Кометата в Аспарухово с нов собственик, няма да отива за скрап

http://budnavarna.bg/33201-kometata-v-asparuhovo-s-nov-sobstvenik-nyama-da-otiva-za-skrap/

снимка: Будна Варна

Последната Комета-5 най-сетне намери нов собственик. На провелия се през седмицата търг плавателният съд е купен от Областна администрация за 10 530 лева при обявена начална цена за наддаване 7150 лева. Последната сума бе смъкната с около 1500 лева за новия търг, след като не предходния не се яви нито един кандидат, научи BudnaVarna.bg.

Областният управител Стоян Пасев заяви, че процедурата все още не е финализирана. В документите за тръжната процедура е било подчертано изрично, че Комета-5 не трябва да бъде давана за скрап. Идеята е да се възстанови първоначалният й облик и да се превърне в музей или заведение. Ако собственикът има намерение за унищожаване на съда, процедурата ще бъде прекратена, категоричен е Пасев.

Материалът Кометата в Аспарухово с нов собственик, няма да отива за скрап е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Трагедия! Бургазлийка загина след мистериозно падане от третия етаж на сграда в центъра

http://www.struma.com/sinya-lampa/tragediya-burgazliika-zagina-sled-misteriozno-padane-ot-tretiya-etaj-na_133263/

87-годишна бургазлийка Димитринка Б. загина след мистериозно падане от третия етаж на жилищна сграда на ул."Апостол Карамитев" - в центъра на Бургас.

Инцидентът стана преди 30-ина минути.Според съседи едва ли става въпрос за самоубийство, а по-скоро за нещастен случай.

Няколко човека видели малко по-рано тази сутрин пенсионерката да се опитва да изчисти прозорците на апартамента си.Най-вероятно на възрастната жена й е прилошало и е паднала от третия етаж. Издъхнала...

Продължава

Башар Асад сам бил върнал на Франция Ордена на Почетния легион

http://www.mediapool.bg/bashar-asad-sam-bil-varnal-na-frantsiya-ordena-na-pochetniya-legion-news278182.html

  Сирийският президент Башар ал Асад е върнал на Франция Ордена на почетния легион заради участието на Париж във въздушните удари по-рано този месец, съобщи неговата канцелария, предаде ДПА.   Асад е бил удостоен с най-високата степен на това френско отличие - Големият кръст - от президента Жак Ширак през 2001 г., тоест малко след като е поел поста на покойния си баща Хафез ал Асад.   В съобщението на президентството в Дамаск се казва, че "Башар ал Асад не смята за чест да носи орден на страна, която е роб на Съединените щати и подкрепя терористи". Отличието е върнато на Франция чрез румънското посолство, което представлява френските интереси в Сирия.   В понеделник тази седмица Елисейският дворец съобщи, че е започнал дисциплинарна процедура за лишаване на Башар ал Асад от ордена, припомни ДПА.

Крум Зарков: Изказването на Цветанов е поредното упражнение в политическо интригантство

http://www.cross.bg/tzvetanov-zarkov-komentira-1573003.html

/КРОСС/ „Изказването на Цветанов след КСНС е поредното упражнение в политическо интригантство  към президента. Надали някой сериозно може да си помисли, че това е вярно. За мен е жалко, защото отклонява вниманието от съществените теми“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти в парламента. Според него единственият човек, който поставя въпроса за ориентацията на България в геополитически аспект,  е самият Цветанов. „Вместо да коментира изявленията на президента Радев, да коментира изявленията на коалиционния си партньор Волен Сидеров от Русия“, каза още народният представител. Според него съдържателно позицията на Цветанов е трудно да бъде коментирана. „Президентството излезе с документи- както работен документ, така и финалният, който е приет. Всеки един може да прочете и да си направи сметка. Това е умерена и нормална позиция“, допълни той. „Цветанов вече няколко пъти отправя неприкрити обвинения в държавна измяна. Трябва да внимава с речника си, защото това не са думи, които могат да се хвърлят на вятъра“, предупреди депутатът. Зарков заяви, че БСП осъжда всяка употреба на химическо оръжие, така както го прави международното право. „Такава обаче трябва да бъде доказана и едностранните действия не помагат

Тристайните апартаменти са най-търсени в София

http://econ.bg/Новини/Тристайните-апартаменти-са-най-търсени-в-София_l.a_i.760692_at.1.html

След като пазарът на имоти започна да се възстановява, купувачите се завърнаха, а цените тръгнаха нагоре, през тази пролет не се очаква сериозна...

Гръцкият парламент ще обсъжда доклад за германските репарации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825523

Гръцкият парламент ще обсъжда доклад за германските репарацииГръцкият парламент ще обсъжда доклад за германските репарации от Втората световна война, изготвен от компетентната парламентарна комисия, съобщава изданието "Контранюз", като се позовава на председателя на парламента Никос Вуцис. Обсъждането на доклада се очаква да се състои в пленарна зала до края на годината.

Венгер напуска "Арсенал" в края на сезона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6825526

Венгер напуска "Арсенал" в края на сезонаЕдна ера в "Арсенал" приключва.  Арсен Венгер напуска лондонския гранд в края на сезона. Френският специалист пое "топчиите" през 1996 г.  "Искам да благодаря на всички, които правят "Арсенал" толкова специален клуб. Надявам се феновете да ни подкрепят, за да завършим нагоре в класирането", написа Венгер в официално изявление.

Стоматолози настояват НЗОК да покрива гъвкав пакет услуги за пациентите

http://www.mediapool.bg/stomatolozi-nastoyavat-nzok-da-pokriva-gavkav-paket-uslugi-za-patsientite-news278181.html

Диференциран и гъвкав стоматологичен пакет, който да позволява на пациента да ползва стоматологичната услуга, от която се нуждае на момента. Това предлагат на Здравната каса и Здравното министерство от Българската асоциация по естетична стоматология.  От Асоциацията на естетичните стоматолози дори предлагат ако една година пациентът не е ползвал средствата си по линия на НЗОК, те да се прехвърлят за следващата година. Според стоматолозите, Националната здравноосигурителна каса си спестява годишно 41 милиона лева от напълно обеззъбените пациенти, които не могат да се ползват от нищо по Здравна каса, защото протезирането не се поема. 750 000 са напълно обеззъбените българи у нас. Още толкова са частично обеззъбени, сочат данните.  

Тайно общество: Христос идва от Венера на 28 юни! Почва Второто пришествие!

http://www.struma.com/lyubopitno/taino-obshtestvo-hristos-idva-ot-venera-na-28-yuni-pochva_133262/

Спасителят бил могъщ извънземен

Членове на международния уфологически култ, известен под името Ефирийско общество или Религиозно учение на Етериус вярват в това, че Исус Христос е бил пришълец, който пристигнал преди 2018 години на Земята. След като свършил работата си тук, той се върнал на родната си планета, но обещал един ден да се завърне.

Тези дни членове на секта от английското графство Девън заявиха, че второто пришествие вече приближава и подготвят поклонничество в "свещена планина" за среща с...

Продължава

Рудолф Джулиани се присъединява към екипа от лични адвокати на Тръмп

http://www.mediapool.bg/rudolf-dzhuliani-se-prisaedinyava-kam-ekipa-ot-lichni-advokati-na-tramp-news278180.html

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който е бил и федерален прокурор на Манхатън, се включва в личния юридически екип на президента Доналд Тръмп. Това обяви адвокатът на Тръмп - Джей Секулоу, цитиран от Ройтерс.   В съобщението си Секулоу цитира думи на своя работодател: "Руди е велик. Той е мой приятел от много отдавна и иска този въпрос да бъде решен бързо за доброто на страната".   Джулиани се присъединява към правния екип, който преговаря за условията, при които президентът ще се яви на разпит при специалния следовател Робърт Мълър. Мълър ръководи разследването за контактите между приближение на Тръмп и представители на руското правителство.   Сред персоналните адвокати на Тръмп има още двама бивши федерални прокурори.

Всичко или нищо! Пирин се бори със зъби и нокти за оставане в Първа лига

http://regiona.bg/%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%be-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b8%d1%89%d0%be-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d0%b7%d1%8a%d0%b1%d0%b8/

ОФК Пирин не се отказал да гони победите в оставащите два мача от редовната част на първенството. Въпреки че няма да променят класирането, срещите с Витоша в неделя и Славия следващата събота ще послужат за оптимална подготовка на зелените, за да излязат със самочувствие в наближаващите плейаути.

За мача в неделя, за пиринци със сигурност няма да играе Ничев, който е с наказание от два мача, а участието на Рения и Йорданов е под въпрос заради разтежения. Трайно контузен е Башлиев, пише пиринф.ком.

Мачът с Витоша е от 17:30 на ст. Христо Ботев в неделя.

Материалът Всичко или нищо! Пирин се бори със зъби и нокти за оставане в Първа лига е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Опасно! "Мерцедес" пламна по време на движение в Петрич

http://www.struma.com/obshtestvo/opasno-mercedes-plamna-po-vreme-na-dvijenie-v-petrich_133261/

Лек автомобил "Мерцедес" пламна по време на движение в Петрич. Инцидентът стана днес в 11 часа, когато лек автомобил марка "Мерцедес", управляван от петричанин, изчаквайки на последния светофара на ул. "Рокфелер", в посока село Първомай, пламна. Веднага на място пристигна екип на Пожарна безопасност и пламъците бяха потушени.

Шофьорът на автомобила не е пострадал.

Причината за пожара според очевидци е късо съединение.

БГ изобретение заключва колелото по-добре от верига с катинар. Steebl грабна голямата награда в БАКБ 'Предизвикателството'

https://offnews.bg//ikonomika/bg-izobretenie-zakliuchva-koleloto-po-dobre-ot-veriga-s-katinar-steeb-679079.html

Обичате ли да карате колело? Ако отговорът е "Да", как го пазите от кражба? С верига и катинар, които редовно носите на гръб, в раница? Съвсем скоро ще можете да изоставите тези две тежести и пак да сте сигурни, че ще намерите велосипеда там, където сте го оставили. Ще има алтернатива и на нощуването на велосипеда, окован пред дома.

Тя е полуавтоматична стойка, захранвана от соларен панел, с карта, която заключва едновременно предната и задната капла на колелото и неговата рамка с помощта на мобилно приложение.

Изобретението е с автори Божидар Христов и Боян Христов, а проектът им Steebl снощи грабна първата награда в първото издание на конкурса "Предизвикателството" на Българо-американската кредитна банка в партньорство с център "Ринкър" към фондация Bcause.

Изпълнителният директор Божидар Христов и техническият директор Боян Христов получиха наградата си - 20 хил. лева - от председателя на Надзорния съвет на БАКБ, инициатор на конкурса и член на журито му - Цветелина Бориславова, в галерия "Сан Стефано".

Целта на "Предизвикателството" е подкрепа за бизнес инициативи, изградени върху концепцията за природосъобразно и устойчиво развитие.

От десетките кандидатстващи фирми от 21 населени места у нас 13 предприемачи спечелиха място в акселератора и в продължение на три месеца се обучаваха и разработваха подробните си бизнес планове. 12 екипа преминаха през всички етапи на конкурса и вчера се изправиха пред 6-членното жури, за да защитят идеите си.

Освен голямата награда, бяха връчени още две - 3 000 лв. и 2 000 лв.

"Запечатано с любов" е проектът на Галя Василева и Христо Семков, спечелил втората награда. 

Двамата започват да отглеждат био ягоди през 2013 г. в намиращото се на 15 км от Враца село Боденец, община Мездра. Оттогава досега всяка пролет всеки може да си купи от тях вкусния плод, но тъй като клиентите са толкова много, това може да стане само срещу предварително направена заявка.

За да достигнат до повече хора, Галя и Христо искат да направят малък цех за производство на био сладка и лютеници по домашни рецепти, които също са много търсени от клиентите им. Именно с проект за създаването на цеха за преработка двамата печелят втората награда.

Да сложим край на неразградимите и токсични пластмасовите отпадъци! Това е целта, довела до реализирането на проекта "Зера", спечелил втората награда от 3 000 лева.

Сабина и Божидар Максимови започват да разработват решения, които да заместят пластмасовите контейнери за храна за еднократна употреба, които причиняват над 90% от общото замърсяване с пластмаса. Създават чашата ZERA Fest, която е за многократна употреба, и я предлагат в комбинация с брандиране, измиване и логистика на чашите.

Решението е насочено към големите промоутъри и организатори на фестивали и други събития в България.

През ZERA сега стои предизвикателството по набиране на финансиране за закупуване на професионална машина за миене на чаши и инвентар за обезпечаване на големи мероприятия.

Дамата в тази колоритна и красива българска носия е носителката на третата награда от БАКБ "Предизвикателството". Казва се Мина Варджиева и представи "Заралийска занаятчийска работилница за млечни продукти", която се стреми да възстанови занаятчийското обучение в преработката на мляко и млечни продукти.

За тази цел ще организира занаятчийски обучения и демонстрационни производства на ръчен кашкавал, бяло саламурено сирене в дървен калъп, катък, бутано домашно масло и кисело мляко. Но не само това - работилницата ще се разяснява на хората как да различаване качествените от некачествените млечни продукти на пазара.

Тя се нуждае от финансиране за закупуването на хладилен автомобил и техническо оборудване за самата работилница, което ще позволи реализиране на обучения, както на място, така и на различни места в страната.

Във всеки проект има елементи, които заслужават да продължите да ги разработвате, обърна се главният изпълнителен директор на БАКБ Илиан Василев, също член на журито, към участниците. А сред техните проекти има много любопитни. Донко Геров например кандидатства с проекта "Зелена мобилна мивка", а изобретението му позволява почистване с пара и без препарати на автомобила. Освен всичко друго, десетките литри вода, използвани обикновено за целта, са сведени само до 2 литра.

Ферма за охлюви, производство на прясна спирулина, цех за преработка на био агро продукция - ягоди, малини, череши, домати, пипер, създаването на иновативна маска за дишане с "умен" вентилатор, който улеснява дишането, с висококачествени сменяеми филтри и мобилна апликация, която следи данните за замърсяването - всички тези и още проекти бяха сред 12-те, достигнали до крайния етап на конкурса.

Радев към Цветанов: Трудно осмисля, трябва образование

https://www.vesti.bg/bulgaria/radev-kym-cvetanov-trudno-osmislia-triabva-obrazovanie-6081508

Цветанов коментира, че президентът ни тласка на Изток - визирайки позицията му след уадрите в Сирия и вчерашната декларация на КСНС

Радев към Цветанов: Трудно осмисля, той: Тласка ни на Изток

https://www.vesti.bg/bulgaria/radev-kym-cvetanov-trudno-osmislia-toj-tlaska-ni-na-iztok-6081508

Цветанов коментира, че президентът ни тласка на Изток - визирайки позицията му след уадрите в Сирия и вчерашната декларация на КСНС

Арсен Венгер напуска "Арсенал" след края на сезона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3166346_venger_napuska_arsenal_sled_kraia_na_sezona/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер ще напусне поста си след края на сезона, съобщи официалният сайт на клуба. 68-годишният французин ще си тръгне от "Емиратс" след близо 22 години, в които изведе "артилеристите" до три титли и общо 17 трофея.<br /><br />"Благодарен съм, че имах привилегията да служа на клуба през толкова запомнящи се години. Управлявах отбора с цялата си отдаденост и почтеност. До всички привърженици на "Арсенал",...

Къде ходят на лагер децата на Асад?

http://clubz.bg/66914-kyde_hodqt_na_lager_decata_na_asad

Бившият пионерски лагер "Артек", построен на брега на полуостров Крим през 1925 г., десетилетия е осигурявал летните ваканции на децата на високопоставените членове на съветската комунистическа партия. Престоят там беше награда само за ученици "с високи постижения" от СССР и страните от Източния блок.

След анексирането на Крим през 2014 г. руското министерство на образованието влага 180 милиона долара в модернизирането на лагера, твърди РИА "Нюз".

А сред гостите на новопостроените съоръжения край брега на Черно море са били и... децата на сирийския президент Башар Асад.

Миналата седмица руски депутат, посетил наскоро Дамаск, казва пред руски медии, че самият Асад е говорил за впечатленията на децата си от лагера, пише Ройтерс. По-късно информацията е потвърдена от директора на лагера Алексей Каспржак. Той коментира, че е научил за самоличността на трите деца едва след като са пристигнали.

В "Артек" миналото лято са били двамата синове на Башар Асад - Хафез и Карим, както и дъщеря му Зеин. Те са били част от група сирийски деца и не са получавали специално отношение, казва пред Ройтерс служител от лагера.

Изборът на дестинация за летния лагер на децата на Асад не е случаен. Неговите лични връзки с управляващите в Москва се засилват след намесата на Русия във войната в Сирия на страната на режима в Дамаск през септември 2015 г. След атаките на САЩ, Великобритания и Франция срещу инсталациите за производство и съхранение на химически оръжия на режима на Асад Кремъл защити съюзника си.

Разследва се смъртта на виден руски бизнесмен, намерен обесен в затвора

http://www.mediapool.bg/razsledva-se-smartta-na-viden-ruski-biznesmen-nameren-obesen-v-zatvora-news278179.html

Русия започна разследване на обстоятелствата около предполагаемото самоубийство на гениалния бизнесмен Валерий Пшенични, получил прякора "руския Илон Мъск", предаде Франс прес. Адвокатката му Лариса фон Арев подозира, че той е бил изтезаван и убит в затвора.   "Има причини да смятаме, че не става дума за самоубийство", заяви адвокатката на Пшенични. Той бе възхваляван от медиите за амбициозните си и новаторски идеи, подобни на тези на американския милиардер Илон Мъск.   В момента на смъртта си Пшенични беше на 56 години. Той беше арестуван през януари за отклоняване на средства в големи размери във връзка с договор с руското министерство на отбраната. Неговото предприятие "НовИТ Про" беше натоварено с разработването на триизмерен виртуален модел на подводница, който да помага на инженерите при ремонти.   Три седмици след ареста си на 5 февруари той беше открит обесен в затворническа килия в Санкт Петербург. Съдебните лекари са открили по тялото му следи от електрически изгаряния, счупвания и следи от сперма, съобщава адвокатката му.   "Точно преди смъртта му вдовицата му Наталия е получила писма от съпруга си, който настоявал "да не плаща нищо на никого" и твърдял, че е невинен", съобщава Фон Арев.   Според руски медии и неправителствени организации в Русия често се случва притежаващи влияние затворници или членове на затворническата администрация да изнудват семействата на най-уязвимите задържани, използвайки заплахи, отбелязва АФП. Правозащитници често твърдят, че в руски затвори задържани са подложени на унижения, изтезания и малтретиране.   По думите на Лариса фон Арев тази трагична история показва, че правото на живот и здраве не са гарантирани в руските затвори.

Близо 796 млн. лева постъпления от зимния сезон

http://www.cross.bg/fevryari-dekemvri-spryamo-1573006.html

/КРОСС/ Повече от 11% е ръстът на приходите от международен туризъм за периода декември 2017 - февруари 2018 г. Така постъпленията за голяма част от зимния сезон достигат близо 796 млн. лв. Това става ясно от последните данни на БНБ, съобщиха от Министерството на туризма. "Резултатите са доказателство за устойчивото развитие на сектора в България", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова и допълни, че отчетеното потвърждава прогнозата за ръстове между 5 и 10 на сто през зимния сезон. През периода декември 2017 г. - февруари 2018 г. общият брой туристически посещения на чужденци у нас е над 1,250 млн., като нарастването е с 12,2% спрямо периода декември 2016 г. - февруари 2017 г. В първите два месеца на тази година постъпленията от международни пътувания в страната възлизат на 513 млн. лв. Ръстът спрямо същия период на 2017 г. е 10%. С 14,6 на сто пък са нараснали приходите само от нощувки на туристи в местата за настаняване с 10 и повече легла през първите два месеца на 2018 г. спрямо този период година по-рано. Общо през януари и февруари постъпленията от нощувки достигат над 100 млн. лв.

Сорос бяга от Унгария след натиска на Орбан

http://www.moreto.net/novini.php?n=372867

Фондациите "Отворено общество" на Джордж Сорос ще затворят представителството си в Будапеща и ще преместят седалището на операциите си за Източна Европа в германската столица Берлин. Това съобщава австрийския вестник "Ди Пресе".

Заседание "на едно око" иска министър Радев заради инцидента с полицайката (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825504

Заседание "на едно око" иска министър Радев заради инцидента с полицайката (Обновена)Ще предложа всички да заседаваме от 14 ч с марля на едното око, за са усетим как се чувства пострадалата полицайка. Сега отивам да я посетя в болницата. Това каза пред журналисти в парламента вътрешният министър Валентин Радев. Той обеща да е безкомпромисен към провокаторите на стадиона. Ще се предприемат още мерки за безопасност.

Баската организация ЕТА поиска прошка за злото, което е причинила

http://www.mediapool.bg/baskata-organizatsiya-eta-poiska-proshka-za-zloto-koeto-e-prichinila-news278178.html

Нелегалната баска организация ЕТА призна, че с въоръжената си борба за независимост на Страната на баските е причинила зло и поиска прошка от жертвите, предаде Франс прес.   В изявлението на ЕТА, публикувано в петък от баския в. "Гара", организацията обаче твърди, че не само тя носи отговорност за страданията в испанската автономна област. "Имаше страдание и преди раждането на ЕТА и то продължи и след прекратяването на въоръжената борба".   "Причинихме много болка и непоправими щети. Искаме да изразим уважение към мъртвите, ранените, към жертвите на дейността на ЕТА. Искрено съжаляваме за това", се казва в изявлението, публикувано преди обявеното разпускане на организацията, убила над 800 души през няколко десетки години борба срещу испанската държава.   ЕТА, която често нападаше силите на реда и представители на държавни институции, изразява "съжаление" за всички жертви и иска "прошка" от пострадалите цивилни.   Нелегалната организация, създадена по време на диктатурата на Франсиско Франко, се отказа през 2011 г. от въоръжената борба. Тя трябва да обяви официално разпускането си на 5 или 6 май във френската част на Страната на баските, според няколко източника.   Испанското правителство заяви, че ЕТА отдавна е трябвало да поиска прошка и декларацията й, която признава "болката", причинена от въоръжената й борба, и своята "пряка отговорност", е резултат от силата на правовата държава, която е победила ЕТА с оръжията на демокрацията.

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчево

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6825489

През уикенда и в началото на новата седмица ще бъде слънчевоПрез нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над източните райони. Сутринта ще е сравнително хладно, с минимални температури между 5 и 10 градуса, но през деня бързо ще се затопли и максималните ще бъдат

Двама починаха във Врачанско, не дочакали линейка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825512

Двама починаха във Врачанско, не дочакали линейкаМъж и жена от Врачанско починаха в четвъртък докато чакаха спешна медицинска помощ. Следобед във врачанския спешен център бе докаран мъртъв 73-годишен мъж от от Кунино. Борис Рудовски издъхнал на път за Враца в собствената си кола. Той беше докаран от свой съсед, който разказа, че на Борис му прилошало,

Арестуваните полицаи в Раковски изнудвали търговец на нелегални цигари за 20 хил. лв

http://nakratko.bg/category/60/158200/


Задържаният полицейски шеф в град Раковски е взел голям подкуп от търговец на цигари без бандерол. От прокуратурата днес дадоха информация за вчерашните арести на полицаи в пловдивско.

Министър Кралев на среща във Варна за борбата с уреждането на мачове

http://budnavarna.bg/33199-ministar-kralev-na-sreshta-vav-varna-za-borbata-s-urezhdaneto-na-machove/

снимка: Будна Варна

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще присъства във Варна на две изключително важни събития на европейско ниво, свързани с борбата с корупцията в спорта, почтеността в спорта и борбата с уреждането на спортни срещи.

От 23 до 24 aприл ще се състои Първа среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия. Тя е създадена по приоритет 1 „Почтеност в спорта“, част от новия „Работен план за Спорт 2017-2020“, одобрен от Съвета на Министрите, отговорни за спорт. В експертната група се включват представители на правителствата на всички държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта – Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар. Събитието се организира от Европейската комисия.

От 24 до 25 април, в изпълнение на проект по програма Еразъм+, Министерството на младежта и спорта организира среща на заинтересованите държави-членки на ЕС на тема: „Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания“. Част от участниците в Експертна група „Почтеност“ към ЕК ще присъстват и на събитието на ММС. Своя опит по време на срещата, ще споделят представители на международни институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и ООН, както и организацията Спортрадар – световен лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание.

От българска страна ще участват представители на МВР, Министерство на правосъдието, Комисия по хазарта, БОК, БФС, хазартните оператори.

Целта на събитието е да допринесе за по-лесното и по-бързо създаване на Национална платформа от всяка заинтересована страна-членка, включително Българска национална платформа, която да се бори срещу корупцията в спорта.

И двете събития ще бъдат открити от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Материалът Министър Кралев на среща във Варна за борбата с уреждането на мачове е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дойде краят на ерата "Венгер" в Арсенал (видео)

https://offnews.bg//futbol/dojde-kraiat-na-erata-venger-v-arsenal-video-679093.html

След близо 22 години, мениджърът на Арсенал Арсен Венгер, ще напусне "артилеристите" след края на сезона, въпреки че има договор за още една година.

68-годишният френски специалист сам обяви решението се чрез специално обръщение, публикувано на клубния сайт, където съобщението бе озаглавено "Мерси, Арсен".

"След задълбочен размисъл и разговори с клуба взех решение, че е точният момент за мен да се оттегля след края на сезона. Благодарен съм, че имах привилегията да служа на този клуб толкова много запомнящи се години.

Управлявах клуба с цялата си отдаденост и честност. Искам да благодаря на щаба, играчите, борда на директорите и феновете, които направиха Арсенал толкова специален клуб.

Призовавам привържениците да продължат да подкрепят отбора до края на сезона, за да го завършим по най-добрия възможен начин. Нека всички, които обичат Арсенал, да пазят ценностите, които изповядва този клуб. Имате моята любов и подкрепа завинаги", написа Венгер.

Французинът започва треньорската си кариера в тима на Нанси през 1984 година. Не успява да постигне сериозни успехи, и след като през 1987 година отборът изпада от Лига 1, Венгер напуска. Първите му успехи идват с преминаването в Монако през 1987 година.

Още в първата си година начело печели шампионската титла. През 1991 вдига и купата на Франция. Под негово ръководство играят знаменити играчи като Юрген Клинсман, Юри Джоркаеф, Джордж Уеа и Глен Ходъл. Венгер привлича вниманието на редица големи европейски отбори, но от лоялност към Монако остава във Франция.

Въпреки това е уволнен през сезон 1994 / 95 поради слаби резултати. Заминава за Япония, където води закъсалия по това време тим на Нагоя Грампус. Успява да измъкне отбора от дъното на класирането и печели купата на Императора. Арсен е близък с тогавашния вицепрезидент на Арсенал – Дейвид Дейн.

Техническият директор на артилеристите Жерар Улие препоръчва Венгер на Дейн, и така на 1 октомври 1996 година Арсен е назначен за старши–треньор на лондонския клуб. От там нататък всичко е история, както казват хората.

Съдия, хвалил Пламен Георгиев, ще решава дали Иванчева да остане в ареста (обновена)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/20/3166347_sudiia_opredelil_plamen_georgiev_kato_izkljuchitelen/?ref=rss


Заседанието по искането на прокуратурата за постоянно задържане на обвинената за подкуп кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и другите двама - заместника й Биляна Петрова и определения за посредник Петко Дюлгеров, ще се гледа от съдия Пламен Панайотов.<br /><br />Това се разбира от съобщение от специализирания наказателен съд. Мярката е насрочена за 13 ч. днес. Съдия Панайотов е бивш прокурор.<br /><br />Наскоро в материал във в. "24 часа" за...

Не дадоха американска виза на балерина от Болшой театър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825494

Не дадоха американска виза на балерина от Болшой театърБалерина от Болшой театър не получила работна виза за САЩ и по този начин била лишена от възможността да участва в спектакъл в Ню Йорк, предаде Франс прес, като цитира руски медии. Балерината Олга Смирнова и балетистът Якопо Тиси от Болшой театър трябвало в понеделник да участват в спектакъл в центъра "Линкълн" в Ню Йорк,

КЕВР: България е една от 11-те страни от ЕС, преизпълнили целите на пакета "20-20-20"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825498

КЕВР: България е една от 11-те страни от ЕС, преизпълнили целите на пакета "20-20-20"
В момента България е една от 11-те страни от Европейския съюз, които са преизпълнили целите на пакета "20-20-20". Това каза председателят на Комисията за енергийна и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на конференцията "Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия", цитиран от БТА.

„Инжстрой“ спука водопровод, бул. „Владислав“ се превърна в езеро

http://budnavarna.bg/33196-inzhstroj-spuka-vodoprovod-bul-vladislav-se-prevarna-v-ezero/

Спукан водопровод превърна в езеро едното платно на бул. „Владислав“ около Автогарата в посока кварталите, научи BudnaVarna.bg.

„Работници на фирма „Инжстрой“, която работи по новия бул. „Левски“, са спукали някаква голяма тръба. Водата вече е спряна, но тази, която е изтекла се отича по булеварда. Пратили сме екип и се надяваме до 19 часа аварията да бъде отстранена“, коментира за медията ни шефът на водното дружество във Варна Валентин Вълканов.

Заради аварията абонатите между  бул. „Сливница “, ул. „Струга“, ул. „Капитан Райчо“ и ул.“Отец Паисий“ ще останат без вода до около 19 часа, допълниха от ВиК Варна.

Материалът „Инжстрой“ спука водопровод, бул. „Владислав“ се превърна в езеро е публикуван за пръв път на Будна Варна.

“Подкрепа“ настоява за по-достойно заплащане на нощния труд

http://www.mediapool.bg/podkrepa-nastoyava-za-po-dostoino-zaplashtane-na-noshtniya-trud-news278177.html

КТ "Подкрепа" обяви началото на кампания за достойни условия и заплащане на нощния труд. Искането е за увеличение на допълнителното заплащане за нощен труд като процент от минималната работна заплата за страната - не по-малко от 0.5 процента от нея за един час нощен труд . Началото на кампанията беше обявено от Здравчо Здравчев, председател на Национална федерация "Техническа индустрия, наука, информатика" към синдиката. Ако искането на синдиката се удовлетвори, заплащането за час нощен труд при сегашната минимална работна заплата, ще стане 2.55 лв. или 17.85 лв. за една нощна смяна. Приходите за осигурителната система биха били милиони допълнително, са изчислили от КТ "Подкрепа".  В нощен труд са заети около 400 000 души в България .  Кампанията е и за ограничаването на полагането на нощен труд. Световната здравна организация излезе със становище, че нощният труд трайно уврежда здравето на работниците и трябва да се ограничи, обясни Здравчо Здравчев.  Финансово икономическите мотиви за исканото от КТ "Подкрепа" увеличение са, че с настоящият принцип на определяне на допълнителното заплащане за нощен труд не се отразява динамиката в заплащането на труда - сегашната му стойност от 0.25 лв. на час е определена през 2007 година при минимална работна заплата за страната от 180 лева , а сега минималното възнаграждения е 510 лева . Преди това има също един дълъг период, в който заплащането за нощен труд не е променяно - от 1997 година , когато то е било седем стотинки за час.  Това възнаграждение не е в състояние да изплати за една нощна смяна дори транспортните разходи за отиване и връщане на работа, а камо ли да послужи за възстановяване и обезщетение на този особено вреден за организма труд, допълни Здравчев.  В искането има и мотиви, свързани със здравето. Нощният труд причинява умора , намалява качеството на съня, повишава заболеваемостта и отсъствията от работа. Увеличават се трудовите злополуки и текучеството на работници, допълни още Здравчев.  Според КТ "Подкрепа" извършените многобройни изследвания на полагащите нощен труд установяват увеличение на риска от заболявания на сърдечно съдовата система с 40 на сто, с три пъти от рак на простатата, с 30 на сто от рак на гърдата, с 40 на сто от рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет и метаболитни проблеми. Социалните рискове са свързани с проблеми в семейството, социална изолация и като следствие репродуктивни проблеми, което пък довежда и до демографски проблеми. 

23 г. по-късно българска копродукция отново отива на фестивала в Кан

https://offnews.bg//kultura/23-g-po-kasno-balgarska-koproduktcia-otnovo-otiva-na-festivala-v-kan-679092.html

За първи път от 23 години насам филм с българско участие ще се бори за Златна палма на кинофестивала в Кан. Това е филмът "Дивата круша" на Нури Билге Джелайн.

Осмият пълнометражен филм на турския майстор, носител на Златна палма и още шест награди от най-престижния филмов фестивал в света, е копродукция между Турция, Франция, Германия, България, Босна и Херцеговина, Македония, Швеция и Катар.

Продуцент на филма е Зейнеп Атакан. Копродуцент от българска страна е директорът на София филм фест Стефан Китанов. Филмът е реализиран с подкрепата на българския Национален филмов център.

Главният герой на филма, Синан, е страстен почитател на литературата и винаги е искал да стане писател. Когато се завръща в родния си град в Анадола, влага цялата си енергия в намирането на средства, с които да издаде книгата си, но се оказва, че го преследват дълговете на баща му…

Здравко Попов: Не "надхвърляме боя си" за Западните Балкани

https://dnes.dir.bg/direktno/zdravko-popov-ne-nadhvarlyame-boya-si

На фона на "хиперактивността" на премиера Борисов се откроява въздържаността на Брюксел от внушаване на нереалистични очаквания и поемане на неосъществими обещания към неприсъединените към ЕС страни на бивша Югославия

Невидимият бос на Коза ностра, защитен от мафиотската етика на мълчанието

//dariknews.bg/novini/komentar/nevidimiiat-bos-na-koza-nostra-zashtiten-ot-mafiotskata-etika-na-mylchanieto-2092184

Матео Месина Денаро, италиански супербос на мафията, известен с бруталността и увлечението си по начина на живот на хайлайфа, е един от най-неуловимите престъпници, който от години е на челно място в списъка на най-издирваните лица.
 
Той се укри през 1993 г. докато б

Ръководството на МВР се срещна с ранената полицайка (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rykovodstvoto-na-mvr-se-sreshtna-s-ranenata-policajka-snimki-2092186

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на Младен Маринов и заместник-директорът на Дирекция "Жандармерия" комисар Петър Антиев посетиха в болницата полицай Гергана Зашева.

Вътрешният министър се появи с превързка на окото, съобщиха наказанието за Левски

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vytreshniiat-ministyr-se-poiavi-s-prevyrzka-na-okoto-syobshtiha-nakazanieto-za-levski-2092192

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев бе сред участниците на работна среща за изготвяне на обща стратегия срещу вандализма по време на футболни мачове. Той се появи с черна превръзка на едното око в знак на съпричастност с полицайката, коя

Григор играе срещу партньора си на двойки в Монте Карло (Гледайте на живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6825493

Григор играе срещу партньора си на двойки в Монте Карло
(Гледайте на живо)Григор Димитров е на четгвъртфинал на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Монте Карло за първи път от 3 години.  Съперник на спортист №1 на България е партньорът му на двойки Давид Гофен. През миналия сезон Димитров победи белгиеца в двубоите за титлите в София и във финалите на АТП в Лондон.  По-късно днес е 1/4-финалът на двойки,

Протест на миньори от Мини ”Марица-изток” на 24 април

https://frognews.bg/novini/protest-minjori-mini-maritsa-iztok-24-april.html

От КТ ”Подкрепа” обявиха, че работещите в дружеството Мини ”Марица-изток” ще протестират на 24 април с искане цените на въглищата да се повишат с 15 на сто на тон условно гориво. Това обяви на пресконфереренция днес Владимир Топалов от федерацията на миньорите към КТ ”Подкрепа”.

Половината от сделките в България през 2017 г. са с чуждестранни купувачи

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/20/3166306_polovinata_ot_sdelkite_v_bulgariia_prez_2017_g_sa_s/?ref=rss


През 2017 г. 40 на брой са осъществените и оповестени сделки в България, или с 5 повече спрямо 2016 г. И макар нарастването на броя на сделките да не е значително, в стойностно отношение пазарът на сделки в България нараства малко повече от три пъти. Общата стойност на сделките през 2017 г. е 2.2 млрд. долара. За сравнение - през 2016 г. сделките са на стойност 0.7 млрд. долара. Това показват данните на "Ърнст енд Янг".<br /><br />Какви са сделките<br /><br...

Радев определи Цветанов като функционално неграмотен

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/20/3166337_radev_opredeli_cvetanov_kato_funkcionalno_negramoten/?ref=rss


Президентът Румен Радев продължи със словесната си битка с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Днес държавният глава е на посещение в Монтана, където заяви, че бившият вътрешен министър трудно осмисля това, което чете. Думите му бяха в отговор на вчерашното обвинение на Цветанов, че държавният глава иска да извади България от НАТО и Европейския съюз. <br /><br />"Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно Цветан Цветанов по-трудно осмисля...

Хиляди свободни места във варненските детски градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=372822

Дирекция „Образование и младежки дейности“ към община Варна обяви 2530 свободни места за прием в детските градини, научи Moreto.net. От тях в яслените групи на детските градини – 372 места, а в първа възрастова група за родени през 2015 година – 2158 места.

Съюзът между Саудитска Арабия и Русия вероятно ще подкопае влиянието на ОПЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825481

Съюзът между Саудитска Арабия и Русия вероятно ще подкопае влиянието на ОПЕКСаудитска Арабия се надява да привлече Русия в редиците на по-широк клуб на световните петролни гиганти, за да поддържа стабилен пазар, поставяйки под въпрос ролята на ОПЕК, посочват анализатори. Очаква се новият съюз начело с Рияд и Москва да бъде по-голям от сегашния 14-членен петролен картел, който господства на световния енергиен пазар през

Тираж 31 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6825486

Тираж 31 на Българския спортен тотализатор
"6 от 49" (15, 16, 32, 34, 37, 44) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 2 по 9973,60 лв. III гр. (4) - 220 по 90,70 лв. IV гр. (3) - 5750 по 4,90 лв. Джакпот - 3 319 915,65 лв. "6 от 42" (4, 15, 19, 30, 35, 38) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 6 по 1455,30 лв. III гр. (4) - 278 по 31,40 лв. IV гр. (3) - 3910 по 3,20 лв. Джакпот - 567 002,40 лв.

Крум Зарков поиска Цветанов да внимава с речника

https://frognews.bg/novini/krum-zarkov-poiska-tsvetanov-vnimava-rechnika.html

Цветан Цветанов да внимава с речника си, тъй като отправя неприкрити обвинения в държавна измяна. Това заяви в парламента червеният депутат Крум Зарков по повод поредния рунд между заместник-председателят на ГЕРБ и държавния глава след вчерашното заседание на КСНС.

Варна се поклони пред паметника на Бенковски и пред героите на Априлското въстание (снимки)

https://petel.bg/Varna-se-pokloni-pred-pametnika-na-Benkovski-i-pred-geroite-na-Aprilskoto-vastanie--snimki-__260967

снимки Live.Varna.bg 142 години от избухването на Априлското въстание бяха отбелязани днес във Варна. С поднасяне на венци и цветя пред паметни...

Става напечено: Адвокат Марин Марковски защитава скандалната кметица Десислава Иванчева в съда

https://petel.bg/Stava-napecheno--Advokat-Marin-Markovski-zashhitava-skandalnata-kmetitsa-Desislava-Ivancheva-v-sada__260969

Известният адвокат Марин Марковски пое защитата на кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева. Започна делото в Специализирания с...

Ръководството на МВР на посещение при пострадалата полицайка

https://petel.bg/Rakovodstvoto-na-MVR-na-poseshhenie-pri-postradalata-politsayka__260970

Вътрешният министър Валентин Радев, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и заместник-директорът на Дирекция „Жандармерия...

Google пуска чат-програмата Chat, Amazon - браузър Internet

http://clubz.bg/66913-google_puska_chat_programata_chat_amazon_brauzyr_internet

Ако някога сте смятали, че Messenger (съобщител) не е особено оригинално име за програма, която служи за изпращане на съобщения, Google и Amazon в рамките на дни надминаха очакванията за креативност.

Технологичният гигант, започнал като интернет-търсачка, готви поредна нова чат-програма. За разлика от Talk, Allo, Duo, Hangouts и другите им провали в областта, новата апликация има по-сериозна амбиция от това да е ICQ-то на 2018-та - а именно да замени SMS-а.

Google от месеци тихо работи за това мобилните оператори да възприемат нова технология за съобщения, стандарт, наречен "Универсален профил за богати комуникационни услуги". Целта им е да съберат всички най-добри възможности на софтуера за комуникации в една програма. 

Тя ще се казва "Chat".

Междувременно Amazon обяви пускането на свой собствен браузър, предназначен за бюджетни Android устройства. Той ще е едва 2 мегабайта и ще бъде оптимизиран да работи бързо и на стари и слаби смартфони и таблети.

Новият мобилен браузър ще е изключително опростен, но с всички базови функции - поддръжка на отделни прозорци, поверителен режим на сърфиране, лента с препоръки и списък с най-често посещаваните сайтове. За момента е достъпен само в Индия, но скоро ще бъде достъпен и на други развиващи се пазари.

Името му ще бъде... "Internet". 

Рудолф Джулиани се присъедини към екипа на Тръмп

http://www.cross.bg/trump-dzhyliani-rydolf-1573002.html

/КРОСС/ Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани става част от личния юридически екип на президента Доналд Тръмп. Джулиани е бил и федерален прокурор на Манхатън. Той се присъединява към екипа, договарящ условията, при които президентът ще се яви на разпит при специалния следовател Робърт Мълър, който ръководи разследването за контактите между приближени на Тръмп и представители на руското правителство. Сред персоналните адвокати на Тръмп има още двама бивши федерални прокурори.

Какво е важно за избора на работно облекло?

https://www.investor.bg/strategii/127/a/kakvo-e-vajno-za-izbora-na-rabotno-obleklo-259704/

Важно е да бъде обърнато внимание на правилния тип работно облекло, регулации в конкретната индустрия, иновации в сферата

Космически приходи за отборите от английската Висша лига

https://offnews.bg//futbol/kosmicheski-prihodi-za-otborite-ot-anglijskata-vissha-liga-679091.html

Клубовете от английската Висша лига имат рекордни приходи и печалби през сезон 2016-2017. Според консултантската фирма в областта на финансите, общите приходи на отборите от футболния елит се покачват с близо един милиард лири, на 4.5 милиона.

Колективната печалба преди облагане с данъци от 0.5 милиарда паунда е почти три пъти по-висока от предишната рекордна стойност от 0.2 милиарда през сезон 2013-14.

Общите разходи за заплати в цялото първенство са нараснали с девет процента до 2.5 милиарда лири, което е нов рекорд, но ръстът е значително по-малък от увеличението на общите приходи с близо 25 процента.

Анализът на Делойт установи, че клубовете във Висшата лига са направили колективна печалба преди плащането на данъци в три от последните общо четири години.

Очаква се тази тенденция да продължи, въпреки спада в приходите от договорите за телевизионни права за периода от три години, започващ от сезон 2019-2020.

Лавров: Путин и Тръмп няма да позволят въоръжен конфликт Русия - САЩ

http://clubz.bg/66912-lavrov_putin_i_trymp_nqma_da_pozvolqt_vyoryjen_konflikt_rusiq_sasht

Владимир Путин и Доналд Тръмп по никакъв начин няма да позволят въоръжен конфликт между Русия и САЩ. Това увери руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РИА Новости.

"Като говорим за рисковете от военна конфронтация, аз съм 100 процента сигурен, че армиите на САЩ и Русия няма да позволят това и, разбира се, няма да го позволят нито президентът Путин, нито президентът Тръмп", изтъква Лавров.

"В края на краищата те са лидери, избрани от своите народи и са отговорни те да живеят в мир", допълва той.

Дипломат номер 1 на Москва потвърждава, че американският президент е поканил руския си колега на посещение във Вашингтон, като същевременно добавил, че ще бъде щастлив да посети Русия като ответен жест.

Лавров също така изтъква, че Русия е уведомила ръководената от САЩ коалиция в борбата срещу "Ислямска държава", че пресичането на някои "червени линии" в Сирия ще даде основание за ответни действия.

"Те бяха уведомени за нашите "червени линии", включително географски "червени линии" на територията на Сирия. И в резултат на това тези "червени линии" не бяха пресечени", каза руският външен министър.

Русия ще достави обещаните на Сирия ракети С-300 заради нанесените от САЩ, Франция и Великобритания удари миналата седмица, увери Лавров.

"Сега нямаме никакви морални задължения. Имахме ги, обещахме да не го правим още преди 10 години, мисля, че по искане на известни наши партньори, и взехме под внимание аргумента им, че това може да доведе до дестабилизиране на обстановката. Сега у нас няма такова морално задължение", изтъкна първият дипломат на Кремъл.

Думите му съвпаднаха със съобщението на австралийския сайт News.com.au. Според него от руски кораби в сирийското пристанище Тартус се разтоварвал мистериозен товар под прикритието на димна завеса. Плъзнаха слухове, че това може да са именно ракети С-300.

Лавров за пореден път отхвърля обвиненията, че Русия стои зад отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Според него ако някой искал да го направи, изобщо нямало да го разменя срещу заловени на Запад руски разузнавачи.

Религия за обща култура ще се учи по избор от I до XII клас

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/20/3166301_religiia_za_obshta_kultura_shte_se_uchi_po_izbor_ot_i/?ref=rss


Изучаване на световните религии не в догматичен, а в ценностен план - това е нова възможност за изучаване по желание на учениците от първи до ХІІ клас на предмета "Религия". Програмата е нова и е публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от министерството на образованието, наред с досегашните възможности за изучаване на християнство - православие, и ислям.<br /><br />Водещо в нея (можете да я свалите от прикачения файл) е неконфесионалното (което не се отнася до...

Валентин Ганев в ритъма на 300 контрабаса

https://dnes.dir.bg/afish/valentin-ganev-v-ritama-na-300-kontrabasa

18 години по-късно фамозният актьор от Народния театър събра 800 зрители на юбилейния си моноспектакъл и срещна митичната си любима

Тенис в Монте Карло НА ЖИВО: Григор Димитров - Давид Гофен

https://www.actualno.com/tennis/tenis-v-monte-karlo-na-jivo-grigor-dimitrov-david-gofen-news_670683.html

Днес първата ракета на България Григор Димитров ще изиграе третия си мач на сингъл на Мастърса в Монте Карло. Съперник на звездата ни в тениса е партньорът му на двойки в турнира и чест съперник в различните турнири Давид Гофен. Двамата са се срещали досега седем пъти в различни турнири, но никога не са играли на клей. Съотношението в битките им е 6:1 в полза на Димитров. За последно белгиецът и българинът се срещнаха на полуфиналите в Ротердам, когато Димитров без да иска прати топката в окото

Крум Зарков: Борисов досега нито веднъж не е дошъл в НС да потърси подкрепа и даде отчет за европредседателството

http://www.cross.bg/zarkov-sreshti-predsedatelstvo-1573001.html

/КРОСС/ Европа е близо до гражданите, когато за нея се говори  „Европа е близо до гражданите, когато за нея се говори тук, включително критично и в цялата й комплексност. Ако не говорим комплексно и истински за Европа, тя остава пленена само от онези, които я споменават, за да се подхранва политическото и междуинституционално противопоставяне. А това е точно обратното на идеята за консенсус“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той подчерта, че от началото на българското председателство, „БСП за България“ е изразявала подкрепа и положително отношение. „Конкретен израз на това ни отношение беше и активното ни участие и приемане на обща позиция на парламента в началото на декември миналата година. В тази обща наша позиция се съдържа принципна подкрепа за приоритетите, залегнали в програмата на българското председателство, както и поредица от теми, които народните представители, заедно, определихме като краткосрочни и дългосрочни приоритети за ЕС и България“, припомни той. По неговите думи в същата обща позиция се заявява и един определен принцип на работа. „Разбрахме се, че нашият политически консенсус трябва да бъде поддържан и подхранван от регулярни срещи между правителството и Народното събрание“, каза още Зарков

Половината декларации подадени по електронен път

https://www.actualno.com/society/polovinata-deklaracii-podadeni-po-elektronen-pyt-news_670682.html

Почти всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите лица е подадена по електронен път с ПИК или електронен подпис, сочи статистиката на НАП. Общо приетите декларации до този момент в страната са 320 000, съобщиха от НАП. Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г. Дотогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне по годишните формуляри, напомнят още от НАП. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интерне

Жуан Ле Пен, с който Фицджералд ни откри Ривиерата

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zhuan-le-pen-s-koyto-fitsdzherald-ni-otkri-rivierata

С яхтите, с преливащите цветове на красивото море, с кея, отрупан с тъмносини шезлонги, който се забива в него - това е Лазурният бряг в цялата му прелест

Лавров: Ударите на САЩ премахнаха моралните пречки за доставки на ракети С-300 на Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825468

Лавров: Ударите на САЩ премахнаха моралните пречки за доставки на ракети С-300 на СирияВоенните удари на САЩ по обекти в Сирия миналата седмица премахнаха всякакви морални задължения, които спираха Русия да достави зенитните комплекси С-300 за властта в Дамаск, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс. РИА Новости цитира руския дипломат №1 да казва, че преди US ударите Русия е казала на американски представители

Футболният дисцип пожали "Левски"

http://clubz.bg/66911-futbolniqt_discip_pojali_levski

Дисциплинарната комисия на БФС прояви снисходителност към "Левски" за инцидента с ранената с бомбичка полицайка на дербито с ЦСКА-София (2:2) в сряда.

"Сините" ще играят само един мач без публика - в събота срещу "Верея". Клубът се размина с 3 срещи наказание. Явно футболният дисцип е преценил, че последствията за оперираната служителка на реда не са сериозни.

Така "Левски" отнася възможно най-леката санкция, предвидена в дисциплинарния правилник на БФС.

И идната сряда реваншът за Купата на България с ЦСКА-София от 18:30 часа ще е с публика. Както и домакинството срещу "Ботев" (Пловдив) на 4 май, в което "Левски" готви честване по случай 75 години на Георги Аспарухов-Гунди.

Общата глоба на "Левски" - по няколко провинения, е 15 300 лв.

Очаквайте подробности.

Нова драма в Бургас: 81-годишна жена падна от 3-я етаж и загина (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825447

Нова драма в Бургас: 81-годишна жена падна от 3-я етаж и загина (Снимки)81-годишна жена загина нелепо тази сутрин в центъра на Бургас, падайки от терасата на жилището си на 3-я етаж. Д.В. е открита на плочките, до входа на кооперацията  на ул. "Апостол Карамитев", която се намира на метри от сградата на общината. Съседи веднага разпознали възрастната си комшийка, която е майка на известна бургаска педиатърка.

Маестро Тончо Русев или екстаз от музика

http://www.eurochicago.com/2018/04/toncho/

Така, с бургаският тромпет, започва творческия път на Тончо Русев. През 1955 г., след завършването на Музикалната академия, геомагнетизмът го връща в родния Бургас, където свири в Морското казино и в симфоничния оркестър. През 1957 г. създава оркестъра на Сатиричния театър, през 1960 г. свири в Биг-бенда на Българското национално радио, през 1962 г. - в оркестър „Балкантон“, през 1974 г. създава оркестър „Спектър“... Достигнал виртуозни върхове, той остава тромпета и през следващите 40-45 години композира повече от хиляда незабравими песни. Когато разбрали за смъртта на Пол Гоген (8 май 1903 г.), таитяните извикали: „Гоген е мъртъв. Няма рай от цветове“. На 10 април 2018 г. бургазлиите и българите извикахме: "Маестро Русев е мъртъв. Няма рай от музика". Остава обаче una storia d’amore eterna (една вечна история на любовта), предизвикваща екстаз.

Днес е Международният ден на свободния печат

http://www.moreto.net/novini.php?n=372858

Международният ден на свободния печат е обявен през 1991 г от организацията “Репортери без граница”, а от 1992 година е обявен и от ЮНЕСКО. Като единствена организация в системата на ООН с мандат да защищава свободата на словото и свободата на печата, ЮНЕСКО поставя взаимното разбирателство и диалога посредством медиите в центъра на мисията си.

Прокуратурата vs Цачева: Не се проверява арестът на кметицата

http://clubz.bg/66910-prokuraturata_vs_cacheva_ne_se_proverqva_arestyt_na_kmeticata

Прокуратурата се противопостави на втори министър от кабинета "Борисов 3" в рамките само на два дни и поводът все са коментари около начина, по който бе задържана кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Тази сутрин министърката на правосъдието Цецка Цачева обяви, че "доколкото знае, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на правата" при задържането на Иванчева. Но допълни, че всяка институция отговаря за действията си и отказа да влиза в темата за ареста по същество.

Малко по късно в сайта на прокуратурата се появи следното съобщение:

По повод постъпили запитвания от медиите, пресцентърът на ПРБ съобщава:

В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът на Район Младост – Столична Община  -  Десислава Иванчева. 

Преди Цачева обаче министърката на външните работи и вицепремиер, отговарящ за правосъдието Екатерина Захариева си позволи по-остър коментар за начина, по който бе задържана и държана на кръстовище в центъра на София Иванчева:

"Мисля, че малко се прехвърлиха границите. Разбира се, от друга страна, всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса".

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче не хареса тези реплики. Той попита Захариева в отговор доколко това изказване "кореспондира с широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството" и има ли други министри, които да критикуват прокуратурата.

"Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление", каза още главният прокурор.

 
Тази сутрин пред Нова тв Захариева на свой ред отговори: 

"Ако ме питате дали се страхувам – не, не се. Но аз съм миролюбив човек и считам, че всичко против, което имаме, трябва да се изчисти. Дали са преминали границите? Да, продължавам да считам това!"

 
 

БСП: Цветанов да внимава, обвинява президента в държавна измяна

https://offnews.bg//politika/bsp-tcvetanov-da-vnimava-obviniava-prezidenta-v-darzhavna-izmiana-679084.html

Цветан Цветанов да внимава с речника си, тъй като отправя неприкрити обвинения в държавна измяна. Това не са думи които могат да хвърлят да бъдат хвърлени така на вятъра.

Това каза депутатът от БСП Крум Зарков по повод обвиненията на зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, че президентът Румен Радев е искал КСНС да излезе с позиция за излизане на България от ЕС и НАТО.

От БСП определиха думите на Цветанов като "поредното упражнение в политическо интригантство". "Надали някой сериозно може да си помисли, че нещо от това е вярно. Смешно и е жалко, защото показва как се отклонява вниманието от съществените теми. Единственият човек, който всъщност поставя въпроса за ориентацията България в геополитически аспекти, е самият Цветанов", коментира Крум Зарков. 

Социалистът подчерта, че Цветанов атакува президента, но в същото време не коментира изказванията на коалиционния си партньор в управляващата коалиция Волен Сидеров

Зарков подчерта още, че не е възможно да се коментира позицията на Цветанов за станалото на КСНС. "Трудно е да бъде коментирана наистина тази. Президентството показа документа, което е бил приет на КСНС, както и работния документ. Всеки може да ги прочете и да си направи сметка, че няма нищо такова в тях", каза Зарков. 

Малко преди изказването на Зарков Цветанов за пореден път коментира вчерашното заседание на КСНС. Този път той заяви, че доверието на евроатлантическите партньори в България е намаляло след избора на Румен Радев за президент. 

"С координираните действия между БСП и президентската институция, всички тези послания, коментари и изказвания през  последните година и няколко месеца, нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент", обяви Цветанов.

Той каза още, че премиерът Бойко Борисов е бил съгласен с неговите притеснения за съдържанието на работната позиция. "При поднасянето на черновата на становище на КСНС спонтанната реакция, която имахме с Екатерина Захариева, беше подкрепена и от премиера", каза Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ обаче похвали позицията на ДПС по време на вчерашното КСНС. "Въпреки различията ни с ДПС, Мустафа Карадайъ показа истинска евроатлантическа подкрепа за действията на правителството и политиката на държавата", обяви той. 

ЕТА поиска прошка от жертвите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825469

ЕТА поиска прошка от жертвите сиБаската терористична организация ЕТА поиска прошка от своите жертви. Това пише в изявление на групировката, цитирано от вестник „Pais“ и БГНЕС. „Подобно нещо не трябва да се случва повече никога. Разбираме, че през тези години сме причинили много болка. Искаме да проявим уважение към загиналите, ранените и потърпевшите от действията на ЕТА и

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825467

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩПрез 2017 г. турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ, предаде ТАСС, като се позовава на публикация на турския в. "Хюриет". Решението за изнасянето на златния резерв от САЩ е било взето на фона на влошаването на отношенията със САЩ по редица регионални и двустранни въпроси, отбелязва вестникът.

Откъс от "Градът в алена пелерина" на Аслъ Ердоган

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/20/3164433_otkus_ot_gradut_v_alena_pelerina_na_aslu_erdogan/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Градът в алена пелерина", с автор Аслъ Ердоган, предоставен от Издателство "Парадокс".<br /><br />В книжарниците вече е българският превод на една от най-популярните книги на турската писателка Аслъ Ердоган "Градът в алена пелерина". Изданието излиза у нас 20 години след написването си и броени дни след като писателката бе приета във френския "Орден на изкуствата и...

Мъж е с опасност за живота след инцидент с камион на АМ „Тракия”

http://www.cross.bg/kamion-opasnost-zhivota-1573000.html

/КРОСС/ Мъж е с опасност за живота след инцидент с тир на АМ „Тракия”. Турски камион се обърна на магистралата край Пловдив. Двама са пострадали. 54-годишен пътник в тежкотоварния камион е настанен в болница с опасност за живота. Тежко товарният камион внезапно се отклонил и излязъл от пътното платно и се обърнал в канавката. Най-вероятна причина за инцидента е заспиване зад волана.

Има ли нерегламентирано сметище до село Руен – пита в парламента Ася Пеева

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iaddARZGHNo/

asia-peeva-pk2Има ли нерегламентирано сметище до село Руен и предприети ли са мерки за извозване на отпадъците до друго депо,- попита  депутатът от ПП ГЕРБ-Бургас Ася Пеева в рамките на днешния Парламентарен контрол. Въпросът  ѝ бе отправен към министъра на околната среда и водите Нено Димов.

В началото на април Ася Пеева се натъква на сметище непосредствено до изхода на с. Руен по  пътя към с. Добра поляна и с. Снягово. Купищата битови, биологични и строителни отпадъци са изхвърлени видимо скоро и се простират до самия банкет на пътя. В приемния ден на народния представител местните жители споделят опасения, че бездомни кучета и диви животни разнасят биологични отпадъци, което създава опасност от зарази.Пролетните ветрове и дъждове създават условия за замърсяване на почвите, водите и въздуха. Живущи в Руен алармираха още, че през топлите месеци на годината в района се разнася зловонна миризма, а височината на купчините смет затруднява видимостта на пътя.Село Руен е общински център и трафикът от и към него е активен целогодишно. Пътят, около който се намира нерегламентираното сметище, свързва планинските населени места с автомагистрала “Тракия” и черноморските туристически центрове.

“Наличието на сметище в такава близост до населено място, заплашва здравето на местните жители, създаваasia-peeva-pk предпоставки за екологични проблеми, уронва имиджа на страната ни пред преминаващите чуждестранни туристи.“ – добави още Ася Пеева.

Общинското депо край с. Руен е експлоатирано в периода 1995-2015 г., след което започва пренасочване на отпадъците от община Руен към регионалното депо край с. Братово.

В отговора си министър Нено Димов се позова на писма между РИОСВ Бургас и Община Руен от април 2018 г., в които се казва, че предстои третиране на останалите отпадъци на терен и рекултивация на територията. Това ще се случи по проект, за който има положително становище от РИОСВ Бургас и е изпратен за изпълнение към Дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерството на околната среда и водите.

„РИОСВ Бургас ще продължи да извършва стриктен контрол върху състоянието на депо Руен, в това число и развитието на проекта за рекултивация.“ – обеща още министър Димов след изказването на бургаския депутат.

Късо съединение е изпепелило автобуса, пътуващ за Македония

https://frognews.bg/novini/kaso-saedinenie-podpalilo-avtobusa-patuvasht-makedoniia.html

Късо съединение е причинило пожара в автобуса, пътуващ от София за Македония. Превозното средство изгоря на пътя между Кюстендил и граничен пункт ”Гюешево” край местността Дервена, без да има пострадали.

Радев се срещна с българина, който лежа 7 г. в гръцки затвор за неизвършено убийство (снимки)

https://offnews.bg//politika/radev-se-sreshtna-s-balgarina-kojto-lezha-7-g-v-gratcki-zatvor-za-ne-679089.html

Президентът Румен Радев се срещна в Монтана с Иво Богданов, който лежа 7 години в затвор в Гърция и беше освободен с помощта на президента. 

Братята Иво и Константин Богданови от Монтана лежаха в затвор за убийството на полски гражданин.

Константин е освободен с подписка през 2015 г. През 2016 г. предполагаемият убит от тях полски гражданин Ричард Ханускевич умира в болница в Триполи - 6.5 години след като двамата братя са осъдени за убийството му.

Въпреки невинността му Иво продължаваше да лежи в гръцкия затвор.

Той беше освободен със съдействието на президента и се върна в България в края на юли миналата година. 

Радев се срещна с Иво Богданов и с неговото семейство. 

Държавният глава разговаря с кмета на Монтана Златко Живков.

Сирийската армия бомбардира джихадисти край Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825462

Сирийската армия бомбардира джихадисти край ДамаскСирийската армия бомбардира джихадисти в последния район извън контрола на правителството край Дамаск, предадоха Ройтерс и ТАСС. Армията нанесе през нощта въздушни удари и подложи на артилерийски обстрел палестинския бежански лагер Ярмук и района Ал Хаджар ал Асуад, част от малък анклав, разделен между воюващи помежду си джихадисти и други

Глобалният дълг достигна рекордните 164 трлн. долара

http://econ.bg/Новини/Глобалният-дълг-достигна-рекордните-164-трлн-долара_l.a_i.760689_at.1.html

Cвeтът нaтpyпa дълг oт peкopднитe 164 тpилиoнa дoлapa - пoвeчe, oткoлкoтo пo вpeмe нa финaнcoвaтa кpизa oтпpeди дeceтилeтиe, пpeдyпpeди...

Миньори от Мини "Марица-изток" ще протестират на 24 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825453

Миньори от Мини "Марица-изток" ще протестират на 24 априлОт КТ "Подкрепа" обявиха, че работещите в дружеството Мини "Марица-изток" ще протестират на 24 април с искане цените на въглищата да се повишат с 15 на сто на тон условно гориво. Това обяви на пресконфереренция днес Владимир Топалов от федерацията на миньорите към КТ "Подкрепа". Миньорите ще се съберат пред Министерството на енергетиката.

Задържаният полицейски шеф взел 20 000 лева подкуп

https://dnes.dir.bg/krimi/zadarzhaniyat-politseyski-shef-vzel-20-000-leva-podkup

Търговци на цигари били връзвани с белезници и изнудвани от служители на РПУ-Раковски

Временно спират водата в част от кв. "Горна баня" в София утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6825458

Временно спират водата в част от кв. "Горна баня" в София утреВременно утре ще бъде прекъсне водоснабдяването в част от кв. "Горна баня", съобщиха от дружеството "Софийска вода". Водоподаването ще бъде преустановено от 9.00 до 21.00 ч. на клиентите, живеещи в района на ул. "Прибойница" 4-8. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на

10 причини да застроим Иракли

https://www.actualno.com/viewpoint/10-prichini-da-zastroim-irakli-news_670680.html

10 причини да застроим Иракли Планът за застрояването на южното черноморие е вече в ход. Ние дълбоко приветстване тази идея: девствения плаж на Иракли от край време се нуждае от презастрояване, също като Слънчев бряг. Ето 10 причини непременно да изникнат хотели там и най-сетне да цивилизоват това толкова диво място.  1. На Черноморието липсват строежи  Всеки човек, посетил българското Черноморие, неминуемо се сблъсква със следния проблем: то просто не е достатъчно

Варна отбеляза 142 години от Априлското въстание

http://budnavarna.bg/33191-varna-otbelyaza-142-godini-ot-aprilskoto-vastanie/

снимки: Будна Варна

142 години от избухването на Априлското въстание бяха отбелязани днес във Варна.

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина, проявата уважиха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, районни кметове, представители ОД на МВР, на на Генералното консулство на Руската федерация, на Общинския съвет, граждани и гости на града.

Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия.

Материалът Варна отбеляза 142 години от Априлското въстание е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Алабама екзекутира 83-годишен мъж за бомбен атентат през 80-те

https://offnews.bg//sviat/alabama-ekzekutira-83-godishen-mazh-za-bomben-atentat-prez-80-te-679087.html

В четвъртък щата Алабама екзекутира 83-годишен мъж, осъден за смъртоносен бомбен атентат от 1989 г. 

С това той се превърна в най-стария човек, подложен на смъртно наказание в съвременната история на САЩ, пише "Ройтерс".

Уолтър Муди бил убит със смъртоносна инжекция и не направил последно изказване, съобщават от затвора. 

Това е осмо изпълнение на смъртна присъда в САЩ от началото на годината.

Преди Муди най-възрастният човек, екзекутиран от властите, е 77-годишният Джон Никсън, а изпълнението на присъдата му е извършено през 2005 г.

Конфликтът с либералната идеология на "Отворено общество" ще продължи, каза Орбан

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/20/3166322_konfliktut_s_liberalnata_ideologiia_na_otvoreno/?ref=rss


Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че очаква конфликтът му с либералната идеология на фондация "Отворено общество" да продължи въпреки решението й да напусне Унгария, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />"Може би ще ме разберете, ако не роня крокодилски сълзи", каза той в ефира на местно радио, попитан за напускането на фондацията на американския финансист Джордж Сорос. Орбан добави, че ключовият въпрос, по който има разногласия със...

Джей Ло със специална песен на наградите за латино музика на списание "Билборд"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6825442

Джей Ло със специална песен на наградите за латино музика на списание "Билборд"Певицата и актриса Дженифър Лопес ще представи новото си парче на предстоящата церемония за наградите за латино музика на сп. "Билборд", съобщи ЮПИ. В изявление на телевизия "Телемундо", която излъчва наградното шоу, се посочва, че 48-годишната Лопес ще се представи със "специално изпълнение". Почитателите на латино дивата очакват това да бъде

Поискаха постоянен арест за Десислава Иванчева и другите двама задържани

https://offnews.bg//temida/poiskaha-postoianen-arest-za-desislava-ivancheva-i-drugite-dvama-zadar-679090.html

Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест за кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и другите двама задържани в корупционния скандал - зам.-кметът на същия район Биляна Петрова и соченият за посредник бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров.

Спецпрокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд искания за вземане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвинени за корупционни действия в столичната Община

Предстои съдът да насрочи за днес съдебното заседание по мерките.

Раздадоха наградите „Компания на годината”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825450

Раздадоха наградите „Компания на годината”23 български компании бяха отличени с ежегодни награди „Компания на годината ”. Призовете се връчват за успешен мениджмънт, развитие на човешкия капитал, непрекъснато повишаване на качеството на предлаганите продукти и услуги, ефективност и прозрачност; конкурентоспособност и иновации; добро пазарно позициониране,

Арестуваният полицейски шеф в Раковски взел 20 000 лв. подкуп, дал по 1000 евро на двама подчинени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825443

Арестуваният полицейски шеф в Раковски взел 20 000 лв. подкуп, дал по 1000 евро на двама подчинениЗадържаният полицейски шеф на РПУ Раковски Георги Илиев е прибрал 20 000 лв. подкуп от търговец на цигари без бандерол. Той раздал по 1000 евро на оперативните работници Валентин Гоцев и Желязко Колев. Това съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. В момента Илиев е в ареста за 72 часа,

Над 11% ръст на приходите от международен туризъм през зимния сезон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825440

Над 11% ръст на приходите от международен туризъм през зимния сезонПовече от 11 на сто е ръстът на приходите от международен туризъм за периода декември 2017-февруари 2018 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на туризма. Така постъпленията за голяма част от зимния сезон достигат близо 796 млн. лв., допълниха от пресслужбата, цитирайки последни данни на БНБ.

Съдът разпореди НСО да огласи как се взимат решения за охрана

https://offnews.bg//temida/sadat-razporedi-nso-da-oglasi-kak-se-vzimat-reshenia-za-ohrana-679075.html

Националната служба за охрана (НСО) ще трябва да оповести как взима решенията за охрана. Това ще стане след разпореждане на Върховния административен съд (ВАС), с което службата е задължена да предостави информация по конкретен случай - промяна в охраната на бившия председател на ДПС и лидер на партия ДОСТ Лютви Местан.

Случаят от декември 2015 година придоби общественост, след като бившият първи в ДПС беше „разжалван“ от почетния лидер на движението Ахмед Доган. Тогава Местан беше принуден да се укрие в посолството на Турция в София, а случаят повдигна много въпроси за това дали службите, и конкретно НСО, не работят по партийна заръка.

Без това да е предмет на делото срещу НСО, което беше заведено от OFFNews с подкрепата на Програма Достъп до информация, с разпореждането на съда службата да оповести в кой момент точно е взето решението за Местан, се очаква да бъде хвърлена светлина върху механизма, по който в службата се взимат решения за охрана на един или друг политик или магистрат.

Случаят с Лютви Местан е христоматиен и по отношение на секретността, в която работи НСО, както и по други случаи, в които се прилагат двойни стандарти. Получава се дори така, че в едни случаи службата оповестява не имената на охраняваните лица, а само длъжностите им, но в други случаи публично се обявяват решенията за това кого точно охранява НСО. В същото време се оказва, че информацията за свалянето на охрана на дадено лице, след като е установено, че срещу него няма вече конкретна заплаха, е тайна.

Със свое решение от 30 март 2018 година съдът задължи началника на НСО да предостави информация и за това по какви правила е работила специализираната комисия в службата, която взима решения за охрана на т. нар. "ВИП-ове". Отговорът на този въпрос беше отказан от началника на НСО с аргумента, че представлява държавна тайна.

След „преврата“ по върховете на партията на нарочна пресконференция Местан обяви, че същият ден, в който е проведена партийната сбирка в Бояна, е бил уведомен от офицер от НСО, че охраната му ще бъде свалена. Тогава от НСО отказаха да обяснят дали специалната комисия в службата е взела решение за сваляне на охраната му, но със съобщение на официалната си интернет страница в деня след пресконференцията на Местан – 7 януари 2016 г., обявиха, че два месеца преди това – на 11 ноември 2015 г., или един месец преди Местан да бъде свален от председателския пост в ДПС, комисията се е събирала и свалила охраната на лица, за които е прието, че вече не са застрашени. Не се споменават имена, но дори тогава да е взето решение за сваляне охраната на Местан, без отговор остава въпросът защо изпълнението му е станало месец по-късно. 

Именно заради неяснотите около този механизъм на взимане на решения на 13 януари 2016 година редакцията на OFFNews отправи питане до НСО с въпросите:

1. На коя дата е взето решение за назначаване на охрана на Лютви Местан;

2. Какви са мотивите и основанията за назначаване на охраната му;

3. Колко души от състава на НСО и съответно автомобилна техника, са били ангажирани в охраната на народния представител;

4. Взимано ли е решение от комисията по новоприетия ЗНСО по чл.23 за промяна в охраната на Лютви Местан и на коя дата е станало това;

5. Какви са били основанията за това;

6. По какви правила работи към момента комисията по чл.23 от новоприетия закон за НСО, след като редът за свикване на заседанията й и правилата за нейната работа се определят с правилник, който все още не е приет?

Началникът на НСО по това време, сега консул в Санкт Петербург, Ангел Антонов, мотивира отказа си да отговори на голяма част от тях със Закона за защита на класифицираната информация. Според него секретна е информацията за това с какви мотиви е назначена охраната на Местан, взимано ли е решение и кога за отмяната на тази охрана, с какви мотиви е станало това, както и по какви правила работи към този момент службата.

Подробност в случая е, че към датата на отказа няма нормативни документи, които да регламентират правилата за работа на специалната комисия в НСО, не е приет и правилник за прилагане на Закона за НСО. Нещо, което по-късно ще потвърдят две поредни съдебни инстанции. В същото време действащите към този момент подзаконови нормативни актове в службата не определят работата на тази комисия като секретна. Интересно съвпадение обаче е, че работата ѝ е определена като тайна със заповед на началника на НСО в същия ден, в който е отказан и достъпът до информация на поставените от OFFNews въпроси - 28 януари 2016 г.

Върховният административен съд е приел като правилно решението на първата съдебна инстанция, с която отказът на началника на НСО да отговори на два от въпросите, е отменен. По този начин НСО ще трябва да отговори взимано ли е решение от комисията по новоприетия ЗНСО по чл. 23 за промяна в охраната на Лютви Местан и на коя дата е станало това и по какви правила е работила към онзи момент въпросната комисия, след като редът за свикване на заседанията ѝ и правилата за нейната работа се определят с правилник, който все още не е приет. 

Това на практика означава косвено да бъде даден отговор на въпроса дали заседанията на тази комисия не са формални и дали подобни решения не се взимат "по телефона". От събраната по случая с Лютви Местан информация става ясно, че последното заседание на тази комисия, в който освен началникът на НСО, влизат и главният секретар на МВР (по това време Георги Костов, бел. ред.) и председателят на ДАНС (Димитър Георгиев), е било проведено на 15 декември 2015 г. - два дни преди речта на Доган в сараите в Бояна и в деня. Както беше споменато вече, друго такова заседание е проведено месец по-рано. И двете обаче дати будят сериозни съмнения около механизма за взимане на решения в НСО.

В същото време съдът връща делото за ново разглеждане в частта, свързана с мотивите за назначаване на охрана на дадено лице – в случая Лютви Местан, и дали те представляват класифицирана информация с гриф на секретност по-висок от „служебна тайна“.

Основанията на НСО за отказ на тази информация са противоречиви.

Първоначално в предоставения отговор на въпросите на OFFNews началникът на НСО заявява, че тази информация, както и тази по останалите въпроси, е със срок на защита от 6 месеца. В справката към отказа пък е направена препратка към Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), където е посочено, че сроковете на защита на ифромацията варират от „служебна тайна“ до „строго секретно“, без да се уточнява в коя графа попада търсената информация. Това е причината съдът да поиска ново разглеждане на делото, в което от от НСО да уточнят коя информация е била секретна към онзи момент и коя не.

Делото е насрочено за 13 юни 2018 г.

Между 5 000 и 7 000 кв. м пътища ще се рехабилитират във варненския район "Младост"

http://www.moreto.net/novini.php?n=372821

Между 5 000 и 7 000 кв. м пътища ще се рехабилиират в района. Това каза Христо Христов, кмет на район „Младост“ във Варна. „Има много тежки участъци, които се нуждаят от рехабилитация. Надяваме се скоро да започнем наново, но това зависи изцяло от Общината.

"Голдън стейт" и "Ню Орлиънс" се доближиха на победа втория кръг на плейофите в НБА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3166294_goldun_steit_i_nju_orliuns_se_doblijiha_na_pobeda/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" и "Ню орлиънс пеликанс" се доближиха на една победа от втория кръг на плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА), а "Филаделфия 76" поведе с 2:1 победи в серията с "Маями хийт".<br /><br />Шампионите отново бяха безапелационни срещу "Сан Антонио спърс" и спечелиха със 110:97 като гости, за да поведат с 3:0 в серията. Първите два мача, които се играха в Оукланд, завършиха 113:92 и 116:101.<br...

Завоюван успех! Ансамбъл „Веселие“ на Калина и Любомир Марянски грабна голямата награда от фестивала „Млади таланти“

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%8e%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%85-%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d1%8a%d0%bb-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b5-%d0%bd/

Ансамбъл „Веселие“ с ръководители Калина и Любомир Марянски от Симитли спечели голямата награда на фестивала „Млади таланти“.
Фестивалът се провежда за десета поредна година в София в него взимат участие танцови и фолклорни състави от цялата страна.
Тази година голямата награда на фестивала се присъди на ФТА „Веселие“ за двете групи до 14 години и до 18 години.

В ансамбъл „Веселие“ танцуват над 150 деца и младежи, разделени в пет възрастови групи. За кратко време ансамбъла се превърна в своеобразна школа на духа, където танцьорите влизат в досег с богатия свят на фолклора и танцовото изкуство и допринасят за културното богатство на Община Симитли, региона и страната, където ансамбъла участва в редица фестивали, конкурси, концерти.

През годините, които съществува повече от 1000 деца са минали през школата на ансамбъла. Със своите изпълнения и магията на българските ритми танцьорите от Ансамбъл „Веселие“ са покорили публиката не само в България, но и в Гърция, Турция, Унгария, Македония, Франция, Италия, Испания, Сърбия, Румъния, Хърватска, Украйна, Босна и Херцеговина, където ансамбълът е печелил много отличия и престижни награди.
Горд от постиженията Л. Марянски поздрави всички свои възпитаници, като написа в социалната мрежа: „Честито на всички танцьори , които взеха участие във фестивала! Честито на всички от нашето голямо семейство- „Веселие“!

 

Материалът Завоюван успех! Ансамбъл „Веселие“ на Калина и Любомир Марянски грабна голямата награда от фестивала „Млади таланти“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

На война като на война: следва импийнчмънт за президента Радев

https://frognews.bg/novini/voina-kato-voina-sledva-impiinchmant-prezidenta-radev.html

Даден е ход на кампания по пълното дискредитиране на държавния глава Румен Радев. С всички средства през следващите месеци той ще бъде обвиняван в държавна измяна, корупция или действия срещу нацията. В ГЕРБ има група, която диктува тактиката и стратегията по реализация на този план.

Азиатските борси се заразиха от негативизма на Wall Street

https://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-borsi-se-zaraziha-ot-negativizma-na-wall-street-259698/

Най-много пострадаха полупроводниковите компании заради влошаване на перспективите пред най-големия производител на чипове в света

Петима българи са задържани на граничния пункт ”Промахон”

https://frognews.bg/novini/petima-balgari-zadarjani-granichniia-punkt-promahon.html

Петима българи са задържани на граничния пункт ”Промахон” за нелегален внос в Гърция на акцизни стоки, съобщи БНР. Масово се проверяват автомобилите, идващи от България, независимо от тяхната регистрация. Проверките на граничния пункт са засилени, а арестите на нарушителите са ежедневно.

Прокуратурата поиска постоянен арест на Десислава Иванчева

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prokuraturata-poiska-postoianen-arest-na-desislava-ivancheva-259697/

Очаква се Специализираният съд да реши дали ще остави за постоянно в ареста кмета на столичния район "Младост"

Изписаха от „Пирогов” детето, ранено при автобусната катастрофа

https://frognews.bg/novini/izpisaha-pirogov-13-godishnoto-momche-raneno-pri-avtobusnata-katastrofa.html

От „Пирогов” изписаха и 13-годишното момче, което пострада при автобусната катастрофа на автомагистрала ”Тракия” край Вакарел на 13 април.

Ето как изглежда картата с минималните работни заплати в Европа

https://petel.bg/Eto-kak-izglezhda-kartata-s-minimalnite-rabotni-zaplati-v-Evropa__260961

Така изглежда новият рейтинг на минималните работни заплати в Европа: Единствено Молдова изпреварва България по най-ниска стойнос...

Учител по математика стана милиардер

https://petel.bg/Uchitel-po-matematika-stana-miliarder__260962

Главният оперативен директор на TAL Education Group - базирана в Пекин компания, която предлага обучение на китайски ученици по основно образоват...

Григор спечели класиката с Гофен и е 1/2-финалист в Монте Карло

https://petel.bg/Grigor-specheli-klasikata-s-Gofen-i-e-1-2-finalist-v-Monte-Karlo__260963

Григор Димитров се класира на 1/2-финал на Мастърс турнира в Монте Карло, след като надира Давид Гофен с 6-4 7-6(5). В богатото си съперничество, ...

На пристанището във Варна: Кола тръгна сама към морето, знак я спря от потъвене

https://petel.bg/Na-pristanishheto-vav-Varna--Kola-tragna-sama-kam-moreto--znak-ya-sprya-ot-potavene__260964

снимки Радио Варна  Лек автомобил "Фолксваген "Голф", със старозагорска регистрация, е потеглил от само себе си и се е спрял на метри от м...

Арестуваха крадлите от бутика в центъра на Бургас, прокуратурата ги иска зад решетките

https://petel.bg/Arestuvaha-kradlite-ot-butika-v-tsentara-na-Burgas--prokuraturata-gi-iska-zad-reshetkite__260965

Двете дами, които бяха заснети от охранителна камера на бутик в центъра на града да задигат маркови якета са арестувани, става ясно от съо...

Огромна 3-килограмова кучешка тения извадиха от бъбрека на 40-годишен мъж

https://petel.bg/Ogromna-3-kilogramova-kucheshka-teniya-izvadiha-ot-babreka-na-40-godishen-mazh__260966

Снимка Булфото Трикилограмова кучешка тения бе премахната от бъбрека на 40-годишен мъж от община Пазарджик, съобщиха от медицински комп...

Фондът за лечение на деца не проверява финансираните от него болници

https://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/zdraveopazvane/2018/04/20/3166278_fondut_za_lechenie_na_deca_ne_proveriava_finansiranite/?ref=rss


Фондът за лечение на деца няма как да следи дали лечебните заведения спазват сроковете за доставяне на лекарствата, след като парите за тях са преведени. Това съобщи директорът на институцията Мариета Райкова пред Би Ти Ви.<br /><br />"Ние имаме задача, когато някое дете се нуждае от финансиране, да отпуснем тези пари, но не осигуряваме медикамента, не го определяме, не го доставяме", подчерта Райкова. Тя уточни, че средно на месец през фонда минават около 100 деца, за...

Над 11% ръст на международния туризъм през зимните месеци

https://www.actualno.com/society/nad-11-ryst-na-mejdunarodnija-turizym-prez-zimnite-meseci-news_670679.html

Повече от 11% е ръстът на приходите от международен туризъм за периода декември 2017 г. - февруари 2018 г. Така постъпленията за голяма част от зимния сезон достигат близо 796 млн. лв. Това става ясно от последните данни на БНБ, съобщиха от Министерството на туризма. Резултатите са доказателство за устойчивото развитие на сектора в България, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И допълни, че отчетеното потвърждава прогнозата за ръстове между 5 и 10 на сто през зимния сезон. Минис

Три стартъпа ще развият проектите си в бизнес след конкурс на БАКБ

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tri-startypa-shte-razviiat-proektite-si-v-biznes-sled-konkurs-na-bakb--259693/

Стойка срещу кражба на велосипед, пластмасови чаши за многократна употреба и занаятчийска работилница за млечни продукти получиха награди за иновации

Тир се обърна на "Тракия" край Пловдив, двама са в болница, единият с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825436

Тир се обърна на "Тракия" край Пловдив, двама са в болница, единият с опасност за животаТир се обърна на магистрала „Тракия”. Инцидентът е станал около 10 часа днес в района на 121 км, посока София, съобщи trafficnews.bg. В канавка се преобърнал тир с турска регистрация. В болница са транспортирани 40-годишният водач и 54-годишен пътник, който според лекарите е с опасност за живота. Няма данни за употреба на алкохол.

Европарламентът настоя за по-добра защита на журналистите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/20/3166310_evroparlamentut_nastoia_za_po-dobra_zashtita_na/?ref=rss


Европейският парламент прие вчера с мнозинство от 573 гласа резолюция в защита на журналистите и изобличителите. В документа остро е осъдено убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк през февруари тази година, а Братислава е призована да осигури международно и независимо разследване.<br /><br />Европарламентът обмисля да именува програмата си за обучение на журналисти в памет на Куцяк, който приживе разследваше връзки между италианската мафия и словашкото правителство. В...

Общинар съди благоевградска журналистка заради редакционен коментар

https://offnews.bg//medii/obshtinar-sadi-blagoevgradska-zhurnalistka-zaradi-redaktcionen-komenta-679088.html

"Зеленият" общинар от Благоевград и "Партия на зелените" Андон Тодоров съди журналистката Мариета Димитрова заради неин редакционен коментар. За случая разказват от Асоциацията на Европейски журналисти, в която Димитрова е член.

Срещу Димитрова е е заведен частичен иск за 5000 лв. от цялостен за 50 000 лв. от водача на групата на „Партия на зелените” в Благоевград Андон Тодоров, за „тревоги и страдания”, причинени му от коментарния текст на Димитрова от 28 ноември 2017 г. „По-полека, опозиционери! Надигате глас, за да си вдигнете цената, а утре ще ви няма”.

В своя коментар журналистката, която е и главен редактор на изданието Blagoevgrad-News, подлага на критика работата на различни политически групи в местния парламент, без да се ограничава до Партията на зелените. Конкретно Тодоров съди Димитрова за коментара й за неговата „привързаност” към кмета на Благоевград Атанас Камбитов, изразяваща се в системна подкрепа за предложенията на кмета в рамките на Общинския съвет. Друго оспорвано от Тодоров твърдение се отнася до ангажираността му с фирми, развиващи активна строителна дейност на територията на община Благоевград, включително и по националната програма за саниране.

АЕЖ-България потърси мнението на Андон Тодоров. Той заяви, че се чувства обиден от тези твърдения, които според него не са верни и желае да защити името си по съдебен път. Тодоров призна, че не е поискал право на отговор от изданието след публикуването на материала. Той смята, че Димитрова е трябвало да го потърси, преди да публикува текста си. Партийният лидер смята, че той и формацията му са обект на медийна атака, след като оттеглят подкрепата си за кмета Атанас Камбитов. Въпреки че неверни според Тодоров материали се появяват и в други медии, засега той е завел иск единствено срещу Димитрова.

От своя страна, Димитрова обясни, че не е потърсила Тодоров, тъй като цитираният текст е в жанра коментар, а не разследване.

“Той е публикуван в рубриката „Анализи“ и там изказвам мнението си за голям брой общински съветници, като не съм търсила мнението на нито един от тях. Работих с документи и всички твърдения се базират на регистри и решения на Общинския съвет”, посочи Димитрова.

Тя твърди, че е атакувана от Тодоров, тъй като наскоро се застъпила за своя колежка, която е била обект на грозни обиди в мейл, разпространен от лидера на Партията на зелените в Благоевград. След като Димитрова защитила колежката си и изразила мнение, че Тодоров трябва да понесе отговорност за писмото, което е написал, той завел иска за този по-стар материал, предхождащ случая с два месеца. “Бе необходимо някой да каже публично, че журналистиката е в опасност, когато политици си позволяват да действат срещу журналисти по подобен начин. Моят апел към колегите в региона бе да се обединим срещу това обидно и заплашително писмо, защото утре на мястото на тази колежка, може да се окаже всеки един от нас. И ето че това се сбъдна и аз бързо се оказах на нейно място”, посочи журналистката.

АЕЖ-България подчертава, че изразяването на критични мнения и позиции е в основата на коментарния жанр в журналистиката. Преследването на журналисти заради изказани от тях мнения е посегателство върху правото на свободно изразяване, регламентирано в чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека, чл. 39 от върховния закон в Република България – Конституцията, както и в богатата съдебна практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Съда на ЕС.

"Следим казуса с тревога, тъй като той не е прецедент за съдебно дело срещу Димитрова, свързано с работата й на журналист. През 2015 г. лично кметът на Благоевград Атанас Камбитов заведе дело за клевета срещу нашата колежка за неимуществени щети на стойност 100 000 лв, като впоследствие искът бе оттеглен.", пишат от АЕЖ. 

В своето традиционно проучване на състоянието на свободата на словото в България, публикувано през 2017 г., АЕЖ-България отчете влошаване на медийната среда и засилване на политическия натиск върху професията. Регистрирани бяха разнообразни форми на натиск върху журналистическата работа, като на преден план излязоха разпространението на клевети, посочено от над 41% от 200-те респонденти, изнудването (35.9 %) и съдебното преследване (29.3%).

АЕЖ-България призовава засегнатите от медийни публикации първо да поискат право на отговор, регламентирано в Етичния кодекс на българските медии. Важно е да не се засилва допълнително усещането за неблагоприятна среда, в което работят повечето журналисти. Съдебното преследване и страхът от имуществени санкции може да доведе до налагане на автоцензура и до отлив на професионалисти от професията.

Северна и Южна Корея откриха червена телефонна линия между лидерите си

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-i-iuzhna-koreia-otkriha-chervena-telefonna-liniia-mezhdu-liderite-si-2092164

Двете корейски държави откриха червена телефонна линия между лидерите си, обявиха от Сеул.
 
Съобщението идва една седмица преди срещата на върха между президента на Южна Корея Мун Дже-ин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун

Десислава Иванчева разкри каква е причината за акцията срещу нея

//dariknews.bg/novini/bylgariia/desislava-ivancheva-razkri-kakva-e-prichinata-za-akciiata-sreshtu-neia-2092172

Кметът на район „Младост” Десислава Иванчева отрече ръцете й да са „светвали” от маркираните пари, каквито твърдения отправи шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

ЕИБ отпуска 400 млн. евро за финансиране на земеделие

http://econ.bg/Новини/ЕИБ-отпуска-400-млн-евро-за-финансиране-на-земеделие_l.a_i.760687_at.1.html

Тръгва нова програма на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за отпускане на заеми, съсредоточена върху инвестициите в областта на биоикономиката в...

След успешно лечение мъж прогледна, 2 години след като загуби зрението си

https://offnews.bg//obshtestvo/sled-uspeshno-lechenie-mazh-progledna-2-godini-sled-kato-zagubi-zreni-679083.html

Мъж прогледна след успешно лечение в България, 2 години след като загуби зрението си. 

За историята на Енгюр разказа лекуващият му неврохирург д-р Емануил Найденов. 

Допреди две години животът на Енгюр протичал нормално, докато не започнало ежедневно силно главоболие, а зрението му започнало да намалява. 

Енгюр започва да търси помощ в различни болници, обикаля и много европейски държави, но не получава ясна диагноза и възможност за лечение. В крайна сметка той губи напълно зрението си. 

Преди две седмици мъжът е прегледан от български специалист и е насочен за консултация с неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в София, където е приет за лечение.

Лекарите извършват необходимите процедури и поставят точната диагноза - повишено вътречерепно налягане, водещо до загуба на зрение. 

Веднага се пристъпва към лечение. Извършена е минимално инвазивна операция, след която зрението на Енгюр
се връща.

Той си тръгва от болницата и за първи път от 2 години започва да вижда движение.

На контролен преглед след месец лекарите трябва да определят каква част от зрението си Енгюр ще възвърне.

"Щастие е да върнеш очите на човек! Това е просто една история с щастлив край", заяви д-р Найденов, цитиран от bTV.

"Като общо послание от нея, лично аз се надявам повече хора да могат да „видят” през очите на Енгюр, че в България се прави медицина на световно ниво, въпреки предизвикателствата на системата. Тенденцията е осезаема. Имаме все повече такива примери, разочаровани от здравните услуги в чужбина хора, търсещи лечение при нас. Пациенти от Италия, Холандия, Армения, Гърция, Кипър и Македония. Това показва едно - доверието към българските лекари и медицински сестри e високо. Признати и търсени сме. Гордея се, че съм останал тук и работя в тази насока. Нека хората знаят, че могат да разчитат на българските лекари, заедно да градим бъдещето на тази страна", допълни д-р Найденов. 

Четвъртокласници от Несебър разиграха съдебен процес за насилие в клас

https://www.24chasa.bg/region/article/6825401

Четвъртокласници от Несебър разиграха съдебен процес за насилие в класЧетвъртокласници от  СУ "Любен Каравелов" в Несебър разиграха симулативен граждански процес "Баскетболната топка". Казусът бе за присъждане на обезщетение за нанесени имуществени и неимуществени вреди на пострадал при сбиване между ученици. Повод за гостуването на децата в Съдебната палата на Несебър бе Денят на отворените врата.

Русия очаква от Тръмп "конкретна" покана за Путин в Белия дом

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/20/3166223_rusiia_ochakva_ot_trump_konkretna_pokana_za_putin_v/?ref=rss


Русия изхожда от позицията, че американският президент Доналд Тръмп ще покани руския си колега Владимир Путин в Белия дом. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РИА "Новости".<br /><br />В него той повтаря информация, разпространена от Кремъл след телефонен разговор между Путин и Тръмп през март. Тогава Русия съобщи, че Тръмп е поканил Путин в Белия дом, а Вашингтон отговори, че това е било едно от възможните места за среща.<br /><br...

Путин не бил хвалил руските проститутки пред Тръмп

http://clubz.bg/66909-putin_ne_bil_hvalil_ruskite_prostitutki_pred_trymp

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга съдържащите се в спомените на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми "подробности" за един разговорите между лидерите на Русия и на САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

"Ако така пише в книгата, значи най-малкото тази част (от нея) не отговаря на истината", заяви прессекретарят на руския президент, помолен да коментира медийни съобщения.

В записки на Коми, включени в неотдавна излезлите му мемоари, се говори за притесненията на Тръмп от недоказаните твърдения, че е бил с проститутки при посещение в Москва през 2013 година, писа в днешния си брой "Вашингтон пост". Тръмп неколкократно отрекъл това да е вярно и поискал от Коми помощ, за да опровергае тези твърдения. Същевременно си спомнил как Владимир Путин му казал, че Русия има най-хубавите проститутки.

"Президентът Путин не е могъл да каже и не е казвал подобно нещо на президента Тръмп, още повече с оглед на факта, че преди Тръмп да стане президент, двамата не са общували нито веднъж", увери Песков. 

"Колкото до останалото съдържание (на мемоарната книга на Коми), не се наемам да съдя, не съм я чел", добави той.

Няколко седмици преди да накара бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин да подаде оставка, президентът Тръмп изразил безпокойство за умението му да прави преценки. Това се разбира от бележки, водени от бившия директор на ФБР Джеймс Коми, пише днес в. "Вашингтон пост".

Джеймс Коми.

В 15-те страници се разказва за седем срещи между Тръмп и Коми в седмиците и месеците преди директорът на ФБР да бъде уволнен през май 2017 година. Те включват разговор в "Тръмп тауър" за твърденията, че Тръмп е бил с проститутки в Москва, вечеря в Белия дом, на която Тръмп бил поискал от Коми да му бъде лоялен, и частен разговор в Овалния кабинет, в който президентът бил поискал от Коми да сложи край на разследването срещу съветника по националната сигурност Майкъл Флин за контактите му с Русия. 

Записките на Коми са от негови разговори с Тръмп и описват събития, които бившият директор на ФБР представи на изслушване пред Конгреса и включи в неотдавна публикуваните си мемоари, посочи "Файненшъл таймс". Те са ключови доказателства в разследването дали Тръмп е възпрепятствал с действията си разследването за предполагаемата намеса на Русия в американската политика.

В една от записките се говори за притесненията на Тръмп от недоказаните твърдения, че е бил с проститутки при посещение в Москва през 2013 година. Тръмп неколкократно отрекъл това да е вярно и приканил Коми да му помогне да опровергае твърденията, като същевременно си спомнил, че руският президент Владимир Путин му казал, че Русия има най-хубавите проститутки.

В друга бележка Коми описва как Тръмп казал, че Флин "има сериозни проблеми със способностите си за преценка". Президентът обвинил Флин, че не му сигнализирал навреме за поздравително телефонно обаждане от световен лидер, заради което Тръмп върнал много късно обаждането, пише "Вашингтон пост".

Генерал Майкъл Флин.

САЩ явно съзнателно създават спънки на руските пилоти в получаването на американски визи, липсват обективни причини за подобно развитие на ситуацията, коментира още Дмитрий Песков. Говорителят на Кремъл анализира съобщение на руското външно министерство вчера, според което въздушните връзки между Русия и САЩ може да бъдат прекъснати заради проблеми с визите, издавани на руските пилоти. Понякога за визи се чака до 250 дни, което обезсмисля искането им. 

"Аерофлот - единствената компания, изпълняваща редовни преки полети между Русия и САЩ, може би ще бъде принудена да ги спре, защото екипажите срещат все повече трудности при получаването на американски визи", се казва в прессъобщението цитирано в руски медии. 

Говорител на компанията уточнява, че екипажите й срещат спънки главно защото не могат да си запишат час за интервю.

Щатското консулство в Русия обяснява проблемите с недостиг на персонал - след изгонването на руски дипломати от САЩ през септември Москва експулсира в отговор 755 служители от американската мисия, напомня руският печат.

Всички съкращения в американския дипломатически корпус в Русия "изобщо не засягаха консулската секция. Това явно е преднамерено създаване на трудности, което изцяло и напълно тежи на съвестта на нашите американски колеги", заяви Песков, предаде БТА.

Специалисти: Възрастните да могат да ползват гъвкав стоматологичен пакет от НЗОК

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6825418

Специалисти: Възрастните да могат да ползват гъвкав стоматологичен пакет от НЗОК
Възрастните хора да могат да ползват гъвкав стоматологичен пакет от НЗОК, като това ще даде възможност те да получат услуга, от която наистина се нуждаят. Това проф. Христо Кисов, президент на Българската академия по естетична стоматология, цитиран от БТА. По думите му напълно обеззъбените хора нямат нужда от вадене на зъб или пломба и те не

Министър Кралев във Варна за две събития на европейско ниво за борба с корупцията в спорта и уреждането на мачове

http://varnautre.bg/2018/04/20/79708/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%82

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще присъства във Варна на две изключително важни събития на европейско ниво, свързани с борбата с корупцията в спорта, почтеността в спорта и борбата с уреждането на спортни срещи. От 23 до 24 aприл ще се състои Първа среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия. Тя е […]

Бездействието е по-опасно за мускулите в космоса, отколкото хипоксията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825413

Бездействието е по-опасно за мускулите в космоса, отколкото хипоксиятаВ рамките на експерименти, които целят да се изследва въздействието на космическия полет върху здравето на човешките мускули, учени с изненада установиха, че бездействието е с по-голям отрицателен ефект от хипоксията, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.  Поради състоянието на безтегловност в космоса мускулите не е нужно да се напрягат.

В градовете става все по-горещо

https://dnes.dir.bg/novini/v-gradovete-stava-vse-po-goreshto

Изследване на група учени от Колумбийския университет в САЩ показва, че към 2020 година в големите градове ще бъде по-горещо с близо 2 градуса.

Дербито в първенството при жените поверено на благоевградски рефер

http://www.struma.com/sport/derbito-v-purvenstvoto-pri-jenite-povereno-na-blagoevgradski-refer_133260/

Един от възловите мачове в поредния кръг от първенството по футбол при жените между отборите на Спортика и НСА, ще бъде ръководен от благоевградския рефер Георги Иванов. Създателят на частната футболна школа Хлапетата ще бъде главен съдия на съботния мач, който ще се играе на стадион Христо Ботев в Благоевград. Двубоят е с начало 16. 00 часа, а помощници на Георги Иванов са Георги Тодоров и Асен Крумов.

Мачът е от по-голямо значение за домакините, които преследват второто място в...

Продължава

Румен Радев отвърна на удара: Цветанов трудно осмисля това, което чете

https://www.actualno.com/politics/rumen-radev-otvyrna-na-udara-cvetanov-trudno-osmislja-tova-koeto-chete-news_670677.html

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отправени в ефира на bTV, че набирането на средства за предизборната му кампания е било „на тъмно“. „Моята предизборна кампания отдавна е осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече г-н Цветанов”, каза пред журналисти в Монтана държавният глава. По повод обвинението н

Гофен: Григор винаги е много труден противник

https://offnews.bg//tenis/gofen-grigor-vinagi-e-mnogo-truden-protivnik-679086.html

Белгийският тенисист Давид Гофен сподели какви са очакванията му за днешния сблъсък с родната ни суперзвезда Григор Димитров в Монте Карло.

До този момент белгиецът има само една победа от седем мача с Гришо на ниво АТР и е наясно, че го очаква много тежък мач.

"С Григор напоследък играем често един срещу друг и тренираме заедно, особено на клей. Познаваме се добре. Той винаги е много труден противник. Григор е много добре физически подготвен. Движи се страхотно по корта.

За мен е много трудно да намеря начин да надделея над него. На клей мисля, че досега не сме играли един срещу друг. Това ще бъде за първи път.


Това е четвъртфинал, каквото и да стане, ние двамата ще трябва после да играем на двойки заедно и това няма да бъде проблем.

Не мисля вече за окото. Ако усетя, че ме притеснява, ще мисля за него през цялото време и няма да мога да се концентрирам върху тениса. Но вече свикнах с лещата и не мисля затова. Всичко е много добре и мога да забравя за лещата. Това е целта.

Правя упражнения всеки ден, за да може нивото на зрение на двете очи отново да е еднакво. Работя върху това зрението ми да бъде, каквото беше преди", каза Гофен пред сайта на АТР.

Във Великобритания за първи път осъдиха жена за домашно насилие

http://www.moreto.net/novini.php?n=372864

22-годишна британка беше осъдена на 7,5 години затвор за домашно насилие и "принудителен контрол". Това е първата в историята на страната жена, осъдена заради домашно насилие, съобщи руската служба на Би Би Си. Джордан Уорт е осъдена за това, че в продължение на четири години оказвала психически и физически тормоз на приятеля си - 22-годишния Алекс Скил, който страда от хидроцефалия.

Прокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-poiska-postoianen-arest-ivancheva.html

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания съд искания за „Задържане под стража“ на тримата обвинени за подкупа в район ”Младост“.

Срещата в София не е за разширяването, а за свързаността на Западните Балкани, подчерта Павлова

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/20/3166217_sreshtata_v_sofiia_ne_e_za_razshiriavaneto_a_za/?ref=rss


Не искаме да даваме фалшиви очаквания на страните от Западните Балкани, дата за членство, темата е перспективата и свързаността, а не разширяването. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС при представянето на постигнатото през първата половина на председателството в Народното събрание. Думите й бяха по повод предстоящата на 17 май среща на върха между ЕС и Западните Балкани в София.<br /><br />Тя изрази надежда, че очакваната политическата декларация от...

Полицията залови 5 кг мариухана и 402 г кокаин, двама са задържани

http://www.cross.bg/kokain-zalovi-dvama-1572999.html

/КРОСС/ Полицията залови 5 кг марихуана и 402 г кокаин при операция в София. Заловени са двама, съобщи МВР. Акцията е проведена на 13 април в ж.к. „Манастирски ливади“. Служители на сектор „Наркотици“ при СДВР спрели за проверка лек автомобил „Ауди“, в който пътували Г.С. на 31 г. и П.Г. 23 г. Те имат криминални регистрации в полицията. При личен обиск от двамата били иззети две полиетиленови топчета с вещество на буци и прах, пари и мобилни телефони. При претърсването на автомобила и жилище, обитавано от Г.С., полицаите иззели 5 кг марихуана и 402 г кокаин. По случая било образувано досъдебно производство. Наложените мерки за неотклонение са били „задържане под стража“ за срок до 72 часа, като мярката на Г. С. е изменена в постоянна.

Маратон: 36 кино е театър без прекъсване в НАТФИЗ

https://offnews.bg//kultura/maraton-36-kino-e-teatar-bez-prekasvane-v-natfiz-679085.html

Стартира 14-тото издание на традиционния студентски маратон в НАТФИЗ.

На 28 и 29 април студентите разтварят вратите на родната Академия, за да представят публично работата си през изминалия сезон под формата на представления, прожекции и изложби.

В продължение на 36 часа без прекъсване и при вход свободен всички любопитни - зрители и бъдещи кандидат-студенти, ще могат да видят условията на образование в НАТФИЗ, както и всичко създадено с талант и много труд през учебната година.

Програмата на 36-часовия театрален и кино маратон включва около 30 представления и открити часове на сцените на Учебен куклен театър и Учебен драматичен театър, както и филми на сегашни и бивши възпитаници на Академията, които ще бъдат излъчени в Учебната кинозала.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване