Анджелина Джоли заведе децата си в Париж, срещна се с Бриджит Макрон (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/andzhelina-dzholi-zavede-decata-si-v-parizh-sreshtna-se-s-bridzhit-makron-snimki-2075688

Холивудската звезда Анджелина Джоли беше през уикенда в Йордания, където посети лагер за сирийски бежанци, а в началото на седмицата пристигна в Париж, където ще остане няколко дни, а програмата й е доста наситена.

Тръмп: Никога не е имало по-добро време за осъществяването на американската мечта

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-nikoga-ne-e-imalo-po-dobro-vreme-za-osyshtestviavaneto-na-amerikanskata-mechta-2075685

Президентът Доналд Тръмп призова всички американци и по-специално републиканците и демократите към единство, предаде Франс прес. img wide]32820476[/img]

Нина Добрев отново е ослепителна (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nina-dobrev-otnovo-e-oslepitelna-snimki-2075636

Актрисата Нина Добрев за пореден път привлече погледите - този път това се случи на парти след наградите „Грами“. Красавицата неведнъж е обявявана за модна икона заради безупречния си стил.

Най-големите лъжи, които жените изричат по време на секс

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-golemite-lyzhi-koito-zhenite-izrichat-po-vreme-na-seks-2075611

Мъжете и жените масово лъжат своите партньори, установи британско проучване. Най-разпространените мъжки лъжи са свързани с пиенето, докато жените най-често лъжат, за да прикриват истинските си емоции.

Безупречна в бяло: Стилната Мелания Тръмп отново привлече вниманието (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bezuprechna-v-bialo-stilnata-melaniia-trymp-otnovo-privleche-vnimanieto-snimki-2075681

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп отново привлече вниманието. Тя пристигна на Капитолия където, президентът Доналд Тръмп представи речта "За състоянието на съюза". Съпругата на американския президент впечатли всички присъстващи със

Хубен Черкелов с изложба у нас след 18-годишна пауза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284576_%D0%A5%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+18-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%

 Първа самостоятелна изложба на художника Хубен Черкелов у нас от 18 години насам се открива в петък, 2 февруари, от 18.30 часа в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, на бул. „Черни връх“ 2. Специално за експозицията „Имане“ авторът е създал 10 платна, интерпретиращи картини на значими за българската живопис имена като Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти.

През последните години за основа на своята живопис авторът използва визуални образи, заимствани от финансови документи като банкноти, монети, чекове, облигации и др., като размишлява върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Освен паричен знак, за художника банкнотата e визуален код, сбор от символи и знаци, средство за опознаване и оценяване на изкуството като стойност. Тя е и материална единица за най-лесния и естествен международен обмен – отпечатана по различно време, на различни места, тя провокира художника в неговите разсъждения за мястото на твореца и ролята на изкуството.

„Миналото никога не е мъртво, то дори не е минало”. Този цитат от „Реквием за една светица“ на Уилям Фокнър ни отвежда най-близо до идеята на Черкелов. Ориентирите за време и пространство, за „тук“ и „сега“, са изчезнали; ситуациите са повторяеми. Картините на Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев присъстват върху банкноти, печатани през 20-те години на миналия век от American Banknote Co. Появяват се отново – този път върху платната на Хубен Черкелов, рисувани в ателието му в Ню Йорк и превърнали се в символи на национална сила и идентичност.

 

 

Хубен Черкелов (Houben R.T.) е роден през 1970 г. Живее и работи в Ню Йорк. В своите ранни произведения – фотографии, филми и инсталации, разглежда теми, свързани с периода на прехода в най-новата ни история и постсоциалистическото общество. Заедно с колегите си Косьо Минчев и Георги Тушев той бе автор на вездесъщите графити „Косьо, Хубен, Тушев“, белязали много столични локации в началото на промените. В настоящите си творби пресъздава образи, вдъхновени от изображения върху финансови документи, като използва техника с фолио и акрилни бои. В тях открива начини, чрез които символни образи легитимират националната идентичност. Работи на Черкелов са представяни в Музея на изкуствата Бронкс, Ню Йорк, Музея Брогън, Флорида, 54-тото Венецианско биенале и галерии в Бостън, Ню Йорк и др.

Изложбата „Имане“, която ще може да се види до 11 март, е под патронажа на заместник министър-председателя и министър на външните работи на България Екатерина Захариева.

Пътят на БСП от напъните за положителен имидж към националпопулизма

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/31/3120608_putiat_na_bsp_ot_napunite_za_polojitelen_imidj_kum/?ref=rss


Референдум за ратификацията на Истанбулската конвенция, която твърдо не подкрепя и иска да замени със законодателни инициативи срещу насилието. Вот на недоверие срещу правителството заради провал в борбата с корупцията, дебатите по който показаха основно ниско ниво в политиката. Сигнали до главния прокурор срещу представители на ГЕРБ, по които засега има само шум в медиите. "Мутрите на прехода - вън от управлението на държавата" - заявка от устата на Корнелия Нинова без последващи...

Над 20 000 поръчаха новото Volvo XC40

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284575_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+20+000+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+Volvo+XC40

 

Първият компактен SUV на шведската марка стартира с отлични продажби

Първият пробив на Volvo в сегмента на компактните високопроходими автомобили се оказа изключително успешен, с повече от 20 000 поръчки глобално до момента, като първите доставки вече стартираха. Новото Volvo ХС40 се приема добре не само от клиентите по света, но и от световните медии. Компактният SUV на Volvo е сред седемте финалиста в европейския конкурс „Автомобил на годината 2018”, като победителят ще бъде обявен през март. По-рано през седмицата Volvo ХС40 беше обявен за „Автомобил на годината” от престижното английско издание „What Car?”. „С новото Volvo ХС40 навлизаме в най-бързо развиващия се сегмент в индустрията”, заяви Бьорн Ануол, старши вицепрезидент по „Стратегия и търговия” във Volvo.

 

 

„Volvo ХС40 допълва гамата от високопроходими модели на Volvo, пренасяйки първокласните системи за сигурност, свързаност и инфотейнмънт от големите модели на Volvo в малкия SUV сегмент. Последните данни от поръчките на Volvo ХС40 доказват, че нашите клиенти наистина харесват това, което виждат”. Появата на Volvo ХС40 означава, че за първи път компанията предлага глобално три нови високопроходими модела в най-бързо развиващия се сегмент на автомобилния пазар, проправяйки си път за бъдещ растеж на продажбите и приходите. Новото Volvo ХС40 е първият модел, построен на новата платформа CMA, която ще бъде в основата на всички бъдещи автомобили от серията 40, включително изцяло електрическите.

 

 

Новото Volvo ХС40 дебютира със системи за безопасност, свързаност и информационни технологии, познати от сериите 60 и 90. Иновативните технологии превръщат ХС40 в един от най-добре оборудваните компактни SUV на световния пазар. Те включват системата за безопасност City Safety на Volvo, която задейства спирачката, ако водачът не реагира навреме, системата за подпомагане на водача Pillot Assist, системата за предупреждаване при напускане на пътното платно, система засичаща приближаващите автомобили, както и 360-градусова камера, която помага на водача да маневрира при паркиране в по-тесни пространства. Салонът е специално проектиран да осигури на пътниците повече място за тях самите и за техните вещи.

Теория и практика на Кремълския PR

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284574_%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+PR

 

Пиар специалистите пишели 3D роман в реалния свят и измисляли сюжети с живи хора

Руският политически PR измисля сюжети с живи хора. Занимаващите се с тази дейност пишат 3D роман в реалния свят, което е увлекателно, но и много опасно. С тези думи руският политтехнолог Глеб Павловски открехна пред българската си публика, събрала се в клуб „Перото“, завесата пред особеностите на пиара в „Кремъл“.

В продължение на почти 15 години Павловски е главен съветник в администрацията на Владимир Путин, като в западната преса е представян и за „сивия кардинал на Кремъл“. През април 2011 г. обаче достъпът му до властта е отрязан и Павловски рязко се преквалифицира в критик, опитвайки се дори да облече одеянията на дисидент. Така, след като преди това е познат като човека, „открил“ Путин, в момента се изказва за руския президент като за „мумия“. „Ставайки безалтернативенq Путин вече не е човек, а мумия. Не може да си непрекъснато, вечно в политиката, заяви той, твърдейки, че сам си отишъл от Кремъл.

Пред българската си аудитория, пред която представи издадената от ИК „Труд“ своя биография с интервюта „Време и място“, роденият през 1951 политтехнолог заяви, че навремето напуснал родната си Одеса, за да търси приключения. Резултатът? Озовал се в Кремъл, експериментирайки доколко човек като него, без роднински или бизнес връзки с властта, би могъл да влияе на политиката. Между тези две точки обаче е лежал в затвора, бил е хипи, пребивавал е в будистки ашрам, издавал е нелегално списание и т.н. Павловски разкри, че неговият учител в занаята – философът Михаил Гефтер, винаги го е съветвал да не си играе с живи хора, но той понякога се е отклонявал от този принцип.

Събитията, описани в 230-страничното томче, приключват през 2014-2015 г. В периода след това публицистът, познавайки властта отвътре, се е опитал да изследва как тя действа на човека в Русия. Изводът му е, че въздействието е доста депресивно, но в същото време тя е и много гъвкава, като по думите му това се дължи на „едно ядро, един малък екип около Путин“.

„Днес е възможно в една деспотична държава да се осъществи утопия. Проблемът на нашия век е как да се предотврати изпълнението на утопията, как тази манипулация да се спре“, категоричен бе доскорошният политически инженер на Кремъл.

На въпрос какво би се случило с него, ако през 2011 г. не му бе отказан достъп до Кремъл, Павловски отговори: „Нямаше да мога да остана там след рокадата Путин-Медведев, която ме възмути по-силно от изхвърлянето ми“. Запитан да анализира действията на опозицията в страната си, той обясни, че Алексей Навални сам по себе си не бил толкова опасен за властта, но бил „убиец на безалтернативността“.

Разходите за собственост на дома на британците са най-ниски от 10 г. насам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284573_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%8

 Разходите на британските домакинства за собственост на дома намаляват до най-ниското си ниво в последните десет години, докато наемите са на най-ниското си равнище от 2011 г. насам, показва изследване на имотната агенция Emoov, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Тя използва данни от Националната статистическа служба, за да изследва всички компоненти от разходите на домакинствата, свързани с притежаването или наемането на имот от 2007 г. насам, и да определи какъв дял от средните седмични разходи съставляват те.

Изследването установява, че делът от седмичните разходи, заделен от британците за изплащането на лихвите по ипотеките, е на най-ниското равнище от 2007 г. насам. Наемите също намаляват до най-ниското им ниво от шест години насам.

Сумата, която британските домакинства заделят за изплащане на лихви по ипотеките, е намаляла до 3,77% спрямо пика й от над 7% през 2007-2008 г. Наемите възлизат на 8,52% от общите разходи, най-ниското ниво от 2011 г. насам, когато оформяха 8,44% от седмичните разходи на домакинствата.

Заделяните средства за поддържане на дома също са намалели, като тези за водоснабдяване са достигнали най-ниското си ниво като процент от общите разходи на домакинствата от 2008 г. насам – 1,61%. Цената на електричеството, газа и другите горива също са стигнали до 9-годишно дъно и макар че в момента са много по-високи от другите пера в бюджета, са намалели до нивото от 2008 г.

Разходите за гербов налог също са на най-ниското си ниво в последните десет години до едва 0,04% от седмичните разходи на домакинствата на Острова, след като достигнаха пика си от 0,14% през 2003 г.

Но разходите за поддържане на дома са най-високи от шест години насам и съставляват 1,55%. Те достигнаха пика си от 1,59% през 2011 г., преди постепенно отново да преминат прага от 1,5% през 2017 г. Общите разходи за стоки за дома и услуги достигнаха 10-годишен връх и съставляват 7,09% от общите разходи на домакинствата.

„Въпреки Brexit и провалените предсрочни избори цените на жилищата и на наемите продължиха плавно да растат, като остават най-голямото финансово препятствие за мнозина“, казва главният изпълнителен директор на Emoov Ръсел Куирк.
„Макар че средствата за дома продължават да оформят най-големия процент от разходите на домакинствата, те всъщност намаляват на фона на общите им разходи“, допълва той.

„Но докато процентът на заделяните средства за покрив над главите ни намалява, разходите за поддръжка на дома са на най-високото им ниво от дълго време насам. Хората, които искат да се качат или да се придвижат нагоре по стълбицата, трябва да имат предвид разходите за поддръжка, когато опитват да спестяват. Намаляването на другите седмични разходи може да помогне много за подобряването на покупателната способност“, отбелязва Куирк. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

 

Чухте ли какво се изговори за Истанбулската конвенция?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284572_%D0%A7%D1%83%D1%85%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%B

 Коментар от Татяна Ваксберг:

В истерията около Истанбулската конвенция липсва един основен рефер: медиите. Тоест, онези места, където от крясъците на разни гостуващи хора се изчегъртват валидните твърдения, а аргументите се проверяват. И то на момента, а не някога после. Медията не е трибуна, от която гостът е свободен да уверява, че Халеевата комета е името на отровен зеленчук - не и без да бъде поправен. И съвсем не е трибуна, която да вземе подобно изказване на сериозно, а после в още десет предавания да води спор за опасностите, произтичащи от този зеленчук. Ако някой сега каже, че тази хипотеза е всичко друго, но не и реалистична, значи не е проследил “споровете” около Истанбулската конвенция.

Фактите

Вижте първия факт: в продължение на две седмици влиятелни медии дискутираха въпроса за “третия пол” в една конвенция, която дори не го споменава. А и не би могла да го спомене, понеже такова нещо не съществува. Как се нарича среда, в която до кръв се спори за една фантазия? Във всички случаи тя не се казва “медийна”. Медийната среда би преустановила разговорите по този въпрос още след първото изясняване, че става дума за недоразумение. Пък дори и това недоразумение да е било лансирано от министър.

Вижте и втория факт: в продължение на още две седмици влиятелни медии обсъждаха думата “джендър” като име на някакъв заговор, вместо като част от терминологичния апарат на един международен документ. Погледнете повечето студиа и ще видите как са разделени гостите: на такива, които са за, и такива, които са против „заговора". Разделение “за” и “против” конвенцията май нямаше, но анонсите на предаванията винаги се отнасяха именно до Истанбулската конвенция. Това се нарича подвеждане на аудиторията: казваме ѝ, че ще обсъдим едно нещо, но всъщност обсъждаме друго. И веднага го привиждаме като проблем, вместо да цитираме как го е представил източникът.

Третият факт е релативизмът, една стара болест на българските медии. Тоест, представянето на “всички гледни точки” като еднакво валидни. Нищо, че спорът се води като по време на Декабристкото въстание в царска Русия: едните искат конституционна монархия, а другите защитават царя и жена му Конституция. Това е феномен, който убива журналистиката далеч преди да убие качеството на спора: водещият сам се свежда до конферансие и напуска ролята си на човек, чиято професионална задача е да опазва прецизността на информацията и хигиената на дебата.

Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг

Четвъртият факт е основният: къде са жените? Тези, на които им режат половите органи? Онези, които биват пребивани с камъни? Жените, които биват изнасилвани от мъжете си в интимността на едно пространство, защитено от свидетели? Момичетата, които биват “откраднати”, за да ги омъжат на 14? Конвенцията е за тях, но нито ги виждаме, нито ги чуваме. Ефирното време, което би трябвало да е тяхно, е откраднато от фалшиви новини, умножени по дебатите около тях. Това е журналистика, която няма шанс да насочва вниманието към обществено важни проблеми, защото е твърде изкушена да възпроизвежда и пак да възпроизвежда и да не спира да възпроизвежда скандални твърдения на съмнително компетентни политици.

И все пак

Впрочем, изключения има. Ако се доверите на общественото радио, на нападнатото в момента предаване “Денят започва с култура”, на сутрешните дискусионни предавания по “Дарик”, на множество независими сайтове с етичен кодекс, картината няма да е чак толкова отчайваща. Само че тази по-смислена журналистика се нуждае и от повече взискателни потребители.

Миналогодишните винетки важат за последно днес

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/01/31/3121444_minalogodishnite_vinetki_vajat_za_posledno_dnes/?ref=rss


Валидността на годишните винетки за 2017 година изтича днес, припомниха от Агенция пътна инфраструктура. Глобата за шофиране без стикер или с изтекъл такъв, за шофьорите на леки автомобили, е 300 лева.<br /><br />Актуални винетки се продават в над 3000 разпространителски пункта, сред които 372 с денонощен режим на работа. Пълният списък на пунктовете за продажба може да се намери на интернет страницата на АПИ.<br /><br />От агенцията уточняват, че в търговската мрежа има...

Хонконгските инвеститори в имоти остават в Лондон въпреки Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284571_%D0%A5%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%

 Някои компании се оттеглят от Великобритания заради Brexit, но инвеститорите от Хонконг правят точно обратното.

Хонконгските инвеститори, сред чиито придобивки са известната сграда The Cheesegrater и небостъргачът Walkie Talkie в Лондон, са били най-големите купувачи на офис площи в британската столица през миналата година с 44% от общите инвестиции.

Причината за засиления интерес е не само слабият паунд, но и вярата в способността на британската столица да се справи с излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) и да остане ключов входен пункт към Европа, пише Bloomberg.

Третият фактор е цената. Хонконг е най-скъпият пазар на имоти в света вече две години поред, а заради притока на пари от континенталната част на Китай е трудно да се постигне печалба.

По данни на консултантската компания JLL средната цена на офис площи в централната част на Хонконг е 3 476 долара за кв. м, включително наем, такси за услуги и данъци. Капиталовата стойност на офис сградите клас А в града се повишава с 18% през миналата година, а за централните райони увеличението е 24%.

Растежът се дължи главно на няколко рекордни сделки, включително продажбата от милиардера Ли Ка-шин на дял от небостъргача The Center за 5,2 млрд. долара през ноември. Все по-голям брой китайски банки и застрахователни компании също разширяват 

присъствието си на пазара на офис площи в Хонконг.

 

 

Повишаването на цената доведе до спад на доходността близо до най-ниското й ниво в последните две десетилетия, съобщава JLL. Доходността в централния квартал на Хонконг е 2,7% спрямо 3,5% за централните офис площи в Лондон.

Британската столица има и предимството, че е по-стабилен офис пазар от гледна точка на продължителност на наемите. Те обикновено са за 10 години спрямо около три години в Хонконг.

CC Land Holdings е една от компаниите, които вярват в стабилността на британския имотен пазар. Тя си осигури доходност от наем от 3,5%, когато купи The Cheesegrater и се сдоби с офис сграда клас А. В същото време закупената през януари 2017 г. офис сграда One Kingdom Street в Падингтън й носи годишна доходност от 5%. CC Land е част от консорциум, който се конкурира за закупуването на мажоритарен дял в проекта Gotham City.

В същото време сградата Walkie Talkie отиде при LKK Health Products Group - базирана в Хонконг компания, която произвежда здравословни продукти на растителна основа. Небостъргачът, чието изграждане струваше 470 млн. паунда (670 млн. долара), беше продаден за 1,28 млрд. паунда. Ли и синът му Ричард имат инвестиции и в други офис сгради в Лондон.

Курсът на хонконгският долар, който е обвързан с американския долар, се понижава с 4,6% спрямо паунда тази година и тази слабост може да накара някои инвеститори да се оттеглят. На фона на притока на китайски предприемачи с дълбоки джобове в Хонконг обаче може да се каже, че "любовната афера" на града с Лондон едва сега започва.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

 

Ирина Бокова влиза във „Фосагро“ на Гуриев, един от „Списъка Путин“

http://clubz.bg/63571-irina_bokova_vliza_vyv_%E2%80%9Efosagro%E2%80%9C_na_guriev_edin_ot_%E2%80%9Espisyka_putin%E2%80%9C

Ирина Бокова. Снимка БГНЕС

Ирина Бокова, бивш генерален директор на ЮНЕСКО е била номинирана за член на Съвета на директорите на руската "Фосагро". Холдингът се състои от няколко дъщерни компании и е сред топ 100 в Русия. 

Групата "Фосагро" е най-големият европейски производител на фосфатни торове, най-големият в света производител на висок клас фосфатни скали, а вторият в света (след компания от Китай) производител на амониев фосфат и диамониев фосфат. 

Собственик на “Фосагро“ е Андрей Гуриев, руски милиардер, който купи най-скъпото имение във Великобритания, отстъпващо по площ само на Бъкингамския дворец.
Гуриев е под №26 публикувания вчера „Списък Путин“ от Министерството на финансите на САЩ вчера. 

Бокова трябва да бъде утвърдена от събрание на акционерите на 26 февруари. Тогава се очаква „Фосагро“ да вземе решение и за изплащане на дивиденти в размер на 2,72 млрд. рубли (около 38 млн. евро).

Ирина Бокова бе кандидат на България за генерален секретар на ООН през 2016 г. В последния момент правителството издигна и кандидатурата на Кристалина Георгиева. На финала постът бе спечелен от португалеца Антонио Гутереш.

Какво трябва да знаем за Навални

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284570_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8

 Хиляди гневни граждани, излезли да протестират в цяла Русия, стотици задържани - такава е накратко равносметката от протестите срещу президентските избори през март, на които Владимир Путин по всяка вероятност ще бъде избран за четвърти път. Към тази "стачка на избирателите" призова Алексей Навални - най-влиятелният опозиционен политик в Русия, който не беше допуснат до участие в изборите заради наложената му условна присъда.

Пътят на Навални

Навални беше първият, който още през 2016 издигна официално канидидатурата си за президентските избори. Впоследствие бързо изгради мрежа от предизборни щабове - от Калининград до Владивосток, макар през цялото време да е подозирал, че няма да му бъде разрешено да участва в изборите. През декември 2017 дойде и официалното потвърждение - Централната избирателна комисия го уведоми, че не може да бъде регистриран, тъй като има присъда за икономически престъпления.

Навални е бил разследван няколко пъти, като по две от делата е осъден условно. През 2016 година Европейският съд по правата на човека постанови, че при първото от въпросните две дела - за присвояване на пари от държавната компания за дървесина "Кировлес" - Навални е бил лишен от правото си на справедлив процес. Но според съдиите от Страсбург, самият процес не е бил политически мотивиран. Така се стигна до възобновяване на делото, а Навални и неговият бизнес-партньор отново бяха осъдени. През септември 2017 Съветът на министрите към Съвета на Европа стигна до извода, че решението на съда в Страсбург не е приложено изцяло и призова руските власти да допуснат Навални до участие в изборите. Което обаче Москва изтълкува като намеса във вътрешните ѝ работи.

Подобен е случаят и с второто обвинение, според което Навални и неговият брат са измамили руската дъщерна компания на френския козметичен гигант "Ив Роше" със сумата от 26 милиона рубли. През октомври 2017 Европейският съд видя и тук произвол и нарушение на правото на справедлив процес. Но отново не бяха установени политически мотиви.

Демонстрация в подкрепа на Навални

Кадър от демонстрация в подкрепа на Навални

Навални е роден през 1976 година близо до Москва. Следва право, а политическата си кариера започва в либералната партия "Яблоко" на Григорий Явлински, от която обаче по-късно е изключен заради "националистически възгледи". След това постъпва в "Руски марш" - движение, в което влизат националистически, дяснорадикални и ксенофобски организации. И от което Навални по-късно отчасти се разграничава.

Навални дължи своята популярност най-вече на интернет, където като блогър си печели славата на борец срещу корупцията. Бързо събира огромен брой последователи - само в Ютюб има 1,6 милиона абонати. Неговият стил, смесица от подигравка и ирония, очевидно се харесва. По време на протестите след парламентарните избори в края на 2011 Навални нарече управляващата партия "Единна Русия" "партия на мошениците и крадците". И така си спечели симпатиите на широки части от руското общество. По време на тогавашните протести Навални беше един от лидерите на опозицията. Днес той иска тази роля само за себе си, поради което среща немалко критика.

Плюсове и минуси

Навални се определя като либерален политик и главен опонент на Путин. В предизборната си програма обещава "революция срещу корупцията", повишаване на минималната работна заплата, изграждане на нови пътища и болници. Във външната политика се обявява за прекратяване на водените от Русия войни - например в Украйна и Сирия. Но остава уклончив по въпроса за анкесията на Крим, говорейки за "легитимно решение, отчитащо интересите на местното население".

Най-големият му политически успех досега е участието на кметските избори в Москва през 2013 година, където се класира втори с 27 процента от гласовете. Днес Навални е още по-известен, но в национален мащаб популярността му не успява да надскочи десетте процента.

В същото време е факт, че Навални успява да мобилизира младите хора както никой друг руски политик. Така например в организираните от него протести през 2017 година се включиха особено голям брой ученици. Мнозина обаче виждат в това най-големия му недостатък - защото очевидно не успява да привлече на своя страна широките маси. И още един сериозен минус: Навални няма зад гърба си силна партия. Партията на прогреса, основана от него през 2012 година, не беше регистрирана от властите.

На три места в София няма да има вода днес

https://offnews.bg//obshtestvo/na-tri-mesta-v-sofia-niama-da-ima-voda-dnes-673835.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради монтаж на редуктор за налягане в кв. „Ботунец“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на този квартал. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Резбарска“, жк. „Хаджи Димитър“, налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на ул. „Резбарска“ от ул. „Боруй“ до ул. „Макгахан“ и ул. „Баткун“. 

Монтаж на водомерен възел на ул. „Свети Спас“, с. Лозен, налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа на ул. „Васил Левски“, ул. „Могила“, ул. „Свети Спас“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Германия – 11.69 кг, България – 1.36 кг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284569_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+11.69+%D0%BA%D0%B3%2C+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+1.36+%D0%BA%D0%B3

 Близо 1700 производители от над 70 държави показват тези дни в Кьолн най-новите тенденции в захарната индустрия - в рамките на четиридневното изложение за захарни изделия. Освен класическите шоколади, там са представени и най-различни вкусотии за вегани, както и продукти за алергици. Рекламират се дори и "вкусни пари" - десертни хапки, които имат вид на банкноти. 

Освен че представя новостите, изложението в Кьолн показва и дилемата на цял един бранш: от една страна захарта се възхвалява до небесата, от друга пък се отрича яростно. Растящата критика от страна на Световната здравна организация (СЗО) по отношение на захарта като причинител на болести явно е достигнала и до производителите и изложителите в Кьолн. Така например освен различни сортове шоколади с по-малко захар, там са изложени и печени бадеми без захар.

Internationale Süßwarenmesse 2017 ISM in Köln (DW/K. Kryzhanouskaya)

Сладка и отровна

В Кьолн обаче не искат и да чуят за политически дебат, камо ли за предписания за намаляване на количеството захар в сладкарските изделия. "Насладата от десертите е на първо място за потребителите. Всеки знае, че те съдържат захар и много калории", казва Бастиан Фасин от борда на директорите на Федералното сдружение на германската сладкарска индустрия. Сдружението категорично отхвърля апела на СЗО за налагане на специален данък върху съдържащите захар напитки. То не одобрява и последното предложение на фракцията на Социалдемократическата партия за въвеждане на държавни предписания за намаляване на захарта и мазнините в хранителните продукти.

Въпреки всички предупреждения, захарните изделия продължават да съблазняват потребителите. По данни на германското икономическо сдружение "Захар", в световен мащаб годишната консумация на захар на глава от населението е достигнала 25 килограма. За последните 50 години това представлява увеличение с 9 килограма. В Германия пък консумацията на захар на глава от населението днес е 38 килограма. С 13 килограма повече от средното за света.

ISM: Messe für Süßwaren und Snacks Köln 2018 (DW/I. Anastassopoulou )

Шоколад "Made in Germany"

Германците са особено пристрастени към шоколада. Те са на първо място в Европа по консумация на шоколад - средно германецът изяжда на година 11,69 кг шоколад. Швейцария се нарежда на второ място в тази класация - с 10,19 кг. На трета позиция е Норвегия - с 9,41 кг. А най-малко шоколад консумират хората в България - 1,36 кг годишно.

Германската страст към шоколада явно е заразителна. През 2017 шоколадите "Made in Germany" са се продавали особено добре. Федералната статистическа служба информира, че износът на шоколад и други съдържащи какао хранителни продукти е нараснал от януари до ноември 2017  с почти три процента до 782 000 тона. А стойността на продажбите е достигнала 3,7 милирада евро. Една от причините за това развитие е нарасналият глад за сладкарски изделия по цял свят. "Обемът на продажбите на захар се увеличава благодарение на растежа и благосъстоянието на световното население", обяснява Волфганг Хеер, главен изпълнителен директор на най-големия европейски производител на захар "Südzucker AG" в Манхайм. Особено силно е нараснало търсенето в Близкия изток и в Африка.

В Германия е най-евтино

Какъв е изводът? Германия си остава райско кътче за производителите на захар и захарни изделия, въпреки либерализирането на европейския захарен пазар от октомври миналата година, с което бяха свързани опасения от понижаване на цените на захарта. И въпреки растящия политически натиск за налагане на "здравословен данък" върху захарта.

Впрочем, международното сдружение за захарни и сладкарски изделия "Sweets Global Network" с лека завист оповести, че никъде другаде в Европа потребителите не могат да купят толкова евтини десерти, както в германските магазини. И това ще остане така и занапред. Защото в Германия захарта се облага с ДДС от 7%. А въведеният през 1841 специален данък "Захар" беше отменен през 1993 година.

Искат потребителската такса за посещение при личен лекар да стане 5,10 лева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p52m5yTG8ts/

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5,10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата. Промяната подкрепят както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари

Бизнес елитът в България застарява, показва проучване на БСК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284568_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0

 Бурното технологично развитие и особено навлизането на новите информационни технологии в живота отваря пропаст между младите и по-възрастните генерации. Проучванията показват, че в България съществуват значителни различия между поколението основатели и поколението приемственици – различия както в ценностите, така и в моделите и визията за развитието на бизнеса. Този разрив може да се окаже препъникамък в процеса на осигуряване на приемственост.

Това се казва в доклад на тема „Приемственост и поколенчески различия в бизнес елитите на Прехода“, с автор Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите при Българска стопанска камара (БСК).

Докладът се основава на данни от международни изследвания и проучвания на БСК относно предприемачеството в България и приемствеността между поколенията в бизнеса (предимно фамилния бизнес).

В доклада се посочва още, че предприемаческата среда в България е сравнително по-слабо развита спрямо другите страни в преход. Изследванията показват, че се открояват две категории предприемачи - движени от възможност и движени от необходимост. Броят на движените от необходимост предприемачи съставлява около една-трета от общия брой предприемачи у нас, което е твърде висока стойност в сравнение с много други държави.

В подхода на правене на бизнес се открояват също две групи предприемачи – едните са малка (20%), но елитарна и енергична група с иновационно-ориентирани бизнеси, а другите са много по-голяма група от бизнеси, които не се занимават с иновации и са насочени предимно към приспособяване и оцеляване.

За да се захрани българският икономически растеж според проучването е важно да се идентифицират активните предприемачи, които разчитат на високи темпове на ръст и да бъдат подкрепени чрез регулаторни и други мерки, тъй като те са бизнес лидерите, от които се очаква да внесат нова динамика в икономиката. Важно е и да се разпространи иновационната култура сред втората група предприемачи и така да се разшири базата, от която зависи международната конкурентоспособност на българската икономика.

Като цяло структурата на бизнеса в България е твърде раздробена и маргинализирана. Към настоящия момент са регистрирани около 1 млн. фирми, но само 45% от тях имат някаква икономическа дейност. Около 93% от активните фирми са микропредприятия (от 0 до 9 заети). Близо 6% са малките предприятия (от 10 до 49 наети), а броят на средните и големите предприятия (50 до 250 и над 250 заети) гравитира в рамките на 1%. През последните 6 г. са закрити общо 4085 предприятия – 85 големи, 1000 средни и 3000 малки.

Фамилният бизнес съставлява около 42% от всички частни български фирми. Семейните фирми осигуряват близо 20% добавена стойност към БВП на страната и около една-трета от работните места.

Според проучването специфичните потребности и потенциал на фамилния бизнес в България се пренебрегва и подценява от държавните институции.

Един от основните проблеми на фамилния бизнес е неговото трансформиране, своевременното предвиждане, планиране на унаследяването и осигуряването на плавен преход от едно поколение към друго. Според докладите на Европейската комисия приемствеността, предаването на бизнеса е общоевропейски проблем. Международните проучвания сочат, че само около 40% от фамилните бизнеси оцеляват при прехода от първо към второто поколение и едва 15% достигат третото поколение наследници. Страните с развита пазарна икономика имат създадени традиции и култура в осигуряването на приемственост и се стремят да подпомагат този процес чрез проучвания, консултации, регулаторни механизми и пряка институционална подкрепа.

Този проблем е встрани от дневния ред на българския бизнес елит и държавните институции. Нещо повече, според проучването на БСК, обхванало 30 000 водещи предприятия, бизнес елитът в България застарява в критични размери. Около 35-40% от собствениците, съдружниците, управителите и членовете на бордовете на предприятията са на възраст 65 и над 70 години.

Още около 35% от тях наближават пенсионната възраст. Това е показател за липсата на доверие към следващото поколение и за липсата на готовност и желание за осъществяване на плавен преход и трансфер в бизнеса. Последствията от тази тенденция могат да се окажат крайно неблагоприятни за българската икономика, посочва се в проучването на БСК.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Виктор Орбан: След Brexit ЕС трябва да се разшири към Балканите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284567_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+Brexit+%D0%95%D0%A1+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8

 След напускането на Великобритания Европейският съюз трябва да се разшири към Балканите, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, циран от ТАСС. Това мнение той изказа след срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц.

"Виждаме, че Великобритания напуска ЕС и затова сме изправени пред нови предизвикателства. Унгария не крие, че активно се застъпва за разширяването на ЕС, а именно в балканския регион", каза Орбан. "Смятаме, че в близките 10 години е необходимо да засилим успешното развитие на Централна Европа, за да може този регион в ЕС да изиграе решаващо значение", допълни той.

Орбан и Курц обсъдиха и въпроса за разпределянето на бежанци и мигранти в страните от ЕС.

Планираното разпределяне на бежанците из Европейския съюз излага на риск Шенгенската зона, предупреди премиерът на Унгария Виктор Орбан.

"Този механизъм за разпределяне разяжда Шенген", защото принуждава страните, върху които вече тегне бремето за защита на външните граници на ЕС, да приемат освен това и бежанци, каза Орбан.

Унгарският премиер заяви, че Шенгенската зона може да работи само с радикални мерки за защита на външните граници, като оградата, която той е построил по част от границите на Унгария, предаде Асошиейтед прес.

"Онова, което се случва сега, е, че те искат да отворим външните граници и да затворим вътрешните граници, което е точно обратното", каза Орбан.

Курц също каза, че "една Европа без вътрешни граници ще работи само ако има подходящите външни граници", предаде ДПА. Австрийският канцлер изтъка сътрудничеството между полициите на Унгария и на Австрия за гарантиране на безопасността на външните европейски граници, предаде ТАСС.

Курц допълни, че системата за разпределяне на нелегални мигранти между страните от ЕС не работи и че Европа трябва да разработи нова миграционна политика. Той каза, че главната задача на Австрия и на Унгария е да се спре незаконната имиграция към Европа и да се организира помощ за така наречените места на произход на мигрантите.

"Системата за разпределение на бежанците в Европа не работи. Ние сме длъжни да спрем незаконната миграция и да обезпечим сигурността на Европа", каза Курц. "На европейската сцена трябва да се създаде нова миграционна система. Ние трябва сами да решаваме кой може да дойде в Европа, а не трафикантите на хора да взимат такива решения", допълни Курц.

 

Австрийският канцлер отбеляза, че в последно време е възникнало напрежение между страните членки на ЕС заради миграционната криза. Той каза, че Австрия ще се опита да установи диалог и мост между страните от Вишеградската група, в която участва Унгария, и западните страни. Страните от Вишеградската група са против въвеждането на задължителни квоти за разпределянето на мигрантите в ЕС, припомня ТАСС.

 

Курц каза, че подкрепя страните от тази група по въпроса за мигрантските квоти, допълва Асошиейтед прес. "В интерес на всички нас е за работим заедно", обаче припомни той.

Двамата лидери говориха и за разширяването на АЕЦ Пакш в Унгария. Курц припомни, че Австрия има ясна позиция против атомната енергия. "Ние сме убедени, че атомната енергия може да бъде една много опасна технология", каза той и допълни, че Австрия смята, че Европейската комисия трябва да преразгледа субсидиите за АЕЦ Пакш 2.

Той каза, че страната му ще се възползва от възможността да подаде иск срещу отпускането на държавни субсидии за разширяването на ядрената централа и каза, че това не е въпрос само на двустранна политика. Курц изрази опасение, че във връзка с АЕЦ Пакш може да е имало нарушения на юридически положения.

Унгарският премиер Орбан посочи от своя страна, че строителството на нови енергоблокове в ядрената централа не трябва да усложнява отношенията между Виена и Будапеща.

"Въпросът за строителството в АЕЦ Пакш 2 не е дискусия между Австрия и Унгария. Ще направя всичко възможно да положа всички усилия, за да може различията в мненията между Австрия и Унгария по въпроса за атомната енергия да не усложнят нашите двустранни отношения. Това е европейски въпрос, а не работа между нашите страни и ние ще търсим решение на европейската сцена", каза Орбан.

 

По статията работи: Деляна Петкова

 

Facebook ще забрани реклами, свързани с криптовалути

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284566_Facebook+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%2C+%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B2

 Социалната мрежа Facebook няма да допуска реклами на финансови продукти и услуги, свързани с криптовалути, както и предлагане на дигитални валути, съобщават от компанията, цитирани от Ройтерс.

Имаме нова политика, която забранява промотирането на финасови продукти и услуги, свързани със заблуди, коментират от компанията.

Тази политика ще бъде прилагана и на другите платформи на компанията - Audience Network и Instagram, посочват още от компанията.

След анонса на социалната мрежа цената на биткойна тръгна надолу, посочва The Telegraph. В допълнение и САЩ започнаха проверка на една от най-големите онлайн борси за биткойни.

Стойността на биткойна падна малко под нивото от 10 хил. долара, което е наполовина под рекордите, постигнати през декември. Опитите в последните седмици за регулация върху криптовалутите се отразиха негативно върху стойността на биткойна.

По статията работи: Деляна Петкова

Първата реч на Тръмп за състоянието на САЩ - със закани срещу КНДР и "Ислямска държава" и хвалби за икономиката (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/pyrvata-rech-na-trymp-za-systojanieto-na-sasht-sys-zakani-sreshtu-kndr-i-isljamska-dyrjava-i-hvalbi-za-ikonomikata-video-news_657172.html

Нов момент за Америка – изграждаме сигурна, силна и горда Америка. Тези думи на американския президент Доналд Тръмп направиха най-голямо впечатление на BBC, след като държавният глава на САЩ изнесе пред Конгреса първата си реч за състоянието на Съединените щати. „Няма и не е имало по-добър момент от този да изживееш американската мечта. Ако работите упорито, ако вярвате в себе си, ако вярвате в Америка, независимо къде сте били, може да мечтаете и да бъдете всичко&rdquo

Колко дълъг ще бъде ефектът от намалените данъци в САЩ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284565_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B3+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8

 Очакванията са, че през 2018 година икономиката на САЩ ще расте с най-бързите темпове за последните три години. Тласък на това ще даде намалението на данъците, коментират икономисти пред Ройтерс. За тях обаче ефектът ще е краткотраен.

Показателно затова е и липсата на сериозна реакция от пазарите на подписания от президента Доналд Тръмп закон в края на декември. Не се очаква и Федералният резерв да промени плановете си за 2018 година. Очакванията са, че през тази година централната банка на САЩ ще повиши лихвите на три пъти.

 

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, коментират, че икономиката на САЩ ще се разшири с 2,6% през 2018 година. Месец по-рано техните очаквания бяха за икономически ръст от 2,4 на сто. И ако бъде постигнато, това ще бъде най-голямата експанзия от 2015 година насам, когато американската икономика се увеличи с 2,9%.

Тласък на този ръст ще дойде от намаляването на данъците, което ще се усети най-силно в първите месеци на годината. Този ход на администрацията на Белия дом ще подкрепи потребителското доверие, а това води и до повишаване на потреблението, както и бизнес инвестициите. Намаляването на данъците ще остави и повече средства за харчене в домакинствата и компаниите.

Прогнозата на икономистите обаче е, че през 2019 година икономическият ръст на САЩ ще се забави до 2,2%, намеквайки, че ефектът от намаляването на данъците ще бъде краткосрочен.

Очакванията са за продължаващ спад на безработицата - до 3,9% през 2018 година и до 3,8% през 2019 година. В момента без работа са 4,1% от трудоспособното население на страната.

Растящата заетост обаче не е свързана с очаквания за по-високо заплащане.

По статията работи: Деляна Петкова

Трите сценария за преодоляване на липсата на работна ръка в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284564_%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0

 Три сценария за преодоляване на липсата на работна ръка в България предложивицепремиерът Томислав Дончев - активиране на неактивните безработни българи, ремиграция на тези българи, които в момента работят в чужбина, и привличане на чужди работници от трети страниТова стана в рамките на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството с акцент върху основния проблем на пазара на труда в момента - как България да постигне устойчив ръст, докато губи човешки капитал.

Що с отнася до първия вариант - активирането на безработните българи, които са неактивни– около 200 хиляди души, Дончев призна, че това е трудна задача, тъй като около 75 хил. от тях са дълготрайно безработни и освен че са нискообразовани, са и без трудови навици. По думите му става дума дори за десоциализация.

Безспорно ремиграцията е добър вариант, посочи вицепремиерът, както и привличането на работна сила от трети държави с български общности. По думите му този сценарий работи, а и вече са видими резултатите особено в сферата на услугите.

Относно варианта с ремиграцията Дончев каза, че около 11 хиляди българи се връщат годишно в страната, което е два пъти по-малко от темпа на емиграцията и изтъкна, че трябва да се работи по този сценарий като се анализира в детайли. 


Заплатата е основен движещ фактор, призна той, но беше категоричен, че не може да се водим само от доходите като единствен стимул. Той акцентира върху комплекса от фактори, които трябва да са налице, за да говорим за ремиграция и то на качествена работна сила. В този смисъл Дончев посочи два резерва, които са неизчерпани – жилищна политика на първо място, тъй като в страната има много необитаеми жилища. Ако местните власти разполагат със свободни жилищни фондове, може да се предлага като стимул, каза вицепремиерът.

Социалният министър Бисер Петков посочи дисбалансите на пазара на труда и се съгласи с Дончев, че ключовите стъпки са активиране на неактивните на трудовия пазар, ремиграцията и вносът на работна ръка.

Като предизвикателствата пред ремиграцията той открои нуждата да се посочи на тези хора къде ще работят, какво ще бъде възнаграждението им, каква ще бъде средата за семействата им, включително обучението на децата им, жилищата им.

Той каза, че чрез трудовите аташета на България в пет държави ще се организират кариерни форуми с конкретни пакети и оферти към българите, за да се върнат у нас. Вече беше организиран подобен форум във Виена, припомни Петков и уточни, че тази година ще бъдат организирани такива форуми в Лондон и Берлин.

Що се отнася до привличането на работна сила от трети държави, социалният министър напомни, че беше либерализиран режимът за сезонните дейности, както и този за висококвалифицирана заетост чрез облекченията за получаване на синя карта.

Може да се работи още и по баланса между личния и професионалния живот, има резерви по отношение на дългото майчинство например, каза Бисер Петков.

От ключово значение е подобряването на бизнес средата, овладяване на пропуските във висшето образование, изтъкна Дитмар Думлих, ръководител за региона на България, Румъния и Турция на Европейска инвестиционна банка (ЕИБ).

Когато експерт решава дали да се установи в дадена държава, се интересува от заплатата, адекватните медицински услуги, как ще живее семейството му, административни услуги и др., каза той. За него решаването на проблема с липсата на кадри за икономиката минава през създаването на екосистема, така че хората да имат усещане, че животът им е добър.

България е изправена пред исторически шанс, смята Дитмар Думлих. Той каза, че България още разполага с европейските фондове и е хубаво да засили усвояването им. Той напомни, че ЕИБ също има програми за съфинансиране, така че да се привлекат българските работници обратно в страната си. Имате и друга възможност, обърна се той към представителите на правителството - да се възползвате от нулевите лихви и да изчистите дълговете от баланса си. По думите му си струва рискът да се инвестира в иновативни инструменти за финансиране на иновативни компании,

Ксавие Марсенак, вицепредседател на борда на директорите в Telus Interndtional Europe, разкри каналите, които фирмата им у нас използва вече няколко години, за да привлича кадри. Той посочи, че от години привличат от служители от ЕС, също и българи, които работят в чужбина, като им предлагат финансови стимули за определен период от време, хотелско настаняване, самолетни билети и др.

Шон Бош, генерален мениджър на ALC, се включи в дискусията, като заяви, че компанията в България е готова да наеме неквалифицираните безработни хора, които са тук, и да ги обучи за нуждите на бизнеса им. Това е възможност, която не трябва да се изпуска, каза той, отчитайки, че зад граница заплатите са по-високи, но и разходите са повече.

Емиграцията е загуба за българската икономика. Икономиката на страната щеше да е с 4 млрд. лева по-голяма към 2016 г., ако нямаше емигранти. Това беше един от акцентите отпроучването на Капитал и Colliers International, представен от Марк Робинсън.

Българската емиграция намалява според статистиката, но все пак около 700 хил. българи са в чужбина към момента - повечето са в Германия, Испания, Великобритания, каза той.

Според него проблемът с недостига на работна сила може да се реши чрез преструктуриране на публичния сектор, въвеждането на електронното управление, увеличаване на базата на уменията на работната сила в посока производителност. На следващо място да се увеличи процентът на активното население в страната. Друго решение е обратната миграция в страната, посочи Робинсън, представяйки проучването.

Той изтъкна, че нито едно правителство в Европа не е направило достатъчно по този проблем. Що се отнася до правителството на България, той каза, че то може да направи още по въпроса освен поддържането на ниски данъци.

България вече от десет години прави това, но това не доведе до вълна на чужди инвестиции, каза Робинсън. България трябва да улесни стартирането на собствен бизнес, посъветва експертът. Трябва да се подобри положението с корупцията, допълни той.

Ако 14 хил. българи продължат да напускат ежегодно България, до 2030 г. работещите ще намалеят драстично, прогнозира той.

При връщане на българите на работа в страната ще си гарантирате 3,7 милиона души на трудовия пазар и това е силата на имиграцията, което реално може да допринесе за реален икономически растеж, посочи Робинсън. Иначе икономиката на България ще спре да нараства през 2027 г. При обратно връщане ръстът на икономиката може да бъде съществен, заключи той.

 

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Надзиратели излизат на протести из цяла България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NggJEnl8hCo/

Служители на затворите и съдебната охрана излизат на протести в 17 града днес. Протестите са организирани от Синдикат на служителите в затворите в България и Синдикат “Охрана” и ще се организират пред съдебните палати в различните градове. Очаква се в протеста да се включат над 5000 души.

Протестните мероприятия са насочени срещу лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода (1:100 души).
От сдружение “Синдикат на служителите в затворите в България” дават сигнал към политиците за нуждата от промяна в отношението към проблемите на сигурността в затворите в ЕС, предава Кросс.

В зависимост от поведението на институциите, акцията на Сдружение “Синдикат на служителите в затворите в България” и Синдикат “Охрана” ще продължи с флашмоб изпълнения и протести на различни места в София в т.ч. и по време на посещенията на министрите на правосъдието от Европейския съюз.

В Бургас протестът на 31 януари ще започне в 17.00 часа.

Френски политик: „Арабската пролет“ разцепи Запада и засили влиянието на Путин

http://pogled.info/svetoven/frenski-politik-arabskata-prolet-raztsepi-zapada-i-zasili-vliyanieto-na-putin.92232

/Поглед.инфо/ Вместо тържество на демокрацията „арабската пролет“ се превърна в хаос и разгул на ислямизма, смята бившият депутат от Националното събрание на Франция Кристиан Ванест. В своята статия на сайта Boulevard Voltaire политикът разсъждава за грешките на Запада и за причините за укрепването на позициите на Русия в Близкия изток.

Младоженци се снимаха пред активен вулкан (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/mladozhenci-se-snimaha-pred-aktiven-vulkan-snimki-6078772

"Вулканична любов", лава от страст са само част от думите на хората в социалните мрежи

За сбъднатата мечта на Габи или как се рои щастието

https://offnews.bg//mama-nindzha/za-sbadnatata-mechta-na-gabi-ili-kak-se-roi-shtastieto-673902.html

Автор: Габриела Кожухарова Началото беше през 2008-а година, когато след 8 години работа като конферентен преводач, реших, че не искам повече да работя фул тайм (бях щатен преводач в една консултантска фирма), а искам да направя свой бизнес. В началото всички около мен мислеха, че това ще е преводаческа агенция, но първо, преводите са самотен бизнес, както добре знаем, а аз имам нужда от контакти с хора. Принципно съм човек, който се храни с енергията от общуването с други хора и това ми беше важно. Второ, бях стигнала до извода, че искам да се занимавам с деца. Първоначално идеята ми…

Изгубени в превода

https://offnews.bg//mama-nindzha/izgubeni-v-prevoda-673903.html

Или кратък пътеводител за разшифроване на тийнове Автор: Ина Зарева Тряскане на врата – в зависимост от нютоните, с които е упражнено насилието върху пострадалата, може да се направят прогнози за нивото на гадостта на деня в сантиметри. Опит за поздрав – всякакви нечленоразделни звуци, мученета и ръмженета са допустими. Звучността им съответства на степента на глад, който тийнът очаква да бъде задоволен на секундата. Цели фрази - "Ооо, баща!"; "Майка ми!"; "Здр."; "Ко стаа?"; "Оооо!" – демонстрират свръхгузно поведение. Проведете три кръстосани разпита, детектор на лъжата и екзорсизъм едновременно. Заключени в банята. Тийновете стоят в банята по три причини…

Младоженци се снимаха пред избухващ вулкан (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/mladozhenci-se-snimaha-pred-izbuhvasht-vulkan-snimki-6078772

"Вулканична любов", лава от страст са само част от думите на хората в социалните мрежи

На 31 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6689999

На 31 януари рожден ден иматПетър Попангелов, скиор, единственият българин с победа в старт от световната купа по алпийски дисциплини Ивана, попфолк певица Красимир Минчев, посланик в Украйна Петър Маринков, драматург и белетрист Пламен Таушанов, председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите Д-р Снежа Бахарова-Рашидова,

Православен календар за 31 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6653262

Православен календар за 31 януариСвети Кир бил прочут лекар в Александрия. Дълбоко вярващ християнин, той лекувал с чудотворни молитви различни болести и от никого не приемал награда. Славата му достигнала Ерусалим, където младият воин Йоан, вярващ в Исус, станал негов неразделен спътник и подражател. И двамата били обезглавени заради подкрепата,

Биологичната война на САЩ срещу Русия (част втора)

http://pogled.info/svetoven/biologichnata-voina-na-sasht-sreshtu-rusiya-chast-vtora.92229

/Поглед.инфо/ В статията са използвани материали на Диляна Гайтанджиева, Henry Kamens, Jeffrey Silverman, Phil Butler, Goran Lompar, Вашакидзе E., Микадзе И., В. Ляшко, ИА ДОНИ, Сегодня.ua, AP, FrontNews, VectorNews, KyivPost, Vision.kz, РИА-Новости.

Fox News: По сирийския въпрос на Трамп му е време да се спусне от небесата на земята

http://pogled.info/svetoven/Fox-News-po-siriiskiya-vapros-na-tramp-mu-e-vreme-da-se-spusne-ot-nebesata-na-zemyata.92230

/Поглед.инфо/ Администрацията на Доналд Тръмп наследи съвсем не проста ситуация в Сирия, но при сегашния президент на САЩ положението на нещата в тази арабска страна стана още по-лошо, пише журналистката на Fox News Дженифър Кафарела. Според нея, време е американските власти да внесат промени в своята политика по сирийския въпрос.

Manager Magazin: Отслабването на долара заплашва икономическото господство на САЩ

http://pogled.info/svetoven/Manager-Magazin-otslabvaneto-na-dolara-zaplashva-ikonomicheskoto-gospodstvo-na-sasht.92231

/Поглед.инфо/ Доларът все още остава най-важната световна валута, но сега той отслабва, съобщава Manager Magazin. При това чиновниците на САЩ могат да уверяват, че падането на курса на долара ще бъде от полза за американския износ, но в дългосрочна перспектива това подкопава доверието към икономиката на държавата и неговата кредитоспособност. Затова Тръмп и неговото правителство рискуват да загубят всичките си икономически предимства, от които до сега се ползва Америка.

Шефът на руското разузнаване тайно в САЩ

http://clubz.bg/63570-shefyt_na_ruskoto_razuznavane_tajno_v_sasht

"Директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин неотдавна посети САЩ за среща с американските си колеги", заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в ефира на програмата "60 минути" на телевизия "Россия 1", съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Наришкин, който е в черния списък на САЩ и няма право да посещава страната, провел консултации с американските си колеги, включително за "съвместната борба с тероризма", разкрил посланикът. Посещението се състояло миналата седмица, отбелязва Ройтерс, като цитира осведомени източници.

Антонов отбелязал още, че съвместната работа на руските и американските спецслужби "не се вижда от читателите и зрителите", но тя ще продължава и занапред.

"В най-трудното време контактите между спецслужбите продължаваха. Политиката си е политика, а работата си е работа. Има политически лозунги, но има е реална работа", изтъкнал дипломатът, цитиран от БТА.

Една от централните теми на разговорите на Наришкин във Вашингтон е била за взаимодействието срещу потенциални атаки на терористи по време на Световното първенство по футбол тази година в Русия.

Разкритието предизвика скандал в САЩ. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър веднага поиска пълни разяснения за целта на визитата. Той настоя за светкавично обяснения от Белия дом точно с кой се е срещал Наришкин и да ли е бил придружаван от други хора също от черния списък.

Демократите ще отправят и питане дали и друг път в САЩ са били пускани тайно руснаци, на които е забранено да влизат в страната.

 

Троен спектакъл в небето днес: „Супер синя кървава Луна“

//dariknews.bg/novini/liubopitno/troen-spektakyl-v-nebeto-dnes-super-sinia-kyrvava-luna-2075661

Нощното небе на 31 януари ще поднесе рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Рядкото застъпване на астрономически явления ще даде възможност на учените да разберат повече за еволюцият

Валидността на годишните винетки за 2017 г. изтича днес

//dariknews.bg/novini/bylgariia/validnostta-na-godishnite-vinetki-za-2017-g.-izticha-dnes-2075671

Валидността на годишните винетки за 2017 г. изтича днес.

Стикери се продават в над 3 000 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на "Български пощи", областните пътни управления и гранично кон

Температурите през февруари: от минус 14 до плюс 22 градуса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/temperaturite-prez-fevruari-ot-minus-14-do-plius-22-gradusa-2075672

Тази година през февруари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през февруари ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса. img wide]32817

Лунно затъмнение, Супер Луна и Синя Луна ще се съчетаят днес за пръв път от 152 години

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/31/3118305_lunno_zatumnenie_super_luna_i_sinia_luna_shte_se/?ref=rss


В последния ден на януари ще се състои уникално космическо явление, което не се е случвало от 152 години. Днес едновременно ще има пълно лунно затъмнение, Супер Луна и т.нар. Синя Луна. Учените от НАСА кръстиха явлението Синя кървава Супер Луна.<br /><br />Затъмнението ще започне, когато Тихоокеанският регион бъде обърнат към Луната. С най-добра видимост ще бъдат страните от Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и голяма част от Австралия. Цялото явление отначало докрай...

Любим виц на Любомир Стойков от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6690001

Любим виц на Любомир Стойков от фейсбук Попитали радио “Ереван”: - Има ли живот на Марс? - И там няма! - бил

Народното събрание е нарушило Конституцията! Делян Добрев отказва да се съобрази с Конституционния съд

http://pogled.info/bulgarski/narodnoto-sabranie-e-narushilo-konstitutsiyata-delyan-dobrev-otkazva-da-se-saobrazi-s-konstitutsionniya-sad.92224

/Поглед.инфо/ Делян Добрев остава народен представител от парламентарната група на ГЕРБ. Това стана ясно след днешното му извънредно изявление в парламента във връзка с решението на Конституционния съд. Според съда Народното събрание е нарушило Конституцията си с отказа си да подкрепи оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Бавария отряза Борисов за Шенген

http://pogled.info/svetoven/evropa/bavariya-otryaza-borisov-za-shengen.92225

/Поглед.инфо/ Вътрешният й министър посочи като причина прогресиращата корупция и престъпността

Газпром за санкциите: Нищо, ще издържим

http://pogled.info/svetoven/gazprom-za-sanktsiite-nishto-shte-izdarzhim.92226

/Поглед.инфо/ "Газпром" ще издържи на поредния опит за натиск от страна на Съединените щати, които публикуваха "Кремълския списък" на крупни бизнесмени и служители, заяви шефът на борда на директорите на концерна Виктор Зубков.

Руската държавна програма за ликвидиране на САЩ в действие

http://pogled.info/svetoven/ruskata-darzhavna-programa-za-likvidirane-na-sasht-v-deistvie.92227

/Поглед.инфо/ Равнището на бойната готовност на руските войски днес е на най-високото равнище в историята на съществуването им.

Каква става Америка – Първата година на президента Тръмп

http://pogled.info/svetoven/amerika/kakva-stava-amerika-parvata-godina-na-prezidenta-tramp.92228

/Поглед.инфо/ Изтеклите на 20 януари 2018 г. първи 365 дни от пълномощията на 45-тия президент на САЩ демонстрираха на целия свят и на самата Америка, че обичайният облик на страната като „глобален лидер“ се разпада пред очите, а вътре в него продължава и дори става още по-ожесточена „студената гражданска война“, т.е. враждуващите групировки на властващия елит не могат нито да достигнат до какъвто и да е компромис, нито да наложат волята си над другата страна. И всичко това на фона на основния проблем на САЩ – безумният национален дълг, който превиши, според някои оценки, 60 трилиона долара.

Търгуваме с Македония за над 600 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6686462

Търгуваме с Македония за над 600 млн. лв.Над 600 млн. лв. е търговията ни за една година с Македония, показват данните за стокообмена между двете страни. Българските компании са изнесли за деветте месеца на 2017 г. стоки за близо 300 млн. лв., вносът е 234 млн. Когато станат ясни числата, търговията за цялата година вероятно ще е към 600 млн. лв.Традиционно от 2011 г.

Тръмп: Разбойници, терористи, Китай и Русия са заплаха за САЩ (ВИДЕО)

http://clubz.bg/63569-trymp_razbojnici_teroristi_kitaj_i_rusiq_sa_zaplaha_za_sasht_video

"Никога не е имало по-добро време за старт на живота като Американска мечта", заяви Доналд Тръмп в началото на годишната си реч "За състоянието на съюза", предаде Би Би Си.

Президентът говори пред конгресмените рано тази сутрин българско време. Наистина икономиката преживява бум, но рейтингът на държавния глава е кататрофален, коментира британската медия.

„По света ние се изправяме срещу разбойнически режими, терористически групи и съперници като Китай и Русия, които са заплаха за нашите интереси, икономика и ценности“, акцентира Тръмп пред Конгреса. „В справянето с тези опасности, ние сме наясно, че слабостите са най-сигурния път към конфликт и превъзхождащата ни сила е най-сигурната ни защита“. 

И допълни:

"Длъжни сме да модернизираме и преустроим ядрения си арсенал, като се надяваме, че никога няма да ни се наложи да го използваме, но трябва да го направим толкова мощен, за да сдържа всякакви мераци за агресия".

Той изрази съжаление, че в момента в света няма как да се премахне ядреното оръжие, но изрази надежда, че може би "един ден ще настъпи вълшебен момент, в който държавите да се обединят и да ликвидират ядрените оръжия".

Президентът се закани да изкорени напълно "Даеш" и обяви, че отваря затворения от Обама затвор в базата в Гуантанамо за най-опасните терористи в света.

Тръмп призова американците да се поставят над партийното разделение между демократи и републиканци.

„Тази вечер, призовавам всички вас да оставите настрана различията си, да потърсите допирни точки и да постигнете единството, което ни е нужно, за да служим на хората, които ни избраха, за да им служим“, заяви президентът.

Доналд Тръмп използва речта си, за да си припише заслугата за икономическите успехи на САЩ, предаде Ройтерс. 

"От изборите насам ние създадохме 2,4 милиона работни места, включително 200 000 само в индустриалното производство. След години на стагнация на заплатите, най-сетне виждаме повишаващи се възнаграждения", подчерта той. По думите му фондовият пазар "чупи рекорд след рекорд".

Лидерът на САЩ обеща, че от другия месец милиони американци ще започнат да носят вкъщи още по-високи заплати, благодарение на масовите данъчни съкращения, които той подписа като закон в края на 2017 г.

Президентът призова и за компромис между републиканци и демократи, който да позволи Конгресът да приеме законопоректа за генерирането на милиарди долари за модернизиране на пътищата, мостовете и други инфраструктурни проекти. По думите му всеки федерален долар трябва да бъде управляван чрез партньорство с щатските и местните власти, привличайки и инвестиции от частния сектор, където е уместно. Освен това законопроектът за инфраструктурата трябва също да оптимизира процеса на одобрение и лицензиране, свеждайки го до две, дори една година

Преди посланието на традиционната вечеря с телевизионни журналисти милиардерът изтъкна, че би било "велико постижение", ако неговото президентство успее да обедини страната. По думите на Тръмп "много години" е имало огромно разделение". 

Освен това той научил, че решаването на имиграционните проблеми не е "чисто бизнес въпрос", предаде БТА. 

"Щеше да е лесно, ако беше така, но управлението изисква да влагаш много повече душа и сърце в решенията". Когато си бизнесмен, няма нужда да се тревожиш за сърцето. В действителност правиш това, което е най-добро за тебе - по почти чисто финансови причини", споделил Тръмп според медийни информации за срещата, предаде ДПА.

Джо Кенеди Трети, член на Камарата на представителите от щата Масачузетс и праплеменик на президента Джон Кенеди, коментира, че би било лесно първата година от президентството на Доналд Тръмп пренебрежително да се нарече "хаос" и белязана от партизанщина и вътрешнополитически интриги.

Джо Кенеди III.

Само че според Кенеди младши, Тръмп е причинил сериозни проблеми на американския народ със своите предложения, насочени против мюсюлмани и трансджендър хората. Именно конгресменът Кенеди III ще произнесе отговора на демократите на речта на президента Тръмп "За състоянието на съюза".

Студенти от републиканския колеж към Университета във Вашингтон се подсилват с пица и чипс докато слушат речта на президента.

В предварително разпространените откъси, Кенеди заявява, че хората от администрацията на Тръмп не просто посягат на законите, които защитават американците - те атакуват самата идея, че всички те са достойни да бъдат защитавани. 

Първата дама Мелания Тръмп пристигна на Капитолия отделно от съпруга си преди речта му, за разлика от миналата година, когато първата двойка пропътува разстоянието по авеню "Пенсилвания" в една кола, предаде Асошиейтед прес.

Мелания бе изцяло в бяло.

Говорителката на г-жа Тръмп Стефани Гришам съобщи, че първата дама е заминала рано, придружавайки група гости, чиито лични истории илюстрират дневния ред на президента. По думите на Гришам Мелания и съпругата на вицепрезидента Карън Пенс организирали за тях на Капитолия неофициален прием в непринудена обстановка ("intimate meet-and-greet"). Според представител на Белия дом се очаква г-жа Тръмп да пътува обратно до Белия дом заедно с президента след речта му.

Тръмп: Разбойници, терористи, Китай и Русия са заплаха за САЩ

http://clubz.bg/63569-trymp_razbojnici_teroristi_kitaj_i_rusiq_sa_zaplaha_za_sasht

"Никога не е имало по-добро време за старт на живота като Американска мечта", заяви Доналд Тръмп в началото на годишната си реч "За състоянието на съюза", предаде Би Би Си.

Президентът говори пред конгресмените рано тази сутрин българско време. Наистина икономиката преживява бум, но рейтингът на държавния глава е кататрофален, коментира британската медия.

„По света ние се изправяме срещу разбойнически режими, терористически групи и съперници като Китай и Русия, които са заплаха за нашите интереси, икономика и ценности“, акцентира Тръмп пред Конгреса. „В справянето с тези опасности, ние сме наясно, че слабостите са най-сигурния път към конфликт и превъзхождащата ни сила е най-сигурната ни защита“. 

Президентът се закани да изкорени напълно "Даеш" и обяви, че отваря затворения от Обама затвор в базата в Гуантанамо за най-опасните терористи в света.

Тръмп призова американците да се поставят над партийното разделение между демократи и републиканци.

„Тази вечер, призовавам всички вас да оставите настрана различията си, да потърсите допирни точки и да постигнете единството, което ни е нужно, за да служим на хората, които ни избраха, за да им служим“, заяви президентът.

Преди посланието на традиционната вечеря с телевизионни журналисти милиардерът изтъкна, че би било "велико постижение", ако неговото президентство успее да обедини страната. По думите на Тръмп "много години" е имало огромно разделение". 

Освен това той научил, че решаването на имиграционните проблеми не е "чисто бизнес въпрос", предаде БТА. 

"Щеше да е лесно, ако беше така, но управлението изисква да влагаш много повече душа и сърце в решенията". Когато си бизнесмен, няма нужда да се тревожиш за сърцето. В действителност правиш това, което е най-добро за тебе - по почти чисто финансови причини", споделил Тръмп според медийни информации за срещата, предаде ДПА.

Джо Кенеди Трети, член на Камарата на представителите от щата Масачузетс и праплеменик на президента Джон Кенеди, коментира, че би било лесно първата година от президентството на Доналд Тръмп пренебрежително да се нарече "хаос" и белязана от партизанщина и вътрешнополитически интриги. Само че според Кенеди младши, Тръмп е причинил сериозни проблеми на американския народ със своите предложения, насочени против мюсюлмани и трансджендър хората. Именно конгресменът Кенеди III ще произнесе отговора на демократите на речта на президента Тръмп "За състоянието на съюза".

Студенти от републиканския колеж към Университета във Вашингтон се подсилват с пица и чипс докато слушат речта на президента.

В предварително разпространените откъси, Кенеди заявява, че хората от администрацията на Тръмп не просто посягат на законите, които защитават американците - те атакуват самата идея, че всички те са достойни да бъдат защитавани. 

Първата дама Мелания Тръмп пристигна на Капитолия отделно от съпруга си преди речта му, за разлика от миналата година, когато първата двойка пропътува разстоянието по Авеню Пенсилвания в една кола, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на г-жа Тръмп Стефани Гришам съобщи, че първата дама е заминала рано, придружавайки група гости, чиито лични истории илюстрират дневния ред на президента. По думите на Гришам Мелания и съпругата на вицепрезидента Карън Пенс организирали за тях на Капитолия неофициален прием в непринудена обстановка ("intimate meet-and-greet"). Според представител на Белия дом се очаква г-жа Тръмп да пътува обратно до Белия дом заедно с президента след речта му.

TrendY: Sent from my iPhone - модерното оправдание за къси мейли с грешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690166

TrendY: Sent from my iPhone -  модерното оправдание за къси мейли с грешкиПреди години да получиш мейл, който завършва със Sent from my iPhone (изпратено от айфона ми), се смяташе за лошо. Причината - човек иска да се изфука с модела на апарата си или не знае как да го изключи. В днешни дни обаче този подпис се завърна дори в съобщения, които не са изпратени от смартфона, а човек умишлено въвежда думите,

Последните минути на Христо Проданов в клип на Невена Цонева (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6689996

Последните минути на Христо Проданов в клип на Невена Цонева (Видео)Във видеото са използвани и снимки от семейния архив на алпиниста “Ице, ти си голям мъж! Голям мъж си ти! Не заспивай, ти си българин! Не заспивай! Не заспивай.” Това са част от думите, с които ръководителят на българската експедиция Аврам Аврамов се опитва да държи буден Христо Проданов, за да го спаси от бялата смърт.

"Левски" продължи ударната си селекция с нов португалец

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/01/31/3121478_levski_produlji_udarnata_si_selekciia_s_nov_portugalec/?ref=rss


<br />Две седмици преди началото на пролетните мачове от сезона в Първа лига "Левски" продължава ударната си селекция. Сините взеха португалския ляв бек Афонсо Фигейредо.<br /><br />Футболистът идва на "Георги Аспарухов" под наем, обявиха от клуба.<br /><br />Фигейредо е юноша на "Спортинг" (Лисабон) и част от младежките формации на "Брага". Играл е още в "Боавища", а през лятото на 2016 г. преминава в...

Президентът на САЩ Хари Труман обявява програма за създаване на водородната бомба

https://www.actualno.com/chronicles/prezidentyt-na-sasht-hari-truman-objavjava-programa-za-syzdavane-na-vodorodnata-bomba-news_656906.html

На 31 януари 1950 г. американският президент Хари Труман обявява, че САЩ са разработили водородна бомба, с което се дава нов тласък в започналата вече ядрена надпревара. Тридесет и третият президент на Америка по-малко от пет години по-рано е наредил пускането на две атомни бомби над японските градове Хирошима и Нагазаки, което демонстрира американската военна мощ и окончателно слага край на Втората световна война. Разработването на водородна бомба е отговорът на САЩ на факта, че год

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване