Българите, румънците и социалният дъмпинг

http://www.moreto.net/novini.php?n=358158

Когато фирми от България изпращат работници в по-богати страни от ЕС, те ги обричат на минимално заплащане, български осигуровки и мизерия. И правят дъмпинг - подбиват цените на трудовия пазар в приемащите държави, посочва Дойче веле.

Девет години 8 прокурори и следователи разследват една измама

http://clubz.bg/57602-devet_godini_8_prokurori_i_sledovateli_razsledvat_edna_izmama

Снимка БГНЕС

За три наказателни производства, прекратени поради изтекла давност, съобщават от Инспектората към ВСС след извършени проверки на 128 заявления от граждани за нарушаване на правото им на правосъдие в разумен срок. Трите са сред откритите 36 основателни заявления по наказателни дела.

13 години, 10 месеца и 19 дни е продължило производство за измама - престъпление по не особено тежкия чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда от 1 до 6 г.

Основното забавяне е допуснато във фазата на досъдебното производство, продължило 9 години, 2 месеца и 21 дни. По делото са се сменили трима дознатели и петима наблюдаващи прокурори, в резултат на което дознанието 7 пъти е връщано от наблюдаващите прокурори на разследващите, усановяват инспекторите.

Те отчитат още, че са допуснати големи периоди на бездействие от страна на разследващите органи и наблюдаващите прокурори. В продължение на 5 години, 9 месеца и 17 дни по делото няма извършени никакви процесуално-следствени действия. В друг период от 1 година, 6 месеца и 26 дни е проведен само един разпит на свидетел. Тези пропуски са забавили приключването на делото с повече от 7 години и 6 месеца.

При разглеждането на делото първоинстанционният съд (СРС) - насрочил пет от съдебните заседания извън тримесечния срок по закон. Това е довело до увеличаване на общата продължителност на наказателното производство с 10 месеца.

В резултат на всички забавяния делото е прекратено поради изтичане на абсолютната давност за наказателно преследване по повдигнатото обвинение.

Прекратено поради изтекла давност е и производство срещу един подсъдим по 3 обвинения за закана с убийство и 3 обвинения за "подбуждане на друг да извърши убийство", което е продължило 7 години, 4 месеца и 27 дни.

Основното забавяне е допуснато в производството пред  първоинстанционния съд (СРС). То е продължило 3 години и 17 дни, проведени са 14 съдебни заседания. Постановената присъда е отменена от въззивния съд (СГС) поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и делото е върнато за ново разглеждане.

Поради изтекла давност е прекратено и производство за средна телесна повреда, възникнала след нарушаване на правилата за движение по улица в Тутракан.

Основните забавяния по делото се дължат на действията на органите на досъдебното производство. То е продължило 6 години, 10 месеца и 20 дни, като четири пъти е било спирано поради неустановяване на местонахождението на свидетел очевидец и впоследствие възобновявано.

И при четирите спирания на разследването не е спазена разпоредбата на НПК – че при невъзможност единствен свидетел очевидец да бъде разпитан, наказателното производство се спира за срок не повече от една година. Четирите спирания на разследването са забавили производството с близо 5 години и 6 месеца и са допринесли за прекратяването му поради изтичане на абсолютната давност.

Тръмп иска да развива отношенията между САЩ и Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408395

Тръмп иска да развива отношенията между САЩ и ЕгипетАмериканският президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и му каза, че има желание да развива двустранните отношения и да преодолее евентуалните пречки в тази насока, заяви канцеларията на Сиси, цитирана от Ройтерс. Двамата са разговаряли два дни след като запознати източници казаха,

Организаторът на атентата в Барселона проповядвал в джамия във Виена

http://www.cross.bg/barselona-ataka-abdelbaki-1553072.html

/КРОСС/ Имам Абделбаки ал Сати, който е предполагаемият организатор на терористичния акт в Барселона, е водел проповеди сред мюсюлманските младежи в австрийската столица, съобщава в. "Кронен Цайтунг". Според изданието през есента на 2015 г. имамът редовно ръководил петъчната молитва сред младите мюсюлмани в една от джамиите във Виена, но тогава не будел подозрения. През 2016 г. Абделбаки ал Сати е забелязан на летище Швехат във Виена, откъдето се готвел да отлети заедно с група младежи до Мека. Много от спътниците му все още не са се върнали в Австрия. Австрийската полиция проверява дейността на имама в Австрия. На 17 август в центъра на Барселона шофьорът на микробуса направи умишлена атака срещу минувачите. След това каталунската полиция ликвидира петима терористи в Камбрилс. Те се опитаха да извършат терористична атака, подобна на тази, извършена в Барселона. Жертвите на терористичната атака станаха 15 души, отговорността за нападението пое от терористичната група "Ислямска държава". Абделбаки ал Сати загина в нощта на 17 август, при взрив в къща в Алканар, където терористите са имали бърлога. Предполага се, че именно този имам е подготвил терористичния акт в Барселона.    

Ревизоро: Тестовете за неподкупност се ползват за разправа с неудобни митничари

http://frognews.bg/news_140863/Revizoro-Testovete-za-nepodkupnost-se-polzvat-za-razprava-s-neudobni-mitnichari/

Не може един човек да се назначава с доживотна заплата без да има качества. Всичко това се случваха при комунизма - наше момче е партизанче и не може да го пипаме. Ще работим за него, а то ще си прибира пари. После обаче не може да ги махнеш. Можем да направим и детска градина за митничари и след 30 години да имаме подготвени кадри.

Ревизоро: Може да направим детска градина за митничари

http://frognews.bg/news_140863/Revizoro-Moje-da-napravim-detska-gradina-za-mitnichari/

Не може един човек да се назначава с доживотна заплата без да има качества. Всичко това се случваха при комунизма - наше момче е партизанче и не може да го пипаме. Ще работим за него, а то ще си прибира пари. После обаче не може да ги махнеш. Можем да направим и детска градина за митничари и след 30 години да имаме подготвени кадри.

5 знака, че всъщност не сте влюбени

https://www.actualno.com/curious/5-znaka-che-vsyshtnost-ne-ste-vlubeni-news_629614.html

Никой не решава предварително, че ще се обвърже сериозно със следващия си приятел, тъй като не вярва, че може да получи това, което желае. Но всъщност го правим. Независимо дали е съзнателно или не, фактор в решението ни да бъдем с някого имат нещата, които вярваме за себе си

Изтича срокът зрелостниците да платят здравните си осигуровки

http://www.cross.bg/zdravnoosigyritelnite-osigyrovki-platyat-1553071.html

/КРОСС/ Днес изтича крайният срок, в който зрелостниците, завършили средно образование тази година, могат да платят здравните си осигуровки за месеците докато станат студенти. Размерът на здравноосигурителните вноски за тях е 18 лева и 40 стотинки на месец. Ако сумите не се внесат, здравноосигурителните права се прекъсват. Изключение правят младежите, които веднага след завършването на гимназия са започнали работа и се осигуряват от работодателите си.  

Европа очаква с безпокойство мащабните учения в Русия, Беларус и Калининград

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030299_evropa_ochakva_s_bezpokoistvo_mashtabnite_ucheniia_v/?ref=rss


Русия се готви да предприеме като демонстрация на мощ може би най-големите си военни учения от края на Студената война, които ще бъдат следени внимателно от НАТО на фона на напрежението между Запада и Изтока. Западни представители и анализатори предполагат, че до 100 000 войници и логистичен персонал ще участват в маневрите "Запад 17", които ще се проведат следващия месец в Беларус и Русия, включително в Калининград. Москва съобщава за значително по-малка численост на...

Пускат движението на Орлов мост в неделя

http://www.cross.bg/most-orlov-polaganeto-1553070.html

/КРОСС/ Възстановяват в неделя, 27 август, движението на Орлов мост. От Столична община информират, че е приключило полагането на последния износващ пласт асфалт по пътните платна на бул. "Цариградско шосе" в посока хотел „Плиска", както и в участъка по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между Орлов мост и ул. "Гурко". Необходими са 48 часа след полагането на последния износващ пласт асфалт, след което движението ще бъде пуснато. Извършен е цялостен ремонт на пътните платна в двете посоки на бул. "Цариградско шосе" при Орлов мост с цялостното фрезоване, поставена е стоманена мрежа с цел допълнително заздравяване на основното асфалтово покритие. Предстои полагането на пътна маркировка.  

Вижте къде спират водата в София днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408392

Вижте къде спират водата в София днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „6“, кв. „Враждебна“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „6“, и ул. „39“.

Медсестра удари $760 млн. от американската лотария

http://www.cross.bg/miliona-poveche-lotariya-1553069.html

/КРОСС/ Ясен е вече щастливецът, който спечели огромния джакпот от 760 милиона долара в Съединените щати. Това е 53-годишна медицинска сестра. Късметлийката от щата Масачузетс се казва Мейвис Уонсик. Тя единствена от близо 2 милиона американци, закупили билети от лотарията "Пауърбол", е улучила печелившата комбинация. Жената вече е уведомила работодателите си, че повече няма да се върне на работа. Джакпотът е вторият по големина в историята на американската лотария и се натрупвал повече от 2 месеца. Печелившата е предпочела да получи всичките пари наведнъж. След облагането с данъци ще й останат "само" 336 милиона.  

Ураганът Харви наближава Тексас, хората се запасяват с вода и храна

https://offnews.bg//sviat/uraganat-harvi-nablizhava-teksas-horata-se-zapasiavat-s-voda-i-hrana-663604.html

Мощният ураган "Харви" наближава крайбрежието на американския щат Тексас, бурята се носи с вятър с 200 км в час и проливни дъждове. 

Валежите на места се очаква да достигнат 900 л на квадратен метър, а морското ниво да се повиши с над 3 метра. 

Хората се запасяват с вода и храна, на много места се строят допълнителни диги. 

„Харви” е най-силният ураган, който ще достигне до бреговете на Съединените щати от 12 години, след опустошителната "Кристина". 

Азиатският ураган „Хато” пък, който взе 9 жертви и нанесе щети за милиони, вече отслабва. Пострадаха над 200 души, хиляди бяха евакуиране, милиони домакинства останаха без ток. 

Хъскито не е вълчище, време е феновете на Game of Thrones да го разберат!

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hyskito-ne-e-vylchishte-vreme-e-fenovete-na-game-of-thrones-da-go-razberat-2044327

Британските фенове на "Игра на тронове" (Game of Thrones) продължават масово да изостават закупените от тях хъскита в приюти за домашни любимци, въпреки призива на актьора Питър Динклидж да не го правят, съобщи в. "Дейли мейл".

Автобус падна в морето в Русия, 14 загинаха

//dariknews.bg/novini/sviat/avtobus-padna-v-moreto-v-rusiia-14-zaginaha-2044333

Четиринайсет души загинаха при падане на автобус в морето в руския Краснодарски край (южната част на Европейска Русия). Това съобщи регионалният клон на Министерството на извънредните ситуации, предаде ТАСС.

Специализирани екипи са успели да спасят 24 души

Япония разширява санкциите срещу Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/japonija-razshirjava-sankciite-sreshtu-severna-koreja-news_629681.html

Япония разшири списъка със санкциите срещу Северна Корея, като включи в него 4 компании от Китай и две от Намибия. Под ударите на санкциите попадна и китайската банка Dandong, която е заподозряна в подпомагане на ракетната и ядрената програма на КНДР, предаде БГНЕС. Включените в „черния“ списък компании от Намибия са свързани с наемането на севернокорейски работници.В него попадна също един китайски гражданин и един гражданин на КНДР. Техни активи в Япония ще бъдат замразени.

САЩ се готвят за апокалиптичния "Харви"

http://www.cross.bg/mesta-hato-yraganut-1553068.html

/КРОСС/ След като ураганът „Хато" връхлетя Югоизточна Азия, сега Съединените щати се готвят може би най-мощната буря след „Катрина" от 2005 г. Ураганът „Харви" приближава Мексиканския залив. Очакват се ветрове до 200 километра в час. Десетки населени места взимат предпазни мерки. Строят се допълнителни диги, а населението се презапасява с вода, храна и стоки от първа необходимост.Започна евакуация на населените места по пътя му. Очаква се морското ниво да се повиши с над 3 метра и половина, а на места валежите да достигнат 900 литра на квадратен метър. Междувременно, азиатският ураган „Хато" нанесе щети за милиони. Жертвите на стихията са 9, а пострадалите над 200. Милиони домакинства останаха без ток за часове наред. Ураганът събори дървета и отнесе покриви. Хиляди хора се наложи да бъдат евакуирани, а на много места животът беше парализиран за повече от ден. Силата на „Хато" вече намалява.    

БНБ с изненадваща снизходителност при втория търг за ТБ "Виктория"

https://www.actualno.com/business/bnb-s-iznenadvashta-snizhoditelnost-pri-vtorija-tyrg-za-tb-viktorija-news_629673.html

Изключително либерално подхожда БНБ към новия опит за продажба на ТБ "Виктория" - дъщерна на фалиралата КТБ. Банковият надзор на централната банка изненадващо допусна до следващо участие в търга всичките четирима кандидати, подали писма за интерес, след като синдиците на К

Катар изгони дипломатите на Чад от територията си

http://www.cross.bg/katar-diplomati-katarskoto-1553067.html

/КРОСС/ Катар нареди да бъде затворено посолството на Чад и даде на неговите дипломати 72 часа, за да напуснат, обяви катарското външно министерство, цитирано от "Ройтерс". В сряда Чад заяви, че дава на катарските дипломати 10 дни, за да напуснат, и обвини Катар, че се опитва да дестабилизира страната чрез нейния северен съсед Либия. Катар обвини Чад, че с решението си да затвори катарското посолство африканската страна се е присъединила към "кампания на изнудване". Катар е замесен в спор със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн, които го обвиняват, че подкрепя тероризма.  

Цацаров разпореди бързо производство за всеки, който посегне на лекар

https://www.actualno.com/healthy/cacarov-razporedi-byrzo-proizvodstvo-za-vseki-kojto-posegne-na-lekar-news_629674.html

Окръжните прокуратури трябва да подготвят алгоритми за незабавни реакции при сигнали за посегателства над лекари. Това им е разпоредил главният прокурор Сотир Цацаров. Алгоритмите трябва да бъдат готови до 11 септември, съобщиха от Българския лекарски съюз. Изискването п

Самолет удари покрив на къща в Судан, загина дете

http://www.cross.bg/kushta-katzane-letishteto-1553066.html

/КРОСС/ Товарен самолет, нает от Световната продоволствена програма на ООН, удари покрива на къща при кацане на летището в Джуба, столицата на Южен Судан. Вследствие на инцидента, който е станал на 23 август, е загинало 5-годишно момиченце. Четирима души са ранени - две жени и две деца. "Той докосна дърво, а след това металния покрив на едноетажна къща в опит да кацне на летището в Джуба при силен дъжд и лоша видимост. Когато самолетът започна рязко да набира височина, реактивна струя от двигателя повреди още една къща", съобщи говорителят на генералния секретар на ООН. При сблъсъка с къщата е повреден колесник на самолета и той направил аварийно кацане на международното летище Ентебе в съседна Уганда. Започнало е разследване на инцидента.    

Спорт по тв днес: футбол от България, Германия, Испания, Англия и Франция, Формула 1, световно по бокс, тенис, MotoGP, голф, дартс, колоездене, тото, универсиада

https://www.24chasa.bg/sport/article/6407823

Спорт по тв днес: футбол от България, Германия, Испания, Англия и Франция, Формула 1, световно по бокс, тенис, MotoGP,  голф, дартс, колоездене, тото, универсиада                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

С наръгването на Никол Иван е защитил волята си да пуши наргиле

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6407880

С наръгването на Никол Иван е защитил волята си да пуши наргилеПри децата понякога отсъства моралното, казва криминалният психолог проф. д-р Калин Гайдаров - Проф. Гайдаров, как си обяснявате това, че едно запознанство в социалните мрежи доведе до връзка и убийство на 11-годишно дете от друго дете? - Социалните мрежи са актуалната среда за общуване на младите. Те са удобни и дават възможност за широко

Франкфурт може да е следващия финансов център след Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/frankfurt-mozhe-da-e-sledvashtiya-finansov-tsentar-sled-brekzit.88695

/Поглед.инфо/ Очакваното масово преместване на базираните в Обединеното кралство банкери заради Брекзит може да доведе до откриването на 100 000 нови работни места в района на Франкфурт през следващите четири години. Това става ясно от доклад на британски експерти, според които германският град може да е новият финансов център на Европа.

Има опасност и учениците да се включат в конфликта в Софийската математическа гимназия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408385

Има опасност и учениците да се включат в конфликта в Софийската математическа гимназия
Има опасност учениците да се включат в този конфликт, а ролята на директора е да обединява, не да разединява. В случая няма как Министерството на образованието да се намеси, това е работа на регионалния инспекторат. Това заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова пред Би Ти Ви по повод ескалацията на напрежението в Софийската

Еманюел Макрон пристигна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358157

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна късно снощи френския президент Еманюел Макрон, който заедно с водена от него делегация пристига на посещение у нас. Президентът Макрон беше посрещнат на летище „Варна“ с почетен шпалир от матроси от Военноморските сили.

Затварят още една част от бул. "Цариградско шосе" за ремонт

https://www.actualno.com/sofia/zatvarjat-oshte-edna-chast-ot-bul-carigradsko-shose-za-remont-news_629686.html

Още преди да е приключил ремонтът на "Цариградско шосе" в района на "Орлов мост, който по план трябва да завърши в неделя, днес започва обновяване на друга част от булеварда. От полунощ се забранява влизането на превозни средства по двете леви ленти на булеварда в посока цент

Специалният представител на САЩ: Русия да изтегли военните си от Донбас

http://frognews.bg/news_140880/Spetsialniiat-predstavitel-na-SASHT-Rusiia-da-iztegli-voennite-si-ot-Donbas/

Специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър заяви, че руските войски трябва да напуснат Донбас. Изявлението беше направено пред руския телевизионен канал ”Дожд”.

Държавите от ЕС започват да връщат бежанци в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408375

Държавите от ЕС започват да връщат бежанци в Гърция

Европейските държави са готови да започнат да връщат бежанци в Гърция, след като мигрантите, искащи да се съберат със семейства си (предимно в Германия), подготвят протести в Атина, пише The Guardian, предаде БТА. Германия е подала почти 400 молби за преселване, отбелязаха служители в Берлин и източници от правителството в Атина.

Макрон се среща с президента и премиера, Бриджит в двореца в Балчик с Радева

https://offnews.bg//politika/makron-se-sreshta-s-prezidenta-i-premiera-bridzhit-v-dvoretca-v-balch-663603.html

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне днес в двореца „Евксиноград“ във Варна с президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.  ще проведат разговори с него.

Макрон и съпругата му Бриджит пристигнаха в страната късно снощи. 

Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България.

Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Церемонията по посрещането на президента на Френската република е от 10.00 часа пред двореца „Евксиноград“, след нея ще се състои официалната снимка на двамата президенти и техните съпруги.

След церемонията президентите Радев и Макрон ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. 

От 11.35 часа е срещата на „четири очи“ между министър-председателя Бойко Борисов и президента Макрон, която ще бъде последвана от пленарни разговори. От българска страна в тях ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов. 

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов и френският му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. 

Бриджит Макрон и Десислава Радева пък ще посетят Ботаническата градина и Двореца в Балчик. 

Еманюел Макрон се среща с Борисов и Радев

http://www.cross.bg/bulgariya-emanyuel-makron-1553065.html

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон пристигна в България в снощи. Днес в двореца „Евксиноград" във Варна държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще проведат разговори с него. Еманюел Макрон и съпругата му Брижит са на посещение в страната по съвместна покана на президента и премиера. Перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Франция, двустранното икономическо, инвестиционно и културно сътрудничество, охраната на външните граници на Европейския съюз, както и идеите за бъдещето на Европа ще бъдат сред акцентите на срещите на френския президент в България. Във фокуса на разговорите ще бъдат също така заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС приоритети, европейската перспектива на Западните Балкани и присъединяването на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).    

Православен календар за 25 август

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6408382

Православен календар за 25 август
9 Неделя след Петдесетница. Възвръщане честните мощи на св. ап. Вартоломей. Св. ап. Тит Тит бил родом от Крит. Той прочел пророчествата, които му помогнали да разбере суетата на идолопоклонничеството и да познае истинския Бог. По-късно Тит станал ученик на светите апостоли. Той постоянно съпътствал ап. Павел в митарствата му в Далмация.

На 27 август приключва ремонтът на кръстовището на Орлов мост

http://frognews.bg/news_140879/Na-27-avgust-prikliuchva-remontat-na-krastovishteto-na-Orlov-most/

В неделя – 27 август, ще бъде възстановено движението на кръстовището Орлов мост – на бул.”Цариградско шосе”, както и по бул.”Евлоги и Христо Георгиеви”, съобщиха от Столичната община.

Борисов посрещна Еманюел и Брижит Макрон

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-emanuel-makron-kabinet-borisov-3-26287444

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит Макрон кацнаха снощи на летище Варна, където ги посрещна премиерът Бойко Борисов.

Кресненското дефиле още гори

http://www.cross.bg/pozhar-radev-sela-1553064.html

/КРОСС/ 500 души - пожарникари, военни, доброволци, два хеликоптера, четири водоноски и повече от 34 пожарни автомобила се включиха тази сутрин в гасенето на огъня край Кресна. 115 жители на две околни села бяха евакуирани снощи. „Формиран е кризисен щаб под мое ръководство", съобщи на брифинг късно снощи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. „Овладяно е положението, преместени са хората, осигурена е безопасността им, което бе най-важното на този етап. На евакуираните жители от двете села Сенокос и Ощава са предоставени храна и подслон. Осигурено е полицейско присъствие за охрана на имуществото им. Полицията ще пази собствеността им докато пожарникари, армия, местни хора и горски служители успеят да овладеят този пожар", поясни Радев. По думите му от десетки години в района не е имало пожар с такъв обем. Няма опасност за жителите на Ощава и Сенокос. Хората са изведени и обгрижени, включително и с медицинска помощ.    

Германия: Турция няма място в ЕС, докато Ердоган управлява

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-turciia-niama-miasto-v-es-dokato-erdogan-upravliava-6073052

"Турция, която ограничава свободата на словото, хвърля невинни хора в затвора и потиска опозицията, не може да стане част от ЕС"

САЩ и НАТО ще разширят обучението на афганистанските сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408371

САЩ и НАТО ще разширят обучението на 
афганистанските силиСАЩ и НАТО ще разширят обучението на афганистанските сили за сигурност, които участват в мисията "Решителна подкрепа" на алианса, каза командващият войските на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Джон Никълсън, цитиран от ДПА. "Повече съветници от САЩ и НАТО означават засилване на обучението във военните училища",

Матю Пери е неузнаваем (снимки)

https://www.actualno.com/showbusiness/matu-peri-e-neuznavaem-snimki-news_629594.html

Всички помним Матю Пери като симпатичния Чандлър Бинг в любимия ни сериал "Приятели".  Минаха 13 години от края на хитовата поредица, която проследяваше живота на Бинг и компания. И ако се чудите какво се случва с Матю, трябва да ви разочароваме, че скоро няма да го гледате

Преглед на печата - 25 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358156

Пристигането на френския президент Еманюел Макрон у нас е сред тематичните акценти на петъчните вестници. "Фpенcкият пpезидент Еманюел Мaкpон и cъпpyгата мy Бpиджит Мaкpон кацнаxа на летището във Ваpна, където ги поcpещнаxа пpемиеpът Бойко Боpиcов, вицепpемиеpът и миниcтъp на външните pаботи Екaтеpина Заxаpиева, ĸметът на Ваpна Иван Поpтниx, кaкто и началникът на кaбинета на Рyмен Радев - Иво Хpиcтов.

Неспирни престрелки между БСП и ГЕРБ: Какво да очакваме?

http://frognews.bg/news_140878/Nespirni-prestrelki-mejdu-BSP-i-GERB-Kakvo-da-ochakvame/

БСП е много слаба опозиция, защото не хваща реалните въпроси - нивото на доходите и на корупцията. БСП и ГЕРБ идеологически слабо се различават. БСП се оформя като политическа алтернатива на ГЕРБ. Искат властта, но на практика не предлагат лява програма.

Бъфало – Добролево. Миро Гергов се върна в родината за родова среща

http://www.eurochicago.com/2017/08/rodova-sreshta/

На връх големия християнски празник Отдание на Успение Богородично - 23 август, в гр. Мездра се състоя родова среща на един от най-старите родове във врачанското село Добролево - Кривошийския, информира Мedianews.bg. Старейшина на този род е 87-годишният Миро Гергов, който от близо шест десетилетия живее в Бъфало, щата Ню Йорк, и след кончината на д-р Иван Гаджев, се явява доайен на българската емиграция в САЩ. На събора в Мездра са се събрали над 80 представители на рода Кривошийски от четири поколения.

Битката с огъня в Кресненското дефиле продължава, 7000 дка в пламъци

https://offnews.bg//obshtestvo/bitkata-s-ogania-v-kresnenskoto-defile-prodalzhava-7000-dka-v-plamatc-663602.html

Битката с огромния пожар в Кресненското дефиле продължава, пламъците вече са обхванали 7000 декара.

Цяла нощ огнеборци, военни и доброволци опитваха да спрат разпространението на огъня. 500 души, два хеликоптера, четири водоноски и повече от 34 пожарни автомобила се включиха тази сутрин в гасенето.

115 жители на две околни села бяха евакуирани снощи, те са настанени в околни села. По заповед на премиера на мястото бе и министърът на вътрешните работи Валентин Радев, под негово ръководство е сформиран кризисен щаб. 

Силният вятър затруднява борбата с огнената стихия. 

На 25 август са родени

http://www.cross.bg/na-avgyst-sa-rodeni-1553063.html

/КРОСС/ Валерий Тодоров, журналист Виктор Янев, бивш областен управител на Кюстендил Георги Чалъков-Чалъчето, карикатурист Евгени Йотов, музикант в "Ку-ку бенд" Д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването Д-р Мария Радева-Михайлова, кардиолог и началник-отделение по вътрешни болести в МБАЛ "ЗДРАВЕ", Велинград Янка Рупкина, народна певица  

Нашенски Бони и Клайд извършиха телефонни измами, били изнудвани

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nashenski-boni-i-klajd-izvyrshiha-telefonni-izmami-bili-iznudvani-2044329

Полицията в Смолян задържа двама влюбени, които се представяли за полицаи и завлякоха две баби с близо 3 000 лв. В полицейският арест са 26-годишен мъж от София и 23-годишната му приятелка от Елин Пелин.

Екзекутираха мъж, осъден за две убийства, със смъртоносна инжекция във Флорида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408361

Екзекутираха мъж, осъден за две убийства, със смъртоносна инжекция във ФлоридаМъж, осъден за убийство на двама души през 1987 г., беше екзекутиран в американския щат Флорида със смъртоносна инжекция, включваща медикамент, който никога досега не е бил използван при изпълнение на смъртни наказания в САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на властите. 53-годишният Марк Джеймс Асей беше първият бял мъж,

Атентатът в Барселона извади на показ проблемите в "оазиса на стабилността" Мароко

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3029411_atentatut_v_barselona_izvadi_na_pokaz_problemite_v/?ref=rss


Мароко отдавна смята себе си за оазис на стабилността в един размирен регион и за ключов съюзник в борбата с ислямския екстремизъм, но в последните месеци се оказва разтърсен от касапниците в Европа, за които са обвинявани заминали за чужбина мароканци. Млади мъже от северноафриканската държава бяха замесени в смъртоносните нападения в Париж и Брюксел, а миналата седмица се оказаха заподозрени за насилието в Испания и Финландия. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност.<br...

Вицепремиери срещу Порожанов заради новия Закон за храните (СТЕНОГРАМА)

http://clubz.bg/57601-vicepremieri_sreshtu_porojanov_zaradi_noviq_zakon_za_hranite_stenograma

Снимка БГНЕС

Вицепремиерите Томислав Дончев и Валери Симеонов отправят остри критики към проекта за нов Закон за храните, предложен от земеделския министър Румен Порожанов. Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание в сряда, публикувана в сайта на Министерския съвет.

Земеделският министър представя проекта с предложение да бъде приет от правителството. По думите му настоящият закон, променян многократно, вече е "нерелевантна на днешните реалности законова база", което правело трудно прилагането на закона както от бизнеса, така и от органите за контрол".

От думите му стават ясни някои от основните моменти в проекта - например за първи път се регламентират изисквания при търговия с храни от разстояние и се въвежда регистрация на превозните средства не само за транспортиране на храни от животински произход, а и на храни от неживотински произход, като брашно, хляб, хлебни изделия, сладкарски изделия, като се въвежда изискване за обозначаване със стикер, удостоверяващ регистрацията. 

Второ - създава се Национален съвет по храните, който ще е постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор „Храни“. Министърът твърди, че с повечето текстове от новия закон се облекчават регулаторните режими и се намалява административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Друга промяна засяга предлагането на минерална вода, но отново не е уреден казусът с предлагането на една и съща вода под различно търговско наименование. От години от бранша на производителите настояват за промяна, но такава не се случва. Повишават се и санкциите за нарушения, а самият проект е стъпил на внесения в предишния парламент, който така и не беше приет, но се очаквал "с голямо нетърпение от бранша".

Веднага след представянето обаче се намесва първо вицепремиерът Томислав Дончев, който никак не изглежда съгласен, че новият закон ще облекчи административните и регулаторни изисквания. Освен това има забележки и по темата за водата - стар спор между властта и бранша на безалкохолните напитки. 

"Аз имам една конкретна отраслова забележка или коментар. Той е свързан със старата болезнена тема, свързана с бутилираните води. Редица производители в предходните години са се занимавали много от колегите, включително и министър-председателят, със състоянието на националното законодателство и доколко то транспонира европейското.

Моето безпокойство е, че има текстове, които влизат в противоречие с директивата, от една страна, други може да се счете, че не я транспонират напълно. Най-голямото ми притеснение е, че той запазва съществуващото положение на пазара да се предлага една и съща вода с две различни търговски описания, което  в пряко противоречие с директивата. Колкото време е необходимо – седмица или 10 дни, нека експертите да се опитат да изчистят този въпрос, защото той има травматични последици.", казва Дончев.

Според него обаче и в закона има текстове, които вместо да облекчават бизнеса - "генерират излишно административна тежест" и предложението за регистрация на всички превозни средства, които превозват храни, далеч не е единственият пример,

Вицепремиерът Валери Симеонов пък има забележки за прехвърлянето на контролни дейности към здравното министерство. В проекта част от проверките, например свързаните с предлаганата на пазара вода, се делегират на Министерството на здравеопазването.

"Според мен едно такова разделяне на правомощията почти винаги води до недобри крайни резултати", казва Симеонов. 

Министърът на здравеопазването Николай Петров потвърждава, че "като цяло концепцията за Агенцията за безопасност на храните е да упражнява контрола по отношение на храните и бутилираните води влизат в тази категория". Той припомня, че министерството има ангажимент да следи за качеството на питейната вода чрез регионалните здравни инспекции и тази работа се върши добре. Но здравните служби нямат компетенцията и оборудването да проверяват етикетираните води "и това нещо води до резултат, който рискува дори наказателна процедура по отношение на етикетирането, ако щете, на бутилираните води".

В отговор на критиките Порожанов казва, че може някои текстове да се прецизират, но не и тези, засягащи здравното министерство. 

За допълнителната регистрация на превозни средства за превоз на храни от неживотински произход, Порожанов отново твърди, че това е "искане на бранша да попреборим сивия сектор". Но е склонен и тук на отстъпка.

В крайна сметка проектът е приет "на вносител", но ще се доизкусурява. Как - предстои да видим, защото от справката за предложения по време на общественото обсъждане, която е цели 36 страници и е публикувана в сайта на министерството, става ясно, че земеделското министерство е отхвърлило почти всички забележки - от институции и браншовици.

Защо точно сега Емануел Макрон идва в България?

http://pogled.info/svetoven/evropa/zashto-tochno-sega-emanuel-makron-idva-v-balgariya.88693

/Поглед.инфо/ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ФРАНЦИЯ НИ ГОСТУВА ЗАРАДИ ЕС НА ДВЕ СКОРОСТИ, ЗАРАДИ ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН, ЗАРАДИ РАБОТНИТЕ ВИЗИ И СОЦИАЛНИТЕ ОСИГУРОВКИ И МОЖЕ БИ ЗАРАДИ ФРЕНСКОТО ОРЪЖИЕ

Дневните температури вървят с малко нагоре

http://frognews.bg/news_140877/Dnevnite-temperaturi-varviat-s-malko-nagore/

Ще бъде слънчево, сутринта в повечето райони ще е хладно. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще са между 27 градуса и 32 градуса, в София около 27 градуса.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-makron-1553062.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Ще има ли ново очертаване на границите на зона „Натура 2000" и докъде стигнаха разговорите по казуса „Калиакра" - на живо кметът на Каварна Нина Ставрева Тема: Кой реди павето? Или защо Столичната община повери реновацията на булевард "Дондуков" на 85-годишния бай Лако Лаков, който лично редил старите каменни късове по булевардте "Цар Освоботиел" и "Борис III" Тема: Президентът на Франция на посещение в България. За визитата на Еманюел Макрон - коментар на журналистите Светослав Терзиев и Тони Николов Тема: Пред какви проблеми е изправено корабоплаването по Дунав? Гост - директорът на агенцията за проучване и поддържане на реката Павлин Цонев Тема: На живо ще ви покажем как се приготвя най-вкусната дунавска рибена чорба. Рецептата от кмета на село Бръшлен Димчо Петров Тема: За последното поколение музиканти в Ново село и неугасващия пламък на оркестър Маратон само в "Денят на оркестъра" БТВ, "Тази сутрин" Тема: Какво е да живееш с постоянни закани за убийство? Разказ на жена жертва на домашно насилие. И още: необходими ли са законови промени - дискусия в студиото Тема: Макрон в България - какво ще се договорим с Франция? Гост Соломон Паси

Днес ще бъде слънчево, с температури между 27° и 32°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6408364

Днес ще бъде слънчево, с температури между 27° и 32°Днес отново ще бъде слънчево, сутринта в повечето райони хладно. В Югоизточна България духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще са между 27° и 32°, в София около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН,

Учителската заплата вече над средната за страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6407931

Учителската заплата вече над средната за странатаПедагози от 3 училища вземат по 1400 лв. С увеличението от 15 на сто от 1 септември 2017 г. може да се направи прогноза за средна брутна работна заплата за педагогическите специалисти около 1080 лв. По данни на Националния статистически институт пък през второто тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата за страната e 1040 лв.

Най-важното от Варна във вчерашния 24 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358137

Улична библиотека "Рапана" отваря врати във Варна Улична библиотека "Рапана" ще отвари врати тази събота на входа на входа на Морската градина във Варна, научи Moreto.net. Инициативата е на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов.

Всяко пето дете е обречено, защото не учи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6407869

Всяко пето дете е обречено, защото не учиВсяко пето дете на възраст от 15 до 18 г. не ходи на училище. (Виж 3-а стр.) Тази тревожна статистика означава само едно - че тези деца са обречени на тотална бедност за цял живот. Защото те няма да завършат средно образование и следователно няма да си намерят и прилична работа. А това тутакси ги отправя в редиците на трайно безработните и

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-preskonferentziya-1553055.html

/КРОСС/ ***Варна.В двореца „Евксиноград" във Варна държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще проведат разговори с президента на Френската република Еманюел Макрон. ***Монтана./ Вълчедръм.От 12.00 часа в Община Вълчедръм Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращи земеделци от Монтана. ***София.От 10.30 часа в зала „Сити" на „Capital Fort" ще се проведе пресконференция по повод влизането в България на бранд номер едно в света срещу простуда и грип - ВИКС. ***София.От 17.30 часа по повод навършването на 122 години организиран туризъм в България ще бъдат поднесени цветя пред морената пред Народния театър. ***Банско. От 20.30 часа на градския площад в курортния град ще се проведе осмото издание на Банско Опера Фест 2017. ***Благоевград.От 09.30 часа в зала „22-ри септември" на Община Благоевград ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет. ***Бургас.От 11.00 часа в сградата на Община Бургас ще се проведе пресконференция, на която председателят на Комисия за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков ще представи информация за резултатите от съвместните измервания с турските регулатори за оценка на електромагнитната обстановка и трансграничните прониквания по българското Черноморие, включително и в района на гр. Бургас. ***Бургас.От 11.00 до 20

Посещенията на френските президенти у нас – винаги в ключови моменти

https://www.actualno.com/europe/poseshtenijata-na-frenskite-prezidenti-u-nas-vinagi-v-kluchovi-momenti-news_629679.html

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон пристигна у нас със съпругата си Брижит. Френски президент не е идвал от 10 години в България след като Никола Саркози пристигна след освобождаването на медицинските сестри от Либия. Визитите на френските президенти винаги са бил

Освободиха шофьор на бус, задържан заради терористичната заплаха в Ротердам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408358

Освободиха шофьор на бус, задържан заради терористичната заплаха в РотердамХоландската полиция каза, че е освободила шофьора на микробус с испански регистрационен номер, задържан във връзка с терористична заплаха срещу концерт на американска рок група в Ротердам, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА. Според органите на реда "разследването е установило, че няма връзка между мъжа и терористичната заплаха".

Столтенберг: Агресивното поведение на Русия подкопава сигурността в Европа

http://frognews.bg/news_140876/Stoltenberg-Agresivnoto-povedenie-na-Rusiia-podkopava-sigurnostta-v-Evropa/

Русия незаконно анексира Крим и продължава да дестабилизира ситуацията в Източна Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в италианския град Римини. ”В този конфликт бяха убити около 10 хиляди украинци”, допълни Столтенберг, цитиран от Дойче веле.

Как (и дали изобщо) работят игрите за трениране на ума

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/08/25/3029321_kak_i_dali_izobshto_rabotiat_igrite_za_trenirane_na_uma/?ref=rss


Има десетки широко достъпни мобилни приложения и онлайн игри, които се рекламират като начин за развиване на паметта и умствения капацитет. Но много малка част от тях се основават на реални научни подходи и за още по-малка част има научни доказателства, че работят. Останалите не че са вредни, но може да нямат никакъв ефект или пък да тренират ума в тесни и напълно ненужни умения, като да разпознаваш или уцелваш с пръст точно определена форма в точно определена обстановка.<br /><br...

Дъщерята на Ц. Василев е в Сърбия с мярка за неотклонение

http://dnes.dir.bg/news/dushteria-tzvetan-vasilev-podkrepa-bankite-26287319

Дъщерята на Цветан Василев - Радосвета Василева, е била задържана за кратко в Сърбия и освободена с мярка за неотклонение. Това съобщи самата тя в блога си.

Заради пожара евакуираха три села в Кресненското дефиле

http://frognews.bg/news_140875/Zaradi-pojara-evakuiraha-tri-sela-v-Kresnenskoto-defile/

Над 60 души от три села са евакуирани заради големия пожар в Кресненското дефиле, който вече се простира на повече от 6 км. Най-малко 40 противопожарни коли са на мястото на инцидента.

Зигмар Габриел: Турция никога няма да стане член на ЕС заради управлението на Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408352

Зигмар Габриел: Турция никога няма да стане член на ЕС заради управлението на ЕрдоганТурция никога няма да бъде член на Европейския съюз, докато е управлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс и ТАСС. "Ясно е, че в това състояние Турция никога няма да стане член на ЕС", каза Габриел в интервю за германския в. "Билд".

Няма значение колко бавно се движиш...

http://www.cross.bg/nyama-bavno-dvizhish-1553040.html

/КРОСС/ Няма значение колко бавно се движиш, стига да не спираш. Конфуций  

Намушкаха 6 пъти с нож Стоян Златния

http://clubz.bg/57600-namushkaha_6_pyti_s_noj_stoqn_zlatniq

 

Обвиненият в сутеньорство и педофилия Стоян Стоянов - Златния е бит и намушкан с нож почти до смърт, съобщи Нова тв, цитирайки свои източници.

Късно вечерта в четвъртък Златния е приет в "Пирогов" с шест дълбоки прорезни рани по главата и тялото. Пресрещнат е пред дома си в София, където е нападнат от неизвестни засега биячи.

Сигналът за нападението в подаден от дежурния следовател в "Пирогов".

Стоян Стоянов-Златния, известен с това, че носи близо два килограма ланци, бе арестуван и обвинен в сводничвство и педофилия през 2011 година.

Северна Корея отвори врати за руски туристи

http://frognews.bg/news_140874/Severna-Koreia-otvori-vrati-za-ruski-turisti/

Северна Корея отвори врати за руски туристи, като издаде лиценз на първата туроператорска агенция в Москва и обеща на клиентите ”пълно потапяне” в севернокорейската култура и развлечения при ”по-голяма сигурност, отколкото на вечерна разходка в Лондон”, предаде Ройтерс.

Отново ще бъде слънчево, с максимални температури между 27° и 32°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281667_%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D

  Днес отново ще бъде слънчево, сутринта в повечето райони хладно. В Югоизточна България духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще са между 27° и 32°, в София около 27°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.
Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 26-27°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.
Слънчево ще бъде и над планините. Ще духа слаб, само по най-високите върхове на Рила и Пирин умерен север-североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра – около 15°.

Въвежда се временна организация на движението по ул. "Веслец" в София

https://www.actualno.com/sofia/vyvejda-se-vremenna-organizacija-na-dvijenieto-po-ul-veslec-v-sofija-news_629671.html

Въвежда се временна организация на движението за реконструкция на топлопроводни отклонения по ул. „Веслец“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 08.00 часа на 25 август 2017 г. до 24.00 часа на 15 септември 2017 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Веслец” между ул. „Св. св. Кирил и Методий” и ул. „Поп Богомил“.

Продължават да гасят пожара в Кресненското дефиле, вятърът в района е много силен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408353

Продължават да гасят пожара в Кресненското дефиле, вятърът в района е много силенПодновява се дейността по гасенето на пожара в Кресненското дефиле, вятърът в района е много силен. Това съобщи Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), предаде "Фокус". Към настоящия момент екипите се разпределят за работа по райони. Дамянов каза, че снощи пожарът е засегнал една от къщите в село Ощава,

Пътна обстановка в страната - 25 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358155

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: Движение с повишено внимание от км 0+000 до км 5+000 и в двете посоки поради полагане на хоризонтална маркировка. Срок 25.08.2017 г.; област Бургас: от км 310+000 до км 359+000 в участъка Деветак-Ветрен – демонтаж и монтаж на ОСП /мантинели/ в двете посоки.

Меркел или Меркел - това ли е изборът на Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030226_merkel_ili_merkel_-_tova_li_e_izborut_na_germaniia/?ref=rss


"Меркел или Меркел, само това ли е изборът на Германия?": темата на главното неделно политическо токшоу илюстрира обстановката месец преди парламентарните избори, на които германският канцлер се стреми към четвърти мандат. "Никакво желание за промяна, където и да било. Германците живеят твърде добре, за да се породи същинско недоволство от правителството", отбелязва почти със съжаление консервативният в. "Велт" тази седмица.<br /><br />Канцлерът, която...

Тръмп ще използва крайната десница, за да се представи като центрист

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-shte-izpolzva-krainata-desnitsa-za-da-se-predstavi-kato-tsentrist.88692

/Поглед.инфо/ Ако внимателно се анализира написано за събитията след Шарлотсвил, направо шокира това, че никой не бе шокиран.

САЩ се готвят за голям ураган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408350

САЩ се готвят за голям ураган
Тропическата буря Харви прерасна в ураган, който заплашва да засегне американската петролна промишленост в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Метеоролозите заявиха, че Харви ще бъде най-силният ураган, който ще връхлети континенталната част на САЩ от 12 години. При достигането си до сушата той ще бъде от категория 3, предаде БТА.

Все повече германски пенсионери идват да живеят в България

//dariknews.bg/novini/sviat/vse-poveche-germanski-pensioneri-idvat-da-zhiveiat-v-bylgariia-2044301

България е най-бедната държава в Европейския съюз. Въпреки това все повече възрастни германци се местят на живеят в балканската страна – рай на Черноморското крайбрежие, коментира националният ежедневник Die Welt.

Половин тон опасен яйчен прах пътувал към българските потребители

//dariknews.bg/novini/bylgariia/polovin-ton-opasen-iajchen-prah-pytuval-kym-bylgarskite-potrebiteli-2044304

Заразен с фипронил яйчен жълтък на прах бе установен на територията на страната миналата седмица. 500 килограма от продукта са доставени в един търговски склад и са идентифицирани фирмите, до които е дистрибутиран.

Нападение в София: Пребиха и намушкаха с нож бизнесмен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/napadenie-v-sofiia-prebiha-i-namushkaha-s-nozh-biznesmen-2044307

Скандално известният бизнесмен Стоян Стоянов - Златния е бил пребит и намушкан с нож през нощта в София. Нападението е станало пред дома му в столичния квартал "Банишора", съобщи БНР.<

Плашила

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281666_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%B0

 Цъфти родината под грижите на партията и правителството. Трепетно очакват жителите на панелките пристигането на партийната и правителствена делегация на ГЕРБ, на която лично да изкажат сърдечни благодарности към кабинета на Бойко Борисов. Това последното нито е измислица, нито е сарказъм, а официално съобщение на ГЕРБ от вчера. Лично Цветан Цветанов резнал лентата на прясно саниран блок в Годеч, след което държал реч, докато стои върху нещо, което някога е било тротоар, и което явно не е влизало в плановете за реновация на блока (стр. 6). Цветанов явно не разбира, колко е нелепо заедно с министъра на пътищата Нанков да стоят върху разбит, обрасъл с трева и обсипан със строителни отпадъци бивш тротоар, на фона на прясно обвит със стиропор блок. Двамата с Нанков упорито наричали платеното от бюджета саниране "безвъзмездно", все едно тия пари не са дошли от нашите данъци.
Цветанов дори казал: "Думите на хората, към които е насочена тази политика, са най-доброто доказателство за успеха на програмата. Тези срещи ми дават повод за радост..."
В детския роман "Вълшебникът от Оз" има следния диалог: "Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти. - Не знам - каза Плашилото, но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."

На 25 август ...

http://www.cross.bg/voiina-vtorata-varshava-1553039.html

/КРОСС/ 55 г. пр.н.е. - Юлий Цезар напада Британия.325 г. - Никейският събор определя правилата за изчисляване на датата на Великден в християнската църква.1580 г. - Испанската армия превзема Лисабон и Португалия е анексирана от Испания.1718 г. - Френските колониалисти основават Ню Орлеан в Северна Америка.1758 г. - Седемгодишната война: Пруския крал побеждава руската армия в Битката при Зорндорф (днес Сарбиново, Полша).1768 г. - Джеймс Кук започва първата си експедиция.1819 г. - В Швейцарските Алпи е намерен извор, наречен Саския, чийто вода до ден днешен се счита за най-чистата и с най-добър минерален състав в света.1825 г. - Уругвай обявява независимостта си от Бразилия.1830 г. - Започва Белгийската революция.1875 г. - Осъществено е първото преплуване на Ла Манша - от британеца Матю Уеб, за 21 часа и 45 минути (настоящият рекорд е под 7 часа).1920 г. - Полско-съветска война: В решителната Битка при Варшава полските войски, под командването на Йозеф Пилсудски, успешно изтласкват от Варшава Червената армия.1928 г. - Завършен е строежът по трибуната Коп на Анфийлд, стадиона на английския футболен отбор Ливърпул.1940 г. - Втората световна война: Британски самолети бомбардират за първи път Берлин.1944 г. - Втората световна война: Съюзническите войски освобождават Париж от нацистка окупация.1960 г. - В Рим са открити XVII Олимпийски игри.1961 г. - В София е открита Втората лятна универсиада.1967 г

МВР купува детектори на лъжата, ще изследва служителите си за агресия и корупция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/25/3030375_mvr_kupuva_detektori_na_lujata_shte_izsledva/?ref=rss


Министерството на вътрешните работи е обявило обществена поръчка за купуване на 3 полиграфа, по-известни, като "детектор на лъжата", и 40 лаптопа за обработване на резултатите за 95 333 лв. (без ДДС). Покупката е част от проект "Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация", който се финансира от Европейския социален фонд. Водещ по проекта е Института по психология на МВР, а общата му стойност...

Ново искане за забрана на строителството в София

http://frognews.bg/news_140873/Novo-iskane-za-zabrana-na-stroitelstvoto-v-Sofiia/

Жители на столичния квартал ”Стрелбище” внесоха списък с 10 искания са внесли до кмета на София Йорданка Фандъкова. Едно от тях е да бъде наложена временна забрана за строителство в столицата.

Всеки българин с по 5000 евро външен дълг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281665_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D1%81+%D0%BF%D0%BE+5000+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3

 

През 1990 г. борчовете на човек са били 1220 долара

Всеки българин, независимо дали е дете, пенсионер или в активна трудова възраст дължи по близо 5000 евро външен дълг, показват последните данни на БНБ. При това като население се взима посочената от статистиката цифра на населението на България от 7,1 млн. души. За сравнение в началото на промените през 1990 година всеки българин дължеше по 1220 долара външен дълг. Но тогава дългът бе 11 млрд. долара, а хората в страната — почти 9 милиона. Според публикуваните данни в края на юни 2017 г. брутният външен дълг на България е в размер на 34,6154 млрд. евро, или 70 % от прогнозния БВП.

Нов ремонт на Цариградско започва днес

https://offnews.bg//obshtestvo/nov-remont-na-tcarigradsko-zapochva-dnes-663601.html

Нов ремонт на столичното Цариградско шосе започва днес в района на техно парк. Обновяването на Орлов мост трябва да приключи в неделя. 

От днес се забранява влизането на превозни средства по двете леви ленти на булеварда в посока центъра. Ограничението в района на техно парк София ще е до полунощ на 27 август. Движението ще се извършва в десните две пътни ленти на булеварда в същия участък.

От 28 август пък до 1 септември се забранява влизането на пътни превозни средства по двете ленти от дясната страна на северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе”, в участъка от пешеходната пасарелка до изхода от локалното пътно платно на булеварда в посока център. Движението ще се извършва в левите две пътни ленти на булеварда в същия участък.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=358139

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 25 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

"Уикилийкс" публикува нова серия документи за кибершпионажа на ЦРУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408347

"Уикилийкс" публикува нова серия документи за кибершпионажа на ЦРУОрганизацията "Уикилийкс" публикува в четвъртък нова серия документи за кибершпионажа на ЦРУ, които засягат редица американски служби за сигурност, включително министерството на вътрешната сигурност, Агенцията за национална сигурност и Федералното бюро за разследване, предаде ТАСС, съобщи БТА. Според изявление на официалния сайт на Уикилийкс,

Студени досиета: Райко Кръвта ли поръча Георги Илиев?

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-georgi-iliev-26265833

12 години, след като куршум от снайпер уби боса на ВИС-2 Георги Илиев в Слънчев бряг, има само версия кой поръча смъртта му. Доказателства обаче няма.

Прогноза за времето - 25 август (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-25-avgust-petyk-news_629663.html

Днес отново ще бъде слънчево, сутринта в повечето райони хладно. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В Югоизточна България ще духа слаб

Възвръщане честните мощи на св. ап. Вартоломей

http://www.cross.bg/apostol-moshtite-moshti-1553037.html

/КРОСС/ Възвръщане честните мощи на свети апостол Вартоломей След страдалческата кончина на свети апостол Вартоломей, която той приел заради Христа от нечестивите в арменския град Албан (днес Баку, бел.ред.), верните взели честното тяло на светия апостол и го положили в оловен ковчег. От мощите на апостола започнали да стават чудеса, защото от тях се подавало изцеление за болните и поради това мнозина неверни се обръщал към Христа. А слугите на дявола, нечестивите и жестоки жреци, като научили за тези чудеса, и дори ги видели с очите си, не само не познали Божията сила, но се ожесточили в сърцата си и възненавидели честните апостолови мощи. Стигнали до крайната степен на вражда и ярост, те взели оловния ковчег и го хвърлили в морето, за да го потопят в морските дълбини. Нечестивите хвърлили в морето и още четири ковчега с мощи на други свети мъченици. Смята се, че това били мощите на светите Папиан, Лукиан, Григорий и Акакий. Но вместо да потънат в морската бездна, ковчезите плавали като ладии, носейки в себе си безценни съкровища. Макар и да бил от олово, ковчегът на апостол Вартоломей не потънал - по свръхестествен начин той се оказал необикновено лек и се носел по морето сред другите мъченически ковчези като кораб, управляван от Всесилния Бог; два ковчега имало от дясната му страна и два - от лявата, заради апостолската чест

Мира Радева: По манталитет и култура на удоволствието сме най-близо до Франция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6408136

Мира Радева: По манталитет и култура на удоволствието сме най-близо до ФранцияОще акценти от интервюто: Още преди 20 г. предупредих Иван Костов да се пуснат зелени карти за хората, които контролирано да населят освободената от българи България Харесвам г-жа Макрон, харесвам всички смели жени Със социолога разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА -Г-жо Радева, вие сте виден франкофон. Как тълкувате визитата на президента Макрон?

"Лудогорец" очаква жребия и се цели в ново паметно участие в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/25/3030504_ludogorec_ochakva_jrebiia_i_se_celi_v_novo_pametno/?ref=rss


Днес след 14 часа "Лудогорец" ще научи съперниците си в груповата фаза на Лига Европа. За втори път в историята си българският шампион ще участва във втория по сила европейски клубен турнир, след като го стори през сезон 2013-14. Тогава тимът, воден от Стойчо Стоев достигна до осминафиналите, а сега мечтае поне да изравни това свое постижение.<br /><br />Разградчани достигнаха до груповата фаза на турнира след участието си в предварителните кръгове на Шампионската лига....

За една нощ в София стана страшно! След пребитото момиче в центъра на столицата, нови две брутални нападения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281664_%D0%97%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%89+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE%21+%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D1%80

 Две брутални нападения са били извършени тази нощ в София. Това съобщават очевидци пред БЛИЦ. Двама мъже са били пребити и ръгани, след което се е наложило да бъдат транспортирани в болница. Единият побой е станал на ул. "Васил Петлешков" в квартал "Хаджи Димитър". До пицария там е бил бит жестоко мъж на около 50 години. Вторият случай е още по-брутален. Възрастен мъж е бил нападнат от непознати, които са го пребили много жестоко. Освен множеството удари от побоя той е имал и рани, нанесени от нож.  Дядото е бил откаран в болница, на място е пристигнала и полиция. Както БЛИЦ писа, това са поредните жестоки нападения в София. Момиче бе нападнато и се отърва като по чудо в центъра на столицата. След това и друг мъж съобщи, че е бил прободен с нож, но при пристигането на линейката заяви, че се е наръгал сам.

 
Blitz.bg

След атентата в Барселона: Ужасяваща агресия, тълпа преби почти до смърт мюсюлманка в Мадрид "просто така"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281663_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%A3%D0%B6%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%B0%D0%B3%D1

 След атентата в Барселона Испания е обхваната от страх и гняв. Точно това почувствала на свой гръб и 38-годишна мюсюлманка от Мадрид. Тя си вървяла без притеснение по улиците на града, когато била нападната от тълпа гневни испанци, които я пребили толкова жестоко, че трябвало да бъде откарана в болница. Полицията в Мадрид вече разкри, че нападението е разследвано като "проява на расизъм". Мюсюлманката първо била нападната от няколко души, които се вбесили, че има на главата си хиджаб, а към тях се присъединили и други, после твърдели пред полицията, че са я нападнали "просто така", защото ги дразнела с облеклото си.  Жената е била откарана в болница, където лекарите успели да я спасят. Имала множество наранявания по цялото тяло - както от удари, така и от пробождания с нож.  Полицията в Мадрид разкрива още, че мотивът на нападателите бил отмъщение за атентата в Барселона, при който загинаха 10 души. Превод БЛИЦ


 

Борисов посрещна и разцелува Макрон и жена му

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-posreshtna-i-razceluva-makron-i-zhena-mu-6073050

Френската президентска двойка се насочи към резиденция "Евксиноград", където днес са официалните срещи от визитата на Макрон

2017 г. се очертава да е рекордна за пазара на търговски площи в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281662_2017+%D0%B3.+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D

 2017 г. се очертава да е рекордна за пазара на търговски площи в България, прогнозира консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България.

Само през първите осем месеца на тази година са реализирани сделки за над 400 млн. евро, отчита компанията.

До момента се е сменила или приключва смяната на собствеността на пет големи шопинг центъра, а до края на годината се очакват още сделки в този сегмент. Ако всички те бъдат завършени, общата стойност на транзакциите в ритейл сегмента ще надхвърли 520 млн. евро, а на целия пазар ще надмине 900 млн. евро, прогнозират експертите.

С такъв резултат 2017 г. ще изпревари предкризисната 2008 г., когато със сделките за The Mall, City Center Sofia и други проекти обемът на пазара на търговски площи достигна 345 млн. евро.

Търговските центрове – основен двигател на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа

България не прави изключение от общата тенденция в Централна и Източна Европа, където придобиванията на търговски центрове са най-силният двигател на инвестиционните пазари тази година, посочва изпълнителният директор на Cushman & Wakefield Forton Михаела Лашова.

„Основната причина за повишения инвеститорски интерес у нас са ръстът на икономиката и потреблението, които водят до по-високи обороти на търговците и съответно на наемите“, допълва тя.

Тези положителни тенденции се подкрепят и от ограниченото строителство на нови площи. Това помага на работещите проекти да затвърдят позициите си на пазара и увеличава привлекателността им за инвеститорите.

Интерес за придобивания има основно от фондове и компании, които изграждат портфолио от активи в региона и нашата страна е сред целевите им пазари.  

По статията работи: Миглена Иванова

До дни започва строителството на участък от Лот 3.1 на АМ "Струма"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281661_%D0%94%D0%BE+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A

 На 31 август ще бъде направена първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 Благоевград – Крупник на АМ „Струма“. Разрешението за строеж на обекта е издадено през миналата седмица, а през тази е обнародвано в Държавен вестник.

Това обяви при посещението си в Годеч министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на строителното ведомство.

“Строителството на Лот 3.3 Кресна – Сандански се изпълнява според графика и очакваме дейностите да бъдат завършени дори предсрочно, така че през 2018 г. обектът да е  приключен”, информира Нанков.

Той посочи, че са изпълнени всички процедури, които засягат оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за участъка от магистралата през Кресненското дефиле и напомни, че на 11 септември ще бъдат направени обществени обсъждания за проекта.

“Очакваме в края на октомври да имаме и положително становище по ОВОС”, заяви министърът и допълни, че целта е през май-юни 2019 г. да има избран изпълнител и издадено строително разрешение, така че до 2023 г. участъкът да бъде построен.

Министър Нанков обясни, че МРРБ ще поиска “предварително изпълнение от компетентните органи – Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, в случай, че се обжалва решението на комисията за избор на изпълнител, който да изгради и внедри тол системата.

Той припомни, че техническите оферти бяха отворени и срокът за разглеждането им е съкратен на един месец, защото всеки ден изоставане коства финансов ресурс за пътната инфраструктура.

“Целта е в края на 2018 г. да има внедрена тол система”, потвърди той.

През следващата седмица ще бъде обявена нова обществена поръчка за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма, като обектът ще бъде разделен на три отсечки, посочи министърът. Той информира, че до края на следващата седмица ще бъде обявена и обществена поръчка в две обособени позиции за строителството на скоростния път София – Калотина, като за обекта има осигурено финансиране в размер на 20 млн. евро по линия на Инструмента за свързана Европа.

Николай Нанков откри пореден саниран блок със средства от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С направената инвестиция в размер над 820 хил. лева  са топлинно изолирани външните стени и покривът на реновирана сграда в Годеч на ул. „Г. С. Раковски“, а дървената дограма е заменена с нова. Ремонтирана и обновена е стълбищната клетка, въведено е енергоспестяващо осветление в общите части и е подменена мълниезащитната инсталация.

Министърът инспектира работата по реконструирането на водопроводната мрежа и частичната рехабилитация на канализацията в града, които се изпълняват с финансиране от бюджета на МРРБ.

Нанков потъвърди, че проектът за ВиК инфраструктурата е най-важният, реализиран през последната една година в Годеч.

Почти 3 млн. лева от бюджета на министерството за миналата и тази година са инвестирани за реконструкция на водопровода, тъй като общината е сред тези  с най-големи водозагуби в страната – над 70%. За завършване на водопровода са необходими допълнително около 350 хил. лв., които ще бъдат осигурени от министерството през следващата година, за да завършат четвъртият и петият етап на проекта.

При посещението си в Годеч регионалният министър съобщи, че днес ще се подпишат договорите по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 на стойност 27 млн. лева, с които ще бъде ремонтиран пътят между Костинброд и Берковица на два лота.

Той се ангажира със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде ремонтирано трасето на пътя и в рамките на Костинброд.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

25 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=358118

Събития 55 г. пр.н.е. – Юлий Цезар напада Британия. 325 г. – Никейският събор определя правилата за изчисляване на датата на Великден в християнската църква. 1580 г. – Испанската армия превзема Лисабон и Португалия е анексирана от Испания.

Убива ли Тръмп долара?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281660_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%3F

 От близо век щатският долар е възприеман като максимално сигурно убежище на финансовия свят. Никоя друга валута не е гарантирала същата степен на сигурност и ликвидност за натрупаното богатство. В миналото, при затруднения, страхливите инвеститори и предпазливите централни банкери трупали в активи, деноминирани в долари, особено американски държавни облигации. Вече може да не е така, пише в цитиран от БТА анализ за MarketWatch Бенджамин Дж. Коен - преподавател по международна политикономия в Калифорнийския университет, Санта Барбара, и автор на книгата "Currency Power: Understanding Monetary Rivalry".

Хаотичната администрация на президента Доналд Тръмп силно подкопа доверието в зелената банкнота. Откакто встъпи официално в длъжност пред въображаема тълпа от милиони, Тръмп влезе в поредни битки с правителства, включително съюзници като Австралия и Германия. Съвсем неотдавна той докара света до ръба на ядрена война, като се скара със севернокорейския диктатор Ким Чен-ун. 

Доларът е изправен пред сериозно изпитание. Ще продължат ли глобалните инвеститори да влагат парите си в страна, чийто лидер шумно провокира Отшелническото кралство (както някои наричат Северна Корея - бел. прев.) със заплахи за "огън и жупел", или ще намерят финансово убежище другаде?


От Втората световна война доларът не е бил под такова съмнение. В следвоенния период извънредно големите и добре развити финансови пазари на Америка обещаха безпрецедентна ликвидност. И понеже САЩ бяха господстваща военна сила, можеха да осигурят и геополитическа сигурност.


Никоя страна не бе в по-добра позиция да осигурява надеждни и гъвкави активи от инвестиционен клас с мащаба, който се изисква от глобалната финансова система. И както нюйоркският инвестиционен стратег Кейти А. Джоунс заяви пред в. New York Times през май 2012 година, "когато хората са разтревожени, всички пътища водят към държавните облигации".


Спукването на балона в американския сектор за недвижими имоти през 2007 година е добър пример. Всеки знаеше, че финансовата криза и последвалата рецесия започнаха в САЩ и че страната бе виновна за почти краховото състояние на световната икономика. И все пак, дори в разгара на кризата, приливна вълна от капитали заля американските пазари, което позволи на Управлението за федерален резерв и министерството на финансите да реагират.


Само през последните три месеца на 2008 година нетното изкупуване на американски активи превиши 500 милиарда долара - три пъти повече спрямо предходните девет месеца. Доларът, който съвсем не се обезценяваше, укрепна. Пазарът на държавни облигации се открои като един от малкото финансови сегменти, който продължи да функционира гладко. Дори и след като рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи оценката на държавните дългови книжа в отговор на спиране на работата на правителството за кратко в средата на 2011 година, външни инвеститори не се отказаха да придобиват долари.


Голяма част от скока в търсенето на долари преди 10 години може да се отдаде на чист страх: никой не знаеше колко могат да се влошат нещата. Същото би могло да се каже и за днешната конфронтация между САЩ и Северна Корея. Само че ще се повтори ли историята и ще бъдат ли тласнати инвеститорите към долара?

Краткият отговор е: не разчитайте на това. Пазарите вече месеци наред дават сигнали за недоверието си към Тръмп. В такъв етап страхът от нова криза може да доведе до изтичане на капитали от долара и тогава САЩ ще трябва да се справят с доларова криза в допълнение към потенциалния военен конфликт.


Рискът от доларова криза изглеждаше минимален през седмиците непосредствено след изненадващата изборна победа на Тръмп през ноември миналата година. Всъщност до края на миналата година притокът на капитали тласна долара нагоре до равнища, невиждани от над едно десетилетие, благодарение на очакванията за дерегулация с голям мащаб, данъчни понижения и фискални стимули под формата на инфраструктурни разходи, както и по-големи харчове за "изтощената" по общо мнение американска армия.

Инвеститорите вярваха, че икономическият растеж непременно ще се подобри. Само че на фона на скандалите, които погълнаха администрацията на Тръмп, следизборната "шумотевица Тръмп" отслабна заедно с доверието в долара. През първите 200 дни на правителството доларът изгуби близо 10 % от стойността си.

И докато Тръмп туитваше глупости, инвеститорите търсеха алтернативни сигурни убежища на други пазари - от Швейцария до Япония. Тази тенденция започна преди най-новата разпра между САЩ и Северна Корея, но след това се оказа само слаб поток. Сега това поточе заплашва да се превърне в потоп, който ще засегне трайно долара.

В действителност администрацията на Тръмп, разбира се, може да иска по-слаб долар и да остави останалите да приемат ролята на глобално убежище. Такава една абдикация обаче би била историческа и опасно недалновидна.

Популярността на долара като съхранение на стойност дава "извънмерна привилегия" на САЩ. Когато инвеститорите и централните банкери влагат богатството си в държавни облигации и други американски активи, правителството на САЩ може да продължи да харчи независимо дали трябва да спази многото си ангажименти в областта на сигурността по света или да финансира търговските и бюджетните дефицити.

Със своя трансакционен подход (сравнителен анализ в икономиката на предимствата и недостатъците на различните алтернативи - бел. прев.) Тръмп изглежда се съсредоточава повече върху цената на това да има световна резервна валута, отколкото на предимствата. Той обаче не може да се надява да "Направи Америка отново велика", ако му се налага да се безпокои за капиталовия отлив, а и няма да може да изпълни вътрешния си дневен ред, ако ще трябва да се нагажда към отрицателните пазарни нагласи в чужбина.

Няма да има нищо "велико" около Америка, която е жертвала господстващото си положение в световната финансова система. Ако Тръмп твърде дълго подлага долара на изпитание, вероятно ще съжалява. 

 

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Веселина Василева


Миш-маш с люти чушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6407790

Миш-маш с люти чушкиГарниран с магданоз Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Мюсюлманите в Западна Европа - добре интегрирани, но не съвсем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281659_%D0%9C%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+-+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%

 Мюсюлманите в Западна Европа са положили основите на интеграцията си, особено по отношение на езика, образованието и труда, но остават на границата на ежедневното социално приемане. Това показват резултатите от проучване на фондация Bertelsmann, цитирано от онлайн изданието EurActiv.com.

 
Изследването е проведено сред 10 хил. души в Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Швейцария и Турция. Бежанците, пристигнали след 2010 г., не са включени в проучването в петте европейски държави, в които живеят близо 14 млн. мюсюлмани.
 
В проучването се посочва, че напредъкът в интеграцията на мюсюлманите не е съпроводено от „еднакво ниво на културна и религиозна асимилация и социално приемане“.
 
Силният религиозен ангажимент на мюсюлманите – 41% от тях могат да бъдат определени като много религиозни според проучването, и културните различия "продължават да предизвикват безпокойство сред местното население и да оказват отрицателно въздействие върху тяхното социално участие", подчертава се в текстовете.
 
"Като цяло мюсюлманите, включително и бежанците от последните години, са сред най-отхвърлените социални групи", заключава се в проучването.
 
"Ислямът не е пречка за интеграцията. Мюсюлманите, дори и много религиозните, научават новия език и се стремят към нивото на висшето образование точно толкова, колкото и другите имигранти. Когато интеграцията се спъва, държавната рамка обикновено е в основата на нещата“, коментира Стефан Вопел, експерт по социално сближаване от фондацията Bertelsmann.
 
В изследването се посочва, че три четвърти от мюсюлманите, родени в Германия, са израснали с немски като техен първи език. Във Великобритания този дял достига около 60%.
 
Повечето мюсюлмани, средно около 90%, също се чувстват тясно свързани със страната, в която живеят, показва проучването.
 
Като противоречие на общите предразсъдъци обаче изследването установява, че мнозинството от мюсюлманите - около 75% от анкетираните, имат чести социални контакти и прекарват свободното си време с немюсюлмани. Такова взаимодействие е особено често срещано в Швейцария, Германия и Франция и малко по-малко във Великобритания и Австрия.
 
Все пак 20% от анкетираните немюсюлмани заявяват, че не искат да имат мюсюлмани като съседи.
 
Положението в сферата на образованието на мюсюлманите също се подобрява, особено във Франция, където само един от всеки десет мюсюлмани приключва с образованието си преди навършването на 17 години. Равнището на отпадане на образователната система е много по-високо в Германия и Австрия – съответно 36% и 39%.
 
Германия обаче е начело на класацията за възможностите на пазара на труда. Там нивото на заетост сред мюсюлманите вече не се различава от цялостното ниво. Ситуацията е подобна и в Швейцария, докато безработицата сред мюсюлманите във Франция е почти двойно по-висока в сравнение с безработицата сред немюсюлманите (14% и 8% съответно).
 
Изследването обаче доказва, че "относително големи различия в доходите между мюсюлмани и немюсюлмани продължават да се наблюдават във всички проучвани страни".
 
Според изследването това може да бъде "показател за дискриминация", макар че и стриктното спазване на религиозните задължения сред по-религиозните мюсюлмани може да затрудни започването на работа или запазването й след това, защото може да няма възможност за пет молитви дневно или за носене на религиозни символи на работното място.
 
"Досега никоя държава в Западна Европа не е намерила убедителен баланс на равните възможности и уважението към религиозното разнообразие", каза Ясемин Ел-Менуар, ислямски експерт в Bertelsmann.  
 
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Веселина Василева

Как Тръмп вреди на дребния бизнес в Палм Бийч

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281658_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%BC+%D0

 Едно посещение на Доналд Тръмп струва на Мариан Смит 6 000 долара на ден. Жената от Южна Флорида притежава училище за пилоти в близост до летище Palm Beach County Park, което се намира на около 15 километра южно от имението на Тръмп в Mar-a-Lago. Откакто Тръмп е президент, той е прекарал общо 25 дни в клуба си в Палм Бийч – само за първите три месеца от мандата си. Мариан Смит брои всеки един от тези дни, пише в свой репортаж германският Die Welt.

На летището иначе е тихо. Сезонът в Южна Флорида започва едва през зимата, когато американците избягат от студа на север, за да летят в безоблачното небе на едно от най-посещаваните тренировъчни летища в САЩ. Също и президентът Доналд Тръмп с удоволствие посещава по това време на годината онова, което нарича "Зимния Бял дом". За около 28 предприемачи около летището и техните 250 служители това означава главно загуби.

Защото когато Тръмп посещава Mar-a-Lago протоколът за сигурност забранява полети в радиус от 16 километра. Тогава двигателите на 15-те самолета на училището за пилоти  Palm Beach Flight Training на Мариан Смит заглъхват. В продължение на 19 години Смит се занимава с бизнеса, като много други около летището, като оператори на полети с хеликоптер или притежателя на малки самолети за рекламни банери Sky Words Advertising, особено през уикенда. „През зимата повечето хора идват тук, за да се научат да летят", казва Мариан Смит. 

Сега, през лятото, за мнозина е твърде горещо за полети. И Доналд Тръмп предпочита при тази жега да ходи в Ню Джърси, където да играе голф, а пилотите на училището за полети седят в климатизирания си офис в края на летището. Инструкторът Родни току-що е дал последния си полетен час и се навежда над бюрото на колегата му Мат, който сега приема телефоните обаждания. И двамата не са гласували на изборите миналата година. И двамата - по различни причини. И двамата не искат имената им да са обвързвани с техните политически нагласи.

„Харесва ми Тръмп, когато не е тук", казва Мат. Младият човек зад бюрото е служил на своята страна. Бил е в Ирак и Афганистан и пояснява: „Тръмп е прав в имиграционната си политика за мюсюлманите и забраната за влизането им", а също и с много други неща.

Мат вярва, че Тръмп не знае какво прави с посещенията си в региона. „Ако имаше представа колко ще загубим, няма да го направи. Хеговите охранители го принуждават да прави това!" Бившият войник вярва в новия президент. Ако Мат не беше в чужбина, е щял да гласува за него. Обама просто летеше насам, а Тръмп работи тук, казва той.

Онова, което Тръмп всъщност прави в имота си, когато е там, знаят най-много някои от 500-те души, които имат достъп до него там. Докато някои от тях вечерят в клуба, президентът неотдавна прие японския премиер Шиндзо Абе на работна вечеря. През следващата седмица държавният глава на Китай Си Дзинпин беше гост.

Тръмп, разбира се, не е първият президент, който си почива. И Барак Обама имаше ваканции на Хаваите, а изискванията за сигурност бяха същите, каквито са за сегашния президент. Но Тръмп е президентът, който преди началото на мандата си критикуваше остро пътните разходи на предшественика си за сметка на данъкоплатците, а в първите месеци на президентството си оставаше извън Белия дом доста по-често от предшествениците си за същия период. Пътните разходи за лични цели вероятно ще надвишават значително тези на предшественика му.

Когато Тръмп пристига, луксозният курорт Mar-a-Lago трябва да бъде охраняват от въздуха и от водата, а построените заради визитите постове на улиците затрудняват пътуването за местните жители. Полицията и пожарната работят извънредно. Прогнозите за това, колко струва едно посещение на Тръмп, варират между 1 млн. и 3,6 млн. долара. Материал на Washington Post разкри, че цената на бреговата охрана за 25-те дни, които Тръмп е прекарал в курорта, възлиза на 5,9 милиона долара.

Точната сума на разходите не може да бъде изчислена, тъй като Белият дом не публикува данните. Това обаче не се дължи на самия Тръмп, и по времето на Обама не бяха публикувани точни данни. Center for American Progress, една неправителствена организация, се опитва да направи изчисления. На сайта IsTrumpAtMarALago.org тя изчислява колко струват излетите на президента на американските данъкоплатци. Данните се основават на сравнимите полети на Обама, но въпреки това не може да се говори за точно сравнение, защото не са идентични по продължителност.

При вида на тези цифри очите на Родни се изцъклят зад слънчевите му очила. „Не разбирам защо не върне малко от парите, ако иска да работи за „обикновените хора"! Инструкторът се смее. Той, разбира се, не вярва, че това ще се случи. „Както и на правителството не му пука, че не мога да плащам здравната си застраховка с приходите ми от 25 000 долара годишно". Родни не иска колегата му Мат да разбере какво мисли той за американския президент. „Не можете да ме цитирате публично", казва той, докато по-късно влиза в колата си пред офиса. „И заради клиентите недейте!:“.

Mar-a-Lago разделя населението на Палм Бийч на две части - не само заради пътните блокади. Докато някои от малките компании се оплакват от строгите правила за сигурност, които причиняват откази на въздушния трафик и транспортен хаос в града, т. Нар. Business Development Board на Палм Бийч се радва от рекламната кампания  за местния бизнес. „Нищо по-добро не би могла да си пожелае местната икономика“, казва шефката на борда Кели Малърид. Докато противниците на Тръмп са раздразнени от разходите за данъкоплатците, поддръжниците му не искат да оспорват ваканцията на президента си, която според тях не струва повече от пътуванията на Обама до Хавай. Но почти никой не иска да говори открито за това. За предприемачите на летището за политика се говори "off the record" (неофициално, б.ред.).

Така например Stellar Aviation, компанията, която е оператор на летището, отказва коментар по темата. Пред New York Times директорът на фирмата Джонатан Милър заяви през февруари, че губи по 30 000 долара на ден при всяко посещение на Тръмп в Mar-a-Lago.  При седемте визити на президента по време на зимния сезон пропуснатите ползи са за 210 000 долара. През февруари той казва пред медията, че реакцията на Тръмп на протеста на местния бизнес „е добър тест за това какво казва президентът и какво всъщност прави“.

Същевременно самият клуб на президента изглежда печели от президентството му. Откакто пое властта, Mar-a-Lago увеличи таксата за прием в клуба на 200 000 долара – двойно по-висока сума от досегашната. Спокойно клубът може да се лиши от част от тези пари, смята демократът Дейв Кернер, който е депутат от региона. Той настоява за специален данък, който неговият регион може да изисква заради разходите за сигурност на президента. Засега обаче това искане остава глас в пустиня. 

А предприемачите в Палм Бийч са доста отчаяни. „Тази година ще е по-зле“, опасява се Мариан Смит. „Чакаме Тръмп за Деня на благодарността, Коледа и Нова година. И един празник няма да ни остави“...  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Веселина Василева

Солени глоби заглушиха шумните купони в Търговище

//dariknews.bg/regioni/shumen/soleni-globi-zaglushiha-shumnite-kuponi-v-tyrgovishte-2044291

Девет акта за силен шум и нарушаване на нощната тишина бяха съставени на заведения и жители на Търговище. Това стана възможно след като през миналата година санкциите бяха приети в Наредбата за обществения ред в града. През юли и август в полицията са били получени 17 сигна

Китай може да е намесен при инцидентите с американски военни кораби в Азия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281657_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%

 Сблъсъкът между либерисйкия танкер и американския военен кораб в понеделник, който е последният от редицата инциденти в Азия, предизвиква въпроси за възможна намеса на Китай, пише британският вестник The Times
Според бивш служител на Кралските военноморски сили движението на китайския търговски кораб Guang Zhou Wan, може да се окаже важно при обясняването на инцидента край бреговете на Сингапур, при който загина поне един моряк, а деветима други се водят изчезнали. 
Според информацията танкерът, сблъскал се с „Джон ЕС Маккейн“, е бил следван от китайски плавателен съд, който изглежда го е водел преди инцидента. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Ангела Меркел няма автоматично да подкрепи Доналд Тръмп при военен конфликт със Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281656_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80

 Американският президент Доналд Тръмп няма „автоматично“ да получи подкрепата на Германия, ако САЩ вземе решение да започне война срещу Северна Корея, предава Daily Express
Това заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя отказа да обещае, че ще даде своята подкрепа за Вашингтон при военен конфликт с Пхенян въпреки задълженията по член 5, според който нападение срещу една държава членка на НАТО е атака срещу всички. 
„Според мен кризата със Северна Корея няма военно решение. Смятам, че това е грешно“, подчерта Меркел. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Зигмар Габриел: Турция никога няма да стане член на ЕС, докато Реджеп Тайип Ердоган е на власт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281655_%D0%97%D0%B8%D0%B3%D0%BC%D0%B0%D1%80+%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB%3A+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D

 Турция никога няма да стане член на Европейския съюз, докато се управлява от настоящия президент на страната: Реджеп Тайип Ердоган, заяви германският министър на външните работи Зигмар Габриел, пише вестник The Independent
Той направи този коментар по време на интервю за вестник Bild. Вероятно това изявление още повече ще обтегне отношенията между двете държави членки на НАТО, след като Ердоган призова германските турци да бойкотират основните партии в Германия на парламентарните избори следващия месец. 
„Ясно е, че при това положение, Турция никога няма да стане член на ЕС“, заяви Габриел. 
„Причината за това не е, че ние не ги искаме, а че турското правителство и Ердоган бързо се отдалечават от всичко, което Европа защитава“, допълни германският министър. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Volkswagen обнови козметично Golf Sportsvan

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281654_Volkswagen+%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+Golf+Sportsvan

 

9,2-инчовият сензорен екран на мултимедията се управлява и с жестове

На автосалона във Франкфурт Volkswagen ще покаже обновения си модел Golf Sportsvan. По-просторната версия на компактния модел се отличава с по-голямо пространство за товари и по-висока позиция на седене. Визуалните промени са само в детайлите. Отпред Sportsvan има изцяло преработена броня, както и нови светлини. Опционално изцяло светодиодни фарове ще заменят досегашните ксенонови. LED технологията е интегрирана и в стоповете, а задницата е съвсем леко модифицирана. С фейслифта моделът получава пет нови дизайна на джантите, както и новия цвят на червена боровинка. Отвътре е добавен 9,2-инчов сензорен екран, който предлага и управление с жестове. Арматурното табло остава класическо с аналогови уреди.

 

 

Volkswagen предлага за обновения Golf Sportsvan най-новите си асистиращи системи. Към тях спадат функцията за автоматично спиране в градски условия с разпознаване на пешеходци, асистент за задръстванията, асистент за паркиране и пакет от услуги „Сигурност и сервиз”. Възможно е свързване на всички видове смартфони с колата. Пътниците ще се радват на навигацията Discover Pro, която може да бъде контролирана и чрез жестове. За обновения Sportsvan ще бъдат предлагани три бензинови и два дизелови двигателя. Най-мощните бензинови мотори TSI ще разполагат с технология за изключване на цилиндрите. Базовият агрегат ще бъде 1.0 TSI със 110 к.с. познат от Golf. Обновеният модел ще се предлага и с 1.5 TSI със 130 или 150 к.с. Продажбите стартират от есента на тази година.

Късметлия удари джакпот от над $750 милиона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281653_%D0%9A%D1%8A%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BA%D0%BF%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%24750+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B

 Билет за печелившата комбинация от лотарията "Пауърбол", която натрупа внушителния джакпот от 758,7 милиона долара, е продаден в Масачузетс. Печелившата комбинация е 6,7,16,23 и 26. Числото "Пауърбол" е 4, съобщи Канал 3.

Американците изкупиха 2 милиона билета за лотарията с надеждата да спечелят огромния джакпот. Шансът за голямата печалба в нея е едно към 292,2 милиона. Сумата от 758,7 милиона долара се натрупа, защото джакпотът не беше печелен от 10 юни. Сегашният джакпот отстъпва само на този от 1,6 милиарда долара, споделен от трима души през януари миналата година. Три билета от Калифорния се разминаха на косъм от големия удар. Билетите, закупени в Милпитас, Дейли Сити и Нюпорт Бийч, имаха 5 от 6 възможни познати числа. Щатът е рекордьор и по продадени билети – средно 67 000 души в минута са пробвали късмета си в пиковите часове на сряда. Ако и късметлията от Масачузетс не поиска печалбата си, сумата ще достигне 1 милиард до следващото теглене.

Туризмът донесе 2,4 млрд. лв. в хазната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281652_%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+2%2C4+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B2+%D1%85%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Над 3 млн. чужденци разгледали красотите на България

 
2,4 млрд. лева са постъпили в държавната хазна от сектор „Туризъм“ само през първите шест месеца на годината. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Сумата е с 13 на сто повече в сравнение със същия период на 2016 г.
Относно летния сезон министърът отчете, че за периода май-октомври се очаква да има над 5,7 млн. нощувки, предимно от българи, което е ръст около 5% спрямо миналата година. Близо 6 на сто се очаква да е нарастването на туристите през целия сезон. Посещенията от Германия, Великобритания и Франция са с около 20% повече. Толкова е и нарастването на летовниците от Чехия и Полша.
 
Руснаците са с 10% повече
 
гостите от Гърция - с 5 на сто, а от Румъния - с 2-3%. През полугодието в страната са дошли 3,3 млн. чуждестранни туристи, което пък е с 8 на сто повече спрямо същия период на 2016 г.
По думите на Ангелкова България все повече се свързва с качество на предлагания продукт, а не като бюджетна дестинация. Според нея доказателство за това са инвестиционните намерения за изграждане на 5-звездни хотели по българското Черноморие. „Повече информация за тях ще има, когато бъдат завършени плановете, но тези сериозни намерения показват, че сме на прав път по отношение на предлагания туристически продукт“, обясни тя.
Относно контрола Ангелкова каза, че проверките на министерството на плажовете и заведенията тази година показали, че
 
нарушенията намаляват
 
„Около 5% са нарушенията в туризма спрямо всички“, каза министър Ангелкова.
При инспекциите на плажове едно от най-честите нарушения било липсата на достатъчен брой спасители. На някои ивици пък се наблюдавало и разминаване между свободната зона за поставяне на чадъри и кърпи и площта с платени чадъри и шезлонги. Най-често отклонението било около 10% спрямо регламента, който предвижда площите да са по 50% от ивицата.
Тази година обаче инспекторите се натъкнали и на по-различни нарушения, свързани
 
неправомерно използване на плажове
 
Ангелкова поясни, че това са случаи, при които има приключени търгове за отдаване под наем, но избраният стопанин не подписва договор и ползва неправомерно ивицата, без да плаща задълженията си към държавата, но извършвайки търговска дейност на нея. Сигнализирали сме компетентните органи и за два от плажовете вече има плащане, бе категоричен министърът.
Също така Англелкова сподели, че е необходимо да се определи статутът на нашите национални курорти, както и дейностите, които могат да се извършват в тях. Това означава да се разграничат местата за семейна почивка, за културно-исторически туризъм или на съчетание от двете, на парти-дестинации и друг вид отдих.
До края на годината у нас ще бъдат разкрити 11 винено-кулинарни маршрута, което е в резултат на високия интерес на чуждите туристи към вътрешността на страната ни, отбеляза тя.

Слънчев и топъл ден след хладното утро

https://offnews.bg//obshtestvo/slanchev-i-topal-den-sled-hladnoto-utro-663589.html

Работната седмица свършва със слънце, денят започва с хладно утро, но температурите тръгват пак нагоре. 

Максималните днес ще са между 27 и 32 градуса, според прогнозата на НИМХ. В планините ще духа слаб вятър. 

На височина 1200 метра термометрите ще се качат до 22 градуса, а на 2000 метра – около 15 градуса.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 26-27 градуса. Сред вълните от около два бала термометрите ще показват до 24-25 градуса. 

Прогноза за времето - 25 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=358120

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 26-27°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Днес в страната отново ще бъде слънчево, сутринта в повечето райони хладно.

Любим виц на Лео

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6407822

Любим виц на ЛеоБлондинки се радват на пълнолунието и едната пита: - Муцка, чудя се кое е по-далеч, луната или Париж? Другата отговаря риторично: - Ти да виждаш Париж някъде

Не викайте „Аллах акбар“ във Венеция, ще ви застрелят на място

http://clubz.bg/57599-ne_vikajte_%E2%80%9Eallah_akbar%E2%80%9C_vyv_veneciq_shte_vi_zastrelqt_na_mqsto

Ако някой извика „Аллах акбар“ („Бог е велик“ на арабски) на централния площад във Венеция, ще бъде разстрелян на място. Това противоречиво изказване направи кметът на италианския град – крайнодесният Луиджи Бруняро – на конференция в Римини, предава „Нюзуик“. По думите му, Венеция е по-безопасно място от Барселона, с по-добри мерки за сигурност.

„За разлика от Барселона, които не са имали защита, ние държим гарда високо – заявява Бруняро. – Ако някой изкрещи „Аллах акбар“ на площад „Сан Марко“, ще го застреляме на място. Преди година казах [че ще бъде ликвидиран] след четири крачки, сега заявявам, че ще стане след три.“

Като пример кметът спомена арестите на четирима предполагаеми джихадисти през март, за които се смята, че са планирали бомбен атентат на прочутия мост „Риалто“.

„Във Венеция задържахме четирима терористи, които искаха да взривят „Риалто“, за да отидат при Аллах. Но ние ги изпратихме право при Аллах преди да могат да причинят каквато и да е вреда.“

След изказването на Бруняро кметът на Флоренция Дарио Нардела, ляво-центрист, извика „Аллах акбар“ като подигравка към градоначалника на Венеция. По-късно обаче той се извини, ако шегата е обидила някого:

„Не исках да обидя никого, най-малко мюсюлманската общност. Не възнамерявах да се шегувам с религията им“.

За разлика от Нардела, Бруняро застана зад коментарите си:

„Никога не съм бил политически коректен. Аз съм некоректен“.

След броени дни предстои поредното издание на Венецианския филмов фестивал (30 август – 8 септември). Заради евентуалната заплаха от тероризъм в града се предприети засилени мерки за сигурност.

Но задачата за Бруняро може да е твърде трудна. Арабската фраза „Аллах акбар“ присъства ежедневно в живота на мюсюлманите. Призивът за молитва, пет пъти на ден, започва с четири повторения на израза.

Италия има четвъртото по големина мюсюлманско население в Европа, според проучване от миналата година. Страната е дом на 2,2 милиона думи, изповядващи ислямската религия.

Площад Славейков

На четири места в столицата няма да имат вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-chetiri-mesta-v-stolitcata-niama-da-imat-voda-663588.html

"Софийска вода" ще прекъсне временно водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „6“ в кв. „Враждебна“ налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:00 часа на ул. „6“, и ул. „39“. 

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Панайот Волов“ в „Кремиковци“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Свети Георги Победоносец от ул. „Панайот Волов“ до ул. „Радивоя“ ул. „Димитър Стефанов Казака“. 

Монтаж на спирателни кранове на ул. „Липа“ в Доброславци налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. "Градинарска" от ул. "Липа" до ул. "Житенски път", Бивш стопански двор.

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „3“ в кв. „Обеля“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 15:00 часа на ул. „3“ от ул. „ Ефрем Чучков“ до ул. „5“, ул. „5“ от ул. „3“ до ул. „ Ефрем Чучков“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Разкриха кога хората започват да мразят работа си

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-koga-horata-zapochvat-da-mraziat-rabota-si-2044200

Британски изследователи установиха, че по-възрастните хора често са нещастни в службата, съобщи Нюзру.

Рязко намаляване на удовлетвореността от работата започва от 35-годишна възраст. 17 процента от хората над 55 години, 16 процента от 35 до 54-годиш

За какво да следите, когато избирате хотел онлайн?

//dariknews.bg/novini/biznes/za-kakvo-da-sledite-kogato-izbirate-hotel-onlajn-2044288

Онлайн отзивите за хотелите играят огромна роля, когато хората, планиращи ваканцията си, избират къде да си направят резервация. Туристите се доверяват доста на, както изглежда, "нефилтрираните" мнения на другите.

Грандове и стари познайници дебнат "Лудогорец" (ПЪЛЕН СПИСЪК)

http://clubz.bg/57598-grandove_i_stari_poznajnici_debnat_ludogorec_pylen_spisyk

Големи имена на световния футбол и вече познати съперници могат да се паднат с "Лудогорец" в групите на Лига Европа. Жребият е днес от 14 часа българско време.

Снощи "орлите" направиха 0:0 като гости на литовския "Судува" и се класираха за основната фаза с общ резултат 2:0. Те са във във втора урна.

В първа личат "Арсенал" (Лондон), "Милан", "Динамо" (Киев), "Лацио"... През миналата година "зелените" играха в "артилеристите" в Шампионската лига и загубиха с 2:3 и 0:6.

След това пък отпаднаха от Лига Европа от "Копенхаген", който също е потенциален противник. Българският първенец игра паметни двубои с "Лацио" през пролетта на 2014 г. в същия турнир.

"Лудогорец" избягва тимове като "Стяуа", "Евертън", БАТЕ Борисов, "Олимпик" (Марсилия) и т.н., които са във втора урна.

От трета дебне "Астана" на треньора Станимир Стоилов, "Партизан", който два пъти преклони глава пред "Лудогорец" в Европа, германски отбори и "Апоел" (Беер Шева), елиминирал нашия представител в квалификациите на Шампионската лига, но отпаднал после от "Марибор" (Словения).

Сериозни имена, като например "Цървена Звезда", но и доста приемливи варианти, личат в четвърта урна.

Очаквайте двойките малко след 14 часа.

Ето четирите урни за групите на Лига Европа:

I урна 

“Арсенал” (Лондон), “Зенит” (Русия), “Олимпик” (Лион), “Динамо” (Киев), “Виляреал” (Испания), “Атлетик” (Билбао), “Лацио" (Рим), “Милан” (Италия), “Виктория” (Пилзен), “Залцбург” (Австрия), “Копенхаген” (Дания), “Спортинг” (Брага, Португалия);

II урна

“Стяуа” (Букурещ), “Лудогорец”, БАТЕ (Борисов, Беларус), “Евертън” (Англия), “Йънг Бойс” (Швейцария), “Олимпик” (Марсилия), “Реал Сосиедад” (Испания), “Макаби” (Тел Авив), “Локомотив” (Москва), “Аустрия” (Виена), “Херта” (Берлин), Ница (Франция);

III урна

“Астана” (Казахстан), “Партизан” (Белград), “Хофенхайм” (Германия), “Кьолн” (Германия), “Риека” (Хърватия), “Витория” (Гимараеш, Португалия), “Аталанта” (Италия), “Зулте” (Белгия), “Заря” (Украйна), “Розенборг” (Норвегия), “Шериф” (Молдова), “Апоел” (Беер Шева);

IV урна

“Аполон” (Лимасол, Кипър), “Истанбул Башакшехир” (Турция), “Коняспор” (Турция), “Витес”  (Холандия), “Славия” (Прага), “Шкендербеу” (Албания), “Цървена Звезда” (Белград), “Злин” (Чехия), АЕК (Солун), “Лугано” (Швейцария), “Вардар” (Скопие), “Йостерсунд” (Швеция).

САЩ се готви за най-големия ураган от 12 години насам

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-se-gotvi-za-naj-golemiia-uragan-ot-12-godini-nasam-2044284

Тропическата буря Харви прерасна в ураган, който заплашва да засегне американската петролна промишленост в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Метеоролозите заявиха, че Харви ще бъде най-силният ураган, който ще връхлети континенталната част на САЩ от 12 годин

На 25 август рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6407812

На 25 август рожден ден иматВалери Тодоров, журналист, бивш генерален директор на БНР Виктор Янев, областен управител на Кюстендил Георги Чалъков-Чалъчето, карикатурист Евгени Йотов, музикант в “Ку-ку бенд” Д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването Д-р Мария Радева-Михайлова, кардиолог и началник-отделение по вътрешни болести в МБАЛ “ЗДРАВЕ”,

Соломон Паси: Франция да поиска обща военна база на Черно море

http://clubz.bg/57597-solomon_pasi_franciq_da_poiska_obshta_voenna_baza_na_cherno_more

Соломон Паси. Снимка БГНЕС

Франция търси в момента общи проекти по въоръжаването, тъй като общата европейска отбрана е тяхно бреме заедно с Германия. Това заяви по повод посещението на френския президент Еманюел Макрон бившият външен министър е шеф на Атлантическия клуб Соломон Паси.

"Ако имаме дългосрочно сътрудничество с Франция, това ще бъде великопелпто. Това, което франццузите биха могли да поискат, е една военноморска база по Черно море, за което биха могли да бъдат прекрасни партньори", каза още той пред бТВ .

Атлантикът обясни, че Макрон е по профил проевропейски политик, който иска евроинтеграцията да предшества разширяването на Съюза. И добави, че ако Франция ни подкрепи за влизане в еврозоната, това ще бъде голяма стъпка напред към постигането на тази цел, която според него е по-важна от Шенген.

Той нарече еврозоната на шега "Политбюрото на обединена Европа".

Паси отбеляза, че вниманието към България в момента е защото заради председателството ние в момента имаме пропорционално много по-голяма тежест в Европа. И отрече Франция да е изоставила Източна Европа.

Той припомни няколко неща, които забравяме, но за които имаме да благодарим на Франция:

"Визитата на президента Митеран през януари 1989 г и неговата закуска с тогавашната опозиция, водена от д-р Желю Желев. Тази закуска подпомогна падането на комунизма в България, точно както президентът Рейгън подпомогна падането на комунизма в света.

След това е редно да си припомним огромната подкрепа от президента Ширак за членство в ЕС. Помня как разговаряше с царя – министър-председателя тогава.

След това трябва да благодарим на президента Саркози, който след 2007 г. дойде тук след неговото много успешно включване на финалната права за българските медици", каза бившият министър.

Но Саркози си тръгнал с горчив вкус в устата, защото тогава договорката за купуване на френски бойни кораби "беше изневиделица прекратена", обясни Паси.

Той добави за финал и 2008 г., когато успяваме с французите да договорим общото зарядно устройство за мобилни телефони, което останало "като брошка на ЕС".

Една съвместна сделка по въоръжаването би била много добра стъпка, подчерта отново Паси. Но наблегна, че "повече Европа не значи по-малко НАТО"

Флорида екзекутира убиец с неизползван досега медикамент

//dariknews.bg/novini/sviat/florida-ekzekutira-ubiec-s-neizpolzvan-dosega-medikament-2044281

Мъж, осъден за убийство на двама души през 1987 г., беше екзекутиран в американския щат Флорида със смъртоносна инжекция, включваща медикамент, който никога досега не е бил използван при изпълнение на смъртни наказания в САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, ка

Германски министър: Турция никога няма да влезе в ЕС при управлението на Ердоган

//dariknews.bg/novini/sviat/germanski-ministyr-turciia-nikoga-niama-da-vleze-v-es-pri-upravlenieto-na-erdogan-2044283

Турция никога няма да бъде член на Европейския съюз, докато е управлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс и ТАСС. "Ясно е, че в това състояние Турция никога няма да стане член на ЕС", каза Габриел в интервю за

Възстановяват движението в ключови участъци в столицата

//dariknews.bg/regioni/sofiia/vyzstanoviavat-dvizhenieto-v-kliuchovi-uchastyci-v-stolicata-2044280

Приключи полагането на последния износващ пласт асфалт по пътните платна на бул.“Цариградско шосе“ от страната на езерото Ариана в посока хотел Плиска, както и в участъка по бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ между Орлов мост и ул.“Гурко“, съобщиха от Столична община.

<

Искат освобождаване от ареста за Иван, деца го плашат с убийство във Facebook

//dariknews.bg/regioni/burgas/iskat-osvobozhdavane-ot-aresta-za-ivan-deca-go-plashat-s-ubijstvo-vyv-facebook-2044243

Адвокатът на 15-годишния Иван Иванов, обвинен за убийството на 11-годишната Никол Йончева, внесе искане за освобождаване на момчето от ареста и оставен под родителски надзор. 

Валентин Радев: Ситуацията в Кресненското дефиле е овладяна, но опасността не е отминала

//dariknews.bg/novini/bylgariia/valentin-radev-situaciiata-v-kresnenskoto-defile-e-ovladiana-no-opasnostta-ne-e-otminala-2044282

Огнеборци спасиха село Ощава от опожаряване. Тази нощ пламъците от големия пожар, който бушува втори ден в района на Кресненското дефиле, стигнаха до кресненското село и бяха на косъм да погълнат домовете на 70-те местни жители.

Евакуираха жителите на две села заради огнения ад край Кресненското дефиле

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/evakuiraha-zhitelite-na-dve-sela-zaradi-ogneniia-ad-kraj-kresnenskoto-defile-2044278

Жителите на кресненското село Ощава и на симитлийското село Сенокос бяха евакуирани заради големия пожар в района на Кресненското дефиле. Хората бяха изведени от домовете им в четвъртък вечерта. Те са настанени в кметствата на населените места, в къщи за гости и при роднини.

Премиерът и почетен шпалир от матроси посрещнаха Макрон във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/premieryt-i-pocheten-shpalir-ot-matrosi-posreshtnaha-makron-vyv-varna-snimkivideo-2044272

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна вчера вечерта френския президент Еманюел Макрон, който заедно с водена от него делегация пристига на посещение у нас. Президентът Макрон беше посрещнат на летище "Варна" с почетен шпалир от матроси от В

Пожарът в Кресненското дефиле - овладян

http://clubz.bg/57596-pojaryt_v_kresnenskoto_defile_ovladqn

Пожарът в Кресненското дефиле е овладян от три страни, съобщиха от МВР. Критичен остава южният фронт, който е с дължина около два километра.

Евакуираните от двете села - Ощава и Сенокос - вече се завръщат в къщите си. Там остава да дежурят огнеборци, които при необходимост ще организират нова евакуация.

В крайна сметка са засегнати близо 7000 декара.

500 души - военни, пожарникари и доброволци - гасяха пожара днес.

Горя горска територия – култури от черен бор, като в по-голямата си част пожарът е върхов.

2 хеликоптера, 4 водоноски и най-малко 34 пожарни автомобила помагаха в борбата с пламълците. Вътрешният министър Валентин Радев отбеляза тази сутрин, че операцията разполага с всичко нужно за гасенето.

Беше обявено и бедствено положение в общините Кресна и Симитли.

"Няма проблем със селата, опазени са, младите, по-издръжливите ще се върнат да нахранят животните, направена е организация. Да поздравя всички роднини на местните, ако имат връзка с родителите си, да им кажат да слязат надолу, да не са тук. Към младите се обръщам, защото възрастните хора не могат да преценят опасността. Още е опасно", подчерта Радев.

Хората са изведени от селата късно снощи, осигурени са им храна и подслон.

Радев заяви, че щетите ще са ясни след потушаването на пожара, но може да е засегната и по-голяма територия. И заяви, че действията по гасенето може и да не приключат днес.

Оперативния ръководител на гасенето комисар Николай Николов обясни, че в 9 ч ще пуснат млади и здрави хора, за да видят животните си и да ги нахранят, после ще ги помолят отново да се дръпнат от селата. Той похвали не само 150-те пожарникари, а и местните, които са работили тази нощ, и по негови думи са спасили село Сенокос.

"Оцеля селото, в ранните часове на този ден обстановката беше критична. Успяхме да спасим селото. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. Хората от селото се бяха организирали с маркучи, с вода", заяви той.

65 служители от четири регионални дирекции по горите участват в гасенето.

Има два медицински пункта в района, всичко е осигурено и организацията и логистиката от страна на местната власт и пожарната са безупречни, заяви още министър Радев.

500 души гасят огнената стихия в Кресненското дефиле

http://clubz.bg/57596-500_dushi_gasqt_ognenata_stihiq_v_kresnenskoto_defile

500 души - военни, пожарникари и доброволци - гасят пожара в Кресненското дефиле от тази сутрин. Засегнати са над 6000 декара, евакуирани са две села. 

2 хеликоптера, 4 водоноски и най-малко 34 пожарни автомобила са на мястото на пожара. Вътрешният министър Валентин Радев отбеляза тази сутрин, че операцията разполага с всичко нужно за гасенето.

Селата Ощава и Сенокос бяха евакуирани, беше обявено и бедствено положение в общините Кресна и Симитли.

"Няма проблем със селата, опазени са, младите, по-издръжливите ще се върнат да нахранят животните, направена е организация. Да поздравя всички роднини на местните, ако имат връзка с родителите си, да им кажат да слязат надолу, да не са тук. Към младите се обръщам, защото възрастните хора не могат да преценят опасността. Още е опасно", подчерта Радев.

Хората са изведени от селата късно снощи, осигурени са им храна и подслон.

Радев заяви, че щетите ще са ясни след потушаването на пожара, но може да е засегната и по-голяма територия. И заяви, че действията по гасенето може и да не приключат днес.

Оперативния ръководител на гасенето комисар Николай Николов обясни, че в 9 ч ще пуснат млади и здрави хора, за да видят животните си и да ги нахранят, после ще ги помолят отново да се дръпнат от селата. Той похвали не само 150-те пожарникари, а и местните, които са работили тази нощ, и по негови думи са спасили село Сенокос.

"Оцеля селото, в ранните часове на този ден обстановката беше критична. Успяхме да спасим селото. На практика цялата горна махала на селото беше спасена. Хората от селото се бяха организирали с маркучи, с вода", заяви той.

Има два медицински пункта в района, всичко е осигурено и организацията и логистиката от страна на местната власт и пожарната са безупречни, заяви още министър Радев.

Пустинята Атакама се превърна в цветна градина (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pustiniata-atakama-se-prevyrna-v-cvetna-gradina-snimki-2044275

Части от пустинята Атакама - най-сухото място на света, се превърнаха в цветна градина, след като там неочаквано заваля дъжд, съобщи Би Би Си.

Най-сухата пустиня на Земята разцъфтя

Учени откриха нови признаци за живот на Марс

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-otkriha-novi-priznaci-za-zhivot-na-mars-2044274

Канадски и американски учени откриха нови признаци за съществуване на живот на Марс в древността, съобщи Лента. Повишеното съдържание на цинк и германий в няколко района на Червената планета свидетелства за висока хидротермална активност в древност

Лекар: С нарастването на талията расте и кръвното налягане

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekar-s-narastvaneto-na-taliiata-raste-i-kryvnoto-naliagane-2044273

Мнoгo хopa изобщо нe лeкyвaт кpъвнoтo cи нaлягaнe пpaвилнo, дpyги нe знaят, чe имaт такъв проблем и тaкa cлeд гoдини paзвивaт cъpдeчнo зaбoлявaнe, коментира търновският кардиолог д-р Хараламби Бенов.

Премиерът и почетен шпалир от матроси посрещнаха Макрон във Варна (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/premieryt-i-pocheten-shpalir-ot-matrosi-posreshtnaha-makron-vyv-varna-video-2044272

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна вчера вечерта френския президент Еманюел Макрон, който заедно с водена от него делегация пристига на посещение у нас. Президентът Макрон беше посрещнат на летище "Варна" с почетен шпалир от матроси от В

Борис ІІІ на плаж в Охрид и Златни пясъци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6407801

Борис ІІІ на плаж в Охрид и Златни пясъциЦарят прави две бани      през 1917 и 1922 г.      в Охрид и Златни пясъци Преди столетие лятото е много горещо, като сегашното. Горещо е и по фронтовете на Първата световна война. Вардарска и Егейска Македония са освободени от българското войнство. Престолонаследникът княз Борис Търновски е на обиколка в новите земи. На 10 юли 1917 г.

Медсестра спечели $758,7 милиона от лотария

http://clubz.bg/57595-medsestra_specheli_7587_miliona_ot_lotariq

Медицинска сестра от град Чикопи, щата Масачузетс, спечели джакпота от 758,7 млн. долара в една от най-популярните лотарии в САЩ Powerball. Жената е пуснала билета си в бензиностанция.

Щастливката е 53-годишната Мейвис Уончик, майка на две деца, която в продължение на 32 години работи като медицинска сестра, предаде Би Би Си. Първите й думи след печалбата бяха:

"Напускам работа".

И добави:

"Обадих се в болницата и им казах, че няма да отида".

Уончик е посочила печелившата комбинация (6, 7, 16, 23, 26 плюс 4), част от които са рождените дати на близките й.

Попитана от журналист дали ще си купи баровска кола, тя отговори:

"Миналата година си купих кола на вноски. Но сега ще я изплатя"

Победителят може да получи парите на вноски в рамките на 29 години, или наведнъж, но в такъв случай сумата ще бъде намалена почти два пъти. Така Уончик ще може незабавно да вземе 480,5 милиона долара, а след като плати данъци върху тях, чистата сума ще падне до 336 милиона долара. 

"Сега първо ще се скрия в леглото си и ще се наспя", бяха думите на новоизлюпената милионерка преди да се раздели с репортерите.

Най-големият джакпот в историята на лотарията падна миналата година. Той бе 1,6 милиарда долара, но си го разделиха трима души, ударили точните числа в различни щати.

От сегашната лотария има още шест билета с печалба по 2 милиона долара и други 34 по един милион долара.
 

Лудогорец отново е в групите на Лига Европа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QGA9M4SKVLg/

Лудогорец и Судува завършиха 0:0 в срещата реванш, която се игра в Литва, на “АРВИ Арена”.  Българският отбор с общ резултат 2:0 се класира за груповата фаза на турнира. Разградчани ще мерят сили с едни от най-добрите отбори на Стария континент.

Как е бил устроен и разрушен Съветския съюз

http://pogled.info/svetoven/russia/kak-e-bil-ustroen-i-razrushen-savetskiya-sayuz.88686

/Поглед.инфо/ На 21 август се навършиха 26 години от демонстративно безславния крах на “путча ГКЧП” (1) - събитието, което стана начало на финалния етап на унищожаване на Съвтеския съюз. Както каза действащият руски президент, между другото нарекъл унищожаването на СССР “най-великата катастрофа на ХХ век”, - “онзи, който не съжалява за разпадането на СССР няма сърце, а онзи, който иска неговото възстановяване в предишния му вид няма глава”.

Макрон на посещение у нас

http://pogled.info/svetoven/evropa/makron-na-poseshtenie-u-nas.88687

/Поглед.инфо/ На 25 август в двореца „Евксиноград“ във Варна държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов ще проведат разговори с президента на Френската република Еманюел Макрон.

Екзекуция с нов препарат във Флорида

http://pogled.info/svetoven/amerika/ekzekutsiya-s-nov-preparat-vav-florida.88688

/Поглед.инфо/ Във Флорида екзекутираха осъден за расистки мотивирано убийство, използвайки препарат, който преди това не е бил използван за тази цел.

В Калифорния искат по-бързо изпълнение на екзекуциите

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-kaliforniya-iskat-po-barzo-izpalnenie-na-ekzekutsiite.88689

/Поглед.инфо/ Върховният съд в Калифорния постанови да се съкрати срокът за изпълнение на смъртни присъди на територията на този американски щат.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване