Имен ден празнуват Юлиана и Юлиан

https://frognews.bg/laif-stail/etno-kalendar/imen-den-praznuvat-iuliana-iulian.html

Църквата почита днес света мъченица Юлиания. Имен ден празнуват Юлиана и Юлиан. Името е от латински произход и се свързва с месец юли, когато се почита св. Юлия девица, както и с Юлий - ”къдрокос, с буйна къдрава коса”. Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, които живеели във Витиния (Мала Азия) в края на ІІІ век.

Три деца са в "Пирогов" след игра с пиратки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3101130_tri_deca_sa_v_pirogov_sled_igra_s_piratki/?ref=rss


Три деца са приети вчера в спешната болница "Пирогов" след като са си играли с пиратки в Южния парк в София.<br /><br />"Хората трябва да бъдат много внимателни, особено децата – трябва да са предупредени какво може да се случи", призова доц. Людмил Симеонов пред БиТиВи.<br /><br />Едно от децата е получило тежки увреждания на дясната ръка и се е наложила ампутация на пръсти. Пострадала е и другата му ръка, както и лицето.<br /><br...

Скандал с канадския премиер заради луксозна почивка на Бахамите

https://www.actualno.com/america/skandal-s-kanadskija-premier-zaradi-luksozna-pochivka-na-bahamite-news_650743.html

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо наруши етичните норми, прекарвайки отпуска си на Бахамите като гост на принц Ага Хан (Шах Карим Ал Хюсейни), лидер на исмаилите-мюсюлмани. Това заяви Мери Доусън - канадският комисар по въпросите за конфликта на интереси и етиката. "Когато господин Трюдо, като премиер на Канада, се е възползвал от гостоприемството на Ага Хан и е използвал неговият частен остров през март и декември 2016 година, с Ага Хан е имало официални отношения, а фондът н

В КЕВР ще се обсъжда цената на природния газ от 1 януари догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623666

В КЕВР ще се обсъжда цената на природния газ от 1 януари догодинаОт 10.00 часа в сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад за утвърждаване на цени на „Булгаргаз“ ЕАД, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа за I тримесечие на 2018 г., предава "Фокус".

Редовите полицаи вече ще могат да ходят с автомати

http://www.transmedia.bg/2017/12/21/%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d1%89%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%b0-%d1%85%d0%be%d0%b4%d1%8f/

Редовите полицаи да могат да носят дългоцевно оръжие, предвижда проект на Инструкция за условията и реда за носене на служебно оръжие от служителите на МВР. Тя е публикувана за обществено обсъждане на портала за консултации strategy.bg. Вносител на предложението е Министерството на вътрешните работи (МВР).

В момента пушки, автомати и снайпери използват само командоси от спецотряда за борба с тероризма и звената за задържане при националната полиция, ГДБОП и СДВР. Останалите полицаи са въоръжени с пистолети и револвери.

Според мотивите към предлаганата промяна, целта на промяната е редовите полицаи да използват дългоцевно оръжие при рискови акции спрямо извършителите на тежки престъпления. Оръжието трябва да се носи без патрон в цевта, пише в проекта на инструкция. МВР шефове ще определят кога да се използват пушки и за какъв период.

От мотивите на МВР не се разбира какво налага тази промяна и кога точно ще се прилага възможността полицаите да ходят с пушки и автомати и то без патрони в цевта. Нито при какви условия по какви правила полицейските шефове ще определят кога е необходимо да се носят дългоцевни оръжия.

Протестите на 2017

http://www.transmedia.bg/2017/12/21/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-2017/

 

Поредица от протести на граждани, сдружения и синдикати през 2017 г. показа отношението на обществото към сегашното управление. В огромната си част тези протести останаха без отговор от страна на държавните органи, отговорни за проблемите.

Още през февруари шофьори блокираха ГКПП Кулата в отговор на блокадата от гръцки земеделци от другата страна на границата. През март пред Съдебната палата пък протестираха българи, набедени за длъжници. Те реагираха срещу произвола на районни съдилища и на частни съдебни изпълнители, изземащи имущество и жилища в полза на банки и монополи, без да са приключили съдебните дела. Тази немислима за цивилизовата Европа практика вероятно ще бъде прекратена след адекватната намеса на омбудсмана Мая Манолова по този проблем. Това остана и почти единственият държавен орган, реагиращ на поставени от граждани проблеми.

Пак през март протестираха животновъди. Повод за тяхното недоволство бяха неизплатените субсидии. Протест пред Комисията за енергийно и водно регулиране организираха граждани във връзка с увеличението на цената на природния газ, както и на парното и топлата вода. Това недоволство избуя и през април, когато граждани плокираха трамвайната линия на столичния булевард  „Дондуков” с възгласи „Оставка” и „Мафия”. Не последваха никакви корекции и цените у нас вече са изравнени с европейските, за разлика от доходите.

Същите думи за държавното управление – „Оставка” и „Мафията вън” използваха и гражданите, участвали в „Марш за съдебна реформа”. В разгара на лятото юристи и граждани организираха протест под наслов „Няма да мълчим”. Протестиращите поискаха оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Протест в защита на Лозан Панов пък имаше пред ВСС. Личността на Панов акумулира сериозна обществена подкрепа. Това от своя страна задейства друг вид реакция. Пак пред ВСС през април Панов беше посрещнат от мълчаливи, татуирани и яки младежи, носещи отрязани агнешки глави. Натуралистичната акция със заплашителен привкус не беше разследвана. Според фоторепортери същите младежи, но без кървави атрибути, са били на протестите за съдебна реформа и са се опитали да ги дискредитират, но без успех.

Лятото беше горещо и за служители от Агенцията за борба с градушките. Хората от ракетните полигони изключиха пултовете заради мизерно заплащане и лоши условия на труд – без ток и течаща вода.

През септември граждани протестираха срещу некоректни работодатели  заради неизплащане на заплати и осигуровки. Работниците от ВМЗ Сопот пък протестираха срещу посредниците във военната индустрия.

Октомври изкара на протест работници от „Дунарит и „Емко” – заради проблеми с договорите и лицензите на предприятията. Журналисти от различни медии също излязоха пред Министерския съвет през октомври. И макар поводът да беше конкретен конфликт в конкретно телевизионно студио, журналистите показаха единство по отношение на опитите за погазване на свободата на словото. Никой не се извини. Нито пък държанието на управниците в ефир стана по-възпитано.

През ноември протестираха учените – за по-достойно заплащане, както и КНСБ – за същото. От БАН дори спуснаха траурни знамена. След малко добавени средства от страна на правитеството обаче учените замълчаха по въпроса дали ще протестират по време на председателството на България на Съвета на ЕС, както бяха заявили по-рано.

Месец декември обобщи протестната картина – водата ни е скъпа, въздухът ни е мръсен. Специален акцент в последния месец на годината беше мораториумът върху иновативните лекарства за онкоболните, който също предизвика протести.

През годината по няколко пъти протестираха полицаи, пожарникари и лекари. И макар в исканията им да присъстваше адекватното заплащане на труда, в основата си тези протести бяха насочени срещу некадърното управление на съответния сектор.

Локални протести по различни регионални проблеми имаше в Добруджа, Асеновград, Куклен, Монтана, Царево. Столицата също не остана без районни протести, основно заради инфраструктура  („Княжево”, „Владая”, „Стрелбище”, „Витоша”) и заради мръсен въздух („Красна поляна“, „Овча купел“, „Западен парк“, „Оборище“ и „Младост“).

Наред с професионалните общности протестираха автошколи, родители срещу насилието, вегани, привърженици и противници на паметника пред НДК (отишъл в историята). Квазипротестите като че ли стават обичайна практика. Знайни и незнайни организатори се възползват от демократичните принципи и устройват всякакви шествия, без да е ясно какво се цели с тях. Освен компрометиране на протеста като граждански акт, разбира се. Пресен пример е шествието на работници от „Булгартабак“, които така и не артикулираха искания и отказваха да говорят с представители на медиите.

Цялата тази пъстра палитра от протести не трогна ни най-малко съответните държавни структури. Факт е, че почти всички теми за протест се повтарят ежегодно, без това да доведе до видими резултати.

 

 

 

БСП атакува парите за Министерския съвет в Конституционния съд

http://clubz.bg/62089-bsp_atakuva_parite_za_ministerskiq_syvet_v_konstitucionniq_syd

Снимка БГНЕС

След успеха с премахването на мораториума върху новите лекарствени молекули в бюджета на НЗОК, от БСП ще атакуват и прясно приетия Държавен бюджет 2018. Става въпрос за прословутия чл. 6, с който погрешка управляващите дадоха допълнителни 1 130 000 лв. към бюджета на дирекция "Вероизповедания" за два православни храма - "Св. Александър Невски" и манастира "Св. Георги" на Атон, а после чрез спорно прегласуване отмениха текста. От левицата се заканиха още тогава, в началото на месеца, че ще сезират Конституционния съд (КС) заради нарушения в процедурите, а днес обявиха, че в рамките на деня ще го направят.

Предисторията

Чл. 6 от Бюджет 2018 г. бе текстът за бюджета на Министерския съвет. При гласуването НС прие предложение за изменение на текста от социалиста Васил Антонов. То предвиждаше отпускането на този над един милион лева за двата храма. Депутатите одобриха идеята на Антонов и при първото гласуване, и при прегласуването на текста - по процедурата, записана в чл. 71 от парламентарния правилник, където изрично пише, че "резултатът от повторното гласуване е окончателен". 

След като предложението на социалиста бе прието, а останалите поправки на други депутати - отхвърлени - Народното събрание трябваше да гласува окончателния текст на разпоредбата - текста на вносителя за чл. 6 с одобрената вече промяна. Тук обаче от ГЕРБ гласуваха "против". Настана суматоха, Данаил Кирилов поиска отлагане на текста и така се стигна до разглеждането на казуса за следващия ден.

От ГЕРБ настояха, че няма да минат гласуваните вече допълнителни пари за храмовете. И измислиха процедура, по която да отхвърлят приетото предложение на Антонов. Това се случи въпреки поисканата почивка, въпреки провелия се Председателски съвет и въпреки че преди това Йордан Цонев от ДПС им бе подсказал как могат да излязат от ситуацията, без да нарушат правилата.

В продецура "прегласуване" на чл. 6 от бюджета, заедно с промените на Антонов, ГЕРБ се обявиха "против". Така на практика бе отхвърлен целия бюджет на Министерския съвет. Според юристите на управляващите обаче това не било така - можели да гласуват текста на вносителя наново - само че без предложението на Антонов. 

Практиката

Оказа се, че вече има решение на КС по много сходен на този казус, от 2007 г. Става дума за текст от Закона за здравното осигуряване. Залата е приела предложения за промяна на първоначалния текст на вносителя, направени от депутати, но въпреки това парламентът гласува отново текст, който по същество повтаря този на вносителя, но без гласуваните вече редакции. 

Ето какво пише в анонса към Решение №3 от 2007 г. по дело №2 на КС от същата година:

"Недопустимо е да се извършва трето гласуване на разпоредба, чийто текст възпроизвежда първоначалното предложение на вносителя на законопроекта, след като предложените от народните представители допълнения вече са били приети на две гласувания."

Нацисти плашат, че тровят храни и напитки в Гърция

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/natsisti-plashat-che-troviat-hrani-napitki-gartsiia.html

Нацистка група плаши, че трови храни и напитки в Гърция. Анархистите заплашват, че ще върнат продуктите в супермаркети в Атина и Солун, съобщи Нова телевизия.

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ

http://www.cross.bg/nito-tzenata-vsichki-1563813.html

/КРОСС/ Поскъпването на природния газ с близо 3 процента от следващата година ще се обсъжда в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде одобрено, през първото тримесечие на 2018-та 1000 кубически метра газ ще струват 353 лева. Тази цена е без таксите за достъп и пренос, както и без акциз и ДДС. Предстоящото увеличение е малко и няма да доведе до поскъпване на парното и топлата вода, уверява председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. "И няма при това положение да има промяна нито в цената на топлинната енергия, нито в цената на електрическата енергия за всички битови потребители и за всички небитови. Тоест тези цени остават непроменени от 1-ви януари", подчерта той.

КЕВР обсъжда увеличение на цената на природния газ

http://www.cross.bg/tzenata-nyama-energiya-1563813.html

/КРОСС/ Поскъпването на природния газ с близо 3 процента от следващата година ще се обсъжда в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде одобрено, през първото тримесечие на 2018-та 1000 кубически метра газ ще струват 353 лева. Тази цена е без таксите за достъп и пренос, както и без акциз и ДДС. Предстоящото увеличение е малко и няма да доведе до поскъпване на парното и топлата вода, уверява председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. "И няма при това положение да има промяна нито в цената на топлинната енергия, нито в цената на електрическата енергия за всички битови потребители и за всички небитови. Тоест тези цени остават непроменени от 1-ви януари", подчерта той.

Манолова: Симулациите на електронно гласуване са имитация

http://clubz.bg/62088-manolova_simulaciite_na_elektronno_glasuvane_sa_imitaciq

Омбудсманът Мая Манолова. Снимка БГНЕС

Симулацията на електронното дистанционно гласуване не трябва да е само имитация. Това пише до Централната избирателна комисия омбудсманът Мая Манолова.

Според нея симулацията трябва да се извърши в реален изборен район и сред реални избиратели.

"Процедурата следва да се придържа към разпоредбите от Изборния кодекс, като бъдат ясно очертани двата разделни във времето етапа - предварителна регистрация и същинско гласуване. За да се постигне целта на закона, трите симулации не следваше да бъдат проведени наведнъж в рамките на един или два дни, а разделени във времето достатъчно, така че да бъдат извършени анализ и оценка след всяка една от тях, като изводите от първата да послужат за подобряване на системата при провеждане на втората и т.н.“, пише Манолова.

Според нея регистрацията трябва да може да бъде от дистанция.

Манолова твърди, че единствената разлика с експерименталното гласуване, което трябва да се проведе три пъти след 1 януари 2018 г., е в това, че на симулациите се гласува за измислени партии.

В Изборния кодекс (гласуван и от нея като депутат) пише:

"Чл. 145, (3) До 1 януари 2018 г. Централната избирателна комисия провежда три симулации на дистанционно електронно гласуване,при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати."

Никъде не се твърди, че симулацията трябва да бъде проведена с реални граждани, които да се регистрират за теста - това за изисквания само за първото експериментално гласуване.

"В заключение бих искала да подчертая, че и симулациите, и експериментите следва да демонстрират и да гарантират надеждността на дистанционното електронно гласуване, а не да послужат като основания за отмяната му от законодателя“, казва в края на писмото си Манолова.

"Паяците" в София също ще почиват по Коледа и Нова година

http://www.mediapool.bg/payatsite-v-sofiya-sashto-shte-pochivat-po-koleda-i-nova-godina-news273345.html

Центърът за градска мобилност в София също ще почива по Коледа и Нова година и столичани и гостите на столицата ще могат да паркират безплатно в центъра на града. За "синя" и зелена" зона няма да се плаща на 23, 25, 26 и 27 декември, се казва в съобщение на общинската компания. Дните са обявени за официални почивни и по принцип компанията не работи. "Паяците" ще почиват и на 30 декември в събота и в първия ден на новата 2018 година – понеделник, които също са обявени от правителството за почивни.

Безплатно паркиране в центъра на София по случай Коледа и Нова година

http://www.mediapool.bg/bezplatno-parkirane-v-tsentara-na-sofiya-po-sluchai-koleda-i-nova-godina-news273345.html

Шест дни безплатно паркиране за Коледа и Нова година подарява Центърът за градска мобилност в София, съобщиха от общинската компания. Столичани и гостите на София могат да ползват "синя" и зелена" зона в града и да оставят колите си безплатно на 23, 25, 26 и 27 декември. "Паяците" ще почиват и на 30 декември в събота и в първия ден на новата 2018 година – понеделник. 31 декември е в неделя, който по принцип е почивен ден за общинското дружество.

Човек на Тереза Мей подаде оставка заради скандал с порнография

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/chovek-tereza-mei-podade-ostavka-zaradi-skandal-pornografiia.html

Шефът на секретариата на британското правителство Деймиън Грийн – най-висшия пост след този на премиера Тереза Мей, подаде оставка по нейно искане. То беше отправено, след като разследване заключи, че Грийн е нарушил етичния кодекс за поведение на министрите, предадоха Ройтерс и ДПА.

Кенгуруто Томи е най-новият обитател на Зоокът Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6623641

Кенгуруто Томи е най-новият обитател 
на Зоокът Павликени10-месечното кенгуру Томи е е най-новият обитател на Зоокът Павликени. Торбестият бозайник вече се радва на новия си дом в единствения зоопарк на Великотърновска област. Той е дарение от ЗППК „Напредък“ - с.Батак, информират от общинската пресслужба. За първи път в Павликени се отглежда животно от далечната Австралия.

В Момчилград искат да линчуват обвинения за убийството на 7-годишната Дамла

https://offnews.bg//112/v-momchilgrad-iskat-da-linchuvat-obvinenia-za-ubijstvoto-na-7-godishna-671608.html

Днес изтича 72-часовия срок, в който беше задържана майката на убитата 7-годишна Дамла от Момчилград. Очаква се прокуратурата да поиска постоянното ѝ задържане.

Тя е в ареста от първите часове на тежкия криминален случай. Обвинена, е че е оставила детето си само.

Във фаталната нощ тя е била нощна смяна в работата си, а бабата е била при болната си сестра в Турция.

Напрежението в града не стихва, след като прокуратурата обяви убийството на 7-годишното момиче за разкрито. Обвинен е първият ѝ братовчед Мехмед Хасан, който е на 25 години.

Според разследващите обаче той е направил пълни самопризнания, които се подкрепят от събраните доказателства.

Хората в Момчилград искат да линчуват младия мъж и се опасяват, че има опасност той да бъде освидетелстван като невменяем и да не излежи присъдата си за жестокото убийство.

Вчера стана ясно, че малката Дамла е била задушена с притискане, а след това главичката ѝ е била облепена с тиксо.

Варненското енерго разкри как да пестим ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=365849

Енергийно ефективното използване на електроуредите в домакинството предотвратява излишния разход на електроенергия, казаха от Енерго про за Moreto.net. С малки промени в навиците при използването на електроуредите можем да спестим стотици левове от сметката си за електроенергия на годишна база.

Дясната ръка на Тереза Мей подаде оставка

https://www.investor.bg/evropa/334/a/diasnata-ryka-na-tereza-mei-podade-ostavka-252594/

Държавният секретар Деймиън Грийн си отива заради подозрения за сваляне и разглеждане на порнографски материали на служебни компютри

Акценти в печата

http://www.cross.bg/leva-vestnik-byudzhetniya-1563812.html

/КРОСС/"Замразяват за 2 г. цените на лекарствата без рецепта", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Причината за решението на Министерския съвет е, че медикаментите без лекарско предписание нямат регистрационен режим и не подлежат на други регулации. Тази намеса на държавата противоречи на принципите на свободния пазар, смятат от своя страна от фармацевтичния бранш. "1 млрд. лв. от бюджетния излишък отлетяха за "безплатно" саниране", съобщава вестник "Сега". Изданието коментира, че правителството продължава да харчи с бясна скорост бюджетния излишък в края на годината. На заседанието вчера министрите са решили да извадят от хазната 1 млрд. лева за разплащания по прословутата програма за "безплатно" саниране. Това е вторият милиард, който отива за т.нар. Национална програма за енергийна ефективност, допълва всекидневникът. "53% от българите харчат най-много 150 лева за празниците". Това показва проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Всеки пети пък няма да купува подаръци, а всеки десети може да отдели за подаръци до 20 лева.      

Ако си политик и лъжеш за имотно състояние - глоба, ако си обикновен човек - затвор

https://www.actualno.com/society/ako-si-politik-i-lyjesh-za-imotno-systojanie-globa-ako-si-obiknoven-chovek-zatvor-news_650750.html

Ако си политик, висш чиновник или магистрат и излъжеш за своето имотно състояние, няма да бъдеш подведен под наказателна отговорност. Ако обаче си обикновен гражданин и излъжеш за имотното си състояние, можеш да влезеш за 3 години в затвора, според чл. 313 от Наказателния кодекс. Това постановява вече законодателството в България, след като вчера, 20 декември, окончателно беше приет т.нар. антикорупционен закон, коментира в. "Сега". Съгласно новия закон, политици, магистрати и висши ч

Цацаров прочете доклада "Булгартабак". Започва проверка

http://clubz.bg/62087-cacarov_prochete_doklada_bulgartabak_zapochva_proverka

Главният прокурор Сотир Цацаров най-после се е задействал и се е запознал с доклада на турските служби, в който "Булгартабак" е спомената като източник на контрабанда. 

"Докладът е ми епредаден от МВР, изпратен ми е от министър Валентин Радев. Изпратени са заедно с това и съответни писма, които определят степента на конфиденциалност", заяви главният прокурор.

Той обеща, че на проверка ще бъдат подложени "всички факти, които са изложени в този доклад".

"От ДАР, ДАНС, МВР и прочие ще бъдат изискани всички данни, с които те разполагат, ако разполагат, за осъществяване контрабанда на тютюневи изделия. Включително и по отношение на "Булгартабак", за който говорите", декларира още Цацаров.

По думите му на второ място от агенция "Митници" ще се изискат данни за целия износ на тютюневи изделия и той ще се сравни с производството на самата фирма. Главният прокурор намекна и къде могат да са трудностите - например това, че докладът, с който той разполага, е неподписан. Затова прокуратурата първо ще изяснява кой е неговият автор, с какви цели и кой го е създал:

"Такива данни - най-вероятно ще прецени наблюдаващият прокурор - ще се изискат по линия на международното правно сътрудничество от Интерпол: за да се установи кой е авторът на този доклад, каква е информацията и за какви цели е използвана тя".

Цацаров продължи:

"Всъщност това, което е при мен, представлява страници, които нямат заглавие, които нямат официален автор, които нямат, освен всичко друго, обозначение на службата, която е създала този доклад. За да се разбере действително авторството на доклада – никой не се съмнява, че той е създаден от турсикте служби – но и с каква цел: информационна аналитична и т.н."

Психиатър: Хората не вярват в държавните институции, сами са се заели с правосъдие

https://frognews.bg/novini/psihiatar-horata-viarvat-darjavnite-institutsii-sami-zaeli-pravosadie.html

В провинцията хората са тотално обезверени. Те не вярват в държавните институции. Сами са се заели с правосъдие. Това каза психиатърът Цветеслава Гълъбова по НТ.

Бус и тир катастрофираха на АМ "Струма" в посока София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623661

Бус и тир катастрофираха на АМ "Струма" в посока СофияБус и тир са катастрофирали на автомагистрала „Струма“ в посока София, няма пострадали. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Затворена за движение е лявата изпреварваща лента на 41 км в посока София. Бусът се е ударил в тир. Сигналът за инцидента е подаден в 7.30 часа. Няма пострадали,

Задържаха мъжа, заплашил с бомба летището във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623662

Задържаха мъжа, заплашил с бомба летището във ВарнаЗадържан е мъж, заподозрян, че е отправил заплаха за поставено взривно устройство на летището във Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията в крайморския град. Сигналът за бомбата е подаден снощи и това е наложило евакуация на хората в терминала на аеропорта.  Извършени са всички необходими проверки дали има поставено взривно устройство.

Сестрата на Ким Кардашиян призна, че е бременна

https://www.actualno.com/showbusiness/sestrata-na-kim-kardashijan-prizna-che-e-bremenna-news_650744.html

33-годишната реалити звезда и сестра на Ким Кардашиян - Клои потвърди, че е бременна след продължилите с месеци слухове дали действително чака дете. Новината тя съобщи в "Инстаграм" профила си, където публикува нежна черно-бяла снимка на наедрялото си коремче с ръцете на приятеля си - баскетболиста Тристан Томпсън върху него, предаде БГНЕС. "Най-голямата ми мечта се сбъдна! Ще си имаме дете! Чаках и се чудех, но Господ е имал план през цялото време. Знаел е какво прави. Аз трябв

Севернокорейски войник пак успя да избяга на юг

https://offnews.bg//sviat/severnokorejski-vojnik-pak-uspia-da-izbiaga-na-iug-671607.html

Само за месец за втори път севернокорейски войник успя да избяга през най-силно охраняваната граница в света - демилитаризираната зона между КНДР и Южна Корея.

Възползвайки се от гъстата мъгла, той преминал през браздато малко след 08:00 часа местно време.

Войникът се появил внезапно пред южнокорейски пост, където е задържан.

Властите в Сеул съобщиха, че южнокорейските граничари са произвели двайсетина изстрела по севернокорейските войници, които издирвали беглеца.

Много подобен случай имаше на 13 ноември. Тогава друг севернокорейски солдат бе прострелян и тежко ранен от колегите си след зрелищно бягство през демилитаризираната зона. Той все още се намира в болница в Южна Корея.

Малката Йоанка от Велико Търново вече е ангел

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/malkata-ioanka-ot-veliko-tyrnovo-veche-e-angel-2068477

7-годишната Йоана Христова от Велико Търново, чиято кауза обедини хиляди хора от цялата страна и чужбина, снощи си отиде от този свят. Синеокият ангел около две години води смела битка срещу коварно онкологично заболяване.

„Скъпи приятели, Бо

Мораториумът за лекарствата пада с единодушие в НС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/moratoriumyt-za-lekarstvata-pada-s-edinodushie-v-ns-2068474

Следващата година здравната каса да плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания.

Предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), подписан от всички парламентарни групи, беше пр

21 декември е най-ужасният ден за 2017 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=365865

Денят на зимното слънцестоене, 21 декември, ще бъде най-гадният за 2017 година поради лошо подреждане на небесните тела, пише в."Дейли мейл". За пръв път от близо 350 години насам Слънцето навлиза в Козирога, часове след като Сатурн стори същото.

Приближен на Мей подаде оставка заради порнографски скандал

http://dnes.dir.bg/news/skandal-pornografia-brekzit-26711734

Шефът на секретариата на британското правителство Деймиън Грийн - най-висшия пост след този на премиера Тереза Мей, подаде оставка тази вечер по нейно искане.

Учени: До 20 г. махмурлукът ще остане в миналото

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ucheni-do-20-g.-mahmurlukyt-shte-ostane-v-minaloto-6077454

„Това ще е едно от най-смислените развития в обществото в историята на човечеството“

По Коледа се очаква по-топло от обичайното време

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3101118_po_koleda_se_ochakva_po-toplo_ot_obichainoto_vreme/?ref=rss


По Коледа синоптиците очакват топло време - около 12-15 градуса през деня. Това ще доведе и до по-високи от обичайните температури за декември, обясни пред БНТ климатологът Георги Рачев. С уточнението, че тези температури ще са в районите без мъгла. Тя се очаква да засегне по-ниските места и то само сутрешните часове.<br /><br />Преди празника е възможно да се образува много тънка снежна покривка в рамките на 1 до см.<br /><br />За сметка на това в планините ще започне...

Д-р Хасан Адемов, депутат, ДПС: Победители от отмяната на мораториума са пациентите

http://www.cross.bg/lekarstva-ademov-prodykti-1563811.html

/КРОСС/  Деликатната тема за иновативните лекарства за съжаление се натовари с много спекулации в последно време. Да говорим за обема на средства, които ще бъдат изразходвани можем тогава, когато бъдат сключени договори за закупуването и бъдат проведени предварителни преговори между НЗОК и представителите на тези фирми, които произвеждат тези медикаменти, които са иновативни. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" проф. Георги Михайлов, депутат от „БСП за България". В тези преговори НЗОК и здравното министерство имат един много солиден опит, натрупан в последните години и биха могли по време на преговорите да намалят цените и да си издействат отстъпки за дадени лекарства, добави той. Според депутатът от левицата позицията на партията по този казус не е била никакво заиграване със страховете на хората. Проф. Михайлов отбеляза, че не може да е заиграване, когато даден пациент и неговото семейство ад хок се лишават възможността да бъдат лекувани с дадени иновативни лекарства. Депутатът от БСП коментира още, че до промяната в позицията на ГЕРБ по темата се е стигнало и след разговора на лидера на левицата Корнелия Нинова с премиера Бойко Борисов, които са се разбрали по човешки, че се създава едно напрежение, което е неприемливо за страната и трябва да се намери консенсус по темата, какъвто се е случил във вчерашния ден

Младежи от Градския ученически парламент в Търново с коледна благотворителна акция

https://www.24chasa.bg/region/article/6623652

Младежи от Градския ученически парламент
в Търново с коледна благотворителна акцияЗа петнадесета година членовете от Градски ученически парламент във Велико Търново проведоха благотворителната си коледна акция за децата от Центъра за специална образователна подкрепа с. Ново село. Те събираха пари от своите връстници и зарадваха децата с нови обувки и купища лакомства, съобщиха от младежката организация.

Русия е предотвратила 60 терористични нападения

http://www.mediapool.bg/rusiya-e-predotvratila-60-teroristichni-napadeniya-news273344.html

Руските разузнавателни служби са осуетили през тази година 60 терористични нападения на територията на страната, съобщи руският президент Владимир Путин, предадоха агенциите. В реч пред служители на органите за сигурност по случай професионалния им празник Путин заяви, че и след кампанията си в Сирия руската страна ще продължи да работи за "унищожаване на развъдниците на международен тероризъм". В неделя руският лидер се обади на американския президент Доналд Тръмп, за да му благодари засведения от ЦРУ, за които Кремъл заяви, че са помогнали да се предотвратят поредица бомбени атентати в Санкт Петербург. В изказването си пред силите за сигурност Путин наблегна на необходимостта да се противодейства на чуждите шпиони и да се осуетява всеки опит за намеса във вътрешната политика на Русия. "Голямата отговорност на контраразузнавателните и разузнавателните подразделения е да поставят надеждна бариера за външна намеса в социалния и политическия живот, да потискат дейността на чужди разузнавателни служби, които - и това не е тайна - се опитва всячески да засилят работата си в Русия", каза Путин.

Настъпва астрономическата зима

https://www.actualno.com/interest/nastypva-astronomicheskata-zima-news_650719.html

Астрономическата зима започва днес (21 декември) в 18:28 ч. С настъпването на астрономическата зима е и най-краткият ден на годината и най-дългата нощ. Припомняме, че слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. Най-често понятието се отнася само за две от положенията на Слънцето - т. нар. зимно слънцестоене и лятно слънцестоене. Като резултат от наклона на земната ос продължителността на деня и нощта зависят

Изтича 72-часовият арест на майката на Дамла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623657

Изтича 72-часовият арест на майката на Дамла72-часовият арест на майката на 7-годишната Дамла изтича днес в 18 ч. Дотогава трябва да стане ясно дали жената, която бе задържана още в неделя, часове след убийството на детето си, ще излезе на свобода или прокуратурата ще поиска постоянен арест. Въпреки, че в сряда полицията арестува 25-годишния Мехмед Сали за убийството на детето,

Пет сатошита за биткойн манията*

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/pet-satoshita-za-bitkoin-maniiata-252551/

Революцията вече е налице: блокчейн технологията променя нашия свят и начина, по който създаваме стойност и използваме финансови услуги

Пет пет сатошита за биткойн манията*

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/pet-pet-satoshita-za-bitkoin-maniiata-252551/

Революцията вече е налице: блокчейн технологията променя нашия свят, начина по който създаваме стойност и използваме финансови услуги

"Идеален дом ДЕКОР" вече е тук!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6582812

"Идеален дом ДЕКОР" вече е тук!Приятели, "Идеален дом Декор есен/зима 2017/2018" вече е в продажба! В него представяме куп идеи, с които празниците ще са много по-оригинални. И разбира се, в рубриката "Стъпка по стъпка" показваме как сами да изработите интересните декорации. По традиция ви пренасяме сред тенденциите на Christmas World.

Севернокорейски войник избяга в Южна Корея

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/severnokoreiski-voinik-izbiaga-iujna-koreia.html

Южнокорейски военни стреляха предупредително по севернокорейски граничари, които издирваха избягал войник, съобщи НТ.

Стотици варненски домакинства без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=365863

Поради подвързване на новоизграден водопровод на 21.12.2017 г., четвъртък, от 9.00 до около 21.00 часа без вода ще бъдат абонатите заключени между бул. "Васил Левски", ул. "Брегалница", ул. "Братя Бъкстон", ул.

16 г. след трагедията в ”Индиго” - помним ли?

http://dnes.dir.bg/news/diskoteka-indigo-pametnik-zaginali-detza-26707967

21 декември 2001 година. Последният учебен ден преди Коледа се превръща в огромна трагедия.

Предсрочни избори в Каталуня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623650

Предсрочни избори в КаталуняСлед доста враждебна предизборна кампания избирателите в Каталуня днес решават дали да върнат на власт сепаратистките ръководители, изправени пред правосъдието за опит за отцепване, разтърсил както Испания, така и Европа, предаде Франс прес. Най-новите допитвания показват, че каталунците са все така разделени поравно между сепаратистите и

Шофьорите да се стреснат, ама колко ще трае

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6623209

Шофьорите да се стреснат, ама  колко ще трае Има нещо празнично и идилично в идеята, че полицейски коли с пуснати светлини ще въздействат превантивно на шофьорите да не карат с превишена скорост. (Виж 8-а стр.) Това е едната страна на въпроса обаче, защото тя е искряща като новогодишна пиратка, но по-важното е какво остава след нея. Да, няма спор,

В офшорни зони по света има 5.6 трилиона долара

http://www.mediapool.bg/v-ofshorni-zoni-po-sveta-ima-56-triliona-dolara-news273343.html

Националното бюро за икономически проучвания на САЩ (NBER) изчисли, че около 5.6 трилиона долара се държат в офшорни зони по света. Това са 8% от всички капитали или 10% от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Класацията на световните региони по вложени в офшорни зони средства се води от страните от Персийския залив. На второ място са държавите от Латинска Америка, където авторитарни режими крият заграбените национални богатства в офшорки. Русия е на трета позиция в класацията. Най-богатите руснаци държат в свободните зони активи на стойност 60% от БВП на страната си, което е около 1 трилион долара.  Най-малко пари в офшорни зони държат Скандинавските страни – само 2% от техния БВП. Богатите от страните от Централна и Източна Европа държат в офшорки 15% от БВП. 

Столична детска градина обявява стачка

http://www.cross.bg/detza-gradina-stolichna-1563810.html

/КРОСС/ От столичната детска градина 164 "Зорница" излизат на протест. Служителите информират, че протестът е във връзка с "безпрецедентното уволнение (от страна на столична община)" на г-жа Мариана Иванова, директор на 164 детска градина в столичния квартал "Горна баня". Екипът от служители готви ефективна стачка. 35 души, членове на СБУ, се заканват, че ще стачкуват в защита на директорката. Това съобщи Мариета Велкова - председателят на СБУ в ДГ 164 "Зорница". Директорката на детската градина беше обвинена, че е приела деца без документи за кандидатстване. Нарушението е установено при проверка на дирекция "Образование" на Столична община и администрацията на район "Овча купел". От общината твърдят, че за 24 деца липсват кандидатури в информационната системата за обслужване на детските заведение на СО. Директорката Мариана Иванова отрича всички обвинения. Тя отсече, че в градината не са приемани деца извън системата. Преди две седмици пред детската градина 164 "Зорница" се събраха много родители на деца от учебното заведение, които защитиха директорката.

ЕС дава още 9 млн. евро за мирния процес в Сирия

https://www.actualno.com/asia/es-dava-oshte-9-mln-evro-za-mirnija-proces-v-sirija-news_650742.html

Европейският съюз е предоставил 9 млн. евро на сирийската опозиция, за да може да финансира участието ѝ в мирните преговори в Женева и други инициативи по мирното урегулиране на конфликта в Сирия. Това гласи официално съобщение на Европейската комисия, публикувано на сайта на институцията. Според информацията, средствата са отпуснати като част от реализацията на втория етап от програмата на ЕС "Инициатива за поддържането на мира в Сирия". Нейната цел е да предоставя на сирийската оп

Столична детска градина обявява стачка

http://www.cross.bg/stachka-gradina-ivanova-1563810.html

/КРОСС/ Екипът от служители на 164 детска градина в Горна баня готви ефективна стачка във връзка с уволнението на г-жа Мариана Иванова - директора на заведението. В писмо до медиите те посочват, че Иванова е отстранена по решение на столична община.  

38-годишен загина при катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6623651

38-годишен загина при катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас38-годишен мъж е загинал при катастрофа на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Снощи в 23.05 часа на територията на ОДМВР-Стара Загора на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас лек автомобил БМВ с бургаска регистрация, управляван от 38-годишен от Димитровград, губи контрол,

Пловдивско село на протест заради безумно шофиране

https://www.actualno.com/crime/plovdivsko-selo-na-protest-zaradi-bezumno-shofirane-news_650749.html

Искане за поставяне на легнали полицаи близо до мястото, където 11-годишно момиченце беше прегазено от джип. Всеки ден ще бъде затварян пътят до Брестовица, предупредиха протестиращи хора. Кметът на Първенец Георги Стаменов обясни пред bTV, че през 2011 година са били поставени гумени легнали полицаи, но снегорините ги разрушили. Сега ще искаме легнали полицаи от асфалт, обеща Стаменов. Мястото, където е станал инцидентът, буквално няма тротоар и сега, след катастрофата, жителите на селото иск

Spiegel: Ентусиазмът на Източна Европа от ЕС се замени от "разочарование, страх и умора"

http://pogled.info/svetoven/evropa/Spiegel-entusiazmat-na-iztochna-evropa-ot-es-se-zameni-ot-razocharovanie-strah-i-umora.91432

/Поглед.инфо/ След десетилетия ентусиазъм за членство в ЕС, източноевропейците вече изпитват "отчаяние, страх и умора" от Европейския съюз, пише Der Spiegel. Поради арогантността на Запада, както и политическия "диктат" с приемането на бежанци, Източна Европа вече не очаква "нищо добро" от Брюксел и все повече се пристрастява към националистически партии и движения, допълва публикацията.

Telegraph научи за плановете на САЩ да "разбият носа" на Пхенян, за да го направят по-сговорчив

http://pogled.info/svetoven/Telegraph-nauchi-za-planovete-na-sasht-da-razbiyat-nosa-na-phenyan-za-da-go-napravyat-po-sgovorchivno.91433

/Поглед.инфо/ Белият дом сериозно обмисля възможността за силов вариант за разрешаване на корейската криза, пише "The Daily Telegraph", позовавайки се на високопоставени служители. Според публикацията, Пентагонът може да нанесе удар по военните обекти на КНДР, за да принуди Пхенян да започне преговори.

"Тотнъм" подписа спонсорски договор с производител на матраци

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3101117_totnum_podpisa_sponsorski_dogovor_s_proizvoditel_na/?ref=rss


Елитният английски клуб "Тотнъм" обяви подписването на партньорски договор с производителя на матраци "Мамут". В рамките на сделката се уточнява, че фирмата ще бъде официален доставчик на матраци и възглавници за "шпорите" от 2018 г.<br /><br />От "Мамут" обясняват, че ще доставят на клуба най-новата технология, която помага за възстановяването на спортистите. Според нея матраците са със специална пяна. Всички футболисти на клуба ще получават...

Севернокорейски войник избяга в Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623642

Севернокорейски войник избяга в Южна КореяСевернокорейски войник избяга в Южна Корея тази сутрин през силно охраняваната сухоземна граница и демилитаризираната зона между двете страни, предаде агенция Йонхап, цитирайки представител на генералния щаб на въоръжените сили в Сеул. Това е втори подобен случай на границата по 38-ия паралел за малко повече от месец.

Всеки пети туроператор е без застраховка

https://www.actualno.com/society/vseki-peti-turoperator-e-bez-zastrahovka-news_650729.html

Всеки пети туроператор е без валидна застраховка „Отговорност на туроператора“, показа справка в Регистъра на регистрираните туроператори и туристически агенти. Към момента в електронния списък фигурират имената на 1071 туристически агенции, от които 224 са с изтекла полица, пише в. "Монитор". Това означава, че около 20% или всяка пета фирма няма право да организира пътувания. На 58 от компаниите пък съвсем скоро им изтича застраховката. Останалият брой търговци с

Задържан е мъж, заплашил с бомба летището във Варна

http://dnes.dir.bg/news/signal-bomba-letishte-varna-26711678

Задържан е мъж, заподозрян, че е отправил заплаха за поставено взривно устройство на летището във Варна, съобщиха от пресцентъра на местната полиция.

Всеки 5-и без подаръци по празниците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6623283

Всеки 5-и без подаръци по празницитеСамо 12% постят преди Коледа 77% си пожелават здраве през новата година, парите и късметът идват после 1% пътуват в чужбина за Коледа, 2% - за Нова година Представително проучване на център “Тренд” по поръчка на “24 часа” показва: Българите ще изпратят с добро старата 2017 г.- за 47% си отива една успешна година за България, а за повечето - 58%,

Разширява се кръгът от ученици с право да получават стипендии

http://www.moreto.net/novini.php?n=365818

Правителството одобри условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, което съгласно Закона за предучилищното и училищното образование е след 7 клас, съобщиха от правителствената информационна служба.

Прокуратурата с мерки заради зачестилите инциденти на пешеходни пътеки

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-merki-zaradi-zachestilite-intsidenti-peshehodni-pateki.html

Извънредна среща на главният прокурор Сотир Цацаров и министрите - Валентин Радев и Николай Нанков заради зачестилите инциденти на пешеходни пътеки.

Пътна обстановка в страната за 21 декември

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-ogranicheno-1563809.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от - 15° до + 2°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Добрич, Кюстендил, Русе, Смолян и Шумен. Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места влажни, а по усойните и планински райони - частично заледени и обработени. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:• Автомагистралите; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна"-Велико Търново-Шумен;• път I-5 Русе-Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина"-София;• път I-9 Варна-Бургас;• път II-18 Околовръстен път София;• път II-99 Бургас-Царево

Арест заради подаден фалшив сигнал за бомба на Летище Варна

https://www.actualno.com/crime/arest-zaradi-podaden-falshiv-signal-za-bomba-na-letishte-varna-news_650747.html

Има задържан заради подаден фалшив сигнал за бомба на Летище Варна. Това съобщиха за полицията пред bTV. Сигналът за наличие на взривно устройство на летището е подаден в Аксаково. Щателна проверка на летището обаче е доказала, че тревогата е фалшива. Имало е обаче превантивна евакуация. В момента полетите на Летище Варна се извършат нормално и дейността на аеропорта не е нарушена.

Facebook спира да маркира фалшивите новини с етикет

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/facebook-spira-da-markira-falshivite-novini-s-etiket-252590/

Вместо това социалната мрежа ще показва свързани статии, за да се опита да даде повече контекст около потенциално фалшивата история

Заради пиратки дете остана без пръсти, други две също пострадаха

https://frognews.bg/novini/zaradi-intsident-piratki-dete-ostana-bez-prasti-drugi-dve-sashto-postradaha.html

„Хората трябва да бъдат много внимателни, особено децата – трябва да са предупредени какво може да се случи”, призова доц. Людмил Симеонов от института за спешна помощ „Н.Й. Пирогов” по отношение на инцидентите с пиротехнически средства.

Отборът „Легендите" спечели турнира по футзал „Трифон Иванов“ в Павликени

https://www.24chasa.bg/sport/article/6623632

Отборът „Легендите" спечели турнира по футзал „Трифон Иванов“ в ПавликениОтборът „Легендите" спечели Общинския турнир по футбол в зала „Трифон Иванов“ в Павликени съобщиха от местната администрация. Във финала те победиха „Червен динамит“ с 1:3. В спора за третото място, „Елит“ надделя над „Мар-крафт“ при резултат 3:4. 300 лева, купа и медали получи отборът победител. Вторият тим в класирането получи 200 лева и купа,

Samsung патентова още един сгъваем смартфон

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/samsung-patentova-oshte-edin-sgyvaem-smartfon-6077457

Устройството за сега е само на хартия, но компанията не крие, че работи по подобни модели

Фалшив сигнал за бомба евакуира пътници на летище Варна

http://www.mediapool.bg/falshiv-signal-za-bomba-evakuira-patnitsi-na-letishte-varna-news273342.html

Фалшив сигнал за бомба доведе до евакуация на пътниците на летище Варна и закъснение на полетите, съобщиха от аерогарата. Анонимният сигнал за поставено взривно устройство е подаден около 20:30 часа сряда. Хоратаса били евакуираниот сградата. Пристигналите на място полицейски екипи не са открили бомба. Претърсването е приключило към 23:20 часа. По случая има задържан. Заради инцидента полетите от Варна за София са излетели с два часа закъснение.

Apple "обединява" операционните си системи

https://www.actualno.com/sciencelogy/apple-obedinjava-operacionnite-si-sistemi-news_650741.html

Американският технологичен гигант Apple ще обедини операционните си системи, така че да работят едновременно и на мобилните, и на компютърните устройства на компанията. Това съобщи агенция Bloomberg, като уточни, че иновацията е част от тайния проект на Apple "Марципан", предаде БГНЕС. Досега софтуерните инженери на компанията създаваха по две версии на приложенията - една за iOS – операционната система на телефоните и таблетите на Apple и една за macOS (ОС, използвана на ст

Родени на 21 декември

http://www.cross.bg/chlen-depytat-bivsh-1563808.html

/КРОСС/ Проф. д-р Анелия Мингова, член на Консултативния съвет по законодателството на НС, бивш член на ВСС и бивш депутат Бойко Кръстанов, актьор Ванко Урумов, художник Илиян Тимчев, депутат от БСП за България в 44-ото НС Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Благой Георгиев, футболист      

Заплаха за бомба евакуира Летище Варна (допълнена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=365866

Евакуираха Летище Варна заради сигнал за бомба в сряда вечер, съобщи bTV. Служители и пътници бяха изведени навън, след като по телефона мъж казал, че на аеропорта е поставено взривно устройство. На място пристигнаха полицейски екипи, които провериха терминала, но не откриха бомба.

Повече от 11 000 хуси са убити за 3 месеца в Йемен

https://frognews.bg/svqt/poveche-11-000-husi-ubiti-3-mesetsa-iemen.html

Повече от 11 000 хуси са убити за 3 месеца в Йемен. Те са ликвидирани от водената от Рияд коалиция при нейни удари. Такива данни изнесе на пресконференция говорител на саудитската армия, цитиран от Анадолската агенция.

Предстоящи събития в страната за 21 декември

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1563807.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа ще се проведе редовното пленарно заседание на Народното събрание. ***София.От 09.30 часа 16-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Славчо З. за кумулиране на наказанията. ***София.От 09.30 часа 25-и състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Петко Еленков (обвинен, че като охранител е убил 16-годишно момче - чл.115-118 НК). ***София.От 10.00 часа ще започне заседанието на Столичния общински съвет. ***София.От 10.00 часа, във фоайето на МВР главният прокурор - г-н Сотир Цацаров и министрите - Валентин Радев и Николай Нанков ще дадат брифинг във връзка със зачестилите пътно - транспортни произшествия на пешеходни пътеки и възложените проверки за изправността им. ***София.От 10.00 часа в конферентната зала на административната сграда на Министерството на отбраната на бул. „Ген. Тотлебен" № 34 ще се проведе традиционната видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница. ***София.От 10.00 часа 5-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Хованес М., Пламен Т. и др., на които са повдигнати обвинения за организиране и ръководене на организирана престъпна група с цел избягване плащане на данъчни задължения в големи размери. ***София.От 10.00 часа 9-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Йосиф Й., Ивайло С. и др

Годишен хороскоп за 2018 година - Телец

https://www.actualno.com/curious/godishen-horoskop-za-2018-godina-telec-news_650560.html

Началото на годината няма да ви остави да скучаете. Забравете за плановете, защото рядко ще контролирате обстоятелствата. В личен план ви очакват не малко предизвикателства, но иначе всичко би било толкова скучно. Периодът до март месец не е време, в което да изразявате категорично мнение. Тогава най-удачен за вас ще е дипломатичния подход към нещата и вашата адаптивност. Наблюдателността ви, а не активното участие в събитията ще ви бъдат от полза. В работата разчитайте само на своите сили и от

Спорт по тв днес: футбол от Испания, баскетбол, хокей на лед, дартс, тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6623264

Спорт по тв днес: футбол от Испания, баскетбол, хокей на лед, дартс, тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

По телевизиите тази сутрин

http://www.cross.bg/tema-zashto-purvenetz-1563806.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Поредна трагедия на пътя - защо 11-годишно момиченце загуби живота си в пловдивското село Първенец? Тема: В лабиринта на здравната система - защо пациенти с тежки заболявания с риск за живота си са принудени да се лекуват в разрез с медицинската логика? Кой печели от това? Тема: Високо напрежение на политическия фронт! Тома Биков от ГЕРБ срещу Валери Жаблянов от БСП Тема: На живо от Каталуния - специалният пратеник на БНТ Тоня Димитрова часове преди решаващите избори Тема: Агенция „Пътна инфраструктура" със съвети как да избегнем трафика в дните на голямото предпразнично пътуване Тема: Снежна ли ще бъде Коледа и Нова година? Най-точната прогноза от климатолога Георги Рачев Тема: Колко ще струват картите за лифт този зимен сезон? Тема: На живо от парламента - хора под запрещение изпратиха коледни картички на депутатите! Как народните избраници ще отговорят на исканията им? Тема: Защо Б.Т.Р. ще пеят в подкрепа на „Българската Коледа"? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Отново смърт на дете на пътя

Две деца пострадаха тежко при игра с пиратки

http://dnes.dir.bg/news/detza-pirogov-piratki-26711639

Две момчета пострадаха тежко късно следобед вчера при игра с пиратки в Южния парк в София.

Кола рани 19 пешеходци в Мелбърн

http://clubz.bg/62086-kola_rani_19_peshehodci_v_melbyrn

Кола се вряза в пешеходна зона в Мелбърн, Австралия, съобщи Си Ен Ен.

Шофьорът на автомобила с повишена проходимост (SUV) и неговият спътник са арестувани от полицията в щата Виктория. Той се е движел с около 100 км/ч.

13 души са откарани в болница, за останалите с по-леки наранявания се грижат на място.

Не е ясно дали става въпрос за терористичен акт. В Туитър обаче бе публикувана предполагаема снимка на шофьора.

Сблъсъкът е станал близо до известната гара на Флайндърс Стрийт, една от най-големите пешеходни улици във втория най-голям град на държавата-континент.

Сред ранените е малко дете под 7 години, което е откарано в болница с травма на главата и в сериозно състояние, съобщават от Спешната помощ.

Преди близо година 6 души бяха убити, след като кола се вряза в пешеходци пред мола на Бурк Стрийт в града. Инцидентът тогава не бе свързан с тероризъм.

Видео след инцидента:

 

Google Chrome ще започне да блокира некачествената реклама от 15 февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623635

Google Chrome ще започне да блокира
некачествената реклама от 15 февруариОще тази пролет стана известно, че Google ще добави в браузъра Chrome блокиране на рекламата. През лятото тази функция се появи в тестовата версия на браузъра Chrome Canary за Android. А сега стана известно, че Chrome започва да блокира некачествената реклама от 15 февруари 2018 година. Функцията за блокиране на рекламата в Google Chrome се появи

Мей може да критикува Путин, но Брекзит е неговата политика мечта

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/21/3100816_mei_moje_da_kritikuva_putin_no_brekzit_e_negovata/?ref=rss


С по-лек дипломатически багаж Борис Джонсън може би щеше да пожъне успех в Москва. Артистично невчесаният псевдо-Чърчилов кич на британския външен министър не е по вкуса на всеки, но може да свърши работа в бомбастичните изказвания на руската политика.<br /><br />Като пратеник на Тереза Мей в царския двор на Владимир Путин тази седмица обаче Джонсън ще се изправи пред взискателна публика.<br /><br />Мей обвинява Кремъл, че агресивно напада международния ред, който се...

Преглед на печата - 21 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365861

Протести "Сега": Синдикати и работодатели плашат с протести заради тока Спешна среща в Министерството на енергетиката се проведе заради поскъпването на тока за бизнеса от следващата година, съобщава Би Ти Ви. Според търговците на електроенергия причина за поскъпването е недостиг на ток в часовете с най-голямо потребление.

САЩ ще строи модерна ТЕЦ в Косово

https://www.actualno.com/balkani/sasht-shte-stroi-moderna-tec-v-kosovo-news_650724.html

Косово подписа договор с американската ContourGlobal („КънтурГлоубъл”) за строителството на 500-мегаватова въглищна електроцентрала, която ще осигури енергийна независимост на балканската държава, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. „Този проект ще е най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Косово”, каза американският посланик в Прищина Грег Дилауаи на церемонията по подписването. Правителството на Косово отбеляза, че ContourGlobal ще осигури 30%

Астрономическата зима започва в 18.28 часа

http://dnes.dir.bg/news/astronomicheskata-zima-26711612

Астрономическата зима започва на 21 декември у нас в 18 часа и 28 минути, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Каталунците решават да върнат ли националистите на власт в Барселона

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/21/3101011_kataluncite_reshavat_da_vurnat_li_nacionalistite_na/?ref=rss


Каталунските избиратели решават днес дали да върнат властта в ръцете на партиите, подкрепящи независимостта от Испания, или да я дадат на противниците на отделянето. Според досегашните проучвания обаче се очаква разликата между двата лагера да е малка, с възможна лека преднина за привържениците на независимостта и евентуална победа на партията на уволнения вицепремиер Ориол Жункерас, който се намира в испански затвор.<br /><br />Над 5.5 милиона каталунци имат право на глас, за да...

Снимка до снимка: как за 10 г. се промениха големите звезди

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/snimka-do-snimka-kak-za-10-g.-se-promeniha-golemite-zvezdi-6077432

При едни промяната е свързана повече със стила на обличане, прическата и поведението, а при други много повече

Еволюцията на човечеството увеличава масата на мъжа и прави жената средна на ръст

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623629

Еволюцията на човечеството увеличава масата на мъжа и прави жената средна на ръстУчените изясниха накъде сочат генетичните промени на човешкия род. Според изследванията мъжете с по-голяма телесна маса имат повече наследници, по-високите жени раждат по-малко деца. Еволюцията на човечеството не е спряла, тя насочва мъжете към увеличаване на телесната маса и влошаване на образователните възможности,

Ден за избор: Каталуния решава само за 4 часа бъдещето си

https://www.actualno.com/europe/den-za-izbor-katalunija-reshava-samo-za-4-chasa-bydeshteto-si-news_650726.html

Покачва се напрежението в Каталуния, където вчера (20 декември) бе ден за размисъл преди днешните предсрочните избори. Най-богатата испанска провинция поиска независимост с референдум, който не беше признат от централната власт в Мадрид. В рамките само на 4 часа през работния четвъртък 5,5 млн. каталунци ще трябва да решат дали да дадат гласа си за борците за независимост, или за партиите, които настояват за единство, отбелязва bTV. За целта в 2700 училища са разкрити избирателни секции. На мя

"Конферентно" пътуване до Египет на 27 варненски учители предизвика проверка от образователното министерство

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3100966_konferentno_putuvane_do_egipet_na_27_varnenski/?ref=rss


Министерството на образованието е изискало от Регионалното си управление във Варна данни за размера на разходите за служебни пътувания, извършени от начални и средни учебни заведения. Това става ясно от текста на писмо, изпратено от администрацията на Министерския съвет до директорите на общинските училища във Варна чрез образователното министерство. Поисканата справка, с която "Дневник" разполага, е във връзка с конкретни текстове от Административнопроцесуалния кодекс. Те касаят...

КЕВР разглежда искането за увеличение цената на природния газ

https://frognews.bg/novini/kevr-razglejda-iskaneto-uvelichenie-tsenata-prirodniia-gaz.html

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа искането на ”Булгаргаз” за увеличение на цената на природния газ за първо тримесечие на 2018 г.

Наказанието на капитана на Перу беше намалено и той ще играе на световното първенство в Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3101103_nakazanieto_na_kapitana_na_peru_beshe_namaleno_i_toi/?ref=rss


Нападателят на Перу Хосе Паоло Гереро ще може да участва на световното първенство по футбол в Русия, след като едногодишната му санкция беше намалена наполовина. Капитанът на "инките" пропусна плейофите с Нова Зеландия през ноември, след като даде положителна проба за бензойлекгонин, метаболит, който се открива в кокаина.<br /><br />Субстанцията е в забранения списък на Световната антидопингова агенция (WADA). Гереро беше тестван след равенството 0:0 с Аржентина на 5...

В Каталуния се провеждат избори

https://frognews.bg/novini/kataluniia-izpravia-izbori.html

При засилени мерки за сигурност днес в Каталуния се провеждат регионални избори.

Най-важното от Варна във вчерашния 20 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365860

Проектобюджетът на Варна за 2018 година е 384.7 млн. лева Община Варна ще разполага с рекордни средства през идната 2018-та година. Ветроходът „Роял Хелена“ е задържан заради дължими заплати на екипажа (обновена) Ветроходът „Роял Хелена“ е задържан в Германия.

Днес ще е студено, максимални температури до - 3°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6623623

Днес ще е студено, максимални температури до - 3°Атмосферното налягане е значително по-високо от средното за декември. През деня ще се зaдържи без съществена промяна. Начало на зимата – 21 декември в 18 часа и 28 мин. Днес ще има значителна облачност, след обяд на места намаляваща до предимно слънчево. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен запад-северозападен вятър.

Парламентът гласува да отпадане мораториума върху новите лекарства

https://frognews.bg/novini/parlamentat-glasuva-otpadane-moratoriuma-varhu-novite-lekarstva.html

Парламентът ще гласува отпадане на мораториума за заплащане от здравната каса на иновативни лекарства.

Саудитска Арабия започва преговори със САЩ за получаване на ядрена технология

http://pogled.info/svetoven/sauditska-arabiya-zapochva-pregovori-sas-sasht-za-poluchavane-na-yadrena-tehnologiya.91430

/Поглед.инфо/ В рамките на близките седмици Саудитска Арабия възнамерява да започне преговори с Вашингтон за сключването на споразумение, което ще и даде възможност за развитие на собствена ядрена програма. Първият търг за програмата се очаква през 2018 г., каза в сряда министърът на енергетиката Халид Ал Фаали.

Тръмп намали данъците в САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-namali-danatsite-v-sasht.91431

/Поглед.инфо/ И двете камари на Конгреса на САЩ приеха законопроект за данъчна реформа, което предполага намаляване на ставката за бизнеса и отделните хора, се казва в доклада на Ройтерс. Сега документът трябва да бъде подписан от президента Тръмп. Съмнения, че ще го подпише няма. Той подписва всичко, което му поднасят.

Необичайна проверка: Въоръжени горски от Сливен проверяват ловци в Смолянско

https://www.actualno.com/smolyan/neobichajna-proverka-vyoryjeni-gorski-ot-sliven-proverjavat-lovci-v-smoljansko-news_650735.html

Необичайна проверка е била извършена тези дни на ловци от Доспатско и Боринско (обл. Смолян) от въоръжени горски – служители на Югоизточно държавно предприятие-Сливен. Без да са командировани в района на Смолян, служителите на ЮИДП осъществили репресивна проверка, заплашвайки ловците, че ще загубят правото си на лов в опит да закрилят концесионера на дивечовъден участък "Омана", съобщава кореспондентът на Actualno.com за Смолян. В писмо до земеделския министър Румен Порожано

Полският президент: Лидерите на ЕС лъжат!

http://dnes.dir.bg/news/polsha-evropeyski-parlament-nacazatelna-protzedura-pravo-glas-26711584

Анджей Дуда обвини лидерите на ЕС, че лъжат, като твърдят, че промените в полската съдебна система застрашават върховенството на закона и демократичните принципи

Коледна социология

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623727

Коледна социологияПроучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”: 53% от българите харчат най-много  150 лв. за празниците До 150 лв. могат да отделят 53% от българите за посрещането на Коледа и Нова година, показва проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”. Всеки 5-и пък няма да купува подаръци. В тази група повечето са мъже, хора на възраст 18-29 г.

Желязото се калява ...

http://www.cross.bg/zhelyazoto-se-kalyava-1563788.html

/КРОСС/ Желязото се закалява в студена вода, за да засияе в пламъка. Николай Рьорих  

Eвакуираха пътниците на летище Варна заради сигнал за бомба

https://frognews.bg/novini/evakuiraha-patnitsite-letishte-varna-zaradi-signal-bomba.html

Анонимен сигнал за бомба е получен снощи на летище Варна. Намиращите се лица в терминала са евакуирани.

Подгответе се за студ и мраз

https://frognews.bg/novini/podgotvete-stud-mraz.html

Подгответе се за студ и мраз. Днес ще има разкъсана облачност, намаляваща на места до предимно слънчево, съобщават от НИМХ-БАН, цитирани от БТА.

Пътна обстановка в страната - 21 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365859

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Люлин“: няма ограничения.

Земетресение с магнитуд 5,2 разлюля тихоокеанското крайбрежие на Коста Рика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623617

Земетресение с магнитуд 5,2 разлюля тихоокеанското крайбрежие на Коста РикаЗеметресение с магнитуд 5,3 бе регистрирано в южната част на Коста Рика по тихоокеанското крайбрежие на централноамериканската страна, предаде ТАСС, цитирайки агенция ЕФЕ. Засега няма данни за пострадали и разрушения от природната стихия. Епицентърът е бил в Тихия океан на 38 км западно от брега на южната провинция Пунтаренас и на дълбочина 10 км,

В парламента гласуват мораториум на мораториума

https://www.actualno.com/politics/v-parlamenta-glasuvat-moratorium-na-moratoriuma-news_650718.html

На заседанието на парламента днес (21 декември) ще бъде гласувано отпадането на мораториума върху иновативните лекарства, предаде БГНЕС. След като в сряда на председателски съвет бе постигнато единодушие мораториумът да падне, се очаква по-късно това да стане факт. Припомняме, че във вторник на пресконференция в партийната централа лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера за новите лекарства и е била уверена, че мораториумът трябва да падне. Малко след това председат

САЩ доставят смъртоносни оръжия на Украйна

http://dnes.dir.bg/news/orazhia-ukrina-sasht-izbori-2016-26711569

Държавният департамент на САЩ потвърди вчера, че е издал разрешително за търговски доставки на смъртоносни оръжия за Украйна.

Депутатите отмениха мораториума за лекарствата. Но пак опошлиха дебата

http://clubz.bg/62085-deputatite_otmeniha_moratoriuma_za_lekarstvata_no_pak_oposhliha_debata

Очаквано, с пълно мнозинство, депутатите отмениха мораториума върху новите лекарства, но това единство не можеше да остане такова за повече от едно формално гласуване и дебатът по темата отново бе опошлен. От опозицията поискаха управляващите да не се преструват, че грешката е обща и да признаят, че е тяхна, а в отговор получиха: не е християнско на прага на коледните празници да се заигравате със страховете на хората.

Пръв тон зададе председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който представи достигането до днешното решение като екипна работа на всички партии. 

"Искам да благодаря на всички председатели на парламентарни групи, че се е постигнал политически консенсус. Ако имаме продължаване на този политически консенсус, днес можем да направим и първо, и второ гласуване. И ние политиците да бъдем по-смирени по една чувствителна за обществото тема и да успокоим пациентските организации", заяви той.

Опонира му обаче Нигяр Джафер от ДПС, която най-ревностно бранеше неналагането на мораториума от самото начало на гласуването на бюджета на Здравната каса за догодина.

"Напът сме да сложим край на една сага, продължила близо два месеца. Напът сме да направим абсолютен прецедент - отмяна на бюджет на Касата ден след обнародването в Държавен вестник, безпрецедентно - с подписите на председателите на всички ПГ. Какво направихме ние - приехме противоконституционен текст и накарахме изпълнителната власт да изпълни това решение, пристъпвайки законодателството. Трябваше да се обявят обществени поръчки за тези молекули и те щяха да бъдат много по-високи от тези на касата. Чии интерес щяхме да защитим?", попита Джафер, намеквайки, че зад обявяването на тези обществнеи поръчки може да се крие друг интерес на управляващите.

Тя има предвид първоначално предложения от ГЕРБ вариант за заобикаляне на отмяната на мораториума чрез създаването на специални комисии, които да изписват съответната нова молекула на конкретния пациент.

Джафер припомни и на колегите си, че резервът на НЗОК  вече е "на санитарния минимум".

"Народното събрание трябва да си дава сметка, че с всяко наше действие задействаме механизъм държавата да приложи този ефект. В случая щеше да е животът на хората. Не можем да говорим за консенсус, когато сме допуснали грешка и сега трябва да я замажем. Консенсус се взима, когато обсъждаме нещо предварително", каза в заключение депутатката от Движението.

Думата взе Вежди Рашидов, но не за да признае грешка:

"Миналият път си позволих да се обадя от позицията на пациента. Идват хубави християнски празници, да се правят такива внушения... Спрете да правите преди Коледа, не е християнско, политика от всичко. Особено от болните хора. Последният ден в парламента да правите отново политика, мисля, че минава всички граници. Ще има пари за всички болни. Ако е крачка напред, е в името на хората, ако е крачка назад - пак е в името на хората. Хубав празник. Дайте за здраве да говорим".

Думата взе и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която повтори тезите на колежката си депутат от ДПС:

"Благодаря на всички, които подписахме. Има нещо обаче, което ме безпокои - че подхождате не като към направена грешка, а като на промяна под натиск. Правилната позиция би била "да, направихме грешка и ще я коригираме". Вместо пак да говорим, че един или друг употребява болестите на хората. Днес се възстановява справедливост - всеки българин да има достъп до здравеопазване. Отвън изглежда, че премиерът еднолично е взел решението. Искам да ви уверя, че днес правим една положителна стъпка и към възстановяване на парламентаризма. Защото когато разговаряхме с Бойко Борисов, той имаше намерение да заобиколи прегласуването - да създава комисии, да се допускат средства от министерството. Освен справедливост и ред, има още една дума за всички ни - урок. Че не трябва да се гласува механично, да работим с аргументи, да се чува гласът на тези групи хора отвън. Днес поправяме една грешка. Справедливост, ред и урок".

Цветанов обаче не се отказа:

"В началото казах нека всеки един от нас да бъде максимално смирен и да няма политически заряд, който може пак да ни противопостави. Вие пак се върнахте в полето на противопостаянето. Всички ние знаем, че има изтичане на средства и корупция в здравеопазването. Точно затова бяхме предприели един подход със създаването на комисии да дисциплинираме и дадем по-добър ред, но в никакъв случай за сметка на онкоболните".

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов пък се опита да внуши, че Нинова е в конфликт на интереси по темата с новите молекули. Той се обърна персонално към нея:

"Искам да поемете ангажимент да декларирате, че вашата позиция, формирана свободно и аргументите, които сърцато тук защитавате, нямат никакво влияние от други интереси. Т.е. провокирам ви за декларация по чл. 137 от Правилника".

"Уви, за съжаление, не съм била права, че сме постигнали съгласие. И урок. Не сте си научили урока. Това, че се държите по този начин, осначава, че утре пак ще взимате такива решения, ако няма обществен натиск", посочи соцлидерът и заключи, че явно смирението, демонстрирано от управляващите в началото, е привидно.

"Казвате вие употребявате младите, болните, пенсионерите... Ми да ставаме и да си ходим. Казали сме, че ще защитаваме бедни, слаби, болни - правим го. Ние сме избрани от хората и ги представляваме".

С това дебатът по първата точка от последния парламентарен ден приключи и предложението за отпадане на мораториума бе гласувано и подкрепено със 192 гласа "за" - всички налични в зала депутати.

Чип на кофи за боклук

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6623301

Чип на кофи за боклукКои бяха водещите събития на тази дата според архива на “24 часа” Ще плащаме по-ниска такса смет, ако изхвърляме отпадъците разделно. Всички цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците от опаковки трябва да бъдат оборудвани с чип, който да претегля събираните в тях количества. Това е записано в споразумение за 2008 и 2009 г.

Таксиметровите шофьори в София искат увеличение на тарифите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623611

Таксиметровите шофьори в София искат увеличение на тарифитеПротест на таксиметровите шофьори в София. Причината е, че от бранша настояват да се въведе минимална цена за превоз на пътници – 1 лев дневна тарифа, 1,14 лева – нощна. От Столична общината пък са категорични, че няма основание за скок в цените. В навечерието на празниците около 20% от колите са блокирани заради бюрокрация,

Жириновски отново е кандидат-президент

http://dnes.dir.bg/news/prezident-vladimir-zhirinovski-rusia-putin-26711565

31-ият конгрес на Либералнодемократическата партия на Русия избра единодушно председателя й Владимир Жириновски за неин кандидат на президентските избори.

Св. мъченица Юлиания

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenica-ulianija-news_650728.html

Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, които живеели във Витиния (Мала Азия) в края на ІІІ век. Още малка тя била сгодена за един момък, на име Елевсий, също така от знатен род и езичник. Като пораснала, тя имала случай да се просвети чрез вярата в истинския Бог и се убояла да свърже съдбата си с идолопоклонник. Затова, когато дошло време да се омъжи, заявила на Елевсия, че ако той не повярва в Христа, Комуто тя служи, да си търси друга годеница. Като съобщил за това на

Астрономическата зима настъпва тази вечер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3100978_astronomicheskata_zima_nastupva_tazi_vecher/?ref=rss


Тази вечер в 18:27 ч. настъпва астрономическата зима, се вижда от Астрономическия календар на Института по астрономия на БАН.<br /><br />От астрономическа гледна точка сезонът започва със зимното слънцестоене и завършва с пролетното равноденствие.<br /><br />Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март догодина в 18 ч.<br />

"Кради стабилно" - израз на годината

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/21/3095816_kradi_stabilno_-_izraz_na_godinata/?ref=rss


В края на годината "Дневник" спази традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 г. Днес - отговорите на Деян Кюранов - философ, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Още мнения четете в специалната тема "Годината". <br /><br />С какво ще запомните българската политическа 2017 г.? <br /><br />- С първото участие на "Да, България" на избори.<br...

Макрон става на 40 години и има пълно право да празнува

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/21/3100809_makron_stava_na_40_godini_i_ima_pulno_pravo_da_praznuva/?ref=rss


След устремното начало на мандата си френският президент Еманюел Макрон ще празнува утре 40-ия си рожден ден, окуражен от видимо по-голямата подкрепа в допитванията и от укрепналите си международни позиции.<br /><br />Седем месеца след мълниеносния си възход до Елисейския дворец най-младият държавен глава на Франция от Наполеон има пълно право да празнува влизането си клуба на четиридесетгодишните лидери.<br /><br />Допитване на института "Одокса" потвърждава...

Такситата в София искат по-високи цени - минимум 1 лв./км през деня

http://clubz.bg/62084-taksitata_v_sofiq_iskat_po_visoki_ceni_minimum_1_lvkm_prez_denq

Снимка БГНЕС

Таксиметрови шофьори излязоха днес на протест пред Столичната община. Те настояват за минимална цена за превоз 1 лев на километър дневна тарифа и 1,15 лв - нощна, съобщи бТВ.

"Фирмите, за да спечелят, предлагат по-ниска цена, тази цена е под себестойност и таксито и колата са на загуба", обясни Спас Атанасов от Камарата на таксиметровите водачи и превозвачи.

Според него средните цени от 0,79 лв. на километър и 0,90 лв. нощна тарифа са прекалено ниски.

Искаме средноевропейско ниво на заплащане, заявиха още шофьорите:

"Ние не сме градски транспорт, ние не искаме да возим бабите и дядовците. Ние сме частен бизнес, услуга-лукс, която се нуждае от пари. Не можем да поддържаме парковете. В други страни тарифата се съгласува с горивото, у нас - не."

Столичният общински съвет вече е поръчал експертен анализ за определяне на тарифата.

"Не можем просто да се доверим на някакви твърдения, че тази или онази цена е справедлива – това трябва да бъде направено със съответната финансова обосновка от специалисти”, заяви Елен Герджиков, председател на СОС.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=365858

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 21 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в два района на Варна, научи Moreto.net. - от 09:00 ч. до 13:00 ч., гр. Варна - ул.

Природните феномени, които остават загадка и до днес (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prirodnite-fenomeni-koito-ostavat-zagadka-i-do-dnes-video-2068382

Има въпроси, на които учените все още не могат да дадат точен отговор. Вижте природните феномени, които остават загадка и до днес:

Поясът на Кайпер

В края на Слънчевата ни система е разположен пояс от комети и астероиди, известен като пояс на Кайпер.

Автомобил премина през пешеходци в центъра на Мелбърн (ВИДЕО/СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/sviat/avtomobil-premina-prez-peshehodci-v-centyra-na-melbyrn-videosnimka-2068444

Автомобил връхлетя група пешеходци близо до гара Флиндър стрийт в австралийския град Мелбърн и беше задържан, съобщи полицията в австралийския щат Виктория.
 

An ambulance leaves the

Задържаха мъжа, заплашил с бомба летището във Варна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-myzha-zaplashil-s-bomba-letishteto-vyv-varna-2068441

Задържан е мъж, заподозрян, че е отправил заплаха за поставено взривно устройство на летището във Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията в крайморския град.
 

Прогноза за времето - 21 декември (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-21-dekemvri-chetvyrtyk-news_650717.html

Четвъртък ще е най-студеният ден от последната пълна работна седмица за тази година. Минималните температури през нощта достигнаха между минус 10 и минус 5 градуса. През следващото денонощие ще има разкъсана облачност, през деня намаляваща на места до предимно слънчево. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен запад-северозападен вятър. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Анна Дякова.

Ген. Константин Попов: Хората са най-важни за армията, заплатите ще се вдигнат с 20% следващите 2 години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6623228

Ген. Константин Попов: Хората са най-важни за армията, заплатите ще се вдигнат с 20% следващите 2 годиниТрябва да има повече предложения за модернизацията Не можем да спрем МиГ-29, това е самолетът за следващите няколко години - Ген. Попов, доволен ли сте как комисията по отбрана работи с министерството? - Комисията по отбрана работи в интерес на отбраната независимо от цветовите окраски в нея. Една от големите ни задачи,

Кой да вземе спасените от Разград лъвчета, решава общинският съвет днес

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/21/3100836_koi_da_vzeme_spasenite_ot_razgrad_luvcheta_reshava/?ref=rss


Днес община Разград трябва да гласува дали да дари на зоокъта в Пазарджик двете малки лъвчета, чийто живот беше спасен след като при раждането си преди три месеца са били стъпкани от по-едри животни в клетката. Новородените бяха изведени от градския зоопарк, който от готини развъжда незаконно лъвове в неподходящи условия и бяха поети от фондация "Дивите животни", чиито представители дълго време се бориха за живота им в софийската клиника "Добро хрумване".<br /><br...

След като Цацаров поиска, Бойко Рашков отива на изслушване в парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3101017_sled_kato_cacarov_poiska_boiko_rashkov_otiva_na/?ref=rss


След като миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска от две парламентарни комисии да бъде проведено съвместно заседание, за да се обсъдят твърденията на председателя на Бюрото за контроал над СРС Бойко Рашков за тежки нарушения при използването на специалните разузнавателни средства, днес волята на главния прокурор ще бъде изпълнена.<br /><br />Вчера от сайта на парламента се разбра, че вътрешната комисия и тази на по контрол на службите и прилагането на СРС ще проведат...

Полицаите ще носят пушки и автомати, предвижда проект на инструкция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3100810_policaite_shte_nosiat_pushki_i_avtomati_predvijda/?ref=rss


Редовите полицаи да могат да носят дългоцевно оръжие, предвижда проект на Инструкция за условията и реда за носене на служебно оръжие от служителите на МВР, която е публикувана за обществено обсъждане на портала за консултации strategy.bg<br /><br />В момента пушки, автомати и снайпери използват само командоси от спецотряда за борба с тероризма и звената за задържане при националната полиция, ГДБОП и СДВР. Останалите полицаи са въоръжени с пистолети и револвери.<br /><br...

21 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=365856

Събития 1196 г. – Папа Целестин III дава на Тевтонския орден привилегии, подобни на другите ордени. 1266 г. – Английската кралска войска, след шестмесечна обсада влиза в замъка Кенилворт и разгромява първия парламент в историята на Англия.

Илияна Йотова: За Цветанов президентът е кошмар - казва му "загубих тези избори"

http://clubz.bg/62083-iliqna_jotova_za_cvetanov_prezidentyt_e_koshmar_kazva_mu_zagubih_tezi_izbori

Цветан Цветанов трябва да се извини на президента Румен Радев, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред бТВ.

"В президенството се убедихме - няма да дочакаме коректен тон от ГЕРБ", заяви тя.

Думите й са по повод "препоръките" на председателя на депутатите от ГЕРБ към Радев "да чете повече" по повод ветото над мораториума за плащане на нови лекарства от НЗОК. Днес парламента ще гласува извънредна промяна в бюджета на касата за догодина, с която ще махне забраната лечението с нови медикаменти да се заплаща.

Според вицепрезидентката това означава, че премиерът Бойко Борисов, който одобри депутатите от мнозинството да преосмислят мораториума, ще бламира собствения си здравен министър Кирил Ананиев.

Според Илияна Йотова трябва да се разглежда приватизацията.

"Аз съм от хората, които подготвиха „Бялата книга за приватизацията“, която сега се размахва. На същата позиция съм. Цялата пушилка се вдигна заради Корнелия Нинова. Тя трябваше да бъде елиминирана като лидер на БСП“, коментира Йотова.

Законът за приватизацията се бави и досега би трябвало да е показан, смята тя.

Вицепрезидентката коментира и проблемите с българите в Македония:

"В момента ако искате да получите български документи, ще получите дата за интервю в края на 2018 г. Трябва нещо да се направи. Всички чувстваме нуждата от тези промени. Не може да се чака за гражданство 2-3 години. Това е една мудност на процедурите."

Според нея трябват промени в три закона - за българите в чужбина, за българското гражданство и за чужденците в България. Те си противоречат, отбеляза Йотова. Тя призна, че има и доста случаи на корупция, особено от компаниите, които уреждат документи за гражданство в Македония.

Йотова подчерта, че не може да има специални условия за българите при "Брекзит", а за целия Европейски съюз. Тя смята, че няма да има вълна на завръщащи се българи от Великобритания.

Какво изпитвала преди година на изборите за президент?

"Известна боязън какво ме чака. Сега съм спокойна."

Две парламентарни комисии изслушват Бойко Рашков

https://www.actualno.com/politics/dve-parlamentarni-komisii-izslushvat-bojko-rashkov-news_650721.html

Две парламентарни комисии - Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред - ще изслушат днес (21 декември) председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков по повод твърденията му за тежки нарушения на закона за прилагането и използването на СРС. Припомняме, че миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска с писмо, изпратено до председателите на ресорните

Какво ще се случи след Brexit в сферата на сигурността в ЕС?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284014_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+Brexit+%D0%B2+%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D

 Доверие между Европейския съюз и Великобритания и след Brexit. Това бе основното послание, което участниците в дискусията „Отвъд Brexit – бъдещото сътрудничество за сигурност между Обединеното кралство и Европейския съюз“ изпратиха за това какво е нужно след излизането на Великобритания от общността в сектора на сигурността.

През тази година Европа стана свидетел на 25 терористични атаки, на разпространение на пропаганда в интернет и всичко това представлява най-голямата терористична вълна за Европа от десетилетия, коментира директорът на Европол Роб Уейнрайт.

В изказването си той включи и проблемите с мащабните кибератаки с искания за подкупи, които удариха редица страни през настоящата година, както и трудностите и предизвикателствата от миграцията, трафика на наркотици и хора и много други.

 

„Проблемът обаче се дефинира най-вече от трансграничния му характер, тъй като той преминава през границите на държавите, възползва се от нашите общества, от глобализацията на интернет и др.", каза той и допълни: „Именно затова той се нуждае и от трансграничен отговор“.

Европол има специална роля в свързването на полицейските общности и националните власти в Европа. Събираме повече данни и разменяме повече разузнавателна информация от всякога досега и отговаряме на много повече предизвикателства днес, поясни той, допълвайки, че за това е нужна подкрепата на всички страни членки на ЕС.

Тук от изключително значение е Великобритания, тъй като тя е сред страните, които предоставят най-много разузнавателни данни, включително свързани с терористични заплахи. Те са изключително важна част от нашата работа и от системата за сътрудничество в ЕС, заяви Уейнрайт.

Сигурността е много важен аспект на преговорите, а Великобритания е важен партньор, затова трябва да намерим вариант, в който страната ще продължи да предоставя своите услуги и помощ, за да се справяме с предизвикателствата пред сигурността, заяви директорът на Европол.

Днес на политическо ниво има пълно разбирателство, но преди повече от 10 години имаше недоверие и оперативните работници трябваше да изградят такова помежду си, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Изградили сме трайни връзки с Великобритания и е нужно нашите служби, правозащитни и правоохранителни органи, независимо от детайлите по споразумението за излизане на Великобритания, да запазят пълното доверие на всички нива и след това, заяви той.

 

В сферата на сигурността при обмена на информация и съвместни операции не е редно да се стигне до провал. В тази сфера за Brexit съм оптимист, защото се надявам здравия разум да надделее, тъй като това засяга всички държави, допълни премиерът.

Той подчерта важността на Западните Балкани в това отношение. „Влиянието, контактите на Великобритания в региона трябва да бъдат в услуга на всички, както досега“, каза Борисов. На Балканите всички големи геостратегически играчи искат да имат своето влияние, но ние искаме Европа тук, а Великобритания остава неразривна част от това, заяви още той.

Никога престъпността не се е адаптирала с изключителна скорост, но това се случва днес, каза Иън Кръкстън, заместник-директор Международно разузнаване на британската Национална агенция за борба с престъпността.

Забелязваме сериозни конфликти с цел нестабилност, засилване на проблемите с миграцията, робството и трафика на хора. Технологиите допринасят в огромна степен това да се случва в такъв мащаб, каза той, допълвайки с предизвикателствата, свързани с Big Data. В момента информацията е в ръцете ни но трябва да потърсим инструмент, така че да извлечем стойност от нея, заяви той.

 

„Наблюдаваме,че светът се смалява и престъпниците получават нови възможности за разгръщане на своята дейност, затова и трябва да работим заедно, за да се справим с тях“, каза Кръкстън.

 

Изправени сме пред едни и същи трудности по отношение на дигиталните технологии, трябва да провеждаме съвместни операции. Великобритания допринася в огромна степен в обмена на разузнавателната информация и искаме да продължим това, допълни експертът.

„Тези предизвикателства трябва да ни обединят и да се възползваме от всички възможности, които ни се дават. Затова ще работим с всички държави, защото съм сигурен, че колегите в България се опитват да решат същите проблеми, които и ние“, каза още той.

Кръстън завърши с думите, че „ние може и да излизаме от ЕС, но сме в Европа и искаме да продължим да бъде част от правоприлагащите органи“.

Алекс Елис, генерален директор в британското Министерство за излизане от ЕС, даде малко по-политическа гледна точка на темата. Всички сме изправени пред една и съща заплахи, те се променят постоянно и стават все повече транснационални, смята той.

„Когато се изправяме пред тези заплахи, надявам се, че можем да ви предложим подкрепа от гледна точка на мащабите, защото имаме отлични резултати от нашите разузнавателни служби“ например, обясни Елис, допълвайки, че трябва непрекъснато да се опитваме да изпреварваме заплахите и събитията.

Искаме когато напуснем ЕС, да създадем една инфраструктура, рамка, която да предостави възможности да продължим общата си работа, каза още той.

Според него на първо място тази рамка трябва да бъде всеобхватна, да включва всичко от политика за развитие до другите проблеми свързани с тероризма, наркотрафика и т.н. Освен това тя трябва да бъде динамична, защото заплахите се променят постоянно, и трябва да може да се адаптира към бъдещите промени.

Други важни нейни характеристики е да бъде безпрецедентна, отразявайки реалността,заплахите и реалността, в която двете страни могат да с сътрудничат, да се възползва от потоците от данни и да отразява доверието, което имаме помежду си.

„Имаме споделени ценности и те се отразяват в нашите взаимоотношения“, каза Елис и призова те да залегнат и в тази рамка.

 

По статията работиха: автор Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Преселение на шопингуващи от България в Одрин

http://dnes.dir.bg/news/pazar-odrin-26711524

Чакането да се премине българската и турската граница през ГКПП Капитан Андреево сутринта в дните петък, събота и неделя може да отнеме и повече от 2 часа.

СОС продава Общинска банка днес

https://offnews.bg//ikonomika/sos-prodava-obshtinska-banka-dnes-671567.html

СОС гласува днес продажбата на мажоритарния дял на Столична община в Общинска банка. Единственият кандидат да купи 67,64 % от капитала на трезора е регистрираният в Лихтенщайн фонд "Новито опортюнитис".  

Фондът предложи 46 млн. лева за акциите, които общината се опитва да продаде за четвърти път. 

Срещу предложението за одобряване на сделката вече се обявиха съветниците от БСП. Те се мотивират с факта, че не е ясно кой стои зад единствения кандидат да купи Общинска банка. След решението на СОС трябва да се получи одобрение за продажбата и от БНБ и КЗК. 

От "Новито опортюнитис" вече поискаха КЗК да одобри придобиването. 

Сред задължителните условия на сделката е в срок от 5 години след прехвърлянето на акциите купувачът да запази седалището на банката на територията на България, за неизпълнение е предвидена неустойка от 50% от цената по сделката. За същия период трябва да се гарантира запазването на основния предмет на дейност. При нарушение на това изискване предвидената неустойка е в размер 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение.

Купувачът, ако бъде одобрен от СОС, БНБ и КЗК, се задължава в срок от 5 години да не допуска поставяне на банката под особен надзор или отнемането на банковата лицензия. Предвидената неустойка също е размер на 100% от сумата на покупната цена за продаваните акции за всеки случай на неизпълнение.

Купувачът трябва да изпълни и разработените от него стратегии за интегриране и управление, за финансова стабилност и подкрепа, подробен бизнес план за развитието на банката, както и да изпълни Програмата за заетост и План за развитие на отношенията и услугите на Банката със Столичната община. Всяко нарушение на заложените предварителни условия е обвързано със санкции, съобщиха от СОАПИ. 

„Новито Опортюнитис“ е 100 процента собственост на фонда CAIAC Fund Management AG. В портфолиото на фонда има 70 компании. Стойността на активите на управляваните от CAIAC фондове е близо 1,6 млрд. швейцарски франка. CAIAC Fund Management AG е регистриран през 2007 година в Лихтенщайн и се занимава с управление на фондове.

Мениджърът на "Суонзи" стана шестият уволнен от началото на сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3101002_menidjurut_na_suonzi_stana_shestiiat_uvolnen_ot/?ref=rss


Пол Клемънт беше уволнен от "Суонзи", след като тимът записа само една победа в последните си десет шампионатни мача. "Лебедите" са на дъното във Висшата лига с едва 12 точки от 18 мача. Заради това от Борда на директорите обявиха, че "повече не могат да чакат".<br /><br />Мениджърът застана начело на "Суонзи" на 4 януари, заменяйки Боб Брадли. Клемънт беше третият различен треньор през миналата кампания, но стабилизира "лебедите",...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване