Завъртете невероятно вкусен козунак в пералнята

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zavyrtete-neveroiatno-vkusen-kozunak-v-peralniata-2089212

Ако някога сте опитвали домашен, ръчно приготвен козунак, сигурно никога няма да забравите вълшебния му вкус. Но в забързаното ежедневие времето никога не стига, а пък и това не е лека работа особено ако се спазва правилото, че тестото трябва да се удари 100 пъти п

Русия иска от Великобритания информация за домашните животни на семейство Скрипал

//dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-iska-ot-velikobritaniia-informaciia-za-domashnite-zhivotni-na-semejstvo-skripal-2089252

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова поиска от Великобритания да разкрие здравословното състояние на домашните животни на семейство Скрипал, предаде Франс прес.
 
Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юл

Бивш директор разкри кое е слабото място в Софийския затвор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bivsh-direktor-razkri-koe-e-slaboto-miasto-v-sofijskiia-zatvor-2089244

Гишето, на което се предават вещи на затворниците, е слабото място в Софийския затвор. Това коментира за Дарик бившият му директор Милети Орешарски.

МВР: Не афиширайте в социалните мрежи, ако пътувате през празничните дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mvr-ne-afishirajte-v-socialnite-mrezhi-ako-pytuvate-prez-praznichnite-dni-2089243

Не афиширайте в социалните мрежи, ако през идващите празнични дни около Великден ви предстои пътуване и няма да сте в дома си. Това препоръчват служители на МВР с цел превенция на кражбите.
 
"В случай, че отсъствате от дома си, е добре някой близък,

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/veliki-chetvyrtyk-e-naj-vazhniiat-den-ot-strastnata-sedmica-video-2089181

Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица. В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица е възпоменание за Тайната вечеря.

На Велики четвъртък Господ Исус Христос извършил пасха

Шефът на разузнаването в САЩ: готвим нови мерки срещу Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285498_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9%3A+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D

 Съединените щати планират допълнителни мерки в отговор на руските действия, включително и редица стъпки за защита на междинните избори за Конгрес през ноември, за да се попречи на евентуална намеса на Москва в тях, обяви директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс, цитиран от Ройтерс.

 

Коутс каза, че САЩ ще предприемат още мерки в отговор на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с бойно нервнопаралитично вещество.

Русия отрича отговорност за този случай и отвърна с реципрочни експулсирания на дипломати, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

На среща с репортери Коутс бе запитан дали Вашингтон ще предприеме и други мерки, освен изгонването на 60 руски дипломати.

"Ние внимателно обсъждаме този въпрос и съвсем скоро ще обявим още мерки, - каза директорът на националното разузнаване на САЩ. - Само изчакайте. Мисля, че ние все повече осъзнаваме потенциала на Русия да продължи да се меси по най-различни начини в нашите избори и предприемаме много мерки."

Междувременно Москва каза днес, че ако Вашингтон прояви максимално позитивно отношение при разглеждане на заявките на Русия за визи за новите дипломати, които да заместят изгонените, то тя ще откликне по същия начин, предаде ТАСС. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви това на пресбрифинг, на който му бе зададен въпрос готова ли е Русия да приеме нови американски дипломати на мястото на изгонените.

Русия действа въз основа на принципа на взаимността, подчерта Рябков.

 

По статията работи: Магдалена Иванова

 

Може ли Китай да измести САЩ от лидерската позиция в икономиката?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285497_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%

 Докато изкуственият интелект преобразява световната икономика, икономистите, които някога твърдяха, че огромното китайско население ще изведе страната до статута на "суперсила", ще трябва да преосмислят това си заключение. Всъщност, докато световната икономика достига по-високи етапи на развитие, днешното китайското предимство в трудовата сила утре може да се превърне в недостатък, коментира Кенет Рогоф* за Project Syndicate.

На фона на най-новата търговска битка между Китай и САЩ повечето икономисти приемат за даденост, че Китай ще постигне икономическо върховенство в дългосрочен план, без значение какво ще се случи сега. Все пак с четири пъти по-голямо население от САЩ и твърда програма за наваксване на столетията технологическа стагнация не е ли неизбежно Китай категорично да поеме короната на икономическата хегемония?

Не съм толкова сигурен. Много от икономистите, включително и онези експерти, които виждат огромната трудова сила на Китай като решаващо предимство, се притесняват, че роботите и изкуственият интелект ще заемат в крайна сметка повечето работни места, оставяйки повечето хора да безделничат, заети с развлекателни дейности.

Кое от двете? През следващите 100 години кой ще надделее - китайските работници или роботите? Ако роботите и изкуственият интелект са основните двигатели на производителността през следващия век, може би наличието на огромно население, за което да се полагат грижи, особено население, което е контролирано чрез ограничение на интернета и достъпа до информация, ще се окаже по-скоро пречка за Китай. Бързото застаряване на китайското население допълнително задълбочава проблема.

Понеже нарастващото значение на роботите и изкуствения интелект намаляват китайското предимство в производството, способността да бъдеш лидер в технологиите ще придобие по-голяма значение. Така, сегашната тенденция към по-голяма концентрация на власт и контрол в ръцете на централното правителство, в противовес на частния сектор, може да подреже крилете на Китай, докато световната икономика достига по-високи етапи на развитие.

Възможността Китай никога да не измести САЩ като световен икономически хегемон е обратната страна на проблема с технологиите и неравенството. На Запад всеки се притеснява за бъдещето на труда, но в много отношения това е по-голям проблем за китайския модел на развитие, отколкото за американския. САЩ трябва да решат проблема как да разпределят доходите вътрешно, особено като се има предвид изключително концентрираната собственост върху нови идеи и технологии. Китай обаче има допълнителен проблем - как в ерата на машините да удължи изключителните си права на световна сила в износа.

Вярно, много слабо вероятно е критиките и недоволството на президента Доналд Тръмп да доведат до мащабно завръщане на производствени работни места в САЩ. САЩ обаче имат потенциала да увеличат размера на производствената си база, ако не като работни места, то като продукция. Все пак днешните високотехнологични производствени цехове произвеждат много повече с много по-малко работници. Роботите и изкуственият интелект се използват не само в производството и безпилотните автомобили. Лекари-роботи, финансови съветници-роботи, адвокати-роботи са само върхът на айсберга в настъплението на машините в сегмента услуги на трудовия пазар.

Разбира се, възходът на Китай едва ли е мираж, а бурният му растеж не се основава само на голямото население. Индия има население, което е близко по числеността си (и в двете страни живият по около 1,3 милиарда души), но поне засега е доста назад. Трябва да се отдаде дължимото на китайските ръководители за чудотворната работа, която свършиха, извеждайки от бедността милиони хора и създавайки средна класа.

Бързият китайски растеж обаче е движен главно от технологичното наваксване и инвестициите, пише Рогоф. И макар Китай, за разлика от Съветския съюз, да демонстрира много по-големи компетенции в развитието на създадени на местно ниво иновации - китайските компании вече са лидери в следващото поколение мобилни мрежи 5G, а китайският капацитет за водене на кибервойни отговаря изцяло на американския, това да си близо до най-съвременните технологии не е същото като да ги определяш. Напредъкът на Китай все още до голяма степен идва от внедряването на западни технологии, а в някои случаи, от присвояване на интелектуална собственост. Тръмп едва ли е първият американски президент, който се оплаква по този параграф, и е прав, (макар че започването на търговска война не може да бъде решение).

В икономиката на 21 век други фактори като върховенството на закона, както и достъпът до енергия, обработваема земя и чиста вода, могат също да стават все по-важни. Китай върви по собствен път и не е изключено все пак да докаже, че централизираните системи могат да дадат тласък на развитието още по-напред и по-бързо, отколкото някой си е представял, да докаже, че е много повече от просто страна с растящ среден доход. Световната доминация на Китай обаче едва ли е предопределеният несъмнен факт, който толкова много експерти изглежда приемат, допълва Рогоф.

Все пак САЩ също са изправени пред големи предизвикателства. Например страната трябва да измисли начин да обуздае динамичния технологичен растеж, като същевременно предотврати прекомерната концентрация на богатство и власт. Да бъдеш хегемон обаче не изисква да бъдеш най-голямата страна в света - в противен случай, Англия никога нямаше да управлява голяма част от света, както стана в продължение на повече от век. Китай може да поведе дигиталното бъдеще, ако САЩ "изгубят топката", но няма да стане доминираща световна сила, само защото има по-голямо население. Напротив, настъпващата епоха на машините може да бъде преломен фактор в битката за хегемония.

* Кенет Рогоф е професор по публична политика и икономика в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Биткойнът се обезцени до под 7000 долара за брой

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285496_%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+7000+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B

 Биткойнът се обезцени в сряда под границата от 7000 долара за брой, докато цената и на други криптовалути се понижава, съобщава CNBC.

 

Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута загуби 8% от стойността си, достигайки 6782,64 долара по данни на CoinDesk.

Според Мати Грийнспан, старши анализатор в eToro, движенията в посока надолу в момента са свързани по-скоро с това, че трейдърите оценяват активите си в портфолиото, отколкото с опасенията за световна търговска война.

„Сегашните движения имат огромна връзка с начина на управление на портфейлите, като освен това криптовалутите имат все по-голяма корелация с фондовите пазари, особено през последните седмици“, каза още Грийнспан.

Етер и рипъл, втората и третата по популярност криптовалути, отчитат сериозни понижения в цената си в сряда. Етерът поевтинява с повече от 9% до 365,31 долара за брой, докато рипълът – с повече от 10% до 50 цента за брой.

Криптовалутите като биткойна, които са децентрализирани и не са подкрепени от правителствата по света, са изключително волатилни активи.

Чарлз Хайтър, главен изпълнителен директор на CryptoCompare, заяви, че инвеститорите вероятно бягат към по-безопасни активи, тъй като притесненията около протекционизна остават.

Биткойнът претърпя изключително лош старт на годината, след като цената му се свлече с 48% през първото тримесечие. За сравнение през декември той достигна връх от близо 20 хил. долара.

Всичко за криптовалутите четете тук.

По статията работи: Магдалена Иванова

 

Стара Загора не купи парцел на Луната, но става център на Вселената

https://www.24chasa.bg/novini/article/6796552

Стара Загора не купи парцел на Луната, но става център на ВселенатаИдеята е патентована като търговска марка на територията на България “Мисля, че поставянето на знак “Център на Вселената” в Стара Загора е иновативна идея, която поради своята уникалност ще създаде нова туристическа атракция, а оттам ще се повиши интересът към културата на нашия град.” Този е един от мотивите,

Колко струва отдаването на пороци по света?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285495_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B

 България е на 52-о място в Глобалния индекс на порока на Bloomberg, сравняващ дела от седмичните доходи, който отива за цигари, алкохол, марихуана, амфетамини, кокаин и опиоиди в над 100 страни. „Сенчестата“ икономика, свързана с наркотиците, у нас, се оценява на 41,9 млн. долара.

С 94% от седмичните доходи, отиващи за порочните навици, страната ни попада в средата на класацията и се изкачва с четири места спрямо 2017 г.

В три четвърти от изследваните икономики вредните навици изяждат над една трета от средните седмични доходи на гражданите, сочи индексът. Най-голямо увеличение на седмичните разходи за наркотици, алкохол и цигари е отчетено в Нова Зеландия, следвана от САЩ.

Индексът е чисто икономически индикатор, а не преценка за морала или законността. Той не включва хазартни игри, проституция и други незаконни дейности.

 

Порочните навици излизат най-евтино в Люксембург, където разходите се равняват на по-малко от 10% от средната седмична заплата от 2 071 долара, която е най-високата в света. Бахамските острови, Швейцария, Исландия и Франция допълват топ пет по достъпност.

За сметка на това украинците трябва да харчат 13 пъти повече от седмичната си заплата за същите навици, което превръща страната им в едно от най-скъпите места в света за хората, печелещи местни заплати. Пакистан, Непал и Буркина Фасо също са сред страните, в които вредните навици излизат най-скъпо.

Индикаторът на порока използва цените в САЩ като глобален бенчмарк. С 54% от седмичните доходи, или 617 долара, страната е на 38-о място по достъпност спрямо 17-о място година по-рано.

В абсолютно изражение брутните седмични разходи са надхвърлили 1000 долара само в три страни – Япония, Нова Зеландия и Австралия. За сравнение, същата кошница е излизала под 100 долара в 21 страни, сред които Доминиканска република, Гана, Конго, Колумбия, Южна Африка, Гватемала, Кения и Мианмар.

Докато законите остават ключов фактор за цените на наркотиците, тази динамика се променя, тъй като все повече продажби на наркотици се местят в интернет. Някои нови пътища намаляват риска на част от наркопазарите, тъй като позволяват на потребителите „да купуват наркотици с криптовалути като биткойн и да получават покупките си потайно“, казва се в Световния доклад за наркотиците на ООН за 2017 г.

Сенчеста икономика

Цените на порочните навици са намалели най-много в Иран, Норвегия и Южна Корея, където е отчетен спад от над 200 долара спрямо предходната година.

Тази година Индексът на порока на Bloomberg включва и размера на „сенчестата“ икономика, свързана с наркотиците, в различни региони въз основа на приблизителната стойност на дребно на иззетите наркотици от правоохранителните органи.

„Сенчестата или подземна икономика е управлявана като ефективен бизнес по подобие на официалните бизнеси“, казва Фредерих Шнайдер, професор по икономика от университета „Йоханес Кеплер“ в Линц, Австрия.

По отношение на цените на наркотиците „пазарите на канабис са по-конкурентни в повечето страни, най-вече заради местното производство на наркотика“, казва Манолис Галенианос, преподавател по икономика в Royal Holloway University в Лондон.

„За сметка на това опиоидите трябва да бъдат внасяни от чужбина, което изисква много по-висока изкусност и следователно се прави от съвсем малко организации“, а това води до по-концентрирани пазари по-висока надценка, казва Галенианос.

Кошницата с пороци на Bloomberg следи средните цени на дребно на:

Пакет цигари, популярни и луксозни

Бутилка алкохолна напитка, включително бира, вино и спиртни напитки

Грам стимуланти от вида на амфетамините и/или екстази

Грам канабис, включително марихуана, хашиш и/или масло от канабис

Грам кокаин независимо от формата

Грам опиоиди, включително хероин и/или опиум

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

 

/Видео/ Велики четвъртък е! Да боядисаме червено яйце и още …

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%82%d1%8a%d0%ba-%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b5/

Днес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнството на причастието.
След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и за мнозина се пролива за прощение на греховете“.
След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца, както и през Велика събота преди празника.
Първото яйце трябва да се боядиса в червено.
С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет.

Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.
А защо боядисваме яйца?
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.
18 великолепни идеи за украса за Великден
Мраморен ефект на великденските яйца – с пяна за бръснене
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.
Те носят най-разнообразни названия из България – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто, пише вести бг. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.
6 бързи рецепти за пухкав козунак
Какво да правим със старите козунаци
У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.
Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос така, както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Материалът /Видео/ Велики четвъртък е! Да боядисаме червено яйце и още … е публикуван за пръв път на Региона Бг.

DWN: ИД е само предлог на свръхдържавите за борба за сирийските природни ресурси

http://pogled.info/svetoven/DWN-id-e-samo-predlog-na-svrahdarzhavite-za-borba-za-siriiskite-prirodni-resursi.93612

/Поглед.инфо/ Под предлога за борба с ИД в Сирия се води война за природни ресурси, в частност за богатите газови находища пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Стратегическите интереси на САЩ и Европа в сирийския конфликт са продиктувани от стремежа да се попречи на плановете на Русия и нейните съюзници да играят важна роля в енергийната политика и да разширят влиянието си, добавя изданието.

Сензационен обрат! Племеницата на Скрипал шокира света с тази версия за отравянето му!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285494_%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%21+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%

 Симптомите на натравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия напомнят повече отравянето с рибни продукти. Такова мнение изказва племеничката на разузнавача. Тя се съмнява, че роднините ѝ са били отровени с нервно паралитичния газ Новичок. Според Виктория Скрипал, племеничка на бившия сътрудник на Главно разузнавателно управление, в къщата на Скрипал имало домашни любимци - две котки и две морски свинчета. "Ако е бил използван този газ, те нямаше да оживеят, а на тях им няма нищо", твърди Виктория.  Съседи, обаче, твърдят, че са видели едната котка да бяга от къщата. "Защо е засекретена цялата тази информация? Те са яли там в този ресторант някакво блюдо, което не трябва или е било едва ли не забранено в Англия? Първите признаци, когато са били намерени, много напомнят натравянето с риба", убедена е Виктория. По-рано за животните на Скрипал се притесни и говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. По думите ѝ, е много страно, че никой не дава информация за състоянието им. "Та това са живи организми и в случай на прием на отровен газ би трябвало също да са пострадали", убедена е Захарова. За животните в дома на Скрипал в последно време писаха някои британски медии. По техни данни в дома му живеели котката Масяня, доведена от Русия и също коте от местният приют, както и две морски свинчета. "Котките са могли да избягат от къщи, но морските свинчета би трябвало да са намерени мъртви в клетките си в случай на използване на нервно - паралитичен газ. Нищо по този случай, обаче, не бе казано", казва Виктория пред Daily Mail. 

 
 Blitz.bg

Светът под заплахата на изчисленията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285493_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+

 Днес квантовите компютри излизат от стените на лабораториите, утре - те ще променят живота ни до неузнаваемост

В началото на март 2018 Google обяви за създаването на най-мощния в света квантов компютър със 72 кюбитов процесор [q-bit,кюбит, квантов бит = основна единица информация в квантовия компютър]. Едновременно с това в Русия бе основан консорциум, който с държавна подкрепа ще подготвя отечествен отговор на разработките на Google. Новините за квантовите компютри се появяват почти ежедневно: въпреки че теоретичната идея за такава машина не е нова, едва през последните години се наблюдава пробив в нейната практическа реализация. Сега мощностите на компютрите растат експоненциално, а за лидерство в нарастването им се конкурират десетки лаборатории по цял свят.

Счита се, че квантовите компютри ще дойдат в замяна на класическите компютри, демонстрирайки по-добра производителност поради своята особена физическа природа. Символичен момент ще стане достигането на «квантово превъзходство» – границата, на която квантов компютър ще се справи със задача, непосилна за неговия традиционен «събрат». Въпреки, че това е само наполовина от работата: учените все още предстои да оптимизират свойствата на квантовите чипове, да изключат грешките при изчисленията, да разработят квантов софтуер за различни задачи, и да намалят размерите на устройствата.

След като тези въпроси бъдат решени, квантовите компютри неизбежно ще се втурнат на пазара. Техният търговски потенциал е колосален: от търсенето в бази данни до създаването на цифрово копие на целия човешки живот. При това самите разработчици не си представят докрай къде ще бъде полезен квантовият компютър: очаква се, че той ще вдъхнови зараждането на нови отрасли, в крайна сметка като преустрои цялата обичайна среда на обитаване. Трудно е дори да си представим мащаба на битовите и психологически трансформации, пред които светът ще се изправи в квантовото бъдеще. Обаче той ще донесе и нови опасности – включително до тотално разбиване на пароли, социални катаклизми и кибервойни.

Квантовият скок

В началото на ХХ век работите на Алберт Айнщайн и Макс Планк полагат основите на квантовата механика, която описва света на микрониво. Благодарение на нея разбрахме, че животът вътре в атома протича по напълно различни закони: координатите и скоростта на частиците се намират в «окачено», принципно неопределено състояние. От средата на ХХ век светът започва да се изпълва с технологии, основани на откритията на квантовата механика. Например лазерът – квантов източник на светлина. Като цяло, цялата компютърна индустрия – интегрални схеми, флаш памет, компактдискове и т.н. – дължи своето възникване на квантовата теория.

Обаче в тази епоха (наречена в някои източници «първа квантова революция») става въпрос само за колективно управление на потоците от частици. Да работят поотделно с частиците, учените тогава още не умеят. Подобни инициативи започват да се появяват в началото на 1980-те години. През 1981 г. физикът Ричард Файнман произнася знаменитата си реч в Масачузетския технологичен институт (MIT): «Понеже природата на материята е квантова, на атомно ниво може да я моделира само компютър, основан на квантови принципи». В същото време идеята за квантовите изчисления изразява съветският математик Юрий Манин.

Квантовият компютър се различава от традиционния компютър толкова радикално, колкото последният – от дървените сметала.

Ако в обикновения компютър единицата за съхраняване (запаметяване) на информация – един бит – приема значения 0 или 1, то квантовият бит (кюбит) може да се намира в двете състояния (0 и 1) едновременно («квантова суперпозиция»), тоест той може да бъде «измерен» само с някакъв процент вероятност. На практика това ускорява изчисленията в случаите, когато за намиране на отговор трябва да се обработват множество варианти. Например, ако на традиционен компютър се възложи търсене на изход от лабиринт, машината преминава през всички варианти на пътища (маршрути) от лабиринта, стига до всички възможни пътища без изход, и чак тогава изяснява, къде е изходът. Квантовият компютър ще се «движи» по всички маршрути едновременно и веднага ще даде отговор.

В края на ХХ век учените трудно се удава да напредват на квантовия фронт. През 1980-те идеята за квантовите изчисления изобщо не е конкретизирана. Едва през 1990-те са формулирани базовите операции – алгоритъм на Шор за разлагане на числата на прости множители (най-прост пример – 5x3 = 15) и алгоритъм на Гроувър за търсене на информация в бази данни. През 2000 г. в Мюнхенския технически университет създават 5-кюбитов компютър, а през 2001 г. в IBM представят 7-кюбитов компютър. По-нататък работата се прекъсва.

Алексей Федоров, старши научен сътрудник от Руския квантов център обяснява:

На прага между двата века създаването и управлението на квантовите системи изглежда нерешима задача. «Да се улови» един атом, да се контролират и измерят неговите характеристики – тогава за това е бил нужен научният прогрес от последните 10–15 години. Сега обаче базовият набор от технологии е създаден. Формирано е също и разбиране за това, на какво е способен един квантов компютър. Плюс това, през последните 3-4 години потекоха инвестиции за разработката. Тоест, всички трендове се сляха в едно.

Отделно внимание заслужава многообразието от квантови технологии: кюбитове се създават на основата на ултрастудени атоми (групата Лукин – Харвардски университет), йонни капани (групата в Мериленд), полупроводникови спинове (Intel), свръхпроводящи елементи (Google). Фактът, че няколко платформи едновременно са достигнали високо ниво е впечатляващ. Преди няколко години изглеждаше, че безалтернативна технология ще бъдат свръхпроводящите кюбитове, обаче сега са намерени други успешни решения. Това изостря конкуренцията.

2017 година носи истински пробив в мащаба на квантовите технологии. През юли международна група, ръководена от харвардския професор Михаил Лукин, създават 51-кюбитов компютър. През ноември Университетът на Мериленд се появява 53-кюбитов екземпляр, а в IBM – 50-кюбитов компютър.

Евгений Кузнецов от Singularity University [Университет на сингулярността – частна компания, университет, мозъчен център и бизнес инкубатор в Силиконовата долина, фокусирана върху научния прогрес и експоненциалните технологии] прогнозира:

Компютри с няколко стотин кюбита ще бъдат построени тази или следващата година, а компютри с няколко хиляди кюбита – след три до пет години. Растежът следва експоненциална траектория, какъвто обикновено е случаят с технологиите. Отначало напредъкът се извършва предпазливо, като изглежда, че нищо не се случва. Обаче сега се е натрупала критична маса от постижения, и развитието ще бъде изключително бързо.

Коварните кюбитове

Обаче пред разработчиците има остават немалко проблеми от теоретичен и практически характер. Операциите с кюбитове (квантови битове) са затруднени поради тяхната квантова природа. Най-малкият контакт с външната среда заплашва кюбита със загуба на ценното му състояние на суперпозиция. При това групите кюбитове може да бъдат в това състояние само заедно (свързани, или в кохерентно състояние): "счупването" на един кюбит събаря цялата крехка система (декохерентност). В резултат на това, колкото повече са задействаните в компютъра кюбитове, толкова по-трудно е да се стабилизира тяхната работа. Засега не се удава поддържане на кюбитове в състояние на кохерентност и секунда – за това време не може да се изчисли много. Един от първите методи за борба с декохерентността предлага руският физик Алексей Китаев през 1997 г.

Според Иван Храпач от лабораторията за изкуствени квантови системи при Московския физико-технически институт:

Постепенно тези методи започват да работят все по-успешо. В 72-кюбитовата система на Google кохерентността не е намалена, в сравнение с 50-кюбитова, което вече е добре. Кюбитовете се учат да се разполагат така върху чип, че да не си пречат един на друг, а взаимодействието между тях да бъде контролируемо, да се включва и изключва по команда.

IBM Research⁄Flickr

Квантовият компютър засега изглежда голям и тромав, но скоро неговият вид ще стане «по-дружелюбен»

С удължаването на кохерентността е свързан и въпросът с точността на изчисленията: нестабилността на квантовите състояния води до грешки в резултатите, от които досега все още никой компютър не е избавен. За най-надежден се счита 9-кюбитовия компютър, създаден от Google през 2016 г. – в него вероятността за грешка е 0.1%. В IBM са се придвижили напред в написването на алгоритми за автоматична корекция на грешки. Евгений

Според Евгений Кузнецов от SingularityUniversity:

Методите за корекция на грешките са не по-малко важен параметър на компютъра от броя на неговите кюбитове. Това е върхът на квантовата мисъл, именно тук скоро ще се разгърне съперничеството.

Отделен е въпросът – ще се получи ли въобще – квантовият компютър да бъде направен универсален. На този етап се създават само симулатори, способни да работят с ограничен набор от алгоритми. Не може да им се зададе произволна задача. Обаче без мултифункционалността, присъща на класическия компютър, квантовият компютър не може да го замени напълно.

Сега се изучава вариант за създаване на универсален квантов компютър – към това потенциално водят избраните от Intel полупроводникови разработки. Няма теоретични бариери, всичко зависи от амбициите на разработчика. Въпреки, че по-вероятно изглежда използването на хибриден модел: зареждаме в квантовия компютър заложената в неговия алгоритъм задача, получаваме отговора и по-нататък продължаваме да работим на класическия компютър. – Алексей Федоров. Обаче според Евгений Кузнецов:

Както показва историята на иновациите, новите технологии не изместват старите, а ги допълват. Най-вероятно ще се наблюдава синергия: задачи, които най-добре се решават на квантов компютър, ще се преместят там, докато други ще останат на класически компютри.

При това по производителност квантовите компютри изпреварват традиционните компютри буквално пред очите ни: тази психологически важна граница се нарича «квантово превъзходство». Още през 2017 г. учените извършиха от изградени симулатори изчисления, които са недостъпни за обикновените персонални компютри. А най-новият 72-кюбитов процесор на Google, според компанията, окончателно ще засили «квантовото превъзходство».

Достигането на тази граница за мнозина изглежда формално «изобретение» на квантовия компютър. Въпреки, че Google все още трябва да представи задача, в която да бъдат доказани тези техни заявления. Засега това не е направено. Така или иначе, достигането на квантово превъзходство е въпрос на тази или следващата година, сега основните усилия са насочени натам.

Във всеки случай, технологичният свят може да въздъхне спокойно: законът на Мур (удвояване на производителността на процесора на всеки две години), най-вероятно, ще бъде продължен. През последните 40 години, в съответствие с тази закономерност, броят на транзисторите на процесорите се е увеличил от две хиляди до 1,3 млрд. Сега размерът на транзистор съставлява само няколко атома, и по-нататъшно му намаляване става все по-трудно (според различни прогнози, теоретичният минимум ще бъде достигнат в началото на 2020-те години). В същото време съвременните суперкомпютри, както и преди не са подходящи за решаване на много задачи.

Идеята за квантовите компютри е формулирана преди почти 40 години, но тогава те не са изглеждали толкова необходимо нещо – считало се, че класическият компютър има огромен потенциал. Но днес ние почти го изчерпахме. Така че квантовите компютри пристигат навреме.

Надпревара в съображенията

Паралелно с развитието на квантовото «желязо» протича друг епохален процес – откриването на публичен достъп до компютрите. Вече от няколко години всеки може да се възползва от модела от 5-кюбитовия модел Q-Experience на IBM: достатъчно е да отидете на сайта на проекта, да се свържете към компютъра чрез облачна връзка, и да пуснете на него свой алгоритъм. От тази възможност са се възползвали десетки хиляди програмисти от цял свят. Компанията също така е разработила 20-кюбитова версия за корпоративни клиенти (Daimler, Honda, Samsung, JPMorganChase). Аналогични проекти създава Google.

Според Иван Храпач: Тези на пръв поглед алтруистични стъпки са полезни за самите разработчици. Учените са насочени към създаване на универсално изчислително устройство и не виждат целия спектър от възможни приложения. Обратната връзка от потребителите е много удобна. Компаниите ще разберат кои алгоритми интересуват от хората и къде компютърът работи по-добре. Оказа се, за компютъра интересни задачи може да се измислят много, и даже такова «игрално» устройство ще бъде доста полезно. Излизането на квантовите компютри на пазара не е въпрос на достигане на определен брой кюбита, или други технически параметри. По-важно е да разберем, защо те са за обществото, ще бъде ли производството им оправдано. А за това трябва да се формира клиентска среда около продукта.

Алескей Федоров напомня: Комерсиализацията на технологиите не става в един момент, те се внедряват в бизнеса постепенно. Същата ситуация беше в зората на компютърната епоха, през 1960-те години на миналия век.Отначало не бе ясно кой се нуждае от компютри. Но хората за тях измислиха за тях различни задачи, и в един момент изобретението стана масово. С квантовия компютър вече е в ход аналогичен процес.

По оценка на Market Research Future, в близките години пазарът на квантови компютри (включително компоненти, квантов софтуер и услуги, базирани на него) ще нарасне с 24% на годишна база, достигайки към 2022 г. $2,5 млд. Сега D-Wave Systems [първата в света компания, която продава квантови компютри] вече доставя компютри с «квантово ускорение» на големи корпоративни клиенти (Google, Lockheed Martin, NASA) на цена $10-15 млн. за брой (наистина, някои експерти ги считат за условно-квантови).

Ако говорим за разработки, които могат да се появят на пазара през следващите години –очаква се жестока конкуренция. Google, IBM, Intel и Microsoft са инвестирали в своите проекти, според различни оценки, до $ 500 млн. Наравно с тях в квантовата надпревара участват стартиращи [start-up]компании (Rigetti Computing, IonQ, Quantum Circuits), които се създават на базата на университетите и се ползват с все по-голямото внимание на инвеститорите (през миналата година Quantum Circuits е привлякъл $18 млн).
 

Освен това, в САЩ, Европейския съюз, Япония и Китай действат правителствени квантови програми. Така например, в началото на март 2018 бе съобщено, че китайските власти са си поставили за цел да създадат национален 50-кюбитов компютър до 2022 г. Общо в света броят на патентите за квантови изчисления е нараснал четирикратно през периода 2014-2017 г. САЩ са водещи с 800 патента през 2017 г., 200 патента от Япония и Китай (данни от Thomson Innovation Database).

Кой ще стане локомотив на квантовата надпревара?

За стартиращите фирми е по-добре да задействат решения за гъвкавост и креативност. Големите корпорации имат повече ресурси за подбор на разработчици, обаче тяхната корпоративна система за управление е тежка. Днес проблемите на квантовите компютри носят фундаментален характер, затова плюсовете и минусите на тези играчи са уравновесени. Когато теоретичните въпроси бъдат решени, започва период на спин-оф [отделяне, отцепване]: от корпорациите и от университети ще се зараждат нови компании, специализиращи се в отделни технически решения. С други думи, квантовите компютри ще навлязат на пазара не под марката на GoogleIntelили MIT, а като самостоятелни, създадени от нулата марки. Също както на времето ARM, създадена като като спин-оф на Кеймбриджския университет, накара Intel да излезе от пазара на мобилни технологии. – казва Евгений Кузнецов.

На квантовия пазар се появяват различни ниши и ще се намерят задачи за всички Сега индустрията се намира в продуктивен етап: разработчиците нямат тайни, ние работим максимално най-открито. Това улеснява притока на нови играчи. Обаче съвсем скоро компютърът ще се превърне от физическа задача в инженерна задача, ще започне конкуренцията и откритостта ще изчезне. – добавя Иван Крапач.

В квантовата надпревара участва и Русия, макар и със забележимо изоставане от водещите страни. През 2011 г. е създаден Руския квантов център на база на научния град «Сколково». През 2016 г. той привлече 400 милиона рубли от "Газпромбанк" и демонстрира на профилните конференции отделни разработки, но не и цял компютър. Скоро центърът ще има конкурент: в началото на март стана известно създаването на консорциум с цел създаване на 50-кюбитов компютър за пет години. Споразумението за това е подписано от Московския държавен университет, Внешэкономбанк, «ВЭБ-инновации», Фонд перспективных исследований и АНО «Цифровая экономика». Очаква се инвестициите в проекта да възлизат на 900 млн. рубли.

У нас мащабът на инвестициите в квантовите компютри не е голям, за цялата страна той е сравним с една-две американски стартиращи компании. При тези условия – според Алексей Федоров – шансът да се догонят лидерите ще се появи, само ако Русия предложи някаква оригинална идея. Също така остава варианта да се конкурираме не в хардуера «желязото», а в създаването на квантов софтуер [квантово програмно обезпечаване], алгоритми.

А според Евгени Кузнецов – Преимущество на Русия в квантовата надпревара ще стане силната физико-математическа школа и възможността за по-евтино набиране на таланти, отколкото в САЩ. Минус се явява руската мудност в организационните въпроси.

Пълен разчет

Къде може да намери приложение квантовият компютър? Най-често срещаният отговор буквално цитира идеята на Ричард Фейнман преди 40 години: «да симулира физиката». Благодарение на ускореното моделиране на биологичните процеси, квантовите компютри ще бъдат полезни в химическата промишленост, фармацевтичните продукти и разработването на нови материали.

Изчислителната химия е не само създаването на лекарства, но и цифровото моделиране на човешкото тяло като цяло – отбелязва Евгений Кузнецов. – Сега медицината се движи към това, че не са ни нужни лекарства, а правилно въздействие на клетките, така че те самите да регулират процесите в тялото. Обаче за това е нужно друго ниво на разбиране на функциите му на микрониво. Ще се изисква изцяло цифров двойник на човека, на който може да се отработят сценариите на протичане на болестите. Аналогични двойницимогат да бъдат създадени по принцип за всички живи същества. Очаква ни виртуализация на реалността. Да си представим не само цифров модел на предавка или двигател, а цифров град, в който може да се увеличи детайлизацията на всеки обект чак до колелцето, да го разчетете надлъжно и напречно. Радикално ще се променят логистиката и процесите на управление. Ако няма сривове, след 5-7 години тези въпроси ще бъдат преведени в квантови релси.

Shutterstock

Моделирането на химически съединения с квантов компютър ще открие широки възможности за създаване на нови материали и лекарства.

Друга сфера на приложение на квантовите компютри ще бъде изкуственият интелект. В Google още от 2013 г. изследват възможностите си за програмиране на невронни мрежи и машинно обучение. Сега на изкуственият интелект ще се наложи да пресее маса от варианти за избор на най-добрата алтернатива – квантовите алгоритми ще му позволят да реагира незабавно, почти импровизирайки.

Досега човекът е създал само ограничен изкуствен интелект [ИИ], ограничен в решаването на специални задачи – казва Иван Крапач. – Ако са ни нужни универсални роботи, ще се наложи да се обърнем към квантовите методи. Но трябва да действаме внимателно, в противен случай те незабавно ще станат по-умни от човек.

Заседяхме се на Земята

Космическата експанзия обещава невероятни печалби за бизнеса, но тя може така и да си остане красива мечта.

Също така перспективни изглеждат квантовите изчисления в космонавтиката.

Сега ние събираме много данни за космоса, но анализираме нищожна част от тях –Квантовият компютър ще помогне да увеличим тази част – в идеалния случай до 100%, което ще доведе до качествен напредък в разбирането на космоса. Напълно е възможно негова помощ успеем да намерим други приг

МВР съветва: Не афиширайте в социалните мрежи, ако пътувате през празничните дни

https://petel.bg/MVR-savetva--Ne-afishirayte-v-sotsialnite-mrezhi--ako-patuvate-prez-praznichnite-dni__258616

Снимка: Булфото Не афиширайте в социалните мрежи, ако през идващите празнични дни около Великден ви предстои пътуване и няма да сте в до...

Идват облаци, днес ще завали

https://petel.bg/Idvat-oblatsi--dnes-shhe-zavali__258617

Снимка: фейсбук Днес от запад на изток облачността ще продължи да се увеличава. След обяд в западните и централните райони ще се развива ...

Велики четвъртък е: Спазват се древни традиции и обреди, замесва се богова пита и правим кръстен знак

https://petel.bg/Veliki-chetvartak-e--Spazvat-se-drevni-traditsii-i-obredi--zamesva-se-bogova-pita-i-pravim-krasten-znak__258618

Снимка Булфото Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица. На този ден Христос събира учениците си на Тайната вечеря и им ...

Евростат: Близо 8 хиляди млади българи са напуснали висшето си образование

https://petel.bg/Evrostat--Blizo-8-hilyadi-mladi-balgari-sa-napusnali-vissheto-si-obrazovanie__258619

Снимка: Булфото Близо 8 хиляди млади българи /или около 3,4 на сто от всички български студенти/, са напуснали по различни причини висшето ...

Бивш директор разкри кое е слабото място в Софийския затвор

https://petel.bg/Bivsh-direktor-razkri-koe-e-slaboto-myasto-v-Sofiyskiya-zatvor__258620

Снимка Булфото Гишето, на което се предават вещи на затворниците, е слабото място в Софийския затвор. Това коментира за Дарик бившият му ...

Гръмотевици и краткотрайни валежи днес..

http://regiona.bg/%d0%b3%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b8-%d0%b4%d0%bd/

Прогноза за България за 05.04.2018

Днес от запад на изток облачността ще продължи да се увеличава. След обяд в западните и централните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, с гръмотевици. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър. Ще се задържи топло, с максимални температури между 20° и 25°, за София – около 22°.

В планините след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и в масивите от западната половина от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд, с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около 6°.

Материалът Гръмотевици и краткотрайни валежи днес.. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

САЩ изхарчват огромни пари, за да купят суверенитета на страните от Западна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285492_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D1%81%

 Точно преди 70 години Конгресът на САЩ одобрява, а президентът Хари Труман подписва знаменития „План Маршал“. В рамките на тази програма страните от Западна Европа получават безвъзмездно от Америка колосални средства. Но невижданата щедрост на Вашингтон има своите причини. Всъщност на Европа ѝ дават подкуп в замяна на отказа от суверенитет. В противен случая тя заплашва да отиде в сферата на влияние на СССР.

Икономическата ситуация в Европа през втората половина на 40-те години е крайно тежка. В страните, където се водят сраженията от Втората световна война, са разрушени цели градове, инфраструктурата, в това число транспортната, е сериозно пострадала. Общият обем на промишленото производство в Европа е 88% от довоенното.

За да се разбере мащабът на падението, трябва да се отчете, че в това число се оценява и потенциалът на невоюващите страни и на Великобритания, където през годините на войната производството расте непрекъснато, а в резултат на това промишлеността остава на „военни релси“ и изискваща конверсия.

Селското стопанство (отново, по обобщени оценки и с отчет на неучастващите във войната страни) губи 15-20% от довоенното си равнище, но ситуацията е крайно неравномерна. Населението на Германия, например, гладува.

Процъфтяват безработицата, нищетата, разрухата и бандитизмът. Укрепва общото чувство на безизходица.

В тези условия САЩ решават да предоставят на страните от Западна Европа безпрецедентна и безвъзмездна финансова помощ. Но нейното разпределение изглежда странно: от 12,4 милиарда долара за четирите години на действие на „Плана Маршал“, близо три милиарда са доставени на Великобритания, 2,5 на Франция, 1,3 на Италия. Това ни кара внимателно да погледнем не само в икономическата, но и в политическата ситуация в тези три страни.

Един призрак броди по Европа

След юли 1945 г. Уинстън Чърчил губи изборите, отстъпвайки пред мнозинството на лейбъристите и техния лидер Клемънт Атли. Консерваторите в хода на избирателната кампания се опират предимно на своите военни победи, а техните опоненти говорят за бъдещето. Предизборната кампания на Атли така и се нарича –„Да погледнем бъдещето в лицето“. Тя обещава да създаде във Великобритания държава на „всеобщото благоденствие“ в съответствие на идеите на демократическия социализъм.

Лейбъристите подкрепят запазването на въведения във военно време държавен контрол над икономиката, национализацията на най-важните отрасли на промишлеността, транспорта и Английската банка, а също така и укрепване на съюза със СССР. В резултат те получават мнозинството в Камарата на общините, формират правителство и се опитват да осъществят своите предизборни планове, сблъсквайки се с противодействието на консервативната камара на лордовете. Въпреки това до 1947 г. Атли успява да национализира, например, железопътния транспорт, електроенергията и въгледобивната промишленост.

В следвоенна Франция управляват не лейбъристите, но местната комунистическа партия има сериозно влияние в политиката. Движението на съпротивата действа и се управлява при активното участие на ФКП, комунистите играят основна роля в Парижкото въстание от 1944 г. Към компартията в тези години се присъединяват много световни знаменитости, включително и Пабло Пикасо. След освобождението на Франция комунистите влизат в правителството на Дьо Гол и към края на 1945 г. броят на членовете на ФКП е от повече от половин милион души. На октомврийските избори в Националното събрание през тази година комунистите получават първо място – 26,2% от гласовете и най-голямата фракция. При това второ място и резултат от 23,4% получават социалистите на Френската секция на Работническия интернационал.

В Италия комунистическата партия играе водеща воля в антифашисткия Комитет за национално освобождение, а през 1944-1945 г. става най-голямата политическа партия на страната – нейната численост достига близо два милиона души. Както и в случая с Франция, представителите на ИКП влизат в следвоенното правителство. А на парламентарните избори от 1948 г. получават повече от 30% от гласовете.

В Ялта страните-победителки, разбира се, се договарят за разделяне на сферите на влияние. Само че западната сфера на влияние сама се дърпа изпод англосаксонския контрол и явно е привлечена от Съветския съюз. Толкова е голям престижът на СССР и на комунистическата партия, заради това, че изнасят на своите плещи тоталната война и освобождават Европа от фашизма.

Това е сериозна заплаха, за която без заобикалки говори във Фултън Уинстън Чърчил, давайки началото на Студената война.

Ненапразно нашите „чуждестранни партньори“ прекарват 70 години, за да изчистят от паметта на европейците тези страници от историята и да преобърнат дотолкова тяхната представа за миналото, че в ЕС да приравнят комунистическата и фашистката идеологии. „Планът Маршал“ е първата крачка в тази насока.

Как се ражда Европейският съюз

На пръв поглед, „Планът Маршал“ предлага на страните от Западна Европа финансова помощ, отчитайки при това интересите на самите САЩ. Т.е той представлява вариант за взаимноизгодно икономическо сътрудничество. Именно така говори за него в своята реч в Харвардския университет на 5 юли 1947 г. държавният секретар на САЩ Джордж Маршал. Описвайки ситуацията в Европа той заявява:

„Фермерите винаги са произвеждали хранителни продукти, за да ги обменят с жителите на градовете за други потребности от живота. Това разделение на труда е основата на съвременната цивилизация. В момента то се намира под заплаха. Градовете и градските отрасли на промишлеността вече не произвеждат необходимите стоки, за да ги обменят за продоволствието на фермерите. Има огромен недостиг на суровини и гориво. Машините, както вече казах, не са достатъчно или са напълно износени. Фермерите не могат да намерят необходимите им стоки в продажба. Междувременно хората в градовете се нуждаят от храна и гориво, в някои области на Европа броди призракът на глада. Затова и правителствата са принудени да използват своите бюджетни пари и кредити, за да закупят стоките от първа необходимост зад границата… Истината е това, че през следващите три или четири години потребностите на Европа от чуждестранно продоволствие и други най-важни продукти – основно от Америка, дотолкова ще превишат нейната настояща платежна способност, че ще е необходимо да ѝ се окаже значителна допълнителна помощ, или тя ще се сблъска с много сериозно изостряне на ситуацията в икономическата, социалната и политическата области“.

Т.е. на страните от Европа трябва да им се дадат пари, за да могат да купуват стоки от Америка. Класическа политика, която позволява да се създават работни места в САЩ и в крайна сметка да се върнат изразходваните пари.

По-малко от година по късно, на 3 април 1948 г., в САЩ е приет законът „За оказване на икономическа помощ на чуждестранните държави“, определящ конкретното изпълнение на „Плана Маршал“. В съответствие с този закон, във всяка страна участник в плана се назначава специална мисия за изясняване на потребностите и разпределяне на парите. Специалният представител, координиращ работата на всички мисии, се разполага в Париж.

Икономическото списание United States News and World Report през 1948 г. с радост пише „Администраторът по привеждането на практика на тази програма … може, например, да каже на Франция дали е нужно да възстановява железопътните си линии или да подобрява магистралите . Той може да реши въпроса за това дали следва да механизира фермите си…“ и т.н.

При това законът иска от страните участници в Плана да проведат „финансови и валутни мероприятия, необходими за стабилизацията на паричното обръщение“, колкото се може по-скоро да балансират бюджета и да отстранят митническите бариери, за да „поощряват и облекчават разширението на обмена стоки и услуги помежду си“.

По този начин, „Планът Маршал“ създава от страните в Западна Европа икономически блок. Който след 1951 г. и приемането на закона „За взаимното осигуряване на сигурността“ започва да се формира като военен блок.

Още на 12 юли 1947 г. в Париж се събират представителите на 16 страни от Западна Европа за обсъждането на „Плана Маршал“. В последствие на основата на Парижката конференция възниква Комитет по икономическо сътрудничество за координация на усилията по изпълняването на Плана. А от него израства Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Т.е., в крайна сметка, на Евросъюза.

„Законът за „Оказване на помощ на чуждите държави“ няма прецедент в световната юридическа практика: това е закон приет от законодателните органи на една страна, но имащ сила за други, формално суверенни държави“, пишат по този повод в СССР.

Цената на суверенитета

Едно от условията за присъединяване към „Плана Маршал“ е извеждането на комунистите от състава на правителствата. И във Франция, и в Италия представителите на компартиите принудително напускат правителството. Но с това политическият натиск от страна на САЩ не се ограничава.

Съгласно американския закон от 3 април 1948 г. администраторът по осъществяването на „Плана Маршал“ е упълномощен да прекратява действието на програмата за конкретните страни , ако, според него, тази страна „не изпълнява подписаните от нея споразумения“. Има и подобна точка: администраторът има право да прекрати оказването на помощта по всяко време, ако това „повече не отговаря на националните интереси на САЩ“.

По този начин икономическата помощ открито се обявява за инструмент за предвижване на американската политика на територията на Западна Европа. На едната страна на везната стоят огромни пари, толкова необходими за разрушените икономики, а другата – необходимостта да се следват интересите на САЩ под строг надзор на американските администратори.

През 1948 г. в Италия е разгърната мощна антикомунистическа кампания, в която са въвлечени много политически и обществени сили, включително и църквата. Те получават пряката подкрепа на посолството на САЩ, което не е странно – в навечерието на изборите в самият Маршал в италианския парламент пряко заявява, че в случай на победа на комунистите, финансовата помощ за страната ще бъде прекратена. Изборът между парите и демокрацията става конкретен както никога.

Има ли алтернатива „Планът Маршал“?

Безалтернативността на „Плана Маршал“ за възстановяването на разрушените от войната икономика и до ден днешен остава под съмнение.

Страните от Източна Европа преживяват този сложен период, опирайки се на друга икономическа система. Самостоятелно осъществява следвоенното си възстановяване и Франкистка Испания, която не е включена в американския план.

Без съмнение, сериозното финансово подхранване изглажда за Западна Европа много остри ъгли и позволява тя да достигне до високите стандарти на живота за най-кратки срокове. Но цената на тези процеси е фактическото превръщане на западноевропейските страни в американски доминиони.

Превод: Поглед.инфо

 

Пълнят ни главите с глупости. А ние им вярваме.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285491_%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8.+%D0%90+%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B8%D0%BC+%D0%B2%D1%8F%D1%80%D

 Хиляди са се подписали в петиция против изграждането на джамия пред НДК в София. „Каква джамия пред НДК?!“, биха попитали повечето българи. В същото време значителен брой сънародници четат, възмущават се и споделят, как една министърка щяла да строи мюсюлмански храм пред Националния дворец на културата. Няма значение, че нито министрите разрешават строежите, нито мюсюлманското изповедание има такова желание, нито пък някаква частица от тази история е истина. Лъжата „хваща дикиш“, а вярващи винаги се намират. Кой пълни главите на хората с тези глупости?

Отговорът получих от един таксиметров шофьор. Прочел в един от кафявите вестници, че „ще сменят нотариалните актове, защото ще въвеждат данък от 60 евро на кв/м, а пък това се налага заради влизането ни в Шенген“. И в този случай нито някой ще сменя нотариалните актове на имотите, нито някой смее да планира толкова безумно висок данък, а още по-малко едното зависи от другото. Успокоих мъжа, че не ни искат в Шенген и няма да го сполети всичко това.

Много издания тиражират глупости, защото много хора вярват в тези глупости. И не е известно засега кое е яйцето и кое е кокошката - дали много хора вярват, защото се тиражират много лъжи, или пък се тиражират много лъжи, защото много хора им вярват?

Доказано с числа

Доказателството дойде черно на бяло. Изследователският център „Тренд“ публикува национално представително проучване, според което две трети от българите вярват, че някакви организации нарочно създават болести, за да продават лекарства. Този сюжет е популярен в литературата и в киното, но не е радващо да научим, че 66% от българите вярват в нещо, за което няма никакви доказателства. 40% пък вярват, че светът се управлява от тайно общество, тип илюминати, масони и т.н. Успокоението е, че „само“ 25% вярват, че същите тези тайни общества и организации пръскат населението с отрова с помощта на самолети – т.нар. химически следи, chemtrails. По този показател България не се различава от САЩ, според данните от широко отразено изследване в американските медии в края на 2017 г.

Но пък има едно нещо, по което българите са на първо място – вярата, че Ванга е предсказала вече всичко. Цитираното проучване на „Тренд“ казва, че 75% вярват в пророческите способности на петричката врачка. Всъщност, българите не са сами тук – в руските медии Ванга е не по-малко тачена и популярна. Покойната баба Ванга, както е наричана, е безспорен феномен. Но склонността към всяко събитие да се нагаждат нейни препредадени думи, вече е придобила пародийни размери. Над половината българи също така вярват, че има хора, които могат да лекуват с техните свръхспособности - няма медицина, няма наука.

Кое е първо - лъжата или глупостта?

Deutsche Welle Bulgarische Redaktion Ivan Bedrov (DW/P. Henriksen)

Иван Бедров

При такова състояние на обществото, напълно обяснимо е защо търговски медии експлоатират суеверията и вярванията, за да печелят от това. Но дали пък обществото не е в това състояние заради глупостите в медиите? Защо българите да не вярват в свръхестествени „лечители“, след като в национален ефир им разказват колко са опасни ваксините и им показват усмихнати хора, които се били излекували от смъртоносни болести без да ходят на лекар? Защо да вярват, че животът им зависи от тях самите, след като най-големите телевизии им прожектират хороскопи и дават трибуна на „гадателката“ на този или онзи? И защо да не вярват хората в съществуването на тайни общества, които управляват света и мразят всички човеци, след като телевизорът дава думата и на онези, които обясняват как „американците сами си направиха 11 септември“? Лъжата не само разчита на глупостта, лъжата произвежда още глупост.

Затова в случая не е толкова важно кое е първото – лъжата или глупостта. По-важно е, че по-малко лъжи в медиите е нещо реално постижимо, докато по-малко глупост сред населението е нещо по-скоро пожелателно. И дългосрочно лъжата може да се окаже преди глупостта, колкото и двете да се възпроизвеждат. Затова данните от изследването на „Тренд“ са тревожен знак, а не повод за шеги и вицове сред информираното малцинство. Това е и пореден повод медиите да си припомнят отговорността, с която са натоварени. Днес излъчват безкритичен репортаж за кмет, който ръси със захар срещу катастрофите. Утре обаче някой ще изфабрикува теория как телевизията облъчва с хепатит от екрана и зрителите няма да повярват на опроверженията в ефир. Просто ще бъде късно.

 

Трус разтресе Пиринско тази нощ

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d1%83%d1%81-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%82%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d1%89/

Лек трус е регистриран вчера в 19.06 ч. в района на Разлог.

Това посочи справка на сайта на Националния Институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Земетресението е било с магнитуд 2.1 по скалата на Рихтер.

 

Материалът Трус разтресе Пиринско тази нощ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хороскопът за днес: Близнаци не спорете, Везни не забравяйте отговорностите си, Стрелци контролирайте емоциите

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%82/

Хороскоп за 05 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Работа и пак работа. Много неща са ви на главата и се опитвате да ги решите всички едновременно. Опитайте се да овладеете мислите ви, защото ще ви водят в много посоки и ще ви разсейват. Бъдете по-концентрирани.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Добре свършената работа днес ще ви носи огромно удоволствие. Колкото и странно да им изглежда на другите, но да почистите, да подредите, да сложите ред днес ще ви носи голяма радост. Просто обмовявате собствения си свят, правите го красив, приветлив и цъфтящ. Може пък и помощници да си намерите.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Ще търсите отговор на сакрални въпроси, но наред с това ще кипи трескава дейност. Добре е междувременно да не изоставяте кариерата си. Не се опитвайте да спорите с началниците си, не е във ваша полза.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Днес ще сте доста по-заети от обикновено, но трябва да сте много внимателни с хората, с които контактувате. Може лесно да ви подведат или да се занимават с несъществени подробности и така само да ви бавят. Но пък ще научите някаква полезна информация.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Днес ще имате важни и сериозни задачи. Ще трябва да се погрижите за уреждането на някои парични въпроси. Подходящ ден за пазаруване. За вас е добре да се ограничите в яденето и да наблегнете на здравословния начин на живот.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Днес ще сте доста дейни и енергични. Има опасност да ви натоварят с допълнителна работа. Бъдете много предпазливи, ако се налага да поискате нещо от висши инстанции, днес няма да са твърде благосклонни към вас, дори може да ви заподозрат в неприлични намерения.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Може днес да се чувствате малко отнесено и всичко да ви се струва безсмислено. Вас ще ви вълнува по-дълбокия смисъл на нещата и всичко ежедневно ще ви дразни, все пак добре е да не забравяте, че имате някои отговорности не само към околните, а и към собственото си тяло.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Днес можете да подходите практично към нови и необичайни дейности. Имате сериозен шанс да ги доведете до успешен край. Работата в екип ще е по-ползотворна, отколкото самостоятелната. Не бъдете прекалено резервирани към качествата на колегите си, ще ви изненадат приятно.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Денят се очертава като ангажиран най-вече в професионален план. От вас ще се очаква да защитите позицията си и да поемете необходимите отговорности. От вашите действия ще зависят много хора, така че бъдете прецизни и не действайте под напора на емоциите.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Днес ще сте настроени по-философски към нещата от живота и дори на моменти може да забравите някои важни елементи от прозата на битието. Благоприятни са всякакъв род пътувания, особено ако се касае за повишаване на квалификацията ви.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Днес може да сте доста мнителни към всичко, което се случва около вас, а това ще ви изнерви ненужно. Опитайте се да овладявате емоциите си, в противен случай може сериозно да нагрубите някого. За предпочитане е самостоятелната работа, за да избегнете конфронтацията.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Днес ще трябва да признаете на другите, че също имат някои качества. Добре би било да приемате съветите, които ви дават. Не се опитвайте да наложите собствената си позиция на всяка цена, особено ако става дума за съвместни действия.

Материалът Хороскопът за днес: Близнаци не спорете, Везни не забравяйте отговорностите си, Стрелци контролирайте емоциите е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Hoвooтĸpитoтo нaxoдищe в Бaxpeйн cъдъpжa 80 милиapдa бapeлa пeтpoл

https://petel.bg/Hovoot--pitoto-naxodishhe-v-Baxpeyn-cadapzha-80-miliapda-bapela-petpol__258609

Новооткритото петролно находище в Бахрейн - най-голямото в страната от 90 години насам, съдържа до 80 милиарда барела шистов петрол, предад...

Голямото великденско пътуване започва

https://petel.bg/Golyamoto-velikdensko-patuvane-zapochva__258611

Снимка Булфото Голямото великденско пътуване започва в четвъртък. Пътна полиция предупреждава за натоварен трафик по всички магистра...

Лекари дойдоха да кажат на англичанка, че дъщеря ѝ умира, но я завариха да интимничи с убиеца на детето

https://petel.bg/Lekari-doydoha-da-kazhat-na-anglichanka--che-dashherya----umira--no-ya-zavariha-da-intimnichi-s-ubietsa-na-deteto__258612

Лекарите искали да кажат на майката, че бебето й ще бъде изключено от устройството за поддържане на живота, но заварили как Катрин Дейвидс...

Продължава издирването на избягалите опасни затворници

https://petel.bg/Prodalzhava-izdirvaneto-na-izbyagalite-opasni-zatvornitsi__258613

Издирването на двамата затворници, избягали от Софийския затвор продължава. Избягалите са рецидивистът Радослав Ангелов Колев, осъд...

Дневен хороскоп: Звездите обещават идеален ден! Време е за успех и равносметки

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Zvezdite-obeshhavat-idealen-den--Vreme-e-za-uspeh-i-ravnosmetki__258614

Източник lamqta.com Овен  Понякога е доста трудно да бъдат разпознати новите идеи, особено в дни като днешния, когато ще мислите за хубавите...

Скандалът с Фейсбук: Засегнатите са много повече, отколкото се предполагаше

https://petel.bg/Skandalat-s-Feysbuk--Zasegnatite-sa-mnogo-poveche--otkolkoto-se-predpolagashe__258615

Засегнатите от скандала с неправомерно използваните лични данни на потребители на Facebook са повече, отколкото се предполагаше. Данните не ...

Тръмп рискува, канейки Путин в Белия дом

http://pogled.info/svetoven/tramp-riskuva-kaneiki-putin-v-beliya-dom.93605

/Поглед.инфо/ Перспективите за срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп се наблюдава все по отчетливо. Сега стана известно и възможното място за тази среща – Вашингтон, Белия дом. Струва ли си руските власти да обръщат внимание на обстоятелството, че по негласните дипломатически канони сега е ред на американския лидер да посети Москва, а не обратното.

Британските химици свалиха от себе си отговорността за слабоумието на своето правителство

http://pogled.info/svetoven/evropa/britanskite-himitsi-svaliha-ot-sebe-si-otgovornostta-za-slaboumieto-na-svoeto-pravitelstvo.93606

/Поглед.инфо/ „Безумните обвинения не са подкрепени с нищо“. С такива думи Кремъл коментира сензационните заявления на британските химици – те официално признават за отсъствието на доказателства за руския произход на веществото, отровило бившия полковник на ГРУ в Лондон. Тези заявления прозвучаха точно в навечерието на извънредното заседание на Организацията за забрана на химическо оръжие, посветено на инцидента.

Защо Тръмп кани Путин във Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/zashto-tramp-kani-putin-vav-vashington.93607

/Поглед.инфо/ Най-важната външнополитическа новина на вчерашния ден се заключва в това, че се оказва, че Доналд Тръмп е поканил Владимир Путин да посети Вашингтон и не е казал това на никого. Тази покана бе направена от президента на САЩ по време на телефонен разговор след президентските избори в Русия.

The Duran/САЩ: Голям конфуз – Великобритания не знае откъде

http://pogled.info/svetoven/The-Duran-sasht-golyam-konfuz-velikobritaniya-ne-znae-otkade.93608

/Поглед.инфо/ Ръководителят на военно-техническата лаборатория в Портън Дауд, изследваща веществото, с което бил отровен Скрипал, съобщи в интервю за Sky News, че няма представа откъде може да е дошло веществото: "Не сме установили точния източник, но предоставихме научната информация на правителството, което след това използва редица други източници, за да направи заключенията си."

Операция «Гневът на Ефрат» и други сирийски тайни

http://pogled.info/svetoven/operatsiya-gnevat-na-efrat-i-drugi-siriiski-taini.93609

/Поглед.инфо/ Ердоган закъсня. Всъщност Тръмп вече публично обяви бъдещата си среща с руския лидер и то на фона на обещанието за оттегляне на САЩ от Сирия.

«Златният милиард»: САЩ

http://pogled.info/svetoven/zlatniyat-miliard-sasht.93610

/Поглед.инфо/ Съдържанието на съвременния период, независимо от това харесва ли ни или не, е борбата между двете социално-икономически формации: комунистическата и капиталистическата, което и определя магистралния с много завои път на развитие на земното общество.

Кедми против руските либерали

http://pogled.info/svetoven/kedmi-protiv-ruskite-liberali.93611

/Поглед.инфо/ Ако отговорим кратко на въпроса, то либералите, смятащи себе си за малоброен опозиционен еталон не считат за нужно да се настроят на общата вълна, да разберат, защо хората са гласували за Путин, а техните кандидати в съвкупност събраха в най-добрия случай четири процента. Всичко е просто: те не знаят с какво живее Русия.

Ердоган пада в руския капан

http://clubz.bg/66300-erdogan_pada_v_ruskiq_kapan

Знакът е недвусмислен. Докато европейските правителствени ръководители отбягват Турция, все по-често за държавния глава Реджеп Тайип Ердоган руският президент Путин е добре дошъл. Двамата се срещнаха на турското крайбрежие на Средиземно море, за да уточнят началото на строежа на АЕЦ, в който участват и руски фирми, коментира Озан Демирджан* в "Ханделсблат".

Това е деветата среща между Путин и Ердоган в рамките на 18 месеца. Това го постигат малцина тесни партньори, като Германия и Франция. Двамата авторитарни президенти на Русия и Турция имат не само един и същ стил на управление, но и общи политически интереси.

Въпреки това Ердоган е заплашен да попадне в капан, тъй като от този съюз печели предимно Москва. Най-вероятно Турция ще остане с празни ръце.

Понастоящем двете страни споделят някои интереси, преди всичко ненавистта си към Запада. На Русия бяха наложени редица преки санкции – заради анексирането на Кримския полуостров, но също и поради атентата срещу бившия руски двоен агент Скрипал и дъщеря му. Западът критикува Турция заради положението с човешките права в страната. Туристи, предприемачи и инвеститори са дотолкова несигурни, че страхът им действа почти като косвени санкции.

Продължава да е налице и конфликтен потенциал. Двете страни работят съвместно в Сирия, преследват обаче различни цели. Путин подкрепя Асад, Ердоган иска да го свали от власт. Все още не е ясно как да се реорганизира сирийската държава. Докато Турция иска с всички средства да предотврати в северните части на страната възникването на един вид кюрдска автономия, за Кремъл този въпрос не стои.

Ясно е също, че за партньорството си с Русия Турция заплаща по-високата цена, също в Сирия. Така например по официални данни в битките в страната с бушуваща гражданска война са загинали повече турски, отколкото руски войници.

И в икономически аспект повече печели Русия – страната, която е постоянно в първата тройка държави, от които Турция внася най-много стоки. А при износа Русия дори не попада в първата десетка.

Казано по друг начин - между двете страни липсва търговски баланс, в крайна сметка печели Русия.

Това показва и строителството на атомната електроцентрала в Южна Турция. Според различни оценки разходите възлизат между 20 и 25 милиарда долара. Конците дърпа държавният руски концерн “Росатом”.

От историческа гледна точка Русия и Турция често са се сближавали, но също толко често са се отчуждавали. Ердоган не бива да допуска да бъде заслепен от краткосрочни и средносрочни геополитически развития. Може Русия да е вентил, чрез който да разтоварва гнева си към Запада. Това обаче не означава, че е възниква стабилна ос срещу Запада, тъй като Путин и Ердоган имат и още нещо общо. И двамата ненавиждат някой да им влияе.

*Озан Демирджан е редактор в германския в. “Ханделсблат”, откъдето препечатваме публикацията му. Преводът е на Клуб Z.

 

Мария Захарова пита къде са морските свинчета на Скрипал

http://clubz.bg/66299-mariq_zaharova_pita_kyde_sa_morskite_svincheta_na_skripal

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова поиска от Великобритания да разкрие здравословното състояние на домашните животни на семейство Скрипал, предаде Франс прес.

Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени на 4 март в английския град Солсбъри. Великобритания обвинява Русия за това нападение, а Кремъл отрича да е замесен.

Лондон експулсира руски дипломати и обяви замразяване на двустранните отношения. Двадесетина страни подкрепиха Великобритания и на свой ред експулсираха руски дипломати. Русия направи същото като ответна мярка и това доведе до най-голямата вълна от взаимни експулсирания на дипломати - общо около 300 - в историята на отношенията на Русия и западните страни, отбелязва АФП.

"Разполагаме с надеждни сведения, че семейство Скрипал са имали домашни животни. Къде са тези животни сега? Какво е състоянието им? Защо британската страна е премълчала този факт? Става дума за живи организми и ако в къщата е имало токсични вещества, тези живи организми трябва да са пострадали", заяви Захарова на седмичната си пресконференция.

И допълни:

"Това е в пряка връзка със случая, ако наистина става дума за химически отровни вещества и като се има предвид, че няколко версии за отравянето го свързват с къщата, където е живеело семейство Скрипал".

Племенницата на Сергей Скрипал, цитирана от руската преса, заяви, че семейството е имало морски свинчета и котки.

Полицията установи, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били в първоначален контакт с отровното вещество в дома на бившия шпионин, след като откри най-висока концентрация от веществото на входната врата на къщата.

Българската Пасха - като персийската Нова година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6796724

Българската Пасха - като персийската Нова годинаИ в Иран боядисват яйца като нас, празничната трапеза е подобна. На масата редят още рибка в аквариум, зюмбюл и пари. Имат си и “лазарки”, които наричат да срещнат съпруг Норуз е персийската Нова година. Празнува се 13 дни в началото на пролетта. По абсолютно същия начин, както в България празнуваме Великден - на трапезата се слагат писани яйца,

IQ тестовете не отразяват интелигентността

https://petel.bg/IQ-testovete-ne-otrazyavat-inteligentnostta__258607

Коефициентът на интелигентност, който според мнозина отразява реалните ни умствени способности, все по-често се отхвърля като мит от нау...

Великденски билети по 7 лева в Театър Българска Армия

https://offnews.bg//kultura/velikdenski-bileti-po-7-leva-v-teatar-balgarska-armia-678074.html

До 10-ти април билетите за всички постановки, които са част от репертоара на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ през април и май, ще са на цена от 7 лв.

Същата стойност е валидна и за покупките онлайн на www.tba.art.bg.

Веднага след великденските празници, на специалната цена от 7 лв., може да гледате:

10 април /вторник/ комедията на Оскар Уайлд „КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН“ ще ви предразположи и ще въздейства на естетическите и емоционалните ви потребности от любов и красота. Сюжетът на пиесата се завърта около сърдечните вълнения на две млади двойки. В преследване на любовта си те устремно прелитат през комични недоразумения и абсурдни препятствия;

11 април /сряда/ - „АЛБЕНА“ от Йордан Йовков – икона на българската литература. Албена е определяна като един от най- влиятелните женски образи в нашата литература. Сбор от красота, невинност, съблазън, грях и смирение, тя истински вълнува и днес. Историята на Албена, разказана от трупата на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ”, е история за една обречена любов, която задава сложния въпрос за красотата, греха и разкаянието. „Звънкия смях”, „походката на кралица” и омайващото женско очарование на Албена, които я отличават от останалите, завършват картината на нейната изключителност;

13 април /петък/ - “ЧЕРНА КОМЕДИЯ“ е считана за една от най-смешните комедии, създадени през втората половина на 20 век. Това е безумен фарс, който се разиграва… на ТЪМНО. Да, имено ТЪМНОТО е в главната роля на комедията. Но какво се случва когато ТЪМНОТО е СВЕТЛО, а светлината се превърне в мрак? Логичният въпрос „На какво е способен човек, когато знае, че никой не го вижда?” е в основата на онзи механизъм, който през цялото действие на спектакъла провокира смеха;

14 април /събота/ - „ШВЕЙК“ е добър до глупост, а не добър от глупост. Добър и велик, велик с добротата си. Швейк е преживял всички патила на света. Войни, кризи, лицемерни величества, похотливи хазяйки, доносници и попове… И продължава да крачи, непрекъснато затягайки колана на войнишкия панталон, който не му е по мярка. Препъва се и кани наляво и надясно на чаша бира в шест часа след войната...;

15 април /неделя/ е време за Шекспировата комедия „МНОГО ШУМ ЗА НИЩО“, която се играе на сцената на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ вече 20 години. През годините над 250 000 зрители са се смяли до сълзи, аплодирали и любували на любовните приключения в „МНОГО ШУМ ЗА НИЩО“.

Трима руски олигарси на мушката на спецпрокурора Мълър

http://clubz.bg/66297-trima_ruski_oligarsi_na_mushkata_na_specprokurora_mylyr

Поне трима руски олигарси са били подложени на разпит или са им пратени писмени въпроси от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, предаде Си Ен Ен.

Както е ивестно той разследва намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 година и връзките на хора от екипа на Доналд Тръмп с високопоставени чиновници в Кремъл.

Имената на руските олигарси не се разкривата, но единият от тях е бил разпитван и обискиран когато е кацнал с личния си самолет на летище в Ню Йорк. Той е бил задържан за известно време и е бил прегледан личния му телефона и както и други негови лични електронни устройства.

Друг новобогаташ е бил също разпитван по време на визита в САЩ. За него няма данни да му е претърсван телефона.

А на трети руски олигарх са били пратени въпроси с молба за отговори. Той скоро не е посещавал Щатите.

Предполага се, че интересът към тримата е породен от техни доброволни дарения за предизборната кампания на милиардера Доналд Тръмп през 2016 година, съобщава Си Ен Ен.

Американското законодателство забранява на чужденци да правят подобни пожертвования. Затова Мълър се интересува дали олигарсите не са прибегнали към услугите на подставени лица - американски граждани, които да са предали парите в щаба на Тръмп.

"Моментът на изненадата е много важен за прокурорите и следователите", коментира Даниел Голдман, бивш федерален прокурор по повод акцията на летището. "Затова екипът на Мълър използва възможността за достъп до електронните устройства при своите търсения, защото не иска предварително някой да си прочисти телофона", добавя той.

В момента спецпрокурорът е обвинил 13 руснаци за намеса в изборите в САЩ. Тръмп категорично отрича да има каквито и да е връзки с тях. От Москва също заявяват, че никога не са се намесвали в предизборната кампания в Щатите.

Още до края на седмицата администрацията на президента ще обяви нови санкции срещу няколко руски олигарси, приближени на Владимир Путин, твърди още Си Ен Ен. Тв каналът се позовава на двама високопоставени чиновници от Белия дом. Според агенция Ройтерс това ще бъдат "най-агресивните" мерки срещу Русия през последно време, които ще бъдат насочени директно към бизнес елита и хора от най-тесния кръг на руския лидер. Най-малко шест души ще попаднат в новия наказателен списък, съобщава в. "Вашингтон пост".

Берлин може да въведе €1500 базов доход

https://petel.bg/Berlin-mozhe-da-vavede----1500-bazov-dohod__258608

Столицата на Германия Берлин може да въведе 1500 евро базов доход в недалечно бъдеще. Предложението е на кмета на града Михаел Мюлер, който ...

Как суперкомпютърът решава проблеми още преди да ги има

https://petel.bg/Kak-superkompyutarat-reshava-problemi-oshhe-predi-da-gi-ima__258610

IBM осъществява нови и нови постижения в технологичния сектор от повече от век. В последните близо 20 години компанията разработва технол...

Великденчето - изцерителят на всички недъзи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6798642

Великденчето - изцерителят на всички недъзиНаричат великденчето великденски кактус или “мъжка вярност”, тъй като при докосване нежните листенца на цветовете окапват. То е кактусово растение, което произлиза от земите на Бразилия. Получило е името си, тъй като цъфти през април и май, когато обикновено се пада и празникът. Познато е още като великденски кактус или пролетен кактус.

Препоръчваме ви: 'Исус Христос - суперзвезда' директно от Бродуей

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-isus-hristos-superzvezda-direktno-ot-broduej-678125.html

Тази година великият композитор Андрю Лойд Уебър става на 70 години. Той ще отпразнува рождения си ден под мотото "Без маска".

Цяла Европа ще празнува юбилея с турнето на „Исус Христос - суперзвезда“, чиято последна дата е в Зала 1 на НДК. Със зрелищното шоу днес (има обявени две допълнителни дати - 6 и 7 април) ще приключат и тържествата по повод 70-годишния юбилей на един от най-големите композитори на нашето време.

"Без маска" ще се казва и автобиографичната книга на Уебър, която ще бъде представена на 6 март. Нещо повече – през март предстои да излезе на пазара платинената колекция с негови музикални произведения. В нея, събрани на едно място, ще чуем песните от „Котките“, „Евита“, „Исус Христос - суперзвезда“, „Фантомът на операта“ и други. Изненадата ще са изпълненията на Барбара Стрейзънд, Бионсе, Грегъри Портър, Лана Дел Рей, Мадона, Никол Шерцингер, Сара Брайтмън и много други. Платинената колекция дискове излиза на пазара на 16 март.

„Дължа на всички, участвали в съставянето на тази компилация, едно огромно благодаря. Очевидно е, че много е мислено, за да се изберат произведения от моята почти 50-годишна кариера. Тази компилация ми носи спомени и прави един композитор много щастлив. Разбира се, че обичам и новите парчета и обичам оркестралните сюити. Няма нещо, което един композитор да обича повече, отколкото да чуе своите мелодии, изпълнени от оркестър“, казва Уебър за предстоящото излизане на диска.

Вижте и другите ни предложения за интересни културни събития днес:

Кино 

От 21:05 в Дома на киното ще бъде прожектиран един от най-интересните филми, които спечелиха публиката на тазгодишното издание на София филм фест - "Проектът "Флорида". Режисьорът Шон Бейкър дойде от САЩ специално, за да представи филма си у нас. 

Ревю на филма може да прочетете тук

Театър

"Bella Donna" в сатиричен театър "Алеко Константинов".

Сюжетът на „Bella Donna”е пикантно интересен и много смешен. Какво се случва, когато изключително прелестната, очарователна и умна Кармен, която обича до полуда мъжете, е убедена, че всеки от тях има гаранционен срок от две години?

Изложба

"Италиански футуризъм и модерно изкуство в България. Примерът на Николай Дюлгеров" е интересна изложба, която може да посетите в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство.

Винетки ще се обработват ръчно в последния почивен ден

https://petel.bg/-Vinetki-shhe-se-obrabotvat-rachno-v-posledniya-pochiven-den__258605

От 20,00 ч. на 08.04.2018 г. до 08,00 ч. на 10.04.2018 г. модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) няма да работи в автоматичен режим поради извършван...

87 млн. потребители засегнати от Cambridge Analytica

https://petel.bg/87-mln--potrebiteli-zasegnati-ot-Cambridge-Analytica__258606

Повече от 87 млн. потребители на "Фейсбук" вероятно са засегнати от скандала с изтичането на данни, предаде "Форбс". Това са съобщили от соци...

Заминавате за гръцки Великден? Трафикът през Владая ще е облекчен

https://offnews.bg//ikonomika/zaminavate-za-gratcki-velikden-trafikat-prez-vladaia-shte-e-oblekchen-678061.html

Великденските празници традиционно са първата възможност за почивка на хиляди българи край плажовете на Халкидики. За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес ще има две ленти за излизащите от София по път I-1 (Е-79), съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“.

На 9 април (понеделник) от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

По време на Великденските празници ремонтни дейности няма да се извършват, за да не се затруднява трафикът и шофьорите да пътуват спокойно. Единствено, ако е необходимо ще се предприемат спешни и неотложни дейности, свързани с безопасността на движение.

На днешния последен работен ден преди Великден, от 16 до 20 часа се спира движението на камионите над 12 т по най-натоваренитe пътища, съобщи АПИ.

От ведомството предупреждават шофьорите да са с повишено внимание и да карат разумно.

Целта на ограничаването на движението на тежките тирове по автомагистралите и най-натоваренитe пътища е да повиши безопасността при пътуване и същевременно да увеличи на пропускателната способност на инфраструктурата.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика, посочват от АПИ.

Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните пътни направления:

автомагистралите;

път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;

път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград - ГКПП „Кулата“;

път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;

път I-5 Русе - Велико Търново;

път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;

път I-9 Варна - Бургас;

път II-18 Околовръстен път на град София;

път II-99 Бургас - Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат ограничени и в последния почивен ден - 9 април (понеделник), от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване