17 души загинаха след като две лодки-дракони се преобърнаха в Китай

https://offnews.bg//sviat/17-dushi-zaginaha-sled-kato-dve-lodki-drakoni-se-preobarnaha-v-kitaj-679185.html

17 души са загинали след преобръщането на две лодки-дракони в южнокитайския град Гуейлин, съобщи ДПА.

Инцидентът е станал по време на тренировки за годишния фестивал в града. По-рано беше съобщено за смъртта на петима души. Общо във водата паднаха 60 гребци, предаде БТА. 

Двама души са отведени в болница, състоянието им е стабилно. 

Направен със смартфон запис показва, че лодките са се преобърнали при преминаване през изкуствени бързеи. Селяните са организирали тренировката, без да уведомят полицията, съобщава агенция Синхуа. 

17 души загинаха след преобръщане на лодки-дракони в Китай

http://nakratko.bg/category/25/158297/


Потвърдена е смъртта на 17 души след преобръщането на две лодки-дракони (голямо кану с глава на дракон) в южнокитайския град Гуейлин, съобщиха държавни медии, цитирани от ДПА.

Иран предупреди Северна Корея да не сключва споразумение с Тръмп

http://www.mediapool.bg/iran-predupredi-severna-koreya-da-ne-sklyuchva-sporazumenie-s-tramp-news278226.html

Стремежът на САЩ да промени ядреното споразумение с Иран изпраща много опасно послание, че страните не трябва да преговарят с Вашингтон, предупреди снощи иранският външен министър Джавад Зариф. Това става в момент, когато американският президент Доналд Тръмп се готви за среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, на която да разговарят за денуклеаризация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Джавад Зариф заяви снощи пред репортери в Ню Йорк, че няма смисъл френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел да се опитват да успокоят Тръмп. Очаква се до 12 май американският президент да реши дали да възстанови икономическите санкции срещу Техеран, отменени през 2015 г. по силата на ядреното споразумение между Иран и шест световни сили, припомня Ройтерс. Тръмп оказа натиск върху европейските съюзници на Вашингтон да работят за коригиране на споразумението. Очаква се тази седмица Меркел и Макрон да се срещнат с Тръмп във Вашингтон. "САЩ не само не приложиха своята част от споразумението, а искат и още", заяви Зариф, който е в Ню Йорк, за да участва в заседание на Общото събрание на ООН. Според иранския външен министър посланието, което се изпраща на света е, че "не трябва да се сключват споразумения със САЩ, защото в края на деня ръководният принцип на САЩ е "каквото е мое си е мое, каквото е твое подлежи на преговори". Зариф заяви по-рано, че ако Вашингтон се оттегли от споразумението, Иран обмисля различни варианти, включително подновяване на ядрената дейност.

Денят на Земята: За една планета с по-малко пластмасови отпадъци

http://nakratko.bg/category/58/158295/


На 22 април се отбелязва Международният ден на Майката Земя, съобщават световните агенции. Той беше обявен с резолюция на Общото събрание на ООН по инициатива на Боливия. Съавтори на резолюцията станаха над 50 държави членки на ООН.

Хиляди изпяха "Честит рожден ден" на британската кралица Елизабет Втора

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6827624

Хиляди изпяха "Честит рожден ден" 
на британската кралица Елизабет ВтораХиляди зрители в залата "Роял Албърт хол" получиха вчера редкия шанс да изпеят "Честит рожден ден" на кралица Елизабет Втора, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Кралицата, придружавана от най-големия си син принц Чарлз, помаха на събралите си, които й честитиха празника. Елизабет Втора излезе на сцената след поп-концерт с участието на

Съветниците на Тръмп виждат капан в обещанията на Пхенян

https://www.actualno.com/america/syvetnicite-na-trymp-vijdat-kapan-v-obeshtanijata-na-phenjan-news_670910.html

Съветниците на американския президент Доналд Тръмп са изключително скептично настроени към внезапния отказ на Северна Корея от по-нататъшни ядрени и ракетни тестове и смятат, че обещанието на Пхенян е "капан", пише вестник Washington Post, цитиран от БГНЕС. Според изданието, в Белия дом са силно притеснени от твърде голямата отзивчивост на Ким Чен Ун и все повече се съмняват в искреността му. Според президентските съветници севернокорейският лидер цели да "създаде илюзията"

Слънчева неделя с температури до 29°

http://nakratko.bg/category/58/158294/


В неделя ще бъде слънчево и топло. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°, в София – около 25°.

Лондон обяви, че Скрипал бил отровен от свой колега - руски шпионин

https://frognews.bg/novini/london-obiavi-che-skripal-bil-otroven-svoi-kolega-ruski-shpionin.html

Британските власти са идентифицирали основните заподозрени за покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщават британски медии втори пореден ден.

Радо Стойчиев проговори след уволнението

https://dnes.dir.bg/voleybol/rado-stoychiev-progovori-sled-uvolnenieto

"Знам, че не съм перфектен и не претендирам да бъда, но винаги съм работил с убеждението, че работя за доброто на клуба и отбора"

Певицата Милена: "Предателите в моя живот са много"

https://petel.bg/Pevitsata-Milena--Predatelite-v-moya-zhivot-sa-mnogo--__261162

Животът е като едно виенско колело - ту си горе, ту си долу. Когато си стигнал тава и няма накъде да вървиш повече, си като в клетка. Задушава...

Армения е на прага на гражданска война

https://petel.bg/Armeniya-e-na-praga-na-grazhdanska-voyna__261164

Армения е на прага гражданска война. Протестите на опозицията не стихват, съобщават световните медии. В неделя в столицата Ереван избух...

Експерт за ареста на Иванчева: Някои хора смесиха правото с естетиката (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827618

Експерт за ареста на Иванчева: Някои хора смесиха правото с естетиката (Видео)„Не трябва да се смесва правното с естетическото, а в случая с ареста на кметицата на „Младост” някои хора направиха точно това”. Такова мнение изрази пред NOVA  Георги Харизанов от Института за дясна политика. Той допусна, че е имало правни основания Десислава Иванчева да бъде държана дълго време с белезници на централно кръстовище в София след

Варна се включва днес в международна благотворителна кръводарителска акция

http://www.moreto.net/novini.php?n=372952

Варна се включва днес - 22 април в международна благотворителна кръводарителска акция, научи Moreto.net. Кампанията започна преди няколко дни в Румъния, а Варна ще даде край на "Седмицата на кръводаряването". Инициатори са младежите от JCI Варна, JCI Румъния и Български младежки Червен кръст - Варна.

Дните са като приятелите...

http://www.cross.bg/dnite-sa-kato-priyatelite-1573103.html

/КРОСС/ „Дните са като приятелите - старите си отиват, новите се появяват." Далай Лама  

Иран плаши да възобнови ядрената си програма

https://frognews.bg/svqt/iran-plashi-vazobnovi-iadrenata-programa.html

Иран ще възобнови ядрената си програма, ако САЩ върнат санкциите. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в интервю пред телевизионния канал CBC, предава ”Фокус”.

Повече от 36 часа продължава безводието в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6827614

Повече от 36 часа продължава безводието в ДобричВече втори ден Добрич е без вода. Тук гражданите прибавят и сухите нощи в петък срещу събота и в събота срещу неделя. Повреда в помпена станция „Приморци” е причина за липсата на вода – казаха от „ВиК”-Добрич. По неофициална информация, става дума за аварирал кран в станцията. Вчера от водното дружество обещаваха,

Задържаха бомбаджията, който рани полицаи на стадиона

https://dnes.dir.bg/krimi/zadarzhaha-bombadzhiyata-koyto-rani-politsai-na-stadiona

Полицията е задържала заподозрян за хвърлената бомбичка, която рани двама полицаи на дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 18 април

Ударена от пиратка на стадиона: Трябва държавата да подкрепи полицайката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827610

Ударена от пиратка на стадиона: Трябва държавата да подкрепи полицайкатаПрез 2003 г. животът на тогава 22-годишната Гергана Орлова се променя на един мач на стадиона. След този мач тя е с 89% инвалидност, епилепсия, пареза на ръката и крака. Следват 17 операции, а всичко това е причинено от пиратка в агитката. През ефира на Нова телевизия  тя пожела кураж на полицайката,

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция

http://nakratko.bg/category/25/158291/


Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция, съобщи вестник "Паризиен".

Нетолерантност и корупция на всички нива вижда Вашингтон у нас

http://nakratko.bg/category/25/158292/


Българската съдебна система не е независима, корупцията обхваща всички нива на управлението, липсват нормални условия в затворите, а малцинствата са обект на насилие.

Десетки хиляди унгарци протестираха срещу контрола над медиите

https://www.actualno.com/europe/desetki-hiljadi-ungarci-protestiraha-sreshtu-kontrola-nad-mediite-news_670908.html

Десетки хиляди унгарци участваха в протеста срещу правителствения контрол над медиите в страната, предаде БГНЕС. Участниците в демонстрацията смятат, че благодарение на този контрол премиерът Виктор Орбан е спечелил парламентарните избори в началото на месец април. Това е вторият масов протест след вота от 8 април. Протестиращите призоваха опозицията да се обедини с цел съпротива срещу дясната националистическа формация на Орбан "Фидес". "Нашата основна цел е да свалим контрола

Нетолерантност и корупция на всички нива вижда Вашингтон у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827611

Нетолерантност и корупция на всички нива вижда Вашингтон у насБългарската съдебна система не е независима, корупцията обхваща всички нива на управлението, липсват нормални условия в затворите, а малцинствата са обект на насилие. Това са някои заключенията на Държавния департамент на САЩ в годишния му доклад за спазване на човешките права по света, предаде bTV.

Адреналин на макс: Зрелищно шоу на „Полигон“ Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d1%81-%d0%b7%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%bd%d0%be-%d1%88%d0%be%d1%83-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be/

Мотосезон 2018 година официално бе открит преди минути край Благоевград на „Полигона.
Събитието се провежда за 15-та поредна година в областта.

И тази година мотористите спазиха традицията и се събраха от целия регион и страната. След тържествения водосвет за здраве и безаварийно пътуване веднага започнаха атракциите с различните видове мотори.

Организаторите апелираха за културата на движение и колко важно е да слагат каска по време на каране, отправиха и апел към всички участници в движението по пътищата да се по-толерантни един към друг.

Стотици мотори преминаха през целия град, обиколката включваше и преминаване по централния булевард „Св.Св.Кирил и Методий“. Движението по този булевард е изключително натоварено, но вочите бяха изключително толерантни и изчакаха да мине огромната колона от мотористи и това продължиха движението.

Материалът Адреналин на макс: Зрелищно шоу на „Полигон“ Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Трева за деца и котки: разказ от Здравка Евтимова

https://offnews.bg//nashite-avtori/treva-za-detca-i-kotki-razkaz-ot-zdravka-evtimova-679118.html

Сутрин с приятелката на баща ми Дарина ходехме в градината. Аз се напъхвах в дълга червена фланелка, която ми беше като рокля, и я връзвах с парче канап през кръста. Тя имаше още по-дълга рокля от моята – сигурно това облекло някога е било завеса или перде, защото бе много шарено. Дарина бе пробила дупка за главата, завираше се в пердето и го връзваше като мен с връв през кръста. Аз нахранвах кокошките, после се заемахме с ягодите, а някъде към десет и нещо, когато слънцето беше поток от лава, изливащ се в очите ти, Дарина казваше:

– Край. Отиваме да продаваме.

Натоварвахме ягоди и череши, които бяхме обрали в грамадния двор на баща ми; в последния момент грабвахме марули – съвсем не спаружени - и черници в кофички от кисело мляко. Преди това се измивахме със слънчева вода, понеже устните на Дарина лъщяха черно-червени от черниците; моите също. За пазара обличах единствената си нова рокля от злато. Дарина ме поглеждаше и отсичаше:

– Екстра дете! - После и тя се натъкмяваше в новата си рокля, по-зелена от гущер. - Как съм, Ано? – питаше ме тя.

- Екстра – казвах й честно. Макар и с нови рокли, двете се тътрехме като чукове към гарата под пламналото слънце. Там сядахме да продаваме прясната си стока, но най-хубавото се случваше още преди да стъпим на перона, защото Шушомир, най-умното момче на света, вървеше след мене и повтаряше:

– Махни тая рокля, махни я! – и ми пъхаше в ръката една синя, избеляла като паста за зъби фланелка. – Облечи това. Иначе някой ще те открадне, когато Дарина не гледа. Няма да те видя повече.

Но аз не се скривах, продавах черници, вишни, ягоди. Вечер беше прекрасно. Аз, Дарина и Шушомир отивахме в кебапчийница „Голямата уста“. Знаех, че Дарина няма много пари; тежко ми беше да гледам как изважда стотинките да плаща кебапчетата. Но те бяха толкова хубави, сякаш кръчмарят ги бе омесил от шоколад. Ядяхме повече хляб – то е ясно. Като си наблажих роклята – златната ми – така ми стана мъчно, че не можах да спра да цивря от гарата до нас. Шушомир бе виновен - той ми даде онова кебапче, той! Какво да правя, освен да рева – имах само една рокличка.

- Майка ти те вика да заминеш при нея в София – каза изведнъж Дарина.

- Ура! – изпищях аз. – Ура!

В този момент Шушомир започна да гледа земята. Толкова дълго я гледа тая земя, като че не бе стъпил на трева, а върху десет отровни змии.

- Не ходи в София – избъбри той. - На.

Подаде ми едно ножче, но аз не исках ножче.

- Нямам нищо друго - въздъхна той.

- Не отивай в София – каза Дарина и в гласа й онова мече – моето любимо мече от детските филми – спря да диша. – Стой тука и ще те науча да се биеш.

- Стой тука и ще те науча на всички букви – каза Шушомир.

- Как ще ме научиш, като и ти не ги знаеш? – попитах.

Не мога да кажа къде беше баща ми. Шушомир разправяше, че го виждали в София, а бабата на Шушомир ми обясни: – Майка ти се моли на баща ти да се сдобрят. Заради тебе. Някой й приказвал, че много си опростяла покрай простата Дарина. Затова ти, Ано, ще заминеш в София при майка ти.

- Но нали ми каза, че мама умря – напомних на Шушомировата баба аз. – Още преди да цъфнат джанките умря.

- Излъгах те да не ревеш за нея – отсече Шушомировата баба. – Цивриш и циклиш. Човек се съгласява да си отреже ушите само и само да не те слуша.

Бабата на Шушомир се обърна към Дарина:

- Бащата на Ана каза ли ти да се махнеш от къщата му? Чуваш ли ме, ма?

Дарина беше много висока, по-висока от облаците. Обаче не си наведе главата надолу. Облаците се наведоха, но тя не.

- Да. Каза ми: „Отивай си” - потвърди Дарина. – Съгласил се да се приберат с жена му.

- Не ходи в София, Ано – повтори Шушомир, дръпна баба си, а тя беше ниска и дебела жена. Полата й висеше като бесило. – Бабо, може ли да вземем Ана да живее у нас? Тя не яде много. Като ни води Дарина в „Голямата уста”, само с половин кебапче се наяде. Аз ще й давам половината от моята манджа. Тя ще ни мете двора, ще мете кухнята и ще ти носи вода да пиеш.

- Майката на Ана не е умирала. Намерила е хубава работа за една торба пари на месец.

- Ано, взимай – Дарина ми даде един найлонов плик. – Това са ти дрехите – гащетата, червената фланелка, потниците. Новата ти рокля.

- Дарино, защо не дойдеш с мене в София – най-сетне го измислих аз. - Заедно ще метем и заедно ще носим вода.

Но тя не ми отговори нито една дума. По едно време отвори уста, но тъкмо тогава един дядко, висок и тънък като четка за зъби, дойде и разправя:

- Владил ми зема шилето, Дарино. Дойде, значи, влезна си в моята кошарата като че е негова и ми го взема. Помогни ми, Дарино. Ей толко имам пари. Виж - дядкото извади един стар черен чорап, отвори го и го изтърва на земята. Докато се навеждаше, небето се скърши на две като клечка за зъби.

- Дарино, това са ми парите. Твои са.

Отначало Дарина не посегна към чорапа. После го грабна, набута го в ръката на дядката – пръстите му трепереха, защото сигурно го беше ухапала бясна въшка.

- Владил... – пет кучета се разлаяха в гласа на Дарина.

- Не ходи да биеш Владил – помолих я. - Почакай да ме изпратиш с добро за София – Помислих, че ще ме целуне по челото. Така ме беше целунала, когато имах температура и усещах, че някъде се пекат фъстъци – така мирише смъртта, но аз казах: - „Остави ме, смърт, аз съм едно мършаво дете, дори азбуката не знам. Но твоята буква знам – С – на смъртта и на свраките. Остави ме, Дарина си няма никого освен мене, смърт. Аз й давам вода да пие, разбираш ли."

Като ме целуна Дарина по челото, температурата се махна. Сигурно смъртта е забелязала наблизо Дарина.Така аз си останах жива и здрава, само пет-шест дни ми се въртеше главата като колело на камион.

– Не ходи да биеш Владил, Дарино – помолих я шепнешком, но тя не ме отчете. Реши ли нещо –край.

Отиде да си вземе колана и въжето. Но това въже беше късото, а Владил е едър, как ще го върже с него?

Значи толкова ни е приятелството - колкото едно късо въже. Свършва се въжето, свършва приятелството. Щеше да ме зареже, защото не можех да се бия и не знаех азбуката.

Помня - това стана точно в деня, когато мама беше изпратила една черна кола да ме закара при нея в София. До павилиона за вестници, който отдавна бе фалирал, докретаха две жени, сухи, в еднакви сини престилки, две дръжки на мотики. Дъхът бълбукаше като свредел в гърдите на едната, по-тънката. Застанаха пред Дарина.

- Дарино – подхвана онази със свредела. - Той дойде вкъщи и ми задигна лъжиците. Един меден котел ми обра, правата лопата ми взема, Дарино. Видях го, Владил беше. На полицая казах, той поклати капа, па пита: – „Какво? Да не съм слънце - каза, - че да грея само в твоя двор, ма“.

- Виж - заговори другата жена, ръцете й като пръчки от скелет на хвърчило. - Пак Владил дългия, Дарино. Влезна ми вкъщи, като кърджалия ми седна в кухнята и разправя грозно: – „Шушковице - вика, - дай да ям“. Какво да му дам да яде? Боб имах, а той пиле ме кара да му коля, яхния да му къкря, иначе главата ми ще реже със секирата. На другия ден обадих на полицая, а той: - „Предупредил съм го. – вика. – Какво искаш. Не съм лампа - да светя само в твоята кошара.” Аз не му заклах петела на Владил, той се въртя, въртя и ми прибра маркуча, Дарино. Ти баща, ти майка, жено. Разбираш ли – сега с какво да поливам, ще напече жегата и доматът ще замине. Помогни, Даринче, цяла ме изяде Владил. Никой не смее с пръст да го барне...

Дарина ги гледа тия две жени, дълго - дълго ги гледа, нищо не каза, наведе се към късото въже в мазето, намота го на лакътя си и забърза с гъсти крачки направо през тревата, през магарешките бодили, към една очукана къща. Каменният зид се бе съборил на места. Това, дето трябваше да е двор, бе затрупано със стари автомобилни гуми, ръждясали тенджери, строшени съдини, парчета маркуч.

Аз ходех на пръсти след Дарина. Ако умре – поне да й затворя очите.

Един човек - брадясал, в мръсна дънкова риза - се показа от къщата с нож в ръка. Той тръгна с наежени стъпки към моята голяма приятелка. Дарина не трепна, като че сатърът в ръката му беше парче кашкавал.

- Ще те коля – ревна мъжът и замахна. Не видях какво направи Дарина – не се виждаше от бъзака и от копривата, цяла нива с коприва, сякаш някой я беше садил, торил и поливал. Двете жени, две проходили мотики, не се осмеляваха да пристъпят напред, не дръзнаха дори око да вдигнат пред себе си. Може би мъжът в мръсната риза вече бе светил маслото на Дарина и сега идеше техният ред. Първо се прекръсти едната, по-високата, която изглеждаше по-яка, след нея другата, навела глава, сякаш някой вече я беше обесил. Господи, гледай какви въглени си сложихме на главата. Тоя я е заклал.

Моята Дарина, най-добрият ми приятел след Шушомир.

Слънцето се бе лепнало на небето като пиявица и не помръдваше. Листата на бъза висяха, поръбени с червени буболечки, които – ако ги смачкаш - миришеха на нещо отровно. Дори аз знаех, че ако те ухапе такава буболечка, ще се подуеш, върху кожата ще се надигне пришка, пълна с вода, която мирише също като буболечката. После боли. Така боли, че може сам да си отрежеш рамото с пришката на него.

Изведнъж се разнесе съскане - като колан, дето удря гръб и потъва в гръб. Един дълбок като ров глас, тъмен и корав, заговори равно, като че събираше ябълки от земята, за да свари компот на обяд.

- Ако още един път откраднеш нещо – може да е троха хляб – от леля Добра и леля Петрана - ще ти строша лявото рамо.

Изсъска колан, зафуча, изплющя върху нечий гръб, а златният глас на Дарина продължи да събира ябълки:

- Да върнеш на леля Добра маркуча. На леля Петрана лопатата незабавно да се появи пред мене. Ако още един път стъпиш в техните дворове, ще ти отрежа толкова кила месо от бута, колкото стъпки в дворовете им си направил – равният глас, без да се накланя към земята, каза: – До петнайсет минути да върнеш откраднатите работи на жените. На всяка една да оставиш... –тук Дарина се обърка, но после намери изхода: - На всяка една да оплевиш лука. Аз ще те гледам.

... Чак след тия думи на Дарина опитах да си спомня какво стана по-нататък с черната кола, която мама беше проводила да ме заведе в София при големите шоколади.

Помнех само едно нещо – шофьорът ме натовари на задната седалка. Колата тръгна, Шушомир се разхлипа.

- Ано – извика той. – Не ходи в София!

- Шушомире! – извиках аз от колата. Но стъклото, дебело като оня тунел от единия край на България до другия, глътна думите ми и той не ме чу. – Не бой се, Шушомире. Не мирише на фъстъци. Никой няма да умре!

Но онова гадно стъкло, дебело колкото стадо слонове, ме блъскаше в носа. Исках да кажа: – Не бой се, Шушомирчо. Аз ще избягам. Ще дойда при тебе и при Дарина. Обещавам ти – и както му обещавах наум, погледнах през противното, плътно като зид стъкло. Бе ясно – няма да мога да избягам. Тогава, още миг и съм се разциврила, но помниш ли как ти казваше Дарина – „Ако цивриш, ще ти откъсна главата.“ Ще я откъсне друг път, милата. Най-много да ме целуне по косата, пък тя не е мита. Аз знам какво трябва да направи човек, когато не може да заповяда на очите си и от тях капе като от продънен леген.

- Виж котката Момчил – казваше ми мама, преди да ме заблудят, че е умряла. - Гледай котката Момчил, Ани. Пасе трева. Става й мъчно, хапва оная трева – виж я, тъмнозелената. На тебе като ти е мъчно, като очите ти се уплашат и зациврят, сдъвчи малко такава трева.

Дарина ми беше обещала – „Ще дойда да те взема от София, Ано.“ Опитвам се да смъкна стъклото на проклетата черна кола. Не помръдва въобще. Студено и кърваво е като заклан петел. Въобще не се отмести, но тази заклан петел не можа да изпие гласа на Дарина. В него чувам звън на чукове...

– Ще дойда да те взема, Анче! Миличко.

Аз какво ще правя – ами в София ще ям от оная трева – има я навсякъде, най-обикновен плевел, навит на кълбо, горчив като костилка на зарзела. Ще чакам. Майко Дарино, аз нямам колан. Нямам въже. Даже да имах, съм мършава и не мога да бия никого. Но трева има, майко Дарино. Много трева има навсякъде – за котки и за деца като мене.

Виждам мъничко от червената коса на Шушомир – тича да стигне колата. Мразя да ме изсипят в София. Не искам да ходя там.

Изведнъж на улицата, съвсем пред черната кола, пред шофьора, пред гумите, пред тъмното предно стъкло се изправи една жена - грамадна като Балкана щом буря захваща, по-здрава от бурята, красива в прекрасна шарена рокля от перде.

На дясното си рамо бе омотала късо въже.

- Майко Дарино! Ще ти набера ягоди.

Меркел губи един по един най-верните си европейски партньори

https://www.actualno.com/analysis/merkel-gubi-edin-po-edin-naj-vernite-si-evropejski-partniori-news_670909.html

Канцлерката Ангела Меркел губи един по един най-верните си европейски партньори: В Италия - заради избори, в Испания – заради спора около Пучдемон, а във Великобритания – заради Brexit, пише Кристоф Хаселбах в анализ за Deutsche Welle. Унгария Унгария вече от години не е сред близките партньори на канцлерката. Унгарският премиер Виктор Орбан е един от най-отявлените критици на миграционната ѝ политика. Орбан е лидерът на онези държави от Централна и Източна Европа, които се

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача Левски - ЦСКА

http://nakratko.bg/category/60/158290/


Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача Левски – ЦСКА по-рано тази седмица.  Предполагаемият извършител е задържан при операция на СДВР тази вечер.

Родени на 22 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1573100.html

/КРОСС/ Ивайло Йорданов, легендарен футболист, четвърти в света от САЩ`94 О. з. ген. Любен Петров, бивш началник на ГЩ на Българската армия Николай Найденов, бивш волейболен национал Яне Янев, политик Силвия Нейчева, бивш депутат  

100 лв. глоба за шофьори, паркирали където им скимне

https://frognews.bg/novini/100-globa-shofjori-parkirali-kadeto-skimne.html

Нов проектозакон предвижда 100 лева глоба за неправилно паркиране. Всеки автомобил с техническо досие, нов шофьорски изпит при три поредни нарушения на пътя и по-високи глоби. Това са само някои промени, записани в три проектозакона, съобщава Нова телевизия.

Дългото седене зад бюро води до оглупяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827608

Дългото седене зад бюро води до оглупяванеДългото стоене зад бюрото прави офис служителите глупави, защото обездвижването предизвиква свиване на мозъка, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис провели тестове с 35 доброволци. Застоялият начин на живот в офиса и пред телевизора вкъщи води до

Преглед на печата - 22 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372951

Споровете около ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева продължават да сред водещите теми на всекидневниците. "Няма заговор. Има поискани пари, има сигнал, има договорени пари, има дадени пари. Това заяви изнудваният от кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева - Александър Ваклин.

Увеличават се залозите, че кралица Елизабет II ще абдикира до края на годината

https://petel.bg/Uvelichavat-se-zalozite--che-kralitsa-Elizabet-II-shhe-abdikira-do-kraya-na-godinata__261154

Увеличават се залозите, че кралица Елизабет II ще абдикира до края на годината, пише британският вестник Sunday Express, цитиран от Фокус. Кралиц...

Взимат ти книжката, ако катаджия те спре и види, че си...

https://petel.bg/Vzimat-ti-knizhkata--ako-katadzhiya-te-spre-i-vidi--che-si----__261155

Всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Това ...

Бербатов: Ако и това лято не си намеря отбор, в който да играя, кариерата ми ще свърши

https://petel.bg/Berbatov--Ako-i-tova-lyato-ne-si-namerya-otbor--v-koyto-da-igraya--karierata-mi-shhe-svarshi__261156

Готов ли е футболистът да сложи край на кариерата си на терена? Той е Димитър Бербатов. Завърна се в България, след като изтече договора м...

Спасиха мечета в Доспатско

https://petel.bg/Spasiha-mecheta-v-Dospatsko__261157

снимка: Бтв Три мечета без майка на възраст не повече от четири месеца са спасени при съвместна акция на МОСВ, РИОСВ – Смолян и фондация ...

Слънчевите панели се научиха да получават енергия от дъжда

https://petel.bg/Slanchevite-paneli-se-nauchiha-da-poluchavat-energiya-ot-dazhda__261158

Китайски учени създадоха хибридни хелиопанели, които могат да събират два вида енергия — от слънцето и от дъжда. Новата технология включ...

Граждани излизат на протест на плаж „Корал”

https://petel.bg/Grazhdani-izlizat-na-protest-na-plazh----Koral---__261159

Около терен от 120 декара вече се вдига ограда В неделя граждани ще се съберат на протест на плаж „Корал”. Причината – вдигането на оград...

Внукът на Ивайло Маринов остана втори на държавното

https://petel.bg/Vnukat-na-Ivaylo-Marinov-ostana-vtori-na-darzhavnoto__261160

Внукът на легендата на Варна Ивайло Маринов - Ивайло Севдалинов, загуби финала в категория до 48 килограма на държавното лично първенство ...

Задържаха 35-годишен мъж за изнасилване на 4-годишно дете

https://petel.bg/Zadarzhaha-35-godishen-mazh-za-iznasilvane-na-4-godishno-dete__261161

35-годишен мъж от град Рила е задържан късно снощи за многократно извършвани насилствени действия спрямо 4-годишно момиче, дете на негов пъ...

Денят на Земята е посветен на проблема с пластмасата

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/22/3166674_deniat_na_zemiata_e_posveten_na_prolema_s_plastmasata/?ref=rss


Замърсяването с пластмаса е един от най-сериозните екологични проблеми в момента, а научните изследвания все още установяват какви са мащабите и ефектът от това замърсяване. Пластмасовите отпадъци заливат океаните, разпадат се до миниатюрни частици в моретата, убиват животните, навлизат в хранителната верига засягат здравето ни. <br /><br />Днешният Ден на Земята тази година е посветен именно на този проблем.<br /><br />Целта на тазгодишното събитие е да вдъхнови за...

Първият ден на световното по снукър донесе шокиращо отпадане на шампиона Марк Селби

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/22/3167096_purviiat_den_na_svetovnoto_po_snukur_donese/?ref=rss


Световният шампион по снукър за последните две години Марк Селби отпадна изненадващо още в първия кръг на тазгодишния турнир. Веселякът от Лестър отстъпи с 4:10 фрейма пред Джо Пери и се препъва за четвърти път на първото стъпало в "Крусибъл" след 2005, 2008 и 2011 г.<br /><br />Резултатът беше предопределен, след като Пери поведе с 4:0, а първата сесия приключи при резултат 7:2. Селби нито за момент не можа да покаже познатото си ниво и във вечерната сесия стигна само до...

17 души загинаха след преобръщане на две лодки-дракони в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827603

17 души загинаха след преобръщане на две 
лодки-дракони в КитайПотвърдена е смъртта на 17 души след преобръщането на две лодки-дракони (голямо кану с глава на дракон) в южнокитайския град Гуейлин, съобщиха държавни медии, цитирани от ДПА. Инцидентът се случи вчера по време на тренировки за годишния фестивал в града. По-рано беше съобщено за смъртта на петима души.

17 души загинаха при преобръщане на лодки в Китай

https://www.actualno.com/asia/17-dushi-zaginaha-pri-preobryshtane-na-lodki-v-kitaj-news_670907.html

Потвърдена е смъртта на 17 души след преобръщането на две лодки-дракони (голямо кану с глава на дракон - бел. ред.) в южнокитайския град Гуейлин, съобщиха държавни медии, цитирани от ДПА. Инцидентът се случи вчера по време на тренировки за годишния фестивал в града. Общо във водата паднаха 60 гребци. Двама души са отведени в болница и се съобщава, че състоянието им е стабилно. Направен със смартфон запис показва, че лодките са се преобърнали при преминаване през изкуствени бързеи, отбелязва о

Либийски петролопровод беше нападнат от предполагаеми терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827601

Либийски петролопровод беше нападнат от предполагаеми терористиПетролопровод на компания "Уаха ойл", пренасящ суров петрол към либийското пристанище Сидер, беше подпален вчера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Нападението причини загубата на между 70 000 и 100 000 барела петрол дневно, съобщи държавната петролна компания на Либия в Туитър. Компанията заяви в Туитър, че причините за пожара са неизвестни.

"Дошъл съм да обсъдим вашата оставка"

http://clubz.bg/66961-doshyl_sym_da_obsydim_vashata_ostavka

Арменският премиер Серж Саркисян разговаря днес с водача на протестите в страната Никол Пашинян, но срещата се провали - министър-председателят скоро се оттегли, като обвини събеседника си в шантаж, съобщи Франс прес, цитирана от БТА

"Дошъл съм да обсъдим вашата оставка", каза Пашинян на премиера пред телевизионните камери.

"Това не е диалог, това е шантаж", заяви Саркисян и напусна залата в големия еревански хотел "Мариот", където бе насрочена срещата. 

Преди това двамата си размениха остри реплики. 

"Не може да шантажирате държавата", заяви премиерът.

"Мога само да ви посъветвам да се върнете в рамките на закона, иначе ще носите отговорността за възможните последици", добави Саркисян. 

"Вие не разбирате ситуацията в Армения, властта е вече в ръцете на народа", заяви Пашинян.

Премиерът отговори, че "една партия, събрала едва 8 на сто от вота на (парламентарните) избори, не може да говори от името на народа".

От десет дни насам в Ереван продължават протести, обявени от депутата и лидер на опозицията Никол Пашинян. Вчера десетки хиляди души се събраха отново на централния Площад на републиката. 
Протестиращите обвиняват 63-годишния Серж Саркисян, приключил втория си мандат като държавен глава, че е накарал депутатите да го изберат за министър-председател, за да остане на власт след неотдавнашната промяна в конституцията, с която Армения се превърна от президентска в парламентарна република. Упрекват го също, че не е намалил бедността и корупцията в страната, докато националната икономика остава в ръцете на олигарси, отбелязва АФП.

Четирийсет и двегодишният депутат Никол Пашинян, оглавил протестите, е бивш журналист и отдавнашен опозиционер, лежал кратко време в затвора след участие в протестни акции срещу  Серж Саркисян през 2008 г., при които загинаха 10 души

Малко по-късно се разбра, че в Ереван са избухнали сблъсъци между полиция и антиправителствени демонстранти и Пашинян е арестуван.

Ани Салич празнува с приятели и семейство

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6827458

Ани Салич празнува с приятели и семействоАни Салич, една от най-харизматичните тв водещи, днес празнува рожден ден. Зрителите и камерата я обичат още от първото ѝ появяване в ефир. Това се вижда от високото доверие, което ѝ засвидетелстват вече над 20 години. Нейната слабост е да прави социални предавания, които се опитват да помогнат на някого. Честито и наздраве!

На 22 април през...

http://www.cross.bg/obyavyava-voiina-chrez-1573102.html

/КРОСС/ 238 г. - Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и избира чрез гласуване двама нови императори - Пупиен и Балбин.1378 г. - Започва строителството на Бастилията.1500 г. - Португалският мореплавател Педро Кабрал достига Бразилия и я обявява за португалска колония.1529 г. - Испания и Португалия подписват в Сарагоса договор за подялба на откритите и неоткритите още територии в източното полукълбо.1713 г. - Състои се сватбата на граф Карл Лудвиг фон Насау-Саарбрюкен и немската аристократка Кристиана Шарлота фон Насау-Отвайлер.1838 г. - Английският кораб Сириус пресича за пръв път Атлантическия океан, използвайки единствено своята парна машина. 1876 г. - В Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание, изработено от Райна Княгиня. 1880 г. - Владивосток получава статут на град.1913 г. - В Атина е подписан предварителен сръбско-гръцки протокол за обща война против България, потвърден чрез официалните тайни договори на 1 май и на 19 май с.г.1915 г. - Първата световна война: В битката при Ипр германците за първи път използват като оръжие отровен газ - поразени са 15 хил. войници, от които 5 хил. умират.1915 г. - Яне Сандански е убит от засада край Мелник.1925 г. - След Атентата в църквата „Света Неделя" в София, Христо Ясенов е арестуван.1945 г

Ще може ли всеки младеж да получи безплатен билет за влак за един месец из Европа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/22/3164850_shte_moje_li_vseki_mladej_da_poluchi_bezplaten_bilet/?ref=rss


Всеки млад човек в Европейския съюз да получи за 18-тия си рожден ден ваучер за едномесечно пътуване в цяла Европа, който да е валиден шест години. Това е накратко инициативата на Винсънт-Имануел Хер (29 г.) и Мартин Шпеер (31 г.), която, макар и частично до момента, върви към своето осъществяване.<br /><br />Идеята<br /><br />#FreeInterrail е предложение към Европейската комисия и Европейския съвет. Идеята се появила във Виена през 2014 г., докато двамата германци...

Отбелязваме Международния ден на Земята

https://www.actualno.com/interest/otbeljazvame-mejdunarodnija-den-na-zemjata-news_670897.html

Изработване на предмети от пластмасови отпадъци, зелена класна стая, засаждане на фиданки, конкурси за картички, рисунки, есета, свързани с темата за Земята, са само част от инициативите, с които Министерство на околната среда и водите, чрез своите регионални структури отбелязва Деня на Земята - 22 април. Тазгодишната тема „Свят без замърсяване с пластмаси“ е избрана именно, за да насочи вниманието към цялостна промяна на нагласата и отношението ни към пластмасите. Стремежът

В Индия въвеждат смъртна присъда за изнасилвачи на деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=372948

Правителството на Индия одобри смъртното наказание за онези, които са осъдени за изнасилване на момичета под 12-годишна възраст, на фона на масовото възмущение в страната след множеството ужасяващи случаи на сексуално насилие, съобщава "Ройтерс".

Канада и Япония подписаха споразумение за военно сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827597

Канада и Япония подписаха споразумение за военно сътрудничествоВъншните министри на Канада и Япония Кристия Фрийланд и Таро Коно подписаха споразумение за доставки и обслужване на военна техника между въоръжените сили на двете страни, предаде ТАСС, цитирайки изявление на канадското външно министерство. Това споразумение ще засили сътрудничеството между канадските въоръжени сили и японските Сили за самоотбрана.

Британските спецслужби са идентифицирали отровителите на Скрипал

http://nakratko.bg/category/25/158288/


Британските власти са идентифицирали основните заподозрени за покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщават британски медии, цитирани от news.bg.

Децата извършват най-много кражби, но и са най-пострадали от тях (графика)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/22/3167050_decata_izvurshvat_nai-mnogo_krajbi_no_i_sa/?ref=rss


Новите случаи на малолетни и непълнолетните, които са извършили противообществена проявя и са заведени на на отчет в детските педагогически стаи в страната, са се увеличили през изминалата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).<br /><br />През 2017 година на отчет в ДПС са били заведени над 3 хиляди деца, като по- голямата част от тях са непълнолетни. В сравнение през 2016 година увеличението е близо 3.8 %. Общо на отчет (и от минали година )са над 9...

Днес е Международният ден на Майката Земя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6827594

Днес е Международният ден на Майката 
ЗемяНа 22 април се отбелязва Международният ден на Майката Земя, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  Международният ден на Майката Земя беше обявен с резолюция на Общото събрание на ООН по инициатива на Боливия. Съавтори на резолюцията станаха над 50 държави членки на ООН. Според резолюция 63/278 Майката Земя "е общоприето название на планетата Земя в

Днес е Денят на Земята, пазете я от пластмаса!

https://frognews.bg/novini/dnes-deniat-zemiata-pazete-plastmasa.html

На 22 април се отбелязва Международният ден на Майката Земя, съобщават световните агенции.

София Кузева: Стъпвах на пръсти до Невена Коканова, сега поколението е много динамично

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6826348

София Кузева: Стъпвах на пръсти до Невена Коканова, сега поколението е много динамичноРазминах се с главни роли във филми на Николай Волев и Илия Костов, но и това е част от живота С актрисата София Кузава разговаря Пенчо Ковачев София Кузева е родена в Смолян. Израства в Хасково в семейството на инж. Маргарита Кузева и актьора Петър Кузев. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев и проф. Снежина Танковска.

Преп. Теодор Сикеот

http://www.cross.bg/teodor-nego-vreme-1573101.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Теодор Сикеот Преподобни Теодор се родил през шестия век в малоазийската област Галатия, с. Сикеа, от което е получил и името си Сикеот. При благочестивите му родители живеела и престарялата му баба по майка, и сестрата на майка му, Деспина. Баща му бил на военна служба в гвардията на император Юстиниан. Взаимна любов свързвала членовете на това семейство. Раждането на детето доставило голяма радост на всички и допълнило щастието на семейството. На младенеца дали името Теодор, което значи Божи дар, понеже всички преценили раждането му като особена проява на Божията милост към тях. Когато Теодор навършил шест години, родителите му искали да го обрекат да служи във войската. Майка му приготвила богато украсена дреха и златен пояс и се готвели да заминат за Цариград, за да го запишат в императорската гвардия. Но веднъж й се явил св. великомъченик Георги и й казал: - Не се труди напразно, защото Небесният Цар иска сина ти. Като се събудила, майката много плакала, защото разбрала тези думи в смисъл, че детето скоро ще умре. Поради това тя не изпълнила своето намерение да го обрече на военна служба. А момчето растяло и заяквало. На осемгодишна възраст Теодор започнал да посещава училище и учудвал другарите и учителите си със своето прилежание, добри успехи и примерно поведение. При детските игри бил сдържан, не произнасял неприлични думи, примирявал скаралите се. В дома на Теодоровото семейство живеел и един благочестив старец, на име Стефан

Денят на Земята - светът се бори с пластмасата

https://offnews.bg//obshtestvo/deniat-na-zemiata-svetat-se-bori-s-plastmasata-679184.html

Денят на Земята, който се отбелязва днес, е под надслов "Свят без замърсяване с пластмаси“.

Изработване на предмети от пластмасови отпадъци, зелена класна стая, засаждане на фиданки, конкурси за картички, рисунки и есета, свързани с темата за Земята са само част от инициативите, с които у нас ще бъде отбелязан Денят на Земята. 

Темата тази година е призовава хората към премахване на пластмасите за еднократна употреба в световен мащаб. Идеята е този проблем да бъде поставен на дневен ред по начин, лесен за осъзнаване и от децата. Събитието ще бъде отразено с над 2,5 милиарда „зелени“ инициативи по целия свят. 

Инициативите, планирани от звената на Министерството на околната среда и водите на територията на цялата страна, може да видите ТУК.

В пресата днес

http://www.cross.bg/v-presata-dnes-1573113.html

/КРОСС/ В златната среда сме по заплати на мъже и жени, пише Стандарт. Данните са на Комисията за защита от дискриминация. България изпреварва Германия и Франция по отношение на равнопоставеност в заплатите между двата пола. Преди нас са Швеция, Румъния и Люксембург. "Доброволци радват хора в беда", разказва Труд. Активисти от платформата "Приятели, помагайте" реагират бързо на подадени сигнали за хора в нужда. Момче с церебрална парализа вече получи инвалиден стол и количка. "Още един грипен сезон и ваксините за пенсионери ще станат безплатни", пише 24 часа. Това е заявил главният здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев. Той подчертава, че масовото имунизиране на населението може да намали с 30 до 70 на сто болничното лечение на усложнения от грип.  

Задържаха мъж за хвърлената бомбичка, ранила полицаи на мача Левски-ЦСКА

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-myj-za-hvyrlenata-bombichka-ranila-policai-na-macha-levski-cska-news_670905.html

Полицията е задържала заподозрян за хвърлената бомбичка, която рани двама полицаи на вечното дерби ЦСКА - "Левски" на 18 април. Късно в събота вечерта мъжът е бил отведен за разпит в СДВР. Близки до разследването твърдят, че той е привърженик на "сините". Повече подробности вероятно ще бъдат изнесени в днес. Тогава ще стане ясно и дали на заподозрения ще бъдат повдигнати обвинения, съобщава "Дарик" радио. Припомняме, че инцидентът стана в почивката между двете по

Слънчево и топло време с лек ветрец

https://frognews.bg/novini/slanchevo-toplo-vreme-lek-vetrets.html

Днес ще бъде слънчево и топло. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°, в София – около 25°. Атмосферното налягане бавно ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Ужасно: Ето кого арестуваха за изнасилването на 4-годишното момиченце…

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb/

Късно снощи е задържан 34-годишен мъж, роднина на изнасиленото 4-годишно момиче в град Рила, за което ИА Региона първа съобщи.
От областна дирекция на МВР-Кюстендил потвърдиха, че 34-годишния Бисер е извършил блудствени действия с момичето и срещу него е образувано досъдебно производство за блудство, съобщава струма бг.
Мъжът е задържан за 24 часа, ще му бъде искана мярка за 72 часа.сн.илюстративна

Материалът Ужасно: Ето кого арестуваха за изнасилването на 4-годишното момиченце… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

За пръв път концерт ще бъде предаван на живо в интернет от Сикстинската капела

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/22/3166663_za_pruv_put_koncert_shte_bude_predavan_na_jivo_v/?ref=rss


Любителите на класическата и сакрална музика по цял свят ще могат да се насладят на рядко удоволствие днес, 22 април - за пръв път в историята Ватиканът е дал разрешението си концерт да бъде предаван на живо онлайн от Сикстинската капела.<br /><br />Месата "Стабат Матер" на шотландския композитор сър Джеймс Макмилан, ще прозвучи сред фреските на Микеланджело в изпълнение на британския хор The Sixteen. Концертът може да бъде гледан на живо на фейсбук страницата на...

Британските служби признаха, че не могат да защитят напълно от руски кибератаки страната си

https://offnews.bg//sviat/britanskite-sluzhbi-priznaha-che-ne-mogat-da-zashtitiat-napalno-ot-ru-679183.html

Британските служби не могат да защитят напълно страната при кибератаки от Русия. Затова те се фокусират върху превенция на нападения с възможно най-голямо въздействие върху живота на хората след отравянето в Солсбъри. 
британците след отравянето в Солсбъри

Това заявява директорът на агенцията за киберзащита Киърън Мартин, цитиран от Sunday Telegraph. Според него въпросът е „кога, а не ако“ Великобритания ще се изправи пред „сериозна кибератака“, уточнява Фокус. Той добавя, че в момента се изгражда защита в енергийните системи и водоснабдяването, интернет, транспорта и здравеопазването. 

Центърът за киберсигурност е инструктирал отговорни представители на фирмите от тези сектори, както и е подал инструкции на правителството как да защитят системите от руски кибератаки.

Прогноза за времето - 22 април (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-22-april-nedelja-news_670891.html

Днес (22 април) ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°, в София – около 25°. Над Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Ще се затопли и максималните температури ще са между 21° и 25°. Температурата на морската вода е 11-13°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от Националния

Спорт по тв днес: италианско дерби, мачове на "Арсенал", "Челси", "Манчестър С", ПСЖ + още 12, финал на тенис турнира в Монте Карло, маратон на Лондон, баскетбол, колоездене, мотоциклетизъм, тото, NHL, NBA и световно по снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6827297

Спорт по тв днес: италианско дерби, мачове на "Арсенал", "Челси", "Манчестър С", ПСЖ + още 12, финал на тенис турнира в Монте Карло, маратон на Лондон, баскетбол, колоездене, мотоциклетизъм, тото, NHL, NBA и световно по снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Свързана с БСП агенция: 11% за Запада, 25% за Русия в Сирия

http://clubz.bg/66960-svyrzana_s_bsp_agenciq_11_za_zapada_25_za_rusiq_v_siriq

Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на Агенция "Афис" На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

Управител и собствник на "Афис" е Юрий Асланов, който е член на ръководството на БСП.

На въпроса "Кой, според Вас, се стреми към подобен конфликт?“, 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – "главно Русия"

На въпрос, "Ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България?", категорично преобладаващият отговор на 64% от хората е – "Възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.

Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Всички останали политически сили засега остават извън сметките на евентуалното бъдещо разпределение на депутатските мандати. За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция – от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието има спрямо Европейския съюз и Българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция. От тази гледна точка разгорещената размяна на реплики между държавния глава и лидера на парламентарното мнозинство прилича на препирня между Давид и Голиат.

От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството от хората се възприема позицията на трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

Всичко това едва ли може да се тълкува като изненада. Борисов, наред с няколко страни в ЕС, се въздържа да даде безрезервна подкрепа за акцията на трите западни страни в Сирия, преди това и по казуса "Скрипал". С това се доближи до доминиращото обществено мнение по въпроса и получи подкрепа дори от страна на лидера на БСП. На свой ред реакциите на Нинова й привлякоха по-висока обществена подкрепа, без това на този етап да се отразява на подкрепата за ръководената от нея партия. Сидеров пък е известен с откритите си проруски позиции, което го прави по-адекватен спрямо мнението на преобладаващото мнозинство в страната.

В частност руските симпатии нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Ето какво коментират от "Афис":.

"Уместно е да припомним, че през далечната 1998-99 година, когато избухна войната в бивша Югославия, в първия момент реакцията на народа бе сплотяване около правителството на Иван Костов, доверието в когото нарасна и продължи да расте до момента, в който той разреши въздушен коридор за американските бомбандоровки. Тогава доверието в него рязко се срина и получи израз в съкрушителната загуба на СДС на кметските избори в края на 1999 г."

11% от българите подкрепят Запада, 25% - Русия в конфликта в Сирия

http://clubz.bg/66960-11_ot_bylgarite_podkrepqt_zapada_25_rusiq_v_konflikta_v_siriq

Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на Агенция "Афис" На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

Управител и собствник на "Афис" е Юрий Асланов, който е член на ръководството на БСП.

На въпроса "Кой, според Вас, се стреми към подобен конфликт?“, 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – "главно Русия"

На въпрос, "Ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България?", категорично преобладаващият отговор на 64% от хората е – "Възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.

Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Всички останали политически сили засега остават извън сметките на евентуалното бъдещо разпределение на депутатските мандати. За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция – от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието има спрямо Европейския съюз и Българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция. От тази гледна точка разгорещената размяна на реплики между държавния глава и лидера на парламентарното мнозинство прилича на препирня между Давид и Голиат.

От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на мнозинството от хората се възприема позицията на трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

Всичко това едва ли може да се тълкува като изненада. Борисов, наред с няколко страни в ЕС, се въздържа да даде безрезервна подкрепа за акцията на трите западни страни в Сирия, преди това и по казуса "Скрипал". С това се доближи до доминиращото обществено мнение по въпроса и получи подкрепа дори от страна на лидера на БСП. На свой ред реакциите на Нинова й привлякоха по-висока обществена подкрепа, без това на този етап да се отразява на подкрепата за ръководената от нея партия. Сидеров пък е известен с откритите си проруски позиции, което го прави по-адекватен спрямо мнението на преобладаващото мнозинство в страната.

В частност руските симпатии нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Ето какво коментират от "Афис":.

"Уместно е да припомним, че през далечната 1998-99 година, когато избухна войната в бивша Югославия, в първия момент реакцията на народа бе сплотяване около правителството на Иван Костов, доверието в когото нарасна и продължи да расте до момента, в който той разреши въздушен коридор за американските бомбандоровки. Тогава доверието в него рязко се срина и получи израз в съкрушителната загуба на СДС на кметските избори в края на 1999 г."

Служители от областната управа на Благоевград с неплатени глоби към КАТ

https://zaistinata.com/%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b0/

Четирима служители на областната управа в Благоевград са платили гобите си към КАТ. Това установила експресната проверка на губернатора Бисер Михайлов след нареждане на премиера Бойко Борисов да се види колко държавни чиновници не са платили личните си глоби. Списъкът с 29 държавни служители, в това число и на политическия кабинет – областният управител и […]

Най-важното от Варна във вчерашния - 21 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372944

Номинации за награда „Варна“ 2018 г. в системата на предучилищното и училищното образование Трима ученици, седем учители и осем колектива са номинирани за награда „Варна“ 2018 г. в системата на предучилищното и училищното образование, научи Moreto.

На 22 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6827207

На 22 април рожден ден имат Ивайло Йорданов, легендарен футболист, четвърти в света от САЩ'94 Армейски ген. о.р. Любен Петров, бивш началник на ГЩ на БА Николай Найденов, бивш волейболен национал Яне Янев, лидер на РЗС Ани Салич, тв

Десислава Иванчева в платен отпуск в ареста, определила за и.д. кмет на Младост Клисуров

https://offnews.bg//politika/desislava-ivancheva-v-platen-otpusk-v-aresta-opredelila-za-i-d-kmet-679173.html

Кметът на Младост Десислава Иванчева, която Специализираният съд остави за постоянно в ареста за взимане на подкуп, е подала заявление за платен отпуск, останал й от 2017 г. В нея тя е посочила за изпълняващ длъжността й кмет заместника си Владимир Клисуров, научи OFFNews. 

Документът е подаден в петък - в "Човешки ресурси" на Столична община, донесен е от кантората на адвокат Марин Марковски, който е защитник на Иванчева в съдебния процес срещу нея. С мярка задържане под стража са и другите двама обвиняеми - заместничката й Биляна Петрова и посредника при предаването на сумата от 70 000 евро Петко Дюлгеров. 

Иванчева заяви в съдебната зала, че целта на корупционния скандал е да бъде отстранена, за да бъде поставен на мястото й другият й заместник Румен Русев. Тя не информира обаче, че вече е определила Клисуров за и.д. кмет на "Младост". След ареста на Иванчева и Петрова, Клисуров ги защити във фейсбук. 

Надявам се Деси и Биляна да издържат на това, което предстои. Всички знаехме, че е въпрос на време Иванчева да бъде сготвена. Не познахме само с времето. Смятахме, че ще изчакт края на Европредседателството, но Той реши да си хвърли бомбата и да си направи страхотен пиар. Видите ли, сочите с пръст Румъния, че ловят корумпирани, и тук го правим и ловим районни кметове с пачки по колите. Убеден съм, че накрая ще бъдат оправдани и поне от Страсбург ще получат заслужено обезщетение за това, което свършиха не само за „Младост”, но и за София. Предполагам, че ще има още „заловени” с подкупи, загубили работата си и т.н., но важното е да устоим на бурята, написа Клисуров. 

Десислава Иванчева не е с прекратени пълномощия като кмет и има право да посочи кой да я замества, докато е в отпуск. Най-вероятно тя ще използва и отпуска си за тази година, ако на втора инстанция Апелативният специализиран съд не й определи по лека мярка за задържане. 

Старт на мотосезона в Благоевград!

http://regiona.bg/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4/

Рокерите откриват мотосезона в Благоевград днес в 10.30 часа.  Сезонът ще бъде открита на местността Полигона край Благоевград, в момента рокерите се събират на мястото.Програмата включва веднага след официалното откриване провеждане на традиционната мотообиколка на града, а след това и най-различни демонстрации на мотори, парапланери, драфт и др.

 

Материалът Старт на мотосезона в Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ердоган бърза с предсрочни избори от страх и паника

http://pogled.info/svetoven/erdogan-barza-s-predsrochni-izbori-ot-strah-i-panika.93994

/Поглед.инфо/ Управляващите искат да си спасят кожата с 6-те милиона бедни и 16 милиона безработни

Вашингтон за пореден път напомни, че всичко ще ни прости. Може би... Но само след като се предадем!!!

http://pogled.info/svetoven/vashington-za-poreden-pat-napomni-che-vsichko-shte-ni-prosti-mozhe-bi-no-samo-sled-kato-se-predadem.93995

/Поглед.инфо/ И ще потече манна небесна като дъжд върху земята на Русия и ще нахлуят долари на сметките на компрадорите и ще ни притисне към гърдите си „тати“ Сам. Изобщо сигурно така си представят някои безпрекословното изпълнение на волята му. И даже примерът на загиващата държава на име Украйна няма да ги застави да се замислят. Че даже пълното предаване на субектността на американците не носи никакви изгоди освен това за известно време безпроблемно паразитиране (като някога от Ордата писмено повеление на хана) върху умиращото тяло на своята страна. И няма никаква гаранция, че компрадорите, избягали на Запад няма да ги ограбят както Остап Бендер при преминаването на границата румънските граничари (напразно ли във Великобритания сега викат „Бранзулетка!“)* Но въпреки всичко на нас пак ни предлагат да се предадем. За това пак заяви съветникът по националната сигурност на САЩ г-н Болтън на срещата с нашия посланик Антонов във Вашингтон.

Полицията е задържала заподозрян за хвърлената бомбичка, ранила полицаи на мач

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/22/3167068_policiiata_e_zadurjala_zapodozrian_za_hvurlenata/?ref=rss


Полицията е задържала заподозрян за хвърлената бомбичка, която рани двама полицаи на дербито между ЦСКА и "Левски" в сряда, съобщи "Дарик", като се позова на информация от МВР. Засега не се съобщават подробности за самоличността и възрастта на задържания.<br /><br />По време на мача от сектор Б, в който стоят привържениците на "Левски", беше хвърлена бомбичка. При избухването ѝ се е счупило стъкло на врата на Националния стадион "Васил...

Пътна обстановка в страната - 22 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372943

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: Област София: Движението по АМ "Хемус" от км 36+170 до км 36+710 в посока София е ограничено поради аварийно - възстановителни дейности по виадукт "Коренишки дол" при км 36+450.

Спортът по телевизията днес

https://dnes.dir.bg/drugi/sportat-po-televiziyata-dnes-2

Битката за титлата в Италия е гвоздеят на футболната програма

Георги Харизанов: Да не смесваме правото с естетиката

http://clubz.bg/66959-georgi_harizanov_da_ne_smesvame_pravoto_s_estetikata

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира пред Нова ТВ ареста на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева.

"Не трябва да се смесва правното с естетическото, а в случая с ареста на кметицата на "Младост" някои хора направиха точно това", заяви Харизанов.

Според него вероятно е имало правни основания Иванчева да бъде държана дълго време с белезници на кръстовище в центъра на София, докато органите извършват процесуалните действия.

"Преди години знаково дело за подкуп падна в съда, защото не бяха описани взетите пари банкнота по банкнота", припомни Харизанов.

Политологът Татяна Бурджиева призова всички да подкрепяме действията на властите, насочени срещу корупцията. Тя обаче припомни, че много пъти зрелищни акции са завършвали без резултат и за това обществото е резервирано, когато види подобни събития.

Буруджиева и Харизанов коментираха и мерките, които се планира да се вземат в борбата срещу хулиганството по стадионите след инцидента с ранени полицаи на мача ЦСКА-София - "Левски".

На срещата за дискутиране на новия закон, който трябва да бъде внесен до два месеца, членовете на ръководството на МВР се появиха с черни превръзки на очите. Това бе в знак на съпричастност с ранената служителка на реда Гергана Зашева, на която се наложи тежка очна операция.

"Съпричастност един министър трябва да показва като налага такива мерки, че това повече да не се повтаря. А акцията с черните превръзки беше маскарад", коментира Буруджиева.

Според Харизанов пък, ако не бил необичайният външен вид на вътрешния министър и компания, това щяла да бъде "поредната протоколна среща"

След седем години битка: Отиде си бащата на убитата Яна без да дочака възмездие и справедливост!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b0%d1%82/

Тази нощ си е отишъл Явор Кръстев – бащата на Яна, убита през 2011-та в Борисовата градина.

Явор си отиде без възмездие и без да получи справедливост. След 7 години битка за истината за жестоко отнетата му дъщеря.

Само преди седмици стана ясно, че Върховният касационен съд дава 20 години в затвора за Чеци – убиецът на Яна, като 7 от тях ще му бъдат приспаднати от престоя в предварителния арест, а след още 5 години той ще може да поиска предсрочно освобождаване…

Само след 5 години, жесток убиец може да поиска да си излезе на свобода. И наистина да излезе, съобщи лента ком.

Как понася това един баща? Един човек, който въпреки болката, не спираше да търси справедливост и възмездие.

Но не е попаднал на държава… Защото сме на място, което разрешава оскърбените и най-близките на жертвите да си тръгнат от света неовъзмездени.

И само надеждата, че обществото не би останало безразлично, остава. А тя е съвсем малко.

Материалът След седем години битка: Отиде си бащата на убитата Яна без да дочака възмездие и справедливост! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Продадоха менюто на първия обяд на „Титаник“

https://petel.bg/Prodadoha-menyuto-na-parviya-obyad-na----Titanik---__261151

Менюто на първия обяд, сервиран на борда на легендарния кораб „Титаник“, бе продадено на търг тази събота във Великобритания за 140 000 дол...

Радо Стойчев: Атаката срещу мен бе деликатно организирана

https://petel.bg/Rado-Stoychev--Atakata-sreshhu-men-be-delikatno-organizirana__261152

Бтв Вече бившият наставник на "Модена" Радостин Стойчев наруши мълчанието си. Преди няколко дни родният специалист бе уволнен и затова ...

Майките на деца с увреждания не вярват на премиерските сълзи

https://petel.bg/Maykite-na-detsa-s-uvrezhdaniya-ne-vyarvat-na-premierskite-salzi__261153

Бтв   Дали една държава е наистина държава си личи по нейното отношение към по-слабите, по-беззащитните, по-ранимите. Каква е България? ...

„The Telegraph“: Заподозрените в отравянето на Скрипал са в Русия

http://www.transmedia.bg/2018/04/22/the-telegraph-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b7%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d1%80/

 

Британското разузнаване и полицията установиха заподозрените за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава The Telegraph. Броят на заподозрените не се уточнява, но според неназован източник сега те се намират в Русия. До тези сведения се стига, когато се анализира списъка на хората, пристигнали във Великобритания и напуснали страната.

Според информация на „The Sunday People“ заподозрените са шестима, а основният извършител е 54-годишен бивш служител на руската служба за сигурност ФСБ с агентурно име „Гордън“. Той вероятно си е служил с три псевдонима, сред които Михаил Савикис.

Лондон обаче се натъква на „дипломатическа стена“, се отбелязва в публикацията. Преди време Москва два пъти отказа да предаде на британските власти депутата от Думата Андрей Луговой, който Лондон обвинява в убийството на бившия сътрудник на ФСБ Александър Литвиненко.

По данни на властите във Великобритания Руските спецслужби са следили Скрипал най-малко от 2013г., когато киберспециалисти на ГРУ проникват в електронната поща на дъщерята на бившия разузнавач.

66-годишният разузнавач, жител на град Солсбъри, графство Уилтшир, и 33-годишната му дъщеря, пристигнала от Русия, са намерени на 4 март в търговски център със симтоми на тежко отравяне. За медицинска помощ се обръща още 50 души, пострадали от действието на отровата.

В края на март Юлия Скрипал излиза от комата и започва да се възстановява. Наскро се подобри състоянието и на нейния баща и сега животът на бившия разузнавач е извън опасност.

Британските медии съобщават, че след възстановяването на бащата и дъщерята спецслужбите се канят да ги изведат от Великобритания под чужди имена. Предполага се, че те могат да отпътуват за САЩ, Канада, Австралия или Нова Зеландия.

Лондон директно обвинява руските власти в отравянето на Скрипал. Те не подлагат на съмнение, че отровата Новичок, с помощта на която е извършено покушението, е направена във военната лаборатория в закрития град Шихан в Саратовска област.

Организацията по забрана на химическите оръжия потвърди изводите на Лондон за природата на отровата, с която бе отровен Скрипал.

Както твърдят британските власти след 2000 година е действала секретна програма по разработка на химически оръжия, в рамките на която и отровни вещества за убийство.

Москва отрича всички обвинения.

Православен календар за 22 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6784092

Православен календар за 22 април3 Неделя след Пасха - на св. Мироносици. Преп. Теодор Сикеот. Преп. Виталий Теодор Сикеот се родил в село на име Сикея, затова бил наречен Сикеот. Прочул се като чудотворец и изцелител, привлякъл много подвижници и основал Сикеотския манастир. Поради чистотата и духовния му живот бил избран за епископ Анастасиополски и така прекарал 11 години.

22 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372936

Събития 238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и избира чрез гласуване двама нови императори – Пупиен и Балбин.

Сурови санкции за водачи с три нарушения и още промени…

http://regiona.bg/%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d1%81-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%bd/

Всеки автомобил с техническо досие, нов шофьорски изпит при три поредни нарушения на пътя и по-високи глоби. Това са само някои промени, записани в три проектозакона. Кои от тях ще засегнат най-много шофьорите?
Според предлаганите промени, седем са тежките нарушения, при които ще се отнема шофьорската книжка. Сред тях – употреба на алкохол, организиране на гонки, както и шофиране в аварийната лента или в насрещното платно. Наказанията ще бъдат различни според нарушенията. А при повторно такова , ще стават все по-сурови.
Глобите за превишена скорост и алкохол не се предвижда да се променят, като най-високата остава тази за участие или организиране на гонки, а именно 3 000 лв. Увеличават се обаче, глобите за преминаване на червен светофар и неправилно паркиране. В първия случай става 150 лева, а при паркирането 100 лева.
При три тежки нарушения в рамките на две години, шофьорът ще трябва да се явява отново на изпит за книжка. Друго предложение е всеки автомобил да има досие, където се записва цялата информация за техническото състояние, претърпените катастрофи, километража и направените ремонти. Идея, която подкрепят и от Института по пътна безопасност, предава Нова телевизия. Особено, когато става въпрос за стари автомобили.
Автомобили убийци. Повечето коли втора ръка по пътищата ни били такива, твърдят от Института по пътна безопасност. Над 80% от тях били катастрофирали, а след козметичен ремонт, родните търговци ги пускали на пазара.
В Асоциацията на вносителите членуват 130 автокъщи. Категорични са, че автомобилите им били в безупречно състояние, а всяка кола минавала през оторизиран сервиз. Не така обаче, било в сивия сектор, който държи почти половината пазар.
От Института предлагат нов държавен орган да контролира състоянието на старите коли. Прегледа в оторизиран сервиз да бъде задължителен, предоставянето на 6-месечна гаранция и възможност за връщане на автомобила до седмица – също. Практика отдавна позната в Европа. сн.илюстративна

Материалът Сурови санкции за водачи с три нарушения и още промени… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_133298/

Жена, защо не си ми изгладила костюма?
- Но аз го изгладих!
- Не е вярно! Заплатата ми стои непокътната в джоба.

Авторитаризмът е предверие на фашизма. Идва тихо и бавно

http://clubz.bg/66958-avtoritarizmyt_e_predverie_na_fashizma_idva_tiho_i_bavno

Ето ви новата контролирана медийна среда - в Ереван повече от 30 хиляди души протестират срещу "руските" номера на президент и премиер вече десети ден, у нас пълно мълчание. Да не вземе случайно някой да вземе пример.

В Будапеща отново десетки хиляди протестират срещу медийните машини на Орбан, чрез който се унищожават основните на демокрация в страната. У нас пълно мълчание - да не вземе някой да направи аналогия и да излезе на улицата. Но виж панегирици за унгарския "фюрер" са под път и над път. Той, авторитаризмът, като предверие на фашизма, не идва с декларации за отмяна на демокрацията - идва тихо, постепенно и бавно, докато не усетите сте станали безсилен и го подкрепяте.

Изобщо имаме здрава и стабилна медийна среда с още по-здраво и стабилно кеш флоу - от бюджета за сметка на нашите данъци.

На фона на което е напълно естествено депутатът Данаил Кирилов да Ви убеждава, че вчерашните действия срещу Иванчева, които обществото не смила лесно като претенция и реалност, били доказателство, че не харесваме румънския модел!? В смисъл те ни направили показно, за да ни убедят, че няма смисъл от Кьовеши. Тънка политика и зрителите като опитни зайчета.
Зад всичко което става стои Провидението /за да не протестираме/ и дълбокия стратегически замисъл на властимащите /за да ръкопляскаме/. Пък вие си мислите, че нещата стават случайно.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Прогноза за времето - 22 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372925

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Ще се затопли и максималните температури ще са между 21° и 25°. Температурата на морската вода е 11-13°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Днес над страната ще бъде слънчево.

Продадоха менюто на първия обяд на „Титаник“ (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prodadoha-meniuto-na-pyrviia-obiad-na-titanik-snimka-2092389

Менюто на първия обяд, сервиран на борда на легендарния кораб „Титаник“, бе продадено на търг тази събота във Великобритания за 140 000 долара. То бе част от предметите, предложени от аукционната къща „Хенри Олдридж енд сам“ в графство Уилтшир.

Арестуваха лице, заподозряно за раняването на двамата полицаи на дербито ЦСКА- Левски

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b7%d1%80%d1%8f%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%8f%d0%b2/

Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача Левски – ЦСКА по-рано тази седмица.

Предполагаемият извършител е задържан при операция на СДВР тази вечер. За момента от МВР не дават подробности за самоличността на задържания. Близки до разследването твърдят, че той е привърженик на футболен клуб Левски, съобщи БНР.

Полицията издирваше човека, който хвърли самоделна бомба и рани двама полицаи в началото на второто полувреме на мача Левски- ЦСКА, който се игра в сряда на Националния стадион „Васил Левски“. Следствие на взрива жена, служител на жандармерията, е в болница в тежки наранявания по лицето и очите. Неин колега, който също пострада при инцидента, вече е изписан и отново е на работа.

Инцидентът предизвика дебати по темата за футболното хулиганство, както и идеи за приемане на по-строги мерки за сигурност по стадионите у нас. сн.пик

Материалът Арестуваха лице, заподозряно за раняването на двамата полицаи на дербито ЦСКА- Левски е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Кметове и жители на три села строят нов навес пред църква в село Сущица, община Симитли

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%be%d0%b2/

Жителите на Крупник, Полена и Сушица започнаха да градят със собствен труд нов навес в двора на кметството на село Сушица. Църквата в двора на кметството, наречена „Света Троица”, има нужда от нов навес с пейки и маси, които да приютяват миряните на празниците.

Мъжете с помощта на общинското ръководство започнаха изливането на бетон на площадката за навеса. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, заедно с кмета на село Сушица и всички останали мъже запретнаха ръкави и се включиха активно в работата.

До идеята да се изгради новият навес се стигна затова, че все повече хора посещават църквата на празници, а и не само и е хубаво да има още място, където да бъдат на завет и на сухо при лошо време.

Един от най- активните участници в градежа беше Йордан Терзийски- Терзията, който след изгубването на титлата в турнира по белот в село Крупник е наказан да изпълнява само доброволна работа, усмихват се организаторите. Навесът ще бъде готов скоро, а хората се надяват да стане и до 28-ми май, когато е храмовият празник на селото.

Материалът Кметове и жители на три села строят нов навес пред църква в село Сущица, община Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Kръводарителска акция във Варна днес

https://petel.bg/Kravodaritelska-aktsiya-vav-Varna-dnes-__261148

Варна се включва днес - 22 април в международна благотворителна кръводарителска акция, научи Moreto.net. Кампанията започна преди няколко дни в...

Гергана, ранена на стадион преди 15 години: Нападателят още не е платил обезщетение

https://petel.bg/Gergana--ranena-na-stadion-predi-15-godini--Napadatelyat-oshhe-ne-e-platil-obezshhetenie__261149

Вследствие на преживяното, Гергана Орлова е с 89% инвалидност Нейното име е Гергана Орлова. Преди 15 години тя преживява това, което тази с...

Огледът на колата, блъснала автобуса на „Тракия” – извършен за 10 минути

https://petel.bg/Ogledat-na-kolata--blasnala-avtobusa-na----Trakiya--------izvarshen-za-10-minuti__261150

Експертите заключили, че автомобилът е технически изправен, предава Нова тв. Тройна експертиза ще решава разсеяност или повреда в автом...

Слънчево, термометрите се качват до 29 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/slanchevo-termometrite-se-kachvat-do-29-gradusa-679172.html

Днес ще е слънчево и ще духа слаб вятър. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, в София - около 25 градуса.

В планините също ще грее слънце и ще е топло. На 1200 метра термометрите ще се качат до 18 градуса, а на 2000 м - до около 10 градуса.

Край морето вятърът ще е до умерен от северозапад. Максималните температури ще са между 21 и 25 градуса, а сред вълните от 1-2 бала ще е между 11 и 13 градуса. 

През следващите дни времето остава слънчево и топло. 

Съдът постанови глоба на НЕК заради надвишаване на лимита от язовир Доспат

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%ba-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%bd%d0%b0/

Националната електрическа компания ще бъде глобена заради ползване на вода от язовир Доспат над разрешения лимит. В четвъртък Смолянският административен съд потвърди наложената за нарушението санкция от 1 500 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Регионалното издание „Отзвук“ припомня, че проверката на водоема край Доспат е извършена през януари м.г. Експертите установили, […]

Саудитските сили за сигурност свалиха дрон играчка близо до кралския дворец

//dariknews.bg/novini/sviat/sauditskite-sili-za-sigurnost-svaliha-dron-igrachka-blizo-do-kralskiia-dvorec-2092384

Саудитските сили за сигурност свалиха вчера дрон играчка близо до кралския дворец в столицата Рияд, предизвиквайки опасения за размирици, предадоха Ройтерс и ДПА.
 

Почина най-възрастният човек на Земята (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-naj-vyzrastniiat-chovek-na-zemiata-snimki-2092387

В Япония почина най-възрастният човек на Земята, вписан в Книгата на световните рекорди на Гинес - японката Наби Таджима, който доживя до 117 години.

Съветниците на президента Тръмп разглеждат обещанията на Пхенян като „капан“

//dariknews.bg/novini/sviat/syvetnicite-na-prezidenta-trymp-razglezhdat-obeshtaniiata-na-phenian-kato-kapan-2092385

Съветниците на американския президент Доналд Тръмп са изключително скептично настроени към внезапния отказ на Северна Корея от по-нататъшни ядрени и ракетни тестове и смятат, че обещанието на Пхенян е "капан", пише в. "Вашингтон поуст".
 

Хиляди изпяха „Честит рожден ден“ на британската кралица Елизабет Втора

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hiliadi-izpiaha-chestit-rozhden-den-na-britanskata-kralica-elizabet-vtora-2092378

Хиляди зрители в залата "Роял Албърт хол" получиха вчера редкия шанс да изпеят "Честит рожден ден" на кралица Елизабет Втора, предаде АП.

Късмет споходи овцевъд от Гоце Делчев, спечели сумата от…

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b5%d0%b2%d1%8a%d0%b4-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%be%d1%86%d0%b5-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%87%d0%b5%d0%b2/

Кръстьо Панев от Гоце Делчев спечели 10 000 лв. от игра на националната лотария.
Печалбата му дойде от билета „Златната топка”, който закупил случайно с надеждата да спечели.

Кръстьо сподели, че редовно купува билети от игрите, но за първи път печели.
Любим билет му от играта „Златната топка“, сподели Кръстьо Панов,играе също така и Лото 5/35.

Възрастният мъж е пенсионер и се занимава с отглеждане на овце.

Материалът Късмет споходи овцевъд от Гоце Делчев, спечели сумата от… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

С изпити по математика I и теология приключва първата кандидатстудентска кампания в СУ

https://offnews.bg//obshtestvo/s-izpiti-po-matematika-i-i-teologia-prikliuchva-parvata-kandidatstuden-679124.html

На 22 април 2018 г. с изпити по математика I, теология (устен), музикален инструмент или пеене и събеседвания за специалностите „Изобразително изкуство" и „Графичен дизайн" приключва първата кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Изпитът по математика I е писмен, с продължителност четири часа. От 2016 година форматът му съвпада напълно с този на матурата по математика:

20 задачи с избираем отговор от 4 възможности;
5 задачи с отворен отговор;
3 задачи с цялостно решение.

При решаването на всички задачи се използват знания от различни теми на програмата по математика за задължителна подготовка. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства. При провеждането на изпита се допуска използването на химикалки (пишещи синьо), черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри. Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски" не по-рано от 2007 г. (с червена корица).

Конкурсният изпит за специалност „Изобразително изкуство" се провежда под формата на изпит-събеседване, на който кандидат-студентите представят портфолио с авторски рисунки. В хода на събеседването се изясняват и интересите на кандидата по отношение на съвременния художествен живот. Кандидатът споделя своите впечатления и оценки от посетени изложби, галерии, музеи, според възможностите, с които разполага, за да се запознае с тях (в София или в страната). Поощрява се също самостоятелността на подбора и преценката, а не количеството на фактите.

Кандидатът представя свои творби, избрани по лична преценка, в оригинал. Поощрява се умението му да изложи мотивирано и убедително идеите, намеренията и задачите, които са го ръководили при избора на един или друг проблем, тема, сюжет, жанр и т.н. при осъществяването на дадената творба.

Устният изпит по теология се провежда върху предварително обявени теми, за които е препоръчана литература. Критерии за оценяване са: степента на познаване на проблематиката; умението да се представя аналитично съдържанието на определен въпрос; участието на личния опит при формулиране на теоретичния отговор.

Кандидатите за специалност „Музика" полагат изпит по музикален инструмент или пеене. Кандидатите, които се явяват с музикален инструмент, могат да ползват всички видове инструменти, които се използват в симфоничния, естрадния, духовия и народен оркестри; кандидатите, които се явяват с пеене (класическо, народно, естрадно), трябва да си осигурят съпровод на пиано или друг музикален инструмент. Всички кандидати са задължени да изпълнят наизуст две музикални произведения по избор.

Конкурсният изпит за специалността „Графичен дизайн" се провежда под формата на изпит-събеседване, на който кандидат-студентите представят портфолио с авторски творби. Портфолиото може да бъде в един от следните варианти: творби в оригинал; творби под формата на фотографии на хартиен носител; творби в електронен вариант (на личен лаптоп).

Преподобни Теодор живял 2 години зазидан в пещера

https://offnews.bg//obshtestvo/prepodobni-teodor-zhivial-2-godini-zazidan-v-peshtera-679023.html

Преподобни Теодор се родил през шести век в малоазийската област Галатия, с. Сикеа, от което е получил и името си Сикеот. При благочестивите му родители живеела и престарялата му баба по майка, и сестрата на майка му, Деспина. Баща му бил на военна служба в гвардията на император Юстиниан. Взаимна любов свързвала членовете на това семейство. Раждането на детето доставило голяма радост на всички и допълнило щастието на семейството. На младенеца дали името Теодор, което значи Божи дар, понеже всички преценили раждането му като особена проява на Божията милост към тях.

Когато Теодор навършил шест години, родителите му искали да го обрекат да служи във войската. Майка му приготвила богато украсена дреха и златен пояс и се готвели да заминат за Цариград, за да го запишат в императорската гвардия. Но веднъж й се явил св. великомъченик Георги и й казал:Не се труди напразно, защото Небесният Цар иска сина ти.

Като се събудила, майката много плакала, защото разбрала тези думи в смисъл, че детето скоро ще умре. Поради това тя не изпълнила своето намерение да го обрече на военна служба. А момчето растяло и заяквало. На осемгодишна възраст Теодор започнал да посещава училище и учудвал другарите и учителите си със своето прилежание, добри успехи и примерно поведение. При детските игри бил сдържан, не произнасял неприлични думи, примирявал скаралите се. 

В дома на Теодоровото семейство живеел и един благочестив старец на име Стефан. Той прекарвал живота си в пост и постоянно се молел. Малкият Теодор обикнал стареца, започнал често да дохожда и да беседва с него и се стараел да подражава на делата му. Понякога отказвал да обядва, следвайки постническия пример на стареца. През свободното от училище време отивал в църквата “Св. великомъченик Георги”, която се намирала на един хълм близо до селото, и там се молел със Стефан. Майка му мислела, че Теодор употребява всичкото си време за подготовка на уроците си и се страхувала да не би това да повреди здравето му, защото го виждала, че започва да слабее. Затова помолила учителя му да го пуска по-рано от училище. Но Теодор и сега от училището отивал направо в църквата, а след това в определения час отново се връщал в училище с другите деца. След известно време Теодор започнал да ходи на молитва в храма и през нощта. Като се безпокояла за здравето му, майка му му забранила да излиза нощем от къщи. Понеже съветите не помогнали, тя започнала да го наказва, а най-после се видяла принудена да го привързва за кревата. Но отново й се явил насън св. Георги и й казал да не отклонява сина си от Бога. Когато запитали Теодор не се ли страхува да отива през нощта до църквата, където могат да го нападнат вълци или други зверове, той отговорил, че не ходи сам. За молитва го събуждал един светъл юноша, водел го за ръка и го предпазвал от всякаква опасност. Тогава всички разбрали, че св. великомъченик Георги пази момчето и вече не му пречели да отива нощем в храма.

Когато станал на дванадесет години, Теодор започнал още по-усърдно да се моли и по-прилежно да чете Свещеното Писание. Той имал малка сестра, Влата. Тя започнала да подражава на неговия чист и добродетелен живот. Двамата ходели на църква и усърдно се молели.

Недалеч от селото живеел един отшелник, на име Гликерий. Като чул за него, Теодор започнал често да го посещава, и двамата прекарвали дълго време в духовна беседа. Теодор открил на духовника желанието си да отиде в манастир. Гликерий му казал, че след време това му желание ще се изпълни, но сега той трябва да се върне и още известно време да поживее в семейството.

Когато бил на четиринадесет години, Теодор си изкопал една пещера на хълма близо до църквата “Св. великомъченик Георги” и се установил да живее там. Повече от времето си прекарвал в молитва било в храма, било в пещарата. Баба му Елпидия често го посещавала и му донасяла хляб и плодове, но тази храна той раздавал на бедните и на случайни пътници. Тези монашески подвизи Теодор преценил като недостатъчни. Той искал да подражава на св. Йоан Кръстител и на пророк Илия и като тях да живее в пустиня. Затова напуснал това място и отишъл в далечна планина, където хора рядко минавали. Там намерил една пещера, влязъл в нея и помолил един познат дякон да зазида входа, като остави само малък отвор, през който понякога да му подава малко хляб и вода. Той го заклел в името на Бога да не казва никому за това място. Цели две години прекарал Теодор в тази пещера и никой не научил къде се подвизава той. Като не получила дълго време известие за него, майка му помислила, че той или е умрял, или е убит, или пък е изяден от зверове. Тя дълго оплаквала своя син. Благочестивият дякон, като виждал мъката и дълго слушал риданията на майката, най-после й казал, къде се намира нейният син. Теодор трябвало да отстъпи на молбите на роднините си и отново се върнал на предишното място.

Епископът на главния град в областта научил за благочестивия и свят живот на Теодор и го ръкоположил за свещеник. Теодор започнал с усърдие да изпълнява новите си задължения и благоговейно да принася безкръвната жертва. Тогава той бил на осемнадесет години. По това време той посетил Палестина и се поклонил на светите места. Като се върнал в родината си, той – както и по-рано – останал да живее при църквата “Св. великомъченик Георги”, предаден изцяло на молитва и благочестиви подвизи. Като се научили за неговия свят живот, мнозина започнали да идват при него. Той мъдро ги поучавал и със силата на молитвата изцерявал болестите им. Баба му Елпидия, леля му Деспина и малката Валта се поселили близо до него. Те подражавали на неговия свят живот, непрекъснато се молели и работели, а получените от работата пари раздавали на бедните.

След известно време Деспина се поминала. Влата отишла в девически манастир, но след няколко години и тя се преселила при Господа. Престарялата Елпидия поживяла още малко при своя внук и след това отишла в манастир, където продължила своите благочестиви подвизи. Преподобни Теодор изпращал при нея довежданите при него за изцеряване девици, а тя ги учела да живеят добродетелен живот. Тя обърнала много жени от греховния им път и ги научила да вървят по пътя Господен.

Дълго време преподобни Теодор живял сам. След това дошли при него двама негови ученици, които той постригал в монашество. Под негово ръководство те се молели и се трудели, като помнели думите на Спасителя “Където са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях”.

Чрез трудни подвизи и много лишения преподобният изтощавал тялото си. Благочестивата му баба Елпидия се поминала, а скоро след нейното погребение съобщили на преподобния и за смъртта на майка му, като го викали да получи голямо наследство. Той се помолил за успокоение душата на майка си и отказал да получи оставеното от нея богатство.

Бог дал на преподобни Теодор чудотворна и целебна сила. Мнозина от изцерените пожелавали да живеят при него, за да слушат неговите поучения и да следват неговия живот. Така около него се събрали много подвижници и бил основан Сикеотският манастир. Преподобни Теодор написал устав и станал ръководител на братята. Църквата “Св. великомъченик Георги” станала вече тясна за многобройното манастирско братство. Затова те построили нова църква на името на Архистратиг Михаил. От многобройните ученици на преподобни Теодор мнозина по-късно се прославили със своя свят живот.

Слухът за подвизите и за чудесата, които извършил преподобни Теодор, се разнесъл надалеч. Той притежавал не само чудотворна сила, но имал и пророчески дар. Когато пълководецът Маврикий се връщал с войските си от Персийската война и минавал през Галатия, преподобни Теодор му предсказал, че скоро ще стане император. Предсказанието се сбъднало. Тогава младият император написал писмо на Теодор, в което молел да го благослови и да се моли за него. Същевременно му предложил да иска от него каквото пожелае. Преподобният не поискал нищо за себе си. Помолил го само да отпуска всяка година жито за бедните и странниците, които идвали в Сикеотския манастир.

Когато се поминал епископът в главния град на областта, анкрийският митрополит Павел ръкоположил преподобни Теодор на негово място. С тъга напуснал св. Теодор своя манастир и после често го посещавал, като съжалявал за предишния тих живот. След няколко години преподобният за втори път посетил Йерусалим, като не казвал никому, че е епископ, а пътувал като обикновен монах. Той осъждал себе си, че заради епископския сан оставил монашеския живот и затова решил да не се връща в родината си, а да остане в някой от Палестинските манастири. Отишъл в манастира “Св. Сава” и в определената му килия стоял в безмълвие от Рождество Христово до Пасха. Тогава насън му се явил св. великомъченик Георги и му забранил да напуска епархията си, на която бил необходим. Против желанието си преподобният се покорил и се върнал в своята епископия. Цели единадесет години управлявал той епархията си. В това време го посетил преподобни Антиох от гр. Синофрин, на границата на Византия откъм Индия, изпратен при византийския император Маврикий да моли, по-добре да се охранява градът им срещу варварите. Св. Антиох тогава бил на 100 години; 60 години не вкусил вино и елей, а 30 години не ял нищо минаващо през огън – ни хляб, ни вариво, а само сурово. Той посъветвал св. Теодор да си даде оставката от епископията и да се прибере в манастира си, като продължи своето подвижничество там. След това той свикал клира и народа и помолил да изберат на негово място друг епископ, а него да освободят, за да се върне в Сикеотския манастир. Като не искали да се лишат от любимия си пастир, клирът и народът дълго време не искали да изпълнят неговата молба, но като виждали неговия стремеж към монашески живот, най-после склонили.

С радост се завърнал преподобни Теодор в своя манастир и отново се предал на предишните си подвизи и трудове. По-късно два пъти посетил Цариград. При второто посещение предсказал близката смърт на патриарха и бъдещите бедствия на Църквата и държавата.

Преподобни Теодор живял до дълбока старост. Преди да умре му се явил св. великомъченик Георги, връчил му жезъл и му заповядал да върви след него на далечен път. Това било указание за близката му смърт. Поминал се след Великден. Неговият ученик Елевсий написал житието му.

За Великден Петя Буюклиева приготвила 11 козунака, с единия нахранила полицайУщипци ала Петя Буюклиева

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6827167

За Великден Петя Буюклиева приготвила 11 козунака, с единия нахранила полицайУщипци ала Петя БуюклиеваПевицата Петя Буюклиева е звезда не само на сцената, но и в кухнята. “Мисля, че кулинарното изкуство е любов, а всичко, което се прави с любов, е мой специалитет”, казва тя. От съвсем малка обикаляла покрай бабите и майка си, любопитно наблюдавайки как се получaват вкуснотийките, които слагали на масата.

Снимки на филм променят движението

https://offnews.bg//obshtestvo/snimki-na-film-promeniat-dvizhenieto-679070.html

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, заради снимки на филма „Падение и спасение”, съобщи Столична община. 

Забраната се отнася днес за ул. „Иван Сергиев” от 9 до 16 часа и за ул. „Георги Марков”, срещу паркинга на БТА, от 16.30 до 18.00 часа.  

От 09.00 до 16.00 часа на 22.04.2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства за максимум от 3 /три/ минути за заснемане на кадър по ул. „Иван Сергиев” между ул. „Христо Халачев” и ул. „Георги Аспарухов-Гунди”.

Москва пуска моста до Крим през май

http://clubz.bg/66957-moskva_puska_mosta_do_krim_prez_maj

Кримският мост е почти готов и през май ще бъде пуснат в частта си за автомобили, а жп линията - по-късно, съобщи "Ведомости". На практика това са два паралелни моста - за коли с по две платна за движение в двете посоки, и железопътният.

Дължината на моста е 19 километра, като една трета от него е над морето. Има малко за довършване по моста за автомобилите - разделителни линии, бордюр, ограждения. През май по него ще тръгнат пътнически автобуси и леки коли.

Камионите се очаква да бъдат пуснати наесен, а дотогава те ще стигат от континенталната част на Русия до Крим както и сега - с ферибот. След пълното пускане на моста, фериботният транспорт вероятно ще бъде спрян. 

За защита на опорите на двата моста от корабите пред тях са монтирани специални защитни конструкции. Преди две години турски товарен кораб се вряза в една от тях, но не причини сериозни щети.

Строителството на жп линията е в разгара си, но все още арката й не е сложена от строителите.

Монтирането на пилони все още продължава. Този процес ще бъде завършен през юни. Пилоните са тръби за газопроводи с диаметър 1420 мм и дебелина на стената 20 мм. Те се обработват с антикорозионно покритие и след монтажа се пълнят с бетон

 

Паралелно се довършва 40-километровият път до моста, който още е не пуснат за движение.

И макар да не изцяло готова, вече се строят бензиностанции.


"Стройгазмонтаж“ на близкия до президента Путин олигарх Аркадий Ротенберг получи договор за изграждане на моста над Керченския пролив през февруари 2015 г., година след анексията на полуострова от Русия. След два неуспешни търга за избор на изпълнител на жп линията на моста, властите решиха да я поверят също на "Стройгазмонтаж" - в началото на 2017 г.

Аркадий Ротенберг (и брат му Борис) и Владимир Путин играят заедно джудо, а познанството между двамата датира от деца.

Стойността на жп линията е 17 милиарда рубли, а на целия мост - около 228 милиарда рубли, близо 3.02 милиарда евро (по днешен курс). 

Мостът през Керченския пролив се изгражда за сметка на федералния бюджет в рамките на федералната програма "Социално и икономическо развитие на Република Крим и Севастопол до 2020 г.“, без участието на извънбюджетно финансиране. С парите на руските данъкоплатци се строят и два ТЕЦ-а, за над 70 милиарда рубли (около 926 милиона евро).

Магистралата "Таврида", която ще съединява Керч, Симферопол и Севастопол, ще е готова през 2020 г. До момента, въпреки че Крим получи статут на свободна икономическа зона с определени данъчни облекчения, големи инвеститори тук няма. Освен руската държава, бизнесмени, които са ударени от санкциите срещу Русия, и инвеститори, които традиционно работят на руския пазар.

Отбелязваме Деня на Земята

https://petel.bg/Otbelyazvame-Denya-na-Zemyata__261143

Тази година той ще премине под надслов "Свят без замърсяване с пластмаси“ Изработване на предмети от пластмасови отпадъци, зелена клас...

Слуховете за преврат в Саудитска Арабия бяха опровергани

https://petel.bg/Sluhovete-za-prevrat-v-Sauditska-Arabiya-byaha-oprovergani__261144

Саудитските сили за сигурност свалиха дрон играчка в столицата Рияд близо до кралския дворец. Това съобщи държавната информационна аген...

Преди малко британски медии обявиха: Агент „Гордън“ от ФСБ и още петима отровили Скрипал и избягали в Русия

https://petel.bg/Predi-malko-britanski-medii-obyaviha--Agent----Gordan----ot-FSB-i-oshhe-petima-otrovili-Skripal-i-izbyagali-v-Rusiya__261145

Британските власти са идентифицирали основните заподозрени за покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщават...

В Индия въвеждат смъртна присъда за изнасилвачи на деца

https://petel.bg/V-Indiya-vavezhdat-smartna-prisada-za-iznasilvachi-na-detsa__261146

Правителството на Индия одобри смъртното наказание за онези, които са осъдени за изнасилване на момичета под 12-годишна възраст, на фона н...

Експерт за ареста на Иванчева: Някои хора смесиха правото с естетиката

https://petel.bg/Ekspert-za-aresta-na-Ivancheva--Nyakoi-hora-smesiha-pravoto-s-estetikata__261147

Георги Харизанов припомни, че знаково дело за подкуп паднало в съда заради липса на описание на банкнотите „Не трябва да се смесва прав...

Разговор с мъртвия ми баща

http://www.eurochicago.com/2018/04/sveja/

И точно тогава, както някога – когато, за да ни върви приказката, ти слизаше долу в мазето, и докато наточваше вино, горе до масата аз чувах гласеца на струйката, с който старата бъчва заръчваше нещо на виното в каната – сега, скрит и невидим за очите ми, някъде вляво от надгробната плоча и някъде близо до сърцето ти, чух щурец да запява, и да заръчва багрено-плодна и щедра есен на късното лято във мене.

Google подготви специално doodle-ВИДЕО за Деня на Земята

//dariknews.bg/novini/sviat/google-podgotvi-specialno-doodle-video-za-denia-na-zemiata-2092359

На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята. Празникът е честван от над половин милиард души по цял свят.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към оп

Слънчев неделен ден ни очаква!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0/

Прогноза  за 22.04.2018
Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Максималните температури ще са между 24° и 29°, в София – около 25°.

Над планините ще бъде слънчево и топло. Ще духа слаб до умерен вятър от запад, северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 10°.

Материалът Слънчев неделен ден ни очаква! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Аз ги хващам, вие им плащайте

http://clubz.bg/66956-az_gi_hvashtam_vie_im_plashtajte

Няколко думи за правата

Държавата е натоварена да следи за реда и сигурността. Съвременното разбиране за държавата предполага минимална намеса на властта в живота на гражданите и максимална свобода за упражняване на правата и свързаните с тях убеждения.

А стигне ли се до намеса или принуда, то репресията следва да бъде минимална и подчинена на критерии за запазване личността и достойнството. Ето защо, човекът, въздигнат като върховна ценност, има право да съди държавата си, когато тя се отнася зле с него. Съдът се явява гарант и пазител на правата ни. В международен план това е Европейският съд по правата на човека, а стандартите, за които той следи са разписани в Европейската конвенция за правата на човека, приета от Българи през 1992 г. Конвенцията урежда стандарта минимум за правата и свободите на гражданите.

Разбира се, в България дали поради институционалния упадък на последните десетилетия, дали поради други незнайни фактори се наблюдава култ към мега спец акции на полиция, прокуратура и служби и службогонци всякакви. В тези ефирни зрелища предполагаемият извършител на престъпление получава веднага и категорично възмездие от структурите – те са всемогъщи и изключват въпроси за изследване на вината и разните му там права. Обявеният моментално за престъпник хем е малко понабит, хем е силно унизен и тълпата е доволна. През изминалата седмица с високо внимание бе удостоена кметицата на столичния район "Младост".

Исторически преглед колко струват мегапродукциите

Криворазбраната концепция за държавата над всичко, държавата като върховна ценност и слабостта и към репресивния ѝ апарат, обаче, струва пари, при това зрителите данъкоплатци ежегодно плащат за това. Защото от престараване за пред камерите и централните емисии същите структури минават границата на допустимото – помним в първото правителство на ГЕРБ репликите на един прокурор кой е абсолютен престъпник, помним голи хора по белезници и т.н.

Тази седмица си припомнихме всичко това с държаната кметица пред спортното министерство, запушването на устата ѝ с ръка от служител с маска, отказа своевременно да получи право да ползва адвокат и т.н. Да се запита човек кому е нужно това? Но 10 минути зрелищен ефир на акция, след осъждането на България за унизително отношение и засегнато право на личен живот, струват долу горе толкова, по справка от мега операциите на Цв. Цветанов:

Стоянов и други срещу България - 85 369 евро

Гуцанови срещу България - 44 281

Славови срещу България 44 197 евро

Попови срещу България - 19 258 евро

Петров и Иванова срещу България - 15 000 евро

Алексей Петров срещу България - 9 623 евро

Тони Костадинов срещу България - 5 100 евро

Общо за седем зрелища 222 828 евро 

Тоест 435 000 лева за 7 епизода, към 63 000 лв. за 5-10 минути екшън. Не е много за българския данъкоплатец, видно може и още. Но тези данни сриват мита за твърдението, че свръхдобрите министри и други си вършат безупречно работата, а после съдът им е крив. От „"Аз ги хващам, те ги пускат" накрая се получава "Аз ги хващам, вий им плащайте"

Като се вгледаме внимателно в сумите към тях трябва да добавим и разходите по техническото обслужване на кампаниите – струпването на 10-15 автомобила на епизод, възнаграждения за въоръжените мъже, предварителни тренировки, среднощни оперативки и не на последно място – похабеният авторитет на оперативните лица – полицаи и прокурори.

Разбира се, като всяка мега продукция и тук има сцени и действия, невлезли в централните емисии новини, които издават лошата подготовка на основните действащи лица. Но пък са документирани в осъдителните решения на ЕСПЧ:

- при полицейската акция срещу дома на Гуцанови полицията десетина минути не е успяла да отвори входната врата въпреки употребата на „щанга, лост и кози крак”.

- в Делото Славов срещу България съдът счита за „особено поразителен факта, че силите на реда са предприели, на два пъти, възпроизвеждане на ареста на този жалбоподател пред неговите близки и с цел да получат видео репортаж, който е бил предоставен след това на медиите. Този втори дубъл е само 44 197 евро (86 574 лева). Къде не сме ги дали?

К`во пък толкова са направили?

Като основно право на гражданите е това никой да не може да бъде подложен на нечовешко или унизително отношение съгласно чл. 3 от Конвенцията. Право на всеки гражданин е да упражни и правото си на защита – да се защитава лично или да ползва адвокат по свой избор. В случая със зполучната кметица като да не са спазени тия стандарти.

За унизително според практиката на ЕСПЧ се приема всяко задържане, което причинява мъчителна тревога и безпомощност у жалбоподателя, способни да го унижат и да го принизят в собствените му очи и в тези на близките му.

Съдът приема, че лошото третиране се преценява от продължителността на лошото третиране, от физическите или психологически последици, както и (понякога) от пола, възрастта и здравословното състояние на жертвата. Съдът е отсъждал, че дадено отношение е „нечовешко“, когато е било предумишлено налагано в продължение на часове и е довело до телесни наранявания или силни физически и психологически страдания. Съдът е приемал, че дадено отношение е „унизително“, когато създава у жертвите чувства на страх, мъчителна тревога и малоценност, способни да ги унижат или принизят[1] . Това описание идеално пасва в сцените с кметицата на софийската Младост. И може и скъпо да ни излезе.

Но осъдителните решения срещу държавата, за разлика от спец акциите, се почитат с убедително политическо мълчание.

От 2012 г. насам министърът на правосъдието представя за одобрение годишен доклад относно изпълнението на решенията на ЕСПЧ срещу България. Последният такъв доклад е приет от действащото 44-то Народно събрание през февруари 2018 г. и отчита състоянието на делата за 2016 г. :

960 100 евро или 1 877 800 лева са плащанията по казусите, за които държавата се е споразумяла;

854 800 евро или 1 671 800 лева са плащанията, на база на осъдителни решения;

3 549 600 лв. общо.

Това май не го казаха в централната емисия новини през студените дни на февруари.

За 2017 г. доклад още няма, но и там, на сайта на ЕСПЧ нещата изглеждат да са аналогични.

Корупцията излиза скъпо, зрелищната псевдоборба с нея само оскъпява самата корупция.

Анализът е публикуван на сайта на Института за пазарна икономика

Ердоган се закани на САЩ, Австрия и Гърция

http://clubz.bg/66955-erdogan_se_zakani_na_sasht_avstriq_i_gyrciq

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи вчера предупреждение към Австрия, след като в петък канцлерът Себастиан Курц заяви, че предизборните срещи, свързани с насрочените за юни избори в Турция ще бъдат забранени, предаде Франс прес.

"Взетите от Австрия мерки ще се обърнат срещу нея", заяви Ердоган в първото си интервю след обявяването на предсрочните избори, излъчено вчера по телевизия Ен Ти Ви. "Борбата на Турция за демокрация не може да бъде спряна лесно", добави той, предупреждавайки, че тези, които се опитат да попречат на турската демокрация "ще платят цената".

Президентът добави, че се подготвя негова среща в чужбина с 10-11 хиляди избиратели, но не съобщи в коя страна. 

В същото интервю Ердоган заяви, че съдбата на двама задържани в Турция гръцки войници е свързана с решението на Атина дали да екстрадира осем предполагаеми участници в опита за преврат в Турция през 2016 година.

"Ако ни дадат предполагаемите участници в опита за преврат, ще вземем под внимание съдбата на гръцките войници", добави той.

Анкара не спира да изисква предаването на осемте военни, избягали в Гърция след неуспешния опит за преврат. Атина не приема искането и отказва да обвързва този случай със съдбата на гръцките войници, за които твърди, че са навлезли по погрешка на турска територия. 

Ердоган добави, че ако искат връщането на християнския пастор Андрю Брънсън, задържан в Турция за предполагаеми връзки с опита за преврат през 2016 г., САЩ трябва да се вгледат в собствените си действия, предаде Ройтерс, цитирайки същото интервю.

Брънсън е живял в Турция повече от 20 години. Той беше обвинен, че помага на групата, която Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат и може да получи присъда от до 35 години затвор. Ердоган вече е свързвал съдбата на пастора с тази на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява за опита за преврат. Гюлен живее в САЩ от 1999 г. и отхвърля обвиненията. Анкара иска той да бъде екстрадиран. Заплахата за Турция произтича преди всичко от нейните стратегически партньори, подчерта Ердоган в същото интервю, цитирано от ТАСС.

"САЩ изпратиха 5000 товарни автомобили с оръжие в Северна Сирия. Ние не можем да купим от САЩ оръжие за пари, но те и коалиционните сили могат да доставят това оръжие и боеприпаси безплатно на терористични групировки. Така че от кого произтича заплахата?", попита турския президент, визирайки кюрдите от организациите "Сили за защита на народа" и "Сирийски демократични сили".

Анкара ги смята за сирийски клонове на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). На 20 януари тази година Турция започна операцията "Маслинова клонка" в Северна Сирия, насочена срещу тези организации.

Според турската страна изпращаното от Вашингтон оръжие може да се окаже насочено срещу Турция.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване