Икономисти обясниха „аномалното“ търсене на адвокати в Русия

http://www.transmedia.bg/2017/12/21/%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81/

 

Защо повечето талантливи випускници на руските училища при постъпване във ВУЗ по-често избират право и държавна администрация, а не естествени науки и технически специалности? Отговор на този въпрос дава  професорът от Университета на Индиана в Блумингтън (САЩ) Михаил Алексеев и икономистите Тимур Натхов и Леонид Полишчук от Висшето училище по икономика (ВУИ).

Работата е в слабостта на икономическите институти в Русия в области като собственост, частно предприемачество, данъци и т.н., твърдят специалистите в своето изследване „Качеството на институтите и изборът на професии: емпирично проучване на данните по региони в Русия“, представено на международната конференция във Висшето училище по икономика.

Юристи срещу инженери

С преминаването към пазарната икономика през 90-те години се откриват и бързо стават популярни нови направления в образованието като мениджмънт, право и икономика, а традиционните от съветско време инженерно-технически и естествено-научни специалности загубват своята привлекателност. Но в страните от бившия социалистически лагер, извършили успешен пазарен преход (например Чехия и Полша), пристрастията в полза на правото и управлението с времето бяха ликвидирани, докато в Русия по старому се наблюдава аномална популярност на тези специалности, отбелязват авторите на доклада.

За избора на специалност на абитуриентите влияе качеството на институтите. Дисциплината STEM (американски термин: естествени науки, технологии, инженерни науки и математика) се отнася към положителния принос за ръста на икономиката. Правото и управлението авторите отнасят към „непроизводителните“ специалности, ориентирани към преразпределяне на ресурси от по-продуктивни бизнеси.

Изследователите не застават изцяло срещу юристите и управленците – става дума за това, че лошата институционална среда води до несъразмерно подценяване на човешкия капитал в полза на непроизводителните специалности, така че в икономиката броят на юристите или мениджърите се оказва твърде по-голям от оптималното ниво.

И това е логично: например при положение, че държавата слабо защитава частната собственост, юристите помагат на клиентите си да защитят активите си от чиновници и конкуренти в бизнеса.

Зависи от регионите

Това, че институтите влияят на разпределението на ресурсите в икономиката, е добре известен факт, пишат авторите. По-рано, за да подкрепят тази хипотеза, икономистите използваха сравнение между отделните страни, обаче Алексеев и колегите му отиват още по-далеч. Те вземат данните по региони и показват, че зависимостта на отрасловото разпределение на човешкия капитал от качеството на институтите се потвърждава дори в регионален контекст в една страна.

За проверка на своя модел те използват база данни от 1.3 млн. души – първокурсници от руски вузове в периода 2011-2014 година в техните региони, като сравняват резултатите от Единния държавен изпит (ЕДИ) и избраното от тях висше образование.

По данни от изследването там, където качеството на институтите е най-високо, а студентите са с най-високи балове по ЕДИ, най-често се избират технически специалности (физика, математика, химия, инженерни науки). В регионите, където средата в институциите е по-лоша, изборът на талантливите млади хора е правото и държавната администрация.

Качеството на институционалната среда не може да се измери директно, поради което учените вземат за показател на развитието на институтите индекса на инвестиционния риск за руските региони, който изчислява „Експерт РА“ и данните от Росстат по теми от икономиката. По-ниската стойност на инвестиционния риск отразява по-високо качество на институтите, твърдят авторите: инвеститорите отиват там, където правата на собственост са защитени, където най-добре функционират правосъдните институции.

Институционалните различия между регионите са много по-мащабни, отколкото изглежда, се казва в доклада. През 1990г. Борис Елцин произнася историческата фраза: „Вземете толкова суверенитет, колкото можете да преглътнете.“ От това време, както пишат икономистите, започва консолидация на правомощията на федералното правителство, обаче „институционална хомогенност“ не е установена в цялата страна. В различните региони качеството на институциите зависи от исторически, географски и политически фактори.

Авторите трябвало да изключат от изследването Москва, Подмосковието и Санкт Петербург, тъй като двата огромни града привличат студенти от цялата страна, което изкривява основния анализ.

Проблемите не могат да се решат с директива

„Най-талантливите млади хора в Русия са особено чувствителни към качеството на институтите, а това означава, че повечето слаби институти по правило ги отклоняват от сферите на дейност, в които те биха могли да допринесат за икономическото развитие на страната“, се казва в доклада. Качественото висше образование е прието да се смята за една от главните движещи сили в икономическия ръст на Русия, пишат авторите. За заетостта на талантливите хора в производителните отрасли обаче може да се реши само с институционални реформи – без тях приносът на човешкия капитал за благосъстоянието ще бъде „в най-добрия случай нищожен, в най-лошия – отрицателен.“

В последните три години се отбелязва нарастване на необходимостта на завършили естествено-научните, инженерно-техническите, педагогическите, медицинските специалности. През 2016г. за инженерното направление са дадени 46.7% бюджетни места, за педагогическото – 9.2%, за медицинското – 8.4%. За 2017-2018 година тези цифри остават практически без изменения. „Това са специалности, които се търсят сега в страната“, казва през април министърът на образованието и науката Олга Василева. Но докато образованието в Руся е под контрола на държавата, съхранената гъвкавост и относителната управленска свобода на университетите им позволява да следват нарасналото търсене на юридически професии от млади хора, се казва в доклада.

„Ако вярваме, че съществува някакъв универсален човешки капитал, който може да се използва в една или друга сфера, то излиза, че може да инвестирате в образование, но вместо да създадат Facebook или Amazon, талантливите хора отиват да отнемат чужди нефтени полета“, казва за РБК научният сътрудник на икономическия факултет МГУ Владимир Иванов. Институционалната среда не толкова силно определя избора на професия, но нейното ниско качество „нарушава стимулите“ при определяне сферите за приложение на силите, смята той..

 

Антон Фейнберг, Иван Ткачьов

РБК

Превод: Рени Нешкова

Нено Димов: Коалицията е стабилна, независимо от казуса с Банско

https://www.actualno.com/politics/neno-dimov-koalicijata-e-stabilna-nezavisimo-ot-kazusa-s-bansko-news_650843.html

Коалицията е стабилна независимо от развитието на казуса в Банско. Това каза министърът на околната среда и водите след среща с ПГ на „Обединени патриоти“ Нено Димов в отговор на въпрос дали решението за Националния парк „Пирин“ може да разклати управляващата коалиция. „Информирах ПГ на „Обединени патриоти“ докъде сме стигнали. В момента обработваме информацията, която получаваме вследствие на обществения достъп, който има.

Само 12% от българите спазват коледните пости

https://frognews.bg/novini/samo-12procenta-balgarite-spazvat-kolednite-posti.html

Едва 12% от българите спазват коледните пости. Това сочат данни от социологическото проучване на ”Тренд” за нагласите на българите спрямо предстоящите коледни и новогодишни празници.

Пак отпуснаха пари на Тубдиспансера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365898

Сумата от 208 хил. лева да бъде отпусната на Тубдиспансера гласува Общинският съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Средствата са необходими на лечебницата, за да се избегне запориране на сметките предвид натрупаните задължения към НАП и доставчици.

Свилоза спря работа, няма дървесина

https://offnews.bg//ikonomika/sviloza-spria-rabota-niama-darvesina-671644.html

Производителят на целулоза „Свилоза" АД отново спря работа заради липса на суровина.

Изключително негативното развитие на пазара на дървесина в България от началото на 2017 г., продължава и сега. Липсата на достатъчни количества дървесина доведе до драстичен скок на цените през третото и четвъртото тримесечие на годината. Запасът от дървесина, с който „Свилоза" АД разполагаше в началото на годината, вече не съществува и дружеството е на прага на зимата с празни складове, съобщиха от предприятието. 

Основна причина за тази критична ситуация е системното неизпълнение на сключените договори за доставка на дървесина от Северозападното държавно предприятие. В края на 2017 г. все още има неиздължени количества по договор от 2016 г., а доставките на количествата за 2017г. в повечето от горските стопанства изобщо не са започнали. Опитите да се закупи дървесина от свободния пазар също се оказаха неуспешни поради голямото търсене.

Престоят ще доведе до значителни загуби за предприятието. Това ще наруши изпълнението на сключени международни търговски договори и ще нанесе непоправими щети на имиджа на завода като коректен партньор, както и на многохилядните акционери на публичната компания. 

Ръководството на „Свилоза" АД е информирало всички държавни институции за така създалата се ситуация. Взеха се съответните управленски решения, но за съжаление няма конкретни резултати за преодоляване на изоставането.

За проблеми с лекарствата и огромен дефицит на НЗОК през 2018-а алармират от фармацевтичния съюз

http://www.cross.bg/miliona-leva-aptekite-1563869.html

/КРОСС/ Къде е точката на замръзване в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Под това мото свикаха официална пресконференция от Българския фармацевтичен съюз по повод предпоставките, според тях, за влошеното лекарствоснабдяване в края на годината и очаквания дефицит на Касата за следващата 2018 г. „Българският фармацевтичен съюз е особено притеснен и загрижен относно това, че пациентите няма да имат гарантирано лекарствоснабдяване по време на празниците, а и в първите дни след Нова година. Притеснението ни идва от това, че на 19-и Надзорният съвет на НЗОК реши да отложи плащането на аптеките с падеж 20 декември за след Нова година - някъде за 8-и - 10 януари", обяви магистър Маргарита Грозданова - член на УС на Българския фармацевтичен съюз. „На всички партньори бяха договорени суми с изключение на аптеките. Това стана една порочна тенденция в последните години - този период да бъде отложен за след Нова година. Притеснява ни факта, че аптеките няма да имат възможност да закупуват необходимите лекарства и съответно достъпът на пациентите до тях ще бъде доста ограничен. Има лекарства, които се изпълняват само на територията на областта, където е личният лекар и това са скъпоструващите лекарства по протокол, одобрен от комисия в централното управление на НЗОК. Дори пациентът да реши да дойде от Перник в София, за да си намери необходимото лекарство и да не си прекъсва терапията, той ще бъде затруднен

Нено Димов: Коалицията е стабилна, нямам какво да се разбирам със Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624391

Нено Димов: Коалицията е стабилна, нямам какво да се разбирам със СимеоновНезависимо от развитието в Банско коалицията е стабилна. Това каза министърът на околната среда и водите след среща с ПГ на „Обединени патриоти“ Нено Димов в отговор на въпрос дали решението за Националния парк „Пирин“ може да разклати управляващата коалиция, предаде „Фокус“. „Информирах ПГ на „Обединени патриоти“ докъде сме стигнали.

Народните представители излязоха във ваканция до 10 януари

http://www.cross.bg/yanyari-predstaviteli-narodnite-1563868.html

/КРОСС/ Народните представители излязоха във ваканция, предаде „Фокус". Ваканцията на депутатите ще бъде от 22 до 10 януари. Зам.-председателят на парламента Емил Христов пожела весели Коледни и Новогодишни празници и насрочи следващото пленарно заседание за 11 януари от 09.00 часа.  

Свършиха лекарствата в Центъра за хемодиализа в Ловеч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624387

Свършиха лекарствата в Центъра за хемодиализа в ЛовечБъбречно болни на хемодиализа в ловешката болница са в паника. От днес пациентите не може да бъдат обслужвани, тъй като лекарствата и консумативите в Центъра за хемодиализа свършиха, обясни д-р Надежда Дончева. Вече били върнати четирима болни, тъй като липсват диализатори и системи. От септември пък не се доставяли медикаменти за лечение на

СОС продава Общинска банка

http://econ.bg/Новини/СОС-продава-Общинска-банка_l.a_i.755175_at.1.html

Столичният общински съвет гласува днес продажбата на мажоритарния дял на Столична община в Общинска банка. Единственият кандидат да купи 67,64 % от...

Обраха офис за бързи кредити в кв. „Сухата река“ посред бял ден

http://www.cross.bg/nyama-posred-burzi-1563867.html

/КРОСС/ Офис за бързи кредити в кв. „Сухата река" е бил обран посред бял ден. Това съобщиха от СДВР. Сигналът е подаден в 11.10 часа. Мъж изненадващо е нахлул в офиса ,използвал е спрей срещу служителите и е задигнал касата. Все още няма информация каква е сумата, която липсва. При инцидента няма пострадали. Сигнализирани са органите на реда и тече разследване.  

Първият търг за вземания на КТБ - коледни подаръци или в кома ли са институциите?

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/parviiat-targ-vzemaniia-ktb-koledni-podaratsi-ili-koma-institutsiite.html

Бившият изпълнителен директор на КТБ АД Георги Христов, заедно със Георги Зяпков – бивш началник на „Кредитиране“ във фалираната банка са сигнализирали институциите за редица фрапиращи нередности при обявените за продажба чрез търгове вземания.

Милен Русков е ”Писател на годината”

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/milen-ruskov-pisatel-godinata.html

Кметът Йорданка Фандъкова връчи в сряда наградата за ”Писател на годината” на Милен Русков. ”Читател на годината” е Валя Петрова, която е незряща.

Милен Русков е ”Писател на годината”

https://frognews.bg/novini/milen-ruskov-pisatel-godinata.html

Кметът Йорданка Фандъкова връчи в сряда наградата за ”Писател на годината” на Милен Русков. ”Читател на годината” е Валя Петрова, която е незряща.

КЗП: Празничните оферти за смартфони и договори за мобилни услуги крият уловки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624376

КЗП: Празничните оферти за смартфони и договори за мобилни услуги крият уловкиЕдин от рисковете при закупуване на телекомуникационни устройства или подписване на договори с мобилни оператори при рекламираните празнични оферти е потребителите да се обвържат с търговеца за дълъг срок при уж по-изгодни условия, които обаче впоследствие да се окажат различни от представените. За това предупреди председателят на Комисията за

Обраха офис за бързи кредити

https://frognews.bg/novini/obraha-ofis-barzi-krediti.html

Офис за бързи кредити в София бе обран посред бял ден. Грабежът е станал в квартал „Сухата река“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Зелената салата подмладява мозъка

http://www.moreto.net/novini.php?n=365895

Всекидневната консумация на салата и зелени листни зеленчуци стимулира мозъка и дори може да допринесе за предпазване от деменция, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване. Сред характерните симптоми на невродегенеративното заболяване, най-разпространената форма на която е болестта на Алцхаймер, са нарушенията в паметта и мисленето.

БАН обяви, че спира протестите и сваля траурните знамена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3101743_ban_obiavi_che_spira_protestite_i_svalia_traurnite/?ref=rss


Българската академия на науките (БАН) се отказва от планираните за януари 2018 г. протести, след като преди два дни правителството ѝ отпусна допълнително финансиране в размер на 15 млн. лева. Решението е взето на извънредното Общо събрание на БАН, предаде БТА.<br /><br />Ще бъдат свалени черните знамена от фасадата на БАН, както и протестните надписи, които излизаха на черен фон на сайтовете на институтите на Академията.<br /><br />Учените си запазват правото да...

Коледари подариха хляб на кмета на район "Западен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6624380

Коледари подариха хляб на кмета на район "Западен"Традиционен обреден хляб получи като дар кметът на пловдивския район "Западен" Димитър Колев. Дадоха му го коледарчетата от детска градина "Рая". Те посетиха кметството, пяха и наричаха пожелания за късмет, успех и щастие. Служителите излязоха от кабинетите си да ги гледат. Хлапетата сурвакаха за здраве Димитър Колев и му поднесоха хляба.

Пастрок преби 9-годишно дете и го върза на гробището

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-dete-pastrok-duvanlii-26713540

36-годишен мъж от пловдивското село Дуванлии е пребил жестоко 9-годишния си заварен син, след което го е завързал за оградата на гробището.

Китай, Русия и ООН могат да станат мирни посредници между Израел и Палестина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624375

Китай, Русия и ООН могат да станат мирни посредници между Израел и ПалестинаИзвънредният и пълномощен посланик на Палестински автономни територии в България д-р Ахмед алМадбух приветства усилията на Китай, Русия и ООН в преговорите между Палестина и Израел. На въпрос на БТА Ахмед алМадбух отговори, че тези държави и най-вече ООН могат да станат новите мирни посредници. Ахмед алМадбух се надява да бъде свикана международна

Пожар във фитнес център в Южна Корея, най-малко 16 души са загинали (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624360

Пожар във фитнес център в Южна Корея,
 най-малко 16 души са загинали (Снимки)Най-малко 16 души загинаха и 10 бяха ранени при пожар в осеметажен фитнес център в корейския град Чечхон, предадоха Ройтерс и ДПА. По данни на Франс прес ранените са 22. Огънят е започнал в автомобил, паркиран в подземния гараж на сградата, съобщава агенция Йонхап, цитирана от БТА. Пострадалите са се намирали в сауна на втория етаж на

Едва 5% от българите ползват електронните услуги на администрацията

https://www.actualno.com/society/edva-5-ot-bylgarite-polzvat-elektronnite-uslugi-na-administracijata-news_650838.html

Около 250 000 души или едва около 5% от пълнолетните българи взаимодействат по електронен път с администрацията. Мнозинството от тях са на възраст между 25 и 36 години, с висше образование и с по-благоприятна житейска перспектива. Над 80% от пълнолетните българи все още предпочитат контакт „на гише“ с различните администрации. Това сочат данните от национално-представително проучване, осъществено от „Галъп интернешънъл“ по поръчка на Държавната аге

"Свилоза" спря работа заради липса на суровина

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/21/3101694_sviloza_spria_rabota_zaradi_lipsa_na_surovina/?ref=rss


Производителят на целулоза "Свилоза" АД отново спря работа заради липса на суровина, се казва в съобщение на компанията.<br /><br />Северозападното държавно предприятие, което е основен доставчик на компанията, не е изпълнило докрай договора си за доставка за 2016 г., а доставките за 2017 г. в повечето горски стопанства дори не са започнали, информира компанията. Опитите да се купи дървесина от свободния пазар също са се оказали неуспешни поради голямото търсене. Запасът...

Bank of New York Mellon е замразила 22 млрд. долара активи на Националния фонд на Казахстан

http://pogled.info/svetoven/Bank-of-New-York-Mellon-e-zamrazila-22-mlrd-dolara-aktivi-na-natsionalniya-fond-na-kazahstan.91440

Bank of New York Mellon замрази 22 милиарда долара активи на Националния фонд на Казахстан по дело, заведено от молдовския бизнесмен Анатолий Стати и неговите компании срещу правителството на Казахстан, информира в четвъъртък източник, запознат с казуса.

Snap и Twitter вече са с почти изравнена пазарна капитализация

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/snap-i-twitter-veche-sa-s-pochti-izravnena-pazarna-kapitalizaciia-252611/

Но докато резултатите на едната компания носят нови надежди на инвеститорите, другата им носи разочарования

Столичният общински съвет очаквано одобри продажбата на Общиснка банка на неизвестен кандидат

http://www.transmedia.bg/2017/12/21/%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be-%d0%be/

Съвсем очаквано Столичният общински съвет (СОС) одобри днес доклада за приватизация на „Общинска банка“. Това се случи на последното заседание на СОС за годината.

От 54 гласували съветници 45 подкрепиха решението да бъде одобрена офертата за приватизация на 67,7% от акциите на трезора. „Против“ бяха само 9 съветника от БСП и „Сердика“, а нито един не се въздържа. Представителите на ДСБ пък въобще не участваха в гласуването, макар че бяха на заседанието.

Единственият кандидат, който достигна до етапа на подаване на оферта е регистрираното в Литхенщайн дружесво „Новито Опортюнитис“. То то своя страна е  е 100% собственост на CAIAC Fund Management, което също регистриран в Лихтенщайн. CAIAC Fund Management е финансова компания, която управлява няколко фонда. Но и предлага попечителски услуги. Или с други думи подадената оферта от „Новито Опортюнитис“ може да е от името на неизвестен клиент.

Достигането на само един кандидат до обвързваща ценова оферта пък намали значително шансовете за конкуренция и постигане на по-висока цена. Столичната община определи минимална цена от 46.2 млн. лв., а подадената оферта беше с 350 000 лв. над заложеното в приватизационната документация.

За да се стигне до допускане на неизвестния собственик в Общинска банка е необходимо сделката да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията и от Българската народна банка. КЗК вече одобри сделката като успя да проучи целия случай и да се произнесе по него за 8 дни.

Таката бързина в производствата си КЗК е успявала да постигне са по няколко случая като общото между тях е, че със всичките са били намесени интерсите на ДПС депутата Делян Пеевски. Пример за такъв случай е одобрението за няколко дни на сделката от февруари 2014 г., при която две лихтенщайснки фондации получиха косвен контрол над „Булгартабак“.

Процедурата за приватизация на „Общинска банка“ започна през лятото, когато общинският съветник от листата на Реформаторския блок Трайчо Трайков внесе доклад за старт на продажба. Аргументите му бяха свързани с „подходящата икономическа среда“ и това, че няма причина общината да притежава своя банка, припомня Клуб Z. Столичният общински съвет я прие и Столичната агенция за приватизация и инвестиции се зае с процедурата.

Част от водата на Марс се е просмукала в скалите на планетата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624362

Част от водата на Марс се е просмукала в скалите на планетатаЗагадката какво се е случило с водата на Марс отдавна занимава учените. Оказва се, че част от нея е "запечатана" в скалите на Червената планета, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър". Земята и Марс са съседни скалисти планети, но с напълно различни съдби. От незапомнени времена водата е налична на нашата планета,

За две седмици ФИФА е получила над 2 милиона заявки за билети за световното първенство в Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3101473_za_dve_sedmici_fifa_e_poluchila_nad_2_miliona_zaiavki/?ref=rss


Организаторите на световното първенство по футбол в Русия догодина продължават да се отчитат огромен интерес към билетите за турнира. За периода от 5 до 20 декември Световната футболна федерация (ФИФА) обяви, че е получила 2.3 милиона заявки.<br /><br />Повече от половината от тях (1.32 милиона) са дошли 24 часа след началото началото на втората фаза на продажба. Първият кръг от нея започна на 5 декември и ще продължи до 31 януари, като билетите ще бъдат разиграни на лотариен...

Мораториумът падна, мъките с лекарствата продължават

http://www.mediapool.bg/moratoriumat-padna-makite-s-lekarstvata-prodalzhavat-news273363.html

За очертаващ се дефицит от 150 млн. лева в бюджета на здравната каса през следващата година предупредиха в четвъртък от Българския фармацевтичен съюз. За поредна година Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще прехвърли плащания към аптеките за ноември в бюджета за следващата година заради недостиг на средства в тазгодишния. Парите си за ноември в размер на 65 млн. лева аптеките ще получат от НЗОК едва през януари догодина. Така здравната каса автоматично влиза в 2018 година с дефицит, обясни магистър-фармацевт Маргарита Грозданова от Фармацевтичния съюз. Председателят на съсловната организация на фармацевтите проф. Илко Гетов прогнозира, че разходите на НЗОК за лекарствата от отменения в четвъртък мораториум ще достигнат 70 млн. лева. Той посочи, че бюджетът на касата за догодина е разчетен с мораториум и този разход не е планиран. Гетов припомни, че медикаментите, засегнати от мораториума са нараснали в последните седмици от 24 на 32 и съответно разходите за тях ще са по-големи. В мотивите към гласуваното от депутатите отпадане на мораториума е записан прогнозен разход от 50 млн. лева, но според Фармацевтичния съюз той може да бъде надхвърлен и да достигне до 70 млн. лева. Като се прибави и очакваният годишен ръст от 5% до 8% в разходите на НЗОК за медикаменти, очакваният дефицит се очертава да достигне 150 млн. лева, обясни Гетов. "Много се радвам, че мораториумът отпада и пациентите ще имат достъп до иновативна терапия, но следващата крачка, която следва да се направи, е актуализация на бюджета за 2018 година, защото тези средства не са предвидени в определения 1 млрд. лева за лекарства", коментира Грозданова. Тя припомни, че догодина касата разчита на много малък резерв от 114 млн. лева, докато тази година е бил 340 млн. лева. От септември до ноември той беше отварян четири пъти, с което са били осигурени 160 млн. за плащания към аптеките, но парите пак не са стигнали. От Фармацевтичния съюз коментираха, че порочната тенденция да се бавят и прехвърлят плащания към аптеките в бюджета за следващата година води след себе си до много проблеми за малките аптеки, които не са свързани във вериги по вертикала и хоризонтала, т.е. не разчитат на големи обороти и зареждане от свързани с тях дистрибутори. Фармацевтите обясниха, че без да си получат парите от НЗОК за малките аптеки е невъзможно да зареждат скъпо струващи медикаменти и да се разплащат с дистрибуторите. Затова от съюза призоваха колегите си да се възползват от законовото право да не изпълняват рецепти по линия на здравната каса, докато не си получат парите. Освен това Фармацевтичният съюз се оттегля от преговорите с касата за Националния рамков договор и е възможно да се стигне до анекс към тазгодишния. Главният секретар на съюза Светослав Крумов коментира, че "паразитни структури, създадени за паралелен износ, още днес или утре ще излязат да обясняват как проблем с лекарствата няма да има в техните лъскави аптеки". "Да, може би в големите градове, но в другите дали ще е така..ще видим", коментира той. Според Фармацевтичния съюз около 20% от аптеките в страната се занимават с паралелен износ, като през последните години се увеличава броят на структурите, които са създадени специално с тази цел. На този фон Гетов разкритикува забавянето на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които са готови от лятото, а влизат в парламента едва сега. Гетов предложи създаването на лекарствен борд към премиера Бойко Борисов, който да формира политиките в сектора, в който обаче не попадат лобисти. Според него, за да няма лобизъм може да си внесем външни експерти от чужбина и европредседателството е удобен момент за договарянето им.

Мораториумът падна, мъките на НЗОК с лекарствата продължават

http://www.mediapool.bg/moratoriumat-padna-makite-na-nzok-s-lekarstvata-prodalzhavat-news273363.html

За очертаващ се дефицит от 150 млн. лева в бюджета на здравната каса през следващата година предупредиха в четвъртък от Българския фармацевтичен съюз. За поредна година Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще прехвърли плащания към аптеките за ноември в бюджета за следващата година заради недостиг на средства в тазгодишния. Парите си за ноември в размер на 65 млн. лева аптеките ще получат от НЗОК едва през януари догодина. Така здравната каса автоматично влиза в 2018 година с дефицит, обясни магистър-фармацевт Маргарита Грозданова от Фармацевтичния съюз. Председателят на съсловната организация на фармацевтите проф. Илко Гетов прогнозира, че разходите на НЗОК за лекарствата от отменения в четвъртък мораториум ще достигнат 70 млн. лева. Той посочи, че бюджетът на касата за догодина е разчетен с мораториум и този разход не е планиран. Гетов припомни, че медикаментите, засегнати от мораториума са нараснали в последните седмици от 24 на 32 и съответно разходите за тях ще са по-големи. В мотивите към гласуваното от депутатите отпадане на мораториума е записан прогнозен разход от 50 млн. лева, но според Фармацевтичния съюз той може да бъде надхвърлен и да достигне до 70 млн. лева. Като се прибави и очакваният годишен ръст от 5% до 8% в разходите на НЗОК за медикаменти, очакваният дефицит се очертава да достигне 150 млн. лева, обясни Гетов. "Много се радвам, че мораториумът отпада и пациентите ще имат достъп до иновативна терапия, но следващата крачка, която следва да се направи, е актуализация на бюджета за 2018 година, защото тези средства не са предвидени в определения 1 млрд. лева за лекарства", коментира Грозданова. Тя припомни, че догодина касата разчита на много малък резерв от 114 млн. лева, докато тази година е бил 340 млн. лева. От септември до ноември той беше отварян четири пъти, с което са били осигурени 160 млн. за плащания към аптеките, но парите пак не са стигнали. От Фармацевтичния съюз коментираха, че порочната тенденция да се бавят и прехвърлят плащания към аптеките в бюджета за следващата година води след себе си до много проблеми за малките аптеки, които не са свързани във вериги по вертикала и хоризонтала, т.е. не разчитат на големи обороти и зареждане от свързани с тях дистрибутори. Фармацевтите обясниха, че без да си получат парите от НЗОК за малките аптеки е невъзможно да зареждат скъпо струващи медикаменти и да се разплащат с дистрибуторите. Затова от съюза призоваха колегите си да се възползват от законовото право да не изпълняват рецепти по линия на здравната каса, докато не си получат парите. Главният секретар на съюза Светослав Крумов коментира, че "паразитни структури, създадени за паралелен износ, още днес или утре ще излязат да обясняват как проблем с лекарствата няма да има в техните лъскави аптеки". "Да, може би в големите градове, но в другите дали ще е така..ще видим", коментира той. Според Фармацевтичния съюз около 20% от аптеките в страната се занимават с паралелен износ, като през последните години се увеличава броят на структурите, които са създадени специално с тази цел. На този фон Гетов разкритикува забавянето на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които са готови от лятото, а влизат в парламента едва сега.

Фармацевти: НЗОК да ни плати, за да има лекарства

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-farmatzevti-zdravnata-kasa-26713486

НЗОК да изплати на аптеките цялата дължима сума за ноември, която е близо 70 млн. лв. За това настояха представители на Българския фармацевтичен съюз.

Част от ул. „Княз Борис I“ ще бъде затворена поради ремонт на ВиК мрежата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AzDltBrXDy0/

Във връзка с авария, възникнала по ВиК мрежата на ул. „Княз Борис I“ в района на магазин „Стиб маркет“ и необходимостта от авариен ремонт,  на 22.12.2017 г. /петък/ от 08.00 до 18.00 часа участъкът от ул. „Княз Борис I“, разположен между пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ и Руски паметник, ще бъде затворен за движение.  Движението ще бъде пренасочвано по ул. „Ахелой“, като градският транспорт ще се движи по утвърдения за летния сезон маршрут, чиято последна спирка е пред сградата на ВиК.  Възможно е да има смущения при водоподаването или изцяло спиране на водата в района.

Експерт: Българското председателство на Съвета на ЕС ще повлияе положително на туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=365873

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година ще повлияе положително на туризма у нас. Това каза проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара. „Има много инициативи, свързани с туризма в неговите рамки.

REFAN –- почетен председател на церемония на българския културен и научен елит

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/refan--pocheten-predsedatel-tseremoniia-balgarskiia-kulturen-nauchen-elit.html

Отличието се връчва на козметичния бранд поради факта, че обществеността оценява високо постиженията в Иновативността на REFAN, в налагането на предимствата на съвременни модели в българския бизнес за изпреварващо развитие на сектора и за утвърждаване на националния просперитет

Майката на убитата Дамла се прибра в Момчилград след ареста (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624345

Майката на убитата Дамла се прибра в Момчилград след ареста (Снимка)Майката на убитата 7-годишна Дамла се прибра в Момчилград след като беше освободена от ареста. Садет Муса слезе от такси, пресече улицата и влезе във вход на блок в района на автогарата, където живеят нейни роднини. Майката остана безмълвна докато не видя отворената врата на апартамента на първия етаж. След това Садет избухна в бурен плач.

Вдигайте доходите? МВФ сигурно се шегува

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6623296

Вдигайте доходите? МВФ сигурно се шегува В тази розова реалност щъкат само сиви мишлета ДОБРЕ известно е, че МВФ е много десен идеолог. Затова самият факт, че последната мисия на МВФ препоръчва на българските власти “лява” политика, т. е. да повишава доходите, може само да предизвика горчив смях. Ако родната реалност е дори по-дясна от възгледите на МВФ,

Депутатите ще бъдат 20 дни във ваканция

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/12/21/3101683_deputatite_shte_budat_20_dni_vuv_vakanciia/?ref=rss


Депутатите ще имат 20 дни ваканция за Коледните и Новогодишните празници. Днес бе последното пленарно заседание на 44-ия парламента за 2017 г., на което бе отменен мораториумът за изплащане на нови лекарства от здравната каса.<br /><br />Следващото заседание на парламента ще бъде на 11 януари 2018 г., обяви зам-предсеседателят на Народното събрание от ГЕРБ Емил Христов. Основен приоритет на политиците се очертава да бъде порвеждането на българското председателство на Съвета на...

Тежка катастрофа предизвика километрична опашка на магистрала „Хемус“

https://frognews.bg/novini/tejka-katastrofa-predizvika-kilometrichna-opashka-magistrala-hemus.html

Километрична тапа на магистрала „Хемус“ в посока Варна. Причината за огромното задръстване е тежка катастрофа, информира читател на Frognews.bg. От снимките се вижда, че в катастрофата са участвали няколко автомобила, сред които джип, който е „кацнал“ на мантинелата. На място са изпратени екипи на пожарната и бърза помощ.

Неверник задигна пари от храм в Троян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624329

Неверник задигна пари от храм в ТроянНеизвестен апаш разби входната врата на храм в Троян и отмъкна парите от дарения в нощта на 19 срещу 20 декември. Атеистът не се посвенил да открадне в навечерието на най-светлия християнски празник. Без страх от Бога той взломил дверите на черквата "Св. Петка Параскева", вмъкнал се вътре, сетне свърнал към олтара,

80% предпочитат контакт ”на гише” с администрацията

http://dnes.dir.bg/news/galap-administratzia-eupravlenie-elektronen-pat-26713483

Едва около 5 на сто от пълнолетните българи, или около 250 хиляди души, предпочитат да взаимодействат по електронен път с администрацията.

Тежка катастрофа на "Хемус" в посока Варна, движението е затруднено (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624338

Тежка катастрофа на "Хемус" в посока Варна, движението е затруднено (Снимки)Временно движението се осъществява само в активната лента по АМ "Хемус" в посока Варна при км 16 поради пътнотранспортно произшествие. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна

Обраха офис за бързи кредити в Сухата река

https://offnews.bg//112/obraha-ofis-za-barzi-krediti-v-suhata-reka-671640.html

Офис за бързи кредити е обран в столичния квартал „Сухата река“, съобщи СДВР, цитирана от Фокус. 

Сигналът е подаден в 11.10 часа. Мъж е нахлул в офиса, използвал е спрей срещу служителите и е задигнал касата. Все още няма информация каква е сумата, която липсва.

При инцидента няма пострадали. Тече разследване. 

БАН официално се отказа от протестите след обещанието за още 15 млн. лева

https://offnews.bg//obshtestvo/ban-ofitcialno-se-otkaza-ot-protestite-sled-obeshtanieto-za-oshte-15-m-671637.html

Българската академия на науките официално се отказа от намерението за протести след Нова година заради определения им бюджет за 2018 г. Решението бе взето, след като на среща в Министерския съвет им бе обещано да получат допълнително 15 милиона лева.

На извънредно общо събрание днес БАН гласува декларация, в която се казва, че протестите се преустановяват, предаде БТА.

Но, подчерта председателят на събранието проф. Евелина Славчева, си запазваме правото, в случай на неизпълнение на договореното с правителството, да ги възобновим.

Черните знамена ще бъдат свалени от фасадата на централната сграда, намираща се до тази на Народното събрание.

Сайтовете на институтите също вече няма да показват черните надписи със статистиката за получаваните възнаграждения на учените на фона на останалите в държавата.

БАН искаха не 15, а 38 милиона лева, но преобладаващите мнения на днешното събрание били, че е постигнат "сериозен напредък" в преговорите с правителството. Учените били обнадеждени не само от 15-те милиона лева, а и от разговорите с управляващите за науката в страната.

Това беше оценено много високо от колегите ни, заяви проф. Славчева. Тя разказа, че ръководството на Общото събрание е обяснило детайлно пред останалите учени за разговорите с правителството, свързани с докторантските стипендии, с фонд "Научни изследвания", със средствата за Националната пътна карта, както и за младежките програми и за националните програми с обществено значение.

Първоначално предвидената субсидия от бюджета за БАН беше 83 млн. лева. С 15-те млн. тя ще стане 98 млн. лева.

Рязка промяна в мигрантския поток

http://dnes.dir.bg/news/afganistantzi-migranti-bezhanskiat-natisk-26713453

Има рязка промяна в националността на мигрантския поток, каза директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков.

„Снегопад(ане)/ Snowfall(ing)“ – книга за бързото порастване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6624355

„Снегопад(ане)/ Snowfall(ing)“ – книга за бързото порастванеНа книжния пазар излезе двуезичният сборник с разкази „Снегопад(ане) /Snowfall(ing)“ (ИК „Сиела“) от младата авторка Цвета Караиванова. В книгата се акцентира на темата за пътуването през снегопадите и бързото порастване в живота, течащ без възможност за (за)връщане. Дебютният сборник с импресии и разкази на младата авторка Цвета Караиванова –

Горанов: Посегателството срещу служителя на НАП е изстрел срещу държавата

https://offnews.bg//temida/goranov-posegatelstvoto-sreshtu-sluzhitelia-na-nap-e-izstrel-sreshtu-671638.html

"Посегателството срещу висшия данъчен служител Иво Стаменов не се разглежда като посегателство срещу конкретна личност и конкретен държавен служител, а като изстрел срещу държавата и държавността".

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в Министерски съвет. 

Горанов направи този коментар, след като опитът за посегателство срещу високопоставен държавен служител е бил обсъден на среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на Националната агенция за приходите и с директорите на териториалните дирекции на Агенцията, Агенция "Митници", главния прокурор и министъра на вътрешните работи Валентин Радев. 

"За първи път от много време насам има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил или посегателство върху лично имущество. За първи път от много време има посегателство, което е изключително нагло, изключително демонстративно и на което трябва да се отговори изключително твърдо от държавата", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Той съобщи още, че на този етап е ясно, че опитът за убийство не е свързан с личния живот на данъчния служител, а с изпълнението на служебните му задължения, които, по думите на главния прокурор, са били изпълнявани съвестно и правомерно. Цацаров добави, че посегателството е "зловещ сигнал към всички негови колеги и към всички, които работят за държавата" и беше категоричен, че държавата ще отговори на това.

В разследването по случая е ангажиран екип от СДВР, като координацията е възложена на заместника на Цацаров - Борислав Сарафов.

Прокуратурата освободи от ареста майката на убитата Дамла

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-osvobodi-ot-aresta-maikata-na-ubitata-damla-news273362.html

След 72 часа, прекарани в ареста. прокуратурата освободи майката на убитото в Момчилград 7-годишно момиченце. Държавното обвинение смята, че няма опасност тя да се укрие или да извърши друго престъпление. 38-годишната жена бе задържана няколко часа, след като сигнализира властите, че е намерила трупа на дъщеря си Дамла в неделя сутринта в дома им. Тя бе обвинена за това, че е оставила без надзор детето си вкъщи и отишла нощна смяна на работа. В началото жената бе основен заподозрян за убийство, но после първият братовчед на Дамла Мехмед направи пълни самопризнания. Той е имал ключ от жилището, в което Дамла живеела с майка си. Прокуратурата вече е повдигнала обвинения срещу младия мъж за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. За подобно престъпление се полага най-тежкото наказание – от 15 години до доживотен затвор без право замяна. В четвъртък майката на Мехмед каза пред Нова телевизия: "Той не може да го е направил, това е необяснимо. Аз мисля, че някой нещо му е направи и той не може да каже от страх”. "Той се отнасяше добре към детето", допълни майката на обвинения за убийството. Според събраните до момента доказателства убийството е извършено на 17 декември, неделя, а момиченцето е починало от задушаване. "В петък вечерта той беше нощна смяна. В събота около 17.00-17.30 ч. отиде да си вземе обувките, върна се, след това излезе пак и се прибра около 1.00 ч. в неделя", съобщи майката на Мехмед. Младият мъж е работил на две места – служител на един от мобилните оператори и във фабриката, в която работи и майката на детето.

Мехмед отишъл да краде, малката Дамла се събудила и той я удишил

https://offnews.bg//112/mehmed-otishal-da-krade-malkata-damla-se-sabudila-i-toj-ia-udishil-671639.html

Майката на убитото седемгодишно момиченце Дамла дала в събота 50 лева назаем на племенника си Мехмед, а той часове по-късно той влязъл в апартамента в блок „Слава“ в центъра на Момчилград да търси още пари.

В този момент, призори в неделя – 17 декември, обаче от шума се събудила 7-годишната му братовчедка. Мехмед удушил Дамла, а после облепил главата ѝ с тиксо.

Нямал време да тършува из жилището, избягал навън и се скрил. След 7.30 часа се появил в Спешното отделение на болницата в Момчилград. Тези признания направил 25-годишният мъж за жестокото убийство в Момчилград, съобщава 24Родопи.

Майката на Дамла 38-годишната Садет Муса бе освободена от ареста в 12.15 часа днес. Тя бе задържана по обвинение, че е оставила без надзор детето си

Жената е пусната, тъй като няма реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което Окръжната прокуратура няма основание да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Племенникът ѝ Мехмед е о обвинен за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвори без замяна.

Великобритания и Полша се разбраха да се борят с руската пропаганда

http://www.moreto.net/novini.php?n=365891

Великобритания и Полша стартират съвместен проект за противодействие на "руските информационни операции" в региона. Това се очаква да бъде обявено днес от британския премиер Тереза Мей, съобщават световните информационни агенции.

Типовете семейства според татко Калоян - продължението

https://offnews.bg//mama-nindzha/tipovete-semejstva-spored-tatko-kaloian-prodalzhenieto-671641.html

Автор: Калоян Явашев Въпреки различията в подхода към живота, на тези семейства е наложено да общуват помежду си, понеже, честно казано, няма с кой друг. Животът им е концентриран около децата, което е разредило светските им контакти дотолкова, че идването на инкасаторката е семеен празник. Първото семейство се радва, че площадката се е напълнила, има толкова гърла за хранене и мъжът подсвирквайки си весело, тегли ножа на 13 заека, 2 прасета и 1 бивол. Жена му се запасява с допълнително пастърма по джобовете и вади 25-литрова дамаджана с ракия. Второто семейство, чака Алекса сам-самичка да напълни кофичка с пясък, за…

Обран е офис за бързи кредити в софийския квартал „Сухата река“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624294

Обран е офис за бързи кредити в софийския квартал „Сухата река“Обран е офис за бързи кредити в кв. „Сухата река“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на СДВР. Сигналът е подаден в 11.10 часа. Мъж изненадващо е нахлул в офиса ,използвал е спрей срещу служителите и е задигнал касата. Все още няма информация каква е сумата, която липсва. При инцидента няма пострадали.

21-годишен помете жена на пешеходна пътека в Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624292

21-годишен помете жена на пешеходна пътека в ДобричЧетиридесетгодишна жена е блъсната на пешеходна пътека в Добрич, съобщават от полицията. Пътната злополука е станала на булевард "Добруджа". Жената е ударена от лек автомобил "Мерцедес", управляван от 21-годишен шофьор. Пострадалата е със счупен крак и е настанена в болницата в Добрич. Водачът Т.Р. е дал отрицателна проба за употреба на алкохол.

КЗК спря разследване срещу 4 застрахователя

http://dnes.dir.bg/news/proizvodstvo-kzk-zastrahovateli-26713432

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прекрати производството срещу четири застрахователни дружества.

Мъж с каска и спрей обра фирма за бързи кредити в София

http://dnes.dir.bg/news/mazh-obir-barzi-krediti-26713431

Офисът на фирма за отпускане бързи кредити в столичния квартал „Сухата река“ е бил обран днес от неизвестен мъж.

Прокуратурата започва проверка по доклада на турските служби за "Булгартабак"

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-започва-проверка-по-доклада-на-турските-служби-за-Булгартабак-_l.a_i.755173_at.1.html

Прокуратурата започва проверка по доклада на турските служби, в който пише, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се...

Палестина търси нов посредник в диалога с Израел, обяви посланикът ѝ в България

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/21/3101423_palestina_tursi_nov_posrednik_v_dialoga_s_izrael/?ref=rss


Държавата Палестина търси нов международен посредник, който да заеме ролята на Съединените щати в мирния процес с Израел. Това обяви днес посланикът ѝ България Ахмед ал Мадбух на пресконференция за съдбата на Ерусалим, като посочи, че страната му би предпочела Организацията на обединените нации да поеме тази роля, но не изключи възможността и други актьори да го направят.<br /><br />"Ние смятаме, че с този акт САЩ се поставиха на страната на държавата окупатор и по този начин...

Дядо Коледа раздаде десетки подаръци на децата в УМБАЛ Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aH_1vKppAxM/

Най-щастливите малки пациенти днес са в УМБАЛ Бургас. Малчуганите от педиатричните отделения и техните родители напълно забравиха за болестите, благодарение на Добрия старец и неговата вярна свита. Традиционното тържество на УМБАЛ  Бургас  поднесе истинска радост за малки и големи. Майки и татковци не пропуснаха възможността да си направят селфи заедно с децата си в компанията на Дядо Коледа, Снежанка, джуджетата и елена Рудолф. А десетките подаръци, осигурени от „Зонта Клуб” – Бургас, Сдружение „Усмивка” и  учениците от Английската гимназия накараха усмивките на децата  да грейнат. За да бъде приказката истинска, помогнаха талантливите изпълнителки към детски хор „Милка Стоева” с ръководител Мариета Секлемова и парти агенция „Кригея”.

„Много благодаря на нашите партньори от Община Бургас, Областна администрация, РЗИ-Бургас, както и на всички, които вече толкова години ни помагат да създадем приказна атмосфера за децата в навечерието на най-светлия празник”, каза изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски. Зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, както и зам.-областният управител Севдалина Турманова пожелаха на децата весели и празници и заявиха, че най-големият подарък е този от лекарите и медицинските сестри, които в момента помагат на малките пациенти да оздравеят.  Сред официалните гости бяха още д-р Живка Костадинова от РЗИ, зам.-президентът на „Зонта Клуб” – Бургас Петя Великова, Митка Георгиева от Сдружение „Усмивка”, ученици от Гимназията с преподаване на английски език с  педагогически съветник Румяна Костова. Дамите от „Зонта клуб” осигуриха коледните торбички и направиха мило дарение – стойки за инфузия за Второ педиатрично отделение. Митка Георгиева  дари играчки както на децата от тържеството, така и над 30 специално изработени кукли, които ще радват малчуганите в педиатричните отделения.

Тази година дружината на Дядо Коледа бе най-голяма. Снежанка и едно от джуджетата бяха изиграни от стажанти, провеждащи държавен стаж в Отделението по неврология, а втората помощничка на Дядо Коледа бе медицинска сестра от Хирургично отделение. В Добрия старец по традиция се превъплъти обичаният актьор Стоян Памуков. Тържеството завърши с раздаване на десетки подаръци, а над 30-те деца пяха, танцуваха и се забавляваха от сърце заедно с талантливите солистки Александра Иванова, Василена Илчева и Жаклин Костадинова.

БСП атакува в съда парите за ”Ал. Невски” и манастир в Атон

http://dnes.dir.bg/news/bsp-bujet-tzarkvi-x-26713452

ПГ на „БСП за България“ внесе жалба в КС за процедурата по приемане на държавния бюджет. Става дума за парите за църквите в Атон и „Св. Александър Невски“.

Дават 1 млн. лв. на закъсалата община Кюстендил

http://www.cross.bg/kyustendil-sredstvata-smetkite-1563866.html

/КРОСС/ Министерски съвет ще отпусне 1 млн. лв. на община Кюстендил, обяви кметът Петър Паунов. „Когато средствата постъпят по сметките на Община Кюстендил, ще погасим плащанията и ще компенсираме част от разходите за тазгодишното асфалтиране, така, че ще започнем годината начисто", допълни кметът. Вчера той съобщи, че средствата на общината са блокирани и е под въпрос плащането на заплатите за около 600 души от общинската администрация. Блокирането на сметките е от вчера. То е в резултат на решение на съда в полза на строителен консорциум за извършени дейности преди няколко години, при бедствена ситуация, причинена от проливни валежи.  

Отложиха за март продажбата на най-разкошната къща

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6624291

Отложиха за март 
продажбата на 
най-разкошната къщаПреди месец ви разказахме за невероятна къща с 6 спални, която бе пусната на томбола. Красивият дом се намира в Абърдийншър в Шотландия. Условието за участие бе покупката на билет на стойност 25 британски паунда (28 евро). Името на късметлията сред всички включили се, трябваше да бъде изтеглено в началото на декември.

14-годишният Костадин прострелял таксиджията от Ямбол, който още е в реанимация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624203

14-годишният Костадин прострелял таксиджията от Ямбол, който още е в реанимация14-годишният Костадин Стоянов е произвел изстрела от преправена въздушна пушка, нанесъл сериозни наранявания на таксиметровия шофьор Апостол Вълчев, стана ясно в Бургаския апелативен съд. В 14, 30 ч. днес магистратите ще се произнесат дали оставят зад решетките двамата ученици, обвинени в грабеж, придружен с опит за убийство на таксиметров шофьор,

До 1500 лв. глоба за неукрепени товари на автомобили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624255

До 1500 лв. глоба за неукрепени товари на автомобилиСанкция от 500 до 1500 лв. за водачи, които не са укрепили товара си, прие парламентът. Депутатите одобриха окончателно промени в Закона за движението по пътищата. Готова е наредбата какви товари с какво да се укрепват, уточни главният секретар на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Дамян Войновски в кулоарите на НС.

Бърз съд за пияни шофьори във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365884

Двама варненски шофьори се сдобиха с присъди, защото бяха спипани да карат в нетрезво състояние, научи Moreto.net. 8 месечна условна присъда получи 45-годишен шофьор, който бил спрян за проверка от полицаи на "Траката" в началото на декември.

Ще ви го върнем, закани се Борисов за стрелбата по данъчния шеф

http://www.mediapool.bg/shte-vi-go-varnem-zakani-se-borisov-za-strelbata-po-danachniya-shef-news273361.html

Премиерът Бойко Борисов се закани държавата да отмъсти на извръшителя и поръчителя на стрелбата по висшия данъчен служител и бивш полицай Иво Стаменов. "Имаме план, имаме утвърден от прокурорите план, имаме насоки, имаме, дето се вика, достатъчно, за да им го върнем така, както заслужават. И това ще бъде сторено, може да бъдете сигурни, да ходите на работа спокойни", каза министър-председателят по време на среща с приходните агенции и силовите институции, чиято цел беше да се дадат гаранции, че служителите на НАП и митниците могат да продължат да работят без страх за живота си. В понеделник сутринта на метри от централата на НАП в София бе прострелян шефът на спецзвеното "Фискален контрол“ Иво Стаменов, който е бивш полицай. От изявленията на главния прокурор и вътрешния министър се разбра, че според тях мотивите за нападението не са лични, но не е ясно дали разследващите знаят нещо повече за това кой стои зад нападението и какви са му мотивите. Борисов увери, че опитът за покушение няма да остане безнаказан и че "рано или късно правилата ще се спазват". Той благодари на приходните агенции, които били като "пчелички", които докарали близо милиард лева повече в бюджета, от които били раздадени пари за пенсии, за учителски заплати и др. Премиерът призна, че неслучайно е изчакал няколко дни преди да направи днешното изявление, защото искал да е абсолютно сигурен, че "това е един действително много добър служител – принципен и честен, че няма личен мотив". "Така че, ответните реакции на държавата, защото, когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава, и ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг, а ние искаме с колегите от МВР и от прокуратурата да ви създадем максималния комфорт да си вършите работата, защото вие я вършите в полза на цялото общество, на всеки един човек. Защото от приходите, които събирате, може да се прави всичко, което даже ни обвиняват, че сме раздали като повече в бюджета, а те са над 700 милиона сигурно – пак повтарям: за полицаи, техника, отбрана, сигурност, учители, университети, училища, детски градини и какво ли не", каза Борисов. "Посегателството срещу шефа на специализираното звено в Националната агенция за приходите (НАП) "Фискален контрол“ Иво Стаменов не е само върху една конкретна личност. Това е изстрел срещу държавата", заяви в изявление пред журналисти след срещата и финансовият министър Владислав Горанов. 43-годишният Стаменов все още е в тежко състояние във ВМА, макар че Горанов и вътрешният министър Валентин Радев са получили "успокояващи новини“ от лекарите за неговото състояние и че "посоката, в която се развива жертвата на това нагло покушение, е положителна“. Спецзвеното "Фискален контрол“ беше създадено преди няколко години с цел противодействие на контрабандата и измамите с ДДС чрез проследяване на движението на товари и стоки с висок фискален риск. То разполага с мобилни екипи, които проследяват движението на тировете от влизането в страната през граничните пунктове до крайния получател. Агентите имат право да спират камионите, в които се превозват стоките с висок фискален риск. В началото в списъка на стоките с висок фискален риск бяха включени около 100 вида - основно плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и др. храни, при които сивият сектор е голям. Впоследствие списъкът бе допълнен с растителни масла, имитиращи млечни продукти, риби, ядки, кафе, като броят на стоките под особено наблюдение надхвърли 400. Последният включен артикул със заповед на финансовия министър от преди около месец бяха горивата - бензин, газьол, керосин и тежки горива. Последното официално съобщение от НАП, свързано с работата на звеното за "Фискален контрол", е от средата на ноември. Тогава данъчните съобщиха, че е спряна продажбата на 21 тона негодно месо за милиони левове. След покушението срещу Стаменов, службите са направили среща със служителите на НАП, на която са дали уверения, че държавата ще ги защити и са ги окуражили да продължат да вършат работата си добросъвестно. "Всички, които работят в НАП и митниците, чуха от нас, че държавата е зад тях. Нека да работят спокойно. Ние ще ги защитим“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Подобно бе и посланието на главния прокурор Сотир Цацаров: "Държавата ще трябва да покаже, че е на мястото си и е в състояние да защити тези, които работят за нея“. "За първи път от много време насам има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил или посегателство върху лично имущество. За първи път от много време имаме посегателство, което е изключително нагло, изключително демонстративно и на което трябва да се отговори твърдо от държавата“, заяви той. И добави, че според него простреляният служител е добросъвестен и стриктно е изпълнявал своите задължения. Към момента е сигурно, че мотивите за покушението не са от личен характер, каза още Цацаров. Вътрешният министър Валентин Радев добави, че ведомството е решено да намери не само извършителя, но и поръчителя на опита за убийство на Стаменов. По думите на Цацаров с разследването на случая е ангажиран най-добрият екип на СДВР, а координацията е възложена на директора на Националната следствена служба и на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов. "Не мога да скрия, че за мен и колегите ми това е шок. Това не е просто едно посегателство срещу колега или НАП като институция, а е посегателство срещу държавността изобщо“, посочи и директорът на НАП Галя Димитрова. "Ние осъзнаваме, че нашата работа е рискова. Няма как това да е по друг начин, след като работим с хора, които не искат да спазват закона и след като контролираме стоки с най-висок фискален риск“, добави тя, но уточни, че благодарение на закрилата на държавата служителите на НАП ще продължават добросъвестно да изпълняват задълженията си.

Ще ви го върнем, закани се Борисов на стрелците на данъчен шеф

http://www.mediapool.bg/shte-vi-go-varnem-zakani-se-borisov-na-streltsite-na-danachen-shef-news273361.html

Премиерът Бойко Борисов се закани държавата да отмъсти на стрелците на висшия данъчен служител и бивш полицай Иво Стаменов. "Имаме план, имаме утвърден от прокурорите план, имаме насоки, имаме, дето се вика, достатъчно, за да им го върнем така, както заслужават. И това ще бъде сторено, може да бъдете сигурни, да ходите на работа спокойни", каза министър-председателят по време на среща с приходните агенции и силовите институции, чиято цел беше да се дадат гаранции, че служителите на НАП и митниците могат да продължат да работят без страх за живота си. В понеделник сутринта на метри от централата на НАП в София бе прострелян шефът на спецзвеното "Фискален контрол“ Иво Стаменов, който е бивш полицай. От изявленията на главния прокурор и вътрешния министър се разбра, че според тях мотивите за нападението не са лични, но не е ясно дали разследващите знаят нещо повече за това кой стои зад нападението и какви са му мотивите. Борисов увери, че опитът за покушение няма да остане безнаказан и че "рано или късно правилата ще се спазват". Той благодари на приходните агенции, които били като "пчелички", които докарали близо милиард лева повече в бюджета, от които били раздадени пари за пенсии, за учителски заплати и др. Премиерът призна, че неслучайно е изчакал няколко дни преди да направи днешното изявление, защото искал да е абсолютно сигурен, че "това е един действително много добър служител – принципен и честен, че няма личен мотив". "Така че, ответните реакции на държавата, защото, когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава, и ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг, а ние искаме с колегите от МВР и от прокуратурата да ви създадем максималния комфорт да си вършите работата, защото вие я вършите в полза на цялото общество, на всеки един човек. Защото от приходите, които събирате, може да се прави всичко, което даже ни обвиняват, че сме раздали като повече в бюджета, а те са над 700 милиона сигурно – пак повтарям: за полицаи, техника, отбрана, сигурност, учители, университети, училища, детски градини и какво ли не", каза Борисов. "Посегателството срещу шефа на специализираното звено в Националната агенция за приходите (НАП) "Фискален контрол“ Иво Стаменов не е само върху една конкретна личност. Това е изстрел срещу държавата", заяви в изявление пред журналисти след срещата и финансовият министър Владислав Горанов. 43-годишният Стаменов все още е в тежко състояние във ВМА, макар че Горанов и вътрешният министър Валентин Радев са получили "успокояващи новини“ от лекарите за неговото състояние и че "посоката, в която се развива жертвата на това нагло покушение, е положителна“. Спецзвеното "Фискален контрол“ беше създадено преди няколко години с цел противодействие на контрабандата и измамите с ДДС чрез проследяване на движението на товари и стоки с висок фискален риск. То разполага с мобилни екипи, които проследяват движението на тировете от влизането в страната през граничните пунктове до крайния получател. Агентите имат право да спират камионите, в които се превозват стоките с висок фискален риск. В началото в списъка на стоките с висок фискален риск бяха включени около 100 вида - основно плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и др. храни, при които сивият сектор е голям. Впоследствие списъкът бе допълнен с растителни масла, имитиращи млечни продукти, риби, ядки, кафе, като броят на стоките под особено наблюдение надхвърли 400. Последният включен артикул със заповед на финансовия министър от преди около месец бяха горивата - бензин, газьол, керосин и тежки горива. Последното официално съобщение от НАП, свързано с работата на звеното за "Фискален контрол", е от средата на ноември. Тогава данъчните съобщиха, че е спряна продажбата на 21 тона негодно месо за милиони левове. След покушението срещу Стаменов, службите са направили среща със служителите на НАП, на която са дали уверения, че държавата ще ги защити и са ги окуражили да продължат да вършат работата си добросъвестно. "Всички, които работят в НАП и митниците, чуха от нас, че държавата е зад тях. Нека да работят спокойно. Ние ще ги защитим“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Подобно бе и посланието на главния прокурор Сотир Цацаров: "Държавата ще трябва да покаже, че е на мястото си и е в състояние да защити тези, които работят за нея“. "За първи път от много време насам има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил или посегателство върху лично имущество. За първи път от много време имаме посегателство, което е изключително нагло, изключително демонстративно и на което трябва да се отговори твърдо от държавата“, заяви той. И добави, че според него простреляният служител е добросъвестен и стриктно е изпълнявал своите задължения. Към момента е сигурно, че мотивите за покушението не са от личен характер, каза още Цацаров. Вътрешният министър Валентин Радев добави, че ведомството е решено да намери не само извършителя, но и поръчителя на опита за убийство на Стаменов. По думите на Цацаров с разследването на случая е ангажиран най-добрият екип на СДВР, а координацията е възложена на директора на Националната следствена служба и на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов. "Не мога да скрия, че за мен и колегите ми това е шок. Това не е просто едно посегателство срещу колега или НАП като институция, а е посегателство срещу държавността изобщо“, посочи и директорът на НАП Галя Димитрова. "Ние осъзнаваме, че нашата работа е рискова. Няма как това да е по друг начин, след като работим с хора, които не искат да спазват закона и след като контролираме стоки с най-висок фискален риск“, добави тя, но уточни, че благодарение на закрилата на държавата служителите на НАП ще продължават добросъвестно да изпълняват задълженията си.

Борисов към стрелците срещу данъчен шеф: Ще им го върнем

http://www.mediapool.bg/borisov-kam-streltsite-sreshtu-danachen-shef-shte-im-go-varnem-news273361.html

Премиерът Бойко Борисов се закани държавата да отмъсти на стрелците на висшия данъчен служител и бивш полицай И Посегателството срещу шефа на специализираното звено в Националната агенция за приходите (НАП) "Фискален контрол“ Иво Стаменов не е само върху една конкретна личност. Това е изстрел срещу държавата, каза в изявление пред журналисти в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера Бойко Борисов на приходните агенции и силовите институции, чиято цел е била да се дадат гаранции, че служителите на в НАП и митниците могат да продължат да работят без страх за живота си. В понеделник сутринта на метри от централата на НАП в София бе прострелян шефът на спецзвеното "Фискален контрол“ Иво Стаменов, който е бивш полицай. 43-годишният Стаменов все още е в тежко състояние във ВМА, макар че Горанов и вътрешният министър Валентин Радев са получили "успокояващи новини“ от лекарите за неговото състояние и че "посоката, в която се развива жертвата на това нагло покушение, е положителна“. Спецзвеното "Фискален контрол“ беше създадено преди няколко години с цел противодействие на контрабандата и измамите с ДДС чрез проследяване на движението на товари и стоки с висок фискален риск. Звеното разполага с мобилни екипи, които проследяват движението на тировете от влизането в страната през граничните пунктове до крайния получател. Агентите имат право да спират камионите, в които се превозват стоките с висок фискален риск. В началото в списъка на стоките с висок фискален риск бяха включени около 100 вида - основно плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и др. храни, при които сивият сектор е голям. Впоследствие списъкът бе допълнен с растителни масла, имитиращи млечни продукти, риби, ядки, кафе, като броят на стоките под особено наблюдение надхвърли 400. Последният включен артикул със заповед на финансовия министър от преди около месец бяха горивата - бензин, газьол, керосин и тежки горива. Последното официално съобщение от НАП, свързано с работата на звеното за "Фискален контрол", е от средата на ноември. Тогава данъчните съобщиха, че е спряна продажбата на 21 тона негодно месо за милиони левове. След покушението срещу Стаменов, службите са направили среща със служителите на НАП, на която са дали уверения, че държавата ще ги защити и са ги окуражили да продължат да вършат работата си добросъвестно. "Всички, които работят в НАП и митниците, чуха от нас, че държавата е зад тях. Нека да работят спокойно. Ние ще ги защитим“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Подобно бе и посланието на главния прокурор Сотир Цацаров. "Държавата ще трябва да покаже, че е на мястото си и е в състояние да защити тези, които работят за нея“, посочи Цацаров. "За първи път от много време насам има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил или посегателство върху лично имущество. За първи път от много време имаме посегателство, което е изключително нагло, изключително демонстративно и на което трябва да се отговори твърдо от държавата“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той добави, че според него простреляният служител е добросъвестен и стриктно е изпълнявал своите задължения. Към момента е сигурно, че мотивите за покушението не са от личен характер, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Вътрешният министър Валентин Радев добави, че ведомството е решено да намери не само извършителя, но и поръчителя на опита за убийство на Стаменов. По думите на Цацаров с разследването на случая е ангажиран най-добрият екип на СДВР, а координацията е възложена на директора на Националната следствена служба и на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов. "Не мога да скрия, че за мен и колегите ми това е шок. Това не е просто едно посегателство срещу колега или НАП като институция, а е посегателство срещу държавността изобщо“, посочи и директорът на НАП Галя Димитрова. "Ние осъзнаваме, че нашата работа е рискова. Няма как това да е по друг начин, след като работим с хора, които не искат да спазват закона и след като контролираме стоки с най-висок фискален риск“, добави тя, но уточни, че благодарение на закрилата на държавата служителите на НАП ще продължават добросъвестно да изпълняват задълженията си.

Горанов: Куршумът срещу данъчния шеф е изстрел срещу държавата

http://www.mediapool.bg/goranov-kurshumat-sreshtu-danachniya-shef-e-izstrel-sreshtu-darzhavata-news273361.html

Посегателството срещу шефа на специализираното звено в Националната агенция за приходите (НАП) "Фискален контрол“ Иво Димчев не е само върху една конкретна личност. Това е изстрел срещу държавата, каза в изявление пред журналисти в четвъртък финансовият министър Владислав Горанов след среща при премиера Бойко Борисов на приходните агенции и силовите институции, чиято цел е била да се дадат гаранции, че служителите на в НАП и митниците могат да продължат да работят без страх за живота си. В понеделник сутринта на метри от централата на НАП в София бе прострелян шефът на спецзвеното "Фискален контрол“ Иво Стаменов, който е бивш полицай. 43-годишният Стаменов все още е в тежко състояние във ВМА, макар че Горанов и вътрешният министър Валентин Радев са получили "успокояващи новини“ от лекарите за неговото състояние и че "посоката, в която се развива жертвата на това нагло покушение, е положителна“. Спецзвеното "Фискален контрол“ беше създадено преди няколко години с цел противодействие на контрабандата и измамите с ДДС чрез проследяване на движението на товари и стоки с висок фискален риск. Звеното разполага с мобилни екипи, които проследяват движението на тировете от влизането в страната през граничните пунктове до крайния получател. Агентите имат право да спират камионите, в които се превозват стоките с висок фискален риск. В началото в списъка на стоките с висок фискален риск бяха включени около 100 вида - основно плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, олио и др. храни, при които сивият сектор е голям. Впоследствие списъкът бе допълнен с растителни масла, имитиращи млечни продукти, риби, ядки, кафе, като броят на стоките под особено наблюдение надхвърли 400. Последният включен артикул със заповед на финансовия министър от преди около месец бяха горивата - бензин, газьол, керосин и тежки горива. Последното официално съобщение от НАП, свързано с работата на звеното за "Фискален контрол", е от средата на ноември. Тогава данъчните съобщиха, че е спряна продажбата на 21 тона негодно месо за милиони левове. След покушението срещу Стаменов, службите са направили среща със служителите на НАП, на която са дали уверения, че държавата ще ги защити и са ги окуражили да продължат да вършат работата си добросъвестно. "Всички, които работят в НАП и митниците, чуха от нас, че държавата е зад тях. Нека да работят спокойно. Ние ще ги защитим“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Подобно бе и посланието на главния прокурор Сотир Цацаров. "Държавата ще трябва да покаже, че е на мястото си и е в състояние да защити тези, които работят за нея“, посочи Цацаров. "За първи път от много време насам има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил или посегателство върху лично имущество. За първи път от много време имаме посегателство, което е изключително нагло, изключително демонстративно и на което трябва да се отговори твърдо от държавата“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той добави, че според него простреляният служител е добросъвестен и стриктно е изпълнявал своите задължения. Към момента е сигурно, че мотивите за покушението не са от личен характер, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Вътрешният министър Валентин Радев добави, че ведомството е решено да намери не само извършителя, но и поръчителя на опита за убийство на Стаменов. По думите на Цацаров с разследването на случая е ангажиран най-добрият екип на СДВР, а координацията е възложена на директора на Националната следствена служба и на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов. "Не мога да скрия, че за мен и колегите ми това е шок. Това не е просто едно посегателство срещу колега или НАП като институция, а е посегателство срещу държавността изобщо“, посочи и директорът на НАП Галя Димитрова. "Ние осъзнаваме, че нашата работа е рискова. Няма как това да е по друг начин, след като работим с хора, които не искат да спазват закона и след като контролираме стоки с най-висок фискален риск“, добави тя, но уточни, че благодарение на закрилата на държавата служителите на НАП ще продължават добросъвестно да изпълняват задълженията си.

Как да преобразим дома през новата година

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-da-preobrazim-doma-prez-novata-godina-6077480

Някои от предложенията, които ще видите в галерията не са никак нови, а добре познати неща, връщащи се на мода през 2018 г.

Дядо Коледа пристигна у нас с МиГ-29

http://www.cross.bg/dyado-detzata-pristigna-1563865.html

/КРОСС/ Дядо Коледа пристигна у нас с изтребител МиГ 29. Той кацна на авиобаза „Граф Игнатиево". Добрият старец замени теглената от елени шейна със самолет, след като беше "прихванат" в обиколката си до всички кътчета на планетата от българската авиация, предаде Нова. Коледната благотворителна инициатива тази година е в подкрепа на децата на пилоти, които страдат от сериозни и тежки заболявания и децата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг военнослужещи.    

Цацаров нареди проверка на всички пешеходни пътеки, ще им оправят и цветовете

https://offnews.bg//obshtestvo/tcatcarov-naredi-proverka-na-vsichki-peshehodni-pateki-shte-im-opravi-671636.html

Общонационална проверка на всички пешеходни пътеки започва у нас. Поводът са зачестилите случаи на пътно-транспортни произшествия. Проверката се възлага от прокуратурата на органите на МВР и на МРРБ и ще приключи до края на февруари 2018 г. 

Обект на проверката ще бъде съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания. Това съобщиха на съвместен брифинг в сградата на МВР главният прокурор Сотир Цацаров и министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Радев и Николай Нанков

Нито един загубен на пътя човешки живот не е просто елемент от извадка, а е траур на семейство и загуба без еквивалент. На практика няма населено място и няма дом, който да не е засегнат по един или друг начин от това, което медиите наричат „война по пътищата“, а тя е точно война. Недопустимо е ежедневно да продължават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки, често пъти и деца, убити от шофьори, които не спазват правила“, каза Цацаров.

От началото на годината в населените места тежките катастрофи са 4038, загинали са 179 души. Извън тях са станали 2269 катастрофи, но са загинали над 400 човека, отчете вътрешният министър Валентин Радев. 

Карта ще показва пешеходните пътеки по републиканските пътища в страната

Съвместно с областните управления на Министерството на вътрешните работи ще направим проверка на пешеходните пътеки във всички 265 общини страната. Тя ще е само за населените места, защото по републиканските пътища такава тече вече втора седмица, заяви Нанков. 

До два месеца се очаква пешеходните пътеки по републиканските пътища да бъдат описани. „Убеден съм, че картата, която ще направим, ще даде цялостна представа не само за финансовите нужди за полагане на пешеходни пътеки, но и за това как представителите на местната власт изпълняват нормативните изисквания за осигуряването на безопасно придвижване по общинските пътища", каза регионалният министър.  По думите му в момента няма синхронизация между изискванията за пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа и тези в урбанизираните територии.

„Съгласно Наредба № 2 за маркировката по пътищата пешеходните пътеки в населените места са с по-занижени изисквания", обясни министърът и съобщи, че все повече зачестяват случаите на пешеходни пътеки в страната, които са с недопустимо, съгласно нормативните изисквания, цветово изписване и дори с недопустими елементи.

Според регионалния министър на база констатираните пропуски за поддръжка на пешеходните пътеки Законът за пътищата може да бъде актуализиран в частта административни санкции.

 

Близо половината от българите смятат 2017 г. за добра година за България

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/blizo-polovinata-ot-bylgarite-smiatat-2017-g-za-dobra-godina-za-bylgariia-252615/

53% от сънародниците ни ще отделят до 150 лева за посрещането на предстоящите коледни и новогодишни празници

Бойчев: Атакуваме процедурата по приемане на бюджета, за да се изпълни със съдържание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624251

Бойчев: Атакуваме процедурата по приемане на бюджета, за да се изпълни със съдържаниеАтакуваме процедурата за държавния бюджет – искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти във връзка с внасянето на жалбата в Конституционния съд за процедурата на държавния бюджет, предаде „Фокус“. Бойчев обясни,

Шампанско ли е? Зависи само от вкуса, реши Съдът на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/21/3101636_shampansko_li_e_zavisi_samo_ot_vkusa_reshi_sudut_na_es/?ref=rss


Съдът на Европейския съюз разби надеждите на производителите на шампанско като реши, че сорбе, продавано от германската търговска верига Aldi Sud, може да бъде обозначавано с думата "шампанско", защото го съдържа, предаде "Ройтерс".<br /><br />Продължилият пет години случай започна, защото Aldi Sud продаваше в германските си магазини сорбе под името "Шампанско сорбе", съдържащо 12% шампанско.<br /><br />Лобистката група Междупрофесионален...

Канят български студенти на работа в Германия през лятото

https://offnews.bg//obshtestvo/kaniat-balgarski-studenti-na-rabota-v-germania-prez-liatoto-671634.html

Български студенти с познания по немски език ще могат да работят през лятото на 2018 година в Германия по инициатива на Агенцията по заетостта и покана на Централата за чуждестранно и специализирано посредничество в Бон, съобщи пресцентърът на АЗ.

Документи ще се приемат в бюрата труда у нас в градовете с висши училища или клонове/филиали на ВУЗ.

Работата е в сферата на селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството (сервитьори, камериерки, бармани, помощен персонал в кухня, общи работници), фирми за почистване на помещения и индустриални обекти, вериги за бързо хранене, както и в германските пощи, уточняват от АЗ.

Студентите трябва да подадат заявление в свободен текст на български език до 23 януари 2018 г. в бюрото по труда, на чиято територия се намира учебното им заведение.

Имат право да кандидатстват български граждани и студенти в български ВУЗ, които са на възраст между 18 и 35 г. и учат редовно. Те не трябва да са последен курс и да имат добри познания по немски (най-малко три години изучаване на езика), както и да са готови да работят поне два месеца в Германия.

В заявлението си те трябва да декларират, че са изучавали немски език най-малко 3 години, че са свободни от други ангажименти по време на официално обявената за всяко училище лятна ваканция (задължително се посочват точните начална и крайна дата) и че имат необходимите средства за пътя до Германия. Необходимо е и и уверение от висшето училище, че са редовни студенти и не са последен курс на обучение.

Документите ще бъдат предоставени на германските работодатели, които ще предадат поименно избраните от тях студенти директно в Централата за чуждестранно и специализирано посредничество в Бон.

Подробна информация може да бъде получена в Информационния център на Агенция по заетостта на тел. 02/980 87 19 или в бюрата по труда по местонахождение на висшето училище.

Глоби до 1500 лв. за неукрепени товари и неизправни коли

http://dnes.dir.bg/news/globa-avtomobilni-tovari-26713366

Санкция от 500 до 1500 лева за шофьори, които не са укрепили товара на автомобилите си, прие парламентът.

Как да уловим коледното настроение в снимка

http://www.cross.bg/mate-huawei-snimki-1563864.html

/КРОСС/ Камерата на смартфона придобива още по-голямо значение по време на празниците. Тя има особено важна роля, за да можем да заснемем висококачествени снимки и видеа. Huawei от години си сътрудничи с легендарния в света на фотографията бранд Leica и камерата на Huawei Mate 10 Pro е най-новият резултат от това партньорство. Снимките, направени с нея, са още по-впечатляващи, и за това допълнително помага и изкуствения интелект, работещ в нея. Технология, готова за празницитеHuawei Mate 10 Pro разполага с две камери с най-светлите обективи, които са използвани в смартфони до момента - с бленда f/1.6. Те позволяват повече светлина в двете камери, което значително подобрява качеството на снимките дори и при ниско осветление, например при нощни снимки, светлина от свещи, кадри на фойерверки или лампички от елха. Втората полза на обективите е по-подчертано замъгляване на фона при заснемане отблизо. Повечето смартфон камери настройват фокуса, като ползват само един измерителен метод, и малък брой използват два вида. Huawei Mate 10 Pro настройва фокуса като използва цели четири различни технологии. Идентифицирането на фазата осигурява много бързо опериране, разпознаването на контраста увеличава прецизността, лазерното измерване на разстоянието до обекта е ефективно дори при най-трудните светлинни условия, и всичко това се допълва от измерване на дълбочината на полето

Дават 1 млн. лв. на закъсалата община Кюстендил

https://frognews.bg/novini/davat-1-mln-zakasalata-obshtina-kiustendil.html

Министерски съвет ще отпусне 1 млн. лв. на община Кюстендил, обяви кмета Петър Паунов.

ЦСКА-София срещу Фабио Капело в Испания

http://clubz.bg/62111-cska_sofiq_sreshtu_fabio_kapelo_v_ispaniq

ЦСКА-София ще изиграе шест контроли по време на зимната си подготовка. Някои от тях са срещу силни отбори и интересни съперници, като например великия италиански треньор Фабио Капело и национала Ивелин Попов.

"Червените" ще бъдат два пъти на лагер, като първият е в България, а вторият - в Испания.

На 8 януари футболистите се събират за подготовка, а в първите дни ще минат медицински прегледи и ще тренират на базата в Панчарево. Първият лагер е предвиден за периода от 13 до 20 януари в Сандански. На 19 януари армейците ще изиграят и първия си мач за 2018 г., съперникът още се уточнява.

След прибирането в София футболистите ще получат 3 дни почивка преди втория лагер, който ще се проведе в Испания. На 23 януари червените летят за Иберийския полуостров, където ще изиграят 4 контроли с много сериозни отбори.

Първата от тях е на 25 януари срещу руския "Локомотив" (Москва). Три дни по-късно - на 28 януари, ЦСКА-София ще се изправи срещу китайския "Дзянсу Сунин", воден от Фабио Капело. В редиците на тима личат имената на бившия футболист на "Челси" - бразилецът Рамирес, закупен за 27 милиона евро и на Алекс Тайшейра, който премина в китайския отбор от "Шахтьор" (Донецк) за 50 милиона евро. 

На 30 януари отборът на Стамен Белчев играе срещу тима на Ивелин Попов - "Спартак" (Москва). Не е много сигурно обаче дали Попов ще продължи да играе в руския тим. Не е изключено да се стигне до негов трансфер през зимната пауза.

Последната проверка на ЦСКА-София в Испания е на 2 февруари срещу украинския гранд "Динамо" (Киев).

"Червените" се прибират в България на 3 февруари и ще се подготвят на базата в Панчарево. На 10 февруари ЦСКА ще изиграе последна приятелска среща преди подновяването на шампионата - с втородивизионния "Оборище" (Панагюрище). 

Първа лига се подновява от 16 февруари, като в този уикенд тимът гостува в Стара Загора на "Верея". БФС още не е обявил точните дни и часове на мачовете.

Бойко Борисов: Когато стрелят по данъчен, стрелят по самата държава

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bojko-borisov-kogato-streliat-po-danychen-streliat-po-samata-dyrzhava-2068620

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на междуведомствена среща в МС, на която е било обсъдено посегателство срещу висшия данъчен служител Иво Стаменов, че извършителите на деянието ще получат заслуженото.

Инцидентът в Мелбърн не е дело на терорист, а на мъж с психически проблеми

//dariknews.bg/novini/sviat/incidentyt-v-melbyrn-ne-e-delo-na-terorist-a-na-myzh-s-psihicheski-problemi-2068623

Шофьорът на автомобила, който умишлено се вряза в пешеходци в Мелбърн, е имал психически проблеми и е злоупотребявал с дрога. На полицията обаче не е известно той да е имал връзки с терористи, предадоха световните агенции.

Премахват цветните пешеходни пътеки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/premahvat-cvetnite-peshehodni-pyteki-2068625

Премахват цветните пешеходни пътеки. Причина за това са големият брой загинали и пострадали пешеходци. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че много от пътеките тип „зебра” в страната не отговарят на посочените в закона норми. Той допълни, че

КЗК санкционира EVN и ЧЕЗ за злоупотреба с пазарно положение

https://www.investor.bg/energetika/472/a/kzk-sankcionira-evn-i-chez-za-zloupotreba-s-pazarno-polojenie-252630/

Дружествата са ограничавали преминаването от регулиран на свободен пазар, твърди регулаторът

Вижте как реагират котките на коледната украса (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6624233

Вижте как реагират котките на коледната украса (Видео)За котките коледната украса означава повече неща за драскане, чупене, бутане. Мнозина собственици на игривите животинки вече измислиха нови иновативни начини за поставяне на елхата. Вижте забавно видео с любимите домашни любимци по време на коледните

Ферибот с 258 души на борда потъна край Филипините

https://offnews.bg//sviat/feribot-s-258-dushi-na-borda-potana-kraj-filipinite-671635.html

Пътнически ферибот с 258 души на борда потъна край бреговете на Филипините, загинаха най-малко 4 души, а 88 са изчезнали, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Общо 166 души бяха спасени от рибари и кораби на бреговата охрана. Говорител на бреговата охрана съобщи, че спасителната операция е започнала, след като фериботът "Меркрафт 3" с 251 пътници и 7 членове на екипажа, започнал да потъва на път за град Полильо, в североизточната част на страната.

Един от оцелелите съобщи пред местно радио, че при отплаването от град Реал времето е било хубаво. Около два часа по-късно се появил силен вятър и големи вълни. "Корабът спря и започна да пропуска вода откъм носа. Пътниците се хвърлиха на една страна и фериботът започна да потъва", разказва Донел Жаде Мендиола.

Спасителната операция ще продължи въпреки вълнението и падането на нощта, съобщи говорителят на бреговата охрана.

Пазаруваме все по-скъпи продукти и почивки онлайн

http://www.moreto.net/novini.php?n=365878

Все по-скъпи продукти, все по-големи неща и по-скъпи почивки предпочитат клиентите в онлайн търговията. До няколко години трансакцията на апартамент ще минава онлайн. И сега първоизточникът на покупката на автомобил е онлайн. Това заяви Велизар Величков от сайт за групово пазаруване.

Най-малко 4 загинали и 88 изчезнали, след като ферибот потъна край Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624223

Най-малко 4 загинали и 88 изчезнали, след като ферибот потъна край ФилипинитеНай-малко 4 души загинаха, а 88 са изчезнали в инцидента с пътническия ферибот, който потъна днес край бреговете на Филипините, предаде Асошиейтед прес. Общо 166 души бяха спасени от рибари и кораби на бреговата охрана. Говорител на бреговата охрана съобщи, че спасителната операция е започнала, след като фериботът "Меркрафт 3" с 251 пътници и 7

Алек Попов с нова доза партизански приключения на сестри Палавееви

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6624243

Алек Попов с нова доза партизански приключения на сестри ПалавеевиСред страниците на “Сестри Палавееви 2: По пътя към новия свят” оживяват български комунисти, югославски партизани, банда джуджета “Сестри Палавееви 2: По пътя към новия свят” от Алек Попов - дързък, фатален и невероятно смешен. Нова доза партизански приключения в лудешкото продължение на “Сестри Палавееви в бурята на историята” (ИК “Сиела”).

Конфликтът между САЩ и Канада заради Bombardier навлиза в нова фаза

https://www.investor.bg/sasht/337/a/konfliktyt-mejdu-sasht-i-kanada-zaradi-bombardier-navliza-v-nova-faza-252626/

Американското министерство на търговията обави, че налага мита в размер на 300% върху продаваните в САЩ самолети CSeries на канадския производител

Фонд "Земеделие" преведе 636 млн. лв. на стопаните

http://econ.bg/Новини/Фонд-Земеделие-преведе-636-млн-лв-на-стопаните_l.a_i.755172_at.1.html

Държавен фонд "Земеделие" преведе над 636 млн. лева на 57 826 кандидати по Схемата за единно плащане на площ, съобщиха от разплащателната агенция. ...

Будапеща, рай за купонджиите, ад за жителите

http://www.mediapool.bg/budapeshta-rai-za-kupondzhiite-ad-za-zhitelite-news273360.html

"Нощно време стените ми вибрират от музиката, а на сутринта често трябва да чистя повръщано от колата си". На жителите на Будапеща - новата Мека на купонджийския туризъм, започва да им идва до гуша от вредните последици на това явление, казва Дора Гарай.   С десетките евтини ежедневни полети, халбите бира по 1,5 евро и апартаментите по 30 евро на нощ унгарската столица се превърна в новото любимо място на купонджии от цяла Европа, които и лете, и зиме отиват там за нискобюджетно веселие.   В сърцето на метрополията старият еврейски квартал се е превърнал в невралгичен център на всякакви ексцесии с близо 800 барове, нощни клубове и ресторанти на площ от по-малко от два квадратни километра. Допреди пет години половината не са съществували.   Според 32-годишната Дора Гарай, която се занимава с търговия и винаги е живяла в този квартал с красиви сгради от 19-и век, тази промяна, още по-рязка, отколкото в Барселона или Амстердам, е станала непоносима. Освен шума, повръщаното, урината и отпадъците, част от ежедневния й пейзаж вече са и наркодилърите и проститутките, разказва тя.   "Не мога да си представя да отглеждам деца в такава среда. Наричат ни досадници, които не обичат веселбата, но ние сме просто нормални хора, които искат да спят нощем", обяснява младата жена, която е председателка на сдружение на недоволни местни жители.   В разположения до голямата синагога бивш буржоазен квартал все още живеят не по-малко от 15 000 души. 18 процента от тях обаче обмислят да напуснат заради вредните въздействия, сочи проучване на университета "Корвин" в Будапеща.   С 3,5 милиона души миналата година броят на туристите в Будапеща на практика се е удвоил за осем години. А типът посетители, които преди бяха привличани предимно от ретро чара на бившия "Париж на Централна Европа", много се е променил.   Според ръководителката на изследването на университета "Корвин" Мелани Кей Смит "евтиният алкохол" и "купонът" днес са основните причини за пътуване до Будапеща.   "Невероятно е колко много получаваме тук срещу толкова малко пари", потвърждава за АФП група подпийнали датчани.   Нощният живот на квартала, в който едно време е имало само няколко бара в полуразрушени сгради, сега е придобил "индустриални" измерения, като някои заведения могат да приемат до 2000 души.   Посред нощ викач с мегафон насочва група туристи към заведение. "Готови ли сте да се размажете?" крещи той, след което обяснява на АФП, че недоволните местни жители "могат да се преместят".   Дора Гарай и сдружението й, което наброява не по-малко от 1000 души, не са на това мнение.   "От една страна, много хора обитават социални жилища и не им е лесно да си тръгнат. От друга страна, защо да се местим само защото някакви хора идват тук за по няколко дни и правят каквото си искат?", възмущава се тя.   Все повече са апартаментите, които се наемат чрез интернет, и това се отразява отрицателно на местните жители.    "Оная нощ някакъв пиян англичанин, който си търсеше апартамента, звъня на всички врати", разказва изгубил търпение местен жител.   Дора Гарай и сдружението й организират все повече демонстрации, за да се чуе гласът им. Те смятат, че общината трябва да създаде купонджийска зона далеч от жилищните квартали и да въведе работно време на баровете до полунощ, а не до 06.00 ч. сутринта, както е сега.   Такава мярка обаче ще доведе до сериозни пропуснати ползи, смята Абел Жендовиц, собственик на бара "Симпла Керт", създаден през 2001 г. в изоставена жилищна сграда, откъдето тръгва бохемската, а после и купонджийската репутация на квартала.   "Положението по улиците наистина е станало непоносимо, но може да се реши с глоби за неприлично поведение, с повече полиция, боклукчийски коли и обществени тоалетни", смята той.   Той уверява, че баровете вече плащат за патрули от посредници, които да укротяват шумните клиенти.   Кварталното кметство пък спомена възможността за местен референдум за край на работното време на заведенията в полунощ.   Мелани Кей Смит обаче се съмнява, че ще се приеме такава мярка, имайки предвид "това преплитане на политиката и бизнеса". Още повече, че все повече изоставени жилища в квартала се купуват от инвеститори, които ги превръщат в квартири за купонджии.      По БТА.

Криминално проявен е задържан за фалшивия сигнал за бомба на варненското летище снощи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3101632_kriminalno_proiaven_e_zadurjan_za_falshiviia_signal_za/?ref=rss


Мъж на 34 г. е бил задържан за отправената късно снощи заплаха за поставено взривно устройство на варненското летище. За това съобщи пресцентъра на областната дирекция на полицията в града. Арестуваният е криминално проявен.<br /><br />Анонимният сигнал за бомбата е бил подаден снощи около 20.30 ч., а от летището съобщиха за това в 23.40 ч.<br /><br />На място веднага са били извършени проверки, които не са установили наличието на взривно устройство. Въпреки това...

"Момина крепост" инвестира 5 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/momina-krepost-investira-5-mln-lv-za-povishavane-na-energiinata-efektivnost-252617/

Половината от сумата е безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия през празничните и почивни дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624226

ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия през празничните и почивни дниТрадиционното повишаване на консумацията през празниците се отразява върху размера на месечните фактури „ЧЕЗ Електро България“ АД призовава клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни. Подготовката за празниците води до значително повишаване на консумацията на ток.

Газът ще поскъпне от 1 януари с по-малко от очакваното

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/21/3101560_gazut_shte_poskupne_ot_1_ianuari_s_po-malko_ot/?ref=rss


Природният газ ще поскъпне с по-малко от 3% от 1 януари 2018 г. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, предаде БНТ.<br /><br />По думите му, промяната няма да се отрази на останалите цени, свързани със синьото гориво. От "Булгаргаз" се обявиха срещу ниското увеличение, като по техни изчисления това ще натрупа загуба в компанията от 4 млн. лева през първото тримесечие на годината. Предложението на компанията беше за поскъпване от...

Махайте зарядните за телефони от контакта. Иначе сметката за ток е с 16 лв. отгоре

https://offnews.bg//ikonomika/mahajte-zariadnite-za-telefoni-ot-kontakta-inache-smetkata-za-tok-e-s-671633.html

„ЧЕЗ Електро България“ АД призовава клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни.

Подготовката за празниците води до значително повишаване на консумацията на ток. Включването на повече и за по-дълго време на електрически уреди за отопление, приготвяне и съхранение на храна, осветление и украса през този период, ще се отрази и върху размера на месечните фактури, посочват от компанията.

Голяма част от използваните в домакинствата уреди са значителен консуматор на електроенергия. Използването на енергийно спестяващи уреди може да намали сметките с до 30%. Битовите клиенти трябва да имат предвид, че ползването на 6 крушки от по 50 W за осветление, средно по 6 часа в денонощие ще добави към месечната им сметка близо 12,00 лв.

Готварска печка с мощност 3 КW, използвана ежедневно по 2 часа през 30 дни в месеца, ще изразходи 39,60 лв. от семейния бюджет. Печка за отопление тип „духалка“ с мощност 2 КW ще допълни още 66,00 лв., ако работи по 5 часа дневно. Бойлер с мощност на нагревателя 2 КW изразходва 52,80 лв. за месец при работа по 4 часа на ден. Ако пералнята се използва три пъти седмично по 1,5 часа при 60 градуса, това ще струва на домакинството 7,92 лв.

Няколко лесни за прилагане мерки за енергийна ефективност могат да спестят до 15% от сметката за електроенергия без да нарушат спокойствието и уюта на домакинството.

Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%. Толкова спестява и понижаването на температурата на нагревателя на бойлера от 70 на 60 градуса. Ако се използва и таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа, положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%. Използването на остатъчната топлина на фурната с изключването й 10 минути преди края на времето за готвене, ще спести до 20% от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа. При готвене с капак и използване в максимална степен на тенджери под налягане се постига икономия на електроенергия до 20%. Много потребители смятат, че малките зарядни устройства за комуникационна техника не са сериозен консуматор на електроенергия, но включени в контакта постоянно, те допълват месечната сметка с близо 16,00 лв.

„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите, че е важно при по-дълго отсъствие да изключват уредите от електрическите контакти. Включените в контакта уреди консумират електроенергия, дори когато са в режим на готовност и реално не се ползват. Изключването им може да намали потреблението и месечната сметка с до 5% и същевременно да помогне за предотвратяването на евентуални повреди.

Разнообразни съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията могат да бъдат намерени и на корпоративния уебсайт www.cez.bg, в раздел „За клиента“ в специално разработената секция „Енергийна ефективност“.

Горанов: Посегателство срещу държавата. Цацаров: Ще отговорим твърдо

https://www.vesti.bg/bulgaria/goranov-posegatelstvo-sreshtu-dyrzhavata.-cacarov-shte-otgovorim-tvyrdo-6077482

Вътрешният министър Радев обеща да открият поръчителя на стрелбата срещу директора на отдел „Фискален контрол” в НАП

Масови арести на наркодилъри в Бургаско, 9 зад решетките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624197

Масови арести на наркодилъри в Бургаско, 9 зад решеткитеДевет души, пласирали и произвеждали наркотици, са задържани по време на масирана спецоперация на Областната дирекция на МВР в Бургас. Полицаи са извършили паралелни арести в Несебър, Бургас, Айтос, Средец и Малко Търново. Намерени и иззети са амфетамини, метамфетамин, канабис и т.н. "друсан чай", образувани са шест бързи полицейски производства.

Баща преби 9-годишния си син и го върза в гробище, не слушал в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624192

Баща преби 9-годишния си син и го върза в гробище, не слушал в училищеХристо Ангелов от пловдивското село Дуванлий, който е криминално проявен и осъждан за кражби, е пребил 9-годишния си син Димитър и го е завързал за оградата на гробищата. Това съобщи говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. Инцидентът е станал вчера. Бащата получил обаждане от директорката на училището,

Нетаняху нарече ООН „къща на лъжи“

https://frognews.bg/novini/netaniahu-nareche-oon-kashta-laji.html

Израелският премиер нарече ООН къща от лъжи. Той остро разкритикува разкритикува планираното гласуване в Общото събрание на ООН, което цели да отхвърли признаването на Йерусалим за столица на Израел от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Общинският съвет във Варна одобри тегленето на 73 млн. лева кредити

http://www.moreto.net/novini.php?n=365894

След над час дебат по темата дали Община Варна да поеме дълг от около 73 млн. лева Общинският съвет взе решение кредитите да бъдат изтеглени. Средствата ще послужат при реализирането на проекти, свързани с пречиствателната станция на „Златни пясъци“, втора фаза на интегрирания градски транспорт, естетизацията на градската среда и новия бул.

ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на ел. енергия през празничните дни

http://www.cross.bg/chasa-elektroenergiya-yredi-1563863.html

/КРОСС/ Традиционното повишаване на консумацията през празниците се отразява върху размера на месечните фактури „ЧЕЗ Електро България" АД призовава клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни. Подготовката за празниците води до значително повишаване на консумацията на ток. Включването на повече и за по-дълго време на електрически уреди за отопление, приготвяне и съхранение на храна, осветление и украса през този период, ще се отрази и върху размера на месечните фактури. Голяма част от използваните в домакинствата уреди са значителен консуматор на електроенергия. Използването на енергийно спестяващи уреди може да намали сметките с до 30%. Битовите клиенти трябва да имат предвид, че ползването на 6 крушки от по 50 W за осветление, средно по 6 часа в денонощие ще добави към месечната им сметка близо 12,00 лв. Готварска печка с мощност 3 КW, използвана ежедневно по 2 часа през 30 дни в месеца, ще изразходи 39,60 лв. от семейния бюджет. Печка за отопление тип „духалка" с мощност 2 КW ще допълни още 66,00 лв., ако работи по 5 часа дневно. Бойлер с мощност на нагревателя 2 КW изразходва 52,80 лв. за месец при работа по 4 часа на ден. Ако пералнята се използва три пъти седмично по 1,5 часа при 60 градуса, това ще струва на домакинството 7,92 лв

ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление ток през празничните и почивни дни

https://frognews.bg/novini/chez-elektro-preporachva-razumno-potreblenie-tok-prez-praznichnite-pochivni-dni.html

„ЧЕЗ Електро България“ АД призовава клиентите да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни. Подготовката за празниците води до значително повишаване на консумацията на ток.

Споразумение с Huawei насърчи силно акциите на Nokia

https://www.investor.bg/novini/261/a/sporazumenie-s-huawei-nasyrchi-silno-akciite-na-nokia-252620/

Европейският производител очаква финансови ползи от него още през четвъртото тримесечие

Предколедни глоби от общо 12 млн. лв. за ЕВН и ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/predkoledni-globi-ot-obshto-12-mln-lv-za-evn-i-chez-news273358.html

Енергийните групи на ЧЕЗ и ЕВН в България получиха глоби за общо около 12 млн. лв. Първо Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи в четвъртък, че е санкционирала с 6 млн. лв. двете компании, защото пречат на свободния пазар на електроенергия и злоупотребяват с господстващото си положение. После ЕВН обяви, че същия ден са й връчени и две наказателни постановления от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те са за общо 6 млн. лв. и са наложени за нищожни нормативни пропуски, свързани с необходимостта при смяна на електромерите да има подписи на двама свидетели на снемането на старите показания. Всъщност става въпрос за два такива случая, в които липсващият втори подпис ще костна на компанията по 3 млн. лв. "Честитката" за наложените санкции пристига при ЧЕЗ в момент, когато отчаяно се опитва да продаде бизнеса си в България. В процедурата участват само местни играчи със съмнителен капацитет да управляват подобни активи, но компанията е твърдо решена да се оттегли от страната. И двете компании ще обжалват санкциите, но са притеснени от кратките срокове заради предстоящите празници. ЧЕЗ обяви, че ще защити интересите си всячески От ЧЕЗ отричат нарушенията, за които са санкционирани. "Ръководството на Групата ЧЕЗ в България ще предприеме всички предвидени в закона действия, за да бъдат защитени интересите на дружествата, на техните клиенти, акционери и служители", посочва се в изявление на ръководството на "ЧЕЗ България", обяви компанията. ЧЕЗ вече съди България пред арбитражен съд на Световната банка за това, че държавата не е защитила инвестициите и искът й е за "стотици милиони". ЕВН пък претендира пред същия съд за 600 млн. евро нанесени щети от регулаторни политики и може скоро да се очаква решение по казуса. ЕВН: Това е лош сигнал към инвеститорите ЕВН, което ще обжалва наложените му глоби от общо 10 млн. лв., определи подхода на регулаторите като лош сигнал към чуждестранните инвеститори. Запитан дали след тези санкции ЕВН ще продължи да работи у нас, регионалният мениджър на компанията Робърт Дик заяви, че "решението за оттегляне е на австрийския инвеститор ЕВН АГ, но за да сме активни на българския пазар, се нуждаем от нормална правна и бизнес среда". Той допълни, че компанията е "предпазлива относно бъдещото си развитие в България". "Когато един инвеститор е наказван с такива глоби, какъв е стимулът му да инвестира в дейността си и да работи?", попита членът на управата на "ЕВН България" Калина Трифонова. Робърт Дик коментира, че постановленията на КЕВР повдигат много въпроси в бъдещото развитие на сектора, тъй като нищожни пропуски по отношение на дейността на дружеството неоснователно са наложени максималните финансови санкции. Предколедни санкции с малко време за реакция "И двете решения - и това на КЗК и това на КЕВР, са издадени непосредствено преди коледно-новогодишните празници, което ни оставя с изключително малък срок за реакция по отношение на тяхното обжалване", посочи Дик. Австрийският посланик у нас Роланд Хаузер заяви, че наложените санкции са особено лош сигнал по отношение на условията за инвестиции в България. Драмата с липсата на втори подпис при смяната на електромери и свалянето на показанията на стария уред се точи от 2014 г. Още тогава от ЕВН обясниха, че това изискване им създава огромни проблеми, тъй като често обитателите на имота са различни от хората, на чието име е партидата. Така при смяната собствениците няма как да бъдат открити и затова констативните протоколи за свалянето на уредите се подписват от наематели или други свидетели на процедурата, но често не може да се намери втори човек, който да сложи подпис под документа. Сега представителят на дружеството Гочо Чемширов обясни, че санкцията на КЕВР е за два такива случая, в които собственици или обитателите на жилищата не са присъствали на смяната на електромера въпреки двукратните предупреждения, че такава предстои. От КЕВР обявиха, че в петък ще дадат изявление по случая с глобите за ЕВН. КЗК откри нарушения, които всъщност са регламентирани законово Санкциите от КЗК за ЧЕЗ и ЕВН в България пък идват след близо тригодишно разследване. Антимонополната комисия е установила, че двете компании пречат на свободния пазар на електроенергия и злоупотребяват с господстващото си положение. Глоби за близо 4 млн. лв. са наложени на ЕВН, която у нас притежава електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и захранва територията с ток, а отделно има търговец на свободния пазар. Санкциите й са по една за електроразпределителното и за електроснабдителното дружество. Първото е глобено с 1 896 210 млн. лв., второто – с 1 902 995 лв. Двойно по-ниски са санкциите за ЧЕЗ, чието електроразпределително дружество е глобено с 1 057 140 лв., а електроснабдителното – с 1 136 400 лв. От решенията на КЗК не става ясно как точно са определени размерите на санкциите, но общо взето аргументите са сходни. Производството срещу ЕВН, ЧЕЗ и третия регионален мрежови оператор и доставчик "Енерго-Про", както и срещу Асоциацията на търговците на електроенергия в България и Института за енергиен мениджмънт, започна през лятото на 2014 г. Комисията се била сезирала заради медийни публикации, че ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" участват както на регулирания, така и на свободния пазар на ток и това създавало пречки. После била постъпила жалба на дружеството "Енерджи МТ", която е търговец на свободния пазар и срещала пречки в опитите си да привлича нови клиенти. Явно за "Енерго-Про" и асоциацията на търговците на ток и Института за енергиен мениджмънт все още не е взето решение от антимонополния орган. Двете групи пречели на свободния пазар От КЗК смятат, че ЕВН и ЧЕЗ чрез предприятията в своите групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени. Според комисията, това поведение засяга преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с електроенергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите. Проблемът според КЗК е, че едновременното участие на дружества на енергийните компании на двата пазара пречи на клиентите им при смяна на доставчика чрез административни процеси, неоказване на съдействие, предоставяне на противоречива информация, поставяне на нови и различни изисквания, невъзможност да се сключи договор за доставка на свободни цени с избран от крайния потребител доставчик. Възраженията на енергийните компании И ЕВН, и ЧЕЗ обаче смятат, че предявените твърдения са неоснователни. Във възраженията си до КЗК те посочват, че комисията неправилно е определила обхвата на изследвания пазар, за който се твърди, че е засегнат от действията на двете компании. Те оспорват и констатациите, че вътрешният обмен на информация в дружествата от групата е злоупотреба с господстващо положение. Аргументът е, че това е нормална практика. Дружествата обръщат внимание и на факта, че участието на техните електроснабдителни дружества и тези за търговия с ток съответно на регулирания, и на свободния пазар е законово и нормативно регламентирано, поради което няма как компаниите да бъдат обвинени, че нарушават конкуренцията. Освен това интересите на дружествата от всяка икономическа група са логично свързани и те са привличането на възможно най-голям брой клиенти на двата пазара, посочват от ЕВН във възраженията си пред КЗК. Решенията на антимонополния орган могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в 10-дневен срок от връчването им на компаниите, което те ще сторят, но времето за реакция от тяхна страна се оказва кратко заради празниците.

Глоби за близо 6 млн. лв. получиха ЕВН и ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/globi-za-blizo-6-mln-lv-poluchiha-evn-i-chez-news273358.html

На енергийните групи на ЧЕЗ и ЕВН в България са наложени солени глоби от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която след близо тригодишно разследване установила, че чешката и австрийската компания пречат на свободния пазар на електроенергия и злоупотребяват с господстващото си положение. Глоби за близо 4 млн. лв. са наложени на ЕВН, която у нас притежава електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и захранва територията с ток, а отделно има търговец на свободния пазар. Санкциите й са по една за електроразпределителното и за електроснабдителното дружество. Първото е глобено с 1 896 210 млн. лв., второто – с 1 902 995 лв. Двойно по-ниски са санкциите за ЧЕЗ, чието електроразпределително дружество е глобено с 1 057 140 лв., а електроснабдителното – с 1 136 400 лв. От решенията на КЗК не се посочва как точно са определени размерите на санкциите, но общо взето аргументите са сходни. Производството срещу ЕВН, ЧЕЗ и третия регионален мрежови оператор и доставчик "Енерго-Про", както и срещу Асоциацията на търговците на електроенергия в България и Института за енергиен мениджмънт, започна през лятото на 2014 г. Комисията се била сезирала заради медийни публикации, че ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" участват както на регулирания, така и на свободния пазар на ток и това създавало пречки. После била постъпила жалба на дружеството "Енерджи МТ", която е търговец на свободния пазар и срещала пречки в опитите си да привлича нови клиенти. Явно за "Енерго-Про" и асоциацията на търговците на ток и Института за енергиен мениджмънт все още не е взето решение от антимонополния орган. От КЗК смятат, че ЕВН и ЧЕЗ чрез предприятията в своите групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени. Според комисията, това поведение засяга преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с електроенергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите. Проблемът според КЗК е, че едновременното участие на дружества на енергийните компании на двата пазара пречат на клиентите си при смяна на доставчика чрез административни процеси, неоказване на съдействие на потребителя, предоставяне на противоречива информация, поставяне на нови и различни изисквания пред потребителя, невъзможност да се сключи договор за доставка на свободни цени с избран от крайния потребител доставчик. И ЕВН, и ЧЕЗ обаче смятат, че предявените твърдения за нарушение са неоснователни. Във възраженията си до антимонополната комисия те посочват, че КЗК неправилно е определила обхвата на изследвания пазар, за който се твърди, че е засегнат от действията на двете компании. Поради некоректната дефиниция на засегнатия пазар не е коректно обсъдена структурата на пазара, характера на конкуренцията на него и най-вече евентуалният ефект на пазарното поведение на ответниците върху процеса на конкуренция на този пазар, смятат санкционираните. Те оспорват и констатациите на комисията, че вътрешният обмен на информация в дружествата от групата е злоупотреба с гоподстващо положение. Аргументът е, че това е нормална практика. Дружествата обръщат внимание и на факта, че участието на техните електроснабдително дружество и това за търговия с ток съответно на регулирания, и на свободния пазар е законово и нормативно регламентирано, поради което няма как компаниите да бъдат обвинени, че нарушават конкуренцията. Освен това интересите на дружествата от всяка икономическа група са логично свързани и те са привличането на възможно най-голям брой клиенти на двата пазара, посочват от ЕВН във възраженията си пред КЗК. Решението на антимонополният орган може да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд, което вероятно и двете компании ще сторят. Очаквайте подробности

Израелският премиер Нетаняху: ООН е къща на лъжите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624193

Израелският премиер Нетаняху: ООН е къща на лъжитеИзраелският премиер Бенямин Нетаняху нарече ООН "къща на лъжите" преди насроченото за по-късно днес гласуване в Общото събрание на проекторезолюция, призоваваща САЩ да отменят решението си за признаване на Йерусалим за столица на Израел, съобщи Ройтерс. "Държавата Израел изцяло отхвърля този вот, още преди одобряването (на резолюцията)",

Ограничават движението за тежкотоварни автомобили по празниците

http://econ.bg/Новини/Ограничават-движението-за-тежкотоварни-автомобили-по-празниците_l.a_i.755170_at.1.html

На 22 декември в последния работен ден от 16.00-20.00 ч. ще има забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона, както и на 27 декември,...

Мъж търси бездомници, които да изкарат Коледа в дома му (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6624196

Мъж търси бездомници,
които да изкарат
Коледа в дома му (ВИДЕО)Лоурънс Ламеш, собственик на двустаен апартамент в Лондон, търси бездомници, които да изкарат коледните празници в дома му, пише британският в. "Мирър". Младият мъж отваря вратите на жилището си напълно безплатно, може и за семейство в нужда. Причината за необичайния жест е, че когато преди години пристигнал в Лондон,

Киев задържа предполагаем руски шпионин около премиера

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-26713341

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) задържа правителствен служител по подозрение, че работи в интерес на Русия, съобщи самият премиер Володимир Гройсман.

Заложиха 1 милион долара, че биткойнът ще поскъпне до 50 хиляди долара догодина

http://www.cross.bg/dolara-bitkoiin-optzii-1563862.html

/КРОСС/ Неизвестен инвеститор или инвеститори са направили залог за 1 млн. долара, че биткойнът ще поскъпне до края на следващата година до 50 000 долара - близо 3 пъти над текущите цени според фючърсните и спот пазарите на водещата криптовалута, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР. Ежедневни записи за търговия, публикувани в сряда вечерта от LedgerX, стартиращ електронен пазар за биткойн деривати, показват, че неидентифициран търговец или група от търговци са закупили биткойн "кол" опции (право за покупка на биткойн в бъдеще на дадена цена) с падеж през декември догодина. Самият залог е за "кол опции" в цена на биткойн от 50 000 щатски долара, като подобен залог е първият по рода си на борсата LedgerX. За тези биткойн опции са били платени малко под 1 млн. долара в рамките на последните 24 часа, като не е ясно кой или кои са били съответните инвеститори и дали става въпроса за една, или няколко търговски сделки.

Американка на 26 години роди бебе от ембрион, замразен преди 24 години

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/21/3101552_amerikanka_na_26_godini_rodi_bebe_ot_embrion_zamrazen/?ref=rss


Рекорд в световната практика по инвитро отбелязаха в САЩ. Здраво момиченце е било родено през ноември в щата Тенеси от може би най-дълго съхранявания ембрион в историята. Бебето на практика било заченато преди 24 години и веднага замразено като ембрион, а тази пролет ембрионът бил размразен и дарен на 26-годишната Тина Гибсън, която е вече щастлива майка на едномесечната Ема, съобщава Би Би Си.<br /><br />"Осъзнавате ли, че съм само на 25? С този ембрион можеше да сме най-добри...

БСП атакуват в КС процедурата по приемане на държавния бюджет

http://www.cross.bg/byudzhet-protzedyrata-bulgariya-1563861.html

/КРОСС/ ПГ на „БСП за България" внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет, предаде „Фокус". Искането е за установяване на противоконституционност на чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери" от Закона за държавния бюджет. Текстът касае средства за ремонт на „Св. Александър Невски" и Зографския манастир, които бяха прегласувани няколко пъти по време на второто четене на бюджета за 2018 г. Жалбата внесоха заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев, секретарят на групата Филип Попов, депутатът проф. Румен Гечев и други. Документът е подписан от 65 народни представители.„Атакуваме процедурата за държавния бюджет - искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание", коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев. „Искаме да бъде обявена за противоконституционна процедурата за приемане на този бюджет. Това беше една голяма битка в парламента. Очакваме Конституционният съд да се произнесе положително, защото управляващите обезсмислиха дебата и процедурата по приемане на бюджета, защото видите ли нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушава финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително. Той обърна внимание, че България е държавна република и че бюджетът се приема от Народното събрание

Роналдо под въпрос за "Ел Класико"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624179

Роналдо под въпрос за "Ел Класико"Кристиано Роналдо изправи на нокти щаба на "Реал" (Мадрид) преди съботния сблъсък в Ел Класико. Кралският клуб се нуждае от задължителна победа в дербито, за да запази шансове за титлата, след като изостава на 11 точки зад "Барса" в класирането (б.р. "Реал" е играл и мач по-малко заради участието си на световното клубно първенство).

Манипулирането на километража ще се наказва с глоба до 7000 лева

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/12/21/3101553_manipuliraneto_na_kilometraja_shte_se_nakazva_s_globa/?ref=rss


Търговците на употребявани автомобили могат да бъдат глобени с между 2000 и 7000 лева, ако манипулират километражите на предлаганите от тях превозни средства. Това следва от приети днес на второ четене от парламента промени в Закона за движение по пътищата.<br /><br />Публична тайна е, че в повечето автокъщи километражите на колите са върнати, за да се представят те за по-запазени и да се продадат на по-добра цена. Запознати с манипулацията коментират, че масово предлаганите...

Само 1% от българите ще празнуват Коледа в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=365892

Повечето българи ще посрещнат коледните и новогодишните празници вкъщи, като ще отделят до 150 лева. Това сочи проучване на изследователски център "Тренд". Повечето хора ще отделят средства за подаръци, но значителна част от тях ще се вместят в рамките само на 50 лева.

9 нови специалности в СУ догодина - една от тях е африканистика на английски

https://offnews.bg//obshtestvo/9-novi-spetcialnosti-v-su-dogodina-edna-ot-tiah-e-afrikanistika-na-a-671572.html

9 нови специалности въвежда Софийският университет за кандидатстудентската си кампания догодина. Една от по-любопитните от тях е африканистика (на английски език) и ще се преподава във Факултета по класически и нови филологии, а приемът ще е изпит по английски или матура по същия език.

Новите специалности, графикът за изпитите и целия правилник за приема за учебната 2018/2019 г. бе приет снощи на заседание на Академичния съвет на висшето училище.

Всички нови специалности са:

Философски факултет

- Публични информационни науки;

- Философия (на английски);

Исторически факултет

- История и политика на Балканите;

- История и чужд език (английски език/френски език);

Факултет по класически и нови филологии

- Африканистика;

Физически факултет

- Компютърно инженерство;

- Учител по природни науки в основната степен на образованието;

Геолого-географски факултет

- География и английски език;

Факултет по журналистика и масова комуникация

- Комуникационен мениджмънт.

Коментари сред членовете на АС предизвика специалността Учител по природни науки в основната степен. Ще могат ли завършилите я да влязат в училище? Директорите искат учител по биология, по химия, по физика, а не по общото название "природни науки", попита проф. дпн Албена Чавдарова от Факултета по педагогика. Контрааргументът бе, че освен в началните класове, където се преподава предметът Човекът и природата, има и малки селски училища, където един учител преподава по няколко предмета.

В крайна сметка предложението бе гласувано заедно с целия правилник. А той включва още условията за прием и графиците за двете изпитни сесии.

Първата е през февруари-март, а втората - през май-юни 2018 година.

Документи за кандидатстване за първата се подават в София от 19.02.2018 г. до 09.03.2018 г., а за втората - до 18.05.2018 г.

Кандидатите подават заявление, представят копие от личната си карта и дават квитанция за платена такса за участие в изпитите (размерът ѝ се определя всяка година с постановление на Министерския съвет). От такса се освобождават кръглите сираци до 26 г., хора с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто, майки с три и повече деца.

Кандидатите могат да се явят и на първата, и на втората сесия, ако желаят и за бала да бъде взета по-високата оценка по съответния предмет.

Едно предложение, касаещо изпитите, се превърна в основният спорен момент по време на заседанието. То бе отправено от Медицинския факултет. Деканът му и директор на болница "Лозенец" проф. д-р Любомир Спасов поиска да има отделни изпити по биология и химия, чрез които да се пресяват само кандидатите за специалността медицина, различни от традиционните изпити по биология и химия на СУ.

В писмо до Съвета преди вчерашното му заседание проф. Спасов пише:

Провеждането на кандидатстудентските изпити по химия и биология за специалността "Медицина" е многократно обсъждано в нашия факултет през последните месеци. Повод за това ни дава неудовлетвореността от съдържанието на изпитните конспекти по двете учебни дисциплини и начинът на провеждане на самите изпити.

Спасов претендира изпитите да се провеждат от бъдещите преподаватели на студентите, тоест от преподаватели във Факултета по медицина. Той твърди още, че подборът на студенти, подбрани чрез изпити, подготвени и проведени от преподаватели в други факултети "нарушава нашите естествени права на обучаващо звено". "Прякото ни участие в подбора на студенти за Медицинския факултет е не само наше право, но и ключово задължение", пише още в писмото си проф. Спасов.

Това предложение бе на път да "взриви" спокойствието на съвета.

Оттеглете го, проф. Спасов, призова в началото на дискусията зам.-ректорът доц. д-р Георги Вълчев. 

Предложението ще тегли една поредна разделителна линия. Разделиха ни на бедни и богати, на даскали и на чисти учени, сега вероятно ще се разделим и по някоя друга линия. Това не е добре за университета и за този дух, който би трябвало да носим като колектив. Обратното - ако предложението не бъде оттеглено и се стигне до гласуване, ако то не бъде прието, това ще остави лош привкус в представителите на Медицинския факултет. Аз съм убеден, че в режим на диалог могат да бъдат решени всички спорни въпроси и моят призив е точно този. Мисля, че ако предложението бъде оттеглено и се потърсят решения в диалог с колегите от двата факултета, ангажирани с този процес, това ще е по-добрият вариант.

Към призива се присъединиха още няколко преподаватели, но Спасов не склони - не оттегли предложението си и при гласуването то беше отхвърлено с 9 гласа "за", 11 "против" и 21 "въздържал се".

Така за медицина останаха досегашните изпити по химия и биология. Тази регулирана специалност остана и една от малкото, в които не може да се влиза и с матури. Останалите такива са фармация, право и международни отношения. При последната задължителният изпит е по история на България, а вторият предмет може да е или изпит, или оценка от матура по чужд език.

Кандидатите за всички останали специалности ще избират дали да се явят на изпит или да участват в класирането с матура. Не е ясно как матурата би отсяла кандидатите за някои специалности, например в специалността изобразително изкуство ще се приема с матура по български, математика и други предмети от училище, но не и с рисуване. Този въпрос обаче не бе повдигнат от членовете на Академичния съвет вчера.

Приетият правилник за приема определи и графиците за изпитите.

Първа сесия

18 март (неделя) - изпит по български език и литература

25 март (неделя) - математика - II и химия

1 април (неделя) - история на България и журналистика

15 април (неделя) - биология, събеседване за специалност Музикални медийни технологии и тонрежисура и география

22 април (неделя) - математика - I, събеседване за специалност Изобразително изкуство, теология (устен), музикален инструмент или пеене и събеседване за специалност Графичен дизайн

Втора сесия

3 юни (неделя) - български език и литература, италиански език, философия и социални науки

9 юни (събота) - журналистика (писмен), математика I

10 юни (неделя) - английски език, биология

16 юни (събота) - история на България и химия

17 юни (неделя) - математика ІI, събеседване за специалност Музикални медийни технологии и тонрежисура, теология (устен) и руски език

23 юни (събота) - журналистика (устен), събеседване за специалност Изобразително изкуство, музикален инструмент или пеене, физика, събеседване за специалност Графичен дизайн

24 юни (неделя) - френски език и география

Първото класиране излиза на 10 юли. Класираните могат да се запишат или потвърдят участие във второто класиране от 11-и до 13 юли.

Второто класиране са обявява на 17 юли, а попадналите в списъците се записват или потвърждават до 20 юли.

Окончателното трето класиране излиза на 24 юли, а срокът за записване е от 25-и до 27 юли.

Тръмп иска да си купи подкрепа за Йерусалим, плаши, че ще спира парите на противниците си

http://www.cross.bg/trump-iierysalim-glasyvat-1563860.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп явно иска да купи подкрепа за решението си да признае Йерусалим за столица на Израел.Както е известно, след като президентът на САЩ реши да обяви Свещения град за столица на Израел, последваха множество протести в арабския свят, които доведоха и до множество жертви в Палестинските територии. Арабските страни предложиха инициатива проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН срещу решението на САЩ. Тя бе внесена от Египет и дори бе гласувана в организацията, като 14 от 15-те членки я одобриха. Само САЩ бе „против" резолюцията и като постоянен член на Съвета за сигурност ѝ наложи вето. „Те получават стотици милиони, дори милиарди долари, а ще гласуват срещу нас. Е, ние следим тези гласувания. Нека да гласуват срещу нас. Ще спестим доста пари", обяви Тръмп, цитиран от „Гардиън". По искане на арабските държави, Общото събрание на ООН свиква за днес специална сесия, на която ще бъде обсъдена ситуацията в Йерусалим.

Белгия готви закон, за да изясни трябва ли да се отговаря на имейли в извънработно време

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/21/3101479_belgiia_gotvi_zakon_za_da_iziasni_triabva_li_da_se/?ref=rss


Белгийските власти подготвят закон, който да уреди въпроса с изпращането на електронни съобщения между служителите в дадено дружество в извънработно време, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.<br /><br />Отчита се, че различните дружества имат различна дейност и затова властите очакват предложения от работодателите и работниците. Предвижда се законът да изясни дали работникът е длъжен да отговори на съобщение, получено в извънработно време.<br /><br />Засега в Белгия...

Заложиха милион, че биткойнът ще удари 50 000 долара в края на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624167

Заложиха милион, че биткойнът ще удари 50 000 долара в края на 2018 г.Неизвестен инвеститор или инвеститори са направили залог за 1 млн. долара, че биткойнът ще поскъпне до края на следващата година до 50 000 долара - близо три пъти над текущите цени според фючърсните и спот пазарите на водещата криптовалута, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР. Ежедневни записи за търговия,

Средно по 406 кг отпадъци е изхвърлял всеки българин през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/21/3101428_sredno_po_406_kg_otpaduci_e_izhvurlial_vseki_bulgarin/?ref=rss


Средно по 406 кг отпадъци е изхвърлял всеки българин през 2016 г. Това количество е с 13 кг по-малко спрямо изхвърляното 2015 г. По този показател България е под средната норма за Европа (480 кг./чов./год.). Това показват данните на Националният статистически институт от годишната статистиката за околната среда за 2016 г. .<br /><br />Образуваните битови отпадъци средно на човек от населението показват натиска върху околната среда.<br /><br />Най-много изхвърлени битъови...

Зелената салата подмладява мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6624170

Зелената салата подмладява мозъкаВсекидневната консумация на салата и зелени листни зеленчуци стимулира мозъка и дори може да допринесе за предпазване от деменция, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване. Сред характерните симптоми на невродегенеративното заболяване, най-разпространената форма на която е болестта на Алцхаймер,

Дружества на ЕВН и ЧЕЗ са санкционирани за злоупотреба с монопол

http://econ.bg/Новини/Дружества-на-ЕВН-и-ЧЕЗ-са-санкционирани-за-злоупотреба-с-монопол-_l.a_i.755169_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията е наложила санкции на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН и ЧЕЗ....

Чарли съветва президента - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6624143

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Екипи на варненското енерго ще дежурят по празниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=365881

64 екипа на варненското енерго ще дежурят в празничните дни покрай Коледа и Нова година, научи Moreto.net. Екипите са оборудвани с необходимите материали и инструменти, средства за комуникация, лични предпазни средства и работно облекло за работа в зимни условия.

Ново земетресение в Иран отне човешки живот

https://offnews.bg//sviat/novo-zemetresenie-v-iran-otne-choveshki-zhivot-671632.html

Един човек загина, а близо 100 са ранени в паниката, последвала снощното земетресение в Иран с магнитуд 5,2, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Една жена е загинала, бягайки от къщата си в Малард, най-близкия до епицентъра на труса град на около 40 км от Техеран.

Общо 97 души са ранени в провинциите Техеран, Алборз и в град Савех на 110 км югозападно от столицата.

Според местни медии ранените са пострадали в паниката при напускането на къщите си. Земетресението не е нанесло материални щети, съобщиха властите.

В Иран редовно има мощни земетресения. Миналия месец над 600 души загинаха в трус с магнитуд 7,2 в Западен Иран.

След силното земетресение в Иран близо 100 са ранени, а един е загинал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6624155

След силното земетресение в Иран близо 100 са ранени, а един е загиналЕдин човек загина, а близо 100 са ранени в паниката, последвала снощното земетресение в Иран с магнитуд 5,2, предаде Франс прес. Една жена е загинала, бягайки от къщата си в Малард, най-близкия до епицентъра на труса град на около 40 км от Техеран. Общо 97 души са ранени в провинциите Техеран, Алборз и в град Савех на 110 км югозападно от

Eдна от най-големите техно звезди - Марко Карола, идва за мащабно шоу на НГ

https://offnews.bg//kultura/edna-ot-naj-golemite-tehno-zvezdi-marko-karola-idva-za-mashtabno-sh-671626.html

От клуб "Ялта" сътвориха малко чудо с първото издание на фестивала InterSOLAR през 2017 година. Все още се срещат коментари из социалните мрежи, които се учудват, че артисти като Richie Hawtin, Martinez Brothers и Tale Of Us са се събрали именно в София, а не в Берлин, Мадрид или Ню Йорк – най-популярните дестинации за такъв тип събития. 

Дали обаче е възможно този успех да се повтори? Според клуба отговорът е категорично "да". Огромният опит на "Ялта" в организирането на събития от най-висока класа превърна партитата на "Solar" в една от емблемите на България пред световната музикална сцена. Сега организаторите са поканили едно от най-големите имена на техното - Марко Карола за няколкочасов сет, който да даде старта на 2018 г. Той ще се качи на голямата сцена в зала "Арена Армеец" на 31 декември.

Всеизвестен факт е, че Marco Carola трудно приема да е част от лайнъп или да дели пулта с друг, защото той разбира по различен начин думата парти. Пуска дълго и се забавлява заедно с публиката. За това и новогодишната вечер в София ще бъде само негова. Till the end.

Партито ще открие един от лидерите на родната сцена и създателят на Takeover - Liubo Ursiny. Също така ще бъде специално обособена външна сцена, която да даде старт на вечерта с парти на открито, шампанско и много фойерверки за всички, които искат да посрещнат първите минути на 2018 година с InterSOLAR.

Програма за вечерта:

00.00 - фойерверки, шампанско и музика на открито
00.15 - откриващ сет от Liubo Ursiny
02:00 - Малко Карола ... до неизвестния край на нащта

Стандартните билети за вечерта са с цена 60 лева, а в продажба са и лимитирана серия специални билети на цена 200 лева, даващи достъп до сцената в компанията на Малко Карола. 

Повече подробности за програмата на клуба може да намерите на официалната страница в Facebook, както и на yaltaclub.com.

Карта ще показва пешеходните пътеки по републиканските пътища в страната

http://www.cross.bg/puteki-peshehodnite-putishta-1563859.html

/КРОСС/ Съвместно с областните управления на Министерството на вътрешните работи ще направим проверка на пешеходните пътеки във всички 265 общини страната. Тя ще е само за населените места, защото по републиканските пътища такава тече вече втора седмица. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Валентин Радев, във връзка със зачестилите пътно-транспортни произшествия на пешеходни пътеки. Общонационалната проверка на всички пешеходни пътеки в страната е по разпореждане на Върховна административна прокуратура. До два месеца се очаква пешеходните пътеки по републиканските пътища да бъдат описани. „Убеден съм, че картата, която ще направим, ще даде цялостна представа не само за финансовите нужди за полагане на пешеходни пътеки, но и и за това как представителите на местната власт изпълняват нормативните изисквания за осигуряването на безопасно придвижване по общинските пътища", каза по време на брифинга регионалният министър Николай Нанков. По думите му в момента няма синхронизация между изискванията за пешеходните пътеки по републиканската пътна мрежа и тези в урбанизираните територии

17-годишно момче оцеля след скок от 8-ия етаж

http://dnes.dir.bg/news/mvr-dobrich-mladezh-26713186

17-годишно момче от Добрич скочи от осмия етаж на жилищен блок и оцеля. То е настанено в болница без опасност за живота.

Йотова: Цветанов да се извини на Радев

https://frognews.bg/novini/iotova-tsvetanov-izvini-radev.html

Цветан Цветанов да се извини на президента Румен Радев, поиска вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея Цветанов и други депутати му дължат това, тъй като не са се вслушали в призива му за вето и го обвиниха, че създавал фалшиви новини.

България ер ще вози до Одеса, първият полет утре с Валери Симеонов

https://offnews.bg//obshtestvo/balgaria-er-shte-vozi-do-odesa-parviat-polet-utre-s-valeri-simeonov-671631.html

България ер ще лети от София до Одеса и обратно всеки петък и неделя. Първият редовен полет е утре, в него ще участват народни представители и правителствена делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов. 

Стартирането на експлоатацията на линията е по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов. Проектът е осъществен с активното съдействие на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Всяка седмица - в петък и в неделя, ще се извършват полети в двете посоки. 

Линията ще подобри свързаността между двете държави и ще позволи на историческите български общности в Украйна да заздравят своите връзки с родината. Така ще се създаде възможност учещите и работещи в България бесарабски българи да избегнат тежкото 10-12 часово пътуване с автобус. 
През юни с промяна в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и в подзаконовата нормативна уредба беше облекчено договарянето със сезонни работници, което позволи в летния туристически сезон 2017 над 3000 граждани на Украйна и Молдова от български произход да работят у нас. Новата въздушна линия ще позволи по-високата им мобилност през 2018 г., както и развитието на двустранните туристически и икономически отношения с Украйна и Молдова, съобщиха от пресцентъра на правителството. 

Гейове и лесбийки ще могат да се целуват на Мондиал 2018

https://offnews.bg//futbol/gejove-i-lesbijki-shte-mogat-da-se-tceluvat-na-mondial-2018-671630.html

Страховете на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, че няма да могат да изразяват чувствата си един към друг на трибуните на стадионите в Русия по време на Мондиал 2018 се оказаха напразни.

От организационния комитет ги успокоиха, че те ще могат да се целуват и прегръщат без страх от глоби или арести. Притесненията на гейове и лесбийки бяха свързани с действащия в Русия закон за забрана на хомосексуалната пропаганда.

"Всякакви прояви на емоции и изразяване на чувства, които не нарушават обществения ред и съответстват на общоприетите норми на културно поведение, са естествена част от футбола.

Могат да се целуват и прегръщат, колкото им е приятно, но в рамките на общоприетото. Световното първенство трябва да бъде максимално комфортно и гостоприемно за всички участници", обявиха от организационния комитет.

"Футболът е обединяваща различията игра. Страховете са излишни. Още повече, че законът засяга пропагандата сред непълнолетни", допълва посланикът на Мондиал 2018 и инспектор на Руската федерация по борбата с расизма и дискриминацията Алексей Смертин.

Проучване на общественото мнение в Русия показва голяма еволюция в отношението към хомосексуалните. Ако през 2014 година едва 26 на сто от анкетираните са дали отговор, че ще приемат спокойно появата на гей или бисексуален футболист в националния отбор, то през 2017-а вече процентът е 47.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване