Животновъдите получиха 11 млн. лв. извънредна помощ

http://econ.bg/Новини/Животновъдите-получиха-11-млн-лв-извънредна-помощ_l.a_i.748112_at.1.html

Държавен фонд „Земеделие" изплати близо 11 млн. лева (10 968 954 лв.) по Схемите за извънредна помощ за приспособяване на млекопроизводителите и...

Fly the Flag ще открият концерта на The Rumjacks в София

https://offnews.bg//kultura/fly-the-flag-shte-otkriat-kontcerta-na-the-rumjacks-v-sofia-663628.html

Fly the Flag ще открият концерта на австралийската формация The Rumjacks, които ще дойдат в София в столичния клуб "Mixtape 5" на 3 септември.

Fly the Flag стартират проекта си в края на 2013 г. Бандата се състои от музиканти, свирили в различни любими български групи от ъндърграунд сцената като "Switchstance", "La Muchedumbre" и "BGZ".

Стилът им е интересен, като представлява смесица от зареждащ пънк, примесен със хардкор елементи.

Fly The Flag са познати на аудиторията, която харесва ирландски пънк. Те участваха в традиционната и ежегодна за клуб "Mixtape 5" забава – St. Patrick Day, а също така подгряваха на "Bad Manners" и "Dog Eat Dog".

Билети за събитието ще намерите в мрежата на ticketlogic.bg на цена от 25 лв. и на www.bilet.bg/каси/ или в The Wrong Bar в София. В деня на концерта и на място билетите ще струват 30 лв.

Самолет "Спартан" транспортира донор от Варна до София

http://www.mediapool.bg/samolet-spartan-transportira-donor-ot-varna-do-sofiya-news268422.html

Самолет “Спартан“ е транспортирал донор от Варна до София, съобщиха от Министерството на отбраната. Екипът на ВСС е извършил полета по молба на Министерство на здравеопазването. Донорът е изпаднал в мозъчна смърт във варненската университетска болница “Света Марина“. С него на борда са пътували екипи от две столични болници – “Света Екатерина“ и “Лозенец“. Засега няма информация какви трансплантации са били извършени. От началото на година 10 души са станали донори след смъртта си.  

Специалисти във Варна консултират безплатно за болест на гърба

http://www.moreto.net/novini.php?n=358180

Безплатни консултации с ревматолог, физиотерапевт, психолог, фармацевт и юрист организира във Варна Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев, научи Moreto.net. Възможността за срещата със специалисти ще бъде в следобедните часове на утрешния ден - 26 август в хотел „Аква“.

Ужасяваща снимка на ръката на Петра Квитова се появи в интернет

https://offnews.bg//tenis/uzhasiavashta-snimka-na-rakata-na-petra-kvitova-se-poiavi-v-internet-663626.html

В интернет пространството се появи снимка на ръката на тенисистката Петра Квитова преди и след операцията, която тя претърпя. Кадърът не е за хора със слаби нерви, тъй като се виждат ужасяващите рани по пръстите на чехкинята.

Животът на Квитова се промени на 20 декември миналата година. На този ден тя получи тежки наранявания на лявата ръка, която е водеща в играта й, опитвайки се да се защити срещу крадец, който я нападна с нож в къщата й.

Заради този инцидент двукратната шампионка от “Уимбълдън” остана извън корта повече от пет месеца. Като се има предвид сериозността на нараняванията, изглежда истинско чудо, че тя успя да се възстанови и отново да показва най-добрия си тенис.

Чехкинята се завърна на корта на 28 май, когато победи Джулия Боусеръп с 6:3, 6:2 в първия кръг на "Ролан Гарос". В момента тя заема 13-о място в световната ранглиста на WTA.

Жена и дете се заклещиха в обърнато Субару, засечено от Голф

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-harmanli-otneto-predimstvo-26289534

Лек автомобил "Субару" се обърна след сблъсък с "Голф" в Харманли преди обяд. Жена и бебе на 1 година и 8 месеца бяха заклещени в японската кола.

Шоуто на Борисов: Изгасили снощи лампата, щех да ги бия после... (БИСЕРИ)

http://clubz.bg/57620-shouto_na_borisov_izgasili_snoshti_lampata_shteh_da_gi_biq_posle_biseri

Всичко започна с митичното вече:

...'Сички Parlez Vous Francais?

С него премиерът Бойко Борисов счупи леда още снощи на летището, като на пракитка попита френския президент говори ли френски. Счупи и публиката от шеги...

Всъщност министър-председателят трябваше така да изрази доволството си, след като под благия му поглед неколцина от делегацията посрещнаха Макрон с по 2-3 думи на родния му език. Когато след дългата върволица с високия гост се ръкуваха шефът на президентския кабинет Иво Христов, а после и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, се вижда как "шефът" доволен споделя с някого, че всички говорят френски.

Макрон вижда, че домакинът щастлив казва нещо и се обръща към него с недоумяващо: "Мм?"... И тогава в типичния си непрунуден стил премиерът казва онова за "парле-ву-франсе"-то.

Борисов, Макрон и строените "парле-ву-франсета".

Някъде около 12-ата минута на долния запис:

Вече загрял и отпочинал обаче, премиерът окончателно изби лафомера, след като днес организира за своя гост разходка в градините на двореца "Евксиноград".

Двамата - единият непринуден човек от народа и главен гид (в нашия случай), другият: лидер на една от великите сили, ядрена държава, членка на Г-7, се възхитиха на архитектурата на резиденцията, природата, гледката към морето, обсъдиха и сериозни теми. Всеки по свой си начин.

Макрон видимо бе впечатлен от двореца. На въпроса му "Кой е живял тук?", Борисов сви рамене и каза:

"Ми, тука са идвали на ваканция летно време", като интелигентно спестява кои точно са "те", които са си почивали.

Френският държавен глава се загледа в скулптурите на градинката. Премиерът искрено се зарадва на интереса на своя гостенин и подготви почвата и за посещение догодина:

"Исках да усетиШ какво е тука. Догодина ще има председателство, ще дойдеШ пак."

По една от алеите шеговито разкритикува загрижеността на НСО:

"Беше тъмно, изгасили снощи лампата, да било по-сигурно! Щех да ги бия после. Като влезнах в градинката, викам:как - загасили!"

По пътя към терасата на градината, гледаща към морето, Борисов даде кратък урок по география:

"Турция, България, Румъния, от другата страна - Грузия - срещу нас е Грузия. По-вдясно. А Крим е малко наляво..."

И обясни на Макрон, че сега дворецът се ползва при подобни посещения от хора, които го наемат за сватби и други празненства, а паркът е отворен за всички.

Макрон се възхити на гледката към морето. Премиерът услуживо посочи с ръка - "Ей го там Крим, където ти казах".

Двамата се подпряха на стар слънчев часовник. Президентът се заинтересува има ли делфини в морето. "О, да, много има", заяви уверено Борисов.

Тук вече премиер и президент подхванаха сериозен разговор - Борисов се вклини, че България има най-развитата газопреносна мрежа на Балканите. За няколко минути камерата се отдалечи от лидерите и ги остави да си поговорят на спокойствие.

На връщане през градината премиерът се похвали с постиженията на България по отношение на квотите за въглеродни емисии.

"Ние бяхме глупави и още до 2013 г покрихме квотите до 2020 г - ветропаркове, соларни...", пошегува се той. 

На въпрос колко е чистата енергия в България като процент, той отсече "Над 20% - 27-28%... Много". Първото число е най-точното.

Ето и пълното видео на разходката:

Къде ЧЕЗ спира тока?

http://frognews.bg/news_140898/Kade-CHEZ-spira-toka/

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други.

ЧЕЗ прекъсва електрозахранването на Западна България за периода 28 август - 01 септември 2017г.

http://www.cross.bg/mahala--mestnost-1553117.html

/КРОСС/ Уважаеми клиенти, ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 28 август - 01 септември 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. ОбластДата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, УПИ, ПИ/ София - градОбщина БАНКЯ На 01.09.2017 г. /08:30-16:30 ч./ - Банкя, Общ. Столична: ул. „Вежен", ул. „Роза"Община ВИТОША За периода 28.08.-01.09.2017 г. /09:00-16:00 ч./ - София: 406-та, Ваклинец, Вера Недкова, Герена/Драгалевци/, Горски синчец, Захари Зограф, Калето, Панайот Пипков, Св. Наум /Драгалевци, Св. Наум/Трайчо Костов/, ул. Крушова градинаНа 28.08.2017 г. /09:00-12:00 ч

Два автомобила се удариха челно на пътя Велико Търново - Габрово (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6408881

Два автомобила се удариха челно на пътя Велико Търново - Габрово (Снимки)Тежка катастрофа затруднява движението на главния път Велико Търново - Габрово, край село Ряховците. Около обед са се сблъскали челно Форд Фокус и Рено Сценик. От удара фордът се е преобърнал на платното. По първоначални данни няма тежко пострадали. Движението се регулира от служители на пътното в Габрово, като трафикът се пропуска поетапно.

От България Макрон нападна Полша

http://dnes.dir.bg/news/polsha-evropeyski-parlament-makron-26289536

Полша днес не е страната, която очертава посоката, по която се развива Европа и която придава смисъл на този проект.

Как се запознаха Радеви и Макрон - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6408878

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо".  Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните

Борис Джонсън: Великобритания няма да плати и пени повече за да напусне ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408877

Борис Джонсън: Великобритания няма да плати и пени повече за да напусне ЕС
Великобритания "няма да плати нито пени повече или по-малко" от това, което според правителството са законните й задължения към Европейския съюз, за да го напусне, заяви британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс, предаде БТА. Финансовият въпрос е на път да се окаже една от най-трудните теми в преговорите за излизане на

Босът на Самсунг получи 5 години затвор за корупция

https://offnews.bg//sviat/bosat-na-samsung-poluchi-5-godini-zatvor-za-koruptcia-663629.html

Наследникът на империята "Самсунг" получи 5 години затвор от южнокорейски съд за корупция, лъжесвидетелстване и други престъпления, съобщава Би Си Си.

Лий Джей Йонг и неговите адвокати ще обжалват решението, категорични са те. Централният окръжен съд в Сеул осъди 49-годишния бизнесмен, заместник-директор на най-големия производител на смартфони в света, за престъпления, свързани с корупционния скандал, довел и до свалянето на президента на Южна Корея Пак Гън-хе.

Йонг беше изправен и пред опасността да влезе в затвора за 12 години, но съдът бе милостив.

Едно от провиненията на технологичния шеф е дарение от 36 млн. долара за фондации с нестопанска цел, управлявани от Чой Сун-сил, приятелка на бившата президентка, срещу политически услуги.

Йонг стои в ареста от 6 месеца, но въпреки неговата липса Самсунг се държи добре като компания, като се забеляза 1% спад в техните акции едва след новината за присъдата.

Спасители са открили 17-и загинал в катастрофата в Краснодарски край

http://www.cross.bg/volna-selo-krasnodarski-1553116.html

/КРОСС/ Спасителите локализираха тялото на 17-и загинал в резултат на падането на автобус от кея в Краснодарското село Волна, предава Интерфакс, позовавайки се на източник от спасителните служби. "Според предварителната информация е възможно да се намери седемнадесети мъртъв", посочи той. Тази сутринта в близост до село Волна в Краснодарски край се случи инцидент с автобус, превозващ работници. По-рано бе съобщено, че 24 души са спасени, но са имали нужда от медицинска помощ. Според полицията за момента се смята, че инцидента е нещастен случай. Източник на "Интерфакс" посочва, че е възможно да са отказали спирачките на автобуса.    

Джонсън: „Сметката” за Брекзит е силно надценена

http://www.cross.bg/nadtzenena-bryuksel-brekzit-1553115.html

/КРОСС/ Британският външен министър Борис Джонсън вярва, че така наречената „сметка" за Брекзит е силно надценена от Брюксел, това заяви той в интервю за ВВС. "Сумата, която видях, изглежда много надценена. Със сигурност ще изпълним задълженията си, но след изчисляването на сметката ще платим нито повече, нито по-малко пари", каза той. Според британските медии, Лондон е готов да плати на ЕС до 40 млрд. евро. Брюксел обаче очаква да получи от Великобритания между 60 и 100 млрд. евро. На референдума за членството на Великобритания в ЕС, който се проведе на 23 юни м.г., привържениците на Брекзит спечелиха с 51,9% срещу 48,1%. На 29 март премиерът Тереза Мей официално уведоми Брюксел за започването на двугодишната процедура по излизане от ЕС, която трябва да приключи до края на март 2019 година.  

Спасители са открили 17 тяло на загинал в катастрофата в Краснодарски

http://www.cross.bg/volna-interfaks-vuzmozhno-1553116.html

/КРОСС/ Спасителите локализираха тялото на 17-и загинал в резултат на падането на автобус от кея в Краснодарското село Волна, предава Интерфакс, позовавайки се на източник от спасителните служби. "Според предварителната информация е възможно да се намери седемнадесети мъртъв", посочи той. Тази сутринта в близост до село Волна в Краснодарски край се случи инцидент с автобус, превозващ работници. По-рано бе съобщено, че 24 души са спасени, но са имали нужда от медицинска помощ. Според полицията за момента се смята, че инцидента е нещастен случай. Източник на "Интерфакс" посочва, че е възможно да са отказали спирачките на автобуса.    

Бизнесът ще спести над 1,1 млн. лв. след промени в данъчния кодекс

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznesyt-shte-spesti-nad-11-mln-lv-sled-promeni-v-danychniia-kodeks-245501/

Промените могат да спестят разходи на близо 200 хил. фирми, посочват от Националната агенция за приходите

Всички парле ву франсе

https://www.actualno.com/cite/vsichki-parle-vu-franse-news_629768.html

Президентът на Франция Еманюел Макрон е на официално посещение в България. При посрещането му на летището във Варна премиерът Бойко Борисов "блесна" с познания по френски език. "Казвам, че всички парле ву франсе", обърна се той към Еманюел Макрон, приветствайки го на аеропор

Мадсен отрече да е виновен за смъртта на шведската журналистка

http://www.cross.bg/madsen-zhyrnalistka-vinoven-1553114.html

/КРОСС/ Петер Мадсен отрече да е виновен за убийството на шведската журналистка Ким Вал, чието тяло бе намерено обезглавено край бреговете на датската столица Копенхаген, предава германският телевизионен канал Це Де Еф. Мадсен бе разпитан повторно, след като бе установено, че намереното разчленено тяло е на изчезналата журналистка. Датската прокуратура съобщи, че ще повдигне обвинения за убийство срещу изобретателя на подводници, който бе видян за последно с Ким Вал. Разследването срещу него се води от 12 август.    

Акция на ДАИ: Масови проверки на шофьори на автобуси и камиони

http://www.moreto.net/novini.php?n=358188

Мащабна акция се провежда по пътищата в цялата страна. Тя е срещу нарушенията на шофьорите на автобуси и камиони. Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) проверява дали водачите спазват времето за почивка. Следи се и за техническата изправност на превозните средства.

Севдалина Василева е новият изпълнителен шеф на ПИБ

http://clubz.bg/57619-sevdalina_vasileva_e_noviqt_izpylnitelen_shef_na_pib

Севдалина Василева е новият Изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Fibank (Първа инвестиционна банка).

Василева ще наследи Васил Христов като Главен директор ритейл (CRBO).

Професионалният опит на Севдалина Василева в банковата сфера започва през 2007 г. в Пощенска банка като директор направление "Потребителско кредитиране". От 2010 г. до 2016 г. е управител с ресор "Ритейл банкиране" в Alpha Bank. През 2017 г. Василева се присъедини към Fibank като директор „Стратегическо планиране и развитие“.

Василева е магистър бизнес администрация със специалност „Управленски информационни системи“ от Стопанския факултет на Софийския университет. През 1996 г. специализира маркетинг и мениджмънт в Lund University, Швеция.

Волфганг Шойбле: Един ден гърците ще ми издигнат паметник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408857

Волфганг Шойбле: Един ден гърците ще ми издигнат паметникЕдин ден гърците ще ми издигнат паметник в знак на признателност за това, че съм ги накарал да правят реформи. Думите са били казани от германския финансов министър Волфганг Шойбле на предизборен митинг, твърди в. "Ханделсблат" в публикация, цитирана от гръцкото издание "Прото тема" и БТА. Шойбле е известен с язвителния си хумор,

Еврофутбол: Ливърпул ще победи Арсенал

http://www.cross.bg/leva-live-zalozi-1553113.html

/КРОСС/ Двубоят от Висшата лига на Англия между Ливърпул и Арсенал е акцентът в програмата на „Еврофутбол" за предстоящите дни, като букмейкърската къща е категорична - ще наблюдаваме класна игра, фаворит са домакините, а първият гол в мача ще падне до 15-та минута. Мачът ще се играе на „Анфийлд" в неделя, 27.08.2017 г., от 18 ч. българско време, като коефицинтът за Краен изход е: 1.92 за „Мърсисайдци" срещу 2.80 за „Артилеристите" и 3.10 за равенство. Повече информация за разнообразието от залози, които предлага „Еврофутбол" за срещата, може да намерите тук. В сайта на компанията може да намерите и специалните залози за сблъсъка. Ето още от интригуващите спортни събития от предстоящите дни:Етър - Ботев Пловдив Сингъл, Live „1"-2.25 „Х"-2.95 „2"-2.25Реал Сосиедад - Виляреал Сингъл, Live, ТОП „1"-2.05 „Х"-2.80 „2"-2.65Рома - Интер Милано Сингъл, Live, ТОП „1"-2.03 „Х"-3.06 „2"-2.63Берое - ЦСКА София Сингъл, Live „1"-3.75 „Х"-3.65 „2"-1.45Левски София - Славия София Сингъл, Live „1"-1.15 „Х"-4.85 „2"-6.50Челси - Евертън Сингъл, Live, ТОП „1"-1.33 „Х"-3

Германската икономика нараства с 0.6% през второто тримесечие

http://econ.bg/Новини/Германската-икономика-нараства-с-0-6-през-второто-тримесечие_l.a_i.748111_at.1.html

Икономиката на Германия се разшири през второто тримесечие на 2017 година с 0,6% на тримесечна база, след растеж с 0,7 в началото на годината,...

Петер Мадсен отрече да е виновен за убийството на шведската журналистка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408844

Петер Мадсен отрече да е виновен за убийството на шведската журналисткаПетер Мадсен отрече вина за убийството на шведската журналистка Ким Вал, чието тяло бе намерено обезглавено край бреговете на датската столица Копенхаген, предава германският телевизионен канал Це Де Еф, цитиран от Фокус. Мадсен бе разпитан повторно, след като бе установено, че намереното разчленено тяло е на изчезналата журналистка.

Президентът Макрон: Варшава не определя посоката на Европейския съюз

http://frognews.bg/news_140897/Prezidentat-Makron-Varshava-ne-opredelia-posokata-na-Evropeiskiia-saiuz/

Френският държавен глава Еманюел Макрон заяви, че е в България, за да стимулира българско-френските отношения. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите отношения между нашите администрации и експерти. Подчертахме, че трябва да се задълбочат отношенията между нашите армии, каза френският държавен глава.

Макрон: Варшава не определя посоката на Европейския съюз

http://frognews.bg/news_140897/Makron-Varshava-ne-opredelia-posokata-na-Evropeiskiia-saiuz/

Френският държавен глава Еманюел Макрон заяви, че е в България, за да стимулира българско-френските отношения. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите отношения мжду нашите администрации и експерти. Подчертахме, че трябва да се задълбочат отношенията между нашите армии, каза френският държавен глава.

Световноизвестен агент: Меси е длъжен да се пробва на друго място

https://offnews.bg//futbol/svetovnoizvesten-agent-mesi-e-dlazhen-da-se-probva-na-drugo-miasto-663621.html

Един от най-влиятелните футболни агенти Мино Райола сподели, че суперзвездата на Барселона Лео Меси трябва да напусне тима на каталунците, за да докаже величието си.

Вече няколко дни името на аржентинеца е свързвано с богаташите от Манчестър Сити, където мениджър е добрият му приятел Пеп Гуардиола.

"Такъв играч като Меси, е длъжен да се пробва и на друго място, за да покаже величието си. Барселона се нуждае от коренна промяна.

Трансферен прозорец вече не съществува. Сега играчите са купувани от цели страни (б.р. - визира преминаването на Неймар в ПСЖ), а това вече не е футбол. 200 милиона евро цена ще се превърне в нормална", заяви Райола.

В същото време обаче спортният директор на Манчестър Сити Чики Бегиристайн коментира появилите се слухове за трансфер на аржентинеца в Манчестър Сити като абсурдни.

"Невъзможно е, откажете се. Лео ще остане в Барселона. Ако нещо се случи преди затварянето на прозореца, ще бъдем готови. Няма да пропуснем възможност да укрепим състава", сподели шефът на "Етихад".

Удължете мандата на генералните директори на БНТ и БНР

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6407859

Удължете мандата на генералните директори на БНТ и БНРКакво го чака новия шеф на телевизията Хубав директор си имаше БНТ с Вяра Анкова, но времето ѝ свърши. А спокойно можеше да управлява 10-15 години, колкото е нормално да се задържи един ръководител, ако е успешен. Дай боже и на Константин Каменаров, когото СЕМ избра за неин наследник, да му се случи същото - да е успешен и либерален в рамките на

Макрон: Искам България да участва пълноценно в създаването на нова Европа

http://www.cross.bg/bulgariya-makron-evropa-1553112.html

/КРОСС/ „С Румен Радев имаме съвпадение по три основни теми - командироване на работници, отбрана и миграция". Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев в двореца „Евксиноград" във Варна, предаде „Фокус". „Искам да ви кажа колко съм щастлив да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството, което съществува между двете страни. Преди 10 години последно е бил френски президент в България. Това посещение ще да даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка. Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната, цифровизацията се задълбочават. Ние сме тук, за да насърчим това развитие. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, експерти, които подготвят председателство", заяви Макрон. По думите му тези отношения почиват на рамката, която поставя Европейския съюз. „Споменахме теми, които са в краткосрочен план и ако работим заедно, можем да постигнем напредък и да вървим към една закриляща Европа. Имаме съвпадение на мненията по три основни теми - реформата на директивата за командироването на работници и служители. Благодаря, че ясно се обявихте срещу социалния и данъчния дъмпинг", добави френският президент. „Благодаря ви за тези ясни думи във връзка със социална Европа. Втората тема е свързана с отбраната

Макрон остро нападна Полша, че няма глас за посоката на Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030662_makron_ostro_napadna_polsha_che_niama_glas_za_posokata/?ref=rss


С позициите, които изразяват за бъдещето на Европа, управляващите в Полша допринасят за това страната им да се маргинализира и самоизолира.<br /><br />Това каза френският президент Еманюел Макрон на пресконференцията си с българския си колега Румен Радев в Евксиноград.<br /><br />Коментирайки разликите между позициите, които източноевропейските страни изразяват по темата за социалния дъмпинг и директивата за командироване на служители в ЕС (основна във визитите му в...

Варненци рисуват графити на фестивала Funcity +

http://www.moreto.net/novini.php?n=358182

В два поредни дни на фестивала Funcity + – на 2 и 3 септември 2017, в зоната на Морска гара ще станем съпричастни на нова графити и стрийт арт концепция, научи Moreto.net. Петима артисти ще рисуват върху картонени кубове, които при пренареждане ще образуват различни изображения.

Тир е излязъл от платното на АМ „Тракия“ в посока Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408838

Тир е излязъл от платното на АМ „Тракия“ в посока БургасТир е излязъл от пътното платно в района на км 147 на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас, предаде Агенция „Фокус“. На място има полицейски патрул. Очаквайте

Радев и Макрон единодушни за социалния дъмпинг, отбраната и миграцията

https://www.actualno.com/politics/radev-i-makron-edinodushni-za-socialnija-dymping-otbranata-i-migracijata-news_629763.html

С Румен Радев имаме съвпадение по 3 основни теми – командироване на работници, отбрана и миграция. Това каза президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев в двореца „Евксиногра

Осъдиха наследника на Samsung на 5 години затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408834

Осъдиха наследника на Samsung на 5 години затворНаследникът на Samsung отива в затвора. Милиардерът беше осъден за корупция. Случаят е свързан с големия скандал, който доведе до импийчмънта на президента в Южна Корея, предаде NOVA.  Джае-Йон, чието състояние се оценява на 8 милиарда долара, беше осъден на 5 години затвор. Скандалът предизвика масово възмущение в страната.

З. Габриел: Турция никога няма да стане член на ЕС, докато Ердоган е президент

http://www.investor.bg/evropa/334/a/z-gabriel-turciia-nikoga-niama-da-stane-chlen-na-es-dokato-erdogan-e-prezident-245499/

Коментарите на германският външен министър вероятно допълнително ще внесат напрежение в отношенията между двете страни

Борисов и Макрон хвърлиха саката, отдадоха се на приятелска раздумка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-i-makron-hvyrliha-sakata-otdadoha-se-na-priiatelska-razdumka-video-2044424

Френският президент Еманюел Макрон и премиера Бойко Борисов обърнаха гръб на помпозните официалности и протокола. Веднага след съвместната си пресконференция, двамата хвърлиха саката си и се разходиха се в двореца "Евксиноград", където се отдадоха на приятелски раз

Арестуваха 19-годишен ало измамник от Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408826

Арестуваха 19-годишен ало измамник от АсеновградКриминалисти от Районно управление „Полиция” – Асеновград задържаха извършител на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Пловдив. В четвъртък, миналата седмица, 86-годишна жена от Асеновград е дала 1000 лева на мним служител на реда. В хода на извършените оперативно-издирвателни действия е установен извършителя - 19-годишен с

Откъс от "Хубостта е рана" на Ека Курняван

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/08/25/3019494_otkus_ot_hubostta_e_rana_na_eka_kurniavan/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Хубостта е рана" с автор Ека Курняван, предоставен от Издателство "Колибри"<br /><br />"Хубостта е рана" е титанична и обсебваща творба, която оставя в читателя усещането, че се е докоснал не само до историята на Индонезия, но и до нейните дух и душа. Романът беше обявен за една от най-добрите книги на 2015 г. от "Ню Йорк Таймс", "Пъблишърс Уикли", "Къркъс...

Иззеха над 93 300 контрабандни къса цигари в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408813

Иззеха над 93 300 контрабандни къса цигари в Пловдив

Над 93 300 контрабандни къса цигари иззеха полицаи от Шесто Районните управления „Полиция” в Пловдив и Стамболийски. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР - Пловдив, предаде " Фокус". В хода на проведената полицейска операция за противодействие на нелегалната търговия с акцизни стоки без бандерол вчера от адреси в Пловдив и село Устина са

Президентът Радев: Отношенията ни с Франция имат стратегически характер

http://frognews.bg/news_140896/Prezidentat-Radev-Otnosheniiata-ni-s-Frantsiia-imat-strategicheski-harakter/

Президентът Радев благодари на френския си колега Еманюел Макрон, че България е сред първите страни от неговата обиколка в Източна Европа. Това е качествен ръст на отношенията между двете държави, каза президентът Радев по време на съвместната си пресконференция с френския президент Макрон, който е на двудневно посещение в страната ни.

Зигмар Габриел: Не пътувайте към Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408855

Зигмар Габриел: Не пътувайте към ТурцияГермански туристи да не пътуват към Турция – това посъветва германският външен министър Зигмар Габриел в интервю за в. „Билд“. Германия все още не е отправила официално предупреждение към гражданите си да се въздържат от пътувания към южната ни съседка, но Габриел заявява в интервюто, че въпреки това не може да не предупреди туристите.

Лондончани най-рядко изричат "Обичам те!"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6408812

Лондончани най-рядко изричат "Обичам те!"Жителите на британската столица най-рядко произнасят магичните думи "Обичам те!" в сравнение с другите поданици на Нейно Величество, съобщава в. "Метро". Изданието цитира изследване на сайта Ваучър коудс про, обхванало 2 489 британци на възраст над 18 години. Лондончани успяват да изтръгнат от душите си това признание едва три пъти месечно.

Ердоган пое разузнаването на Турция и веднага уволни 900 души

http://frognews.bg/news_140895/Erdogan-poe-razuznavaneto-na-Turtsiia-i-vednaga-uvolni-900-dushi/

Президентът на Турция Реджеп Ердоган получи контрол над дейността на разузнаването. Това стана след публикуването на две постановления в официалния правителствен бюлетин.

За същността на Европейския съюз

http://pogled.info/svetoven/evropa/za-sashtnostta-na-evropeiskiya-sayuz.88698

/Поглед.инфо/ "... феноменът, забелязан от Херодот, остава все още в сила: ходът на събитията постоянно се подчинява на природните условия. " С.М. Соловьев «История России с древнейших времен» с.56. кн.1,т.1-2.

Когато дипломатите на Русия започнат мистериозно да умират

http://clubz.bg/57617-kogato_diplomatite_na_rusiq_zapochnat_misteriozno_da_umirat

Виталий Чуркин. Снимка БГНЕС

Да си руски дипломат, изглежда, никак не е здравословно. Когато посланикът на Русия в Судан Миргаяс Ширински бе открит мъртъв в басейна в резиденцията си на 23 август, той стана деветият по ред висш международен представител на Москва от началото на 2016 г. до днес, чийто живот неочаквано секва.

Следва пълният списък. Но преди да се заемете с теории на конспирацията, имайте предвид, че всички те са представители на нация, която като цяло не се радва на висока продължителност на живота, припомня изданието “Quartz”. И прилага карта - ето къде по света в последната година и половина неочаквано е намирал смъртта си руски дипломат:

Игор Сергун, началник на ГРУ (военното разузнаване)

Възраст: 58

Дата на смъртта: 4 януари 2016

Място: Неизвестно

Причина: Неясна

Министерството на отбраната на Русия не съобщи къде и как е умрял. „Файненшъл таймс“ цитира представители на западни разузнавателни служби, според които той е бил пратен в Сирия, за да поиска от Башар Асад да се оттегли. Кремъл отрече да е изпращал Сергун на такава мисия. „Стратфор“ цитира неназован източник, според който Сергун е посрещнал смъртта си в Ливан.

 

Сергей Кривов, офицер по сигурността в мисията на Русия в ООН

Възраст: 63

Дата на смъртта: 8 ноември 2016

Място: Ню Йорк, САЩ

Причина: Неясна

Според първоначалните съобщения, Кривов е паднал от покрива на посолството. След това тази версия бе променена на инфракт. Полицейските доклади твърдят, че Кривов е имал рана на главата си, но съдебният лекар не открил доказателства за това. Съвместно разследване на полицията в Ню Йорк и ФБР отхвърли всички съмнения около смъртта.

 

Андрей Карлов, посланик в Турция

Възраст: 62

Дата на смъртта: 19 декември 2016

Място: Анкара, Турция

Причина: Застрелян от нападател в изложбена зала.

Руските власти определиха случая като терористична атака. Убиецът крещеше „Не забравяйте Алепо! Не забравяйте Сирия!“

 

Пьотр Полшиков, висш служител на Министерството на външните работи

Възраст: 56

Дата на смъртта: 19 декември 2016

Място: Москва, Русия

Причина: Застрелян в апартамента си в Москва малко преди Карлов да бъде убит в Анкара.

Руските власти обявиха, че смъртта няма връзка с работата му като главен съветник в отдела на Министерството за Южна Америка. (Не е изяснено дали той все още е работил за Министерството, когато е застрелян)

 

Роман Скрилников, дипломат в посолството в Казахстан

Възраст: Неизвестна

Дата на смъртта: 26 декември 2016

Място: Уст Каменогорск, Казахстан

Причина: Инфаркт.

Властите обаче разследват и други версии. Скрилников е открит мъртъв в апартамента си, а по тялото му не са открити следи от насилие.

 

Андрей Маланин, началник на консулската служба в посолството в Гърция

Възраст: 55

Дата на смъртта: 9 януари 2017

Причина: Неясна.

Маланин бе открит мъртъв в апартамента си, вратата е била заключена от вътре и не е имало следи от влизане с взлом. Гръцките власти обявиха, че той е починал от „естествена смърт“, но проведоха разследване.

 

Александър Кадакин, посланик в Индия

Възраст: 67

Дата на смъртта: 26 януари 2017

Място: Ню Делхи, Индия

Причина: Починал в болница след „кратко боледуване“

 

Виталий Чуркин, посланик в ООН

Възраст: 64

Дата на смъртта: 20 февруари 2017

Място: Ню Йорк, САЩ

Причина: Неясна

Международното право не позволява на властите в САЩ да публикуват данните от аутопсията. Анонимен източник от Ню Йорк твърди, че става дума за инфаркт и няма престъпление.

 

Миргаяс Ширински, посланик в Судан

Възраст: В началото на 60-те

Дата на смъртта: 23 август 2017

Място: Хартум, Судан

Причина: Неясна. Починал докато плувал в басейна си.

Туризмът е генерирал приходи от 2.4 млрд. лева през първото полугодие

http://econ.bg/Новини/Туризмът-е-генерирал-приходи-от-2-4-млрд-лева-през-първото-полугодие_l.a_i.748110_at.1.html

2,4 млрд. лева са постъпили в държавния бюджет от сектор "Туризъм" само през първите шест месеца на годината. Това съобщи министърът на туризма...

Над 93 300 контрабандни къса цигари иззе полицията в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-tzigari-kusa-1553110.html

/КРОСС/ Над 93 300 контрабандни къса цигари иззеха полицаи от Шесто Районните управления „Полиция" в Пловдив и Стамболийски. Това съобщават от Областната дирекция на МВР - Пловдив. В хода на проведената полицейска операция за противодействие на нелегалната търговия с акцизни стоки без бандерол вчера от адреси в Пловдив и село Устина са иззети общо 93 340 къса цигари от различни марки без български бандерол и около 5 кг нарязан тютюн. В ареста за 24 часа са задържани 41-годишна жена и 36-годишен мъж от Пловдив, криминално проявени и осъждани. Образувани са две бързи производства и предварителна проверка по чл.234, ал.1 от НК.  

Като слепеца, който не вижда слона в стаята

http://www.cross.bg/detza-ychilishte-rabotnitzi-1553111.html

/КРОСС/ Гета с необразовани хора и недостиг на работници - държавата сякаш не вижда общото решение на двата проблема. Но поне предприе малка стъпка в правилна посока. От началото на септември близо 12 хиляди души ще обикалят родителите на деца в ученическа възраст - разделени на 1100 екипа от учители, социални работници и полицаи. Целта им е да приберат в училище 21 хиляди български деца, които са отпаднали от образованието. Не е тайна, че огромната част от тези деца са от ромската общност. Проверяващите екипи ще могат да преценяват дали някое семейство има нужда от помощ, за да изпрати детето си на училище - като например обувки, чанта и т.н. Екипите също така ще налагат и предвидената от закона санкция за родители, които възпрепятстват децата си да посещават училище. „За пръв път властта прави толкова масиран опит да вкара всички деца в училище", обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева в Асеновград. Именно избухналото там напрежение между българи и роми преди два месецастана повод правителството да се заеме с този „толкова масиран опит". В началото на юли Министерският съвет одобри „механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст". Тогава премиерът Бойко Борисов определи задачата като приоритет: „Това е най-важното нещо. Това е магистрала в знанията"

Популацията на орлите у нас намалява застрашително

http://www.moreto.net/novini.php?n=358173

Популацията на орлите у нас намалява застрашително. Еколози подеха кампания за обявяване на Национален ден за този вид птици. В България се срещат 10 вида орли, като голяма част от тях са застрашени или почти изчезнали. Царският орел е сред изчезващите видове.

Германия отчете рекорден бюджетен излишък за първото полугодие

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/25/3030657_germaniia_otchete_rekorden_bjudjeten_izlishuk_za/?ref=rss


Излишъкът по федералния бюджет на Германия е достигнал рекордните 18.3 милиарда евро през първата половина на 2017 година, съобщи днес германската статистическа служба (Дестатис), цитирана от ДПА.<br /><br />Макар страната да е отчитала по-висок излишък след обединението си през 1990 година - през втората половина на 2000 година, когато показателят бе 28.8 милиарда евро - сегашното равнище бележи рекорд без отчитане на еднократните ефекти.<br /><br />Резултатът от 2000...

Откриха опасен яйчен прах и у нас, изтеглят от пазара майонеза и сладолед

http://frognews.bg/news_140894/Otkriha-opasen-iaichen-prah-i-u-nas-iztegliat-ot-pazara-maioneza-i-sladoled/

Над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са били произведени в България с яйчен прах, заразен с опасния инсектицид фипронил, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. От ведомството посочиха, че „почти цялото количество, което е налично в търговската мрежа” е било изтеглено.

Бивш премиер на Австралия разказа за пиянските си изпълнения в парламента

https://offnews.bg//sviat/bivsh-premier-na-avstralia-razkaza-za-pianskite-si-izpalnenia-v-parlam-663627.html

Бившият премиер на Австралия Тони Абът изпил с колеги консерватори няколко бутилки вино в парламента, докато депутатите заседавали, и така се напил, че не успял да отиде да гласува.

Абът си припомни случката от 2009 г. в поредицата на телевизия Ей Би Си "Камарата", в която се разказва за живота зад кулисите в парламента. Епизодът ще бъде излъчен във вторник, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След почерпката Абът заспал в офиса си и се опомнил чак на другата сутрин.

Съпартийците му се мъчили да го събудят, за да вземе участие във важно гласуване срещу законопроект на лейбъристкото правителство, но не успели.

Уейн Суон, ковчежник на лейбъристите, каза пред телевизията, че Абът е проспал повечето важни гласувания в австралийския парламент. Досега Абът избягваше да отговаря на въпроси защо не е участвал във важните гласувания през 2009 г.

По-късно същата година Абът измести сегашния премиер Малкълм Търнбул като опозиционен лидер и стана министър-председател през 2013 г., но беше заменен от Търнбул още през 2015 г.

"Не мога да си спомня някой друг да е пропуснал гласуване, защото е бил твърде пиян, за да се добере до камарата, но Тони си призна и това е добре", коментира днес премиерът Търнбул.

"Ясно е, че подобно поведение не може да се адмирира и не е приемливо", добави той.

Радев: Командированите работници не са единствения проблем

http://dnes.dir.bg/news/umen-adev-emanuel-makron-sotzialen-damping-26289294

България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата.

Полският премиер отново поиска от Германия репарации за Втората световна война

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030635_polskiiat_premier_otnovo_poiska_ot_germaniia_reparacii/?ref=rss


Полша има право на репарации от Германия заради щетите, нанесени през Втората световна война, каза премиерът на страната Беата Шидло, цитирана от "Дойче веле" и "Политико".<br /><br />С думите си Шидло повдигна отново въпрос, който според Берлин отдавна е "окончателно решен", тъй като Варшава се отказва от репарациите още през 1953 г. и половин век по-късно, при присъединяването си към ЕС през 2004 г., повтаря, че няма да иска такива плащания от...

Починаха полицаят и пожарникарят, отзовали се първи на атентата на 11 септември

https://offnews.bg//litca/pochinaha-politcaiat-i-pozharnikariat-otzovali-se-parvi-na-atentata-n-663566.html

Те са баща и син. Първите полицай и пожарникар, отзовали се на сигналите за атентата в Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година. Повече от десетилетие по-късно терористичното нападение продължава да взима нови и нови жертви.

43-годишният Робърт Алекзандър тази седмица почина от рак, който според медицинските специалисти е следствие на погълнатите отровни и канцерогенни частици по време на спасителните акции.

Неговата смърт идва след тази на баща му - Реймънд Алекзандър, който преди девет месеца също си отива от този свят след дълго боледуване от рак.

Пред Си Ен Ен Джинджър, майката на Робърт и съпруга на Реймънд, говори за двамата си любими мъже с много гордост. Синът ѝ е трето поколение пожарникар. Заедно с дядо му и баща му имат над 80 години служба.

На 11 септември сутринта Джинджър е била в местното кафене, когато чула за атентата. Първоначално не повярвала и помислила, че гледа кадри от филм или тв постановка. Разбирайки, че всичко това е истина, тива на работа, за да звънне първо на съпруга си Реймънд - пожарникар в Ню Йорк, и на сина си Робърт, който по това време е полицай в града.

За семейството на Джинджър уж всичко приключило, когато и спасителите акции, но ужасът за семейството тепърва започнал. Две години след атентата Реймънд се разболява и това променя живота на всички. В периода 2003-2016-та година Робърт е диагностициран със седем различни вида рак. Преди две години Реймънд на свой ред научава, че има неизлечим тумор на мозъка.

След атентата през 2001 година в САЩ бе създадена специална медицинска програма, която да помага на пострадалите при спасителните операции. 7139 души, част от програмата, са били диагностицирани с рак, а жертвите на терористичния акт се увеличават и днес.

Източник: CNN

Макрон: Бойко, благодаря за посрещането

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408796

Макрон: Бойко, благодаря за посрещанетоФренският президент пусна в туитър видео от своето посрещане на летище Варна и написа: Първо посещение на френски президент в България от 10 години. Мерси, Бойко Борисов, за

Мечка се разхожда на пътя до смолянското село Бостина

https://www.24chasa.bg/region/article/6408801

Мечка се разхожда на пътя до смолянското село БостинаМечка се разхожда на пътя край смолянското село Бостина. За внезапната среща със защитеното животно разказва Елка Желева от Смолян, която е подала и сигнал за случая на спешния телефон 112. Според Желева туристите и пътуващите в района трябва да бъдат предупредени за възможна поява на четириногия хищник.

Бабикян: Варна и Бургас са важни за Франция и общата европейска отбрана

http://www.cross.bg/babikyan-frantziya-evropeiiska-1553109.html

/КРОСС/ "Обща европейска отбрана, отпор срещу тероризма, Шенген и Еврозоната ще са в дневния ред на разговорите на френския президент у нас". Това прогнозира експертът Арман Бабикян. "Нормално е за всичко в ЕС да разчиташ на Франция, която е другият основен стълб заедно с Германия. Би било добре, ако влизането в Шенген е част от разговора", каза Бабикян. Според него в България от години не е идвал френски държавен глава, защото не сме били интересни за Франция. "Ключовите точки Варна и Бургас са изключително важни и за Франция. Стратегически тази линия става изключително важна, а Франция има решаваща дума в общата европейска отбрана и в Съвета на ООН", каза още Бабикян. "На Макрон също му трябват някакви малки победи. Редките посещения на френски държавни глави винаги са в ключови моменти и всеки път са били базирани на ценности", добави Арман Бабикян.    

Наследникът на империята "Самсунг" е осъден на пет години затвор за корупция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030655_naslednikut_na_imperiiata_samsung_e_osuden_na_pet/?ref=rss


Наследникът на южнокорейската технологична империя "Самсунг" (Samsung) Ли Джае-йон днес бе осъден на пет години затвор за даване на подкупи, свързани с корупционния скандал, довел до отстраняването от власт на южнокорейската президентка Пак Гън-хе, предадоха световните агенции.<br /><br />Съдът го призна за виновен и за незаконно присвояване, укриване на активи в чужбина, укриване на печалба и лъжесвидетелстване, посочва Асошиейтед прес. Обвинението настояваше да присъда...

Ердоган получи контрол над разузнаването, нова чистка

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/erdogan-poluchi-kontrol-nad-razuznavaneto-nova-chistka-6073069

Шест организации, включително три медии в югоизточната част на страната, бяха затворени

Почина звездата от „Бар Наздраве“ Джей Томас

http://www.cross.bg/tomas-dzheii-esti-1553108.html

/КРОСС/ Актьорът, комик и радиоводещ Джей Томас почина на 69-годишна възраст, предава ДПА. "Джей Томас беше сред най-забавните и сърдечни хора, които съм имал честта да наричам клиент и приятел. Той ще липсва на мнозина", се посочва в изявлението, направено от агента му Тод Ести. Ести не разкрива подробности около кончината на актьора. Според ДПА причината за смъртта му е рак. Джей Томас е най-известен с ролите си в сериалите "Бар Наздраве" и "Мърфи Браун". През 1990 и 1991 г. за превъплъщението си в образа на Джери Голд в "Мърфи Браун" е отличен с награди Еми за гостуващ актьор в комедиен сериал. Томас има и няколко малки роли в киното. Кариерата си като диджей започва в колежа. През последните няколко години Джей Томас води ток шоу по радио Сириус ЕксЕм.  

Баба грижливо опакова 65 000 лв и ги даде на мними полицаи

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/baba-grizhlivo-opakova-65-000-lv-i-gi-dade-na-mnimi-policai-2044318

74-годишна жена от Кюстендил е стана поредната жертва на телефонна измама. Тя се е разделила с около 65 000 лв. по схемата за оказване на съдействие на полицията.

Очаква ни слънчево начало на уикенда

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ochakva-ni-slynchevo-nachalo-na-uikenda-2044415

Утре времето ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен предимно източен вятър. В сутрешните часове ще е хладно, но през деня температурите ще се повишават и максималните ще са между 29° и 34°, в София около 29°.

Волтова дъга уби на място трима мъже

//dariknews.bg/novini/bylgariia/voltova-dyga-ubi-na-miasto-trima-myzhe-2044414

Трима загинаха на място при инцидент с токов удар в склад за бойлери в района на махала Бобен, село Хераково, съобщиха източници на Дарик. Инцидентът се случил след като вишка на транспортна складова техника е закачила електрически кабел.
 
От столичн

Посрещнаха Макрон в Евксиноград (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=358183

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит Макрон бяха официално посрещнати в резиденция „Евксиноград“ от българския президент Румен Радев и първата дама Десислава Радева. Президентските двойки си направиха официални снимки пред двореца.

В Румъния Макрон подписа договори за противотанкови ракети и хеликоптери

http://frognews.bg/news_140892/V-Rumaniia-Makron-podpisa-dogovori-za-protivotankovi-raketi-i-helikopteri/

В рамките на официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Румъния са подписани две двустранни инвестиционни споразумения, съобщават местните медии. Френската компания ”Еърбъс“ ще удължи с 10 г. изключителния договор с румънския производител на хеликоптери ”ИАР Брашов“ за сглобяване на тежкотоварния H215M.

Мечка слезе на метри от родопско село и стресна минувачи

http://www.cross.bg/seloto-metri-raiiona-1553107.html

/КРОСС/ Мечка слезе на метри от смолянското село Бостина и стресна минувачи. Дивият звяр се появил на пътното платно в сряда около 19 ч., в близост до гробищният парк на селото, в момент когато по пътя преминавала с колата си Елка Желева. В автомобила била снаха й и нейното 7-годишно момиче, които са от Варна, но били на гости при нея. „Тъкмо излизахме от селото, когато на завоя видях да пресича животно, като наближихме видяхме че става въпрос за мечка. Колата ми изгасна, стреснахме се. Вдигнахме прозорците. Мечката не беше много голяма, но не бе и малка. Тя също се почуди накъде да хване. Първо тръгна към гората, а после се върна. В крайна сметка продължи към реката. Това всичко се случва на метри от селото, в светлата част на денонощието", разказва Желева пред "Дарик". Тя веднага позвънила на 112 да съобщи за видяното, като идеята е била да се предупредят хората от селото, че в близост има мечка и да внимават. Предполага се, че става въпрос за малко мече, което търсило майка си и явно обикалят в района. Жителите на Бостина потвърдиха, че в района обикалят мечки и били засичани на фотокапани в близките местности, но през това лято са нямали проблеми с мечи нападения, за разлика от предишни години, когато са били атакувани овце. Подобни срещи с мечки не са рядкост в Родопите. Заради мечките, доста гъбари се отказаха да ходят за гъби

Радев и Макрон се разбраха за отбраната и миграцията

http://dnes.dir.bg/news/umen-adev-emanuel-makron-prezidentat-radev-26289185

В лицето на Еманюел Макрон Европа има нови идеи, енергия и харизма, каза държавният глава Румен Радев след срещата му с френския президент Еманюел Макрон.

Индексите на "Уолстрийт" се оцветиха в червено

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-Уолстрийт-се-оцветиха-в-червено_l.a_i.748109_at.1.html

Пазарите в Европа приключиха търговията на зелена територия, докато американските индекси завършиха с понижения на 24 август, пише "Блумбърг". ...

Борисов към Макрон: Казвам, че всички парле ву франсе (видео)

https://offnews.bg//politika/borisov-kam-makron-kazvam-che-vsichki-parle-vu-franse-video-663625.html

Премиерът Бойко Борисов не изневери на езиковите си лафове и по време на посещението на френския президент. Този път, естествено, Борисов "блесна" с познания по френски език.

"Казвам, че всички парле ву франсе" - обърна се той към Еманюел Макрон, приветствайки го на летището. Репликата на Борисов бе казано с гордост по повод на това, че по-голямата част от българската официалната делегация говори френски. 

C'est vrai?" (Наистина ли?), отвърна Макрона. Не стана ясно дали френският президент е разбрал какво му е казал Борисов или преводачът е успял да реагира светкавично.

Бизнесът ще спести над 1,1 млн. лв. след промени в данъчния кодекс

http://www.moreto.net/novini.php?n=358179

Над 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една от предлаганите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са публикувани от Министерство на финансите за обществено обсъждане. Става въпрос за предложението юридическите лица, които не са осъществявали дейност и са освободени от подаване на годишен отчет за дейността (статистическия отчет), да не са длъжни да подават годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и да обявяват годишни финансови отчети в търговския регистър.

Лондон иска ново споразумение с ЕС за обмен на лични данни след "Брекзит"

http://clubz.bg/57615-london_iska_novo_sporazumenie_s_es_za_obmen_na_lichni_danni_sled_brekzit

Великобритания иска ново споразумение с Европейския съюз, което да гарантира свободния обмен на лични данни след "Брекзит". В поредната си позиция британското правителство изтъква, че законодателството на страната за защита на информацията съответства на европейското и това ще позволи продължаване на обмена. 

В серията документи, представящи целите на Великобритания в преговорите за напускане на Европейския съюз, кабинетът посочва, че Лондон е играл важна роля в определянето на правилата на ЕС за защита на личните данни и че ще напусне блока, спазвайки тези правила.

"Потоците от данни между Обединеното кралство и Европейския съюз имат ключово значение за нашия споделен икономически просперитет, както и за по-широко сътрудничество, включително между силите на реда", се казва в позицията на кабинета.

"Поради това е много важно в рамката на бъдещото партньорство между Обединеното кралство и ЕС да се споразумеем за продължаване на откритата размяна на данни, въз основа на взаимно доверие в нашите норми и изисквания за защита на данните." 

Свободният обмен на лични данни и ключов за органите на реда при разследвания за тероризъм и организирана престъпност. Освен това много британски компании разчитат на свободния достъп до данни в ЕС.

Правителството изтъква, че британското законодателство в сферата на защитата на личните данни ще бъде съобразено с европейското в момента на излизането от ЕС през март 2019 г. и че тези законодателства ще бъдат на практика идентични. Това дава възможност Съюза да признава правилата за защита на личната инфомация във Великобритания, което да позволи продължаване на свободния обмен.

"Това ще помогне на бизнеса, който трябва да може да планира бъдещето си. Предприемачите трябва да имат представа какви ще бъдат законите", коментира правният експерт Карън Маккула.

Кабинетът на Тереза Мей предлага също информационният комисар на Великобритания да има думата в преговорите за европейски регулации.

"Има притеснения, че Великобритания ще загуби влиянието си, ако не е на масата за преговори, ако не може да оформа бъдещите закони", коментира Карън Маккула.

По-рано този месец Великобритания потвърди, че ще прилага приетите през 2016 г. Обща регламент за защита на личните данни и Директива за защита на личните данните, въпреки че излиза от ЕС. Двете споразумения ще влязат в сила през май 2018 г. - преди излизането на Вликобритания от ЕС. Новите правила дават повече права на гражданите, които ще могат да упражняват повече контрол върху личните си данни, използвани от частни организации и органите на реда.

Всички членки на Европейската икономическа общност (ЕИО) са част от споразуменията, което гарантира свободния обмен на информация между тях.

Европейската комисия решава дали правилата в страните, които не членуват в ЕИО, съответстват на регулациите. Тя ще трябва да прецени дали Великобритания отговаря на изискванията за защита на личните данни и не е ясно дали такова решение ще бъде взето бързо след "Брекзит".

В поредица официални позиции, разкриващи визията за отношенията с ЕС след март 2019 г., британското правителство предложи временен митнически съюз след "Брекзит" и варианти за бъдещи търговски отношения със зоната за свободна търговия. Великобритания заяви също, че не иска гранични пунктове с Ирландия и поиска запазване на пакта за свободно пътуване между двете страни. Лондон поиска също британските фирми, които отговарят на стандартите на Европейския съюз, да продължат да продават продуктите си на общия пазар без допълнителни проверки и такси след "Брекзит". Страната ще е съгласува законодателството си с европейското след излизането си от Съюза, за да гарантира сигурността на бизнеса и предложи варианти за разрешаване на споровете си с ЕС, при които Европейският съд в Люксембург да не е главен арбитър.

Следващата седмица започва третият кръг преговори за излизане на страната от ЕС.

Инфлацията в Япония се е ускорила до 0,5% през юли

http://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-iaponiia-se-e-uskorila-do-05-prez-iuli-245500/

През миналия месец Bank of Japan понижи прогнозата си за инфлацията за текущата финансова година до 1,1 на сто

Стреляха по автомобил в Айтос

http://www.cross.bg/aiitos-avtomobil-ypravlenie-1553106.html

/КРОСС/ Стреляно е по лек автомобил в Айтос, няма пострадали, съобщават от Областната дирекция на МВР - Бургас. Около 9 часа днес в Районно управление „Полиция" - Айтос е получено съобщение за това, че в тъмната част на денонощието са нанесени материални щети по лек автомобил „Мерцедес S", с бургаска регистрация, ползван от 52-годишен айтозлия, паркиран пред частен дом на айтоската улица „Бузлуджа". При извършения щателен оглед е констатирано, че по паркирания автомобил е стреляно вероятно с пистолет, като в предната част на „Мерцедеса" има три отвора. По време на инцидента 52-годишният ползвател не е бил в автомобила. Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Айтос.  

Писта за бягане в блока (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6408777

Писта за бягане
в блока (ВИДЕО)Архитектурната фирма на базирания в Милано Петер Пихлер спечели международно състезание за проектирането на жилищен комплекс в холандския град Марсен. Според проекта на брега на река Фехт ще се издигнат две извити L-образни кули, разположени една срещу друга. Край тях ще има още няколко по-ниски сгради,

PR експертът Ива Екимова - подложена на интернет ''терор''от извратеняк

http://frognews.bg/news_140890/PR-ekspertat-Iva-Ekimova---podlojena-na-internet-terorot-izvrateniak/

В сутрешния блок на Нова Тв PR експертът Ива Екимова се оплака, че е подложена на интернет изнудване от непознат «извратен безделник» , който иска среща с нея. Ако тя не се съгласи на това – той я заплашва, че ще публикува онлайн «скандално», по думите му видео с нейно участие.

САЩ и НАТО ще разширят обучението на афганистанските сили

http://www.mediapool.bg/sasht-i-nato-shte-razshiryat-obuchenieto-na-afganistanskite-sili-news268421.html

САЩ и НАТО ще разширят обучението на афганистанските сили за сигурност, които участват в мисията "Решителна подкрепа" на алианса, каза командващият войските на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Джон Никълсън, цитиран от ДПА.   "Повече съветници от САЩ и НАТО означават засилване на обучението във военните училища", заяви Никълсън на пресконференция в Кабул.   Той също така спомена за увеличаване на военновъздушните сили на Афганистан и на сравнително успешните специални сили, чиято численост се предполага, че ще бъде удвоена на 30 000 души до 2020 г.   Изявлението беше направено дни след като американският президент Доналд Тръмп представи нова стратегия за войната в Афганистан.

Йотова: Длъжни сме да търсим онова, което ни сплотява като нация

https://www.actualno.com/politics/jotova-dlyjni-sme-da-tyrsim-onova-koeto-ni-splotjava-kato-nacija-news_629757.html

Най-големият завет, който ни оставиха българските опълченци, е единението. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по отбелязването на 140 годишни от епичните боеве на връх Шипка, която се проведе пред паметника на Опълченците в София. „Българската истор

Мечка слезе на пътя в родопско село

https://www.actualno.com/smolyan/mechka-sleze-na-pytja-v-rodopsko-selo-news_629758.html

Мечка слезе на метри от смолянското село Бостина и стресна минувачи. Дивият звяр се появил на пътното платно в сряда около 19 ч., в близост до гробищният парк на селото, в момент когато по пътя преминавала с колата си Елка Желева. В автомобила била снаха й и нейното 7-годишно мо

Премахването на декларациите за неработещите фирми ще им спести 1.1 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/25/3030650_premahvaneto_na_deklaraciite_za_neraboteshtite_firmi/?ref=rss


Над 1.1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно, ако отпадне задължението неработещите фирми да подават данъчни декларации и други документи към администрацията, изчисли Националната агенция за приходите.<br /><br />Облекчението е предвидено в проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), публикувани от Министерство на финансите за обществено обсъждане преди десетина дни.<br /><br />Става въпрос за предложението юридическите лица, които не са...

Спортното министерство организира за трета поредна година Европейска седмица на спорта в България (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408722

Спортното министерство организира за трета поредна година Европейска седмица на спорта в България (Снимки, видео)Министерството на младежта и спорта ще организира за трета поредна година Европейска седмица на спорта в България. За 2017 г. тя ще се проведе от 23 до 30 септември със спортни събития в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Враца. Събитията включват представяне на дейността на спортни клубове с

Дори една истина в повече може да те убие

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/dori-edna-istina-v-poveche-mozhe-da-te-ubie-6073066

Феновете на българското кино ще имат възможността да гледат лентата от 13 октомври

Турция няма да влезе в ЕС с Ердоган, заяви германският външен министър

https://offnews.bg//evropa/turtcia-niama-da-vleze-v-es-s-erdogan-zaiavi-germanskiat-vanshen-mini-663624.html

Турция никога няма да бъде член на Европейския съюз, докато е управлявана от президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Ясно е, че в това състояние Турция никога няма да стане член на ЕС", каза Габриел в интервю за германския в. "Билд", цитирано от БТА.

"Това е така не защото не я искаме, а защото турското правителство и Ердоган бързо се отдалечават от всичко, за което се застъпва Европа", заяви той.

Габриел предложи Ердоган да предприеме стъпки за прекратяване на преговорите за членство на Турция, тъй като при сегашното положение е малко вероятно те да доведат до положителен резултат.

"Турция, която ограничава свободата на словото, хвърля невинни хора в затвора и потиска опозицията, не може да стане част от ЕС", заяви Габриел.

"И президентът на Турция знае това. Мисля, че и той самият не го иска, не приема сериозно преговорите за присъединяване", каза министърът.

Габриел обаче заяви, че ЕС няма да прекрати преговорите.

"Нека той (Ердоган) сам го направи, не искам да му помагам за поредната провокация", каза министърът.

Според Габриел "Турция е голяма и ще съществува и след Ердоган".

"Ние нямаме проблем с Турция, нямаме проблем с турците, а имаме проблем със сегашното правителство и провежданата от президента политика", заяви Габриел.

Първо отличие за България на световното по таекуондо

https://offnews.bg//bojni/parvo-otlichie-za-balgaria-na-svetovnoto-po-taekuondo-663619.html

България завоюва медал още в първия ден на Световното първенство по таекуондо в Египет. В категория до 65 килограма при момчетата, възпитаникът на клуб "Сунг - ри Ботевград" Кристиян Златев спечели бронзово отличие.

В първия си мач Златев се наложи с 10:6 над Данил Мятлушка от Беларус, а на четвъртфинала победи представителя на Казахстан Акмади Нурхасим с 14:6. На полуфинала българинът отстъпи пред руснака Георгий Боровиков с 0:4 и така остана с бронзовото отличие.

С този забележителен успех страната ни започна участието си на третото световно първенство за кадети в Шарм ел Шейх, което стартира днес и продължава до 28 Август.

Председателят на БФТ- WTF Слави Бинев също е в Египет, не само в подкрепа на българския тим, но вече и в качеството си на първи вицепрезидент на Европейския таекуондо съюз.

На Световното първенство България ще бъде представена от 7 бойци, а в следващите дни за успех ще се борят - Христо Богданов, Християн Георгиев, Даниел Ладжев, Денис Димитров, Светлозара Увакова и Алескандър Джорджев.

Стреляха по ”Мерцедес S” на бизнесмен в Айтос

http://dnes.dir.bg/news/mertzedes-strelba-itos-hrisimir-kolev-26289086

Стреляха по лек автомобил в Айтос, няма пострадали, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас.

Ердоган засили контрола си над турското разузнаване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030645_erdogan_zasili_kontrola_si_nad_turskoto_razuznavane/?ref=rss


Турция уволни стотици държавни служители и засили влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху националната разузнавателна агенция МИТ чрез два указа, публикувани днес, предаде агенция Ройтерс. <br /><br />Според един от указите, за да бъде разследван или да се явява като свидетел ръководителят на националната разузнавателна агенция МИТ ще бъде необходимо разрешението на държавния глава. Президентът също така ще председателства координационния борд на разузнавателната...

Несигурността във Вашингтон не успя да разклати ръстовете на пазарите в Азия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/nesigurnostta-vyv-vashington-ne-uspia-da-razklati-rystovete-na-pazarite-v-aziia-245496/

Фокусът на инвеститорите е насочен към коментарите на Джанет Йелън и Марио Драги, които се очакват в петък по време на симпозиума в Джаксън Хол

Президентът: Отношенията ни с Франция са стратегически и придобиват все по-голямо значение

http://www.cross.bg/radev-bulgariya-sutrydnichestvo-1553105.html

/КРОСС/ „Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция". Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията след срещата му с президента на Франция Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград" във Варна, предава „Фокус". „Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това както качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие", заяви Радев. „Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външнотърговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличава непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече", каза още Румен Радев. „Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората

Президентът: България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция

http://www.cross.bg/frantziya-bulgariya-radev-1553105.html

/КРОСС/ „Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция". Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията след срещата му с президента на Франция Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград" във Варна, предава „Фокус". „Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това както качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие", заяви Радев. „Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външнотърговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличава непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече", каза още Румен Радев. „Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората

Президентът: България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция

http://www.cross.bg/frantziya-radev-bulgariya-1553105.html

/КРОСС/ „Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция". Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията след срещата му с президента на Франция Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград" във Варна, предава „Фокус". „Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това както качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие", заяви Радев. „Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външнотърговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличава непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече", каза още Румен Радев.  

Надупчиха колата на бизнесмен в Айтос, той не е бил в колата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408676

Надупчиха колата на бизнесмен в Айтос, той не е бил в колатаСтрелба в Айтос вдигна полицията на крак тази нощ, надупчен е автомобилът на местен бизнесмен, който притежава верига от магазини за хранителни стоки. В момента районът около болницата, където живее предприемачът, е отцепен. От полицията съобщиха за 24 часа, че стрелбата е станала след полунощ, когато собственикът на мерцедеса паркирал и се

Директорът на СМГ отсвири фамозната Ваня Кастрева: Няма да подам оставка

http://frognews.bg/news_140891/Direktorat-na-SMG-otsviri-famoznata-Vania-Kastreva-Niama-da-podam-ostavka/

Категорично отказвам и няма да подам оставка. Ще продължа да работя в интерес на децата от Софийската математическа гимназия, заяви пред ”България он ер” директорът Антони Стоянов, след като родители и учители излязоха на протест заради продължителните конфликти в елитното училище.

Видео: Драма, победа и паметен край на кариерата на Мо Фара

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/08/25/3030638_video_drama_pobeda_i_pameten_krai_na_karierata_na_mo/?ref=rss


Четирикратният олимпийски шампион Мо Фара сложи подобаващ край на легендарната си кариера. 34-годишният британец триумфира в последното си състезание на писта след много драматично бягане на 5000 метра от Диамантената лига в Цюрих.<br /><br />Фара спечели надпреварата с време 13:06.05 минути. Той надделя в изключително оспорвана битка с етиопците Муктар Едрис и Юмуф Кеджелча и състезаващия се за САЩ Пол Челемо, която се водеше буквално до последния сантиметър.<br /><br...

По-малко хора са пътували с автобус през април-юни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/25/3030632_po-malko_hora_sa_putuvali_s_avtobus_prez_april-juni/?ref=rss


По предварителни данни през второто тримесечие на 2017 г. има лек ръст както при превозените товари, така и при извършената работа от товарния сухопътен и воден транспорт. През второто тримесечие на 2017 г. превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават с 1.2% спрямо същия период на предходната година, докато извършената работа намалява с 11.4%. Това показват данните на Националния статистически институт.<br /><br />От...

В понеделник се нормализира движението при “Орлов мост”

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-ponedelnik-se-normalizira-dvijenieto-pri-orlov-most-245497/

В началото на другата седмица започва ремонтът на моста на Околовръстното шосе над бул. “Симеоновско шосе”

Санират безвъзмездно още един блок във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=358181

Още един блок във Варна ще бъде саниран безвъзмездно в рамките на Национална програма за енергийна ефективност. За целта са предвидени до 89 хил. лева. Със средствата сградата на ул. „Иларион Макариополски“ 15 ще придобие напълно освежен и нов облик, научи Moreto.

Гледайте на живо пресконференцията на Радев и Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408712

Гледайте на живо пресконференцията на Радев и МакронПрезидентите на България и Франция Румен Радев и Еманюел Макрон дават пресконференция в Евксиноград. Еманюел Макрон е на посещение в България със съпругата си Бриджит. Те кацнаха в морската ни столица снощи и бяха посрещнати от премиера на България Бойко Борисов и външния ни министър Екатерина Захариева.  Очаквайте подробности!

Доларът продължава да поскъпва в последния работен ден от седмицата

http://econ.bg/Новини/Доларът-продължава-да-поскъпва-в-последния-работен-ден-от-седмицата_l.a_i.748108_at.1.html

Възходът на долара спрямо йената продължава и днес, тъй като много от инвеститорите се върнаха към американската валута и осъществиха активни сделки,...

6-километрова колона от автомобили задръсти граничния пункт край Свиленград

http://www.cross.bg/kapitan-tyrtziya-avtomobili-1553104.html

/КРОСС/ Колона от 6 км от леки автомобили се образува тази сутрин на българо-гръцкия пункт "Капитан Петко войвода" при Свиленград, съобщава БНР. Трафикът на границата с Турция при "Капитан Андреево" също е интензивен. Там изнервени от дългото чакане гастарбайтери, които са се прибирали от Турция за Германия, преди дни се сбиха с гранични полицаи. При инцидента един служител е със счупен крак, двама са с по-леки наранявания. Четирима турски граждани са задържани.

Изтеглят тонове сладолед и майонеза, произведени у нас със заразен яйчен прах

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408688

Изтеглят тонове сладолед и майонеза, произведени у нас със заразен яйчен прахБАБХ проверява птицеферми за употреба на фипронил. Агенцията по храните предприе превантивни мерки, след като Министерството на земеделието и храните съобщи, че у нас е пристигнала партида яйчен прах с наличие на токсичното вещество. Фипронилът се използва във ветеринарната медицина и не е разрешен за употреба при продуктивни животни,

Малкият принц Джордж: Сладък и обаятелен

//dariknews.bg/novini/liubopitno/malkiiat-princ-dzhordzh-sladyk-i-obaiatelen-2044366

Съвсем наскоро принц Джордж навърши 4 години. Той е първородният син на херцозите на Кеймбридж Уилям и Катрин. Роден е на 22 юли през 2013 година в Лондон.

ВИЖТЕ НАЙ-

Здравното министерство ще ограничава употребата на наргиле

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zdravnoto-ministerstvo-shte-ogranichava-upotrebata-na-nargile-2044402

Министерство на здравеопазването инициира сформирането на работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Експерти от няколко ведомства са насрочили среща за 30 август, на която ще бъде диск

Евакуираните заради пожара край Кресненското дефиле се връщат в домовете си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/evakuiranite-zaradi-pozhara-kraj-kresnenskoto-defile-se-vryshtat-v-domovete-si-2044406

Огромният пожар, който вилнее втори ден в района на Кресненското дефиле, вече е овладян от три страни. Критичен остава южният фронт, който е с дължина от около 2 километра.

Трима мъже загинаха на място при инцидент с токов удар

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trima-myzhe-zaginaha-na-miasto-pri-incident-s-tokov-udar-2044414

Трима загинаха на място при инцидент с токов удар в склад за бойлери в района на махала Бобен, село Хераково, съобщиха източници на Дарик. Инцидентът се случил след като вишка на транспортна складова техника е закачила електрически кабел.
 
От столичн

Бизнесът ще спести над 1.1 млн. лв. от отпадането на една декларация

http://www.mediapool.bg/biznesat-shte-spesti-nad-11-mln-lv-ot-otpadaneto-na-edna-deklaratsiya-news268420.html

Над 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от отпадането на изискването фирми без дейност да подават данъчна декларация. Според изчисление на Националната агенция за приходите (НАП) тази мярка за намаляване на бюрокрацията ще засегне 200 000 дружества. Те ще пестят от разходи за преводи, транспорт и заплати за подаването на декларациите. Отпадането на данъчната декларация за фирми без дейност е заложено в промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предложени от Министерството на финансите преди дни. В него се предвижда още тези дружества да не обявяват и годишни финансови отчети в търговския регистър. Освен това нововъзникващите дружества ще могат едновременно с регистрирането си в Агенцията по вписванията да заявят и доброволна регистрация по Закона за данък добавена стойност. Така няма да им се налага да ходят и в НАП за регистрацията по ДДС. За регистрация няма да се иска опис на наличните активи. Предвижда се също така НАП да може да предоставя информация за наличие или липса на задължения на други компетентни органи по служебен път. Измененията в ДОПК са част от рекламираната от правителството на Бойко Борисов политика за намаляване на бюрокрацията. Досега ведомствата са предложили облекчаване на 605 административни услуги и регулации, става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда. За да станат факт тези промени, трябва да бъдат променени 172 нормативни акта, като 52 от тях са закони и трябва да минат през парламента. Останалите изменения са в ръцете на правителството и съответните министри. За обществено обсъждане трябва да бъдат пуснати 108 нормативни акта. До момента това е станало за 42, а други 9 са включени в законодателната програма на правителството. Все още не е започнало общественото обсъждане на промените в 57 закона и наредби, но за да се редактират част от тях, първо трябва да се променят други актове. По време на заседанието вицепремиерът Томислав Дончев посочва като отличници с най-много предложени мерки Министерството на икономиката - 105, Министерството на вътрешните работи - 96, Министерството на земеделието - 74, на околната среда - 63. Отделно са набелязани промени в 49 закона и 70 наредби и други актове. Те са нужни за отпадането на някои удостоверения, които администрацията най-често иска от фирмите и гражданите, за да им предостави дадена услуга или справка. Анализ установи, че част от тях не могат да бъдат отменени към момента, тъй като милиони документи трябва първо да бъдат дигитализирани. За да се ускори промяната в законите, премиерът Бойко Борисов нарежда да се говори с парламентарните групи на ГЕРБ и Обединените патриоти. "Нищо не пречи и на другите групи, ако са „за“, да им ги представите и на тях, защото твърдят, и бизнесът, че намаляване на административната тежест е вярно. Така че можем да съберем и по-голямо мнозинство. Но това трябва да става бързо, защото времето си тече, а това е огромна по своята същност работа", казва премиерът, цитиран в стенограмата.

Бизнесът ще спести над 1.1 млн. лв. след промени в данъчния кодекс

http://www.mediapool.bg/biznesat-shte-spesti-nad-11-mln-lv-sled-promeni-v-danachniya-kodeks-news268420.html

Над 1.1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една от предлаганите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са публикувани от Министерство на финансите за обществено обсъждане. Това съобщиха от Националната служба за приходите (НАП). Става въпрос за предложението юридическите лица, които не са осъществявали дейност и са освободени от подаване на годишен отчет за дейността (статистическия отчет), да не са длъжни да подават годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и да обявяват годишни финансови отчети в търговския регистър. Според анализ на НАП тази мярка ще спести разходи за преводи, транспорт, заплати на служители на близо 200 000 фирми, които сега изпращат в НАП своите декларации и обявяват в търговския регистър финансовите си отчети без да имат дейност. Проектът на ДОПК предвижда и други облекчения за гражданите и представителите на фирмите. Например нововъзникващите дружества ще могат да заявяват доброволна регистрация по ЗДДС, едновременно с регистрирането си в Агенцията по вписванията. Регистрацията ще се осъществява по облекчена процедура, а фирмите ще си спестят посещението и в двете институции. С проекта на ДОПК се предлага също да отпадне и задължението при регистрация по Закона за данък върху добавената стойност фирмите да представят опис за наличните активи.  Предвижда се също така НАП да може да предоставя информация за наличие или липса на задължения на други компетентни органи по служебен път.

Трудна група за "Лудогорец" в Лига Европа

http://clubz.bg/57614-trudna_grupa_za_ludogorec_v_liga_evropa

SPORT ludozvezda42belgradavg20168

"Спортинг" (Брага, Португалия), "Хофенхайм" (Германия) и “Истанбул Башакшехир” се паднаха на "Лудогорец" в група С на турнира Лига Европа. Това отреди тегленият по-рано днес жребий.

Мачовете ще се играят на 14-и и 28 септември, 19 октомври, 2-ри и 23 ноември и 7 декември.

"Хофенхайм" отпадна от плейофите на Шампионската лига след 1:2 и 2:4 срещу "Ливърпул". От същата надпревара е и турският вицешампион "Истанбул", който не бе далеч да елиминира "Севиля" - 1:2 и 2:2.

"Брага" е един от представителите на Португалия в надпреварата.

Вижте пълния жребий:

Група А

"Виляреал" (Испания), "Макаби" (Тел Авив), “Астана" (Казахстан), "Славия" (Прага)

Група В

"Динамо" (Киев), "Йънг Бойс” (Швейцария), “Партизан" (Белград), “Шкендербеу" (Албания)

Група С

"Спортинг" (Брага), "Лудогорец", "Хофенхайм" (Германия), "Истанбул Башакшехир"

Група D

"Милан", "Аустрия" (Виена), “Риека" (Хърватия), АЕК (Солун)

Група Е

“Олимпик” (Лион), "Евертън", “Аталанта” (Бергамо), “Апоел” (Лимасол)

Група F

“Копенхаген”, “Локомотив” (Москва), “Шериф” (Тираспол, Молдова), “Злин” (Чехия)

Група G

“Виктория” (Пилзен), “Стяуа” (Букурещ), “Апоел” (Беер Шева), “Лугано”

Група Н

“Арсенал”, БАТЕ Борисов (Беларус), “Кьолн”, “Цървена Звезда” (Белград)

Група I

“Залцбург”, "Олимпик" (Марсилия), "Витория" (Гимараеш, Португалия), “Коняспор” (Турция)

Група J

“Атлетик” (Билбао), “Херта” (Берлин), “Заря” (Луганск, Украйна), “Йостерсунд” (Швеция)

Група К

“Лацио” (Рим), “Ница”, “Зулте" (Белгия), “Витес” (Холандия)

Група L

“Зенит” (Санкт Петербург), “Реал Сосиедад” (Испания), “Розенборг” (Норвегия), “Вардар” (Скопие)

Около 7 000 декара смесена гора вече е обхванал пожарът в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/region/article/6408692

Около 7 000 декара смесена гора вече е обхванал пожарът в Кресненското дефиле Около 7 000 декара смесена гора вече е обхванал пожарът, който гори от вчера над Кресненското дефиле, в района на държавните горски стопанства в Симитли и Кресна, съобщиха от Югозападното държавно предприятие. От тях над 5 000 декара са иглолистните култури, които са напълно унищожени, тъй като огънят е върхов.

След два смъртни случая прокуратурата стана по-строга към заплахите за убийство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/08/25/3030609_sled_dva_smurtni_sluchaia_prokuraturata_stana/?ref=rss


След два случая на убийство, при които стана известно, че прокуратурата и разследващите са неглижирали няколко сигнала срещу обвинените за престъпленията, държавното обвинение е привлякло към наказателна отговорност мъж заради заплаха с убийство към бившата му приятелка, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.<br /><br />Вчера Софийска районна прокуратура е задържа мъж с инициали Д. П.<br /><br />Според разследващите предния ден - на 23 август мъжът се е заканил на...

Три български филма участват на кинофестивала в Сан Себастиан

http://www.mediapool.bg/tri-balgarski-filma-uchastvat-na-kinofestivala-v-san-sebastian-news268419.html

Три български филма участват на 65-ия Международен кинофестивал в Сан Себастиан - "Три четвърти" на Илиян Метев, "Срам" на Петър Крумов и копродукцията "Да обичаш Пабло" (Испания, България) на Фернандо Леон де Араноа, съобщава Националният филмов център. "Три четвърти" - нежен семеен портрет на деликатните взаимоотношения между брат, сестра и техния баща, е дебютният игрален филм на Илиян Метев ("Последната линейка на София"). Носител е на "Златен леопард" от Локарно в секцията "Режисьори на настоящето" и е избран за фестивала в Торонто. В Сан Себастиан е в програмата "Забалтеги-Табакалера", която е конкурсна от миналата година и се открива с филма "Квадратът" на Рубен Йостлунд ("Златна палма" от Кан). Световната премиера на късометражния "Срам" на Петър Крумов също е в програмата "Забалтеги-Табакалера". Филмът е за бедното момче Мачо, чиято единствена радост е приятелката му Дона. Тя обаче се срамува от майка му, която е училищната чистачка. Програмата "Перли" ще бъде закрита с копродукцията "Да обичаш Пабло" (Испания, България) на Фернандо Леон де Араноа. Тя разказва истинската история на наркобарона Пабло Ескобар, убил хиляди, спечелил милиони и "замесен" в изненадваща любовна връзка с телевизионната водеща Вирхиния Байехо. Българските зрители ще могат да видят "Три четвърти" и "Срам" в конкурсната програма на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна (30 септември - 7 октомври).

Броят на жертвите на екстремистките нападения в Мианма достигна най-малко 25

http://www.mediapool.bg/broyat-na-zhertvite-na-ekstremistkite-napadeniya-v-mianma-dostigna-nai-malko-25-news268418.html

Канцеларията на мианмарската лидерка Аун Сан Су Чжи съобщи, че броят на жертвите на екстремистките нападения на полицейски и гранични постове в размирния западен щат Рахин е достигнал 25, съобщи Асошиейтед прес.   Канцеларията на Аун Сан Су Чжи съобщи във Фейсбук, че са загинали 8 полицаи и един служител на имиграционните власти. Полицията е открила и телата на 16 екстремисти. При нападенията са били отнети оръжия от полицаи.   Главнокомандващият въоръжените сили на Мианма Мин Аун Хлайн съобщи във Фейсбук за 32 жертви, сред които 10 полицаи, 1 военен и 21 рохинги, съобщава Франс прес. "Военни и полицаи се бият заедно срещу бенгалските терористи", заяви той.    По-рано канцеларията на Су Чжи заяви, че моментът за нападенията е подбран така, че да съвпадне с публикуването на доклад на Консултативната комисия за Рахин. Вчера докладът препоръча подобряване на икономическото развитие и социалната справедливост в щата, с цел да се прекрати насилието между общностите на будистите и мюсюлманското малцинство рохинги, припомня АП.   След насилието в Рахин Бангладеш обяви тревога за граничната си охрана поради опасенията от нов прилив на бежанци рохинги, предаде ДПА. Войници са върнали лодка със 146 мюсюлмани рохинги, опитали се да преминат от Мианма в Бангладеш по граничната река Наф, съобщи подполковник Арифул Ислам от бреговата охрана на Бангладеш.   Според официални статистики над 75 000 рохинги са преминали в Бангладеш от октомври миналата година. Тогава мианмарските сили за сигурност започнаха мерки за укрепване на сигурността, след екстремистко нападение срещу контролен пост в Рахин.

Бизнесът ще спести над 1,1 млн. лв. след промени в данъчния кодекс

https://www.actualno.com/business/biznesyt-shte-spesti-nad-11-mln-lv-sled-promeni-v-danychnija-kodeks-news_629749.html

Над 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една от предлаганите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са публикувани от Министерство на финансите за обществено обсъждане, съобщиха от НАП. Става въпрос за предложението юридическите лица, коит

Ето какво ще похапнат семейство Макрон на официалния обяд

http://frognews.bg/news_140889/Eto-kakvo-shte-pohapnat-semeistvo-Makron-na-ofitsialniia-obiad/

Менюто на официалния обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, ще се състои от славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и вино ”Врачански мискет” от избата на резиденцията.

Най-новата статия на Кеворк Кеворкян: Гърди си с рози накичете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/281683_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BA+%D0%9A%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BA%D1%8F%D0%BD%3A+%D0%93%D1%8A%D

 Всеки, който не харесва Плевнелиев, е „комуняга“. Твърдението е на някои коментатори под предишната ми публикация.  Толкова е примитивно това, че дори не си струва да бъде обсъждано. Кажете обаче, защо го харесвате? Защото бил мъж – беше написал един. Ами, добре. *** Може да го харесвате ето и за какво друго – накратко ще изброя няколко забавни истории. Онова, което се крие зад тях, е описано в книгата. *** Веднага след избирането му и още преди да се нанесе в президентската канцелария, Плевнелиев тържествено обеща да даде на БАН 14 милиона лева.  Академиците му повярваха и се възторгнаха. И нищо не получиха.  *** Отиде в Атон и стана ясно, че не знае, как се изписва думата „уважаеми“. Имахме водач, който ни Оважаваше. Не е малко. *** Сетне втрещи препатилия български народ с откровението, че в предишния си живот е бил ирландска пастирка. Последното му прераждане било някъде през 1730 година.  Как ли щеше да се проявява по-нататък тайнствената жена в него? *** Отиде с бронетранспортьор в село Бисер. Но пет години по-късно не навести Хитрино – в края на мандата вече не му беше нужно да продава фалшиви жестове на състрадание. Но дали изобщо разбра, че самата България е нещо подобно на село Бисер? *** Посланик Уорлик го закара инкогнито в Афганистан с американски правителствен самолет.  Върна се и съобщи, че „международната общност” високо ни ценяла заради участието ни в Афганистан.  *** Сетне върна жеста на Уорлик и го повози с електромобил – като рекламен агент.  *** Никога не каза нито една дума за Циганското Надигане. Но когато Хилари Клинтън дойде в София, той я срещна с група цигани – а не с неколцина български бедняци-пенсионери. *** При първото си посещение в Рим, в Деня на Светите братя, подари грамадно яйце на папата. Така разбрахме, че колкото по-кухо е нещо, толкова е по-помпозно.  *** По време на олимпиадата в Лондон се похвали, че на стадиона се е срещнал с кралицата и я поканил да посети България. И тя приела. Пет години по-късно тя още не знае, че е приела. *** После се закани на атентаторите от Сарафово: „Каквото и да й струва, България ще накаже атентаторите от 18 юли”. И България ги наказа По-късно пак се закани: „Не само, че ще ги хванем, но ще хванем и техните вдъхновители и ще ги посочим в ООН“. И ги показа в ООН. *** Така един възрастен селянин се перчеше от екрана на мечката, която тормозела стадото му: „Аз тъй, мамицата й, аз онуй, мамицата й...” Но когато репортерът го попита, какво ще направи, ако я срещне, той веднага се закани на самия себе си: „Ами, ще бегам, мамицата си...”.  *** Веднъж врачката/астрологът в него взе връх и той пророкува, че 45 милиарда евро щели да се изсипят в България до 2020 година.  И всички се сетиха, как Симеон щеше да оправи държавата за 800 дни. *** Журналист от Би Би Си го попита: „Поискаха от вас да се направи одит на всичко, което е било продадено от падането на комунизма насам. Ще го направите ли?“  Плевнелиев отвърна: „Абсолютно“.  И нищо не направи – абсолютно.  *** Отиде на интронизацията на новия папа и го посъветва „Да води този свят със скромност“, тоест – да бъде по-скромен.  *** Нарече Живков лъжец – и назначи негов съветник за служебен премиер. *** Направи и невъзможното Филип Димитров да стане конституционен съдия. Като награда, че онзи ликвидира българското земеделие. *** Сезира Конституционния съд да отмени 20-процентната такса върху приходите на ВЕИ дружествата – от нея всяка година в бюджета щяха да постъпват 200 милиона лева, по 17 лева допълнително към унизителното подаяние, подхвърляно на всеки български пенсионер.  *** Докато лобираше за собствениците на ВЕИ дружества, две американски фирми почти едновременно затвориха заводите си у нас - единият за електроди, другият - за акумулатори; над 500 българи бяха изхвърлени на улицата, без да им платят полагащите им се две заплати; имало клауза, според която могат да ги получат, само ако са участвали в продажбата на сградите на въпросните заводи.  Тия 500 души, дори колективно да се бяха запалили пред Президентството, Плевнелиев нямаше и да погледне към тях - може би щеше да реши, че това е някаква илюминация в негова чест.  *** Похвали се, че на 10 ноември 1989 година отишъл на митинг - и то с тапет, на който пишело „Съд за виновниците“. Митингът беше едва на 18 ноември. Обаче Тапетният Герой спокойно се изрепчи: „Казах истината, сгреших датата!“  И сравни Живков с Хитлер, *** На фестивала „Пирин пее“ раболепно целуна ръката на църковния разколник Брат Джон.  Обаче по време на честванията на Деня на София /2013/, се здрависа с официалните лица, поздрави и Знеполския епископ Наум - но мина покрай патриарха, без изобщо да му обърне внимание. Друг път пък целуна Патриарха по бузите, вместо по ръката. По бузите?! *** А на една снимка от опелото на президента Желев, в храма „Ал. Невски“, бе хванат да се хили. *** Един ден обяви, че Преходът бил свършил и постави началото на честванията „25 години свободна България“.  *** Плевнелиев така и не представи „първата дама“.  Това породи немалко слухове, но той не си направи труда да даде някакво смислено обяснение. *** Неистово се натрапваше на публиката. Веднъж дори даде старта на 62-а колоездачната обиколка на България.  *** Обаче съвсем тайно се срещна във Виена с шефа на чужда корпорация, която дължеше на държавата милиони, а отгоре на всичко отказваше да ги плаща.  *** Учеше на ум и разум – Англия, понеже не си вземала поука от Историята, и Франция и Германия, които трябвало да минат на по-висока предавка.  Но никога не каза и думичка за геноцида над българските лекари.  *** В нарушение на протокола, посрещна американския държавен секретар Кери долу, на входа на президентството - съвместявайки длъжността на портиер с тази на президент.  *** По време на военния „парад“ (2015) не пропусна да сподели новата си фантасмагория за „модерния патриотизъм“. И веднага забрави за това. *** Покани тържествено Далай Лама да посети за първи път България - а той вече беше у нас преди почти четвърт век. *** Албумът „Най-шантавите пози и изражения на Плевнелиев“, ще направи страхотен удар на книжния пазар.  Една снимка представя абсолютния разгул на фриволността: лицето му излъчва пълен екстаз, докато някакъв мъж го целува по време на Празника на розите. Усмивката, която почти е разпрала лицето му, сякаш иска да изрази върховното щастие на обичания от народа си политик. *** Няколко седмици преди това бе насниман, както си е гушнат от една секс-компаньонка – и пак бе толкова щастлив.  *** На срещата на „високо“ Балканско равнище (октомври 2015) заяви: „Днес, с всяко парче нова ограда срещу бежанците, ЕС застава срещу себе си“. Щеше да продължава да си къса ризата за бежанците - но нямаше да каже и думичка за народеца ни. *** Никога не бе отличен със „Златен скункс“.  Неговият трябваше да бъде голям, поне колкото паметника на Съветската армия. *** Не можа да се споразумее с бившия си Наставник/Бойко за брадата на Вартоломей. Единият го награждаваше, а другият го отпъждаше.  *** Четири години - в речите си за 3 март, като мравчица се придвижваше към историческите факти. В началото пропускаше да спомене руския принос, мънкаше, че пет века сме били „под чужда власт“, и пр. Едва през 2016 година, най-после спомена за „гнет и безправие в рамките на Османската империя“. След още четири години, може би щеше да спомене и за турското робство. *** Веднъж си позволи откровена гаменщина - фалшифицира Историята и приписа чужди думи на Левски.  *** Както влезе, така и щеше да излезе от президентството – със смущаващо неприличие. В словото си - с което обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат - отново изпусна нещо съвършено безтактно.  Заяви, че се „радвал на народната подкрепа“. Дори Апостола, когото под път и на път цитираше, а и преиначаваше, не би си позволил да каже нещо подобно за „народната подкрепа“. Нещо повече: той взида в греховното ни ДНК своето неразгадаемо „Народе????“ - за да живеем и се терзаем с тази загадка. *** Веднъж оприличи Народа на „стадо говеда“, а себе си видя като негов пастир. *** Похвали се, че прокарал в България „пътя на иновациите“. Интересно, кога ще свърне този път към Хитрино, примерно? *** Друг път каза, че е поставил България в центъра на Европа – и се опасявал тя да не изпадне в периферията, когато се лишим от услугите му. Такива като него – хилейки се! - ще ни вкарат и в Ада. *** Трябваше да направи изявление, че дивакът от Берлин е циганин, че неговата мерзост не е присъща на истинските българи.  Но си затрая – сигурно е решил, че това е дребна историйка за един Сизиф като него. Обаче имаше нахалството да каже, че носи отговорност за всеки от нас – но не и за онзи циганин-дивак. *** В навечерието на 2016-а каза: „Успехът на държавата се мери с успеха на обикновения човек“.  Година по-късно той изобщо не се сещаше за това си неволно признание.  Що за успех има тогава държавата, която той толкова усърдно славослови - след като милиони хора живеят в унизителна мизерия?  *** Питаха го, какво иска да открие за себе си след 20 години в учебниците.  Ето какво искал: „Той държа здраво посоката на демократичното и европейското развитие на България“. Пак нищо за Народеца.  *** През пролетта на 2015-а, Бойко внезапно реши да провери чувството за хумор на простолюдието –и каза, че „България има изключително добър, достоен, прекрасен президент“. *** Статията е публикувана във Фейсбук профила на журналиста.

 
Blitz.bg

Ръгайте ги с ножове, газете ги с коли, блъскайте ги от скали

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/08/25/3030636_rugaite_gi_s_nojove_gazete_gi_s_koli_bluskaite_gi_ot/?ref=rss


Изглежда, че атентаторите от Барселона са действали като малка и изолирана група. Тази стратегия носи успехи на джихадистите в Европа. По няколко причини, разказва "Дойче веле".<br /><br />Около половин час преди да бъде ликвидиран от силите за сигурност, предполагаемият атентатор от Барселона Юнес Абуякуб е търсил помощ при мароканско семейство в малкото село Субиратс, на около 50 километра западно от Барселона, без да обаче да знае, че то наскоро се било преместило....

Samsung залага имиджа си на новия Note

http://www.investor.bg/analizi/262/a/samsung-zalaga-imidja-si-na-noviia-note-245435/

Ще успее ли концернът да изкупи греховете си пред клиентите след фиаското на Note 7

Дерматолози разкриха колко е вреден грима за кожата на лицето

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6408665

Дерматолози разкриха колко е вреден грима за кожата на лицето
Дерматолози разкриха колко полезна може да бъде за кожата на лицето липсата на грим, пише американският женски уебсайт "Лист", предаде БТА. Една от ползите е предотвратяването на появата на суха кожа. Гримът всъщност пречи на процеса на обновяването й, особено когато не го премахваме изцяло. "Един от най-главните проблеми,

Лекар: С нарастването на талията расте и кръвното налягане

http://www.moreto.net/novini.php?n=358175

Мнoгo хopa изобщо нe лeкyвaт кpъвнoтo cи нaлягaнe пpaвилнo, дpyги нe знaят, чe имaт такъв проблем и тaкa cлeд гoдини paзвивaт cъpдeчнo зaбoлявaнe, коментира търновският кардиолог д-р Хараламби Бенов. Представителите на силния пол отдават далеч пo-мaлкo значение на здpaвocлoвния начин на живот и не внимават дa нe пyшат, дa нe пият, дa ce движат пoвeчe, дa спазват хранителен режим.

Бизнесът ще пести над милион годишно от данъчни промени

https://offnews.bg//ikonomika/biznesat-shte-pesti-nad-milion-godishno-ot-danachni-promeni-663623.html

Над 1,1 млн. лв. ще спести бизнесът годишно от една от предлаганите промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които са публикувани от Министерство на финансите за обществено обсъждане.

Това е предложението юридическите лица, които не са осъществявали дейност и са освободени от подаване на годишен отчет, да не са длъжни да подават годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и да обявяват годишни финансови отчети в търговския регистър. Според анализ на НАП тази мярка ще спести разходи за преводи, транспорт, заплати на служители на близо 200 000 фирми, които сега изпращат в НАП своите декларации и обявяват в търговския регистър финансовите си отчети, без да имат дейност.

Проектът на ДОПК предвижда и други облекчения за гражданите и представителите на фирмите. Сред тях са нововъзникващите дружества да могат да заявяват доброволна регистрация по ЗДДС, едновременно с регистрирането си в Агенцията по вписванията. Регистрацията ще се осъществява по облекчена процедура, а фирмите ще си спестят посещението и в две институции.

С проекта на ДОПК се предлага да отпадне и задължението при регистрация по Закона за данък върху добавената стойност фирмите да представят опис за наличните активи. Предвижда се също така НАП да може да предоставя информация за наличие или липса на задължения на други компетентни органи по служебен път.

Обвиниха бивш шеф на френската служба за борба с дрогата в наркотрафик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6408660

Обвиниха бивш шеф на френската служба за борба с дрогата в наркотрафикБившият ръководител на френското Централно бюро за борба срещу незаконния трафик на наркотични вещества (OCRTIS) Франсоа Тиери е обвинен в съучастничество в трафик на наркотици при разследване, разкрило спорни методи за залавяне на наркотрафиканти, предаде Франс прес, като се позова на източник, близък до разследването.

Първите дами с елегантни рокли и небрежни прически

https://www.vesti.bg/lyubopitno/pyrvite-dami-s-elegantni-rokli-i-nebrezhni-pricheski-6073065

Тоалетът на Десислава Радева е в светлосиньо, разкроен в долната част, а отпред, както и на раменете, са пришити големи бели копчета

5 години затвор за наследника на „Самсунг“

https://www.vesti.bg/sviat/azia/5-godini-zatvor-za-naslednika-na-samsung-6073067

Той е осъден за престъпления, свързани с корупционния скандал, довел до свалянето на президента южнокорейския президент Пак Гън-хе

Борисов: Не е все едно дали един тираджия се връща до България или до Белгия

http://clubz.bg/57613-borisov_ne_e_vse_edno_dali_edin_tiradjiq_se_vryshta_do_bylgariq_ili_do_belgiq

"Полша и Унгария са не само наши приятели, те са важна част от ЕС", заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция във Варна с френския президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас.

По-рано, на пресконференция с президента Румен Радев, Макрон остро нападна Полша зарази позицията й по въпроса за социалния дъмпинг. Командироването на източноевропейски работници на Запад се превърна в главна тема на европейската обиколка на Макрон. Преди да дойде у нас, той бе в Австрия, Словакия, Чехия и Румъния.

Унгария, която Борисов спомена заедно с Полша, не е влязла в конфликт с Франция за социалния дъмпинг, но заедно също е сред страните, които най-много се противопоставят на Еврокомисията.

 

 

"Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация. Мисля, че след двадесетина дни премиерът на Полша (Беата Шидло - б.р.) ще бъде в България и ще има е възможност да говорим по много теми. На нас ни предстои председателство след няколко месеца и тази тема трябва да я финализираме. Безспорно е, че има проблем в тази сфера. Президентът Макрон каза къде е проблемът“, заяви Борисов.

Според него правилната тактика е да изслушат всички страни и съответно този проблем да бъде поправен.

"До края на месец октомври ще можем да реформираме директивата за командироване на работници с квалифицирано мнозинство", каза Макрон.

Така той резюмира разговорите си с лидерите на Австрия, Чехия, Словакия и Румъния. Според него тази реформа ще следва амбициозната рамка, начертана от Франция, което се дължи именно на тези срещи и разговори. 

Макрон е убеден, че когато проблемите са ясно поставени, след това има възможност да се вникне в детайлите.

„Да осъществим контакт, да премахнем неразбирането, недоразуменията. По този начин трябва да се работи в рамките на ЕС, а не да се затваряме в лагери или да постигаме компромиси зад стените в Брюксел“, смята президентът на Франция.

"От транспортната схема има много детайли, които трябва да изчистим, защото не е едно и също превозвач от България или Румъния да се върне до фирмата-майка и пак да замине, както превозвач от Белгия или Холандия или други близки държави", каза Бойко Борисов.

И продължи:

"Аз съм убеден, че ще намерим инструмент да се направят такива изключения и такива правила, че това да се отчете. Обръщам се към българските граждани – това, което попита президентът Макрон, е трябва ли едни да работят в Европа, да живеят при скотски условия, с по-ниско заплащане, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави? Отговорът е "не". Само че трябва да се върнем една стъпка назад – да намерим как да се направи така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите и нивото на живот в нашите страни, за да не се налага тази миграция?"

По тази причина заедно с тези разговори се обсъжда също така кохезионната политика. Тя е за повишаване на стандарта на живот, за да се махне предпоставката за социалния дъмпинг.

Извън темата за командированите работници Борисов заяви, че за България е изключително важно да има подкрепата на френския президент за чакалнята на еврозоната и Шенген.

"Бюджетът ни е с излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в БНБ. Направили сме си "домашното", да не сме в никакъв риск за еврозоната. Твоята подкрепа ще ни е добре дошла.“

С тези думи и на "ти" премиерът Бойко Борисов се обърна към френския президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас. Двамата дадоха съвместна пресконференция във варненския дворец "Евксиноград".

Макрон припомни, че Борисов е първият европейски лидер, когото е приел след избирането му за президент на Франция тази година. И обяви българския министър-председател за свой приятел.

Макрон се надява скоро да бъдат подписани важни доовори, които ще създадат много работни места в сферата на промишлеността. Той увери, че българските министри на икономиката и отбраната ще пътуват скоро до Париж, за да се договорят със своите колеги.

Борисов благодари и на първата дама, която нарече Деси Радева. И изтъкна, че тя  поела ангажимента с френската първа дама Брижит Макрон, "... че да имаме време да проведем пленарните разговори".

"Благодарих на президента Макрон за подкрепата към договора между България и Македония. Хубавото на нашето приятелство е, че дори и критичните теми, които изискват по-сериозен дебат, можем да ги обсъждаме в една много приятелска и честна обстановка", изтъкна българският премиер.

 

Борисов към Макрон: Да изслушаме всички страни за социалния дъмпинг

http://clubz.bg/57613-borisov_kym_makron_da_izslushame_vsichki_strani_za_socialniq_dymping

"Полша и Унгария са не само наши приятели, те са важна част от ЕС", заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция във Варна с френския президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас.

По-рано, на пресконференция с президента Румен Радев, Макрон остро нападна Полша зарази позицията й по въпроса за социалния дъмпинг. Командироването на източноевропейски работници на Запад се превърна в главна тема на европейската обиколка на Макрон. Преди да дойде у нас, той бе в Австрия, Словакия, Чехия и Румъния.

Унгария, която Борисов спомена заедно с Полша, не е влязла в конфликт с Франция за социалния дъмпинг, но заедно също е сред страните, които най-много се противопоставят на Еврокомисията.

 

 

"Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация. Мисля, че след двадесетина дни премиерът на Полша (Беата Шидло - б.р.) ще бъде в България и ще има е възможност да говорим по много теми. На нас ни предстои председателство след няколко месеца и тази тема трябва да я финализираме. Безспорно е, че има проблем в тази сфера. Президентът Макрон каза къде е проблемът“, заяви Борисов.

Според него правилната тактика е да изслушат всички страни и съответно този проблем да бъде поправен.

"До края на месец октомври ще можем да реформираме директивата за командироване на работници с квалифицирано мнозинство", каза Макрон.

Така той резюмира разговорите си с лидерите на Австрия, Чехия, Словакия и Румъния. Според него тази реформа ще следва амбициозната рамка, начертана от Франция, което се дължи именно на тези срещи и разговори. 

Макрон е убеден, че когато проблемите са ясно поставени, след това има възможност да се вникне в детайлите.

„Да осъществим контакт, да премахнем неразбирането, недоуменията. По този начин трябва да се работи в рамките на ЕС, а не да се затваряме в лагери или да постигаме компромиси зад стените в Брюксел“, смята президентът на Франция.

"От транспортната схема има много детайли, които трябва да изчистим, защото не е едно и също превозвач от България или Румъния да се върне до фирмата-майка и пак да замине, както превозвач от Белгия или Холандия или други близки държави", каза Бойко Борисов.

И продължи:

"Аз съм убеден, че ще намерим инструмент да се направят такива изключения и такива правила, че това да се отчете. Обръщам се към българските граждани – това, което попита президентът Макрон, е трябва ли едни да работят в Европа, да живеят при скотски условия, с по-ниско заплащане, отколкото съответните работници във Франция, Германия и други държави? Отговорът е "не". Само че трябва да се върнем една стъпка назад – да намерим как да се направи така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите и нивото на живот в нашите страни, за да не се налага тази миграция?"

По тази причина заедно с тези разговори се обсъжда също така кохезионната политика. Тя е за повишаване на стандарта на живот, за да се махне предпоставката за социалния дъмпинг.

Извън темата за командированите работници Борисов заяви, че за България е изключително важно да има подкрепата на френския президент за чакалнята на еврозоната и Шенген.

"Бюджетът ни е с излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг. Стабилен фискален резерв, валутен борд и огромен резерв в БНБ. Направили сме си "домашното", да не сме в никакъв риск за еврозоната. Твоята подкрепа ще ни е добре дошла.“

С тези думи и на "ти" премиерът Бойко Борисов се обърна към френския президент Еманюел Макрон, който е на официално посещение у нас. Двамата дадоха съвместна пресконференция във варненския дворец "Евксиноград".

Макрон припомни, че Борисов е първият европейски лидер, когото е приел след избирането му за президент на Франция тази година. И обяви българския министър-председател за свой приятел.

Макрон се надява скоро да бъдат подписани важни доовори, които ще създадат много работни места в сферата на промишлеността. Той увери, че българските министри на икономиката и отбраната ще пътуват скоро до Париж, за да се договорят със своите колеги.

Борисов благодари и на първата дама, която нарече Деси Радева. И изтъкна, че тя  поела ангажимента с френската първа дама Брижит Макрон, "... че да имаме време да проведем пленарните разговори".

"Благодарих на президента Макрон за подкрепата към Договора между България и Македония. Хубавото на нашето приятелство е, че дори и критичните теми, които изискват по-сериозен дебат, можем да ги обсъждаме в една много приятелска и честна обстановка", изтъкна българският премиер.

Рейнджъри гасят пожара в Кресненското дефиле

https://www.actualno.com/society/rejndjyri-gasjat-pojara-v-kresnenskoto-defile-news_629747.html

Министърът на околната среда и водите Нено Димов изпрати рейнджъри от Дирекцията на „Национален парк Пирин“ да се включат в гасенето на пожара в Кресненското дефиле. Целта е да помогнат на включилите се в борбата с огнената стихия над 500 пожарникари, местни хора, фирм

Eнepгийнaтa бopca щe дoнece нaд 1 млн. лeвa пeчaлбa нa БФБ пpeз 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Eнepгийнaтa-бopca-щe-дoнece-нaд-1-млн-лeвa-пeчaлбa-нa-БФБ-пpeз-2018-г-_l.a_i.748107_at.1.html

954 xил. лв. e oчaĸвaнaтa пeчaлбa нa "Бългapcĸaтa нeзaвиcимa eнepгийнa бopca" EAД пpeз 2017 г. Toвa ce paзбиpa oт мaтepиaли зa oбщoтo cъбpaниe нa...

Половин тон опасен яйчен прах е намерен в български склад

http://www.mediapool.bg/polovin-ton-opasen-yaychen-prah-e-nameren-v-balgarski-sklad-news268417.html

Половин тон опасен яйчен жълтък на прах, замърсен фипронил, са доставени в търговски склад у нас, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Пратката е доставена до две производствени предприятия в страната. Наложена е възбрана върху 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване. До този момент е установено, че яйчният жълтък на прах, замърсен с фипронил, е вложен в много минимални количества (от 0.9 до 2.9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, се казва в съобщението на МЗХГ. На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди със замърсения яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички храни под възбрана ще са под официален контрол, е посочено в съобщението. Предприетите мерки от Българската агенция по безопасност на храните са превантивни с цел да не се допусне замърсяване на птицефермите с фипронил. Ветеринарномедицинските препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в това число и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи. Мерките се предприемат за да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, защита на потребителите от евентуални здравни рискове и на производителите – от евентуална криза на българския пазар, се казва в съобщението на МЗХГ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване