Гореща новина около смъртта на Принс

https://petel.bg/Goreshha-novina-okolo-smartta-na-Prins__260892

Снимка Уикипедия Лекарят Майкъл Шуленбърг, който бе обвинен, че незаконно предписал опиоидни болкоуспокоителни на поп певеца Принс пре...

Разкриват подробности по случая със задържаните полицаи в Раковски

https://petel.bg/Razkrivat-podrobnosti-po-sluchaya-sas-zadarzhanite-politsai-v-Rakovski__260893

Снимка Булфото Очаква се днес да бъдат разкрити повече подробности за задържането на полицаи в Раковски. Обещанието за пресконференция...

Първи кадри от автобуса с 46 пътници, който изгоря на пътя край местността Дервена

https://petel.bg/Parvi-kadri-ot-avtobusa-s-46-patnitsi--koyto-izgorya-na-patya-kray-mestnostta-Dervena__260895

Снимка Нова тв Появиха се нови подробности и първи снимки и видео от огнената драма, при която автобус с туристи изгоря в местността Дер...

​Вулканът на Хавайските острови продължава да бълва лава

https://petel.bg/---Vulkanat-na-Havayskite-ostrovi-prodalzhava-da-balva-lava__260896

Вулканът Килауеа на Хавайските острови продължава да бълва лава. Към момента изригванията не застрашават населението. Вулканът е особен...

​Държавата има готовност да внася водни спасители от Молдова и Украйна

https://petel.bg/---Darzhavata-ima-gotovnost-da-vnasya-vodni-spasiteli-ot-Moldova-i-Ukrayna__260897

На прага на сезона от Българския червен кръст информират, че има достатъчно сертифицирани водни спасители. Въпреки това, от Министерство...

​Президентът Румен Радев на посещение в Монтана, Кнежа и Мизия

https://petel.bg/---Prezidentat-Rumen-Radev-na-poseshhenie-v-Montana--Knezha-i-Miziya__260894

Президентът Румен Радев ще посети Монтана, Кнежа и Мизия. В Монтана държавният глава ще разговаря с кмета на града Златко Живков и ще гост...

Изверг пробва да коли самотна старица заради 50 лева

https://petel.bg/Izverg-probva-da-koli-samotna-staritsa-zaradi-50-leva__260899

Снимка Булфото 79-годишна жителка на гълъбовското село Априлово се прости с 50 лева и личните си документи след дръзко нападение в жилище...

Разкриват подробности по случая със задържаните полицаи в Раковски

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razkrivat-podrobnosti-po-sluchaia-sys-zadyrzhanite-policai-v-rakovski-2092029

Очаква се днес да бъдат разкрити повече подробности за задържането на полицаи в Раковски. Обещанието за пресконференция по случая дойде от зам. окръжния прокурор на Пловдив Галина Андреева.

Слънце и дъжд днес ще се редуват!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%86%d0%b5-%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%b4-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82/

Прогноза за 20.04.2018

Днес на места ще превали дъжд, в отделни райони придружен с гръмотевици. До вечерта преваляванията ще спират, облачността над по-голямата част от страната ще намалее до ясно време. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, с който ще нахлуе хладен въздух. Максималните температури ще са между 17° и 22°.

Над планините облачността ще е по-често значителна. На места ще има превалявания от дъжд, придружени с гръмотевици, само по най-високите части ще превали сняг. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 4°.

Материалът Слънце и дъжд днес ще се редуват! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

"Разбиращият Русия" е лост на Путин за разделяне на Германия и ЕС

http://clubz.bg/66882-razbirashtiqt_rusiq_e_lost_na_putin_za_razdelqne_na_germaniq_i_es

СВЯТ путин щайнмайер 230316cr

Епитетът - Russlandversteher, буквално се превежда като "руски разбираем", но означава нещо по-близко до "симпатизант на Русия" или "разбиращият Русия". В горещия политически климат на Германия някои думи са доста поляризиращи пише европейската редакция на влиятелното издание Politico, цитирано от "Фокус". Западът обсъжда колко далеч може да стигне в противопоставянето срещу Русия заради Сирия и други въпроси и германските политици се заемат с още един кръг от опознаване на себе си, търсейки ролята на Берлин.

По почти ритуален начин „разбиращият Русия" говори по вечерни дискусии и пълни колоните на вестници, за да се „сджафка“ с онези, които призовават за по-строги действия срещу Москва.

"Не трябва да разглеждаме Русия като цяло, страната и нейните хора като враг", предупреди германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, виден русофил.

"Нуждаем се от ново начало", каза Стефан Либих, депутат и отговарящ за външните работи на крайно лявата партия Die Linke, в призив за диалог, който критиците отхвърлят като почти павловски отговор на всякакви намеци за критика към Русия.

Нерешителната позиция на Германия за Москва разочарова съюзниците й от години. Мнозина се притесняват, че влиянието на „разбиращият Русия“ е изиграло в ръцете на руския президент Владимир Путин, роля която позволява на Москва да разделя Германия и по-нататък и ЕС. Без ясен единен фронт срещу Русия с Германия в центъра, влиянието на икономическите санкции и други мерки е затъпено. Някои наблюдатели виждат признаци на предстояща промяна в позицията на Берлин към по-решителна политика спрямо Кремъл. Но дори когато про-руските чувства не водят германската политика, те й влияят, често създавайки объркване по отношение на позицията на Берлин сред неговите съюзници.

Помислете за отговора на канцлера Ангела Меркел на скорошната химическа атака в Сирия. В четвъртък Меркел отхвърли всяко германско участие в наказателни удари. Два дни по-късно, след като САЩ, Великобритания и Франция извършиха атаките, Меркел заяви, че те са "необходими и подходящи".

Въпросът как и дали да се изправи срещу Русия е причинил остри различия в германската политика откакто Русия нахлу в Крим. С всяка нова руска провокация, като например свалянето на полет MH17 над източната част на Украйна или химическата атака в Солсбъри във Великобритания, „разбиращият Русия“ излиза от талаша, изисквайки предпазливост и компромис.

Политиката, която се води, може най-добре да се опише като объркване. Докато Меркел, която се застъпва за по-твърда линия с Русия, успя да приложи и да запази санкции срещу Москва заради действията си в Украйна, тя е изправена пред постоянен натиск дори от страна на собствената си партия да ги премахне. На пръв поглед последният дебат за Русия изглежда като познат ритуал. Все пак някои виждат намеци за промяна в текущата ситуация, който би могъл да остави 'разбиращият Русия“ изолиран.

Политика на тръбите

Първата индикация дойде миналата седмица, когато Меркел предположи, че планираният газопровод за Балтийско море, свързващ Русия и Германия, не трябва да върви напред, докато не бъдат разрешени опасения за влиянието му върху Украйна. Украйна се тревожи, че руските газови оператори ще я заобиколят с новия тръбопровод, известен като "Северен поток 2", което ще струва на страната милиарди долари от такси за трансфер.

"Определих съвсем ясно, че проектът" Северен поток 2 "не е възможен без яснота относно бъдещата транзитна роля на Украйна", каза Меркел. "Това не е само икономически въпрос, има и политически съображения."

Тръбопроводът е основен приоритет за Кремъл.

Във вторник Меркел разговаря директно с Путин по телефона, в обаждане, доминирано от проблема със "Северен поток 2". Берлин по-рано се е противопоставял на натиска да се намеси в проекта, описвайки го като чисто търговски. Така че готовността на Меркел да постави "Северен поток 2" на масата отбелязва значителна промяна, която ще засили напрежението с Москва.

Втората промяна в политиката на Германия спрямо Русия идва от по-изненадващ ъгъл: социалдемократите. Партията отдавна се застъпва за подхода на "меката обувка" към Москва. За партията, това е позиция на вярата, че политиката им по време на Студената война към Москва, известна като Ostpolitik, помогна за свалянето на Стената и проправи пътя към обединението на Германия.

Шрьодер е близък приятел на Путин.

Герхард Шрьодер от ГСДП подкрепи подобни аргументи, като прегърна Русия, докато беше германски канцлер. Самоописал се приятел на Путин, Шрьодер сега е председател на дъщерната компания майка на „Северен поток 2“, а също и на дъщерната компания на Роснефт, най-големият производител на петрол в Русия.

Неговите наследници в ръководството на ГСДП включително и Щтайнмайер и Зигмар Габриел се застъпват за подобен курс, близък до Русия. Затова е още по-изненадващо, че новият външен министър на Германия, видният член на ГСДП Хайко Маас, предприе решително по-строг подход към Русия.

"Когато става въпрос за политиката на Русия, трябва да признаем реалностите", казва Маас в първото си интервю като външен министър. "Русия все повече се поставя в отчуждаване от, а понякога в опозиция на Запада. За съжаление, Русия става все по- войнствена."

Такива думи са почти нечувани от устата на известен политик от ГСДП. В миналото стратегията на СДП е била да противодейства на всякакви критики към Русия от консерваторите на Меркел, с които те споделят властта в една голяма коалиция.

Хайко Маас.

Ако позицията на Маас се запази, Германия може да претърпи най-голямата промяна в политиката спрямо Русия през годините.

"Позицията на Германия към Русия може да стане много по-малко амбивалентна през следващата година, а това вероятно е нещо хубаво", каза Йорг Форбриг, работещ в Берлин старши сътрудник на Фонда „Маршал“ на САЩ.

По-ясният германски глас за Русия ще има пулсации в целия ЕС и НАТО, засилвайки махалото на страни като Великобритания и балтийските държави, които настояват за по-решителна позиция. Тя също така ще остави Русия по-изолирана, което мнозина анализатори твърдят, че е единственият начин да се принуди Москва да промени позицията си. 

Под погледа на Запада

Все пак "разбиращият Русия" не ще се предаде лесно. Необходимостта от защита на икономическите интереси на Германия в Русия често се използва като аргумент срещу по-конфронтационния подход с Кремъл. Всъщност германската търговия с Русия е сравнително скромна - само 2% от германския износ. Истинската причина за силната подкрепа на Москва в Германия е другаде. Спомените за кървавата история на страната от войната с Русия се развиват дълбоко, като се хранят страхове от въоръжен конфликт, който определен брой искат или мислят, че може да бъде спечелен.

Може би изненадващо, най-силната подкрепа за Русия е в бившата Източна Германия. Подобно на други страни от Варшавския договор, Източна Германия преживяваше съветска доминация. Но през десетилетия на Студената война много източногерманци развиват културна благодарност за Русия и лични връзки със страната, която оцеляват във времето. Нещо повече, много германци гледат на Русия (заедно със собствената си страна) като на голяма култура - тиха, често неизречена обосновка за предоставяне на специалното отношение към Москва. Подобни настроения помагат да се обясни присъствието на „разбиращия Русия“ в целия политически спектър на Германия. Докато една приятелска към Русия позиция се установява в политиката както за крайно дясната „Алтернатива на Германия“, така и за крайно лявата партия "Die Linke", дори елементи от либералните свободни демократи (FDP) се оформиха наскоро като русофили.

След като Сергей Скрипал, бивш офицер от руското военно разузнаване, който се е установил в Обединеното кралство, беше отровен в Солсбъри, Волфганг Кубички, високопоставен член на Свободните демократи и една от най-известните личности на партията, предложи, че нападението е част от западната конспирация.

"НАТО се нуждае от враг, за да оправдае съществуването си", каза той.

В същото време присъствието на Доналд Тръмп в Белия дом позволи на „разбиращите Русия“ да навлязат дълбоко в антиамериканизма на Германия. Посланието е: колкото и лоши да са руснаците, американците са по-лоши. Изглежда, че този аргумент върши работа. Повече от две трети от германците смятат, че Тръмп представлява по-голяма опасност за световния мир от Путин, сочи проучване на института "Форса", публикувано миналата седмица. На този фон, „разбиращият Русия“ може да остане. 

Агенция "Фокус". 

България се топи: от нас зависи да я спасим

http://clubz.bg/66881-bylgariq_se_topi_ot_nas_zavisi_da_q_spasim

Снимка БГНЕС

През 1989 г. населението на България е точно 9 милиона. Днес е малко над 7 милиона. А според последните данни на Евростат прогнозата е да падне до 4,5 милиона около 2080 г. С други думи, очаква се за един век да сме изгубили половин България.

Разбира се, прогнозите са само прогнози и не може да им се има пълно доверие. Но те се изграждат на базата на тенденциите от последните десетилетия. А всички добре знаем трите основни сили, които доведоха до резкия спад на населението: понижената раждаемост, високата смъртност и безпрецедентния бум в емиграция.

Проблем ли е това?

И все пак, ако през 2080-та години действително сме 4,5 милиона, какво от това? Някои биха казали, че няма поводи за притеснение. Все пак някои от най-богатите европейски държави са с население под 6 милиона, като например Дания, Финландия, Норвегия, Ирландия, Литва, Латвия, Естония, Словения, Хърватска. Това е така. Но проблемът за България произлиза не от броя жители в определена година, а от скоростта, с която населението се топи.

Ако до 2080-та сме загубили приблизително 4,5 милиона българи и са останали само още толкова, това ще представлява проблем. От икономическа гледна точка, загубата на такава голяма част от населението за такъв сравнително кратък период ще ни попречи да подобрим жизнения си стандарт и да догоним средноевропейските икономики. От друга страна, демографският колапс би довел до социална турбуленция и потенциална криза на българската идентичност. Мъртвите села, пустеещите малки градове, изоставените предприятия – целият този пейзаж би повлиял на обществото изключително травматично.

Къде сме ние?

Разбира се, демографските проблеми са реалност не само в България, но и в цяла Европа. Лошото е, че и по този критерии сме на дъното на Европа – нашето население се стопява най-бързо. А и държавите от западна Европа могат да разчитат на имигранти от изток, докато при нас потокът е най-вече от България към Европа. Така че фактът, че в Германия и Швеция населението също намалява, не бива да ни утешава.

Кой какво?

Социалната и демографска политика трябва да са важна част от портфейла на един кабинет. И разбира се, можем да посочим с пръст и с право да попитаме какво изобщо са направили българските управляващи през последните 30 години, за да се борят с демографския срив. Но като граждани можем да погледнем и към самите себе си.

Във встъпителното си слово от 1961 г. президентът на САЩ Джон Кенеди отправя апел към съгражданите си: „Не питайте какво вашата страна може да направи за вас – питайте какво вие можете да направите за вашата страна“. Какво можем да направим всички ние, българските граждани и българските управляващи, за да се противопоставим ефективно на демографската криза по отношение на раждаемостта, смъртността и емиграцията?

Да го направим за България

За да повлияе положително на раждаемостта, правителството трябва да преосмисли сегашните социални политики и да направи някои нововъведения. През 2016 г. например пo данни на OECD (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) България предлага най-дългия период на платено майчинство в света, 59 седмици, като от тях 46 са на пълни осигуровки. И въпреки това раждаемостта не се е увеличила значително от 1997 г. насам. 

Според класацията на U.S. News за най-добрите страни за майчинство през 2018 г., обаче, България не е дори в топ 10. Причината е, че освен политиката за майчинство се взимат предвид още четири фактора, които за съжаление в България са на по-ниско ниво, отколкото в най-заможните западноевропейски държави: детската смъртност, сигурността, семейната среда и равенство между половете.

Правителството може да вземе пример от други страни и за по-нестандартни мерки. Сингапур например през 2012 г. изготвя кампания за насърчаване на бременността при младите семейства. Най-ефективно е промо видеото на кампанията, в което забавна и интелигентно-написана рап песен окуражава младите семейства да си „направят фойерверки“ в спалнята и така да изпълнят националния си дълг, вместо да гледат зарята по време на националния празник.

Но не всичко трябва да очакваме на готово от правителството. Подобен тип инициативи могат да се създадат и от социално-ангажирани компании или неправителствени организации. В Дания например туристическата агенция Spies Travel през 2014 г. организира кампанията „Направете го за Дания!“. Когато млади семейства си закупят пътуване до романтичен град (Париж или Рим) и след завръщането си представят положителен тест за бременност, агенцията им осигурява памперси за три години, плюс възможност за спечелване на нова екскурзия. Какво остава за нас гражданите? Посланието на сингапурското правителство и на датската Spies Travel не оставя съмнения за това, което (само ние!) можем да предприемем. И което трябва да направим - за България!

Да живеем по-здравословно

Смъртността в България е по-висока от раждаемостта и въпреки намаляващото население, от 20 години насам се задържа около 110 000 на година. Това означава, че смъртността се увеличава като честота. Има много причини за това увеличение, но нека разгледаме само някои от тях, а именно – вредните навици.

Пушенето например е навик, който всеки един гражданин определя сам за себе си. Макар и не всеки пушач да изпитва здравословни проблеми заради цигарите, всеки втори или трети умира по-рано, отколкото би било естествено. В този ред на мисли, правителството със сигурност трябва не само да не отменя забраната за пушене на публични места, а и да я приложи и следи истински, във всички заведения и обществени пространства, без да си затваря очите за нарушения, както е в момента.

Какво можем да направим ние гражданите по отношение на вредните навици? Важно е да следим собственото си хранене, консумацията на алкохол и спортуването. Оказва се, че българите ядем много повече мазно, отколкото лекарите препоръчват, а напоследък магазините са залети от полуфабрикати и некачествени храни, включително зрънчо, чипс и захарни изделия. Лошото хранене води до множество проблеми, но най-вече до повишен риск от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на алкохол също ни идва в повечко. Една чаша вино на вечер е полезна, както са казали и римляните. Но много българи редовно пият над две чаши вино, бира или твърд алкохол на вечер, почти всеки ден от седмицата. Това не е на добре и трябва да намалим консумацията. Най-важното обаче е да спортуваме. Заседналият начин на живот и липсата на физическа активност, особено на млади години, непременно водят до проблеми на средна възраст. Така че нека ядем по-добре, пием по-разумно и спортуваме по-често!

Да се завърнем в бащината къща

По отношение на миграцията, гражданите можем да направим няколко неща. Първо, нека подадем ръка на бежанците от Близкия изток и Африка. От една страна, защото е хуманно, от друга страна, защото това е черта на българския народ и също така, защото икономиката ни има нужда от още и още хора!

Второ, тези от нас, които вече са в чужбина, трябва да погледнем към България и да потърсим нови възможности за реализация в родината. Не всички ще се завърнат, но условията в България днес са чувствително по-добри от тези преди 10-20 години, така че много някогашни емигранти ще изпитат реални ползи от завръщането си.

И трето, тези от нас, които жадуват за заминаване в чужбина, нека обмислят и премислят решението си. Нека помислят за себе си и семействата си, но и за обществото. Разбира се, за да има смисъл за повече хора да остават или да се завръщат в България, държавата трябва скоростно да подобри условията за живот в страната. Може би най-важната мярка е борбата с корупцията. И тук не става дума само за корупцията по най-високите етажи на властта. Става дума за корупцията, с която гражданите се сблъскват всеки ден – по инстанции, на пътя, в офиса. И така, ако управляващи, граждани, бизнес и медии работим заедно и направим това, на което всеки един от нас е способен, имаме шанс да противодействаме на демографските процеси. Но сриването на населението е сложен проблем и той изисква действия от всички в обществото, независимо от статут и звание.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z"

Владислав Иванов, генерален мениджър на Motorola за Югоизточна Европа: Българите също страдат от нарушен баланс между живота и телефона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825052

Владислав Иванов, генерален мениджър на Motorola за Югоизточна Европа:  Българите също страдат от нарушен баланс между живота и телефонаMotorola и 24 часа направиха съвместнo запитване за начина, по който хората ползват мобилните си телефони, на база глобалното проучване на Motorola, публикувано преди няколко седмици. Може ли да ни разкажете какво показват световните резултати и съвпадат ли те с българските?  Преди няколко седмици, Motorola публикува глобално проучване,

„Поморие“ и „Нефтохимик“ Бургас на 22 април

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3pDn4FSqWB4/

В морско дерби на стадион Несебър отборът на ОФК „Поморие“ ще посрещне ПФК „Нефтохимик“ Бургас на 22.04.2018 г./неделя/,  от 17:00 часа. Мачът е от 26-тия кръг на Втора професионална лига.

ЧЕЗ уведомява за планови прекъсвания на тока, ето къде

http://regiona.bg/%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d1%83%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-7/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 16 – 20 април 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.
Община Гоце Делчев
На 20.04.2018 г. /08:30 – 12:30 ч./ – Брезница: Антон Иванов, Балийца, Барата, Бело Море, Васил Левски, Гео Милев, Георги С. Раковски, Крали Марко, Кушията, Лозята, Македония, Неврокоп, Неуточнен Адрес, Отец Паисий, Охрид, Пейо К. Яворов, Пирин, Речище, Ридът, Синища, Спас Белухов-Пането, Стопански Двор, Татарка, Туфча, Ушите, Хан Аспарух, Христо Ботев;
На 20.04.2018 г. /11:30 – 16:30 ч./ – Корница: Ал. Стамболийски, Анещи Узунов, Васил Левски, Гео Милев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Добри Чинтулов, Дунав, Еделвайс, Здравец, Ивайло, Иван Вазов, Иван Козарев, Иглика, Климент Охридски, Михаил Антонов, Неуточнен Адрес, Октомврийска, Орляк, Парка – УПИ-V, Кв. 30, Пирин, Рила, Родопи, Хаджи Димитър, Христо Смирненски, Шипка;
На 20.04.2018 г. /11:30 – 16:30 ч./ – Лъжница: Ал. Стамболийски, Васил Левски, Граматиковица, Драва, Елена Лефтерова, Здравец, Ивайло, Каменика, Никола Вапцаров, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Опълченска
Община Петрич
На 20.04.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Атон, Варна, Генерал Гурко, Зографски Манастир, местност Козлек, Одрин, Охрид, Плевен, Полковник Дрангов, Свети Георги, Стою Хаджиев, УПИ ІІ, Кв. 245, Цар Борис III
Община Сандански
На 20.04.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 15:15 – 16:30 ч./ – Сандански: V,Промишлена Зона, местност Хано, Александър Буйнов, Асен Хадживасилев, Беласица, Берово, Георги Казепов, Георги С Раковски, Горно Броди, Даме Груев, Даскал Козарев, Димитър Талев, Еделвайс, Захари Стоянов, Иван Вазов, Илинден, Кочо Чистименски, Никола Карев, Одрин, Пирин, Свети Димитър, Свобода, Селището, Соколова Скала, Струга, Тевното Езеро, Ушите, Цар Симеон, Чудомир Кантарджиев, Шар Планина, Юрий Гагарин;
На 20.04.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 15:15 – 16:30 ч./ – Сандански: Александър Буйнов, Беласица, Димитър Попгеоргиев, местност Ушите, Опълченска, Пирин, Пресиян, път І-1, Р-Н Главен път Е-79, Р-Н Ушите, Свобода, Спартак, Чудомир Кантарджиев;
На 20.04.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ – Сандански: Димитър Талев, Иван Вазов, Пирин, Свобода, Тевното Езеро, Чудомир Кантарджиев, Юрий Гагарин;
Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът ЧЕЗ уведомява за планови прекъсвания на тока, ето къде е публикуван за пръв път на Региона Бг.

САЩ правят ракета 5 пъти над скоростта на звука

http://clubz.bg/66880-sasht_pravqt_raketa_5_pyti_nad_skorostta_na_zvuka

Пентагонът се включи официално в хиперзвуковата надпревара, след като натовари американския производител "Локхийд Мартин" да разработи първата ракета, способна да лети пет пъти по-бързо от скоростта на звука, предаде Франс прес.

Пентагонът обяви вчера, че ще сключи с "Локхийд Мартин" договор на стойност до 928 милиона долара за неограничен срок. Предприятието ще бъде натоварено с разработката и изпробването на хиперзвукова ракета "въздух-земя".

Новият началник на отбранителните изследвания в Пентагона Майкъл Грифин съобщи във вторник, че хиперзвуковите ракети ще бъдат приоритет номер едно на американската отбранителна промишленост.

"Най-големият технически напредък на нашите противници беше разработената от Китай много усъвършенствана система за конвенционални удари с радиус на действие от хиляди километри", заяви той пред Конгреса.

Със сегашните технически възможности на САЩ "няма да ги видим да идват", предупреди той, добавяйки, че след като ракетите бъдат засечени от американските противоракетни системи, "ще имаме много малко време за отговор".

Пекин наскоро обяви, че китайски учени строят аеродинамичен тунел, целящ да позволи разработването на самолети и ракети, способни да летят със скорост над 12 000 км/ч, или 10 пъти повече от скоростта на звука, припомня АФП.

В началото на месец март руският президент Владимир Путин обяви, че Русия разполага с нови оръжия, които определи като непобедими. Сред тях са и нови хиперзвукови ракети. Малко по-късно Москва съобщи, че изпитанията на хиперзвуковата ракета "Кинжал" са преминали успешно.

Звездите за днес: Телци силни сте, Лъвове зависими сте от околните, Стрелци обърнете внимание на любовта

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d1%8a%d0%b2%d0%be%d0%b2/

Хороскоп за 20 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Работете усилено, бъдете отговорни, управлявайте правилно силата си, това е посланието на днешния ден. Въпреки че е петък време за разпускане, ще имате енергия и досатъчно целеустременост, за да вдъхновите и другите. Най-важното е – да знаете какво правите, не разчитайте на импулсивните решения.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Ще се чувствате бодри и изпълнени със сили. Превъзходен ден за излети, разходки, спортни занимания, не го пропилявайте в неща, които бихте могли да свършите всеки делничен ден.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Ще имате много възможности и енергия за реализирането им. Желанието ви да поемете инициативата в дейности, в които са включени и приятелите ви, приятно ще ги изненада.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Днес ще сте необикновено амбициозни и изпълнени с хъс за работа. Желанието ви да увеличите доходите си трябва да подкрепите с нужните действия. Пред вас ще се открият нови възможности.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Днес настроението ви ще е доста оптимистично и трудно ще успеят да ви разтревожат. За жалост отново ще сте зависими от действията и мненията на други хора, но това вече едва ли ви прави впечатление.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Може да се каже, че днес сте в стихията си. Можете с пълна сила да проявите вътрешните си качества. Подозрителността ви към всичко, може на моменти да ви пречи да виждате истинската красота на нещата, но пък е трудно да се преборите с природата си.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Денят е най-вече за контакти с другите.. Разговорите ще са не само приятни, но и полезни. Потърсете средства за осъществяване на плановете си. Умът ви ще е пъргав и услужлив. Само не се разпилявайте между твърде много ангажименти.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Ден само за работа. Пречка може да се окаже прекаленото вторачване в детайлите, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Не претоварвайте нервната си система с прекалени емоции.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Затворете очи за неприятните страни в живота и работата. Днес е ден за веселие и любов. Предизвикателства в това отношение няма да ви липсват. Добре е да отделите и малко време за културни мероприятия.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Домашните и семейните ангажименти ще са много по-важни от напредването в кариерата. Може да сте по-словоохотливи от обикновено, гледайте да не кажете нещо, което не трябва, просто така между другото.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Много неща ще привличат вниманието ви и има опасност да не успеете да си свършите преките задължения. Затова пък ще сте изобретателни и изключително творчески настроени.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Ще сте доста заети, но за жалост резултатите няма да са особено задоволителни. Не е изключено да се наложи да пътувате на кратки разстояния. Телефонните разговори ще са повече от обикновено.

Материалът Звездите за днес: Телци силни сте, Лъвове зависими сте от околните, Стрелци обърнете внимание на любовта е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Сорос бяга от Будапеща

http://clubz.bg/66879-soros_bqga_ot_budapeshta

Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ще закрие своето представителство в Будапеща и ще премести в Берлин офиса за дейностите си в Източна Европа. Това съобщи вчера австрийският вестник "Пресе", цитиран от Ройтерс. 

Унгарският новинарски сайт 444.hu писа, че да 31 август будапещенският офис на "Отворено общество" ще бъде закрит и преместен първо във Виена, а после в Берлин. Засега няма официално потвърждение от клона в Будапеща или от централата в Ню Йорк на фондацията. От пресслужбата на унгарското правителство не отговориха на искането за коментар, посочи Ройтерс.

Агенцията припомни, че премиерът на Унгария Виктор Орбан, който назовава политическата си доктрина "нелиберална демокрация", отдавна е във вражда с мрежата от неправителствени организации (НПО) на Сорос, които прокламират либералните ценности по света.

Преди парламентарните избори, на които партията на Орбан "Фидес" спечели абсолютно мнозинство след антиимигранска реторика, в парламента бе внесен законопроект. Той предвижда 25-процентен данък върху чуждестранните дарения за НПО, които подкрепят имиграцията и възможност за закриване на фондация, ако властите преценят, че заплашва националната сигурност. И сега от "Фидес" се заканват, че ще продължат борбата със сдруженията, които отстояват правата на мигрантите, пише БТА. 

Джордж Сорос бяга от Будапеща

http://clubz.bg/66879-djordj_soros_bqga_ot_budapeshta

Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ще закрие своето представителство в Будапеща и ще премести в Берлин офиса за дейностите си в Източна Европа. Това съобщи вчера австрийският вестник "Пресе", цитиран от Ройтерс. 

Унгарският новинарски сайт 444.hu писа, че да 31 август будапещенският офис на "Отворено общество" ще бъде закрит и преместен първо във Виена, а после в Берлин. Засега няма официално потвърждение от клона в Будапеща или от централата в Ню Йорк на фондацията. От пресслужбата на унгарското правителство не отговориха на искането за коментар, посочи Ройтерс.

Агенцията припомни, че премиерът на Унгария Виктор Орбан, който назовава политическата си доктрина "нелиберална демокрация", отдавна е във вражда с мрежата от неправителствени организации (НПО) на Сорос, които прокламират либералните ценности по света.

Преди парламентарните избори, на които партията на Орбан "Фидес" спечели абсолютно мнозинство след антиимигранска реторика, в парламента бе внесен законопроект. Той предвижда 25-процентен данък върху чуждестранните дарения за НПО, които подкрепят имиграцията и възможност за закриване на фондация, ако властите преценят, че заплашва националната сигурност. И сега от "Фидес" се заканват, че ще продължат борбата със сдруженията, които отстояват правата на мигрантите, пише БТА. 

Стратегията от противоречия: Има ли Тръмп конкретен план за Сирия?

http://pogled.info/svetoven/strategiyata-ot-protivorechiya-ima-li-tramp-konkreten-plan-za-siriya.93948

/Поглед.инфо/ Американската стратегия в Сирия повдига много въпроси. Доналд Тръмп нарече успешен ударът по територията на Сирия и каза, че "мисията е изпълнена". Обаче, каква е тази мисия, след като дори служителите във Вашингтон не я разбират напълно. Още – от кореспондента на RT Игор Жданов. (ВИДЕО) /Рус.ез./

Генералите – скатават се...

http://pogled.info/svetoven/generalite-skatavat-se.93949

/Поглед.инфо/ През целия си милиардерски живот Тръмп е закръгленият пъчещ се пингвин в скъп халат, живеещ в небостъргач в идиотски безвкусен червено-златен апартамент-бордей.

Разследват "самоубийството" на "руския Илон Мъск"

http://clubz.bg/66878-razsledvat_samoubijstvoto_na_ruskiq_ilon_mysk

Русия започна разследване на обстоятелствата около предполагаемото самоубийство на гениалния бизнесмен Валерий Пшенични, получил прякора "руския Илон Мъск", предаде Франс прес. Адвокатката му Лариса фон Арев подозира, че той е бил изтезаван и убит в затвора.

"Има причини да смятаме, че не става дума за самоубийство", заяви адвокатката на Пшенични. Той бе възхваляван от медиите за амбициозните си и новаторски идеи, подобни на тези на американския милиардер Илон Мъск.

В момента на смъртта си Пшенични беше на 56 години. Той беше арестуван през януари за отклоняване на средства в големи размери във връзка с договор с руското министерство на отбраната. Неговото предприятие "НовИТ Про" беше натоварено с разработването на триизмерен виртуален модел на подводница, който да помага на инженерите при ремонти.

Три седмици след ареста си на 5 февруари той беше открит обесен в затворническа килия в Санкт Петербург. Съдебните лекари са открили по тялото му следи от електрически изгаряния, счупвания и следи от сперма, съобщава адвокатката му.

"Точно преди смъртта му вдовицата му Наталия е получила писма от съпруга си, който настоявал "да не плаща нищо на никого" и твърдял, че е невинен", съобщава Фон Арев.

Според руски медии и неправителствени организации в Русия често се случва притежаващи влияние затворници или членове на затворническата администрация да изнудват семействата на най-уязвимите задържани, използвайки заплахи, отбелязва АФП.

Правозащитници често твърдят, че в руски затвори задържани са подложени на унижения, изтезания и малтретиране.

По думите на Лариса фон Арев тази трагична история показва, че правото на живот и здраве не са гарантирани в руските затвори.

 

Каква трябва да бъде реакцията на Русия на американската лудница

http://pogled.info/svetoven/kakva-tryabva-da-bade-reaktsiyata-na-rusiya-na-amerikanskata-ludnitsa.93943

/Поглед.инфо/ Външната политика на САЩ все повече и повече напомня на лудница. Вашингтон няма да въвежда срещу Русия нови санкции, защото Тръмп разбира от телевизора за своето решение да ги въведе – ето прост и нагледен пример. Как в подобна ситуация Русия трябва да общува със САЩ?

САЩ искат да решат проблемите си в Сирия с чужди ръце

http://pogled.info/svetoven/sasht-iskat-da-reshat-problemite-si-v-siriya-s-chuzhdi-ratse.93944

/Поглед.инфо/ Вместо американци в Сирия ще воюват араби – в крайна сметка в западната преса се появиха съобщения за това. Струва ли се да се вярва в подобри заявления и защо изобщо американците си тръгват от Сирия, оставяйки на свое място съюзниците си от арабския свят.

Какво се крие зад съобщенията за „нова атака над Сирия“

http://pogled.info/svetoven/kakvo-se-krie-zad-saobshteniyata-za-nova-ataka-nad-siriya.93945

/Поглед.инфо/ Едно от основните събития сега е нападението срещу сирийската авиобаза „Шайрат“, което всъщност не се случи. Истерията бе раздута от три страни – Сирия, Ливан и Израел, при това последният иска да се представи като случайна жертва на информационна война. Но не всичко е толкова просто: ако Израел все пак е причастен, това ще открие нова страница в конфликта в Сирия.

Истината за фалшивата „химическа атака“ вещае големи проблеми на Тръмп и на Мей

http://pogled.info/svetoven/istinata-za-falshivata-himicheska-ataka-veshtae-golemi-problemi-na-tramp-i-na-mei.93946

/Поглед.инфо/ „Но аз не видях на клипа хората да кашлят. При подобно отравяне ще има неудържим пристъп на кашлица“, пояснява пред вестник „Взгляд“ експертът по химическо оръжие Антон Уткин. Според него Русия трябва да събира показания от очевидци, стъпка по стъпка да доказва на международната общност, че направеният от „Белите каски“ в сирийския град Дума запис е само инсценировка на химическа атака.

За какво ѝ е на Великобритания да имитира мащабна кибератака от страна на Русия

http://pogled.info/svetoven/za-kakvo-%D1%9D-e-na-velikobritaniya-da-imitira-mashtabna-kiberataka-ot-strana-na-rusiya.93947

/Поглед.инфо/ Британските киберучени разкриха дългогодишна хакерска атака от Русия. Разбира се няма никакви предявени доказателства, но традиционно Лондон си има проблеми с доказателствата. Нашият проблем е друг: това подмятане на информация е сериозен повод за тези, които отговарят за информационната сигурност на Русия да проверят проверка на техниката и софтуера.

Кошмарът на астрономическите измервателни системи

https://petel.bg/Koshmarat-na-astronomicheskite-izmervatelni-sistemi__260886

Неочаквано или не, но в полето на астрономията и астрофизиката има един много сериозен технически проблем. Оказва се, че няма логическа ...

Икономическите отношения – основен акцент при австрийското мега посещение в Китай

http://pogled.info/svetoven/ikonomicheskite-otnosheniya-osnoven-aktsent-pri-avstriiskoto-mega-poseshtenie-v-kitai.93940

/Поглед.инфо/ "Една от най-бързо развиващите се икономики" в света е китайската и доказателство за това е тазгодишният икономически растеж от 6,5% . Китай предлага големи възможности на австрийските фирми, чийто брой там сега е 900 и е важен играч на международната политическа сцена "в борбата с изменението на климата и по отношение на севернокорейския конфликт”.

Израел е разочарован от мащабите и резултатите от ударите на САЩ по Сирия

http://pogled.info/svetoven/izrael-e-razocharovan-ot-mashtabite-i-rezultatite-ot-udarite-na-sasht-po-siriya.93941

/Поглед.инфо/ Изказвайки се на ежеседмична пресконференция на 16 април, прессекретарят на МВнР на Иран Баграм Касеми изрази съжаление във връзка с неотдавнашното нападение на израелската авиация срещу сирийската авиобаза, в резултат на което загинаха седем ирански военни съветници и предупреди, че „рано или късно“ Израел ще бъде наказан. Касеми имаше предвид нападението на летище „Тияс“ (Т-4) в Хомс, извършено на 8 април от два израелски самолета Ф-15 от ливанското въздушно пространство.

Макрон стана за посмешище, сравнявайки се с Путин

http://pogled.info/svetoven/evropa/makron-stana-za-posmeshishte-sravnyavaiki-se-s-putin.93942

/Поглед.инфо/ Владимир Путин не дава покой на западните лидери – те го демонизират и едновременно с това сравняват със себе си. Еманюел Макрон се похвали на френските журналисти с това, че е равен на Путин и че той го разбира. Тези думи не са казани под запис, но и в състоялото се преди това интервю френският президент наговаря такива неща, че над него се смеят вече в няколко столици.

Първата дама: Дай да палим гумите и към Хавай (Обзор)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6824707

Първата дама: Дай да палим гумите и към Хавай (Обзор)Първата дама, облечена в копринен бял потник, застанала до самолетна врата и гледаща право напред. Ето такъв кадър публикува Десислава Радева за профилна снимка във фейсбук, след като отдавна не беше качвала нито един свой нов кадър в социалната мрежа. Към нея тя написа: “Както пеят “Уикеда” - дай да палим гумите и към Хавай”,

Ето как сингапурски роботи сглобяват столове на Ikea

https://petel.bg/Eto-kak-singapurski-roboti-sglobyavat-stolove-na-Ikea__260884

Специалистите на Нанянския технологичен университет научиха два стандартни робота-манипулатора да сглобяват столове на Ikea от комплекта...

Проследете Деня на Земята по Viasat Nature

https://offnews.bg//obshtestvo/prosledete-denia-na-zemiata-po-viasat-nature-679021.html

Научнопопулярният канал Viasat Nature ще посвети целия неделен ден, 22 април, на Деня на Земята.

Денят на Земята се празнува всяка година на 22 април. Навсякъде по света се организират различни събития в подкрепа на защитата на околната среда. Денят на Земята се отбелязва за първи път през 1970 г. Събитията в повече от 193 страни се координират от "Ърт Дей Нетуърк".

Трите теми на Деня на Земята 2018 са "Екстремно време", "Биоразнообразие срещу изчезване на видове" и "Замърсяване с пластмаси". Viasat Nature ще се фокусира върху екстремното време и заплахата, която представлява за планетата.

Екстремните метеорологични условия зачестяват и научните доказателства сочат, че това е свързано с човешката дейност. Можете да разберем повече за това по време на важното световно събитие на 22 април.

Зрители от 21 страни гласуват за българската песен на Евровизия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6824699

Зрители от 21 страни гласуват за българската песен на ЕвровизияКакто досега, и за тазгодишното издание на Евровизия зрители само на определени страни ще могат да гласуват за песните, участващи в двата полуфинала на конкурса. Нашите представители - петимата певци, събрани във формацията Equinox, ще излязат на сцената в Лисабон в първия полуфинал на 8 май. За тях своя вот ще могат да дадат зрители от общо 21

Заровеното от милионер съкровищe все още не е открито

https://petel.bg/Zarovenoto-ot-milioner-sakrovishhe-vse-oshhe-ne-e-otkrito--__260887

Някъде в Скалистите планини в САЩ, в приблизително 1600-те км между Санта Фе, Ню Мексико и границата с Канада, може би се намира ковчеже със с...

Какво ново предлага браузърът Chrome 66

https://petel.bg/Kakvo-novo-predlaga-brauzarat-Chrome-66__260888

Google представи уеб-браузъра Chrome 66. Едновременно с него излезе и стабилната версия на Chromium. Браузърът Chrome е характерен с използването на л...

Препоръчваме ви: Запознайте се с големите имена на съвременния танц с „В почит към…“

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-zapoznajte-se-s-golemite-imena-na-savremennia-tantc-679053.html

Утре от 19:30 часа ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, е официалното откриване на фестивала за международния фестивал за съвременен танц и пърформанс Antistatic. Той ще стартира с „В почит към…“  - представление, което отдава почит към най-големите имена на съвременната сцена.

Кабарето и мюзикхолът, с тяхната преувеличена театралност и еротичност, винаги са били източник на вдъхновение за легендарния френско-американски хореограф и изпълнител Марк Томкинс. Във „В почит към…“ (1998) той се поставя в позицията на четири икони на модерния танц, които са били от изключително значение за него, и пресъздава тяхното присъствие и стил. Това са Вацлав Нижински, емблемата на парижкия Балет „Рус“ от началото на 20. век; Валеска Герт, германска актриса и танцьорка, знаково име за експресионистичния танц, прочута с нейните ексцентрични изпълнения; Жозефин Бейкър с прякора Черната перла – една от големите диви на парижките мюзикхолове през 20-те, както и Хари Шепард, американски танцьор и личен приятел на Томкинс. Той създава тези сола независимо едно от друго в периода между 1989 – 1998 година, когато ги обединява в цялостно представление. Със своето „обяснения в любов към театъра и танца” (Le Monde) той завладява големи европейски сцени.

Марк Томкинс е американски танцьор, хореограф, певец и преподавател. През 1973 г. се премества във Франция и там открива танца посредством Хари Шепард. През 1975 г. прави първите си сола из изоставени места и работи заедно с американската икона на контактната импровизация Стив Пакстън. През 1983 г. Томкинс основава компанията I.D.A., или Международна асоциация на мечтите. Той създава много сола, групови представления, концерти и импровизации, от 1988 г. неизменно придружаван от неговия сътрудник – сценографа и костюмограф Жан-Луи Баде. Интересът на Марк Томкинс към зоните на конфликт и резонанс между високата и ниска култура и забавление стои в основата на отличаващия му се стил. Неговите спектакли често са вдъхновени от различни сценични популярни форми като кабарето, мюзикхола, мюзикъла, бурлеската и двойствеността в представянето на пола в тях. Смесването на танц, музика, пеене, текст и видео в това, което нарича „неопределени представления-обекти“, се превръща в негов почерк. Същевременно в страстта си към импровизацията и композиции в реално време, той си сътрудничи с различни танцьори, музиканти, светлинни дизайнери и видео артисти. Неговите преподавателски класове са известни по цял свят. През 2008 г. Марк Томкинс получава престижната SACD Choreography Prize (наградата за хореография на Обществото на театралните автори и композитори) за цялостно творчество.

Вижте и останалите ни предложения за интересни културни събития за днешния ден:

Театър

Утре от 19:00 часа на сцената на Народен театър "Иван Вазов" ще се играе постановката "Калигула" с Деян Донков по Албер Камю.

Музика

Джонгга Акхуе и Чинджо Крю са група, която трансформира традиционната корейска музика в звукова среща на минало, настояще и бъдеще, а зад второто, а също така и брейк денс състав. Те ще представят интересното и шоу в зала 2 на НДК от 19:00 часа.

Кино

"Изключителният (Моят Годар)" в Дом на киното от 19:00 часа

Париж, 1967 г. Жан-Люк Годар, най-прочутият филмов режисьор на своето поколение, снима филма "Китайката" с жената, която обича – почти 20 години по-младата Ан Вяземски. Щастливи, влюбени, магнетични, двамата се женят. Реакциите към филма обаче провокират у Жан-Люк самовглъбяване. Събитията през май 1968 г. ще засилят този процес, а кризата, която разтърсва Жан-Люк, коренно ще го промени – от звезден кинорежисьор до изолиран маоист.

Макрон и Меркел с обща стратегия за реформите на ЕС

https://frognews.bg/svqt/makron-merkel-obshta-strategiia-reformite-sredata-godinata.html

До средата на годината Германия и Франция ще постигнат компромис за извършването на реформи в Европейския съюз. Това заяви германския канцлер Ангела Меркел на среща с френския президент Еманюел Макрон.

Как да различим обикновените бенки от меланома

https://petel.bg/Kak-da-razlichim-obiknovenite-benki-ot-melanoma__260883

Бенките не винаги са били по тялото ни. Част от тях се образуват заради влиянието на слънцето върху кожата или напредването на възрастта. ...

Съвет от учителят Петър Дънов: Горещата вода отмива много болести

https://petel.bg/Savet-ot-uchitelyat-Petar-Danov--Goreshhata-voda-otmiva-mnogo-bolesti__260885

Чудото, наречено вода, тепърва предстои да бъде разкрито до край. Но Учителят Петър Дънов отдавна знаел и препоръчвал да се пие гореща вод...

Иззеха различен вид наркотици от апартамент в Девня

http://budnavarna.bg/33189-izzeha-razlichen-vid-narkotitsi-ot-apartament-v-devnya/

снимка: Будна Варна

В гр. Девня, на ул. «Плевен» вчера, е спрян за проверка автомобил с водач на 25 г. от с. Цани Гинчево, обл. Шумен, и пътници – двама мъже от същото село и жена от Девня на 26, 24 и 22 г.

Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg

В резултат на полицейските действия, от Г.Г. са иззети две пекетчета, съдържащи суха тревиста маса, и две пакетчета с кристално вещество.

Направената експертна справка установява, че се касае за марихуана с тегло 0,45 гр. и амфетамин с тегло 0,06 гр. При последвалите процесуално – следствените действия, в апартамент, използван от мъж от Девня, са намерени и иззети общо 1,72 гр. марихуана; 0,02 гр. амфетамин, пакетчета със следи от същата прахообразна субстанция и две електронни везни.

Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

По случая е образувано досъдебно производство. Лицата са задържани за срок до 24 часа.

Ден по-рано в гр. Варна, на ул. «Кап. Георги Мамарчев», при извършване на полицейска проверка на мъж на 38 г. от Варна, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо бяло вещество, и пакетче със суха тревиста маса. Направената експертна справка установява, че се касае за амфетамин с тегло 0,74 гр. и марихуана с тегло 0,36 гр.

По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Иззеха различен вид наркотици от апартамент в Девня е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Изпълнителят: Правим всичко бул. „Левски“ да бъде готов за движение до 15 август

http://budnavarna.bg/33187-izpalnitelyat-pravim-vsichko-bul-levski-da-bade-gotov-za-dvizhenie-do-15-avgust/

снимка: Будна Варна

Дейностите по изграждането на новия бул. „Левски“ се движат сравнително в срок. Има участъци, където все още приключват процедурите по отчуждаване. Все пак обаче има сериозен фронт за работа и действаме по тази част от трасето. Това каза Николай Пашов, който е изпълнителен директор на „Хидрострой“-фирмата изпълняваща ремотна.

Въпросът с отчуждаването не може да се пренебрегва, тъй като има доста засегнати хора и трябва да бъдат уважени правата и исканията на всеки един от тях, коментира Пашов. По думите му, въпреки трудностите, с които се сблъскват, има реална възможност по-голямата част от основните дейности да бъдат приключени до средата на август, така че основното трасе и локалните платна да бъдат пуснати за движение.

На този етап техническото изпълнение на бул. „Левски“ е на около 35%. Извършени са около 600 метра от корекциите на новото дере. По трасето са изпълнени близо 60 хил. кубика изкопи. Изместени са хиляди метри кабелни линии. Изпълнени са над 1800 пилоти за подпорни стени. В момента се работи по конструкциите на бул. „Владислав Варненчик“, „Сливница“ и „Цар Освободител“, както и по конструкцията на съоръжението на ул. „Прилеп“, а също и на ул. „Кракра“.

източник: Морето.нет

Материалът Изпълнителят: Правим всичко бул. „Левски“ да бъде готов за движение до 15 август е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тежка загуба на "Атлетико" остави "Барселона" на победа от титлата

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3166157_tejka_zaguba_na_atletiko_ostavi_barselona_na_pobeda_ot/?ref=rss


"Барселона" остава на победа от шампионската титла в Испания, след като "Атлетико" (Мадрид) допусна тежка загуба. "Дюшекчиите" отстъпиха с 0:3 срещу "Реал сосиедад" като гост.<br /><br />"Атлетико" изостава с 12 точки от водача при предстоящи пет кръга. "Барселона", който продължава без загуба, може да си гарантира титлата на 29 април при гостуването си на борещия се за спасение "Депортиво".<br /><br...

13-то класик рали „Златни пясъци“ ще се проведе през май

http://budnavarna.bg/33185-13-to-klasik-rali-zlatni-pyasatsi-shte-se-provede-prez-maj/

Тринайсто издание на класик рали „Златни пясъци“ ще се проведе на 11, 12 и 13 май, научи BudnaVarna.bg.

Маршрутът, който е с дължина 550 км., тръгва от морския курорт, продължава през Шумен и Сливен като завършва в отправната точка. Включва етапи точна езда и слалом, при средна скорост на движение до 50 км/ч.

Старт на първия етап ще бъде даден на 11 март от 21.00 часа пред хотел „Астера“.

През 1964 година автомобилният клуб на Варна организира за първи път рали „Златни пясъци“. Маршрутът му традиционно е по брега на Черно море, а чуждестранните екипажи са общо четири до 1969-та. На следващата година организатор на ралито става Българската федерация по автомобилен спорт и организация, маршрут и скоростни етапи се провеждат по актуални изисквания за европейски рали шампионати.

Рали „Златни пясъци“ се нарежда сред десетте елитни ралита на Европейския рали шампионат. Разнообразният маршрут, започващ от морския курорт, преминава през планински пътища с много завои, изкачвания и спускания, завършва отново в морския курорт.

Материалът 13-то класик рали „Златни пясъци“ ще се проведе през май е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Отварят системата за прием на първолаци на 25 май

http://budnavarna.bg/33183-otvaryat-sistemata-za-priem-na-parvolatsi-na-25-maj/

снимка: Будна Варна

Електронната система за прием на първолаци ще бъде отворена за заявления на 15 май в 10.00 часа и ще бъде затворена в полунощ на 31 май, научи BudnaVarna.bg.

Резултатите от първо класиране се очаква да бъдат обявени на 5 юни. Записването ще става от 6 до 8 юни. Останалите свободни места за второ класиране ще станат ясни на 11 юни. Следва ново отваряне на системата на 12 юни и т.н. Пълният график с дейности е публикуван в сайта на системата.

Според новите правила и система за прием в първи клас водещ критерий е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес на детето. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка в Локална база данни „Население“ на община Варна.

При спазване на водещия критерий децата, за които е подадено заявление за прием в училището, се разделят в няколко групи. Първа група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и същия адрес не е променян в последните 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Втора група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Трета група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, като същия адрес е променен в рамките на една година преди подаване на заявлението.

Четвърта група- деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

Приемът в училището се осъществява последователно по реда на групите, като първо се приемат децата от първа група. В случай, че броят на децата в определена група надхвърля броя на местата, определени с училищния план-прием, децата в тази група се подреждат според следните допълнителни критерии със съответния брой точки- Дете с трайни увреждания над 50%- 30 точки; дете на двама починали родители- 30 точки; други деца от семейството, обучаващи се в училището- 100 точки; деца, завършили подготвителна група в училището- 100 точки; поредност на желанието на родител за прием на детето в съответните училища- от 50 до 41 точки.

Всички кандидатстващи деца се регистрират в електронната система. Заявителят има право да посочи до 10 желания (училища). След регистрация на заявлението се получава входящ номер. Подаването на заявка може да стане както по електронен път, така и на хартиен носител.

Всяко дете има право само на една регистрация в системата- само по един от двата начина, защото са напълно равностойни.

Бъдещият първолак може да бъде класиран само в едно училище. Подреждането става съобразно покриването на съответните критерии. Децата се класират в групите в низходящ ред според получения сбор от точки по критериите, като при равен брой точки се класират на случаен принцип. Ако детето не е заело място на първо класиране, то участва със същия входящ номер в следващи класирания.

След записване на дадено дете отпада възможността да участва в следващо класиране. Може да бъде отписано и след това да кандидатства отново с нова регистрация и нов входящ номер.

Материалът Отварят системата за прием на първолаци на 25 май е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Истина или предизвикателство

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/20/3165789_istina_ili_predizvikatelstvo/?ref=rss


Трилър, Ужаси, САЩ, 2018<br />Сценарист: Кристофър Роуч, Джеф Уадлоу, Джулиан Джейкъбс, Майкъл Рийз<br />Режисьор: Джеф Уадлоу<br />В ролите: Луси Хейл, Ландън Либуарон, Нолан Джерард Фънк, Тайлър Поузи, Вайълет Бийн, София Тайлър Али, Хейдън Зито<br />Продуцент: Джейсън Блум<br />В най-новия свръхестествен трилър на Blumhouse Productions група младежи отиват на почивка в Мексико, където приемат да участват в добре познатата ни от детството, привидно безобидна игра...

Избухва Априлското въстание

https://www.actualno.com/chronicles/izbuhva-aprilskoto-vystanie-news_669940.html

През 1875 г. на Балканите възниква напрегната политическа ситуация, известна като Източна или Балканска криза. Там се концентрира вниманието на всички европейски сили. Възникналата кризисна ситуация в развитието на Източния въпрос създава благоприятни възможности за активизиране на българското национално-освободително движение. Неуспехът на Старозагорското въстание предизвиква разочарование сред част от българската емиграция, но обстановката на Балканите продължава да бъде благоприя

Врагове

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/20/3164418_vragove/?ref=rss


игрален, черно-бял, 97 мин.<br />Сценарист и режисьор: Светослав Овчаров<br />Оператор: Рали Ралчев<br />Художник: Георги Тодоров – Жози<br />Художник по костюмите: Елена Стоянова<br />Звукорежисьор на терен: Момчил Божков<br />Звукорежисьор постпродукция и финално смесване: Валерия Попова<br />Продуценти: Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова<br />Омега Филмс в копродукция с БНТ<br />В ролите: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев,...

Търсят директори за седем училища във Варна и областта

http://budnavarna.bg/33181-tarsyat-direktori-za-sedem-uchilishta-vav-varna-i-oblastta/

снимка: Будна Варна

Конкурс за директори на седем училища във Варна и областта е обявен от началника на Регионалното управление по образованието Венцеслава Генова, научи BudnaVarna.bg.

Свободни позиции за ръководната длъжност са обявени в ОУ „Георги Сава Раковски“, ОУ „Йордан Йовков“, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, Професионална техническа гимназия във Варна, ОУ „Иван Вазов“ в Аксаково, Средно училище „Назъм Хикмет“ в село Медовец и ОУ „Христо Ботев“ в село Житница.

Сред изискванията за заемане на директорските постове са кандидатите да имат висше образование, съответстващо на професионалното направление, както и да имат не по-малко от 5 години учителски трудов стаж.

Конкурсът ще се проведе на три етапа- допускане по документи, писмен изпит-тест и интервю.

Срокът за подаване на документи е до 21 май в Регионалното управление по образованието на ул. „Цар Симеон I” 32.

Материалът Търсят директори за седем училища във Варна и областта е публикуван за пръв път на Будна Варна.

На 20 април избухва Априлското въстание

https://offnews.bg//na-tozi-den/na-20-april-izbuhva-aprilskoto-vastanie-678077.html

На тази дата през 1876 избухва Априлското въстание срещу Османското владичество в България. 

Бунтът избухва преждевременно на 20 април по стар стил в Копривщица и е организиран от Гюргевския революционен комитет.

Въпреки че въстанието неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.

Вижте повече в "Българска история" - 5 любопитни факта за Априлското въстание 

Пчеличката Мая: Игрите на меда

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/20/3165130_pchelichkata_maia_iglita_na_meda/?ref=rss


Германия, Австралия, 2018<br />Сценарист и режисьор: Ноел Клери<br />Свръхентусиазираната Мая случайно предизвиква Императрицата на Бъзтрополис и това налага да събере отбор от буболечки-неудачници, с които да участват в Игрите на Меда. Само така ще може да спаси кошера си<br />

Слънце в полунощ

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/20/3165812_slunce_v_polunosht/?ref=rss


Жанр: Драма, Романтичен<br />САЩ, 2018, 92 минути<br />Сценарист: Кенджи Бандо<br />Режисьор: Скот Спир<br />В ролите: Патрик Шварценегер, Бела Торн, Роб Ригъл, Куин Шепърд, Гай Кристи<br />Кати (Бела Торн) е на 17, но от дете не е излизала от дома си през деня. Тя има рядко заболяване, като дори един слънчев лъч би могъл да е смъртоносен. Съдбата й се усмихва едва когато среща Чарли (Патрик Шварценегер) и двамата се впускат в нежен летен романс<br />

Спират водата в части от Локорско

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-vodata-v-chasti-ot-lokorsko-679011.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Георги Зозов“ в с. Локорско, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа в района на ул. „Димитър Тошков“, ул. „Илия Манов“, ул. „Славе Турчов“, ул. „Веско Веселинов“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството.

Облаци и дъжд, в планините - сняг. Температурите ще са между 10 и 23 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/oblatci-i-dazhd-v-planinite-sniag-temperaturite-shte-sa-mezhdu-10-679016.html

През нощта ще е предимно облачно, над Източна България - с валежи от дъжд. Преди обяд в източните райони облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи. На много места в Централна и Западна България ще има валежи от дъжд, след обяд в югозападните райони - придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. С него ще нахлува хладен въздух.

Минималните температури ще са от 8° до 13°, а максималните – между 17° и 22°.

В София ще има значителна облачност и ще вали. Температурите ще са между 10 и 19 градуса.

В Пловдив също ще вали, а температурите ще са от 11 до 20 градуса.

Във Варна те ще са 13-14 градуса, а в Бургас - от 11 до 14. По морето също прогнозата е за валежи.

Най-топло ще е в Сандански, където максималната температура ще достигне 23 градуса.

В планините ще е облачно с валежи от дъжд, над 2000 метра от сняг. Ще духа умерен, по билото на Стара планина - силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 4°.

По Черноморието преди обяд ще е облачно с валежи от дъжд. Около и след обяд облачността ще се разкъса, но на отделни места отново ще превали. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 11-14°. Температурата на морската вода е 11-12°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Днешният ден ще продължи 13 часа и 36 минути. Слънцето изгрява в 6:38 часа и ще залезе в 20:14 часа.

Световният ден на мигриращите риби или за

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=326551

World Fish Migration Day © World Fish Migration DayНа 21 април отбелязваме Световния ден на мигриращите риби. Той е повод да си припомним за значението на мигриращите риби и колко жизнено необходимо за всички нас е да има здрави, свободно течащи реки.  

Много видове мигриращи риби са силно застрашени, а с тях и прехраната на милиони хора по света. Основните причини са прегради по реките като ВЕЦ-ове, язовири и шлюзове, които нарушават естествения поток на реките и възпрепятстват миграцията на рибите. А те трябва да мигрират, за да се възпроизвеждат, да се хранят и да завършат жизнения си цикъл. Мигриращите риби имат важна роля в хранителната верига и са индикатор за здравето на речните системи. Наличието на бариера в реката може в много кратък срок да унищожи популацията на тези видове.

Освен върху водните обитатели, преградите по реките имат негативен ефект върху местните жители. С построяването на бараж се спира преноса на наноси надолу по течението на реката, което води до вдълбаване на речното корито и засилване на процесите на ерозия и всички останали негативни последици от това. Преградите възпрепятстват и хората, чиито прехрана и хобита са свързани с реката – рибари, каякари, рафтинг любители.

Тази година WWF и Световното дружество за опазване на есетрите (WSCS) отбелязват събитието с Виенската декларация за глобално опазване на есетрите. Документът е резултат от консултации на Дружеството с природозащитници  и учени, специалисти по есетровите риби, относно това, какво е необходимо, за да се осигури оцеляването на най-застрашените риби в света. Есетрите живеят само в северното полукълбо и в продължение на десетилетия са били подложени на прекомерен риболов и други видове натиск от човешката дейност, които са ги довели до ръба на изчезването. Виенската декларация призовава властимащите да предприемат незабавни действия за ограничаване на заплахите за есетровите популации и за подпомагане на тяхното естествено възпроизвеждане. Текстът се състои от 22 препоръки към политиците и практически насоки за тяхното прилагане.

Виенската декларация призовава за значително намаляване на отрицателното въздействие на язовирите върху реките, обитавани от есетри. Това може да бъде постигнато, като старите съоръжения се снабдят с рибни проходи, по които големи мигриращи риби да могат да преминават нагоре и надолу по течението. Необходимо е и да се въведе непрекъснат мониторинг, за да се гарантира, че мерките работят. Декларацията също така призовава за отстраняване на язовирни съоръжения, които вече не са ефективни поради последиците от изменението на климата и следователно не оправдават оборудването им с рибен проход.
 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване