Изискан коктейл и грандиозно модно шоу за екслузивното октриване на „THE FASHION LAB” в NOTOSGALLERIES в SOFIA RING MALL

http://www.cross.bg/notosgalleries-modata-dizaiineri-1573016.html

/КРОСС/ За пръв път магазинът notosgalleries се превръща в бляскав моден подиум, на който талантливи български дизайнери имат удоволствието да представят последните си колекции. „Fashion Lab" е първият по рода си иновативен проект на notosgalleries the art of fashion, който успя да обедини български дизайнери, медии, лоялни клиенти на магазина и специални гости под светлините на прожекторите на 19 април. Най-актуалните тенденции на български брандове по червения килим, приятна музика и бляскаво ревю, събраха на едно място едни от най-големите ценители на модата и красотата. На събитието бяха предвидени и тематични корнери за българските дизайнери, където всеки заинтересовен получи повече информация за творческата линия на самия бранд. Sofia Ring Mall предложи доза свежо пролетно настроение, потапяйки светския елит на София отблизо в изкуството на модата. notosgalleries се бяха погрижили да осигурят за своите вип-гости стена на славата, така и бе даден старт на модната вечер. Атрактивните модели на модна агенция „Визаж" представиха индивидуалните дизайнерски решения на българските брандове: Provocative, Pendari, CK Fashion Cveta Kuseva, Ambitsia, Meme more и Нов Български Университет. The Fashion Lab е място, където културата, образованието и талантът се съчетават в едно и предлагат изключителен опит в света на модата

Шефът на полицията в Раковски е поискал 20 хил. лв. подкуп

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/20/3166424_shefut_na_policiiata_v_rakovski_e_poiskal_20_hil_lv/?ref=rss


Задържаният вчера началник на полицейското управление в Раковски е поискал подкуп от 20 хил. лв. от контрабандист на акцизни стоки без бандерол, за да бъде прекратена преписка срещу него и да се унищожат материалите по делото. Това съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив, цитирани от "Фокус".<br /><br />Георги Илиев е задържан за срок от 72 часа, като е обвинен за подкуп чрез изнудване. Предстои наблюдаващият прокурор да реши дали да му бъде поискана постоянна мярка за...

ПЕС и Европейският парламент заедно срещу насилието във Филипините

https://frognews.bg/novini/pes-evropeiskiiat-parlament-zaedno-sreshtu-nasilieto-vav-filipinite.html

Партията на европейските социалисти (ПЕС) приветства решителната подкрепа на Европейския парламент срещу нарушаването на човешките права от властите във Филипините.

България е сред атрактивните страни в региона за автомобилните компании

http://econ.bg/Новини/България-е-сред-атрактивните-страни-в-региона-за-автомобилните-компании_l.a_i.760696_at.1.html

България е сред атрактивните места в Югоизточна Европа за производителите на автомобили, въпреки че в страната не се сглобяват коли. Въпреки това...

Учени идентифицираха неизвестен досега вид древни китове в Нова Зеландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825633

Учени идентифицираха неизвестен досега вид древни китове в Нова Зеландия Палеонтолози идентифицираха нов вид древни китове, които се срещали в морето край новозеландския бряг и са изчезнали от лицето на планетата, съобщи ЮПИ. Видът е получил научното название Toipahautea waitaki. Класифицирането му е базирано върху череп и кости, открити в богатата на фосили геоложка формация Кокоаму Грийнсанд на новозеландския Южен

Делото за 100 млн. долара срещу Армстронг приключи със споразумение за 5 млн.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/20/3166416_deloto_za_100_mln_dolara_sreshtu_armstrong_prikljuchi/?ref=rss


Бившата звезда на колоезденето Ланс Армстронг се споразумя да плати 5 милиона долара на американското правителство, за да сложи край на продължилото близо седем години съдебно дело, което можеше да му коства 100 милиона долара.<br /><br />Американецът, който в момента изтърпява доживотно наказание за употреба на допинг, беше обвинен в измама, благодарение на която е усвоил милиони долари под формата на спонсорски договори, докато се състезаваше за публично финансирания отбор на...

8 месеца затвор за футболен хулиган, хвърлил цигара и плюл по каската на полицаи

https://offnews.bg//temida/8-mesetca-zatvor-za-futbolen-huligan-hvarlil-tcigara-i-pliul-po-kaska-679103.html

На осем месеца затвор бе осъден футболен хулиган за арогантно поведение на полицаи по време на мач.

Инцидентът е от 2016 г., а присъдата е издал Софийският районен съд.

По време на вечното дерби на Националния стадион "Васил Левски" на 15 октомври същата година осъденият Симеон Йорданов  на висок глас призовавал към нарушаване на обществения ред, като крещял „Айде бе, вижте тия колко са малко! Ще ги пометем, ще ги смажем!“ и сочел с пръст полицейските служители Н., Х. и С. След това Йорданов се изплюл на визьора на каската на С. и хвърлил запалена цигара по полицейския служител Н., която го ударила по дясното рамо в близост до каската. В отговор на разпореждане да преустанови действията си, Йорданов отправил цинични реплики към полицейските служители, след което отново наплюл по визьора на каската С. Извършеното от Йорданов деяние по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост, като представлява престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

Решението на съда е той да бъде лишен от свобода за осем месеца, като изпълнението на наказанието е отложено с три години.

Меркел склонна да подкрепи Макрон за реформиране на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=372856

Германският канцлер Ангела Меркел сигнализира, че има желание да постигне компромис с Франция за реформиране на Европейския съюз, информират АП, АФП и "Политико". Меркел проведе разговори с френския лидер Еманюел Макрон в Берлин.

На Левски пак му се размина: Глобиха го само с 11 400 лева и още…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%ba-%d0%bc%d1%83-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d0%be/

Вечното дерби за Купата на България Левски – ЦСКА идната сряда ще се играе с публика на стадион „Васил Левски“.
Това стана ясно след решението на Дисциплинарната комисия към БФС във връзка с инцидента с бомбичка, хвърлена от сектора на „сините“ в последния мач между двата отбора, която нарани тежко полицайка, пише гонг бг..
Левски е наказан само за един мач, а не за три, каквато опция съществуваше, и стадион „Георги Аспарухов“ ще пустее без зрители само на домакинския мач на Левски срещу Верея през уикенда. Този двубой е в събота от 15 ч.
„Сините“ са глобени с 4000 лева по случая, а общата глоба за клуба е 11 400 лв.

 

Материалът На Левски пак му се размина: Глобиха го само с 11 400 лева и още… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Промени в движението в центъра на София заради строителството на метрото

http://www.cross.bg/tzentura-dvizhenieto-metroto-1573011.html

/КРОСС/Промени в движението в центъра на София заради строителството на метрото. От днес за повече от 2 месеца се въвеждат ограничения близо до Орлов мост, които ще засегнат и градския транспорт, съобщава bTV. До 28 май се забранява влизането на коли по двете пътни ленти на южното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в участъка между ул. „Мизия” и ул. „Шипка”.  Автобусната спирка на „Военна Академия” се премества след кръстовището с улица „Шипка”. 

Кметицата на ”Младост”: Ръцете ми не са светвали, има заговор срещу мен

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/kmetitsata-mladost-ratsete-svetvali.html

Кметът на ”Младост” Десислава Иванчева заяви преди заседанието на съда, на което ще бъде гледана мярката й за неотклонение, че нейните ръце и тези на заместничката й Биляна Петрова не са ”светвали”.

Кметицата на ”Младост”: Ръцете ми не са светвали

https://frognews.bg/novini/kmetitsata-mladost-ratsete-svetvali.html

Кметът на ”Младост” Десислава Иванчева заяви преди заседанието на съда, на което ще бъде гледана мярката й за неотклонение, че нейните ръце и тези на заместничката й Биляна Петрова не са ”светвали”.

Павлова: Цифровизацията в земеделието ще помогне да преодолеем предизвикатествата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825626

Павлова: Цифровизацията в земеделието ще помогне да преодолеем предизвикатестватаВярвам, че цифровизацията в земеделието ще ни помогне да преодолеем предизвикатествата, които имаме като климатични промени, дигитализацията и очакванията на гражданите и бизнеса. Това каза министърът на Българското председателството на Съвета на Европа Лиляна Павлова. Тя изрази надежда, че следващите усилия ще бъдат насочени към изграждането на

След ранената полицайка: Радев готов дербитата Левски- ЦСКА да са извън София

https://offnews.bg//obshtestvo/sled-ranenata-politcajka-radev-gotov-derbitata-levski-tcska-da-sa-iz-679094.html

Вътрешният министър Валентин Радев ще пости в болницата 24-годишната полицайка, която беше ранена от бомбичка по време на мача Левски-ЦСКА.

Това обяви той пред журналисти в Народното събрание, където беше, за да вземе участие в днешния парламентарен контрол. "Оттук отивам да видя момичето. Вчера при нея беше главният секретар. Жандармерията ме чака. Искаме да й дадем кураж", каза Радев и подчерта, че състоянието й е стабилизирано.

Той призна, че МВР все още не знае кой е хвърлил бомбичката. "Разпитваме всички, но още не можем да намерим кой я е хвърлил", обясни министърът и обясни, че се прави всичко възможно, а полицаите са мотивирани да намерят "този, който си е позволил да го направи". 

"Сега сигурно го е страх да си признае. Мъжко е да отиде и да каже, че е той и да обясни дали е очаквал или не да има полицаи зад стъклата", коментира Радев.

Министърът обясни, че МВР ще излезе с драстични мерки срещу футболното хулиганство. "Какво да направим - да изнесем дербитата извън столицата ли? Готов съм и на това", каза той.

Част от идеите за затягане на мерките за сигурност са да се сложат скенери на стадионите и да се проверяват личните карти на феновете. "Каквото ни предложат като мерки - ще се съгласим.Очевидно има нещо, което трябва да направим с пропускателния режим. Там охраняват други хора, ние сме външния периметър, ако нещо се случи", допълни Радев.

Той изтъкна и какви мерки са били взети досега - началният час на дербитата е бил променен, за да са дербитата са в светлата част на деня.

Министър Радев обясни, че раненото момиче е полицай от половин година. Съпругът й също работел в системата на МВР. "Не мога да мисля друго освен, че са отдадени на тази професия", коментира той.

Мярка "подписка" за бившия здравен министър Илко Семерджиев

http://nakratko.bg/category/60/158209/


Софийският градски съд (СГС) наложи мярка за неотклонение "подписка" срещу подсъдимия Илко Семерджиев, който е бивш служебен министър на здравеопазването.

Двете Кореи откриха червена телефонна линия между лидерите си

http://www.mediapool.bg/dvete-korei-otkriha-chervena-telefonna-liniya-mezhdu-liderite-si-news278191.html

Двете корейски държави откриха в петък червена телефонна линия между лидерите си, съобщиха от Сеул една седмица преди срещата на върха между президента на Южна Корея Мун Дже-ин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров, предаде Франс прес.   Телефонната линия свързва Синия дом - президентството в Сеул, със седалището в Пхенян на Държавния съвет, чийто председател е Ким.   Операторите вече са провели пробен телефонен разговор, продължил 4 минути и 19 секунди.

Синдикат спира от понеделник тока в Гърция в знак на протест срещу приватизацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825613

Синдикат спира от понеделник тока в Гърция в знак на протест срещу приватизациятаСъс спиране на тока в цялата страна смята да отговори синдикатът на енергетиците в Гърция, за да изрази протеста си срещу приватизацията на електроцентрали на лигнитни въглища в страната, съобщава в. "Катимерини". Протестните действия започват от понеделник, тъй като следващата седмица се очаква гръцкият парламент да приеме по бързата процедура

ПЕС срещу нарушаването на човешките права от властите във Филипините

http://pogled.info/svetoven/pes/pes-sreshtu-narushavaneto-na-choveshkite-prava-ot-vlastite-vav-filipinite.93960

/Поглед.инфо/ Партията на европейските социалисти (ПЕС) приветства решителната подкрепа на Европейския парламент срещу нарушаването на човешките права от властите във Филипините.

Омбудсманът Мая Манолова свиква форум за промени при избора на местни обществени посредници

http://pogled.info/bulgarski/ombudsmanat-maya-manolova-svikva-forum-za-promeni-pri-izbora-na-mestni-obshtestveni-posrednitsi.93961

/Поглед.инфо/ Омбудсманът Мая Манолова и Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България организират обществена дискусия за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/, регламентиращи избора и правомощията на обществените посредници в българските общини.

Европарламентът е готов за преговори по Газовата директива

http://econ.bg/Новини/Европарламентът-е-готов-за-преговори-по-Газовата-директива_l.a_i.760695_at.1.html

Европейският парламент (EП) е готов да започне преговори със Съвета на ЕС по поправките на Газовата директива, на ЕС веднага, след изготвянето им....

Варна отбеляза 142 години от Априлското въстание

http://www.moreto.net/novini.php?n=372874

С общоградско поклонение Варна отбеляза 142 години от Априлското въстание, предаде репортер на Moreto.net. Пред паметника на Георги Бенковски на Алеята на възрожденците бе отслужена заупокойна молитва. След това представители на общински и държавни институции, както и граждани, поднесоха венци в знак на признателност пред паметта на загиналите участници във въстанието.

Бисер Петков: Осигурени са 140 млн. лв. за обучението на повече от 89 000 работещи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825617

Бисер Петков: Осигурени са 140 млн. лв. за обучението на повече от 89 000 работещиВ рамките на операции по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" /ОПРЧР/ за настоящия програмен период са осигурени средства от 140 милиона лева за професионално обучение и за обучение по ключови компетенции на повече от 89 000 заети, в това число и чрез предоставяне на ваучери за обучение.

Разследването за смъртта на Принс завърши без обвинения

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/04/20/3166399_razsledvaneto_za_smurtta_na_prins_zavurshi_bez/?ref=rss


След две години разследване на смъртта на Принс полицията в САЩ не успя да установи откъде музикантът се е сдобил със смъртоносния коктейл от обезболяващи викодин и фентанил, предаде "Ройтерс".<br /><br />57-годишният изпълнител бе открит безжизнен в дома си близо до Минеаполис на 21 април 2016 г. Официалната причина за смъртта му бе свръхдоза незаконно придобит фентанил - опиат, който е 50 пъти по-силен от хероина и който е причина за епидемия от свръхдози в САЩ....

А. Бабикян за Фрог: Конфликтът на Цветанов с Радев е артилерийска подготовка за президентски избори

https://frognews.bg/novini/babikian-frog-konfliktat-tsvetanov-radev-artileriiska-podgotovka-badeshti-prezidentski-izbori.html

На проведения Консултативен съвет при президента се задълбочи разговора между Румен Радев и Цветан Цветанов, което е в ущърб на държавата. Техният конфликт е упадъчен. Той може да се тълкува като артилерийска подготовка за бъдещи президентски избори. Това коментира в интервю за Фрогнюз политологът Арман Бабикян.

Цветанов обвини президента за провала на проекта за нов изтребител

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/20/3166402_cvetanov_obvini_prezidenta_za_provala_na_proekta_za/?ref=rss


Цветан Цветанов обвини президента Румен Радев за провала на проекта за купуване на нов изтребител. "Нека да си припомним защо се забави решението, свързано с военните самолети. От открити източници можете да го прочетете, че всички наши съседни държави, които са членки на НАТО, нито една не говори за "Грипен". Всички говорят за стратегическо партньорство с държавите от НАТО и САЩ. F-16 e на въоръжение в почти всички държави от ЕС, които са членки на НАТО, с изключение на Чехия и...

Председателството отмени Пролетния панаир на книгата в НДК

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/predsedatelstvoto-otmeni-proletniia-panair-knigata-ndk.html

Тази година няма да има Пролетен панаир на книгата в НДК. Причината за това са мерките за сигурност и европредседателството, което се провежда в Двореца на културата. От Асоциация ”Българска книга” вече се уведомили издателствата, а в бранша се надигат много въпроси и недоволство.

Росатом представи нови разработки в областта на ядрения горивен цикъл на световна конференция

https://offnews.bg//ikonomika/rosatom-predstavi-novi-razrabotki-v-oblastta-na-iadrenia-goriven-tcika-679102.html

От 17 до 19 април в Мадрид се проведе международната конференция World Nuclear Fuel Cycle 2018. Тя бе организирана от Института за атомна енергия (NEI) и Световната ядрена асоциация (WNA). Руската корпорация „Росатом“ бе партньор на събитието.

По време на събитието представители на водещи компании от световната ядрена индустрия обсъдиха актуални въпроси, свързани с развитието на технологията на ядрения горивен цикъл.

„Атомната енергетика и ядрените технологии имат огромен потенциал за решаване на глобалните задачи за устойчиво енергийно развитие. Днес е необходимо индустрията да развива нови технологии на всички етапи от жизнения цикъл за повишаване на икономическата ефективност и достигането на международните цели за намаляване на изпускането на CO2“, отбеляза Андрей Рождествин, директор на регионалния център на „Росатом“ в Западна Европа.

Според него следващ етап в развитието на световната атомна енергетика ще стане затварянето на ядрения горивен цикъл (ЯГЦ). Русия създава технологична база за затварянето на ЯГЦ с помощта на реактори на бързи неутрони. „Росатом“ продължава и тестовете на РЕМИКС-горивото, което може да бъде преработвано няколко пъти и ще позволи съществено увеличаване на ефективността на използване на урана в реакторите на лека вода. Друг значим проект на руската атомна индустрия е разработването на устойчиво на аварии толерантно ядрено гориво.

„Предлаганите от „Росатом“ технологии за третиране на отработено ядрено гориво и радиоактивни ядрени отпадъци, включително и фракционирането на отпадъците, позволяват да се върнат на възложителя само средноактивни радиоактивни отпадъци, които не изискват дълбока подземна изолация“. Това заяви Михаил Баришников, представител на АО „Техснабекспорт“, която е интегратор на международните продажби в частта на бек-енда.

Той представи доклад за развитието на иновационните технологии за управление на ОЯГ и РАО и перспективата за комерсиализирането им.

54-годишен мъж загина след инцидент с тир на АМ „Тракия”

http://nakratko.bg/category/58/158208/


54-годишен мъж загина след инцидент с тир на АМ „Тракия”. Турски тир се обърна на магистралата край Пловдив. Двама са пострадали.

Фирмата собственик на изгорелия снощи автобус е изрядна по документи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825611

Фирмата собственик на изгорелия снощи автобус е изрядна по документиТранспортната фирма, чийто автобус се запали снощи, е с изрядни документи, съобщиха за bTV  от транспортното министерство. Проверени са и документите на шофьора. 46-те пътници, които са пътували на екскурзия от София за Македония са били върнати в столицата. Няма пострадали. Инцидентът е станал по пътя към граничен пункт Гюешево след Кюстендил.

Агресия: Седмокласничка наби съученичка заради момче (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/agresiia-sedmoklasnichka-nabi-syuchenichka-zaradi-momche-video-2092212

Агресия заради момче прояви седмокласничка от Основно училище „Васил Левски” в Ловеч. Това стана известно от социалните мрежи, където две клипчета на ситуацията предизвикаха множество коментари.

Министър Кралев посети строежа на новата спортна зала "София Парк" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6825582

Министър Кралев посети строежа на новата спортна зала "София Парк" (Снимки)Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети строежа на новата спортна зала „София Парк“. Тя е част от фаза II от строителството на Garitage Park и ще отговаря на всички изисквания на FIVB за провеждане на мачове на най-високо ниво. Инвестицията възлиза на 5 милиона лeва, а съоръжението ще се използва от волейболния „Левски“ с президент

Крим пак ще става Калифорния

http://clubz.bg/66917-krim_pak_shte_stava_kaliforniq

След няколко години Кримският полуостров може да стане най-развитият икономически регион на Русия. Трябва да е най-високотехнологичният. Населението трябва да се увеличи, а туристите да станат в пъти повече...

Това са част от целите в представената тази седмица „Крим: стратегия 2030“. Документът е разработен от Министерството на икономическото развитие на Русия, а министър Вадим Павлов обяви големите цели по време на Ялтенския международен икономически форум.

Надявам се след някакъв брой години тук наистина да бъде руската Калифорния“, каза Павлов.

Според него Крим може да бъде „най-зеленият“, „творчески“, „свободен“, „икономически развит“ и „високотехнологичен“ регион в Руската Федерация.

Властта в Москва обръща специално внимание на Крим, който присъедини към Русия през 2014 г. след провеждането на референдум, който почти всички останали държави не признават. За ЕС и САЩ Крим е част от Украйна и това доведе до налагане на санкции срещу руски официални лица.

Жителите на полуострова обедняват, както и всички останали хора в Русия. Когато местни хора попитаха преди две години премиера Дмитрий Медведев дали ще има увеличение на пенсиите, той им отговори: „Пари няма. Дръжте се“.

Стратегията предвижда населението на Крим да се увеличи с 500 хиляди души до 2030 г. В момента там живеят 2,3 милиона. Ректорът на Кримския федерален университет проф. Андрей Фалалеев прогнозира нарастване на броя на работещите във високите технологии.

Накъде води мостът?

Властта се надява да постигне тези резултати с масирани инвестиции в инфраструктура. На първо място разбира се е Кримският мост над Керченския проток, който свързва полуострова с останалата част на Русия. Отварянето на моста обаче създава както надежда, така и много опасения.

Строи се мост и възниква въпросът: Този мост накъде е – от Крим или за Крим? Съседните региони също се конкурират за ресурси, а човешкият капитал е основният. Ако съседните региони предлагат по-изгодни условия, то е възможно мостът да бъде за напускане на Крим. Има такъв риск“, призна проф. Фалафеев.

Министерството на икономическото развитие е поставило като цел и увеличаването на туристите в Крим с 40% до 10 милиона души годишно. Кримският мост ще заработи за автомобили през месец май, а следващата година по него ще могат да преминават и влакове.

Най-любопитно в цялата история е, че Крим и Калифорния се срещат за втори път в план на руското правителство. През 1920-те години Сталин започва да заселва еврейски семейства от територията на целия Съветски съюз с финансовата подкрепа на американски еврейски организации. Тогава за кратко съществува Автономна еврейска област в Крим. Проектът е известен като „Кримска Калифорния“. Останалото население приема враждебно това и Москва прекратява експеримента.

Почти 100 години по-късно властта в Русия отново се сети за Калифорния и обяви план Крим да заприлича на най-богатия американски щат.

Съдът разпореди НСО да огласи как се взимат решения за охрана

https://frognews.bg/novini/sadat-razporedi-nso-oglasi-kak-vzimat-resheniia-ohrana.html

Националната служба за охрана (НСО) ще трябва да оповести как взима решенията за охрана. Това ще стане след разпореждане на Върховния административен съд (ВАС), с което службата е задължена да предостави информация по конкретен случай - промяна в охраната на бившия председател на ДПС и лидер на партия ДОСТ Лютви Местан.

Порожанов: Въвеждаме цифровизация в земеделието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825607

Порожанов: Въвеждаме цифровизация в земеделиетоБългария започва активно изработване на Стратегия за цифровизация в земеделието веднага след приключване на Председателството на Съвета на ЕС, каза пред журналисти днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който участва във форума "Заедно за силно цифрово земеделие". Стратегията ще бъде координирана със земеделската общност

Кметът на "Младост": Ръцете ми не са "светвали" (допълнена в 13.15 ч)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/20/3166392_kmetut_na_mladost_rucete_mi_ne_sa_svetvali/?ref=rss


Кметът на "Младост" Десислава Иванчева заяви преди заседанието на съда, на което ще бъде гледана мярката й за неотклонение, че нейните ръце и тези на заместничката й Биляна Петрова не са "светвали", т.е., че не е имало по тях следи от маркираните от разследващите пари, както обяви в сряда шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев.<br /><br />Тя допълни, че акцията срещу нея е заговор, а целта - че заместникът й Румен Русев искал да стане кмет.<br...

Добрият пример: Без пластмасови изделия на британски фестивали и културни събития

https://offnews.bg//sviat/dobriat-primer-bez-plastmasovi-izdelia-na-britanski-festivali-i-kultu-679097.html

Над 60 фестивала и културни събития, част от Асоциацията на независимите фестивали във Великобритания, взеха много добро решение в полза на околната среда - забраниха използването на пластмасови чаши, чинии и други инструменти за еднократна употреба, включително брокат.

Изпълнителният директор на асоциацията Пол Рийд описа употребата на пластмасови изделия за еднократна на фестивалите като "един от-критичните въпроси, пред които е изправен нашия бизнес и обществото".

Смята се, че във Великобритания се използват 38,5 милиона пластмасови бутилки на ден, а 91% процента от тях не могат да се рециклират. Фондация Елън МакАртър смята, че до 2050 г. в океана ще има повече пластмаса от риба. Според компанията Surfers Against Sewage, която работи за запазване чистотата на моретата и океаните, кризата с пластмасовото замърсяване съперничи на заплахата от изменението на климата.

Пълната забрана за пластмасови изделия трябва да се осъществи в рамките на 3 години. Тази година ще бъдат забранени пластмасовите сламки, а до 2021 г. ще бъдат забранени и бутилките.

Иванчева: Не са ми светели ръцете. Казват, че сигналът е подаден от "Ваклин груп" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825594

Иванчева: Не са ми светели ръцете. Казват, че сигналът е подаден от "Ваклин груп" (Видео)Кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха довени в зала 5 на спецсъда. Те обаче са в заграденото пространство с бронирани стъкла. "Казват, че сигналът е подаден от "Ваклин груп", обяви Иванчева, викайки през стъклото. Тя заяви, че не са й светели ръцете и че всичко е една постановка.

Испанците вече са по-богати от италианците

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ispancite-veche-sa-po-bogati-ot-italiancite-259706/

Според експерти това се дължи по-скоро на лошото представяне на Рим, отколкото на силния ръст на Мадрид

Могерини приветства усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825591

Могерини приветства усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към ЕСВърховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства усилията на страните от Западните Балкани да напреднат към членство в блока, приключвайки обиколката си в нестабилния район, където Русия също се бори за влияние, предаде АП. Федерика Могерини говори в сръбската столица Белград,

Варненски магистрати замениха 20-годишна присъда с доживотна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825597

Варненски магистрати замениха 20-годишна присъда с доживотнаСъстав на Варненския апелативен съд отмени 20-годишната присъда на 37-годишния Димитър Петров, подсъдим за убийството на свой познат от Разград - Борислав Бориславов, и я замени с доживотна. Последното решение ще бъде на Върховния касационен съд. Димитър Петров извършил убийството на 11 април 2015 г. Тогава той е на 34 години.

За първи път спортът се включва в програмата на "София прайд"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/20/3166350_za_purvi_put_sportut_se_vkljuchva_v_programata_na/?ref=rss


За първи път спортна програма ще съпътва "София прайд" в 11-то му издание. Най-голямото шествие за равноправие и защита на човешките права ще се проведе на 9-ти юни. Това съобщи организационният комитет след среща с кмета на града Йорданка Фандъкова.<br /><br />На 19 май ще се състои 3-километрово бягане по двойки, съфинансирано от програмата за спортни събития и младежки форуми на кмета.<br /><br />Представители на организациите GLAS, Действие, Билитис и...

Границите на Косово няма да бъдат променяни

http://www.moreto.net/novini.php?n=372873

Не е съществувала и не съществува никаква възможност за промяна на границите на Косово. Територията на Косово няма да бъде разделяна. Самото Косово няма териториални претенции към никого. Това заяви косовският външен министър Беджет Пацоли в отговор на въпрос на БГНЕС дали Прищина потвърждава, че е против промяна на границите и присъединяване на територии, от която и да било друга съседна държава.

Българин е Фотограф на годината за 2018

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285712_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%B5+%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+2018

 Българинът Веселин Атанасов беше обявен за Фотограф на годината в раздел Любители на конкурса, организиран от Световната фотографска организация (СФО) Sony World Photography Award 2018 на церемонията по връчване на наградите в Лондон, за която Атанасов долетя специално.

Атанасов получи награда от 5000 щатски долара, както и цифрово фотографско оборудване. Печелившият му кадър бе публикуван в Албума на победителите и е част от изложбата на  Sony World Photography Awards 2018 в емблематичната Съмърсет хаус, Лондон.

Експертно жури избра Атанасов за големия победител в раздел ,,Любители“ за фотографията му „Ранна есен“ – смайващ кадър, в който слънчевите лъчи си прокрадват път през короните на високи дървета в централния Балкан.

Председателят на журито в раздел Любители Зелда Чийтъл коментира: ,,Носителят на титлата Фотограф на годината в раздел Любители, Веселин Атанасов, е заснел прекрасна снимка в горите на Стара планина, България. Уловил е по един неземен начин светлината, която се прокрадва през мъглата, обвила призрачно дърветата. Всичко това, в комбинация с приглушените цветове в тишината на ранното утро, донесе безапелационната победа на този красив кадър. Поздравления за Веселин Атанасов.“    Цялата статия на сайта на sofiapress.com


Обявени са конкурси за директори на 35 столични училища

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/20/3166425_obiaveni_sa_konkursi_za_direktori_na_35_stolichni/?ref=rss


Със заповед на началника на Регионалното управление на образованието София-град Ваня Кастрева е обявен конкурс за училищни директори на 35 училища в София, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.<br /><br />Става въпрос за учебни заведения, чиито ръководители са в пенсионна възраст или изпълняват длъжността временно. Това са 5 ОУ, 50 ОУ, 86 ОУ, 62 ОУ, ПГФК "Княгиня Евдокия", 65 ОУ, 68 ОУ, 142 ОУ, ПГИЧЕ "Св. Методий", 19 СУ, 156 ОУ, 162 ОУ, 107...

СГС даде ход на делото срещу бившия здравен министър Илко Семерджиев

http://nakratko.bg/category/60/158207/


Софийският градски съд /СГС/ даде ход на делото срещу бившия служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

Зоните за строеж в Синеморец скачат с над 50%, в Резово - със 106%

https://offnews.bg//obshtestvo/zonite-za-stroezh-v-sinemoretc-skachat-s-nad-50-v-rezovo-sas-106-678834.html

Властта готви мащабни промени в начина на управление на териториите на община Царево.

Министерството на регионалното развитие публикува в сайта си Доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони на Изменението на Общ устройствен план на община Царево. Гражданите имат по-малко от месец да депозират писмени мотивирани становища по доклада.

В плана за управление на Царево попадат четири защитени зони - една от Директивата за Птиците ("Странджа") и три от Директивата за местообитанията ("Караагач", "Босна" и "Станджа"). 

Промените в цифри и проценти 

В няколко таблици в проекта се описват промените в баланса на териториите на всяко едно населено място в община Царево в сравнение с настоящия план и новия.

Село Варвара

Урбанизираните територии, тоест тези, в които ще може да се строи, се увеличават с близо 33% и така от досегашните 65.47 хектара ще може да се строи в 86.85 ха.

Земеделските територии намаляват с близо 3%, горските също намаляват.

Ахтопол


В Синеморец, едно от най-красивите места по нашето Черноморие, промените изглеждат най-големи.

Урбанизираните територии ще се увеличат с цели 54%, земеделските ще намалеят с 10%. 

В местност Бутамята, където днес нерегламентиран къмпинг, ще бъде изграден законов такъв.

Ето данните в таблица:

Землището на Резово

Урбанизираните територии в пограничното селце също ще се увеличат над два пъти.

Урбанизираните територии сега са 19.92 ха, а според новия план трябва да бъдат 41.17 ха. Увеличението е над 106%.

Горските територии намаляват, инженерната инфраструктура се увеличава.

Таблица:

Ето как ще изглежда балансът на териториите в цялата община Царево по съществуващото положение и по проекта. Защитените зони и територии запазват своите граници и площ:

В заключението си изготвилите доклада пишат:

Степента на въздействие върху типове местообитания и местообитания на видове ще е минимална и незначителна, като промените, произтичащи от загубата на части от природните местообитания и местообитанията на видовете, които се опазват в двете защитени няма да бъдат осезаеми в периода на прилагане на плана, като основният характер/композиция/атрибути на защитената зона ще бъдат подобни на развитието без намеса в съществуващите обстоятелства/модели.

Въпреки че площите за застрояване като цяло се увеличават, в новия план са отпаднали някои от най-дразнещите неща от старите планове.

Българин е Фотограф на годината за 2018

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285711_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%B5+%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+2018

 Българинът Веселин Атанасов беше обявен за Фотограф на годината в раздел Любители на конкурса, организиран от Световната фотографска организация (СФО) Sony World Photography Award 2018 на церемонията по връчване на наградите в Лондон, за която Атанасов долетя специално.

Атанасов получи награда от 5000 щатски долара, както и цифрово фотографско оборудване. Печелившият му кадър бе публикуван в Албума на победителите и е част от изложбата на  Sony World Photography Awards 2018 в емблематичната Съмърсет хаус, Лондон.

Експертно жури избра Атанасов за големия победител в раздел ,,Любители“ за фотографията му „Ранна есен“ – смайващ кадър, в който слънчевите лъчи си прокрадват път през короните на високи дървета в централния Балкан.

Председателят на журито в раздел Любители Зелда Чийтъл коментира: ,,Носителят на титлата Фотограф на годината в раздел Любители, Веселин Атанасов, е заснел прекрасна снимка в горите на Стара планина, България. Уловил е по един неземен начин светлината, която се прокрадва през мъглата, обвила призрачно дърветата. Всичко това, в комбинация с приглушените цветове в тишината на ранното утро, донесе безапелационната победа на този красив кадър. Поздравления за Веселин Атанасов.“    Цялата статия на сайта на sofiapress.com


“Системата ни УБИВА” - фланелката, която скара властта

https://offnews.bg//mama-nindzha/sistemata-ni-ubiva-flanelkata-koiato-skara-vlastta-679101.html

Автор: Ина Маринова Всъщност не разбирам защо се вторачихме в надписа като надпис, но значението му някак увисна във въздуха. Затова… Системата в България - ражда се дете с проблем, лекарите спасяват живота му - то диша! Заяква в дишането, храненето, отваря се вратата на отделението, подават ми вързопчето в ръцете, затварят вратата и... толкоз. Не зная накъде да тръгна, не зная какво да правя. Единственото, което зная е, че тя ще е дете с увреждане. Психологическото ми състояние на майка никой не го вълнува, аз съм онази, която наричат просто “майче”. Това нарицателно не го чувствам мило обаче, напротив,…

Фондът за лечение на деца не проверява финансираните от него болници

http://econ.bg/Новини/Фондът-за-лечение-на-деца-не-проверява-финансираните-от-него-болници_l.a_i.760694_at.1.html

Фондът за лечение на деца няма как да следи дали лечебните заведения спазват сроковете за доставяне на лекарствата, след като парите за тях са...

БНБ пуска в обращение възпоменателна сребърна монета „Старият бряст в Сливен“

http://varnautre.bg/2018/04/20/79733/%d0%b1%d0%bd%d0%b1-%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0

Цената на монетата е 78 лева От 23 април 2018 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“. Цената на монетата е 78 (седемдесет и осем) лева. Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири […]

Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протест пред Министерството на енергетиката на 24-ти април

http://www.cross.bg/tzenata-godina-petkova-1573010.html

/КРОСС/ Започна срещата на президентите на "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров с енергийния министър Теменужка Петкова по исканията на синдикалистите. По-рано Димитър Манолов обяви, че миньори от държавните "Мини Марица-изток" ще излязат на протест пред Министерството на енергетиката на 24-ти април.Те настояват да се увеличи поне с 15 процента цената на добиваните въглища, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени. Бъдещите действия на миньорите зависят от резултатите от срещата с министър Теменужка Петкова. Засега плановете са шествието да тръгне от Министерския съвет, през сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, до Министерството на енергетиката. "Нещата вече стигнаха дотам, че не можем да изпълняваме програмите по здравословни и безопасни условия на труд. Работим под себестойност вече на тон. Дори сме минали границата на това, което изискват науката и правилата за работа в тези условия. Решението е увеличението на цената на въглищата. Тази цена следва да бъде увеличена с 15 процента, за да можем да покрием разликата, която се получава в увеличението на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и необходимите инвестиции", каза председателят на Миньорската федерация на "Подкрепа" Владимир Топалов. Сега цената е 77 лева за т.нар. „тон условно гориво“

Зъбомобилът доведе в училището в Симитли мисията "Подари усмивка"

http://www.struma.com/obshtestvo/zubomobilut-dovede-v-uchilishteto-v-simitli-misiyata-podari-usmivka_133269/

Средно Училище „Св.Св.Кирил и Методий” бе поредната спирка на националната кампания за профилактика на детските зъби „Мисия подари усмивка“.

Децата от първи до четвърти клас в рамките на по един учебен час бяха информирани как правилно да се грижат за своите зъби, така че да поддържат здрава и блестяща усмивка. Образователната и забавна игрова част включваше разпознаването от децата на полезните и вредните храни. Малчуганите получиха полезна информация за...

Продължава

Криза на доверието на Запад

http://clubz.bg/66916-kriza_na_doverieto_na_zapad

В епоха, в която гневът на американския президент Доналд Тръмп, ревизионизмът на руския президент Владимир Путин и необузданата амбиция на китайския президент Си Цзинпин са структуроопределящи елементи, международният ред става все по-хаотичен, неработещ и дори опасен. Как се стигна до това положение? И как да го оставим зад себе си?

До неотдавна епохата след Втората световна война бе време на доброжелателен либерален интернационализъм. Следвоенният ред започна да се формира още през 1941 г., когато американският президент Франклин Д. Рузвелт и британският премиер Уинстън Чърчил са изготвили Атлантическата харта на борда на кораб, закотвен в канадския залив Пласентия. Въпреки че Хитлер печели битките в Европа, Чърчил и Рузвелт са твърдо решени не само да спрат яростното нацистко настъпление, но и да положат основите на бъдеще, в което цари мир и демокрация.

Те успяха да постигнат повече от това, което вероятно са си представяли, че е възможно. След Атлантическата харта идват Обединените нации, Бретънудските институции, системата за световна търговия, Всеобщата декларация за правата на човека и още много други. В следвоенните десетилетия на деколонизация се появяха много нови страни, бивши врагове се обединиха в нови съюзи и във всеобхватна структура на интеграция.
Голямото "отваряне" на Китай и разпадането на Съветския съюз през 1991 г. поставиха началото на забележителен световен напредък, продължил четвърт век. Съдейки по стандартните икономически, политически и социални показатели, това може и да е бил най-добрият четвърт век в човешката история. Нямаше нямаше големи войни между суперсилите, световната търговия се увеличи и стимулира икономически растеж, бедността намаля с над 50 процента, а бързият напредък в науката и технологиите донесоха полза за всяко кътче на света.

През последните години обаче светът влезе в нова фаза.

Политиката на идеализъм и надежда бе заменена от политика на идентичността и страха

Тази тенденция обхвана една след друга западните страни, но най-видимо се прояви в двете англосаксонски страни, които направиха възможен предишния период на чудодеен напредък.

Днес е истинска трагедия да се наблюдават обърканите политически дебати в Обединеното кралство. От референдума за Брекзит през юни 2016 г. Великобритания напразно търси илюзорна концепция за суверенитет, която да предотврати огромната загуба на международна власт и влияние, която я очаква след излизането й от ЕС. Глобалното държавническото изкуство, което Обединеното кралство предлагаше едно време на света, отстъпи място на тесногръди караници.

Но обърканите политики на Белия дом под ръководството на Тръмп имат дори по-тежки последици. Десетилетия наред Белият дом е бил източник на световно лидерство. Днес оттам се носи войнствена реторика, която дори на думи не приема идеята за световен ред. Официалната Национална стратегия за сигурност на правителството на Тръмп дори описва усилията на САЩ за запазване световния ред като контрапродуктивни действия, които водят до нови проблеми, вместо да решават старите. Бъдещето, което тази стратегия предвижда, ще бъде определено изцяло от конфликти между суверенни страни. 

Преразглеждането на американските стратегически позиции би бил разумен отговор на руската агресия и нарушаване на правилата, особено в Източна Европа, както и на все по-агресивното поведение на Китай на световната сцена. Но американският президент трябва инстинктивно да брани международния ред от надигащите се заплахи, като едновременно с това прави промени с оглед на новите реалности. Захващането с въпроси като климатичните промени, засилената миграция, революцията в информационните и комуникационни технологии ще изисква нови всеобхватни международни споразумения, които да защитят интересите на суверенните страни.

За съжаление, изявленията от Белия дом на Тръмп изглежда целят да подкопаят всяко усещане за ред с надеждата САЩ да излязат начело в една борба на всички срещу всички за пълна световна доминация, както би го определил Томас Хобс. По тази логика международната търговия трябва да бъде регулирана не с правила и институции, а с едностранни протекционистки мерки и извиване на ръце. А на институции като ЕС - който цели да гарантира ред и стабилност чрез интеграция - се гледа с безразличие, ако не и с презрение.

От гледна точка на Китай визията на Хобс може да се окаже привлекателна, стига икономиката му да продължи да расте и да няма сериозни вътрешни социални или политически катаклизми. В края на краищата, при по-малко световни правила Китай ще се натъкне и на по-малко препятствия при налагане на нарастващото си влияние в чужбина.

В този сценарий губещ несъмнено ще е Западът, но в по-широк смисъл - т. е. не само Европа, а и страни като Индия, която ще остане вярна на либералната демокрация, на отворената икономика и на ценностите, върху които бе изграден този чудотворен четвърт век след Студената война.

Дори ако изключим най-лошите сценарии, Западът ще се сблъска с нов свят с нови амбициозни играчи, които ще имат нови искания за бъдещето. Следователно, ще бъде съдбоносна грешка западните сили да изоставят идеите и институциите, които донесоха благоденствие и стабилност в предходните десетилетия. Най-вече двете страни, допринесли най-много за създаването на следвоенния международен ред, сега не бива да им обръщат гръб. 

* Карл Билд е бивш външен министър и бивш премиер на Швеция. Играе активна роля в дипломацията на ЕС на Балканите, съпредседател е на Дейтънската мирна конференция за Босна и Херцеговина.

Статията е публикувана в "Проджект синдикът". Преводът е на БТА.

Виртуозът Светлин Русев и Радиосимфониците с концерт, вдъхновен от циганската музика

https://dnes.dir.bg/noti/virtuozat-svetlin-rusev-i-radiosimfonitsite-s-kontsert-vdahnoven-ot-tsiganskata-muzika

Шедьоври на класическата музика под палката на маестро Марк Кадин ще звучат в зала "България" на 21 април от 19:30 часа

Журналисти от цял свят продължават разследванията на убитата Дафне Галиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825590

Журналисти от цял свят продължават разследванията на убитата Дафне ГалицияШест месеца след убийството на малтийската журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция, 45 журналисти от цял свят, които са продължили работата й по разследване на корупцията в най-малката държава от ЕС, публикуват тази седмица поразителните си изводи, предаде Франс прес. "Можете да убиете вестоносеца, но не и съобщението му",

Проговори бизнесменът, когото Десислава Иванчева набеди, че я е натопил

https://petel.bg/Progovori-biznesmenat--kogoto-Desislava-Ivancheva-nabedi--che-ya-e-natopil__260974

Бизнесменът, изнудван от кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева - Александър Ваклин, в ексклузивно интервю за в. "Тру...

30 г. затвор за мъж, убил възрастно семейство в Пазарджик

https://petel.bg/30-g--zatvor-za-mazh--ubil-vazrastno-semeystvo-v-Pazardzhik__260975

Върховният касационен съд присъди окончателно 30 години затвор за 31-годишния Иван Николов, който уби по изключително жесток начин възрас...

Кремъл: Британците са убили Распутин и аборигените

https://petel.bg/Kremal--Britantsite-sa-ubili-Rasputin-i-aborigenite__260977

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини британските специални служби в убийството на Григорий Распутин, пре...

Рено увисна над река! Заби се в перилата на мост

https://petel.bg/Reno-uvisna-nad-reka--Zabi-se-v-perilata-na-most-__260978

Снимки Булфото Лек автомобил "Рено" се заби в перилата на мост и по чудо не падна в реката, съобщи Булфото. Инцидентът е станал днес окол...

Започна подаването на заявления за прием в детска градина във Варна, ще продължи до 20 май

https://petel.bg/Zapochna-podavaneto-na-zayavleniya-za-priem-v-detska-gradina-vav-Varna--shhe-prodalzhi-do-20-may__260976

снимка: Live.Varna.bg Електронният прием за детските градини във Варна стартира днес, 20 април, в 10:01ч. Първото заявление  е регистрирано в 10:02ч. ...

55 дни снимат една битка в "Игра на тронове"

http://clubz.bg/66915-55_dni_snimat_edna_bitka_v_igra_na_tronove

Голямото чакане продължава – последният сезон на Игра на тронове няма да достигне до телевизионните ни приемници преди следващата пролет. Но когато се случи, със сигурност ще си заслужава. Поредното доказателство дойде от новината, че HBO са заснели най-масовата, дълга и кървава батална сцена в цялата телевизионна сага, по-мащабна дори от легендарния епизод Битката на копелетата. А заснемането на сцената е отнело почти... два месеца, пише Дали.

И макар чистото снимачно време за не означава, че битката в сезон 8 ще е по-грандиозна от споменатата, фактът, че заснемането й е отнело "55 поредни денонощия" кара феновете да очакват нещо наистина епично.

Асистент-режисьорът на сериала Джонатън Куинлън сподели снимка-послание в социалните мрежи, чрез която продуцентите искат да благодарят на екипа за неуморната работа около въпросния епизод.

"Това е за Нощните дракони. Заради това, че издържаха 55 поредни нощи. Че издържаха на студа, снега, дъжда, калта, овчите изпражнения в Туум и ветровете на Магъраморн.

Когато десетки милиони по света изгледат този епизод след една година, няма да имат представа колко усилия сте положили. Няма да им пука колко уморени сте били и колко трудно е било да работите при тези смразяващи температури.

Ще разберат единствено, че гледат нещо, което не е правено досега. И това е заради вас. Благодарим ви", пише в емоциалалното изявление на продуцентите.

 

 

А щом нещата са толкова напечени само в един епизод, какво ли да очакваме от целия сезон?

По пътя към саудитската модернизация - мечтата на един мъж за хеви метъл

http://www.mediapool.bg/po-patya-kam-sauditskata-modernizatsiya---mechtata-na-edin-mazh-za-hevi-metal-news278188.html

Младите саудитци мечтаят за по-добър живот, след като саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман предприе нов курс към модернизация. Един от тях е Имад, който мечтае някой ден да изнесе хеви метъл концерт в своята страна. Дъхът й замъглява стъклото, но това не я спира. Момичето, притиснало носа си към него, се е вторачило с невярващ поглед в ресторанта, в който могат да влизат само мъже, и по-конкретно в един мъж, който изглежда съвсем различно от всеки друг, когото някога е виждала.   По улиците на Рияд хората му подвикват и го наричат "син на дявола". Имад Муджахид не носи традиционна роба, а черни ризи. Къдравата му коса се спуска до широките му рамене. Когато 37-годишният мъж застане на сцената, неговите крясъци разтърсват цялата зала. Той е представител на дет метъла в Саудитска Арабия и е наричан "Звяра от Близкия изток".   Но звярът се е страхувал много години. Страхувал се е от религиозната полиция, от разтурване на нелегалните концерти, от това да не бъде арестуван и бичуван. Без значение, че Имад и милиони други млади саудитци толкова са копнеели за промяна и свобода. Държавата беше безпощадна.   Досега. Вече проблясва надежда. Саудитското общество се отваря за модерния свят - по нареждане отгоре. На жените скоро ще им бъде позволено да шофират като във всяка друга страна. Кината отново ще показват филми. Има модни ревюта и панаири за комикси.   Младите саудитци казват, че страната е в шок - положителен шок. А Имад има една мечта - той казва, че е време метъл музиката да навлезе в неговата страна: "Толкова искам да бъда първият, организирал метъл фестивал в Саудитска Арабия."   МбС, както го наричат в монархията, е истинският управник на Саудитска Арабия, а не кралят. Преди три години Мохамед бин Салман беше просто един от стотиците принцове, наследници на основателя на държавата Абдул Азиз ибн Сауд и неговите потомци. После бащата на Мохамед се премести в кралския дворец. Остаряващият монарх направи Мохамед свой наследник и му позволи да натрупа огромна власт.   В същото време търпението на саудитците под 30-годишна възраст, които съставляват по-голямата част от населението, се изчерпва. Мнозина учат в чужбина. Те усилено ползват социалните медии. Искат страната им да има това, което виждат във външния свят.   Когато миналия октомври престолонаследникът показа, че е съгласен с тях, това беше исторически ден.   "Ние искаме нормален живот", каза той на конференция в Рияд и после даде обещание. Един "умерен ислям" вече ще господства над уахабизма - радикалното саудитско тълкуване на исляма, обяви той.   В главния град Джеда на Червено море мюезин призовава хората за молитва. Имад удря неуморно барабаните си, за да го заглуши. Разказва как преди много години, докато шофирал, чул солово изпълнение на китара, което променило живота му. Искал да чуе още. Брат му, който е стюард в авиокомпания, му носел касетки със записи от чужбина. Брайън Адамс и "Скорпиънс". "Айрън Мейдън", "Джудас Прийст", "Блек Сабат".   Към края на 90-те години на 20 век интернетът се превърнал за Имад в прозорец към света. Когато за първи път написал името на групата "Металика" в търсачката, бил изумен от разнообразието, жанровете и поджанровете на музиката там. Музиката - до голяма степен забранена в саудитския обществен живот - за него изведнъж вече не била просто музика.   Щастието, което намирал в метъл музиката, било обаче в рязък контраст с жестокостта на система, възнаграждаваща единствено нагаждачите. Той многократно бил спиран от религиозната полиция и разпитван.   "Често се чувствах все едно съм престъпник", спомня си той.   Имад също така изнасял нелегални концерти в Саудитска Арабия, докато една вечер не се случило нещастие. Те били открити в жилищен комплекс в Рияд през 2010 г. Провеждал се концерт, когато се появила религиозната полиция. Двамата организатори на концерта - приятели на Имад, прекарали месеци в ареста и за наказание получили по 300 удара с камшик.   След това метъл сцената изчезнала. Досега.   Саудитска Арабия преживява времена на промяна, характеризиращи се едновременно с приповдигнат оптимизъм и тревога. Много хора съзират предстояща възможност, други се страхуват за мястото си в обществото, а това е взривоопасна смес.   Имад иска да се възползва от своя шанс да доведе метъл музиката в кралството. Той е съставил списък с групи, които желае да покани за концерт за рождения си ден през ноември.   "Аз не пия, но почитателите на метъла със сигурност ще бъдат ядосани, че тук няма алкохол", казва той. Въпреки това те ще дойдат, обещава той. Определено.   По БТА

Илияна Йотова в Пазарджик: Войната между институциите не е довела до нищо добро (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/6825581

Илияна Йотова в Пазарджик: Войната между институциите не е довела до нищо добро (Обновена)Войната между институциите в една държава никога не е довела до нищо добро, каза пред журналисти в Пазарджик вицепрезидентът Илияна Йотова, помолена да коментира изказванията на заместник-председателя на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. "Господин Цветанов доказа моето твърдение,

ЕТА поиска прошка за причиненото зло

https://dnes.dir.bg/svyat/eta-poiska-proshka-za-prichinenoto-zlo

Нелегалната баска организация ЕТА призна, че с въоръжената си борба за независимост на Страната на баските е причинила зло и поиска прошка от жертвите

Кравите скоро могат да станат най-големите бозайници на планетата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825579

Кравите скоро могат да станат най-големите бозайници на планетатаКогато преди около 125 000 години първите съвременни хора напускат Африка и се разпръскват по света, планетата е обитавана от бозайници с огромни размери - гигантски ленивци в Южна Америка, вълнести носорози в Европа и Северна Азия, саблезъби тигри в Северна Америка, вълнести мамути в Евразия. С появата на човека гигантите от късния плейстоцен

Прокуратурата в Бургас иска арест за 53-годишна, крала с дъщеря си от бутици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825562

Прокуратурата в Бургас иска арест за 53-годишна, крала с дъщеря си от бутициРайонната прокуратура в Бургас иска постоянен арест за 53-година жена,  крала дрехи от скъпи бутици в съучастие с дъщеря си. Държавното обвинение вече е внесло в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Гюлсевен Ш., такова се очаква и за дъщеря й Фелиз.  Майка и дъщеря се разследват за две кражби,

За какво мечтаят прокурорите

http://www.transmedia.bg/2018/04/20/%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d1%82%d0%b0%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5/

 

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев каза пред Нова телевизия, че записите, доказващи корумпираната същност на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, са „всичко, за което един прокурор може да мечтае“. Сега Специализираният съд ще трябва да сбъдне мечтата на прокурора и да отсъди, че доказателствата са читави, събрани са по всички правила на НПК, и накрая да осъди Иванчева безпристрастно и с цялата тежест на закона.

Специализираният съд също е всичко, за което Специализираната прокуратура може да мечтае. Един детайл, че нещата се нареждат хубаво: съдията от Специализирания съд Пламен Панайотов, който ще решава дали Иванчева да остане в ареста, случайно се оказва много близък до ръководителя на КОНПИ Пламен Георгиев. Панайотов страстно защитаваше избора на Георгиев за шеф на антикорупционната комисия при всички съмнения и протести срещу него.

Сега нека не умуваме дали Десислава Иванчева е изнудвала бизнесмени и е взела въпросния подкуп въпреки целия циркаджилък по задържавнето и странни несъответствия в разказа на Гешев. Допускаме, че те се дължат на факти, които засега поради тайна на следствието не ни е съдено да знаем. Само ще си позволим да направим обосновано предположение, че акцията по задържането, организирано от антикорупционната комисия (КОНПИ) с шеф Пламен Георгиев, не е напълно безпристрастна и непредубедена.

Нека припомним епизод от кариерата на шефа на комисия „Антикорупция“ Пламен Георгиев.

Сред делата, по които работи като прокурор в специализирания екип за корупционни престъпления, са тези за „Софийски имоти“, завършили с оправдателни присъди, срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер. Имаше много съмнения тогава, че хората на Доган са измъкнати от него самия, но може и да е предубеждение. Защото като стане дума за „корупция“, сещаме се за лидера Ахмед Доган и за един подкуп… пардон, хонорар, за „милионера в зелено“, порциите и прочие. Но то бе отдавна, нямаше го органа за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Най-ключовото дело, по което Георгиев работи и което така и не стига до съд, е скандалът с подслушването на покойния директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. От публикуваните телефонни разговори между тях се разбираше, че е имало опит за натиск в проверките, които митничарите са правили в пивоварна на покойния вече бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата. Разрешението за подслушването на Ваньо Танов е било поискано именно от прокурор Пламен Георгиев, който го прави в проверката по сигнал, че ген. Танов е замесен в контрабанда.

Въпреки съмненията за намеса в работата на митниците, които разговорите пораждат, записите са унищожени и за тях не е изготвено т.нар. веществено доказателствено средство, което би позволило да се използват като доказателства, по които да се проведе разследване. Делото срещу Танов е прекратено.

Месец преди първият кабинет на Бойко Борисов да подаде оставка, в рамките на един ден Георгиев е освободен като зам.-министър на правосъдието, възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен от премиера за председател на Комисията за незаконно придобито имущество.

Нека припомним един малък епизод и от кариерата на Пламен Панайотов.

Спомняте ли си скандалния бизнесмен Марио Николов, основния обвиняем по шумното дело САПАРД? Същият, който отърва кожата и продължава да върти чутовен бизнес. Сайтът „Биволъ“ разкри, че Николов сега е свързан с откровено мошеническата схема по „Програмата за развитие на селските райони“ с проекти за 13 паткарници (ферми за патки) с европейско финансиране за 46 млн. лв. При проверка на репортери на „Биволъ“ се оказва, че паткарниците са недостроени и в тях дори няма патки.

Преди време съдия Панайотов си направи отвод по делото САПАРД за източването на близо 7,5 млн. лева от европейската програма. Това се случи след искане на защитата с мотива, че съдията Панайотов се е произнасял по материали от това дело, когато е бил прокурор. Панайотов пък го упрекна, че си търси удобен съдия.

Е, Панайотов вече отдавна е съдия.

 

Рейтингът на Путин падна до 48,4%

http://nakratko.bg/category/25/158206/


Един месец след президентските избори доверието в руския президент Путин е паднало с почти 7%, съобщава Всеруският център за изучаване на общественото мнение.

Шефът на полицаите-рекетьори взел 20 бона подкуп, дал по 1000 евро на ортаците си, но изникна нова мистерия!

http://www.struma.com/sinya-lampa/shefut-na-policaite-reketiori-vzel-20-bona-podkup-dal-po-1000_133268/

"През юни 2017 година бяха арестувани полицаите Стефан Модев и Петър Атанасов. Те бяха обвинени за грабеж на няколко мастърбокса цигари. По време на това разследване е установено, че по аналогичен начин е имало и други два грабежа на лица, занимаващи се с незаконна търговия на цигари без бандерол", съобщи на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

Установено е било и търговците са дали показания, че мъже, които се представят за ченгета и показват служебните си...

Продължава

Съдът задържа руски гражданин, издирван в родината си за неплатени данъци и такси

http://nakratko.bg/category/60/158205/


Варненският окръжен съд е уважил искането на Окръжната прокуратура във Варна и е задържал за срок до 40 дни руския гражданин Юрий В. В срока на временното задържане се чакат документи  от Русия за започване на екстрадиционно производство.

30 г. затвор за мъж, убил възрастно семейство в Пазарджик

http://www.cross.bg/nikolov-godini-ivan-1573009.html

/КРОСС/ Върховният касационен съд присъди окончателно 30 години затвор за 31-годишния Иван Николов, който уби по изключително жесток начин възрастно ромско семейство в Пазарджик.  На 5 ноември 2016 г. Николов нахлул в къщата на 77-годишния Асен Илиев и 68-годишната му съпруга Василка. Жената седяла на леглото, а съпругът й бил легнал на дивана. Обвиняемият носел нож в дясната си ръка и се насочил към тях. Той намушкал с ножа в гърдите Асен, а на Василка нанесъл удари в гърба. След това Иван, влачейки, изнесъл трупа на мъжа на двора, а после и на улицата, забил нож в корема му и си тръгнал към дома. На следващия ден Николов излязъл от дома си в Пазарджик, като носел въздушна пушка. Отишъл в градинката пред жилищен блок, като имал намерението да привлече вниманието, за да се "вдигнат хората на революция". С въздушната пушка стрелял по гаражна врата и по прозорците на един от жилищните блокове, но никой не му обърнал внимание. Видял няколко жени, които вървели по улицата, и произвел два изстрела, като ранил две от тях в краката. Непосредствено след това бил задържан от полицията.  Иван Николов направил пълни самопризнания, но като причина посочил, че е убил възрастното семейство "Просто така". Според медицинската експертиза двамата съпрузи са починали от причинените множество прободно-порезни рани

Около 12 000 сделки с недвижими имоти са осъществени през изминалата година във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372860

Около 12 000 сделки на имоти са осъществени през изминалата година във Варна. Това заяви Добромир Ганев, член на Управителния съвет на сдружение „Недвижими имоти“. „Варна е може би един от четирите града в страната, където има ръст на обема от сделки с 1%.

Иван Иванов: Нямаме адекватен отговор - как са влезли над 40 лица без проверка на летището

http://www.cross.bg/litza-vlezli-proverka-1573015.html

/КРОСС/ „Не сме получили адекватен отговор- как се е допуснало да влязат  над 40 лица, без проверка на летище „София“ и то в ситуация, когато страната ни води активни преговори и се опитва да убеди своите партньори за Шенген. Надявам се, служителите на „Гранична полиция“ да не са решили, че предварително сме влезли в Шенген“, коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов от парламентарната трибуна. Той подчерта, че справката, изготвена от Министерството на вътрешните работи към 15.04, показва, че на входа са задържани 117 лица, на изход 90, в страната – 228. „Това означава, че над 300 лица са влезли в страната, 90 от тях се опитват да излязат. Те откъде са влезли, кой ги е пуснал?“, попита народният представител. Според него трябва ли да се направи по-сериозна проверка на цялостното функциониране на охраната на българските граници. „Тези цифри са от официална справка, а предполагам, че има и куп други, които дори не са регистрирани. 38 са напуснали общежитията на Държавна агенция „Бежанци“. Къде са тези хора, какво правят?“, продължи с въпросите Иванов. Той попита и каква е гаранцията, че след седмица или месец, няма да влязат пак хора през летището или от другаде, без да бъдат проверени. „Такива малки камъчета преобръщат колата

Свазиленд сменя името си, за да скъса връзките с "колониалната ера"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/20/3166376_svazilend_smenia_imeto_si_za_da_skusa_vruzkite_s/?ref=rss


Кралят на Свазиленд Мсвати Трети, последният абсолютен монарх в Африка, съобщи, че страната му ще промени името си на Е Сватини по повод 50-ата годишнина от обявяването на независимостта, предаде "Франс прес".<br /><br />"Искам да обявя, че Свазиленд ще си върне оригиналното име", каза монархът във втория по големина град в страната Манзини. "При обявяването на независимостта си всички африкански страни си върнаха старите имена отпреди колонизацията....

Путин е готов за среща с Доналд Тръмп, но подготовка още не е започнала

http://www.mediapool.bg/putin-e-gotov-za-sreshta-s-donald-tramp-no-podgotovka-oshte-ne-e-zapochnala-news278187.html

Руският президент Владимир Путин е готов да разговаря с американския си колега Доналд Тръмп. Това заяви първият дипломат на Русия Сергей Лавров, но уточни, че засега не се подготвя подобна среща на върха, съобщи Франс прес.   "Президентът Путин е готов за такава среща", каза Лавров в интервю за РИА Новости, но веднага уточни, че подготовката още не е започнала.   "Но ако това стане, веднага щом има някакво развитие, със сигурност ще ви разкажем", увери той.   По-рано Путин и Тръмп се разбраха в телефонен разговор за евентуална среща и Белият дом заяви, че може би тя ще е във Вашингтон.   "Ще обърна внимание, че Доналд Тръмп вече след телефонния разговор няколко пъти и в туитове, и на живо каза, че трябва да се решават въпросите с Русия, че искаме да имаме с Русия добри отношения, това е по-добре, отколкото да нямаме добри отношения, и само един глупец може да мисли иначе. Чуваме и това", добави Лавров пред РИА Новости.   Русия очаква предложението на Тръмп за среща с Путин да бъде конкретизирано, допълни той.   Това предложение бе отправено през март, но оттогава нещата не са напреднали, имайки предвид напрежението по повод случая Скрипал и предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.   Стопроцентово е сигурно, че Владимир Путин и Доналд Тръмп, както и военните от двете страни, няма да допуснат военна конфронтация - "те все пак са лидери, избрани от своите народи, те отговарят пред тези народи за мира и спокойствието", подчерта Сергей Лавров пред РИА Новости.

Москва твърди, че Тръмп е поканил Путин да посети САЩ

http://www.mediapool.bg/moskva-tvardi-che-tramp-e-pokanil-putin-da-poseti-sasht-news278187.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин на посещение в САЩ и му е казал в телефонен разговор, че ще се радва да се видят в Белия дом, предаде Ройтерс, като цитира руската агенция РИА Новости.   Според РИА руският външен министър Сергей Лавров казал, че Тръмп повторил няколко пъти поканата в телефонния разговор с Путин. Тръмп му казал, че ще се радва да върне визитата, като посети Русия, добавя Ройтерс.   По-рано съветникът по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън заяви пред посланика на Русия, че подобряването на отношенията между двете страни зависи от отстраняването на безпокойството на Вашингтон заради руската намеса в изборите, химическата атака във Великобритания, както и от ситуацията в Украйна и Сирия. Това съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.   Това е първата среща на Болтън, който пое поста по-рано този месец, и руския посланик Анатолий Антонов, се отбелязва в съобщението. На срещата, състояла се в Белия дом, американецът е казал на руснака, че страните им имат интерес от по-добри взаимоотношения, но преди това трябва да бъдат решени проблемите около предполагаемата руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и отравянето на бившия руски шпионин в Англия. Москва отрича тези две обвинения, отбеляза Ройтерс.   В съобщението се казва още, че САЩ са загрижени и заради положението в Украйна, където Русия подкрепя сепаратисти и в Сирия, където с намесата си в седемгодишната гражданска е наклонила баланса на силите в полза на режима в Дамаск.

Магичните кратери на Марс

https://dnes.dir.bg/nauka/magichnite-krateri-na-mars

Кратерите на Марс са едни от най-интересните места в нашата Слънчева система

Петима българи са задържани на границата за нелегален внос в Гърция на акцизни стоки

http://nakratko.bg/category/25/158204/


Петима българи са задържани на граничния пункт "Промахон" за нелегален внос в Гърция на акцизни стоки. Масово се проверяват автомобилите, идващи от България, независимо от тяхната регистрация.

Издъхна единият от пътувалите в катастрофиралия турски тир до Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825568

Издъхна единият от пътувалите в катастрофиралия турски тир до ПловдивВ болницата е починал единият от пострадалите в преобърналия се турски тир на магистрала "Тракия" до Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден в 1 часа тази нощ. Превозното средство е изхвърчало от пътното платно. В него освен 40-годишният водач е имало и 51-годишен пътник. Според полицията няма данни за употреба на алкохол.

София посреща всички европейски лидери на 16 май

https://dnes.dir.bg/politika/sofiya-posreshta-vsichki-evropeyski-lideri-na-16-may

Няма отказ на нито една страна за участие в срещата ЕС - Западни Балкани в София

Орбан се закани да гони "Отворено общество" до дупка

http://www.cross.bg/orban-obshtestvo-soros-1573008.html

/КРОСС/ Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че очаква конфликтът му с либералната идеология на фондация "Отворено общество" да продължи, въпреки решението й да напусне Унгария, предаде Ройтерс. По-рано днес стана ясно, че Фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество" ще закрие своето представителство в Будапеща и ще премести в Берлин офиса за дейностите си в Източна Европа. "Може би ще ме разберете, ако не роня крокодилски сълзи", каза той в ефира на местно радио, попитан за напускането на фондацията на американския финансист Джордж Сорос. Орбан добави, че ключовият въпрос, по който има разногласия със Сорос - миграцията, ще остане начело в европейския дневен ред. На срещата на върха на европейските лидери в края на юни трябва да бъдат направени големи промени в начина, по който континентът се справя с миграцията, каза той и добави, че такива решения трябва да бъдат взети след изборите за Европейски парламент през 2019 г., за да е сигурно, че избирателите на ЕС имат думата по въпроса.

Между 5 и 10% ще е спадът на руски туристи, прогнозира експерт

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mejdu-5-i-10-shte-e-spadyt-na-ruski-turisti-prognozira-ekspert-259701/

С посещения от поляци и холандци ще компенсираме отлива на руснаци, смята Светлана Атанасова от Българската асоциация на туристическите агенции

Испания вече е по-богата от Италия, показват данни на МВФ

http://www.mediapool.bg/ispaniya-veche-e-po-bogata-ot-italiya-pokazvat-danni-na-mvf-news278186.html

Испанците са станали по-богати от италианците, пише в. "Файненшъл таймс". Това е окуражителен признак за икономическото възраждане на Испания, но е тревожна новина за Италия, третата икономика в еврозоната, която е изпаднала и в политическа безизходица.   Брутният вътрешен продукт на човек от населението на Испания е изпреварил този на Италия през 2017 г. според данни на МВФ, публикувани тази седмица. В тях се сравняват страни въз основа на техния "паритет на покупателната способност". Фондът освен това прогнозира, че Испания ще стане със 7 процента по-богата от Италия през следващите пет години. Преди десетилетие Италия беше с 10 на сто по-богата по същия критерий.   Данните и прогнозите показват колко различни съдби имат две от най-тежко засегнатите страни от еврозоната в икономическата криза през последното десетилетие. Докато Испания има една от най-бързо растящите икономики в ЕС, Италия е мудна в икономическо отношение.   До 2023 г. някои страни от бившия Източен блок, включително Словакия и Чехия, се очаква също да изпреварят Италия и да станат по-богати на човек от населението, прогнозира МВФ.   Стагнацията е една от основните причини за все по-големите политически разделения в Италия, където електоратът губи вяра в способността на традиционните партии да създадат работни места и да върнат растежа, отбеляза "Файненшъл таймс".

Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протест

http://nakratko.bg/category/58/158203/


Започна срещата на президентите на "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров с енергийния министър Теменужка Петкова по исканията на синдикалистите.

“Oh oh, Milano.. I love you too...”

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6825572

“Oh  oh,  Milano..  I  love  you  too...”Salone del mobile до неделя е центърът на събитията в света на дизайна и мебелите. Не само из залите на изложението, а и в различни райони на Милано. Сред най-атрактивните инсталации е “Oh oh, Milano..I love you too...” на холандското дизайнерско дуо Studio Job. Нинке Тинагел и Жоб Смеетс са поставили любовното послание на една от емблематичните

ДБГ настоява Явор Нотев да подаде оставка незабавно

https://frognews.bg/novini/dbg-nastoiava-iavor-notev-podade-ostavka-nezabavno.html

”Движение България на гражданите” настоява за оставката на заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев, заради участието му на руски форум в Крим.

Фандъкова подкрепи София Прайд, ще финансира бягане на гей двойки

https://offnews.bg//obshtestvo/fandakova-podkrepi-sofia-prajd-shte-finansira-biagane-na-gej-dvojki-679096.html

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова се срещна с организационния комитет на София Прайд, за да обсъдят предстоящото единадесето издание на най-голямото шествие за равноправие и човешки права в България.

Представители на организациите GLAS, Действие, Билитис и Българският хелзинкски комитет (БХК) запознаха Фандъкова с подготовката на събитието, както и с активностите от културния календар и филмовия фестивал, предхождащи Прайд. На срещата столичният кмет изрази подкрепата си и се ангажира както всяка година общината да се погрижи за мирното и безпроблемно протичане на събитието.

За първа година София Прайд ще организира и съпътстваща спортна програма. Първото събитие от нея ще бъде 3-километрово бягане по двойки, което ще се проведе на 19 май, съфинансирано от програмата за спортни събития и младежки форуми на кмета.

На знаковата среща кметът Йорданка Фандъкова обърна внимание на нуждата от преодоляване на агресията и противопоставянето в обществото, като поощри дейностите на трите организациите в тази посока. Тя получи покана и прие да посети открития наскоро ЛГБТИ център (Рейнбоу хъб), където представители на общността могат да се събират и да получават консултации и подкрепа.

На срещата беше уточнено също, че тази година София Прайд ще се проведе пред Паметника на съветската армия на 9 юни. Новост ще бъде и началният час – 16 ч., когато ще стартира музикална програма на прайда. За първи път множество организации и бизнеси ще се включат със свои тематични щандове на място. Така всички желаещи ще могат да прекарат цял цветен следобед заедно, преди началото на шествието от 19 ч.

12 отбора в Югозапада премериха сили в регионално състезание по география и икономика в 7 СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград, вижте победителите…

http://regiona.bg/12-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d1%80/

С уникални български, индийски, руски и латино танци и много настроение бе открито Петото регионално състезание по География и икономика“ „СТРАНИ, НАРОДИ, КУЛТУРИ“ 2018.

Организатор и домакин на състезанието е Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ – Благоевград.
С уникалнатите по рода си макети с тема на година „Страни, народи, кулутури“, участници от 12 отбора в Югозапада – ПМГ „Гоце Делчев“ – с два отбора в двете възрастови групи, Обединено училище „Христо Ботев“ – Долно Дряново, ХI основно училище „Христо Ботев“ – Благоевград, ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград, ОУ „ Свети Кирил и Методий“ – с. Места, Благоевграска професионална гимназия, Осмо основно училище „Арсени Костенцев“ – Благоевград, ПГМЕТ – гр. Гоце Делчев, I основно училище „Климент Охридски“ и домакините от Седмо Средно училище „Кузман Шапкарев“ възхитиха и затрудниха журито при избор на победител.

Отборът на професионална гимназия по икономика демонстрира нестинарският обичай от Странджанската област на България. ПМГ – Гоце Делчев пресъздали със заготовки от моделин историята на двама влюбени, на гърба на които беше изобразено германското знаме. С ръчно изплетена престилка от домашна вълна от баба си, ученичката Сандра Данчева от Петрич, облече кукла, която оживя в носия от Пиринския край.Учениците от ХI основно училище „Христо Ботев“ – Благоевград, представиха шотладска народна носия на кукла от картон, която бе изработена по време на самото състезание.

Всички участници в състезанието бяха потопени в магията на „Китайския модел и съвременното цивилизационно развитие“ от интересния лектор и председател на Асоциацията на професионалните георграфи и регионалисти – проф.д-р Марин Русев, който неотдавна бе посетил тази невероятна страна. С лекцията си проф. Русев провокира интереса на децата да задават много въпроси за Китай и неграничените възможностите и културата на тази велика страна.

С участието си в проектинте задачи участниците в състезанието дамострираха изтънчен вкус и много творчество, което се идентифицира с понятието висока култура в хуманитарния цикъл, където попада и наукат география.
Вече пета година състезанието обединява десетки участници от Благоевградския регион, които споделят ценности, цели, поведения и практики, обединени от казута да защитят прородата и да опазят земята.

Победители в състезанието в категория 5-7 клас са Основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ – с. Места. На второ място е отборът на ПМГ „Яне Снадански“ – Гоце Делчев, а третото място е за обединено училище с. Долно Дряново. В категорията 8-12 клас победител е ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград, на второ място е ПМГ – „Яне Сандански“ – Гоце Делчев, а третото място е за ПГМЕТ „Юри Гагарин“ – Петрич.

Всички участници в състезанието погетлиха към своите училища с уникални награди – телескопи, бинокли, флашки, енциклопедии, както и прекрасни книги и помагала осигурени от АПГР.

Материалът 12 отбора в Югозапада премериха сили в регионално състезание по география и икономика в 7 СУ „Кузман Шапкарев“ в Благоевград, вижте победителите… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Божидар напусна Hell’s Kitchen България

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bozhidar-napusna-hells-kitchen-bylgariia-6081511

Най-емоционалната вечерна резервация подложи на изпитание професионализма и самообладанието на участниците

Бившият кмет на Ню Йорк се присъедини към екипа на Тръмп

http://nakratko.bg/category/25/158202/


Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани става част от личния юридически екип на президента Доналд Тръмп. Джулиани е бил и федерален прокурор на Манхатън.

Руските власти намалиха броя на загиналите в Кемерово на 60 души

https://offnews.bg//sviat/ruskite-vlasti-namaliha-broia-na-zaginalite-v-kemerovo-na-60-dushi-679095.html

Руските власти намалиха броя на загиналите при пожара в търговския център в Кемерово от 64 на 60 души. 

За промяната съобщиха от руския следствен комитет, цитирани от руската служба на Би Би Си. 

"Резултатите от работата по проверката на всички съобщения за безследно изчезнали при пожара хора, както и получените заключения на експертите позволиха на следствието да определи окончателното количество загинали при пожара - те са 60", се казва в съобщението на следствието. 

С помощта на анализ на ДНК са разпознати телата на всички загинали - издадени са разрешения за погребването на 37 тела, други 23 разрешения са предоставени по-рано. 

Първоначално беше посочено, че при инцидента са загинали 64 души, сред които 41 деца. Пожарът стана на 25 март, като огънят тръгна от четвъртия етаж на сградата, където се намират киносалоните. 

Разследването показа множество нарушения в търговския център, сред които заключени аварийни изходи и неработеща противопожарна аларма. 

След инцидента бяха арестувани няколко души, включително управителя на търговския център. Обвинение беше повдигнато и на командира на пожарникарите, отзовали се на мястото на инцидента. Според прокуратурата той е игнорирал информация за по-кратък път до киносалоните и така е загубил време, което е можело да се използва за спасяване на хора. 

Делян Добрев: Новите ВЕИ централи може да продават енергията си не само през борсата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825567

Делян Добрев: Новите ВЕИ централи може да продават енергията си не само през борсатаОбмисля се възможността продажбата на енергия от новите ВЕИ централи да става не само през борсата, а и те да могат да сключват договори с потребители, за да могат по-лесно да се осигурят финансирането в такава инвестиция. Това обяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев на конференцията "Пазарната интеграция на ВЕИ и

Карадайъ: ГЕРБ твърдят, че са евроатлантици, а са в коалиция с евроскептици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825569

Карадайъ: ГЕРБ твърдят, че са евроатлантици, а са в коалиция с евроскептициГЕРБ твърдят, че са евроатлантици, а за коалиционен партньор имат явни евроскептици. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента по повод вчерашния консултативен съвет при президента Румен Радев. “Ситуацията в глобален и регионален план е динамична, тревожна, опасна. Можем да кажем и рискова.

Фирмата собственик на изгорелия снощи автобус е изрядна по документи

http://nakratko.bg/category/58/158201/


Транспортната фирма „Монтана автобусен транспорт”, чийто автобус се запали снощи, е с изрядни документи, съобщиха за bTV от транспортното министерство. Проверени са и документите на шофьора.

Две бебета си говорят в утробата

https://offnews.bg//mama-nindzha/dve-bebeta-si-govoriat-v-utrobata-679063.html

Някои наричат тази история виц, а други - притча. Авторът не ни е известен, за съжаление. Две бебета си говорят в корема на бременна жена. Невярващото бебе: - Вярваш ли в живота след раждането? Вярващото бебе: - Разбира се, че вярвам. Очевидно е, че има живот след раждането. Целта на престоя ни тук е да станем достатъчно силни и да се приготвим за живота. Невярващото бебе: - Пълни глупости! Не може да има живот след раждането. Можеш ли да си представиш що за живот ще е това? Тъмни сили   Вярващото бебе: - Е, не знам подробности, но вярвам, че…

Община Девня повиши рейтинга си за прозрачност

http://budnavarna.bg/33207-obshtina-devnya-povishi-rejtinga-si-za-prozrachnost/

Община Девня заема 12-о място сред органите на местно самоуправление в страната по показателя „активна прозрачност“. Това сочат резултатите от годишния одит на интернет страниците на всички задължени по Закона за достъп до обществена информация институции, съобщиха от Програма „Достъп до информация“ (ПДИ).

През 2018 г. Девня е повишила рейтинга си по прозрачност с цели 12.1% спрямо миналата година, когато индустриалната община се изкачи на 20-ото място в националната класация на ПДИ.

При възможен максимум от 100.7 точки Община Девня е спечелила 82.5 т., показва изследването на неправителствената организация, което е обхванало всички 265 органи на местно самоуправление в страната.

В процентно отношение през 2018 г. местната администрация покрива изискванията за активна прозрачност на 87.7%, сочат данните на ПДИ. В сравнителния рейтинг по покачване на точките Девня се нарежда на 14-о място между всички 567 институции на властта, които е обхванало изследването.

Проучването на ПДИ е проведено на два етапа в периода 6 февруари до 30 март. През първия етап изследователите са оценили всички общини в България по 108 различни индикатора, които могат да бъдат разделени в 4 групи: институционална информация, секции достъп до информация, бюджетна и финансова прозрачност и достъпност.
През втория етап институциите, обхванати от проучването, са имали възможност да предоставят свои бележки след преглед на поставената им оценка.

Материалът Община Девня повиши рейтинга си за прозрачност е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Двете Кореи откриха червена телефонна линия между лидерите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825565

Двете Кореи откриха червена телефонна линия между лидерите сиДвете корейски държави откриха днес червена телефонна линия между лидерите си, съобщиха от Сеул една седмица преди срещата на върха между президента на Южна Корея Мун Дже-ин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров, предаде Франс прес. Телефонната линия свързва Синия дом - президентството в

Всяка втора декларация за доходите е подадена по електронен път

http://www.moreto.net/novini.php?n=372869

Почти всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите лица е подадена по електронен път с ПИК или електронен подпис, сочи статистиката на Националната агенция за приходите (НАП). Общо приетите декларации до този момент в страната са 320 000.

С децата в почивните дни (21 и 22 април)

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/20/3165151_s_decata_v_pochivnite_dni_21_i_22_april/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.<br /><br />За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории....

Направиха две луксозни площадки за ромски деца с швейцарски пари в "Столипиново"

https://www.24chasa.bg/region/article/6825559

Направиха две луксозни площадки за ромски деца с швейцарски пари в "Столипиново"Две образцови площадки за игра с швейцарски пари откриха кметът на пловдивския район "Източен" Николай Чунчуков и заместник-градоначалникът Георги Титюков. Те се намират в детска градина "Лилия", в който учат само ромски деца от "Столипиново". Около съоръженията бяха посадени три дръвчета и десетки декоративни храсти.

Махнаха магазинчетата от подлеза до Автогарата

http://budnavarna.bg/33205-mahnaha-magazinchetata-ot-podleza-do-avtogarata/

снимка: Будна Варна

Магазинчетата в подлеза до Автогарата във Варна са премахнати.

Сега съоръжението може да изпълнява пълноценно функцията си. Преди това единственото пространство за придвижване на пешеходците бе тясна пътека. За доскорошното присъствие на тъговските обекти напомня неприятната миризма и мръсотията.

източник: Морето.нет

Материалът Махнаха магазинчетата от подлеза до Автогарата е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Почина единият от пострадалите в тежката катастрофа край Пловдив

http://www.struma.com/sinya-lampa/pochina-ediniyat-ot-postradalite-v-tejkata-katastrofa-krai-plovdiv_133267/

Инцидентът стана на магистрала “Тракия“

Почина единият от пострадалите при катастрофата на магистрала "Тракия" тази нощ. След инцидента в болница бяха транспортирани 40-годишният водач и 54-годишен пътник.

Инцидентът стана тази сутрин около 1 часа в района на 121 км, посока София. Тирът е с турска регистрация и се преобърнал в канавката край аутобана. Няма данни за употреба на алкохол.

Образувано е досъдебно производство./trafficnews.bg/

Задържаният шеф на РПУ - Раковски изнудвал контрабандист на цигари

https://frognews.bg/novini/zadarjaniiat-shef-rpu-rakovski-iznudval-kontrabandist-tsigari.html

Задържаният началник на Районното полицейско управление /РПУ/ в Раковски Георги Илиев и двама негови подчинени са изнудвали контрабандист на цигари да им даде подкуп от 20 хиляди лева срещу унищожаването на събраните данни от разследване за него.

142 години от избухването на Априлското въстание

http://www.cross.bg/chetata-vustanieto-vustanie-1573014.html

/КРОСС/ Априлското въстание от 1876 година е масово въоръжено въстание на българите в Османската империя. Избухва преждевременно на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет . Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и Русия.ПодготовкаСпоред изработения от Гюргевския революционен комитет план българските земи са разделени на 5 революционни окръга (като в 5-тия организацията е твърде слаба):Търновски – с център Горна Оряховица, главен апостол е Стефан Стамболов с помощници Христо Караминков (Бунито) , Иван Панов Семерджиев и Георги Измирлиев;Сливенски – главен апостол е Иларион Драгостинов с помощници Стоил войвода и Георги Обретенов;Врачански – главен апостол е Стоян Заимов с помощници Никола Обретенов, Георги Апостолов и Никола Славков;Пловдивски – главен апостол е Панайот Волов с помощник Георги Бенковски, по-късно като помощници са привлечени Георги Икономов и Захари Стоянов;Софийски – на практика само планиран, с апостоли Никола Обретенов и Никола СлавковИзбухванеВъстанието е подготвено в разстояние на едва 1 – 2 месеца, с което се обясняват неуспехите в организацията и хода му

Дават спирките в София на концесия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825537

Дават спирките в София на концесия2610 спирки на градския транспорт в София ще бъдат дадени на концесия. Следващата седмица докладът с условията на процедурата ще бъде внесен за обсъждане в комисиите към Столичния общински съвет, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков. Спирките са разделени в 4 пакета като броят им варира от 622 до 695.

Въпреки стачките френският президент и премиер повишават популярността си

http://www.mediapool.bg/vapreki-stachkite-frenskiyat-prezident-i-premier-povishavat-populyarnostta-si-news278185.html

Президентът Еманюел Макрон и премиерът Едуар Филип се радват на повишена популярност през април, въпреки социалните конфликти, пред които е изправена Франция. Това сочат резултати от допитване, цитирано от Франс прес.   С 43 процента подкрепа Макрон възстановява равнището на популярността си от февруари след спад през март, но повече от половината французи (54 процента) имат "лошо мнение" за него.   След две телевизионни интервюта на 12 и 15 април Макрон получи подкрепа от целия политически спектър. Той повишава популярността си с 14 на сто сред привържениците на дясната партия Републиканците и с 9 процента сред тези на Социалистическата партия, според проучването на общественото мнение.   Рейтингът на премиера Филип се повишава успоредно и той има 45 процента подкрепа, при 51 на сто от анкетираните, които не го одобряват.   Председателката на крайнодясната партия Национален фронт Марин льо Пен увеличава популярността си с пет процента и рейтингът и е 28 на сто.   Допитването е направено на 18 и 19 април сред 1011 пълнолетни французи по квотен метод.

Фирмата собственик на изгорелия снощи автобус е изрядна по документи

http://www.cross.bg/dokymenti-avtobys-snoshti-1573007.html

/КРОСС/ Транспортната фирма „Монтана автобусен транспорт”, чийто автобус се запали снощи, е с изрядни документи, съобщиха за bTV от транспортното министерство. Проверени са и документите на шофьора. 46-те пътници, които са пътували на екскурзия от София за Македония са били върнати в столицата. Няма пострадали. Инцидентът е станал по пътя към граничен пункт Гюешево след Кюстендил. По първоначални данни става дума за късо съединение. Шофьорът е извел пътниците преди автобусът да изгори напълно. Туроператорът организирал екскурзията е фирмата „Бохемия”. От там отказаха коментар за инцидента, като потвърдиха, че те са наели автобуса. Засега няма връзка и с управителя на транспортната компания Николай Джоков.

Уикендът ще започне с пролетно очарование и слънце

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uikendyt-shte-zapochne-s-proletno-ocharovanie-i-slynce-2092204

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно над източните райони.

Вътрешният министър се появи с превръзка на окото, обявиха наказанието за Левски

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vytreshniiat-ministyr-se-poiavi-s-prevryzka-na-okoto-obiaviha-nakazanieto-za-levski-2092192

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев бе сред участниците на работна среща за изготвяне на обща стратегия срещу вандализма по време на футболни мачове. Той се появи с черна превръзка на едното око в знак на съпричастност с полицайката, коя

С "Ножица трепач" към върхове в храма на Мелпомена! Благоевградчанинът Симеон Тодоров-Монката: "Ако един път хората влязат в театъра, ще го направят отново, сигурен съм"

http://www.struma.com/otblizo/s-nojica-trepach-kum-vurhove-v-hrama-na-melpomena-blagoevgradchaninut_133266/

Симеон Тодоров или както всичко го наричат Монката е в трупата на благоевградския театър от началото на годината. Той вече направи уникална дебютна роля в представлението "Ножица Трепач".

Монката е на 26 години, учил е актьорско майсторство в класа на Огнян Спиров в ЮЗУ.

Намираме го в малка почивка между репетициите на представлението, което в момента подготвят. С голяма усмивка ни приветства и разказа за любовта му към театъра.

Здравей, Мони!...

Продължава

Създават обща процедура за инвестиционни предложени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825541

Създават обща процедура за инвестиционни предложениВъвежда се единна обща процедура по оценка за въздействието на околната среда /ОВОС/, комплексно разрешително и доклад за безопасност, посредством съвместяване обединяване и отпадане на повторяеми етапи от самостоятелното и последователно провеждане на трите последователни процедури. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в

Внасяме водни спасители от Молдова и Украйна

http://budnavarna.bg/33203-vnasyame-vodni-spasiteli-ot-moldova-i-ukrajna/

снимка: Будна Варна

На прага на летния сезона има достатъчно сертифицирани водни спасители, съобщават от Българския червен кръст. Въпреки това от Министерството на туризма обявиха, че могат да осигурят кадри от Молдова и Украйна.

Българските спасители получават между 700 и 900 лева месечно. Когато кандидатстват за работа, повечето предпочитат да бъдат на басейн. Проблем остава набирането на спасители за плажовете. Затова от министерството са готови да внасят кадри от Молдова и Украйна, където заплатите са не повече от 100 евро месечно.

„Естествено, че като дойдат тук, те ще получат една минимална работна заплата, която за тях ще е голяма, ще подбият цената на българския спасител и какво правим – работим против българските граждани” коментира Илко Раев, председател на Областния съвет на БЧК-Варна.

Ако цената на труда на спасителите падне, експертите очакват масово изтичане на кадри в чужбина. По данни на БЧК за цялото Черноморие са необходими около 1300 водни спасители, а за Варненска област техният брой е около 350.

От регионалната структура на Червения кръст имат готовност да осигурят спасители и за неохраняемите, но посещавани плажове, стига държавата да поеме заплащането на месечните възнаграждения.

Материалът Внасяме водни спасители от Молдова и Украйна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Блондинка го направила с Роналдо, разкри за горещата им нощ..

http://www.struma.com/lyubopitno/blondinka-go-napravila-s-ronaldo-razkri-za-goreshtata-im-nosht_133265/

Maнекенка направи разкрития за любовната си авантюра със звездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо. Колумбийката Натали Ринкон даде интервю за "La Red", в което разказва за лудата нощ, която двамата имали в Маями преди време.

"Кристиано беше на съседната маса в ресторант, в който бях и аз. Погледнахме се и така започна флиртът. След това някой дойде на моята маса и ми каза, че Роналдо иска да се запознаем", признава Натали.

Три дни по-късно звездата на...

Продължава

След 5 години преследване из Европа вкараха в затвора мъж от Шумен за побой и изнудване

https://petel.bg/Sled-5-godini-presledvane-iz-Evropa-vkaraha-v-zatvora-mazh-ot-SHumen-za-poboy-i-iznudvane-__260971

44-годишният Лъчезар Георгиев от Шумен е бил приведен в ловешкия затвор на 12 април тази година, след като години наред се е укривал от бълга...

Полето край Петрич почерня от ченгета! Закопчаха опасен беглец, обявен за издирване

https://petel.bg/Poleto-kray-Petrich-pochernya-ot-chengeta--Zakopchaha-opasen-beglets--obyaven-za-izdirvane__260972

Снимка: Блиц Полето край Петрич почерня от ченгета. В схлупена къщурка, скрита в една от нивите извън града криминалистите откриха обяве...

Влак отряза ръката на пътник, скочил в движение

https://petel.bg/Vlak-otryaza-rakata-na-patnik--skochil-v-dvizhenie__260973

Пътнически влак отряза лявата ръка на пътник, който скочил в движение от композицията на гара Септември. Инцидентът е станал вчера около 5...

В Русия вече по-рядко се пие алкохол

http://www.mediapool.bg/v-rusiya-veche-po-ryadko-se-pie-alkohol-news278184.html

По данни на Световната здравна организация хората в Русия вече доста по-рядко употребяват алкохол, пише "Комерсант".   Според експерти на вестника основен фактор за този спад е професионалната политика на руското здравно министерство - то ограничава времето и местата за продажба на алкохолни питиета, както и възможностите да бъдат рекламирани в медиите.   В перспектива руската практика може да послужи за пример на много други страни с подобни проблеми, смята СЗО.   "Намалената употреба на алкохол през последните години в Русия е сред най-важните за нас резултати в този регион", заявява пред "Комерсант" Карина Ферейра-Борхес, оглавяваща програмата "Алкохол и забранени наркотици", лансирана от Европейския офис на СЗО. "В бъдеще бихме желали да направим опита на Русия достъпен и за други страни със сходни предизвикателства", допълва тя.   По данни на СЗО през 2016 г. употребата на алкохол в Русия е достигнала 11,1 литра спирт на човек годишно. Това е минимумът за 27 години - през 1991 г. е регистрирано ниво от 12,2 литра. Върхова стойност е отбелязана през 2006 г. - 17,1 литра спирт на човек за година, добавя изданието, цитирано от Би Би Си.

Евгени Стоянов: Има съществен напредък по закона за детското правосъдие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6825528

Евгени Стоянов: Има съществен напредък по закона за детското правосъдиеНа провело се вчера заседание на работната група е постигнат съществен напредък по изготвянето на новия закон за детско правосъдие. Това каза пред медии зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов и допълни, че в най-кратък срок, до седмици трябва законопроектът да бъде готов. Законът за противообществени прояви на малолетните и непълнолетните

Павлова: Предстоят ни най-тежките дебати като председатели на Съвета на ЕС

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pavlova-predstoiat-ni-nai-tejkite-debati-kato-predsedateli-na-syveta-na-es-259699/

Темите са свързани със сигурността, защитата на външните граници и миграцията, заяви министърът пред депутатите

Това е: Искат постоянен арест за Иванчева

http://www.struma.com/sinya-lampa/tova-e-iskat-postoyanen-arest-za-ivancheva_133264/

Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за кмета на столичния района "Младост" Десислава Иванчева. От спецпрокуратурата са внесли в Специализирания наказателен съд искания за вземане на мерки за неотклонение "Задържане под стража" спрямо тримата задържани и обвинени за корупционни действия в столичната Община "Младост".

Предстои съдът да насрочи за днес съдебното заседание по мерките, посочват от държавното обвинение. Междувременно стана...

Продължава

Рейтингът на Путин започна да пада веднага след преизбирането му

http://www.mediapool.bg/reitingat-na-putin-zapochna-da-pada-vednaga-sled-preizbiraneto-mu-news278183.html

Рейтингът на Владимир Путин пада месец след президентските избори, на които той спечели четвърти мандат. Доверието към него се е сринало от рекордните за тази година 55.3% до 48.4%, показва проучване на държавния социологически център ВЦИОМ, цитиран от "Ведомости". Не се отчита подобна тенденция при други рейтингови лидери в Русия като министъра на отбраната Сергей Шойгу или първия дипломат Сергей Лавров. През 2012 г. рейтингът на Путин, по данни на ВЦИОМ, нарастваше не само с приближаването на президентските избори на 4 март, но и пет седмици след това, повишавайки се от 52.8% 11 през март до 58.1% на 8 април, след което се понижи с няколко процентни пункта. Рейтингът на Путин е отбелязвал рекорди след анексирането на Крим (70% през май 2014 г.) и ядрената сделка с Иран (71% през юли 2015 г.). Понижаването на рейтинга е естествен процес, коментира шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров и уточнява, че около изборите доверието към президента нараства, а после, по принцип не веднага, започва да намалява. "Половината страна са хора кажи-речи аполитични, те се включват в политически теми само в големи изборни кампании или при екстремни събития", обяснява социологът. Но допълва, че предстоят още много "информационни поводи" и рейтингът на Путин ще скочи пак. Следизборният рейтингов спад е предвидим, а за тенденция ще може да се говори чак след половин година, смята политологът Глеб Кузнецов. След мобилизацията на електората и мощния финал на кампанията, приключила с преизбиране на държавния глава, избирателите се отпускат, констатира колегата му Андрей Колесников. "Общественото мнение отброява новия мандат (на Путин) не от изборите, а от встъпването му в длъжност. И той започна символично със смайващи събития - пожара в Кемерово, отравянето на деца и протестите във Волоколамск, събитията около отравянето на Скрипал, (новите) санкции срещу Русия, бомбардировката на Сирия от САЩ", подчертава Колесников. Спадът в доверието към руския лидер според него се дължи на това "психологически тежко за нацията начало на новия му мандат". Мобилизационната антизападна риторика се превръща в рутина, а "натискът на негативните новини започва да дразни" хората в Русия, смята експертът на вестника, цитиран от Би Би Си.

Социолози констатират спад в доверието към Путин в Русия след изборите

http://www.mediapool.bg/sotsiolozi-konstatirat-spad-v-doverieto-kam-putin-v-rusiya-sled-izborite-news278183.html

Веднага след мартенските избори за президент в Русия доверието към Владимир Путин започна да намалява. Според социологическия център ВЦИОМ за един месец рейтингът му е спаднал със 7 на сто, отбелязва "Ведомости".   Не се отчита подобна тенденция при други рейтингови лидери в Русия като министъра на отбраната Сергей Шойгу или първия дипломат Сергей Лавров.   Става дума за естествен процес - около изборите доверието към президента нараства, а после, по принцип не веднага, започва да намалява, коментира шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.   "Половината страна са хора кажи-речи аполитични, те се включват в политически теми само в големи изборни кампании или при екстремни събития", обяснява социологът. Но допълва, че предстоят още много "информационни поводи" и рейтингът на Путин ще скочи пак.   Следизборният рейтингов спад е предвидим, а за тенденция ще може да се говори чак след половин година, смята политологът Глеб Кузнецов. След мобилизацията на електората и мощния финал на кампанията, приключила с преизбиране на държавния глава, избирателите се отпускат, констатира колегата му Андрей Колесников.   "Общественото мнение отброява новия мандат (на Путин) не от изборите, а от встъпването му в длъжност. И той започна символично със смайващи събития - пожара в Кемерово, отравянето на деца и протестите във Волоколамск, събитията около отравянето на Скрипал, (новите) санкции срещу Русия, бомбардировката на Сирия от САЩ", подчертава Колесников.   Спадът в доверието към руския лидер според него се дължи на това "психологически тежко за нацията начало на новия му мандат". Мобилизационната антизападна риторика се превръща в рутина, а "натискът на негативните новини започва да дразни" хората в Русия, смята експертът на вестника, цитиран от Би Би Си.

Нов български джаз от Събин Тодоров трио ще звучи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372826

На 20-ти април /петък/ от 19:00 часа в Концертно студио на Радио Варна ще се проведе втората джаз вечер от колекцията концерти под общото заглавие „JAZZ Migration”. Обединяващата линия на събитието са тримата пианисти, живеещи и активно творящи извън България.

Не е известно дали Сирия ще запази целостта си, каза руски зам. външен мисистър

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/20/3166331_ne_e_izvestno_dali_siriia_shte_zapazi_celostta_si_kaza/?ref=rss


Русия не знае как ще се развие ситуацията в Сирия, нито дали тя ще остане държавата, която е в момента. Това каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в интервю за "Дойче веле".<br /><br />"Асад и правителството му са избрани от собствения им народ. Историята на борбата им срещу тероризма е доста трагична и не знаем как ще се развие ситуацията, дори за това дали ще е възможно да запазим Сирия като държава", обясни Рябков.<br /><br...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване