БДЖ ще награди персонала на влака София-Бургас, който се подпали на 30 март

http://www.cross.bg/vlaka-mart-podpali-1571873.html

/КРОСС/ Служителите на "БДЖ - Пътнически превози" ще наградят днес превозния и локомотивния персонал на влака София-Бургас, който се подпали на 30 март край гара Коньово. От железопътната компания смятат, че екипът се е справил професионално и е помогнал за своевременната евакуация на пътниците. Заместник-министърът на транспорта Велик Занчев каза:"Бригадата от началник влак до кондуктор е действала много адекватно при инцидента, изведени са всички пътници от влака и веднага е започнало гасенето. Предлагам на колегите, тези наши служители да бъдат наградени, затова, че са си свършили работата перфектно."  

Невероятно! Този заек тежи 23 килограма

http://www.struma.com/lyubopitno/neveroyatno-tozi-zaek-teji-23-kilograma_132584/

Собственичката Анет Едуардс от Уорчестър, казва, че трябва да го постави на диета, тъй като на ден яде по 12 моркови.

Също така яде много зеле, ябълки и две пълни купи със специализирани заешки храни. Общата годишна цена на всичко това е 3 000 евро.

Гигантският Дариус е 23 кг и дълъг 1,25 метра и е най-големият заек в света, според книгата на Гинес.Няма човек, които да не му се възхищава!

/popara.mk/

Преди 85 години в САЩ конфискуват златото от населението

http://dnes.dir.bg/news/USA-zlato-konfiskatzia-ruzvelt-27022201

На днешния ден преди точно 85 години в САЩ тогавашният президент Рузвелт подписва указ за конфискация на златото от населението.

Москва е поканила Ким Чен Ун на посещение в Русия

https://www.actualno.com/asia/moskva-e-pokanila-kim-chen-un-na-poseshtenie-v-rusija-news_668179.html

Според директора на националното разузнаване на САЩ Даниел Коутс, Русия е отправила вече покана към лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за посещение в Москва. Координаторът на всичките 16 американски разузнавателни служби обяви това в сряда на среща с журналистите, цитиран от БГНЕС. "Наясно сме, че той (Ким Чен Ун - бел. ред.) има оправена покана за посещение в Русия", обяви Коутс, отговаряйки на въпрос относно вероятността от завръщането на шестстранните преговори, целящи денуклеариза

Посланикът на САЩ в Скопие: Има реална възможност Македония скоро да влезе в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799456

Посланикът на САЩ в Скопие: Има реална възможност Македония скоро да влезе в НАТО
Реалната възможност Македония скоро да се присъедини към НАТО е най-голямата разлика, когато сравняваме страната днес с миналото, заявил американският посланик Джес Бейли на форума "НАТО и ти" , организиран от министерството на отбраната, Евроатлантическия съвет на Македония, канцеларията за връзки на НАТО и хърватското посолство по повод 4 април

САЩ запазват военно присъствие в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=372020

Американската администрация е взела решение да запази военното присъствие на САЩ в Сирия. Това съобщи директорът на Националната разузнавателна служба на САЩ Даниел Коутс. Той уточни, че това решение е взето на проведено във вторник заседание на Съвета за национална сигурност на Белия Дом, под председателството на американския президент Доналд Тръмп.

Брюксел и "Газпром" се споразумяват за цени и монопол

http://clubz.bg/66312-bryuksel_i_gazprom_se_sporazumqvat_za_ceni_i_monopol

СВЯТ Газпром(1)

Еврокомисията и руската държавна компания "Газпром" са близо до споразумение за регулиране на търговията с газ, което ще позволи на компанията да се спаси от 10% глоба от оборота заради монополни практики при доставките на синьо гориво за ЕС. Това ще стане ясно още през април, съобщи агенция Ройтерс. "Газпром" осигурява една трета от синьото гориво за Общността.

България е пряко засегната от постигнатите договорености, тъй като "Газпром" ще оттегли искането си за обезщетение от $70 млн. от Българския енергиен холдинг (БЕХ), след като през 2014 г. беше спрян проектът за газопровода "Южен поток", който щеше да транзитира руски газ по дъното на Черно море през България до Централна Европа. "Газпром" и БЕХ бяха партньори 50 на 50 в съвместното дружество "Южен поток България", което щеше да строи тръбопровода, а руският концерн беше изчислил пропуснатите си ползи за сумата от $70 милиона.

Предложенията на "Газпром", които Брюксел е склонен да приеме, включват: привързване на цените на руския природен газ към тези на газовите хъбове в Западна Европа и на границите на Франция, Германия и Италия; съгласие действащите цени да се договарят и променят на всеки две години; съгласие да отпаднат ограниченията за реекспорт на руски природен газ. 

Целта е да се обърне внимание на оплакванията от прекомерно високите цени на руския газ за България, Естония, Латвия, Литва и Полша спрямо цените в Германия. Те са в резултат от политиката на "Газпром" да оказва натиск на клиентите си с договори за десетилетия, в които цената на петрола е включена в ценообразуването на природния газ и се индексира при нейната промяна.

Компанията също така обеща да премахне всички договорни ограничения, които пречат на клиентите да препродават своя газ и оставя на българския преносен оператор ("Булгартрансгаз" - б.р.) отговорността за газовите потоци на балканската страна в Гърция.

През 2012 г. Европейската комисия започна разследване срещу "Газпром", за да провери дали компанията нарушава европейското антитръстово законодателство. Проверката бе за господстващо положение на пазарите в Централна и Източна Европа, където "Газпром" е основен играч. Разследването обхвана осем държави - пазари в България, Естония, Латвия, Литва, Словакия. Полша набавя 82% от нужното си синьо гориво от Русия. Зависимостта на Унгария е 83%, на Чехия - 69%, а на България - малко над 90%.

През 2011 г. "Газпром" отново бе на мушката заради антитръстово разследване на ЕС, след като регулаторните органи нахлуха в около 20 офиса на негови клиенти в Източна и Централна Европа, изземвайки над 150 000 документа. Проверката тогава беше свързана с това дали "Газпром" е наложил несправедливи цени, обвързвайки цената на газа с цената на петрола, разделя газовите пазари, като възпрепятства свободния приток на газ в страните от ЕС и предотвратява диверсификацията на доставките на газ.

Седемгодишният случай подчертава скандалните отношения между Европа и Русия, които се сблъскаха с Украйна, Сирия и наскоро нервна атака срещу бивш руски шпионин, живеещ в Англия, който доведе до експулсиране на дипломати от двете страни.

Междувременно Брюксел отхвърли жалбата на държавната полска нефтена и газовата компания PGNiG (PGN.WA), която искаше "Газпром" да продаде контролния си дял в компании, които притежават ключова газова инфраструктура в ЕС, включително газопровода Jamal-Europe, съобщи още Ройтерс, като се позовава на осведомени източници.

ЕС вече обяви, че това не е било обект на антитръстовите правила на Общността, тъй като е двустранна сделка между полското и руското правителство.

Инцидент с цианкалий в чешка лаборатория

https://www.actualno.com/europe/incident-s-ciankalij-v-cheshka-laboratorija-news_668167.html

Изтичане на най-силната неорганична отрова в света, калиев цианид, е било констатирано на 4 април вечерта в лаборатория, намираща се в района на Беховице, Прага. Това съобщи Националното чешко радио. По данни на медията цианкалият не е напуснал пределите на лабораторията и изтичането му не представлява заплаха за населението. В резултат на инцидента обаче е бил хоспитализиран 25-годишен лаборант, за когото се смята, че е отговорен за инцидента, предаде БГНЕС.

Земетресение край Разлог

http://www.struma.com/obshtestvo/zemetresenie-krai-razlog_132583/

Лек трус е регистриран снощи след полунощ в района на Разлог. Това сочи справка на сайта на Националния Институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Земетресението е с магнитуд 2. 1 по скалата на Рихтер

П. Попов

Планирани прекъсвания в захранването на територията на ЧЕЗ за периода 10-13 април

http://www.cross.bg/georgi-purva-chetvurta-1571872.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 10 - 13 април 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности. ОБЛАСТ ВИДИН Дата/период Времетраене Населено място Засегнат район /улици, квартал, УПИ, ПИ/В този текст са посочени датата, периода, времетраенето, населеното място и засегнатия район - улици, квартал, УПИ, ПИ. Подробна информация за засегнатите райони, включително адресен номер, вход или друго уточнение, както и причините за прекъсването можете да намерите на сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Графици", „График на планирани ремонти" на адрес http://www. cez-rp. bg/bg/grafIcI/grafIk-na-planIranI-remontI/. Община Брегово На 10.04.2018 г

Петролът поскъпва след изненадващ спад на резервите в САЩ*

https://www.investor.bg/nachalo/0/a/petrolyt-poskypva-sled-iznenadvasht-spad-na-rezervite-v-sasht-258833/

Щатската Администрация за енергийна информация съобщи за понижение на резервите от петрол с 4,6 млн. барела през изминалата седмица

50-годишна секси китайка предизвика Путин да плува с нея в ледени води (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6799431

50-годишна секси китайка предизвика Путин да плува с нея в ледени води (Видео, снимки)Физическите упражнения в студена вода могат да ви накарат да изглеждате по-млади. Това е съветът на 50-годишната китайка Лиу Йелин, която е в изумителна форма, предаде "Дарик". Тя предполага, че би могла да издържи на плуване в руско езеро през зимата при минусови температури. Нещо повече - предизвиква руския президент Владимир Путин,

СКАНДАЛЪТ С FACEBOOK: Засегнатите са много повече, отколкото се предполагаше

http://nakratko.bg/category/25/157277/


Засегнатите от скандала с неправомерно използваните лични данни на потребители на Facebook са повече, отколкото се предполагаше. Данните не на 50, а на близо на 90 милиона потребители, са били взети от фирмата "Кеймбридж Аналитка".

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132582/

Спортист разказва:
- Тренирам сина си на бокс, за да може да се отбранява като порасне.
- А ако срещне някой много по-силен от него?
- И затова съм помислил. Освен бокс тренираме и бягане с препятствия.

Франция се готви да намали броя на депутатите с близо една трета

http://econ.bg/Новини/Франция-се-готви-да-намали-броя-на-депутатите-с-близо-една-трета_l.a_i.760027_at.1.html

Франция ще съкрати броя на депутатите си с 30%, а на изборите през 2022 г. 15 на сто от членовете на парламента ще се избират по пропорционална...

Франция се готви да намали броя на депутатите с близо една трета

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/05/3158701_franciia_se_gotvi_da_namali_broia_na_deputatite_s/?ref=rss


Франция ще съкрати броя на депутатите си с 30%, а на изборите през 2022 г. 15 на сто от членовете на парламента ще се избират по пропорционална система, съобщи френският премиер Едуар Филип, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Мерките, които са в съзвучие с предизборните обещания на президента Еманюел Макрон, са резултат от споразумение между неговото центристко правителство и контролирания от опозицията Сенат, чиято подкрепа е от важно значение за прокарване на...

Експулсираните дипломати напускат американското посолство в Москва

https://www.actualno.com/europe/ekspulsiranite-diplomati-napuskat-amerikanskoto-posolstvo-v-moskva-news_668166.html

Първата група от общо 60-те американски дипломати, които бяха изгонени от Русия във връзка с отровения агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, напуснаха рано сутринта днес посолството в Москва. Това съобщава кореспондентът на AFP, цитиран от БГНЕС, който е на място. По негови данни служителите от американската дипломатическа мисия са напуснали зданието заедно със семействата си още призори и са се качили в общо трите автобуса и единия мини бус, които са ги чакали отпред, за да ги откарат на лети

Времето по Великден - и слънце, и дъжд

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-prolet-velikden-27022103

Утре ще бъде облачно, дъждовно и по-хладно, но след това по време на Великденските празници ще имаме и слънчеви часове.

Бизнесмен от Ботевград помагал на избягалия от затвора Владимир Пелов

https://offnews.bg//112/biznesmen-ot-botevgrad-pomagal-na-izbiagalia-ot-zatvora-vladimir-pelov-678136.html

Бизнесмен и земеделски производител от Ботевград е бил много близък с избягалия от Централния софийски затвор Владимир Пелов, като именно в негов имот той е опитал да се скрие от органите на реда след грабеж през 2011 г. Това разказа бившият началник на ОДМВР-София Николай Николов в сутрешния блок на бТВ.

Така той коментира информациите, че на Пелов и съкилийника му Радослав Колев може да е било сериозно помогнато отвън.

„След извършването на въоръжения грабеж се укриваше в гората над село Врачеш в полите на Стара Планина. Тогава още вечерта го засякохме в един стопански двор, в който работеше като охрана. Може би ни усети и успя в тъмнината да се скрие”, разказа Николов.

Имотът бил именно на ботевградския земеделски производител, който бил „в много близки отношения” с Пелов.

Николов разказа как точно мъжа в затвора. Пелов и неговият съучастник задигнали килограм злато от ателие в Ботевград, при което били видени от местен полицай, който пиел кафе. Той веднага известил колегите си, започнало преследване и съучастникът бил заловен.

„На 10-ата -20-ата минута знаехме кой е вторият”, посочи Николов.

Владимир Пелов отвлякъл семейство с автомобил и така стигнал до Врачеш. 

„Този човек е много опасен. Безскрупулен е, много подготвен физически, психически много здрав, трудно пробиваем е, може да извърши всяко едно престъпление”, категоричен беше Николай Николов и призова гражданите, които го видят да не проявяват „излишна храброст”.

Само във Фрог: Пистолетът на беглеца хвърлен през счупен прозорец на затвора

https://frognews.bg/novini/pistoletat-begletsa-hvarlen-prez-schupen-prozorets-zatvora.html

Беглецът получил пистолета през счупен прозорец на Софийския затвор. Той гледал към карето, в което ежедневно се разхождали пандизчиите. Това е установила спецкомисия, която трябва да разследва бягството, научи Фрог от свои източници.

"Взгляд": Великобритания ще трябва да се извини на Русия за невижданите гонения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799428

"Взгляд": Великобритания ще трябва да се извини на Русия за невижданите гоненияБританските служби смятат, че знаят къде се намира секретната руска лаборатория, произвела нервнопаралитичната отрова, която бе използвана срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри, пише лондонският "Таймс", като се позовава на анонимен източник. "Правителството и тайните служби откриха източника на отровата за

Тайните и явните забележителности на Франкфурт

https://www.investor.bg/na-pyt/349/a/tainite-i-iavnite-zabelejitelnosti-na-frankfurt-258731/

Германският „Майнхатън“ е още по-достъпен от България благодарение на нови полети на Lufthansa

Отново инцидент в социален център в Борован

https://zaistinata.com/%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b2-%d0%b1%d0%be/

Момиче от Центъра за настаняване от семеен тип в Борован е настанено в болница след падане от втория етаж на сградата. По данни на областната дирекция на МВР във Враца на 4 април, в 13.10 часа в полицейското управление в Бяла Слатина е получено съобщение, че в Център за настаняване от семеен тип в селото, […]

Опозицията печели президентските избори в Сиера Леоне

https://www.actualno.com/africa/opozicijata-pecheli-prezidentskite-izbori-v-siera-leone-news_668165.html

Kандидатът на опозицията печели президентските избори в Сиера Леоне, предава AFP. Джулиус Маада Био, бивш военен, който за кратко е начело на военна хунта в западноафриканската страна преди повече от 20 години печели изборите с 51.81 процента срещу настоящия президент Самура Камара, който получи 48.19 процента, допълва агенция Фокус. Камара заявява, че ще оспори изборните резултати. Официалните резултати бяха обявени по-късно заради методът на броене, който остави непреброени изборните книжа о

Доживотен затвор получиха 65 подсъдими за неуспешния преврат в Турция

http://www.mediapool.bg/dozhivoten-zatvor-poluchiha-65-podsadimi-za-neuspeshniya-prevrat-v-turtsiya-news277667.html

Турският съд постанови доживотен затвор за 65-има подсъдими за неуспешния опит за овенен преврат в южната ни съседка от юли 2016 г., съобщават местни медии в четвъртък. Произнесените бяха присъди по общо две дела – за блокадата на моста Фатих Султан Мехмет над Босфора и за инцидент при военен пост в Истанбул. Над 130-има бяха изправени пред съда по обвинения "в нарушаване и опит за промяна на конституционния ред" в Турция. 77 от тях получиха оправдателни присъди. Турция продължава да е в извънредно положение, което беше обявен след опита за преврат и няколко пъти беше удържавано. Над 50 000 души са в затвора по обвинения за неуспешния опит за преврат, а около 150 000 бяха отстранени от работа.

Доживотен затвор получиха 65 души за неуспешния преврат в Турция

http://www.mediapool.bg/dozhivoten-zatvor-poluchiha-65-dushi-za-neuspeshniya-prevrat-v-turtsiya-news277667.html

Турският съд постанови доживотен затвор за 65-има подсъдими за неуспешния опит за овенен преврат в южната ни съседка от юли 2016 г., съобщават местни медии в четвъртък. Произнесените бяха присъди по общо две дела – за блокадата на моста Фатих Султан Мехмет над Босфора и за инцидент при военен пост в Истанбул. Над 130-има бяха изправени пред съда по обвинения "в нарушаване и опит за промяна на конституционния ред" в Турция. 77 от тях получиха оправдателни присъди. Турция продължава да е в извънредно положение, което беше обявен след опита за преврат и няколко пъти беше удържавано. Над 50 000 души са в затвора по обвинения за неуспешния опит за преврат, а около 150 000 бяха отстранени от работа.

Тръмп праща Националната гвардия да охранява границата с Мексико

http://www.mediapool.bg/tramp-prashta-natsionalnata-gvardiya-da-ohranyava-granitsata-s-meksiko-news277666.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед за изпращане на Националната гвардия на границата с Мексико за подпомагане на граничните служби в охраняването й, предаде ДПА. "Положението на границата сега е станало кризисно. Продължаващото по южната ни граница беззаконие е фундаментално несъвместимо с безопасността, сигурността и суверенитета на американците", се казва в меморандума. Задачата на Националната е "да спре потока от смъртоносни наркотици, членове на организирани престъпни групи и други престъпници и незаконно влизащи чужденци в страната".

Варна посреща първите лодки за регата Бриз Пролет 2018

http://www.moreto.net/novini.php?n=372017

Регата Бриз Пролет събира за първи старт за сезона детските и олимпийските класове във ветроходството, научи Moreto.net. Състезанието е от 5 до 8 април във Варненското езеро в акваторията пред базата на СК Черно море Бриз. Форматът предвижда провеждането на 12 гонки в 7 класа – Оптимист, Кадет, Лазер 4,7, Лазер Радиал, Лазер Стандарт, Фин и 470.

Еколози рекетират бизнеса, как се бори държавата

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/ekolozi-reketirat-biznesa-kak-se-bori-dyrzhavata-6081032

След журналистическото разследване от Софийска градска прокуратура започват проверка, която се бави една година

"Пътна полиция": Най-натоварено движение се очаква в първия почивен ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799413

"Пътна полиция": Най-натоварено движение се очаква в първия почивен денБезспорно в най-големите градове се очаква да има най-голямо движение. На изходите ще има много полиция. Най-голямо движение се очаква в първия почивен ден. Това коментира в предаването "Денят започва"  по БНТ  инспектор Мария Ботева, отдел "Пътна полиция" в ГД "Национална полиция" . По прогнози повече от 150 хиляди автомобила се очаква да

Франция съкращава депутатите си с 30 процента

http://nakratko.bg/category/25/157276/


Франция ще съкрати броя на депутатите си с 30 процента, а на изборите през 2022 г. 15 на сто от членовете на парламента ще се избират по пропорционална система, съобщи днес френският премиер Едуар Филип, цитиран от Ройтерс.

Bitcoin падна под нивото от 7000 долара

https://news.bg/finance/bitcoin-padna-pod-nivoto-ot-7000-dolara.html

Криптовалутите изгубиха от стойността си на фона на обтегнатите отношения между САЩ и Китай

Десетки американски дипломати, експулсирани от Русия, напуснаха тази сутрин Москва

http://nakratko.bg/category/25/157275/


Десетки американски дипломати и семействата им, експулсирани от Русия в отговор на изгонването на 60 руски дипломати от Вашингтон заради аферата "Скрипал", напуснаха тази сутрин посолството в Москва, съобщи Франс прес.

Цачева не знае името на бъдещия временен шеф на Софийския затвор, оставката ѝ не била решение

https://www.actualno.com/politics/cacheva-ne-znae-imeto-na-bydeshtija-vremenen-shef-na-sofijskija-zatvor-ostavkata-ne-bila-reshenie-news_668177.html

Длъжността директор на Централния софийски затвор ще бъде изпълнявана временно от Заместник директора на главна дирекция "Охрана". Как се казва той обаче правосъдният министър Цецка Цачева не можа да уточни: "Миладинов... или Младенов", каза тя и се засмя смутено. По думите ѝ, след скандалното бягство на двама опасни престъпници от Софийския затвор нейната оставка в случая не би била решение: "Във всеки момент, веднага, в който министър-председателят ми поиска оставкат

САЩ подготвят нови санкции за руски олигарси

http://econ.bg/Новини/САЩ-подготвят-нови-санкции-за-руски-олигарси_l.a_i.760026_at.1.html

САЩ се готвят да наложат санкции на руски олигарси, съобщиха информационните агенции. Наказателните мерки вероятно ще бъдат оповестени по-късно днес....

Вижте в кои части на столицата спират водата днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6799357

Вижте в кои части на столицата спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Александър Стамболийски“ в жк. „Зона Б-18“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Експерт: Ниските заплати водят до корупция

http://dnes.dir.bg/news/zatvornitzi-anton-stankov-bjagstvo-27022102

Двама строго охранявани затворници, с присъди, близки до максималните, избягаха въоръжени посред бял ден=

Зукърбърг се е съгласил да даде показания в американския Сенат

http://nakratko.bg/category/25/157274/


Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания в американския Сенат, предаде Асошиейтед прес. Зукърбърг ще се яви на рядко съвместно заседание на сенатските комисии за търговията и по юридическите въпроси на 10 април.

Американското разузнаване: Ким Чен Ун е поканен да посети Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799418

Американското разузнаване: Ким Чен Ун е поканен да посети РусияДиректорът на националната разузнаване на САЩ Даниел Коутс твърди, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е поканен в Русия. Координаторът на дейността на всичките 16 разузнавателни ведомства заяви това в сряда на среща с група журналисти, сред които беше и кореспондент на ТАСС. В светлината на скорошното пътуване на Ким до Китай,

Американското разузнаване: Русия е поканила Ким Чен-ун

http://dnes.dir.bg/news/razuznavane-rusia-kim-chen-un-27022101

Шефът на националната разузнаване на САЩ Даниел Коутс твърди, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е поканен в Русия.

Цачева уволнява, но не дава своята оставка

https://frognews.bg/novini/tsacheva-uvolniava-dava-svoiata-ostavka.html

”Във всеки момент, веднага, щом премиерът ми поиска оставката, съм готова да я подам. Готова съм да го направя веднага. Това обаче няма да реши проблемите с текучеството и липсата на кадри. Там се работи в изключително лоши условия”, Това заяви правосъдният министър Ццецка Цачева.

Невероятната кариера на двама издънили се полицейски шефове

http://clubz.bg/66311-neveroqtnata_kariera_na_dvama_izdynili_se_policejski_shefove

Георги Костов (вляво) представи новия шеф на ОДМВР Даниел Пашов (до него в средата). За 2 г. това е 4-ти шеф. Снимка МВР

И двамата някогашни ръководители на столичното Първо РПУ, махнати след шумни гафове, вече са на директорски служби като полицаи № 1 съответно във Варна и Добрич. Второто назначение стана факт вчера с представянето на старши комисар Панчев като новия директор на областната дирекция в Добруджа.

Кои са Пашов и Панчев

Екипът Даниел Пашов - Никола Панчев ръководи до началото на 2015 г. едно от безспорно тежките районни на София - Първо. Тогава в поредица публикации и най-вече след предавания на "Господари на ефира" се разкриват поне два "подвига" на тандема началник и зам.-началик по охранителната част на I РПУ.

Най-любопитната история е от 2013 г., когато момиче е обвинено, че е скъсало униформата на полицай. Видеокамерите на районното обаче - до които предаването достига, показват как униформеният сам си къса пагона.

Mомичето обяснява, че на 15 септември 2013 г. вечерта с приятеля ѝ са били на Нощта на театрите, а на връщане решили да се приберат пеша. Минавайки покрай Първо РПУ, чули силно изщракване и разбрали, че са счупили чистачка на паркирана на тротоара полицейска кола. 

След като ги задържат, въпросните трима полицаи нанасят на момичето удар в лявата част на лицето, двамата са отведени в управлението.Повдигнато им е обвинение за хулиганство и късане на униформа, а версията за насилието над полицая Кристиян Стоянов е докладвана "нагоре" по етажите на МВР.

Комисар Даниел Пашов е категоричен, че момичето се нахвърля върху полицая и при това действие е скъсана униформата му. За случая тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев информира дори депутатите по време на парламентарен контрол, като им обяснява, че младежите са били в нетрезво състояние, счупили са чистачката на служебния автомобил на МВР и че момичето е скъсало униформа и пагон на полицай.

"Господари на ефира" в поредица от репортажи доказва, че фактите са обратните, а ръководството на районното - в лицето на Даниел Пашов и Никола Панчев, манипулира и се опитва да прикрие случая.

После идва второ скандалното видео с ареста на Веселина Китова и Александър Грошанов в София. Прокуратурата образува досъдебно производство, а Инспекторатът на МВР - проверка, за причинени на двамата "леки телесни повреди, съставляващи болка и страдание". На върха на районното все още е екипът от двамата.

Случката кара Джуди Халваджиян - продуцент на "Господари на ефира" да разпространи безпрецедентно свое становище.

Развръзката

Каквото и да си мислите, че се полага след такива "подвизи", още на 17 април 2015 г. Даниел Пашов е представен като новият директор не на коя да е ОДМВР, а на Варна.

И преди седмица си е бил там, ако се съди по снимките от годишния отчет на дирекцията. Още преди 3 г. той взима със себе си като началник на "Охранителна полиция" Никола Панчев.

Ръководствата на МВР се менят, Даниел Пашов все си е началник. Снимка на МВР от 28 март 2018 г.

До вчера, когато Панчев вече е директор на съседната ОДМВР-Добрич.

Гръцки медии: Проблемът с дълга отново е на масата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799411

Гръцки медии: Проблемът с дълга отново е на масата"Премиерът Ципрас е осигурил от ЕС намаляване на гръцкия дълг", "дълговият проблем отново е на масата", пишат гръцките вестници "Контранюз" и "Ефимерида тон синдактон". Изданията се позовават на германски медии, като изтъкват, че в ход е прилагането на план на френския президент Еманюел Макрон и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за

Москва: Защо Лондон мълчи за домашните животни на Скрипал?

http://www.moreto.net/novini.php?n=372019

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова поиска от Великобритания да разкрие здравословното състояние на домашните животни на семейство Скрипал. Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени на 4 март в английския град Солсбъри.

Полицаи застреляха невъоръжен мъж, обърквайки лулата му с пистолет

https://www.actualno.com/america/policai-zastreljaha-nevyoryjen-myj-obyrkvajki-lulata-mu-s-pistolet-news_668164.html

Полицаи от Ню Йорк убиха афроамериканец, живеещ в Бруклин, след като сбъркаха лулата му за огнестрелно оръжие, предаде БГНЕС. Стрелбата, която идва малко след подобен инцидент в Сакраменто и се извършва навръх 50-годишнината от убийството на бореца за равноправие Мартин Лутър Кинг, е поредният такъв случай в САЩ. По данни на ръководителя на нюйоркското полицейско управление Терънс Монахан инцидентът се е случил малко след 5 сутринта в „Краун Хайтс“ - квартала, населен преди

Валентин Радев: Следствието ще покаже как е внесен пистолетът в Софийския затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799397

Валентин Радев: Следствието ще покаже как е внесен пистолетът в Софийския затворВътрешният министър Валентин Радев коментира бягството на двамата затворници Радослав Колев и Владимир Пелов от Софийския затвор по Нова тв. Той е категоричен, че търсенето на престъпниците продължава. „Кръгът се затяга около тях и се надяваме, че не са успели да минат границата“, казва той. По думите му Пелов е щял да избяга още миналата година,

Антон Тодоров и ГЕРБ продължават лова на "червени октоподи"

http://clubz.bg/66310-anton_todorov_i_gerb_prodyljavat_lova_na_cherveni_oktopodi

Бившият депутат на ГЕРБ Антон Тодоров представи пореден списък със свързани лица в община "на БСП" в парламента днес.

Става дума за 28 лица, заемащи длъжности в градската управа на Мездра или в работещи с нея фирми, всяко от които е по някакъв начин свързано с БСП - чрез роднина, брак или бизнес отношения. В повечето дирекции на общината на кмета Генади Събков има такова лице. От ГЕРБ съобщиха, че той е сменил повече от половината служители през последните 2 години и половина, откакто е на поста. Не стана ясно дали всички 28 души са били сменени в този период и какво е необичайното в това.

"Няма такава община в България! Триумф на зетьошуробаджанакизма, червения октопод, който души община Мездра. Всички червени - уредени, бих казал аз", обобщи Тодоров.

Въпреки новото амплоа на Тодоров като водещ на авторско предаване в Канал 3 той не посочва нито един източник в дългия списък от лица.

Някои от примерите наистина създават съмнение за корупция, като Добромир Александров, главен експерт по сигурност към общината, син на активист от БСП и назначен от кмета без конкурс. Други твърдения обаче звучат странно, като този със секретарката на кмета Христина Петкова, чийто баща Николай Христов бил известен като близък на местната структура на социалистите и "заклет комунист, дори името на фирмата му е "Компар"." А пък съпругата на кмета работила като служителка в банката, обслужваща общината.

ГЕРБ и Антон Тодоров представиха и цветна диаграма, която предполагаемо разяснява къде са "пипалата на октопода":

Вчера те представиха три други сигнала, свързани с кмета Генади Събков, който според "разследванията" на Тодоров е провалил строежа на спортна площадка в града за 1,4 млн., харчел неясно как 2,6 млн. лв. от възстановено на община Мездра ДДС по проект за пречиствателна станция, а синът му е взел под наем от общината ниви и пасища, пък за обработването им е получавал европейски субсидии - докато е бил студент в Шотландия. ГЕРБ подават сигнал до прокуратурата и комисията за конфликт на интереси във връзка със случая.

ГЕРБ ще продължи да проверява всички 34 кметове на левицата, "никой не е в безопасност", заяви Тодоров.

"Оставяме БСП да свършат и те някаква работа", повтори тезата си бившият депутат на въпрос дали ГЕРБ ще направят подобни проверки и на собствените си кметове.

Между другото отявлена заплаха за корумпираните кметове в последните седмици на няколко пъти отправи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. 

Нинова: Гражданска подкрепа ще даде тласък на присъединяването на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799405

Нинова: Гражданска подкрепа ще даде тласък на присъединяването на Западните Балкани

Лидерът на БСП Корнелия Нинова продължи Балканската си обиколка с посещение в Албания, където се срещна с премиера Еди Рама, с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Микеле Николети и представители на леви партии от Европа и Западните Балкани. Премиерът на Албания представи пред участниците в срещата подготовката на страната

Броят на салафистите в Германия се е удвоил от 2013 г.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/05/3158698_broiat_na_salafistite_v_germaniia_se_e_udvoil_ot_2013_g/?ref=rss


Броят на хората в Германия, които се самоопределят като салафисти - последователи на изключително консервативна форма на сунитския ислям - е нараснал двойно за последните пет години, съобщи германското вътрешно министерство, цитирано от ДПА.<br /><br />По последни данни около 11 000 души в Германия се самоопределят като салафисти. През 2013 г. те са били около 5500.<br /><br />Цитирани от в. "Тагесшпигел" експерти обаче посочват, че броят на новопривлечените в...

Микробус падна в река в Румъния, седем загинаха, други двама се издирват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799401

Микробус падна в река в Румъния, седем загинаха, други двама се издирватСедем души са загинали, а двама са изчезнали, след като микробус, в който пътували 10 души, паднал в река Бистрица в североизточния румънски окръг Нямц, съобщава информационният сайт Зиаре, позовавайки се на службата за спешна помощ. 22-годишен младеж е единственият оцелял, който успял сам да излезе от падналото във водата превозно средство.

Бизнесмен платил бягството на затворниците?

https://frognews.bg/novini/biznesmen-platil-biagstvoto-zatvornitsite.html

Бягството на Владимир Пелов и съкилийника му е финансирано от ботевградски бизнесмен, за когото той е изпълнявал поръчки за палежи, рекет и дори убийства. Това е една от версиите, по които работят в МВР.

Марешки: Влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ беше опит да се източат милиони

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/05/3158700_mareshki_vlizaneto_na_durjavata_v_sdelkata_za_chez/?ref=rss


Влизането държавата в сделката за ЧЕЗ е за източване на пари, а решението за влизане в сделката е безумно, смята лидерът на "Воля" Веселин Марешки. "Идеята държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ беше опит да се източат още стотина милиона", коментира в в ефира на Би Ти Ви той.<br /><br />"Според нас някой се опитва да избяга по терлици от инвестицията си в България и на гърба на държавата, чрез инспириране на такива напрежения, се опитва да вдигне цената –...

Гуардиола: "Сити" няма да се предаде въпреки тежката загуба

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/05/3158695_guardiola_siti_niama_da_se_predade_vupreki_tejkata/?ref=rss


Хосеп Гуардиола е уверен, че "Манчестър сити" може да достигне до полуфиналите в Шампионската лига въпреки тежкото поражение с 0:3 от "Ливърпул". "Гражданите" бяха тотално надиграни на "Анфийлд" и за едва за втори път, откакто Гуардиола е начело, не успяха да отправят точен удар към вратата на съперника.<br /><br />"В тази стая аз съм единственият, който вярва, че можем да продължим. Има още 90 минути и ние трябва да се опитаме. Във...

Край на безплатното паркиране до националния стадион Васил Левски

https://offnews.bg//obshtestvo/kraj-na-bezplatnoto-parkirane-do-natcionalnia-stadion-vasil-levski-678133.html

Борсата за ски, колела и спортни стоки, която от години съществува пред бившия стадион Юнак (някогашната ледена пързалка "Дружба"), става официален пазар. Търговската дейност тук да мине под шапката на "Пазари Запад" ЕАД, ще гласува днес Столичният общински съвет. 

Обособяват се 44 терена за покупко-продажбата с площ от 15 до 48 кв. метра, пише в доклада, внесен от общинските съветници Николай Стойнев от ГЕРБ, Милка Христова от БСП и Карлос Контрера от ВМРО. Новият "Пазар за ски и велосипеди" до Националния стадион "Васил Левски" ще работи в събота, неделя и през празнични дни в ограничен периметър. В работни дни - теренът от 3145 кв.м. ще се използва като охраняем паркинг. Предвижда се оформянето на 100 паркоместа, разпределени в 6 групи - съответно от 5, 12, 30, 9, 31 и 13 броя, като минималното разстояние между всяка от групите е 4,50 метра. Площта на 44 от тези паркоместа е предвидена за отдаване под наем за търговия на новия пазар, става ясно от документите към доклада. 

Пазари Запад ще монтират и самопочистваща се тоалетна, както и павилион за охрана, ще се грижат за почистването и поддържането на района  ще монтират две бариери на входовете към паркинга по протежението на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" от метростанция Васил Левски до Националния стадион. 

Договорът между Столична община и Пазари Запад е за 3 години. Търговците на пазара ще поставят собствени преместваеми маси. 

Според инвестиционното намерение на Пазари запад ЕАД дружеството ще похарчи 182 940 лева за новия пазар и паркинг, от тях 70 000 ще отидат за доставка и монтаж на роботизирана тоалетна, 15 000 за офис контейнер, 15 000 за разплащателен терминал с възможност за връщане на ресто, 19 000 за многокомпонентна система за автоматизация и контрол на достъпа в паркинга, 5000 за бариерите и 6 600 за 40 антипаркнг колчета и др. 

Теренът ще бъде почистван по два пъти на ден през цялата година и ще има 12 часова всекидневна охрана срещу съответно 20 400 и 21 240 лева годишно. 

Нинова в Албания: Присъединяването към ЕС е важно най-вече за гражданите

https://offnews.bg//obshtestvo/ninova-v-albania-prisaediniavaneto-kam-es-e-vazhno-naj-veche-za-grazh-678135.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова продължи Балканската си обиколка с посещение в Албания, където се срещна с премиера Еди Рама, с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Микеле Николети и представители на леви партии от Европа и Западните Балкани.

Премиерът на Албания представи пред участниците в срещата подготовката на страната за кандидатстване за членство в ЕС.

Проведе се дискусия за начина, по който гражданското общество и икономическият сектор могат да допринесат към процеса на присъединяване.

"Не само ,че могат да допринесат, но те трябва непременно да бъдат включени в този процес", заяви Корнелия Нинова.

Според нея разширяването е важно не само за правителствата и политическите елити, а най-вече за народите на Балканите.

"Широка гражданска подкрепа ще даде тласък на преговорите. Едно властимащо гражданско общество е елемент на всяка една демокрация. Западните Балкани са изправени пред редица предизвикателства като спазването върховенството на закона, борбата с корупцията, икономическата и социална кохезия. Гражданите са основен двигател за преодоляване на тези проблеми", заяви още тя.

Корпоративен бос стана отшелник - не понесе, че Тръмп е президент

http://www.cross.bg/trump-hagerman-vsichki-1571871.html

/КРОСС/ В началото неговият експеримент нямаше име. След президентските избори в САЩ той реши да си почине от всички глупости на политиците. Победата на Тръмп разтърси Ерик Хагерман. И той реши да протестира тихо. Тихо, но разтърсващо. Затова се закле пред себе си да избягва да научава новини за каквото и да е, случващо се в Америка след ноември 2016-а. „Бях безкомпромисен. Идеята ми не беше просто да отклонявам поглед от екрана или да сменям темата на разговор. Бях като вампир. Чувствах се така, сякаш дори един фотон от Тръмп да ме беше облъчил, щях да се превърна в пепел", разказва Ерик за The New York Times. Повече от година той се държи в шокиращо неведение относно политическия живот. И то във време, в което се пише американската и световна история. Уволненията на висши държавници. Русия. Лас Вегас. Забраната за пътуване. Pussyhats (движение срещу вулгаризмите на Тръмп). Оръжейните закони. Големите ядрени бутони. Търговската война с Китай. Той не знае нищо за тях. „Гледам само прогнозата. Но тя е занимателна за мен. Скучно ми е, но това не ме дразни", споделя 53-годишният американец. А неговата скука изисква старателно планиране. Той блокира всички социални медии, пуска си записи с бял шум в кафенето, абстрахира се от мърморенето на приятелите си. Междувременно демократи, либерали и леви успяха да преживеят първата година на Тръмп по различни начини

Пускат безплатни автобуси във Варна в нощта преди Великден

https://petel.bg/Puskat-bezplatni-avtobusi-vav-Varna-v-noshhta-predi-Velikden__258667

По случай тържествената Пасхална Великденска служба в катедралния храм "Свето Успение Богородично", общинската фирма „Градски транспор...

"Дръжте крадеца": Кражба в бензиностанция във Варна

https://petel.bg/Drazhte-kradetsa--Krazhba-v-benzinostantsiya-vav-Varna__258665

Видео на кражба от бензиностанция във Варна публикува Нова тв. Търси се информация за извършителя. Нека, ако някой знае нещо да се обади на 112. 

Община Варна ще ремонтира обекти в Морската градина (снимки)

https://petel.bg/Obshhina-Varna-shhe-remontira-obekti-v-Morskata-gradina--snimki--__258666

Снимки: Булфото Къщата на Антон Новак, в която създателят на Морската градина е живял, докато е управлявал парка, става собственост на Об...

Пешеходка загина на място след инцидент на пътя Русе – В.Търново

https://petel.bg/Peshehodka-zagina-na-myasto-sled-intsident-na-patya-Ruse-----V-Tarnovo__258668

Снимка: Булфото Лек автомобил е блъснал 48 годишна пешеходка от гр. П.Тръмбеш на пътя Русе – В.Търново, съобщиха от полицията. Пътният ...

Полицаи спипаха "герой" с 33 акта за над 10 000 лв.

https://petel.bg/Politsai-spipaha-geroy-s-33-akta-za-nad-10-000-lv-__258669

Снимка: Булфото 48-годишен мъж от шуменското Царев брод се оказа истински рецидивист в погазването на Закона за движение по пътищата. Шо...

Испания арестува автора на„швейцарския диск“ с данъчни измамници

http://www.transmedia.bg/2018/04/05/%d0%b8%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b2%d0%b5%d0%b9%d1%86%d0%b0%d1%80%d1%81/

По искане на Швейцария Испания арестува бившия компютърен специалист от банка „Ейч Ес Би Си Суис“ Ерве Фалсиани. Той е известен като „Сноудън на данъчните измами“ или разобличителя от „Суислийкс“.

Скандалът „Суислийкс“ с кражбата на десетки хиляди банкови документи разкри съществуването на недекларирани сметки в женевския клон на Ейч Ес Би Си, принадлежащи на хиляди укриващи доходи лица от цял свят.

Скандалът избухна още през 2009 г., когато френското министерство на икономиката разкри, че разполага със списък от 3000 французи със сметки в Швейцария за общо около 3 млрд. евро. В края на 2009 г. файловете от списъка „Фалсиани“ позволяват да се идентифицират 127 000 сметки на 79 000 лица от 180 националности.

Предадената от Фалсиани информация води до данъчни разследвания и съдебни присъди във Франция, Испания, Аржентина и Великобритания.

През ноември 2015 г. Ерве Фалсиани е задочно осъден от швейцарски съд на пет години затвор за икономически шпионаж.

„Арестът е извършен в Мадрид. Той бе задържан на улицата на път за конференция“, съобщи представител на испанската полиция. Той не уточни защо Швейцария издирва Фалсиани, а само посочи, че тя иска екстрадицията му.

Ерве Фалсиани е смятан за герой сред разобличителите на глобалната финансова система, тъй като файловете на банка Ейч Ес Би Си позволиха на водена от френския вестник „Монд“ група журналисти да разкрият огромна европейска схема за избягване на данъчно облагане. Френската преса го кръщава „Сноудън на данъчните измами“, отбелязва АФП.

Кристиан Кръстев: Много е възможно пожарът във влака да е саботаж

https://petel.bg/Kristian-Krastev--Mnogo-e-vazmozhno-pozharat-vav-vlaka-da-e-sabotazh__258670

Снимка bTV Много е възможно в случая с пожара във влака на гара Коньово да става въпрос за саботаж. Ако съм на мястото на министъра на тран...

Децата на 4835 родители не са записани нито на училище, нито на градина

https://petel.bg/Detsata-na-4835-roditeli-ne-sa-zapisani-nito-na-uchilishhe--nito-na-gradina__258671

Снимка Булфото Към момента налице са 4835 родители, които не изпълняват задължението си да запишат децата си, подлежащи на задължително п...

Електроразпределение Север осигурява дежурни екипи по време на великденските празници

https://petel.bg/Elektrorazpredelenie-Sever-osiguryava-dezhurni-ekipi-po-vreme-na-velikdenskite-praznitsi__258672

По време на предстоящите почивни дни във връзка с Великден Електроразпределение Север (част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна) осигурява дежур...

Новата депутатка: Не съм си представяла, че ще стигна до парламента, нямам мнение за Истанбулската конвенция

https://petel.bg/Novata-deputatka--Ne-sam-si-predstavyala--che-shhe-stigna-do-parlamenta--nyamam-mnenie-za-Istanbulskata-konventsiya__258673

Снимка Флагман.бг 31-годишната Елена Аксиева днес стана депутат от „Воля”. Тя заема мястото на подалата оставка преди повече от шест ме...

Русия не бе допусната в разследването на случая "Скрипал"

http://www.mediapool.bg/rusiya-ne-be-dopusnata-v-razsledvaneto-na-sluchaya-skripal-news277665.html

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли късно в сряда искането на Русия да бъде допусната да участва в разследването на отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. САЩ, както и всички страни членки на Европейския съюз (ЕС), включително и България в лицето на постоянния ни представител в организацията Красимир Костов, гласуваха "против", докато руснаците получиха подкрепа единствено от Китай, Азербайджан, Судан, Алжир и Иран, съобщи източник на Ройтерс. Почти половината от 41-членния управителен съвет на ОЗХО – 17 души, се въздържаха при гласуването, което веднага бе изтълкувано от руския постоянен представител Александър Шулгин, като демонстрация на несигурност в твърденията на Великобритания за отговорността на Москва по случая "Скрипал". По думите му вотът показал как над половината от членовете на организацията "отказаха да се обвържат със западната гледна точка". Шулгин за пореден път повтори руската теза, че страната няма нищо общо с отравянето на Скрипал и дъщеря му, което приличало на "терористично нападение". Твърденията на британците пък определи като "мръсен поток от пълни лъжи... и неприкрита русофобия". На другия полюс бе изказването на британския външен министър Борис Джонсън, който приветства поражението на Русия в Хага в специално изявление по повод заседанието на ОЗХО. "Русия имаше наум само една цел след опита за двойно убийство на британска територия чрез военно химическо оръжие – да замъгли истината и да обърка обществеността. Международната общност още веднъж преодоля тази тактика и категорично победи днес руските опити да бъде изкаран от релсите правилният международен процес", заяви Джонсън По време на заседанието на ОЗХО британският представител Джон Фого определи искането на Русия за съвместно разследване като "диверсионна тактика и поредната доза дезинформация за избягване на отговорите, които руските власти трябва да дадат". По думите му твърденията на Москва, че атаката може да е извършена от Великобритания, САЩ или Швеция, са "безсрамни и напълно неоснователни". "Имаме пълно доверие в британското разследване и приветстваме британското сътрудничество с техническия секретариат на ОЗХО в пълно съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия. [...] Свидетели сме на вълна от инсинуации (от Русия) срещу няколко страни членки на ЕС. [...] Това е абсолютно неприемливо", се казваше в изявлението на страните членки на ЕС, прочетено от Красимир Костов. Той още веднъж повтори обединената европейска позиция, че не съществува друга убедителна версия освен тази, че най-вероятно Русия стои зад атаката в Солсбъри и призова Москва незабавно да представи на пълна и изчерпателна информация за програмата "Новичок".

Млади фермери от Пиринско нищиха проблемите при получаването на евросредствата

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b8%d1%89%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1/

В Благоевград се проведе семинар свързан с проблемите на фермерите в региона.
Как се прави успешен план за усвояване на европейски средства от млад фермер – това бе най-често задаваният въпрос от участниците в семинар в Благоевград, организиран от евродепутата от АЛДЕ Неджми Али.

Дискусията на тема „Развитие на селските райони“ се състоя във вторник, като участниците бяха над 130 души. Това бе четвъртият подред семинар, организиран от Неджми Али по тази тема, като прекият резултат от тези семинари е откриването на над 40 нови проекта.

На въпросите на участниците в семинара отговаряха евродепутатът от АЛДЕ и двама лектори, които представиха няколко различни Подмярки – 6 – млад фермер, 6.2 – неземеделска дейност, 6.3 – малки стопанства, както и предстоящата мярка 4.1.Б за земеделски стопанства.

Участниците в семинара получиха информация за различните условия за кандидатстване по множество подмярки, възможностите за финансиране, системите за точкуване, проектовите специфики, необходимите документи, нужни за една кандидатура, както и полезни съвети при създаването и реализацията на бизнес план.

 

 

Материалът Млади фермери от Пиринско нищиха проблемите при получаването на евросредствата е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Лекари и сестри от болницата в Ловеч подадоха оставки

http://www.cross.bg/bolnitzata-otdelenieto-nyama-1571870.html

/КРОСС/ Пак напрежение в болницата в Ловеч - 3-та лекари и 4-ри медицински сестри от отделението по пневмология и фтизиатрия подадоха колективна молба за напускане. Персоналът на лечебното заведение все още не е получил запратите си за декември. Началникът на отделението, д-р Михаил Киров посочи, че основната причина за колективната молба за напускане е липсата на лекарства и консумативи в отделението: "Почти 90% от пациентите си купуват всичко, за да бъдат лекувани, трябва да си доплати 200 или 300 лв." Прокуристът на болницата д-р Ченко Чалъков увери, че отделението няма да бъде затваряно: "Някои се зарадваха, че няма да има пак заплата и видите ли нищо не става. Ако те напуснат без да завършат алгоритъма на пътеката, приети от тях, ще заведа лични дела за финансови и морални щети към болницата". Д-р Киров каза, че той и екипът му ще работят в отделението до понеделник, докато бъдат изписани всичките 13 пациенти от там, но нови няма да бъдат приемани. Работещите в болницата ще получат днес заплатата си за декември. Миналата година лекарите излязоха на протести заради критичното финансово състояние на болницата. Те дори заплашиха да подадат колективна оставка и да спрат да приемат пациенти. От Министерството на здравеопазването обаче заявиха, че ще направят всичко възможно тя да на затваря и предприеха мерки.  

Трус край Разлог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799416

Трус край РазлогЛек трус е регистриран вчера в 19.06 часа в района на Разлог. Това сочи справка на сайта на Националния Институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Земетресението е с магнитуд 2.1 по скалата на Рихтер, предаде

Обработват парковете във Владиславово и Младост против кърлежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=372018

Парковете във район Младост и район Владислав Варненчик ще бъдат третирани днес против кърлежи, припомня Moreto.net. Акцията е част от първата за годината обработка против кърлежи на терени с обществено значение на територията на община Варна, която започна тази седмица във Варна.

Министър Радев: Не само чистачката, а и социален работник е гонил бегълците от затвора

http://www.transmedia.bg/2018/04/05/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%87%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0-%d0%b8/

 

Само един от надзиратели, били на смяна при бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор, е бил въоръжен. Това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева в четвъртък пред бТВ.

Според Цачева въоръженият служител не е успял да реагира, тъй като е бил повален на земята, а след това не посмял да открие огън заради оживения трафик. Това е нейният преразказ за ситуацията по заснетото от охранителните камери. На входа се виждат още двама надзиратели, които обаче според разпоредбите не трябва да носят оръжие и дори с палки.

По повод исканата й оставка от БСП Цачева заяви, че ще напусне поста си само ако премиерът Бойко Борисов го пожелае.

МВР продължава да издирва двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев. Властите не изключват и възможността те вече да са напуснали страната.

„Пелов може би е щял да избяга миналата година, ако не бяхме подали сигнал. Бягството му може би е било предотвратено миналата година.“

Така вътрешният министър Валентин Радев коментира в интервю за Нова телевизия факта, че МВР още от 2017г. е имало информация за планирано бягство на един от двамата рецидивисти.

„Дали сме съответната информация на затвора и те може би са предотвратили бягството му миналата година. Може би иначе е щял да избяга тогава“, заяви той. МВР шефът уточни, че сигналът за готвено бягство е дошъл през юли 2017.

Надяваме се, че не са успели да избягат зад граница. Кръгът около тях се затяга, каза още министърът. Затворени за затворниците са всички граници, включително зелените.

„Няма да си давам оценка дали се справяме добре. Оценката я дават нашите партньори. Според тях се справяме повече от добре, да не кажа отлично“, посочи той в отговор на въпрос за бягството на двамата затворници и преминалите без проверка наскоро група влизащи в страната пасажери на летище София.

Според вътрешния министър двамата бегълци вече са се разделили и се укриват индивидуално. Предположението си той прави на база психопрофилите на затворниците.

Радев коментира и информацията, че само чистачка от затвора е опитала да спре бегълците: „Не е така с тази чистачка. Всички така го казвате. Има и един социален работник. Той е служител на затвора и се е затичал след тях, бягал е по левия тротоар. Той стреля по Пелов, човекът се е скрил зад дърво. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва. Повече от това не са могли да направят, защото отвън е пълно с автомобили.“

Той обясни, че служителите на територията на затвора са били невъоръжени, защото такива са правилата.

Бившият директор на Централния софийски затвор Милети Орешарски коментира пред Дарик радио, че слабото място на сградата е гишето, на което се предават вещите на затворниците. Това според него е единственото място, откъдето може да се излезе, без да се преодолява заграждението, а вратата след него е неохраняема. Орешарски каза, че в затвора е по-трудно да се изкара, отколкото да се вкара оръжие – чрез служител, затворник, близки, чрез храната, с дрон, с прехвърляне, с коли на доставчици.

"Вашингтон пост": САЩ са изолирани от преговорите за съдбата на Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799402

"Вашингтон пост": САЩ са изолирани от преговорите за съдбата на СирияЛидерите на Иран, Русия и Турция се срещнаха вчера, за да преговарят за прекратяване на войната в Сирия, с което затвърждават влиянието си върху крайния резултат от конфликта и изолират САЩ от най-важния дипломатически въпрос в региона, пише в. "Вашингтон пост". Президентите Владимир Путин, Хасан Рохани и Реджеп Ердоган се срещнаха в Анкара,

Кметски наместник се обяви срещу възстановяването на джамия, уволниха го

http://www.cross.bg/namestnik-lukavitza-traiicho-1571869.html

/КРОСС/ Седмица, след като бе излъчен репортаж за недоволството на местните хора в родопското село Лъкавица срещу възстановяването на отдавна нефункциониращ мюсюлмански молитвен дом, кметският наместник на населеното място беше уволнен без предизвестие от кмета на община Лъки, съобщава bTV. Според местните хора единственото провинение на кметския намесник Трайчо Мешев е, че е застанал зад своите съселяни и се е обявил открито срещу ислямизацията на селото. Кметският наместник е един от инициаторите на подписката срещу възстановяването на нефункциониращия от 70 години мюсюлмански молитвен дом. Уволнен е без предизвестие и без да му бъде дадено някакво обяснение: "Седмица след репортажа на bTV, може би на господин Симеонов му станах много неудобен поради строителството на джамията и реши да ме уволни". 19-те постоянни жители на село Лъкавица са шокирани от новината, че вече са без кмет. Трайчо Мешев е кметски наместник в Лъкавица от 12 години. Макар да е на 4-часов работен ден, денонощно изпълнява функциите си, за да помага на своите съселяни. „Грижи се за пътя, грижи се за хората в селото, грижи се за осветлението. Изпълнява дейността и на охранител. Когато водопроводът има проблем, намесва се веднага. На който лампата не му свети, отива и му я сменя", хвали го Цветана Карастоянова. На площада в Лъки също дойдоха хора в защита на Трайчо Мешев

Радев: Пелов можеше да избяга 2017 г., ако не бяхме казали

http://dnes.dir.bg/news/izbjaga-valentin-radev-vladimir-pelov-27022035

Владимир Пелов може би е щял да избяга миналата година, ако не бяхме подали сигнал, бягството му може би е било предотвратено миналата година.

Кратки новини:

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/05/3158692_kratki_novini/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />БДЖ ще награди персонала на влака София-Бургас, който се подпали<br /><br />Инцидентът стана на 30 март край гара Коньово. От железопътната компания смятат, че екипът се е справил професионално и е помогнал за своевременната евакуация на пътниците. "Бригадата от началник влак до кондуктор е действала...

След 35-годишна забрана Саудитска Арабия разреши ходенето на кино

//dariknews.bg/novini/sviat/sled-35-godishna-zabrana-sauditska-arabiia-razreshi-hodeneto-na-kino-2089298

След над 35-годишна забрана жителите на Саудитска Арабия отново ще могат да ходят на кино, предаде Ройтерс.
 
Сключено от местните власти споразумение с "Ей Ем Си Ентъртейнмънт Холдингс" предвижда отварянето на до 40 киносалона през следващите пет години. Първ

Райън Рейнолдс облече розовия костюм на Дедпул за добра кауза (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/rajyn-rejnolds-obleche-rozoviia-kostium-na-dedpul-za-dobra-kauza-video-2089312

Холивудският актьор Райън Рейнолдс предлага на търг розовата версия на костюма на супер героя Дедпул, а събраните средства ще отидат в полза на фондация за борба с рака, съобщи сайтът Нюз18.

9 души загинаха след падане на микробус в река в Румъния (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/9-dushi-zaginaha-sled-padane-na-mikrobus-v-reka-v-rumyniia-snimki-2089313

Девет души са загинали, а един е успял да се спаси, след като микробус паднал в река Бистрица в североизточния румънски окръг Нямц, съобщава информационният сайт Зиаре, позовавайки се на службата за спешна помощ.

В <

„Герой“ зад волана: Шофьор без книжка с 33 акта за 10 000 лева

//dariknews.bg/regioni/shumen/geroj-zad-volana-shofior-bez-knizhka-s-33-akta-za-10-000-leva-2089307

48-годишен мъж от шуменското село Царев брод се оказа истински рецидивист в погазването на Закона за движение по пътищата. Шофьорът е хванат от полицаите в Нови пазар, докато управлявал "Ауди" с отнета книжка.

МВР има над сто сигнала с информация за избягалите затворници

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mvr-ima-nad-sto-signala-s-informaciia-za-izbiagalite-zatvornici-2089310

МВР има над сто сигнала с информация за избягалите затворници от Централния софийски затвор, като тридесетина са по-вероятни. Това съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
 
"Проверяваме ги всичките", заяви той.

Днес ще има краткотрайни превалявания

http://nakratko.bg/category/58/157273/


Днес от запад на изток облачността ще продължи да се увеличава. Следобед в западните и централните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици.

Наши депутати събрали... Северна и Южна Корея на олимпиадата

http://clubz.bg/66309-nashi_deputati_sybrali_severna_i_yujna_koreq_na_olimpiadata

Депутатите от двете български парламентарни групи за приятелство - с КНДР и с Република Корея, са изиграли важна роля за затоплянето на отношенията на полуострова, похвалиха се днес самите те. Родните народни представители внесли "официално писмо" в посолството на Северна Корея у нас, с което предложили на лидера Ким Чен Ун да включи севернокорейски спортисти в общ отбор с Южна Корея на игрите в Пьончан. Е, можело и да е било идея на ръководителите на двете държави, допусна все пак Спас Панчев (БСП), който е председател на групата за приятелство с КНДР.

"Опитваме, дори и да е с малко, да допринесем за затопляне на отношенията на Корейския полуостров", посочи Панчев и допълни, че нашите групи за приятелство се чувстват "обнадеждени" от общото явяване на олимпийските игри.

Отборите на Северна и Южна Корея действително дефилираха заедно на откриването на Зимните олимпийски игри през февруари под неутрален флаг, изобразяващ Корейския полуостров. До това решение се стигна при преговорите между делегации на двете страни в граничното градче Панминчжон. Общо преминаване на олимпийски стадион не се случва за първи път - вече сме виждали това на церемониите на летните олимпиади Сидни 2000 и Атина 2004 и на зимната през 2006 г. Най-големият пробив бе в това, че Кореите имаха един отбор в женския хокей на лед. Това не се е случвало на олимпийски игри, откакто страните са разделени - последният случай бе в Берлин през 1936 г.

Формален повод да се похвалят депутатите от двете парламентарни групи за приятелство стана изчитането на съвместно изявление "във връзка с актуалното състояние на междукорейските отношения".

Двете групи са "особено радостни, че Зимните олимпийски игри станаха повод за подобряване на отношенията между двете Кореи".

"Ние, членовете на двете групи за приятелство, пожелаваме успешно провеждане на междукорейската среща на върха през април и срещата на високо равнище Ссеверна Корея - САЩ през май. Очакваме чрез тези разговори да бъде постигнато трайно премахване на ядреното оръжие и установяване на мир на Корейския полуостров", изчете декларацията Михаил Христов (БСП), председател на групата за приятелство с Южна Корея.

"Поздравителният адрес" трябваше да бъде връчен днес на посланиците на двете корейски държави, поканени в парламента.

Уволниха кметски наместник, противопоставил се на ремонт на джамия

https://offnews.bg//obshtestvo/uvolniha-kmetski-namestnik-protivopostavil-se-na-remont-na-dzhamia-678134.html

Кметският наместник на родопското село Лъкавица Трайчо Мешев е уволнен без предизвестие след като местните хора се обявиха срещу възстановяването на отдавна нефункциониращ мюсюлмански молитвен дом, а той ги подкрепи, съобщи бТВ.

Той е освободен от кмета на община Лъки, който е от ДПС.

Според местните хора единственото провинение на кметския наместник е, че е застанал зад своите съселяни и се е обявил открито срещу ислямизацията на селото.

Кметският наместник е един от инициаторите на подписката срещу възстановяването на нефункциониращия от 70 години мюсюлмански молитвен дом. Уволнен е без предизвестие и без да му бъде дадено някакво обяснение.

19-те постоянни жители на село Лъкавица са шокирани от новината, че вече са без кмет. Трайчо Мешев е кметски наместник в Лъкавица от 12 години. Макар да е на 4-часов работен ден, денонощно изпълнява функциите си, за да помага на своите съселяни.

„Грижи се за пътя, грижи се за хората в селото, грижи се за осветлението. Изпълнява дейността и на охранител. Когато водопроводът има проблем, намесва се веднага. На който лампата не му свети, отива и му я сменя”, хвали го Цветана Карастоянова.

Според хората в селото уволнението е тенденциозно, защото кметският наместник просто е изразил мнението на хората.

На въпрос защо Мешев е освободен, кметът на Лъки Валентин Симеонов от ДПС отговаря: 

„Няма мотиви. Законът ми позволява. И всеки кметски наместник мога да го уволня когато преценя”.

Резултат от недоволството в Лъкавица все пак има - засега не се предвижда възстановяване на молитвения дом. По думите на кмета от мюфтийството пуснали заявление за спиране на процедурата.

Трайчо Мешев възнамерява да търси правата си в съда. А от организацията "Родопски хайдути" заплашват с масови протести и шествия, ако кметският наместник на Лъкавица не бъде възстановен на работа.

Американското разузнаване твърди, че Москва е поканила Ким Чен-ин да посети Русия

http://www.cross.bg/rysiya-pregovori-zayavi-1571868.html

/КРОСС/ Директорът на националната разузнаване на САЩ Даниел Коутс твърди, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е поканен в Русия. Координаторът на дейността на всичките 16 разузнавателни ведомства заяви това в сряда на среща с група журналисти, сред които беше и кореспондент на ТАСС. В светлината на скорошното пътуване на Ким до Китай, журналистите се поинтересуваха дали може да има възвръщане към формата на шестстранните преговори за денуклеаризация на Корейския полуостров. „Не мисля, че на този конкретен етап знаем какво ще се случи... Ние знаем, че той (Ким Чен-ун) отиде в Китай, за да проведе преговори с (президента на Китай) Си (Дзинпин). Знаем, че има покана да отиде в Русия за преговори", заяви той. Според сведенията на Коутс, спецслужбите на САЩ биха искали да знаят какви теми ще бъдат обсъждани с Ким в Москва. „Надяваме се да разберем за какво ще говорим", добави той. ТАСС припомня, че на 28 март говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „засега не се предвижда среща на върха Русия - Северна Корея". Според неговите думи „руският президент няма такива планове".    

Трима са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6799388

Трима са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в страната  Трима души са загинали в катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали 4 тежки и 175 леки пътни произшествия, ранени са четирима души. От началото на месеца в страната са възникнали 66 катастрофи, загиналите са 6. От началото на годината катастрофите са 1452, ранените са 1819,

САЩ ще обявят днес първите санкционирани руски олигарси от „Списъка на Путин“

http://www.transmedia.bg/2018/04/05/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d1%89%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%80/

Първите санкционирани руски олигарси от  „Списъка на Путин“ на Държавния департамент най-вероятно ще бъдат обявени още днес в САЩ, съобщава „Ройтерс“. Според няколко американски издания, сред които и „Вашингтон пост“ става дума за не по-малко от 5-6 човека.

Не е ясно и какви точно ще бъдат ограниченията, произтичащи от закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ (CAASTSA), приет в отговор на разкритията за руска намеса в предизборната кампания в САЩ през 2015-2016 г.

Първите санкции по CAASTSA бяха въведени на 15 март срещу 19 души и 5 организации, сред които и разузнавателните служби на Русия, свързани основно с дейността на т.нар. Фобрика за тролове в Санкт.-Петербург, финансирана от Евгений Пригожин.

Американските медии не посочват конкретни имена. Публикуваният през февруари списък включваше над 90 души, ръководители на най-големите руски държавни и частни корпорации.

Българското издание „Дневник“ цитира  Си Ен Ен, според която екипът на специалния прокурор Робърт Мюлър е разпитал двама руски бизнесмени по разследването за предполагаеми връзки на Русия с предизборната кампания на президента Доналд Тръмп. Целта е да се провери дали кампанията е била финансирана с руски средства чрез подставени лица. В САЩ е забранено чужденци и особено чужди държави да финансират политически кампании.

Телевизията твърди, че на единият руски бизнесмен е бил изпратен неформален въпросник с молба за разговор и такъв е бил проведен неотдавна. С другия е разговаряно веднага след приземяването на частния му самолет в Ню Йорк, където са били прегледани и електронните му устройства.

Русия отрича категорично да има нещо общо с твърденията за тайна намеса на държавата във вътрешната политика на САЩ.

Цачева: Най-лесно е да си подам оставката, но това няма да реши проблема

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799392

Цачева: Най-лесно е да си подам оставката, но това няма да реши проблемаЕлектронна игра тетрис е получил Владимир Пелов, преди да избяга. Влязъл е в помещението въоръжен, няма как оръжието да е било в пратката, пратките се проверяват. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева пред bTV. Тя изгледала вчера записите от затвора. "Първата ми реакция беше на гняв как е възможно това да се случи - в рамките на 2 минути

Комисарят заловил Пелов преди 7 години: Затворниците не са напуснали страната

https://frognews.bg/novini/komisariat-zalovil-pelov-predi-7-godini-zatvornitsite-napusnali-stranata.html

”Имахме късмет, че колега си е пиел кафето наблизо, когато двамата маскирани обирджии на златарското ателие в ботевград са минали близо до него. Видял ги и и се обадил, така ги хванахме”, разказа бившият шеф на ОДМВР София. Това обясни главен комисар Николай Николов за залавянето на рецидивиста Владимир Пелов преди 7 години.

Корнелия Нинова: Широка гражданска подкрепа ще даде тласък на присъединяването на Западните Балкани

http://www.cross.bg/korneliya-zapadnite-balkani-1571867.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова продължи Балканската си обиколка с посещение в Албания, където се срещна с премиера Еди Рама, с председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Микеле Николети и представители на леви партии от Европа и Западните Балкани. Премиерът на Албания представи пред участниците в срещата подготовката на страната за кандидатстване за членство в ЕС. Проведе се дискусия за начина, по който гражданското общество и икономическият сектор могат да допринесат към процеса на присъединяване. "Не само ,че могат да допринесат, но те трябва непременно да бъдат включени в този процес"- заяви Корнелия Нинова. Според нея разширяването е важно не само за правителствата и политическите елити, а най-вече за народите на Балканите. "Широка гражданска подкрепа ще даде тласък на преговорите. Едно властимащо гражданско общество е елемент на всяка една демокрация. Западните Балкани са изправени пред редица предизвикателства като спазването върховенството на закона, борбата с корупцията, икономическата и социална кохезия. Гражданите са основен двигател за преодоляване на тези проблеми"-заяви още тя.

Бивш шеф на отдел "Издирвания": За да се стигне до бягство, явно има големи пропуски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799391

Бивш шеф на отдел "Издирвания": За да се стигне до бягство, явно има големи пропускиНе е изненада, това е организирано бягство, след като има канал да му бъдат вкарани в затвора телефон, оръжие, а и да го чака кола. Това заяви пред БНТ Красимир Занев, бивш началник на отдел "Издирвания" в МВР. "Той е брутален, агресивен, добре организиран и лукав. Явно има големи пропуски в организацията на затвора, за да се стигне до бягството",

Дипломатите на САЩ, експулсирани заради аферата "Скрипал", напускат Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799398

Дипломатите на САЩ, експулсирани заради аферата "Скрипал",  напускат РусияАмериканските дипломати, експулсирани от Русия в отговор на изгонването на 60 руски дипломати от Вашингтон във връзка с аферата "Скрипал", заминаха тази сутрин от посолството в Москва за САЩ, съобщи Франс прес. Десетки американски дипломати и семействата им напуснаха посолството с три автобуса и микробус рано сутринта, малко след 6.30 ч.

Бизнесмен платил бягството на затворниците?

http://www.cross.bg/pelov-byagstvoto-zatvora-1571866.html

/КРОСС/ Бягството на Владимир Пелов и съкилийника му е финансирано от ботевградски бизнесмен, за когото той е изпълнявал поръчки за палежи, рекет и дори убийства.Това е една от версиите, по които работят в МВР, съобщи в. "24 часа". Бизнесменът е разпитван още в първите часове след бягството на рецидивиста Пелов и другия затворник - Радослав Колев, които все още се укриват. Пказания са дали синът на Пелов, който вчера беше задържан, братя с фамилия Ерменкови и още няколко души от обкръжението им. "Ако не изляза от затвора, той ще влезе при мен, защото знам за много престъпления", заканвал се Пелов. Докато беше под домашен арест, Владимир Пелов беше подозиран за серия от престъпления в Ботевград, които още не са разкрити. За поръчител се сочи точно бизнесменът, който официално се занимава със земеделие, хазарт и ресторантьорство. Двамата са близки приятели от години. След като Пелов влезе зад решетките през март 2016 г., синът му често бил засичан в компанията на боса, а колата му - в двора на къщата му. В кримиконтингента на Ботевград се знае от година и половина, че Пелов подготвя бягство. Две седмици преди да избяга от затвора, Пелов е бил особено активен в килията си, сочат данни от разпитите на другите затворници. Бягал на място, обикалял килията на бърз ход, правел лицеви опори. Усилените тренировки направили впечатление на останалите. Освен това Пелов бил един от най- активните във фитнеса, когато имал възможност да тренира

Делото „Скрипал“ може да стигне до Съвета за сигурност на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799387

Делото „Скрипал“ може да стигне до Съвета за сигурност на ООНРуските власти, отчитайки „остротата“ на делото „Скрипал“ считат, че най-добрия способ за изясняване на истината, вероятно би бил неговото внасяне за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН, пише “Независимая газета. Русия декларира намерението си възможно най-скоро да сложи точка на случая „Скрипал“.

Откриха над 200 бактерии, резистентни на антибиотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=372014

Повече от 200 редки, резистентни на антибиотици гени, са били открити в "кошмарни" бактерии, тествани през 2017 г., предупреждава нов доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, съобщава СиЕнЕн. "Бях изненадана от броя, който установихме", изтъква д-р Ан Скучат, която е първи заместник-директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

По какво ги избираме? Ето защо мъжете в парламента ахнаха…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b3%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bc%d1%8a%d0%b6%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b2/

Нова депутатка от партия „Воля” положи клетва и стана част от Народното събрание. Елена Алексиева зае мястото на Нина Миткова като представител на пловдивски избирателен район. Хубавата Елена предизвика сериозен шум, тъй като мъжете ахнаха при влизането й в пленарната зала. Тя е съпруга на собственика на охранителна фирма Атанас Пешев.

По неофициална информация Елена Аксиева отказвала да стане депутат дълго време, тъй като родила бебе през 2017 г. В мрежата могат да се намерят атрактивни нейни снимки, свързани с близкото й минало

А евродепутатът Николай Бареков пусна актулен коментар по темата в социалната мрежа:

Да ни е честита новата депутатка в българския храм на демокрацията. В случая от партията на МаГарешки. Гласувахте за евтин бензин и илачи – получихте и това в добавка. Нов щрих към пълната и безусловна деградация на политическия елит. На депутатката пожелавам да се развива интелектуално като слуша мъдрите съвети на бащата на българския модерен парламентаризъм Цицерон или просто казано чичко Цв. Цв. от родната милиция. Ако е по-старателна, може да вземе и един урок по география от леля Цвета – шефка на кочината.


.

Материалът По какво ги избираме? Ето защо мъжете в парламента ахнаха… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Скандалът с Facebook: Засегнатите са много повече, отколкото се предполагаше

http://www.cross.bg/facebook-skandala-miliona-1571865.html

/КРОСС/ Засегнатите от скандала с неправомерно използваните лични данни на потребители на Facebook са повече, отколкото се предполагаше. Данните не на 50, а на близо на 90 милиона потребители, са били взети от фирмата "Кеймбридж Аналитка". Компанията пуснала анкета в социалната мрежа, на която отговорили 270 000 души. Чрез нея тя получила достъп до личните данни на 87 милиона техни приятели. Това се е случило преди британската фирма да бъде наета от предизборния екип на Доналд Тръмп. Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се е съгласил да даде показания по скандала в Сената.  

Спират движението на тировете между 16 и 20 часа днес по най-натоварените пътища

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6799383

Спират движението на тировете между 16 и 20 часа днес по най-натоварените пътищаВ последния работен ден преди четирите почивни дни за Великден, от 16.00 ч. до 20.00 ч. се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурат. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със

Слави Ангелов: Софийския затвор е добре охраняван, но явно има слабо място (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799382

Слави Ангелов: Софийския затвор е добре охраняван, но явно има слабо място (Видео)„Ситуацията е направо комична с тази чистачка, която е единствената, реагирала адекватно“, казва Слави Ангелов в ефира на Нова тв, коментирайки двамата престъпници Радослав Колев и Владимир Пелов, които избягаха от софийския завор преди няколко дни. Ангелов казва, че условията в затворите не са добри,

Има дупка в законодателството за стратегическите сделки

http://www.cross.bg/durzhavata-hursev-energetikata-1571864.html

/КРОСС/ Ние имаме категорична дупка в законодателството, нужни са два закона, за да бъдат контролирани стратегически сделки от държавата, в това число и тези в ЕРП-татаТака отговори на въпроса на Дир.бг. правилно ли държавата не влезе в сделката за ЧЕЗ финансистът Емил Хърсев. "Това е въпрос на стратегия. Има различни варианти, по които се решава въпроса за стратегически предприятия по света. Моделът с държавно участие е твърде древен датира в 50-те и 60-те години. Разбира се, напоследък в повечето страни се търси възможност държавите да регулират стратегическите предприятия чрез правови процедури, административни и по начина, по който се регулира изобщо енергетиката , а не чрез участие в самите дружества, които осъществяват функциите на управление на предприятията сами по себе си", заяви Хърсев. Според него, в България е приета стратегия по отношение на енергетиката и тя е за приватизация. Т.е. след като е приета една стратегия и като няма аргументи срещу нея, нормално е тя да се следва. Нормално е държавата да търси чрез административни мерки и регулация на стратегическите предприятия в енергетиката, в това число ЕРП-та, а не чрез участие в капитала. Според мен държавата трябва да търси промяна на законодателството и възможности чрез методи на административно регулиране да контролира случващото се в ЕРП-тата, коментира Хърсев. Ние имаме категорично очевидна, дълбока, тежка дупка в законодателството

Трети ден търсят бегълците от Централния софийски затвор

http://nakratko.bg/category/58/157271/


Трети ден вече няма следа от двамата опасни престъпници, избягали от Централния софийски затвор. Издирването продължава. То вече е общонационално.

Москва: Защо Лондон мълчи за домашните животни на Скрипал?

http://www.cross.bg/skripal-sergeii-zhivotni-1571863.html

/КРОСС/Говорителката на руската дипломация Мария Захарова поиска от Великобритания да разкрие здравословното състояние на домашните животни на семейство Скрипал. Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени на 4 март в английския град Солсбъри. Великобритания обвинява Русия за това нападение, а Кремъл отрича да е замесен. "Разполагаме с надеждни сведения, че семейство Скрипал са имали домашни животни. Къде са тези животни сега? Какво е състоянието им? Защо британската страна е премълчала този факт? Става дума за живи организми и ако в къщата е имало токсични вещества, тези живи организми трябва да са пострадали", заяви Захарова на седмичната си пресконференция. "Това е в пряка връзка със случая, ако наистина става дума за химически отровни вещества и като се има предвид, че няколко версии за отравянето го свързват с къщата, където е живеело семейство Скрипал", добави тя. Племенницата на Сергей Скрипал, цитирана от руската преса, заяви, че семейството е имало морски свинчета и котки. Полицията установи, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били в първоначален контакт с отровното вещество в дома на бившия шпионин, след като откри най-висока концентрация от веществото на входната врата на къщата. Междувременно Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли предложението на Русия за ново съвместно разследване на случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря

6,2 по Рихтер разтърси филипинския остров Минданао

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799377

6,2 по Рихтер разтърси филипинския 
остров МинданаоЗемен трус със сила 6,2 разтърси днес южния филипински остров Минданао, съобщи Геофизическият институт на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА. Няма съобщения за жертви или щети в резултат на труса с епицентър на около 128 км източно от главния град на Минданао - Давао, на дълбочина 61

Бивш пpавосъден миниcтъp: Бюджетно затворите се подценяват

https://frognews.bg/novini/vinagi-konstatiralo-che-niama-dostatachno-personal-zatvorite-koito-ohraniava-ima-preporaka-ombudsmana-tsentralniiat-sofiiski-zatvor-bade-premesten-toi-kolkoto-bade-remontiran-moje-otgovaria-usloviiata-sigurnost-tova-kaza-bivshii

Винаги се е констатирало, че няма достатъчно персонал в затворите, който да охранява. Има препоръка на омбудсмана, Централният софийски затвор да бъде преместен. Той колкото и да бъде ремонтиран, не може да отговаря на условията за сигурност. Това каза бившият правосъден министър Димитър Бонгалов.

Новоосветеното свето миро ще бъде преместено в мирохранителницата на Светия Синод

http://www.cross.bg/premesteno-sinod-svetiya-1571862.html

/КРОСС/ Новоосветеното свето миро ще бъде преместено от патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в мирохранителницата на Светия Синод, където ще се съхранява в специални съдове. В началото на Страстната седмица, за първи път от девет години насам, започна мировареното, което продължава три денонощия. След края на светата литургия, новоосветеното масло ще бъде преместено в Светия Синод, откъдето ще се раздава на епархиите. На Велики понеделник Патриарх Неофит постави началото на мировареното, което продължи три дни и три нощи, през които свещеници непрекъснато разбъркваха съставките и не спираха да четат евангелски текстове. Това е осмото по ред варене в историята на Българската православна църква. Процедурата се извършва задължително по време на Страстната седмица и е необходима, когато наличните количества започнат да намаляват. Мироваренето е дълъг процес, който започва на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и завършва след три седмици и половина с освещаването на мирото на Велики четвъртък. Благоуханната смес съдържа повече от 30 съставки, сред които зехтин, бяло вино, етерични масла и светена вода. Използва от църквата при кръщенета и освещаване на храмове.  

Безразсъдно: Нередовен моторист със спукана глава след бясно каране

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81/

Нелеп инцидент се е случил вчера вечерта около 18:30 часа в село Абланица, общ. Хаджидимово.

30-годишен мъж от с.Абланица, управлявайки мотоциклет „Сузуки“, който не е регистриран по надлежния ред, при движение с несъобразена с пътните условия скорост е загубил контрол над мотоциклета и се блъснал в крайпътно препятствие, като в резултат на инцидента е пострадал с разкъсно-контузна рана на главата, съобщават от МВР.

Установено е, че същият не притежава необходимата категория за управление на превозното средство. Сн. илюстративна

 

Материалът Безразсъдно: Нередовен моторист със спукана глава след бясно каране е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Актуална пътна обстановка тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1571861.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:Температурите са в интервала от + 6 ° до + 25°.Времето над страната е предимно ясно и слънчево.Пътните настилки са предимно сухи, на места мокри. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Всички автомагистрали; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна"-Велико Търново-Шумен;• път I-5 Русе-Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина"-София;• път I-9 Варна-Бургас;• път II-18 Околовръстен път София;• път II-99 Бургас-Царево

За два месеца – 19 нови болни с хепатит във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372009

19 нови болни от хепатит са били регистрирани във Варна от началото на 2018 година. Повече случаи са отчетени още през януари. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи(НЦОЗА), в първия месец на годината в морската столица има 12 болни.

Чистачката на затвора - мъж на годината!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6798950

Чистачката на затвора - мъж на годината!Най-голямата загуба от вчерашния ден е, че за огромно съжаление на цялата нация годишните награди “Мъж на годината” са безвъзвратно в миналото. Защото чистачката на софийския затвор е безапелационно за тази награда. Тя е единственият служител на пандиза, който реагира адекватно във вторник при бягството на двамата затворници.

Чанинг Тейтъм и съпругата му се разделили, защото отношенията им били твърде "приятелски"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6799361

Чанинг Тейтъм и съпругата му се разделили, защото отношенията им били твърде "приятелски"Отношенията между холивудските звезди Чанинг Тейтъм и Джена Дюан са станали твърде "приятелски" през годините и това е довело до раздялата им, твърди техен близък. Вчера двамата обявиха изненадващо, че се разделят след близо 12-годишен съвместен живот, макар и да бяха смятани за една от най-стабилните и обичащи се двойки в Холивуд.

"Ливърпул" отнесе "Манчестър Сити" и крачи към полуфиналите

http://www.cross.bg/manchestur-livurpyl-siti-1571860.html

/КРОСС/"Ливърпул" разби "Манчестър Сити" с класическото 3:0 в първи четвъртфинал между двата тима от Шампионска лига. На митичния "Анфийлд" точни за домакините бяха Салах в 12-ата минута, Алекс Окслейд-Чембърлейн в 20-ата и Садио Мане в 31-ата. Тимът на Пеп Гуaрдиола пък не отправи нито един точен удар към вратата, пазена от Лорис Кариус. Изразителната победа, благодарение на която "Ливърпул" е с единия крак в Топ 4 на най-авторитетния клубен турнир, обаче бе помрачена от контузията на Мохамед Салах. В 53-ата минута голмайсторът на "червените" бе заменен принудително, като вместо него мача доигра Жоржиньо Вайналдум. Реваншът на "Етихад" в Манчестър е другия вторник.  

Скандалът с данните във Facebook се оказва много по-мащабен

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/skandalyt-s-dannite-vyv-facebook-se-okazva-mnogo-po-mashtaben-258827/

Информация за 87 млн. потребители може да е била неправилно споделена с фирмата за анализи Cambridge Analytica

Бягството от затвора ще бъде основна тема в Народното събрание

http://www.cross.bg/osnovna-pelov-narodnoto-1571859.html

/КРОСС/Темата за бягството на от Софийския затвор на двама осъдени за убийства - Владимир Пелов и Радослав Колев, се очаква да бъде основна в Народното събрание днес, където опозицията поиска оставки от властта. От БСП настояват министърът на вътрешните работи и правосъдният министър да се разделят с постовете си като знак за поемане на отговорност за случилото се. Двамата министри обявиха пред депутатите вчера, че се работи по случая и го определиха като тежък инцидент. Валентин Радев пък призна, че от близо година държавата е знаела, че Пелов се готви за бягство. Вече е създадена комисия, която ще проучва казуса в синхрон с прокуратурата. Тя трябва да се произнесе до 12 април.  

Cambridge Analytica отхвърли обвиненията на Facebook

https://www.vesti.bg/tehnologii/cambridge-analytica-othvyrli-obvineniiata-na-facebook-6081029

Социалната мрежа обяви, че данните на 87 млн. души са били използвани неправомерно

Марешки поиска оставката на Цачева

https://frognews.bg/politika/mareshki-poiska-ostavkata-tsacheva.html

Цецка Цачева трябва да си даде оставката. Така се прави в демократичния свят, независимо че тя не стои на входа на затвора. Това заяви лидерът на ”Воля” и на парламентарната група на партията Веселин Марешки.

Марешки поиска оставката на Цачева

https://frognews.bg/novini/mareshki-poiska-ostavkata-tsacheva.html

Цецка Цачева трябва да си даде оставката. Така се прави в демократичния свят, независимо че тя не стои на входа на затвора. Това заяви лидерът на ”Воля” и на парламентарната група на партията Веселин Марешки.

Бизнесмен платил бягството на затворниците?

http://dnes.dir.bg/news/zatvornitzi-bjagstvo-27021908

Бягството на Владимир Пелов и съкилийника му е финансирано от ботевградски бизнесмен, за когото той е изпълнявал поръчки за палежи, рекет и дори убийства.

Месец преди бала: Абитуриент и майка му останаха без дом

http://www.cross.bg/bulgariya-sega-osigyri-1571858.html

/КРОСС/ Майка и син останаха на улицата, след като пожар изпепели до основи дома им в мездренското село Елисейна. Инцидентът станал навръх Цветница,съобщава bTV. Сега жената и момчето, на което само след месец му предстои бал, са приютени у съседи и не знаят как ще се справят занапред. Пламъците почернили цветницата на Росица Стоянова и 18-годишния й син. Събрали се с приятели за празника, когато от съседи разбрали, че къщата им гори. Росица не повярвала, помислила, че е първоаприлска шега. Когато видяла страшната гледка, на майката й прилошало, наложило се да викат линейка. Пожарникарите не успели да спасят дома. Жената, която работи към кметството и получава 106 лева помощи и детски, се чуди как ще поправи щетите. Междувременно синът й се прибира от пробна матура по литература от училището в съседно село. Смята, че се е справил „горе-долу добре". Моли ни обаче да не му задаваме много въпроси, защото се срамува и не иска да го съжаляват. „Объркан съм, трагедия, сега за къщата ли да мисля, за училище ли, за бал ли да мисля, аз тук съм от бебе, тук съм си свикнал. Стара къща беше, но вършеше работа", разказва момчето. От стаята му нищо не е от станало, дори дрехите на гърба му са дарени от добри хора, а маратонките - купени на вересия от магазина. Изгорели и парите, които спечелил като строител в Своге. Двамата сега спят в каруца, за да пазят поне железата, останали от руините

"ЛА галакси" увеличи цените на фланелките след привличането на Ибрахимович

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/05/3158691_la_galaksi_uvelichi_cenite_na_flanelkite_sled/?ref=rss


Златан Ибрахимович започна ударно престоя си в "Лос Анджелис галакси", а новият му отбор прави всичко възможно, за да извлече дивиденти от шведската мегазвезда. Футболистът вкара два гола в дербито на Ел Ей, а "галактическите" вече са започнали план как да печелят от неговата популярност.<br /><br />От клуба са увеличили сериозно цените на фланелките след преминаването на шведа на стадион "СтъбХъб сентър". В момента реплика на фланелката на Ибрахимович...

Експулсираните заради аферата „Скрипал“ америкнски дипломати напускат Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/ekspulsiranite-zaradi-aferata-skripal-ameriknski-diplomati-napuskat-rusiia-2089267

Американските дипломати, експулсирани от Русия в отговор на изгонването на 60 руски дипломати от Вашингтон във връзка с аферата "Скрипал", заминаха от посолството в Москва за САЩ, съобщи Франс прес.
 
Десетки американски дипломати и семействат

Момиче падна от тераса на социален дом в Борован

//dariknews.bg/regioni/vraca/momiche-padna-ot-terasa-na-socialen-dom-v-borovan-2089292

15-годишно момиче падна от тераса на втория етаж на Център за настаняване от семеен тип в село Борован, съобщиха от полицията във Враца.

Инцидентът е станал на 4 април, около 13:00 ч.

До 1 октомври Петкова отчита готови ли са топлофикациите за зимата

http://clubz.bg/66308-do_1_oktomvri_petkova_otchita_gotovi_li_sa_toplofikaciite_za_zimata

До 1 октомври министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябва да представи подробна информация за техническото състояние и експлоатационната годност на топлофикациите в страната. За това я задължи парламентът днес с пълно единодушие.

Министърът обясни, че от общо 12-те дружества в страната 11 са частни - повечето свързани с Христо Ковачки, а едно е собственост на Столичната община.

"Всички дружества сами преценяват каква да бъде инвестиционната им програма, за да могат да извършат необходимите инвестиции, които се връщат като качество на услугата. Обективната оценка за техническата изправност на дружествата ще бъде ясна в началото на октомври", каза още Петкова.

67 млн. лева са инвестираните средства в 11 от общо 12 топлофикационни дружества в страната за периода 2013-2017 г. 

По време на разискванията, предложени от БСП, депутатите се обединиха около необходимостта за промени, които да подобрят качеството на топлофикационната услуга.

"Топлофикационните дружества са елемент от енергийната сигурност на страната, задължени сме да намерим решения, които да гарантират по-нататъшното развитие на сектора", заяви Таско Ерменков (БСП).

По думите му недомислиците в отчитането на топлоенергията водят до загуба на доверие у гражданите. Ерменков предложи да се създаде работна група с участието на депутати, представители на Министерството на енергетиката и на потребителските организации, на която да се постигне консенсус за развитие на топлоснабдяването в страната.

Любомир Бонев (БСП) се позова на случаите на аварии в топлофикация "Перник" и незадоволителната защита на потребителите на парно.

Зам.-министър Проданов: Двама служители да пазят там, където е започнал инцидента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799371

Зам.-министър Проданов: Двама служители да пазят там, където е започнал инцидентаБях в затвора 15 минути след инцидента, наредих комисия да проучи как се е случило всичко. Срокът за работа на тази комисия е до 12 април. Това каза Николай Проданов -зам.-министър на правосъдието - в сутрешния блок на БНТ. Трима наши служители са преодолени, на единия са му опрели пистолет в слепоочието.

Абитуриент и майка му останаха без дом

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27021907

Майка и син останаха на улицата, след като пожар изпепели до основи дома им в мездренското село Елисейна.

Трети ден търсят бегълците от Централния софийски затвор

http://www.cross.bg/opasni-pelov-begultzite-1571856.html

/КРОСС/ Трети ден вече няма следа от двамата опасни престъпници, избягали от Централния софийски затвор. Издирването продължава. То вече е общонационално. Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния входа на затвора, след като отишли да вземат пратка в специалното помещение за тази цел, където нападнали и заплашили надзирателя. Според криминалистите бегълците са агресивни, въоръжени и опасни. Вчера беше задържан и синът на Пелов, който отказа да сътрудничи на разследващите. Заради скандалното бягство по разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и на началника на затвора в София Петър Кръстев.

При бягството Пелов крещял: ”Имам граната!”

https://frognews.bg/novini/pri-biagstvoto-pelov-kreshtial-imam-granata.html

Затворникът Владимир Пелов крещял „Имам граната“ при бягството си от затвора, а днес там беше открита и част от ръчна граната. Той държал още нещо в ръката си, освен пистолета, с който стрелял.

На Велики четвъртък боядисваме яйцата за празника

http://www.moreto.net/novini.php?n=372016

Православната църква отбелязва Велики четвъртък. Смята се, че на този ден са се случили четири от най-важните събития от Христовите страсти. В Евангелието е записано, че това е денят, в който е станало Божественото умиване на нозете, тайната вечеря на Исус с неговите ученици, произнасяне на молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Юда.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване