието в странатаТрима души са загинали при катастрофи през последното денонощие, съобщиха от МВР. На територията на страната са станали 13 произшествия. Ранени са тринадесет човека, като за един от тях има опасност за живота. В София са регистрирани 123 леки и две тежки катастрофи, при които са пострадали

България купува кораб за маркиране на плавателния път по Дунав за над 5 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/bulgaria-kupuva-korab-za-markirane-na-plavatelniya-pat-po-dunav-za-nad-5-mln-lv-news268413.html

Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) е сключила договор с изпълнител за покупка на кораб за маркиране на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, съобщиха от ведомството. Плавателният съд е на стойност 5.15 млн. лв. без ДДС и ще се изпълни по проект "FAIRway Danube", финансиран по механизма "Свързана Европа". Срокът за строителство е една година. Специализираният кораб ще поставя плаващи навигационни знаци (шамандури), които указват границите и направлението на фарватера, ограждат препятствия, съоръжения и критични участъци. С резултатите от дейността на плавателния съд ще се актуализира навигационно-пътната обстановка, ще се съставя необходимата информация за обновяване и допълване на електронно-навигационните карти, необходими за осигуряване на безопасно корабоплаване. Максималното газене на кораба ще бъде до 1.4 м, минималната скорост – не по-малка от 18 км/ч, с капацитет на товари от 15 тона и възможност за разполагане на поне 10 големи шамандури. Корабният екипаж ще бъде от 8 човека. Основната цел на проекта “FAIRway Danube” е хармонизираното поддържане на плавателния път в страните Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния. Проектът ще подпомогне адаптирането на плавателния път към конкретните условия, което ще доведе до подобряване на условията за корабоплаването във вътрешно-водните пътища. Особено в по-широкия Долен Дунав е необходимо извършването на интензивни измервания за определяне и маркиране на възможно най-добрия плавателен път, който да позволи преминаването на плавателни съдове с по-голямо газене, съответно – намаляване на транспортните разходи. В рамките на същия проект ще бъде доставен още и проучвателен кораб и 9 броя автоматични хидрометеорологични станции, които ще се монтират в трите най-критични участъка на река Дунав. Европейски проект за безопасно корабоплаване по Дунав се изпълнява от България (ИАППД), Австрия (Via donau), Словакия (ARVD), Унгария (OVF), (NIF), Хърватия (AVP) и Румъния (ACN), (AFDJ). Бюджетът на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" по проекта е над 7 млн. евро, от които 85% са европейско финансиране, а останалите от националния бюджет. Целият проект трябва да бъде изпълнен до юни 2020 г.

Стреляха по автомобил в Айтос

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oay4BXEP0iQ/

Стреляно е по лек автомобил в Айтос, няма пострадали, съобщават от Областната дирекция на МВР – Бургас.

Около 9 часа днес в Районно управление „Полиция” – Айтос е получено съобщение за това, че в тъмната част на денонощието са нанесени материални щети по лек автомобил „Мерцедес S”, с бургаска регистрация, ползван от 52-годишен айтозлия, паркиран пред частен дом на  улица „Бузлуджа”.

При извършения щателен оглед е констатирано, че по паркирания автомобил е стреляно вероятно с пистолет, като в предната част на „Мерцедеса” има три отвора. По време на инцидента 52-годишният ползвател не е бил в автомобила.

Соломон Паси: Макрон води военни специалисти, може да строим кораби

http://frognews.bg/news_140843/Solomon-Pasi-Makron-vodi-voenni-spetsialisti-moje-da-stroim-korabi/

Целта на Еманюел Макрон е да се превърне от френски лидер в европейски лидер. Това каза бившият външен министър Соломон Паси.

От последните минути: Валентин Радев с лоши новини за ада в Кресна!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281669_%D0%9E%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8%3A+%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%81+%D0%BB%D

 Продължава гасенето на пожара край Кресна. 115 жители на две околни села бяха евакуирани снощи. 500 души - пожарникари, военни, доброволци, два хеликоптера, четири водоноски и повече от 34 пожарни автомобила се включиха в акцията по овладяване на огъня, съобщава Нова телевизия. „Пожарът е локализиран от две страни. Продължаваме обаче да се притесняваме да не се разрасне. Единият вертолет вече работи на терен от 7.00 ч., чакаме и другия. Няма проблеми със селата и къщите. Опасността обаче не е преминала, особено за стара Кресна”, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър. Той призова младите хора, които имат роднини в района, да ги приберат, защото не могат да преценят опасността. Работата по овладяване на огъня продължава, като не е ясно кога ще приключи. 

 
 Blitz.bg

"Лудогорец" се класира за групите на Лига Европа

http://www.cross.bg/liga-evropa-lydogoretz-1553084.html

/КРОСС/ „Лудогорец" и през тази година ще играе в груповата фаза на Лига Европа. Българският шампион прескочи квалификационния кръг на втория по сила футболен клубен турнир на Стария континент, след като отстрани литовския „Судува". В срещата реванш в Литва разградчани постигнаха равенство 0:0 и след победата с 2:0 в първия мач в България продължават в следващия етап. Жребият за групите на Лига Европа е днес от 12:30 часа. „Лудогорец" е поставен във втора урна и ще се размине с отбори като „Евертън", „Ница", „Олимпик" (Марсилия), „Реал Сосиедад" и „Херта". Сред възможните съперници, които ще са водачи на групи обаче има сериозни имена - „Арсенал", „Милан", „Лацио", „Виляреал", „Атлетик" (Билбао", „Лион", „Зенит".

Засега съдът подкрепи НИКМИ за скандално заградена и разрушена улица в "Стрелбище"

https://www.actualno.com/sofia/zasega-sydyt-podkrepi-nikmi-za-skandalno-zagradena-i-razrushena-ulica-v-strelbishte-news_629694.html

С изключително скандален основен мотив Административният съд в София подкрепи строителната фирма НИКМИ относно заграждането на имот-градинка и прилежащата му улица, част от ул. "Майор Първан Тошев". С определение номер 5831 от 23 август по дело 9591, което може да бъде обжалвано

Каратанчева отпадна в квалификациите за US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/25/3030518_karatancheva_otpadna_v_kvalifikaciite_za_us_open/?ref=rss


Сесила Каратанчева отпадна във втория кръг на квалификациите за US Open. 28-годишната българка напуска надпреварата след обрат и много драматична загуба от световната номер 1 при девойките Клеър Лиу - 6:4, 4:6, 6:7 (3).<br /><br />Двубоят продължи два часа и 35 минути, премина през 12 пробива и накрая победителят трябваше да бъде определен в тайбрек. Каратанчева имаше много повече възможности и дори получи шанс да сервира за спечелването на мача при 6:5 в третия сет.<br...

Продължава гасенето на пожара в Кресненското дефиле

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/25/3030523_produljava_gaseneto_na_pojara_v_kresnenskoto_defile/?ref=rss


Продължава гасенето на горския пожар, който бушува в района на Кресненското дефиле, съобщи БНР. Вчера бяха евакуирани жителите на две села, а кметовете на общините Кресна и Симитли обявиха бедствено положение в три населени места. Избухналият вчера пожарът за часове унищожи над седем хиляди декара смесена гора.<br /><br />Вътрешният министър Валентин Радев оглави кризисния щаб, който даде извънреден брифинг в полунощ.<br /><br />130 служители на пожарната и горските...

ООН призова да се спрат нападенията срещу "Ислямска държава" в Ракка

https://www.actualno.com/asia/oon-prizova-da-se-sprat-napadenijata-sreshtu-isljamska-dyrjava-v-rakka-news_629691.html

ООН призова водената от САЩ коалиция да преустанови нападенията срещу контролирания от терористичната групировка "Ислямска държава" сирийски град Ракка, за да могат да бъдат евакуирани цивилните, предава BBC. Предполага се, че около 25 хил. цивилни са блокирани в града, като

Собственици на частни атракциони искат равнопоставеност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281668_%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+

 Собственици на атракциони в Бургаско търсят възможност за иницииране на законодателни промени, съобщава “Image Advertising”. Искането е за равнопоставеност с държавните и общинските такива. Темата е била обсъдена на кръгла маса в созополското село Равадинов.  

„Частните туристически атракциони развиват потенциала на регионите и създават работни места. Превърнали се сами по себе си в дестинации, те спомагат за икономическия растеж, но не получават адекватно отношение от държавата и общините“, смятат собственици на такива обекти в региона.
 
За привличането на нов вид туристи в региона частният бизнес има идеи и потенциал да ги осъществи, каза Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА. Председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов е подготвил и ще внесе в Министерството на туризма предложения за взаимодействието между държавните структури и частните атракциони, което заимства опита на стопанисване на замъците в Англия и Франция.
 
Към предложенията се присъедини председателят на SKAL Стенли Станков, а Радка Стаменова –член на изпълнителния комитет на БТПП направи конкретни препоръки, които биха могли да бъдат приложени веднага. Според нея на всички международни туристически изложения българските щандове са неатрактивни. В срещата се включиха и представители на Министерството на туризма, които заявиха готовност да съдействат за промяна на законови текстове.

Наказват учителка, нарекла деца с увреждания "зверски опасни"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408418

Наказват учителка, нарекла деца с увреждания "зверски опасни"Учителката Христина Шиндова, която нарече във фейсбук децата със специални образователни потребности "зверски опасни", ще бъде наказана. Това съобщи директорката на детската градина във Варна, в която работи Шиндова пред Нова тв. Директорката на детската градина Ивелина Иванова обясни, че Шиндова работи там от година и половина.

Макрон от Варна: Полша не е тази, която чертае посоката на Европа

http://clubz.bg/57608-makron_ot_varna_polsha_ne_e_tazi_koqto_chertae_posokata_na_evropa

"Полша не е тази страна, която очертава посоката, в която да се равзива Европа. Обратно - тя е страна, която върви срещу европейските интереси."

Това заяви днес на пресконференция във Варна френският президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас. Думите му бяха в отговор на въпрос за полската позиция срещу т. нар. социален дъмпинг, или проблема с командированите работници от Източна Европа - една от главните теми, които Макрон обсъжа по време на европейската си обиколка.

"Да не забравяме, че Еврокомисията образува санкционно производство срещу Полша. Варшава няма никакво значение за определяне на посоката, в която върви ЕС. Европа бе създадена, за да постигне сближаване на членовете си. Полша получава еврофондове. Европа е пространство, създадено въз основа на ценности, а Полша го нарушава. С изявлението на полския премиер бе направена грешка. И тя показа колко Полша изостава от Европа. Съжалявам за тази позиция. Мисля, че полският народ заслужава много повече. Мисля, че правителството може да убеди полския народ, че може да бъде по-добре заплащано. Така, както и президентът Радев, и аз споделям констатацията, че смисълът на историята е да подобрим условията на живот на нашите граждани и да постигнем сближаване", допълни Макрон.

Българският президент Румен Радев заяви от своя страна, че страната ни е твърдо срещу социалния дъмпинг.

„Споделих загрижеността на г-н Макрон относно директивата за командировани работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но ще споделя, че България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата, затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби“, коментира той.

Според него трябва да има нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт. Радев смята, че въпросът за социалните права не се изчерпва само с проблема за директивата за командироване на работниците.

„Налице са и редица други проблеми като данъчен дъмпинг, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки, за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви трайни решения. Такива решения могат да бъдат постигнати с устойчиви, постоянни, кохезионни и инвестиционни политики", допълни държавният глава.

Радев изтъкна също, че евроинтеграцията на Западните Балкани е един от приоритетите на предстоящото българско председателство на ЕС.

Ако не представим европейски приоритет за Западните Балкани, рано или късно те ще представят балканска перспектива за Европа", каза българският държавен глава.

„И точно заради инициативата на г-н Макрон, закриляща Европа, трябва да имаме много по-мащабно мислене за стабилността ѝ", допълни Радев.

Макрон е на посещение у нас като част от европейска обиколка, включваща още Австрия, Чехия, Словакия и Румъния.

Двамата президенти обсъдиха на 4 очи предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в Евросъюза и по-специално за промяна на директивата за командированите работници в рамките на ЕС. Предмет на разговорите ще бъдат и миграционната политика на ЕС и защитата на външните граници на общността.

Макрон подкрепи желанието на страната ни за влизане в Шенгенското пространство:

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила критериите. Моето желание е да се преразгледат правилата за влизане и България да участва пълноценно в обсъждането им."

Очаквайте подробности.

Макрон от Варна: Полша не е тази, която очертава посоката на Европа

http://clubz.bg/57608-makron_ot_varna_polsha_ne_e_tazi_koqto_ochertava_posokata_na_evropa

"Полша не е страната, която очертава посоката, в която да се равзива Европа. Обратно - тя е страна, която върви срещу европейските интереси."

Това заяви днес на пресконференция във Варна френският президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас. Думите му бяха в отговор на въпрос за полската позиция срещу т. нар. социален дъмпинг, или проблема с командированите работници от Източна Европа - една от главните теми, които Макрон обсъжа в европейската си обиколка.

"Да не забравяме, че Еврокомисията образува санкционно производство срещу Полша. Варшава няма никакво значение за определяне на посоката, в която върви ЕС. Европа бе създадена, за да постигне сближаване на членовете си. Полша получава еврофондове. Европа е пространство, създадено за благоденствието на всички, а Полша го нарушава. С изявлението на полския премиер бе направена грешка. И тя показа колко Полша изостава от Европа. Мисля, че полският народ заслужава много повече", допълни Макрон.
 

Българският президент Румен Радев заяви от своя страна, че страната ни е твърдо срещу социалния дъмпинг.

"Ако не представим европейски приоритет за Западните Балкани, рано или късно те ще представят балканска перспектива за Европа", каза българският държавен глава.

Радев изтъкна, че евроинтеграцията на Западните Балкани е един от приоритетите на предстоящото българско председателство на ЕС.

 „И точно заради инициативата на г-н Макрон, закриляща Европа, трябва да имаме много по-мащабно мислене за стабилността ѝ", допълни Радев.

Макрон е на посещение у нас като част от европейска обиколка, включваща още Австрия, Чехия, Словакия и Румъния.

Двамата президенти обсъдиха на 4 очи предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в Евросъюза и по-специално за промяна на директивата за командированите работници в рамките на ЕС. Предмет на разговорите ще бъдат и миграционната политика на ЕС и защитата на външните граници на общността.

Макрон подкрепи желанието на страната ни за влизане в Шенгенското пространство:

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила критериите. Моето желание е да се преразгледат правилата за влизане и България да участва пълноценно в обсъждането им."

Очаквайте подробности.

Радев предупреди Макрон за "балканска перспектива за Европа"

http://clubz.bg/57608-radev_predupredi_makron_za_balkanska_perspektiva_za_evropa

"Ако не представим европейски приоритет за Западните Балкани, те ще представят балканска перспектива за Европа."

Това заяви днес президентът Румен Радев във Варна на съвместна пресконференция с френския си колега Еманюел Макрон.

Радев изтъкна, че евроинтеграцията на Западните Балкани е един от приоритетите на предстоящото българско председателство на ЕС.

Макрон е на посещение у нас. Той предприе европейска обиколка, включваща Австрия, Чехия, Словакия, Румъния и България.

Радев и Макрон обсъдиха на 4 очи предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в Евросъюза и по-специално за промяна директивата за командированите работници в рамките на ЕС. Предмет на разговорите ще бъде и миграционната политика на ЕС и защитата на външните граници на общността.

Очаквайте подробности.

25 т сладолед и 9 т майонеза отиват на боклука заради яйчената зараза

http://clubz.bg/57607-25_t_sladoled_i_9_t_majoneza_otivat_na_bokluka_zaradi_qjchenata_zaraza

ТЕХНОЛОГИИ сурово яйце

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че е взела незабавни превантивни мерки за изтегляне от пазара и производството на хранителни продукти, в които е вложен замърсен с фипронил яйчен прах.

Това е ветеринарномедицински препарат, забранен за употреба при продуктивни животни, включително и при кокошките носачки.

Голяма част от внесената партида, около 500 кг, е отишла в един търговски склад, идентифициран от регулатора.

Установени са и две фирми, до които е доставен. В склада са останали 64 кг яйчен прах, които ще бъдат унищожени. Двете предприятия са вложили малки количества от яйчния прах (от 0,9 до 2,9%) в производството на над 25 тона сладолед и сладоледени торти и около 9 тона майонеза.

Не се съобщават имената на производителите, но от БАБХ уверяват, че почти всички продукти вече са изтеглени от магазините.

„Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицеферми за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи“, коментират от БАБХ.

„Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар“, допълват от Агенцията за храните. 

 

На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени.  

Българският президент Румен Радев посрещна френския си колега Еманюел Макрон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/a58g_PJWbAw/

radev_makron2Българският държавен глава Румен Радев посрещна френския си колега Еманюел Макрон във Варна. В церемонията по посрещането в двореца „Евксиноград” държавните глави на България и Франция бяха посрещнати под звуците на Духовия оркестър на Военноморските сили (ВМС) и почетната рота на ВМС. Изпълнени бяха химните на двете страни.

Президентът Еманюел Макрон и неговата съпруга Бриджит Макрон са на посещение в нашата страна по съвместна покана на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

В двореца „Евксиноград” те провеждат срещи и дискусии. Във фокуса на разговорите са заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

След церемонията по посрещането двамата президенти и техните съпруги си направиха официална снимка. След това двете президентски двойки пиха чай, а малко по-късно двамата президенти проведоха среща „на четири очи” и ръководиха  пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. След приключване на срещата бе дадена  пресконференция.

“Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция”, каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията, предаде Фокус. „Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това като качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие“, заяви Радев.
„Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външно търговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличават непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече“, каза още Румен Радев.

„Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората. С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на Р България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на ВМС и на Сухопътните войски на Р България. Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозоната”, заяви президентът Радев.
„Обсъдихме открито всички обстоятелства около тези членства. Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-голямо значение в контекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме работата си по общите ни позиции по европейския дневен ред. В тази връзка днес обсъдихме важни въпроси – европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, европейското ни председателство и социална Европа”, каза още държавният глава.

 

 

Макрон и Борисов ще разговарят днес в "Евксиноград"

http://econ.bg/Новини/Макрон-и-Борисов-ще-разговарят-днес-в-Евксиноград-_l.a_i.748094_at.1.html

Президентът на Франция Еманюел Макрон и българският премиер Бойко Борисов ще проведат днес среща на четири очи днес в резиденция "Евксиноград",...

Димитровград обзаведе апартамент на социалистическия бит

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/08/25/3029884_dimitrovgrad_obzavede_apartament_na_socialisticheskiia/?ref=rss


Апартамент, който пресъздава времето от социалистическия бит, обзаведе община Димитровград по повод 70-годишнината от създаването на града.<br /><br />Жилището пресъздава времето след 1951 г., когато са построени вече първите блокове в новия град и хората се нанасят да живеят в тях по начин, различен от познатия им живот на село. Правят се първите опити за създаване на удобство и уют. Дотогава пристигналите от всички краища на България бригадири са били настанявани в дървени бараки...

"Любовта е лудост" завладява Варна, гледаме над 100 филма

http://www.moreto.net/novini.php?n=358161

На 25 август за 25-и път по червената пътека на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост" във Варна ще преминат много любими български звезди от екрана и театралната сцена, и видни чуждестранни гости. Ежегодният кинофорум „Любовта е лудост" е очаквано и вълнуващо събитие.

Виртуален асистент в помощ на възрастните – не само идея

http://www.investor.bg/softuer/458/a/virtualen-asistent-v-pomosht-na-vyzrastnite--ne-samo-ideia-245175/

Иновативен проект с българско участие включва високите технологии във всекидневието на самотни, възрастни хора

Германия: Турция ще влезе в ЕС само без Ердоган

http://dnes.dir.bg/news/es-turtzia-pregovori-26287813

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел заяви, че Турция не може да разчита на членство в ЕС, докато Реджеп Ердоган е президент.

Почина звездата от "Бар Наздраве" Джей Томас

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-zvezdata-ot-bar-nazdrave-dzhej-tomas-2044348

Джей Томас е най-известен с ролите си в сериалите "Бар Наздраве" и "Мърфи Браун"

Тонове майонеза и сладолед са произведени с опасния яйчен прах

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tonove-majoneza-i-sladoled-sa-proizvedeni-s-opasniia-iajchen-prah-2044304

Над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са били произведени в България с яйчен прах, замърсен с опасния инсектицид фипронил, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. От там посочиха, че „почти цялото количество, което е налично в търговската мрежа” е

Посрещането на семейство Макрон в Евксиноград (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/posreshtaneto-na-semejstvo-makron-v-evksinograd-snimki-2044345

В резиденция „Евксиноград” започна срещата между президентите Еманюел Макрон и Румен Радев. Държавните глави на Франция и България са придружавани от съпругите си. Президентските двойки си направиха официална снимка пред двореца.

Ревизоро: Може да направим детска градина за митничари

http://www.cross.bg/dimitrov-revizoro-sistemata-1553083.html

/КРОСС/ "Можем да направим и детска градина за митничари и след 30 години да имаме подготвени кадри". Това заяви Емил Димитров - Ревизоро по повод предложението да се махнат тестовете за интелигентност на митничарите. мярката цели попълването на незаетите щатове в системата. "Митничарите не знаят с кои държави граничим. Трябва системата да се промени. Като видиш биографията на митничар, си казваш, че става за началник, но не знае елементарни неща, които е трябвало да ги учи във висшето си образование", посочи Димитров. "Не може един човек да се назначава с доживотна заплата без да има качества. Всичко това се случваха при комунизма - наше момче е партизанче и не може да го пипаме. Ще работим за него, а то ще си прибира пари. После обаче не може да ги махнеш", казва Ревизоро. "Насади се мнение, че митничарите са най-лошите хора в държавата, сега се оказва, че са най-глупавите. Трябва да довършим оградата. Да построим и такава с Гърция, защото не всички мигранти са минали от Турция", допълва Димитров.    

Камион се вряза в кортежа на Столтенберг в Полша

http://www.cross.bg/stoltenberg-polsha-sekretar-1553082.html

/КРОСС/ Катастрофа с конвоя на главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещението му в Полша. Четирима са ранени. Камион се ударил в полицейската кола, начело на колоната. Сред четиримата пострадали има двама полицаи. Двете превозни средства, които участват в сблъсъка, са със значителни материални щети. Колата на Столтенберг остава невредима. Генералният секретар на НАТО е на визита в Полша за срещи с президента, министър-председателя, външния министър и министъра на отбраната.  

Катастрофа с конвоя на шефа на НАТО в Полша

http://frognews.bg/news_140882/Katastrofa-s-konvoia-na-shefa-na-NATO-v-Polsha/

Катастрофа с конвоя на главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е станала по време на посещението му в Полша. Четирима са ранени. Камион се ударил в полицейската кола, начело на колоната.

Слави Ангелов: Пушенето на наргиле при тийнейджърите е абсолютно безконтролно (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408414

Слави Ангелов: Пушенето на наргиле при тийнейджърите е абсолютно безконтролно (Видео)В България никой не се занимава да изследва какво има в тези кутийки, с които се зареждат наргилетата. Ние четохме много международни изследвания, които посочват, че във всички се съдържа някакво количество никотин, като в някои никотинът е повече, отколкото е в най-слабите цигари. В момента пушенето на наргиле сред тийнейджърите е страшно

Повече от 1,4 млн. мюсюлмани пристигнаха в Саудитска Арабия за поклонението в Мека

https://www.actualno.com/asia/poveche-ot-14-mln-musulmani-pristignaha-v-sauditska-arabija-za-poklonenieto-v-meka-news_629684.html

Повече от 1,4 милиона мюсюлмани пристигнаха в Саудитска Арабия, за да извършат поклонението в Мека в началото на следващата седмица, обявиха властите в кралството, цитирани от Франс прес. Очаква се тази година в хаджа да участват общо над 2 милиона вярващи. Отново присъстват

Движението през столично кръстовище "Орлов мост" се пуска в неделя

http://www.mediapool.bg/dvizhenieto-prez-stolichno-krastovishte-orlov-most-se-puska-v-nedelya-news268412.html

В неделя ще бъде възстановено движението през "Орлов мост", съобщиха от Столична община. Полагането на асфалта по двете платнае приключило. Според технологичните изисквания е необходимо изтичането на 48 часа след полагането на последния износващ пласт асфалт, след което движението ще бъде пуснато, е посочено в съобщението. Извършен е цялостен ремонт на двете платна и е поставена стоманена мрежа, която трябва да заздрави асфалта, съобщават от общината. Ремонтът на едно от най-натоварените столични кръстовища започна на 11 август и струва на общината около 300 000 лв. Той беше направен от "Трейс груп". Възстановяването на пътното платно беше наложително заради образувалите се дълбоки коловози по асфалта.

В 9 часа пускат евакуираните хора да нахранят животните си

https://www.24chasa.bg/region/article/6408407

В 9 часа пускат евакуираните хора да нахранят животните сиВ 9 часа ще започне поетапно пускане на евакуираните 110 души заради пожара да се върнат по домовете си в селата Ощава и Сенокос, за да нахранят животните си. Те прекараха нощта в сградите на кметствата на съседни села.  Вътрешният министър Валентин Радев призова хората след това отново да се изтеглят, защото опасността не е преминала.

Връщат евакуираните по домовете им

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/vryshtat-evakuiranite-po-domovete-im-6073053

„Няма проблем със селата – опазени са“, съобщи минисърът на вътрешните работи Валентин Радев

Пожарът край Кресна не спира, 115 евакуирани

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pozharyt-kraj-kresna-ne-spira-115-evakuirani-6073053

„Няма проблем със селата – опазени са“, съобщи минисърът на вътрешните работи Валентин Радев

Бащата на Никол: Първо е ударена, а после прободена

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-bashta-nikol-26287409

Бащата на 11-годишната Никол от Бургас, която беше убита в асансьор, обвини задържания 15-годишен младеж, че първо я е ударил, а след това я е наръгал с ножа.

Всичко куцо и сакато да бъде вкарано, а после да му мислим

https://www.actualno.com/cite/vsichko-kuco-i-sakato-da-byde-vkarano-a-posle-da-mu-mislim-news_629690.html

"Всичко куцо и сакато да бъде вкарано, а после да му мислим." Това заяви бившият шеф на митниците Емил Димитров – Ревизоро в студиото bTV в коментар за отпадането на входящите тестове за интелигентност при постъпване на нови служители в агениция "Митници".

Помориец задържан с 5 грама канабис

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DSUfLugEKAc/

На 24.08.т.г. служители от Районно управление – Поморие, от Първо и Второ Районни управления – Бургас задържали за срок от 24 часа трима мъже, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. От първия от тях – 28- годишен помориец е иззета суха зелена тревна маса с тегло около 5 грама /канабис/, от втория – 27- годишен бургазлия – топче със зелена суха тревна маса /канабис/, а от третия – 38- годишен бургазлия – пликче със зелена суха тревна маса /канабис/ и раздробена на три части таблетка / екстази/. Работата по случаите продължава.

Китайската армия има проблем с мастурбацията

https://www.vesti.bg/sviat/azia/kitajskata-armiia-ima-problem-s-masturbaciiata-6073054

Безалкохолните, компютрите и стоенето буден до късно са други причини за чести провали на физическите тестове при новобранците

Откриват Международния филмов фестивал "Любовта е лудост"

https://www.actualno.com/cinema/otkrivat-mejdunarodnija-filmov-festival-lubovta-e-ludost-news_629668.html

На 25 август се открива XXV Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" във Варна. На 25 август за 25-и път по червената пътека на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” ще преминат много любими български звезди от екрана и театралната сцена, и видни чуждестр

Жителите на Варвара подготвят голям протест през септември

http://www.cross.bg/vsichki-varvara-razminahme-1553081.html

/КРОСС/ Жителите на септемврийското село Варвара подготвят голям протест в началото на месец септември. В няколко поредни недели те блокираха за час пътя Варвара-Велинград, като протестът започна заради високата преносна цена на минералната вода, а в последствие недоволството се насочи срещу цялостното управление на общинския кмет Марин Рачев. На среща, по покана на кмета на Септември, двете страни трябваше да намерят конструктивния диалог. След нея обаче, отношенията са още по-напрегнати. Протестиращите са категорични, че Рачев умишлено стопира развитието на селото. На срещата те са поставили 20 искания. Председателят на инициативния комитет Николай Баташки обобщи: "Разминахме се по всички искания, свързани с развитието на селото. За всички искания кметът на общината ни казва: "За това няма пари". Разминахме се и по исканията за слагане на кошовете за боклук, които по договор и по обществена поръчка са заявени и подписани. Той продължава да твърди, че трябва да се броят старите кошове от Социализма, а не тези, които са договорени като нови, пластмасови, 300 броя. Разминахме се по исканията за ремонти, за довършване на започнатата детска площадка. Срещата завърши със замерване с дистанционното на климатика от страна на кмета на общината. Оставаме в сериозна и остра готовност за протести, които ще бъдат градивни и ще се проведат съвсем скоро." Рачев отговори. "Нямам какво повече да кажа. Исках да обсъдим нещата

Еманюел Макрон е на официално посещение в България (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/25/3030511_emanjuel_makron_e_na_oficialno_poseshtenie_v_bulgariia/?ref=rss


Снощи министър-председателят Бойко Борисов посрещна френския президент Еманюел Макрон, който заедно с водена от него делегация пристига на посещение в България. Президентът на Франция беше посрещнат на летище Варна с почетен шпалир от матроси от военноморските сили, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.<br /><br />Днес в правителствената резиденция "Евксиноград" премиерът Борисов и президентът Макрон ще разговарят на четири очи, след което ще се проведе и пленарна...

Вавилонците с тригонометрия, по-висша от съвременната

http://clubz.bg/57606-vaviloncite_s_trigonometriq_po_vissha_ot_syvremennata

Древните вавилонци са познавали вид тригонометрия, по-напреднала от съвременната ѝ версия – около 1000 години преди предполагаемото ѝ изобретяване от древните гърци, твърдят учени от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия. Изумителното твърдение се основава на 3700-годишна глинена плочка, на която е изписана таблица с числа. Известна като „Плимптън 322“ (обект № 322 от колекцията, дарена от Джордж Артър Плимптън на Колумбийския университет), тази плочка съдържа доказателства, че вавилонците са познавали известното уравнение на Питагор за правоъгълните триъгълници много преди гръцкият философ да му даде името си.

Изследователите от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) твърдят, че вавилонците са разработили много усъвършенствана форма на тригонометрия – математическата система, използвана за описание на отношенията между ъглите и страните в триъгълникеа, измъчвала поколения ученици със синуси, косинуси и тангенси.

Вавилон в Месопотамия, ранна люлка на човешката цивилизация, намирала се в днешен Ирак, е известен с висящите си градини, за които се казва, че са били едно от Седемте чудеса на древния свят. Математикът Д-р Даниел Мансфийлд смята, че неговите граждани са развили тригонометрията, за да помогнат на архитектите да проектират основните сгради на града.

„Нашето изследване показва, че това е тригонометрична таблица, която е толкова непозната и напреднала, че в някои отношения тя е по-добра от съвременната тригонометрия –  казва той. – Ние открихме, че тези линии представляват съотношенията за серия от правоъгълни триъгълници, вариращи от почти квадрат до почти плоска линия. Това прави „Плимптън 322“ мощен инструмент, който би могъл да се използва за проучване на полета или архитектурни изчисления за изграждане на дворци, храмове или стъпаловидни пирамиди.“

Д-р Мансфийлд обяснява, че бройната системата на вавилонците им позволява да извършват сложни изчисления по-лесно, отколкото съвременните математици.

„Вавилонският подход към аритметиката и геометрията  е не само най-старата тригонометрична таблица в света, но е и единствената напълно точна тригонометрична таблица – твърди ученият. – Защо? Всичко се свежда до дробите. Когато смятаме на база 10, имаме само две точни дроби, половината, която е 0,5, и една пета, която е 0,2. Това се превръща в проблем, ако искате да делите. Например един долар, разделен на 3, е 33 цента, и 1 цент остатък.“

„Вавилонците са смятали на база 60, същата система, която ние използваме за времето. Тя разполага с много по-точни дроби. Може би не ви звучи много различно, но тази система позволява много по-точни резултати при делене. Един час, разделен на три, е 20 минути – точно“, обяснява д-р Мансфийлд.

„Рядко се случва древният свят ни научи нещо ново. Но след 3000 години вавилонската математика просто може да се върне на мода. Заради по-голямата ѝ точност смятаме, че тази система има огромен потенциал за приложение в геодезията, компютрите и образованието“, смята д-р Мансфийлд.

Плочката „Плимтън 322“ е открита в южен Ирак в началото на 1900 г. от археолога, дипломат и антикварен търговец Едгар Банкс, послужил като вдъхновение за образа на Индиана Джоунс.

Хипарх, гръцки астроном, живял около 120 г. преди Христа, е традиционно смятан за баща на тригонометрията. Но професор Норман Уайлдбъргър, работил заедно с д-р Мансфийлд, твърди:

„Плимптън 322“ предшества Хипарх с повече от 1000 години“.

Изследването е публикувано в Historia Mathematica, официалното списание на Международната комисия за история на математиката.

Площад Славейков

Радев: Пожарът е локализиран, но опасността не е преминала

http://dnes.dir.bg/news/pozhar-26287685

Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, но опасността не е преминала. Това заяви на брифинг тази сутрин вътрешния министър Валентин Радев.

Радев: Пожарът е локализиран, но опасността не е преминала

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26287685

Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, но опасността не е преминала. Това заяви на брифинг тази сутрин вътрешния министър Валентин Радев.

Гл. комисар Николов: Цялата горна махала на с. Стара Кресна беше спасена от пожара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408405

Гл. комисар Николов: Цялата горна махала на с. Стара Кресна беше спасена от пожара

Цялата горна махала на село Стара Кресна беше спасена от пожара. Това каза на брифинг директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) гл. комисар Николай Николов, предава "Фокус". „Оцеля село Стара Кресна. В ранните часове на този ден обстановката беше критична. Цялата горна махала на селото беше спасена, не само 4 къщи.

Швейцарските спасители търсят още двама изчезнали под скалното свлачище

http://www.cross.bg/svlachishte-dvama-chasove-1553080.html

/КРОСС/ Швейцарските спасители продължават издирването на двама души, изчезнали след свлачище на камъни край Бергдоф Бондо, разположен на границата с Италия, съобщават местните медии, цитирани от Ройтерс. Както съобщиха местните власти, осем граждани на Швейцария, Германия и Австрия изчезнаха след масивно скално свлачище. Шестима от тях бяха намерени, но двама все още липсват. В операцията за издирването е задействан също и хеликоптер на швейцарската армия, който до късните часове на четвъртък остана във въздуха в опит да бъдат намерени туристите, но без успех. Операцията ще бъде възобновена в ранните часове на петък.  

Изтича срокът зрелостниците да платят здравните си осигуровки

http://www.moreto.net/novini.php?n=358160

Днес изтича крайният срок, в който зрелостниците, завършили средно образование тази година, могат да платят здравните си осигуровки за месеците докато станат студенти. Размерът на здравноосигурителните вноски за тях е 18 лева и 40 стотинки на месец.

Вижте посрещането на Макрон в двореца "Евксиноград" (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-posreshtaneto-na-makron-v-dvoreca-evksinograd-snimkivideo-2044342

С тържествена церемония и почетна рота на Военноморските сили бе посрещнат френският президент Еманюел Макрон днес в двореца "Евксиноград" край Варна. С него беше и президентът на България Румен Радев. Двамата ще п

Лавров и Кюн-Хуа обсъждат ситуацията на Корейския полуостров и двустранните отношения

http://www.cross.bg/otnosheniya-kyun-hya-dvystrannite-1553079.html

/КРОСС/ Министрите на външните работи на Русия и Южна Корея Сергей Лавров и Канг Кюн-Хуа ще се срещнат днес, за да обсъдят ситуацията на Корейския полуостров и двустранните отношения, предава ТАСС. Това е първото посещение на Канг Кюн-Хуа в Москва, след като беше назначен на този пост през юни тази година. „Очаква се да бъдат обсъдени актуални въпроси от двустранните отношения, графика на политическите контакти", отбелязаха от руското Министерство на външните работи.  

Антъни Иванов завърши десети на 100 м бътерфлай на световното за младежи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/25/3030508_antuni_ivanov_zavurshi_deseti_na_100_m_buterflai_na/?ref=rss


Антъни Иванов отпадна в полуфиналите на 100 метра бътерлфлай на световното първенство по плуване за младежи в Индианаполис (САЩ). 18-годишният българин раздели десетата позиция в крайното класиране, като остана на 0,45 сек. от голямата осмица.<br /><br />Иванов преплува дистанцията за 53,53 секунди. Той завърши седми в доста по-бързия първи полуфинал, от който за финала се класира шестима състезатели. Най-бърз беше руснакът Андрей Минаков, който постави нов рекорд на шампионатите -...

Камион се удари в кола от кортежа на шефа на НАТО в Полша

https://offnews.bg//sviat/kamion-se-udari-v-kola-ot-kortezha-na-shefa-na-nato-v-polsha-663605.html

Камион се удари в кола от кортежа на главния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на официално посещение в Полша. Четирима души са ранени, двама от тях полицаи. 

Колата на Столтенберг е останала невредима, но двете превозни средства, участвали в сблъсъка, са със сериозни материални щети. 

Камионът се е ударил в полицейската кола, начело на колоната. 

Генералният секретар на НАТО е на визита в Полша за срещи с президента, министър-председателя, външния министър и министъра на отбраната. 

НАТО праща наблюдатели на маневрите "Запад"

http://www.cross.bg/nato-rysiya-stoltenberg-1553078.html

/КРОСС/ НАТО ще изпрати двама експерти, които да присъстват на руските военни учения в Беларус, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Маневрите "Запад", които започват на 14 септември, пораждат напрежение между Северноатлантическия съюз и Русия. В тях ще участват хиляди войници с оборудване от Русия и Беларус близо до границите на Естония, Литва, Латвия и Полша, които са членове на алианса. Вчера Столтенберг пристигна в Полша, за да посети войниците от НАТО, разположени в град Ожиш. "Дойче веле" цитира негов коментар, че НАТО не иска да се конфронтира с Русия, но нейното агресивно поведение подкопава доверието, стабилността и сигурността в Европа. НАТО продължава да се стреми към по-конструктивни и предсказуеми отношения, за да запази мира и да подтикне Русия да действа в рамките на правилата и нормите на международната общност, заявява Столтенберг.  

Няколко улици във Варна ще бъдат затворени за движение днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=358159

От 13 до 18 часа днес ще бъдат затворени за движение на МПС няколко улици във Варна. Причината е посещението на френския президент Еманюел Макрон във Варна и в частност плануваната визира във Военноморското училище. - от кръстовището на ул.

11 600 души ще отговарят за връщането на 21 000 деца в класните стаи

https://www.actualno.com/education/11-600-dushi-shte-otgovarjat-za-vryshtaneto-na-21-000-deca-v-klasnite-stai-news_629676.html

11 600 души ще отговарят за връщането на 21 000 деца в училищна възраст в класните стаи. За кампанията са създадени 1103 екипа, които от 1 септември започват да обикалят всички родители. Внушителните данни съобщи вчера в Асеновград зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Пр

Руслан Стефанов: Важна тема на разговорите с Макрон е желанието ни за членство в ОИСР

http://www.cross.bg/vuzmozhnost-stefanov-dava-1553077.html

/КРОСС/ "Една от важните теми, по които се очаква да разговарят българската и френската страна, е желанието на нашето правителство за присъединяването ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие". Това каза в интервю за "Хоризонт" икономическият анализатор Руслан Стефанов. "Това е клубът на богатите, мозъчният тръст на богатите държави. Тази организация, особено ако включим към нея присъдружната й Международна енергийна агенция, всички държави, които като България са бедни на природни ресурси, е добре да бъдат в нея", каза Стефанов и обясни: "От една страна се дава възможност за достъп до много информация и данни, от друга се дава възможност за ползване на мозъчния ресурс в тази организация, правят се редовни прегледи на икономиката и трето се дава възможност за една допълнителна дипломация, както вътре в ЕС, така и извън прожекторите на Брюксел или Вашингтон".  

Ива Екимова прави НПО след опита за киберизмама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408400

Ива Екимова прави НПО след опита за киберизмамаPR експертът Ива Екимова ще създаде неправителствена организация, която да помага на деца, които са станали жертва на киберизмама. Това съобщи самата Екимова пред Нова тв, след като преди ден разказа, че непознат мъж се е опитал да я изнудва във фейсбук. "Очевидно някакъв извратен безделник е решил, че може да ме превърне в жертва на кибератака.

Над 500 души потушават пожара в Кресненското дефиле

http://www.mediapool.bg/nad-500-dushi-potushavat-pozhara-v-kresnenskoto-defile-news268411.html

Продължава борбата с огнената стихия в Кресненското дефиле. Пожарът избухна в четвъртък и към момента е локализиран от двете страни, съобщи вътрешният министър Валентин Радев от Стара Кресна. Селата Сенокос и Ощава са опазени и няма пострадали къщи. Жителите на селата, които бяха евакуирани в четвъртък, днес ще могат да се върнат по домовете си за да нахранят животните, след което ще трябва отново да ги напуснат, каза още вътрешният министър. Неговият апел към водачите на автомобили, които минават през Кресненското дефиле, е да шофират с повишено внимание и съобразена скорост през големия тунел, защото токът е спрян. Фронтът на локализирания пожар е с дължина 7 км в двете посоки и опасността все още не е преминала, особено за Стара Кресна. Обхванатата територия от огнената стихия е с площ от около 7000 декара. До момента огънят e унищожил над 5000 декара сухи треви и иглолистни гори. "В ранните часове на днешния ден обстановката беше критична. За радост успяхме да опазим село Сенокос. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. По периметъра критична ситуация не е имало. Предстои оглед за установяване на щетите“, каза главният комисар на служба "Пожарна безопасност" Николай Николов. В борбата с огнената стихия в петък участват над 500 души - пожарникари, войници, горски служители, доброволци и няколко частни фирми с булдозери. На терен помагат и представители и на Столичната община. Очаква се и съдействие на доброволци от Пловдив. На място има и два медицински автомобила, тъй като опасността за пожарникарите, които участват в гасителните действия остава. Поддържа се постоянна връзка с министъра на здравеопазването, в случай че се наложи изпращане на допълнителни медицински екипи.

Гасенето на пожара в Кресненското дефиле продължава

http://www.mediapool.bg/gaseneto-na-pozhara-v-kresnenskoto-defile-prodalzhava-news268411.html

Борбата с гасенето на големия пожар в Кресненското дефиле, който избухна в четвъртък  продължава. Пламъците са обхванали между 5000 - 7000 дкагора и вече е локализиран от двете страни, каза вътрешният министър Валентин Радев, който ръководи кризисния щаб на място. По думите му няма опасност за селата Ощава и Сенокос. Жителите им бяха евакуирани в четвъртък и са прекарали нощта в кметството в село Стара Кресна, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев. Огънят е засегнал къща в село Ощава късно вечерта в четвъртък, каза директорът на Югозападаното държавно предприятие Дамян Дамянов. В петък жителите от двете села ще бъдат допуснати организирано да посетят домовете си, за да нахранят стоката, каза вътрешният министър. Той призова хората да спазват мерките за безопасност.  При необходимост те отново ще бъдат изведени от селата. В битката за гасенето на огнената стихия участват около 530 души -  40 пожарни екипа от Благоевград и Кюстендил със 125 пожарникари, 85 войници от Сухопътни войски с високо проходима техника и два хеликоптера на Военно въздушните сили, горски работници от Югозападното държавно предприятие, частни фирми с булдозери и около 40 доброволци. На място има и екипи на спешна помощ.

Валентин Радев: 510 човека се борят с пожара в Кресна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408397

Валентин Радев: 510 човека се борят с пожара в Кресна510 души се борят срещу пожара в Кресна. Очакваме да се включат и доброволци от Пловдив. Тук е и екип на Столичната община. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев пред Нова тв. Пожарът е на площ между 5000 и 7000 дка. "Локализиран е от двете страни. Единият вертолет вече работи. Очакваме да се включи и още един. Селата са опазени.

Продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле

http://frognews.bg/news_140881/Prodaljava-borbata-s-pojara-v-Kresnenskoto-defile/

Около 150 пожарникаря са гасили пожара в Кресненското дефиле през нощта. Действията по гасенето на пожара продължават и днес. Очаква се от днес сутринта за овладяването на пожара да работят около 500 души - пожарникари, военни и доброволци, както и 2 хеликоптера, 4 водоноски и най-малко 34 пожарни автомобила.

Акценти в печата

http://www.cross.bg/vestnik-vsekidnevnikut-pishe-1553076.html

/КРОСС/ "Издиша студентският балон. Свободни места има във всички столични вузове без Медицинския университет". Това пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че причината за това е "раздутата бройка за прием на първокурсници държавна поръчка, административните грешки, големият брой университети и съмнителното качество на образованието в много от специалностите, което води до отлив на студенти. В СУ "Св. Климент Охридски свободните места след 3-то класиране са 1081 или около 13%", допълва изданието. "11 000 чиновници, учители и полицаи ще връщат 21 000 деца в училище", пише вестник "Сега". За кампанията са създадени 1103 екипа, които от 1 септември започват да обикалят всички родители. "С увеличението с 15 на сто от 1 септември учителската заплата вече над средната за страната", съобщава вестник "24 часа" и пресмята, че средното възнаграждение за педагогическите специалисти ще бъде 1080 лева. Всекидневникът уточнява, че по данни на Националния статистически институт, през второто тримесечие на 2017 г. средната заплата за страната е 1040 лева.    

Като слепеца, който не вижда слона в стаята

http://clubz.bg/57605-kato_slepeca_kojto_ne_vijda_slona_v_staqta

От началото на септември близо 12 хиляди души ще обикалят родителите на деца в ученическа възраст - разделени на 1100 екипа от учители, социални работници и полицаи. Целта им е да приберат в училище 21 хиляди български деца, които са отпаднали от образованието. Не е тайна, че огромната част от тези деца са от ромската общност. Проверяващите екипи ще могат да преценяват дали някое семейство има нужда от помощ, за да изпрати детето си на училище – като например обувки, чанта и т.н. Екипите също така ще налагат и предвидената от закона санкция за родители, които възпрепятстват децата си да посещават училище.

„За пръв път властта прави толкова масиран опит да вкара всички деца в училище“, обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева в Асеновград. Именно избухналото там напрежение между българи и роми преди два месецастана повод правителството да се заеме с този „толкова масиран опит“. В началото на юли Министерският съвет одобри „механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст“. Тогава премиерът Бойко Борисов определи задачата като приоритет: „Това е най-важното нещо. Това е магистрала в знанията“.

А нямало хора, казват

Точно когато един член на правителството обяви началото на кампанията за прибиране на всички деца в училище, друг член на правителството отчете недостига на квалифицирана работна сила като основен проблем за бизнеса. Икономическият министър Емил Караниколов е фокусиран върху либерализирането на режима за внос на работници. Правителството се държи като слепеца, който не вижда слона в стаята – хора има, само че те не могат да свършат работата, за която няма хора. Оставайки безработни, те се бетонират на социалното дъно, а това води след себе си криминални и здравни проблеми. Решаването на тази задача минава основно през образованието. Решаването на другата задача – също. Защо тогава усилието не е еднопосочно?

Липсата на квалифицирани работници потиска растежа на икономиката. БВП на България нараства с над 3% годишно, но това е крайно недостатъчно за догонваща икономика и е значително по-малко от темповете, с които растат Румъния, Чехия, Полша. В околностите на Пловдив се развива най-успешната индустриална зона в България, където непрекъснато се откриват нови производства и се търсят работници. Никой обаче не е и помислял да ги търси в 45-хилядния квартал „Столипиново“, който е само на няколко километра. Фирмите повишават разходите си, за да извозват всеки ден хора, които живеят на 50 и повече километра разстояние. Защото наетите работници са поне грамотни и подлежат на обучение. Тези в „Столипиново“ не са грамотни – поне повечето.

Свързването на двата проблема – с гетата и с работната ръка, е сериозно начинание. То не е за едно правителство, за един мандат или за една партия. Това е национално усилие, което обаче някой трябва да започне.

От инцидент до инцидент

Програмата на правителството не дава отговор на този въпрос. Дори не го забелязва. Там огромният проблем с гетатаизобщо не е засегнат. Докоснат е покрай мерки за прибиране на децата в класната стая и обвързване на социалните помощи с ходене на училище. Трябваше да се стигне до напрежението в Асеновград, за да се събере правителството и спешно да изработи споменатия вече механизъм, който да позволи проверяващите групи да тръгнат. Ако случилото се в Асеновград беше закъсняло с три месеца, учебната година щеше да е започнала без този „масиран опит“. А той е безспорно добра новина. Вероятно няма всички 21 хиляди отпаднали деца да започнат да ходят редовно на училище, но и част от тях да завършат учебната година, успехът ще е налице.

Необходимо е обаче повече. Дългосрочна програма с конкретни мерки – както проверяващите екипи са нещо конкретно. Без лозунги и без предразсъдъци. Проблемът е тежък и е за всички. Нито патриотарският бабаитлък върши работа, нито примиренческото „ами, те са си такива“. Една частна компания показа как става – след като австрийската EVN пое електроразпределението в тази част на България, в „Столипиново“ вече всички си плащат тока. Проблемът бе решен. Сега е ред на политиците да покажат дали могат да решават такива задачи. И ако поне се опитат, някой ден може да започнем да гледаме на тези няколкостотин хиляди български граждани не като на проблем, а като на шанс за България.

Дойче веле.

Пожарът край Кресна е локализиран от две страни

http://www.cross.bg/radev-kresna-problem-1553075.html

/КРОСС/ "Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, продължаваме обаче да се притесняваме - това е Стара Кресна - пожарът да не навлезе надолу от една страна и от друга да не отива към националния парк „Пирин". Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде Радио „Фокус"-Пирин. „Там са трите булдозера. Единият вертолет вече работи на терен, чакаме и другия да започне. Няма проблем със селата - опазени са. Ако могат по-младите, по-издръжливите да се върнат и да нахранят животните, направена е организация. Главният секретар на МВР ми докладва, че опасности за къщите и нещо неприятно да се случи, няма. Искам да призова всички роднини на тези хора, които живеят в двете села (Ощава и Сенокос), включително и стара Кресна, ако имат връзка с родителите си, ако някой е останал, да се прибере надолу. Опасността не е преминала. Обръщам се към младите хора, защото възрастните не могат да преценят опасността. Продължаваме с дейностите по погасяване на пожара, но дали ще приключим днес, не е ясно", заяви още Валентин Радев. По думите му засегнатата площ остава същата - между 5000 и 7000 декара. "Ще стане ясно какви са пораженията след това. Засега работят върху такъв терен. Няма проблем с водоноските, с водата. Това е много важно също. За логистиката, над 510 човека участват вече. Очакваме и доброволци от Пловдив. Получили сме това, което е необходимо", подчерта министър Радев

Тръмп е недоволен от санкции срещу Русия

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-e-nedovolen-ot-sanktsii-sreshtu-rusiya.88697

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп изрази недоволство от приемането на закона за новите санкции срещу Русия в частни разговори с републиканските сенатори, съобщава РИА Новости във връзка с вестник Politico.

The day after B.B.

http://www.eurochicago.com/2017/08/the-day-after-b-b/

След управленията на Бойко Борисов имаме стотици хиляди негови речи и обещания за борба срещу корупцията. Имаме и орди от спец-звена, спец-съдилища, спец-прокуратури, БОРКОР-ове, комисии, агенции и прочие страшилища, борещи се сами със себе си. След управленията на Бойко Борисов лъжата вече е истина, а истината – лъжа. Нагаждачите са „патриоти“, тарикатите – „националисти“, а търговията с плът вече не се нарича проституция. Нарича се политика. След управленията на Бойко Борисов в България е на почит смяната на пола (за справка - вижте политическите травестити Болен, Далавери, Прасчо, Антон Тодоров, Тома Биков, Дудуков, Яне Янев и др.). След управленията на Б.Б. в България има специфични магистрали – вълнисти, бъбунести, дупчести… Опа! Горещи новини. Холивуд е докопан от дългата ръка на СЕМ и Бетина Жотева. Филми няма да има. Точка.

Има липса на работна ръка при производството на зеленчуци

https://www.actualno.com/business/ima-lipsa-na-rabotna-ryka-pri-proizvodstvoto-na-zelenchuci-news_629683.html

Има липса на работна ръка в сектора. Това каза за Радио „Фокус“ Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас. „Всеки, който има желание, работи сезонна работа по Черноморието. Някои производители се оказаха без никакви хора. Ак

5 години затвор получи директорът на "Самсунг"

http://clubz.bg/57604-5_godini_zatvor_poluchi_direktoryt_na_samsung

Пет години завор получи директорът на технологичния гигант "Самсунг" Лий Джей Йонг, съобщава Ройтерс. Прокуратурата на Южна Корея поиска 12-годишна присъда за ролята му в корупционния скандал, заради който беше свалена президентката Пак Гън Хе.

Лий е обвинен, че е дал или е планирал да даде общо 38,5 милиона долара на близка приятелка на Пак в замяна на подкрепа от президентката за сливането на две дъщерни компании на "Самсунг". Той е обвинен и в незаконно присвовяване, защото парите за подкупа идват от компанията.

Йонг практически е в ареста от февруари, но отрича обвиненията.

Според прокуратурата подкрепата на президента и кабинета са необходими за преструктурирането на "Самсунг", което би помогнало за укрепване на позициите на Лий, който изпълнява длъжността президент на компанията, докато баща му Лий Кън Хе, който формално все още е директор, е в болница.

Един от Адвокатите на Лий, заяви, че ще обжалва присъдата:

"Присъдата е неприемлива", заяви Сонг и добави, че невинността на клиента му ще бъде потвърдена от висшестоящата съдебна инстанция.

Участието на технологичния гигант в корупционния скандал, който предизвика отстраняването на президентката на Южна Корея, срещу която също се води дело, представлява удар по репутацията му.

Корупцията в такъв мащаб не е изключение в Южна Корея, но петгодишната присъда на Лий е една от най-големите, които някога е получавал крупен местен бизнесмен. Бащата на Лий, който в момента е в болница, но формално е директор на "Самсунг", е съден по подобни обвинения, но е оправдан, а дядо му - основал технологичния гигант, е въвлечен в подобни схеми, но не е осъден.

Стотици привърженици на отстранената Пак Гън Хе протестираха пред съда в Сеул и поискаха оправдателна присъда за дирекора на "Самсунг".

Пак беше отстранена от поста си през март. Много нейни симпатизанти се засъпиха за Лий, защото смятат, че присъдата му почти със сигурност значи такава и за бившата президентка.

"Делата на бившия президент Пак Гън Хе и шефа на "Самсунг" Лий Джей Йонг вървят ръка за ръка", коментира един от протестиращите, цитиран от Ройтерс.

Пак е първият отстранен демократично избран президент на Северна Корея.

Стотици протестираха в подкрепа на директора на "Самсунг". Снимка ЕПА/БГНЕС

Георги Атанасов: Поканиха Бербатов да прави футболен Боливуд

http://frognews.bg/news_140866/Georgi-Atanasov-Pokaniha-Berbatov-da-pravi-futbolen-Bolivud/

Канят го да прави футболен Боливуд. Точно избира дестинациите за семейството си. Ако всичко върви добре, може да изкара още един сезон и да не се откаже, макар че е на 37 години почти. Бербатов съвсем леко ще показва качествата си и ще се поддържа с фитнес. Така коментира отиването на Димитър бербатов в Индия журналистът Георги Атанасов.

Ето как Радев посрещна Макрон (СНИМКИ)

http://clubz.bg/57603-eto_kak_radev_posreshtna_makron_snimki

Официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон у нас започна с 15-минутно закъснение. Това накара някои журналисти да се пошегуват, че реформите в ЕС закъсняват с 15 минути, предаде БГНЕС.

Макрон пристигна още вчера час преди полунощ във Варна. Той и съпругата му Брижит отседнаха в двореца "Евксиноград". Посещението е по съвместна покана на българския президент Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

 

Във Варна Макрон първо се видя с министър-председателя.

Днес тържественото посрещане бе от страна на държавния глава и съпругата му Десислава.

Радев и Макрон поприказваха приятелски 2-3 минути през автомобила, след което направиха преглед на почетната гвардейска рота.

 

След това двамата президенти започнаха среща на 4 очи. Те трябва да обсъдят предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в Евросъюза и по-специално за промяна директивата за командированите работници в рамките на ЕС. Предмет на разговорите ще бъде и миграционната политика на ЕС и защитата на външните граници на общността.

 

 

 

 

 

 

 

"Любовта е лудост" завладява Варна довечера

http://www.cross.bg/lydost-lyubovta-chyzhdestranni-1553074.html

/КРОСС/ На 25 август за 25-и път по червената пътека на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост" ще преминат много любими български звезди от екрана и театралната сцена, и видни чуждестранни гости. Ежегодният кинофорум „Любовта е лудост" е очаквано и вълнуващо събитие. Като инициатор и организатор на тази престижна проява, Фестивалният и конгресен център отново има амбицията да предложи най-доброто от големия екран - в конкурсната международна програма, конкурсния младежки модул, съпътстващите панорами на чуждестранни кинематографии, ретроспекции на българско кино. Над 100 филма ще бъдат показани в тазгодишното издание на фестивала „Любовта е лудост", който за поредна година ще превърне Варна в бляскава киностолица. Очакват се любимците на цяла България: Татяна Лолова, Гинка Станчева, Емилия Радева, Людмил Стайков, Николай Волев, Борис Луканов, Мариус Донкин, Камен Воденичаров, Башар Рахал, Йосиф Шамли, Антон Радичев, Иглика Трифонова, Иван Ничев, както и чуждестранни гости от Естония, Исландия, Унгария, Дания, Великобритания, Украйна, Турция, Индия, Румъния, Македония, Индонезия, Русия, Италия, Молдова. По червената пътека ще минат и младите, и популярни актьори Бойко Кръстанов, Александър Алексиев, Рая Пеева, Явор Бахаров, Лорина Камбурова, Яна Титова и други.    

Украйна ще участва във военни учения на Вишеградската четворка

http://www.cross.bg/ycheniya-vishegradskata-chetvorka-1553073.html

/КРОСС/ Украйна ще участва за пръв път във военните учения на Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на украинския президент Петро Порошенко. "Беше постигнато споразумение, че подразделенията на украинските въоръжени сили ще участват за първи път в историята си във военни учения на страните от Вишеградската четворка", с казва в съобщението. Договореността е постигната на вчерашните преговори между Порошенко и полския министър на националната отбрана Антони Мачеревич. Освен ученията страните обсъдиха и подобряването на военнотехническото сътрудничество между Полша и Украйна, реализацията на решенията на Варшавската среща на НАТО и въпроси, свързани с активизирането на украинското участие в съвместни многонационални учения.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване