Жена поема управлението на ПИБ?

https://news.bg/management/zhena-poema-upravlenieto-na-pib.html

Севдалина Василева е спрягана за наследник на напусналия Васил Христов

Шофьор, задържан във връзка с терористична заплаха в Ротердам, е освободен

http://www.mediapool.bg/shofyor-zadarzhan-vav-vrazka-s-teroristichna-zaplaha-v-roterdam-e-osvoboden-news268436.html

Холандската полиция каза, че е освободила шофьора на микробус с испански регистрационен номер, задържан във връзка с терористична заплаха срещу концерт на американска рок група в Ротердам, предаде Асошиейтед прес. Според органите на реда "разследването е установило, че няма връзка между мъжа и терористичната заплаха". Той беше задържан, след като полицията го забелязала да обикаля с автомобила, в който прекарвал газови бутилки, близо до мястото на концерта на групата "Аллах-Лас". Музикалното събитие беше отменено, след като холандската полиция получи информация от испанските си колеги за възможна заплаха срещу проявата. Друг мъж, арестуван в провинция Северен Брабант, остава под стража по подозрение, че е замесен в заплахата. "Аллах-Лас" каза, че се надява да пренасрочи концерта си в Ротердам за друга дата и че организаторите ще гарантират възстановяването на парите на хората, които са си купили билети.

Шарапова се разголи преди US Open

https://offnews.bg//izvan-terena/sharapova-se-razgoli-predi-us-open-663649.html

Бившата приятелка на най-добрия ни тенисист Григор Димитров Мария Шарапова показа апетитните си форми в специална фотосесия за списание "Дю Жур" в навечерието на последния за годината турнир от Големия шлем US Open в Ню Йорк.

Маша, която е също така бивша номер 1 в света, ще участва с покана от организаторите след изтърпяно наказание за употреба на допинг, който стартира на 28 август.

Тенисистката пропусна последните си няколко турнира, на които беше заявена, поради контузия.

Публикация, споделена от DuJour Magazine (@dujourmedia) на

Публикация, споделена от DuJour Magazine (@dujourmedia) на

Публикация, споделена от DuJour Magazine (@dujourmedia) на

Макрон с жест към България - пише на български във Facebook

https://www.actualno.com/politics/makron-s-jest-kym-bylgarija-pishe-na-bylgarski-vyv-facebook-news_629802.html

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас, изрази уважение към България и в социалните мрежи. Във Facebook профила му бе публикувана снимка от срещата му с държавния глава Румен Радев, а текстът към нея бе написан на български език: "От 10 години

Вижте как Борисов развежда Макрон из Евксиноград (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409088

Вижте как Борисов развежда Макрон из Евксиноград (На живо)Българският премиер Бойко Борисов развежда френския президент Еманюел Макрон из Евксиноград. Макрон пристигна заедно със съпругата си Брижит на посещение в България. Нашият премиер заедно с външния ни министър ги посрещнаха на летище Варна снощи. Днес френският президент проведе разговори с държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Българският на Макрон е по-добър от парле ву-то на Борисов

https://offnews.bg//obshtestvo/balgarskiat-na-makron-e-po-dobar-ot-parle-vu-to-na-borisov-663647.html

Еманюел Макрон прописа на български.

"От 10 години не е идвал президент. Много е. Желанието ни е връзката ни да стане по-жива", написа той в официалния си фейсбук профил по повод посещението си у нас и отбеляза, че се намира в България.

Френският държавен глава е на двудневна визита във Варнас заедно със съпругата си Брижит. При посрещането му на летището снощи премиерът Бойко Борисов го увери, че "всички парле ву франсе". Очевидно Макрон е решил да върне жеста.

Здравното министерство ще се бори с наргилетата

http://clubz.bg/57621-zdravnoto_ministerstvo_shte_se_bori_s_nargiletata

Мерки за ограничаването на употребата на наргиле и "растителни изделия за пушене" ще разработва Министерството на здравеопазването. Това съобщиха днес оттам. Ще се формира междуведомствена работна група, която за разработи и предложи мерките като до моветта не се съобщава посокава, в която ще са промените. След като експертите си свършат работата - министерството ще предложи законодателни промени.

Темата стана актуална покрай убийството на 11-тодишно момиче в Бургас заради спор за наргиле. Оттам се подвигна въпросът за това защо деца пушат наргиле, как и защо се допуска това и какви са вредите за здравето.

Първото заседание на работната група по мерките ще заседава на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема. 

Днес заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве г-жа Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от министерството обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките, съобщиха още от ведомството на проф. Николай Петров.

Срок за подготвяне на промените не фигурира в заявката на министерството. Оттам обаче твърдят, че "към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство".

Двама от централните банкери на Фед заеха противоположни позиции по лихвите

http://www.investor.bg/sasht/337/a/dvama-ot-centralnite-bankeri-na-fed-zaeha-protivopolojni-pozicii-po-lihvite-245490/

Според Естер Джордж лихвените проценти могат да се увеличат още веднъж до края на година, но Робърт Каплан препоръча повече търпение

ЕК слага розови очила на Европейския семестър

http://www.euinside.eu/bg/analyses/is-the-european-commission-giving-up-on-the-european-semester

Европейския семестър за 2017-та завърши официално в края на юни, когато лидерите на страните-членки приеха индивидуалните препоръки [на английски език] на Комисията. Какви са поуките от тазгодишното упражнение? Семестърът беше създаден в пика на финансовата и икономическата криза с цел да с ...

Лудогорец среща португалци, германци и турци в Лига Европа

http://www.mediapool.bg/ludogorets-sreshta-portugaltsi-germantsi-i-turtsi-v-liga-evropa-news268435.html

Българският шампион по футбол Лудогорец попадна в тежка група от турнира Лига Европа заедно с тимовете на Спортинг Брага, Хофенхайм и Истанбул Башакшехир, определи жребият, изтеглен в петък. Водачи на групата са португалците от Брага, които бяха поставени в първа урна, заедно с останалите фаворити в турнира. Разградчани бяха изтеглени от втора урна, а от трета дойде германският Хофенхайм, който отпадна на плейофа за влизане в Шампионската лига след две загуби от Ливърпул с 1:2 и 2:4. В групата на Лудогорец попадна и може би най-неприятният отбор от четвърта урна – турският Истанбул ББ, който за малко не отстрани сензационно Севиля на плейофа за групите в Шампионската лига. В първия мач между двата отбора Истанбул загуби домакинството си с 1:2, но на реванша в Испания поведе с 1:0, след което допусна пълен обрат. В края на мача обаче турците изравниха и дори бяха близо до решаващ трети гол, но удар от фаул срещна гредата на Севиля. Като най-тежка група безспорно се открои тази с Олимпик Лион, Евертън, Аталанта и Аполон Лимасол. Астана, водена от Станимир Стоилов, пък ще се изправи срещу Виляреал, Макаби Тел Авив и Славия Прага. Смятаните за основни фаворити за спечелването на трофея Арсенал и Милан попаднаха в групи съответно с БАТЕ Борисов, Кьолн, Цървена звезда и Аустрия Виена, Риека, АЕК Атина. Регламентът на жребия не позволяваше в една група да попаднат отбори от една държава, а по решение на УЕФА нито един тим от Русия не можеше да играе в един и същ поток с отбор от Украйна. Първите мачове от груповата фаза на Лига Европа ще се изиграят на 14 и 28 септември, а следващите – на 19 октомври, 2 и 23 ноември. Последният кръг е насрочен за 7 декември. Финалът в турнира пък ще се играе на 16 май догодина на "Парк Олимпик Лион" във Франция.   Пълният жребий по групи: Група "А" Виляреал, Макаби Тел Авив, Астана, Славия Прага Група "B" Динамо Киев, Йънг Бойс, Партизан Белград, Скендербеу Група "С" Брага, Лудогорец, Хофенхайм, Истанбул Башакшехир Група "D" Милан, Аустрия Виена, Риека, АЕК Атина Група "Е" Олимпик Лион, Евертън, Аталанта, Аполон Лимасол Група "F" ФК Копенхаген, Локомотив Москва, Шериф Тираспол, Злин Група "G" Виктория Пилзен, ФКСБ (Стяуа), Апоел Беер Шева, ФК Лугано Група "H" Арсенал, БАТЕ Борисов, Кьолн, Цървена звезда Група "I" Залцбург, Олимпик Марсилия, Витория Сетубал, Коняспор Група "J" Атлетик Билбао, Херта Берлин, Зоря Луганск, Остерсунд Група "К" Лацио, Ница, Зулте Варегем, Витес Група "L" Зенит Санкт Петербург, Реал Сосиедад, Розенборг, Вардар Скопие

Изтеглиха съперниците на Лудогорец в Лига Европа

https://www.actualno.com/bgfootball/iztegliha-sypernicite-na-ludogorec-v-liga-evropa-news_629782.html

Лудогорец изпълни една от целите си през сезона, влизайки в груповата фаза на Лига Европа. След като пропуснаха златен шанс за участие в Шампионска лига, "орлите" започнаха процес по обновяване на селекцията, а освен това смениха и своя треньор. Въпреки това следващата цел е

В Каварна заловиха крадец на 350 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409076

В Каварна заловиха крадец на 350 евро
На 24 август, около 11 ч. е получено съобщение за извършена кражба на сумата от 350 евро от портфейл, оставен без надзор в закусвалня в град Каварна съобщават от полицията в Добрич. От проведените незабавни издирвателни работи е установен извършителя на деянието. С полицейска мярка за срок от 24 часа е задържан Т.К. (21 г.

Португалци, германци и турци в групата на Лудогорец в Лига Европа

https://offnews.bg//futbol/portugaltci-germantci-i-turtci-v-grupata-na-ludogoretc-v-liga-evropa-663643.html

Лудогорец попадна в доста неприятна компания на днешния жребий за груповата фаза на Лига Европа. "Зелените" ще играят в група "С", чийто водач в нея е Спортинг Брага. От трета урна в групата е Хофенхайм, а от четвърта е турският Истанбул ББ.

Мачовете между клубовете ще се играят на 14 и 28 септември, 19 октомври, 2 и 23 ноември, а последният кръг ще бъде на 7 декември.

Ето и всички групи:

Група А: Виляреал, Макаби ТА, Астана, Славия Прага

Група В: Динамо Киев, Йънг Бойс, Партизан, Шкендербеу

Група С: Брага, Лудогорец, Хофенхайм, Истанбул ББ

Група D: Милан, Аустрия Виена, Риека, АЕК

Група Е: Лион, Евертън, Аталанта, Аполон Лимасол

Група F: Копенхаген, Локомотив Москва, Шериф, Злин

Група G: Виктория Пилзен, Стяуа, Апоел Беер Шева, Лугано

Група Н: Арсенал, БАТЕ Борисов, Кьолн, Цървена звезда

Група I: Ред Бул Залцбург, Марсилия, Витория, Коняспор

Група J: Атлетик Билбао, Херта, Зоря, Йостерсунд

Група К: Лацио, Ница, Зулте Варегем, Витес

Група L: Зенит, Реал Сосиедад, Розенборг, Вардар

74-годишна от Кюстендил даде 65 000 лева на ало измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409071

74-годишна от Кюстендил даде 65 000 лева на ало измамници74-годишна жена от Кюстендил вчера е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя е дала голяма сума пари - около 65 000 лв. по схемата за оказване на съдействие на полицията. Всички налични пари опаковала и ги оставила закачени в торбичка на входната врата на къщата си. Когато торбичката с парите била отнесена от

Борисов: Ще преговаряме и за командированите и за шофьорите

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-rabotnitzi-makron-kabinet-borisov-3-sotzialen-damping-26290432

България разбира, че има проблем с командированите работници и ще го обсъди със всички страни. За шофьорите проблемът е друг и ще се преговаря отделно.

Труден жребий за "Лудогорец" в Лига Европа

http://www.cross.bg/grypa-germaniya-italiya-1553134.html

/КРОСС/ Тежък жребий изтегли „Лудогорец" за груповата фаза на Лига Европа. Съперници на българския отбор в група С на турнира ще бъдат португалския „Брага", немския „Хофенхайм" и турския „Истанбул Башакшехир". Разградският тим беше поставен във втора урна и определено извади късмет по отношение на водача в групата - „Брага", тъй като се размина с отбори като „Арсенал", „Милан", „Лацио", „Атлетик" (Билбао), „Виляреал", „Лион" и „Зенит". Късметът обаче бе дотук, тъй като бе изтеглен един от най-стойностните отбори от трета урна, а именно „Хофенхайм". Всъщност в групата се събраха три отбора, отпаднали от предварителните кръгове на Шампионската лига. „Лудогорец" отпадна още в третия предварителен кръг на турнира, но „Хофенхайм" и „Истанбул ББ" играха в четвъртия. Немците отпаднаха от „Ливърпул", докато турците създадоха доста ядове на „Севиля". Мачовете от груповата фаза започват на 14 септември и завършват на 7 декември

Повечето от водещите азиатски индекси приключиха търговията с ръст

http://econ.bg/Новини/Повечето-от-водещите-азиатски-индекси-приключиха-търговията-с-ръст_l.a_i.748119_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с повишения в петък, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,51% до 19 452,61...

Правят Съвет за отбранителната индустрия

https://www.actualno.com/politics/pravjat-syvet-za-otbranitelnata-industrija-news_629799.html

До края на месец септември, правителството ще създаде Съвет за координиране и развитие на дружествата производители и търговци на стратегически изделия и специална продукция. Това се разбира от представения за обществено обсъждане проект за създаването на структурата

Труден жребий за "Лудогорец" в Лига Европа

http://www.cross.bg/hofenhaiim-istanbyl-braga-1553134.html

/КРОСС/ Тежък жребий изтегли „Лудогорец" за груповата фаза на Лига Европа. Съперници на българския отбор в група С на турнира ще бъдат португалския „Брага", немския „Хофенхайм" и турския „Истанбул Башакшехир". Разградският тим беше поставен във втора урна и определено извади късмет по отношение на водача в групата - „Брага", тъй като се размина с отбори като „Арсенал", „Милан", „Лацио", „Атлетик" (Билбао), „Виляреал", „Лион" и „Зенит". Късметът обаче бе дотук, тъй като бе изтеглен един от най-стойностните отбори от трета урна, а именно „Хофенхайм". Всъщност в групата се събраха три отбора, отпаднали от предварителните кръгове на Шампионската лига. „Лудогорец" отпадна още в третия предварителен кръг на турнира, но „Хофенхайм" и „Истанбул ББ" играха в четвъртия. Немците отпаднаха от „Ливърпул", докато турците създадоха доста ядове на „Севиля". Мачовете от груповата фаза започват на 14 септември и завършват на 7 декември.  

Министърът Цачева се срещна с австрийския си колегата Волфранг Брандщетер

http://www.cross.bg/tzacheva-brandshteter-predsedatelstvo-1553135.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе среща с колегата си от Република Австрия Волфранг Брандщетер. "Нашите отношения са традиционно добри. Трябва обаче да работим заедно всички в рамките на ЕС за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това е общ проблем", заяви г-н Брандщетер. Сред обсъдените теми бяха основните акценти по време на Председателството на Тройката. Република Австрия поема ротационно след България Председателството на ЕС. "Бих искала да изразя своето задоволство от експертното сътрудничество и обмяната на опит при подготовката на Програмата в рамките на проведените срещи между нашите експерти в Талин и София. През средата на м.юли беше приет и проект на Програма на Българско председателство за приоритетите в различните области, като окончателният й вариант ще е готов в края на годината. Радвам се за възможността да обсъдим актуалните теми в област „Правосъдие" и приоритетите на Министерството на правосъдието по време на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, заяви министър Цачева. Тя запозна колегата си с трите основни приоритета по време на Българското Председателство. "Ще се стремим по време на Българското председателство да получим подкрепата на възможно по-широк кръг държави членки, като ще търсим най-добрия баланс между приоритетите на нашето председателство и общия интерес на Съюза", обясни още министър Цачева

Макроонеправдани ли са работниците у нас?

http://www.mediapool.bg/makroonepravdani-li-sa-rabotnitsite-u-nas-news268434.html

През миналата седмица отбелязахме постигането на рекордна заетост в страната (виж тук), както и икономическите предпоставки за покачване на работните заплати, особено в силните икономически центрове. На фона на тази благоприятна макрорамка продължават да са особено актуални тезите за тежко ощетените български работници. Водещият аргумент винаги е бил, че работниците у нас, дори и отчитайки разликите в икономическото развитие, са в много по-неравностойно положение спрямо тези в Европа – последното като обща представа за средноевропейския работник. Казано по просто, тезата е, че работниците у нас получават по-малко от произведеното спрямо тези в Европа. Официалната проверка на последното твърдение винаги е предизвиквала спорове и много често е била интерпретирана грешно. Преди малко повече от година демонстрирахме как е коректно да се сравняват трудовите доходи в Европа (виж тук) и дадохме отговор на някои манипулативни твърдения за "неправилно разпределение на произведеното" в икономиката. Сега ще задълбочим този отговор и ще погледнем картината по сектори. От макроикономическа гледна точка най-правилният поглед към "разпределението на произведеното" в икономиката минава през анализ на компонентите на брутната добавена стойност по т. нар. метод на доходите. С други думи, в случая "произведеното” в икономиката е "брутната добавена стойност", а "разпределението” спрямо работниците се крие в една от компонентите, наречена "компенсация на наетите лица". Делът на компонентата компенсация на наетите лица в брутната добавена стойност ни дава отговор точно на въпроса за дела на това, което получават работниците от "произведеното". Останалото, най-общо казано, е за компаниите – основно компонентната "брутен опериращ излишък". Данните на Евростат ни позволяват да проследим развитието по компоненти на брутната добавен стойност общо и по сектори за последните 10 години. Средно за Европейския съюз (28-те членки) делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност е в рамките на 52-53% през целия период. В България ситуацията е друга. Делът на компенсацията на наетите лица в брутната добавена стойност у нас постепенно расте от 38% през 2007 г. до 48% през 2016 г. За 10 години, на практика, почти постигаме европейските стандарти на разпределение на доходите в икономиката – най-общо казано половината остава у работниците, половината в бизнеса. Разбивката по сектори показва сходна картина. По принцип отделните сектори предполагат различно разпределение на доходите, което е видно както у нас, така и в Европа. В селското стопанство например делът на компенсацията на наетите лица в добавената стойност традиционно е около 30% в ЕС-28. У нас, през 2007-2008 г. този дял е едва около 10%, след което постепенно се покачва до 31% през 2017 г. Същото се наблюдава и в строителството. Средни нива за ЕС-28 от около 54-55% и постепенно догонване у нас от 31% през 2007 г. до 58% през 2017 г. Разпределението на доходите в строителството днес е много по-норманизирано спрямо това, което е било по време на големия бум от 2007-2008 г. В индустрията трендът е сходен, макар и разликите да не са били толкова големи. Делът на компенсацията на наетите лица в добавената стойност в индустрията в ЕС-28 през последните години е 52-53%, докато у нас играе през годините от 41-42% до 48-49%, с възходящ тренд последните 6 години. Общо за индустрията, както и конкретно за преработващата промишленост, през 2016 г. сме на 3-4 проценти пункта от средните нива за ЕС-28. В търговията догонването е сходно – при нива от 57% за ЕС-28, у нас постепенно нараства от 40% през 2007 г. до 49% през 2016 г. Интересно е развитието в информационните технологии и комуникациите. Средните нива за ЕС-28 и тук са около 52%, докато у нас се наблюдава огромен ръст от едва 26% през 2007 г. до 64% през 2016 г. Бурното развитие на този сектор у нас очевидно води до много добри условия за работниците, които получават повече от добро заплащане. Обратно стоят нещата във финансовия и застрахователния сектор, където средният дял за ЕС-28 е около 51-52%, докато у нас нивата остават около 30%. С други думи, това е един от секторите, където получаваното от работниците се разминава като дял от добавената стойност спрямо средните нива за Европа. Интересeн сектор, разбира се, е и публичната администрация или държавното управление. Тук имаме пълно припокриване с Европа. И у нас и в ЕС-28, за целия период от 2007 до 2016 г., делът на компенацията на наетите лица в добавената стойност е около 77%. Очаквано, в публичния сектор, поради силния социален профил на секторите администрация, образоване, здравеопазване, социални услуги, голяма част от добавената стойност (над ¾) остава у работещите. Всичко казано дотук ясно показва, че у нас няма някаква голяма макроикономическа конспирация срещу работниците. Разпределението на добавената стойност вече в голяма степен отговаря на това в Европа. Това се дължи, най-вероятно, както на покачване на работните заплати, така и на изсветляване на икономиката. По-неблагоприятната позиция на българския работник спрямо този в Европа не е поради измама в разпределението, а заради по принцип по-ниски нива на създадената добавена стойност в обществото. Достигането на средноевропейските доходи минава през покачване на тази добавена стойност, а не чрез административни похвати за преразпределение на това, което се създава днес. *Анализът е публикуван на сайта на ИПИ.

Хороскоп за събота и неделя

https://www.actualno.com/curious/horoskop-za-sybota-i-nedelja-news_629800.html

Какво ни чака през уикенда според зодията? Можете да видите в хороскопа си за събота и неделя. Някои зодии ще се радват на много изненади. Ето кои са те...ОвенТази събота ще ви изправи пред предизвикателството да признаете скрита част от себе си. След като тя не вреди никому, н

Макрон: България е изпълнила изцяло критериите за Шенген

http://www.moreto.net/novini.php?n=358200

"С Румен Радев имаме съвпадение по 3 основни теми – командироване на работници, отбрана и миграция". Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон след срещата си с българския държавен глава Румен Радев. „Преди 10 години последно френски президент е бил в България.

Социален дъмпинг или свободно движение на работниците?

http://www.mediapool.bg/sotsialen-damping-ili-svobodno-dvizhenie-na-rabotnitsite-news268433.html

Обиколката на френския президент Еманюел Макрон в Източна Европа, част от която е и посещението му в България, си поставя за цел – между много други – да преговаря в полза на изменянето на правилата за командированите работници в ЕС, с цел премахване на "нелоялната конкуренция", която в момента оказват командировани източноевропейски работници на работещите в западноевропейски страни. Практиката, станала популярна като "социален дъмпнинг", има няколко форми – най-простата от тях е, че работниците от бившия Източен блок са склонни да работят по-ниско заплащане в сравнение с местните. На този фронт обаче трудно могат да бъдат въведени ограничения, без да бъде нарушено фундаменталното право на движение на работниците в рамките на европейския съюз. При командировките обаче са налице единствено изисквания да се плаща минималната заплата на страната, в която е командирован работникът; той запазва правото си да плаща социални осигуровки в собствената си страна, вместо по-високите в страната, в която е командирован. Понастоящем, това може да се случва за период до три години, а предложението на френския президент е скъсяване до една годинa[1]. Обсъжданото предложение далеч не е ново – то се обсъжда от миналата година, като тогава срещна значителна съпротива от повечето източноевропейски страни-членки на ЕС, с аргумента, че то нарушава принципа на субсидиарност на ЕС. Въпреки че според европейската комисия субсидиарността не е нарушена, струва си да се разгледат няколко обстоятелства около съществуването на целенасочен "социален дъмпинг". Нови правила за командироването бяха въведени и в началото на 2017 г., които въведоха принципа за заплащане на минималната заплата на приемащата държава от първия ден на работата зад граница, продължителността на почивките и отпуските, извънредния труд и редица други условия; това създаде значителна бюрократична тежест върху работодателите, които командироват работници. Новите предложения се явяват продължение на тази политика. Размерът на командированата работна сила в целия ЕС е била около 1,92 милиона през 2014 г. - дори и да допуснем, че темпът ѝ на растеж през последните години се е запазил, най-вероятно в момента броят на тези работници е малко над 2 милиона, на фона на над 240 милиона икономически активни. Най-много командировани работници има в Германия (419 хиляди към 2014 г.) и Франция (178 хиляди), като повечето работят в строителството. С други думи, командированите работници са относително малка част от работната сила на приемащите ги държави, което поражда съмнение, че те влияят значително на пазара на труда в тях. Социален дъмпинг би бил налице, ако източноевропейските държави имаха по-свободни регулации по отношение на условията на труд, и съответно спазването на регулациите на изпращаща страна от командированите работници наистина поставяше тези на приемащата страна в неравностойно положение. Точното сравнение на пълния обем на регулациите върху труда обаче е трудна задача – на помощ тук идват индикаторите за защита на служителите на ОИСР (които обаче не включват данни за България и Румъния, които не членуват в организацията). Сравнението на тези оценки сочи, че регулаторната защита на труда всъщност е по-висока в новите страни-членки на ЕС – към 2013 г., средната оценка на източноевропейските държави е 2,5 от възможни 5, а на западноевропейските – 2,3. С други думи, няма основания да се твърди, че в новите страни членки има значително по-слаби правила и защита на труда, което да им дава значително конкурентно предимство пред тези в старите. Няма спор, че заплатите в източноевропейските и западноевроепйските държави са чувствително различни. Това обаче е продукт от много различното им икономическо развитие, а не на целенасочена политика на потискане на заплащането в новите страни-членки, целяща осигуряване на нечестно конкурентно предимство. Освен това, настоящият режим на регулация на командировките е обвързан с минималната заплата на приемащата държава - иначе казано, страните които се опасяват от "социален дъмпинг" държат инструмента, с който могат да се предпазят от него, без да се нуждаят от намеса на общоевропейско ниво. Не на последно място, струва си да се замислим дали ЕС въобще включва принцип на равно заплащане между отделните страни-членки. Такъв принцип не съществува дори в рамките на самите страни, а въвеждането му за целия огромен пазар на труда на ЕС би влязло в остро противоречие с отворения, конкурентен пазар в рамките на съюза и свободното движение на работниците. С други думи, предложението, което идва да защитава френският президент от една страна прилича на буря в чаша вода, тъй като засяга проблем с относително малък обхват и минимално влияние и прилича най-вече на изпълнение на предизборно обещание. Изпълнението му обаче застрашава принципите на свободно движение на хора и отворения, конкурентен пазар в рамките на ЕС. [1] Изненадващо, предложението намери своята подкрепа и сред българските синдикати. Те от своя страна предлагат и право на синдикална защита от  естните организации на работници в страните, в които са командировани. *Анализът е публикуван на страницата на ИПИ.

Уаау! Здравното министерство се размърда, ще прави работна група за борба с наргилетата

http://frognews.bg/news_140907/Uaau!-Zdravnoto-ministerstvo-se-razmarda-shte-pravi-rabotna-grupa-za-borba-s-nargiletata/

Министерство на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Дали амбициозната британска премиерка се е целила прекалено високо с исканията към ЕС?

http://www.mediapool.bg/dali-ambitsioznata-britanska-premierka-se-e-tselila-prekaleno-visoko-s-iskaniyata-kam-es-news268432.html

Британската премиерка Тереза Мей винаги е казвала, че ще бъде амбициозна при преговорите за излизане на Великобритания от ЕС и публикувани този месец документи на правителството показват мащабите на тази амбиция - искайки най-близки връзки, но без цената. Но Брюксел отхвърли новите британски предложения за бъдещи връзки с ЕС, определяйки ги като "фантазия" и заяви, че те не са нищо повече от "вътрешен британски дебат". Европейски представители намекнаха, че Великобритания трябва вместо това да се придържа към договорения по-рано график за преговорите за Брекзита. От гледна точка на Великобритания публикуването на документи за стратегия и обсъждане в продължение на две седмици имаше за цел да отговори на критиките, че е неподготвена за преговорите, както и да ускори преговорния процес, който се движеше бавно през последните 14 месеца. Това беше и шанс за Мей да мобилизира поддръжниците си и да покаже, че все още следва плана за Брекзит, въпреки че авторитетът й беше отслабен след загубата на парламентарното мнозинство на изборите през юни, заяви източник от партията й. "Искам да бъдем наистина Глобална Великобритания - най-добрият приятел и съсед на нашите европейски партньори, но страна, която се пресяга и отвъд европейските граници", заяви Мей през март след започването на процеса на отделяне от ЕС. "И това е причината, поради която подготвих ясен и амбициозен план за предстоящите преговори. Това е план за ново дълбоко и специално партньорство между Великобритания и ЕС." На този фон от миналата седмица насам бяха публикувани три документа, представящи целите на Великобритания. Те излагат британският възглед, че подобно "дълбоко и специално партньорство" не изисква големи промени. Може би по-изненадваща беше стратегията, изложена в документите за бъдещите отношения, особено отнасящите се до митниците и ролята на Съда на Европейския съюз, смятан от много подкрепящи Брекзит британски депутати от Консервативната партия и извън нея за символ на влиянието на ЕС над Великобритания и за липсата на суверенитет на страната. Представителят на Европейския парламент по въпросите на Брекзит Ги Верхофстат определи идеите на британското правителство за бъдещ митнически съюз като "фантазия", след като то очерта мерки за временно споразумение без митнически тарифи, целящо да позволи възможно най-свободната търговия със стоки, и предложения за възможно ново търговско партньорство. "Да бъдете във и и извън митническия съюз и с "невидими граници" е фантазия", заяви той в Туитър. "Първо трябва да гарантираме правата на гражданите и уреждане на финансовия въпрос", заяви Верхофстат, визирайки правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания и на британците, живеещи в ЕС, както и исканията на ЕС Великобритания да плати значителна "сметка за Брекзит". "Вътрешен британски дебат" След като посочи съществуващите според него неясноти относно бъдещите отношения на Великобритания със Съда на Европейския съюз, говорител на Европейската комисия заяви: "Няма да се изненадате, като чуете, че ще се въздържа да се включа във вътрешнобритански дебат относно техните позиции". Той и други представители на ЕС заявиха, че позицията на Брюксел не се е променила: Великобритания трябва първо да се фокусира върху постигането на напредък по трите основни проблема в началната фаза на преговорите - правата на живеещите извън родината си, границата между Великобритания и Ирландия, която е член на ЕС, и уреждането на финансовия въпрос. Верхофстат се подигра с коментарите на Доминик Рааб, британският министър по правосъдието и съдилищата, че Великобритания ще трябва да следи "с половин око" решенията на Съда на Европейския съюз, като в същото време гарантира, че Върховният съд в Лондон е способен да оправдае названието си. "Британското правителство иска да следи "с половин око" решенията на Съда на Европейския съюз. ЕП (Европейският парламент) смята, че Съдът на Европейския съюз трябва да държи и двете си очи отворени, за да защитава правата на гражданите", написа той в Туитър, визирайки позицията на ЕС, че само неговият съд може да гарантира правата на гражданите, живеещи във Великобритания. Великобритания заявява, че подхожда конструктивно, като прави предложения за начините за започване на дискусии относно бъдещите връзки. Но след като тя публикува седем документа за малко повече от седмица, стана ясно, че Брюксел далеч не е впечатлен. Общо от 26 юни насам Великобритания публикува 10 документа. В понеделник, след публикуването на два документа, главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние изброи в Туитър деветте вече публикувани документа на блока, обясняващи позициите на ЕС по въпроси, вариращи от правата на гражданите до уреждането на финансовия въпрос. "Очаквам с нетърпение да обсъдим тези документи с Великобритания. Те са от първостепенна важност за постигането на напредък относно правата на гражданите, уреждането на сметките и Ирландия", заяви той. Предупреждение В някои области - а именно уреждането на финасовия въпрос, ролята на Съда на Европейския съюз и бъдещите търговски и митнически спогодби - различията във възгледите подсказват, че предстоящите следващата седмица преговори между Барние и Дейвид Давис, британския министър по въпросите на Брекзита, ще бъдат трудни. И двете страни не са си поставили високи цели за напредък. Но това може да се окаже от полза за някои хора от Консервативната партия, която отдавна е убежище за евроскептици. "Колкото повече хора виждат как ЕС полива със студена вода и хвърля на боклука бритнските идеи, на толкова повече хора ще им писне", каза източник от Консервативната партия. "Британците могат да критикуват собствената си страна, но когато някой друг го прави, преминават в боен режим". По БТА

"Лудогорец" ще играе с "Брага", "Хофенхайм" и "Истанбул ББ" в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/25/3030718_ludogorec_shte_igrae_s_braga_hofenhaim_i_istanbul_bb_v/?ref=rss


"Лудогорец" ще играе с "Брага", "Хофенхайм" и "Истанбул Башакшехир" в груповата фаза на Лига Европа. Четирите обора ще се срещнат по два пъти на разменено гостуване, а първите два се класират за директните елиминации напролет.<br /><br />Maчовете са на 14 септември, 28 септември, 19 октомври, 2 ноември, 23 ноември и 7 декември. Програмата ще бъде определена по-късно днес.<br /><br />Българският шампион ще участва за втори път в...

Борис Джонсън смекчи тона по сметката за Брекзит

http://www.mediapool.bg/boris-dzhonsan-smekchi-tona-po-smetkata-za-brekzit-news268431.html

Великобритания ще плати пари на Европейския съюз в рамките на процеса Брекзит, призна външният министър Борис Джонсън, който по-рано обяви, че ЕС ще бъде "отсвирен", ако поиска от Лондон 60-100 милиарда евро, каквито бяха предварителните информации. Въпросът със "сметката за развода" раздели про-Брекзит лагера във Великобритания, като някои привърженици на излизането от ЕС настояват страната да не плати и пени, а Борис Джонсън заяви миналия месец пред парламента, че искане на 100 млрд. евро би било прекалено. В петък външният министър каза, че той няма да "признае" такава сума, но добави: "Ние безспорно ще трябва да изпълним нашите задължения". Според "Файненшъм таймс" и други британски медии Борис Джонсън е смекчил позицията си по този въпрос. "Някои от сумите, които видях, изглеждат твърде високи, но разбира се, ние ще изпълним нашите задължения", заяви той в интервю пред Би Би Си. "Ние сме хора, които спазват закона, плащат си сметките. През годините Обединеното кралство е внесло стотици милиарди", допълни Джонсън. "Не казвам, че приемем интерпретацията на Барние [главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние] за това какви са нашите задължения. Но аз определено казвам, че ние трябва да изпълним нашите правни задължения така, както ние ги разбираме и това е, което трябва да очаквате да направи британското правителство", каза още министърът. В отговор на въпрос за коментара си от миналия месец от "отсвирването" на ЕС, той каза: "Мисля, че тогава бях питан за някаква много голяма сума пари, мисля, че 100 млр. евро или паунда, които Европейската комисия възнамерява да ни лепне. Това не е сума, която аз признавам". Борис Джонсън обаче не каза каква сума би признал, но коментира, че Великобритания няма да плати "нито пени повече, нито пени по-малко" отколкото правителството смята, че са задълженията към ЕС. Парите, които иска ЕС, са за покриване на ангажименти за разходи, които Великобритания вече е направила, а също и разходи, свързани с Брекзит, включително пенсии на сътрудници, които се занимават с процедурата. Въпросът с финансовите разплащания е един от най-трудните по време на преговорите за развода с ЕС, като европейските власти, базирани в Брюксел, заявиха нееднократно, че това е една от трите области, по която двете преговарящи страни трябва да постигнат напредък, преди да започнат преговори за бъдещите отношения, включващи и подписване на търговски споразумения.

Макрон в България: Полша върви срещу европейските интереси

https://www.actualno.com/europe/makron-v-bylgarija-polsha-vyrvi-sreshtu-evropejskite-interesi-news_629791.html

В петък държавният глава на Франция Еманюел Макрон, който е на първо официално посещение в България, разкритикува консервативното правителство на Полша, заявявайки, че Варшава се противопоставя на европейските интереси, предава AFP. Макрон предупреди, че Полша рискува да с

Пореден учителски протест в Перу доведе до мащабни сблъсъци с полицията

http://www.cross.bg/ychiteli-pery-ylitzata-1553133.html

/КРОСС/ Поредни сблъсъци между полиция и учители разтърсиха Перу на третия месец от продължаващите мащабни протести, предава bTV. Голяма група протестиращи учители излязоха на улицата за 71-ви ден поред. Напрежението ескалира близо до Националния конгрес на Перу в центъра на Лима в четвъртък. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне хората и да им попречи да направят барикади Около 300 учители пристигнаха в Лима от цялата страна за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. Te искат заплата им да достигне до 1200 долара. Друго искане е отмяна на система за поставяне на оценки, които често довеждат до уволнения и дискриминация. Перуанският президент Педро Кучински не уважи исканията им и обвини част от протестиращите за връзки с тероризма. Въпреки че остава отворен за диалог с някои от синдикатите, беше категоричен, че неявяването в клас ще бъде санкционирано. Според Министерството на образованието, стачката е незаконна. Хората остават на улицата за неопределено време.  

Вижте всичко от посещението на Макрон в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409060

Вижте всичко от посещението на Макрон в БългарияПрезидентът Макрон и съпругата му бяха официално посрещнати от президента Радев и съпругата му пред двореца Евксиноград тази сутрин към 10 ч. След това френският държавен глава се срещна и Радев и Борисов на четири очи. По същото време съпругите им посетиха Балчик. Вижте всичко по темата тук:  Вижте как Борисов посрещна Макрон и съпругата му на

Борисов: Покриваме критериите за Шенген, не сме риск за Еврозоната

http://www.cross.bg/makron-bulgariya-borisov-1553132.html

/КРОСС/ След като първо президентът Румен Радев се срещна с френския си колега Еманюел Макрон, последва среща високия гост във Варна и с премиера Бойко Борисов, след което отново имаше и съвместна пресконференция. „Благодарих на президента Макрон за подкрепата към Договора между България и Македония. Хубавото на нашето приятелство е, че дори и критичните теми, които изискват по-сериозен дебат, можем да ги обсъждаме в една много приятелска и честна обстановка. Говорихме за Берлинския процес, кохезията, присъединяването на Западните Балкани. На мен много ми се иска, понеже Европейският съюз е едно голямо цяло, да говорим за перспектива не само на думи", заяви Борисов след разговора си с френския президент в „Евксиноград". По думите му президентът Макрон иска това, което е говорил в кампанията си да се случи във Франция. „Така и ние. Като казва перспектива за Балканите, трябва да можем да казваме как я виждаме във времето", обясни премиерът. По думите му на второ място е изключително важно да има ясни критерии и всяка страна в ЕС да се стреми да ги спазва, тъй като се наблюдава все повече говорене за Европа на две скорости и дори открита конфронтация по теми между държави-членки на ЕС. „В България сме се постарали и всеки един от тях сме спазили. Критериите за Шенген - Европейската комисия казва, че са спазени, Европейският парламент също

„България Ер“ пуска по-евтини билети за 20 дестинации

//dariknews.bg/novini/biznes/bylgariia-er-puska-po-evtini-bileti-za-20-destinacii-2044442

"България Ер" пуска по-евтини билети за 20 дестинации. Билети могат да се купят до 3 септември, а полетите да се осъществят до 15 декември, съобщиха от фирмата.

Турция намекна за проблеми със САЩ заради подкрепата за кюрдите

https://www.actualno.com/asia/turcija-namekna-za-problemi-sys-sasht-zaradi-podkrepata-za-kurdite-news_629795.html

Турският премиер Бинали Йълдъръм намекна за възможността за проблемна ситуация със САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрди. "Не трябва да има причина за спор между нас, две страни членки на НАТО. Но, разбира се, могат да възникнат проблеми, ако те, САЩ, злоупотребят с до

Здравното министерство се захваща да ограничи пушенето на наргиле

http://www.mediapool.bg/zdravnoto-ministerstvo-se-zahvashta-da-ogranichi-pusheneto-na-nargile-news268430.html

По инициатива на Министерството на здравеопазването ще се сформира междуведомствена работна група, която да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. Темата стана актуална след убийството на 11-годишно момиче в началото на седмицата след спор с по-голямо момче за пушене на наргиле. Трагичният инцидент провокира дебат около здравословните последици от добилата популярност сред младежите практика. Първата работна среща по проблема ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема. Заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките. След приключване дейността на работната група МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Трюдо смекчи приветствените си послания към бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030712_trjudo_smekchi_privetstvenite_si_poslaniia_kum/?ref=rss


Канадският премиер Джъстин Трюдо опитва да смекчи посланието, че страната му е спокоен пристан за бежанците, след като притокът на мигранти, заплашени от депортация в САЩ, стресна властите.<br /><br />Над 11 300 души са влезли в Канада от САЩ от началото на годината, като напоследък бряот им се увеличи до 250 на ден. Много от тях са изплашени от строгите мерки, които президентът Доналд Тръмп взе срещу бежанците и търсещите убежище, а тогава Трюдо заяви, че Канада е готова да...

Започна строежът на уличната библиотека „Рапана“ във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=358199

Строежът на уличната библиотека „Рапана“ започна, видя репортер на Moreto.net. Дървената конструкция би трябвало да заработи още на 26 август. За да помогне в изграждането й, може да се включи всеки, който желае. Работната площадка и локацията на книгохранилището поне до края на септември е входът на Морската градина.

Възможно ли е новото поколение арабски лидери да е фактор за промяназа близкоизточния мир?

http://www.mediapool.bg/vazmozhno-li-e-novoto-pokolenie-arabski-lideri-da-e-faktor-za-promyanaza-blizkoiztochniya-mir-news268429.html

Администрацията на Тръмп обмисля нови подходи за облекчаване на израелско-палестинския конфликт, основани на преговори със зараждаща се сунитска арабска коалиция на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Йордания. Джаред Къшнър, старши съветник в Белия дом и зет на президента, посети лидерите на четирите страни по време на близкоизточна обиколка тази седмица. Той се придружаваше от специалния пратеник Джейсън Д. Грийнблат и заместник-съветника по националната сигурност Дина Пауъл. Групата остана с надеждата, че новото поколение арабски лидери е потенциален фактор за промяна, заяви служител от администрацията. Принц Халед бин Салман, саудитският посланик във Вашингтон, се изказа оптимистично за преговорите с Къшнър. Той заяви, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, по-възрастният му брат, "е оптимист от гледна точка на поетия от Тръмп ангажимент да постигне справедлив и траен мир между Израел и палестинците". Той допълни, че тазседмичната визита е "подсилила уважението на саудитските и други арабски представители към Къшнър и неговия екип, който организира визитата на Тръмп в кралството през май". Първата стъпка в новата палестинска стратегия включва Газа, която под управлението на Хамас е най-непреклонният противник на Израел. Умерената сунитска коалиция се опитва да сближи Хамас с Египет и ОАЕ и да раздалечи групировката от Катар, който от години е неин основен финансов спонсор. Целта е да се посредничи за обединяване на Газа с палестинската власт под ръководството на президента Махмуд Абас, така че обединената палестинска власт да представлява всички палестинци. Това би било ключова стъпка към подновяване на по-широки преговори. Правителството на Тръмп, изглежда, предвижда стратегия "отвън навътре" за пробив в палестинско-израелската безизходица. Надеждата е САЩ да събере заедно израелските лидери с лидерите на основните арабски страни на мирна конференция. Необичайно тесните връзки на Тръмп и с Израел, и с арабските страни от Персийския залив са част от тази стратегия. Мохамед Дахлан, палестинец от Газа, който сега живее в ОАЕ, е главният посредник. Той посети Газа и организира финансирано от ОАЕ хуманитарно подпомагане в сътрудничество с Яхия ас Синуар, шефът на Хамас в Газа. Планът е да се предостави икономическа и социална подкрепа чрез Египет и с благословията на Израел, което може да смекчи контрола на хардлайнерите. "И двамата осъзнахме, че е време да намерим изход", в Газа, каза Дахлан за Асошиейтед прес миналия месец след среща със Синуар, негов приятел от детството. Помощта на Дахлан за Газа, както се твърди, включва 15 милиона долара месечно за храна и социално подпомагане на семействата плюс неуточнена допълнителна сума за електричество и вода, ми каза арабски представител. Израел е позволил гориво и други доставки да минават от Египет през граничния пункт Рафах, което е знак за мълчаливо съгласие. Дахлан и емиратските му съмишленици имат по-големи планове. Той каза за АП, че ОАЕ са обещали да финансират проект за електроцентрала със 100 милиона долара, която да бъде построена от египетската страна на границата и да помага за захранване на Газа. Въпреки че Дахлан е дългогодишен съперник на Абас, служители на САЩ настояват, че те не желаят да подкопават позициите на лидера на палестинската власт. Наред с усилията в Газа е налице по-широка визия за рестартиране на палестинския мирен процес, разчитайки на съюза на умерените сунитски лидери. Йорданският крал Абдула Втори и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси вече са установили широки, приятелски отношения с Израел. Мохамед бин Зайед, престолонаследникът и военният министър на ОАЕ, и саудитският престолонаследник принц Мохамед нямат официални дипломатически контакти с Израел. Но имат общ враг в лицето на Иран. МБС, както е известен саудитският престолонаследник, направи някои прибързани стъпки, които му докараха неприятности, включително войната в Йемен. Но той е готов да поеме рискове на реформаторския фронт, включително като отправи предизвикателство към религиозната върхушка в кралството. Принц Халед, саудитският посланик, каза, че МБС смята, че решаването на палестинския проблем и мирът с Израел са "от съдбоносно значение за Близкия изток". "Това младо, динамично ръководство предоставя благоприятни възможности, които може би не са съществували преди", заяви посланикът на ОАЕ във Вашингтон. Белият дом очевидно споделя това виждане. Що се отнася до решаването на израелско-палестинския спор, 50-те години история на миротворчески усилия за съжаление ни напомнят, че нова инициатива може би няма да проработи. А и вътрешните проблеми на Тръмп отслабват способността му да се възползва от постигнатото от Къшнър. Но трябва да кажем: възможностите за търговия, инвестиции и сътрудничество в сигурността между Израел и арабите никога не са били толкова големи. По БТА

Макгрегър със зловеща закана към Мейуедър

https://offnews.bg//bojni/makgregar-sas-zloveshta-zakana-kam-mejuedar-663640.html

Часове преди сблъсъка, звездата на ММА Конър Макгрегър използва социалната мрежа Тутиър, за да отправи най-зловещата си досега закана към Флойд Мейуедър, срещу когото ще се изправи на боксовия ринг в Лас Вегас на 26 август в дългоочакван мегасблъсък.

Двете най-популярни имена в бойните спортове ще премерят сили в шоумач, който се очаква да счупи рекорда от 4.6 милиона зрители чрез системата "pay-per-view" от мача Мейуедър - Мани Пакяо.

Макгрегър и Мейуедър ще се сразят в Лас Вегас, като мачът ще се проведе по правилата на бокса. Ирландецът е звезда в смесените бойни изкуства.

"Красив череп и красив пояс, които да добавя към колекцията си от черепи и пояси", е написал Макгрегър по повод на разкрития публично шампионски колан, изработен специално за мегадуела помежду им.

Той е изработен от крокодилска кожа и съдържа 3360 диаманта, 600 сапфира и 300 изумруда. Освен това при неговото създаване за използвани 1,5 кг злато.

Макрон: Ще подкрепя желанието на Борисов за еврозоната

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/makron-shte-podkrepia-zhelanieto-na-borisov-za-evrozonata-6073077

„Много благодаря, скъпи Бойко”, каза френският президент и нарече българския премиер свой приятел

Руското МВнР се издъни с холокоста и немски войник

http://frognews.bg/news_140906/Ruskoto-MVnR-se-izdani-s-holokosta-i-nemski-voinik/

Огромен гаф допусна Министерство на външните работи на Русия по повод Деня в памет на жертвите на сталинизма и нацизма. Той се отбелязва в Европа на 23 август. На тази дата е подписан и договорът за ненападание между Германия и Съветския съюз през 1939 г., известен като пакта „Молотов-Рибентроп”.

Освен за Шенген, Франция ще ни подкрепи и за приемане на еврото

http://frognews.bg/news_140905/Osven-za-SHengen-Frantsiia-shte-ni-podkrepi-i-za-priemane-na-evroto/

Франция ще подкрепи България за влизането й в „чакалнята“ на еврозоната ERM2. Toва заяви френският президент Еманюел Макрон по време на съвместната си пресконференция с българския министър-председател Бойко Борисов, съобщи БНТ.

Главчев ще участва в националното честване на 140 години от Шипченската епопея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409046

Главчев ще участва в националното честване на 140 години от Шипченската епопеяПредседателят на Народното събрание Димитър Главчев ще участва в националното честване на 140 години от Шипченската епопея. Това съобщиха от пресценъра на Народното събрание. Председателят на парламента ще присъства в 8.30 часа на литургия в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. Димитър Главчев ще поднесе цветя пред костницата,

Китай се надява Индия да използва внимателно протекционистките мерки

http://econ.bg/Новини/Китай-се-надява-Индия-да-използва-внимателно-протекционистките-мерки_l.a_i.748118_at.1.html

Индия трябва да спазва правилата на СТО в антидъмпинговите разследвания и да не злоупотребява с протекционистките мерки в търговията, заяви вчера...

Националният стадион вече има отделен сектор за семейства с деца

https://www.actualno.com/bgfootball/nacionalnijat-stadion-veche-ima-otdelen-sektor-za-semejstva-s-deca-news_629793.html

Националният стадион „Васил Левски" вече има отделен сектор за семейства с деца, който се намира на централната трибуна на сектор "А" в блок 8 и има отделен вход. Цената на билета за възрастен е 40 лева, а за дете - 2 лева. Един възрастен може да купи до три детски билета, като д

Ще искат домашен арест за осмокласника, обвинен в убийството на Никол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408988

Ще искат домашен арест за осмокласника, обвинен в убийството на НиколЗащитата на 15-годишния Иван Иванов от Бургас, обвинен в убийството на 11-годишната Никол Йончева, ще иска домашен арест за момчето. В момента осмокласникът е в ареста с постоянна мярка "задържане под стража". Жалбата за промяна на мярката вече е депозирана в съда, а заседанието  е насрочено за понеделник, 28 август, от 14 часа.

Франция ни подкрепи за еврото и Шенген

http://dnes.dir.bg/news/evrozona-shengen-makron-kabinet-borisov-3-26290074

Ще подкрепя волята на Бойко Борисов България да бъде приета в приемната на еврозоната. Подкрепяме България и за Шенген.

Жандармерия се включва в гасенето на големия пожар

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26290073

Служители на жандармерията се включват в помощ на хората в засегнатите от пожара населени места. Пускат контролирано хората в селата Ощава и Сенокос.

Ужасяваща трагедия: 18 души се удавиха, след като автобус падна в Черно море

http://frognews.bg/news_140904/Ujasiavashta-tragediia-18-dushi-se-udaviha-sled-kato-avtobus-padna-v-CHerno-more/

По последни данни 18 са жертвите от автобуса, който падна в Черно море от строящ се кей в пристанище Таман в Краснодарския край на Русия, съобщи за ТАСС регионалният клон на Министерството на извънредните ситуации, предаде агенцията.

Огънят в Кресненското дефиле пълзи към Национален парк Пирин

https://offnews.bg//obshtestvo/oganiat-v-kresnenskoto-defile-palzi-kam-natcionalen-park-pirin-663635.html

Огънят на пожара, който бушува в Кресненското дефиле, е унищожил 5000 декара сухи треви и иглолистни гори. Очаква се днес пожарът да бъде локализиран.

Има нови огнища, които са около село Ощава - в ниските части на Пирин, където изгоряха няколко къщи, но за щастие пострадали няма. Направени са полоси, за да не се разпростира огъня към Национален парк "Пирин". 

Към момента 35 пожарни коли, над 500 пожарникари, 2 хеликоптера и множество доброволци се борят с огнената стихия. 

"Продължаваме да се притесняваме от Стара Кресна - да не влезе надолу пожарът, от една страна, а от друга - да не тръгне към Националния парк", каза вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от БНР.

Електрозахранването в целия район е спряно, светлина няма и в големия тунел в Кресненското дефиле. 

За сега обаче опасност за населението от близките села няма. Директорът на Държавното горско предприятие инж. Дамян Дамянов е уверил, че пожарът ще бъде локализиран в рамките на деня, предаде БНР.

Вчера бяха евакуирани 115 жители на селата Сенокос и Ощава. Те на настанени в кметството на Стара Кресна и село Брежани. Получили са храна и вода и са добре. 

Инж. Дамянов допълни, че ситуацията е овладяна, а вятърът, който представляваше най-голяма опасност за разпростирането на пожара, е утихнал. Той увери, че има достатъчно техника, която да помага на пожарникарите. 

Огънят в Кресненското дефиле обхвана 5000 дка, пълзи към Пирин

https://offnews.bg//obshtestvo/oganiat-v-kresnenskoto-defile-obhvana-5000-dka-palzi-kam-pirin-663635.html

Огънят на пожара, който бушува в Кресненското дефиле, е унищожил 5000 декара сухи треви и иглолистни гори. Очаква се днес пожарът да бъде локализиран.

Има нови огнища, които са около село Ощава - в ниските части на Пирин, където изгоряха няколко къщи, но за щастие пострадали няма. Направени са полоси, за да не се разпростира огъня към Национален парк "Пирин". 

Към момента 35 пожарни коли, над 500 пожарникари, 2 хеликоптера и множество доброволци се борят с огнената стихия. 

"Продължаваме да се притесняваме от Стара Кресна - да не влезе надолу пожарът, от една страна, а от друга - да не тръгне към Националния парк", каза вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от БНР.

Електрозахранването в целия район е спряно, светлина няма и в големия тунел в Кресненското дефиле. 

За сега обаче опасност за населението от близките села няма. Директорът на Държавното горско предприятие инж. Дамян Дамянов е уверил, че пожарът ще бъде локализиран в рамките на деня, предаде БНР.

Вчера бяха евакуирани 115 жители на селата Сенокос и Ощава. Те на настанени в кметството на Стара Кресна и село Брежани. Получили са храна и вода и са добре. 

Инж. Дамянов допълни, че ситуацията е овладяна, а вятърът, който представляваше най-голяма опасност за разпростирането на пожара, е утихнал. Той увери, че има достатъчно техника, която да помага на пожарникарите. 

Макрон повтори: Ще подкрепя България за Шенген

http://www.cross.bg/bulgariya-makron-borisov-1553131.html

/КРОСС/ Франция ще подкрепи България за влизане в Шенген. След като вече направи подобно изявление на пресконференцията с Румен Радев, това още веднъж обяви президентът Еманюел Макрон след срещата си и с министър-председателя на страната ни Бойко Борисов по време на визитата си във Варна. „Искам да кажа, че ако съм тук днес, то е защото не само че Бойко Борисов бе първият европейски лидер, който приех във Франция, но също така защото той е мой приятел. Благодаря му за поканата, която отправи към мен. Имал съм вече възможност да преценя в каква голяма степен той се ангажира с пълното участие на България в Европейския съюз и с решенията, които ще се вземат. В двустранен план говорихме по много теми, свързани с образованието, преподаването на френски език, сътрудничеството ни в промишлеността, отбраната, сигурността. Искам да заявя споделената ни воля за осъществяването на партньорства в рамките на споразуменията, които ще бъдат подписани, така че да се създадат много работни места", заяви Макрон. „По европейските теми, волята на България и на министър-председателя е България да бъде пълноправен член на ЕС. Такава е и волята на Франция. Първата последица е, че до края на октомври ще постигнем споразумение относно реформата за командированите работници. Министър-председателят ми каза колко му е било трудно да намери работници за обществения транспорт в България", допълни той

16 американски държавни служители пострадали след "акустична атака"

http://www.cross.bg/slyzhiteli-amerikanski-atakite-1553130.html

/КРОСС/ Най-малко 16 американски държавни служители са пострадали след възможна акустична атака срещу персонала на посолството на САЩ в Куба. Това съобщиха от Държавния департамент, цитирани от американските медии. Уточнява се, че симптомите на пострадалите варират от загуба на слуха до "леко увреждане на мозъка", което може да включва мозъчно сътресение или главоболие. Говорителка посочи, че атаките изглежда са преустановени. Кубинските власти отричат да имат пръст в атаките и заявиха, че разследват съобщенията. За атаките беше съобщено за първи път по-рано този месец, когато САЩ изгониха двама кубински дипломати от Вашингтон. Но досега не беше ясно колко американски държавни служители са били засегнати от атаките. "Можем да потвърдим, че най-малко 16 американски правителствени служители, членове на нашето посолство, имат подобен вид симптоми", заявиха от Държавния департамент. "Ние приемаме ситуацията изключително сериозно", добавиха американските власти. Персоналът на американското посолство и най-малко един канадец са започнали да забелязват симптомите още в края на миналата година. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън определи инцидента като "здравна атака". Инцидентите изглежда са продължили дори след като американските служители са се оплакали от тях. Експерти по сигурността смятат, че трета страна с враждебни отношения със САЩ може да е замесена, но засега няма ясна картина по казуса.    

Две "мулета" на телефонни измамници задържаха в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408992

Две "мулета" на телефонни измамници задържаха в ПазарджикДвама мъже, събиращи пари и ценностти от жертвите на телефонни измамници, са задържани в централната част на Пазарджик, научи "24часа". Информацията бе потвърдена от говорителя на полицията Мирослав Стоянов. Гастролиращите " мулета" са от сливенско. Само в рамките на няколко часа те са успели да приберат парите от три измамени възрастни жени от

Радев: Работниците от новите членки на ЕС са с по-ниски заплати от другите

http://www.moreto.net/novini.php?n=358187

"Работниците от новите страни-членки на ЕС получават неколкократно по-ниско заплащане в клонове на предприятия, банки и търговски вериги, в сравнение с работниците от старите страни-членки за същото количество и качество на труда".

Хипопотамчето Фиона ще има собствено шоу

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6409023

Хипопотамчето Фиона ще има собствено
шоуПопулярното хипопотамче Фиона, което обитава зоопарка на Синсинати, ще бъде звездата на новата поредица от видеа "Шоуто на Фиона" от следващата седмица, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА. Почитателите на Фиона ще могат да следят шоуто на официалната му страница във Фейсбук, като първият клип ще бъде публикуван във вторник.

Здравното министерство ще въвежда ограничения за употребата на наргиле

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/25/3030699_zdravnoto_ministerstvo_shte_vuvejda_ogranicheniia_za/?ref=rss


Министерство на здравеопазването предприема мерки за ограничаване на употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, съобщи пресцентърът на ведомството. За целта ще бъде сформирана междуведомствена работна група, която да разработи и предложи мерки и законодателни промени.<br /><br />В момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство по никакъв начин, което позволява свобдното им ползване на обществени места включително и от малолетни и...

Здравното министерство обмисля как да ограничи употребата на наргилета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/25/3030699_zdravnoto_ministerstvo_obmislia_kak_da_ogranichi/?ref=rss


Министерство на здравеопазването предприема мерки за ограничаване на употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, съобщи пресцентърът на ведомството. За целта ще бъде сформирана междуведомствена работна група, която да разработи и предложи мерки и законодателни промени.<br /><br />В момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство по никакъв начин, което позволява свобдното им ползване на обществени места включително и от малолетни и...

Макрон прописа на български

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409019

Макрон прописа на български"От 10 години не е идвал президент. Много е. Желанието ни е връзката ни да стане по-жива". Това написа на български език френският президент Еманюел Макрон във фейсбук профила си, като се отбеляза от България. Той, заедно със съпругата си Брижит Макрон, са на посещение в двореца в "Евксиновград". Снощи те бяха посрещнати от премиера Бойко

Хайка за терористи в цяла Испания

https://www.actualno.com/europe/hajka-za-teroristi-v-cjala-ispanija-news_629787.html

Испанските власти издирват в цялата страна терористични клетки, подобни на тези, извършили атаката в Барселона миналата седмица, пише в. „Расон”. Според изданието, полицията има данни за няколко групи от хора, водени от имами. Смята се, че най-голям риск от действиет

Мейуедър и Макгрегър на живо и в интернет с Pay-per-view

https://www.24chasa.bg/sport/article/6409008

Мейуедър и Макгрегър на живо и в интернет с Pay-per-viewМтел дава възможност на всички фенове да гледат битката на годината онлайн от всяко устройство на ppv.mtel.bg Българските фенове ще могат да наблюдават на живо боксовия двубой между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър и посредством услугата Pay-per-view („плащаш, за да гледаш”) на страницата ppv.mtel.bg.

Националният стадион вече с отделен сектор за семейства с деца

http://www.cross.bg/sektor-detza-stadion-1553126.html

/КРОСС/ Националният стадион „Васил Левски" вече има отделен сектор за семейства с деца, който се намира на централната трибуна на сектор "А" в блок 8 и има отделен вход. Цената на билета за възрастен е 40 лева, а за дете - 2 лева. Един възрастен може да купи до три детски билета, като децата с него трябва да на възраст до 14 години, предава БНР. Капацитетът на специалния сектор за семейства на Националния стадион „Васил Левски" е от 400 души, като от Българския футболен съюз се надяват той да се запълва в домакинските срещи на националния ни отбор. Целта на фамилния сектор е да внесе повече уют, сигурност и спокойствие за семействата с деца и така отново по трибуните да има повече цели семейства, които заедно да посещават мачовете на националния ни отбор. Чрез новия фамилен сектор самите деца ще могат да са по-близо до играта и футболистите на терена. Специален гост на откриването на специалната зона за семейства с деца на Националния стадион „Васил Левски" беше и бившия национал на България Мартин Петров. Той сподели, че се надява в новия сектор на националния стадион да бъде гарантирана сигурността на семействата и този пример да бъде взет и от клубните отбори, където също да бъдат обособени подобни сектори и така по трибуните да има много повече хора

Нов фестивал за съвременен танц започна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358197

Платформата за съвременен танц "Движещо се тяло" събира за втора поредна година във Варна преподаватели, ученици, любители и зрители на съвременния танц, поставяйки си задачата Морската столица да се превърне в живо ядро на творчество и обмен в тази малко позната на местно ниво част от изпълнителските изкуства.

Полицаи задържаха шестима бежанци във Видинско без валидни документи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409004

Полицаи задържаха шестима бежанци във Видинско без валидни документиПолицейски служители са задържали вчера петима чужденци без валидни документи на главен път Е 79 в близост до Видин. Това съобщават от Областна дирекция на МВР, предаде БТА. Мъжете били задържани в РУ на МВР, а при проверката е установено, че са граждани на Афганистан и Пакистан. Днес групата е транспортирана в Специален дом за временно

Почина Джей Томас, станал звезда в сериала ”Бар Наздраве”

http://frognews.bg/news_140903/Pochina-Djei-Tomas-stanal-zvezda-v-seriala-Bar-Nazdrave/

Актьорът, комик и радиоводещ Джей Томас почина на 69-годишна възраст от рак, съобщи Асошиейтед прес.

16 пострадали американски държавни служители при ”звукова атака” в Куба

http://frognews.bg/news_140901/16-postradali-amerikanski-darjavni-slujiteli-pri-zvukova-ataka-v-Kuba/

Най-малко 16 американски държавни служители са пострадали след възможна акустична атака срещу персонала на посолството на САЩ в Куба. Това съобщиха от Държавния департамент, цитирани от американските медии.

Здравното министерство ограничава употребата на наргилета

http://dnes.dir.bg/news/ministerstvo-zdraveopazvaneto-nargile-26289972

Министерство на здравеопазването /МЗ/ предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Здравеопазването се оказа вторият най-голям разход в Европейския съюз

http://www.cross.bg/evro-bili-zdraveopazvane-1553125.html

/КРОСС/ През 2015 година правителствените разходи на страните - членки на ЕС за здравеопазване са достигнали близо 1,058 трилиона евро, което се равнява на 7,2% от целия БВП на Европейски съюз, показват резултати от проучване на Евростат, цитирани от БНР. По този начин изхарчените средства за здравеопазване са били вторите най-големи разходи, направени в рамките на съюза, след тези за социална защита, които са били в размер на 19,2% от европейския брутен вътрешен продукт. Разходи за здраве като процент от БВП са били най-високи в Дания и Франция, а най-ниски в Кипър, докато реалните разходи на глава от населението са били най-високи в Люксембург и Дания, а най-ниски в Румъния и България, посочва европейската статистика. През 2015 година разходите за здравеопазване като процент от БВП в Дания са били в размер на 8,6%, следвана от Франция (8,2%), Австрия и Холандия (по 8,0% от БВП), докато най-ниски са били разходите в Кипър (едва 2,6% от БВП), Латвия (3,8%), Румъния (4,2%) и Гърция (4,5%), Люксембург (4,6%) и Полша (4,7%). По този показал нашата страна заема деветото място в дъното на класацията с разходи за здравеопазване в размер на 5,5% от БВП на България - под средните 7,2% за целия Европейския съюз. Тази класация обаче се различава съществено, когато се вземат предвид реалните разходи за здравеопазване на глава от населението на съответната държава. През 2015 година средните разходи за здраве в рамките целия ЕС са били по 2076 евро на жител на съюза

Връщат евакуираните заради пожара в Кресненското дефиле хора в домовете им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408991

Връщат евакуираните заради пожара в Кресненското дефиле хора в домовете имДнес по обяд започна връщането по домовете на евакуираните заради пожара жители на две села - симитлийското Сенокос и кресненското Ощава. Решението бе взето от ръководството на Кризисния щаб, тъй като няма реална опасност в момента за двете населени места. Това съобщи областният управител на Благоевград - Бисер Михайлов.

По-малко хора са пътували с автобус през април-юни

http://econ.bg/Новини/По-малко-хора-са-пътували-с-автобус-през-април-юни_l.a_i.748117_at.1.html

По предварителни данни през второто тримесечие на 2017 г. има лек ръст както при превозените товари, така и при извършената работа от товарния...

Катастрофа затруднява трафика на 104 км на АМ "Тракия"

http://www.cross.bg/kilometur-posoka-myasto-1553124.html

/КРОСС/ Автомобил се е ударил в мантинелата на 104-я километър на автомагистрала „Тракия" в посока София. Колата се намира в най-лява лента и затруднява движението в района, предава Нова. Вследствие на инцидента се е образувала колона от автомобили около 3 километра. На място има полицейски екипи. Засега няма данни за състоянието на шофьора на катастрофиралата кола. Междувременно от АПИ съобщиха, че тир е излязъл от пътното платно в района на 147-ия километър на магистрала „Тракия" в посока Бургас. На място също има полицейски патрул.  

Мюсюлманите в Европа - интегрирани, но неприети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6409001

Мюсюлманите в Европа - интегрирани, но неприетиМюсюлманското население в Западна и Централна Европа расте и голяма част от него успява да се интегрира с второто си поколение. Това установява германската фондация „Бертселсман“ в проучване за интеграцията на мюсюлманите в Европа, публикувано в четвъртък. В Германия първото поколение от мюсюлмански имигранти пристига през 60-те и 70-те години на

Наследникът на империята "Самсунг" получи пет години затвор за корупция

http://www.mediapool.bg/naslednikat-na-imperiyata-samsung-poluchi-pet-godini-zatvor-za-koruptsiya-news268428.html

Ли Джае-йон, наследникът на южнокорейската технологична империя "Самсунг" (Samsung), която включва и най-голямата в света компания за смартфони, бе осъден на пет години затвор за даване на подкупи, свързани с корупционния скандал, довел до отстраняването от власт на южнокорейската президентка Пак Гън-хе. В петък съдът го призна за виновен и за незаконно присвояване, укриване на активи в чужбина, укриване на печалба и лъжесвидетелстване, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Обвинението настояваше да присъда от 12 години затвор. Адвокат на обвиняемия съобщи, че няма да приеме решението и ще обжалва, предаде Ройтерс. Съдебното решение може да бъде обжалвано два пъти, уточни АП. Други ръководители на "Самсунг", срещу които бяха повдигнати обвинения по делото, също бяха обявени за виновни. Петгодишната присъда е една от най-дългите, давани на южнокорейски бизнес лидер. Сеулският централен окръжен съд постанови, че финансовата помощ на "Самсунг" към организации, управлявани от Чхуе Сун-сил, близка приятелка на южнокорейската президентка, представлява подкуп, включително 7.2 милиарда вона (6.4 милиона долара) спонсорство за ездаческата кариера на дъщерята на Чхуе Сун-сил. Процесът продължи шест месеца. Арестуваният през февруари Ли Джае-йон бе обвинен, че е предложил подкупи на обща стойност 38 милиона долара на четири организации на Чхуе Сун-сил в замяна на подкрепа от правителството за корпоративно сливане, което е укрепило контрола на Ли Джае-йон над "Самсунг" в решаващ момент, отбелязва Асошиейтед прес. "Самсунг" не отрича прехвърлянето на корпоративни средства. Ли Джае-йон обаче се обяви за невинен при съдебното изслушване. Той каза, че не е знаел за фондациите и даренията, за които са отговаряли други хора. 49-годишният милиардер Ли Джае-йон е вицепрезидент на "Самсунг", но на практика ръководи основаната от дядо му компания, след като баща му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 година. Бившата южнокорейската президентка Пак Гън-хе, замесена в поредица от скандали, бе свалена от власт през март. Тя и приятелката й Чхуе Сун-сил в момента са подсъдими. Стотици шумни, непреклонни поддръжници на Пак Гън-хе се бяха събрали пред съда по-рано в петък, за да настояват за освобождаването на Ли Джае-йон. Компанията, основаната през 1938 година от дядото на Ли Джае-йон, е известна в цяла Южна Корея и е символ на възстановяването на страната от бедността след Корейската война 1950-53 година, припомня Ройтерс. С годините обаче се превърна и в олицетворение на близките отношения между политиците и големите семейни компании, които бяха въвлечени в редица скандали

Криминално проявен беше наръган 6 пъти пред дома си в София

http://www.mediapool.bg/kriminalno-proyaven-beshe-naragan-6-pati-pred-doma-si-v-sofiya-news268427.html

Криминално проявеният Стоян Стоянов-Златния е бил пребит и наръган 6 пъти с нож пред дома си в столичния кв. "Банишора", съобщи БНР. Сигналът за нападението е подаден от дежурния полицай в "Пирогов", където пострадалият е бил откаран. В момента той е в тежко състояние с множество рани и контузии. Преди време потърпевшият Стоянов беше обвинен в склоняване към проституция на малолетни момичета. Преди това бизнесменът организираше и модни конкурси на различни места в страната, припомня БНР.

Прокуратурата се активизира срещу мъж, заплашил бившата си приятелка

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-se-aktivizira-sreshtu-mazh-zaplashil-bivshata-si-priyatelka-news268426.html

Мъж е обвинен за заплаха с убийство, отправена към бившата му приятелка, съобщи в петък Софийската районна прокуратура (СРП). Обвиняемият с инициали Д. П. ще отговаря също и за нарушаване на ограничителната заповед за защита от домашно насилие, издадена му по искане на потърпевшата А. Й. на 20 април т.г. Двете деяния мъжът е извършил на 23 август, добавят от държавното обвинение. "Предвид изключително високата обществена опасност на извършеното от Д. П. деяние, прокуратурата е разпоредила задържането на обвиняемия с постановление от 24 август 2017 г. за срок от 72 часа с оглед внасяне на искане до Софийския районен съд за вземане на постоянна мярка "задържане под стража", уточняват разследващите. Информацията за този случай идва на фона на жестоките убийства на Елена Василева и Виола Николова. Първата бе разстреляна посред бял ден пред свидетели миналия петък в столичния квартал "Лагера" от бившия й съпруг Венцеслав. Николова пък бе убита в средата на юли от приятеля й Стефан Станев. Общото в двата трагични случая бе, че убийствата бяха предшествани от множество сигнали срещу извършителите им, които по една или друга причина бяха неглижирани от МВР и прокуратурата и така и не бяха довели до повдигане на обвинения и осъдителни присъди. В случая с Елена Василева се оказа, че тя си е изкарала ограничителна заповед и неколкократно е сигнализирала, че бившият й съпруг заплашва да я убие. По думите на найна приятелка той дори опитал да я прегази с колата си. Убийството на Виола пък бе предшествано от редица сигнали срещу Стефан Станев, подадени от бившата му жена Благовеста Пенева. Прокурорска проверка след трагичния случай установи, че по въпросните жалби са били образувани цели пет преписки, от които четири след това са прекратени. "Прости ми, Виола, направих каквото можах, прости ми, че не те опазих", написа неотдавна бившата съпруга на задържания във Фейсбук, добавяйки, че прокуратурата и полицията отказват да разследват сигналите й. Впоследствие районният прокурор на София Петър Белчев подаде оставка "в знак на поемане на морална отговорност за действията на четиримата прокурори по подадените жалби от бившата съпруга на Стефан Станев", съобщиха от СРП на 25 юли.

Дипломатически скандал между Унгария и Холандия

http://www.cross.bg/pravitelstvo-yngariya-skandal-1553122.html

/КРОСС/ Унгарското правителство от днес преустанови дипломатически отношения на посланическо ниво с Холандия. Унгарският външен министър вече е отзовал посланика от страната на лалетата за консултации, сочи официалното съобщение от Будапеща. Причина за разразилия се дипломатически скандал е изказване на холандския посланик в Унгария Гаус Шелтема пред унгарския в. "168 часа". В интервю за вестника дипломатът, който скоро ще напусне поста си в Будапеща, казва, че "ислямският екстремизъм прилага същите принципи за създаване на врагове, както унгарското правителство". Външният министър на Унгария Петер Сиярто поиска извинение и обяснение от холандското правителство за поведението на своя дипломат. В изявление Сиярто обяви, че прекратява дипломатическите отношения на ниво посланици за неопределено време. "Обяснение, дадено зад завесата, няма да бъде достатъчно", категорични са унгарците.    

Макрон: Бойко Борисов е мой приятел (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408947

Макрон: Бойко Борисов е мой приятел (На живо)Министър-председателят на България Бойко Борисов и президентът на Франция дават съвместна пресконференция след срещата, която проведоха в Евксиноград. Благодаря на президента Макрон, че удържа на думата си и дойде в България на нашето Черноморие, каза Борисов.  Много благодаря, господин министър-председател.

Ограничават употребата на наргилета и растителни изделия за пушене

http://www.moreto.net/novini.php?n=358198

Министерство на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Първата работна среща ще се проведе на 30.

ИДИЛ си върна Ракка, „Джабхат ан-Нусра“ иска Идлиб

http://www.cross.bg/dzhabhat-an-nysra-opitvat-1553123.html

/КРОСС/ Най-малко 34 сирийски правителствени войници и съюзни бойци са загинали при контраатака на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава" в източната част на провинция Ракка, предава AFP. По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права джихадистите са успели да установят повторно контрол над големи територии в района, след като те бяха освободени от правителствените сили на Дамаск. В същото време около 9 000 терористи от терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра" се опитват да установят контрол над сирийската провинция Идлиб. Това заяви генерал-майор Игор Коробов, началник на главния руски Генерален щаб, предава Sputnik. „Общият брой на екстремистите в северозападната част на Идлиб е девет хиляди. В момента терористите се опитват да поемат контрола над цялата територия, като засилят бойните действия срещу умерените опозиционни групи", предупреди Коробов на форума „Армия-2017". Коробов отбеляза, че понастоящем „Джабхат ан-Нусра" е втората най-силна терористична групировка в Сирия. В редиците й са повече от 15 хил. бойци, повечето от - сирийци. По-рано бе съобщено, че силите на „Джабхат ан-Нусра" активно се прегрупират в Северна Сирия и се опитват да поемат контрола над основните гранични пунктове с Турция.  

Електронната търговия в България преминава на ниво 4.0

https://www.vesti.bg/tehnologii/elektronnata-tyrgoviia-v-bylgariia-preminava-na-nivo-4.0-6073075

Успешните иновации и практики в сектора ще бъдат представени на Е-commerce 4.0 Forum 2017 на 28 септември в София Хотел Балкан

Роклите на първите: Брижит Макрон в Луи Вюитон, Десислава Радева - в Долче и Габана (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6408842

Роклите на първите: Брижит Макрон в Луи Вюитон, Десислава Радева - в Долче и Габана (СНИМКИ)Първата дама на Франция Брижит Макрон пристигна тази сутрин на официалната церемония в "Евксиноград", облечена в дизайнерска рокля на Луи Вюитон, която струва 3 500 долара. Тя бе съчетала тъмносинята си рокля с обувки в черно от същия дизайнер. Вчера семейство Макрон беше на официално посещение в Румъния

Министерство на здравеопазването ще ограничи употребата на наргилета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6408972

Министерство на здравеопазването ще ограничи употребата на наргилета
Министерство на здравеопазването /МЗ/ инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене, съобщават от ведомството. Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на

Дипломатически скандал между Унгария и Холандия

https://offnews.bg//sviat/diplomaticheski-skandal-mezhdu-ungaria-i-holandia-663633.html

Унгарското правителство от днес преустанови дипломатически отношения на посланическо ниво с Холандия. Унгарският външен министър вече е отзовал посланика от страната на лалетата за консултации, сочи официалното съобщение от Будапеща.

Причина за разразилия се дипломатически скандал е изказване на холандския посланик в Унгария Гаус Шелтема пред унгарския в. "168 часа".

В интервю за вестника дипломатът, който скоро ще напусне поста си в Будапеща, казва, че "ислямският екстремизъм прилага същите принципи за създаване на врагове, както унгарското правителство".

Външният министър на Унгария Петер Сиярто поиска извинение и обяснение от холандското правителство за поведението на своя дипломат. В изявление Сиярто обяви, че прекратява дипломатическите отношения на ниво посланици за неопределено време.

"Обяснение, дадено зад завесата, няма да бъде достатъчно", категорични са унгарците.

Каролев: Борисов и Радев се прегръщат с Макрон и изтръпвам

http://dnes.dir.bg/news/borisov-vladimir-karolev-radev-pregrashtat-26289883

Гледам с каква радост Борисов и Радев прегръщат Макрон и изтръпвам. Това заяви на страницата си във фейсбук политикът и икономист Владимир Каролев.

Макрон иска да ограничим командироването на български работници във Франция

https://offnews.bg//politika/makron-iska-da-ogranichim-komandirovaneto-na-balgarski-rabotnitci-vav-663620.html

Френският президент Еманюел Макрон поиска България да подкрепи промените в Директивата за командироването на работници по време на срещата си с президента Румен Радев в двореца "Евксиноград" във Варна. Благодарение на сегашната система много български работници живеят и работят във Франция, но се водят командировани временно там от българския си работодател. Това са най-вече шофьори на ТИР-ове и строители.

От пресконференцията не стана ясно дали България е приела искането на Макрон.

Според френския президент "има съвпадение" на мненията за реформа на директивата. Макрон дори благодари на Радев за това, че ясно се обяви срещу социалния и данъчен дъмпинг.

Радев обаче обвърза в изявлението си директивата за командироването със заплатите на работещите във френски фирми у нас и поиска възнагражденията на българите да са равни с тези на французите. Освен това той подчерта, че въпросът е от компетентността на българското правителство, а не негова.

"Споделих загрижеността на господин Макрон относно директивата за командироване на работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата. Затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-силен контрол.

Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобрят условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт, но въпросът за социалните права не се изчерпва само с директивата за командироване на работници. Налице са и редица проблеми, като данъчен, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви, трайни решения", заяви Радев.

Президентът обвърза директивата за командировките и с кохезионната политика на Европейския съюз. Франция настоява рязко да бъдат намалени парите за сближаване между най-бедните и най-богатите държави, които са основните европейски пари, които идват в България.

Сама по себе си България не е проблем за френския трудов пазар, защото работниците ни там са сравнително малко в сравнение с полските и румънските. Решението за директивата обаче трябва да бъде взето с квалифицирано мнозинство. Затова гласът на България може да се окаже решаващ. Досега България беше в лагера, предвождан от Полша, който настоява системата да остане каквато е сега.

Макрон обаче остро нападна Полша с думите, че тя "не е страната, която очертава посоката, по която се развива Европа".

"Обратото - Полша върви срещу европейските интереси. Неотдавна Европейската комисия образува санкционно производсто срещу Полша. Тя няма никакво отношение към посоката, в която върви ЕС. Полша се ползва от структурните фондове на Европа. Европа е пространство, което се създаде на основа ценности и убеждения на членовете, а Полша ги нарушава. С изявлението, което направи министър-председателят се допусна нова грешка в стратегията на Полша. Тя изостава от Европа. Съжалявам за тази позиция, но полският народ заслужава много повече. Полският премиер и правителство не могат да убедят полския народ, че е по-добре да бъдат по-зле заплащани. Смисълът е да подобрим условията на живот на нашите граждани. В това е смисълът на Европа.

Аз не мисля, че позицията на полския министър-председател по някакъв начин може да постави в опасност осъществяването на този проект (за промени в директивата - бел. ред.), защото реформата на директивата ще се постигне с квалифицирано мнозинство. Онзи ден член на Вишеградската група защити реформата. Това ми дава надеждата, че ще успея да убедя в необходимостта от реформа. Разговорите с президента Радев ми носят много доверие в тази насока. Не мисля, че мнението на полския министър-председател може да се отрази отрицателно. Напротив - това ме убеждава колко е необходимо да помислим за реформата на Европа. Полските лидери нямат амбицията, опитват се да разрушат ценностите на Европейския съюз, не смеят да вървят напред. Това ме убеждава още повече колко сила има в моя проект и ми дава надежда, че той ще бъде реализиран", заяви Макрон.

В този момент Радев се включи, за да подчерта, че нормативните промени трябва да се направят "така, че да обединяват, а не да разделят Европа, да не уронват основния принцип за четирите свободи в единния европейски пазар и да търсят баланс между интересите на старите и новите страни членки".

Акцентът според мен трябва да бъде в инвестиционна, кохезионна политика, трайно устойчива във времето, която да сближава стари с нови членки по отношение на заплащане и жизнен стандарт. Това ще бъде трайното решение на проблема, заяви още българският президент.

Радев и Макрон казаха още, че са обсъждали още две теми. Едната е общата европейска отбрана, другата е Шенген. От думите на двамата президенти не стана ясно дали подкрепата за Франция за приемането ни в Шенген е обвързано с директивата за командировките.

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да бъдат преразгледани првилата и България да участва пълноправно в дискусиите за прераглеждането им", каза Макрон.

Той каза още, че са разгледали перспективите за присъединяването на Западните Балкани и че споделя мнението на Радев за интеграцията им в ЕС.

Макрон иска да спрем командироването на български работници във Франция

https://offnews.bg//politika/makron-iska-da-sprem-komandirovaneto-na-balgarski-rabotnitci-vav-frant-663620.html

Френският президент Еманюел Макрон поиска България да подкрепи промените в Директивата за командироването на работници по време на срещата си с президента Румен Радев в двореца "Евксиноград" във Варна. Благодарение на сегашната система много български работници живеят и работят във Франция, но се водят командировани временно там от българския си работодател. Това са най-вече шофьори на ТИР-ове и строители.

От пресконференцията не стана ясно дали България е приела искането на Макрон.

Според френския президент "има съвпадение" на мненията за реформа на директивата. Макрон дори благодари на Радев за това, че ясно се обяви срещу социалния и данъчен дъмпинг.

Радев обаче обвърза в изявлението си директивата за командироването със заплатите на работещите във френски фирми у нас и поиска възнагражденията на българите да са равни с тези на французите. Освен това той подчерта, че въпросът е от компетентността на българското правителство, а не негова.

"Споделих загрижеността на господин Макрон относно директивата за командироване на работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата. Затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-силен контрол.

Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобрят условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт, но въпросът за социалните права не се изчерпва само с директивата за командироване на работници. Налице са и редица проблеми, като данъчен, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви, трайни решения", заяви Радев.

Президентът обвърза директивата за командировките и с кохезионната политика на Европейския съюз. Франция настоява рязко да бъдат намалени парите за сближаване между най-бедните и най-богатите държави, които са основните европейски пари, които идват в България.

Сама по себе си България не е проблем за френския трудов пазар, защото работниците ни там са сравнително малко в сравнение с полските и румънските. Решението за директивата обаче трябва да бъде взето с квалифицирано мнозинство. Затова гласът на България може да се окаже решаващ. Досега България беше в лагера, предвождан от Полша, който настоява системата да остане каквато е сега.

Макрон обаче остро нападна Полша с думите, че тя "не е страната, която очертава посоката, по която се развива Европа".

"Обратото - Полша върви срещу европейските интереси. Неотдавна Европейската комисия образува санкционно производсто срещу Полша. Тя няма никакво отношение към посоката, в която върви ЕС. Полша се ползва от структурните фондове на Европа. Европа е пространство, което се създаде на основа ценности и убеждения на членовете, а Полша ги нарушава. С изявлението, което направи министър-председателят се допусна нова грешка в стратегията на Полша. Тя изостава от Европа. Съжалявам за тази позиция, но полският народ заслужава много повече. Полският премиер и правителство не могат да убедят полския народ, че е по-добре да бъдат по-зле заплащани. Смисълът е да подобрим условията на живот на нашите граждани. В това е смисълът на Европа.

Аз не мисля, че позицията на полския министър-председател по някакъв начин може да постави в опасност осъществяването на този проект (за промени в директивата - бел. ред.), защото реформата на директивата ще се постигне с квалифицирано мнозинство. Онзи ден член на Вишеградската група защити реформата. Това ми дава надеждата, че ще успея да убедя в необходимостта от реформа. Разговорите с президента Радев ми носят много доверие в тази насока. Не мисля, че мнението на полския министър-председател може да се отрази отрицателно. Напротив - това ме убеждава колко е необходимо да помислим за реформата на Европа. Полските лидери нямат амбицията, опитват се да разрушат ценностите на Европейския съюз, не смеят да вървят напред. Това ме убеждава още повече колко сила има в моя проект и ми дава надежда, че той ще бъде реализиран", заяви Макрон.

В този момент Радев се включи, за да подчерта, че нормативните промени трябва да се направят "така, че да обединяват, а не да разделят Европа, да не уронват основния принцип за четирите свободи в единния европейски пазар и да търсят баланс между интересите на старите и новите страни членки".

Акцентът според мен трябва да бъде в инвестиционна, кохезионна политика, трайно устойчива във времето, която да сближава стари с нови членки по отношение на заплащане и жизнен стандарт. Това ще бъде трайното решение на проблема, заяви още българският президент.

Радев и Макрон казаха още, че са обсъждали още две теми. Едната е общата европейска отбрана, другата е Шенген. От думите на двамата президенти не стана ясно дали подкрепата за Франция за приемането ни в Шенген е обвързано с директивата за командировките.

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да бъдат преразгледани првилата и България да участва пълноправно в дискусиите за прераглеждането им", каза Макрон.

Той каза още, че са разгледали перспективите за присъединяването на Западните Балкани и че споделя мнението на Радев за интеграцията им в ЕС.

Премиум класата нахлува на салона в София с много мощ

https://www.24chasa.bg/avto/article/6408956

Премиум класата нахлува на салона в София с много мощПо време на юбилейното издание на Международния Автомобилен салон София през октомври на площ от 400 кв.м. BMW Group България ще представи впечатляващи модели на марките BMW и MINI. Само месец след автосалона във Франкфурт своята премиера в България ще направи новото луксозно BMW Серия 6 Гран Туризмо.

Експерт: Мошеници прибират по 1 милиард лева на година в сивия сектор при горивата

http://frognews.bg/news_140902/Ekspert-Moshenitsi-pribirat-po-1-miliard-leva-na-godina-v-siviia-sektor-pri-gorivata/

В България, за жалост, сивият сектор при търговията с горива е все още твърде голям. Това много ни тревожи.Това заяви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред телевизия ”Блумбърг”.

Разкриха: Съседска вражда е довела до екзекуцията на семейство

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/razkriha-sysedska-vrazhda-e-dovela-do-ekzekuciiata-na-semejstvo-2044439

Съседска вражда е довела до убийството на съпрузите Илия и Еленка от габровското село Богданчовци. През нощта на 10 срещу 11 август двамата са застреляни, след което къщата им е запалена. Вероятно убийството е извършено около полунощ,

Жребий в Лига Европа НА ЖИВО: Лудогорец чака своите съперници

https://www.actualno.com/bgfootball/jrebij-v-liga-evropa-na-jivo-ludogorec-chaka-svoite-sypernici-news_629782.html

Лудогорец изпълни една от целите си през сезона, влизайки в груповата фаза на Лига Европа. След като пропуснаха златен шанс за участие в Шампионска лига, "орлите" започнаха процес по обновяване на селекцията, а освен това смениха и своя треньор. Въпреки това следващата цел е сериозна - класиране за елиминационната фаза на надпреварата. Жребият в Лига Европа е днес от 14:00 часа българско време и може да го следите НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG.

Атентат в Кабул, експлозия и стрелба по време на молитва

http://www.cross.bg/kabyl-vutreshnostta-potvurdiha-1553121.html

/КРОСС/ Афганистанските власти потвърдиха, че щурмуването на шиитска джамия в столицата Кабул е самоубийствен атентат, предава AFP. Малко по-рано група нападатели щурмуваха джамия в афганистанската столица. Свидетели разказват, че от вътрешността на религиозното здание са чути експлозия и стрелба. Полицията е отцепила района и на място са изпратени спецчасти на афганистанската армия. Съобщава се, че нападението е извършено в момент, в който в джамията е имало поклонници, събрали се за петъчната молитва. Говорителят на полицията в Кабул заяви, че самоубийствен атентатор „се взриви във вътрешността на джамията", допълвайки, че има жертви, но техният брой към момента не може да бъде посочен. От Министерството на вътрешните работи потвърдиха, че е извършена „терористична атака".    

Официални почивни дни за СЕПТЕМВРИ 2017

https://www.actualno.com/curious/oficialni-pochivni-dni-za-septemvri-2017-news_629754.html

През месец септември 2017 година ще почиваме два пъти през двете половини на месеца. Първият голям празник, разбира се, е 6 септември – Съединението на България. Денят се пада в сряда, което означава, че няма да има сливане на почивния ден със събота и неделя. Вторият почивен ден е към края на месеца 22 септември – Ден на независимостта на България. Денят се пада в петък, което означава, че се събират три почивни дни, за които можем да планираме пътуване.  

Всички погледи са вперени към Деси Радева и Бриджит Макрон (СНИМКИ+ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/vsichki-pogledi-sa-vpereni-kym-desi-radeva-i-bridjit-makron-snimkivideo-news_629781.html

Днес е вълнуващ ден за българската дипломация – за пръв път от 10 години на официално посещение в страната ни е френски държавен глава. Късно снощи във Варна кацнаха Еманюел Макрон и неговата съпруга Бриджит Макрон. Погледите на всички обаче стремитено се насочиха не тол

Атентатор се самовзриви в шиитска джамия в Кабул, има жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408944

Атентатор се самовзриви в шиитска джамия в Кабул, има жертвиАфганистанските власти потвърдиха, че е самоубийствен атентат в шиитска джамия в столицата Кабул, предава AFP, съобщи БТА. Говорителят на полицията в Кабул заяви за агенцията, че самоубийствен атетатор „се взриви във вътршността на джамията“, допълваки, че има жертви, но техният брой към момента не може да бъде посочен.

Френският президент обеща подкрепа за влизането на България в Шенген

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/08/25/3030695_frenskiiat_prezident_obeshta_podkrepa_za_vlizaneto_na/?ref=rss


Три са сферите, в които България ще очаква френска подкрепа в краткосрочен план. Това стана ясно след разговорите на четири очи между президентите Еманюел Макрон и Румен Радев "Евксиноград" днес. Това са присъединяването ни към Шенгенското пространство и Организация за икономическо сътрудничество и развитие, както и влизането в така наречената чакалня на еврозоната. <br />"Нашата одисея с Шенген е блестящ пример за негативния ефект от това, което се случва когато правилата...

Две момчета,пострадаха, след като едното обърна автомобил във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358196

18-годишен варненец предизвика катастрофа, като шофирал автомобила си с несъобразена скорост, съобщиха от полицията за Moreto.net. Той се движел по бул. "Васил Левски" в града, загубил контрол над автомобила и се преобръща в ляво на пътя.

Ковачници за милиардери. Ето къде учат най-богатите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/kovachnici-za-miliarderi.-eto-kyde-uchat-naj-bogatite-6073068

"Бизнес инсайдър" преглежда историята на тези 471 богати хора, за да открие къде са учили

Георги Миланов няма търпение да играе отново на "Олд Трафорд"

https://offnews.bg//futbol/georgi-milanov-niama-tarpenie-da-igrae-otnovo-na-old-traford-663630.html

Националът Георги Миланов е изключително развълнуван от факта, че със съотборниците си в ЦСКА Москва отново ще се изправят срещу Манчестър Юнайтед в груповата фаза на Шампионската лига.

Припомняме, че двата тима бяха в една група и през есента на 2015 година. Срещата в Русия тогава завърши 1:1, а при гостуването на "Олд Трафорд", когато Миланов бе титуляр, московчани отстъпиха с минималното 0:1.

"Сериозни съперници. Ясно е, че Манчестър Юнайтед е фаворит в групата. В Бенфика има много млади португалски играчи, докато Базел е един от редовните участници в Шампионската лига.

Наистина, че последните два клуба не могат да бъдат наречени топ отбори, но това не означава, че ще ни бъде по-лесно срещу тях", коментира Миланов пред championat.com.

"Ще бъде страхотно отново да играем на "Олд Трафорд". Мисля, че всички мои съотборници са доволни от този факт. Дали ще преодолеем групата, ще каже треньорът като се съберем днес, за да я обсъдим", добави българският национал.

Тръмп е недоволен от санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/trump-rysiya-sanktzii-1553120.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп изрази недоволство от приемането на закона за новите санкции срещу Русия в частни разговори с републиканските сенатори, съобщава РИА Новости. Според публикация на вестник Politico, която РИА Новости цитира, разговаряйки с републиканския сенатор от Тенеси Боб Коркър, Тръмп нарекъл законопроекта за санкции срещу Русия противоконституционен и заявил, че може да навреди на службата му като президент. "Той очевидно беше разстроен", каза един от източниците пред вестника. Представителка на сенатора потвърди, че такъв разговор наистина се е състоял. Според нея политиците са провели "продуктивен диалог". Тръмп не е успял да убеди Коркър. Той заявил пред президента, че документът ще получи подкрепа и от двете партии в Конгреса.  

Десислава Радева като Мелания Тръмп?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6408918

Десислава Радева като Мелания Тръмп?Голяма прилика се забеляза между тоалетите на съпругата на Румен Радев – Десислава, и първата дама на САЩ Мелания Тръмп.   Румен Радев и Десислава Радева посрещнаха френския президент Еманюел Макрон и първата дама на Франция - Брижит Макрон в в резиденция Евксиноград.  Модната полиция в социалните мрежи обаче веднага заподозря първата ни дама,

Премахването на декларациите за неработещите фирми ще им спести 1.1 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Премахването-на-декларациите-за-неработещите-фирми-ще-им-спести-1-1-млн-лв-_l.a_i.748113_at.1.html

Над 1.1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно, ако отпадне задължението неработещите фирми да подават данъчни декларации и други документи към...

10 интересни начина да пиете повече вода

https://www.actualno.com/curious/10-interesni-nachina-da-piete-poveche-voda-news_629776.html

Знаете, че трябва да пиете повече вода, но все не ви се получава, забравяте или пък го намирате за скучно? Не се отказвайте. Важно е да пиете поне по 2 литра на ден, за да сте здрави и енергични. Ето няколко начина, по които можете да разнообразите приема на вода. 1. Пийте вода с р

Вече ще има "неутрален" пол в официалните документи в Канада

http://www.cross.bg/dokymenti-pola-identichnost-1553119.html

/КРОСС/ В документите за самоличност в Канада вече ще може да бъде вписван пол "Х" за хората, които не се идентифицират нито с мъжки, нито с женски пол. Това обяви в четвъртък канадското правителство, пише сайтът lapresse.ca. На първо време, това уточнение ще може да бъде вписвано в официалните документи на "хора, които не се идентифицират като жени ("Ж") или като мъже ("М")", за да се покаже тяхното желание полът им да бъде "обозначен като "Х", като неопределен". Целта е да се улесни получаването на паспорти, документи за пътуване или имиграционни документи, "които съответстват най-добре на тяхната полова идентичност", се казва в изявление на канадското правителство. Тези временни мерки, които влизат в сила на 31 август, ще бъдат прилагани, докато правителството "може да отпечатва документи с обозначението "Х". "Въвеждайки обозначението "Х" на пола в документите, издавани от правителството, ние предприемаме важна стъпка за насърчаване на равенството на всички канадци, независимо от тяхната идентичност или полово изразяване", заяви министърът на имиграцията, бежанците и гражданството Ахмед Хюсен. През юни Канада прие законопроект, който добавя "половата идентичност или изразяването на пола" редом с расата, религията, възрастта, пола или сексуалната ориентация сред мотивите за дискриминация, забранени от Канадската харта на правата

Руски автобус падна в Черно море, 16 жертви

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruski-avtobus-padna-v-cherno-more-16-zhertvi-6073074

Превозното средство е паднало от строящ се кей, а най-вероятната причина е отказ на спирачките

Vbox7.com събира супер уеб герои по време на Comic Con

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vbox7.com-sybira-super-ueb-geroi-po-vreme-na-comic-con-6073070

Любими уеб звезди, много изненади и игри с награди от Vbox7.com, очакват посетителите на най-голямото младежко събитие у нас

Дъщерята на Василев: Пеевски поиска КТБ

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/dyshteriata-na-vasilev-peevski-poiska-ktb-6073072

При задържането ѝ служиелите на сръбското бюро на Интерпол си шепнели: „Първо бащата, после майката, сега дъщерята…Нещо странно се случва в България“

Гл. комисар Николов: Надяваме се днес да локализираме от 3 страни пожара в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/region/article/6408921

Гл. комисар Николов: Надяваме се днес да локализираме от 3 страни пожара в Кресненското дефиле

При пожара в Кресненското дефиле спасихме стотици къщи и не допуснахме човешки жертви. Това каза на брифинг в Стара Кресна главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, предава Фокус. „За съжаление, има три къщи, в които не живееха хора, не получихме навременна информация и са с изгорели покриви.

Старица запали сухи треви, попадна в огнен обръч

https://www.24chasa.bg/region/article/6408928

Старица запали сухи треви, попадна в огнен обръчВъзрастна жена пострада, след като подпали сухи треви и храсти в двора си в луковитското село Дъбен. В четвъртък в 18.30 часа огнеборци от РУ-Луковит реагирали на сигнал за пожар в частен дом. При гасенето, в средата на двора била открита 80-годишната собственичка на имота. Установено било, че тя собственоръчно драснала клечка на сухите треви в

Русия обяви: Бойците на ”Ислямска държава” в Сирия са около 9 хиляди души

http://frognews.bg/news_140900/Rusiia-obiavi-Boitsite-na-Isliamska-darjava-v-Siriia-sa-okolo-9-hiliadi-dushi/

Числеността на отрядите на ”Ислямска държава” е около 9000 души. Това съобщи генерал Игор Коробов от руския Генерален щаб.

Иззеха 185 хил. лв. от магазин със стоки-ментета във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358194

Стоки за 185 000 лв. бяха иззети при специализирана операция в магазини за спортни стоки и аксесоари в к.к. Златни пясъци, съобщиха от полицията за Moreto.net. Вчера служители на "Икономическа полиция" установиха документни и престъпления против интелектуалната собственост.

Макрон обеща на „скъпи Бойко” подкрепа за Шенген и еврозоната

//dariknews.bg/regioni/varna/makron-obeshta-na-skypi-bojko-podkrepa-za-shengen-i-evrozonata-2044438

Франция ще подкрепи България за приемането й в чакалнята на еврозоната и в Шенгенското пространство. Това обеща президентът Еманюел Макрон след разговора си на „четири очи” с българския премиер, към когото се обърна със „скъпи Бойко”.
  „Заедно се обединявам

Посуда лъже, че е пълна (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6408920

Посуда лъже, че е пълна (ВИДЕО)Визуалната измама за големината на порциите може да е един от начините да се намали консумацията на храна от хората. А това може да спести ресурси и да доведе до намаляване на теглото. В това вярват в Studio Playfool, които са създали посуда с вградени огледала. С тяхна помощ човек се заблуждава, че порцията, хапката или напитката е с двоен обем.

Чиновниците няма да връщат гражданите и ще ги обслужват без приемно време

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/25/3030689_chinovnicite_niama_da_vrushtat_grajdanite_i_shte_gi/?ref=rss


Администрацията да обслужва гражданите през целия си работен ден, а не само в предварително обявени приемни часове предлага вицепремиерът Томислав Дончев, се вижда от стенограмата от последното правителствено заседание, публикувана от администрацията на Министерския съвет.<br /><br />"Все още в много от администрациите съществува така нареченото приемно време за граждани, където услуги се предоставят не в рамките на работното време, а в рамките на половин или един час на ден,...

Диана Петкова е 30-та на 100 метра свободен стил на Световното по плуване в САЩ

http://www.cross.bg/stil-diana-metra-1553118.html

/КРОСС/ Диана Петкова - Спортен талант на „Еврофутбол", се класира на 30-то място в кралската дисциплина 100 метра свободен стил на Световно първенство по плуване за юноши и девойки в Индианаполис, САЩ. Пловдивчанката постигна 57.87 сек. Още един Спортен талант Петър Божилов е 31-ви на 200 м св. стил с 1:53.17 мин, а другият българин в дисциплината - Йордан Янчев е 37-ми с 1:53.89 мин. Антъни Иванов постигна най-призовото класиране с 10-о си място на 100 м бътерфлай с резултат 53.53 сек. Днес Диана ще плува 100 м бруст, а Петър - 800 м свободен стил. Ангел Кодинов завърши последен във втория полуфинал на 1000 метра едноместно кану на Световното първенство по кану-каяк за мъже и жени в Рачице.  

Директорът на Софийската математическа гимназия отказва да подаде оставка

http://www.mediapool.bg/direktorat-na-sofiyskata-matematicheska-gimnaziya-otkazva-da-podade-ostavka-news268425.html

Директорът на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов отказва да подаде оставка, както поиска в четвъртък работодателят му - началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева. Образователното ведомство поиска Стоянов да се оттегли след напрежение в училището, предизвикано от уволнението на учител. В тази ситуация ще се изчака да приключи отпускът на Стоянов и ще започне процедура по дисциплинарното му уволнение. Повод за него е проверка на образователното министерство, която установила нередности в училището. Категорично отказвам и няма да подам оставка. Ще продължа да работя в интерес на децата от Софийската математическа гимназия, заяви директорът Антони Стоянов пред "България ON AIR" тази сутрин. Конфликтът в СМГ започна след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Според директора тя е уронила престижа на училището, след като е дискриминирала негови ученици на състезанието "Европейско кенгуру". Тодорова била в една от оценителните комисии на надпреварата, а според директора до финалния й етап не били допуснати възпитаници на СМГ. Родителите обаче не са съгласни с това обяснение, защото ученик от СМГ от нейния клас е победител в националния кръг на "Европейско кенгуру". В петък зам.-министърът на образованието Таня Михайлова нарече пред bTV мотивите за уволнението на Тодорова "граничещи с абсурда", а поведението на директора "недопустимо". Прекратяването на договора на преподавателката доведе до протести на родители. "От 12 юли се занимаваме с този конфликт. Има протести, недоволство на родители. Тези протести са за уволнението на един учител, който се е доказал и работи. По-важното е, че се получава разединение в училище, противопоставяне на учители, на родители, има опасност учениците да се включат в този конфликт", коментира зам.-министър Михайлова. Тя добави, че от министерството не можели да се свържат с директора на гимназията, тъй като телефонът му бил изключен. Според Михайлова единственият ход на министерството е в деня, в който отпускът на Стоянов изтича, да му бъде връчено искане за писмени обяснения и оттам нататък да се спази процедурата по Кодекса на труда.

Украйна за пръв път ще участва във военни учения на Вишеградската четворка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030688_ukraina_za_pruv_put_shte_uchastva_vuv_voenni_ucheniia/?ref=rss


Украйна ще участва за пръв път във военните учения на Вишеградската четворка, включваща Чехия, Словакия, Полша и Унгария, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на украинския президент Петро Порошенко.<br /><br />"Беше постигнато споразумение, че подразделенията на Украинските въоръжени сили ще участват за първи път в историята си във военни учения на страните от Вишеградската четворка", с казва в съобщението. Договореността е постигната на преговори между Порошенко и...

Индексите на родния капиталов пазар се движат без ясна посока

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-родния-капиталов-пазар-се-движат-без-ясна-посока_l.a_i.748116_at.1.html

Борсовите измерители на родния капиталов пазар се движат разнопосочно в последния работен ден от седмицата. Индексът на "сините чипове" на БФБ-София...

Митничари откриха близо 3000 литра нелегален спирт в Русенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6408908

Митничари откриха близо 3000 литра нелегален спирт в РусенскоБлизо 3000 литра нелегален спирт е бил иззет от частен дом в град Бяла, област Русе, при извършена съвместна проверка на митничари и полицаи. Това съобщиха днес от митницата. При проверката, осъществена на 23 август, в имота са открити три контейнера - всеки с вместимост 1000 литра. Съдовете били пълни почти догоре с етилов алкохол.

До шест месеца мобилният бизнес на Lenovo трябва да е печеливш

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/263/a/do-shest-meseca-mobilniiat-biznes-na-lenovo-triabva-da-e-pechelivsh-245504/

Планираме агресивна ценова политика за мобилните ни телефони в България, твърди Иван Бозев, изпълнителен директор на Lenovo за Югоизточна Европа

Мъж и жена в ареста за 93 000 контрабандни цигари

https://www.24chasa.bg/region/article/6408904

Мъж и жена в ареста за 93 000 контрабандни цигариНад 93 300 контрабандни къса цигари иззеха полицаи от Пловдив и Стамболийски. Те са претърсили адреси в Пловдив и село Устина, където освен папиросите са открили и около 5 кг нарязан тютюн. В ареста са жена на 41 г. и мъж на 36 г. И двамата са криминално проявени и осъждани. Срещу тях са образувани бързи производства за притежание на стоки без

Унгария привика посланика си в Холандия заради обида срещу Орбан

https://www.actualno.com/europe/ungarija-privika-poslanika-si-v-holandija-zaradi-obida-sreshtu-orban-news_629773.html

Будапеща привика посланика си в Хага, след като холандският пратеник в Унгария обвини правителството на премиера Виктор Орбан, че използва тактики, подобни на тези на ислямистките терористи. "Джихадистите създават врагове по същия начин като унгарското правителство", к

Първи коментари за тоалетите на Бриджит Макрон и Десислава Радева

http://frognews.bg/news_140899/Parvi-komentari-za-toaletite-na-Bridjit-Makron-i-Desislava-Radeva/

За посрещането и срещата между президентите на България и Франция двете първи дами- Десислава Радева и Бриджит Макрон се появиха с рокли с дължина над коляното.

Учени откриха снежни бури вечерно време на Марс

http://www.mediapool.bg/ucheni-otkriha-snezhni-buri-vecherno-vreme-na-mars-news268424.html

Марс е връхлитан от силни снежни бури, които се появяват само вечерно време, показва ново проучване, публукувано в сп. "Форбс". Досега се смяташе, че снегът там пада бавно и равномерно от ниските облаци. Според новите открития обаче бурите връхлитат за минути. Въпреки това бъдещите колонизатори на планетата не трябва да се притесняват от натрупването на преспи. "Не можете да си направите снежен човек или да карате ски", казва експертът по динамика на планетарни атмосфери Аймерик Спига от университета "Пиер Кюри" в Париж. Стоейки на повърхността на Марс няма да видите дебело снежно одеяло, а по-скоро обилен слой скреж", посочва той Атмосферата на Марс е около 100 пъти по-рядка от тази на Земята, въпреки че все пак е достатъчно гъста, за да създава метеорологични условия, включително облаци и ветрове. Тя обаче задържа много малко влага. На пръв поглед Марс е студена пустиня с почти никаква течност по повърхността си. На полюсите й обаче има големи ледени покривки, покрити с тънък слой прах. Това беше установено от кораба на НАСА "Феникс", който успя да стигне под повърхността на планетата през 2008 г. Роботизираната лаборатория също така анализира климатичните условия, откривайки следи от дъжд. Други два сателита също установиха евентуалното наличие на валежи през нощта над северния полярен регион. Проучването на Спига и неговите колеги се основава на атмосферни модели на Марс, изготвени благодарение на по-прецизна информация за времето на Червената планета. Според тях охлаждането на водните облаци през студените марсиански нощи може да създаде нестабилни условия в тях. "Установихме, че валежите от сняг под облаците се пренасят посредством бурни, постепенно стихващи ветрове", заяви Спига. Той сравни марсианските снежни бури със земните климатични феномени, наречени микропориви – при тях студен и наситен въздух, пренасящ дъжд или сняг, се "изсипва" рязко от облак. Марсианската атмосфера е съставена от 95% въглероден диоксид, както и от по 2% аргон и азот. Има също така следи и от кислород, неон и азотен оксид. Заради своята отдалеченост от Слънцето, Марс е доста студена планета, като средната температура там е - 63 градуса по Целзий. За сравнение средната температура на Земята е 16 градуса по Целзий.

Соломон Паси: Целта на Еманюел Макрон е да се превърне от френски в европейски лидер

http://www.moreto.net/novini.php?n=358189

Целта на Еманюел Макрон е да се превърне от френски лидер в европейски лидер. Това каза в предаването „Тази сутрин” бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси. Относно искането на френския президент за промяна на директива за заплащането на командированите работници в рамките на ЕС той каза: „Отношенията между България и Франция не се простират само до една директива за работници.

Борисов: "Всички парле ву франсе" и "да благодарим на Деси Радева, че пое Брижит"

http://www.mediapool.bg/borisov-vsichki-parle-vu-franse-i-da-blagodarim-na-desi-radeva-che-poe-brizhit-news268423.html

"Казвам, че всички парле ву франсе". С тези думи премиерът Бойко Борисов посрещна френския президент Еманюел Макрон, в спонтанен опит да обясни на госта, че по-голямата част от българската официалната делегация говори френски. "C'est vrai?" (Наистина ли?), каза в отговор Макрон. Френският държавен глава и съпругата му Брижит кацнаха късно в четвъртък на летище Варна и бяха топло посрещнати от премиера Борисов, вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, кмета на Варна Иван Портних, шефа на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, други официални лица и почетен шпалир от матроси от военноморските сили. Макрон, който след встъпването си в длъжност вече имаше една среща в българския премиер в Париж, се обърна към него на малко име. "Бойко!", поздрави го той, след което представи съпругата си. Борисов прегърна и разцелува президентската двойка и подари букет бели рози на дамата. Това не е първата закачка на премиера с френския език. По време на срещата му с бившия френския президент Никола Саркози през октомври 2009 г. в Елисейския дворец Борисов използва поздрава "Бонжуар" (от "бонжур" и "оревоар"). Неофициалната церемония по посрещането на Макрон беше предавана на живо на Фейсбук страницата на премиера. Посещението мина при засилени мерки за сигурност, като голяма част от Варна бе на практика блокирана. По-късно обаче Борисов обаче намери недостатък на организацията и на шега смъмри НСО, че се престарава. "Изгасили лампата да било по-сигурно! Щех да ги бия после. Като влезнах в градинката, викам: "Как – загасили!?", сподели Борисов. В петък, когато се проведоха официалните разговори, премиерът обърна внимание на т. нар. първи дами ( и във Франция, и в България няма подобен статут) Бриджит Макрон и Десислава Радев. "Да благодарим на Деси Радева, че пое Брижит, за да си проведем разговорите", каза Борисов. Докато вървяха разговорите между Макрон и Борисов, съпругата на президента Румен Радев показа на 64-годишната гимназиална учителка Брижит Макрон Ботаническата градина и Двореца в Балчик. Борисов от своя страна представи двореца "Евксиновград" на Макрон. Разходката към слънчевия часовник на лятната тераса на резиденцията започна с подканата на Борисов: "Ей сега тамън ще ти покажа часовника (слънчевия). Снощи беше тъмно. Гасили лампата, за да е по-сигурно. Щех да ги бия после." Макрон: Кой идва тук? (в резиденцията) Борисов: Никой. Това е само за правителствени делегации. Иначе за сватби, за такива тържества си плащат... Паркът може да се ползва от граждани. Макрон: Чудесно е (поглежда през перилата на терасата към морския хоризонт). Борисов: Ей тва ти е там Крим. Това горе, където се вижда, са ни другите курорти и най-хубави голф клубове... Макрон: Тази сутрин някои са видели делфини. Борисов: О, да има, благодарение на европейските програми, тука всичко е пречистено. 50% е френска пречиствателната станция.

Борисов посреща Макрон: "Казвам, че всички парле ву франсе"

http://www.mediapool.bg/borisov-posreshta-makron-kazvam-che-vsichki-parle-vu-franse-news268423.html

"Казвам, че всички парле ву франсе". С тези думи премиерът Бойко Борисов посрещна френския президент Еманюел Макрон, в спонтанен опит да обясни на госта, че по-голямата част от българската официалната делегация говори френски. C'est vrai?" (Наистина ли?), каза в отговор Макрон. Френският държавен глава и съпругата му Брижит кацнаха късно в четвъртък на летище Варна и бяха топло посрещнати от премиера Борисов, вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, кмета на Варна Иван Портних, шефа на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, други официални лица и почетен шпалир от матроси от военноморските сили. Макрон, който след встъпването си в длъжност вече имаше една среща в българския премиер в Париж, се обърна към него на малко име. "Бойко!", поздрави го той, след което представи съпругата си. Борисов прегърна и разцелува президентската двойка и подари букет бели рози на дамата. Това не е първата закачка на премиера с френския език. По време на срещата му с бившия френския президент Никола Саркози през октомври 2009 г. в Елисейския дворец Борисов използва поздрава "Бонжуар". Неофициалната церемония по посрещането на Макрон беше предавана на живо на Фейсбук страницата на премиера.

Макрон обеща подкрепа за влизане на България в Шенген (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408902

Макрон обеща подкрепа за влизане на България в Шенген (Обзор)След срещата си с Румен Радев френският президент оптимист, че България ще подкрепи неговия план срещу социалния дъмпинг Подкрепата на Франция за бързо влизане на България в Шенген – общото пространство без граници на Европейския съюз, обеща президентът Еманюел Макрон на българския държавен глава Румен Радев.

Започна срещата на четири очи на Бойко Борисов с Еманюел Макрон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408889

Започна срещата на четири очи на Бойко Борисов с Еманюел Макрон (Снимки)                                                                                                                                Започна срещата "на четири очи" между Бойко Борисов и Еманюел Макрон. По-рано днес Макрон и съпругата му Бриджит бяха посрещнати от българския държавен глава и неговата първа дама Десислава.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване