Властта обяви покушението срещу данъчния за „изстрел към държавата“

http://clubz.bg/62096-vlastta_obqvi_pokushenieto_sreshtu_danychniq_za_%E2%80%9Eizstrel_kym_dyrjavata%E2%80%9C

Разглеждаме стрелбата по 43-годишния Иво Стаменов – директор на отдел „Фискален контрол” в Национална агенция по приходите, като посегателство не към конкретен високопоставен държавен служител, а като изстрел към държавата и държавността.

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет след среща при премиера, предаде БГНЕС.

Получихме уверение от Агенция „Митници” и НАП, че добрите резултати ще продължат и през следващата независимо от наглото посегателство върху държавен орган“, каза Горанов.

На срещата при Борисов присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев, шефовете на НАП и Митници.

За първи път от много време има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил, за първи път има посегателство изключително нагло и демонстративно и на което трябва да се отговори изключително твърдо от държавата”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Посегателството и опитът за убийство не е свързан с личния живот на данъчния служител и няма лични мотиви.

То е свързано с изпълнението на служебните му задължения и е свързано с това, че те са били изпълнявани съвестно. Това посегателство не е само посегателство лично спрямо него, очевидно е, че със своите служебни задължения той го е предизвикал. Това обаче е сигнал зловещ към всички негови колеги и към всички, които работят за държавата“, каза Цацаров.

Главният прокурор добави, че целта на днешното събиране и на всички действия след днес са свързани с това, че „държавата ще отговори твърдо на това, ще отговори твърдо, така, както трябва да отговори“.

Държавата ще трябва да покаже оттук насетне, че е на мястото си и че е в състояние да защити тези, които работят за нея“, продължи главният прокурор.

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че са изпратени три сигнала.

Първият е, че простреляният Иво Стаменов е в добри ръце във ВМА. Вторият сигнал бе даден от премиера и всички от НАП и митници чуха че държавата е зад тях. Третият – към тези, които стрелят. Това е изстрел срещу държавността. Ние сме решени да стигнем до края – да открием не само извършителя, а и този който е направил поръчката“, заяви още Радев.

43-годишният Иво Стаменов беше прострелян на 18 декември на ул. „Дунав” в центъра на София. Той е във Военномедицинска академия.

Снегът се отменя: Великденски температури ни очакват на Коледа

http://www.cross.bg/gradysa-pokrivka-dekemvri-1563829.html

/КРОСС/ Снеговалеж у нас ще има само в събота на 23 декември. Температурите около Коледа може достигнат до 15 градуса. Това каза пред БНТ климатологът доц. Георги Рачев. Очаква се и доста слънце в районите, където няма мъгла. През миналата седмица синоптиците обещаваха сняг за Коледа, ако не да вали, то вече да е натрупало в предшестващите 23-24 декември. За съжаление на децата и любителите на снега, тази прогноза няма да стане реалност. С 1-2 градуса по-ниски температури ще има на Стефановден. Не се очаква съществена снежна покривка. Декември ще завърши с аномалии около 4 градуса над нормата. На 28, 29 и 30 България ще попадне под валежната зона като ще се редуват дъжд и сняг. На 31 декември не се очакват никакви валежи, а температурите ще бъдат около 0 градуса. Циклонът Карина ще оказва влияние върху времето. След 48 часа той ще достигне до България. Снегът ще бъде на доста места, но много малък по обем, снежната покривка ще е между 1-3 см. В равнинната част на България няма да има трайна снежна покривка. В планините започва образуването на нова снежна покривка, която е доста малка за тази част на година.  

Три деца и две жени ранени в катастрофа край Айтос

https://www.24chasa.bg/region/article/6623772

Три деца и две жени ранени в катастрофа край АйтосДве жени и три деца пострадаха след тежък пътен сблъсък край Айтос, съобщават от ОД на МВР-Бургас. Инцидентът станал на пътя от с. Вресово към града, в района до МТС Ябълчево. 38-годишният водач на Фолксваген Шаран се забил в Опел Астра, управляван от 37-годишен мъж, който подал сигнал за намаляване на скоростта.

Не трябва да има минимална цена за пробег на такситата

http://dnes.dir.bg/news/protest-taxita-nastimir-ananiev-minimalna-tzena-26712208

Няма основание за въвеждане на минимална цена от 1 лев за километър пробег за такситата в София.

Ферибот с над 250 души на борда се преобърна край Филипините, има жертви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623764

Ферибот с над 250 души на борда се преобърна край Филипините, има жертвиФерибот с 251 души на борда се преобърна край Филипините в четвъртък, а първоначалните доклади са за неопределен брой жертви, предават AFP и "Фокус", като се позовават на информация от бреговата охрана на страната. Инцидентът се е случил на около 70 км източно от столицата Манила, ето какво каза говорителят на бреговата охрана Арманд Балило на

С искане тарифата да стане 1 лев на километър столични таксиметрови шофьори излязоха на протест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3101167_s_iskane_tarifata_da_stane_1_lev_na_kilometur/?ref=rss


Таксиметрови шофьори от София излязоха на протест пред сградата на Столичната община. Те искат фиксиране на минимална цена за километър пробег, като според тях тя трябва да бъде 1 лев, което прави средно увеличение с около 25%. Масово компаниите предлагат услугите си за около 80 стотинки дневна тарифа и 90 ст. за нощна.<br /><br />Фирмите от бранша се обединили в искането си цената на километър пробег да се увеличи. Те предлагат дневната тарифа да е 1 лв., а нощната – 1.14 лв.<br...

Експерт: Варна има потенциал за развитието на целогодишен здравен и спа туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=365869

Варна има потенциал за развитието на здравен и спа туризъм, който е целогодишен. Това каза проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара. „Ще имаме доста туристи през декември, януари, февруари и март, а не само през юли и август.

Преглед на икономическите теми в печата, 21 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-21-декември_l.a_i.755151_at.1.html

"1 млpд. лв. oт бюджeтния излишъĸ oтлeтяxa зa "бeзплaтнo" caниpaнe"  Πpaвитeлcтвoтo пpoдължaвa дa xapчи c бяcнa cĸopocт бюджeтния излишъĸ в...

На 20.12.2017 г. от 10.00 ч. се проведе кръгла маса за отчитане на резултатите по проект "Солидарност"

https://www.24chasa.bg/region/article/6598585

На 20.12.2017 г. от 10.00 ч. се проведе кръгла маса за отчитане на резултатите по проект "Солидарност"На 20.12.2017 г. от 10.00 ч. се проведе кръгла маса за отчитане на резултатите и гарантиране на устоичивост по проект "Солидарност", по схема за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.002 „Независим Живот”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,

New Bloom Winery стана „Златна изба на България“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6622176

New Bloom Winery стана „Златна изба на България“Наградата получи един от най-изтъкнатите български енолози Владимир Влъчков New Bloom Winery стана „Златната изба на България“ в конкурса на сайта exporter.bg. Наградата бяха раздадени във вторник вечерта в Народния театър. От името на екипа на винарната призът получи един от най-авторитетните български енолози Владимир Влъчков.

Най-сетне молекула озон в парламента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6623256

Най-сетне молекула озон в парламентаДа правиш политика на инат, не е добра политика. Разбраха го и власт, и опозиция Най-ненадейно струя чист въздух се усети вчера в парламента. Бе толкова необичайно, че присъстващите го почувстваха почти физически - все едно, когато дишаш с пълни гърди чист въздух, а си свикнал на смог. Прималява ти чак...

Официално: Мораториумът върху нови лекарства пада

http://www.cross.bg/nzok-nyama-lekarstveni-1563828.html

/КРОСС/ Парламентът отмени мораториума върху нови лекарства в бюджета на НЗОК за 2018 година. Отпадането на мораториума бе единодушно прието с 192 гласа „за". Така народните представители отмениха Параграф 6 от Преходните и Заключителни разпоредби, според който НЗОК през 2018 година няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, с изключение на генерични и биоподобни лекарствени продукти. Прогнозният разход по Бюджета на НЗОК за заплащане на новите лекарствени продукти е около 50 млн. лева. Законът за бюджета на НЗОК ще влезе в сила от 1 януари 2018 година. Нека Корнелия Нинова да декларира, че позицията на БСП е формирана свободно съобразно аргументите, които сърцато защитава, коментира председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на дебатите по актуализацията на бюджета на НЗОК за 2018 г. Той поиска Нинова да направи сравнение между генерични лекарствени средства и непатентни международни наименования. „Искам също така в това сравнение да опитате да дадете отговор защо непатентните лекарствени средства не са патентовани, защо не е завършила процедурата по тях. Искам също така да поемете ангажимент да декларирате, че вашата позиция е формирана свободно. Свободно и изцяло съобразно аргументите, които тук сърцато тук защитавате, че няма никакво влияние", коментира Данаил Кирилов. Той призова Нинова да декларира, че в случая няма конфликт на интереси

Над 220 000 деца са заплашени от мини в източната част на Украйна

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/21/3101162_nad_220_000_deca_sa_zaplasheni_ot_mini_v_iztochnata/?ref=rss


Стотици хиляди деца рискуват да станат жертви на мини и други взривни устройства в засегнатата от война Източна Украйна, показва доклад на ООН, цитиран от "Франс прес" и БТА.<br /><br />Регионът е едно от местата с най-голяма концентрация на минни полета. Кървавият конфликт между украинската армия и подкрепяните от Русия бунтовници излага на опасност 220 000 деца, които живеят, играят и ходят на училище в райони, осеяни с противопехотни мини и други експлозиви, се посочва...

Съвместни екипи започват да контролират горенето на отпадъци и стари гуми

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/12/21/3101161_suvmestni_ekipi_zapochvat_da_kontrolirat_goreneto_na/?ref=rss


Съвместни екипи на отговорните институции ще осъществяват засилен контрол върху горенето на отпадъчни материали, които замърсяват въздуха в София. Това съобщават от пресцентъра на министерството на екологията след като във вторник шест столични квартала излязоха да протестират срещу бездействието на същите тези институции и липсата на адекватни мерки срещу опасно мръсния въздух.<br /><br />От години горенето на токсични материали - гуми, пластмаса, стари дрехи и отпадъци за...

За празниците спират пътните ремонти и се въвеждат ограничения за тировете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3101163_za_praznicite_spirat_putnite_remonti_i_se_vuvejdat/?ref=rss


Заради предстоящите коледни празници днес приключват всички ремонтни дейности по републиканските пътища, съобщи агенция "Пътна инфраструктура".<br />За улеснение на трафика утре - 22 декември, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища - например път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ"Струма" при Благоевград - ГКПП "Кулата", път I-5 Русе - Велико Търново, път I-8 ГКПП...

Инжектират храни в Гърция с отрова - страхове преди Коледа

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/inzhektirat-hrani-v-gyrciia-s-otrova-strahove-predi-koleda-6077463

Анархисти публикуват снимки на продукти със спринцовки и плашат да върнат тези стоки в магазините

Дядо бере душа, блъсна го камион на заден ход в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623698

Дядо бере душа, блъсна го камион на заден ход в Свищов72-годишен мъж пострада при пътен инцидент в Свищов, съобщиха от полицията. Произшествието е станало около обяд в сряда. По първоначална информация товарен автомобил «Рено», управляван от 32-годишния А. И. от крайдунавския град, при маневра на заден ход е блъснал стоящия зад автомобила възрастен мъж.

Южна Корея спаси дисидент след престрелка със Севера

http://clubz.bg/62095-yujna_koreq_spasi_disident_sled_prestrelka_sys_severa

С 20 предупредителни изстрела южнокорейските власти спасиха избягал войник от Северна Корея, съобщи Ройтерс.

Мъжът, който е на видима възраст 19 години, е преминал през демилитаризираната зона през нощта под прикритието на гъста мъгла. Беглецът, който е бил въоръжен, е спасен и отведен в строго охраняван затвор, докато се изяснят обстоятелствата около бягството, казва говорител на министерството на отбраната на Сеул.

След като разбират за бягството, войници от севернокорейския гарнизон се насочват към границата. Тогава от Южна Корея изстрелват над 20 предупредителни изстрела.

19-годишният войник е четвъртият, който успява да избяга в Южна Корея тази година. Преди месец друг войник успя да напусне страната и едва оцеля след като беше прострелян пет пъти от отряда си.

Четиримата са част от близо 30-те хиляди севернокорейски дисиденти, които са се опитали да избягат от режима в Пхенян от края на Корейската война.

Много рядко севернокорейци успяват да прекосят границата. В демилитаризираната зона ги чакат противопехотни мини и картечници, които целят да попречат на бегълците да стигнат живи до границата.

Най-често бегълците избират по-безопасния път през Китай. Дисидентката Ели Ча разказва пред Global News за своето бягство - през Китай, Виетнам, Лаос и Тайланд, откъдето получава разрешение да замине за Южна Корея. Този път за бягство обаче също крие рискове - ако гражданин на Северна Корея остане твърде дълго в Китай, има огромен шанс местните власти да го върнат на режима в Пхенян, където го чакат поне 5 години трудов лагер и изтезания. Според ООН неуспелите бегълци често са екзекутирани.

Отмениха мораториума за новите лекарства (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623760

Отмениха мораториума за новите лекарства (Обновена)Мораториумът върху иновативните лекарства и молекулите падна. Това решиха депутатите с приемането на на промени в Закона за бюджета на НЗОК. Предложението, направено от лидерите на всички парламентарни групи, бе подкрепено единодушно от всички 192 присъстващи в пленарната зала. До решението се стигна след телефонен разговор между премиера Бойко

Пазарът на имоти в Испания се връща към силен растеж

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/pazaryt-na-imoti-v-ispaniia-se-vryshta-kym-silen-rastej-252597/

Банките се освобождават от проблемните активи с рекордно бързи темпове, чуждестранните инвеститори са привлечени от атрактивните цени

Еврото се стабилизира по отношение на долара

http://econ.bg/Новини/Еврото-се-стабилизира-по-отношение-на-долара_l.a_i.755150_at.1.html

Доларът се търгува близо до седмичния си връх срещу йената, подкрепен от повишената доходността на американски облигации. Американската валута...

Войник от Северна Корея избяга през границата с Южна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=365867

Севернокорейски войник избяга в Южна Корея тази сутрин през силно охраняваната сухоземна граница и демилитаризираната зона между двете страни, предаде агенция Йонхап, цитирайки представител на генералния щаб на въоръжените сили в Сеул.

Сондажи за съставяне на ново правителство в Германия започват на 7 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623743

Сондажи за съставяне на ново правителство в Германия започват на 7 януариСлед среща в Берлин, продължила близо седем часа, бе решено: представителите на Християндемократическия съюз (ХДС), на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще започнат сондажите за съставяне на новото правителство на 7 януари 2018 г. За завършването им обаче е поставен 7-дневен срок,

Ферибот с над 250 души се преобърна край Филипините, има жертви

http://www.cross.bg/zhertvi-feribot-bregovata-1563827.html

/КРОСС/ Ферибот с 251 души на борда се преобърна край Филипините в четвъртък, а първоначалните доклади са за неопределен брой жертви, предава AFP, като се позовава на информация от бреговата охрана на страната. Инцидентът е възникнал на около 70 км източно от столицата Манила, говорителят на бреговата охрана АрмандБалило на пресконференция. „Чухме, че има жертви, но все още проверяваме информацията", заяви Балило, допълвайки, че на място са изпратени хеликоптери и кораби, които да окажат съдействие на бедстващите хора.  

Каталунците гласуват дали да върнат сепаратистите на власт

http://dnes.dir.bg/news/izbori-evropeyski-parlament-katalunia-26712147

Каталунците гласуват на предсрочни регионални избори. Избирателните секции са около 2700 на брой. Право на глас имат 5,5 млн. души.

Вижте Мехмед, който призна, че е убил Дамла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623747

Вижте Мехмед, който призна, че е убил ДамлаПърви братовчед на удушената 7-годишна Дамла Муса е арестуван и обвинен за убийството. Това е Мехмед Хасан, на 25 г. Обвинен е, че на 17 декември умишлено е умъртвил малолетното момиче по особено мъчителен начин. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 г., доживотен затвор или до живот без право на замяна.

Раздадоха на 30 семейства в "Тракия" храна и прах за пране

https://www.24chasa.bg/region/article/6623766

Раздадоха на 30 семейства в "Тракия" храна и прах за пранеПакети с хранителни продукти, перилни и почистващи препарати разнесоха по домовете на 30 семейства в затруднено положение, съобщи кметът на пловдивския район „Тракия” Костадин Димитров. Дарителската акция е осигурена от женска благотворителна организация. Това се прави всяка година навръх Игнажден. Акцията отново е подкрепена от кмета на район

Георги Михайлов: Благодарение на усилията на БСП, мораториумът отпада

http://www.cross.bg/georgi-mihaiilov-moratoriyma-1563825.html

/КРОСС/ „Благодарение на БСП и лидера на партията, се стигна до този прелом и днес ще гласуваме отпадането на мораториума. Тази забрана трябва да отпадне, защото заради инатенето на управляващите, се създаде социално напрежение, което е неприемливо за страната". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Михайлов пред БТВ. Той добави, че БСП е предложила да започне експертна дискусия, без партийна окраска, за да може в края на 2018 г. да се подготви и предложи нов модел на финансиране на здравеопазването. Народният представител каза още, че да се говори за средствата, които ще бъдат изразходвани за закупуването на медикаменти след като падне мораториума, може да се говори само след преговорите на НЗОК и производителите на иновативни лекарства. Той бе категоричен, че твърдението, че цената ще бъде много завишена е спекулация. „Неуместно е в бюджет за здравеопазване над 4.5 млрд. лв- да не могат да се балансират 30-40 млн. лв.", каза още Георги Михайлов.  

Филмът, който всички очаквахме - Star Wars 8

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/filmyt-kojto-vsichki-ochakvahme-star-wars-8-6077462

И филмът, от който не знаехме, че се страхуваме. Бъдете спокойни, текстът не съдържа спойлери

Животът на другите

https://www.actualno.com/viewpoint/jivotyt-na-drugite-news_650477.html

Един неизживян катарзис, неосъществен и неидващ оргазъм, безкрайна незадоволеност, постоянна измъченост, умишлено и целенасочено постигната, защото е просто опит за секс при абсолютна липса на либидо – това е в действителност българският мирен преход. Бившата Германска демократична република и Полша отдавна се освободиха от всичко вредно в държавния организъм, изхвърлиха всички свободни радикали, лутащи се из вените им, преболедуваха комунистическата чума и могат да си продължат напред

Падна мораториумът върху заплащането на новите терапии

https://frognews.bg/novini/padna-moratoriumat-varhu-zaplashtaneto-novite-terapii.html

С пълно единодушие парламентът прие на първо четене отпадане на мораториума за плащане на нови лекарства от НЗОК.

Инж. Глосов: Шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимата автомобили

http://www.cross.bg/karat-sofiya-dekemvri-1563824.html

/КРОСС/ Утре ще бъде ограничено движението на камионите над 12 т по натоваренитe пътища Днес приключват всички ремонтни дейности по републиканските пътища и шофьорите ще могат да карат спокойно за предстоящите Коледни празници. Те трябва да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост. Прогнозите на синоптиците за хубаво време по празниците не намаляват нашата готовност за поддържане на пътищата и около 3000 машини са в готовност, заяви в сутрешния блок на БНТ инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура". Независимо, че не се очакват сериозни снеговалежи по високите части и усойните места, където има предпоставки за заледяване, настилките се обработват, но въпреки това шофьорите трябва да карат внимателно, каза още той. За улеснение на трафика утре - 22 декември, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища - например път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма" при Благоевград - ГКПП „Кулата", път I-5 Русе - Велико Търново, път I-8 ГКПП „Калотина" - София, път I-9 Варна - Бургас и др. По същите направления тежкотоварните камиони ще бъдат спрени и в последния почивен ден - 27 декември, от 14 ч. до 20 ч. За повишаване на пътната безопасност ще бъдат осигурени две ленти за излизащите от София по път I-1 (Е-79) през Владая

Таксиметрови шофьори искат услугата да поскъпне до 1 лв./км в София

http://www.mediapool.bg/taksimetrovi-shofyori-iskat-uslugata-da-poskapne-do-1-lvkm-v-sofiya-news273351.html

В навечерието на коледните и новогодишни празници таксиметрови шофьори протестираха пред сградата на Столична община с искане за по-високи цени на услугата. Те настояват тарифите да се повишат и минимална цена за превоз на пътници да стане 1 лв./км дневна тарифа и 1.14 лв./км – нощна. В момента средните цени са 0.79 лв. на километър дневна тарифа и 0.90 лв./км нощна тарифа. Столичният общински съвет (СОС) е поръчал експертен анализ за определяне на тарифатана таксиметровите шофьори, за да се прецени дали има основание за исканията им. "Не можем просто да се доверим на някакви твърдения, че тази или онази цена е справедлива – това трябва да бъде направено със съответната финансова обосновка от специалисти”, заяви Елен Герджиков, председател на СОС. В навечерието на празниците около 20% от колите са блокирани заради бюрокрация, твърдят от таксиметровите фирми. Според тях причината за това е данъкът, който трябва да платят шофьорите, за да могат да работят и през 2018 г. Данъкът за упражняване на таксиметрова дейност в столицата е 850 лв. и той е сериозно перо в приходната част на бюджета. Постъпленията от него за тази година се очаква да бъдат около 5 млн. лв. Междувременно преди празниците столичните бензиностанции вдигнаха цената на литър от най-масовия бензин А95 с около 10 стотинки. От 2.03 лв./л до преди две седмици, сега горивото се продава на цена от 2.13 лв./л - 2.15 лв./л.

Лоши са условията за туризъм във високите части на планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6623736

Лоши са условията за туризъм във високите части на планинитеЛоши са условията за туризъм във високите части на планините. Това съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. Има разкъсана облачност и духа умерен вятър. Условията в по-ниските части на планините са идеални за туризъм. От ПСС съветват туристите да обърнат внимание на това, че температурите в планината са много ниски - от

Пред приземяване са и учебните бойни самолети L-39

https://offnews.bg//obshtestvo/pred-prizemiavane-sa-i-uchebnite-bojni-samoleti-l-39-671612.html

След продължаващите проблеми с изтребителите МиГ-29, малкото летящи вертолети, изтеклия договор за логистична поддръжка на транспортните C-27J Спартан, сега и реактивните учебно-бойни L-39ZA са на път да бъдат приземени за неопределено време. В първите месеци на 2018-та година изтича ресурсът на двигателите на летящите L-39ZA.

С приземяването на този тип самолет броят на летящите пилоти ще падне драстично. Имайки предвид, че процедура за ремонт на двигателите все още не е задействана, се очертава самолетът да остане на земята най-малко до края на 2018 г., което ще отвори огромна дупка в подготовката на летателни кадри.

Експлоатацията на самолета, подобно на всички други в нашите ВВС, е съпътствана с продължително прекъсване за цели 6 години от 2007-ма до 2013-та година. От тогава бяха възстановени шест самолета от този тип, които преминаха капитално-възстановителни ремонти. Три от самолетите са вече без изправни двигатели и не летят, а на останалите ресурсът е пред изчерпване. Агрегатите и планерите обаче имат още години остатъчни часове по нальот и календарно време.

L-39ZA е най-летящият самолет във Военновъздушните ни сили. За последните четири години на този тип самолет беше налетян рекорден брой часове. На него се подготвят млади пилоти след начален курс на Пилатус PC-9M, поддържат подготовка и придобиват нови умения пилоти от бойните ни авиобази в Граф Игнатиево и Безмер. Самолетът дава възможност да летят на тези пилоти, за които не достига ресурс на бойните самолети. Самолетът е задължително стъпало за преминаване на един пилот към изтребител МиГ-29 и щурмови Су-25. На самолети L-39ZA се провежда пълна летателна и бойна подготовка във всякакви метеорологични условия, стрелба по земна/морска цел и въздушен бой. 

Пред приземяване са често използваните и за цивилни нужди транспорти самолети "Спартан". 

В началото на месеца стана ясно, че авиацията ще остане без транспортна авиация от новата година, ако не се отделят пари за поддръжка на самолетите "Спартан". В момента текат преговори с производителя на самолетите, като договорената сума е малко над 17 млн. евро.

В сряда стана ясно, че пред провал са и други две процедури - за ремонта на изтребителите МиГ-29 и за купуването на нови патрулни кораби. Причината за първата процедура е, че тя е обжалвана пред Комисията за защита от конкуренцията от украинската държавна „Укроборонпром“. Военният министър Красимир Каракачанов определи това като саботаж. Ремонтът ще реши поддръжката на 15-те изтребителя МиГ-29 за срок от 4 години срещу 82 млн. лв.

Именно проблемите с удължаване на ресурса на изтребителите доведе до безпрецедентна реакция от страна на бойните пилоти, които масово отказаха да летят. Посочената от тях причина беше, че не се чувстват сигурни да летят със старите изтребители. 

При втората процедура българската фирма "Делфин" сама се е оттеглила от подписването на договора, за който МО отдели 820 млн. лв.

Задържаха мъжа, заплашил с бомба Летище Варна (допълнена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=365870

Задържан е мъж, заподозрян, че е отправил заплаха за поставено взривно устройство на летището във Варна. Това съобщи за Moreto.net Ивана Милева, говорител на ОД на МВР в морския град. Мъжът е арестуван още снощи. Сигналът за бомбата е подаден снощи и това е наложило евакуация на хората в терминала на аеропорта.

Автомобил се вряза в пешеходци в Мелбърн

https://www.vesti.bg/sviat/avtomobil-se-vriaza-v-peshehodci-v-melbyrn-6077464

„Просто удряше наред, хората летяха навсякъде”, разказва свидетел на инцидента

Такситата на протест с искане за минимална тарифа от 1 лв./км, това не бил транспорт за бедни

https://www.actualno.com/society/taksitata-na-protest-s-iskane-za-minimalna-tarifa-ot-1-lvkm-tova-ne-bil-transport-za-bedni-news_650765.html

Таксиметрови шофьори от София излизат на протест с искане за фиксиране на минимална цена за километър пробег от 1 лев. Това би било около 25-процентно увеличение на тарифите, които използват повечето компaнии в момента – около 80 ст. дневна тарифа и около 90 – нощна. За минимални цени обаче трябва да има решение на Общинския съвет, който се събира на последно заседание за годината днес, но подобна точка не фигурира в дневния му ред. Според таксиметрови шофьори по този начин

Доган събира хората си традиционно за ЧНГ

https://frognews.bg/novini/dogan-sabira-horata-traditsionno-chng.html

Тази година вечерята при Ахмед Доган за коледните и новогодишни празници ще бъде в по-широк формат. Освен депутатите, членовете на Централното оперативно бюро и областните председатели, в Сараите ще бъдат и кметовете на общини от ДПС, информира 24rodopi.com.

Том Дюмулен ще защитава титлата си в Джиро д'Италия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3101158_tom_djumulen_shte_zashtitava_titlata_si_v_djiro/?ref=rss


Холандският колоездач Том Дюмулен ще защитава титлата си в Обиколката на Италия през 2018 г. Състезателят на "Сънуеб", който триумфира в Джирото през този сезон и стана първият холандец облякъл розовата фланелка, ще се завърне в Италия. Най-големият вестник в страната "Де Телеграаф" се позовава на информации от приближени до Дюмулен.<br /><br />Най-вероятно става въпрос за неофициален разговор с колоездача, който във вторник спечели наградата за Спортист на...

Изплащането на обезщетения за клиенти на „София тур и Холидей“ ще се забави

http://econ.bg/Новини/Изплащането-на-обезщетения-за-клиенти-на-София-тур-и-Холидей-ще-се-забави_l.a_i.755149_at.1.html

120 са постъпилите сигнали за провалени екскурзии след като туроператорът "София тур и Холидей" съобщи, че изпада в несъстоятелност. От...

Том Дюмулен ще защитава титлата си на Джиро д'Италия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/12/21/3101158_tom_djumulen_shte_zashtitava_titlata_si_na_djiro/?ref=rss


Холандският колоездач Том Дюмулен ще защитава титлата си в Обиколката на Италия през 2018 г. Състезателят на "Сънуеб", който триумфира в Джирото през този сезон и стана първият холандец облякъл розовата фланелка, ще се завърне в Италия. Най-големият вестник в страната "Де Телеграаф" се позовава на информации от приближени до Дюмулен.<br /><br />Най-вероятно става въпрос за неофициален разговор с колоездача, който във вторник спечели наградата за Спортист на...

СЪРБИЯ Е В ИЗГОДНА ПОЗИЦИЯ ДА БАЛАНСИРА МЕЖДУ РУСИЯ И ЗАПАДА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284015_%D0%A1%D0%AA%D0%A0%D0%91%D0%98%D0%AF+%D0%95+%D0%92+%D0%98%D0%97%D0%93%D0%9E%D0%94%D0%9D%D0%90+%D0%9F%D0%9E%D0%97%D0%98%D0%A6%D0%98%D0%AF+%D0%94%D0%90+%D0%91%D0%90%D0%9B%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%98%D0%A0%D0%90+%D0%

 Сръбският президент Александър Вучич се срещна с руския си колега Владимир Путин. Западната ни съседка държи държи Русия и Запада. Но в крайна сметка ще трябва да избере един път?

„Добрата новина“ е това, което Александър Вучич заяви, че очаква от срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва във вторник.

Съобщението на Кремъл за срещата представи проблемите в дневния ред неясно: „Лидерите ще обсъждат въпроси, свързани с развитието на руско-сръбското стратегическо партньорство“ в своите политически, икономически, културни и хуманитарни аспекти.

Но това посещение също така показва, че Сърбия се противопоставя на натиска да избере страните, тъй като напрежението между Русия и Запада се нагрява. По време на посещение в Белград през октомври американският дипломат Брайън Йе предупреди Сърбия, че „не може да седи на два стола едновременно, особено ако те са толкова далеч„. Това се възприема като пробив на политиката на страната за преследване на членството в ЕС, като същевременно продължава да бъде уюта на Москва.
Вижте пълния текст на: Sofiapress.com

Пълно единодушие в парламента: Пари за онкоболните ще има

https://offnews.bg//obshtestvo/palno-edinodushie-v-parlamenta-pari-za-onkobolnite-shte-ima-671613.html

Депутатите в Народното събрание официално свалиха т.нар. мораториум върху лекарствата за онкоболни. С преразглеждане на бюджета на здравната каса за 2018-та народните представители дадоха зелена светлина през следващата година нуждаещите се от иновативни лекарства да ги получат. 

Със 192 гласа "за" и 0 "против" и "въздържал се" депутатите постигнаха пълен консенсус. 

Формално предложението за промяна в бюджета на НЗОК дойде с вносители от всички парламентарно предствени партии.

"Има нещо, което ме безпокои. Подхождате към тази промяна не като осъзнаване на грешка, а като промяна, дошла под натиск. Мисля, че правилното отношение би било и няма страшно от това да се каже: "Да, направихме грешка. Ще я коригираме", каза от трибуната на НС лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Нека да няма политически заряд, който пак да ни противопостави", бяха думите на председателя на ПГ н ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Да не казваме, че е било взето еднолично решение от премиера, за да може да се направи нещо. Всички знаем, че има изтичане на средства в здравеопазването и че има корупция там, където се разходват най-много средства. Бяхме предприели подход, за да може със създаването на комисии по подзаконова нормативна уредба да създадем по-добър ред", каза още той.

Теодор Ушев с проект за паметник за мястото на МОЧА

http://clubz.bg/62094-teodor_ushev_s_proekt_za_pametnik_za_mqstoto_na_mocha

Паметникът „1300 години България“ е вече в историята. Но както демонтажът му през юли тази година предизвика буря от страсти, така и седмокрилото му присъствие в продължение на 36 години остави травма у столичани, защото бе намиран за грозен и за един от ярките символи на споминалия се социализъм. И след като времето остави върху него своя отпечатък, премахването му бе като изнасяне на труп. В центъра на София обаче се извисява още един монумент, който стои като белег в историята ни – Паметникът на съветската армия. Дразнител за немалко столичани, мнозина от тях очакват да дойде и неговият ред да бъде премахнат. 

Тъкмо с тази хипотетична идея се е занимал Теодор Ушев, номиниран за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“. Аниматорът представи във Фейсбук свой проект за статуя, която обгръща Паметника на съветската армия и му придава нов смисъл.

Не, Столична община не е обявявала конкурс за паметник на това място, отникъде няма сериозни намерения нито да бъде премахнат, нито да бъде поставен в нов контекст и обяснение за присъствието му в центъра на София. А и очакванията за подобни манипулации не са адресирани правилно към Столична община – Паметникът на съветската армия е сред малкото монументи в градската среда на София, строени по времето на тоталитарния строй, които имат акт за собственост. Според акт № 3418, издаден на 18 септември 1947 г., паметникът принадлежи на Министерството на културата. Затова може би решението на Столичния общински съвет от 25 февруари 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18 март 1993 г., за демонтиране на паметника не е изпълнено.

А проектът на Теодор Ушев е просто упражнение по стил – част от майсторския клас на аниматора, протекъл този месец в Дома на киното в София. Ушев определя рисунката си като „утопична“ и я е озаглавил „VHS съпротивата срещу тоталитарната култура“. Поставя я пред въображаем Център за съвременни изкуства, „изграден около Паметника на съветската армия“.

И тъй като политическа воля за промяна на това пространство няма, метаморфозите на този паметник засега могат да бъдат единствно полет на нечие въображение.

Площад Славейков

Катастрофа на „Струма” затруднява движението в посока София

http://www.cross.bg/posoka-sofiya-katastrofa-1563823.html

/КРОСС/ Катастрофа на магистрала „Струма" затруднява движението в посока София при 41-ви километър. Информацията е на Пътната агенция. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на Пътна полиция, добавят от АПИ.  

Единодушно депутатите отмениха мораториума върху лекарства

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-moratorium-26712085

Парламентът отмени мораториума върху финансирането на иновативни лекарства за онкоболни в бюджета на НЗОК за 2018 година.

Автомобил се вряза в пешеходци в Мелбърн

http://dnes.dir.bg/news/peshehodtzi-melbarn-26712084

Автомобил прегази пешеходци край ж.п. гарата "Флиндърс стрийт" в австралийския град Мелбърн.

Борисов ще проведе работна среща с ръководството на НАП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623732

Борисов ще проведе работна среща с
ръководството на НАППремиерът Бойко Борисов ще проведе днес работна среща с ръководството на Националната агенция за приходите и с директорите на териториалните дирекции на Агенцията. В срещата ще участват министрите на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Валентин

Трус от 5,3 по Рихтер край Коста Рика

http://www.cross.bg/kosta-rika-yuzhnata-1563822.html

/КРОСС/ Земетресение от 5,3 по Рихтер беше регистрирано в южната част на Коста Рика по тихоокеанското крайбрежие на централноамериканската страна. Засега няма данни за пострадали и разрушения от природната стихия. Епицентърът е бил в Тихия океан на 38 км западно от брега на южната провинция Пунтаренас и на дълбочина 10 км, уточнява националната сеизмологична служба на Коста Рика. Трусовете са били слабо усетени в централната част на страната, където е разположена и столицата Сан Хосе.  

Откриха 163 л нелегален алкохол в складове в Полски Тръмбеш

https://www.24chasa.bg/region/article/6623721

Откриха 163 л нелегален алкохол в складове в Полски ТръмбешАкцизни стоки, без бандерол иззеха служители на РУ – П. Тръмбеш. В сряда при извършена проверка на складови помещения в Полски Тръмбеш, ползвани от 61-годишен мъж от същия град,  са установени и иззети 163 литра течност, с различен цвят и мирис на алкохол и 40 литра дизелово гориво. Ползвателят на складовете е известен на полицията.

Севернокорейски войник избяга в Южна Корея

http://www.cross.bg/voiinik-granichari-severnokoreiiski-1563821.html

/КРОСС/ Южнокорейски военни стреляха предупредително по севернокорейски граничари, които издирваха избягал войник. Възползвайки се от гъстата мъгла, той преминал през силно охраняваната демилитаризираната зона между двете страни малко след 08:00 часа местно време. Войникът се появил внезапно пред южнокорейски пост, където е задържан. Властите в Сеул съобщиха, че южнокорейските граничари са произвели двайсетина изстрела по севернокорейските войници, които издирвали беглеца. Това е втори подобен случай на границата за малко повече от месец. На 13 ноември севернокорейски войник бе прострелян и тежко ранен от колегите си след зрелищно бягство през демилитаризираната зона. Той все още се намира в болница в Южна Корея.  

Кола се вряза в тълпа в Мелбърн

https://www.actualno.com/asia/kola-se-vrjaza-v-tylpa-v-melbyrn-news_650762.html

Превозно средство се е врязало в група хора в пешеходна зона във втория по големина град в Австралия – Мелбърн, предава Reuters. При инцидента са пострадали 12 души, двама от които са настанени в болница, включително дете в предучилищна възраст, получило травма на главата. Breaking: An SUV has run through a pedestrian crossing in Melbourne, Australia. Multiple injuries reported. pic.twitter.com/NMhU9jFOgG — PM Breaking News (@PMBreakingNews) December 21, 2017 Поли

ЕК предложи Полша да бъде лишена от глас в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=365855

Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС и на Европейския парламент Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения. Това е първото предложение в историята за задействане на чл. 7 от договора за ЕС.

Рогозин пак скандализира - този път с давене на куче

http://clubz.bg/62093-rogozin_pak_skandalizira_tozi_pyt_s_davene_na_kuche

Клип, на който по нареждане на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин демонстративно давят куче, възмути потребителите на социалните мрежи в Русия, съобщи телевизионният канал "Дожд".

Така Рогозин решил да впечатли гостуващия в Москва сръбски президент Александър Вучич.

Макар че кучето остава живо, клипът не се препоръчва за гледане. Ако все пак държите да го видите, може да го откриете ТУК.

Вицепремиерът искал да демонстира уникален руски проект за течностно дишане. В ролята на опитно зайче влязъл черен дакел.

Кучето бива вкарано с главата надолу в тесен съд с течност, наситена с кислород.

"Течността влиза в белите дробове и се получава така, че животното започва да диша чрез нея", обяснява коментатор на присъстващите, сред които Рогозин и Вучич.

Уплашеното животно първо безуспешно се опитва да се измъкне от водата и панически размахва лапите си. След това започва да диша във водата с отворена уста.

След експеримента дакелът е подложен на "изтръскване", пак с главата надолу. От устата му тече вода и то постоянно кашля. А Рогозин и Вучич се смеят доволни.

Интернет потребители в Русия окачествиха експеримента като изключително жесток и безчовечен. Човек с профила Sophia111188 предлага двамата политици да бъдат натикани по този начин в съда.

Рогозин често напада България

През последните години Дмитрий Рогозин неведнъж нападна България и български политици заради прозападната ориентация.

"Пилотът съобщи, че диспечерите на България и Румъния го питали дали на борда има "забранен пътник". Готвеха се да вдигат прихващачи", написа той в туитър през май 2014 г.

Тогава той се връщаше със самолет от Молдова, но Украйна не го допусна в своето въздушно пространство заради конфликта с Русия.

Три месеца по-късно Рогозин пусна нов "бисер" в туитър:

"Новини от България: Някой си Шаламанов убеди премиера Близнашки за пореден път да предадат Русия... в полза на "Ийгъл", втора употреба."

Поводът бе публикация във в. "Труд", според която България е взела решение да се откаже до 2020 г. от руските бойни самолети, използвани от нейната армия. Велизар Шаламанов тогава бе военен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки.

През есента на същата година Рогозин реши да критикува България на английски:

"НАТО наистина е индустрия без никакви отпадъци. България е люто обидена на Рогозин."

Намекът на вицепремиера бе, че Брюксел ни е натиснал да купим изтребители от държава членка на пакта.

Дмитрий Рогозин е включен в списъка със санкции и на САЩ, и на ЕС и няма право да стъпва на техните територии.

Пипнаха 23-годишна джебчийка, измъкнала портмоне и телефон от съгражданка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623712

Пипнаха 23-годишна джебчийка,
измъкнала портмоне и телефон от съгражданкаДжебчийска кражба, разкриха служители на РУ – Павликени. Сигнал за извършеното престъпление е получен вчера. По данни на тъжителката по време на пазаруване от търговски обект в града от дамската й чанта е била извършена кражба на портмоне с 245 лв. и мобилен телефон. След светкавична реакция на служителите от местното полицейско управление

Холограма на Висоцки ще застане на сцена пред зрители

http://www.cross.bg/visotzki-godina-vladimir-1563826.html

/КРОСС/ Оркестър ще акомпанира на холограма на Владимир Висоцки по време на откриването на музикалните награди "Чартова дюжина". Това съобщиха организаторите на събитието, което ще се състои през февруари следващата година. Благодарение на триизмерна проекция, която е създадена по съвременна технология, легендарният бард ще застане пред зрителите на сцена. Технологията вече е прилагана за пресъздаване на образите на такива звезди от миналото, като Тупак Шакур и Майкъл Джексън. Това ще е уникална възможност за всички зрители на церемонията, които ще могат да се върнат в миналото и да усетят атмосферата от концертите на Висоцки под съпровода на професионален оркестър. През 2018 година се навършват 80 години от рождението на Владимир Висоцки.  

Успешна 2017 година за Михалково - компанията за бутилиране на минерална вода

http://econ.bg/Новини/Успешна-2017-година-за-Михалково-компанията-за-бутилиране-на-минерална-вода_l.a_i.755148_at.1.html

Завършва една много успешна година за компанията за бутилиране на минерална вода „Михалково“. Всички планирани задачи и цели бяха изпълнени,...

Майката на задържания за убитата Дамла: Не може да е той

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mehmed-hasan-momchilgrad-damla-musa-26712007

Той не може да го е направил. Бяхме заедно в болницата. Той разбра от баща си какво е станало. Някой нещо му е направил, уплашил го е.

Сърбия започва да строи "автомагистралата на мира" следващата година

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/21/3101142_surbiia_zapochva_da_stroi_avtomagistralata_na_mira/?ref=rss


Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович съобщи, че Сърбия ще започне следващата година изграждането на първия участък от така наречената "автомагистрала на мира", която ще свързва Ниш с косовската столица Прищина и оттам - с албанското пристанище Дуръс, предадоха Танюг и БТА.<br /><br />Първият участък от магистралата, от Ниш до Плочник, ще бъде с дължина 36 км. Изграждането му ще струва около 212 милиона евро и по думите на...

Лидерът на ДПС: Държавността и демокрацията ерозират

http://clubz.bg/62092-lideryt_na_dps_dyrjavnostta_i_demokraciqta_erozirat

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на няколко пъти заяви, че демокрацията и държавността у нас ерозират. Като основна причина за това Карадайъ посочи участието на националисти във властта.

Според лидера на движението предстоящото председателство на Съвета на ЕС е "минирано" именно заради патриотичните формации. Той изтъкна, че по този начин се застрашават сигурността и демокрацията. Карадайъ допълни, че обществото е разединено, а хората са бедни.

За пореден път лидерът на ДПС заяви, че ГЕРБ не са разчели правилно резултатите от последните парламентарни избори. Според него избраната формула на властта е неудачна. Той смята, че избирателите са излъгани, а предизборните обещания забравени.

"Национализмът е настанен на "Раковска" 134, симовлът на демокрацията".

Така Карадайъ коментира факта, че НФСБ се нанася в същата сграда, където е и СДС.

Той каза още, че правителството работи на принципа "проба - грешка".

"Неясни мнозинства, без ценностна основа трайно разрушават демокрацията", заяви Карадайъ.

Според него у нас няма изгледи за "нормалност и икономически растеж".

"Властта значи преди всичко отговорност и управляващите не могат да избягат от нея", обобщи Карадайъ.

Той изтъкна, че демокрацията не е диктат на мнозинството, а баланс между институциите на принцпа "власт властта възпира".

Край на шарените пешеходни пътеки - Цацаров ги погва

http://clubz.bg/62091-kraj_na_sharenite_peshehodni_pyteki_cacarov_gi_pogva

Един главен прокурор Сотир Цацаров и двама министри - на вътрешните работи и благоустройството Валентин Радев и Николай Нанков, обявиха днес началото на пълна инвентаризация и "карта" на пешеходните пътеки в страната. Както и бъдещи наказания за кметове, ако те не бъдат приведени в съответствие с нормативната база - лично от прокуратурата.

Повод за срещата в МВР бяха зачестилите инциденти с пешеходци.

От думите на Валентн Радев стана ясно, че тежките ПТП (т.е. - с пострадал или загинал) в населените места са 4038 за 11-те месеца на годината, а извън тях са близо два пъти по-малко - 2269.

В градове и села обаче загиналите са 179, а на "междуградско" - 435. По-кървави са катастрофите в селата, където всяко 12-о произшествие завършва със смърт (срещу 1 на 26 в градовете). Това става ясно от данни, изнесени вчера от Държавно-обществената комисия по безопасността на движението.

"Не може да гинат млади хора, както стана в Благоевград, както вчера в Първенец - е, в Първенец не на пешеходна пътека.. Да си отиват така от небрежност нечия - небрежност вероятно! - в населени места", изказа се министърът.

За около 10 минути той благодари поне 3 пъти на главния прокурор, че се е заел с въпроса.

 

На свой ред Цацаров каза, че жертвите и пострадалите през последните седмици "са повече, отколкото бихме могли да приемем". Затова прокуратурата разпорежда общонационална проверка на органите на МВР и на МРРБ, т.е. - областните полицейски дирекции и областните пътни управления.

На територията на цялата страна до края на февруари ще се прегледат всички пешеходни пътеки, за да се сравни съответствието им с действащата нормативна база, стана ясно от думите на главния прокурор.

"Целта на проверкта е да се отчете и провери за всяка пешеходна пътека - дали е налице съотвтствие на вида на материалите, критерии за местоположение, дали са изпълнени изцяло с бял цвят и то точно, както предписва наредбата (*Нар. № 2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка - виж по-долу, б.р.), дали тези тип "зебра" са сигнализирани с пътни знаци, дали отговарят като светлоотразителност и материали."

Цацаров сам отговори и на въпроса - какво следва, когато бъдат направени изводите:

"Ще последват сигнални писма по Закона за МВР и предложения от страна на прокуратурата. Те са адресирани до лицата, които са задължени да осъществават контрол и да поддържат маркировката, т.е. - кметовте. В случаи на неизпълнение ще последват санкции."

Обвинител № 1 изреди целите - освен да се инвентаризират всички пешеходни пътеки, да се установи къде те са "почти невидими", или са видими по такъв начин, че са с тотално отклонение от изискванията.

Цацаров се възмути, че има общини, в които те са "с причудлво оцветяване", както и такива, в които пешеходните пътеки са на последно място.

"За тези, за които това не е важо, или не ги изпълнят в съответния срок, ще последват санкци", каза главният прокурор.

Министърът на благоустройството Нанков призна, че по републиканските пътища вече тече такава проверка, но в урбанизираните територии са доста по-занижени изискванията "и от гледна точка материали, и от гледна точка на други реквизити". Той каза, че има пропуски и в нормативната база

"Пешеходните пътеки трябва да са изцяло бели, без никакви символи, без никакви знаци по тях. Примери има десетки с недопустими по нормативната документация отклонения."

И Нанков се обяви за засилване на административните санкции, включително чрез промени в Закона за пътищата.

Стана ясно още, че В Стара Загора - града рекордьоро по брой гърбици ("полегнали полицаи") на глава от населението, са намалели тежките ПТП с до 40 %.

Клуб Z припомня, че завчера - 19 декември, Върховната административна прокуратура се самосезира и започна проверка на законосъобразността на решения на КЕВР за цените на водата.

По време на организираните "антимонополни" бунтове срещу първото правителство на Бойко Борисов, прокуратурата се сезира и проверяваше цените на тока.

---

Бел. ред. - Ето какво гласи Наредба № 2: Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2015 г., в сила от 18.05.2015 г.)

... (2) Постоянната пътна маркировка върху платното за движение се изпълнява с бял и жълт цвят.

(3) Пътна маркировка с жълт цвят се използва за обозначаване на площи, забранени за престой и паркиране на пътни превозни средства, и за очертаване на ленти, предназначени за движение на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници.

Кола се вряза в пешеходци в Мелбърн

http://www.cross.bg/melburn-kolata-peshehodtzi-1563820.html

/КРОСС/ Шофьор се вряза с колата си в пешеходци в центъра на Мелбърн. Инцидентът е станал на едно от най-натоварените кръстовища в града. Пострадали са най-малко 16 души, но полицията все още изяснява обстоятелствата и реалната ситуация. Шофьорът е арестуван. Свидетели разказват, че колата се врязала с голяма скорост в пешеходците. Властите посъветваха жителите на Мелбърн да избягват района на инцидента. От полицията уточняват, че засега няма данни случаят да е свързан с тероризъм.    

Днес в 18.28 часа българско време ще настъпи астрономическата зима

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6623705

Днес в 18.28 часа българско време ще настъпи астрономическата зимаАстрономическата зима започва на 21 декември у нас в 18 часа и 28 минути, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо,

Каталунците гласуват дали да върнат сепаратистите на власт

http://www.mediapool.bg/kataluntsite-glasuvat-dali-da-varnat-separatistite-na-vlast-news273350.html

След доста враждебна предизборна кампания избирателите в Каталуня решават дали да върнат на власт сепаратистките ръководители, изправени пред правосъдието за опит за отцепване, разтърсил както Испания, така и Европа, предаде Франс прес за започналите в автономната област регионални избори.   За трети път в рамките само на пет години в областта се провеждат регионални избори. 13 000 полицаи следят за нормалното протичане на изборния ден. Право на глас имат 5.5 милиона избиратели.   До изборите се стигна след месеци бурни събития - референдум за самоопределение на областта, обявен от Мадрид за незаконен и последвало едностранно обявяване на независимост. Това принуди Мадрид да задейства чл.155-ти от Конституцията на страната, временно да замрази автономията на Каталуня и да свика извънредни избори.   Най-новите допитвания показват, че каталунците са все така разделени поравно между сепаратистите и привържениците на единството на Испания, чийто най-върл поддръжник - партия "Сиудаданос" („Гражданите“) се изкачи мълниеносно в сондажите.   Заключителните прояви от кампанията обаче показаха дълбоките разногласия между двата лагера, които ще затруднят още повече съставянето на коалиционно правителство.   Въпреки несигурността (над една четвърт от избирателите още не са решили за кого да гласуват), много анализатори залагат на правителство, ръководено от сепаратистите.   Предизборната кампания също беше необичайна.   Водейки я чрез видеообръщения от Брюксел, сваленият бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон твърдеше, че гласуването за него ще означава поражение за Мадрид. Пучдемон се обяви за единственият легитимен кандидат за управлението на областта и претендираше да препречи пътя на бившия си вицепремиер Ориол Жункерас, чиято партия "Републиканска левица на Каталуния" се бори да управлява за първи път след гражданската война.   Обвинен, както и Пучдемон и бившите каталунски министри, в бунт, противодържавна дейност и присвояване на средства, Жункерас е в затвора. "Защото не се крия и отговарям да действията си", каза той пред радио "Рак1", недвусмислен намек за бягството на Пучдемон в Брюксел.   В противниковия лагер 36-годишната кандидатка на партия "Сиудаданос" Инес Аримадас обещава на каталунците край на кампанията за независимост, която всява разделение в областта от години и накара над 3000 компании да изместят централите си другаде.   "Трябва да се събудим от този кошмар", заяви тя, призовавайки избирателите да гласуват. "Нещата ще се решат от шепа гласове и никой не може да си остане у дома", каза тя.   Дори сепаратистите да не спечелят мнозинството от гласовете, изборният закон облагодетелства селските райони, където те доминират, а допитванията им дават надежди да получат 68 от общо 135-те места в каталунския парламент. Една такава победа би ги насърчила да преодолеят разногласията си, още повече, че автономията ще остане суспендирана, докато не бъде сформирано правителство.   Само че има голяма вероятност за блокаж и нови избори, предрича политологът Пепе Фернандес- Албертос.   Законът предвижда свикването на нови избори да края на май, ако сегашните не излъчат правителство.

Засилени мерки за сигурност на изборите в Каталуня

http://www.mediapool.bg/zasileni-merki-za-sigurnost-na-izborite-v-katalunya-news273350.html

При засилени мерки за сигурност в Каталуня в четвъртък се провеждат регионални избори. Те бяха свикани от испанското правителство, след като областта едностранно обяви независимост. Това принуди Мадрид да задейства чл.155-ти от Конституцията на страната и временно да замрази автономията на Каталуня. За трети път в рамките само на пет години в областта се провеждат регионални избори. 13 000 полицаи следят за нормалното протичане на изборния ден. Право на глас имат 5.5 милиона избиратели. До изборите се стигна след месеци бурни събития - референдум за самоопределение на областта, обявен от Мадрид за незаконен и последвало едностранно обявяване на независимост, което принуди испанското правителство временно да поеме контрола над Каталуня и да свика извънредни избори. Предизборната кампания също беше необичайна. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия, агитираше от Брюксел. Доскорошният му заместник Ориол Жункерас участва отделно, като провеждаше кампания от затвора в подкрепа на партията Републиканска левица. Друг член на разформированото каталунско правителство - Хосеп Рул, излезе от затвора на 4 декември срещу гаранция от 100 000 евро и също се явява с отделна формация. За фаворит обаче е сочена Инес Аримадас - лидер на каталунското крило на движението "Гражданите", центристка партия, която се противопоставя на независимостта. Прогнозите сочат, че нито една политическа партия няма да получи мнозинство. Законът предвижда свикването на нови избори да края на май, ако сегашните не излъчат правителство.

Засилени мерки за сигурност на изборите в Каталуния

http://www.mediapool.bg/zasileni-merki-za-sigurnost-na-izborite-v-kataluniya-news273350.html

При засилени мерки за сигурност в Каталуния се провеждат регионални избори в четвъртък. Те бяха свикани от испанското правителство, след като областта едностранно обяви независимост. Това принуди Мадрид да задейства чл.155-ти от Конституцията на страната и временно да замрази автономията на Каталуния. За трети път в рамките само на пет години в областта се провеждат регионални избори. 13 000 полицаи ще следят за нормалното протичане на изборния ден. Право на глас имат 5.5 милиона избиратели. До изборите се стигна след месеци бурни събития - референдум за самоопределение на областта, обявен от Мадрид за незаконен и последвало едностранно обявяване на независимост, което принуди испанското правителство временно да поеме контрола над Каталуния и да свика извънредни избори. Предизборната кампания също беше необичайна. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия, агитираше от Брюксел. Доскорошният му заместник Ориол Жункерас участва отделно, като провеждаше кампания от затвора в подкрепа на партията Републиканска левица. Друг член на разформированото каталунско правителство - Хосеп Рул, излезе от затвора на 4 декември срещу гаранция от 100 000 евро и също се явява с отделна формация. За фаворит обаче е сочена Инес Аримадас - лидер на каталунското крило на движението "Гражданите", центристка партия, която се противопоставя на независимостта. Прогнозите сочат, че нито една политическа партия няма да получи мнозинство. Най-вероятно в бъдещия регионален кабинет ще трябва да участват поне три формации. Законът предвижда свикването на нови избори да края на май, ако сегашните не излъчат правителство.

Варна 2017: Младежката столица на Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=365821

Разнородни събития белязаха живота във Варна през 2017-та. Поредица от обзорни материали на Moreto.net ще проследи и открои най-важното, случило се през изтеклата година. Първите месеци на изминалата 2017-та, в която Варна носи титлата Европейска младежка столица, преминаха основно в представяне и подбор на проекти, които да се реализират в рамките на ЕМС.

Кола се вряза в пешеходци в Мелбърн, над 16 души са ранени

https://frognews.bg/novini/kola-vriaza-peshehodtsi-melbarn-nad-16-dushi-raneni.html

Шофьор се вряза с колата си в пешеходци в центъра на Мелбърн. Инцидентът е станала на едно от най-натоварените кръстовища в града.

​Приближен до Тереза Мей подаде оставка

http://www.cross.bg/tereza-griiin-kabineta-1563819.html

/КРОСС/ Приближен на британския премиер Тереза Мей подаде оставка от правителството по нейно настояване. Шефът на секретариата на кабинета Деймиън Грийн беше замесен в скандал с порнографски материали, открити в компютъра в неговия офис през 2008 г. Разследването срещу него заключи, че той е нарушил етичния кодекс за поведение на министрите. Самият Грийн отрича обвиненията. Оставката на един от най-доверените хора на Тереза Мей в кабинета, е сериозен удар за нея, отбелязват информационните агенции.

Фонд "Земеделие" преведе 636 млн. лв. на стопаните

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/12/21/3101145_fond_zemedelie_prevede_636_mln_lv_na_stopanite/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" преведе над 636 млн. лева на 57 826 кандидати по Схемата за единно плащане на площ, съобщиха от разплащателната агенция.<br /><br />Сумите са изплатени на базата на изчисление по индикативна ставка от 194.63 лв./хектар. За Кампания 2017 г. общият бюджет за подпомагане по схемата е в размер на 741 млн. лева.<br /><br />Окончателната ставка ще бъде определена със заповед на министъра на земеделието. Тя ще бъде издадена след...

Леонардо Бонучи иска да напусне Милан

https://offnews.bg//futbol/leonardo-bonuchi-iska-da-napusne-milan-671611.html

Звездният бранител на Милан Леонардо Бонучи вече съжалява за решението си да се присъедини към "росонерите" и иска да напусне, информира goal.com.

През лятото Бонучи стана част от новия проект на "Сан Сиро", след като времето му в Ювентус изтече заради скандал с треньора Масимилиано Алегри.

Независимо от желанието си обаче, Бонучи няма да си тръгне преди лятото, тъй като от ръководството на "росонерите" обявиха, че никой няма да бъде продаван през зимния трансферен прозорец.

Варианти за продължаване на кариерата си Бонучи вижда в Англия. Той е желан от бившия си треньор в Ювентус Антонио Конте, който в момента е мениджър на Челси. Интерес към услугите му проявява и лидерът Манчестър Сити.

Каталунците решават да върнат ли националистите на власт в Барселона

http://econ.bg/Новини/Каталунците-решават-да-върнат-ли-националистите-на-власт-в-Барселона_l.a_i.755147_at.1.html

При засилени мерки за сигурност днес в Каталуния се провеждат регионални избори, съобщава БНТ. Те бяха свикани от испанското правителство, след като...

Франция се готви да вдигне минималните цени на храните

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/21/3101139_franciia_se_gotvi_da_vdigne_minimalnite_ceni_na_hranite/?ref=rss


Франция ще обяви днес план за увеличаване на минималните цени на храните и ограничаване на разпродажбите в супермаркетите като част от по-широка програма за скъсяване на пътя между производителите и потребителите с цел да се увеличат приходите на фермерите. Това съобщиха двама източници, цитирани от "Ройтерс".<br /><br />Президентът Еманюел Макрон обеща преглед на системата с надежда да успокои фермерите, които имат значителна тежест във френската политика и отдавна се...

Три деца пострадаха от игра с пиратки

http://www.mediapool.bg/tri-detsa-postradaha-ot-igra-s-piratki-news273349.html

Три деца, на около 14-годишна възраст, пострадаха при игра с пиратки в района на Южния парк, съобщи МВР. Две от тях са настанени в "Пирогов". Едното е с нараявания на ръцете, а другото с наранявания на лицето. Третият пострадал е бил откаран в ИСУЛ с по-леки травми на очите. Детето е освободено за домашно лечение. "Хората трябва да бъдат много внимателни, особено децата – трябва да са предупредени какво може да се случи", призова доц. Людмил Симеонов от "Пирогов", пред бТВ. Едното от пострадалите деца е получило тежки увреждания на дясната ръка и се е наложила ампутация на пръсти. Пострадала е и другата му ръка, както и лицето. Според доц. Симеонов трите пострадали деца са се опитвали да вадят взривното вещество на пиратки, за да направят нов по-голям взрив. При най-тежко пострадалото дете предстоят поредица от реконструктивни операции. При второто дете е засегната кожата в областта на лицето, затова то е настанено в лицево челюстната хирургия. "Тези инциденти зачестяват в периода на Нова година, макар да има и спорадични в останалата част на годината. Напоследък инцидентите са намалели – може би заради информационните кампании или заради регламентирания пазар на подобни пиротехнически изделия", посочва доц. Симеонов.

Бащата на прегазено дете: Шофьорът - доживот или ще го убия

http://dnes.dir.bg/news/shofyor-parvenetz-pregazeno-dete-26711911

Искаме присъда до живот, да гние. Ако не, събираме се тука циганите и ще му запалим къщата и ще го утрепем. Ако не получи до живот, ще взема нож и ще го убия.

Детелин Далаклиев: Чувствам се забравен, като ми кажат, че нямам място в бокса

https://www.24chasa.bg/sport/article/6623695

Детелин Далаклиев: Чувствам се забравен, като ми кажат, че нямам място в боксаЧувствам се забравен, когато ми кажат, че няма място за мен в бокса, заяви по Би Ти Ви шампионът Детелин Далакчиев. Ние спортистите сме чисти хора, но навън, извън спорта, всеки гледа да те хапе, обясни той. В момента Детелин се занимавал с търсене на млади таланти, а не такива, "които отказват да тренират, защото нямат екип,

Емблема на корупцията в Бразилия най-после влиза в затвора

https://www.actualno.com/america/emblema-na-korupcijata-v-brazilija-naj-posle-vliza-v-zatvora-news_650748.html

Един от най-дълго служилите политици на Бразилия и бивш кмет на Сао Пауло се предаде на полицията, за да излежи 8-годишната си присъда за пране на пари и вземане на подкупи. През последните 4 години целият бразилски политически елит се оказа въвлечен в грандиозни корупционни скандали, а 86-годишният Пауло Малуф се превърна в символ на дългогодишната безнаказаност. През май месец той най-сетне беше осъден от Върховния съд в Бразилия, след като от 2010 година той е един от най-търсените хора в сп

Полският президент обвини ЕС, че „лъже“ за полските реформи

https://www.actualno.com/europe/polskijat-prezident-obvini-es-che-lyje-za-polskite-reformi-news_650758.html

Полският президент Анджей Дуда обвини ЕС, че „лъже“ за приетите в страната му съдебни реформи. Изказването му бе само няколко часа, след като Европейската комисия стартира безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Варшава заради силно противоречивите съдебни реформи, приети днес там. Според Брюксел те застрашават върховенството на закона и позволяват на правителството „систематично да се намесва политически в състава, правомощията, администрацията и ф

Агро Финанс с 1,9% ръст на рентите до рекордните 49,51 лв. на декар

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/agro-finans-s-19-ryst-na-rentite-do-rekordnite-4951-lv-na-dekar-252587/

За четвърта поредна година обаче сумата на рентата се запазва в диапазона между 48 и 50 лв. за декар

Зодиите, които ще срещнат любовта през 2018-та

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/zodiite-koito-shte-sreshtnat-liubovta-prez-2018-ta-6077423

Новата година ще донесе именно това за няколко зодии - шанс да срещнат своя човек и да останат с него до края

Второразреден тим изхвърли "Юнайтед" за Купата на Лигата

http://clubz.bg/62090-vtororazreden_tim_izhvyrli_yunajted_za_kupata_na_ligata

"Бристол Сити" хвърли сензацията на четвъртфиналите в турнира за Купата на Лигата в Англия. Второразредният тим елиминира гранда "Манчестър Юнайтед" с 2:1 като домакин.

Така приказката на "Бристол" продължава - отборът отстрани четвърти пореден съперник от Висшата лига.

Жозе Моуриньо заложи на доста резерви, но това не е извинение, тъй като британските медии изчислиха, че общата стойност на играчите на гостите е била 410 милиона паунда. Срещу едва 10 млн. за "Бристол Сити".

За "червените дяволи" играха Пол Погба, Маркъс Рашфорд, Златан Ибрахимович, Антони Марсиал, новото попълнение Виктор Линдельоф, а като смяна влезе Ромелу Лукаку.

Джо Брайън откри резултата в 51-ата минута, но още в 58-ата Ибрахимович изравни. Това е първото попадение на шведа след завръщането от тежката контузия в коляното.

"Юнайтед" натисна в края на срещата и постави на изпитание вратаря на домакините. И точно когато се очакваше пълен обрат или достигане на мача до продължения, "Бристол" нанесе решителен удар. 

Кори Смит отбеляза и донесе огромна радост на феновете на отбора, част от които нахлуха на терена след последния съдийски сигнал.

На полуфинала "Бристол Сити" ще има доста по-тежка задача, пък и този път мачовете ще са два - срещу "Манчестър Сити". Другата двойка е "Челси" - "Арсенал". Мачовете са догодина.

Четирима загинали при катастрофи през денонощието

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6623682

Четирима загинали при катастрофи през денонощиетоЧетирима са загинали, а за живота на други трима има опасност след станалите 23 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР. При пътнотранспортните произшествия /ПТП/ в страната са ранени двайсет и шест души. В София са регистрирани 169 леки и 4 тежки ПТП с един загинал и трима ранени.

По Коледа се случват чудеса: Спира строителството в градинките в Младост

https://offnews.bg//obshtestvo/po-koleda-se-sluchvat-chudesa-spira-stroitelstvoto-v-gradinkite-v-mla-671610.html

Добра новина за хората в столичния квартал "Младост". В междублоковите пространства в квартала, на местата където имаше протести на граждани няма да се строи.

"След тежки и дълги преговори екипа ми успя да се договори с инвеститори и Столична община за преместване на строежите в междублоковото пространство, където имаше протести, влачене на хора, заложени бомби", заяви кметът на столичния район Десислава Иванчева пред OFFNews.

Тя уточни, че е получила карт бланш от столичния кмет Йорданка Фандъкова да бъдат изберани подходящи имоти от Софийски имоти, който да се върнат в капитала на районната община Младост

"В навечерието на Рождество имаме една страхотна новина за „Младост”. Получих уверението на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, че ще съдейства на 100% за решаване на проблемите със застрояването на междублоковите пространства в нашия район. То идва, след като с моя екип изготвихме мотивирано предложение, частните имоти в кризисни точки (зад бл. 70, до бл. 11 и др.), да бъдат заменени с общински терени, разположени далече от жилищните сгради", посочи Иванчева.

Според нея това обещание отваря още една врата за по-зелено бъдеще на столичния район.

"Както знаете, хиляди граждани на „Младост” се подписаха под предложението ми за изграждане на лесопарк край бул. „Ал. Малинов” в „Младост” 4. Терените там също са собственост на „Софийски имоти” ЕАД и са предвидени за застрояване. След изваждане от капитала им ще бъдат преотредени за озеленяване и тази наша мечта ще стане факт", доволна е Иванчева.

Йотова: Премиерът бламира здравния си министър

http://dnes.dir.bg/news/premier-ministar-iliana-yotova-kabinet-borisov-3-26711912

Здравният министър беше бламиран от премиера. Депутатите не се вслушаха във ветото на президента и го обвиниха, че създава фалшиви новини и не е подготвен.

Синоптик обеща великденски температури за Коледа

http://www.mediapool.bg/sinoptik-obeshta-velikdenski-temperaturi-za-koleda-news273348.html

Температурите около Коледа може достигнат до 15 градуса на определени места в България. Това съобщи климатологът доц. Георги Рачев пред БНТ. Въпреки ниските температури сега, последните дни на годината ще бъдат с температури от около 4 градуса над нормата. На 28, 29 и 30 декември България ще попадне под валежната зона като ще се редуват дъжд и сняг, но съществена снежна покривка не се очаква, каза Рачев. За 31 декември прогнозата е да няма валежи, а температурите ще бъдат около 0 градуса. След 48 часа в България ще дойде циклонът "Карина". На много места ще вали сняг, но няма да се образува дебела снежна покривка в равнините и низините.

The New York Times отказа да уволни свой журналист заради сексуален тормоз

https://www.actualno.com/showbusiness/the-new-york-times-otkaza-da-uvolni-svoj-jurnalist-zaradi-seksualen-tormoz-news_650746.html

Ръководството на една от най-популярните американски медии The New York Times обяви, че няма да уволни политическия си репортер и старши кореспондент в Белия дом Глен Тръш, който беше обвинен от негова колежка в сексуален тормоз. Той ще бъде единствено временно изтеглен от журналистическия пул на Белия дом, изтъкват от изданието, предаде БГНЕС. "Въпреки че смятаме, че Глен е действал оскърбително, сметнахме, че той не заслужава да бъде уволнен. Вместо това ние го отстранихме от работа за д

Илияна Йотова: Трябва да се ускори процедурата за придобиване на българско гражданство

http://www.cross.bg/iiotova-grazhdanstvo-bulgarsko-1563818.html

/КРОСС/ Трябва да има промяна поне в три закона, за да се ускори получаването на българско гражданство. Сега се чака по две години и половина-три, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. По думите й това са законите за българското гражданство, за българите в чужбина и за чужденците в България. Тя обясни и един парадокс. В приетия през 2000 г. Закон за българите в чужбина има текст, че трябва да се създаде Национален съвет, но такъв няма. В същото време не е казано, че трябва да има Агенция за българите в чужбина, но такава е създадена. Според нея с промените в законите ще се постигне опростяване на процедурите и съкращаване на сроковете за получаване на българско гражданство. Йотова обясни, че има и корупционни практики в тази сфера и някои са извън България, например в дружествата, които издават удостоверенията. Вицепрезидентът коментира и актуални политически въпроси. Според нея се води кампания срещу президента Румен Радев. Не виждам между двете четения в парламента на антикорупционния закон да се получи големя дискусия, каза Йотова по повод намерението на Радев да наложи вето след приемането на закона. Вицепрезидентът смята, че в него не се дава гаранции на хората, които ще подават сигнали срещу корупция. Но нека изчакаме аргументите на президента, добави Йотова. Дано проблема с лекарствата не се замете под килима, пък беше нейния коментар по повод решението на парламент да падне мораториума върху иновативните медикаменти

Майката на Мехмед: Някой го е уплашил, не може да е убил Дамла (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623689

Майката на Мехмед: Някой го е уплашил, не може да е убил Дамла (Видео)"Той не може да го е направил. Бяхме заедно в болницата. Той разбра от баща си какво е станало. Някой нещо му е направил, уплашил го е. Страх го е." Това заяви Фатме Сали, майката на 25-годишния Мехмед, който направи пълни самопризнания, че е убил 7-годишната си братовчедка Дамла в Момчилград. "Той се отнасяше добре към детето,

55% от българите очакват успешно европредседателство

http://www.moreto.net/novini.php?n=365844

55% от българите очакват България да се справи успешно при председателството на страната ни на Съвета на ЕС. Това сочат данни от социологическото проучване на "Галъп интернешънъл" за политическия и икономически индекс през 2017 година, научи Moreto.

Мей: Брекзит ще укрепи отношенията между Обединеното кралство и Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623692

Мей: Брекзит ще укрепи отношенията между Обединеното кралство и ПолшаБрекзит няма да отслаби, а ще укрепи отношенията между Обединеното кралство и Полша. Това ще се опита да убеди управляващите във Варшава министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, която пристига на посещение в Полша в четвъртък, 21 декември, предава BBC. Очаква се в рамките на визитата си Мей да обяви плановете за засилено сътрудничество

Тапа на АМ „Струма“ заради катастрофа в посока София

https://frognews.bg/novini/tapa-struma-zaradi-katastrofa-posoka-sofiia.html

Катастрофа на магистрала „Струма” затруднява движението в посока София при 41-ви километър. Информацията е на Пътната агенция.

Шофьорите на такси искат увеличение на тарифите

http://www.cross.bg/shofyorite-na-taksi-iskat-yvelichenie-na-tarifite-1563817.html

/КРОСС/ Протест на таксиметровите шофьори в София. Причината е, че от бранша настояват да се въведе минимална цена за превоз на пътници - 1 лев дневна тарифа, 1,14 лева - нощна. От Столична общината пък са категорични, че няма основание за скок в цените. В навечерието на празниците около 20% от колите са блокирани заради бюрокрация, твърдят от таксиметровите фирми. Причината за всичко това е данъкът, който трябва да платят шофьорите, за да могат да работят и през 2018 г., съобщи Нова телевизия в продължение на темата на "24 часа" за кризата с такситата в столицата и дългото чакане, което трябва да търпят клиентите в последните дни от годината.  

Шефът на секретариата на Мей подаде оставка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/21/3101141_shefut_na_sekretariata_na_mei_podade_ostavka/?ref=rss


Шефът на секретариата на британското правителство Деймиън Грийн - най-висшия пост след този на премиера Тереза Мей, подаде оставка снощи по нейно искане, след като разследване срещу него заключи, че той е нарушил етичния кодекс за поведение на министрите, предадоха "Ройтерс" и ДПА. <br /><br />Разследването констатира, че той е дал неверни обяснения за откритите от полицията през 2008 г. порнографски материали в компютъра в парламентарния му офис. Самият той тогава отрече...

Млади артисти от Езиковата гимназия в Търново подариха театрален празник преди Коледа

https://www.24chasa.bg/region/article/6623656

Млади артисти от Езиковата гимназия  в Търново подариха театрален празник преди КоледаВ навечерието на Коледа младите актьори от театралната студия на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”- Велико Търново сътвориха празник, който ще остави ярък спомен в съзнанието на зрителите. В продължение на два дни бяха изиграни няколко благотворителни представления на спектакъла „Коледата е възможна”.  Директорът на дирекция "Социални дейности и

Нов кондензен газов котел от Bosch

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6622467

Нов кондензен газов котел от BoschИзключително красив пример за перфектно съотношение цена-качество Искате да модернизирате Вашата газова отоплителна система, но нямате достатъчно място? Можете лесно да направите това с Condens 7000i W. Той съчетава висока ефективност с елегантен дизайн и разумна цена. Подходящо решение за модернизиране на отоплението Стенният газов котел има

Красимир Вълчев: Рейтингът промени поведението на университетите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6623184

Красимир Вълчев: Рейтингът промени поведението на университетитеСпираме държавно финансирания прием в поне 12 направления в някои висши училища - Г-н Вълчев, кое е най-важното в седмото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България? - Висшите училища подобряват представянето си. Повишават се показателите за научна дейност и за реализация. Приемът се рационализира.

Уреди за мъчение, диджириду и още причудливи неща в Музея на хъркането в Германия

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/12/21/3099395_uredi_za_muchenie_didjiridu_i_oshte_prichudlivi_neshta/?ref=rss


Щипки за нос, шини и протектори за зъби, маски за лице, жилетки с вградени възглавници и още много други... Над 300 чудати пособия от историята и съвремието могат да се видят в Музея на хъркането в германския град Алфелд, разказва ДПА.<br /><br />Колекцията и музеят са уникални за Европа. Създадени са от специалиста по разстройства на съня д-р Йозеф Александер Вирт и са вдъхновени както от професията и изследователската му дейност, така и от местната организация за взаимопомощ на...

​Йотова защитава Радев, иска Цветанов да му се извини

https://www.actualno.com/politics/jotova-zashtitava-radev-iska-cvetanov-da-mu-se-izvini-news_650752.html

Слава Богу, че тази гавра с хората приключи. Не се вслушаха във ветото на президента. Мисля, че хора като г-н Цветанов му дължат извинения. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на bTV по темата с мораториума върху лекарствата, който се очаква днес да падне в пленарна зала. Кой има интерес от това да няма тези иновативни лекарства? Дано само днешното гласуване в парламента да не е опит да се замете това под килима. Що се отнася до битката от ГЕРБ към президентството, ние се убедихм

Две жени и три деца пострадаха при катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-burgas-mvr-26711910

2-годишни близнаци, 8-годишно момиченце и две жени са ранени при катастрофа на пътя между село Вресово и Айтос, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас.

Игнасио Молина, анализатор: Няма как партиите против отделянето на Каталуня да спечелят изборите

http://www.dnevnik.bg/biznes/intervju/2017/12/21/3100780_ignasio_molina_analizator_niama_kak_partiite_protiv/?ref=rss


Победа на партиите, подкрепящи независимостта, на каталунските избори днес, е вероятен сценарий, както и провеждането на нов вот заради липсата на мнозинство, но важниият въпрос след вота е как ще се променят отношенията в Испания - тези между централното правителство в Мадрид и 17 автономни области, заедно с Каталуня.<br /><br />Това каза в интервю за "Дневник" Игнасио Молина, старши изследовател в Кралския институт за стратегически изследвания "Елкано" и...

Единодушно, но с нова порция обвинения парламентът отмени лекарствения мораториум

http://www.mediapool.bg/edinodushno-no-s-nova-portsiya-obvineniya-parlamentat-otmeni-lekarstveniya-moratorium-news273347.html

Забраната здравната каса да плаща за нови лекарства през 2018 година беше единодушно и окончателно отменена от депутатите в четвъртък сутринта, но привидният консенсус по темата не трая дълго и управляващите и опозицията се засипаха с нова порция обвинения. Отпадането на лекарствения мораториум, който в последните месеци предизвика бурно обществено недоволство, протести, президентско вето и политически скандали, беше единодушно прието със 192 гласа “за“. Спорният параграф 6 от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше отменен последователно на първо и второ четене и така крайната мярка отпада окончателно. Тя засягаше 32 иновативни медикамента за онкологични и редки болести на прогнозна стойност 50 млн. лева. След отмяната на мораториума новите терапии ще се ползват потенциално от 8 599 пациента. Въпреки постигнатият политически консенсус за отмяната му, мораториумът отново даде повод за престрелки между депутатите от управляващото мнозинство и опозицията. От ГЕРБ отново обвиниха БСП, че злоупотребяват със страховете на хората, а левицата упрекна управляващата партия, че не е осъзнала грешката си. “Благодаря на всички, които подписахме предложението да бъде променено решението на Народното събрание по отношение на бюджета на НЗОК. Има нещо, което ме безпокои. Подхождате към тази промяна не като осъзнаване на направена грешка, а като промяна, наложена под натиск. Мисля, че правилното отношение би било и няма страшно от това да се каже: “Да, направихме грешка. Ще я коригираме“, заяви Нинова. Според нея днес е хубав ден, защото се възстановява една справедливост – всеки български гражданин да има достъп до здравеопазване. “Освен думата справедливост, която днес възстановяваме в парламента, мисля, че има още една важна – тя е ред и правова държава. Отвън изглежда, че и този път премиерът еднолично е решил въпроса. Много пъти от тази трибуна сме критикували премиера за това че подценява парламента, че го обижда и нарушава принципите на парламентаризма и парламентарната република. Дори аз за това съм била гонена от залата, за такова изказване. Но искам да ви уверя, че в случая днес правим една положителна стъпка за възстановяване на парламентаризма в България. Защото, когато разговаряхме с премиера, той имаше намерение да заобиколи решението на парламента и да го реши еднолично - с комисии, с допълнително финансиране от Министерския съвет, в противоречие на Закона за бюджета на НЗОК. Хубаво е, че в крайна сметка се стигна до решението въпросът да се върне там, където трябва да се реши - в българския парламент, а не от изпълнителната власт, еднолично“ - така Нинова коментира как се е стигнало до решението за отмяна на мораториума след телефонен разговор между нея и премиера Бойко Борисов преди два дни. Според нея има още една дума, която описва днешния ден и тя е урок. “Урок за всички ни и най-вече за 126 души в тази зала – не бива да се гласува механично нещо, което е спуснато от някъде. Зам.-председателят на парламента от ДПС Нигяр Джафер пък коментира, че не може да се говори за консенсус, когато е допусната грешка. “Дано Народното събрание, постигайки консенсус в кавички, да извлече поуки от това, което ни се случи на всички. Консенсусът трябва да се постига при обсъждането и взимането на важни решения, а не при замазването на грешки“, посочи тя. В реплика председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отново призова в изказванията да няма политически заряд, който може да предизвика противопоставяне. По думите му опозицията отново се стреми да върне дебата в полето на противопоставянето. “Единственото, към което сме се стремили, е да постигнем консенсус и нито една политическа сили да не се заиграва със страховете на хората“, каза още той. “Да не казваме, че е било взето еднолично решение от премиера, за да може да се направи нещо. Всички знаем, че има изтичане на средства в здравеопазването и че има корупция там, където се разходват най-много средства. Бяхме предприели подход, за да може със създаването на комисии по подзаконова нормативна уредба да създадем по-добър ред. В никакъв случай това нямаше да бъде за сметка на лечението на онкоболните или за всички, които се нуждаят от лечение“, коментира Цветанов,  “Спрете да правите политика от всичко преди Коледа, не е християнско, особено от болните хора“, призова депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. "Много хубави християнски празници наближават и да се правят такива внушения. Пак повтарям - не си играйте със здравето на хората. Ще има пари за всички, необходимо е смирение“, коментира Рашидов. “Последните дни от парламента да си играете отново на политика минава всички граници“, възмути се той. “Ако е крачка напред, е в името на хората, ако е крачка назад - пак е в името на хората“, коментира Рашидов. Данаил Кирилов пък призова Нинова да декларира, че няма конфликт на интереси. Обвиненията на ГЕРБ станаха причина Нинова върне думите си от по-рано назд: “Не съм била права, че сме постигнали съгласие – има привидно деклариране на консенсус. Вие не сте си научили урока, колеги. Последното изказване ми дава основание да го кажа. Не сте научили урока, че сгрешихте. Отново говорите за употреба на страховете на хората. Декларирам, че нямам конфликт на интереси. Това, че се държите по този начин означава, че при друга ситуация, ако няма натиск от обществото и опозицията, вие няма да вземете такова решение". По думите й аргументът на ГЕРБ, че БСП се заиграва със страховете на хората, е абсурден. Упреци управляващите получиха и от вицепрезидента Илияна Йотова, която по-рано в четвъртък коментира пред бТВ, че "хора като Цветан Цветанов" дължат извинение на президента Румен Радев. "Това очевидно е част от характеристиката на мнозинството в парламента. Слава Богу, че тази гавра с хората приключи, но аз не смятам, че с днешното решение на парламента трябва да приключи целият въпрос. Кой ще понесе отговорността за това, което се случи през последните седмици? Имаме един министър на здравеопазването, който беше бламиран от министър-председателя на практика“, заяви Йотова. По думите ѝ ГЕРБ не са се вслушали във ветото на президента, обвинили са го едва ли не, че създава фалшиви новини и че не е подготвен. "Мисля, че хора като г-н Цветанов му дължат извинение. Две седмици министъра на здравеопазването обясняваше с всевъзможни аргументи защо е правилно това решение. Две седмици по-късно с едно свое изказване министър-председателят върна точката там откъдето започна цялата разправия и на практика обезсмисли всички аргументи на този здравен министър. Дали действително става дума за икономия на няколко десетки милиона лева при положение, че съвсем наскоро се разпределя един доста сериозен бюджетен излишък? Дали действително тези 40 млн. лв. са проблем? Кой има интерес от това да няма тези иновативни лекарства?“, коментира Йотова и припомни, че преди няколко дни един вече бивш заместник-директор на НЗОК е назовал хора с конкретни имена.

Парламентът ще гласува отпадането на мораториума върху новите лекарства

http://www.mediapool.bg/parlamentat-shte-glasuva-otpadaneto-na-moratoriuma-varhu-novite-lekarstva-news273347.html

След дни на спорове върху наложения мораториума за заплащане от здравната каса на иновативни лекарствасе очаква в четвъртък парламентът да го отмени. Председателите на всички парламентарни групи подкрепиха предложението да отпадне спорният параграф 6 от бюджета на Здравната каса. Цветан Цветанов обясни, че ГЕРБ са променили първоначалната си позиция, за да се спре спекулацията със страховете на хората.Решението е взето в активен диалог и с премиера Бойко Борисов, каза Цветанов. ОтБСП са доволни, че все пак се постигна консенсус за отпадане на мораториума. ДПС напомниха, че това е тяхна категорична позиция още при първото обсъждане на бюджета на Здравната каса. Срещу мораториума върху новите лекарства се обявиха пациентски организации и лекари. Очаквайте подробности

Шахматно лого стана за смях

https://offnews.bg//izvan-terena/shahmatno-logo-stana-za-smiah-671609.html

Не само в България изпитваме трудности със създаването на лого, което да не предизвиква противоречиви чувства.

С принос в това отношение се отчетоха и руснаците от дизайнерско бюро "Щука", които правиха логото на мача за световната титла по шахмат в Лондон.

На него са изобразени две фигури, преплели тела, а между тях е разположена шахматна дъска с 36, вместо традиционните 64 квадратчета.

Заради сплетените фигури плъзнаха шеги, че това е по-скоро илюстрация от Камасутра, отколкото от шахмата. От бюрото обясниха, че харесват логото си, а изборът на 36 квадратчета е направен от естетически съображения.

Дори в самата Русия се присмяха на творението на своите дизайнери. От пресслужбата на ФК Зенит пуснаха шеговит туит по този повод.

Продават парадния Mercedes на Хитлер

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/prodavat-paradniia-mercedes-na-hitler-6077460

„Тези, които не помнят миналото, са обречени да го повторят”, Джордж Сантаяна.

КЕВР обсъжда по-висока цена на природния газ от 1 януари

http://econ.bg/Новини/КЕВР-обсъжда-по-висока-цена-на-природния-газ-от-1-януари_l.a_i.755146_at.1.html

Поскъпването на природния газ с близо 3 процента от следващата година ще се обсъждаднес в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако...

Духовият оркестър на Военноморските сили ще изнесе своя традиционен коледен концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=365769

В зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна, от 19.00 часа Духовият оркестър на ВМС ще изнесе своя традиционен коледен концерт. Представителните музиканти на Военноморските ни сили ще представят богата програма от своя репертоар - напълно безплатно, като подарък за варненци.

Задържаха заплашилия с бомба летището във Варна

http://www.cross.bg/varna-ystroiistvo-vzrivno-1563816.html

/КРОСС/ Задържан е мъж, заподозрян, че е отправил заплаха за поставено взривно устройство на летището във Варна, съобщиха от пресцентъра на полицията в крайморския град. Сигналът за бомбата е подаден снощи и това е наложило евакуация на хората в терминала на аеропорта. Извършени са всички необходими проверки дали има поставено взривно устройство. По случая е образувано досъдебно производство. Изясняват се причините, накарали мъжът да отправи заплахата. Уведомена е районната прокуратура във Варна.  

Президентът на Полша обвини ЕС в "лъжа" за правосъдните реформи в страната му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623673

Президентът на Полша обвини ЕС в "лъжа" за правосъдните реформи в страната муДържавният глава на Полша Анджей Дуда обвини Европейския съюз в „лъжа“ за характера на правосъдните реформи в страната му, като подчерта, че ще утвърди предложените от правителството във Варшава промени, пише германският национален ежедневник Die Welt. „Много представители на европейските институции говорят лъжи за Полша. Те лъжат.

Русия и Турция си протегнаха ръце заради Йерусалим

https://www.actualno.com/asia/rusija-i-turcija-si-protegnaha-ryce-zaradi-jerusalim-news_650745.html

Специалният представител на руския президент по въпросите за Близкия изток и страните от Африка и зам.-министър на външните работи Михаил Богданов обсъди палестинско-израелския конфликт с турския си колега – външния зам.-министър Умит Ялчин, предаде БГНЕС. "По време на разговора беше проведен обстоен обмен на мнения по широк кръг от регионални проблеми с акцент върху изработването на път към справянето с кризите в Йемен, Сирия и Либия", обявиха от руското външнополитическо в

Доц. Людмил Симеонов: Намалели са инцидентите с пиротехнически изделия

http://www.cross.bg/simeonov-dete-lyudmil-1563815.html

/КРОСС/ Хората трябва да бъдат много внимателни, особено децата - трябва да са предупредени какво може да се случи, призова в БТВ „Тази сутрин" доц. Людмил Симеонов от института за спешна помощ „Н.Й. Пирогов" по отношение на инцидентите с пиротехнически средства. Вчера в болницата бяха настанени три деца, които пострадаха при такъв нещастен случай в столичния Южен парк. Едно от децата е получило тежки увреждания на дясната ръка и се е наложила ампутация на пръсти. Пострадала е и другата му ръка, както и лицето. Според доц. Симеонов трите пострадали деца са се опитвали да вадят взривното вещество на пиратки, за да направят нов по-голям взрив. При най-тежко пострадалото дете предстоят поредица от реконструктивни операции. При второто дете е засегната кожата в областта на лицето, затова то е настанено в лицево челюстната хирургия. Вчера стана ясно, че третото пострадало дете е било освободено за домашно лечение. Тези инциденти зачестяват в периода на Нова година, макар да има и спорадични в останалата част на годината. Напоследък инцидентите са намалели - може би заради информационните кампании или заради регламентирания пазар на подобни пиротехнически изделия, посочи доц. Людмил Симеонов.

Президентът на Полша обвини лидерите на ЕС, че лъжат за промените в съдебната система

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/12/21/3101136_prezidentut_na_polsha_obvini_liderite_na_es_che_lujat/?ref=rss


Президентът на Полша Анджей Дуда обвини лидерите на Европейския съюз, че лъжат, като твърдят, че промените в полската съдебна система застрашават върховенството на закона и демократичните принципи, предадоха "Асошиейтед прес" и "Франс прес", цитирани от БТА.<br /><br />Дуда направи това изявление в интервю по частна телевизия снощи, часове след като Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша, като предложи на Съвета на ЕС и на Европейския...

Бойко Борисов бламира здравния министър, обяви вицепрезидентът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/12/21/3101138_boiko_borisov_blamira_zdravniia_ministur_obiavi/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов бламира здравния министър Кирил Ананиев. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира обрата в позицията на парламентарната група на ГЕРБ за мораториума, с който се спираха средствата нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания. Въпреки че миналата седмица мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума, във вторник Цветан Цветанов заяви, че предлага отпадането му, "за да спрат всички спекулации".<br...

Шофьор влетя с колата си върху пешеходци в Мелбърн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623678

Шофьор влетя с колата си върху пешеходци в МелбърнПолицията в Австралия арестува мъж, който влетя с колата си в група от хора в Мелбърн. Инцидентът е станал на натоварено кръстовище в центъра на града, съобщи Би Би Си. Няма яснота за състоянието и броя на пострадалите, по неофициална информация на австралийски медии пострадали са 16 души, цитирани от БНТ.

Илияна Йотова: Някой искаше да се прави на Господ и да казва кой трябва да се лекува и кой не

https://frognews.bg/novini/iliiana-iotova-niakoi-iskashe-pravi-gospod-kazva-koi-triabva-lekuva-koi.html

Слава Богу, че гаврата с хората приключи. Сега остава въпросът кой ще понесе отговорността за предложението за мораториума върху новите лекарства? Имаме един министър на здравеопазването, който беше бламиран от министър-председателя.

Ще влошат ли бизнес климата предложените изменения в Търговския закон*

https://www.investor.bg/blogosfera/363/a/shte-vloshat-li-biznes-klimata-predlojenite-izmeneniia-v-tyrgovskiia-zakon-252550/

Предложените промени са популистки и поставят всички работодатели под един знаменател като врагове на работниците, твърди адв. Теодор Тодоров

Заместникът на Тереза Мей подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623670

Заместникът на Тереза Мей подаде оставкаБританският вицепремиер Деймиън Грийн подаде оставка, след като призна, че е излъгал за наличието на порнографски изображения в служебния си компютър в Камарата на общините, съобщава вестник The Guardian. Разследване от кабинета установи, че яростното отричане от страна на Грийн по повод медиен доклад за "екстремно" порнографско съдържание на

Валери Жаблянов: В системата на здравеопазването има непримирими интереси

http://www.cross.bg/depytatut-zdraveopazvaneto-valeri-1563814.html

/КРОСС/ Трябва да се мисли за цялостна реформа на здравеопазването, смятам, че това е общо заключение, независимо от партийните предпочитания. Това заяви депутатът от „БСП за България" Валери Жаблянов в студиото на БНТ "Денят започва". Гост по темата "здравеопазване" беше и депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него мораториумът за финансирането на иновативни лекарства е трябвало да бъде в сила за по-малко от година, за да бъдат ограничени течове в тази част на здравната система. По наша вина не успяхме да обясним добре това, което искахме да направим. Появиха се неоснователни страхове, затова направихме и крачка назад, каза още Тома Биков. По думите му няма сериозен скок на качеството, тъй като продължават да изтичат средства от системата. Валери Жаблянов от своя страна добави, че Министерството на здравеопазването е ограничено да действа в системата на здравеопазването, има група от непримирими хоризонтални интереси, една част от обектите са транснационални, например производителите на лекарства. Държавната политика трябва да бъде преформулирана, защото се появиха мощни фактори. Трябва да се съсредоточим върху публичните разходи за здравето на българите, тук балансът е нарушен, смята депутатът от левицата. Частният сектор расте безконтролно, много ясно, че ще се стигне до конфликт, добави още той. Тома Биков също изрази консенсус за промени, но не за нова система, на основата на съборена стара

Бащата на убитата Ангелина: Шофьорът да гние до живот, ако не - ще го утрепем (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623671

Бащата на убитата Ангелина: Шофьорът да гние до живот, ако не - ще го утрепем (Видео)"Искаме присъда до живот, вътре да гние. Ако не, събираме се тука циганите и ще ходим да му запалим къщата и ще го утрепем. Ако не получи до живот, ще взема нож и ще го наръгам." Това каза бащата на 11-годишната Ангелина, която в сряда беше убида от шофьор на улица в Първенец. Въпросната улица бе блокирана за протест,

2017 година е сред рекордьорите по топъл климат

http://www.moreto.net/novini.php?n=365820

Периодът от януари до ноември тази година попадна в тройката на най-топлите месеци откакто се водят наблюдения за времето и климата, съобщиха световните агенции. Те се позоваха на доклад на Световната метеорологична организация към ООН със седалище в Женева.

Йотова: Трябва промяна в три закона, за да се ускори получаването на българско гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623674

Йотова: Трябва промяна в три закона, за да се ускори получаването на българско гражданствоТрябва да има промяна поне в три закона, за да се ускори получаването на българско гражданство. Сега се чака по две години и половина-три, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви. По думите й това са законите за българското гражданство, за българите в чужбина и за чужденците в България. Тя обясни и един парадокс.

САЩ са разрешили търговски доставки на оръжия за Украйна

http://www.mediapool.bg/sasht-sa-razreshili-targovski-dostavki-na-orazhiya-za-ukraina-news273346.html

Държавният департамент на САЩ потвърди, че е издал разрешително за търговски доставки на оръжия за Украйна, произведени от американски компании, съобщи БНР, като се позовава на ТАСС. Според представител на американското външнополитическо ведомство, цитиран от агенцията, става дума за износ за Украйна на ограничено количество стрелково оръжие и леко въоръжение от американски производители. Политиката на Съединените щати никога не е ограничавала такива търговски продажби, е посочил източникът. Той е обърнал внимание, че страната му не е продавала пряко и не е предавала безвъзмездно отбранителни оръжия на Украйна, но не изключват да започнат да го правят.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване