Румен Гечев: Външният дълг ни дълг е като този на Бангладеш и Конго

https://frognews.bg/novini/rumen-gechev-vanshniiat-dalg-dalg-kato-tozi-bangladesh-kongo.html

От една страна, разбира се, това, че външният дълг е под ограничението от 60% от БВП е добре, коментира депутатът от БСП Румен Гечев. По думите му обаче, няма от какво да се хвалим с това, че сме в първите три в Европа по нисък дълг - ”добре е да се хвалим, ако сме в първите три в Европа по жизнен стандарт, тъй като сам по себе си делът на дълга в БВП не означава нищо”, допълни Гечев.

Менда Стоянова: Икономика не се управлява с държавен дълг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833857

Менда Стоянова: Икономика не се управлява с държавен дълг2017 година приключихме с 25,4% външен дълг и това е новина. Но ако разгледаме 3-годишната бюджетна прогноза на министерството на финансите там се предвижда намаляване на съотношението дълг - БВП, и за 2018/2019 г. се предвижда да е 20% от БВП. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в предаването "Денят започва" по БНТ.

Корнелия Нинова: Управляващите обявиха война на всички, а днес ни трябва съзидание

http://www.cross.bg/bulgariya-ninova-taka-1573416.html

/КРОСС/ "ГЕРБ отвориха битка с всички и с всичко. Те водят война с президентската институция и така разрушават държавността. Водят война и с опозицията, която изпращаха в Сибир от трибуната на Народното събрание и така разрушават парламентаризма. Отвориха битка с народа си, когато накараха хората с увреждания да стоят с патериците на паветата пред парламента и не ги допуснаха в Народното събрание, и заклеймяваха всеки протестиращ за платен провокатор.Те имат чувство за единственост. Всеки, който има различно мнение, бива подлаган на натиск и заплахи. Така обявиха битка и на най- святото ни право -да бъдем свободни хора. Те узурпираха европейската идея и я опорочиха, като я сведоха до чалга и алкохол на младежки форум за бъдещето на Европа. И когато чуха тежката оценка на младите европейци,че ГЕРБ са съсипали усилията на поколения млади хора, не се посвениха да нападнат и тях . Агресията на ГЕРБ и заклеймяването на инакомислещите вече премина границите на България и стъпи в Европа. Такава България ли искаме? Днес ни трябва съзидание." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на честването на 70-ата годишнина от учредяването на Коларовската районна партийна организация и 30 години от създаването на Районните партийни организации "Сердика", "Надежда и Връбница. „Ще ви върнем правото да бъдете свободни хора, да не се страхувате, да изразявате мнението си и да се борите за правата си. БСП може да промени България

Кание Уест за Тръмп: Той е мой брат! И двамата имаме енергията на дракони

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kanie-uest-za-trymp-toj-e-moj-brat-i-dvamata-imame-energiiata-na-drakoni-2093314

Рапърът Кание Уест засвидетелства подкрепата си за Доналд Тръмп в Twitter, което много зарадва американския президент.
 
"Вие може да не сте съгласни с Тръмп, но тълпата не може да ме застави да не го обичам“, написа музикантът. „Ние и двамата

Да си млад татко не е лесно: Принц Уилям едва не заспа по време на църковна служба (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/da-si-mlad-tatko-ne-e-lesno-princ-uiliam-edva-ne-zaspa-po-vreme-na-cyrkovna-sluzhba-video-2093312

Майки от цял свят се обединиха в яростни критики към херцогиня Катрин, защото „създава нереална представа как изглеждат родилките“. Според тях е невъзможно една жена да изглежда толкова красива, изискана и свежа часове след раждането.

Иванчева два пъти се срещала с Ваклин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ivancheva-dva-pyti-se-sreshtala-s-vaklin-2093316

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се е срещала два пъти с инвеститора Александър Ваклин. Това обясни самата тя преди началото на заседанието на Апелативния специализиран съд. Днес трябва да стане ясно дали тя и заместничката ѝ Биляна

Браво на арменците! Но сега накъде?

http://clubz.bg/67143-bravo_na_armencite_no_sega_nakyde

Арменците са горд народ. И имат добри основания за това. Векове наред те успяват да запазят своята идентичност въпреки историята си, която е белязана от дълбоки промени. Те първи обявяват християнството за официална религия. А арменската диаспора по цял свят открай време впечатлява със своя силен ангажимент към родината. Сега арменците имат още една причина за гордост: те могат да се гордеят със своята мирна революция от изминалите седмици. Натискът от улицата принуди Серж Саркисян да подаде оставка. А това може и да е само началото на онези промени, за които арменските граждани жадуват отдавна.

Корупцията е навсякъде

Саркисян е част от онази група, която дойде на власт след войната за анклава Нагорни Карабах. Оттогава насам заедно с шепа олигарси той контролира страната в политическо и икономическо отношение. През последните години мнозина забогатяха за сметка на народа. Защо цените на хранителните продукти в Армения са по-високи от тези в съседна Грузия? Защо почти никой не инвестира в местната икономика? Защото, накъдето и да погледнеш, се шири корупция.

Народът се оплакваше дълго време. В крайна сметка обаче реши да излезе на улицата. В лицето на Никол Пашинян арменците откриха своя безстрашен водач. "Армения не бива да спира по средата на пътя", казва той. Оставката на министър-председателя не е достатъчна. В страната трябва да бъдат приети прозрачни изборни закони и да бъдат проведени скорошни избори. Мрежата от бизнесмени, политици и чиновници, превърнала държавата в своя плячка, трябва да бъде обезвластена. Натискът на улицата не бива да отслабва, казва Пашинян. Той и неговите сподвижници имат конкретни планове за бъдещето на страната. Те не са романтици, които могат да изпуснат из очи бъдещето, опиянени от победата. Те са реалисти.

Арменската революция избухна точно навреме. Официално населението на Армения е три милиона души. Който е пътувал из страната обаче, знае много добре, че там са останали най-много два милиона. Много села са обезлюдени. А това представлява опасност за сигурността на една малка страна с отчасти вражески настроени съседи. Кой обаче може да упрекне някой млад арменец, от гледна точка на безутешността в страната, че е тръгнал да търси щастието си в далечна чужбина? В Калифорния отдавна живеят повече арменци, отколкото в Кавказ.

Закрилникът Русия

Още отсега някои стратези във Вашингтон мечтаят за нова външнополитическа ориентация на Армения. Това обаче няма нищо общо с реалността. В обозримо бъдеще Русия ще си остане закрилник на Армения. Всичко останало игнорира политическите, икономическите и културните факти. Както и желанията на самите арменци. Те изпитват дълбока привързаност към Русия по исторически причини. Това обаче не означава, че Ереван не може и не иска да поддържа добри отношения и със Запада.

Армения е член на Евразийския съюз. А през 2017 г. страната подписа и споразумение за асоцииране с ЕС. Само че всички тези договори не струват и пукната пара, ако населението продължава да обеднява. Арменските граждани са тези, които могат да създадат рамковите условия за повече инвестиции, за борба срещу корупцията и олигарсите.

Арменците могат да почерпят сила и кураж за бъдещето от собствената си история. Във вторник (24.04.) те отдадоха почит на жертвите на геноцида по време на Първата световна война. Навремето те бяха сплотени срещу външния враг. Сега трябва се сплотят срещу вътрешния. И тогава революцията може да се окаже успешна.

"Дойче веле"

32 години от аварията в Чернобил

http://www.moreto.net/novini.php?n=373182

Днес се навършват 32 години от аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала, в Украйна. Тя се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година е едното от 2-те събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Апелативният спецсъд потвърди изобилието от доказателства срещу Иванчева

http://www.mediapool.bg/apelativniyat-spetssad-potvardi-izobilieto-ot-dokazatelstva-sreshtu-ivancheva-news278387.html

Апелативният спецсъд изцяло потвърди в четвъртък определението на първата инстанция отпреди седмица и окончателно остави в ареста кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на района от ГЕРБ Петко Дюлгеров, обвинени за подкуп от общо 70 000 евро. Подобно на съдия Пламен Панайотов от спецсъда, апелативните му колеги Даниела Росенова, Веселина Вълева и Магдалена Лазарова отхвърлиха възраженията на защитата по случая, съгласявайки се, че тезата на обвинението е подкрепена от изобилие от годни доказателства. Наред с посочените преди седмица показания на потърпевшия строителен предприемач Александър Ваклин, съпругата му Полина, служителката им Галина Димитрова, секретарката на "Младост" Маргарита Стоянова и обясненията на обвиняемия Дюлгеров, в четвъртък бяха представени и събраните със специални разузнавателни средства (СРС) данни срещу Иванчева. Спецпрокуратурата приложи по делото 10 тома със секретни доказателства, които защитата дори не пожела да коментира в пледоариите си пред спецсъда. Като формална причина адвокатката на Дюгеров Мариана Тодорова посочи факта, че била подписала декларация да не разгласява тази информация и нямало да го прави, за да не ѝ повдигнат обвинение. Абсурден довод предвид обстоятелството, че става въпрос за съдебно заседание, а не за изявление пред медиите. Сред новопредставените доказателства бяха и заключенията по две видео-технически експертизи, изследвали записи на срещи между Дюлгеров и Ваклин, а след това и между Дюлгеров и Иванчева и Петрова, за които се твърди, че са проведени в деня на акцията – 17 април. От тях стана ясно, че на записа от срещата на обвиняемия като посредник в схемата с бизнесмена се виждало как Ваклин подава на Дюлгеров нещо, завито в хартия. На кадрите от срещата с кметицата и заместничката ѝ обаче не се вижда Дюлгеров да дава каквото и да е на двете. Затова и тезата на обвинението е, че едва след това той се качил в колата им и там оставил парите, взимайки комисионна от 14 000 евро. Според адвокат Тодорова обаче това твърдение се подкрепя единствено от служителите на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), наблюдавали обвиняемите и разпитани впоследствие като свидетели. Въпреки че законът не допуска те да извършват т.нар. оперативно наблюдение. По този въпрос прокуратурата твърди, че те са дали показания като граждани. Апелативният спецсъд обаче изтъкна, че в комбинация всички доказателства недвусмислено водят към извода, че тримата обвиняеми са участвали в корупционната схема по начина, описан от разследващите. И това се потвърждава не само от обясненията на самия Дюлгеров, а и от показанията на секретарката на Иванчева и друга служителка на общината. Според разказа на Маргарита Стоянова пред разследващите Иванчева ѝ се обадила непосредствено след момента, в който се твърди, че е получила подкупа, и ѝ наредила да задвижи преписката по проекта на Ваклин, бавена неоснователно над 1 година. В тази посока са и показанията на служителката в община "Младост" Росица Семова, свидетелствала, че веднага след като въпросната преписка ѝ била разпределена, кметицата ѝ наредила устно да не прави нищо по нея. Дори указала на Стоянова при отказ на Семова да бездейства, да прехвърли преписката от нея на кметицата. Магистратите обърнаха сериозно внимание и на съмненията на защитата, че в случая има данни за провокация към подкуп, извършена от Ваклин. Те цитираха решение на Върховния касационен съд, според което провокация към подкуп може да има само тогава, когато даващия подкуп го прави с единствената цел да уличи приемащия. "В случая инициативата не изхожда от свидетеля Ваклин. Доказателствата говорят, че той е бил поставен в ситуация от Иванчева, че да търси изход", посочи съдията-докладчик Веселина Вълева. Този извод бе аргументиран със следната хронология: на 16 юни м.г. в община "Младост" е депозирано решението на главния архитект на София Здравко Здравков за промяна на подробния устройствен план във връзка с проекта на предприемача. Следва общината да издаде съобщение до заинтересованите лица, с което да стартира процедурата. Това обаче така и не се случва и Ваклин провежда личен разговор с Иванчева. Дори разпорежда на служителката си Галя Димитрова да проверява всеки вторник и четвъртък за движение по преписката. През януаи т.г. бизнесменът решава да уговори още две срещи с Иванчева, от които обаче отново не произлиза никакъв резултат. Следват негови жалби до Административен съд-София град, Столичен общински съвет и главния архитект. "Едва след това той търси други способи за решаване на проблема", записа апелативният спецсъд в определението си, с което опроверга твърдението на адвоката на Иванчева Марин Марковски, че Ваклин не е използвал законовите начини, за да упражни натиск върху клиентката му, така че тя да си свърши работата. По думите на наблюдаващия прокурор по делото Илиян Рангелова, Иванчева е "поставила на колене" бизнеса на потърпевшия строителен предприемач, за да се стигне до това, което "всички видяхме". Уклончиво той потвърди и неофициалната информация, че по случая за кратко е бил задържан и четвърти човек – Стефан Дишев, който обаче в момента няма качеството нито на обвиняем, нито на свидетел. Каква е неговата роля в случая засега спецпрокуратурата отказва да посочи, но в някои медии се появиха непотвърдени данни, че става въпрос за човека, с който Иванчева живее на семейни начала.  

Втората инстанция потвърди изцяло тезата на обвинението и остави Иванчева в ареста

http://www.mediapool.bg/vtorata-instantsiya-potvardi-iztsyalo-tezata-na-obvinenieto-i-ostavi-ivancheva-v-aresta-news278387.html

Апелативният спецсъд потвърди напълно твърденията на спецпрокуратурата за поискания и взет подкуп от кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и сочения за посредник Петко Дюлгеров и остави и тримата за постоянно в следствения арест. За разлика от разглеждането на мярката на първа инстанция в четвъртък страните вече имаха на разположение три тома с явни доказателства и десет тома, събрани със специални разузнавателни средства. Впечатление направи, че по време на пледоарията на защитата нито един от адвокатите на обвиняемите не оспори данните, събрани със СРС. В определението си апелативният спецсъд посочи, че всички доказателства по случая водят към обосновано предположение, че Иванчева е забавила необосновано преписката на строителния предприемач Александър Ваклин, а след това е била и активната страна в корупционната схема. Магистратите цитираха показанията на секретарката на районната администрация Маргарита Стоянова, според които минути след предаването на подкупа на 17 април, Иванчева се обадила по телефона и наредила да придвижи процедурата за проекта на Ваклин. Иванчева, Петрова и бившият кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров бяха задържани при показна операция на спецпрокуратурата, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти на 17 април в центъра на София. Обвинението твърди, че Иванчева е поискала и получила подкуп от 70 000 евро, първи транш от общо 250 000 евро, предназначени, за да придвижи преписката за проект на строителния предприемач Александър Ваклин, който вече е разполагал с разрешение за промяна на подробния устройствен план, издадено от главния архитект Здравко Здравков. Преди ден адвокатите на обвиняемите бяха призовани в националното следствие, за да им бъдат предявени прецизираните обвинения срещу клиентите им, в които са доуточнени дати и места на срещи, на които според спецпрокуратурата е уговоряно получаването на подкупа. Според спецпрокуратурата въпросните 70 000 евро са били предоставени предварително от Ваклин на следствието, за да бъдат белязани, след което той ги е дал на посредника в схемата Дюлгеров, за да ги предаде на Иванчева и Петрова. Това е станало в кафене до градинката "Кристал", където Дюлгеров взел като комисионна 14 000 евро, а двете жени си тръгнали с останалите 56 000 евро в кашонче, открито малко след това на задната седалка в служебната им кола, спряна от разследващите пред Спортната палата. Иванчева и Петрова категорично отхвърлят тези обвинения, придържайки се към позицията, че парите са подхвърлени в колата им от Дюлгеров и те нито са искали подкуп, нито са знаели за срещите на бившия кмет на "Младост" с Александър Ваклин. Според тезата им те са станали жертва на заговор между Дюлгеров, Ваклин и зам.-кмета Румен Русев, който искал да оглави общината. В подкрепа на обвинението от спецпрокуратурата обаче сочат, че следи от маркировката на парите са установени и по тримата задържани, а и по делото има записи от специални разузнавателни средства (СРС), с които са контролирани всички срещи по уреждането на подкупа. Такива обаче не бяха представени пред спецсъда и предстои апелативният спецсъд да се произнесе за наличието и законността им. Освен това обвинителната теза се подкрепя от показанията на Ваклин, съпругата му, тяхна служителка, секретарка в община "Младост", няколко други строителни предприемачи, както и от обясненията на самия Дюлгеров, прие миналия петък спецсъдът. Впечатление обаче направи, че в определението на съдия Пламен Панайотов за постоянното задържане на обвиняемите на няколко пъти бяха споменати свидетелски показания, според които Дюлгеров поискал подкуп от името на Иванчева, но нито веднъж, че самата кметица е искала рушвет. От своя страна защитата твърди, че следите по обвиняемите от маркировката на парите може да са били оставени, докато са пипали протоколите за петърсване и изземване, дадени им от разследващите, както и че по делото не е представно съдебно разрешение за нито едно СРС. Адвокатите се усъмниха и, че има сериозни данни за провокация към подкуп, която би оневинила напълно клиентите им, тъй като Ваклин е предоставил парите още на 2 април – цели 11 дни преди самият той за пръв път да заяви в разпит пред съдия, че изобщо му е искан подкуп. Защитата атакува като незаконен и срока на първоначалното задържане на Иванчева и Петрова, тъй като между изтичането на 24-часовия полицейски арест и постановяването на 72-часовата прокурорска мярка са минали няколко часа, през които двете са прекарали в следствието, а не на свобода. Спецсъдът обаче отхвърли всичките им възражения и отказа да вземе отношение по въпросите за продължителността на арестите, както и за унизителното отношение от страна на разследващите към двете жени при акцията по задържането им. Очаквайте подробности.

Втората инстанция се произнася за ареста на кметицата на "Младост"

http://www.mediapool.bg/vtorata-instantsiya-se-proiznasya-za-aresta-na-kmetitsata-na-mladost-news278387.html

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров обжалват в четвъртък пред втората инстанция постоянния им арест, определен преди седмица от спецсъда. Тримата бяха задържани при показна операция на спецпрокуратурата, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти на 17 април в центъра на София. Обвинението твърди, че Иванчева е поискала и получила подкуп от 70 000 евро, първи транш от общо 250 000 евро, предназначени, за да придвижи преписката за проект на строителния предприемач Александър Ваклин, който вече е разполагал с разрешение за промяна на подробния устройствен план, издадено от главния архитект Здравко Здравков. Преди ден адвокатите на обвиняемите бяха призовани в националното следствие, за да им бъдат предявени прецизираните обвинения срещу клиентите им, в които са доуточнени дати и места на срещи, на които според спецпрокуратурата е уговоряно получаването на подкупа. Според спецпрокуратурата въпросните 70 000 евро са били предоставени предварително от Ваклин на следствието, за да бъдат белязани, след което той ги е дал на посредника в схемата Дюлгеров, за да ги предаде на Иванчева и Петрова. Това е станало в кафене до градинката "Кристал", където Дюлгеров взел като комисионна 14 000 евро, а двете жени си тръгнали с останалите 56 000 евро в кашонче, открито малко след това на задната седалка в служебната им кола, спряна от разследващите пред Спортната палата. Иванчева и Петрова категорично отхвърлят тези обвинения, придържайки се към позицията, че парите са подхвърлени в колата им от Дюлгеров и те нито са искали подкуп, нито са знаели за срещите на бившия кмет на "Младост" с Александър Ваклин. Според тезата им те са станали жертва на заговор между Дюлгеров, Ваклин и зам.-кмета Румен Русев, който искал да оглави общината. В подкрепа на обвинението от спецпрокуратурата обаче сочат, че следи от маркировката на парите са установени и по тримата задържани, а и по делото има записи от специални разузнавателни средства (СРС), с които са контролирани всички срещи по уреждането на подкупа. Такива обаче не бяха представени пред спецсъда и предстои апелативният спецсъд да се произнесе за наличието и законността им. Освен това обвинителната теза се подкрепя от показанията на Ваклин, съпругата му, тяхна служителка, секретарка в община "Младост", няколко други строителни предприемачи, както и от обясненията на самия Дюлгеров, прие миналия петък спецсъдът. Впечатление обаче направи, че в определението на съдия Пламен Панайотов за постоянното задържане на обвиняемите на няколко пъти бяха споменати свидетелски показания, според които Дюлгеров поискал подкуп от името на Иванчева, но нито веднъж, че самата кметица е искала рушвет. От своя страна защитата твърди, че следите по обвиняемите от маркировката на парите може да са били оставени, докато са пипали протоколите за петърсване и изземване, дадени им от разследващите, както и че по делото не е представно съдебно разрешение за нито едно СРС. Адвокатите се усъмниха и, че има сериозни данни за провокация към подкуп, която би оневинила напълно клиентите им, тъй като Ваклин е предоставил парите още на 2 април – цели 11 дни преди самият той за пръв път да заяви в разпит пред съдия, че изобщо му е искан подкуп. Защитата атакува като незаконен и срока на първоначалното задържане на Иванчева и Петрова, тъй като между изтичането на 24-часовия полицейски арест и постановяването на 72-часовата прокурорска мярка са минали няколко часа, през които двете са прекарали в следствието, а не на свобода. Спецсъдът обаче отхвърли всичките им възражения и отказа да вземе отношение по въпросите за продължителността на арестите, както и за унизителното отношение от страна на разследващите към двете жени при акцията по задържането им. Очаквайте подробности.

Земетресение от 4.7 по Рихтер е регистрирано в Румъния

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-ot-47-po-rihter-e-registrirano-v-rumaniya-news278386.html

Земетресение от 4.7 по скалата Рихтер е било регистрирано в срда вечерта в северната ни съседка Румъния. По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е усетен малко след 20.00 часа близо до град Брашов. Епицентърът му е бил на дълбочина от 100 километра. За щастие няма данни за пострадали и материални щети.

Апелативният спецсъд решава дали да остави Десислава Иванчева в ареста

http://www.cross.bg/ivancheva-aresta-desislava-1573415.html

/КРОСС/ Задържаният кмет на район „Младост" Десислава Иванчева и сочените за нейни помагачи се изправят пред Апелативния специализиран съд, който ще определи ще останат ли още в ареста. Прокуратурата настоява за постоянното им задържане. Според защитниците им доказателствата срещу тримата не са достатъчни за това. Вчера Иванчева, нейната заместничка и соченият за посредник на подкупа - Петко Дюлгеров, се сдобиха с нови, прецизирани обвинения. Обвинението изясни датите и местата на срещите, както и исканите суми. Тримата бяха задържани миналата седмица при зрелищна акция на специализираната прокуратура.    

Свързаха антидепресантите с деменцията

https://www.actualno.com/curious/svyrzaha-antidepresantite-s-demencijata-news_671648.html

Употребата дълго време на определени антидепресанти има връзка с деменцията, сочи мащабно британско проучване, което беше огласено днес. Макар че в същото време учените твърдят, че не могат да кажат със сигурност, че антидепресантите са причина за заболяването. Изследването е извършено върху над 300 000 души във Великобритания и то стига до извода, че при хората с диагноза деменция почти една трета са повечето, на които са им били предписани т. нар. антихолиргечни лекарства за лечение на депрес

Драстично режат акушерогинекологични и хирургични легла в Търновско

https://www.24chasa.bg/region/article/6833860

Драстично режат акушерогинекологични
и хирургични легла в ТърновскоСъкращават почти наполовина леглата на акушеро-гинекологичните отделения в Търновско според предложения за обсъждане проект за национална здравна карта. Заложени са едва 48 в областта при 70 легла в момента в двете работещи АГО във Велико Търново и Горна Оряховица и онкогинекологията в Комплексния онкологичен център.

До 2030 г. Кипър ще удвои промишленото си производство

https://www.investor.bg/analizi/91/a/do-2030-g-kipyr-shte-udvoi-promishlenoto-si-proizvodstvo-259839/

Новата Национална стратегия за развитие на индустрията определя седем приоритетни направления

Турският съд постанови затвор за 15 журналисти от опозиционния "Джумхюриет"

http://www.mediapool.bg/turskiyat-sad-postanovi-zatvor-za-15-zhurnalisti-ot-opozitsionniya-dzhumhyuriet-news278385.html

Присъди от 2 и половина до над 8 години затвор постанови турският съд за 14 журналисти и собственика на известния опозиционен вестник "Джумхюриет", предаде Франс прес. Трима от подсъдимите бяха оправдани. По делото бе обвинен и бивш главен редактор на друго издание, но процесът срещу него ще продължи отделно, решиха магистратите в южната ни съседка. Собственикът на "Джумхюриет" Акин Аталай бе сред подсъдимите с най-тежки присъди, след като прекара в следствения арест цели 542 дни. След прочитането на присъдата му от над 8 години затвор, той все пак бе освободен под гаранция, докато мине приоцедурата по обжалване. Колегите му пък бяха пуснати на свобода по-рано. Срещу журналистите от "Джумхюриет" бяха повдигнати обичайн ите за режима на президента Реджеп Тайип Ердоган обвинения – сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Защитата на подсъдимите определя тезата на обвинението като абсурдна и политически мотивирана, тъй като "Джумхюриет" е известен с острите си критики спрямо политиката на Ердоган. "Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на "Джумхюриет" е възприето като престъпление", каза един от адвокатите на защитата Фикрет Илкъз в пледоарията си, цитирана от БТА. Това дело стана повод за сериозни критики срещу Турция на Запад заради опасенията, че режимът на турския държавен глава все по-малко спазва принципите на свободата на словото в страната.

Идеята на Здравната карта е НЗОК да плати за по-малко болни, обясни д-р Кацаров

https://frognews.bg/novini/ideiata-zdravnata-karta-nzok-plati-malko-bolni-obiasni-katsarov.html

Макар че говори за легла Здравната карта всъщността представлява ограничение на броя болни, които вие може да лекувате и Здравната каса ще плати. Това обясни д-р Стойчо Кацаров.

Докога тапи и затворен център за един мач

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6833469

Докога тапи и затворен център за един мач Софиянци си знаят, че когато има голям мач на стадион “Васил Левски”, тапите и задръстванията са им в кърпа вързани. За последните 40 дни например - на 18 март, на 18 и 25 април за дербито “Левски” - ЦСКА, това се случи три пъти: ограничения и забрани се налагат за движението по възлови за трафика улици и булеварди,

Рекорд! 279 лева за килограм череши

http://budnavarna.bg/33392-rekord-279-leva-za-kilogram-chereshi/

Читател на „Будна Варна“ ни сигнализира, че килограма на черешите е стигнал впечатляващите 279 лева.

С тази цена, той миналогодишният рекорд от 160 лева за килограм.

Не е нормално цената да е толкова висока, едва ли ще се намери кой да си купи и 100 грама, допълни още нашият читател.

Материалът Рекорд! 279 лева за килограм череши е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Метеоролозите работят нощем без пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833856

Метеоролозите работят нощем без пари

Метеоролозите от НИМХ работят нощно време, без да има осигурени средства за заплащането им. Това обяви директорът на института проф. Христомир Брънзов пред Нова телевизия. Повод стана протеста на служителите на НИМХ срещу разпределението на бюджетната субсидия на БАН. 11,9% е увеличението на средствата за института от отпуснатите 15 млн.

Air France стачкува на четири дати в началото на месец май

https://www.actualno.com/europe/air-france-stachkuva-na-chetiri-dati-v-nachaloto-na-mesec-maj-news_671649.html

Три профсъюза на пилотите в Air France определиха, че през следващия месец (май) ще стачкуват на 3, 4, 7 и 8, което ще е поредната им крачка в сблъсъка по спора за заплащането им. "Трябва да продължим да оказваме натиск заради нашите искания за заплатите", казаха от профсъюзите в изявление, подчертавайки, че техните цели са "подписване на споразумение, което е приемливо за всяка от страните". Оповестяването на нови стачки, след 11 предишни дни на стачки, към които призоваха

14-годишен гимнастик от Варна спечели пет медала от турнир в Берлин

http://budnavarna.bg/33389-14-godishen-gimnastik-ot-varna-specheli-pet-medala-ot-turnir-v-berlin/

14-годишният гимнастик от ГСК „Интерком груп – Черноморски юнак“ Божидар Златанов се завърна с 5 медала от международен турнир за юноши и младежи в Берлин. Негов личен треньор е Сергей Стоянов. Божидар завоюва първо място в многобоя, златен медал на висилка, сребърни на земя и успоредка и бронзов на халки. Радослав Рачев бе другият представител на ГСК „Интерком груп – Черноморски юнак“ в турнира.

 

В силната конкуренция при юношите до 18 години и при едва второто си участие в международно състезание, той зае 48-мо място.
Съставът на България се нареди на 13-и  в отборното класиране, сред тимове от 30 държави. В турнира се включиха над 120 гимнастици в три възрастови групи.
 

„Това е най-силният турнир за юноши и младежи, който се провежда в Германия ежегодно. Изключително съм доволен от представянето на нашите двама гимнастици. Не съм мечтал дори, че на такъв силен турнир, на който България за първи път е поканена да участва, ще постигнем подобен резултат. Пролича силната форма, в която се намират Божидар и Радослав, която до голяма степен се дължи на качествената подготовка, която проведе техният личен треньор Сергей Стоянов, а не на последно място и на добрата база, в която работят“ – подчерта Тодор Тодоров, председател и главен треньор на ГСК „Интерком груп – Черноморски юнак“.

 

С петте медала, които спечели, Божидар Златанов показа, че може всички уреди да ги изиграе на най-високо ниво и да разкрие максималните си възможности“, отбеляза Тодор Тодоров.
 

Божидар спечели не толкова с трудна гимнастика, колкото с перфектно изпълнение, на което аз залагам в работата си, коментира неговият личен треньор Сергей Стоянов. „Надявам се в следващото състезание да покажем още по-високо ниво. Аз съм максималист“, допълни той. „Приятно съм изненадан и от представянето на Радослав. Нямам забележки към него, но конкуренцията във възрастовата му група е убийствена. Руснаци, италианци, швейцарци, всички най-добри гимнастици от Европа се включиха в турнира“, каза още Сергей Стоянов.
Божидар Златанов ще се бори и за място в националния отбор за европейското първенство за юноши до 18 години, което ще се проведе в шотландския град Глазгоу в началото на август. „Българските представители ще са 5, но според мен до последно няма да са ясни имената им, тъй като конкуренцията е голяма“ – заяви Сергей Стоянов. „Ако продължат да работят както до сега, смятам, че участието на Божидар е сигурно“, допълни Тодор Тодоров. „Мисля, че на Европейското първенство мога да покажа много по-добри съчетания, от тези, които изиграх в Берлин“, закани се Божидар.

 

снимки: Пламен Гутинов

източник: Черно море

Материалът 14-годишен гимнастик от Варна спечели пет медала от турнир в Берлин е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Делян Добрев: Вероятно е да подкрепим предложението КЕВР да се меси в сделките за ЕРП-тата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833852

Делян Добрев: Вероятно е да подкрепим предложението КЕВР да се меси в сделките за ЕРП-тата Твърде вероятно е парламентарната група на ГЕРБ да реши днес да подкрепи предложението на Обединените патриоти, според което КЕВР може да контролира сделките за електроразпределителните дружества. Това каза по Би Ти Ви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той призна, че предложението не е прецизно, но ГЕРБ щели да го подкрепят, за да няма спекулации.

Предстоящи събития на 26 април 2018

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1573414.html

/КРОСС/ ***София. В 09.00 часа президентът Румен Радев ще проведе среща с Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия за еврото и социалния диалог. В 11.30 часа Румен Радев ще разговаря с Ули Маурер, вицепрезидент на Конфедерация Швейцария и ръководител на Федералния департамент на финансите. В 12.20 часа държавният глава ще се срещне с министъра на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич. ***София. От 11.30 часа в София Ивент Център „Парадайз център" (ул. „Черни връх" 100) на ет. 3. ще се проведе дискусия „България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете", инициираната от президента на ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев и Ева Майдел, член на ЕП и председател на Европейското международно движение. В нея ще вземат участие министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, политици от различни политически сили, икономисти, политолози и др. ***София. От 14.30 часа във фоайето на Министерство на вътрешните работи министър Валентин Радев ще даде редовен месечен брифинг. ***София. В Министерски съвет заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов ще проведе среща с украинския министър на образованието и науката Юлия Гриневич. Изявления са предвидени в 17.15 часа. ***София. От 18.30 часа в централата на „Сосиете Женерал Експресбанк" (бул

Френски милиардер е обвинен в корупция на чуждестранно длъжностно лице и измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833850

Френски милиардер е обвинен в корупция на чуждестранно длъжностно лице и измама На френския милиардер и бизнесмен Венсан Болоре са повдигнати обвинения в корупция на чуждестранно длъжностно лице и измама, съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес. Болоре е заподозрян, че е получил концесии за пристанища в Того и Гвинея в замяна на политически консултантски услуги за местните власти на изкуствено занижени цени,

Варна изпреварва графика на косенето с месец и половина в сравнение с 2017 г

http://budnavarna.bg/33386-varna-izprevarva-grafika-na-koseneto-s-mesets-i-polovina-v-sravnenie-s-2017-g/

снимка: Будна Варна

В район „Одесос“ се коси усилено още от началото на месеца. Районният кмет Георги Недев е доволен от темповете на работа, защото напълно са окосени всички зелени площи около общината, централните булеварди, градските градини. „На места вече имаме и второ косене. Остават междублоковите пространства. Влизаме в района на ул. „Батак“ и „Погребите“, в сравнение с миналата година сме много напред“, каза Георги Недев.

 

Район „Вл. Варненчик“ е обработен в по-голямата си част, окосени са всички места с обществено значение, парка, детските градини, училищата. Районният кмет Николай Костадинов добави, че „Кайсиева градина“ е напълно окосена. До края на май се предвижда навсякъде да има 1 коситба, а през сезона на ключови места да се направи дори трета.

 

„Договорите бяха подписани своевременно, тази година сме с месец и половина напред в сравнение с миналата. Фирмата изпълнител е същата, познава района и се справя отлично. Доволен съм и от зацветяването, което стана факт благодарение на кмета Иван Портних. Вече имаме палми, цветарници“, каза Николай Костадинов.

 

В район „Младост“ започнахме преди края на март, коментира на свой ред кметът Христо Христов. „Дадох зор да стартираме, защото имахме готовност, а миналата година започнахме в края на май. Уцелихме хубаво и сухо време, което ни позволява да работим с бързи темпове“, каза Христо Христов.

 

Окосени са „Възраждане 2“, „Трошево“, парковете, булевардите. Второ косене се прави на бул. „Владислав“. Екипите ще преминат от „Възраждане 2“ във „Възраждане 1 и 3“, както и във всички части на „Младост“.

 

От страницата във фейсбук на кмета на район „Аспарухово“ Калина Белмезова научихме, че в квартала на 4 април от парка е започнала първата за годината обработка против кърлежи на терените с обществено значение. Те ще се извършват в късните вечерни или ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба. Третираните площи се обозначават с предупредителни табели, пише в поста в социалната мрежа.

 

От район „Приморски“ Калин Илиев, директор на дирекция „Устройство на територията“, коментира, че до средата на май ще приключи първата коситба за целия район.

 

„Големите булеварди ги косим на всеки 2 седмици. Влизаме в курортните комплекси, където трябва да създадем условия за туристите. Важен е и кв. „Виница“, който скоро има празник и ще грейне“, каза Калин Илиев.

 

Социалнозначимите места в района отдавна са обработени. Калин Илиев не скри, че в сравнение с 2017 г. косенето и в „Приморски“ е с месеци напред.

източник: Черно море

Материалът Варна изпреварва графика на косенето с месец и половина в сравнение с 2017 г е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Марк Рюте оцеля при вот на недоверие

https://dnes.dir.bg/svyat/mark-ryute-otselya-pri-vot-na-nedoverie

Опозицията го обвинява, че е укрил информация за данък върху корпоративни печалби

Световното по футбол ще увеличи с 1% брутния вътрешен продукт на Русия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3169203_svetovnoto_po_futbol_shte_uvelichi_s_1_brutniia/?ref=rss


Световното първенство по футбол в Русия ще увеличи брутния вътрешен продукт на страната с 1%, а през следващите пет години ще носи около 2 милиарда евро (120-180 милиарда рубли) годишно. Оценката е на експерти от "Макинзи", макар руските икономисти да изразяват съмнения.<br /><br />Проучването на компанията сочи, че притокът на туристи в страната по време на световното първенство и след него може да донесе между 1 и 1.4 милиарда евро. Оценката се прави на предварителна...

Ваня Кастрева: Няма лоши и добри училища в София - те са първи на всички матури

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6833513

Ваня Кастрева: Няма лоши и добри училища в София - те са първи на всички матуриУседналостта за прием в 1-и клас е принцип на равнопоставеност - Г-жо Кастрева, как ще коментирате всеобщото мнение, че истинският проблем на софийското образование е, че се обособяват определен брой елитни училища, за които има наплив, и останалите, които са пълен провал? - Ще опровергая това с резултатите,

Експерти: В България работна ръка има, просто не се използва

https://www.actualno.com/business/eksperti-v-bylgarija-rabotna-ryka-ima-prosto-ne-se-izpolzva-news_671630.html

В България работници има, но в момента не използваме поне 3 големи групи работници и се правим, че ги няма. Това обясни експертът Иван Нейков от Балкански институт по труда и социалната политика. България винаги е имала нормален пазар на труда за внос на работници, винаги са могли да го правят. Сега до голяма степен има облекчаване на режима на внос на работници, допълни Нейков. Миналата година има 3000 - 4000 души, които са дошли да работят в България, коментира той. Българският пазар на тру

Жена потроши патрулки и рани полицаи в Димитровград

https://petel.bg/ZHena-potroshi-patrulki-i-rani-politsai-v-Dimitrovgrad__261772

Снимка Булфото 28-годишна димитровградчанка е ударила два полицейски автомобила и униформени полицаи и е отказала проба с дрегер, пише ...

Лекари от УМБАЛ Бургас спасиха живота на 4-месечно бебе с уникална и сложна операция

https://petel.bg/Lekari-ot-UMBAL-Burgas-spasiha-zhivota-na-4-mesechno-bebe-s-unikalna-i-slozhna-operatsiya__261773

Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в УМБАЛ Бургас.  С нея е спасен животът на 4-месечната Елена. Бебето все още е в бо...

Засилен интерес към масовия градски крос по време на Маратон Варна

https://petel.bg/-Zasilen-interes-kam-masoviya-gradski-kros-po-vreme-na-Maraton-Varna__261774

Засилен интерес към масовия градски крос на 2 км отбелязват организаторите на Маратон Варна, насрочен за 13 май 2018 г. В традиционното бяган...

Всеки трети на планетата под заплаха от земетресение

https://petel.bg/Vseki-treti-na-planetata-pod-zaplaha-ot-zemetresenie__261775

Снимка Булфото Всеки трети жител на планетата живее в зона, застрашена от земетресение. Общо 1 милиард души на Земята попадат под запла...

Кметицата Иванчева лъсна по бяла тениска пред Темида и обясни защо пише бележки на журналистите (Видео)

https://petel.bg/Kmetitsata-Ivancheva-lasna-po-byala-teniska-pred-Temida-i-obyasni-zashho-pishe-belezhki-na-zhurnalistite--Video--__261776

Кадри Нова тв „С Ваклин съм се срещала два пъти. Един път в общината, когато дойде и каза, че ще направи детска площадка. Преди това е било...

Това са евpoпeйcĸитe дъpжaви, в ĸoитo cтapтoвитe зaплaти тpъгвaт oт 4000 eвpo

https://petel.bg/Tova-sa-evpopeyc--ite-dapzhavi--v---oito-ctaptovite-zaplati-tpagvat-ot-4000-evpo__261777

Зa вcичĸи млaди xopa нaмиpaнeтo нa paбoтa cлeд зaвъpшвaнe нa yнивepcитeт e вaжнa зaдaчa. Toвa e вpeмeтo, ĸoгaтo ги oчaĸвaт дeceтĸи изпpaтeни дoĸyмeнти зa ĸaндидaтcтвaнe и o...

Президентът на Южна Корея ще посрещне лидера на Северна Корея при демаркационната линия в петък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833848

Президентът на Южна Корея
ще посрещне лидера на Северна Корея
при демаркационната линия в петъкПрезидентът на Южна Корея Мун Дже-ин ще посрещне лидера на Северна Корея Ким Чен-ун на военната демаркационна линия между двете страни в петък в 00.30 ч. по Гринуич, съобщи началникът на канцеларията на южнокорейския президент Им Джон-сеок цитиран от Ройтерс и Франс прес. Южнокорейска почетна рота ще участва в церемония по посрещането на Ким,

Автоизложение Tourist Auto Show се открива днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373180

Автомобилно изложение Tourist Auto Show се открива днес във Варна, научи Moreto.net. Шоуто ще се проведе на паркинга на Метро от 26 до 29 април, научи Moreto.net. Tourist Auto Show акцентиран върху туристическия бранш със специфични автопаркове, както и широкият кръг лични, корпоративни, общински и други потребители на автомобили с разнообразно предназначение.

ДНК експертиза разкри мистерията на скелета, открит в хотел Смолян

https://offnews.bg//112/dnk-ekspertiza-razkri-misteriata-na-skeleta-otkrit-v-hotel-smolian-679439.html

ДНК-експертиза разкри загадката за скелета, открит миналото лято в хотел „Смолян”. Костите са на млада жена от село Борово, изчезнала преди почти три десетилетия. Разследването е установило, че се касае за насилствена смърт, съобщи бТВ.

Майката на Росица – Шинка Димова, чака вече близо три десетилетия родната ѝ дъщеря да се завърне в къщи.

Росица, която се премества да живее и учи в Смолян, изчезва безследно през 1991 г., когато е на 31 години. Чакали я да се прибере в родното си село на 7 ноември, но така и не дошла.

Минават 26 години, докато на 30 август миналото лято при ремонт работници се натъкват на зловещата находка – човешки скелет.

„Категорично можем да заявим, че самоличността на жертвата е установена. Тъй като имаме назначена криминалистична ДНК-експертиза, която дава категорично заключение, че се касае за дете на лицето, от което сме взели ДНК-проба. Тоест ние можем да потвърдим, че се касае за лицето Росица Лазарова Димова”, заяви говорителят на Окръжната прокуратура в Смолян Недко Симов.

Установено е, че смъртта е причинена насилствено.

„На пострадалата са били причинени травматични увреждания, които според нас са причинени приживе. Трупът е открит при извършване на ремонтни дейности в хотел „Смолян”, във вентилационна шахта, която се намира на едно от долните нива на хотела, достъп до което помещение имат само ограничен кръг лица от обслужващия персонал. И мястото където е намерен, начинът, по който е бил прикрит трупът, ни насочва точно на този извод, че се касае за умишлено причинена смърт”, допълни той.

Дълги години майката чакала дъщеря ѝ да се появи на вратата, а сега чака да погребе останките ѝ. Ще ги положи в гроба на баща ѝ.

В Борово случаят също потресе хората. Разследването все още не е приключило. От прокуратурата работят по всички версии за установяване на извършителя.

Младежите се интересуват от долекарската помощ

https://www.actualno.com/healthy/mladejite-se-interesuvat-ot-dolekarskata-pomosht-news_671637.html

Интересът от страна на младежите към първата долекарска помощ е голям. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Емилия Кацарска, председател на БЧК – Кюстендил. "Тази година има голямо желание от страна на децата от училищата в Кюстендил и Дупница, които да участват в областното състезание по първа долекарска помощ. Надявам се, че тези деца ще продължат да се занимават с първата помощ, защото това е много важно за един човек – в първите

Видео: Как ще изглежда мостът, който свързва Хърватия и заобикаля Босна

https://www.dnevnik.bg/video/2018/04/25/3168590_video_kak_shte_izglejda_mostut_koito_svurzva_hurvatiia/?ref=rss


Държавната компания Hrvatske Ceste и китайският консорциум China Road and Bridge Corporaton (CRBC) подписаха вчера договор за изграждането на Пелешацкия мост - съоръжение, което ще свърже северната и най-южната част на страната.<br /><br />Мостът на стойност 280.7 млн. евро е и най-скъпият инфраструктурен проект в страната в последните години. Търгът за изграждането му беше спечелен от CRBC още през януари, но тогава започната процедури на обжалване от конкуренти.<br /><br...

Тръмп може да посети Великобритания през юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833846

Тръмп може да посети Великобритания през юлиПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп може да отиде във Великобритания на работно посещение през юли. Това съобщи телевизионният канал "Скай нюз". В информацията се допълва, че подробности около визитата се очаква да бъдат обявени в следващите няколко дни, предаде Ройтерс. Работното посещение стои по-ниско в йерархията в сравнение с изцяло държавно

Неофициално отвориха едното платно на бул. „Приморски“

http://budnavarna.bg/33384-neofitsialno-otvoriha-ednoto-platno-na-bul-primorski/

снимка: Будна Варна

Макар и неофициално, едното платно на булевард „Приморски“ във Варна вече е отворено за движение. Автомобилите още от вчера се движат в платното посока от автоподлеза към Икономически университет.

Ограничителни знаци и прегради липсват.

Това се случи почти месец след срока обещан от шефа на общинската дирекция за инженерна инфраструктура Петър Гърбузов. На 20 март, той съобщи, че до края на месец март се очаква да приключи работата по едното платно на бул. „Приморски“ и то да бъде пуснато за двупосочно движение

Припомняме, кметът Портних пък обещаха булевардът да бъде отворен в средата на април, но това така и не се случи.

По-късно бе съобщен срок до края на месец април. Остават няколко дни, а само времето ще покаже дали за 1 май ремонтът ще приключи и отсечката ще бъде отворена за движение в двете посоки.

източник: Морето.нет

Материалът Неофициално отвориха едното платно на бул. „Приморски“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Заловиха украинец, обрал апартамент

http://budnavarna.bg/33382-zaloviha-ukrainets-obral-apartament/

снимка: Будна Варна

Образувано е досъдебно производство за кражба, извършена от частен дом, намиращ се в ж.к. «Чайка», научи BudnaVarna.bg.

Неизвестно лице е проникнало в апартамента и е извършило кражбата на преносим компютър, мобилен телефон, часовник и сумата от 500 лв. След проведени оперативно – издирвателни дейности и процесуално – следствени действия е установено, че извършител на деянието е на 36 г., украински гражданин, известен на МВР и осъждан.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Заловиха украинец, обрал апартамент е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тръмп и Макрон - "цуни-гуни връзка"

https://dnes.dir.bg/svyat/tramp-i-makron-tsuni-guni-vrazka

Американските хумористи осмяха отношенията между двамата президенти

Холандският премиер оцеля след вот на недоверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833844

Холандският премиер оцеля след вот на недоверие Холандският премиер Марк Рюте оцеля след вот на недоверие тази нощ, внесен от депутати, които смятат, че той е укрил информация за начина, по който правителството е взело непопулярно решение да отмени данък върху корпоративни печалби, предаде Ройтерс. Почти всички опозиционни депутати смятат, че Рюте ги е заблудил, когато им каза през ноември,

Макрон не вярва, че Тръмп ще си промени мнението за ядрената сделка с Иран

https://www.actualno.com/asia/makron-ne-vjarva-che-trymp-shte-si-promeni-mnenieto-za-jadrenata-sdelka-s-iran-news_671647.html

Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че САЩ не желаят да останат страна в ядрената сделка с Иран, предаде БГНЕС. Независимо какво решение ще вземе американският президент Доналд Тръмп, Париж е на мнение, че трябва да се работи по ново, по-широко споразумение за ядрената програма на Иран. На пресконференция във Вашингтон Макрон каза: "Каквото и да е решението на САЩ, ние ще работим върху ново споразумение, по-широко". При това френският президент допълни, че той няма "инф

Осъдиха турски журналисти на затвор за тероризъм

https://frognews.bg/novini/osadiha-turski-jurnalisti-zatvor-terorizam.html

Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8 години затвор 14 журналисти на опозиционния вестник ”Джумхюриет” по обвинение в подкрепа за терористични организации, предаде Франс прес. Други трима обвиняеми представители на вестника по същото дело бяха оневинени.

Отпускат пари за лечение в барокамера на 90 варненци

http://budnavarna.bg/33380-otpuskat-pari-za-lechenie-v-barokamera-na-90-varnentsi/

снимка: Будна Варна

Хипербарна оксигенация в барокамера за лечение и рехабилитация на 90 нуждаещи ще бъде осигурена със средства от общинската хазна. От помощта ще могат да се възползват болни от множествена склероза, с мозъчен инсулт, деца с церебрална парализа, полиневропатии, състояния след мозъчно-съдови инциденти, деца с аутизъм от община Варна, научи BudnaVarna.bg.

В обявената обществена поръчка, с която се търси изпълнител на дейността, е уточнено е, че ще трябва да се осигури провеждане на лечение с минимум 20 процедури на човек.

Пациентите следва да имат адресна регистрация в Община Варна. Лицата и децата ще се определят със становища от специализирани клиники и отделения към МБАЛ „Св. Анна“ и УМБАЛ „Св. Марина“.

Планираната стойност на поръчката е 66 хил. лева без ДДС. Срокът на изпълнение на договора е до края на 2018 година.

Материалът Отпускат пари за лечение в барокамера на 90 варненци е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Родени на 26 април

http://www.cross.bg/chlen-georgi-prof-1573412.html

/КРОСС/ Проф. Борис Велчев, член на Конституционния съд, бивш главен прокурор Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас Георги Денков, композитор Доц. Георги Лозанов, медиен експерт и университетски преподавател Кирил Божков, музикант Наско Сираков, член на Изпълкома на БФС, национал от САЩ'94 Силвия Кацарова, певица Проф. Чавдар Попов, изкуствовед  

"Тайният дневник на Хитлер" излиза на български език

https://www.actualno.com/books/tajnijat-dnevnik-na-hitler-izliza-na-bylgarski-ezik-news_671636.html

„Тайният дневник на Хитлер” е фикционално произведение, което се основава на точни исторически и биографични факти: започва от деня на арестуването на Хитлер след неуспешния Бирен пуч в Мюнхен през ноември 1923 г. и приключва през декември следващата година, когато той е освободен след амнистия. Както самият автор определя творбата си, това е измислен, „повествователен документ“. Историческата фактология, свързана с метежа срещу Ваймарската република и с

Преглед на печата - 26 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373179

Разузнаване. "Сега": Разузнаването: България е фокус за специалните служби на балканските страни и глобалните сили "България традиционно се явява фокус на траен интерес от страна специалните служби на балкански страни, както е и обект на внимание на глобалните сили и на някои близкоизточни държави.

166 случая на физическа агресия са регистрирани в училищата във Варненско през първия учебен срок

http://budnavarna.bg/33377-166-sluchaya-na-fizicheska-agresiya-sa-registrirani-v-uchilishtata-vav-varnensko-prez-parviya-ucheben-srok/

166 случая на физическа агресия са регистрирани в училищата във Варна и областта през първия учебен срок на учебната 2017/2018 година.

Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образованието (РУО) във Варна.

За същия период на миналата година регистрираните случаи са 158. Съпоставителният анализ на данните отчита сериозно намаляване на вербалната агресия в училище, като за първия срок на миналата учебна година са регистрирани 425 случая, а в края на първия учебен срок тази година са отчетени 207 случая на вербална агресия.

По думите на Венцеслава Генова намаляват регистрираните случаи на суицидни опити, тормоз, кибертормоз и кражби. Увеличени са случаите на автоагресия и вандализъм.

Венцеслава Генова отбеляза, че за първия срок на учебната 2017/2018 година са регистрирани два случая на насилие от учители над родители и ученици, докато за същия период на миналата учебна година е бил регистриран само един случай. От 18 на 14 са намалели регистрираните случаи на насилие на ученици и родители над учители.

Материалът 166 случая на физическа агресия са регистрирани в училищата във Варненско през първия учебен срок е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Осъдиха журналисти от в. "Джумхюриет" за сътрудничество с терористични организации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833842

Осъдиха журналисти от в. "Джумхюриет" за сътрудничество с терористични организации Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8 години затвор 14 сътрудници на опозиционния вестник "Джумхюриет" по обвинение в подкрепа за терористични организации, предаде Франс прес. Други трима обвиняеми представители на вестника по същото дело бяха оневинени. Собственикът на вестника Акин Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни,

Йордан Цонев: „Кои са тия „Репортери без граници“? Само клепят България

http://www.transmedia.bg/2018/04/26/%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%86%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%b1/

„Кои са тия “Репортери без граници“? Ен Джи О. Тяхната оценка меродавна ли е? Не е меродавна.”, така депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира пред Нова ТВ доклада за медийна свобода, който постави България на последно място в ЕС и в групата на още само четири държави в Европа – Русия, Турция и Беларус.  В доклада се казва, че „най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата“ е депутатът от ДПС Делян Пеевски, чиято медийна група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от разпространението на печатни издания.

„Мой съвет към „Репортери без граници“ е да клепат България с граници“, отправи предупреждение към неправителствената организация Цонев. Той припомни, че двамата с Пеевски са внесли законопроект, чрез който да се освети собствеността в медиите и да стане ясно дали наистина има монопол в тяхното разпространение.

„Този законопроект отлежава ли два месеца в НС? Беше ли оплют този законопроект от медиите, към които гравитира „Репортери без граници“? Вие в Нова тв имате ли свобода на словото? Аз като политик казвам, че има свобода на медиите, защото никой не ме е цензурирал, ходя във всички медии. Журналистите да кажат дали някой ги притиска, дали издатели ги притискат“, заяви Цонев.

Цонев изтъкна, че двамата с Пеевски са внесли законопроект, чиято цел била именно осветляването на медиите, но текстът вече два месеца отлежава в парламента и е бил „оплют от медиите, към които гравитира „Репортери без граници“. Депутатът от ДПС откри и пропуск в доклада, в който нямало нито дума „за създателите на корпоративните медии – Иво Прокопиев и Сашо Дончев“.

„Обяснявам: ние сме чисти и сме окей и той (Пеевски – бел. ред.) е окей и затова внесохме този законопроект да го придвижат“, каза Цонев и вметна, че в медиите вчера прочел за сделката между Пеевски и компанията „Ню имидж“ за 50% от вестникарския му бизнес.

Задържаха преподавател с британско и иранско гражданство в Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833840

Задържаха преподавател с британско и иранско гражданство в Иран Преподавател с двойно британско и иранско гражданство е бил задържан в Иран в средата на април от Гвардейците на революцията, съобщи днес нюйоркският Център за човешките права в Иран, цитиран от Ройтерс. Абас Едалат, който преподава компютърни науки и математика в лондонския Имперски колеж, е пристигнал в Иран от дома си в Лондон на неуточнена

ДА ”Разузнаване” с доклад за асиметричните заплахи и хибридното въздействие

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/razuznavane-doklad-asimetrichnite-zaplahi-hibridnoto-vazdeistvie.html

Специалните служби на ”балканските страни”, ”глобалните сили” и ”някои близкоизточни държави” имат траен интерес да придобиват ”информацията за политиката и икономиката на България”. Това е една от формулировките в публичния вариант на доклад за дейността на Държавна агенция ”Разузнаване” за 2017 г., който се появи в сайта на службата.

ДА ”Разузнаване” с доклад за асиметричните заплахи и хибридното въздействие

https://frognews.bg/novini/razuznavane-doklad-asimetrichnite-zaplahi-hibridnoto-vazdeistvie.html

Специалните служби на ”балканските страни”, ”глобалните сили” и ”някои близкоизточни държави” имат траен интерес да придобиват ”информацията за политиката и икономиката на България”. Това е една от формулировките в публичния вариант на доклад за дейността на Държавна агенция ”Разузнаване” за 2017 г., който се появи в сайта на службата.

Жена потроши патрулки и рани полицаи в Димитровград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/zhena-potroshi-patrulki-i-rani-policai-v-dimitrovgrad-2093293

28-годишна димитровградчанка е ударила два полицейски автомобила и униформени полицаи и е отказала проба с дрегер.
 

Арестуван е американец, заподозрян в убийства и изнасилвания през 70-те и 80-те (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833835

Арестуван е американец, заподозрян в убийства и изнасилвания през 70-те и 80-те  (Снимки) Властите на Калифорния съобщиха, че са арестували мъж, заподозрян, че е "Убиецът от Голдън Стейт" - извършител на серийни убийства и изнасилвания, които потресоха цялата страна през 70-те и 80-те години, предаде Франс прес. Задържаният е 72-годишният Джоузеф Джеймс ДеАнджело, който е работил за правоохранителните органи през 70-те години.

Жена почина, нямала пари за клапа. Отговорът на НЗОК

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhena-pochina-niamala-pari-za-klapa.-otgovoryt-na-nzok-6081686

„Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа. Когато дойде, беше в крайно тежко състояние”, заяви проф. д-р Юлия Джоргова

Жена почина в болница, не можела да доплати за клапа

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhena-pochina-v-bolnica-ne-mozhela-da-doplati-za-klapa-6081686

„Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа. Когато дойде, беше в крайно тежко състояние”, заяви проф. д-р Юлия Джоргова

Жена почина в болница, не можела да плати лечение

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhena-pochina-v-bolnica-ne-mozhela-da-plati-lechenie-6081686

Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа, цената на изделието обаче била между 15 000 и 20 000 лева

Протестите в защита на Пирин вече са и срещу строежите по морето

https://www.actualno.com/society/protestite-v-zashtita-na-pirin-veche-sa-i-sreshtu-stroejite-po-moreto-news_671568.html

Протестите в защита на Национален парк "Пирин" продължават и тази седмица, като вече включват и все по-назряващите опасности с Черноморието, съобщават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. В София протестиращите се събират от 18:30 ч. на паметника на Алеко до метростанция НДК. Шествието ще стигне до Министерски съвет. Протести се очакват още в Благоевград, Пловдив, Сливен и Лондон. Еколозите предупрежда

"Арсенал" започва мисия за спасяване на последния сезон на Венгер

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3169415_arsenal_zapochva_misiia_za_spasiavane_na_posledniia/?ref=rss


Ще може ли Арсен Венгер да се сбогува с "Арсенал" по начина, по който заслужава? Това е един от големите въпроси, които донесе новината за оттеглянето на може би най-значимата фигура в историята на английския футболен клуб.<br /><br />В един разочароващ сезон, в който отново ще останат извън първата четворка във Висшата лига, "артилеристите" все пак могат да спечелят първи европейски трофей под ръководството на французина и да се класират за Шампионската...

Ще накаже ли Брюксел България със съкращаване на еврофондове

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/04/26/3168920_shte_nakazva_li_brjuksel_bulgariia_sus_sukrashtavane/?ref=rss


Идеята не е нова, но сега придобива реални очертания: страните - членки на ЕС, които не спазват правилата, да бъдат наказани със съкращаване на субсидиите. България също може да попадне в списъка на санкционираните страни, пише "Дойче веле".<br /><br />Онези държави - членки на ЕС, които не спазват правилата, да бъдат наказани със съкращаване на евросубсидиите: тази идея се върти в медиите и в политическите кръгове вече близо две години. Става дума най-вече за държави,...

Полша: Бившите комунистически държави от ЕС все още се нуждаят от еврофондовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833833

Полша: Бившите комунистически държави от ЕС все още се нуждаят от еврофондовете Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че бившите комунистически страни, които са членки на ЕС, все още се нуждаят от високи нива на финансиране от еврофондовете, за да могат да догонят жизнените стандарти на западните си партньори, предаде Асошиейтед прес. На съвместна пресконференция с гостуващия във Варшава словашки премиер Петер Пелегрини

"Екзакта": 74% от българите са за ЕС, 58% за НАТО

http://clubz.bg/67142-ekzakta_74_ot_bylgarite_sa_za_es_58_za_nato

Сигурни участници в следващ парламент са ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединени патриоти". Това са данните от изследването на "Екзакта" за април. Ако днес се провеждат парламентарни избори:

 24.5% биха гласували за ГЕРБ;

20.5% - за БСП;

ДПС е с електорален дял от 6.1%:

ОП – с 5.5%.

С 1.1% "Воля" не влиза в следващ парламент.

Въпросителните вдясно са повече от предлаганите решения. Има две ядра – около Реформаторския блок и около "Демократична България". Нито едното от тях засега не си гарантира присъствие в следващ парламент. Извън тях остават 5% българи, които биха гласували за нови десни партии. Те са ресурс, който тепърва ще търси политическо представителство, отчитат от "Екзакта".

В момента няма политическа партия у нас, чието влияние еднозначно да нараства. Ретроспективните данни на „Екзакта” сочат, че след президентския вот през 2016 г. влиянието на БСП нарастваше. Този процес е прекъснат понастоящем.

Към момента общественото мнение е разделено на два съизмерими дяла, когато става дума за това дали расте или намалява влиянието на ГЕРБ и БСП. 27% твърдят, че влиянието на ГЕРБ расте през последните месеци, а според 29% то намалява. БСП разширява влиянието си според 26%, а според 28% го свива. Повечето партии, които не са представени в парламента, са оценявани от хората като губещи политическо влияние.

За последната година с 3% нарастват желаещите да гласуват за нова партия и сега те са 33% от пълнолетните българи. Сред тях по-често се срещат хора на възраст между 18 и 40 години, жители на малките градове и на селата.

Предсрочни парламентарни избори не са нужни на страната ни според 56% от българите. 27% искат предсрочен вот. 53% от избирателите на БСП се обявяват за предсрочни избори. Близо половината от хората, които искат предсрочни избори, посочват, че биха гласували за нова партия.

В настоящото изследване за пореден път регистрираме висока подкрепа (сред 74% от българите) за членството на страната ни в ЕС. Противниците са 16%. Ретроспективният анализ по данни на „Екзакта” от последните години показва, че подкрепата за еврочленството ни е трайна и висока - между 74% и 79%. Неодобрението е между 13 и 16%. В момента най-високо неодобрение за членството ни в ЕС регистрираме сред избирателите на БСП – 28%.

Одобрението за членството ни в НАТО се вмества между 55-60% през последните години, а неодобрението е между 22 и 28%. През април 2018 г. 58% от българите одобряват членството ни в НАТО, а неодобрение декларират една четвърт. 40% от избирателите на БСП не одобряват членството ни в НАТО.

Като цяло хората, които очакват ползи за страната ни от българското председателство на Съвета на ЕС са повече от онези, които не очакват ползи (40 към 34%). Оценките обаче са силно политизирани. Сред привържениците на управляващите надделява тезата, че България ще извлече ползи от председателството, докато повечето симпатизанти на опозицията не очакват ползи.

Катастрофа между автобус и кола блокира ул. „Подвис“

http://budnavarna.bg/33374-katastrofa-mezhdu-avtobus-i-kola-blokira-ul-podvis/

Автобус „Соларис“ и лек автомобил „Ситроен“ са се блъснали тази сутрин до Първа езикова гимназия на ул.“Подвис“ във Варна, научи BudnaVarna.bg.

Сигнал за инцидента е подаден в 7.20 часа. Няма пострадали при произшествието, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до катастрофата.

снимка: Фейсбук

Материалът Катастрофа между автобус и кола блокира ул. „Подвис“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Нобеловата награда за литература може да се забави с една година заради скандалите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833830

Нобеловата награда за литература може да се забави с една година заради скандалите Присъждането на Нобеловата награда за литература може да се забави с една година заради възникналите скандали в средите на Шведската академия, която посочва лауреатите, съобщи Шведското радио, цитирано от ТАСС. По данни на шведски радиожурналисти членовете на академията са предложили избирането на лауреата за 2018 година да бъде отложено.

Най-важното от Варна във вчерашния 25 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373175

Държавата ще купува 620 дка в "Приморски" Кабинетът възложи на министъра на отбраната да сключи договор за покупка в полза на държавата на недвижим имот в район „Приморски“ във Варна. РЗИ-Варна съветва как да ограничим приема на нитрати Съвети как да ограничим до минимум приема на нитрати с питейната вода и хранителните продукти дава Регионалната здравна инспекция, научи Moreto.

Най-ревностният читател на книги в България - младите хора

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/nai-revnostniiat-chitatel-na-knigi-v-bylgariia-mladite-hora-260022/

Ако човек иска да бъде успешен в бизнеса с книгите, трябва да се насочи към подрастващите между 10 и 24 години, твърди Веселин Тодоров

Каква странна илюзия е да мислим...

http://www.cross.bg/kakva-mislim-ilyuziya-1573411.html

/КРОСС/ Каква странна илюзия е да мислим, че красивото е добро. Лев Толстой  

Световната банка отново ще ни помага за тол системата

https://www.actualno.com/society/svetovnata-banka-otnovo-shte-ni-pomaga-za-tol-sistemata-news_671627.html

Агенция "Пътна инфраструктура" отново ще наеме за консултант по внедряване на тол системата Международна банка за възстановяване и развитие (МБВР), част от структурата на Световната банка. Това реши правителството на заседанието си вчера. Разходите ще бъдат поети от бюджета. Споразумението ще бъде подписано от председателя на Управителния съвет на АПИ. През 2015 г. за почти същата консултантска услуга АПИ отново нае МБВР. Въпреки че все още не се знае колко точно километра ще е обхват

Мишел Барние идва на работно посещение в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833828

Мишел Барние идва на работно посещение 
в СофияГлавният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние ще бъде на работно посещение в България на 26 април, съобщиха от отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България. Барние ще проведе срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и с представители на две

"Репортери без граници": Европейският модел за медиите ерозира

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/26/3169286_reporteri_bez_granici_evropeiskiiat_model_za_mediite/?ref=rss


Европейският модел ерозира – до този извод стига организацията "Репортери без граници" в доклада си за 2017 г., посочвайки две убийства, заплахи към разследващи репортери и безпрецедентни вербални атаки срещу медиите. "Дори страните на върха на индекса са засегнати", отбелязват от RSF.<br /><br />"Физическите атаки и смъртните заплахи срещу журналисти от криминални банди се срещат особено често в България", сочи докладът.<br /><br />Двамата...

Джордж Буш-старши вече не е в интензивно отделение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833825

Джордж Буш-старши вече не е в интензивно отделение Бившият президент на САЩ Джордж Хърбърт Уокър Буш напусна интензивното отделение на болница в Хюстън, където бе приет в неделя за инфекция, която е стигнала до кръвта му, и е преместен в обикновена болнична стая, предадоха Ройтерс и ДПА. Очаква се 93-годишният Джордж Буш баща да остане още няколко дни в Хюстънската методистка болница за

Етичното медийно отразяване на казуси с деца ще бъде обсъдено на конференция в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3168969_etichnoto_mediino_otraziavane_na_kazusi_s_deca_shte/?ref=rss


Как да бъдат етично отразявани в медиите проблемни казуси с деца ще обсъдят днес в София участниците в международната конференция "Децата и медиите. Мисия: Етично oтразяване". Форумът се организира от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Асоциацията на европейските журналисти – България, които обединяват усилия в името на по-етично и включващо присъствие на деца в медиите.<br /><br />На конференцията ще бъде представен и първият Пътеводител за етично отразяване на деца, създаден...

В три града и в една община в България живеят по равен брой мъже и жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833823

В три града и в една община в България живеят по равен брой мъже и жениКъм 31 декември миналата година населението на България е 7 050 034 души, като от тях 3 422 409 са мъже, а 3 627 625 са жени, сочат данните на Националния статистически институт. Данните на статистиката показват, че на 1000 мъже се падат 1060 жени или жените преобладават в общия брой на населението.

Товарен камион помете 13-годишен велосипедист в Благоевград!

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5-13-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%b8/

Водач на товарен автомобил от Симитли отне предимство на колоездач и го удари на улица в Благоевград.
Вчера около 12:26 часа в района на кръстовище образувано от ул.“Лале“ и ул.“Асен Итов“ в гр.Благоевград е станало ПТП, при което товарен автомобил „Рено Мастер“ с 30-годишен водач от с.Черниче, движейки се по ул.“Лале“ отнема предимството на приближаващ се от дясната му страна 13-годишен велосипедист от гр.Благоевград, който се удря в дясната врата на автомобила. В резултатна инцидента, с болки в лявата ръка и без опасност за живота, е пострадал велосипедистът, като след извършен медицински преглед е освободен за домашно лечение. Пробата за наличие на алкохол в кръвта на водачът на автомобила е отрицателна.

 

Материалът Товарен камион помете 13-годишен велосипедист в Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Турция осъди 15 журналисти от опозиционния вестник „Джумхюриет“

http://www.transmedia.bg/2018/04/26/%d1%82%d1%83%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8-15-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd/

Турски съд постанови присъди между 2 и половина и 8 години затвор за 14 журналисти и собственика на опозиционният вестник „Джумхюриет“. Трима от подсъдимите бяха оправдани.

Срещу журналистите от „Джумхюриет“ бяха повдигнати обвинения за сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Такива са обвиненията към повече осъдени журналисти в Турция по време на режима на президента Реджеп Тайип Ердоган. Преди да се сдобие с присъда собственикът на „Джумхюриет“ Акин Аталай бе прекара в следствения арест цели 542 дни. След прочитането на присъдата му от над 8 години затвор, той все пак бе освободен под гаранция, докато мине процедурата по обжалване. Колегите му пък бяха пуснати на свобода по-рано.

Защитата на подсъдимите определя тезата на обвинението като абсурдна и политически мотивирана, тъй като „Джумхюриет“ е известен с острите си критики спрямо политиката на Ердоган.

„Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на „Джумхюриет“ е възприето като престъпление“, каза един от адвокатите на защитата Фикрет Илкъз в пледоарията си, цитирана от БТА.

Това дело стана повод за сериозни критики срещу Турция на Запад заради опасенията, че режимът на турския държавен глава все по-малко спазва принципите на свободата на словото в страната, припомня „Медиапул“.

Жега през деня, гръмотевици вечерта

https://frognews.bg/novini/jega-prez-denia-gramotevitsi-vecherta.html

Днес ще бъде предимно слънчево, следобед отново ще има повече облаци, а вечерта ще превали и прегърми в западната част от страната. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса.

Стрелбища и въртележки черпели безплатно ток от Общината в Лом

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b1%d0%b8%d1%89%d0%b0-%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%ba%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb/

Въртележки и стрелбища били вързани и черпели ток от сградата на Общината в Лом без да плащат за това. Усетил се служител, който позвънил в полицията и съобщил, че при извършена проверка в района на площад „Свобода” е установил неправомерно присъединяване към електрическата мрежа, собственост на общината. При извършения на място оглед било установено, че […]

Медийната комисия ще заседава извънредно заради протеста на музикантите от БНР

https://offnews.bg//obshtestvo/medijnata-komisia-shte-zasedava-izvanredno-zaradi-protesta-na-muzikant-679438.html

Комисията по култура и медии в парламента ще заседава днес извънредно заради протестите от началото на седмицата на музикантите от БНР.

На заседанието ще бъде обсъден проблемът с ниските заплати на музикалните състави.

Инициативата за срещата е на председателя на културната комисия Вежди Рашидов, а ръководството на БНР също е поканено да участва.

Музикантите от всички четири състава на Националното радио искат увеличение на бюджета на радиото, което да доведе до 50-процентно повишение на заплатите им. Най-ниската основна заплата е 570 лв., а най-високата – 660 лв.

Ники живее четвърти живот, да му помогнем в битката с рака

https://petel.bg/Niki-zhivee-chetvarti-zhivot--da-mu-pomognem-v-bitkata-s-raka__261767

Нова експериментална програма в Испания е надеждата на 31-годишния асеновградчанин Николай Иванов, който седма година се бори с коварно з...

MR.BRICOLAGE Варна празнува 13-я си рожден ден с 15% намаление на всички стоки този уикенд

https://petel.bg/MR-BRICOLAGE-Varna-praznuva-13-ya-si-rozhden-den-s-15--namalenie-na-vsichki-stoki-tozi-uikend__261765

Мосю Бриколаж Варна празнува рождения си ден цели три дни. Поканени са всички влюбени в дома и градината. От 27-ми до 29-ти април всички продукти са намалени с 15%. Очакваме ви!

Ето кои са най-бързо изчезващите градове в България

https://petel.bg/Eto-koi-sa-nay-barzo-izchezvashhite-gradove-v-Balgariya__261770

През 2016 година се увеличи населението в София, Варна, Велико Търново, Пловдив и Кърджали. Това показва проверка на данните за населениет...

Виждали ли сте този мъж? Полицията го издирва (снимка)

https://petel.bg/Vizhdali-li-ste-tozi-mazh--Politsiyata-go-izdirva--snimka-__261769

Снимка: МВР Полицията издирва 64-годишен жител на белослатинското село Габаре. Цветко Илиев Цеков за последно е видян да излиза от до...

Спартак без вратар и чужденец в Нови Пазар

https://petel.bg/Spartak-bez-vratar-i-chuzhdenets-v-Novi-Pazar__261771

Вратарят Георги Ставрев и нападателят Иносент Нвокоро-Ино отпаднаха от състава на Спартак за съботното гостуване на Ботев в Нови Пазар. ...

Интензивен трафик за товарни автомобили по някои граници, вижте кои

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6833821

Интензивен трафик за товарни автомобили по някои граници, вижте коиНа българо-гръцката граница на ГКПП "Кулата" трафикът е интензивен за товарни автомобили на вход и нормален на всички останали гранични контролно-пропускателни пунктове. Това съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция "Гранична полиция". Информацията за трафика е към 6.00 ч. На българо-турската граница на ГКПП "Капитан Андреево" и на ГКПП "Лесово"

Кола блъсна един от създателите на Новичок

https://www.actualno.com/europe/kola-blysna-edin-ot-syzdatelite-na-novichok-news_671650.html

Един от откривателите на Новичок Владимир Угльов, който даде няколко интервюта след отравянето на Сергей Скрипал, е бил блъснат от кола в Анапа, съобщи Интерфакс. Мъжът е хоспитализиран с леки наранявания и травми по главата и краката, но няма опасност за живота му. Угльов планира да излезе скоро от болницата и не „драматизира ситуацията”. В своите изказвания във връзка с отравянето на Скрипал Угльов заявяваше, че бившият шпионин е пострадал от веществото А-234. Угльов не

Заев: Признаваме българския дял от Македония

https://dnes.dir.bg/svyat/zaev-priznavame-balgarskiya-dyal-ot-makedoniya

Ние го наричаме Пиринския дял, защото Пирин е най-голямата планина, каза македонският премиер

Пътна обстановка в страната - 26 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373174

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: Движението по АМ ”Черно море“ Варна – Бургас от км 2+329 до км 3+238 се осъществява двупосочно в платното посока Варна поради ремонт на виадукт „Звездица” до 15.10.2018 г. АМ „Хемус“: Област София: Движението по АМ „Хемус“ от км 36+170 до км 36+710 в посока София е ограничено поради аварийно – възстановителни дейности по виадукт „Коренишки дол“ при км 36+450.

КПКОНПИ да има право да задържа, поиска шефът Пламен Георгиев

http://clubz.bg/67141-kpkonpi_da_ima_pravo_da_zadyrja_poiska_shefyt_plamen_georgiev

Ако новият антикорупционен орган КПКОНПИ има право да задържа хора, нямало да се налага да идват хора от МВР и да се прави "такава огромна организация, в която да участват толкова много хора".

 

Това заяви председателят на комисията Пламен Георгиев на въпрос дали и бъдещите акции ще бъдат така "показни".

"Нямаме правомощия нито по задържане, нито по извършване на процесуално-следствени действия. И в оглед на това може би за в бъдеще трябва да се измисли някаква промяна на закона. Всички служби, подобни на нашата, имат право най-малкото да задържат лица", каза той.

Бе обсъждано дали КПКОНПИ да получи право да задържа, но бе отхвърлено с аргумента, че така органът ще дублира функции на твърде много други силови служби.

И повтори тезата си, че "всичко зависи от това къде бъдат задържани лицата".

"Ние не можем да им казваме къде да получават подкупа - в центъра на София или пред моя кабинет, те решават."

За другите, на които е искан подкуп от Иванчева, повече щяла да каже прокуратурата, обясни Георгиев.

Седмото поколение на "Лексус" ES ще е първото, което се предлага в България

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/26/3169092_sedmoto_pokolenie_na_leksus_es_shte_e_purvoto_koeto_se/?ref=rss


"Лексус" представи седмото поколение на модела ES на автосалона в Пекин, като той за първи път ще се предлага на пазарите в Европейския съюз, включително и България, съобщиха от компанията. Колата е ключова за амбициите на марката да продава в Европа поне 100 хиляди автомобила до 2020 година, при 75 хиляди през миналата година.<br /><br />"Лексус" е изграден на новата глобална платформа (GA-K), която е създадена за модели с предно предаване. В нея са използвани...

Затворен е сайт, използван за милиони кибератаки по света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833816

Затворен е сайт, използван за милиони кибератаки по света Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. "отказ от услуга" и е довел до над 4 милиона такива атаки по света. В операцията срещу сайта са участвали властите на редица държави и са арестувани няколко души, включително собствениците на сайта webstresser.org, предадоха Франс прес и ДПА.

10 тома СРС срещу кметицата на "Младост"

http://clubz.bg/67140-10_toma_srs_sreshtu_kmeticata_na_mladost

Късно вчера в специализирания съд са пристигнали допълнителни 3 тома явни доказателства от прокуратурата и 10 тома СРС по делото за подкуп срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Това стана ясно на днешното заседание на Апелативния спецсъд, който решава дали да остави в ареста тримата.

СРС-тата са тайна, но от думите на адвокати стана ясно, че сред тях има записи от камери на срещата на Петко Дюлгеров с предприемача Александър Ваклин.

Миналия петък СНС остави и тримата обвинени в подкуп в особено големи размери в ареста.

Както Клуб Z писа, вчера в НСлС бяха привиквани адвокатите им, за да се запознаят именно с "прецизираното" обвинение по казуса. То включва и ново твърдение за поискан подкуп на общо 500 000 евро, по думите на адвокатите.

Днес обаче се оказа, че самите подсъдими не са запознати с новите материали срещу тях. Иванчева и Петрова се бяха подготвили с писмени молби и съдът моментално ги уважи. Председателят на състава Даниела Росенова им даде време и насрочи проеса за 14:30 следобед.   

"Лъжа е, че искам Румен Русев да е и.д. кмет на "Младост".

Не сме ходили в Ринг мол и на другите места, където твърдят, че сме уговаряли подкупа.

Всички знаят, че в "Младост" инвеститорите санират сгради, правят градинки и поправят дупки."

Това казаха по-рано тази сутрин кметицата и зам.-кметицата на "Младост".

Само те двете се показаха пред медиите в началото на днешното заседание. Третият обвиняем Петко Дюлгеров, който е сочен като преносител и посредник при подкупа от 70 000 евро, не се показва пред медиите.

Иванчева първо потвърди, че се е срещала с предприемача Александър Ваклин "два пъти", защото искал да прави детски площадки. А после си промени мнението, че "тоя образ дори не знам кой е".

Според нея обаче ставало въпрос за това, което "всички знаели" - че в "Младост" инвеститорите правят дарения като площадки, саниране на сгради, кърпене на улици, и пр. Не и за подкуп.

Двете с Петрова категорично казаха, че не са ходили на 3 места, за които прокуратурата ще твърди, че са провеждали срещите за уговаряне на подкупа с Дюлгеров - Ринг мол и др.

Двете се явиха днес с еднакви тениски на "Зелен Младост". 

В момента пък има протест в тяхна подкрепа пред СОС.

Иванчева отново показва на журналистите предварително написан лист, защото й забранявали да говори с тях.

Очаквайте подробности.

Иванчева: Не съм ходила на срещи, не съм искала подкуп

http://clubz.bg/67140-ivancheva_ne_sym_hodila_na_sreshti_ne_sym_iskala_podkup

"Лъжа е, че искам Румен Русев да е и.д. кмет на "Младост".

Не сме ходили в Ринг мол и на другите места, където твърдят, че сме уговаряли подкупа.

Всички знаят, че в "Младост" инвеститорите санират сгради, правят градинки и поправят дупки."

Това казаха тази сутрин кметицата и зам.-кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Само те двете се показаха пред медиите в началото на днешното заседание, на което Апелативният спецсъд решава дали да ги остави в ареста. Третият обвиняем Петко Дюлгеров, който е сочен като преносител и посредник при подкупа от 70 000 евро, не се показва пред медиите.

Иванчева първо потвърди, че се е срещала с предприемача Александър Ваклин "два пъти", защото искал да прави детски площадки. А после си промени мнението, че "тоя образ дори не знам кой е".

Според нея обаче ставало въпрос за това, което "всички знаели" - че в "Младост" инвеститорите правят дарения като площадки, саниране на сгради, кърпене на улици, и пр. Не и за подкуп.

Двете с Петрова категорично казаха, че не са ходили на 3 места, за които прокуратурата ще твърди, че са провеждали срещите за уговаряне на подкупа с Дюлгеров - Ринг мол и др.

Двете се явиха днес с еднакви тениски на "Зелен Младост". 

В момента пък има протест в тяхна подкрепа пред СОС.

Прокуратурата потвърди, че вчера е прецизирано обвинението и вече в него фигурира и поискан подкуп от 500 000 евро.

Иванчева отново показва на журналистите предварително написан лист, защото е ограничена в контактите си с тях.

Очаквайте подробности.

На тази дата през...

http://www.cross.bg/zapochva-obshta-voiina-1573410.html

/КРОСС/ 1336 г. - Франческо Петрарка изкачва връх Ванту - символичен рожден ден на алпинизма.1802 г. - Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява на около 1000 от най-видните емигранти от Френската революция да се върнат във Франция.1933 г. - Създадено е Гестапо - официалната тайна полиция на Нацистка Германия.1937 г. - Гражданска война в Испания: Испанският баски град Герника е бомбардиран от самолети на Луфтвафе, изпратени от Хитлер в помощ на Франсиско Франко.1941 г. - В Любляна е създаден Освободителен фронт на словенския народ.1942 г. - При експлозия в мина в Манджурия (Китай) загиват 1549 миньори - най-тежкият минен инцидент в света.1949 г. - В Москва започва първата сесия на СИВ.1954 г. - Започва Женевската конференция, опит да се възстанови мирът в Индокитай и Корея.1962 г. - Космическият кораб Рейнджър 4 на НАСА се разбива в Луната.1962 г. - В космоса е изстрелян първият международен (англо-американски) спътник „Ариел".1964 г. - Танганайка и Занзибар се обединяват в обща държава - Танзания.1978 г. - Започва гражданската война в Афганистан.1986 г. - Чернобилска авария: Четвърти реактор на атомната електрическа централа в Чернобил (Украйна) експлодира и се запалва, което е най-голямата ядрена авария в света.1990 г. - Регистрирано е Движението за права и свободи.1991 г. - Основан е футболният отбор Ф91 Дюделанж от Люксембург.1994 г. - В Южна Африка се провеждат първите многорасови избори.1999 г

Шести протест в "Лозенец" заради поредния гигантски строителен проект

https://www.actualno.com/sofia/shesti-protest-v-lozenec-zaradi-porednija-gigantski-stroitelen-proekt-news_671505.html

Днес, 26 април, от 18:30 часа ще се проведе шести протест срещу изграждането на 120-метровата сграда на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец". Протестът ще е на ул. "Златен рог" 10, точно до градинката пред хотел "Маринела". От Инициативен комитет "Лозенец" отново декларират, че според тях изграждането на сградата в жилищна зона е незаконно. "Продължаваме да считаме, че обектът се строи без валидно разрешение за строеж, което прави строит

За кмета на "Илинден" 1.17 лв/кв.м за наем на фитнес зала са достатъчно

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3168983_za_kmetut_na_ilinden_117_lvkvm_za_naem_na_fitnes_zala/?ref=rss


Фитнес зала от 307 кв. метра в столичния район "Илинден" да бъде отдадена под наем за три години чрез търг с начална цена от 1.17 без ДДС на кв. метър. Такова предложение от районния кмет Иван Божилов ще гласува днес Столичният общински съвет.<br /><br />Залата се намира в сградата на ул. "Русе", която допреди няколко години се използваше от Втора Английска гимназия "Томас Джеферсън", като филиал за учениците от 8 клас. Предназначението й е за...

Комисията по култура и медии заседава извънредно заради БНР

https://frognews.bg/novini/komisiiata-kultura-medii-zasedava-izvanredno-zaradi-bnr.html

Извънредно заседание на Комисията по култура и медии в Парламента заради протестите от началото на седмицата на музикантите от БНР. На заседанието ще бъде обсъден проблемът с ниските заплати на музикалните състави.

Григор Димитров излиза за реванш срещу Джазири по пътя към четвъртфиналите в Барселона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3169414_grigor_dimitrov_izliza_za_revansh_sreshtu_djaziri_po/?ref=rss


Григор Димитров се изправя днес срещу тунизиеца Малек Джазири в трети кръг от турнира на червени кортове в Барселона. Победителят oт този мач ще се класира за четвъртфиналите на надпреварата от категория "АТП 500", където ще срещне испанеца Пабло Кареньо Буста или французина Адриан Манарино.<br /><br />Двубоят между Димитров и Джазири е втори на централния корт "Рафа Надал" и ще започне най-рано в 13.30 часа. Днешната програма стартира в 12.00 часа, когато един...

Протестът в защита на Пирин вече е и за българското Черноморие

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/26/3169157_protestut_v_zashtita_na_pirin_veche_e_i_za_bulgarskoto/?ref=rss


Протестите в защита на Национален парк Пирин продължават и тази седмица. Тази четвъртък вечер недоволството вече е и срещу назряващите опасности с българското Черноморие. Това съобщават организаторите от коалицията "За да остане природа в България".<br /><br />В София протестиращите се събират от 18.30 ч. на паметника на Алеко Константинов на бул. Витоша (до метростанция НДК). Шествието им ще стигне до Министерски съвет.<br /><br />Протестни акции са предвидени...

Служители на НАП на пореден протест

https://frognews.bg/novini/slujiteli-nap-otnovo-protest.html

Съкратените служители от отдел „Оперативен контрол” на НАП отново излизат на протест. Те организират шествие от Министерство на финансите до централата на НАП заради отказа на директора на агенцията да преговаря с тях.

Скрити камери, дрегер и поименни билети на стадионите

http://clubz.bg/67139-skriti_kameri_dreger_i_poimenni_bileti_na_stadionite

На спортно мероприятие вече ще се ходи само с лична карта и поименен билет, а малолетните - с придружител. За всеки запалянко трябва да има точно определена седалка, а самият стадион или зала ще се обследват преди спортното мероприятие за скрити пиротехнически средства. Спортните клубове ще трябва да инвестират в камери с висока резолюция, както и в скрити камери, с които ще се следи за реда при провеждането на спортното мероприятие, а конкретно към Българския футболен съюз (БФС) ще бъде отправена препоръка да въведе т.нар. видеорефер (VAR), който отскотро се прилага в Англия и в мачове на Шампионска лига, а предстои да навлезе и на световното първенство в Русия.

Това са само част от мерките, които се предвиждат в новия Закон за спортното хулиганство, който трябва да замени сега действащия закон за противообществените прояви. Текствовете се готвят вече от половин година като амбицията на депутатите от Обединени патриоти, в частност на основния автор - Славчо Атанасов е да бъдат приети окончателно до два месеца - преди лятната ваканция на депутатите. "Точката на пречупване", както я определя Атанасов, е последната хулиганска проява с хвърлена бомбичка на футболен мач, при която служителка на реда едва не изгуби окото си.

Що е то "спортен хулиган"

Бившият пловдивски кмет, четвърто поколение фен на "Ботев" (Пловдив), разказа пред Клуб Z основните моменти от подготвяния текст. За него е почерпен опит от Обединеното кралство, Италия и Испания, чиято публика към днешна дата е дисциплинирана, а посещението на спортни мероприятия е удоволствие. Атанасов посочва, че има консенсус между всички партии в парламента и новите правила ще минат без политически боричкания. 

Законът за спортното хулиганство ще дава ясна дефиниция за "спортен хулиган", описана в 13 точки като: нахлуване на терена, хвърляне на бомбички и сигнални ракети, издигане на расистки лозунги, посещение на мероприятието в нетрезво състояние, сбиване не само на стадиона, но и в т.нар. спортна зона. Спортната зона е зоната, отстояща на 500 метра от спортното съоръжение, стадион например.

Билетът за мероприятието вече ще е поименен. Ако например едно лице купува повече от един билет, то всички ще се водят на негово име, както например е на Острова. Така ще се знае кое е отговорното лице при възникване на конфликт. " Билетът ще е форма на договор между фена и организаторът и на гърба му ще са изписани всички права и задължения на двете страни", посочва Атанасов. На него ще има и ясно указано място с номер на седалка. Сега малко стадиони са оборудвани с номерация затова клубовете ще са задължени да осигурят номера. Ще трябва да оборудват съоръженията и с камери с висока резолюция - на всеки сектор трябва да има поне по една камера. Предвижда се да има и скрити такива, посочва авторът на законовите изменения.

"Наясно сме, че клубоветя няма да могат сами да поемат финансово новата тежест, затова сме предвидили държавно съфинансиране, както ще имат възможност да кандидатстват и по европейски програми", допълва Атанасов.

Ако спортното съоръжение не отговаря на изискванията, ресорният министър може да го затвори до отстраняване на нередностите, предвиждат още измененията.

Промили

Малолетните лица пък вече ще влизат на стадиона само с придружител. Един възрастен може да поеме отговорност за не повече от три деца. Те ще се легитимират с ученически карти. Всички останали пълнолетни запалянковци ще подлежат на задължителна проверка на личната карта. Сега няма такова изискване за охраната на мероприятията. 

Ако полицаите се усъмнят, че някой запалянко е във видимо нетрезво състояние, то той ще подлежи на проверка с дрегер. И ще напусне спортното мероприятие, ако уредът отчете над 1,2 промила. "Все пак, част от ритуала е да изпиеш една-две бири преди мача", посочва Славчо Атанасов.

"Предвиждаме да кажем и "сбогом на коневръзите" - всички посетители ще трябва да стоят седнали на местата си, в т.ч. гостуващите агитки", посочва авторът на проекта, използвайки футболният жаргон. 

Проектозаконът предвижда още запазването на стюардите по стадионите, но и тяхната професионализация. Те ще минават през обучение в МВР и спортното министерство, а задълженията им са описани в 16 точки. Като например: нямат право да наблюдават мача и трябва да стоят през цялото време с лице към агитката. И сега стюардите са платени, но Атанасов предлага това да се урежда чрез форма на граждански договор. Те ще помагат и при обследването на спортното съоръжение за скрити бомбички, фойерверки и пр. преди началото на играта.

Грешка и прошка

Законът предвижда и сериозни санкции и бърза съдебна процедура при удостоверяване на проява на спортно хулиганство. Идеята е проявил се футболен хулиган например да престои в ареста до 25 дни, да полага общественополезен труд до 320 часа, да се води на "подписка" към МВР, да бъде спрян да посещава мачове като най-крутрата мярка е забраната да важи доживот и др. Разбира се, влезлият в регистъра като спортен хулиган, ще има право и на реабилитация.

"Има грешка, има и прошка", посочва Атанасов.

При установен хулиган той ще има право да обжалва наказанието само в рамките на 24 часа - в пъти по-кратък срок от сегашния. Ако обжалва, делото отива на втора инстанция, като съдът ще трябва да се произнесе в рамките на до 5 дни.

"Има и още по-радикални предложения за бързо производство в работната група - като например наказанията да се налагат директно от МВР, а не от съда", разказва Славчо Атанасов.

По думите му проектът предвижда и ясно определяне на задълженията на всеки участник по веригата - от стопанинът на спортното съоръжение, през домакина и госта, до полицаите, охраняващи събитието. Признава, че по отношение на МВР текстовете все още не са съвсем ясни и дава пример с това как например се санкционира униформен, допуснал на стадиона малолетен или пък фен с маска на лицето (което е забранено по друг закон, б.р.). 

Що се отнася до шествията на агитките, които сега минават през центъра на столицата, в работната група са се обединили около мнението, че тези шествия не трябва да бъдат забранявани, защото сега агитката поне може да се контролира "компактно" от МВР и не се разхожда на групички из целия град. Тези шествия обаче не трябва да минават през центъра на града, а трябва да се определят алтернативни маршрути, смятат авторите на закона.

Важен момент е намерението им да препоръчат на БФС въвеждането на системата за видеоарбитър.

"Не можем да задължим футболният съюз, можем само да препоръчаме. Чрез тази система ще се тушират спорни моменти, които водят после не само до сбивания между агитките, но и до побой над реферите. При спорен момент за гол, дузпа и пр., съдията може да се консултира с видеорефера и да отсъди правилно, което би минимизирало евентуалните щети от едно грешно съдийско решение", посочва Атанасов.

По думите му един видеорефер, поне на първо време при по-гледаемите срещи, ще доведе и до изчистване на подозренията за уредени мачове, които често тегнат върху българския футбол.

Дори и да е спазен законът, горчивият вкус остава

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/26/3168570_dori_i_da_e_spazen_zakonut_gorchiviiat_vkus_ostava/?ref=rss


Един арест взриви медийното и общественото спокойствие. Разследващите го обявиха за най-големия си успех, а много хора се усъмниха в действията им заради прекомерната показност и опасенията, че страната може да бъде осъдена в Страсбург, защото две жени стояха на тротоара с белезници часове наред.<br /><br />Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април. Дали двете са взели подкуп – ще прецени съдът. Дали...

До 30 градуса и валежи днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6833813

До 30 градуса и валежи днесПрез нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 10 и 15 градуса. Утре ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста, в Западна и Централна България - и купесто-дъждовна облачност, където на места до полунощ ще превали и прегърми. Ще духа слаб южен вятър,

Св. свещеномъченик Василий Амасийски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-vasilij-amasijski-news_671635.html

В края на ІV век (395 г.) Римската империя била разделена на две части – Западна римска империя и Източна римска империя. Император на Западната римска империя станал Константин, а на Източната – Линикий. Константин бил убеден християнин и покровителствал християнството, а Линикий бил езичник. Двамата сключили мир, който бил подкрепен и с женитбата на Линикий за сестрата на Константин, Констанца, която също била християнка. Под нейно влияние и за да спечели доверието на Конс

Кметът на Созопол не ще ”тишината” на Симеонов

https://frognews.bg/novini/kmetat-sozopol-shte-tishinata-simeonov.html

На една от крайбрежните алеи в Созопол има десетки ресторанти. Ако бъдат приети промените в Закона за шума след 23 часа вечерта, край морето трябва да е тихо. Собствениците на заведения смятат, че забраната за музика в този ранен час ще убие бизнеса.

Съдът решава дали окончателно да остави в ареста кмета на ”Младост”

https://frognews.bg/novini/sadat-reshava-dali-okonchatelno-ostavi-aresta-kmeta-mladost.html

Апелативният специализиран наказателен съд ще решава днес дали да остави в ареста за постоянно кмета на ”Младост” Десислава Иванчева, заместника ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на столичния квартал, който според разследващите е влязъл в ролята на посредник при вземане на подкупа от строителен инвеститор.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=373173

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 26 април - четвъртък, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Тръмп вече нарича Ким Чен-ун "много почтен човек"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/26/3169285_trump_veche_naricha_kim_chen-un_mnogo_pochten_chovek/?ref=rss


Президентът Доналд Тръмп каза вчера, че Ким Чен-ун иска историческа среща с високи залози колкото е възможно по-скоро и изказа мнението, че севернокорейският диктатор е "много отворен" и "много почтен" - доста различна оценка за лидер, когото той по-рано заклеймяваше като "Малкия човек ракета".<br /><br />Съединените щати и Северна Корея договарят среща на върха между Тръмп и Ким, която да се проведе през май или юни с цел постигане на сделка за...

Уникално откритие край Благоевград!

http://regiona.bg/%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4/

Непокътната гробница от римско време откриха археолози край Благоевград. Това се случи по време на разкопките край село Покровник преди пускането на поредната част от магистрала Струма.

Това е тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград. След като археолозите откриха църква, баня и канализация, сега ставаме свидетели на откриването на цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

„В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени”, обясни доц. Здравко Димитров, ръководител на обекта.

Третата отвориха пред екипа на bTV.„Тази камера не е ограбвана, запазена е и това е изключитено рядък шанс за археологията. Има няколко цели стъклени съда, няколко лампи, метални предмети”, допълни доц. Димитров.

По думите му там не е погребан случаен човек, тъй като не се правят гробници толкова често с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар.

Старият град попада в трасето на магистралата „Струма”. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Лазар Андреев оглавява инициативен комитет, който настоява трасето на магистралата да бъде изместено, за да бъде запазено селището. Има и предложение за референдум.

В интернет има група за запазване на Скаптопара. Създава я Даниел Димов, който от 10 години живее в Германия, но при една от ваканциите си тук, посещава разкопките.

„Аз лично се надявам, дали чрез групата, дали от уста на уста, дали чрез медиите, повече хора да разберат, евентуално да отидат на място, да видят за какво става въпрос. Mисля, че единственият начин да се спре проектът на магистралата и да се направи някаква алтернатива e ако обществото разбере за това нещо и каже: Хей, това не трябва да става така! Надявам се по някакъв начин, дали с референдум, дали с протести да намерим някакво решение”, посочи Даниел.

Според археолога вариант за запазване на ценните находки е и музей на открито. „Вариантът е да бъдат преместени в Покровник, както предложих и за църквата, която също се намира под трасето на магистралата, затова трябват сериозни дейности на реставратори, бързи проекти и преместването на тези паметници”, обясни ръководителят на обекта доц. Здравко Димитров.

До дни тук ще дойде комисия от Министерството на културата, за да види намереното и да реши съдбата му. Дотогава обектът ще се охранява денонощно, за да няма набези.

Материалът Уникално откритие край Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Работен рожден ден за проф. Борис Велчев - на конференция в Анкара

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6833440

Работен рожден ден за проф. Борис Велчев - на конференция в АнкараПредседателят на Конституционния съд Борис Велчев ще прекара рождения си ден днес в работна обстановка в Анкара. Той е на международна конференция, на която се обсъжда дали и отделните граждани могат да подават жалби до КС. “ Опитът на съда в Турция е изключително важен за нас”, казва Велчев, който е и бивш главен прокурор.

Депутат от патриотите: Сделката за ЧЕЗ не е приключила, ГЕРБ се заиграва с ДПС

https://frognews.bg/novini/deputat-patriotite-sdelkata-chez-prikliuchila-gerb-zaigrava-dps.html

Сделката за продажбата на ЧЕЗ все още не е приключила. Ако бъдат приети предложените от групата на ”Обединени патриоти” промени в Закона за енергетиката, според които КЕВР да може да проверява и да се произнася при продажба на енергийни компании, то това ще може да стане и по тази сделка.

Прогноза за времето - 26 април (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-26-april-chetvyrtyk-news_671634.html

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста, в Западна и Централна България – и купесто-дъждовна облачност, където на места до полунощ ще превали и прегърми. Ще духа слаб южен, в Северозападна България – северозападен вятър. Остава топло, на места след обяд и горещо с максимални температури предимно между 25° и 30°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик от НИМХ Георги Цеков. Над Черноморие

Минчо Коралски: Счетоводител с ампутиран крак може да е перфектен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6833459

Минчо Коралски: Счетоводител с ампутиран крак може да е перфектенДобавят и 2-ро заболяване за ТЕЛК Лекарите ще дават процент инвалидност и за второ заболяване на пациентите, но само ако то е оценено на над 50% нетрудоспособност. Това условие ще бъде вписано допълнително в промените в наредбата за медицинската експертиза. Освен това всяка диагноза ще има точно закован процент, а няма да е с диапазони,

Св. свщмчк Василий, еп. Амасийски

http://www.cross.bg/glafira-likiniii-vasiliii-1573409.html

/КРОСС/ След гибелта на нечестивия римски император Максенций, който като враг Божий, бил сразен със силата на Господния Кръст, явен в небето на Константин Велики, и загинал, както някога фараонът в морските дълбини, Римската империя на запад най-накрая си отдъхнала след жестоките смъртни присъди. На изток гоненията срещу християните продължавали от страна на другия Божий враг, император Максимин, който хулел истинския Бог и жестоко преследвал верните служители на Христа. Благоверният цар Константин изпратил срещу него Ликиний, който бил женен за неговата сестра. Ликиний тогава вярвал в нашия Господ Иисус Христос и с Божията помощ така разбил Максимин, че той едва се спасил чрез бягство с малък отряд; но спасявайки се от ръцете на Ликиний, не избягнал Божията ръка. Когато се криел в киликийския град Tape, внезапно цялото му тяло се покрило с неизлечими рани, тъй че от нетърпимите, като огън, страдания той се мятал по земята, тялото му като топящ се восък капело на парчета от костите му и грешната му душа се държала само в скелета без тяло и кръв. Накрая и костите с мъчителни болки започнали да се отделят една от друга и той като осъзнал, че в своето безбожие и жестокост е преследвал и убивал невинните Христови раби, проклел своите богове и умрял. Ликиний, който завладял целия изток, тържествено влязъл заедно със съпругата си в Никомидия

Нов тест ще открива морбили и рубеола

https://www.actualno.com/health/nov-test-shte-otkriva-morbili-i-rubeola-news_671646.html

Нов метод за установяване на морбили, който е във вид на евтино, преносимо устройство може да предупреждава за уязвимостта на даден човек от инфекциозни заболявания като морбили, които всяка година убиват десетки хиляди души, главно в развиващите се страни. За установяване на наличие на антитела срещу морбили и рубеола устройството, наречено Кутията за морбили и рубеола (MR Box), използва проба кръв от пръста на пациента и дава резултат само за 35 минути, предаде БГНЕС. Морбили убива около 134

"Реал" победи "Байерн" по навик и без кралски блясък

https://dnes.dir.bg/futbol/real-pobedi-bayern-po-navik-i-bez-kralski-blyasak

Мадрид намира начин да печели в Шампионската лига дори, когато е надигран

Поговорката, която описва любовния ти живот

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/pogovorkata-koiato-opisva-liubovniia-ti-zhivot-6081623

Всеки един от 12-те знака в астрологията има специално отношение към любовните връзки

Английски национал пропуска Мондиал 2018

https://dnes.dir.bg/futbol/angliyski-natsional-propuska-mondial-2018

Алекс Окслейд Чембърлейн от "Ливърпул" има скъсана връзка в коляното

Млади каратисти от полицейския клуб във Варна с титла и пет медала (снимки)

https://petel.bg/Mladi-karatisti-ot-politseyskiya-klub-vav-Varna-s-titla-i-pet-medala--snimki--__261761

Малките бойци от ЦПКДК (Централен полицейски карате джу-джицу клуб - школа Варна) взеха шампионска титла, три сребърни и два бронзови меда...

Гришо за своите мечти: В един перфектен свят бих ...

https://petel.bg/Grisho-za-svoite-mechti--V-edin-perfekten-svyat-bih----__261762

Снимка Булфото Най-добрият ни тенисист Григор Димитров бе в отлично настроение след перфектния старт в Барселона. Той победи Жил Симон ...

БСП настоя Цвета Караянчева да се извини

https://petel.bg/BSP-nastoya-TSveta-Karayancheva-da-se-izvini-__261763

Снимка: Пресцентър на БСП БСП настоя Цвета Караянчева да се извини не само на левицата, но и на българските граждани. Това направи з...

НАП с важна новина за всички работещи българи

https://petel.bg/NAP-s-vazhna-novina-za-vsichki-raboteshhi-balgari__261764

Снимка Булфото Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации до НАП за доходите от 2017 г. от физически лица е 30 април 2018 г. До...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване