Няма пострадали български военнослужещи при атентата в Кабул

https://www.actualno.com/asia/njama-postradali-bylgarski-voennoslujeshti-pri-atentata-v-kabul-news_670938.html

Няма пострадали български военнослужещи при атентата пред център за регистриране на гласоподаватели, станал днес (22 април) в Кабул. Това докладва полковник Георги Маргитин - национален командир на 35-ия контингент на Въоръжените ни сили, който участва в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, съобщиха от Министерството на отбраната. Експлозията е станала на голямо разстояние от базата, в която работят и живеят българските военни. Междувременно говорителят на Здр

Търговските спорове и рекордният дълг застрашават растежа на световната икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827817

Търговските спорове и рекордният дълг 
застрашават растежа на световната икономикаЗасиленото напрежение в търговската и геополитическата сфера, безпрецедентно високото равнище на световния дълг и нарасналата финансова уязвимост застрашават растежа на глобалната икономика. Това се казва в комюнике, разпространено в събота след заседание на Международния валутно-финансов комитет (МВФК) - ръководния орган на Международния валутен

Студенти от ЮЗУ посетиха Олимпийския музей в Солун

http://www.struma.com/obshtestvo/studenti-ot-yuzu-posetiha-olimpiiskiya-muzei-v-solun_133339/

Студенти от бакалавърските и магистърски програми по Физическо възпитание и спорт към катедра ТМФВ, Факултет по педагогика към ЮЗУ "Неофит Рилски"-Благоевград, посетиха Олимпийския музей в Солун, Република Гърция.

Посещението беше част от организираната извънаудиторна заетост на студентите съвместно с техните преподаватели от катедра "Теория и методика на физическото възпитание" и преподаватели от Факултета по педагогика.

В посещението на музея се включи...

Продължава

Почина холивудският актьор Върн Тройър

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/pochina-holivudskiiat-aktior-vyrn-trojyr-6081550

На 49-годишна възраст почина американският актьор, прочул се с ролите си в „Остин Пауърс“ и „Хари Потър“

Берлин иска решенията в ЕС с мнозинство, а не с консенсус

https://dnes.dir.bg/svyat/berlin-iska-resheniyata-v-es-s-mnozinstvo-a-ne-s-konsensus

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен прикани за промяна в механизма за вземане на външнополитически решения в ЕС

САЩ: България е пропита от корупция, съдебната система не е независима

http://www.transmedia.bg/2018/04/22/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bf%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%8a%d0%b4/

 

 

Българската съдебна система не е независима, корупцията обхваща всички нива на управлението, липсват нормални условия в затворите, а малцинствата са обект на насилие. Това са някои от заключенията на Държавния департамент на САЩ в годишния му доклад за спазване на човешките права по света.

В документа са изброени случаи на полицейско насилие, довели и до отнемането на човешки живот (арестът на Аспарух и Шибил Добрушеви в Бохот, при който бащата умира от инфаркт, а синът е със счупени ребро и ръка), цитират се и констатациите на експерти към ООН за това, че физическите посегателства в полицейските арести могат да бъдат определени като мъчение. Отбелязва се и лошото състояние на затворите.

„Макар правителството да има механизми да разследва и наказва злоупотребите с власт и корупцията, прилагането на тези механизми е неадекватно и безнаказаността е проблем”, отбелязват от държавния департамент. Те изброяват корупционните практики, характерни за България (подкуп, конфликт на интереси, присвояване, търговия с влияние и др.), като подчертават, че те са характерни за всички нива от управлението и държавната администрация.

В същото време анализи на различни неправителствени организации посочват редица проблеми със защитата на правата на жените, децата (особено тези с увреждания) и представителите на различни религиозни и етнически малцинства. Това се съчетава с предразсъдъци в обществото срещу много от уязвимите групи.

Докладът е поредното външно наблюдение, което обръща внимание на влошаващата се медийна среда у нас: „Остават притесненията, че корпоративният и политически натиск, в съчетание с растящата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространителски мрежи и, на трето място, правителствената регулация на ресурси и подкрепа за определени медии заедно са нанесли смъртоносен удар на медийния плурализъм”.

Държавният департамент отчита още, че българските власти са предприели мерки за осъждане и наказание на служители от силите за сигурност, нарушили човешките права, но действията им са недостатъчни и безнаказаността остава проблем.

Парламентарните избори в България през март миналата година преминаха без каквито и да било сериозни нарушения според оценката Централната избирателна комисия, се посочва все пак нещо положително в доклада. Държавният департамент припомня, че и според международните наблюдатели изборите в България са били свободни и честни въпреки някои недостатъци.

Гражданските власти поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност, гласи друга положителна констатация в доклада, публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство, съобщи БТА.

Цитирани са и други проучвания като Индекса за медийна устойчивост, Индекса на свободата на словото в света и изследване на употребата на речта на омразата у нас.

 

Няма пострадали български военнослужещи при атентата в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827814

Няма пострадали български военнослужещи при атентата в КабулНяма пострадали български военнослужещи при атентата, станал днес, 22 април, в Кабул. Това докладва полковник Георги Маргитин - национален командир на 35-ия контингент на Въоръжените ни сили, който участва в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Експлозията е станала на голямо разстояние от базата,

Според повечето българи Западът се стреми към въоръжен конфликт, сочи изследване

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/22/3167150_spored_povecheto_bulgari_zapadut_se_stremi_kum/?ref=rss


Според мнозинството българи по-скоро Западът отколкото Русия се стреми към въоръжен конфликт. Това показват резултатите от национално представително проучване на социологическата агенция "Афис". То е проведено между 13 и 17 април като интервюирани пряко са 1021 пълнолетни. От отговорите се вижда, че има рязък спад на доверието спрямо Европейския съюз и българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. В частност руските симпатии нито намаляват, нито се...

Екозащитници протестират на къмпинг "Корал" при засилено полицейско присъствие

http://www.cross.bg/koral-kumping-protestirashtite-1573131.html

/КРОСС/ При засилено полицейско присъствие и частни охранители на къмпинг "Корал" започна протестът на екозащитници. Причината е, че частна фирма огради близо 120 дка терен, в който попада и единственият път, който води до плажната ивица, предава БНР. Въпреки очакванията за сблъсъци, между частните охранители и протестиращите напрежение няма. По пътя за къмпинга има повече от 5 полицейски поста, които са спирали колите с протестиращи за щателна проверка. Вече един час хората, които защитават малкото останала незастроена територия по морето стоят пред оградения път с разпънат транспарант, на който пише ""Ибердрола", ти ли ще унищожиш Корала и Дюните". "Ибедрола" е испанската форма, закупила терена. "Колове на беззаконието, поставени в тялото на Корал" - така протестиращите описват оградата, която спира достъпа до плажа. Заради оградения път до плажната ивица не може да стигне и линейка. Адвокат Дончо Бораджиев обясни: "Едни колове са забити надълбоко в едни пясъчни дюни, защитени по закон. От тук човек с багаж под ръка и дете не може да мине. За количка да не говорим. По Конституция имаме свободен достъп до плажовете. Плажовете и брегът около тях е държавна собственост. Черноморското крайбрежие е национално богатство и ние не можем да си позволим да бъде заграбено по този начин". Представители на частната фирма също бяха на протеста

На това му се казва късмет, пиян водач нацели патрулка и…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d1%81%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87-%d0%bd/

Пиян водач нацели патрулка.Това съобщиха от полицията в Разград. Пътно-транспортното произшествие станало около 05.50 часа на 22 април на улица „Перистър“ в Разград. Лек автомобил „Фолксваген Голф“ не спира при подаден звуков и светлинен сигнал от служебен „Опел Астра“, пише новини бг.

Последваният от полицейските служители автомобил изгубил управление и при опит да бъде изпреварен удря задната част на патрулката.

В резултат на сблъсъка са причинени значителни материални щети по двете МПС-та. Водачът на Фолксвагена – Б.Б. на 34 години от Разград, е тестван за употреба на алкохол.

Дрегерът отчел 2,18 промила. Мъжът с отнета шофьорска книжка отказал да предостави кръв за медицинско изследване. Задържан е в РУ-Разград. По случая е образувано бързо производство.

 

Материалът На това му се казва късмет, пиян водач нацели патрулка и… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В Ереван избухнаха нови сблъсъци между протестиращи и полиция

http://www.cross.bg/sarkisyan-armeniya-pashinyan-1573130.html

/КРОСС/ В столицата на Армения - Ереван, избухнаха нови сблъсъци между протестиращи и полиция. Арестуван е лидерът на опозицията Никол Пашинян. Това стана след провала на опитите да се прекратят антиправителствените протести в Армения. Разговорът между арменския премиер Серж Саркисян с Пашинян приключи бързо. "Дошъл съм да обсъдим вашата оставка", каза Пашинян на премиера пред телевизионните камери. "Това не е диалог, това е шантаж", заяви Саркисян и напусна залата в хотела, където бе насрочена срещата. Опозицията в Армения иска оставката на премиера във връзка с конституционна поправка, която според опонентите му е опит той да се задържи на власт. Серж Саркисян беше избран за премиер след като служи максималния срок от два мандата като президент. Докато беше държавен глава той промени конституцията, превръщайки страната в парламентарна република, в която властта е в ръцете на правителството.    

Гол мъж застреля трима в ресторант в щата Тенеси, издирват го

//dariknews.bg/novini/sviat/gol-myzh-zastrelia-trima-v-restorant-v-shtata-tenesi-izdirvat-go-2092430

Мъж, облечен само със зелено яке, застреля трима човека и рани четирима в денонощен ресторант "Уафъл Хаус" в околностите на Нашвил, щата Тенеси, съобщи в Туитър градската полиция, цитирана от Ройтерс.

Автобус помете възрастна жена на пешеходна пътека

//dariknews.bg/novini/bylgariia/avtobus-pomete-vyzrastna-zhena-na-peshehodna-pyteka-2092431

Автобус, изпълняващ редовен курс по междуселищна линия, е блъснал възрастна жена на пешеходна пътека в Пазарджик, съобщават от Областната дирекция на МВР в града. Инцидентът е станал около 12,10 часа в неделя.

Природозащитници бранят с жива верига екоплажа Корал

https://www.24chasa.bg/region/article/6827795

Природозащитници бранят с жива верига екоплажа КоралПриродозащитници от цялата страна направиха жива верига днес по обед край бившия къмпинг "Корал" заради ограда на частен инвеститор, която според еколози е отрязала достъпа до един от най-красивите плажове по Южното Черноморие. Въпреки че протестът е мирен, на мястото бе пълно с полиция и частни охранители.

Обявяват бедствено положение в Добрич, ако до 20 ч проблемът с водата не е отстранен

https://petel.bg/Obyavyavat-bedstveno-polozhenie-v-Dobrich--ako-do-20-ch-problemat-s-vodata-ne-e-otstranen-__261181

Ако до 20,00 часа проблемът с нарушено водоподаване в Добрич не бъде отстранен, ще бъде обявено частично бедствено положение. Това заяви на ...

Аварията е отстранена, започва подаването на вода към Добрич

https://petel.bg/Avariyata-e-otstranena--zapochva-podavaneto-na-voda-kam-Dobrich__261182

Отстранена е голямата авария на Помпена станция Приморци, заради която 48 часа вече голяма част от Добрич е без вода, съобщи дежурният дисп...

Гол мъж откри стрелба в САЩ

https://petel.bg/Gol-mazh-otkri-strelba-v-SASHH__261187

Най-малко трима души бяха убити, а няколко други ранени, след като мъж откри стрелба в заведение за бързо хранене от веригата Waffle House, преда...

24 плажа в област Варна са без наематели

https://www.24chasa.bg/region/article/6827802

24 плажа в област Варна са без наемателиВ навечерието на летния сезон стана ясно, че 24 плажа във Варненска област ще са без наематели. Те вече са в списъка на неохраняемите ивици, за които държавата трябва да се погрижи и да осигури водно спасяване там през лятото. За поредна година големи и атрактивни плажни ивици остават без концесионери. Сред тях са плажовете на Камчия и Шкорпиловци.

МВР потвърди за заловения бомбаджия от Левски, мъжът направил пълни самопризнания

http://www.struma.com/sinya-lampa/mvr-potvurdi-za-zaloveniya-bombadjiya-ot-levski-mujut-napravil-pulni_133338/

Повдигнати са обвинения за причинени телесни повреди, разкри градският прокурор Емилия Русинова

МВР потвърди новината , че е задържан 25 годишният мъж от агитката на Левски, който е хвърлил бомбата по полицайката Гергана Зашева-Младенова. Инцидентът се разигра на мача ЦСКА - Левски (2:2), а след случилото се жената претърпя операция. Днес от МВР дадоха пресконференция, на която разкриха подробности за извършителя, на когото вече са повдигнати обвинения, които предполагат между 5 и 15 години затвор, пише БЛИЦ.

„Първите му думи бяха, че съжалява за стореното. За нас...

Продължава

Парите за подкупа на Иванчева циркулирали няколко пъти между Ваклин и прокуратурата

http://www.mediapool.bg/parite-za-podkupa-na-ivancheva-tsirkulirali-nyakolko-pati-mezhdu-vaklin-i-prokuraturata-news278230.html

Парите, осигурени за подкупа на обвиняемата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, на няколко пъти са предоставяни от бизнесмена Александър Ваклин на прокуратурата. Причината е, че предаването на подкупа е отлагано няколко пъти. Това стана ясно от думите на шефа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в интервю за БНР. Така той коментира твърденията, че парите са били при разследващите 11 дни преди да бъде поискан подкупът от страна на районната кметица. "Имаше поискване на подкупа много преди датата, на която този подкуп беше даден. Три или четири пъти срещите се отлагаха за получаване на този подкуп поради една или друга причина. Парите на няколко пъти се предоставяха от г-н Ваклин, ние ги белязваме, след което подкупът се отлагаше. И ние връщахме парите на г-н Ваклин, защото нямахме на какво основание да ги държим. Когато се постигна уговорка за следваща среща, парите отново бяха предоставени от него на нас, за да се провери дали маркировката е все още актуална, след което ние му ги предоставяме, за да може той да ги даде на кметицата на "Младост". Няколко пъти се отлагаше получаването на подкупа и от всички данни, и от СРС-тата, се вижда, че неколкократно тези пари циркулираха между разследващите и лицето, което трябваше да ги даде. Парите в момента са при разследващите и се прави химическа експертиза", разясни Пламен Георгиев. Шефът на КПКОНПИ опроверга твърденията на защитата на Инанчева, че вече няма предмен на делото, защото 70-те хиляди лева били върнати на Александър Ваклин. По думите на Георгиев банкнотите са при разследващите. Същото стана ясно и от изказването на съдията по делото при гледането на мярката за неотклонение на Иванчева в петък. "Парите са в разследващите. След като са описани, те са част от протокола и няма как да бъдат върнати", заяви Георгиев. Междувременно, в събота бизнесменът Александър Ваклин, който няколко дни отричаше да е осигурил парите за предполагаемия подкуп, лично призна, че ги е предоставил в интервю за Би Ти Ви. "За съжаление, Десислава Иванчева наистина си поиска парите и сама определи мястото и времето, по което да й бъдат дадени. Няма заговор", разказва бизнесменът Александър Ваклин. Той обясни, че е теглил банков кредит, за да осигури на разследващите необходимите 70 000 евро за операцията. По думите на Пламен Георгиев в неделя следствието не само разполага с изобилни доказателства, но вече са се обадили и още нови свидетели по случая с кмета на столичния район "Младост". "Странно твърдение на защитата е да казва веднага след мярката за неотклонение, че няма нито едно доказателство срещу г-жа Иванчева. Законът, чл. 63, предвижда, че мярка за неотклонение "задържане под стража" може да се вземе само когато въз основа на доказателствата може да се направи обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление", коментира Георгиев. По думите му антикорупционната комисия вече има и други сигнали за изнудвани бизнесмени и Десислава Иванчева не е единствената, която се възползва от вратичките в закона. "Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, така че тепърва предстои действие", каза Георгиев пред националното радио. Георгиев обясни, че именно пропуските в закона са причината за това строители да бъдат изнудвани. "Реално вече има издадено разрешение за строеж, но той не може да започне без кметът на община да уведоми всички страни. Разбира се, това уведомление има чисто съобщителен характер, но последствията от неизвършването му са много сериозни, а именно не може да се започне строителство. Десислава Иванчева е забавила това уведомление с 7 или 8 месеца, което е много над двуседмичния срок, като недвусмислено е дадено да се разбере, че това разрешение няма да бъде издадено, ако не получи определена сума. Човекът, който е подаде сигнал до нас, е теглил кредити, върху които текат лихви, а в същото време той не може да започне строителство, докато това чисто съобщително действие на кмета не бъде извършено. От тази гледна точка аз мисля, че има и пропуск в закона, така че ще предприемем действия евентуално да се измени законът и когато не се свърши такова действие от страна на кмета, това да се счита за мълчаливо съгласие от страна на кмета, за да се премахне тази корупционна предпоставка", каза Георгиев. По повод на мнението на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, че при акцията са преминати границите, Георгиев коментира, че проблемът е законодателен. "В акцията всичко се случи пред очите на всички, но тук вече проблемът е чисто законодателен, защото законът изрично предвижда, че претърсването и изземването на помещения или в случая на автомобил се случва в присъствието на лицето, което ползва автомобила, в случая г-жа Иванчева. Законът го изисква. Огромен обем бяха парите. Трябваше да се опишат банкнота по банкнота", каза Георгиев. Според него прокуратурата си е свършила перфектно работата по време на ареста на Иванчева. "Там на място, пред очите на всички да видят как се намират парите в колата, изваждат се, описват се в присъствието на Иванчева, което и брани и нейния интерес – да види, че никой не пипа нищо и всичко е запазено така както е. Ако ние бяхме преместили автомобила, чисто процесуално щеше да има проблем, защото претърсването и изземването се извършва в присъствието на лицето, което ползва автомобила и тогава протоколът щеше да е атакуван. Ако този протокол падне, разбирате, че рискът делото да се провали е огромен. Може би има законодателен проблем. Това обсъждахме с г-жа Екатерина Захариева", коментира шефът на КПКОНПИ.

Трети ден суша в Добрич заради ВиК авария

http://nakratko.bg/category/58/158316/


Трети ден на безводие в Добрич – от петък вечерта от водното дружество обясняват, че се работи по отстраняване на авария. Според хората градът е парализиран и вече е буквално пред хуманитарна криза.

Ранилият полицаи на мача ЦСКА -"Левски" е признал вината си и съжалява

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/22/3167146_raniliiat_policai_na_macha_cska-levski_e_priznal/?ref=rss


Към наказателна отговорност за хвърлената бомбичка, която рани двама полицаи по време на дербито между ЦСКА и "Левски" в сряда, е привлечен мъж, роден 1993 г. Той е обвинен за причинени телесни повреди, направил е пълни самопризнания и е заявил, че съжалява за стореното. Това се разбра от думите на градския прокурор Емилия Русинова и шефа на Столичната полиция Ивайло Иванов на специален брифинг днес, свързан с инцидента.<br /><br />По време на мача от сектор Б, в който...

Екозащитници протестират на къмпинг "Корал" при засилено полицейско присъствие

http://nakratko.bg/category/58/158315/


При засилено полицейско присъствие и частни охранители на къмпинг "Корал" започна протестът на екозащитници. Причината е, че частна фирма огради близо 120 дка терен, в който попада и единственият път, който води до плажната ивица.

Движението на документи в кадастъра може да се проверява в интернет

http://nakratko.bg/category/58/158314/


Статусът на заявлението за издаване на документи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и това готови ли са могат да бъдат проследявани на страницата на агенцията, без да се налага гражданите да ходят на място в офисите на службата.

Монополист остави Добрич трети ден без вода

https://frognews.bg/novini/monopolist-ostavi-dobrich-treti-den-bez-voda.html

Трети ден на безводие в Добрич – от петък вечерта от водното дружество обясняват, че се работи по отстраняване на авария, съобщи бтв.

Москва пуска моста до Крим през май

http://www.cross.bg/mosta-miliarda-liniyata-1573129.html

/КРОСС/ Кримският мост е почти готов и през май ще бъде пуснат в частта си за автомобили, а жп линията - по-късно, съобщи "Ведомости". На практика това са два паралелни моста - за коли с по две платна за движение в двете посоки, и железопътният. Дължината на моста е 19 километра, като една трета от него е над морето. Има малко за довършване по моста за автомобилите - разделителни линии, бордюр, ограждения. През май по него ще тръгнат пътнически автобуси и леки коли. Камионите се очаква да бъдат пуснати наесен, а дотогава те ще стигат от континенталната част на Русия до Крим както и сега - с ферибот. След пълното пускане на моста, фериботният транспорт вероятно ще бъде спрян. За защита на опорите на двата моста от корабите пред тях са монтирани специални защитни конструкции. Преди две години турски товарен кораб се вряза в една от тях, но не причини сериозни щети. Строителството на жп линията е в разгара си, но все още арката й не е сложена от строителите. Монтирането на пилони все още продължава. Този процес ще бъде завършен през юни. Пилоните са тръби за газопроводи с диаметър 1420 мм и дебелина на стената 20 мм. Те се обработват с антикорозионно покритие и след монтажа се пълнят с бетон Паралелно се довършва 40-километровият път до моста, който още е не пуснат за движение. И макар да не изцяло готова, вече се строят бензиностанции

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете

http://www.moreto.net/novini.php?n=372949

Жените у нас получават по-ниски заплати от мъжете, сочи доклад на Комисията за защита от дискриминация. Разликата между заплатите на двата пола е около 15%. Например, ако заплатата на една жена е 700 лева, мъж на същата позиция би получавал почти 810 лева.

Борисов вкара вълка в кошарата. Сега вика за помощ

http://clubz.bg/66966-borisov_vkara_vylka_v_kosharata_sega_vika_za_pomosht

Бойко Борисов се развива като трагически персонаж в българския политически живот. Трагедията е жанр, в който героите се самоунищожават, водени от слепите сили на собствените си страсти. Изборът, който превръща Едип в цар и велик владетел, води и до неговото падение. Стратегията, която даде на Борисов трети мандат, е това, което най-вероятно ще доведе до неговото падане от власт и възхода на Радев.

Наистина парадоксално е как един аутсайдер в политиката като Радев, който не изглежда особено сръчен в нея, успя не само да стане президент, но и да започне да променя дневния ред на страната. На последния консултативен съвет при президента тази промяна започна да добива и по-конкретни очертания: някои от участниците – Цветан Цветанов, например – са останали с впечатлението, че става дума дори за постепенно извеждане на страната от ЕС и НАТО.

Как се стигна дотук? Отговорът не е в силата на БСП, световните тенденции или някаква магическа харизма на Радев, а в тактическите лавирания на Борисов. Ето и основните Борисови политики, които доведоха до възхода на Радев:

1) Балансиране: Борисов се представя за „балансьор”, което означава, че той трябва да е винаги в центъра. Има рационалност в такава стратегия, обоснована в теоремата за „средния избирател”. Проблемът на Борисов е, че в настоящия парламент ГЕРБ не е в центъра, а е в проевропейския край на политическия спектър. Всички останали са или русофилски формации, или амбивалентни спрямо ЕС и НАТО. Заради това реалният „балансьор” всъщност е Радев, а Борисов е само формален балансьор. Колкото повече медиите и самият Борисов славят политиката на „балансиране”, толкова повече те наливат вода в мелницата на Радев. И уж Пеевската медийна машина работи за ГЕРБ, но вече всъщност им е изкопала трапа с прогноза, че те сами ще се срутят в него.

2) Дискредитиране на проевропейската десница: Политиката на „балансиране” имаше смисъл, когато вдясно от ГЕРБ беше Реформаторският блок с еднозначната си евроатлантическа позиция. Тогава Борисов можеше да си позволи да лавира в „центъра” и да се обажда ту на Москва, ту на Брюксел. Но за да си спести критиките за корупция, той не само инвестира в разбиването на традиционното дясно с кооптирането на Кунева, Москов и Лукарски, но започна – чрез присъдружните си медии – активно да дискредитира и неговите идеи и говорители. Така на терена остана само една огромна кохорта от бивши кадри на БКП и службите, които заляха ефира с комунистическите си спомени, фантазми и надежди за реванш. Ако човек се вгледа в „експертите” ни по сигурността, например, ще остане с впечатление, че още сме член на Варшавския договор. Ето така се стигна до парадоксалната ситуация, в която нашата уж „балансирана” позиция по случая „Скрипал” се оказа всъщност руската позиция. За Сирия пък Радев влезе в ролята на „балансьор”, като критикува официалните становища на правителството, НАТО и ЕС отново от руска гледна точка (БСП беше още по на изток и от Радев, а „Атака“ направо отиде в Крим). Борисов усеща, че Радев издърпва „балансьорското” килимче изпод него, и затова прибягва (съзнателно или не) до един трик: Цветан Цветанов все по-системно влиза в ролята на ерзац традиционна десница и започва да говори така, както тя би трябвало да се позиционира. Този трик няма да мине обаче, защото никой не вярва, че Цветанов е достатъчно различен и автономен спрямо Борисов. Тоест Борисов не може да е балансьор между две свои партийни инкарнации. А и цялото усилие да се дискредитира традиционната десница сега може да допринесе единствено за дискредитирането на самия Цветанов, натоварен да играе нейната роля. Общественият дискурс е вече форматиран да представя в негативна светлина еднозначните проевропейски позиции.

3) Консервативно–патриотичния завой: Дискредитирането на десницата вървеше ръка за ръка с венцехвалене на патриотично-консервативните формации. ГЕРБ се надяваше да „опитоми” тази енергия и да я използва за мирни цели. В един от безсмъртните си филми Чарли Чаплин трябваше да духне през една тръба хапче в устата на болен кон. Конят обаче духна пръв. Така се получи и с ГЕРБ, които глътнаха доста голям консервативно-патриотичен хап и стигнаха дотам, външната политика на страната да съвпадне с позицията на Волен Сидеров. Нещо повече – БСП решиха да не останат по-назад и чрез Корнелия Нинова се трансформираха в изрядна консервативно-патриотична формация от типа на „Атака“. И докато Борисов си мислеше, че „балансира” между Меркел и Орбан, Радев се настани между него и БСП и стана реалният балансьор между консервативно-патриотичното и остатъците на проевропейското в ГЕРБ.

4) Параноите по сигурността: ГЕРБ умишлено раздухваха параноични страхове – с бежанците, кризата в Сирия, възможността за ядрена война – с една проста калкулация: има ли криза, хората искат стабилно правителство. Обаче тези страхове тласнаха страната силно в патриотично-консервативна посока и допринесоха за позиционирането на Радев в средата между ГЕРБ, крайните националисти и откровените параноици.

5) Антикорупционната политика: Целта на Борисов винаги е била антикорупционните органи (съд, прокуратура, агенции) да не засягат високите етажи на управлението, а да работят в синхрон с тях. Поради тази политика обвинени и подсъдими по правило се оказват опозиционери, неудобни на властта или просто хора без политически чадър. За да се постигне този резултат, Борисов сключи „сделка” през 2015 г. (с конституционните поправки). Той гарантира абсолютната безконтролност на прокуратурата, а тя пък се ангажира да спазва червените линии спрямо топ-управляващите и присъдружните им олигарси (които ту имат, ту нямат медии). Тази сделка действа и досега, но в момента, в който ГЕРБ започне да изглежда слаб, тя може да бъде развалена по отношение на Борисов и близкото му обкръжение. За своята легитимност антикорупционната машина има нужда от високопрофилна жертва от управляващите – Захариева беше спомената от Цацаров, а Цветанов вече е минавал по този път. С други думи, както Костинбродската афера показа, прокуратурата бързо сменя лоялността си при промяна на политическата среда. В тесен смисъл трагическото падение на Борисов с висока вероятност ще бъде свързано с някакъв костинбродски прокурорски обрат. Радев подготвя почвата за този обрат, като се възползва от правото на всеки новодошъл в политиката на една година антикорупционна слава. Досега той не е дал заявка, че ще тръгва да променя системата – не е заел позиция нито по КТБ, нито по афери като ЦУМ-гейт, нито по квази медийни монополи и други срасналости. Но говоренето му може да се окаже достатъчно за смяна  на управляващите.

ТРАГЕДИЯТА НА БОРИСОВ – ТРАГЕДИЯ НА БЪЛГАРИЯ

Част от умелостта на един политик е да превърне частната си трагедия във всеобща. Дотук Борисов винаги е успявал да го направи и да убеди хората, че падането му от власт ще е край на евроатлантическия път на страната. Българите са разумни и като цяло не биха изтървали европейското питомно заради евразийското диво.

Но когато традиционната десница критикуваше Борисов, че се заиграва твърде много с Русия (покрай „Белене”, „Южен поток” и т.н.), той убеждаваше всички, че хитрото яре от две майки суче. В днешната ситуация Радев влезе в ролята на ярето, което обещава да суче даже още повече от Русия, без да излезе от ЕС. А Борисов е на път да влезе в ролята на лъжливото овчарче, което вика помощ заради вълк, който само е вкарало в кошарата. 

Нашата аграрна политическа реалност като че ли не е податлива за описание чрез високия жанр на трагедията. Но партийните боричкания и надхитряния днес са в състояние да направят голяма беля – да маргинализират страната в ЕС и НАТО, и да я отклонят от геополитическата орбита, която е безспорно полезната за нея. А това би било историческа грешка и пример за самоделно произведена трагедия, при която идентичността, страстите и хитрините на един герой стават причина не само за неговия провал, а и за този на цялото общество.

Дали Борисов ще успее да избегне такъв провал, като се преизмисли отново – предстои да видим. Но ако продължи да настоява на „балансьорската“ идентичност, която си изгради след 2015 г., много вероятно е доктор Борисов да се окаже в ролята на доктор Франкенщайн.

И да стане жертва на собственото си произведение

Портал Култура

Борисов вкара вълкът в кошарата. Сега вика за помощ

http://clubz.bg/66966-borisov_vkara_vylkyt_v_kosharata_sega_vika_za_pomosht

Бойко Борисов се развива като трагически персонаж в българския политически живот. Трагедията е жанр, в който героите се самоунищожават, водени от слепите сили на собствените си страсти. Изборът, който превръща Едип в цар и велик владетел, води и до неговото падение. Стратегията, която даде на Борисов трети мандат, е това, което най-вероятно ще доведе до неговото падане от власт и възхода на Радев.

Наистина парадоксално е как един аутсайдер в политиката като Радев, който не изглежда особено сръчен в нея, успя не само да стане президент, но и да започне да променя дневния ред на страната. На последния консултативен съвет при президента тази промяна започна да добива и по-конкретни очертания: някои от участниците – Цветан Цветанов, например – са останали с впечатлението, че става дума дори за постепенно извеждане на страната от ЕС и НАТО.

Как се стигна дотук? Отговорът не е в силата на БСП, световните тенденции или някаква магическа харизма на Радев, а в тактическите лавирания на Борисов. Ето и основните Борисови политики, които доведоха до възхода на Радев:

1) Балансиране: Борисов се представя за „балансьор”, което означава, че той трябва да е винаги в центъра. Има рационалност в такава стратегия, обоснована в теоремата за „средния избирател”. Проблемът на Борисов е, че в настоящия парламент ГЕРБ не е в центъра, а е в проевропейския край на политическия спектър. Всички останали са или русофилски формации, или амбивалентни спрямо ЕС и НАТО. Заради това реалният „балансьор” всъщност е Радев, а Борисов е само формален балансьор. Колкото повече медиите и самият Борисов славят политиката на „балансиране”, толкова повече те наливат вода в мелницата на Радев. И уж Пеевската медийна машина работи за ГЕРБ, но вече всъщност им е изкопала трапа с прогноза, че те сами ще се срутят в него.

2) Дискредитиране на проевропейската десница: Политиката на „балансиране” имаше смисъл, когато вдясно от ГЕРБ беше Реформаторският блок с еднозначната си евроатлантическа позиция. Тогава Борисов можеше да си позволи да лавира в „центъра” и да се обажда ту на Москва, ту на Брюксел. Но за да си спести критиките за корупция, той не само инвестира в разбиването на традиционното дясно с кооптирането на Кунева, Москов и Лукарски, но започна – чрез присъдружните си медии – активно да дискредитира и неговите идеи и говорители. Така на терена остана само една огромна кохорта от бивши кадри на БКП и службите, които заляха ефира с комунистическите си спомени, фантазми и надежди за реванш. Ако човек се вгледа в „експертите” ни по сигурността, например, ще остане с впечатление, че още сме член на Варшавския договор. Ето така се стигна до парадоксалната ситуация, в която нашата уж „балансирана” позиция по случая „Скрипал” се оказа всъщност руската позиция. За Сирия пък Радев влезе в ролята на „балансьор”, като критикува официалните становища на правителството, НАТО и ЕС отново от руска гледна точка (БСП беше още по на изток и от Радев, а „Атака“ направо отиде в Крим). Борисов усеща, че Радев издърпва „балансьорското” килимче изпод него, и затова прибягва (съзнателно или не) до един трик: Цветан Цветанов все по-системно влиза в ролята на ерзац традиционна десница и започва да говори така, както тя би трябвало да се позиционира. Този трик няма да мине обаче, защото никой не вярва, че Цветанов е достатъчно различен и автономен спрямо Борисов. Тоест Борисов не може да е балансьор между две свои партийни инкарнации. А и цялото усилие да се дискредитира традиционната десница сега може да допринесе единствено за дискредитирането на самия Цветанов, натоварен да играе нейната роля. Общественият дискурс е вече форматиран да представя в негативна светлина еднозначните проевропейски позиции.

3) Консервативно–патриотичния завой: Дискредитирането на десницата вървеше ръка за ръка с венцехвалене на патриотично-консервативните формации. ГЕРБ се надяваше да „опитоми” тази енергия и да я използва за мирни цели. В един от безсмъртните си филми Чарли Чаплин трябваше да духне през една тръба хапче в устата на болен кон. Конят обаче духна пръв. Така се получи и с ГЕРБ, които глътнаха доста голям консервативно-патриотичен хап и стигнаха дотам, външната политика на страната да съвпадне с позицията на Волен Сидеров. Нещо повече – БСП решиха да не останат по-назад и чрез Корнелия Нинова се трансформираха в изрядна консервативно-патриотична формация от типа на „Атака“. И докато Борисов си мислеше, че „балансира” между Меркел и Орбан, Радев се настани между него и БСП и стана реалният балансьор между консервативно-патриотичното и остатъците на проевропейското в ГЕРБ.

4) Параноите по сигурността: ГЕРБ умишлено раздухваха параноични страхове – с бежанците, кризата в Сирия, възможността за ядрена война – с една проста калкулация: има ли криза, хората искат стабилно правителство. Обаче тези страхове тласнаха страната силно в патриотично-консервативна посока и допринесоха за позиционирането на Радев в средата между ГЕРБ, крайните националисти и откровените параноици.

5) Антикорупционната политика: Целта на Борисов винаги е била антикорупционните органи (съд, прокуратура, агенции) да не засягат високите етажи на управлението, а да работят в синхрон с тях. Поради тази политика обвинени и подсъдими по правило се оказват опозиционери, неудобни на властта или просто хора без политически чадър. За да се постигне този резултат, Борисов сключи „сделка” през 2015 г. (с конституционните поправки). Той гарантира абсолютната безконтролност на прокуратурата, а тя пък се ангажира да спазва червените линии спрямо топ-управляващите и присъдружните им олигарси (които ту имат, ту нямат медии). Тази сделка действа и досега, но в момента, в който ГЕРБ започне да изглежда слаб, тя може да бъде развалена по отношение на Борисов и близкото му обкръжение. За своята легитимност антикорупционната машина има нужда от високопрофилна жертва от управляващите – Захариева беше спомената от Цацаров, а Цветанов вече е минавал по този път. С други думи, както Костинбродската афера показа, прокуратурата бързо сменя лоялността си при промяна на политическата среда. В тесен смисъл трагическото падение на Борисов с висока вероятност ще бъде свързано с някакъв костинбродски прокурорски обрат. Радев подготвя почвата за този обрат, като се възползва от правото на всеки новодошъл в политиката на една година антикорупционна слава. Досега той не е дал заявка, че ще тръгва да променя системата – не е заел позиция нито по КТБ, нито по афери като ЦУМ-гейт, нито по квази медийни монополи и други срасналости. Но говоренето му може да се окаже достатъчно за смяна  на управляващите.

ТРАГЕДИЯТА НА БОРИСОВ – ТРАГЕДИЯ НА БЪЛГАРИЯ

Част от умелостта на един политик е да превърне частната си трагедия във всеобща. Дотук Борисов винаги е успявал да го направи и да убеди хората, че падането му от власт ще е край на евроатлантическия път на страната. Българите са разумни и като цяло не биха изтървали европейското питомно заради евразийското диво.

Но когато традиционната десница критикуваше Борисов, че се заиграва твърде много с Русия (покрай „Белене”, „Южен поток” и т.н.), той убеждаваше всички, че хитрото яре от две майки суче. В днешната ситуация Радев влезе в ролята на ярето, което обещава да суче даже още повече от Русия, без да излезе от ЕС. А Борисов е на път да влезе в ролята на лъжливото овчарче, което вика помощ заради вълк, който само е вкарало в кошарата. 

Нашата аграрна политическа реалност като че ли не е податлива за описание чрез високия жанр на трагедията. Но партийните боричкания и надхитряния днес са в състояние да направят голяма беля – да маргинализират страната в ЕС и НАТО, и да я отклонят от геополитическата орбита, която е безспорно полезната за нея. А това би било историческа грешка и пример за самоделно произведена трагедия, при която идентичността, страстите и хитрините на един герой стават причина не само за неговия провал, а и за този на цялото общество.

Дали Борисов ще успее да избегне такъв провал, като се преизмисли отново – предстои да видим. Но ако продължи да настоява на „балансьорската“ идентичност, която си изгради след 2015 г., много вероятно е доктор Борисов да се окаже в ролята на доктор Франкенщайн.

И да стане жертва на собственото си произведение

Портал Култура

Ще помогнат ли мобилните разплащания в борбата с корупцията?

https://www.investor.bg/web/456/a/shte-pomognat-li-mobilnite-razplashtaniia-v-borbata-s-korupciiata-259776/

Главният изпълнителен директор на Auka Даниел Дьодерлайн ги смята за силен инструмент в тази битка

С какво можем да заменим Facebook (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/s-kakvo-mozhem-da-zamenim-facebook-video-6081549

Технологичният влогър Цецо от канала „Ctrl Alt Del” представя: 4 алтернативи на Facebook

"Афис": Кризата в Сирия изостря българските страхове

https://www.actualno.com/society/afis-krizata-v-sirija-izostrja-bylgarskite-strahove-news_670936.html

Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства. Това показват данните от последното национално представително изследване на Агенция „Афис“. На обратното мнение, че напрежението ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво. "Изследователската ни практика доказва, че повече от събитията във вътрешния и международния живот се ос

Иванчева определи бивш журналист за и.д. кмет на „Младост“

http://www.cross.bg/ivancheva-klisyrov-aresta-1573128.html

/КРОСС/ Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която специализираният съд остави в ареста за взимане на подкуп, е подала заявление за платен отпуск, останал й от 2017 г. В него тя е посочила за изпълняващ длъжността кмет заместника си Владимир Клисуров, съобщи OFFNews. След ареста на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова Клисуров ги защити във "Фейсбук". Документът е подаден в петък в "Човешки ресурси" на Столичната община, донесен е от кантората на адвокат Марин Марковски, който е защитник на Иванчева. Тя заяви в съдебната зала, че целта на корупционния скандал е да бъде отстранена, за да бъде поставен на мястото й другият й заместник Румен Русев. Русев отрече да има нещо общо със скандала. Владимир Клисуров е бивш журналист. Преди години е работил при предишния собственик на в. "Телеграф" и във фалирал безплатен вестник.    

Задържаният за ранената полицайка се предал, камерите на стадиона не хванали бомбичката

https://offnews.bg//temida/zadarzhaniat-za-ranenata-politcajka-se-predal-kamerite-na-stadiona-ne-679200.html

Младежът, който метна бомбичка на мача ЦСКА-Левски на 18 април и рани двама полицаи, опитал да се укрие. След като полицаите го установили и успели да се свържат с него по телефон, той първо искал да се предаде следващата седмица, след това обаче се съгласил да се яви в СДВР снощи. 

Това съобщи на брифинг шефът на столичната полиция Ивайло Иванов. Според разказа на фена на Левски той искал да метне бомбичката, която му подал друг фен, на пистата, а не сред хората.  Взривното устройство обаче е летяло до сектор А и е гръмнало до врата, стъкла от която раниха сериозно полицай Гергана Зашева и по-леко колегата й Петър Иванов. 

До задържането на младежа, роден 1993 г., се стигнало след разпит на 64 привържениците на сините, както и на негови роднини, пред които той си признал. Камерите на стадиона не успели да снимат мятането на бомбичката, в полицията обаче пристигнали много записи, които довели до разкриване на престъплението. Младежът не е осъждан и няма криминални регистрации. Той е направил пълни самопризнания. 

Утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за задържания. Той може да получи между 5 и 15 години затвор по обвинения за причиняване на тежка телесна повреда на длъжностни лице

Инвеститор и еколози се караха за бетон на плаж "Корал"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/investitor-i-ekolozi-se-karaha-za-beton-na-plazh-koral

От фирмата-подизпълнител казват, че имат всички необходими разрешителни за строителство

Поевтинели са вносните краставици, доматите, картофите и зелената салата

http://www.cross.bg/salata-poevtineli-zelenata-1573127.html

/КРОСС/ Държавната комисия по стоковите борси и тържищата регистрира поевтиняване на вносните краставици с близо 13 на сто при продажби на едро. Поевтинели са също доматите, картофите и зелената салата. На по-високи цени през изминалата седмица са се продавали ябълките, каймата и замразеното пилешко месо.  

Кралица Елизабет II чества 92-годишната си на концерт в нейна чест

https://offnews.bg//zvezdi/kralitca-elizabet-ii-chestva-92-godishnata-si-na-kontcert-v-nejna-ches-679199.html

Кралица Елизабет II, най-дългогодишният монарх на Великобритания, отбеляза 92-ия си рожден ден в събота. Хиляди зрители в залата "Роял Албърт хол" получиха редкия шанс да изпеят "Честит рожден ден" на кралица Елизабет Втора.  

По повод празника бе организиран концерт в Лондонската кралска зала с известни личности, сред които Пол Маккартни, Елтън Джон, Стинг, Шаги и Кайли Миноуг. Принц Чарлз се качи на сцената, за да поздрави майка си, и я покани да се присъедини към музикантите.

Появата на кралица Елизабет II на сцената след концерта предизвика истински фурор сред потребителите на социалните мрежи, които се възхитиха от жизнеността на 92-годишната дама. В профила на кралското семейство в Twitter бяха публикува архивни снимки на младата кралица Елизабет. 



Пипа Мидълтън е бременна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6827791

Пипа Мидълтън е бременнаПипа Мидълтън, по-малката сестра на херцогинята на Кембридж и балдъза на принц Уилям, е бременна с първата си рожба, съобщава в. "Сън", цитиран от агенция Ройтерс. Тридесет и четири годишната Пипа Мидълтън се сдоби със световна популярност, когато тя бе избрана за кума на венчавката на сестра си Катрин с принц Уилям през 2011 година, предаде БТА.

Как "Фейсбук" следи хората, излезли от акаунта си, и тези, които нямат такъв

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/22/3166743_kak_feisbuk_sledi_horata_izlezli_ot_akaunta_si_i_tezi/?ref=rss


На изслушването си в американския Конгрес създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг даде уклончив отговор на въпроса следи ли дейността на потребителите в браузъра, дори след като са излезли от акаунта си.<br /><br />Той избегна и подробния отговор на въпроса дали мрежата му следи дейността на хора, които изобщо нямат регистрация.<br /><br />Отговорът и на двата въпроса е "да". Неизвестното е как човек, който няма акаунт, може да поиска компанията да...

Запрянов: Тероризмът и бежанските потоци остават основният геополитически риск за България

http://www.cross.bg/godina-dyshi-tazi-1573126.html

/КРОСС/ Основната причина за свикването на този Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/ не беше състояние на Българската Армия, а влошената геополитическа обстановка във връзка с нанесените удари в Сирия и въобще развитието на войната в Сирия, но така или иначе на политическо ниво отново остана разговор за това кои са най-важните геополитически рискове за нашата страна в този момент. Тероризмът остава основният геополитически риск за нас като непосредствена заплаха за нашата територия и бежанските потоци евентуално, които биха се развили отново във връзка с кризата в Сирия. Това заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в интервю за предаването „Неделя 150". "Трябва категорично да кажем, че обсъждането на състоянието на нашите въоръжени сили по никакъв начин не означава, че нашето политическо и държавно ръководство е видяло някаква непосредствена военна заплаха за нашата територия, но моментът е бил подходящ да се обсъди и тази тема", добави още той

Задържаха изнасилвач на 4-годишно момиченце

https://frognews.bg/novini/zadarjaha-iznasilvach-4-godishno-momichentse.html

35-годишен мъж от град Рила е задържан късно снощи за многократно извършвани насилствени действия спрямо 4-годишно момиче, дете на негов първи братовчед, съобщи bTV.

Цитат на деня: Когато видиш отбора на "Юнайтед", получаваш ерекция

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/04/22/3167149_citat_na_denia_kogato_vidish_otbora_na_junaited/?ref=rss


"Когато съм бил в тунела преди мач и като погледна отбора пред мен с Гигс, Роналдо, Рууни, Видич, Фърдинанд - получаваш ерекция. Виждаш тези футболисти и си казваш "Мамка му, има награда за всичко, през което преминаваш".<br /><br />Бившият футболист на "Манчестър юнайтед" Димитър Бербатов описва спомените си от прекараните четири години на "Олд Трафорд". Нападателят беше гост в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.<br /><br...

Предсрочно: Пускат Лот 3.3 на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански през октомври

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%80%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%bb%d0%be%d1%82-3-3-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bc-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b0-%d0%be%d1%82/

През октомври тази година, осем месеца предсрочно, ще бъде пуснат и Лот 3.3 на АМ „Струма“ от Сандански до Кресна. В процес на изграждане е лот 3.1. на АМ „Струма“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков на среща във Вършец.През октомври тази година, осем месеца предсрочно, ще бъде пуснат Лот 3.3 на АМ „Струма“ от Сандански до Кресна.
Лот 3.3 на автомагистрала „Струма“ обхваща отсечката от гр. Кресна, км 397+000 по идеен проект, до км 420+624, при който се включва в изградения вече Лот 4, съобщи канал 3.
Общата дължина е около 23,6 км, със стандартния магистрален габарит А29. В по-голямата си част трасето на автомагистралата се развива успоредно на река Струма и сега съществуващия път Е-79, който изцяло ще се запази.
Ще има два пътни възела – при с. Струмяни и при гр. Сандански. В участъка има 11 големи съоръжения, четири площадки за отдих, няколко пресичания на местни и селскостопански пътища, както и множество пресичания на инженерни мрежи и комуникации. Предвидени са 9 бр. мостови съоръжения с обща дължина от около 980 м, 2 бр. пътни възли, бетонови и стоманобетонови подпорни стени, надлези и подлези.

 

Материалът Предсрочно: Пускат Лот 3.3 на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански през октомври е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Полиция евакуира хората от френската забележителност Мон Сен Мишел

https://petel.bg/Politsiya-evakuira-horata-ot-frenskata-zabelezhitelnost-Mon-Sen-Mishel__261179

Снимка: François Levalet   Мон Сен Мишел – един от най-посещаваните туристически обекти във Франция – беше евакуиран като предпазна мярка зар...

Пламна пловдивско заведение, няма данни за пострадали

https://petel.bg/Plamna-plovdivsko-zavedenie--nyama-danni-za-postradali__261180

Пожар е възникнал в ресторант на бул. “Кн. Мария Луиза“ в Пловдив. Няма данни за пострадали хора. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Цв...

Задържаният за бомбата срещу полицаи: Съжалявам за стореното!

http://nakratko.bg/category/60/158313/


„Съжалявам за стореното”. Това били първите думи на задържания за хвърлянето на бомба срещу полицаи на Националния стадион „Васил Левски” по време на мача ЦСКА – „Левски” преди дни.

Повдигнато е обвинение на мъжа, ранил полицаи с бомбичка на мача Левски-ЦСКА

https://www.actualno.com/crime/povdignato-e-obvinenie-na-myja-ranil-policai-s-bombichka-na-macha-levski-cska-news_670934.html

Лицето е задържано за 72 часа, мярката изтича в понеделник. Прокурорът ще иска налагане на постоянна мярка „задържане под стража“. Това каза на брифинг в Съдебната палата градският прокурор Емилия Русинова във връзка с инцидента на мача Левски-ЦСКА на 18 април, при който полицейска служителка беше ранена с бомбичка, а нейн колега също пострада, предаде агенция "Фокус". „Повдигнато му е обвинение за тежка телесна повреда по хулигански подбуди. Наказанието

Метналият бомбичка по полицай опитал да се укрие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827786

Метналият бомбичка по полицай опитал да се укриеМетналия бомбичка по двама полицаи по време на мача ЦСКА-Левски на 18 април се опитал да се укрие. Роденият пред 1993-та година фен на сините бил търсен от полицията на всичките си известни адреси, дори по телефона, но го бил изключил. Все пак разследващите се свързали с него по друг мобилен и младежът казал, че ще се предаде, но другата седмица.

Иванчева си назначила и.д. и пуснала молба за отпуск

https://frognews.bg/novini/ivancheva-naznachila-pusnala-molba-otpusk.html

Кметът на столичния район ”Младост” Десислава Иванчева, която спецсъдът остави в ареста за взимане на подкуп, е подала заявление за платен отпуск, останал й от 2017 г. В него тя е посочила за изпълняващ длъжността кмет заместника си Владимир Клисуров, съобщи OFFNews.

Най-малко 31 души бяха убити при атентат в Кабул

http://nakratko.bg/category/25/158312/


Най-малко 31 души загинаха, а 54 бяха ранени при самоубийствен атентат днес срещу център за регистрация в избирателните списъци в афганистанската столица Кабул, предаде АФП, позовавайки се на говорител на здравното министерство.

В Ереван избухнаха сблъсъци между полиция и антиправителствени демонстранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827784

В Ереван избухнаха сблъсъци между полиция и антиправителствени демонстрантиВ Ереван избухнаха сблъсъци между полиция и антиправителствени демонстранти. Водачът на опозицията Никол Пашинян е арестуван, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  Пашинян беше задържан от полицията във втория ден на протести, малко след излъчвана по телевизия среща с премиера Серж Саркисян, която спеше прекратена преждевременно.

И Петър Москов ще прави дясно консервативно обединение

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/22/3167145_i_petur_moskov_shte_pravi_diasno_konservativno/?ref=rss


"Следващите месеци ще работя за създаването на силна дясна консервативна формация". Това обяви пред Би Ти Ви Петър Москов - бивш член на ДСБ и ексминистър на здравеопазването във вторния кабинет на Бойко Борисов.<br /><br />Според него към тази формация трябва да се присъедини и проевропейската част от Патриотичния фронт.<br /><br />В новото обединение Москов няма да кани Радан Кънев и Христо Иванов. Те направиха своя избор – "Демократична България",...

Маратон на четенето започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372959

16-то издание на "Маратонът на четящите хора" започва във Варна. Инициативата води началото си през 2003 година и се свързва с Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, научи Moreto.net. Идеята е, в един и същи ден, в различни точки на града, хора от различни възрасти и професии да се съберат заедно и всеки да прочете по няколко страници от свое любимо литературно произведение на глас.

Спасиха мечета - бебета, майка им я няма

https://offnews.bg//obshtestvo/spasiha-mecheta-bebeta-majka-im-ia-niama-679198.html

Три мечета - кърмачета, останали без майка си, са спасени при съвместна акция на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“, съобщи бТВ. 

Мечетата били сами на асфалтов път край родопското село Барутин, няколко часа хората издирвали майката мецана, но не успели да я намерят.  малките животни са транспортирани в спасителния център в Белица, където специалисти ще поемат грижите за тях.

В района на Барутин пък ще се поставят фотокапани, които да следят дали майката на мечетата ще се появи. Ако тя не се върне до седмица, мечетата ще бъдат настанени в специален център за осиротели мечета в Гърция. 

Там те ще се подготвят за връщане в естествената им среда. 

Хърватия: Сръбският министър на отбраната не е добре дошъл в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827779

Хърватия: Сръбският министър на отбраната не е добре дошъл 
в странатаСръбският министър на отбраната Александър Вулин, който обяви, че ще пристигне днес в бившия хърватски концетранционен лагер Ясеновац, където ще бъде почетена паметта на жертвите, не е добре дошъл в Хърватия за момента, заяви снощи хърватското външно министерство, предаде агенция Хина. Министерството е изпратило нота до посолството на Сърбия в

Тичане по време на ретрограден Меркурий не се препоръчва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6827325

Тичане по време на ретрограден Меркурий не се препоръчваМОЯТ СПОРТЕН ДНЕВНИК: Добре е да започвате с джогинга в понеделник Забелязали ли сте, че напоследък няма пролет? Зимата отстъпва място директно на лятото. Това е много тревожно развитие. Да, разбира се, от една страна заради глобалното затопляне, природата, майката земя и животните, поколенията и ала-бала.

Джеймс Камерън се надява да заснеме още четири филма „Аватар“

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhejms-kameryn-se-nadiava-da-zasneme-oshte-chetiri-filma-avatar-2092429

Световноизвестния режисьор Джеймс Камерън все още се надява да заснеме четири филма, продължения на блокбастъра му "Аватар" от 2009 г., предаде агенция Ройтерс.
 

„Афис”: Кризата в Сирия изостря българските страхове

//dariknews.bg/novini/bylgariia/afis-krizata-v-siriia-izostria-bylgarskite-strahove-2092427

Българските страхове, че новата студена война може да прерасне в гореща, се изострят.
 
Повече от половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното на

Единайсет души загинаха по време на протестите в Никарагуа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827777

Единайсет души загинаха по време на протестите в НикарагуаНикарагуанският президент Данел Ортега увери вчера след дълго мълчание, че правителството му е готово да поднови диалога, след като бурни протести срещу пенсионната реформа в страната взеха най-малко 11 жертви в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  "Правителството е изцяло съгласно да поднови диалога за мир, стабилност и работа,

Татяна Дончева: Наказателният кодекс не означава простотии и уйдурми

http://clubz.bg/66965-tatqna_doncheva_nakazatelniqt_kodeks_ne_oznachava_prostotii_i_ujdurmi

Татяна Дончева. Снимка Веселин Боришев

Наказателният процес в никакъв случай не е предпоставка за извършване на простотии по време на акции. Това каза пред БНТ лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева по повод ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

"Това са норми и регламенти, създадени за да сме сигурни, че се събират доказателства, а не се правят уйдурми", заяви Дончева.

Според нея парите, намерени в колата на Иванчева, е можело да бъде пребрени във фоайето на спортното министерство, пред сградата на което бе осъществен арестът. Дончева коментира и думите на вицепремиера Екатерина Захариева, според която органите на реда са прехвърлил границите с действията си по този случай. Тези думи предизвикваха гняв у главния прокурор Сотир Цацаров.

Според Дончева Захариева е чула това от свои колеги дипломати, които в момента с в София. Тя смята, че главният прокурор, шефът на антикорупционната комисия и шефът на специализираната прокуратура не трябва да приемат това лично и болезнено, а да си набележат методика, по която да правят тези акции без да се стига до крайности.

Според Дончева анализира в много институции има назначени хора, които нямат опит, за да изпълняват задълженията си. Такъв бил случаят и с кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

"Няма нищо лошо да е фризьор, ако работи това, а хората я избраха да изпълнява функции, от които не разбира", обясни Дончева.

И допълни, че и в парламента има хора, които не са компетентни.

Веселин Маринов ридае безутешно! Разказа през сълзи спомени от Тончо Русев и последните думи на баща си

https://petel.bg/Veselin-Marinov-ridae-bezuteshno--Razkaza-prez-salzi-spomeni-ot-Toncho-Rusev-i-poslednite-dumi-na-bashha-si__261175

"Моето семейство - майка ми и баща ми, както и Тончо Русев, който беше мой духовен родител - ме направиха човека, който съм." Това заяви пред б...

Сагата продължава! Предстои жесток удар за брата на Рачков, загази здраво

https://petel.bg/Sagata-prodalzhava--Predstoi-zhestok-udar-za-brata-na-Rachkov--zagazi-zdravo__261176

Нова експертиза, която трябва да се извърши във Военномедицинска академия, ще определи съдбата на досъдебното производството срещу брат...

Самолет катастрофира в Централна Гърция! Двама загинаха

https://petel.bg/Samolet-katastrofira-v-TSentralna-Gartsiya--Dvama-zaginaha-__261178

Илюстрация Twitter Двама души загинаха при катастрофа на малък самолет в Централна Гърция, предаде гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТ...

За пръв път жена ще лежи за домашно насилие

https://petel.bg/Za-prav-pat-zhena-shhe-lezhi-za-domashno-nasilie__261177

22-годишната британка Джордан Уорт беше осъдена на 7,5 години затвор по дело за домашно насилие и "принудителен контрол", предава ВВС, цитира...

Как изглеждаха бодибилдърите преди повече от 100 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kak-izglezhdaha-bodibildyrite-predi-poveche-ot-100-g-6081537

И преди появата на Инстаграм са съществували личности, които да мотивират останалите да се грижат за телата си

Младеж на 23 г. хвърлил бомбата на стадиона, грозят го 15 г. затвор

https://dnes.dir.bg/krimi/mladezh-na-23-g-hvarlil-bombata-na-stadiona-grozyat-go-15-g-zatvor

Разпитани са около 64 футболни запалянковци. Разпитани са и близки на лицето, пред които той е признал

Майка на дете-инвалид: Г-н Борисов, не плачете, а ни помогнете!

https://frognews.bg/novini/maika-dete-invalid-borisov-plachete-pomognete.html

Това призова с ефира на бтв Юлия Старчева, която се бори с непосилната система, за да отгледа своето дете, което има физически увреждания. Думите й са по повод реакцията на премиера по повод на 6-тия пореден протест на майките, които се борят срещу недъгавата социална система у нас.

Петър Москов ще прави дясна формация, няма да кани Радан Кънев и Христо Иванов

https://offnews.bg//politika/petar-moskov-shte-pravi-diasna-formatcia-niama-da-kani-radan-kanev-i-679197.html

Следващите месеци ще работя за създаването на силна дясна консервативна формация, към нея трябва да се присъедини и проевропейската част от Патриотичния фронт.

Това обяви бившият член на ДСБ Петър Москов по бТВ. В новото обединение той няма да кани Радан Кънев и Христо Иванов. Те направиха своя избор – „Демократична България”, която е либерална формация с ляв уклон, коментира Москов.

Относно отделянето на ДБГ от Реформаторския блок с мотива, че той не се бори с диктатурата по време на сегашното управление Петър Москов каза, че диктатура не вижда.

Той се притеснява повече от нов фронт около проруското крило на Патриотичния фронт, президента Румен Радев и БСП. 

Мъжът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827773

Мъжът, хвърлил бомбичка на вечното дерби, се предал сам на полициятаЗадържаният за инцидента със самоделна бомбичка, ранила униформени служители по време на футболния мач между ЦСКА и Левски на 18 април, се е предал сам в полицията. Младежът сам се явил в полицията снощи в късните часове. Мъжът е разпознат от видеозаписите на камерите на стадиона от татуировка на крака.

Пламен Георгиев: Имаме доста сигнали, подобни на този за Десислава Иванчева

https://www.actualno.com/society/plamen-georgiev-imame-dosta-signali-podobni-na-tozi-za-desislava-ivancheva-news_670930.html

Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, така че тепърва предстои действие. Това заяви председателят на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в интервю за БНР. Георгиев обясни, че пропуски в закона са причината за това строители да бъдат изнудвани и даде подробности за получаването на подк

Части от София временно без вода в понеделник

http://www.dnes.bg/sofia/2018/04/22/chasti-ot-sofiia-vremenno-bez-voda-v-ponedelnik.374325

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

Прехвърлиха трите малки мечета в парка на Бриджит Бардо

https://www.actualno.com/smolyan/prehvyrliha-trite-malki-mecheta-v-parka-na-bridjit-bardo-news_670932.html

Трите мечета, открити вчера до реката между родопските села Барутин и Бръщен, са били заловени и предадени на Парка за танцуващи мечки в Белица, който се стопанисва от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо. Това съобщиха днес от Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян. Както Actualno.com писа, три мечета са били забелязани от няколко младежи. Мъниците се появили до реката, а 20-годишният Велин Метов от Бръщен успя да ги заснеме. Младежите подал

Проектозакон: След три нарушения на пътя отново на шофьорски изпит

http://www.moreto.net/novini.php?n=372958

Всеки автомобил да има техническо досие, нов шофьорски изпит при три поредни нарушения на пътя и по-високи глоби. Това са само част от промените, записани в три проектозакона. Кои от тях ще засегнат най-много шофьорите? Според предлаганите промени, седем са тежките нарушения, при които ще се отнема шофьорската книжка.

Калейн грабна бронз в Ташкент

http://www.cross.bg/kaleiin-tochki-vladinova-1573125.html

/КРОСС/ Първи медал за България от Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент. Боряна Калейн завоюва бронз за съчетанието си с обръч. Родната гимнастичка изигра много добре своята композиция и получи оценка от 18.950 точки, от които 10.500 за трудност. Шампионка на обръч стана рускинята Александра Солдатова с 19.900 точки, която спечели и титлата в многобоя. Втора е Линой Ашрам (Израел) с 19.400 точки. Другата българка Невяна Владинова допусна грешки в изпълнението си на финала на топка и остана осма с 16.150 точки. Финалите на бухалки и лента с участието на Калейн и Владинова са по-късно днес. В многобоя, който завърши в събота, Владинова се нареди на шесто място, а Калейн зае деветата позиция.    

След ареста на Иванчева антикорупционната комисия иска законова промяна за облекчаване на строежите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/22/3167133_sled_aresta_na_ivancheva_antikorupcionnata_komisiia/?ref=rss


Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че ще се предприемат действия за промяна в закона, с която на практика ще се облекчат строежите. Става дума за свързания с ареста на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева документ, който според подателя на сигнала срещу нея - Александър Ваклин, тя е забавила да издаде близо година. Това е уведомление до заинтересованите страни - преди...

АФИС: Кризата в Сирия изостря българките страхове

http://nakratko.bg/category/58/158311/


Развитието на кризата в Сирия изостря българските страхове, че новата Студена война може да прерасне в гореща. Симпатиите към Русия не се увеличават, но бележат съществен ръст антизападните настроения.

Задържаха 35-годишен мъж за изнасилване на 4-годишно дете

http://www.cross.bg/rila-deteto-bratovched-1573124.html

/КРОСС/ 35-годишен мъж от град Рила е задържан късно снощи за многократно извършвани насилствени действия спрямо 4-годишно момиче, дете на негов първи братовчед. Към 16.30 ч. вчера в спешното отделение на МБАЛ Благоевград е дошло за преглед 4-годишно момиче от ромски произход заедно с родителите си. То е разказало на своя близка, че „татко й няколко пъти й правил лоши неща", съобщи БГНЕС. Бащата на момичето две години е лежал в затвора, поради което детето е отглеждано от негов първи братовчед, който не живее в ромската махала на Рила. Детето е наричало въпросния братовчед „татко". След като близката разказала на родителите споделеното от момиченцето, те отишли в полицейски участък в Рила, за да съобщят, че детето им е насилвано от близкия родственик. Полицаите им казали, че първо трябва да отидат на преглед при гинеколог. Към 19 ч. снощи д-р Здравко Карагогов от АГ отделението на МБАЛ „Благоевград" е констатирал, че дето е насилвано и има разкъсвания. Към 20 ч. след установяването на насилие над детето в болницата е пристигнал екип от РПУ Рила със следовател, които са взели детето и родителите му и са ги отвели в участъка да дават показания. След това 35-годишният Бисер Т. е задържан с полицейска заповед за 24 часа. Уведомена е и районна прокуратура Дупница.    

Ердоган предлага мир и намаляване на напрежението с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827762

Ердоган предлага мир и намаляване на напрежението с ГърцияНеочаквана и приятна за Атина изненада е изявлението на турския президент Тайип Ердоган за мир с Гърция. Всички гръцки медии публикуват интервю на Ердоган, че сега повече от всякога е необходим мир със съседите, предаде БНР.  В коментари на телевизионните медии се съобщава, че Турция подава ръка към намаляване на напрежението в Егейско море,

Съдът защити НИКМИ и остави оградата им около имот за небостъргач, за който още не се допуска дело за незаконна заменка

https://www.actualno.com/sofia/sydyt-zashtiti-nikmi-i-ostavi-ogradata-im-okolo-imot-za-nebostyrgach-za-kojto-oshte-ne-se-dopuska-delo-za-nezakonna-zamenka-news_670929.html

Върховният административен съд (ВАС) окончателно застана на страната на строителната фирма НИКМИ и позволи издигнатата от компанията ограда около имот на ъгъла на булевардите "Петко Тодоров" и "България" да не бъде премахване. За премахването ѝ имаше заповед от Столична община. Оказа се обаче, че ВАС не счита за достатъчни определени мотиви на общината. Според съда няма значение, че в имота има канализационен колектор и водопровод и с оградата е затруднен достъпът до тях. Ос

Задържан е заподозрян за бомбичката, ранила двама полицаи

http://www.mediapool.bg/zadarzhan-e-zapodozryan-za-bombichkata-ranila-dvama-politsai-news278229.html

Столичната полиция е задържала заподозрян за хвърлената по време на мача ЦСКА-София – "Левски" бомбичка, която рани двама полицаи на Националния стадион "Васил Левски", потвърдиха от МВР. Инцидентът стана на почивката между полувремената на мача в сряда, завършил 2:2. По-тежко пострада 24-годишната служителка на жандармерията Гергана Зашева, която бе оперирана по спешност в болницата "Царица Йоанна – ИСУЛ". За щастие лекарите успяха да спасят окото ѝ, пострадало сериозно при взрива. С по-леки наранявания се размина колегата ѝ Петър Иванов. Веднага след мача бяха задържани над 40 привърженици на "Левски", тъй като бомбичката бе хвърлена към един от входовете на Сектор "Б", където стоят именно феновете на "сините". Всички арестувани в сряда обаче бяха освободени без обвинения по-късно. През последните дни полицията продължи да привиква за разпити хора, присъствали на мача, след което ги освобождаваше. В крайна сметка в събота се е стигнало и до ареста на заподозрения, чието име засега не се съобщава. Заради раняването на двамата полицаи Дисциплинарната комисия на БФС наложи на "Левски" санкция от 1 мач без публика, както и глоба. Освен това МВР, спортното министерство и двете ресорни парламентарни комисии създадоха работна група, която да подготви по-строги мерки срещу футболното хулиганство и за охраната на мачове.

Мъжът, който купи Google.com за $12

https://news.bg/companies/mazhat-koyto-kupi-google-com-za-usd12.html

Компанията си го откупи обратно за далеч по-висока сума

/Видео/ Рев на мотори! Търсачи на силни усещания откриха мотосезона край Благоевград, Даниел Златков се качи на огромен звяр, Тони Рокера се готви за подвизи с уникална машина

http://www.struma.com/obshtestvo/video-rev-na-motori-tursachi-na-silni-useshtaniya-otkriha-motosezona_133337/

Тони, представи мотора си, с който събира погледите на феновете

Търсачи на силни усещания, феновете на мотоспорта днес откриха новия сезон, с водосвет за здраве, безаварийно пътуване стартира традиционната мотообиколка на областния център.

Малки и големи запалянковци се събраха днес около 10. 30 часа край Полигона в Благоевград, за да се насладят на адреналина от зверския рев на мотори.

Сред феновете на този спорт е и българският Роналдо, Даниел Златков, който бе сред първите пристигнали на мястото. Минути преди него на Полигона пристигна...

Продължава

250 000 клиенти на ЧЕЗ избраха да плащат безкасово сметките си за ток

http://regiona.bg/250-000-%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%89%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%ba/

Дружеството отчита 14% ръст при интернет плащанията през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2017 г.

Над 250 000 битови клиенти на ЧЕЗ предпочитат да плащат безкасово сметките си за електроенергия. Те използват банките, интернет, терминални устройства или мобилния си телефон, като най-предпочитаните начини за безкасово разплащане са по интернет и директния дебит на банките. Броят на осъществените безкасови транзакции за периода януари – март е 752 000, с което достигна 17% от общия брой плащания през тези месеци. От тях 281 000 плащания са извършени по банков път. За първото тримесечие на тази година се регистрира и ръст от 14% при интернет плащанията – над 468 000, спрямо същия период на миналата 2017 г.

Безкасовите начини на плащане спестяват време и усилия на потребителите и ги правят независими от мястото и работното време на касите. През последните години устойчиво нараства броят на клиентите на ЧЕЗ, които предпочитат да бъдат обслужвани от разстояние. Компанията предлага 9 начина за безкасово плащане – по банков път чрез директен дебит, банкомат или платежно нареждане, по интернет чрез интернет банкиране, системите на ePay.bg, ОББ, Icard.bg и Транскарт или директно през сайта на ЧЕЗ, с sms през системите на ePay и Icard.

Подробна информация за възможностите за различните видове плащания може да се получи в най-близкия Център за обслужване на клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД, на телефонна линия 0700 10 010, на info@cezelectro.bg, както и на сайта на компанията www.cez.bg, секция „За клиента“.

 

Материалът 250 000 клиенти на ЧЕЗ избраха да плащат безкасово сметките си за ток е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Иран предупреди Северна Корея да не сключва сделки с Тръмп

http://www.cross.bg/trump-zarif-iran-1573123.html

/КРОСС/ Стремежът на САЩ да промени ядреното споразумение с Иран изпраща "много опасно послание", че страните никога не трябва да преговарят с Вашингтон. Това предупреди иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, цитиран от "Ройтерс". Предупреждението на Зариф идва в момент, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви за среща със севернокорейския вожд Ким Чен-ун, на която да разговарят за премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров. Зариф коментира пред журналисти в Ню Йорк, че няма смисъл френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел да се опитват да успокоят Тръмп. Очаква се до 12 май американският президент да реши дали да възстанови икономическите санкции срещу Техеран, отменени през 2015 г. по силата на ядреното споразумение между Иран и шестте световни сили. Тръмп оказа натиск върху европейските съюзници на САЩ да работят за коригиране на споразумението. Очаква се тази седмица Меркел и Макрон да се срещнат с Тръмп във Вашингтон. "САЩ не само не приложиха своята част от споразумението, а искат и още", изтъкна Зариф. Според иранския външен министър посланието, което се изпраща на света, е, че "не трябва да се сключват споразумения със САЩ, защото в края на деня ръководният принцип на САЩ е "моето си е мое, твоето подлежи на преговори".  

Бербатов: Като видиш Гигс, Рууни, Скоулс, Роналдо, получаваш ерекция

https://offnews.bg//futbol/berbatov-kato-vidish-gigs-ruuni-skouls-ronaldo-poluchavash-erektc-679196.html

Димитър Бербатов се завърна в България, след като изтече договорът му с Керала и се зае сериозно със своята фондация. Българският нападател работи и над мемоарите си.

Големият ни футболист сподели в предаването "Събуди се", че не е забравил откъде е тръгнал и още помни как в интерната, с останалите момчета, са събирали трохи, за да си направят филия. Заради всички трудности, през които е преминал, казва, че сега се опитва да помага на талантливи деца чрез фондацията си. Тя съществува вече 10 години.

Българинът се изрази по много любопитен начин за това как човек се чувства човек, когато попадне в състава на Манчестър Юнайтед: "Като видиш Райън Гигс, Уейн Рууни, Пол Скоулс, Кристиано Роналдо, получаваш ерекция".

"Горд съм от това, което се случва с фондацията. Уча се на много неща от децата. Ако и това лято не си намеря отбор, в който да играя, кариерата ми ще свърши. Но никой футболист не е готов за това. Когато приключиш с футбола, малка част от теб умира.

Не е лесно да пишеш книга. Като чета написаното, ми хрумват още и още неща, затова сигурно ще стане много голяма книга. Нямах футболна топка в Благоевград, имах баскетболна и играех с нея. На махленско ниво. Играеш с по-големите от теб, бутат те, удрят те, ти ревеш, никой не ти обръща внимание. Спомням си времена, в които сме събирали трохите хляб, за да си направим филия.

Работата с деца не ми е чужда, донякъде беше различно, защото преподавах тънкости от футбола на деца. Всеки футболист мисли, че може да е треньор, но това не е така. Много големи футболисти не са станали добри треньори и обратното - хора, които не са играли футбол, са страхотни треньори. Аз съм живял в другите държави и всичко, което го имаме тук, го има и там. Аз съм реалист", сподели Бербатов.

Майките на деца с увреждания не вярват на сълзите на Бойко Борисов

https://www.actualno.com/society/majkite-na-deca-s-uvrejdanija-ne-vjarvat-na-sylzite-na-bojko-borisov-news_670926.html

Дали една държава е наистина държава си личи по нейното отношение към по-слабите, по-беззащитните, по-ранимите. Каква е България? Социална държава или държава на сбърканите правила? Шестият национален протест на родители на хора с увреждания за пореден път постави този въпрос. Майките настояват за радикални промени, а депутатите люто се скараха по въпроса кой е по-съпричастен към проблемите им. Премиерът Бойко Борисов не откликна на поканата на протестиращите да слезе при тях, но пред министрит

В ареста на Иванчева Москов видя "румънския модел" на прокуратурата

https://www.actualno.com/society/v-aresta-na-ivancheva-moskov-vidja-rumynskija-model-na-prokuraturata-news_670928.html

По повод ареста на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева, Петър Москов обяви в ефира на bTV, че това е "румънският модел" на действия на прокуратурата. "Следващите месеци ще работя за създаването на силна дясна консервативна формация, каза бившият член на ДСБ. Според него към тази формация трябва да се присъедини и проевропейската част от Патриотичния фронт. В новото обединение няма да кани Радан Кънев и Христо Иванов. Те направиха своя избор –

Ердоган бесен на Австрия

http://www.moreto.net/novini.php?n=372957

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се нахвърли на Австрия, след като в петък австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че предизборните агитации, свързани с насрочените за юни избори в Турция, ще бъдат забранени, съобщава "Франс прес".

Калфин: Премиерът Борисов ме увери, че ще подкрепи кандидатурата ми за ОЛАФ

http://nakratko.bg/category/59/158310/


Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих уверение, че ще получа подкрепа. Това каза претендентът за генерален директор на ОЛАФ Ивайло Калфин пред БНР. Той изрази увереност, че българското правителство ще подкрепи кандидатурата му и ще лобира за нея.

Татяна Дончева: НК не е предпоставка да се вършат простотии при акции

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/tatiana-doncheva-predpostavka-varshat-prostotii.html

”Наказателният процес в никакъв случай не е предпоставка за извършване на простотии по време на акция. Това са норми и регламенти, които са необходимо формални, за да сме сигурни, че се събират доказателства, а не се правят уйдурми, и че съдът ще се произнася, спазвайки принципа на непосредственост и ще му се представят доказателства, а не разкази на оперативни работници.” Това заяви в предаването ”Неделя 150” лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева.

Татяна Дончева: НК не е предпоставка да се вършат простотии при акции

https://frognews.bg/novini/tatiana-doncheva-predpostavka-varshat-prostotii.html

”Наказателният процес в никакъв случай не е предпоставка за извършване на простотии по време на акция. Това са норми и регламенти, които са необходимо формални, за да сме сигурни, че се събират доказателства, а не се правят уйдурми, и че съдът ще се произнася, спазвайки принципа на непосредственост и ще му се представят доказателства, а не разкази на оперативни работници.” Това заяви в предаването ”Неделя 150” лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева.

Задържаха 35-годишен мъж за изнасилване на 4-годишно дете

http://nakratko.bg/category/60/158309/


35-годишен мъж от град Рила е задържан късно снощи за многократно извършвани насилствени действия спрямо 4-годишно момиче, дете на негов първи братовчед. Към 16.30 ч.

В Деня на Земята: Протест срещу ограждането на пътя към плаж „Корал“

https://zaistinata.com/%d0%b2-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4/

В Деня на Земята, който отбелязваме днес, граждани се събраха на протест край плаж „Корал”. Причината е издигането на ограда около терен, собственост на испанска фирма. В оградената зона е попаднал и пътят към плажа. Протестът днес е преминал под засилено полицейско присъствие и присъствието на частни охранители, но до напрежение не се е стигнало. […]

Задържаха 35-годишен мъж за изнасилване на 4-годишно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827758

Задържаха 35-годишен мъж за изнасилване на 4-годишно дете35-годишен мъж от град Рила е задържан късно снощи за многократно извършвани насилствени действия спрямо 4-годишно момиче, дете на негов първи братовчед. Към 16.30 ч. вчера в спешното отделение на МБАЛ Благоевград е дошло за преглед 4-годишно момиче от ромски произход заедно с роднини. То е разказало на своя близка,

Дончева: Смятат ли в Младост, че могат да възложат на една фризьорка управлението на тяхната община?

https://offnews.bg//politika/doncheva-smiatat-li-v-mladost-che-mogat-da-vazlozhat-na-edna-frizior-679195.html

Наказателният процес в никакъв случай не е предпоставка за извършване на простотии по време на акция. Това са норми и регламенти, които са необходимо формални, за да сме сигурни, че се събират доказателства, а не се правят уйдурми, и че съдът ще се произнася, спазвайки принципа на непосредственост и ще му се представят доказателства, а не разкази на оперативни работници.

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева по БНР, като анализира акцията по задържането на кмета на "Младост" Десислава Иванчева в центъра на София. Самата акция като действия, продължителност и посегателство върху права може да бъде извършена по друг начин и за това няма никакви пречки в закона, категорична бе Дончева. „Къде ще се броят парите и как ще вържем обстоятелството, че са броени тези пари, които са намерени в колата. Имате поемни лица, възможности за снимане на всичко, което се случва. До вас е Министерството на младежта и спорта – държавна сграда с широко фоайе. Има начин, по който да се върже, че точно тези пари се броят във фоайето. Госпожа Иванчева, Петрова, Петкова да се премести там, да направите процесуално-следственото действие в непосредствена близост и да не спирате движението за шест часа, да не се разправяте по този начин“, обясни тя. 

Освен добрият протестиращ, Иванчева е фризьорка. Смятат ли жителите на "Младост", които са учители, лекари, университетски преподаватели, военни, служители на полицията и каквото искате още като професии – смятат ли, че могат да възложат на една фризьорка управлението на тяхната община? Тоест няма нито едно работно място в тази община, което тя би могла да упражнява, но вие й дадохте властта тя да „управлява“ общината", обърна се към гласоподавателите Татяна Дончева. 

"Когато ние рекрутираме на различни властови позиции хора, които нямат никакъв хабер от работата, за която ще отговарят, те освен да организират получаване на подкупи, друго няма да направят", коментира лидерът на Д 21. 

Пламен Георгиев: Имаме доста сигнали, подобни на този за Десислава Иванчева

http://nakratko.bg/category/60/158308/


Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, така че тепърва предстои действие.

Помощник треньорът на Исландия гледа изявите на звезда на Левски

https://offnews.bg//futbol/pomoshtnik-treniorat-na-islandia-gleda-iziavite-na-zvezda-na-levski-679194.html

Защитникът на Левски Холмар Ейолфсон отбеляза попадение в изключително подходящ момент. Той се разписа за първи път с екипа на "сините", след като се разписа в 41-вата минута във вратата на Верея вчера. Това стана пред погледа на човек от щаба на националния отбор на Исландия.

Вчера на трибуните беше помощник треньорът на скандинавците Хелги Колвидсон, който искаше да прецени в каква форма е Ейолфсон преди световното първенство в Русия през лятото. Голът вероятно ще помогне на Холмар в битката за място в състава на Исландия.

Иначе в отбраната на Левски не липсват проблеми. Днес ще стане ясно колко сериозна е травмата на Милош Цветкович. Сърбинът ще премине обстойни медицински прегледи, които ще покажат в какво състояние е левият му глезен, пише "Тема спорт".

Десният бек се контузи през втората част на мача с Верея. След пробив по фланга той се строполи на земята и изкрещя от болка.

От лекарския щаб на "сините" се надяват, че той е получил схващане на мускул и има претоварване, но не и нещо по-сериозно. В съблекалнята на сините на Милош са му бити инжекции. След това той си тръгна от "Герена", накуцвайки.

Може ли Космосът да стане свободна икономическа зона

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/22/3166550_moje_li_kosmosut_da_stane_svobodna_ikonomicheska_zona/?ref=rss


Водещите световни икономики се опитват да започнат бизнес в космоса чрез частни компании, за да не харчат бюджетни средства.<br /><br />За бизнеса космосът е нова игра. Засега, тя не е най-популярната, но вече е доста рискована и с високи залози. Проблемът е в подробностите - както при всяка игра и тук са необходими правила, които да се спазват от всички играчи. Някои такива правила вече действат, други се раждат пред очите ни.<br /><br />Законодателство срещу...

Дончева: НПК не е предпоставка за простотии

https://dnes.dir.bg/politika/doncheva-npk-ne-e-predpostavka-za-prostotii

Според Татяна Дончева жителите на "Младост" са гласували на Десислава Иванчева доверие да упражнява дейност, за която тя няма никаква квалификация

Смрадливият туризъм между Швейцария и съседните страни

https://www.investor.bg/novini/346/a/smradliviiat-turizym-mejdu-shveicariia-i-sysednite-strani-259627/

Заедно с Германия и Франция швейцарските власти се опитват да спрат контрабандата на боклук

"АФИС": 44% смятат, че "главно Западът" желае влошаване на международната обстановка

http://www.cross.bg/rysiya-mnenie-naprezhenieto-1573122.html

/КРОСС/ Развитието на кризата в Сирия изостря българските страхове, че новата Студена война може да прерасне в гореща. Симпатиите към Русия не се увеличават, но бележат съществен ръст антизападните настроения. Над половината (55%) от пълнолетните българи са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства. Това показват данните от последното национално представително изследване на Агенция "АФИС". На обратното мнение - че напрежението ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво. На въпрос кой се стреми към конфликт между Запада и Русия, 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор - "главно Русия". На въпрос, ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България, категорично преобладаващият отговор на 64% от анкетираните е - "възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% - на страната на Русия. Влияе ли случващото се на международната арена на вътрешнополитическите нагласи и ориентации? Отговорът е и не, и да, отговарят от "Афис". Промяна в електоралните нагласи няма. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание, в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти

Прибраха три изоставени мечета в гората край Доспат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827740

Прибраха три изоставени мечета в гората край ДоспатТри мечета на възраст около четири месеца са спасени при съвместна акция на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“. Това стана след получен сигнал на дежурен телефон на РИОСВ, в събота около обяд. Първо мечетата били видени от местни тийнеджъри в местността "Владово дере" и подали сигнал.В района на село Барутин, община Доспат,

Законът не дава право при арест да се правят простотии, обяви Татяна Дончева

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/22/3167134_zakonut_ne_dava_pravo_pri_arest_da_se_praviat/?ref=rss


Наказателният процес в никакъв случай не е предпоставка за извършване на простотии по време на акции. Това са норми и регламенти, създадени за да сме сигурни, че се събират доказателства, а не се правят уйдурми. В тази част претенциите на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев са смешни.<br /><br />Така коментира случая с показния арест на кмета на "Младост" председателят на "Движение 21" Татяна Дончева, която е и юрист, в предаването...

250 000 битови клиенти на ”ЧЕЗ Електро” плащат безкасово сметките си за ток

https://frognews.bg/novini/250-000-bitovi-klienti-chez-elektro-plashtat-bezkasovo-smetkite-tok.html

Дружеството отчита 14% ръст при интернет плащанията през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2017 г.

Пламен Георгиев: Заради пропуски в закона строители са изнудвани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827752

Пламен Георгиев: Заради пропуски в закона строители са изнудваниДесислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, така че тепърва предстои действие. Това заяви председателят на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-04-22.html

На 23април 2018 г.(понеделник), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Партений Нишавски“ Център, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Кениецът, изгонен заради расизъм от "Славия", твърди че е наричан гей

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/22/3167130_keniecut_izgonen_zaradi_rasizum_ot_slaviia_tvurdi_che/?ref=rss


Защитникът Абуд Омар, който беше освободен от "Славия" преди няколко дни, отговори на обвиненията от клуба. Кенийският футболист даде интервю в родината си, в което твърди че е бил обиждан от треньора на белите Златомир Загорчич.<br /><br />"Славия" отправи много сериозни обвинения към Омар, обяснявайки че той обижда всички на расистка основа.<br /><br />"(Абуд) Научи най-вулгарните изрази на български език и започна да се обръща с тях към...

Спасиха мечета в Доспатско

http://nakratko.bg/category/58/158307/


Три мечета без майка на възраст не повече от четири месеца са спасени при съвместна акция на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация „Четири лапи“, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827742

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединениеСледващите месеци ще работя за създаването на силна дясна консервативна формация. Това обяви пред  bTV бившият член на ДСБ Петър Москов. Според него към тази формация трябва да се присъедини и проевропейската част от Патриотичния фронт. В новото обединение няма да кани Радан Кънев и Христо Иванов. Те направиха своя избор – „Демократична България”,

Лудогорец продава звезда в Турция

https://offnews.bg//futbol/ludogoretc-prodava-zvezda-v-turtcia-679192.html

Намиращият се в невероятна форма през пролетта Клаудиу Кешерю може да бъде продаден от Лудогорец през лятото. Това твърди турското издание "Фотомач", цитирано от "Меридиан Мач", според чиято информация той вече е дал съгласието си да премине в местния Ризеспор.

Този клуб искаше румънеца и през зимата, но тогава отказа да плати трансферна сума, като се надяваше да го вземе като свободен агент през лятото.

Но Кешерю поднови договора си с шампионите и сега турците ще трябва да се бръкнат доста по-дълбоко. Това обаче едва ли ги притеснява с оглед на факта, че нападателят не спира да бележи голове.

Ризеспор търси усилено нов нападател и продължава да влага всички усилия в привличането на Кешерю. Той вече е поканен в Турция за заключителни преговори за личните си условия и двете страни се очаква да си стиснат ръцете.

Парламентът одобри създаването на туристическа полиция

http://www.moreto.net/novini.php?n=372956

Парламентът одобри създаването на туристическа полиция. Това стана в последния работен ден от седмицата след приемането на второ четене на промени в Закона за туризма, внесени от Министерския съвет. За подобна възможност министърът на туризма заговори още от миналата година, пише в.

За какво бих „убила“ другите родители

https://offnews.bg//mama-nindzha/za-kakvo-bih-ubila-drugite-roditeli-679193.html

Голям женски сайт направи анкета кои са десетте причини, заради които на родителите им се приисква да „убият“ другите родители. Споделяме го и тук, защото е добре да се замислим дали понякога не го правим и ние. 10 място Родителите, които изпращат децата си със скъпи играчки в детската градина. Да, възможно е любимото чедо да не иска да отиде в градината точно без тази играчка, но какво да правят другите, които нямат такива скъпи удоволствия, и са отишли там заради възможността да се социализират и сприятелят с връстници? Сложно е да общуваш с човек, който знае, че това не е…

250 000 битови клиенти на ЧЕЗ Електро плащат безкасов сметките си за ток

http://www.cross.bg/internet-plashtaniya-bezkasovo-1573121.html

/КРОСС/ Дружеството отчита 14% ръст при интернет плащанията през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2017 г. Над 250 000 битови клиенти на ЧЕЗ предпочитат да плащат безкасово сметките си за електроенергия. Те използват банките, интернет, терминални устройства или мобилния си телефон, като най-предпочитаните начини за безкасово разплащане са по интернет и директния дебит на банките. Броят на осъществените безкасови транзакции за периода януари - март е 752 000, с което достигна 17% от общия брой плащания през тези месеци. От тях 281 000 плащания са извършени по банков път. За първото тримесечие на тази година се регистрира и ръст от 14% при интернет плащанията - над 468 000, спрямо същия период на миналата 2017 г. Безкасовите начини на плащане спестяват време и усилия на потребителите и ги правят независими от мястото и работното време на касите. През последните години устойчиво нараства броят на клиентите на ЧЕЗ, които предпочитат да бъдат обслужвани от разстояние. Компанията предлага 9 начина за безкасово плащане - по банков път чрез директен дебит, банкомат или платежно нареждане, по интернет чрез интернет банкиране, системите на ePay.bg, ОББ, Icard.bg и Транскарт или директно през сайта на ЧЕЗ, с sms през системите на ePay и Icard

Борисов ще подкрепи Калфин за ОЛАФ

https://petel.bg/Borisov-shhe-podkrepi-Kalfin-za-OLAF__261173

Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих уверение, че ще получа подкрепа. Това каза претендентът за генерален директор на ОЛАФ Ивайл...

С неясни мотиви на Община Варна: Джазът влезе във Военноморския клуб, но не го пускат в Юнашкия салон

https://petel.bg/S-neyasni-motivi-na-Obshhina-Varna--Dzhazat-vleze-vav-Voennomorskiya-klub--no-ne-go-puskat-v-YUnashkiya-salon__261174

Вълнение, изненада и истинска наслада от джаза в най-класическата му форма – това предложи на варненската публика второто събитие от нов...

Проверяваме по електронен път движението на документи в кадастъра

http://www.cross.bg/agentziyata-imoti-karta-1573120.html

/КРОСС/ Електронната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър облекчава хората, за да не се редят на опашки Статусът на заявлението за издаване на документи от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и това готови ли са могат да бъдат проследявани на страницата на Агенцията, без да се налага гражданите да ходят на място в офисите на службата. Такава възможност дава кадастрално-административната информационна система "КАИС" на Агенцията по геодезия, картография и кадастър с интернет адрес https://kais.cadastre.bg/bg/Services. В системата могат да се подават по електронен път заявления за нанасяне на настъпили промени в кадастралния регистър на недвижимите имоти, издаване на скица за имот или сграда в урбанизирана или неурбанизирана територия, предоставяне на копие от кадастрална карта в графичен вид и други. В он-лайн портала могат да се заявят и различни видове справки - за граници и кадастрална информация за имоти, справки по кадастрална карта, за собствениците и носителите на други вещни права за един имот от кадастралния регистър на недвижимите имоти, копия от кадастрални карти в графичен вид, извадки от кадастралната карта с данни от кадастралния регистър на недвижимите имоти за един имот, копие на кадастрална карта в цифров вид без данни за собствеността и други

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване