Тереза Мей може и да критикува Путин, но Brexit е негова политическа мечта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284013_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%2C+%D0%BD%D0%BE+Brexit

 С по-лек дипломатически багаж Борис Джонсън може би щеше да пожъне успех в Москва. Артистично невчесаният псевдочърчилов кич на британския външен министър не е по вкуса на всеки, но може да свърши работа в бомбастичните изказвания на руската политика, пише в свой анализ Рафаел Бер от британския в. Guardian.

Като пратеник на Тереза Мей в "царския двор" на Владимир Путин тази седмица обаче Джонсън ще се изправи пред взискателна публика.

Мей обвинява Кремъл, че агресивно напада международния ред, който се опира на върховенство на закона, отворени икономики и свободни общества. В реч миналия месец британският премиер изброи провинения, включващи кражба на територия от Украйна, кибератаки над министерства и парламенти, вмешателство в избори и разпространяване на фалшиви новини за сеене на раздор.

Руската намеса в британската демокрация в момента се разследва от Избирателната комисия и парламентарната комисия за културата, медиите и спорта. Председателят на втората комисия - депутатът от Консервативната партия Деймиън Колинс, даде да се разбере, че не вярва на неотдавнашните твърдения на Twitter и Facebook, че финансираните от Кремъл усилия в подкрепа на гласуването за Brexit през 2016 г. са били пренебрежимо малки.

Скептицизмът му е оправдан. Технологичните компании са известни с блокирането на всяко твърдение, че техният бизнес модел е бил използван за организирани злодеяния. Те имат търговска мотивация да бягат от морална отговорност за споделяното в мрежите им вредно съдържание.

Няма никакво съмнение, че кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп в САЩ е получила значителна руска подкрепа, посочва се в анализа, цитиран от БТА. Facebook премахна десетки хиляди страници, за които се смята, че са били замесени в саботаж на френските и германските избори. Едва ли британските вотове са избегнали мръсните пари и тормоза от батальоните тролове.

Това не означава, че Brexit е заговор, който идва с вятър от изток. Недоверието към Европейския съюз (ЕС) не е изфабрикувано в завод край Санкт Петербург. Да се прави връзка между туитове в Мурманск и мнозинство гласували за напускане на ЕС в Мърдър Тидфил показва неразбиране на невярното информиране.

 

Целта невинаги е да се постигне конкретен резултат, а да се подклаждат съществуващи напрежения, да се подхранва гневът, да се изостря поляризацията и да се забули всичко в такава мъгла от лъжи, че истината да стане недостижима. Целта на фалшивите новини е да обезцени "валутата" на всички новини и по този начин да се подкопаят основите на плуралистичната политика.

Печалбата за Русия е в омаломощаването на западните правителства и техните съюзи. Путин презира влиянието на НАТО и ЕС в страни, които до 1991 г. бяха съветска територия. За него техният суверенитет е наложена от враговете художествена измислица. Негова цел е да урони решимостта на Европа и САЩ да съхранят границите им.

Възхищението на Найджъл Фараж към Путин не е тайна: той защитава линията на Кремъл за Украйна, като абсурдно описва анексирането на Крим като защитна реакция на провокация на ЕС. Той определя руската военна подкрепа за кръвожадния президент на Сирия Башар Асад като "блестяща маневра".

Путинофилията се дължи на същата причина като възхищението на Фараж към Тръмп. Това е фетишът на националиста към здравата ръка, комбиниран с носталгията по времето, когато светът се управляваше като игра между големи страни, които използваха малките като пионки. Това е неизлекуваната мъка, че през ХХ век Великобритания изпадна от редиците на местещите пионки имперски играчи.

Тази отколешна травма е сравнима с внезапната загуба на статут, от която страда Русия, и чието връщане е житейската мисия на Путин. През Студената война британските идеолози, които поглъщаха дневния ред на Кремъл и го изплюваха като свой собствен, бяха наричани "полезни идиоти". Разликата сега е, че те не са само в крайната левица. Някои от тях са в правителството.

Заблудата на Brexit е, че робското подчинение на Брюксел потиска връщането ни в групата на световните сили. Борис Джонсън не е имунизиран срещу тази фантазия. Той би предпочел да е външен министър в стила на лорд Касълрей от XIX век, чертаейки сфери на влияние на Виенския конгрес вместо да се прозява на заседанията на Съвета на ЕС.

Вярно е, че ЕС дава сила на по-малките страни, както се вижда от влиянието на Ирландия в преговорите за Brexit. Великобритания обаче също се възползва от сливането на средно голямата си мощ с Германия, Франция и още 25 страни. Това не е Брюкселска империя. Това е модел на мирна, управляваща в сътрудничество сила, която няма исторически аналог.

Преди време Мей разбираше това. В кампанията за референдума тя стабилно защити членството в ЕС с аргумента, че то "може да увеличи до максимум сигурността, благоденствието и световното влияние на Великобритания". Когато днес обещава "задълбочено и специално партньорство", тя няма предвид само търговията, а обещава лоялност към европейската демокрация като един от малкото й значими военни поддръжници.

Когато Мей критикува Путин, че подкопава институциите, които гарантират върховенството на закона, тя изразява стратегическа солидарност с ЕС, а не икономическо равняване по него.
Това е след дъжд качулка.

Може и никога да не узнаем доколко е повлиял Кремъл на референдума за излизането на Великобритания от ЕС, но можем да сме сигурни, че той се е зарадвал на резултата от гласуването. Brexit вече пропука един съюз, който трудно ще се възстанови. Мей никога няма да е приятел на Путин, но той не се нуждае от приятелството й, след като тя се е ангажирала с политика, която той и без това би избрал за нея.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Скоростта на строителството на "Турски поток" е 4 км на денонощие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284012_%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0

 "Газпром" вече е положил 600 километра от газопровода "Турски поток", което означава по 4 километра на денонощие, съобщи официалният представител на компанията Сергей Куприянов в интервю за "Россия 24". Скоростта на строителството е висока за подводен газопровод, коментира още той.

Работата и по двете тръби на газопровода върви по план, увери още Куприянов, допълва ТАСС.

Цялата дължина на морската част на "Турски поток" е 910 километра. По сушата тръбите ще изминат още около 180 километра. Първата тръба е предназначена за потребителите в Турция, а втората - за Югоизточна Европа. Все още обаче не е ясно откъде ще мина природния газ - през България или през Гърция.

Капацитетът на тръбите ще бъде по 15,7 млрд. куб. метра годишно.

Междувременно "Газпром" съобщи и за рекорд в износа на газ, записан на 19 декември - 640 млн. куб. метра на денонощие. Повишение има основно по отношение на доставките за страните по маршрута на бъдещия проект "Северен поток" 2, допълват от компанията.

По-рано днес и Съветът на директорите на "Газпром" одобри инвестиционната програма за 2018 година на стойност 1,27 трилиона рубли, от които 798 млрд. рубли - за строителство. Средствата ще отидат основно за "Турски поток", "Северен поток" 2 и "Силата на Сибир", пише в съобщение на газовата компания.

По статията работи: Деляна Петкова

Българинът и демокрацията - трудна работа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284011_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+-+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%8

 Над България се стеле мрак. Опитаха да присвоят военни заводи, изгониха шефа на опозицията от парламента, удрят непокорни издатели, подготвят ретроактивно законодателство, за да насъскат населението срещу богатите, настъпват в Пирин, овладяват медии, брутализират нравите на иначе кротката ни страна. А оптимизмът расте, защото подизпълнителската ни икономика, теглена от ЕС, тръгна нагоре. Голяма работа, че протекъл един НДК току след ремонта…

Демокрацията като тегоба

Чудя се напоследък дали пък демокрацията не е започнала да ни тежи? Да, избираме и имаме право да бъдем избирани. Но тази работа взе да се превръща в тегоба - все трябва да ни агитират, царят искаше томбола да ни организира, десните пък опитват да масовизират вота, воювайки за правото ни да гласуваме по пижама от телефона си. Едни си продават гласа, други наказват политиците с „няма да ИМ гласувам“. Просто не вярват, че гласуването нещо променя. Ето на, гласуваха за антисистемни крайно десни - и какво? Седнаха и те на едни кресла, а партийните пропорции не помръдват. Много от българите очевидно искат да гласуват като в Биг брадър: не да подкрепят политика, на когото вярват, а да елиминират онзи, който ги е раздразнил.

Правото да бъдеш избиран също е в криза. Все по-малко смислени хора се решават да се кандидатират за различни позиции. Конкурсът е преодопределен, за какво ми е да се бутам между шамарите, да си навличам омраза и завист? Състезание с един кандидат, посочен от силните на деня, не противоречи на закона, но няма много общо с демокрацията. Не винаги има задкулисие - но непременно има апатия.

За да се ориентират, гражданите трябва да притежават един минимум компетентност. Но как се придобива тя? Мнозина мислят, че информирането на населението е задача на държавата: във времето на комунизма казваха „пише го във вестника“, сега го пише в „интернет". И понеже в интернет пише различни неща, хората се объркват и отчуждават. Една какофония заменя предишната. След разнобоя по „Белене", сега пак „всички гледни точки“ по приватизацията - криминална или спасителна, вина на БСП или на Костов, тя ли ни потопи или финансовите кризи… Абе няма ли да се разберат най-после и да вземат да ни съобщят - вайка се изтощената публиката.

"Ония там горе"

Демокрацията е отворила възможност да чуваме различни гласове и сами да изработваме позициите си. Но това изисква усилие: гражданинът следва да се ориентира кое издание е компетентно и кое размесва политическата тематика с развлекателни небивалици, следва да сравнява днешните думи на политика с вчерашните му, да помни някакъв минимум факти. Толкова лесно е това в ерата на интернет, където информацията е достъпна мигновено. Но, както казахме, изисква усилие.

Демокрацията не е нещо, което просто консумираме: ние я правим, защото в този тип уредба отговорност за обществото носи всеки от нас. В демократичните страни хората се чувстват длъжни да разобличават лъжата, да протестират, ако щете - да съберат боклука, хвърлен на тротоара. По-лесно е да прехвърлиш отговорността върху „ония там горе" и да псуваш на воля телевизора. Но трябва да си наясно, че „ония там горе" тъкмо това и чакат. Да припомня и скорошната статистика, според която България е на опашката по участие в доброволчески акции и благотворителност. Ами бедни сме, къде време да работим без пари... Да, демокрацията идва на едно определено ниво на общественото развитие.

Според нашенския политически минимализъм, демокрация означава диктат на болшинството над малцинството. С други думи - болшевизъм, какъвто по-старите го помним. На олтара на болшинството тогава се жертваха инакомислещи, бивши хора, битово разложени и паразити; в съвременния вариант тази роля играят малцинства, отродители, бежанци, бизнесмени. Така е било и в дълбоката древност - племето размахва копията и който не иска да скочи на седлото, ордата го стъпква. Модерната демокрация, разбира се, е нещо по-сложно: тя осигурява защита на малцинства, та дори на отделния индивид. Само че тази работа е бавна, досадна, а ние имаме все по-малко търпение „в забързаното ни всекидневие“ (по израза на незнайната журналистка).

Ивайло Дичев

Ивайло Дичев

Голямото недоразумение

Но може би най-дълбокото недоразумение е свързано с очакванията, които повечето ни съграждани имат към властта. Обичаният господар дава пенсии, строи крепости, спасява болни деца с правителствен самолет, разпределя еврофондове. Ако по изборите раздава кебапчета, а после не дава нищо, чувстваме се излъгани. Но ако даде - всичко е точно. Във времето на комунизма ни учеха, че Западът практикувал формална демокрация - тоест, залагали на равните права, законите, изборите, докато народните демокрации от съветски тип били по-висши, защото работели по същество: давали хляб, работа, жилища. Това схващане продължава да битува в главите на повечето от съгражданите ни. Разбира се, че трябва да изискваме от властта да ни дава някакви неща, но е идиотизъм да забравяме, че преди това тя ги е взела отнякъде. И че гражданите трябва да можем да я контролираме.

Добре де, защо тогава продължаваме да се мъчим с тази проклета демокрация? За да ни признаят отвън? Какво ли ще стане, ако китайци, руснаци, новите алтернативно десни от Америка и Европа започнат да ни одобряват и без театрото? Дали няма да сменим поомръзналите демократични декори?

Ивайло Дичев

 

На 21 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6623051

На 21 декември рожден ден иматПроф. д-р Анелия Мингова, член на Консултативния съвет по законодателството на НС, бивш член на ВСС и бивш депутат Бойко Кръстанов, актьор Ванко Урумов, художник Илиян Тимчев, депутат в 44-ото НС Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Благой Георгиев,

Предсрочни избори в Каталуния

https://offnews.bg//sviat/predsrochni-izbori-v-katalunia-671594.html

Жителите на Каталуния гласуват на предсрочните избори.

Мадрид постави под пряк контрол Каталуния миналия месец, уволни правителството и свика предсрочни избори, след като регионалният парламент обяви независимост на областта. 

Последните социологически проучвания посочиха почти равни шансове на сепаратистките партии и партиите, подкрепящи оставането на Каталуния в рамките на Испания. 

Анализаторите сочат възможна победа на сепаратистите, но най-вероятният сценарий е нито едните, нито другите да спечелят парламентарно мнозинство. 

Ако сепаратистите загубят мнозинството, което си спечелиха през 2015 г., това ще бъде сметнато за победа от страна на Мадрид. 

Според проучвания, публикувани в ежедневника „Паис“, партията „Каталунска републиканска левица“, подкрепяща независимостта на Каталуния, ще бъде на първо място с 33 места в парламента, следвана от юнионистката "Граждани“, която ще получи около 30 места. Сепаратистите на сваления каталунски премиер Карлес Пучдемон „Заедно за Каталуния“ ще бъдат трети с около 27 места. 

Пучдемон ще проследи изборите от Брюксел, където замина, след като му бяха повдигнати обвинения за организиране на бунт. Водачът на Републиканската левица Ориол Жункерас пък е в испански затвор.

Пучдемон призова каталунците да гласуват за партиите, подкрепящи независимостта, и подчерта, че изборите "не са въпрос на политически цветове или хора, а са въпрос на чест". 

Пред радио „Каталуния“ той заяви, че „вотът на каталунците няма да узакони обезглавяването на правителството“ и „изборите в четвъртък ще покажат, че „рецептата“ на Рахой не даде резултат".

Независимо от резултата на изборите обаче, Мадрид знае, че може да насрочи нов вот, ако новите управляващи решат да обявят отново независимост. 

Очакванията са, че изборите няма да успеят да потушат напрежението между поддръжниците и противниците на независимостта на Каталуния. 

Концесиите на плажовете още една година по стария ред

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284010_%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Няма проблеми между коалиционните партньори заради концесиите за плажовете. Това заявиха категорично и от ГЕРБ и от „Обединените патриоти”. Повод за коментарите се оказа пост във „Фейсбук”  на вицепремиерът Валери Симеонов, в който той обвинява ГЕРБ , че за пореден път са ги „извъртели” и ги обвини, че са гласували заедно с ДПС.

 Причината е, че малко по-рано през деня НС гласува промени в Закона за административното регулиране и намаляване на тежестта на бизнеса и гражданите. С тях обаче се правят поправки в Закона за концесиите, с който се отлага с една година новия ред за отдаване на концесиите за плажове, което означава, че това ще става по действащия ред. Така до януари 2019 година министерството на туризма ще подготвя документите, а дадена концесия ще се одобрява от МС. Последните промени предвиждаха това да се прави само от туристическия министър, който да е лично отговорен, като това да става по много по-утежнена процедура. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче увери, че всичко в коалицията е наред. Причината за удължаването на срока е краткото време, за да може министерството на туризма да се подготви да провежда процедурите. При гласуването през ноември е било пропуснато кога таз разпоредба влиза в сила и по думите на Цветанов сега тази празнота се запълва. Според него става дума само за 10-15 концесии от общо над 400. Целта на поправките е да не се създаде проблеми следващия летен сезон със стопанисването на плажовете. Има много случаи, в които сме гласували с различните групи и не бива да се правят грешни изводи. Всичко което правим е в името на националния интерес”, заяви Цветанов по повод критиките на Симеонов,  че са гласували заедно с ДПС. „Хубаво е, че има различни мнения, но това не означава, че коалицията не е стабилна”. каза още той. За последно се чули по телефона с Валери Симеонов вчера , когато обаче обсъждали падането на мораториума за лекарствата. Има 5 концесии в съдебна фаза и е редно да се запази старият режим, мотивира се в пленарна зала шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Според него имало само десетина плажа за концесиониране, което е незначителна част от 300, колкото са всичките плажове.

 Борис Ячев от „Обединените патриоти” пък обясни, че нищо драматично не се случва в коалицията. По думите му това са конкретни казуси и не знае защо се търси тенденция, че напрежението градира. Според него с казуса с лифта на Банско, което бе предишният повод за избухването на Симеонов, граничната дата е 28 декември. Той обаче побърза да уточни, че не поставят ултиматум. Сега имали различно мнение с ГЕРБ и за плажовете. Ячев отрече да се чувстват предадени, тъй като нищо не е било обещавано. По думите му това не означава, че коалицията се е разпаднала и има ново мнозинство в парламента. Симеонов днес не е бил на заседанието на МС. Ячев обясни, че не могат да се правят сравнения между поведението на Симеонов и предишния коалиционен партньор на ГЕРБ – Радан Кънев. При него имало сърдене, а при Симеонов принципна позиция.

 ДПС също коментираха нападките на Симеонов за концесиите на плажовете. „Този език на разделението и омразата е на дневен ред откакто се състави това правителство”, обясни Халил Летифов  и припомни, че имат решение за демонтаж на тази коалиция от властта. ДПС смятат, че няма готовност да започне да работи този закон още от следващата година. Именно затова е и отлагането. „Но да се вменява, че всички концесионери са групировки и мафиоти е много лошо”, каза той и поясни, че  ако не е спазен закона, да бъдат дадени на прокуратурата. По думите му пробойни в коалицията има отдавна и не опозицията, а управляващите се опитват да съборят европедседателството. 

Шестима ученици с призови места за есе за Европредседателството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284009_%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%

 Шестима ученици заеха призовите места в националния конкурс за есе или разказ на тема „Европа в България“, който има за цел да популяризира Председателството на страната ни на Съвета на ЕС през 2018 г. Децата се състезаваха в две възрастови групи – от V до VII клас и от VIII до XII клас, като по-малките трябваше да пишат разкази, а гимназистите – есета. До финала достигнаха 55 разказа и 69 есета на ученици от цялата страна. Победител в първата възрастова група е седмокласникът Йоан Иванов от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък. На второ и трето място са седмокласничката Наталия Таранинова от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, и шестокласничката Кристела Кюлевчиева от СУ „Св. Княз Бориз I” в с. Старцево, област Смолян. При големите първото място зае ученичката от XI клас в 164 Испанска гимназия Камелия Хаджиева, а нейни подгласници са деветокласничката от СУ „Св. Климент Охридски“ в Троян Мария Ковачева и десетокласничката от ямболската Природо-математическа гимназия Йоанна Кръстева. Наградата за шестимата ученици е посещение в Брюксел и в европейските институции през февруари 2018 г.

 

До 15 януари догодина Министерството на образованието и науката ще обяви победителите и в националния конкурс за детска рисунка, който е на същата тема. В него участват деца и ученици от предучилищните групи до IV клас. Рисунките, които са допуснати до националния етап, ще се използват при провеждането на културни събития по време на Председателството на България на Съвета на ЕС. Класираните на първо, второ и трето място ще получат грамоти от министъра на образованието и науката.

Доброволци на БМЧК ще посетят малките пациенти в четири софийски болници

https://www.actualno.com/sofia/dobrovolci-na-bmchk-shte-posetjat-malkite-pacienti-v-chetiri-sofijski-bolnici-news_650722.html

В рамките на благотворителните прояви и инициативи по случай Коледа и Нова година доброволците на Младежката организация на Българския червен кръст ще се срещнат с над 180 деца от 4 столични болници и ще ги зарадват с коледни подаръци, осигурени от „Хиполенд“, дългогодишен партньор на организацията. На 21 декември 2017 г. четвъртък доброволците на БМЧК ще бъдат при малките пациенти в следната последователност: - От 10.00 часа в Белодробна болница „Света София&

Пуснаха „златни“ домати по 5 лв. за бройка в Кюстендил

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284008_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%E2%80%9C+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+5+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D

 Пуснаха „златни“ домати по около 5 лв. за бройка в голям търговски обект в Кюстендил. Това предизвика масово недоволство и коментари сред кюстендилци, които бяха решили да сложат на трапезата си традиционна шопска салата за Игнажден. „Отивам аз на щанда да пазарувам и какво да видя. Те продават домати, които са с произход от Турция – клас 2, за 4.39 лв. На самата табела обаче е записано, че става въпрос за бройка, а не за кг. Нямаше как да не попитам продавачките. Те се усмихнаха и казаха, че просто е станала грешка, освен ако си купя едно кило да ми го таксуват отново на касата с тази грешка“, възмущава се 38-годишна кюстендилка.

Само за няколко часа въпросната цена на доматите в Кюстендил обиколи и всички социални групи. Възмутени кюстендилци коментираха, че далеч по-евтино ще им излезе да си закупят за празничната трапеза месо, вместо домати.

„Като слагат такава огромна табела е нормално да погледнат какво пише на нея. Иначе кой нормален човек ще си купи домати. Добре, че все пак става въпрос за грешка в надписа, а не за реална цена“, възмущават се още кюстендилци.

Прогноза за времето - 21 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=365812

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 2-3°. Температурата на морската вода е 9° - 10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. През следващото денонощие ще има разкъсана облачност, през деня намаляваща на места до предимно слънчево.

Оставка на заместника на Мей заради „екстремно” порно

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/ostavka-na-zamestnika-na-mej-zaradi-ekstremno-porno-6077455

Ръководителят на канцеларията на британското правителство е обвинен и в сексуален тормоз

Пускат новите винетки за 2018 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284007_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+2018+%D0%B3.

 От петък започва разпространението на новите винетни стикери за 2018 г., обяви пред журналисти регионалният министър Николай Нанков след приетото решение на правителството на днешното му заседание.

Валидността на стикера няма да важи за календарната година, а от датата на закупуване. Ако го вземете на 2 януари винетка за 12 месеца тя ще важи до 2 януари 2019 г. В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари независимо от това кога е закупена.

 

Цените им остават без промяна

 

като 2018 г. ще е последната година, в която се ползват хартиени стикери. От регионалното министерство разчитат, че с изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. ще се премине изцяло към електронно таксуване.

Така цената на най-масово продаваните винетки за леки автомобили е 97 лв. годишната, 30 лв. за месечната и 15 - седмичната. Нанков припомни, че се въвежда тримесечна винетка на цена 54 лв. Тя ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска или пък не живеят постоянно в страната да използват по-краткосрочен стикер. Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността - да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това означава, че колкото по-дълъг е периодът на валидност на винетката, толкова цената й е по-изгодна за потребителя. Например при закупуването на годишна винетка от 97 лв. ползването на републиканската мрежа за месец струва 8 лв., а на тримесечната от 54 лв. - 18 лева за месец, което е над два пъти повече.

 

При винетките за камиони над 3,5 тона

 

единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента. Измененията са свързани с европейските изисквания в областта на пътното таксуване, според която дневната такса е еднаква за всички категории превозни средства. Очаква се увеличението от 2 лв. на дневния стикер да доведе до повишаване на приходите с близо 2,8 млн. лв. Тези средства ще бъдат вложени в подобряване на пътната инфраструктура.

Както всяка година с цел по-висока защита и блокиране на възможността за фалшификация е

 

променено графичното оформление

 

на винетките за 2018 г.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г.

В петък в продажба ще бъдат пуснати над 2 млн. стикери, като от тях 900 хил. ще бъдат годишните. До края на януари в дистрибуторската мрежа ще бъдат около 4,8 млн. винетки.

Производител на електромобили с интерес към България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284006_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%81+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%

 Една от най-иновативните компании в света в производството на електромобили OSVehicle проявява интерес към България. По покана на LauncHub Ventures, на посещение в страната ни е г-жа Юки Лиу, съосновател на компанията, която се срещна със заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Двамата обсъдиха плановете на предприятието за разкриване на ново производство в Европа като бяха представени възможностите за инвестиции в страната ни.

„България е една от 9-те държави-членки на ЕС, които със Съвместна декларация са подкрепили приоритетното развитие на електрическата мобилност в Европа“, каза зам.-министър Манолев. Той информира и че през последните години се изпълнява национален план за насърчаване на електрическата мобилност, а в момента се разработва Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност в България за периода до 2025 г. и хоризонт до 2030 г. „Налице е устойчива тенденция като отчитаме ръст от 243% при чистите електромобили и 718% при хибридите в периода 2012-2014 г.“, допълни Александър Манолев. По думите му обаче все още те заемат минимален брой от всички регистрирани превозни средства - под 1%. „Затова се надяваме, че ако изберете нашата страна за една бъдеща инвестиция, това ще насърчи и процеса за по-масово навлизане на електрическата мобилност, като ще можете да разчитате и на подкрепа от държавата, защото това е национален приоритет“, каза още икономическият заместник-министър.

OSVehicle, които са в процес на ребрандиране под името Open Motors, са специализирани в проектирането и производството на превозни средства с отворена рамка - шаси, което да позволи надграждането му, без да се налага смяната на колата. Или с други думи - превозни средства, които могат да се надграждат. Това е противоположно на философията в автомобилната индустрия, която предполага постоянно излизане на нови модели, които да заменят старите. Целта им е техните превозни средства да се ползват за много по-дълъг период като клиентите им просто заменят различни компоненти, за да отговарят те на променящите им се нужди.

Проектите на компанията, които вече са обявени, включват BusyBee, първият пътнически легален градски автомобил, построен на отворената платформа FabCar, автомобил, представен на Fab10 в Барселона, който може да бъде построен изцяло във FabLab, SPA's Luxury EV, от историческа италианска марка и са изработени от нови високотехнологични материали, Maker's Car, автомобили, създадени от производители с местни материали като тъкани и дърво, и NIKA, първият свързан автомобил, създаден специално, за да даде възможност за разработка на приложения.

Екскурзията (не)възможна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284005_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%28%D0%BD%D0%B5%29%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B0

 Оказва се, че българинът трябва да разчита на късмета си дори когато е спестявал от джобните си месеци наред, за да види друг свят. Онзи друг свят, за който мечтаеше десетилетия наред, допреди 28 години. Оказва се, че не само парното, а и доверието може да му струва твърде скъпо. Толкова скъпо, че дългоочакваната екскурзия до оня друг свят да се окаже невъзможна.

Уверих се в това преди броени дни. За щастие, за разлика от поредната група опарени от туроператорите кандидат-туристи, аз не пих чаша студена вода, вместо да се кача на върха на Айфеловата кула. Въпрос на шанс и на някакви си часове, в които успях да си взема обратно предплатената от джобните си солидна сума за отменената екскурзия.

Но проблемът не опира само до парите, а до типично българския антибизнес подход към клиента, чиито оплаквания от подобни агенции ни заливат ежедневно от интернет, страниците на вестниците и малкия екран. От подхода „Ние веднъж да вземем парите, пък после не ни интересува“.

В случая не ме интересува кой крив - кой прав! Интересува ме, че разбрах за отмяната на екскурзията едва ден преди виртуалното всъщност отпътуване от летище София! При това случайно, от електронната поща. Понеже БГ търговецът се сеща за телефона само когато жадува да изкопчи парите, но не и когато трябва да ги връща или да си ги изработи.

С предплатени билети за не един или два обекта в Париж бях принуден да тръгна дори без пукнат грош, досущ като Бай Ганьо из Европата. Барабар с цялата челяд...

Е, дори да преглътнем финансовите препятствия, фалиралата фирма, която сега препраща пострадалите кандидат-туристи към застрахователи, ще възстанови ли времето и огромното количество нерви, които изхаби семейството ми в рамките на ден, за да организира само пътуването си и да съумее да направи екскурзията от невъзможна възможна?! А другите агенции, поради чиито неразбории хора оставаха блокирани в чужбина дни наред, как ще компенсират тези несгоди?! Безценни или безплатни все още са времето и нервите на клиентите в България?! Въпросът за съжаление комай е риторичен. И опира до респекта към закона и спазването на нормативните и моралните правила в иначе правовата ни държава.

То в крайна сметка заради тези правила и ред и онзи обратен на нашия стандарт на живот всички мечтаехме да видим как се случват нещата в оня друг свят допреди 1989 година. И май заради тях все още мнозина се сещат за онази актуална и до ден днешен песен от зората на т.нар. БГ демокрация „Как ще ги стигнем американците“!

Тайните на безупречния стил на принцеса Даяна, които са актуални и днес (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tajnite-na-bezuprechniia-stil-na-princesa-daiana-koito-sa-aktualni-i-dnes-snimki-2068389

Принцеса Даяна винаги ще остане любимка на милиони хора по света, пример за подражание и истинска модна икона. 20 години след смъртта й, нейни снимки продължават да циркулират в социалните мрежи, а стилисти все още коментират визията й на светски прояви.

Семейства тестват Volvo ХС90 в проекта Drive Me

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284004_%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+Volvo+%D0%A5%D0%A190+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0+Drive+Me

 В Гьотеборг стартира програма за разработване на автономни технологии

 
Марката Volvo стартира проекта за разработване на технологии за автономно шофиране с помощта на шведски семейства, които ще тестват автомобили по обществените пътища на Гьотеборг и ще споделят впечатленията си с екипа инженери на компанията. Първите две семейства от тестовата програма – Хейн и Симоновски от Гьотеборг, получиха луксозните високопроходими автомобили Volvo XC90, с които ще участват в проекта Drive Me.
Още три семейства ще ги последват в началото на 2018 г., а през следващите 4 години до 100 човека ще бъдат включени в проекта Drive Me. Семействата ще допринесат за тестовата програма с ценна информация, като позволяват на екипа инженери да наблюдава как използват колата, шофирайки на път за работа, до училището на децата или когато пазаруват.
Семейство Хейн се състои от съпрузите Алекс и Паула и техните дъщери - Филипа и Смила.
Семейство Хейн се състои от съпрузите Алекс и Паула и техните дъщери - Филипа и Смила.
Компанията Volvo планира да разполага с напълно автономна кола до 2021 г. и данните от проекта Drive Me ще изиграят решаваща роля в нейното проектиране. „Чувствам се страхотно като част от този проект. Получихме възможност да участваме в разработването на технология, която един ден ще спасява животи”, заяви 45-годишният Алекс Хейн.
Програмата Drive me ще включва реални потребители, които ще тестват различните нива на асистенция на водача по време на управление и евентуално на изцяло автономно шофиране. Семействата получиха колите Volvo XC90, оборудвани с последните технологии за подпомагане на водача при шофиране, както и с набор от камери и сензори, които ще наблюдават поведението им на пътя и ще снабдяват колите с информация за случващото се покрай тях.
Семейство Симоновски се състои от съпрузите Сашко и Анна и техните две деца - Елин и Уилям.
Семейство Симоновски се състои от съпрузите Сашко и Анна и техните две деца - Елин и Уилям.
По време на този първи етап от проекта, семействата ще държат ръцете си на волана и ще контролират управлението през цялото време, докато използват автомобилите. С течение на времето, всички участници в проекта ще получат достъп до по-модерни коли, с по-развити автономни технологии, след като преминат специално обучение. Но дори тогава, тестването на тези автомобили, първоначално ще се извършва в контролирана среда и под надзора на експерти по безопасността от екипа на Volvo.
Нито една нова технология няма да бъде въведена в експлоатация, ако съществува и най-малкото съмнение относно нейната безопасност. Това означава, че Volvo продължава да разработва автомобилите си със същото внимание и грижа, която затвърждава позициите му на производител на едни от най-сигурните коли в света.

500 мъже пострадали заради Юлиана, къдрокосият Юли също празнува днес

https://offnews.bg//obshtestvo/500-mazhe-postradali-zaradi-iuliana-kadrokosiat-iuli-sashto-praznuva-671565.html

Църквата почита днес света мъченица Юлиания. Имен ден празнуват Юлиана и Юлиан.

Името е от латински произход и се свързва с месец юли, когато се почита св. Юлия девица, както и с Юлий - "къдрокос, с буйна къдрава коса". 

Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, които живеели във Витиния (Мала Азия) в края на ІІІ век. Още малка тя била сгодена за Елевсий, също от знатен род и езичник. Като пораснала, приела християнската вяра и отказала да свърже съдбата си с идолопоклонник. Затова, когато дошло време да се омъжи, заявила на Елевсий, че ако той не повярва в Христа, комуто тя служи, да си търси друга годеница. Разгневен от нейната упоритост, баща й я предал на съд от Елевсий, който вече бил станал управител. Отначало той се зарадвал на възможността да отмъсти на отхвърлилата го годеница, но поразен отново от необикновената й красота, пак започнал да я моли да се свърже с него, като обещавал никога да не я принуждава да се покланя на езическите богове. Нито молби обаче, нито изтезания успели да накарат Юлиания да отстъпи.

Съблечена гола, привързана с въжета, тя била бита отначало със сухи жили, после я обесили за косата, тъй че кожата с косата се отделяла от главата. В същото време изтезавали тялото й с остро желязо и измъчена, едва жива я хвърлили в тъмница.

Поразен от свръхестествената сила, с която мъченицата понасяла изпитанията, превишаващи човешките сили, народът славел Бога на Юлиания, който прави чудеса. По време на страданията й повярвали 500 мъже и 130 души. Всички те веднага били посечени с меч. След това и Юлиания била обезглавена. Тялото й било погребано от християните, и над гроба й била построена църква.

Според вярванията Юлиания привлекла към християнската вяра и света Варвара, чийто ден се чества на 4 декември. 

Пълнена патица върху кисело зеле

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6623043

Пълнена патица върху кисело зелеВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Честита Коледа от Столичната община - 8 дни паркиране без пари

http://clubz.bg/62082-chestita_koleda_ot_stolichnata_obshtina_8_dni_parkirane_bez_pari

Снимка БГНЕС

Центърът за градска мобилност в София обяви 8 дни безплатно паркиране в центъра на града по случай Рождество Христово и Нова година. 

""Подаръкът" важи от събота, 23 декември, въпреки че по принцип в съботния ден паркирането е платено. 

Столичани и гостите на София могат да ползват "синя" и зелена" зона в града, за да оставят колите си, на  24 декември - неделя, както си е винаги, но и на 25, 26, 27 декември.

"Синята" и "Зелената" зона се завръщат за два дни преди Нова година - на 28 и 29 декември - четвъртък и петък.

В събота - 30 декември, на Нова година в неделя и в първия ден на 2018 г. - понеделник - паркирането в София отново ще е без пари. 

Ретротрамвай с Дядо Коледа обикаля София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284003_%D0%A0%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B2%D0%B0%D0%B9+%D1%81+%D0%94%D1%8F%D0%B4%D0%BE+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8F+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8

 Коледен трамвай тръгна из софийските улици. До Бъдни вечер малки и големи могат да се повозят, да се снимат с Дядо Коледа и Снежанка и да получат подаръци. Разходката с коледния ретротрамвай е безплатна и само за деца с придружители. За седми път Район „Средец” на Столичната община е организатор на събитието в партньорство със Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и "Спаси София".

Атракционната мотриса се движи двупосочно на всеки час от пл. „Възраждане” до пл. „Журналист” всеки ден от 15 до 19 ч., в почивните дни (23 и 24 декември) от 10 до 14 ч., а спирките са: пл. „Македония“, пл. „Гарибалди”, пл. „Славейков”, бул. „Васил Левски”, УАСГ и пл. „Журналист“.

Реставрираният преди 16 години трамвай се движи като линия №35.

Без вода на седем места в столицата

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-na-sedem-mesta-v-stolitcata-671560.html

"Софийска вода" ще прекъсне временно водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дамян Груев“, Център, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Дамян Груев“ от ул. „Димитър Трайкович“ до бул. „Христо Ботев“. 

Изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Станимир Станимиров“ в „Малинова долина - изток“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. „Климент Охридски“ от ул. „Константин Муравиев“ до ул. „Георги Кьосеиванов“; бул. „Климент Охридски“ от № 67 до № 105; ул.“ Константин Муравиев“, ул.5, ул. „Станимир Станимиров“, ул. „Евгений Силянов“, ул. „Георги Кьосеиванов“, ул. „инж. Стоимен Сарафов“ № 27 и 29.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Рила“ в „Курило“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Пирин“.

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги. 

Ремонт на уличен водопровод на ул. „Явор“ в с. Мрамор налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на  ул. „Иван Вазов“, ул. „Момина сълза“, ул. „Мичур“. 

Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Блазна“ в с. Лозен налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на ул. „Караджин“ от ул. „Връх Острокап“ до ул. „Половраг“; ул. „Ибровица“ от ул. „Караджин“ до ул. „Блазна“. 

Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Люлин“ в кв. „Филиповци“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 19:30 часа на ул. „Витоша“, ул. „Погледец“; ул. „Люлин“ от ул. „Детелина“ до ул. „Суходолски път“; ул. „Суходолски път“ от ул. „Люлин“ до края на улицата.

Без вода във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Клокотница“ в кв. „Банишора“ ще са от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Княз Борис I“ от ул. „Козлодуй“ до ул. „Струга“; ул. „Клокотница“ от ул. „Цар Самуил“ до бул. „Княгиня Мария Луиза".

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Св. мчца Юлиания

http://www.cross.bg/yulianiya-bila-zhestoko-1563790.html

/КРОСС/ Св. Юлиания била дъщеря на знатни родители езичници. Още от малка била сгодена за Елевсий - също от знатен род и езичник. Когато пораснала, тя повярвала в истинския Бог и отказала да свърже съдбата си с идолопоклонник. Юлиания не искала да се върне към езичеството, заради което баща и я биел жестоко, а накрая я предал и на съд. Хвърлили я в тъмница и я измъчвали жестоко. С пламенна молитва и неземна помощ Юлиания превъзмогвала телесната болка. Накрая била обезглавена.

Какво да правим, когато дойде домашна помощница

https://offnews.bg//mama-nindzha/kakvo-da-pravim-kogato-dojde-domashna-pomoshtnitca-671617.html

Автор: Весела Бахчеванова Още от тринадесетгодишна живеех сама на квартира и винаги съм се справяла, без особени усилия с домашния ред и чистота. Но когато се появиха съпругът и детето, плюс служебните ангажименти и готвенето по минимум 2 ястия на вечер, нещата се изплъзнаха от контрола ми. Тогава вече беше време да наема жена, която да ми помага поне с почистването на дома. По онова време все още нямаше фирми, които да се занимават с абонаментно почистване. С мен се свърза едно момиче, с което си допаднахме и тя започна да идва всяка седмица. Грешката, която направих в самото начало…

21 декември в историята

http://www.cross.bg/purviyat-purvata-zagivat-1563792.html

/КРОСС/ 1266 г. - Английската кралска войска, след шестмесечна обсада влиза в замъка Кенилворт и разгромява първия парламент в историята на Англия. 1719 г. - Излиза от печат първият брой на американския вестник Boston Gazette. 1846 г. - Робърт Листън провежда първата хирургическа операция с анестезия в Европа. 1860 г. - Южна Каролина става първият щат, отделил се от САЩ - процесът на отделяне на 11 щата, несъгласни с премахването на робството става причина за избухването на гражданската война (1861-1865). 1881 г. - Остров Ман става първата политическа единица, която позволява на жените да гласуват. 1891 г. - Изиграна е първата игра по баскетбол в Спрингфилдския колеж (САЩ). 1898 г. - Мари Кюри и Пиер Кюри откриват нов химичен елемент - радий. 1899 г. - В Русия излиза първият брой на списание Огонёк. 1901 г. - Италианският радиотехник Гулиелмо Маркони предава радиовълни от Великобритания до Нюфаундленд (Северна Америка). Така радиото за първи път е използвано като средство за връзка. 1913 г. - Публикувана е първата кръстословица в света - от англичанина Артър Уайн в неделното издание на Ню Йорк Уърлд. 1935 г. - За първи път е прожектиран филмът Снежанка и седемте джуджета. 1958 г. - Шарл дьо Гол е избран за първи президент на Франция. 1967 г. - Състои се премиерата на филма "Абсолвентът" с Дъстин Хофман и Ан Банкрофт. 1968 г. - Изстрелян е Аполо 8, първият пилотиран космическият кораб, който достига друго космическо тяло. 1971 г

Православен календар за 21 декември, вижте кой празнува днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6619940

Православен календар за 21 декември, вижте кой празнува днесСв. мчца Юлиания и пострадали с нея 500 мъже и 130 жени в Никомидия Св. Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници, които живеели във Витиния. Още от малка била сгодена за Елевсий - също от знатен род и езичник. Като пораснала, Юлиания повярвала в истинския бог и отказала да свърже съдбата си с идолопоклонник.

Издигнаха Жириновски за кандидат за президент на Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/izdignaha-zhirinovski-za-kandidat-za-prezident-na-rusiia-2068432

Участниците в 31-ия конгрес на Либералнодемократическата партия на Русия (ЛДПР) избраха единодушно председателя й Владимир Жириновски за неин кандидат на предстоящите президентски избори, предаде ТАСС.
 
Жириновски ще се канди

Войник от Северна Корея избяга през границата в Южна, възползвайки се от мъглата

//dariknews.bg/novini/sviat/vojnik-ot-severna-koreia-izbiaga-prez-granicata-v-iuzhna-vyzpolzvajki-se-ot-myglata-2068431

Севернокорейски войник избяга в Южна Корея тази сутрин през силно охраняваната сухоземна граница и демилитаризираната зона между двете страни, предаде агенция Йонхап, цитирайки представител на генералния щаб на въоръжените сили в Сеул.

Любим виц на Башар Рахал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6623055

Любим виц на Башар Рахал В месарницата жена разглежда патиците в продължение час. На продавача му писнало: “Госпожо, за да ви помогна с избора, Вие тая патица ще я ядете ли или търсите сродна

Global Times: Отправяйки предизвикателство към Пекин и Москва, САЩ допускат стратегическа грешка

http://pogled.info/svetoven/Global-Times-otpravyaiki-predizvikatelstvo-kam-pekin-i-moskva-sasht-dopuskat-strategicheska-greshka.91429

/Поглед.инфо/ В своята нова стратегия за национална сигурност Белият дом нарече Москва и Пекин “конкуренти”. Според Global Times по такъв начин администрацията на Доналд Тръмп демонстрира своето нежелание да се отрече от “световното господство”. Но ако американският лидер действително е готов да отправи предизвикателство едновременно и към Русия и към Китай, той рискува да отплува твърде далече “в дълбоководното царство на геополитиката”.

Заместник на Тереза Мей хвърли оставка заради секс скандал

//dariknews.bg/novini/sviat/zamestnik-na-tereza-mej-hvyrli-ostavka-zaradi-seks-skandal-2068423

Деймиън Грийн - заместник на британския премиер Тереза Мей и неин ключов съюзник в правителството, подаде оставка снощи заради секс скандал, съобщава Ройтерс. Грийн се разделя с поста си по настояване на министър-председателката. Полицията го разсл

Вот за регионален парламент в Каталуния: вижда ли се развръзка на кризата

//dariknews.bg/novini/sviat/vot-za-regionalen-parlament-v-kataluniia-vizhda-li-se-razvryzka-na-krizata-2068420

Каталунците гласуват за местен парламент. Предсрочните избори бяха свикани от испанския премиер Мариано Рахой, който пое директен контрол над областта. До безпрецедентното решение се стигна, след като богатият североизточен регион обяви независимост след референдум, обявен

Жена пръсна стотици лири да си направи уши като на елф за сватбата

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zhena-prysna-stotici-liri-da-si-napravi-ushi-kato-na-elf-za-svatbata-2068407

Британката Сузи Бота похарчи 1000 британски лири, за да й поставят импланти и ушите й да станат заострени като на елф, пише в. "Метро".

Вижте Ахил - най-популярната котка в Русия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-ahil-naj-populiarnata-kotka-v-rusiia-snimki-2068419

Компанията "Медиалогия" изготви класация на най-популярните котки в Русия въз основа на това колко често са били споменавани в медиите, като на първо място беше поставен котаракът Ахил, предаде сайтът Лента.

Зимата идва

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zimata-idva-2068422

Астрономическата зима настъпва днес, в 18.28 часа.

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни - в Южното полукълбо. img wide]327716

В 18,27 ч. днес настъпва астрономическата зима

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u8buqCj6zxM/

 В 18,27 ч. на 21 декември  настъпва астрономическата зима. Това е и най-краткият ден на годината и най-дългата нощ. Сезонът започва със зимното слънцестоене и завършва с пролетното равноденствие. Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март 2018 г. в 18.00 ч.

Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. На 21 декември Слънцето е над Тропика на Козирога, в Северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в Южното – лятно. Когато еклиптиката пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Днес ще има разкъсана облачност, през деня намаляваща на места до предимно слънчево.  Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 2-3°. Температурата на морската вода е 9° – 10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Валери Симеонов: ГЕРБ и ДПС пак ни извъртяха!

http://pogled.info/bulgarski/valeri-simeonov-gerb-i-dps-pak-ni-izvartyaha.91425

/Поглед.инфо/ "Пак ни извъртяха! Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност", това написа вицепремиерът Валери Симеонов в профила си във Фейсбук.

ЕК ще лиши Полша от право на глас при вземане на решения

http://pogled.info/svetoven/evropa/ek-shte-lishi-polsha-ot-pravo-na-glas-pri-vzemane-na-resheniya.91426

/Поглед.инфо/ Европейската комисия предприе безпрецедентна стъпка за задействане на член 7.1 от Договора за ЕС срещу Полша, засилвайки натиска върху Варшава относно спорните промени в съдебната система, наложени от управляващата партия „Право и справедливост", предава Radio Poland.

Американската външна политика. Или “изцепките” на Метис, Хейли, Тръмп и Хантсман

http://pogled.info/svetoven/amerikanskata-vanshna-politika-ili-iztsepkite-na-metis-heili-tramp-i-hantsman.91427

/Поглед.инфо/ Американската външна политика се характеризира с три неща – агресия, подтискане на партньора и като резултат висока вероятност за изхвърляне на подписаното съглашение на боклука. Първо – това е и Тарда, и Шайрат, второ – това с КНДР (вие се разоръжавайте, а ние тогава ще седнем на масата за преговорите или проваления по-рано през 90-те договор за изграждане на реактори като размяна за замразяването на ядрената програма) и трето – свързано с първото и второто – даже ако сме седнали на масата за преговорите и нещо сме подписали, не си правете илюзии, от връщането към първото и второто нищо няма да ви спаси (КНДР и Иран). В какво се корени такава политика на САЩ? В могъществото на техните въоръжени сили и контрола над оборота на долара като международно платежно средство. Но връзчицата Метис и Хейли говори по-скоро за първото. А пък Тръмп … как може да се гордееш с това, че тяхната спецслужба издънила контролираните именно от тях терористи!!! Това е дивотия!!!

Немски професор не разбира руснаците, но вярва в тяхната миролюбивост

http://pogled.info/svetoven/nemski-profesor-ne-razbira-rusnatsite-no-vyarva-v-tyahnata-mirolyubivost.91428

/Поглед.инфо/ Един от най-известните немски експерти по управленски късълтинг – Хербет Хенцлер – сподели своите впечтления след посещението на Русия. Както експертът разказа на изданието Ostbayerisches Volksblatt, за пореден път той не могъл да разбере руската душа, но останал с впечтлението, че Русия е миролюбива нация.

Три проблема за Борисов: Брекзит, бежанци, Русия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6621006

Три проблема за Борисов: Брекзит, бежанци, РусияБългарското председателство ще трябва да доведе докрай тези топтеми. Всяко решение по тях обаче може да предизвика вътрешнополитическа криза в България 15 декември бе важен ден за България. Но не защото у нас се случи нещо грандиозно, а защото в Брюксел имаше Европейски съвет. Според амбициозната програма на лидерите той трябваше да реши три

Къде на концерт около Коледа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6623165

Къде на концерт около КоледаПо традиция около коледните празници музикалният афиш е доста разнообразен. Меломаните, които са избрали да не пътуват, ще могат да разнообразят почивните си дни с изпълнения в различни жанрове. Софийската филхармония подготвя цяла поредица от събития за празниците, които вече събират публика в зала “България”.

"Левски" отпадна от евротурнирите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6623517

"Левски" отпадна от евротурнирите"Левски София" стана третият български отбор, който приключи участието си във волейболните евротурнири. След "Нефтохимик" и ЦСКА, "сините" също се сбогуваха със състезанията на Стария континент, след като бяха отстранени от "Орион". Воденият от Владимир Николов тим се наложи с 3:1 в София, но на реванша отстъпи с 0:3 и се стигна до златен гейм.

Сигнал за бомба евакуира летище Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6623520

Сигнал за бомба евакуира летище ВарнаОколо 20.30 ч. в сряда вечер е постъпил сигнал от анонимно лице за взривно устройство на територията на летище Варна, се казва в съобщение от летищния оператор "Фрапорт АГ", цитирано от "Фокус". Намиращите се лица в терминала са евакуирани. Извършени са всички необходими проверки за сигурност от компетентните органи.

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна.

https://offnews.bg//mama-nindzha/razbiram-te-ne-te-obviniavam-shte-ti-pomogna-671604.html

Децата нямат нужда от индивидуален подход, а от човешко отношение Много родители търсят частни учители, защото учебната програма не се съобразява с индивидуалните особености на децата. Един педагог, учител по английски и автор, обяснява, защо индивидуалният подход няма да помогне на детето да се учи по-добре. За разлика от персоналния. Да, оказва се, че има разлика между тях. Влизате в час. Пред вас са 20 или 30 абсолютно различни характера със своите особености и способности. Гледат ви с досада, умора, тъга, безразличие или с умерен интерес. Някой го боли стомахът и не може да се съсредоточи върху текста. А момичетата от…

Папата, който редактира Евангелието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6621132

Папата, който редактира ЕвангелиетоФранциск успява да е №1 в много области Първият папа от Новия свят вече повече от 4 години успява да е първи папа в много области. Той е първият, който показа близост с православната църква, първият, който е запален футболист и член на агитка, както и първият, който поиска да се редактира “Отче наш”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване