Алпиниста Атанас Скатов заминава за Чо Ойо и Еверест.

https://pressbulgaria.com/m/W4TV9JZ5.html

На 06 април с полет на Катарски авиолинии алпиниста Атанас Скатов заминава за Катманду за поредната си експедиция в Хималаите. Този път той ще изкачва първо връх Чо Ою -шестия по височина връх от Хималайската корона (8188м). Намира се на границата между Непал и Тибет и в превод от санскрит означава Тюркоазената планина. За пръв път е изкачен на 19 октомври 1954г. Намерението на Скатов е да го изкачи този път солово и без употреба на изкуствен кислород. И тъй като той се намира само на 20 км. от връх Еверест по въдух: “ Ще е грехота да съм под Еверест и да не го изкача. Това беше първия ми осемхилядник и любим мой връх. Да се намираш на покрива на света е невероятно чувство“ -сподели алпиниста. 2017 г. беше най-успешния му сезон до момента, в който Скатов успя да изкачи връх Лхотце(8516м) и връх Еверест (8848м) за 5 дни и 12 часа, както и дни след това да стане първият българин успял да завърши проекта за изкачване на седемте континентални първенци на планетата , известен като” SEVEN SUMMITS” с изкачването си на връх Денали в Северна Америка. В случай на успех връх Еверест ще бъде изкачен от алпиниста за трети път, след като вече го е качвал и по южния (от Непал) и по северния (от Тибет) му ръб. Различното в това изкачване ще е опитът му да го изкачи солово (без шерп) и без употреба на изкуствен кислород. “ След 6 -осемхилядника и опит в повече от 15 експедиции за 5 години се считам подготвен да качвам сам и без помощта на шерп и изкуствен кислород. Всяка година си поставям все по-високи цели, защото искам да изследвам границите на човешките възможности без консумация на животинска храна при екстремни условия. Аз започнах да се занимавам с алпинизъм едва преди 5 години и за разлика от колегите алпинисти с 15-20 годишен стаж и с режим на хранене, който включва обилна консумация на месо, не можех веднага да започна да катеря без кислород и шерп. Намирам се в много добра форма и съм готов за това предизвикателство“- обясни решението си за поредното качване на връх Еверест Скатов. Ще го придружават група от 4 туристи, с които ще достигнат до базовия лагер на вр. Еверест. Изкачването на вр. Чо Ойо е част от втория проект на Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника без консумация на животинска храна, който той започна през есента на 2015г. С изкачването на вр. Манаслу ( 8163). През 2016 г. успя да изкачи и върховете Анапурна (8091) и Макалу (8463). Миналата година добави към актива си и вр. Лхотце (8516) и за втори път връх Еверест. Дни преди да замине Атанас Скатов представи пред софийската публика и тази на още 10 града в страната втората си книга “ Манаслу” -част от поредицата “ Над 8000 метра”, от която до края на годината се очаква да излязат още 2 книги. В тях, придружени с богат снимков материал, алпиниста разказва за организацията и провеждането на експедициите си до осемхилядниците.

Опасно свлачище в Русенско

http://www.cross.bg/selo-svlachishteto-opasno-1571932.html

/КРОСС/ Опасно свлачище застрашава домовете на хората от русенско село Пиргово. Вече са пострадали около десетина имота, а свличането на земна маса продължава. Къщата на Мариана Йорданова в село е само на 10 метра от свлачището, което вече е погълнало част от градината й. Една от стопанските постройки е без стена, а външната тоалетна се оказва на ръба на пропастта. И съседите са притеснени, защото в двора, който е пропаднал, влиза детето им. Според хората причината за проблема са подпочвените води. От областната управа са обещали съдействие. За укрепване на свлачището ще се търси финансиране от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.  

Долче и Габана: След смъртта ни във фирмата няма да постъпва нов дизайнер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6801268

Долче и Габана: След смъртта ни във фирмата няма да постъпва нов дизайнерИзвестните италиански модни дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана нямат намерение да продават марката си, като изтъкват, че след смъртта им никой няма да ги наследи на модния подиум, продаде Франс прес. Агенцията цитира тяхно интервю пред в. "Кориере дела сера". "Когато се споминем, това ще бъде краят!

Юлия Скрипал: Чувствам се по-добре с всеки изминал ден

http://www.cross.bg/yuliya-skripal-nared-1571931.html

/КРОСС/„Събудих се преди повече от една седмица и съм щастлива, че мога да кажа, че се чувствам все по-добре с всеки изминал ден", заяви 33-годишната Юлия Скрипал, дъщеря на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Нейното изявление беше разпространено от полицията в Солсбъри. Тя и баща ѝ бяха отровени с нервнопаралитичното вещество новичок в Солсбъри. Отравянето предизвика международен дипломатически скандал, след като Великобритания обвини Русия за извършител на престъплението. „Сигурна съм, че вие разбирате, че целият този епизод е нещо дезориентиращо и се надявам, че ще уважавате моя личен живот и този на семейството ми по време на периода на моето възстановяване", допълва още Юлия Скрипал в първото си изявление след отравянето. По-рано през деня по руските телевизии беше разпространен аудиозапис, за който се твърди, че е телефонен разговор между Юлия Скрипал и братовчедка ѝ Виктория. В записа Юлия казва: Всичко е наред. Баща ми си почива в момента, спи. Здравословно сме добре, няма непоправими щети. Скоро ще ме изпишат. Всичко е наред. В разговора двете обсъждат още, че Виктория иска да замине за Великобритания и да посети Юлия и баща ѝ ако успее да вземе виза, но Юлия ѝ отговаря, че „никой няма да ѝ даде виза".  

Токът няма да поскъпне заради сделката с ЧЕЗ

http://www.cross.bg/durzhavata-sdelkata-tzenata-1571926.html

/КРОСС/ Изявлението на правителството, че няма да участва в сделката за активите на ЧЕЗ, реално е обрат, след като вече веднъж заяви желание да влезе, но това бе очакван обрат. Това каза Галина Александрова главен редактор на портала 3е-news, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. "Изявлението, че държавата ще влезе, не беше решение, а по-скоро реакция на създалото се обществено напрежение около сделката. Напрежение, което бе напълно излишно, но така или иначе се случи. Министър-председателят Борисов взе реактивно решение да обяви, че държавата ще влезе, за да успокои страстите". Разборът на ситуацията след това е показал, че подобно действие е абсолютно безсмислено, и от икономическа гледна точка, и от социална гледна точка, и от гледна точка на обществения интерес, каза Александрова. "Защитниците на позицията, че държавата трябва да участва в сделката робуват на разбирането, че държавата, чрез прякото си участие, е единственият гарант за доброто функциониране на дружеството. Това не е вярно и е достатъчно да си припомним каква беше ситуацията с електроснабдяването, когато дружествата бяха държавни. Нека припомним, че след като бяха купени тези дружества, в тях всяка година се инвестират десетки, ако не стотици милиони лева в рехабилитация на мрежата, в модернизация, в изграждане на клиентски центрове, в подобряване на услугата като цяло, нещо, което държавата не бе правила повече от 20 години "

Комисар Тенчо Тенев: Най-натоварен ще е трафикът към 18.00 часа, между 60 и 80 хил. автомобила ще напуснат столицата

http://www.cross.bg/trafikut-chasa-stolitzata-1571930.html

/КРОСС/ Най-натоварен ще е трафикът към 18.00 часа, между 60 и 80 хил. автомобила ще напуснат столицата. Това каза за Агенция Фокус. „На бул. „Цариградско шосе" трафикът е малко натоварен, колегите са на ръчно регулиране, светофарната уредба е с включена жълта мигаща светлина. Стария път за Перник също е малко натоварен. Във всички останали участъци засега е нормално движението", заяви комисар Тенев. Той посочи, че днес около 18.00 часа трафикът в София ще бъде най-натоварен и приблизително между 60 и 80 хил. автомобила ще напуснат столицата и още толкова в утрешния ден преди обяд.  

Най-високите пенсии догодина ще надхвърлят 1000 лв.

http://www.mediapool.bg/nai-visokite-pensii-dogodina-shte-nadhvarlyat-1000-lv-news277709.html

За първи път новоотпуснатите пенсии след 31 декември 2018 г. ще са без таван, а около 50 хил. пенсионери с отпуснати преди това пенсии с ограничен максимален размер ще прехвърлят психологическата граница от хиляда лева след 1 юли 2019 г. Това става ясно от публикуваната от финансовото министерство в четвъртък средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019 – 2021 г. С документа правителството потвърждава вече обявените си ангажименти да продължи изпълнението на пенсионните промени от 2015 г., а също и повишаването на минималното възнаграждение, увеличението на заплатите на учителите и на някои държавни служители, а също и финансира големите отбранителни проекти. Максимумът на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2018 г., ще се увеличи от 910 лв. сега на 1040 лв. от 1 юли 2019 г. За всички пенсии, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г., вече няма да има таван. Потвърждават се и останалите пенсионни промени от 2015 г. До 2021 г. не се предвижда вдигане на осигурителните вноски. Продължава увеличаването на възрастта за придобиване на право на пенсия с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете до 2021 г., както и на необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия с по 2 месеца и за двата пола. Пенсионната възраст за работещите в трета категория труд през 2019 г. ще достигне 61 г. и 4 м. за жените и 64 г. и 2 м. за мъжете. Необходимият осигурителен стаж ще е съответно 35 г. и 8 м. за жените и 38 г. и 8 м. за мъжете. Минималната възраст за пенсиониране на работещите в сектор "Сигурност” продължава да се увеличава с по 2 месеца до достигане на 53 години и 8 месеца през 2021 г. Ще продължи да се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула. Коефициентът през 2019 г. ще е 1.223, като увеличението спрямо тази година е 4.6%. Със същия процент ще се увеличат всички пенсии от 1 юли 2019 г. Броят на пенсионерите се очаква да намалее от 2.16 милиона през 2019 г. до около 2.15 през 2021 г. Средната пенсия на един пенсионер се предвижда да достигне 424 лв. през 2021 г. при очакван среден размер за 2019 г. – 382.78 лв. Разходите за пенсии през 2019 г. ще нараснат с 484 млн. лв. спрямо 2018 г. Минималната работна заплата, която сега е 510 лв., ще продължи да се увеличава и от 1 януари 2019 г. ще бъде 560 лв. От 1 януари 2020 г. плащането ще нарасне с още 50 лв., а през 2021 г. ще се увеличи с 40 лв. до 650 лв. Целта на управляващите е мярката косвено да доведе и до нарастване на част от доходите в частния сектор. През 2019 г. ще бъдат отделени нови 330 млн. лв. за повишаване на учителските заплати, както и по механизма за работа с деца от уязвими групи и за финансиране на защитени специалности. ГЕРБ потвърждава ангажимента си за удвояване на учителските заплати през 2021 г. спрямо нивото им от 2017 г. Размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст ще остане 380 лв. и догодина. Ако майката се върне на работа през първата годинка на детето, ще може да ползва 50% от полагащото й се обезщетение от НОИ в допълнение към заплатата. Запазват се размерите на повечето социални плащания, а също и режимът на ползване на болничните. Първите три работни дни по болест ще продължат да се плащат от работодателя, а следващите - от НОИ. Разходите в бюджета през 2019 г. ще нараснат с 2.1 млрд. лв., ако не се брои вноската за ЕС. Държавната администрация ще получи допълнително 278 млн. лв. спрямо 2018 г., включително за повишение на заплатите. Сектор "Сигурност и отбрана“ ще разполага със 174 млн. лв. повече в сравнение със заложените пари за 2018 г., които обаче бяха надхвърлени още в началото на тази година с извънредни 100 млн. лв. за заплати в МВР. Повече средства ще има също за образование – 380 млн. лв., за здравеопазване – 376 млн. лв., и за социално подпомагане и грижи – 546 млн. лв. За 2019 г. се залага ръст на икономиката от 3.9%. Държавата очаква да събере с 2.75 млрд. лв. повече приходи в сравнение с тази година, от които данъчно-осигурителните ще са с 2.4 млрд. лв. повече. Заложеният дефицит за 2019 г. е наполовина по-нисък от планирания за тази година – 600 млн. лв. Към края на 2021 г. се очаква намаление на държавния дълг до 22.7 млрд. лв. или 18.2% от прогнозното ниво на БВП.

Румен Радев връчи на Васил Михайлов почетен знак по повод 80-годишнината на актьора

http://nakratko.bg/category/76/157313/


Държавният глава Румен Радев връчи почетен знак на Васил Михайлов за приноса на актьора към българската духовност и култура и по повод неговата 80-годишнината.

Сърбите тръгнаха към Унгария и задръстиха границата

http://dnes.dir.bg/news/sarbia-gkpp-ungaria-27024328

Засилен автомобилен трафик е регистриран по сръбските ГКПП с Унгария и Хърватия.

Нетрадиционно боядисване на яйцата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6800949

Нетрадиционно боядисване на яйцатаКолкото по-оригинални са великденските яйца, толкова по-шарено и весело е настроението на празника. Тази година ви предлагаме да боядисате яйцата нетрадиционно. ЕкоВеликден Може да се възползвате от даровете на природата при боядисването на яйца – със сигурност ще направите празника по-здравословен.

От 7 април тръгва нощен градски транспорт в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801248

От 7 април тръгва нощен градски транспорт в СофияНощен градски транспорт тръгва експериментално в София от 7 април 2018 година. Той е организиран в 4 автобусни линии и те се пресичат в града така, че да има връзка с всички квартали. Автобусите ще се движат от 00.00 часа до 04.00 часа. Общата спирка на четирите линии, които ще носят съответно следните номера № 1, № 2, № 3 и № 4,

Промениха началния час на мача "Черно море" - "Пирин"

http://www.moreto.net/novini.php?n=372053

Двубоят от 30-ия кръг на Първа професионална лига между отборите на Пирин и Черно море бе изтеглен с 2 часа и 30 минути, научи Moreto.net. По предварителна програма срещата трябваше да се проведе на 17 април (вторник) от 20 часа, но след промяната на БФС, мачът ще се играе от 17,30 часа.

Panasonic спечели 12 награди iF Design Awards, включително златно отличие за „Радикално нов дизайн“

http://www.cross.bg/panasonic-design-dizaiin-1571927.html

/КРОСС/Постиженията на Panasonic в областта на дизайна получиха висока оценка и признание с двете златни отличия и десетте награди, присъдени на най-известния и престижен световен конкурс за дизайн iF Design Awards. Panasonic спечели 12 престижни награди iF Design Awards, присъдени от експертното жури на International Forum Design - организация, която провежда популярния конкурс за дизайн с над 6400 участия от 54 страни от цял свят. Сред носителите на тези награди са компактната стерео система Technics SC-C70 (продукт) и „Среща на електрониката със занаятите: Салон Милано 2017" (изложба), които получиха златни отличия, както и цифрови фотоапарати, индукционен плот и продукти за лична грижа. Златни отличия iF Design Gold Award Компактна стерео система SC-C70 SC-C70 е първата стерео система на Technics от типа „всичко в едно". Тя интегрира високи аудио технологии в изключително компактна конструкция със стилен и модерен дизайн. Журито на iF Design Awards я описа като „Радикално нов дизайн!" и коментира, че дизайнът на SC-C70 е елегантен и същевременно изчистен, подчертан от стилните остри метални ръбове. Вдъхновени от емблематичния дизайн на High-End моделите на Technics, матираният алуминиев корпус и акрилното стъкло правят SC-C70 запазена марка за дизайн на Technics и идеално допълнение към всеки модерен интериор

Финландия даде зелена светлина за ”Северен поток-2”

https://frognews.bg/svqt/finlandiia-dade-zelena-svetlina-severen-potok-2.html

Финландия одобри изграждането на участъка от газопровода ”Северен поток-2”, който преминава през изключителната икономическа зона на страната, съобщи правителството.

Намаляват глобата за нередовен пътник в столичния градски транспорт на 30 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801251

Намаляват глобата за нередовен пътник в столичния градски транспорт на 30 лв. Глобата за нередовен пътник в градския транспорт в София се намалява от сегашните 40 на 30 лв., а при съставяне на акт вече ще трябва да се платят 50 лв., вместо 200, както е сега. Допълнителният багаж вече няма да се таксува. Това реши Столичният общински съвет, който, без гласовете на БСП, прие нова Наредба за реда и условията за пътуване с

Юлия Скрипал: Добре съм

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/iuliia-skripal-dobre-sym-6081065

Запис на разговор между Виктори и Юлия бе излъчен в Русия, а британската полиция цитира самата дъщеря на бившия руски агент

Юлия Скрипал: Добре съм и благодаря

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/iuliia-skripal-dobre-sym-i-blagodaria-6081065

Запис на разговор между Виктори и Юлия бе излъчен в Русия, а британската полиция цитира самата дъщеря на бившия руски агент

Контранастъплението на Юлия Кръстева

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/05/3159074_kontranastuplenieto_na_juliia_krusteva/?ref=rss


Под заглавие "Истината на досиетата" седмичникът "Ди Цайт" помества обширна статия по случая Юлия Кръстева. Най-интересното в нея е телефонното интервю, което тя е дала на вестника и което е интегрирано в статията, разказва "Дойче веле" в текста "Каква е истината за Юлия Кръстева?".<br /><br />Експертите действително смятат, че досието на Юлия Кръстева е автентично, но не и особено обременяващо. То не съдържа според тях недвусмислени...

Турция призова Израел да не използва сила срещу цивилни

https://www.actualno.com/asia/turcija-prizova-izrael-da-ne-izpolzva-sila-sreshtu-civilni-news_668320.html

Турският вицепремиер Бекир Боздаг призова Израел да преустанови “непропорционалната употреба на сила срещу невъоръжени цивилни“ в Ивицата Газа. В поредица от съобщения в Туитър Боздаг заяви, че Израел извършва „избиване на цивилни“, съобщи в. "Хюриет дейли нюз". "Израелското правителство трябва незабавно да сложи край на използването на непропорционална сила, атака и избиване на цивилни и невинни", каза той. Боздаг критикува държ

В София ще се решава съдбата на гръцкия дълг?

http://econ.bg/Новини/В-София-ще-се-решава-съдбата-на-гръцкия-дълг-_l.a_i.760073_at.1.html

Гърция се нуждае от облекчаване на нейния дълг, за да може да остави зад гърба си кризата и в даден момент в бъдеще отново да стъпи фианнсово на...

Зад волана с 33 акта и без книжка

http://nakratko.bg/category/60/157312/


Полицаите в Шуменското село Царев брод заловиха водач, който шофирал без да притежава свидетелство за управление и с 33 акта за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Жан-Мари льо Пен се присъедини към крайнодясна европейска партия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/05/3159068_jan-mari_lyo_pen_se_prisuedini_kum_krainodiasna/?ref=rss


Съоснователят на Националния фронт Жан-Мари льо Пен, който беше изключен от френската крайнодясна партия, се присъедини към европейската неофашистка партия "Алианс за мир и свобода", предаде агенция "Франс прес".<br /><br />"Приемаме Жан-Мари льо Пен в момент на революционни промени в Европа - наш водач и лидер за бъдещите победи", написа партията в комюнике, публикувано на уебсайта ѝ.<br /><br />Бившият председател на "Националния...

Надзирателят, подгонил бегълците: Крещяха "Имам граната"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801242

Надзирателят, подгонил бегълците: Крещяха "Имам граната"„След стрелбата в упор и след крещенето "имам граната" се прикрих зад дърво, за да запазя живота си. Не знаех дали беглецът има граната и може да я хвърли по мен и да ме порази”, разказва пред Нова телевизия социалният работник Красимир Кръстев. Той е вторият човек, освен чистачката в Софийския затвор,

Дневен хороскоп за 6 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-6-april-news_668299.html

Овен Този петък не губете време в страх, а просто започвайте да действате по план. Вечерта задължително разпуснете в приятна компания и не мислете за нищо. Телец Това е ден, в който да се научите да усмирявате емоциите си и да ги скривате на кротко, докато изпълнявате служебните и домашните си задължения. Близнаци Този петък очаквайте покоряването на върхове, за които само сте си мечтали. Много е важно да останете същите и да не се възгордеете въпреки постигнатото. Рак Този петък бъдете г

Започва пускането на фонтаните в София

https://www.actualno.com/sofia/zapochva-puskaneto-na-fontanite-v-sofija-news_668324.html

Започва поетапното пускане на фонтаните на територията на София, съобщават от пресцентъра на Столична Община. От 5 април ще бъдат пуснати фонтаните пред Народен театър "Иван Вазов", в парк "Заимов" -до театър "София" и срещу ул. "Васил Априлов" , в Южен парк срещу бул."Витоша" и ул. "Бяла черква", фонтана пред Президентството, както и в подлеза на НДК и каскадите пред Националния Дворец на Културата. На 6 април ще бъде пусната каскада

Киев разследва твърдения, че Кадафи финансирал изборна кампания на Тимошенко

http://www.mediapool.bg/kiev-razsledva-tvardeniya-che-kadafi-finansiral-izborna-kampaniya-na-timoshenko-news277708.html

Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) разследва твърденията, че покойният либийски лидер Муамар Кадафи е дарил 4 милиона евро за кандидат-президентската кампания на Юлия Тимошенко през 2010 г. Това съобщи във "Фейсбук" депутатът от "Блока на Петро Порошенко" Володимир Ариев, който оглавява украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), предадоха руски агенции и Ройтерс в четвъртък. Според публикация през февруари в панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат" Кадафи е финансирал изборни кампании на политици от цял свят. Базираното в Лондон издание твърди, че бившият президент на Франция Никола Саркози е получил 50 млн. евро от либийския лидер, американски политици са били финансирани с около 5 млн. евро, а представител на Кадафи е летял до Киев с частен самолет, носейки куфарче 4 млн. евро в брой за кампанията на Тимошенко, която впоследствие се оказва безуспешна. Пресслужбата на опозиционната партия на Тимошенко "Баткившчина" (Отечество) окачестви информацията като "безсмислица" и "невярна". Самата Тимошенко отрича твърденията на арабската медия, но те могат да й навредят, защото за момента тя изпреварва по рейтинг президента Петро Порошенко преди президентските избори, които трябва да са догодина. Юлия Тимошенко е била министър-председател на Украйна два пъти. Тя бе пратена в затвора по време на режима на бившия президент Виктор Янукович след съдебен процес, окачествен от западни лидери като нечестен. Тимошенко не успя да спечели президентските избори и през 2014 г., но според последно социологическо проучване тя има одобрение 18.7 на сто, а Порошенко - едва 15.6 на сто.

Русия обвини Фейсбук в цензура

https://frognews.bg/novini/rusiia-obvini-feisbuk-tsenzura.html

Руското правителство обвини Фейсбук в цензура. Според Кремъл на това се дължи отстраняването на акаунтите в социалната мрежа на редица руски медии.

Адвокат Василев: ЦСКА-София не трябва да плаща по казуса с FIFPro

http://clubz.bg/66350-advokat_vasilev_cska_sofiq_ne_trqbva_da_plashta_po_kazusa_s_fifpro

Адвокат Радостин Василев. Снимка Фейсбук

Популярният в спортните среди адвокат Радостин Василев е на мнение, че ЦСКА-София не бива да плаща на седмината играчи, заради които съюзът на професионалните футболисти (FIFpro) поиска УЕФА да не допусне "червените" до евротурнирите за стари дългове.

Вчера организацията обяви намерението на официалния си сайт. Според FIFpro борчът е на стойност 1 милион евро. Делата по казусите са загубени от ЦСКА още през 2015 г. във ФИФА или в Арбитражния спортен съд (КАС).

Тогава клубът вече беше в процедура по несъстоятелност, което осуети отнемането на точки от актива на "червените" във "В" група. Делото за фалита не е приключило.

Василев предлага да защитава ЦСКА-София безвъзмездно по казуса, независимо че не работи в клуба. Той заяви това във фейсбук, след което потвърди намерението си пред Клуб Z, както и всяка дума, която е написал във въпросния пост.

А там могат да се прочетат доста интересни неща.

Радостин Василев беше адвокат на ЦСКА по времето на "Титан", а при завръщането си на стадион "Българска армия" Александър Томов го освободи. Спечели няколко подобни дела точно във ФИФА и КАС. Последното по-известно дело беше на федерацията ни по вдигане на тежести срещу Международната федерация в Лозана. 

Глобата на щангистите беше намалена на половина и се избегна едногодишна дисквалификация от състезания. Василев беше в щаба на Любослав Пенев на конгреса на БФС през февруари.

Шестима миньори загинаха в Грузия

https://frognews.bg/svqt/shestima-minjori-zaginaha-gruziia.html

Шестима миньори са загинали, а трима са били ранени при срутване във въгледобивна мина в Западна Грузия, съобщи Би Би Си, позовавайки се на грузинското министерство на вътрешните работи. Инцидентът станал в мината Миндели в Ткибули, на 200 км западно от столицата Тбилиси.

Пирин победи Витоша в карето на Черно море

https://petel.bg/Pirin-pobedi-Vitosha-v-kareto-na-CHerno-more__258747

Пирин победи с 3:1 Витоша Бистрица в мач от 28-ия кръг на Първа лига. Двата тима са в карето на Черно море. Срещата стартира по добър начин ...

Спор за обезщетенията за безработица

https://petel.bg/Spor-za-obezshheteniyata-za-bezrabotitsa__258748

Промяна в правилата за отпускане на обезщетения за безработица предизвикаха недоволство. Тя е в сила от тази година и предизвиква горещи ...

Извънредно: Юлия Скрипал проговори!

https://petel.bg/Izvanredno--YUliya-Skripal-progovori-__258749

Юлия Скрипал е разпространила официално изявление от болницата, в която се възстановява. Нейните думи са публикувани от лондонската поли...

Родители оспорват новите правила за прием в първи клас

https://petel.bg/Roditeli-osporvat-novite-pravila-za-priem-v-parvi-klas__258750

Родители се оплакаха в Комисията за защита от дискриминация от принципа на уседналост за бъдещите първокласници. Правилата, въведени от ...

Женя, който извади 30 души от пожара в Кемерово: Не съм герой!

https://petel.bg/ZHenya--koyto-izvadi-30-dushi-ot-pozhara-v-Kemerovo--Ne-sam-geroy-__258751

Снимка: 168 часа  Всичко тънеше в мрак. Ако не познаваш терена, няма как да излезеш, разказва Женя. Аварийната система на сградата пищяла в ...

Нов футболист в групата на Спартак за мача в Русе

https://petel.bg/Nov-futbolist-v-grupata-na-Spartak-za-macha-v-Ruse__258752

Нов футболист влезе в групата на Спартак за утрешното гостуване на Локомотив от 15 часа в Русе. Това е дошлият от Септември (Тервел) централ...

Пловдив е първенец по мръсен въздух тази зима

https://frognews.bg/novini/plovdiv-parvenets-mrasen-vazduh-tazi-zima.html

В Пловдив са дишали най-много мръсен въздух през последния отоплителен сезон, съобщи Дарик радио.

Поддържат шадравана на „Независимост“ и сухите фонтани с 400 бона за 4 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=372066

За ремонт, експлоатация и техническа поддръжка на шадравана на площад „Независимост“, както и двата сухи фонтана на площад „България“ и до Операта, Община Варна е готова да плати 400 хил. лева за период от 4 години. Сумата ще бъде изплатена на един изпълнител, с който ще бъде сключено рамково споразумение.

"Мездрагейт" продължи с роднинско-партийни назначения

http://www.mediapool.bg/mezdrageit-prodalzhi-s-rodninsko-partiyni-naznacheniya-news277707.html

Завихреният от ГЕРБ кметски скандал "Мездрагейт" продължи в четвъртък с роднинско-партийни назначения на кмета Генади Събков. "Днес ще ви представим "Мездрагейт ІІ". Няма такава община в България. Триумф на "зетьо-шуро-баджанакизма. Червеният октопод, който души община Мездра. Всички червени уредени". Това обяви бившият депутат на ГЕРБ и неуспял шеф на комисията по досиетата Антон Тодоров от трибуната за изказвания в Народното събрание, заобиколен от няколко депутати от ГЕРБ. Всички те държаха диаграма с назначени от кмета Генади Събков роднини и активисти на БСП на различни длъжности в общината. Списъкът бе онагледен с цветна схема за връзките между общинарите, подобно на извадения преди време от БСП "дрийм тим" на Делян Добрев от ГЕРБ по случая "Хасковогейт". Назначенията в почти всяка община в България стават на принципа на роднини, приятели и партийни другари. София също не прави изключение, но най-тежко е положението в малките населени места, защото кръгът около кмета има лостове да се разправи с всеки, който го разобличи в нарушения. Шуробаджанашкият списък на "Мездрагейт" Антон Тодоров започна представянето на шуробаджанашкия списък на община Мездра. В Дирекция "Местни приходи" работи Пепа Христова, снаха на Наталия Христова, която е ръководител на БСП-жени и общински съветник и технически сътрудник на БСП. В Дирекция "Хуманитарни дейности"- Ива Петрова, майка на лидера на младежкото движение на БСП-Мездра доктор Веселин Петров. В Дирекция "Общинска собственост" - Цветослав Петков, сина на общински съветник от БСП през изминалия мандат Анета Петкова, която е назначена сега от кмета Събков за директор на Центъра за личностна подкрепа в Мездра. Дирекция "Екология" - Галина Иванова, която е съпруга на местния бизнесмен Мирослав Иванов, който е част от комитета, издигнал кандидатурата на кмета Събков на изборите през есента на 2015 г., каза Антон Тодоров и предаде палката на колегите с думите, че е твърде дълъг списъкът и няма да се справи сам. Така депутатът от ГЕРБ Александър Иванов продължи с представянето на списъка. Главен експерт "Сигурност" и отбранително-мобилизационна подготовка е Добромир Александров, член на бюрото на БСП и син на активиста Александър Тошов. Известно е, че Тошов е собственик на "Ритлите" АД, един от големите длъжници на НАП, каза депутатът от ГЕРБ. Той допълни, че Александров е назначен без конкурс от кмета на Мездра. В Отдел връзки с обществеността на общината работи Албена Миланова, бивш служител връзки с обществеността в Областна администрация Враца, пиар на областния управител Момчил Младенов, назначен от служебното правителство на Румен Радев. Тя е изключително близка до депутата от БСП Николай Иванов. Редакторът в общинския вестник Йордан Нанчев пък бил много близък с Мирослав Павлов, член на областното ръководство на БСП Мездра. Другите обявени от управляващите назначения включват секретарката на кмета Христина Петкова - съпруга на Цветослав Петков и снаха на Анета Петкова, която е общински съветник от БСП от предишния мандат. Христина Петкова е дъщеря на Николай Христов, строителен предприемач, известен от годините като много приближен до местната структура на БСП. БСП застава зад всеки свой кмет, оклеветен от ГЕРБ След като в сряда ръководството на БСП не излезе с позиция по случая, в четвъртък заместник- председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски коментира, че ГЕРБ загряват за местните избори догодина с клеветническа кампания срещу кметове от БСП. "Заставаме зад всеки един кмет на БСП, който работи в интерес на общината и спазва законите на страната. Ще защитаваме тези кметове, въпреки усилията, които се полагат от ГЕРБ за оклеветяването им", каза Свиленски. Той припомни, че през 2016 г. кметът на Мездра инж. Генади Събков е сезирал прокуратурата за всички вменени му предишния ден нередности около строежа на спортната зала. Неудовлетворени бизнес интереси В разпространено съобщение кметът на община Мездра Генади Събков посочва, че зад атаката на ГЕРБ стоят неудовлетворени интереси на свързан с управляващата партия местен бизнесмен. "Заради позицията си да не позволя на местен бизнесмен да придобие централния площад в Мездра, получих скалъпени обвинения от трибуната на Народното събрание", каза Събков в сряда по време на брифинга на недостроената спортна зала в Мездра. Той обаче не споменава името на бизнесмена, но добавя: "Жалко, че в тази кампания се включва г-жа Петя Аврамова (депутат от ГЕРБ – бел. ред.), използвайки политически натиск над общински съветници от Общинския съвет на Мездра за гласуване на незаконно решение-впоследствие отменено от съда". От съобщението на община Мездра не става ясно за какво решение на съветниците се говори (най-вероятно е за площада). Очевидно Петя Аврамова се е почувствала засегната и в четвъртък в парламента и попита дали кмета казва истината за спортната зала. Спортната зала се строи от 2014 г. от консорциум, в който влизат "Галчев инженеринг" и местния предприемач Тихомир Кръстев Лаковски. Към момента тя е на кота 0, като в нея са налети 5.7 млн. лв., по думите на кмета. Той твърди, че е прекратил договора с изпълнителя и е наложил запор на сметките на фирмата. Прокуратурата мълчи И докато ГЕРБ и БСП се замерят с компромати прокуратурата, въпреки че е сезирана за спортната зала на Мездра преди години, към момента не е излязла с официално съобщение какво се случва с разследването и дали има нарушения. По думите на кмета Събков делото е в Специализираната прокуратура.  

Около 160 хил. автомобила ще напуснат София за почивните дни

https://offnews.bg//obshtestvo/okolo-160-hil-avtomobila-shte-napusnat-sofia-za-pochivnite-dni-678194.html

Между 60 и 80 хил. автомобила се очаква да напуснат днес София. Още толкова ще напуснат столицата утре преди обяд. Това обяви началникът на "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев пред "Фокус".

Очаква се най-натоварен днес да е трафикът около 18 часа. 

"На бул. „Цариградско шосе“ трафикът е малко натоварен, колегите са на ръчно регулиране, светофарната
уредба е с включена жълта мигаща светлина. Старият път за Перник също е малко натоварен. Във всички
останали участъци засега е нормално движението", обобщи комисар Тенев. 

Той допълни, че на всички изходни артерии на София има полицейски патрулни автомобили, които регулират движението и проверяват за съмнителни лица, напускащи столицата, заради избягалите затворници.

"Колегите са наясно. Имат информация за избягалите затворници. Имат снимков материал. С еднократен преглед на автомобила може да се забележи дали има съмнителни лица, или не", обясни Тенев. 

Юлия Скрипал се подобрява с всеки ден

http://www.mediapool.bg/yuliya-skripal-se-podobryava-s-vseki-den-news277706.html

Юлия Скрипал, дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, която заедно с него бе отровена с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, заяви, че с всеки ден се чувства все по-добре, съобщиха световните агенции.   "Събудих се преди повече от една седмица и съм щастлива, че мога да кажа, че се чувствам все по-добре с всеки изминал ден", казва 33-годишната Юлия в изявлението, което е разпространено от нейно име от полицията в Лондон, уточняват агенциите.   "Сигурна съм, че вие разбирате, че целият този епизод е нещо дезориентиращо и се надявам, че ще уважавате моя личен живот и този на семейството ми по време на периода на моето възстановяване", допълва Юлия Скрипал.   Това е първо изявление на Юлия Скрипал след отравянето й на 4 март, отбелязват агенциите.    Малко преди това руската национална телевизия "Россия 1" разпространи запис на телефонно обаждане между Юлия Скрипал и нейна братовчедка Виктория. Автентичността на записа, не е потвърдена. В него обаче Юлия казва, че и баща й Сергей се подобрява.        Стенограма от разговорът, преведна от БГНЕС:   Виктория: Ало?   Предполагаемата Юлия: Здравей. Чуваш ли ме?   Виктория: Да, чувам те.   Предполагаемата Юлия: Аз съм Юлия Скрипал.   Виктория: О, Юлка това си ти! Разпознах гласът ти, но не бях сигурна. И какво, дали са ти телефон, нали?   Предполагаемата Юлия: Да, да.   Виктория: Благодаря ти господи! Юлка всичко наред ли е с теб?   Предполагаемата Юлия: Да, всичко е наред с мен.   Виктория: Виж, утре аз ще отида за (британска) виза, ще дойда при теб в понеделник.   Предполагаемата Юлия: Вики, никой няма да ти даде виза.   Виктория: Предполагам, но все пак.   Предполагаемата Юлия: Най-вероятно.   Виктория: Ако все пак ми дадат, трябва да знам къде мога да се срещна с теб и дали изобщо мога. Кажи ми, че мога.   Предполагаемата Юлия: Мисля, че не можеш. Такова е положението в момента, но ще обсъдим това по-късно.   Виктория: Знам, знам всичко.   Предполагаемата Юлия: По-късно, ще обсъдим всичко по късно. Всичко е наред, ще се видим по нататък.   Виктория: Това твоят телефон ли е?   Предполагаемата Юлия: Временен е. Всичко е наред, но ще видим как текат нещата и ще преценим по-нататък. Знаеш каква е ситуацията тук. Всичко е наред, всичко е поправимо и всички сме сме живи и се възстановяваме.   Виктория: Добре! Всичко наред ли е с баща ти?   Предполагаемата Юлия: Да всичко е наред. В момента той си почива и спи. Всички сме в добро здраве, няма непоправими неща. Много скоро ще бъда изписана. Всичко е наред.   Виктория: Целувки!   Предполагаемата Юлия: Чао.

Юлия Скрипал е казала, че всички се подобряват

http://nakratko.bg/category/25/157311/


Роднина на отровения бивш двоен агент Сергей Скрипал твърди, че е разговаряла по телефона с дъщеря му Юлия, което е първият й контакт с външния свят, откакто е в кома след атака от 4 март, съобщава "Гардиън".

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/04/05/3159061_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето днешното съдържание:<br /><br />Билет от 2 лева ще важи за цялата нощ в столичния градски транспорт<br /><br />Астрономи откриха 12 звездни черни дупки в центъра на Млечния път<br /><br />Жителите на Саудитска Арабия отново ще ходят на кино<br />Виа Крусис с пясъчни сцениФилм с Пенелопе Крус и Хавиер Бардем ще открие фестивала в Кан<br /><br />Ново издание на "Свирепо...

Четири линии на градския транспорт ще обслужват нощна София

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/chetiri-linii-na-gradskiia-transport-shte-obslujvat-noshtna-sofiia-258893/

И четирите линии ще имат обща спирка в центъра на града, а пътниците ще могат да се прекачват срещу един билет

КЗД образува производство срещу прокурор, обявил исляма за заплаха

https://www.actualno.com/society/kzd-obrazuva-proizvodstvo-sreshtu-prokuror-objavil-isljama-za-zaplaha-news_668322.html

Комисията за защита от дискриминация образува производство срещу наблюдаващия прокурор по делото срещу 13-те имами Недялка Попова, по сигнал на журналист. Сигналът е заради интервю на Попова, в което тя бе цитирана да казва, че "когато мюсюлманите станат 30% от населението у нас, "държавата ще е застрашена". Главният прокурор Сотир Цацаров определи това изказване за недопустимо и съобщи, че инспекторатът към прокуратурата ще разгледа случая. Пред БНР Попова уточни, че никога н

Юлия Скрипал извън болницата, благодари за грижите

https://frognews.bg/novini/iuliia-skripal-izvan-bolnitsata-blagodari-grijite.html

”Благодарна съм за проявения интерес и за многото пожелания за възстановяване, които получавам”, се казва в изявление на Юлия - дъщерята на бивш двоен агент Сегрей Скрипал. Изявлението беше публикувано от полицията в Лондон.

КЗД образува производство срещу прокурор Недялка Попова

http://nakratko.bg/category/58/157310/


Комисията за защита от дискриминация образува производство  срещу наблюдаващия прокурор по делото срещу 13-те имами Недялка Попова, по сигнал на журналист.

Крокодили охраняват мавзолей с танцуващи шийди в Пакистан

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6801226

Крокодили охраняват мавзолей с танцуващи шийди в ПакистанКато танцуват с боси крака в мавзолей, охраняван от крокодили, и пеят на езика суахили, стотици шийди - пакистанци с африканско потекло, участват във фестивала "Шийди Мела", който ги свързва с далечните им корени, предаде Франс прес. За много от тях мавзолеят на шейх Хафез Хаджи Хасан ал Маруф Султан Мангопир, известен също като Пир Манго,

Спас Гърневски: Пловдив е непримирим за сделката с панаира

https://frognews.bg/novini/spas-garnevski-plovdiv-neprimirim-sdelkata-panaira.html

Настояваме за мащабна и прецизна, нова и независима проверка на приватизацията на Пловдивския панаир, ”глътнала” над 1 милиард лева. Това заяви в предаването ”Лице в лице” Спас Гърневски, депутат от ГЕРБ, бивш кмет на Пловдив от СДС.

Най-натоварен ще е трафикът към 18.00 часа, 60 000 - 80 000 коли напускат София

https://www.actualno.com/sofia/naj-natovaren-shte-e-trafikyt-kym-1800-chasa-60-000-80-000-koli-napuskat-sofija-news_668318.html

Най-натоварен ще е трафикът към 18.00 часа, между 60 000 и 80 000 автомобила ще напуснат столицата. Това каза комисар Тенчо Тенев, началник на ,,Пътна полиция’’ към СДВР. „На бул. „Цариградско шосе“ трафикът е малко натоварен, колегите са на ръчно регулиране, светофарната уредба е с включена жълта мигаща светлина. Стария път за Перник също е малко натоварен. Във всички останали участъци засега е нормално движението“, заяви комисар Тене

Белчев иска футболистите му да загърбят емоциите срещу "Лудогорец" (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/05/3159034_belchev_iska_futbolistite_mu_da_zagurbiat_emociite/?ref=rss


Треньорът на ЦСКА Стамен Белчев иска футболистите му да са спокойни и да загърбят емоциите си в мача с "Лудогорец". Според него големият коз на отбора му е силният колектив.<br /><br />"Основното е да не ни водят емоциите. Трябва да сме спокойни. Мачът е важен, но има много мачове до края. Напрежение не трябва да има, когато излязат на терена, защото това пречи да покажеш истинското си лице. Футболистите трябва да излязат уверени и със самочувствие и да победим",...

Комисията по дискриминация подхвана прокурора на 13-те имами

https://frognews.bg/novini/komisiiata-diskriminatsiia-podhvana-prokurora-13-imami.html

Комисията за защита от дискриминация образува производство срещу наблюдаващия прокурор по делото срещу 13-те имами Недялка Попова, по сигнал на журналист.

Предлагат Ердоган за почетен жител на сръбския град Нови пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801228

Предлагат Ердоган за почетен жител на сръбския град Нови пазарПрезидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да стане почетен гражданин на Нови пазар, главния град в сръбската област Санджак, предложиха общинските съветници от Партията на справедливостта и помирението на Муамер Зукорлич, предаде Танюг, цитирана от БТА. По повод 20 април, Деня на град Нови пазар, Ердоган да получи Плакета на почетен гражданин и

Снимката, трогнала милиони: Момченце пази сестричката си от въздушните удари в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801221

Снимката, трогнала милиони: Момченце пази сестричката си от въздушните удари в СирияСнимка, на която се вижда как невръстно момченце пази малката си сестричка от въздушните удари в Сирия, трогна милиони хора по света. Кадърът е разпространен от журналист и събра хиляди коментари, и споделяния. "Това е толкова сърцераздирателно да го видиш. Децата заслужават детство, изпълнено с любов и защита, а не бомби, картечници,

Цитат на деня: Феновете на "Левски" сега са толкова очукани, че на всяка победка ще се радват

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/04/05/3158977_citat_na_denia_fenovete_na_levski_sega_sa_tolkova/?ref=rss


"Аз знам само един начин на работа във всяка сфера на живота - печелившия. Защото на нашите фенове не им трябва в момента да играеш някакъв страхотен, прекрасен футбол, да плетеш страшни комбинации и да губиш. Те в момента толкова са очукани, че на всяка една победка ще се радват с цялото си сърце."<br /><br />Това заяви бившият изпълнителен директор на "Левски" Наско Сираков в предаването "Ники Кънчев шоу" по "Дарик". Той коментира с критичен...

Бившият бразилски президент ще трябва да влезе в затвора

http://nakratko.bg/category/25/157308/


Върховният съд в Бразилия отхвърли рано тази сутрин с 6 на 5 гласа молбата на бившия президент (2003 – 2010 г.) Луиз Инасио Лула да Силва да не влиза в затвора, докато обжалва присъда за корупция, съобщи Ройтерс.

Румен Радев: България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Молдова

http://nakratko.bg/category/59/157307/


„България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Молдова“, заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна със заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Република Молдова Юрие Лянка.

Оперираха 92-годишна жена с рядък тумор

http://dnes.dir.bg/news/tumor-umbal-burgas-27024198

Съдови хирурзи от УМБАЛ-Бургас оперираха успешно 92-годишна пациентка с голям тумор на ръката, съобщиха от болницата.

Грозен шперплат „крие“ пеещия и светещ фонтан във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372068

Най-много до месец, най-големият фонтан в центъра на Варна трябва да върне стария си блясък. До началото на май зазименото съоръжение на площад „Независимост“, трябва да бъде стегнато и обновено за лятото. Поддържащата фирма има ангажимент да отстрани повредите, да освежи замазката и да го напълни с вода.

40,6% от българите имат нагласата да платят малка сума за саниране на жилищата си

http://econ.bg/Новини/40-6-от-българите-имат-нагласата-да-платят-малка-сума-за-саниране-на-жилищата-си_l.a_i.760071_at.1.html

40,6% от българите имат нагласата да платят определен процент от санирането сами. Това показват резултатите от проучване на „Екзакта рисърч груп" за...

Част от паркинга до националния стадион "Васил Левски" ще бъде платен

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/04/05/3159019_chast_ot_parkingut_do_nacionalniia_stadion_vasil/?ref=rss


Паркирането в дясната част до Националния стадион "Васил Левски" до метростанцията вече ще бъде платено, като достъпът на автомобили ще бъде ограничаван с бариера. В зоната ще има 100 паркоместа, като през събота и неделя в 44 от тях ще се разполага пазар за ски, велосипеди и други спортни стоки.<br /><br />Това решение взе днес Столичният общински съвет по предложение на съветниците Николай Стойнев (ГЕРБ), Милка Христова (БСП) и Карлос Контрера (ВМРО). Преди заседанието...

Хванаха шофьор без книжка и с 33 акта

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/hvanaha-shofior-bez-knizhka-i-s-33-akta-6081067

Влезлите му в сила наказателни постановления са за 10 160 лв., които не са платени

Кипър ще протестира срещу строителството на АЕЦ в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801222

Кипър ще протестира срещу строителството на АЕЦ в ТурцияКипър ще подаде възражение срещу строителството на първата атомна електроцентрала в Турция на няколко десетки километра от острова, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на кипърското правителство Продромос Продрому заяви днес, че външното министерство ще протестира срещу бъдещата работа на централата на турския бряг на Средиземно море, предава БТА.

Топ 10 на най-опасните за туристи страни

http://dnes.dir.bg/news/klasatzia-zastrahovy-27024194

Британската застрахователна компания International SOS and Control Risks създаде карта за най-опасните страни в света за туристи.

Хванаха шофьор без книжка с 33 акта за 10 160 лева

https://frognews.bg/novini/hvanaha-shofjor-bez-knijka-33-akta-10-160-leva.html

48-годишен мъж от шуменското село Царев брод се оказа истински рецидивист в погазването на Закона за движение по пътищата. Шофьорът е хванат от полицаите в Нови пазар, докато управлявал ”Ауди” с отнета книжка, съобщи Дарик.

Четирима души са загинали при стрелба в турски университет

http://www.cross.bg/yniversiteta-zaginali-yniversitet-1571925.html

/КРОСС/ Университетски служител е убил с огнестрелно оръжие четирима свои колеги в университет в западния турски град Ескишехир, предава Hyriet. Нападателят е задържан. Четиримата загинали са заместник-декан, факултетен секретар и двама лектори в университета Османгази. Това е потвърдено от ректора на университета Хасан Гонен. Според местни медии нападението е предизвикало паника в университета. Все още не са ясни мотивите на нападателя, който е бил служител в педагогическия факултет на учебното заведение. Полицията в момента го разпитва.    

Пожар опустоши голяма болница в Истанбул (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/pozhar-opustoshi-goliama-bolnica-v-istanbul-video-2089479

Голям пожар е избухнал днес в болница в Истанбул, съобщава АФП, като се позовава на турските медии. Пациентите са били бързо евакуирани от медицинския персонал. Причината за пожара не е установена, съобщава БНТ.

Лавров: Ще приемем резултатите от разследване за Скрипал само, ако участва и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801199

Лавров: Ще приемем резултатите от разследване за Скрипал само, ако участва и РусияНие ще приемем резултатите от всяко разследване на отравянето на бившия полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, в което Русия вземе равноправно участие, каза пред журналисти в Москва днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Това разследване трябва да бъде прозрачно и да не е секретно, подчерта той.

Модният дизайнер Марк Джейкъбс се сгоди за приятеля си (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/modniiat-dizajner-mark-dzhejkybs-se-sgodi-za-priiatelia-si-video-2089480

Американският моден дизайнер Марк Джейкъбс се сгоди за приятеля си Чарли Дефранческо в мексикански ресторант за бързо хранене от веригата "Чипотле", съобщават Би Би Си и Асошиейтед прес.


Материалът /Видео/ Орлетата разбиха Витоша Бистрица с три гола е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Каква е истината за Юлия Кръстева?

http://www.mediapool.bg/kakva-e-istinata-za-yuliya-krasteva-news277704.html

Под заглавие "Истината на досиетата" седмичникът "Ди Цайт" помества обширна статия по случая Юлия Кръстева. Най-интересното в нея е телефонното интервю, което тя е дала на вестника и което е интегрирано в статията. Експертите действително смятат, че досието на Юлия Кръстева е автентично, но не и особено обременяващо. То не съдържа, според тях, недвусмислени доказателства за доброволна агентурна дейност на известната интелектуалка. Въпреки това досието е важен документ за лудницата на 20 век, пише "Ди Цайт".  За пръв път през живота си Кръстева се вижда представена в лоша светлина. Кой се интересува от нейните многобройни награди и почести, когато става дума за шпионаж? Историята е твърде понятна и се разпространява със светкавична бързина. И тази история е следната: една млада, красива и бедна българка пристига през 1965 г. в Париж. И скоро левият интелектуален елит на френската столица е в нозете й. По-късно тя въодушевява и либерален Ню Йорк. А в действителност същата тази бляскава интелектуалка е била само дребна шпионка от България?! "Постфактическа политика" В нашия телефонен разговор, продължават по-нататък авторите на публикацията, Кръстева казва нещо съвсем различно от онова, което казва „Сабина“ според досието: „Никой не ме е разпитвал преди заминаването ми за Франция. Вероятно някой от апарата се е застъпил за мен. Никога не съм се опитвала да разбера точно". "Лицето в това досие не прилича на мен. То не ме докосва и все пак ме скандализира", казва Кръстева в телефонното интервю за "Ди Цайт". Същевременно тя съзнава, че тоталното отричане не помага. Досието изглежда „автентично“ и в нейните очи, но тя категорично се съмнява в истинността на съдържанието му. „Аз имам един голям въпрос към Комисията [по досиетата]: проверили ли са те дали тъй наречените факти, за които става дума тук, не са били манипулирани от авторите?".  Кръстева не е сигурна, четем по-нататък в публикацията, дали ще може да продължи необезпокоявано досегашното си ежедневие и работа - или ще трябва да се заеме сериозно с отправените й обвинения. Едно не може да приеме: „Дали са ми номер! Все едно, че като на затворник са ми татуирали някакъв номер на ръката", възмущава се тя. „Явно комунистите още тогава са се занимавали с постфактическа политика". Кръстева не е съгласна с оневиняващата я позиция, че през 70-те, както преди това и в София, тя действително е разговаряла с българските другари, но без да подозира, че тези разговори ще прераснат в досие от тайните служби. Тя продължава да държи на собствената си версия, посочва "Ди Цайт".  "Илюстрация на полицейските методи в служба на един тоталитерен режим" Кръстева, четем по-нататък, не може да си обясни наличието на своето досие по друг начин, освен като изфабрикувано от неговите автори. Още в края на 60-те тя била вече известна фигура в Париж. Всички я познавали. Поддържала тесни връзки с иконите на френския структурализъм, с Дерида и Фуко. Още през 1970 Ролан Барт публично хвалел теорията й за интертекстуалността. Нямало нищо вярно в твърденията за срещи в някакво си „скривалище“ или в кафене "Клозери дьо Лила". Тя твърди, че не познава агента Лука Драганов, до когото е изпратила картичка от Брюксел: „Не познавам този човек, името му не ми говори нищо". Още една измислица: в досието пише, че по време на Пражката пролет тя заела страната на БКП. Глупости, заявява Кръстева. Навремето заемала позицията на ревизионист, не била срещу Пражката пролет, а срещу линията на Съветския съюз, посочва Кръстева в интервюто за "Ди Цайт". „Те правят от мен човек, какъвто аз не съм", протестира авторката на легендарната книга „Чужденци на самите себе си". „Пълно с грешки!", възмущава се Кръстева, но особено се ядосва, че тъкмо „Ню Йорк Таймс" в статията си по случая се въздържа от всякаква оценка за истинността на обвиненията. „Това досие е идеална илюстрация на полицейските методи в служба на един тоталитарен режим", пише тя в своята интернет страница. Юлия Кръстева преминава в контранастъпление, заключават авторите на публикацията в "Ди Цайт". *Анализът на "Ди Цайт" е преведен и обобщен от Дойче Веле.

Асистент откри стрелба в университет в Турция, четирима загинаха

https://offnews.bg//sviat/asistent-otkri-strelba-v-universitet-v-turtcia-chetirima-zaginaha-678190.html

Асистент в университета "Османгази" в северозападната турска провинция Ескишехир откри стрелба във висшето училище, Съобщи Си Ен Ен Тюрк. 

Четирима души са загинали. 

Жертвите са помощник-декан, секретар на факултет, преподавател и служител от персонала. 

Стрелецът е задържан.

За момента мотивите за стрелбата не са известни. 

Според турски медии той е щял да бъде уволнен. 

Президентът: Ще продължим да подкрепяме европейската перспектива на Молдова

https://www.actualno.com/politics/prezidentyt-shte-prodyljim-da-podkrepjame-evropejskata-perspektiva-na-moldova-news_668308.html

„България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Молдова“, заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна със заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Република Молдова Юрие Лянка, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Румен Радев потвърди и готовността на страната ни да подпомага започнатите от Молдова реформи в областите на върховенството на закона, доброто уп

Жп Тракция и две поддържащи оферти играят за златния търг на БДЖ

https://offnews.bg//ikonomika/zhp-traktcia-i-dve-poddarzhashti-oferti-igraiat-za-zlatnia-targ-na-bdz-678184.html

Не една, не две, а цели три оферти са получени за обществената поръчка за ремонт на 9 локомотива, при която БДЖ ще ремонтира почти изцяло 9 локомотива, а 4 милиона лева ще заминат към частна фирма. 

Ювелирната схема за насочване "в правилна посока" на парите на българския данъкоплатец бе описана подробно в разследването на OFFNews "БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора", а от два от общо трите ремонтни жп завода у нас - "Експрес Сервиз", Русе и "БДЖ-Кончар", на нарочна пресконференция потвърдиха, че иде реч за нагласена процедура с предизвестен победител.

"Получените оферти са три. На "Жп Тракция", на румънската "Електропутере Вефеу" и на "ТБД-Товарни превози", заявиха от пресслужбата на БДЖ в отговор на запитване на OFFNews.

Процедурата „Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД за тригодишен период” беше удължена от БДЖ с две седмици след като в първоначално обявения срок от държавния жп превозвач бе получена само една оферта.

Веднага след това източници на OFFNews коментираха, че се търси втора оферта, именно от Румъния, която да послужи като "смокинов лист" за това, че процедурата е конкурентна и че за нея има и друг кандидат освен "Жп Тракция" (виж тук).

Появата на третия кандидат "ТБД-Товарни превози" по-скоро е изненада. Тази компания е железопътния превозвач на бобовдолския енергиен бос Христо Ковачки. Проблемът обаче е, че това дружество няма сертификат за поддръжка на подвижен състав, което е квалификационно изискване за участие в процедурата.

Собственик на "Жп Тракция" е Николай Кръстев, който е бивш заместник на шефа на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) Веселин Василев по времето когато той е управлявал жп компания, свързана с известния бизнесмен Васил Божков. Именно Василев издава лиценз за извършване на жп ремонти на бившия си заместник за извършване на ремонт на локомотиви, а компанията веднага започва да печели на конвейер апетитни обществени поръчки на БДЖ.

След разкритията на OFFNews за скандалните условия по тази обществена поръчка министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на процедурата.

Проверката се извършва от Звеното за вътрешен одит към МТИТС, но все още от него не са обявени резултати.

Пари от застраховките за дом и кола да отиват за покриване на щети в земеделието, предвижда нов закон

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/05/3159043_pari_ot_zastrahovkite_za_dom_i_kola_da_otivat_za/?ref=rss


Министерството на земеделието предлага пари по доброволните застраховки "Автокаско" или имуществените застраховки срещу пожар да отиват за изплащане на щети от бедствия по продукцията на земеделски производители, съобщава "Медиапул". Концепцията за нов Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието е предложена за обществено обсъждане. От Асоциацията на българските застрахователи обаче се обявиха против идеята.<br /><br...

Наско Сираков: В Левски се правят грешки в продължение на 10 години

https://offnews.bg//futbol/nasko-sirakov-v-levski-se-praviat-greshki-v-prodalzhenie-na-10-godini-678192.html

Легендата на Левски Наско Сираков коментира темите в българския футбол в предаването на Ники Кънчев по "Дарик". Бившият изпълнителен директор на "сините" сподели, че тимът допуска грешки вече 10 години.

"Когато Левски не върви, първото име, което идва на преден план, е Наско Сираков, но това не е така. За разлика от ЦСКА, синята общност е на другия полюс - обезверена е, включително и аз. Играта на отбора не върви, правят се грешки в продължение на 10 години, на Спас Русев начинът му на работа бил различен от този на Наско и Мъри.

Зная печелившия начин на работа, на феновете им трябват победи, те ще се радват с цялото си сърце. В Лудогорец организацията е феноменална - финансово обезпечени са, имат страхотна база, играят най-добрия футбол в България, но е минус, че нямат представител в националния отбор.

Това е удоволствие на собствениците им, но не виждам принос за нашия футбол. ЦСКА е на гребена на вълната. Поне до утре вечер, имат шансове за титлата, в борбата са. Предстоят им тържества, обединени са, с изключение на 200 човека.

Не ми беше толкова трудно да стана шампион със Славия. В Славия залагат максимално на млади футболисти. Това лично на мен ми харесва, но има нещо друго, което не ми харесва - не искат или не могат да задържат тези футболисти 4-5 години, за да ги развият", каза Сираков.

Юлия Скрипал вече извън кома: Чувствам се все по-добре, събудих се преди повече от седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801175

Юлия Скрипал вече извън кома: Чувствам се все по-добре, събудих се преди повече от седмицаЮлия Скрипал, дъщерята на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, която заедно с него бе отровена с нервнопаралитично вещество в Солсбъри на 4 март, заявява, че с всеки ден се чувства все по-добре, предадоха световните агенции. "Събудих се преди повече от една седмица и съм щастлива, че могат да кажа, че се чувствам все по-добре с всеки изминал ден",

БСП честити Възкресение Христово на Велики четвъртък

http://www.mediapool.bg/bsp-chestiti-vazkresenie-hristovo-na-veliki-chetvartak-news277703.html

Любопитен момент се разигра в четвъртък в пленарната зала на парламента. Тъй като заради предстоящия Великден депутатите се оттеглят във ваканция до 17 април, някои от парламентарните групи решиха да прочетат свои декларации от трибуната. Безспорно най-запомняща се беше тази на БСП, след като от левицата решиха да честитят на гражданите Възкресение Христово на Велики четвъртък. "Изконен е стремежът за възраждане и създаване на по-добри възможности за всички хора и всички страни. Нужно е ние, които водим народа, да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото и за мира между човеците. Светли да са Великденските празници за всички! Здраве и благополучие! Повече доброта и вяра в дните ни! Честито Възкресение Христово", пламенно зачете депутатът Васил Антонов. "Сега сме в едни от най-важните дни на годината, в които може да се погрижим за душевността си. Това са дните от Страстната седмица, които напомнят за последната от житейския път на Христос на Земята. Редно е отново да разчетем посланията, отговаряйки си на въпросите: Защо Той изгони търговците от храма, които вместо в дом за молитва го бяха превърнали в тържище и намираме ли аналогия с храма, в който се намираме ние? Защо Юда продаде учителя си за 30 сребърника и по време на Тайната вечеря извърши предателство, като чрез целувка Го посочи на войниците?! Защо Христос понесе мъченията и болката, които получи от нас – хората, като отплата за мисията си да помага и да прави този свят по-добър и често с работата си не предизвикваме ли страдание, ние, често с работата си не предизвикваме ли болка на хората чрез последствията от нашите непремислени, а често премислени действия", се казваше още в декларацията на партията, наследила бившата БКП. "Предателствата и продажбите са част от битието ни. Сякаш свикнахме с тях и ги отминаваме с лекота. Днес, Възкресението – житейското и библейското, не е само след смъртта. То е надежда, че след всяко зло идва добро, че след всяко страдание има радост, че всеки разкаял се получава прошка и втори шанс. На това ни учат православните ценности. Нека в делниците по-често се обръщаме към тях и ги следваме! Днес живеем в размирен свят. Световните и регионалните конфликти следват един след друг и са твърде близо до нас. Ние, съзнателно или не, чрез действие или бездействие, сме част от тях", добави депутатът Антонов.

От стотици бармани, сервитьори, готвачи и камериерки има нужда Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372038

Бармани, сервитьори, готвачи и камериерки се търсят на трудовия пазар във Варна месец преди началото на активния летен туристически сезон. Това съобщиха от Бюрото по труда в морския град за Moreto.net. Набират се още хигиенисти, общи работници, работници кухня и за зареждане на рафтове.

Китай открива най-големия мост на света (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801137

Китай открива най-големия мост на света (Видео, снимки)Китай е предприел няколко мегапроекта, които ще трансформират градовете му. Поднебесната империя никога не спира да изумява с колосалните начинания, които инженерите й предприемат. През следващото десетилетие Китай ще насърчи 250 души, да мигрират към големите мегаполиси на страната, съобщава Business Insider.

Комисията за защита от дискриминация се захвана с пазарджишката прокурорка

http://www.mediapool.bg/komisiyata-za-zashtita-ot-diskriminatsiya-se-zahvana-s-pazardzhishkata-prokurorka-news277702.html

Комисията за защита от дискриминация реши в четвъртък да се захване с интервюто на прокурор Недялка Попова от Пазарджик, в което тя казва, че мюслюманите са заплаха за националната сигурност. Сигналът е подаден от журналист от сайта "Дневник". Поведението на прокурор Попова се проверява и от прокурорския инспекторат.   В интервюто прокурорката на практика се обяви за религиозна хигена, заявявайки, че когато мюсюлманите достигнат 30% от населението на България, "държавата ни вече е застрашена".   "Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура", добави още прокурорката на 23 март, допускайки, че Турция можела да предприема военна офанзива срещу страната ни.   Изказването ѝ провокира Главното мюфтийство и ДПС да изпратят сигнали до главния прокурор, който уточни, че се е запознал със случая и сам, четейки "като всеки гражданин" медийни публикации. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че прокурорката е "противопоставила по един много недопустим начин българските граждани на християни и мюсюлмани".

Назарян: Нито съм катастрофирал, нито съм пострадал

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6801046

Назарян: Нито съм катастрофирал, нито съм пострадалАрмен Назарян прие с усмивка, но и гняв, писанията, че е пострадал при автомобилна катастрофа на булевард "Черни връх" в столицата вчера, съобщи сайтът на федерацията по борба. "Как съм пострадал, като днес сутринта играх с момчетата на баскетбол?", попита ядосан треньорът на националите по класическа борба.

България вероятно ще загуби 30 млн. лв. от европарите за наука

http://www.mediapool.bg/bulgaria-veroyatno-shte-zagubi-30-mln-lv-ot-evroparite-za-nauka-news277701.html

България може да загуби поне 15 млн. евро или около 30 млн. лева от евросредствата за наука заради бавното им усвояване. Това стана ясно от отговор на министъра но образованието Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол в четвъртък. Средствата, поставени под риск, са от резерва по оста за наука от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Те може да бъдат използвани, ако до края на годината бъдат постигнати заложените при старта на програмата цели за 30% усвоени евросредства. Почти сигурно е обаче, че това няма да се случи и резервът от около 30 млн. лева ще бъде загубен. За инвестиции в научна инфраструктура са заделени над 526 млн. лева по програмата за образование до 2020 г. До момента не е усвоен нито лев, а първите договори бяха подписани в последните месеци - четири години след старта на програмата. Те са за центрове за върхова наука и такива за приложни изследвания. До договорите се стигна след двегодишна сага с оценяването на проектите, което доведе и до забавянето, което няма как да бъде наваксано. Общо договорените до момента инвестиции в научна инфраструктура са за 265 млн. лева при предварително заделен ресурс от около 350 млн. лева. Остана свободен ресурс, тъй като не във всички сфери, в които трябваше да бъдат финансирани центрове, имаше избрани кандидати. Според министъра на образованието свободният ресурс е 87 млн. лева и тепърва ще се решава как да се оползотвори. Единият вариант е средствата да бъдат насочени към проекти, които са попаднали в резервния списък при класирането на предложенията. За това трябва решение на комитета за наблюдение на програмата. Другият вариант е парите да бъдат прехвърлени към програмата за бизнеса "Иновации и конкурентоспособност", за което се иска разрешение от Европейската комисия. Вълчев увери, че тези средства няма да бъдат загубени. Все още обаче остава проблемът със замразените плащания за наука и образование от Европейската комисия. Парите бяха спрени временно през февруари миналата година и от тогава изплащането на парите по проектите става за сметка на националния бюджет. Поредният очакван срок за размразяване на парите от Брюксел е краят на април или началото на май. Средствата бяха замразени  заради нарушения при управлението на оперативната програма от Министерството на образованието и науката. За да бъдат пуснати, правителството създаде специална агенция, която да управлява парите за наука и образование, доброволно реши да се откаже от 5 млн. лева и намали бюджета на вече изпълняващи се проекти с 50 млн. лева. Проверката на Европейската комисия на направеното е била през миналата седмица и се очаква решение за отпушване на програмата.

В Украйна проучват дали Юлия Тимошенко е получила милиони евро от Кадафи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801156

В Украйна проучват дали Юлия Тимошенко е получила милиони евро от КадафиНационалното антикоррупционно бюро на Украйна (НАБУ) разследва твърденията, че покойният либийски лидер Муамар Кадафи е дарил няколко милиона евро за кандидатпрезидентската кампания на Юлия Тимошенко през 2010 г. Това съобщи вчера във "Фейсбук" депутатът от "Блока на Петро Порошенко" Володимир Ариев,

С по 50 лв. годишно ще расте минималната заплата

https://frognews.bg/novini/50-godishno-shte-raste-minimalnata-zaplata.html

С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в средносрочната бюджетна прогноза, публикувана на сайта на Министерството на финансите. През 2021 година също ще има увеличение, но то ще е от 40 лева. Тогава размерът на минималното възнаграждение ще бъде 650 лева, предаде БНР.

Мариела, Гичка и Нина влизат във Великденски кулинарен трибой

https://www.vesti.bg/lyubopitno/mariela-gichka-i-nina-vlizat-vyv-velikdenski-kulinaren-triboj-6081064

Ернестина Шинова, Андрей Слабаков, Мария Гроздева, Валери Григоров, Ники Кънчев, Милен Цветков и Миролюба Бенатова са специални гости в ресторанта на Hell’s Kitchen България тази вечер

Четирима души са загинали при стрелба в турски университет

http://nakratko.bg/category/25/157304/


Четирима души са били убити, а други трима – ранени при стрелба в университет в западния турски град Ескишехир, предаде Ройтерс. Нападателят е задържан. Той е убил университетски служител и е открил огън по свои колеги.

Молбите за помощи при безработица в САЩ се увеличават

http://econ.bg/Новини/Молбите-за-помощи-при-безработица-в-САЩ-се-увеличават_l.a_i.760067_at.1.html

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши доста рязко през последната седмица, но въпреки това остава недалеч от...

Антикорупционният шеф се жали от погазено право да атакува съда

http://www.mediapool.bg/antikoruptsionniyat-shef-se-zhali-ot-pogazeno-pravo-da-atakuva-sada-news277700.html

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че Съюзът на съдиите в България (ССБ) е погазил основните му човешки права. Той адресира жалбата си до парламента, Висшия съдебен съвет и Европейската комисия. Преди ден ССБ обяви, че независимостта на съда е била застрашена от коментарите на Георгиев по делото, заведено от комисията срещу Цветан Василев. Повод за критиката на съдиите бяха коментарите на Пламен Георгиев пред сайта "Правен свят" срещу решението на Софийския градски съд (СГС) да стопира делото за конфискация срещу банкера. Делото спря заради отправено преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург за това дали българският закон за гражданска конфискация отговаря на европейските стандарти. Делото ще продължи след получаване на отговор. В интервюто Пламен Георгиев казва, че това решение на съда е смущаващо, обвинява магистратите в лъжа и призовава всички останали съдии да чуят аргументите, които излага в изказването си пред медиите. След тази позиция на Георгиев последва серия от публикации в медии, споделящи редакционната политика на медийната група на Делян Пеевски. Те бяха насочени срещу градския съд и лично срещу съдията, отправил преюдициалното запитване. Съюзът на съдиите коментира, че отправянето на преюдициалното запитване е "право" на съда, а Георгиев "внушава, че българският съд е некомпетентен, зависим, обвързан, както и че института на преюдициалното запитване е в тежест на Българската държава". ССБ допълва, че подобни коментари от висш държавен служител поставят под съмнение принципите, на които се гради ЕС и върховенството на правото. Позицията на съдийския съюз е определена от Пламен Георгиев като "грубо погазване на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи". Той цитира конвенцията, че "всеки има право на свобода на изразяването на мнения, което включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи“. "Нещо повече, концепцията, че ръководител на висш държавен орган трябва да търпи ограничения в свободата на мнение, нарушава чл. 14 от Конвенцията, според който упражняването на права не може да бъде обект на дискриминация по никакъв признак", казва Пламен Георгиев. От позицията му излиза, че всеки в изпълнителната власт може да плюе или да дава акъл на съда как да си върши работата и това да не смята за намеса в независимостта на съда, а за лично мнение. В позицията на Пламен Георгиев се уточнява, че той не бил казал на съда как "правилно" да реши делото срещу Цветан Василев. В същото време той изразява надежда всички съдии да чуят аргументите му с надеждата да ги съобразят, когато решават делата на антикорупционната комисия. "Разбира се, право на СГС е да отправи такова запитване, но това не задължава никой друг съд да се съобразява с него. Ако съдиите по делата, които в момента водим, споделят моите аргументи, не би трябвало да спират висящите дела на комисията. Надявам се, че аргументите, които изтъкнах, ще бъдат чути. Лично за мен те няма как да бъдат оборени, тъй като говоря с факти", казва Георгиев. По закон съдът се вслушва в аргументи, когато те бъдат споделени в съдебната зала, а интервюта с подобен уклон могат да минат за оказване на влияние на съда през медиите. Пламен Георгиев напомня, че на директен журналистически въпрос дали вижда скрит умисъл в действията на съдиите от Софийския градски съд е отговорил: "Не мога да коментирам такъв въпрос, просто излагам фактите". "Поради тази причина изводът в писмото на Съюза на съдиите в България "може да се приеме, че в цялост интервюто внушава, че българският съд е некомпетентен, зависим, обвързан“ е извод в сферата на личното мнение и усещанията, с които българското законодателство не се занимава", казва Георгиев. Той излага и редица твърдяни факти в защита на своята теза - от над 20 искания на страни по дела за преюдициални запитвания до съда в Люксембург това е второто, уважено и изпратено от български съд. Запитването до Люксембург е изпратено две години след внасянето на иска срещу Цветан Василев, а делото не е почнало по същество. Въпросите по запитването повтарят тезата на защитата. "Идеята, че представителите на една от властите в страната не могат да бъдат критикувани и следователно са априори непогрешими нарушава всички демократични принципи, на които се основава Европейският съюз, от който България е част. Тази идея за непогрешимост не би следвало да се толерира, независимо дали произтича от представител на законодателната, изпълнителната или съдебната власт", пише Пламен Георгиев.

Полицията хвана зад волана шофьор без книжка с 33 акта за 10 000 лв.

https://www.actualno.com/society/policijata-hvana-zad-volana-shofior-bez-knijka-s-33-akta-za-10-000-lv-news_668305.html

48-годишен мъж от шуменското село Царев брод се оказа истински рецидивист в погазването на Закона за движение по пътищата. Шофьорът е хванат от полицаите в Нови пазар, докато управлявал "Ауди" с отнета книжка. При проверката се оказало, че документа му е отнет, тъй като му били свършили точките. Мъжът е в полицейските пътни хроники от 2003 година и зад гърба си има шофиране след употреба на алкохол, превишена скорост, неправилно паркиране и каране без книжка. За тези провинения има 3

Вирусна инфекция е вкарала децата от хотела в Добринище в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801144

Вирусна инфекция е вкарала децата от хотела в Добринище в болницаВирусна инфекция вероятно е причинила неразположението на децата, които бяха настанени в хотел в Добринище в началото на седмицата. Минаха 48 часа от изследванията на взетите проби и можем да кажем, че няма бактериално замърсяване, няма патологична микро флора, съобщи директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов, цитиран от БТА.

Омбудсманът Мая Манолова боядиса 500 яйца с дечица на Велики четвъртък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6801133

Омбудсманът Мая Манолова боядиса 500 яйца с дечица на Велики четвъртък
До тук събраните средства от Националната кампания „Великден за всеки“ са над 400 000 лв., плюс тонове храна, които още не сме успели да раздадем. Това отчете омбудсманът Мая Манолова пред столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост III“, където заедно със 75 малчугани от неделното училище към храма и от детска градина „Елхица“ боядиса над

Темата за “Общността” на фокус в четвъртото издание от проекта “Психотерапията е за всеки”

http://www.cross.bg/temata-hour-space-1571922.html

/КРОСС/Априлското събитие на целогодишния проект на hOUR SPACE с разговори за обществените нагласи, груповата динамика и емоционалната интелигентност hOUR  SPACE, ул. Иван Вазов 38, гр. София, 13 април (петък), 19:00ч.. hOUR SPACE организира четвъртото събитие от целогодишния проект “Психотерапията е за всеки”, който има за цел да популяризира психотерапията и ползите от нея, и да докаже, че психическото здраве е не по-малко важно от физическото. Темата на месец април е “Общността”, която е обвързана с психология на организацията, групова динамика, комфортно общуване, емоционална интелигентност и потенциални възможности на ума.Лекторите, които ще вземат участие и ще споделят опита си са професионалисти от различни сфери. Владислав Дамянов е сугестопедагог и извънучебен обучител в общности от различни страни, култури, етноси, вероизповедания, мигранти и бежанци. Той ще разкаже за комуникацията като основна движеща сила на живота и за влиянието на обществената нагласа в темата “Седемте елемента в новата култура на общуване”. Десислава Лашкова е гещалт психотерапевт и има богат опит с организации в областта на човешки ресурси, управление на хора и коучинг. За намиране на личния смисъл, вярвания и съновници, ще говори в темата “Суеверия, страх и контрол”. Слави Стоев е консултант организационно развитие. Той е един от основателите и съдружник в InManagement

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване