Сдружение от Несебър иска от премиера да смени министъра на туризма

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/01/31/3121582_sdrujenie_ot_nesebur_iska_ot_premiera_da_smeni/?ref=rss


След като през октомври сдружение на туроператорите поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова поради несправяне с работата, сега сходно искане се появи от името на организация на хотелиери и ресторантьори от Несебър. Конкретният повод е предложението на министъра с какво да се заменят сергиите в курортите. Според членовете на СНЦ "Клуб на хотелиера Несебър" по този начин Ангелкова иска да се поставят обекти от типа екотоалетни или строителни фургони. В отворено писмо...

Радан Кънев като президента: Борисов е кукловод в държава, в която парламентът няма власт

https://frognews.bg/novini/radan-kanev-kato-prezidenta-borisov-kuklovod-darjava-koiato-parlamentat-niama-vlast.html

”България е парламентарна република, в която парламентът няма власт в ръцете си, което е много тревожно. Това разклаща цялата стабилност на обществото, води до резултат, при който властта е видимо много стабилна, но никой друг не се чувства стабилен и сигурен.”

Трима тийнейджъри не можаха да се справят с кафе автомат във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=368130

Трима тийнейджъри имаха твърде лош късмет в понеделник, защото не успяха да ограбят навреме кафе автомат, научи Moreto.net. Момчетата на 18 и 19 години действали на улица "Просвета" в Девня. Те изпробвали всякакви методи, за да стигнат до монетите в машината, но нищо не помогнало.

Ракета, изстреляна от Африн, порази къща в Турция, има загинали и ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690904

Ракета, изстреляна от Африн, порази къща в Турция, има загинали и ранениМомиче на 17 години е загинало, след като ракета, изстреляна от контролиран от кюрдските бойци район в Сирия, е паднала в къща в турския град Рейханлъ, предаде турската частна агенция ИХА. Ракетният обстрел е бил извършен от територията на Африн, който се намира под контрола на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН)/Партия на

Офелия Кънева: Милиарди се разходват за деца в България, ефектът остава невидим

https://offnews.bg//interviu/ofelia-kaneva-miliardi-se-razhodvat-za-detca-v-balgaria-efektat-osta-673779.html

Г-жо Кънева, след уволнението заради скандала в ЦНСТ "Хризантема в Габрово, как се чувствате - като виновна или като жертва?

Като имам предвид, че в същия период се случиха няколко много важни и проблемни за държавата събития – митниците, вотът... – си мисля, че на мястото на премиера бих постъпила по същия начин – да взема емоционално най-докосващото хората решение.

Значи имаше проблем с митниците и вот на недоверие и трябваше скандал с децата, за да се неутрализират?

Децата винаги са универсален медиен интерес и беше много удобно да се балансират по този начин обществените очаквания за реакция в държавата. Неслучайно положих толкова усилия да се подпише споразумение между ДАЗД, СЕМ и медийните оператори относно етичното медийно съдържание спрямо отразяването на деца. Знаеш, че повече от пет години не можеше да се стигне до такова споразумение. Останаха два въпроса, обаче: какво се случва с децата и какво се случва с професионалистите.

Записът, от който тръгна скандалът е от 2016 г.

Да. Сега сме 2018 г.

Година и половина няма движение по него? Може би защото началото на цялата история е скандал между две жени - едната снима с телефон какво прави другата и година и половина няма сигнал за насилие?

Знаеш ли кое ме притеснява? Всички хора, които говорят за това ЦНСТ не са били там, говорих с децата, вечерях с тях. Разговарях с персонала и служители от общината, след което се срещнах и с кмета на община Габрово – Таня Христова. Бяха ми подадени съвсем друг тип сигнали тогава, по които взех отношение незабавно.

То за децата не се говореше, говореше се кой е виновен.

Това ме притеснява и мен. Къде са децата в цялата ситуация? Аз бях в Габрово през 2016 г. Обиколих 90% от социалните услуги за деца в община Габрово.Разговарях с персонала и на самия център. И ми направи впечатление, че имаше само две жени, които имаха реален контакт с децата.Те бяха успели да влязат под кожата на децата, на тях им имаха доверие, тяхната дума се чуваше.

Ти знаеш, че кметът е този, който управлява социалните услуги за деца, може да прецени дали да го прави самостоятелно чрез своята администрация или да партнира с външен доставчик на социална услуга.

Цялата тази случка е от 2016 г. През тази година и половина някой разнищи ли я?

Тя стана достояние на всички нас едва сега.

През октомври този сигнал, заедно с кадрите е подаден към омбудсмана и Ева Жечева, експерт в администрацията на омбудсмана, отговарящ за правата на децата и бивш председател на ДАЗД, е отишла в дома. Омбудсманът по закон е длъжен да поаде сигнал, когато научи за дете в риск, подал ли е такъв сигнал към ДАЗД?

Не. Поне аз нямам такъв спомен, нито в деловодната система има следа да е подаван такъв сигнал. Може да е подавано към други институции. Но предвид механизма на координация, при който действаме в България, се съмнявам да е реагирано към институция.

В нашата държава има 10 органа по закрила на детето. Който и да бъде сигнализиран, ще влезе в действие и ще ангажира и останалите органи. Но това не е направено. Няма как аз да знам, че има проблем у вас. Ако ти не ми кажеш, аз няма да ти помогна.

А тази жена, която е снимала... Правила си е видеоархив срещу колежки ли?

Питаш ме за начина, по който може да се отреагира и аз се опитвам това да обясня. За да може да реагира която и да е институция, трябва да й е известно. И дори да не й е в правомощията да се намеси, тя има ангажимента да ангажира тази институция, на която това е ангажимент. Най-малкото можеше да се звънне на телефон 116111, който работи 24 часа в подкрепа на деца и на професионалисти.

Знаеш, че положих много усилия координацията между органите за закрила на детето на централно ниво да се подобри и това е факт. Стимулира се активно координацията на регионално и местно ниво и има изключителен (в сравнителен план) напредък. Никак не е лесно, но всички министри и ръководители на ведомства положиха усилия. И това трябва да продължи. Контролът не трябва да бъде преди методическата подкрепа на професионалистите и не може да изпреварва действията им.

Всъщност единствения сигнал е за напрежение между служители и в него изобщо не става дума за деца.

Сам виждаш, че става въпрос за конфликт между възрастни хора, които си отмъщават на гърба на децата. Но, за да не мислиш и ти, че това правят в момента и институциите - прехвърлят си топката кой е бил активен и кой не е бил активен, кметът трябва да си влезе в правомощията незабавно и да овладее тази битова ситуация.

Целият този скандал не беше ли предизвикан, за да бъдете отстранена Вие от поста, защото някой има апетит към мястото?

Работата на председателя на ДАЗД е много тежка. Освен централен координационен орган по политиката за всички деца, председателят е и отговорен за контрола над правата на децата и е контактна точка по международните случаи за деца, като всичко това следва да го реализира, без да притежава преки изпълнителски функции.

Според мен скандалът случайно обслужи моята смяна - не е целял това. А че има апетит - има и той много се възбуди във второто полугодие на 2017 г., така че беше очаквано да има атака. Авторитетът на ДАЗД е издигнат на много високо ниво в държавата през последните две години; а в международен план достигна изключителни висоти. Реално България зае своето водещо място във всички международни организации по отношение на правата на децата именно през 2017 г.

Случайно ли е, че скандалът стана точно в Габрово, където е един от най-хубавите домове?

Сградата е ново строителство, много кокетна, на хубаво място. Наистина там не са щадени ресурси, приятно място за живеене е, в хубав квартал. Така се подкрепя едно дете да израсне като пълноценна личност.

Добре - дадени са пари за хубава къща. А няма ли пари за заплати, с които да се наемат по-смислени хора?

България е водеща страна в процеса на деинституционализация, в световен план. Със сигурност парите, които се инвестират в социални услуги в страната не са малко. Парите за издръжка в един такъв център при един разумен мениджмънт би трябвало да стигат освен за подръжката на сградния фонд, и за заплати на екипа, и за обучение, и за извънкласни дейности, и за ред други неща. Държавата се е погрижила да обезпечи едни добри стандарти. Специално в община Габрово не мисля, че проблемът е недостиг на средства.

И не могат ли да намерят по-квалифицирани служители, отколкото тези изнервени лелки?

Това в интерес на истината, в момента е предизивикателство за цялата страна. Като цяло в социалния сектор нивото на заплащане не е много атрактивно, а отговорностите са за живи хора и това тежи. Висшите учебни заведения произвеждат с 20% повече висшисти за тези секторни нужди, отколкото пазарът има нужда. А в същото време се вижда, че постоянно има незаети места и постоянен глад за експерти. Не случайно положих толкова много усилия за активна работа с висшите учебни заведения; в много от тях актуализирахме програмите за обучение, за да са адекватни на нуждите на сектора и да не се стига в бъдеще отново до положението “изнервени лелки”. Съотношението между заплащане и отговорност не е атрактивно. Затова трябва да се оказва подкрепа на професионалистите. И много активно да се работи в партньорска мрежа, за да се разпределя тежестта между всички отговорни и финансирани не само от държавата участници. За мен публично-частното партньорство в социалната сфера е възможност, която не трябва да се подценява.

Колко са децата в системата за закрила?

В Центровете за настаняване от семеен тип са около 3500. В домове за деца, лишени от родителска грижа имаме под 390 деца. В домове за деца от 0 до 3 г. (за медико-социални грижи) имаме около 40 деца. При приемни родители са няколкостотин. Бройката се променя леко, но като цяло става въпрос за около 5000 деца, които имат нужда от 24-часова грижа, поверена на държавата. Но системата за закрила в България има ангажименти към всички деца на територията на страната, които са около милион и двеста хиляди. 

Какви инвестиции са налети? ЦНСТ-тата са около 230 и повечето от тях са или нови или основно ремонтирани в последните години.

ЦНСТ-та започнаха да се изграждат още 2005-2006 г., но да речем, че основната инвестиция стартира през 2009 г. и най-голямата бройка бяха новоизградени и основно ремонтирани къщи с голяма финансова инжекция от бюджета, плюс еврофондовете. Можем да кажем, че са инвестирани милиарди левове, още през първия период на дениституционализацията.

Милиарди за 5000 деца, без да е ясно дали услугата, която получават е по-добра, отколкото преди инвестицията на тези милиарди?

За ефекта на тези публични разходи бъдещето ще говори. Системата за грижа не се финансира само чрез бюджета на ЦНСТ-тата. Има и издръжка, насочена към администрацията, към партньорската мрежа на местно и регионално ниво. Държавният бюджет сериозно обезпечава подкрепата за деца. И така трябва да бъде. Въпросът е за ефекта върху децата от разходването на тези суми.

А Вие като председател на държавната агенция за детето повдигали ли сте тези въпроси за ефективността на разходите?

Повдигала съм ги много пъти. И преди мен мои предшественици са ги повдигали. И, разбира се, съм срещала много сериозно опониране. На вътрешни консултативни съвети, разбира се, а не пред медиите, защото ние като представители на държавата трябва да се разберем помежду си, а не през медиите. Ако разчитаме тези средства не като инвестиция, а като държавен разход, отчитаме само, че те са реализирани, както се случва в момента. Отчитаме, че държавата си е свършила работата, защото е покрила едни разходи. Срещу 1 милиард би трябвало да има някаква добавена стойност. Когато даваме тези пари за резидентна грижа, каква би трябвало да е целта?

Каква?

Децата да не са затворници на системата. Когато влязат в ЦНСТ, трябва да имаме хипотеза кога ще излязат. Какво трябва да направим, за да излезе това дете от системата за грижа като адекватен възрастен. Как доставчикът на социалната услуга с подкрепата на системата за закрила се е погрижил детето да има професия, да има свой личен доход, образователен кръг.

И като това дете стане на 18 г. какво правим?

В момента продължаваме да го издържаме с услуги за възрастни. Ние си абонираме този човек да е с държавни разходи завинаги. Няма как едно дете, което е затворено 24 часа в ЦНСТ и не ходи на училище, защото там не го искат, да прогресира.

И Вие повдигнахте тези проблеми и станахте неудобна?

Не мисля, че съм станала неудобна. По-скоро авторитетът на ДАЗД е атрактивен в момента. Тези въпроси не са много удобни, но не мисля, че това е предизвикало някаква ненавист към мен. Смея да твърдя, че съм работила със сравнително прилична подкрепа. Просто не съм срещала достатъчно икономически грамотни съмишленици. На много от  хората им е достатъчно, че са направили едно добро дело, че са прибрали детето на топло и то е нахранено. За мен това не е достатъчно. Искам след като България финансира грижа към едно дете, това дете от тази грижа да може да просперира. Просперитет на децата в ЦНСТ-тата е по-скоро изключение сега. Масово има проблем с посещаемостта на децата в училище, масово те не са с висок успех, масово това им препятства възможността да продължат във висши учебни заведения, масово те не са професионално ориентирани, което им препятства възможността да се реализират на свободния пазар на труда. За всичко това ние можем да се погрижим със същия този финансов ресурс, който в момента се дава. Само че критериите, по които се дават тези пари, е според морални разбирания от типа да бъде нахранен, да е на топло. А не морални разбирания от типа да е двигател на прогреса. Там е голямата разлика - масово хората търсят постигането на добро дело, неизмеримо по икономически критерии.

Ще си позволя и един коментар: Много бих искала, именно защото децата са безспорен авторитет в България, да видя съвсем скоро вицепремиер по децата в нашето правителство и едно активно взаимодействие с реалния бизнес в подкрепа на активното детство.

Шефът на НСО подаде оставка, пращат го консул в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690905

Шефът на НСО подаде оставка, пращат го консул в РусияШефът на Националната служба за охрана генерал Ангел Антонов е подал оставка, научи "24 часа". Антонов ще стане консул на България в руския град Санкт Петербург. Преди две седмици срещу ген. Антонов започна прокурорска проверка заради злоупотреби в НСО. Очаквайте

Газа е застрашена от пълен срив, предупреди ООН

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3121603_gaza_e_zastrashena_ot_pulen_sriv_predupredi_oon/?ref=rss


Специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов предупреди, че подложената на блокада ивица Газа е на ръба "на пълния срив", предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Младенов заяви, че за спасяването на ивицата Газа от бедствие е необходимо да се възстанови контролът на Палестинската автономна власт. В момента тази територия се управлява от ислямисткото движение "Хамас". То взе властта в Газа през 2007 г. след...

Товарен автомобил блъсна изскочило на улицата 9-годишно дете в Сандански (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690743

Товарен автомобил блъсна изскочило на улицата 9-годишно дете в Сандански (Обновена)Товарен автомобил е блъснал 9-годишно дете в Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Благоевград. Инцидентът е станал на 30 януари около 18.00 часа в Сандански. 44-годишен водач товарен автомобил, движейки се по ул. “Малешевска“, блъска изскочило на пътното платно 9-годишно момиче от Сандански.

ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690901

ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция (Видео)ГЕРБ внася питане до КС дали Истанбулската конвенция противоречи на конституцията. Това обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов на брифинг в кулоарите на парламента. Питането на ГЕРБ е във връзка с текста в конституцията, че бракът е доброволен акт между мъж и жена, стана ясно от думите на Кирилов,

Застраховател осъди АПИ за катастрофа на заледен участък

https://www.actualno.com/smolyan/zastrahovatel-osydi-api-za-katastrofa-na-zaleden-uchastyk-news_657232.html

Застрахователна компания осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ за причинени щети на катастрофирал „Мерцедес“. Окръжният съд в Смолян се произнесе с категоричност, че единствената причина за увреждането било преминаването на автомобила през непочистен и заледен път. В хода на двуинстанционното дело не са установени други причини, които биха довели до настъпване на произшествието, в това число неспазени от водача правила за безопасност на движението. Катас

Разпродават над 1000 хотела в България

http://dnes.dir.bg/news/bansko-hoteli-prodazhba-26833565

Пазарът на хотели в България изглежда твърде голям за мащабите на страната ни.

Шефът на НСО е подаде оставка

http://www.cross.bg/antonov-angel-pismo-1566728.html

/КРОСС/ Директорът на Националната служба за охрана генерал Ангел Антонов е подал оставка в понеделник вечер, съобщава БНР, като се позовава на свои източници. Към момента Ангел Антонов отказва коментар. Официалното потвърждение за оставката му обаче дойде на днешното заседание на правителството, на което тя бе гласувана. "Министерският съвет дава съгласието си генерал-лейтенант Ангел Антонов да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана. Ген. Антонов е депозирал пред Президента на Република България писмо, с което желае да бъде освободен от поста. Решението на Министерския съвет във връзка със съгласувателно писмо от администрацията на Президента, каквото е изискването на Закона за НСО", написаха от правителствената пресслужба. Още преди седмица се появи информация затова, че генерал Антонов ще бъде сменен или пък че ще подаде. Тогава той отрече това да е факт. Както е известно в средата на януари Военно-окръжната прокуратура започна проверка срещу НСО и ген. Антонов заради сигнали за разхищение на средства. По-специално, че ловни излети на Антонов били маскирани като командировки.

Кратки новини: Споразумението за поевтиняване на роуминга със Сърбия е одобрено

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121583_kratki_novini_sporazumenieto_za_poevtiniavane_na/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Във Фонда за енергийна сигурност се залагат 470 млн. лв. приходи<br /><br />Приходи от 470 млн. лв. ще бъдат събрани във фонд "Сигурност на електроенергийната система" през 2018 г. Това е предвидено в бюджета на фонда, одобрен от Министерския съвет. Близо половината от тези...

Кратки новини: Грипната епидемия в Благоевград се отменя утре

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121583_kratki_novini_gripnata_epidemiia_v_blagoevgrad_se/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Грипната епидемия в община Благоевград се отменя утре<br /><br />От утре се отменя грипната епидемия в община Благоевград, съобщи БТА като се позова на информация от регионалната сдравна инспекция Заболеваемостта в сравнение с предишните две седмици е намаляла двойно и към момента болните...

Последният в Италия иска лидер на ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/posledniat-v-italia-iska-lider-na-tcska-673917.html

Италианският Беневенто е отправил оферта към ЦСКА за Николай Бодуров, пише "Corriero dello Sport".

В момента защитникът е на подготвителен лагер с "червените" в Испания, но се очаква в близките часове да има развитие по темата. Треньорът на новака в елита на Италия Роберто де Дзерби иска да подсили дефанзивната линия на тима, тъй като тя е най-слабата в първенството с допуснати 49 гола от 22 мача.

Беневенто имаше интерес и към друг българин - Георги Терзиев, но той предпочете да поднови договора си с Лудогорец за още две години, вместо да замине за Италия. Терзиев дори бил договорил личните си условия, но в последния момент размислил и решил да остане в Разград.

Днес ЦСКА ще изиграе третата си контрола на испанска земя срещу Спартак Москва. Двубоят ще започне в 18:30 часа на "Естадио Мунисипал де Ла Линея", който е в подножието на Гибралтарската скала. Двубоят ще бъде предаван на живо по Диема Спорт и ЦСКА ТВ.

Директорът на НСО подаде оставка

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-direktor-nso-26833563

Директор на Националната служба за охрана Ангел Антонов е подал оставка.

Доларът се понижи слабо след речта на Тръмп

http://econ.bg/Новини/Доларът-се-понижи-слабо-след-речта-на-Тръмп_l.a_i.757232_at.1.html

Доларът спадна леко спрямо кошницата от шестте основни валути, показвайки слаба реакция към речта за състоянието на Съюза на президента на САЩ Доналд...

"Фолксваген" се дистанцира от всяка форма на насилие върху животни

https://www.24chasa.bg/avto/article/6690911

"Фолксваген" се дистанцира от всяка форма на насилие върху животниЕто официалното становище на "Фолксваген", поискано от "24 часа", относно експериментите проведени с маймуни. Отговорът на германския автомобилен гигант: "Концернът "Фолксваген" осъзнава своята социална и обществена отговорност. Като фирма, ние приемаме критиките към това научно изследване много сериозно.

Ирина Бокова започва работа при олигарх на Путин

http://www.transmedia.bg/2018/01/31/%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%b0/

Бившият шеф на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова е номинирана за член на Съвета на директорите на руския холдинг „ФосАгро“. Това съобщава компанията на сайта си. “ФосАгро“ се състои от няколко дъщерни компании и е част от топ 100 на най-големите бизнес структури в Русия.

Бордът на директорите на руската компания се състои от 13 човека, а Бокова ще бъде един от директорите без изпълнителни функции. Бокова ще стане един от осемте члена на съвета, който управлява бизнеса.

Собственик на групата е „ФосАгро“ е милиардерът Андрей Гуриев. Гуриев присъства в списъка с руски олигарси, близки до президента Владимир Путин“, който бе оповестен от Министерството на финансите на САЩ във вторник. В него влязоха 114 политици и 96 бизнесмени, за които се смята, че са натрупали богатството си или са получили власт заради връзките си с президента на Русия. Андрей Гулиев е 26-ти по богатство в Русия по данни на „Форбс“.

„ФосАгро“ е най-големият европейски производител на фосфатни торове, най-големият в света производител на висок клас фосфатни скали, както и втори в света производител на амониев фосфат.

„Надяваме се, че с гласуването на новия състав на Съвета на директорите на нашата компания ще се увеличи числото на независимите директори, което съответства на най-добрите практики и стандарти за корпоративно управление“, каза Гуриев в прессъобщението на компанията.

Вече не ме е страх

https://offnews.bg//mama-nindzha/veche-ne-me-e-strah-673887.html

Тази потресаваща история ще остане анонимна, макар че действащите лица в нея може и да се разпознаят. Авторката е изключителна млада жена, красива, интелигентна и знам колко усилия й е струвало да сподели преживения ужас. Благодаря й! Надявам се, че ще помогне на други жени, които мълчаливо търпят подобен тормоз.  Знам също, че ще си зададете въпроса, който и аз попитах. Защо не избяга по-рано, сестро? Жените, които са жертва на такова отношение знаят отговора, но на тези, които не са го преживели, им е трудно да го проумеят. Според приятели сме идеална двойка и се чудят какви пък проблеми…

Не мълчете като мен

https://offnews.bg//mama-nindzha/ne-malchete-kato-men-673890.html

Тази потресаваща история ще остане анонимна, макар че действащите лица в нея може и да се разпознаят. Авторката е прекрасна млада жена, образована, интелигентна, нищо в нея не издава през какво е преминала. Знам колко усилия й е струвало да сподели преживения ужас. Благодаря й! Надявам се, че ще помогне на други жени, които мълчаливо търпят подобен тормоз.  Знам също, че ще си зададете въпроса, който и аз попитах. Защо не избяга по-рано, сестро? Жените, които са жертва на такова отношение знаят отговора, но на тези, които не са го преживели, им е трудно да го проумеят. Според приятели сме…

Куинси Джоунс не харесал бюста на Мерилин Монро, отказал среща с нея

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6690829

Куинси Джоунс не харесал бюста на Мерилин Монро, отказал среща с неяЛегендарният американски продуцент и тромпетист Куинси Джоунс навремето загърбил секс символа Мерилин Монро, защото не харесал бюста й, съобщава Контактмюзик. На 84-годишния музикант не му се понравила формата на гърдите на легендарната блондинка, които били крушовидни. На младини на Куинси му предложили да му уредят среща с холивудската дива.

Националната художествена академия ще има филиал в Бургас

http://clubz.bg/63597-nacionalnata_hudojestvena_akademiq_shte_ima_filial_v_burgas

Правителството прие на заседанието си днес постановление, с което се открива филиал на Националната художествена академия (НХА) в Бургас. Решението е взето по предложение на ръководството на висшето училище и въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Във филиала ще може да се обучават 300 студенти по специалности от направление "Изобразително изкуство" за придобиване на степените "бакалавър" и "магистър".

Новината за това обаче е от 25 май м.г., когато се честваше 120-ата годишнина от създаването на Националната художествена академия. Предвижда се филиалът да се помещава в сградата на "Магазия 1" в пристанищната зона. В новия филиал на НХА ще бъдат представени специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия", стана ясно тогава.

В Бургас има две висши учебни заведения - Бургаският свободен университет и университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Без търг за лекарства за редки болести, които у нас липсват

http://dnes.dir.bg/news/targ-lekarstva-redki-bolesti-kabinet-borisov-3-26833545

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, внесени от ГЕРБ, относно навременно осигуряването на лекарства за редки заболявания.

Троен спектакъл в небето днес: „Супер синя кървава Луна“

http://www.moreto.net/novini.php?n=368180

Нощното небе на 31 януари ще поднесе рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Рядкото застъпване на астрономически явления ще даде възможност на учените да разберат повече за еволюцията на лунната повърхност, съобщава сайтът Спейс.

Арестуваха четирима души за съпричастност към атаката срещу "Шарли Ебдо"

http://www.cross.bg/ebdo-yanyari-dyshi-1566727.html

/КРОСС/ Френските власти са задържали четирима души във връзка с нападенията срещу редакцията на сатиричното списание „Шарли Ебдо" и еврейския магазин от януари 2015 г., предават местни медии, цитирани от „Фокус". Четиримата мъже на възраст от 30 г. до 36 г. са задържани за „изясняване на ролята, която може да са имали за доставката на оръжия" за извършителите на терористичната атака. Съгласно разпространената информация, арестите са извършени в периода 29-30 януари в североизточната част на Франция.  

Президентството ще лети за 190 хиляди лева

http://dnes.dir.bg/news/samoletni-skyeurope-prezidentstvo-obshtestvena-porachka-prezidentat-radev-26833544

Президентството на Република България е сключило договор по смисъла на Закона за обществените поръчки за доставка на самолетни билети.

БСП не се отказва от референдум за Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/bsp-referendum-istanbulscata-conventzia-26833543

Парламентарната група на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса.

БСП не се отказва от референдума за Истанбулската конвенция, но редактира въпроси

https://offnews.bg//politika/bsp-ne-se-otkazva-ot-referenduma-za-istanbulskata-konventcia-no-redak-673915.html

Парламентарната група на "БСП за България" няма да оттегли искането си за референдума за Истанбулската конвенция, като и предложи редакция на въпроса.

Първоначално социалистите предложиха той да бъде "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?".

БСП искат въпросът да бъде зададен така: "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

На 25 януари 73-ма депутати от БСП внесоха предложение за национален референдум по темата.

"Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса", каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Мисля, че всеки момент ще бъде внесена редакцията на въпроса“, посочи тя.

„Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Редактираме само въпроса. Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция“, аргументира се лидерът на БСП.

„Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% да. Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден“, обясни Корнелия Нинова.

БСП с редакция на въпроса за референдума за Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//politika/bsp-s-redaktcia-na-vaprosa-za-referenduma-za-istanbulskata-konventcia-673915.html

Парламентарната група на "БСП за България" няма да оттегли искането си за референдума за Истанбулската конвенция, като и предложи редакция на въпроса.

Първоначално социалистите предложиха въпросът да бъде "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?".

БСП искат въпроса да бъде зададен така: "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?"

На 25 януари 73-ма депутати от БСП внесоха предложение за национален референдум по темата.

"Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса, каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Мисля, че всеки момент ще бъде внесена редакцията на въпроса“, посочи тя.

„Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Редактираме само въпроса. Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция“, аргументира се лидерът на БСП.

„Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% да. Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден“, обясни Корнелия Нинова.

76-годишна загина при пожар в благоевградското село Враня

https://www.24chasa.bg/region/article/6690762

76-годишна загина при пожар в благоевградското село Враня76-годишна жена е загинала при пожар в село Враня. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград. На 30 януари около 16.18 часа е получен сигналът за пожар в стърнище в землището на село Враня, община Сандански. Погасен е от екип на РСПБЗН - Сандански. Причина за пожара е неправилно боравене с открит

Бившият сив кардинал на Кремъл: КГБ е най-корумпираната държавна организация

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/bivshiiat-siv-kardinal-kremal-kgb-nai-korumpiranata-darjavna-organizatsiia.html

В Русия господстват определени структури, които дори не могат да се нарекат силови, защото се занимават само с корупция, но пък показват удостоверения на специалните служби. Днес Службата за федерална безопасност / приемник на КГБ/ е най-корумпираната държавна организация, чиято задача е да се занимава със сделки.

Бившият сив кардинал на Кремъл: КГБ е най-корумпираната държавна организация

https://frognews.bg/novini/bivshiiat-siv-kardinal-kremal-kgb-nai-korumpiranata-darjavna-organizatsiia.html

В Русия господстват определени структури, които дори не могат да се нарекат силови, защото се занимават само с корупция, но пък показват удостоверения на специалните служби. Днес Службата за федерална безопасност / приемник на КГБ/ е най-корумпираната държавна организация, чиято задача е да се занимава със сделки.

Как да прогоним лошите мисли след раздяла?

https://www.actualno.com/curious/kak-da-progonim-loshite-misli-sled-razdjala-news_657227.html

След раздялата главата ви е пълна с негативни мисли, притеснения и тревоги. Все пак това е голяма и нова стъпка в живота ви и е нормално да се чувствате напрегнати. Ето няколко идеи как да промените мисленето си след края на последната връзка. 1. Излизайте по-често. Сега е вашето време, в което можете да се насладите на свободата си на приятелите си. Организирайте си женски вечери с много вино или щури купони до среднощ в любимия бар. Не щадете силите си, а се погрижете за доброто си настроени

Жена изгоря при пожар в стърнище

https://www.24chasa.bg/region/article/6690772

Жена изгоря при пожар в стърнищеВъзрастна жена изгоря при пожар в стърнище, съобщиха от полицията в Благоевград. Трагичният инцидент станал във вторник следобед. Сигнал за пожара в землището на санданското с. Враня е подаден около 16,20 ч. Огънят е погасен от екип на РСПБЗН-Сандански. Причина за пожара е неправилно боравене с открит огън. Загинала е жена на 76 години от с. Враня.

Иран установява контрол чрез "халал" интернет

http://clubz.bg/63596-iran_ustanovqva_kontrol_chrez_halal_internet

По ирония неотдавнашното избухване на протести в Иран, разпространило се бързо от град на град, бе подхранено с кислород от самото теократичното правителство на страната.

През последните четири години властите насърчаваха широкото използване на интернет и позволяваха на доставчиците да предлагат мрежи от трето и четвърто поколение, което от своя страна предизвика масова експанзия в използването на смартфони. През 2014 г. около два милиона иранци имаха смартфони; днес те възлизат на 48 милиона. Това означава, че близо половината от населението има в джобовете си устройство, което може да предава изображения и видеоклипове по целия свят и да обменя информация далеч от контрола и цензурата на държавата. 

Правителството потуши протестите отчасти чрез спиране на кислорода - блокира приложението за кодирани съобщения "Телеграм", което протестиращите използваха за комуникация. Но това блокиране беше само временно. Хората от бизнеса бързо се оплакаха за затварянето на каналите в "Телеграм", които те използваха за рекламиране и продажба на своите стоки. 

Докато Ислямската република наближава 40-ата годишнина от революцията, довела я на власт, тя се опитва да обере ползите от един необходим инструмент за съвременния живот, но като държи под строг контрол как го използват иранците и каква информация получават. Решението на Техеран е да установи контрол върху киберпространството, като създаде "халал нет" - изцяло контролирана на място версия на интернет. 

"Ислямската република не е черно-бяла. Тя демонстрира безброй противоречия и според мен нейната политика за интернет е един от прекрасните примери за тези противоречия", казва Санам Вакил, сътрудник в "Чатъм хаус", който изследва Иран. 

След ислямската революция от 1979 г. правителството упражнява здрав контрол върху информацията. Обаче интернет заплашва този контрол. По време на протестите в Иран през 2009 г. заради спорното преизбиране на твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад зараждащите се социални медии разпространиха вестта за тези събития сред иранците и пратиха на света видеоклипове със застрелването на 26-годишната Неда Ага Солтан. 

След тези вълнения Иран забрани "Фейсбук", "Туитър" и други сайтове като "ЮТюб", които вече бяха блокирани. Това накара мнозина иранци да използват виртуални частни мрежи (virtual private networks - VPN), за да заобиколят блокировката. 

Политиката на президента Хасан Рохани, относително умерен сред управляващия клерикален елит, позволи разпространяването на смартфоните, след като дойде на власт през 2014 г. Целта на Рохани бе да осигури инструмент за търговия, докато той се опитваше да възстанови страдащата икономика. Даже и след приключването на последните протести той твърдеше, че е невъзможно да бъдат спрени хората да ползват интернет.

"Ако искате киберпространството да бъде полезно за нашето общество, намерете решение как да го използвате за популяризиране на културата, вместо да го блокирате", каза той. 

Идеята на Иран да създаде свой "халал", тоест "позволен" интернет се появи за пръв път през 2011 г. вследствие на протестите от 2009 г. Тя се разви до това, което е известно под името "Национална информационна мрежа". 

Мрежата обхваща около 500 одобрени от правителството национални уебсайтове, които се зареждат доста по-бързо от базираните в чужбина, които умишлено са забавени, сочи публикуван наскоро доклад на "Кампанията за права на човека в Иран". Доставчиците на услуги предлагат на клиентите си по-евтини пакети с достъп само до национални сайтове. Резултатите от търсенията са само в рамките на мрежата, което позволява на властите да цензурират намереното от потребителите. 

Един от основните дизайнери на мрежата е компанията "Иран телекомюникейшън", притежавана от доверени лица на могъщата Революционна гвардия. Мрежата донякъде напомня на китайската "Велика защитна стена" /Great Firewall/, която блокира достъпа до хиляди уебсайтове. Китайските потребители на интернет също установяват, че достъпът до уебсайтове извън страната е по-бавен. 

"Постиженията на Иран в задушаване на достъпа до опозиционно съдържание по време на повечето протести напоследък, показват, че Иран твърдо върви по петите на Китай, що се отнася до контрола върху информацията", писа на 17 януари частната разузнавателна компания "Стратфор" от САЩ.

А хардлайнерите настояват Иран да бъде изваден изцяло от интернет и да си създаде свой собствен. 

Междувременно администрацията на Тръмп се опитва да намери начин да разшири достъпа на иранците до интернет. Официални представители са се срещали с "Гугъл", "Фейсбук", "Туитър" и други технологични компании, за да ги попитат какво още могат да направят, за да помогнат на хората в Иран и други авторитарно управлявани страни да комуникират свободно. 

Но поради опасения да не нарушат санкциите на САЩ компаниите стават предпазливи. "Епъл" и "Гугъл" затвориха за ирански потребители своите онлайн магазини. Други компании не позволяват услугите им да се ползват в Иран. Това пречи на иранците да се сдобият с приложения за криптирана комуникация или VPN. Компаниите останаха неохотни даже когато администрацията на Тръмп пусна в обращение възможността за облекчаване на санкциите или предоставяне на изключения, казаха официални лица, пожелали анонимност, защото не са упълномощени за обсъждат тези разговори. 

Така че остава въпросът дали иранците ще имат достъп до отворен интернет, ако гневът им заради икономиката отново избухне наново до протести, както мнозина предричат, че ще се случи. Организации като вашингтонския "Съюз на иранските американци по обществени въпроси" и други призоваха САЩ да изготви специален наръчник за онлайн фирмите, за да може иранците да имат достъп до приложения и услуги. 

"Това движение продължава въпреки преследванията от страна на твърдолинейни елементи", казва Морад Горбан от Съюза на американските иранци.

БТА

Какво казва урината за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6690763

Какво казва урината за здраветоСъвсем нормално приемаме уринирането като част от работата на организма ни и почти никога не се вслушваме в „гласа” на тази телесна течност. Истината е, че урината може да ни каже доста важни неща за здравето. Промяна в честотата и количеството Честотата е едно от важните неща, за които трябва да следите при уриниране.

Надзиратели и съдебни охранители от 22 града на протест

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nadzirateli-i-sydebni-ohraniteli-ot-22-grada-na-protest-254890/

Настояват за изравняване на трудовите възнаграждения с останалите ведомства в сектора за сигурност и подобряване на условията на труд

БСП промени въпроса за референдума за Истанбулската конвенция

https://www.actualno.com/politics/bsp-promeni-vyprosa-za-referenduma-za-istanbulskata-konvencija-news_657225.html

Седмица след като внесе 74 подписа за референдум за Истанбулската конвенция парламентарната група на "БСП за България" реши да редактира въпроса. Предложението е за преформулиране от "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?". Решението бе съобщено

10 трика за истинско щастие

https://www.actualno.com/curious/10-trika-za-istinsko-shtastie-news_657226.html

Истинското щастие е емоционално състояние, към което всеки се стреми. Ето 10 кратки съвета за щастлив живот, които е хубаво да си припомняме често. 1. Познавайте себе си. Първото правило за щастието е да знаем кои сме и какво искаме, какво можем и колко можем. Когато сте наясно с тези неща, животът става много по-лесен. Правете практики за опознаване на себе си и това определено ще промени възприятието ви света. 2. Обичайте се. Най-важното е да се приемате такива, каквито сте! Слабите ви стр

Грипът затвори 873 училища

https://www.actualno.com/education/gripyt-zatvori-873-uchilishta-news_657230.html

Заради грипната епидемия в 873 училища в страната днес няма да има учебни занятия. За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари включително, съобщиха от МОН. В София - град 276 училища също няма да учат до 2 февруари. 40 училища в област Сливен и 71 училища в област Русе са в грипна ваканция. В област Варна всичките 122 училища няма да учат до 2 февруари. В 13 училища в област Габрово и в 61 училища в област Монтана има грипна ваканция. Обявена е грипна ваканци

Четирима задържани за отвлечения Адриан Златков?

http://dnes.dir.bg/news/otvlichane-aresti-adrian-zlatkov-26833459

Четирима души са задържани за отвличането на Адриан Златков в София през август 2017 г., съобщи БНР.

Мишел Обама разкри какво е имало в синята кутия

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/mishel-obama-razkri-kakvo-e-imalo-v-siniata-kutiia-6078809

В деня на встъпването в длъжност на новия президент Мелания Тръмп подари синя кутия от бижутерската верига "Тифани" на предшественичката си

Кметът Николов: Угасна един от най-големите бургаски умове

http://www.cross.bg/byrgas-karaiiotov-negovite-1566725.html

/КРОСС/ На 77-годишна възраст почина почетният гражданин на Бургас проф. Иван Карайотов. По този тъжен повод кметът Димитър Николов изказва съболезнования към неговите роднини, колеги и многобройни приятели: "Угасна един от най-големите бургаски умове. Напусна ни човекът, който знаеше най-много за миналото на нашия град. Професор Карайотов от години имаше здравословни проблеми, но със силата на волята си издържа до момента, в който доказателствата, че Бургас е древен и значим, а не обикновено рибарско селище, вече са неоспорими и приети от научната общност. Десетилетия наред той работи за тази кауза и популяризирането й като археолог и преподавател. Затова безспорно заслужава нашата най-дълбока почит! Скърбя за голямата загуба, но винаги ще помня уроците, научени от професор Карайотов и вярвам, че неговите следовници ще продължат значимото му дело. В науката и обществения живот на нашия град той остави дълбока диря и ярък спомен. Вечна му памет!", обяви кметът, цитиран от сайта на Община Бургас. *Поклонението ще е утре, четвъртък, от 12.00 часа в Обредния дом на Траурен парк - Бургас.  

$1.1 млрд. се изпариха след излизане на ”кремълския списък”

http://dnes.dir.bg/news/ruski-oligarsi-rusia-putin-spisakat-kremal-26833457

Активите на руските милиардери, попаднали в "Списъка на Кремъл" за ден са намалели с 1.1 милиарда долара.

Мистериозното изчезване на шефа на Quiksilver

https://www.investor.bg/zoom/355/a/misterioznoto-izchezvane-na-shefa-na-quiksilver-254883/

54-годишният мениджър Пиер Агнес изчезна в океански води след излет с лодката си

Осъдиха на 5 години затвор шофьор без книжка, убил мъж на пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690759

Осъдиха на 5 години затвор шофьор без книжка, убил мъж на пътя40-годишен мъж получи присъда от 5 години затвор за причинена смърт по непредпазливост при катастрофа. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив, цитирани от "Фокус". По внесен от Окръжна прокуратура - Стара Загора обвинителен акт съдът постанови присъда, с която Ганчо Б., на 40 г.

Председателството глътна още 50 млн. лв. За събития, медии, храна…

http://www.transmedia.bg/2018/01/31/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%bb%d1%8a%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%89%d0%b5-50-%d0%bc%d0%bb%d0%bd-%d0%bb%d0%b2/

Министерският съвет одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 49 007 600 за обезпечаване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Средствата са предвидени в централния бюджет, съобщиха от правителствената пресслужба.

От одобрените разходи от 48 728 600 лв. са разпределени по бюджетите на първостепенните разпоредители за дейности по провеждането на българското председателство, а 279 000 – по бюджетите на общини за одобрените им проекти, свързани с регионалното измерение на председателството.

Основната част от дейностите са свързани с осигуряването на събитията от календара на председателството, които ще се проведат в страната, както и за организиране на събития зад граница, за културната програма, за осигуряване на медийно покритие, публикации и реклама на събитията, за плащания по вече сключените през 2017 г. договори с изпълнители за осигуряване на отделните направления на подготовката – хотелско настаняване, храна, транспорт, превод, дейност на доброволците, функциониране на акредитационната система и др.

 

"Екологът Ирина Бокова" ще работи за "касиера на Путин"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3121526_ekologut_irina_bokova_shte_raboti_za_kasiera_na_putin/?ref=rss


Доскорошният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е предложена за член на борда на руския производител на изкуствени торове "Фосагро", съобщи компанията. Тя най-вероятно ще стане първата жена в Управителния съвет, но и влиза в най-голямата подобна компания в Русия, защото имала "международна експертиза в областта на защитата на околната среда", обяснява московският в. "Комерсант".<br /><br />Бокова е предложена за т.нар. независим директор, т.е. не...

Черно море играе две контроли днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=368173

Черно море ще изиграе две контроли днес, като част от подготовителния си лагер в Турция, припомня Moreto.net. “Моряците” излизат срещу румънския Дунарея от 10 часа българско време, а втората среща за деня е срещу ФК Тосно от 16 часа.

Сирийци ще пишат нова конституция след конгреса в Сочи, Русия поиска от ООН да им помага

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3121576_siriici_shte_pishat_nova_konstituciia_sled_kongresa_v/?ref=rss


Участниците в мирните преговори за Сирия в Сочи решиха да пристъпят към изготвяне на нова сирийска конституция, за да помогнат на политическия процес, съобщи пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Де Мистура говори след деветчасовото заседание на Конгреса за сирийски национален диалог в руския град. Събитието беше съпътствано от спорове и бойкот от ключови опозиционни групи, участващи в диалога под егидата на ООН. Самият...

Биткойнът загуби 31% oт cтoйнocттa cи oт нaчaлoтo нa мeceцa

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-загуби-31-oт-cтoйнocттa-cи-oт-нaчaлoтo-нa-мeceцa_l.a_i.757229_at.1.html

Янyapи 2018 гoдинa щe ce oĸaжe дocтa тeжъĸ мeceц зa биткойн (bіtсоіn) cлeд ĸaтo в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa ĸpиптoвaлyтaтa зaпиca peĸopдeн cĸoĸ....

Осъден на доживотен затвор осъди държавата за по-малко разходки на открито

https://www.24chasa.bg/region/article/6690757

Осъден на доживотен затвор осъди държавата за по-малко разходки на откритоОсъденият на доживотен затвор без замяна кюстендилец Бисер Манолов осъди Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на 900 лв. заради осигурени по-малко часове за престой на открито. 48-годишният Манолов, който е бивш полицай, излежава присъда в Бобов дол за убийството на сафарката Виолета Георгиева на 18 май 1994 г.

Коя зодия е най-романтична в леглото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6689777

Коя зодия е най-романтична в леглотоИнтимността може да е странна, трудна и забавна. Всеки зодиакален знак има своите силни страни и своите слабости, стане ли дума за интимност и романтика. Овните трудно се разкриват пред другите. Близнаците са чудни флиртаджии и е щекотливо да ги оплетете в любовните си мрежи. А Раците може да бъдат сериозно емоционално корабокрушение.

IMANY с два големи концерта в София и Пловдив през юни

http://www.cross.bg/imany-plovdiv-pyblikata-1566724.html

/КРОСС/ Чаровната и талантлива поп-соул звезда IMANY се завръща у нас с уникалния си бенд. Френската певица ще гостува с грандиозно шоу на 10 юни в Античния театър в Пловдив и на 12 юни в зала 1 на НДК. Кадифеният глас и искреното присъствие на IMANY бързо и съвсем естествено я превърнаха в любимка на публиката не само у нас, но и по света. Доказателство за това са напълно разпродадените ѝ концерти и платиненият статус, който още първият ѝ албум The Shape of a Broken Heart придоби в редица европейски държави. Музиката на IMANY е едновременно интимна и зареждаща, а магнетичното ѝ присъствие заразява и пленява по необикновен начин. Ето защо концертите ѝ се превръщат в истинско изживяване за милионите ѝ фенове по цял свят. Няма съмнение, че и всяка една от срещите с българските ѝ почитатели оставя дълбока следа у двете страни - IMANY пее винаги пред препълнена зала, която е активно въвлечена в удоволствието от срещата с нея и музиката ѝ. Именно това необикновено топло и сърдечно посрещане от своя страна превърна българските фенове на IMANY в нейна своеобразна слабост, а гостуванията ѝ у нас - в малък празник и любим акцент в световните ѝ турнета. Певицата, чийто корени я свързват с екзотичните Коморски острови, работи известно време като модел в Ню Йорк, но за радост на публиката си се връща към детската си мечта и започва да се занимава по-сериозно с музика през 2008 г. В авторските си парчета вплита африканските островни ритми и така създава собствения си неповторим стил

Пловдивско училище с награда за пътна безопасност

https://www.24chasa.bg/region/article/6690720

Пловдивско училище с награда за пътна безопасностОсновно училище "Алеко Константинов" в Пловдив получи приз по пътна безопасност за 2017 г. Отличието бе връчено на церемония в София, на която присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Училището бе наградено във връзка с цялостната му стратегия в посока безопасност на движението - интерактивна учебна

"Против ли сте ратификацията на Истанбулската конвенция" е новият въпрос за референдум на БСП

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/31/3121601_protiv_li_ste_ratifikaciiata_na_istanbulskata/?ref=rss


Седмица след като внесе 74 подписа за референдум за Истанбулската конвенция, парламентарната група на "БСП за България" реши да редактира въпроса. Предложението е за преформулиране от "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". Решението бе...

Почина Адзелио Вичини, треньорът на Италия от Мондиале'90

https://www.24chasa.bg/sport/article/6690742

Почина Адзелио Вичини, треньорът на Италия от Мондиале'90На 84 години почина Адзелио Вичини - треньорът на италианския национален отбор на световното първенство през 1990 г, съобщи "Гадзета дело спорт". Като футболист той носи екипа на "Виченца", "Сампдория" и "Бреша", но става по-известен като треньор. Започва с "Бреша", след това поема младежкия национален отбор на Италия,

873 училища в страната затвориха заради грипа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690718

873 училища в страната затвориха заради грипаПоради обявена грипна епидемия в 873 училища в страната днес няма да има учебни занятия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари включително. В София - град 276 училища също няма да учат до 2 февруари.

Левът и леята вече се обменят при сарафите в Сърбия

http://clubz.bg/63595-levyt_i_leqta_veche_se_obmenqt_pri_sarafite_v_syrbiq

От 1 феврури българският лев и румънската лея ще могат да се обменят в обменните бюра в Сърбия, гласи решение на Народната банка на Сърбия (НБС), съобщи агенция Танюг.

Левът и леята ще бъдат включени в списъка с чуждестранни валути, с които банките могат да търгуват, се казва в съобщение на НБС. Българската валута ще има код BGN и цифров код 975, докато румънската лея ще има код RON и цифров код 946. 

Мотивите на банката за решението са значението на Румъния и България във външнотърговския обмен на Сърбия и потенциала за развитие на икономическото сътрудничество. Взет е под внимание и постоянният приток на граждани на Румъния и България, които посещават Сръбия.

Въвеждането на двете валути влияе стимулиращо и на реализацията на общи икономически проекти на Сърбия с България и Румъния, както и че са членки на ЕС.

Досега при посещенията си в съседна Сърбия, българите обменяха на ръка левове срещу динари, а на много места в пограничните райони дори не се налага, тъй като местните приемат българските левове като разплащателно средство.

4 000 къса цигари без бандерол иззеха от частен имот в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690732

4 000 къса цигари без бандерол иззеха от частен имот в Сливен4 000 къса цигари без бандерол са иззети при проверка на частен имот в града. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен. Проверката е извършена в рамките на операция на полицията в Сливен. Акцията е проведена на 30 януари с цел противодействие на нерегламентираната търговия с тютюневи изделия на територията на ОДМВР - Сливен.

Кралев договаря сътрудничество с министъра на младежта на ОАЕ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690712

Кралев договаря сътрудничество с министъра на младежта на ОАЕМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе работна среща с министъра на младежта на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) Шамма бинт Сухейл Фарис Ал-Мазруй, съобщиха от пресцентъра на спортното ведомство. Министър Ал-Мазруй е най-младият министър в света, назначена само на 22 години. Участие в разговора взе и постоянният представител на

БСП редактира въпроса си за референдума за Истанбулската конвенция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690734

БСП редактира въпроса си за референдума за Истанбулската конвенция

БСП не отстъпва от искането си за референдум за Истанбулската конвенция, а само редактира внесения въпрос. Това обясни соцлидерката Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Никакво отстъпление от референдума, категорична бе Нинова, само редакция на въпроса.  Червените предлагат преформулиране на въпроса от: "Подкрепяте ли НС на Република

Жаблянов: ГЕРБ показват перверзна представа за демокрацията

http://www.cross.bg/konstitytziyata-gerb-demokratziyata-1566723.html

/КРОСС/ Най-нормално би било декларацията на ГЕРБ да завърши с разграничаване от ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и от ръководството на партията. Тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и собственото си битие към бившия режим и носи същата отговорност, каквато носят основните дейци и функционери на българската комунистическа партия по това време. Следователно трябва да минат през един вътрешен катарзис и да постигнат онази демократична чистота, която призовават народните представители. Това обяви Валери Жаблянов от трибуната на Народното събрание в декларация от името на парламентарната група на БСП по повод решението на Конституционния съд да обяви неприетата оставка на Делян Добрев от ГЕРБ за противоконституционна. И продължи: Приемаме и разбираме стойността на разделението на властите, като гарант за демокрацията, на основните принципи като върховенството на закона и плурализма на мненията. И това беше записано в Конституцията от ‘91-ва година. От тогава до днес тези принципи са в основата на българския политически живот. БСП нито в едно свое действие, дори в моменти, когато този парламент и най-висш орган на суверена е бил подлаган на, меко казано, незаконни действия, не е прибягвала и не допускала нарушаването на Конституцията. Това ми се струва доста, извинявам се за израза, перверзна представа за демокрацията. Демокрация, която може да съществува въпреки Конституцията, въпреки правовия ред

Тежка загуба за новия "Левски Лукойл"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6690690

Тежка загуба за новия "Левски Лукойл"Сформираният след Нова година баскетболен клуб "Левски Лукойл" претърпя тежка загуба след серията от 4 победи. Воденият от Константин Папазов тим бе разбит със 77:109 като домакин на "Рилски спортист" за Балканската лига. В събота "сините" се наложиха с 1 точка при гостуването на същия съперник в Самоков, но снощи бяха буквално унизени.

Автомобилната 2018 г. ще бъде белязана от рекордни продажби, електромобили и автономни коли

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/31/3121597_avtomobilnata_2018_g_shte_bude_beliazana_ot_rekordni/?ref=rss


След вълнуващата за автомобилната индустрия минала година и настоящата ще предложи много интересни неща, прогнозира списание "Форбс". Изданието очертава основните тенденции, които вероятно ще стана факт през 2018-а.<br /><br />На първо място, търсенето на нови леки автомобили в световен мащаб ще продължи да расте, като ще достигне 100 млн. бройки. През миналата година продажбите бяха 95.6 млн. (на превозни средства с тегло до 3.5 тона), а за тази очакванията на...

Илия Лингорски: Европа не е подготвена за нова финансова криза

https://www.investor.bg/evropa/334/a/iliia-lingorski-evropa-ne-e-podgotvena-za-nova-finansova-kriza-254887/

Главният икономист на Българската банка за развитие коментира икономическите реалности след Давос

Опасните породи кучета са ограничени в Европа

https://frognews.bg/novini/opasnite-porodi-kucheta-ogranicheni-evropa.html

Опасните породи кучета са ограничени или изцяло забранени в някои европейски страни.

Адвокатът на Харви Уайнстийн: Обвиненията на Роуз Макгауън са безочлива лъжа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6690702

Адвокатът на Харви Уайнстийн: Обвиненията на Роуз Макгауън са безочлива лъжаЕдин от адвокатите на Харви Уайнстийн Бен Брейфман нарече "безочлива лъжа" твърденията на актрисата Роуз Макгауън, че е била обект на сексуален тормоз от страна на продуцента, предаде Асошиейтед прес. Брейфман твърди, че Макгауън се опитва да "опетни" клиента му, за да рекламира новата си книга "Brave" ("Смела").

Лена Бориславова: В България е по-лесно да си някой и да въздействаш положително върху средата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690104

Лена Бориславова: В България е по-лесно да си някой и да въздействаш положително върху средата си“24 часа” от месец работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите.

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще могат да ползват 365 дни отпуск

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_GPcSDo7SHo/

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск. Той ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от правителството. Те ще бъдат предложени за приемане от Народното събрание.

Промените имат за цел да се гарантират равни права на осиновителите, да се осигури необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата и повишаване на мотивацията за осиновяване.

С промените в Кодекса на труда се правят изменения и в разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, които регламентират обезщетенията при ползване на този вид отпуск.

Размерът му ще е 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход на лицето, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на осигурителния риск. Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който сам е осиновил дете, не ползва отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението, на което са имали право.

Ако след изтичане на отпуска в размер на 365 дни детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на допълнителен отпуск при отглеждане на дете до 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето. По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Когато допълнителният отпуск не се ползва, осиновителката ще има право на обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението, което се изплаща, ако се ползва отпускът.

Предвид необходимостта да бъде променена подзаконовата нормативна уредба, която урежда редът, условията и необходимите документи за ползване на отпуските при осиновяване и за изплащане на обезщетения по време на ползването им, се предлага промените в Кодекса на труда да влязат в сила от 1 юли 2018 г.

 

Комунизмът в учебниците по история скара ГЕРБ и БСП

http://www.moreto.net/novini.php?n=368179

ГЕРБ и БСП още в началото на пленарното заседание влязоха в спор във връзка с изучаването на комунизма в учебниците по история у нас. Първо в декларация управляващите осъдиха поисканата от левицата оставка на министъра на образованието Красимир Вълчев, защото е отстоял решението "кървавата история на комунизма в България" да бъде изучавана от децата ни, заяви от парламентарната трибуна Галя Захариева.

БСП променя въпроса за предложения референдум за Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/konventziya-istanbylskata-vuprosa-1566722.html

/КРОСС/ ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Предлага се преформулиране от: "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.? "Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса. Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Редактираме само въпроса", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в кулоарите на парламента . „Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция. Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% да. Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден", обясни Нинова.  

В грипна ваканция са 873 училища

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/31/3121598_v_gripna_vakanciia_sa_873_uchilishta/?ref=rss


Поради обявена грипна епидемия в 873 училища в страната днес няма да има учебни занятия, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.<br /><br />За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари включително.<br /><br />В София-град 276 училища също няма да учат до 2 февруари.<br /><br />40 училища в област Сливен и 71 училища в област Русе са в грипна ваканция.<br /><br />В област Варна всичките 122 училища...

Педиатри: "Фейсбук" не е място за малки деца, отразява се на развитието им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690684

Педиатри: "Фейсбук" не е място за малки деца, отразява се на развитието им"Фейсбук" не е място за малки деца. Това написаха повече от 100 детски лекари и експерти в писмо до основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг. Педиатрите твърдят, че малките деца не са готови да имат собствени профили и призовават компанията да спре приложение, насочено към децата на възраст под 13 години, предава Нова телевизия.

БСП променя въпроса за предложения референдум за Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/bulgariya-konventziya-vuprosa-1566722.html

/КРОСС/ ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Предлага се преформулиране от: "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

Капиталовите пазари от двете страни на Атлантика приключиха сесията на червено

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-от-двете-страни-на-Атлантика-приключиха-сесията-на-червено_l.a_i.757228_at.1.html

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията на 30 януари с понижения, пише "Блумбърг". Паневропейският индекс Stoxx 600 загуби 0,92%...

В Бургас се открива филиал на Националната художествена академия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/M9ZvzOvuayg/

Правителството прие постановление за откриване на филиал на Националната художествена академия в Бургас. Решението е взето по предложение на ръководството на висшето училище и въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект.

Във филиала на академията ще може да се обучават 300 студенти по специалности от професионално направление „Изобразително изкуство“ за придобиване на висше образование на степените „бакалавър“ и „магистър“.

Откриването филиала е обосновано от изразената обществена потребност от творчески кадри в община като Бургас – културно средище с много млади хора, с динамично развиващи се туризъм, производство и услуги. Наличието на структура на висшето училище ще допринесе за задоволяване на нуждите от кадри с творчески професии – специалисти в областта на изящните и приложните изкуства, дизайна, консервацията, реставрацията и изкуствознанието.

Правителството с мерки за намаляване на корупцията при налагане на глоби

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TBPDFGIYtZw/

Правителството одобри мерки за намаляване на корупционния риск при налагане на административните наказания, най-разпространени от които са глобите и имуществените санкции,съобщават от правителствената пресслужба. Мерките са предложени от Междуведомствената работна група, създадена със заповед на министър-председателя.

В шестмесечен срок министрите и председателите на държавните агенции ще трябва да изготвят анализ на административно-наказателните разпоредби на законите, за чието изпълнение отговарят пряко или чрез второстепенните си разпоредители. Въз основа на него ще се подготвят предложения за законодателни промени. До независимите комисии и еднолични органи, създадени със закон, ще бъде отправена покана също да направят такъв анализ. Идентифицираните принципни слабости в нормативната уредба ще бъдат изпратени и на общинските съвети, за да ги подпомогнат при приемането на наредби, които уреждат административните нарушения и наказания.

Като слаби места в законодателството може да бъдат определени, например, съществуването на няколко контролни органа за едно и също нарушение, без ясни или с припокриващи се пълномощия; неясни текстове, които позволяват различни преценки дали е извършено нарушение; необосновано широки диапазони между минималния и максималния размер на санкциите, които дават възможности за субективизъм при определяне на наказанието и т. н.

Работна група, създадена от вицепремиера по правосъдната реформа, ще трябва да изготви предложения за промени в Закона за административните нарушения и наказания след широки предварителни консултации със заинтересованите институции. Промените ще бъдат насочени към въвеждане на определения за основни понятия в Закона като „маловажен случай“, „повторно нарушение“, „системно нарушение“, с цел недопускане на противоречиво прилагане, както и към уреждане на възможност за контрол върху незаконосъобразните резолюции за прекратяване на административнонаказателни производства, въпреки безспорно извършено нарушение. Ще се обсъди и възможността да се ускори производството по административното наказание и изпълнението на наложените мерки, когато нарушението бъде признато от извършителя и не се оспорва пред съда, чрез сключване на споразумение и налагане на санкция в по-малък размер, точно определена със закон. За да се защити общественият интерес и да не се допуска използването на нормативната уредба за корупционни практики, критериите за сключване на такова споразумение ще са ясно и изчерпателно изброени. Ще бъдат обсъдени и забрани за сключването му – например в случаите, когато са застрашени животът или здравето на хората или е увредена околната среда; когато на нарушителя са били налагани наказания или санкции за същия вид нарушение за определен период; когато спрямо нарушителя са прилагани принудителни административни мерки за последната година; когато спрямо нарушението има обществено възмущение.

В тримесечен срок следва да се разпише и концепция за създаването на централизиран регистър на административно-наказателните производства, включително съдържанието, поддържането, вписването на постановления в него.

 

Иво Ториното е задържан за отвличането на Адриан Златков

http://clubz.bg/63594-ivo_torinoto_e_zadyrjan_za_otvlichaneto_na_adrian_zlatkov

Четирима души са обвинени за отвличането на 25-годишния Адриан Златков след вчерашната мащабна операция срещу криминалния контингент.

Синът на бизнесмена Тони Златков беше похитен и държан 11 дни в плен през миналото лято. Според бТВ са задържани Ивайло Борисов–Ториното и още трима. Според медии сред тях има една жена.

Ториното и още над 30 души от криминалния контингент бяха привикани в различни служби на МВР вчера. Тове бе предшествано от кратко съобщение на МВР, че се провежда "специализирана полицейска операция по линия на активния криминален контингент". Но в него нямаше нито едно име.

Въпреки това стана ясно, че сред призованите и Златомир Иванов–Баретата, който през годините е считан за шеф на Ториното.

Баретата обаче е освободен и според източници на бТВ е само свидетел.

Разследващите смятат, че групата за отвличането на Златков е събрана еднолично от Ториното. Задържаните остават за 72 часа в ареста.

Семейството на Адриан Златков не е уведомено за ареста на заподозряната група, каза пред телевизията Тони Златков. В момента младежът е на почивка.

Според Златков-старши соченият за тартор на бандата Ивайло Борисов-Ториното е идвал като клиент в тяхната автокъща.

„Идвал е в автокъщата ми 2-3 пъти да гледа коли. В никакъв случай не ми е познат или близък. Никога не сме имали бизнес отношения с него”, категоричен беше Тони Златков. Неговият бизнес е продажба на употребявани автомобили в най-високия луксозен сегмент.

Златко Баретата съм го виждал на живо един-единствен път, въобще не го познавам. Преди няколко години гледа една кола”, допълни той.

Отвличането на сина на Тони Златков беше типичен пример за "хепиенд", макар че не се разбра защо бащата хем плати огромен откуп, хем... с просълзени очи от тв ефира благодари на министър-председателя Бойко Борисов, който го приел вкъщи.

Още по-рано Ториното влезе във фокуса на общественото внимание през 2016 г., когато негова група гардове (които после просто се оказаха приятели) с отработени жестове засича и тероризира с палки и бой момче и момиче при пътно спречкване на Околовръстното.

Те малтретираха хората, без да се притесняват, че ги снимат и записват на видео.

По повода дори се събраха Сотир Цацаров и ръководството на МВР и обявиха началото на крути мерки срещу "знаковите" лица, които се возят с регламентирани или не кортежи. Досега не се е чуло да има отнет лиценз например на охранителна фирма за това.

Британските депутати ще получат официален анализ за Брекзит преди да го гласуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690683

Британските депутати ще получат официален анализ за Брекзит преди да го гласуватБританският премиер Тереза Мей заяви, че британските депутати ще получат официален анализ по окончателното споразумение за Брекзита преди да се поиска от тях да го одобрят. Така тя отхвърли изтекъл документ, според който при всички варианти положението на британската икономика ще се влоши, предаде Ройтерс.

Параолимпийци готвят бойкот заради руснаците

https://offnews.bg//zimni/paraolimpijtci-gotviat-bojkot-zaradi-rusnatcite-673911.html

Треньорът на германския параолимпийски отбор по ски Ралф Ромбах обяви, че се готви бойкот на стартовете в Пьонгчанг в случай на допускане на спортисти от Русия.

Според Ромбах това е чудовищно потъпкване на олимпийските принципи и взимането на компромисни решения като това атлетите от Русия да участват като неутрални, не решава, а задълбочава проблемите.

"Не можем да повлияем на решението на Международния параолимпийски комитет, но водим разговори за бойкот на един от стартовете, например женската щафета, в случай, че руснаците бъдат допуснати.

Разбирам, че не всички да употребявали забранени вещества, но са били част от допинговата система, която е съществувала в страната. Ако си затваряме очите за този факт, никога няма да постигнем успех в борбата с допинга", коментира Ромбах.

В Русия също са недоволни от решението на международната централа, а депутатът и бивш боксьор Николай Валуев открито се възмути.

Образователното министерство спира т. нар. джендър анкета

http://clubz.bg/63593-obrazovatelnoto_ministerstvo_spira_t_nar_djendyr_anketa

Образователното министерство спира т. нар. джендър анкета. Това съобщи самият просветен министър Красимир Вълчев по БНТ.

Става въпрос за анкета, изготвена от фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" (ДОИТ) съвместно с "Национална мрежа за децата", която се прилага безпроблемно в българските училища от пет години насам със съдействието на Министерството на образованието и науката. Конкретният проект е конкурс "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола", а анкетата се попълва от учителите, а не от децата.

Заради общественото напрежение, породено покрай дебатите по текстовете на Истанбулската конвенция, Министерството на образованието ще спре засега сътрудничеството си по подкрепен през 2013 г. проект на неправителствена организация, каза Вълчев.

Джендър програмите се спират, докато приключат дебатите в обществото и се реши кои са безспорните ценности, в които да се възпитават децата, каза министърът.

Сега ще се въздържим от провеждането на това проучване, обясни министърът днес. Допълни, че покрай споровете за Истанбулската конвенция се е видяло, че тези дебати не са полезни, защото трябва да има относителен обществен консенсус за ценностите, които да се предават на децата.

Трябва да бъдем сдържани и предпазливи, докато не се проведат тези обществени дебати. По същия начин водим дебатите за религията в училище. Ще изчакаме, проектът не е най-важната ни задача, добави министърът.

Красимир Вълчве беше сред министрите, които на правителствено заседание гласуваха против Истанбулската конвенция.

Как България се озова в офшорен списък на Украйна

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kak-bylgariia-se-ozova-v-ofshoren-spisyk-na-ukraina-254857/

Въпреки няколко спогодби за данъчно облагане страната ни се оказа под „особен надзор“, а при сделки се прилагат правилата за „трансферно ценообразуване"

Затвориха над една трета от училищата в страната

http://www.cross.bg/oblast-ychilishta-nyama-1566721.html

/КРОСС/ Броят на училищата, които остават затворени заради обявена грипна епидемия продължава да нараства. Днес в общо 873 училища в страната днес няма да има занятия, съобщават от Министерството на образованието и науката. При положение, че общият брой на школата в България е около 2400-2500, това означава, че днес над една трета от тях не функционират. За 138 училища в област Бургас грипната ваканция продължава до 2 февруари включително. В София - град 276 училища също няма да учат до 2 февруари. 40 училища в област Сливен и 71 училища в област Русе са в грипна ваканция. В област Варна всичките 122 училища няма да учат до 2 февруари. В 13 училища в област Габрово и в 61 училища в област Монтана има грипна ваканция. Обявена е грипна ваканция за 60 училища в област Хасково и за 44 училища в област Ямбол. В област Кюстендил 41 училища няма да учат от днес до 2 февруари. В 4 училища няма да се учи днес в област Враца. Това са НУ „П. Р. Славейков"- Роман, ПГО „Елисавета Багряна" - Бяла Слатина, ПЕГ „Йоан Екзарх" - Враца, и СУ „Христо Ботев" - Оряхово. В ОУ „Иван Вазов" - с. Мусачево, Софийска област, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - с. Ставерци, област Плевен, и ОУ „Васил Левски" - с. Бойница, област Видин, днес също няма да има занятия. От 3 до 6 февруари включително учениците в цялата страна са в междусрочна ваканция.  

Демократите в САЩ заклеймиха първата година на Тръмп като президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690678

Демократите в САЩ заклеймиха първата година на Тръмп като президентДемократите обвиниха президента на САЩ Доналд Тръмп, че за първата си година на поста е посял семената на раздора и разединението сред американците. Според представителя на партията в Конгреса от щата Масачузетс Джо Кенеди тази първа година е била белязана от "хаос, партизанщина и политиканстване", предаде агенция ДПА, цитирана от БТА.

Изпълнителите на пътя Поморие – Ахелой: „Пускаме движението преди активния сезон“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VJWoYwD8oj0/

Разширението на пътя Поморие – Слънчев бряг ще е готово за началото на активния туристически сезон. Това стана ясно на среща между  изпълнителите на строителните работи и народните представители от ПП  ГЕРБ-Бургас – Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Ася Пеева, Галя Василева  и Иван Вълков, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас. На нея бяха поканени още областният управител на Бургас –  Вълчо Чолаков и директорът на ОПУ – Бургас инж. Митко Порязов. Бургаските депутати настояха да направят пълен обход на изграждания  маршрут. Работите по уширението на 5-километровия участъка между Поморие – Ахелой вървят по план и няма забавяния, коментираха техническите лица от фирмата изпълнител – “Пътстрой Бургас”. В момента се правят водостоци за преминаване на земноводни и влечуги под нивото на пътя, тъй като трасето е в близост до две защитени зони по “НАТУРА 2000”.
Едновременно се работи на две места по изграждане на основата за второто пътно платно от Поморие до Ахелой, така във всяка посока ще има по две ленти за движение. За реализация на уширението на трасето са изместени  електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели. През април ще започнат асфалтовите работи, които ще продължат около месец, а след тях довършителните – съоръжения за защита на преминаващите птици, както и такива за шумозащитни пана, обясниха още строителите.
До изграждането на обхода на Поморие, новото четирилентово трасе ще бъде  привързано към стария път I-9 Бургас – Слънчев бряг.
Депутатите спряха последователно на няколко от възловите точки, в които изпълнителите са струпали много техника. Една от тях бе мястото за пътен  надлез, който ще осъществява връзката между Тънково и Ахелой, а другата до река Ахелой, над която в момента се изгражда мост. Обходният път ще е изцяло ново трасе с две големи съоръжения. Ще се изгради и нова пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой с главния път I-9, както и пътна връзка свързваща Ахелой и Слънчев бряг малко преди кръговото кръстовище за Равда.
От изпълнителя на обхода “Трейс Груп Холд” АД се похвалиха, че напредват с бързи темпове поради меката зима. Изместени са 90% от инженерните мрежи. Проводимостта на изграденото ново трасе е малко над 3,2 км, а до кръговото движение на Равда остава около километър. Пред депутатите, строителите се ангажираха да пуснат движението по пътя предсрочно за началото на активния летен сезон и се надяват, че времето ще е
благоприятно за работа.
„Идеята е двата обекта да се пуснат едновременно, въпреки че срокът за изграждане на обхода на Ахелой е 12 месеца – до около края на октомври. Видимо е, че изпълнителите са напреднали значително и работят много отговорно.“ отбеляза народният представител Димитър Бойчев.
Изграждането на четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг е приоритет на народните представители от ГЕРБ-Бургас от години. Те търсиха подкрепа от различни институции, за да се стигне до етапа на реално изпълнение. Проектирането, съдебните процедурите и намирането на финансиране продължи 7 години.
Стойността на реконструкцията на отсечката от Поморие до Ахелой е близо 21,5 млн. лв., а на обхода на Ахелой – 23,2 млн. лева. Средства са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.
„Когато обходът бъде готов, голямата тапа на Ахелой ще падне и хората по най-натоварения национален път ще бъдат максимално облекчени по време на своите пътувания. За нас остава удовлетворението от това, че поехме ангажимент да сложим край на задръстванията по пътя между Слънчев бряг и Бургас и скоро това ще се случи.“ – добави народният представител от ГЕРБ-Бургас и член на парламентарната Комисия по транспорта Иван Вълков.

Жаблянов: ГЕРБ не могат да ни върнат топката, спукана е

http://dnes.dir.bg/news/gerb-parlamentarna-grupa-valeri-zhabljanov-konstitutziata-topkata-spukana-26833269

„ПГ на ГЕРБ наруши Конституцията, защото те взеха решението Делян Добрев да остане в парламента.

Мъжът, прегазил Ангел в Катуница, издъхна в затвора

http://dnes.dir.bg/news/smart-zatvor-katunitza-simeon-yosifov-26833364

62-годишният Симеон Йосифов, който на 23 септември 2011 г. прегази и уби 19-годишния Ангел Петров при размириците в Катуница, е починал в затвора.

От утре се отменя грипната епидемия в община Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6690677

От утре се отменя грипната епидемия в община БлагоевградОт утре се отменя грипната епидемия в община Благоевград, съобщи доктор Веселка Мончева - директор отдел "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Благоевград. Заболеваемостта в сравнение с предишните две седмици е намаляла двойно и към момента стойностите са 170 на 10 000 души, което е под епидемичните нива, допълни доктор Мончева.

Болниците няма да купуват лекарства за редки заболявания с обществени поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690675

Болниците няма да купуват лекарства за редки заболявания с обществени поръчкиНародните представители приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 119 народни представители, един гласува „против“, а 21 се въздържаха. С промените от закона се изключва закупуването от болниците на лекарства за редки заболявания без алтернатива в страната.

Отделят 165 хил. лева за насърчаване на даровити варненски ученици и студенти

http://www.moreto.net/novini.php?n=368146

И през 2018-та година общинската администрация ще продължи да стимулира и подпомага творческите заложби на ученици и студенти с изявени дарби. В годишния бюджет са предвидени 165 хил. лева, които да послужат за реализиране на традиционната програма в тази насока, научи Moreto.

Facebook забранява рекламите на криптовалути и ICO

http://clubz.bg/63592-facebook_zabranqva_reklamite_na_kriptovaluti_i_ico

Социалната мрежа Facebook забрани всички реклами, свързани с биткойни, криптовалути и ICO (initial coin offerings - първоначално предлагане на монети), в опит да се справи с измамите. Новите правила, наложени от екипа на Марк Зукърбърг, "забраняват финансовите продукти и услуги, които често са свързани с подвеждащи или измамни промоционални практики като двоични опции, първоначални предложения за монети и криптовалути".

Това е доста широкообхватна политика и социалната мрежа я определя като "умишлено широка".

Проблемът с първоначалното предлагане на монети е, че това е до голяма степен нерегулиран метод за набиране на средства от дадена компания, който включва продажбата на криптоактиви на инвеститорите. За разлика от IPO (първичното публично предлагане), където регулациите действат от десетки години.

Освен това биткойн и другите криптовалути са твърде "горещи" в момента и интернет пространството е пълно с измами и всякакви рискове. Американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC - U.S. Securities and Exchange Commission) закри тази седмица една измамна схема с ICO, откъдето твърдяха, че са набрали 600 млн. долара - и очевидно много хора са загубили парите си. Рекламата на компанията зад ICO - AriseBank от Далас, Тексас, беше снимка на известния боксьор Ивендър Холифийлд, на която пишеше: "Присъединете се към най-голямата битка в историята. Банката на народа пристигна!"

Говорител на Facebook казва пред Business Insider, че новите правила забраняват всички реклами, свързани с криптовалути, а не само онези, които се опитват директно да продават цифрови валути или токени. Това означава, че в забраната попадат и реклами на Bitcoin портфейли, както и за хардуер, свързан например с "копаене" на криптовалути.

Директорът на Facebook за управление на продукти Роб Кодън казва, че в бъдеще компанията може да промени политиката си, за да рекламира отново законни бизнеси, свързани с криптовалути.

"Искаме хората да продължат да откриват и да научават за нови продукти и услуги чрез реклами в Facebook, без да се страхуват от измами. Има много компании, които рекламират бинарни опции, ICO и криптовалути, които понастоящем не работят добросъвестно."

”Открити събрания” и протестни балони пред Темида

http://dnes.dir.bg/news/protest-nadzirateli-sadebni-ohraniteli-26832969

Надзиратели и съдебни охранители от 22 града отново протестират днес пред съдебните палати в големите областни градове. Очаква се да участват над 5000 души.

Колко струват изпитните стаи на ДАИ за листовките?

http://dnes.dir.bg/news/listovki-izpiti-shofyorski-kurs-26833362

Колко струват „белите стаи“ на ДАИ, в които се провежда теоретичният изпит на шофьорския курс – т.н. листовки?

Скандал между ГЕРБ и БСП за комунизма в учебниците

http://dnes.dir.bg/news/komunizam-bsp-gerb-uchebnitzi-26833360

ГЕРБ и БСП влязоха в нов спор в пленарната зала - този път във връзка с изучаването на комунизма в учебниците по история.

Кънев: Приятелят на премиера Шиши решил да става татко на лъвчета

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/kanev-priiateliat-premiera-shishi-reshil-stava-tatko-lavcheta.html

Депутатите да не са депутати, а да са машини за гласуване, които той командва, министрите да не са министри, а да са слуги, на които той заповядва. Не може премиерът да се занимава с лъвчета. Всичката Мара втасала, премиерът трябва да реши проблема, защото неговият приятел Шиши е решил да става татко на лъвчета против закона.

Кънев: Приятелят на премиера Шиши решил да става татко на лъвчета

https://frognews.bg/novini/kanev-priiateliat-premiera-shishi-reshil-stava-tatko-lavcheta.html

Депутатите да не са депутати, а да са машини са гласуване, които той командва, министрите да не са министри, а да са слуги, на които той заповядва. Не може премиерът да се занимава с лъвчета. Всичката Мара втасала, премиерът трябва да реши проблема, защото неговият приятел Шиши е решил да става татко на лъвчета против закона.

Демократите заклеймиха първата година на президента Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/demokrati-sasht-izbori-2016-godishna-rech-jo-kenedi-26832558

Демократите обвиниха президента на САЩ Доналд Тръмп, че за първата си година на поста е посял семената на раздора и разединението сред американците.

Последни проучвания сочат, че 75% от българите страдат от кръвно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6689847

Последни проучвания сочат, че 75% от българите страдат от кръвноСпециалистите отчитат като причини за така застрашаващите цифри: наднорменото тегло, високите нива на холестерол и не на последно място стреса. Най-притеснителен, обаче, се оказва фактът, че при хронично високо кръвно се засяга работата на важни органи и системи и това води до тежки здравословни последствия.

Цените на петрола продължават да се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-се-понижават_l.a_i.757227_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa пpoдължaвaт дa ce пoнижaвaт в cpядa нa фoнa нaдxвъpлилия пpoгнoзитe pъcт нa зaпacитe oт cypoвинaтa в CAЩ. Cyтpинтa фючъpcитe зa...

Фашисткото мракобесие, братските съседни народи и нашите освободители

http://clubz.bg/63591-fashistkoto_mrakobesie_bratskite_sysedni_narodi_i_nashite_osvoboditeli

На днешния ден преди 73 г. първи и втори състав на Народния съд произнасят своите присъди. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на трима регенти, 67 депутати, министри, офицери и др. Заради тези кървави събития денят се отбелязва като ден на почит към жертвите на комунизма.

Първи състав на Народния съд е образуван са съдене на бившите регенти на България, бившите дворцови съветници, бившите министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов, Константин Муравиев. Обвинителният акт на този състав от 5 декември 1944 г. започва с дълга историческа аргументация, която е твърде интересно четиво от днешна гледна точка. Ето някои извадки от нея:

"... няма никакво съмнение, че ако българският народ не беше намерил достатъчно сили в себе си, за да смъкне фашистката власт и да създаде на 9 септември свое правителство - правителството на Отечествения фронт - нашата страна можеше да загуби напълно своята независимост и да бъде заличена от картата на свободните, независими държави"

Какво щеше да стане ако не беше свалена "фашистката власт" можем само да гадаем. Факт е обаче, че след 9 септември страната ни губи напълно своята независимост и е заличена от картата на свободните независими държави, само че от болшевишката власт в СССР.

"... във всички национални катастрофи, до които нашият народ е бил довеждан, личи винаги пръста на германския империализъм. Оръдия на германската завоевателна политика на Балканите бяха Фердинанд и неговата династия, предателската и продажна велико-българска шовинистическа клика... германските империалистически хищници постоянно насъскваха България против другите балкански страни, противопоставяха я на другите балкански народи, в това число и на нашия освободител - великия, братски, руски народ... Стотици хиляди български синове сложиха костите си, милиарди народни богатства бяха пропилени за чужди интереси, за интересите на германските империалистически разбойници. Цялата тази престъпна, предателска политика, чужда демократическия дух на българския народ и неговите действителни национални интереси, се прикриваше под красивата мантия за "освобождение" на Македония, за осъществяване на "националните идеали" на българския народ.

Твърденията, че хилядите загинали за обединението на Бългрия са го правили за чужди интереси - оставяме на съвестта на онези, които ги изговарят.

"Когато в 1914 г. Кайзерова Германия подлали голямата световна война нейният агент в България цар Фердинанд, обкръжен с нови продажници, против волята и чувствата на българския народ, хвърли България във война срещу великите европейски демокрации, срещу братските съседни народи и срещу нашите освободители".  

Факт е, че изборът на България да влезе в Първата световна война на страната на Германия е бил грешка, която тежи на съвестта на Фердинанд и тогавашното правителство, Още повече, че към този момент, за разлика от Втората световна война, България все още е имала алтернатива и е можела да реши до голяма степен своя национален въпрос дори ако се включи в другия лагер. Във война срещу нашите "освободители" не сме се хвърляли. Напротив - те се хвърлят в Добружда, където са разбити от нашите войски.

 "След кървавото потушаване на въстанието (Септемврийското от 1923 г. - б.р.) се започна една ера на страшни гонения и на пълно обезправяване на българския народ, която се приключи едва с антифашисткото въстание на 9 септември т.г.".

Гонения по това време наистина е имало, но пълното обезправяване на българския народ не приключва на 9 септември, а напротив - настъпва именно след тази дата.

"Присъединяването на България към тристранния пакт и пропускането на германските войски през наша територия забиха нож в гърба на нашите съседи...".

Много е чудно дали има поне един исторически документ, в който нашите съседи си посипват главата с пепел, че са ни забили нож в гърба. Още повече, че такива приказки у нас се чуват и до днес от определни среди по повод това, че България даде въздушното си пространство за удари срещу Югославия през 1999 г.

"Нашите фашистки управници старателно премълчаваха огромния факт, че... още в края на 1940 г. правителството на Съветския съюз предложи на българското правителство сключване на пакт за ненападение и взаимна помощ... Предложението е било направено от комисаря на външните работи Молотов чрез съветския дипломат Соболев"

Написалите това премълчават огромния факт, че в рамките на т.нар. "Соболева акция" Георги Димитров  БРП(к), след разговор със Сталин и Молотов, разръщат широка кампания, финансирана от Коминтерна, за приемане на тези съветски предложения. А в позив на РМС, младежката организация на комунистическата партия, се казва "Искаме съюз със СССР" и "Искаме съюз с герогична и социално-прогресивна Германия", "Да живеят др. Сталин и др. Хитлер, вожодвете на съветската и немската работническа класа". Обяснението на тези действия на комунистите е прости - по-същото време все още действа пактът Рибентроп-Молотов от 1939 г. за ненападение между Германия и СССР. С този пакт двете държави фактически си поделят Полша. Този пакт действа и към 1 март 1941 г., когато България се присъединява към Тристранния пакт.

"Придобивайки привидно Македония и Тракия България сама загуби националната си независимост и фактически се превърна в колония на Хитлерова Германия. Самите немци не скриваха, че считат Македония и Тракия за германски области, управлявани временно от българската администрация и като такива ги отбелязваха върху своите карти"

Ако примем, че това е така, то няма как да приемем друг цитат от текста, който хвърля вината за депортираните от Македония и Тракия евреи върху тогавашните български власти.

"Бедното еврейско население беше малтретирано, избивано, изпращано по трудови лагери при убийствени условия. Около 13 хил евреи бяха задигнати от Беломорието и Македония и откарани с пломбирани вагони в Полша, където са били най-зверски избити"

За това, че около 50 хил.  български евреи са спасени от депортация - в обвинителния акт няма нито ред.

"До 9 септември т.г., когато възстаналият народ свали от властта последното противонародно правителство, фашисткото мракобесие тежеше като черен облак върху нашата страна. Отнето бе правото на сдружаване. Всички политически и професионални организации бяха разтурени и вместо тях бяха създадени казионни организации, в които българските работници, селяни, занаятчии и други професии трябваше задължително да членуват, за да станат въпреки волята си опора на насилническата власт".

В този цитат датата 9 септември би могла бъде заменена с 10 ноември 1989 г., а изразът "фашистко мракобесие" с "комунитическо мракобесие". Така ще се получи една доста реалистична картина на режима, установен у нас между 1944 и 1989 г. 

Документите, свързани с Народния съд, могат да бъдат намерени тук.

Джипита искат повишение на таксите и редовни плащания, за да не банкрутират

http://www.mediapool.bg/dzhipita-iskat-povishenie-na-taksite-i-redovni-plashtaniya-za-da-ne-bankrutirat-news274931.html

Лични лекари настояват за повишение на потребителската такса, която пациентите плащат при всяко посещение, както и да получават редовно сумите за пенсионерските прегледи, които са субсидирани от държавата. От началото на годината, когато назря напрежение заради забавеното изплащане на разликата в потребителската такса на пенсионерите за месеците септември, октомври и ноември 2017 година, в средите на семейните лекари отново се заговори за увеличение на потребителската такса. В момента тя е 2.90 лева и 1 лев за пенсионерите, като разликата за възрастните хора се доплаща от държавата през здравната каса. Децата и хората с ТЕЛК-решения за намалена работоспособност са освободени от такса. Преди дни от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив поискаха таксата да се увеличи на 5.10 лева, така че да е обвързана с размера на минималната работна заплата, както беше допреди няколко години. “Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд“, коментира в сряда пред бТВ д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари. Той отрече искането за повишение на таксата на 5.10 да е официално искане на съсловната организация, но посочи, че увеличение е необходимо и минималната заплата трябва да служи като индикатор. “За всички, които не заплащат пълната такса, държавата чрез здравната каса дължи разликата до 2.90 лв. в момента на личните лекари. Превеждането на парите обаче става по тромава процедура, която отнема около 4 месеца“, обясни д-р Брънзалов. Аз не бих взел пари от много хора, но това е моята лична воля и тя не освобождава държавата от нейните задължения, посочи той. Той припомни, че личните лекари обзавеждат сами кабинетите си, плащат наем и консумативи, както и на наети от тях други служители като медицински сестри. Освен потребителската такса за всеки преглед обаче личните лекари получават всеки месец по 1.20 лева за всеки записан пациент в листата си. В пациентската листа на един общопрактикуващ лекар има средно по около 1000-1500 пациенти, но има и такива с по над 3 000 души. Брънзалов обаче коментира, че педиатрите, например, които не получават потребителска такса за децата, положението е особено тежко, защото след като са прегледали множество пациенти за деня, накрая си тръгвали с празни джобове. За прегледите на децата обаче педиатрите получават пари по програмата на НЗОК “Майчино и детско здравеопазване“. Брънзалов заяви, че лошото заплащане прави педиатрията особено непривлекателна специалност за младите лекари. Средната възраст на личните лекари в момента е 58 г., като има и такива, които продължават да работят и след навършването на пенсионна възраст. В отговор на въпрос той обяви, че личните лекари не искат да правят протести, а да бъдат чути.

Личните лекари се страхуват да не банкрутират

http://www.mediapool.bg/lichnite-lekari-se-strahuvat-da-ne-bankrutirat-news274931.html

“Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд“, каза в сряда д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България по повод исканото от джипитата повишаване на таксата за преглед. Той каза, че има риск от банкрут на джипита. “Лекарският труд у нас е силно девалвиран. Кабинетите са обзаведени от самите общопрактикуващи лекари, които същевременно плащат и наеми, консумативи, осигуровки на сътрудниците си. За да няма банкрутирали джипита, трябва да се вземат мерки“, каза лекарят пред бТВ. Д-р Брънзалов коментира, че преди таксата е била процент от минималната работна заплата, но преди пет години парламентът реши тя да се замрази. Той напомни, че голяма част от пациентите са освободени от такса. Пенсионерите заплащат  един лев за преглед, а разликата до 2.9 лв се превежда със закъснение. Последното забавяне е било четири месеца. “Колегите с повече дечица в практиката например, особено в този период, може цял ден да работят и да си тръгнат с празен джоб, защото децата не заплащат такса. Някой е освободил пациентите от такса, нека този някой да си я поеме“, каза д-р Брънзалов. Брънзалов обаче уточни, че сдружението на общопрактикуващите лекари не иска някакво конкретно повишение на таксата за преглед, а е готово за разговори, защото “напрежението расте“.

Шварцнегер продаде своето "Бугати" за 2,5 милиона долара

http://www.cross.bg/shvartzneger-dolara-miliona-1566720.html

/КРОСС/ За 2,5 милиона долара продаде своето „Бугати Вейрон" Арнолд Шварцнегер. Суперавтомобилът е на само 1600 километра пробег и е от последните от серията Grand Sport от 2015 година. Возилото е с 1200 конски сили и ускорява до 200 км/ч за под 10 секунди. Купувачът е известен сред знаменитостите дилър - Оби Океке, който наскоро достави подобна суперкола на Флойд Мейуедър Джуниър. Като ново въпросното „Бугати Вейрон" струваше 1,7 милиона долара, което значи, че Шварцнегер дори е на печалба от продажбата. Със сигурност такава ще има за Океке, като се има предвид кой е бил предишният собственик на автомобила.

Бургаска група с нов сингъл и клип

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9CM8hZHzQtc/

Преди броени дни бургаската група “Силует” представи своя най-нов сингъл и видеоклипа към него. Парчето “Hurt u” е изградено под формата на диалог между двете вокалистки. Разговорът прераства  в конфликт, който ескалира, но само в песента, уверяват от бандата. Отношенията на членовете в групата са повече от приятелски.

“Беше истинско предизвикателство да се превъплатим в ролите и сме щастливи, че успяхме да ги направим да изглеждат истински. За първи път феновете ни виждат в тази светлина и ако съдим по-реакциите им по време на първата прожекция и коментарите във фейсбук – изглежда им хареса. Това е важно за нас, защото нашата публика е повече от специална и ние сме благодарни, че са до нас докато сбъдваме мечтата си!”, коментират от група “Силует”.

Автор на парчето, както и режисьор на клипа, е Владимир Михайлов (Сафо, Сленг). Човекът зад камера отново е Любомир Брестнички, с когото групата реализира вече четвърто видео. Снимките, както и постпродукцията, са дело на “Jeng studio”, а за професионалния саунд се погрижи успешният в Ирландия продуцент Янко Генов.

Видео: Джеймс Хардън записа шеметен рекорд в НБА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/31/3121567_video_djeims_hardun_zapisa_shemeten_rekord_v_nba/?ref=rss


<br /><br />Звездата на "Хюстън рокетс" Джеймс Хардън постигна впечатляващ рекорд в НБА. Той стана първият играч, успял да вкара 60 точки при трибъл-дабъл.<br /><br />Гардът завърши с 60 точки, десет борби и 11 асистенции при победата на "Хюстън" със 114:107 срещу "Орландо меджик". Само в последната четвърт той записа 18 точки.<br /><br />С постижението си Хардън подобри и рекорда за най-много вкарани точки в един мач за...

Задържаха 4 заподозрени във връзка с нападението срещу „Шарли Ебдо“ от 2015 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690638

Задържаха 4 заподозрени във връзка с нападението срещу „Шарли Ебдо“  от 2015 г.Френските власти са задържали четирима души във връзка с нападенията срещу редакцията на сатиричното списание „Шарли Ебдо“ и еврейския магазин от януари 2015 г., предава Deutsche Welle, като се позовава на местни медии, цитиращи източници от съдебните кръгове. Четиримата мъже на възраст от 30 г. до 36 г.

Денят започва с простотия. С бруталност и агресия

http://clubz.bg/63590-denqt_zapochva_s_prostotiq_s_brutalnost_i_agresiq

ГРАФИКИ ТАБЛИЦИ ДИАГРАМИ насилие

Сигурно са ви досадили сексуалните фантазии на разни чичковци и лелки, които си представят, че социалната роля на пола е нещо като еротичните сюжети в порно клиповете - хайде сега ти да си мъж, а аз жена с изкуствен член. Предлагам да поговорим за насилието, което пропуснахме заради целия този джендър-джангър.

Пускам телевизора. Разправят ми за някакви изроди, които биели деца с увреждания, та даже се снимали. Жена в Троян намушкана двайсет и няколко пъти; друга почина, след като се самозапали заради скандал с мъжа си. В София разстреляха посред бял ден бизнесмен, размишлявахме дълго и около касапницата в  Нови Искър. Няма спасение и в международните новини: семейство в Калифорния държало тринайсетте си деца оковани с вериги, миротворци от корпуса на ООН изнасилвали деца. Форматираме диска, рестартираме и пак: пребит лекар, бебе, изхвърлено на боклука…

Поток от страдания

Парадоксът е в това, че всъщност престъпността намалява - днес в Европа има поне 50 пъти по-малко убийства, отколкото през XIV век. В България пикът на държавния разпад от 1994 г. е белязан от мрачния рекорд с почти 500 отнети животи; през 2016 г. те са вече само 155. Развитието на цивилизацията умиротворява нравите. Публични изтезания като разпъване на кръст или набиване на кол са немислими; днешният патер фамилиас няма право да убива децата си като римския, а засегнатият на чест мъжкар не може просто така да обяви дуел на опонента си.

Казармата от времето на соца беше пълна с бой и извращения. По-приятен е споменът ми за началното училище, където другарката ни наказваше, като ни налагаше с дървената показалка по ръцете. За големи провинения се стоеше на колене в ъгъла върху черупки от орехи. Днес не само учителката, но и родителят би си изпатил, ако се разчуе, че прилага подобна педагогика.

Откъде тогава идва това усещане за нетърпимо насилие? Основна заслуга има медийната сцена, чрез която съпреживяваме унижението и мъките на далечни човешки същества. Скоро дори невролозите доказаха, че емпатията е биологически обусловена - невроните ни реагират по еднакъв начин на това, което се случва на нас самите, и на онова, което преживява другият човек. И понеже въпросните други хора са вече към 7,6 милиарда, ние сме бомбардирани с невиждан поток от страдания - наместо да живеем с убийството в наше село, се вживяваме в ужасите на цялата планета. Впрочем, затова и машинката на много хора прегаря. Затова и си изработват социопатска защита срещу съчувствието - тия са черни, ония са си го заслужили, а аз в крайна сметка съм най-голямата жертва от всички.

Но работата не е просто в оптическата илюзия, при която мислим, че става все по-зле, тъй като виждаме все повече. Съвременният човек просто е по-нетърпим към насилието - не само защото има по-изострено чувство за собствените права, но и защото по-силно съчувства на другите страдащи същества. Кой от дядовците ни си е представял, че днес могат да те арестуват, задето си пребил собственото си куче?

Нетърпимо е станало да гледаме как насилват по-слаби от нас. Но не защото си представяме, че това може да сполети и нас. Нетърпимата мисъл е, че можем да сме на мястото на насилника. Дали е от монотеистките религии, дали от Просвещението, дали сме поумнели след идеологическите трагедии на ХХ век - не знам, но никога досега в историята не е имало такава непримиримост към насилието. Знаем, че то намалява и едновременно с това става все по-неприемливо. Прогресът на човечеството сякаш прави настоящето нереално: ако вярваме, че днешното зло няма да го има утре, то става още по-трудно за понасяне. Все по-трудно ще ни е да приемем, че хармонията на нашия свят е построена върху „сълзите на едно невинно дете“, особено ако го показват по медиите.

Култът към традицията. И моделите за подражание

В насилието, разбира се, има индивидуална патология, която обаче често се отключва и под влиянието на културни фактори. Вземете темата за традицията, в която в България въздигат в култ и училището, и културната политика. Ако някой принуждава дъщеря си да слага забрадка, това също е традиция, нали? Във Франция всяка година има процеси срещу анимистки, които правят клитеротомия на момичета и така непоправимо увреждат сексуалността им; в Германия периодично чуваме за убийства на честта, при които баща или брат наказват непокорната девойка, решила да се омъжи по собствена воля. В България пък и до днес в провинцията е прието жената да стои диван чапраз и да принася на мъжете - ако се забави със салатката, може и да си изяде шамара (както разбрахме, 25% от населението не смята този изконен жест за насилие). Дали пък да не преосмислим малко култа към традицията, да потърсим нещо хубаво и в модерните неща?

Моделите за подражание, които предлагаме на младите хора, също заслужават размисъл. Светът ни днес е населен с безжалостни отмъстители, с полицаи, които действат извън закона, с цинични дами, които инструментализират чара си, за да постигнат своето, с егоисти, със самотници. Пребройте само колко серийни убийства на вечер гледаме в сериалите, колко психопати, колко невиждани мъчения. Не можем да повлияем на глобалната популярна култура, можем обаче да противодействаме с алтернативни образци. Балканската версия на Красавицата и Звяра са силиконовата чалга девойка и дебеловратият бизнесмен с голямата кола. Ако девойката бъде приучавана да бъде безмозъчна кукла, която си търси купувач, нали знаем, че ще ѝ се случват и не дотам приятни неща, когато не слуша? Младежът пък научава от малък, че чувства, разбиране, кавалерство - всичко това са недостойни неща. Истинският мъж бие или плаща. Не призовавам към цензура, разбира се. Всеки има право на свой вкус, но ако обществото направи усилие, би могло да даде и друга версия за идентификация.

Лош знак

Най-лошото днес обаче е растящата езикова агресия - казвам най, защото ни просмуква, без да се усетим. Бруталност, простотия, самохвалство - това вече е станало културна норма. Тръмп нарича африканските страни „лайняни дупки", алтернативно десните му последователи в България обявяват опонентите си за хлебарки, а в социалните мрежи основният артистичен талант е да намериш начин да обидиш някого, заобикаляйки автоматичната цензура на машината. И всички се борят срещу пустата политическа коректност, която така и не дочакахме в България.

Между словесната агресия и пристъпването към действия разстоянието не е голямо - обиждам някого, за да го заболи, удрям го, за да го обидя. Затова внезапното отприщване на словесна агресия през последните няколко години е много лош знак. Защото колкото и да се самоубеждаваме в прогреса на човечеството, в историята той нерядко е правил и обратен завой.

"Дойче веле"

Крадец счупи ръката на пенсионер заради един телефон

//dariknews.bg/regioni/burgas/kradec-schupi-rykata-na-pensioner-zaradi-edin-telefon-2075731

27-годишен мъж счупи ръката на пенсионер и изтръгна от него мобилен телефон и скромната сума от 10 лева. Нападението е извършено към 21.40 часа вчера, съобщи Областната дирекция на МВР. По това време възрастният човек се намирал в комплекс „Ялта 2” в Свети Влас.

Пореден скандал: Родители внасят сигнал срещу директора на детска градина в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/poreden-skandal-roditeli-vnasiat-signal-sreshtu-direktora-na-detska-gradina-v-sofiia-2075779

Пореден скандал за управлението на столична детска градина - този път родители и учители алармират за нарушения във Втора детска градина "Звънче". Тази сутрин инициативен комитет  внесе жалби до Столична община относно нередности в приема, както и в разпределението

Джипитата искат мерки, за да не фалират

http://www.moreto.net/novini.php?n=368175

Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Забраниха на служителите да хранят правителствения котарак Палмерстън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6690619

Забраниха на служителите да хранят правителствения котарак ПалмерстънМинистерството на външните работи на Великобритания забрани на служителите да хранят подслонения при тях котарак Палмерстън, който е главният мишелов на ведомството, пише в. "Дейли телеграф". Заради получаваните наготово лакомства, мачокът станал по-малко ефективен в преследването на гризачите. В главните отдели на външното ведомство било

Борбата с мръсния въздух в София - намеренията на общината

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3119305_borbata_s_mrusniia_vuzduh_v_sofiia_-_namereniiata_na/?ref=rss


Добър вечер, утре температурата в София ще бъде до 8 градуса, а нивата на фини прахови частици ще са над 200 µg/m3, или 4 пъти над нормата. От Столичната община призовават гражданите да не използват личните си автомобили, а градския транспорт. Забранява се навлизането в цялата синя зона, но паркирането ще бъде разрешено в крайните десни плана на булевардите "България", "Никола Мушанов" и "Константин Величков".<br /><br />Така би звучала прогнозата за...

Лестър платил 5,76 евро за футболист

https://offnews.bg//futbol/lestar-platil-5-76-evro-za-futbolist-673910.html

5,76 евро получи футболна школа от Валенсия от английския Лестър след привличането на Висенте Ибора от Севиля.

Футболистът е тренирал в школата от 1 юли до 14 октомври 1999 година и според договора между Лестър и Севиля, "лисиците" е трябвало да изплатят на училището, създало играча, 0,072% от трансферната сума или 5,76 евро.

Парите вече са постъпили по сметката на школата и там си ги харчат със здраве.

Ибора изигра 14 мача до този момент за Лестър и отбеляза един гол. "Лисиците" вървят седми в класирането във Висшата лига.

България срещу разума

http://www.transmedia.bg/2018/01/31/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%83%d0%bc%d0%b0/

 


Въпросът вече не е до трети полове и до джендъри-мендъри. Въпросът е до малоумие. До вторично подивяване и първичен разпад. И до постизрождение също. Отначало може да изглежда само нелепо и смешно („джендър и джендем са с общ произход“ – благоразсъждение на митрополит Гавраил). И то не под манастирска някоя асма на дамаджана тригодишно вино, а в Комисията по вероизповедания на Народното събрание. Отначало изглежда само смешно. После обаче става вече налудно.

„Целият замисъл на тази конвенция е тези държави, с които сме присъединени, за да бъдем пазар на западния свят, за да можем тук да получаваме храни с прекрасни консерванти, така че да се налага и на гробищните власти да разсъждават върху това не е ли необходимо да се удължи периодът, когато трябва втори човек да бъде положен в същия гроб. Защото не можем и да се разлагаме – до такава степен стигнаха нещата.“

Не, това не го е казал някой пийнал кръчмарски умник, а отново коскоджамити архимандрит един. И не в някоя кръчма, а по националните телевизори.

Човек винаги търси някакво успокоително обяснение. Не му се ще да приеме най-лошото. И си казва, че всички тия у Бога хора са изключение. Едно от ония изключения, които са дотам многобройни помежду висшето православно началство, че човек се замисля дали не са правило.

И тогава ти се стоварва върху главата голямата православна цепеница. Задействан е не някакъв злощастен архимандрит, а съвкупното синодално войнство. Във всички църкви да се четат молитви против Истанбулската конвенция.

Това вече не е смешно. Не е обикновено тъпоумие. Това е мракобесие. Старото, познато мракобесие, причинило на човечеството ония страдания, които само една овластена идеология може да причини..

Молитви против… Как звучи само. А защо не и една литургия в прослава на Сатаната? Мислите, че Бепеце не е правило литургии в прослава на Сатаната? Лъжете се! Правило е. В началото на петдесетте години. Вълнуващото събитие е надлежно отразено в „Църковен вестник“. Е, там не е посочено изрично, че литургията е в прослава на Сатаната, но пак е в прослава на един със „съ”. Все същото е. А дали в бъдеще Бепецето няма пак да запрославя оня със „съ”-то?

Отпреди две години то се сдуши с Репецето. С Руската православна църква тоест. Която е много повече държавно-путинско образувание, нежели верско, ако въобще е верско. Образувание, което допуска икони на Сталин да висят из руските черкви. Което си е асъл, парекселанс мерзост. Само че срещу тези мерзости Бепецето не чете молитви. И за литургията си във възхвала на Сталин не се разкая.

Сближението между Руското държавно-путинско образувание и нашето си Бепеце обяснява и друго едно православно чудо.

Точно преди две години Българската православна църква чрез представители на Светия синод е одобрил същата тази Истанбулска конвенция със същите тия джендъри (разкритие на вестник „Капитал“).

Но не църквата е най-важното. Слава Богу (дали Нему), ние сме светска република и родното свещеничество няма политическа власт. А дали някой се съмнява, че ако би то да имало такава власт, не би горило на клади изсулилите се от джендема джендъри? Пред храма на приелия мюсюлманство православен светец Александър Невски. И дали ако не се появи отнякъде проповедник да каже „Дойдох да настроя човек против баща му, дъщеря против майка и сестра против свекърва”*, сегашните отци не биха го бичували и разпнали като джендемски джендър, дошъл да разруши семейните ценности, съхранили ни през турско.

И съвсем между другото това, че Църквата е съхранила националния ни дух през турско и е помогнала за освобождението ни е пълна измишльотина. Точно обратното. Висшето духовенство – и българското, и гръцкото, си е поддържало султанската власт. Поради една много проста причина. Османското законодателство го е причислявало към тимариотите – към спахиите и бейовете, тоест към най-облагодетелстваните съсловия в Османската империя. Не току-така Ботев ги нарича „православните скотове“. Срещу империята са въставали, с незначителни изключения, простите селски попчета, не църковните началници. Който не вярва и няма желание да се рови в източници, да прочете поне Софроний Врачански и Петко Славейков.

По-важното е друго. Как нашата политическа класа и отбраната част от обществото ни приемат усилията на развития свят да пригоди законодателството си към една по-сложна и по-развита човешка нравственост. Ако пък онези, които се самоопределят като върли консерватори, се съмняват в това, че нравствеността подлежи на развитие, нека прочетат и сравнят Благовещенията с Вехтия завет. Ама по-внимателно, не като средношколски зубъри. За да схванат очевидното – по отношение на старите юдейски закони, записани в „Числа”, „Второзаконие” и „Съдии израилеви”, Христос е либерал. Седем пъти по седем. А по отношения на своята мъжественост, която според нашите църковници има преди всичко генитални изражения, той е… Е, нека не определяме какъв е бил, би било непристойно и отблъскващо. Но пък може да попитаме за пола на ангелите например. За техния пол са се водили вековни препирни. А на херувимите полът какъв е бил? А на серафимите? Те какви са? Мъже, жени, джендъри? Или пък са представители на изсулилия се от джендема трети пол, влезли на цели сонми в райските селения под прикритието на ангели. Също като джендърите, които при първа възможност ще се изсулят от двойното дъно на Истанбулската конвенция, за да затрият ако не целия български народ, то поне извечните му ценности.

Всичко това са щуротевини на едно недозряло общество. С детския страх, че нощем под леглото дебне джендър. По-важно е наистина как политическата ни класа и обществото като цяло приемат конвенцията. Таман разгеле по този повод още веднъж да разясним смисъла на тая езикова пущина „социална роля на пола“.

Навсякъде по света хората говорят за „мъжественост“. Което означава и предполага (като „стереотип” – пак една папищашка дума от конвенцията), че мъжете държат на думата си, отстояват мнението си и поемат отговорност за словата и делата си. Такава е социалната им роля. Такива особености им е вменило обществото. Те обаче може да са си избрали друг джендър. Друг стереотип. Да шикалкавят, да се отмятат, да отлагат, да се колебаят и въобще да се държат като женски полови органи. Да вземем например най-овластеният човек в България – Бойко Борисов. Като гениталност (за сведение на разните митрополити думите „гениталност” и „гениалност” нямат общ произход) Бойко несъмнено е мъж. Не случайно в народното творчество се пее „бате Бойко, ти си мъж” и се говори за „бай онуй“. Като джендър обаче той е нещо друго. Предлага конвенцията за подписване, но не защитава и не отстоява предложението си, а шикалкави, отмята се, колебае се и отлага. Затова пък истински мъж от джендърска гледна точка е Корнелия Нинова, най-вече когато предизвиква Бойко да излязат от сградата на Народното събрание и да се разберат като мъже. И която напук на световното левичарство се обяви решително против конвенцията. Само дето излезе, че и тя се е отметнала като някакъв си женски полов орган, а не като мъжествен джендър. Защото по разкритие на „Фактограф” само допреди две години и тя се е съгласила с определението „джендър“, против което сега роптае. Когато се е приемал законът за равнопоставеност между мъжете и жените (14 и 15 април 2016 година). Тогава и СДС-то и ДПС-то са гласували закона с понятието „джендър”. И след всичко това най-добре е Бойко Борисов и Корнелия Нинова да се разберат като джендър с джендър.

И ще се разберат. Като джендър с джендър ще се разберат. Транслевичарките Корнелия Нинова и Велислава Дърева станаха мощен изразител на консервативното дясно мислене. Рамо до рамо, под едно знаме, в един и същи боен стяг в защита на родните своеобразия и срещу джендемските джендъри се наредиха всички парламентарно представени партии и всички вероизповедания. Няма леви, няма десни, всички са чудесни и готови да се обединят срещу Европа, която иска да погуби най-българското у българина и да го подмени с джендърско, та да ни пробута нефелните си консерванти.

Рядко срещано в България национално съгласие. Тук-там някакви драскачи, вероятно от дракулски произход нещо пишат и плещят за разум, просвещение, съвремие, напредък и други неприсъщи на стародавния български дух и непонятни за българската постразсъдъчна простосърдечност извратености.

България срещу разума. Кой ще победи? Какви ще са сетнините?

Като начало – срам! Вероятност България наистина да проведе референдум за конвенцията, който ще бъде един от най-гламавите, ако не и най-гламавият референдум в историята на съвкупното човечество.

По-нататък. Вероятност България да вземе връх над разума и да не ратифицира конвенцията, за разлика от всичките си съседи и за разлика от Белгия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Норвегия и да не изброяваме всички 17 европейски страни, които са я ратифицирали. И за разлика от онези, които тепърва ще я ратифицират без никакви референдуми. И за разлика от извъневропейската държава Люксембург. Защо Люксембург ли? Ами като пример за това докъде може да стигне една държава, която се е примирила с конвенцията, с джендърството и еднополовите бракове. Вижте за целта кое място заема Люксембург по доходи (БВП) на глава от населението. Първо в света? Защо ли? А по жизнено равнище и качество на живота? Вижте и после сравнете с православната Русия, която обяви, че домашното насилие не е престъпление, ако не се стигне изрично до болнично лечение. И към която ни тласкат Бесепето, Бепецето и руските патриоти в Народното събрание.

Но освен срама, неподписването на конвенцията има и други, много по-важни сетнини. Съдбоносни сетнини дори.

Замотаното ни с джендърски глупотевини общество, тъпата ни журналистика и посредствените ни политици въобще не обърнаха внимание на една много важна и показателна случка.

В същия ден, когато български църковници заплашиха с анатема Народното събрание, на международната стопанска среща в Давос френският президент Макрон съвсем наистински, съвсем обосновано и никак на майтап отново подхвана въпроса за Европа на различните скорости. Разбира се, поне 80 процента от българите се нуждаят от допълнително тълкувание на тези му намерения. „Европа на различни скорости“ означава България встрани, вън, в ъгъла, защото дава на задна. Разбрахте ли, осемдесетпроцентници такива.

Връзката между неподписването на конвенцията и Европа на различните скорости не е пряка, разбира се, но е много яка. Защото става дума за нагласи. За виждания, за разбирания, за светогледи. Неща много по-трайни и определящи развитието на една държава от текущата политика.

Да не стане накрая така, че поколението политици Костов – Петър Стоянов, а донякъде Кобургготски, да вкарат България в Европа, пък новото поколение – Борисов, БСП-то, БПЦ-то и руските патриоти, да я изкарат.

Затова нека Бойко Борисов и по джендърски да хитрува, да се преструва и да се гърчи, ако трябва, но да избегне големия срам от референдум (от малкия вече няма отърване) и отказ от ратификация. Защото, колкото и да се получава чудато и изненадващо някак, в точно тази битка на България срещу разума, той е най- влиятелната сила, която би могла да застане на страната на разума.

*Дойдох да настроя човек против баща му, дъщеря против майка и сестра против свекърва – Матей 10 / 34-35/

 

Ивайло Борисов – Ториното е арестуван в дома му за отвличането на Адриан Златков

http://www.barometar.net/90359/

Ивайло Борисов-Ториното, сочен за дясна ръка на Златко Баретата, е бил арестуван вчера в дома му, а днес е бил привлечен към наказателна отговорност за отвличането на Адриан Златков, научи blitz.bg от свои източници в специалните служби. По време на задържането му той не е оказал съпротива. За момента Борисов ще престои в килията 72 […]

Колко красив език, или какво мислят за българския преводачите за европредседателството (видео)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/31/3121568_kolko_krasiv_ezik_ili_kakvo_misliat_za_bulgarskiia/?ref=rss


<br /><br />Димка Стоева е български преводач и координатор за европредседателството към Генерална дирекция "Устни преводи" в Европейската комисия. В кратко видео тя разказва за чуждестранните преводачи, които работят в София по време на българското председателство на Съвета на ЕС, а самите те споделят впечатленията си от града и от българския език.<br /><br />През следващите шест месеца преводачите от Генерална дирекция "Устни преводи" ще помагат на...

Министерството на образованието спира проект за джендър анкета

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121574_ministerstvoto_na_obrazovanieto_spira_proekt_za/?ref=rss


Заради общественото напрежение, породено покрай дебата по текстовете на Истанбулската конвенция, Министерството на образованието ще спре засега сътрудничеството си по подкрепен през 2013 г. проект на неправителствена организация. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.<br /><br />Става въпрос за фондация "Джендър образование, изследвания и технологии", която от 2013 година провежда конкурс за училище без насилие и стереотипи,...

Какъв красив език, или какво мислят за българския преводачите за европредседателството (видео)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/31/3121568_kakuv_krasiv_ezik_ili_kakvo_misliat_za_bulgarskiia/?ref=rss


<br /><br />Димка Стоева е български преводач и координатор за европредседателството към Генерална дирекция "Устни преводи" в Европейската комисия. В кратко видео тя разказва за чуждестранните преводачи, които работят в София по време на българското председателство на Съвета на ЕС, а самите те споделят впечатленията си от града и от българския език.<br /><br />През следващите шест месеца преводачите от Генерална дирекция "Устни преводи" ще помагат на...

Родители внесоха нов сигнал за прием по "втория начин" в софийска детска градина

http://www.mediapool.bg/roditeli-vnesoha-nov-signal-za-priem-po-vtoriya-nachin-v-sofiyska-detska-gradina-news274930.html

Родители внесоха в сряда сутринта в Столичната община сигнал за 98 нарушения на директора на Втора детска градина "Звънче ", съобщи БНТ. Нарушенията са засечени през последните два месеца. От общо 372 деца повече от половината са приети по "втория начин ", т.е чрез протоколи от лекарски комисии, ТЕЛК или работна група. Родителите искат да бъде проверено дали има необходимите документи за всеки отделен случай, които да доказват, че децата са хронично болни или са със специални образователни потребности. "Тези деца се вкарват по усмотрение на директора. Директорът, ако реши, може да го вкара, ако реши, може да не го вкара и това е един начин директорът да подбира кои деца да влязат в детската градина", коментира Васил Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. По думите му някои деца биват записвани, започват да посещават детската градина и в същото време стоят в системата за класиране в детска градина. "Те участват в класиране, заемат място в това класиране, класират се заедно с други деца и, ако се класират, в последствие биват записани в системата", каза Николов и определи това като “машинация“. Родителите настояват за проверка от общината, както и да бъде включен техен представител като граждански контрол по време на проверката. Столичната община още не може да потуши скандала с разкритията на директорката на общинската детска градина в Горна баня Мариана Иванова за нерегламентиран прием на деца. Тя обяви, че върху нея е оказван натиск от общински служители за допълнителен прием. Публичните й разкрития засилиха съмнения, че подобни практики има в много детски градини в столицата. Иванова разкри, че е получавала текстови съобщения от експерти на Столична община и лично от кмета на район "Овча Купел" за допълнителен прием на деца. Тя започна да говори, след като бе уволнена от директорската позиция.

Родители внесоха нов сигнал за прием по “втория начин“ в детските градини в София

http://www.mediapool.bg/roditeli-vnesoha-nov-signal-za-priem-po-vtoriya-nachin-v-detskite-gradini-v-sofiya-news274930.html

Родители внесоха в сряда сутринта в Столична община сигнал с 98 нарушения на директора на Втора детска градина "Звънче ", съобщи БНТ. Гражданите са организира в Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система Нарушенията са засечени през последните два месеца. Става въпрос за това, че от общо 372 деца повече от половината са приети по "втория начин ", т.е чрез протоколи от лекарски комисии, ТЕЛК или работна група. Родителите искат да бъде проверено дали има необходимите документи за всеки отделен случай - документи, които да доказват, че децата са хронично болни или със специални образователни потребности. "Тези деца се вкарват по усмотрение на директора. Директорът, ако реши може да го вкара, ако реши може да не вкара и това е един начин директорът да подбира кои деца да влязат в детската градина", коментира Васил Николов, председател на неправителствената организация. По думите му някои деца биват записвани, започват да посещават детската градина и в същото време стоят в системата за класиране в детска градина. "Те участват в класиране, заемат място в това класиране, класират се заедно с други деца и ако се класират, в последствие биват записани в системата", каза Николов и определи това като “машинация“. Родителите настояват за проверка от общината, както и да бъде включен техен представител като граждански контрол по време на проверката. Столичната община още не може да потуши скандала с разкритията на директорката на общинската детска градина в Горна баня Мариана Иванов за нерегламентиран прием на деца. Тя обяви, че върху нея е оказван натиск от общински служители за допълнителен прием на деца. Публичните й разкрития засилиха съмнения, че подобни практики има в много детски градини в столицата. Иванова разкри, че е получавала текстови съобщения от експерти на Столична община и лично от кмета на район "Овча Купел" за допълнителен прием на деца. Тя започна да говори, след като бе уволнена от директорската позиция.

Психично болен напада таксиджия, той се защитава и сега може да влезе в затвора

https://offnews.bg//obshtestvo/psihichno-bolen-napada-taksidzhia-toj-se-zashtitava-i-sega-mozhe-da-v-673909.html

Десетки шофьори на таксита от Враца и Монтана се събират тази сутрин на протест в подкрепа на свой колега. Той и съпругата му, която също е таксиметров шофьор, бяха намушкани от психично болен клиент с нож, съобщи Нова телевизия.

След този инцидент от миналата година таксиметровите шофьори работят в страх. Решават да излязат на улицата днес заради опасността в затвора да влезе техният колега, а не нападателят.

Всичко се случва в село Громшин, където таксиметровият шофьор е трябвало да остави своя клиент. В колата била и съпругата на шофьора, която е и негов колега.

След като направили няколко обиколки на селото, клиентът извадил нож и ги нападнал. За да спаси съпругата си, шофьорът на таксито също извадил нож.

„Таксиметровият шофьор взима кухненския нож, който съпругата му е купила сутринта от пазара, отваря задната врата и нанася удар на нападателя”, обясни Андрей Кръстев, кмет на село Громшин.

Заради прободните рани, клиентът е настанен в болница с опасност за живота. А на шофьора на таксито е повдигнато обвинение за опит за убийство, причинено в състояние на афект.

„Този афект съобразно наличните доказателства е провокиран от пострадалия по отношение на самия таксиметров шофьор и на неговата съпруга, което е довело до ответни действия на таксиметровия шофьор”, обясни Лили Илиева от Окръжната прокуратура в Монтана.

Според нея обаче тъй като той е нанесъл сериозни удари със значителна сила и е причинил сериозни увреждания и вредоносният резултат е сериозен сам по себе си, поради това и обвинението е насочено по отношение на него и той ще трябва да понесе предвидения в съответния текст от Наказателния текст отговорност.

Клиентът на таксито все още няма повдигнато обвинение, защото продължава да се води досъдебно производство.

Анджелина Джоли се срещна с Бриджит Макрон в Париж (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6690612

Анджелина Джоли се срещна с Бриджит Макрон в Париж (Снимки)Холивудската звезда Анджелина Джоли беше през уикенда в Йордания, където посети лагер за сирийски бежанци, а в началото на седмицата пристигна в Париж, където ще остане няколко дни, а програмата й е доста наситена, предаде "Дарик". В първия ден от престоя си Анджелина Джоли посети Лувъра с шестте си деца: 16-годишният Мадокс, 13-годишната Захара,

"Скъпа баничка" - нова мода при кражбата на автомобили

http://www.cross.bg/avtomobili-krazhbite-banichka-1566719.html

/КРОСС/ Бум на новите схеми при кражбите на автомобили. Това отчитат от столичната полиция през последния месец, като доклад за това бе представен и на вчерашния месечен брифинг на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Според главен инспектор Пламен Максимов от СДВР през 2017 г. спрямо 2016-а кражбите на автомобили са намалели с 40%. Намаление има и от началото на тази година. Има обаче нови прийоми при кражбите. 19% от откраднатите коли от началото на годината са били с включен двигател. „Това са така наречените „скъпи банички", обясни инспектор Пламен Максимов. „Говорим за автомобили, които сутрин хората палят, за да се затоплят, а шофьорът слиза да си купи баничка на 5 метра от автомобила. Една такава баничка излезе на собственика на автомобила 27 000 лева". Според инспектор Максимов такива случаи са предимно сутрин.

ГЕРБ към БСП: Защитавате тоталитарен режим, приравнен към националсоциализма

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/31/3121571_gerb_kum_bsp_zashtitavate_totalitaren_rejim_priravnen/?ref=rss


Декларация на ГЕРБ, в която бе припомнено на БСП, че комунистическият режим е приравнен към националсоциализма, обиди депутатите от левицата и те дори напуснаха временно парламентарната зала.<br /><br />Декларацията беше прочетена от парламентарната трибуна от Галя Захариева заради искането на БСП - София, за оставка на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев "заради идеологизация на образованието". От партията официално поискаха отмяна на учебната програма по...

Върховният съд в Румъния обяви промени в съдебната система за неконституционни

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/vyrhovniiat-syd-v-rumyniia-obiavi-promeni-v-sydebnata-sistema-za-nekonstitucionni-254877/

Мерките целят да ограничат правомощията на антикорупционния разследващ орган и правото на президента да блокира назначаването на прокурори

Шефът на руското разузнаване, вписан в доклада "Кремъл", е бил в САЩ преди дни

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3121566_shefut_na_ruskoto_razuznavane_vpisan_v_doklada_kremul/?ref=rss


Директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин неотдавна посети САЩ за среща с американските си колеги. Това заяви днес руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в ефира на програмата "60 минути" на телевизия "Россия 1", съобщиха "Ройтерс" и ТАСС, цитирани от БТА. По-късно източници на "Ройтерс" цитираха източници от Съединените щати. <br /><br />Наришкин, който е в списъка на американското финансово министерство с...

ГЕРБ и БСП се обиждат на комунисти в пленарната зала

https://offnews.bg//politika/gerb-i-bsp-se-obizhdat-na-komunisti-v-plenarnata-zala-673904.html

Пленарната седмица в парламента започна със замеряне с обвинения между БСП и ГЕРБ за това кой е повече и по-малко комунист. Парламентарната група на ГЕРБ обвини БСП в лицемерие, след като от левицата поискаха оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев заради промените в програмата по история за X клас, които въвеждат изучаване на комунизма. 

В защита на Вълчев от трибуната на НС излезе депутатът от ГЕРБ Галя Захариева, която каза, че настояването на БСП за оставка на просветния министър ѝ звучи като виц.  

"Тези, които идеологизираха образованието след 1944 г., сега искат оставката на министъра на образованието заради идеологизиране на образованието. Това е някакъв виц. Сега да се прокламират като борци за деполитизация. Тези, които след 1944 г. проведоха масови чистки на учители и директори и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование, само защото са участвали в грабежите на мандри преди 9-ти септември. Тези, които изхвърлиха от българските учебници произведения като "Епопея на забравените" и "Под игото" на Иван Вазов. А писателят Димитър Димов бе принуден да пренапише романа си "Тютюн", за да е политически коректен. Не е възможно, казах си. После се замислих и осъзнах, че не само е възможно, но много логично. Искат оставката на министъра на образованието, защото отстоява справедливото решение кървавата история на комунизма в България да бъде изучаван от децата ни. Най-после да научат, че тези същите, които наскоро проведоха 49-тия си конгрес, са оцапани с кръв не до лактите, а от главата до петите. Г-н Вълчев, това другарите от ляво няма как да Ви го простят", каза още Захариева от името на парламентарната група на ГЕРБ. 

Галя Захариева обвини БСП , че отиват дори по-далеч, защото защитават събития, от които БКП се е отрекла още на Априлския си пленум. Тоест днешната БСП е по-антидемократична дори от късната БКП. 

Депутатът от БСП Валери Жаблянов отговори, че ръководството на ГЕРБ е съпричастно към комунистическия режим. 

"Най-нормално би било предходната декларация да завърши с разграничаване от цялото ръководство на парламентарната група на ГЕРБ и от ръководството на партията. Тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и собственото си битие към комунистическия режим и носи същата отговорност, каквато носят основните дейци и функционери на бившата комунистическа партия от това време. Следователно трябва да минете през един вътрешен катарзис и да постигнете онази демократична чистота", каза той.  

Жаблянов добави още, че със своето решение от вчера Конституционният съд недвусмислено подчерта, че с акт на Народното събрание е нарушена Конституцията, където върховенството на правовата държава е изведена в абсолют:

"Конституционният съд подчерта, че с решение на Народното събрание е нарушен един от основните принципи за нашето политическо битие, а именно свободният мандат на народния представител. Това нарушаване от ваша страна, от страна на мнозинството, на конституцията беше извършено умишлено, с намерението да се спаси дискусионната политическа кариера на Делян Добрев, който и до днес стои в Народното събрание".   

'Днешната БСП е по-антидемократична дори от късната БКП'

https://offnews.bg//politika/dneshnata-bsp-e-po-antidemokratichna-dori-ot-kasnata-bkp-673904.html

Пленарната седмица в парламента започна със замеряне с обвинения между БСП и ГЕРБ за това кой е повече и по-малко комунист. Парламентарната група на ГЕРБ обвини БСП в лицемерие, след като от левицата поискаха оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев заради промените в програмата по история за X клас, които въвеждат изучаване на комунизма. 

В защита на Вълчев от трибуната на НС излезе депутатът от ГЕРБ Галя Захариева, която каза, че настояването на БСП за оставка на просветния министър ѝ звучи като виц.  

"Тези, които идеологизираха образованието след 1944 г., сега искат оставката на министъра на образованието заради идеологизиране на образованието. Това е някакъв виц. Сега да се прокламират като борци за деполитизация. Тези, които след 1944 г. проведоха масови чистки на учители и директори и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование, само защото са участвали в грабежите на мандри преди 9-ти септември. Тези, които изхвърлиха от българските учебници произведения като "Епопея на забравените" и "Под игото" на Иван Вазов. А писателят Димитър Димов бе принуден да пренапише романа си "Тютюн", за да е политически коректен. Не е възможно, казах си. После се замислих и осъзнах, че не само е възможно, но много логично. Искат оставката на министъра на образованието, защото отстоява справедливото решение кървавата история на комунизма в България да бъде изучаван от децата ни. Най-после да научат, че тези същите, които наскоро проведоха 49-тия си конгрес, са оцапани с кръв не до лактите, а от главата до петите. Г-н Вълчев, това другарите от ляво няма как да Ви го простят", каза още Захариева от името на парламентарната група на ГЕРБ. 

Галя Захариева обвини БСП , че отиват дори по-далеч, защото защитават събития, от които БКП се е отрекла още на Априлския си пленум. Тоест днешната БСП е по-антидемократична дори от късната БКП. 

Депутатът от БСП Валери Жаблянов отговори, че ръководството на ГЕРБ е съпричастно към комунистическия режим. 

"Най-нормално би било предходната декларация да завърши с разграничаване от цялото ръководство на парламентарната група на ГЕРБ и от ръководството на партията. Тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и собственото си битие към комунистическия режим и носи същата отговорност, каквато носят основните дейци и функционери на бившата комунистическа партия от това време. Следователно трябва да минете през един вътрешен катарзис и да постигнете онази демократична чистота", каза той.  

Жаблянов добави още, че със своето решение от вчера Конституционният съд недвусмислено подчерта, че с акт на Народното събрание е нарушена конституцията, където върховенството на правовата държава е изведена в абсолют:

"Конституционният съд подчерта, че с решение на Народното събрание е нарушен един от основните принципи за нашето политическо битие, а именно свободният мандат на народния представител. Това нарушаване от ваша страна, от страна на мнозинството, на конституцията беше извършено умишлено, с намерението да се спаси дискусионната политическа кариера на Делян Добрев, който и до днес стои в Народното събрание".   

Тошко Гяуров, ФКЦ-Варна: Няма да строим хотел на паркинга

http://www.moreto.net/novini.php?n=368138

Строеж на хотел на паркинга на Фестивалния и конгресен център няма да има. За мястото е изготвен само ПУП, който очертава силует за евентуално бъдещо строителство. Това заяви във варненския ефир на Дарик директорът на комплекса Тошко Гяуров.

Добрев поиска оставката на Йончева

https://frognews.bg/novini/dobrev-poiska-ostavkata-ioncheva.html

Нов скандал между Делян Добрев и Елена Йончева в парламента. Депутатът от ГЕРБ поиска Йончева да подаде оставка, ако не отговори на поднесените й въпроси за фирми, с които е работила.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване