Великобритания затяга контрола над дизеловите коли

https://dnes.dir.bg/portfeyl/velikobritaniya-zatyaga-kontrola-nad-dizelovite-koli

Както повечето европейски държави, замърсяващите природата автомобили ще имат проблеми

8-часова магнитна буря ни удари

https://dnes.dir.bg/spektar/8-chasova-magnitna-burya-ni-udari

Това е най-силната и продължителна магнитна буря за годината

Виктор Пасков и Борис Христов в учебника по литература за XII клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824947

Виктор Пасков и Борис Христов в учебника по литература за XII класЗа тероризъм и бежанци ще се учи в новия предмет “Гражданско образование” Учениците от XII клас ще изучават “Честен кръст” на Борис Христов и “Балада за Георг Хених” на Виктор Пасков. Това е разписано в проектите за нови учебни програми за ХІI и ХII. Такива освен по български влизат по математика и физическо от учебната 2020/2021 г.

Започва ремонтът на 2.9 км от Източната дъга на Софийския околовръстен път

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6826513

Започва ремонтът на 2.9 км от Източната дъга на Софийския околовръстен път От 20:00 ч. днес започва следващият етап на ремонта на Източната дъга на Софийския околовръстен път, в участъка между Казичене и АМ „Тракия“, от км 32+680 до км 35+577. За извършване на ремонтните дейности ще бъде изцяло ограничено движението в платното, от Казичене в посока АМ „Тракия“. Трафикът на моторните превозни средства ще бъде пренасочен

Магнитната буря, започнала сутринта, е най-силната за годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826512

Магнитната буря, започнала сутринта, е най-силната за годинатаСлабата магнитна буря, която започна петък сутринта, се усили до средна и стана най-силната от началото на годината, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията цитира данните, получени от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия университет "Лебедев". Слабата буря беше регистрирана в 5:00 часа българско време.

И Германия обвини Русия, че блокира разследването на химическата атака в Дума

http://www.mediapool.bg/i-germaniya-obvini-rusiya-che-blokira-razsledvaneto-na-himicheskata-ataka-v-duma-news278207.html

Германия разкритикува Русия, че бави разследване на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума. "Изглежда странно, че Русия говори за гаранции за сигурност, а след това изпратеният от ООН челен екип е подложен на нападение и не получава достъп, в същото време група руски журналисти имат възможност да посетят мястото на атаката", заяви в петък официален представител на германското външно министерство, цитиран от Ройтрес. По думите му това предизвиква някои въпроси. Експертите на Организацията за защита от химическо оръжие пристигнаха в Дамаск още на 14 април, но Русия и силите на сирийския режим, които контролират района на Източна Гута, където е разположена Дума, няколко дни не ги допускаха там. Инспекторите от ОЗХО възнамеряваха да отидат там на 18 април, но началото на разследването бе отложено, тъй като изпратената преди тях мисия на ООН по обезпечаване на безопасността им попадна под обстрел. Русия и Сирия се опитват да попречат на разследването на предполагаемата химическа атака в Дума, обяви по този повод САЩ. "Ние сме съвсем наясно, че това забавяне е наложено на делегацията от режима, но също сме съвсем наясно как са действали в миналото и не са допускали никого до местата, където е използвано химическо оръжие", каза американският министър на отбраната Джим Матис. "С други думи, паузата след подобно нападение се използва, за да се прочистят доказателствата, преди разследващият екип да получи достъп", добави той. Режимът на сирийския президент Башар Асад и съюзникът му Русия от самото начало твърдят, че в Дума не е имало нападение с химически оръжия. От Държавния департамент на САЩ обаче заявиха, че разполагат с достоверна информация за това, че руските власти съвместно със сирийските сили преднамерено възпрепятстват пристигането в ДУМА на инспектори от ОЗХО, опитвайки се да разчистят територията и прикрият доказателствата за употреба на химически оръжия.

Евродепутати призоваха ЕС да бойкотира Световното по футбол в Русия

https://frognews.bg/novini/evrodeputati-prizovaha-boikotira-svetovnoto-futbol-rusiia.html

Евродепутати призоваха правителствата на държавите от Европейския съюз да бойкотират Световното първенство по футбол в Русия.

Туск подготвя срещата в София с обиколка в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826500

Туск подготвя срещата в София с обиколка в Западните БалканиПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че следващата седмица ще посети Тирана, Подгорица, Белград, Сараево и Скопие. Посещението ще бъде от 24 до 27 април в подготовка на срещата в София на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани на 17 май.

Концерт за 92-рия рожден ден на кралица Елизабет II

https://www.actualno.com/curious/koncert-za-92-rija-rojden-den-na-kralica-elizabet-ii-news_670792.html

Британската кралица Елизабет II ще присъства на концерт в Лондон в чест на нейния 92-ри рожден. Концертът ще е под наслов „Рождена забава на Кралицата“, част от участниците в него са Том Джоунс, Кайли Миноуг, Стинг и Шаги. Те ще пеят в Алберт хол. Това събитие е рядко изключение, защото обикновено кралицата празнува рождения си ден в семеен и приятелски кръг, въпреки че нейният юбилеен 90-ти рожден ден бе отбелязан с публично тържество в цялата страна, предаде БГНЕС. Кралиц

Започва предварителна продажба на ж.п. билети за почивните дни около Гергьовден

http://www.moreto.net/novini.php?n=372897

От 23-и април, понеделник, започва предварителна продажба на билети за всички бързи влакове през периода на почивните дни по повод Деня на храбростта (Гергьовден), научи Moreto.net. С цел осигуряване на комфортно пътуване за пътниците през празничните дни, ще бъде въведена организация за повече влакове по основните направления в страната да се извършва задължително закупуване на запазено място.

Културното министерство търси място за Панаира на книгата

http://www.cross.bg/knigata-panair-kyltyrata-1573034.html

/КРОСС/ Пролетен панаир на книгата тази година ще има – Министерството на културата (МК), Националният дворец на културата (НДК) и Асоциация „Българска книга“ (АБК) съвместно търсят най-подходящото място за провеждането му. Преместването на най-голямото изложение от НДК се налага поради мерките за сигурност, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно на среща в МК между представители на МК, НДК и АБК, съобщиха от културното ведомство. Предложени бяха няколко алтернативни знакови културни пространства в София за провеждането на пролетния панаир. Сред тях са бул. „Витоша“, Национална галерия - „Квадрат 500“ и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. В следващите дни Асоциацията ще излезе с окончателно решение. Коледният панаир на книгата ще се върне в НДК.

Ограничават движението за София на виадукт "Коренишки дол" на АМ "Хемус"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6826495

Ограничават движението за София на виадукт "Коренишки дол" на АМ "Хемус" Ограничава се движението по платното за София на виадукт „Коренишки дол“ от км 36+170 до км 36+710 на АМ „Хемус“ за извършване на аварийни ремонтно- възстановителни дейности на съоръжението. Трафикът се пренасочва в платното за Варна, като се обособяват една лента за посока София-Варна и една лента за посока Варна-София и се ограничава скоростта

Александър Ваклин: Аз подадох сигнал за подкупа

https://frognews.bg/novini/aleksandar-vaklin-podadoh-signal-podkupa.html

Инвеститорът, за когото арестуваната кметица на „Младост” Десислава Иванчева съобщи, че е подал сигнала срещу нея, потвърди това пред НТВ.

Откриха забранен уред „винтер“ в Поморийското езеро

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/q9khXJblHFA/

На 19.04.2018 г в 18 часа, в ИАРА Бургас е получен сигнал от тел.112, за извършване на незаконен риболов в Поморийско езеро. При проверката е установено наличие на уред от типа винтер, заложен в канала между Черно море и Поморийско езеро. Забелязана е лодка, отдалечаваща се във водата в неизвестна посока, със съмнение за  извършване на нерегламентиран риболов. Винтера е изваден от водата и иззет от служителите извършващи проверката.

12

снимка: ИАРА

Парламентът на Киргизстан одобри нов премиер и правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826494

Парламентът на Киргизстан одобри нов премиер и правителствоПарламентът на Киргизстан одобри с огромно мнозинство назначаването на Мухамедкали Абилгазиев за премиер на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Петдесетгодишният Абилгазиев е близък на избрания през октомври миналата година президент Сооронбай Жеенбеков и досега беше началник на президентската канцелария.

Тодор Тагарев: Във властта има хора, които са срещу ЕС и НАТО

https://dnes.dir.bg/politika/todor-tagarev-vav-vlastta-ima-hora-koito-sa-sreshtu-es-i-nato

Сделката, която Каракачанов подписа в Русия за МиГ 29 не защитава българските интереси

Александър Ваклин: Иванчева щеше да повлече след себе си и други институции

//dariknews.bg/novini/bylgariia/aleksandyr-vaklin-ivancheva-shteshe-da-povleche-sled-sebe-si-i-drugi-institucii-2092267

Инвеститорът, за когото арестуваната кметица на „Младост” Десислава Иванчева съобщи, че е подал сигнала срещу нея, потвърди това специално за NOVA. Александър Ваклин каза, че именно той е бил изнудван да плати подкуп от 250 000 евро. 
 

Нов страховит сблъсък на отсечката на смъртта Русе-Бяла, сред пострадалите има и дете (Видео)

https://petel.bg/Nov-strahovit-sblasak-na-otsechkata-na-smartta-Ruse-Byala--sred-postradalite-ima-i-dete--Video--__261012

Поредна тежка катастрофа стана тази сутрин на пътя Русе - Бяла. Малко след разклона за село Пиргово, на завой, се блъснаха три автомобила –...

В месеца на екологията: Уникален Розариум украси ДГ 35 ”Детска радост” във Варна

https://petel.bg/V-mesetsa-na-ekologiyata--Unikalen-Rozarium-ukrasi-DG-35----Detska-radost----vav-Varna__261013

 45 рози, засадени в три кръга с различна символика, красят двора на Варненската детска градина 35 "Детска радост". Новият Розариум е дело на ...

Черно море взе своето в домакинството си на Славия

https://petel.bg/CHerno-more-vze-svoeto-v-domakinstvoto-si-na-Slaviya__261016

Отборът на Черно море надви тима на Славия с 2:0 на стадион "Тича" в среща от група "А" на втората шестица в ППЛ след попадения на Марек Кузма ...

На 21 април имен ден празнуват...

https://petel.bg/Na-21-april-imen-den-praznuvat---__261014

21 Април / Имен ден: Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя В Тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и на този ден се устро...

С началото на пролетта: 40 ухапани от кърлежи във Варна

https://petel.bg/S-nachaloto-na-proletta--40-uhapani-ot-karlezhi-vav-Varna__261015

Снимка Булфото, архив За периода 13.04.2018г. – 19.04.2018г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за с...

Захариева посрещна външния министър на Косово

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-posreshtna-vynshnija-ministyr-na-kosovo-news_670791.html

„Радвам се, че толкова скоро след визитата на българския премиер Бойко Борисов в Прищина мога да посрещна в София моя колега и приятел от Косово“. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства първия вицепремиер и външен министър на Република Косово Беджет Пацоли, който е на еднодневна визита у нас. Двамата министри обсъдиха днес Българското председателство и усилията, които страната ни полага, за да подпомогне европейската перспект

Официално: Арсен Венгер напуска "Арсенал" след края на сезона

http://www.cross.bg/arsenal-venger-klyba-1573012.html

/КРОСС/ Арсен Венгер няма да бъде мениджър на "Арсенал" през следващия сезон. Това обявиха от клуба на своя официален сайт.  "След задълбочен размисъл и разговори с клуба взех решение, че е точният момент за мен да се оттегля след края на сезона. Благодарен съм, че имах привилегията да служа на този клуб толкова много запомнящи се години. Управлявах клуба с цялата си отдаденост и честност. Искам да благодаря на щаба, играчите, борда на директорите и феновете, които направиха Арсенал толкова специален клуб. Призовавам привържениците да продължат да подкрепят отбора до края на сезона, за да го завършим по най-добрия възможен начин. Нека всички, които обичат Арсенал, да пазят ценностите, които изповядва този клуб. Имате моята любов и подкрепа завинаги", написа Арсен Венгер. Той бе начело на "Арсенал" цели 22 години, от 1996 г. насам. С Венгер начело "артилеристите" спечелиха 3 титли на Англия и 7 купи на страната. 

Между 50 000 евро и 70 000 евро е масовият бюджет за закупуване на жилище във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372893

Между 50 000 евро и 70 000 евро е масовият бюджет за закупуване на жилище във Варна. Това заяви Добромир Ганев, член на Управителния съвет на Сдружение „Недвижими имоти“. Има хора, които нямат такива възможности, но има имоти, които се предлагат за живеене с друг статут и цената им е между 15 000 евро и 20 000 евро.

Палестина: Местенето на румънското посолство в Ерусалим нарушава международното право

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826381

Палестина: Местенето на румънското посолство в Ерусалим нарушава международното право Намерението на румънското правителство да премести посолството на страната от Тел Авив в Ерусалим представлява действие, което нарушава международното право и решенията на Съвета на Европа, и противоречи на позицията на румънската държава относно решаването на израелско-палестинския конфликт, заяви палестинското посолство в Букурещ,

Вигенин: Вместо да раздава сертификати за евроатлантизъм, Цветанов да види антиевропейските позиции на партньорите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826347

Вигенин: Вместо да раздава сертификати за евроатлантизъм, Цветанов да види антиевропейските позиции на партньорите сиВместо да раздава сертификати за евроатлантизъм, Цветанов би трябвало да обърне внимание на партньорите си в управлението, които започнаха като евроскептици, но днес вече са на открито антиевропейски позиции. Това написа във фейсбук председателят на комисията по европейски въпроси и соцдепутат Кристиан Вигенин.

Започна изграждането на "мечтаната" зала на волейболния "Левски"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3166632_zapochna_izgrajdaneto_na_mechtanata_zala_na/?ref=rss


Изграждането на бъдещата зала на волейболния "Левски" започна. Предвижда се съоръжението, което ще струва 5 млн. лева, да бъде готово преди началото на сезон 2019-20, заявиха инвеститорите от Garitage Investment Management.<br /><br />Президентът на "Левски" Владимир Николов заяви, че залата ще е "сбъдната мечта". Надеждата на сините е с построяването ѝ да са решат част от най-важните проблеми пред клуба, който в момента е принуден да наема няколко зали...

Светльо Витков: Няма да правя нови коалиции, СДС дори един бой не може да спретне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826385

Светльо Витков: Няма да правя нови коалиции, СДС дори един бой не може да спретнеНе смятам да правя никакви коалиции. Това каза в предаването „Лице в лице” председателят на „Глас народен” Светльо Витков. „Особено ако си говорим за така наречения десен качамак или ляв качамак – изключено, там не може да ме видите заедно със Зелени. Знаете какво направиха Зелените миналото лято, по-мръснишки номер аз не съм чувал.

Кметицата на "Младост" остава в ареста

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/kmeticata-na-mladost-ostava-v-aresta-6081529

Същата мярка за неотклонение е наложена и на нейния заместник Биляна Петрова, както и на бившия кмет Петко Дюлгеров, сочен за посредник при предаването на подкупа

"Пирогов" поема 24-часовото разположение на джипитата

https://frognews.bg/novini/desislava-ivancheva-ostava-aresta.html

"Пирогов" ще поеме 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари с изграждащият се нов медицински център, който се очаква да бъде готов до 1 май. Този център ще приема спешността в нощните часове и в почивните дни, обясни д-р Асен Меджидиев, УНГ специалист в спешната болница и председател на столичната колегия на Българския лекарски съюз, пред Дарик.

"Ислямска държава" напуска последната си позиция в Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826349

"Ислямска държава" напуска последната си позиция в ДамаскЕкстремистите от "Ислямска държава" са се съгласили да изоставят последната си позиция в Дамаск, съобщиха държавните медии. Правителството се опитва да си върне контрола над цялата сирийска столица и околностите за първи път от 2011 г, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Капитулацията последва седмица на офанзива на проправлителствени сили

Оставиха в ареста Иванчева, заместничката й и посредника

https://frognews.bg/novini/ostaviha-aresta-ivancheva-zamestnichkata-posrednika.html

Спецсъдът остави за постоянно в ареста кмета на ”Младост” Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, който е обвинен, че е посредничил при предаването на подкупа.

Брюксел с нови мерки срещу прането на пари

https://dnes.dir.bg/banki-i-finansi/bryuksel-s-novi-merki-sreshtu-praneto-na-pari

Европарламентът иска реалните собственици на фирми да са ясни пред обществото

Северна и Южна Корея откриха гореща линия между лидерите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=372892

Двете Кореи откриха гореща линия между своите лидери в петък. Това съобщиха от южнокорейската президентска канцелария една седмица преди срещата на върха между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на Южна Корея Мун-Дже ин в демилитаризираната зона на границата между двете страни, предава "Франс прес".

Започналата на 20 април магнитна буря е най-силната за годината

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochnalata-na-20-april-magnitna-buria-e-naj-silnata-za-godinata-2092272

Слабата магнитна буря, която започна в петък сутринта, се усили до средна и стана най-силната от началото на годината, съобщава ТАСС. Агенцията цитира данните, получени от Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия университет "Лебедев".

Почина най-голямата DJ звезда Тим Берглинг - Авичи

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-naj-goliamata-dj-zvezda-tim-bergling-avichi-2092269

На 28 години почина една от най-големите световни диджей звезди и музикален продуцент Тим Берглинг. Той бе по-известен под сценичното си име Авичи (Avicii).

Иванчева, заместничката й и посредникът Дюлгеров остават в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826335

Иванчева, заместничката й и посредникът Дюлгеров остават в арестаБелязаните банкноти, които са били дадени като подкуп на кметицата на "Младост и заместничката й Биляна Петрова са там, където трябва да бъдат, каза след делото прокурор Илиян Рангелов. От думите му се разбра, че всъщност банкнотите са били върнати на техния собственик Александър Ваклин само, за да може той да ги даде на посредника Петко Дюлгеров,

Инцидент на зеленчуковия пазар в Ботевград, полиция и линейка летят към района

https://petel.bg/Intsident-na-zelenchukoviya-pazar-v-Botevgrad--politsiya-i-lineyka-letyat-kam-rayona__261008

60-годишен мъж е издъхнал в района на зеленчуковия пазар в Ботевград. Инцидентът е станал този следобед, съобщава botevgrad.com. Гражданин пода...

Свалиха фиркан пилот от самолет на „Бритиш Еъруейз”

https://petel.bg/Svaliha-firkan-pilot-ot-samolet-na----British-Earueyz---__261009

Пилот на „Бритиш Еъруейз” е бил свален от кабинката на самолета, защото бил зверски пиян. Той бил четири пъти над лимита за съдържание на ...

Екшън край Пловдив: Пиян нахлу с моторна резачка и брадва при майка с три деца

https://petel.bg/Ekshan-kray-Plovdiv--Piyan-nahlu-s-motorna-rezachka-i-bradva-pri-mayka-s-tri-detsa__261010

Същински филм на ужасите се разиграл в град Куклен, минути след 20 часа в четвъртък. Пиян мъж нахлу с моторна резачка и брадва в дома на млад...

Неочаквано почина световноизвестният DJ Avicii

https://petel.bg/Neochakvano-pochina-svetovnoizvestniyat-DJ-Avicii-__261011

На 28 години почина една от най-големите световни  DJ звезди и музикален продуцент Тим Берглинг. Авичи, както е сценичното му име, е намерен ...

Цветанов обсъди културни проекти с представители на „Америка за България“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826336

Цветанов обсъди културни проекти с представители на „Америка за България“ Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с председателя на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Лин Дафт, членовете на борда Крис Матлън и Антъни Мано, както и с Нанси Шилер, която е президент и главен изпълнителен директор на фондацията в България, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Българският филм „Вездесъщият“ със специална награда на Фестивала на европейското кино в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2018/04/film-3/

Българският филм "ВЕЗДЕСЪЩИЯТ" /OMNIPRESENT на режисьора Илиян Джевелеков бе отличен с една от двете специални награди на публиката. По този начин нашият филм попада в Топ 3 на всички конкурсни заглавия. "Вездесъщият" е сатирична комедия за дигиталната епоха.

Съдът: Постоянен арест за кметицата на Младост

https://offnews.bg//temida/sadat-postoianen-arest-za-kmetitcata-na-mladost-679130.html

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста кметa на столичния район Младост Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за Иванчева и другите двама задържани в корупционния скандал - Биляна Петрова и соченият за посредник бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. 

Преди началото на заседанието Иванчева се обяви за жертва на сценарий за отсраняване и посочи кой е подал сигнала за корупционната операция срещу нея - "Ваклин груп". От фирмата отрекоха.

Според нея целта на заговора е нейният заместник Румен Русев да стане служебен кмет, а тя да не може да си подаде документите за изборите. 

Продадоха на търг писалка със "Сваровски" на Путин

http://www.cross.bg/turg-pisalka-evro-1573004.html

/КРОСС/ Черна писалка, украсена с изображение на сребърен двуглав орел от 20 кристала "Сваровски", бе продадена за 63 000 евро на търг на аукционна къща "Друо" в Париж. Писалката е на руския президент Владимир Путин, а автентичността й е била потвърдена със сертификат, подписан от самия него. Предварителната оценка на лота бе между 50 000 и 80 000 евро. Името на купувача, участвал по телефона в търга, не се съобщава. "Този лот не е произведение на изкуството, но уникалността му се потвърждава от днешната политическа реалност", заявиха експерти от тръжната къща.    

Йълдъръм: САЩ да се научат на честни избори от Турция

https://www.vesti.bg/sviat/jyldyrym-sasht-da-se-nauchat-na-chestni-izbori-ot-turciia-6081528

Говорителят на Държавния департамент на САЩ изрази съмнения, че Анкара може да проведе честни избори, докато в страната е обявено извънредно положение

Светът няма да свърши идния понеделник, твърди човекът, който твърди, че светът ще свърши на 23 април

http://nakratko.bg/category/29/158243/


Този път поредната сензационна „новина“ за приближаващия край на Земята позакъсня с разпространението си в българското информационно пространство. Едва няколко дни преди „сакралната“ дата 23 април, родните шокиращи!

Няколко думи за правата

http://www.mediapool.bg/nyakolko-dumi-za-pravata-news278206.html

Държавата е натоварена да следи за реда и сигурността. Съвременното разбиране за държавата предполага минимална намеса на властта в живота на гражданите и максимална свобода за упражняване на правата и свързаните с тях убеждения. А стигне ли се до намеса или принуда, то репресията следва да бъде минимална и подчинена на критерии за запазване личността и достойнството. Ето защо, човекът, въздигнат като върховна ценност, има право да съди държавата си, когато тя се отнася зле с него. Съдът се явява гарант и пазител на правата ни. В международен план това е Европейският съд по правата на човека, а стандартите, за които той следи са разписани в Европейската конвенция за правата на човека, приета от Българи през 1992 г. Конвенцията урежда стандарта минимум за правата и свободите на гражданите. Разбира се, в България дали поради институционалния упадък на последните десетилетия, дали поради други незнайни фактори се наблюдава култ към мега спец акции на полиция, прокуратура и служби и службогонци всякакви. В тези ефирни зрелища предполагаемият извършител на престъпление получава веднага и категорично възмездие от структурите – те са всемогъщи и изключват въпроси за изследване на вината и разните му там права. Обявеният моментално за престъпник хем е малко понабит, хем е силно унизен и тълпата е доволна. През изминалата седмица с високо внимание бе удостоена кметицата на столичния район „Младост”. Исторически преглед колко струват мегапродукциите Криворазбраната концепция за държавата над всичко, държавата като върховна ценност и слабостта и към репресивния ѝ апарат, обаче, струва пари, при това зрителите данъкоплатци ежегодно плащат за това. Защото от престараване за пред камерите и централните емисии същите структури минават границата на допустимото – помним в първото правителство на ГЕРБ репликите на един прокурор кой е абсолютен престъпник, помним голи хора по белезници и т.н. Тази седмицата си припомнихме всичко това с държаната кметица пред спортното министерство, запушването на устата ѝ с ръка от служител с маска, отказа своевременно да получи право да ползва адвокат и т.н. Да се запита човек кому е нужно това? Но 10 минути зрелищен ефир на акция, след осъждането на България за унизително отношение и засегнато право на личен живот, струват долу горе толкова, по справка от мега операциите на Цв. Цветанов: Източник: ИПИ Тоест 435 000 лева за 7 епизода, към 63 000 лв. за 5-10 минути екшън. Не е много за българския данъкоплатец, видно може и още. Но тези данни сриват мита за твърдението, че свръхдобрите министри и други си вършат безупречно работата, а после съдът им е крив. От „ Аз ги хващам, те ги пускат” накрая се получава „Аз ги хващам, вий им плащайте”. Като се вгледаме внимателно в сумите към тях трябва да добавим и разходите по техническото обслужване на кампаниите – струпването на 10-15 автомобила на епизод, възнаграждения за въоръжените мъже, предварителни тренировки, среднощни оперативки и не на последно място – похабеният авторитет на оперативните лица – полицаи и прокурори. Разбира се, като всяка мега продукция и тук има сцени и действия, невлезли в централните емисии новини, които издават лошата подготовка на основните действащи лица. Но пък са документирани в осъдителните решения на ЕСПЧ: при полицейската акция срещу дома на Гуцанови полицията десетина минути не е успяла да отвори входната врата въпреки употребата на „щанга, лост и кози крак”. в Делото Славов срещу България съдът счита за „особено поразителен факта, че силите на реда са предприели, на два пъти, възпроизвеждане на ареста на този жалбоподател пред неговите близки и с цел да получат видео репортаж, който е бил предоставен след това на медиите. Този втори дубъл е само 44 197 евро (86 574 лева). Къде не сме ги дали? К`во пък толкова са направили? Като основно право на гражданите е това никой да не може да бъде подложен на нечовешко или унизително отношение съгласно чл. 3 от Конвенцията. Право на всеки гражданин е да упражни и правото си на защита – да се защитава лично или да ползва адвокат по свой избор. В случая със зполучната кметица като да не са спазени тия стандарти. За унизително според практиката на ЕСПЧ се приема всяко задържане, което причинява мъчителна тревога и безпомощност у жалбоподателя, способни да го унижат и да го принизят в собствените му очи и в тези на близките му. Съдът приема, че лошото третиране се преценява от продължителността на лошото третиране, от физическите или психологически последици, както и (понякога) от пола, възрастта и здравословното състояние на жертвата. Съдът е отсъждал, че дадено отношение е „нечовешко“, когато е било предумишлено налагано в продължение на часове и е довело до телесни наранявания или силни физически и психологически страдания. Съдът е приемал, че дадено отношение е „унизително“, когато създава у жертвите чувства на страх, мъчителна тревога и малоценност, способни да ги унижат или принизят[1] . Това описание идеално пасва в сцените с кметицата на софийската Младост. И може и скъпо да ни излезе. Но осъдителните решения срещу държавата, за разлика от спец акциите, се почитат с убедително политическо мълчание. От 2012 г. насам министърът на правосъдието представя за одобрение годишен доклад относно изпълнението на решенията на ЕСПЧ срещу България. Последният такъв доклад е приет от действащото 44-то Народно събрание през февруари 2018 г. и отчита състоянието на делата за 2016 г. : 960 100 евро или 1 877 800 лева са плащанията по казусите, за които държавата се е споразумяла; 854 800 евро или 1 671 800 лева са плащанията, на база на осъдителни решения; 3 549 600 лв. общо. Това май не го казаха в централната емисия новини през студените дни на февруари. За 2017 г. доклад още няма, но и там, на сайта на ЕСПЧ нещата изглеждат да са аналогични. Корупцията излиза скъпо, зрелищната псевдоборба с нея само оскъпява самата корупция.

Три министерства дължат данъци на София, СУ и НДК плащат на вноски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824579

Три министерства дължат данъци на София, СУ и НДК плащат на вноскиВ топ 10 на най-големите длъжници на общината са строителни компании, фирми за недвижими имоти и търговци Три министерства не са си платили местните данъци и такси в София, научи “24 часа”. Поради данъчна тайна обаче министерствата длъжници не могат да бъдат съобщени. Те са получили напомнителни писма, че трябва да погасят задълженията си.

Британският Върховен съд отказа да преразгледа случая на неизлечимо болното момченце Алфи Еванс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826324

Британският Върховен съд отказа да преразгледа случая на неизлечимо болното момченце Алфи ЕвансБританският Върховен съд отказа днес да преразгледа случая на неизлечимо болното момченце Алфи Еванс, което се намира в болница на животоподдържащи системи, след като правосъдието постанови лечението му да се прекрати, предаде Франс прес. Родителите на Алфи се опитаха да постигнат преразглеждане на решението, след като Висшият съд,

Кралев: От години българският спорт стана заложник на шепа хулигани

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3166700_kralev_ot_godini_bulgarskiiat_sport_stana_zalojnik_na/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че от години българският спорт - не само футболът, е станал заложник на шепа хулигани. Думите му дойдоха след срещата, на която няколко институции обсъждаха стъпки за справяне с проблема.<br /><br />"Голяма част от тях (хулиганите) са с криминално досие. Те тероризират клубове, фенове, съдии и всички. Трябва да е ясно, че повече крачка назад не може да има. Затова сме обединени около идеята, че досегашната форма за борба с...

Панаирът на книгата се мести от НДК заради европредседателството

http://www.mediapool.bg/panairat-na-knigata-se-mesti-ot-ndk-zaradi-evropredsedatelstvoto-news278205.html

Търси се ново място за пролетното издание на Панаира на книгата в София. Той не може да се състои на традиционното място - Националният дворец на културата, зарази мерките за сигурност и сгъстената програма от събития покрай българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно след среща между представители на Министерството на културата, НДК и Асоциация "Българска книга" (АБК), която организира Панаира на книгата. "Напълно разбираме и приемаме причините, поради които панаирът не може да остане в НДК тази година", посочи Велизара Добрева, председател на управителния съвет на АБК, цитирана от пресцентъра на министерството. От ведомството заявили, че държат панаирът да се състои, но ситуацията била извънредна и изисквала разбиране. Министерството предлага няколко алтернативни места за събитието - бул. "Витоша", Националната галерия "Квадрат 500" и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". В следващите дни АБК ще излезе с окончателно решение по въпроса. Коледното издание на панаира отново ще е в НДК, тъй като европредседателството приключва в края на юни.

Голяма част от детските площадки във "Владиславово" са повредени от вандалски прояви и се ремонтират поетапно

http://www.moreto.net/novini.php?n=372894

Детските площадки на територията на район „Владиславово“ във Варна се ремонтират поетапно. Това каза Николай Костадинов, кмет на район „Владиславово“. Той отбеляза, че за съжаление голяма част от детските площадки са повредени поради неправилно ползване или вандалски прояви.

Бинали Йълдъръм учи САЩ как да проведат честни избори

https://frognews.bg/svqt/binali-ialdaram-uchi-sasht-kak-provejdat-chestni-izbori.html

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова САЩ да се заемат с вътрешните си проблеми, вместо да изразяват съмнения относно начина, по който ще се проведат предстоящите ранни президентски и парламентарни избори в Турция.

Съдът остави в ареста Десислава Иванчева и помагачите й (обобщение)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/20/3166633_sudut_ostavi_v_aresta_ivancheva_i_ostanalite_dvama/?ref=rss


Специализираният наказателен съд с председател съдия Пламен Панайотов остави в ареста кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, нейният заместник Биляна Петрова и соченият за посредник Петко Дюлгеров.<br /><br />Така съдът уважи искането на прокуратурата. Защитата настояваше и тримата да бъдат освободени, без да им бъде налагана мярка, заради липсата на доказателства. Определението подлежи на обжалване в тридневен срок пред по-горна инстанция.<br /><br...

За минаване на червено и неспиране на зебра вече ще се взима книжката

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/20/3166636_za_minavane_na_cherveno_i_nespirane_na_zebra_veche/?ref=rss


За минаване на червен светофар и неспиране на пешеходна пътека вече ще се отнема временно книжката, това предвижда проект на нов Закон за движение по пътищата. Днес той беше публикуван за обществено обсъждане, а в понеделник се организира и дискусия по него. Срокът за лишаването от право за управление за всяка нарушение ще се определи допълнително.<br /><br />Отнемане на свидетелството за управление за различен срок се предвижда също при каране в насрещното по автомагистрала или...

Турция: Еврокомисията не беше справедлива в доклада си за напредъка ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826320

Турция: Еврокомисията не беше справедлива в доклада си за напредъка ниЕвропейската комисия не беше справедлива към Турция в най-новия си доклад за напредъка, защото фаворизира балканските страни кандидатки за членство и игнорира трудностите, пред които е изправена Турция и не дава на Анкара достатъчно ясна перспектива за членство, заяви за брюкселския портал Юроактив турският посланик при ЕС Фарук Каймакчъ,

В Русия се появи олио „Новичок“

https://dnes.dir.bg/ikonomika/v-rusiya-se-poyavi-olio-novichok

Бизнесменът подчертава, че продукцията на "Екоферма Якушев" е абсолютно безопасна

Съдът прекрати делото срещу Огнян Стефанов заради противоречия в обвинението

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/20/3166683_sudut_prekrati_deloto_sreshtu_ognian_stefanov_zaradi/?ref=rss


Състав на Софийския градски съд прекрати делото срещу журналиста и издател на сайта Фрогнюс Огнян Стефанов заради противоречия в обвинителния акт и го върна на прокуратурата. Повече от час съдията Руси Алексиев чете определението с мотивите според които нарушенията не са отстраними в хода на процеса и това налата делото да бъде прекратено..<br /><br />За по-малко от две години издателят на Фрогнюс, медия известна с критичната си позиция към действия на властите, се сдоби с три...

"Газпром" има готовност да преговаря с Украйна за транзита на газ

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gazprom-ima-gotovnost-da-pregovaria-s-ukraina-za-tranzita-na-gaz-259750/

"Нафтогаз" трябва да докаже икономическата целесъобразност на тази опция, коментират от руската компания

26 кв. м с гланцов под

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6826200

26 кв. м с гланцов подНесъмнено в минимално пространство от 26 м няма място за много варианти на разпределението. Затова е важно да се внимава с всеки детайл. А в първия си собствен дом млада украинка, която иска да стане дизайнер, е осъществила почти всички желания, отнасящи се до интериора. Най-забележителното според нея е подът.

Руска авиокомпания обмисля правостоящи места в самолетите си

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/20/3166557_ruska_aviokompaniia_obmislia_pravostoiashti_mesta_v/?ref=rss


Нискобджетната компания "Победа" планира да оборудва нови самолети с "правостоящи" места, ако регулаторите потвърдят, че те са безопасни.<br /><br />Това съобщи за РИА "Новости" източник от превозвача.<br /><br />От "Победа" не коментират плановете, но уточняват, че разглеждат различни варианти, които могат да повишат ефективността и да увеличат броя на по-евтините билети.<br /><br />В момента авиопаркът на...

Кой е Александър Ваклин

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/20/3166702_koi_e_aleksandur_vaklin/?ref=rss

Името на бизнесмена Александър Ваклин беше намесено днес в разследването срещу показно арестувания във вторник кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя е обвинена във взимането на подкуп в особено големи размери, а днес на влизане в съдебната зала, където трябваше да се гледа мярката й за неотклонение, обяви, че пазения в тайна от специализираната прокуратура подател на сигнала срещу нея е "Ваклин груп" ООД.<br /><br />Вчера Александър Ваклин,...

Магнитната буря, започнала сутринта, е най-силната за годината

https://petel.bg/Magnitnata-burya--zapochnala-sutrinta--e-nay-silnata-za-godinata__261004

Слабата магнитна буря, която започна петък сутринта, се усили до средна и стана най-силната от началото на годината, съобщава ТАСС, цитира...

Спипаха 7 българи за кражби в Гърция!

https://petel.bg/Spipaha-7-balgari-za-krazhbi-v-Gartsiya-__261006

7 български граждани са били задържани снощи в Гърция, съобщава "Фокус". Нашенците са окошарени за кражби, извършвани в миналото.  Прип...

Бесен екшън на пешеходна пътека в Студентски град

https://petel.bg/Besen-ekshan-na-peshehodna-pateka-v-Studentski-grad__261007

Бой между пешеходци и шофьор се е разиграл днес около обед в столицата, съобщава Блиц. Те разкриват, че в Студентски град шофьор с Опел за...

Почина космонавтът, прекарал почти година в орбита и 7 часа в открития Космос

https://petel.bg/Pochina-kosmonavtat--prekaral-pochti-godina-v-orbita-i-7-chasa-v-otkritiya-Kosmos__261005

На 19 април 2018 година, на 77-годишна възраст почина двукратният Герой на Съветския съюз, космонавта на СССР, полковник Владимир Афанасиевич ...

Страхливият вълк Гошо и Чичо Ники гостуваха на сцената на Младежкия театър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6826007

Страхливият вълк Гошо и Чичо Ники гостуваха на сцената на Младежкия театърКой не знае Гошо, кой не е слушал за него? Малкото страхливо вълче, което придобива все по-голяма популярност, днес зарадва децата, които гостуваха на Младежкия театър в рамките на Mеждународния литературен фестивал за деца и младежи, който се провежда от 18 до 22 април. Заедно със симпатичния Гошо на сцената се появиха Чичо Ники (авторът на

Съд забрани продажбата в Мексико на кукла Барби като Фрида Кало

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826306

Съд забрани продажбата в Мексико на кукла Барби като Фрида КалоМексикански съд забрани на американската компания "Мател" да пусне на пазара в Мексико кукла Барби с лика на Фрида Кало (1907 - 1954), като по този начин удовлетвори иск на семейството на художничката, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Решението веднага влиза в сила, но "Мател" може да го обжалва - поясни адвокатът на семейството на

Южноафриканската полиция разпръсна протестиращи с гумени куршуми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826298

Южноафриканската полиция разпръсна протестиращи с гумени куршуми Южноафриканската полиция използва гумени куршуми срещу протестиращи в северозападния град Махикенг, където се очаква да пристигне президентът Сирил Рамапоза. Той се връща предсрочно от Лондон, където бе за срещата на върха на Общността на нациите, предаде Франс прес. Полицаите използваха гумени куршуми,

За 300 000 лв. Пазарджик дава на Гинка паркинг, от който е печелил 530 000

https://offnews.bg//obshtestvo/za-300-000-lv-pazardzhik-dava-na-ginka-parking-ot-kojto-e-pechelil-5-679132.html

За 300 хил. лева годишно фирма от кръга на Гинка Върбакова е получила паркинги от "Синя зона" в Пазарджик. Досега общината е имала годишни приходи от тази зона в размер на около 530 хил. лева.

За това алармира Румен Петков от АБВ, като обясни, че така общината предприема целенасочени действия да намалява приходите си. За това, че фирма от кръга на Гинка и Славчо Върбакови получи синята зона в града се разбра в началото на март

Той уточни още, че в момента община Пазарджик предоставя около 3500 пропуска за ползване на въпросната "Синя зона". Според Петков обаче бройката на тези пропуски ще бъде намалена наполовина. От АБВ алармират, че това ще натовари бюджетите на институциите, които ги ползват и ще увеличи още повече приходите на фирмата концесионер на "Синята зона". 

Още допълнителни средства, от които финансово закъсалата община, на практика доброволно, се отказва в полза на новия частен собственик – фирма, свързана с Върбакова, обяснява Петков.

Румен Петков каза още, че вероятно Пазарджик ще е първият областен център в страната, който ще има частна "Синя зона".

От АБВ подчертават, че в същото време общинският съвет в града се подготвя да изтегли нов пореден заем от 2 милиона лева.

"Тегли се поредния кредит от страна на община Пазарджик с мотив, че с него ще се погаси частично плащане, което общината дължи на РИОСВ, като неплатени такси, свързани с обработката на битови отпадъци. Община Пазарджик не е покривала тези такси от години, а по закон е разписано, че част от тях трябва да се покриват с данъците, които всички хора тук плащат. В резултат натрупаните задължения са стигнали колосалната сума от 7.5 милиона лева" , посочи Атанас Шопов от АБВ.

В Словакия евакуират град след откриването на 4 бомби

http://nakratko.bg/category/25/158242/


Словашките власти започнаха евакуация на жителите на град до южната граница с Унгария след откриването на четири невзривени бомби от Втората световна война, информира АП.

Спортни теми ще се дискутират във Варна в рамките на българското европредседателство

http://www.moreto.net/novini.php?n=372876

Във Варна ще се проведат важни събития на европейско ниво, свързани с борбата с корупцията в спорта, почтеността в спорта и борбата с уреждането на спортни срещи, научи Moreto.net. От 23 до 24 aприл ще се състои Първа среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия.

Демократите в САЩ съдят Русия, кампанията на Тръмп и "Уикилийкс"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/20/3166694_demokratite_v_sasht_sudiat_rusiia_kampaniiata_na_trump/?ref=rss


Демократическата партия в САЩ е завела дело срещу руското правителство, кампанията на Доналд Тръмп и "Уикилийкс", съобщи в. "Вашингтон пост".<br /><br />Демократите твърдят, че кампанията на президента е била в конспирация с Москва, за да навреди на Хилъри Клинтън.<br /><br />Сред ответниците на Националния комитет на партията са още руската армия, Доналд Тръмп Младши и зетят на държавния глава Джаред Къшнър.<br /><br />Искът е внесен в...

При посещението си в Мизия държавният глава призова за създаването на национален координационен център за действия при бедствия и кризи

http://www.cross.bg/vreme-navodnenieto-violin-1573038.html

/КРОСС/ България трябва да промени подхода си за реакция при природни бедствия и кризи и се нуждае от национален координационен център, който в реално време да предоставя информация при случаи на опасност за населението. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с Виолин Крушовенски, кмет на община Мизия. Държавният глава посети и разговаря с хората, пострадали най-силно при наводнението през 2014 година. Кметът на града и неговият екип запознаха президента с предприетите от местните власти действия за преодоляване на последствията от мащабното бедствие, при което загинаха двама души, пострадаха повече от 1500 жители, а наводнените сгради бяха над 800.  „Надеждата, че държавата ще помогне се прехвърля на Вас. Благодаря, че приехте присърце тази тежка задача и днес сте тук“, обърна се Виолин Крушовенски към президента Румен Радев. Общината е възстановила местната инфраструктура, но се нуждае от допълнителна подкрепа за изграждане на разрушените при наводнението жилища. По думите на  Виолин Крушовенски малките общини не разполагат с достатъчно средства, за да застраховат всички сгради в населените места и са необходими законодателни промени, които да регламентират застраховането на общинската и частната собственост

Ердоган бе обявен за почетен гражданин на сръбския град Нови пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826285

Ердоган бе обявен за почетен гражданин на сръбския град Нови пазарПрезидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган днес бе обявен за почетен гражданин на Нови пазар, главния град в сръбската област Санджак, за специалното утвърждаване на града и за приноса към неговото развитие, предаде Танюг. Решението бе взето на тържествено заседание, състояло се по повод 557-ия рожден ден на Нови пазар, предава БТА.

Откриха две огнища на птичи грип в Пловдивско

https://frognews.bg/novini/otkriha-dve-ognishta-ptichi-grip-plovdivsko.html

Откриха две огнища на птичи грип в Пловдивско. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив директорът на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив д-р Камен Янков.

Протестите в Армения не стихват, пак десетки арестувани

http://nakratko.bg/category/25/158241/


Десетки хора са били арестувани, след като стотици привърженици на опозицията проведоха седящи протестни демонстрации пред различни сгради на властта и блокираха движението в столицата на Армения, протестирайки срещу избирането на бившия президент Серж Саркисян за премиер, съобщава "Франс прес".

Кирил Добрев: Министър Радев да не се прави на Зоро, а да намери пари за каски и бронежилетки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826274

Кирил Добрев: Министър Радев да не се прави на Зоро, а да намери пари за каски и бронежилеткиВместо да се прави на Зоро, министърът на вътрешните работи Валентин Радев да осигури средства за каски и бронежилетки за полицаите. А за пожарникарите облекла, за да не трябва да се превързва като Тутанкамон. За това призова зам.-шефът на БСП Кирил Добрев в пост във фейсбук. Повод за коментара му стана превръзката на окото,

Красимир Вълчев: С 25 милиона лева държавата ще финансира извънкласни дейности

http://nakratko.bg/category/58/158239/


Близо 25 милиона лева са заложени в средносрочната бюджетна прогноза за финансиране на извънкласни дейности в училищата след приключването на проекта "Твоят час" по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Другият пострадал полицай: Плюех стъкла

https://frognews.bg/novini/drugiiat-postradal-politsai-pliueh-stakla.html

”В първата секунда от взрива ми хвръкна шапката... Аз започнах да плюя стъкла. И нараняванията ги установих в последствие”, разказа инспектор Петър Иванов, който пострада с колежката си Гергана Зашева по време на мача между ЦСКА и Левски на стадион ”Васил Левски”.

Загинали палестинци при поредни кръвопролития на границата с Газа

http://nakratko.bg/category/25/158240/


Двама палестинци са убити от израелската армия по време на сблъсъци на границата с Газа, пише "Таймс оф Израел", позовавайки се на здравното министерство на палестинската територия.

Най-великият в историята на "Арсенал": Реакциите след обявяването на раздялата с Венгер

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3166461_nai-velikiiat_v_istoriiata_na_arsenal_reakciitete_sled/?ref=rss


Раздялата между Арсен Венгер и "Арсенал" след края на сезона ще сложи край на една ера във футбола. За близо 22 години начело на "топчиите" френският специалист се утвърди като революционер в играта и се превърна в емблема за клуба.<br /><br />Венгер ръководи "Арсенал" в 1422 мача и изведе отбора до три титли и общо 17 трофея. Липсата на значими резултати в последните години обаче доведе до постоянно недоволство и критики към 68-годишния французин от...

Вижте състоянието на пътищата в страната към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6826279

Вижте състоянието на пътищата в страната към 17:30 часаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 20.04.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. На 21.04.2018 г. ще бъде предимно слънчево,

Арестуваха трима иманяри в Силистренско

http://nakratko.bg/category/60/158237/


Арестуваха трима иманяри при специализирана полицейска операция в Силистренско в нощта срещу петък.

Светльо Витков: На крив министър вълната му пречи

https://frognews.bg/novini/svetljo-vitkov-kriv-ministar-valnata-prechi.html

Много мирис има напоследък. Малко преекспонираха ареста на Десислава Иванчева. Това каза лидерът на „Глас народен“ Светльо Витков по БТВ.

Съветници и зам.-кметове от Севлиево ще обменят добри практики в Ница

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%bc-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d1%89%d0%b5/

„В дните от 27 до 30 април 2018 г. представители на Общинския съвет и Община Севлиево ще обменят добри практики с представители на изпълнителната и на законодателната власт в Ница, Франция“, се казва в прессъобщение на общинската администрация в Севлиево, цитирано от регионалното издание „Севлиево онлайн“. В съобщението се уточнява, че „в делегацията са включени двадесет […]

Другият ранен на мача полицай: Хвръкна ми шапката, започнах да плюя стъкла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826272

Другият ранен на мача полицай: Хвръкна ми шапката, започнах да плюя стъкла"В първата секунда от взрива ми хвръкна шапката... Аз започнах да плюя стъкла. И нараняванията ги установих в последствие". Това разказа пред Би Ти Ви инспектор Петър Иванов, който е бил до ранената на мача "Левски" - ЦСКА полицайка, когато до стъклената врата на стадиона избухва самоделна бомба. За разлика от Зашева,

АПИ повишава мерките за пътна безопасност с програма за 3 млрд. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826275

АПИ повишава мерките за пътна безопасност с програма за 3 млрд. леваПодготвяме специална програма за повишаване на мерките за пътна безопасност за около 3 млрд. лв. през новия програмен период 2020 – 2027 г., каза инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ при откриването на IV-тата годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура“, на която участва и инж.

Учителите по литература на XI и XII клас ще могат да преподават и текстове извън предвидените в учебника

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/20/3166677_uchitelite_po_literatura_na_xxi_i_xxii_klas_shte_mogat/?ref=rss


Само българската литература ще продължават да изучават единадесетокласниците и дванадесетокласниците. Новото е, че са включени и двама съвременни автори в учебника на зрелостниците - Виктор Пасков ("Балада за Георг Хених") и Борис Христов ("Честен Кръст"). Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане проектите за нови учебни програми по "Български език и литература".<br /><br />Изучаването на произведенията ще бъде концентрирано тематично, а не...

Обмисля се продажбата на енергия от ВЕИ да не става задължително през борсата

http://econ.bg/Новини/Обмисля-се-продажбата-на-енергия-от-ВЕИ-да-не-става-задължително-през-борсата_l.a_i.760710_at.1.html

За да изсветлим пазара на електроенергия в България и да изградим свободен пазар, миналата година задължихме всички производители да продават своята...

Миграционният натиск по българската граница е намалял с 81% през 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=372902

В резултат на комплексните мерки през 2017 г. е ограничен миграционният натиск към България. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в рамките на парламентарния контрол. През 2017 г. са регистрирани 8044 опита на граждани от трети страни да преминат на територията на Република България, което е намаление с 81% спрямо 2016 г.

Петкова и синдикати не се разбраха за цената на въглищата, готви се протест

http://nakratko.bg/category/26/158236/


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна със синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" ЕАД, както и с ръководителите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Бизнесменът с подкупа: Търсих контакт с кметицата, разбрах, че става дума за пари

http://clubz.bg/66927-biznesmenyt_s_podkupa_tyrsih_kontakt_s_kmeticata_razbrah_che_stava_duma_za_pari

Александър Ваклин – бизнесменът, посочен от кметицата на район „Младост“ Десислава Иванчева като автор на сигнала срещу нея, стана медийна звезда в деня, в който самата обвиняема първа обяви, че той е бизнесменът, подал сигнал срещу нея. Въпреки че същият Ваклин отричаше да има нещо общо със случая само ден по-рано, цитиран от "Капитал". 

Днес той говори пред бТВ за това как се е стигнало до сигнала срещу кметицата. 

Историята започнала от парцел в „Младост“, където Ваклин е искал да строи сграда. След като получил всички необходими книжа, включително разрешителното за строеж от главния архитект на София Здравко Здравков, инвеститорът зачакал последния документ, който се издавал за 14 дни от районната администрация. Като не го получил - започнал да пише жалби до Столичната община и до Административния съд, разказва самият той.

Не става ясно каква е била съдбата на въпросните жалби срешщу Иванчева. Тъй като забавянето се проточило с месеци, Ваклин потърсил контакт познати на Десислава Иванчева:

„Потърсих всякакви хора, които познават кметицата, за да я попитат чисто човешки защо по нейна изрична заповед съобщаването на една елементарна градоустройствена процедура се бави 10 месеца – разказа Ваклин. – И тогава разбрах, че всичко е за пари“.

Решение на проблема предложил бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров - в момента арестант и обвиняем като посредник в подкупа.

„Казаха, че става дума за 20 евро на квадратен метър от РЗП.  Лично. За кметицата. Което, както и да го погледнете, е една огромна сума пари за това един държавен служител на средно ниво да и свърши служебните задължения“, посочи бизнесменът и потвърди версията на прокуратурата, че за трите обекта в „Младост“, които иска да строи, са му поискани половин милион евро.

Ваклин потвърди още, че парите, дадени за подкупа са от кредит.

„Но ние никога не сме възнамерявали да й ги дадем. Ако не бяха разследващите органи, не бих ѝ дал и стотинка – каза Ваклин. – Просто ме шокира наглостта и усещането за безнаказаност у госпожа Иванчева. И затова сметнах, че е редно такива синдроми да се лекуват. Затова сигнализирах“.

Ваклин пуснал жалбата срещу Иванчева в новия антикорупционен орган, става ясно от интервюто му и казаното по-рано в съдебната зала по време на разглеждането на мерките за неотклонение на уличените в подкуп. 

„Всеки човек се притеснява, но, вижте, ако някой не го свърши, няма как нещата да се променят. Ако не се намират хора, които да преодолеят собствените си задръжки. Много не обичам израза, който се използва навсякъде – някой нещо да направи“, каза още бизнесменът пред бТВ.

Той призовава потърпевшите като него не само да се оплакват от исканите рушвети, а да подават сигнали за корупционните схеми.

Десетки поискаха декриминализация на тревата на протест пред парламента

https://offnews.bg//protesti/desetki-poiskaha-dekriminalizatcia-na-trevata-na-protest-pred-parlamen-679133.html

Тази вечер протест с около 50 демонстранти пред сградата на парламента поиска декриминализацията на тревата у нас.

Събитието бе организирано във Фейсбук и с явното незнание на органите на реда. На подобни и по-малобройни събития е имало десетки униформени, а днес почти нямаше полиция.

Исканията на демонстрантите пред НС са няколко:

- Всеки човек да носи у себе си свободно до 1 грам трева

- Отглеждане на до две растения у дома

- Да се легализира медицинската употреба на марихуаната

Датата за провеждането на протеста не е случайна - 20 април, или както се изписва 4/20, е неофициалният международен празник на феновете на растението.

На 19 май ще има още едно събитие - Свобода за конопа. То ще се проведе за втори път у нас, като през 2016 г. стотици се събраха в центъра на София и също поискаха декриминализация на тревата.

Одобриха предсрочните избори в Турция на 24 юни (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826258

Одобриха предсрочните избори в Турция на 24 юни (Обновена)Турският парламент одобри предложението за провеждане на предсрочни избори в страната на 24 юни, съобщи НТВ, цитирана от БТА. Решението бе взето с гласовете на 386 депутати, които подкрепиха при вота предложението, внесено от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и подкрепящата я Партия на националистическото действие (ПНД).

Техническа неизправност е най-вероятната причина за запалването на автобуса снощи край Кюстендил

http://nakratko.bg/category/58/158235/


Техническа неизправност е най-вероятната причина за запалването на автобуса, който изгоря снощи на пътя между Кюстендил и граничния пункт Гюешево.

Откриха две огнища на птичи грип в Пловдивско

https://www.actualno.com/society/otkriha-dve-ognishta-na-ptichi-grip-v-plovdivsko-news_670782.html

Откриха две огнища на птичи грип в Пловдивско. Това съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив д-р Камен Янков. „Едното огнище е в птицеферма за водоплаващи в село Крумово, другото огнище е в дивечовъдно стопанство до Раковски”, каза д-р Янков. Засегнатите птици са сравнително малък брой. Въведени са незабавни мерки за ограничаване и ликвидиране и на двете огнища. Птиците са вече унищожени и загробени. Извършена е дезинфекция на обектите, обор

Кралица Елизабет II ще отбележи своя 92-ри рожден ден с концерт

http://nakratko.bg/category/25/158233/


Британската кралица Елизабет II ще присъства на специален концерт в събота във връзка с нейния 92-ри рожден ден, като сред изпълнителите ще фигурират Том Джоунс, Кайли Миноуг, Стинг, Шаги и др., предава Ройтерс.

В Русия се появи олио "Новичок"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6826253

В Русия се появи олио "Новичок"Производител от Уляновска област на Русия пуска на пазара олио „Новичок“, съобщава rusvesna.su. Изданието цитира Алексей Якушев, който гарантира, че олиото е екологично чисто и осигурява на потребителите дълъг живот. Якушев добавя, че олиото се произвежда от слънчогледи, отглеждани в неговата ферма,

Саудитска Арабия и Русия може да отслабят ролята на ОПЕК на петролния пазар

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/20/3166384_sauditska_arabiia_i_rusiia_moje_da_otslabiat_roliata/?ref=rss


Саудитска Арабия се надява да привлече Русия в редиците на по-широк клуб на световните петролни гиганти, за да поддържа стабилен пазар, поставяйки под въпрос ролята на ОПЕК, посочват анализатори. Очаква се новият съюз начело с Рияд и Москва да бъде по-голям от сегашния 14-членен петролен картел, който господства на световния енергиен пазар през последните шест десетилетия. <br /><br />Според експертите обаче една по-голяма група, която включва и Русия, означава, че влиянието на ОПЕК...

Над 1300 ученици гледаха стрелби и военна техника в Ден на отворени врати на Националния военен университет

https://www.24chasa.bg/region/article/6826214

Над 1300 ученици гледаха стрелби и военна техника в Ден на отворени врати на Националния военен университетМащабни демонстрации на въоръжение, бойна техника и стрелби проведе пред повече от 1300 ученици Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Целта на дните на отворени врати е военното училище да представи възможностите си пред средношколците и да ги привлече към военната професия.

В понеделник поради ремонт на фуга се спира движението по платното за Дупница на АМ „Струма“ от п.в „Долна Диканя“ до п.в. „Дупница-Север“

http://www.cross.bg/platnoto-dypnitza-vuzel-1573029.html

/КРОСС/  В понеделник – 23-ти април, поради ремонт на дилатационна фуга при км 46 се спира движението по платното за Дупница на АМ „Струма“ от пътен възел „Долна Диканя“ при км 36 до пътен възел „Дупница-Север“ при км 51. Движението в посока София ще се извършва без промяна. По време на ремонтните дейности движението в посока Дупница ще се пренасочва при пътен възел „Долна Диканя“ по път I-1 София-Кулата и при пътен възел „Дупница-Север“ при км 51 пътуващите ще могат да се включат обратно в АМ „Струма“. Ремонтните дейности ще се извършват на два етапа, след приключване на ремонтните дейности в платното за Дупница, ремонтът ще продължи в платното за София. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Другият пострадал полицай: Хвръкна ми шапката и започнах да плюя стъкла

http://nakratko.bg/category/58/158232/


Инспектор Петър Иванов може да разкаже за инцидента с неговата колежка Гергана Зашева по време на футболното дерби между ЦСКА и "Левски" от първо лице.

Официализират честванията за хан Тервел, предлагат църквата да го канонизира

https://www.actualno.com/society/oficializirat-chestvanijata-za-han-tervel-predlagat-cyrkvata-da-go-kanonizira-news_670779.html

Ние, българите, сме европейци от момента, в който сме побили първия камък на нашата държава. Европа съществува благодарение на двама европейски владетели, единият от които е именно хан Тервел. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов и председател на Националния комитет за честване на 1300 години от победата на хан Тервел над арабите при Константинопол откри пресконференцията по повод учредяването на комитета. Министър Каракачанов посочи, че Европа е спасена от арабското нашеств

Джипита и инспектори на протест за заседанието на здравните министри от ЕС

http://www.mediapool.bg/dzhipita-i-inspektori-na-protest-za-zasedanieto-na-zdravnite-ministri-ot-es-news278204.html

Лични лекари и служители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще протестират пред НДК на 23 април, когато в София ще се проведе неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването. И семейните лекари, и здравните инспектори не за първи път излизат на протест. В РЗИ останали излъгани за увеличението на заплатите  Недоволството на служителите в РЗИ е провокирано от това, че не получиха обещаното от Министерството на здравеопазването увеличение на заплатите си от 18% през март. По думите им повечето инспектори са получили едва 5%-10% отгоре и са останали излъгани, след като повече от 10 години заплатите им не са били увеличавани. По данни на здравното министерство служителите на здравните инспекции получават средно около 640 лв на месец, а с увеличението сумата трябваше да достигне 754 лева, но реално работещите споделят, че повечето им колеги работят на заплати, близки до минималната, която от тази година е 510 лева. Служителите на РЗИ в страната са ангажирани с контрола на лечебните заведения, хигиената на различни обекти, контрола на тютюнопушенето на обществени места, безопасността на различни продукти и стоки и много други дейности. На протеста си на 23 април те ще настояват за незабавно увеличение на възнагражденията на основните експертни и технически длъжности от 1 май 2018 г. с не по-малко 20% или с конкретна твърда сума. Другото, за което настояват е, доходите им да се обвържат със средната или минимална работна заплата или друг икономически показател, за което в бюджета на РЗИ за всяка година да се предвидят средства. Джипитата протестират срещу бумащината и 24-часовите разположения Протестът на личните лекари пък е заради липсата на напредък в изпълнението на исканията им от предишни протести от страна на здравното министерство. Джипитата настояват за облекчаване на бумащината в работата им, премахване на задължението за 24-часово разположение, както и отпадане на задължението да описват касовите бележки за пенсионерските прегледи. Те настояват още всички групи лица, освободени от потребителка такса, да заплащат пълния й размер, а сумите да им бъдат реинбурсирани от съответните институции. Освен това искат потребителската такса да е в размер на 1% от минимална работна заплата или 5.10 лева вместо сегашните 2.90 лева. В петък съсловната организация на лекарите – Българскияят лекарски съюз (БЛС) съобщи, че заедно със здравното министерство е постигнато съгласие за сформиране на работна група за отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари. При преговорния процес по Рамковия договор за 2018 г. съсловната организация и МЗ са постигнали консенсус за това 24-часовото дежурство да бъде оформено в отделен пакет дейности, извършвани на териториален принцип от общопрактикуващи лекари, които имат възможност да бъдат на 24-часово разположение. Експертната група е трябвало да започне работа от април, когато влиза в сила новият рамков договор, но до момента, независимо от изпратените предложения от БЛС за включване на експертни членове в групата, работният процес не е стартирал. На неформалното заседание на Съвета на министрите на здравеопазването е предвидена дискусия за здравословно хранене при децата, което е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в здравеопазването. Акцентът ще бъде върху предлагането на здравословна храна за децата. Другата основна дискусия ще е за ефективността на лекарствените продукти и достъпа до тях. 

Мерки за пожарна безопасност във Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=372872

Засилени мерки за осигуряване на пожарна безопасност са предприети в горските територии във Варненска област. Това съобщиха от пресцентъра на Североизточно държавно предприятие за Moreto.net. В съответствие със заповедта на областния управител Стоян Пасев и в координация с всички отговорни институции горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие са създали организация за повишен контрол и незабавни действия по ограничаване и потушаване на евентуални пожари.

Рейтингът на Путин е спаднал със 7% след президентските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826245

Рейтингът на Путин е спаднал със 7% след президентските избориРейтингът на руския президент Владимир Путин е спаднал със 7 процента след президентските избори през март, сочи проучване на Центъра за изследване на общественото мнение в Русия, цитирано от БНТ. От центъра съобщават, че спадът в одобрението е естествен процес след избори. Според руски политолози причаната за това е тежкото начало на новия мандат

Теменужка Петкова: Ако се увеличи цената на въглищата, токът ще поскъпне с 2%

http://nakratko.bg/category/26/158231/


Ако бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за увеличение на цената на въглищата с 15 процента, то това ще се отрази на цената на тока, която ще поскъпне с 2 процента.

Защо Иванчева и заместничката й бяха в стъклената клетка (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6826157

Защо Иванчева и заместничката й бяха в стъклената клетка (Видео, снимки)Кметицата Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова престояха няколко минути в стъклената клетка в спецсъда, която е предвидена за особено опасни престъпници. Престоят им там изненада репортерите. Причината те да бъдат зад бронираните стъкла била, че те нямали нищо против да бъдат снимани, за разлика от третия обвиняем Петко Дюлгеров,

Масови проверки за акцизни стоки по гръцките ГКПП

http://econ.bg/Новини/Масови-проверки-за-акцизни-стоки-по-гръцките-ГКПП_l.a_i.760708_at.1.html

Петима българи са задържани на граничния пункт Промахон за нелегален внос в Гърция на акцизни стоки, съобщава БНР. Масово се проверяват...

Адвокатът на Иванчева Марковски: Прокуратурата няма никакви доказателства

https://www.actualno.com/society/advokatyt-na-ivancheva-markovski-prokuraturata-njama-nikakvi-dokazatelstva-news_670780.html

Светналите ръце като коледна елха е мечтата на прокуратурата – обаче това няма отношение към фактите. Това каза пред журналисти адвокатът на Десислава Иванчева Марин Марковски след заседанието на Специализирания наказателен съд. На въпрос компрометирани ли са доказателствата по делото с кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, адвокатът заяви: „Тези, които са приложени, са компрометирани. С тях и без тях, няма никакви доказателства, за това, че тя на 17 апр

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване