Северна Корея: САЩ са явни нарушители на човешките права

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690618

Северна Корея: САЩ са явни нарушители на човешките праваСеверна Корея обвини САЩ, че са "явни нарушители на човешки права", съобщи държавната й агенция КЦТА, цитирана от Франс прес и БТА. КЦТА публикува на английски език съобщението си за документ, наречен Бялата книга на Пхенян за нарушения на човешки права. Това стана в началото на речта за Състоянието на Съюза,

Преглед на икономическите теми в печата, 31 януари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-31-януари_l.a_i.757226_at.1.html

"Дъpжaвaтa щe пpимaмвa oбpaтнo eмигpaнтитe c бeзплaтни жилищa"  Cъĸpaщaвaнe нa paздyтaтa aдминиcтpaция cъщo мoжe дa ocигypи ĸвaлифициpaнa...

Радан Кънев: Чичовци от ДС и леко пияни ченгета водят дебата за Истанбулската конвенция

https://offnews.bg//politika/radan-kanev-chichovtci-ot-ds-i-leko-piani-chengeta-vodiat-debata-za-i-673908.html

Премиерът Бойко Борисов сам се постави в положението всичко да зависи от него. Депутатите да не са депутати, а да са машини са гласуване, които той командва, министрите да не са министри, а да са слуги, на които той заповядва. 

Това заяви Радан Кънев от ДСБ. Не може премиерът да се занимава с лъвчета. Всичката Мара втасала, премиерът трябва да реши проблема, защото неговият приятел Шиши е решил да става татко на лъвчета против закона, каза още Кънев.

Не може всичко да се качва в един човек, всеки лев да е при него, всеки инструмент на властта да е при него и после той да се оплаква, че хората протестират”, допълни Радан Кънев. 

Институционалният ред е разграден и всичко е съсредоточено в едни ръце и съответно всички протестират на едно място, каза още той. Според него най-нормалното в една демократична свободна държава е да има протести всеки ден. 

„България е парламентарна република, в която парламентът няма власт в ръцете си, което е много тревожно. Това разклаща цялата стабилност на обществото, води до резултат, при който властта е видимо много стабилна, но никой друг не се чувства стабилен и сигурен”, категоричен беше той.

Ние катастрофирахме в сигурността на битово ниво. Властта даде възможност частният охранителен бизнес да влезе в населените места вместо полицията. Това е неимоверен скандал, после се чудят защо Германия категорично не ни пуска в Шенген. Няма в Шенген, няма в Европа частни охранители, които заместват полицията, заяви Радан Кънев.

За Истанбулската конвенция няма автентичен, културен и спокоен дебат, а вместо това има политически заклинания и анатеми, смята Кънев. „Защо слушаме популистите, а не жените”, попита той.

„Дебатът в българското общество се водеше от чичовци от „Държавна сигурност”, леко пияни ченгета над средна възраст, всичките мъже с вид да си побийват жените, с извинение. Точно така изглеждат и така реагират”, подчерта Радан Кънев.

На въпрос дали наистина има усещане за корупция или това са само медийни внушения, Кънев отговори с конкретен пример.

„Над 120 милиона има България за три центъра за върхови постижения по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в „Овча купел”. На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки”, посочи той.

По думите му целта е парите да се откраднат. „Като са видели 100 милиона и са започнали да им текат лигите, така се управлява България”, заяви още Радан Кънев.

Заблуда е, че кучетата обичат деца и не ги нападат. Напротив - те са хищници, избират най-слабия

https://offnews.bg//obshtestvo/zabluda-e-che-kuchetata-obichat-detca-i-ne-gi-napadat-naprotiv-te-673901.html

"Много голяма заблуда е, че кучетата обичат деца и не нападат деца. Напротив - кучето е хищник, то напада най-лесната плячка, както е в природата. Един хищник напада или малките от съответния дивеч, или болни и стари животни", заяви пред bTV Николай Василев, треньор на кучета, в коментар по повод инцидента, при който питбул уби 3-годишно дете в пазарджишкото село Мокрище на 29 януари.

"Условията, в които живее това куче, наистина са тежки. То е гладно, недохранено, но не гладът е факторът тук - сподели наблюденията си Василев. - Това куче най-вероятно не се пуска от този синджир. Когато едно животно е обособено на едно място, то започва да си охранява територията. В момента, в който се навлезе в територията му, то започва да я защитава."

Обяснението му за нападението над детето е именно защита на територията, а не глад.

"Ако това куче го е направило от глад, то би трябвало да започне да се храни с плячката, озверяло от глад", посочи той.

"Присъствието на детето там не означава, че кучето е привикнало с него. Не се знае дали детето не е било агресивно към него. Многократно съм виждал деца, замахващи с пръчки към кучета, тичащи към животното. Тичането в посока кучето се приема като заплаха. Това, че детето е присъствало в двора, не означава, че кучето го познава с добри чувства и намерения."

Явор Гечев от фондация "4 лапи" обърна внимание на факта, че животното има проблем с едното око, че е много стресирано и че това предполага, че много са го били.

"На село общо взето така се гледат кучетата - на един къс синджир, с много бой и от време на време - по един комат хляб, колкото да има, за да бъдат жива аларма. Ами стават убийци, да. И детето си да гледате така, и то ще стане убиец най-вероятно", коментира Гечев и предположи, че именно стресът е водещият фактор, довел до нападението и убийството на дете.

В същото време, не може да му се вменява вина - кучето няма съзнание, то също е жертва в случая, посочи Гечев и попита защо това животно все още не е конфискувано.

"Много лесно е да се вземе кучето и да се евтаназира. Собственикът ще вземе ново куче и ще го възпита по същия начин. Вие може да направите звяр и от един пинчер", каза още той за методите, по които много кучета по селата се възпитават в агресия от собствениците си.

На въпрос дали има агресивни породи, Василев посочи, че много породи могат да бъдат агресивни, а питбулите не, че са толкова агресивни, колкото борбени. Те "наистина могат да отстояват позиция, да се бият, докато дишат". Това е най-опасното в тази порода, каза треньорът.

Преди да си вземете куче, поинтересувайте се от специфичните характеристики на съответната порода, посъветва той, а относно възпитанието му заяви: "Всяко нещо, което не се забранява в поведението на кучето, за него е позволено. Аз съм за контрол от страна на стопаните по отношение поведението на кучето. Превенция, превенция, превенция - колкото и да е добро кучето, то е куче. Фактори за неприятно поведение могат да се отключат по най-различен начин".

Бивш антимафиот №1: Масон съм заради преживяванията

http://dnes.dir.bg/news/mason-antimafiot-prezhivjavania-luben-levicharov-26833045

“Млади хора са се стремели към т. нар. кръг “Монтерей”, защото им трябваше бекграунд.

НАП вече извърши 3000 проверки и планира още 5000 в зимните курорти

http://www.cross.bg/proverki-sezon-stoki-1566718.html

/КРОСС/ Контролната кампания на Националната агенциа по приходите продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна. От началото ѝ са извършени над 3000 проверки и наблюдения, съобщават от НАП. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като първенството се държи от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на касовия апарат. Общият брой на нарушенията, открити от НАП от началото на зимния сезон в курортите намалява до под 10 % от проверените, отчитат от приходната агенция, като значителен принос за това има практиката на запечатване на обекти за данъчни нарушения за срок до 1 месец .  От НАП припомнят, че инспектори, съвместно с екипи от МВР извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите от началото на туристическия сезон във всички зимни курорти. Следи се и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти, като на постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища. Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени още поне 5 000 проверки, допълват от НАП. В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди

Петролът поевтинява за трети пореден ден*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poevtiniava-za-treti-poreden-den-254879/

След речта на президента Доналд Тръмп доларовият индекс загуби още от стойността си

Трус с матнитуд 6,1 разтърси Афганистан

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-zemetresenie-26833148

Трус с матнитуд 6,1 бе регистиран в североизточен Афганистан, предадоха световните агенции, като се позоваха на американския Геофизичен институт.

Радан Кънев: Шиши пожела лъвчета и премиерът се намеси

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-shishi-pozhela-lavcheta-i-premierat-se-namesi-news274929.html

Премиерът Бойко Борисов сам се постави в това положение всичко да зависи от него, коментира в сряда бившият лидер на ДСБ Радан Кънев пред бТВ по повод намесата на премиера в казуса с лъвчетата от разградския зоопарк. “Депутатите да не са депутати, а да са машини са гласуване, които той командва. Министрите да не са министри, а да са слуги, на които той заповядва. Не може премиерът да се занимава с лъвчета. Всичката Мара втасала, премиерът трябва да реши проблема, защото неговият приятел Шиши е решил да става татко на лъвчета против закона”, коментира Кънев. По думите му това са елементарни, протоколни процеси в едно общество, които трябва да се решават на ниско институционално ниво. “Не може всичко да се качва в един човек, всеки лев да е при него, всеки инструмент на властта да е при него и после той да се оплаква, че хората протестират”, допълни бившият партиен лидер. Според него институционалният ред е разграден и всичко е съсредоточено в едни ръце и съответно всички протестират на едно място. При това положение най-нормалното в една демократична свободна държава е да има протести всеки ден. “Тази реакция на Борисов показва колко е рехава всъщност прочутата стабилност, цялата власт”, отбеляза Радан Кънев. “България е парламентарна република, в която парламентът няма власт в ръцете си, което е много тревожно. Това разклаща цялата стабилност на обществото, води до резултат, при който властта е видимо много стабилна, но никой друг не се чувства стабилен и сигурен”, каза той. По думите му българите сме катастрофирали в сигурността си на битово ниво. “Властта даде възможност частният охранителен бизнес да влезе в населените места вместо полицията. Това е неимоверен скандал, после се чудят защо Германия категорично не ни пуска в Шенген. Няма в Шенген, няма в Европа частни охранители, които заместват полицията”, заяви Кънев. Той напомни за разпада на българската авиация и за процеса по разграждане на Българската армия. “Дебатът в българското общество се водеше от чичовци от Държавна сигурност, леко пияни ченгета над средна възраст, всичките мъже с вид да си побийват жените, с извинение. Точно така изглеждат и така реагират”, каза Кънев за дебата за Истанбулската конвенция. “За Истанбулската конвенция няма автентичен, културен и спокоен дебат, а вместо това има политически заклинания и анатеми. Защо слушаме популистите, а не жените?”, попита той. На въпрос дали наистина има усещане за коруция, или това са само медийни внушения, Кънев отговори, като даде конкретен пример. "Над 120 милиона има България за три центъра за върхови постижения по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в “Овча купел”. На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки”, каза той и допълни, че целта е парите да се откраднат.

Радан Кънев: Шиши пожела лъвчета и премиерът трябваше да се намеси

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-shishi-pozhela-lavcheta-i-premierat-tryabvashe-da-se-namesi-news274929.html

Премиерът Бойко Борисов сам се постави в това положение всичко да зависи от него, коментира в сряда бившият лидер на ДСБ Радан Кънев пред  бТВ по повод намесата на премиера с казуса с лъвчетата от разградския зоопарк. “Депутатите да не са депутати, а да са машини са гласуване, които той командва, министрите да не са министри, а да са слуги, на които той заповядва. Не може премиерът да се занимава с лъвчета. Всичката Мара втасала, премиерът трябва да реши проблема, защото неговият приятел Шиши е решил да става татко на лъвчета против закона”, коментира Кънев. По думите му това са елементарни, протоколни процеси в едно общество, които трябва да се решават на ниско институционално ниво. “Не може всичко да се качва в един човек, всеки лев да е при него, всеки инструмент на властта да е при него и после той да се оплаква, че хората протестират”, допълни бившият партиен лидер. Според него институционалният ред е разграден и всичко е съсредоточено в едни ръце и съответно всички протестират на едно място. Според него най-нормалното в една демократична свободна държава е да има протести всеки ден. “Тази реакция на Борисов показва колко е рехава всъщност прочутата стабилност, цялата власт”, отбеляза Радан Кънев. “България е парламентарна република, в която парламентът няма власт в ръцете си, което е много тревожно. Това разклаща цялата стабилност на обществото, води до резултат, при който властта е видимо много стабилна, но никой друг не се чувства стабилен и сигурен”, каза той. По думите му българите сме катастрофирали в сигурността си на битово ниво. “Властта даде възможност частният охранителен бизнес да влезе в населените места вместо полицията. Това е неимоверен скандал, после се чудят защо Германия категорично не ни пуска в Шенген. Няма в Шенген, няма в Европа частни охранители, които заместват полицията”, заяви Кънев. Той напомни за разпада на българската авиация и за процеса по разграждане на Българската армия. “Дебатът в българското общество се водеше от чичовци от Държавна сигурност, леко пияни ченгета над средна възраст, всичките мъже с вид да си побийват жените, с извинение. Точно така изглеждат и така реагират”, каза Кънев за дебата за Истанбулската конвенция. “За Истанбулската конвенция няма автентичен, културен и спокоен дебат, а вместо това има политически заклинания и анатеми. Защо слушаме популистите, а не жените?”, попита той. На въпрос дали наистина има усещане за коруция, или това са само медийни внушения, Кънев отговори, като даде конкретен пример. "Над 120 милиона има България за три центъра за върхови постижения по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в “Овча купел”. На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки”, каза той и допълни, че целта е парите да се откраднат.

Проф. Вера Бонева: Възрожденският патос ни е необходим в най-голяма степен

http://www.transmedia.bg/2018/01/31/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d0%be/

 

Музейната мрежа се нуждае от все повече млади, добре образовани и енергични хора на щатна работа

 

Вера Бонева (р. 1965) е професор по История на България, преподавател в Университета по библиотекознание и информационни технологии, доктор на историческите науки. Ръководител на Катедра „Културно-историческо наследство“. Специалист е по История на Българското възраждане и Музеология. Като експерт, учен и общественик е ангажирана с текущата работа на редица български културни институции – предимно музеи, художествени галерии и читалища. „Студия Трансмедия“ я потърси във връзка с нейната кандидатура за директор на Националния исторически музей.

 

Проф. Бонева, в какви основни направления виждате развитието на Националния исторически музей?

Основните направления в бъдещата работа на Музея са отбелязани в концепцията, която разработих в началото на 2017 г. Към момента визията ми по този въпрос не е съществено променена, но определено е детайлизирана и прагматизирана. По мое мнение Музеят трябва да продължи да изпълнява функцията си на водещ културен институт в областта на опазването на културното наследство на България. Определено по-силен акцент би трябвало да се постави по отношение разнообразяване работата с публиките, нюансиране на подходите към различните възрастови групи и към чужденците, посетители на Музея. Неразвит, но важен елемент е контактът с българите, живеещи постоянно или в по-продължителната част на годината в чужбина, които усилно се нуждаят от опазване на духовната си връзка с родината. В това отношение Националният исторически музей би могъл да изпълнява съществени функции. Съвременните научни и естетически императиви упорно налагат и необходимостта от обновяване на експозициите, от обогатяване на научната работа, от по-прецизна работа с богатия фонд от културни ценности, акумулиран през десетилетията в Националния исторически музей. По учредителен акт Музеят има методически функции спрямо другите институции на паметта, както и ангажименти да участва в провеждането на националната политика за опазване на културното наследство, провеждана от Министерството на културата. Силен, но неразвит в достатъчна степен е потенциалът за самостоятелна международна дейност, както и перспективите за вграждане в европейски мрежи на културни институции и други структури, ангажирани с грижата за общото ни наследство.

Осъществява ли тази институция в достатъчна степен образователната си и възпитателна роля?

„Достатъчна степен“ е твърде относителна мярка. Да, Музеят активизира работата си в тази насока пред последните години, особено след създаване на Детския център. Като цяло образователно и възпитателно е значението на срещата с всеки един артефакт от експозицията от страна на посетители и гости. В това отношение е решаваща работата на екскурзоводите, които аз намирам за достатъчно подготвени и отговорни. Въпреки това е необходимо да се мисли за нови форми на комуникация с посетителите, за нови образователни проекти, за предлагане на дигитално съдържание с материали по история на България на младите хора, за които интернет е не само среда за комуникация, но и основен източник на информация. Умувайки върху перспективите за развитието на Музея през последната година за себе си лично все по-силно откроявам образователната и възпитателната функция. Младите ни задават въпроси, на които трябва да отговаряме с посредничеството на артефактите и смислите, натрупани в националната ни култура. Неизмерими са възможностите на Националния исторически музей в тази насока. И отговорностите не са малки.

Сред Вашите професионални и научни интереси е музейната мрежа в България. Какви са пътищата за нейното съхраняване и развитие?

Музейната мрежа в България е един от най-устойчивите конструкти на националната ни институционална среда. Казвам това с пълна отговорност на човек, който вече две десетилетия е потопен почти ежедневно в тази тематика. Част от най-влиятелните български музеи възникват още в края на XIX и началото на ХХ век и – въпреки политическите, военните и социални обрати – те съществуват и до днес. Това се отнася както до големи и престижни национални институции като националните Археологически, Етнографски и Природонаучен музей, така и до пак големи, но разположени извън столицата институции като музеите в Пловдив, Варна, Казанлък, Шумен, Велико Търново и в още ред български градове. През очертания период са се появявали и изчезвали политически партии и търговски дружества, сменили са се три държавно-политически строя, българите са преживели войни, миграциионни вълни, стопански и социални сътресения. Музеите, съставляващи гръбнака на музейната ни мрежа, са опазени – както с богатите си фондове, така и с добрите си традиции за работа с публиките. Разбира се, имаме някои проблеми, произтичащи от моментни дефицити на средства, кадри, разбиране от страна на местна администрация, но тези проблеми са преодолими. Тоест, по отношение на съхраняването си, музейната мрежа проявява неподозирана жилавост и устойчивост, а по отношение на бъдещото развитие се нуждаем от все повече и повече млади, добре образовани и енергични хора на щатна работа в музеите. Това за мен е ключът към доброто бъдеще.

Изследвате и Възраждането. Можем ли да търсим днес възрожденска идея за България и какво от онзи период би ни било от полза?

Покойният професор Николай Генчев наричаше Възраждането „най-щастливата епоха в българската история“. На шега или наистина, тази квалификация май не е лишена от валидност. Движейки се вече три десетилетия по следите, оставени от нашите предосвобожденски предшественици, определено попивам една положителна нагласа към обществените въпроси и едно като цяло светло отношение към действителността. Преди да имат своя държава, българите създават своя независима църква – и то вследствие на упорити борби, на сложна дипломация и на силна вяра в справедливостта на своите национални претенции. Преди да имат министерство на образованието, българските общини построяват над 1000 училищни сгради по земите ни, в които за няколко десетилетия в навечерието на Освобождението подготвят децата си за свободен живот. Преди да имат собствена монархия, възрожденците прокламират идеята за „чиста и свята република“. Обществените лидери са всеотдайни и последователни, а смесването на техните дейности – журналистика, поезия, революция, училище, изкуство – създава онази красива амалгама на прехода от традиционно към модерно общуване, която и досега ни опиянява със своята целеустременост, лек наивитет и красива отдаденост на националния идеал.

На въпроса какво ни е от полза от Възраждането ще отговоря така – всичко ни е от полза. Вгледайте се в националния ни календар – повечето от датите и личностите там са възрожденски. Взрете се в развоя на националната ни литература – устоите ѝ са във Възраждането. И патосът, този идеалистически и красив патос на възрожденците – той ни е необходим в най-голяма степен. Без жар, положителна нагласа и убеденост в смислеността на начинанията си няма как да извървиш нито една трудна пътека. А България в момента е изправена пред магистрали от предизвикателства.

Като университетски преподавател как усещате нагласите на младите хора, какво ги вълнува от българската история?

Работата с младите хора е приятна и зареждаща. Държи ме нащрек по отношение на новите тенденции и технологии, но и ме задължава във всяка една форма на общуването си със студентите да преподреждам в съзнанието си знанията и уменията, които съм акумулирала като свой „професорски капитал“. Имаше период, в който малко трудно разбирах склонността на част от младите хора да преминават бързешком върху материала, да искат сами да решават важни въпроси, без да са усвоили достатъчно факти и методи. Разбрах, че проблемът е в мен. Времето ни е станало по-забързано и ние трябва да сме адекватни на това ускорение.

Не са лесни и подходите при усвояването на националната история. Студентите идват в университета с „пакет“ от основни познания за развитието на България през вековете, който е натрупан несистемно от предходната степен на образованието им, от МОЛ-а на съвременното познание – Wikipedia и от телевизиите. Университетът е призван да академизира този шарен корпус, без на нарани чувствата на младите хора. Признавам, че не е лесно, защото би трябвало да уплътняваме ниши, които се считат за непрестижни – например да разказваме за епохи, личности и събития, които не са еднозначно положително приети в масовото съзнание. Но това ни е професията. Историкът е като архитекта – не може да остави сградата на знанието ни за миналото само с красиви прозорци и бляскави фасади. Трябва да ги има темелите, стълбищата и помощните помещения. И след като съградим в умовете и душите на нашите студенти „Вавилонската кула“  на нашето преинтересно минало, разбираме, че те се интересуват от по-сложните и нееднозначни процеси, от връзката между историята и съвременността и от сюжети, свързани с тяхната семейна и родова памет. Последното е особено важно, защото човек опознава света около себе си, тръгвайки от рода и семейството. И в трудни моменти се връща именно там. Затова мисля, че би трябвало да инвестираме повече усилия за удовлетворяване любопитството на младите хора по отношение на локалната история, семейните им наративи и сюжети, прикрепени към миналото на отделни селища и региони.

Според Вас определящ ли е генезисът на българската народопсихология или манталитетът може да се формира чрез нов вид просветителство?

Не вярвам в митовете за „твърдата“ народопсихология. Нали сте чели и изучавали „Чичовци“ на Иван Вазов. Тази повест (пак прикована към възрожденската история и култура) дава отговор на Вашия въпрос. Едни и същи мъже – горди носители на българската идентичност – днес се опияняват от силата на революционния призив, а утре се притаяват в най-тихите ниши на семейното огнище, изтрили от съзнанията си идеологията на въоръжения бунт. И да продължим повестта – когато условията за революцията се обективизират, Вазовите чичовци застават на предния фронт на борбата за национално освобождение. Нуждаем се от каузи, от ясно формулирани и дългосрочно положени послания, от надеждни институции и от общобългарски консенсус върху поне няколко основни принципа на общото си битие. Това, по мое мнение, са опорните точки, върху които може да се позиционира лостът на колективното ни добруване. Е, и просветителство, разбира се – неуморно, всеотдайно и светло като възрожденските идеали.

 

Снимка: Архив

 

 

 

Европа на два дроба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6690115

Европа на два дроба Тя трудно ще се чувства заедно, докато е разделена на Европа с чист въздух и Европа с мръсен въздух Европа на два дроба. Една снимка, която смятам да изпратя на Жан-Клод Юнкер. Той се вълнува много от бъдещето на Европа. Европа трудно ще се чувства заедно, докато е разделена на Европа с чист въздух и на Европа с мръсен въздух.

Лидл България e най-добър работодател за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6689807

Лидл България e най-добър работодател за 2017 г.Веригата с първа награда и за своята корпоративна социална отговорност Лидл България получи признанието „Най-добър работодател в България“ за 2017 г. в класацията на консултантската компания AON. Веригата е отличена сред общо 56 компании от 10 индустрии и е единствената наградена сред големите компании.

Моята тайна за здрава простата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6689880

Моята тайна за здрава простатаТОЗИ ПРОСТИЧЪК МЕТОД Е ДОСТЪПЕН ЗА ВСЕКИ. ТОЙ ПОМАГА НА 93% ОТ ХОРАТА. Здравейте приятели. Искам да споделя полезна информация с всеки, който знае, какво е болка при уриниране, и нарушена ерекция. Преди една година аз успях да се отърва от простатита. Аз го направих за малко повече от 2 месеца, “унищожих” хроничният простатит,

Санкции срещу руски олигарси може да има още от утре

http://econ.bg/Новини/Санкции-срещу-руски-олигарси-може-да-има-още-от-утре_l.a_i.757224_at.1.html

"Ще има санкции, произтичащи от този доклад" и те може да започнат още през февруари. Това заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин във...

Трус от 6,1 по Рихтер разлюля Северен Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690595

Трус от 6,1 по Рихтер разлюля Северен АфганистанЗеметресение с магнитуд от 6,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Северен Афганистан в 11.36 часа (местно време), показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Трусът е бил с епицентър 272 километра североизточно от столицата Кабул и на 35 километра от Ярм,

Могат да определят кои са истинските ни приятели чрез сканиране на мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6690609

Могат да определят кои са истинските ни приятели чрез сканиране на мозъкаАмерикански учени могат да кажат кои са истинските приятели на човек само като сканират мозъка му, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Екипът от колежа "Дартмут" в Ню Хемпшър изследва приятелствата на близо 280 дипломирани студенти. Мозъците на участниците бяха сканирани, докато доброволците гледаха различни видео клипове.

Тръмп призова американците да живеят като семейство

http://www.barometar.net/90357/

Гражданите на САЩ да живеят като единно американско семейство. За това призова президентът на САЩ Доналд Тръмп в първото си годишно обръщение пред Конгреса „За състоянието на съюза“. Речта му беше наситена с патриотични послания, отбелязват информационните агенции. По думите му, „обединени в един отбор, един народ, едно американско семейство“, гражданите на САЩ трябва да градят […]

Ирина Бокова влиза в управлението на руски гигант

http://www.moreto.net/novini.php?n=368172

Бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе номинирана за член в Съвета на директорите на руския холдинг "ФосАгро". В съобщение на компанията се казва, че Ирина Бокова ще влезе в управлението на компанията, която е сред 100-те най-големи бизнес структури в Руската федерация.

Лекарства за редки заболявания ще бъдат купувани от болниците без обществена поръчка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarstva-za-redki-zaboliavaniia-shte-bydat-kupuvani-ot-bolnicite-bez-obshtestvena-porychka-2075772

Лекарства за редки заболявания, които липсват на българския пазар и нямат алтернатива, ще бъдат купувани от болниците без обществена поръчка. Това предвиждат промените в Закона за обществените поръчки, които бяха приети на първо четене в парламента.

ГЕРБ иска КС да се произнесе за Истанбулската конвенция (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-iska-ks-da-se-proiznese-za-istanbulskata-konvenciia-video-2075765

ГЕРБ ще иска Конституционният съд да даде преценка дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията, стана ясно по време на нарочен брифинг.

Шефът на НСО подаде оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shefyt-na-nso-podade-ostavka-2075770

Шефът на НСО Ангел Антонов е подал оставка снощи, потвърдиха от правителствената информационна служба.

Очаквайте подробности.

Невероятната история на човека, живял 256 години (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/neveroiatnata-istoriia-na-choveka-zhivial-256-godini-video-2075758

Ли Чинг Юн е известен като най-дълго живелия човек на планетата, достигнал 256 години. Ето невероятната история на живота му:

Ли бил роден в китайската провинция Съчуан.

Още от младежка възраст

Путин готви посещение в Австрия за годишнина от исторически договор

http://www.cross.bg/avstriya-pytin-viena-1566717.html

/КРОСС/ За редакцията на вестник австрийския Der Kurier няма съмнение - държавният глава на Руската федерация Владимир Путин харесва Австрия. Това си личи от многобройните му официални посещения, почивките му в ски курортите и сърдечните отношения с президентите Томас Клестил и Хайнц Фишер. Но икономическите отношение между Виена и Москва са с много по-задна дата. На 1 юни 1968 г. Австрия стана първата западноевропейска (и неутрална) страна, която подписва споразумение за доставка на природен газ с тогавашния СССР. Сега, по повод 50-годишнината от подписването на договора между OMV и „Газпром", във Виена се очаква пристигането на високопоставен гост - Владимир Путин. Все още няма официално потвърждение (вероятно такова ще бъде дадено след президентските избори в Русия), но според източници на изданието, посещението на Путин е внимателно подготвено още преди време. „Да, руската страна мисли за подходяща дата на посещение във Виена", потвърди за австрийския вестник източник. Визитата на Путин ще бъде изключително важна с оглед не само на двустранните отношения между Австрия и Русия, но и в контекста на санкциите на Запада срещу Москва. Виена винаги е казвала „да" на ограниченията, наложени на Русия заради анексирането на Кримския полуостров. Но в същото време Австрия е сред страните, които биха искали ситуацията да се промени. На 21 декември 2017 г. Съветът на ЕС удължи санкциите срещу Русия до 31 юли 2018 г

Най-много нарушения в курортите данъчните открили в Пампорово

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/01/31/3121560_nai-mnogo_narusheniia_v_kurortite_danuchnite_otkrili_v/?ref=rss


Контролната кампания на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна, съобщи приходната агенция. От началото й са извършени над 3 хил. проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско.<br /><br />За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно нарушение, като първенството се държи от несъответствието на наличните пари в каса с отчетените на...

Кенеди-младши към Тръмп: Побойниците никога не побеждават

http://clubz.bg/63589-kenedi_mladshi_kym_trymp_pobojnicite_nikoga_ne_pobejdavat

Отговорът на Демократите на годишната реч на американския президент  Доналд Тръмп "За състоянието на съюза" беше произнесен от 37-годишният Джо Кенеди. Какво знаем за младия политик и праплеменик на президента Джон Кенеди, за когото това е първа изява на голямата политическа сцена, и има ли шанс той да е кандидатът на Демократическата партия за президент през 2020 г.?

Джо Кенеди III е конгресмен от Масачузетс. Той е внук на сенатора Робърт Кенеди - брат на американския президент Джон Кенеди.

37-годишният Кенеди живее в град Нютън, Масачузетс, със съпругата си Лорън и децата си Елинор и Джеймс. Той е завършил юридическия факултет на Харвард, където се запознава и с Лорън. Това се случва в курса на Елизабет Уорън - сега сенатор от Масачузетс. След това той посещава и Станфордския университет и прекарва две години в Доминиканската република като част от Корпуса на мира. По-късно пък работи като прокурор. Джо има брат близнак - Матю - и говори перфектен испански.

Фамилията на Джо му помага да стане разпознаваем много бързо, коментира Джим Хенд от Sun Chronicle, но след това той печели подкрепа заради собствените си заслуги.

"Той винаги е бил скромен политик, много тих, но напоследък става все по-прям", казва Хенд.

Като член на Комисията по енергетика и търговия в Камарата на представителите, Джо кенеди се фокусира върху цената на енергията. Той защитава каузата за по-добро лечение на страдащите от психически проблеми, както и за по-добро техническо образование в училищата.

Преидентските избори през 2020 г. са още твърде далеч и въпреки че евентуална кандидатура на Кенеди-младши въобще не се обсъжда, букмейкърските агенции вече го слагат сред залозите. Според ирландската Paddy Power шансът му да спечели през 2020 г. е 33/1.

Кенеди-младши към Тръмп: Побойниците никога не побеждават

Джо Кенеди за пръв път попадна под светлината на прожекторите на голямата политическа сцена днес. По време на отговора си на речта на Тръмп "За състоянието на съюза", той изтъкна, че "насилниците никога не побеждават".

"Побойниците могат да удрят. Могат да оставят белези. Но никога в историята на Съединените щати не са успявали да се противопосавят на силата и духа на хората, обединени в защита на бъдещето си."

Кенеди обвини Тръмп, че създава разделение в страната и поставя американците пред нови и нови дилеми, като ги кара да избират между "миньорите и самотните майки, селските общности и големите градове, крайбрежието и вътрешността на страната". Той подчерта, че Демократите искат по-висока минимална надница, защото "мениджърите печелят по 300 пъти повече от обикновения работник, което не е редно".

Той коментира, че би било лесно първата година от президентството на Доналд Тръмп пренебрежително да се нарече "хаос" и белязана от партизанщина и вътрешнополитически интриги. Само че според Кенеди младши, Тръмп е причинил сериозни проблеми на американския народ със своите предложения, насочени против мюсюлмани и трансджендър хората.

Джо Кенеди не пропусна и имигрантите, дошли в САЩ като деца, които са заплашени от загуба на законовата си защита:

"Вие сте част от нашата история. Ще се борим за вас и няма да ви изоставим", обърна се към тях той на испански.

Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие в семейството

http://www.barometar.net/90355/

Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)/партньор(ка), а 92% отговарят отрицателно. Това сочат данните от проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ относно нагласите на българите по отношение на личната им сигурност. По отношение данните за насилие в сечейството от агенцията уточняват, че трябва […]

Властите в Полша забраниха на магазините да работят в неделя

http://www.mediapool.bg/vlastite-v-polsha-zabraniha-na-magazinite-da-rabotyat-v-nedelya-news274928.html

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа закон, с който се забранява магазините да работят в неделя, съобщи “Дневник“. Основната му цел е поляците да проявят солидарност към съотечествениците си от търговския сектор и да им дадат възможност да прекарат почивния ден със семействата си. В сектора са заети 1.2 милиона души. В рамките на закона са допуснати изключения за интернет магазини, аптеки, магазините по бензиностанциите (до 150 кв м.) и пунктовете при хлебопекарни и хлебозаводи. По собствено желание ще могат да работят собствениците на малки семейни магазини, но не и тези, в които има наети служители. Супермаркетите ще бъдат затворени. Освен това се въвежда ограничение и в работното време в дните преди Рождество и в съботата преди Великден - тогава търговията ще продължава най-много до 14 часа. Законът ще влезе в сила поетапно. През тази година забраната влиза в сила от 1 март и ще действа две недели в месеца. През 2019 г. няма да се работи три недели, а през 2020 г. неработни ще станат всички неделни дни.

Пак скандал Добрев - Йончева в парламента, той й поиска оставката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690605

Пак скандал Добрев - Йончева в парламента, той й поиска оставкатаЕлена Йончева да подаде оставка като депутат, ако не може да отговори на въпросите, които поставям, изнасяйки информация за фирми, с които тя е работила. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев от парламентарната трибуна. Той напомни, че соцдепутатката е била съдружник с офоршна фирма, източила пари от КТБ.

Радан Кънев: Институционалният ред е разграден и всичко е съсредоточено в едни ръце

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/01/31/3121565_radan_kunev_institucionalniiat_red_e_razgraden_i/?ref=rss


"България е парламентарна република, в която парламентът няма реална власт, което е много тревожно", коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев. По думите му това води до резултат, при който властта изглежда много стабилна, съсредоточена в ръцете на премиера Бойко Борисов, но никой друг не се чувства стабилен.<br /><br />"Той (Бойко Борисов – бел. ред.) сам се постави в това положение всичко в държавата да зависи от него –...

14-годишна е в кома след опит за самоубийство в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690593

14-годишна е в кома след опит за самоубийство в Благоевград14-годишно момиче направи опит да се самоубие. Девойката, която живее в благоевградския квартал „Грамата“, изпила 4 опаковки успокоителни лекарства, предаде Struma.bg Намерена е от майка си в безсъзнание. 4 часа лекарите реанимирали девойката, но тя изпаднала в кома. Момичето е транспортирано по спешност  в „Пирогов“.

Публикуваха некролог със снимката на Ед Шийран

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/publikuvaha-nekrolog-sys-snimkata-na-ed-shijran-6078804

Грешката във вестника е забелязана от ирландски музикант, който с шеговит пост в Туитър обясни какво се е случило

Афера за 100 бона във ФК "Банско"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6690594

Афера за 100 бона във ФК "Банско"Третодивизионният „Банско“ е бил ощетен от досегашния си шеф Йордан Баряков с почти 100 000 лв. от полагащите се на клуба 78 000 евро от фонд „Солидарност“ на УЕФА за участието във Втора лига през сезон 2016/2017. Това става ясно от официално съобщение на „козлите“ до медиите. Аферата разкрил новият изпълнителен директор на „Банско“ Крикор Румян,

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Орландовци“

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-chast-orlandovtsi.html

На 1 февруари 2018 г. (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Орач“ , кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Таяни: Сърбия и Черна гора може да влязат в ЕС до 2025 г.

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-sarbia-cherna-gora-antonio-tajani-26833096

Сърбия и Черна гора могат да бъдат готови да влязат в ЕС до 2025 г., заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Две трети от българите не са съгласни, че е сигурно да се разхождат

http://clubz.bg/63588-dve_treti_ot_bylgarite_ne_sa_syglasni_che_e_sigurno_da_se_razhojdat

220 000 пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж/престъпление през последната една година. 29% от българите не се чувстват сигурни в домовете си. 22 на сто са готови сами да се защитят, ако някой наруши личната им сигурност, вместо да се обърнат към полицията. Българите се страхуват най-много от крадци, роми, хулигани. 8 на сто се боят от полицията, а 23 на сто (почти една четвърт) от бедни хора, които могат да им посегнат. Данните са от проучване на агенция "Тренд"*.

90% от българите посочват, че през последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж/нападение.

Въпреки това данните регистрират високи дялове на несъгласие по отношение на въпроса: „Вие лично съгласен ли сте, или не сте съгласен с твърдението, че в България човек може да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление?“

78 на сто от хората отговарят отрицателно на този въпрос. Едва 17 на сто приемат, че могат да се чувстват сигурни, без да се страхуват, че нещо може да им се случи.

8% от българите се страхуват, че върху тях може да бъде упражнено насилие от страна на полицията.

Високи дялове на декларация за страх има и по отношение на крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%). Не се отчита особена динамика по отношение на пол и възраст, както и по отношение на населеното място, отбелязват от "Тренд".

38% от анкетираните заявяват, че се страхуват от насилие от страна на бежанци/мигранти. Тук се отчита динамика спрямо пола на респондентите, като данните показват, че жените в по-голям дял се страхуват за сметка на мъжете. Близо 50% от хората в столицата споделят такъв страх, докато дяловете в областните градове, малките населени места и селата е по-малък.

Едва 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие от страна на съпруг(а)/партньор(ка), а 92% отговарят отрицателно. По отношение на тези данни трябва да имаме предвид и нежеланието на хората да споделят такъв тип информация.

Работи ли ефективно полицията? Анкетираните са разделени в оценката си за работата на тази институция. 42% са на мнение, че полицията работи ефективно, 44% смятат точно обратното. Но оценките за полицията са почти високи на фона на оценките за работата на законодателна и съдебна власт (защо институциите са разделени по този начин е малко неясно). Приблизително всеки пети - 21%, смята, че те се справят. 61 на сто са на мнение, че съдебната власт не си върши работата, а 56 на сто, че законадателната е неефективна.

62% от българите биха се обърнали с най-голямо доверие при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията. Разлика се отчита при хората на възраст между 18 и 29 г., където по-голям дял (над една четвърт) биха се обърнали за помощ към роднини в сравнение с останалите възрастови категории. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да потърсят полицията за сметка на живеещите в столицата.

73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията. 22% от българите посочват, че биха се защитили сами, включително с насилие, при ситуация, в която е нарушена личната им сигурност. 4% от българите биха останали пасивни.

*Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 10.01. – 18.01.2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

Тереза Мей ще договаря търговско споразумение в Китай

http://econ.bg/Новини/Тереза-Мей-ще-договаря-търговско-споразумение-в-Китай_l.a_i.757223_at.1.html

Британският премиер Тереза Мей днес пристига в Китай на тридневно посещение в опит да подготви почвата за бъдещо споразумение в областта на...

Заради мръсния въздух държавата готви ограничения върху евтините въглища

http://www.cross.bg/vuglishta-mrusniya-poveche-1566716.html

/КРОСС/ В битката с мръсния въздух у нас, държавата готви ограничения за употребата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел. От следващата зима брикетите на пазара ще трябва да отговорят на по-строги критерии, съобщава БТВ. Те обаче са и по-скъпи. По-некачествените въглища излизат с около 100 лева по-евтино за тон, но съдържат около 8-10 пъти повече сяра, а след изгарянето им остава 2 пъти повече пепел. Така с въвеждането на новите еко норми продажбата им вероятно ще бъде ограничена. Над 80% от домакинствата, които получават социални помощи за отопление са на твърдо гориво. Именно отопляването на дърва и въглища обаче е причина за мръсния въздух през зимата дори в населени места без натоварен трафик. Призивите и на социалния министър Бисер Петков са помощите да отиват за по-чисти горива. Ако еко мерките станат факт без увеличение на помощта за отопление, хората ще трябва да изкарат следващата зима с по-малко въглища. Все пак от бранша успокояват, че по-чистите въглища, макар и по-скъпи, топлят повече. Новите правила трябва да са готови до месец и да влязат в сила от следващия отоплителен сезон. Дотогава от бранша съветват при покупката на въглища да се търси сертфикат за качество, а дървата да се купуват година по-рано, за да могат да изсъхнат.  

Красавицата Хюлия убита с гаечен ключ след отказ за секс

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-ulia-ajar-istanbulscata-conventzia-26829734

На 4 януари 2014 г. безжизненото тяло на 24-годишната Хюлия Маджар е открито в лозов масив край магистрала "Хемус". Младата жена е убита изключително жестоко.

Беглец от рая на Ким Трети бе почетен гост на речта на Тръмп

https://offnews.bg//sviat/begletc-ot-raia-na-kim-treti-be-pocheten-gost-na-rechta-na-tramp-673905.html

Севернокореец, който избягал от страната си и днес е получил убежище в Сеул, бе сред почетните гости в Конгреса по време на първата реч на президента Доналд Тръмп "За състоянието на съюза".

Джи Сьон-хо бе настанен в близост до първата дама Мелания Тръмп на специална трибуна, запазена за гостите на президента.

Джи избягал от родината си през 2006 г. Преди това той е преживял истинска драма в Северна Корея. През 1996 г. бил прегазен от влак. Трябвало да бъде опериран, но операцията протекла зле и той загубил единия си крак и останал траен инвалид.

После в родината му започнали да го преследват, защото посетил Китай, за да търси храна за бедното си семейство. Това разказа преди четири години пред "Гардиън" самият Джи Сьон-хо. Всичко това го принудило да избяга и днес той помага на други севернокорейци също да избягат.

По време на словото си Тръмп отдаде специална почит на Джи и каза, че днес той разпространява онова, от което режимът в Северна Корея се страхува най-много, а именно истината.

Конгресмените аплодираха дълго Джи, а президентът Тръмп каза, че историята на севернокорееца е пример за пламенното желание на всяко човешко същество да живее свободно.

Сред другите специални гости бяха и родителите на американския студент Ото Уормбиър, който беше задържан в Северна Корея и който бе върнат оттам в кома и почина малко след това. Родителите на Ото също бяха аплодирани горещо от конгресмените, като майката на покойния студент дори се просълзи.

Сред гостите бяха и хора, борили се с пожарите в Калифорния и с наводненията в Тексас миналата година, както и войник, който след като изгубил двата си крака и ослепял в резултат на експлозия на крайпътна бомба, е поискал да бъде включен отново в битката срещу Ислямска държава, съобщава БТА.

НАП: Най-много нарушения има в Пампорово, най-малко в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690590

НАП: Най-много нарушения има в Пампорово, най-малко в БанскоКонтролната кампания на НАП продължава денонощно в зимните курорти в цялата страна. От началото й са извършени над 3000 проверки и наблюдения. Резултатите сочат, че най-много нарушения на данъчните изисквания има в Пампорово, а най-малко в Банско. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка вече не е най-често откриваното данъчно

Пич, какво ти е на лицето?

https://offnews.bg//mama-nindzha/pich-kakvo-ti-e-na-litceto-673906.html

Автор: Янка Петкова Гледахте ли филма „Чудо“? „Пичът“ е едно 10-годишно момченце, с рядка лицева деформация, на което след 27 пластични операции, продължават да му задават въпроса: „Какво ти е на лицето?“. Питат го и децата от класа, в който постъпва, след години домашно обучение. Оги Пулман е тест за човечността на тия деца и на родителите им. Не може да остане незабелязан не само заради необикновената си външност, а и заради ума, самоиронията и смелостта си. Въпреки че упорито я крие зад космонавтски шлем. Оги е специален и защото се ражда точно в това семейство. Хората в него се…

Samsung на гребена на вълната

https://www.investor.bg/novini/261/a/samsung-na-grebena-na-vylnata-254872/

Южнокорейската компания се радва на изключително добри годишни резултати и обяви сплит на акциите

Анджелина Джоли е пленителна в Париж

https://www.vesti.bg/lyubopitno/andzhelina-dzholi-e-plenitelna-v-parizh-6078803

Холивудската звезда Анджелина Джоли беше през уикенда в Йордания, където посети лагер за сирийски бежанци, а в началото на седмицата пристигна в Париж

Анджелина Джоли се срещна с Брижит Макрон (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/andzhelina-dzholi-se-sreshtna-s-brizhit-makron-snimki-6078803

Холивудската звезда Анджелина Джоли беше през уикенда в Йордания, където посети лагер за сирийски бежанци, а в началото на седмицата пристигна в Париж

Личните лекари искат повишение на таксите за пациентите

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/01/31/3121548_lichnite_lekari_iskat_povishenie_na_taksite_za/?ref=rss


Личните лекари настояват да се повишат таксите, които плащат пациентите им. Те официално не посочват колко трябва да нараснат от сегашните 2.90 лв. и 1 лев за възрастни хора, но смятат, че размерът трябва да има връзка с минималната работна заплата, както е било преди години. Това се разбра от думите на Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар в сутрешния блок на БиТиВи.<br /><br />Той отрече публикации, че исканият размер на таксата е 5.10 лв., или 1% от минималната заплата, но...

ГЕРБ: БСП има проблем с отношението към демокрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690581

ГЕРБ: БСП има проблем с отношението към демокрациятаБСП има проблем с отношението си към демокрацията. Това заявиха от ГЕРБ в декларация от парламентарната трибуна. Тя бе по повод искането на червените на оставката на министъра на образованието заради учебната програма за Х клас, където режимът преди 1989 г. е заклаймяван. "Когато чух за оставката, помислих, че е лоша шега.

Започва Мартеничкова кампания във варненския Карин дом

http://www.moreto.net/novini.php?n=368171

Поредното издание на Мартеничкова кампания започва във варненския Карин дом, научи Moreto.net. Всяка година в кампанията се включват приятели, доброволци, екипът на Карин дом и децата там, които с много емоция помагат в подготовката на мартеничките.

Кънев: Не може премиерът да се занимава с лъвчета

http://dnes.dir.bg/news/premier-radan-kanev-lavcheta-kabinet-borisov-3-26833044

Премиерът Бойко Борисов сам се постави в това положение всичко да зависи от него, коментира бившият лидер на ДСБ Радан Кънев.

Управител с нова бизнес стратегия след „Шеф под прикритие“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/upravitel-s-nova-biznes-strategiia-sled-shef-pod-prikritie-6078785

С изненада открих, че обратната ни връзка с доместините не е на нужното ниво, разказа пред Vesti.bg Владислав Симов

Ирина Бокова започва работа при един от ”олигарсите на Путин”

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/irina-bokova-zapochva-rabota-pri-edin-oligarsite-putin.html

Бившият директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е номинирана за член на Съвета на директорите на големия руски холдинг ”ФосАгро”, обявиха от самата компания.

Ирина Бокова започва работа при един от ”олигарсите на Путин”

https://frognews.bg/novini/irina-bokova-zapochva-rabota-pri-edin-oligarsite-putin.html

Бившият директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е номинирана за член на Съвета на директорите на големия руски холдинг ”ФосАгро”, обявиха от самата компания.

Болниците няма да пускат обществени поръчки за редки лекарства

http://clubz.bg/63587-bolnicite_nqma_da_puskat_obshtestveni_porychki_za_redki_lekarstva

Парламент Даниела Дариткова

Промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), приета на първо четене от парламента днес, освобождава болниците от обществени поръчки за лекарства за редки заболявания. Подкрепиха я 119 депутати, 21 се въздържаха. Промяната засяга малко пациенти, предимно деца, кандидатстващи пред Фонда за лечение на деца.  

По предложение на болниците ежегодно се утвърждава списък с такива медикаменти, които се доставят за нуждаещите се пациенти. В него попадат обаче и продукти, които липсват на българския пазар, защото са изтеглени по различни причини. Към момента в списъка на Закона за лекарствените продукти са включени 37 международни непатентни наименования с около 70 търговски марки, което при над 7000 разрешени за употреба лекарствени продукти в България не е голяма бройка.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) призова поправката да бъде подкрепена, тъй като е "в интерес най-вече на децата, които се нуждаят от навременно лечение за редки заболявания".Заместникът й в комисията Георги Йорданов (БСП) обаче поиска да се въведат финансови прагове, а когато сумите за лекарства са по-големи, там вече наистина да има обществена поръчка. 

"Когато сумите са големи, там вече наистина да има обществена поръчка, защото не искам темата за корупцията в здравеопазването да става водеща тема от тази трибуна и в нашата страна", каза Йорданов.

Друг соцдепутат - проф. Георги Михайлов, заяви, че промяната създава опасност от монопол на пазара:

Медикаменти по редица съображения и поради редица взаимоотношения в световната фармацевтична индустрия в даден момент се монополизират от една фармацевтична фирма. Това не са нови молекули. Тя ги изтегля от регистрацията, тъй като тук пазарът е много малък и тогава съществува възможност да налагат цена.

ДПС подкрепи промените. Според д-р Нигяр Джафер (ДПС) "дори да има и едно дете с такова рядко заболяване в България, то има право да бъде лекувано с този медикамент, ако медицината, ако иновациите, ако  технологиите са намерили това лекарство за това заболяване". Джевдет Чакъров (ДПС) предложи в края на годината да бъде отчетен ефектът от приетата промяна.

Антонио Таяни: Сърбия и Черна гора може да влязат в ЕС до 2025 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690574

Антонио Таяни: Сърбия и Черна гора може да влязат в ЕС до 2025 г.Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни преди официалното си посещение в Сърбия заяви, че Сърбия и Черна гора могат да бъдат готови да влязат в ЕС до 2025 г. и оцени, че където съществува воля, съществува и начин, пише белградският вестник "Данас". Западните Балкани имат ясна европейска перспектива и може да разчитат на Европейския

Mazda обещава бензинов двигател, по-чист от електрически

http://clubz.bg/63586-mazda_obeshtava_benzinov_dvigatel_po_chist_ot_elektricheski

Mazda разработва бензинов двигател с вътрешно горене, който ще е толкова чист, колкото и електрически, съобщават Automotive News.

Японската компания твърди, че е изчислила замърсяването на бъдещия си бензинов двигател на всички етапи - от добива на нефт до изгарянето на горивото. И това води до толкова емисии, колкото се отделят и от централите с гориво, които произвеждат електричество за зареждане на електромобилите.

Става дума за нов модел от линията двигатели Skyactiv, която излезе през 2011 г. Следващият модел - Skyactiv-3 - сега влиза в разработка, като целта е да се увеличи КПД-то на двигателя, спаднало поради загуби на енергия заради компресията и управляемото изгаряне на горивната смес в много точки едновременно. Според Mazda, ако технологията бъде успешно имплементирана, това ще доведе до една четвърт по-малко CO2 емисии.

Важно е да се отбележи, че сравнението на Mazda предполага ползване на един вид електроцентрали, които имат необичайно високо отделяне на емисии. И макар производството на слънчевите панели и работата им също да отделя емисии, те са несравними с тези от бензина.

Просветният министър: Критично важно е за икономиката да увеличим приема в професионалните паралелки

http://www.cross.bg/vulchev-ministur-profesionalnite-1566715.html

/КРОСС/ Около 900 училища приемат деца в гимназиален етап. В момента се определят паралелките на областно ниво. Това обяви в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни, че идеята е постепенно, всяка година с по малко да се увеличава приемът в професионалните гимназии. Промяната няма да засегне гимназиите в големите градове като София и Варна. По думите на Вълчев това се налага заради прогнозите за сериозен недостиг на работна сила. Във Враца и в Русе родители и преподаватели вече протестираха срещу намаляването на паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните училища. „Днес пазарът на труда и в бъдеще във все по-голяма степен ще изисква квалификация, отколкото диплома. Наскоро едно проучване показа, че 2/3 от България е икономическа пустиня. Няма достатъчно предприятия. Все повече инвестициите ще зависят от наличието на работна сила. Ако в миналото те зависeха от инфраструктура, от други фактори, днес това е основният ограничител пред инвестиционната активност. Ние трябва по всякакъв начин да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионално образование. Факт е, че то загуби престиж последните две-три десетилетия", коментира министър Вълчев. Той заяви, че от гледна точка на пазара на труда позициите, които изискват професионално техническо образование днес са с по-високо заплащане отколкото позициите, които изискват висше образование в едни и същи предприятия

Видео: Руски боен самолет прелита на метри от американски разузнавач

https://www.dnevnik.bg/video/2018/01/31/3121551_video_ruski_boen_samolet_prelita_na_metri_ot/?ref=rss


Военноморските сили на САЩ показаха запис от инцидент на 29 януари над Черно море, в който руски боен самолет Су-27 опасно прелита на метри от американски EP-3 Aries.<br /><br />Според американците тежащият над 16 тона изтребител е профучал на метър и половина от техния самолет за електронно разузнаване и борба. Освен това в продължение на около два часа и половина Су-27 е правил маневри, включително като е принуждавал EP-3 да се движи в силно завихрената струя от двигателите...

Луната представя небесно шоу

https://www.actualno.com/cosmos/lunata-predstavja-nebesno-shou-news_657193.html

Три лунни явления ни очакват през днешния ден. Астрономическото шоу ще бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка. Ако имаме късмет, над България ще видим неговия финал, съобщи bTV. Днешното лунно затъмнение съвпада с явлението, наричано „кървава" Луна. При него слънчевите лъчи минават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево. В трите съвпадения няма нищо фатално, напомнят учените от Института по астрономия към БАН. "Луната е в перигей, това означав

Сингапур спира продажбата на автомобили

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/singapur-spira-prodazhbata-na-avtomobili-6078805

След ден в 5,6-милионния Сингапур се спират (грубо казано) продажбите на автомобили на физически лица, за да се предотврати опасността от транспортен колапс.

Андрей Райчев: БСП се наложиха като опозиция

https://frognews.bg/novini/andrei-raichev-bsp-nalojiha-kato-opozitsiia.html

БСП успя да се наложи като опозиция. Това заяви социологът Андрей Райчев пред Bulgaria On Air.

ГЕРБ се отърва от Истанбулската конвенция. Праща я в съда

http://clubz.bg/63585-gerb_se_otyrva_ot_istanbulskata_konvenciq_prashta_q_v_syda

ГЕРБ реши да прехвърли горещия картоф Истанбулска конвенция на Конституционния съд. Най-върховният съдебен орган ще трябва да се произнесе по всички въпроси, които смущават противниците на конвенцията и които не намериха отговор и на последното голямо обществено обсъждане по темата, организирано от най-голямата управляваща партия.

Решение да се сезира КС е взела днес парламентарната група на ГЕРБ, обявиха председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и колегата му депутат Тома Биков. Те ще поискат по закона за КС, той да се произнесе "по съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствието на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна". И по-точно съответства ли Истанбулската конвенция на чл. 46, ал. 1 от Конституцията, който гласи:

"Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак"

"Истанбулската конвенция е подписана, но не е ратифицирана. Надяваме се произнасянето на КС да даде водещ правен ориентир за обществен дебат. Смятаме, че ще е полезен за всички участници за формулирането на тези. Така ще преодолеем негативната нагласа и спекулации", смята Кирилов.

От думите му стана ясно още, че ако съдът открие в Конвенцията прословутия трети пол и задължение да въведем чрез законодателството си гей браковете, каквито са най-големите опасения на противниците на конвенцията, най-вече коалиционните партньори на ГЕРБ "Обединени патриоти", то тогава ще се търси парламентарно съгласие за промяна на основния закон. Т.е. държавата няма да се откаже от ратификацията на документа.

Тъй като по закон Конституционният съд няма срокове за произнасяне, топката с конвенцията може да се тупа доста дълго.

Тома Биков пък реши да разясни колко много и в ГЕРБ ценят християнските ценности. Дотолкова, че чак са си го записали в партийния устав, припомни депутатът.

"В устава на ГЕРБ ценностите на християнското семейство са записани и нямаме намерение да се отказваме от тях. Това е за тези, които мислят, че ще въвеждаме трети пол, четвърти пол, пети пол...", посочи Биков.

ГЕРБ се отърва от Истанбулска конвенция. На ред е Конституционният съд

http://clubz.bg/63585-gerb_se_otyrva_ot_istanbulska_konvenciq_na_red_e_konstitucionniqt_syd

ГЕРБ реши да прехвърли горещия картоф Истанбулска конвенция на Конституционния съд. Най-върховният съдебен орган ще трябва да се произнесе по всички въпроси, които смущават противниците на конвенцията и които не намериха отговор и на последното голямо обществено обсъждане по темата, организирано от най-голямата управляваща партия.

Решение да се сезира КС е взела днес парламентарната група на ГЕРБ, обявиха председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и колегата му депутат Тома Биков. Те ще поискат по закона за КС, той да се произнесе "по съответствието на сключените от Република България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствието на законите с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна". И по-точно съответства ли Истанбулската конвенция на чл. 46, ал. 1 от Конституцията, който гласи:

"Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак"

"Истанбулската конвенция е подписана, но не е ратифицирана. Надяваме се произнасянето на КС да даде водещ правен ориентир за обществен дебат. Смятаме, че ще е полезен за всички участници за формулирането на тези. Така ще преодолеем негативната нагласа и спекулации", смята Кирилов.

От думите му стана ясно още, че ако съдът открие в Конвенцията прословутия трети пол и задължение да въведем чрез законодателството си гей браковете, каквито са най-големите опасения на противниците на конвенцията, най-вече коалиционните партньори на ГЕРБ "Обединени патриоти", то тогава ще се търси парламентарно съгласие за промяна на основния закон. Т.е. държавата няма да се откаже от ратификацията на документа.

Тъй като по закон Конституционният съд няма срокове за произнасяне, топката с конвенцията може да се тупа доста дълго.

Тома Биков пък реши да разясни колко много и в ГЕРБ ценят християнските ценности. Дотолкова, че чак са си го записали в партийния устав, припомни депутатът.

"В устава на ГЕРБ ценностите на християнското семейство са записани и нямаме намерение да се отказваме от тях. Това е за тези, които мислят, че ще въвеждаме трети пол, четвърти пол, пети пол...", посочи Биков.

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6690577

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за  „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Времето навсякъде е слънчево и тихо, единствено на връх Ботев има по- силен вятър. Температурите са от минус 2-3 до 0 градуса. Лифтовите съоръженията и ски пистите във всички курорти работят.

Днес последно ползваме 5% отстъпка при подаване на данъчна декларация

http://econ.bg/Новини/Днес-последно-ползваме-5-отстъпка-при-подаване-на-данъчна-декларация_l.a_i.757222_at.1.html

До 31 януари всички физически лица, които подадат по електронен път данъчните си декларации, ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне. Сумата на...

Как се отразяват парите на вашата самооценка и самочувствие?

https://www.actualno.com/curious/kak-se-otrazjavat-parite-na-vashata-samoocenka-i-samochuvstvie-news_656862.html

Има интересна взаимовръзка между парите и самоуважението. В една от своите аудио програми, моят приятел и бизнес партньор, легендарният автор Брайън Трейси говори за времето в началото на кариерата си, когато купува застраховка живот. Той дава на семейството си 1 млн. долара покритие, при загуба на живота си. Той казва, че веднага след това решение започва да се чувства различно. Започва да се чувства така, сякаш струва 1 млн. долара. Неговите самоувереност и самочувствие се изстрелват в небето

Вълчев: Постепенно ще увеличаваме приема в профилираните паралелки

https://www.actualno.com/education/vylchev-postepenno-shte-uvelichavame-priema-v-profiliranite-paralelki-news_657189.html

В момента се определя приемът на общинско и областно ниво. Нашата политика е постепенно увеличаване на приема за профилираните паралелки, които издават дипломи за придобита професионална квалификация. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на БНТ. Ние трябва да накараме родителите и децата да се насочат към професионалното образование. От гледна точка на пазара на труда, позициите, които изискват професионално и технологично образование, са с

TrendY: В Милано раздават ваучери за автобуси, в Брюксел правят маси за пикник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690117

TrendY: В Милано раздават  ваучери за автобуси,  в Брюксел правят  маси за пикникЗабрана на автомобили в центровете на големите градове, премахване на дизеловите коли, създаването на велосипедни алеи и такси за паркиралите в централните райони са някои от най-разпространените мерки, които правителствата на държавите по света предприемат в борбата с мръсния въздух. В Атина например има ограничителна зона в центъра на града,

Олигарсите от Кремълския доклад губят милиони за броени часове

http://www.moreto.net/novini.php?n=368165

Списъкът на олигарсите от Кремълския доклад на американското министерство на финансите съвпада с имената на руснаците, включени в класацията на най-богатите хора в света на сп. "Форбс", показва справка, направена от рускоезичната версия на изданието.

Цитат на деня: Премиерът трябва да реши проблема на приятеля си Шиши, решил да е татко на лъвчета

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/01/31/3121554_citat_na_denia_premierut_triabva_da_reshi_problema_na/?ref=rss


"Не може премиерът да се занимава с лъвчета. Всичката Мара втасала, извинявам се за израза, премиерът трябва да реши проблема, защото неговият приятел Шиши решил да става татко на лъвчета против закона и всякакви правила."<br /><br />Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.<br />

Жена съди държавата за половин милион лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690573

Жена съди държавата за половин милион леваМлада жена съди Министерството на здравеопазването за половин милион лева. Христина Хрисимова обвинява ведомството, че лечението на съпруга й е забавено, заради което той е починал. Георги Хрисимов имал нужда от спешна белодробна трансплантация в чужбина. Документите, с които Георги кандидатства за лечение във Виена, са подадени през юли 2016-а,

53-годишен шофьор загина след удар в гараж

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-rakovski-26832976

53-годишен шофьор е загинал на място, след като се е блъснал в гараж на къща в град Раковски.

Кървава Луна, Супер Луна и затъмнение в едно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6690564

Кървава Луна, Супер Луна и затъмнение в едноТри лунни явления ни очакват през днешния ден. Астрономическото шоу ще бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка. Ако имаме късмет, над България ще видим неговия финал. Днешното лунно затъмнение съвпада с явлението, наричано „кървава” Луна. При него слънчевите лъчи минават през земната атмосфера и оцветяват Луната в червеникаво-оранжево.

Пускат на търг за 50 милиона долара картина на Пикасо

http://www.cross.bg/pikaso-miliona-portret-1566714.html

/КРОСС/ Картина на Пабло Пикасо ще бъде предложена за първи път на търг. Тя е отскоро на пазара и предварителната ѝ цена е 50 милиона долара. Става въпрос за творбата "Златна муза ", която беше изложена в Хонконг преди търга във Велкобритания. Тя е рисувана по време, когато две жени са имали силно влияние в живота на художника. "Това не е само портрет на Мари-Терез Уолтър, а също и портрет на Дора Маар, с която Пикасо е много свързан от 1936 г. Освен това е пълна с препратки към „Герника", която е може би най-големият му шедьовър, също рисуван през 1937г.", заяви Джеймс Маки, директор на отдела за импресионистично и модерно изкуство. През 1973 г. картината попада в частна колекция и досега не е била виждана. Организаторите смятат, че ще пожънат успех на предстоящото наддаване. „Мисля, че ще има голям интерес. От няколко години на пазара не е имало портрет на Пикасо от този период", допълни Маки. Началната цена на творбата е 50 милиона долара. Търгът е на 28 февруари в Лондон.  

Пучдемон призова за единство сред поддръжниците си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690556

Пучдемон призова за единство сред поддръжниците сиБившият каталунски лидер Карлес Пучдемон разпространи видеозапис, в който призовава привържениците си в Каталуния да останат единни за преизбирането му, въпреки че се намира в Белгия като беглец, предаде Асошиейтед прес. Така той реагира на решението на каталунския парламент да отложи за неопределен срок гласуването за избор на нов регионален

Р. Кънев: Парламентът няма реална власт

http://www.transmedia.bg/2018/01/31/%d1%80-%d0%ba%d1%8a%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82/

България е парламентарна република, в която парламентът няма реална власт, което е много тревожно. Това заяви Радан Кънев, зам.-председател на ДСБ, пред bTV.

Според него хората протестират, защото знаят, че институционалният ред е разрушен.

„Ние катастрофирахме в сигурността на битово ниво. Властта даде възможност частният охранителен бизнес да влезе в населените места вместо полицията. Това е неимоверен скандал, после се чудят защо Германия категорично не ни пуска в Шенген“, посочи още Кънев.

Мелания цялата в бяло? Има ли скрит смисъл?

http://clubz.bg/63584-melaniq_cqlata_v_bqlo_ima_li_skrit_smisyl

Мелания Тръмп предизвика лек смут по време на първото обръщение на съпруга си Доналд Тръмп "За състоянието на съюза". При това без да каже и дума. Първата дама на САЩ се появи на събитието - отделно от Тръмп, както някои посочиха, при това в ослепително бял костюм на "Кристиан Диор". Беше го съчетала с копринена бяла блуза от "Долче и Габана" и с обувки от "Кристиан Лабутен", отбелязва "Индипендент".

Коментаторите веднага видяха интересен избор в белия цвят на тоалета на Мелания: това е същият цвят, в които бяха облечени жените демократки при първото обръщение на Тръмп след избора му като президент. Това беше знак на несъгласие и съпротива с него. Бели костюми обича да носи и Хилъри Клинтън.

"Мелания Тръмп в този бял костюм изглежда любопитно... като в съпротива", реагираха потребители в туитър. 

Първата дама този път обаче потъна в море от черни костюми. Повечето представителки на законодателния орган бяха избрали черното в знак на подкрепа на движението Me too срещу сексуалния тормоз и насилието над жените. Някои от демократките дори носеха значки с  Time’s Up.

Не е ясно дали все пак в белия костюм на Мелания има скрито послание, или е просто моментен избор.

164 години от рождението на Стефан Стамболов

https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/164-godini-rojdenieto-stefan-stambolov.html

Отбелязваме 164 години от рождението на българския държавник Стефан Стамболов. Той е роден на 31 януари (стар стил) 1854 г. в Търново.

Ученици счупиха 3-метров шадраван в центъра на Казанлък (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690552

Ученици счупиха 3-метров шадраван в центъра на Казанлък (Видео)
Ученици счупиха близо 3-метров шадраван в центъра на Казанлък. Инцидентът станал през почивните дни и бил заснет с охранителна камера, предава Нова телевизия. На кадрите се вижда как няколко младежи се приближават до шадравана, а един от тях се качва върху него и се опитва да извади най-горната му част.

Правната комисия ще разгледа на второ четене закона "Пеевски" за КТБ

http://econ.bg/Новини/Правната-комисия-ще-разгледа-на-второ-четене-закона-Пеевски-за-КТБ_l.a_i.757220_at.1.html

Законопроектът на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС за промени в Закона за банковата несъстоятелност ще бъде гледан на второ четене в...

Нагъл крадец задигна храна за 80 лв. от столичен магазин

http://dnes.dir.bg/news/hrana-kradetz-magazin-26832944

Камери заснеха нова нагла кражба от магазин за хранителни стоки, станала около 15 часа в понеделник в столичния квартал "Хиподрума”.

Джипитата искат мерки, за да не фалират

http://www.cross.bg/brunzalov-taksa-zaplata-1566713.html

/КРОСС/ Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд. Това обяви в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той коментира исканото от джипитата повишаване на таксата за преглед. Д-р Брънзалов обясни, че преди време таксата е била процент от минималната работна заплата. „Преди 5-6 години политиците решиха тя да бъде замразена. Оттогава минималната работна заплата се повиши два пъти. А и 2,90 лева преди 6 години е различно от 2,90 лева сега", посочи той. „Отделно, голяма част от пациентите са освободени от такса на базата на някакъв нормативен акт. Пенсионерите пък заплащат 1 лев, а разликата се заплаща чрез Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Колегите с повече дечица в практиката, особено в този период на по-големи заболявания, може цял ден да работят и да си тръгнат с празен джоб, защото децата не заплащат такса", посочи още гостът. „След като някой е освободил пациентите от такса, нека този някой да си я поеме", препоръча още общопрактикуващият лекар. Д-р Брънзалов обаче уточни, че сдружението не е фиксирало какво повишение иска, с което отрече тиражираната от някои медии сума от 5 или 10 лв

Два кораба на НАТО влязоха в Черно море

http://dnes.dir.bg/news/nato-cherno-more-nato--rusia-26832927

Два военни кораба на НАТО, влизащи в постоянната военно-морска група SNMG-2 влязоха в акваторията на Черно море.

Тази вечер във Варна гледаме класическия балет "Лебедово езеро"

http://www.moreto.net/novini.php?n=368109

Може би най-известната балетна приказка оживява отново на варненска сцена днес, от 19 часа, на голямата сцена на ДТ "Стоян Бъчваров", научи Moreto.net. Класическият балет на Чайковски с неостаряващата хореография на Мариус Петипа, приета като канон за "Лебедово езеро", отново ще развълнува варненци.

За първи път от 152 години ще има “Синя кървава Супер Луна“

http://www.mediapool.bg/za-parvi-pat-ot-152-godini-shte-ima-sinya-karvava-super-luna-news274927.html

В последния ден на януари ще има космическо явление, което не се е случвало от 152 години. В сряда едновременно ще има пълно лунно затъмнение, Супер Луна и т.нар. Синя Луна. Учените от НАСА кръстиха явлението “Синя кървава Супер Луна“. Космическият спектакъл ще може да се наблюдава от Тихоокеанският регион.Цялото явление отначало докрай ще може да се види само от Аляска, Хавай и Северозападна Канада. Луната ще е “синя“, защото така се нарича второто пълнолуние за месеца. Първото беше на 1 януари, когато имаше и Супер Луна. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец - именно тогава явлението се нарича Синя Луна. В същото време Луната ще е в най-близката си точка до планетата на по-малко от 364 хил. километра. Тя ще е с 14% по-ярка и 30% по-голяма. Това явление се казва Супер Луна. Двете явления съвпадат и с пълно лунно затъмнение, заради което Луната се нарича “кървава“. Тя ще има ярък червен цвят. Продължителността на пълната фаза на затъмнението е 77 минути, а цялото явление ще трае три часа и половина. Следващото съчетание на Синя и “кървава“Луна ще е през 2028 г.

Тръмп се изтъкна като спасител на американската икономика

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-se-iztykna-kato-spasitel-na-amerikanskata-ikonomika-254870/

В речта си "За състоянието на съюза" той призова американците и политиците за единство и поиска пълна реформа на имиграционната политика

Излиза "Поезия" от Пабло Неруда в луксозно двуезично издание

https://www.actualno.com/literature/izliza-poezija-ot-pablo-neruda-v-luksozno-dvuezichno-izdanie-news_657183.html

На 2 февруари излиза от печат луксозно двуезично издание с отбрани произведения на Пабло Неруда в превод на Никола Инджов. Дизайнът на корицата е дело на Кирил Златков. Сборникът „Поезия“ (192 стр., цена с меки корици: 22 лв., цена с твърди корици: 26 лв.) отвежда към някои страници на прочутия чилийски лирик Пабло Неруда, съхранени в паметта и разума на четящото човечество. Испаноезичният носител на Нобелова награда създаде творчество, което е безпримерен отклик на събития

ЗАЩО ЧУЖДЕНЦИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ ЗА ТУРИЗЪМ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284581_%D0%97%D0%90%D0%A9%D0%9E+%D0%A7%D0%A3%D0%96%D0%94%D0%95%D0%9D%D0%A6%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94%D0%9F%D0%9E%D0%A7%D0%98%D0%A2%D0%90%D0%A2+%D0%92%D0%A1%D0%95+%D0%9F%D0%9E%D0%92%D0%95%D0%A7%D0%95+

 Министерството на туризма изказа статистика, направена от Националния статистически институт, която сочи огромен ръст на чуждестранните туристи по българските курорти. През 2017г. 8,882 млн. чужденци са посетили България. Ръстът в проценти е равен на 7,6, спрямо 2016г., която води класациите досега. Целта на Министерството е през 2018 посетителите да достигнат 10 млн. По данни на БНБ приходите за периода януари-ноември миналата година са скочили с 9,1%, което показва, че привличаме висок клас туристи. Няколко са причините, които привличат туристите:

Прочетете пълния текст на: Sofiapress.com

Шефът на НСО подаде оставка - този път наистина

http://clubz.bg/63583-shefyt_na_nso_podade_ostavka_tozi_pyt_naistina

Ангел Антонов. Снимка БГНЕС

Директорът на Националната служба за охрана Ангел Антонов е подал оставка, съобщи БНР.

Това става седмица след като такъв слух бе разпространен, но тогава пред Клуб Z от службата опровергаха.

Според "Хоризонт" информацията им е потвърдена от два източника. Засега Ангел Антонов мълчи.

Със сигурност срещу генерала в момента тече проверка от Военна прокуратура, макар че оттам не коментират. Според медии става въпрос за сигнали на двама негови подчинени, че се е разпореждал с държавни коли и бази, докато е ходил на лов.

Името на Антонов - типичен верен апаратчик на ГЕРБ, "въртян" преди това на ръководни длъжности в полицията, бе замесено и с нулевата реакция на службата по оплакването на председателя на ВКС Лозан Панов, че са разхлабени болтове на служебния мерцедес. Това дори доведе до отказ на Панов да ползва службата и сега се вози с тойота на съда.

Преди това Антонов реагира абсолютно пасивно на призивите на Лютви Местан, че е бил застрашен животът му, след като е получил ултиматум от "сарая" да подаде оставка като лидер на ДПС. Охраната на депутата бе свалена много мистериозно вечерта, в която Ахмед Доган сваля от него благоволението си. Антонов е един от тричленката, която определя кого да охранява службата.

Ученици счупиха 3-метров шадраван в Казанлък

http://dnes.dir.bg/news/uchenitzi-kazanlak-shadravan-26832862

Ученици счупиха близо 3-метров шадраван в центъра на Казанлък. Инцидентът, станал през почивните дни, бил заснет с охранителна камера.

Австрия и Унгария демонстрираха единство срещу политиката за мигрантите на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/31/3121539_avstriia_i_ungariia_demonstriraha_edinstvo_sreshtu/?ref=rss


Унгарският премиер Виктор Орбан заяви във Виена, че след излизането на Великобритания Европейският съюз трябва да се разшири към Балканите, предаде ТАСС. Това мнение той изказа след срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц.<br /><br />"Виждаме, че Великобритания напуска ЕС и затова сме изправени пред нови предизвикателства. Унгария не крие, че активно се застъпва за разширяването на ЕС, а именно в балканския регион", каза Орбан. "Смятаме, че в близките 10...

Секретни документи лъснаха в магазин за втора ръка

http://clubz.bg/63581-sekretni_dokumenti_lysnaha_v_magazin_za_vtora_ryka

Австралийски чиновници безхаберно изхвърлили строго секретни документи, които бяха намерени в магазин за мебели втора ръка, съобщава Би Би Си.

Материалите били с гриф "Поверително" и били както от сегашното, така и от предишните правителства.

Местен тв канал разкри, че стотици документи били намерени изоставени в заключено бюро в магазин в Канбера. Смята се, че това е най-големият провал в системата за сигурност на правителството.

Секретните материали престояли в чекмедже с ключ няколко месеца. Те били открити, когато продавачите разбили ключалката с бормашина, за да покажат на купувач бюрото. Чиновници от администрацията на правитеството продали стари мебели в магазина за втора ръка, обаче забравили да изчистят някои долапи. И така секретните документи попаднали в чужди ръце. Прокуратурата вече е започнала разследване на случая.

Сред намарените материали има някои от последните десет години, разкриват следователи. Според данни на полицията през изминалите пет години правителствени служители, включително министри и премиери, са загубили над 400 строго поверителни документа.

Обикновено секретните архивирани досиета се отварят за широката публика след 20 години, обясняват австралийски служители. 

Путин: Руската армия е сред най-добре въоръжените в света

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-ruskata-armiia-e-sred-naj-dobre-vyoryzhenite-v-sveta-2075738

Армията на Русия е една от най-добре въоръжените в света, което се доказва от военната операция в Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин на военнопрактическа конференция за резултатите от специалната оп

Бум на кражби на коли по схемата 'скъпа баничка'

https://offnews.bg//obshtestvo/bum-na-krazhbi-na-koli-po-shemata-skapa-banichka-673900.html

Всяка пета кола, открадната през последните месеци, е задигната по схемата "скъпа баничка". 

Говорим за автомобили, които сутрин хората палят, за да се затоплят, а шофьорът слиза да си купи баничка на 5 метра от автомобила. Една такава баничка излезе на собственика на автомобила 27 000 лева, обясни главен инспектор Пламен Максимов от СДВР по Нова тв. По думите му такива кражби се случват предимно сутрин. 

19% от откраднатите коли от началото на годината са били с включен двигател. Максимов разказа и за случай, при който след катастрофа двамата шофьори седнали в единия автомобил, а крадец отпътувал с другия, оставен с ключ в таблото. 

Иначе през 2017 г. спрямо 2016-а кражбите на автомобили са намалели с 40%. Намаление има и от началото на тази година.

Путин: Русия трябва и ще бъде лидер във военните технологии

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-zayavi-1566712.html

/КРОСС/ Русия трябва да осигури лидерството си във военно-техническата сфера в епоха на бурни технологически изменения, което ще ѝ позволи да развива сътрудничество в сферата на отбраната с други държави. Това заяви президентът на страната Владимир Путин, предава ТАСС. „И днес, в епоха на бурни технологични изменения по света, ние трябва да осигурим лидерството и безспорното преимущество на Русия във военно-техническата сфера. Ние можем да го направим и със сигурност ще го направим", заяви руският президент на военно-практическата конференция, организирана по случай завършването на спецоперацията в Сирия. „Това ще ни позволи не само да снабдим нашата армия и флот с модерно въоръжение, но и да развиваме военно-техническо сътрудничество с други държави и да укрепим позициите на Русия на световния пазар на съвременни технологии - и военни и граждански", подчерта той. Освен това, Путин заяви, че приетата държавна програма за въоръжение предвижда снабдяването на войската с ударни и разузнавателни системи от ново поколение и че делът на съвременното въоръжение в руската армия съставя почти 60%. „През последните години ние изпълняваме по план програмата за превъоръжаване на армията и флота. В момента делът на съвременните образци съставя почти 60% - 59,5%. Практически всичката техника в парковете и на базите се намира в изправно състояние. По данни на министерството на отбраната - 94%", подчерта руският държавен глава

Треньор на кучета: Питбулът е бил не само гладен, но и бит

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-pitbul-mokrishte-26832861

Питбулът, убил 3-годишния Тошко, е бил недохранен и сигурно е бит. На село общо-взето така се гледат кучетата - на къс синджир, с много бой и комат хляб.

Обявиха грипна ваканция за учениците в цяла Варненска област

https://www.actualno.com/varna/objaviha-gripna-vakancija-za-uchenicite-v-cjala-varnenska-oblast-news_657190.html

Всички ученици във Варненска област излизат в грипна ваканция от 31 януари до 6 февруари, включително, предаде БГНЕС. Решението е взето от Областната комисия за борба с грипа. Във връзка с рязкото увеличаване на заболяваемостта от ОРЗ и грип, в цялата област е обявена грипна епидемия. Във връзка с това е разпоредено на лечебните заведения да бъдат в готовност за посрещане на по-голям брой заболели, както и да осигурят допълнителни легла при увеличаване на приема. При възможност и при рязко ув

Видео: Робот започва постоянна работа зад бара в Япония

https://www.dnevnik.bg/video/2018/01/31/3121287_video_robot_zapochva_postoianna_rabota_zad_bara_v/?ref=rss


"Здравейте, искате ли вкусно кафе?" Тези думи посрещат посетителите в кафе в центъра на Токио, но те не идват от обикновен барман, разказва The Japan Times.<br /><br />"Сойър" е в тестова фаза, но ще започне да "работи" там за постоянно другия месец. В първото "робокафе" в японската столица потребителите първо трябва да си купят билет, с който могат да поръчат напитки. "Барманът" сканира QR кода на билета, за да обработи поръчката,...

Реклама обяви столицата на Литва за точката на удоволствието на Европа

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/01/31/3121277_reklama_obiavi_stolicata_na_litva_za_tochkata_na/?ref=rss


Провокативна реклама сравни Вилнюс с точката на удоволствието на жената. На плаката е показана горната част от главата на жена, вкопчила се в европейската карта. Пръстите й са сключени върху мястото, на което е изображението на балтийската държава. Слоганът гласи: "Никой не знае къде точно се намира, но когато я откриеш, чувството е страхотно". Следва пояснението: "Вилнюс - G-точката на Европа".<br /><br />Провокативната реклама е дело на двама студенти – на 25 и...

“Тръмпгейт” стана “ФБР гейт”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6690103

“Тръмпгейт” стана “ФБР гейт” Във Вашингтон се води битка, която може да обърне джендъра на света В САЩ се случи нещо нечувано – яйцето счупи камъка. Преди година ФБР бе най-страховитата и недосегаема институция на света, но ето, че и в нея се развъртя метлата. Както е известно, миналата година бе уволнен директорът Джеймс Коуми,

Глеб Павловски: Путин ще спечели изборите с най-малко 70% на първи тур

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690520

Глеб Павловски: Путин ще спечели изборите с най-малко 70% на първи тур"Смятам, че Путин ще получи не по-малко от 70% на престоящите избори за президент в Русия. Разбира се, че това ще стане на първия тур, никой от реалните кандидати не попадат в списъка на кандидат-президентските избори.". Това коментира Глеб Павловски, откривателят на Путин, по Нова телевизия. "Путин фактически се остави на апарата,

Миналогодишните винетки важат за последно днес

http://econ.bg/Новини/Миналогодишните-винетки-важат-за-последно-днес_l.a_i.757219_at.1.html

Валидността на годишните винетки за 2017 година изтича днес, припомниха от Агенция пътна инфраструктура. Глобата за шофиране без стикер или с изтекъл...

Д-р Николай Брънзалов: Лекарският труд у нас е силно девалвиран

https://www.actualno.com/healthy/d-r-nikolaj-brynzalov-lekarskijat-trud-u-nas-e-silno-devalviran-news_657185.html

"Лекарският труд у нас е силно девалвиран. Кабинетите са обзаведени от самите общопрактикуващи лекари, които същевременно плащат и наеми, консумативи, осигуровки на сътрудниците си. За да няма банкрутирали джипита, трябва да се вземат мерки. Не сме съгласни, когато трябва да се върши някаква социална дейност, тя да е за сметка на лекарския труд." Това заяви д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той коментира исканото от джипитата повиша

Тръмп поиска единство и имиграционна реформа в речта си "За състоянието на съюза"

http://www.mediapool.bg/tramp-poiska-edinstvo-i-imigratsionna-reforma-v-rechta-si-za-sastoyanieto-na-sayuza-news274926.html

Американският президент Доналд Тръмп призова нацията към единство и потвърди намерението си да проведе мащабна имиграционна реформа в първата си реч “За състоянието на съюза”. Той похвали развитието на американската икономика. Според него САЩ са постигнали “невероятен напредък“ и “изключителни успехи”. Той допълни, че няма по-подходящо време гражданите да започнат “изживяването на американската мечта“. “Ако работите усърдно, ако вярвате в себе си, ако вярвате в Америка, можете да мечтаете за всичко, можете да бъдете всичко. И заедно можем да постигнем абсолютно всичко”, заяви Тръмп. Тръмп призова републиканците и демократите да загърбят противоречията си по отношение на имиграцията. Той каза, че ще има промяна в програмата “Зелена карта”, която дава право на работа на чужденците в САЩ. Картата вече няма да се дава на лотариен принцип, а на базата на икономическите потребности на САЩ. Ще се въведат и ограничения за роднините, които могат да посещават Съединените щати. “През последните месеци администрацията ми разговаря с републиканци и с демократи, за да постигне обективен подход към имиграционната реформа. На базата на тези дискусии представихме пред Конгреса подробно предложение, което би трябвало да бъде подкрепено от двете партии като справедлив компромис – никой няма да получи всичко, което иска, но страната ни ще получи решаващата реформа, която ѝ е необходима”, каза Тръмп. Той също така обяви, че e подписал указ за запазване на военния затвор в Гуантанамо. Очевидно разделение Въпреки призивите за единство, дълбокото разделение между партиите бе очевидно, отбелязва Ройтерс. Почти всички демократи спряха да ръкопляскат секунди, след като президентът влезе в залата на Камарата на представителите. Другата половината от публиката обаче бурно ръкопляскаше, изправяйки се на крака, по време някои моменти от речта на Тръмп, На този фон половината на демократите седеше мрачна и неподвижна, облечена в море от черни дрехи, предава АП. Първата дама Мелания Тръмп бе облякла костюм с панталон от "Диор". Тя беше посрещната със силни аплодисменти, докато заемаше мястото си, пише още АП. Републиканците аплодираха с овации, когато Тръмп говореше как Америка е велика отново и за победата си с данъчната реформа, докато демократите почти не реагираха. Президентът използва историите на обикновени хора, за да илюстрира темите в посланието си. Той започна с възхвала за Ашли Лепърт, офицер от Бреговата охрана, който бе на борда един от първите хеликоптери, пристигнали на място в Хюстън по време на урагана Харви. Президентът спомена и пожарникаря Дейвид Далбърг, който спаси десетки деца, попаднали всредата на пожарите в Калифорния.

Първи спад на британската автомобилна промишленост от 2009 г.

https://www.investor.bg/novini/444/a/pyrvi-spad-na-britanskata-avtomobilna-promishlenost-ot-2009-g-254868/

Инвестициите в бранша са се понижили с една трета до 1,25 млрд. евро на фона на несигурността заради Brexit

53-годишен загина на място, блъснал се в гараж на къща в Раковски

https://www.24chasa.bg/region/article/6690543

53-годишен загина на място, блъснал се в гараж на къща в Раковски53-годишен шофьор е загинал на място, след като се е блъснал в гараж на къща в град Раковски. Това съобщи за „Фокус“ – Пловдив, говорителят на Областната дирекция на МВР. Сигналът за инцидента в кв. „Парчевич“ на града е получен към 21.00 часа снощи. 53-годишният мъж е управлявал лек автомобил „Ланчия“ и е пътувал сам.

На детска градина в София – мисия невъзможна

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/na-detska-gradina-v-sofiia-misiia-nevyzmozhna-6078801

Инициативен комитет внася жалба срещу директора на една от големите детски градини в Столична община, а основното обвинение е свръхприем на деца

Инвестициите вече зависят не от инфраструктурата, а от кадрите, обяви Красимир Вълчев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/31/3121529_investiciite_veche_zavisiat_ne_ot_infrastrukturata_a/?ref=rss


В следващите години постепенно трябва да се увеличава приемът в паралелки за професионална квалификация, за да се отговори на нуждите на бизнеса. През последните две-три десетилетия този вид образование е неглижиран. Това коментира в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.<br /><br />Коментарът му е и по повод недоволство в някои градове за увеличаването на приема в тъкмо такива професионални паралелки за сметка на общообразователните.<br /><br...

Тръмп призова американците да живеят като семейство

http://www.moreto.net/novini.php?n=368170

Гражданите на САЩ да живеят като единно американско семейство. За това призова президентът на САЩ Доналд Тръмп в първото си годишно обръщение пред Конгреса "За състоянието на съюза". Речта му беше наситена с патриотични послания, отбелязват информационните агенции.

От минус 14 до 22 градуса през февруари

https://offnews.bg//obshtestvo/ot-minus-14-do-22-gradusa-prez-fevruari-673898.html

Топла пролет и люта зима ни носи февруари, температурите ще варират между минус 14 и 22 градуса. 

В началото на февруари ще бъде предимно слънчево и доста по-топло от обичайното, особено в Източна България, където ще духа умерен югозападен вятър. Първите валежи се очакват на 3 февруари, ден по-късно застудява и дъждът преминава в сняг. 

През втората половина на десетдневието температурите все още ще са по-високи, но по-близки до обичайните. Отново ще има условия за превалявания, отначало от дъжд, последвани от временно понижение на температурите, при което в Западна и Северна България за кратко ще има и сняг, без да се образува трайна снежна покривка, информира Дарик. 

През второто десетдневие температурите ще се понижат още и ще се колебаят около средните. Ще има и дни със спокойно и слънчево време. Повишена вероятност за валежи има около 12 февруари и през втората половина от десетдневието. Те ще са последвани и от краткотрайни застудявания.

През третото десетдневие на месеца по-голяма е вероятността температурите да бъдат около нормата.

Хеликоптер падна върху къща в Калифорния, трима загинаха

http://www.cross.bg/dyshi-kushta-kaliforniya-1566711.html

/КРОСС/ Трима души са загинали, след като хеликоптер се разби в къща близо до летище в Южна Калифорния, съобщава БНТ. Още двама души са ранени. Инцидентът е станал в град Нюпорт Бийч. Засега не са ясни причините за катастрофата. Още не е известно и дали е имало хора в къщата, в която се е врязала машината. Пострадалите са четирима души на борда и един пешеходец.  

Митрополит Николай се нареди до Ахмед Доган. И срещу "мейнстрийма"

http://clubz.bg/63580-mitropolit_nikolaj_se_naredi_do_ahmed_dogan_i_sreshtu_mejnstrijma

Пловдивският митрополит Николай е един от носителите на Почетния знак за лидерство на името на Стефан Стамболов, връчван от Института по лидерство към УниБИТ, популярен като Библиотекарския университет. Преди две години подобен знак получи почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Ето част от речта на митрополит Николай, произнесена на събитието вчера.

"Признавам, че приех да участвам в днешното събитие с немалко колебания. Не за нещо друго, а защото да бъда наричан "лидер в духовността" ме смущава поне по две причини. Първата е, че като всеки православен християнин намирам суетата за вредно и опасно качество. Ние, православните християни, дефинираме гордостта като грях, и то смъртен. Да приема, а още повече да повярвам, че съм "лидер в духовността" или "духовен лидер", означава безвъзвратно да изпадна в този грях, което е стъпка към погубването на душата. Това, разбира се, аз не мога да си позволя.

Втората причина за моето колебание е, че аз без съмнение съм един от най-критикуваните хора в България, включително от нашите най-видни интелектуалци. Няма мое действие или изказано от мен мнение, което да не е било обругано, похулено, осмяно и в най-добрия случай отминато с пренебрежение. Поради тази причина се притеснявам дали, приемайки да бъда тук, сред вас, дори само с присъствието си няма да хвърля сянка върху вашето събитие? Да наричате митрополит Николай "лидер в духовността"! Представяте ли си колко кощунствено звучи това за мейнстрийма - общото течение на идеологията, която императивно налага на обществото своите оценки, включително за неща, които не разбира? Отсега предчувствам критиките, които ще се изсипят върху нас утре."

Другият носител на почетния знак тази година е омбудсманът Мая Манолова.

Церемонията се състоя в Народната библиотека. Наградите в категория за духовност и за държавност бяха връчени от проф. Стоян Денчев и проф. Светлана Шаренкова.

Сред носителите на отличието са били президентите Желю Желев, Георги Първанов, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Бургас Димитър Николов, българските патриарси Максим и Неофит, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Светлин Русев.

Наградите се връчват в чест на рождението на Стефан Стамболов.

Тръмп зове за спиране на лотарията с американски визи и имиграцията чрез роднинство

https://offnews.bg//sviat/tramp-zove-za-spirane-na-lotariata-s-amerikanski-vizi-i-imigratciata-c-673896.html

В първата си реч  "За състоянието на съюза" Доналд Тръмп призова за единство в Конгреса, но поиска още по-сурови мерки по отношение на имиграцията, настоявайки за стена по границата, спиране на лотарията с американски визи и на имиграцията чрез роднинство. В една от най-дългите президентски речи - американският държавен глава говори час и 20 минути - Тръмп призова Конгреса да остави настрана "партийните дрязги" и да реформира националната федерална система, предаде Асошиейтед прес.

"Тази вечер аз призовавам всички нас да загърбим разногласията си, да потърсим допирна точка и да съберем единството, което ни е нужно, за да изпълним волята на хората, които са ни избрали, за да им служим", заяви Тръмп, а по-късно допълни: "Това е нашият нов американски момент. Никога не е имало по-добро време да се започне осъществяването американската мечта. Съюзът е силен, понеже американският народ е силен."

"Аз моля и двете партии да се обединят, за да ни дадат безопасната, бърза, сигурна, надеждна и модерна инфраструктура, от която нашата икономика има нужда и нашият народ заслужава", призова още Тръмп, но докато го правеше, доказателството за дълбокото разделение между партиите беше очевидно, отбелязва Ройтерс. Почти всички демократи спряха да ръкопляскат секунди след като президентът влезе в залата на Камарата на представителите. Докато половината от публиката бурно ръкопляскаше, изправяйки се на крака, по време на речта, другата половина седеше мрачна и неподвижна, в море от черно облекло, предаде Асошиейтед прес.

Първата дама Мелания Тръмп дойде отделно от съпруга си и бе посрещната със силни ръкопляскания, докато се настаняваше.

В речта си Тръмп потвърди и решимостта си да води "дълга и тежка" борба с наркотиците и обвини за навлизането им "отворени вратички в системата и отворените граници". Те, освен това, позволили "на милиони зле платени работници да се конкурират за работа и заплата с най-бедните американци, и още по-трагично - са стрували живота на многобройни невинни".

По отношение на имиграционните реформи президентът предложи "справедлив компромис", като каза, че може да има "път към гражданство" за близо 1,8 милиона души, вкарани в страната незаконно като деца, но поиска "стена на южната граница". Той призова за край на лотарията с американски визи в полза на "имиграция, базирана на качества" и за спиране на имиграция чрез роднинство (освен съпрузи и малолетни деца).

По отношение на икономическото развитие на САЩ Тръмп се похвали, че "от изборите насам ние създадохме 2,4 милиона работни места, включително 200 000 само в индустриалното производство". "След години на стагнация на заплатите, най-сетне виждаме повишаващи се възнаграждения", каза Тръмп. По думите му фондовият пазар "чупи рекорд след рекорд". Той обеща от другия месец милиони американци да започнат да носят вкъщи още по-високи заплати благодарение на масовите данъчни съкращения, които той подписа като закон в края на 2017 г.

Гуантанамо

В същото време, точно преди речта на Тръмп, Белият дом съобщи, че президентът Доналд Тръмп е подписал заповед, с която оставя отворен американския военен затвор в Гуантанамо, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп ясно показа още по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г., че иска да държи отворен Гуантанамо и "да го запълни с някои лоши типове". 

Президентският указ гласи, че САЩ си запазват възможността да задържат допълнителни вражески бойци в Гуантанамо когато е необходимо. Той задължава министъра на отбраната да препоръчат критерии за решаване на съдбата на лицата, заловени от Съединените щати във въоръжени конфликти, включително изпращането им в Гуантанамо.

Красимир Вълчев: В учебниците ще се учат само факти за комунизма

https://frognews.bg/novini/krasimir-valchev-uchebnitsite-shte-uchat-samo-fakti-komunizma.html

Комунистическата история все още ни разделя по някакъв начин, а и темата се използва политически. Това, което е в учебниците, са само факти и белези на режима, който е съществувал. Това коментира образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

7 признака, че възпитавате децата си правилно

https://offnews.bg//mama-nindzha/7-priznaka-che-vazpitavate-detcata-si-pravilno-673899.html

Днешните родители поставят твърде високи изисквания към себе си, тревожат се да не допуснат грешка във възпитанието на децата си. Затова и лесно могат да попаднат в капана на безкрайните сравнения с другите, да търсят някакви външни критерии за успешност или неуспешност. Обобщавайки своите наблюдения като клиничен психолог, Надин ван дер Линден съставя списък с признаците, по които можем да сме сигурни, че на детето му е провървяло с родителите. 1. Детето ви демонстрира широк спектър от емоции във ваше присъствие. Понякога сблъсъкът със силните емоции на детето може да бъде труден опит. Ние не бихме искали те да са…

Изтичат годишните винетки за 2017 г.

https://www.actualno.com/society/iztichat-godishnite-vinetki-za-2017-g-news_657182.html

Шофьорите, които досега не са се снабдили с винетен стикер за 2018 г., могат да го закупят от дистрибуторската мрежа - бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областните пътни управления, граничните контролно-пропускателни пунктове и др. През 2018 г. за трета поредна година цените на всички винетки не се променят. Цените са както следва: годишна - 97 лв., месечна - 30 лв., а седмична - 15 лв. От следващата година за първи път ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв.

Павел Христов: С приети закони, а не с лозунги показваме решимост за борба с корупцията

http://www.barometar.net/90353/

Антикорупционното законодателство, вотът на недоверие към правителството и обществените нагласи към Истанбулската конвенция бяха във фокуса на срещата на народния представител от ГЕРБ Павел Христов с жители на варненския район „Приморски”. „С приети закони, а не с лозунги показваме решимост за борба с корупцията. Целта на новия антикорупционен закон е да обедини усилията на институциите […]

Италия ще обжалва в Съда на ЕС преместването на Агенцията за лекарствата в Амстердам

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/01/31/3121530_italiia_shte_objalva_v_suda_na_es_premestvaneto_na/?ref=rss


Италианското правителство ще обжалва в Европейския съд решението на ЕС да премести медицинската си агенция в Амстердам, предаде "Ройтерс", като цитира правителствен източник.<br /><br />Вчера кметът на Милано, чийто град също кандидатстваше за ново седалище на службата, заяви за радио 102.5, че е обсъдил въпроса с премиера Паоло Джентилони. "Казах му, че е време да минем в настъпление. Няма съмнение, че така и ще стане", каза Бепе Скала, цитиран от ДПА.<br...

Новата любов на Мария Шарапова

http://www.mediapool.bg/novata-lyubov-na-mariya-sharapova-news274925.html

Тенис звездатаМария Шарапова, която наскоро се завърна на корта, след като изтече наказанието ѝ за употреба на допинг, беше уловена с нов мъж до себе си. На летището в Лос Анджелис Маша тя е засечена с британеца Александър Джилкс, който е основател на сайта Paddle8, специализиран в продажбата на произведения на изкуството, съобщи tennisactu.net. Джилкс е личен приятел на принцовете Уилям и Хари. Той е посещавал престижния колеж "Итън" и е бившо гадже на сестрата на херцогинята на Кембридж - Пипа Мидълтън. Връзката на Мария и Александър все още не е потвърдена, но ако се окаже сериозно, това ще е първият официален романс на тенис звездата след раздялата ѝ с най-добрия български тенисист Григор Димитров. Джилкс се разведе през 2016 г. с първата си голяма любов - дизайнерката Миша Нону. Твърди се, че тя пък е близка приятелка с Мегън Маркъл.

14-годишна се нагълта с хапчета и изпадна в кома

http://dnes.dir.bg/news/koma-momiche-samoubiistvo-opit-26832807

14-годишно момиче е направило опит да се самоубие, съобщава Струма.бг.

Хеликоптер се разби в къща в САЩ, трима са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690526

Хеликоптер се разби в къща в САЩ, трима са загиналиТрима души са загинали, след като хеликоптер се разби в къща близо до летище в Южна Калифорния. Още  двама души са ранени, предава БНТ. Засега не са известни причините за инцидента в град Нюпорт Бийч. Не е ясно и дали е имало хора в къщата, в която се е врязала машината. Очаквайте

Питбулът не убил детето от глад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6690527

Питбулът не убил детето от гладГладът не е единственият определящ фактор. Най-вероятно това куче не е пускано от синджира, а когато едно животно е държано само на определено място, то започва да охранява територията си. Заблуда е, че кучетата обичат деца, не ги нападат - напротив, кучето е хищник и в природата му е да нападне най-лесната плячка.

Не могат да ни върнат топката, защото топката е спукана

https://www.actualno.com/cite/ne-mogat-da-ni-vyrnat-topkata-zashtoto-topkata-e-spukana-news_657184.html

"Не могат да ни върнат топката, защото топката е спукана." Това заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов за bTV в коментар за конфликта между Делян Добрев и Елена Йончева.

Жаблянов: В ГЕРБ очевидно няма разбиране какво е правовата държава

http://www.cross.bg/gerb-zhablyanov-nyama-1566710.html

/КРОСС/ Доказването на обвиненията на Елена Йончева срещу Делян Добрев нямат нищо общо с решението на Конституционния съд по повод подадената от депутата от ГЕРБ оставка, която не беше приета от парламента. Смятам, че решенията на институция като КС трябва да се уважават. Това обяви в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Валери Жаблянов, зам.-председател на Народното събрание и зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България". Коментарът му бе във връзка с решението на КС, че отхвърлената оставка на Делян Добрев като депутат е против Конституцията. Той обаче остана народен представител, а мотивът на партията му за това е, че самият той оттеглил оставката си. Според Добрев в скандала „Кумгейт" нищо не се е доказало и сега на свой ред той и ГЕРБ дори поискаха оставката на Елена Йончева. Според Жаблянов няма връзка между двата случая и според него депутатите от управляващата партия няма как да върнат по този начин топката, защото тя вече е спукана. „Това е така, защото очевидно няма разбиране в парламентарната група на ГЕРБ какво представлява правовата държава - ако те знаеха какво представлява и какво пише в член 4 на нашата Конституция, никога нямаше да се стигне до този случай", смята социалистът

Жаблянов: В ГЕРБ очевидно няма разбиране какво е правовата държава

http://www.cross.bg/gerb-dobrev-nyama-1566710.html

/КРОСС/ Доказването на обвиненията на Елена Йончева срещу Делян Добрев нямат нищо общо с решението на Конституционния съд по повод подадената от депутата от ГЕРБ оставка, която не беше приета от парламента. Смятам, че решенията на институция като КС трябва да се уважават. Това обяви в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Валери Жаблянов, зам.-председател на Народното събрание и зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България". Коментарът му бе във връзка с решението на КС, че отхвърлената оставка на Делян Добрев като депутат е против Конституцията. Той обаче остана народен представител, а мотивът на партията му за това е, че самият той оттеглил оставката си. Според Добрев в скандала „Кумгейт" нищо не се е доказало и сега на свой ред той и ГЕРБ дори поискаха оставката на Елена Йончева. Според Жаблянов няма връзка между двата случая и според него депутатите от управляващата партия няма как да върнат по този начин топката, защото тя вече е спукана. „Това е така, защото очевидно няма разбиране в парламентарната група на ГЕРБ какво представлява правовата държава - ако те знаеха какво представлява и какво пише в член 4 на нашата Конституция, никога нямаше да се стигне до този случай", смята социалистът

Синоптик: Февруари ще е по-зимен от януари, но ще има и много слънчеви дни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6690529

Синоптик: Февруари ще е по-зимен от януари, но ще има и много слънчеви дниОчаква ни динамично време през февруари с редуване на високи температури и валежи от сняг. Февруари ще е по-зимен от януари, ще има доста дни със слънце. Най-високите температури през месеца ще са между 17-22 градуса, но ще има и дни с много ниски минимални температури - 14 и -9 градуса. Това каза за "Денят започва" по БНТ Красимир Стоев,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване