На връх 31-я си рожден ден футболна съпруга сподели: С мъжа ми Светослав Дяков всеки ден е празник!

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%85-31-%d1%8f-%d1%81%d0%b8-%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d1%83%d1%82%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bf%d1%80%d1%83/

Красивата съпруга на Светослав Дяков – Марияна отпразнува 31-ви рожден ден. Младата жена е родом от Разлог и винаги е плътно до съпруга си в момента семейството живее в Разград, тъй като мъжът играе в гранда „Лудогорец.

Рожденият си ден Марияна отпразнува в компанията на най-близките си хора двете деца Виктор и Деа и мъжът и. Стотици обаждания и честитки с пожелания за здраве и успехи, семейно щастие получи от близки и приятели. Като една истинска македонка младата Марияна е пример за добра майка и съпруга и не само това не минава благотворителна кампания за страдащи и нуждаещи се деца, която тя да не подкрепи.
За Марияна най-голямото щастие е семейството.

Горда от това, което има написа в социалната мрежа:
„Посрещам 31 с прекрасно и здраво семейство . С мъж ,с който всеки делник е празник . С две сбъднати мечти ,които ме наричат „мамо“.

 

Материалът На връх 31-я си рожден ден футболна съпруга сподели: С мъжа ми Светослав Дяков всеки ден е празник! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Огнено пътуване! Автобус пълен с туристи пламна насред пътя

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%81-%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%81-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%81/

Снощи – малко след 18.30 ч, е постъпил сигнал в РСПБЗН – Кюстендил, за възникнал пожар в автобус, който е пътувал с туристи от София за Република Македония.

На пътя за Гюешево водачът усетил пушек, спрял автобуса и съобщил на туристите да слязат, успели да вземат и багажа от багажното отделение. Местопроизшествието е обслужено от екипи на РСПБЗН, РУ Кюстендил и дежурна следствено-оперативна група. Няма пострадали хора.

Документите на водача и автобуса са били в изрядност, на място е бил и екип на ДАИ. Резултатът на водача за употреба на алкохол и наркотични вещества е отрицателен. Изгорял е автобуса и личните вещи на някои туристи, които са били вътре. 6-ма туристи са останали без лични документи.

След снемането на обяснения и документирането на произшествието туристите са отпътували за София. По първоначални данни причина за запалването е техническа неизправност/късо съединение/.

Образувано е дознание по случая, уведомен е дежурен прокурор.

Материалът Огнено пътуване! Автобус пълен с туристи пламна насред пътя е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хитлер, колекционерът

http://clubz.bg/66892-hitler_kolekcioneryt

Кариерата му на акварелист не е успешна – в Художествената академия във Виена така и не го приемат, но Хитлер запазва до края на живота си слабостта към живописта, която слага отпечатък и върху контактите му с околните, и върху отношението му към традициите и природата – защото е убеден, че истинското изкуство е в тясна връзка с тях.

Както би могло да се предположи – основните попълнения и в набелязания музей в родния му Линц, и в личната колекция на Хитлер са набавени благодарение на масовото изземане на художествени произведения от заможни евреи, но не е само това – Фюрерът е имал съвсем конкретни предпочитания и е пълнел залите на резиденциите си именно с техни творби. Самият той твърди, че е купувал картините единствено и само със собствени средства – затова и мащабите на колекцията далеч отстъпват на това, което може да предложи един голям държавен музей.

„Соколарката“ от Ханс Макарт била подарена от Хитлер на Гьоринг за рождения му ден през 1938 г.

Негови фаворити са австрийският художник Ханс Макарт, наричан „Рубенс на 19 век“, и мюнхенският Карл Шпицвег – имена, които днес не са особено известни, но той ги смята за гении (както и себе си) и се възхищава на постиженията им. В най-известната му биография е казано направо, че нямал добър вкус, но е държал на избора си и го налагал успешно на околните. Така например за рождения си ден през 1938 страстният ловец Херман Гьоринг получил именно картина от Ханс Макарт - „Соколарката“.

Както изтъкват специалистите – решаваща роля за оформянето на художествените вкусове на Хитлер изиграва състоялата се в Берлин през 1906 обща изложба на германско изкуство. Тя представлява един вид реабилитация на редица майстори от 19 век и включва наред с творбите на Арнолд Бьоклин, Анзелм Фойербах, Карл Шпицвег и Мориц фон Швинд, също и произведения на някои позабравени романтични художници като Филип Ото Руге, Карл Блехен и Каспар Давид Фридрих. Към всички тях Хитлер изпитва истинска симпатия – дотам, че избира първото си представително мюнхенско жилище така, че да е в близост с известната галерия „Шак“.

Ако искаш да се сближиш с Хитлер, трябва да говориш с него за изкуство, гласял един от принципите за успешна кариера по време на национал-социалистическото управление на Германия. А неговият интерес към изкуството определено е бил неподправен, свидетелстват очевидци. Сред тях е известният италиански археолог и изкуствовед Ранучо Бианки Бандинели – човек, който решително не би могъл да бъде упрекнат в симпатии към Хитлер, и на когото се налага през 1938 да играе ролята на негов гид по време на посещение в галерията „Уфици“ във Флоренция. Та той споделя, че Фюрерът бил в състояние да прекара часове, разглеждайки картини. И бил до такава степен завладян от тях, че това не можело да се скрие.

В наши дни притежаваните някога от Хитлер художествени произведения могат да се открият в този или онзи музей, но нелесно – компрометиращи надписи за техния произход няма, пише само „Предоставено от Федерална република Германия“. А най-пълният каталог от 74 художествени произведения, съставлявали навремето колекцията на Фюрера, се съхранява в Конгресната библиотека във Вашингтон, като съществуването му е забелязано едва през 2008 година.

На 20 април рожден ден имат

http://www.cross.bg/prof-bivsh-tenis-1572965.html

/КРОСС/ Д-р Ася Жекова,началник отделение по образна диагностика в УМБАЛ "Пълмед" <p><strong>Веселин Божков, председател на КРС <strong>Проф. Георги Колев, бивш депутат Донка Михайлова, кмет на Троян, бивш депутат Клара Маринова, журналистка, бивш говорител на БСП Минчо Минев, скулптор Проф. Петко Чобанов,президент на Бургаския свободен университет Росица Борджиева, естрадна певица Стефан Цветков, председател на Българската федерация по тенис, вицепрезидент на Европейската тенис федерация, зам.-председател на БОК Проф. Стефан Чапкънов, композитор и диригент  

Башар ал Асад върна на Франция Ордена на Почетния легион, връчен му през 2001 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825189

Башар ал Асад върна на Франция Ордена на Почетния легион, връчен му през 2001 г.Сирийският президент Башар ал Асад е върнал на Франция Ордена на почетния легион заради участието на Париж във въздушните удари по-рано този месец, съобщи снощи неговата канцелария, предаде ДПА. Асад е бил удостоен с най-високата степен на това френско отличие - Големият кръст - от президента Жак Ширак през 2001 г.

Няма да удължават програмата за помощ на Гърция

https://www.actualno.com/balkani/njama-da-udyljavat-programata-za-pomosht-na-gyrcija-news_670636.html

Удължаването на програмата за външна помощ за Гърция е невъзможно, смята европейският комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси. Той съобщи това пред AFP в кулоарите на пролетната среща на ръководствата на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон в четвъртък. "За мен не съществува друг сценарий, освен успешното и своевременно прекратяване на гръцката програма (за помощ - бел. ред.)", поясни Московиси. Според него спирането на програмата ще ст

Срещата на върха в София: Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено

http://clubz.bg/66891-sreshtata_na_vyrha_v_sofiq_nishto_ne_e_dogovoreno_dokato_vsichko_ne_e_dogovoreno

"Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено."

Така вицепремиерът, отговарящ за българското председателелство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова коментира по време на изслушване в парламента въпросителните около това кой ще дойде на срещата на върха в София на 17 май във формат ЕС-Западни Балкани. Тази среща е приоритет за лидерството ни на ЕС, тъй като България формулира различни ангажименти към Западните Балкани като своя цел номер едно за тези шест месеца. Тя ще счита за своеоберазен финал на българското председателство, а целта й е да излезе с Декларация от София.

Срещата обаче е проблемна по две причини - първата е, че Западните Балкани очакват по-сериозни заявки по отношение на статута си на страни, желаещи да се присъединят към ЕС, а втората - участието на Косово, чиято независимост не е призната от шест държави, поканени да участват във формата, пет от които са членки на Съюза. Става въпрос за Испания, Румъния, Гърция, Кипър и Словакия, както и Сърбия. Те не желаят да седнат на една маса с президента Хашим Тачи, да се снимат с него на семейната снимка, да парафират финалния документ, ако и неговият подпис е там.

По правило участието на Косово в подобен вид формати винаги се споменава в "бележка под линия" - като се посочва, че това участие не определя развитие на статута й (Названието "Косово" не засяга позициите по отношение на статута и е съобразено с Резолюция 1244(1999) на Съвета за сигурност на ООН и становището на Международния съд относно обявяването на независимост от страна на Косово, б.р.). 

"Няма нито една държава, която категорично да отказва участие към този момент. Да имат притеснения, несъгласия, особено относно Косово. Търсим неформални канали, опитвамепо реда на дипломацията. Има различни варианти - избягване на наименования, споменаване на столици", посочи Павлова.

Формално официалното потвърждение за участие тече от понеделник, 16-и април, така че още е прекалено рано да се каже със сигурност кои държави ще дойдат. Въпросителните са и на какво ниво ще бъдат представени те във форума, което е показателно на езика на дипломацията за изразено несъгласие по дадена тема, в случая - участието на Косово. Така например засега е ясно, че испанският премиер Мариано Рахой, който отказа да седне на една маса с представители на Прищина заради отцепването на Каталуня, ще дойде, но за неформалната среща-вечеря на лидерите на ЕС, предвидена ден по-рано - 16 май.

На въпрос от депутата от БСП Петър Витанов дали България не е отстъпила от първоначалните си заявки да работи по време на председателството за разширяването на ЕС в посока Западни Балкани, Павлова посочи, че "не сме отстъпили от ангажиментите си". Но и че този форум "не е да създаваме фалшиви очаквания" и България винаги била подчертавала, че този формат не е с акцент разширяване, че основен приоритет за България е европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, но в случая става въпрос за свързаност - транспортна, дигитална, инфраструктурна, образователна, културна и пр.

Министърът по председателството посочи още, че към Декларацията от София ще има и анекс, в който ще бъдат разписани конкретни проекти във връзка с тази свързаност. Наскоро премиерът Бойко Борисов анонсира, че Европейската банка за възстановяване и развитие е готова да финансира някои ключови за региона инфраструктурни проекти като завършването на транспортните коридори 8 и 10 например. Коридор № 8 свързва пристанищата на Черно и Адриатическо море - Бургас през Скопие и оттам с албанското пристанище на Адриатика Дуръс - и Италия. Коридор № 10 обвързва Залцбург - Любляна - Загреб - Белград - Ниш - София. Коридор № 10 обвързва Залцбург - Любляна - Загреб - Белград - Ниш - София. 

Предстоящи събития в страната за 20 април

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1572964.html

/КРОСС/Моната От 09.00 часа президентът Румен Радев ще посети град Монтана. Държавният глава ще разговаря с кмета на града Златко Живков в сградата на Общината и ще гостува на семейството на Иво Богданов, който беше освободен от гръцки затвор с подкрепата на българския президент. Кнежа От 11.00 часа президентът Румен Радев ще се срещне с кмета на Община Кнежа Илийчо Лачовски. В 11.30 часа в читалище „Борба" президентът ще участва в отбелязването на 110 години от създаването на Професионалната гимназия по земеделия „Стефан Цанов" в града. По-късно през деня държавният глава ще разговаря от 13.30 часа с Виолин Крушовенски, кмет на Община Мизия и с хора, пострадали при наводнението през 2014 година. Пазарджик От 11.30 часа в Драматично-куклен театър „Константин Величков" вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честването на 50 години Професионална гимназия по химични и хранителни технологии в град Пазарджик. София От 09.00 часа ще започне пленарното заседание на Народното събрание. София От 10.30 часа в зала „Запад" на Народното събрание ще се проведе заседание на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, на която ще бъдат разгледани документите и приемане на Решение за допускане до изслушване на кандидат за длъжността член на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. София От 09

Близо милион българи имат здравословни проблеми, които оказват влияние в бита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825185

Близо милион българи имат здравословни проблеми, които оказват влияние в битаОколо 16 процента от трудоспособното население у нас над 16-годишна възраст /малко над 6 млн. души/, или близо 960 хиляди българи, са имали здравословни проблеми, които са оказвали определен дискомфорт върху ежедневния им живот и бита им, показват данни от изследване на Евростат. Анализът разглежда проблемите,

Разследват смъртта на ”руския Илон Мъск”, намерен обесен в затвора

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/razsledvat-smartta-ruskiia-ilon-mask-nameren-obesen-zatvora.html

Русия започна разследване на обстоятелствата около предполагаемото самоубийство на гениалния бизнесмен Валерий Пшенични, получил прякора ”руския Илон Мъск”, предаде Франс прес. Адвокатката му Лариса фон Арев подозира, че той е бил изтезаван и убит в затвора.

Разследват смъртта на ”руския Илон Мъск”, намерен обесен в затвора

https://frognews.bg/novini/razsledvat-smartta-ruskiia-ilon-mask-nameren-obesen-zatvora.html

Русия започна разследване на обстоятелствата около предполагаемото самоубийство на гениалния бизнесмен Валерий Пшенични, получил прякора ”руския Илон Мъск”, предаде Франс прес. Адвокатката му Лариса фон Арев подозира, че той е бил изтезаван и убит в затвора.

Първолаците ще учат "Компютърно моделиране"

https://www.actualno.com/society/pyrvolacite-shte-uchat-komputyrno-modelirane-news_670617.html

Учениците от първи клас ще изучават предмет компютърно моделиране. Те ще се обучават на програмиране, писане алгоритми и други базови умения. Това предвижда проектът по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, обясни образователният министър Красимир Вълчев след старта на конференцията „От дигитални ползватели към дигитални създатели“. Проектът обхваща три ключови дейности. Една от тях е разширение на обучението по информатика и пр

Иван Гешев: И други кметове ще светнат, ако получим данни за тях

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6824916

Иван Гешев: И други кметове ще светнат, ако получим данни за тяхМоделът на управление в “Младост” - умишлено забавяне на всякакви възможни преписки, казва шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев - Г-н прокурор, колко са обвиняемите за корупция в район “Младост” по разследването срещу кметицата Десислава Иванчева? - Трима са обвиняеми – двама като помагачи за престъплението подкуп и основен

Кои са онлайн активистите, разпространяващи конспиративни теории за Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/20/3166110_koi_sa_onlain_aktivistite_razprostraniavashti/?ref=rss


Разследването дали е имало химическа атака в Сирия продължава, но група влиятелни онлайн активисти вече разпространяват своята версия за събитията, разказва Би Би Си.<br /><br />Разследващите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) се опитват да стигнат до Дума, където според медицински организации и спасителни служби силите на президента Башар Асад са хвърлили бомби с токсични вещества на 7 април. Сирийското правителство и Русия твърдят, че инцидентът е инсцениран....

Башар Асад върна на Франция връченият му през 2001 г. Орден на Почетния легион

https://frognews.bg/svqt/bashar-asad-varna-frantsiia-vracheniiat-prez-2001-orden-pochetniia-legion.html

Сирийският президент Башар ал Асад е върнал на Франция Ордена на Почетния легион заради участието на Париж във въздушните удари по-рано този месец, съобщи снощи неговата канцелария, предаде ДПА.

Башар Асад върна на Франция връченият му през 2001 г. Орден на Почетния легион

https://frognews.bg/novini/bashar-asad-varna-frantsiia-vracheniiat-prez-2001-orden-pochetniia-legion.html

Сирийският президент Башар ал Асад е върнал на Франция Ордена на Почетния легион заради участието на Париж във въздушните удари по-рано този месец, съобщи снощи неговата канцелария, предаде ДПА.

Днес е последният ден за регистрация за "Байк и рън за Чепън"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3165777_dnes_e_posledniiat_den_za_registraciia_za_baik_i_run/?ref=rss


Днес е последният ден за записване за състезанието за планинско бягане и колоездене "Байк и рън за Чепън". До момента вече над 400 души са се регистрирали за събитието, което ще се проведе на 28 април за седма година.<br /><br />Цената за участие в състезанията по колоездене или бягане е по 25 лева.<br /><br />Тази година "Байк и рън за Чепън" стана част от Българската колоездачна лига. Надпреварата ще носи квалификационни точки за годишното класиране...

Обезвреждат 500-килограмова бомба в Берлин

//dariknews.bg/novini/sviat/obezvrezhdat-500-kilogramova-bomba-v-berlin-2092030

Евакуират железопътната гара в Берлин и районът около нея заради неексплодирала 500-килограмова бомба от Втората световна война. По време на обезвреждането на бомбата ще бъде нарушен автомобилният трафик, движението на влаковете, обществените автобуси, както и работата на летище Тегел. Една от лини

Изписаха от Пирогов детето, пострадало при тежката катастрофа край Вакарел

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izpisaha-ot-pirogov-deteto-postradalo-pri-tezhkata-katastrofa-kraj-vakarel-2092071

13-годишното момче, което пострада при тежката катастрофа с автобус край Вакарел на 13 април, беше изписано от „Пирогов”. Това съобщиха от спешната болница.

Как флиртуват мъжете от различните зодии? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-flirtuvat-myzhete-ot-razlichnite-zodii-video-2092075

В началото на всяка нова връзка старателно проверявате дали зодиите ви са съвместими и изчитате всичко, което е написано за неговата зодия. Така отивате добре въоръжени с информация и очаквания на първата си среща. Опитът ни е доказал, че мъжете от една зодия си приличат. Ето за какво трябв

Ще има проверка за превишаване на права при акцията срещу Иванчева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-ima-proverka-za-previshavane-na-prava-pri-akciiata-sreshtu-ivancheva-2092080

Ще има проверка в прокуратурата за превишаване на права при акцията срещу кмета на "Младост". Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева, цитирани от БТА. "Доколкото знам, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превиш

Часовникът цъка, one way or another...

http://clubz.bg/66890-chasovnikyt_cyka_one_way_or_another

Казусът “Иванчева” е ключов.

Поради безспорното наличие на специфични доказателства и доказателствени средства, има само два варианта:

- Корупция в изненадващо големи размери или

- Инсценировка, организирана пряко от службите и прокуратурата.

В първия случай (освен неизбежната тежка присъда) получаваме данни за огромните мащаби на корупцията и очаквания брилянтните умения на разследващите органи да бъдат приложени към високите властови етажи.

Във втория - безусловна необходимост от отстраняване и разследване на целия висш апарат на службите и ръководството на прокуратурата.

Часовникът цъка, one way or another...

...

Коментарът е от фейсбук профила на Радан Кънев.

Д-р Петрова: Приоритет на Правителството е да спрат измамите, а не пенсиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825183

Д-р Петрова: Приоритет на Правителството е да спрат измамите, а не пенсиитеВчера в Министерски съвет при поредната среща с организации на хора с увреждания, при среща с вицепремиера Каракачанов, той декларира, че желанието на Правителството не е да се спират или намаляват пенсии или да се намаляват права. Единственото, като приоритет, около което се обединихме, е да се спрат измамите.

Щастието няма..

http://www.cross.bg/shtastieto-nyama-1572963.html

/КРОСС/ Щастието няма дълги ръце. То прегръща оня, който се доближи до него.- Сенека

Решават мярката на кметицата на ”Младост”

https://frognews.bg/novini/reshavat-miarkata-kmetitsata-mladost.html

Ще остане ли кметицата на ”Младост” Десислава Иванчева в ареста? Това решават спецмагистратите в петък.

Цецка Цачева: Ще има проверка за превишаване на права при ареста

http://clubz.bg/66889-cecka_cacheva_shte_ima_proverka_za_previshavane_na_prava_pri_aresta

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че "доколкото знае, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на правата" при задържането на кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

Тя направи изявлението на форум, посветен на детското правосъдие, на който е съорганизатор с министър Валентин Радев, а сред лекторите са бившата зам.-председателка на СГС Богдана Желявска, Борислав Цеков и др.

Според Цачева "всеки орган отговаря за своите действия" и тя като правосъден министър нямала компетенции и правомощия нито при разследвания, нито про осъщестявяване на една операция. Цачева допълни, че всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишване.

"Именно затова държахме антикорупционният орган да се контролира от Народното събрание - а акцията, знаете, започва от антикорупционния орган (нищо че той няма права по задържане, б.р.). и специализираната прокуратура."

Цецка Цачева бе доста по-предпазлива от колежката си Екатерина Захариева и каза, че "ако е имало други варианти операцията да не се случва в центъра на София, би било по-добре".

"Но пък от друга страна, знаете призива на държавния глава Румен Радев - всичкото да бъде под прожекторите, да бъде осветлено, обществото да получи информация за това какво се случва", допълни министър Цачева.

Тя отбеляза още, че до постановяване на присъда всеки подсъдим е невинен и трябва да се държи сметка за правата на всеки един човек.

Засега потвърждение на думите на Цачева от държавното обвинение няма.

Клуб Z напомня обаче, че една реплика на министър Екатерина Захариева - че "границите са попреминати" при ареста на Иванчева предизвика бурна ответна реакция, при това от Италия на главния поркурор Сотир Цацаров в синхрон с Пламен Георгиев - шеф на комисия "Антикорупция".

В "телефонно интервю" за агенция "Фокус", което първо излезе без въпроси, само като монолог, двамата нападнаха бившата правосъдна министърка с теми по същество: дали настина кабинетът желае борба с корупцията, дали тя изразява мнение на цялото правителство и за какви анализи на случката говори. Цацаров напомни на Захариева (която все пак е магистър по право, б.р.), че "Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори..."

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-kolan-simylatziya-1572976.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва” Тема: Виртуален поглед към забележителните кътчета в България Тема: Мачът на звездите събира елита в баскетбола – вижте всичко най-важно за шоуто Тема: Симулация на живо: Какво се случва с пътниците при произшествие, ако са без колани. Демонстрация на автомобилните състезатели Тема: Ще преборят ли системата родителите на деца с увреждания – позициите от двете страни на протеста Тема: Какви решения за националната сигурност взе консултативния съвет при президента? Тема: За цената на енергийните реформи – министър Теменужка Петкова Тема: Галавечер на професионалния бокс в София – кои са претендентите за континенталната титла на Световния боксов съюз за славянските народи Тема: Отпадъци за книги – още за екологичната инициатива, която стимулира четенето БТВ, ”Тази сутрин” Тема: Поредна жертва на футболното хулиганство. Ще бъдат ли въведени по-строги наказания? Гост – ген. Васил Василев – председател на етичната комисия в БФС Тема: Какво договориха политиците на КСНС? Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов Тема: „Чети етикета”: Ще отпадне ли окончателно такса „Сградна инсталация” и ще поевтинее ли парното? Тема: Симулация на катастрофа

Автобус с 46 души изгоря на пътя за границата

http://www.cross.bg/avtobys-izgorya-putya-1572966.html

Автобус с 46 пътници се запали по пътя от Кюстендил за ГКПП "Гюешево" вчера вечарта и изгоря напълно. За щастие, пострадали при инцидента няма, съобщи bTV. Хората са пътували от София за Македония. По първоначална информация пожарът е тръгнал от късо съединение в двигателния. Шофьорът веднага е спрял и е извел хората. На място са били изпратени два екипа огнеборци и линейки. Според ОДМВР-Кюстендил машината е с изрядни документи. Пътуващите са върнати в София с друг автобус. Движението в района за известно време беше временно затруднено.  

Нови ограничения в движението в София

https://www.actualno.com/sofia/novi-ogranichenija-v-dvijenieto-v-sofija-news_670568.html

От 20 април до 28 май се забранява влизането на пътни превозни средства по две пътни ленти от северната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в участъка между ул. „Мизия“ и ул. „Шипка“. Движението ще се извършва в една пътна лента от южната страна на южното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в същия участък, съобщиха от Столична община. От 29 май до 20 октомври се забранява

Най-важното от Варна във вчерашния 19 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372843

Изпълнителят: Правим всичко бул. „Левски“ да бъде готов за движение до 15 август Дейностите по изграждането на новия бул. „Левски“ се движат сравнително в срок. Варненски лекар: Всеки четвърти от пациентите с карцином на бял дроб няма симптоми Близо 44 на сто от пациентите с карцином на белия дроб не са пушачи, каза пред журналисти медицинският онколог в СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков" - Варна доц.

”Флорин полиси”: Гърция и Турция вървят бавно към война

https://frognews.bg/novini/katimerini-gartsiia-turtsiia-varviat-bavno-kam-voina.html

Под заглавие ”Гърция и Турция се движат бавно към война”, пише американското списание ”Форин полиси”, в която се посочва, че съществува рискована реторика както от Атина, така и от Анкара.

Люта битка! Обявиха конкурси за 11 школски директори в Пиринско

http://regiona.bg/%d0%bb%d1%8e%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-11-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d1%81/

Обявиха конкурси за директори на 11 училища в Пиринско. Според заповедта на началника на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов срокът за подаване на документи тече от вчера, 19 април, и е до 21 май включително.

В списъка са СУ „Н. Рилски” – Банско, СУ „Св.св. Кирил и Методий” – Белица, СУ „Св. Пайсий Хилендарски” – Кресна, училищата в Корница, Борово, Беслен, обединеното училище в Долно Осеново. Конкурси за длъжността директор са обявени и за гоцеделчевските ПГ по МСС „П.К. Яворов” и за НПГ „Димитър Талев”, пише струма.бг.

В Благоевград към момента с временно изпълняващи длъжността директор са три училища – Професионалната гимназия по строителство, ХІ ОУ и Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост. Конкурс е обявен само за шефския пост в ПГТЛП „Гоце Делчев“.

„Очаквахме в списъка да бъде и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия, тъй като вр.и.д. директорът на училището Евтимка Митева отдавна отговаря на условията за пенсиониране”, коментираха по този повод педагози и допълниха, че в областта близо 20 училища се ръководят от временно изпълняващи длъжността директор и според тях би следвало да се обявят конкурси и за останалите места.

Конкурсът за 11-те шефски места ще се проведе на три етапа – по документи, писмен изпит и тест. Сред изискванията за заемане на длъжността са кандидатите да имат не по-малко от 5 години стаж като учители.

 

Материалът Люта битка! Обявиха конкурси за 11 школски директори в Пиринско е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Грешки в разделното събиране накърняват репутацията на Германия в рециклирането

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/19/3165951_greshki_v_razdelnoto_subirane_nakurniavat_reputaciiata/?ref=rss


Използвани памперси в кошчето за пластмасови отпадъци, найлонови торбички при органичните отпадъци - добре уреденото рециклиране на отпадъци в Германия се нарушава от хора, които или игнорират правилата, или просто ги разбират погрешно.<br /><br />Германия е известна с разделното събиране на боклука и редовно заема първо място в класациите за рециклиране. Типично домакинство - или перон на гара - разполага с четири вида кофи за боклук, без да броим тези за бутилки с различни...

Съдът ще решава дали да остави кмета на "Младост" в ареста

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/20/3166040_sudut_shte_reshava_dali_da_ostavi_kmeta_na_mladost_v/?ref=rss


Специализираната прокуратура ще внесе днес в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мерки за процесуална принуда на зрелищно задържаните във вторник кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместника ѝ Биляна Петрова и мъжа, който според разследващите е влязъл в ролята на посредник при вземане на подкупа от строителен инвеститор. Това се разбра от думите на говорителя на спецобвинението Даниела Начева пред "Дневник" след запитване за повдигнатите им...

Автобус изгоря на пътя за Македония

https://www.actualno.com/crime/avtobus-izgorja-na-pytja-za-makedonija-news_670634.html

Автобус с 46 наши туристи, пътуващи от София за Македония, се запали и изгоря напълно на международния път Кюстендил-ГКПП-Гюешево, предаде БНР. Няма пострадали, съобщи говорителят на областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка. Инцидентът стана малко след 18:30 ч. Най-вероятно причина за инцидента е късо съединение. Изпратени са били два противопожарни екипа. Пътниците ще нощуват в Кюстендил, а някои са се прибрали обратно в София. Снимка: Архив

Езиковед: Прогнозите за смъртта на българския език са силно преувеличени

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ezikoved-prognozite-za-smartta-na-balgarskiya-ezik-sa-silno-preuvelicheni

Българите в чужбина просто са сменили географията, но никога историята и езика си. Така че прогнозите за смъртта на българския език са силно преувеличени.

Пентагонът: Ще разработим хиперзвукова ракета, която лети 5 пъти по-бързо от звука

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825179

Пентагонът: Ще разработим хиперзвукова ракета, която лети 5 пъти по-бързо от звукаПентагонът се включи официално в хиперзвуковата надпревара, след като натовари американския производител "Локхийд Мартин" да разработи първата ракета, способна да лети пет пъти по-бързо от скоростта на звука, предаде Франс прес. Пентагонът обяви вчера, че ще сключи с "Локхийд Мартин" договор на стойност до 928 милиона долара за неограничен срок.

Турция: Предсрочният вот е противодействие на антитурските сили

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-predsrochniyat-vot-e-protivodeistvie-na-antiturskite-sili.93956

/Поглед.инфо/ По волята на народа на 24 юни Турция ще премине към нова форма на управление, тогава започва нов период в историята на страната, заяви вицепремиерът и говорител на кабинета в Анкара Бекир Боздаг.

Притесненията на един обикновен Цървул...

http://pogled.info/bulgarski/pritesneniyata-na-edin-obiknoven-tsarvul.93957

/Поглед.инфо/ Когато един обикновен Цървул си въобрази, че се е превърнал в Чепик, особено в измеренията на селския му произход, да знаете, че ситуацията наистина е особена!...

Най-голямата звездна сватба в годината ти на раждане

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-goliamata-zvezdna-svatba-v-godinata-ti-na-razhdane-6081466

Докато чакаме за щастливото кралско събитие (19 май), решихме да обърнем поглед към някои звездни сватби от близкото минало

Св. Анастасий Синаит, игумен на Синайската планина

https://www.actualno.com/celebrate/sv-anastasij-sinait-igumen-na-sinajskata-planina-news_670622.html

Свети Анастасий бил възпитан в голямо благочестие още от ранната си младост, което е видно от следните думи, казани от самия него: - Които са видели Христа в плът, са Го смятали за пророк; ние, макар с телесните си очи да не сме Го виждали, въпреки това от най-млада възраст, още младенци и момчета, винаги сме Го признавали за Бог, всесилен Владика, Създател на времената, и сме се научили да Го изповядваме като сияние на Отеческата Слава. А пък Неговото Свето Евангелие изслушваме с такава любов,

Евродепутати към САЩ: Подкрепете споразумението за иранската ядрена програма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825181

Евродепутати към САЩ: Подкрепете споразумението за иранската ядрена програмаОколо 500 германски, британски и френски депутати призоваха в писмо колегите си от САЩ да подкрепят споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма в момент когато американският президент Доналд Тръмп заплашва, че Вашингтон ще се оттегли от него, предаде Франс прес. След 13 години на съвместни дипломатически усилия,

Мъжът на Златка заряза спорта, става бизнесмен! Отвори си фирма, ще прави...

https://petel.bg/Mazhat-na-Zlatka-zaryaza-sporta--stava-biznesmen--Otvori-si-firma--shhe-pravi---__260921

Мъжете на Русата Златка и Юлиана Дончева правят сандвичи в "Студентски град", пише "Телеграф", цитиран от Блиц. ММА бойците Георги Валентин...

Ген. Василев: Земята трябва да изровят и да хванат този, който рани полицайка

https://petel.bg/Gen--Vasilev--Zemyata-tryabva-da-izrovyat-i-da-hvanat-tozi--koyto-rani-politsayka__260922

Човекът, ранил с бомбичка полицайка на мача между „Левски” и ЦСКА, трябва да бъде заловен и това е въпрос на професионална чест. С тези ду...

Ужасен инцидент на гара Септември: Влак отряза ръката на пътник, скочил в движение

https://petel.bg/Uzhasen-intsident-na-gara-Septemvri--Vlak-otryaza-rakata-na-patnik--skochil-v-dvizhenie__260923

Снимка Булфото Пътник, скочил в движение на гара Септември от пътническия влак София – Пловдив, за малко не загина, но пострада сериозно...

Волен Сидеров от Ялта: Крим не е окупиран! Навсякъде виждаме сериозна грижа от страна Москва (Видео)

https://petel.bg/Volen-Siderov-ot-YAlta--Krim-ne-e-okupiran--Navsyakade-vizhdame-seriozna-grizha-ot-strana-Moskva--Video-__260925

Лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров и колегите му от парламентарната група Явор Нотев, Десислав Чуколов и Маргарита Николова участв...

Адвокатът на момичето, помело 10 коли: Това дете не бива да лежи в затвора

https://petel.bg/Advokatat-na-momicheto--pomelo-10-koli--Tova-dete-ne-biva-da-lezhi-v-zatvora__260927

Кадър Нова тв Има реална възможност младата жена, която помете 10 паркирани коли в Пловдив, да бъде осъдена. Това заяви за "Здравей, Българ...

Григор Димитров и Давид Гофен излизат на корта като съперници и съотборници

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3166207_grigor_dimitrov_i_david_gofen_izlizat_na_korta_kato/?ref=rss


Григор Димитров ще се изправи днес срещу Давид Гофен в четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. След това двамата трябва да излязат на корта и като съотборници в надпреварата на двойки, където също достигнаха до финалната осмица.<br /><br />Димитров и Гофен ще открият програмата на централния корт "Рание III" в 12.00 часа. Белгиецът е един от най-честите съперници на българина, като днешният двубой ще бъде осми помежду им в турнирите на АТП...

Бреговата ивица на река Дунав при Русе е замърсена

https://zaistinata.com/%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5/

Цветни петна плуват по повърхността на река Дунав, а по брега са струпани пластмасови бутилки, боклуци и особена мазна субстанция. Между два неизползваеми шлепа и бреговата ивица на река Дунав са натрупани  дървесна маса и отпадъчна органична субстанция, показала проверка на РИОСВ, извършена по сигнал. Замърсяването е след територията на бившият Комбинат за тежко машиностроене (КТМ), […]

20 април в историята

http://www.cross.bg/purviya-voiina-zapochva-1572961.html

/КРОСС/  На днешната дата през 1792 г. Франция обявява война на Австрия, което слага начало на поредица Революционни войни. През 1841 г. във Филаделфия Едгар Алън По публикува „Убийство на улица Морг", смятан за първия криминален разказ.През 1846 г. в Лайпциг Иван Богоров издава първия брой на първия български вестник „Български орел".През 1876 г. избухва Априлското въстание, насочено срещу османското владичество в България.През 1935 г. започва да функционира автобусният транспорт в София.През 1940 г. в САЩ е демонстриран първият електронен микроскоп.През 1941 г. по време на Втората световна война, Втора българска армия окупира Беломорска Тракия.През 1943 г. започва избиването на евреи във Варшавското гето.През 1968 г. Deep Purple правят първия си концерт в градчето Таструп, Дания.През 1972 г. „Аполо 16" каца на Луната.През 1984 г. Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест, при завръщането си от който, два дни по-късно, загива.През 2010 г. експлозия на нефтената платформа Дийпуотър Хърайзън в Мексиканския залив причинява най-големият нефтен разлив в историята на нефтената индустрия.​

Пътна обстановка в страната - 20 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372842

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: Област София: Ограничава се движението на всички МПС при км 36 на АМ „Хемус“ в посока София поради ремонтни дейности на виадукт „Коренишки дол“. Ограниченията за леки и товарни МПС са: - Моторните превозни средства до 12 т преминават двупосочно в платното за Варна.

Днес се очаква дъжд, на места с гръмотевици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6825173

Днес се очаква дъжд, на места с гръмотевициПреди обяд в райони в Източна България облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи, предаде БТА. На много места в Централна и в Западна България ще има валежи от дъжд, след обяд в югозападните райони - придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. С него ще нахлува хладен въздух.

Фондацията на Сорос напуска Унгария

https://dnes.dir.bg/svyat/fondatsiyata-na-soros-napuska-ungariya

Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ще премести в Берлин офиса си

Българската войска по света

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/ministerstvo-otbranata-voenni-misii-27059803

България участва в 9 военни мисии в чужбина. Участвала е и в други 15-16, които са прекратени

Преп. Теодор Трихина. Св. Григорий и Анастасий, патр. Антиохийски

http://www.cross.bg/anastasiii-sveti-patriarh-1572962.html

/КРОСС/ В памет на свети Анастасий Синаит, патриарх Антиохийски В тридесет и петата година от царуването на император Юстиниан Велики (царувал от 527 г. до 565 г.), след кончината на Антиохийския патриарх Домн Младши (управлял патриаршеската катедра от 546 г. до 560 г.), на патриаршеския престол встъпил Анастасий, наречен Синаит поради това, че бил взет за светителската Катедра от Синайската планина. През това време в Църквата започвали смутове по повод на неблагочестивото мъдруване на някои личности относно Божествената Христова плът, а именно - че по време на пребиваването на Спасителя сред хората до Неговите доброволни страдания, плътта Му сякаш не била изпитвала страдания, не се подчинявала на природните потребности и едва ли не нашият Господ Иисус Христос приемал храна и питие допреди страданията и възкресението Си по същия начин, както Той вкусвал, когато се явявал на апостолите Си, след възкресението (към такива мисли се придържали така наричаните еретици автардокети, от гр. "нетленни", отрасъл на ерестта на монофизитите). Това нечестиво мъдруване се зародило в Константинопол. Подробно за него е написано в житието на свети Св. Евтихий, патриарх Константинополски. Към това еретическо мъдруване отначало се присъединил и съблазненият от еретиците император Юстиниан (но после той изоставил тази ерес), който и искал да издигне това еретическо учение в догмат на вярата

Президентството публикува какво смята Цветанов за напускане на ЕС и НАТО

https://www.actualno.com/politics/prezidentstvoto-publikuva-kakvo-smjata-cvetanov-za-napuskane-na-es-i-nato-news_670633.html

В задочен спор след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) влязоха президентът Румен Радев и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Причината – предложената от президентството версия на общо становище. Според Цветанов то още в уводната си част е съдържало изводи, несъвместими с членството ни в ЕС и НАТО: „Президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме с

Бивш вицепремиер на съд, натискал подчинена да назначи негов човек

https://www.24chasa.bg/novini/article/6824837

Бивш вицепремиер на съд, натискал подчинена да назначи негов човекМоже да ви уволня, а може да ви направя и други неща!, казал Илко Семерджиев на шефката на агенцията по лекарства “Може да ви уволня, а може да ви направя и други неща!” Заради тази реплика на бившия служебен вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев към директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова

Два влака се удариха в Залцбург, десетки са леко ранени (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/dva-vlaka-se-udariha-v-zalcburg-desetki-sa-leko-raneni-snimki-2092056

Два пътнически влака се удариха рано тази сутрин на централната жп гара в австрийския град Залцбург. Около 40 души са леко пострадали, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.
 

Захариева обясни за позицията си за ареста на Иванчева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zaharieva-obiasni-za-poziciiata-si-za-aresta-na-ivancheva-2092061

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева продължава да счита, че при задържането на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева "леко са преминати границите", но по думите й e похвално, че се показва, че

Благотворително! Ансамбъл „Пирин“ представя българския фолклор на концерт в Скопие

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%8a%d0%bb-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4/

Ансамбъл „Пирин“ ще представи българския фолклор по време на грандиозен концерт в град Скопие, Република Македония. Танцовият спектакъл ще се проведе на 25 април от 20.00 часа в голяма зала на Македонската опера и балет. Инициативата е под егидата на Министерство на външните работи и се организира съвместно от Посолството на Република България, Министерство на култура на Република Македония и Община Благоевград. Благоевградският ансамбъл ще представи богат репертоар, включващ творчество, както от Пиринския край, така и от други области в България.

Творците ще излязат заедно на една сцена с ансамбъл „Танец“. Инициативата е с благотворителна цел, а събраните средства ще бъдат дарени за Център за деца със синдром на Даун.

Съвместният концерт в Скопие е своеобразно доказателство за добрите отношения между България и Македония.

През 2017 година двете страни подписаха договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество.

 

Материалът Благотворително! Ансамбъл „Пирин“ представя българския фолклор на концерт в Скопие е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Как войната на Турция с "училищата на Гюлен" обхвана пет континента

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/20/3165358_kak_voinata_na_turciia_s_uchilishtata_na_gjulen/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно изтъква в последните седмици успеха на властите, погрижили се за депортиране на турски граждани заради връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от властите в Анкара за организатор на неуспелия опит за преврат през 2016 г. В Косово и Габон действията на турските служби отприщиха политическа буря, а в Прищина доведоха и до уволнения в правителството и разузнаването и парламентарно разследване.<br /><br />Залавянето...

За едно изчерпано доверие

http://www.eurochicago.com/2018/04/za-edno/

В момента тече дискусия за промени в Закона за националните съвети на националните малцинства. През октомври предстоят избори за Националните съвети на малцинствата, включително и на българското. София оттегли доверието си и се разграничи от Захариев. Остава да видим дали и Белград е достатъчно зрял да направи същото. От това ще зависи съдбата на българите в Западните покрайнини, съдбата на българо-сръбските отношения и сръбското еврочленство.

20 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372819

Събития: 1653 г. – Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. – Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. – Във Филаделфия Едгар Алън По публикува Убийство на улица Морг, смятан за първия криминален разказ.

Прогноза за времето - 20 април (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-20-april-petyk-news_670621.html

Преди обяд в източните райони облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи. На много места в Централна и Западна България ще има валежи от дъжд, след обяд в югозападните райони - придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. С него ще нахлува хладен въздух. Минималните температури ще са от 8° до 13°, а максималните – между 17° и 22°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт п

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_133199/

- Сър, сър! - втурва се икономът в библиотеката. - В трапезарията има пожар!
- Няма значение! - отговаря старият лорд. - Сервирайте вечерята в приемния салон!

Свинско на фурна с билково масло

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6824103

Свинско на фурна с билково маслоСервирано върху пюре от леща КОЙ ГОТВИ Анелия Терзиева ни предлага интересна рецепта за вкусна вечеря - свинско контрафиле на фурна с билково масло.  ПРОДУКТИ За 4-5 порции: 600 г свинско контра филе 200 г червена леща 4-5 скилидки чесън 1 к.ч. бяло вино черен пипер, сол, кимион, куркума,индийско орехче на вкус 1 морков 50 г масло олио зелени

Как се живее без вода в ХХI век, питат жители на Югозапада!

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%b5-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%b2-%d1%85%d1%85i-%d0%b2%d0%b5%d0%ba-%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%b6%d0%b8%d1%82/

В Пастра живеят без вода дни наред. Въпреки че селото се намира в планината, жителите му са обречени на безводие, а когато, макар и рядко, водата идва, тя е черна и негодна за пиене.

Местните жители излязоха на протест с искане за чиста вода. По думите им те са изпратили писмо до Кюстендилска вода още през 2016 г., но без резултат, съобщава бтв.

Водохранилището на селото е в ужасно състояние, твърдят местните. Преди дни сами отишли да разчистят наносите. Проблемът не отричат и от водоснабдителното дружество.

„Водата се замътява, носи различни наноси и нашите хора редовно ходят и ги отпушват, но след тях веднага се получава пак запушване”, казва Владимир Джоров, главен инженер на „Кюстендилска вода”.

И докато през есента, зимата и пролетта, макар и мътна, вода понякога има, хората очакват лятото да е пълно безводие.

От дружеството съветват местните да пестят вода, за да има за всички.

Засега единственото решение е ремонт на парче, когато се налага.

Материалът Как се живее без вода в ХХI век, питат жители на Югозапада! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Руди Джулиани ще защитава Тръмп от спецпрокурора Мълър

http://clubz.bg/66888-rudi_djuliani_shte_zashtitava_trymp_ot_specprokurora_mylyr

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф (Руди) Джулиани ще защитава президента Доналд Тръмп при разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори. Новината съобщи Джей Секулов, също част от юридическия екип на американския президент, цитиран от Си Ен Ен.

Джулиани, който сега е прокурор в Ню Йорк, ще се бори за по-бързо приключване на разследването, казва самият той.

“Ще поискам от Робърт Мълър списък с необходимите стъпки за приключване на разследването… В зависимост от тях, ще се съобразим с исканията на прокурора възможно най-бързо, може би дори в рамките на няколко седмици“, заяви Джулиани пред пред Си Ен Ен.

Бившият кмет на Ню Йорк, станал известен у нас във връзка с атентатите  от 11 септимври, когато управляваше града, се познава с прокурора Робърт Мълър от дълго време. Двамата са работили заедно в правосъдното министерство и са си сътрудничели, когато Мълър е бил директор на ФБР, а Джулиани – кмет на Ню Йорк.

Джулиани заяви също, че Тръмп никога не е обмислял да уволни Мълър, защото знае, че подобен ход би бил “непродуктивен“. Това само би удължило разследването, казва новият адвокат на Тръмп и добавя, че Мълър е справедлив.

Робърт Мълър разследва възможната руска намеса в американските президентски избори през 2016 г. Това включва и възможните връзки между щаба на американския президент и Русия. Вече бяха повдигнати обвинения на председателя на щаба на Тръмп Пол Манафорт и на бившия му съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

Джулиани, който беше кмет на Ню Йорк между 1994 и 2001 г., е сред поддръжниците на Тръмп при изборите преди две години. Той дори беше спряган за държавен секретар на САЩ, но Тръмп избра Рекс Тилърсън, когото уволни преди месец.

Румъния реши да установи посолството си в Израел в Йерусалим

https://www.actualno.com/asia/rumynija-reshi-da-ustanovi-posolstvoto-si-v-izrael-v-jerusalim-news_670632.html

Румъния реши да премести дипломатическото си представителство в Израел в Йерусалим. По този начин северните ни съседи признават древния град за столица на Израел - така, както първо направи САЩ, което предизвика бурни протести в Арабския свят. "Решението е взето, процедурите продължават", заяви лидерът на управляващите социалдемократи в Румъния Ливиу Драгня. Припомняме, че Драгня не може да стане премиер на страната, защото има ефективна присъда за купуване на гласове. Драгня смята,

Прогноза за времето - 20 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372807

По Черноморието преди обяд ще е облачно с валежи от дъжд. Около и след обяд облачността ще се разкъса, но на отделни места отново ще превали. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 11-14°. Температурата на морската вода е 11-12°.

Бездомници станаха строители и сервитьори

https://petel.bg/Bezdomnitsi-stanaha-stroiteli-i-servitori__260919

Снимка Булфото Бездомници са се хванали на работа в строителството и в туристическия бранш. Хората, останали без покрив над главата си, ...

Тръмп с гневен пост в "Туитър": Нямаше никакъв сговор с Русия

https://petel.bg/Tramp-s-gneven-post-v-Tuitar--Nyamashe-nikakav-sgovor-s-Rusiya__260920

Снимка фейсбук Американският президент Доналд Тръмп реагира на документи, написани от бившия директор на Федералното бюро за разследв...

ОЗХО не потвърди наличието на веществото BZ в образците проби от Солсбъри

http://pogled.info/svetoven/ozho-ne-potvardi-nalichieto-na-veshtestvoto-BZ-v-obraztsite-probi-ot-solsbari.93953

/Поглед.инфо/ В образците от проби, взети от експертите в британския Солсбъри не са намерени следи от отровното вещество BZ, заяви ръководителят на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Ахмет Узюмджю.

МВнР на РФ: "Облаците над Би-Би-Си се сгъстяват"

http://pogled.info/svetoven/evropa/mvnr-na-rf-oblatsite-nad-bi-bi-si-se-sgastyavat.93954

/Поглед.инфо/ „В МВнР на РФ коментираха съобщението на британския медиен регулатор Ofcom за началото на седем разследвания по отношение на телевизионния канал RT.

Washington Post разказа за съвършено секретната среща на директора на ЦРУ с Ким Чен Ун

http://pogled.info/svetoven/Washington-Post-razkaza-za-savarsheno-sekretnata-sreshta-na-direktora-na-tsru-s-kim-chen-un.93955

/Поглед.инфо/ Директорът на ЦРУ Майкъл Помпео неотдавна е осъществил тайно пътуване в Северна Корея за среща с Ким Чен Ун, съобщава The Washington Post с позоваване на анонимни източници. Както отбелязва изданието, Помпео се е отправил в КНДР за да сложи основата на бъдещата среща между президента на САЩ и северокорейския лидер.

Честит рожден ден на Александър Димитров, главен изпълнителен директор на “Мобилтел”, член на УС на КРИБ

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6824784

Честит рожден ден на Александър Димитров, главен изпълнителен директор на “Мобилтел”, член на УС на КРИБ Днес рожден ден празнува Александър Димитров - главен изпълнителен директор на “Мтел” и член на Управителния съвет на КРИБ. По традиция Алекс, както е известен сред приятелите си, отбелязва този ден със семейството си, като най-често това се случва извън България. Димитров пое управленито на “Мтел” през октомври 2015 г.

Съдът отмени данъчна глоба от 150 хил.лева на фирма зареждала горива в Банско

http://regiona.bg/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%8a%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d0%b0-%d0%be%d1%82-150-%d1%85%d0%b8%d0%bb-%d0%bb%d0%b5%d0%b2/

Съдът отмени данъчна санкция от 150 000 лв. глоба на разложка фирма, зареждала с горива хотели в Банско. „Маунтин мениджмънт” ООД на Цветан и Светлина Манови, специализирана в менажиране на хотели, е санкционирана 3 пъти по 50 000 лв. от НАП. Фирмата попадна в полезрението на данъчните, които при насрещна проверка установили, че дружеството е получило течни горива за хотелските комплекси „Маунтин парадайз” и „Сънрайз“ в Банско, които били освободени от потребление, тъй като не се ползвали за търговия, а за собствени нужди.

Доставките обаче не били регистрирани в електронната система с фискална памет на НАП, пише струма бг.. Наред с това фирмата не е спазила изискването в Закона за акцизите и данъчните складове да внесе обезпечение от 50 000 лв., ако стойността на горивото надхвърля 25 000 лв.. Тези нарушения са констатирани за три месеца на 2017 г., заради което на дружеството са съставени 3 отделни акта, въз основа на които директорът на НАП е наложили 3 имуществени санкции по 50 000 лв.

Управителите на разложката фирма оспорили наказанията в Районен съд – Благоевград, като делата са разгледани от различни съдии. Санкциите са отменени на процесуално основание – непълнота при описание на нарушението и разминаване в правните текстове в административните актове и наказателните постановления. Отделно от това имало противоречия и във фактическата обстановка. Горивото – течен газьол, било ползвано за отопление на хотелите и басейните, а не за зареждане на автомобили, както пишат данъчните, тъй като фирмата не е извършва транспортна дейност.

Съдите отбелязват, че от 1 януари 2018 г. е влязла в сила нова разпоредба от ЗДДС, с която лице, което не е земеделски производител и извършва зареждане с течни горива на превозни средства, машини, съоръжения или друга техника, регистрирано по съответния ред, за собствено потребление, отпада задължението за предоставяне на обезпечение на НАП. Решенията подлежат на обжалване пред Административен съд.

Материалът Съдът отмени данъчна глоба от 150 хил.лева на фирма зареждала горива в Банско е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Гергьовден в храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2018/04/georgi-3/

На 6 май, неделя, в деня на Свети Георги Победоносец, празничната Света Литургия в храма "Св. Иван Рилски Чудотворец" в Чикаго ще започне от 10.30 часа. След това, от 1 ч. следобед, ще има тържество, с богата трапеза, музика на живо, танци и веселие.

На 20 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6824701

На 20 април рожден ден имат Александър Димитров, главен изпълнителен директор на “Мобилтел”, член на УС на КРИБ Веселин Божков, бивш председател на Комисията за регулиране на съобщенията Проф. Георги Колев, ректор на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” Донка Михайлова, кмет на Троян Клара Маринова, журналистка, бивш говорител на БСП Минчо Минев,

Ген. Василев: Въпрос на професионална чест е полицията да хване кой е хвърлил бомбичката!

http://regiona.bg/%d0%b3%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%b2%d1%8a%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d1%87/

Човекът, ранил с бомбичка полицайка на мача между „Левски” и ЦСКА, трябва да бъде заловен, това е въпрос на професионална чест. С тези думи се обърна към полицията ген. Васил Василев, председател на комисия „Етика и феърплей” в БФС в предаването „Тази сутрин” по bTV.
„Трябва да изровят земята този да бъде хванат”, категоричен беше той.

Лекарите са оптимисти: Окото на пострадалата на мача полицайка ще бъде запазено
„Този балкански синдром трябва да се премахне, ще бъде бавно и мъчително, но трябва да се премахне, защото той носи много омраза”, допълни ген. Василев.

По думите му обикновено ултрасите си избират за враг полицията и действат срещу нея.
„Искат да изразят нещо, те не знаят какво. Като дойдат на стадиона, хвърлят 20-30 бомбички, запалят 20-30 артилерийски военни димки и целият стадион стане в дим, с какво помагат на този отбор долу да не загуби или да спечели мача – с нищо”, подчерта ген. Василев.

„Не трябва да се допуска т. нар. хореография на стадиона – със знамена, свирки и викове – да, но с бомби и димки – не. Пиротехническите средства трябва да бъдат забранени за вкарване в стадионите и да бъдат криминализирани като престъпление”, категоричен беше той.

„Когато съдът осъди някой да не влиза на стадиона 1-2 години, контрол за това няма и той пак си ходи на мачовете, особено в провинцията”, отбеляза ген. Василев.

Според него стадионите трябва да са пригодени така, че като отидеш, да знаеш къде е точно твоето място и да седнеш само на това място, за да могат камерите да те следят.
„Трябва да се води сериозна борба, от това хулиганство, от тези действия ще мрат хора”, подчерта още шефът на комисия „Етика и феърплей” в БФС.

Материалът Ген. Василев: Въпрос на професионална чест е полицията да хване кой е хвърлил бомбичката! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На Путин му падна рейтингът. Със 7 пункта

http://clubz.bg/66887-na_putin_mu_padna_rejtingyt_sys_7_punkta

Веднага след мартенските избори за президент в Русия доверието към Владимир Путин започна да намалява. Според социологическия център ВЦИОМ за един месец рейтингът му е спаднал със 7 пункта, отбелязва "Ведомости". Не се отчита подобна тенденция при други рейтингови лидери в Русия като министъра на отбраната Сергей Шойгу или първия дипломат Сергей Лавров.

Става дума за естествен процес - около изборите доверието към президента нараства, а после, по принцип не веднага, започва да намалява, коментира шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

"Половината страна са хора кажи-речи аполитични, те се включват в политически теми само в големи изборни кампании или при екстремни събития", обяснява социологът. Но допълва, че предстоят още много "информационни поводи" и рейтингът на Путин ще скочи пак.

Следизборният рейтингов спад е предвидим, а за тенденция ще може да се говори чак след половин година, смята политологът Глеб Кузнецов.

След мобилизацията на електората и мощния финал на кампанията, приключила с преизбиране на държавния глава, избирателите се отпускат, констатира колегата му Андрей Колесников.

"Общественото мнение отброява новия мандат (на Путин) не от изборите, а от встъпването му в длъжност. И той започна символично със смайващи събития - пожара в Кемерово, отравянето на деца и протестите във Волоколамск, събитията около отравянето на Скрипал, (новите) санкции срещу Русия, бомбардировката на Сирия от САЩ", подчертава Колесников.

Спадът в доверието към руския лидер според него се дължи на това "психологически тежко за нацията начало на новия му мандат".

Мобилизационната антизападна риторика се превръща в рутина, а "натискът на негативните новини започва да дразни" хората в Русия, смята експертът на вестника, цитиран от Би Би Си.

На Путин му падна рейтинга. Със 7 пункта

http://clubz.bg/66887-na_putin_mu_padna_rejtinga_sys_7_punkta

Веднага след мартенските избори за президент в Русия доверието към Владимир Путин започна да намалява. Според социологическия център ВЦИОМ за един месец рейтингът му е спаднал със 7 пункта, отбелязва "Ведомости". Не се отчита подобна тенденция при други рейтингови лидери в Русия като министъра на отбраната Сергей Шойгу или първия дипломат Сергей Лавров.

Става дума за естествен процес - около изборите доверието към президента нараства, а после, по принцип не веднага, започва да намалява, коментира шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

"Половината страна са хора кажи-речи аполитични, те се включват в политически теми само в големи изборни кампании или при екстремни събития", обяснява социологът. Но допълва, че предстоят още много "информационни поводи" и рейтингът на Путин ще скочи пак.

Следизборният рейтингов спад е предвидим, а за тенденция ще може да се говори чак след половин година, смята политологът Глеб Кузнецов.

След мобилизацията на електората и мощния финал на кампанията, приключила с преизбиране на държавния глава, избирателите се отпускат, констатира колегата му Андрей Колесников.

"Общественото мнение отброява новия мандат (на Путин) не от изборите, а от встъпването му в длъжност. И той започна символично със смайващи събития - пожара в Кемерово, отравянето на деца и протестите във Волоколамск, събитията около отравянето на Скрипал, (новите) санкции срещу Русия, бомбардировката на Сирия от САЩ", подчертава Колесников.

Спадът в доверието към руския лидер според него се дължи на това "психологически тежко за нацията начало на новия му мандат".

Мобилизационната антизападна риторика се превръща в рутина, а "натискът на негативните новини започва да дразни" хората в Русия, смята експертът на вестника, цитиран от Би Би Си.

Цветанов: На всички е ясно, че Румен Радев гледа на Изток

http://clubz.bg/66886-cvetanov_na_vsichki_e_qsno_che_rumen_radev_gleda_na_iztok

"За всички е ясно, че президентът гледа на Изток"

"Има съмнения, че този човек е зависим от други държави"

Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаката по адрес на държавния глава и администрацията му, започнала след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), който се проведе вчера. След сбирката Цветанов заяви, че в предварителното становище, представено от екипа на Румен Раден, едва ли не само в прав текст не е казано, че трябва да се обяви курс към излизане от ЕС и НАТО.

Причината - пасаж от черновата на позицията, посветен на атаката на САЩ, Великобритания и Франция срещу режима на Башар Асад, в която се подчертава, че "създадената ad hock коалиция" между трите страни, която нанесе удари в Сирия "без резолюция на ООН", създава напрежение в региона. Тезата на Цветанов е, че тази позиция се разминава драматично с тази на страните от ЕС и НАТО, които подкрепиха действията на трите държави срещу Асад заради използването на химическо оръжие. 

 
В официалното общо становище след КСНС думите за Сирия и въобще темата изобщо липстват. След изявленията на Цветанов от "Дондуков" 2 обаче разпространиха и черновата. Според зам.-председателя на ГЕРБ документът е в подкрепа на неговата теза.

"Ще видите, че позицията от президенската администрация, от така наречените експерти, е позиция, която кореспондира с позицията на Русия", декларира Цветанов, подчертавайки, че химическите нападения на Башар Асад срещу собствения му народ са системни. 

Той припомни, че атаката в Сирия е била насочена именно към обекти, за които се смята, че са свързани с наличието на фимическо оръжие в страната, което се използва от режима. И подчерта, че когато си страна член на ЕС и НАТО трябва да се самоопределелиш. 

Цветанов обвини държавния глава и в саботаж на модернизацията на армията - претопляйки историята с проекта за закупуване на нов вид изтребител за Военновъздушните сили. Според него докато партньорите ни в НАТО и наши съседи се превъоръжават с американски самолети F-16 и търсят вариант за сдобиване с F-35, служебният кабинет на Румен Радев направил така, че България да избере самолети "Грипен" (на шведската компания "Сааб" - б.р.). В момента - почтигодина след прекратяването на проекта за купуване на изтребители, новият проект все още не е внесен в Министерския съвет и не е приет от Народното събрание. Едва в началото на този месец от военното министерство обявиха ,че документацията е готова.

Цветанов атакува и предизборната кампания на Румен Радев - въпреки че от нея мина близо година и половина. Поводът - думи на държавния глава отпреи няколко дни, че държавата се управлява на тъмно. Според зам.-председателя на ГЕРБ "спонсори" на кампанията на Радев били хора, които са на социални помощи и призова за "разследване". Не стана ясно ако властта има данни за някакви нарушения, дали и защо не е реагирала досега. 

 
"Това е избор на Волен Сидеров, но мога да ви уверя, че мнозинството в управлението стои зад евроатлантическите ценности".
Така Цветанов описа поведението на председателя на парламентарната група на "Обединените патриоти" - коалиционният партньор на ГЕРБ във властта - Волен Сидеров. Лидерът на "Атака" вчера, на рождения си ден и докато тече КСНС за националната сигурност, че в анексирания от Русия полуостров Крим, който е част от Украйна.  И обяви, че той не бил окупиран от Русия, въпреки че позицията и на ЕС, и на НАТО е точно обратната. 
Все пак - след настоятелно повтаряне на въпрос към Цветанов за поведението на Сидеров от страна на водещия Антон Хекимян, Цветанов каза, че появата на лидера на "Атака" в Крим не е много "правилно и удачно" поведение, но въпреки различията се отстояват евроатлантическите ценности.
 
 
За ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, на която се очаква днес прокуратурата да поиска постоянна мярка за неотклонение, Цветанов се зарече, че "държавата ще бъде безкомпромисна".

Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че подкрепя изцяло действията на българските институции, но въпреки това докато няма осъдителна присъда Десислава Иванчева "е с презумпцията за невинност".

„Не съм запознат с детайлите около планирането и реализацията. Може би, гледайки отстрани, действително би могло да се предприемат действия, които да защитят достойнството на този човек”  - така Цветанов коментира показността на ареста.

Одобрявате ли предстоящата визита на Румен Радев в Русия?

Скандални разкрития! Изнудвани от Иванчева разказаха за рекета: Натискът беше брутален!

https://petel.bg/Skandalni-razkritiya--Iznudvani-ot-Ivancheva-razkazaha-za-reketa--Natiskat-beshe-brutalen-__260905

Моето семейство има терен, който е предвиден още от началото за застрояване. Отгоре искаме да си построим жилище. Многоетажна сграда. Моет...

Ето какво ще е менюто при полетите на властта

https://petel.bg/Eto-kakvo-shhe-e-menyuto-pri-poletite-na-vlastta__260906

Снимка Булфото 48 000 лв. е прогнозната цена на менюто на властта, докато лети. Това става ясно от обществена поръчка на "Авиоотряд 28", обяв...

Тайно общество: Христос идва от Венера на 28 юни! Почва Второто пришествие!

https://petel.bg/Tayno-obshhestvo--Hristos-idva-ot-Venera-na-28-yuni--Pochva-Vtoroto-prishestvie-__260907

Членове на международния уфологически култ, известен под името Ефирийско общество или Религиозно учение на Етериус вярват в това, че Ису...

Лекар-извратеняк изнасилвал стотици пъти олимпийска шампионка от САЩ

https://petel.bg/Lekar-izvratenyak-iznasilval-stotitsi-pati-olimpiyska-shampionka-ot-SASHH__260908

Гимнастичката от САЩ Маккайла Марони, чието име нашумя след олимпиадата в Лондон, призна за сексуални посегателства от страна на лекаря н...

Захариева се обясни какво не ѝ е харесало при ареста на Иванчева

https://petel.bg/Zaharieva-se-obyasni-kakvo-ne----e-haresalo-pri-aresta-na-Ivancheva__260909

Това, за което вчера на КСНС премиера призова, бе за успокояване на ситуацията. Едва ли има човек в България, който да одобрява използванет...

Цветанов от сутринта по БТВ нападна Радев: Прави стъпки за излизане от ЕС и НАТО

https://petel.bg/TSvetanov-ot-sutrinta-po-BTV-napadna-Radev--Pravi-stapki-za-izlizane-ot-ES-i-NATO__260910

От президентството говорят с позиция, която изцяло кореспондира с Русия. Да видяхте позиция, която да кореспондира с тази на Фредерика Мо...

Зам.-социалният министър разкри ще се намалят ли пенсиите на хора с увреждания

https://petel.bg/Zam--sotsialniyat-ministar-razkri-shhe-se-namalyat-li-pensiite-na-hora-s-uvrezhdaniya__260911

Снимка Булфото „Вчера в Министерски съвет при поредната среща с организации на хора с увреждания, при среща с вицепремиера Красимир Ка...

Емо Чолаков ни стресна: Днес се очаква и сняг

https://petel.bg/Emo-CHolakov-ni-stresna--Dnes-se-ochakva-i-snyag__260912

Днес се очакват дъждове. Засега са само на Североизток, но скоро дъждът ще се премести и към централните и западните райони, каза синоптик...

Страхотия: 3 300 души умряха във Врачанско само за година

https://petel.bg/Strahotiya--3-300-dushi-umryaha-vav-Vrachansko-samo-za-godina__260913

Снимка Булфото Северозападният район е лидер за поредна година в черна статистика за смъртността в страната. Данните показват, че през ...

Социолози отчитат спад в доверието към Путин в Русия

https://petel.bg/Sotsiolozi-otchitat-spad-v-doverieto-kam-Putin-v-Rusiya__260914

Веднага след мартенските избори за президент в Русия доверието към Владимир Путин започна да намалява. Според социологическия център ВЦ...

Миролюба Бенатова изригна във "Фейсбук": Фалшива държава! Иванчева я убиха публично, защото...

https://petel.bg/Mirolyuba-Benatova-izrigna-vav-Feysbuk--Falshiva-darzhava--Ivancheva-ya-ubiha-publichno--zashhoto---__260915

Журналистката Миролюба Бенатова публикува интересен пост във фейсбук, който засяга кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. "Преди ...

На 20 април избухва Априлското въстание

https://petel.bg/Na-20-april-izbuhva-Aprilskoto-vastanie__260916

Снимка Уикипедия На тази дата през 1876 избухва Априлското въстание срещу Османското владичество в България.  Бунтът избухва преждевре...

Два влака се сблъскаха в Залцбург, 40 души са ранени

https://petel.bg/Dva-vlaka-se-sblaskaha-v-Zaltsburg--40-dushi-sa-raneni__260917

Снимка Twitter Два влака са се сблъскали на гарата в австрийския град Залцбург. По първоначални данни са пострадали между 35 и 40 души, съоб...

Шефът на "сините" фенове след инцидента с младата полицайка: Много е трудно да се каже кой хвърли бомбата

https://petel.bg/SHefat-na-sinite-fenove-sled-intsidenta-s-mladata-politsayka--Mnogo-e-trudno-da-se-kazhe-koy-hvarli-bombata-__260918

Снимка Булфото "Много е трудно да се каже кой хвърли бомбата", каза председателят на Националния фенклуб на привържениците на Левски Сте...

Проф. Боян Дуранкев: Ако все така "успешно" се развиваме, скоро ще изчезнем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285709_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%91%D0%BE%D1%8F%D0%BD+%D0%94%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D0%B2%3A++%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%22%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0

 "Един мъдрец в политиката е по-полезен от хиляда богаташи"

- Проф. Дуранкев, ще ви провокирам с един парадокс, който забелязах в лекцията на президента пред студентите в УНСС. От една страна, той изреди и нарече успехи някои от промените в държавата ни през последните 30-ина години - преход от планова към пазарна икономика, приватизация, членството ни в ЕС и НАТО и т.н., а от друга страна, заяви, че важният критерий за политиката са реалните ползи за обществото и повишаването на жизнения стандарт. Обаче политиката на прехода всъщност доведе до точно обратното - най-висока смъртност в ЕС, голяма миграция, бедност, престъпност, корупция... Е, къде са "успехите" тогава? Какъв е вашият коментар?
- Според един древен афоризъм не питай само къде си стигнал, а защо си там. Да припомня на по-младите: през и след периода 1985-1990 г. българският народ пожела промени, които да разширят индивидуалната свобода, за да се постигне по-високо (количествено) ниво на жизнен стандарт и по-високо качество на живот. В името на целия български народ! Днес, три десетилетия след "промените", се озовахме в демографска катастрофа; блед икономически растеж (независимо от глицериновите инжекции от ЕС); разделено общество на свръхбогати и "оцеляващи"; формална "парламентарна демокрация" с елементи на правителствена диктатура; медийна слепота и продажност; труднодостъпни качествени образование и здравеопазване и т.н.
Красива илюстрация на "успехите от прехода" е Индексът на човешкото развитие, според който България за 90% от хората е извършила "преход надолу" - до 56-о място в ранглистата на света. Пред нас са страни, които си въобразявахме, че са по-зле, като Черна гора, Русия, Румъния, Беларус, Барбадос и Уругвай...
Българската мечта през 1990 г. не е била НАТО, а постигането на по-висок жизнен стандарт; следователно преходът е бил осъществен в неправилна посока от водачи, които са били или без компас, или с мощно корумпиране. Интересно е, че все още има хора по българските земи, но ако продължаваме все така "успешно", всички ще изчезнат - така както е станало с неандерталците. Това ще е огромно бедствие за българските политици - откъде ще идват пари за високите им заплати, за охраната и автомобилите им?
Казано по друг начин, президентът Радев маркира в речта си значителна част от проблемите на страната. Редно е да посочи и рецептата за тяхното разрешаване. Със сигурност има предвид, че търпението българско - прословуто и доказано - е изчерпано. Вярата българска - огромна и мечтателна - се е свила в пашкула на всекидневния комат хляб и кренвирша в петък вечер. И Бог сега да слезе по нашите земи, ще го гледат със смайване, но без вяра. Толкова големи са недоверията във всякакви "проевропейски", "евроатлантически" и лустросани "патриотични" политики и вождове!
Ще си позволя да подскажа, че президентът Радев описа общата диагноза на страната; необходима е смела решителна крачка напред, за да се предпише типът и продължителността на лечението. 2018 г. не е 1990-а и търпението е изчерпано, необходими са радикални мерки за промяна!
- Да включим прожекторите, да осветлим процесите в държавата - ако това е механизмът и начинът да тръгнем нагоре, кой трябва да го направи? Едва ли властта има интерес от такава светлина.
- Президентът цитира Гьоте за необходимостта от "повече светлина". Но Гьоте има и друга известна мисъл, че "три неща господстват на земята - мъдростта, чарът и силата". Дотук по време на прехода в България доминанти бяха силата и от време на време - чарът. А "силните" и "очарователните" полагат всячески усилия да не сдадат властта - от трона слизат направо в политическите гробища, а там само от някоя чужда фондация могат да бозаят, и то - временно. Да припомня и Хенрик Ибсен, че властта прилича на алкохол - това е отрова, която прави хората безумни.
"Мъдростта" дълго време беше в режим на забрава. А един мъдрец в политиката е по-полезен от хиляда богаташи. Той е полезен със знанията, а не с парите. "Повече светлина" на мъдрия е по-ценно, отколкото "повече еврофондове" за богатите. Началото на мъдростта е там, където започнеш да назоваваш нещата с точните им имена. Началото е повече светлина за реалната "кръвна картина" на обществото, после - на икономиката, която ни храни, и на природата, която ни дава живот. "Мисли с мъдрите, но живей с простолюдието", твърдят германците. Живей с пулса на обикновения човек - това е предизвикателството у нас!
Затова с речта си президентът хвърли ръкавица на "реално" управляващите. Ако докторите не могат да оправят болника, то трябва да се сменят докторите и лечението! Обратно казано, лошите политици още по-ярко показват значението на добрата политика. Бялото никога не изглежда толкова ярко бяло, колкото на фона на черното и сивото.
Много често досега слепци избираха за свои водачи слепци. Механиката на досегашната "демокрация" бе насилие на "скритите сили" чрез силно изкривени избори над народа и в "името на народа". "Включването на прожекторите" означава да се осветят и "скритите сили", и техните управленски марионетки. Естествено е, че статуквото ще се възпротивява всячески на тази идея, то обожава "стабилността"!
- Друг голям въпрос - този за структурата на българската икономика, еврофондовете, инвестициите. Не ви ли се струва, че отдавна сме "изпуснали влака", защото се развиват и се стимулират с пари отвън такива отрасли, които не са конкурентоспособни. Дори се чудя дали силните и богати държави в ЕС биха ни позволили обратното - не е в техен интерес, как мислите?
- Неолибералната идея, стигаща до откровено либертарианство, е, че "пазарът определя всичко", затова "оставете го без държавна намеса", все още може да се чуе в провалени страни, даже и у нас. Но основният принцип на капитализма не е "аз и ти", а "аз или ти" - една банална истина. Затова в западния свят често припомнят формулата на британския лейбърист Енюърин Бевън, че "спорният въпрос в капиталистическата демокрация се свежда до следното: или бедността ще използва демокрацията, за да спечели борбата със собствеността, или собствеността, страхувайки се от бедността, ще разруши демокрацията".
Естествено, "вътрешната едра собственост" накланя везните в своя полза чрез пазаруване на избори или на политици. Не по-малко естествено е "външната едра собственост" да търси свои изгоди в България. Част от развитите страни имат дългосрочен интерес да посочват други страни като "неуспешни", като даже им "помагат" да останат по-слаборазвити. Това желание не е само психологическо, а предимно социално-икономическо. По-бавните темпове на растеж и по-голямата социална стагнация на развитите страни могат да бъдат обяснени с постигането на "етап на зрелост" спрямо по-бързо развиващите се страни, които са в "етап на растеж". Това е една от причините по-богатите страни - чрез моркова ("заробващи" кредити) и тоягата ("цветна революция" или военна интервенция) - да организират възхода и да поддържат "приятелски режими" в други по-бедни страни. Колкото и да изглежда странно, даже в системата на пазарно интегрирания Европейски съюз се наблюдават страни "на различни скорости" на развитие - най-слабо развитите - най-бавно, изчислявано по реален БВП на човек.
По-развитите страни имат откровена икономическа изгода от по-слабо развитите страни, понеже по този начин огромните глобализирани корпорации ще могат да се наслаждават на по-изгодни ресурси, производствени и търговски възможности. От една страна, много по-изгодно е да се добиват суровини и материали в по-слабо развити страни, където разходите по добива им са по-ниски. Тези разходи са "естествено" по-ниски както поради по-ниските възнаграждения на работната сила, така и поради възможността за по-евтино пазаруване на местните политици, които да творят изгодни за корпорациите закони. От друга страна, изгодата на глобалните корпорации се развива и по линия на възможностите за изнасяне на вредни, трудоемки или енергоемки производства в по-слабо развитите страни, понеже там разходите по производството са чувствително по-ниски. Поддържането на ниски "свободни пазарни заплати", необременени от синдикален натиск, е огромно благо за корпорациите. От трета страна, пласментът на стоки с търговската марка на глобална корпорация, осъществяван на "новите пазари" в по-слабо развитите страни, води до развитие на пазарните територии на тези корпорации. Да печелиш от бедни е доста изгодно, особено ако ги убедиш да спрат или да ограничат собственото си производство.
По-развитите страни са силен магнит за потенциалните мигранти от по-слабо развитите страни. Но не е възможно, например, 6 млрд. по-бедни хора да се преселят в по-богатите страни като САЩ и страните от ЕС, в които живеят към 850 млн. души. Именно по тази причина по-богатите страни са измислили "демократични" механизми за подбор и прилапване на по-качествени човешки ресурси от по-слабо развитите страни. Една от тях е привличането на студенти (срещу заплащане, естествено) от по-слабо развитите страни, като по този начин се получават "човешки ресурси", за които по-бедната страна е плащала доста средства за тяхното развитие, здраве, образование, култура и живот. По-богатата страна "приемник" не заплаща цент от разходите за развитието на този "човешки ресурс" на по-бедната страна, това си е повече от чиста печалба! В името на "свободата на движението на хората". Друга изпитана система е квотната (чрез зелени карти и други евтини методи), чрез която се подбират и изсмукват качествени кадри от по-слабо развитите страни. Колкото повече оголиш кадровия ресурс на по-бедните страни, толкова повече печелиш от вече подготвени кадри. Естествено, за които не плащаш и цент.
Sub sole nihil novi est - нищо ново под слънцето, както са казали римляните.
- Еврозоната - хем сме покрили критериите и сме готови, хем си знаем, че не сме за там заради убийствено ниските доходи на българите. Кога според вас трябва да кандидатстваме за "чакалнята" и защо други държави от Източна Европа се въздържат, а ние напираме да стане час по-скоро.
- Необходимо е и политическо, и икономическо решение. Трябваше ли 50-те щати в САЩ да чакат всеки поотделно за обща валута? Конгресът приема Декларацията за независимост на 4 юли 1776 г., а доларът се въвежда като парична единица в САЩ на 2 април 1792 г. с т.нар. Coinage Act (Закон за сеченето), приет от Конгреса на САЩ - само 16 години след независимостта. Не може дълго време да просъществува (Европейски) съюз на различни валути и на боричкащи се конкурентни национални икономики.
Ползите от въвеждането на еврото за България ще бъдат поне в две посоки. От една страна, въпреки че сме във Валутен борд, ние нямаме "кредитор от последна инстанция", което създава "евентуални" опасности пред банковия сектор до приемането ни в еврозоната. Единствено ЕЦБ може да финансира "закъсали" финансови институции, но само в страните от еврозоната. Ако някога се развие друга банкова криза, това ще е огромен проблем. След приемането на България в еврозоната, ще е възможно ползването на така наречените "спасителни механизми".
От друга страна, ако България притежава различен "поевропейчен" механизъм за функциониране на Централната банка, инфлацията и дефлацията могат да се омекотяват по-успешно.
От трета страна, в условията на Валутния борд и при положение, че България е извън еврозоната, "усмирителната риза", поставена от борда върху наличната парична маса в обращение, е толкова стягаща, че се чувства неин дефицит на пазара и в разплащанията. След влизането в еврозоната кредитирането ще стане доста по-облекчено.
Последен положителен ефект, който може да се очаква, е след въвеждането ни в еврозоната напълно нормално лихвените проценти по всички кредити да паднат чувствително на нива 2-3 процента, а някои стари кредити да се предоговорят.
Очакван негативен ефект, който се получи при вкарването на всяка страна в еврозоната, е един бърз скок на цените. От 1,5 лв. бирата може да стане 1,5 евро, например. И всичко останало да поскъпне с до 20-50 на сто. Така че, ако българските капиталисти не повишат в съответната степен заплащането на стоката "работна сила" (а те едва ли ще го пожелаят масово), са възможни социални сътресения и напрежения. Ролята на държавната машина е да предотврати (чрез съответно рязко вдигане на минималните доходи) подобни негативни ефекти. Разбира се, ако не се управлява от кукловодите олигарси.
Един страничен "предвидим" ефект е, че в момента на присъединяването ни към еврозоната България ще е длъжна да плати във фондовете на Европейския механизъм за стабилност пряка капиталова вноска от над 300 000 000 евро, което се изисква като еквивалент на 0,8% от тогавашния БВП. Освен това България ще трябва да поеме гаранции за към 4 000 000 000 евро, определено на база 6,5% от БВП.
Има 100 "за" и 100 "против" въвеждането на еврото в България. Но по-важното е накъде ще поеме ЕС, който сега е на кръстопът, а след това ще има един допълнителен аргумент. Той ще натежи в полза на едната част на кантара.

Православен календар за 20 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6784063

Православен календар за 20 априлПреп. Теодор Трихина. Ап. Закхей Преп. Теодор бил син на богати родители в Цариград. Още като юноша напуснал бащиния си дом, отказал се от богатството и се настанил в манастир някъде в Тракия. Предал се на строг монашески живот, спял малко и винаги на камък и се обличал с груба власеница, поради което е наречен Трихон (власенник).

Башар Асад върна на Франция Ордена на Почетния легион

//dariknews.bg/novini/sviat/bashar-asad-vyrna-na-franciia-ordena-na-pochetniia-legion-2092045

Сирийският президент Башар ал Асад е върнал на Франция Ордена на почетния легион заради участието на Париж във въздушните удари по-рано този месец, съобщи снощи неговата канцелария, предаде ДПА. Преди дни бе съобщено, че Франция е започнала процедура за отнемане на

Социолози отчитат спад в доверието към Путин в Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/sociolozi-otchitat-spad-v-doverieto-kym-putin-v-rusiia-2092048

Веднага след мартенските избори за президент в Русия доверието към Владимир Путин започна да намалява. Според социологическия център ВЦИОМ за един месец рейтингът му е спаднал със 7 на сто, отбелязва "Ведомости".

Обезвреждат 500-килограмова бомба при жп гарата в Берлин

//dariknews.bg/novini/sviat/obezvrezhdat-500-kilogramova-bomba-pri-zhp-garata-v-berlin-2092030

Евакуират железопътната гара в Берлин и районът около нея заради неексплодирала 500-килограмова бомба от Втората световна война. По време на обезвреждането на бомбата ще бъде нарушен автомобилният трафик, движението на влаковете, обществените автобуси, както и работата на летище Тегел. Една от лини

Jumping Fitnees – тренировката, с която ще изгорите 1000 калории, докато се забавлявате (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/jumping-fitnees-trenirovkata-s-koiato-shte-izgorite-1000-kalorii-dokato-se-zabavliavate-video-2091990

Всички знаем, че спортът е здраве, но е много важно да изберем най-подходящия, за да не се превръщаме в типичните отегчени „сезонни спортисти“, които посещават залата само за да влязат във форма за лятото.

А колко би било хуб

Какво ще е менюто при полетите на властта?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-shte-e-meniuto-pri-poletite-na-vlastta-2092038

48 000 лв. е прогнозната цена на менюто на властта, докато лети. Това става ясно от обществена поръчка на "Авиоотряд 28", обявена в четвър

О, я стига!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285708_%D0%9E%2C+%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%21

 Ах, как плака премиерът, чак сърце да ти се скъса. Заради майка на дете с увреждане, която емигрира, омерзена от България. "Малко човечност няма ли бе, какви са тези хора, държавни заплати вземат", ревна Зевс гръмогласни. О, я стига! Кой ще повярва на крокодилските сълзи, след като цял народ рони сълзи от него и от потупваните от него приближени, които сами докарват проблемите с некадърността си, а после той като един свети Георги убива змея на злото. Тези хора са вашите хора, г-н премиер. Същите, които добре храните, а те дори не знаят какво става с народа. Даже, напротив - създават още по-непоносима атмосфера, която накара и жената, заради която плакахте, да си тръгне оттук. Заради тормоза към родителите и децата с увреждания, заради промените, които отнемат и малкото социални права, заради унижението да доказваш, че детето ти е наказано от природата и в своята безпомощност търпиш наглостта на бездушни чиновници. Не всичко е въпрос на пари... Незабавно да се вземат мерки, каза, бършейки театрално очи, Борисов. А някои направо са за пребиване, щото премиерът утре ще открие, че няма и народ, над който да си разиграва коня. Но ще бъде късно за сълзи. Казват, че мъжете карат критическата много по-тежко.

Любим виц на Део

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6824704

Любим виц на Део Говорят си колежки: - Моят е архитект, сексът ни има форма, визия и функция. - Моят е художник, при нас има страст, въображение и импровизация. Третата въздъхва: - А моят е програмист, седи в леглото и ми обяснява колко ще е хубаво, когато

Левицата внесе предложение за намаляване на заплатите на депутатите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285707_%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%

 "Внесохме в деловодството на НС промени в правилника на парламента, с което искаме намаляваме заплатите на депутатите от сегашните 3540 лв. на 2976 лв. Това е размерът на трудовото възнаграждение, с която е приключил предишният парламент". Това обяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти. Тя обясни, че с измененията заплатата на народните представители ще бъде фиксирана сума, която няма да се увеличава до края на 44-то НС, колкото и да расте средната работна заплата. Предложението ни ще се отрази на още 19 органи, които са политическият и административният елит в страната, чието заплащане зависи от това на депутатите, подчерта Нинова.

"Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това и ще ни изкарат по-черни от дявола. Готови сме за този упрек, но имаме един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят. Кой друг в страната, освен политическият и административният елит получава автоматично всяко тримесечие увеличение на заплатата?", попита Нинова. Става въпрос за справедливост и за равни права и възможности, коментира тя.
От БСП предлагат още депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници, както всички българи и лятна ваканция. По думите на Нинова Конституцията и законите на страната гарантират равни права. С какво другите работещи българи са различни, че трябва да почиват само на официални празници, а ние трябва да почиваме по 75-80 дни за един и същи труд, за едно и също работно време?, продължи с въпросите лидерът на БСП. Нинова е категорична, че не е справедливо и законно някой да се труди по 8 часа и да получава 600 лв., а депутатите да работят по 5 часа и да получават 3500 лв. 
По повод декларация на ГЕРБ, че бившият лидер на БСП Михаил Миков е обявил в предишния парламент подобни мерки на популизъм, Нинова отбеляза: "Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на БСП".
От ГЕРБ оправдаха опасенията на Нинова и заявиха, че няма да подкрепят предложението на БСП заплатите и привилегиите на депутатите да бъдат намалени. По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове, заяви Цветан Цветанов. Той се похвали, че като народен представител не се е възползвал от привилегии и че всяка събота и неделя пътува из страната.

БСП иска справедливост и за равни права и възможности, категорична е Корнелия Нинова
снимка Емилия Костадинова

 

Близо 1 млн. българи имат здравословни проблеми

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QoKtM0HO4sQ/

Близо 1 милион българи имат здравословни проблеми, които им създават дискомфорт в ежедневието и бита им, показват данните на европейската статистика. Около 16% от трудоспособното население у нас над 16-годишна възраст живее с такива здравословни проблеми или е имало такива. По този показател сме на нивото на останалите страни от Европейския съюз, където хората с умерени и временни затруднения са 17 на сто.

Анализът не отчита колко от европейците са били регистрирани като хора с трайни увреждания и колко от тях са изпитвали само временни трудности в бита си поради здравословни проблеми.

Около 12,5 на сто от сънародниците ни над 16 години, или близо 750 хиляди българи, са имали умерени затруднения и дискомфорт при личните грижи и битовите си дейности. Други близо 5%, или около 300 хиляди българи, са имали тежки затруднения поради здравословни проблеми при ежедневните си битови дейности.

По данни на НОИ общият брой на отпуснатите инвалидни пенсии у нас е над 450 хиляди.

Соколи, суджуци, танци и гюлова ракия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285706_%D0%A1%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%2C+%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B6%D1%83%D1%86%D0%B8%2C+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D0%B3%D1%8E%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F

 

Гостите могат да опитат въртяно кафе по рецепта от 19-и век

Изключително разнообразие от изненади предлага откритото днес във Велико Търново 15-то Международно изложение „Културен туризъм”. то се провежда в Двореца на културата Васил Левки от 19 до 21 април, а негови организатори са местната община и общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, с подкрепата на Министерството на туризма.

Тази година в изложението участват 145 туропетариски агенции, общини и посолства на различни държави, всяка от които представи на своите щандове най-емлбематичните и характерни продукти за своя регион. Щандът на община Георги Оряховица представи защитеният като запазено географско наименование горнооряховски суджук, а в съседство госитте от Чепеларе бяха подредили чинии с истински балкански кашкавал и сирена. Малко по-нататък пък частна винарска изба бе извадила от най-дорите си вина за дегустация. Трите щанда от рано бяха окупирани от десетина гладни старци, които очевидно се бяха подготвили за дегустационна обиколка. Въоръжени с клечки за зъби и платнени торби те обикаляка по щандовете и грабеха от рекламните брошури, които тикаха в торбите. Най-често обаче се спираха пред чиниите с мръвки и с две ръце грабеха от суджука и кашкавала.

Гоям интерес сред гостите предизвикаха и щандовете на чуждите държави, сред които: Азърбайджан, Китай, Турция, Гърция, Тайланд и др. Майсторите от Самоводската чаршия също бяха тук и представяха на живо пред гостите своите занаяти. В един от ъглите беше подредено и истинско кафене от края на XIX век, в което сръчният кафеджия правеше т.нар. въртяно кафе за посителите: попа, даскала и селския чорбаджия и в добавка към кафето режеше на тънко не особено подходящия за случая пресен суджук. А след кафето гостите опитаха и истинска гюлова ракия.

На 15-тото туристическо изложение бяха представени и различни исторически възстановки. Национално дружество „Традиция“ представи военния бит на българите от средните векове, различни видове оръжие и ризници, а всеки желаещ можеше да пробва стрелба с лък. Национално сдружение Работилница „Седянка” демонстрираха тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. Гостите от клуб за бродерия от турския град Чанаккале пък представят бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“. Екипът на Късноантичната и средновековна крепост Туида – Сливен поазаха сокол мишелов на Харис, както и уъркшопове, възстановки на оръжия, облекла и елементи на бита от Средновековието. А община Враца се включи със спектакъла „Хляб от Бога“ на театрално студио „Тепм“, посветен на лимеца. За доброто настроение на присъстващите през трите фестивални дни ще се грижат танцьорите и музикантите от унгарския град Кечкемет.

 

През 2017 г. 9 млн. чужди туристи са оставили у нас 8 милиарда лева

През 2017 г. в България са дошли 9 млн. чужди туристи, което е със 7 % повече от 2016 г. а приходите от туризъм у нас са 8 млрд лв., което пък е с 9 % повече от предходната. Това съобщи при откриването на 15-тото туристическо изложение зам. министър Любен Кънчев. Само във Велико Търново приходите от туризъм за 13 млн. лв. и се наблюдава 20% ръст на чужденците, посетили старата столица. Според зам. министъра Велико Търново успешно се налага като център на диверсификационен туризъм у нас. „Тук успешно се съчетават няколко вида туризъм: исторически, културен, религиозен. Освен това Велико Търново участва и в две туристически дестинации: историческата и винарно-кулинарната, както и в платформата за бизнес туризъм с инициативата „Творчеството е пътят”.

Какви тайни за Тръмп разкрива в книгата си бившият шеф на ФБР?

http://pogled.info/svetoven/amerika/kakvi-taini-za-tramp-razkriva-v-knigata-si-bivshiyat-shef-na-fbr.93950

/Поглед.инфо/ Книгата "Висшата лоялност: истината, лъжите и лидерството" все още не е публикувана, но благодарение на предварителните анонси оглави рейтинга на на бест-селърите на Amazon. Авторът й, бившият директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми, бе уволнен от американския президент Доналд Тръмп в разгара на разследването за предполагаемата намеса на Русия в изборите през 2016 г. (ВИДЕО) /Рус.ез./

Защо децата ни учат в чужбина

http://pogled.info/bulgarski/zashto-detsata-ni-uchat-v-chuzhbina.93951

/Поглед.инфо/ Държавата няма политика за задържане на младите умове в България

Пол Крейг Робертс: Някога истината беше важна

http://pogled.info/svetoven/pol-kreig-roberts-nyakoga-istinata-beshe-vazhna.93952

/Поглед.инфо/ Интересно, колко хора, не само американци, но и в други страни, са стигнали до извода, че Съединените щати днес са по-малко свободно и по-малко осведомено общество, отколкото обществата в дистопичните романи на 20 век или в такива филми като „Матрицата“ и „V като Вендета“. Подобно на това, както хората в дистопичните романи не са имали понятие за реалността наоколо, много малко от американците също обективно оценяват реалността.

НиЛо крои бански за лятото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285705_%D0%9D%D0%B8%D0%9B%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE

 Николета Лозанова ще зарадва представителките на нежния пол сред феновете си със сексапилни бански костюми. Половин година, след като се оттегли от ролята на водеща на телевизионния таблоид „Папараци“, плеймейтката ще се разпише в ново амплоа. По дебютната си модна линия NL For You, тя работи от няколко месеца. „Идеята се роди доста по-рано. Николета отдавна обмисляше подобен трансфер към модната среда, а интерес към банските има вече и от нейни последователи в чужбина“, обясниха за „Монитор“ от екипа на чаровното миньонче. Още следващата седмица Лозанова ще застане пред обективите за фотосесията, с която линията ще бъде промотирана. Артикули от NL For You ще можем да поръчваме, поне първоначално, само онлайн. Продажбите се очаква да стартират още от края на този месец.

Последните дни Лозанова прекара на екзотично пътешествие с любимия си Ники Михайлов и дъщеричката си Никол в Дубай. След като поднови връзката си с вратаря, красавицата премести адресната си регистрация към Кипър. Въпреки това често се връща в родината, където все още поема и изпълнява ангажименти.

САЩ: Честни избори в Турция? Едва ли

http://clubz.bg/66885-sasht_chestni_izbori_v_turciq_edva_li

САЩ изразиха днес съмнения относно способността на Турция да направи честни избори по време на действащото извънредно положение, предаде Ройтерс. 

"По време на извънредно положение ще бъде трудно да се произведат свободни, честни и прозрачни избори по начин, който да е съвместим с турското законодателство и международните ангажименти на Турция", обяви на брифинг говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Хедър Науърт.

Тя припомни, че Турция е в извънредно положение от близо две години след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

"Имаме опасения относно тяхната способност да направят това по време на такъв тип извънредно положение", заключи Науърт.

Вчера президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че на 24 юни в страната ще се състоят предсрочни парламентарни и президентски избори, предаде БТА.

Дончо Дончев показва своите "Икони" в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285704_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%BE+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5+%22%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8%22+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%8

 Художникът Дончо Дончев представя близо 30 свои „икони” живопис –маслени бои, смесена техника, колажи и изображения върху дърво. Вернисажът се открива тази вечер в Галерия „Валер” в София.

 

 

Акцент в изложбата е иконата като изображение и символ от древността до днес, от библейските притчи до съвременните истории. Сред иконите на Дончо Дончев са както образите на Свети Георги и Свети Петър, които рисува върху дърво ,така и Арлекинът като театрален герой през вековете.За художника безспорна икона в новата история на България е Народният театър „Иван Вазов”, като един от символите на българската култура и духовност.

Дончо Дончев е единственият български творец с изложба в ЦЕРН. Роден е на 22 август 1974 г. в Габрово. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (2000 г.), специалност живопис при проф. Николай Русчуклиев.

Има самостоятелни изложби в Националния музей на Лихтенщайн, както и на Expo 2015-в Милано – Павилион на „Corriere della Sera“ (Riflessioni),на Експото в Астана и др.

Известен е и със своите съвместни арт проекти музика и рисуване „на живо“ с известната джаз формация The Golden Project .

 

 

 

 

 

 

Църквата почита св. Анастасий и преп. Теодор Трихина

https://offnews.bg//obshtestvo/tcarkvata-pochita-sv-anastasij-i-prep-teodor-trihina-679015.html

Християните почитат на 20 април Преп. Теодор Трихина, Св. Григорий и Анастасий. 

В тридесет и петата година от царуването на император Юстиниан Велики (царувал от 527 г. до 565 г.), след кончината на Антиохийския патриарх Домн Младши (управлял патриаршеската катедра от 546 г. до 560 г.), на патриаршеския престол встъпил Анастасий, наречен Синаит поради това, че бил взет за светителската Катедра от Синайската планина.

През това време в Църквата започвали смутове по повод на неблагочестивото мъдруване на някои личности относно Божествената Христова плът, а именно - че по време на пребиваването на Спасителя сред хората до Неговите доброволни страдания, плътта Му сякаш не била изпитвала страдания, не се подчинявала на природните потребности и едва ли не нашият Господ Иисус Христос приемал храна и питие допреди страданията и възкресението Си по същия начин, както Той вкусвал, когато се явявал на апостолите Си, след възкресението (към такива мисли се придържали така наричаните еретици автардокети, от гр. "нетленни", отрасъл на ерестта на монофизитите). Това нечестиво мъдруване се зародило в Константинопол. Подробно за него е написано в житието на свети Св. Евтихий, патриарх Константинополски.

Към това еретическо мъдруване отначало се присъединил и съблазненият от еретиците император Юстиниан (но после той изоставил тази ерес), който и искал да издигне това еретическо учение в догмат на вярата. Вследствие на това в църквата настанало такова голямо объркване, че бил свален от патриаршеския престол патриарх Евтихий, който се възпротивил на ереста.

Всички, които поради незнанието си се колебаели дали да приемат това учение, или не, чакали съвет и указания от анти-охийския патриарх Анастасий Синаит, тъй като свети Анастасий бил мъж твърде запознат с Божественото Писание, твърд в изповядването на православната вяра и свят по живот. Еретиците положили всички усилия, за да привлекат свети Анастасий на своя страна, с надеждата, че ако той е благосклонен към тяхното учение, всички православни ще последват примера му. С тази цел те се обърнали за помощ към царя, но не постигнали успех, тъй като свети Анастасий писмено изобличил царя за неговата заблуда. Също така той изпратил свои пастирски послания и по всички Сирийски области до духовенството и миряните, като ги поучавал да се пазят от споменатата ерес. Освен това в Антиохия той ежедневно поучавал в църквите, като повтарял апостолското наставление: „който ви благовестеше нещо по-друго от това, що ние ви благовестихме, анатема да бъде" (Гал. 1:8).

Като научил за всичко това, император Юстиниан се разгневил срещу светейшия патриарх и поискал да го свали от престола, както и Константинополския патриарх Евтихий, но изведнъж почувствал, че се приближава смъртта му и се отказал от намерението си. Умирайки, царят се покаял за ереста и написал в завещанието си патриарх Евтихий да бъде върнат от заточението на своята катедра. Така Юстиниан умрял в разкаяние и бил причислен към благочестивите царе; а в Църквата отново се въдворил мир.

След смъртта на Юстиниан управлението на държавата приел неговият племенник, Иустин Младши (Иустин II царувал от 565 г. по 578 г.). Подучен от еретиците, той свалил от Антиохийския престол Божия архиерей Анастасий Синаит, като хвърлил върху него несправедливи обвинения. Така най-напред свети Анастасий бил обвиняван в това, че не пазел църковните пари и ги разхищавал напразно; после в това, че е злословил за царя, като отвърнал на зададения му въпрос, защо не пази църковното имущество, така: :за да не го вземе всемирният пагубник Иустин." Дори добавили, че когато Анастасий заел антиохийския престол, Иустин завеждал при чичо си царските палати и очаквал от Анастасий подарък. Но свети Анастасий не му дал нищо, като справедливо разсъдил, че не е добре да се дава злато за получаването на духовен сан, който не със злато се придобива, но се дава по благодатта на Светия Дух. Оттогава Иустин започнал да се гневи на Анастасий. А когато след смъртта на чичо си той приел управлението на държавата, започнал да търси обвинения срещу в нищо невиновния светител Анастасий и, като се възползвал от лъжливите обвинения, го свалил от престола.

След като Анастасий бил низвергнат, на Антиохийския патриаршески престол бил назначен, против неговата воля, игуменът на фаранската лавра Григорий, мъж също преукрасен с благочестие, споменаван с похвали в Лимонария на светейшия иерусалимски патриарх Софроний. 

След смъртта на този Григорий блаженият Анастасий Синаит след двадесет и три годишно пребиваване в изгнание при царуването на император Маврикий, отново бил върнат на антиохийския патриаршески престол (Святой Анастасий Синаит управлявал патриаршеската катедра от 561 г. до 572 г., а след това от 596 г. до 601 г.).

Блаженият Атанасий, проживял шест години след възвръщантето си на престола, се представил на Господа в четиринадесетата година от царствуването на император Маврикий.

След този св. Анастасий Синаит встъпил друг Анастасий, но вече без името Синаит (Анастасий II управлял антиохийския патриархат от 602 г. до 610 г.). Той бил убит от юдеите по време на управлението на императора-гонител на християните Фока (Император Фока царувал от 602 г. до 610 г.), и бил почитан от вярващите като Христов мъченик. 

Преподобният Теодор Трихина бил син на богати родители и произлизал от град Константинопол. Като изоставил заради Бога родителите си, богатството и славата, той напуснал отечеството си и приел монашество в един пустинен манастир.
Тук той водел толкова строг начин на живот, че твърде много изтощавал плътта си, и заприличал по лице на мъртвец. В продължение на цели нощи стоял на молитва и въпреки студа никога не покривал главата си и носел само една бодлива космата дреха, за което и бил наречен власеничник, или Трихина. После на негово име започнал да се назовава и манастирът, в който светецът прекарал своя суров живот. За подвизите си свети Теодор получил от Бога власт над бесовете и като извършил много чудеса, с мир си отишъл при Господа. Той вършел чудеса не само приживе, но и след преставянето си, защото от неговите свети мощи изтичало благовонно целебно миро, с което за слава на нашия Бог Христос се лекували много болести и били прогонвани нечистите духове.

Захариева за Цацаров: Дали се страхувам? Не - не се

http://clubz.bg/66884-zaharieva_za_cacarov_dali_se_strahuvam_ne_ne_se

"Ако ме питате дали се страхувам – не, не се. Но аз съм миролюбив човек и считам, че всичко против, което имаме, трябва да се изчисти.

Дали са преминали границите? Да, продължавам да считам това!"

Така тази сутрин вицепремиерът по правосъдна реформа Екатерина Захариева отговори в Нова тв на въпрос - страхува ли се, след като вчера откровено бе нападната от главния прокурор Цацаров в синхрон с шефа на "Антикорупция" Пламен Георгиев.

Клуб Z припомня, че Захариева си позволи да изрази мнение, че "границите са попреминати" по повод многочасовото излагане на кметицата на "Младост" на тротоара в центъра на София при ареста й. Вчера Цацаров, който е в Италия, даде интервю по телефона, колкото да попита - позиция на цялото правителство ли е това за преминатите граници. И да натърти по адрес на Захариева, която си позволи да спомене думата анализ, че:

"Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори." Нещо, за което бившата правосъдна министърка едва ли има нужда от правна консултация...

"Много рядко някой се кара с главния прокурор", отбеляза тази сутрин водещият в Нова телевизия Виктор Николаев.

Освен че заяви, че не я е страх, Захариева поясни, че изказването й е било по-дълго и било в отговор на журналистически въпрос.

"Разбира се, че уважавам работата на колегите, които разкриха и са работили за разледване и разкриване на това престъплентие – което, разбира се, ще каже съдът", продължи вицепремиерката и външен министър.

Да, тя знаела, че арестуваната трявало да стои толкова дълго, защото изискванията на НПК са такива, поясни Захариева. Както и напомни, че година е работила по препоръките след международния анализ на прокуратурата - да се облекчи процедурата в НПК за събиране на доказателства.

Захариева сякаш рязко е премислила и за "анализа":

"Говорих за такъв анализ на доказателствата - дали е трябвало да бъде с белезници, дали е трябвало да седне и т.н.

Това е много похвално, но това не означава, че не трябва да правим анализ на ситуацията - да видим какво сме допуснали. Аз като вицепремиер искам да показвам резултати в борбата с корупцията – но не означава, че не трябва да си направим анализ." 

След което заяви, че не харесва, когато нещата се представят в черно-бяло.

"Нали не е тайна за никой, че тази община определено не беше добре. Много пъти са получавани сигнали и Столична община е обвинявана, че неща се слагани на трупчета...

О, изцяло съм съгласна, че стига пътни карти – време е за дейстие", заяви Захариева по повод другото изказване на обвинител № 1, че било време "за действиее", а не за пътни карти. (макар че Захариева стана мишена, защото поставя под въпрос процедурата по задържане при случая, а не съществото - дали да се ловят корумпирани, б.р.).

Те се чували с Цацаров за последно покрай случая с Желяз Андреев, иначе ще се радва да се видят с него.

- Не бива наистина да приемаме всичко като лична нападка, напротив – това е начин да ставаме по-добри - миролюбиво предложи Захариева.

- Това лична нападка ли беше - попита я Виктор Николаев.

- Ами не знам – питайте г-н Цацаров. Аз лично не съм изразила позиция, която да отговаря на целия кабинет, защото не сме го обсъждали на МС.

Ford пуска най-бързия Mustang Cobra Jet по повод 50-годишнината му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285703_Ford+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%8F+Mustang+Cobra+Jet+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4+50-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%

 Ford отбелязва 50-годишнината на модела Mustang Cobra Jet със специална версия, която, за съжаление, хората трудно ще могат да видят по пътищата, съобщава Automedia.bg.

Mustang Cobra Jet 50th Anniversary е истински болид, хомологиран да участва в драг състезанията от Американската хот-род асоциация (NHRA). Ford твърди, че колата може да преодолее разстоянието от една четвърт миля за 8,5 сек, като ускорява до 241 км/ч.

Под капака на специалната версия се крие компресорен V8 с обем 5,2 литра. Неговата мощност не се разкрита, но предишният Mustang Cobra Jet, който бе представен по слуачай 40-годишнината от модела, имаше мощност от около 900 коня и изминаваше една четвърт миля за 8,9 сек, въпреки че обемът на двигателя бе 5,4 л. Компанията не разкрива и трансмисията на модела.  Вероятно цялата тази мощност ще бъде предавана от специално настроена за такива състезания тристепенна автоматична трансмисия.

От стандартния Mustang този автомобил ще се различава не само по двигателя и скоростната кутия - кобрата получава обновено задно окачване с четири връзки, както и състезателен мост Strange Engineering. В колата има предпазна клетка, както и хомологизирани от FIA състезателни седалки с предпазни колани.

От специалната версия ще бъдат произведени едва 68 бройки, които обаче няма да могат да се движат законно по обществените пътища по свой начин, защото нямат VIN номер (номер на рамата). Компанията още не е разкрила цената на модела, но според американските медии Mustang Cobra Jet 50th Anniversary ще се продава за около 100 000 долара.

По статията работи: Automedia.bg

 

Фондация "Отворено общество" на Сорос напуска Унгария

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285702_%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%22%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%22+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81+%D0%BD%D0%B0

 Фондация „Отворено общество“ на Джордж Сорос ще затвори офиса си в Будапеща и ще премести източноевропейските си операции в Берлин, съобщават австрийският вестник Die Presse и Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини родения в Унгария американски финансист Джордж Сорос в множество злодеяния и въведе закони, целящи да смажат неправителствените организации. Те бяха наречени закони „Да спрем Сорос“ и предизвикаха критиките на международната общност.

Унгарският информационен сайт 444.hu съобщи, че офисът на фондация „Отворено общество“ ще бъде затворен на 31 август и ще бъде преместен първо във Виена, а след това в Берлин.

Орбан, който се самоопределя като поддръжник на „нелибералната демокрация“, от дълго време е в конфликт с мрежата от неправителствени организации на Сорос, които си поставят за цел да наръчват либералните ценности в света, отбелязва Ройтерс.

Унгарският премиер провежда от години кампания срещу миграцията в Европа и темата зае централно място в последната му предизборна кампания, която доведе до трета убедителна победа този месец.

Партия Фидес на Орбан съобщи, че ще изпълни предизборните обещания за смазване на неправителствени организации, които защитават правата на мигрантите. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че изборите са се характеризирали с ксенофобски и заплашителни послания.

Законопроекти, внесени в парламента преди изборите, предвиждат налагането на данък от 25% върху даренията от чужденци за неправителствени организации, които според правителството подкрепят имиграцията.

Тяхната дейност трябва да бъде одобрена от министъра на вътрешните работи, който може да откаже разрешение, ако установи риск за националната сигурност.

Финансираният от Сорос Централноевропейски университет също съобщи, че ще открие кампус във Виена в близко бъдеще.  Той допълни, че остава ангажиран с кампуса си в Будапеща въпреки натиска на правителството, който целял прогонването му от Унгария.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

 

Приемникът на Кастро едва ли ще донесе голяма промяна в Куба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285701_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%

 Човекът, който вероятно ще стане следващият президент на Куба, е от по-младо поколение лидери и подкрепя модернизация на острова, но той е и дългогодишен "апаратчик" на Комунистическата партия и не се очаква настоява за голяма политическа промяна.

Мигел Диас-Канел, 57-годишният първи вицепрезидент, днес вероятно ще бъде посочен от Националното събрание за приемник на 86-годишния Раул Кастро и ще стане първият лидер след революцията в Куба от 1959 г., роден след нея, пишат в свой цитиран от БТА анализ за Ройтерс Сара Марш и Нелсън Акоста.

Инженер по електроника по образование, Диас-Канел често изглежда повече в крак с времето от по-възрастните си носещи униформи "каки" предшественици - Раул и брат му Фидел, които управляваха карибския остров през последните шест десетилетия. 

Като млад провинциален партиен ръководител, Диас-Канел отхвърлил партийната праволинейност, като подкрепил културен център, свързан с ЛГБТ-движението, слушал рок музика и носел дълга коса.

На национално равнище Диас-Канел призовава за по-критично отразяване на събитията от държавните медии и по-широк достъп до интернет в едно от най-слабо свързаните с нета общества.

Често той идва на събрания с таблет.

Според анализатори обаче, в последна сметка изглежда, че Диас-Канел е консенсусен кандидат, избран от Кастро, и е спечелил доверие, проправяйки си път в йерархията в продължение на три десетилетия и придържайки се към партийната линия по ключови политически и икономически въпроси, пишат още Марш и Акоста.

Неотдавнашните му публични изказвания наблягат на необходимостта от приемственост и борба с империализма - предизвикателно и изтъркано послание, в момент на подновено напрежение между Куба и САЩ след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

"Има причини да се очаква, че той ще бъде по-гъвкав, по-модерен", казва Артуро Лопес-Леви, бивш кубински правителствен анализатор, израснал в родния град на Диас-Канел - Санта Клара и в момента преподавател в Тексаския университет. Той допълва:"Но няма основания да се смята, че ще бъде реформатор, нито да се предполага, че ще загърби еднопартийната система или ще спре да дава предимство на държавния сектор пред частния".

До голяма степен политическите възгледи на Диас-Канел остават загадка. Политическата агитация е забранена в Куба и Диас-Канел избягва показността, провалила кариерите на други претенденти през годините.

Мнозина кубинци, разочаровани от бавния темп на подобряването на икономиката при Кастро, се надяват, че Диас-Канел просто чака благоприятния момент, за да поеме "командването на парада".

Въпреки това неговото поле за маневриране ще бъде ограничено, тъй като Комунистическата партия остава водеща политическа сила и ще бъде ръководена от Кастро до 2021 г. На страната на Кастро в партийната върхушка ще бъде неговият революционен съратник от старата гвардия, 87-годишният Хосе Рамон Мачадо Вентура.

Някои членове на малката кубинската дисидентска общност, които според правителството работят за САЩ, за да го дестабилизират, осъдиха президентството на Диас-Канел, още преди да е започнало, с думите, че то е продължение на предишното.

Един от противниците му, Илдебрандо Чавиано, го нарече "господин Никой" без политика, допълвайки, че дългогодишното управление на Фидел Кастро е създало поколение от последователи, а не от лидери. Фидел Кастро официално предаде управлението на брат си през 2008 г. и почина през 2016 г.

 

Човекът на Раул Кастро

Личността на Диас-Канел е държана в сянка, откакто влезе в националното управление преди девет години, но жители на родната му провинция Виля Клара го хвалят като симпатичен, дружелюбен "човек от народа", който умее да си върши работата.

Той израства в скромна едноетажна къща с фасада с олющена мазилка. Местни хора казват, че това е бил един от най-проблемните квартали на провинциалната столица, Санта Клара. Блестящ ученик, според негов бивш учител, той преподава в университета преди началото на политическата си кариера и става партиен ръководител във Виля Клара през икономическата криза в Куба от 90-те години, последвала разпада на основния й съюзник, Съветския съюз.

Поради недостига на горива той отива на работа с колело, облечен в шорти, вместо да се вози със съветска "Лада" като другите партийни лидери.

"Близостта му с гражданите бе негова запазена марка", казва 69-годишният Рамон Силверио, собственик на културния център "Ел Мехунхе" (коктейл, смес), където има лесбийски, гей, бисексуални и трансджендър (ЛГБТ) прояви.

Силверио хвали Диас-Канел за подкрепата на "Ел Мехунхе", във време, когато хомофобията бе нещо обичайно в партията.

Почитател на културата, Диас-Канел водел двете си деца от първия брак на младежките прояви и вечер самият той танцувал там.

Той работел извънредно, правел изненадващи проверки на държавни компании за да се бори с корупцията и си спечелил прозвището "Диас и ноче" - игра на думи с неговото име и телевизионния криминален сериал "Ден и нощ".

През 2003 г. Диас-Канел е преместен на длъжност партиен ръководител на провинция Олгин, център на процъфтяващия кубински туристически сектор и на чуждестранните инвестиции. През 2009 г. той бе извикан в Хавана, за да стане министър на висшето образование. През 2013 г. Кастро го направи своя "дясна ръка" и похвали "непоколебимата му идеологическа твърдост".

"Той е човекът, на когото Раул има доверие, и това му печели уважението на военните и старата революционна гвардия", казва Карлос Алсугарай, пенсиониран кубински дипломат.

Диас-Канел е замествал Кастро при важни политически прояви, приемал е чужди държавници и е пътувал в чужбина от името на правителството.

Твърдолинейни възгледи във видео

Миналата година изтекло видео от закрито събрание показва Диас-Канел, който изразява твърдолинейни възгледи към независимите медии, дисидентите и западните посолства. Това разочарова мнозина кубинци, които се надяваха, че той ще бъде реформатор.

Но някои анализатори казват, че това е по-скоро доказателство за политическата ловкост на Диас-Канел, отколкото за политическите му възгледи, тъй като се е налагало да успокои партийните хардлайнери, изплашени от смъртта на Фидел Кастро и избора на Тръмп. Тръмп хвърли сянка върху разведряването, договорено през 2014 г. между Раул Кастро и бившия американски президент Барак Обама.

Тази ловкост ще бъде от ключово значение, ако Диас-Канел иска да направи промени в начертания от Кастро път, достатъчни да направят кубинския социализъм устойчив, но не толкова големи, че да разрушат системата.

Тъй като Диас-Канел не притежава влиянието на Фидел и Раул Кастро като исторически лидери на революцията, способността му да упражнява властта ще зависи от успехите в икономиката, казват експерти.

"Новият президент ще трябва да създаде нов политически консенсус, какъвто няма да наследи", казва Рафаел Ернандес, редактор на списание "Темас", което е свързано с министерството на културата, но заема реформаторски позиции. Той допълва: "До два-три месеца хората ще се питат защо животът им не се е подобрил".

Когато един швейцарец случайно откри дрогата LSD

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285700_%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%86+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D1%80

 През 1943 година швейцарският химик Алберт Хофман работи за фармацевтичния концерн "Sandoz". Тогава той е на 37 години и провежда изследвания на човешкото кръвообращение. По време на работа в лабораторията един ден той случайно поглъща минимално количество от веществото диетиламид на лизергиновата киселина, съкратено LSD. "Виждах многообразно всичко, което си представях. И това ме караше да се чувствам щастлив. Всичко продължи около три-четири часа", спомня си Хофман на стотния си рожден ден през 2006 година. 

Дрогата на хипитата

Всичко това събужда любопитството на Хофман и три дни по-късно химикът решава да се самоподложи на експеримент: той поглъща 250 микрограма от веществото. И така на 19 април 1943 година се ражда един от най-мощните халюциногени, създадени от човека - дрогата LSD. Най-напред на химика му се струва, че ще умре, но после започва да изпитва приятни усещания и то много интензивно. В дните след това той си спомня много прецизно всичко преживяно - без следа от някакви физически оплаквания. Точно обратното - веществото му помага да възприеме света по "нов" начин.

Фармацевтичният концерн, за който работи Хофман, проявява огромен интерес към субстанцията, която влияе така силно на съзнанието без никакви физически странични ефекти. И под името "Delysid" предоставя безвъзмездно веществото на водещите изследователски институти по света. В същото време дрогата бързо си спечелва популярност сред хората на изкуството и интелектуалните среди. Веществото бързо е забелязано и от току-що създаденото в САЩ ЦРУ. Американското разузнаване започва да експериментира с него. В един от тайните експерименти като доброволец се включва и авторът на "Полет над кукувиче гнездо" Кен Киси. Именно неговият опит с веществото LSD заляга в основата на сюжета на книгата, която през 1962 година излиза на пазара и се превръща в бестселър.

Опити с LSD правят и американските военни - в търсене на субстанция, която може да извади от строя вражеските войници. Поради непредсказуемостта на действието на веществото обаче по-късно военните се отказват от изследванията.

"Проблемно дете" или "вундеркинд"?

LSD постепенно навлиза успешно в медицината - лекарите постигат добри резултати при лечението на алкохолизъм; субстанцията се използва и в психотерапията. LSD навлиза сериозно и в културните и музикалните среди. Цяло едно поколение - хипитата - живее с новото наркотично вещество. Постепенно обаче нещастните случаи с неговата употреба зачестяват, включително и поради предозиране. Така славата на LSD започва да отминава, а положителният тон в медиите се обръща. През 1965 американският президент Линдън Джонсън подписва документ за забрана на веществото, а фармацевтичната компания "Sandoz" спира производството му. И така дрогата излиза в нелегалност.

Забраната поставя край и на научните проучвания, свързани с веществото. Едва три десетилетия по-късно в научните среди отново се позволяват изследвания на въздействието на LSD, при които се оказва, че веществото влияе много добре на пациенти с депресия.

"LSD - моето проблемно дете" - така откривателят на тази дрога Алберт Хофман озаглавява автобиографията си, излязла през 1979 година. До смъртта си, застигнала го на 102 години, той обаче така и не губи надежда, че неговото "проблемно дете" LSD отново може да се превърне във "вундеркинд".

България днес: цял един народ търка талончета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285699_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%3A+%D1%86%D1%8F%D0%BB+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D

 Коментар от Иван Бедров:

Това не стана изведнъж. Но днес България вече е казино и това изобщо даже не е метафора - хазартът буквално владее страната. Няма населено място, няма дори квартал без игрални зали. Няма град без казино. Накъдето и да се обърне човек, аптека може и да не види, но светещите букви на хазарта са неизменно пред очите му. Големите телевизии също „светят“ примамливо - най-излъчваните реклами са на хазартни игри, най-лъскавите предавания са тиражите на тези игри. Лотарийни билети се продават навсякъде - в бакалии, книжарници, павилиони, а държавните пощи сякаш са подчинени на търговията с талончета: във всеки клон обикновено има специални гишета за колети, телеграми и т.н., но шарените хартийки за търкане се продават на всички гишета.

Възрастни хора се редят на опашки за пенсиите си, след което оставят част от тях на същото място и се прибират с няколко хартийки „надежда“. В магазините за храна по-бедните хора броят стотинките си и купуват най-евтиното. Но също се прибират вкъщи с няколко хартийки „надежда“. Родители подаряват за рождения ден на детето си талончета вместо книжка или играчка, а продавачите в почти всички търговски обекти са инструктирани да предлагат активно хазарта. Вече от няколко места чувам, че когато човек поиска да си купи билет за градски транспорт, който се нарича талон, редовно чува уточняващия въпрос: „Талон за късмет или за пътуване?“.

Как стигнахме дотук?

Отговорът е очевиден - с премахване на преградите пред хазарта и с масирана телевизионна реклама. Цивилизованите общества отдавна са стигнали до извода, че хазартът е порок, а пристрастяването към него - заболяване. Затова навсякъде има ограничения - не може на всяка улица да има игрална зала, в която отчаяните да стават още по-отчаяни и да завличат близките си в дългове. Не може целият народ да гледа по телевизията колко е лесно да тръкне хартийката и да промени живота си. Не може децата от малки да бъдат учени, че пътят към щастието е талончето за търкане, а не собствените им усилия. Всичко това води до деградация и разпад. И точно по тези причини нормалните държави ограничават хазарта със закон. Да, всеки е свободен да харчи както иска парите си, но почти всички цивилизовани държави не позволяват хазартът да е толкова лесно достъпен и толкова масово рекламиран.

На хартия България също е такава държава. Законът за хазарта поставя редица ограничения. Забранено е например организирането на хазартни игри в държавни и общински сгради. Но тази забрана удобно се заобикаля с продажбата на талончета в държавни сгради - нали самата игра не е организирана там. Законът забранява и пряката реклама на хазартни игри. Защо тогава (според доклад на MediaClub) най-големият телевизионен рекламодател за 2017 година е Национална лотария? Ами защото в закона са оставили отворена врата и защото контролните институции се правят на заспали. Законът допуска показване на „резултатите от игрите и спечелените печалби". И това „показване на резултатите“ се превръща в лъскаво едночасово шоу, излъчвано в праймтайма. Превръща се в подробни репортажи, в които атрактивни дами с микрофон в ръка обикалят градове и села, срещат се с печеливши, с техните роднини, показват ни населеното място... Държавната комисия по хазарта редовно отговаря, че следи за спазването на закона и не вижда нарушение - та нали просто обявяват резултатите. Медийният регулатор признава, че има редица сигнали, които обаче препращал към Комисията по хазарта - и така всички са с измити ръце.

Иван Бедров

Иван Бедров

Защо това не се промени?

И тук отговорът е очевиден - защото никой не иска. Вицепремиерът Валери Симеонов е единственият представител на властта, който повдигна темата (преди година Радан Кънев от ДСБ също обещаваше забрана на рекламата на хазарт, но остана извън парламента): „По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят, търкайки картончета. Това ли трябва да е формулата за успех на нашия народ? Според мен - не. Това е деморализация на нацията“, заяви Симеонов и се ангажира с промени в закона, които да затворят широко отворената врата. Заяви го в телевизионен ефир, но никой не забеляза темата. След това го написа и в профила си във Фейсбук, но пак нищо. И тук идва най-интересното - когато Симеонов предложи нещо популистко, то веднага намира място в медиите. Поиска връщане на пушенето в заведенията - телевизионните студия жужат по темата. Подгони шумните дискотеки по морето - новините предават на живо. Този път Валери Симеонов посочи изключително тежък проблем, но последва тишина.

Омертата има своите числови измерения. Само най-голямата лотария е похарчила миналата година цели 23 милиона евро за телевизионна реклама. Всички търговци по веригата имат интерес от по-висок оборот, защото получават дял от цената на талончето. Според Комисията по хазарта, приходите от хазарт са в рамките на няколкостотин милиона годишно, но според Симеонов „хазартът в България вече е с размер на пандемия - 3% от БВП“ (3 милиарда лева). Това число съвпада и с цитираното от Центъра за изследване на демокрацията. С две думи - огромни пари. А където има огромни пари, политиците са склонни да виждат не проблем, а „приятел“.

Борисов: "Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285698_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%22%D0%98%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80+%D0%BC%D0%

 В интервю за швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) премиерът Бойко Борисов не оставя и грам съмнение относно западната принадлежност на България, но в същото време предупреждава, че не бива да се проявява прекалена твърдост спрямо Русия. Тук сме подбрали още акценти от това интервю:

"Аз съм човек, който иска да върши добро"

На провокативния въпрос на НЦЦ дали е популист, след като от десетилетие насам налага своя личен отпечатък на властта в България, но в същото време обича да се дистанцира от политическата класа, Борисов отговаря отрицателно и добавя: „Аз съм човек, който иска да върши добрини за обществото". По-нататък премиерът отбелязва, че е радостен от постигнатото  през последните години и споменава в тази връзка новите автомагистрали и метрото в София. "Българите няма да забравят солидарността на Европа", с чиято помощ бяха изградени тези обекти, уверява Борисов в интервюто.

По-нататък премиерът обяснява, че опитът, придобит в бойните изкуства, му е бил от полза и в политиката. "При каратето не става дума за насилие, а за съобразителност и ценности. Това ме превърна в борец за мир и определи моя политически стил - постоянен диалог и компромиси, докато намерим правилното решение", казва Борисов.

На въпрос на НЦЦ защо центрист като него управлява в съюз с отчасти дясноекстремистки сили, Борисов отговаря: "Такава беше волята на народа. А ние в България казваме: Глас народен - глас Божи". По-нататък Борисов пояснява, че естествените съюзници на ГЕРБ от десния спектър не са успели да влязат в парламента, а бившите комунисти и партията на турското малцинство са били напълно неприемливи като коалиционни партньори. "През последната година показахме, че с "Обединените патриоти" се допълваме добре", отбелязва още премиерът и дава за пример защитата на границата с Турция и овладяването на миграционната криза, както и повишаването на пенсиите и на разходите за образование.

 

По-нататък в интервюто Борисов отговаря на въпрос за причините, довели до отказа на правителството да ратифицира Истанбулската конвенция. По думите на българския премиер, този отказ се дължи на неконструктивното поведение на социалистите, които изкривили дебата, насаждайки страх в обществото с твърдението, че става дума за въвеждане на „трети пол". По този въпрос Борисов е категоричен: „Основните виновници (за нератифицирането на Конвенцията - бел.ред.) са социалистите и близкият до тях президент Румен Радев. Те са длъжни да обяснят защо защитават домашното насилие".

"България е ЕС, България е НАТО"

На въпрос къде позиционира България в конфликта между Запада и Русия, Борисов изтъква традиционните културни, исторически и религиозни връзки на страната с Русия. Според него е съвсем нормално да има чувство на благодарност за това, че хиляди руснаци са дали живота си за освобождаването на България от Османската империя. В същото време премиерът подчертава, че не може да има и грам съмнение относно западната принадлежност на страната: „Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада: България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което ние сме взели категорично", заявява Борисов.

На въпрос защо България, за разлика от повечето страни в ЕС, не експулсира руски дипломати във връзка с покушението срещу Сергей Скрипал, премиерът отговаря, че по-строги мерки срещу Русия би следвало да се приемат чак след като бъдат представени допълнителни доказателства за вината ѝ. „Презумпцията за невиновност заема централно място в европейската ценностна система и в принципите на правовата държава", казва Борисов и добавя, че никоя страна не бива да бъде осъждана, преди да се изясни дали наистина носи вина.

Във връзка с българското европредседателство и стратегията на Еврокомисията за прием на страните от Западните Балкани, Борисов обрисува следната визия: "Това е най-бедният и най-изостаналият регион в цяла Европа. И затова искам Балканите да се превърнат в строителна площадка за важни инфраструктурни проекти, за транспортни коридори, които да свързват Азия и Европа и да стимулират връзките между градове като София, Белград и Солун", посочва Борисов и отчита като свой личен успех факта, че Западните Балкани отново са се превърнали в приоритетен регион.

Знаем ли какво искаме?

http://clubz.bg/66883-znaem_li_kakvo_iskame

Не мога да ви кажа нищо за Сирия. А и да ви кажа, не ми вярвайте. Не знам какво точно става там, кой крив и кой прав, кой лъже и кой казва истината, даже как може да свърши всичко това не знам. И това не е защото на всеки въпрос няма отговор, а защото има по два отговора. Всеки факт е дублиран с противоположен. Всяко мнение е зачертано с друго мнение. Със сигурност знам само, че там умират хора, страдат деца, сриват домове, а ние гледаме на това като на компютърна игра.

Не мога да ви кажа нищо и за случая Скрипал. Бих искала да съм Велислава Дърева и да знам всичко по въпроса, но не съм. Прочетох всички версии, всички изявления, всички предположения и сега знам още по-малко, отколкото преди да ги прочета. Знам само, че със Скрипал се случва това, което се случва с всеки двоен агент във всеки криминален роман – в края на краищата едната от двете страни го премахва. И ние гледаме на това като на театрална крими пиеса, а не като на нещо, от което зависи дали утре ще живеем в студен мир или гореща война.

Даже за ареста на кметицата на „Младост“ не знам какво да кажа. Да бях македонски журналист, щях да напиша „Арестуваха кметица в София пред очите на гражданите, кога и у нас?“ Но не съм македонски, български журналист съм. Сега ние сме румънията на македонците, защото и ние викахме кога и у нас. Но не сме искали да гледаме това унизително представление, което ни изиграха няколко институции във вторник. Видяхме как се бяга от затвор, във вторник ни направиха показно как се вкарва човек в затвор, не знам кое от двете е по-опасно – в краткосрочен план първото, но в дългосрочен по-скоро второто.

Да не сме на мястото на хора, на които им се налагат да изказват позиции, ще кажете. Не ги мислете, на тях им е лесно. Техните позиции не зависят от фактите. Дори и когато за едно и също нещо се предлагат с еднаква настойчивост два различни факта, те предварително знаят кой е правилният. Не верният, а правилният. Техните позиции са предварително готови. Не му трябват (колкото и да твърди, че му трябват) на премиера Бойко Борисов факти, за да заеме позиции, това, което му трябва той си го знае отпреди събитията – че позицията трябва да е балансирана. Не му трябват доказателства на президента Румен Радев, той предварително знае, че позицията му трябва да е на една педя разстояние от Русия и на един хвърлей камък от Европейски съюз. Още по-малко му трябват факти на Росен Плевнелиев, неговата позиция е една и също по всички въпроси. Корнелия Нинова също е ясна – първо ще каже, че сме членове на Европейския съюз и след това ще защити Русия.

Това е разделителната линия днес, колкото и валчесто да го казват всички – тя минава между Брюксел и Москва. След като избрахме да бъдем едни, днес си правим сметката дали пък не е по-изгодно да бъдем други. Това за нас не е особено трудно – били сме всякакви. Затова вместо да ви обърквам допълнително, ще ви разкажа една притча. Поуката от нея е важна: когато не знаеш много неща, важно е поне това да знаеш какъв искаш да си, къде искаш да си, в какво взаимоотношение с останалия свят искаш да си. Всяко място под слънцето, казва още притчата, има своите плюсове и минуси. И ако нагласата ти е да ползваш само плюсовете и да се спасяваш от минусите, ще ти бъде даден сериозен урок. За всеки от нас важи, но в случая си представете, че важи за всички нас заедно, за България.

...

Един беден каменар разбивал с чука си скала в планината. Денят бил  непоносимо горещ,  каменарят изнемогвал. От него се леело пот и гняв.  През това време по тясната планинска пътечка преминал файтон. Вероятно с някакъв богаташ в него. Каменарят не можел да го види, перде на прозорчето пазело пътника от лъчите. Той си представил как би се чувствал на мястото на богаташа. Почти усетил хладината и подрусването на файтона.  Всичко бих дал за това, всичко, мислел си каменарят. Желанието му било толкова голямо, че чудото се случило.

В следващия миг каменарят вече не бил под палещите лъчи на слънцето с чук в ръка, а във файтона. И наистина усетил хладината.  Но след малко и тя не му била достатъчна, пак усещал горещината. Не както преди, но той вече бил забравил как е било преди. Сега сравнявал със своето желание. А желанието му било да е силен. Да е толкова силен, че нищо да не му пречи. Слънцето пречело. Пречело просто с това, че е слънце. Защо светът е устроен така, че винаги нещо ти пречи, мислел си новороденият богаташ. Защо винаги край теб има нещо, което е по-силно от теб? Не може ли аз да съм най-силният? Не може ли аз да съм слънцето? Желанието му било толкова, толкова силно, че и това чудо станало. В следващият миг новобогаташът вече не бил човек,  а станал самото слънце.

Вече всичко било различно. Човекът-слънце греел на небето и нямало никакво значение какви хора пъплят там долу по земята. Човекът-слънце бил далече от всичко това, над всичко това. Единственото, което имало значение е, че той бил най-силен, най-могъщ, че всички зависят от него. И точно в този момент се случило нещо, което хвърлило в съмнение слънцето. Най-неочаквано пред него застанал облак и го затулил.

Слънцето видяло, че хората долу с облекчение погледнали нагоре и били благодарни на облака, който ги спасил от лъчите. Хората долу вече не зависели от слънцето. Някакъв си облак само се преместил и изведнъж лишил слънцето от най-голямата сила.  Излизало, че облакът е по-силен. В такъв случай не искам да съм слънце, а облак, помислил си бившият богаташ и още по-бивш каменар.

И в следващия миг вече бил облак.Най-после всичко било наред. Вече дори силното слънце зависело от него. Облакът продължавал да седи пред слънцето и се наслаждавал на мощта си. Долу на земята хората говорели не за слънцето, а за облака. Най-после е най-силен! Няма никакво съмнение. Цялата земя под него го потвърждавала.

И в този момент духнал вятър. Отначало тихичко, после все по-силно, накрая извил силен вятър, който само за миг запратил облака далеч от слънцето. И не само го преместил, ами продължил да си играе с него, като го придвижвал накъдето си иска из цялото небе.  Как е могъл да се заблуди, това било грешка и тя трябвало да се поправи, като стане вятър.

И станал. Най-после всичко било наред.  Цялото небе било негово, можел да си играе на воля с когото си поиска, както си поиска. И го правел. Свистял и се наслаждавал на силата си. До мига, в който се блъснал в нещо твърдо, нещо невероятно силно, толкова силно, че го спряло. Била една скала, застанала на пътя му. Не го пропускала по-нататък. Стояла непоклатима. Значи така, значи тя била по-силна. Но вятърът вече знаел какво ще направи. Бързо поискал да стане скала. И станал. Вече можел да спира и най-силните ветрове.  Вече бил непобедимата от ветровете скала.

И тогава видял… Видял, че по планинската пътека към него се задава каменар с чук в ръка.

Ние знаем ли какви искаме да бъдем, къде искаме да бъдем, с кого искаме да бъдем?

Редута.бг

Декларация на Фондация "Пълноценен живот" срещу джендър идеологията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285697_%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%22%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%

 ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 44-ТО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

от участниците в митинг, проведен на 17.03.2018 г. на пл. Народно събрание, София

 

относно: опитите за прокарване на „джендър идеологията“ в българското общество, включително чрез Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАЯНЧЕВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

 

На първо място искаме категорично да изразим нашето противопоставяне на всяка форма на насилие, включително срещу жени и деца.

На второ място държим да е ясно, че с провеждания митинг и с настоящата декларация не обслужваме никакви интереси на която и да е политическа сила в България, нито интереси на чужди държави. Изразяваме само нашата лична позиция – като български граждани с християнски ценности, родолюбие и желание за благополучието на народа ни.

Като българи с християнска етика сме убедени, че ролята на мъжа, дадена му от Бога, е да обича и да се грижи за своята жена и за децата си, както и да почита всеки друг в обществото. Според Библията една от най-важните заповеди е човек да обича ближния, както себе си, а „любовта не върши зло на ближния“.

Считаме, че е граждански дълг на всеки човек, независимо дали е вярващ или атеист, да уважава останалите и да им помага, както и че няма право да упражнява каквато и да е форма на насилие срещу когото и да било.

Проблемът с насилието в България, включително домашното насилие обаче няма да се реши с такива нормативни актове като Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, които целят подмолна подмяна на християнските ценности с вредни аспекти на „джендър идеологията“, както и насаждането на възгледа, че мъжете априори насилват и дискриминират жените.

Насилието ще намалее само чрез съзнателно изграждане на християнски ценности в личността и обществото.

Поздравяваме Ви, г-н министър-председател, както и целия Министерски съвет, че отменихте решението за внасяне в Народното събрание на законопроект за ратифициране на проблемната Конвенция и че оттеглихте този законопроект!

Смятаме обаче, че тази вредна за българските граждани Конвенция не трябва отново да се предлага на Народното събрание за ратифициране, независимо какво ще е решението на Конституционния съд по въпроса, дали тя противоречи на Конституцията на Република България.

 

Съображенията ни за тази категорична позиция са следните:

Конвенцията признава юридическата възможност човек сам да определя своя пол въз основа на негово вътрешно усещане, в разрез с установения при раждането му, и задължава страните да го защитят от насилие на такава основа – чл. 4, пар. 3 от Конвенцията и параграф 53 от Обяснителния доклад към нея. Това показва, че зад официално афишираната цел да се защитят жените от насилие се прикрива стратегията за постепенно налагане на така наречения „трети пол“.

Според чл. 14, във връзка с чл. 4, пар. 3 от Конвенцията страните се задължават да образоват подрастващите на ненасилие, включително спрямо мъже, самоопределящи се като жени. Много обезпокояващо е, че е предвидено „образоването“ да се провежда от неправителствени организации без гаранции за тяхната добросъвестност и компетентност, които ще усвояват и парични средства за тази своя дейност (чл. 8 и 9).

Понятията в Конвенцията „социален пол“, „социални роли“, „стереотипни роли за мъжете и жените“ са неясни и това позволява различни тълкувания и прилагане на разпоредбите на този юридически акт за целенасочено внедряване и налагане и на „джендър идеологията“ в българското общество, а не единствено за ефективна борба срещу насилие над жени и деца.

Резерви по отношение на „третия пол“ не са възможни – чл. 78 от Конвенцията. Ако ги направим, ще бъдат невалидни. Тълкувателни и обяснителни декларации в случая няма да имат правна сила според Виенската конвенция за правото на договорите. Затова, ако Народното събрание ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция, ще бъдем длъжни да прилагаме и проблемните ѝ разпоредби. GREVIO ще следи за това.

Стратегията на „джендър идеолозите“ е чрез различни нормативни актове „на парче“ да налагат „третия пол“ в различни обществени сфери, докато сферите станат достатъчно много, така че да се наложи генералното му легализиране, за да се осигури „равенство пред закона“ (включително при сключването на брак и осиновяването на деца).

Идеята за т. нар. „трети пол“ е вредна за личността и обществото. Тя не почива на науката и на здравия разум, според които полът на човека се определя при неговото раждане въз основа на биологични признаци. Изследванията в държавите, в които е легализирана „джендър идеологията“, показват, че най-голям процент самоубийства е налице именно сред хора, които сами определят или променят пола си според вътрешното си усещане, в противоречие с техния биологичен пол. Проучванията показват също, че „джендър идеолозите“ използват властови лостове и финансови средства, за да налагат своите представи на обществото, включително и чрез образованието.

Умишлените масови манипулации спрямо деца чрез образоването им в училищата води до тяхното преждевременно сексуализиране и обърква тяхната идентичност не само относно пола им, но и по отношение на цялостната им личност. Това има дълбоки психологични последици във всяка сфера на живота им, една от които е изпадане в депресивни състояния и самоубийства. Други последици са неспособността в зряла възраст да създават здравословни семейства и да раждат деца, както и да дават добро възпитание на осиновени деца, което способства още повече за задълбочаване на демографския срив.

Тези огромни увреждания за населението, които ще причини въвеждането на „джендър идеологията“ в България чрез законодателството и образованието представляват заплаха за националната сигурност на българското общество. Поради това е наложително да се възложи на държавните служби за сигурност да направят задълбочено проучване и анализ на същността и проявите на „джендър идеологията“ в страни като Великобритания, Швеция, Норвегия и др. (както и в страни извън ЕС – напр. Канада и САЩ), включително на ранното обучение на децата в детските градини и в училищата по сексуалност и въпроси за половата идентичност в тези държави, и причинените от това резултати. Въз основа на това службите за сигурност да предоставят на Министерски съвет доклад по въпроса представлява ли заплаха за националната ни сигурност въвеждането на „джендър идеологията“ чрез законодателството и образованието в България. Ние също можем да помогнем за това проучване чрез материали и статистически данни.

Идеята за промяна на пола противоречи на християнските ценности, които регламентират кое е обективно добро и кое е обективно зло. Безспорно според Библията, върху която са се клели Левски и априлските въстаници, е беззаконие (грях) човек сам да определя и променя своя пол според вътрешното си усещане, в противоречие с биологичния му пол. Хора, които практикуват или одобряват такъв грях, на практика се бунтуват срещу Създателя, който ги обича и пожертва Сина си Христос на кръста, за да ги избави. Ако въпреки това не зачитат тази жертва и не се покаят, ще бъдат осъдени справедливо от Бога на вечна погибел.

Християнските ценности определят българската идентичност. Те са ни съхранили като народ през многовековната ни история независимо от различните асимилации, на които сме били подлагани. Ние не трябва да отстъпваме от тези библейски морални устои по никакъв повод и при никакви обстоятелства!

Поради пагубните резултати, които причинява „джендър идеологията“ в редица западни страни – членки на Европейския съюз, и с оглед на това, че Република България е равноправен член на ЕС, най-настойчиво Ви призоваваме, уважаеми госпожи и господа, на които е възложено упражняването на законодателната и на изпълнителната власт в Република България, включително и българските евродепутати, и с оглед на това, че България в момента председателства Европейския съюз, да инициирате в този съюз и в Съвета на Европа да бъде обявена като вредно зло за личността и обществото идеята за определяне и промяна на пола, в противоречие с определения при раждането. Вярваме не само, че „и ний сме дали нещо на света“ (цитат от „Епопея на забравените“, одата „Паисий“ на Иван Вазов) в миналото, но и има още какво положително да му дадем сега и в бъдеще. Ние не трябва угоднически да възприемаме всичко от Европейския съюз и от Съвета на Европа срещу различни „дивиденти“, а само това, което е добро. От своя страна България може да бъде коректив за развитието на европейското семейство и да го предпази от саморазрушение.

Поради изложените съображения най-настойчиво и учтиво апелираме към всички вас,

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАЯНЧЕВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

1. да не се внася в Народното събрание отново законопроект за ратифициране на обсъжданата Конвенция, независимо какво ще бъде решението на Конституционния съд за това, дали тя противоречи на българската Конституция;

2. да се отмени нейното подписване от Република България, извършено на 21 април 2016 г. (чл. 7, ал. 3 от Закона за международните договори, чл. 42, т. 2 от Виенска конвенция за правото на договорите, чл. 80 от т. нар. „Истанбулска Конвенция“);

3. да се подобри вътрешното ни законодателство в сферата на защита от насилие, без спорни моменти, каквито се съдържат в обсъжданата Конвенция;

4. да не се допуска в българското законодателство въвеждането на възможност човек да определя и да променя пола си в разрез с определения при неговото раждане чрез биологични характеристики;

5. юридически допустим да бъде и занапред само бракът в сегашната му форма: доброволен съюз между мъж и жена; това да не се променя;

6. държавните образователни стандарти да не допускат промотиране в учебния материал на т. нар. „трети пол“ и ранно „сексуално възпитание“; сексуалното възпитание принадлежи на родителите, не на училището;

7. да се забрани официално в българската образователна система работата на всякакви организации (НПО), промотиращи под различни форми самоопределянето и промяната на пола в противоречие с определения при раждането; да им се забрани да провеждат неподходящо ранно „сексуално възпитание“;

8. да се въведе изучаване на християнска етика като задължителен предмет в българското начално и средно образование;

9. да инициирате в Европейския съюз и в Съвета на Европа да бъде обявена като вредно зло за личността и обществото идеята за определяне и промяна на пола, в противоречие с определения при раждането; вместо това да се промотират християнските ценности като единствения начин за устойчиво развитие.

Убедени сме, че по този начин ще се намали не само насилието над жени и деца, но и много други противообществени прояви. Също – че това са важни мерки за решаването на проблема с демографския срив, както и за благополучието на обществото в социален, икономически, културен и политически план.

гр. София, 17 март 2018 г.

С УВАЖЕНИЕ,

УЧАСТНИЦИ В МИТИНГА И В ДЕКЛАРАЦИЯТА:

Новите технологии позволяват нов прочит на тефтерчето на Ботев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6822682

Новите технологии позволяват нов прочит на тефтерчето на БотевЗа първи път тефтерчето на Христо Ботев излиза в неговия оригинален размер и цветност. Благодарение на развитието на технологиите са разчетени по-добре думи и имена, което хвърля нова светлина върху живота и делото на великия поет и революционер. Пояснени са и множество думи. Тефтерчето е издание на „Труд” и подобно на изданието на тефтерчето на

Обезвреждат 500-килограмова бомба при жп гарата в Берлин

https://petel.bg/Obezvrezhdat-500-kilogramova-bomba-pri-zhp-garata-v-Berlin__260889

Евакуират железопътната гара в Берлин и районът около нея заради неексплодирала 500-килограмова бомба от Втората световна война. По време ...

До часове ще се реши съдбата на Иванчева

https://petel.bg/Do-chasove-shhe-se-reshi-sadbata-na-Ivancheva__260890

Снимка Булфото Ще остане ли кметицата на "Младост" в ареста? Това решават спецмагистратите до няколко часа. Десислава Иванчева, заместн...

Дневен хороскоп: Звездите предупреждават пет от зодиите за досадни харчове и проблеми

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Zvezdite-preduprezhdavat-pet-ot-zodiite-za-dosadni-harchove-i-problemi__260891

Източник lamqta.com Овен  Като че ли никога друг път не сте били в толкова романтично настроение, и сега направо не можете да се познаете! Из...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване