89% от българите празнуват Коледа

http://www.moreto.net/novini.php?n=365904

Общо 89% от българите ще празнуват Коледа. 10% няма да празнуват Рождество Христово. 1% от хората не могат да преценят. Това сочат данни от социологическото проучване на "Тренд" за нагласите на българите спрямо предстоящите коледни и новогодишни празници.

САЩ предлагат нови жестоки санкции срещу КНДР

http://www.cross.bg/sanktzii-novi-kndr-1563908.html

/КРОСС/ САЩ предложиха проекторезолюция за въвеждането на нови, много по-строги икономически санкции срещу Северна Корея. Това стана ясно по време на извънредната среща на Общото събрание на ООН, която бе свикана, за да бъде обсъдено решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел. Американската страна обаче използва възможността да прокара новото си предложение за КНДР. Според „Франс прес" Вашингтон предлага допълнителна забрана за износа на нефт към Пхенян, изразяваща се в прекратяването на 90% от сегашните доставки. Проектът също така призовава за „репатрирането" на всички севернокорейски жители, работещи в чужбина, в срок от 12 месеца. Евентуалното разглеждане на резолюцията трябва да бъде на петъчната среща на Съвета за сигурност.  

Активността на изборите в Каталуня рязко се повиши преди затварянето на секциите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/21/3102163_aktivnostta_na_izborite_v_katalunia_riazko_se_povishi/?ref=rss


Избирателната активност в Каталуня рязко се увеличи два часа преди края на вота днес, като превиши с 5% тази на предишния извънреден вот през 2015 г., съобщи сайтът на каталунските власти.<br /><br />Към 18 ч. местно (19 ч. българско) време 68,3% от избирателите са отишли да гласуват, сравнено с 63.12% преди две години.<br /><br />Най-активно се оказа в провинция Барселона - 68.32%, при едва 63.2 на сто от електората, но промени имаше във всички други три единици на...

128 гласуваха да осъдят решението на Тръмп за Йерусалим на Общото събрание на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625186

128 гласуваха да осъдят решението на Тръмп за Йерусалим на Общото събрание на ООНОбщото събрание на ООН гласува с 128 гласа „За“, девет „Против“ и 35 въздържали се, да осъди решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщава AFP. По-рано държавният глава на САЩ заяви, че „ние гледаме“ като заплаши да спре финансовата помощ за държавите,

Над 374 млрд. долара е износът на оръжие в света през 2016 г.

https://frognews.bg/biznes-turisam/nad-374-mlrd-dolara-iznosat-orajie.html

Продажбите на оръжие на първите 100 оръжейни концерни в света през 2016-а са на стойност 374.8 млрд. долара. Това показва последният преглед на SIPRI - авторитетния Международен институт за изследване на мира в Стокхолм. Окончателни данни за тази година няма, но очакванията са за ръст между 3.5 и 5 на сто и стойности над 400 млрд. долара.

Над 374 млрд. долара е износът на оръжие в света през 2016 г.

https://frognews.bg/novini/nad-374-mlrd-dolara-iznosat-orajie.html

Продажбите на оръжие на първите 100 оръжейни концерни в света през 2016-а са на стойност 374.8 млрд. долара. Това показва последният преглед на SIPRI - авторитетния Международен институт за изследване на мира в Стокхолм. Окончателни данни за тази година няма, но очакванията са за ръст между 3.5 и 5 на сто и стойности над 400 млрд. долара.

Глобалните температури ще се повишат догодина

//dariknews.bg/novini/sviat/globalnite-temperaturi-shte-se-povishat-dogodina-2068680

Средните температури в света ще се повишат следващата година, но без да отбелязват нови рекорди, благодарение на охлаждащия ефект на явлението Ла Ниня в Тихия океан, съобщи Националната метеорологична служба на Вел

Предколеден оптимизъм завладя европейските борси

https://www.investor.bg/evropa/334/a/predkoleden-optimizym-zavladia-evropeiskite-borsi-252663/

Пазарите като цяло предложиха по-скоро сдържана реакция по отношение на данъчния закон в САЩ

Лидер на „Ал Кайда“ ликвидиран в Йемен

https://www.actualno.com/asia/lider-na-al-kajda-likvidiran-v-jemen-news_650909.html

В Йемен бе ливидиран един от ръководителите на терористичната мрежа „Ал Кайда на Арабския полуостров“ Абу ал-Меки. Той бе убит при въздушен удар на американски безпилотник в провинции Мариб. Меки отговарял за идеологията на организацията. Заедно с него са ликвидирани още трима терористи. При втори удар бяха убити други двама екстремисти. „Ал Кайда“ е възползва от гражданската война в Йемен, за да засили терористичните си действия.

МВР отговори на Йончева със свой филм за оградата на границата с Турция (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/mvr-otgovori-na-joncheva-sas-svoj-film-za-ogradata-na-granitcata-s-tur-671662.html

МВР пусна свой филм за оградата на границата с Турция, след като депутатът и говорител на парламентарната група на „БСП за България“ Елена Йончева пусна свой филм за оградата

20-минутният филм на Йончева разкрива неефективността на оградата по българо-турската граница, която би трябвало да спира бежанците от Близкия Изток. Според разкритията България е построила двойно по-скъпо съоръжение в сравнение с Гърция, което обаче не спира трафика на мигранти, като бежанци прескачат оградата и със стълба.

Филмът на МВР обаче хвали съоръжението. 

Според 10-минутното видео през 2017 г. са регистрирани 7392 опита за преминаване на границата - с 81% по-малко от 2016 г. 

Причините за това са няколко, като една от тях е завършването на оградата, обяснява МВР.

Дължината на оградата по границата с Турция е 235, 6 км.

Преди 4 години се започна с участък от 30 км, но без прилежащ път, на най-чувствителните тогава участъци на границата, като след това МВР отчита близо 7 пъти намаляване на опитите за незаконно преминаване на границата в този участък.

Тогава обаче бежанците се насочват към нови участъци, което налага ограда да се построи и там, обясняват от МВР.

Във филма се изреждат и случаи на опити на бежанци да преминат границата, в един от тях успешно с помощта на стълба. В друг от случаите пък за залавяне на бежанци е използван хеликоптер.

Хвалбите за оградата продължават с това, че тя е била оценена от бившия британски премиер Дейвид Камерън и унгарския премиер Виктор Орбан, като от МВР уточняват, че тогава съоръжението дори не е било завършено.

От МВР допълват, че за намаляване на бежанския поток през страната са оказали влияние и спецакциите, при които са задържани каналджии.

За намаляването на бежанския поток през България роля има още отношенията на страната с европейските страни и Турция, отбелязват още във филма. 

Британците масово общуват чрез есемеси у дома

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625182

Британците масово общуват чрез есемеси у домаПонякога заради мързел, понякога заради избягване на скандали, средностатистическият британец изпраща за една година около 10 хиляди есемеса на членовете на своето семейство, съобщава Франс прес. Понякога тези съобщения пътуват само няколко метра - от едната стая до другата. "Можеш ли да загасиш телевизора?", "Какво има за вечеря?

Антон Кутев: Корупция в изпълнителната власт е възможна

http://www.cross.bg/kytev-parlamenta-vlast-1563911.html

/КРОСС/ Корупция е възможна в изпълнителната власт, където се подписват обществени поръчки за милиарди. Затова и БСП предлага главата на антикорупционния орган да се назначава от празидента, а не от парламента. Това обяви заместник-председателят на парламентарната група на БСП Антон Кутев в предаването „Още от деня" по БНТ. Той защити идеята на БСП ръководителят на бъдещия орган да се назначава от президента, защото иначе мнозинството в парламента ще защити себе си. „Не очаквам от лидера на органа, назначен от Цветан Цветанов, да започне дело срещу него за подслушванията и имотите", обяви Кутев. Кутев призна, че и обратната теза има основание - антокорупционният орган трудно ще разследва президента, който е назначил началника му. Разликата според него обаче е, че възможностите за корупция на президента са хиляди пъти по-малки от тези на представителите на изпълнителната власт. „Когато подписваш за милиарди годишно, тогава има корупция. Защото тогава има обществени поръчки. Тази корупция е предимно в изпълнителната власт, защото там е възможна. И тя се контролира от парламента. Т.е. има пряка връзка между парламента, който на практика назначава правителството. Именно заради това контролният орган трябва да е извън парламента и правителството, а в България няма кой друг да го контролира, освен президентът", отбеляза социалистът. Кутев отбеляза, че няма комисия в парламента, която може да започне проверка срещу мнозинството

Цветанов намекна за цензура като противодействие на ''внушения'' за службите

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-namekna-za-tcenzura-kato-protivodejstvie-na-vnushenia-za-671660.html

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна за търсене на отговорност, ако се правят внушения за работата на службите. Идеята беше изречена на заседание на парламентарните комисии за контрол на специалните разузнавателни средства и службите и по вътрешна сигурност и обществен ред, на която за пореден път беше изслушан председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков.

Депутатите се съобразиха с искането на главния прокурор Сотир Цацаров, който "свика" заседание на депутатите с писмо до шефовете на двете комисии Димитър Лазаров и Цветан Цветанов. 

В началото на заседанието самият Рашков изрази недоумение, че се е стигнало до изслушването му, след като той поискал такова от Лазаров на предходно заседание на спецкомисията. Тогава председателят ѝ му казал, че това ще е възможно след 15 януари. Въпреки това непосредствено след писмото на Цацаров комисията се събрала без да е ясно какво точно се иска от шефа на бюрото. Самият Рашков разбрал за заседанието на комисията в късния следобед предходния ден. 

Депутати от БСП пък поискаха обяснение кой е формулирал дневния ред на двете комисии, в който е записано, че изслушването на Рашков е свързано с "отправените твърдения за тежки нарушения на закона за прилагането и използването на СРС". 

В отговор Лазаров и Цветанов заявиха, че заседанието е свикано по искане на БСП. Според Цветанов до това нямало да се стигне, ако миналата седмица имало "повече разум". По думите му депутатите от ГЕРБ били "учудени" от направеното от левицата искане. 

"БСП по никакъв начин не е внасяла подобно предложение, то е направено от председателите [на комисии] и е във връзка с искането на главния прокурор", контрира Славчо Велков от БСП.

Искане за изслушване на Бойко Рашков от левицата направиха по време на отчета на бюрото в пленарна зала, седмица преди искането на главния прокурор. Все пак депутатите от ГЕРБ категорично отрекоха писмото на Цацаров да е наклонило везните за съвместното заседание на комисиите, въпреки че то е адресирано именно до шефовете им, а искането на БСП е било само за свикване на комисията за службите.

Формулирането на дневния ред на заседанието даде повод на Цветанов да намекне дали не е време за законодателни промени, които да бранят доброто име на службите. Той даде пример със самия себе си и "чувствителната" тема за прилагане на СРС. "Самият аз бях потърпевш от подобни внушения", каза Цветанов и допълни, че около изказванията на Бойко Рашков имало много неверни твърдения и доверието в службите може да бъда "развалено само от едни публични изяви и, както се казва, с публикациите, които ще излязат в публичното пространство чрез медиите".

"За това колеги, моля ви, нека да се придържаме към уважение, респект към институциите. Всеки един да изложи своите аргументи, но нека те да не бъдат с политически отенък и съм убеден, че това, което ние можем да направим, народните представители, на база това, което бихме чули като дефицит, ако има такъв или някакъв правен вакуум, ние да направим всичко възможно да обединим усилията си да направим законодателство, което даде пълна гаранция и да няма абсолютно никакви опити за внушения по тема "Сигурност", обясни Цветанов по време на заседанието.

По-късно пред OFFNews Цветанов коментира, че е изразил мнение дали не е време да се помисли за подобни промени. 

Пред депутатите от двете комисии Бойко Рашков не изнесе нови данни за прилагането на СРС. Във връзка с обвиненията, че изпълнява поличитеска поръчка, той цитира статистика за нарушения при подслушванията в рамките на няколко правителства - на тройната коалиция, на Бойко Борисов, на Пламен Орешарски и Марин Райков. 

За пореден път Рашков влезе в директен сблъсък с главния прокурор Сотир Цацаров като заяви, че от държавното обвинение блокират работата на бюрото. Твърденията му за това са свързани с указание на главния прокурор, според което на бюрото се отказва достъп до материалите, мотивирали прокурорите да искат прилагане на СРС. Самият Цацаров заяви, че е искал няколко пъти от Рашков методиката, по която бюрото прави своите проверки, но такава не получил. Цацаров каза, че Рашков говори "неистини" с твърденията си, че прокуратурата блокира работата му. 

Цветанов намекна за цензура като противодействие на "внушения" за службите

https://offnews.bg//politika/tcvetanov-namekna-za-tcenzura-kato-protivodejstvie-na-vnushenia-za-s-671660.html

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна за търсене на отговорност, ако се правят внушения за работата на службите. Идеята беше изречена на заседание на парламентарните комисии за контрол на специалните разузнавателни средства и службите и по вътрешна сигурност и обществен ред, на която за пореден път беше изслушан председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков.

Депутатите се съобразиха с искането на главния прокурор Сотир Цацаров, който "свика" заседание на депутатите с писмо до шефовете на двете комисии Димитър Лазаров и Цветан Цветанов. 

В началото на заседанието самият Рашков изрази недоумение, че се е стигнало до изслушването му, след като той поискал такова от Лазаров на предходно заседание на спецкомисията. Тогава председателят ѝ му казал, че това ще е възможно след 15 януари. Въпреки това непосредствено след писмото на Цацаров комисията се събрала без да е ясно какво точно се иска от шефа на бюрото. Самият Рашков разбрал за заседанието на комисията в късния следобед предходния ден. 

Депутати от БСП пък поискаха обяснение кой е формулирал дневния ред на двете комисии, в който е записано, че изслушването на Рашков е свързано с "отправените твърдения за тежки нарушения на закона за прилагането и използването на СРС". 

В отговор Лазаров и Цветанов заявиха, че заседанието е свикано по искане на БСП. Според Цветанов до това нямало да се стигне, ако миналата седмица имало "повече разум". По думите му депутатите от ГЕРБ били "учудени" от направеното от левицата искане. 

"БСП по никакъв начин не е внасяла подобно предложение, то е направено от председателите [на комисии] и е във връзка с искането на главния прокурор", контрира Славчо Велков от БСП.

Искане за изслушване на Бойко Рашков от левицата направиха по време на отчета на бюрото в пленарна зала, седмица преди искането на главния прокурор. Все пак депутатите от ГЕРБ категорично отрекоха писмото на Цацаров да е наклонило везните за съвместното заседание на комисиите, въпреки че то е адресирано именно до шефовете им, а искането на БСП е било само за свикване на комисията за службите.

Формулирането на дневния ред на заседанието даде повод на Цветанов да намекне дали не е време за законодателни промени, които да бранят доброто име на службите. Той даде пример със самия себе си и "чувствителната" тема за прилагане на СРС. "Самият аз бях потърпевш от подобни внушения", каза Цветанов и допълни, че около изказванията на Бойко Рашков имало много неверни твърдения и доверието в службите може да бъда "развалено само от едни публични изяви и, както се казва, с публикациите, които ще излязат в публичното пространство чрез медиите".

"За това колеги, моля ви, нека да се придържаме към уважение, респект към институциите. Всеки един да изложи своите аргументи, но нека те да не бъдат с политически отенък и съм убеден, че това, което ние можем да направим, народните представители, на база това, което бихме чули като дефицит, ако има такъв или някакъв правен вакуум, ние да направим всичко възможно да обединим усилията си да направим законодателство, което даде пълна гаранция и да няма абсолютно никакви опити за внушения по тема "Сигурност", обясни Цветанов по време на заседанието.

По-късно пред OFFNews Цветанов коментира, че е изразил мнение дали не е време да се помисли за подобни промени. 

Пред депутатите от двете комисии Бойко Рашков не изнесе нови данни за прилагането на СРС. Във връзка с обвиненията, че изпълнява поличитеска поръчка, той цитира статистика за нарушения при подслушванията в рамките на няколко правителства - на тройната коалиция, на Бойко Борисов, на Пламен Орешарски и Марин Райков. 

За пореден път Рашков влезе в директен сблъсък с главния прокурор Сотир Цацаров като заяви, че от държавното обвинение блокират работата на бюрото. Твърденията му за това са свързани с указание на главния прокурор, според което на бюрото се отказва достъп до материалите, мотивирали прокурорите да искат прилагане на СРС. Самият Цацаров заяви, че е искал няколко пъти от Рашков методиката, по която бюрото прави своите проверки, но такава не получил. Цацаров каза, че Рашков говори "неистини" с твърденията си, че прокуратурата блокира работата му. 

НЗОК: Няма да бъде застрашено лечението на нито един български пациент

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6625170

НЗОК: Няма да бъде застрашено лечението на нито един български пациентНяма да бъде застрашено лечението на нито един български пациент. Днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е изплатила на лечебните заведения за болнична медицинска помощ 153 511 922 лв. за извършена и отчетена дейност през ноември 2017 г., вкл. и още 32 241 969 лв. за лекарства за лечение на онкологично болните.

Във Варна задържаха четирима за притежание на наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=365882

На 18 декември, около 23:30 часа, в гр. Варна, на ул. «Петко Напетов», при извършване на полицейска проверка на автомобил и намиращите се в него трима мъже на 27, 24 и 18 години, местни жители, известни на МВР, е установено, че до автомобила са пуснати две пакетчета, съдържащи бяло кристално вещество, научи Moreto.

Разглеждат иск за бащинство, подаден срещу певеца Хулио Иглесиас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625169

Разглеждат иск за бащинство, подаден срещу певеца Хулио ИглесиасИспански съд прие да разгледа иск за признаване на бащинство срещу певеца Хулио Иглесиас, внесен от 41-годишен испанец, който твърди, че разполага със съответните ДНК доказателства, предаде Франс прес. Първоинстанционният съд в град Валенсия е приел иска. Седемдесет и четири годишният испански идол, продал в света над 300 милиона плочи, има 20 дни,

Жълт протест: Таксиджиите настояха за 1 лев на километър

https://frognews.bg/novini/jalt-protest-taksidjiite-nastoiaha-1-lev-kilometar.html

Таксиметрови шофьори протестираха пред Столичната община. Те настоваха за фиксирана минимална цена на километър и поискаха спешни мерки от общината.

Сепаратистите отново с абсолютно мнозинство в Каталуня

http://clubz.bg/62123-separatistite_otnovo_s_absolyutno_mnozinstvo_v_katalunq

Сепаратистите в Каталуня запазват абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.

Това гласят първите официални резултати от предсрочните ибори в испанската автономна област. Те бяха огласени малко след 23 часа българско време.

Абсолютното мнозинство се образува от трите формации, борещи се за независимост на автономната област - каалицията "Заедно за Каталуня", Републиканската левица на Каталуня (РЛК) и Кандидатура за народно единство (КНЕ).

При преброени 38 на сто от бюлетините трите партии ще имат общо 70 депутати в 135-членния регионален парламент в Барселона. За абсолютно мнозинство са необходими 68 души.

Това означава, че каталунските сепаратисти отново могат да обявят независимост, както стана на 27 октомври.

Първа сила е коалиция "Заедно за Каталуня", оглавявана от уволнения регионален премиер Карлес Пучдемон. Самият той е в доброволно изгнание в Белгия, тъй като е обвинен в родината си в сепаратистка дейност. Пучдемон следеше развоя на събитията от Брюксел.

Ако "Заедно за Каталуня" спечели изборите, това ще е изненадващо. Според прогнозите преди вота се очакваше първа сила сред сепаратистите да бъде РЛК, чийто лидер е доскорошният каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. Той е в арест в Барселона по обвинение в сепаратизъм.

РЛК обаче се оказа трета. В предишния парламент тя бе част от коалицията "Заедно за "да", оглавявана от Пучдемон, но реши да се яви самостоятелно.

КНЕ е шеста от общо 7 партии, които ще имат депутати в каталунския парламент. Тя ще има 4-ма депутати, но без тях сепаратистите няма да имат абсолютно мнозинство.

Прогнозите даваха най-много гласове на проевропейската и антисепаратистка партия "Сиутаданс" - местният филиал на "Сиудаданос" ("Граждани"), оглавявана от Инес Аримадас. Засега тя е на второ място.

Възможно е броят на спечелените места да претърпи промени с напредването на преброяването.

Изборите в Каталуня бяха свикани, след като испанският премиер Мариано Рахой разпусна регионалния парламент в Барселона на 27 октомври. Причина бе, че същия ден каталунските депутати гласуваха едностранно за независимост - нещо, което бе обявено за незаконно от централното правителство и Конституционния съд на Испания.

Решението на каталунския парламент бе в съответствие с референдума за независимост на автономната област, проведен на 1 октомври. В гласуването участваха едва 40 на сто от жителите на Каталуня. Но 90 процента от тези хора подкрепиха независимостта. това допитване също бе обявено за незаконно от испанските власти.

Още през 2015 г. Еврокомисията обяви, че отцепване на Каталуня от Испания ще означава автоматично излизане от ЕС.

От референдума на 1 октомври досега близо 3000 фирми напуснаха Каталуня. Това доведе до скок на безработицата. Инвестициите в областта за тези три месеца намаляха с близо 75 на сто в сравнение с първите 9 месеца на годината. Автономна област Мадрид изпревари Каталуня по БВП.

Очаквайте подробности.

Първи резултати от Каталуня: Сепаратистите пак с абсолютно мнозинство

http://clubz.bg/62123-pyrvi_rezultati_ot_katalunq_separatistite_pak_s_absolyutno_mnozinstvo

Сепаратистите в Каталуня запазват абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.

Това гласят прогнози на в. "Вангуардия" в първите минути след затварянето на урните на извънредните избори.

Абсолютното мнозинство се образува от трите формации, борещи се за независимост на автономната област - Републиканската левица на каталуня (РЛК), коалицията "Заедно за Каталуня" и Кандидатурата за народно единство (КНЕ).

Ориол Жункерас вече е най-популярният сепаратистки лидер в каталуня.

Най-много гласове от тях взела РЛК, чийто лидер е доскорошният каталунски вицепремиер Ориол Жункерас. Той е в ареста по обвинение в сепаратизъм.

Първа сила очаквано е проевропейската и антисепаратистка партия "Сиутаданс" - местният филиал на "Сиудаданос" ("Граждани"), оглавявана от Инес Аримадас. Това обаче ще се окаже недостатъчно, ако се потвърди абсолютното мнозинство на сепаратистите.

Според първите прогнози трите отцепнически партии ще имат общо между 67 и 71 представители. Абсолютното мнозинство е от 68 души. Регионалният парламент в Барселона е 135-членен.

Възможно е броят на спечелените места да претърпи промени с напредването на преброяването.

Ориол Жункерас окончателно излезе от сянката на доскорошния си шеф Карлес Пучдемон - каталунския премиер при предишния парламент. Причина е, че РЛК, макар и заела второ място на изборите, вече се превърна в първа сепаратистка сила в областта. След като централното правителство в Мадрид разпусна парламента в Барселона и свика предсрочни избори, партията на Жункерас излезе от коалицията "Заедно за "да".

А новата коалиция "Заедно за Каталуня", която доскоро бе управляваща, вече е трета. Тя се оглавява от Корлес Пучдемон, който е в добронолно изгнание в белгия.

Очаквайте подробности.

Обвиниха световноизвестен швейцарски диригент в сексуален тормоз

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625152

Обвиниха световноизвестен швейцарски диригент в сексуален тормозСветовноизвестният швейцарски диригент Шарл Дютоа беше обвинен в сексуален тормоз от три оперни певици и музикантка, предаде Асошиейтед прес. Жените описаха инцидентите, които са се случили в периода между 1985 г. и 2010 г. в движещ се автомобил, хотелската стая на носителя на две награди "Грами", неговата гримьорна,

62-годишна жена заспа и заби колата си в бензиностанция

https://www.actualno.com/crime/62-godishna-jena-zaspa-i-zabi-kolata-si-v-benzinostancija-news_650907.html

62-годишна жена, пътувала сама, се заби с Опел в "тотема" на бензиностанция на Е-79 край Благоевград. Пътният инцидент стана в 17 ч. днес. Пострадалата е транспортирана до МБАЛ с вероятна фрактура на крак, разбит нос и болки в гръдната област. Жената пътувала от Гърция за София, задрямала, лекият автомобил „Опел-Корса” се отклонил надясно, не влязъл в бензиностанцията, а преминал през зелената площ между колонките и Е-79. Газейки тревата, Oпелът съборил на земята д

Как се гледа бенджамин

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6624924

Как се гледа бенджаминФикус бенджамин е най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините. Бенджаминът расте подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата страна е типично домашно растение, но в топли места се развива отлично и навън. Може да порасне доста голямо, ако му се осигури подходяща саксия.

Григор Димитров е седми в класация на "Форбс" за най-забавните тенисисти

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3102143_grigor_dimitrov_e_sedmi_v_klasaciia_na_forbs_za/?ref=rss


<br /><br />Григор Димитров попадна в челото на още една класация в края на годината - този път за най-забавните за гледане тенисисти. Българинът е седми в подредбата на "Форбс".<br /><br />"Тъй като 2017-а г. отива към края си, е време да подредим професионалните тенисисти по начин, по който рядко са нареждани - според това колко забавни бяха тази година на корта", пише авторитетното издание.<br /><br />Ако класацията беше направена преди...

Арестуваха над 30 сръбски граничари, работещи на "Калотина-Градина"

http://www.cross.bg/slyzhiteli-vnasyat-gradina-1563906.html

/КРОСС/ При операция на сръбската полиция днес са били арестувани 6-има служители на граничната полиция на контролния пропускателен пункт "Градина" на границата с България. Задържани са още 12 служители на митницата в Димитровград и 13 души, заподозрени в даване на подкупи, предава „Танюг", цитирана от БНР. Заради операцията пунктът "Градина" беше временно затворен и се образуваха опашки от автомобили. Задържаните полицаи и митничари са заподозрени, че от юли 2016-а до септември 2017 година са позволявали на останалите арестувани да внасят от България стоки, чиято продажба е забранена или ограничена, или да внасят стоки с частично или пълно избягване на полагащите се мита.  

Глобалните температури се повишават догодина, но няма да има рекорди

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6625151

Глобалните температури се повишават догодина, но няма да има рекордиСредните температури в света ще се повишат следващата година, но без да отбелязват нови рекорди, благодарение на охлаждащия ефект на явлението Ла Ниня в Тихия океан, съобщи Националната метеорологична служба на Великобритания, цитирана от Ройтерс. Покачването на средната температура в световен мащаб през 2018 г.

Авария пак остави без парно пет квартала в София

http://www.mediapool.bg/avariya-pak-ostavi-bez-parno-pet-kvartala-v-sofiya-news273395.html

Парното и топлата вода в пет столични квартала е спряно заради авария. Засегнати са "Красно село", "Гоце Делчев", "Стрелбище" и части от "Борово" и "Мотописта". Причината е пробив на главен топлопровод. Засегнати от аварията са повече от 700 абонатни станции и 20 000 домакинства. От "Топлофикация-София" разчитат, че ще се справят с аварията в рамките на законоустановения срок от 48 часа. На място в момента са 4 екипа. Топлопроводът е същият, който преди десет дни остави на студено същите квартали, обясни Елизабет Павлова от дружеството пред БНР. "Преди 10 дни оставихме топлопровода, без да възстановим изолацията, за да можем да обследваме и видим каква е реалната ситуация. Както виждате, днес има нова авария. Заради това се налага да подменим по-голямата част от топлопровода", коментира Павлова. Междувременно в четвъртък Столичният общински съвет прие бизнес плана на "Топлофикация" за 2018 г. В него е заложена и реконструкцията на 20 км топлопроводи през лятото. "Рехабилитацията на топлопреносната мрежа дава добри резултати по отношение снижаване на аварийността и повишаване надеждността и качеството на услугата централизирано топлоснабдяване", смятат от "Топлофикация". Освен това ще се правят ремонти в ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София Изток". Планирано е и началото на изграждане на когенерация, в която да се използва горивото, произвеждано от боклука на София. За изпълнение на инвестиционната програма на "Топлофикация-София" са предвидени 97.5 млн. лева. Собствените средства са за обекти на стойност 87.1 млн. лева, а привлечените са от Международен фонд "Козлодуй".

7 посолства към Румъния: Правосъдната реформа може да застраши напредъка ви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625146

7 посолства към Румъния: Правосъдната реформа може да застраши напредъка виСедем посолства на страни от Европейския съюз в Румъния изпратиха съвместно послание до управляващите партии в страната, в което ги призоваха да избягват всяко действие, което би довело до отслабване на независимостта на съдебната система, предаде Медиафакс. Посолствата на Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия,

БЛС: Има риск здравната система да рухне до месеци

https://frognews.bg/novini/bls-ima-risk-zdravnata-sistema-ruhne-mesetsi.html

Има риск здравната система да рухне до месеци, а последиците от това ще са катастрофални за обществото. Песимистичната прогноза е на Българския лекарски съюз, а основанието за нея е „мълчаливият”, според лекарите, отказ на Надзорния съвет на здравната каса да преговаря с тях за подписването на Националния рамков договор за 2018 година.

ООН с единодушие осъди признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел

//dariknews.bg/novini/sviat/oon-s-edinodushie-osydi-priznavaneto-ot-sasht-na-erusalim-za-stolica-na-izrael-2068678

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

Брюксел даде зелена светлина за сделката на Lufthansa за Air Berlin

https://www.investor.bg/evropa/334/a/briuksel-dade-zelena-svetlina-za-sdelkata-na-lufthansa-za-air-berlin-252660/

Големият германски превозвач се отказа от претенциите си към Niki, за да получи разрешението на ведомството

Вестник "Култура" ще се превърне в списание, но с друг екип

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/12/21/3102084_vestnik_kultura_shte_se_prevurne_v_spisanie_no_s_drug/?ref=rss


"Култура" ще прекрати съществуването си като вестник от средата на 2018 г., съобщи редакцията в новия си брой.<br /><br />"Това е последният коледен брой на тази "Култура" с този екип и този издател. В края на юли 2018 г. съществуването на вестника ще бъде прекратено и от септември ще има друга "Култура" – списание, с главен редактор Тони Николов", написа в обръщение към читателите вестникът, който е най-дълго просъществувалото, а в момента и...

Нетаняху: ООН е „дом на лъжите“

http://www.moreto.net/novini.php?n=365899

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече ООН „дом на лъжите“ в четвъртък преди гласуването в Общото събрание на световната организация на резолюция, отхвърляща признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел. “Държавата Израел категорично отхвърля това гласуване, дори преди да се проведе", каза той на церемония в южната част на Израел.

Световни спортни първенства и "София оупън" ще рекламират България

http://www.mediapool.bg/svetovni-sportni-parvenstva-i-sofiya-oupan-shte-reklamirat-bulgaria-news273394.html

България ще бъде рекламирана като целогодишна туристическа дестинация по време на големите спортни състезания, чийто домакин ще е през 2018 г., съобщиха от Министерството на туризма в четвъртък след среща на ресорния министър Николина Ангелкова с шефовете на федерациите по волейбол Любомир Ганев, по художествена гимнастика Илиана Раева и по тенис Катерина Генова. Страната ни ще бъде силно промотирана и по време на събитията, свързани с избора на София за Европейска столица на спорта през следващата година. Рекламата на българския туристически продукт ще е част от тенис турнира от АТП 250 "София Оупън", в който през февруари ще се включи българската тенис звезда Григор Димитров. Същото е планирано да стане и в рамките на световните първенства по художествена гимнастика през септември в София и по мъжки волейбол, което ще се състои по същото време в България и Италия. България става все по-притегателна като дестинация и за почитателите на тениса, особено след големия международен пробив на Григор Димитров. След успеха на първите две издания на турнира "София оупън" от 4 до 11 февруари 2018 г. ще се състои нова атрактивна надпревара на корта, съобщи генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова. За трети път в историята си страната ни ще бъде домакин на турнир от календара на Асоциацията на професионалните тенисисти. По време на авторитетната проява ще се рекламират възможностите на българската столица като спортно средище, но и на многобройните й туристически забележителности, поясни министър Ангелкова. От 10 до 30 септември Варна, София и Русе ще са домакини на Световното първенство но волейбол за мъже, което се организира съвместно с Италия. Това ще е най-големият спортен форум, който страната ни ще приеме. Предишното домакинство на световно по волейбол е било през 1970 г., но сега ще привлече много по-голям интерес след силните изяви на българските състезатели през последните години, смятат от туристическото ведомство и планират там също да се рекламира туристическият потенциал на България, предлагаща разнообразни услуги за почивка и пътешествия. По същото време в София ще се проведе и Световното първенство по художествена гимнастика – спорт, в който страната ни също е сред лидерите на планетата. На събитието се очакват над 2000 участници и гости, зрителите ще са многократно повече, а състезанието ще привлече и много туристи, посочва Илиана Раева, цитирана в съобщението на министерството. Рекламата на страната ни ще съпътства и професионални състезания и любителски занимания, част от инициативата София Европейска столица на спорта за 2018 г.

"Пирогов" трябва да се преструктурира, обявиха от здравното министерство

http://www.cross.bg/bolnitzata-meditzinski-pirogov-1563905.html

/КРОСС/ Данните от проверката на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" показват, че е необходимо преструктуриране на болницата, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). Такава е тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие, се казва в съобщението. МЗ ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на „Пирогов", като това ще включва оптимизиране на структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена. Дейността на отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология трябва да се приведе в съответствие с медицинските стандарти при спазване на изискванията за съответните нива на компетентност и по отношение структурата на персонала, се казва в текста. Според проверката съотношението на лекари и сестри в четирите клиники по ортопедия и травматология не отговарят на изискванията на медицинския стандарт. Редица от проблемите в работата на „Пирогов" се дължат на липсата на действащи медицински стандарти, например това са стандартите по хирургия и гастроентерология, се казва още в съобщението. При разпределение на средствата за основни заплати в лечебното заведение има диспропорции и липсват единни правила и механизми, регламентиращи принципите за разпределение на основните и допълнителни възнаграждения на персонала. В хода на проверката не е установен недостиг на медицински консумативи, необходими за работата на лечебното заведение

Мутко сдава президентския пост в Руския футболен съюз

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3102104_mutko_sdava_prezidentskiia_post_v_ruskiia_futbolen/?ref=rss


Вицепремиерът на Русия Виталий Мутко ще сдаде една от ключовите позиции, които заема. Той ще се оттегли от поста президент на Руския футболен съюз (РФС), който заема от 2005 г. Това ще се случи следващата седмица на заседание на изпълнителния комитет на организацията.<br /><br />В началото на месеца Мутко получи доживотна забрана за участие в олимпийски игри. Той беше посочен като главно действащо лице в допинг схемата, заради която Русия беше изключена от олимпийския спорт.<br...

Старите реактори в АЕЦ "Козлодуй" ще продължат да работят без ОВОС

https://www.actualno.com/society/starite-reaktori-v-aec-kozloduj-shte-prodyljat-da-rabotjat-bez-ovos-news_650903.html

Върховният административен съд (ВАС) е отказал да възобнови делото, свързано с оценката за въздействие върху околната среда на блокове 5 и 6 на АЦ "Козлодуй". Това съобщи пред Actualno.com пиарът на БАН и дългогодишен сътрудник на "Зелените" д-р Петър Кърджилов. Припомняме, че през 2016 г. петчленен състав на ВАС реши, че срокът на работа на двата блока може да се удължава без оценка за въздействие върху околната среда. Решението на съда бе взето въпреки категоричната позици

"Икономист" : Франция е страна на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625145

"Икономист" : Франция е страна на годинатаСписание "Икономист" определи Франция за страна на 2017 г. заради избирането за президент на Еманюел Макрон, който е "измел стария режим", предаде Франс прес. "Франция опроверга очакванията", отбелязва влиятелното британско издание в редакционен коментар. В него се припомня как бившият банкер спечели изборите,

Оневиниха Винъс Уилямс за смърт на пътя

https://offnews.bg//tenis/oneviniha-vinas-uiliams-za-smart-na-patia-671663.html

Няма да бъдат повдигани обвинения срещу тенисистката Винъс Уилямс за участието й в катастрофа, при която загина човек, съобщиха от полицията във Флорида.

Разследващите използваха за доказателство охранителната камера на пътя, която показва, че на 9 юни Уилямс навлиза в кръстовище на зелен светофар, но кола пред нея, чакаща за ляв завой, принуждава тенисистката да спре по средата на кръстовището, след което върху нейния автомобил връхлита "Хюндай", шофиран от Линда Барсън.

При сблъсъка загина 79-годишният съпруг на Барсън - Джеръм Барсън.

Изкуствените интелекти на Google и Apple вече могат да говорят и за секс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625133

Изкуствените интелекти на Google и Apple вече могат да говорят и за секс?o вpeмe нa e?cпepимeнт, гpyпa oт yчeни в Hoвa Зeлaндия ca пoдгoтвили peдицa въпpocи нa ce?cyaлнa тeмaти?a зa из?ycтвeнитe интeлe?ти, paзpaбoтeни oт тexнoлoгичнитe гигaнти Gооglе и Аррlе. Peзyлтaтът oт oпититe e пo?aзaл дocтa пoлeзни cъвeти oт из?ycтвeния paзyм, предаде kaldata.com. Hac?opo, нoвoзeлaндc?иeтe yчeни ca пpoвeли e?cпepимeнт,

10 филма, които да гледате по Коледа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6623065

10 филма, които да гледате по Коледа“Сам вкъщи” Макар и много хора да твърдят, че им е писнало да гледат “Сам вкъщи”, какво е Коледа без уплашеното изражение на малкия Маколи Кълкин да ви гледа от малкия екран? Филмът и до днес е безспорният фаворит сред семействата за празничната вечер. Поредицата, с която са израснали няколко поколения, не омръзва,

Коледари наричаха за здраве и берекет в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625123

Коледари наричаха за здраве и берекет в МонтанаС наричания за здраве и берекет коледари от Четвърто училище „Иван Вазов“ поздравиха кмета на Монтана Златко Живков. Момичета, пременени в народни носии, закичиха гегите им с гевреци. Коледарите звънко пяха: „Стани нине, господине, че ти идем добри гости. Добри гости коледари, тръгнали сме чак от снощи в тези дълги, тъмни нощи.

БСП атакува бюджета в Конституционния съд

https://frognews.bg/novini/bsp-atakuva-biudjeta-konstitutsionniia-sad.html

БСП внесе жалба в Конституционния съд заради недостатъчното финансиране на Зографския манастир и катедралния храм ”Свети Александър Невски”.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/12/21/3102097_video_drugite_novini/?ref=rss


Другите новини е рубрика за уеб новини на БНТ. Акцентите от емисията днес:<br /><br />Венеция е по-древна от официалната си възраст<br /><br />"Фейсбук" въвежда нови програми за разпознаване на снимки<br /><br />Шоколадът не е добър приятел на домашните любимци<br /><br />Премиерни постановки на Народния театър посрещат Новата година<br /><br />Марко Карола ще се качи на сцената на "Арена Армеец" в последните часове...

До 7000 лева глоба манипулиран километраж на автомобилите

http://www.cross.bg/pregled-tehnicheski-leva-1563904.html

/КРОСС/ До 7000 лева ще бъде глобата за манипулиране на километража на колата. С тези законодателни промени депутатите приключиха работа, а следващото им заседание би трябвало да бъде на 10 януари, съобщава „Дарик". Търговци на коли втора употреба могат да бъдат глобени между 2 хил. и 7 хил. за манипулиране на километража. В закона бе записано още и че кола, която не мине технически преглед, ще бъде служебно дерегистрирана. Отново служебно ще се възстановява регистрацията ѝ след като премине успешно технически преглед. Данните ще подава Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Собственик на пункт за технически преглед, затворен заради нарушения, няма да може да отвори нов на същото място, но през друга фирма, предвиждат окончателно приетите промени. Разширява се и кръгът от МПС-та, които ще подлежат на технически преглед, като се включат и най-рисковата група от участници в движението - двуколесни и триколесни превозни средства, високоскоростни трактори и мотопеди. Между 500 и 1500 лева ще бъде глобата пък за неукрепен товар. Главният секретар на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Дамян Войновски обясни какво на практика значи това. "И печки да се превозват трябват да се укрепят по подходящ начин. Има специални ремъци - те се продават по бензиностанциите", обясни Войновски

Цачева се срещна със синдикатите на затворите и на съдебната охрана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625117

Цачева се срещна със синдикатите на затворите и на съдебната охранаПо покана на министъра на правосъдието Цецка Цачева днес се проведе поредна работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/, Синдикат „Охрана“ и главните директори на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ Свилен Цветанов и на Главна дирекция „Охрана“ /ГДО/ Георги Жеков.

Популяризираме се като туристическа дестинация чрез големи спортни състезания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625116

Популяризираме се като туристическа дестинация чрез големи спортни състезанияМинистерството на туризма ще популяризира България като целогодишна туристическа дестинация и чрез големи спортни състезания, на които страната ни ще е домакин през следващата година. Това е съобщила министърът на туризма Николина Ангелкова след срещите си с ръководители на три спортни организации, съобщиха от пресцентъра на Министерството на

Франция е страна на годината в класацията на "Икономист"

http://www.mediapool.bg/frantsiya-e-strana-na-godinata-v-klasatsiyata-na-ikonomist-news273393.html

Списание "Икономист" определи Франция за страна на 2017 г. заради избирането за президент на Еманюел Макрон, който е "измел стария режим", предаде Франс прес.   "Франция опроверга очакванията", отбелязва влиятелното британско издание в редакционен коментар. В него се припомня как бившият банкер спечели изборите, а неговата партия е обрисувана като новобранец в политиката, победил старата гвардия на парламентарните избори.   Припомня се още, че движението на Макрон е смазало крайната националистка Марин Льо Пен, която, според "Икономист", е щяла да разруши ЕС, ако е била избрана за президент.   Списанието смята, че новият държавен глава на Франция, освен предложените реформи, сред които и тази за по-гъвкав пазар на труда, е трансформирал националния политически дебат и е дал надежда на онези, които мислят, че разделението ляво-дясно е по-маловажно от това между отвореност и изолация.   Френският президент промени имиджа на своята страна, която изглеждаше неподатлива на реформи, заклещена между склерозата и ксенофобията, коментира "Икономист".   Сред държавите, "отличили" се тази година, са и Бангладеш, защото прие бежанци рохинги, Аржентина заради избирането на Маурисио Макри за президент, и Южна Корея заради политическите реформи, извършени на фона на заплахите от Северна Корея.   Отличието "страна на годината" се присъжда от списание "Икономист" от 2013 г. на държава, която през изминалите 12 месеца е преживяла забележителна промяна или е направила света по-добър.   Британското издание призна, че е допуснало грешка през 2015 г., когато страна на годината стана Мианма заради прехода от диктатура към подобие на демокрация. "Не предвидихме колко ще се влоши отношението към рохингите", отбелязва "Икономист".

Проверка на състоянието на "Пирогов" показа несъответствия с медицинския стандарт

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/21/3102134_proverka_na_sustoianieto_na_pirogov_pokaza/?ref=rss


Отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология в най-голямата болница за спешна помощ - "Пирогов", не съответстват на определените им нива на компетентност и се налага преструктуриране по отношение на служителите. Съотношението на лекари и сестри в четирите клиники по ортопедия и травматология не отговарят на изискванията на медицинския стандарт и недостигът на медицински сестри обяснява редица от проблемите в работата на болницата, например в...

Министерството на здравеопазването: „Пирогов“ трябва да се преструктурира

https://www.actualno.com/healthy/ministerstvoto-na-zdraveopazvaneto-pirogov-trjabva-da-se-prestrukturira-news_650906.html

Данните от проверката на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ показват, че е необходимо преструктуриране на болницата, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). Такава е тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие, се казва в съобщението. МЗ ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на „Пирогов“, като това ще включва оптимизиране на структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена. Д

Подреждат благотворителна кулинарна изложба в Социалната чайна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365876

Социалната чайна във Варна събира талантливи кулинари и артисти от цялата страна за неповторима сладкарска изложба и благотворителен коледен базар в 3 последователни дни – от 21-ви до 23-ти декември, научи Moreto.net. Всички приходи от благотворителния базар ще бъдат в полза на младежите от менторската програма на Чайната, която дава първа работа и менторска подкрепа на деца, израснали в домове.

Норвежец изработва музикални инструменти от лед

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625107

Норвежец изработва музикални инструменти от ледНорвежкият композитор и изпълнител Терие Исунгсет свири на инструменти, които сам изработва от лед, съобщи Ройтерс. Той се представи в лондонската Кралска фестивална зала с ледени рогове, барабани и "ледофон" - леден ксилофон, под вокалния съпровод на певицата Мария Скранес. Изпълненията на ледените инструменти за Исунгсет са не само музика.

10 млн. лв. глоби за ЕВН, 2,2 млн. за ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625118

10 млн. лв. глоби за ЕВН, 2,2 млн. за ЧЕЗКомисията за защита на конкуренцията наложи общо 5,98 млн. лв. глоби на разпределителните и снабдителните предприятия на ЕВН и ЧЕЗ, съобщиха от антимонополния орган. Санкцията за ЕВН е 3,79 млн. лв., а за ЧЕЗ - 2,193 млн. КЗК е установила, че предприятията прилагат практики, с които дискриминират независимите търговци и ограничават търговията с

Протест пред Министерски съвет в защита на лъвчетата Терез и Масуд

https://offnews.bg//obshtestvo/protest-pred-ministerski-savet-v-zashtita-na-lavchetata-terez-i-masud-671661.html

Голям протест за спасяването на лъвчетата Терез и Масуд организира утре Организация за защита на животните "Четири лапи". Той ще е пред Министерски съвет и ще започне точно в 14 часа.

Двете малки едва оцеляха заради безхаберието на община Разград. Лъвчетата се родиха в началото на септември в местния зоокът, който е с отнет лиценз още преди три години и който прилича повече на концлагер отколкото на място за среща с природата.

Терез и Масуд бяха изпотъпкани от родителите си и едва оцеляха благодарение на денонощните грижи на Организация за защита на животните "Четири лапи" и фондация "Дивите животни", които ги доведоха в София и ги настаниха във ветеринарна клиника "Добро хрумване".

Освен че бяха спасени, за двете лъвчета бе намерен приемен дом в Холандия, в който да живеят в естествена среда преди да отпътуват за Южна Африка.

Днес обаче по предложение на кмета на Разград общинският съвет в града реши да дари лъвчетата на община Пазарджик, която ги иска за своя зоокът "Въртопо". Оттам обаче изрично уточняват, че в момента нямат къде да ги сложат и че чак напролет ще им бъде построена клетка.

Това обаче изобщо не попречи на разградските общински съветници да се разпоредят със съдбата на малките, които други спасиха от техните грижи.

Ето и какво написаха от Организация за защита на животните "Четири лапи" на страницата си във фейсбук:

!! ПРОТЕСТ !!

22 декември; 14.00 ч.; пред Министерски съвет!

Няма да дадем лъвчетата Терез и Масуд в зоопарк!
Двете лъвчета бяха предадени от общинския съвет на Разград и вместо в естествена среда и свобода, ще живеят зад решетките на пазарджишкия зоокът. Където са обречени на сигурна смърт!
Ние ще сме там! Очакваме и вашата подкрепа!

Само за един час стотици хора декларираха, че ще отидат на протеста пред правителствената сграда.

Без парно и топла вода в няколко столични квартала

//dariknews.bg/regioni/sofiia/bez-parno-i-topla-voda-v-niakolko-stolichni-kvartala-2068658

Нови аварии оставиха на студено хиляди домакинства в София. В този момент без топла вода и парно са 8 квартала – „Белите брези”, „Борово”, „Гоце Делчев”, „Красно село”, „Ло

Турция извика шарже д'афера на ОАЕ заради поста в Туитър, разгневил Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625106

Турция извика шарже д'афера на ОАЕ заради поста в Туитър, разгневил АнкараШарже д'аферът на Обединените арабски емирства /ОАЕ/ е бил повикан днес в турското министерство на външните работи по повод напрежение, породено от пост в Туитър на министър от ОАЕ, който предизвика гнева на Анкара, предаде АФП, като се позовава на турската държавна телевизия ТРТ. Според телевизията турските власти са изразили пред дипломата

Тереза Мей подкрепи Полша срещу ЕС

https://frognews.bg/novini/tereza-mei-podkrepi-polsha-sreshtu.html

Британският премиер Тереза Мей подкрепи Полша в конфликта и с ЕС. Припомняме, че Брюксел отправи критики към Варшава заради реформи в съдебната система.

Проверка на здравното министерство установи, че "Пирогов" трябва да се преструктурира

http://www.mediapool.bg/proverka-na-zdravnoto-ministerstvo-ustanovi-che-pirogov-tryabva-da-se-prestrukturira-news273392.html

Данните от проверката на института за спешна медицинска помощ "Пирогов“ показват, че е необходимо преструктуриране на болницата, каквато е и тенденцията в повечето лечебни заведения с над 50% държавно участие, съобщиха в четвъртък от здравното министерство. Проверката беше разпоредена заради протести на част от персонала преди десетина дни. Министерството на здравеопазването ще предложи подкрепа за реализацията на цялостната визия за преструктурирането на лечебното заведение. Това ще включва оптимизиране структурата на персонала и на дублиращите се дейности и звена. Дейността на отделенията по хирургия, анестезиология, интензивно лечение, ортопедия и травматология трябва да се приведе в съответствие с медицинските стандарти при спазване на изискванията за съответните нива на компетентност и по отношение структурата на персонала. Съотношението на лекари и сестри в четирите клиники по ортопедия и травматология не отговарят на изискванията на медицинския стандарт. Редица от проблемите в работата на "Пирогов“ се дължат на липсата на действащи медицински стандарти, например това са стандартите по хирургия и гастроентерология. При разпределение на средствата за основни заплати в лечебното заведение има диспропорции и липсват единни правила и механизми, регламентиращи принципите за разпределение на основните и допълнителни възнаграждения на персонала. В хода на проверката не е установен недостиг на медицински консумативи, необходими за работата на лечебното заведение. Със заповед на изпълнителния директор от октомври 2017 г. в болницата се осъществява медицински триаж на постъпилите пациенти, което оптимизира приема и прегледите още с влизането в болницата.

Проф. Лъчезар Аврамов: В края на XX век онкоболните се лекуваха по-успешно от сега

https://frognews.bg/novini/prof-lachezar-avramov-kraia-vek-onkobolnite-lekuvaha-uspeshno-sega.html

В края на миналия век онкоболните се лекуваха по-успешно отколкото сега. Това заяви ръководителят на Лабораторията по биофотоника на Института по електроника на БАН проф. Лъчезар Аврамов.

Гръцката централна банка иска яснота за живота след заемите

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckata-centralna-banka-iska-iasnota-za-jivota-sled-zaemite-252633/

Страната разчита на финансова помощ от международните кредитори от 2010 г. насам, но заяви, че цели да излезе от програмата следващия август

Министър Цецка Цачева се срещна със синдикалните организации на затворите и на съдебната охрана

http://www.cross.bg/pravosudieto-slyzhitelite-tzacheva-1563903.html

/КРОСС/ По покана на министъра на правосъдието Цецка Цачева днес се проведе поредна работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/, Синдикат „Охрана" и главните директори на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ Свилен Цветанов и на Главна дирекция „Охрана" /ГДО/ Георги Жеков. На разговорите присъстваха още ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов и главният секретар на ведомството Стоян Стоянов, съобщават от Министерството на правосъдието. Министър Цачева информира участниците в срещата за основните параметри на бюджета на Министерството на правосъдието и по-специално на двете главни дирекции. Бюджетите на ГДИН и ГДО предстои да бъдат утвърдени от министъра на правосъдието след влизането в сила на Постановлението на Министерския съвет за изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2018 г. Бяха откроени следните изменения, които се предвиждат в социалната сфера: - От 1 януари 2018 г. се увеличава основното възнаграждение на всички служители в ГДИН и ГДО средно с 5 %. Това стана възможно с увеличаване на разходите за персонал с общо 6 млн. и 600 хил. лв, одобрени в бюджета за догодина. До 29 декември т.г. главните директори на ГДИН и ГДО следва да представят проект на заповеди за определяне размера на възнагражденията по длъжности, както и за размера на новите основни индивидуални заплати на служителите във всички структури

ООН осъди Тръмп за Йерусалим

http://clubz.bg/62122-oon_osydi_trymp_za_jerusalim

Въпреки заплахите на американския президент Доналд Тръмп 128 страни от ООН подкрепиха резолюция на Съвета за сигурност, осъждаща решението му да признае Йерусалим за столица на Израел, предаде Си Ен Ен.

В навечерието на гласуването Тръмп предупреди, че САЩ могат да спрат финансовата помощ за тези членки на организацията, които подкрепят изготвената от Египет резолюция.

Документът, изготвен от Египет, не споменава директно нито САЩ, нито президента им, но изразява "дълбоко съжаление за последните решения за статута на Йерусалим".

Гласуването в Съвета за сигурност бе свикано по искане на арабските и мюсюлманските страни. В понеделник САЩ, подкрепени от Израел, наложиха вето на резолюцията в 15-членния Съвет за сигурност.

Всички останали членки на Съвета тази вечер подкрепиха документа.

Гласуването не можа да всее раздор сред страните членки на ЕС, както някои очакваха. Нито една от тях не се изказа против резолюцията.

Въздържаха се единствено 6 страни от ЕС - Хърватия, Чехия, Унгария, Латвия, Полша и Румъния. Всички останали, включително България, застанаха срещу решението на Тръмп.

Интересното е, че през лятото израелският премиер Бенямин Нетаняху бе на обиколка в три от въздържалите се членки на ЕС - Унгария, Полша и Чехия. И по тази причина плъзнаха слухове, че те ще подкрепят Израел.

Против резолюцията гласуваха само 9 страни. Освен САЩ и Израел, това бяха държави от Централна Америка и Океания.

Въздържалите се са общо 35 държави. Сред тях са ключови съюзници на САЩ като Канада и Австралия.

Резултатите от гласуването разгневиха постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.

"САЩ ще запомнят този ден, в който бяха посочени като обект за атака в това събрание. Ще запомним това, когато ни призоват отново да внесем най-голямата световна сума", каза тя.

НДК дължи близо 500 хил. лева на Столичната община за данъци и такси

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/21/3102012_ndk_dulji_blizo_500_hil_leva_na_stolichnata_obshtina/?ref=rss


Столичната община ще разсрочи задължения на "Национален дворец на културата - Конгресен център" ЕАД от 498 хил. лева за неплатен данък за недвижими имоти и такса смет. Това решение взе днес Столичният общински съвет, като дружеството ще трябва да изплати сумата на равни вноски до края на 2020 г.<br /><br />От решението не се разбира от кога са задълженията на НДК към Столичната община. В него обаче се казва, че дружеството ще изплаща сумата на равни месечни вноски от 16...

Дълги опашки пред избирателните секции в Каталуня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625096

Дълги опашки пред избирателните секции в КаталуняОчаква се рекордно висока избирателна активност на регионалните избори, свикани след референдума за независимост на областта. Изборният ден приключва в 21 часа местно време. Едва след това ще стане ясно кой печели, до последно партиите за и против отцепването на Каталуня бяха с изравнени позиции, предаде БНТ.

Белгия пита: Трябва ли да отговаряме на служебни имейли в извънработно време?

http://www.moreto.net/novini.php?n=365915

Белгия подготвя закон, който да изясни трябва ли да се отговаря на имейли в извънработно време. Целта е служителите да бъдат защитени от т.нар. burn out. Според работещите практиката служебни съобщения да се изпращат денонощно удължава работното време, без това да се отразява на възнаграждението.

Путин и крал Ал Сауд обсъдиха конфликта в Йемен

https://www.actualno.com/asia/putin-i-kral-al-saud-obsydiha-konflikta-v-jemen-news_650904.html

Руският президент Владимир Путин обсъди със саудитския крал Салман ал Сауд въпроси на йеменското регулиране, съобщи прес-службата на Кремъл. Кралят изрази сериозна обезпокоеност от изстрелването на ракета от йеменските бунтовници по посока към столицата Ер Рияд. „Осъждайки подобни действия, Владимир Путин отбеляза важността от разрешаване на йеменската криза изключително с мирни средства, по пътя на националниа диалог", казва се в съобщението.

Използването на социални мрежи по Коледа буди завист у тийнейджърите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625100

Използването на социални мрежи по Коледа буди завист у тийнейджъритеИзползването на социалните мрежи по Коледа събужда завистта на много тийнейджъри към техните връстници и им пречи да се насладят на празника, предупреждават представители на детско благотворително дружество, цитирани от ДПА. Проучването на организацията Children's Society е обхванало 1000 британски тийнейджъри.

Зимата дойде!

http://www.cross.bg/sluntzeto-sluntzestoene-mesta-1563847.html

/КРОСС/ В 18 часа и 28 минути настъпи астрономическата зима. В денонощието на настъпването на астрономическата зима е най-краткият ден на годината и най-дългата нощ. Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. Най-често понятието се отнася само за две от положенията на Слънцето - т.нар. зимно слънцестоене и лятно слънцестоене. Като резултат от наклона на земната ос продължителността на деня и нощта зависят от положението на Земята спрямо Слънцето. На 22 юни Слънцето се движи над тропика на Рака. В северното полукълбо денят е най-дълъг, нощта е най-къса и се говори за лятно слънцестоене. В южното полукълбо денят е най-къс, нощта е най-дълга и е налице зимно слънцестоене. През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, през деня намаляваща на места до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозападен. Минималните температури ще са между минус 6 и минус 1 градус, а максималните между 0 и 5 градуса. В събота и неделя вятърът от север-северозапад ще се усили. Облачността ще бъде по-често значителна и главно през първия ден на места ще превали слаб сняг. В неделя слаби превалявания са възможни само в планините. В неделя ще започне и затопляне. През първата половина от новата седмица валежи не се очакват. В понеделник все още ще духа слаб до умерен северозападен вятър и ще преобладава слънчево време

Димитър Димитров мислел за напускане на "Лудогорец" след успеха в Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3102107_dimitur_dimitrov_mislel_za_napuskane_na_ludogorec_sled/?ref=rss


Треньорът на "Лудогорец" Димитър Димитров - Херо заяви, че е мислел за напускане на клуба. Той обяви, че това е станало в часовете след равенството 1:1 с "Хофенхайм", което изпрати отбора в 1/16-финалите на надпреварата.<br /><br />Димитров разказа пред "Дарик", че бил разочарован от отношението на някои хора, като уточни, че става въпрос за журналисти. Той споделил мислите си с ръководството, след което "емоционалният момент" преминал.<br...

Патриарх Неофит прие на крака главата на македонската църква

http://www.cross.bg/bulgarskata-arhiepiskopiya-tzurkva-1563902.html

/КРОСС/ Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан днес (21 декември) бе приет от Българския патриарх Неофит. Това е първа среща между двамата след като МПЦ-Охридска архиепископия поиска българската да бъде нейна църква-майка и така да получи автокефалност, предава БГНЕС. Македонският архиепископ Стефан беше придружаван от преспанско-пелагонийския митрополит Петър, който отговаря за външните отношения в МПЦ-Охридска архиепископия. "Не е лек кръстът, който Българската църква поема, защото досега нищо не се правеше за решаване на проблема с Македонската архиепископия. Нека сега Божията премъдрост да умъдри участниците в междуцърковната комисия, за да се постигне желания от всички ни резултат!", обяви патриарх Неофит. Македонският архиепископ Стефан благодари на всички в България, които подкрепят желанието на МПЦ-Охридска архиепископия да получи признание на своята автокефалност и беше категоричен: "Писмото, което изпратихме до Българската патриаршия, че тя може да е наша църква-майка, е прието в пълно единомислие от нашия Свети синод. Някои от събратята може да имат и свое виждане, но е важно какво решава и казва мнозинството!". На 27 ноември Патриархът и синодалните митрополити разгледаха писмото на МПЦ-ОА от 9 ноември, в което тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна църква-майка. "Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония

Ники Хейли на среща на ООН за Йерусалим: Това гласуване ще бъде запомнено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625077

Ники Хейли на среща на ООН за Йерусалим: Това гласуване ще бъде запомненоАмериканският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви в четвъртък, по време на срещата на Общото събрание на ООН за Йерусалим, че „това гласуване ще бъде запомнено“, съобщава AFP. Докато правеше своето изявление от трибуната, Хейли поясни, че „това гласуване ще определи как американците ще гледат на ООН и как ние ще гледаме на страни,

Сливенският митрополит: Да търсим добрия път, добрите мисли, добрите намерения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625091

Сливенският митрополит: Да търсим добрия път, добрите мисли, добрите намерения

Да търсим добрия път, добрите мисли, добрите намерения, призова в навечерието на Рождество Христово Сливенският митрополит Иоаникий. Той отправи днес своето Рождественско послание към миряните в Сливенска епархия. "След Рождество Христово, всички ние ще изпратим старата година и ще посрещнем Новата 2018 година.

Заплахите пред статуквото: централни банки, търговия и балони

https://www.investor.bg/analizi/91/a/zaplahite-pred-statukvoto-centralni-banki-tyrgoviia-i-baloni-252623/

Очакванията за 2018 г. са за един нито прекалено силен, нито прекалено слаб растеж, но има и предизвикателства...

Вълната от секс обвинения оглави класацията на АП за събитие на годината

http://www.mediapool.bg/valnata-ot-seks-obvineniya-oglavi-klasatsiyata-na-ap-za-sabitie-na-godinata-news273391.html

Вълната от обвинения за сексуални посегателства и неуместно поведение, започнала от Холивуд и обхванала света на медиите, политиката и много други среди в САЩ, е новинарската история на 2017 г., според годишната класация на агенция Асошиейтед прес. Тя е изготвена въз основа на анкета, в която са участвали редактори и ръководители на новинарски емисии в страната.   От скандала със сексуалните посегателства пострадаха холивудският продуцент Харви Уайнстийн, медийните звезди Мат Лауър и Чарли Роуз, членове на Конгреса и много кулинарни виртуози.   На второ място в класацията е поставена първата година на Доналд Тръмп като президент на САЩ. Тя бе белязана от полемика, рейтингът му спадна до рекордни нива, а неговият навик да пуска туитове в ранни зори породи смесица от подигравки, ентусиазъм и възмущение.   На трето място е масовата стрелба в Лас Вегас, където 64-годишен мъж, играещ видеопокер с големи залози, събра разнороден арсенал и откри огън по хора на концерт, убивайки 58 души. Мотивите на нападателя, който бе застрелян от полицията, така и не са установени за момента.   На четвърто място са ураганите, връхлетели американски щати и Карибите и причинили щети в размер на стотици милиарди долари. Бурята Харви уби 80 души, ураганът Ирма отне живота на десетки хора на Карибите и в САЩ, в това число и 12 обитатели на старчески дом, а ураганът Мария повреди над 200 000 къщи в Пуерто Рико.   На пето място остава Северна Корея с нейните ракетни изпитания и изпитанието на водородна бомба.   На шесто място е разследването за евентуално руско влияние в предизборната кампания в САЩ през ноември миналата година.   На седмо място е неуспехът да бъде отменена здравната реформа Обамакеър въпреки няколкото опита в Конгреса.   На осмо място е приетата преди броени дни американска данъчна реформа за 1,5 трилиона долара. Чрез нея се намаляват корпоративните данъци. Резултатът за физическите лица обаче е смесен. Критици на реформата казват, че тя ще доведе до голям бюджетен дефицит. Според поддръжниците й реформата ще допринесе за ускоряване на икономическия растеж.   На девето място са терористичните атаки по света. Сред тях са нападението в нощния клуб в Истанбул в новогодишната нощ, когато загинаха 39 души. През май терорист се взриви след концерта на Ариана Гранде в Манчестър. Нападатели с превозни средства прегазиха хора на пешеходния булевард Рамблас в Барселона и на колоездачна алея в Ню Йорк. През ноември при атака срещу джамия в Египет загинаха 300 души.   На десето място е поставен разгромът на групировката "Ислямска държава "в редица нейни бастиони в Сирия и Ирак, сред които Ракка и Мосул. Свързани с ИД терористи обаче продължават да действат в Афганистан и Египет.

Управляващите правят нов съд за обществените поръчки и изборите

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-pravyat-nov-sad-za-obshtestvenite-porachki-i-izborite-news273390.html

Точно преди новогодишните празници управляващите решиха да създадат ново ключово съдилище, което ще гледа едни от най-важните дела в държавата, включително за обществените поръчки и срещу решенията на Централната избирателна комисия. Законопроектът за новия Централен административен съд е внесен от депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Христиан Митев ("Обединени патриоти"). Той е специално предназначен за съдебните дела срещу актовете на целия контролен апарат на държавата - държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните агенции и държавните институции създадени със закон или с постановление на Министерския съвет. В това число влизат Комисията за защита на конкуренцията, Централната избирателна комисия, Комисията за енергийно и водно регулирани, Комисията за финансов надзор и др. Като касационна инстанция Централният административен съд ще гледа делата по исковете за обезщетения за вреди, причинени на граждани от незаконосъобразни актове. Върховният административен съд изрично запазва записания в конституцията контрол върху актовете на Министерския съвет и министрите, както и делата срещу решенията на общинските съвети. ВАС ще гледа като втора инстанция и част от делата, които излизат от новия Централен административен съд. В мотивите към проекта се казва, че целта на промяната е "максимално се ограничи ролята на ВАС" като първа инстанция по административните дела. "Върховният административен съд се оказа претоварен с разглеждане на първоинстанционни дела по оспорване на актове на множество регулатори (КЗК, КРС, КФН, ДКЕВР), докато по конституция е изрично определена подсъдността му по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите", се казва в мотивите на Кирилов и Митев. Двамата допълват, че това ще доведе до намаляване на касационните дела, защото ВАС ще има време да уеднакви съдебната практика. "Това се явява и основна гаранция против корупцията в съдебната власт, в частност в административното правосъдие. Именно тези положителни крайни цели са важни за защитата на правата и интересите на гражданите и организациите", допълват авторите на законопроекта. Данаил Кирилов и Християн Митев обаче в случая са само вносители на проект, чийто идеен "баща" е бившият председател на ВАС Георги Колев. В началото на мандата си той предложи създаването на Централния административен съд, а концепцията бе дело на работна група от административни съдии, ръководена от Боян Магдалинчев. Съдия Магдалинчев бе дясна ръка на Колев във ВАС, а сега е представляващ член на Висшия съдебен съвет, където бе избран от квотата на ГЕРБ. Когато проектът бе представен за първи път, Магдалинчев обясни, че ВАС трябва да бъде разтоварен от дела, за да може да се фокусира върху уеднаквяването на практиката по тях. Изчисленията тогава сочеха, че Централният административен съд може да поеме около 40% от всички дела, които сега се гледат от ВАС. Това означава, че ЦАС ще гледа около 6000 дела годишно. Този обем работа предполага назначаването на нови съдии – бройката е между 40 и 50. Разтоварването на ВАС обаче може лесно да се случи и без създаването на нова институция с нова сграда, нова администрация, нов председател и отделянето на 40-50 съдии от всички останали. За това е необходимо ГЕРБ да предостави всички дела, които ВАС гледа като първа инстанция, на административните съдилища по места. Те са 28, а някои имат и доста малка натовареност. Подобна промяна би стоварила огромен брой дела на Административен съд – София град, но проблемът би бил решен чрез назначаването на още съдии, които да ги поемат. При това положение решението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма друго обяснение освен да си окомплектоват чисто нов съд, гарантирайки си лоялността на съдиите му чрез подбора им от лобито си във Висшия съдебен съвет. Предложението не намира опора и в годишната статистика на ВАС. През последните 4 години делата във върховния съд постоянно намаляват. От пиковите 17 200 нови дела през 2013 г., то през 2016 г. постъпилите дела са 14 800. Това е поредна спорна инициатива на управляващите в съдебната власт. През тази година те прехвърлиха всички дела за "корупционни престъпления" по върховете на властта от общите съдилища в спецсъда. Промяната вече бе атакувана пред Конституционния съд от Пленума на Върховния касационен съд.

Американската икономика нараства с 3.2% през третото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Американската-икономика-нараства-с-3-2-през-третото-тримесечие_l.a_i.755194_at.1.html

Оценката за нарастване на икономиката на САЩ през III тримесечие на настоящата година е за малко по-слаб от очаквания, заради потребителските разходи...

Радев: Институциите да убедят младите хора, че успехът се постига с труд и без корупция

https://www.actualno.com/politics/radev-instituciite-da-ubedjat-mladite-hora-che-uspehyt-se-postiga-s-trud-i-bez-korupcija-news_650902.html

Институциите трябва да убедят младите хора, че успехът в България е възможен и може да се постигне с труд и без корупция. Това заяви държавният глава Румен Радев. Той проведе днес среща в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 със стажанти и студенти, които участваха в работата на екипа на президентската институция през 2017 г. Президентът призова младите хора да бъдат активна част от гражданското общество и да дадат своя личен принос за превръщането на страната ни в добро място за

Над 80% от българите предпочитат контакта с институциите да е на гише, а не през компютъра

http://www.cross.bg/bulgarite-ypravlenie-zapitanite-1563901.html

/КРОСС/ Над 80% от българите все още предпочитат контакт "на гише" с различните администрации, вместо дигитално взаимодействие с институциите. Това сочат данните от проучването на "Галъп интернешънъл" за установяване на обществени нагласи по отношение на същността, целите, основните приоритети и очакваните резултати от електронното управление на Република България. Според данните на "Галъп" едва 5% от българите или около 250 хиляди души предпочитат да взаимодействат по електронен път с администрацията като мнозинството от тях са на възраст между 25 и 36 години, с висше образование и с по-благоприятна житейска перспектива. Въпреки ниския процент обаче обществото е склонно да даде кредит на доверие на политиката за въвеждане на електронното управление. Същевременно очакванията остават умерени. Около 14% от анкетираните или около 750 хиляди граждани са посочили, че през изминалата година са ползвали електронни административни услуги с различна честота. Мнозинството от тях оценяват позитивно качеството на този тип услуги. В рамките на последните 12 месеца 78% от българите не са търсили никаква информация или административни услуги онлайн на интернет страниците на държавните институции

Предпразнично институциите затрупаха ЕВН с глоби за милиони, Австрия видя "много лош сигнал"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/21/3101983_predpraznichno_instituciite_zatrupaha_evn_s_globi_za/?ref=rss


Само за ден и точно преди коледните и новогодишните празници държавните институции наложиха на електроенергийната компания "ЕВН - България" глоби на обща стойност 10 млн. лв. От дружеството са възмутени, че размерът на санкциите не отговаря на степента на провинението, подозират злоупотреба с власт и наричат инвестиционната среда отровена. Посланикът на Австрия в Роланд Хаузер София напомни, че страната му е един от най-големите чуждестранни инвеститори в България и подчерта, че това...

Когато Доналд свали маската си...

https://www.investor.bg/sasht/337/a/kogato-donald-svali-maskata-si-252657/

Данъчната реформа окончателно сложи точка на баснята, че американският президент бил адвокат на малките хора

Трол се става в понеделник вечер

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6620988

Трол се става в понеделник вечерКои тезиуспяхада разцепятобществото вЕвропа през2017 година Изминалата година бе съдбовна за Европа, но сякаш успя да вземе стръмния завой. През януари още се спекулираше, че в Холандия, Франция и Германия досегашните правителства ще загубят, а в управлението ще влязат крайнодесните. Всъщност във Франция президент стана Макрон.

Купешката Руска салата без яйца, но със захар, нишесте и дори пясък

https://offnews.bg//ikonomika/kupeshkata-ruska-salata-bez-iajtca-no-sas-zahar-nisheste-i-dori-pias-671658.html

Индустриалните салати са се превърнали в коктейл от технологични добавки и химикали - само 3 от 14 салати "Снежанка" съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта. Това показват публикуван днес анализ на "Активни потребители".

Той не е базиран на лабораторни тестове на състава на салатите (индустриално приготвени и пакетирани), а на информацията от етикетите.

Включени са 13 марки Руска салата и 14 - "Снежанка", купени от 4 търговски вериги през настоящия месец декември.

Руска салата

Резултатите в Таблиците са разделени на три типа колони. В първата са показни търговската марка, грамаж, цената, и наличие/отсъствие на задължителната хранителна/енергийна стойност. При една марка, FF вкус на Веселина Трейд ЕООД, изписването на етикета е нечетливо и отсъства част от задължителната информация. При другите 12 марки изискването на законодателството за етикетите е спазено.

Във втората група от 3 колони е показано присъствие/отсъствие на традиционни за руската салата съставки – колбас/месо, зеленчуци, майонеза и варени яйца. Вижда се, че при всички 13 марки тези компоненти са отбелязани на етикетите, следователно индустриално произведените руски салати са идентични по съдържание на основните суровини с домашно приготвените. Липсващият компонент при всички готови салати са варените яйца.

Явно цената на тази суровина се е оказала твърде непривлекателна за индустрията и затова те са заместени със сурогатни технологични добавки направени от яйца, като термостабилен жълтък и други, коментират от "Активни потребители".

Добавени въглехидрати

Големите различия с оригиналните рецепти започват с колоната „Добавени въглехидрати“. Във всички индустриални руски салати са прибавяни много източници на въглехидрати. Без изключение в продуктите присъстват захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Средно във всяка марка има 7,5 броя добавени източника на въглехидрати (минимум 5, максимум 9). Нито една от тези въглехидратни добавки не се влага в домашните руски салати.

Нетрадиционни суровини

Във всички индустриални руски салати са добавени неприсъстващи в оригиналните рецепти суровини. В търговските марки присъстват средно 3,8 броя нетрадиционни суровини (минимум 2, максимум 5). Освен вече споменатото нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген.

Консерванти

Готовите руски салати съдържат средно по 3 броя консерванти – това са стандартно калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в 3 от 13 има по-малко от три консерванта.

Влагайки безсмислено много консерванти производителите увеличават безотговорно срока на годност на салатите, разчитайки на коктейл от химически съединения.

Други технологични добавки

В предпоследната колона на таблицата са показани съдържащите се в индустриалните руски салати технологични добавки, неспоменати досега в другите категории нетрадиционни суровини/добавки. „Любимата“ азиатска добавка глутамат присъства в 11 от 13 марки. Същото (11 от 13) се установява по отношение на фосфатните соли. Без никаква нужда се влагат между 1 и 3 вида от тези съединения. Не са забравени и оцветителите. От 13 марки само в 1 не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен.

В 2 търговски марки на добавен дори силиций. По същество това е фин пясък или пепел.

Няма разумно обяснение за това, освен може би евтина компенсация за тегло и обем на продуктите, коментират от "Активни потребители".

Салати „Снежанка“

Рецептата за салата „Снежанка“ е много проста – цедено кисело мляко, краставици и подправки. НО

Ако се вгледате обаче в Таблица 2 се вижда, че индустриалните рецепти са различни от оригинала. Кисело мляко има само в 3 от 14 марки! Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана.

Добавени въглехидрати

Средно в една готова „Снежанка“ има вложени 3 допълнителни източника на въглехидрати (минимум 2, максимум 5). Във всички търговски марки се откриват захар и царевично нишесте. В 7 от 14 салати са добавени като сгъстители гума гуар и гума касантан. Нито едно от влаганите съединения не присъства в домашните рецепти за „Снежанка“.

Нетрадиционни суровини

Отсъствието на основна суровина като киселото мляко е щедро компенсирано с множество необичайни съставки. Усреднено в заводската „Снежанка“ се съдържат 5,2 нетрадиционни суровини (минимум 3, максимум 6). Три добавки, нишесте, сухо мляко и млечен протеин се откриват във всички индустриални продукти. В 11 от 14 салати се установява влагане на хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина и майонеза. В 4 от търговските марки престараването достига до нови висоти с добавяне на желатин като сгъстител.

Консерванти

Влагането на консерванти в готовите „Снежанки“ е умерено – средно по 1 съединение, обикновено това е сорбинова киселина

Други технологични добавки

От неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти, а и за компенсиране липсата на вкуса на кисело мляко. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

Къде е пазарната конкуренция?

Проучването показва още един изненадващ факт: от 27 търговски марки салати, включени в изследването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. При това продуктите са купени от 4 различни вериги. На практика в големите търговски вериги конкуренцията в предлагането на индустриални салати е минимална.

Този търговски олигопол се прехвърля и върху рецептите, констатират от "Активни потребители". С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология. Очевидно веднъж въведена от една-две фирми порочната рецепта за готови салати се налага върху целия български пазар, превръщайки хората в пасивни потребители без избор. При това разликата в цените е чувствителна – от 2,45 до 8,18 лева за килограм при руските салати и от 3,75 до 10,48 за килограм "Снежанка".

Изводи

Ако изключим подправките, в Руските салати има 6 (от 7) традиционни суровини плюс още около 20 „нетрадиционни“. При „Снежанка“ ситуацията е аналогична – една от двете традиционни суровини - краставица, допълнена от 11 други.

Повечето "нетрадиционни" компоненти не са естествено получени храни, а индустриално произведени добавки и/или химикали (захари, пълнители, киселинни регулатори, консерванти, оцветители, емулгатори и сгъстители), които се използват като заместители на качествените естествени суровини, подобрители на технологичния процес и/или външния вид, консистенцията и сроковете на съхранение.

Нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати. Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите, или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Казано по друг начин, влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати – намаляват себестойността и удължават трайността.

Добавянето на нетрадиционни въглехидрати в готовите салати променя коренно техния хранителен статус. От зеленчукови или млечни продукти индустриалните салати заприличват на сладкарски продукт. Съдържащите се в тях в големи количества нишесте, захар, малтодекстрин, декстрозата, лактоза и глюкозен сироп натоварват човешкия организъм и повишават риска от развитие на редица хронични заболявания.

От проучването се натрапва два очевидни факта: сварените/суровите яйца в руската салата са заменени с яйчен прах/термостабилен жълтък, а цеденото кисело мляко в „Снежанка“ - със смес от хидрогенирано палмово масло, сухо мляко и други млечни сурогати, майонеза и царевично нишесте.

Хидрогенираните растителни мазнини са вредни за човешкия организъм и консумацията им води до развитието на сърдечно-съдови заболявания.

В изследваните индустриални салати присъстват огромен брой технологични добавки – консерванти, оцветители, емулгатори, сгъстители и др. В случая "Активни потребители" говорят за "предозиране с химикали".

Неизвестно е как използването на заместители, химикали и нетрадиционни добавки се отразява на храносмилателната система, дали тези изкуствени съчетания от вещества се усвояват, доколко се отразяват например на полезните бактерии в червата.

Ясно е, че рецептите са измислени и наложени на пазара единствено по икономически мотиви, пишат от "Активни потребители" и предупреждават: "Този подход представлява реален риск за здравето на потребителите и всеки трябва да се замисли дали си струва да се превръща в лабораторна мишка".

Класически рецепти

Какви продукти се влагат при домашно приготвените Руска салата и "Снежанка"

"Снежанка"

Цедено кисело мляко

Краставици (пресни или кисели)

Подправки: копър, чесън, орехи, олио (зехтин) и сол на вкус

Руска салата

Зеленчуци (картофи, моркови, грах, кисели краставички)

Колбас (шунка или салам)

Варени яйца

Майонеза

Подправки: сол, черен пипер, лимонов сок, магданоз

При някои рецепти се използват също горчица, кисело мляко, царевица, ябълка

От асоциацията дават и следните съвети на потребителите:

1. Четете етикетите! В тях се съдържа съществена информация, дори и отчитайки риска от грешки.

2. Никога не пропускайте да погледнете срока на годност на храната.

3. Ако не сте влюбени в технологичните добавки и цените традиционните рецепти, надвийте мързела, отделете малко време и си пригответе домашна салата.

Отмяната на мораториума за нови лекарства не е достатъчна, смята Българският лекарски съюз

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/12/21/3102087_otmianata_na_moratoriuma_za_novi_lekarstva_ne_e/?ref=rss


Недоразумение е отмяната на наложения мораториум само за лекарствени продукти, пропускайки факта, че такъв има и за осъществяване на нови медицински дейности. За шести път Параграф 6 в закона за бюджета на здравната каса за 2018 г. за лекарствените молекули бива прегласуван без никой да осъзнава реалната необходимост от отмяна и на Параграф 11 за нови медицински дейности.<br /><br />Това се посочва в позиция на Българския лекарски съюз, разпространена до медиите днес. Те припомнят,...

Създават суперкомпютър от следващо поколение за центъра в Лайбниц

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625076

Създават суперкомпютър от следващо поколение за центъра в ЛайбницLenovo Data Center Group и Intel ще предоставят суперкомпютър от следващо поколение на Центъра за суперкомпютри Лайбниц (ЦСЛ) към Баварската академия на науките в Мюнхен. Един от най-изтъкнатите европейски изчислителни центрове, ЦСЛ не само работи с огромни обеми информация, но и я обработва и анализира бързо с цел подобряването и ускоряването на

Вандали нападнаха журналистически съюз в Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625067

Вандали нападнаха журналистически съюз в СолунДесетина мъже, носещи качулки, са нахлули днес в офиса на Съюза на работещите във вестници журналисти в Македония и Тракия в северния гръцки град Солун, съобщава в. "Катимерини". Вандалите нахълтали в сградата, намираща се в центъра на града, и изпочупили компютри и мебели. Те също така разпръснали листовки с обидни коментари по адрес на медиите.

Само 5 на сто от българите контактуват онлайн с институциите

https://offnews.bg//obshtestvo/samo-5-na-sto-ot-balgarite-kontaktuvat-onlajn-s-institutciite-671648.html

Едва около 5 на сто от пълнолетните българи, или около 250 хиляди души, предпочитат да взаимодействат по електронен път с администрацията. Мнозинството от тях са на възраст между 25 и 36 години, с висше образование. Над 80 на сто от пълнолетните българи все още предпочитат контакт „на гише“ с различните администрации.

Това сочат данните от национално-представително проучване, осъществено от „Галъп интернешънъл“ по поръчка на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ).

Данните бяха представени на пресконференция от зам.-председателя на ДАЕУ Александър Йоловски и изпълнителния директор на „Галъп“ Първан Симеонов.

Около 14 на сто (около 750 хиляди) от гражданите са ползвали електронни административни услуги с различна честота през изминалата година, като мнозинството от тях оценяват позитивно качеството на този тип услуги.

Същевременно близо 70% от запитаните заявяват, че не използват или не възнамеряват да използват различни средства за електронна идентификация (вкл. ПИН, ПИК, квалифициран електронен подпис или други) за целите на административното обслужване и за лични нужди.

Около една трета от българите припознават необходимостта от идентификация по електронен път. Под 4 на сто от тях обаче използват средството за е-идентификация с най-висока сигурност, каквото е квалифицираният електронен подпис.

Близо 15% от запитаните предпочитат да използват едно универсално средство за електронна идентификация.

През последните 12 месеца близо 80% от българите не са търсили никаква информация или административни услуги онлайн на интернет страниците на държавните институции на всички равнища, сочат още данните от проучването.

Под 3% е общият дял на активните българи, които търсят информация, свързана със защита на техни права, култура, туризъм и отдих.

Мнозинството от българите отдават приоритет на облекченията за гражданите пред тези за бизнеса и за самите администрации.

Близо 80 на сто от запитаните са оптимисти, че ще отпадне необходимостта от документи на хартиен носител, 75 на сто считат, че административното обслужване по-скоро ще се подобри.

Около 60 на сто са оптимисти, че целта за намаляване на административната тежест за бизнеса ще бъде реализирана, а близо 50 на сто са убедени в пълното въвеждане на т.нар. „служебно начало“ от институциите.

Същевременно е налице скептицизъм, че корупцията в администрацията ще намалее в резултат от реализацията на политиките за е-управление. Общественото мнение е раздвоено по отношение на вероятността от въвеждане на електронно дистанционно гласуване (по интернет) – по около 48% от запитаните.

Едва 2 на сто от гражданите смятат, че финансирането е водещ фактор за реализацията на електронното управление в България, докато близо една трета от българите (29 на сто) смятат, че наличието на воля и желание от страна на държавата и политиците е ключовото условие за това. Друга една трета от запитаните обаче не могат да преценят кое е важно, за да се случи работещо електронно управление в България.

Личната воля, а не наличието или липсата на ресурси и конюнктурната среда, гражданите отчитат като водещ фактор по отношение на цялостната държавна политика за е-управление. Равен дял от 7% от запитаните определят като водещи фактори цифровите умения на гражданите и на бизнеса и правната рамка.

Злоупотребата с лични данни (над 44 на сто) е водещият риск за гражданите при използването на преимуществата на електронното управление, сочат още данните от изследването на „Галъп“.

Близо 25 на сто се опасяват от злонамерена външна намеса и хакерски атаки.

Иван Бойков: Предстои да се построят 16 нови къщи в Хитрино

https://www.24chasa.bg/region/article/6625066

Иван Бойков: Предстои да се построят 16 нови къщи в Хитрино"В четири от новопостроените къщи в Хитрино вече са настанени семейства. В останалите построени къщи предстои да влязат обитателите, тъй като администрацията не е готова с актовете. Има 11 къщи. Предстои да се направят 16 други, за които има пари". Това каза изпълнителният директор на Камерата на строителите Иван Бойков пред БНР.

Тонове пръст и строителни отпадъци бяха стоварени на метри от свлачище край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=365917

Строителни отпадъци и тонове пръст бяха стоварени на метри от свлачище край Варна. Те са от съборен преди дни хотел в курорта „Златни пясъци“. Една част от отломките и пръстта се трупат в края на курорта, пред пречиствателната станция.

Авария остави четири квартала без парно

https://frognews.bg/novini/avariia-ostavi-chetiri-kvartala-bez-parno.html

Тежка авария остави без топлоподаване четири столични квартала - ”Красно село”, ”Гоце Делчев”, ”Стрелбище” и част от кв. ”Борово”. Според информация от „Топлофикация“ е имало пробив на главен топлопровод, което е предизвикало прекъсването.

Активни потребители: Руските салати са без яйца, Снежанка - без мляко

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/aktivni-potrebiteli-ruskite-salati-bez-iaitsa-snejanka-bez-mliako.html

Само три от 14 марки салати „Снежанка“ съдържат кисело мляко, а в „Руските салати” няма яйца, но има поне по три консерванта, сигнализират от „Активни потребители“ (AtivniPotrebiteli.bg).

САЩ санкционираха сина на Главния прокурор на Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/21/3102108_sasht_sankcioniraha_sina_na_glavniia_prokuror_na_rusiia/?ref=rss


САЩ наложиха санкции срещу Артьом Чайка, един от синовете на Главния прокурор на Русия Юрий Чайка, съобщи американското финансово министерство, отговарящо за подобни мерки. Това става в рамките на т.нар. Глобален закон "Магнитски", прилаган срещу граждани на други страни, обвинени в корупция и потъпкване на човешките права.<br /><br />В разширения днес списък влизат още Гулнара Каримова - дъщерята на бившия президент на Узбекистан Ислам Каримов, както и Сергей Кусюк, бивш...

Сестрата на Амал Клуни не й отстъпва по красота

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625038

Сестрата на Амал Клуни не й отстъпва по красотаБезспорно съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни е зашеметяваща красавица. Сестрата на Амал обаче не й отстъпва по хубост и стил, предаде "Дарик". Тала Аламудин е по-малка от известната си сестра. Красавицата с ливанска кръв е завършила престижен университет в Лондон и в момента се занимава с маркетинг. Има и собствена модна линия.

Д-р Димитър Петров пред Фрог: Жени Начева ще вкара Кирил Ананиев във войни

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/dimitar-petrov-pred-frog-jeni-nacheva-shte-vkara-kiril-ananiev-vav-voini.html

Бившият вече подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров разкри пред Фрог нюз защо Националният рамков договор е пред провал, каква е истинската причина за налагането на мораториума върху лекарствата, защо напусна предишният управител на Касата д-р Глинка Комитов.

Русия налага контрасанкции на САЩ

http://www.cross.bg/sanktzii-rysiya-zakona-1563873.html

/КРОСС/ На около 200 руски граждани и на над 400 руски търговски компании са наложени санкции от американска страна. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предава news.bg. "Отново трябва да говорим за новите стъпки на САЩ срещу Русия, този път по отношение на закона "Магнитски"; вчера САЩ разшириха действието на тези санкции и спрямо още няколко граждани на Русия, като по този начин доведоха броя на нашите засегнати сънародници до почти 200 души, които са под различни ограничения, обявени от американците", коментира Захарова. „Москва със сигурност ще отговори на разширяването на американските санкции съгласно закона "Магнитски", добави тя. Вчера финансовото министерство на САЩ обяви, че санкционира още петима руснаци, включително чеченския лидер Рамзан Кадиров заради укриване на данъци и "големи нарушения на правата на човека". През декември 2012 САЩ приеха закона "Магнитски", налагайки санкции на руснаци, които за замесени в нарушаване на права на човека.    

Олимпийска шампионка твърди, че е била принудена да си мълчи за сексуален тормоз

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3102011_olimpiiska_shampionka_tvurdi_che_e_bila_prinudena_da/?ref=rss


Олимпийската шампионка с гимнастическия отбор на САЩ от Лондон 2012 Макайла Марони твърди, че е била принудена да подпише споразумение за мълчание, с което да прикрие сексуалните посегателства на лекаря на националния тим Лари Насар, съобщава "Ройтерс".<br /><br />Според информацията документът между бившата състезателка и Американската гимнастическа федерация (USAG) е бил подписан през декември 2016 г. Марони се е съгласила да получи 1.25 милиона долара за лечение на...

Съветът на ЕС удължи санкциите срещу Русия с шест месеца

https://offnews.bg//sviat/savetat-na-es-udalzhi-sanktciite-sreshtu-rusia-s-shest-mesetca-671659.html

Съветът на ЕС удължи действието на икономическите санкции срещу Русия до 31 юли догодина.

Решението е свързано с докладите, представени пред Европейския съвет от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за изпълнението на Минските споразумения. 

Съветът днес е утвърдил удължаването на санкциите с единодушие, се отбелязва в съобщението на институцията, цитирано от БТА.

Санкциите бяха въведени на 31 юли 2014 г. в отговор на действията на Русия, свързани с Украйна. В обхвата на санкциите попадат финансовият сектор, енергетиката, отбраната и изделията с двойно предназначение.

Първоначално санкциите бяха въведени за една година. 

За още шест месеца се ограничава достъпът до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на пет големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества. Продължава забраната за износ и внос на оръжия, установява се забрана за износ на изделия с двойно предназначение, за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия.

Русия остава без достъп до някои технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания и производство на нефт. Запазва се до 15 март забранителният списък за издаване на визи и за запориране на имущество срещу 150 руснаци и 38 руски организации. Санкциите, свързани с незаконното анексиране на Крим и Севастопол, ограничени до територията на Крим и Севастопол, остават в сила до 23 юни догодина

Две котки от Книгата на рекордите на Гинес загинаха при пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625138

Две котки от Книгата на рекордите на Гинес загинаха при пожарСобственикът на две котки, вписани в Книгата на рекордите на Гинес, съобщи, че животните са загинали в пожара, който разруши къщата му в Детройт, САЩ, миналия месец, предаде Асошиейтед прес. Уил Пауърс каза, че останките на котараците Сигнус и Арктурус били открити в опожарения имот. Мъжът е търсил домашните си любимци при инцидента,

Петър Москов: Мораториумът върху лекарствата е гонене на вещици

https://frognews.bg/novini/petar-moskov-moratoriumat-varhu-lekarstvata-gonene-veshtitsi.html

Мораториумът върху лекарствата е признак на безсилие. Това коментира бившият министър на здравеопазването д-р Петър Москов в предаването ”Лице в лице”.

Опустошен от войната в Сирия, Хомс се връща към коледния дух

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/21/3101691_opustoshen_ot_voinata_v_siriia_homs_se_vrushta_kum/?ref=rss


Сред опустошените блокове се издига внушителна елха, увенчана с коледна звезда. В опустошения от войната Стар град сирийските християни ще отпразнуват тържествено Коледа за пръв път от години. <br /><br />Рецитал, шествие, спектакли за децата: в историческия център на третия по големина сирийски град, който от 2011 до 2014 г. беше сцена на насилствени сблъсъци между режима на Башар Асад и бунтовниците, подготовката за празниците е в пълен ход.<br /><br />По този повод в...

В Софийския университет ще се учи и африканистика

http://www.mediapool.bg/v-sofiyskiya-universitet-shte-se-uchi-i-afrikanistika-news273389.html

Осем нови специалности ще има през следващата година в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ). Решението за откриването им е одобрено от Академичния съвет, съобщиха от висшето училище. От учебната 2017/2018 година в най-стария университет у нас ще може да се учи "Африканистика" на английски език. Това ще е първата специалност в България, която предлага пълен цикъл на обучение на и по английски като първи чужд език и френски или португалски като втори чужд език. Студентите ще получат задълбочена специализирана подготовка в областта на африканските литератури, култури, лингвистика, превод. Специалността предлага и изучаване на четири африкански езика, обясниха от висшето училище. От следващата учебна година университетът ще приема студенти и в специалностите "Учител по природни науки в основна степен на образование", "Философия" на английски език, "Комуникационен мениджмънт", "Компютърно инженерство", "Публични информационни системи", "История и чужд език" (английски или френски език), "География и английски език". С тях специалностите в Софийския университет стават 117. Приети са и документите за кандидатстудентската кампания през 2018 г. Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 19 февруари 2018 г. Крайният срок е 9 март за първата сесия и 18 май - за втората. Таксата за един изпит е 30 лв. През първата сесия изпитите ще са в неделните дни в периода 18 март - 22 април, а през втората - в съботните и неделните дни от 27 май до 24 юни. Кандидат-студентите отново ще имат възможност да подават документи онлайн, на място в СУ или в бюрата в страната. Зрелостниците могат да платят и таксите за явяване на изпит и за участие в класирането онлайн, в случай че регистрирането им е изцяло чрез е-системата за кандидатстване. За поредна година документите за класиране ще се приемат онлайн, а записите ще бъдат валидирани в периода 18-30 юни, в Ректората на СУ, както и в офисите на бюрата в страната до 29 юни. Първото класиране на кандидат-студентите ще е на 10 юли, а записването след него от 11 до 13 юли. В този период ще се подават и документи за второ класиране, при което се иска и да оставят дипломата си за средно образование в университета. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията. Некласираните не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап. На 17 юли ще бъде обявено второто класиране. Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати ще е от 18 до 20 юли. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото подреждане. То ще бъде обявено на 24 юли, а срокът за записване е от 25 до 27 юли. Резултатите от това класиране са окончателни. Пет от общо 117 специалности в СУ не използват оценките от матурите вместо изпит. Това са регулираните специалности - "Право", "Медицина" и "Фармация", и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация - "Журналистика" и "Връзки с обществеността".

Шефът на бюрото за контрол на СРС-та: В България има масово нарушаване на човешките права

https://www.actualno.com/politics/shefyt-na-buroto-za-kontrol-na-srs-ta-v-bylgarija-ima-masovo-narushavane-na-choveshkite-prava-news_650878.html

Имаме много констатации за нарушаване на човешките права в България и това подлежи на доказване много лесно. Това каза председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков на съвместно заседание на парламентарните комисии за контрол над службите за сигурност и по вътрешна сигурност и обществен ред. „Тогава, когато със СРС в грубо нарушение на закон са ограничавани основни човешки права, можем да квалифицираме поведението на институци

До 7000 лева глоба за манипулиране на километраж

http://www.moreto.net/novini.php?n=365916

7000 лева ще бъде глобата за манипулиране на километража на колата. С тези законодателни промени днес депутатите приключиха работа, а следващото им заседание би трябвало да бъде на 10 януари. Търговци на коли втора употреба могат да бъдат глобени между 2 хил.

72-та мига от театъра на Божидар Марков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6625024

72-та мига от театъра на Божидар Марков"72 мига от театъра". Така е нарекъл изложбата си известният фотограф Божидар Марков, която се откри във фоайето на втори балкон на Народния театър "Иван Вазов". Посветена е на неговата 60-годишнина и събира уникални снимки от дългата му кариера на познавач на театралното задкулисие и един от най-опитните майстори на добрите портрети.

БСП внесе Бюджет 2018 в Конституционния съд

http://www.mediapool.bg/bsp-vnese-byudzhet-2018-v-konstitutsionniya-sad-news273388.html

Депутати от групата на "БСП за България" внесоха жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет за 2018 година, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Нарушен е чл.88 от българската конституция, където ясно е разписано как се приема всеки закон - на две четения. Искаме процедурата по приемането на Закона за държавния бюджет да бъде обявена за противоконституционна", коментира зам.-председателят на парламентарната група на левицата Жельо Бойчев. Социалистите очакват КС да се произнесе положително, защото управляващите са обезсмислили дебата и процедурата по приемането на бюджета. "Направиха го с аргумента, че предложенията на опозицията нарушават финансовата рамка, зададена от министъра на финансите", каза Бойчев. Той бе категоричен, че България е парламентарна република и българският парламент може да прави предложения и промени по бюджета. Филип Попов обясни, че става въпрос за предложението на Васил Антонов от левицата да се отпуснат пари за катедралния храм "Св.Александър Невски" и за Зографския манастир в Атон. По думите му, ако КС отсъди положително по жалбата на БСП, чл.6 ще трябва да се преразгледа. "Управляващите нарушиха Конституцията, изключително неприемливо е, че те посягат на православната вяра на българите, тъй като ставаше дума за 1.13 млн. лв.", добави Румен Гечев. Тексът първоначално бе приет по време на среднощното заседание на парламента по бюджета, но на трето гласуване на другия ден бе отхвърлено. Въпреки това няколко дни след охвърлянето на средствата в закона правителството отпусна около милион лева за храмовете със свое постановление.  

Германските пилоти на „Райънеър“ призоваха за стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625010

Германските пилоти на „Райънеър“ призоваха за стачкаГерманските пилоти на авиокомпанията „Райънеър“ призоваха за стачни действия, насрочени за петък, съобщава Франс прес, цитирана от "Фокус". От един от най-големите профсъюзи на германските пилоти заявиха, че в петък ще организират четиричасова предупредителна стачка, след като международната компания прекрати преговорите с ирландските си пилоти.

На "Московска" 33 одобриха единствения кандидат за "Общинска банка"

http://econ.bg/Новини/На-Московска-33-одобриха-единствения-кандидат-за-Общинска-банка-_l.a_i.755193_at.1.html

След близо едночасова дискусия общинските съветници в София дадоха съгласието си общината да продаде мажоритарния си дял в "Общинска банка" на...

Асошиейтед прес: Топ 10 водещи събития през годината

//dariknews.bg/novini/sviat/asoshiejted-pres-top-10-vodeshti-sybitiia-prez-godinata-2068676

Вълната от обвинения за сексуални посегателства и неуместно поведение, започнала от Холивуд и обхванала света на медиите, политиката и много други среди в САЩ, е новинарската история на 2017 г., според годишната класация на агенция Асошиейтед прес.

„Снежанка“ без мляко и „Руска“ без яйца - какво съдържат готовите салати?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/snezhanka-bez-mliako-i-ruska-bez-iajca-kakvo-sydyrzhat-gotovite-salati-2068674

Традиционните рецепти на „Руска салата” и „Снежанка” са добре известни на всички. Индустриалните им варианти обаче все повече се отдалечават от оригиналите, според асоциация „Активни потребители”. То анализира състава на индустриално приготвени и пакетирани салати. За разлика от други тестове, в се

Депутатите приеха онлайн кандидатстване по европрограмата за земеделие

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/12/21/3102079_deputatite_prieha_onlain_kandidatstvane_po/?ref=rss


Проектите от програмата за развитие на селските райони ще се подават и администрират онлайн, решиха на последното си заседание преди празниците в четвъртък депутатите, които приеха окончателно поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители. Така при предстоящите приеми всички инвестиционни схеми по програмата ще минават през системата ИСУН, която от години се ползва за администрирането на другите европейски програми. Предвидено е компенсаторните плащания по различни схеми за...

Вижте актуалната пътна обстановка в страната към 17.30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6625018

Вижте актуалната пътна обстановка в страната към 17.30 часаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 8° до + 6°. Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Варна, Видин, Враца, Добрич, Перник, Пловдив, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Шумен. Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места влажни, а по усойните и планински райони – частично

Калоян Паргов за продажбата на "Общинска банка": Състезание с един кон не се прави

http://www.cross.bg/pargov-kaloyan-prodazhbata-1563900.html

/КРОСС/ БСП неизменно е била и сега е против продажбата на „Общинска банка". Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов след гласуването в СОС на доклада за приватизацията на „Общинска банка". „Няма как БСП да подкрепи продажбата при положение, че Столична община може да развие този актив, така както общини като Виена развиват успешно активите си. Новите регулации на банковия пазар са аргументи в тази посока", обясни Калоян Паргов. Той припомни, че от БСП още на 20 юли са заявили, че са против продажбата. Според лидера на столичните социалисти няма как да се постигне най-справедлива цена, когато няма конкуренция. „Състезание с един кон не се прави. А защо няма конкуренция е въпрос, на който може да отговорят други хора в тази зала. С липсата на конкуренция пропуснахме да вземем повече пари от предложените", категоричен бе Калоян Паргов.  

Пикът на новия грип ще бъде по празниците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6625009

Пикът на новия грип ще бъде по празниците„Обикновено епидемията настъпва в края на декември, началото на януари. У нас все още има единични случаи”, обясни за NOVA доц. Атанас Мангъров, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести към Медицинския университет в София. „Грипните вируси всяка година са различни и правим всичко възможно да се подготвим за тях.

Затлъстяването става нарастващ проблем, Париж започва да разсъждава за "дебелофобията"

http://www.mediapool.bg/zatlastyavaneto-stava-narastvasht-problem-parizh-zapochva-da-razsazhdava-za-debelofobiyata-news273387.html

Франция даде на света кроасаните с масло и фоа гра (пастета от гъши дроб), но въпреки това е страна, в която да имаш наднормено тегло често се смята почти за грях. Сега, след като се вгледа в противоречивата картина в огледалото, нейната столица поде кампания срещу негативизма към "големите размери" - често пренебрегван вид дискриминация в един град, загрижен за външния вид и известен с луксозните си модни брандове и тънките талии.   Шефът на местната комисия за борба с дискриминацията Елен Бидар поде инициативата, след като стана жертва на обиди заради теглото си и след като забеляза как предубеждението към хората с наднормено тегло остава незабелязано, а камо ли и наказвано.   "Пълните хора биват смятани за грозни и дори глупави, нечисти и в лошо здраве", каза Бидар.   В рамките на ежегодната седмица за повече внимание към проблемите на дискриминацията миналия петък в Париж започна кампания под мотото "Стоп на дебелофобията! Да действаме заедно!". Тя включва модно ревю за дрехи "големи размери" и дискусии с участието на блогъри от движението за "позитивно отношение към тялото". Из фитнес центрове, нощни клубове, плувни басейни и бистра ще бъдат разпространени 50 хиляди листовки с правни съвети и номера на горещи линии за помощ.   Кампанията, насочена както срещу обичайната, така и срещу институционализираната дискриминация, се провежда на фона на растящия броя на затлъстелите хора във Франция.   Националният институт за здраве и медицински изследвания съобщи, че м.г. близо 16 процента от възрастното население е било затлъстяло срещу само 6 процента през 1980 г. Но слабата фигура си остава идеал.   "Има такъв френски парадокс, че трябва да ядете фоа гра, но не трябва да дебелеете", казва закръглената френска блогърка Дария Маркс. Тя отбелязва, че макар дискриминацията при наемане на работа въз основа на външния вид да е забранена от 2011 г. със закон, работодателите често го заобикалят, предпочитайки онези молби за работа, в които има и снимки на кандидатите.   Тя нарече това дискриминация и се позова на изследване, според което пълните хора е 15 пъти по-малко вероятно да бъдат поканени за събеседване, ако в молбата им е приложена и снимка. Докторите могат също така да откажат ин витро оплождане на жени, изглеждащи с наднормено тегло.   Като предизвикателство към имиджа на красавици с малки размери, пропагандирани от модни къщи като парижките "Шанел", "Луи Вюитон" и "Диор", организаторите на петъчното събитие организираха дефиле под наслов "Едрото е красиво", за да представят тоалети в големи размери, специално направени от дизайнери като Ева Менж.   "Във Франция е много трудно да си купиш дрехи. Аз пазарувам само по интернет" или от магазини в Лондон, каза Маркс.   Френските модни гиганти неотдавна се стреснаха от опасностите, които крие насърчаването на прекалено слаби фигури. От 1 октомври френските модни конгломерати LVMH и Kering спряха наемането на прекалено кльощави модели и сега изискват от тях да представят медицински удостоверения, че са здрави, преди да започнат работа при тях. Компаниите изразиха надежда да наложат нов глобален стандарт в модната индустрия.   Решението им бе приветствано по време на Парижката седмица на модата, включително при представянето на колекцията на Стела Маккартни, чиято модна къща е собственост на Kering. "Модната общност трябва да обърне внимание на тези млади жени, на тяхното емоционално, психическо и физическо здраве", каза пред АП Стела Маккартни.   Френското законодателство отначало включи изискване за минимален индекс на телесната маса, но впоследствие то бе премахнато, след като депутатите решиха, че медицинското удостоверение е достатъчна предпазна мярка.   Дискриминацията срещу пълните хора във Франция е реален, документиран проблем - в неочаквана сензация се превърна книга със заглавие "Не се раждаш дебела", която описва какво означава за едно дете и млад човек във Франция да е пълен. Въпреки това някои хора си остават скептици.   "Няма проблем с някакво предубеждение срещу "големите размери" в Париж", казва пиар консултантът Емери Долиже. "Нима доброто похапване те прави дебел? Не. Напротив. Нашите американски приятели често ни демонстрират това."   По БТА

Срам с елхата пред НДК

https://frognews.bg/novini/sram-elhata-pred-ndk.html

Единствено срам може да предизвика коледното дърво, което е поставено в центъра на София до бъдещия дом на българското европредседателство. Снимките на набързо и безвкусно украсеното дръвче бяха публикувани във фейсбук и предизвикаха вълна от възмущение в социалните мрежи.

Глоби за EVN за милиони, Австрия реагира

http://clubz.bg/62121-globi_za_evn_za_milioni_avstriq_reagira

Предпразнично днес две български институции наложиха солени глоби на електроенергийната компания "ЕВН - България", съобщи бТВ.

Дружеството е глобено с общо 10 млн. лв. за нарушения както веднъж от Комисията за защита на конкуренцията, така и два пъти от Комисията за енергийно и водно регулиране в рамките на последните 24 часа.

От EVN са възмутени не заради наличието на санкциите, а заради завишените според тях размери. Австрийската компания определя инвестиционната среда в България за "отровена".

КЗК наказва с глоба от 4 млн. лв. дружеството за злоупотреба с господстващото положение на падара и ограничаване на тъърговията по свободно договорени цени.

По-фрапиращ е случа с КЕВР, който наказва EVN За два случая на подмяна на електромери на битови потребители без в протокола да има подпис на втори свидетел. Проблемът там е санкцията - по 3 млн. лв. за всекии случай. Според тях това не отговаря на обществената опасност на нарушението, и дават пример - разлив на петрол в Бургаското езеро е бил санкциониран със скромнител 100 000 лв, а взивът в Горни Лом, в който загинаха 15 работници - с 15 000 лв. А 6 млн. лв. са инвестиция, с която може да се направи модерна подстанция, подчертават от компанията.

Австрийският посланик у нас Роланд Хаузър пък отбеляза, че родината му е един от топ инвеститорите у нас и определи днешния пример като "особено лош сигнал за условията на инвестиции в страната".

Институциите глобиха EVN за милиони, Австрия реагира

http://clubz.bg/62121-instituciite_globiha_evn_za_milioni_avstriq_reagira

Предпразнично днес две български институции наложиха солени глоби на електроенергийната компания "ЕВН - България", съобщи бТВ.

Дружеството е глобено с общо 10 млн. лв. за нарушения както веднъж от Комисията за защита на конкуренцията, така и два пъти от Комисията за енергийно и водно регулиране в рамките на последните 24 часа.

От EVN са възмутени не заради наличието на санкциите, а заради завишените според тях размери. Австрийската компания определя инвестиционната среда в България за "отровена".

КЗК наказва с глоба от 4 млн. лв. дружеството за злоупотреба с господстващото положение на падара и ограничаване на тъърговията по свободно договорени цени.

По-фрапиращ е случа с КЕВР, който наказва EVN За два случая на подмяна на електромери на битови потребители без в протокола да има подпис на втори свидетел. Проблемът там е санкцията - по 3 млн. лв. за всекии случай. Според тях това не отговаря на обществената опасност на нарушението, и дават пример - разлив на петрол в Бургаското езеро е бил санкциониран със скромнител 100 000 лв, а взивът в Горни Лом, в който загинаха 15 работници - с 15 000 лв. А 6 млн. лв. са инвестиция, с която може да се направи модерна подстанция, подчертават от компанията.

Австрийският посланик у нас Роланд Хаузър пък отбеляза, че родината у е един от топ-инвеститорите у нас, и определи днешния пример като "особено лош сигнал за условията на инвестиции в страната".

След две години можем да останем без бойни кораби, алармира командирът на ВМС

http://www.moreto.net/novini.php?n=365910

Провалът на сделката за строителство на два нови патрулни кораба за ВМС може да доведе до това след 2019 г. страната ни да остане без бойни кораби. Това заяви във Варна командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. По думите м,у рискът се увеличава, защото закъснението за реализацията на проекта за новите кораби е близо 2 години.

Разград дари спасените лъвчета на Пазарджик, еколози излизат на протест в тяхна защита

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/21/3102067_razgrad_dari_spasenite_luvcheta_na_pazardjik_ekolozi/?ref=rss


Община Разград гласува решение да дари на Пазарджик двете спасени от зоокъта в Разград лъвчета. Предложението беше гласувано на днешното заседание на общинския съвет. По този повод защитниците на животните от "Четири лапи" организират спешно протест срещу това решение пред Министерски съвет в петък в 14 часа.<br /><br />Отново община Разград и кметът носят отговорност за незаконното отглеждане на лъвове в лоши условия, както и за развъждането им. Двете лъвчета бяха...

Около 240 души са спасени от потъналия край Филипините ферибот (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625000

Около 240 души са спасени от потъналия край Филипините ферибот (Видео)
Най-малко 240 човека са били спасени от потъналия край Филипините пътнически ферибот, предаде ТАСС, като се позова на местната брегова охрана. По-рано беше съобщено за поне четирима загинали. Плавателният съд, на борда на който е имало 251 души, пътувал по посока на остров Полильо. По предварителни данни максималният му капацитет е бил за 286

Полицаите няма да затварят гранични пунктове на протеста си в петък

http://www.cross.bg/gkpp-chasa-nyama-1563899.html

/КРОСС/ Както се заканиха служителите на МВР излизат на протест на границата, но обещаха, че няма да блокират ГКПП-та. Недоволството им отново е заради ниските заплати и на 22 декември ще го покажат за пореден път. Протестът ще започне от 11:00 часа на ГКПП "Станке Лисичково", ГКПП "Стрезимировци" и пред РДГП "Елхово", от 11:30 часа протести ще се проведат на ГКПП "Кулата" и ГКПП "Илинден", а в 12:00 часа ще е началото на протестите на ГКПП "Дуранкулак" и пред РПУ - Сливен, обясни зам. шефът на Синдикалната федерация на служителите на МВР Димитър Попов. "Няма да създаваме никакви пречки за преминаващите пътници, тъй като утре се очаква засилен трафик. Няма да пречим и на колегите, които в момента ще бъдат на работа и ще обслужват този поток. Протестът ще бъде изцяло законен. Ние нямаме право на стачка, както и нямаме право да блокираме пътища или да затрудняваме движението. Нашият протест ще бъде изцяло съобразен със Закона за митингите и манифестациите, където е записано много ясно, че не трябва да бъдат създавани пречки за безопасността на движението и въобще - за нормалният трафик и обществения ред. Няма да пречим на никого, затова нека хората са спокойни - те ще могат да пътуват без проблеми", каза още Попов, цитиран от dnes.bg. Той добави, че протестиращите ще седят от двете страни преди зоната на граничните пунктове, където ще кажат какви са техните искания, след което ще се разотидат

Съветът по законодателство към парламента няма думата по важните за властта закони

http://www.mediapool.bg/savetat-po-zakonodatelstvo-kam-parlamenta-nyama-dumata-po-vazhnite-za-vlastta-zakoni-news273386.html

Два месеца след създаването на Съвета по законодателство в 44-то Народно събрание, е напълно ясно, че желанието на законотвоците е да го ползват като фасаден орган и да търсят становището му само по маловажни за управляващите законопроекти. Последното доказателство за това е, че мнозинството така и не е поискало становище за антикорупционния закон, който бе прокламиран като един от най-важните за целия мандат на кабинета "Борисов 3". Историята около този закон показва, че засега ГЕРБ и "Обединени патриоти" решават се допиват до Съвета по законодателство само по актове, които са без особено значение за реализация на техните политически интереси, показа проверка на Mediapool. Депутати от опозицията споделят неофициално, че председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) никога не е възнамерявал да иска от Съвета становище за антикорупционния закон. При създаването на експертното звено в началото на октомври бе оповестено, че той ще дава оценка по проектозаконите, изпратени му по решение на председателите на водещите комисии по тях. "Кирилов никога не е искал да получим становище от експерти. Основният аргумент на управляващите бе, че "съветът ще саботира приемането на закона", коментираха пред Mediapool опозиционни депутати. Потърсени за коментар, членове на Съвета по законодателство заявиха, че законът е "твърде непрофесионален, а някои текстове издават авторитарни нагласи". Затова и проектът нямаше да получи положително становище от експертния орган. "Бях говорил с предходния председател Димитър Главчев, който каза, че ще изпрати антикорупционния закон при нас, но това така и не се случи", каза пред Mediapool председателят на Съвета по законодателство и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков. "Вече работим по различни закони, но ние нямаме право да ги изискваме сами. Съветът получава искане за становище или от председателя на парламента, или от председател на дадена комисия", допълни той. Проф. Герджиков съобщи, че парламентът им е поискал мнение за Кодекса на труда, Търговския закон, както и Административно процесуалния кодекс. Освен че избягват да търсят независими експертни становища за наказателната политика на държавата, депутатите очевидно не желаят такива и по важни промени в други закони. Според юристи такъв е бил случаят с промените в енергийния закон, чийто преходни и заключителни разпоредби принуждават всички електроцентрали да продават тока си на борсата. Подобна мярка променя променя пазара на електроенергия, но мнозинството не поиска да разбере какво мислят юристите по темата, коментираха експерти от Съвета пред Mediapool. Становище не е било поискано и за въведения мораториум върху плащането на иновативни лекарства от здравната каса, който щеше да стигне до Конституционния съд, ако Бойко Борисов не беше наредил на ГЕРБ да го отменят. "Ето – мнозинството можеше да попита Съвета по законодателство дали подобна забрана не противоречи на основния закон. Но не го стори", коментираха от БСП пред Mdiapool. Веднага след оставката на бившия парламентарен шеф Димитър Главчев през ноември и замяната му с Цвета Караянчева, сред депутатите се заговори, че може да настъпят промени в Съвета по законодателство, тъй като той е орган към председателя на НС. По този повод Караянчева заяви пред Mediapool, че не възнамерява да сменя хора, защото в Съвета са избрани "достатъчно добри експерти". На въпрос защо толкова важният за управляващите и толкова спорен според експерти антикорупционен закон не е изпратен за становище, тя отговори: "Дани Кирилов така е преценил". На въпрос към Герджиков дали самият Съвет е изискал закона заради обществената му значимост, той каза, че "това би било политическа намеса". "В крайна сметка за каквото поискат мнение – ние за това даваме", уточни той. Огнян Герджиков каза още, че е поискал от Цвета Караянчева проектите, по които Съветът трябва да се произнесе, да се изпращат веднага след като минат на първо четене в комисиите, тъй като работата е обемна и прецизна. Според опозицията пък председателите на комисии изобщо не помнят да има такъв съвет, въпреки че е прясно създаден: "Ако трябва да се имитира дейност за несъществени неща – ще питат, ако е нещо важно - както се вижда от тези два месеца, Съветът по законодателство няма да бъде търсен". Съветът по законодателство бе създаден в началото на месец октомври от бившия председател на парламента Димитър Главчев. Органът е консултативен и становищата му не са задължителни. Негов председател е Огнян Герджиков, а членовете са още 21 изтъкнати юристи. В съвета има четири направления: Конституционно и международно право, Административно и финансово право, Граждански отрасли и Наказателни отрасли.

ЕС вече има постоянен екип за бързо реагиране срещу кибератаки

http://econ.bg/Новини/ЕС-вече-има-постоянен-екип-за-бързо-реагиране-срещу-кибератаки_l.a_i.755192_at.1.html

В Европейския съюз ще започне да действа постоянен Европейски екип за незабавно реагиране при компютърни инциденти (CERT-EU), предаде пресслужбата на...

Служители на детска градина в Горна баня ще стачкуват срещу уволнението на досегашния си директор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3102013_slujiteli_na_detska_gradina_v_gorna_bania_shte/?ref=rss


Служителите на 164-та детска градина "Зорница" в столичния квартал Горна баня подготвят ефективна стачка заради "безпрецедентното уволнение от страна на Столична община" на досегашния директор Мариана Иванова. Протестът е подкрепен от 35 души от работещите в детската градина, както и от родители на децата, които я посещават. От днес на мястото е назначен нов директор.<br /><br />В подкрепа на уволнената директорка се разпространяват писма до кмета на София...

Видео: Филмът на МВР "Граница"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3102075_video_filmut_na_mvr_granica/?ref=rss


МВР разпространи 10 минутен клип със заглавие "Граница", в който се представя статистика за преминалите и задържани граждани, опитали се да влязат незаконно в страната, разказва се за различни успешни акции срещу каналджии, както и някои от случаите, на които са били свидетели граничните полицаи.<br /><br />7392 опита за преминаване на границата през 2017 година са регистрирали от МВР. В проценти това означава над 80 % по-малко от 2016 година. Тогава е имало над 40 хиляди...

София разсрочи 500 000 лева дългове на НДК за данъци

http://www.mediapool.bg/sofiya-razsrochi-500-000-leva-dalgove-na-ndk-za-danatsi-news273385.html

На последната си сесия за годината Столичният общински съвет одобри разсрочването на почти 500 000 лева, които Националният дворец на културата дължи за такса смет и данък сгради за 2017 г. Сумата ще се погасява от средата на 2018 г. до края на 2020 г., а НДК ще плаща по 16 165 лева на месец. Дворецът на културата ще е сред основните сгради, в които ще се провеждат срещите от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС в първата половина на следващата година. В тази връзка правителството отпусна 45 млн. лева за ремонт на сградата. ГЕРБ обаче не успя да събере достатъчно гласове за друго решение в полза на държавата - за прехвърляне на пространствата около Националния стадион "Васил Левски" на Министерството на младежта и спорта. В момента този терен се ползва като безплатен паркинг. Идеята на общинаря от ГЕРБ Анатоли Илиев е пространството да бъде дадено на министерството, което пък ще може да го даде на дружеството си "Национална спортна база", което стопанисва стадиона. Целта била да се реши проблемът на министерството с достъпа до стадиона. Според Илиев сега паркираните коли затруднявали различни дейности - от метенето на пространството до влизане на техника за отстраняване на аварии на стадиона. Докладът за прехвърлянето на терена на държавата беше предложен за втори път на Столичния общински съвет. При първия опит той отпадна от дневния ред. При втория се стигна до гласуване по същество, но не се събраха достатъчно гласове "за". Основното притеснение на съветниците, гласували против или въздържали се е, че министерството ще използва терените отново като паркинг, но за своите нужди. Това било дискриминация на гражданите и в същото време щяло да създаде още по-големи проблеми с паркирането в центъра. В същото време не е одобрен устройственият план на Борисовата градина, според който на това място не трябва да има паркинг.

Украйна задържа предполагаем руски шпионин във вътрешния кръг на премиера

http://www.mediapool.bg/ukraina-zadarzha-predpolagaem-ruski-shpionin-vav-vatreshniya-krag-na-premiera-news273384.html

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) задържа правителствен служител по подозрение, че работи в интерес на Русия, съобщи премиерът Володимир Гройсман, цитиран от Ройтерс.   "При разследване, в което участваше и Службата за сигурност на Украйна, беше открито, че служител в секретариата на правителството отдавна работи в интерес на вражеската страна. Той беше задържан", заяви Гройсман във Фейсбук.   Нито премиерът, нито ССУ съобщиха позицията или името на задържания. Силите за сигурност съобщиха в изявление, че чиновникът е бил вербуван от руски агенти по време на пътуване в чужбина и е събирал информация за дейността на правителството.   Според украински медии, цитирани от ТАСС, става дума за Станислав Ежов, който бил преводач на украинския премиер.   Някога руските и украински служби за сигурност работеха в тясно сътрудничество, но отношенията между двете страни се влошиха след анексирането на полуостров Крим от Русия през 2014 г. и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Армстронг се усъмни в правдоподобността на случая с допинг пробата на Фрум

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3102066_armstrong_se_usumni_v_pravdopodobnostta_na_sluchaia_s/?ref=rss


Бившата звезда в колоезденето Ланс Армстронг постави под въпрос начина, по който е излязла информацията за положителната проба на Крис Фрум. Американецът смята, че имиджът на британеца е силно накърнен.<br /><br />Армстронг загуби седемте си титли от "Тур дьо Франс", след като призна, че е ползвал допинг. Сега в своя подкаст обяви, че си е мислел, че вероятно е последният човек, който трябва да дава мнение за случая с Фрум. Въпреки това сподели мислите си.<br...

Лавров: Сирийският град Ракка е на ръба на епидемия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625001

Лавров: Сирийският град Ракка е на ръба на епидемияСирийският град Ракка е на ръба на епидемия, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС, на тристранна среща с външния министър Сергей Лавров и специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Руските и сирийските сапьори се нуждаят от сериозно съдействие от страна на международната общност, каза Шойгу.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване