Заразени дезодоранти, евреи и една почистена кухня

http://clubz.bg/66898-zarazeni_dezodoranti_evrei_i_edna_pochistena_kuhnq

Британският медиен регулатор Офком започна седем разследвания по повод отразяването на новините от RT (Russia Today) - подкрепяната от Владимир Путин телевизия, специализирана в „изкопаване“ на „алтернативни факти“, раздухвани от съмнителни специалисти с цел да посяват съмнение по неудобните новини.

Ето как изглежда едно предаване на британския канал на RT:

...

- Вие гледате RT. Сензационна нова информация поставя под съмнение твърденията, че сирийският лидер Башар Асад е извършил химическа атака в Дума. Ексклузивни кадри показват радостни хора, които се пръскат с дезодоранти като символ на прочистването на града от бунтовници (кадри на шестима с фанелки „Горд съм да съм от Дума“, които разпръскват аерозол от скалите). Сега с нас е директорът на прочутия в района си Център-за-изследване-на-Химическите-Атаки-Които-Не-е-възможно-Да-са-били-извършени-от-Съюзници-на-Русия. Браян, според вас това е едно празненство, а хората са прекалили с дезодоранта, нали?

- Дълго време съм изследвал предозирането с дезодорант и мога да кажа, че симптомите изглеждат същите като на снимките от Дума.

- Вярвам, че сте потвърдили тази хипотеза със сериозни тестове?

- Точно така. Вчера сутринта, в контролираната среда на моята баня, задържах пръста си върху дезодоранта на приятелката ми за почти пет минути и двамата за малко не припаднахме. Мисля, че това не може да е съвпадение и не може да го пренебрегнем. Да не забравяме и снимките от Дума, които показват щастливи хора, които изведнъж стават неустоими за жените.

- Много интересно. Сега имаме връзка с Алексей от Ерудирания-Институт-с-Абсолютно-Никакви-връзки-с-Кремъл. Алексей, тази химическа атака може да не е проведена, така ли?

- Точно така. Не само атаката не е извършена, но имаме доста силни доказателства да предположим, че израелците и ЦРУ са тези, които не са я извършили.

- Можете ли да ни кажете повече?

- Ако погледнете снимките от Дума, няма да видите на тях американци или израелци. Все едно някой ги е предупредил, че нещо лошо ще се случи.

- Впечатляващо! Как ще коментирате твърдението на предишния ни гост, който предположи, че става дума за предозиране с дезодорант?

- Напълно съвпада с това, което чувам. Не е имало нападение, но САЩ или Израел може да са заразили дезодоранта преди да бъде внесен в Сирия. Употребата на дезодоранти е известен западен навик, така убиха Троцки.

- Определено объркана история. В същото време във Великобритания растат противоречията по т.нар. отравяне на Скрипал. Все повече хора обвиняват за това украинците и евреите. Сега с нас е водещият експерт по отравяния в общинския съвет в Салисбъри.

- Да, аз наистина съм отговорник по чистотата, но съм работил по редица хранителни натравяния.

- И бяхте помолен да инспектирате кухнята на ресторанта, където баща и дъщеря Скрипал са вечеряли, което само по себе си ни казва нещо. Как ви се стори кухнята?

- Мисля, че беше много чиста.

- Подозрително чиста, биха казали някои. Разбира се, британците и израелците са много добри в почистването на кухни след внасяне на отрова. ОК, сега имаме връзка с жена, която за кратко е работила за британските служби за сигурност преди да напусне, за да разследва истинските извършители на атентатите от 11 септември. На базата на вашия опит, как ви се струва всичко това?

- Отдавна съм на мнение, че това предполагаемо нападение вероятно е хранително натравяне и то повдига въпроси за Великобритания. Знаем, че и двамата Скрипал са имали симптоми на гъбички по краката – това е британска отрова, изработвана в спортните клубове.

- Продължаваме с улегнал бивш депутат, дълго пренебрегван от държавата. Някои казват, че той е просто лъжлив нарцис, но това доказва, че е засегнал нечии интереси. Фалшифицира ли Великобритания всичко това като претекст за агресия срещу Русия?

- Всичко изглежда като слаб шпионски роман. Нищо не разбирам от химически оръжия, но според мен официалната версия е невъзможна. Още по-подозрителен е отказът на Великобритания да уважи искането на Русия Юлия Скрипал да се срещне с двама агенти на ФСБ за емоционална подкрепа.

- Точно така. Благодаря ви. Предстои да видите: антифашисти в подкрепа на Марин льо Пен – ще говорим с учен от Оксфорд, който не се появява често по телевизията. Надяваме се да се свържем и с един бивш министър, който да коментира възмутителната пристрастност на Би Би Си.

...

Фейлетонът на Робърт Шримсли е публикуван във "Файненшъл таймс". Преводът е на Клуб Z.

Обвиниха 36-годишна вишистка от Варна за разпространение на хероин

http://www.moreto.net/novini.php?n=372823

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд са предадени 36-годишната Биляна Сл. и 35-годишните Добрин М. и Калоян Ст. от Варна, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата за Moreto.net. И тримата ще отговарят за извършване на престъпления, свързани с наркотични вещества, като Биляна и приятелят й Добрин са обвинени в разпространение на хероин и амфетамини, а съучастникът им Калоян – само за държане на забранени от закона наркотични вещества.

Захариева: Притеснителни са някои от текстовете, които излязоха след КСНС

http://nakratko.bg/category/59/158184/


„Вчера на Консултативния съвет за национална сигурност премиерът призова да се опитаме да успокоим малко ситуацията.

Десетки пострадали при влакова катастрофа в Залцбург

https://www.actualno.com/europe/desetki-postradali-pri-vlakova-katastrofa-v-zalcburg-news_670647.html

Два влака са се ударили на гарата в австрийския град Залцбург. По предварителни данни са пострадали между 35 и 40 души. Инцидентът е станал рано сутринта, когато маневриращ локомотив е прикачал вагони към влаковата композиция, пътуваща по маршрута Цюрих-Виена, и се е врязал в стоящия на релсите пътнически влак, предаде БГНЕС.  Повечето от пострадалите са получили леки травми. Причините за произшествието се установяват. Няма прекъсване на движението на влаковете. Снимка: архив

Чуждите инвестиции паднали наполовина

https://dnes.dir.bg/ikonomika/chuzhdite-investitsii-padnali-napolovina

Направените в България преки чуждестранни инвестиции за първите два месеца на годината са се свили с 42%

Volvo може да се задвижва с двигатели от Mercedes

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/volvo-mozhe-da-se-zadvizhva-s-dvigateli-ot-mercedes-6081496

Възможно е дори Daimler да купи дял от Volvo, собственост на Geely, чийто собственик пък е най-големият акционер в Daimler.

Цветанов: Избирателната кампания на Румен Радев беше "истинска тъмнина"

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/20/3166212_cvetanov_izbiratelnata_kampaniia_na_rumen_radev_beshe/?ref=rss


"Истинска тъмнина" - така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов определи кандидатпрезидентската кампания на действащия държавен грава Румен Радев, след като президентът преди дни заяви, че България се управлява на тъмно. <br /><br />"В президентската кампания беше истинска тъмнина - социално слаби хора финансират кампанията на президента Радев с по 400 лв. Проверете дали някой от тези хора има възможност да ги отдели", призова Цветанов в...

Европарламентът призова Турция да освободи двама гръцки войници

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/20/3166214_evroparlamentut_prizova_turciia_da_osvobodi_dvama/?ref=rss


Евродепутатите призоваха Турция бързо да приключи съдебния процес и да освободи двамата гръцки войници, задържани през март, предаде пресслужбата на Европейския парламент.<br /><br />Двамата гърци бяха задържани, след като пресекоха границата с Турция. Гърция твърди, че причината е лошо време, което е дезориентирало двамата войници. Анкара обаче ги обвинява в шпионаж.<br /><br />Евродепутатите подчертаха, че двамата гръцки войници са под стража в турски затвор повече от...

Инвеститори: Кметицата на "Младост" се разпореждаше с чужди имоти

http://www.cross.bg/mladost-ivancheva-nikolova-1572982.html

/КРОСС/ Кметицата на район „Младост” се е разпореждала с чужди имоти,това заявиха пред NOVA инвеститори от квартала. По думите им, за да ги принуди да не строят, Иванчева им е предлагала да замени имотите им с чужди, които не са общинска собственост. „Моето семейство има терен, който е придобит чрез покупко-продажба. Теренът е отреден още с Устройствения план на София за застрояване. Имаме сключен договор с инвеститор за проектиране и изграждане на сграда. Става въпрос за построяване на жилищна сграда. Запознах се с Иванчева по този повод. Откакто Здравков прехвърли със заповед процедирането по всичко преписки по строителството на главния архитект на Община Младост, нашият инвестиционен проект потъна”. Това обясни Елена Николова, чието семейството има земя и сключва договор за строителство в ж.к. „Младост”. „Проектът е още от 2013 г. Битката наистина е титанична. Целият проект е одобрен от НАК. Стигнахме до разрешителното за строеж и точно тогава Иванчева дойде на власт с целия този популизъм и арх. Здравков прехвърли всички правомощия по процедирането на строителните книжа да се извършват от „Младост”. Откакто стана прехвърлянето, разрешение за строеж така и не се издаде. Ние отидохме и си направихме справка и се установи, че те са заключени при Иванчева”, добави Николова

Цветанов: Ясно е, че президентът гледа на Изток и саботира модернизацията на армията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825234

Цветанов: Ясно е, че президентът гледа на Изток и саботира модернизацията на армиятаЗа всички е ясно, че президентът гледа на Изток, че той саботираше процесът за модернизация на армията в България”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, пред Би Ти Ви. Вчера между Цветанов и Румен Радев избухна поредният задочен спор. Според лидерът на ПГ на ГЕРБ предложеното от президентството становище на КСНС е съдържало изводи,

Зов за помощ от Варна: Димитър има нужда от 7000 лева за операция на гръбнака, състоянието му е тежко

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh-ot-Varna--Dimitar-ima-nuzhda-ot-7000-leva-za-operatsiya-na-grabnaka--sastoyanieto-mu-e-tezhko__260938

Пострадалият при инцидент Димитър Василев Георгиев има нужда от подкрепата на добри хора след претърпян инцидент. След тежко падане той ...

Тир се обърна на АМ Тракия край Пловдив! Двама души са в болница

https://petel.bg/Tir-se-obarna-na-AM-Trakiya-kray-Plovdiv--Dvama-dushi-sa-v-bolnitsa__260939

Снимка trafficnews.bg Тир се обърна на магистрала „Тракия”. Инцидентът е станал около 10 часа днес в района на 121 км, посока София.  В канавка се...

Трагедия! Бургазлийка загина след мистериозно падане от третия етаж на сграда в центъра на града

https://petel.bg/Tragediya--Burgazliyka-zagina-sled-misteriozno-padane-ot-tretiya-etazh-na-sgrada-v-tsentara-na-grada__260940

Снимка Флагман.бг 87-годишна бургазлийка загина след мистериозно падане от третия етаж на жилищна сграда на ул."Апостол Карамитев" - в цен...

Предложиха най-заслужилите ученици, учители и колективи от Варна за награда за просвета

https://petel.bg/Predlozhiha-nay-zasluzhilite-uchenitsi--uchiteli-i-kolektivi-ot-Varna-za-nagrada-za-prosveta-__260941

Трима ученици, седем учители и осем колектива са номинирани за награда „Варна“ 2018 г. в системата на предучилищното и училищното образова...

АТР се възхити на атлетизма на Григор

https://petel.bg/ATR-se-vazhiti-na-atletizma-na-Grigor__260942

АТР отново се възхити на атлетизма на Григор Димитров, който той демонстрира за пореден път в мача с Филип Колшрайбер от осминафиналите н...

В Русия вече пият по-малко алкохол

https://petel.bg/V-Rusiya-veche-piyat-po-malko-alkohol__260943

Руснаците все по-рядко пият алкохол - това е заключението на Световната здравна организация, цитирано от местни медии. Анализът показва, ч...

Атина: Ключовите преговори за името на Македония са в София

https://petel.bg/Atina--Klyuchovite-pregovori-za-imeto-na-Makedoniya-sa-v-Sofiya__260944

Министрите на външните работи на Република Македония и на Гърция - Никола Димитров и Никос Кодзияс, ще имат нова среща следващата седмица ...

Хайка на Кулата-Промахон: Тарашат всички БГ коли! Закопчаха петима българи

https://petel.bg/Hayka-na-Kulata-Promahon--Tarashat-vsichki-BG-koli--Zakopchaha-petima-balgari__260945

Петима българи са задържани на граничния пункт Промахон. Те са закопчани за нелегален внос в Гърция на акцизни стоки. Масово се проверява...

За 10-и път България участва в Европейската имунизационна седмица

https://petel.bg/Za-10-i-pat-Balgariya-uchastva-v-Evropeyskata-imunizatsionna-sedmitsa__260946

По традиция, всяка година през последната седмица на април, Световната здравна организация, здравните власти и медицинското съсловие орг...

Съдът заседава втори ден по делото за взрива край Петолъчката през 2012 година

http://nakratko.bg/category/60/158183/


Днес е вторият ден от съдебното заседание по делото за взрива в базата за съхранение и унищожаване на боеприпаси край Петолъчката. На 5 юни 2012 година там загинаха трима души и бяха нанесени щети за над 60 млн. лева.

Защо Ердоган предпочете предсрочните избори

https://www.investor.bg/evropa/334/a/zashto-erdogan-predpochete-predsrochnite-izbori-259678/

Извънредното положение плаши инвеститорите и гони чуждите капитали, от които страната се нуждае спешно

Ген. Василев: Човекът, ранил полицайка на вечното дерби, трябва да бъде заловен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825230

Ген. Василев: Човекът, ранил полицайка на вечното дерби, трябва да бъде заловенЧовекът, ранил с бомбичка полицайка на мача между „Левски” и ЦСКА, трябва да бъде заловен, това е въпрос на професионална чест. С тези думи се обърна към полицията ген. Васил Василев, председател на комисия „Етика и феърплей” в БФС пред bTV. „Трябва да изровят земята този, да бъде хванат”, категоричен беше той.

"Цветанов да внимава, обвинява президента в държавна измяна"

http://clubz.bg/66897-cvetanov_da_vnimava_obvinqva_prezidenta_v_dyrjavna_izmqna

"Цветанов вече няколко пъти отправя неприкрити обвинения в държавна измяна. Трябва да внимава с речника си, защото това не са думи, които могат да се хвърлят на вятъра."

Така заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков взе отношение от името на левицата в ескалиращия с часове спор между президента Румен Радев и заместника на Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Както Клуб Z писа, след провелия се в четвъртък Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) Цветанов обвини президента в опит да изкара България от ЕС и НАТО, а тази сутрин пред бТВ доразви тезата си, като посочи, че държавният глава откровено гледал на Изток вместо на Запад и имало съмнения, че служи на други държави.

"Изказването на Цветанов след КСНС е поредното упражнение в политическо интригантство към президента. Надали някой сериозно може да си помисли, че това е вярно", заяви Зарков.

Според него единственият човек, който поставя въпроса за ориентацията на България в геополитически аспект, е самият Цветанов.

"Вместо да коментира изявленията на президента Радев, да коментира изявленията на коалиционния си партньор Волен Сидеров от Русия", каза още народният представител.

Вероятно става въпрос за изявите на лидера на "Атака" от Крим, където той заяви вчера, че Крим не е анексиран или окупиран от Русия - обратното е хибридна пропаганда. Преди това Сидеров бе "наблюдател" по време на преизбирането на Владимир Путив и тогава заяви, че начинът, по който е проведен вотът в Русия, е бил за пример. 

"Президентството излезе с документи - както работен документ, така и финалния, който е приет. Всеки един може да прочете и да си направи сметка. Това е умерена и нормална позиция", допълни Крум Зарков.

И пак заяви, че по отношение на последния конфликт в Сирия, породен от ударите на САЩ, Великобритания и Франция, които твърдят, че режимът на Башар ал Асад използва химическо оръжие, "БСП осъжда всяка употреба на химическо оръжие, така както го прави международното право. Такава обаче трябва да бъде доказана и едностранните действия не помагат", допълни обаче соцдепутатът.

Паралелно Цветанов също говори в кулоарите, за втори път днес. Той повтори тезите си от сутринта, след което ги и доразви. По думите му, откакто Румен Радев е държавен глава, евроатлантическите ни партньори вече ни нямали доверие.

"С координираните действия между БСП и президентската институция, всички тези коментари, послания и изказвания през последните година и няколко месеца, нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев като президент", посочи Цветанов.

И похвали ДПС, и в частност лидера Мустафа Карадайъ, който по време на КСНС също реагирал като представителите на ГЕРБ по адрес на предложеното от президентството проекторешение. Цветанов пак призова за разследване на финансирането на президентската кампания на ГЕРБ.

Самият Карадайъ обаче не се изказа толкова ласкаво за изявлението на Цветанов.

"ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на тази коалиция върху националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната. Те твърдят, че са евроатлантици, а за партньори имат явни евроскептици."

Вътрешният министър Валентин Радев бе питан дали счита проекта на президента за "проруски".

""Проруски" е силна дума, но имаше неща, които не съвпадаха с обективната оценка. И те самите го казаха, затова е чернова, която трябва да обсъждаме там."

Проектостановището от КСНС, което стана повод за нова порция престрелки между управляващи и президент, може да видите ТУК.

Взрив в една от най-големите петролни рафинерии в САЩ

http://www.cross.bg/naii-golemite-suedinenite-shtati-1572975.html

/КРОСС/ Взрив в една от най-големите петролни рафинерии в Съединените щати. Експлозията е станала в рафинерия на компанията Валеро Енерджи в Тексас сити, предаде БНТ. Части от нея са в пламъци, като пожарникари продължават да се борят с огнената стихия. При инцидента няма пострадали, все още не е ясна причината за експлозията. Петролната рафинерия произвежда по 225 хиляди барела на ден и е една от най-големите на територията на Съединените щати.    

Спад в доверието към Владимир Путин в Русия констатират социолози

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825231

Спад в доверието към Владимир Путин в Русия констатират социолозиВеднага след мартенските избори за президент в Русия доверието към Владимир Путин започна да намалява. Според социологическия център ВЦИОМ за един месец рейтингът му е спаднал със 7 на сто, отбелязва "Ведомости", цитирана от БТА.  Не се отчита подобна тенденция при други рейтингови лидери в Русия като министъра на отбраната Сергей Шойгу или първия

Акциите на Amazon се доближават до нов рекорд

https://www.investor.bg/tehnologii/260/a/akciite-na-amazon-se-doblijavat-do-nov-rekord--259676/

Причината е писмото на Джеф Безос до акционерите и силния ръст на абонатите на Prime

Конкуренти на Илон Мъск представиха нова ракета

http://www.cross.bg/tona-orbital-orbita-1572984.html

/КРОСС/ По думите на компанията, новата ракета ще бъде по-евтина, в сравнение с носителите на конкурентната компания на Мъск - SpaceX, съобщава сайтът Лайф. През 2019 година от Orbital ATK планират да завършат пълния цикъл тестове, а през 2021 г. конструкторите възнамеряват да пуснат новата ракета-носител в експлоатация. Общата мощност на двигателите на OmegA ще й позволят да извежда над 10 тона полезен товар на преходна геостационарна орбита. В плановете на компанията е включена и разработката на тежка ракета, способна да доставя над 17 тона полезен товар. Най-прекият конкурент на Orbital ATK e ракетата Falcon 9 на SpaceX, способна да доставя 8,3 тона товари на геопреходна орбита и до 22,8 тона на ниска опорна орбита. Orbital ATK e част от военно-индустриалният комплекс на САЩ, като са отговорни за производството на различни оръдия, ракетни двигатели, товарната капсула Cygnus и редица сателити.

Шаламанов: В черновата на заключителния документ от КСНС имаше сигнали за преосмисляне на членството

http://nakratko.bg/category/59/158182/


Може да се направи извод, че в черновата на заключителния документ от вчерашния КСНС има сигнали, че е необходимо да преосмислим членството си в НАТО и Европейския съюз заради актуалната ситуация.

Внесоха искането за постоянен арест на Иванчева

http://www.transmedia.bg/2018/04/20/%d0%b2%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%be%d1%85%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bd/

 

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ на тримата обвинени за корупционни действия в столичната община „Младост“.

Предстои съдът да насрочи за днес съдебното заседание по мерките. В 18 часа днес пред Специализираният съд е насрочен протест в защита на Десислава Иванчева, заместничката й и задържания бивш кмет на района. Кметът на район „Младост” беше арестувана при спецакция на новосъздадената антикорупционна комисия и спецпрокуратурата с колосална сума пари – 70 хил. евро подкуп от строителен предприемач. В кабинета й пък разследващите са намерили стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и се ползват за изнудване.

Иванчева беше задържана на столичния булевард „Васил Левски” и държана с белезници на улицата, докато разследващите броят хилядите белязани банкноти евро, а медиите имаха възможност да проследят от начало до края акцията. Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев каза, че подкупът, намерен в колата на кмета на „Младост“, е получен заради забавени съзнателно процедури.

Посредникът по получаване на подкупа, който е бивш кмет на района, е направил пълни самопризнания. Гешев разясни, че преговорите за подкупа са траели повече от 3 месеца. Общо като „рушвет” Иванчева договорила 500 хил. евро. Намерените 70 хил. евро са били „първата вноска” в хода на строителството. Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на „Младост”, има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея, заяви Иван Гешев в отговор на коментарите за подхвърляне на парите в колата на кметицата.

Иван Гешев бе категоричен, че по случая има записи, представляващи „всичко, за което един прокурор може да мечтае”.

 

 

Столтенберг зове Гърция и Турция сами да решат споровете си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825228

Столтенберг зове Гърция и Турция сами да решат споровете сиГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призовава Гърция и Турция сами да решат споровете помежду си, съобщава гръцкият в. "Та неа", като сравнява поведението на Алианса с това на "Пилат Понтийски". "Както е известно, между двете страни има различия, призовавам Турция и Гърия да решат споровете си в дух на добросъседство и в рамките на

Захарова обяви, че британците са убили Распутин и Павел I

http://www.moreto.net/novini.php?n=372851

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини британските спецслужби, че са убили Григорий Распутин - руски монах, приближен до царската фамилия, починал през 1916 г. На брифинг в министерството, Захарова заяви, че подобен извод можело да се направи след като се прочете книгата на бившия агент на Скотланд Ярд Ричард Калън.

Криворазбраните правила на пътя

https://offnews.bg//mama-nindzha/krivorazbranite-pravila-na-patia-679062.html

Автор: Стамена Марашева-Петкова Откакто съм шофьор и разбирам по-адекватно правилата на пътя, сигурно съм изхабила три пъти повече нерви отпреди. Опитвам се да съм спокойна, обаче излезна ли от вкъщи, било то пеша или с колата, поне на четири пъти ми се налага да изкрещя на поредния идиот, който се прави на велик. Да, и не става дума за само шофьорите, а и за пешеходците. Пешеходците се мислят явно за безсмъртни. Без значение от цвета на светофара, те пресичат бодро и продължават по пътя си, без да се притесняват от погледите на околните пешеходци, чакащи смирено да светне зелено. Колкото…

Ремонтът на площад „Славейков“ започва до дни

http://clubz.bg/66896-remontyt_na_ploshtad_%E2%80%9Eslavejkov%E2%80%9C_zapochva_do_dni

„Славейков“ от години не е бил толкова широк и празен – днес от източната част бе изнесена и последната книжна сергия, а от западната демонтират последните щандове. След броени дни започва ремонтът на емблематичния столичен площад. 

Масите с книги, които изпълваха пространството, се местят на нов временен адрес – в градинката пред хотел „Рила“. Там ще бъдат кашоните със стари и нови издания поне до есента, когато се очаква да приключи ремонтът на „Славейков“. След това книгите ще се завърнат и площадът ще върне своя артистичен облик.

След ремонта книжният пазар на „Славейков“ няма да бъде целогодишен, а само през уикенда, и сергиите ще бъдат редуцирани. След реконструкцията ще останат 15. По думите на главния архитект на София Здравко Здравков, идеята е да се освободи пространство за провеждане на културни събития.

Новите маси ще бъдат ъглови и всеки модул ще може да бъде обслужван от двама търговци. Ще бъдат разположени под навесите.

От плановете на архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А става ясно, че фонтанът ще остане на площада, а край него ще бъдат наредени метални пейки. В близост ще има чешмичка.

На „Славейков“ ще бъдат поставени вело стоянки и вело гардероби, ще има и Wi-Fi. Вместо колчетата срещу паркиране ще бъдат поставени гранитни кубчета.

Сред интересните нововъведения са подземните контейнери за боклук, които ще бъдат разположени на пресечките на „Графа“ – „Гладстон“, „Солунска“, „Дякон Игнатий“, „Луи Леже“.

От „Алабин“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ улицата ще бъде постлана с двуцветна гранитна настилка, която ще разшири визуално пространството чрез ромбоидни мотиви и премахване на бордюрите. Шумът от трамваите ще бъде потушен чрез полагане на „гумени легла“ на релсите. А шосето за автомобили ще бъде „очертано“ с вградени в настилката лампи.

"Площад Славейков"

ИДЕЯ: На стадиона само срещу лична карта

http://www.cross.bg/lichna-stadiona-samo-1572980.html

/КРОСС/ На стадиона само срещу лична карта. Това предлага Министерството на вътрешните работи.  Тази идея, заедно с още мерки срещу футболното хулиганство, ще бъде обсъдена на работна среща между МВР, спортното ведомство и БФС. Тя ще се състои на националния стадион "Васил Левски", а причината е тежкия инцидент с полицай по време на вечното дерби ЦСКА-"Левски", което се игра в сряда вечер.  

Инвеститори: Кметицата на "Младост" се разпореждаше с чужди имоти (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825225

Инвеститори: Кметицата на "Младост" се разпореждаше с чужди имоти (Видео)Кметицата на район „Младост” се е разпореждала с чужди имоти. Това заявиха пред NOVA инвеститори от квартала. По думите им, за да ги принуди да не строят, Иванчева им е предлагала да замени имотите им с чужди, които не са общинска собственост. „Моето семейство има терен, който е придобит чрез покупко-продажба.

Спецсъдът не откри пукнатини в обвинението и остави Иванчева в ареста

http://www.mediapool.bg/spetssadat-ne-otkri-puknatini-v-obvinenieto-i-ostavi-ivancheva-v-aresta-news278174.html

Спецсъдът не откри в петък никакви пропуски и противоречия в представените от обвинението доказателства по делото за подкуп от 70 000 евро срещу кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и сочения за посредник в схемата Петко Дюлгеров и ги остави за постоянно в ареста. От защитата подчертаха, че е бил нарушен максималният срок на първоначалното задържане на двете жени, както и че разследващите са се държали особено унизително с двете жени при акцията във вторник, но съдия Пламен Панайотов отказа да вземе отношение. Посочени бяха и данни, даващи основание на адвокатите да подозират, че в случая е налице провокация към подкуп и в тезата на прокуратурата има противоречия, но спецсъдът отхвърли всички възражения, приемайки като основателни твърденията на обвинението. Съдия Панайотов основа определението си на показанията на сочения за потърпевш строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин, служителката им Галина Димитрова, секретарката на община "Младост" Маргарита Стоянова и на обясненията на Петко Дюлгеров. Според магистрата в голямата си част те били логически свързани, потвърждавали се взаимно и описвали фактическата обстановка по начина, описан от спецпрокуратурата – както по отношение на дейността на Иванчева като кмет, така и във връзка с получения от нея подкуп. Спецсъдът цитира и показанията на други трима предприемачи, посочвайки, че те също говорели за практиката на обвиняемата да забавя неоснователно преписки по строителни проекти. Освен това кредитира като достоверни и думите на трима служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), описващи срещи между Иванчева, Дюлгеров и "житейски изнудвания" Ваклин. По този повод защитата възрази, че новоприетият антикорупционен закон не допуска служители на комисията да извършват тайно наблюдение, нито да експлоатират специални разузнавателни средства (СРС), а само да правят искания за такива. Съдия Панайотов обаче прие, че показанията им са ценни заради това, че описват протоколите от използваните по случая СРС-та, които все още не се намират в папките по делото, тъй като са в ДАНС. Впечатление в определението на спецсъда направи обстоятелството, че на няколко пъти бяха споменати свидетели, твърдящи, че Петко Дюлгеров е искал подкуп от името на Иванчева, но нито веднъж не бе посочено лице, свидетелствало, че самата кметица е поискала пари, за да придвижи проекта на Ваклин. Сн. БГНЕС Спор на тема: къде са парите? Неочакван въпрос излезе по време на заседанието на спецсъда, след като защитата изрази съмнения къде се намират парите от предполагаемия подкуп, които са основният предмет по делото.   Адвокатът на Петрова Иван Иванов посочи пред спецсъда, че според приемно-предавателен протокол от 17 април (деня на арестите – бел.рд.), подписан от служителя на КПКОНПИ Деню Денев, парите са върнати на Александър Ваклин. Нещо, което може да стане едва след окончателното приключване на евентуалния съдебен процес. "Ние нямаме предмет на престъпление, господин председател. Предметът на престъплението вече е върнат на свидетеля Ваклин", обърна се към съдия Панайотов защитничката на Дюлгеров Мариана Тодорова. Представителите на спецпрокуратурата репликираха защитата с краткото обяснение, че "парите са по делото", но не коментираха какво тогава удостоверява въпросният приемно-предавателен протокол. От мотивите към определението на съдия Панайотов се разбра, че става въпрос за объркване, тъй като въпросният протокол удостоверява момента, в който от КПКОНПИ са върнали на Ваклин вече белязаните пари, за да ги даде той на свой ред на Дюлгеров, който пък да ги занесе на срещата му с двете обвиняеми Иванчева и Петрова. Хронологията по движението на парите е следната: на 2 април бизнесменът предава на следовател Нели Тодорова 70 000 евро, която същия ден ги прехвърля на Денев от КПКОНПИ, където очевидно са белязни. В деня на акцията те отново са върнати на Ваклин, след което с протокол за претърсване и изземване са иззети от служебната кола на Иванчева и Петрова. "Този протокол е одобрен от съдия, след което сумата е запечатана и би трябвало да се намира в органите на досъдебното производство", увери съдия Панайотов. Защитата не откри разрешение за СРС, спецсъдът увери, че такова има Друг довод срещу законността на обвиненията,м изтъкнат от защитата, бе липсата на разрешение от спецсъда за маркирането на парите, както изисква Законът за специалните разузнавателни средства. По този въпрос обвинението се съгласи, че подобно разрешение все още не е представено в материалите по делото, но увери спецсъда, че то все пак съществува, но се искало технологично време, за да стигне до папката по делото. "Когато прокуратурата твърди, че има годни доказателства за използването на специални разузнавателни средства, тя е длъжна да ангажира всички доказателства в тази връзка, а не да призовава съда да се осланя на жизнения си и професионален опит", възмути се адвокат Иванов. "По делото има доказателства за искане на СРС от 7 февруари 2018 г. и за разрешение на СРС от 7 февруари, издадено от специализирания наказателен съд по отношение на обвиняемата Иванчева", посочи по този повод съдия Панайотов. Магистратът уточни, че въпросното разрешение включва редица секретни способи – от оперативно наблюдение на обвиняемите, подслушване, проследяване, белязване на пари до документиране на техни разговори и срещи. Адвокат Марин Марковски, защитник на Иванчева. Сн. БГНЕС   Спецсъдът не се съгласи и с довода на адвокатите, че по делото има сериозни данни за провокация към подкуп, която представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и би оневинила напълно тримата обвиняеми. В подкрепа на това подозрение защитата посочи факта, че Александър Ваклин е предоставил с сумата от 70 000 евро на следовател на 2 април. А цели 11 дни по-късно, на 13 април, бизнесменът за пръв път посочва в свой разпит, че му е поискан подкуп в такъв размер. Защитниците изтълкуваха това нелогично разминаване в хронологията с извода, че всъщност разследващите са били активната страна в корупционната схема, а не Иванчева. "Твърди се, че Иванчева с голяма степен на вероятност е искала тези пари, но няма нито едно доказателство кога и как е станало това", заяви пред съда адвокатът на кметицата Марин Марковски, добавяйки, че заместничката ѝ също отрича да е искала и получавала подкуп. Следите от маркировката се оказват на неадекватни места според защитата По отношение на следите от маркировката на парите за подкупа, открити по двете обвиняеми жени, Марковски отбеляза, че при изследването с ултравиолетова лампа светват само дясната длан, безименният пръст и носът на клиентката му. Обстоятелство, което според него означава, че тя не е броила парите. Защитата на Петрова също посочи, че следи от маркировката са открити по странни места от тялото ѝ – външната част на пръстите на двете ръце, областта около устата ѝ и по деколтето на дрехата ѝ. Преди това от обвинението посочиха, че при обиска на двете задържани категорично е установено наличието на веществото, с което предварително са белязани парите, намерени в колата им. Следи от маркировката имало също и на левия сенник в колата, която е управлявана от Иванчева, което бе изтълкувано с житейска логика от обвинението – "тръгваш, светва ти слънцето, пускаш си сенника". Защитата атакува и показанията на тримата служители на КПКОНПИ – Николай Бонев, Мартин Несторов и Деню Денев. По думите на адвокат Тодорова те трябвало да бъдат изключени от доказателствата по делото, тъй като законът изобщо не предвижда възможност служителите на комисията да извършват тайно оперативно наблюдение. Според адвокатката те са правели точно това по време на среща между Дюлгеров и Ваклин. От държавното обвинение я репликираха, че това е вярно, но "освен държавни служители, те са и граждани – разпитани са именно като граждани". "Г-н прокурор, в протокола от разпитите им пише "служители на КПКОНПИ", а не "съвестни граждани, случайно попаднали на мястото", саркастично отвърна на свой ред адвокат Тодорова. Преди това спецпрокуратурата пледира, че с действията си Десислава Иванчева е навредила сериозно на имиджа на страната ни в Европейския съюз, тъй като е допринесла за схващането, че България е най-корумпираната страна членка. Споменато бе и, че целият случай станал факт точно по време на европредседателството в София Десислава Иванчева отрича ръцете ѝ да са "светвали" Преди съдебното заседание в петък кметицата на "Младост" заяви пред медиите, че тя и заместничката ѝ Петрова не са пипали маркираните пари и цялата акция представлява провокация към подкуп.  "Ръцете ни не са светвали", каза Иванчева в отговор на изказването на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, че кметицата е "светнала като коледна елха" по време на задържането. Според Иванчева акцията срещу нея е заговор на заместника ѝ Румен Русев, който искал да стане кмет на района. За намерените в автомобила й пари – 56 000 евро, обясни, че не са нейни, а са били в колата, без да уточнява повече подробности. В началото на заседанието обвиняемите бяха оставени в стъклената кабина, предназначена за особено опасни престъпници и терористи. Каква е причината за това, така и не стана ясно. Все пак от съдената охрана ги въведоха в залата за началото на заседанието. Така единственият ефект от начинанието бе, че Иванчева трябваше да говори с медиите, викайки през стъкло. По тази причина тя залепи бележка на стъклото, в която повечето думи бяха съкратени. На нея пишеше, че обявеният за посредник при подкупа Дюлгеров и предприемачът Александър Ваклин се познават, че тя и Петрова нямали нищо общо с Дюлгеров, а парите са подхвърлени. В писменото послание се казваше още, че двете не са искали нищо друго от инвеститорите освен да правят детски площадки в района. Бележката завършваше с въпроса: "Защо не провериха жабката и багажника, а директно кашона (с парите – бел. ред)?" Сн. БГНЕС   Инвеститорът публично се е оплаквал от Иванчева в миналото Собственикът на строително-инвестиционната компания "Ваклин груп" Александър Ваклин има разрешение за промяна на подробен устройствен план за имот в местността "Камбаните" в "Младост 4". То е издадено от главния архитект Здравко Здравков и с него започва процедура за застрояването на имота с две сгради. Районният кмет, в случая Иванчева, трябвало да обяви заповедта за промяна на плана на заинтересованите страни. В сайта на районната администрация такова обявление няма. Публично известно е, че Александър Ваклин е подавал жалба до главния архитект за бездействието на районния кмет. Според прокуратурата Иванчева поискала подкуп, за да пусне обявлението, без което проектът не може да бъде задвижен. В четвъртък Ваклин отрече пред Mediapool да е замесен, въпреки че случаят със забавената преписка и биографията му отговарят на профила на българина "с европейско мислене", посочен от прокуратурата като автор на сигнала и собственик на парите за подкупа. Ваклин е живял и работил във Великобритания. Бил е и кандидат за общински съветник от партията на бившия военен министър Николай Цонев "Нова алтернатива". В края на миналата година компанията купува друг имот в "Младост", който също иска да застрои. Съдията – бивш колега и близък приятел на шефа на КПКОНПИ Съдията Пламен Панайотов, уважил исканията на спецпрокуратурата за постоянен арест на тримата обвиняеми, е стар познайник на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, с когото дълго време работеха в един кабинет в Софийската градска прокуратурата. Двамата бяха наблюдаващи прокурори по мегаделото "Софийски имоти", което приключи с провал за държавното обвинение. Сега Пламен Георгиев е ръководител на комисията, която проведе зрелищната акция по задържането на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, а Пламен Панайотов е съдията, който ги остави в ареста. В началото на март съдия Панайотов публично демонстрира приятелското си отношение към Георгиев, след като го засипа с похвали в интервю за столичен вестник, след като бившият му колега бе избран за шеф на антикорупционната комисия. Въпреки това нито защитата поиска отвода му от делото, нито той сам обсъди този въпрос. Мерките за неотклонение на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров обаче не са окончателни и подлежат на обжалване пред Апелативния спецсъд.

Съдът остави в ареста и тримата задържани по делото "Иванчева"

http://www.mediapool.bg/sadat-ostavi-v-aresta-i-trimata-zadarzhani-po-deloto-ivancheva-news278174.html

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста и тримата задържани по делото за подкуп в размер на 70 000 евро - кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.   Съдията Пламен Панайотов кредитира изцяло твърденията на държавното обвинение. Според него има събрани достатъчно непротиворечащи си свидетелски показания за поведението на администрацията на район "Младост", включително от други строителни предприемачи, които потвърждават тезата на прокуратурата. Съдът прие, че има опасност тримата да се укрият, предвид тежестта на повдигнатите обвинения.    Спор на тема: Къде са парите?   Неочакван въпрос излезе по време на заседанието на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на тримата. Защитата има съмнения къде се намират тези пари. А те са основният предмет по делото и представляват веществено доказателство, което трябва да е налично до окончателното приключване на евентуалния процес. Адвокатът на Петрова Иван Иванов посочи пред спецсъда, че според приемно-предавателен протокол от 17 април, подписан от служителя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Деню Денев, парите са върнати на сочения за изнудван бизнесмен Александър Ваклин. По време на заседанието за мярката на показно задържаните във вторник Иванчева и Петрова за първи път беше обявено, че соченият за изнудван от двете бизнесмен е Александър Ваклин, собственик на компанията "Ваклин груп". Той осигурил и парите за предполагаемия подкуп, които били маркирани от разследващите.   Сн. БГНЕС "Ние нямаме предмет на престъпление, господин председател. Предметът на престъплението вече е върнат на свидетеля Ваклин", обърна се към съдия Пламен Панайотов защитничката на Дюлгеров Мариана Тодорова. Ако разследващите действително са върнали въпросната сума на сочения за изнудван предприемач, това би компрометирало цялото дело, тъй като парите са основното доказателство по него и няма как твърденията на обвинението за получен подкуп да бъдат проверени от съда. От спецпрокуратурата репликираха защитата с краткото обяснение, че "парите са по делото", но не коментираха какво тогава удостоверява въпросният приемно-предавателен протокол. Пропуск Според защитата друг сериозен пропуск, свързан с доказателствата, е липсата на разрешение от спецсъда за маркирането на парите, тъй като това е процедура по Закона за специалните разузнавателни средства, контролирана от съда. По този въпрос обвинението се съгласи, че подобно разрешение не е представено в материалите по делото, но увери спецсъда, че то все пак съществува, но се искало време, за да стигне до папката по делото. "Когато прокуратурата твърди, че има годни доказателства за използването на специални разузнавателни средства, тя е длъжна да ангажира всички доказателства в тази връзка, а не да призовава съда да се осланя на жизнения си и професионален опит", репликира адвокат Иванов. Основна теза на защитата бе, че в случая има данни за провокация към подкуп, което представлява престъпление по смисъла на наказателния кодекс и би оневинило напълно тримата обвиняеми. В подкрепа на това подозрение защитата посочи факта, че Александър Ваклин е предоставил с приемно-предавателен протокол 70 000 евро на следовател на 2 април. Единадесет дни по-късно - на 13 април, Ваклин за пръв път посочва в разпит, че му е поискан подкуп в такъв размер. Защитниците изтълкуваха това нелогично разминаване в хронологията с извода, че всъщност разследващите са били активната страна в корупционната схема, а не Иванчева. "Твърди се, че Иванчева с голяма степен на вероятност е искала тези пари, но няма нито едно доказателство кога и как е станало това", заяви пред съда адвокатът на кметицата Марин Марковски. Той добави, че заместничката ѝ също отрича да е искала и получавала подкуп. Следи По отношение на следите от маркировката на парите за подкупа, открити по двете, Марковски отбеляза, че при изследването с ултравиолетова лампа светват само дясната длан, безименният пръст и носът на клиентката му. Обстоятелство, което според него означава, че тя не е броила парите. Адвокат Марин Марковски, защитник на Иванчева. Сн. БГНЕС Защитата на Петрова също посочи, че следи от маркировката са открити по странни места от тялото ѝ - външната част на пръстите на двете ръце, областта около устата и по деколтето на дрехата ѝ. Преди това от обвинението посочиха, че при обиска на двете задържани е установено с ултравиолетова лампа наличието на веществото, с което предварително са маркирани парите за откупа, намерени в колата им. Следи от маркировката имало също и на левия сенник в колата, която е управлявана от Иванчева. Защитата атакува и показанията на основните свидетели, посочвайки, че потърпевшият бизнесмен Александър Ваклин, жена му Полина и тяхна служителка до 13 април никъде не споменават да им е искан подкуп, а говорят единствено за забавена процедура. Именно в този смисъл са и показанията на предприемача по отношение на това защо е потърсил за съдействие Петко Дюлгеров. По думите му, отразени по делото, с Дюлгеров го свързал неназован приятел, за да помогне за придвижването на преписката, но не и за да уреждат подкуп. Свидетели Освен от Ваклин, секретарката на районната община Маргарита Стоянова и самия Дюлгеров, обвинението се подкрепя и от показанията на трима служители на КПКОНПИ - Николай Бонев, Мартин Несторов и Деню Денев. По думите на адвокат Тодорова обаче те трябва да бъдат изключени от доказателствата по делото, тъй като новоприетият антикорупционен закон изобщо не предвижда възможност служителите на комисията да извършват тайно оперативно наблюдение. Според адвокатката те са правели точно това по време на среща между Дюлгеров и Ваклин. От държавното обвинение я репликираха, че това вярно, но "освен държавни служители, те са и граждани - разпитани са именно като граждани". "Господин прокурор, в протокола от разпитите им пише - "служители на КПКОНПИ", а не съвестни граждани, случайно попаднали на мястото", отговори Тодорова. Спецпрокуратурата пледира, че Иванчева е е навредила на имиджа на страната ни в Европейския съюз, тъй като е допринесла за схващането, че България е най-корумпираната страна-членка. Иванчева: Ръцете ми не са светвали Преди съдебното заседание в петък кметът на "Младост" заяви, че тя и заместничката ѝ Петрова не са пипали маркираните пари по време на провокацията към подкуп. "Ръцете ни не са светвали", каза Иванчева в отговор на изказването на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, че кметицата е "светнала като коледна елха" по време на задържането. Според Иванчева акцията срещу нея е заговор на заместника ѝ Румен Русев, който искал да стане кмет на района. За намерените в автомобила й пари - 56 хил. евро, обясни, че не са нейни, а са били в колата, без да уточнява повече подробности. В началото на заседанието обвиняемите бяха сложени в оградената със стъкла специална кабина, която е предназначена за особено опасни престъпници и терористи. След това те бяха преместени на нормалните скамейки за обвиняеми. Преди да стане това обаче Иванчева опита да комуникира с репортерите на място.   Сн. БГНЕС Тя залепи бележка на стъклото, в която повечето думи бяха съкратени. На нея пише, че обявеният за посредник при подкупа Дюлгеров и собственикът на "Ваклин груп" Александър Ваклин се познават, че тя и Петрова нямали нищо общо с Дюлгеров, а парите са подхвърлени. В писменото послание се казва още, че не са искали нищо друго от инвеститорите освен да правят детски площадки в района. Бележката завършва с въпрос: "Защо не провериха жабката и багажника (на служебната кола - бел. ред), а директно кашона (с парите - бел. ред)?" Инвеститорът Собственикът на строително-инвестиционната компания "Ваклин груп" Александър Ваклин има разрешение за промяна на подробен устройствен план за имот в местността "Камбаните" в "Младост 4". То е издадено от главния архитект Здравко Здравков и с него започва процедура за застрояването на имота с две сгради. Районният кмет, в случая Иванчева, трябвало да обяви заповедта за промяна на плана на заинтересованите страни. В сайта на районната администрация такова обявление няма. Публично известно е, че Александър Ваклин е подавал жалба до главния архитект за бездействието на районния кмет. Според прокуратурата Иванчева поискала подкуп, за да пусне обявлението, без което проектът не може да бъде задвижен. В четвъртък Ваклин отрече пред Mediapool да е замесен в случая, въпреки че случая със забавената преписка и биографията му отговарят на профила на българина с европейско мислене, посочен от прокуратурата, че е осигурил парите за подкупа за Иванчева. Ваклин е живял и работил във Великобритания. Бил е и кандидат за общински съветник от партията на Николай Цонев "Нова алтернатива". В края на миналата година компанията купува друг имот в "Младост", който също иска да застрои. Съдията Съдията Пламен Панайотов ще решава дали кметицата на "Младост" ще остане за постоянно в ареста заради обвинението във вземане на подкуп в особено големи размери. Магистратът от Специализирания наказателен съд е стар познайник на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, с когото дълго време работеха в един кабинет в Софийската градска прокуратурата. Двамата бяха наблюдаващи прокурори по мегаделото "Софийски имоти", което приключи с провал за държавното обвинение. Сега Пламен Георгиев е ръководител на комисията, която проведе зрелищната акция по задържането на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, а Пламен Панайотов е съдията, който решава дали те ще останат за постоянно в ареста. В началото на март съдия Панайотов похвали публично Пламен Георгиев, след като бившият му колега бе избран за шеф на антикорупционната комисия.

Неочакван въпрос по делото "Иванчева": Къде са парите?

http://www.mediapool.bg/neochakvan-vapros-po-deloto-ivancheva-kade-sa-parite-news278174.html

Неочакван въпрос излезе по време на заседанието на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинени за получаването на подкуп от 70 000 евро. Оказва се, че в този момент не е ясно къде се намират тези пари. А те са основният предмет по делото и представляват веществено доказателство, което трябва да е налично до окончателното приключване на евентуалния процес. Това стана ясно от думите на адвоката на Петрова Иван Иванов. Той посочи пред спецсъда, че според приемно-предавателен протокол от 17 април, подписан от служителя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Деню Денев, парите са върнати на сочения за изнудван бизнесмен Александър Ваклин. По време на заседанието за мярката на показно задържаните във вторник Иванчева и Петрова за първи път беше обявено, че соченият за изнудван от двете бизнесмен е Александър Ваклин, собственик на компанията "Ваклин груп". Той осигурил и парите за предполагаемия подкуп, които били маркирани от разследващите.   Сн. БГНЕС "Ние нямаме предмет на престъпление, господин председател. Предметът на престъплението вече е върнат на свидетеля Ваклин", обърна се към съдия Пламен Панайотов защитничката на Дюлгеров Мариана Тодорова. Ако разследващите действително са върнали въпросната сума на сочения за изнудван предприемач, това би компрометирало цялото дело, тъй като парите са основното доказателство по него и няма как твърденията на обвинението за получен подкуп да бъдат проверени от съда. От спецпрокуратурата репликираха защитата с краткото обяснение, че "парите са по делото", но не коментираха какво тогава удостоверява въпросният приемно-предавателен протокол. Пропуск Според защитата друг сериозен пропуск, свързан с доказателствата, е липсата на разрешение от спецсъда за маркирането на парите, тъй като това е процедура по Закона за специалните разузнавателни средства, контролирана от съда. По този въпрос обвинението се съгласи, че подобно разрешение не е представено в материалите по делото, но увери спецсъда, че то все пак съществува, но се искало време, за да стигне до папката по делото. "Когато прокуратурата твърди, че има годни доказателства за използването на специални разузнавателни средства, тя е длъжна да ангажира всички доказателства в тази връзка, а не да призовава съда да се осланя на жизнения си и професионален опит", репликира адвокат Иванов. Основна теза на защитата бе, че в случая има данни за провокация към подкуп, което представлява престъпление по смисъла на наказателния кодекс и би оневинило напълно тримата обвиняеми. В подкрепа на това подозрение защитата посочи факта, че Александър Ваклин е предоставил с приемно-предавателен протокол 70 000 евро на следовател на 2 април. Единадесет дни по-късно - на 13 април, Ваклин за пръв път посочва в разпит, че му е поискан подкуп в такъв размер. Защитниците изтълкуваха това нелогично разминаване в хронологията с извода, че всъщност разследващите са били активната страна в корупционната схема, а не Иванчева. "Твърди се, че Иванчева с голяма степен на вероятност е искала тези пари, но няма нито едно доказателство кога и как е станало това", заяви пред съда адвокатът на кметицата Марин Марковски. Той добави, че заместничката ѝ също отрича да е искала и получавала подкуп. Следи По отношение на следите от маркировката на парите за подкупа, открити по двете, Марковски отбеляза, че при изследването с ултравиолетова лампа светват само дясната длан, безименният пръст и носът на клиентката му. Обстоятелство, което според него означава, че тя не е броила парите. Адвокат Марин Марковски, защитник на Иванчева. Сн. БГНЕС Защитата на Петрова също посочи, че следи от маркировката са открити по странни места от тялото ѝ - външната част на пръстите на двете ръце, областта около устата и по деколтето на дрехата ѝ. Преди това от обвинението посочиха, че при обиска на двете задържани е установено с ултравиолетова лампа наличието на веществото, с което предварително са маркирани парите за откупа, намерени в колата им. Следи от маркировката имало също и на левия сенник в колата, която е управлявана от Иванчева. Защитата атакува и показанията на основните свидетели, посочвайки, че потърпевшият бизнесмен Александър Ваклин, жена му Полина и тяхна служителка до 13 април никъде не споменават да им е искан подкуп, а говорят единствено за забавена процедура. Именно в този смисъл са и показанията на предприемача по отношение на това защо е потърсил за съдействие Петко Дюлгеров. По думите му, отразени по делото, с Дюлгеров го свързал неназован приятел, за да помогне за придвижването на преписката, но не и за да уреждат подкуп. Свидетели Освен от Ваклин, секретарката на районната община Маргарита Стоянова и самия Дюлгеров, обвинението се подкрепя и от показанията на трима служители на КПКОНПИ - Николай Бонев, Мартин Несторов и Деню Денев. По думите на адвокат Тодорова обаче те трябва да бъдат изключени от доказателствата по делото, тъй като новоприетият антикорупционен закон изобщо не предвижда възможност служителите на комисията да извършват тайно оперативно наблюдение. Според адвокатката те са правели точно това по време на среща между Дюлгеров и Ваклин. От държавното обвинение я репликираха, че това вярно, но "освен държавни служители, те са и граждани - разпитани са именно като граждани". "Господин прокурор, в протокола от разпитите им пише - "служители на КПКОНПИ", а не съвестни граждани, случайно попаднали на мястото", отговори Тодорова. Спецпрокуратурата пледира, че Иванчева е е навредила на имиджа на страната ни в Европейския съюз, тъй като е допринесла за схващането, че България е най-корумпираната страна-членка. Иванчева: Ръцете ми не са светвали Преди съдебното заседание в петък кметът на "Младост" заяви, че тя и заместничката ѝ Петрова не са пипали маркираните пари по време на провокацията към подкуп. "Ръцете ни не са светвали", каза Иванчева в отговор на изказването на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, че кметицата е "светнала като коледна елха" по време на задържането. Според Иванчева акцията срещу нея е заговор на заместника ѝ Румен Русев, който искал да стане кмет на района. За намерените в автомобила й пари - 56 хил. евро, обясни, че не са нейни, а са били в колата, без да уточнява повече подробности. В началото на заседанието обвиняемите бяха сложени в оградената със стъкла специална кабина, която е предназначена за особено опасни престъпници и терористи. След това те бяха преместени на нормалните скамейки за обвиняеми. Преди да стане това обаче Иванчева опита да комуникира с репортерите на място.   Сн. БГНЕС Тя залепи бележка на стъклото, в която повечето думи бяха съкратени. На нея пише, че обявеният за посредник при подкупа Дюлгеров и собственикът на "Ваклин груп" Александър Ваклин се познават, че тя и Петрова нямали нищо общо с Дюлгеров, а парите са подхвърлени. В писменото послание се казва още, че не са искали нищо друго от инвеститорите освен да правят детски площадки в района. Бележката завършва с въпрос: "Защо не провериха жабката и багажника (на служебната кола - бел. ред), а директно кашона (с парите - бел. ред)?" Инвеститорът Собственикът на строително-инвестиционната компания "Ваклин груп" Александър Ваклин има разрешение за промяна на подробен устройствен план за имот в местността "Камбаните" в "Младост 4". То е издадено от главния архитект Здравко Здравков и с него започва процедура за застрояването на имота с две сгради. Районният кмет, в случая Иванчева, трябвало да обяви заповедта за промяна на плана на заинтересованите страни. В сайта на районната администрация такова обявление няма. Публично известно е, че Александър Ваклин е подавал жалба до главния архитект за бездействието на районния кмет. Според прокуратурата Иванчева поискала подкуп, за да пусне обявлението, без което проектът не може да бъде задвижен. В четвъртък Ваклин отрече пред Mediapool да е замесен в случая, въпреки че случая със забавената преписка и биографията му отговарят на профила на българина с европейско мислене, посочен от прокуратурата, че е осигурил парите за подкупа за Иванчева. Ваклин е живял и работил във Великобритания. Бил е и кандидат за общински съветник от партията на Николай Цонев "Нова алтернатива". В края на миналата година компанията купува друг имот в "Младост", който също иска да застрои. Съдията Съдията Пламен Панайотов ще решава дали кметицата на "Младост" ще остане за постоянно в ареста заради обвинението във вземане на подкуп в особено големи размери. Магистратът от Специализирания наказателен съд е стар познайник на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, с когото дълго време работеха в един кабинет в Софийската градска прокуратурата. Двамата бяха наблюдаващи прокурори по мегаделото "Софийски имоти", което приключи с провал за държавното обвинение. Сега Пламен Георгиев е ръководител на комисията, която проведе зрелищната акция по задържането на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, а Пламен Панайотов е съдията, който решава дали те ще останат за постоянно в ареста. В началото на март съдия Панайотов похвали публично Пламен Георгиев, след като бившият му колега бе избран за шеф на антикорупционната комисия.

Прокуратурата: Иванчева е навредила на имиджа на страната в ЕС

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-ivancheva-e-navredila-na-imidzha-na-stranata-v-es-news278174.html

Изнудвайки строителен предприемач за подкуп от 70 хил. евро, кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е навредила на имиджа на страната ни в Европейския съюз, тъй като е допринесла за схващането, че България е най-корумпираната страна-членка. Това пледира спецпрокуратурата в петък по време на заседанието на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и сочения за посредник в схемата Петко Дюлгеров. Иванчева и Петрова бяха показно арестувани в центъра на София във вторник. Обвинението на кметицата се потвърждавало от показанията на редица свидетели, включително секретарката на община "Младост" Маргарита Стоянова, както и от другия обвиняем Дюлгеров, който е направил самопризнания. Спецпрокуратурата посочи още, че при обиска на двете задържани е установено с ултравиолетова лампа наличието на веществото, с което предварително са маркирани парите за откупа, намерени в колата им. Следи от маркировката е имало също и на левия сенник в колата, която е управлявана от Иванчева. Впечатление прави, че по време на пледоарията на спецпрокуратурата не бе спомената и дума за останалите двама обвиняеми - Петрова и Дюлгеров. Сн. БГНЕС Десислава Иванчева е обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери - 56 000 евро, а заместникът ѝ Петрова - като помагач. Като помагач е привлечен и описваният от прокуратурата като посредник в сделката Петко Дюлгеров, който е бивш кмет на "Младост". Разследващите твърдят, че той е приел 14 000 евро (част от общата сума от 70 000 евро). От прокуратурата обявиха, че изнудваният бизнесмен е собственикът на компанията "Ваклин груп" Александър Ваклин. Дружеството има проект за изграждане на две сгради в "Младост 4", който се бави. Иванчева: Ръцете ми не са светвали Преди съдебното заседание в петък кметът на "Младост" Десислава Иванчева заяви, че тя и заместничката ѝ Петрова не са пипали маркираните пари по време на провокацията към подкуп. "Ръцете ни не са светвали", каза Иванчева в отговор на изказването на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, че кметицата е "светнала като коледна елха" по време на задържането. Според Иванчева акцията срещу нея е заговор на заместника ѝ Румен Русев, който искал да стане кмет на района. Тя допълни, че сигналът до антикорупционната комисия и след това до специализираната прокуратура е подаден от строителната фирма "Ваклин груп" ООД. За намерените в автомобила й пари - 56 хил. евро, обясни, че не са нейни, а са били в колата, без да уточнява повече подробности. В началото на заседанието обвиняемите бяха сложени в оградената със стъкла специална кабина, която е предназначена за особено опасни престъпници и терористи. След това те бяха преместени на нормалните скамейки за обвиняеми. Преди да стане това обаче Иванчева опита да комуникира с репортерите на място. Тя залепи бележка на стъклото, в която повечето думи бяха съкратени. Сн. БГНЕС На нея пише, че обявеният за посредник при подкупа Петко Дюлгеров и собственикът на "Ваклин груп" Александър Ваклин се познават, че тя и Петрова нямали нищо общо с Дюлгеров, а парите са подхвърлени. В писменото послание се казва още, че не са искали нищо друго от инвеститорите освен да правят детски площадки в района. Бележката завършва с въпрос: "Защо не провериха жабката и багажника (на служебната кола - бел. ред), а директно кашона (с парите - бел. ред)?" Инвеститорът Собственикът на строително-инвестиционната компания "Ваклин груп" Александър Ваклин има разрешение за промяна на подробен устройствен план за имот в местността "Камбаните" в "Младост 4". То е издадено от главния архитект Здравко Здравков и с него започва процедура за застрояването на имота с две сгради. Районният кмет, в случая Иванчева, трябвало да обяви заповедта за промяна на плана на заинтересованите страни. В сайта на районната администрация такова обявление няма. Публично известно е, че Александър Ваклин е подавал жалба до главния архитект за бездействието на районния кмет. Според прокуратурата Иванчева поискала подкуп, за да пусне обявлението, без което проектът не може да бъде задвижен. В четвъртък Ваклин отрече пред Mediapool да е замесен в случая, въпреки че случая със забавената преписка и биографията му отговарят на профила на българина с европейско мислене, посочен от прокуратурата, че е осигурил парите за подкупа за Иванчева. Ваклин е живял и работил във Великобритания. Бил е и кандидат за общински съветник от партията на Николай Цонев "Нова алтернатива". В края на миналата година компанията купува друг имот в "Младост", който също иска да застрои. Съдията Съдията Пламен Панайотов ще решава дали кметицата на "Младост" ще остане за постоянно в ареста заради обвинението във вземане на подкуп в особено големи размери. Магистратът от Специализирания наказателен съд е стар познайник на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, с когото дълго време работеха в един кабинет в Софийската градска прокуратурата. Двамата бяха наблюдаващи прокурори по мегаделото "Софийски имоти", което приключи с провал за държавното обвинение. Сега Пламен Георгиев е ръководител на комисията, която проведе зрелищната акция по задържането на Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, а Пламен Панайотов е съдията, който решава дали те ще останат за постоянно в ареста. В началото на март съдия Панайотов похвали публично Пламен Георгиев, след като бившият му колега бе избран за шеф на антикорупционната комисия. "Работихме заедно по много дела, когато бяхме прокурори. Георгиев е не само изключително добре подготвен професионалист, но умее и да работи в екип, което е много ценно качество. Успява добре да организира хората, така че да дадат най-доброто от себе си. Когато работихме заедно, се опитвахме да приложим и новаторски идеи при разкриването на корупционните престъпления", каза Панайотов пред "24 часа". Съдия Панайотов и преди е изпадал в подобна конфузна ситуация. Системата за случайното разпределението на делата го определи за докладчик по знаковото дело "САПАРД". Проблемът бе, че Панайотов вече бе работил по този случай, но като прокурор. Тогава той си направи отвод от делото, което допълнително забави процеса.

Спецсъдът гледа искането за постоянен арест на кметицата на "Младост"

http://www.mediapool.bg/spetssadat-gleda-iskaneto-za-postoyanen-arest-na-kmetitsata-na-mladost-news278174.html

Спецпрокуратурата поиска в петък от спецсъда да определи постоянен арест за зрелищно задържаните във вторник кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров, обвинени съответно за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, както и като помагачи в схемата. Третият задържан, влязъл в ролята на посредник според спецпрокуратурата, сътрудничи на разследващите и по думите на шефа на специализираното обвинение Иван Гешев е направил пълни самопризнания. Исканията за арести на тримата бяха внесени в петък сутринта и предстои спесцсъдът да се произнесе по тях до края на деня. Разследващите твърдят, че Иванчева е поискала от строителен предприемач подкуп от над 1 млн. евро, като впоследствие склонила на 500 000 евро, защото инвеститорът имал 4 проекта за строежи в "Младост". Договорена била сумата за първия от тях - 250 000 евро, като именно след предаване на първия транш от 70 000 евро бяха задържани тримата. Първоначално от спецпрокуратурата обясниха, че Иванчева "изнудвала житейски" бизнесмена, бавейки изпращането на съобщение до заинтересовани лица, с което да бъде стартирана формалната процедура, въпреки че той вече имал решение за промяна в подробния устройствен план, издадено от главния архитект на София.  Преди ден обаче Иван Гешев промени тази версия, обяснявайки пред БНТ, че всъщност кметицата на "Младост" бавела над една година изменението на работния устройствен план за проекта на предприемача. Разследващите твърдят още, че са събрали категорични дказателства за вината на Иванчева и Петрова, сред които белязани пари, от които са установени следи и по тримата обвиняеми, свидетелски показания, както и протоколи от специални разузнавателни средства, с които са контролирани над 20 срещи между Иванчева, посредника и "житейски изнудвания" бизнесмен. Очаквайте подробности.

Спецсъдът ще гледа искането за постоянен арест на кметицата на "Младост"

http://www.mediapool.bg/spetssadat-shte-gleda-iskaneto-za-postoyanen-arest-na-kmetitsata-na-mladost-news278174.html

Спецпрокуратурата ще поиска в петък от спецсъда да определи постоянен арест за зрелищно задържаните във вторник кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, обвинени съответно за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, както и като помагач в схемата. По отношение на третия задържан - бившият кмет на "Младост", влязъл в ролята на посредник според спецпрокуратурата, все още не е ясно каква мярка ще бъде поискана, тъй като той сътрудничи на разследващите и по думите на шефа на специализираното обвинение Иван Гешев е направил пълни самопризнания. Засега разследващите отказват да назоват името на посредника, обвинен подобно на Петрова, като помагач на Иванчева. По неофициална информация обаче става въпрос за бившия районен кмет от ГЕРБ Петко Дюлгеров. Очаква се исканията за определяне на постоянни мерки за неотклонение на тримата да бъдат внесени в спецсъда преди обяд и след като магистратите и защитниците на обвиняемите се запознаят с представените от обвинението материали, да бъде проведено заседание по-късно през деня. Разследващите твърдят, че Иванчева е поискала от строителен предприемач подкуп от над 1 млн. евро, като впоследствие склонила на 500 000 евро, защото инвеститорът имал 4 проекта за строежи в "Младост". Договорена била сумата за първия от тях - 250 000 евро, като именно след предаване на първия транш от 70 000 евро бяха задържани тримата. Първоначално от спецпрокуратурата обясниха, че Иванчева "изнудвала житейски" бизнесмена, бавейки изпращането на съобщение до заинтересовани лица, с което да бъде стартирана формалната процедура, въпреки че той вече имал решение за промяна в подробния устройствен план, издадено от главния архитект на София.  Преди ден обаче Иван Гешев промени тази версия, обяснявайки пред БНТ, че всъщност кметицата на "Младост" бавела над една година изменението на работния устройствен план за проекта на предприемача. Разследващите твърдят още, че са събрали категорични дказателства за вината на Иванчева и Петрова, сред които белязани пари, от които са установени следи и по тримата обвиняеми, свидетелски показания, както и протоколи от специални разузнавателни средства, с които са контролирани над 20 срещи между Иванчева, посредника и "житейски изнудвания" бизнесмен.

Поискаха арест и за тримата от аферата "Младост"

http://clubz.bg/66895-poiskaha_arest_i_za_trimata_ot_aferata_mladost

Днес, 20.04.2018 година, в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Десислава Иванчева, Биляна Христова-Петрова и Петко Дюлгеров с повдигнати обвинения по чл. 302а НК – подкуп в особено големи размери.

Това гласи съобщение на спецсъда.

По-рано стана ясно, че около 10,30 ч държавното обвинение е внесло нужните документи за искането на ареста.

Делото ще се разгледа от 6-и състав на Специализирания наказателен съд и е насрочено за 13.00 часа.

Дотогава съдията, а и адвокатите на страните, трябва да прочетат материалите.

Според данни на прокуратурата Иванчева и Петрова са задържани, след като са получили от Петко Дюлгеров в ролята му на посредник 56 000 евро. Това е част от подкуп от 70 000 евро, от които той си отделил 20 % в кафене в градинката на Кристал в центъра на София.

Парите били на строителен предприемач, изнудван за общо 500 000 евро.

Още завчера обвинителите съобщиха, че Дюлгеров по собствена воля е написал 4 листа показания. Дори шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев намекна иронично, че "не могат да спрат хората", когато имат желание да пишат.

Това даде повод на медии да прогнозират, че в процеса качеството на бившия кмет и посредник може би ще се промени и дори няма да му искат постоянен арест.

Руснаците вече пият по-малко алкохол

//dariknews.bg/novini/sviat/rusnacite-veche-piiat-po-malko-alkohol-2092091

По данни на Световната здравна организация хората в Русия вече доста по-рядко употребяват алкохол, пише „Комерсант“.

Според експерти на вестника основен фактор за този спад е професионалната политика на руското здравно минист

Масова евакуация в Берлин заради бомба от Втората световна война

https://offnews.bg//sviat/masova-evakuatcia-v-berlin-zaradi-bomba-ot-vtorata-svetovna-vojna-679059.html

Масова евакуация започва в Берлин в петък сутринта, за да позволи на експерти да обезвредят бомба от Втората световна война.

Сгради в радиус 800 метра от мястото ѝ ще бъдат опразнени.

Зоната включва сгради на министерствата на екологията и транспорта, военна болница, централна жп станция, посолствата на Индонезия и Узбекистан.

Хиляди неексплодирали бомби от 1935-45 година се откриват всяка година.

Полицията казва, че няма непосредствена опасност от 500-килограмовата британска бомба, открита миналата сряда.

Прокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-poiska-postoianen-arest-za-ivancheva-2092032

Прокуратурата поиска постоянния арест на кмета на Район "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова, както и на предишния кмет на района Петко Дюлгеров. Това съобщиха от прокуратурата. Тримата бяха арестувани при зрелищна акция в столиц

Ще има проверка за превишаване на права заради акцията срещу Иванчева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-ima-proverka-za-previshavane-na-prava-zaradi-akciiata-sreshtu-ivancheva-2092080

Ще има проверка в прокуратурата за превишаване на права при акцията срещу кмета на "Младост". Това стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева, цитирани от БТА. "Доколкото знам, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превиш

Пролетта ни радва с хубаво време през уикенда и след това

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proletta-ni-radva-s-hubavo-vreme-prez-uikenda-i-sled-tova-2092103

След по-хладния петкък с повече облаци и превалявания на места, от събота вече времето ще се стабилизира и ще е предимно слънчево, с повишаващи се температури. Това сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни мо

Най-малко 50 ранени при железопътна катастрофа на централната гара в Залцбург

http://www.cross.bg/gara-raneni-zaltzbyrg-1572979.html

/КРОСС/ Тежка железопътна катастрофа стана тази сутрин на централната гара в Залцбург, според първата информация влак е ударил друг малко преди 5 часа. Най-малко 50 души са ранени, съобщава Salzburg 24.  Понастоящем в централната гара Залцбург все още има голямо разпръскване. На около 50 ранени е оказана медицинска помощ от Червения кръст след което са били хоспитализирани. Степента на нараняванията им все още е неясна, но сериозно ранени няма. Според първите констатации инцидентът е настъпил по време на маневрена работа на колозов 4 на главната гара. Влакът от Цюрих, които е пътувал за Виена удря друг влак. Повече информация не се съобщава тъй като се води раследване. Пътуващите не са засегнати и останалите влакове се движат допълва още Salzburg 24.

Клубовете от Висшата лига отчитат рекордна печалба

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3166213_klubovete_ot_visshata_liga_otchitat_rekordna_pechalba/?ref=rss


Клубовете от Висшата лига отчитат рекордни приходи и печалба за сезон 2016-17, показва докладът на "Делойт". Очакванията са акумулирането на печалба да продължи и занапред въпреки спада в приходите от продажбата на телевизионни права на вътрешния пазар.<br /><br />Общите приходи на клубовете от елита в Англия се увеличава с близо 1 млрд. паунда до 4.5 милиарда. Забележителен е и ръстът в общата печалба на клубовете преди облагането с данъци. Те отчитат 500 млн. паунда...

Ударна наркоакция в Югозапада! Задържаха четирима…

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6/

От полицейски служители на ОДМВР-Благоевград е проведена акция по линия на противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества, при която е констатирано следното:

Органите на реда от РУ-Петрич,вчера са извършили проверка на дървена постройка в местността „Булото“, землище на Петрич, при която са намерени и иззети: около 18,2 грама канабис, около 20,95 грама семена от канабис и около 1,44 грама амфетамин Намерени и иззети са също около 5 бр. бойни и около 13 бр. халосни патрони, за които няма надлежно разрешение. Със заповед за задържане до 24 часа е задържан С.И./37г./ от Петрич.

Полицейски служители на РУ-Гоце Делчев,вчера са извършили проверка на жилище в с.Балдево, общ.Гърмен, обитавано от И.Ш./43г./ от с.Балдево, при която е намерена и иззета около 614 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. Лицето е задържано със заповед за задържане до 24 часа.

Полицията на РУ-Гоце Делчев,вчера около 08:10 часа в района на ул.“Герман Титов“ в Гоце Делчев са извършили проверка на А.К./18г./ от с.Господинци, общ.Гоце Делчев. У същият е намерена и иззета около 2,5 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. А.К. е задържан със заповед за задържане до 24 часа.

Полицейски служители на РУ-Сандански,около 21:15 часа в района на ул.“Васил Левски“ в Сандански са извършили проверка на С.К./19г./ от с.Левуново, общ.Сандански, при която е намерена и иззета около 0,53 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис.

По случаите са образувани досъдебни производства. Работата продължава. Сн. илюстративна

Материалът Ударна наркоакция в Югозапада! Задържаха четирима… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Преходът към нисковъглеродна икономика не е самотно занимание

https://www.investor.bg/energetika/472/a/prehodyt-kym-niskovyglerodna-ikonomika-ne-e-samotno-zanimanie-259662/

Регионалното сътрудничество е от изключителна важност за постигането на целите в областта на енергетиката, заявиха участници в конференция

Добра идея на “Пирогов” за дежурствата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6824859

Добра идея на “Пирогов” за дежурствата Болестта не пита кога е празник, кога е делник, кога личният лекар е на работа, кога почива. И затова сега личните лекари (особено в София и големите градове) сключват договори с частни медицински центрове, които да поемат 24-часовата неотложна помощ по празници или когато са в отпуск. Точно затова идеята на “Пирогов” да предложи на личните

Варна отбелязва 142 години от Априлското въстание

http://www.moreto.net/novini.php?n=372850

Варна ще отбележи днес 142 години от избухването на Априлското въстание. От 11.00 ч. пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина ще бъде отслужена заупокойна молитва, а след това ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност пред паметта на загиналите участници във въстанието, научи Moreto.

Четирима саудитски военни загинаха при въоръжено нападение срещу КПП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825219

Четирима саудитски военни загинаха при въоръжено нападение срещу КППЧетирима души от саудитските служби за сигурност бяха убити вчера при въоръжено нападение срещу контролен пункт в югозападната провинция Асир, предадоха осведомителните агенции. Според съобщение на вътрешното министерство, цитирано от Саудитската агенция по печата, трима от войниците загинали на място, а четвъртият починал от раните си в болница.

Фондация "Отворено общество" закрива представителството си в Будапеща

http://nakratko.bg/category/25/158181/


Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ще закрие представителството си в Будапеща и ще премести в Берлин офиса за своите дейности в Източна Европа, съобщи австрийският вестник "Пресе".

14 човека са ранени в катастрофи през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6825216

14 човека са ранени в катастрофи през изминалото денонощие
Четиринайсет човека са били ранени в 13 катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. На територията на столицата са били регистрирани 67 леки и 1 тежко пътнотранспортни произшествия; един човек е бил

Менюто при полетите на властта е за 48 000 лв.

https://frognews.bg/laif-stail/hrana-vino/meniuto-pri-poletite-vlastta-48-000.html

48 000 лв. е прогнозната цена на менюто на властта, докато лети. Това става ясно от обществена поръчка на ”Авиоотряд 28”. Офертите за катъринга за полетите на властта за година трябва да бъдат представени до 25 април и ще бъдат отворени на следващия ден.

Менюто при полетите на властта е за 48 000 лв.

https://frognews.bg/novini/meniuto-pri-poletite-vlastta-48-000.html

48 000 лв. е прогнозната цена на менюто на властта, докато лети. Това става ясно от обществена поръчка на ”Авиоотряд 28”. Офертите за катъринга за полетите на властта за година трябва да бъдат представени до 25 април и ще бъдат отворени на следващия ден.

От последните минути! Жена падна от третия етаж и загина

http://regiona.bg/%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d1%83%d1%82%d0%b8-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%82%d1%80%d0%b5/

87-годишна бургазлийка загина след мистериозно падане от третия етаж на жилищна сграда на ул.“Апостол Карамитев“ – в центъра на Бургас.

Инцидентът е станал преди 30-ина минути. Според съседи не става въпрос за самоубийство, а нещастен случай, тъй като те са видели малко по-рано тази сутрин пенсионерката да се опитва да изчисти прозорците на апартамента си, съобщава флагман.бг.

Най-вероятно на възрастната жена ѝ е прилошало и е паднала от третия етаж. Издъхнала е на място. Трупът все още е на ул.“Апостол Карамитев“, а отсечката е отцепена от полиция.

Материалът От последните минути! Жена падна от третия етаж и загина е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Жена загина в голям пожар в Лондон

https://offnews.bg//sviat/zhena-zagina-v-goliam-pozhar-v-london-679058.html

Жена загина при голям пожар в Лондон, предаде Би Би Си.

Пламъците избухнали в сграда в Североизточен Лондон към 2:15 ч. през нощта.

12 души са успели да избягат от сградата, преди пожарникарите да бъдат извикани на мястото.

Когато екипът пристигнал, два етажа и покрива на триетажния блок били в пламъци.

Парамедици се опитали да помогнат на жената на място, но тя починала.

Повече от 70 пожарникари и полицаи са били изпратени, за да овладеят пожара. Малко преди 5 ч. сутринта бе съобщено, че ситуацията е овладяна.

В сградата се помещават два дома за грижа за възрастни хора с умствена изостаналост.

Започват преговорите за изхода от кризата в Сирия

http://nakratko.bg/category/25/158179/


В Москва започват разговорите за изхода от кризата в Сирия. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура ще обсъди с руския външен министър Сергей Лавров шансовете за политически изход от кризата.

Три села във варненско без ток

http://nakratko.bg/category/58/158180/


На 20.04.2018 г. от 09:00 часа до 14:00 часа, поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Левски, с. Изгрев, с. Калиманци.

95% от хората дишат мръсен въздух

https://dnes.dir.bg/svyat/95-ot-horata-dishat-mrasen-vazduh

Мръсният въздух е четвъртата причина за смъртните случаи по света

МВР - Варна стъпва в малките населени места

http://www.moreto.net/novini.php?n=372837

В изпълнение на план за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, ръководството на ОД на МВР във Варна въведе организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта, съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.

Петкова: За 2017 г. НЕК ще реализира положителен резултат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825210

Петкова: За 2017 г. НЕК ще реализира положителен резултатС колегите от областта на екологията наистина се движим в пакет в рамките на ЕС, ние сме взаимно свързани. Това е нормално и логично. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ. "Хората трябва да знаят, че миналата година ЕК прие по-високи изисквания към производителите на електрическа енергия, които работят на въглища.

Евакуират центъра на Берлин заради 500-килограмова бомба

http://www.mediapool.bg/evakuirat-tsentara-na-berlin-zaradi-500-kilogramova-bomba-news278173.html

Голяма част от центъра на Берлин, включително главната ж.п. гара, ще бъде евакуирана тази сутрин заради 500-килограмова бомба от Втората световна война, открита при строителни работи. Освен че над 10 хиляди човека ще трябва да напуснат застрашената зона с радиус 800 м, за да могат сапьори да обезвредят опасната находка, се очаква се в столицата да настъпи транспортен хаос. Влаковете няма да спират на гара "Берил Хауптбанхоф" след 10 ч. сутринта, а между 11:30 и 13 ч. ж.п. трафикът ще бъде спрян. Не се предвижда промяна в разписанието на самолетните полети, но транспортът до летището ще бъде също затруднен. Предвижда самото обезвреждане на бомбата да започне в 11:30 ч. местно време.

Русенската екоинспекция установи тревожно замърсяване на Дунав

http://www.cross.bg/raiiona-zamursyavane-neft-1572974.html

/КРОСС/ Тревожно замърсяване на река Дунав с остатъчни нефтопродукти е констатирала екоинспекцията в Русе. Експертите са извършили оглед на място, като са взели проби от водата и са разпоредили фирмите в района да го почистят. Силна зловонна миризма на нефт посреща отдалеч всеки, които е решил да се разходи в района. Отблизо гледката е такава – цветните петна плуват по повърхността на реката, а по брега изобилства от пластмасови бутилки, всевъзможни боклуци и особена мазна субстанция. Работещите в района разказват, че проблемът е от години. „Сигурно е от една година, че и повече, но сега се задържа много”, посочи Бейнур Ахмедов. Замърсяването е в района на промишлената зона, където има няколко фирми за съхранение и преработка на нефт и нефтопродукти. Хората подозират, че вината е тяхна.

95% от хората на планетата дишат мръсен въздух (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825212

95% от хората на планетата дишат мръсен въздух (Видео)Няма хора на планетата, които да не дишат мръсен въздух. Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух, сочи проучване на организацията Health Effects Institute (HEI). Най-засегнати са бедните нации, предаде NOVA.  Според доклада, цитиран от влиятелното издание Forbes, продължителното излагане на замърсен въздух е причинило

Изтича ултиматумът на служителите от НАП

https://offnews.bg//ikonomika/izticha-ultimatumat-na-sluzhitelite-ot-nap-679057.html

Днес изтича срокът, който служителите от „Оперативни проверки” на НАП поставиха като ултиматум на ръководството, за да започнат преговори по структурни промени в агенцията.

В края на миналата седмица стана ясно, че изпълнителният директор е решил да закрие отдела. Така от 1 май без работа остават около 300 души.

Закриването на дирекцията идва след като служители от нея бяха арестувани за искане на подкупи. Данъчните излязоха на протест с настояване да не бъдат превръщани в изкупителни жертви.

Междувременно от НАП обявиха конкурс за 217 инспектори. За тях може да кандидатстват и уволнените.

Радев: Цветанов има проблем с образованието, трудно осмисля прочетеното

http://clubz.bg/66894-radev_cvetanov_ima_problem_s_obrazovanieto_trudno_osmislq_prochetenoto

Поредната порция пререкания по линията президент - заместник-председател на ГЕРБ дойде този път от Монтана, където Румен Радев днес е на посещение. Държавният глава коментира изявите на Цветан Цветанов от сутрешните блокове, където последният отново настоя на тезата си, че президентската институция гледала на Изток, а не на Запад. 

Формалният повод стана вчерашният Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), който заседава на "Дондуков" 2. Цветанов обвини президентската институция, че в предварително изготвеното от експертите на Радев становище-чернова се подчертава, че "създадената ad hoc коалиция" между трите страни, която нанесе удари в Сирия "без резолюция на ООН", създава напрежение в региона. Тезата на Цветанов е, че тази позиция се разминава драстично с тази на страните от ЕС и НАТО, които подкрепиха действията на трите държави срещу Асад заради използването на химическо оръжие. Зам.-председателят на ГЕРБ директно обвини Радев, че е формулирал курс към излизане от ЕС и НАТО.

"Не случайно настоявам за по-добро образование. Явно господин Цветанов по-трудно осмисля това, което чете, но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават", отвърна днес задочно и не без известна ирония Радев от Монтана. 

И подчерта, че не търсел конфликт, а сътрудничество в името на добруването на България. По отношение на проекторешението от заседанието на КСНС допълни, че "винаги предлага проект, който да съдържа основната теза".

"Ако някой има някакви притеснения, да ги сподели - ще ги приемем. Ако някой има някакви други притеснения, да ги сподели - ще ги приемем", каза държавният глава и отново посочи, че не вижда нищо нередно в посочената декларация за Сирия.

"Не е достатъчно само да рецитираш "това е нашият евроатлантически път", но да бъдеш лоялен към тези съюзници. Може да предлагаш национален план за повишаване на разходите за достигане до 2% от БВП (какъвто е ангажиментът ни към НАТО до 2024 г., б.р.) – министър Каракачанов го внесе в началото на тази година – и в същото време правителството на господин Цветанов да приема – само предния ден - средносрочна бюджетна прогноза, която рязко се отличава от този план и там за 2019-а има 130 милиона по-малко, за 2020-а 280 милиона, за 2021-а – 250. Ако тук се заблуждаваме, нека не заблуждаваме нашите съюзници", хвърли ръкавицата Радев по отношение на ангажимента ни към евроатлантическите партньори за модернизация на армията.

Цветанов атакува и предизборната кампания на Румен Радев - въпреки че от нея мина близо година и половина. Поводът - думи на държавния глава отпреди няколко дни, че държавата се управлява на тъмно. Според зам.-председателя на ГЕРБ "спонсори" на кампанията на Радев били хора, които са на социални помощи и призова за "разследване". 

"Моята предизборна кампания отдавна е осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече господин Цветанов", намекна в отговор Радев.

Но не посочи от какво точно трябва да се притеснява заместникът на Бойко Борисов в партията.

Доклад: 95% от хората на планетата дишат мръсен въздух

http://nakratko.bg/category/25/158177/


Няма хора на планетата, които да не дишат мръсен въздух. Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух, сочи проучване на организацията Health Effects Institute (HEI). Най-засегнати са бедните нации.

Взрив подпали петролна рафинерия в САЩ

http://www.mediapool.bg/vzriv-podpali-petrolna-rafineriya-v-sasht-news278172.html

Взрив причини пожар в една от най-големите петролни рафинерии в САЩ. Експлозията е станала в рафинерия на компанията "Валеро Енерджи" в Тексас сити. Части от нея са в пламъци, като пожарникари продължават да се борят с огнената стихия. Не се съобщава за пострадали пре инцидента. Петролната рафинерия произвежда по 225 000 барела на ден и е една от най-големите в САЩ.

Над 90% от световното население диша мръсен въздух

http://www.mediapool.bg/nad-90-ot-svetovnoto-naselenie-disha-mrasen-vazduh-news278171.html

Няма хора на планетата, които да не дишат мръсен въздух, съобщава Нова тв.. Повече от 95% от населението на света диша нездравословен въздух, сочи проучване на организацията Health Effects Institute (HEI). Най-засегнати са бедните нации.  Според доклада, цитиран от влиятелното издание Forbes, продължителното излагане на замърсен въздух е причинило смъртта на близо 6 милиона души по света през 2016-а година. Голяма част са починали от удар, инфаркт, рак на белите дробове.  Мръсният въздух е четвъртата причина за смъртните случаи по света, плътно следвайки пушенето, високото кръвно, добавя Нова тв.

Със засаждане на цветна леха и рисунки върху асфалт варненски малчугани отбелязват Световния ден на Земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372849

Днес, 20 април, от 10.30 ч, децата от Детска градина „Малкият принц” Варна и служители от в Басейнова дирекция „Черноморски район“ ще посадят цветна леха и ще рисуват на асфалт. Поводът е отбелязването на Световния ден на Земята, научи Moreto.

Без уиски и ядки в самолета на властта

http://www.cross.bg/vida-oriz-vlastta-1572973.html

/КРОСС/ 48 000 лв. ще струва менюто на властта, докато лети. Това става ясно от обществена поръчка на Авиоотряд 28, обявена в четвъртък. То включва телешки медальони с ориз и гъбен сос, пилешки жулиени със зеленчуци на пара, бяла риба със сотирани картофи и свински карета с картофено пюре. Ще има и английска и континентална закуска, предястията са тиквички с ориз, броколи със синьо сирене и зеленчукова лазаня. Салата от зеле и моркови, шопска, редена, гръцка и зелена с краставици и репички също са включени. Колбасите трябва да са направени по “Стара планина”, сиренето по БДС, а маслото да е с минимум 82% масленост. Изпълнителят е задължен да осигурява денонощна доставка. Освен безалкохолни и вода на борда ще бъдат сервирани и български чай, бира и вина, но няма уиски и ядки. За десерт са предвидени паста с боровинки или “Парфе”, “Гараш”, “Сахер” или чийзкейк. Ще се сервират и 8 вида сандвичи и 11 вида плата за един, двама или деветима пътници.

УПФ постигат почти три пъти по-висока от минималната доходност до 31 март

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/upf-postigat-pochti-tri-pyti-po-visoka-ot-minimalnata-dohodnost-do-31-mart-259648/

Определената минимална доходност се покрива от всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване

Евакуация в центъра на Берлин заради бомба

http://nakratko.bg/category/25/158176/


Голяма част от центъра на Берлин, включително главната ж.п. гара, ще бъде евакуирана тази сутрин заради 500-килограмова бомба от Втората световна война, открита при строителни работи.

3 купи и 8 медала спечели модерен балет „Тиерра“ на национален конкурс

http://www.barometar.net/90824/

12 състезатели от школата по модерен балет „Тиерра“ в Девня се завърнаха с индивидуални и колективни награди от националния конкурс „Дъга от таланти“, който се проведе в Пловдив. Над 2000 танцьори от цялата страна взеха участие в атрактивната надпревара, организирана от Българската федерация по спортни танци, като децата бяха оценявани от чуждестранно жури, съобщи тяхната […]

Австрийски вестник: Фондацията на Джордж Сорос напуска Унгария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825206

Австрийски вестник: Фондацията на Джордж Сорос напуска УнгарияФондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ще закрие своето представителство в Будапеща и ще премести в Берлин офиса за дейностите си в Източна Европа. Това съобщи вчера австрийският вестник "Пресе", цитиран от Ройтерс. Унгарският новинарски сайт 444.hu писа, че да 31 август будапещенският офис на "Отворено общество" ще бъде закрит и преместен

"Отворено общество" напуска Унгария

http://www.mediapool.bg/otvoreno-obshtestvo-napuska-ungariya-news278170.html

Фондация "Отворено общество" закрива офиса си в унгарската столица Будапеща и премества централата на операциите си за Източна Европа в Берлин, съобщи австрийският в."Ди Пресе", цитиран от "Дневник". Изданието се позовава на президента на фондацията Патрик Гаспард. Новинарският сайт 444.hu твърди, че офисът в Будапеща на основаната от Джордж Сорос фондация, затваря врати до 31 август и временно се мести във Виена преди прехвърлянето в Берлин. За "Отворено общество" в будапещенския офис работят около 100 души и 60% от тях са унгарци. От Централноевропейския университет, на който Сорос е основен спонсор, също са заявявали, че скоро ще отворят свой кампус в австрийската столица, но държат да се запази дейността на висшето училище в Будапеща. "Отворено общество" действа в Унгария от 1984 г. и до днес около 2100 унгарци са учили с нейни стипендии само в Централноевропейския университет. Фондацията предлагаше във времената на преход от комунизъм към демократично общество възможности на много унгарци да пътуват и учат в чужбина. Сред тях бе и премиерът Виктор Орбан (на снимката), който поведе яростна битка срещу Сорос. През януари партията на Орбан - "Фидес", внесе проект за закони под името "Стоп Сорос!", които рязко да затруднят дейността на неправителствения сектор. Сега депутатите на Орбан нямат проблем да одобрят промените, с които се налага 25% данък върху чуждестранните дарения на организации, които са нападани от премиера, че защитавали идването на имигранти в Европа. Дейността им трябва да бъде одобрена от вътрешния министър, който може да им откаже разрешение, ако прецени, че е застрашена националната сигурност. Преценката ще се основава на проверка, възложена на спецслужбите, дали откриват в тези организации "рискови фактори", което означава, че дейността им ще зависи от тези служби. Който продължи дейност без подобно разрешение, ще изгуби данъчната си регистрация, а това практически блокира работата на всяка неправителствена организация. След изборите Антал Роган, началник на кабинета на Орбан, заяви, че проектът от януари трябва да бъде разширен като обхват. Продължават и атаките срещу Централноевропейския университет, като седмичник, близък до управляващите, публикува неотдавна списък с 200 имена на "наемниците на Сорос", сред които са и почти всички преподаватели в университета, включително чужденци. Опасявайки се за безопасността им, управата на университета скри подробностите за служителите си от официалния си сайт.

Нови правила гарантират качеството на храните

http://nakratko.bg/category/25/158175/


Нови правила, гарантиращи, че само висококачествени органични храни се продават в ЕС и подкрепящи органичното производство, бяха приети от Европейския парламент.

САЩ отделят близо 1 милиард долара за разработката на хиперзвукова крилата ракета

http://nakratko.bg/category/25/158174/


Американските военновъздушни сили ще отделят близо 1 милиард долара за разработката на хиперзвукова крилата ракета, съобщава изданието Defense News, цитирано от ТАСС и БНР.

Д-р Янко Станев: Ако изчезне марката СДС се заличава и белята и беладжията

http://www.barometar.net/90822/

След скандалното заседание на Националния съвет на СДС на 17 април, за всички седесари думата сценарист е равна на предател. Това обобщи председателят на СДС-Варна д-р Янко Станев. В предаването „Зала пленарна” в ефира на Дарик радио той обоснова фундаменталната роля на синята партия за европейската ориентация на България в миналото и днес и представи […]

Гори голяма петролна рафинерия в Тексас

https://frognews.bg/novini/gori-goliama-petrolna-rafineriia-teksas.html

Взрив причини пожар в една от най-големите петролни рафинерии в САЩ. Експлозията е станала в рафинерия на компанията ”Валеро Енерджи” в Тексас сити. Части от нея са в пламъци, като пожарникари продължават да се борят с огнената стихия.

Извъндредно! Задържаха петима българи на Кулата

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d1%8a%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80/

Петима българи са задържани на граничния пункт Промахон за нелегален внос в Гърция на акцизни стоки. Масово се проверяват автомобилите, идващи от България, независимо от тяхната регистрация.

Проверките на граничния пункт Промахон са засилени, а арестите на нарушителите са ежедневно. Непосредствено след граничния пункт се извършват проверки на влизащите от България автомобили. Екипите проверяват за нелегален внос на акцизни стоки. Само в рамките на няколко часа бяха задържани петима български граждани ,които направиха опит да внесат в Гърция над допустимото количество акцизни стоки.

Полицията съобщава за задържан българин с 640 пакета цигари и 20 литра алкохол. Още четирима нарушители са с обвинение за нелегален внос на алкохол, цигари и бензин в туби, съобщава бнр.бг.

Проверките се извършват не само на автомобили с българска регистрация, а на влизащите от България пътници, независимо от регистрацията на автомобила. Арестуват се и гръцки граждани, които са нарушили закона.

Засилени са проверките на всички гранични пунктове с България, защото поради високата цена на стоките в Гърция, много от пътуващите правят опит да внесат от България акцизни стоки.

При извършване на нарушения се конфискува и автомобила, превозващ нелегалната стока. Сн. илюстративна

Материалът Извъндредно! Задържаха петима българи на Кулата е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Евакуират част от центъра на Берлин заради намерена бомба от войната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825209

Евакуират част от центъра на Берлин заради намерена бомба от войнатаГоляма част от центъра на Берлин, включително главната ж.п. гара, ще бъде евакуирана тази сутрин заради 500-килограмова бомба от Втората световна война, открита при строителни работи, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Освен че над 10 хиляди човека ще трябва да напуснат застрашената зона с радиус 800 м,

Белият дом: За да подобрим отношенията с Русия, трябва да се решат много проблеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825200

Белият дом: За да подобрим отношенията с Русия, трябва да се решат много проблемиСъветникът по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън заяви пред посланика на Русия, че подобряването на отношенията между двете страни зависи от отстраняването на безпокойството на Вашингтон заради руската намеса в изборите, химическата атака във Великобритания, както и от ситуацията в Украйна и Сирия.

Мъж застреля двама помощник-шерифи и себе си

https://www.actualno.com/america/myj-zastrelja-dvama-pomoshtnik-sherifi-i-sebe-si-news_670638.html

Двама помощник-шерифи бяха застреляни в четвъртък в американския град Трентън (щата Флорида), съобщи управлението на шерифа на окръг Холмс, предаде БГНЕС. Двамата са вечеряли в ресторант, когато нападателят ги прострелял през прозореца. Засега не се съобщава самоличността на атакуващия, който бил открит мъртъв. Gilchrist county Sheriff's Department (Florida) lost two Deputies today. They were gunned down while eating their lunch at a local restaurant in Trenton, Fl. https://t.co/jTIpDG9b9

Няма да бъдат издавани присъди по делото за смъртта на Принс

http://www.cross.bg/prins-deloto-shylenburg-1572972.html

/КРОСС/ Няма да бъдат издавани присъди по делото за смъртта на поп звездата Принс през 2016 г., съобщиха американските власти. 57-годишният музикант почина от свръхдоза от болкоуспокоителното фентанил. В Съединените щати лекарството е достъпно само с рецепта, но то често се продава незаконно. Следователите открили подобни хапчета в имението на Принс в Минеаполис. Те са на мнение, че изпълнителят не е бил наясно какви медикаменти приема. Обвиненият срещу лекаря Майкъл Шуленбърг бяха свалени. Смяташе се, че той незаконно е предписал болкоуспокоителни на Принс. Шуленбърг се съгласи да заплати глоба в размер на 30 хил. долара.

От кой град е този въздух (Видео)

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/04/19/3166095_ot_koi_grad_e_tozi_vuzduh_video/?ref=rss

<br /><br />От кой град е този въздух? Това е въпросът, който задава на минувачите в Лондон инсталацията Pollution Pods - шест полусферични камери с човешки размер, всяка от които носи специфичния аромат на световен мегаполис в конкретния час. С помощта на метеоролози, химици, инженери и най-вече - парфюмеристи художникът Майкъл Плински пресъздава точното съотношение на миризмите в Пекин, Ню Делхи, Сао Паулу, Лондон, и ги сравнява с въздуха край езеро в Норвегия.‘Pollution Pods’...

Хората с увреждания искат да спрат измамите с ТЕЛК, заяви зам.-министър

https://frognews.bg/novini/obedinihme-horata-uvrejdaniia-okolo-tova-sprat-izmamite-telk-zaiavi-zam-ministar.html

Вчера в Министерски съвет проведохме поредната среща с представители на хората с увреждания. Обединихме се около това да се спрат измамите с ТЕЛК-овите решения. Системата на ТЕЛК има тежка болест наречена корупция. Нека има единен контрол.

Изборите в Турция няма да са честни, смятат във Вашингтон

http://nakratko.bg/category/25/158172/


Съединените щати изразиха съмнения относно способността на Турция да направи честни избори по време на действащото извънредно положение. Това заяви на брифинг говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, предаде Ройтерс.

Евакуация в центъра на Берлин заради намерена 500 килограмова бомба от войната

http://www.cross.bg/gara-bomba-berlin-1572978.html

/КРОСС/ Голяма част от центъра на Берлин, включително главната ж.п. гара, ще бъде евакуирана тази сутрин заради 500-килограмова бомба от Втората световна война, открита при строителни работи,съобщава германската телевизия nTV. Освен че над 10 хиляди човека ще трябва да напуснат застрашената зона с радиус 800 м, за да могат сапьори да обезвредят опасната находка, се очаква се в столицата да настъпи транспортен хаос. Влаковете няма да спират на гара "Берил Хауптбанхоф" след 10 ч. сутринта, а между 11:30 и 13 ч. ж.п. трафикът ще бъде спрян. Не се предвижда промяна в разписанието на самолетните полети, но транспортът до летището ще бъде също затруднен. Предвижда самото обезвреждане на бомбата да започне в 11:30 ч. местно време.

Депутати от Европа призоваха САЩ да подкрепят споразумението за иранската ядрена програма

http://nakratko.bg/category/25/158171/


Около 500 германски, британски и френски депутати призоваха в писмо колегите си от Съединените щати да подкрепят споразумението за ограничаване на иранската ядрена програма, в момент когато американският президент Доналд Тръмп заплашва, че Вашингтон ще се оттегли от него, предаде Франс прес.

Парламентът одобри създаването на туристическа полиция

https://www.actualno.com/business/parlamentyt-odobri-syzdavaneto-na-turisticheska-policija-news_670619.html

Парламентът одобри създаването на туристическа полиция. Това стана вчера след приемането на второ четене на промени в Закона за туризма, внесени от Министерския съвет. За подобна възможност министърът на туризма заговори още от миналата година. Новото контролно звено ще проверява лица, извършващи туристически услуги, както и туристически обекти, хотели, плажове, заведения и т.н., пише вестник "Сега".  Според закона досега контролът на предоставяните туристически услуги се осъ

След 1 май “Пирогов” заменя джипита в уикенда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825017

След 1 май “Пирогов” заменя джипита в уикенда Лекарите ще сключват договор с института “Пирогов” има готовност от 1 май да предложи на личните лекари в София да поеме 24-часовата им неотложна помощ (разположение). Това ще стане чрез сключване на договори с обновения, разширен и модернизиран медицински център към университетската болница за спешна медицина, съобщиха от лечебното заведение.

Германия: Банките да намалят рисковете

https://dnes.dir.bg/ikonomika/germaniya-bankite-da-namalyat-riskovete

Шолц отхвърли призивите за незабавно въвеждане на система за застраховане на депозитите

Евакуират част от Берлин заради бомба от Втората световна война

https://petel.bg/Evakuirat-chast-ot-Berlin-zaradi-bomba-ot-Vtorata-svetovna-voyna__260926

Районът около централната жп гара в германската столица Берлин ще бъде евакуиран днес за обезвреждане на неексплодирала бомба от Вторат...

Преди минути Павлова издаде важна новина какво ще се случи на 16 май вечрта в София

https://petel.bg/Predi-minuti-Pavlova-izdade-vazhna-novina-kakvo-shhe-se-sluchi-na-16-may-vechrta-v-Sofiya-__260928

Снимка Булфото Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова говори от парламентарната трибуна в Народното...

Изписаха 13-годишно момче, пострадало при катастрофата на "Тракия"

https://petel.bg/Izpisaha-13-godishno-momche--postradalo-pri-katastrofata-na-Trakiya__260930

Момче на 13 години, пострадало при тежката катастрофа с автобус на магистрала "Тракия", е изписано от "Пирогов", съобщава "Канал 3". След и...

Важно изявление: Светът може да спи спокойно след тези думи на Лавров за Тръмп и Путин

https://petel.bg/Vazhno-izyavlenie--Svetat-mozhe-da-spi-spokoyno-sled-tezi-dumi-na-Lavrov-za-Tramp-i-Putin__260933

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин на посещение в САЩ. В телефонен разговор Тръмp му е казал, че ще с...

Руснакът, който укри данъци за 24 млн. рубли, ще остане зад решетки във Варна за 40 дни

https://petel.bg/Rusnakat--koyto-ukri-danatsi-za-24-mln--rubli--shhe-ostane-zad-reshetki-vav-Varna-za-40-dni-__260932

Варненският окръжен съд е уважил искането на Окръжната прокуратура във Варна и е задържал за срок до 40 дни руския гражданин Юрий В. В срок...

Жена почина в центъра на врачанско село заради закъсняла линейка

https://petel.bg/ZHena-pochina-v-tsentara-na-vrachansko-selo-zaradi-zakasnyala-lineyka__260935

Снимка Булфото Страшна трагедия е станала миналата вечер във врачанското село Хайредин, съобщи BulNews.bg. Жена е припаднала в центъра и сви...

Радев с ответен удар: Цветанов трудно осмисля това, което чете, той трябва да се притеснява от миналото си!

https://petel.bg/Radev-s-otveten-udar--TSvetanov-trudno-osmislya-tova--koeto-chete--toy-tryabva-da-se-pritesnyava-ot-minaloto-si-__260937

Снимка Булфото Моята предизборна кампания отдавна е осветлена. И всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се...

"Годсмак" пусна титулната When Legends Rise

http://clubz.bg/66893-godsmak_pusna_titulnata_when_legends_rise

"Годсмак" реализираха заглавната песен за бъдещия си албум When Legends Rise. Парчето следва първия сингъл Bulletproof, припомня zrockradio.bg.

 

 

По-мелодичният звук в новия албум на "Годсмак" не би трябвало да бъде изненада за феновете. Миналата година Съли Ерна каза, че музиката щe има “по-комерсиален аспект”. И добави:

"Има някои неща, които определено ще се харесат на основната фен база на групата. Но чувствахме също така и че е време да се развием и да вкараме нови неща.”

Ерна наскоро сподели, че имено писането на заглавната песен е дефинирало албума:

"Беше ми трудно да открия съдържание, което да пасне на новата посока, в която да пиша, но когато написах Legends, това се превърна в тема, която минава през целия албум.”

Той добавя: "Музиката в албума е отражение на мястото, където се намираме в нашия живот."

"Годсмак" ще пуснат албума When Legends Rise на 27-ми април.

"Годсмак" пуснаха титулната When Legends Rise

http://clubz.bg/66893-godsmak_pusnaha_titulnata_when_legends_rise

"Годсмак" реализираха заглавната песен за бъдещия си албум When Legends Rise. Парчето следва първия сингъл Bulletproof, припомня zrockradio.bg.

По-мелодичният звук в новия албум на "Годсмак" не би трябвало да бъде изненада за феновете. Миналата година Съли Ерна каза, че музиката щe има “по-комерсиален аспект”. И добави:

"Има някои неща, които определено ще се харесат на основната фен база на групата. Но чувствахме също така и че е време да се развием и да вкараме нови неща.”

Ерна наскоро сподели, че имено писането на заглавната песен е дефинирало албума:

"Беше ми трудно да открия съдържание, което да пасне на новата посока, в която да пиша, но когато написах Legends, това се превърна в тема, която минава през целия албум.”

Той добавя: "Музиката в албума е отражение на мястото, където се намираме в нашия живот."

"Годсмак" ще пуснат албума When Legends Rise на 27-ми април.

Днес изтича ултиматумът на служителите от НАП

http://nakratko.bg/category/58/158170/


нес изтича срокът, който служителите от „Оперативни проверки” на НАП поставиха като ултиматум на ръководството, за да започнат преговори по структурни промени в агенцията.

Тревожно замърсяване на река Дунав с остатъчни нефтопродукти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825204

Тревожно замърсяване на река Дунав с остатъчни нефтопродуктиТревожно замърсяване на река Дунав с остатъчни нефтопродукти е констатирала екоинспекцията в Русе. Експертите са извършили оглед на място, като са взели проби от водата и са разпоредили фирмите в района да го почистят, предаде Би Ти Ви. Силна зловонна миризма на нефт посреща отдалеч всеки, които е решил да се разходи в района.

Близо милион българи имат здравословни проблеми

https://frognews.bg/novini/blizo-milion-balgari-imat-zdravoslovni-problemi.html

Около 16 процента от трудоспособното население у нас над 16-годишна възраст /малко над 6 млн. души/, или близо 960 хиляди българи, са имали здравословни проблеми, които са оказвали определен дискомфорт върху ежедневния им живот и бита им, показват данни от изследване на Евростат.

Прокуратурата решава да остане ли кметицата на Младост постоянно в ареста

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-reshava-da-ostane-li-kmetitcata-na-mladost-postoianno-v-679055.html

Очаква се днес прокуратурата да поиска постоянния арест на кмета на район "Младост" в София Десислава Иванчева.

Тя бе задържана при 10-часова зрелищна акция в центъра на София на 17 април и днес изтича срокът за 72-часовото ѝ задържане.

Срещу Иванчева е повдигнато обвинение за приемане на подкуп в особено големи размери. Законът предвижда 10 до 30 години затвор, ако тя бъде осъдена.

При акцията в автомобила на кметицата бяха открити 70 хил. евро.

През цялото време - в продължение на часове - Иванчева стоя с белезници пред Спортната палата.

Късно през нощта тя заяви, че задържането ѝ е клопка, а парите са подхвърлени в колата.

При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост".

Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.

142 години от избухването на Априлското въстание

http://www.moreto.net/novini.php?n=372848

На тази дата през 1876 г. избухва Априлското въстание - масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. То избухва на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен пик на българското националноосвободително движение.

Близо 1 млн. българи имат здравословни проблеми, които им създават дискомфорт

http://www.cross.bg/problemi-zdravoslovni-bulgari-1572971.html

/КРОСС/ Близо 1 милион българи имат здравословни проблеми, които им създават дискомфорт в ежедневието и бита им. Това показват данните на европейската статистика. Около 16% от трудоспособното население у нас над 16-годишна възраст живее с такива здравословни проблеми или е имало такива. По този показател сме на нивото на останалите страни от Европейския съюз, където хората с умерени и временни затруднения са 17 на сто. Анализът не отчита колко от европейците са били регистрирани като хора с трайни увреждания и колко от тях са изпитвали само временни трудности в бита си поради здравословни проблеми. Около 12,5 на сто от сънародниците ни над 16 години, или близо 750 хиляди българи, са имали умерени затруднения и дискомфорт при личните грижи и битовите си дейности. Други близо 5%, или около 300 хиляди българи, са имали тежки затруднения поради здравословни проблеми при ежедневните си битови дейности. По данни на НОИ общият брой на отпуснатите инвалидни пенсии у нас е над 450 хиляди.

Демагогия или не - появяват се нови недоволни от Иванчева, поддръжниците ѝ оспорват

https://www.actualno.com/sofia/demagogija-ili-ne-pojavjavat-se-novi-nedovolni-ot-ivancheva-poddryjnicite-osporvat-news_670642.html

Има забавени преписки, но това не е престъпление. Забавянето се прави от г-жа Иванчева и екипа ѝ, за да се установят фактите около въпросните имоти и терени. За съжаление е сложно да се осъществи цялостно съдействие, необходимо за проучването. Това заяви пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов. Кърджилов говори, след като представители на двама инвеститори разказаха пред Нова телевизия за случаи на забавяне на реализация на инвестиционни проекти. Първият случай е на Елена Димитрова,

САЩ: Разочаровани сме, че новият президент на Куба не бе избран с гласовете на народа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825198

САЩ: Разочаровани сме, че новият президент на Куба не бе избран с гласовете на народаСъединените щати са разочаровани от това, че новият президент на Куба Мигел Диас-Канел не е избран с гласовете на кубинския народ, заяви снощи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от ДПА. По думите й прехвърлянето на властта на карибския остров е станало по недемократичен начин.

Дъжд и захлаждане днес

http://nakratko.bg/category/58/158169/


Днес на места ще превали дъжд, след обяд в югозападните райони - придружен с гръмотевици. До вечерта преваляванията ще спират, облачността над по-голямата част от страната ще намалее до ясно време.

Русия настоява за компенсации заради митата върху стоманата и алуминия въведени от САЩ

http://www.cross.bg/mitata-zaradi-nastoyava-1572970.html

/КРОСС/ Русия настоява за компенсации пред Световната търговска организация (СТО) заради митата върху стоманата и алуминия въведени от САЩ, предава радио Voice of America. След Китай, Европейския съюз и Индия, Русия е четвъртата страна, влиятелен член на СТО, която протестира срещу митата , като настоява, че мярката е протекционистка, като защитава вътрешното производство за сметка на вноса, което изисква компенсации за големите износители. Администрацията на президента Доналд Тръмп е отхвърлила тези мотиви, като заявява, че мярката е наложена заради националната сигурност. Не е ясно дали Москва ще оспори митата пред СТО официално, което налага преговори между засегнатите страни.

Земетресение бе усетено в Италия

https://www.actualno.com/europe/zemetresenie-be-useteno-v-italija-news_670635.html

Слабо земетресение с магнитуд 3,1 бе усетено в няколко селища в централната част на Италия и предизвика коментарите на очевидци в специализирания сайт на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът в 22:17 часа местно време (23:17 часа, българско време) в четвъртък с епицентър на 140 км северно от столицата Рим и на 52 км източно от Перуджа. Сравнително плиткият хипоцентър - на 8 км - направи сеизмичното събитие по-осезаемо на повърхността. Няма данни за щети, допълва БГНЕС.

Започват преговорите за изхода от кризата в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-krizata-izhoda-1572969.html

/КРОСС/ В Москва започват разговорите за изхода от кризата в Сирия. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура ще обсъди с руския външен министър Сергей Лавров шансовете за политически изход от кризата. Де Мистура е пристигнал в руската столица от Анкара, а след това ще посети Техеран и Брюксел. Междувременно стана ясно, че сирийският президент Башар Асад е върнал на Франция Ордена на почетния легион, получен още през 2001 г. от президента Жак Ширак. Причината е участието на Париж във въздушните удари над Сирия по-рано този месец.

В пресата днес

http://www.cross.bg/pishe-sega-stranitzite-1572977.html

/КРОСС/ "Пази ни армия без хора и техника", това е водещото заглавие на "Труд" след вчерашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Политиците решиха до юни Народното събрание да приеме плановете за превъоръжаване. През първите два месеца на годината е регистриран спад от 42 на сто на чуждестранните инвестиции, пише още на страниците на "Труд". Има отлив на компании, които искат да влагат дългосрочно в икономиката. Двойно по-малко са и вложенията в имоти, според данни на БНБ. "Прокуратурата в Маями има само имейли срещу Желяз Андреев", пише "Сега". Това става ясно от обвинителния акт, предоставен на вестника от прокуратурата в американския щат. Петимата българи са обвинени в Съединените щати за 6 сделки със Сирия и една с Китай. "Европа ще забрани двойния стандарт при храните", обещава от страниците на "24 часа" проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве. На 30 април в София ще има форум срещу двойния стандарт, на който ще трябва да се постигне съгласие между държавите-членки за приемане на европейско законодателство и европейски стандарти. Наблюдава се зачестяване на оплаквания от храносмилателния тракт, вследствие на прекаляване и честа злоупотреба с нерационална храна и алкохол, пише "Стандарт". Изводите са на лекари от Центъра за безкръвни операции в Пловдив

Днес изтича ултиматумът на служителите от НАП

http://www.cross.bg/dnes-izticha-yltimatymut-na-slyzhitelite-ot-nap-1572968.html

/КРОСС/ Днес изтича срокът, който служителите от „Оперативни проверки” на НАП поставиха като ултиматум на ръководството, за да започнат преговори по структурни промени в агенцията. В края на миналата седмица стана ясно, че изпълнителният директор е решил да закрие отдела. Така от 1 май без работа остават около 300 души. Закриването на дирекцията идва след като служители от нея бяха арестувани за искане на подкупи. Данъчните излязоха на протест с настояване да не бъдат превръщани в изкупителни жертви. Междувременно от НАП обявиха конкурс за 217 инспектори. За тях може да кандидатстват и уволнените.

Решават мярката на кметицата на "Младост

http://nakratko.bg/category/60/158168/


Ще остане ли кметицата на "Младост" в ареста? Това решават спецмагистратите в петък. Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров бяха задържани във вторник.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за кмета на „Младост” Десислава Иванчева

http://www.cross.bg/ivancheva-podkyp-golemi-1572967.html

/КРОСС/ Очаква се прокуратурата да поиска постоянния арест на районния кмет на „Младост”, която беше задържана при акция преди 3 дни. Днес изтича 72-часовото ѝ първоначално задържане. От 10 до 30 години затвор заплашват Десислава Иванчева. Обвинението към нея е за подкуп в особено големи размери. Заместничката ѝ и посредникът в сделката, са обвинени като нейни помагачи. Предприемачи, за които има данни, че са били обект на натиск, твърдят, че са потърпевши от корупционните практики в общината. Сигнали срещу Иванчева са подавали и големи строителни фирми, и по-дребни инвеститори. Арестът обаче дошъл, след като един от бизнесмените се съгласил да даде 70 хиляди евро за контролиран от службите подкуп. Защитниците на задържаните засега запазват мълчание.

Лиляна Павлова отчита европредседателството пред депутатите

https://offnews.bg//politika/liliana-pavlova-otchita-evropredsedatelstvoto-pred-deputatite-679054.html

Какви са резултатите от първата половина на българското председателство на Съвета на ЕС? Отговор на този въпрос се очаква да даде днес ресорният министър Лиляна Павлова пред Народното събрание.

Точката е първа в дневния ред на парламента. Тя бе внесена от партията ѝ ГЕРБ.

След отчета и въпросите на депутатите се очаква да започне парламентарният контрол, в който са включени въпроси на народни представители към вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министрите на околната среда - Нено Димов, на вътрешните работи - Валентин Радев и на труда и социалната политика - Бисер Петков.

Вътрешният министър ще трябва да отговаря за усвояването на евросредства за борба с нелегалната миграция и охраната на държавната граница, Нено Димов - за замърсяването на р. Стара река, протичаща през Старозагорска област. Социалният министър ще трябва да обясни защо е толкова нисък процентът на работещите, които минават през курсове за повишаване на квалификацията си.

Взрив в една от най-големите петролни рафинерии в САЩ (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825194

Взрив в една от най-големите петролни рафинерии в САЩ (Видео)Взрив в една от най-големите петролни рафинерии в Съединените щати. Експлозията е станала в рафинерия на компанията Валеро Енерджи в Тексас сити, предаде БНТ. Части от нея са в пламъци, като пожарникари продължават да се борят с огнената стихия. При инцидента няма пострадали, все още не е ясна причината за експлозията.

Преглед на печата - 20 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372847

Противоречията в Консултативния съвет за национална сигурност са сред водещите теми на петъчните вестници. "Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г. и продължаваме да следваме плана за достигане на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Музеят "Земята и хората" с изложба за "Ден на Земята

https://www.actualno.com/society/muzejat-zemjata-i-horata-s-izlojba-za-den-na-zemjata-news_670565.html

От 20 април Национален музей "Земята и хората" ще представи постерна изложба "Ден на Земята - 22 април". Денят на Земята – 22 април е международен ден за опазване на планетата. Основател на честването на Деня на Земята в САЩ и Канада е американският сенатор Гейлърд Нелсън през 1962 г. През 1990 г. Международен инициативен комитет с участие и на България, започва активна работа за прерастване честването на този ден в световна инициатива за за¬щита на природа

Облачно, температурите вървят надолу

https://frognews.bg/novini/oblachno-temperaturite-varviat-nadolu.html

Преди обяд в източните райони валежите ще спират и облачността временно ще се разкъса и намалее, но след обяд отново ще се увеличи.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване