Варна е на трето място в страната по БВП

http://www.moreto.net/novini.php?n=368185

Варна и областта са на трето място в страната по произведен Брутен вътрешен продукт (БВП) за 2016 година. Това съобщиха от Националния статистически институт за Moreto.net. Произведеният БВП тук е 6.5 %, което ни нарежда веднага след София и Пловдив.

В Бургас се открива филиал на Националната художествена академия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121685_v_burgas_se_otkriva_filial_na_nacionalnata/?ref=rss


С прието от правителството днес постановление се открива филиал на Националната художествена академия в Бургас. Решението е взето по предложение на ръководството на висшето училище и въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.<br /><br />Във филиала ще може да се обучават 300 студенти по специалности от направление "Изобразително изкуство" за придобиване на степените...

На 67 години почина първият украински космонавт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691167

На 67 години почина първият украински космонавтПървият украински космонавт Леонид Каденюк е починал скоропостижно на 67-годишна възраст, съобщи агенция УНН, цитирана от ТАСС. Каденюк се е споминал, докато е бил в киевския парк "Царско село" преди пристигането на екип на спешната помощ. Той е роден на 28 януари 1951 година в с. Клишковци в Черновицка област.

Кабинетът предлага Венцислав Мутафчийски да оглави за постоянно ВМА

http://www.mediapool.bg/kabinetat-predlaga-ventsislav-mutafchiyski-da-oglavi-za-postoyanno-vma-news274933.html

Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски за началник на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили. Мутафчийски и в момента оглавява ВМА, след като през май миналата година беше назначен за временно изпълняващ директор на болницата на мястото на проф. Николай Петров, който оглави здравното министерство. Сега правителството предлага Мутафчийски да бъде удостоен и със званието “бригаден генерал“. Преди да оглави временно ВМА Мутафчийски бе заместник-началник на болницата по диагностично-лечебната дейност и началник на Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология. Бил е дългогодишен национален консултант по хирургия.  

Няма да закриват паралелки в бургаски училища… засега

https://offnews.bg//obshtestvo/niama-da-zakrivat-paralelki-v-burgaski-uchilishta-zasega-673926.html

Регионалното управление по образование в Бургас се отказа от идеята да закрива паралелки в местни училища. След широкия обществен отзвук в морския град и негативната реакция основно от страна на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, от институцията решиха да приемат план – приема на директорите на учебните заведения в областта.

Училищата, които са предложили по-малък брой паралелки, с прием след завършен седми клас, увеличават броя на паралелките в първи клас, поясни началникът на РУО – Бургас Виолета Илиева. Относно опасенията на преподаватели и родители, че т. нар. елитни гимназии ще бъдат с орязани паралелки, за да се намерят ученици за новото училище в Бургас, Илиева заяви категорично:

Всички профилирани гимназии с профил „чуждоезиков“ и профил „природоматематически“ запазват досегашният си прием“, коментира Илиева.

Проблемът все пак се очаква да излезе на дневен ред при преминаването на учебния процес в една смяна, защото самият капацитет на сградите няма да позволи толкова ученици.

Правителството откри слабости в законите, водещи до корупция при глобите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121688_pravitelstvoto_otkri_slabosti_v_zakonite_vodeshti_do/?ref=rss


Междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя, е открила слаби места в законодателството, които водят до корупция при налагането на административните наказания - глоби и имуществените санкции, съобщи пресслужбата на кабинета. Сред тях са съществуването на няколко контролни органа за едно и също нарушение, без ясни или с припокриващи се пълномощия, наличието на неясни текстове, които позволяват различни преценки дали е извършено нарушение.<br /><br...

Одобрена е бюджетната процедура за 2019-а

http://www.cross.bg/byudzhet-protzedyra-sustavyane-1566737.html

/КРОСС/ Министерският съвет прие решение за бюджетната процедура за 2019 г. в срока, определен от Закона за публичните финанси, съобщават от правителствената пресслужба. С решението се създава необходимата организация и координация между отделните разпоредители с бюджет в процеса на бюджетно планиране и съставяне на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. и на проекта на държавния бюджет за 2019 година. В решението са включени етапите, сроковете, разпределението на отговорностите и изискванията към разпоредителите с бюджет по съставянето на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. и проекта на държавния бюджет за 2019 година. Определят се основните правила, които следва да се спазват в рамките на бюджетния процес. Базата за разработване и актуализиране на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. и за съставяне на законопроекта за държавния бюджет на България за 2019 г. също са определени с акта. С бюджетната процедура за 2019 г. се определят сроковете и отговорностите на изпълнителната власт във връзка с функциите на Фискалния съвет в рамките на процеса по съставяне на бюджета. Бюджетната процедура е съобразена със сроковете по прилагането на механизмите и мерките, заложени в основните етапи на Европейския семестър за координация на икономическите политики през 2018 г. с цел укрепване на икономическото управление и осъществяване на наблюдение на макроикономическите дисбаланси

Правителството откри слабостите в законите, водещи до корупция при глобите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121688_pravitelstvoto_otkri_slabostite_v_zakonite_vodeshti_do/?ref=rss


Междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя, е открила слаби места в законодателството, които водят до корупция при налагането на административните наказания - глоби и имуществените санкции, съобщи пресслужбата на кабинета. Сред тях са съществуването на няколко контролни органа за едно и също нарушение, без ясни или с припокриващи се пълномощия. Наличието на неясни текстове, които позволяват различни преценки дали е извършено нарушение.<br /><br...

Американска порно актриса отрече да е имала афера с Доналд Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691172

Американска порно актриса отрече да е имала афера с Доналд ТръмпАмериканска порно актриса отрече да е имала афера с Доналд Тръмп, по времето, когато той вече е бил женен за Мелания Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Порнозвездата Стефани Клифорд, известна с творческия псевдоним Сторми Даниълс, отрече медийните спекулации в изявление, разпространено от адвоката й Кийт Дейвидсън. На 12 февруари в.

Уличните кучета намаляват от 2013 г. до днес

https://www.actualno.com/society/ulichnite-kucheta-namaljavat-ot-2013-g-do-dnes-news_657263.html

Правителството прие отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на България за 2016 г. Общият брой на безстопанствените кучета, получен при събиране на данните от всички общини, е 25 861. През 2013 г. те са били 35 383. За 2016 г. се отчита незначително повишаване на броя им – с 0,97% или 733 повече, от този през 2015 г. През 2016 г. се отчита увеличаване на броя на регистрираните приюти в страната – 44,

Кабинетът одобри мерки за намаляване на корупцията при налагане на глоби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691149

Кабинетът одобри мерки за намаляване на корупцията при налагане на глобиПравителството одобри мерки за намаляване на корупционния риск при налагане на административните наказания, най-разпространени от които са глобите и имуществените санкции, съобщи пресслужбата на кабинета. Мерките са предложени от Междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя.

Полк. Мутафчийски става шеф на ВМА

https://frognews.bg/novini/polk-mutafchiiski-stava-shef-vma.html

Правителството предлага на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на полк. Венцислав Мутафчийски за началник на Военномедицинска академия и главен лекар на въоръжените сили, съобщиха от правителствената пресслужба.

Полк. Венцислав Мутафчийски остава началник на ВМА

https://www.actualno.com/healthy/polk-vencislav-mutafchijski-ostava-nachalnik-na-vma-news_657261.html

Временно изпълняващият длъжността на началник на Военномедицинска академия полк. Венцислав Мутафчийски да заеме поста официално и да стане главен лекар на въоръжените сили, както и да бъде удостоен със званието "бригаден генерал", предлага Министерският съвет. За целта президентът на България трябва да издаде указ за постоянното назначаване на Мутафчийски. Полк. проф. д-р Мутафчийски беше заместник-началник на ВМА и с президентски указ от 3 май 2017 г. зае временно ръководната позиц

Няколко причини България да не приема еврото

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/niakolko-prichini-bylgariia-da-ne-priema-evroto-254907/

Страната не трябва да се отказва от работещия валутен борд в замяна на несигурността на валутния съюз, смята икономистът Стив Ханке

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще могат да ползват 365 дни отпуск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691121

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст
ще могат да ползват 365 дни отпускОсиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск. Той ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от правителството. Те ще бъдат предложени за приемане от Народното събрание.

Шефът на НСО подаде оставка. Отива консул в Русия

http://www.transmedia.bg/2018/01/31/%d1%88%d0%b5%d1%84%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d1%81%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81/

Началникът на Национална служба за охрана (НСО) Ангел Антонов подаде оставка, която е била приета като извънредна точка в дневния ред на заседанието на Министерския съвет днес. Оставката на Антонов е била подадена вчера в президентството. Според официалната версия повод за напускането на Антонов е изпращането му на пост зад граница. От Външно министерство обаче все още няма потвърждение, че Антонов заминава на мисия зад граница.

Информация, че Антонов е подава оставка беше разпространен от сайта „Гласове“ преди седмица. Според публикацията на сайта формална причина за молбата за напускане, която беше депозирана в понеделник вечерта, е предложение за друга работна позиция, но истинската е прокурорската проверка. Това в крайна сметка се оказва и действителното състояние, въпреки че новината за оставката на Антонов първоначално беше отречена.

В средата на месеца се разбра, че Военноокръжната прокуратура проверява дейността на НСО. Цитиран от „Дневник“ говорителят на военното обвинение полк. Елин Алексов коментира, че проверката е вътрешна дейност по събиране на данни. В случая се извършва проверка за евентуални нарушения на служебни задължения. Тя е започнала в края на миналата година. Той не коментира въпроса дали проверката е започнала по сигнал, или е след самосезиране по медийни публикации.

Началникът на НСО беше назначен на поста при правителството на Пламен Орешарски през 2014 г. при малко странна процедура, при която от цивилен той получи пагони на генерал – лейтенант.

Престоят на Антонов начело на НСО ще се запомни с поредица от скандали. Един от тях беше този с джиповете за горските стопанства. Тогава се оказа, че след като били поръчани от земеделското министерство, някои от колите директно влезли в гаража на НСО. Един от тези луксозни джипове управляваше лично премиерът Бойко Борисов.

Преди да оглави службата Антонов беше директор на Главна дирекция „Национална полиция“ при първото правителство на Борисов, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов. По време на протестите срещу кабинета „Орешарски“ той отговаряше пряко за организацията на охраната на парламента и Министерския съвет. Тогава той беше отстранен от поста от наследника на Цветанов в МВР Цветлин Йовчев. Малко по-късно Антонов бързо се сдоби с нова служба в НСО.

При ръководството на Антонов НСО започна да охранява ДПС депутата Делян Пеевски. Новината за назначаването на охрана на Пеевски оповести през февруари 2016 г. бившият главен секретар на МВР Георги Костов, който беше уволнен от служебното правителство на Огнян Герджиков. Главният секретар на МВР е член на комисията, която решава дали да се свали или постави охрана на народни представители, заедно с председателя на ДАНС и началника на НСО.

 

 

Кабинетът опитва да намали корупцията при налагане на глоби

https://www.actualno.com/society/kabinetyt-opitva-da-namali-korupcijata-pri-nalagane-na-globi-news_657258.html

Правителството одобри мерки за намаляване на корупционния риск при налагане на административните наказания, най-разпространени от които са глобите и имуществените санкции. Мерките са предложени от Междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. В шестмесечен срок министрите и председателите на държавните агенции ще трябва да изготвят анализ на административно-наказателните разпоредби на законите, за чието изпълнение отговарят пряко или чрез второ

Полк. Венцислав Мутафчийски е предложен за шеф на ВМА

https://offnews.bg//obshtestvo/polk-ventcislav-mutafchijski-e-predlozhen-za-shef-na-vma-673924.html

Правителството предлага на президента да назначи полк. Венцислав Мутафчийски за началник на Военномедицинска академия и главен лекар на въоръжените сили, бе решено на днешното заседание на кабинета. Предлага се той да бъде удостоен и със званието „бригаден генерал“.

В момента Полк. проф. д-р Мутафчийски, д.м.н., е заместник-началник на ВМА. С президентски указ от 3 май 2017 г. е назначен за временно изпълняващ длъжността началник на Военномедицинската академия след като дотогавашният шеф проф. Николай Петров стана министър на здравеопазването.

Нинова: Цветанов лъже, че съм подкрепила Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/ninova-tsvetanov-laje-che-sam-podkrepila-istanbulskata-konventsiia.html

Във връзка с горещия дебат “за” и “против” ратификацията на Истанбулската конвенция, г-н Цветан Цветанов лъже, че по време на заседание на съвета на ПЕС в Лисабон съм подкрепила конвенцията. На нито един международен форум не съм гласувала за нея.

Правителството одобри близо 50 млн. лева допълнителни разходи за европредседателството

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/31/3121679_pravitelstvoto_odobri_blizo_50_mln_leva_dopulnitelni/?ref=rss


Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 49 007 600 за обезпечаване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Средствата са предвидени в централния бюджет, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.<br /><br />От одобрените разходи 48 728.6 хил. лв. са разпределени по бюджетите на първостепенните разпоредители за дейности по провеждането на българското председателство, а 279 000 – по бюджетите на общини за одобрените им...

Обявяват грипна ваканция в Пловдив от следващата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691114

Обявяват грипна ваканция в Пловдив от следващата седмицаГрипна ваканция ще бъде обявена в Пловдив от следващата седмица. Това съобщи градоначалникът Иван Тотев, предаде „Фокус”. Тотев е изготвил предложение за ваканцията до Регионалното управление на образованието, което ще внесе днес. Той предлага в дните 7, 8 и 9 февруари учениците да бъдат в грипна ваканция.

България и САЩ продължават общата си работа в областта на ядрената безопасност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691102

България и САЩ продължават общата си работа в областта на ядрената безопасност
Правителството одобри проекта на споразумение между българската Агенция за ядрено регулиране и Комисията за ядрено регулиране на САЩ за обмен на техническа информация и сътрудничество в областта на ядрената безопасност, съобщи пресслужбата на кабинета. Подписването му се налага поради изтичане на срока на действащото споразумение.

Има задържани за отвличането на Адриан Златков

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121677_ima_zadurjani_za_otvlichaneto_na_adrian_zlatkov/?ref=rss


Има задържани за отвличането на 25-годишния Адриан Златков, информира Би Ти Ви. Според телевизията става въпрос за четирима души, а арестът им е следствие от вчерашната мащабна операция срещу криминалния контингент в столицата.<br /><br />Синът на бизнесмена Тони Златков беше отвлечен и държан 11 дни в плен миналото лято.<br /><br />Задържаните са Ивайло Борисов - Ториното и още трима, съобщава още телевизията.<br /><br />Ториното и още над 30 души от...

Кейт с обеци и гривна на принцеса Даяна в Стокхолм (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6691006

Кейт с обеци и гривна на принцеса Даяна в Стокхолм (Снимки)Херцогинята на Кеймбридж Катрин се появи с обеци и гривна на принцеса Даяна в Стокхолм, разказва "Метро". Принц Уилям и съпругата му Катрин са на посещение в Швеция, където бяха поканени на вечеря от шведската кралска двойка - принцеса Виктория и принц Даниел. Кейт беше избрала рокля в златисто и синьо - цветовете на шведския флаг.

Още над 49 млн. лв. отиват за Българското председателство

https://www.actualno.com/politics/oshte-nad-49-mln-lv-otivat-za-bylgarskoto-predsedatelstvo-news_657257.html

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 49 007 600 за обезпечаване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Средствата са предвидени в централния бюджет. От одобрените разходи 48 728,6 хил. лв. са разпределени по бюджетите на първостепенните разпоредители за дейности по провеждането на Българското председателство, а 279 000 – по бюджетите на общини за одобрените им проекти за инициативи, свързани с регионалното измерение на П

Кабинетът одобри по-евтиния роуминг със Сърбия

https://offnews.bg//obshtestvo/kabinetat-odobri-po-evtinia-rouming-sas-sarbia-673923.html

Правителството утвърди Меморандума за разбирателство със Сърбия за намаляване на международните тарифи за роуминг. 

Документът беше подписан на 9 декември 2017 г. в Белград от министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия. Споразумението предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. В момента те са едни от най-високите в Европа – между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. 

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани е сред приоритетите на българското правителство и е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите. 

Правителството одобри по-евтиния роуминг със Сърбия

https://offnews.bg//obshtestvo/pravitelstvoto-odobri-po-evtinia-rouming-sas-sarbia-673923.html

Правителството утвърди Меморандума за разбирателство със Сърбия за намаляване на международните тарифи за роуминг. 

Документът беше подписан на 9 декември 2017 г. в Белград от министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия. Споразумението предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. В момента те са едни от най-високите в Европа – между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. 

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани е сред приоритетите на българското правителство и е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите. 

Йончева: Ако ме смятат за закононарушител, да сигнализират

http://dnes.dir.bg/news/parlament-elena-yoncheva-26833969

Ако някой се съмнява, че съм нарушила закона и журналистическата етика и морал, смятам, че е длъжен да внесе документи в съответните органи, заяви Елена Йончева

След временния пост полк. Венцислав Мутафчийски остава началник на ВМА

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121678_sled_vremenniia_post_polk_vencislav_mutafchiiski/?ref=rss


Временно изпълняващият длъжността на началник на Военномедицинска академия полк. Венцислав Мутафчийски да заеме поста официално и да стане главен лекар на въоръжените сили, както и да бъде удостоен със званието "бригаден генерал", предлага Министерският съвет. За целта президентът на България трябва да издаде указ за постоянното назначаване на Мутафчийски.<br /><br />Полк. проф. д-р Мутафчийски беше заместник-началник на ВМА и с президентски указ от 3 май 2017 г. зае...

”Тренд”: Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)

https://frognews.bg/politika/trend-edva-2procenta-balgarite-deklarirat-che-strahuvat-nasilie-strana-sapruga.html

220 хиляди пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната една година. 62% от българите биха се обърнали при проблем свързан с личната сигурност към полицията, а близо 20% към роднини. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си.

”Тренд”: Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/trend-edva-2procenta-balgarite-deklarirat-che-strahuvat-nasilie-strana-sapruga.html

220 хиляди пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната една година. 62% от българите биха се обърнали при проблем свързан с личната сигурност към полицията, а близо 20% към роднини. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си.

”Тренд”: Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)

https://frognews.bg/novini/trend-edva-2procenta-balgarite-deklarirat-che-strahuvat-nasilie-strana-sapruga.html

220 хиляди пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната една година. 62% от българите биха се обърнали при проблем свързан с личната сигурност към полицията, а близо 20% към роднини. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си.

Правителството утвърди меморандума за намаляване на цената на роуминга със Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-namalyavane-royming-1566736.html

/КРОСС/ Правителството утвърди Меморандума за разбирателство със Сърбия за намаляване на международните тарифи за роуминг, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет след днешното му заседание. Документът беше подписан на 9 декември 2017 г. в Белград от министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България и на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия. Споразумението предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. В момента те са едни от най-високите в Европа - между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани е сред приоритетите на българското правителство и е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.    

Правителството ще бори рушветчийството

http://www.moreto.net/novini.php?n=368197

Правителството одобри мерки за намаляване на корупционния риск при налагане на административните наказания, най-разпространени от които са глобите и имуществените санкции. Мерките са предложени от Междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя, съобщиха от правителствената информационна служба.

470 млн. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2018 г.

https://www.actualno.com/business/470-mln-lv-shte-bydat-sybrani-vyv-fond-sigurnost-na-elektroenergijnata-sistema-prez-2018-g-news_657255.html

Приходи в размер на 470 млн. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2018 г. Това е предвидено в бюджета на фонда, одобрен от Министерския съвет. Близо половината от тези приходи – 220 млн. лв., се очаква да бъдат от продажба на квоти въглеродни емисии. Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на Националната електрическа компания, включително и за минали регулаторни периоди, произтичащи от статута й на обществен дост

Fibank подписа ново споразумение с Националния гаранционен фонд

https://www.actualno.com/business/fibank-podpisa-novo-sporazumenie-s-nacionalnija-garancionen-fond-news_657256.html

Fibank (Първа инвестиционна банка) и Националният гаранционен фонд (НГФ) сключиха споразумение за финансиране на предприятия по гаранционната схема „COSME 2017“. Това съобщиха от банката. В сградата на Централно управление на Fibank на булевард „България“ споразумението между двете институции беше подписано от г-н Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор на Fibank, г-жа Надя Кошинска - Член на Управителния съвет и г-н Самуил Шидеров - Изпълнителен

Инфлацията в еврозоната се забавя леко и през януари

https://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-evrozonata-se-zabavia-leko-i-prez-ianuari-254905/

Базисната инфлация обаче леко се ускорява, след като през предишните три месеца не промени стойността си

След хакването на Койнчек, курсът на биткойна падна под 10 000 долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691081

След хакването на Койнчек, курсът на биткойна падна под 10 000 долараВалутният курс на десетте най-популярни криптовалути постепенно пада на борсата CoinMarketCap. Регистриран бе спад до 13%. Основната световна криптовалута поевтиня най-много – само за едно денонощие курсът на биткойна спадна с около $1000 и за кратко време бе под $10 000, предава kaldata.com. Борсата Bitfinex фиксира курс на биткойна на ниво $9

Мъжът отказал среща с Монро заради бюста ѝ

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/myzhyt-otkazal-sreshta-s-monro-zaradi-biusta--6078813

Легендарният американски продуцент и тромпетист Куинси Джоунс навремето загърбил секс символа

10-те най-скъпи руски компании

https://news.bg/business/10-te-nay-skapi-ruski-kompanii.html

Сбербанк измести дългогодишния лидер "Газпром" и "Роснефть"

470 млн. лв. ще бъдат събрани във фонд "Сигурност на електроенергийната система"

http://econ.bg/Новини/470-млн-лв-ще-бъдат-събрани-във-фонд-Сигурност-на-електроенергийната-система-_l.a_i.757236_at.1.html

Приходи в размер на 470 млн. лв. ще бъдат събрани във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ през 2018 г. Това е предвидено в бюджета на...

Най-много нарушения в курортите данъчните открили в Пампорово

http://econ.bg/Новини/Най-много-нарушения-в-курортите-данъчните-открили-в-Пампорово_l.a_i.757239_at.1.html

Контролната кампания на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна, съобщи приходната агенция. От началото й са извършени над 3 хил....

Шефът на НСО подаде оставка

https://www.vesti.bg/bulgaria/shefyt-na-nso-podade-ostavka-6078814

Антонов не е пожелал да коментира мотивите, но Националната служба за охрана се проверява от военна прокуратура

Още аварии оставиха хиляди варненци без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=368198

Аварии на водпроводи оставиха хиляди варненци без вода днес, научи Moreto.net. Засегнати са абонатите в района на бившата фабрика Христо Ботев, както и тези под "Колелото" в района между ул. "Кракра", ул. "Княз Черкаски" и ул.

Платен годишен отпуск за осиновителите на дете до 5-годишна възраст

https://www.actualno.com/society/platen-godishen-otpusk-za-osinovitelite-na-dete-do-5-godishna-vyzrast-news_657253.html

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск. Той ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от правителството. Те ще бъдат предложени за приемане от Народното събрание. Промените имат за цел да се гарантират равни права на осиновителите, да се осигури необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата

Отпуснаха почти 50 милиона лева допълнително за европредседателството

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-bulgarskoto-osigyryavane-1566735.html

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 49 007 600 за обезпечаване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Средствата са предвидени в централния бюджет, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет след днешното му заседание. От одобрените разходи 48 728,6 хил. лв. са разпределени по бюджетите на първостепенните разпоредители за дейности по провеждането на Българското председателство, а 279 000 - по бюджетите на общини за одобрените им проекти за инициативи, свързани с регионалното измерение на Председателството. Основната част от дейностите са свързани с осигуряването на събитията от календара на Българското председателство, които ще се проведат в страната, както и за организиране на събития зад граница, за културната програма, за осигуряване на медийно покритие, публикации и реклама на събитията, за плащания по вече сключените през 2017 г. договори с изпълнители за осигуряване на отделните направления на подготовката - хотелско настаняване, храна, транспорт, превод, дейност на доброволците, функциониране на акредитационната система и др.    

Новият Закон за концесиите създава проблеми за няколко морски курорта

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/01/31/3121657_noviiat_zakon_za_koncesiite_suzdava_problemi_za/?ref=rss


Новият Закон за концесиите, който е в сила от началото на годината, може да застраши качеството на продукта, който предлагат няколко морски курорта - Албена, Слънчев ден, Ривиера и Св. Константин и Елена. При тях в момента концесиите на плажовете се държат от собствениците на комплексите, като това е така от момента на приватизацията им. Според публикация на в. "24 часа" обаче министърът на туризма е предложила провеждането на нови конкурси.<br />За плажовете правилата на новия...

Нинова: Цветанов лъже, че съм подкрепила Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691069

Нинова: Цветанов лъже, че съм подкрепила Истанбулската конвенция
„Във връзка с горещия дебат “за” и “против” ратификацията на Истанбулската конвенция, г-н Цветан Цветанов лъже, че по време на заседание на съвета на ПЕС в Лисабон съм подкрепила конвенцията. На нито един международен форум не съм гласувала за нея. ГЕРБ, очевидно ползвайки вътрешна информация от ПЕС, подвеждат българските граждани.

МОН дава на учениците безплатен достъп до електронни варианти на новите учебници

https://www.actualno.com/education/mon-dava-na-uchenicite-bezplaten-dostyp-do-elektronni-varianti-na-novite-uchebnici-news_657252.html

Министерството на образованието работи по създаването на портал с учебно съдържание, в който ще се публикуват електронните варианти на новите одобрени учебници. Пенка Иванова, директор на дирекция "Учебници и училищна документация" в МОН заяви пред БНР: Тези варианти ще могат да се ползват напълно безплатно от всички ученици, които имат потребност от това. Вариантите ще могат да се ползват и в къщи и в училище. Това е като PDF - форматите на учебниците, защото тук говорим за електро

Отложеният избор на Пучдемон дълбоко раздели сепаратистите в Каталуня (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3121634_otlojeniiat_izbor_na_puchdemon_dulboko_razdeli/?ref=rss


<br /><br />Хиляди протестираха в Барселона, след като регионалният парламент на Каталуня отложи избора на Карлес Пучдемон за премиер, пишат испански медии. Решението раздели трите партии, подкрепящи независимостта, две от които се разгневиха и призоваха привържениците си да излязат на улицата.<br /><br />Вчера председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи заседанието, на което трябваше да бъде избран или (хипотетично) отхвърлен намиращият се в Брюксел...

”Скъпа баничка” - новата схема при кражбата на коли

https://frognews.bg/kriminalno/skapa-banichka-novata-shema-pri-krajbata-koli.html

Бум на новите схеми при кражбите на автомобили. Това отчитат от столичната полиция през последния месец.

”Скъпа баничка” - новата схема при кражбата на коли

https://frognews.bg/novini/skapa-banichka-novata-shema-pri-krajbata-koli.html

Бум на новите схеми при кражбите на автомобили. Това отчитат от столичната полиция през последния месец.

Две деца ранени при катастрофа, майка им загубила контрол на волана

https://www.24chasa.bg/region/article/6691066

Две деца ранени при катастрофа, майка им загубила контрол на воланаДве момиченца на 1 и 5 г. пострадаха, след като автомобилът, в който пътували излязъл от платното и се блъснал в скат. Децата са без сериозни наранявания, уточниха от полицията. Инцидентът е станал вчера на пътя между село Болярци и Асеновград. Колата управлявала 27-годишната майка на хлапетата. По първоначални данни тя е загубила контрол върху

Марешки: Ние искаме пък референдум за горивата

https://frognews.bg/novini/mareshki-nie-iskame-pak-referendum-gorivata.html

„Воля” е последователна в действията си и затова ние излизаме с контра идея – ако БСП настояват за референдум за Истанбулската конвенция, то нека попитаме българските граждани и за цените на горивата, за цените на тока, въобще за картелите, които ни ограбват всеки ден”, заяви в декларация лидерът на партията Веселин Марешки.

Корнелия Нинова: Цветан Цветанов лъже, че съм подкрепила Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/ninova-gerb-korneliya-1566734.html

/КРОСС/ „Във връзка с горещия дебат "за" и "против" ратификацията на Истанбулската конвенция, г-н Цветан Цветанов лъже, че по време на заседание на съвета на ПЕС в Лисабон съм подкрепила конвенцията". Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук по повод твърденията на зам.-председателят на ГЕРБ, че тя е изразила подкрепа за документа, който българската левица категорично отхвърля. „На нито един международен форум не съм гласувала за нея. ГЕРБ, очевидно ползвайки вътрешна информация от ПЕС, подвеждат българските граждани. Те показват списък с регистриралите се за участие във форума, представяйки го като списък на гласувалите. Позицията ми е последователна и ще остане такава отначало и докрай. И като политик, и като жена, винаги ще се боря за правата на жените. Но също така, винаги ще се боря против това- жените да бъдат употребявани като знаме за налагане, насила, на българското общество на джендър идеологията и т.нар.социален,а по същество - трети пол, както и срещу въвеждането им в българските училища. Да пазим децата!", допълва Нинова.  

Правителството преброи 25 861 бездомни кучета в страната

https://offnews.bg//obshtestvo/pravitelstvoto-prebroi-25-861-bezdomni-kucheta-v-stranata-673921.html

Правителството прие отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на България за 2016 г.

Общият брой на безстопанствените кучета, получен при събиране на данните от всички общини, е 25 861. През 2013 г. те са били 35 383. За 2016 г. се отчита незначително повишаване на броя им – с 0,97% или 733 повече, от този през 2015 г. 
През 2016 г. се отчита увеличаване на броя на регистрираните приюти в страната – 44, в сравнение с 2015 г., когато са с три по-малко.

Наблюдава се трайна тенденция на увеличаване броя на регистрираните и въведени в интегрираната информационна системата ВетИС домашни кучета през 2016 г. – 33 882. През 2015 г. техният брой е бил 29 215.

Когато Анджелина Джоли влезе в НАТО

http://clubz.bg/63600-kogato_andjelina_djoli_vleze_v_nato

Изнасилването се използва като оръжие във военни конфликти, но за това рядко се говори. Това заяви специалният пратеник на Агенцията на ООН за бежанците актрисата Анджелина Джоли в съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Жените са сред най-засегнатите от насилието на терористични организации като "Даеш" и "Ал Кайда" и НАТО има отговорността да защитава техните права при военни дейстия, заяви Столтенберг.

"Сексуалното насилие на война засяга не само жените и момичетата, а и мъжете и момчетата", каза генералният секретар на НАТО.

Двамата се обединиха около три приоритета: обучение на войниците на НАТО как да помагат на жертви на сексуално насилие и как да се справят с извършителите; задължително съобщаване за сексуално насилие на бойните полета и повишаване на информираността.

Според Джоли ключово за решаване на проблема е участието на жените.

"Не може да има траен мир, без жените да имат равни права", каза още тя.

Джоли изпусна чантатта си точно преди пресконференцията.

 

Варненец: Секат дървета в квартал "Чайка"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368192

За сеч на дървета във варненския квартал "Чайка", алармира на редакционната поща на Moreto.net Григор Кръстев. Вчера минавах покрай блок 26, близо до поляната, когато се натъкнах на тази гледка, пише мъжът. Той пита дали изобщо това се прави в рамките на закона или някой самоволно е решил да сече.

Ториното, двама мъже и една жена обвинени за отвличането на Адриан Златков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691067

Ториното, двама мъже и една жена обвинени за отвличането на Адриан ЗлатковЧетирима души са обвинени за отвличането на Адриан Златков, потвърдиха за NOVA два независими източника. Един от обвинените е Ивайло Борисов, известен с прякора Ториното. Очаква се по-късно прокуратурата и МВР да съобщят повече за повдигнатите обвинения. Адриан Златков беше отвлечен в края на август, а на 11 септември беше пуснат на свобода,

Как държавата бави лечение, докато пациентът умре

https://www.vesti.bg/bulgaria/kak-dyrzhavata-bavi-lechenie-dokato-pacientyt-umre-6078812

„За Комисията за лечение в чужбина и за здравното министерство беше по-изгодно той да почине, защото така няма да се наложи плащане“, раказва млада жена, която съди държавата заради смъртта на съпруга ѝ

Лекарствата за редки болести да се купуват без обществени поръчки прие парламентът на първо четене

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/31/3121642_lekarstvata_za_redki_bolesti_da_se_kupuvat_bez/?ref=rss


Лекарства, които са одобрени за търговия в рамките на Европейския съюз, но не се разпространяват на българския пазар и са необходими за конкретен пациент без алтернатива за лечение, ще могат да се купуват не с обществена поръчка, а директно от лекуващите държавни болници. Това приеха като изменение в Закона за обществените поръчки на първо четене днес депутатите със 119 гласа "за", един "против" и 21 въздържали се.<br /><br />Вносители на предложението бяха...

Правителството отчете сериозно намаляване на броя на бездомните кучета

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121665_pravitelstvoto_otchete_seriozno_namaliavane_na_broia/?ref=rss


Общият брой на безстопанствените кучета намалява сериозно в периода 2013 - 2016 година, сочи приет от правителството отчет за изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на тези животни.<br /><br />Отчита се, че през 2016 г. те са били 25 861, което е с почти 10 хиляди по-малко, отколкото през 2013 година. В сравнение с 2015 година през 2016 г. се забелязва незначително повишаване на броя им – със 733.<br /><br />През 2016 година има увеличаване на...

Четирима души са арестувани за отвличането на Адриан Златков

http://www.cross.bg/zlatkov-adrian-torinoto-1566733.html

/КРОСС/ Четирима души са обвинени за отвличането на Адриан Златков, съобщава „Нова телевизия", като се позовава на свои източници близки до следствието. Един от обвинените е Ивайло Борисов, известен с прякора Ториното. Очаква се по-късно прокуратурата и МВР официално да потвърдят информацията да съобщят повече за повдигнатите обвинения. Вчера от МВР съобщиха, че на територията на цялата страна се провежда специализирана операция срещу криминалния контингент. Още тогава се появиха информации, че Ивайло Борисов - Ториното и Златомир Иванов - Баретата са били разпитани и дори задържани във връзка с въпросното отвличане, но те бяха опровергани от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Адриан Златков беше отвлечен в края на август, а на 11 септември беше пуснат на свобода, след като родителите му платиха откуп.  

Математици или стругари? Как решават в Русе коя паралелка да съкратят

http://clubz.bg/63599-matematici_ili_strugari_kak_reshavat_v_ruse_koq_paralelka_da_sykratqt

Поредно училище се готви да протестира - този път в Русе, където математическата гимназия "Баба Тонка" е напът да остане с една паралелка по-малко.

Това става, след като предложението от страна на гимназията да има 5 паралелки и в предстоящата учебна година, както досега, е било отхвърлено от Регионалното управление на образованието. Вместо това училището трябва да намали паралелките на 4.

Причините, обясняват от РУО, са свързани с демографската криза - тази година гимназиите в Русе биха имали 1872 места, ако запазят същите паралелки, но в общината има едва 1274 ученици за 7-и клас. Тоест близо 600 не достигат, за да бъдат запълнени 100% от заявките на училищата. Част от тях могат да дойдат и от широката община, но в региона има достатъчно гимназии, за да не може да се разчита, че учениците от по-малките населени места ще продължат в областния център.

Кого да отрежем?

Не може обаче просто да се намалят паралелките във всички гимназии в Русе. В някои от тях трябва да се разкрият нови, защото това иска бизнесът, обясняват представителите на РУО.

"Необходимо и наложително е да се направи балансиран план-прием, в който предимство да се предостави на професионалното образование, тъй като осигуряването на качествено професионално образование и обучение и обвързването му с потребностите на икономиката са приоритет в образователната политика на държавата", обясняват от РУО-Русе.

Наблягането на професионалното образование и търсенето на мнението на бизнеса бе една от ключовите образователни политики на ГЕРБ в предизборната кампания. 

Според директора на математическата гимназия Митко Кунчев обаче, решението за това в кои гимназии да се съкратят паралелки не става по ясни критерии.

"Първият критерий, с който трябва да се започне, е да се премахне двусменното обучение. Второто е какъв е интересът на родителите. Ако ще закриваме профили и специалности, трябва да започнем от тези, които не са искани", заяви той пред местния канал Kiss13.

Интерес към Математическата гимназия обаче има. В отворено писмо в социалните мрежи Кунчев подчертава, че МГ "Баба Тонка" е на 15-о място в страната и на първо на държавните изпити по български език и литература. И че в момента сградата на гимназията се ремонтира за 3,5 млн. лв., а с решението за съкращаване на паралелките "общината предвижда да е празна до 2-3 години".

"Намаляването на учениците ще доведе до това, че още наесен ще има проблеми, а догодина ще трябва да се мисли как да се финансира училището", твърди още директорът.

От РУО-Русе обаче не са съгласни с оценката на Кунчев за собственото му училище. Те отбелязват в официална позиция, че МГ "Баба Тонка" има безспорно високи резултати в държавните изпити по математика, но е редно да се сравняват не с местните училища, които не са с профил математика, а с националните гимназии. Там постиженията на русенската гимназия не са толкова впечатляващи - нейните представители не са съпоставими с тези от СМГ-София, ПЧМГ-София, ПМГ-Бургас, МГ Варна, МГ Плевен и прочие. Ученици от МГ "Баба Тонка" нямат и участие в международни състезания.

За сметка на това приемът в последните години сочи, че русенската гимназия е свалила сериозно изискванията си, за да може да запълни и петте паралелки. 

"При 52 ученици, приемани в профил „Математически“, най-високият резултат, с който е приет ученик, е 492,500 точки (при 500 точки максимален резултат), а 52-ия ученик е приет с резултат 336,250 точки. Разликата между първия и последния ученик е 156,250 точки, което показва значителна разлика във възможностите им", пишат от регионалното управление.

Според тях намаляването на паралелките е "оздравителна мярка, а не репресия към училището".

"Нали никой не си мисли, че са се родили много по-малко бъдещи учители, философи, стругари, шивачи, хлебари, строители и т. н., а броят на бъдещите математици е един и същ. За кого е от полза тези 26 деца да бъдат приети в МГ по занижени критерии (както се наблюдава в последните години) и да бъдат само „пълнеж“ за пета паралелка?", питат още от РУО Русе.

ГЕРБ: Питаме КС за Истанбулската конвенция

https://frognews.bg/novini/gerb-pitame-istanbulskata-konventsiia.html

Депутатите на ГЕРБ ще сезират Конституционния съд (КС) с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията.

Цяла Варненска област е в грипна ваканция от днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6691053

Цяла Варненска област е в грипна ваканция от днесОт 31-и януари до 6 февруари цяла Варненска област е в грипна ваканция. Това реши Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип. Във община Варна учебните занятия бяха прекратени в понеделник, след като комисията заседава извънредно. Поради нарастващия брой на заболелите вече се наложи децата да останат в

Как се е изпращал email през 1984 година? (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=368190

Изпращането на електронна поща днес е въпрос на секунди, и то от най-слабите модели на смартфоните. От офиса, дома, от улицата и автобуса, малки и големи в наши дни не приемат email-а за нещо, което създава трудности. Не така обаче са изглеждали нещата в зората на IT развитието.

Катастрофа между две коли предизвика задръстване в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691058

Катастрофа между две коли предизвика задръстване в София (Снимки)Катастрофа между две коли на бул. "Васил Левски" и улица "Искър" до Математическата гимназия в София предизвика задръстване. Очаквайте

ГЕРБ: Конституционният съд да реши за Истанбулската конвенция

https://www.actualno.com/politics/gerb-konstitucionnijat-syd-da-reshi-za-istanbulskata-konvencija-news_657246.html

Парламентарната група на ГЕРБ е взела решение да сезира Конституционния съд по въпроса с приемането на Истанбулската конвенция, който предизвика остри реакции "за" и "против" през последните седмици. Това се разбра от изказване на депутата от ГЕРБ и председател на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Той обясни, че по закон КС се произнася за съответствие на международни договори. "Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицира

Правителството одобри бюджетната процедура за 2019 г.

http://econ.bg/Новини/Правителството-одобри-бюджетната-процедура-за-2019-г-_l.a_i.757235_at.1.html

Министерският съвет прие решение за бюджетната процедура за 2019 г. в срока, определен от Закона за публичните финанси. С решението се създава...

Вижте какво реши Министерският съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691042

Вижте какво реши Министерският съвет днес27 проекта са включени в законодателната програма на Министерския съвет за първото полугодие Правителството прие оперативната и законодателната си програми за първото полугодие на 2018 г. Програмите осигуряват планиране на актовете, които Министерският съвет ще разгледа и приеме през периода, както и планиране на процеса по извършването на оценка

Без търгове за лекарствата за редки болести

https://frognews.bg/novini/bez-targove-lekarstvata-redki-bolesti.html

Лекарствата за редки заболявания няма да минават през обществени поръчки, гласува парламентът вчера.

Порно актриса отрече да е имала афера с Доналд Тръмп, откакто е женен

//dariknews.bg/novini/sviat/porno-aktrisa-otreche-da-e-imala-afera-s-donald-trymp-otkakto-e-zhenen-2075815

Американска порно актриса отрече да е имала афера с Доналд Тръмп, по времето, когато той вече е бил женен за Мелания Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Порнозвездата Стефани Клифорд, известна с творческия псевдоним Сторми Дани

365 дни отпуск за осиновителите на дете до 5-годишна възраст

//dariknews.bg/novini/bylgariia/365-dni-otpusk-za-osinovitelite-na-dete-do-5-godishna-vyzrast-2075817

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск, съобщи пресслужбата на кабинента.

Отпускът ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възрас

Най-малко двама са задържани вчера по време на протест в парк на Каталуня (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691033

Най-малко двама са задържани вчера по време на протест в парк на Каталуня (Снимки)Най-малко двама души са задържани вчера при сблъсъци между демонстранти и служители на реда по време на протест в парка Сютаделя, където се намира регионалният парламент на Каталуня. Това съобщи днес за ТАСС полицията на испанската област, предаде агенцията. Протестиращите пробиха полицейския кордон, за да влязат в парка,

Грипна епидемия от днес в област Кюстендил и 11 общини във Варна. 873 училища остават затворени

https://offnews.bg//obshtestvo/gripna-epidemia-ot-dnes-v-oblast-kiustendil-i-11-obshtini-vav-varna-8-673914.html

В 873 училища няма занятия днес заради грипната епидемия, съобщи Министерството на образованието и науката. В още 10 общини в област Варна пък е обявена епидемия от днес. Те са Аксаково, Белослав, Провадия, Вълчи дол, Ветрино, Долни чифлик, Бяла, Суворово, Аврен, Дългопол, Девня. Здравните власти препоръчват там да не се учи до 6 февруари включително.

Днес всички 122 училища в област Варна са затворени и там няма да се учи до 2 февруари включително. До 2-ри няма да се учи и 138 училища в област Бургас, както и в 276 в София - град.

От днес се затварят и 41 училища в област Кюстендил. Там няма да се учи до петък включително.

В 4 училища няма да се учи днес в област Враца. Това са НУ „П. Р. Славейков“- Роман, ПГО „Елисавета Багряна“ – Бяла Слатина, ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца, и СУ „Христо Ботев“ – Оряхово.

В ОУ „Иван Вазов“ – с. Мусачево, Софийска област, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Ставерци, област Плевен, и ОУ „Васил Левски“ – с. Бойница, област Видин, днес също няма да има занятия.

Грипна ваканция е обявена още в: 40 училища в област Сливен, 71 училища в област Русе, 13 училища в област Габрово, 61 училища в област Монтана, 60 училища в област Хасково, 44 училища в област Ямбол.

От 3 до 6 февруари включително учениците в цялата страна са в междусрочна ваканция.

ГЕРБ сезира Конституционния съд за Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/konventziya-istanbylskata-konstitytzionniya-1566732.html

/КРОСС/ ГЕРБ сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с основния ни закон. Конституционният съд ще даде водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция, обяви на брифинг в Народното събрание Данаил Кирилов. „Тази сутрин нашата парламентарна група взе решение да сезираме Конституционния съд на Република България с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията. Това наше искане основаваме на чл. 12 ал. 1 т.4 от Закона за Конституционния съд и смятаме, че то съответства на изискванията на закона. Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен за българското общество", обясни Кирилов. По думите му така Конституционният съд ще може да отговори и на един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, която регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена. „Смятаме, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще преодолее и негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат", подчерта председателят на Комисията по правни въпроси и допълни, че в рамките на днешния ден дори е започнало събирането на подписите и подготовката на мотивите искането.  

Как се държат различните зодии, когато са влюбени

https://www.actualno.com/curious/kak-se-dyrjat-razlichnite-zodii-kogato-sa-vlubeni-news_657245.html

Любовта е едно от най-прекрасните неща, които могат да се случат на човек. Особено, ако е споделена. Тогава ставаш непохватен, на лицето ти се изписва дебилна усмивка, а приятелите ти могат веднага да разберат, че си влюбен, от начина, по който се държиш. И докато всеки изразява любовта си по различен начин, то можем да разберем много за това дали един човек е влюбен, ако погледнем зодиакалния му знак. Ето как различните зодии се държат, когато са на крилете на любовта. Овен Приятелите ви мо

Шефът на НСО подаде оставка

http://www.mediapool.bg/shefat-na-nso-podade-ostavka-news274932.html

Директорът на Националната служба "Охрана" генерал Ангел Антонов подаде оставка, след като военната прокуратура започна проверка за нередности в службата. Оставката му вече е приета от правителството и предстои той да бъде освободен с указ на президента. Освобождаването на Антонов идва само седмица, след като държавният глава отказа да коментира възможните злоупотреби в службата, но се оплака, че вече няма реални правомощия да налага контрол на случващото се в нея. "Много ми е обидно от обвиненията, които ме заляха в последните месеци", коментира лаконично пред бТВ ген. Ангел Антонов. Процедурата по освобождаването и назначаването на шефа на НСО изисква съгласуване между премиера и президента. Обикновено след подобни напускания шефовете на служби се "компенсират" с други постове много често зад граница. Вероятно скоро ще разберем дали това ще се случи и в този случай. Премиерът Бойко Борисов още през 2012 година представи разбирането си, че е "правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят". Според неофициална информация на Меdiapool Антонов не се ползва с пълното доверие на президента Румен Радев. От БСП миналата година призоваха Радев да направи ревизия на службата, но все още не е публично известно дали такава ревизия е проведена. През годините НСО е обект на непрекъснати скандали, но досега няма управляващи, които да са показали политическа воля за реални реформи в службата, която подлежи на много ограничен контрол и разполага със значителен бюджет. Какво проверява прокуратурата в НСО? Досега нито президентът, под чиято шапка е НСО, нито прокуратурата са коментирали официално каква точно е проверката в службата. Тя бе осветена от в. "Труд", който съобщи, че е по сигнали срещу Антонов, в които се твърди, че той е ловувал в ловното стопанство "Кричим", а излетите му там са били маскирани като командировки. Имало и нарушения в автопарка – роднина на Антонов карал автомобил, предоставен на НСО за тест драйв. Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството през 2014 година. Около назначението му имаше скандал поради съмнения, че той не отговаря на изискванията за генералски чин. Тогава от президентството определиха тези твърдения като "внушения, които не отговарят на истината и са плод на манипулативно тълкуване на нормативната база". Ангел Антонов бе главен комисар в МВР, като според правителството този чин съгласно Закона за резерва на въоръжените сили съответства на военното звание "генерал-лейтенант”. Висшите офицерски звания обаче се издават с президентски указ. Ангел Антонов е бивш директор на две главни дирекции в МВР по времето на ГЕРБ. Антонов бе близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бе назначен през 2010 година за шеф на ”Криминална полиция”. Безконтролната служба Президентът Румен Радев обясни миналата седмица, че с последните законови промени службата от пряко подчинена на президента, е станала служба към президента и той вече има по-малко правомощия. Той може само да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание. А реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента. “Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", каза Радев. Преди два дни обаче бившият военен министър и експерт в сектора за сигурност Бойко Ноев коментира, че по закон НСО е еднолично подчинена на президента и той има всички необходими лостове за влияние и контрол над нея, както и че носи отговорността за всичко което се случва под нейния похлупак. "Президентът твърди, че няма такива лостове, но това изглежда повече като бягане от отговорност. Да, вярно е, че има някои двусмислени текстове в закона, но ако това чак толкова пречи да изпълнява задълженията си, той отдавна трябваше да поиска тълкуване от Конституционния съд. Като се имат предвид огромните пълномощия на НСО, тази специална служба нито ден не трябва да виси в правен вакуум, без подчиненост и контрол. Не може институциите да си прехвърлят отговорността за нея като горещ картоф", посочи Ноев. НСО все още не се е разделила с образа на УБО След като дълги години НСО работеше без закон и това позволяваше безпардонно поведение на служителите й, през 2015 парламентът най-накрая извади службата от правния вакуум. Но не и от "зоната на здрача". Законът не само не реформира службата, но узакони някои от най-спорните й практики. След приемането на устройствения закон Националната служба за охрана подготви проект на правилника за прилагането му и публикува Етичен кодекс на служителите си. Това нормативно творчество окончателно легитимира крайната секретност и отсъствието на адекватен контрол, съчетани с привилегии, които превръщат НСО в съвременно издание на социалистическия й предшественик "Управление безопасност и охрана" (УБО).

Директорът на НСО Ангел Антонов е подал оставка

http://www.mediapool.bg/direktorat-na-nso-angel-antonov-e-podal-ostavka-news274932.html

Директорът на Националната служба "Охрана" генерал Ангел Антонов е подал оставка във вторник вечерта. Източници от Министерския съвет потвърдиха пред БНР, че вече е минала и съгласувателната процедура за оставката на Антонов. Към момента той отказва коментар. Ангел Антонов е началник на НСО от май 2014 година. Той пое поста от Тодор Коджейков, който напусна заради лични мотиви. Преди да поеме поста Антонов беше началник на Главна дирекция "Криминална полиция" в периода от 2010 до 2011 година и на Главна дирекция "Национална полиция" от 2011 до 2013. Почти цялата кариера на Ангел Антонов е преминала в МВР. В края на миналата година в НСО започна и прокурорска проверка. Тя беше заради съмнения за нарушения и злоупотреби. Преди повече от седмица се появи информация за това, че генерал Антонов ще бъде сменен. Тогава той отрече това да е факт.  

Telenor в България записва по-ниска печалба през 2017 година

https://news.bg/business/telenor-v-balgariya-zapisva-po-niska-pechalba-prez-2017-godina.html

Президентът на групата отказа да коментира подробности относно сделката за активите в България и региона

В отговор на обвиненията за схеми с КТБ Йончева призова Добрев да внесе сигнал в прокуратурата

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/31/3121655_v_otgovor_na_obvineniiata_za_shemi_s_ktb_ioncheva/?ref=rss


Депутатът от "БСП за България" Елена Йончева призова колегата си от ГЕРБ Делян Добрев да внесе сигнал в прокуратурата срещу нея, ако има данни, че е нарушила закона. Поводът - изнесената от него информация, че Йончева има съдружие с лица, свързани с куха фирма, през която са прокарвани средства от фалиралата КТБ.<br /><br />"Ако някой има съмнения, че съм нарушила закона, журналистическата етика и морал, смятам, че е длъжен да внесе документи в съответните органи и в...

Четирима обвинени за отвличането на Адриан Златков

https://frognews.bg/novini/chetirima-obvineni-otvlichaneto-adrian-zlatkov.html

Четирима души са обвинени за отвличането на Адриан Златков миналата година. Един от тях е Ивайло Борисов, известен с прякора Ториното, съобщи Нова тв, позовавайки се на два независими източника. За задържането и обвинението на Ториното Frog news съобщи още вчера.

Отново слънчево утре, температурите ще стигнат 16 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691010

Отново слънчево утре, температурите ще стигнат 16 градусаАтмосферното налягане през деня слабо ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за февруари. През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо с минимални температури, в повечето райони, между минус 2 и 3 градуса, в София - около минус 1, предава БТА.  Утре отново ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в низините и около водните

Военни от съюзнически армии се освобождават от гранични проверки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691012

Военни от съюзнически армии се освобождават от гранични проверкиЛичният състав на съюзническите и/или чуждите въоръжени сили и цивилният компонент при влизане и при напускане на България се освобождават от гранични проверки в информационните фондове на МВР, от такси, визови процедури и от процедурите по регистрация и контрол на чужденците. Това реши окончателно парламентът с приетите промени в Закона за

ГЕРБ пращат Истанбулската конвенция в Конституционния съд,

https://offnews.bg//politika/gerb-prashtat-istanbulskata-konventcia-v-konstitutcionnia-sad-673916.html

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с конституцията на България, обяви председателят на правната комисия в НС от ГЕРБ Данаил Кирилов на брифинг в парламента.  

"Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на Конституционния съд ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция, който ние продължаваме и смятаме, че ще бъде полезен за българското общество и за всички участници в този дебат. Включително смятаме, че Конституционният съд ще отговори на един от критичните в дебата въпроси за съответствието с Конституцията на България по отношение на доброволния съюз между мъж и жена. Смятаме, че произнасянето на Конституционния съд ще преодолее негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат", каза Кирилов.

Данаил Кирилов уточни, че в никакъв случай това не е отстъпление от позицията на ГЕРБ в подкрепа на Истанбулската конвенция:

"Ако Конституционният съд постанови, че има несъответствие с Конституцията, тогава българското общество ще има два варианта за избор: да се запази Конституцията и да не се ратифицира Конвенцията или да променим конституцията. Ние не твърдим, че в Конвенцията има правна възможност за признаване на еднополовите бракове, но нека и Конституционният съд да провери текстовете и да се произнесе".

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков подчерта, че ГЕРБ уважава и се бори за това българското общество да продължи да функционира върху базовите и фундаментални ценности.

"В това число най-вече християнските ценности. В устава на ГЕРБ ценностите на християнското семейство са записани като ценност на ГЕРБ и никой в ГЕБР няма намерение да се отказва от тези ценности", каза още той. 

ГЕРБ ще пита Конституционния съд има ли проблем с Истанбулската конвенция

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/31/3121654_gerb_shte_pita_konstitucionniia_sud_ima_li_problem_s/?ref=rss


ГЕРБ ще сезира Конституционния съд (КС) на България с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията, съобщи председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Той обясни, че по закон КС се произнася за съответствие на международни договори. "Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от НС. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен...

Кола изгоря при пожар в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6691001

Кола изгоря при пожар в МонтанскоЛек автомобил е изгорял при пожар в село Мърчево. Това съобщиха от ОДМВР - Монтана. Сигналът за горящия автомобил е подаден на 30 януари 2018 г. около 01.00 часа. Съобщено е, че в село Мърчево е възникнал пожар в лек автомобил "Опел Астра" с монтанска регистрация, собственост на 66-годишен жител на селото.

Пазарът на легални цигари е с най-ниския си ръст за 5 години

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/31/3121645_pazarut_na_legalni_cigari_e_s_nai-niskiia_si_rust_za_5/?ref=rss


Според данните на цигарените компании пазарът им в стойност през миналата година нараства с едва 0.8 на сто, което е най-ниският ръст за последните пет години. При това в година, когато акцизът и съответната крайната стойност бяха повишени. Това съобщава capital.bg.<br /><br />Причината според представителите на бранша е политическата нестабилност, довела до служебно правителство и по-слаб контрол през първите четири месеца на 2017 г. През този период нелегалният пазар е отбелязал...

Каква оценка давате на България за грижата й за децата

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/31/3121648_kakva_ocenka_davate_na_bulgariia_za_grijata_i_za_decata/?ref=rss


Спазва ли държавата правата на децата?<br />Помага ли на родителите, за да не живеят децата им в бедност?<br />Подобрява ли се положението на децата без родители?<br />Адекватна ли е системата към децата, жертви на насилие?<br />Какво е отношението на институциите към децата, нарушили закона?<br /><br />Това са част от въпросите, които Национална мрежа за децата (НМД) задава на младежи над 14 години и възрастни, заинтересовани от живота на децата и...

Лекарствата за редки заболявания няма да минават през обществени поръчки

http://www.cross.bg/bulgariya-poruchki-zashtoto-1566731.html

/КРОСС/ Лекарствата за редки заболявания няма да минават през обществени поръчки. Това решиха депутатите, приемайки на първо четене промени в Закона за обществените поръчки. "За" гласуваха 119 народни представители, eдин беше "против", а 21 се въздържаха, предава БНР. Става въпрос за лекарства, които са разрешени за употреба у нас, но липсват на пазара и са без алтернатива за даден пациент. Те касаят много малко пациенти, предимно деца, кандидатстващи пред Фонда за лечение. Председателят на Здравната комисия Даниела Дариткова, която е и вносител на проекта, призова: „Аз наистина смятам, че е изключително важно да подкрепим това изключение от закона за обществените поръчки, защото то е в интерес на българските пациенти, които са без терепевтична алтернатива в България , в интерес най вече на децата, които се нуждаят от навременно лечение за заболявания, които са редки". От БСП обаче поискаха да има ограничения. Зам.-председателят на Здравната комисия Георги Йорданов обяви: „Да се въведат финансови прагове, в които процедурата може да се осъществи без обществена поръчка, а когато сумите са големи там вече наистина да има обществена поръчка, защото не искам темата за корупцията в здравеопазването да става водеща тема от тази трибуна и в нашата страна"

Тренд: 38% от българите се страхуват от бежанци, само 2 на сто от домашно насилие

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/trend-38-ot-balgarite-se-strahuvat-ot-bezhantci-samo-2-na-sto-ot-do-673912.html

Почти всеки трети българин не се чувства сигурен в дома си. 78% от хората у нас пък смятат, че не могат да се разхождат навсякъде и по-всяко време, без да се страхуват от престъпление. 

Това показва проучване на изследователски център „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа" относно нагласите на българите по отношение на личната им сигурност. Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице". Теренът на проучването е осъществен между 10 и 18 януари 2018 г. 

220 хиляди пълнолетни българи са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната година. 62% от българите биха се обърнали при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията, а близо 20% към роднини. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си. 

90% от българите посочват, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж/нападение. 

8% от хората се страхуват, че върху тях може да бъде упражнено насилие от страна на полицията.

Високи дялове на декларация за страх има и по отношение на крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%). Не се отчита особена динамика по отношение на пол и възраст, както и по отношение на населеното място, показват данните на Тренд. 

38% е делът на българите, които заявяват, че се страхуват от насилие от страна на бежанци/мигранти. Тук се отчита динамика спрямо пола на респондентите, като данните показват, че жените в по-голям дял се страхуват за сметка на мъжете. По отношение на населеното място, то близо 50% от живеещите в столица споделят такъв страх, докато дяловете в областните градове, малките населени места и селата е по-нисък.

Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)/партньор(ка), а 92% отговарят отрицателно. По отношение на тези данни трябва да имаме предвид и нежеланието на хората да споделят такъв тип информация.

Респондентите бяха помолени да дадат оценка за определени институции по отношение на ефективност в контекста на въпроси свързани с личната им сигурност. Почти разполовено мнение се регистрира по отношение на ефективността на полицията - 42% са на мнение, че полицията работи ефективно, докато 44% са на обратното мнение. Ниски нива на оценка за ефективност се регистрира по отношение на съдебната власт – 21% ефективност, както и при законодателна – също само 21%. 

62% от българите биха се обърнали с най-голямо доверие при проблем свързан с личната сигурност към полицията. Разлика се отчита при хората на възраст между 18 и 29 г., където по-голям дял (над една четвърт) биха се обърнали за помощ към роднини в сравнение с останалите възрастови категории. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата в по-голям дял биха се обърнали към полицията за сметка на живеещите в столицата.

На въпрос каква би била реакцията им при нарушаване на личната сигурност, 73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията. 22% от българите посочват, че биха се защитили сами включително с насилие при ситуация, в която е нарушена личната им сигурност. 4% от българите биха останали пасивни в такава ситуация.

Конкурс за най-добро домашно вино ще се проведе във "Виница"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368158

Традиционният конкурс "Трифон Зарезан" за най-добро домашно вино ще се проведе във варненския квартал "Виница", научи Moreto.net. Организаторите от Обществен съвет "Виница" и местният пенсионерски клуб посочват, че вина за дегустация могат да се предоставят от 5 до 10 февруари в кметството и в пенсионерския клуб на ъгъла на улиците "Цар Борис Трети" и "Св.

Държавата гарантира до 50 млн. лева за кредитиране на студенти и докторанти

http://econ.bg/Новини/Държавата-гарантира-до-50-млн-лева-за-кредитиране-на-студенти-и-докторанти_l.a_i.757234_at.1.html

Правителството издаде държавна гаранция до 50 млн. лв. по Закона за кредитиране на студентите и докторантите за 2018 г. за новите отпуснати кредити...

Авария остави Боровец без вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690985

Авария остави Боровец без водаГоляма авария остави курорта Боровец без вода. Свличане на земна маса вчера е скъсало водопровод над село Бели Искър. От ВиК София област обясниха за Би Ти Ви, че аварийни екипи цяла нощ са работили за отстраняването на проблема, към 6 ч. сутринта течът е оправен, но водопроводът се е пробил на ново място.

Вижте как руският Су-27 прелетя на метри от американски самолет (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/vijte-kak-ruskijat-su-27-preletja-na-metri-ot-amerikanski-samolet-video-news_657239.html

Военното министерство на САЩ разпространи видео с инцидента, в който руски Су-27 прихваща американски самолет над Черно море, съобщи RT. Инцидентът се случи в международното въздушно пространство, недалеч от района на Крим. Във видеото се вижда как изтребителят се приближава до американския самолет EP-3 Aries Су-27 прави маневра, с която демонстрира, че е въоръжен с ракети. От руското министерство на отбраната обявиха, че техният самолет е действал съгласно всички стандарти за безопасност.

Месечен хороскоп за февруари 2018 г.

https://www.actualno.com/curious/mesechen-horoskop-za-fevruari-2018-g-news_657240.html

Овен Февруари започва обещаващо за представителите на знака Овен. Всичко, каквото сте замислили е добре на свършите в първите десет дни от периода. Тогава няма опасност да попаднете в плен на заблуди или прекалено желание за успех, което да повреди преценката ви за собствените ви сили и ресурси. Най-успешни ще са дейностите в сферата на технологиите. Успешни ще бъда и пътуванията зад граница. Сега е моментът да се опитате да разширите бизнеса си извън граница. Около 10 февруари може да бъдете

Нено Димов: Политическа оборка е твърдението за застрояване на 48% от Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690988

Нено Димов: Политическа оборка е твърдението за застрояване на 48% от ПиринЛистовка за министрите на заседанието на Министерски съвет е разпространила коалиция "Да остане природа в България". Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов след заседанието. В една от точките зелените искат отмяна на решението на МС от 28 декември 2017 г., с което те смятат, че се позволява строителството на 48% от територията на

И съдебна охрана на протест след надзирателите

http://clubz.bg/63598-i_sydebna_ohrana_na_protest_sled_nadziratelite

Със същите искания като на колегите си от ГД "Изпълнение на наказанията", днес и от съдебната охрана се събраха на протест.

Това се случи пред Съдебната палата в София под формата на "открито събрание" на Синдикат "Охрана".

Служителите, конвоиращи подсъдими и пазещи арестите, пуснаха балони като символ на празните обещания.

Двете дирекции, които са към Министерството на правосъдието, не получават извоюваните от МВР-синдикатите повишения за полицаите и пожарникарите. 

 

Напротив - след последната среща с министър Цецка Цачева те изразиха остро недоволство, че тя само е препратила исканията им на финансовия си колега Владислав Горанов.

Хората получиха 5 % над заплатите за новата година, но искат 20 % повече пари, разкриване на нови щатове и изравняване на добавките им с тези в МВР.

От фейсбук страницата на Синдикат "Охрана" става ясно, че и служителите от Централно управление на ГД"Охрана", застават зад исканията на колегите си от областните звена и дирекции, както и на служителите от следствените арести, пробационните служби и затворите в страната.

Това те изразиха днес със символичен протест за времето от 08:00 ч. до 08:30 ч.пред сградата на ул. " Майор Г. Векилски".

 

 

 

Началникът на НСО подаде оставка (обновена)

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/31/3121644_nachalnikut_na_nso_podade_ostavka_obnovena/?ref=rss


Началникът на Национална служба за охрана (НСО) Ангел Антонов подаде оставка, информира Би Ти Ви. Информацията беше потвърдена и пред "Дневник".<br /><br />Оставката му е била приета от Министерския съвет днес, като е била извънредна точка в дневния му ред. Тя е била подадена вчера в президентството, съобщава телевизията. От прессекретариата на държавния глава заявиха пред "Дневник", че са видели какво тече по медиите, и проверяват в деловодството дали има...

Началникът на НСО подаде оставка

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/31/3121644_nachalnikut_na_nso_podade_ostavka/?ref=rss


Началникът на Национална служба за охрана (НСО) Ангел Антонов подаде оставка, информира Би Ти Ви. Информацията беше потвърдена и пред "Дневник".<br /><br />Оставката му е била приета от Министерския съвет днес, като е била извънредна точка в дневния ред. Тя е била подадена вчера в президентството, съобщава телевизията. От прессекретариата на президентството заявиха пред "Дневник", че са видели какво тече по медиите, и проверяват в деловодството дали има подадена...

Шефът на руското външно разузнаване е в САЩ

http://dnes.dir.bg/news/USA-ergey-arishkin-vanshno-razuznavane-rusia-putin-26833670

Сергей Наришкин, който от 2014 година е в санкционния списък на САЩ, е пристигнал във Вашингтон.

Кюрдите отвръщат, изстреляха ракети срещу Турция и атакуваха военен конвой

http://www.cross.bg/samozashtita-raketi-zoni-1566730.html

/КРОСС/ Две ракети, изстреляни от района на Африн, намиращ се под контрола на Отрядите за народна самозащита на сирийските кюрди, паднаха на турска територия в околия Рейханлъ на провинция Килис, предаде информационната агенция „Ихляс хабер ажансъ" (ИХА), цитирана от „Фокус". Едната ракета е поразила къща. Загинало е момиче 17 години, има и един ранен. Вчера срещу Рейханлъ и Килис също бяха изстреляни много ракети, но нямаше жертви, посочва още ИХА. Междувременно членове на отрядите за самозащита са атакували турски военен конвой в северния сирийски град Идлиб, според „Дейли Сабах". Съгласно разпространената информация, нападението е извършено днес с превозно средство, заредено с експлозиви, които са били детонирани. При атаката е загинал цивилен служител, пострадали са други двама души, един от които - военнослужещ, става ясно от изявление на турската армия. В текста се припомня, че конвоят е бил разположен в Идлиб като част от международно споразумение за установяване на зони за деескалация. Разгръщането в северозападния сирийски район стартира през октомври миналата година по силата на споразумение, постигнато с Русия и Иран в рамките на мирните преговори за Сирия в казахстанската столица Астана. Създаването на зони за деескалация бе договорено през май между Турция, която подкрепя групи, които се противопоставят на режима на Башар Асад в Сирия

Българските спортисти в бяло и зелено на зимната олимпиада (Снимка)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6690959

Българските спортисти в бяло и зелено на зимната олимпиада (Снимка)В преобладаващо бяло и зелено ще бъдат облечени българските спортисти по време на Олимпийските зимни игри в ПьонгЧанг. В ролята на манекени за да презентират екипите се представиха сноубордистката Александра Жекова и скиорът-алпиец Алберт Попов, съобщиха от пресцентъра на БОК. Спортната екипировка е на италианската фирма VIST и включва яке, грейка,

Британският премиер предупреди Китай да играе по световните правила

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/31/3121640_britanskiiat_premier_predupredi_kitai_da_igrae_po/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей пристигна днес в Китай с предупреждението, че Пекин трябва да спазва световните правила, включително да гарантира правата върху интелектуалната собственост, ако иска да се възползва максимално от новите търговски възможности с Великобритания и Запада, пише в. "Файненшъл таймс".<br /><br />Имаше напрежение преди тридневното посещение, като британският премиер устояваше на натиска от Пекин да обяви подкрепата си за китайската инициатива...

Шефът на НСО подаде оставка, става консул в Санкт Петербург

https://offnews.bg//politika/shefat-na-nso-podade-ostavka-stava-konsul-v-sankt-peterburg-673919.html

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е подал оставка. Това съобщи БНР, като се позовава на анонимни източници. Информацията беше потвърдени пред OFFNews от източник, пожелал анонимност.

Информацията беше потвърдена официално по-късно от службата, а Антонов не отговаряше на мобилния си телефон.

Поводът за напускането на Антонов е изпращането му на пост зад граница, а оставката няма общо с проверката на прокуратурата, която започна в НСО по сигнали на служители. 

За Антонов е намерено място като консул в Санкт Петербург.

Антонов ще бъде освободен с указ от президента Румен Радев.

Оставката си той е депозирал в деловодството на президентската администрация и тя била съгласувана днес по време на заседанието на Министерски съвет. 

Първоначално информацията за това, че Антонов е подал оставка се появи миналата седмица, но новината не беше потвърдена.

Името на началника на службата се завъртя покрай проверка на прокуратурата за злоупотреби в НСО.

Догодина Ангел Антонов навършва пределната възраст, за която законът му позволява да заема поста.

Шефът на НСО подаде оставка

https://offnews.bg//politika/shefat-na-nso-podade-ostavka-673919.html

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е подал оставка. Това съобщи БНР, като се позовава на анонимни източници. Информацията беше и пред OFFNews от източник, пожелал анонимност.

Към момента от службата не потвърждават информацията, а Антонов не отговаря на мобилния си телефон.

Информацията за това, че Антонов е подал оставка се появи миналата седмица, но новината не беше потвърдена.

Името на началника на службата се завъртя покрай проверка на прокуратурата за злоупотреби в НСО.

Към момента не е ясно дали оставката на Антонов е свързана с тази проверка или става въпрос за лични причини.

Догодина Ангел Антонов навършва пределната възраст, за която законът му позволява да заема поста.

Очаквайте подробности!

Ръстът на продажбите на H&M в България рязко се забавя

https://www.investor.bg/novini/346/a/rystyt-na-prodajbite-na-hm-v-bylgariia-riazko-se-zabavia-254889/

Втората по големина модна верига в света отчете доста слаби резултати за финансовата си година

САЩ отмениха назначаването на посланик в Сеул

https://www.actualno.com/america/sasht-otmeniha-naznachavaneto-na-poslanik-v-seul-news_657242.html

Белият дом отмени назначаването на Виктор Чха за посланик в Южна Корея, съобщи телевизия Кей Би Си, позовавайки се на информация от американски медии. "През декември миналата година правителството на Южна Корея даде агреман, т.е. се съгласи с назначаването на Виктор Чха на поста шеф на посолството на САЩ в Сеул. Но след това от страна на САЩ не беше предприето продължението на процедурата, съпровождаща назначаването на посланик", съобщи телевизионният канал. Вероятно причина за тази

Задържаха издирван в Европа при проверка в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690938

Задържаха издирван в Европа при проверка в ХасковоОбявен за издирване 36-годишен жител на Хасково е бил задържан при инцидент, в който служител на полицията е бил наранен при проверка на лек автомобил, съобщи ОД на МВР. Случаят е станал на улица "Искър" в областния град, когато патрул е дал знак със стоп - палка знак за осъществяване на контрол над "Фолксваген Поло".

Курц и Орбан са на едно мнение за миграцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=368174

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че се стреми да намали напрежението Изток-Запад вътре в ЕС, когато неговото ново дясно правителство приветства унгарския премиер Виктор Орбан във Виена. " Напрежението в Европейския съюз нараства от началото на миграционната криза (през 2015 г.

Варненец опита да измами възрастни хора с 6800 лева, задържаха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690943

Варненец опита да измами възрастни хора с 6800 лева, задържаха го
Жител на Варна на 41-годишна възраст е задържан при опит за измама на територията на Хасково в хода на полицейска операция по противодействие на престъпността и опазването на обществения ред, съобщи пресцентърът на ОД на МВР. По схемата "съдействие на полицията" мъж се е опитал да отнеме наличните 6800 лева на семейство възрастни хора на по 81

В кои европейски държави питбулите са забранени?

https://offnews.bg//obshtestvo/v-koi-evropejski-darzhavi-pitbulite-sa-zabraneni-673907.html

Докато в България всеки, които поиска, може да отглежда питбул, в голяма част от държавите в Европа притежаването му или е изцяло забранено, или изискванията към стопанина са изключително строги, разкрива бТВ.

Преди два дни куче от тази порода разкъса до смърт тригодишно момче в пазарджишкото село Мокрище.

В Испания например, за да станеш собственик на такова куче, трябва да си над 18 години, да не си бил осъждан и да имаш застраховка за отговорност на стойност 120 хил. евро.

Илюстрация: бТВ

Във Франция собствениците преминават обучителен курс за отглеждане на по-агресивни кучета. Разхождането им на обществени места е строго забранено. Ако това се случи или кучето да ухапе човек, собственикът може да отиде в затвора за три месеца и да плати глоба от 3750 евро.

Освен питбулите, като агресивни в Европа са обявени още десетки породи кучета.

Едно от най-разпространените големи кучета – ротвайлерът, е със специален режим във Франция, Италия, Румъния, Португалия, Украйна и Испания.

Породата дого аржентино пък е забранена в Испания, Великобритания, Италия, Румъния, Норвегия, Португалия, Малта и Украйна.

Embed

Негативизмът продължава да преобладава на азиатските борси

https://www.investor.bg/sviat/6/a/negativizmyt-prodyljava-da-preobladava-na-aziatskite-borsi-254894/

Част от реакцията на пазара в Китай се дължеше и на разочароващите данни за индекса, измерващ активността на мениджърите по поръчките в промишлеността

Facebook премахва всички реклами свързани с криптовалути

http://econ.bg/Новини/Facebook-премахва-всички-реклами-свързани-с-криптовалути_l.a_i.757233_at.1.html

Facebook обяви бойкот на криптоиндустрията, като заяви, че спира всички реклами, свързани с нея. Социалният медиен гигант обяви във вторник,...

Четирима души са обвинени за отвличането на Адриан Златков

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chetirima-dushi-sa-obvineni-za-otvlichaneto-na-adrian-zlatkov-2075794

Четирима души са задържани за отвличането на Адриан Златков. По непотвърдена информация един от обвинените е Ивайло Борисов, известен с прякора Ториното.

Депутатите се изпокараха заради комунизма в учебниците

https://frognews.bg/novini/deputatite-izpokaraha-zaradi-komunizma-uchebnitsite.html

Със скандал започна днешното заседание на парламента. Депутатите от ГЕРБ и БСП се скараха по повод утвърдената от МОН учебна програма за 10 клас, предвиждаща изучаване на т.нар. ”комунистически режим” до 1989 година, съобщи БНР.

Боровец остана без вода

http://www.cross.bg/borovetz-ostana-bez-voda-1566729.html

/КРОСС/ Голяма авария остави курорта Боровец без вода. Свличане на земна маса вчера е скъсало водопровод над село Бели Искър, съобщава БТВ. От ВиК София област обясниха, че аварийни екипи цяла нощ са работили за отстраняването на проблема, към 6 ч. сутринта течът е оправен, но водопроводът се е пробил на ново място. И в момента се работи по отстраняване на аварията. Очакванията са това да се случи най-рано следобед.

Легенда в тениса: Не виждам друг, освен Кириос като бъдещ номер 1

https://offnews.bg//tenis/legenda-v-tenisa-ne-vizhdam-drug-osven-kirios-kato-badesht-nomer-1-673918.html

Австралийската легенда на тениса Род Лейвър вижда Ник Кириос, а не Григор Димитров като бъдещ номер 1 в света.

"Мисля, че Ник може да бъде най-добрият играч в света. Той има всички качества за това. Толкова много хора казват същото. Какво е направил?

Той победи Рафаел Надал, победи Роджър Федерер, дяволски близо е до тях, до най-доброто от тях. Просто вярвам, че е готов да направи нещо значимо. Не виждам друг в тази роля", каза Лейвър.

22-годишният тенисист бе отстранен от Григор Димитров на осминафинал на Australian Open, но представянето му бе достатъчно обещаващо, за да предизвика подобна прогноза от едно от най-големите имена в тениса.

Директорът на НСО генерал Ангел Антонов е подал оставка

https://frognews.bg/novini/direktorat-nso-general-angel-antonov-podal-ostavka.html

Директорът на НСО генерал Ангел Антонов е подал оставка снощи. Това съобщи БНР. Преди минути той лично е потвърдил това.

Ториното и още трима с обвинения за отвличането на Адриан Златков?

https://www.actualno.com/crime/torinoto-i-oshte-trima-s-obvinenija-za-otvlichaneto-na-adrian-zlatkov-news_657235.html

Четирима души са обвинени за отвличането на Адриан Златков. Това са потвърдили за Нова телевизия два независими източника. Един от тях е Ивайло Борисов, известен с прякора Ториното (на снимката). Очаква се по-късно прокуратурата и МВР да съобщят повече за повдигнатите обвинения. Адриан Златков беше отвлечен в края на август, а на 11 септември беше пуснат на свобода, след като родителите му платиха откуп. Адриан е син Тони Златков, който се занимава с продажба и лизинг на луксозни коли. В кра

Последно: Шефът на НСО подаде оставка

https://www.actualno.com/society/posledno-shefyt-na-nso-podade-ostavka-news_657233.html

Директорът на Националната служба "Охрана" генерал Ангел Антонов е подал оставка снощи, съобщи БНР. Информацията беше потвърдена от два независими източника. Към момента Ангел Антонов не е дал коментар. Преди повече от седмица се появи информация затова, че генерал Антонов ще бъде сменен. Тогава той отрече това да е факт. Ген. Ангел Антонов е разследван заради злоупотреби с управлението на служебния автопарк и ловно стопанство "Кричим". Според сигнали генералът често лов

ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/gerb-x-istanbulscata-conventzia-26833600

Парламентарната група на ГЕРБ реши да сезира Конституционния съд (КС) с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване