Депутатите излязоха в поредна ваканция

https://frognews.bg/novini/deputatite-izliazoha-poredna-vakantsiia.html

Поредна десетдневна ваканция за народните представители. Последното пленарно заседание преди почивката беше закрито преди обед.

Началникът на "Охранителна полиция" във Варна оглави областната дирекция на МВР в Добрич

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/05/3158840_nachalnikut_na_ohranitelna_policiia_vuv_varna_oglavi/?ref=rss


Николай Панчев, досегашен началник на "Охранителна полиция" във Варна, от днес е директор на областната дирекция на полицията в Добрич. Той беше представен на личния й състав от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.<br /><br />Досегашният директор на областната дирекция на МВР в Добрич старши комисар Николай Спасов, отива на работа в Главна дирекция "Национална полиция".<br /><br />Николай Панчев стана началник на "Охранителна...

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че Заев води Македония към икономическа разруха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800570

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че Заев води Македония към икономическа разрухаОпозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че СДСМ и Зоран Заев водят държавата към икономическа разруха, съобщи Макфакс. Икономическата ситуация е влошена. Изявленията за повишаване на данъците и неспособността на властта намаляват инвестиционната привлекателност на страната. Големите чуждестранни инвеститори заради растящата корупция избират да инвестират

Полицията проверява храмове в София преди Великден

https://offnews.bg//obshtestvo/politciata-proveriava-hramove-v-sofia-predi-velikden-678158.html

118 храма са проверени от столичната полиция във връзка с великденските празници.

Осигурено е масово полицейско присъствие на всички обекти в София, където ще се провеждат тържествата, съобщават от СДВР.

До този момент са проверени 118 църковни храма, параклиси и други. Пред големите църкви ще бъдат създадени филтровъчни пунктове, през които няма да бъдат допускани граждани, употребили алкохол, наркотични вещества и носещи обемисти предмети.

Всички екипи на Пътна полиция в СДВР ще бъдат на улиците, както и моторизирани екипи, които ще подпомагат движението на превозните средства на територията на столицата и на входно-изходните пътища

Задържаха 32-годишен мъж, блудствал с 9-годишната си племенничка

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-32-godishen-myj-bludstval-s-9-godishnata-si-plemennichka-news_668237.html

Задържаха 32-годишен мъж за блудствени действия с 9-годишната си племенничка, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че Петър М., на 3 април 2018 г., около 18.00 часа, в дома си, в София, е извършил блудствени действия с 9-годишната П. Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, както и поради факта, че деянието е извършено в изпитателен срок на предходно н

4835 родители не са дали децата си нито на градина, нито на училище

https://frognews.bg/novini/4835-roditeli-dali-detsata-nito-gradina-nito-uchilishte.html

Върховна административна прокуратура /ВАП/ извърши проверка за законност на територията на цялата страна по спазване на изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/.

Прокуратурата проверява десетки фирми на Върбакова

http://clubz.bg/66335-prokuraturata_proverqva_desetki_firmi_na_vyrbakova

Депутатите от временната парламентарна комисия за установяване на обстоятелствата около продажбата на активите на ЧЕЗ в България смятат да изпратят искане до главния прокурор да провери всички фирми на Гинка Върбакова - имат ли те някакво касателство по преписки и досъдебни производства.

Тази седмица в комисията бе изслушан главният прокурор Сотир Цацаров, който представи резултатите от проверка, направена по запитване от ДАНС за информация в прокуратурата относно Гинка и Славчо Върбакови, както и за "Инерком България", чрез която Върбакови смятат да придобият енергодружеството. 

Обвинител № 1 представи пред депутатите информация от унифицираната информационна система на прокуратурата, придобита по справка за физическите лица Гинка Върбакова, Славчо Върбаков и юридическото лице "Инерком". Тя засяга само двете физически лица и конкретната фирма. Никой не е търсил от прокуратурата данни за други търговски дружества, в които са участвали Върбакови, намекна Цацаров каква трябва да е следващата стъпка на комисията. 

Цацаров уточни, че към днешна дата в прокуратурата няма никакви разследвания или проверки срещу Гинка или Славчо Върбакови. Тоест - всички производства, по които името на някой от двамата фигурира в информационната система, са прекратени. За "Инерком" няма никакви данни в прокуратурата. Съпругът на Гинка Върбакова - Славчо Върбаков, е бил разследван като част от организирана престъпна група за данъчни измами, но по отношение на него през 2014 г. наблюдаващият прокурор е прекратил производството. 

Гинка Върбакова има участие в десетки други фирми, които подлежат на проверка: "Риал стейтс", "Евро бетон", "Си Джи Груп", "Дивелъп консулт", "София ски", "Солар къмпани", "БГ Енерджи", "Контур 7", "Сигма тел", "Стройбилдинг" и др.

奧威爾 или Оруел на китайски

http://clubz.bg/66334-%E5%A5%A7%E5%A8%81%E7%88%BE_ili_oruel_na_kitajski

“Зад гърба на Уинстън гласът от смарт телевизора продължаваше да дърдори за чугуна и за преизпълнението на деветия тригодишен план. Смарт телевизорът едновременно приемаше и предаваше. Приемаше всеки звук на Уинстън освен едва доловим шепот; нещо повече — Уинстън можеше да бъде не само слушан, но и гледан, когато е в обсега на металическата пластина. И в обсега на смартфона си. И в обсега на стария, очукан iPod…”

Звучи ли ви познато? Нищо чудно - това е почти точен цитат от “1984” на Джордж Оруел. Почти, защото краткия цитат от известната книга е леко “ъпдейтнат” като за 2018-а. 

И не, не става въпрос за Фейсбук и тяхната фиксация в личната ви информация. Докато най-тежкото притеснение на западняка е дали Зукърбърг следи предпочитанията му към ангорки или азиатски тийнейджърки, в Китай имат по-сериозни проблеми от далеч по-дистопично естество.

“Остри очи” ще бъде далеч по-страшният заместител на телекраните на Оруел. Става дума за проект, който вече е в разработка, и има за цел да свърже в обща мрежа всички публични камери за наблюдение и всички, които са инсталирани в смарт устройствата в дома. И всеки, който има достъп до нея, може да наднича през всяка камера в мрежата. И да слуша през всеки микрофон.

Китайската комунистическа партия си е поставила за цел този проект да е завършен по стар комунистически маниер в края на петилетката - тоест до 2020 г. Изискването е да има 100% покритие на всички камери в страната, а системата да е оборудвана с нова технология за разпознаване на лица. 

Това не е изтекла информация от китайски дисиденти, а напълно официално съобщение в държавната китайска преса. 

Само през декември в Сичуан са инсталирани 40 000 нови камери в над 14 000 населени места. Но публичните са безобидни в сравнение с тези, които всеки носи със себе си. Погледнете телефона си - той по всяка вероятност има минимум две. 

772 милиона души в Китай имат достъп до интернет, 699 милиона пък имат смартфони, и двете числа ще растат с десетки милиони всяка година. Сами сметнете колко камери са това, свързани в най-контролираната мрежа на света.

Добре де, но за разлика от ангсоца на Оруел, китайският комунизъм все пак се опитва да изглежда прилично поне пред международните си партньори... и за разлика от Океания Поднебесната империя не е в състояние на война с половината свят.

Да, ама не - още миналата година правителството обяви първите тестове на новата си система за социален кредит. Раждаш се с 1000 точки и ако спазваш принципите на социализма и правилата на партията, те растат. Ако обаче не се справяте с работата (която често държавата ви е избрала), ако финансите са ви в бъркотия или сте глобени за неправилно пресичане, рейтингът пада. 

Образцовите граждани с висок социален кредит ще имат достъп до по-добри училища, застраховки, социални придобивки, и по-добри професионални позиции... Представете си го така - пуска местната община конкурс за трима експерти и добавя в края на обявата - “мининум 1500 кредита”!

Ако обаче разказваш вицове за другаря Дзинпин, общуваш с хора с нисък рейтинг, споделяш в социалните мрежи главата на вожда Мао, лепната върху дебел котарак... рейтингът ти пада. В момента със системата се експериментира в отделни градове, но целта е тя също да бъде пълноценно приложена в следващите години. 

И тя е напълно прозрачна - ето един прекрасен цитат от официалния документ на проекта:

“Когато поведението на хората не зависи от морала им, трябва да бъде създадена система, която да ограничи действията им. Затова е време за "Социалната кредитна система", която покрива четири важни области - политика, бизнес, общество и справедливост”.

Може би най-страшната концепция в “1984” обаче не са технологичните методи за следене или социалното оценяване на гражданите, а т.нар. наречения от Оруел опростен английски - “новговор”. Ето още един цитат от романа, този път без “ъпдейт”. Такъв просто не е нужен:

“Не разбираш ли, че главната цел на новговор е да ограничи мисълта? Накрая ще направим престъпмисълта практически невъзможна, защото няма да има думи, с които да се изрази. Всяко понятие, което изобщо ще е необходимо, ще се изразява само с една дума със строго определено значение, а всички допълнителни значения ще бъдат заличени и забравени.”

Китай прави това от почти 70 години. Чували ли сте за опростения китайски? През 1949 г. Китайската комунистическа партия започва своята първа голяма реформа на китайската писменост, като опростява солидно количество от популярните хандзъ - китайските йероглифи. Основният довод на комунистите е, че китайската писменост е станала твърде комплексна и затруднява ограмотяването на населението. В действителност грамотността оттогава насам се е покачила. Но в Тайван, например, където все още се пише на традиционен мандарин, тя е по-висока от континентален Китай.

Китайските лингвисти от десетилетия водят спорове дали в опростяването има политически елемент. Според някои от тях - предимно живеещите извън Китай, естествено - партията систематично преоформя езика така, че да отговаря на идеите за китайския социализъм. Дали са прави или не е въпрос за по-тежки специалисти, но е факт, че ККП готви нова реформа на езика в близките години. 

Обаче... Китай не е Океания и "1984" не е забранена там ("Фермата на животните" обаче е). Китайските комунисти още през 80-те разбират, че този подход няма да свърши работа. Падането на СССР е още един солиден довод срещу класическата идея за комунизъм. Затова и днес Поднебесната империя води тази специална политика, комбинираща като с магия комунизъм и капитализъм, която позволява средната класа, тази, която би могла да промени нещо, да съществува в една успешна имитация на демократична държава... В общи линии.

Затова и Китай не се занимава да лъже гражданите си и съобщава напълно официално за тези програми. А китайците са повече или по-малко доволни - имат пазар, възможности за развитие, повишава се сигурността, борбата с престъпността става по-ефективна.

Какво общо има това с нас? Ние не сме китайци. Всеки случай на следене, подслушване, използване на чужди данни води до безкрайни скандали, които пиар специалистите трябва да успокояват със седмици или дори месеци. Но Западът в още по-голяма степен има възможност да приложи абсолютно същия вид наблюдение. Технологията е налице, но ако някой реши да я ползва по този начин, той няма абсолютно никакъв интерес да ни каже.

Оруел пасти да яде.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z"

Сигурността в София - наркотиците в училище се увеличават, най-много коли се крадат в центъра

https://www.actualno.com/sofia/sigurnostta-v-sofija-narkoticite-v-uchilishte-se-uvelichavat-naj-mnogo-koli-se-kradat-v-centyra-news_668210.html

Сигурността в София се превърна в основна тема на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). От СДВР изнесоха специален доклад пред СОС, според който имало намаление на престъпността по всички параметри, само не и на палежите и престъпления, свързани с наркотични вещества, където проблем е специално разпространението на наркотици, особено в училищата. Основен проблем си остават кражбите, които представляват почти 60% от всички престъпления – от жилища, на автомобили и т

Правят публичен регистър на автосервизите

https://www.actualno.com/society/pravjat-publichen-registyr-na-avtoservizite-news_668238.html

Създаването на единен регистрационен режим на всички автосервизи, при еднакви правила и контрол, ще повиши безопасността на пътя и ще защити правата на собствениците на автомобили. Около това мнение се обединиха присъстващите на срещата между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Асоциацията на автосервизите. Към момента няма регулация за извършването на автосервизна дейност в България, затова предвиждаме да бъдат въведени

Задържаха мъж, блудствал с 9-годишната си племенница

http://dnes.dir.bg/news/zadarzhan-bludstvo-27023080

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу мъж на име Петър М., блудствал с 9-годишната си племенничка.

Меркел планира среща с Тръмп в САЩ в края на април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6800569

Меркел планира среща с Тръмп в САЩ в края на априлГерманската канцлерка Ангела Меркел планира да посети САЩ на 27 април за среща с президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на германския многотиражен вестник "Билд". Вестникът съобщи в сайта си, че няколко източници са потвърдили посещението на канцлерката в САЩ в края на месеца. Засега няма коментар от нейния кабинет, предаде БТА.

Депутатите във великденска ваканция до 18 април, всички останали до 10 април

http://nakratko.bg/category/58/157292/


Народните представители излязоха в 10-дневна великденска ваканция. Днес беше последното пленарно заседание преди празниците, предаде БТА.  Следващото заседание на Народното събрание ще е на 18 април, от 9.00 часа.

Над 100 сигнала от граждани за избягалите затворници

https://www.actualno.com/society/nad-100-signala-ot-grajdani-za-izbjagalite-zatvornici-news_668236.html

Все още няма резултат от издирването на двамата избягали от Централния софийски затвор. Не може да се каже със сигурност дали не са напуснали страната. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Валентин Радев в парламента. Радев обяви, че от началото на операцията по залавяне в полицията са получени над 100 сигнала от граждани: "30 от тях са по-вероятни, проверяваме ги всичките, всички, които са свързани. Свързани лица, разпитваме ги. Знаете за сина, майката, той досег

Още един паркинг с 50 места готов в пловдивския район "Източен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6800575

Още един паркинг с 50 места готов в пловдивския район "Източен"Чисто нов паркинг за 50 автомобила е готов в пловдивския район "Източен". Кметът Николай Чунчуков уточни, че той се намира в зоната между улиците "Братя Свещарови", "Марин Дринов" и булевард "Източен". Строителните дейности започнаха в края на януари, а това е второто готово съоръжение. В трите големи междублокови пространства се изграждат нови

Заплаха: Птичият грип се завърна в България

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%bf-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3/

Потвърдено е ново огнище на високопатогенна инфлуенца A по птиците тип H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици, намиращ се село Зимница, община Стралджа, област Ямбол вчера, съобщават от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите.

Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Наредба номер ДВ-103 от 21 август 2006 г. и Плана за спешни мерки при констатиране на огнище на Инфлуенца А при птици.
Очаква се действията по унищожаването на всички птици в засегнатия животновъден обект да приключат на 5 април.

Обособена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици.

Материалът Заплаха: Птичият грип се завърна в България е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ограничава се движението за тирове по най-натоварените пътища в четвъртък

http://www.mediapool.bg/ogranichava-se-dvizhenieto-za-tirove-po-nai-natovarenite-patishta-v-chetvartak-news277679.html

В последният работен ден преди Великден – 5 април се ограничава движението на камионите над 12 тона по магистралите и най-натоваренитe пътища за времето от 16 до 20 часа, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която ще следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика. Движението на автомобили над 12 тона ще бъде ограничено по следните направления: автомагистрали път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ "Струма" при Благоевград - ГКПП "Кулата" път I-4 п. в. "Коритна" - Велико Търново - Шумен път I-5 Русе - Велико Търново път I-8 ГКПП "Калотина" - София път I-9 Варна - Бургас път II-18 Околовръстен път на град София път II-99 Бургас - Царево Тежкотоварните превозни средства ще бъдат ограничени и в последния почивен ден - 9 април (понеделник) от 14 до 20 часа. Забраната не важи за тирове превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR). За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност ще има две ленти за излизащите от София по път I-1 (Е-79). Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево". На 9 април (понеделник) от 10 до 20 часа в същия участък ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е магистрала "Люлин". По време на Великденските празници ремонтни дейности няма да се извършват, за да не се затруднява трафикът и шофьорите да пътуват спокойно. Единствено, ако е необходимо ще се предприемат спешни и неотложни дейности, свързани с безопасността на движение.

БСП внесe писмо до КЕВР за информация относно поисканото от ЧЕЗ увеличение на цената на електроенергията

http://www.cross.bg/tzenata-dali-nyama-1571902.html

/КРОСС/ Днес с председателя на ПГ Корнелия Нинова пуснахме писмо до КЕВР, с което искаме да ни бъде предоставена информация относно поисканото увеличение на цената за електроенергия за битови потребители за новия ценови период. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от БСП Георги Свиленски, предава Фокус. „ГЕРБ прави всичко, за да не се покажат истинските проблеми на обществото. Това, че през изтеклите седмици от ЧЕЗ са заявили искане за повишаване на цената на електроенергията, която ще касае всеки български гражданин", заяви той. „Задаваме въпросите дали това повишение няма да бъде двуцифрено и дали няма връзка с бъдещото купуване на ЧЕЗ от „Инерком". Дали цената, която ще бъде повишена, няма да бъде платена от всички български граждани и дали с повишението не се цели финансово подпомагане на бъдещия купувач на ЧЕЗ, който да може да си изплати задълженията при покупката", изтъкна Георги Свиленски.  

Ченгета иззеха 170 кг нелегален тютюн и контрабандни цигари от частен имот в Лом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799961

Ченгета иззеха 170 кг нелегален тютюн и контрабандни цигари от частен имот в ЛомЧенгета иззеха 170 кг нелегален тютюн и контрабандни цигари. Това съобщиха от ОД на МВР- Монтана. След сигнал служители на РУ Лом са извършили специализирана проверка в частен имот в гр. Лом в местността "Горни Бахчи", ползван от 49- годишния Т.М. от крайдунавския град. При извършеното претърсване в гаражно помещение са намерени и иззети 18 чувала

Китайски медии: Ще спечелим търговската война със САЩ

https://www.actualno.com/asia/kitajski-medii-shte-spechelim-tyrgovskata-vojna-sys-sasht-news_668235.html

Китай никога не се е предавал пред външни заплахи и ще спечели търговската война със САЩ, заявиха китайските държавни медии в редица статии и анализи в часовете, след като двете най-големи световни икономики си наложиха по-високи мита за ключови товари, предава Reuters. Докато посланикът на Китай в САЩ Цуй Тианкай подчерта в коментарите си пред репортерите във Вашингтон, че Пекин предпочита да разреши търговските спорове чрез преговори, официалните медии на Китай приеха много по-войнствена лини

Трагичната смърт на 11 много млади звезди (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tragichnata-smyrt-na-11-mnogo-mladi-zvezdi-snimki-6081040

Снимките в галерията, за съжаление, са доказателство, че независимо колко сте известни, богати и красиви не сте имунизирани от болка и тъга в живота

Трагичната смърт на 10 много млади звезди (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tragichnata-smyrt-na-10-mnogo-mladi-zvezdi-snimki-6081040

Снимките в галерията, за съжаление, са доказателство, че независимо колко сте известни, богати и красиви не сте имунизирани от болка и тъга в живота

Фестивал събира българските географи в Русе

https://www.vesti.bg/lyubopitno/festival-sybira-bylgarskite-geografi-v-ruse-6081044

Съорганизатори на събитието са "Географ БГ" - победители в Промяната 2016/2017

Пуснаха от ареста сина на Владимир Пелов

https://frognews.bg/novini/pusnaha-aresta-sina-vladimir-pelov.html

Синът на избягалия от Централния софийски затвор Владимир Пелов е бил освободен от ареста.

Днес в Галерията - пиано и чело в джаз предизвикателство

http://www.moreto.net/novini.php?n=372031

Дуото „Герасимец“ от Германия ще изкушат почитатели и на джаза, и на класиката във Варна със свои версии на джаз стандарти. Концертът е част от програмата „Имена от бъдещето” на ХV Европейски музикален фестивал Варна 2018 Тази вечер Европейският музикален фестивал представя своята програмата „Имена от бъдещето”, в която среща ценителите във Варна с бъдещите звезди на концертния подиум.

Секретар на президента - Атанас Кръстин сменя посланика в Москва Бойко Коцев

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/05/3158836_suvetnik_na_prezidenta_-_atanas_krustin_smenia/?ref=rss


Президентският секретар Атанас Кръстин ще бъде посланикът в България на мястото на Бойко Коцев. Решението за това е взето по време на секретната част на правителственото заседание в сряда.<br /><br />Бойко Коцев е назначен за посланик на България в Руската федерация през април 2012 и мандатът му е изтекъл преди две години. Смяташе се, че той ще продължи да представлява страната, тъй като има добри връзки с управлението на Русия.<br /><br />За да замине Кръстин за Москва,...

Условна присъда за съдия от Районен съд – Видин за престъпление по служба

http://nakratko.bg/category/60/157291/


По обвинителен акт на прокурор от Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП, на 19.02.2018 г. Софийски градски съд призна за виновна подсъдимата АНЕЛИЯ PAШЕBA  -  съдия в Районен съд - Видин, в това, че в периода от 20.03.

"Консерватор" значи да си с ГЕРБ, а "либерал" - обратното

http://clubz.bg/66333-konservator_znachi_da_si_s_gerb_a_liberal_obratnoto

Конкуренция отляво по-скоро мобилизира ГЕРБ, но конкуренция отдясно ерозира подкрепата за голямата управляваща партия, затова и ГЕРБ се опитва да минимизира опитите за нова консолидация на т.нар. "градска десница". Това става чрез опит формацията на Бойко Борисов да култивира своя "консервативна десница" в периферията си. Целта е да се "подкопава облика на досегашната десница, която вече се дели на "консерватори" и "либерали".

В нея да си „консерватор“ започна да значи „да си с ГЕРБ“, а да си либерал – обратното.

Това е един от изводите в редовния политически анализ на социологическия институт "Иван Хаджийски". Документът е за процесите, открояващи се в родната и световната политика през март 2018 г. 

Според анализа ГЕРБ постигат това разделение вдясно чрез публични изяви на институти, списания, клубове, интернет страници, партийни фигури и от ГЕРБ, и от старата десница, и от патриотите.

"Консерватизмът е опит за намиране на идеология около ГЕРБ и вписване в мощни европейски тенденции. Има и амбиция да се преобърне десетилетната НПО-доминация на либералите в публичната среда.

С консерватизма се осигурява и излаз към национализма и ГЕРБ превзема територия на Патриотите. Демонстрира се, че ГЕРБ изразява настроенията и разбиранията на широки интелектуални кръгове, а и създава възможни комбинации с други партии (по оста СДС – НФСБ, но и ВМРО и не само).

Според института "Иван Хаджийски" друга част от стратегията на управляващата партия е да се внушава, че "може и да не сме най-доброто, но нищо по-добро не е измислено". Стабилността на социологическите показатели за подкрепа и "напрегнатата" международна обстановка помагат за това. В анализа се посочва още, че "продължаващата концентрация на медии и власт" насочва към извод, че дори да се явят "кандидати за алтернатива" - например Слави Трифонов, те трябва да бъдат одобрени и медийно „пуснати“ от управляващите.

Разединени "патриоти" - здраво управление? 

"Националистите се оказаха разделени от отношението си към… други нации. А колкото по-нестабилна е малката коалиция, толкова по-стабилна е голямата – защото Борисов ги разделя и така по-лесно менажира."

Това е една от констатациите в анализа, посветен на "Обединените патриоти" - по-малкия партньор във властта. Според института "Иван Хаджийски" с проруските си позиции лидерът на "Атака" Волен Сидеров печели в своята ниша. Дали водачът на НФСБ Валери Симеонов печели или не от своето поведение е спорно, но е безспорно, че ако доскоро създаваше впечатление по-скоро за тежест на управлението, Симеонов вече изпъква със своеобразното си присъствие. В анализа пише още, че третият лидер в ОП - Красимир Каракачанов, печели от ролята си на балансьор между партньорите си.

"Очертава се политологичен парадокс: колкото по-нестабилни са вътрешно Патриотите, толкова повече се стабилизират външно – във властта и в обществото. А и по-стабилна става коалицията с ГЕРБ - защото Борисов намира форми да комуникира с всеки от тримата поотделно, вместо да бъде изправен пред единната им позиция", казват от "Иван Хаджийски".

БСП - (хипер)активна. И защо ДПС говори за избори?

БСП все по-често заема позиции, доминиращи в обществените нагласи, по най-разнообразни теми. Със заемането на "популярна" позиция от БСП успяват да заглушават вътрешнопартийната опозиция, която остава в сянка. Мобилизация в левицата показвали и обиколките на партийното ръководство в страната, и срещите на лидерката Корнелия Нинова в Западните Балкани, смятат от института.

Социалистите подемат различни инициативи и това създава впечатление за хиперактивност. Така обаче левицата често засенчва собствените си теми, гласи анализът:

За другата опозиционна по дефиниция партия - ДПС, от "Иван Хаджийски" смятат, че тя говори за избори, защото не ги иска:

"Интересът на ДПС от избори е минимален, първо, защото вътрешната консолидация след трусовете от предната година още не е постигната, и второ, защото още не е решен проблемът с евентуалното „обединение“ в нишата им."

Бившият министър от ДПС Мехмед Дикме дори публично обяви, че обединението е много важно да се реализира, но неизбежната му цена ще бъде окончателното слизане на Доган от политическата сцена, припомнят социолозите.

И пак за "обединенията" вдясно  

Два варианта за т.нар. "градска десница" виждат от "Иван Хаджийски" на описания политически фон - или постепенно превръщане в присъдружна „консервативна“ периферия на ГЕРБ, или рязка опозиционност в името на политическото самосъхранение. Според анализа втората тенденция е водеща към момента: 

"Не само вдясно, но и навсякъде вървят процеси на преструктуриране. Те са ускорени от упорито разпространяваните политически слухове, че до края на настоящата година предсрочните избори са неизбежни. Логиката на анализа показва, че засега това са само слухове."

Международната обстановка

"Парадоксално, Великобритания хем напуска ЕС, хем на практика го оглави (случаят "Скрипал" - б.р.).  Новите назначения в САЩ доведоха до надмощие на „ястребите“, но така пък оставиха отворена вратичка за Тръмп да бъде необходимият „гълъб“, който кани Путин. Путин пък победи ярко (на изборите - б.р.), но така още по-ярко постави въпроса за „наследника“. Това е и въпросът за Меркел. Турция продължава да търси европейска легитимация на политика, обвинявана като неевропейска.

Така изглежда обобщението на международната обстановка според социолозите. 

В анализа се казва още, че в САЩ политическото надмощие на президента Доналд Тръмп вече създава впечатление за все по-голяма безалтернативност - твърдата подкрепа за американския национален бизнес дава плодове, а „търговските войни“ срещу Китай и Европа на този етап са ефективни. Тръмп попълва администрацията си с хора, които са му "лично и идейно" близки, а самият той гради за себе си имидж на политик-бизнесмен, който единствен може да смекчи последиците и да потърси лични договорености с опонентите на официалната държавна линия.

Според "Иван Хаджийски" гласът на основните сили - САЩ, Турция и Русия, се чува, докато този на Европа все още не е единен, въпреки "доброто развитие в Германия и Франция".

От изострените отношения Турция-САЩ пък печеливш може да се окаже Гърция - позицията й става все по-важна за Вашингтон и затова спорът за името на Македония (а и други гръцки искания) имат и по-големи шансове за уреждане в полза на гръцката позиция.

"Събитията на Балканите правят така, че Македония и нейното постепенно преминаване към Запада, стават ключово парче, за да се подреди пъзелът. А това поставя България пред изпитание, особено на фона на новата фаза на Студената война 2.0 – политическа и търговска. Западът безпрецедентно се консолидира около случая „Скрипал“, а така теренът на България за манавриране е все по-стеснен", заключават още анализаторите от института. 

"Иван Хаджийски": "Консерватор" значи да си с ГЕРБ, а "либерал" - обратното

http://clubz.bg/66333-ivan_hadjijski_konservator_znachi_da_si_s_gerb_a_liberal_obratnoto

Конкуренция отляво по-скоро мобилизира ГЕРБ, но конкуренция отдясно ерозира подкрепата за голямата управляваща партия, затова и ГЕРБ се опитва да минимизира опитите за нова консолидация на т.нар. "градска десница". Това става чрез опит формацията на Бойко Борисов да култивира своя "консервативна десница" в периферията си. Целта е да се "подкопава облика на досегашната десница, която вече се дели на "консерватори" и "либерали".

В нея да си „консерватор“ започна да значи „да си с ГЕРБ“, а да си либерал – обратното.

Това е един от изводите в редовния политически анализ на социологическия институт "Иван Хаджийски". Документът е за процесите, открояващи се в родната и световната политика през март 2018 г. 

Според анализа ГЕРБ постигат това разделение вдясно чрез публични изяви на институти, списания, клубове, интернет страници, партийни фигури и от ГЕРБ, и от старата десница, и от патриотите.

"Консерватизмът е опит за намиране на идеология около ГЕРБ и вписване в мощни европейски тенденции. Има и амбиция да се преобърне десетилетната НПО-доминация на либералите в публичната среда.

С консерватизма се осигурява и излаз към национализма и ГЕРБ превзема територия на Патриотите. Демонстрира се, че ГЕРБ изразява настроенията и разбиранията на широки интелектуални кръгове, а и създава възможни комбинации с други партии (по оста СДС – НФСБ, но и ВМРО и не само).

Според института "Иван Хаджийски" друга част от стратегията на управляващата партия е да се внушава, че "може и да не сме най-доброто, но нищо по-добро не е измислено". Стабилността на социологическите показатели за подкрепа и "напрегнатата" международна обстановка помагат за това. В анализа се посочва още, че "продължаващата концентрация на медии и власт" насочва към извод, че дори да се явят "кандидати за алтернатива" - например Слави Трифонов, те трябва да бъдат одобрени и медийно „пуснати“ от управляващите.

Разединени "патриоти" - здраво управление? 

"Националистите се оказаха разделени от отношението си към… други нации. А колкото по-нестабилна е малката коалиция, толкова по-стабилна е голямата – защото Борисов ги разделя и така по-лесно менажира."

Това е една от констатациите в анализа, посветен на "Обединените патриоти" - по-малкия партньор във властта. Според института "Иван Хаджийски" с проруските си позиции лидерът на "Атака" Волен Сидеров печели в своята ниша. Дали водачът на НФСБ Валери Симеонов печели или не от своето поведение е спорно, но е безспорно, че ако доскоро създаваше впечатление по-скоро за тежест на управлението, Симеонов вече изпъква със своеобразното си присъствие. В анализа пише още, че третият лидер в ОП - Красимир Каракачанов, печели от ролята си на балансьор между партньорите си.

"Очертава се политологичен парадокс: колкото по-нестабилни са вътрешно Патриотите, толкова повече се стабилизират външно – във властта и в обществото. А и по-стабилна става коалицията с ГЕРБ - защото Борисов намира форми да комуникира с всеки от тримата поотделно, вместо да бъде изправен пред единната им позиция", казват от "Иван Хаджийски".

БСП - (хипер)активна. И защо ДПС говори за избори?

БСП все по-често заема позиции, доминиращи в обществените нагласи, по най-разнообразни теми. Със заемането на "популярна" позиция от БСП успяват да заглушават вътрешнопартийната опозиция, която остава в сянка. Мобилизация в левицата показвали и обиколките на партийното ръководство в страната, и срещите на лидерката Корнелия Нинова в Западните Балкани, смятат от института.

Социалистите подемат различни инициативи и това създава впечатление за хиперактивност. Така обаче левицата често засенчва собствените си теми, гласи анализът:

За другата опозиционна по дефиниция партия - ДПС, от "Иван Хаджийски" смятат, че тя говори за избори, защото не ги иска:

"Интересът на ДПС от избори е минимален, първо, защото вътрешната консолидация след трусовете от предната година още не е постигната, и второ, защото още не е решен проблемът с евентуалното „обединение“ в нишата им."

Бившият министър от ДПС Мехмед Дикме дори публично обяви, че обединението е много важно да се реализира, но неизбежната му цена ще бъде окончателното слизане на Доган от политическата сцена, припомнят социолозите.

И пак за "обединенията" вдясно  

Два варианта за т.нар. "градска десница" виждат от "Иван Хаджийски" на описания политически фон - или постепенно превръщане в присъдружна „консервативна“ периферия на ГЕРБ, или рязка опозиционност в името на политическото самосъхранение. Според анализа втората тенденция е водеща към момента: 

"Не само вдясно, но и навсякъде вървят процеси на преструктуриране. Те са ускорени от упорито разпространяваните политически слухове, че до края на настоящата година предсрочните избори са неизбежни. Логиката на анализа показва, че засега това са само слухове."

Международната обстановка

"Парадоксално, Великобритания хем напуска ЕС, хем на практика го оглави (случаят "Скрипал" - б.р.).  Новите назначения в САЩ доведоха до надмощие на „ястребите“, но така пък оставиха отворена вратичка за Тръмп да бъде необходимият „гълъб“, който кани Путин. Путин пък победи ярко (на изборите - б.р.), но така още по-ярко постави въпроса за „наследника“. Това е и въпросът за Меркел. Турция продължава да търси европейска легитимация на политика, обвинявана като неевропейска.

Така изглежда обобщението на международната обстановка според социолозите. 

В анализа се казва още, че в САЩ политическото надмощие на президента Доналд Тръмп вече създава впечатление за все по-голяма безалтернативност - твърдата подкрепа за американския национален бизнес дава плодове, а „търговските войни“ срещу Китай и Европа на този етап са ефективни. Тръмп попълва администрацията си с хора, които са му "лично и идейно" близки, а самият той гради за себе си имидж на политик-бизнесмен, който единствен може да смекчи последиците и да потърси лични договорености с опонентите на официалната държавна линия.

Според "Иван Хаджийски" гласът на основните сили - САЩ, Турция и Русия, се чува, докато този на Европа все още не е единен, въпреки "доброто развитие в Германия и Франция".

От изострените отношения Турция-САЩ пък печеливш може да се окаже Гърция - позицията й става все по-важна за Вашингтон и затова спорът за името на Македония (а и други гръцки искания) имат и по-големи шансове за уреждане в полза на гръцката позиция.

"Събитията на Балканите правят така, че Македония и нейното постепенно преминаване към Запада, стават ключово парче, за да се подреди пъзелът. А това поставя България пред изпитание, особено на фона на новата фаза на Студената война 2.0 – политическа и търговска. Западът безпрецедентно се консолидира около случая „Скрипал“, а така теренът на България за манавриране е все по-стеснен", заключават още анализаторите от института. 

Юлия Скрипал: С всеки ден съм все по-добре

http://clubz.bg/66332-yuliq_skripal_s_vseki_den_sym_vse_po_dobre

С всеки ден се чувствам все по-добре. Това заяви Юлия Скрипал, дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, която заедно с него бе отровена с нервнопаралитично вещество в Солсбъри на 4 март, в изявление, разпространено от британските власти.

"Събудих се преди повече от една седмица и съм щастлива, че могат да кажа, че се чувствам все по-добре с всеки изминал ден", казва 33-годишната Юлия.

"Сигурна съм, че вие разбирате, че целият този епизод е нещо дезориентиращо и се надявам, че ще уважавате моя личен живот и този на семейството ми по време на периода на моето възстановяване", продължава изявлението, разпространено от полицията в Лондон.

Това е първото изявление на Юлия скрипал след нападението срещу нея и баща й на 4 март.

По-рано руската държавна телевизия "Россия 1" излъчи предполагаем телефонен разговор между нея и братовчедка й Виктория.

"Всичко е наред. Той (баща й Сергей - б.р.) си почива сега, спи. Зравето ни е добро, няма непоправими щети. Ще бъда изписана скоро", казва Юлия в записа, чиято автентичност не е потвърдена.

Записът е излъчен в предаването "60 минути" по държавната "Россия 1" с водещи Евгений Попов и Олга Скабеева. Той е бил предоставен от самата Виктория Скрипал.

В същото предаване племенницата на Сергей Скрипал заяви, че възнамерява да замине за Великобритания и да върне Юлия в Русия.

Тя каза снощи в ефира на руската телевизия, че е кандидатствала за британска виза, но добави, че не е сигурна дали властите в Обединеното кралство ще й позволят да види братовчедката си и чичо си.

"В момента имам само една цел: да замина за там и да отведа Юлия, поне Юлия", каза Виктория Скрипал. Тя допълни, че Юлия Скрипал винаги е била много далеч от политиката. "Доста по-сложно е със Сергей."

Виктория заяви, че поддържа редовен контакт с руския посланик в Лондон Александър Яковенко, както и че той й е помогнал да получи руски задграничен паспорт.

Тя допълва, че британските власти не са й дали никакви гаранции, че ако отиде в болницата, ще може да види Юлия, както и че ще зависи от Юлия дали двете ще се срещнат.

Племенницата каза това в предаването на телевизионния канал "Россия 1" "60 минути", в което експерти и депутати окачествиха атаката с нервнопаралитичното вещество като част от сложен британски заговор за очерняне на Русия.

Юлия и Сергей Скрипал са в болница след опита за убийството им в Солсбъри миналия месец с невропаралитичния агент "Новичок".

Великобритания обвинява Москва за атаката на базата на лабораторна експертиза, която потвърждава, че веществото е "Новичок", който се произвежда само в Русия. Кремъл отрича обвиненията. Очакват се заключенията на Организацията за забрана на химическите оръжия, която трябва да изкаже становище за произхода на газа.

Десетки държави изгониха руски дипломати, за които има данни че са агенти на разузнаването, в знак на солидарност с Обединеното кралство.

Какво се казва в записа?

Виктория (В): Ало?

Предполагаемата Юлия (Ю): Ало, чуваш ли ме?

В: Да, чувам Ви.

Ю: Юлия Скрипал е.

В: О, Юлка, това си ти! Познах те по гласа, но не разбирам. Дали са ти телефон, така ли?

Ю: Да, да.

В: Слава Богу! Юлаш, всичко наред ли е с теб?

Ю: Всичко е окей, всичко е наред.

В: Виж, ако взема виза утре, ще дойда при теб в понеделник.

Ю: Вика, никой няма да ти даде виза.

В: И аз така си мисля.

Ю: Най-вероятно...

В: Ако все пак ми дадат, трябва да ми кажеш дали мога да те посетя или не, трябва да знам какво мога да направя.

Ю: Така мисля, ситуацията е такава сега, но може да се промени.

В: Знам, знам.

Ю: По-късно, всичко е наред, ще се видим по-късно.

В: Това твоят телефон ли е?

Ю: Това е временен телефон. Всичко е наред, но ще видим какво ще стане, ще решим по-късно. Знаеш каква е ситуацията тук. Всичко е наред, всичко е поправимо, всички се възстановяваме и сме живи.

В: Ясно. Всичко наред ли е с баща ти?

Ю: Всичко е наред. Той си почива сега, спи. Здравето ни е добро, няма непоправими щети. Ще ме изпишат скоро. Всичко е наред.

В: Целувки, зайче.

Ю: Чао.

 

 

Руска тв излъчи запис на "Юлия Скрипал": Добре съм, скоро ме изписват

http://clubz.bg/66332-ruska_tv_izlychi_zapis_na_yuliq_skripal_dobre_sym_skoro_me_izpisvat

Руската държавна телевизия "Россия 1" излъчи предполагаем телефонен разговор между дъщерята на отровения руски двоен агент Юлия Скрипал и братовчедка й Виктория.

"Всичко е наред. Той (баща й Сергей - б.р.) си почива сега, спи. Зравето ни е добро, няма непоправими щети. Ще бъда изписана скоро", казва Юлия в записа, чиято автентичност не е потвърдена.

Записът е излъчен в предаването "60 минути" по държавната "Россия 1" с водещи Евгений Попов и Олга Скабеева. Той е бил предоставен от самата Виктория Скрипал.

В същото предаване племенницата на Сергей Скрипал заяви, че възнамерява да замине за Великобритания и да върне Юлия в Русия.

Тя каза снощи в ефира на руската телевизия, че е кандидатствала за британска виза, но добави, че не е сигурна дали властите в Обединеното кралство ще й позволят да види братовчедката си и чичо си.

"В момента имам само една цел: да замина за там и да отведа Юлия, поне Юлия", каза Виктория Скрипал. Тя допълни, че Юлия Скрипал винаги е била много далеч от политиката. "Доста по-сложно е със Сергей."

Виктория заяви, че поддържа редовен контакт с руския посланик в Лондон Александър Яковенко, както и че той й е помогнал да получи руски задграничен паспорт.

Тя допълва, че британските власти не са й дали никакви гаранции, че ако отиде в болницата, ще може да види Юлия, както и че ще зависи от Юлия дали двете ще се срещнат.

Племенницата каза това в предаването на телевизионния канал "Россия 1" "60 минути", в което експерти и депутати окачествиха атаката с нервнопаралитичното вещество като част от сложен британски заговор за очерняне на Русия.

Юлия и Сергей Скрипал са в болница след опита за убийството им в Солсбъри миналия месец с невропаралитичния агент "Новичок".

Великобритания обвинява Москва за атаката на базата на лабораторна експертиза, която потвърждава, че веществото е "Новичок", който се произвежда само в Русия. Кремъл отрича обвиненията. Очакват се заключенията на Организацията за забрана на химическите оръжия, която трябва да изкаже становище за произхода на газа.

Десетки държави изгониха руски дипломати, за които има данни че са агенти на разузнаването, в знак на солидарност с Обединеното кралство.

Какво се казва в записа?

Виктория (В): Ало?

Предполагаемата Юлия (Ю): Ало, чуваш ли ме?

В: Да, чувам Ви.

Ю: Юлия Скрипал е.

В: О, Юлка, това си ти! Познах те по гласа, но не разбирам. Дали са ти телефон, така ли?

Ю: Да, да.

В: Слава Богу! Юлаш, всичко наред ли е с теб?

Ю: Всичко е окей, всичко е наред.

В: Виж, ако взема виза утре, ще дойда при теб в понеделник.

Ю: Вика, никой няма да ти даде виза.

В: И аз така си мисля.

Ю: Най-вероятно...

В: Ако все пак ми дадат, трябва да ми кажеш дали мога да те посетя или не, трябва да знам какво мога да направя.

Ю: Така мисля, ситуацията е такава сега, но може да се промени.

В: Знам, знам.

Ю: По-късно, всичко е наред, ще се видим по-късно.

В: Това твоят телефон ли е?

Ю: Това е временен телефон. Всичко е наред, но ще видим какво ще стане, ще решим по-късно. Знаеш каква е ситуацията тук. Всичко е наред, всичко е поправимо, всички се възстановяваме и сме живи.

В: Ясно. Всичко наред ли е с баща ти?

Ю: Всичко е наред. Той си почива сега, спи. Здравето ни е добро, няма непоправими щети. Ще ме изпишат скоро. Всичко е наред.

В: Целувки, зайче.

Ю: Чао.

 

 

Държавният дълг спада до 18.2% от БВП през 2021 г.

http://clubz.bg/66331-dyrjavniqt_dylg_spada_do_182_ot_bvp_prez_2021_g

Министерството на финансите прогнозира, че в края на 2021 г. държавният дълг ще е спаднал до ниво от 18.2 от прогнозния БВП или 22.7 милиарда лева. Това е записано в публикуваната за обществено обсъждане средносрочна прогноза за периода 2019-2021 г. За тази година се очаква държавният дълг да намалее до 23.5 млрд. лева или до 22.3% от БВП.

В бюджетната прогноза за периода 2019-2021 г. целта за салдото по консолидираната фискална програма (бюджетът на държавата заедно с бюджетите на общините - бел.р.) за 2019 и 2020 г. се запазва съответно на дефицит в размер на 0.5% от БВП и на балансирано бюджетно салдо. За 2021 г. е планиран бюджет без дефицит.

Политиката в областта на данъците се характеризира с предвидимост чрез запазване на ниските данъчни ставки за преките данъци, широка данъчна основа и малко на брой данъчни преференции. Приходната част на бюджета в средносрочен план показва тенденция на намаление от 36.9 на сто от БВП за 2019 г. до 36.1 на сто от БВП през 2021 г., което се дължи основно на прогнозните приходи от фондовете на ЕС.

Предвижда се общите разходи по КФП в средносрочен план да намалеят от 37.4 на сто от БВП за 2019 г. до 36.1 на сто от БВП през 2021 г.

Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г. предвижда увеличаване на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари 2019 г., на 610 лв. от 1 януари 2020 г. и на 650 лв. от 1 януари 2021 година.

Политиката в сферата на образованието предвижда продължаване на стартиралото през 2017 г. увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование с цел двойното им увеличение до 2021 г. В момента средната брутна заплата за младши учители е 1080 лева.

През 2019 г. се предвижда въвеждане на по-справедлив модел за таксуване за ползване на републиканската пътна мрежа - чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки автомобили и ТОЛ отчитане за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

Успоредно с поддържането на пътната инфраструктура, за периода 2019-2021 г. политиката на правителството е насочена към осигуряване на финансов ресурс и за изграждането и доизграждането на големите инфраструктурни обекти: АМ "Хемус", АМ "Калотина", АМ Русе - Велико Търново, Път E-79 Видин - Ботевград, АМ "Струма", Лот 3.2 от Крупник до Кресна.

По отношение на отбраната са осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана. Спазено е изискването средствата за отбрана да не са по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора на отбраната в съответствие с Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020.

А какво реши Съветът по отбрана

Преди ден Съветът по отбрана към военното министерство реши да внесе за разглеждане в МС и приемането им от парламента проектите за инвестиционен разход за "Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и за "Придобиване на нов тип боен самолет". За първите 14 месеца работа на военния министър Красимир Каракачанов единственият контракт за техника бе поредната модернизация на МиГ-овете отново с руска фирма за 80 милиона лева.



Главната цел на проекта за "Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" е да се изградят съвременни, съвместими със съюзниците от НАТО и ЕС, способности на Сухопътните ни войски за провеждане на операции по гарантиране на националния суверенитет и независимост. Втората не по-малка по значимост цел е да се изгради национален индустриален капацитет за поддръжка на жизнения цикъл на придобитите техника и въоръжение. 

Проектът за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски включва придобиването на бойна и специална техника, допълнително оборудване и обучение на персонала, който ще експлоатира техниката. С неговата реализация се предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване. 

Според съобщението на МО, първият проект ще се реализира за 12 години и прогнозната му стойност е 1.22 милиарда лева, като в сумата не са включени ДДС, мита, данъци и др. От тези средства за придобиването на 150 единици бойна и специална техника са определени 1.02 млрд. лева, а за придобиване на системи и допълнително оборудване - 200 млн. лева.

Проектът за нови бойни самолети предвижда закупуване на 16 броя на два етапа по осем самолета. Първите самолети следва да бъдат доставени до две години от сключване на договора. Според МО, през първия етап, "финансово осигурен с 1.5 милиарда лева (без ДДС, мита, данъци и други държавни вземания и финансови тежести, налагани от Република България) е предвидено да се придобият не по-малко от 8 броя бойни самолети".

С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, средствата за обучение, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

Реалните параметри на придобиваните отбранителни продукти по този проект ще станат известни след изпращане на запитванията за предоставяне на предложения до определените държави и получаване на техните отговори, пише в прессъобщението. Макар че още по време на военния министър в предишния кабинет - Николай Ненчев, такива запитвания вече бяха разпратени до САЩ, Италия, Португалия и Швеция.

Осъдиха боливудската звезда Салман Хан за бракониерство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6799947

Осъдиха боливудската звезда Салман Хан за бракониерствоБоливудската звезда Салман Хан беше осъден за бракониерство преди 20 години и може да получи присъда до шест години затвор, предадоха световните информационни агенции. Той беше обвинен в убийството на две застрашени индийски черни антилопи в западен резерват в Индия през 1998 г. Присъдата беше произнесена в съда в гр.

Рекорден брой участници се включват в Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ 2018 във Варна

http://varnautre.bg/2018/04/05/78815/%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b1%d1%80%d0%be%d0%b9-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2

От 13 до 15 април певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават пред жури от изтъкнати фолклористи за наградите на пролетното издание на любимия на младите изпълнители фест. Над 200 заявки за участие има до момента за ХII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ във Варна, който ще се проведе от 13 до […]

Еврокомисията даде нови доказателства относно законността на назначаването на генералния й секретар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799943

Еврокомисията даде нови доказателства относно законността на назначаването на генералния й секретарЕвропейската комисия вчера изпрати нова серия от подробни отговори на допълнителните въпроси, отправени от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент във връзка с назначаването на г-н Мартин Зелмайер като нов генерален секретар, съобщи Отдел "Преса и медии" на Представителство на ЕК в България.

Хората с доходи между 1000 и 2000 лв. плащат най-много данъци

http://clubz.bg/66330-horata_s_dohodi_mejdu_1000_i_2000_lv_plashtat_naj_mnogo_danyci

Хората с доходи между 1000 и 2000 лв. са с най-сериозен дял в плащането на данъци - 21.6%. Това показват данни, публикувани от Института за пазарна икономика (ИПИ). 1% от задължените лица (с месечен доход над 3000 лв.) плащат 19% от данъка върху доходите на физическите лица през 2016 г., докато близо 2/3 от задължените лица (с месечен доход под 600 лв.) плащат по-малко от 1/4 от данъците. Нещо повече – сравнението между 2012 и 2016 г. показва, че именно делът на нискодоходните групи в платените данъци намалява, докато този на останалите групи се увеличава. С други думи не само че тези с по-високи доходи плащат общо повече данъци, ами и с течение на времето техният дял в платените данъци се увеличава.

Доходната група с месечни доходи в интервала 250-600 лв. е интересна както от гледна точка на това, че е най-многобройна – включва около 1,1 млн. души, така и от гледна точка на платените данъци. Докато делът ѝ от общите задължени лица през 2016 г. е същият, какъвто е бил през 2012 г., то делът на платените данъци намалява от 24,7% на 20,3%

Като цяло дебатът за "справедливи данъци" се фокусира върху данъчни ставки, понеже те са лесното, но изключително вредно решение. Този дебат размива по-важния въпрос, който е как да се повишат доходите, така че плащането на данъци, осигуровки и държавни/общински такси да не намалява чувствително разполагаемия доход на домакинствата. На първо място това става чрез полагане на труд, т.е. увеличаване на коефициента на заетост в страната. Не по-маловажен е и видът на труда, т.е. необходимо е и повишаване на квалификацията на работещите (и безработните) с цел получаване на по-високо заплащане, работа на пълен работен ден и без периоди на прекъсване. Именно това трябва да е стремежът – повишаване на доходите чрез работа, а не чрез преференциално третиране от държавата на една група от населението за сметка на друга и създаване на негативни стимули за укриване на доходи

Законът препъна Uber и в Гърция

https://www.investor.bg/novini/261/a/zakonyt-prepyna-uber-i-v-gyrciia-258853/

Всяко пътуване трябва да започва и да свършва в централата на автомобили под наем или туристическа агенция, партньор на Uber в страната

Германските региони ще усетят най-силно ефекта от Брекзит, се казва в доклад

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/05/3158808_germanskite_regioni_shte_usetiat_nai-silno_efekta_ot/?ref=rss


От 50-те региона, в които промишлеността и висококвалифицираният труд могат да бъде най-сериозно засегнати от Брекзит, 41 се намират в Германия, съобщи ДПА.<br /><br />Това сочи проучване на Комитета на регионите на Европейския съюз, за което съобщиха днес изданията на германската медийна група "Функе".<br /><br />Според доклада заради тесните си връзки германските региони може да се окажат сред най-засегнатите от Брекзит, посочва председателят на Комитета на...

Компаниите на ЧЕЗ успешно преминаха одит за подновяване на сертификатите по стандарт ISO 9001:2015

http://www.cross.bg/standart-chez-bulgariya-1571901.html

/КРОСС/Прилагането на изискванията на международния стандарт гарантира по-висока ефективност и по-добро обслужване на клиентите.  Компаниите от групата на ЧЕЗ в България – „ЧЕЗ България” ЕАД и „ЧЕЗ Разпределение България” АД, успешно преминаха през месец март тази година одит за подновяване на сертификатите на системите за управление на качеството съгласно изискванията на новата версия на стандарта ISO 9001:2015. Одиторски екип от реномираната сертифицираща компания “ТЮФ Рейнланд-България” ЕООД провери документацията и практическото прилагане на системата за управление на качеството, като проследи работните процеси в различните звена на компаниите. При проверката бе установено, че „ЧЕЗ България” ЕАД и „ЧЕЗ Разпределение България” АД стриктно спазват изискванията на стандарта ISO 9001:2015.  „Положителните резултати от извършения одит са поредното доказателство, че ЧЕЗ е модерна и иновативна компания. Прилагането на изискванията на международния стандарт гарантира по-висока ефективност на бизнес процесите и по-добро обслужване на нашите клиенти”, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.  Компаниите от Групата ЧЕЗ в България получиха сертификат за внедрена и прилагана Система за управление на качеството в съответствие с международния стандарт  ISO 9001:2008 през март 2012 г

Откриха ново огнище на птичи грип у нас

http://varnautre.bg/2018/04/05/78811/%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%bf-%d1%83-%d0%bd%d0%b0%d1%81

  Заразените птици са във ферма за патици в Ямболско Констатирано е ново огнище на птичи грип във ферма за патици в Ямболско. На 4 април е потвърдено ново огнище на високопатогенна инфлуенца A по птиците тип H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици, намиращ се село Зимница, община Стралджа, област Ямбол. Незабавно са […]

Депутатите излязоха във Великденска ваканция чак до 18-ти април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799934

Депутатите излязоха във Великденска ваканция чак до 18-ти априлНародните представители излязоха в 10-дневна Великденска ваканция. Днес беше последното пленарно заседание преди празниците, предаде БТА. Следващото заседание на Народното събрание ще е на 18 април, от 9.00

Русия иска информация от Великобритания за състоянието на домашните животни на Скрипал

http://www.mediapool.bg/rusiya-iska-informatsiya-ot-velikobritaniya-za-sastoyanieto-na-domashnite-zhivotni-na-skripal-news277678.html

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова поиска от Великобритания да разкрие здравословното състояние на домашните животни на семейство Скрипал, съобщи Франс прес.   Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени на 4 март в английския град Солсбъри. Великобритания обвинява Русия за това нападение, а Кремъл отрича да е замесен.   Лондон експулсира руски дипломати и обяви замразяване на двустранните отношения. Двадесетина страни подкрепиха Великобритания и на свой ред експулсираха руски дипломати. Русия направи същото като ответна мярка и това доведе до най-голямата вълна от взаимни експулсирания на дипломати - общо около 300 - в историята на отношенията на Русия и западните страни, отбелязва АФП.   "Разполагаме с надеждни сведения, че семейство Скрипал са имали домашни животни. Къде са тези животни сега? Какво е състоянието им? Защо британската страна е премълчала този факт? Става дума за живи организми и ако в къщата е имало токсични вещества, тези живи организми трябва да са пострадали", заяви Захарова на седмичната си пресконференция.   "Това е в пряка връзка със случая, ако наистина става дума за химически отровни вещества и като се има предвид, че няколко версии за отравянето го свързват с къщата, където е живеело семейство Скрипал", добави тя.   Племенницата на Сергей Скрипал, цитирана от руската преса, заяви, че семейството е имало морски свинчета и котки.   Полицията установи, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били в първоначален контакт с отровното вещество в дома на бившия шпионин, след като откри най-висока концентрация от веществото на входната врата  на къщата. 

Първият киносалон в Саудитска Арабия отваря врати този месец

https://www.investor.bg/novini/346/a/pyrviiat-kinosalon-v-sauditska-arabiia-otvaria-vrati-tozi-mesec-258852/

С население от 30 милиона души саудитският кинопазар може да носи по един милиард долара печалба годишно

Депутатите ще почиват 18 дни за Великден

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/05/3158832_deputatite_shte_pochivat_18_dni_za_velikden/?ref=rss


Депутатите излизат във ваканция от 12 дни за великденските празници. Заседанието на Народното събрание приключи току-що с парламентарен контрол, а следващото е насрочено за 18 април.<br /><br />Великденската ваканция е една от трите почивки, които депутатите имат по правилник. Те почиват през целия месец август, както и по коледните и новогодишните празници.<br /><br />След ваканцията парламентът трябва да избере членове на Комисията за противодействие на корупцията и за...

Пътната полиция в Гърция предприе извънредни мерки за трафика по празниците

http://nakratko.bg/category/25/157290/


Силен е трафикът по цялата пътна мрежа на Гърция. Полицията разположи извънредни екипи по контрол на движението. С радари и хеликоптери следят за нарушение на водачите.

Валежи с гръмотевици на Разпети петък, температурите ще са до 20 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6799929

Валежи с гръмотевици на Разпети петък, температурите ще са до 20 градусаАтмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца. През следващото денонощие облачността ще е значителна и на много места в Западна и Централна България ще превали и прегърми. Почти без валежи ще е в Източна България. Ще духа до умерен вятър от северната четвърт. Температурите ще се понижат и минималните ще са между 6

Днес от 16 ч. до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 т по най-натоваренитe пътища

http://nakratko.bg/category/58/157289/


В последния работен ден преди Великден от 16 ч. до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщават от АПИ.

Патриарх Неофит отслужи Света Василиева литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски"

http://nakratko.bg/category/58/157288/


Патриарх Неофит отслужи Света Василиева литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски". По време на богослужението беше осветено светото миро, което се приготвя за осми път в историята на Българската православна църква.

Атанас Кръстин отива посланик в Москва вместо Бойко Коцев

http://www.transmedia.bg/2018/04/05/%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b2-%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2/

Посланикът ни в Москва Бойко Коцев ще бъде заменен с Александър Кръстин. Това е решило правителството на закрито заседание.

Кръстин е секретар на президента Румен Радев по външнополитическите въпроси. Той е и номинация на държавния глава за този пост още от февруари и очевидно е одобрен и от премиера Борисов за посланик.

Бойко Коцев е български посланик в Москва от 2012 г. и неговият мандат е вече изтекъл.

За Кръстин се очаква да бъде получен агреман от руска страна, както и указ от българския президент.

Кръстин е служител на МВнР 1987 г. Бил е ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, консул в Бавария и Баден-Вюртемберг (2006-2010 г.) и генерален консул в Ниш (2012-2016 г.). От януари 2017 е секретар на президента по външната политика.

Вандали вилняха в кв. "Струмско"! Изпочупиха пейки на детска площадка и поставиха дървените греди върху чешмичката

http://www.struma.com/obshtestvo/vandali-vilnyaha-v-kv-strumsko-izpochupiha-peiki-na-detska-ploshtadka_132626/

За пореден път вандали посегнаха на общинска собственост в Благоевград. Този път изпочупиха пейките на детска площадка в квартал "Струмско", като нагло поставиха дървените греди върху чешмичката до пейките.

Възмутени майки от квартала, се оплакаха от набезите на неизвестните извършители, и се запитаха кой и защо е способен на такава мърльотия. Наскоро в областния център беше изпочупена Великденската украса в центъра на града, само ден след поставянето ѝ.

За...

Продължава

Растения мигрират към планински върхове в Европа заради климатичното затопляне

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6799907

Растения мигрират към планински върхове в Европа заради климатичното затоплянеПо планинските върхове в Европа израстват невиждани по тези места растения в резултат на климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Растения се срещат на все по-голяма надморска височина в планините, като през последното десетилетие върховете са "колонизирани" 5 пъти повече от нови растителни видове в

Арестуваха педофил в Хърватия, заподозрян за над 80 престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799914

Арестуваха педофил в Хърватия, заподозрян за над 80 престъпленияХърватската полиция арестува 24-годишен мъж, заподозрян, че е примамвал млади момичета във Фейсбук и е извършил над 80 престъпления, свързани с педофилия, съобщи МИА. Полицията е идентифицирала 53 жертви в Хърватия, предимно на възраст между десет и петнадесет години. Разследването е показало, че са засегнати и деца от съседни страни.

Китай заяви, че няма да се предаде в лицето на заплахите и търговските ограничения от САЩ

http://www.cross.bg/kitaii-pazar-turgovskata-1571900.html

/КРОСС/ Китай никога не се е предавал пред външни заплахи и ще спечели търговската война със САЩ, заявиха китайските държавни медии в редица статии и анализи в часовете, след като двете най-големи световни икономики си наложиха по-високи мита за ключови товари, предава Ройтерс. Докато посланикът на Китай в САЩ Цуй Тианкай подчерта в коментарите си пред репортерите във Вашингтон, че Пекин предпочита да разреши търговските спорове чрез преговори, официалните медии на Китай приеха много по-войнствена линия. Официозът на Китайската комунистическа партия (ККП) заяви, че контрамерките на Пекин са хванали американците неподготвени. „По-малко от 24 часа, след като САЩ публикуваха списъка си, Китай извади своя меч и със същата сила и до същото ниво, контраатакува бързо, жестоко и с решимост", написа „Ежедневникът на Китай" (China Daily) в четвъртък. „Увереността ни, че Китай ще спечели търговската война идва от мащаба на вътрешния пазар на страната", пише изданието, като отбелязва, че потенциалът на китайския пазар е несравним с този на другите икономики. Много американски потребителски стоки и индустриални компании гледат на китайския пазар като на голям източник на бъдещия растеж, предвид постоянното нарастване на хората, които се изкачват в средната и високата класа на китайското общество, обяснява Reuters

Извинителните бележки за училище стават част от амбулаторния лист

http://www.mediapool.bg/izvinitelnite-belezhki-za-uchilishte-stavat-chast-ot-ambulatorniya-list-news277677.html

Извинителните бележки за деца от личните лекари ще се осигуряват чрез отметка в амбулаторния лист, по аналогия с болничния лист. Всички необходими за целта данни ще се попълват автоматично чрез софтуер. Това предвиждат промените от здравното ведомство, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. "Предвижда се становището да бъде самостоятелно обособена част от амбулаторният лист - отрязък, който да може да се отдели от него и да се предостави на пациента. НЗОК е предприела действия за промяна в амбулаторният лист." Изготвянето на новия амбулаторен лист се налага, защото пропуски в законодателството дават възможност на личните лекари да определят такса до 3 лева за издаване на медицинска бележка за деца, въпреки че детското здравеопазване се води безплатно и е гарантирано от бюджетите на МЗ и НЗОК.  

50 кашона запалки и над 800 кутии нелегални цигари хванаха на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799911

50 кашона запалки и над 800 кутии нелегални цигари хванаха на "Капитан Андреево"Контрабандни цигари и запалки бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево при два опита за нелегален внос у нас, съобщиха от Агенция "Митници". Първият опит е бил осуетен в товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. Пред митническите служители шофьорът на автомобила представил редовни документи за превозваната стока - 1188

Гърция изпраща 7000 войници на турската граница

http://www.moreto.net/novini.php?n=372033

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос разпореди да бъдат изпратени допълнителни войски на островите в Егейско море и в граничните райони с Турция. Каменос заповяда в района на островите на река Марица да се разположат още 7000 войници.

Подробности около грабежа в областния център! Защо 69-годишна благоевградчанка се разхожда с 40 000 лв. в чантата?

http://www.struma.com/krimi/podrobnosti-okolo-grabeja-v-oblastniya-centur-zashto-69-godishna-blagoevgradchanka-se_132625/

Благоевградската полиция е на крак в издирването на дръзките грабители нападнали миналата вечер пред дома и 69 -годишната Росица Боянова и отнели чантата и с около 40 хиляди лева. За дръзкия грабеж съобщихме рано сутринта вчера. Жената, която била блъсната от двама маскирани, с качулки на главите, ниски и набити мъже, носила огромната сума, нужна на семейството и да купят микробуси за фирмата им, произвеждаща и продаваща боза в областния център.

Тя е дала подробно описание на двамата...

Продължава

"Таймс": Британските спецслужби разкрили лабораторията, произвела "Новичок"

http://www.mediapool.bg/taims-britanskite-spetssluzhbi-razkrili-laboratoriyata-proizvela-novichok-news277676.html

Британските служби смятат, че знаят къде се намира секретната руска лаборатория, произвела нервнопаралитичната отрова, която бе използвана срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри, пише лондонският "Таймс", като се позовава на анонимен източник.   "Правителството и тайните служби откриха източника на отровата за няколко дни след покушението, използвайки данни от разузнаване и научен анализ", се казва в статията.   Според източник от Уайтхол британските власти са знаели за тази лаборатория и преди покушението, а когато заработила извънредната правителствена комисия КОБРА, им е било "известно, че отровата твърде вероятно е била произведена в Русия".   Тайните служби смятат, че в същата лаборатория са правени изпитания, които да покажат дали отровата е подходяща за поръчкови убийства, добавя "Таймс", цитиран от Би Би Си.    Великобритания обвини Русия за това нападение, Кремъл отрича да е замесен, но Лондон експулсира руски дипломати и обяви замразяване на двустранните отношения. Над 20 страни подкрепиха Великобритания и също изгониха руски дипломати, а Русия експулсира техни като ответна мярка.   В международния скандал по делото Скрипал Русия използва същата тактика, както в случаите с малайзийския Боинг, свален над Украйна, и с обвиненията в гибелта на цивилни в Сирия.    "В онези случаи руските медии също излъчваха многобройни версии за станалото, които влизаха в противоречие с версиите на Запада, а често пъти и помежду си", пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.    Русия явно внимателно следи действията на британското следствие и използва всяка възможност, за да посочи пропуски от негова страна. Отначало Москва заяви, че не й е представена цялата информация, която има право да получи. После обвини британското правителство, че прави прибързани изводи, и представи собствени теории кой може да е отровителят на Скрипал и дъщеря му. Същевременно предявява нови претенции.   "Това е "мека сила" в руски стил. Те използват срещу нас собствените ни слабости, това много прилича на джудо", коментира британският политолог Матю Булег.   Правителството на Великобритания се опитва да не обръща внимание на подхода, използван от Москва в случая със Скрипал. Но Русия има предимство в пропагандната война - тя няма нужда да убеждава други държави да вземат страната й, преди да започне действия. Тя печели, като всява съмнения и предизвиква протакане, добавя изданието.   "Дейли мейл" припомня подробности за смъртта на д-р Матю Пънчър, който установи, че бившият руски шпионин Александър Литвиненко е бил отровен през 2006 г. в Лондон с полоний-210 и това даде възможност убийството да бъде свързано с руските власти.   След пътуване с научна цел в Русия през 2015 г. Пънчър изпадна в депресия, а през май 2016 г. тялото му бе открито с множество рани от нож в оксфордския му дом. Случаят бе признат за самоубийство, посочва вестникът, но допълва, че следствието имало съмнения за убийство поради "ужасните рани".    Бивш антитерорист от Скотланд Ярд приканил да се разследват "подозрителните промени" в характера на учения, а британското правителство смятало да преразгледа делата по повод смъртта на хора от Русия, починали в близко време във Великобритания при подозрителни обстоятелства. Случаят с д-р Пънчър и други такива можело да хвърлят светлина върху дейността на други шпиони.   Но според експерт по отбраната, цитиран в "Дейли мейл", дори ако бъде установено, че Русия е замесена в смъртта на Пънчър, това няма нищо да промени: "Какво ще правим? Да не би да започнем трета световна война?" - пита той.    Все още има различия в подходите към по-нататъшното разследване на случая Скрипал, констатира "Комерсант" във връзка с вчерашното заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).    Съветът отхвърли предложение на Русия за започване на ново общо разследване, след като Лондон не я покани да участва в разследването на експерти от ОЗХО, чийто резултати трябва да излязат следващата седмица

"Таймс": "Новичок“ е произведен в тайна руска лаборатория

http://www.mediapool.bg/taims-novichok-e-proizveden-v-taina-ruska-laboratoriya-news277676.html

Британските служби смятат, че знаят къде се намира секретната руска лаборатория, произвела нервнопаралитичната отрова, която бе използвана срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри, пише лондонският "Таймс", като се позовава на анонимен източник.   "Правителството и тайните служби откриха източника на отровата за няколко дни след покушението, използвайки данни от разузнаване и научен анализ", се казва в статията.   Според източник от Уайтхол британските власти са знаели за тази лаборатория и преди покушението, а когато заработила извънредната правителствена комисия КОБРА, им е било "известно, че отровата твърде вероятно е била произведена в Русия".   Тайните служби смятат, че в същата лаборатория са правени изпитания, които да покажат дали отровата е подходяща за поръчкови убийства, добавя "Таймс", цитиран от Би Би Си.    Великобритания обвини Русия за това нападение, Кремъл отрича да е замесен, но Лондон експулсира руски дипломати и обяви замразяване на двустранните отношения. Над 20 страни подкрепиха Великобритания и също изгониха руски дипломати, а Русия експулсира техни като ответна мярка.   В международния скандал по делото Скрипал Русия използва същата тактика, както в случаите с малайзийския Боинг, свален над Украйна, и с обвиненията в гибелта на цивилни в Сирия.    "В онези случаи руските медии също излъчваха многобройни версии за станалото, които влизаха в противоречие с версиите на Запада, а често пъти и помежду си", пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.    Русия явно внимателно следи действията на британското следствие и използва всяка възможност, за да посочи пропуски от негова страна. Отначало Москва заяви, че не й е представена цялата информация, която има право да получи. После обвини британското правителство, че прави прибързани изводи, и представи собствени теории кой може да е отровителят на Скрипал и дъщеря му. Същевременно предявява нови претенции.   "Това е "мека сила" в руски стил. Те използват срещу нас собствените ни слабости, това много прилича на джудо", коментира британският политолог Матю Булег.   Правителството на Великобритания се опитва да не обръща внимание на подхода, използван от Москва в случая със Скрипал. Но Русия има предимство в пропагандната война - тя няма нужда да убеждава други държави да вземат страната й, преди да започне действия. Тя печели, като всява съмнения и предизвиква протакане, добавя изданието.   "Дейли мейл" припомня подробности за смъртта на д-р Матю Пънчър, който установи, че бившият руски шпионин Александър Литвиненко е бил отровен през 2006 г. в Лондон с полоний-210 и това даде възможност убийството да бъде свързано с руските власти.   След пътуване с научна цел в Русия през 2015 г. Пънчър изпадна в депресия, а през май 2016 г. тялото му бе открито с множество рани от нож в оксфордския му дом. Случаят бе признат за самоубийство, посочва вестникът, но допълва, че следствието имало съмнения за убийство поради "ужасните рани".    Бивш антитерорист от Скотланд Ярд приканил да се разследват "подозрителните промени" в характера на учения, а британското правителство смятало да преразгледа делата по повод смъртта на хора от Русия, починали в близко време във Великобритания при подозрителни обстоятелства. Случаят с д-р Пънчър и други такива можело да хвърлят светлина върху дейността на други шпиони.   Но според експерт по отбраната, цитиран в "Дейли мейл", дори ако бъде установено, че Русия е замесена в смъртта на Пънчър, това няма нищо да промени: "Какво ще правим? Да не би да започнем трета световна война?" - пита той.    Все още има различия в подходите към по-нататъшното разследване на случая Скрипал, констатира "Комерсант" във връзка с вчерашното заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).    Съветът отхвърли предложение на Русия за започване на ново общо разследване, след като Лондон не я покани да участва в разследването на експерти от ОЗХО, чийто резултати трябва да излязат следващата седмица

За година строителството на нови сгради се е увеличило с близо 32%

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/05/3158825_za_godina_stroitelstvoto_na_novi_sgradi_se_e/?ref=rss


Строителството на обекти в страната се е увеличило с 24.2% през януари 2018 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Това показват данни от бизнес анкета, проведена от Националния статистически институт (НСИ) за ключовите показатели за България към началото на април тази година.<br /><br />Сградното строителство се е увеличило с 31.6%, докато инфраструктурното – с 15.5 на сто. В същото време през четвъртото тримесечие на 2017 г. индексът на цените на жилищата нараства с...

Съветът за сигурност на ООН се събира отново днес заради отравянето на Скрипал

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/05/3158785_suveta_za_sigurnost_na_oon_se_subira_otnovo_dnes/?ref=rss


Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес за втори път заради случая с отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, повишил напрежението между Москва и Запада в последния месец.<br /><br />Срещата е по искане на постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя и е мотивирана с писмото на британския премиер Тереза Мей, която в писмо до съвета от 13 март казва, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за инцидента, пише "Ройтерс".<br...

Над 100 сигнала от граждани за двамата избягали затворници

http://nakratko.bg/category/60/157287/


Все още няма резултат от издирването на двамата избягали от Централния софийски затвор. Не може да се каже със сигурност дали не са напуснали страната. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Валентин Радев в парламента.

120 полицаи и екипи на пожарната ще бдят в храмовете по Великден в Ловешко

https://www.24chasa.bg/region/article/6799895

120 полицаи и екипи на пожарната ще бдят в храмовете по Великден в Ловешко

Засилени полицейски мерки ще има по време на Великденските празници в ловешка област, съобщават от ОД на МВР-Ловеч. Вече са в ход проверки за незаконен превоз и търговия с животни, суровини и хранителни продукти. Много полицейско присъствие е предвидено, както по главните, така и по третокласните и общински пътища и подходите и районите на

Журналист: В затвора може да се вкара всичко

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhurnalist-v-zatvora-mozhe-da-se-vkara-vsichko-6081042

„Ситуацията е направо комична с тази чистачка, която се оказа най-смелия и най-адекватно реагирал човек в тази ситуация“, категоричен е главният редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов

67 млн. лева са инвестирани в 11 топлофикационни дружества

http://econ.bg/Новини/67-млн-лева-са-инвестирани-в-11-топлофикационни-дружества_l.a_i.760043_at.1.html

67 млн. лв. са инвестираните средства в 11 топлофикационни дружества от 2013 до 2017 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в...

Полицията отцепи движението около градинката „Кристал“ заради съмнителен куфар

http://nakratko.bg/category/58/157286/


Полицията отцепи движението на пешеходци по тротоарите около градинката „Кристал“ в центъра на София заради съмнителен куфар. Впоследствие се оказа, че в багажа няма нищо опасно, а само одеяла и детски играчки.

Как да се подготвим за избухване на фестивал

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-da-se-podgotvim-za-izbuhvane-na-festival-6081041

Най-горещият сезон от годината наближава, а с него и времето за плаж, почивка, пътувания и разбира се, много партита

Пуснаха от ареста сина на Владимир Пелов

http://nakratko.bg/category/60/157285/


Синът на избягалия от Централния софийски затвор Владимир Пелов е бил освободен от ареста, научи bTV. Младежът беше задържан вчера с мотив, че не сътрудничи на разследването. Очаквайте подробности!

Пуснаха от ареста сина на избягалия Пелов

http://dnes.dir.bg/news/sin-pusnaha-vladimir-pelov-27022892

Синът на избягалия от Централния софийски затвор Владимир Пелов беше освободен от ареста, където вчера беше задържан за 24 часа.

12 дни почиват депутатите по Великден

http://www.transmedia.bg/2018/04/05/12-%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4%d0%b5%d0%bd/

Великденската вакантция на депутатите ще бъде 12 дни. В петък парламентът насрочи следващото си заседание за 18 април.

Очаква се веднага след почивката Народното събрание да гласува състава на новия антикорупционен орган – КПКОНПИ.

Следващата парламентарна ваканция е през месец август. От началото до края на този месец Народното събрание не заседава.

Прекратиха делото срещу Кендъл и Кайли Дженър за тениски с лика на рапъра Тупак Шакур

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6799880

Прекратиха делото срещу Кендъл и Кайли Дженър за тениски с лика на рапъра Тупак ШакурДелото на фотографа, който съдеше модната марка на Кендъл и Кайли Дженър за тениски с лика на рапъра Тупак Шакур, беше прекратено, предаде Асошиейтед прес. В документ, внесен в съда, и двете страни молят съдията да прекрати делото, заведено от Майкъл Милър. Според текста, двете страни ще покрият разходите за хонорарите на адвокатите си,

ГЕРБ извадиха втора серия на бесепарски Мездра гейт (обновена)

https://offnews.bg//politika/gerb-izvadiha-vtora-seria-na-beseparski-mezdra-gejt-obnovena-678150.html

ГЕРБ излязоха с нова порция твърдения за роднински и партийни назначения, свързани с БСП. Този път в Мездра.

"Днес ще представим "Мездра гейт" 2, няма такава в България - триумф на зетьо-шуробаджанащината. Червеният октопод, който души община Мездра", каза бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров в началото на поредния брифинг срещу БСП.

Според ГЕРБ в община Мездра през последните 2 години са направени редица роднински и партийни назначения, свързани с БСП и с кмета на града Генади Събков. От ГЕРБ представиха и схема на връзките между някои от хората в общината.

 От схемата се вижда, че според информацията на ГЕРБ шефът дирекция "Хуманитарни дейности" Ива Петрова е майка на лидера на младежкото БСП. Председателят на Общинския съвет на БСП-Мездра д-р Илиана Михайлова пък е управител на многопрофилната болница в града.

Бившият общински съветник от БСП Анета Петкова пък била назначена от кмета Генади Събков за директор на Центъра за личностна подкрепа. От ГЕРБ твърдят още, че в дирекция "Местни приходи" е била назначена Наталия Христова. Тя е  ръководител на БСП-жени, общински съветник и технически сътрудник на партията.

Вчера от ГЕРБ излязоха с информация за други нарушения на кмета на града Генади Събков. Според Антон Тодоров синът на кмета получавал субсидии за земеделец, докато бил в Шотландия. Те обявиха, че подават сигнал и до главния прокурор. В него става дума за спортна зала, за която през 2014 година държавата е дала 1,4 млн. лева, но така и не е била построена.

Малко по-късно от БСП отговориха на обвиненията. Според социалистите ГЕРБ започват кампания за местните избори догодина, като се опитват да окалят червени кметове.

"Ние заставаме зад всеки един кмет, който работи в интерес на общината и спазва законите", каза Георги Свиленски.
Социлалистите обясниха, че Събков още през 2016 година подал сигнал за недовършената спортна зала.

"Ще защитаваме тези кметове въпреки усилията на ГЕРБ за омаскаряването, оклеветяването и набеждаването им", заяви Свиленски.

От БСП казаха още, че с ваденето на тези компромати ГЕРБ имат и друга цел - да отклонят вниманието от големите проблеми на обществото, като този дали ще има повишение на цените на тока. От БСП казаха още, че с ваденето на тези компромати ГЕРБ имат и друга цел - да отклонят вниманието от големите проблеми на обществото, като този дали ще има повишение на цените на тока.

От БСП са внесли и писмо до КЕВР за информация за поисканото от ЧЕЗ увеличение на цената на тока.

"Задаваме въпросите дали това повишение няма да бъде двуцифрено и дали няма връзка с бъдещото купуване на ЧЕЗ от "Инерком". Дали цената, която ще бъде повишена, няма да бъде платена от всички български граждани и дали с повишението не се цели финансово подпомагане на бъдещия купувач на ЧЕЗ, който да може да си изплати задълженията при покупката", обясни Свиленски.

ГЕРБ извадиха втора серия на бесепарски Мездра гейт

https://offnews.bg//politika/gerb-izvadiha-vtora-seria-na-beseparski-mezdra-gejt-678150.html

ГЕРБ излязоха с нова порция твърдения за роднински и партийни назначения, свързани с БСП. Този път в Мездра.

"Днес ще представим "Мездра гейт" 2, няма такава в България - триумф на зетьо-шуробаджанащината. Червеният октопод, който души община Мездра", каза бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров в началото на поредния брифинг срещу БСП.

Според ГЕРБ в община Мездра през последните 2 години са направени редица роднински и партийни назначения, свързани с БСП и с кмета на града Генади Събков. От ГЕРБ представиха и схема на връзките между някои от хората в общината.

 От схемата се вижда, че според информацията на ГЕРБ шефът дирекция "Хуманитарни дейности" Ива Петрова е майка на лидера на младежкото БСП. Председателят на Общинския съвет на БСП-Мездра д-р Илиана Михайлова пък е управител на многопрофилната болница в града.

Бившият общински съветник от БСП Анета Петкова пък била назначена от кмета Генади Събков за директор на Центъра за личностна подкрепа. От ГЕРБ твърдят още, че в дирекция "Местни приходи" е била назначена Наталия Христова. Тя е  ръководител на БСП-жени, общински съветник и технически сътрудник на партията.

Вчера от ГЕРБ излязоха с информация за други нарушения на кмета на града Генади Събков. Според Антон Тодоров синът на кмета получавал субсидии за земеделец, докато бил в Шотландия. Те обявиха, че подават сигнал и до главния прокурор. В него става дума за спортна зала, за която през 2014 година държавата е дала 1,4 млн. лева, но така и не е била построена.

Безработицата в България по региони

http://clubz.bg/66328-bezraboticata_v_bylgariq_po_regioni

През 2017 г. трудовият пазар у нас продължи експанзията си, като обсъжданото през последните години подобрение е все по-ясно видимо и на регионално ниво. Това показва изследване на Института за пазарна икономиа (ИПИ).

Според последните годишни данни на Агенция по заетостта (АЗ), в страната вече има 30 общини, в които коефициентът на безработица е под 5% (в тъмно синьо на картата), както и 80 общини, в които той е между 5 и 10% (в светло синьо). През 2013 г., в разгара на кризата на трудовите пазари, броят на тези общини е бил съответно 3 и 43. Компактни групи от общини с ниска безработица в Северна България се забелязват около Варна, както и в района на Троян, Габрово и Велико Търново, а на юг – около столицата, Пловдив и Пазарджик, Бургас, Стара Загора и Казанлък

Спрямо 2016 г. безработицата се увеличава в едва 4 общини – Брезово (+6 процентни пункта), Бобов дол (+2,8 пр. п.), Лесичово (+0,8 пр. п.) и Трявна (+0,2 пр. п.). Въпреки цялостното подобрение, в страната продължават да правят впечатление компактни клъстери от общини с високи нива на безработица (над 25%). Огромната част от Северозападна България продължава да свети в червено (25-50% безработица), а същото важи и за смесените райони, както и повечето крайдунавски общини.

В повечето случаи общините с висока безработица са или прекалено отдалечени от водещите икономически центрове и традиционните потоци на ежедневна трудова миграция, или се характеризират с ниско ниво на образование и квалификация на работната сила. Тази комбинация от неблагоприятни фактори не предполага скорошно решение на проблемите им, дори напротив – пренебрежимо слабият ефект на общия икономически растеж върху местните трудови пазари говори за трайна изолация от протичащите на национално ниво процеси.

От данните на АЗ се вижда още, че:

Видин е единственият областен център, в който безработицата остава над 10% и през 2017 г. Безработица над 5% в Северна България се наблюдава във всички северозападни областни центрове, както и в Разград, Силистра и Търговище.

В Южна България областните центрове с безработица над 5% са само четири - Благоевград (6,2%), Сливен (9,6%), Кърджали (5,8%) и Смолян (6,3%).

Правят впечатление добрите резултати на много от курортните общини - през 2017 г. безработицата в Банско, Приморско и Несебър е под 5%, а в Поморие, Созопол, Разлог и Чепеларе – под 10%.

Сравнително ниски нива на безработица се наблюдават още в общините с големи предприятия като Панагюрище (7,3%), Етрополе (7,8%) и Сопот (2,6%).

Сред безспорно положителните данни на АЗ продължават да се виждат и някои дълготрайно негативни тенденции. Първичният пазар в редица области на страната продължава да изпитва трудности в създаването на такъв брой работни места, който да доведе до по-бърз и осезаем спад на безработицата.

В допълнение, данните на АЗ за профила на безработните лица през 2017 г. показва, че:

54,6% от безработните лица са без квалификация, като този дял (достъпен единствено на областно ниво) е най-висок в Сливен (75,8%), Шумен (71,7%) и Пазарджик (66,6%) и най-нисък в столицата (23,4%), Габрово (28,2%) и Перник (40,2%);

С начално или никакво образование са 27,8% от всички безработни, като най-висок е делът в Сливен (52,7%), Шумен (44,2%) и Ямбол (43,8%), а най-нисък - в столицата (4,4%), Габрово (6,7%) и Смолян (11,3%);

Без работа от поне 1 година са 37% от регистрираните в бюрата по труда безработни, което е с 4,5 процентни пункта под нивото от 2016 г. Най-значителен спад на дългосрочно безработните се наблюдава в Габрово и Пловдив, като нивата през 2017 г. са вече съответно 17,3% и 28,3%. Има обаче и области, в които се наблюдава ръст на относителния дял на дългосрочно безработните лица, като той достига съответно 58% във Видин, 56% в Монтана и 48% в Силистра.

На фона на тези показатели, оценките, че предлаганият в икономиката труд не отговаря на нуждите на работодателите, не изглеждат изненадващи. В отговор на този проблем през последните няколко месеца правителството предприе промени в посока облекчаване на наемането на чуждестранни работници – важна стъпка в подкрепа на продължаващата експанзия на трудовия пазар. Проблемите с характера и качеството на провежданите активни политики на пазара на труда обаче остава, като и през 2018 г. държавата заложи на субсидирана заетост, а не на преквалификацията и обучението на безработните. В допълнение, ефектът от рекордното покачване на минималното заплащане върху най-бедните региони тепърва ще бъде оценяван, а дебатът за механизма, по който да се определя то, изглежда замря.

Сиба – звездният шеф готвач на Южна Африка

http://www.cross.bg/siba-zhivota-kyhnyata-1571899.html

/КРОСС/ Знаменитият южноафрикански шеф готвач - суперзвездата Сиба Мтонгана - се завръща с нов сезон по Food Network- "Трапезата на Сиба: Просто великолепно! ". Къде се крие тайната на Сиба? Тя добавя във всяко ястие своя нетрадиционна подправка.Това е „уау факторът", както тя я нарича. „Обичам да готвя лесни за приготвяне африкански ястия, но със страхотен ефект." Казват, че и самата тя притежава този „уау фактор". Нейната енергия е заразителна. Само за няколко години кулинарното й шоу се превърна в хит и се излъчва в 128 страни, като в Полша и Русия води рейтинговите класации. През 2017 Сиба покани на своята трапеза, не само най-близките си хора. Тя отвори собствен ресторант, защото това е била отдавнашна нейна мечта.                               „Обичам да си поставям цели- пет-десетгодишни. За 2015 целта беше кулинарна книга. Вече е на пазара. 2017 реших, че ще е годината на ресторанта. И той отвори врати." Време е за нови планове! Но преди това ето какво споделя звездата в кухнята Сиба: С кои думи би описала своите ястия? Прости и лесни. Аз използвам продукти, които лесно може да намерите във всеки супермаркет. Другото условие е да са сезонни и местно производство

Камериерка: Хотелиерите ни превърнаха в бели робини

http://dnes.dir.bg/news/turizam-hotelieri-rumen-draganov-kamerierka-27022350

Емоционално писмо, адресирано до работодателите в хотелиерския бранш, изпрати 43-годишна жена - дългогодишна служителка в сферата на туризма.

Ужасен инцидент! 15-годишно момиче, продавано за секс от баща си, падна от тераса на социален дом в Борован

http://www.struma.com/sinya-lampa/ujasen-incident-15-godishno-momiche-prodavano-za-seks-ot-bashta-si_132624/

Криминалисти разследват нов тежък инцидент с дете от социален център в Борован. По данни на областната дирекция на МВР във Враца на 4 април, в 13.10 ч. в РУ-Бяла Слатина е получено съобщение, че в Център за настаняване от семеен тип в селото, 15-годишно момиче е паднало от тераса на втория етаж. Детето е откарана за преглед в УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен. По случая е образувано досъдебно производство, допълват от полицията.

Засега причината за инцидента не е ясна. ...

Продължава

Асфалтираха 13 улици в община "Родопи" за 670 000 лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/6799876

Асфалтираха 13 улици в община "Родопи" за 670 000 лв.Община "Родопи" инвестира 670 000 лева в асфалтиране на тринадесет от най-натоварените улици на територията на населените си места. Основният ремонт на пътна мрежа приключи с полагане на 4174 м асфалт. "Проведох събрание с общинските съветници, кметове и кметски наместници и единодушно се определи приоритет на общинската администрация да бъде

България най-вероятно ще загуби 14.6 млн. евро от еврофондовете за наука

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/05/3158806_bulgariia_nai-veroiatno_shte_zagubi_146_mln_evro_ot/?ref=rss


Рискът от загуба на пари за научни проекти по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" намалява, но все още е факт. Миналото лято просветният министър Красимир Вълчев обяви, че заради редица забавяния в процедурите по избор на проекти има голяма вероятност за загуба на средства в размер до 70 млн. лева, тъй като до края на 2018 г. трудно ще бъде изпълнена междинната цел по програмата - 30% от средствата да бъдат верифицирани, т.е. одобрени от Европейската...

Валентин Радев: Ние не мислим, а действаме

http://www.mediapool.bg/valentin-radev-nie-ne-mislim-a-deistvame-news277675.html

"Ние не мислим, а действаме. Продължаваме да издирваме затворниците". Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в четвъртък пред "Нова телевизия" в коментар как преценява шансовете за залавянето на двамата избягали от Централния софийски затвор рецидивисти. "Границите всички са предупредени, веднага разпространихме снимките им, медиите дадоха доста информация. Така че кръгът се затваря около тях и се надяваме, че не са успели да минат границите някъде. Напредваме", обясни министърът на вътрешните работи. Освен това по думите му бягството на единия затворник е било предотвратено през миналата година, иначе той би избягал още тогава. "Дали сме съответната информация на затвора и те може би са предотвратили бягството му миналата година. Може би иначе е щял да избяга тогава", заяви Радев. Относно твърденията, че само една чистачка е опитала да спре бягството на двамата рецидивисти, Радев заяви:  "Не е така с тази чистачка. Всички така го казвате. Има и един социален работник. Той е служител на затвора и се е затичал след тях. Те са стреляли срещу него. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва".  Той обясни, че служителите на територията на затвора са били невъоръжени, защото такива са правилата.  Според него повишаването на заплатите на надзирателите ще бъде от полза за прекратяване на корупцията и наемане на по-качествени служители.  

Естония вика американски войски на територията си

https://frognews.bg/novini/estoniia-vika-amerikanski-voiski-teritoriiata.html

Разполагане на американски войници и зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът“ поиска Естония. Според президентът на балтийската държава Керсти Калюлайд Русия трябва да повярва, че може да бъде сдържана.

Малко над 1000 мигранти са настанени в български центрове през януари и февруари

https://www.investor.bg/evropa/334/a/malko-nad-1000-migranti-sa-nastaneni-v-bylgarski-centrove-prez-ianuari-i-fevruari-258849/

Като цяло броят на бежанците в Европа намалява, но статистиката отчита лек ръст на потока към Гърция, което буди опасения след коментари на Ердоган

От щаба на Дилиън Уайт не са сигурни дали ще има мач срещу Кубрат Пулев

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/05/3158814_ot_shtaba_na_diliun_uait_ne_sa_sigurni_dali_shte_ima/?ref=rss


Елиминационният мач между Кубрат Пулев и Дилиън Уайт за определяне на официален претендент за титлата на Международната боксова федерация (IBF) може и да не се състои. Това казаха от лагера на британеца, които първо информираха, че IBF е дала нареждане за боя. Промотърът Еди Хърн, който движи делата на Уайт обясни, че желанието на клиента му е да срещне Дионтей Уайлдър, който е шампион на Световния боксов съвет (WBC).<br /><br />"Ако трябва да съм честен ние сложихме всичките...

Ананиев: Издаването на медицинска бележка не е част от дейностите на лекарите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6799874

Ананиев: Издаването на медицинска бележка не е част от дейностите на лекаритеИздаването на медицинска бележка, оправдаваща отсъствието на децата по здравословни причини, не е включено в пакета от медицински дейности, осъществявани от общопрактикуващите лекари. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. В тази връзка се обсъжда възможността лекарското становище относно

Пуснаха от ареста сина на Владимир Пелов

http://www.cross.bg/vladimir-zadurzhan-politziyata-1571898.html

/КРОСС/ Синът на избягалия от Централния софийски затвор Владимир Пелов е бил освободен от ареста, съобщи bTV. Младежът беше задържан вчера с мотив, че не сътрудничи на разследването. 20-годишният Владимир Стефанов беше задържан в Ботевград и по-късно преместен в София. Полицията проверяваше съпричастността му към бягството. В полицията има няколко сигнала за издирваните лица. Всичките са проверени и нито един от тях не е довел до следа. От полицията призоваха гражданите да не се опитват сами да спрат затворниците и веднага да се обърнат към органите на МВР, ако имат съмнения, че са ги видели.  

Служители на ОДМВР-Варна ще се грижат за реда и спокойствието на хората по време на Великденските празници

http://www.moreto.net/novini.php?n=372025

През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Пешеходци, автомобили, велосипедисти - всички бързат, за да стигнат до набелязаната цел, като понякога забравят за безопасността.

Акция: Проверяват скенерите на летище София

http://dnes.dir.bg/news/proverka-letishte-sofia-skeneri-27022887

Служители от "Гражданска въздухоплавателна администрация" проверяват скенерите на летище София.

БСП честити Възкресение Христово преди Великден

https://offnews.bg//politika/bsp-chestiti-vazkresenie-hristovo-predi-velikden-678144.html

От БСП честитиха Възкресение Христово преди Великден. Социалистите излязоха с декларация по повод предстоящия празник. 

"След броени дни православните християни по цял свят ще се поздравим с "Христос Воскресе!" Ще се замислим за същността на човешкото съществуване и за онова, което ни прави човеци", каза от парламентарната трибуна депутатът от БСП Васил Антонов. 

Декларацията на социалистите беше представена в последния работен ден на депутатите преди преди празника - Велики четвъртък. Тя завърши с думите: "Светли да са Великденските празници за всички. Здраве и благополучие. Повече доброта и вяра в дните ни. Честито Възкресение Христово".

От парламентарната трибуна Антонов се обърна към останалите народни представители: "Като законотворци и управленци, ние сме избрани да се грижим за хората, а често забравяме същественото - обикновения живот и ходът, който той следва. Игнорираме човешките емоции и чувства. Нещо повече - сякаш имаме имунитет срещу тях".

Той призова всички депутати да възкресят човешкото в душите си.

От ГЕРБ също излязоха с декларация по повод предстоящия празник. "За нас християнството е повече от религия, то е фундамент на българската национална идентичност", каза депутатът от управляващата партия Галя Захариева.

Тя подчерта, че дните около Великден са за равносметка и смирение, които всеки християнин преживява в очакване.

"С покръстването имахме възможност да дарим своята писменост и култура. Благодарение на покръстването българският народ изгради идентичността си, която в период на изпитания съхраняваше неговия дух", каза още Захариева и призова българите да помнят, че нацията и държавността ни са "възкръснали на Великден пред църквата Свети Стефан в Цариград".

Пуснаха от ареста сина на Владимир Пелов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799885

Пуснаха от ареста сина на Владимир ПеловВладимир Стефанов, син на избягалия от Централния софийски затвор Владимир Пелов, е бил освободен от ареста, предава Би Ти Ви. Младежът беше задържан вчера с мотив, че не сътрудничи на разследването. 20-годишният Владимир Стефанов беше задържан в Ботевград и по-късно преместен в София. Полицията проверяваше съпричастността му към бягството.

Звезда на Левски е на линия за сблъсъка с Ботев Пловдив

https://offnews.bg//futbol/zvezda-na-levski-e-na-linia-za-sblasaka-s-botev-plovdiv-678154.html

Звездата на Левски Габриел Обертан ще се завърне в атаката на "сините" за гостуването на Ботев. Мачът в Пловдив е утре от 14:30 часа, пише "Тема Спорт".

Французинът пропусна домакинския резил срещу Берое (1:2), като причината е, че лекуваше контузия в коляното. Той получи травмата по време на сблъсъка с ЦСКА (0:1).

Липсата на нападателя срещу старозагорци се усети. В големи периоди от срещата играта на сините в предни позиции бе под всякаква критика. Обертан обаче ще бъде на линия за срещата с Ботев Пловдив.

Португалският халф Филипе Нашименто пък показа как върви лечението на травмата, която получи на тренировка в понеделник. В профила си в Инстаграм 23-годишният полузащитник разкри процедурата, на която подлага левия си глезен. Специален уред го лекува с електроимпулси, както и с масаж. От снимката се вижда, че ставата му е доста подута.

Вчера Нашименто се появи на Герена, при това без патерица, с чиято помощ се придвижваше във вторник. Той със сигурност пропуска срещата с Ботев Пловдив, а по всяка вероятност няма да е на линия за първия полуфинал от турнира за Купата на България срещу ЦСКА.

Турция: Извънредното положение в страната може да бъде удължено за пореден път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799875

Турция: Извънредното положение в страната може да бъде удължено за пореден пътИзвънредното положение в Турция може да бъде удължено за пореден път, заяви днес турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, цитиран от телевизия НТВ. Налице е необходимост от удължаване на извънредното положение. Ако турският парламент реши, режимът на извънредно положение отново ще бъде удължен, заяви Боздаг.

Задържаха 32-годишен, блудствал с 9-годишната си племенничка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799890

Задържаха 32-годишен, блудствал с 9-годишната си племенничкаЗадържаха 32-годишен мъж за блудствени действия с 9-годишната си племенничка, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че Петър М., на 3 април 2018 г., около 18.00 часа, в дома си, в София,

Лавров: Уважаващите себе си възрастни не вярват, че Русия е виновна за Скрипал

http://www.cross.bg/rysiya-vuzrastni-sebe-1571897.html

/КРОСС/ Състоялата се в сряда дискусия в Хага на извънредната сесия на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) е показала, че уважаващите себе си възрастни хора не вярват в приказки за виновността на Русия по случая „Скрипал". Това заяви в четвъртък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на VII Московска конференция по международната сигурност, цитиран от ТАСС и "Фокус". „Неприемливо е, както по отношение на инцидента в Солсбъри, така и в цяла редица други ситуации - от изборите в САЩ до химическите атаки в Сирия и референдума в Каталуния - вместо да се дават конкретни факти, вместо да се провежда честно разследване, да се изказват голословни обвинения", отбеляза Лавров. „Само в известната книга на Луис Карол кралицата изисква първо да се издаде на подсъдимия присъда, а вече след това слуша мнението на журито: виновен ли е, или не. Но Карол все пак е писал сатира, използвайки жанра на приказките. Вчерашната дискусия в Хага показа, че уважаващите себе си възрастни хора не вярват в приказки". Руският външен министър призова всички колеги „да разглеждат всички проблеми в международно-правовата област честно и с оглед на предявените доказателства". „Ние сме готови за такава съвместна работа, както за пореден път подчерта вчера президентът на Русия Владимир Путин, изказвайки се на пресконференция в Анкара", добави той.  

Лавров сравни разследването по делото за Скрипал с 'Алиса в страната на чудесата'

https://offnews.bg//sviat/lavrov-sravni-razsledvaneto-po-deloto-za-skripal-s-alisa-v-stranata-n-678149.html

Руският външен министър Сергей Лавров сравни разследването на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с "Алиса в страната на чудесата". 

Лаборатория към британското военно министерство съобщи, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с веществото "Новичок", но няма доказателства за руски произход на веществото, макар че това не е била и задачата на анализа.

След това в. "Тайм" обяви, че според британското разузнаване веществото е произведено в секретна руска лаборатория, местонахождението на която обаче не е известно. 

"Само в известната книга на Луис Карол ("Алиса в страната на чудесата" - бел. ред.) Кралицата иска: отначало обвиняемият да бъде вкаран в затвора, а след това да се обяви присъдата - виновен или невинен е той. Но Луис Карол все пак е писал сатира, използвайки жанра приказка. Вчерашната дискусия в Хага показа, че уважаващите себе си големи хора не вярват в приказки", подчерта той по време на Московската конференция по международна безопасност. 

Вчера се проведе заседание на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия. 

ЕС отказа да одобри декларацията за отравянето на Скрипал, внесена от Москва. Великобритания пък отказа разследването на атаката срещу Скрипал да бъде разследвана заедно с Русия. 

"Великобритания, и в това я подкрепиха много страни, стигна до заключението, че има много голяма вероятност руската държава да носи отговорност за това нападение и няма никакво друго правдоподобно обяснение. В конвенцията за химическите оръжия не присъства изискването жертвата да привлече вероятния престъпник за съвместно разследване. Това би било извращение", каза британският представител Джон Фого.

Галерия: Вижте как ще изглежда кампусът на новата Гимназия по иновации в Бургас

https://offnews.bg//obshtestvo/galeria-vizhte-kak-shte-izglezhda-kampusat-na-novata-gimnazia-po-inov-678156.html

В Бургас усилено върви изграждането на базата на новата модерна технологична гимназия, която ще приеме първите си ученици от следващата година.

Гимназията по иновации ще обяви прием за 104 ученици, разпределени в 4 паралелки със срок на обучение 5 години.

Освен с модерна училищна база, гимназията ще има и общежития за децата от другите градове, решили да учат там. Сградата и общежитията ще са в бургаския квартал "Меден Рудник".

В момента се ремонтират общежитията в кампуса, за да могат децата ще бъдат настанени в модерни самостоятелни стаи.

Гостуващите преподаватели от София и от чужбина пък ще бъдат настаняване в собствени апартаменти.

Училището ще разполага още с общи зони за почивка и развлечение, стаи за самоподготовка на учениците, фитнес и игрална зала.

Соколов на крачка от топ 4 на Шампионската лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6799839

Соколов на крачка от топ 4 на Шампионската лигаЦветан Соколов и съотборниците му от "Кучине Лубе" са само на 2 гейма от участие във финалната четворка на Шампионската лига по волейбол. Те се наложиха с 3:1 като домакини над друг италиански тим - "Тренто", в първата среща от т.нар. "топ 6 плейофи". Соколов заби 18 точки срещу бившия си отбор, а с 1 повече записа кубинецът с италиански паспорт

Нервна търговия на капиталовите пазари от двете страни на Атлантика

http://econ.bg/Новини/Нервна-търговия-на-капиталовите-пазари-от-двете-страни-на-Атлантика_l.a_i.760041_at.1.html

Разнопосочна търговия на фондовите пазари от двете страни на Океана в четвъртък. Европейските фондови борси запазиха негативната си посока още със...

Зам.- кметът по култура и хуманитарни дейности на Благоевград Христина Шопова боядисва яйца с малчугани от ДГ „Синчец“

http://www.struma.com/obshtestvo/zam-kmetut-po-kultura-i-humanitarni-deinosti-na-blagoevgrad-hristina_132623/

Заместник- кметът на Благоевград по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова боядисва яйца с малчуганите от ДГ „Синчец“. Тя бе посрещната в двора на детското заведение с празнична програма. „Изключително ми е приятно да видя толкова много деца и родители! Вие, екипът на детското заведение и родителите, сте тези, които давате пример на децата, а ние сме длъжни да им създаваме добри условия“, каза в част от приветствието си към деца, родители, директор и гости на...

Продължава

Най-младоликата жена предизвика Путин

http://www.cross.bg/-godishnata-ezero-spodelya-1571896.html

/КРОСС/ Физическите упражнения в студена вода могат да ви накарат да изглеждате по-млади. Това е съветът на 50-годишната китайка Лиу Йелин, която е в изумителна форма. Тя бе обявена за най-младоликата жена на нейната възраст в света. Брюнетката споделя, че тайната й е в ежедневната физическа активност - всеки ден в продължение на 30 години тя плува в езеро, независимо от климатичните особености. Тя предполага, че би могла да издържи на плуване в руско езеро през зимата при минусови температури. Нещо повече - предизвиква руския президент Владимир Путин, който й е идол, да й прави компания, съобщават от "Дарик".Сред най-верните фенове на 50-годишната ексцентричка е нейният 23-годишен син, който споделя, че хората често я смятат за негова сестра.

СЗО: Неформалните плащания в здравната система да се намалят с 15%

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6799855

СЗО: Неформалните плащания в здравната система да се намалят с 15%Неформалните плащания в здравната система е желателно и това е целта на Световната здравна организация /СЗО/ да се намалят до 15 на сто. Това каза пред БТА ръководителят на офиса на СЗО в България д-р Скендер Сила. Той посочи, че в момента в България пациентите доплащат лични средства в размер на 44.2 на сто.

Откриха къде е създаден газът „Новичок“

https://frognews.bg/novini/otkriha-kade-sazdaden-gazat-novichok.html

Британските специални служби установиха местонахождението на секретната руска лаборатория, в която е бил приготвен отровния газ „Новичок“. Както и в предишните случаи, става дума за установяване на факти ”с висока степен на вероятност”, тъй като не е възможно да се установи такъв факт със 100% сигурност.

Истини и лъжи за Великобритания и Русия

http://clubz.bg/66327-istini_i_lyji_za_velikobritaniq_i_rusiq

Все повече доказателства изплуват около химическата атака в Солсбъри миналия месец. Британска военна лаборатория излезе със заключението, че само държава може да произведе невропаралитичният агент за военни цели, използван при опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Това е категорично доказателство, което води към Москва. Защитниците на Русия обаче са се вкопчили в изказването на Гари Аткенхед, ръководител на военната лаборатория "Портън Даун", който заяви:

"Не сме идентифицирали точния произход на веществото."

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин се подигра на външния министър Борис Джонсън за изказването му, че експертизата на "Портън Даун" доказва, че веществото е произведено в Русия. Даян Абът, заместник на Корбин, заяви, че "по-умереният подход" на лейбъристите към инцидента в Солсбъри е доказал предимствата си.

Това е меко казано притеснително. Молекулите нямат етикетче "Произведено в Русия", но от "Портън Даун" доказват, че веществото е "Новичок", което се произвежда там и никъде другаде. Лабораторията потвърждава, че се изискват "изключително прецизни методи за създаването на газа, възможни за разрабоване само от държава", както самият Аткенхед каза пред "Скай Нюз". Ясно е че това заключение е категорично и просто трябва да бъде оценено.

То доказва твърдението на Тереза Мей, че правителството на Владимир Путин е отговорно за първото използване на химическо оръжие на европейска земя след края на Втората световна война. Сред другите доказателства е и фактът, че Русия е използвала химическо оръжие за убиството на други дезертьори и двойни агенти - включително Александър Литвиненко, отровен с радиоактивен полоний в Лондон през 2006 г.

Путин би бил особено доволен западните политици да паднат в капана и да си играят на "От местопрестъплението" докато игнорират наличните доказателства за вината на Русия. Това е сред причините Кремъл да театралничи на заседанието на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага, призовавайки за заседание на Съвета за сигурност на ООН по случая "Скрипал" и искайки съвместно руско-британско разследване. Целта: да отклони вниманието от работата на организацията (която трябва да излезе със заключения за произхода на газа - б.р.).

Гражданите трябва да се запитат защо политици като Корбин са склонни да оправдават толкова лесно Путин. 

А тази война на думи идва точно когато във Великобритания се обсъждат последващи мерки.

Финансовите санкции са най-отгоре в списъка. Парламентарна комисия се занимава с възможностите за ограничаване на руската икономическа дейност във Великобритания, например чрез забрана на продажбата на руски облигации в Лондон. Вътрешната министърка Амбър Руд заяви, че подчинените й може да преразгледат някои от стотиците визи на руснаци, издадени по програма, позволяваща на всеки да заживее в Обединеното кралство, а впоследствие да получии и гражданство, ако инвестира 2 милиона лири в британски държавни облигации.

Би било трудно да бъдат прокарани каквито и да е финансови санкции, като се имат предвид печалбите на британските банки, адвокатски кантори, финансови съветници и всички останали, които се издържат от бизнеса с с богати руснаци. Освен това санкциите срещу близки до Путин олигарси изискват международна координация. Сега това е твърде трудно дори на ниво Европейски съюз, където прокремълски правителства като тези в Гърция и Унгария имат право на вето върху външнополитически решения. А "обърквания" като това около заключенията на лабораторията Портън Даун дават сериозни аргументи на защитниците на Путин.

Тереза Мей спечели важни дипломатически победи като търпеливо представи доказателствата, с които разполага, пред съюзниците си и доколкото бе възможно пред обществото. Първоначално солидарност изразиха Франция, Германия и САЩ. Последва масово експулсиране на предполагаеми руски шпиони от западните страни. Най-добрият начин натискът върху Путин да се продължи, е нападението в Солсбъри да бъде третирано като стратегическа заплаха, каквото е, а не като пореден епизод на "Закон и ред".

---

*Редакционният коментар е публикуван на сайта на "Уолстрийт джърнъл". Преводът е на Клуб Z.

Групите за приятелство с двете Кореи: Олимпийските игри подобриха отношенията им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799859

Групите за приятелство с двете Кореи: Олимпийските игри подобриха отношенията имПарламентарните групи за приятелство с Република Корея и с КНДР в българското Народно събрание направиха съвместно изявление във връзка с актуалното състояние на междукорейските отношения. По-късно днес изявлението ще бъде връчено на посланиците на двете държави в София, предаде БТА. В него двете групи за приятелство поздравяват Република Корея за

Гърция и Русия подписаха споразумение за обслужване на оръжейните системи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799857

Гърция и Русия подписаха споразумение за обслужване на оръжейните системиГърция и Русия са подписали споразумение за удължаване на експлоатационния срок на оръжейните системи, предаде ТАСС. Споразумението е подписано от представители на Главната дирекция за въоръжения и инвестиции на Гърция и руската държавна компания "Рособоронекспорт", предава БТА.  Гърция разполага с руски зенитно-ракетни комплекси С-300ПМУ1,

32-годишен задържан за блудствени действия с деветгодишната си племенница

http://www.struma.com/sinya-lampa/32-godishen-zadurjan-za-bludstveni-deistviya-s-devetgodishnata-si-plemennica_132622/

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за това, че Петър М., на 03.04.2018 г., около 18.00 часа, в дома си, находящ се в гр. София, е извършил блудствени действия по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст – 9 годишната П. Описаното деяние представлява извършено престъпление по чл. 149, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1 НК.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, както и поради факта, че...

Продължава

Сергей Лавров: Покровителите на Киев в САЩ и Европа поощряват действията на „военната партия“

http://www.cross.bg/deiistviyata-evropa-pooshtryavat-1571895.html

/КРОСС/Покровителите на киевските власти в САЩ и Европа си затварят очите за опитите да се ревизират Минските споразумения и поощряват действията на „военната партия". Това заяви в четвъртък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в хода на изказване на VII Московска конференция по международна сигурност, предава ТАСС. „Опитват се да подложат на ревизия Минските споразумения за разрешаване на вътрешноукраинската криза, чието прилагане се саботира от днешните киевски власти - заяви Лавров. Техните покровители в САЩ и Европа си затварят очите за това, като успоредно поощряват действията на военната партия в Киев, която се стреми да реши проблемите в Донбас по силов път".  

Разкриха над 100 оранжерии за марихуана в къщи на китайци Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799858

Разкриха над 100 оранжерии за марихуана в къщи на китайци КалифорнияПолицията в американския щат Калифорния разкри повече от сто къщи, използвани за нелегално производство на марихуана при една от най-мащабните си операции по конфискуване на тази дрога в историята на Съединените щати, съобщи вчера американското правителство, цитирано от Франс прес и БТА. В изявление на министерството на правосъдието се казва,

Британското разузнаване разкри коя е руската лаборатория, произвела Новичок

https://offnews.bg//sviat/britanskoto-razuznavane-razkri-koia-e-ruskata-laboratoria-proizvela-678146.html

Британските спецслужби смятат, че са установили местонахождението на секретната руска лаборатория, произвела нервнопаралитичния газ "Нивочок", който беше използван за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, твърди в."Таймс".

Изданието се позовава на свои правителствени и разузнавателни източници, според които лабораторията, произвела "Новичок", е установена с помощта на "научен анализ и разузнавателна информация".

"Таймс" твърди още, че разузнаването е знаело за съществуването на лабораторията още преди нападението над Скрипал, което се случи на 4 март.

Според източниците на изданието не може да се каже къде точно е лабораторията, но има висока степен на сигурност, че отровата е произведена в Русия. Те също така смятат, че там са били извършвани експерименти дали "Новичок" може да бъде използван за покушение.

Вчера Лондон отказа разследването по отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал да се проведе съвместно с Москва. Тогава представителя на Великобритания в Организацията за забрана на химическите оръжия Джон Фого определи този сценарии като "извращение".

Над 100 сигнала има в МВР от гражданите за опасните бегълци

http://www.struma.com/sinya-lampa/nad-100-signala-ima-v-mvr-ot-grajdanite-za-opasnite_132621/

 „Има над 100 сигнала за избягалите затворници, като около 30 от тях са по-вероятни, но проверяваме всички“, съобщи в кулоарите на парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„Издирваме всички, които са свързани с това”, обясни той и съобщи, че арестуваният син на Пелов за момента не помага на органите.

На въпрос дали съществува вероятност бегълците да са напуснали страната, Радев отговори: „Много бързо заградихме, надявахме...

Продължава

В бургаска болница оперираха 92-годишна пациентка с рядък тумор

http://www.mediapool.bg/v-burgaska-bolnitsa-operiraha-92-godishna-patsientka-s-ryadak-tumor-news277674.html

Съдови хирурзи от университетската болница в Бургас оперираха успешно 92-годишна пациентка с голям тумор на ръката. Той растял в продължение на 6 години, а причината за възникването му е неправилно поставен абокат. Години наред жената е изпитвала болки и дискомфорт и се притеснявала да отиде на лекар, но вече се чувства добре.   Операцията е рядка, защото подобни формации не са често срещани. Затруднение се явява големият размер на тумора и рискът от сериозна кръвозагуба. Възрастта на пациентката и притесненията дали ще понесе упойката също не били за пренебрегване.   "Туморът беше притиснал и изместил артериите. В случай, че не го бяхме махнали, можеше да се стигне до сериозни проблеми с кръвоснабдяването на пръстите и невъзможност за самостоятелно обслужване“, обясни лекуващият лекар на пациентката – д-р Борислав Тръпчев.   При операцията, продължила около 2 часа, туморът е отстранен, артериите са изместени в нормално положение.   Жената предстои да бъде изписана от Клиниката по съдова хирургия и ще посрещне празниците вкъщи.

България е на седмо място по политически назначения

http://clubz.bg/66326-bylgariq_e_na_sedmo_mqsto_po_politicheski_naznacheniq

България е на седмо място по политически назначения. Това сочи проучване в 22 страни, публикувано от Института за пазарна икономка (ИПИ). Преди нас са Гърция, Австрия, Румъния, Италия, Унгария и Германия. Най-малко политически назначения има в Дания, Холандия и Великобритания.

Авторите на изследването посочват, че в Европа разликите могат да бъдат обяснени както с историческото наследство от комунизма, така и с клиентелисткия манталитет, ширещ се на юг в Европа. И обратно, отношението към бюрокрацията като добре работеща машина, която привлича подготвени хора и съответно политическите назначения са всъщност на хора, които са изявени експерти и професионалисти, е обяснението на високите стойности за Австрия и Германия.

Анализът представя  Индекс, съставен от отговорите на 947 експерти, които са попълвали въпросник, базиран на една и съща методология в периода 2006-2014 г. Въпросите покриват 179 области на публичната политика в 22 страни. Всяка област е допълнително разделена на три вида институции – министерства, изпълнителни агенции/комисии и държавни предприятия.

Интересна е разбивката по сектори и тълкуването на авторите на доклада. Политическите назначения в обществените медии са логични доколкото политическите партии са винаги фокусирани в стремежа да останат на власт, съответно да имат добър образ и медийна подкрепа. Икономическата политика и здравеопазването са области,  които са по-податливи на корупционен натиск и затова са по-привлекателни  за извличане на конкретни облаги под различна форма за политическите партии. Обратното, финансите, образованието и културата, както и отбраната/полицията имат най-ниска привлекателност – финансовата политика, защото е централна за макроикономическата стабилност и затова са необходими отявлени специалисти, т.е. партиите осъзнават важността ѝ, а образованието и полицията поради силната роля на професионалните групи/организации на учители и полицаи, които са по принцип деполитизирани.

Интересно е да се проследи и какви са качествата на хората, които биват избирани и назначавани от партиите на държавна служба. Докато в Западна Европа водещо качество са професионалните качества на кандидатите, то в Източна и Южна Европа превес вземат политическата лоялност и личните връзки. Разликите все пак са малки, което означава, че политическите партии вземат под внимание няколко критерия, когато назначават хора в публичния сектор. Това може и да е добра новина, тъй като шансът за добри професионалисти начело на администрацията е относително висок, но също така това означава, че добрите специалисти нямат шанс, ако не бъдат част от политическия живот, а това по-често не е налице, особено в България.

Освободиха сина на избягалия Пелов

http://clubz.bg/66325-osvobodiha_sina_na_izbqgaliq_pelov

Синът на избягалия от Централния софийски затвор убиец Владимир Пелов е бил освободен от ареста, съобщава бТВ.

Младежът беше задържан вчера с мотив, че не сътрудничи на разследването.

20-годишният Владимир Стефанов беше задържан в Ботевград и по-късно преместен в София. Полицията проверяваше съпричастността му към бягството.

Сутринта в тв интервю и вътрешният министър Валентин Радев се оплака, че момчето не сътрудничи (макар че при изчезването на Пелов преди години, когато открива огън по полицаи и отвлича семейство с дете, жена му го издава къде се укрива, б.р.) 

В полицията има няколко сигнала за издирваните лица. Всичките са проверени и нито един от тях не е довел до следа.

Установиха къде е произведен ”Новичок”

http://www.moreto.net/novini.php?n=372029

Британските спецслужби са установили местонахождението на секретна руска лаборатория, където е била приготвена отровата "Новичок". Това пише The Times, като се позовава на свои източници от правителството и разузнаването.

След 35 г. забрана в Саудитска Арабия пак ще ходят на кино

http://www.cross.bg/arabiya-sayditska-otvori-1571894.html

/КРОСС/ Сключено от местните власти споразумение с "Ей Ем Си Ентъртейнмънт Холдингс" предвижда отварянето на 50-100 киносалона през следващите пет години в над 25 града. Първият киносалон ще отвори врати в столицата Рияд на 18 април,съобщава телевизия Al Jazzera. През 70-те години на миналия век в консервативната монархия има кина, но влиятелните духовни водачи успяват да ги затворят. Миналата година правителството оповести, че ще отмени забраната в рамките на амбициозните социални и икономически реформи, насърчавани от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Според неназован източник в киносалоните, за разлика от други обществени места, няма да има полово разделение. Жителите на Саудитска Арабия са "жадни" потребители на западните медии и култура. Въпреки забраната на кината холивудските филми си проправят път към домовете им и се дискутират оживено. За да задоволи "филмовите нужди" на населението, Саудитска Арабия планира да отвори около 350 киносалона с над 2500 екрана до 2030 г., надявайки се на годишни приходи в бокс-офиса от порядъка на 1 милиард долара.  

Френският премиер отказва да отстъпи от плановете за реформа на железниците

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/05/3158784_frenskiiat_premier_otkazva_da_otstupi_ot_planovete_za/?ref=rss


Френският премиер Едуар Филип заяви, че няма да се откаже от плановете за реформа на националната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) и посочи, че краят на новите назначения с железничарски статут не подлежи на преговори, предаде "Ройтерс". Изказването му идва след два дни парализираща транспортна стачка в Ес Ен Се Еф.<br /><br />Премиерът отново изтъкна днес пред радио "Франс ентер" (France Inter), че държавата ще поеме своите отговорности, що се отнася до дълга на...

Лавров: Уважаващите себе си възрастни не вярват, че Русия е виновна за Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799845

Лавров: Уважаващите себе си възрастни не вярват, че Русия е виновна за СкрипалСъстоялата се в сряда дискусия в Хага на извънредната сесия на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) е показала, че уважаващите себе си възрастни хора не вярват в приказки за виновността на Русия по случая „Скрипал“. Това заяви в четвъртък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на VII Московска

/Видео/ Пълен абсурд в двора на 3-то училище в Благоевград на метри от полицията…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d0%b1%d1%81%d1%83%d1%80%d0%b4-%d0%b2-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-3-%d1%82%d0%be-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8/

Двора на 3-то основно училище „Димитър Талев“ в Благоевград  се използва за паркинг от родителите на децата учещи в школото. В момента е априлската ваканция и двора на училището ежедневно  е пълен с деца, които играят.

Нахални родители паркират в самия двор и чакат децата си от тренировки, които се провеждат в залите на училището.

Минават направо през играещите деца цяло чудо е, че не е станало някое произшествие. Ситуацията е абсурдна на входа на училището има знак спирането забранено.

Още нещо сградата е на една улица с ОД на МВР Благоевград. В момента полицията се санира и улица „Менча Кърничева“ е затворена от единия край.

Но от другата страна може да се влиза и да се паркира, но за по-голямо удобство паркират в двора на училището.

Материалът /Видео/ Пълен абсурд в двора на 3-то училище в Благоевград на метри от полицията… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Македония скоро ще влезе в НАТО

https://frognews.bg/novini/makedoniia-skoro-shte-vleze-nato.html

Македония скоро ще влезе в НАТО, прогнозира посланикът на САЩ Джес Бейли на форума ”НАТО и ти”. Според Бейли влизането на Македония в НАТО ще помогне да се преодолеят вътрешните политически разделения в страната.

Андрей Райчев: Корупцията у нас е нещо огромно

http://www.cross.bg/konstantinov-raiichev-andreii-1571893.html

/КРОСС/ Ситуацията с избягалите затворници Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор коментираха социологът Андрей Райчев и Михаил Константинов. "Гръмна важна част от наказателната система. Общият стил на корумпираност изгърмя в много видимо нещо. Единственият герой е чистачката, защото само тя говори самокритично. Случаят показва, че това са хора, които са маскирани на полицаи. Няма оставки, няма някой, който да каже "моята политика фалира, аз си отивам", каза пред "България он ер" Райчев. "Ако беше нормално бягство от затвор, може и да няма основание за оставки. В случая циркът е пълен, защото се бяга през централния вход на Централния затвор", посочи политическият анализатор Михаил Константинов в "България сутрин". Той е на мнение, че ще има затихване по случая, а системата е такава, че всеки следващ скандал измества предходния. Този път големите оставки ще се разминат. Не е изключено да ги хванат в следващите 2-3 дни, отбеляза математикът. "Затворниците не са проблем, нивото на корупция е огромно. Фундаментално сбъркана е самата наказателна система. Един затворник ни излиза много по-скъпо от един професор. Професорът струва на държавата около 15-20- хил. лева годишно, а затворникът - 25 хил", каза още Андрей Райчев. Според него властта е много успешна във външната си политика, но скандалите в страната следват един след друг

Важно от ВиК за жителите на Сатовча, ето къде и кога няма да има вода

http://www.struma.com/obshtestvo/vajno-ot-vik-za-jitelite-na-satovcha-eto-kude-i_132620/

"Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград уведомява своите клиенти, че във връзка с изпълнението на ремонт на уличен водопровод по ул. „Бистрица”, с. Сатовча, в периода 11. 04. 2018 г. – 20. 04. 2018 г., от 09:00 до 16:00 часа ще бъде нарушено водоподаването по ул. „Бистрица “ и ул. „Васил Левски“, с. Сатовча.

Препоръчваме на потребителите, които ще бъдат засегнати от нарушаване на водоподаването, да се запасят с...

Продължава

Работник пострада тежко в депото за отпадъци в Смолян

https://www.24chasa.bg/region/article/6799705

Работник пострада тежко в депото за отпадъци в Смолян47-годишен мъж е пострадал тежко и е с опасност за живота след инцидент в депото за битови отпадъци в Смолян. Работникът се опитвал да почисти разкъсващ барабан на поточна линия, но паднал в него. При опита да бъде изваден е получил множество травми и веднага е бил транспортиран в университетската клиника в Пловдив.

Сидеров за случая с избягалите затворници: Очевидно има някакви пропуски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6799846

Сидеров за случая с избягалите затворници: Очевидно има някакви пропускиОчевидно има някакви пропуски. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров за случая с двамата затворници, които избягаха от Централния Софийски затвор и все още се издирват, предаде „Фокус“. „Има си йерархия, има си администрация, ако трябва някой да понесе отговорност“, посочи той.

Полицията в Калифорния разкри над 100 оранжерии за марихуана в къщи на китайци

http://www.mediapool.bg/politsiyata-v-kaliforniya-razkri-nad-100-oranzherii-za-marihuana-v-kashti-na-kitaitsi-news277673.html

Полицията в американския щат Калифорния разкри повече от сто къщи, използвани за нелегално производство на марихуана при една от най-мащабните си операции по конфискуване на тази дрога в историята на Съединените щати, съобщиха световните агенции. В изявление на министерството на правосъдието се казва, че става дума за операция от голям мащаб, свързана с милиони долари, идващи от Китай. В съобщението се уточнява, че престъпната организация е използвала пари от чужбина, за да купува къщи и да ги превръща в оранжерии за марихуана за американския пазар. При операцията са конфискувани повече от 60 000 растения марихуана, 200 кг трева и 15 огнестрелни оръжия. Операцията е част от разследване, стартирало през 2014 г., когато полицията започва да проследява покупките на къщи с парични преводи главно от югоизточната китайска провинция Фуцзян. Къщите са превръщани в големи плантации за марихуана, във всяка от които се отглеждали хиляди растения, посочва министерството на правосъдието. Оранжериите се издали заради голямото количество използвана електроенергия, нужна за осветление и вентилация и за други необходими електрически съоръжения. Министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс заяви, че международни престъпни групировки се опитват да наложат "фалшив суверенитет" върху отделни американски райони. "В деня, когато положих клетва, президентът Доналд Тръмп ми нареди разбиването на тези организации да бъде приоритет и ние енергично изпълняваме нареждането му", каза министър Сешънс.

Първите санкционирани олигарси от списъка "Кремъл" може да бъдат обявени днес

http://econ.bg/Новини/Първите-санкционирани-олигарси-от-списъка-Кремъл-може-да-бъдат-обявени-днес_l.a_i.760040_at.1.html

Още днес в САЩ може да бъдат обявени имената на първите санкционирани руски олигарси от т.нар. списък "Кремъл" на Държавния департамент, като...

Момиче падна от тераса в социален дом, в болница е

http://www.cross.bg/borovan-tzentura-bolnitza-1571892.html

/КРОСС/ 15-годишно момиче е паднало от втория етаж на центъра за настаняване от семеен тип във врачанското с. Борован. Това съобщи в. "24 часа", позовавайки се на областната дирекция на полицията във Враца. Сигналът за инцидента бил подаден около 13 ч. в сряда в РУ-Бяла Слатина. Детето е откарано в университетската болница в Плевен, но все още няма информация за състоянието му. Дали момичето е паднало по невнимание, дали нарочно е скочило или някой го е бутнал ще се изяснява от образуваното вече досъдебно производство. Домът в Борован се сдоби с печална слава още в началото на 2018 година, когато обществено достояние станаха клипове с насилие над деца. Според запознат преди време пострадалото момиче било изведено от центъра от баща си. Той обаче я насилвал сексуално и започнал да я предлага и на други срещу заплащане. Наблюдаващите случая социални работници разбрали, че детето отново е в риск и миналата седмица го върнали в дома в Борован.  

Внимание фитнес маниаци! Нова гама продукти в магазин за хранителни добавки IPON в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/vnimanie-fitnes-maniaci-nova-gama-produkti-v-magazin-za-hranitelni_132619/

Добре дошли в света на хранителните добавки. Качество на достъпни цени и голям избор на продукти за спорт и здраво тяло.

Магазинът за хранителни добавки и спортни стоки ИПОН, който се намира на ул. Петко Д. Петков 9 /под паркинга на мол Ларго/ в Благоевград предлага продукти от водещи производители в Америка и Европа. От огромният брой марки на пазара собствениците на магазина са избрали за вас тези, които са доказано ефективни, както и най-модерните иновативни продукти. Тук ще...

Продължава

Експерт:Държавата не трябваше да се меси в сделката за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/kevr-mesi-poslednite-1571891.html

/КРОСС/Държавата не трябваше да се меси в сделката за ЧЕЗ от гледна точка на това да вземе дял, смята енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. В предаването „Преди всички" по БНР, той изказа мнение, че това е било кризисен ход, за да се свали общественото напрежение: „Рискът беше, че държавата може би иска да влезе в ЧЕЗ, за да осигури „параван" на някой частен инвеститор, който да придобие основния дял от компанията. Както се вижда - било е кризисен пиар". Според него промените в Закона за енергетиката, които дават повече правомощия на КЕВР, са много добра стъпка, която е абсолютно необходима за либерализацията на енергийния пазар: „Не мисля, че промените ще направят КЕВР суперрегулатор, който да може да се меси в сделки - не е това целта им. ...КЕВР ще бъде все още много зависим от прокуратурата и от МВР, за да може разследването да бъде ефективно, но е добра стъпка. Нали не очаквате в КЕВР да започнат да работят агенти и разследващи. Важното е регулаторът да може да започва такива процедури, а от там нататък съдебната система ще трябва да си свърши работата, ако се установи измама или манипулация с цените на тока и т.н. КЕВР години наред беше държан в ситуация с вързани ръце, поставен пред свършен факт. През последните 2 години за първи път виждаме активен КЕВР, който реално регулира пазара"

За всичко го бива! Кметът на Симитли украсява яйца с децата на площада

http://www.struma.com/obshtestvo/za-vsichko-go-biva-kmetut-na-simitli-ukrasyava-yaica-s_132618/

Десетки сварени яйца украсиха навръх Велики четвъртък деца, ученици и младежи насред площада в Симитли рано тази сутрин. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. Точно такова бе и първото яйце, което боядисаха децата от ДГ „Радост“ Симитли и поставиха кръстни знаци върху челата си.

Красота струеше от невероятно изписаните великденски яйца,...

Продължава

Рапърите от УМА И ДУМА празнуват рожден ден с голям концерт във Варна.

http://www.barometar.net/90750/

На 6 април 2018г. / петък/ от 20:00 часа, Rubik Art Center – Варна ще бъде домакин на истински музикален празник – концерт по повод 5 годишнината на морските рап сензации от УМА И ДУМА. Специални гости на събитието ще бъдат и музикантите от DAYO – банда, от чиято работа се впечатляват дори и холивудски […]

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване