НДК отново с ограничен достъп на 1 и 2 февруари

https://www.actualno.com/sofia/ndk-otnovo-s-ogranichen-dostyp-na-1-i-2-fevruari-news_657294.html

На 1 и 2 февруари 2018 г. (четвъртък и петък) има ново събитие от клас А в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, което налага специални мерки за сигурност. На 1 февруари (четвъртък) през целия ден, както и на 2 февруари (петък) до приключване на събитието, достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен, съобщиха от Двореца. Затворени за посетителите на 1 февруари ще бъдат Литературен клуб „Перото“ и Билетен център на НДК, а на 2 февруари билетни

Мария Габриел: Конвенцията ще гарантира важна подкрепа на жертвите от насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691730

Мария Габриел: Конвенцията ще гарантира важна подкрепа на жертвите от насилиеЕврокомисарите Мария Габриел и Вера Йоурова направиха съвместно изявление относно Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България, предаде "Фокус". Ето пълният текст на изявлението без редакторска намеса:  Насилието над жени все още е

Няколко дни от бита и душевността на българската олигархия

http://clubz.bg/63615-nqkolko_dni_ot_bita_i_dushevnostta_na_bylgarskata_oligarhiq

Снимка БГНЕС

Докато седна да нахвърлям коментар на решенията на Конституционния съд (КС), с които постанови, че оставка на депутат не се гласува и увековечи съдебната номенклатура, дойде новината за оставката на ген. Ангел Антонов като шеф на НСО. Привидно, трите събития нямат нищо общо, но всъщност те говорят много за това как на практика се управлява страната ни – онова, което наричаме „задкулисие“, „дълбока държава“, „неписана (анти-) конституция“. А има и общи сюжети, които ги обединяват.

Едно по едно:

1. От събитията около решението на КС по повод оставката на Делян Добрев, става ясно, че Делян Добрев вероятно е знаел от рано какъв ще бъде резултатът. Това обяснява защо месеци след скандала, оставката си и нейното отхвърляне, Добрев изведнъж се присети преди Нова година и тихо си „оттегли оставката“. Сега това се използва като основен безочлив аргумент от ГЕРБ той да си остане в парламента.

2. В същия ден, по искане на главния прокурор, КС постанови, че Конституцията разрешава един и същи човек да заема ръководни позиции в съдебната власт без прекъсване, стига да се парашутира от институция в институция. С това т.нар. вечни началници в съдебната власт получиха конституционна защита и съдебната номенклатура възтържествува.

3. От известно време беше ясно, че Румен Радев се опитва да се освободи от човека на Борисов начело на НСО. Вероятно е имал подозрения от къде „изтичат“ изобилните битови компроматчета около съпругата му. А покрай дреболиите, текат и по-важни неща. Стана ясно и друго – Антонов е бил притиснат по прокурорска линия.

Общите знаменатели:

1. Цацаров

Цацаров е основно действащо лице и в трите случая. 

Той е гарант за това, че нито кум-гейт, нито суджук-гейт ще бъдат разплетени, но и ще стоят на трупчета, за да гарантират, че ГЕРБ и Борисов ще бъдат управляеми, например, когато става дума за руски енергийни интереси.

Самият Цацаров е дестилат на съдебната номенклатура – цял живот е работил шеф. С искането си за тълкуване на конституцията по отношение на статута на съдебните шефове, той се грижи за „своите“. Нещо повече, вероятно това тълкуване на конституцията е елемент от сделките, около договарянето на следващия главен прокурор.

Срещу този тип услуги Цацаров очаква да получи място в Конституционния съд, който вече е превърнат в нещо между Парнас и дембел-хане, дето се издигат най-заслужилите представители на съдебната номенклатура и от там, в тихо шушукане със силните на деня гарантират неприкосновеността на дълбоката държава.

Малко изненадващото съдействие, което Цацаров оказва на Радев по казуса НСО, е индикатор за две неща. Едно, Цацаров очаква да бъде номиниран за КС от президента и това може да включва разтягане на процедурата, така че да не му се налага да се отказва от поста главен прокурор прекалено рано. Второ, така Цацаров се отблагодарява на Радев. Президентът обилно спекулира с темата за борбата с корупцията, понякога споменава съдебната реформа и напоследък почна да се кахъри за състоянието на демокрацията. И трите неща опират до реформата на прокуратурата, която обаче Радев не смее дори да спомене.

2. Борисов

Борисов е в режим на оцеляване. Лично. Това изисква, първо, да не се разплитат сюжети като кум-гейт и суджук-гейт. Второ, да има гладко предаване на властта в прокуратурата на следващ Цацаров, който ще пази корупционното статукво. Но и, трето, да си отвори пътя към президенството на следващите избори, защото разбира, че нито може да се пенсионира, нито да остава премиер вечно и му трябва застраховка.

Доколко окончателно е „изрязан“ от НСО ще съдим по наследника на Антонов. Ако това е човек, върху когото Борисов няма влияние, това ще означава сериозна загуба на реална власт за премиера. Вероятно не без съгласието на Пеевски.

По-голямата картина

В тези няколко дни от бита и душевността на българската олигархия виждаме какво на практика значи корупционен захват на държавата.

Виждаме три институции, които играят ключова роля за поддържането на статуквото:

1. Прокуратурата, която не разследва когато не трябва, почва разследвания когато трябва и държи материали на трупчета, за когато потрябва.

2. НСО в ролята на преторианска гвардия и „златна клетка“ на държавния ни елит, която събира компромати, претаква информация и държи висши политически лица в шах (нали помните как беше „махнат“ Местан – с “махане“ на охраната пред жилището му).

3. Конституционният съд, който има грижата да обслужва статуквото като не позволява конституцията да се пречка излишно и, същевременно е нещо като финален тих пристан за заслужили функционери. Физически, КС се намира на последния етаж на Министерски съвет и за един конституционен съдия или председател на КС е много лесно да слезе от асансьора на етажа на премиера и да пие кафе с него просто като избере второто вместо последното копче.

Виждаме механизма на управление чрез компромати, зависимости и писани и неписани привилегии. Но виждаме и как са възможни схеми, въвличащи много институции, предполагащи една отровна хармония в действията на множество хора и разгръщащи се в течение на доста време.

Виждаме, най-сетне, една паразитна прослойка, изпълваща институциите. В магистратурата, службите, администрацията се отглеждат генерации хора, чийто занаят е аморалността, търговията с правомощия и разпродаването на държавността на „вторични суровини“. Организирани са в различни кланове, професионални номенклатури, тайни общества и ловни дружинки. Имат своята суб-култура, висока степен на фамилна приемственост и забележителен рефлекс за вътрешно разбирателство. И, естествено, корените на цялата тази токсична екосистема са във властовите структури на комунистическия режим: ДС, държавно-организирания криминалитет, партийно-бюрократичната номенклатура в центъра и по места.

Има ли лек?

Има. Нито лесен, нито бърз, нито окончателен. Все пак, дори и в историята на последните десетилетия у нас има примери как с решителна гражданско-политическа мобилизация и смели реформи се отвоюва институционален и властови терен. В този смисъл, има конкретни институционални и по-общо политически рецепти. Ето няколко примера:

За споменатите институции

1. Прокуратура: решително преосноваване чрез: 

- извеждане от съдебната власт 

- поставяне в режим на ясна демократична отчетност на главния прокурор, 

- ре-селекция на прокурорите и следователите;

- и, заедно с това, решителна реформа на МВР.

2. НСО – закриване в сегашната му форма и основаване на нова и силно редуцирана служба, която охранява много по-малък кръг лица (и никакви резиденции, ловни стопанства и обслужващ персонал).

3. Конституционния съд

- Въвеждане на пряка конституционна жалба за гражданите, така че да се прекрати възможността в рамките на олигархията да се договарят и питанията, и решенията;

- Въвеждане на гаранции за реален подбор основан на качествата (характер и компетентност) на бъдещите конституционни съдии;

- Преместване на КС в друга сграда, а най-добре извън София (например сградата на Учредителното събрание във Велико Търново – за повдигане на морала).

За администрацията изобщо:

- Революция на селекцията и кариерния процес чрез утвърждаване на конкурсното начало и реално атестиране;

- Реални проверки за лоялност към държавата и за корупция, провеждани от прочистени служби;

- Електронно управление, което да повиши взривно отчетността, прозрачността и изискванията за компетентност и ефективност;

- Лустрация, вкл по отношение на принадлежност към структури на „дълбоката държава“ след 89 г.

Общо политически:

Изграждане на партийни машини, които са в състояние да излъчват качествен човешки материал в паламента и по върховете на институциите. Това изисква утвърждаване на нова политическа култура и вътре в партиите, и в отношенията им с гражданите. Изисква усилено партийно строителство с правилни цели и селекция на хора, не заради тяхната лоялност и морална всеядност, а заради характер (!), компетентност и чувство за приличие.

В крайна сметка, това е, което заедно с приятелите ни от партиите на демократичната общност се опитваме да предложим на избирателите:

- Доказана (при всичките ни грешки и слабости) привързаност към демокрацията и законността;

- Ясна програма за ре-старт на ключовите институции и преосноваване на държавността;

- Качествени хора (ако се съмнявате – вижте настоящия състав на парламента).

Имаме още работа, но и работим изключително напрегнато във всяка от тези посоки. Алтернативата е още безперспективна „стабилност“ и свличане на държавата в геополитическата периферия на ЕС и НАТО.

...

Коментарът е от фейсбук профила на председателя на "Да, България" Христо Иванов.

Еврокомисари към България: Няма време за губене, ратифицирайте Истанбулската конвенция

http://www.cross.bg/nasilie-konventziyata-zheni-1566760.html

/КРОСС/ След като днес управляващите от ГЕРБ обявиха, че ще искат становището на Конституционния съд за Истанбулската конвенция, а преди това другата партия с участие в правителството - „Обединени патриоти", и опозицията от БСП се обявиха твърдо против ратификацията на документа, сега от Европейската комисия също се намесиха в дебатите около приемането му. Българският еврокомисар Мария Габриел и комисарят по правосъдие потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова излязоха със съвместно изявление в защита на Конвенцията, което бе разпространено от пресслужбата на Еврокомисията. Ето какво гласи то: Насилието над жени все още е сериозен проблем в Европейския съюз. От петнадесетгодишна възраст, в целия ЕС една от всеки три жени е била жертва на физическо насилие, на сексуално насилие или и на двете. Това все още е проблем и в България: 38% от българските жени са посочили, че са претърпели такова насилие от бивш партньор. Очевидно е, че мащабът на насилието над жени засяга дълбоко нашите общества: от децата, растящи в разбити семейства, където те често са странична жертва на такова насилие, до огромната икономическа цена, която плащаме. Разходите за здравни и правни грижи, както и икономическите загуби от това, че жените не могат да работят, се изчисляват за ЕС на повече от 225 милиарда евро. Ние наистина вярваме, че Истанбулската конвенция е един от инструментите, които могат да помогнат това да се промени

Северна Корея изпитва сериозен недостиг на бензин и дизелово гориво

https://www.actualno.com/asia/severna-koreja-izpitva-seriozen-nedostig-na-benzin-i-dizelovo-gorivo-news_657292.html

Северна Корея изпитва сериозен недостиг на бензин и дизелово гориво. Това заяви в интервю за РИА Новости руският посланик в Пхенян Александър Мацегор, като предупреди, че подобна ситуация ще доведе до сериозни проблеми в страната, включително хуманитарни. „Съгласно квотите, установени с последната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, в Северна Корея годишно може да се доставят около 540 хил. суров петрол по нефтопровода от Китай, и едва 60 хил. тона петролни продукти от Русия, Кит

Криза за овчари: Внасяме 1000 пастири

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691611

Криза за овчари: Внасяме 1000 пастириКризата за работна ръка засегна и животновъдството. Асоциацията на овцевъдите и козевъдите е отправила искане до Министерството на труда и социалната политика за разрешение за внос на поне 1000 пастири от българските общности и от бившите съветски републики. Искането на фермерите за внос на пастири е подкрепено от Търговско-промишлената палата

Д-р Болтаджиев за Фрог: МЗ участва в корупционна схема с рентгени

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/boltadjiev-frog-uchastva-koruptsionna-shema-rentgeni.html

Здравното министерство написа наредба за ползването на рентгенова апаратура, която подхранва монопола. Тя удря фирмите, внасящи или поддържащи такъв вид апаратура, и дава храна на две фирми, които внасят и рециклират рентгени, заяви пред Фрог нюз д-р Николай Болтаджиев, от болница „Св. Богородица”.

Д-р Болтаджиев за Фрог: МЗ участва в корупционна схема с рентгени

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/boltadjiev-frog-uchastva-koruptsionna-shema-rentgeni.html

Здравното министерство написа наредба за ползването на рентгенова апаратура, която подхранва монопола. Тя удря фирмите, внасящи или поддържащи такъв вид апаратура, и дава храна на две фирми, които внасят и рециклират рентгени, заяви пред Фрог нюз д-р Николай Болтаджиев, от болница „Св. Богородица”.

Д-р Болтаджиев за Фрог: МЗ участва в корупционна схема с рентгени

https://frognews.bg/novini/boltadjiev-frog-uchastva-koruptsionna-shema-rentgeni.html

Здравното министерство написа наредба за ползването на рентгенова апаратура, която подхранва монопола. Тя удря фирмите, внасящи или поддържащи такъв вид апаратура, и дава храна на две фирми, които внасят и рециклират рентгени, заяви пред Фрог нюз д-р Николай Болтаджиев, от болница „Св. Богородица”.

Контра: Не, пари за центрове за върхови постижения няма да отидат за ремонта на баня

https://offnews.bg//obshtestvo/kontra-ne-pari-za-tcentrove-za-varhovi-postizhenia-niama-da-otidat-z-673938.html

Не е възможно пари за центрове за върхови постижения да отидат за ремонта на баня - допустими са единствено инвестиции за изграждането и функционирането на центрове за върхови постижения. Ако даден проект предвижда такова нещо, той не би бил допуснат до одобрение и финансиране. Това увери държавният експерт от Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Магдалена Димитрова в отговор на въпрос от OFFNews по повод твърдение на лидера на ДСБ Радан Кънев.

Тази сутрин той заяви пред bTV:

"Над 120 милиона има България за три центъра за върхови постижения по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в „Овча купел”. На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки”, посочи той.

По думите му целта е парите да се откраднат. „Като са видели 100 милиона и са започнали да им текат лигите, така се управлява България”, заяви още Радан Кънев.

Трите одобрени проекта бяха съобщени снощи от агенцията. Те са на обща обща стойност 128,751,962.34 лв. с бенефициенти:

- Институт по обща и неорганична химия – БАН с бюджет - 69 184 529.81 лв. по компонент „Мехатроника и чисти технологии“;

- Софийски университет "Св. Климент Охридски" с бюджет 29 781 883.04 лв. по компонент "Информатика и информационни и комуникационни технологии";

- консорциум „Наследство БГ“ чрез водеща организация Софийски университет "Св. Климент Охридски" с бюджет 29 785 549.49 лв. по компонент „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

Самите проекти обаче все още не са публични. Достъпът до тях ще бъде осигурен, след като бъдат сключени договорите с бенефициентите, обясниха от агенцията. В 10-дневен срок, който тече от днес, одобрените кандидатите трябва да представят доказателства, че отговарят на изискванията за бенефициент. След това започва проверка. Очаква се тези процедури да приключат до края на февруари и тогава документите да бъдат публикувани, разясниха от агенцията.

Обамеянг официално премина в "Арсенал"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6691565

Обамеянг официално премина в "Арсенал"Бившият нападател на "Борусия" (Дортмунд) Пиер-Емерик Обамеянг вече официално е играч на "Арсенал".  "Топчиите" се похвалиха, че трансферът е рекорден за клуба, според медиите на Острова стойността на трансфера е в размер на 56 милиона паунда.  Договорът на 28-годишният габонец е за 3,5 години. Договорката между двата клуба се проточи във времето,

Русия се опасява за скакалци по време на световното

http://clubz.bg/63614-rusiq_se_opasqva_za_skakalci_po_vreme_na_svetovnoto

Стадиони и тренировъчни терени може да бъдат нападнати от ята скакалци по време на световното в Русия това лято, предупреди Пьотр Чекмарев, шеф на департамента по растениевъдство към руското министерство по селско стопанство.

Чекмарев направи изказването на национално съвещание на руските агрономи и предизвика смях в залата, но подчерта, че опасенията му са напълно сериозни. Русия има проблеми с насекомите в южните си части.

Той посочи като едно от рисковите места Волгоград, домакин на мачове от група G, в която са Белгия, Англия, Тунис и Панама.

"Започнахме да се научаваме да водим битка със скакалците, каза Чекмарев. - Точно тази година не бива да попадаме в новините с такъв скандал, защото целият свят ще гледа към страната ни по време на световното. Скакалците много обичат зеленото. В този смисъл и терените са под заплаха. Смешно ви е, но не знаете какви са мащабите на проблема. Трябва да се обърне внимение, защото в южните региони скакалците са способни да унищожат милиони хектари с растителност. Не бива да се излагаме пред света."

Световното се открива на 14 юни, а финалът е на 15 юли. Мачовете ще се играят на 12 стадиона в 11 града.

Стрелбище за 4 млн. лева строят в Пловдив, съветник ще го ползва

https://www.24chasa.bg/region/article/6691731

Стрелбище за 4 млн. лева строят в Пловдив,
съветник ще го ползваСтрелкови комплекс за 4 млн. лева ще строи пловдивската община върху свой терен до спортната зала "Колодрума". Той ще е на две нива с 50 коридора, а дистанцията ще е 25 метра. Новото стрелбище е резултат от дългогодишна битка на общинския съветник от ВМРО Камен Шишманов, който е шеф на армейски стрелкови клуб "Тракия".

Предприемчиви варненци въведоха Синя зона на централна улица

http://www.moreto.net/novini.php?n=368215

Предприемчиви варненци решиха да въведат Синя зона на улицата си и те да решават кой да паркира. Репортер на Moreto.net видя, че в началото на ул. "Петко Каравелов" някой е циментирал гума, с която е заградено паркомясто.

Гласуваха 17,1 млн.лв. бюджет на община Павликени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691697

Гласуваха 17,1 млн.лв. бюджет на община Павликени17 112 423 лв е бюджетът за 2018 г. на Община Павликени. Разчетът за приходи и разходи беше гласуван на редовната сесия на Общинскиs съвет . Основният документ за финансовата политика на общината през 2018 г. е свързан с предоставяне на услуги на гражданите в сферата на образованието, здравеопазването, социалните услуги, културата и спорта,

The Guardian: Високопоставен чиновник на Тръмп е подменил ”Кремълския списък”

https://frognews.bg/svqt/the-guardian-visokopostaven-chinovnik-tramp-podmenil-kremalskiia-spisak.html

Високопоставен служител от администрацията на Доналд Тръмп е ”подменил” списъка на руските олигарси, приближени до Владимир Путин и забогатели благодарение на връзките си с него, подготвен от американските държавни служби, съобщава The Guardian.

Окончателно: Съд потвърди запори за 200 милиона лева на Прокопиеви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691604

Окончателно: Съд потвърди запори за 200 милиона лева на ПрокопиевиСред имуществото е имот в Созопол, банкови сметки, дружествени дялове и акции Бургаският апелативен съд е потвърдил обезпечение на бъдещи искове за отнемане на незаконно придобито имущество за почти 200 000 млн. лв., собственост на Иво Прокопиев, съпругата му и няколко юридически лица. Обезпечението е по по искане на Комисията за отнемане на

Тръмп проповядва сътрудничество, но дали ще може да го постигне?

http://www.mediapool.bg/tramp-propovyadva-satrudnichestvo-no-dali-shte-mozhe-da-go-postigne-news274951.html

В речта си "За състоянието на съюза" президентът на САЩ Доналд Тръмп говореше за обединение на страната и свършване на реална работа в полза на американския народ - и сега има възможността почти веднага да превърне своите думи в дела.   В следващите няколко седмици и месеци той ще трябва да вземе поредица политически решения, които ще покажат дали е искрен в обещанието си да търси "допирни точки", а това може и да зададе облика на неговото по-нататъшно управление и на политическото му наследство.   След девет месеца ще има междинни избори за частично обновяване на състава на Конгреса. Курсът, който ще избере Тръмп, може да предопредели дали републиканците ще запазят мнозинството си в Сената и Камарата на представителите или едната или двете ще преминат в ръцете на демократите - втората възможност почти сигурно ще торпилира неговата политическа програма.   Президентът е изправен и пред крайни срокове, до изтичането на които трябва да се уреди въпросът за защитата на имигрантите, станали известни като "дриймърите" ("мечтателите"), както и този за избягването на ново спиране на работата на държавните институции заради проблемите около бюджета. Той се надява и да съумее някак си да прокара в поляризирания Конгрес законопроект за инфраструктурата.   В речта си Тръмп зададе твърд курс по отношение на имиграцията, настоявайки да се построи стена по границата с Мексико, както и за други отстъпки от демократите, въпреки че същевременно призова конгресмените от двете основни партии в САЩ да направят компромиси.    "По същество той не обяви някакви кой знае какви промени в политиката си, но по-приветливият и по-оптимистичен тон със сигурност е желана промяна", каза за речта на Тръмп Майкъл Стийл, политически стратег в Републиканската партия. "Сега да видим дали може да изпълни казаното."   Откакто започна мандатът на Тръмп, последователността в приоритетите и тонът му се превърнаха в доста дискутиран въпрос. Преди година той произнесе доста положително приета реч в Конгреса, но съвсем скоро след това промени мнението си и започна да твърди, че бившият президент Барак Обама е наредил да му подслушват телефоните по време на предизборната кампания през 2016 г.   Докато Тръмп се опитва да постигне успехи по вътрешнополитическите въпроси, ще бъдат внимателно следени действията му около разследването на специалния прокурор за предполагаемата руска намеса на президентските избори през 2016 г.   Медийните съобщения, че миналата година Тръмп е обмислял да уволни специалния прокурор Робърт Мълър, отговарящия за разследването, привлече отново вниманието към тази тема, тегнеща над президента още от самото начало на управлението му.   Всякакви действия срещу Мълър или Род Розънстайн, високопоставен служител на министерството на правосъдието, осъществяващ прекия надзор над разследването, най-вероятно ще предизвикат политическа буря. А всеки ден Тръмп излага на риск доброжелателността към себе си с някое странно съобщение в Туитър или избухване.   Той произнесе речта си само седмица след като с нескрито задоволство обвиняваше демократите, че са си изпуснали нервите при краткото спиране на работата на държавните институции. Сега той иска от тях "обединение" в името на това да бъдат решени проблемите на страната.   Речта беше изпълнена с възвишени призиви за поставяне на националния дълг над теснопартийните интереси, идеал, за следването на който президентите често призовават в своите речи "За състоянието на съюза", но рядко претворяван в реалност.    "Това е нашият нов американски момент", каза Тръмп, добавяйки: "Нищо не може да ни се опре, ако всички сме заедно, като един отбор, един народ и едно американско семейство".   В началото на февруари е крайният срок за Тръмп и Конгреса да се намери решение, за да се избегне ново спиране на работата на държавните институции поради същата причина, поради която това стана и миналия месец: разходите на федералното правителство и сключването на споразумение по програмата за стотиците хиляди "дриймъри".   Най-голямата част от речта си той посвети на имиграцията, заявявайки, че отправя "протегната ръка" към двете основни партии в САЩ за постигане на всеобхватно споразумение, но същевременно настоявайки то да включи завишаване на мерките за сигурност по границите и промени за ограничаване на програмите за легална миграция.   Тръмп също така призова Конгреса да приеме законопроект за отпускане на 1,5 трилиона долара за инфраструктура, за прокарването на който няма как да се мине без гласовете на демократите.   С наближаването на междинните избори за Конгрес Тръмп е тормозен и от рейтинги на одобрение в социологическите проучвания от около 40 процента, рекордно ниски стойности на толкова ранен етап от мандата. Всъщност в речта си той говореше на две аудитории: на страстното ядро свои привърженици и останалата част от страната, която все още не го приема.   В съответствие с това словото на президента трябваше да излъчва твърдост по въпроси като имиграцията, търговията, външната политика и националния химн, за да успокои основния си електорат, че си остава същият хардлайнер, когото са избрали. Същевременно той включи и намигване към останалите избиратели, посочвайки, че подкрепя "дриймърите", възстановяването на инфраструктурата, борбата срещу наркоепидемията и реформата на системата на затворите.   Най-вероятно на републиканците ще са им нужни избирателите и от двата лагера, за да запазят мнозинството си в Камарата на представителите и Сената.   "Ако можеше да произнася тази реч всеки ден до края на годината, междинните избори нямаше да са никакъв проблем", каза Алекс Конант, бивш старши съветник на сенатора републиканец Марко Рубио.   Но опитът с Тръмп показва, че той не може или няма да направи това, каза Джон Гиър, експерт от Университета "Вандербилт" в областта на изследванията на общественото мнение.   "Предвид очакванията той се представи добре", заяви експертът. "Но съобщенията му в Туитър получават същото отразяване, каквото и всяка негова друга реч, така че най-вероятно до 48 часа той ще е заличил всякакви активи, които може да е натрупал."   Постоянното писане в Туитър може бързо да направи така, че значимостта на речта "За състоянието на съюза" да изчезне.   Най-скорошните предшественици на Тръмп, включително Обама и Джордж Буш-син, правеха публични изявления доста по-избирателно. Сега американците чуват нещо от президента почти всеки ден, а често пъти и по цял ден.   Това повече от всякога намалява обществения натиск върху изказванията на президента и засилва този върху действията му.      По БТА.

Нова дирекция в министерството на образованието ще управлява евросредствата

http://econ.bg/Новини/Нова-дирекция-в-министерството-на-образованието-ще-управлява-евросредствата_l.a_i.757253_at.1.html

Нова дирекция в Министерството на образованието и науката (МОН) ще се грижи за изпълнението и управлението на проекти или програми, финансирани със...

Седем НПО-та у нас имат връзка с кюрдската ПКК

https://www.actualno.com/society/sedem-npo-ta-u-nas-imat-vryzka-s-kurdskata-pkk-news_657290.html

7 неправителствени асоциации в България имат връзка с терористичната кюрдска организация ПКК. Това твърди преподавателят Саваш Егилмез от университета "Ататюрк" в турския град Ерзурум, предава кореспондентът на Actualno.com. В доклада си той посочва, че ПКК има над 400 дружества в различни европейски страни между които е и България. "Тази терористична организация, произвежда наркотици в лабораториите си, които се намират в Северен Ирак, след което ги пренася в европейските стран

Без достъп до НДК утре и в петък

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-dostap-do-ndk-utre-i-v-petak-673943.html

Достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен утре и в петък. Причината е събитие от клас А в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Затворени за посетителите на 1 февруари ще бъдат Литературен клуб „Перото" и Билетен център на НДК, а на 2 февруари билетните каси и „Перото" ще отворят врати веднага след приключване на събитието. През цялото време ще работи билетната каса в кино „Люмиер Лидл". 

Точният час, отбелязващ края на мероприятието в петък, ще бъде публикуван на официалните фейсбук страници на НДК и на клуб „Перото". 

Подобни ограничения ще са в сила до юли 2018 г. за всички събития от клас „А" и „С" от програмата на Председателството. 

Мелания Тръмп - фактор за увеличаване на броя на туристите в Словения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691705

Мелания Тръмп - фактор за увеличаване на броя на туристите в СловенияБроят на чуждестранните туристи в Словения е скочил с близо 17 процента миналата година и е достигнал 3,4 милиона души, съобщи словенският статистически институт, отбелязвайки, че цифрата се е увеличила благодарение на факта, че първата дама на САЩ Мелания Тръмп е родена в Словения, предаде Ройтерс.

Велико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов

https://www.24chasa.bg/region/article/6691634

Велико Търново почете големия български държавник Стефан СтамболовВелико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов. 164 години от рождението на бележития великотърновец и министър-председател на България в периода 1887-1894 г. бяха отбелязани пред паметника му, намиращ се на Самоводската чаршия. Литературно-музикална композиция „Всичко е добро, което е добро за България“ изпълниха учениците от

Песков: САЩ са непредсказуеми

http://www.cross.bg/peskov-kremul-vashington-1566758.html

/КРОСС/ САЩ се показват като непредсказуем актьор заради противоречивите изявления от Вашингтон относно "Доклада Кремъл". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руски медии, предава news.bg. „За съжаление ние работим с непредсказуеми партньори и в обстановка на такава непредсказуемост е необходимо да се запази концентрация, най-малко да действаме в съответствие с разбирането какво искаме. Президентът каза вчера, че е необходимо да се направи това, което отговаря на интересите ни", изтъкна Песков пред репортери, давайки отговор на въпрос относно информация, че са направени промени в "Доклада Кремъл" малко преди публикуването му. Дмитрий Песков повтори думите на Владимир Путин, че докладът е неприятелски акт. По думите му Москва не иска влошаване на двустранните отношения с Вашингтон. Министерството на финансите на САЩ публикува дългоочаквания "Доклад Кремъл" - списък с лица, част от руското държавно ръководство или приближени нему, които могат да попаднат под ударите на новите санкции на Вашингтон заради предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори през 2016 г. В доклада, който е предоставен на Конгреса на САЩ, фигурират 210 души: 114 висши руски политици и чиновници и 96 олигарси, които по времето на управлението на руския президент Владимир Путин са се облагодетелствали и придобили големи богатства, според американското финансово министерство.

Кан удвоява плажа си с пясък за 10 млн. евро

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3121808_kan_udvoiava_plaja_si_s_piasuk_za_10_mln_evro/?ref=rss


Властите във френския средиземноморски курортен град Кан започнаха да насипват 80 000 куб.м пясък по основния си плаж, за да удвоят ширината му.<br /><br />Обемът е достатъчен да запълни 32 басейна с олимпийски размери, обяснява "Ройтерс".<br /><br />Целта е дългият 1.4 км плаж, край който минава прочутият булевард "Кроазет" с някои от най-луксозните хотели и ресторанти, да е готов за началото на кинофестивала през май. Това е и най-голямото светско...

Банкер: Чака ни 15% корекция на пазарите

https://news.bg/finance/banker-chaka-ni-15-korektsiya-na-pazarite.html

Според коментатори акциите не са били толкова надценени никога в историята

Сгради на ул. „Д-р Борис Божков“ №1 във Варна вече са собственост на Икономическия университет

http://www.moreto.net/novini.php?n=368193

Правителството прехвърли на Икономическия университет във Варна правото на управление върху имот – публична държавна собственост. Това съобщиха от правителствената информационно служба. Сградите на ул. „Д-р Борис Божков“ №1 във Варна са с отпаднала необходимост за Департамента за информация, квалификация и продължаващо образование на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Електронните цигари влияят на ДНК

https://www.actualno.com/health/elektronnite-cigari-vlijajat-na-dnk-news_657289.html

Мнозина се опитват да се отърват от цигарите, като ги замесят с електронни. Тяхната безопасност, обаче все повече се подлага на съмнение. Оказва се, че вдишваният при пушенето на електронни цигари дим уврежда ДНК, което може да повиши риска от рак, пише БГНЕС. Това заключение е направено от учени в Нюйоркския университет, пише EurekAlert. Биолозите в продължение на три месеца принуждават мишки да вдишват изпарения от електронни цигари, съдържащи никотин. В резултат на това са констатирани пове

Достъпът до НДК ще е ограничен в четвъртък и петък

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/31/3121809_dostuput_do_ndk_shte_e_ogranichen_v_chetvurtuk_i_petuk/?ref=rss


Достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен в четвъртък и петък заради ново събитие на високо ниво от българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от пресслужбата на двореца. В резултат на 1 февруари (четвъртък) през целия ден, както и на 2 февруари (петък) до приключване на събитието ще бъдат затворени за посетители литературен клуб "Перото" и Билетният център на НДК, както и цялата сграда.<br /><br />Подобни ограничения ще са в сила до юли 2018 г. за...

Истанбулски съд освободи шефа на „Амнести Интернешънъл“

http://dnes.dir.bg/news/sad-metezhat-turtzia-istanbulski-taner-kilich-26834844

Съдът в Истанбул постанови освобождаването на Танер Кълъч, директор на турския клон на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“.

Джипитата искат по-голяма такса за преглед, иначе банкрутират

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/djipitata-iskat-goliama-taksa-pregled-inache-bankrutirat.html

Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд. Това каза д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той коментира исканото от джипитата повишаване на таксата за преглед.

Джипитата искат по-голяма такса за преглед, иначе банкрутират

https://frognews.bg/novini/djipitata-iskat-goliama-taksa-pregled-inache-bankrutirat.html

Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд. Това каза д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той коментира исканото от джипитата повишаване на таксата за преглед.

Нападнаха 8-годишно дете в предградие на Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691668

Нападнаха 8-годишно дете в предградие на ПарижОсемгодишно дете от еврейски произход е нападнато в предградието Сарсел на френската столица Париж, предава BBC. То е носело традиционната за евреите шапка „кипа“. Нападението е извършено от двама тийнейджъри, които са избягали, предаде "Фокус". Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди нaсилието, катo го нарече „нападение срещу републиката“.

Възрастна жена измами... телефонен измамник

http://www.cross.bg/vuzrastna-zhena-izmami-telefonen-izmamnik-1566759.html

/КРОСС/ Варненец на 41 години е задържан при опит да реализира измама на територията на Хасково. По схемата „съдействие на полицията", мъжът се опитал да вземе наличните 6800 лева на двама съпрузи на по 81 години, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. След като ги заплашил, измамникът разпоредил на жената да хвърли парите през терасата на жилището. Тя обаче се усъмнила, напъхала в плика вместо пари - торби, и сигнализирала в полицейското управление. В резултат на предприетите светкавични действия, в момент на вземането на „плячката", криминалистите засекли мъжа, изпълнявал ролята на муле. Задържаният е направил самопризнания. В процес на издирване е и друг негов помагач от Варна. Продължава документиране на цялостната им престъпна дейност.  

Вижте как изглежда затворът за милиардери в Саудитска Арабия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691572

Вижте как изглежда затворът за милиардери в Саудитска Арабия (Снимки)Днес властите на Саудитска Арабия са освободили всички арабски милиардери, задържани в хотел "Риц-Карлтън в Рияд, съобщи саудитски служител, цитиран от Ройтерс. Луксозният хотел служеше за затвор на благородници и бизнесмени повече от два месеца.  Преди няколко дни най-известният от задържаните Ал Уалид бин Талал посрещна и разведе из стаята си

Прокурор подкрепи в съда в Стара Загора желанието на мъж да бъде признат за жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691666

Прокурор подкрепи в съда в Стара Загора желанието на мъж да бъде признат за женаПрокурор от Районната прокуратура в Стара Загора подкрепи в съда мъж-ищец, който желае да бъде признат за жена. Предстои Районният съд да се произнесе по делото в законния 30-дневен срок въз основа на събраните доказателства и разпитите на свидетели. Последното заседание по делото се е провело във вторник, научи "24 часа".

Съдът потвърди запора от 200 млн. лв. върху имущество и активи на Прокопиев

https://www.actualno.com/society/sydyt-potvyrdi-zapora-ot-200-mln-lv-vyrhu-imushtestvo-i-aktivi-na-prokopiev-news_657287.html

Тричленен състав на Апелативния съд в Бургас потвърди налагането на запор от почти 200 млн. лв. върху имущество и активи на бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева. Съдебният състав Златина Иванова (председател), Румяна Манкова и Албена Зъбова – Кочовска (докладчик) оставя в сила определение на Окръжен съд – Бургас, с което се уважава искането на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) за налагане на запор на имоти и активи, собственос

100 000 лв са "изчезнали" по пътя към сметката на ФК "Банско"

http://www.mediapool.bg/100-000-lv-sa-izcheznali-po-patya-kam-smetkata-na-fk-bansko-news274950.html

Бившият шеф на третодивизионния футболен клуб "Банско" Йордан Баряков е обвинен за присвояване на близо 100 000 лв., които са се полагали на отбора от солидарните фондове на УЕФА. За случая говори новият изпълнителен директор на "Банско" Крикор Румян. През миналия сезон "Банско" се състезава във Втора лига. Поради тази причина на клуба се полагаха 78 000 евро от УЕФА заради успехите на българския шампион "Лудогорец" в Шампионската лига. Европейската футболна централа преведе на Българския футболен съюз (БФС) малко над 3 милиона евро, които да бъдат разпределени солидарно между всички български клубове заради добрите резултати на шампиона на страната. Крикор Румян е избран за изпълнителен директор на ФК "Банско" на 19 януари. Той е бил уведомен, че отборът е бил сред първите, усвоили плащането от УЕФА. "Това ми прозвуча, меко казано, странно, още повече че досегашният шеф на клуба Йордан Баряков десетки пъти декларира пред мен, колегите от ръководството, кмета на Банско и дори пред Общинския съвет, че Българският футболен съюз, в частност – Професионалната футболна лига, не са превели парите. Освен това и в сметката ни не беше постъпвало нищо, така че думите му изглеждаха логични", разказва Румян. Проучването му довело до разплитане на случая. Парите се превеждат от УЕФА на БФС. Футболният съюз ги превежда на Професионалната футболна лига, която трябва да ги преведе на отбори. Финансистката на Лигата Снежанка Колева изпратила на Румян документите за солидарните плащания на УЕФА, от които е видно, че преводът на ФК "Банско" е направен още на 22 декември. Проблемът е, че ден преди това управителят на дружеството – Йордан Баряков, е открил нова сметка на клуба в друга банка и то в Сандански. Крикор Румян разказва, че е уведомил за случая кмета на Банско Георги Икономов. Паралелното разследване показало, че Йордан Баряков е изтеглил парите на три пъти в присъствието на адвокат Михаил Михайлов, който е шеф на Апелативната комисия в БФС. Същият Михайлов е и член на управата на ФК "Вихрен" (Сандански). По една "случайност" новата банкова сметка на "Банско" е била открита в Сандански. "На 25 януари в кабинета на кмета пред мен и Христина Валеюва Баряков си призна и донесе в найлонов плик едва 47 600 лв. По неговите думи около 40 000 лв. от всичките 144 830 лв. дал на Михаил Михайлов, който преди това го уверил, че "Банско" няма да си вземе парите от УЕФА, тъй като има задължения, но че той може да помогне срещу 25% комисионна. Баряков уточни, че адвокат Михайлов му е показал документ, нещо като черен списък, в който освен „Банско“ са били „Спартак“ (Плевен) и „Левски“ (Карлово) – три от четирите отбора, изпаднали в Трета лига миналата година. По думите на Баряков, Михаил Михайлов обяснявал, че "Спартак" (Плевен) и "Левски" (Карлово) имали същия проблем като нас и също нямало да си вземат парите, разказва Румян. Самият Баряков обяснил, че освен за "услугата" на Михаил Михайлов е изразходвал липсващата сума, за да изчисти плащания към футболистите от настоящия отбор и към доставчици. "Това категорично обаче се разминава с всичките му приказки пред Съвета на директорите на ПФК "Банско“ ЕАД – той упорито твърдеше, че тези плащания са оправени по-рано и че на никого не дължим нищо. На въпросите защо е действал зад гърба на клуба, Баряков отговори, че не е можел да ни каже. Наистина не зная какво да мисля. Батакът е огромен – ние няколко пъти изготвяхме бюджета, пресмятайки го със солидарните плащания от УЕФА, които, както се оказа, напразно сме чакали. Сега сме със 100 000 лв. дефицит, а това са страшно много пари не само за клуб от Трета лига“, разказва Крикор Румян. Той казва, че ще сезира всички възможни институции заради случая. Йордан Баряков беше назначен за изпълнителен директор на "Банско" през есента на 2014 г. Тогава фирмата "Юлен", която е концесионер на ски зоната, излезе от управлението и клубът стана изцяло общински.

Tpъгвaт ĸoнĸypcи зa млaдши пpoĸypopи и млaдши cлeдoвaтeли

https://frognews.bg/novini/tpagvat-onypci-mladshi-ppoypopi-mladshi-cledovateli.html

Cвoбoднитe длъжнocти зa млaдши пpoĸypopи и млaдши cлeдoвaтeли ce oбявявaт нa ĸoнĸypc, peши пpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa BCC.

Вдигат в Пловдив пасарелки за 1 млн. лева до гробищата, "Колодрума" и кметството на район "Източен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6691688

Вдигат в Пловдив пасарелки за 1 млн. лева до гробищата, "Колодрума" и кметството на район "Източен"- Вторият град с 323 млн. лева бюджет - Иван Тотев: Малък е, трябва да е двоен Пасарелки за 1 млн. лева ще се вдигнат т.г. на три места в Пловдив - до централни гробища над съществуващия подлез, до кметството на район "Източен" на "Цариградско шосе" и до зала "Колодрума". Това обяви кметът Иван Тотев при представянето на бюджет 2018 г.

Вижте Анджелина Джоли в щаба на НАТО

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6691614

Вижте Анджелина Джоли в щаба на НАТОГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие в квартирата на Пакта специалния пратеник на върховния комисариат на ООН за бежанците и съосновател на инициативата за превенция на сексуалното насилие Анджелина Джоли. Целта на визитата е двамата да обсъдят развитието на общия им план за превенция на сексуалното насилие и закрилата на жени в зони

Да се отървем от високия холестерол с подходящата храна - първа част

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6690908

Да се отървем от високия холестерол с подходящата храна - първа частПовишеното ниво на холестерол в кръвта е един от най-сериозните фактори, повишаващи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Холестеролът представлява бяло мазно вещество, неразтворимо във вода, което се съдържа в клетъчните мембрани на всички тъкани и чрез кръвната плазма се разнася по цялото тяло.

Съюзът на българските писатели-1913 – между Обломов* и Манилов**

http://clubz.bg/63613-syyuzyt_na_bylgarskite_pisateli_1913_%E2%80%93_mejdu_oblomov_i_manilov

"Някога домът на Обломови бе богат и известен, но след това, Бог знае поради какви причини, започна да обеднява, да издребнява и накрая незабелязано се изгуби между по-новите дворянски домове...", Иван Гончаров, романът „Обломов“.

Прилив на неочаквана сила се усети в Съюза на българските писатели-1913, след като министър Вежди Рашидов заговори за подновяване на международните писателски срещи. Нещо като трета младост, второ дишане – разбирайте го както искате, но енергията е налице. За да бъда точна, ще кажа, че първият сериозен тласък дойде, след като Бойко Борисов бе избран в края на 2005 година за кмет на София. Срещата на СБП-1913 през 2008 година с новия кмет установила, че Борисов е „новото лице на надеждата“, като някои от присъстващите творци призовали кмета да заговори като Васил Левски. Останалите участници не изразили никакво съмнение, че това може да стане.

Какво нещо е творческото въображение! Та всичко това било изречено, а нищо извънредно не се случило – музата не ги фраснала през устите и никой от присъстващите не получил позиви за повръщане. Както казах, годината е 2008-а и ако си мислите, че нещо се е променило в този съюз, не сте прави. Точно новото ръководство с председател Боян Ангелов застана зад министър Вежди Рашидов, когато – за кой ли път – му бе искана оставката. Основният аргумент беше готовността на министъра да съдейства за възобновяване на международните писателски срещи. Желанието да се покажем пред чужденците е съпътствано с оживление в организацията на писателите, което спокойно може да се обедини под мотото „кипи безсмислен труд“.

През януари 2017 година Съюзът на българските писатели-1913 внесе в Народното събрание „Закон за съхранение и т.н., и т.н. на българския език“. Този проектозакон бе направо арогантен с демонстрацията на невежество и откровена глупост. В него се открояват особено две предложения: оперите на българска сцена да се пеят на български и да бъде създаден седемчленен Съвет за българския език с двама представители от СБП-1913. Приемането на тези идеи би било екзактна форма на дискурс за темпоралната екзистенциалност. Разбрахте ли? Няма значение, защото всъщност става дума за бакалски сметки на вносителите. Ако им излязат – те увеличават своята заетост и значимост. И при подобно поведение на ръководството на СБП-1913 се очаква някой да им изпее на български Vincero (Nessun dorma). Законът не беше приет, така че това ще си го оставя на италиански.

Когато в средата на 2017 г. отново се заговори за нуждата от подобен закон, Съюзът на писателите-1913 не бе сред инициаторите. Но пък тогава видният член на същия този съюз Иван Гранитски, защитавайки идеята, разкри, че „подобен проектозакон бе направен още от Николай Хайтов, но той изчезна... Това е заради общата тенденция на чиновниците в Брюксел да налагат на по-малките страни отказ от национална идентичност.“ Аз самата не понасям чиновниците от всякакъв вид и националност, но че тези от Брюксел са отмъкнали проектозакона на Николай Хайтов, за да забравим „езика на Ботев и Левски“?! Не, не ми се вярва.

Струва ми се, че през същата тази 2017 година Съюзът на българските писатели-1913 откри компютъра. Така започнахме да получаваме на имейлите си покани за... не знам как да ги нарека тези сбирки. Отчитане на дейност? Мероприятия в стил „средата на шейсетте“? Май най-подходящото е комбинация от двете. И когато чета констатациите, че Държавата не се грижи за СБП-1913, си казвам: „Слава Богу!“ Защото в противен  случай щеше да се наложи да четем оди за Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и пр. Тя, държавата, си е такава: или ти плаща, за да мълчиш, или не ти обръща внимание, когато казваш нещо, което не иска да чуе. Но събрания, посветени на „Една година от безсмъртието на Фидел Кастро“, не допринасят с нищо, за да се промени това положение.

Удивлява ме способността на това съюзно ръководство по най-различни поводи да прави еднакво безлични, скучни събрания. Навярно тази година честването на 170-годишнина от рождението на Ботев надмина всичко постигнато, като особена заслуга имаше професор Симеон Янев – да построиш текста си за Ботев върху въображаем спор с разни соросоиди и прочие нехранимакойвци не е просто безвкусно. Безобразно е. Не знам как се е изявил другият професор, Иво Христов, който СБП-1913 „има честта и удоволствието да представи с новата му книга „Пред пепелището на нестаналото българско общество“. Ами когато главата ти се намира в примката на безизходната глупост, да се озовеш пред някакво пепелище е най-доброто, което може да ти се случи.

Често се споменава, че България сякаш се намира в един тунел, от който все не може да излезе. Ако ръководството на СБП-1913 смята, че с дейността си пали някаква светлинка, сочеща края на тунела, предпочитам да е насрещният влак.

П.П. По примера на нашия (техния) председател, изброявайки имената на предишни негови членове, талантливи, светли личности, се опитах да направя по-приемлива тази организация. После си казах: „Да де, ама те също са я напуснали.“

*Обломов – герой на Иван Гончаров, синоним на застой, рутина, апатия.

**Манилов – герой на Гогол, символ на мечтателно-бездейно отношение към света.

НА ЖИВО: Последният ден на зимния трансферен прозорец

https://www.actualno.com/football/na-jivo-poslednijat-den-na-zimnija-transferen-prozorec-news_657221.html

Днес, 31 януари, е последният ден от от зимния трансферен прозорец в повечето големи първенства. Клубовете в английската Премиър лийг, испанската Примера дивисион, италианската Серия “А”, френската Лига 1 и немската Бундеслига ще осъществят последните сделки за този сезон. Както често се случва, това е и най-вълнуващият ден, в който се осъществяват някои от най-интересните, а понякога и доста изненадващи трансфери. Всичко най-интересно в последния ден на зимния прозорец сл

Бившият каталунски лидер: Сепаратистите ме пожертваха

http://www.moreto.net/novini.php?n=368212

Самозаточилият се в Белгия бивш каталунски президент Карлес Пучдемон изпрати редица съобщения от мобилния си телефон, в които написа, че привържениците на независимостта на Каталуния „са го принесли в жертва“, съобщи телевизия Телесинко, до която достигнало съдържанието на кореспонденцията.

Джъстин Бийбър и Джей Балвин с нова съвместна песен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6691612

Джъстин Бийбър и Джей Балвин с нова съвместна песенКанадският певец Джъстин Бийбър ще издаде нова испанска песен с регетон звездата Джей Балвин и продуцента Скрилекс, след успеха на хита "Despacito", съобщи Контактмюзик. Парчето вече е записано. Изпълнителят на "Sorry" си взе почивка, след като прекъсна световното си турне "Purpose" заради преумора.

Проучванията за природен газ в Кнежа продължават

https://www.investor.bg/energetika/472/a/prouchvaniiata-za-priroden-gaz-v-kneja-prodyljavat-254914/

Концесионерът на блока вече регистрира търговско откритие и смята, че площта има допълнителен потенцал

Таяни: Председателството на България е възможност за ЕС да подобрява отношенията си с балканските държави

http://www.cross.bg/tayani-surbiya-belgrad-1566757.html

/КРОСС/ Шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, което България пое в началото на годината, е възможност за Брюксел да продължи да подобрява отношенията си със страните от Балканския полуостров. Това обяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от сръбското електронно издание „Политика". В Белград италианският политик се срещна с председателя на парламента Мая Гойкович, с която обсъди усилията на Сърбия за членство в Общността и увери. По време на срещата си с Гойкович Таяни призна напредъка на Белград и обяви, че е важно в страна като Сърбия именно парламентът трябва да бъде „главен герой в тези действия" . „Мисля, че сме на прав път", заяви Таяни, добавяйки, че Сърбия е голяма европейска държава по отношение на култура, традиции и идентичност. Председателят на ЕП посочи, че в ситуацията, в която се намира регионът, ролята на Белград е изключително важна, защото - съгласно думите на италианеца, стабилни Балкани означават също и стабилен ЕС. „Имаме проблем с чуждестранни бойци, тероризма и нелегалната миграция", припомни Таяни, добавяйки, че е необходимо да се обърне особено внимание на тези въпроси. „ЕС гледа на Сърбия като значима страна от гледна точка на икономическото сътрудничество", увери Таяни, и изрази надежда, че Белград ще получи съдействие за справяне с проблема с безработицата, особено сред младите хора

Кондукторка свали дете от автобус, дало 10 лв. за билет

http://dnes.dir.bg/news/gorna-oryahovitza-avtobus-bilet-26834746

12-годишно момче е било свалено от автобус и оставено само на пътя в Горна Оряховица, защото дало на кондукторката банкнота от 10 лв. за билет.

Видео от клюкарски сайт праща рапъра DMX обратно в затвора

https://offnews.bg//sviat/video-ot-kliukarski-sajt-prashta-rapara-dmx-obratno-v-zatvora-673941.html

Рапърът DMX ще се върне в затвора, след като направен му тест за наркотици е дал положителен резултат. 47-годишният изпълнител, чието истинско име е Ърл Симънс, е бил арестуван в Манхатан, пише сайтът TMZ, цитиран от "Дейли Мейл".

DMX е бил на пробация по дело за укриване на данъци, за което той се призна за виновен. Рапърът се опитал да укрие 1.7 млн. долара, но сключил споразумение и бил пуснат.

Полицията надушила рапъра след видео, разпространено от сайта TMZ, в което се вижда как DMX купонясва, пие и поръчва шотове, което също е в нарушение на пробацията му.

DMX може да бъде осъден на 5 години затвор, делото му ще се гледа в края на март.

Откакто славата застига DMX той си има постоянни проблеми със законите. Бил е съден и е лежал в затвора за различни престъпления като незаконно притежание на оръжия, жестокост към животни, притежание на наркотици и шофиране в нетрезво състояние.

EК въведе нови правила за поведение на еврокомисарите

https://offnews.bg//evropa/ek-vavede-novi-pravila-za-povedenie-na-evrokomisarite-673940.html

Европейската комисия съобщи, че от днес въвежда нови правила за поведение на еврокомисарите. Целта е постигането на по-голяма прозрачност.

Въвежда се удължаване на "срока на охлаждане" за еврокомисарите от 18 месеца, както бе досега, на две години. В този срок бившите еврокомисари трябва да съобщават на ЕК, преди да започнат нова работа, като подлежат на ограничения по отношение на някои дейности, като например лобирането. За бившите председатели на комисията този срок става три години.

За първи път се дава определение на понятието "конфликт на интереси" и се въвежда принцип, че еврокомисарите не само следва да избягват конфликт на интереси, но и поведение, което може да бъде възприето като конфликт на интереси. Ако бивши еврокомисари възнамеряват да работят в области, свързани с предишната им дейност, първо трябва да се допитат до Етичната комисия на ЕК. Занапред решенията на ЕК и становищата на Етичната комисия по тези въпроси ще бъдат оповестявани.

Въвеждат се по-строги правила за финансовите интереси на еврокомисарите и те ще трябва да заявяват инвестициите, които надвишават 10 000 евро, независимо дали е възможен конфликт на интереси. В случай на конфликт на интереси покрай дадено имущество на някой еврокомисар, председателят на ЕК ще има възможност да поиска освобождаването от това имущество или прехвърлянето му под доверително управление. Еврокомисарите следва да променят своите заявления в началото на всяка година.

Еврокомисарите трябва да пътуват по най-евтиния начин. На всеки два месеца ще бъдат представяни данни за разходите за пътуване на всеки еврокомисар. За първи път подобни данни ще бъдат разпространени следващия месец.

Прилагането на новите правила ще бъде подпомагано от новата независима етична комисия, която ще може да предоставя съвети и да отправя препоръки. В случай на нарушаване на правилата, което не изисква отнасянето на въпроса до Съда на ЕС, ЕК може да наложи порицание и да го оповести.

Занапред еврокомисарите ще могат да участват в изборите за Европейски парламент без да се налага да излизат в отпуск. Комисията ще представя годишни доклади за прилагането на тези правила.

Италия ще обжалва в съда преместването на лекарствената агенция на ЕС в Амстердам

http://www.mediapool.bg/italiya-shte-obzhalva-v-sada-premestvaneto-na-lekarstvenata-agentsiya-na-es-v-amsterdam-news274949.html

Италианското правителство ще обжалва в Европейския съд решението на ЕС да премести агенцията си за лекарствата в Амстердам, предаде Ройтерс, като цитира правителствен източник.   Вчера кметът на Милано, чийто град също кандидатстваше за ново седалище на службата, заяви за радио 102,5, че е обсъдил въпроса с премиера Паоло Джентилони. "Казах му, че е време да минем в настъпление. Няма съмнение, че така и ще стане", каза Бепе Скала, цитиран от ДПА.   Решението на Италия последва съобщението на холандското правителство, че Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) ще трябва да се настани във временни помещения след преместването си от Лондон, защото седалището й в Амстердам няма да е готово.   ЕАЛ трябва да напусне британската столица до 30 март 2019 г. заради излизането на Великобритания от ЕС.   Предложеното от холандското правителство временно решение "не е оптимално. Ще разполагаме само с половината пространство в сравнение със сегашните ни офиси в Лондон", каза шефът на ЕАЛ Гуидо Рази.   Италианските официални лица използваха това изявление за опит да се даде нова възможност на Милано. През ноември Амстердам победи италианския град с теглене на жребий след равенство при гласуването на правителствата на ЕС, отбелязва ДПА.   Официални лица в Брюксел обаче са скептични за шансовете да се преразгледа въпросът. "Решението бе взето и това е. Разбирам, че се води някаква дискусия, но не мисля, че мога да кажа нещо за нея", каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

"Авиоотряд 28" наема отделен самолет за европредседателството

https://www.actualno.com/politics/aviootrjad-28-naema-otdelen-samolet-za-evropredsedatelstvoto-news_657286.html

"Авиоотряд 28" наема самолет с екипаж на "мокър лизинг" за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС, става ясно от обявление в Агенцията за обществени поръчки. Самолетът трябва да е с минимум 130 седящи места. Той ще изпълни четири полета за нуждите на българското европредседателство: на 17 май от летище "Завентем" – Брюксел до Пловдив; на 19 май от Бургас до Брюксел; на 30 май от летище "Завентем" – Брюксел до София; на

Как китайските туристи променят света

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3121763_kak_kitaiskite_turisti_promeniat_sveta/?ref=rss


Китайският туризъм в чужбина отчита бурен растеж през последното десетилетие и предстои да расте още: само 5% от китайците притежават задграничен паспорт спрямо 40% от американците. Има много за наваксване, което подсказва, че този бум ще се задържи.<br /><br />Макар голяма част от обществения дебат в САЩ да е съсредоточен върху неща от рода на цените на стоманата или евтините стоки, истинската доминираща тема в китайската икономика са потребителските разходи и услугите....

Износът на ток е на зелена територия за първи път от години

https://www.investor.bg/energetika/472/a/iznosyt-na-tok-e-na-zelena-teritoriia-za-pyrvi-pyt-ot-godini-254924/

В началото на миналата година обаче експортът на електроенергия беше забранен за повече от месец, за да бъде защитена системата

Иван Янакиев е новият директор на Аll Channels PR

https://news.bg/management/ivan-yanakiev-e-noviyat-direktor-na-all-channels-pr.html

Има над десет години опит в областта на корпоративните комуникации и маркетнига

И новият португалец вече е при "Левски" в Малта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6691591

И новият португалец вече е при "Левски" в МалтаПортугалският халф Филипе Нашименто подписа договор с "Левски" за 2 години и половина. Бившият играч на "Динамо" (Букурещ) замина за лагера в Малта след оформянето на трансфера. Нашименто е роден на 7 януари 1995 г. в Лоурес и е юноша на "Бенфика". В академията на португалския гранд е между 2003 и 2014 г.

Връщат над 2 млн.лв. на общини и фирми

https://frognews.bg/novini/vrashtat-nad-2-mln-obshtini-firmi.html

Правителството на Бойко Борисов ще върне над 2 млн. лв. на общини и фирми, заради наложени санкции по европейски проекти, съобщи „Медиапул”.

Анджелина Джоли и НАТО ще се борят със сексуалното насилие

http://dnes.dir.bg/news/nato-angelina-jolie-sexualno-nasilie-26834708

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и специалният пратеник на комисаря по човешките права на ООН Анджелина Джоли ще се борят с насилието над жени.

Одобриха цените и правилата за паркиране в бъдещата Синя зона на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=368211

Общинският съвет одобри цените и правилата за паркиране в бъдещата Синя зона на Варна, която предстои да заработи в началото на месец май тази година, предаде репортер на Moreto.net. Съветниците гласуваха промени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги.

Правителството одобри бюджетната процедура за 2019 г.

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/pravitelstvoto-odobri-biudjetnata-procedura-za-2019-g-254925/

Министрите създават организация и координация между разпоредителите с публични средства за съставяне на средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г.

Тилърсън и Матис призоваха за край на дипломатическия спор в Залива

http://www.mediapool.bg/tilarsan-i-matis-prizovaha-za-krai-na-diplomaticheskiya-spor-v-zaliva-news274948.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джим Матис призоваха за прекратяване на дипломатическия спор между Катар и другите страни от Залива по време на поредния кръг от американско-катарския диалог за сигурност.   САЩ остават също толкова загрижени, колкото и в началото, каза Тилърсън, откривайки конференцията, чиято цел е да засили политическото, икономическо и културно сътрудничество, предаде ДПА.   Всички страни в спора са американски съюзници, отбелязва агенцията.   Тилърсън подчерта, че конфликтът има директни последици в икономическо и военно отношение за замесените страни, както и за САЩ.   "Ние сме загрижени от реториката и пропагандата, използвани в региона, които всекидневно се изливат в арабските традиционни социални медии", подчерта той.   САЩ имат ключови военни бази в региона, включително в Катар, където е базирано Централното командване. Вашингтон отмени някои съвместни военни учения със съюзниците си в Залива заради кризата.   По думите на Матис от критично значение е "гордите нации от Залива да се върнат към взаимната подкрепа чрез мирно решение осигуряващо разширена регионална стабилност и просперитет".   Във встъпителното си изявление катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани наблегна на връзките между частния бизнес на Катар и САЩ, като подчерта, че те продължават да функционират "въпреки трудните обстоятелства, пред които е изправен сега Катар".   "Държавата Катар и нейния народ бяха незаконно и несправедливо подложени на блокада. Тази блокада спъва съвместните усилия за осигуряване на стабилността в региона", каза той.   Министърът на отбраната Халид бин Мухамад ал Атия припомни военните отношения с Вашингтон, споменавайки плановете за разширяване на базата Ал Удейд, където е американското Централно командване, и покупката от Катар на американски изтребители Ф-15. Следващият кръг от диалога е догодина в Катар.

Съдът окончателно отстрани обвинения за трафик на хора и сводничество кмет

http://www.cross.bg/temelkov-mandata-okonchatelno-1566756.html

/КРОСС: Върховният административен съд прекрати окончателно мандата на кмета на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков, заради отсъствие от работа в продължение на 4 месеца. Темелков бе задържан през юни, м.г., заедно с още 8 лица от региона, по обвинение на съда в Марбея за трафик и сексуална експлоатация на жени и впоследствие екстрадиран в Испания. През септември 2017 г. общинската избирателна комисия в Септември прекрати мандата му, заради системно неявяване на работа. Изненадващо Темелков се върна в Семчиново, след като е бил пуснат под гаранция от испански съд. Той оспори в съда решението за отстраняването си с мотив, че е бил в платен и неплатен отпуск. Първоначално административния съд в Пазарджик, а в последствие и ВАС решиха мандата на Пламен Темелков да бъде окончателно прекратен. Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ за насрочване на частични избори за кмет на Семчиново.  

България е на 47-мо място сред демокрациите по света

https://www.investor.bg/analizi/91/a/bylgariia-e-na-47-mo-miasto-sred-demokraciite-po-sveta-254893/

Страните от Централна и Източна Европа са по-скоро недемократични, показва Индексът на демокрацията на EIU

Сомнамбул падна от осмия етаж и...счупи само крак

http://dnes.dir.bg/news/somnambul-26834687

Тридесет и пет годишният сомнамбул Ранди Фотисейн паднал от осмия етаж от апартамента си в Ню Йорк и като се събудил, разбрал че е само със счупен крак.

Тръмп подписа заповед, която запазва затвора Гуантанамо

http://www.mediapool.bg/tramp-podpisa-zapoved-koyato-zapazva-zatvora-guantanamo-news274947.html

Президентът Доналд Тръмп е подписал нова изпълнителна заповед, която обявява намерението му да остави отворен американския военен затвор в Гуантанамо, съобщи Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.   Тръмп ясно показа още по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г., че иска да държи отворен Гуантанамо и "да го запълни с някои лоши типове", но съобщението на Белия дом, точно преди първото обръщение на Тръмп "За състоянието на съюза", официално бележи обратен завой след осемгодишната политика на президента Барак Обама за затваряне на центъра за задържане.   Президентският указ гласи, че САЩ си запазват опцията да задържат допълнителни вражески бойци в Гуантанамо, когато е необходимо. Той задължава министъра на отбраната да препоръчат критерии за решаване на съдбата на лицата, заловени от Съединените щати във въоръжени конфликти, включително изпращането им в Гуантанамо.   Указът "запазва жизненоважен инструментза защита на САЩ и американските граждани от продължаващите значителни заплахи", заяви Белият дом. "Задържането на врагове, пленени във въоръжен конфликт, е законен и необходим инструмент за водене на военни действия, който трябва да продължи да бъде на разположение на САЩ".   Практически не се очаква много да се промени с новата заповед, смята бившият специален пратеник на Обама в държавния департамент за затварянето на Гуантанамо Лий Уолоски. "Не мисля, че подписването на изпълнителна заповед променя кой знае какво. Но като символ то променя твърде много, тъй като двамата президенти преди него се опитваха да затворят Гуантанамо, защото признаха, че е в ущърб на националната ни сигурност. То потвърждава стремежа му да увековечи един символ, който силно навреди на САЩ", каза Уолоски.

Таяни: Българското председателство е възможност за по-добри отношения със Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691588

Таяни: Българското председателство е възможност за по-добри отношения със Западните БалканиВ рамките на посещението си в сръбската столица председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отбеляза, че шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС, което България пое в началото на годината, е възможност за Брюксел да продължи да подобрява отношенията си със страните от Балканския полуостров,

Бизнесът поиска още облекчения за наемането на работници от трети страни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691586


Бизнесът поиска още облекчения за наемането на работници от трети страниРаботодатели поискаха отпадане или промяна на ограничението общият брой на граждани от трети държави, работещи за местния работодател, да не надвишава 10 на сто от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение български граждани. Искането беше представено по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество от

В Австрия разформироват едно от националистическите братства

https://www.actualno.com/europe/v-avstrija-razformirovat-edno-ot-nacionalisticheskite-bratstva-news_657285.html

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви днес, че ще бъде разформировано едно от противоречивите националистически братства в страната, след като се разбра, че негови членове са отпечатали сборник с песни, които възхваляват Холокоста и други нацистки зверства. Текстовете в книгата, създадена през 1997 г. от организацията Germania zu Wiener Neustadt, включват "Напред с газа, стари германци, можем да го направим на седем милиона", съобщават медиите. Шест милиона евреи са били убити в

Уникални нови съчетания на ансамбъла по художествена гимнастика

https://www.24chasa.bg/sport/article/6691427

Уникални нови съчетания на ансамбъла по художествена гимнастикаНационалният ансамбъл на България по художествена гимнастика показа за пръв новите си съчетания за 2018 година. Съчетанието с пет обръча е по музиката на "Безродна невеста" в ремикс на норвежки композитор, а композицията с три топки и две въжета е изключително динамична. Вокалът за съчетанието с топки и въжета е специално записан за ансамбъла от

TrendY: Отровният коктейл в мръсния въздух ни буди нощем, вдига риска от инфаркт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6690099

TrendY: Отровният коктейл в мръсния въздух ни буди нощем, вдига риска от инфаркт“24 часа” от месец работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите.

Режат тръстиката в хвостохранилище "Ерма река", за да не мъти водата

https://www.actualno.com/smolyan/rejat-trystikata-v-hvostohranilishte-erma-reka-za-da-ne-myti-vodata-news_657283.html

Вече режат тръстиката в хвостохранилище "Ерма река". Уведомлението е от страна на "Горубсо – Златоград", съобщава местната администрация на Златоград. От управата предупредиха, че вследствие на тези действия е възможно да се получи помътняване на реките Голяма и Върбица. Премахването на част от папура в езерото е в изпълнение на предложените мерки на 13-ти декември 2017 г. от междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител на Смолян Недялк

Стандард енд Пуърс: Гръцките банки бележат напредък, но имат път да извървят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691583

Стандард енд Пуърс: Гръцките банки бележат напредък, но имат път да извървятГръцките банки ще продължат да подобряват своята ликвидност, но все още са далеч от пълното си възстановяване, смята международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's). В доклад, цитиран от в. "Катимерини", агенцията изтъква, че 2018-а ще бъде важна година за Гърция и нейните банки,

Лъскат имиджа на българския туризъм до 2030 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=368199

Правителството одобри на Актуализирана стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. и план за действие към нея за периода 2017-2020 г., съобщиха от правителствената информационна служба. Целта на стратегията е да осигури трайна конкурентоспособност на България като туристическа дестинация.

Преди убийството: Петър Христов купил кариери с хора на Пеевски и В. Златев за 2 млн. евро

https://frognews.bg/novini/predi-ubiistvoto-petar-hristov-kupil-karieri-hora-peevski-zlatev-2-mln-evro.html

Малко преди да бъде убит, бизнесменът Петър Христов е купил две каменни кариери за 2 млн. евро. Любопитното е, че това е станало с негласното съдружие с близки до корпулентния депутат от ДПС Делян Пеевски и петролния бос Валентин Златев . Става дума за формалния собственик на фирма „Водстрой 98” Иван Мирински и Владимир Житенски от „Джи Пи Груп”. Смята се, че именно в тази сделка е „заровено” кучето за дръзкото посегателство.

Привърженици на Пучдемон се сблъскаха с полицията край парламента на Каталуния

http://www.mediapool.bg/privarzhenitsi-na-puchdemon-se-sblaskaha-s-politsiyata-krai-parlamenta-na-kataluniya-news274946.html

Най-малко двама души са задържани вчера при сблъсъци между демонстранти и служители на реда по време на протест в парка Сютаделя, където се намира регионалният парламент на Каталуния, съобщи полицията на испанската област.   Протестиращите пробиха полицейския кордон, за да влязат в парка, където проведоха митинг с искане бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон отново да оглави региона, се казва в съобщението. Агенция ЕФЕ информира за 24 полицаи, получили в сблъсъците контузии и леки травми. Медицинска помощ е била предоставена и на трима демонстранти.   В сряда бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон разпространи видеозапис, в който призовава привържениците си в Каталуния да останат единни за преизбирането му, въпреки че се намира в Белгия като беглец, предаде Асошиейтед прес.   Така той реагира на решението на каталунския парламент да отложи за неопределен срок гласуването за избор на нов регионален лидер.   Пучдемон е единственият кандидат за поста, но е заплашен от затвор, ако се върне в Испания.   Пучдемон заяви, че намеренията му за Каталуния са същите, каквито са били, когато Мадрид го отстрани от поста през октомври заради претенциите за независимост на областта.   Отлагането на вота демонстрира разделенията между привържениците на отделянето, отбелязва АП.   Въпреки хаотичната ситуация 54-годишният политик заяви, че "няма друг възможен кандидат" или "друга възможна аритметична комбинация" в регионалния парламент.

Ето как ще бъдат облечени българските спортисти на олимпийските игри

http://www.cross.bg/bulgarskite-drehi-rukavitzi-1566753.html

/КРОСС/ В преобладаващо бяло и зелено ще бъдат облечени българските спортисти по време на Зиминти олимпийски зимни игри в Пьонгчанг. В ролята на манекени, за да представят екипите се вживяха сноубордистката Александра Жекова и скиорът-алпиец Алберт Попов. Спортната екипировка е на италианската фирма VIST и включва яке, грейка, зимни черни панталони, блуза, две спортни горнища, кожени ръкавици, леко пухено зимно яке в червено-черно, шапка в цветовете на националния трикольор и др, съобщават от Българския олимпийски комитет. Всички дрехи и аксесоари са от последната зимна колекция на фирмата. Те са изработени от висококачествени материали и са с уникален дизайн, изпълнен специално за българския тим. VIST облича за втори път българските олимпийци след Сочи 2014 и в последните години е сред най-бързо прогресиращите компании в сектора на ски и борд екипировката. Обувките са на една от най-популярните в зимните спортове марки - Dolomite, която предоставя по два чифта на всеки - планински модел в зелено-черно и тип спортно-елегантен модел тип „кежуал" в черно. За официалните облекла се е погрижила световноизвестната марка Conte of Florence. Визията е спортно-елегантна, а материалите както винаги в колекциите на тази фирма са от най-високо качество. Елегантните връхни дрехи в сиво за мъжете и в черно за жените се комбинират със светлосиня риза, тъмносин пуловер от кашмир и класически дънки

Лъжете ни пак и пак, и пак, но в Брюксел виждат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6691557

Лъжете ни пак и пак, и пак, но в Брюксел виждатПоехме европредседателството и България рязко се превърна в мащеха за сенчестия бизнес и криминалните структури. От миналата седмица мафиотите и крадците в България са в ступор. А който се изплъзне от ступора, получава паник атаки. Босовете са вцепенени и с нервни тикове. Гълтат с шепи мента, глог и валериана и се чудят Терминал 1 или Терминал 2

Годишно 20 000 българи умират от хронични болести

http://dnes.dir.bg/news/zdrave-bolesti-strategia-26834653

20 000 българи всяка година умират, въпреки че могат да бъдат спасени. Те са жертви на хронични заболявания, формирайки т. нар. "предотвратима смъртност".

Тереза Мей укрепва златната ера в отношенията с Китай

http://dnes.dir.bg/news/china-velikobritania-brekzit-26834652

Британският премиер Тереза Мей заяви в Пекин, че иска да задълбочи отношенията на Великобритания с Китай в светлината на Брекзит.

Учени с откритие: Ето кои са истинските приятели

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ucheni-s-otkritie-eto-koi-sa-istinskite-priiateli-6078820

Екипът от колежа "Дартмут" в Ню Хемпшър изследвал приятелствата на близо 280 дипломирани студенти

Забравен термос създаде хаос на "Витошка"

https://www.actualno.com/sofia/zabraven-termos-syzdade-haos-na-vitoshka-news_657281.html

Столичната полиция отцепи района около Областната управа на София на бул. „Витоша” заради забравен багаж, предаде БГНЕС. На място беше изпратена и линейка, и пожарна. След направената проверка от специализираните екипи се оказа, че става дума за забравен термос.  

БНТ вече е с нов обществен съвет - ето деветте имена

http://clubz.bg/63612-bnt_veche_e_s_nov_obshtestven_syvet_eto_devette_imena

БНТ има нов обществен съвет от днес, съобщиха от обществената телевизия.

Ето ги и деветте имена в консултативния орган:

Проф. Боян Биолчев (филолог, писател и ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ в периода 1999 – 2007 година)

Доц. Харалан Александров (социален антрополог и преподавател)

Гергана Паси (общественик и министър по европейските въпроси в периода март 2007- юли 2009 година)

Теодора Димова (писател)

Хилда Казасян (джаз певица)

Мартин Захариев (изпълнителен директор на Сдружение „Национален борд по туризъм“)

Ваня Гешева (спортист, медалист от Олимпийски игри, Световни и европейски първенства по кану-каяк)

Иван Стамболов-Сула (публицист и анализатор)

Иван Киров – Тоби (преводач и рекламист).

Проф. Биолчев е избран за председател на обществения съвет, а Хилда Казасян за заместник-председател на първото заседание днес.

Общественият съвет е независим консултативен орган, който подпомага изпълнението на обществените функции на БНТ. Неговите членове наблюдават баланса на различните гледни точки и интереси в програмите на националната телевизия и съдействат за налагане на българската културна идентичност и език. Съветът може да обсъжда и предлага идеи за предавания, свързани с обществения характер на медията.

Само във Фрог: Човек на Цацаров, Цветлин Йовчев и Д.П. става шеф на НСО

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-chovek-tsatsarov-tsvetlin-iovchev-stava-shef-nso.html

Човек, сочен за близък на главния прокурор Сотир Цацаров и бившия шеф на МВР Цветлин Йовчев става директор на НСО. Става дума за Тодор Гребенаров, който в момента е зам.-директор на националната полиция по линия на охранителна полиция.

Война във войната в Йемен: какво означават новите боеве?

http://www.mediapool.bg/voina-vav-voinata-v-yemen-kakvo-oznachavat-novite-boeve-news274945.html

Гражданска война в гражданската война избухна в Йемен.   В подкрепяния от САЩ съюз, включващ йеменския президент и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бие с шиитските бунтовници, избухнаха раздори, а силите, верни на всяка от страните, се обърнаха едни срещу други в ожесточени боеве тази седмица. В резултат южният град Аден е превърнат във военна зона. Летището не работи, училищата и магазините затвориха, а семейства избягаха от районите с най-ожесточените битки.   Новият разрив носи повече несигурност и насилие в почти 3-годишния конфликт, предизвикал най-тежката хуманитарна криза в света. Нека да хвърлим поглед върху случващото се.   Кой срещу кого се бие?   Силите, верни на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, до голяма степен са победени в Аден от сепаратистка група, наричаща се "Преходен южен съвет", и нейните сили, известни като "Пояс за сигурност", които бяха създадени, финансирани и въоръжавани от Обединените арабски емирства - ключов участник в предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, привидно подкрепяща Хади.   Съветът е оглавяван от бившия губернатор на Аден Айдарус аз Зубайди, който миналата година беше отстранен от поста си от Хади. Аз Зубайди обедини сили с южните сепаратистки фракции, които се бият за коалицията. Съветът настоява за отцепване и връщане към положението отпреди 1990 г., когато Йемен беше разделен на две държави.   Миналата седмица съветът постави ултиматум на Хади да уволни своето правителство заради твърдения за корупция и некомпетентност. Докато наближаваше крайният срок, сепаратистите и силите на Хади се обстрелваха с танкове, артилерия и картечници. За по-малко от три дни силите на съвета завзеха по-голямата част от Аден, включително района, където се намира президентския дворец "Машик". Членовете на правителството на Хади се готвят за бягство.   Защо се обърнаха едни срещу други?   Хади е скаран с ОАЕ през по-голямата част от последните две години. Емирствата се възползват от войната, за да подпечатат господството си над южната част на Йемен, като установяват контрол върху петролни и газови съоръжения и пристанища, сформират милиции и създават мрежа от тайни затвори. Хади и неговите сътрудници се оплакват в публични изказвания и частни разговори, че ОАЕ действат като окупатор.   ОАЕ смятат Хади и неговото обкръжение за корумпирани и некомпетентни и са разгневени от съюза на Хади с врага на Емирствата - йеменския клон на "Мюсюлмански братя", известен като партия "Ислах".   Асошиейтед прес съобщи по-рано, че Хади, синовете му и редица негови сътрудници и командири, които се намират в Рияд, са получили забрана за връщане в Йемен, след като саудитците буквално са ги поставили под домашен арест, за да успокоят ОАЕ.   Как се развива гражданската война в по-широк план?   Битката между съюза, включващ Хади и коалицията, и шиитските бунтовници, известни като хуси, до голяма степен е в патово положение - някои периферни територии преминават под контрола ту на едната, ту на другата страна, но няма големи пробиви. Хусите владеят северните райони, столицата Сана и по-голямата част от западното крайбрежие на Червено море. Коалицията и силите на Хади държат Аден, по-голямата част от южните и източните райони (които в миналото бяха част от отделната държава Южен Йемен).   Миналия месец съюзът от страната на бунтовниците също се разпадна, след като избухнаха боеве между хусите и техния партньор през войната - бившия президент Али Абдула Салех. На Салех му беше дотегнало от монополизирането на северните райони от хусите и потърси съюз с Хади и коалицията. Но хусите нападнаха неговите сили в столицата, победиха ги, убиха Салех и арестуваха стотици негови поддръжници и роднини, в резултат на което бунтовниците останаха единствената сила.   Какво следва?   Ако борбата за власт в коалицията се проточи с боеве в Аден или се разпространи в други градове, вакуумът може да позволи на екстремисти като Ал Каида и групировката "Ислямска държава" да се надигнат и да позволят на хусите да напреднат. Един вероятен сценарий е Хади да се поддаде на натиска на ОАЕ, да отстрани сегашното си правителство, да изостави ислямистките си съюзници и да създаде ново правителство, пълно с одобрени от ОАЕ фигури. Това би затвърдило властта на Емирствата, но би запазило Хади на поста.   Това, което ще направи Саудитска Арабия оттук нататък, може да има решаващо значение, а засега позицията й е неясна. Кралството казва, че главната му цел в Йемен е да възстанови Хади на власт, но в същото време говорителят на саудитската коалиция избегна да осъди сепаратистите и призова Хади да "поправи дефектите" в своето правителство, загатвайки за саудитско съгласие.   Междувременно гражданската война в Йемен не показва признаци да приключи. Тя е отнела живота на над 10 000 човека, довела е до разселването на 2 милиона души и е докарала обеднялата страна с 28-милионно население на прага на глада. Известният бивш саудитски генерал Ануар Ешки, за когото се знае, че е близък до престолонаследника на Саудитска Арабия, даде предложение за дългосрочно решение. Ешки призова наскоро в Туитър за създаването на самоуправляващи се образувания на север и юг, включени във федерация, ръководена от Хади.   По БТА

”Тренд”: 220 хил. души са били нападнати през 2017-а

http://dnes.dir.bg/news/politzia-prouchvane-sigurnost-lichna-trend-26834602

220 хиляди пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната една година.

Полк. Венцислав Мутафчийски е предложен за началник на ВМА

http://dnes.dir.bg/news/nachalnik-vma-ventzislav-mutafiysci-26834216

Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на полк. Венцислав Мутафчийски за началник на ВМА и главен лекар на въоръжените сили.

Жена загина след струтване на стена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-zagina-sled-strutvane-na-stena-2075866

58-годишна жена загина, след като върху нея се срути стена в село край Сандански, съобщи БГНЕС.

Пристигналите на място в с. Склаве медицински екипи установили, че жената е починала.

На стената било сложено одеяло, което да съхне, тя започнала да го дър

Едномесечно бебе почина в пазарджишко село

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ednomesechno-bebe-pochina-v-pazardzhishko-selo-2075871

Едномесечно бебе почина в село край Пазарджик. Сигналът за трагедията е подаден от болницата в града, където новороденото е закарано вече мъртво и лекарите само констатирали смъртта му.

Близките на детето го завели в Спешното отделение и там обяснили, че е починало в

Правителството открива филиал на НХА в Бургас

https://frognews.bg/novini/pravitelstvoto-otkriva-filial-nha-burgas.html

Националната художествена академия ще открие свой филиал в Бургас, реши Министерският съвет днес.

Държавата гарантира до 50 млн. лева за кредитиране на студенти и докторанти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691560

Държавата гарантира до 50 млн. лева за кредитиране на студенти и докторанти
Правителството издаде държавна гаранция до 50 млн. лв. по Закона за кредитиране на студентите и докторантите за 2018 г. за новите отпуснати кредити през бюджетната година. Финансовата подкрепа се изразява в гарантиране на главницата и лихвите по кредитните задължения. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Макрон скръцна със зъби, Турция се оправдава

https://www.vesti.bg/sviat/makron-skrycna-sys-zybi-turciia-se-opravdava-6078822

Илкер Башбуг коментира трудностите при провеждането на втората фаза от операцията в Сирия

Продават за по 1 евро къщи на остров Сардиния

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6691566

Продават за по 1 евро къщи
на остров СардинияЖители на малкото градче Ололай на италианския остров Сардиния продават каменни къщи по 1 евро в опит да съживят мястото и да спасят историята му. В момента там живеят 1300 души, но в последния половин век населението непрекъснато е намалявало, а домовете се обезлюдявали. Предлагат се около 200 къщи,

Макрон видя "истински проблем" с намесата на Турция в Сирия

https://www.actualno.com/asia/makron-vidja-istinski-problem-s-namesata-na-turcija-v-sirija-news_657282.html

Френският президент Емануел Макрон заяви в интервю в сряда, че ще има "истински проблем" с намесата на Турция срещу кюрдска милиция в Сирия, ако това се превърне в истинско "нашествие", предаде БГНЕС. В интервю за всекидневника "Фигаро", което се появява в момент, когато Турция смята да разшири офанзивата, Макрон заяви: "Ако операцията стана нещо повече от борба с потенциална терористична заплаха на турската граница и се окаже операция като нашествие, ще имам

Правителството разреши НХА да открие филиал в Бургас

https://offnews.bg//obshtestvo/pravitelstvoto-razreshi-nha-da-otkrie-filial-v-burgas-673932.html

Правителството разреши откриването на филиал в Бургас на Националната художествена академия (НХА) след искане на училището и въз основа на положително оценен проект от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА).

Предвижда се във филиала да учат до 300 студенти в 7 бакалавърски специалности („Живопис“, „Графика“, „Стенопис“, „Книга, илюстрация и печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“ и „Мода“) и една магистърска – „Арттерапия“. Обучението ще осигуряват пътуващи преподаватели на основен трудов договор в академията и още 10 лектори, които ще бъдат назначени във връзка с откриването на филиала.

Базата, осигурена от общината, ще бъде разположена на над 1050 кв. м площ, в ремонтирана сграда в пристанищен комплекс Бургас Изток. Пространството ще бъде разпределено между 13 ателиета, 7 кабинета за преподаватели и необходимите служебни помещения и комуникационни площи.

"Откриването филиала е обосновано от изразената обществена потребност от творчески кадри в община като Бургас – културно средище с много млади хора, с динамично развиващи се туризъм, производство и услуги. Наличието на структура на висшето училище ще допринесе за задоволяване на нуждите от кадри с творчески професии – специалисти в областта на изящните и приложните изкуства, дизайна, консервацията, реставрацията и изкуствознанието", се казва в съобщение на правителствения пресцентър по повод приетото днес постановление.

Предложението за откриването на филиал дойде малко изненадващо на фона на препоръката на ЕК България да намали броя не на филиалите, а на университетите - от 52 на 10. Положително оцененият проект от НАОА обаче задължи министъра на образованието да внесе проекта за гласуване в МС.

В доклад от Академията защитават искането си с твърдението, че има "изразена обществена потребност от творчески кадри в община като Бургас – статистически с голям брой млади хора, културно средище, с динамично развиващи се туризъм, производство и услуги". В доклада им се твърди, че ако не се открие филиал, това би породило "рискове и отрицателни последици в социален и икономически аспект". "Ще продължи наличието на дефицит по отношение на кадри за нуждите на редица фирми в региона на гр. Бургас в сектора на услугите (в областта на туризма), както и в сектора на индустрията", пише още в текста.

НХА е създадена през 1896 г. като Държавно рисувално училище. То е преобразувано през 1921 г. в Художествена академия и през 1954 г. - във Висш институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“. С решение на 37-ото Народното събрание от 21 юли 1995 г. институтът се преобразува в Национална художествена академия. Академията има два факултета - за изящни изкуства и за приложни изкуства. Институционалната акредитация на НХА е до ноември 2019 г.

Макрон: Ще имаме истински проблем, ако турската операция в Сирия се превърне в инвазия

http://www.cross.bg/siriya-prevurne-makron-1566752.html

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон изрази притеснения относно военната операцията на Турция срещу кюрдите в Сирия. Според него би било „истински проблем", ако турската интервенция срещу кюрдските милиции в Сирия се превърне в открита „инвазия", заяви държавният глава пред „Фигаро". „Ако операцията прерасне в нещо повече от борба срещу потенциалната терористична заплаха на турската граница и се превърне в инвазия, то ние наистина бихме имали истински проблем с това", предупреди Макрон.  

ГЕРБ прехвърли "Истанбулската конвенция" на Конституционния съд

http://www.mediapool.bg/gerb-prehvarli-istanbulskata-konventsiya-na-konstitutsionniya-sad-news274944.html

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд (КС) с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с основния закон, съобщи в сряда председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Така конфликтната тема, предизвикала бурни препирни, в които ГЕРБ се оказаха сами срещу коалиционния си партньор "Обединени патриоти", срещу опозиционната БСП, срещу Българската православна църква и пр., временно слиза от политическия дневен ред. Кирилов напомни, че Конституционният съд се произнася за съответствие на международни договори. "Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен за българското общество", мотивира се Кирилов. Конституционните съдии нямат срок, в който да се произнесат, което ще спомогне за снемане на напрежението, коментираха неофициално пред Mediapool народни представители от управляващата партия. Точното питане ще бъде дали Истанбулската конвенция не противоречи на чл. 46, ал. 1 от конституцията, който гласи: "Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак". Според ГЕРБ произнасянето на КС до голяма степен ще преодолее и "негативната нагласа, и спекулациите, които битуват в този обществен дебат". "Ние не твърдим, че в конвенцията има подобно твърдение или такава правна възможност, нека и КС да провери текстовете на конвенцията и да каже това дали въобще е правилна интерпретация, касае ли се в конвенцията за еднополови бракове. Освен това имаше в дебата навеждане на такива аргументи за въвеждането на социалния пол. На тази база ще обосновем съдържанието на питането за съответствие", поясни шефът на правната комисия. Ако Конституционният съд постанови, че има несъответствие с конституцията, тогава българският законодател ще има два варианта на избор, отбеляза Кирилов:"Да се запази конституцията и да не ратифицира конвенцията, или обратно - да предприеме процедура за промяна в конституцията и респективно да ратифицира конвенцията, но ние по този въпрос сега не правим категорични изявления". В същото време Тома Биков от ГЕРБ увери, че конвенцията напълно се вписва в християнските ценности, които са изповядвани и от ГЕРБ. "В устава на ГЕРБ ценностите на християнското семейство са записани и нямаме намерение да се отказваме от тях. Това е за тези, които мислят, че ще въвеждаме трети пол, четвърти пол, пети пол...", посочи Биков. Междувременно БСП решиха да преформулират въпроса си по предлагания от тях референдум за Истанбулската конвенция, така че от него да отпадне самото название на документа, акцентиращо върху противодействието на домашното насилие. Първоначално предложеният от БСП въпрос гласи:"Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" . Редактираният въпрос на БСП е: "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". Причината за подмяната на въпроса е, че социалистите съобразиха пост фактум, че на практика трябва да защитават отрицателната теза, а много от симпатизантите им, ако се стигне до допитване, биха се объркали. "Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% "да". Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден", обясни Нинова.

Община Варна ще даде 150 хил. евро за концерта на МТВ през 2018-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=368210

Община Варна да се включи със 150 хил. евро в организирането на MTV Presents Varna Beach 2018. Това реши Общинският съвет на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net. Първоначално в писмо до администрацията организаторите, които се погрижиха и за миналогодишната проява, поискаха Община Варна да се включи минимиум със сумата от 300 хил.

"Младост" спечели конкурса "Най-зелена община"

https://www.actualno.com/sofia/mladost-specheli-konkursa-naj-zelena-obshtina-news_657274.html

Район „Младост“ на Столична община спечели конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД за 2017 г. Проектът, който получи приза в категория „Голяма община“, представлява образователна програма за ползите от разделното събиране и рециклиране на отпадъците в училищата и детските градини в района. Мотото на програмата е „Децата на „Младост“ събират разделно отпадъците. Целта на ка

Сомнамбул падна от 8-ия етаж на апартамент в Ню Йорк и оцеля

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691548

Сомнамбул падна от 8-ия етаж на апартамент в Ню Йорк и оцеляТридесет и пет годишният сомнамбул Ранди Фотисейн паднал от осмия етаж от апартамента си в Ню Йорк и като се събудил, разбрал че е само със счупен крак, съобщава в. "Метро". Късметлията прелетял покрай шест етажа, като се приземил на строително скеле. Там го открили спасителните екипи. Инцидентът станал в 5 часа сутринта.

ЕК въведе промени в правилата за поведение на еврокомисарите

http://www.mediapool.bg/ek-vavede-promeni-v-pravilata-za-povedenie-na-evrokomisarite-news274943.html

Европейската комисия съобщи, че от днес въвежда нови правила за поведение на еврокомисарите. Комисията уточнява, че целта е постигането на по-голяма прозрачност.   Въвежда се удължаване на "срока на охлаждане" за еврокомисарите от 18 месеца, както бе досега, на две години. В този срок бившите еврокомисари трябва да съобщават на ЕК, преди да започнат нова работа, като подлежат на ограничения по отношение на някои дейности, като например лобирането. За бившите председатели на комисията този срок става три години, предаде БТА от Брюксел.   За първи път се дава определение на понятието "конфликт на интереси" и се въвежда принцип, че еврокомисарите не само следва да избягват конфликт на интереси, но и поведение, което може да бъде възприето като конфликт на интереси. Ако бивши еврокомисари възнамеряват да работят в области, свързани с предишната им дейност, първо трябва да се допитат до Етичната комисия на ЕК. Занапред решенията на ЕК и становищата на Етичната комисия по тези въпроси ще бъдат оповестявани.   Въвеждат се по-строги правила за финансовите интереси на еврокомисарите и те ще трябва да заявяват инвестициите, които надвишават 10 000 евро, независимо дали е възможен конфликт на интереси. В случай на конфликт на интереси покрай дадено имущество на някой еврокомисар, председателят на ЕК ще има възможност да поиска освобождаването от това имущество или прехвърлянето му под доверително управление. Еврокомисарите следва да променят своите заявления в началото на всяка година.   Еврокомисарите трябва да пътуват по най-евтиния начин. На всеки два месеца ще бъдат представяни данни за разходите за пътуване на всеки еврокомисар. За първи път подобни данни ще бъдат разпространени следващия месец.   Прилагането на новите правила ще бъде подпомагано от новата независима етична комисия, която ще може да предоставя съвети и да отправя препоръки. В случай на нарушаване на правилата, което не изисква отнасянето на въпроса до Съда на ЕС, ЕК може да наложи порицание и да го оповести.   Занапред еврокомисарите ще могат да участват в изборите за Европейски парламент, без да се налага да излизат в отпуск.   Комисията ще представя годишни доклади за прилагането на тези правила.

И един ден Херон оставил безработни портиерите в храма...

http://clubz.bg/63611-i_edin_den_heron_ostavil_bezrabotni_portierite_v_hrama

Преди около 2000 години един гръцки мигрант в Египет - Херон - разработва специално устройство - еолопил.

Какво е еолопил? В своята “Пневматика”, научен трактат за... пневматиката, Херон описва в няколко изречения и с помощта на тази диаграма първия парен двигател:

Устройството е примитивно - загряваш вода в съд, поставен така, че да се върти около оста си. Той е запечатан и когато в него се събере пàра, тя излиза под висока скорост през клапи, които го завъртат и... ето ти парна машина. И парна турбина.

Защо обаче не сме чули за древногръцки или древноримски влакове или параходи? Ще минат 1500 години, преди някой друг да се сети за силата на пàрата, и още няколкостотин преди първите парни двигатели да задвижат превозни средства по вода и суша. Защо?

Ако попитате някой историк, той ще ви каже, че древните римляни и гърци не са възприемали “играчките” на Херон като сериозни уреди с реално приложение. В своята “Пневматика” древният изобретател описва и водни органи и часовници, но те са по-скоро любопитни джаджи. Там е и първият монетен автомат, с който се купува вода в храмовете - отново с ограничена употреба.

Един инженер би ви казал, че макар двигателят на Херон да работи прекрасно и да илюстрира добре силата на пàрата, другите технологии по онова време не са позволявали да се разработят парни двигатели с употребима мощност. Еолопилът е можел да задвижва малки устройства, но не и параход. Металургията от този период например не би позволила създаването на особено здрав котел.

Икономистът пък ще обясни, че древните цивилизации просто не са се нуждаели от парни двигатели - имали са роби. За какво ти е да вложиш средства в играчка, която има потенциал някой ден да стане машина, която всъщност не ти трябва? Икономиката и на древногръцкото, и на древноримското общество е разчитала предимно на безправни човеци за тежката работа. Като гребането на трирема, например.

С една дума, съществуването на една технология и прилагането й в реалния свят са различни неща - за второто се изискват много повече условия. 

Но по-интересен за днешната тема е друг труд на Херон - "Автоматопойетика" 

В нея се описват механични и пневматични устройства, които манипулират “мистични” случки в храма - автоматично отваряне и затваряне на врати например. Звучи познато, а? Няма мол, който да се е лишил от това чудо на 2000-годишните технологии.

Представете си какъв протест са направили портиерите на храмовете, като разбрали, че автоматите на Херон вкарват труда им в по-ниска категория, с по-малка пенсия и без вредни - вече не трябвало да бутат тежките врати... Прескачам лудитите - британските занаятчии, които преди 200 години са чупели механизираните тъкачни станове... Индустриалната революция продължила триумфално - заменила занаятчиите с фабрични работници.

Днес, през 2018-а има реална опасност автоматизацията да премахне стотици милиони работни места по света.

Това вече не е хипотетично - факт е, че цели фабрики са напълно автоматизирани. Факт е, че в следващите няколко години вероятно ще видим първата напълно автономна комерсиална кола на пътя. Факт е, че милиони шофьори бързо ще станат лошо икономическо решение за всеки транспортен бизнес. Автоматични каси вече заместват касиерите в супермаркети на Запад. Веригите за бързо хранене разработват първите изцяло автоматични кухни.

Автоматизацията не засяга само физическата работа. Изкуствен интелект в САЩ вече може да пише убедително автоматични молби, жалби и други съдебни документи - работа, с която досега се занимаваха помощник-адвокатите и младите юристи. 

Всъщност няма бранш, който да не е засегнат. Според изследване на Глобалния институт Маккинзи около 800 милиона души по света в момента вършат работа, която може да бъде автоматизирана. И това не е далечна опасност - според същото изследване това ще се случи в САЩ до 2030 г., като ще засегне 30% от работниците, или над 70 млн. души.

Ако се занимавате с изкуство, може би си мислите, че работата ви винаги ще остане недостижима за роботи и изкуствен интелект. Но вече има компютри, които рисуват оригинални картини по описание, или които композират оригинална музика. Дали ги бива е спорно, но и това е въпрос на време.

Според много футуристи основният проблем не е, че автоматизацията премахва професии. Индустриализацията прави същото - да сте си купували наскоро съдове от грънчар или лъжици от ковач? Технологиите унищожават работни места, но не и самата работа.

Проблемът е, че сега за пръв път има опасност автоматизацията да замества работниците по-бързо, отколкото се създават нови работни места.

Икономистът ще ви каже, че досега в историята не е имало безработица, причинена от технологиите. Доскоро над 95% от населението се е занимавало с агрокултура, днес това са 1-2%. Новите технологии преместват, а не изместват хората. Индустриализацията унищожава десетки хиляди работни места, но създава милиони други.

Личен пример - преди печатарската преса професията “журналист” въобще не е съществувала. Не просто не е съществувала - преди това хората не са можели да си представят такава професия. Технологията, която я е направила възможна, просто още не е била създадена.

Така и ние не можем да видим професиите, които тепърва ще се създават. Трудно ни е дори да теоритизираме, защото не съществува още нито възможността, нито нуждата от тях. Но те ще са налице, за да поемат вълните от безработни, смятат някои експерти.

Според други обаче, разликата между този технологичен скок и всички останали преди това, е скоростта. Индустриалната революция е премахнала много професии, но е продължила над 200 години, или 8 поколения. Автоматизацията днес има потенциала да елиминира цели индустрии в рамките на един живот.

Това означава, че ако през XVIII век един ковач е можел да усети отрано опасността от това професията му да изчезне и да има възможност да се преквалифицира, сега за милиони това ще е изненадващ удар. Колко време беше нужно, за да изчезне професията “телефонист”? А съвременните представи за социална държава допълнително ще утежняват ситуацията. Защото безработните през XVIII век са били просто жертви на прогреса. Днес са отговорност на обществото.

Да се обучи човек наново за нова професия не е лесна задача, особено заради факта, че според всички индикации, автоматизацията ще унищожи първо най-нискоквалифицираната работа. Ситуацията не е като с уличния фенерджия, който трябва да започне вместо да припалва лампите, да им сменя крушките или да поправя скъсани жици - не, става дума за тотално изместване на даден тип професии.

Да, много икономисти вдигат рамене и казват - справяли сме се с този проблем, давай нататък. Песимистите, които предричат поредна криза, са ясни. Особено интересни обаче са онези оптимисти, които са съгласни, че новите технологии ще доведат до масова безработица, но не виждат това като нещо лошо.

Според тях именно автоматизацията ще ни вкара в нова епоха - post-scarcity, или “след недостиг”, икономика, в която основните ресурси могат да се произвеждат в огромни количества с минимален човешки труд, до степен, че са достъпни за всички много евтино или практически безплатно. Или, накратко, ако сте гледали "Стар Трек"....

Това обаче би могъл да бъде социално и цивилизационно дори по-страшен проблем. Представете си общество, в което никой няма икономическа мотивация да работи. Прави го за лукс, удоволствие или от скука. Какво може да създаде подобна култура? До каква степен ще се измени поведението на хората в един подобен свят? 

Трябва ли въобще да допуснем такъв свят? А имаме ли контрол над това?

И тук е моментът да се върнем отново на Херон и неговата парна машина. Дали някой римски император навремето е разсъждавал по този проблем?

“Ако развием тези машини, много роби ще останат без работа. Тогава е редно да ги освободим, за да могат да вършат онзи тип работа, която не могат сега като роби..."

Не. Това е мислене на съвременен човек, работещ по презумпция с идеята за човешки права. 

Римският император, като всеки икономически разумен човек, щеше да си зададе само един въпрос: “Аз каква полза имам от това?”

Ако в следващите десетилетия държавите по света дадат старт на програми за преквалификация и пренасочване на бъдещите първи безработни - шофьори, работници във фабриките, касиерите в магазините - може би имаме шанс да облекчим една видимо неизбежна криза. И да научим урока си за началото на третото хилядолетие - че технологиите правят света по-добър, но същевременно го преобръщат изцяло наопаки.

Разбира се, тези държави се управляват от правителства. А за 2000 години правителствата са развили технологията, по която управляват - но не и основната си мотивация.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Азиатските индекси последваха Уолстрийт

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-последваха-Уолстрийт_l.a_i.757250_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с понижения в сряда, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи 0,83% до 23 098,29...

The Guardian: Високопоставен чиновник на Тръмп е подменил ”Кремълския списък”

https://frognews.bg/novini/the-guardian-visokopostaven-chinovnik-tramp-podmenil-kremalskiia-spisak.html

Високопоставен служител от администрацията на Доналд Тръмп е ”подменил” списъка на руските олигарси, приближени до Владимир Путин и забогатели благодарение на връзките си с него, подготвен от американските държавни служби, съобщава The Guardian.

Правителството одобри по-евтиния роуминг със Сърбия

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pravitelstvoto-odobri-po-evtiniia-rouming-sys-syrbiia-6078821

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани е сред приоритетите на българското правителство

Ибрахимович подписа с "Лос Анджелис Галакси"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6691542

Ибрахимович подписа с "Лос Анджелис Галакси"Нападателят на Манчестър Юнайтед Златан Ибрахимович е подписал договор с Лос Анджелис Галакси преди три седмици, съобщава френският "Екип", цитиран от Фокус. Не е ясно кога 36-годишният швед ще се премести в Съединените шати - сега или през юни, когато ще прекрати договора си с Юнайтед. Сделката можеше да се осъществи още през лятото на 2017

ВАС прекрати мандата на кмета на Семчиново, обвинен за трафик на проститутки в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691521

ВАС прекрати мандата на кмета на Семчиново, обвинен за трафик на проститутки в ИспанияВърховният административен съд прекрати окончателно мандата на кмета на септемврийското село Семчиново Пламен Темелков, заради отсъствие от работа в продължение на 4 месеца. Темелков бе задържан през юни, м.г., заедно с още 8 лица от региона, по обвинение на съда в Марбея за трафик и сексуална експлоатация на жени и впоследствие екстрадиран в

Трима арестувани в Германия за трафик на мигранти, единият е български гражданин

http://www.mediapool.bg/trima-arestuvani-v-germaniya-za-trafik-na-migranti-ediniyat-e-balgarski-grazhdanin-news274942.html

Германската полиция арестува в сряда трима заподозрени при операция срещу група, за която се предполага, че е вкарала нелегално най-малко 160 мигранти в Германия през последните месеци, предаде Асошиейтед прес.   Операцията беше проведена в четири германски провинции. Двама заподозрени бяха арестувани в Берлин, а един - в Бад Мускау, до полската граница. Претърсени бяха седем имота.   Предполага се, че заподозрените са част от група, прекарвала нелегално мигранти от Чехия и Полша, главно с камиони, в някои случаи, като ги скривала зад стоки и палети. Арестуваните хора са граждани на Турция, Полша и България.   Предполагаемата контрабанда на мигранти е била извършвана от август. Мигрантите са били транспортирани главно през Балканите, а после през Чехия и Полша към Германия. Контрабандистите са искали от всеки мигрант по 8000 евро.

'Московски защо е още министър? Назначи съученик за шеф на ДАИ, арестуваха го за корупция'

https://offnews.bg//interviu/moskovski-zashto-e-oshte-ministar-naznachi-sauchenik-za-shef-na-dai-673920.html

Кънчо Димитров до началото на тази седмица бе шеф на ДАИ в София. Именно той бе човекът, който подаваше сигнали за корупция във ведомството, благодарение на които органите реализираха серия арести на рушветчии от ведомството. За награда за съвестно изпълнение на служебните си задължения той бе подложен на тормоз от ръководството на агенцията, а след това и освободен от длъжност. От министерството на транспорта отричат той да има заслуги по разкриването на каквито и да е корупционни практики. 

- Г-н Димитров, в крайна сметка  бяхте освободен от работа като директор на областната дирекция на Автомобилна администрация в София. Излезе, че едва ли не министър Московски бил борецът срещу корупцията във ведомството, а не вие.

- Не е вярно, че министър Московски е съдействал за разкриването на корупционните схеми в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Напротив! Той назначаваше изпълнителните директори, които впоследствие бяха арестувани при полицейски акции.

Аз и колегата ми Иво Кръстев се борехме със схемите им. Наши са сигналите, които подавахме до европейските институции, за да бъдат реализирани арестите. Като казвам наши, имам предвид, че заедно анализирахме ситуацията, обсъждахме как да подготвим сигналите и ги подадохме. Оттук, имам предвид от България, нищо нямаше да се случи, ако не бяхме стигнали до евроинституциите. Защото аз, преди да се отчая, че нищо не се прави, пишех сигнали именно до министър Московски. Той нищо не е предприемал. Многократно е информиран за продажба на шофьорски книжки, дори и от трибуната на Народното събрание. Московски отричаше за виновните служители. Има и доклад от Дамян Войновски, който е още от 2013 г. Всичко бе прикрито тогава.

- Получихте си "наградата". 

- Станах неудобен и затова Московски ме уволнява. Това е. Преди уволняваше колегата ми Иво Кръстев. 3-4 пъти го освобождаваха от работа, но той си търсеше правата и бе възстановяван след съдебни дела. Сега аз съм наред. Явно Московски трудно преживява арестите на неговите хора. Защото арестуваният бивш началник на ИААА Цветелин Цветанов си е абсолютно негово назначение. Те са съученици от Плевен, така че няма как друг да е виновен.

- Срещу него вие подавал ли сте сигнали?

- Да. Пратих два сигнала. И до министър Московски ги бях адресирал. Те бяха до прокуратурата, но с копие и до него да знае какво става. Те изобщо не ми отговаряха. Накрая писах и до премиера.

- Една от критиките към вас е, че вие не сте подавали сигнали до ръководството на ИААА и транспортното министерство.

- Напротив. Писах доклади за нередности за изпити на слабограмотни хора. Че резултатите им трябва да бъдат анулирани, но те не предприеха абсолютно нищо. Разчоплихме случай с един Севдуаран, който беше изкарал теорията, а два дни по-късно на изпита по кормуване се оказва, че не познава знаците. Тогава от негово име бе пуснат имейл, че му били нарушени правата. Какво мислите, че направи Московски тогава? Разпореди проверка срещу мен и срещу Иво Кръстев. Така ли се борят срещу корупцията? Така че твърденията му не отговарят на истината. Казва, че ме уволнява, тъй като съм отговорен за това, което се случва надолу. Не съм ги бил наказал! Но как аз да разкрия и докажа корупционната схема, за да напиша: Уволнете го този! Това го свършиха органите, на които аз съм съдействал и на които съм подавал сигнали. Иска ми оставката за това какво са правили мои служители, които нито съм назначавал, нито мога да уволня. Московски защо не си подаде оставката когато арестуваха негово назначение - съученика му Цветанов.

Другото, което е, след този арест Московски сам призна, че не може да се справи с корупцията в ДАИ. Защо не си подаде оставката още тогава и защо пак го сложиха за министър? Гоним рекорди за Гинес ли? Бил ги разкривал, нямало чадър... Това просто не отговаря на истината. Сигналите, след които се случи всичко са подготвени от мен и колегата ми Иво Кръстев.

- Е може просто вие да не сте разбрал, че всъщност е един напълно честен и почтен борец срещу корупцията!

- От 2011 г. след като Московски стана министър има най-много арести. Те са разкрити не заради него, а въпреки него. Бил си е в министерството и нищо не е правел. Искали сме срещи с него, за да му обясним за какво става дума - не посмя да се види нито с мен, нито с Иво Кръстев. Пращам му сигнали, давам информация, пиша му, че съм готов да съдействам... Защо не ме потърси. Никой не ме потърси! Как да го тълкуваме факта, че мен ме уволняват, а шестимата, които са с повдигнати обвинения от прокуратурата за продажба на шофьорски книжки си стоят на работа и никой не ги гони. Това ли е борбата с корупцията? Това ли е моралът?

- Дали в момента схемата за продажба на книжки върви още?

- Сега ми е трудно да кажа, защото от 15 юни м. г. не съм на работа. Не знам как се развиват нещата там, но съмненията остават. Има много странни назначения там. Сегашният изпълнителен директор на ИААА Красимир Сребров близо една година бе в отпуск по болест. Него никой не го пита как може да изпълнява тази длъжност, а аз нямало как да се справя с такава отговорна работа като ме е нямало 7 месеца. За същия този Сребров съм пуснал сигнал как злоупотребява със служебните автомобили заедно с главния секретар. Ползват колите като лични, а това е кражба на държавни средства. Министър Московски всичко това го премълчава. Веднага след като стана изпълнителен директор знаете ли какво бе едно от първите назначения на Красимир Сребров?

- Нямам представа?

- Назначи човека, който му гледа конете на работа.

- Кого е назначил?

- Човекът, който се грижи за неговите коне.

- Има коне?

- Да, не знам колко са, но човекът, който ги отглежда, казва се Бойчо Огнянов, бе назначен за технически сътрудник от Сребров. Назначи и приятелката му Полина Скобелева.

- Роднинска работа и там!

- По-скоро животновъдна.

- Имат ли квалификация тези хора?

- Не съм наясно какви са им ветеринарните и конярски познания. Явно нямат ценз и са влезли като технически сътрудници. Не ги познавам тези хора. Напуснали са сами само след 40 дни работа, но има още куп други странности. 

- Например?

- Петър Димитров е директор на дирекция "Пътни превозни средства и водачи" за да му увеличат заплатата първо са го назначили на три различни длъжности в рамките на половин месец и са го върнали на старата позиция.  Този Петър Димитров е съпруг на секретарката на министъра. Има подаден сигнал до министерството за серия шуробаджанашки назначения. В него пише, че дъщерята на този човек Теодора Николова е секретарка на генералния директор на РВД, че брат му Стефан Димитров е получил работа в дирекция сигурност на Летище София и че зет му е собственик на фирмата, която държи кафе автоматите на аерогарата. Братът на зетят му пък пише, че също е в дирекция сигурност на летището. Това не е ли шуробаджанащина?

Арестуваха трима, сред които и българин, за контрабанда на мигранти в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691541

Арестуваха трима, сред които и българин, за контрабанда на мигранти в ГерманияГерманската полиция арестува днес трима заподозрени при операция срещу група, за която се предполага, че е вкарала нелегално най-малко 160 мигранти в Германия през последните месеци, предаде Асошиейтед прес. Операцията беше проведена в четири германски провинции. Двама заподозрени бяха арестувани в Берлин, а един - в Бад Мускау,

Врачанин отива за две години в затвора заради контрабандни цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691547

Врачанин отива за две години в затвора заради контрабандни цигариЗаради разпространение на контрабандни цигари врачанин влиза в затвора за две години при строг режим на изтърпяване. Присъдата му бе наложена от районния съд във Враца. Шофьорът от областната дирекция по безопасност на храните Тодор Тодоров държал цигари без български акцизен бандерол в лек автомобил,

България пропада в класацията за върховенство на закона

http://www.transmedia.bg/2018/01/31/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%85/

България е страна, в която върховенството на закона се влошава. Това е основният извод в годишния доклад на неправителствената организация „Световен проект за справедливост“ (World Justice Project). В класацията за 2017 – 2018 г. в него страната ни пада с две места до 55-а позиция от общо 113 държави по света. България продължава да е на последно място не само в Европейския съюз, но и в по-широк списък, включващ страните от Северна Америка и тези от Европейското споразумение за свободна търговия, каквато е Норвегия. В тази обща листа България се подрежда на 24. място, като пред нас са дори държавите от Западните Балкани, които страната ни има амбицията да „ръководи“ по пътя на присъединяването им към ЕС.

Класацията е направена на базата на Индекса за правовия ред, който представлява анкетиране на над 110 000 домакинства и 2700 експерти от включените държави. В общата оценка на индекса участват няколко катeгории: „Ограничения върху дейността на правителството“, „Отворено управление“, „Ред и сигурност“, „Гражданско правосъдие“, „Наказателно правосъдие“, „Отсъствие на корупция“, „Основни права“ и „Прилагане на регулациите“. Всяка една от тях оформя самостоятелна оценка.

Най-критичните точки показатели за страната ни са „Отсъствие на корупция“ и „Ограничения върху дейността на правителството“. По отношение на усещането за липса на корупция България се нарежда на 82 място. Единствените европейски страни зад страната ни са Албания и Украйна. Още по-проблемна категория  е „Ограничения върху дейността на правителството“ . В нея е оценката за институционалната готовност управляващите да бъдат контролирани и проверявани от парламента, правосъдната система, Сметна палата или агенции за одит.

В тази категория влизат и критериите за ефективността на неправителствения сектор, медиите и гражданското общество, както и дали на представители на властта се търси отговорност за злоупотреби. Точно тук оценките за България се влошават и по всички тези категории България е оценена по-лошо от Украйна, Киргизстан, Мианмар, Кения, Малайзия, Замбия и др. Така страната ни заема притеснителното 87-о място от общо 113 държави.

От всички критерии, засягащи дейността на правораздавателната система, най-слабият резултат е свързан с неоснователното бавене на наказателните разследвания и съдебните процеси в гражданското правосъдие, както и с ниската ефективност и необоснованото влияние на политическото управление в наказателното производство. Много ниско е оценена и ефективността на коригиращите институции в наказателното правосъдие.

 

КЗД установи ескалация на езика на омразата и призовава за помирение

https://www.actualno.com/society/kzd-ustanovi-eskalacija-na-ezika-na-omrazata-i-prizovava-za-pomirenie-news_657279.html

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) с тревога констатира ескалация на езика на омразата и дискриминационно отношение заради изказано мнение и заявена ценностна позиция. Като национална контактна точка на ОССЕ за престъпленията от омраза КЗД призовава обществеността, институциите, партиите и организациите да спазват високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична дискусия и публична критика. Това се казва в официално писмо до медиите. Фундаментален принцип, залегнал както в б

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще могат да ползват 365 дни отпуск

http://www.moreto.net/novini.php?n=368209

Осиновителите на дете до 5-годишна възраст ще имат право на 365 дни отпуск. Той ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от правителството на днешното му заседание.

78% от българите не вярват, че навсякъде в страната е безопасно

http://www.cross.bg/bulgarite-otnoshenie-biha-1566749.html

/КРОСС/ Общо 220 хиляди пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж/престъпление в последната една година. 62% от българите биха се обърнали при проблем свързан с личната сигурност към полицията, а близо 20% към роднини. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си. Това сочи проучване на изследователски център „Тренд" относно нагласите на българите по отношение на личната им сигурност. 90% от българите посочват, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж/нападение. Въпреки това данните регистрират високи дялове на несъгласие по отношение на въпроса „Вие лично съгласен ли сте или не сте съгласен с твърдението, че в България човек може да се разхожда навсякъде и по всяко време, без да се страхува от престъпление?" - 78% не са съгласни, че могат да се разхождат навсякъде и по всяко време, без да се страхуват от престъпление. 8% от българите се страхуват, че върху тях може да бъде упражнено насилие от страна на полицията.Високи дялове на декларация за страх има и по отношение на крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%). Не се отчита особена динамика по отношение на пол и възраст, както и по отношение на населеното място. 38% е делът на българите, които заявяват, че се страхуват от насилие от страна на бежанци/мигранти. Тук се отчита динамика спрямо пола на респондентите, като данните показват, че жените в по-голям дял се страхуват за сметка на мъжете

ООН и НАТО обединяват усилията си срещу сексуалното насилие

http://www.mediapool.bg/oon-i-nato-obedinyavat-usiliyata-si-sreshtu-seksualnoto-nasilie-news274941.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и специалният пратеник на комисаря по човешките права на ООН Анджелина Жоли представиха инициативата си за общи усилия в борбата с насилието срещу жените, предаде в сряда от Брюксел БТА.   Гласът на Анджелина в борбата срещу сексуалното насилие и за правата на жените се чува силно, заяви Столтенберг. НАТО е военен съюз, който осигурява защита от военни заплахи, но сме и политически съюз в защита на основните ценности. Имаме отговорност да водим в защитата на правата на жените. От опит знаем, че повишаването на техните права в отбраната е не само необходимо, но и разумно, посочи генералният секретар.   Насилието над жени и деца, особено сексуалното, се разраства по света и се използва като военно средство за постигането на военни цели, страдат също момчета и мъже, отбеляза Жоли.   НАТО следва да поведе в тяхната защита, за да пресечем безнаказаността. Не е въпрос само да предпазим, а да оценим жените. Не може да има траен мир без равностойно участие на жените в обществото и това не може да се постигне в условията на ширеща се безнаказаност на престъпленията срещу жените и момичетата, добави тя.

Ще имаме по-евтин роуминг със Сърбия

https://frognews.bg/biznes-turisam/shte-imame-evtin-rouming-sas-sarbiia.html

Правителството одобри Меморандума за разбирателство със Сърбия за намаляване на международните тарифи за роуминг. Документът беше подписан на 9 декември 2017 г. в Белград, припомнят от пресслужбата на Министерския съвет.

Йълдъръм: Франция мисли погрешно, няма окупация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691523

Йълдъръм: Франция мисли погрешно, няма окупацияФранция мисли погрешно, няма окупация. С тези думи турският министър-председател Бинали Йълдъръм отговори на коментар на френския президент Еманюел Макрон, който предупреди Турция, че операцията срещу кюрдските милиции в Северна Сирия не трябва да се превръща в извинение за нахлуване в страната, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Прокуратурата в Стара Загора е повдигнала обвинение за измама с бързи кредити

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b3/

Окръжна прокуратура – Стара Загора е внесла обвинителен акт в Окръжен съд – Стара Загора с който на съд е предадена обвиняемата Петя Л. През август 2015 г. тя е започнала работа на длъжността мобилен кредитен консултант в дружество в гр.Варна, за област Стара Загора и веднага след това е сключила договор за отпускане на […]

Отцепиха 'Витошка' заради съмнителен термос

https://offnews.bg//112/ottcepiha-vitoshka-zaradi-samnitelen-termos-673937.html

Изоставен термос на столичния бул. "Витоша" вдигна на крака органите на реда малко преди 14 ч днес. 

Отсечката на "Витошка" между Съдебната палата и Областната управа и Ритуалната зала (номер 15) бе оградена с полицейски ленти, а минувачите молени да преминат по страничните улици.

От полицията съобщиха за OFFNews, че тревогата е заради съмнителен термос. По всяка вероятност той е изоставен или забравен, но с оглед на безопасността се чака проверка.

Очаквайте подробности

"Дамата с камелиите" – отново на сцената на Софийската опера на 17 февруари

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6691522

"Дамата с камелиите" – отново на сцената на Софийската опера на 17 февруари "Дамата с камелиите" – отново изгрява на сцената на Софийската опера и балет , на 17 февруари. Последната постановка на спектакъла в България е правена преди 10 години. Това съобщиха от пресцентъра на операта.  Балетът „Дамата с камелиите” е по музика на Дж.Верди - С.Онсоф, хореография и постановка Ирен Шнайдер (Германия),

Западните Балкани – без голям шанс по трънливия път към ЕС

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-26834236

Въпреки пожеланията и надеждите страните от Западните Балкани са твърде далеч от членство в Европейския съюз.

Все повече момичета в южните страни сключват брак на детска възраст, заради загуба на родител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691071

Все повече момичета в южните страни сключват брак на детска възраст, заради загуба на родителВсе повече момичета от южните страни като Африка, сключват брак на ранна, детска възраст. Повечето невръстните момичета са загубили рано един от двамата си родителя и са принудени сами да се справят с живота и да работят, именно заради това прибягват до женитба, съобщи Би Би Си. Благотворителна организация, работи,

Кабинетът ще върне 2 млн. лв. на общини и фирми за наложени санкции

http://www.mediapool.bg/kabinetat-shte-varne-2-mln-lv-na-obshtini-i-firmi-za-nalozheni-sanktsii-news274940.html

Правителството ще върне над 2 млн. лв. на общини и фирми, заради наложени санкции по европейски проекти. Това става ясно от прието в сряда решение на Министерския съвет. Общините и компаниите са оспорили пред съда наложените финансови санкции от управляващите органи на оперативните програми "Околна среда", "Транспорт" и "Конкурентоспособност" за изминалия програмен период 2007 – 2013 г. Съдът е отменил наложените финансови корекции за допуснатите според управляващите органи на програмата нарушения и сега се налага сумите да бъдат възстановени. Заради допуснати нарушения, основно при провеждането на обществени поръчки, Европейската комисия спря временно плащанията по оперативна програма "Околна среда" през миналия програмен период до отстраняване на нередностите. Това коства загуба за страната ни от около 30 млн. евро. Заради отменените от съда санкции сега правителството одобри допълнителни разходи за общо от 2.085 млн. лв. за нуждите на трите министерства, които отговарят за въпросните оперативни програми. Най-много средства се насочват към Министерството на околната среда и водите – 1.626 млн. лв. Министерството на икономиката ще получи допълнително 237 хил. лв. за възстановяване на наложени финансови санкции на фирми, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията – 222 хил. лв. Средствата се предоставят за сметка на преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2018 г., е посочено в правителственото съобщение.

Европредседателството гълта нови 50 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/evropredsedatelstvoto-galta-novi-50-mln-lv-news274939.html

Българското председателство на Съвета на ЕС ще глътне нови 49 млн. лв., които бяха отпуснати допълнително на заседанието на правителството в сряда. Средствата са за обезпечаване на председателството през 2018 г., става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Огромната част от сумата – 48.7 млн. лв. отиват по бюджетите на министерствата, а 0.3 млн. лв. ще бъдат насочени към общините, които имат ангажименти във връзка със събитието. По-конкретно парите ще отидат за осигуряване на събитията от календара на председателството както в страната, така и в чужбина, за културната програма, за осигуряване на медийно покритие, публикации и реклама на събитията. Част от парите ще се ползват за плащания по вече сключените през 2017 г. договори с изпълнители за осигуряване на различни дейности като хотелско настаняване, храна, транспорт, превод, работа на доброволците, функциониране на акредитационната система и др. Според официлната информация до момента европредседателството би трябвало да струва общо 150 млн. лв. Няма обаче данни каква част е изразходвана до момента и дали тя не е надвишена. Знае се например, че ремонтът на НДК струва 45 млн. лв. В средата на 2016 г. бяха отпуснати други 50 млн. лв., като информацията тогава беше, че тази сума не включва ремонта на двореца на културата.

Висш чиновник от Белия дом прекроил ”Списъкът на Кремъл”

http://dnes.dir.bg/news/USA-spisakat-kremal-anders-oslund-26834450

Списъкът на хората, включени от Министерството на финансите на САЩ в документите, известни като "Кремълския доклад" е бил прекроен.

"Купра" става отделна марка под шапката на "Сеат"

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/01/31/3121766_kupra_stava_otdelna_marka_pod_shapkata_na_seat/?ref=rss


Най-спортните модели на испанския производител на автомобили "Сеат", който досега носиха означението "Купра" (Cupra), вече ще се пускат под отделна марка. Тя ще се казва "Купра" и официалното й представяне ще е на 22 февруари.<br /><br />На автосалона в Женева (5-18 март) ще бъдат показани и първите модели, част от новия бранд. Днес официално беше представено логото на "Купра" и пуснат видеоклип, който посочва какви ще са основните...

Проф. Чуков: ЕС не бива от отсъства от преговорите Израел – Палестина

https://frognews.bg/svqt/prof-chukov-biva-otsastva-pregovorite-izrael--palestina.html

След решението на американската администрация да премести посолството на САЩ в Йерусалим се разместиха пластове в Близкия Изток, които от десетилетия бяха просто надграждани и конструирани, коментира пред националното радио арабистът проф. Владимир Чуков.

Вазов, Ботев и Левски гледат как работят депутатите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6691516

Вазов, Ботев и Левски гледат как работят депутатитеИзложба с 16 портрета на известни личности откри в парламента художникът Георги Андонов. Сред тях са ликовете Христо Ботев, Иван Вазов, Васил Левски, Георги Раковски, Захари Стоянов, царете Фердинанд, Борис III и Симеон II и други. Андонов е от Бургас, но първата си галерия открива през 1996 г. в Бейрут, където е живял по това време.

Големите работодатели уточниха кога протестират за тока

https://www.actualno.com/business/golemite-rabotodateli-utochniha-koga-protestirat-za-toka-news_657278.html

От 10:30 часа сутринта до 12:30 часа на обяд на 28 февруари ще протече огранизираният от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) протест срещу по-скъпия ток на свободния пазар, съобщават от АОБР. Работодателите посочват, че са внесли официално в Столична община Уведомление за организираното протестно шествие. То ще премине от площад "Независимост" покрай Министерството на енергетиката и ще приключи при Народното събрание. Спор

Покрай Клуба на богатите

http://www.eurochicago.com/2018/01/kluba/

Според Евростат, през 2016 г. изложени на риск от бедност и социално изключване са 2.89 млн. българи. Това е 40.4% от населението на страната. С други думи, ако в един асансьор влязат петима българи, на двама от тях бедността ще диша във врата. Този процент е най-висок в Европейския съюз, при средно 23.5% изложени на риск от бедност в ЕС. Рискът е рисковано нещо – може да обеднеят, може да не обеднеят. Затова да видим данните за хора, живеещи под границата на бедността. За 2016 г. броят им е 1.639 млн. души, което е 22.9% от населението. В примера с асансьора, от петима българи един е наистина беден, а втори е застрашен от бедност.

Общински съветник сложи розови очила, кмет го прати на "София прайд"

https://www.24chasa.bg/region/article/6691511

Общински съветник сложи розови очила, кмет го прати на "София прайд"

Общинският съветник от ГЕРБ Огнян Иванов се появи с розови очила на трибуната на местния парламент в Кърджали. Това стана по време на дебатите за бюджета на общината за 2018 година. Огнян Иванов обясни, че с очилата демонстрира отношението на ръководството на общината към проблемите на Кърджали. "През юни месец ще има "София прайд".

С шестима юноши в състава Черно море загуби от Дунарея

http://www.moreto.net/novini.php?n=368204

Черно море загуби с 2:3 днешната си контрола срещу Дунарея, като варненци излязоха с шестима юноши в стартовата единайсеторка на терена, научи Moreto.net. Головете за моряците вкараха Румен Касабов и Сукуп. Съставът на Черно море: Иван Дичевски, Емил Янчев, Румен Касабов, Лъчезар Йорданов, Радослав Василев, Марек Кузма, Хасани, Александър Маккуин, Диара, Мартин Костадинов, Николай Минков.

Русия използва в Сирия 215 съвременни видове въоръжения

https://frognews.bg/biznes-turisam/rusiia-izpolzva-siriia-215-savremenni-vidove-vaorajeniia.html

Армията на Русия е една от най-добре въоръжените в света, което се доказва от военната операция в Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин на военнопрактическа конференция вчера за резултатите от специалната операция в Сирия, предаде ТАСС.

Русия използва в Сирия 215 съвременни видове въоръжения

https://frognews.bg/novini/rusiia-izpolzva-siriia-215-savremenni-vidove-vaorajeniia.html

Армията на Русия е една от най-добре въоръжените в света, което се доказва от военната операция в Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин на военнопрактическа конференция вчера за резултатите от специалната операция в Сирия, предаде ТАСС.

Sanofi ще придобие Ablynx за 3,9 милиарда евро

http://www.cross.bg/sanofi-ablynx-nashata-1566750.html

/КРОСС/ Sanofi и Ablynx, биофармацевтична компания, занимаваща се с откриването и разработването на Nanobodies®, подписаха окончателно споразумение, съгласно което Sanofi ще предложи да придобие всички акции, включително и Американските депозитарни акции (ADS), варанти и конвертируеми облигации на Ablynx на цена за акция от 45 евро или сумарно ще изплати около 3,9 милиарда евро. Сделката беше единодушно одобрена от бордовете на директорите на Sanofi и Ablynx. Главният изпълнителен директор на Sanofi Оливие Брандикур коментира: „С Ablynx ние продължаваме да ускоряваме стратегическата трансформация на нашата научноизследователска и развойна дейност, укрепвайки нашата платформа за растеж при редките кръвни заболявания. Това придобиване се основава на вече успешно съществуващото партньорство между двете компании. Също така имаме удоволствието да потвърдим ангажимента си към Белгия, където през годините сме инвестирали значително в нашата най-съвременна биологична производствена база в Гел. Възнамеряваме да поддържаме и подкрепяме научния център на Ablynx в Гент." Главният изпълнителен директор на Ablynx Едуин Мосес отбелязва: "От създаването си през 2001 г., екипът ни е съсредоточен върху отключването на мощността на нашата технология за нанотела, в полза на  пациентите. Резултатите от нашата работа са потвърдени с клинични данни

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване