Бившият полицейски шеф на Каталуния обвинен в противодържавна дейност

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-politseiski-shef-na-kataluniya-obvinen-v-protivodarzhavna-deinost-news277693.html

Бившият началник на регионалната полиция на Каталуния и други местни служители по сигурността са обвинени в противодържавна дейност заради ролята им в миналогодишните събития, довели до забранения референдум за независимост на испанската автономна област, съобщи Асошиейтед прес.   Според обвинението, обявено днес от съдията от испанския национален съд Кармен Ламела, бившият полицейски шеф Хосеп Луис Траперо бил част от заговорническия план да се действа за отцепване на Каталуния от Испания. Обвинени са и двама местни полицейски чиновници и служител в регионалното МВР.    Траперо бе провъзгласен за местен герой в Каталуния за справянето му със смъртоносните екстремистки атаки в Барселона и околностите й миналото лято.   След това той бе подложен на натиск, когато централните власти настояваха регионалната полиция да прекрати провеждането на референдума на 1 октомври, забранен от испанските съдилища. 

Пуснаха фонтана на Водната палата в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6800968

Пуснаха фонтана на Водната палата в ПловдивФонтанът на кръговото кръстовище до Водната палата вече работи, съобщи директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев. Около него цъфти и зеленее оформената още през есента с цветя и храсти цветна фигура. По думите на Алексиев растителността се развива добре поради изградената поливна система. Това важи за всички кръгови кръстовища в Пловдив.

40,6% от българите имат нагласата да платят малка сума за саниране на жилищата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800980

40,6% от българите имат нагласата да платят малка сума за саниране на жилищата сиДо момента по Националната програма за енергийна ефективност са санирани 1129 многофамилни жилищни сгради 0,6% от българите имат нагласата да платят определен процент от санирането сами. Това показват резултатите от проучване на „Екзакта рисърч груп“ за политиките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ),

Прокуратурата: Близо 5000 родители не са записали децата си на училище или в предучилищните групи

http://www.cross.bg/detzata-roditeli-obrazovanie-1571917.html

/КРОСС/ Близо 5000 родители изобщо не са записали децата си на училище или в задължителните предучилищни групи. Това показва проверка на правена от Върховната административна прокуратура. От прокуратурата казаха, че целта на проверките е да се обезпечи конституционното право на децата на образование. В 8 278 случая проверките са констатирали родители, които не осигуряват присъствието на децата си, подлежащи на задължително предучилищно образование, записани в целодневна, полудневна или почасова форма на организация в детска градина или училище, или подлежащи на задължително училищно образование. Установени са също и 264 родители, които не осигуряват присъствието на децата си с допълнителното обучение. С оглед констатациите от проверката, от компетентните органи са съставени 1 173  акта за нарушения и 509 наказателни постановления. Също така в 62 случая прокурорите са ангажирали по реда на надзора за законност кметовете на общините, които не са определили длъжностни лица за извършване на проверките.

Българските тенисисти спечелиха с лекота и срещу Исландия за купа "Дейвис"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/05/3158935_bulgarskite_tenisisti_specheliha_s_lekota_i_sreshtu/?ref=rss


България постигна втора убедителна победа в мачовете си в група III за Купа "Дейвис" в зона Европа. След категоричния успех срещу Албания дойде ред и на такъв срещу Исландия.<br /><br />В Пловдив Александър Лазов и Димитър Кузманов спечелиха бързо мачовете си, за да осигурят крайната победа в двубоя с Исландия.<br /><br />Най-напред Лазов се наложи с 6:1, 6:1 над Егил Сигурдсон. Впоследствие Кузманов постигна същия резултат срещу Антон Магнусон.<br...

Дупница вече оборудвана с нови мобилни камери

http://www.struma.com/obshtestvo/dupnica-veche-oborudvana-s-novi-mobilni-kameri_132636/

ОД МВР-Кюстендил днес показа пред медиите новите мобилни пътни камери за широко-обхватен контрол на скоростта. Демонстрацията под формата на Специализирана полицейска операция се проведе по обяд днес на ГП Е-79 край Дупница.

Възможностите на новата техника представи Ивайло Паунов, инспектор пътен контрол по главните пътища и автомагистралите. Специализираната полицейска операция се проведе на изхода на Дупница в посока София, предаде Бгнес. Мобилната камера на Областната дирекция на...

Продължава

Експерт: САЩ, Китай, ЕС и Индия са най-големите замърсители на космическото пространство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800967

Експерт: САЩ, Китай, ЕС и Индия са най-големите замърсители на космическото пространствоСАЩ, Китай, ЕС и Индия са най-големите замърсители на космическото пространство. Това каза доц. Алексей Стоев, директор на Филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН в Стара Загора, предава „Фокус“. „Това са държави и сдружения от държави, които имат космодруми и изстрелват в орбита космически спътници.

Израел предупреди палестинските протестиращи, че ще се стреля на месо и по време на новите демонстрации

http://www.cross.bg/izrael-liberman-ivitzata-1571916.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заяви в четвъртък, че заповедите да се стреля на месо на границата на Ивицата Газа при нови провокации от палестинците остава в сила, предава Ройтерс , като припомня, че по време на палестинските демонстрации миналата седмица израелските сили за сигурност ликвидираха 18 души и раниха още много. „Ако има провокации, ще отговорим възможно най-жестоко, както миналата седмица", заяви Либерман в навечерието на новите протести на границата на Израел с Ивицата Газа. „Нямаме никакво намерение да променяме правилата", добави още лидерът на партия на руските евреи „Наш дом Израел", влизаща в управляващата коалиция, начело с „Ликуд".  

Агент на ЦРУ ли е Владимир Путин

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/05/3158928_agent_na_cru_li_e_vladimir_putin/?ref=rss


Упоритото нежелание на президента на САЩ Доналд Тръмп да каже нещо негативно за Русия е толкова стряскащо, че бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър веднъж заяви, че Владимир Путин ръководи Тръмп, сякаш е служител на руското разузнаване. Може и да е. Но ако бях руски гражданин, щях да си задавам друг въпрос: Дали Путин не е американски шпионин?<br /><br />Защо? Защото през последните години Путин предприе толкова много действия, допринесли за отслабването на...

Пътната полиция в Гърция предприе извънредни мерки за трафика по празниците

http://www.cross.bg/gurtziya-mrezha-izvunredni-1571915.html

/КРОСС/ Силен е трафикът по цялата пътна мрежа на Гърция. Полицията разположи извънредни екипи по контрол на движението. С радари и хеликоптери следят за нарушение на водачите. Влезе в сила и новият закон за санкции при нарушения, като са увеличени, както паричните глоби, така и административните мерки при рисково поведение на водача. Пристанищните власти предупреждават пътниците, които пътуват за островите, да пристигнат поне два часа преди отпътуване на фериботите. Засилена е и полицейската охрана по гарите, търговските центрове и църквите. В сила е забраната за движение на товарни автомобили над тон и половина в много участъци на пътната мрежа. По граничните пунктове също има увеличен брой екипи, които проверяват за нелегално внесени акцизни стоки. Много българи вече пристигнаха в Северна Гърция, предимно на Халкидики, Кавала и Александруполис. В същото време е засилен и трафикът на гърци по посока България, като утре се очаква също силно придвижване на автомобили към българските туристически обекти.  

Само във Фрог: Пламен Георгиев и Борислав Сарафов-конкуренти за главен прокурор

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-plamen-georgiev-borislav-sarafov-meraklii-miastoto-tsatsarov.html

Шефът на националното следствие Борислав Сарафов и председателят на антикорупционният орган Пламен Георгиев ще са конкуренти за поста главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров. Това съобщиха за Фрог нюз магистрати.

Само във Фрог: Пламен Георгиев и Борислав Сарафов-конкуренти за главен прокурор

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-plamen-georgiev-borislav-sarafov-meraklii-miastoto-tsatsarov.html

Шефът на националното следствие Борислав Сарафов и председателят на антикорупционният орган Пламен Георгиев ще са конкуренти за поста главен прокурор на мястото на Сотир Цацаров. Това съобщиха за Фрог нюз магистрати.

Ивайло Григоров, Синдикат на надзирателите: Най-смешните хора сме в страната

https://frognews.bg/novini/ivailo-grigorov-sindikat-nadziratelite-nai-smeshnite-hora-sme-stranata.html

Беше въпрос на време да се случи бягство от затвор в страната. Това заяви пред БНР Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите.

Условна присъда получи съдийка от Видин, фалшифицирала документ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800946

Условна присъда получи съдийка от Видин, фалшифицирала документУсловна присъда получи съдия Анелия Рашева от Районен съд – Видин заради тежко длъжностно престъпление, съобщиха от прокуратурата на своя сайт. През пролетта на 2009 г. приятел на магистрата й споделил, че има да получава дадени от него пари на заем в размер на 1000 лева от друго лице, но при консултация с адвокати разбрал ,

АБЗ: Държавата не може да върши работата ни

http://dnes.dir.bg/news/prirodni-bedstvia-zastrahovy-asociacia-balgarscite-zastrahovateli-27023618

АБЗ оценява концепцията за новия Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието като обществено несправедлива.

Работещите мъже са 250 000 повече от жените у нас

https://frognews.bg/novini/raboteshtite-maje-250-000-poveche-jenite-nas.html

Броят на работещите мъже е с 250 000 повече от този на жените в България, показва статистика на НСИ.

Условна присъда за видинска съдийка

http://www.cross.bg/rasheva-deloto-yslovna-1571913.html

/КРОСС/ Условна присъда получи съдия Анелия Рашева от Районен съд - Видин заради тежко длъжностно престъпление, съобщиха от прокуратурата. През пролетта на 2009 г. приятел на магистрата й споделил, че има да получава дадени от него пари на заем в размер на 1000 лева от друго лице, но при консултация с адвокати разбрал , че вземането му било погасено по давност. Съдия Рашева предложила на приятеля си да му помогне, като започнала да му дава консултации за отправяне на нотариална покана, а в последствие и за изготвяне на искова молба до Районен съд - Видин. Обещала да реши лично делото, като превърнала думите в дела - подменила протокола за случайно разпределение на делото и започнала да го разглежда. Междувременно синът на ответника по делото се разплатил с приятеля на Рашева, който поради това подал молба за прекратяване на производството и Рашева го прекратила.    

Износът на ток расте на фона на свитото потребление в страната

https://www.investor.bg/energetika/472/a/iznosyt-na-tok-raste-na-fona-na-svitoto-potreblenie-v-stranata-258814/

Производството на водните централи се е увеличила с 54% в първото тримесечие на годината, сочат данни на ЕСО

За 11 месеца Народното събрание е приело 120 закона

http://econ.bg/Новини/За-11-месеца-Народното-събрание-е-приело-120-закона_l.a_i.760060_at.1.html

От началото на мандата си 44-ото Народно събрание е приело 120 закона, 206 решения и две декларации, показва справка на парламента. От 19 април м.г....

Цачева да подаде оставка, иска Марешки

http://www.moreto.net/novini.php?n=372030

Цецка Цачева трябва да си подаде оставката, зави лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Според него така трябва да се действа в демократичния свят. Марешки разбира, че Цачева персонално не е стояла на входа на затвора и лично не е можела да спре бегълците, но отговорността е нейна.

СЗО: България трябва да намали доплащането за здравна помощ от 44% на 15%

http://www.mediapool.bg/szo-bulgaria-tryabva-da-namali-doplashtaneto-za-zdravna-pomosht-ot-44-na-15-news277692.html

Доплащането на пациентите за медицинска помощ и лекарства у нас трябва да бъде намалено от сегашните 44.2% на 15%. Това е препоръката на Световната здравна организация (СЗО), дадена от ръководителя на българския офис д-р Скендер Сила в четвъртък на пресконференция по повод предстоящия Световен ден на здравето – 7 април. Сила обясни, че целта на СЗО и призивът й към всички държави е да бъде достигнато ниво от 15% на неформалните плащания на пациентите. През тази година Световния ден на здравето е посветен на “универсалния достъп до здравеопазване“, което означава, че всеки и навсякъде трябва да има достъп до здравни услуги когато се нуждае от тях, без да изпитва финансово затруднение от това. “Недопустимо е, който и да е днес – пенсионер, самотен родител, безработен, вашият съсед - да бъде тласнат към бедност , защото трябва да плати за лечението, от което се нуждае“, каза Сила, цитирайки регионалния директор на СЗО за Европа д-р Жужана Якоб. По думите му ключът към универсалното здравно покритие у нас е в увеличаване на публичното финансиране, за да се намалят доплащанията и подобряване на достъпа до здравни грижи. Анализи на СЗО показват, че домакинствата в най-бедната една пета от населението на Европа биха изпитали големи финансови затруднения най-вече заради доплащания за лекарства и е много вероятно тези хора да отложат или пропуснат да потърсят медицинска помощ поради финансови затруднения или други препятствия, свързани с достъпа. У нас пациентите доплащат от джоба си най-вече за лекарства, които не се покриват изобщо или се плащат само частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и за медицински консумативи и дейности в болниците, които също са извън обхвата на здравния фонд. Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова коментира, че солидарният здравноосигурителен модел у нас гарантира универсален достъп до здравна помощ и целта е със законодателни усилия и усилията на изпълнителната власт да бъде постигнато по-масово покритие, включително като се повиши броят на хората, плащащи здравни вноски. Тя даде пример, че след законодателните промени отпреди няколко години, когато беше увеличен срокът на осигуряване за връщане в системата, това е дало ефект и неосигурените са намалели до 500 000 души. “Сега виждаме отново връщане назад“, коментира тя последните данни, според които здравнонеосигурените са 700 000 души. Дариткова посочи, че за намаляването на броя на неосигурените ще се работи при подготвяната от здравното министерство промяна във финансирането на здравния модел. През май се очаква чуждестранни икономисти и финансисти да пристигнат в страната ни със съдействието на СЗО, за да извършат анализ на здравната система и да направят препоръки за промяна с цел намаляване на личните разходи за здраве, съобщи д-р Сила.  Сред най-големите предизвикателства пред страната ни освен проблема с доплащането той посочи високите нива на тютюнопушене (около 30%) и употреба на алкохол, наднорменото тегло и незаразните болести като рак и сърдечно-съдовите заболявания.  

ГЕРБ извади списък с партийни и семейни назначения на кмета на Мездра

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/05/3158938_gerb_izvadi_spisuk_s_partiini_i_semeini_naznacheniia/?ref=rss


Днес ще представим "Мездргейт" 2, няма такава община в България - триумф на зетьошуробаджанакизма, червеният октопод, който души община Мездра. Така бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров започна поредната пресконференция, на която управляващата партия извади данни за злоупотреби на кметове от БСП. Депутати от ГЕРБ изчетоха списък с "всички червени уредени партийни и семейни отношения в община Мездра по време на 2 години и половина управление на кмета Генади Събков".<br...

БСП пита регулатора искано ли е поскъпване на тока

https://frognews.bg/novini/bsp-pita-regulatora-iskano-poskapvane-toka.html

От Парламентарната група на ”БСП за България” са изпратили писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов, в което искат да им бъде ”предоставена информация относно поисканото повишение на цената на електроенергията за битови потребители от страна на ”ЧЕЗ Разпределение” и ”ЧЕЗ Електро” за новия ценови период”, съобщиха до медиите от левицата.

Захариева: Подкрепата ни за европейската перспектива на Молдова е последователна и категорична

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800937

Захариева: Подкрепата ни за европейската перспектива на Молдова е последователна и категорична„Подкрепата ни за европейската перспектива на Молдова е последователна и категорична. България беше сред първите държави членки, които ратифицираха Споразумението за асоцииране на страната ви с Европейския съюз. На гражданите в Молдова трябва да се покажат добрите примери и ползите от членството в Съюза. Трябва да им дадем ясни послания.

Според социологическо проучване на „Екзакта“: 40,6% от българите имат нагласата да платят малка сума за саниране на жилищата си

http://www.cross.bg/sgradi-energiiina-efektivnost-1571911.html

/КРОСС/ До момента по Националната програма за енергийна ефективност са санирани 1129 многофамилни жилищни сгради 40,6% от българите имат нагласата да платят определен процент от санирането сами. Това показват резултатите от проучване на „Екзакта рисърч груп" за политиките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), проведено сред 1500 българи в 98 населени места. В тази връзка са любопитни нагласите на гражданите по отношение на т. нар. самоучастие. На въпрос „Какъв процент от мерките за енергийна ефективност на жилището си бихте могли да платите сами, ако държавата не ги поема" 19,9% казват, че могат да финансират до 25% от разходите, 9,9% могат да заделят между 26 и 50%, а други 1,5% - между 51 и 99%. 8,9% са готови да поемат инвестицията изцяло, а 0,4% - на база дела си в собствеността на блока. В реално изражение - 13,5% от хората заявяват, че могат да заделят до 500 лв., 7,5% - между 501 и 1000 лв., 8,3% - между 1001 и 2000 лв., за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в жилищата им. Отново е голяма групата на тези, които не могат да посочат конкретна сума и смятат, че разходите за саниране не са по джоба им. Такива са 56,3% от участниците в проучването. Данните от анкетата показват още, че в многофамилните жилища за поддръжка на сградите се събират предимно минимални месечни вноски от собствениците

Надзирателите в затворите обмислят възобновяване на протестите

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nadziratelite-v-zatvorite-obmisliat-vyzobnoviavane-na-protestite-258871/

В системата на затворите и арестите все още не е започнала истинска реформа, се посочва в писмо на синдиката до премиера

Задържаха циганина, бил и обрал режисьора Николай Поляков

http://dnes.dir.bg/news/mvr-grabezh-nikoly-poljakov-27023584

За броени дни столичните полицаи разкриха и задържаха мъжа, който нападна, би и ограби режисьора Николай Поляков.

Президентът Стоянов на кръгла маса за спасяването на евреите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800945

Президентът Стоянов на кръгла маса за спасяването на евреите"Спасяването на евреите в България" е тема на кръглата маса с участието на президента Петър Стоянов /1997-2002/, която организират офисът на президента Стоянов и април Американският университет в Център за образование и култура "Илиев" в София на 10 април. Ще се дискутират въпроси около спасяването на еврейската общност по време на Втората

Румънци и българи за Великден по курортите на Северното Черноморие

https://www.24chasa.bg/region/article/6800933

Румънци и българи за Великден по курортите на Северното Черноморие

Хотелите, които отварят за Великденските празници по Добруджанското Черноморие, са пълни вече на 90 % - каза Димитър Димитров, председател на Регионалната организация на хотелиерите и ресторантьорите. Половината от гостите ще бъдат от Румъния, другата половина са българи - допълва той. Резервациите продължават и браншовиците са сигурни,

Калоян Паргов, БСП-София: Столична община не гледа на сигурността като на водещ приоритет

http://www.cross.bg/sigyrnostta-prioritet-kaloyan-1571910.html

/КРОСС/ Столична община не гледа на сигурността като на водещ приоритет. Има нужда от повече средства за видео-наблюдение. Не че не се дават, но те не са достатъчно. Това каза пред журналисти Калоян Паргов, председател на групата на „БСП - лява България" в Столичния общински съвет и лидер на БСП-София, коментирайки темата за сигурността в столицата, предаде Фокус. „За съжаление не виждаме сигурността да е приоритет за Столична община и това е тема, която върви от 2-3 години насам, особено на фона на терористичните актове в цяла Европа. Неведнъж ние сме предлагали Столична община да покаже, че това е приоритет по два начина. Първият - когато г-жа Фандъкова назначи зам.-кмет по сигурността, който е специалист по тези въпроси и второ - повече средства", коментира Калоян Паргов. По думите му сериозен проблем е и битовата престъпност, който според него се разраства. „Това, което слушаме от докладите на СДВР и от отчетите ясно показват, че има съответните рискове за гражданите", аргументира се той. Според Калоян Паргов са необходими и повече средства за справяне с проблема.  

Корпоративен бос стана отшелник - не понесе, че Тръмп е президент

https://petel.bg/Korporativen-bos-stana-otshelnik---ne-ponese--che-Tramp-e-prezident-__258720

В началото неговият експеримент нямаше име. След президентските избори в САЩ той реши да си почине от всички глупости на политиците. Поб...

До 90 км/ч пада скоростта по част от магистрала "Тракия"

https://petel.bg/Do-90-km-ch-pada-skorostta-po-chast-ot-magistrala-Trakiya__258722

Снимка Булфото, архив До 90 км/ч се ограничава скоростта на движение по АМ "Тракия" в участъка от 134-ти до 156-ти километър на територията на ...

"Герой" зад волана: Шофьор без книжка с 33 акта за 10 000 лева

https://petel.bg/Geroy-zad-volana--SHofor-bez-knizhka-s-33-akta-za---10-000-leva__258723

Снимка Булфото, архив 48-годишен мъж от шуменското село Царев брод се оказа истински рецидивист в погазването на Закона за движение по пъ...

Силно земетресение изправи на нокти Чили

https://petel.bg/Silno-zemetresenie-izpravi-na-nokti-CHili-__258724

Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер е регистрирано край северното крайбрежие на Чили, показва справка на интернет страницата ...

Стоичков в топ 10 на слабите треньори след легендарна кариера на терена

https://petel.bg/Stoichkov-v-top-10-na-slabite-trenori-sled-legendarna-kariera-na-terena__258725

Христо Стоичков е легендарен футболист, направил немислимото с Барселона и с националния отбор на България, но не такава бе съдбата му ка...

Кипър ще протестира срещу строителството на АЕЦ в Турция

https://petel.bg/Kipar-shhe-protestira-sreshhu-stroitelstvoto-na-AETS-v-Turtsiya__258721

Кипър ще подаде възражение срещу строителството на първата атомна електроцентрала в Турция на няколко десетки километра от острова, пре...

В Кремъл сърдити на „Фейсбук” заради хилядите изтрити профили

https://petel.bg/V-Kremal-sarditi-na----Feysbuk----zaradi-hilyadite-iztriti-profili-__258726

Снимка уикипедия Кремъл заяви днес, че отстраняването на акаунтите във „Фейсбук” на редица руски медии е враждебен акт, който „намири...

Ревизия в македонското правителство

https://petel.bg/Reviziya-v-makedonskoto-pravitelstvo__258727

В македонското правителство ще има ревизия. Промените в състава на кабинета ще бъдат извършени до края на този месец. Новината съобщи лич...

Радев обеща на Кишинев подкрепа по пътя към Европа

https://petel.bg/Radev-obeshha-na-Kishinev-podkrepa-po-patya-kam-Evropa__258728

"България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Молдова", заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 се с...

Фандъкова: Ще има конен патрул в Западен парк заради сечта на дървета

https://offnews.bg//obshtestvo/fandakova-shte-ima-konen-patrul-v-zapaden-park-zaradi-sechta-na-darve-678171.html

Най-сериозният ни успех за сигурността в столицата е изградената Единна система чрез свързването на всички налични системи за видео-наблюдение на Столична община и на МВР. 

Там, където има изградена система за наблюдение, престъпността спада с около 70%, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Тази година предвиждаме да продължи разширението на външното видео-наблюдение в училищата. Имаме средства да изградим такова в още 22 училища с над 300 ученици”, уточни тя. Камери ще бъдат поставени и в зони на София, обозначени като рискови. „Миналата година монтирахме камери в „Красна поляна”, близо до Виетнамските общежития, в кв. „Миленков”, допълни още Фандъкова. Предстои да се поставят в квартал "Абдовица", уточни тя. 

В „Западен парк” ще бъде разположен допълнителен конен полицейски патрул, а повод за това е незаконното рязане на дървета. 

Извинителните бележки за ученици да са част от амбулаторен лист, обмисля здравното министерство

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/04/05/3158925_izvinitelnite_belejki_za_uchenici_da_sa_chast_ot/?ref=rss


Издаването на медицинска бележка, оправдаваща отсъствието на децата по здравословни причини, не е включено в пакета от медицински дейности, осъществявани от общопрактикуващите лекари. В тази връзка се обсъжда възможността лекарското становище за необходимостта детето да отсъства по здравословни причини да се осигури чрез отметка в амбулаторния лист, по аналогия на болничния лист, като чрез софтуерно решение ще се попълват автоматично всички необходими за целта данни.<br /><br />Това...

Двойно повече са радикалните ислямисти в Германия

https://frognews.bg/svqt/dvoino-poveche-radikalnite-isliamisti-germaniia.html

Броят на салафистите в Германия се е увеличил двойно от 2013 г. насам. Това обявиха от вътрешното министерство, като са задминати отчетените най-високи равнища в историята на Германия през декември, съобщават германските медии, цитирани от ”Сега”.

Програмата за физкултурните салони започва с училищата в селските райони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800924

Програмата за физкултурните салони започва с училищата в селските райони
Първата част от Програмата за изграждане и реновиране на физкултурните салони стартира с подпомагане на училищата в селските райони, съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.  По Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 е обявена процедура за кандидатстване с проекти за „ Изграждане на закрита спортна

Дават 1.8 млн. лева за поддръжка на неработещата билетна система във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372050

Община Варна е обявила обществена поръчка за едногодишна извънгаранционна поддръжка на автоматизираната билетна система към градския транспорт, която все още не е пусната в експлоатация. За целта е предвидена сумата от 1.8 млн. лева без ДДС, научи Moreto.

Българо-немската копродукция „Опиянение и гняв“ с премиера в България

https://offnews.bg//kultura/balgaro-nemskata-koproduktcia-opianenie-i-gniav-s-premiera-v-bal-678163.html

На 25 април от 19:00 ч. в Младежки театър „Николай Бинев“ ще се състои българската премиера на „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“.

Копродукцията на актьора и продуцент Стефан А. Щерев и немския колектив LIGNA откри театралния сезон във Франкфурт миналата година в един от водещите европейски центрове за съвременно изкуство - Künstlerhaus Mousonturm. За първи път в България и на български „Опиянение и гняв“ ще се играе в рамките на 11-тото издание на фестивала за съвременен танц пърформанс „Антистатик“ – „Извънредно положение“.
 
"Представлението директно навлиза в темата за фашизирането на политическите процеси, фабрикуването на представи, митове  и история. Деликатно ни напомня за действителността и необходимостта от дистанциране от първичното желание на човека да промени съдбата си с едно движение, един лидер, една власт“, казва съавтора и копродуцент на проекта Стефан А. Щерев. Идеята за „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“ му идва още след успеха на предишния му общ проект с LIGNA и композитора Емилиян Гацов-Елби, „Тайно радио”, преди четири години.
 
След премиерата в Künstlerhaus Mousonturm, отзивите за представлението, в което публиката се превръща в главно действащо лице, са повече от положителни.

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ пише: "Смесицата от неутолимото желание за величие, военния театър, наркотичното опиянение и насилие, които повлияват/формират този първи етап на фашизма, биват представени от публиката, последвани от други исторически сцени. Ние крещим "Фиуме!", ние сме безмълвната  работническа тълпа, която през 1920 г. застава на пътя на наемниците, представяме с телата си лайпцигския процес. Но не всеки прави всичко, успоредно на цялата структура, артистите работят с паралелни звукови канали, създават един вид музикална-полифонична фуга, с която асоциативно и телесно да бъдат изследвани следите на авторитарния характер."
 
„Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“ се реализира с подкрепата на Министерството на науката и изкуството на Хесен, Културна служба Франкфурт на Майн, Nationales Performance Netz, Фондация „Робърт Бош“, Международен театрален институт като част от програмата „Szenenwechsel“, Гьоте-институт България и Министерството на културата.
 
Билети: Предварителна продажба на касите на Easy Pay и Epaygo.bg (10 лв.), а в деня на представлението – на касата на Младежки театър „Николай Бинев“ (12 лв.)

Само предани на БСП и лично на кмета на Мездра Събков виреят в общината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800935

Само предани на БСП и лично на кмета на Мездра Събков виреят в общинатаДокато за глътналото милиони и проточило се строителство на спортната зала в Мездра кметът Генади Събков може донякъде да се оправдае с действията на предшествениците си на поста, няма как да избяга от обвинението за политическите и роднински назначения в общинската администрация на железничарския град.

Тайнствената съдба на сина на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800919

Тайнствената съдба на сина на Муамар Кадафи - Сейф ал ИсламКакво се случва със Сейф ал Ислам? Въпросът буди безпокойство в Зинтан, малък град на прага на либийската пустиня, където синът на бившия диктатор Муамар Кадафи бе държан като затворник, след като бе заловен в южната част на страната през ноември 2011 г. През юни 2017 г. групировката, която го държеше, обяви, че е пуснат на свобода,

Наша наркотрафикантка поиска доброволно да бъде екстрадирана в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800918

Наша наркотрафикантка поиска доброволно да бъде екстрадирана в Германия

33-годишната варненка Фатма Д., срещу която има издадена европейска заповед за арест, поиска от окръжния съд в морската столица доброволно да бъде екстрадирана в Германия и да бъде съдена там. Жената е обвинена в трафик на сериозни количества кокаин от Холандия в Германия. Арестувана е на два пъти.

Министър Московски: Подкрепяме българските превозвачи в искането им за справедливо европейско законодателство

http://www.cross.bg/moskovski-bulgarskite-prevozvachi-1571909.html

/КРОСС/Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщението застава твърдо в подкрепа на българските фирми, извършващи международни превози, в исканията им за справедливо европейско законодателство. В Брюксел колегите от Постоянното представителство на България към ЕС в сектор „Транспорт" също защитават нашата позиция. Това заяви министър Ивайло Московски по време на среща с представители на браншови организации, свързани с международния превоз. В разговора с превозвачите бяха обсъдени европейските законодателни предложения, част от пакета „Мобилност". Основно бяха дискутирани четири теми, с които българските превозвачи изразяват остро недоволство - почивките, каботажа, командировките, връщането на шофьори у дома. Изразена бе обща позиция, че обсъжданите промени нарушават основните принципи на Европейския съюз за свободно движение на хора, стоки и капитали, правата на шофьорите, както и Хартата за правата на човека. „Пакетът за мобилност трябва да се основава на справедливи и балансирани решения, които да гарантират адекватната защита на водачите и бизнеса, но отчитайки основните принципи на ЕС за свобода на предоставянето на услуги и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар", отбеляза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Във Великобритания 78% от компаниите плащат повече на мъжете, отколкото на жените

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/05/3158924_vuv_velikobritaniia_78_ot_kompaniite_plashtat_poveche/?ref=rss


Почти всяка осма голяма компания във Великобритания признава, че плаща повече на мъжете, отколкото на жените. Това става ясно от списък, публикуван днес от правителството, което прие закон за прозрачност по темата, информира "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Компаниите с над 250 служители от всички сектори и повечето държавни администрации трябваше до снощи в полунощ да декларират разликите в заплатите на служителките и служителите си. До тази сутрин малко над 10...

Турция осъди исканата от САЩ присъда за турски банкер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800908

Турция осъди исканата от САЩ присъда
за турски банкер Говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция категорично осъжда искането на американски прокурори за присъда до 20 години затвор за турския банкер Мехмет Хакан Атила по обвинение, че е помогнал на Иран да заобиколи икономическите санкции на САЩ, предаде Ройтерс. "Случаят с Хакан Атила е юридически скандал.

Присъда за съдийка от Видин

https://frognews.bg/novini/prisada-sadiika-vidin.html

Условна присъда за съдийката Анелия Рашева от районния съд във Видин.

Ипотечен кредит с лихва от 3% от БАКБ ви доближава до мечтания дом

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6797863

Ипотечен кредит с лихва от 3% от БАКБ ви доближава до мечтания дом„Тази лихва заслужава дом” е слоганът на новата рекламна кампания на Българо-американска кредитна банка, която комуникира предимствата на ипотечния кредит „Сбъдната мечта” и неговите промоционални условия*. Освен атрактивна лихва продуктът има още много предимства. В случай, че потребителят реши да рефинансира вече взет ипотечен кредит,

Порожанов иска застраховалите колите и домовете си да плащат фермерски щети

http://www.mediapool.bg/porozhanov-iska-zastrahovalite-kolite-i-domovete-si-da-plashtat-fermerski-shteti-news277691.html

Абсурдна концепция от 3 страници за покриване на щетите от природни бедствия в земеделието е разработило ведомството на Румен Порожанов. В нея се предвижда част от премийния приход по застраховките "Автокаско“ да отива за изплащане на щети от бедствия по продукцията на земеделски производители, включително крупни зърнени босове. Силно критична позиция срещу идеята разпространи в четвъртък Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Агенцията за градушките става застраховател Нова държавна фирма ще събира от застрахователите вноски и ще изплаща обезщетения на фермерите, претърпели щети върху продукцията си заради природни бедствия, предвижда концепцията на земеделското министерство за нов Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието. Въпросната компания ще се създаде чрез трансформиране в държавно предприятие на сегашната Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. Освен с противоградова защита и увеличаване и преразпределение на валежите новата фирма ще се занимава и с "обезщетяване при настъпване на щети от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в особено голям мащаб“. За целта законът ще задължи земеделските производители и застрахователните компании у нас да правят отчисления в държавната фирма. Фермерите ще трябва да правят ежегодни задължителни вноски за обработваема (орна) земя и трайни насаждения. От обхвата на задължените лица се изключват собствениците и ползвателите на пасища, мери и ливади. Застрахователите пък ще заплащат задължителна вноска, ако предлагат застраховки по класове "Сухопътни превозни средства“ (тоест "Каско“), "Пожар и природни бедствия“ и "Други щети на имущество“. Според асоциацията на застрахователите основният недостатък на концепцията на Порожанов е, че на държавно предприятие ще се вмени дейност, която по същество е застрахователна. "Става дума за дейност за набиране и разходване на средства, предназначени за изплащане на обезщетения при настъпване на събития, което предполага и дейности по установяване на събитията, разглеждане на претенции, определяне на размера на причинените вреди и изплащане на обезщетения, които дейности могат да се извършват единствено от застрахователни дружества“, изтъкват от АБЗ. За подобна дейност по закон е нужен лиценз, за какъвто не се споменава в концепцията. Нелепо е да се плаща от чужди пари на нежелаещи да се застраховат Браншът е още по-изумен от друг детайл в концепцията – пари по доброволните застраховки "Каско“ или имуществените застраховки срещу пожар да отиват за покриване на щети в селското стопанство. Още повече, че по правило едрите земеделци не желаят доброволно да харчат пари, за да застраховат продукцията си. "Въпреки че фокусът на концепцията е насочен към земеделския сектор, се предлага във вноските да се включва и премиен приход от застраховки, които нямат нищо общо с този сектор. Подобна мярка реално би довела до увеличение на цената на имуществените застраховки и на застраховки "Каско“ на МПС, без да повиши очакваните обезщетения на застрахованите лица, което считаме за несправедливо“, посочва в позицията си Асоциацията на българските застрахователи. Тя изтъква, че е нередно със средства от премиите на застраховани лица по доброволни застраховки, които нямат нищо общо със сектора на земеделието, да се подпомагат пострадали земеделски стопани, включително незастраховани. В подобна идея няма нито финансова логика, нито защита на правата на потребителите на застрахователни услуги, твърдят застрахователите. Печеливши са зърнените босове "От опита в областта на земеделските застраховки до момента е известно, че крупните земеделски производители не застраховат земеделските култури заради малката вероятност цялата площ да бъде увредена от природни бедствия и съответно да претърпят големи загуби. Тоест, на практика се получава, че от една страна застрахователите биха финансирали загубите на големи земеделски производители, които принципно не сключват застраховки, а друга страна – източник на финансиране биха били застраховани лица, които не са предмет и не са облагодетелствани от концепцията“, коментират още от АБЗ. Предлага се пул за селскостопанско застраховане Вместо да се прави ново държавно предприятие, асоциацията предлага да се създаде пул за селскостопанско застраховане. "Това решение би позволило застраховане на пълния обем на земеделски площи и в пълния обем на рисковете (а не само за градушка), създаване на оптимални и единни условия за застраховане с цел намаляване на разходите и на времето за определяне на щетите и изплащане на обезщетенията. При създаване на застрахователен пул финансирането на превантивната дейност може да се извършва при условията на застраховането, а не с държавни средства“, изтъкват от асоциацията. По нейни данни развитите европейски държави не прилагат модел за държавно финансиране на рисковете в земеделието, а стимулират застраховането на земеделските стопани. "При наличието на достатъчен застрахователен капацитет в България за поемане на тези рискове е необосновано да се стимулират непазарните принципи, заложени в концепцията“, изтъкват от АБЗ. Организацията настоява за по-задълбочена дискусия и анализ на проблема с покриването на рисковете при природни бедствия в земеделския сектор.

UM Белград и Кока-Кола във финала на престижния фестивал в Рим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800912

UM Белград и Кока-Кола във финала на престижния фестивал в РимКампанията на пръв ръчно плетен и тъкан билборд с логото на световноизвестната марка Кока-Кола влезе във финала на Festival of Media Global в Рим, в категория креативно използване на медии. За пръв път една компания от този район влиза във финала на този престижен фестивал. Съвместната кампания на UM Белград и McCann Белград е отличен пример за

Специалисти: Ако искате да живеете дълго, затваряйте вратата на кухнята след вечеря

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6800901

Специалисти: Ако искате да живеете дълго, затваряйте вратата на кухнята след вечеряВсеизвестно е, че въздържанието от цигари и алкохол, физическата активност и здравословното хранене са ключови за дълголетие. По-необичайни промени в начина на живот обаче също могат да допринесат за удължаването му. Колкото и странно да звучи, за дълъг живот може да помогне нещо толкова просто като затварянето на вратата на кухнята след вечеря,

Тормозът върху гражданите за свидетелството за съдимост на хартия продължава

http://www.mediapool.bg/tormozat-varhu-grazhdanite-za-svidetelstvoto-za-sadimost-na-hartiya-prodalzhava-news277690.html

Административният тормоз върху гражданите да предоставят свидетелство за съдимост на хартия остава, въпреки уверенията на властта, че тази проверка трябва да се прави от чиновниците служебно. По този повод вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за административната реформа, пусна нарочен електронен адрес udostoverenia@government.bg На него гражданите могат да сигнализират за неправомерно изисквани от тях удостоверения и свидетелства. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба. Сигналите ще се проверяват от Главния инспекторат на Министерския съвет. Няма информация какви санкции ще има за чиновниците, които не изпълняват закона и продължават да искат от гражданите документи, до които имат достъп по електронен път. Томислав Дончев призовава всички администрации да спазват закона и да преустановят изискването към неосъждани граждани да представят на институциите свидетелство за съдимост на хартиен носител. С промените в законодателството, в сила от началото на годината, отпада напълно изискването към лицата с чисто съдебно минало да представят удостоверението като доказателство. Администрациите са задължени и оправомощени да правят справка за данните за съдимостта на гражданите чрез проверка в регистрите и електронен обмен на информация, напомня Дончев. Така при издаване на свидетелство за съдимост по служебен път отпада изискването гражданите да предоставят акт за раждане и вече не се събира държавна такса. Мярката е част от дългосрочния приоритет на правителството за провеждане на административна реформа, която води до облекчаване на процедурите и повишаване качеството на административно обслужване за гражданите и бизнеса. Тази цел се постига чрез премахване на изискването за представяне на някои от по-разпространените официални документи на хартиен носител, опростяване на режимите, регламентиран достъп до регистри, електронен документооборот и служебен обмен на информация между институциите.  

Ангелкова: Над 450 000 туристи се очаква да посетят България през Великденските празници

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/angelkova-nad-450-000-turisti-se-ochakva-da-posetiat-bylgariia-prez-velikdenskite-praznici-2089459

По време на Великденските празници над 450 000 туристи се очаква да посетят различни региони в България, прогнозира в Кърджали министърът на туризма Николина Ангелкова.

Великденски яйца с логото на ЧЕЗ развеселяват хората в село Бъта

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/velikdenski-iajca-s-logoto-na-chez-razveseliavat-horata-v-selo-byta-2089449

Червени великденски яйца с логото на ЧЕЗ красят прозорец на къщата на известния зевзек Йордан Калагларски от панагюрското село Бъта, по-известен като бай Гарчо. Те са част от празничен сувенир в кошница със сено, а най-отпред е поставен предупредителен знак за

МВР залято със сигнали за избягалите затворници

http://dnes.dir.bg/news/zatvornitzi-signali-valentin-radev-27023517

Над 100 сигнала за избягалите и в неизвестност вече трети ден рецидивисти от Централния софийския затвор е получила полицията.

След Малдивите Деси Цонева се отдаде на арабски приключения със сина си в Дубай (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6800836

След Малдивите Деси Цонева се отдаде на арабски приключения със сина си в Дубай (Снимки)Тв водещата Деси Цонева е на почивка в Дубай заедно със сина си. Внучката на Коста Цонев сподели снимки в социалните мрежи от емирството, на които се вижда как двамата със сина й се забавляват. Деси и малкият Янчо посетиха и най-високата сграда в света – небостъргача Бурж Халифа. Дни преди да отлети за Дубай,

Абсурдите в затворите: Телефоните – разрешени, подслушването – забранено

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/absurdite-zatvorite-razresheni-telefonite-zabraneno-podslushvaneto-cheteneto-pisma-osadenite.html

Загадка е как е внесен пистолетът в Централния софийски затвор, тъй като всичко преминава през скенер. Кашкавалът, сиренето, саламът се проверяват със скенер, да не би в тях да се укрие нещо, обясни пред Фрог нюз Димитър Бонгалов, бивш зам.-правосъден министър и шеф на Дирекция ”Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека” при омбудсмана.

Абсурдите в затворите: Телефоните – разрешени, подслушването – забранено

https://frognews.bg/novini/absurdite-zatvorite-razresheni-telefonite-zabraneno-podslushvaneto-cheteneto-pisma-osadenite.html

Загадка е как е внесен пистолетът в Централния софийски затвор, тъй като всичко преминава през скенер. Кашкавалът, сиренето, саламът се проверяват със скенер, да не би в тях да се укрие нещо, обясни пред Фрог нюз Димитър Бонгалов, бивш зам.-правосъден министър и шеф на Дирекция ”Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека” при омбудсмана.

Държавата започва изграждане на училищни салони в селските райони със 7.5 млн. eвро

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/05/3158906_durjavata_zapochva_izgrajdane_na_uchilishtni_saloni_v/?ref=rss


Държавата започва да изгражда и ремонтира физкултурни салони в училища от селските райони, обяви Министерството на младежта и спорта (ММС). Общият размер на помощта е 7.5 млн. eвро.<br /><br />Основната част от тях - 6 375 000 евро, са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Останалите 1 125 000 евро са национално съфинансиране.<br /><br />През ноември 2015 г. министърът на спорта Красен Кралев, каращ тогава първия си мандат на поста, обяви, че се...

Ръсел Кроу организира търг, за да финансира развода си

https://www.actualno.com/showbusiness/rysel-krou-organizira-tyrg-za-da-finansira-razvoda-si-news_668265.html

След петгодишни преговори, разводът на Ръсел Кроу приключил. За да се справи с разходите, актьорът реши да организира търг. След деветгодишен брак и две красиви деца (Чарлз и Тенисън), Ръсел Кроу и Даниел Спенсър се развеждат.  Запитан за плановете си веднага след обявяването на развода си, актьорът спомена за проблеми и трудността да живее с жена, живееща на австралийска земя, докато професионалните му ангажименти го задължават да прекарва по-голямата част от годината си в Лос Анджел

7 ранени при катастрофи във Варна за денонощие

https://www.24chasa.bg/region/article/6800898

7 ранени при катастрофи във Варна за денонощие7 души са пострадали при 4 тежки катастрофи във Варна само за едно денонощие. Опасност за живота на ранените няма. 45-годишна контрольорка в градския транспорт е с контузни рани, след като 61-годишният шофьор на автобуса набил рязко спирачки, за да избегне удар с лека кола, която го засякла. Инцидентът станал на ул.

Важно за учениците: Промяна в издаването на извинителни бележки

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5/

Извинителните бележки за деца от личните лекари вече няма да се издават отделно, а ще бъдат включени в отметка в амбулаторния лист.Необходимите данни ще се попълват автоматично от софтуер.

Това предвиждат промени на Министерството на здравеопазването, съобщи министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес, пише офнюз.

„Предвижда се становището да бъде самостоятелно обособена част от амбулаторният лист – отрязък, който да може да се отдели от него и да се предостави на пациента. НЗОК е предприела действия за промяна в амбулаторният лист“, информира министърът.

Идеята за промяна възникнала заради въведената наскоро практика от някои лични лекари да изискват такса за извинителни бележки. Обичайно те се таксували по 3 лева, но има и докладвани случаи за по-висока цена.

МЗ смята, че това не е редно, макар пропуск в законодателството да го допуска. По закон детското здравеопазване у нас е безплатно и е гарантирано от бюджетите на МЗ и НЗОК.

Материалът Важно за учениците: Промяна в издаването на извинителни бележки е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мръсната, токсична тайна на Москва

https://www.vesti.bg/sviat/mrysnata-toksichna-tajna-na-moskva-6081051

Кризата кара властите да раздават газови маски и респиратори

Рапърът 100 кила дари тенекия мед на мецаната в Зоопарка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372052

Цяло лято мечката Свобода от Зоопарка във Варна ще може да си похапва до насита пчелен мед. Преди дни животното получи цяла тенекия от любимото лакомство, лично доставено като подарък от рапъра 100 кила, научи Moreto.net. Певецът всъщност е голям приятел на зоокъта и почти всеки ден идва да нагледа животните, разказа директорът Иванка Стоянова.

Публикуваха проекта на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800875

Публикуваха проекта на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г.Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година. В бюджетната прогноза за периода 2019-2021 г. целта за салдото по КФП за 2019 и 2020 г. се запазва съответно на дефицит в размер на 0,5 на сто от БВП и на балансирано бюджетно салдо. За 2021 г.

Променят движението в Разград заради Лудогорец - ЦСКА

https://offnews.bg//futbol/promeniat-dvizhenieto-v-razgrad-zaradi-ludogoretc-tcska-678170.html

По повод дербито между Лудогорец и ЦСКА, която ще се проведе на 6 април 2018 г. от 17:00 часа на стадион "Лудогорец Aрена", от 14:00 часа няма да бъдат допускани автомобили по улиците "Ветеринарна", "Мраморно море" и Северен булевард.

Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Разград. Временната забрана за движение на МПС по улица "Ветеринарна" няма да важи за живущите на улица "Северен булевард".

Освен това се забранява внасянето на спрейове със защитен газ, с разяждащи или оцветяващи вещества, пиротехнически средства, източници на открит огън, леснозапалими течности.

На стадиона няма да се допускат лица, носещи хладно или огнестрелно оръжие, чадъри или други остри предмети, създаващи предпоставки за нараняване, както и лица във видимо нетрезво състояние.

Не е разрешено внасянето на флакони с парфюми, дезодоранти и други течности с пулверизатор. На стадиона няма да бъдат допускани посетители с бутилки.

От страна на клуба е осигурен кетъринг и гражданите ще имат възможност да си закупят безалкохолни напитки и вода. Не може да влизат и малолетни лица без родители или придружители, които нямат декларация за упълномощаване съгласно чл.8, ал.7 от Закона за закрила на детето.

Хлапета организираха гонка с полицейска патрулка във Варненско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800851

Хлапета организираха гонка с полицейска патрулка във ВарненскоЧетири непълнолетни момчета опитаха да избягат на полицейска патрулка и спретнаха среднощен екшън във Варненско. В крайна сметка те са заловени, пренощували в ареста и са предадени на родителите им. Патрул на пътна полиция опитал да спре около 23.30 часа за рутинна проверка фиат с варненска регистрация на ул. "Съединение" в Бяла.

Документални филми от оскарите и Кан идват на третия фестивал Master of Art

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/05/3158900_dokumentalni_filmi_ot_oskarite_i_kan_idvat_na_tretiia/?ref=rss


Документални филми като "Лица/Места" на 90-годишната вдъхновителка на френската нова вълна Аньес Варда и "Животът, анимиран", и двата номинирани за "Оскар", ще бъдат в програмата на третия фестивал Master of Art. Събитието, посветено на документални филми за света на изкуството, ще събере 77 заглавия от цял свят в периода между 12 и 30 април в София, Пловдив и Варна.<br /><br />Десет от тези филми ще бъдат български, като сред героите в тях са Иван...

В Struma.com! Полицейски щурм в квартал "Изток" в Петрич! Арестуваха един от крупните наркодилъри Илия Цонката

http://www.struma.com/krimi/v-struma-com-policeiski-shturm-v-kvartal-iztok-v-petrich-arestuvaha_132635/

Над 15 криминалисти от управлението в Петрич щурмуваха днес дома на един от крупните местни наркодилъри Илия Цонев-Цонката. Там са намерени наркотици, чието количество се уточнява.

Криминалистите заварили дилъра неподготвен и щракнали белезници. Обиските и тарашите по адреси на свързани с Цонката лица продължават в южния град, очаквайте подробности в struma.com.

Петя Петрова

Днешният арест на Цонката бе най-коментираната тема в...

Продължава

ЕК: Злоупотребата с лични данни от "Фейсбук" е неприемлива

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800865

ЕК: Злоупотребата с лични данни от "Фейсбук" е неприемливаЕвропейската комисия определи днес като неприемлива злоупотребата с лични данни от "Фейсбук". Новите разкрития показват, че са засегнати и европейски потребители, отбеляза говорител на комисията. Той съобщи, че ЕК наблюдава водените във Великобритания и САЩ разследвания по случая с "Кеймбридж Аналитика".

Патрули регулират движението и проверяват за съмнителни лица на всички изходи на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800860

Патрули регулират движението и проверяват за съмнителни лица на всички изходи на СофияНа всички изходни артерии на София има наши полицейски патрулни автомобили, които ще регулират движението и същевременно ще проверяват за съмнителни лица, напускащи столицата. Това каза по време на брифинг комисар Тенчо Тенев – началник на отдел „Пътна полиция” към СДВР, коментирайки натоварения трафик на изходните артерии на София във връзка с

Копелето на Баратеон се надява да види края на „Игра на тронове“

http://clubz.bg/66344-kopeleto_na_barateon_se_nadqva_da_vidi_kraq_na_%E2%80%9Eigra_na_tronove%E2%80%9C

Сагата „Игра на тронове“ се приближава все повече до своята развръзка от шест епизода догодина. Откъслечна информация рядко достига до нетърпеливите фенове, но актьорите понякога издават незначителни подробности около продукцията или сюжета.

Джо Демпси, който играе ролята на Джендри – незаконен син на убития по време на лов крал Робърт Баратеон, предвещава важна роля на персонажа си.

„Със сигурност се справих добре тази година“, казва актьорът в интервю за Digital Spy, като добавя, че снимките са продължили дълго за него, но той вече е заснел по-голямата част от ролята си.

Въпреки присъствието си на снимачната площадка, Демпси уточнява, че не може да гарантира оцеляването на героя си до края на сериала (а и да можеше, едва ли му е позволено да го сподели публично).

„По принцип сериалът не се снима в хронологичен ред – така че може да видите хора, които идват да снимат накрая, но това съвсем не значи, че оцеляват до последните сцени!“, добавя актьорът.

Демпси, чийто герой също е кандидат за Железния трон, признава, че не е бил сигурен дали ще се завърне в образа на Джендри за финала, въпреки че създателите на сериала Дан Уайз и Дейвид Бениоф обещали. Актьорът се наслади на доста дълга почивка – или изстрада доста дълго изгнание – преди да се върне в седмия сезон, четири години след като го видяхме да гребе неумело навътре в морето. Въпреки отсъствието си, той разбира сценаристите, които „имат да мислят за милион и едно неща, докато се опитват да съберат сюжетните линии“.

„За мен лично, единственото, на което се надявах, беше персонажът ми да е там, когато дойде краят. Още от трети сезон имах чувството, че сериалът гради забележителна кулминация, така че на теб просто ти се приисква да бъдеш там, когато се случи – коментира Демпси. – И да видиш лично края… на последната игра. Така че, да, много съм щастлив, че съм на снимачната площадка на осми сезон.“

Предвид произхода си, нищо чудно Джендри да се качи на Железния трон – Джордж Мартин обича да изненадва феновете, а и винаги е имал афинитет към подценяваните си персонажи. Една от теориите на феновете е, че копелето на Баратеон всъщност е „починалото“ първо дете на Церсей и Робърт, за което кралицата от Дом Ланистър споменава пред Кейтлин Старк още в първи сезон.

Междувременно актрисата Мейси Уилямс (Аря Старк) отрече предположенията, че екипът ще снима няколко различни финални сцени, за да бъдат актьорите и екипите (респективно и публиката) в неведение как ще завърши епосът.

Тобайъс Мензис пък, който напоследък е доста зает (в „Коронта“, „Ужас“, „Друговремец“ и може би предстоящия втори сезон на „Нощният управител“), не е сигурен дали героят му Едмур Тъли ще се завърне за последния сезон. Актьорът разкри, че все още не е викан за снимки, но по сериала оставаоще  доста работа.

„Игра на тронове“ се завръща на телевизионния екран през 2019-а, да се надяваме още през пролетта. А дотогава ще можем да гледаме Джо Демпси в новия сериал на „Фокс“ „Дълбоката държава“ – от 10 април.

Площад Славейков

МРРБ извади изследване, че 40 на сто от българите биха си плащали за саниране

https://offnews.bg//ikonomika/mrrb-izvadi-izsledvane-che-40-na-sto-ot-balgarite-biha-si-plashtali-z-678166.html

40,6% от българите имат нагласата да платят малка сума за саниране на жилищата си, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), като се позова на изследване на социологическа агенция "Екзакта". От съобщението на министерството става ясно, че държавата обмисля дали да продължи замразената в момента програма за безплатно саниране, като включи в нея и самоучастие на собствениците.

МРРБ е водещото ведомство по безплатната Национална програма за енергийна ефективност, по която вече не се приемат нови кандидати са ремонт. Към момента тече друга, европейска програма за саниране на блокове ("Региони в растеж"), но по нея се изисква съфинансиране (самоучастие).

Проучването на "Екзакта" е било фокусирано върху политиките на МРРБ и е проведено сред 1500 души в 98 населени места.

На въпрос „Какъв процент от мерките за енергийна ефективност на жилището си бихте могли да платите сами, ако държавата не ги поема" 19,9% казват, че могат да финансират до 25% от разходите, 9,9% могат да заделят между 26 и 50%, а други 1,5% - между 51 и 99%. 8,9% са готови да поемат инвестицията изцяло, а 0,4% - на база дела си в собствеността на блока.

В реално изражение – 13,5% от хората заявяват, че могат да заделят до 500 лв., 7,5% - между 501 и 1000 лв., 8,3% - между 1001 и 2000 лв., за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в жилищата им.

Голяма е и групата на тези, които не могат да посочат конкретна сума и смятат, че разходите за саниране не са по джоба им. Такива са 56,3% от участниците в проучването.

Данните от анкетата показват още, че в многофамилните жилища за поддръжка на сградите се събират предимно минимални месечни вноски от собствениците. Такъв е вариантът при 35,3% от участниците в изследването, като най-масовата месечна вноска е в размер на 5 лв. за член от домакинство. Други 33,5% казват, че при нужда от ремонти се събират допълнителни средства, а в сградите на 11,9% е създаден специален фонд за поддръжка на общите части.

По данни на МРРБ към 04.04.2018 г. по Националната програма за енергийна ефективност са въведени в експлоатация 1129 санирани сгради, а в процес на строителство са 439, отчитат още от МРРБ. Според действащите правила стойността на цялата инвестиция се поема от държавата. Обмисля се обаче на следващ етап от програмата хората да участват във финансирането с определен процент предвид определения в законодателството ангажимент за собствениците да поддържат имуществото си в добро техническо състояние за тях и за околните.

Вчера правителството прие доклад за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради през 2017 г. Данните от него показват, че през миналата година, след обновяване по програмата, са били санирани общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради.

Към 31 декември 2017 г. са стартирали дейности по 98,5% от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране по програмата. Предвижда се през 2018 г. да бъдат обновени още 51 010 жилища в общо 712 сгради. Според данните последните одобрени за реновиране сгради се очаква да бъдат завършени в края на 2019 г.

Народът почива 4 дни, а депутатите - 12

https://offnews.bg//politika/narodat-pochiva-4-dni-a-deputatite-12-678167.html

Депутатите излязоха в 12-дневна Великденска ваканция. Следващото им заседание е чак на 18 април.

Великденската ваканция е една от трите почивки, които депутатите имат по правилник. Според него народните представители имат 10-дневна ваканция около Великден, която е от Велики петък включително.

Народното събрание обаче може да реши дните на ваканциите да бъдат променени.

По правилник депутатите имат почивка и през лятото - от 1 до 31 август всяка година. Третата им ваканция е по коледните и новогодишните празници - от 22 декември до 10 януари.

Рамуш Харадинай към ЕС: Ако нямате капацитет, тогава потърсете помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800846

Рамуш Харадинай към ЕС: Ако нямате капацитет, тогава потърсете помощМинистър-председателят на Косово Рамуш Харадинай разкритикува остро Брюксел заради ролята му на посредник в диалога с Белград, предаде "Фокус". Той заяви, че Европейският съюз няма капацитет да помогне на Косово и трябва да потърси помощ, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.

От началото на мандата си парламентът е приел 120 закона

http://www.mediapool.bg/ot-nachaloto-na-mandata-si-parlamentat-e-priel-120-zakona-news277689.html

От началото на мандата си досега 44-ото Народно събрание е приело 120 закона, 206 решения и две декларации. Това сочи справка на парламента, разпространена от пресцентъра му в четвъртък.  От 19 април 2017 г. до 4 април 2018 г. в Народното събрание са постъпили 204 законопроекта, като 110 от тях са внесени от народни представители. За този период са проведени 129 пленарни заседания, от които 4 извънредни. Предложените проекти на решения са 205, от които 184 са на депутати. От народни представители са внесени 5 проекта за обръщения и декларации. През тази сесия, която е трета за 44-ия парламент, са приети 49 закона и 25 решения. Заседанията са 38, от които едно редовно. Сред приетите от Народното събрание нови закони са Закон за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закон за пазарите на финансови инструменти, Закон за платежните услуги и платежните системи, Закон за мерките срещу изпирането на пари, Закон за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура и др., съобщиха от парламента. Използваното време за осъществяването на контролната функция на парламента през третата сесия е 45 часа и 20 минути, като парламентарният контрол е провеждан в 11 пленарни заседания. За настоящата сесия в Народното събрание от 1 януари до 4 април 2018 г. са постъпили 543 въпроса и 25 питания. В този период е имало едно изслушване, три разисквания по питане и един вот на недоверие на Министерския съвет. За периода от 1 януари до 4 април 2018 г. членовете на правителството са отговорили на 428 въпроса и 18 питания. На най-много въпроси и питания са отговорили министърът на финансите Владислав Горанов – 104, министърът на вътрешните работи Валентин Радев – 61, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев – 56, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов – 41, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков – 34, министърът на околната среда и водите Нено Димов – 24, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков – 21, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев – 19, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов – 13, министърът на културата Боил Банов – 12, и т.н. Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Георги Гьоков – 39, Георги Стоилов – 38, Иван Димов Иванов – 38, Иван Валентинов Иванов – 29, Любомир Бонев – 25, Надя Клисурска-Жекова – 21, Георги Йорданов – 20, Светла Бъчварова – 19, Манол Генов – 19, Кристина Сидорова, Пенчо Милков, Илиян Тимчев – по 16, Лало Кирилов – 14, Георги Свиленски – 13, и т.н. От народни представители от ПГ "БСП за България" са внесени най-много въпроси и питания – 447 въпроса и 23 питания. От ПГ "Обединени патриоти" са отправили 42 въпроса и 1 питане, от ПГ на ДПС – 27 въпроса, от ПГ на ПП ГЕРБ – 23 въпроса и 1 питане, и от ПГ на ПП ВОЛЯ – 4 въпроса.

Патриархът освети 8-ото миро в историята на БПЦ

http://dnes.dir.bg/news/bptz-miro-patriarh-eofit-27023448

За осми път в историята на Българската православна църква - Българска патриаршия беше осветено Свето миро.

Задържаха пореден заподозрян във връзка с убийството на руския посланик в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800847

Задържаха пореден заподозрян във връзка с убийството на руския посланик в АнкараТурските сили за сигурност са задържали пореден заподозрян във връзка с убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, предаде ТАСС, като се позовава на информация на телевизия Хабертюрк. По данни на телевизията полицията е задържала бивш служител в турския Съвет за информационни технологии и комуникации.

Пуснаха от ареста сина на Владимир Пелов

http://www.moreto.net/novini.php?n=372046

Синът на избягалия от Централния софийски затвор Владимир Пелов е бил освободен от ареста. Младежът беше задържан вчера с мотив, че не сътрудничи на разследването. 20-годишният Владимир Стефанов беше задържан в Ботевград и по-късно преместен в София.

Радост голяма преди Великден! Кметът на крака при възрастните хора в Благоевград!

http://www.struma.com/obshtestvo/radost-golyama-predi-velikden-kmetut-na-kraka-pri-vuzrastnite-hora_132634/

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе гост на тържество в Дом за стари хора „Света Петка“ в кв. „Струмско“, организирано по повод Великденските празници. С вълнение, възрастните хора посрещнаха кмета и му пожелаха да бъде здрав. Те му благодариха за грижите и вниманието към тях.

От своя страна кметът приветства потребителите, както и хората, работещи в институцията. „Трябва да благодарим на хората, които се грижат за Вас, за тяхната всеотдайност!...

Продължава

Надзирателите в затворите може да възобновят протестите, създала се истерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800838

Надзирателите в затворите може да възобновят протестите, създала се истерияСиндикатът на надизрателите в затворите обмисля да възобнови протестите. Това става ясно от отворено писмо до премиера, председателя на НС, правосъдния министър, главния прокурор и всички параламентарно представени партии, съобщи БТА. Повод за писмото е "създалата се истерия". Удобството не може да бъде водещо,

Словакия се отказа от руските МиГ-ове и преминава на американски F-16

https://frognews.bg/novini/slovakiia-otkaza-ruskite-mig-ove-preminava-amerikanski-16.html

Словакия има намерение да смени военните си самолети МиГ-29 с F-16. Правителството в Братислава днес обяви готовността да закупи от САЩ 14 многоцелеви изтребителя, 16 резервни двигателя към тях, бомби и самонасочващи се ракети и друго оборудване към машините.

СДВР: Не игнорираме нито един сигнал за избягалите затворници, уведомени са всички служби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800834

СДВР: Не игнорираме нито един сигнал за избягалите затворници, уведомени са всички службиВсеки един сигнал, който се подава от гражданите, се проверява. Нито един сигнал не се игнорира, откъдето и да е в страната. Това каза по време на брифинг старши комисар Ивайло Иванов, директор на СДВР, коментирайки случая с двамата избягали затворници от Централния Софийски затвор, предаде „Фокус”.

В Петрич организират VIII работнически турнир по футбол за Купата на кмета

http://www.struma.com/obshtestvo/v-petrich-organizirat-viii-rabotnicheski-turnir-po-futbol-za-kupata_132633/

Започна записването за VIII работнически турнир по футбол за Купата на Кмета, организиран традиционно дни преди празника на града-6 май. В тазгодишното издание на турнира ще бъдат записани 16 отбора, които ще се разпределят в четири групи. Отборите ще имат право да картотекират 12 футболисти (без ограничение във възрастта). Всеки отбор ще има право да картотекира само трима състезатели, които участват в лигите по мини-футбол.

Крайния срок за записване е до 16 април.

Турнирът,...

Продължава

Битката на Манчестър - Сити срещу Юнайтед на живо в родния ефир

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bitkata-na-manchestyr-siti-sreshtu-iunajted-na-zhivo-v-rodniia-efir-6081063

Градското дерби със златен залог за Сити ще бъде излъчено на 7 април от 19.30 ч. пряко в ефира на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA

Парламентът готов и за реформи в топлоснабдяването

http://www.mediapool.bg/parlamentat-gotov-i-za-reformi-v-toplosnabdyavaneto-news277688.html

Депутатите от различните парламентарни групи се обединиха около необходимостта от реформи и при топлоснабдяването, за да се подобрят услугите за гражданите. Това стана по време на разисквания, съпроводили отговор на енергийния министър Теменужка Петкова за политиката на правителството в тази сектор. В резултат Петкова бе натоварена от народните представители със задачата до 1 октомври 2018 г. да внесе в парламента информация за техническото състояние и експлоатационната годност на топлофикационните дружества в страната. Топлофикационните дружества са елемент от енергийната сигурност на страната, задължени сме да намерим решения, които да гарантират по-нататъшното развитие на сектора, заяви по време на дискусия Таско Ерменков от БСП. "Недомислици, свързани с разпределението и отчитането на топлинната енергията, водят до недоверието на потребителите към качеството и количеството на това, което са получили и трябва да плащат. Много са проблемите, които са свързани с топлофикационните дружества – инвестиции, емисии, които те трябва да заплащат, цена, която трябва да формират, за да поддържат инсталациите си в годност. Проблем има и с топлинните счетоводители, които имат договори с крайните потребители. Това са проблеми, които съществуват в системата и ние трябва да ги решаваме“, каза още народният представител. Ерменков предложи да бъде създадена работна група, с участието на всички заинтересовани страни, за постигане на консенсус, който ще позволи топлоснабдяването да се развива в интерес на всички по веригата- от снабдителите до крайните потребители. Съпартиецът му Любомир Бонев припомни аварията на парното в Перник, когато почти два месеца абонатите стояха на студено, тъй като дружеството не е инвестирало в мрежата си. "Инвестициите в топлопреносната мрежа в България, ако въобще има такива, са минимални, а ремонтите се правят на парче", каза той и призова енергийното министерство да вземе мерки и да принуди собствениците на дружествата да инвестират в мрежата. Доколкото обаче вложенията са част от цената на топлоенергията, техният размер зависи от енергийния регулатор, чиято политика от години е за натиск върху поскъпването на парното и топлата вода. От 12 топлофикационни дружества в страната, 11 са частни, едно е общинско, посочи Валентин Николов от ГЕРБ. По думите му всички те са с над 40-годишен стаж и се нуждаят от инвестиции. Ако бъдат оставени да фалират, ще се получат драматични събития в градовете, в които функционират, заяви той. По думите на Петкова 67 млн. лв. са инвестираните средства в 11 топлофикационни дружества от 2013 до 2017 г. В резултат на направените инвестиции, топлофикациите са получили безплатни парникови квоти за 3 млн. лв. Според депутата от ДПС Рамадан Аталай, глава "Топлофикация" в Закона за енергетика трябва да бъде разгледана основно. По думите му доставката на топлоенергия и отчитането трябва да се разделят. Аталай помоли гражданите да си плащат парното. Плащането навреме на услугата дава сигурност на доставка на топлинна енергия, отбеляза той.

Победител в Инициативата „Достойните лекари“ 2018 е д-р Матей Попов от МБАЛ- Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4wcwVLOmhSk/

В навечерието на Деня на здравния работник – 7 април големите победители от Инициативата „Достойните лекари“ 2018 вече са ясни. Целта на кампанията е да съдейства за утвърждаване авторитета на лекарската професия и да инвестира в доверието и уважението към хората, които се грижат за нашето здраве. Инициативата се провежда за втора поредна година от националния дистрибутор на лекарства „Фаркол“. Второто издание събра над 200 номинации на лекари и медицински сестри от цялата страна. Сред тях са специалисти и здравни работници от Александровска болница – София, ВМА – София, МБАЛ „Св. Ана“ – София, Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ – София,  Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“ – София, Болница „Токуда“ – София, МБАЛ Шумен, МБАЛ Варна, ДКЦ “Св. Марина” – Варна, Болница „Еврохоспитал” – Пловдив, Лекарска практика „Виталис“ – Велико Търново, Здравна къща – Несебър, МБАЛ Поморие, УМБАЛ Бургас, „Аджибадем Сити клиник“,  МБАЛ „Маджуров“- Бургас, УМБАЛ „Дева Мария“ – Бургас, МБАЛ „Бургасмед“, МБАЛ „Св. Врач“ – Сандански, Специализирана Акушеро-Гинекологична Болница “ЕВА” – Сливен, Дневни центрове за деца и възрастни, индивидуални практики на лекари от цялата страна.  Номинации се приемаха от 20 март до 5 април на фейсбук-страницата и на ел. поща на дистрибутора.

Големият победител тази година е д-р Матей Попов – завеждащ Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ Поморие.

В Топ 5 влизат още:

Д-р Теодора Александрова – педиатър в МБАЛ „Лайф Хоспитал“ – Бургас ;

Д-р Методи Лазаров – анестезиолог  в Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ – София;

Д-р Таня Бърдарска –психиатър,  Отделение по хемодиализа  в МБАЛ„Св. Врач“ – Сандански;

Проф. д-р Атанас Темелков – Началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение в „Александровска болница“ – София, Председател на експертния съвет по Анестезиология и интензивно лечение към Министерство на здравеопазване, Катедра „Анестезиология и интензивно лечение“ Медицински факултет МУ София.

Петимата отличени лекари ще получат специални изненади, жест на внимание очаква и тези, които са ги номинирали Извън петицата, но като фаворит и в това издание е миналогодишната победителка медицинска сестра Таня Йорданова от МБАЛ „Лайф хоспитал“ – Бургас. Настоящата кампания е израз на признание за значението на професията на лекаря и медицинската сестра за всеки един от нас.

Как Facebook може да причини повече самотни нощи

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/kak-facebook-moje-da-prichini-poveche-samotni-noshti-258868/

Заради промяната в общите условия за приложения платформата за организиране на срещи Tinder бе временно недостъпна

Благоевградчанин гневно! Докато дядо ми се гърчеше с инсулт пред Спешен център - Благоевград, екипите нагло си похапваха и гледаха как се мъчим! Нарекох ги "олигофрени"

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgradchanin-gnevno-dokato-dyado-mi-se-gurcheshe-s-insult-pred_132632/

Искам да изкажа разочарованието си и да излея гнева си! Дядо ми получи инсулт пред Спешния център днес, така започва разказа си пред struma.com благоевградчанинът Г. Найденов. Днес той бил потресен от отношението на екипите на спешна помощ в областния център, които се отнесли крайно безразлично към мъката на възрастния човек и неговите близки.

Ето какво разказа Найденов: Когато потърсих количка, за да го транспортирам до ПУЛС, господата от екипите на Спешна помощ, вместо да ми дадат...

Продължава

Камера за скорост на булевард в Русе засече близо 33 000 нарушения за 4 месеца

https://www.24chasa.bg/region/article/6800809

Камера за скорост на булевард в Русе засече близо 33 000 нарушения за 4 месеца
Общо 32 962 нарушения на скоростта са регистрирани за четири месеца от стационарната камера на международния булевард "България" в Русе, който преминава през града и отвежда до ГКПП "Дунав мост". Това съобщи началникът на "Пътна полиция" в Русе главен инспектор Михаил Манов на пресконференция за предприетите действия по осигуряването на

Вегански протест пред Светия синод иска анатема за месоядните

http://www.mediapool.bg/veganski-protest-pred-svetiya-sinod-iska-anatema-za-mesoyadnite-news277687.html

Членове на Българския вегански съюз ще протестират пред Светия синод в четвъртък срещу убийството на животни за великденските празници. Те настояват за анатемосване на всички убийци на животни.   "Символично, много от нас утре ще бъдем с агнешки маски, имаме маски на всички животни, които православните християни използват за жертвоприношения и ще ги използваме!! Елате нека заедно кажем НЕ на убийствата на животни!!!", пише в призива на веганите.   Те обясняват, че протестират срещу православната църква като институция заради мълчаливото ѝ безразличие към всички жертвоприношения на животни за Гергьовден, Великден, Никулден и ред други религиозни празници.   "Протестираме срещу безразличието и апатията ѝ (на църквата). Протестираме срещу провеждането на курбани от нейни вярващи. Протестираме срещу масовото избиване на бебета агънца, тонове риба, предколедните прасета и ред други животни! Църквата не само не заклеймява тези зверства, а кротко си мълчи, но и на всичкото отгоре се привикват нейни служители да участват в тези церемонии. Това е недопустимо и възмутително", заявяват от съюза.   Веганите настояват Българската православна църква незабавно да се обяви против курбаните включващи жертвоприношения на животни и да заклейми извършителите им. Поставен е ултиматум на църквата позицията да е готова преди края на великденските пости.

"Ние ги хващаме, те се пускат!" и още шеги за избягалите затворници

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/05/3158861_nie_gi_hvashtame_te_se_puskat_i_oshte_shegi_za/?ref=rss


<br /><br />Избягалите във вторник въоръжени затворници от Централния софийски затвор се превърнаха във вдъхновение за многобройни шеги и карикатури в социалните мрежи не без помощта на управляващите, като се започне от "историческата" препратка към бягството на граф Монте Кристо от Данаил Кирилов и Цветан Цветанов и се стигне до днешното изказване на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, че "Ние не мислим, а действаме".<br /><br />Детайлите...

Тръмп може да направи повече за балтийските държави

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/05/3158885_trump_moje_da_napravi_poveche_za_baltiiskite_durjavi/?ref=rss


Доналд Тръмп тези дни проведе първата си среща на върха с лидерите на балтийските държави Латвия, Литва и Естония.<br /><br />На брифинга за медиите след срещата американският президент отново потвърди ангажимента на страната си за "дълбоки и трайни приятелски отношения" и похвали своите балтийски колеги, че са свършили "прекрасна работа". С оглед на растящото напрежение между Москва и НАТО тези три страни се явяват важни съюзници на САЩ и американското...

Треньорът на "Рома" обвини съдиите за тежката загуба от "Барселона"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/05/3158834_trenyorut_na_roma_obvini_sudiite_za_tejkata_zaguba_ot/?ref=rss


Треньорът на "Рома" Еузебио ди Франческо остана недоволен от съдийството в първия мач от четвъртфиналите в Шампионската лига срещу "Барселона". Според италианеца реферите са дали ненужно предимство на каталунците.<br /><br />"Вълците" загубиха с 1:4 гостуването си на "Камп ноу", като Даниеле де Роси и Костас Манолас си отбелязаха автоголове. Италианците имаха претенции за две неотсъдени дузпи за нарушения срещу Един Джеко и Лоренцо...

Бургазлийчета усвоиха автентични техники за боядисване на яйца

https://www.actualno.com/burgas/burgazlijcheta-usvoiha-avtentichni-tehniki-za-bojadisvane-na-jajca-news_668260.html

С много весело и празнично настроение малки и големи се включиха във великденската багрилница в градинката до Часовника в Бургас. На Велики четвъртък по традиция се боядисват яйцата за здраве и благополучие на християнското семейство. Автентичният ритуал за боядисване и "наричане" на яйцата демонстрираха бабите от читалището в село Маринка, със съдействието на Регионален исторически музей - Бургас. За украсата на всички 150 яйца бяха използвани растителни материали - лист от здравец,

Захариева обсъди с молдовския си колега програми за обмен на преподаватели и студенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800833

Захариева обсъди с молдовския си колега програми за обмен на преподаватели и студентиПрограми за обмен на преподаватели и студенти между България и Молдова, както и повишаване на качеството на образованието в университета в Тараклия са били сред темите, обсъдени от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Молдова Юрие Лянка,

Блъснаха пешеходец на булевард "Трети март" във Варна

https://petel.bg/Blasnaha-peshehodets-na-bulevard-Treti-mart-vav-Varna__258697

На 04-ти аптил, около 19:25 часа, в гр. Варна, на бул. «Трети март», е възникнал инцидент. Водачът на мотоциклет «Сузуки» С.Д. на 28 години от Варн...

"Петел" предава от плажа: Усилена подготовка тече на крайбрежната алея за летния сезон

https://petel.bg/Petel-predava-ot-plazha--Usilena-podgotovka-teche-na-kraybrezhnata-aleya-za-letniya-sezon__258713

Усилена подготовка тече на плажната алея във Варна, видя репортер на Петел.бг. Заведенията, които зимата бяха затворени в момента се освеж...

Четирима човека са ранени заради отнемане на предимство

https://petel.bg/CHetirima-choveka-sa-raneni-zaradi-otnemane-na-predimstvo__258696

На 04-ти април, около 13:40 часа, в гр. Варна, на кръстовището на бул. «Христо Смирненски» и бул. «Осми Приморски полк», е възникнал пътен инцид...

22 досъдебни производства за упражнено насилие над животни са образувани за миналата година във Варна

https://petel.bg/22-dosadebni-proizvodstva-za-uprazhneno-nasilie-nad-zhivotni-sa-obrazuvani-za-minalata-godina-vav-Varna-__258714

Снимка furnation.ru След извършени проверки са установени данни за извършени престъпления и след доклад в компетентната прокуратура е образ...

Путин разполага ракети в Сърбия! Министърът на отбраната подготвя страната за "най-лошото"

https://petel.bg/Putin-razpolaga-raketi-v-Sarbiya--Ministarat-na-otbranata-podgotvya-stranata-za-nay-loshoto-__258715

Илюстрация Уикипедия Сърбия вече получи четири бойни самолета МиГ-29 подарък от Русия, а експерти от двете страни "обсъждат детайли от ру...

МФ прогнозира: Минималната заплата през 2021 година ще бъде 650 лева

https://petel.bg/MF-prognozira--Minimalnata-zaplata-prez-2021-godina-shhe-bade-650-leva__258716

С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в средносрочната бюджетна прогноза, публикувана...

Бащата на Владимир Пелов: Никога не съм ходил на свиждания в затвора (видео)

https://petel.bg/Bashhata-na-Vladimir-Pelov--Nikoga-ne-sam-hodil-na-svizhdaniya-v-zatvora--video-__258717

„Не съм ходил на свиждания на сина ми”. Това заяви пред камерата на NOVA Пело Пелов, бащата на Владимир Пелов - един от рецидивистите, избяга...

Четирима души са загинали при стрелба в турски университет

https://petel.bg/CHetirima-dushi-sa-zaginali-pri-strelba-v-turski-universitet__258718

Четирима души са били убити, а други трима – ранени при стрелба в университет в западния турски град Ескишехир, предаде Ройтерс, цитирана ...

Великденски базар във Военноморска база Варна събра помощ за деца в неравностойно положение (снимки)

https://petel.bg/Velikdenski-bazar-vav-Voennomorska-baza-Varna-sabra-pomoshh-za-detsa-v-neravnostoyno-polozhenie--snimki-__258719

В навечерието на един от най-светлите християнски празници в Пункт за базиране Варна се проведе великденски благотворителен базар под на...

Как да помогнем на животно в беда?

https://www.actualno.com/society/kak-da-pomognem-na-jivotno-v-beda-news_668259.html

По празниците мнозина тръгват на път. Често по пътищата ставаме свидетели на блъснати животни. Ако човек го е грижа, разбира се ще опита да помогне на някое животно, което е още живо. Ето няколко съвета от "Дивите животни" тези от вас, които искат да са подготвени. Ако попаднете на блъснато на пътя животно и има възможност да спрете, проверете дали то не е още живо. Ако животното е умряло, добре е да хвърлите трупа далеч от пътя встрани, за да не стават жертви и животните, които ще и

Шестима загинаха при срутване на мина в Грузия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800789

Шестима загинаха при срутване на мина в ГрузияШестима миньори са загинали, а трима са били ранени при срутване във въгледобивна мина в Западна Грузия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на грузинското министерство на вътрешните работи. Инцидентът станал в мината Миндели в Ткибули, на 200 км западно от столицата Тбилиси. От 2011 г. досега при аналогични инциденти там са загинали десетима миньори.

Дали Путин е агент на ЦРУ?

http://www.mediapool.bg/dali-putin-e-agent-na-tsru-news277686.html

Упоритото нежелание на президента на САЩ Доналд Тръмп да каже нещо негативно за Русия е толкова стряскащо, че бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър веднъж заяви, че Владимир Путин ръководи Тръмп, сякаш е служител на руското разузнаване. Може и да е. Но ако бях руски гражданин, щях да си задавам друг въпрос: Дали Путин не е американски шпионин? Защо? Защото през последните години Путин предприе толкова много действия, допринесли за отслабването на руската икономика и човешкия капитал, че не може да не се замислите дали тайно не е в списъка с хора, на които ЦРУ плаща.   Някъде към 2007-2008 г. Путин изглежда реши, че възстановяването на Русия чрез грижи за нейните огромни човешки таланти и укрепването на върховенството на закона е прекалено трудно - то щеше да изисква споделяне на властта, провеждане на истински избори с реална конкуренция и изграждането на наистина диверсифицирана икономика, базирана на иновациите.   Вместо това Путин реши да потърси достойнство за Русия на погрешните места: като използва петролните и газови кладенци, а не хората; като подсилва руската армия, вместо да укрепва върховенството на закона; и като обогатява себе си и своя кръг от олигарси, обгръщайки се с руско православие и руски национализъм, които се харесват на основните му избиратели.   Най-големият бизнес всекидневник във Франция "Еко" неотдавна цитира руски специалист по информационни технологии, посочващ, че "Само Майкрософт регистрира повече патенти от цяла Русия!" Руският технологичен пазар не само е слаб, се казва в статията, а и "корупцията в съдебната система затруднява защитата на делото ви в съда, когато някой хищник поеме контрола над успешно стартиращо предприятие".   Независимо от перченето му без риза, и независимо от всички скорошни приказки как Путин се доказва като успешен авторитарен лидер, аз имам един въпрос: Защо тогава Путин е толкова несигурен за истинската си популярност в Русия, че дори след 20 години начело на страната се страхуваше да позволи на един единствен реален независим кандидат да се съревновава с него на последните президентски избори?   Истината е друга: Путин постоянно действа като фермер, който продава най-ценното си телешко за захарни бучки. С други думи, той търси краткотраен приток на енергия от захарта, за да повиши популярността си сред поддръжниците си от руските националисти, защото е несигурен, и плаща за това с истинско телешко, отслабвайки Русия в дългосрочен план. Телешко за захар не е добра сделка.   Така например през 2014 г. Путин превзе Крим и нахлу в Източна Украйна с маскирани руски военни - за да получи краткотраен прилив на енергия от "захарта" пред руския електорат - и в замяна му се наложи да търпи дългосрочни икономически банкови санкции, наложени от Запада, които помагат за забавяне на растежа на Русия.   През 2015 г., за да докаже, че Русия все още е свръхсила - още един прилив на енергия от "захарта" за неговите поддръжници - Путин изпрати в Сирия съветници, самолети на руските военновъздушни сили, екипи на специалните част и ракетни комплекси земя-въздух, за да попречи на свалянето на руския съюзник от Студената война, сирийския президент Башар Асад. Подкрепата на Путин, заедно с помощта от Иран, едва задържа Асад да не падне, но засега Путин е затънал в Сирия и не може да излезе, за да не падне Асад и той да изглежда глупаво.   Ето как опитният експерт по руска външна политика Владимир Фролов описа действията на Путин в Сирия в есе, публикувано в "Москоу таймс" на 5 март тази година: "В Сирия Русия открива, че спечелването на войната може да е по-лесно от спечелването на мира. Всеки път, когато президентът Путин обяви победа или намаляване на числеността на руските сили, както направи през декември, боевете се подновяват с нова интензивност и Москва е принудена да изпрати подкрепления...В момента Москва се бори да прехвърли военните си постижения в притежаващо международна легитимност политическо решение, което ще помогне на Русия да възстанови инвестициите си в конфликта. Засега Сирия остава неуправляема и разделена на феодални владения, управлявана от регионални сили със свои собствени интереси".   Най-скорошната размяна на телешко за захар, извършена от Путин, беше очевидната му заповед да използва бойно нервнопаралитично вещество, произвеждано само в Русия, за да отрови бившия руски шпионин Сергей В. Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Отговорът на Запада беше това, което британската премиерка Тереза Мей нарече най-голямото в историята колективно експулсиране на предполагаеми руски разузнавачи - повече от 100 от над 20 страни.   Независимо дали моментът за отравянето беше подбран внимателно или съвпадението е случайно, нападението и западната реакция помогнаха на Путин да спечели повече гласове при поредните му съмнителни президентски избори - още един прилив на енергия, дължащ се на "захарта". Но на следващата сутрин Русия на Путин е по-изолирана от всякога. Освен това приближените на Путин и други руски олигарси - чиято игра е да печелят купища мръсни пари в Русия, след което да ги прехвърлят в Лондон, където могат да бъдат изпрани за съхранение - сега са наблюдавани от британските власти по-внимателно от всякога.   А след това идва ред и на дългосрочната стратегия на Путин - да залага срещу Майката природа, човешката природа и законът на Мур наведнъж (законът на Мур казва, че гъстотата на транзисторите в плътна интегрална схема нараства приблизително два пъти на всеки две години - бел. ред.). Той залага срещу Майката природа, че светът ще остане зависим от неговия петрол и газ в епоха на вредни промени в климата. Залага срещу човешката природа, че младите хора в страната му няма да искат да бъдат свободни да реализират пълния си потенциал, вместо да живеят само с подхранвани от "захарта" спомени за историческо величие. И залага срещу закона на Мур - че постоянният ръст на технологиите няма да позволи да руските младежи да се свържат и да сътрудничат, и да прозрат неговата салонна игра.   Проблемите на Путин не са нещо, на което се радвам. Аз бях против разширяването на НАТО; исках Русия да се интегрира в семейството на европейските демокрации. Една слаба, изолирана и унижена Русия е опасно нещо. Но за да процъфтява в дългосрочен план Русия се нуждае от "рестарт", който може да дойде само отвътре, но Путин няма да натисне този бутон.   "Без реформи руските тенденции за растеж в дългосрочен план не дават особени причини за оптимизъм, предвид лошия демографски профил, слабите институции и пълен провал в диверсифицирането на икономиката й, въпреки че има изключително талантливо и креативно население", написа миналата година във в. "Гардиън" Кенет Рогоф, икономист от Харвардския университет. "Ако светът продължава да се движи към намаляване на използването на въглеродни горива в бъдеще, Русия ще се изправи пред неизбежния избор: да започне икономически и политически реформи, или да се изправи пред продължаваща маргинализация, със или без западни санкции".   Тъжно е да видим как страната, дала ни Пьотр Илич Чайковски, Лев Толстой, Борис Спаски, Марк Захаров, Игор Стравински, Фьодор Достоевски, Александър Солженицин, Александър Пушкин, Рудолф Нуреев и съоснователя на Гугъл Сергей Брин, става по-известна с това, че е дала на света "новичок", смъртоносното нервнопаралитично вещество, използвано във Великобритания, "малките зелени човечета" (маскираните руски войници, превзели Източна Украйна) и "Гучифер 2.0", руският кибершпионин, хакнал през 2016 г. Националния комитет на Демократическата партия на САЩ.   Всичко това е "телешко за захар" - и това е наследството на Путин.     По БТА?

Рапърът 100 кила дари тенекия мед на мецаната в Зоопарка

http://budnavarna.bg/32601-raparat-100-kila-dari-tenekiya-med-na-metsanata-v-zooparka/

Цяло лято мечката Свобода от Зоопарка във Варна ще може да си похапва до насита пчелен мед. Преди дни животното получи цяла тенекия от любимото лакомство, лично доставено като подарък от рапъра 100 кила, научи BudnaVarna.bg.

Певецът всъщност е голям приятел на зоокъта и почти всеки ден идва да нагледа животните, разказа директорът Иванка Стоянова. Явор Янакиев обича да носи телешко месце на тигрицата Мирали, а наскоро дарил и слънчогледови отсевки. Остатъчният материал от слънчогледовата пита е любима храна за птиците и за някои от тревопасните обитатели на зоологическата градина.

С огромен ентусиазъм рапърът помага на животните и на ръководството на атракциона, съвсем наскоро се присъединил и към доброволците, които освежиха клетката на мечката Свобода.

Само за 4 дни къщата на Баба Меца вече е почистена и пребоядисана. В инициативата се включили представители на сдружение „Дар“ към Технически университет, деца от частна занималня в града, а също и граждани с добри сърца.

„Рапърът 100 кила никога не идва с празни ръце, постоянно носи храна или нещо друго, от което имаме нужда. Винаги намира начин да изпълнява обещанията си като се свързва със спомоществователи“, разказа още Иванка Стоянова. По думите й, рапърът ще е в основата и на празненствата в Деня на детето – 1 юни. Най-вероятно на празника, в зелените зони ще бъде изградена сцена, а освен 100 кила на нея ще се представят младежки формации. Ще има много игри и забавления.

Амбициите на изпълнителя да помогне на зоокъта са много големи и в името на животните. А една от мечтите му е в градината да има слон, разкри още Иванка Стоянова.

Същевременно зоопаркът продължава да разчита на доброволци, които да ударят рамо за освежаването на оградите, подрязването на клони и храсти, разкопаване на градинки и други.

Материалът Рапърът 100 кила дари тенекия мед на мецаната в Зоопарка е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Спират ТИР-овете днес по важни пътища в област Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372036

От 16 ч. до 20 ч. днес - последният работен ден преди Великден, се спира движението на камионите над 12 т по най-натоваренитe пътища, съобщи Агенция Пътна инфраструктура. От ведомството предупреждават шофьорите да са с повишено внимание и да карат разумно.

Проверяват затвора в Бобов дол

https://www.actualno.com/kustendil/proverjavat-zatvora-v-bobov-dol-news_668256.html

Извършва се охранително обследване на затвора в Бобов дол. Това съобщиха от администрацията към мястото за изпълнение на наказанията. В дейностите се включва обследване на съоръженията за физическа охрана, техническата въоръженост на полоси, видеонаблюдение, инструктажи на служителите. Обръща се внимание на състава и се проверява цялата дейност по отношение на организираната охрана на обекта. Към момента в затвора в Бобов дол са настанени около 500 души от различни категории, голяма част от тя

От стотици бармани, сервитьори, готвачи и камериерки има нужда Варна

http://budnavarna.bg/32599-ot-stotitsi-barmani-servitori-gotvachi-i-kamerierki-ima-nuzhda-varna/

Бармани, сервитьори, готвачи и камериерки се търсят на трудовия пазар във Варна месец преди началото на активния летен туристически сезон. Това съобщиха от Бюрото по труда в морския град за BudnaVarna.bg.

Набират се още хигиенисти, общи работници, работници кухня и за зареждане на рафтове. Всички те трябва да са със средно образование. Не се изисква знанието на езици или компютърна грамотност.

Както винаги се набират и десетки шофьори на различен вид автомобили. Нужни са още оператори на парни и водогрейни съоръжения и огняри, машинни оператори за производство на хляб и за шиене, оператори в производството на каучукови и хартиени изделия, контрольори на качеството, които трябва да говорят английски език и да могат да работят с компютър и кроячи.

Набират се и 15 работници за сглобяване на детайли, 20 продавач – консултанти, инструктори по йога с английски език и 10 готвачи и помощник-готвачи. От професиите, които изискват висше образование, английски език и компютърни умения се търсят петима инженер – механици и един графичен дизайнер.

Необходими са още медицински сестри, рехабилитатори и логопеди. Във връзка с началото на учебната година се набират и десетки учители по различни предмети. Задължително е те да имат висше педагогическо образование.

Материалът От стотици бармани, сервитьори, готвачи и камериерки има нужда Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Не намериха взрив в куфара зад паметника на Стамболов, затворил градинката "Кристал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800728

Не намериха взрив в куфара зад паметника на Стамболов, затворил градинката "Кристал"Куфар и дрехи, оставени зад паметника на Стамболов, затвори градинката при "Кристал" и тротоара на улица "Раковски" в центъра на София, видя "24 часа".  Жълти ленти преграждаха и тротоара, и входовете на градинката, а около паметника група полицаи се грижеха за оставените или забравени вещи.  След проверка се оказа,

Фандъкова: Предизвикателствата пред сигурността на София сa огромни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800777

Фандъкова: Предизвикателствата пред сигурността на София сa огромниПредизвикателствата пред сигурността на София са огромни, настоявам за повече полицейско присъствие във всички райони, включително кварталите. Сигурността за мен е водеща тема. Това каза по време на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова по повод опазването на обществената сигурност в София във връзка със сигурността в столицата,

Истинско македонско девойче! Еуфория при появата на cанданчанката Райна в Америка!

http://www.struma.com/hailaif/istinsko-makedonsko-devoiche-euforiya-pri-poyavata-na-candanchankata-raina-v_132631/

Македонското девойче Райна имаше Американско турне, което продължи доста дълго време. Където и да отиде певицата публикува в социалните мрежа снимки, а на тях се усеща емоцията, която владее всички от нейното присъствие. При едно от последните си участия в щатите тя спечелила всички с изпълнения на живо, латино танци и салса. Райна направила направила уникална и запомняща се вечер.

Истински щастлив от преживяното и от срещата си с нея, младеж публикува в профила на изпълнителката...

Продължава

Автосервизите ще минат на регистрационен режим

http://www.mediapool.bg/avtoservizite-shte-minat-na-registratsionen-rezhim-news277685.html

Създаването на единен регистрационен режим на всички автосервизи, при еднакви правила и контрол, ще повиши безопасността на пътя и ще защити правата на собствениците на автомобили. Това бе общото мнение, изразено на среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Асоциацията на автосервизите. Към момента няма регулация за извършването на автосервизна дейност в България, затова предвиждаме да бъдат въведени минимални изисквания за квалификацията на персонала и за дейностите, които се извършват, каза по време на разговора Московски. "Ще предложим сервизите да издават документ за гаранция за извършените ремонти. Освен това трябва да бъде ясно какъв е произходът на частите, които се влагат", каза още Московски. По думите му базата данни ще дава възможност за създаването на история на техническата поддръжка на автомобилите. Така ще е ясно във времето за дадено превозно средство какви ремонти са извършени, кога и от кои сервизи. Въвеждането на правила за работа на автосервизите ще доведе до изсветляване на сектора и ще намали нелоялната конкуренция, бе посочено по време на срещата. "Целта е не да се затварят сервизи, а всички да излязат на светло и да работят при еднакви правила и контрол", каза още Московски. Първата седмица след като законопроектът бъде пуснат за публично обсъждане, ще се проведе национална кръгла маса с представители от всички градове и всички заинтересовани по темата, за да бъдат намерени най-точните решения по законопроекта.

60 американски дипломати напуснаха Москва

https://frognews.bg/novini/60-amerikanski-diplomati-napusnaha-moskva.html

60 американски дипломати напуснаха посолството с три автобуса през нощта. Те бяха приготвили багажа си и го натовариха на камиони.

Южнокорейски изтребител се разби в планински район на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800774

Южнокорейски изтребител се разби в планински район на страната 
Военновъздушните сили на Южна Корея съобщиха, че техен изтребител Ф-15К се е разбил днес в планинска област в южните селски райони на страната, предаде Асошиейтед прес. Все още не е известно какво е причинило катастрофата и дали пилотите са успели да катапултират. Спасителни екипи са започнали издирването на пилотите,

Организират борба с великденски яйца във варненския зоопарк

http://budnavarna.bg/32597-organizirat-borba-s-velikdenski-yajtsa-vav-varnenskiya-zoopark/

снимка: Будна Варна

Екипът на варненския зоопарк ще раздава боядисани яйца на животните на 10 април от 11.00 часа, научи BudnaVarna.bg.

Организаторите приканват всеки желаещ да се пребори с великденски яйца да заповяда в същия ден между 11.00 и 12.00 часа в Контактната зона на зоокъта.

Материалът Организират борба с великденски яйца във варненския зоопарк е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Наградиха с по 500 лв. екипа на пламналия влак при Коньово

http://dnes.dir.bg/news/bdz-vlak-pozhar-awards-gara-konyovo-27023362

Шест дни след пожара в бързия влак София-Бургас при гара Коньово, превозната бригада и машинистите на влака бяха наградени.

Китайци се биха с полиция заради проститутки

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27023361

Китайски инженери и строители, изпратени на работа в Пакистан, устроиха истински екшън и се вдигнаха на бунт.

Бивш директор: И в момента поне 50 души мислят как да избягат от Софийския затвор

https://www.actualno.com/crime/bivsh-direktor-i-v-momenta-pone-50-dushi-misljat-kak-da-izbjagat-ot-sofijskija-zatvor-news_668180.html

И в момента поне 50 човека си мислят как да се измъкнат от Софийския затвор. Това каза в интервю за БНР Милети Орешарски – бивш директор на Софийския затвор и брат на бившия премиер Пламен Орешарски, относно двамата избягали затворници. "Не смятам, че е толкова трудно излизането от затвора в конкретния случай от конкретните лица. Тези хора притежават качества, които са им помогнали да измислят точно тази схема, да намерят едно слабо място за момента и да го използват умело",

Деца в Силистра събират пари за ремонт на настилка в училището си

https://www.24chasa.bg/region/article/6800770

Деца в Силистра събират пари за ремонт на настилка в училището си

Ученици от Силистра са решили да съберат пари за монтиране на парапет на училищния вход и на противоплъзгаща настилка. Инициативата е на четвъртокласничката Николета Караджова, чиято основна цел е безопасността на ученици, родители и учители. За да се реализира идеята на Николета е нужно да бъдат събрани 600 лв.

Как да надхитрим своенравната котка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6800742

Как да надхитрим своенравната коткаАко ви е дошло до гуша писаната да ви носи "жертвени дарове" или не желаете игривото котенце да се превърне в равнодушен възрастен индивид, можете да се възползвате от няколко експертни препоръки за "озаптяване" на домашните питомци, докато са още млади, очарователни и възприемчиви, пише в. "Гардиън".

Руската Ким Кардашиян подпали мрежата с 200 000 лайка

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/ruskata-kim-kardashiian-podpali-mrejata-200-000-laika.html

Моделът от руски произход Анастасия Квитко, известна като ”руската Ким Кардашиян”, публикува своя снимка в Instagram, на която е облечена с необичайна дреха.

Вижте снимки! Любимото фламинго на Александра Богданска...

http://www.struma.com/hailaif/vijte-snimki-lyubimoto-flamingo-na-aleksandra-bogdanska_132630/

Благоевградчанката Александра Богданска -Петканова и нейният съпруг Даниел отново ни изненадаха с екстравагантни тоалети от Откриването на 8-ми магазин на известна верига в България! Брадърите станаха много търсени напоследък, след като в риалити формата ВИП Брадър се сдобриха, простиха и ожениха. Оттогава до момента двамата са неразделни и не могат да се отърват от ангажименти, допълвайки с нови и нови изяви биографиите си.

Облечени в бяло и пепел от рози Петканови се превърнаха в...

Продължава

Президентът връчи на Васил Михайлов почетен знак по повод 80-годишнината на актьора

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/prezidentat-vrachi-vasil-mihailov-pocheten-znak-povod-80-godishninata-aktjora.html

Васил Михайлов чества своя 80-годишен юбилей в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ на 4-ти април с „Железният светилник“, с ролята си на Стоян Глаушев. На 5-ти април е на сцената като Дон Жуан в „Завещанието на целомъдрения женкар“.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване