Първият публичен дом със секс кукли се радва на широка популярност във Франция

http://www.mediapool.bg/parviyat-publichen-dom-sas-seks-kukli-se-radva-na-shiroka-populyarnost-vav-frantsiya-news274954.html

Първият френски публичен дом със секс кукли беше открит в Париж и вече се радва на широка популярност, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Бордеят предлага услугите на силиконова кукла вместо на истинска жена. В него има няколко помещения, чиито прозорци са украсени със снимки на още секс кукли. "Жриците на любовта", общо четири на брой, са с различни форми, цвят и размери. Те са облечени в оскъдно бельо. Само преди седмица в Гейтсхед, Великобритания отвори врати друго подобно заведение. "Лавдол Ю Кей" предлага услугата "изпробвай преди да закупиш". Клиентите, които се възползват от нея, могат да платят 141 щатски долара, за да прекарат време с изкуствената си партньорка, преди да платят 2800 долара, за да я заведат в дома си. В публичния дом се предлагат двойно легло, лубрикант, кондоми и избраната секс куклa.

Каракачанка прескочи ограда и нахапа жестоко мъж

http://dnes.dir.bg/news/haskovo-karakachanka-26835398

Куче от породата "Каракачанска овчарка" е прескочило ограда и е нахапало жестоко 80-годишен мъж в Хасково.

Заловиха двама варненци с марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=368188

На 29 януари, около 21:25 часа, в ж.к. «Аспарухово», при извършване на полицейска проверка на автомобил и намиращия се в него мъж на 20 г. от Варна, неизвестен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо суха тревиста маса, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.

Ева Грийн обсебена в нов психотрилър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692104

Ева Грийн обсебена в нов психотрилърЕва Грийн "обсебва" Еманюел Сение в психотрилъра "По действителен случай" на Роман Полански. Копродукцията на Франция, Белгия и Полша по романа на Делфин дьо Виган откри фестивала CineLibri - 2017 и предизвика огромен зрителски интерес, а от 2 февруари е по българските екрани, съобщават разпространителите, цитирани от БТА.

Държавата питала ли ме е дали искам да се родя в нея?

https://offnews.bg//nashite-avtori/darzhavata-pitala-li-me-e-dali-iskam-da-se-rodia-v-neia-673922.html

Ще ви призная, че не съм чел Хартата за правата на човека. Някой от вас чел ли я е? Ако я е чел – помни ли я и може ли да я цитира точка по точка?

Не питам съвсем произволно, имам нещо на ум, за да ви питам. Между другото – не съм чел почти никаква правна литература. Не знам Конституцията наизуст (макар че съм се опитвал да я чета и май даже съм я прочитал в някои периоди от живота си) - така че не знам правата и задълженията си на гражданин.

Сега ще ви призная и нещо, което ще ви възмути. Но защо съм аз писател и мислещ човек, ако не за да възмущавам хората, като им казвам неща, които да ги събудят от мрачната дрямка? Ето, казвам ви: Аз и въобще не искам да знам правата и задълженията си на гражданин! Не ме интересуват, не искам да изпълнявам задълженията си и не искам да се възползвам от правата си!

Хаха, правото на гласуване – какво ще кажете?!

Защото аз съм човек, аз съм човек, аз съм осъзнат и осъзнаващ себе си човек, аз съм човек със съвършени сетива – както е и всеки друг; съвършени сетива и съвършена способност за усещане, чувстване и мислене; съвършена интуиция и себеусещане – дадени ми направо от Бог, Природата или както щете го наречете (това, което аз наричам Моя Бог).

И защото съм такъв, аз знам какво искам, какво ми е потребно, какво трябва да правя, какво не трябва да правя, какво искам и какво не искам, кое е полезно за мене и кое – не! Именно затова – какви там Харти, какви шибани Конституции?

Аз – някак с времето и огромния си късмет – късметът на болния от недоволство от Нормалния живот – успях да осъзная, че като човек и именно и само като човек съм съвършен – и съвършенството ми се изразява в едно: Да знам във всеки момент кое е добро за мене – чрез сетивата си и ума си – аз знам кое е добро за мене; което ще рече – и добро за Всички!

Сега ще ви кажа: Който се се опита да ви убеди, че това, което е Добро за вас, е Зло за другите – той е мръсник и робовладелец!

Но не честен робовладелец – с камшик и пистолет, с пранги и вериги! А мръсен, таен робовладелец, който ще ви заблуди, ще ви измъчи с морални фалшификации и ще ви направи роб на своята подла Система!

Та така де: Истинският осъзнат и вярващ на фината си, прекрасна, дадена от Бог сетивност, чувствителност, интуиция, ум и вроден морал (да не се бърка по никакъв начин с натрапения ни морал!) винаги знае кое е добро за него, той знае и кое е добро за другите – знае, че доброто за него е същото като доброто и за другия – и затова не отнема доброто от другия, за да може да живее в добруване с тоя друг; осъзнатият и вярващ на Божествената съвършеност на сетивата, интуицията си и на всичко, що Бог ни е дал (способност за себеосъзнаване), не се подвежда от хитрите морални, религиозни и идеологически, политически и тям подобни заблуди, витаещи в обществата!

Той сам знае как трябва да се живее, защото слуша съвършените си – дадени ни от Бог – тяло и душа!

И така – не знам какво искат да ме излъжат, казвайки ми че като човек имам еди какви си права и като гражданин - еди какви си права и задължения! Аз всичко това си го знам не от Хартите и Конституциите – тия долни лъжи! Знам го, защото слушам тялото си и душата си! Чистата си, неизлъгана душа!

И така. Някой ще попита – а откъде знаеш, че душата ти не е покварена, че тялото ти не те лъже, че всичко това не е дяволска самозаблуда?!

Ще ви кажа: Ако приемем, че Бог е създал сетивата ни, чувствата ни, интуицията ни, ума ни – значи ние можем изцяло да им се доверим. Ако приемем, че те са калпави или са продукт на шегите на Дявола – то значи, че въобще не бива да им се доверяваме. И ако не им се доверяваме – то тогава никакви Харти и Конституции – защото и те ще са дяволски шеги – нямат никакво значение.

Преди дни някакъв руски самолет засякъл американски шпионски самолет над Черно море! Сега ще питате – защо скочи пък на това?

Ще ви кажа: Моето естествено право, моето дълбоко право на човек е да бъда спокоен. Никой мръсник няма право да ме безпокои.

Преди дни прочетох: Остават две минути до ядрения апокалипсис! – Това естествено – заглавие в просташка електронна медия. На човечеството му оставали две минути до полунощ - по часовника, създаден като символ на ядрената заплаха през 40-те. В смисъл – по-страшно не сме се приближавали до Края на Света никога.

Казвам си: Кой, Бога ми, ме е питал? Кой наглец си е въобразил, че след като съм изтърсен на тоя свят от безумни родители (това е огромна тема, но нека само подхвърля – родителите имат ли право да раждат деца, след като тоя живот е страдание и като по тоя начин родителите обричат невинните дечица задължително на мъчителна смърт – накрая на тоя мъчителен живот? В тоя смисъл – родителите – всички що раждат деца - не са ли водени от безумна инерция, от престъпна небрежност?) та след като съм роден не по своя воля, кой си е въобразил на всичкото отгоре, че има право да застрашава моя личен, и без друго тревожен и измъчен живот?

С шпионски самолети, с ядрени апокалипсиси? Кой ме е питал за това?

Аз знам – с всяка фибра на тялото си, с всяка фибра на душата си знам – че имам право да бъда човек. Автономен и ръководещ живота си. Спокоен и борещ се, осъзнат човек. И никой няма право да застрашава спокойствието и сигурността ми – ако ще тоя някой да се казва Русия, Америка, Европейски съюз, България, или каквато и там организирана свинщина да е!

Това, че съм се родил в държава, не означава, че с нещо съм ѝ длъжен! Държавата питала ли ме е дали искам да се родя в нея? И след като аз съм се родил без свое желание, но съм развил съзнанието си на човек – аз имам ясното, осъзнато право да живея в мир и спокойствие. Ако държавата, в която напълно случайно съм се родил и затова я чувствам (както бих чувствал и всяка друга държава или Система) като тегло и ненужен затвор, та ако тая държава реши да воюва или да създава проблеми на гражданите си – аз имам правото (ако мога) да проваля плановете на тая държава! Защото аз имам правото да бъда оставен на мира!

(Тук помислете малко за огромната традиция, която е задължавала всеки роден в коя да е държава мъж да става войник – тоест – убиец; убиец, задължен да убива в името на отечеството - задължен от законната военна повинност! Помислете най-вече за това, че никой съвременен човек не е изградил имунитет, изразяващ се в пълно неприемане и отвращение към тая традиция! Тоест – тя все още е що годе приемлива като идея! Помислете и за идиотските брътвежи за връщане на задължителната военна служба!)

Моето благо и моето спокойствие са неприкосновени! И ако една организация, система, общество, държава прави така, че чрез своите подли и неморални машинации застрашава спокойствието ми, красотата и сигурността на моя живот – чрез политиката си, чрез (дори!) географското си разположение, чрез историята си – то аз съм длъжен пред Божията същност на своето богосъздадено тяло и душа – да се опълча! На системата (обществото, държавата).
Или казано като Буковски: Никой няма право да ме безпокои, защото съм случайно пребиваващ в тоя скапан хотел!
Или простичко казано (защото повечето хора наистина нито могат да четат и разбират, нито се и опитват):

Ще съдя държавата, обществото, Света, хората въобще – за това, че са: създали самолети; че са направили държава до Черно море; че са създали ядрено оръжие; че са създали въобще държави; че летят с тия самолети над Черно море; че са създали шпионажа; че се шпионират във времето, в което Аз живея! И също за това, че: произвеждат оръжие; търгуват с оръжие; готвят се за войни; осъществяват войни – далеч и близо до мен (защото и далечните ме измъчват - с новините за убити деца, идващи от тях!); за това, че печелят пари; за това, че са създали парите; за това, че заради пари са готови да убият всеки, дори най-невинния и нямащия нищо общо – дори Мен!

Ще съдя държавата, обществото, човечеството за това, че нарушават моето свещено спокойствие!

На което аз – осъзнат и вярващ човек – знам, че имам право!

Та така де. Ако осъзнаем, че всъщност никой не ни пита за това дали на нас ни харесва да летят самолети над Черно море и да ни заплашват с ядрени войни...Ако разберем, че СА ДЛЪЖНИ ДА НИ ПИТАТ, защото това касае нашия живот и сигурност... Ако осъзнаем, че никой няма право да ни говори, дори да споменава пред нас думата война, защото Ние не я искаме (Аз, Аз не я искам – така е по-честно) и дори споменаването на тая дума ни е противно и ни води до страх, отчаяние и болест...ако осъзнаем, че тоя, който ни безпокои с негови си ужасии и гадости – било той журналист, който заради сензацията пише и говори злорадо за смърт и ужас; било политик, който от алчност подготвя масови кланета, било военен – готвещ се да убива, защото иска да се осъществи в кариерата си – ако осъзнаем, че имаме право да се опълчим срещу тия, да им кажем: Ние не участваме в това, то си е ваше, но моля – нека не стига дори до слуха ни!...Ако осъзнаем, че щом те са готови да нарушават нашето свещено спокойствие – ние имаме право на пълно и свещено Неподчинение...

Ако осъзнаем всичко това – не знам...

Може би Светът ще стане по-добро място.

Някакъв шпионски самолет – над Моето Черно море – морето, в което съм плувал, в което съм прегръщал красиви момичета и съм плакал със солени като водата сълзи – някакъв шпионски самолет бил засечен от изтребител...

...и това можело да доведе до край на Моя живот и на живота на Всички, които обичам?

Пфу – аз имам право да се откажа от всичко това! Да се откажа, но не като пораженец! А като силен, автономен и осъзнат човек. Да се откажа – но като борец, не като жертва...

И да кажа: Щом вие правите всичко това, с което аз не съм съгласен и то вреди на красотата на моя живот – аз тогава имам право на пълно Неподчинение! Не очаквайте - щом вие така застрашавате мен – аз да се държа като послушен член на робското ви общество! Аз ще правя каквото искам! И то може да е много, много лошо за вас!

А кои сте вие?

Вие си знаете. Нарушители на моето спокойствие!

Апропо, като стана въпрос за граждански права – прочетете Гражданско неподчинение на Хенри Дейвид Торо. И така нататък...

НСО: Генерал Антонов е подал оставка, за да стане дипломат

https://www.actualno.com/politics/nso-general-antonov-e-podal-ostavka-za-da-stane-diplomat-news_657313.html

Мотивите на генeрал-лейтенант д-р Ангел Антонов за подадената оставка като началник на Националната служба за охрана (НСО) са свързани с преминаване на дипломатическа служба, предаде БГНЕС. От НСО заявяват, че в момента Военна прокуратура извършва проверка на НСО и Ангел Антонов ще изчака нейното приключване. Той ще продължи да изпълнява служебните си задължения на началник на НСО до издаване на Указ от президента на Републиката. Вчера (30 януари) Антонов е подал оставка при президен

Еврокомисари: Надяваме се България да ратифицира конвенцията

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-evrokomisari-aria-abriel-ratifitzira-istanbulscata-conventzia-vera-yourova-26835033

47 държави вече са ратифицирали Истанбулската конвенция. Ние насърчаваме и искрено се надяваме, че скоро ще последва България. Няма време за губене.

Държавата гарантира с 50 млн. лева кредитите за студентите и докторантите

https://offnews.bg//politika/darzhavata-garantira-s-50-mln-leva-kreditite-za-studentite-i-doktoran-673956.html

Правителството издаде държавна гаранция до 50 млн. лв. по Закона за кредитиране на студентите и докторантите за 2018 г. за новите отпуснати кредити през бюджетната година. Финансовата подкрепа се изразява в гарантиране на главницата и лихвите по кредитните задължения.

Въз основа на решението министърът на образованието и науката подписва от името на правителството споразуменията за издаване на държавна гаранция за отпускане на кредити по ЗКСД през 2018 г. с петте банки, подписали типовия договор – „Банка ДСК“ ЕАД, „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, „Алианц Банк България“ АД, „Юробанк България“ АД и „Първа инвестиционна банка“ АД.

Договорените кредити по реда на ЗКСД през предходните години са гарантирани от държавата до тяхното пълно погасяване.

България, Македония, Гърция и Албания заедно ще подобряват хотелиерството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692098

България, Македония, Гърция и Албания заедно ще подобряват хотелиерствотоПреодоляване на регионалните проблеми в областта на хотелиерството и туризма и развитие на съвместни инициативи предвижда проектът ХЕЛИКС, който ще се реализира през следващите две години в Македония, Албания, България и Гърция, предаде агенция МИА. Носители на проекта на стойност 600 000 евро, финансиран от Европейския съюз,

Държавата намалява парите за медицина в университетите, дава повече за инженерните специалности

https://offnews.bg//obshtestvo/darzhavata-namaliava-parite-za-meditcina-v-universitetite-dava-povech-673947.html

Държавата ще плаща по-малка издръжка за студентите по медицина, фармация и стоматология и по-голяма - за тези в инженерните специалности в университетите.

Това става ясно от приети днес от правителството промени в начина на определяне на нормативите за издръжка на обучението на един студент в различните професионални направления, разписани в постановление 162.

Сумата за година е равна на базовия норматив за издръжка на обучението на 1 учащ се в държавните висши училища (за 2018 г. той е 693 лв., съгласно постановлението на МС за изпълнението на държавния бюджет), умножен по даден коефициент. Именно тези коефициенти промени днес Министерският съвет.

Най-голямото намаление е в трите регулирани специалности "Медицина", "Стоматология" и "Фармация". Досега базовият норматив за издръжка на обучението за студент в тях се умножаваше по коефициент 9,40. Оттук нататък сумата ще се умножава по 8,50.

В същото време, за студент в специалност от направленията "Математика", "Информатика и компютърни науки", "Биологически науки", "Химически науки", "Физически науки", "Науки за земята", "Електротехника, електроника и автоматика", "Машинно инженерство", "Комуникационна и компютърна техника", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Архитектура, строителство и геодезия", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Биотехнологии", "Хранителни технологии", "Горско стопанство", "Общо инженерство" и "Материали и материалознание" ще се дава повече. При тях коефициентът се увеличава от 2,40 на 2,80.

Годишната издръжка на студент в специалност от направленията "Музикално и танцово изкуство", "Театрално и филмово изкуство" , "Теория на изкуствата" и „Изобразителни изкуства“ също ще се повиши, защото коефициентът се увеличава от 5,00 на 5,30.

Коефициентите за останалите направления не се променят.

Предложените промени са израз на усилията, които Министерството на образованието и науката полага за повишаване ефективността на публичните разходи в системата на висшето образование, се казва в съобщение на пресслужбата на МС по повод промените.

"Необходимостта от корекция на съотношенията в нормативите между отделните професионални направления възниква от създадения към момента дисбаланс в държавното финансиране - обясняват още от МС. - При сегашните коефициенти се формират излишъци на средства при финансирането на определени професионални направления като „Медицина“, „Стоматология“ и „Фармация“ и се наблюдават съществени дефицити на средства в определени области на висшето образование (педагогически, хуманитарни, технически и изкуства). Освен това, те не изразяват себестойността на образователния процес на обучаващите се."

Fujifilm придобива Xerox за 6,1 млрд. долара

https://www.investor.bg/novini/261/a/fujifilm-pridobiva-xerox-za-61-mlrd-dolara-254927/

Американската компания ще обедини операциите с тези на съвместното ѝ предприятие с Fujifilm

Хилда Казасян, Гергана Паси и Мартин Захариев в новия обществен съвет на БНТ

https://offnews.bg//medii/hilda-kazasian-gergana-pasi-i-martin-zahariev-v-novia-obshtestven-sav-673955.html

Българската национална телевизия си назначи нов обществен съвет, който се състои от 9 души. В него влизат артисти, университетски преподаватели, спортисти и един бивш министър.

В консултативния орган към БНТ се включиха: проф. Боян Биолчев (филолог, писател и ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ в периода 1999 – 2007 година), доц. Харалан Александров (социален антрополог и преподавател), Гергана Паси (общественик и министър по европейските въпроси в периода март 2007- юли 2009 година), Теодора Димова (писател), Хилда Казасян (джаз певица), Мартин Захариев (изпълнителен директор на Сдружение „Национален борд по туризъм“), Ваня Гешева (спортист, медалист от Олимпийски игри, Световни и европейски първенства по кану-каяк), Иван Стамболов-Сула (публицист и анализатор) и Иван Киров – Тоби (преводач и рекламист).

На първото заседание, което бе проведено днес, проф. Боян Биолчев бе избран за председател на обществения съвет, а Хилда Казасян за заместник-председател.

„Благодаря на всеки един от вас за приетата покана и за ангажимента заедно да отстояваме смисъла на обществената телевизия. Ръководството на БНТ разчита на активния диалог с членовете на Обществения съвет, водени от стремежа да бъдем конкурентна телевизия по отношение на общественото влияние. Предстои ни много работа и вярвам, че заедно ще бъдем част от положителната промяна на БНТ“ – заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров.

Общественият съвет е независим консултативен орган, който подпомага изпълнението на обществените функции на БНТ. Неговите членове наблюдават баланса на различните гледни точки и интереси в програмите на националната телевизия и съдействат за налагане на българската културна идентичност и език. Съветът може да обсъжда и предлага идеи за предавания, свързани с обществения характер на медията.

Победителят на "Евровизия" Салвадор Собрал, който има ново сърце, пее отново (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692092

Победителят на "Евровизия" Салвадор Собрал, който има ново сърце, пее отново (Видео)Два месеца след като му беше трансплантирано сърце, победителят от конкурса на "Евровизия" Салвадор Собрал разпространи във Фейсбук видео как свири на пиано, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Музикантът, който е на 28 години, написа към видеоклипа: "Салвадор би искал да Ви предложи малко музика и затова изпълни за Вас "Landslide" на "Флийтуд Мак".

Уникална синя зона във Варна - като начини на плащане и вид паркоместа

https://www.actualno.com/varna/unikalna-sinja-zona-vyv-varna-kato-nachini-na-plashtane-i-vid-parkomesta-news_657312.html

Общинският съвет във Варна одобри таксите за паркиране в бъдещата "Синя зона" в града. На днешното заседание съветниците приеха промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, като бяха включени и цените за почасово платено паркиране, съобщават от Община Варна. Таксата за час престой в синята зона ще бъде 1 лев. Единствено във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой. Живеещите в обхвата на зоната ще ползват префере

Путин: Руската армия е сред най-добре въоръжените в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=368177

Армията на Русия е една от най-добре въоръжените в света, което се доказва от военната операция в Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин на военнопрактическа конференция за резултатите от специалната операция в Сирия, предаде ТАСС.

Канадската икономика отчита силен растеж в края на годината

http://econ.bg/Новини/Канадската-икономика-отчита-силен-растеж-в-края-на-годината_l.a_i.757260_at.1.html

През ноември 2017 година икономиката на Канада отбеляза най-силен растеж от шест месеца насам благодарение на подем във всички по-важни сектори - от...

Конституцията ни е скъпа, Делян – по-скъп

http://www.cross.bg/volya-gerb-konstitytziyata-1566763.html

/КРОСС/ Непротивоконституционствувателствувайте! "Що пък не", самоуверено питат от ГЕРБ. Ако нарушиш Закона за движение по пътищата - глоба. Ако пренебрегнеш данъчните правила - санкция. Ако налазиш накриво из наказателната юриспруденция - затвор. Даже в градския транспорт, ако си без билет - отнасяш го. Ама ако се погавриш с основния закон на Републиката - нищо. Толкова нищо, че чак обидно за държавата. За онази, за която мечтаеха след 1989 първите свободни народни избраници от всички възкресени или новородени партии, бащите на Конституцията, акушерите на парламентаризма. Днес живеем в държава, където управляващата клика представлява не народа, а себе си, собствените си интереси, мераците на приятелски кръжец, апетитите на вуйни и баджанаци по села и паланки. В държавата ГЕРБ. В страната на Борисов. Където Конституцията е тънко книжле, върху което с кръстосани като изпечени лъжци пръсти три пъти вече се клеха Неговите депутати. И ще излезе, че Не-си-даваме-Делян ни оставка подавал, ни оставка оттеглял. Целият в бяло. А бойната група на Цветанов-Караянчева - още люто обидени на президента Радев за нотариата - се хвърля с голи гърди да брани драгоценния депутат с многото роднини. И окончателно подмокрената си репутация. Какво тук значи някаква си Конституция? Непротивоконституционствувателствувайте... Половината депутати на ГЕРБ не са чували тази дума. За Цветанов е сигурно, за Десислава Атанасова има подозрения

Юнкер заставя Румъния да спре спорните закони, за да даде рамо за Шенген

https://frognews.bg/novini/iunker-zastavia-rumaniia-othvarli-spornite-zakoni-dade-ramo-shengen.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес Румъния, че ако одобри спорното законодателство в областта на правосъдието, не би продължил подкрепата си за приемането на страната в Шенген и за отпадането на механизма за наблюдение.

В Ямбол удължават грипната вакация за учениците с още 6 дни до 6-ти февруари

https://www.24chasa.bg/region/article/6692080

В Ямбол удължават грипната вакация за учениците с още 6 дни до 6-ти февруариНа основание поддържане на висока епидемична заболяемост от грип за периода 29 -31 януари, учебните занятия във всички учебни заведения в област Ямбол се преустановяват за още 6 дни - от 1 февруари до 6 февруари, включително. Всички останали противоепидемични мерки остават в сила до второ нареждане.

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/01/31/3121896_video_drugite_novini/?ref=rss


Другите новини е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето акцентите днес:<br /><br />Кабинетът утвърди Споразумението за намаляване на тарифите за роуминга със Сърбия<br />Бяло, зелено и червено в олимпийските екипи<br />Тройно лунно шоу<br />Първият концерт на ледено виолончело<br />Нощта на книгите за Хари Потър се отлага за 18 февруариМелания Тръмп заложи на европейски дизайнери за речта "За състоянието на съюза" <br /><br />

БНТ е с нов обществен съвет

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121890_bnt_e_s_nov_obshtestven_suvet/?ref=rss


Българската национална телевизия има нов обществен съвет, съобщиха от медиата. Поканата да се присъединят към него са приели девет известни обществени фигури.<br /><br />Това са проф. Боян Биолчев (филолог, писател и ректор на СУ "Св. Климент Охридски" в периода 1999 – 2007 г.), доц. Харалан Александров (социален антрополог и преподавател), Гергана Паси (общественик и министър по европейските въпроси в периода март 2007 - юли 2009 г.), Теодора Димова (писател), Хилда...

Българин е арестуван в Германия заради трафик на хора

https://frognews.bg/novini/balgarin-arestuvan-germaniia-pri-operatsiia-sreshtu-trafik-hora.html

Двама души са арестувани в Берлин - единият е 53-годишен български гражданин, другият 43-годишен турски гражданин.

"Галъп Интернешънъл": При вариант Путин или Тръмп за президент на България, симпатията е към Путин

https://www.actualno.com/politics/galyp-interneshynyl-pri-variant-putin-ili-trymp-za-prezident-na-bylgarija-simpatijata-e-kym-putin-news_657311.html

Българи и македонци имат сходни нагласи и доза хладен прагматизъм по отношение на двамата световни лидери Владимир Путин и Доналд Тръмп, за разлика от своите съседи сърби и гърци, които са склонни към емоционални залитания. Това показват данните от изследването "Световно лидерство" на "Галъп интернешънъл". Българите и македонците, които демонстрират близост по този въпрос. 29% от гражданите на Македония отдават своите предпочитания за Путин, а 18% за – Тръмп. В Б

Формула 1 премахна манекенките от пистата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/31/3121898_formula_1_premahna_manekenkite_ot_pistata/?ref=rss


Собствениците на Формула 1 сложиха край на дългогодишната традицията с използването на жени модели при представянето на пилотите преди всяко състезание. Промяната влиза в сила от новия сезон, който започва на 25 март с Гран при на Австралия. <br /><br />Преустановява се използването на манекенки и за всички останали състезания, които съпътстват уикендите в най-популярната автомобилна надпревара. Собствениците на Формула 1 обявиха, че тази традиция е в "явно противоречие с...

Удължават с 6 дни грипната ваканция в цялата област Ямбол

http://www.cross.bg/fevryari-merki-gabrovo-1566774.html

/КРОСС/ На основание поддържане на висока епидемична заболяемост от грип за периода 29.01-31.01.2018 г., учебните занятия във всички учебни заведения в област Ямбол се преустановяват за още 6 дни - от 01 февруари до 06 февруари, включително. Всички останали противоепидемични мерки остават в сила до второ нареждане, съобщават от Министерствто на здравеопазването. Поради рязкото спадане на заболяемостта от грип на Регионално управление на образованието - Габрово е предложено учебните занятия в училищата на територията на община Габрово да бъдат възстановени от 01 февруари. Всички останали противоепидемични мерки остават в сила до второ нареждане. Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, тъй като картината на заболяемостта е динамична, допълват от здравното министерство.  

Троен спектакъл в небето „Супер синя кървава Луна“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/troen-spektakyl-v-nebeto-super-sinia-kyrvava-luna-snimki-2075661

Изключително рядко заради размера на  спътника ни лунно затъмнение осигури  впечатляващ спектакъл на много места по  света, съобщиха световните информационни  агенции. 

Окончателно! Съдът отказа да пусне предсрочно наркобоса Маникатов от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692018

Окончателно! Съдът отказа да пусне предсрочно наркобоса Маникатов от затвораАпелативният съд в София отказа да пусне условно предсрочно от затвора известния наркотрафикант и сочен за жертва на Наглите Васил Маникатов, отменяйки решението на градския съд. Маникатов излежава 23-годишна присъда по 4 дела, осъден основно за наркотрафик Досега е изтърпял 15 години, 1 месец и 15 дни.

12 г. затвор за баща, блудствал с дъщеря си

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-bashta-bludstvo-dushteria-26835290

Окръжният съд в Силистра осъди на 12 години затвор Ахмед Ю. за блудство с ненавършилата му 14 години дъщеря, докато бил в отпуска от затвора.

Три нови професии влизат в списъка с недостиг на специалисти

https://www.actualno.com/business/tri-novi-profesii-vlizat-v-spisyka-s-nedostig-na-specialisti-news_657310.html

Списъкът на професиите, за които има недостиг на работна ръка, е допълнен с три нови единични групи професии. Това каза социалният министър Бисер Петков след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС. „На база на обсъждане в Национален съвет за трудова миграция и мобилност и предложение на работодателските организации са въведени три нови единични групи професии, които ще се ползват от т. нар. „бърза писта“, т.е. при тях р

Арестуваха българин в Сърбия, насякъл с брадва новогодишната украса в Зайчар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692063

Арестуваха българин в Сърбия, насякъл с брадва новогодишната украса в ЗайчарПолицията в сръбския град Зайчар е арестувала 45-годишен български гражданин за унищожаване на новогодишната декорация в града, предаде агенция Бета. Рано тази сутрин българинът А.С. насякъл с брадва част от новогодишната украса на площад Освобождение, като е причинил материални щети за около 4700 евро, предава БТА.

Българин арестуван в Германия за трафик на хора

https://offnews.bg//obshtestvo/balgarin-arestuvan-v-germania-za-trafik-na-hora-673954.html

Български гражданин е арестувам в Германия при полицейска операция срещу трафика на хора. 

Спецакцията се е провела в Берлин, Бремен, Северен Рейн-Вестфалия и Саксония.

Българинът - на 53 години, е арестуван в Берлин. Заедно с него е задържан 43-годишен турски гражданин, съобщи БНТ. 

Двамата са заподозрени, че са част от международна група, която прекарва мигранти в камиони по така наречения "балкански път" до Германия.

В акцията са участвали над 200 представители на реда и закона.

Предават на съд мъж, обвинен за грабеж веднага след излизането си от затвора във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368196

33-годишният Виктор П. от Търговище е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, представляващ опасен рецидив, като употребил сила и заплашване, за да запази отнетите вещи на стойност близо 1500 лева.

Москва: Отказът на сирийската опозиция да участва на конференцията в Сочи е грешка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692057

Москва: Отказът на сирийската опозиция да участва на конференцията в Сочи е грешкаГоворителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че отказът на сирийската опозиция да участва на конференцията в Сочи е политическа грешка, предава ТАСС. „Ние сме убедени, че това е политическа грешка, но въпреки техния отказа, конференцията за сирийския национален диалог в Сочи не бе помрачена“, заяви Захарова.

Денят в снимки – 31 януари

http://www.dnes.bg/index/2018/01/31/deniat-v-snimki-31-ianuari.366733

Путин с руски хокеисти, китайски луканки и изложба за Чаушеску

Само във Фрог: Хората на Златко Баретата се сдобиха с обвинения за отвличането на Адриан

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-horata-zlatko-baretata-sdobiha-obvineniia-otvlichaneto-adrian.html

Хората на Златомир Иванов-Баретата вече се обзаведоха с обвинения за отвличането на Адриан. Дясната ръка на наркобоса-Ивайло Ториното вече официално се разследва като помагач на дръзкото посегателство. Същата участ е споходила и друг член на групата-Георги Джамбазов, както и още двама негови авери. Това научи Фрог нюз от свои източници в МВР.

Ново ключово споразумение между преговарящите в Германия

http://www.cross.bg/sporazymenie-po-rano-zaplata-1566769.html

/КРОСС/ Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия са постигнали ново важно споразумение по още един от въпросите в официалните преговорите за коалиция, която ще управлява федералната република, предава Reuters. След като по-рано бе постигната договорка по ключовия въпрос за събиране на семействата на бежанците, днес (31 януари) двете политически формации се съгласиха да поставят тавана на пенсионните вноски на 20% от индивидуалната работна заплата. В предварителното коалиционно споразумение, постигнато по-рано този месец, Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП също така се договориха пенсиите да достигнат до 48% от средната работна заплата в страната до 2025 г.  

Инфлацията в еврозоната се забавя в началото на годината

http://econ.bg/Новини/Инфлацията-в-еврозоната-се-забавя-в-началото-на-годината_l.a_i.757258_at.1.html

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се повиши през януари с 1,3%, след растеж с 1,4% през декември, достигайки най-ниско ниво от юли...

Бюджет 2018 г. на Асенoвград със 7 000 000 лв. по-малко от миналогодишния

https://www.actualno.com/asenovgrad/budjet-2018-g-na-asenovgrad-sys-7-000-000-lv-po-malko-ot-minalogodishnija-news_657306.html

Близо 32 200 000 лева е бюджетната рамка на община Асенoвград за 2018 г., което е с около 7 000 000 лева по-малко от миналогодишните общински средства. Предложението бе гласувано и прието без изказвания и публични противоречия по време на днешното първо за годината редовно заседание на Общинския съвет в града. Приемането на Бюджет 2018 г. на Асенoвград се случи с мнозинство от 23 гласа „За“ и 10 „Въздържал се“. Кметът на града доктор Емил Караиванов опреде

Лондон иска сделка за свободна търговия с Китай

https://www.investor.bg/aziia/336/a/london-iska-sdelka-za-svobodna-tyrgoviia-s-kitai-254918/

Тереза Мей заяви още, че китайският пазар трябва да бъде допълнително отворен за британски компанни

Ториното и още 3-ма с обвинения за отвличането на Адриан

http://dnes.dir.bg/news/otvlichane-obvinenia-adrian-zlatkov-26835225

Соченият за дясна ръка на Златко Баретата - Ивайло Борисов-Ториното и още трима души са обвинени като помагачи за отвличането на 25-годишния Адриан Златков.

Работодатели пак искат облекчения за наемане на работници

https://frognews.bg/novini/rabotodateli-pak-iskat-oblekcheniia-naemane-rabotnitsi.html

Работодатели настояха да отпадне или да бъде променено ограничението общият брой на граждани от трети страни, работещи за местния работодател, да не надвишава 10% от наетите по трудово правоотношение български граждани, пише „Сега”.

На ниво комисия - ще може да се санкционират органи за немарливо отношение при разследване на жп проблеми

https://www.actualno.com/society/na-nivo-komisija-shte-moje-da-se-sankcionirat-organi-za-nemarlivo-otnoshenie-pri-razsledvane-na-jp-problemi-news_657305.html

Вече ще има правно основание за налагане на санкции при неизпълнение на задълженията от железопътните предприятия и управителя на инфраструктурата за разследване на произшествия, инциденти и ситуации, близки до инциденти. Това е една от промените, които приеха днес депутатите от транспортната парламентарна комисия в НС при гласуването на второ четене на поправки в Закона за железопътния транспорт, предаде БГНЕС. Отделни текстове от законопроекта предвиждат задълженията за разследване на произ

Путин помоли за прошка руските спортисти

https://www.actualno.com/asia/putin-pomoli-za-proshka-ruskite-sportisti-news_657308.html

В рамките на среща с участниците в предстоящите Зимни олимпийски игри в ПьонГчанг, президентът на Руската федерация Владимир Путин поиска прошка от спортистите за това, че държавата не е успяла да ги защити в настоящата ситуация около руското участие в олимпийските игри, предаде РИА Новости, цитирана от агенция "Фокус". „Двойно по-сложно е, когато спортът се смесва с несвойствени и чужди за него събития, насложени обстоятелства, с политиката или с нещо подобно&l

Посланик Влайков пред „Данас“: Босилеград е един много тъжен град

http://www.eurochicago.com/2018/01/danas/

Босилеград е един много тъжен град. Един град с невероятно добри хора, но едни изстрадали хора. Хора, които наистина са били мачкани дълги десетилетия и сега вместо да се ползват от всички тези права, които им дава сръбската държава, те продължават отново да изпитват невероятни трудности. Това е един район, в който чуждестранните инвестиции не само че не са добре дошли, но се гонят. Един район, един град, в който някой си решава и той определя дали някой да бъде прегледан, дали образованието му да продължи в България или не. Един град, може би, с феодално управление. Тези хора не заслужават това и смятам, че те вече разбират необходимостта да вземат нещата в свои ръце. Отново подчертавам, че сръбската държава дава много широки права в областта на образованието, в областта на ползването на майчиния език, в медиите на националните малцинства. На законово, на нормативно ниво, сръбската държава е, бих казал, безупречна, но от гледна точка на реализация, вече на ниските нива, нещата имат друго измерение. Или, както ние в България имаме една поговорка, все още не съм сигурен дали има точен превод на сръбски език: „Царят дава, пъдарят не дава!“ Тоест, сигурен съм, че има аналог на сръбски, но разбирате какво влагам в това. На най-високо ниво нещата са наистина както трябва да бъдат – по един модерен европейски начин.

Синтетика излиза на печалба през четвъртото тримесечие

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sintetika-izliza-na-pechalba-prez-chetvyrtoto-trimesechie-254900/

Положителният финансов резултат се дължи на продажбата на дъщерното предприятие Еврохотелс АД

Юнкер с предупреждение към Румъния заради спорно законодателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692038

Юнкер с предупреждение към Румъния заради спорно законодателство Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес Румъния, че ако одобри спорното законодателство в областта на правосъдието, не би продължил подкрепата си за приемането на страната в Шенген и за отпадането на механизма за наблюдение. Ако спорните законопроекти се превърнат в закони,

Началниците на отбраната от държавите в Централна Европа обсъдиха сигурността в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692040

Началниците на отбраната от държавите в Централна Европа обсъдиха сигурността в региона
Конференция на началниците на отбраната от държавите в Централна Европа се проведе от 29 до 30 януари 2018 г. в Братислава, Словакия. Форумът се организира от Европейското командване на САЩ и Въоръжените сили на Словакия и цели засилване на взаимното сътрудничество в областта на отбраната, укрепване на взаимодействието и единството на усилията в

Фейсбук забранява всички реклами с криптовалути

http://www.moreto.net/novini.php?n=368181

Фейсбук блокира всякакви реклами, популяризиращи продукти и услуги свързани с криптопвалути, съобщава БиБиСи. Компанията заяви, че е отворена за нововъзникващи технологии, но много компании не действат "добросъвестно" по отношение на криптовалутите.

Грипната ваканция в Пловдив - тука има, тука нема

https://www.24chasa.bg/region/article/6692042

Грипната ваканция в Пловдив - тука има, тука немаПълно объркване цари между пловдивските ученици относно ще има или не грипна ваканция. Искането, което кметът Иван Тотев направи днес - междусрочната ваканция, която е в понеделник и вторник, да се слее с превантивна грипна от 7 до 9 февруари включително, все още не е ясно дали ще бъде изпълнено. Градоначалникът каза,

Вижте тази вечер супер синята кървава Луна (видео)

https://offnews.bg//nauka/vizhte-tazi-vecher-super-siniata-karvava-luna-video-673951.html

Под зловещото име "супер синя кървава Луна" всъщност се крият три различни астрономически явления едновременно: лунно затъмнение, суперлуна и "синя луна", които ще могат да бъдат наблюдавани от жителите на Земята тази вечер, 31 януари.

Сами по себе си тези явления не са редки, но тяхното съвпадение в един ден е не е често явление. Например, в Западното полукълбо на Земята последно е наблюдавано преди повече от 150 години - на 31 март 1866 г. , на източното - на 30 декември 1982 година.

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава от жителите на централната и западната част на Северна Америка, Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия.

В България ще може да се види само краят на полусянката на лунното затъмнение при изгрева на Луната.

Лунно затъмнение може да се случи само при пълнолуние и когато Слънцето, Земята и Луната са перфектно подредени. Според НАСА, две до четири слънчеви затъмнения се случват всяка година, а лунни затъмнения са по-редки. "В една календарна година, максималният брой на затъмненията е четири слънчеви и три лунни", посочва агенцията. Но докато слънчевите затъмнения могат да се видят само по протежение на тясна ивица, широка около 80 км, всяко лунно затъмнение е видимо от повече от половината на Земята.

Кога и къде може да наблюдавате затъмнението. НАСА

По време на затъмнение, дори и пълно, Луната не изчезва напълно, а само става тъмночервена. Обяснението за "Кървата Луна" е просто: дори във фазата на пълно лунно затъмнение Луната продължава да бъде осветена. Слънчевите лъчи, преминаващи по допирателната към повърхността на Земята, се разсейват от атмосферата й и поради това разсейване частично достигат до Луната. Тъй като земната атмосфера е по-прозрачна за лъчите от червено-оранжевата част на спектъра, именно тези лъчи са достигат повърхността на Луната по време при затъмнение, което обяснява цвета на лунния диск. По този цвят учени определят химическия състав на горните слоеве на атмосферата на нашата планета.

Всъщност, това е същия ефект като оранжево-червеното сияние на небето близо до хоризонта малко преди изгрев или след залез.

Орбитата на Луната не е идеален кръг, Луната понякога е по-близо до Земята. Когато Луната е възможно най-далече от Земята, наричаме това положение апогей, а обратното - перигея. На 31 януари ще имаме пълна луна в перигей и второ пълнолуние в един месец, наричана „синя луна”.

По време на лунния перигей, Луната изглежда по-голяма и по-ярка в небето, което е и причината пълнолунието, съвпадащо с перигея да се нарича "Суперлуна". По тази логика, когато пълнолунието съвпада с най-отдалечената позиция на Луната от Земята, имаме "Минилуна". Тази голяма луна ще бъде най-добрият фон, на който ще се види земната сянка да се плъзга по Луната, засенчвайки светлината й.

Средно една суперлуна е около с 14 % по-светла от обикновено. Това ще бъде втората суперлуна за този месец и третата поред като първата бе 3 декември 2017 г. , а втората на 1 срещу 2 януари.

Може да прочетете повече за небесното събитие тази вечер в статията на НаукаOFFNews.

5 урока от сър Елтън Джон

https://offnews.bg//litca/5-uroka-ot-sar-eltan-dzhon-673801.html

По време на Световния икономически форум в Давос сър Елтън Джон бе награден за социалната дейност на фондацията си за борба със СПИН. Музикантът изрази своята благодарност и отправи предупреждение към световните лидери, като сподели 5 урока, които е научил в кариерата си.

"Има много неща, които трябва да се научат за лидерството, особено когато се прехвърляте, както направих аз, от едно професионално поле в друго. След кариера в музиката и след четвърт век в повишаване на осведомеността за ХИВ/СПИН има пет неща, които мисля, че бих искал да предам на следващите поколения. Искам да добавя, че дължа целия си успех на един смел млад мъж, наречен Райън Уайт (Уайт е момче от Индиана, САЩ, заразено в ХИВ при кръвопреливане. Превръща се в лице на кампанията за осведоменост за болестта, която обръща обществените представи за СПИН като болест на проституиращите и хомосексуалните и успява да убеди мнозина, че ХИВ позитивните могат да водят пълноценен живот без да са опасност за обществото - б.р.).

Първият урок, който научих, е значението на намирането и следването на дадена страст. В това отношение аз бях щастливец от самото начало. Открих любовта си към музиката, когато бях едва на три години. Първият път, когато чух Елвис Пресли, разбрах, че искам да пея. Страстта ми пристигна напълно оформена.

Пътят към успеха никога не е бил лесен, не беше и за мен. Баща ми, например, смяташе, че изграждането на кариера в музиката е нещо скандално и неприемливо. Но той не успя да ме разубеди да преследвам мечтата си. Продължих да се боря за нея и да я обичам. Именно сбъдването ѝ ми предложи радост и материално изобилие отвъд най-смелите ми представи.

Урок номер 2: Славата може да бъде проклятие

След като започнах да имам невероятно високи приходи, започнах да ги губя. Започнах да губя себе си. Човечността и честността ми сякаш се разпръснаха в невероятно количество наркотици и алкохол. Славата, която на пръв поглед изглежда като благословия, скоро се оказа проклятие. Страхувам се, че тогава реагирах много зле. Станах гнусна личност - егоистичен, егоцентричен и неадекватен. Това беше болезнения втори урок, който научих, като направих всичко по грешния начин. Добрият лидер има морална цялост, която оцелява както в успеха, така и в провала.

Но, слава Богу, животът ви може да се промени. Това е третият ми урок. Бъдещето винаги е във вашите ръце. Когато бях стигнал дъното, се запознах с Райън Уайт и майка му Джейн. Райън се беше заразил СПИН чрез кръвопреливане и реакциите относно състоянието му варираха от гадно безразличие към порочно презрение. Четох за болестта на Райън, за начина, по който той и семейството му страдаха, и бях възмутен. Исках да им помогна, но в крайна сметка те ми помогнаха много повече.

Борбата с клеймото на позора

Бях напълно шокиран, докато гледах как Райън и Джейн се борят с това клеймо, с дискриминацията и омразата в пълната им сила. Способността им да се справят с истинските нещастия ме вдъхнови да променя живота си. Райън Уайт беше искрата, която ми помогна да се възстановя от моите пристрастявания. Това беше основният урок, на който ме научи и благодарение на който стартирах фондацията Elton John AIDS. Тази година тя отбелязва 25-ата си годишнина и за последния четвърт век имах привилегията да повиша както информираността относно СПИН, така и средствата за борба в първите линии на епидемията.

Това води директно до четвъртия урок, който е, че няма нищо по-дълбоко, нищо по-мощно от проявата на човечност.

Това е повече от очевидно. Човечността е в основата на напредъка за информираността относно ХИВ/СПИН. Когато смятаме, че някои човешки същества са под нашето достойнство, е лесно да отвърнем очи от страданието им. Когато започнем да мислим за тях с чувство за съпричастност, ще осъзнаем, че тези, които страдат, са като нас. Това е импулсът, който във времето води до колективната организация на помощта. Това е моментът, в който започваме процеса на изцеление.

Процесът на изцеление

Днес имаме нужда от процеса на изцеление повече, отколкото когато и да било, защото напредъкът, който направихме, е под заплаха. Финансирането на грижите и помощта за превенция на ХИВ са застрашени. Здравните услуги за най-бедните и най-уязвимите са подложени на атака. Несправедливите миграционни политики карат хората да живеят нелегално и далеч от здравните грижи и услуги, от които се нуждаят. Расистката несправедливост и насилие отново се увеличават. Отношението към хомосексуалистите отново става агресивно. Насилието срещу транссексуалните хора скача до небето.

Това обаче не е съвет от отчаяние, защото петият и последен урок е, че надеждата е жива и напредъкът може да триумфира. Светът може да бъде насочен към светлината.

На концерт в Тел Авив видях, че евреи, араби, християни и мюсюлмани са се събрали на едно място и се забавляват на една и съща музика. От Москва до Пекин, от Мексико Сити до Йоханесбург, видях милиони хора от различни възрасти, националности, политически партии и религии да се пеят и да се превръщат в едно цяло.

И чрез работата на фондация Elton John AID аз бях свидетел и участвах в едно невероятно пътешествие към борбата със заклеймяването, дискриминацията и погрешната информация. Застанах рамо до рамо с активисти, изправени срещу правителството. Бях заедно с демократи и републиканци, които се обединиха за промяна чрез PEPFAR, една забележителна правителствена програма на САЩ за справяне с епидемията от СПИН, която спаси милиони животи по целия свят.

Този процес на обвързване започва с проявата на човечност. Няма по-голям урок от това."

Защо 78% се чувстват незащитени, щом 90% не са били жертви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6690137

Защо 78% се чувстват незащитени, щом 90% не са били жертвиДосегът ни с криминални новини също влияе на усещането ни за сигурност Защо нивата на тревожност и страх са толкова високи ( 78%), след като над 90% от българите споделят, че в последната година нито те, нито техни близки са били обект на посегателство? Два са важните нюанса при тълкуването на тези данни.

Синя зона за паркиране по лев във Варна, въвеждат и половин час престой

https://offnews.bg//obshtestvo/sinia-zona-za-parkirane-po-lev-vav-varna-vavezhdat-i-polovin-chas-pre-673953.html

Таксата за час престой в Синята зона ще бъде 1 лев. Единствено във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и половинчасов престой, реши Общинският съвет.  

Живеещите в обхвата на зоната ще ползват преференции. Те ще плащат по 5 лева на месец и по 55 лева на година за първи автомобил. За втора кола месечната такса ще бъде 10 лева, а годишната – 110 лв.

За служебен абонамент в централната градска част ще се плаща 350 лева на месец и 3 850 лева на година. За широк център цената ще бъде 300 лева месечно, съответно 3 300 лева годишно. За всички улици и площади извън обхвата на Синята зона абонаментните карти за служебни коли ще струват 120 лева на месец и 1 320 лева на година.

Облекчения ще има и за търговците при ползване на зоната за кратковременно паркиране. В ядрото на града те ще плащат по 150 лева на месец, съответно по 1 650 лева на година. В широкия център месечната такса ще бъде 120 лева, а годишната – 1 320 лева.

Плащането в Синята зона ще може да се извършва по три начина. Освен чрез смс, каквато е практиката в повечето български градове, ще може да се плаща и със специално интернет приложение „Виртуален паркинг метър”. Чрез него ще се използват индивидуални предплатени сметки за паркиране. Третият начин на плащане ще е в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната. Варна ще бъде единственият голям град в страната, в който ще може да се плати и кеш в магазин или заведение.

Зоната за паркиране ще разполага с два типа места – за общо ползване и запазени. Паркоместата за общо ползване ще бъдат предназначени за жители, фирми и гости на града. Запазените ще се отдават под наем на компании и техният брой ще е ограничен. Определени паркоместа ще бъдат маркирани и ползвани само от коли на полицията, общината, хората с увреждания.

На днешното заседание съветниците отмениха старата наредба за организация на движението на територията на общината и приеха нова, с която се регламентира режимът на кратковременно платено паркиране.

Съгласно документа работното време на Синята зона ще бъде от 9:00 до 19:00 часа. През уикенда и в празнични дни паркирането ще е безплатно.

Освободени от такси ще бъдат и собствениците на електромобили. Те не само ще могат да спират по всяко време на денонощието в Синята зона, но ще имат и възможността да зареждат колите си от електростанциите напълно безплатно.

Отначало се предвижда да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. „П. Славейков“, ул. „Александър Дякович“, пл. „Мусала“, на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. „Сан Стефано“ и др. 

Стена се срути върху жена и тя загина

https://frognews.bg/novini/stena-sruti-varhu-jena-tia-zagina.html

Жена загина, след като върху нея се срути стена в село Склаве край Сандански.

Преди убийството: Петър Христов купил кариери с хора на Пеевски и В. Златев за 2 млн. евро

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/predi-ubiistvoto-petar-hristov-kupil-karieri-hora-peevski-zlatev-2-mln-evro.html

Малко преди да бъде убит, бизнесменът Петър Христов е купил две каменни кариери за 2 млн. евро. Любопитното е, че това е станало с негласното съдружие с близки до корпулентния депутат от ДПС Делян Пеевски и петролния бос Валентин Златев . Става дума за формалния собственик на фирма „Водстрой 98” Иван Мирински и Владимир Житенски от „Джи Пи Груп”. Смята се, че именно в тази сделка е „заровено” кучето за дръзкото посегателство.

Социалните докараха дете до 80% инвалидност

http://dnes.dir.bg/news/detza-invalidnost-priemni-roditeli-sotzialni-grizhi-26835177

Кой е виновен за това състояние на детето и ще бъде ли потърсена отговорност от виновните лица и институции, които са докарали една невинна детска душа дотук?!

Четирима души са арестувани за отвличането на Адриан Златков (обновена)

http://www.cross.bg/torinoto-borisov-ivaiilo-1566733.html

/КРОСС/ Четирима души са обвинени във връзка с отвличането на Адриан Златков. Един от обвинените е Ивайло Борисов, известен с прякора Ториното. Четиримата са в ареста, а прокуратурата ще иска постоянното им задържане под стража, съобщи пред БНР адвокатът на Ториното - Марияна Тодорова. Ролята на Ивайло Борисов и на втория обвинен Мартин Марков в отвличането на сина на бизнесмена Тони Златков, е че са осигурили коли с марки "Опел" и "Шкода" на похитителите. Останалите двама обвиняеми имали отношение към СИМ картите, с които се е поддържала връзката между тях и бащата. В постановлението за повдигане на обвиненията пишело, че четиримата са помагали на други все още неизвестни по делото лица, каза адвокат Мариана Тодорова. Тя обясни,че в рамките на вчерашната акция, предшествала арестите, са били разпитани 40 души - хора, купували коли от автокъщата на Тони Златков, както и познати на Ивайло Борисов - Ториното. Сред разпитваните е бил и близкият до Ториното - Златомир Иванов-Баретата, но само като свидетел, уточни Тодорова, която е и негов защитник. "Не може господин Иванов да отговаря, дори и да приемем и изключим в момента Ивайло Борисов за всичко, което се случва в тази държава. Господин Иванов си има бизнес, който си го управлява. Да, безспорно криминално проявен е. Да, безспорно осъждан е, но не може за всяко по-тежко престъпление да се спряга господин Иванов", коментира адвокатката

Парламентът олекоти режима за преминаване и пребиваване на чужди военни в България

http://www.cross.bg/prebivavaneto-bulgariya-litza-1566768.html

/КРОСС/ Парламентът одобри окончателно промените в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и чужди въоръжени сили. Промените се отнасят основно до документите, нужни на членовете на семейства на военнослужещи и условията за пребиваването им у нас. Депутатът от БСП Славчо Велков възрази заради олекотяването на изискванията към цивилните лица. „Цивилният компонент, уважаеми колеги, не може да бъде освобождаван от проверки в информационните фондове на МВР, особено в случаите при напускане на Република България, особено в случаите, когато част от тези лица са извършители на престъпления", коментира Велков, цитиран от БНР. Председателят на Комисията по отбрана Константин Попов от ГЕРБ отхвърли опасението. „По време на пребиваването, контролът е изключително строг - от военна полиция, структурите на ДАНС, съвместно командване на силите. Знае се всеки един къде е, какво, включително се докладват не само извършени престъпления, но се докладват включително и инциденти. Контролът е изключително строг".

Писателят Недялко Славов: Лъжите се гримират и кичат като курви, Конвенцията е измама*

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/pisateliat-nedialko-slavov-lajite-grimirat-kichat-kato-kurvi-konventsiiata-izmama.html

Аз няма да обиждам, да квалифицирам, да мразя, макар и да съм далеч по-красив, по-умен и неизмеримо по нормален и достоен от мнозинството кресльовци, които анатемосват народа си, че е див, тъп, православен, изостанал и прочие. Това написа писателят Недялко Славов, коментирайки Истанбулската конвенция.

Писателят Недялко Славов: Лъжите се гримират и кичат като курви, Конвенцията е измама*

https://frognews.bg/novini/pisateliat-nedialko-slavov-lajite-grimirat-kichat-kato-kurvi-konventsiiata-izmama.html

Аз няма да обиждам, да квалифицирам, да мразя, макар и да съм далеч по-красив, по-умен и неизмеримо по нормален и достоен от мнозинството кресльовци, които анатемосват народа си, че е див, тъп, православен, изостанал и прочие. Това написа писателят Недялко Славов, коментирайки Истанбулската конвенция.

Обрат: Ториното и негови близки обвинени за помагачи на отвлеклите Адриан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692020

Обрат: Ториното и негови близки обвинени за помагачи на отвлеклите АдрианИвайло Борисов-Ториното и негови близки са били обвинени за помагачи на неизвестни извършители, отвлекли Адриан Златков, съобщи за "24 часа" адвокатката им Мариана Тодорова. Борисов и Мартин Марков са с обвинения, че са предотставили на похитителите колата на отвличането - крадена шкода фабиа. Георги Джамбазов и приятелката му пък са подведени под

Съдия оправдан за заплаха за убийство, така си говорел

http://dnes.dir.bg/news/sadia-ubiystvo-opravdan-26835164

Бившият председател на съда в Раднево Евелин Драганов, заплашил своя служителка, че ще избие семейството й, е оправдан с мотив, че така си говори по принцип.

Старозагорски прокурор подкрепи мъж, който иска да стане жена

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/starozagorski-prokuror-podkrepi-maj-koito-iska-stane-jena.html

Прокурор от Районната прокуратура в Стара Загора подкрепи в съда мъж-ищец, който желае да бъде признат за жена.

Брюксел обяви претенциите на Италия за Агенцията по лекарствата на ЕС за предизборна кампания

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/31/3121856_brjuksel_obiavi_pretenciite_na_italiia_za_agenciiata/?ref=rss


Европейската комисия отхвърли опитите на Италия да стане домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) след Брекзит и обяви призивите за преместване на регулаторния орган в Милано за предизборна кампания, предаде "Ройтерс".<br /><br />По-рано Италия заяви, че ще обжалва в Съда на ЕС решението за преместване на агенцията в Амстердам след излизането на Великобритания от блока. Италия ще проведе парламентарни избори на 4 март. Премиерът Паоло Джентилони призна, че...

Жана Бергендорф озвучава новото съчетание на грациите ни

https://offnews.bg//gimnastika/zhana-bergendorf-ozvuchava-novoto-sachetanie-na-gratciite-ni-673952.html

Под звуците на Мистерията на българските гласове и известната поп певица Жана Бергендорф, aнсамбълът по художествена гимнастика днес показа новите съчетания за първи път пред публика, пише beautyinsport.com.

На първото официално контролно състезание в залата на "Раковски" присъстваха много бивши и настоящи представители на красивия спорт, както и много публика. Сред зрителите бе председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, трикратната световна шампионка - великата Мария Гигова и други.

То е по модерна интерпретация на народната песен "Безродна невеста", но обработена от норвежкия композитор Томас Бергерсен. Композицията е много женствена, нежна и получи заслужени аплодисменти от присъстващите.

Второто съчетание на три топки и две въжета е на денс хита на Джими Съмървил "You Make Me Feel", но изпълнен специално за ансамбъла от Жана Бергендорф. Един от елементите е изключителен, като отново капитанът Симона Дянкова е в центъра на събитията.

Треньорът на отбора Весела Димитрова сподели, че за момента в състезания ще участват петте основни гимнастички Симона Дянкова, Лаура Траатс, Елена Бинева, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова.

Над Черноморието утре ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=368201

Над Черноморието ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността, главно по южното крайбрежие. Ще духа до умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури между 11° и 16°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Еврокомисари: Истанбулската конвенция не въвежда еднополови бракове

http://www.mediapool.bg/evrokomisari-istanbulskata-konventsiya-ne-vavezhda-ednopolovi-brakove-news274953.html

Истанбулската конвенция, станала обекти на яростни критики от "Обединени патриоти" и Българската православна църква (БПЦ), не въвежда правна възможност за сключване на еднополови бракове, нито засяга половата идентичност или сексуалната ориентация на подрастващите. Това подчертават еврокомисарите Мария Габриел и Вера Йоурова в своя обща позиция по повод бурната дискусия около ратифицирането на документа, който явно ще стигне и до Конституционния съд по инициатива на ГЕРБ. Двете представителки на ЕК напомнят, че Истанбулската конвенция е насочена единствено срещу проявите на насилие над жени и деца, чиито мащаби продължават да са големи в Европа и България. "Това все още е проблем и в България: 38% от българските жени са посочили, че са претърпели такова насилие от бивш партньор. Очевидно е, че мащабът на насилието над жени засяга дълбоко нашите общества: от децата, растящи в разбити семейства, където те често са странична жертва на такова насилие, до огромната икономическа цена, която плащаме. Разходите за здравни и правни грижи, както и икономическите загуби от това, че жените не могат да работят, се изчисляват за ЕС на повече от 225 млрд. евро", посочват Габриел и Йоурова. Те подчертават, че мерките, разписани в документа, са насочени единствено към превенцията на домашното насилие, както в подкрепа на жертвите. "Конвенцията задължава държавата да се ангажира с насилието над жени във всички негови форми и да преследва извършителите. Ние трябва да направим всичко по силите ни, за да спрем това насилие и да подкрепим жертвите. Ратифицирането на Конвенцията е важна стъпка в тази посока. Нека бъдем ясни: против основите на едно семейство е, когато съпруг пребива или изнасилва съпругата си", заявяват още еврокомисарите. Целта на съвместното им изявление е да разсее спекулациите и откровено неверните тълкувания на текста на конвенцията, лансирани от вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, БПЦ, както и от редица други публични фигури, повечето от които са известни с агентурното си минало. "Не става дума за инструмент за оформяне възприятието на пола или за идеологии, нито се изисква от страните да разрешат еднополови бракове. Всъщност не се споменава никъде за правно признаване на еднополовите бракове – тази тема е извън обхвата на Конвенцията. Накрая, тя също така не задължава страните да провеждат уроци в училищата за сексуалната ориентация или за половата идентичност", пишат Габриел и Йоурова. "Вместо това Конвенцията ще гарантира важна подкрепа на жертвите от насилие – като убежища, психологически и правни консултации или подкрепа с подслон. Ще осигури на жертвите на изнасилвания достъп до специализирани кризисни центрове, където ще могат да получат медицински преглед и юридически консултации, както и подкрепа за преодоляване на травмата. Благодарение на тази конвенция, полицаите и лекарите ще получат подходящо обучение, за да могат да подкрепят жертвите по най-добрия възможен начин – като например се улесни явяването на свидетели по делата за насилие, и ще се гарантира, че децата, станали свидетели на такова насилие ще получат защита и подкрепа", допълват двете. В края на позицията им се посочва, че 47 държави вече са ратифицирали документа и се изразява надежда, че скоро България ще се присъедини към тях.

В Турция освободиха от ареста активист на Amnesty International

https://www.actualno.com/asia/v-turcija-osvobodiha-ot-aresta-aktivist-na-amnesty-international-news_657302.html

Турски съд реши да освободи от ареста председателя на един от местните клонове на правозащитната организация Amnesty International Танер Кълъч, съобщи агенция Доган.  Следствието срещу правозащитника продължава, допълва БГНЕС. Властите в Турция задържаха в началото на юни м.г. Кълъч и още 22 юристи по подозрение, че са замесени в дейността на организацията на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен ФЕТО, когото Анкара обвинява за организиране на опита за преврат през юли 2016. В средата

Патриархът на Русия Кирил пристига у нас за 3 март

http://dnes.dir.bg/news/poseshtenie-3-mart-patriarh-kiril-26835160

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще посети България в началото на март, съобщи говорителят на руското МВнР Мария Захарова.

Москов: А дали не се нарушават права на "бели, хетеро, християни"

http://clubz.bg/63619-moskov_a_dali_ne_se_narushavat_prava_na_beli_hetero_hristiqni

Д-р Петър Москов. Снимка БГНЕС

Дали няма дискриминация срещу категориите хора "бели, хетеросексуални жени, майки, християнки, които ходят на работа" и "бели, хетеросексуални мъже, бащи, християни, които ходят на работа" за сметка на някакви други хора - този въпрос зададе бившият министър на здравеопазването Петър Москов. Пред бТВ Москов, който е противник на ратификацията н Истанбулската конвенция, сподели отново мотивите за позицията си, но този път намекна, че първо трябва да се отговори дали не са нарушени правата на описаните от него групи.

По думите на Москов никой не е против това да няма дискриминация и насилие над жени, нито против това държавата да поеме ангажименти и да промени законодателството по начин, по който жените да бъдат по-добре защитени, а насилниците - наказвани. Според него и в учебните програми има място за обучение в това мъжете и жените да имат равнопоставеност - което са и част от аргументите на защитниците на конвенцията срещу насилието над жени и домашното насилие. Москов обаче отново оспори, че конвенцията е насочена към това. За да докаже това си твърдение цитира пасаж от т.нар. "обяснителен доклад" към конвенцията, който е 73 страници. Бившият министър се спря на точка 53 от документав който се казва, че "Определени групи физически лица могат също да се сблъскат с дискриминация въз основа на тяхната полова идентичност, което с прости думи означава, че полът, с който те се идентифицират, не е в съответствие с пола, който им е отреден по рождение. Това включва някои категории лица, като например транссексуалните лица, трансвестити, травестити и други групи от хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо към категорията на „мъжете“ или „жените“ (тексът на български е от неофициален превод - оригиналът можете да видите по-горе в линка на английски език - б.р.)

По-нататък обаче, в същия обяснителен доклад, на който се позовава Москов - в точка 313, е изрично посочено, че "страните могат, ако желаят" да разширят тълкуването на текстовете от конвенцията "спрямо лица, които са гейове, лесбийки, бисексуални или транссексуални и които също може да са изправени пред особени форми на преследване и насилие, свързано с пола."

Бившият здравен министър каза още, че решението на проблемите с общинските болници на първо място зависи от приемането на Националната здравна карта.

"Болниците имат собственик - това са общините. И те трябва да имат отговорност. На следващите избори за кмет кандидатите трябва да обясняват не колко столчета в парка ще монтират, а какво е нужно, за да може общинските болници да съществуват, да имат добри специалисти и модерна апаратура", каза още Москов. 

"Кремълският списък" на Тръмп успя да ядоса и Вашингтон, и Москва

http://www.mediapool.bg/kremalskiyat-spisak-na-tramp-uspya-da-yadosa-i-vashington-i-moskva-news274952.html

Администрацията на Тръмп прояви необичайна ловкост, успявайки да разгневи едновременно и руското ръководство в Москва, и най-големите критици на Русия във Вашингтон, с начина, по който приложи новия закон, целящ да накаже Кремъл за намесата му в американските избори през 2016 г. Държавният департамент разгневи конгресмените, обявявайки в понеделник, че не планира въвеждането на нови санкции, каквито се изискват от закона, който президентът Доналд Тръмп подписа неохотно миналата година, пише "Ню Йорк таймс". А Министерството на финансите ядоса Москва, когато по-късно същия ден публикува "позорен" списък с имената на 210 високопоставени руски политици и бизнесмени. Двете съобщения оставиха мъгляво впечатление за това какъв подход планира Тръмп спрямо Кремъл през втората година от мандата си, дори и след като разследващите търсят доказателства за колаборация между неговия предизборен щаб и руснаците. Докато вътрешните опоненти на Тръмп твърдят, че той за пореден път изглежда е в плен на Русия, от Кремъл се оплакват, че той е заложник на това, което те наричат американска дълбока държава. В контекста на новия закон, понеделник беше важен ден за действие. Законът, на който миналата година Тръмп наложи вето, но след това бе прегласуван от двупартийно мнозинство, изискваше президентът да въведе санкции спрямо мащабни поръчки на руско военно оборудване. Но Държавният департамент каза, че не се налага да прави това на този етап, тъй като в последните месеци е използвал заплахата от закона, за да притиска клиенти да отказват потенциални сделки, които биха донесли милиарди долари на Русия. Изданието припомня, че законът също така е изисквал от Тръмп да се състави списък на "високопоставени политически фигури и олигарси" в Русия – но не за бъдат предприети някакви действия спрямо тях, а за да се отправи сигнал към приближените на Путин, че те ще загубят много, ако Москва не прекрати намесата си в Украйна и в изборите в западни държави. Много хора в Русия се тревожеха от перспективата да попаднат в този списък. В крайна сметка в списъка бяха включени почти всички висши руски правителствени служители и 96 милиардери. В документа се казва, че включването в списъка не е равносилно на участие във "враждебни действия". "Ню Йорк таймс" отбелязва, че т.нар. "кремълски доклад" бе посрещнат в Русия с недоверие и насмешки, а социалните мрежи изобилстват от издевателски коментари. Някои се шегуват, на администрацията на Тръмп са й трябвали шест месеца, за да извади списъка от сп. "Форбс", доколкото всички руски милиардери се оказаха там, както и да препише имената на висшите длъжностни лица от сайта на Кремъл. "Позорният" списък с олигарсите бил подменен "Позорният" списък на руските олигарси, които са се обогатили по корупционен начин чрез връзките си с президента Владимир Путин, е бил подготвен от правителствените агенции в САЩ, но миналата седмица бил спрян от висш представител от администрацията на Тръмп, пише британският в. "Гардиън". Вместо това е бил изготвен всеобщ списък на богатите руснаци, който явно е заимстван от класациите на "Форбс", като към него са добавени имената на някои от висшите служители в Кремъл, твърди шведският икономист от Атлантическия съвет Андерс Ослунд, който е казал, че е консултирал подбора на имената. Така цялото нещо изглежда смехотворно, няма никакви критерии, коментира Ослунд, цитиран от "Гардиън". По думите му е свършена много работа по изготвянето на първоначалния списък, но в четвъртък са му казали, че някой висш член от администрацията е наредил той да бъде отменен и заменен от списък, базиран на "Форбс". "Някой отгоре сериозно се опитва да направи така, че американското правителство и Конгресът да изглеждат нелепо", смята Ослунд. Той допълва, че не знае кой е разпоредил подмяната, но след като финансовият министър Стивън Мнучин е одобрил списъка, е "поел отговорността за него". Питър Харъл, бивш зам.-помощник на държавния секретар по въпросите на санкциите, казва пред "Гардиън": "Във вида, в който бе публикуван, този списък няма да бъде ефикасен. Целта на Конгреса беше да застави администрацията да фокусира вниманието върху хора, от които Путин зависи. Те представиха списък, в който влизат и тези хора, и всички останали". Показаха среден пръст на Конгреса Докладът на американското министерство на финансите разгневи мнозина във Вашингтон, които смятат, че не се предприемат достатъчно твърди мерки спрямо Москва и че правителството не приема сериозно желанието на двете партии – демократи и републиканци - за въвеждане на нови санкции срещу Русия, отбелязва и "Файненшъл таймс". Този списък, който в крайна сметка бе публикуван, е съставен толкова небрежно и набързо, че остава да мислим, че е са го направили между другото, коментира Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша и член на Съвета за сигурност. "Списък, в който са включени всички наред, въобще не е списък", обобщи той. Сътрудник в Сената, участвал в изготвянето на закона за санкциите спрямо Русия, отбелязва, че шест месеца след като Тръмп подписа закона, финансовото министерство така и не е въвело предвидените в него ограничителни мерки спрямо страни и компании, работещи с руския военно-промишлен комплекс или с руското разузнаване. Показаха среден пръст на Конгреса, коментира сътрудникът, цитиран от "Файненшъл таймс". Законът за противодействието на противниците на Америка чрез санкции предвижда да се наложат санкции на компании, които имат бизнес отношения с руския отбранителен сектор и разузнаването. Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви пред Конгреса, че през следващите няколко месеца ще последват санкции. "Ще има санкции, базирани на този доклад", каза той.

Цената на златото се повишава в средата на седмицата

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-се-повишава-в-средата-на-седмицата_l.a_i.757256_at.1.html

Цената на златото в сряда сутринта леко се повишава като играчите на пазара са в очакване на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. ...

Рапърът Джей-Зи планира да отвори верига заведения за бързо хранене

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6692009

Рапърът Джей-Зи планира да отвори верига заведения за бързо храненеРапърът и продуцент Джей-Зи се готви да се впусне в поредно бизнес начинание - собствена верига заведения за бързо хранене, съобщи Контактмюзик. Извън изявите си на музикалното и модното поприще, 48-годишният Джей-Зи, истинското име на когото е Шон Картър, е притежател на верига барове, компания за шампанско и собствена линия пури,

Пучдемон признал поражение в битката за каталунската независимост, бил предаден от свои

http://www.cross.bg/pychdemon-premier-izprateni-1566767.html

/КРОСС/ Сваленият каталунски лидер Карлес Пучдемон признал в частна комуникация, че опитът му за независимост на региона от Испания е приключил и че той бил пожертван от привърженици на отцепването, съобщи британският вестник „Гардиън", цитиран от БНР. Изданието се позовава на съобщения на Пучдемон, изпратени до съмишленик и заснети от телевизионна камера. Испанска телевизия показа в сряда негови послания до бившия му здравен министър Тони Комин, който предната вечер били на публично събитие в Льовен, Белгия. Те били изпратени с приложението за съобщения Signal на каталунски език и заснети от камера, която била зад него. В тях пише за „последните дни на републиканска Каталуния" и се намеква, че бившият премиер се готви да се откаже от опита да се върне на поста. „Предполагам, че разбираш, че това свърши - гласи посланието на Пучдемон. - Нашите хора ни пожертваха. Или поне мен". Очевидно визирайки подкрепящия независимостта депутат Жоан Тарда, който през уикенда предположи, че Карлес Пучдемон може да се оттегли, за да позволи на друг кандидат да стане премиер. „Вие ще бъдете министри (надявам се и го желая), но аз вече съм пожертван по начина, казан от Тарда", пише още бившия лидер. В друго послание на Пучдемон се казва, че планът на испанското правителство е спечелил, като допуска, че тази победа ще доведе до освобождаването на четирима каталунски лидери, които са в ареста

Страхил Ангелов пред Фрог: Провинциализмът на политиците ни съсипва нашата история

https://frognews.bg/politika/strahil-angelov-pred-frog-provintsializmat-polititsite-sasipva-nashata-istoriia.html

Обществото ни пак се разбуни – този път заради програма, публикувана от МОН, която обхваща дълъг исторически период в три раздела от Освобождението до днес, предназначена за учебниците в 10 клас по история. С остра позиция за неверните факти и неспособността на политиците да родят нещо читаво, пред „Фрог нюз” коментира ексдепутатът Страхил Ангелов.

Страхил Ангелов пред Фрог: Провинциализмът на политиците ни съсипва нашата история

https://frognews.bg/novini/strahil-angelov-pred-frog-provintsializmat-polititsite-sasipva-nashata-istoriia.html

Обществото ни пак се разбуни – този път заради програма, публикувана от МОН, която обхваща дълъг исторически период в три раздела от Освобождението до днес, предназначена за учебниците в 10 клас по история. С остра позиция за неверните факти и неспособността на политиците да родят нещо читаво, пред „Фрог нюз” коментира ексдепутатът Страхил Ангелов.

Гръцкият финансов министър: Подготвяме собствен план след края на спасителната програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6692000

Гръцкият финансов министър: Подготвяме собствен план след края на спасителната програмаГърция очаква "да приключи начисто" с официалните кредитори, когато международната й спасителна програма изтече през август, и няма причини да поиска предпазна кредитна линия, заяви финансовият министър Евклидис Цакалотос в интервю за Ройтерс. Вместо това страната изгражда свой собствен защитен буфер,

Двама пострадаха при катастрофа на пътя София-Перник край Владая

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691999

Двама пострадаха при катастрофа на пътя София-Перник край ВладаяДвама души са пострадали при катастрофа между два автомобила на пътя София-Перник край Владая. Това съобщиха за "Фокус" от МВР. Инцидентът е станал в 12.50 часа. Пострадалите са с леки наранявания и са откарани в болница за

Путин иска прошка от руските спортисти заради зимните олимпийски игри

https://www.24chasa.bg/sport/article/6691972

Путин иска прошка от руските спортисти заради зимните олимпийски игриВ рамките на среща с участниците в предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан, президентът на Руската федерация поиска прошка от спортистите за това, че държавата не е успяла да ги защити в настоящата ситуация около руското участие в олимпийските игри в Пьончан, предава РИА Новости. „Двойно по-сложно е,

Не мърсим, от комините ни излиза само водна пара, твърди Топлофикация

https://offnews.bg//obshtestvo/ne-marsim-ot-kominite-ni-izliza-samo-vodna-para-tvardi-toplofikatcia-673949.html

От "Топлофикация София" решиха публично да се разграничат от списъка с потенциални замърсители на въздуха над столицата и увери чрез социалните медии, че не те са причината за проблема.

Постът им, под надслов "За чист въздух в столицата!", гласи: "Всички турбини на "Топлофикация София" ЕАД работят с екологичното гориво - природен газ. От комините на дружеството се отделя единствено водна пара".

На въпрос защо тогава от комините в "Дружба" излиза пушек, администратор отговаря: "Генерира се топлина от синьо гориво. Няма пушек - това е пара".

От дружеството илюстрират твърдението си и със снимка, която също публикуваме.

Продължава миенето на основни улици в София заради мръсния въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691976

Продължава миенето на основни улици в София заради мръсния въздухПродължава миенето на основни улици в София, съобщава Столичната община, цитирана от БТА. Миенето се извършва през деня, затова е необходимо водачите на моторните превозни средства да имат предвид организацията по дейността, се посочва в съобщението. Миене се извършва в районите "Надежда" - ул. "Хан Кубрат", "Сердика" бул.

БНБ застрахова служителите си за 41 хил. лева

http://dnes.dir.bg/news/bnb-zastrahovca-sluzhiteli-26835032

БНБ обяви обществена поръчка за застраховане на своите служители с прогнозна стойност 41 700 лева.

Жена загина след срутване на стена в село край Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691979

Жена загина след срутване на стена в село край Сандански58-годишна жена е загинала след срутване на тухли в санданското село Склаве. Това съобщиха  „Фокус“ от Спешен център - Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден около 12,30 часа днес. Жената е починала на място. Екип на Спешния център само е констатирал смъртта й. На място са пристигнали полицаи, които са започнали разследване на случая.

Руски учени предложиха нов материал за ядрените реактори

http://www.moreto.net/novini.php?n=368186

Учените от Националния изследователски ядрен университет (НИЯУ) МИФИ (Московски инженерно-физически институт) изучиха възможността за използване на изотопомодифицирован молибден като алтернатива на сплави на цирконий, от които се произвеждат топлоотделящи елементи (ТОЕ или ТВЕЛ), и доказаха, че по този начин може да се подобри безопасността на ядрените реактори.

Турски съд нареди освобождаването на шефа на местния клон на "Амнести интернешънъл"

http://www.cross.bg/kuluch-gyulen-dvizhenieto-1566765.html

/КРОСС/ Истанбулски съд нареди днес председателят на турския клон на „Амнести интернешънъл" Танер Кълъч да бъде освободен, съобщава в. „Хюриет", цитиран от БТВ. Кълъч бе задържан през юни 2017 г. по обвинения във връзки с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според турските власти е организатор на осуетения опит за преврат през 2016 г. Кълъч е съден заедно с още 10 други правозащитници, обвинени в подпомагане на три „терористични организации" - движението на Гюлен, Кюрдската работническа пратия (ПКК) и лявоекстремистката Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С).

Бизнесът иска още облекчения за наемане на работници от трети страни

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznesyt-iska-oshte-oblekcheniia-za-naemane-na-rabotnici-ot-treti-strani-254932/

В списъка с професиите с недостиг влизат инженер в промишленото производство, инженер-химик и електроинженер

Борисов на официалното откриване на Европредседателството в Брюксел утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691940

Борисов на официалното откриване на Европредседателството в Брюксел утреМинистър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Брюксел на 1 февруари, четвъртък, за официалния концерт по повод откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС. На събитието, което ще се проведе в Центъра за изящни изкуства „Бозар“, премиерът ще изнесе реч в чест на първото председателство, което България поема.

В Неапол арестуваха 9-ма тийнейджъри за жесток побой над дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691934

В Неапол арестуваха 9-ма тийнейджъри за жесток побой над дете
Деветима тийнейджъри бяха арестувани днес във връзка с един от най-бруталните случаи на улично насилие, разтърсили южния италиански град Неапол през последните седмици, предаде ДПА. Без видима причина някои части на Неапол станаха арена на десетки инциденти на нападения срещу деца от т.нар. "бебешки банди".

Задържаха член на "Ислямска държава", издирван с червена бюлетина в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691903

Задържаха член на "Ислямска държава", издирван с червена бюлетина в ТурцияТурската полиция задържа днес член на групировката "Ислямска държава" (ИД), издирван с червена бюлетина, при операция в окръг Коджаели, Северозападна Турция, съобщи турската телевизия НТВ, като цитира изявление на валийството на окръга. Полицията е задържала в град Кьорфез лицето М. С., след като било установено, че той е с фалшиви документи,

Блокираха Варна заради група за въоръжени грабежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691929

Блокираха Варна заради група за въоръжени грабежи
Мащабна полицейска операция блокира Варна за няколко часа. На всички входове и изходи на града, както и по централните кръстовища на морската столица бяха организирани заградителни мероприятия и всички преминаващи автомобили бяха наблюдавани внимателно. По данни на полицията акцията е заради група за въоръжени грабежи,

Премиерът и президентът на визита в Брюксел

http://dnes.dir.bg/news/evropredsedatelstvoto-2018-26835029

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев ще са на визита в Брюксел по повод официално откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Турски аматьорски клуб плаща на футболист с биткойни

http://clubz.bg/63618-turski_amatorski_klub_plashta_na_futbolist_s_bitkojni

Аматьорският турски клуб "Харунустаспор" привлече футболист, на който ще плати с биткойни, съобщава в. "Хюриет".

22-годишният Юмер Фарук Кироглу ще играе в отбора до края на сезона и ще получи криптовалута на стойност 2500 турски лири (666 долара).

 "Харунустаспор" е от региона Сакария (Северозападна Турция) в група В на Първа аматьорска дивизия.

"Решихме да платим в биткойни, за да се прочуем в Турция и по света, призна президентът на отбора Халдун Шехит при представянето на Кироглу. - Борим се за титлата. Надявам се, че тази криптопокупка ще ни осигури първото място."

Досега не е известен случай на разплащане с биткойни във футбола - било то като трансферна цена или заплата. Не и официално.

Кувейт ще похарчи 500 млрд. долара за петролни проекти

http://econ.bg/Новини/Кувейт-ще-похарчи-500-млрд-долара-за-петролни-проекти-_l.a_i.757255_at.1.html

Кувейт планира да похарчи повече от 500 милиарда долара до 2040 г., за да увеличи добива на нефт и газ и капацитета си за рафиниране. ...

Бургас сложи обществено пиано на автогара

https://www.24chasa.bg/region/article/6691897

Бургас сложи обществено пиано на автогараИ Бургас като Лондон се сдоби с обществено пиано на важен транспортен център. Звуци от клавишите на старинен инстумент на популярна британска марка вече разведряват пътниците на възловата Автогара Юг, откъдето минава целия автобусен трафик с хиляди туристи за Южното Черноморие. Пианото закупила общината от бургазлийката Нина Матева,

Москва призова за сдържаност в Сирия, преброи стотици жертви на турската военна операция

http://www.cross.bg/moskva-regiona-ankara-1566764.html

/КРОСС/ Москва е „сериозно загрижена" по повод ситуацията в северната част на Сирия и призовава към сдържаност в региона. Това заяви в сряда говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава "Интерфакс". „Съгласно постъпващата информация, за десетте дни на бойни действия броят на загиналите вече е достигнал до няколкостотин души, сред които и цивилни граждани", разкри Захарова в рамките на брифинг в Москва. Руският дипломат напомни, че Анкара уверява, че военната операция в Африн се провежда в съответствие с включеното в устава на ООН право на държавата на самозащита и има за цел единствено ликвидирането на терористични групировки. Турция започна операцията „Маслинова клонка" в следобедните часове на 20 януари. Тя е насочена срещу кюрдските милиции в региона, а също и срещу „Ислямска държава". Това е втората военна кампания, която Анкара провежда в съседната ѝ държава. Първата - „Щита на Ефрат", приключи през пролетта на 2017 г.

Известен ислямски теолог задържан в Париж по обвинения в изнасилване

https://offnews.bg//sviat/izvesten-isliamski-teolog-zadarzhan-v-parizh-po-obvinenia-v-iznasilvan-673948.html

Известният ислямски теолог Тарик Рамадан е арестуван в Париж заради отправени срещу него обвинения в изнасилване, съобщиха световните агенции, позовавайки се на източник от съдебната система, цитирани от БТА. 

Роденият в Швейцария Рамадан, който е преподавател по ислямски науки в Оксфордския университет във Великобритания, е бил задържан за разпит след подадените срещу него жалби. 

Жалбите са подадени от две жени миналата година и по случая е започнало разследване. 

Рамадан си е взел отпуск от преподавателската позиция в Оксфорд след подадените оплаквания срещу него във Франция.

Той отхвърля обвиненията и е подал жалба за клевета срещу Хенда Аяри - една от обвиняващите го жени.

Рамадан е известна фигура в Близкия изток, автор на множество книги за вярата и интеграцията на мюсюлманите в Европа. Той е внук на основателя на движението "Мюсюлмански братя" в Египет Хасан ал Бана.

Адвокатът на Харви Уайнстийн: Обвиненията на Роуз Макгауън са безочлива лъжа

//dariknews.bg/novini/liubopitno/advokatyt-na-harvi-uajnstijn-obvineniiata-na-rouz-makgauyn-sa-bezochliva-lyzha-2075795

Един от адвокатите на Харви Уайнстийн Бен Брейфман нарече "безочлива лъжа" твърденията на актрисата Роуз Макгауън, че е била обект на сексуален тормоз от страна на продуцента, предаде Асошиейтед прес.

Учени с любопитно откритие за мозъците на истинските приятели

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-s-liubopitno-otkritie-za-mozycite-na-istinskite-priiateli-2075819

Американски учени могат да кажат кои са истинските приятели на човек само като сканират мозъка му, пише в. "Дейли мейл".

Екипът от колежа "Дартмут" в Ню Хемпшър изследвал приятелствата на близо 280 дипломирани студенти. Мозъците на у

Троен спектакъл в небето „Супер синя кървава Луна“

//dariknews.bg/novini/liubopitno/troen-spektakyl-v-nebeto-super-sinia-kyrvava-luna-2075661

Нощното небе на 31 януари ни поднася рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Рядкото застъпване на астрономически явления ще даде възможност на учените да разберат повече за еволюцият

Спецакция във Варна! Задържаха извършители на серия въоръжени грабежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=368217

При специализирана полицейска операция във Варна бяха задържани извършителите на серия от въоръжени грабежи в града, съобщиха от пресцентъра на МВР за Moreto.net. Четирима мъже са в ареста за срок до 24 часа. Четиримата не са известни на органите на реда.

10 години частна болница във Враца точи държавната - не плаща наем и краде пациентите ѝ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690140

10 години частна болница във Враца точи държавната - не плаща наем и краде пациентите и&#768;- Директор на частната “Вива Медика” е Соня Съботинова - бивш шеф на държавната болница и бивш шеф на регионалната здравна каса - Зам.-министър подписал разрешението 16 дни след забраната през 2010 г., твърди прокуратурата - Никой досега не е прекратил неизгодния договор - не се знае дали е само до 2020 г.

Български оперни гласове и народни песни на концерт в Брюксел за откриването на Председателството

https://offnews.bg//evropa/balgarski-operni-glasove-i-narodni-pesni-na-kontcert-v-briuksel-za-otk-673232.html

С концерт на 1 февруари в Брюксел ще бъде отбелязано откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС. На събитието ще присъства и премиерът Бойко Борисов, който ще изнесе реч в чест на първото председателство, което България поема.

Програмата включва изпълнения на арии от популярни опери и на класически произведения от Софийската филхармония.

Концертът ще бъде открит от филхармонията под диригентството на Найден Тодоров. 

Соня Йончева ще изпълни арии от оперите "Луиза Милер", "Дон Карлос", "Трубадур" и "Силата на съдбата", женският хор "Ваня Монева" ще представи "Корени" на Александър Текелиев, а пианистът Людмил Ангелов - произведения от Шопен.

В концертната зала на Центъра за изящни изкуства BOZAR ще прозвучат и български народни песни - „Полегнала е Тудора" и „Бре, Петрунико“, в изпълнение на хор "Ваня Монева".

Билетите за събитието са на цени от 16 до 60 евро и могат да бъдат закупени онлайн на сайта на БОЗАР.

Задържаха ислямски теолог в Париж заради жалби срещу него за изнасилване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691889

Задържаха ислямски теолог в Париж заради жалби срещу него за изнасилванеФренската полиция задържа видния ислямски теолог Тарик Рамадан заради отправени срещу него твърдения за изнасилване, предадоха световните агенции, като се позоваха на източник от съдебната система. Роденият в Швейцария Рамадан, който е преподавател по ислямски науки в Оксфордския университет във Великобритания,

Арестуваха българин за трафик на бежанци в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691925

Арестуваха българин за трафик на бежанци в БерлинГерманската полиция арестува днес трима заподозрени, единият от които е български гражданин, при акция срещу трафиканти на бежанци. Тримата арестувани са вкарали нелегално в Германия най-малко 160 мигранти. В същото време германски съд забрани експулсирането на бежанци обратно в бъгария заради нехуманни условия в приемните центрове у нас.

Почина израелският поет и писател Хаим Гури

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691869

Почина израелският поет и писател Хаим ГуриИзраелският поет и писател Хаим Гури почина на 94-годишна възраст, съобщиха Асошиейтед прес и АФП. Президентът Реувен Ривлин изрази съболезнованията си, като нарече Хаим Гури "националният поет на нашето време" и "учител за живота". Гури е издал над 20 книги, повечето с поезия. Носител е на няколко престижни отличия,

В България има грешна информация за Истанбулската конвенция, заявиха комисарите Габриел и Йоурова

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/31/3121835_v_bulgariia_ima_greshna_informaciia_za_istanbulskata/?ref=rss


Насилието над жени все още е сериозен проблем в Европейския съюз. От петнадесетгодишна възраст в целия ЕС една от всеки три жени е била жертва на физическо насилие, на сексуално насилие или и на двете. Проблемът съществува и в България - 38% от българските жени са посочили, че са претърпели такова насилие от бивш партньор.<br /><br />Това се посочва в съвместно изявление на еврокомисарите Мария Габриел (цифрова икономика и цифрово общество) и Вера Йоурова (правосъдие и равенство...

Обновиха списъка на професиите с недостиг на специалисти с 3 нови

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691795

Обновиха списъка на професиите с недостиг на специалисти с 3 новиСписък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда, е актуализиран с три нови единични групи професии, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Новите професии са инженер в промишленото производство,

Осъдиха Община Варна да плати над 2000 лева заради спукана гума на кола

http://www.moreto.net/novini.php?n=368216

Община Варна трябва да плати над 2000 лева заради нанесени щети по автомобил, попаднал в непокрита шахта на пътя. Това постанови в свое решение Районния съд, научи Moreto.net. Делото е заведено по иск на застрахователя, изплатил обезщетение на собственика на превозното средство заради спукана гума и изкривена джанта в пътната неравност.

Месут Йозил преподписа с "Арсенал"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6691699

Месут Йозил преподписа с "Арсенал"Полузащитникът на "Арсенал" Месут Йозил е преподписал своя договор с "Арсенал", твърди ББС. Новият контракт на германеца ще го задържи на "Емиратс" до 2021. 29-годишният играч става най-скъпоплатеният футболист на "Арсенал" със седмична заплата от 350 000 паунда.  Сделката, която е подписана в сряда,

Прах в очите

http://clubz.bg/63617-prah_v_ochite

Снимка БГНЕС

Столична община страда от необичайни метеорологични явления поне веднъж годишно. Предишни години беше изненадващият ноемврийски сняг, тази – фините прахови частици.

Работя в сграда до кръстовището на булевардите "България" и "Гешов". Налага ми се да слизам на булеварда поне два пъти дневно, и двата – в час пик. Абсурдно е човек дори да си помисли да отвори прозореца, защото шумът и миризмата от изгорелите газове са нетърпими. Но за съжаление и на местата без толкова интензивен трафик тази зима се усети много сериозен проблем със замърсяването на въздуха. Отношението към него от страна на общината, е меко казано, формално и несъобразено с реалността.

За съжаление, признаването на проблема доведе единствено дотам, че имаме доклад с оперативни мерки, които бяха приети. Значи всичко е наред. Сред експертите има принципно единодушие, че основните замърсители на софийския въздух са два – отопляващите се на твърдо гориво и автомобилите. Решението на Общината адресира само втория "виновник", но го прави по начин, който може да бъде само образец за творците на хаоса.

Има няколко категории мерки, които включват обявяване на "тесния" център за зона без автомобили, паркиране и пътуване с градския транспорт на занижени цени (един лев на ден, за който ще ви разкажа по-късно), поскъпване на престоя в синя и зелена зона, и едно от най-абсурдните – Общината да "призовава" населението да не пътува с автомобили.

На 28 януари тази година беше първият експериментален ден на "зеления билет", който ви дава право срещу един лев да пътувате неограничено с общинския транспорт. Пробата беше извършена тази неделя и показа единствено, че Столична община не може да призове никого, камо ли своите служители да спазват разпоредбите и. Много хора въобще не разбраха предварително, но кметът на София госпожа Фандъкова побърза да се похвали, че 12 000 повече са пътували срещу един лев. Същата забрави да спомене стотиците, които си купиха нормалния билет от автоматите, защото от Метрополитен забравиха да ги пренастроят спрямо новата цена. При шофьорите на наземен транспорт и в будките пък имаше по 50 билета (половината капацитет на пълен автобус), останалите бяха стари.

Проявите на избирателна памет ни напомнят за една история, която бе разкрита през юни миналата година - за фирмата на съпруга на депутатката от ГЕРБ, спечелила обществената поръчка за прахово боядисване на 400 спирки в столицата, забравила да ги боядиса "прахово" и само ги боядисала, в резултат на което те сега ръждясват. Догодина ще купим нови. Прах при прахта, пари при парите. Депутатката подаде оставка, директорът на Центъра за градска мобилност също, а преприската прашасва забравена на прокурорското бюро.

На подобно място събира прах и делото срещу наредбата на Общинския съвет за повишението на цената на билета, заведено от граждани и организации. Когато еднократното пътуване стана 1,60 лв., това беше повод за повсеместно недоволство и още тогава много специалисти предвиждаха влошаване на качеството на въздуха, след като хората направят простата калкулация, че им излиза почти същото да пътуват с автомобил. Столична община обещаваше нови автобуси и чист въздух, но все така допуска и поощрява липсата на прозрачност на похарчените пари в дъщерното си дружество "Център за градска мобилност", в "Метрополитен" и "Автобусен транспорт". Контрольорите в градския транспорт все така без основание са придружавани от служители на Общинска полиция, които все така незаконно предават личните ни документи на контрольорите, за да ни пишат актове. Наказателните постановления по тях се обжалват и най-често биват отменени. Няма и друга страна, в която глобата ти за пътуване без билет, или която и да е глоба, да се увеличава, ако я обжалваш.

Повярвайте ми, искам да живея в град с чист въздух. Искам да бъдат взети реални, а не симулативни мерки.

Но дотук всичко е прах в очите.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Хотелиери от Несебър искат Борисов да уволни Ангелкова

http://clubz.bg/63616-hotelieri_ot_nesebyr_iskat_borisov_da_uvolni_angelkova

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов сдружение на хотелиери от Несебър искат да бъде "уволнена заради несправяне" с работата министърката на туризма Николина Ангелкова. Срокът, който дават, е до следващото заседание на МС, което е на 7 февруари. Причината за недоволството им е одобрената от Министерството на туризма схема за разполагане на павилиони и атракциони в курортната община. 

Ние, членовете на СНЦ "Клуб на хотелиера Несебър", категорично се противопоставяме на одобряването на схемата за разполагане на модерни павилиони с единна визия и места за атракциони, както следва: 1) Двадесет групи до 5 обекта до 75 кв.м всеки; 2) Двадесет броя линейно разположени обекти до 5 обекта до 75 кв. м всеки; 3) Четири броя Базари; 4) Тридесети седем зони за триколки, велосипеди и други; 5) Два броя атракциони; 6) Три броя линейни пазари – арт до 5 обекта до 75 кв.м в к.к. "Слънчев бряг" по предложение на министър Ангелкова, обявено на нарочна пресконференция от Министерството на туризма на 22 януари 2018 г.

В отвореното писмо хотелиерите изразяват несъгласие срещу публикации, че "Слънчев бряг" е "място за евтин алкохолен туризъм", тъй като "това не отговаря на обективната реалност".

Делът на младежите, посещаващи курорта в периода 20 юли - 10 август е едва 8-12% от общия дял туристи. В изследване на нагласите на туристите, посещаващи к.к. "Слънчев бряг“, поръчано от Booking.com, над 67% от интервюираните туристи от пазари като Великобритания, Русия и Германия заявяват, че възприемат курорта, като място за семейна ваканция, и че биха го посетили отново с децата си, се казва в писмото.

Министърът на туризма - г-жа Ангелкова, назначена от Вас, за да се грижи за туристическия имидж на дестинация България, не само, че не успява да разреши проблемите в курортния комплекс, но и решава да превърне най-големия ни курорт в комплекс на "Екотой". Господин Борисов, в рамките на трите мандата сте допускали много грешки, които впоследствие сте поправяли, вслушвайки се в гласа на обществото. Надяваме се да поправите и тази грешка, допусната през миналия мандат и продължаваща до днес, а именно като отстраните от длъжност г-жа Ангелкова, като Министър на туризма, поради несправяне със задълженията ѝ в огромна степен.

Хотелиерите напомнят, че Ангелкова е "назначена за министър на туризма, а не за министър на търговията на дребно в павилиончета" и я съветват да се съобразява с мнението на бранша. Според бизнесмените от Несебър, тя не е успяла за периода, в който управлява, да вдигне туристическия имидж на страната.

Несебърлии искат:

- Да се демонтират всички временно преместваеми обекти по чл. 56 от ЗУТ от алеите, тротоарите и плажната ивица в к.к. "Слънчев бряг", които от дълги години нарушават неговата цялостна визия и нивото на курортния комплекс. Това може да бъде постигнато чрез изменение и допълнение на ЗУТ и ЗУЧК, като се предвидят изключения за тези обекти, с които се осъществяват задължителните и спортно-развлекателни дейности по плажовете;

- Да се прекратят неуредиците с инфраструктурата в курортния комплекс, които произтичат от това, че собствеността й е държавна, и спешно трябва да бъде прехвърлена за безвъзмездно управление на община Несебър по примера на община Бургас, която управлява държавна собственост – остров "Света Анастасия", мостика и историческото ядро на Морската градина. С това действие ще се постигне осъвременяване на цялостната инфраструктура на к.к. "Слънчев бряг", която изостава с близо 30 години от хотелиерството - проектиране и изграждане на канализация за събиране на дъждовните води, алеи, улици, тротоари, зелени площи, осветление, сметосъбиране и сметоизвозване, машинно метене и миене на комплекса.

- Предприятието "Слънчев бряг" АД да се преобразува от държавно в общинско дружество;

- Да се спазват правилатаq заложени в нормативните документиq за силата на звука и височината на децибелите, които са допустими за питейните заведения и да важат за всички. Това ще се постигне чрез изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда;

- Да се спазват разпоредбите, регламентиращи озвучаването на откритите питейни заведения във времето от 14.00 часа до 16.00 часа и след 23.00 часа и да важат за всички. Това може да се постигне чрез изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда;

В писмото си хотелиерите от Несебър припомнят, че те са адресирали същите проблеми до Ангелкова и вицепремиера Симеонов още миналото лято. Те изразяват възмущение, че тя приписва ръста на туристите в България на своите усилия, а "за всички е ясно, че ръстът е следствие на международната обстановка".

Бихме искали да попитаме какво се случва с руските туристи, за които тя предвещаваше ръст от 30 % през 2017г., а днес фактите сочат, че има спад между 5% и 7%, а страната ни губи конкурентостта си на този пазар?!

Политологът Александър Маринов: Правителството не говори, а и не може да формулира големите въпроси

http://www.cross.bg/marinov-aleksandur-vuprosi-1566762.html

/КРОСС/ Политологът проф. Александър Маринов в обзорното предаване „Това е България" на радио „Фокус". Водещ: Какво каза премиерът Борисов на организираната 12-а годишна среща на правителството с бизнеса - „Големите въпроси 2018 г." и какво не каза? Очакваме анализа на проф. Александър Маринов. Проф. Маринов, успя ли министър-председателят да отговори на „Големите въпроси на 2018 г."? Александър Маринов: Това е доста голяма претенция към министър-председателя. Аз не мисля, че се е опитвал да отговори на големите въпроси. Взе отношение по някои от тях. Не мисля също така, че министър-председателят, който и да е той, е способен сам да отговори на тези въпроси. За съжаление една част от тези бих казал дори най-сложните въпроси, не са достатъчно добре разработени, аз бих казал някои дори не са формулирани достатъчно точно. Но това е част от големите ни проблеми - защо управлението на държавата ни не е в състояние да формулира и да предложи един достатъчно сериозен разговор по тези въпроси, а по-скоро се движи в руслото на пиара. Водещ: Ако не възразявате, Ви предлагам за анализ по отделни послания, казани от премиера. Започвам с това - България е най-дисциплинираната в ЕС що се отнася до икономика и финанси. Какво всъщност признава Бойко Борисов? Александър Маринов: Аз не съм склонен да приема на 100% това твърдение. Зависи какво дефинираме под най-дисциплинирана

Експерт: Имотният пазар стигна своя ценови пик

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ekspert-imotniiat-pazar-stigna-svoia-cenovi-pik-254908/

Сделките падат надолу, а клиентите не са готови да дават повече от цената, която смятат за правилна, посочва Георги Захариев от Green Sofia Apartments

Интерпол: 50 бойци на ИД са пристигнали в Италия

https://frognews.bg/svqt/interpol-50-boitsi-pristignali-italiia.html

Интерпол разпространи списък на 50 предполагаеми бойци на терористичната групировка „Ислямска държава”, пристигнали в Италия, за да се прехвърлят оттам в други европейски държави, съобщи британският в. „Гардиън”.

Интерпол: 50 бойци на ИД са пристигнали в Италия

https://frognews.bg/novini/interpol-50-boitsi-pristignali-italiia.html

Интерпол разпространи списък на 50 предполагаеми бойци на терористичната групировка „Ислямска държава”, пристигнали в Италия, за да се прехвърлят оттам в други европейски държави, съобщи британският в. „Гардиън”.

Самоуби се американски актьор, обвинен в педофилия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691761

Самоуби се американски актьор, обвинен в педофилияАктьорът Марк Салинг, който миналата година се призна за виновен в притежание на детска порнография, е открит мъртъв, съобщава TMZ. По първоначална информация той се е самоубил. Тялото на 35-годишния актьор, който стана популярен с участието си в известния сериал "Клуб Веселие", е открито вчера в Лос Анджелис, близо до мястото, където е живял.

Велико Търново остава далеч от грипната ваканция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6691740

Велико Търново остава далеч от грипната ваканцияВ пика на грипната заболеваемост в страната във Велико Търново продължава да няма основания за обявяването на извънредна ваканция за учениците. Това сочи справка за посещаемостта във всички училища на територията на града и общината, посочиха от местната администрация. Последните данни показват, че отсъстващите от занятия са 14,

Москва размаха пръст на Анкара: Стотици са жертвите в Африн

http://dnes.dir.bg/news/siria-turtzia-svali-rusci-samolet-aria-aharova-afrin-26834939

Ситуацията в района на сирийската провинция Африн предизвиква нашата загриженост заради продължаващата операция на Турция.

Чавушоглу обсъди по телефона с Тилърсън събитията в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691767

Чавушоглу обсъди по телефона с Тилърсън събитията в СирияТурският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря днес по телефона с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, съобщи турската телевизия НТВ. Двамата са обсъдили редица въпроси, сред които Конгресът за сирийски национален диалог в Сочи, както и развитията в Сирия, в частност операцията на турската армия в района на Африн, предаде БТА.

Откриват хотел, до който се стига само по въздух (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6691640

Откриват хотел, до който
се стига само по въздух (ВИДЕО)До дни в Аляска се открива хотел, до който може да се стигне само с хеликоптер. Шале "Шелдън" се намира на 1800 м надморска височина и на около 10 км от най-високия връх в Аляска Денали (6190 м). Нощувката за човек струва 2300 долара, в които влизат полетът до и от хотела, удобно легло и деликатеси на масата, пише "Форбс".

"Левски" - ЦСКА без публика на "червените"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6691745

"Левски" - ЦСКА без публика на "червените"Мачът между „Левски София” и ЦСКА от волейболната Суперлига ще се проведе без присъствието на фенове на гостуващия тим. Двубоят е насрочен за 13 февруари от 18,30 ч в столичната зала „Универсиада”. През първия полусезон домакин бе ЦСКА и в зала „Васил Симов” бяха допуснати само длъжностни лица на гостите след предварително подготвен списък.

Интерпол предупреди Европа за 50 заподозрени терористи

http://www.moreto.net/novini.php?n=368213

Интерпол разпространи списък с имената на 50 заподозрени терористи от ДАЕШ ("Ислямска държава"), които се вярва, че наскоро са пристигнали в Италия с лодка, пише "Гардиън". Изданието, сдобило се със списъка, отбелязва, че има вероятност да се насочат към други европейски държави.

С арии откриват зала в областната управа на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6691770

С арии откриват зала в областната управа на ПловдивГолемият коридор на първия етаж в областната управа на Пловдив е превърнат в импровизирана камерна зала. Тя ще се открие на 1 февруари от 18 часа с изпълнения на арии от тенора Ивайло Михайлов, който е приятел на губернатора Здравко Димитров. Концертът е с вход свободен. На Михайлов ще акомпанира на пиано Мария Калоферова.

Нинова не била подписала Истанбулската конвенция?

http://dnes.dir.bg/news/ninova-istanbulsca-conventzia-istanbulscata-conventzia-26834198

Подписала ли е, или не е лидерът на БСП Корнелия Нинова Истанбулската конвенция? Кой лъже?

Захарова: Има стотици убити при операцията "Маслинова клонка" в Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691732

Захарова: Има стотици убити при операцията "Маслинова клонка" в АфринНяколкостотин души, включително цивилни, са били убити по време на турската военна операция в района на сирийския град Африн. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Интерфакс. Ситуацията в Северна Сирия предизвиква сериозно безпокойство у Москва и Русия призовава страните към сдържаност.

Олимпийският комитет размаха пръст на Беларус

https://offnews.bg//zimni/olimpijskiat-komitet-razmaha-prast-na-belarus-673944.html

Международният олимпийски комитет очевидно няма да допуска каквито и да било провокации свързани с Русия.

От организацията официално предупредиха делегацията на Беларус преди Игрите в Пьонгчанг идния месец да не повтаря провокацията с руския флаг от Параолимпиадата в Рио.

Тогава Андрей Фомочкин развя гордо руското знаме по време на парада на спортистите, след което бе лишен от акредитацията си.

"Официално е! Казаха ни да внимаваме. Не трябва да има флагове нито в хотела, нито на други публични събития", предупреди шефът на беларуския параолимпийски комитет Олег Шепел.

Безработицата у нас по-ниска от средната за ЕС и през декември

http://econ.bg/Новини/Безработицата-у-нас-по-ниска-от-средната-за-ЕС-и-през-декември_l.a_i.757254_at.1.html

Безработицата в България през декември 2017 година се понижи до 6,1%, след нейната стабилизация на ниво от 6,2% през предходните три месеца на...

Интерпол: 50 бойци на ИДИЛ са пристигнали в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691746

Интерпол: 50 бойци на ИДИЛ са пристигнали в ИталияИнтерпол разпространи списък на 50 предполагаеми бойци на терористичната групировка „Ислямска държава”, пристигнали в Италия, за да се прехвърлят оттам в други европейски държави, съобщи британският в. „Гардиън”, цитиран от БГНЕС. По данни на изданието, всички 50 души са граждани на Тунис.Те са пристигнали на италианска територия с лодка.

Само във Фрог: Съдийката, „отрязала” референдума на Слави, я гласят за зам.-шеф на ВАС

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-sadiikata-otriazala-referenduma-slavi-glasiat-zam-shef-vas.html

Съдийката, която „отряза” резултата от референдума на Слави Трифонов, я гласят за зам.-шеф на Върховния административен съд. Това съобщиха за Фрог нюз магистрати. Новинацията й ще бъде разгледана пред съдийската колегия на ВСС в четвъртък.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване