Нено Димов: Опорка е, че ще се застрои 48% от парк Пирин

https://frognews.bg/novini/neno-dimov-oporka-che-shte-zastroi-48procenta-park-pirin.html

Политическа опорка е, че ще се застрои 48% от територията на природен парк Пирин. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод листовка на организацията „Да остане природа в България”, която предупреждава за застрояването.

Учени от цял свят ползват софтуер, създаден от българин

https://www.vesti.bg/bulgaria/ucheni-ot-cial-sviat-polzvat-softuer-syzdaden-ot-bylgarin-6078786

27-годишният Александър живее и развива в Берлин компанията, която помага на учени текстовете им да станат по-разбираеми за читателите

Карта на Витоша от камък и гранитогрес заменя фонтана на "Витошка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691499

Карта на Витоша от камък и гранитогрес заменя фонтана на "Витошка"Художествено обработена карта на Витоша ще замени фонтана на едноименния булевард в София. Проектът за "зеленото сърце на София" може да бъде видян на сайта на общината. Авторът му професор Боян Добрев от катедра "Стенопис" на Националната художествена академия сподели пред БНР: "Публичното изкуство е неделима част от културата.

Биографична книга за Григор Димитров вече е на пазара

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/31/3121691_biografichna_kniga_za_grigor_dimitrov_veche_e_na_pazara/?ref=rss


Книгата "Григор Димитров – гордостта на България" излезе в продажба. Автор на неофициалната биография на тенисиста е спортният журналист Любомир Тодоров, а издател е "Сиела".<br /><br />В книгата, чиято цена е 14.90 лева, Тодоров проследява пътя на Димитров от тренировките в Хасково до триумфа във финалите на АТП в Лондон в края на 2017 г.<br /><br />В информацията до медиите се посочва, че "специално внимание е отделено и на живота на Димитров...

Bloomberg: ЕК отхвърля възможността за запазване на британския банков паспорт

https://www.investor.bg/evropa/334/a/bloomberg-ek-othvyrlia-vyzmojnostta-za-zapazvane-na-britanskiia-bankov-pasport-254892/

Според източници от Комисията най-приложим за Великобритания е вариантът със споразумение от канадски тип

Кабинетът ще бори корупцията при налагането на глоби

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kabinetyt-shte-bori-korupciiata-pri-nalaganeto-na-globi-254912/

Държавата ще изготви концепция за създаването на централизиран регистър на административнонаказателните производства

Левът официално става европейска валута в Сърбия

http://econ.bg/Новини/Левът-официално-става-европейска-валута-в-Сърбия_l.a_i.757249_at.1.html

От 1 февруари българският лев ще може да се сменя в сръбските чейнджбюра. С решение на Националната банка на Сърбия българският лев бе включен...

Повече поводи за наздравици на Трифоновден със Спорт Тото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6691186

Повече поводи за наздравици на 
Трифоновден със Спорт ТотоСпорт Тото ще зарадва своите участници още в първия ден на февруари! Месецът на виното започва с изобилие от награди във Втори тото шанс на играта „Тото 2 – 5 от 35“. До 300 000 лева очакват своите притежатели без нужда от допълнителен залог! Печелившите комбинации, състоящи се от пет числа и номерата на две специално добавени топки,

Проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене: България поставя пред ЕС темата за здравословното хранене при децата

http://clubz.bg/63610-prof_veselka_duleva_nacionalen_konsultant_po_hranene_bylgariq_postavq_pred_es_temata_za

Здравословното хранене при децата е един от основните приоритети на Министерството на здравеопазването по време на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Затова на 6 февруари 2018 г. ще се проведе конференция на високо експертно равнище, посветена на важната тема. Тя е и в съзвучие с фокуса за младите хора и децата, който се открива във всички водещи приоритети на първото ни ротационно председателство на Съвета на ЕС. Именно младите хора и децата са най-добрата инвестиция в бъдещето на Европа.

За здравословното хранене при децата разговаряхме с проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика и представител на България в Световна здравна организация по хранене и хранителна политика.

Здравословното хранене при децата е един от прироритетите на Българското председателство в сектор „Здравеопазване”.  Какво наложи то да стане приоритет, докато оглавяваме Съвета на ЕС?

Моделът на хранене и хранителният статус са ключови детерминанти на здравето и един от фокусите на превантивната стратегия за редукция на риска от хронични неинфекциозни заболявания.

Eпидемията от затлъстяване още от ранна детска възраст е едно от най-сериозните предизвикателства за общественото здраве. Затлъстяването при децата води до рискове за здравето, свързани с ранна поява на високо артериално налягане, висок холестерол, инсулинова резистентност и диабет тип 2, ставни, дихателни, чернодробни проблеми, като и рискове, свързани с нарушено социално, физическо и емоционално развитие. Затлъстяването в детска възраст обуславя по-голяма вероятност от затлъстяване в зряла възраст и увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, метаболитен синдром, ракови заболявания и др.

Съществуват убедителни доказателства, че храненето през ранния живот има ключова роля за метаболитно програмиране на физическото и интелектуално развитие на децата, за метаболитно програмиране на риска от хронични заболявания.

Данните от национално представителни проучвания, проведени в периода 1998 - 2014 г. от НЦОЗА, МЗ и РЗИ, за оценка на храненето и хранителния статус на различни възрастови групи  деца, показват висока честота на свръхтегло и затлъстяване още от най-ранна възраст. При националното проучване през 2014 г. е установено, че децата на 1-4 години са с 5% затлъстяване, а 30.1%  от децата на възраст 5 до 18 години са с наднормено тегло (19.8% със свръхтегло и 10.3% със затлъстяване). До 2011 г. се запазва тенденцията сред учениците значително да се увеличават свръхтеглото и затлъстяването. През 2014 г. за пръв път при 7-годишните първокласници в България се наблюдава намаляване на затлъстяването при момчетата и задържане на честотата на свръхтегло и затлъстяване при момичетата. Намалява също затлъстяването във възрастта 7–9 години (от 18,5% на 13,2%) и на 14–18-год. (от 7,9% на 5,6%). В групата 10–13 години затлъстяването запазва нивата си.

Какви са проблемите на европейско ниво, свързани с детското хранене?

По данни на СЗО, всяко едно от три деца на възраст до 11 години е със свръхтегло или затлъстяване. Високата консумация на наситени мазнини, трансмастни киселини, високият прием на захар и сол и ниската консумация на плодове и зеленчуци са общи проблеми в Европейския съюз. Неподходящите практики за маркетинг и реклама на храни за деца също допринасят за нездравословен модел на хранене. Европейската комисия и  държавите-членки на Европейския съюз са предприели мерки за подобряване храненето и хранителния статус и за борба със затлъстяването при децата. Европейската комисия на експертно ниво работи по конкретни инициативи, касаещи подобряване състава на храните, маркетинга, изискванията към храните при осъществяване на обществените поръчки в училища и детски градини и др.

Какви са основните теми, които експертите ще обсъждат на конференцията за здравословно хранене на децата на шести февруари?

Въздействието върху един от основните здравни детерминанти – храненето – по време на целия жизнен цикъл, е предпоставка за здравословен начин на живот и положителен ефект върху здравето на хората. Специфичен аспект, който ще бъде адресиран приоритетно по време на Българското председателство, ще бъде здравословното хранене при децата. Конференцията включва четири панела, в които ще бъдат обсъдени приоритетни области, свързани със здравословно хранене при децата. Основните теми, които ще бъдат засегнати са: първият панел е посветен на темата „Безопасността - не е достатъчна“, дискусията ще засегне влиянието на храненето и съставките на храните върху здравето, ще бъдат обсъдени проблемите от кърменето до епигенетиката; „Маркетингът и децата“ е темата на втория панел, в който ще се обсъждат подходи  и политики, регулиращи маркетинга и рекламата на храните, предназначени за деца; „Качеството има значение“ е третата част на конференцията, през която ще се представят традиционни хранителни модели в различните региони на ЕС и тяхното влияние върху здравето, ще се обсъдят възможностите как да се запазят положителните и здравословни традиции в храненето; „Успешни практики“ е последната – четвърта част, през която ще бъдат посочени добрите практики и примери от дейности в страни от ЕС като Хърватска, Унгария, и примери за това как посланията се превръщат в реалност. Поканените презентатори са представители на Европейската комисия, Световната здравна организация, УНИЦЕФ, на университети от Ланкастър, Ливърпул, МУ София, БАН и др.

Българското председателство ще осигури дискусии на няколко последователни етапа, които следва да приключат с приемането на кратък текст на Заключения на Съвета, с конкретни и ясни политически послания.

Какви са вашите препоръки към родителите по отношение на  храненето на децата им?

Ролята на родителите и модела на хранене в семейството е изключително важна за изграждане на здравословни хранителни навици и за добро здраве на детето. Възпитанието на детето, включително и формирането на здравословен начин на живот започва в семейството. Важно е родителите да показват положителен пример по  отношение храненето, да включват децата в  избор на храните, например при пазаруване или готвене. Спазването на режим на хранене в семейството, храненето заедно в приятна обстановка е предпоставка за изграждане на здравословни навици. Разбира се, трябва да се подбира и здравословно, разнообразно и балансирано меню за детето. За улеснение на родителите и децата при избора на храна, специалистите по хранене от НЦОЗА, сме  разработили препоръки за здравословно хранене, които обхващат цялото развитие на детето - още от времето на бременността,  за кърмачета и малки деца, за деца от 3-7 год., за ученици .

Много се говори за затлъстяването на децата, което прогресивно расте през последните години. Какви са начините са справяне с този проблем?

Проблемът е комплексен и изисква комплексно решение. Основните аспекти в които се предприемат дейности в страните от европейския съюз са: подкрепа за здравословен старт в живота; насърчаване на здравословната среда, особено в училищата; повишаване на възможностите за здравословен избор и превръщането им в най-лесен избор; ограничаване на маркетинга и рекламата на храни за децата; повишаване информираността на семействата и подпомагането им; насърчаване на децата да бъдат физически по-активни. Изграждането на здравословен хранителен модел и поведение при децата, осигуряване на балансирано и разнообразно хранене с достатъчно енергия и хранителни вещества за съответната възраст, спазване на режим на хранене и подходяща физическа активност е ефикасен начин за справяне със затлъстяването.

Какво е идеалното меню за отделните възрастови групи?

Това е въпрос, който има различен отговор в зависимост от възрастта, физическата активност, физиологичното състояние на всеки човек. Специалистите по хранене препоръчваме спазване на основните принципи на здравословно хранене, а именно  включване ежедневно в менюто:  зърнени храни; при всяко хранене зеленчуци и плодове; мляко и млечни продукти с ниско или намалено съдържание на мазнини и сол; представители на групата на белтъчните храни - постни меса, бобови храни, поне 1-2 пъти седмично риба. Ограничаване влагането на мазнини, сол и захар при избора и приготвяне на храните, предпочитане на растителни пред животински мазнини, избягване пърженето и използване на здравословни кулинарни технологии е част от здравословното хранене.

Възможно ли е родителите да възпитат устойчиво отношение към избора на храни, при положение, че пазарът е залят от изкушения под формата на закуски, чипсове, захарни изделия в опаконви на играчки?

Чрез обучение, разговори и примери родителите биха могли да повлияват избора на храни от детето, но трудно могат да контролират, напълно храненето  на децата извън семейната среда. Отново важен е примерът, в къщи, но също и модела на средата в която расте детето, приятели, училище.

Какви законодателни промени се предвиждат по отношение на здравословното хранене на децата?

На национално ниво  са разработени и нормативни документи, които определят изискванията за здравословно хранене на децата в организирани колективи – от 0-3 години, в детски градини и в училища. За улесняване практическото приложение на наредбите за здравословно хранене при организирани колективи деца, са разработени и сборници с рецепти, всеки от които включва над 400 рецепти и практическо ръководство за приготвяне на здравословна храна.

Предстои преглед и актуализиране на изискванията заложени в тях, като те ще бъдат съобразени с най-добрите практики, идентифицирани в ЕС.

Има ли променя в отношението на съвременния човек към храната?

Определено има. Много повече хора вече се ориентират към здравословното хранене и се интересуват от качеството и съставките на храната, която приемат. Интересът определено нарасна през последните няколко години, но трябва много да се внимава какви източници на информация се използват. Много нестандартни и алтернативни мнения и съвети от неспециалисти се разпространяват в публичното пространство, медиите, интернет. Напоследък много родители задават въпроси, свързани с храненето на децата им, в МЗ или при нас в НЦОЗА, което показва, че младите семейства търсят надеждна, базирана на научни доказателства информация.

Столтенберг: Македония влиза в НАТО веднага след решаване на спора за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691495

Столтенберг: Македония влиза в НАТО веднага след решаване на спора за името

НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в Северноатлантическия пакт след постигане на решение за спора за името в рамките на ООН. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред белградското издание "Политика", цитирано от БГНЕС. "Много се радвам, че посетих Скопие този месец.

Грами 2018: Докато се бореха с расизма, избуя сексизмът

http://clubz.bg/63609-grami_2018_dokato_se_boreha_s_rasizma_izbuq_seksizmyt

Президентът на Американската академия за звукозапис Нийл Портноу предизвика масово възмущение в социалните мрежи с коментар по повод значително преобладаващия брой мъже сред наградените на „Грами 2018“ (вече се появи и хаштаг #GrammysSoMale), съобщава „Варайъти“.

Портноу е заявил, че ако искат и те да побеждават, жените ще трябва да се трудят по-усилено. Точните му думи, казани след края на церемонията в неделя в отговор на въпрос защо почти няма отличени жени, са били:

„Всеки, който иска да бъда музикант, инженер, продуцент или част от индустрията на ръководно ниво, трябва да бъде по-активен“.

Както отбелязва потребител в Туитър, нарекъл се Inclexed Mushrooms:

„Тази година, за да не бъдат обвинени в расизъм, на Грамитата така се стараеха да награждават черни момчета, че не се усетиха как превърнаха цялата церемония в тържество на сексизма“.

Деветкратната носителка на „Грами“ Шерил Кроу написа:

„Ще ми се да върнат отделните категории за мъже и жени. Сега кой ще вдъхновява малките момичета да грабнат китара и да правят рок, като почти всяка категория е пълна само с мъже? Не съм сигурна дали жените трябва да бъдат „по-активни“ (както казват мъжете на власт)”.

Във вторник сутринта, в редакцията на „Варайъти“ са получили ново изявление на Портноу, с което той дава леко заден ход:

Нийл Портноу.

„В неделя вечерта ми бе зададен въпрос за отсъствието на жени сред наградените в определени категории на тазгодишните награди „Грами” – пише той. – За съжаление думите, които използвах – „по-активни“ – когато бъдат извадени от контекста, не отразяват моите убеждение и това, което исках да кажа. Нашата индустрия трябва да признае, че жените, които мечтаят за музикална кариера, се сблъскват с пречки, които мъжете изобщо не познават. Ние трябва да работим усилено за елиминирането на тези бариери и да окуражаваме жените да сбъдват мечтите си и да изразяват чувствата и креативността си чрез музиката. Трябва да ги приветстваме, да им помагаме, да им даваме власт. Така нашата общност ще бъде по-богата. Съжалявам, че не се изразих достатъчно ясно. Оставам твърдо решен да правя всичко възможно, за да бъде музикалната общност по-сигурно и по-представително място за всички”.

Е, това изявление също не беше прието добре от всички.

„Не жените, а Нийл Портноу и Академията трябва да бъдат по-активни – написа Марси Алън, основателка на музикална агенция и ветеран с 24-годишен стаж в индустрията. – Жените бяха много активни и креативни през изминалата година — само вижте Лорди, Кеша, Сиза, Сейнт Винсънт, Тейлър Суифт, Пинк, Карди Би. В същото време жените президенти и съпрезиденти на големи лейбъли са само две (президентът на „Епик“ Силвия Роун и съпрезидентът на „Атлантик“ Джули Грийнуолд). А сред шефовете на радиопрограми на национално ниво няма нито една жена“.

Едно е сигурно: догодина жените ще доминират сред наградените. За расовото многообразие няма гаранция.

Площад "Славейков".

Нов стар концесионер поема находището "Ораново"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/nov-star-koncesioner-poema-nahodishteto-oranovo-254917/

"Пирин БМК" е собственост на досегашния концесионер - "Балкан МК", показва справка в Търговския регистър

С нови правила Брюксел затяга поведението на еврокомисарите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/31/3121732_s_novi_pravila_brjuksel_zatiaga_povedenieto_na/?ref=rss


Европейската комисия съобщи, че от днес въвежда нови правила за поведение на еврокомисарите, като целта е да се постигне по-голяма прозрачност.<br /><br />Въвежда се удължаване на "срока на охлаждане" за еврокомисарите от 18 месеца, както бе досега, на две години. В този срок бившите еврокомисари трябва да съобщават на еврокомисията, преди да започнат нова работа, като подлежат на ограничения по отношение на някои дейности, като например лобирането. За бившите председатели...

Американска порно актриса отрече да е имала афера с Тръмп

http://www.mediapool.bg/amerikanska-porno-aktrisa-otreche-da-e-imala-afera-s-tramp-news274938.html

Американска порно актриса отрече да е имала афера с Доналд Тръмп, по времето, когато той вече е бил женен за Мелания Тръмп, предаде Асошиейтед прес.   Порнозвездата Стефани Клифорд, известна с творческия псевдоним Сторми Даниълс, отрече медийните спекулации в изявление, разпространено от адвоката й Кийт Дейвидсън.    На 12 февруари в. "Уолстрийт джърнъл" написа, че по време на предизборната кампания на Тръмп е била платена сумата от 130 000 долара на Сторми Даниълс, за да премълчи, че е имала сексуални отношения с милиардера през 2006 година. Белият дом отрече тези твърдения на изданието, припомня Франс прес, цитирана от БТА.    След това Мелания Тръмп обаче не придружи Доналд Тръмп на Световния икономически форум в Давос и това породи спекулации за отношенията в първото американско семейство. В миналото Мелания защитаваше открито съпруга си срещу обвиненията за сексуален тормоз и посегателства, отправени към него.    По повод спекулациите за отношенията между Мелания и Доналд Тръмп говорителката на първата дама Стефани Гришам ги определи като напълно неверни и каза, че Мелания се е концентрирала върху своята роля на първа дама и върху семейството си.   Миналата седмица сп. "Ин тъч" публикува интервю на Сторми Даниълс от 2011 г., в което тя твърди, че е имала сексуални отношения с Тръмп през юли 2006 г. по време на турнир по голф близо до езерото Тахо. По това време Мелания Тръмп тъкмо била родила син на Тръмп.   Вчера вечерта, докато американците слушаха речта на Тръмп в Конгреса и следяха какво ще е поведението на първата дама, порноактрисата участва в емисията на популярния телевизионен водещ Джими Кимел в телевизия Ей Би Си.   Тя обаче отказа да отговаря на неудобни въпроси и се смееше смутено, когато такива й бяха зададени. Когато водещият Кимел й прочете пасаж от интервюто й за сп. "Ин тъч", актрисата възкликна: "Мислех, че съм поканена в ток шоу, а не във филм на ужасите".   Междувременно след речта на Тръмп, в медиите бе коментирано, че усмивките на Мелания са се броили на пръсти по време на словото на съпруга й. Най-широката си усмивка тя отправи само при влизането си в залата.   През повечето време Мелания Тръмп запази обичайното си сдържано изражение и това накара коментатори да се опитват да тълкуват избора на тоалета й. Тя беше избрала кремав костюм с панталон.   Според анализатори така тя правела шеговита препратка към демократката Хилари Клинтън, която обича да носи костюми с панталон.   Според други анализатори кремавото бяло е шеговита препратка към тоалетите, които демократките в Конгреса избраха да носят миналата година в знак на защита на правата на жените срещу новоизбрания президент, поканен тогава да говори пред двете камари на Конгреса.

Том Харди с татуировка в чест на Леонардо ди Каприо (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6691494

Том Харди с татуировка в чест на Леонардо ди Каприо (СНИМКИ)Британският актьор Том Харди е изпълнил облога си с холивудския си колега и приятел Леонардо ди Каприо и вече има татуировка в негова чест върху десния бицепс, съобщи Контактмюзик. Двамата актьори се обзалагат през 2016 г. по време на наградния сезон, предшестващ "Оскар"-ите. Изискването към губещия е да си направи татуировка,

Проучване: С рак вече се живее по-дълго

http://www.dnes.bg/health/2018/01/31/prouchvane-s-rak-veche-se-jivee-po-dylgo.366698

Дори най-смъртоносният - на белия и черния дроб бележи ръст в преживяемостта

Работодателите излизат на протест на 28 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=368208

АОБР внесе в Столична община уведомление за протест на 28 февруари т.г., съобщиха от организацията. Докато слушаме бодряшки изказвания, как скокът на цените на електроенергията за бизнеса няма да се отрази на цените на стоки и услуги, НСИ отчете вече ръст на потребителските цени за м.

Switch дава нов оптимизъм на Nintendo

https://www.investor.bg/novini/261/a/switch-dava-nov-optimizym-na-nintendo-254902/

Компанията повиши прогнозата за годишната си печалба и за броя продадени конзоли

Няма невъзможна мисия

https://www.actualno.com/books/njama-nevyzmojna-misija-news_657276.html

"Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби" на Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал даде живот на завладяващите легендарни мисии на разузнавателната агенция на Израел и по неповторим начин разказа на читателите за опасните операции и храбрите разузнавачи, които рискуват всичко, за да изпълнят задачите си. Сега с "Няма невъзможна мисия" авторите се завръщат с изключително интересни и динамични разкази за трийсет от най-смелите мисии на Израелските специални части. Бар-З

Осиновителите на деца до 5 г. ще могат да ползват 365 дни платен отпуск

https://offnews.bg//obshtestvo/osinovitelite-na-detca-do-5-g-shte-mogat-da-polzvat-365-dni-platen-ot-673930.html

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст да имат право на 365 дни отпуск, който ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.

Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които правителството ще внесе за гласуване в Народното събрание.

Промените имат за цел да се гарантират равни права на осиновителите, да се осигури необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата и да се повиши мотивацията за осиновяване.

С промените в Кодекса на труда се правят изменения и в разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, които регламентират обезщетенията при ползване на този вид отпуск.

Размерът му ще е 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход на лицето, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на осигурителния риск. Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който сам е осиновил дете, не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението, на което са имали право.

Ако след изтичане на отпуска в размер на 365 дни детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на допълнителен отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето. По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Когато допълнителният отпуск не се ползва, осиновителката ще има право на обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението, което се изплаща, ако се ползва отпускът.

Предлага се промените в Кодекса на труда да влязат в сила от 1 юли 2018 г.

Германия даде разрешение за "Северен поток 2"

http://www.cross.bg/potok-razreshenie-indystriya-1566748.html

/КРОСС/ Германия даде разрешение за строеж и експлоатация на планирания газопровод „Северен поток 2" в свои териториални води, а също и полагането на тръби в сухопътния участък в района на Любмин в близост до Грайфсвалд, провинция Мекленбург-Предна Померания. Съответната информация е публикувана на официалната интернет страница на оператора Nord Stream 2 AG, съобщава „Фокус". От публикуваното съобщение става ясно, че издаденото одобрение е за участък от тръбопровода с приблизителна дължина от 55 километра. Разрешението е дадено в пълно съответствие със Закона за енергийната индустрия (EnWG). „Това разрешение е важен крайъгълен камък в сложния процес за разрешаване на проекта като цяло", увери Йенс Ланге, един от мениджърите на компанията. Експертът допълни, че при изготвянето на разрешителното са взети предвид интересите на всички заинтересовани страни, включително на представителите на туристическата индустрия. В началото на ноември 2017 г. "Северен поток 2" получи одобрението на минния орган на Щралзунд за разгръщане на строителни дейности в района на германския континентален шелф (еквивалентен на германската изключителна икономическа зона (ИИЗ)). Националните процедури за издаване на разрешителни в другите четири държави по маршрута - Русия, Финландия, Швеция и Дания - продължават по план

Нова дирекция в министерството на образованието ще управлява евросредствата

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/31/3121719_nova_direkciia_v_ministerstvoto_na_obrazovanieto_shte/?ref=rss


Нова дирекция в Министерството на образованието и науката (МОН) ще се грижи за изпълнението и управлението на проекти или програми, финансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове или от други международни финансови институции, по които министърът на образованието и науката или министерството са бенефициенти.<br /><br />Измененията в Устройствения правилник на МОН се налагат с приетото от кабинета днес постановление за определяне на второстепенните...

Таяни: ЕС признава напредъка на Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691481

Таяни: ЕС признава напредъка на Сърбия
Европейският съюз признава напредъка, който Сърбия постига в усилията си за членство в Общността, и признава ролята й като мост към другите държави в региона. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който пристигна на посещение в западната ни съседка в сряда, предава Radio-televizija Srbije (RTS), цитирана от Фокус.

"Арсенал" привлече Обамеянг в рекордна за клуба сделка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/31/3121728_arsenal_privleche_obameiang_v_rekordna_za_kluba_sdelka/?ref=rss


"Арсенал" постигна целта си и привлече Пиер-Емерик Обамеянг. Английският клуб взе футболиста на "Борусия" (Дортмунд) за 56 млн. паунда, пише Би Би Си.<br /><br />"Топчиите" посочват, че националът на Габон е подписал дългосрочен договор.<br /><br />"Нашето второ ново попълнение през януарския трансферен прозорец е един от най-високо оценяваните нападатели. Той вкара 98 гола в 144 мача в Бундеслигата за "Борусия" и е замесен в...

Тереза Мей иска да задълбочи китайско-британските отношения

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-iska-da-zadalbochi-kitaisko-britanskite-otnosheniya-news274937.html

Британският премиер Тереза Мей заяви днес в Пекин, че иска да задълбочи отношенията на Великобритания с Китай в светлината на Брекзит и че ще проучи всички възможности за бъдещи двустранни търговски връзки, съобщи Ройтерс.   Мей направи това изявление в Пекин, където разговаря с китайския премиер Ли Къцян в Двореца на народите.   "Сега е добър период да мислим за начини за укрепване на златната ера в отношенията между Китай и Великобритания и на стратегическото партньорство между Пекин и Лондон", каза Мей, предаде Франс прес. Понятието "златна ера в британо-китайските отношения" бе използвано за първи път по време на първата визита на китайския президент Си Цзинпин във Великобритания през 2015 г.   Днес китайският премиер Ли Къцян каза, че се надява "тази ранна пролет в Китай да донесе нови плодове за китайско-британските отношения, които ще направят още по-бляскава златната ера на двустранните връзки". Мей, придружавана от съпруга си Филип Мей и от 50 ръководители на компании и организации, е на тридневна визита в Китай. Тя беше вече в град Ухан в централната част на страната, преди да дойде в Пекин.   Утре Мей ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин, а в петък приключва визитата си с посещение в Шанхай.   Делегацията, придружаваща премиерката, е най-голямата, изпращана някога за официална визита в чужбина през годините на управлението на Мей, уточниха от нейната канцелария.   Същевременно Ройтерс съобщава, че британският премиер е казала днес, че Китай и Великобритания са се съгласили да вдигнат забраната за внос на британско говеждо в Китай след шест месеца.

Въвеждат нови правила за прозрачност при еврокомисарите

http://dnes.dir.bg/news/ek-evropeyski-parlament-evrokomisar-pravila-26834388

Европейската комисия съобщи, че въвежда нови правила за поведение на еврокомисарите. Целта е постигането на по-голяма прозрачност.

И Асоциацията на прокурорите подкрепи протеста на надзирателите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121712_i_asociaciiata_na_prokurorite_podkrepi_protesta_na/?ref=rss


Асоциацията на прокурорите в България /АПБ/ подкрепи исканията на надзирателите и призова за диалог с институциите, за да бъдат решени техните проблеми. В сряда служители от "Съдебна охрана" и от "Изпълнение на наказанията" представиха исканията си в протестна акция пред Съдебната палата. Те издигнаха разноцветни балони като символ на продължаващите години наред празни обещания от всяка власт за увеличаване на щатовете, възнагражденията и подобряване условията на труд.<br...

Рапърът DMX отива в затвора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6691484

Рапърът DMX отива в затвораИзвестният американски рапър и актьор Ди Ем Екс ще лежи в затвора, след като неколкократно е излъгал съдията, че ще спазва условията за пускането си под гаранция, предаде Асошиейтед прес. Съдия Джед Рейкаф постанови Ърл Симънс, както е истинското име на рапъра, да остане в затвора до обявяването на присъдата му през март.

Вече финално: Масуд и Терез заминават за Холандия до края на седмицата

http://clubz.bg/63608-veche_finalno_masud_i_terez_zaminavat_za_holandiq_do_kraq_na_sedmicata

Двете лъвчета Масуд и Терез, с чиято съдба се наложи да се ангажира лично премиерът Бойко Борисов, заминават за спасителния център в Холандия до края на седмицата.

Това съобщи за Клуб Z Явор Гечев от фондация "Четири лапи", която се грижи за животните. Ден по-рано, от Министерство на околната среда и водите и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че лъвчетата заминават днес. Това обаче няма как да се случи, уточни Гечев, защото трябва да се организира цялостната логистика по транспортирането им. Това ще стане по изискванията на Европейския съюз при транспортиране на животни. Издадени са всички необходими документи, ще се използва специална "линейка".

За Холандия се очаква да замине и 3-годишният Асен, който също е в лошо здравословно състояние, но откакто е поверен на грижите на ветеринарите от столичната зоологическа градина, състоянието му се подобрява. Асен ще замине малко след Масуд и Терез. 

Казусът с двете лъвчета, родени преди няколко месеца в разградската зоологическа градина, се превърна в национална кауза и в показно за това как действат институциите на всички нива. Дори и в този на вид крайно отдалечен от политиката въпрос, в него се намеси и собственикът на "Телеграф" и "Монитор" Делян Пеевски. 

Зоологическата градина в Разград няма лиценз за отглеждането им. Още при раждането биват изпотъпкани от останалите лъвове в клетката. Вследствие се оказва, че нямат гълтателен рефлекс, т.е. не могат да се хранят естествено. Отделно са обременени и от факта, че са плод на серия кръвосмешения. Животните бяха поети от неправителствените организации "Дивите животни" и "Четири лапи", които буквално спасиха животите им. Намериха им и приемен дом - в Холандия, а оттам и в Южна Африка, където, след като се закрепи здравето им, да бъдат пуснати в естествена среда.

"Телеграф" обаче поде кауза за оставането им в България и прехвърлянето им в зоологическата градина в Пазарджик (традиционно избирателен район на Пеевски), след като вестникът дари 2000 лева за храна на лъвчетата. Последваха протести пред Министерския съвет през декември м.г., в следствие на които Борисов и екоминистърът Нено Димов обявиха, че те ще заминат за Холандия. Общинският съвет в Разград обаче, формално собственик на животните, на два пъти гласува те да бъдат дарени на зоокъта в Пазарджик. Това доведе до поредния протест на граждани - вчера - с искане лъвчетата да заминат незабавно за спасителния център в чужбина. Наложи се личната намеса на Борисов, който през главата на Нено Димов, пое отново ангажимент за изпращането на Масуд и Терез. По обяд Димов обясняваше, че законът не му позволява да ги изпрати и те все пак ще заминат за Пазарджик, а следобяд стана ясно, че законът вече не му пречи и обяви, че заминават за Холандия.

Спортът обедини Северна и Южна Корея

https://offnews.bg//zimni/sportat-obedini-severna-i-iuzhna-koreia-673936.html

Спорът обединява. Поредното живо доказателство станаха състезателите по ски-алпийски дисциплини и ски-бягане на Република Корея и КНДР.

Двата лагера започнаха съвместни тренировки в курорта Масикрьон край Уънсан, провинция Кануън в КНДР. Заниманията, които са част от подготовката за зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, бяха предварително договорени между ръководствата на двете страни в началото на януари.

45 представители на Южна Корея, от които 20 спортисти, обслужващ персонал и журналисти пристигнаха тази сутрин на международното летище Калма край Уънсан.

Те ще се останат на подготовка в КНДР до 1 февруари. Заедно с тях са няколко представители на Севера, които също ще участват на олимпийските игри.

Междувременно, участието на КНДР на зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг се подкрепя от 61 процента от жителите на Южна Корея. В допитването са участвали 1074 души.

Осиновители ще ползват 365 дни отпуск за дете до 5 г.

http://dnes.dir.bg/news/ministerski-savet-kodex-truda-osinoviteli-kabinet-borisov-3-26834387

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск, съобщи пресслужбата на кабинента.

Кабинетът утвърди Меморандума със Сърбия за намаляване тарифите за роуминг

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-утвърди-Меморандума-със-Сърбия-за-намаляване-тарифите-за-роуминг_l.a_i.757248_at.1.html

Правителството утвърди Меморандума за разбирателство със Сърбия за намаляване на международните тарифи за роуминг. Документът беше подписан на 9...

Разследват финансови злоупотреби в общинската АГ болница във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368207

Окръжната прокуратура във Варна проверява сигнал за финансови злоупотреби в общинската АГ болница. Това обяви по време на днешната сесия на Общинския съвет, председателят Тодор Балабанов, предаде репортер на Moreto.net. Според него материалите по случая са проверявани и от Икономическа полиция.

ЕК въведе промени в правилата за поведение на еврокомисарите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691454

ЕК въведе промени в правилата за поведение на еврокомисаритеЕвропейската комисия съобщи, че от днес въвежда нови правила за поведение на еврокомисарите, съобщи БТА. Комисията уточнява, че целта е постигането на по-голяма прозрачност. Въвежда се удължаване на "срока на охлаждане" за еврокомисарите от 18 месеца, както бе досега, на две години. В този срок бившите еврокомисари трябва да съобщават на ЕК,

Разследват смъртта на 40-дневно бебе

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pazarjik-novorodeno-26834386

40-дневно бебе е било донесено мъртво в болницата в Пазарджик. Полицията е започнала разследване, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Иван Янакиев е новият управляващ директор на All Channels | PR

http://www.cross.bg/channels-ivan-yanakiev-1566751.html

/КРОСС/ От началото на януари Иван Янакиев е новият управляващ директор на Аll Channels | PR, част от All Channels Communication Group. Той има над десет години опит в областта на корпоративните и вътрешни комуникации, маркетинга и връзките с обществеността на международни компании и институции в редица сектори - политика, телекомуникации, технологии и FMCG. В работата си Иван ще постави фокус върху стратегическото и бизнес развитие на All Channels | PR, утвърждавайки лидерските позиции на добре познатия бранд като една от водещите PR агенции на пазара. Основни приоритети в работата му ще бъдат предлагането на по-ефективни интегрирани решения както за съществуващите, така и за новите клиенти на групата. Освен това, с опита си Иван Янакиев ще допринесе за обогатяването на PR обслужването на агенцията чрез иновативни стратегически анализи, нестандартни активации в медиите, персонализирани комуникационни подходи с фокус върху технологиите и дигитализацията. През последните три години Иван Янакиев работи за All Channels | PR, отговаряйки за едни от най-големите клиенти на агенцията като Мтел, LG Electronics, Discovery Networks, Eurosport, Philips, Amstel, Stolichno, Starobrno, Ариана, Крадецът на ябълки, Jameson, Coca-Cola HBC, Decathlon, Mastercard, проекти по линия на Fleishman Hillard и много други

Тони Златков: Нямам бизнес дела с Ториното, гледал е коли

https://frognews.bg/novini/toni-zlatkov-niamam-biznes-dela-torinoto-gledal-koli.html

Виждал съм се с Ториното един или два пъти. Срещали сме се в автокъщата, идвал е да гледа коли. Това заяви Тони Здравков, баща на отвлечения Адриан Здравков, за който случай Ивайло Борисов – Ториното бе задържан.

Работник е паднал от строеж в изкоп в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6691442

Работник е паднал от строеж в изкоп в Пловдив32-годишен работник е паднал от строеж в изкоп на бул. „Копривщица“ в Пловдив. Това съобщиха за Фокус от Областната дирекция на МВР. Сигналът за паднал работник е подаден в 12:15 часа. По първоначални данни, състоянието на 32-годишния мъж не е тежко. Той е закаран в болница за прегледи. Строежът се намира зад Младежкия хълм в Пловдив.

След размириците Иран иска да установи контрол чрез "халал" интернет

http://www.mediapool.bg/sled-razmiritsite-iran-iska-da-ustanovi-kontrol-chrez-halal-internet-news274936.html

По ирония неотдавнашното избухване на протести в Иран, разпространило се бързо от град на град, бе подхранено с кислород от самото теократичното правителство на страната. През последните четири години властите насърчаваха широкото използване на интернет и позволяваха на доставчиците да предлагат мрежи от трето и четвърто поколение, което от своя страна предизвика масова експанзия в използването на смартфони.   През 2014 г. около два милиона иранци имаха смартфони; днес те възлизат на 48 милиона. Това означава, че близо половината от населението има в джобовете си устройство, което може да предава изображения и видеоклипове по целия свят и да обменя информация далеч от контрола и цензурата на държавата.    Правителството потуши протестите отчасти чрез спиране на кислорода - блокира приложението за кодирани съобщения "Телеграм", което протестиращите използваха за комуникация. Но това блокиране беше само временно. Хората от бизнеса бързо се оплакаха за затварянето на каналите в "Телеграм", които те използваха за рекламиране и продажба на своите стоки.    Докато Ислямската република наближава 40-ата годишнина от революцията, довела я на власт, тя се опитва да пожъне ползите от един необходим инструмент за съвременния живот, но като държи под строг контрол как го използват иранците и каква информация получават. Решението на Техеран е да установи контрол върху киберпространството, като създаде "халал нет" - изцяло контролирана на място версия на интернет.    "Ислямската република не е черно-бяла. Тя демонстрира безброй противоречия и според мен нейната политика за интернет е един от прекрасните примери за тези противоречия", казва Санам Вакил, сътрудник в "Чатъм хаус", който изследва Иран.    След ислямската революция през 1979 г. правителството упражнява здрав контрол върху информацията. Обаче интернет заплашва този контрол. По време на протестите в Иран през 2009 г. заради спорното преизбиране на твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад зараждащите се социални медии разпространиха вестта за тези събития сред иранците и пратиха на света видеоклипове със застрелването на 26-годишната Неда Ага Солтан.    След тези вълнения Иран забрани "Фейсбук", "Туитър" и други сайтове като "ЮТюб", които вече бяха блокирани. Това накара мнозина иранци да използват виртуални частни мрежи (virtual private networks - VPN), за да заобиколят блокировката.    Политиката на президента Хасан Рохани, относително умерен сред управляващия клерикален елит, позволи разпространяването на смартфоните, след като дойде на власт през 2014 г. Целта на Рохани бе да осигури инструмент за търговия, докато той се опитваше да възстанови страдащата икономика. Даже и след приключването на последните протести той твърдеше, че е невъзможно да бъдат спрени хората да ползват интернет. "Ако искате киберпространството да бъде полезно за нашето общество, намерете решение как да го използвате за популяризиране на културата, вместо да го блокирате", каза той.    Идеята на Иран да създаде свой "халал", тоест "позволен" интернет се появи за пръв път през 2011 г. вследствие на протестите от 2009 г. Тя се разви до това, което е известно под името "Национална информационна мрежа".    Мрежата обхваща около 500 одобрени от правителството национални уебсайтове, които се зареждат доста по-бързо от базираните в чужбина, които умишлено са забавени, сочи публикуван наскоро доклад на "Кампанията за права на човека в Иран". Доставчиците на услуги предлагат на клиентите си по-евтини пакети с достъп само до национални сайтове. Резултатите от търсенията са само в рамките на мрежата, което позволява на властите да цензурират намереното от потребителите.    Един от основните дизайнери на мрежата е компанията "Иран телекомюникейшън", притежавана от доверени лица на могъщата Революционна гвардия. Мрежата донякъде напомня на китайската "Велика защитна стена" /Great Firewall/, която блокира достъпа до хиляди уебсайтове. Китайските потребители на интернет също установяват, че достъпът до уебсайтове извън страната е по-бавен.    "Постиженията на Иран в задушаване на достъпа до опозиционно съдържание по време на повечето протести напоследък, показват, че Иран твърдо върви по петите на Китай, що се отнася до контрола върху информацията", писа на 17 януари частната разузнавателна компания "Стратфор" от САЩ. А хардлайнерите настояват Иран да бъде изваден изцяло от интернет и да си създаде свой собствен.    Междувременно администрацията на Тръмп се опитва да намери начин да разшири достъпа на иранците до интернет. Официални представители са се срещали с "Гугъл", "Фейсбук", "Туитър" и други технологични компании, за да ги попитат какво още могат да направят, за да помогнат на хората в Иран и други авторитарно управлявани страни да комуникират свободно.    Но поради опасения да не нарушат санкциите на САЩ компаниите стават предпазливи. "Епъл" и "Гугъл" затвориха за ирански потребители своите онлайн магазини. Други компании не позволяват услугите им да се ползват в Иран. Това пречи на иранците да се сдобият с приложения за криптирана комуникация или VPN. Компаниите останаха неохотни даже когато администрацията на Тръмп пусна в обращение възможността за облекчаване на санкциите или предоставяне на изключения, казаха официални лица, пожелали анонимност, защото не са упълномощени за обсъждат тези разговори.    Така че остава въпросът дали иранците ще имат достъп до отворен интернет, ако гневът им заради икономиката отново избухне наново до протести, както мнозина предричат, че ще се случи. Организации като вашингтонския "Съюз на иранските американци по обществени въпроси" и други призоваха САЩ да изготви специален наръчник за онлайн фирмите, за да може иранците да имат достъп до приложения и услуги.    "Това движение продължава въпреки преследванията от страна на твърдолинейни елементи", казва Морад Горбан от Съюза на американските иранци.      По БТА.

За първи път: моловете в Румъния започват да намаляват

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/za-pyrvi-pyt-molovete-v-rumyniia-zapochvat-da-namaliavat--254901/

През миналата година в северната ни съседка са открити само два нови търговски центъра

Футболният "Банско" се оказа в центъра на скандал с изчезнали 100 хил. лева от УЕФА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/31/3121705_futbolniiat_bansko_se_okaza_v_centura_na_skandal_s/?ref=rss


Третодивизионният "Банско" се оказа в центъра на скандал с изчезнали близо 100 хил. лева, обявиха от футболния клуб. Изпълнителният директор Крикор Румян заяви, че средства от УЕФА са били преведени по сметка, различна от официалната на клуба.<br /><br />Клубът е трябвало да получи 144 830 лева солидарни плащания (пълната сума е 152 450 лева, но БФС удържа 3000 лева за членски внос и 4620 лева за съдийски такси). Преводът е направен още на 22 декември по сметка, за която...

Атанас Буров – гений, задминат от историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=368206

Банкерът Атанас Буров е бил брилянтен дипломат по мнение на историците. Те са единодушни, че без неговата дипломация нормализирането на България след Първата световна война не би било възможно. Буров е човек, задминат от историята, коментира в интервю за БТА по повод 140-годишнината от рождението на Атанас Буров историкът проф.

Вземат мерки за по-малко корупция при налагане на глоби

http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-kabinet-borisov-3-26834333

Кабинетът одобри мерки за намаляване на корупционния риск при налагане на административните наказания - най-вече глоби и имуществените санкции.

Възрастна жена измами телефонен измамник

http://dnes.dir.bg/news/izmama-mvr-haskovo-26834308

41-годишен варненец е задържан при опит да реализира измама на територията на Хасково.

Хроничните незаразни болести са основен проблем за здравето на българските граждани

http://www.cross.bg/sustoyanie-grazhdanite-deiinosti-1566747.html

/КРОСС/ Основно предизвикателство за здравето на гражданите и приоритет за бъдещи активни интервенции са хроничните незаразни болести, които са основни причини за смърт и намалена работоспособност. Това е един от изводите в одобрения от правителството годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет след днешното му заседание. Посочва се, че най-голям негативен дял имат болестите на органите на кръвообръщението, в т.ч. мозъчно-съдовата болест и злокачествените заболявания. Те формират и най-големия дял от т. нар. предотвратима смъртност, която ежегодно отнема живота на над 20 000 души у нас. В доклада се отбелязва, че прилагането на целенасочени политики по отношение на тези основни групи заболявания може да доведе до значителни подобрения на индивидуалното и общественото здраве, още повече, че тяхна основна характеристика е пряката им обвързаност и повлияност от факторите на външната среда и начина на живот. Докладът анализира здравното състояние на гражданите през 2016 г., извършените дейности и разходваните средства за изпълнение на основните цели и задачи в областта на здравеопазването. Направен е анализ на основните показатели за здравното състояние на населението и факторите, произтичащи от демографското състояние, социално-икономическите условия, околната и трудова среда, както и начина на живот. Документът разглежда изпълнението на Националната здравна стратегия 2020 за 2016 г

Защо се бият руски журналисти в ефир? Заради Сталин (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63607-zashto_se_biqt_ruski_jurnalisti_v_efir_zaradi_stalin_video

Двама известни руски журналисти се сбиха в ефира на радио "Комсомолская правда". Боят помежду им бе наблюдаван на живо в YouTube.

Поводът бе личността на Йосиф Висарионович Сталин.  Обсъждаше се въпросът дали сталинизмът е опасна болест, която трябва да бъде лекувана. В полза на кървавия диктатор говореше журналистът Максим Шевченко, а против - Николай Сванидзе.

 

 

Причина за боя бяха думите на Шевченко, че като хули Сталин, колегата му плюе по гробовете на съветските войници, загинали край Москва.

Завърза се следният диалог:

Сванидзе: Като говориш, че плюя върху гробовете, ти си подлец. Да беше по-близо, щеше де получиш един по мутрата!

Шевченко: Да, разбира се. Ето ме. Стани и ме удари.

Сванидзе: Искаш ли?

Шевченко: Хайде!

Тогава Сванидзе скочи от стола си, приближи се до Шевченко и го удари по лицето. Отговор бяха два мощни удара на Шевченко, които свалиха Сванидзе на земята.

Побойниците бяха разтървани от други журналисти, нахлули в студиото. Държани далеч един от друг, те продължиха да си подхвърлят заплашителни реплики. Така приключи предаването на живо.

И Сванидзе, и Шевченко са членове на Съвета по правата на човека при президента на Руската федерация. По този повод журналисти попитаха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков дали те няма да бъдат наказани.

"Виждате какви мастодонти не могат да си сдържат емоциите, като обсъждат тази тема! Не могат да се вземат в ръце! А вие ще ми критикувате Министерството на културата, че е отнело лиценза за прожекция за филма "Смъртта на Сталин", коментира Песков.

Fibank подписа ново споразумение с Националния гаранционен фонд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691395

Fibank подписа ново споразумение с Националния гаранционен фондFibank (Първа инвестиционна банка) и Националният гаранционен фонд (НГФ) сключиха споразумение за финансиране на предприятия по гаранционната схема „COSME 2017“, съобщиха от банката. В сградата на Централно управление на Fibank на булевард „България“ споразумението между двете институции беше подписано от г-н Неделчо Неделчев - главен изпълнителен

Кой е Ивайло Борисов-Ториното

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691423

Кой е Ивайло Борисов-Ториното33-годишният Ивайло Борисов-Ториното е сочен за приближен на Златомир Иванов-Баретата. Двамата бяха подсъдими по делото "Фирмата". По него Иванов бе осъден като лидер на наркобанда, но се оказа, че не само е излежал, но дори е надлежал присъдата си. Ториното пък бе оправдан. Двамата са подсъдими и по друго дело за наркобанда,

Новият Закон за концесиите създава проблеми за няколко морски курорта

http://econ.bg/Новини/Новият-Закон-за-концесиите-създава-проблеми-за-няколко-морски-курорта_l.a_i.757246_at.1.html

Новият Закон за концесиите, който е в сила от началото на годината, може да застраши качеството на продукта, който предлагат няколко морски курорта -...

Влиза ли Земята в глобално затъмнение?

http://dnes.dir.bg/news/slantze-zemjata-globalno-zatamnenie-26834304

Темата за възможно глобално затъмнение на Земята не е особено популярна, но има учени, посветили живота си на нея.

"Винария" събира отново производители и ценители в Пловдив в края на февруари

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/31/3121701_vinariia_subira_otnovo_proizvoditeli_i_ceniteli_v/?ref=rss


Вино, отлежавало с музика на Бетовен, и бутилки, украсени с рисунки от световноизвестен художник на графити, дебютират на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2018", съобщават организаторите от Пловдивския панаир.<br /><br />Ценителите на виното могат да посетят изложението от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.<br /><br />Организаторите посочват, че ще бъде представено първото в света сертифицирано витализирано вино. То е...

Корнелия Нинова: Цветанов лъже, че съм подкрепила Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//politika/kornelia-ninova-tcvetanov-lazhe-che-sam-podkrepila-istanbulskata-kon-673933.html

Във връзка с горещия дебат “за” и “против” ратификацията на Истанбулската конвенция, г-н Цветан Цветанов лъже, че по време на заседание на съвета на ПЕС в Лисабон съм подкрепила конвенцията. На нито един международен форум не съм гласувала за нея.

 Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

ГЕРБ, очевидно ползвайки вътрешна информация от ПЕС, подвеждат българските граждани. Те показват списък с регистриралите се за участие във форума, представяйки го като списък на гласувалите, пише още Нинова.

Позицията ми е последователна и ще остане такава отначало и докрай. И като политик, и като жена, винаги ще се боря за правата на жените. Но също така, винаги ще се боря против това- жените да бъдат употребявани като знаме за налагане, насила, на българското общество на джендър идеологията и т.нар.социален,а по същество- трети пол, както и срещу въвеждането им в българските училища. Да пазим децата, заявява Корнелия Нинова.  

Осъдиха баща, блудствал с дъщеря си, на 12 години затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691397

Осъдиха баща, блудствал с дъщеря си, на 12 години затворСилистренският окръжен съд наложи днес присъда от 12 години лишаване от свобода на 50-годишния Ахмед Юмер от силистренското село Окорш за това, че е блудствал с дъщеря си. Сигналът е подаден от момичето през пролетта на миналата година, когато е била 13 –годишна. Няколко месеца по-късно Ахмед е задържан и обвинен за това,

Тази книга ни помага да разнищим мозъка си

https://www.actualno.com/books/tazi-kniga-ni-pomaga-da-raznishtim-mozyka-si-news_657271.html

Какво е общото между оргазма и епилепсията, колко е важно раждането, а и времето преди него, за формирането на мозъка и на мисленето ни, заложена ли е сексуалността, правилно ли е да се изолират хората с психични проблеми и има ли смисъл от тяхната социализация, морална ли е евтаназията, възможно ли е да се преодолее страхът от смъртта? Тези и много още основни въпроси, свързани с формирането и развитието на най-важния орган в тялото ни – мозъкът, разнищва изтъкнатият холандски учен Д

Русия контролира Западните Балкани чрез енергетиката

http://clubz.bg/63606-rusiq_kontrolira_zapadnite_balkani_chrez_energetikata

"Икономиките на Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора са относително малки и зависими от вноса на енергийни ресурси и затова експанзията на руския капитал в региона е източник на уязвимост, която се използва за упражняване на натиск върху правителствата при взиманато на стратегически решения и в сферата на сигурността и външната политика."

Това се казва в доклада на Центъра за изследване на демокрацията, озаглавен "Оценка на руския икономически отпечатък в Западните Балкани. Рискове от корупция и завладяване на държавата". Той бе представен във Вашингтон и се отнася за Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Размерът на руския икономически отпечатък в региона се запазва относително стабилен през последното десетилетие, с изключение на Черна горa, където той се свива чувствително, установява докладът.

Присъствието на Русия е концентрирано в няколко ключови сектори - енергетика, банкиране, металургия и недвижими имоти.

"Съществуването на местни олигархични мрежи, свързани с руски предприятия в енергийния сектор, е един от най-видимите белези за необяснимото генериране на богатство, което се използва често за инвестиции в недвижимо имущество и финансови активи. По този начин тези неформални мрежи постигат по-голямо влияние върху националните правителства, което в комбинация с управленските дефицити и нереформираните обществени системи води до завладяване на държавата."

Използваните от Русия средства са известни:

  • политически натиск
  • "мека" сила, включително културни, медийни и религиозни кампании
  • икономически лостове - от контрол и придобиване на важни енергийни активи до финансиране на политиески партии и медии
  • координиран наратив от Кремъл, целящ подкопаване на европейските ценности.

"Всичко това попада на плодородна почва - нестабилни институции за управление и законност, системна и съществуваща от години корупция в администрацията и на политическо равнище. Сместа от слаби институции и клептократични тенденции плюс медийна пропаганда и геополитически натиск от Русия (но и от други страни), накара много от правителствата в района да приемат политики, несъвместими с националната им сигурност или интересите им за развитие."

Докладите излизат дни преди обявяването на 6 февруари от Европейската комисия на нова стратегия за Западните Балкани. Целта ѝ е да даде по-ясна перспектива за интегрирането на целия полуостров в Европа. Освен това евроинтеграцията на района е сред основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС.

Черна гора

В Черна гора икономическото влияние на Русия е най-силно. Въпреки че политическите отношения между двете страни се влошават, след като Черна гора започва активно да работи за присъединяването си към НАТО, икономическият обмен не намалява, установява изследването. Кулминация на политическото неразбирателство между двете страни настъпва при неуспелия опит за преврат, в който се подозира участието на Русия, и руската подкрепа за черногорската опозиционна партия Демократичен фронт. Дори тогава обаче размерът на руските инвестиции не пада под 10 % от общите преки чуждестранни инвестиции.

"Русия се възползва от дефицитите в управлението на Черна Гора, за да се добере до изгодни приватизационни възможности и държавни субсидии", пише в доклада.

Македония

Икономическото влияние на Русия в Македония е по-незначително в сравнение с другите страни в региона. Съществуват обаче косвени каналите на влияние. Приходите на руските компании, работещи в Македония, са се увеличили четири пъти - от 63 милиона евро през 2006 г. на над 212 милиона евро през 2015 г.

Голяма част от руските инвестиции в Македония минават през трети държави, включително чрез офшорни дестинации като Кипър и Белиз, като по този начин се скрива истинският размер на руския икономическия отпечатък. Русия също така застрашава македонската енергийна независимостта като контролира единствения газов маршрут в страната - Трансбалканския газопровод.

"Газпром поставя на Македония една от най-високите цени на газ в Европа и налага на страната да предприеме скъпо разширяване на мрежата за природен газ", отбелязва Цетъра за изследване на демокрацията. 

Отбелязва се риска руското икономическо влияние в страната да нарасне заради готвените енергийни проекти през следващото десетилетие.

Сърбия

Руски компании пряко или косвено контролират до 10% от икономиката на Сърбия, отчита още доклада. Корпоративното присъствие на руски фирми в страната, измерено по обем на приходи и активи, е дори по-голямо, отколкото в Черна гора, където руските преки чуждестранни инвестиции са една трета от БВП на страната.

Ключова за руско-сръбските отношения е подкрепата на Русия за непризнаването от Сърбия на едностранната декларация за независимост на Косово. Освен това през 2008 г. двете страни сключват енергийно споразумение, което включва придобиването от страна на "Газпром" на най-голямата държавна компания за петрол и газ в Сърбия - Naftna Industrija Srbije (NIS). 

"Освен корпоративните инвестиции, Русия прилага и директни междуправителствени схеми за отпускане на заеми, с цел да засили присъствието си в сръбската икономика", изтъкват авторите на доклада.

Босна и Херцеговина 

Според Дейтънското споразумение, Босна и Херцеговина се състои от две части –Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. В Република Сръбска, където има сръбско малцинство, позицията на Русия е най-силна. 

Босна и Херцеговина е изцяло зависима от руските доставки на газ, отбелязва доклада. Двете рафинерии, с които страната разполага и които се намират на територията на Република Сръбска, също са под контрола на руски фирми. Русия от години е най-големия чуждестранен инвеститор в Република Сръбска и е на четвърто място в Босна и Херцеговина със своите около 547 милиона евро преки чуждестранни инвестиции през периода 2005 – 2016 г.

15 прогнози на Бил Гейтс от 1999 г., които се сбъднаха

https://offnews.bg//tehnologii/15-prognozi-na-bil-gejts-ot-1999-g-koito-se-sbadnaha-673935.html

През 1999 г. Бил Гейтс написа книга, озаглавена „Бизнес със скоростта на мисълта“. В нея милионерът направи 15 смели прогнози. По онова време някои звучаха смело, други невероятно и дори неадекватно. Но много от предсказанията му се оказаха съвършено точни. 

№1: Сайтове за сравняване на цени

„Ще бъдат разработени автоматизирани услуги за сравняване на цените, които ще позволят на хората да видят цените в множество уеб сайтове, което ще улесни търсенето на най-евтиния продукт за всички отрасли.“

Сбъдната прогноза: Това може лесно да се види в Google, Amazon и други сайтове за сравняване на цени.

№2: Мобилни устройства

„Хората ще носят малки устройства, които ще им позволяват постоянно да поддържат връзка и да извършват електронен бизнес отвсякъде. Те ще могат да проверяват новините, да видят полетите, които са резервирали, да получат информация от финансовите пазари и да правят почти всичко на тези устройства.“

Сбъдната прогноза: Смартфоните правят всичко това.

№3: Незабавни плащания и онлайн финансиране и по-добро здравеопазване чрез интернет

„Хората ще плащат сметките си, ще се грижат за финансите си и ще комуникират с лекарите си по интернет."

Сбъдната прогноза: Системи като PayPal сега позволяват бързи незабавни плащания. Съществуват и приложения за бързо кредитиране, както и за по-лесно ориентиране в системата на здравеопазването, като препоръки за най-близкия специалист, запазване на час, проверка на изследвания онлайн и др.

№4: Електронни лични асистенти 

„Ще бъдат разработени електронни лични асистенти, които ще свързват и синхронизират всичките ви устройства по умен начин, независимо дали са вкъщи или в офиса, и ще позволяват да обмен на данни. Ще могат да проверяват имейлите или известията ви и да ви представят нужната информация. Когато отидете в магазина, можете да кажете на "асистента" какво искате да сготвите и той ще генерира списък на продуктите, които трябва да вземете. Той ще може да информира всички устройства, които използвате, за покупките ви и графика, като им позволявате автоматично да се приспособят към това, което правите“.

Сбъдната прогноза: Google Now например е смарт асистент, който се развива в тази посока. Други близки до прогнозата на Гейтс услуги са Amazon's Echo и Google Homе.

№5: Онлайн мониторинг на дома

„Ще бъдат разработени видео емисии на къщата ви, които ще ви информират, когато някой ви посети, докато не сте вкъщи“.

Сбъдната прогноза: Вече съществуват технологии, които позволяват видео наблюдение на дома онлайн.

№6: Социални медии

„Уеб сайтове за вашите приятели и семейство, които ще ви позволяват да чатите с тях и да планирате събития“.

Сбъдната прогноза: Бинго!

№7: Автоматизирани промоционални оферти

„Ще бъде разработен софтуер, който знае кога сте резервирали пътуване и използва тази информация, за да ви предложи интересни места за посещаване на въпросното място. Ще предлага дейности, отстъпки, оферти и по-евтини цени за всички неща, в които искате да участвате“.

Сбъдната прогноза: Таргетираната онлайн реклама вече е широко разпространена.

№8: Сайтове за спортни дискусии на живо (стрийминг)

„Докато гледате спортно състезание по телевизията, услугите ще ви позволят да обсъдите какво се случва на живо и да влезете в дискусия, където гласувате за този, който смятате, че ще спечели“. 

Сбъдната прогноза:

№9: Интелигентна реклама

„Устройствата ще предлагат интелигентна реклама. Те ще знаят вашите пазарни интереси и ще показват реклами, които са съобразени с предпочитанията ви“.

Сбъдната прогноза: Много социални медии позволяват това. 

№10: Връзки към сайтове по време на телевизия на живо

„Телевизионните предавания ще включват връзки към подходящи сайтове и съдържание, които допълват това, което гледате“.

Сбъдната прогноза: Да!

№11: Онлайн дискусионни съвети (онлайн форуми)

„Жителите на градовете и страните ще могат да имат дискусии по интернет по въпроси, които ги засягат, като местната политика, градоустройството или безопасността“.

Отново сбъдната прогноза.

№12: Сайтове, основаващи се на интересите ни

„Онлайн общностите няма да бъдат повлияни от местоположението ви, а от вашите интереси“.

Сбъдната прогноза! 

№13: Софтуер за управление на проекти

„Управителите на проекти, които искат да съберат екип, ще могат да се включват онлайн, да опишат проекта си и да получат препоръки за кандидатстващите хора, които отговарят на техните изисквания“.

Сбъдната прогноза!

№14: Онлайн наемане на служители

„По същия начин хората, които търсят работа, ще могат да намерят възможности за работа онлайн, като обявят своя интерес, нужди и специализирани умения“.

100% вярно.

№15: Софтуер за бизнес общността

"Компаниите ще могат да кандидатстват за работа и да намират проекти и служители. Това ще е ефективно както за големи фирми, които искат да намерят външни изпълнители, така и за бизнеси, които търсят нови клиенти, или за корпорации, които търсят изпълнител за нетипични за тях дейности."

Сбъдната прогноза: Сайтове като Upwork дават възможност за връзка между множество бизнеси и компании и фриленсъри.

Скатават шеф на НСО с консулски пост в Русия

https://frognews.bg/novini/prashtat-podaliiat-ostavka-shef-nso-konsul-rusiia.html

По първоначална информацията основният мотив, заради който генералАнгел Антонов е подал оставка като шеф на НСО, е решението той да бъде пратен като генерален консул в Санкт Петербург.

Броят на бездомните кучета намалява

https://frognews.bg/novini/broiat-bezdomnite-kucheta-namaliava.html

Броят на бездомните кучета у нас намалява, сочат отчети на общините.

Тони Златков: Ториното е идвал да оглежда коли в автокъщата, нямаме бизнес дела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691371

Тони Златков: Ториното е идвал да оглежда коли в автокъщата, нямаме бизнес делаНямам никаква информация от МВР за арестите, научих за това снощи от сайтовете. Това заяви пред NOVA  бащата на Адриан Златков Тони Златков. "Виждал съм Ториното един или два пъти. Нямам бизнес дела с него. Срещали сме се в автокъщата, идвал е да оглежда коли", коментира Златков. Според него мотивът е изцяло финансов.

Световна шампионка по биатлон живее в ужасяваща мизерия с 600 лева на месец

https://offnews.bg//zimni/svetovna-shampionka-po-biatlon-zhivee-v-uzhasiavashta-mizeria-s-600-le-673934.html

В потресаваща мизерия живее световната шампионка по биатлон сред девойките от 2015 година Ана Кривонос от Украйна, разкриха местните медии.

20-годишната в момента спортистка е считана за бъдещето на биатлона в Украйна и когато в интернет се появяват снимки на дома й, в началото никой не може да повярва, че това е истина. На практика Ана и майка й живеят в съборетина под наем, тъй като не разполагат със собствено жилище. Местната власт в Сумска област е обещала да реши жилищния проблем, но засега това обещание не е изпълнено.

"Да, тук живея. В началото нямаше и ограда и прокарана вода, но с мама поставихме. Не можем да направим ремонт, тъй като не сме собственици", споделя биатлонистката пред сайта Tribuna.com.

Кривонос не се оплаква от липса на средства, тъй като получава заплата, стипендия и нещо от армията и на месец си докарва по 10 000 гривни, което прави около 600 лева.

"Мама е болна и не може да работи. Всичко лежи на моите плещи. Отказва да се лекува, защото няма пари. Иска да спестим за жилище. Предлагат ми да се състезавам за друга държава, но отказвам", споделя Ана Кривонос.

След като историята за мизерията, в която живее, става публична, от федерация по биатлон на Украйна се ангажират да решат жилищния й проблем. От общината пък отпускат 300 000 гривни, които стигат за двустаен апартамент.

Варна харчи най-много за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда

http://www.moreto.net/novini.php?n=368205

За поредна година повишение на местните данъци и такси няма да има, стана ясно при днешното гласуване на макрорамката на бюджета на Варна за 2018-та година, предаде репортер на Moreto.net. Според администрацията на кмета очакваните местни приходи в бюджета са в размер на 267,2 млн.

Държавата гарантира до 50 млн. лева за студентски кредити

https://www.actualno.com/education/dyrjavata-garantira-do-50-mln-leva-za-studentski-krediti-news_657269.html

Правителството одобри общ размер на държавните гаранции за кредитиране на студентите и докторантите за 2018 г. в размер до 50 млн. лв. Финансовата подкрепа е в гарантиране на главницата и лихвите по кредитните задължения, съобщи правителствената пресслужба. Министърът на образованието и науката подписва от името на правителството споразумения за издаване на държавна гаранция с банки, сключили типов договор с Министерството на образованието и науката за кредитиране на студенти и докторанти. То

Като вампири пият кръвта на Майка България!!!

http://pogled.info/bulgarski/kato-vampiri-piyat-kravta-na-maika-balgariya.92234

/Поглед.инфо/ Като вампири пият кръвта на Майка България!!! Останах втрещен, когато едно същество нито от първия, нито от втория пол, ама не и от третия, избълва интелектуални цинизми.

Над 25 хиляди са бездомните кучета в страната

http://www.cross.bg/kycheta-broya-yvelichavane-1566746.html

/КРОСС/ Правителството прие отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на България за 2016 г., съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Общият брой на безстопанствените кучета, получен при събиране на данните от всички общини, е 25 861. През 2013 г. те са били 35 383. За 2016 г. се отчита незначително повишаване на броя им - с 0,97% или 733 повече, от този през 2015 г. През 2016 г. се отчита увеличаване на броя на регистрираните приюти в страната - 44, в сравнение с 2015 г., когато са с три по-малко. Наблюдава се трайна тенденция на увеличаване броя на регистрираните и въведени в интегрираната информационна системата ВетИС домашни кучета през 2016 г. - 33 882. През 2015 г. техният брой е бил 29 215.

Четирима арестувани за отвличането на Адриан Златков

https://offnews.bg//112/chetirima-arestuvani-za-otvlichaneto-na-adrian-zlatkov-673931.html

Няколко души са арестувани за отвличането на Адриан Златков в София през август 2017 година, предаде БНР. 

По непотвърдена информация сред арестуваните е Ивайло Борисов - Ториното. 

Разпитван е бил и Златомир Иванов-Баретата, но срещу него няма обвинения.

Четирима от задържаните са получили обвинения, съобщава bTV. Те са били арестувани във вчерашната мащабна полицейска операция в цялата страна.

25-годишният Адриан Златков, син на собственика на автокъща "Софавто", бе отвлече през август 2017, а на 10 септември същата година бе освободен невредим от похитителите. Той прекара в плен 12 дни. След освобождаването му баща му Тони Златков съобщи, че е платил откуп за сина си, но не посочи сумата.

Пред bTV Тони Златков заяви, че не му е съобщено за арестите. Той си спомня, че Ториното е бил клиент на неговата автокъща.

В Бургас се открива филиал на Националната художествена академия

https://www.actualno.com/burgas/v-burgas-se-otkriva-filial-na-nacionalnata-hudojestvena-akademija-news_657268.html

С прието от правителството днес постановление се открива филиал на Националната художествена академия в Бургас. Решението е взето по предложение на ръководството на висшето училище и въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет. Във филиала ще може да се обучават 300 студенти по специалности от направление "Изобразително изкуство" за придобиване на степените "бакалавър" и "ма

Простреляха банкер в Москва (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63605-prostrelqha_banker_v_moskva_video

Руски банкер бе прострелян в търговски комплекс в центъра на Москва, съобщи агенция Рамблер.

Пострадалият е Александър Осетров - бивш съсобственик на една от мвосковските банки. Това твърди каналът Mash в приложението Telegram.

 

 

Той е ранен в корема и главата и е настанен в болница в критично състояние.

Нападателите били двама. Те причакали Осетров в бизнес центъра "Святогор-4". Когато той влязъл вътре, двамата стреляли по него.

Бандитите пристигнали с кола и я паркирали пред комплекса. След като простреляли банкера, те изчезнали пеша. В момента двамата се издирват.

Полицията открила на мястото на нападението травматично оръжие, което било преправена на бойно.

Нападението може би е свързано с дейността на пострадалия и се разглежда версията за опит за поръчково убийство. Това съобщи пред Интерфакс източник, запознат с разследването.

Стрелба в центъра на Москва

http://clubz.bg/63605-strelba_v_centyra_na_moskva

Снимка БГНЕС

Неизвестен нападател откри огън в бизнес комплекса "Святогор-4" в центъра на Москва, съобщи агенция Рамблер.

Според предварителни данни има няколко пострадали.

На местопроизшествието пристигнала линейка.

Очаквайте подробности.

Надзиратели от поправителния дом в Бойчиновци се вдигнаха на протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691363

Надзиратели от поправителния дом в Бойчиновци се вдигнаха на протестНадзиратели от поправителния дом в Бойчиновци се вдигнаха днес на протест пред Съдебната палата в Монтана. Те настояват за 20 процента повишение на заплатите, за изравняване на социалните привилегии със служителите на МВР и за увеличение на щатния състав. В затвора за момчета непълнолетни престъпници работата е тежка, всеки ден рискуваме живота си,

Политолози : Управлението на Борисов ще предизвика още протести

https://frognews.bg/politika/politolozi-upravlenieto-borisov-shte-predizvika-oshte-protesti.html

Развитието по казуса с двете лъвчета е символ на безобразното управление. Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира противоречивите действия на министъра на околната среда и водите Нено Димов и премиера Бойко Борисов.

Политолози : Управлението на Борисов ще предизвика още протести

https://frognews.bg/novini/politolozi-upravlenieto-borisov-shte-predizvika-oshte-protesti.html

Развитието по казуса с двете лъвчета е символ на безобразното управление. Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира противоречивите действия на министъра на околната среда и водите Нено Димов и премиера Бойко Борисов.

Над 330 фирми ще получат финансиране с гаранции по COSME

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/nad-330-firmi-shte-poluchat-finansirane-s-garancii-po-cosme-254913/

Първа инвестиционна банка подписа ново споразумение с Националния гаранционен фонд за облекчаване условията по заеми

Разследват смъртта на 40-дневно бебе, закарано мъртво в болницата в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691335

Разследват смъртта на 40-дневно бебе, закарано мъртво в болницата в ПазарджикПолицията и прокуратурата в Пазарджик са започнали разследване за смъртта на бебе на 40 дни, което днес преди обяд е било закарано  мъртво в болницата в Пазарджик, съобщи за "24часа" говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Невръстното момченце е било докарано в спешното отделение от родителите си, роми от местното село Огняново.

Бездомните кучета намаляват

http://www.moreto.net/novini.php?n=368195

Правителството прие отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на България за 2016 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Общият брой на безстопанствените кучета, получен при събиране на данните от всички общини, е 25 861.

Съдът потвърди запор от 200 млн.лв. върху имоти на Прокопиев

https://frognews.bg/novini/sadat-potvardi-zapor-200-mln-varhu-imoti-prokopiev.html

Тричленен състав от Апелативен съд-Бургас е потвърдил налагането на запор от почти 200 млн. лв. върху имущество и активи на бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му, съобщи „Правен свят”.

Втори съд потвърди запора над вила на Прокопиев

http://dnes.dir.bg/news/sad-vila-zapor-ivo-prokopiev-26834235

Бургаският апелативен съд потвърди наложения запор върху имот на собственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев в Созопол.

Правителството откри слабостите в законите, водещи до корупция при глобите

http://econ.bg/Новини/Правителството-откри-слабостите-в-законите-водещи-до-корупция-при-глобите_l.a_i.757245_at.1.html

Междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя, е открила слаби места в законодателството, които водят до корупция...

Работодателите излизат на протест

http://www.cross.bg/tzenite-bulgariya-bulgarska-1566742.html

/КРОСС/ Работодателски организации излизат на протест срещу цените на тока за бизнеса. Това съобщиха от Българска стопанска камара. Протестът ще бъде подкрепен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), чийто членове създават 86% от брутната добавена стойност в страната и дават работа на 82% от наетите в Република България, и Национален синдикат „Защита".  Те вече внесоха в Столична община Уведомление за организираното протестно шествие, което ще се проведе на 28 февруари 2018 г., от 10.30 до 12.30 часа, по маршрут „Пл. Независимост (Ларгото) - Министерство на енергетиката - Народно събрание". Според работодателските организации вече е отчетен ръст на цените на стоки и услуги във връзка с повишените цени на тока за бизнеса, като на годишна база цените на хранителните стоки са нараснали с 3,6%, а още по-голям е ръстът на цените на производител на вътрешния пазар - 5,1 % общо за промишлеността. И това е само началото, според тях.  

Млада варненка се заби в мантинела на Аспарухов мост

https://www.24chasa.bg/region/article/6691349

Млада варненка се заби в мантинела на Аспарухов мост20-годишна варненка е с контузия на главата, след като се заби в опела си в мантинела на Аспарухов мост. Други пострадали при инцидента няма, но той затрудни движението по моста за няколко часа. Причината за катастрофата е несъобразена скорост по мокър асфалт. Младата жена изтървала контрола над возилото и спряла в мантинелата.

Предателството в Африн

https://www.actualno.com/analysis/predatelstvoto-v-afrin-news_656835.html

Докато турската армия разширява настъплението си в Африн, представители на сирийските (и не само сирийски) кюрди все по-често говорят да предателство. При това обвиненията са насочени, както по адрес на Запада, така и на Русия. Това пише в свой анализ за руското издание "Коммерсант" Максим Юсин. Москва е упреквана в това, че зад гърба на кюрдите се е договорила с турския президент Реджеп Ердоган, като дава зелена светилна на операцията "Маслинова клонка" в Африн. Като цяло т

Изнасяме агнета за шейховете, ама друг път!

http://clubz.bg/63604-iznasqme_agneta_za_shejhovete_ama_drug_pyt

Твърдението, че България може да изнася агнешко месо за арабския свят, е популизъм. Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), цитиран от Агенция "Фокус". По думите му страната ни не може да бъде по никакъв начин конкурентен вносител на овче месо в арабските страни, където пазарът е "зает" от Австралия и Нова Зелнадия.

От 2012 г. се договаряше износът на агнета за Катар, като до момента няма изнесен нито килограм месо за емирството. Темата обаче се държеше жива поне две години след това. През януари 2014 г. например от икономическото министерство съобщиха, че предстоят финалните разговори за схемата за износ на български агента за Катар, който да започне от април с.г. По време на визитата на президента Росен Плевнелив в Катар през пролетта на същата година, се разбра, че създаването на съвместното дружество, което ще се занимава с експорта на животните, ще стане през май 2014 г.

Не стана ясно защо Плевнелиев е договарял съвместно дружество, след като изпълнителната власт беше съобщила, че към българското земеделско министерство ще се създаде държавно предприятие, което да изкупува от българските животновъди агнета и да ги доставя на катарската държавна компания "Хасад фууд", собственост на Катарския инвестиционен фонд.

Но никой от овцевъдите вече не вярва на тия залъгалки.

"Тези приказки, които стигат до фермерите, са безсмислени, тъй като и те имат очаквания да реализират продукция на катарския пазар или на други пазари в Арабския свят. В тези страни се внася агнешко месо, което се продава за 4-4.50 долара за килограм. Това е абсурдна цена за българското агне. За да пробием, ние трябва да произвеждаме някакъв скъп продукт. Агнето само по себе си не е скъпо, но ако произвеждаш тлъстоопашато агне например, което те търсят, можем да пробием“, посочи Караколев.

По думите му в Йордания се продава агнешко месо местно производство и такова с произход от Австралия и Румъния. Вносът е бил на цена от 4.50 долара на килограм охладено, а местното около 8 долара. Той добави, че Австралия месечно изнася около 3 млн. агнета. Австралийските фермери отглеждат около 80-90 млн. овце, румънските - 10 милиона, а българските - около 1 милион. Преди промените у нас през 1989 г., българските производители са отглеждали десет пъти повече агнета - над 10 милиона, от които повече от половината са били изнасяни за пазарите в Близкия изток.

"Дори да има пазар, ние не можем да изнасяме повече от 50 000 – 70 000 агнета, тъй като има и вътрешна консумация, която не е чак толкова слаба, въпреки че е предимно по празниците – Великден и Гергьовден. Овцевъдството се определя спрямо празниците. Затова ние не сме интересни, защото не можем да поддържаме такива големи количества“, заяви Караколев.

И износът на агнета за арабския свят, като вноса на индийски биволици в България.

Вълчев: Програмата по история съдържа само факти. Не можем да гледаме комунистическия режим през розови очила

https://offnews.bg//obshtestvo/valchev-programata-po-istoria-sadarzha-samo-fakti-ne-mozhem-da-gleda-673913.html

"Не може да не кажем негативните неща за комунистическия режим. Всички имаме добри спомени от онзи период - харесваме музиката на Митко Шерев и Лили Иванова, пазим си добрия спомен за велосипеда "Балканче", но когато говорим за история, говорим за базовите институции на онзи период и не можем да сложим розовите очила, защото ако се опитаме да реабилитираме тези институции, това означава да подменим ценностите, на които учим децата, ценностите, които сме избрали, правейки цивилизационния избор да бъдем част от Европа. Ценности като свобода, демокрация, гражданско общество. Този режим, от тази гледна точка, е осъден, осъден е от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа." Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНТ по повод недоволството на БСП заради новите програми по история за десети клас.

"Това, което виждате в учебната програма по история, са само факти, които може да видите в учебниците. Няма нищо ново, но БСП, за да не каже, че не е съгласна с тези факти, най-често казва: "Защо липсват фактите от преди 1944 година?", "Днес пък да не живеем по-добре?". Факт е, че това са едни белези на режима, който тогава е съществувал и те не могат да бъдат игнорирани", допълни Вълчев.

Той е категоричен, че няма идеологизация и че програмата е балансирана.

Неговото притеснение обаче идва от друго - дали часовете ще са достатъчни, за да се вземе спокойно целия предвиден материал. Отговорът на този въпрос в голяма степен ще зависи и от подхода на учителите, смята министърът.

Той коментира и намаляването на приема в общообразователните за сметка на професионалните паралелки, срещу което вече имаше недоволство във Враца.

"Близо 900 училища приемат ученици в гимназиален етап, нормално е при ограничения брой ученици да има конкуренция между училищата. Каква трябва да е политиката? Ние сме заявили, че политиката ни е за постепенно минимално ежегодно увеличаване на приема в професионалните паралелки.

Днес пазарът на труда все повече ще изисква квалификация, отколкото диплома. Изследване показа, че 2/3 от България е икономическа пустиня - няма достатъчно предприятия. Все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Ако в миналото зависеха от инфраструктура, днес това е основният ограничител. И трябва всячески да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионалното образование. То загуби престиж през последните две десетилетия, но ако погледнем пазара на труда - позициите, които изискват професионално техническо образование днес са с по-високо заплащане от позициите, които изискват висше образование в едни и същи предприятия", каза министърът.

Той прогнозира, че тази разлика ще расте в бъдеще и че е критично важно за икономиката да се увеличи приемът в паралелки за придобиване на професия.

Но не си представяйте мръсни халета - не става въпрос за работа в такива условия, а за високотехнологични предприятия и работа с машини, обясни Вълчев.

За да бъдат стимулирани училищата да поддържат такива паралелки, държавата ще отпусне допълнителни стипендии, както и още финансиране за издръжката на маломерни паралелки.

Блок в силоза

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6691339

Блок в силозаПроектът на PAVE Architects е бил призван в буквалния смисъл на вдъхне нов живот на стари силози във финландския град Оулу. Това е включвало запазване на цилиндричните структури, обновяването им и превръщането им в жилищно пространство. В хода на реализацията обаче се оказало, че конструкцията не е напълно надеждна.

Варненският парламент подкрепи рекорден бюджет за 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=368203

С 32 гласа „За“, 5 „Против“ и 2 „Въздържал се“ варненският Общински съвет прие днес предложения от кметската администрация бюджет за 2018 година. Съветниците одобриха рекордна макрорамка от 393,7 милиона лева, предаде репортер на Moreto.

Германия разреши строежа на "Северен поток 2" в свои териториални води

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691257

Германия разреши строежа на "Северен поток 2" в свои териториални водиВ сряда, 31 януари, Германия даде разрешение за строеж и експлоатация на планирания газопровод „Северен поток 2“ в свои териториални води, а също и полагането на тръби в сухопътния участък в района на Любмин в близост до Грайфсвалд, провинция Мекленбург-Предна Померания. Съответната информация е публикувана на официалната интернет страница на

Посредникът на ООН в спора за името на Македония пристигна в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691303

Посредникът на ООН в спора за името на Македония пристигна в СкопиеПосредникът на ООН в спора за името Матю Нимиц след визитата си в Атина днес пристигна в Скопие за двудневни разговори с македонското държавно ръководство, съобщи МИА. Нимиц сутринта бе в скопския хотел "Холидей ин" със своите сътрудници, но не даде изявление за медиите. Очаква се Нимиц да бъде приет от президента Георге Иванов,

НАСА излъчва на живо Кървавата Луна (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691281

НАСА излъчва на живо Кървавата Луна (Видео)Три лунни явления ни очакват през днешния ден. Астрономическото шоу ще бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка. Ако имаме късмет, над България ще видим неговия финал. Днешното лунно затъмнение съвпада с явлението, наричано „кървава” Луна. При него слънчевите лъчи минават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево.

Йончева: Нека Добрев остане в парламента, за да се вижда как изглежда честното лице на ГЕРБ

http://www.cross.bg/dobrev-delyan-iioncheva-1566741.html

/КРОСС/ „Никога не съм искала оставката на Делян Добрев. Смятам, че е добре той да остане в парламента, за да може българският гражданин всеки ден да вижда как изглежда честното лице на ГЕРБ". Това обяви пред журналисти в Народното събрание депутатът от БСП Елена Йончева. „Това не е лична битка, опитът на Делян Добрев да отправя внушения по мой адрес няма да мине", коментира тя, след като самият депутат от ГЕРБ поиска нейната оставка. „Ако някой има съмнение, че съм нарушила закона и журналистическата етика и морал е длъжен да внесе документи в съответните органи или в Прокуратурата", посочи Елена Йончева. „Делян Добрев е решил да не съобразява с решението на Конституционния съд, да не зачита законите", изтъкна тя. „Внесли сме сигнал с факти и документи в Прокуратурата и очакваме да видим какъв ще бъде резултатът", коментира депутатът от БСП. „Това не е моя лична битка с Делян Добрев. Не аз съм искала оставката му, поиска я премиерът Бойко Борисов, защото обществено достояние станаха силно смущаващи факти за Община Хасково. Делян Добрев сам внесе оставката си, защото смяташе, че по този начин ще се сниши, „бурята ще отмине", обществото ще забрави и няма да има медиен натиск за всички схеми, които е направил в Община Хасково", допълни Елена Йончева.

Четирима души са обвинени за отвличането на Адриан Златков

http://www.mediapool.bg/chetirima-dushi-sa-obvineni-za-otvlichaneto-na-adrian-zlatkov-news274935.html

Четирима души са получили обвинения за отвличането на 25-годишния Адриан Златков, който бе похитен край Герман на 30 август и освободен невредим на 10 септември м.г. Засега нито МВР, нито прокуратурата потвърждават официално тази информация, но според източници от разследващите сред арестуваните е небезизвестният Ивайло Борисов-Ториното, който бе подсъдим заедно с Златомир Иванов-Баретата. Това бе потвърдено и от неговият адвокат Мариана Тодорова. По думите ѝ четиримата са обвинени като помагачи на неизвестни засега други лица. Според прокуратурата Борисов и Мартин Марков осигурили "Опел" и "Шкода", които похитителите използвали при отвличането. Другите двама обвиняеми пък отговаряли за СИМ-картите, с които са водени преговорите за откупа. Арестите са извършени по време на операцията по привеждане на криминалния контингент в страната в известност, проведена във вторник. По делото е разпитван и самият Златомир Иванов, но срещу него не са повдигнати обвинения. "Не може г-н Иванов да отговаря, дори и да приемем и изключим в момента Ивайло Борисов, за всичко, което се случва в тази държава. Господин Иванов си има бизнес, който си го управлява. Да, безспорно криминално проявен е. Да, безспорно осъждан е, но не може за всяко по-тежко престъпление да се спряга г-н Иванов", коментира пред БНР адвокат Тодорова. Бащата на похитения млад мъж и собственик на известна столична автокъща – Тони Златков, разкри след освобождаването на сина му, че за него е бил платен откуп. Той обаче така и не разкри пред медиите какъв е бил размерът на откупа. Впоследствие стана ясно, че похитителите са се свързали със семейството на Златков още на втория ден след отвличането на Адриан. Комуникацията бе водена чрез есемеси от баща му. Около месец след освобождаването на младия мъж, главният секретар на МВР Младен Маринов пък разкри пред медиите, че по време на разследването бащата на потърпевшия се е дистанцирал от действията на полицията. "Това е негов избор, тъй като касае живота на детето му. Ние няма как да го задължим той да го постави в риск, защото за всяка наша намеса без негово желание ще бъдем обвинявани, тъй като там все пак има заложник", коментира Маринов през октомври пред бТВ. Освен с близостта му до Баретата, Ивайло Борисов за последно нашумя в края на февруари 2016 г., когато трима негови гардове пребиха на Околовръстното шосе младо семейство заради пререкание на пътя. По случая на съда бяха предадени Александър Гечев, Георги Близнаков и Христо Христов.

Работодателите на протест срещу поскъпването на тока

https://frognews.bg/novini/rabotodatelite-protest-sreshtu-poskapvaneto-toka.html

Работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР организират протестно шествие. То ще бъде на 28 февруари 2018 г. преди обяд. Началото на протеста е от ”Пл. Независимост (Ларгото) през Министерство на енергетиката до Народно събрание, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Сомнамбул оцеля след падане от осмия етаж

//dariknews.bg/novini/liubopitno/somnambul-ocelia-sled-padane-ot-osmiia-etazh-2075839

Тридесет и пет годишният сомнамбул Ранди Фотисейн се отърва само със счупен крак след падане от осмия етаж на апартамента си в Ню Йорк, съобщава в. "Метро".

НА ЖИВО: Троен спектакъл в небето „Супер синя кървава Луна“

//dariknews.bg/novini/liubopitno/na-zhivo-troen-spektakyl-v-nebeto-super-sinia-kyrvava-luna-2075661

Нощното небе на 31 януари ни поднася рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Рядкото застъпване на астрономически явления ще даде възможност на учените да разберат повече за еволюцият

Адвокатът на Баретата: Златомир Иванов е пуснат , Ториното още е в СДВР

https://frognews.bg/novini/advokatat-baretata-zlatomir-ivanov-pusnat-torinoto-oshte-sdvr.html

Златомир Иванов – Баретата е пуснат след разпит в 1:00 часа тази нощ. Това обяви адвокатът му Мариана Тодорова, цитирана от Novini.bg.

Продажбите на дребно в Германия се свиват в края на годината

http://econ.bg/Новини/Продажбите-на-дребно-в-Германия-се-свиват-в-края-на-годината_l.a_i.757243_at.1.html

Продажбите на дребно в Германия през декември се свиха с 1,9% на месечна база, след повишение с 1,9% през ноември, показват данни на германската...

Броят на уличните кучета е намалял значително

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691251

Броят на уличните кучета е намалял значителноПравителството прие отчет за свършената работа по общински програми за справяне с проблема с уличните кучета за 2016 г. Общият брой на уличните кучета от всички общини, е 25 861, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. През 2013-та г. те са били 35 383. За 2016 година е отчетено незначително повишаване на броя им с едва 0,97 %.

Почина украински космонавт, летял със совалката ”Колумбия”

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-kosmonavt-leonid-kadenuk-26834128

Първият украински космонавт Леонид Каденюк е починал скоропостижно на 67-годишна възраст, съобщи агенция УНН, цитирана от ТАСС.

Правителството харчи още 50 млн.лв. от нашите пари за европредседателството

https://frognews.bg/novini/pravitelstvoto-harchi-oshte-50-mln-nashite-pari-evropredsedatelstvoto.html

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 49 007 600 за обезпечаване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Средствата са предвидени в централния бюджет, съобщава пресслужбата на МС.

Андрей Пионтковский за новите санкции на САЩ

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/andrei-piontkovskii-novite-sanktsii-sasht.html

– Какво е радикално новото с новия кръг от американски санкции – обхвата или въздействието? Докъде ще стигне ефектът от вторичните санкции, вероятно ли е е те да имат широко въздействие, след като е известно, е те не се приемат радушно в част от страните в ЕС?

TrendY: Заминах с мисълта да се върна и не промених решението си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6690353

TrendY: Заминах с мисълта да се върна и не  промених решението си“24 часа” от месец работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите.

Държавата гарантира до 50 млн. лева за студентски кредити

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121695_durjavata_garantira_do_50_mln_leva_za_studentski/?ref=rss


Правителството одобри общ размер на държавните гаранции за кредитиране на студентите и докторантите за 2018 г. в размер до 50 млн. лв. Финансовата подкрепа е в гарантиране на главницата и лихвите по кредитните задължения, съобщи правителствената пресслужба.<br /><br />Министърът на образованието и науката подписва от името на правителството споразумения за издаване на държавна гаранция с банки, сключили типов договор с Министерството на образованието и науката за кредитиране на...

Варна реализира европроекти за над 350 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691239

Варна реализира европроекти за над 350 млн. лв."Област Варна е получила европейско финансиране стойност 357 264 598.54 лева. Тези средства са сбор от средствата по проекти, средства от финансови посредници и средства, инвестирани чрез преки бенефициенти (например МОН). Най-много са реализираните проекти в област Варна - 415 за над 324 милн. лв. До момента от общата сума са усвоени 80 млн. лв.

"Фейсбук" напълно забрани рекламите на критповалути

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3121680_feisbuk_napulno_zabrani_reklamite_na_kritpovaluti/?ref=rss


Социалната мрежа "Фейсбук" обяви, че е забранила всякакви реклами на криптовалути, както и на първични монетни предлагания (ICO), извършвани с тях.<br /><br />Новите правила означават, че се забраняват реклами на финансови продукти и услуги, "които често са свързани с подвеждащи или измамни методи за популяризация". Забраната ще се разпространи и в "Инстаграм", а и в рекламодателската мрежа на "Фейсбук" Audience Network. "Фейсбук"...

Димов: Няма да се застрои половината Пирин

http://dnes.dir.bg/news/pirin-neno-dimov-kabinet-borisov-3-26834086

Никой със здрав разум не би допуснал застрояването на 48 процента от територията на парк "Пирин", коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Оневиниха U2 за плагиатство

http://www.moreto.net/novini.php?n=368184

Федералният съд на Южния окръг на Ню Йорк отхвърли иска на британски композитор и китарист Пол Роуз, който обвини ирландската рок група U2 (Ю Ту) в плагиатство. С обвиненията срещу U2 Роуз излезе през февруари миналата година. Той твърди, че групата е заимствала 12-секундно китарно соло от инструменталната му композиция Nae Slappin.

Почтено "муле" се разкая и върна парите на измамена баба

http://clubz.bg/63603-pochteno_mule_se_razkaq_i_vyrna_parite_na_izmamena_baba

Възрастна жена в Кюстендил се довери на класически "полицай" по телефона и му пусна 2378 лв. и златни накити, но извади неочакван късмет. Това съобщават от Главна дирекция "Национална полиция", откъдето разказват случая на фейсбук страницата си.

Жертвата се доверила на обадил се по стационарния й телефон мъж по класическата схема: той е полицай и тя може да съдейства за залавянето на престъпници. Уверил я, че е създадена нужната организация, че наблюдават извършителите и е добре да ги задържат с веществени доказателства.

Жената събрала всички налични пари – 2378 лв., и златните накити и доверчиво ги пуснала през балкона.

За неин късмет наетият от измамниците куриер се оказал почтен човек. 39-годишният мъж бил нает по телефона от фирма за дограма от Русе. „Фирмаджиите“ взели телефонният му номер от интернет, помолили го да занесе „чертежи“ за цялостна смяна на дограмата на жилището, поръчката била спешна, а за изпълнението на курса щял да получи хонорар от 300 лв. След като взел пакета, мъжът с изненада установил, че в него има пари и накити и веднага се досетил, че е попаднал неволно в схемата.

Незабавно занесъл парите и ценностите в полицията в Кюстендил и след като обяснил ситуацията, полицейските служители се заели и скоро открили жертвата, на която върнали парите и ценностите.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

Припомняме, че по същата схема – куриерска услуга за фирма за дограма, бе направен опит да бъде измамена 80-годишна кюстендилка миналата година. Бяха ѝ поискани 6 000 лв. Тогава наетият за куриерската услуга гражданин също предотврати щетата, като донесе в полицията парите.

За пореден път отправяме апел към хората да не се доверяват на непознати по телефона, които им искат пари. Независимо от това колко убедително ви говорят, бъдете наясно, че ако ви искат пари под какъвто и да е предлог, сте потенциална жертва на телефонните измамници, пишат от полицията.

Борисов поръча на министрите екшън-план срещу избягването на глоби чрез подкуп

https://offnews.bg//politika/borisov-poracha-na-ministrite-ekshan-plan-sreshtu-izbiagvaneto-na-glob-673929.html

Правителството одобри на днешното си заседание мерки за намаляване на корупцията при налагане на глоби и други санкции. Мерките бяха предложени от междуведомствената работна група, създадена със заповед на премиера.

До шест месеца министрите и председателите на държавните агенции ще трябва да предложат законодателни промени, за да бъдат намалени рисковете от корупция.

Като слаби места в законодателството може да бъдат определени, например, съществуването на няколко контролни органа за едно и също нарушение, без ясни или с припокриващи се пълномощия; неясни текстове, които позволяват различни преценки дали е извършено нарушение; необосновано широки диапазони между минималния и максималния размер на санкциите, които дават възможности за субективизъм при определяне на наказанието и т. н.

Работна група, създадена от вицепремиера по правосъдната реформа, ще трябва да изготви предложения за промени в Закона за административните нарушения и наказания след широки предварителни консултации със заинтересованите институции. Промените ще бъдат насочени към въвеждане на определения за основни понятия в Закона като „маловажен случай“, „повторно нарушение“, „системно нарушение“, с цел недопускане на противоречиво прилагане, както и към уреждане на възможност за контрол върху незаконосъобразните резолюции за прекратяване на административнонаказателни производства, въпреки безспорно извършено нарушение.

Ще се обсъди и възможността да се ускори производството по административното наказание и изпълнението на наложените мерки, когато нарушението бъде признато от извършителя и не се оспорва пред съда, чрез сключване на споразумение и налагане на санкция в по-малък размер, точно определена със закон. За да се защити общественият интерес и да не се допуска използването на нормативната уредба за корупционни практики, критериите за сключване на такова споразумение ще са ясно и изчерпателно изброени. Ще бъдат обсъдени и забрани за сключването му – например в случаите, когато са застрашени животът или здравето на хората или е увредена околната среда; когато на нарушителя са били налагани наказания или санкции за същия вид нарушение за определен период; когато спрямо нарушителя са прилагани принудителни административни мерки за последната година; когато спрямо нарушението има обществено възмущение.

Fibank подписа ново споразумение с Националния гаранционен фонд

http://www.cross.bg/fibank-cosme-finansirane-1566740.html

/КРОСС/ Fibank (Първа инвестиционна банка) и Националният гаранционен фонд (НГФ) сключиха споразумение за финансиране на предприятия по гаранционната схема „COSME 2017". В сградата на Централно управление на Fibank на булевард „България" споразумението между двете институции беше подписано от г-н Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор на Fibank, г-жа Надя Кошинска - Член на Управителния съвет и г-н Самуил Шидеров - Изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, Александър Георгиев - Член на Съвета на директорите. Целта на гаранционната схема „COSME 2017" е да улесни достъпа на малки и средни предприятия (МСП) до финансиране, както и да подпомогне прилагането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз. 50% от гаранцията се поема от НГФ. От схемата ще се възползват 330 малки и средни фирми. Гаранцията позволява облекчаване на условията към обезпеченията, така че кредитоискателите да получат желаното финансиране в пълен размер. За кредити по схемата „COSME 2017" могат да кандидатстват регистрирани в България фирми. Ще бъдат предоставяни кредити за инвестиционни или оборотни цели. Максималният размер е до 1,5 млн. евро, а срокът може да бъде до 10 години. Кредитните специалисти на Fibank разработват индивидуална оферта за кредит, гарантиран от НГФ по схемата „COSME 2017", на фирмите, отговарящи на условията за включване.    

62-годишен пешеходец е в болница, блъснат от кола в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6691202

62-годишен пешеходец е в болница, блъснат от кола в Пловдив62-годишен пешеходец е блъснат от лек автомобил на кръстовището между ул. “Йордан Йовков” и ул. “Любен Каравелов”. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. Пешеходецът е пострадал вчера. Според първоначалната информация около 10.00 часа на кръстовището между ул. “Йордан Йовков” и ул. “Любен Каравелов” лек автомобил “Фолксваген” ударил внезапно излезлия

Елена Йончева: Добрев да остане в НС, за да показва какво е лицето на ГЕРБ

https://frognews.bg/novini/elena-ioncheva-dobrev-ostane-pokazva-kakvo-litseto-gerb.html

Ако някой се съмнява, че съм нарушила закона и журналистическата етика и морал, смятам, че е длъжен да внесе документи в съответните органи, заяви Елена Йончева.

Пловдив почете Стефан Стамболов

https://www.24chasa.bg/region/article/6691150

Пловдив почете Стефан Стамболов164-годишнината от рождението на Стефан Стамболов бе отбелязана на едноименния площад в Пловдив. В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членовете на комитет „Родолюбие“. Слово за държавника произнесе председателят на дружеството на пловдивските писатели Антон Баев,

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще могат да ползват 365 дни отпуск

http://www.cross.bg/otpysk-vuzrast-pravo-1566739.html

/КРОСС/ Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск. Той ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от правителството. Те ще бъдат предложени за приемане от Народното събрание, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Промените имат за цел да се гарантират равни права на осиновителите, да се осигури необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата и повишаване на мотивацията за осиновяване.С промените в Кодекса на труда се правят изменения и в разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, които регламентират обезщетенията при ползване на този вид отпуск. Размерът му ще е 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход на лицето, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на осигурителния риск. Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който сам е осиновил дете, не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението, на което са имали право

20 000 живота годишно могат да бъдат спасени с превенция на хроничните незаразни болсти

https://offnews.bg//obshtestvo/20-000-zhivota-godishno-mogat-da-badat-spaseni-s-preventcia-na-hronich-673927.html

Хроничните незаразни болести са основен проблем за здравето на българските граждани, констатира одобрен от правителството доклад за състоянието на здравето на българите.

Именно тези заболявания са основните причинители на смърт и намалена работоспособност. Най-голям негативен дял имат болестите на органите на кръвообръщението, в т.ч. мозъчно-съдовата болест, и злокачествените заболявания. Те формират и най-големия дял от т. нар. предотвратима смъртност, която ежегодно отнема живота на над 20 000 души у нас.

В доклада се отбелязва, че прилагането на целенасочени политики за основни групи заболявания може да доведе до значителни подобрения на индивидуалното и общественото здраве, още повече, че тяхна основна характеристика е пряката им обвързаност и повлияност от факторите на външната среда и начина на живот.

Докладът анализира здравното състояние на гражданите през 2016 г., извършените дейности и разходваните средства за изпълнение на основните цели и задачи в областта на здравеопазването. 

Данните за здравното състояние на населението като цяло показват трайни подобрения, свързани с намаляване на смъртността и заболеваемостта, особено в младите възрастови групи. Макар че страната ни все още изостава в сравнителен план по много от средноевропейските показатели, се установяват обективно отчетени тенденции за динамичното подобрение на показателите. 

Как социалните мрежи се опитват да спасят Кейптаун

http://clubz.bg/63602-kak_socialnite_mreji_se_opitvat_da_spasqt_kejptaun

Това е една особена история - на солидарност през социалните мрежи. Денят Х за южноафриканския град Кейптаун приближава. Или по-точно Денят Z - Денят зироу, нулевият ден, когато градът ще осъмне без никаква вода.

Спонтанна гражданска кампания в WhatsApp за даряване на вода на жителите на Кейптаун набира все повече привърженици и се превръща във феномен, отчита Си Ен Ен.

Таня ван дер Хевер, която живее в южноафриканския град Ийст Лондон, хранела 18-месечната си дъщеря, когато за първи път чува какво ще сполети Кейптаун, и тогава ѝ хрумва идеята.

"Не можете да храните бебетата си без вода, ще има много майки в Кейптаун, които няма да могат да нахранят малките си деца", обяснява тя пред Си Ен Ен.

Жителите на Кейптаун всеки ден са призовавани към нови стратегии за пестене на вода, след като властите обявиха официално, че последните запаси ще се изчерпят на 12 април. Причините за нй-тежката водна криза са различни - от най-голямата суша за последните 100 години до растящото бързо население - вече от 4 млн. души, както и климатичните промени.

 

 

Ван дер Хевер решава, че трябва да направи нещо, записва съобщение в WhatsApp и го праща на около 300 души в нейния град.

Съобщението е просто: Трябва да помогнем на жителите на Кейптаун, преди да стане твърде късно.

"Отидох в тоалетната, пуснах водата в тоалетната чиния и записах звука на телефона си, като добавих: Този звук приемаме за даденост във всекидневния си живот, но в Кейптаун той скоро ще изчезне", казва тя.

Призивът към съгражданите ѝ е да даряват по две петлитрови бутилки с вода. Тя изготвя и план как да бъде транспортирана водата в Кейптаун.

"Израсла съм във ферма", обяснява тя. "Фермерите, които носят продуктите си в Ийст Лондон, Йоханесбург и Дърбан, после обратно се връщат с празни камиони. Така че помислих, че те могат да занесат водата."

Благодарение на социалните мрежи идеята ѝ набира бързо скорост.

За 24 часа тя получава огромен брой съобщения от хора и компании, които искат да дарят вода, както и от фермери, готови да я занесат до Кейптаун.

Постепенно започва да получава и предложения за помощ и от други части на страната, а после и извън нея. Тя обяснява, че в Дърбан вече са събрани 60 тона вода, 90 в Йоханесбург и т. н.

Пунктове са организирани в тези градове с помощта и на благотворителната организация Gift of the Givers.

Кампанията набира все повече популярност, а акаунт в туитър, посветен на  #Water4CapeTown, призовава хората да сменят профилните си снимки в знак на съпричастност с Кейптаун.

Имтияз Сулиман, председател на Gift of the Givers, казва пред Си Ен Ен, че общо в страната са събрали вече над 50 хил. петлитрови бутилки и все по-често има дарения от чужбина, вкл. и от САЩ.

"Но това е само върхът на айсберга. Всеки ден кампанията се разраства. Имаме над 70 пунктове. Вече обмисляме да осигурим влакове за транспорта на водата от цялата страна", добавя Сулиман.

Как социалните мрежи се опитват да спасят града без вода

http://clubz.bg/63602-kak_socialnite_mreji_se_opitvat_da_spasqt_grada_bez_voda

Това е една особена история - на солидарност през социалните мрежи. Денят Х за южноафриканския град Кейптаун приближава. Или по-точно Денят Z - Денят зироу, нулевият ден, когато градът ще осъмне без никаква вода.

Спонтанна гражданска кампания в WhatsApp за даряване на вода на жителите на Кейптаун набира все повече привърженици и се превръща във феномен, отчита Си Ен Ен.

Таня ван дер Хевер, която живее в южноафриканския град Ийст Лондон, хранела 18-месечната си дъщеря, когато за първи път чува какво ще сполети Кейптаун, и тогава ѝ хрумва идеята.

"Не можете да храните бебетата си без вода, ще има много майки в Кейптаун, които няма да могат да нахранят малките си деца", обяснява тя пред Си Ен Ен.

Жителите на Кейптаун всеки ден са призовавани към нови стратегии за пестене на вода, след като властите обявиха официално, че последните запаси ще се изчерпят на 12 април. Причините за нй-тежката водна криза са различни - от най-голямата суша за последните 100 години до растящото бързо население - вече от 4 млн. души, както и климатичните промени.

 

 

Ван дер Хевер решава, че трябва да направи нещо, записва съобщение в WhatsApp и го праща на около 300 души в нейния град.

Съобщението е просто: Трябва да помогнем на жителите на Кейптаун, преди да стане твърде късно.

"Отидох в тоалетната, пуснах водата в тоалетната чиния и записах звука на телефона си, като добавих: Този звук приемаме за даденост във всекидневния си живот, но в Кейптаун той скоро ще изчезне", казва тя.

Призивът към съгражданите ѝ е да даряват по две петлитрови бутилки с вода. Тя изготвя и план как да бъде транспортирана водата в Кейптаун.

"Израсла съм във ферма", обяснява тя. "Фермерите, които носят продуктите си в Ийст Лондон, Йоханесбург и Дърбан, после обратно се връщат с празни камиони. Така че помислих, че те могат да занесат водата."

Благодарение на социалните мрежи идеята ѝ набира бързо скорост.

За 24 часа тя получава огромен брой съобщения от хора и компании, които искат да дарят вода, както и от фермери, готови да я занесат до Кейптаун.

Постепенно започва да получава и предложения за помощ и от други части на страната, а после и извън нея. Тя обяснява, че в Дърбан вече са събрани 60 тона вода, 90 в Йоханесбург и т. н.

Пунктове са организирани в тези градове с помощта и на благотворителната организация Gift of the Givers.

Кампанията набира все повече популярност, а акаунт в туитър, посветен на  #Water4CapeTown, призовава хората да сменят профилните си снимки в знак на съпричастност с Кейптаун.

Имтияз Сулиман, председател на Gift of the Givers, казва пред Си Ен Ен, че общо в страната са събрали вече над 50 хил. петлитрови бутилки и все по-често има дарения от чужбина, вкл. и от САЩ.

"Но това е само върхът на айсберга. Всеки ден кампанията се разраства. Имаме над 70 пунктове. Вече обмисляме да осигурим влакове за транспорта на водата от цялата страна", добавя Сулиман.

Вино, отлежавало 9 месеца с Бетовен, показват в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6691205

Вино, отлежавало 9 месеца с Бетовен, показват в ПловдивВино, което е узряло с музика и бутилки, украсени с рисунки от световноизвестен художник на графити, ще дебютират на „Винария 2018“ в Пловдив. Ценителите ще видят тези шедьоври от 21 до 25 февруари. Първото в света сертифицирано витализирано вино ще бъде представено на потребителите. То е отлежавало девет месеца под звуците на творби от Лудвиг ван

Одобриха още 50 млн. лева за европредседателството

https://offnews.bg//politika/odobriha-oshte-50-mln-leva-za-evropredsedatelstvoto-673928.html

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 49 007 600 за обезпечаване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Средствата са предвидени в централния бюджет, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

От одобрените разходи 48 728.6 хил. лв. са разпределени по бюджетите на първостепенните разпоредители за дейности по провеждането на българското председателство, а 279 000 – по бюджетите на общини за одобрените им проекти, свързани с регионалното измерение на председателството.

Основната част от дейностите са свързани с осигуряването на събитията от календара на председателството, които ще се проведат в страната, както и за организиране на събития зад граница, за културната програма, за осигуряване на медийно покритие, публикации и реклама на събитията, за плащания по вече сключените през 2017 г. договори с изпълнители за осигуряване на отделните направления на подготовката – хотелско настаняване, храна, транспорт, превод, дейност на доброволците, функциониране на акредитационната система и др. 

Потвърдиха запор на имот на Прокопиев, бъдещият иск за 200 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691183

Потвърдиха запор на имот на Прокопиев, бъдещият иск за 200 млн. леваБургаският апелативен съд е потвърдил наложеният запор на имот в Созопол, собственост на бизнесмена Иво Прокопиев.  Решението на съда е от 30 януари, потвърдиха от пресофиса на институцията. С него апелативните магистрати потвърждават решението на Бургаския окръжен съд за запор на вила на Прокопиев,

Явор Гечев: Полицията трябва да изземе кучето, убило дете

http://dnes.dir.bg/news/kuche-pitbul-javor-mokrishte-gechev-26833711

Явор Гечев от Фонданция "4 лапи" коментира пред Дир.бг трагедията в село Мокрище, където домашен питбул нападна момче и го уби, след като му прегриза гърлото.

Захариева: Преходният период след Brexit бе акт на добра воля от ЕС

https://www.investor.bg/evropa/334/a/zaharieva-prehodniiat-period-sled-brexit-be-akt-na-dobra-volia-ot-es-254898/

Според външния министър Великобритания няма защо да се тревожи, че ще ѝ бъдат наложени закони, които ще ѝ навредят по време на периода

Пучдемон призна - край на независима Каталуня. Жертват го (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63601-puchdemon_prizna_kraj_na_nezavisima_katalunq_jertvat_go_video

С независима Каталуня е свършено.

Признанието прави не друг, а доскорошният й премиер Карлес Пучдемон. Това става ясно от негови SMS-и до бившия регионален здравен министър Тони Комин. И двамата в момента са в изгнание в Белгия.

 

 

Разкритията бяха направени от тв канала "Телесинко", който показа снимки от екрана на посланията. Кореспонденцията по мобилните телефони е водена вчера, броени часове, след като парламентът в Барселона отложи за неопределено време гласуването за Пучдемон - единствения кандидат-премиер. Заради отлагането сепаратистките партии в Каталуня се скараха люто помежду си.

"Предполагам, че ти е ясно, че с това е свършено. Нашите ни жертват. Поне мене. Вие ще бъдете министри (надявам се и го желая), но аз вече съм пожертван така, както искаше Тарда", пише Пучдемон до Комин.

Жоан Тарда, за когото става дума, е депутат от сепаратистката Републиканска левица на Каталуня (РЛК). Преди два дни той заяви, че при необходимост хората му ще пожертват Пучдемон, ако Конституционният съд постанови, че той не може да управлява областта от разстояние.

В следващия SMS Пучдемон признава, че Мадрид  е успял с плана си:

"Планът на "Монклоа" (резиденцията на премиера Мариано Рахой - б.р.) печели. Надявам се само да е истина и благодарение на това всички да могат да излязат от затвора, защото ако не е смешно, е историческо, историческо."

Пучдемон има предвид бившия каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и вътрешния ексминистър Жоаким Форн. И двамата в момента са в ареста по обвинения в сепаратизъм.

"Пучдемон се предаде", констатира водещият каталунски вестник "Вангуардия".

Причина за отлагане на парламентарната сесия бе решението на Конституционния съд, че той не може да управлява Каталуня от разстояние. Отлагането стана с решение на председателя на парламента Роже Торен, който е от РЛК. С това обаче партията разгневи партньорите си от "Заедно за Каталуня", която се оглавява от Пучдемон. Партията на експремиера искаше сесията да се състои въпреки забраната.

След огласяването на SMS-ите Пучдемон призна в туитър, че те са негово дело. И написа в микроблога:

"Аз съм журналист и винаги съм знаел, че има граници като лични живот, които не трябва да се пристъпват. Аз съм човешко същество и има мигове, н които и аз се съмнявам. Също така съм министър-председател и няма да отстъпя от уважение, благодарност и ангажимент към гражданите и страната. Продължаваме!"

 

 

Президентът Румен Радев ще посети Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691192

Президентът Румен Радев ще посети БрюкселНа 1 февруари държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Брюксел. В рамките на визитата си президентът ще бъде приет от Негово Величество краля на белгийците Филип. Държавният глава Румен Радев ще разговаря и с представители на българската общност в Кралство Белгия. В срещата участие ще вземе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

БАА – лекция за новата данъчна реформа

http://www.eurochicago.com/2018/01/baa-3/

Заповядайте на първата от серия професионални консултации, организирани от БАА: НОВАТА ДАНЪЧНА РЕФОРМА Лектор/консултант: ЩИЛИЯН КОСТОВ, CPA, Kostov & Associates, P.C.

Григор тренирал с ушанка

https://offnews.bg//tenis/grigor-treniral-s-ushanka-673925.html

"...Нашият Гришо тренираше даже с ушанка, защото в залата беше много студено. Имаше парно, но прозорците бяха в окаяно положение...", тази и още куп д,уга интересна информация за Григор Димитров можете да прочете в първата неофициална биография на най-добрия ни тенисист, която вече е в книжарниците.

Автор на "Григор Димитров – гордостта на България" (ИК "Сиела") е спортният журналист Любомир Тодоров, който проследява кариерата на тенисиста от тренировките в родния му град Хасково до триумфа на финалите на ATP тура в Лондон в края на 2017 г.

Пътят на тенисиста, завършил под номер 3 в световната ранглиста през 2017 г. – българина Григор Димитров, е проследен в детайли от спортния журналист Любомир Тодоров в първата неофициална биография на родното тенис чудо: "Григор Димитров – гордостта на България".

Тодоров следи кариерата на Гришо от първите му официални мачове по родните тенис кортове. В книгата журналистът проследява пътя на Григор Димитров от Хасково до триумфа в Лондон в края на 2017 г., като подробно описва успехите му при юношите, кариерата му при мъжете, мачовете му за България и неговите треньори, а специално внимание е отделено и на живота на Димитров извън корта.

Григор се занимава с тенис от 5-годишен, тренира в тежки условия, а финансиране за немалка част от участията му в различни турнири осигурява семейството му. На 14 Димитров печели европейското първенство за юноши до 14 години в Острава, Чехия и оглавява европейската ранглиста в своята възраст.

Едно след друго идват и заслужените отличия, които постепенно извоюват на Григор световна слава. През Orange Bowl и US Open до "Ролан Гарос" и "Уимбълдън", днес целият свят знае кой е Григор Димитров, а многобройните му фенове във всички краища на Земята подкрепят нашето момче и дават нов повод за гордост на всички българи.

Освен подробна информация за кариерата и живота на звездата, "Григор Димитров – гордостта на България" (с подзаглавие "От кортовете в Хасково до триумфа в Лондон") съдържа избрани интервюта на Димитров през годините, мнения за играта му от видни специалисти, сред които Магдалена Малеева, директорът на АТР 250 състезанието в София Пол Макнами, журналистите Татяна Манова, Емил Янчев и др., както и цветни приложения с близо 50 снимки, които илюстрират трудния, но триумфален път на Гришо през годините, отдадени на тениса.

"В края на миналото хилядолетие в българските тенис среди упорито започва да се носи слух за невероятен талант, който с лекота побеждава не само връстниците си, но и момчета, по-големи с няколко години. Който на турнир до 10 години в Плевен, едва на шест, печели срещу батковците. Постепенно хората научават името на този къс самородно злато: Григор Димитров...".

Измамиха жени от Габрово с над 7000 лева по схемата "помощ на полицията"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691184

Измамиха жени от Габрово с над 7000 лева по схемата "помощ на полицията" Две жени от Габрово са били измамени с общо над 7000 лева. Сигналите са били подадени в полицията вчера. Това съобщиха днес от ОД на МВР, цитирани от БТА. И двете обаждания са били по сценария за "оказване на съдействие при полицейска операция за залавяне на телефонни измамници". Едната жена, на 64 години, била ощетена с 2840 лева, а другата жена,

Денят започва с простотия. С бруталност и агресия

http://www.mediapool.bg/denyat-zapochva-s-prostotiya-s-brutalnost-iagresiya-news274934.html

Има нещо, което пропуснахме покрай целия джендър-джангър, обсебил българското пространство през последните дни и седмици. Затова да си поговорим за него: за насилието, с което лягаме и ставаме. И за словесната агресия. Сигурно са ви досадили сексуалните фантазии на разни чичковци и лелки, които си представят, че социалната роля на пола е нещо като еротичните сюжети в порно-клиповете – хайде сега ти да си мъж, а аз жена с изкуствен член. Предлагам да поговорим за насилието, което пропуснахме заради целия този джендър-джангър. Пускам телевизора. Разправят ми за някакви изроди, които биели деца с увреждания, та даже се снимали. Жена в Троян намушкана двайсет и няколко пъти; друга почина, след като се самозапали заради скандал с мъжа си. В София разстреляха посред бял ден бизнесмен, размишлявахме дълго и около касапницата в Нови Искър. Няма спасение и в международните новини: семейство в Калифорния държало тринайсетте си деца оковани с вериги, миротворци от корпуса на ООН изнасилвали деца. Форматираме диска, рестартираме и пак: пребит лекар, бебе, изхвърлено на боклука… Поток от страдания Парадоксът е в това, че всъщност престъпността намалява – днес в Европа има поне 50 пъти по-малко убийства, отколкото през 14 век. В България пикът на държавния разпад от 1994 е белязан от мрачния рекорд с почти 500 отнети животи; през 2016 те са вече само 155. Развитието на цивилизацията умиротворява нравите. Публични изтезания като разпъване на кръст или набиване на кол са немислими; днешният патер фамилиас няма право да убива децата си като римския, а засегнатият на чест мъжкар не може просто така да обяви дуел на опонента си. Казармата от времето на соца беше пълна с бой и извращения. По-приятен е споменът ми за началното училище, където другарката ни наказваше, като ни налагаше с дървената показалка по ръцете. За големи провинения се стоеше на колене в ъгъла върху черупки от орехи. Днес не само учителката, но и родителят би си изпатил, ако се разчуе, че прилага подобна педагогика. Откъде тогава идва това усещане за нетърпимо насилие? Основна заслуга има медийната сцена, чрез която съпреживяваме унижението и мъките на далечни човешки същества. Скоро дори невролозите доказаха, че емпатията е биологически обусловена – невроните ни реагират по еднакъв начин на това, което се случва на нас самите, и на онова, което преживява другият човек. И понеже въпросните други хора са вече към 7.6 милиарда, ние сме бомбардирани с невиждан поток от страдания – наместо да живеем с убийството в наше село, се вживяваме в ужасите на цялата планета. Впрочем, затова и машинката на много хора прегаря. Затова и си изработват социопатска защита срещу съчувствието – тия са черни, ония са си го заслужили, а аз в крайна сметка съм най-голямата жертва от всички. Но работата не е просто в оптическата илюзия, при която мислим, че става все по-зле, тъй като виждаме все повече. Съвременният човек просто е по-нетърпим към насилието – не само защото има по-изострено чувство за собствените права, но и защото по-силно съчувства на другите страдащи същества. Кой от дядовците ни си е представял, че днес могат да те арестуват, задето си пребил собственото си куче? Нетърпимо е станало да гледаме как насилват по-слаби от нас. Но не защото си представяме, че това може да сполети и нас. Нетърпимата мисъл е, че можем да сме на мястото на насилника. Дали е от монотеистките религии, дали от Просвещението, дали сме поумнели след идеологическите трагедии на 20 век – не знам, но никога досега в историята не е имало такава непримиримост към насилието. Знаем, че то намалява и едновременно с това става все по-неприемливо. Прогресът на човечеството сякаш прави настоящето нереално: ако вярваме, че днешното зло няма да го има утре, то става още по-трудно за понасяне. Все по-трудно ще ни е да приемем, че хармонията на нашия свят е построена върху „сълзите на едно невинно дете“, особено ако го показват по медиите. Култът към традицията. И моделите за подражание. В насилието, разбира се, има индивидуална патология, която обаче често се отключва и под влиянието на културни фактори. Вземете темата за традицията, която в България въздигат в култ и училището, и културната политика. Ако някой принуждава дъщеря си да слага забрадка, това също е традиция, нали? Във Франция всяка година има процеси срещу анимистки, които правят клитеротомия на момичета и така непоправимо увреждат сексуалността им; в Германия периодично чуваме за убийства на честта, при които баща или брат наказват непокорната девойка, решила да се омъжи по собствена воля. В България пък и до днес в провинцията е прието жената да стои диван чапраз и да принася на мъжете – ако се забави със салатката, може и да си изяде шамара (както разбрахме, 25% от населението не смята този изконен жест за насилие). Дали пък да не преосмислим малко култа към традицията, да потърсим нещо хубаво и в модерните неща? Моделите за подражание, които предлагаме на младите хора, също заслужават размисъл. Светът ни днес е населен с безжалостни отмъстители, с полицаи, които действат извън закона, с цинични дами, които инструментализират чара си, за да постигнат своето, с егоисти, със самотници. Пребройте само колко серийни убийства на вечер гледаме в сериалите, колко психопати, колко невиждани мъчения. Не можем да повлияем на глобалната популярна култура, можем обаче да противодействаме с алтернативни образци. Балканската версия на красавицата и звяра са силиконовата чалга-девойка и дебеловратият бизнесмен с голямата кола. Ако девойката бъде приучавана да бъде безмозъчна кукла, която си търси купувач, нали знаем, че ще ѝ се случват и не дотам приятни неща, когато не слуша? Младежът пък научава от малък, че чувства, разбиране, кавалерство – всичко това са недостойни неща. Истинският мъж бие или плаща. Не призовавам към цензура, разбира се. Всеки има право на свой вкус, но ако обществото направи усилие, би могло да даде и друга версия за идентификация. Лош знак Най-лошото днес обаче е растящата езикова агресия – казвам най, защото ни просмуква, без да се усетим. Бруталност, простотия, самохвалство – това вече е станало културна норма. Тръмп нарича африканските страни "лайняни дупки", алтернативно-десните му последователи в България обявяват опонентите си за хлебарки, а в социалните мрежи основният артистичен талант е да намериш начин да обидиш някого, заобикаляйки автоматичната цензура на машината. И всички се борят срещу пустата политическа коректност, която така и не дочакахме в България. Между словесната агресия и пристъпването към действия разстоянието не е голямо – обиждам някого, за да го заболи, удрям го, за да го обидя. Затова внезапното отприщване на словесна агресия през последните няколко години е много лош знак. Защото колкото и да се самоубеждаваме в прогреса на човечеството, в историята той нерядко е правил и обратен завой.

Съветници гласуваха рекордния бюджет на Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6691151

Съветници гласуваха рекордния бюджет на Варна"Благодаря на колегите от Общинския съвет за конструктивната работа, всеки глас "за" е подкрепа за развитието на града и съм убеден, че с този бюджет 2018 г. ще бъде изключително успешна за Варна и ще продължим реализацията на важните инфраструктурни обекти и към края на годината ще се похвалим с добри резултати.

Съветници гласуваха рекордния бюджет на Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691151

Съветници гласуваха рекордния бюджет на Варна"Благодаря на колегите от Общинския съвет за конструктивната работа, всеки глас "за" е подкрепа за развитието на града и съм убеден, че с този бюджет 2018 г. ще бъде изключително успешна за Варна и ще продължим реализацията на важните инфраструктурни обекти и към края на годината ще се похвалим с добри резултати.

Fibank и Националният гаранционен фонд в подкрепа на българския бизнес

https://frognews.bg/biznes-turisam/fibank-natsionalniiat-garantsionen-fond-podkrepa-balgarskiia-biznes.html

Fibank (Първа инвестиционна банка) и Националният гаранционен фонд (НГФ) сключиха споразумение за финансиране на предприятия по гаранционната схема „COSME 2017“.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване