Ето кой сяда на стола на Иванчева в „Младост”

https://www.vesti.bg/bulgaria/eto-koj-siada-na-stola-na-ivancheva-v-mladost-6081692

Кметът на „Младост” е получила допълнителни правомощия с одобрението на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова

Служители на НАП отново на протест

http://nakratko.bg/category/58/158531/


Съкратените служители от отдел „Оперативен контрол” на НАП отново излизат на протест. Те организират шествие от Министерство на финансите до централата на НАП заради отказа на директора на агенцията да преговаря с тях.

Шофьори: Задържаният във Франция колега е невинен

http://nakratko.bg/category/58/158532/


Началници и колеги на арестувания във Франция Валентин Янчовски са категорични, че той е невинен. Българският шофьор беше задържан с обвинение за трафик на мигранти, след като в ремаркето му открили семейство мигранти.

Кой сяда на стола на Иванчева в „Младост”

https://www.vesti.bg/bulgaria/koj-siada-na-stola-na-ivancheva-v-mladost-6081692

Кметът на „Младост” е получила допълнителни правомощия с одобрението на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова

Формацията ни за Евровизия заминава в събота вечерта за Лисабон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6833438

Формацията ни за Евровизия заминава в събота вечерта за ЛисабонЖана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл - изпълнителите, събрани във формацията Equinox, която ще ни представя на тазгодишната Евровизия, ще излязат за първи път заедно пред българска публика тази вечер. Те ще направят импровизиран концерт в голям столичен клуб,

"Интимно видео"! Тръмп моли Мелания с малкото си пръстче да......

http://www.struma.com/lyubopitno/intimno-video-trump-moli-melaniya-s-malkoto-si-prustche-da_133508/

Сигурно са скарани, или Мeлания, не го иска, това показва едно видео, в което се вижда как Доналд Тръмп "моли" Мелания с малкото си пръстче да го хване за ръка, а тя го отбягва.

Сигурно са скарани, или красивата Мелания, нещо май не го иска. Сигурно ще се окажат прави критикарите, които твърдят, че президентът Тръмп и съпругата му имат много крехки отношения. Вижте

32 години от аварията в Чернобил

http://www.cross.bg/chernobil-chernobilskata-april-1573430.html

/КРОСС/ На 26 април отбелязваме Международния ден в памет на Чернобилската катастрофа. Той е определен с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 8 декември 2016 г. В документа се отбелязва: "Три десетилетия по-късно заради сериозните дългосрочни последици от бедствието в Чернобил, както и продължаващите нужди на засегнатите общности и територии и предлагаме на всички държави-членки, съответните агенции на системата на ООН и други международни организации, както и гражданското общество да отбележат този ден". На 26 април 1986 стана мащабна авария в Чернобилската АЕЦ и последва огромна технологична катастрофа за ХХ век. Чернобилската АЕЦ е на територията на Украйна на 15 км от град Чернобил в Киевска област. На 26 април в 01 часа и 23 минути московско време стана взрив в четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ при провеждане на изпитания в една от системите за осигуряване на безопасността. Взривът напълно разрушава активната зона и цялата горна част на реактора, силно поврежда и машинната зала. Унищожени са всички бариери и системи за безопасност. Взривът и възникналия пожар са съпроводени с разпространение на огромна радиоактивност. Всеки ден в околната среда попадаха милиони Кюри и този процес продължи до 6 май 1989 г., след което емисиите рязко спаднаха и впоследствие продължиха да намаляват. Припомняме, по доклад на Грийнпиис 13 европейски държави са засегнати от последиците на аварията

Турция осъди на 2,5 до 8 г. затвор журналисти от опозиционен вестник

https://offnews.bg//medii/turtcia-osadi-na-2-5-do-8-g-zatvor-zhurnalisti-ot-opozitcionen-vestni-679444.html

Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8 години затвор 14 сътрудници на опозиционния вестник "Джумхюриет" по обвинение в подкрепа за терористични организации, предаде БТА.

Други трима обвиняеми представители на вестника по същото дело бяха оневинени.

Собственикът на вестника Акин Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе осъден на повече от 8 години затвор, но бе пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване на присъдите.

Другите осъдени журналисти бяха освободени под гаранция на по-ранен етап от съдебния процес.

Журналистите са обвинени в сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

Вестникът, който е силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля тези обвинения и ги определя като абсурдни. Според "Джумхюриет" съдебният процес е политически мотивиран и има за цел да смълчи една от последните независими медии в Турция.

"Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на "Джумхюриет" е възприето като престъпление", каза един от адвокатите на защитата Фикрет Илкъз в пледоарията си.

Съдебният процес срещу сътрудниците на "Джумхюриет" тревожи защитниците на свободата на пресата, които осъждат все по-големия натиск над медиите при управлението на Ердоган, особено след неуспешния опит за преврат, отбелязва АФП.
В последната класация на свободата на медиите, публикувана тази седмица от "Репортери без граници" Турция е на 157-о място от 180.

Община Сандански сключи меморандум за сътрудничество с ЮЗУ "Неофит Рилски"

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-sandanski-sklyuchi-memorandum-za-sutrudnichestvo-s-yuzu-neofit-rilski_133507/

Кметът на община Сандански – Кирил Котев и ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ гр. Благоевград – доц. д-р Борислав Юруков сключиха Меморандум за сътрудничество, декларирайки своята воля да обединят действията си за изграждане на висококвалифицирани специалисти, повишаване качеството на висшето образование и подготовката на кадрите в реална работна среда.

С документа за сътрудничество ще се гарантира по-тясна обществена ангажираност за изграждане на иновативни...

Продължава

/Видео/ Бизнесът в Благоевград предложи 90 работни места на безработни – за шивачи, кредитни консултанти, войници…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%8a%d1%82-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6/

Бизнесът в Благоевград предложи 90 свободни работни места, за които могат да кандидатстват безработни.Това стана по време на трудова борса във „Военен клуб“-Благоевград.
Над 150 души атакуваха трудовата борса, останалите без препитание хора се наредиха на дълга опашка, за да се срещнат и поговорят с работодатели, търсещи персонал.

Шефът на Бюрото по труда Васил Василев обясни,че 12 работодатели предлагат 90 работни места.Свободните позиции са за шивачи, кредитни консултанти, войници,готвачи, монтьори, и др.

“ Надяваме се работодателите и безработните лица да се договорят и да започнат работа“, коментира Васил Василев.
„ Микрис мода“ предлагаше работа за машинни оператори,“Балканфарма Дупница“ търсеше машинни оператори,а фирма „Белви“ заварчици, шлосери и ел.монтьори и др.Военното окръжие в Благоевград набира кадри до 28 години за начална военна подготовка на войник.

Сред множеството бе 30 годишната Иванка Генева от Благоевград, която си търсеше работа като счетоводителка.” Никой не иска работник без стаж.На всякъде търсят хора с опит. Как да придобием опит, като не ни взимат на работа! ”,възмущаваше се младата жена.Завършила е„Счетоводство и контрол” в ЮЗУ,но няма един ден стаж по специалността.Работила като маникюристка и получавала около 500 лв.заплата.

27-годишната Гергана Стоянова пък си търсеше работа с”нормално”работно време.” Две годишният ми син Денислав още не може да свикне с детската градина.Търся си работа като продавачка, но не мога да оставам до късно на работа заради него.Искам да си намеря такава работа,че да съм сред хората”,сподели младата майка.



Материалът /Видео/ Бизнесът в Благоевград предложи 90 работни места на безработни – за шивачи, кредитни консултанти, войници… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

България влиза в чакалнята за еврото до месеци, обяви зам.-шеф на ЕК

http://econ.bg/Новини/България-влиза-в-чакалнята-за-еврото-до-месеци-обяви-зам-шеф-на-ЕК_l.a_i.760965_at.1.html

Въпрос на месеци е България да влезе в чакалнята на Еврозоната. Това обяви пред БНТ зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис,...

Турски вестници: Разцепление в основната опозиционна партия заради предсрочните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833930

Турски вестници: Разцепление в основната опозиционна партия заради предсрочните избори Стратегиите на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) за предсрочните парламентарни и президентски избори доведоха до "разцепление" на формацията, пишат днес турски вестници. "НРП е разделена на четири", пише в заглавие на първа страница по този повод проправителственият в. "Йени шафак", предава БТА.

Може ли LED екраните да изместят прожекторите в киносалоните?

http://clubz.bg/67148-moje_li_led_ekranite_da_izmestqt_projektorite_v_kinosalonite

Бъдещето на киното е често обсъждана тема, но едва ли някой е предвидил иновацията, която вече намери реализация в Чатсуърт, щата Калифорния – вместо да бъдат прожектирани, както това става още от самото начало на седмото изкусто, филмите в този киносалон ще бъдат излъчвани на огромен LED екран с висока резолюция, съобщава „Холивуд Рипортър“.

На LED екрани в киносалоните се гледа по два начина – за част от кината това е „най-доброто нещо след нарязания хляб“ заради кристалната яснота на картината и насищането на цветовете, но според Стивън Спилбърг, Кристофър Нолан и други режисьори това просто ще превърне киното в телевизия.

„Режисьорите ни погнаха с изказвания като „трябва да има прожекция“ и „вървите към това да бъдете просто телевизия. Гласове се чуват от всички посоки“, споделя Джон Фидиън, председател на Национална асоциация на собствениците на киносалони.

Други пък попитали дали това не е просто един голям телевизионен екран.

Въпреки критиките, технологичният гигант „Самсунг“ вече пусна на пазара екраните „Оникс“. Именно с тях е оборудвано и киното в Чатсуърт – и по ирония първата прожекция, която беше излъчена на LED екрана, е новият филм на Спилбърг „Играч първи, приготви се“. До края на годината се очаква още 30 киносалона да последват примера, не само в Америка, но и в други държави.

Компанията „Сони“ също тръгва по стъпките на „Самсунг“ с надеждата, че ще се намерят режисьори, които да одобрят иновацията и ще са склонни да работят с тях, за да се получи добър краен продукт за LED екран.

"Площад Славейков"

Няма риск от повишаване на цени и инфлация при влизане в еврозоната

https://www.actualno.com/business/njama-risk-ot-povishavane-na-ceni-i-inflacija-pri-vlizane-v-evrozonata-news_671662.html

Рискът от повишаване на цени и инфлация е несъстоятелен. Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на БНТ по темата с влизането на България в еврозоната. По думите на Стоянова икономика не се управлява с държавен дълг. Няма лошо, ако предприятията и инвеститорите влагат своите средства за развитие на икономиката, дори да са взели заем, но когато това се случи от държавата, не е добре. Според Менда Стоянова повишаването на кредитния рейтинг в

Писателят Христо Стоянов осъди читалище в Чепеларе

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8-%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb/

Писателят Христо Стоянов е осъдил Народно читалище „Родопска искра 1880“ в Чепеларе. Исковата молба е на стойност 110 лева, което представлява стойността на поръчаните и неплатени от читалището 8 негови книги. Историята започнала през миналата година, когато председател на читалището бил бившият кмет Костадин Пепеланов, разказва регионалното издание „Отзвук“. През април за обогатяване на фонда […]

„Млад огнеборец“ се проведе на стадиона в Разлог

http://www.struma.com/obshtestvo/mlad-ogneborec-se-provede-na-stadiona-v-razlog_133506/

Районното състезание с МПО „Млад огнеборец“ се превърна в традиционно мероприятие. В състезанието се включиха 4 отбора от Разлог, Белица и Якоруда. Надпреварата бе оспорвана, а младите огнеборци се състезаваха в две атрактивни технически дисциплини: бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м. щафетно бягане с препятствия. На 1-во място се класира отборът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Якоруда. Втори са учениците от СУ „Братя Каназиреви“, гр....

Продължава

Експерти: Може да сме в чакалнята на еврозоната и да си останем там

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/eksperti-moje-sme-chakalniata-evrozonata-ostanem-tam.html

Според икономистите Владимир Каролев и Георги Ганев е напълно възможно страната ни да изпълни условията за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната и същинската еврозона, но пак да не бъдем приети и поясниха - няма краен срок за приемане на еврото знаем само, че трябва да стане, но не и кога.

Експерти: Може да сме в чакалнята на еврозоната и да си останем там

https://frognews.bg/novini/eksperti-moje-sme-chakalniata-evrozonata-ostanem-tam.html

Според икономистите Владимир Каролев и Георги Ганев е напълно възможно страната ни да изпълни условията за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната и същинската еврозона, но пак да не бъдем приети и поясниха - няма краен срок за приемане на еврото знаем само, че трябва да стане, но не и кога.

ОФК „Поморие“ гостува в Балчик

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/07QR2LHO38c/

ОФК „Поморие“ продължава битката за оцеляване във Втора Професионална Лига, като този път противник ще бъде друг отбор от черноморския регион – ПФК „Черноморец“ /Балчик/. Срещата ще се играе на 28.04.2018 г. /събота/ от 18:30 часа на стадиона в  Балчик.

От отбора на Поморие със сигурност ще отсъства наказаният за 1 среща Иван Янчев,а всички останали състезатели са в готовност за участие в мача.

Имало проблем и със заплатите на работещите в район "Младост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833928

Имало проблем и със заплатите на работещите в район "Младост"В район "Младост" са забавени не само преписки за строителство, но има и проблем със заплатите на служителите, администрацията има и други дейности и услуги, свързани с кандидатстването на децата за детски градини и първи клас и други. Това разкри шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред Нова телевизия.

Затвориха сайт, използван за милиони кибератаки по света

http://www.cross.bg/saiita-kiberataki-dyshi-1573429.html

/КРОСС/ Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. "отказ от услуга" и е довел до над 4 милиона такива атаки по света. В операцията срещу сайта са участвали властите на редица държави и са арестувани няколко души, включително собствениците на сайта webstresser.org, предадоха Франс прес и ДПА. "Хакери по цял свят са използвали сайта, който е можел да бъде наеман само за 14,99 долара, за да извършат над 4 милиона кибератаки", съобщи британската служба за борба с киберпрестъпността. "Властите на редица държави, сред които Холандия, Сърбия, Хърватия и Канада, с подкрепата на шотландската полиция и Европол, са разкрили шестима души от престъпната група, която стои зад webstresser.org", уточни службата. Холандската полиция със съдействието на колеги от Германия и САЩ е конфискувала сървъри и е закрила сайта. Сайтът е бил използван за извършване на атаки с "отказ от услуга", които заливат дадена мрежа или компютър с питания, за да се блокира работата им. Хакерите често искат откуп, за да прекратят атаката. Смята се, че webstresser.org е имал над 136 000 регистрирани потребители. Само за април 2018 г. са регистрирани 4 милиона кибератаки, използвали предлаганите от сайта софтуерни продукти. Арестувани са петима души - двама в Шотландия, 19-годишен младеж в Хърватия, и двама души на 19 и 21 години в Сърбия, които са заподозрени, че са администратори на сайта

Заловиха украинец, обрал апартамент във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373161

Образувано е досъдебно производство за кражба, извършена от частен дом, намиращ се в ж.к. «Чайка», научи Moreto.net. Неизвестно лице е проникнало в апартамента и е извършило кражбата на преносим компютър, мобилен телефон, часовник и сумата от 500 лв.

Благоевград е домакин на първи „Занаят фест“

http://www.struma.com/obshtestvo/blagoevgrad-e-domakin-na-purvi-zanayat-fest_133505/

Първи „Занаят фест“ ще се проведе в Благоевград. В рамките на инициативата ще бъдат представени български традиции, бит и култура. От 5 до 7 май / събота-понеделник/ на пл. „Македония“ жители и гости на Благоевград ще имат възможност да усетят уникална творческа атмосфера и да се докоснат до изкуството, дарбата и таланта на майсторите- участници. Официалното откриване ще бъде в 11:00 часа, като участие в празничната програма ще вземат фолклорна група...

Продължава

Затвориха сайт, извършил милиони кибератаки срещу само $14,99

https://offnews.bg//tehnologii/zatvoriha-sajt-izvarshil-milioni-kiberataki-sreshtu-samo-14-99-679443.html

Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. отказ от услуга и е довел до над 4 милиона такива атаки по света. В операцията срещу сайта са участвали властите на редица държави и са арестувани няколко души, включително собствениците на сайта webstresser.org, предаде БТА.

"Хакери по цял свят са използвали сайта, който е можел да бъде наеман само за 14,99 долара, за да извършат над 4 милиона кибератаки", съобщи британската служба за борба с киберпрестъпността.

"Властите на редица държави, сред които Холандия, Сърбия, Хърватия и Канада, с подкрепата на шотландската полиция и Европол, са разкрили шест лица от престъпната група, която стои зад webstresser.org", уточни службата.

Холандската полиция със съдействието на колеги от Германия и САЩ е конфискувала сървъри и е закрила сайта.

Сайтът е бил използван за извършване на атаки с "отказ от услуга", които заливат дадена мрежа или компютър с питания, за да се блокира работата им. Хакерите често искат откуп, за да прекратят атаката.

Смята се, че webstresser.org е имал над 136 000 регистрирани потребители. Само за април 2018 г. са регистрирани 4 милиона кибератаки, използвали предлаганите от сайта софтуерни продукти.

Арестувани са няколко души - двама в Шотландия, 19-годишен младеж в Хърватия, и двама души на 19 и 21 години в Сърбия, които са заподозрени, че са администратори на сайта.

Сръбското вътрешно министерство обясни, че сайтът webstresser.org е смятан за най-големият в света в наемането на услуги за този тип кибератаки.

60% от населението е с надгранични стойности на ошумяването

https://www.actualno.com/sofia/60-ot-naselenieto-e-s-nadgranichni-stojnosti-na-oshumjavaneto-news_671658.html

Почти 60% от населението е с надгранични стойности на ошумяването. Това заявиа Борис Михайлов от фирма за измерване на шумовото замърсяване. Компанията на Борис Михайлов току-що е завършила най-новата и актуална карта за анализ на шума в София. Те са подготвили и последния официален доклад през 2009 г. По думите на Михайлов най-шумните места са основните пътни артерии на града. В района на бул. „Черни връх” в средата на деня е нездравословно шумно, показва замерването, съо

Затвориха пътя София-Варна край разклона за Ловеч заради катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833917

Затвориха пътя София-Варна край разклона за Ловеч заради катастрофаПътят София - Варна е затворен за движение в района на разклона за Ловеч заради катастрофа днес, при която са пострадали двама души, но без опасност за живота, предаде БНР.  Движението в посока София се осъществява през село Казачево, а в посока Варна - през

Бургас ще е домакин на Европейския морски ден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/11uV4q2d87o/

След градове като Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен, тази година Бургас има честта да бъде домакин на Европейския морски ден. Форумът е официална част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Главното събитие в него е двудневната конференция, която ще се проведе на 31 май и 1 юни в сградата на Бургаски свободен университет. Тя ще бъде открита от кмета Димитър Николов в качеството му на домакин, г-н Кармену Вела – еврокомисар по околна среда и морска политика, г-жа Искра Михайлова – председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент, г-н Ивайло Московски – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България, както и министри от останалите пет държави с излаз на Черно море, които ще подпишат обща декларация за неговото устойчиво развитие и опазване на природните му богатства, съобщават от Община Бургас.

Конференцията ще събере в Бургас над 500 лидери от бранша, включително министри, еврокомисари, депутати, академици, учени и морски експерти. Тази година специално място в нейния дневен ред заема Черно море, наред с други теми, разглеждащи Интегрираната морска политика на ЕС за насърчаване на икономическия растеж, уменията, технологичните иновации, опазването на околната среда и устойчивото развитие.

В програмата на конференцията са включени:

– 18 семинара с участието на заинтересованите страни;

– Политическо откриване с министри от крайбрежните държави в Черно море;

– Дебати на високо ниво “Black Sea Big Bang” – как да се стимулира устойчивият син растеж, да се генерират инвестиции и да се увеличи сътрудничеството за икономически бум на Черноморския регион;

– Сесия по темата за улесняване на достъпа до средства на ЕС чрез проекти за “синьо развитие” и партньорски проекти, свързани с Черноморския басейн.

Зидан: Изстрадахме победата над "Байерн"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3169470_zidan_izstradahme_pobedata_nad_baiern/?ref=rss


Треньорът на "Реал" (Мадрид) Зинедин Зидан обясни, че тимът му е страдал, но се е преборил за победа срещу "Байерн" (Мюнхен) в първия полуфинал в Шампионската лига между двата тима. Европейският клубен шампион за последните два сезона взе ценна преднина, надделявайки с 2:1 като гост, но загуби заради контузии Иско и Даниел Карвахал.<br /><br />"Байерн" също даде две жертви, като Ариен Робен и Жером Боатенг бяха сменени още преди почивката.<br...

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит е на посещение в България

http://www.mediapool.bg/glavniyat-pregovaryasht-na-es-za-brekzit-e-na-poseshtenie-v-bulgaria-news278392.html

Главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние е на работно посещение в България на 26 април, съобщиха от Представителството на ЕК в България. Барние ще проведе срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и с представители на две парламентарни комисии в Народното събрание. Мишел Барние ще участва също в конференция на тема "Подгответе се за Брекзит - последствия за европейския бизнес" и във форум на високо равнище Eurofi Financial Forum - форум на лидерите в областта на финансовия сектор от ЕС и международни организации. В програмата му е предвидено и посещение на софийското метро заедно с кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Главния преговарящ на ЕС за Брекзит е на посещение в България

http://www.mediapool.bg/glavniya-pregovaryasht-na-es-za-brekzit-e-na-poseshtenie-v-bulgaria-news278392.html

Главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние е на работно посещение в България на 26 април, съобщиха от Представителството на ЕК в България. Барние ще проведе срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и с представители на две парламентарни комисии в Народното събрание. Мишел Барние ще участва също в конференция на тема "Подгответе се за Брекзит - последствия за европейския бизнес" и във форум на високо равнище Eurofi Financial Forum - форум на лидерите в областта на финансовия сектор от ЕС и международни организации. В програмата му е предвидено и посещение на софийското метро заедно с кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Общинската структура на ПП ГЕРБ в Разлог проведе отчетно-изборно събрание

http://www.struma.com/politika/obshtinskata-struktura-na-pp-gerb-v-razlog-provede-otchetno-izborno-subranie_133504/

Структурата на Политическа партия ГЕРБ в Разлог проведе редовното си отчетно-изборно събрание. Гости на събитието бяха депутатът и областен координатор на партията за Благоевградска област Даниела Савеклиева и народните представители д-р Емил Тончев и Александър Мацурев. По време на събранието бе представен отчетът за предходния мандат, а предложенията за състав на общинското ръководство бяха подкрепени с пълно мнозинство от присъствалите депутати.

Областният координатор Даниела...

Продължава

Апелативният спецсъд решава дали да остави Десислава Иванчева в ареста

http://nakratko.bg/category/60/158530/


Задържаният кмет на район „Младост” Десислава Иванчева и сочените за нейни помагачи се изправят пред Апелативния специализиран съд, който ще определи ще останат ли още в ареста. Прокуратурата настоява за постоянното им задържане.

Спорт по тв днес: Григор играе в Барселона срещу Джазири след 13,30 ч, 1/2-финали в Лига Европа, колоездене, тото, баскетбол, дартс, голф и световно по снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6833538

Спорт по тв днес: Григор играе в Барселона срещу Джазири след 13,30 ч, 1/2-финали в Лига Европа, колоездене, тото, баскетбол, дартс, голф и световно по снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Около 600 хил. тона мляко се преработват годишно у нас, българското е 90%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833576

Около 600 хил. тона мляко се преработват годишно у нас, българското е 90%Вносът е предимно от Полша и Румъния, където цените са по-ниски Около 600 хил. тона мляко се преработват годишно в българските мандри. От него около 10% е вносно - предимно полско и румънско, останалото е българско. Предварителни данни сочат, че за миналата година само суровото краве мляко, внесено от други държави, е над 20 хил. тона.

Спасиха живота на 4-месечно бебе с уникална и сложна операция в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/O7i736dI33c/

Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в УМБАЛ Бургас.  С нея е спасен животът на 4-месечната Елена. Бебето все още е в болницата, но скоро ще бъде изписано. Заслуга за бързата реакция и спасения детски живот имат екипи от няколко отделения на УМБАЛ Бургас – Първо детско, Второ хирургично, Отделението по образна диагностика и Отделението по анестезиология и реанимация.

Елена страда от вродена малформация – ретростериална диафрагмална херния на Ларей, която се среща веднъж на 250 000 новородени. При този вид херния коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през вроден отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до фатален край. В случая с Елена сърцето било притиснато от дебелото черво, което ясно проличало и при рентгеново изследване с контрастно вещество.

Първи за рядкото усложнение се усъмняват педиатрите в Първо детско отделение, където 4-месечното бебе е прието по спешност. То не може да диша, няколко пъти спира сърдечната дейност, прави гърчове. Консултацията с детския кардиолог д-р Пепа Ралева изключва проблеми със сърцето. Педиатрите се консултират с колегите си хирурзи и става ясно, че ако Елена не бъде оперирана, ще загине.

Операцията е извършена от детския хирург д-р Евгений Бенчев, който преди година дойде в УМБАЛ  Бургас след опит в детски клиники във Великобритания и САЩ. В екипа участват д-р Васил Керанов, който поема комуникацията с колегите си от останалите отделения и д-р Кирил Чакъров. Анестезиолозите са д-р Антон Григоров и д-р Мария Колева, които взимат трудното решение да направят анестезия на толкова малко бебе.

При операцията през малък разрез през корема хернията е отстранена, а дебелото черво върнато на нормалното си място. С пластика със собствени тъкани е затворен дефектът на диафрагмата. „Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този тип е още по-рядка. В САЩ, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е описан само 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези операции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре“, обясни д-р Евгений Бенчев. Екипът  на Втора хирургия, който е оперирал Елена, в последните години насочва усилията си към прилагането на съвременни, модерни и щадящи методи при операциите на детските хернии.  Разкрит е и специализиран  кабинет по детска хирургия, който работи в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ – медицинския център на УМБАЛ Бургас.

На снимката отляво надясно: Д-р Васил Керанов, д-р Евгений Бенчев с бебето Елена, д-р Кирил Чакъров.

Деца и младежи от Клуба по речи и дебати на гости в Парламента

http://www.struma.com/obshtestvo/deca-i-mladeji-ot-kluba-po-rechi-i-debati-na_133503/

Деца и младежи от Клуба по речи и дебати в Община Петрич посетиха Народното събрание по покана на депутата от ПП ГЕРБ Георги Динев. Заедно с колегите му от Благоевградска област Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, д-р Емил Тончев и Стефан Апостолов отговориха на редица интересни въпроси, които младежите зададоха.

По време на срещата се бяха зададени въпроси, свързани с образованието и възможностите за развитието на младите хора и тяхната бъдеща реализация в България. Специален...

Продължава

Меси спечели битката - името му става бранд

http://clubz.bg/67147-mesi_specheli_bitkata_imeto_mu_stava_brand

Най-добре печелещият футболист в света Лионел Меси спечели съдебната битка в ЕС и ще може да регистрира фамилията си като търговска марка за продажба на спортни стоки и облекло. Общият съд на ЕС реши, че звездата на "Барселона" е достатъчно известен, за да преодолее фонетичните прилики с испанската марка за велосипеди Massi.

Случаят стигна до съда, след като испанската марка успешно подаде жалба до Службата за интелектуална собственост на ЕС (EUIPO).

"Славата на футболиста противодейства на визуалните и фонетичните прилики" с името на испанския производител на велосипеди, наречен Massi, който оспорва търговската марка, постанови вторият съд в ЕС.

EUIPO заяви, че Messi и Massi са почти идентични визуално и фонетично, а някои ще бъдат затруднени да ги различат, но съдът не е съгласен.

"Г-н Меси е всъщност добре позната публична личност, която може да бъде видяна по телевизията и редовно обсъждана по телевизията или по радиото", решиха магистратите.

Смятан за един от най-големите футболисти в света, 30-годишният Меси отбеляза 600-ия си професионален гол през миналия месец и е най-добрият голмайстор за националния отбор на Аржентина и за "Барселона".

Съдът каза, че въпреки че някои хора може да не познават Лионел Меси, това едва ли биха били тези, които си купуват спортни стоки.

194 нарушения са открити при проверки на автобусите в страната

http://nakratko.bg/category/58/158529/


Съобразно своите правомощия и компетентност, Министерство на вътрешните работи и в частност служителите на „Пътна полиция" осъществяват постоянен контрол по използването на системите за обезопасяване в моторните превозни средства.

Оценка на списание: Библията е надценена, не си заслужава да се чете

https://www.actualno.com/curious/ocenka-na-spisanie-biblijata-e-nadcenena-ne-si-zaslujava-da-se-chete-news_671656.html

Въпреки, че е една от най-популярните и четени книги, Библията попада в списъка на произведенията, които са надценени и не е задължително да бъдат прочетени. Това съобщи Американското списание GQ. Според списанието не всички "велики“ книги за издържали проверката на времето, допълва БГНЕС. Група "нескучни писатели“ заедно с екипа на списанието решили да анализират недостатъците на надценените книги и до подберат с какво да бъдат заменени. В списъка с произведения,

Заради империята на Пеевски България изпада не само от ЕС, но и от Балканите по медийна свобода

http://www.moreto.net/novini.php?n=373185

България изпада по медийна свобода както от Евросъюза, така и от Балканите и се доближава до държави в Азия и Африка, показва класацията за 2018 г. на "Репортери без граници", огласена вчера в Париж. Страната слиза с две места в сравнение с 2017 г.

Ето я връзката по върховете на властта! Арестуваният инспектор от ДАИ, Д. Туджаров от Сандански, е бивш съпруг на известна съдийка, сестра на зам. министър от курортния град

http://www.struma.com/krimi/eto-ya-vruzkata-po-vurhovete-na-vlastta-arestuvaniyat-inspektor-ot_133502/

Ангел Янчев, съпруг на спецпрокурора Ирина Арменова от Сандански, остава в ареста, още един санданчанин зад решетките

След като сред арестуваните служители на ДАИ лъсна името на съпруга на спецпрокурора Ирина Арменова, Ангел Янчев, днес изплува името и на бивш съпруг на известната съдийка от Сандански Рая Манолева, която е сестра на зам. министър Ал. Манолев.

Името на санданчанина Димитър Туджаров се появи сред задържаните служители на автомобилната инспекция, уличени в корупционни действия и вземане на подкуп от транспортни фирми. От Сандански е и друг арестуван даяджия Р. Марков, научи struma.com...

Продължава

Вниманието на света е приковано към утрешната корейска среща на върха

http://www.mediapool.bg/vnimanieto-na-sveta-e-prikovano-kam-utreshnata-koreiska-sreshta-na-varha-news278391.html

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще премине военната демаркационна линия, разделяща двете Кореи, в 9.30 ч. местно време (00.30 ч. по Гринуич) в петък, за да се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин. Очакванията за тази среща са една от основните теми в световните медии в четвъртък.   По данни на организаторите, в пресцентъра в град Коян, близо до междукорейската граница, са пристигнали около три хиляди журналисти от цял свят. Най-много са специалните кореспонденти на японски медии.   Дневният ред на срещата   В севернокорейската делегация е включена сестрата на Ким - Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан. Делегацията ще присъства на официалната церемония по посрещането в 9.40 ч., съобщи началникът на президентския кабинет в Сеул. Първите разговори на историческата междукорейска среща на върха ще започнат в 10.30 ч., след като Ким се подпише в книга за гости и участва в протоколни снимки.   По-късно двамата лидери ще засадят бор, растящ от 1953 г., когато е подписано примирието след Корейската война. След това се очаква да бъде подписано и оповестено сегашното споразумение.   В 18.30 ч. Ким и Мун ще присъстват на банкет, последван от церемония по изпращането.   Администрацията на южнокорейския президент направи в четвъртък последната генерална репетиция преди предстоящите преговори, съобщи президентският говорител. "В ролите на двамата лидери бяха специални актьори, което ни даде възможност репетицията да премине максимално близо до истинската среща на високо равнище", посочи говорителят.   Животът в цяла Южна Корея ще замре, за да може хората да гледат и да попият всичко от историческата среща, предаде Ройтерс.   В столицата Сеул пред сградата на кметството ще бъде поставен огромен телевизионен екран, а целият площад отпред ще бъде украсен с цветя във формата на Корейския полуостров. Учебните занятия в училищата ще бъдат отменени, за да може учащите да наблюдават събитията на живо.   Южнокорейците ще може да видят как за пръв път севернокорейски лидер минава границата и идва на посещение. "Нашите деца ще може да получат образование за обединението на живо като гледат в реално време как лидерите на Южна и Северна Корея се здрависват", каза зам.-директорът на основно училище от южния град Куанджу. Киносалон в града ще излъчва срещата на живо, а желаещите ще могат да гледат безплатно.   Особености на медийното отразяване Трето поколение автократ, Ким Чен-ун ще бъде на неизследвана територия, когато в петък премине, може би пеша, към южната част на демилитаризираната зона, разделяща двете съперничещи си Кореи, и приветства южнокорейския президент Мун Дже-ин, пише Асошиейтед прес.   Камерите на едни от най-агресивните медии на планетата ще излъчват на живо кадри с човека, свикнал да контролира всеки аспект от публичното си присъствие и тези кадри ще стигнат до домовете на хората и телефоните на милиони по целия свят, макар че още не е ясно дали в Северна Корея ще ги видят веднага.   Но докато Ким маневрира из това минно поле (образно казано, разбира се, защото той няма да мине през тази част на демилитаризираната зона) за първата в историята лидерска среща на върха между двете държави съперници, той всъщност може да намери своеобразен съюзник в лицето на Мун.   Въпреки съобщението, че някои части от срещата ще бъдат излъчвани пряко и че може да има съвместна пресконференция, Мун изглежда възнамерява да пази спокойствието на севернокорейския лидер и да държи агресивните местни медии на безопасно разстояние, докато води тази среща. Целта е тя да отдалечи двете Кореи, които миналата година сякаш бяха пред прага на война, и да постигне сериозен ангажимент, за който либералният Мун винаги е мечтал.   Информацията, която светът ще получава, вероятно ще бъде строго контролирана: с изключение на група репортери, чийто достъп може да е силно ограничен, журналистите ще бъдат изолирани в медиен център, достатъчно далече от силно охранявания Панмичжон - граничното село, където ще се състои срещата на върха.   Обединена Корея? Лидерите на двете страни имат различна визия по въпроса   Обединението е идея, която вълнува повечето корейци в Севера и Юга. За някои, особено младите хора в Юга, това може би не е неотложен проблем. Никой не мисли особено за подробности като това колко ще струва, какви са рисковете и какво конкретно ще спечелят двете страни, освен ако не е учен, политик или активист.   Но когато севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещнат утре, изгледите за обединение, макар и само абстрактни, ще придобият особено важно значение.   Могат ли разполагащият с ядрени оръжия Север на Ким и кейпоп капитализмът в Юга на Мун да се обединят в Една Корея? Двамата лидери сядат на масата за преговори с различни визии как ще изглежда тя. И то много различни, отбелязва Асошиетед прес. Демократична федерална република Корьо След като не успява да превземе Юга със сила през 50-те, основателят и "вечен председател" Ким Ир-сен обявява през 80-те план как трябва да изглежда обединена Корея.   Той я нарича Демократична федерална република Корьо. Корьо е средновековно корейско кралство, откъдето произлиза и думата Корея.   Планът на Ким предвижда споразумение от рода на това, което Хонконг има с Китай - обединена страна с две отделни системи на управление.   Съгласно този план Северът и Югът ще зачитат взаимно идеологиите си, социалните системи и автономията. Двете страни ще имат еднакъв брой представители във върховно национално събрание с равни права и отговорности. В събранието ще има и представители на живеещите зад граница корейци и постоянен комитет, който ще ръководи държавните дела.   Ким изтъква необходимостта тази нова федерация да остане неутрална и независима, като най-вече избягва да влиза във военни съюзи.   Не е изненадващо, че това изглежда като днешна Северна Корея с нейното Върховно народно събрание, партийните Политбюро и Централен комитет, контролиращи всекидневните политики. Дори името й напомня това на Севера, който официално се нарича Корейска народнодемократична република. Равен брой места в събранието ще е изгодна сделка за Севера, чието население се равнява на половината южнокорейско. Включването на живеещите в чужбина корейци ще засили това предимство още повече, тъй като по исторически причини те са поне на думи предани на Пхенян, не на Сеул.   Тъй като толкова много дяволи се крият в детайлите, големият план на Ким така и не набира голяма популярност. Корейска общност и нещо повече Предложението от три стъпки на Южна Корея е също толкова предвидимо: нейната система да властна на целия Корейски полуостров.   Най-големият приоритет според южнокорейското министерство на обединението е да се изградят устойчиви отношения и да се уреди въпросът със севернокорейската програма за разработване на ядрени оръжия.   Сеул иска да замени нестабилното примирие, което слага край на бойните действия в Корейската война (1950-53 г.) с постоянен мирен договор - цел, която си е поставил и Пхенян.   Тази стъпка може да получи подкрепа утре - темата със сигурност ще бъде повдигната тогава, а вероятно и на срещата на върха между Ким и президента Доналд Тръмп през май или началото на юни.   Южна Корея иска да изгради доверие и сътрудничество до степен, в която бъде постигнат нещо като национален консенсус. След преходен период на общност от две нации следващата стъпка ще бъде създаването на единен пазар на Корейския полуостров "за създаване на двигатели на растеж и на междукорейска икономическа общност на съвместно съществуване и общо благополучие".   "Ние ще изградим нов икономически ред, който ще донесе мир и благоденствие на Корейския полуостров и в Североизточна Азия", заключава министерството.   Основните елементи от този план бяха оповестени през септември 1989 г. от тогавашния южнокорейски президент Ро Де-у.   Следващите правителства на Юга очаквано се придържат към принципа за постепенен мирен напредък, преценявайки доколко да бъдат готови да си взаимодействат с Пхенян в зависимост от това доколко той е уязвим или враждебно настроен.   В дългосрочен план обаче в него няма клауза за една държава две системи.   Сеул смята, че в крайна сметка системата на Северна Корея трябва да изчезне.   Как може да изглежда ядрена сделка със Северна Корея?   През по-голяма част от последните няколко десетилетия мощни високоговорители на южнокорейската граница бълваха пропаганда срещу намиращите се наблизо севернокорейци - всичко от корейски поп до новини за броя на колите в благоденстващия Юг. В понеделник те спряха и това бе най-новата стъпка в дипломатически танц с високи залози, пише в анализ по темата Ройтерс.   Бавно и с трудни преговори Вашингтон и двете Кореи скицират сделка, за да избегнат все по-неизбежната война, от която се страхуваха и двете страни. Остава под въпрос колко успешна ще е срещата и дали Ким наистина се отказва от ядрената си програма. Режимът на Ким е яростно параноичен спрямо външния свят и дълго е вярвал, че само военната сила - включително ядрена - наистина ще го предпази от външни опасности. Напредъкът, който постигна неотдавна, сериозно разтревожи Съединените щати, създавайки заплахи за военни действия - и само титаничното и забележително прозорливо усилие от страна на Сеул запази дипломацията жива. Сега тя може да даде плод.   В събота Пхенян обяви, че вече няма нужда от опити с ядрени или междуконтинентални балистични ракети, защото е достигнал целите си за създаване на оръжия. Американски служители и експерти не мислят, че Северът вече може да удари американската територия, но подозират, че притесненията на Ким от потенциална американска акция са го подтикнали да промени позицията си. Северна Корея вече има възможността да опустоши непосредствените си съседи и това може би за нея е достатъчно. Другата възможност е режимът само да печели време.   Дори и пауза по време на ескалация би била дипломатическа победа. През януари се очакваше, че Пхенян ще използва Зимните олимпийски игри, за да засили напрежението, може би чрез провеждането на нови изпитания на оръжия или чрез кибератака. През последната година - когато бяха извършени много ядрени и ракетни опити, а в Малайзия беше убит полубратът на Ким Чен-ун, ескалацията изглеждаше неудържима. От януари насетне обаче правителството на южнокорейския президент Мун Дже-ин използва първо Олимпийските игри, а после и обещанието за бъдещи срещи, за да насърчи несложен, но продължаващ диалог. Оттогава Северна Корея не е провела и едно изпитание.   Срещата утре в демилитаризираната зона между Ким и Мун ще бъде ключов предвестник на среща между САЩ и КНДР, която може да се състои другаде - включително в Монголия или Швейцария. Това ще бъде първата среща между двамата и едва третата между лидери на Севера и Юга от примирието, сложило край на Корейската война, през 1953 г.   Превръщането на това временно примирие в по-официално мирно споразумение е една от дългосрочните цели на правителството на Мун. То трябва да убеди Пхенян, че нито Вашингтон, нито Сеул имат краткосрочни или дългосрочни амбиции да свалят династията Ким. Това е една от причините защо изключването на високоговорителите - което открито поощряваше севернокорейските войници да дезертират - е толкова важно. В крайна сметка, всичко, което кара Ким да смята, че жестокия му диктаторски режим е в безопасност, може да помогне за постигането на мир, дори да обърква и да тревожи хората. Някои теми обаче почти сигурно няма да бъдат обсъждани - в частност изтеглянето на американските войски от Южна Корея.   Всички страни продължават да са на съвсем различни мнения, пише по-нататък Ройтерс. Казват, че Тръмп, когато бе на посещение миналата година в Сеул, предложил Южна Корея да се откаже от амбицията си за обединение като начин да се успокои Пхенян. Засега и двете Кореи остават решени да постигнат това, макар че малцина вярват, че която и да е от тях ще обмисли компромисите, необходими, за да уеднаквят своите несъвместими политически системи.   Една обединена Корея няма да е приемлива и за Китай, единственият договорен съюзник на КНДР и ключова страна в справянето със ситуацията на полуострова.   Някога тайните дипломатически канали сега стават видими. Миналата седмица Тръмп разкри, че директорът на ЦРУ и кандидат за държавен секретар Майк Помпейо тайно е бил в Пхенян по-рано този месец, за да подготви срещата с Ким. Американски служители казаха, че посещението, организирано от ръководителя на южнокорейското разузнаване и неговия севернокорейски колега, е целяло да се прецени дали Ким е готов да участва в сериозни преговори за отказ от ядрените оръжия.   Повечето американски анализатори смятат, че това все още е малко вероятно. Само няколко държави са се отказвали доброволно от своите ядрени програми и други оръжия за масово унищожение: Южна Африка, Ирак, Либия и постсъветска Украйна, която подписа с посредничеството на Великобритания и САЩ договор за връщане на Русия на оръжията, разположени на нейна територия. От тези страни Ирак и Либия се оказаха със свалени по военен път от САЩ правителства, докато Украйна е все по-заплашвана и атакувана от Москва. Американски служители казват, че искат да видят значително унищожаване на севернокорейските ядрени съоръжения, за да предложат значително вдигане на санкциите.   Все пак Вашингтон може да се задоволи със спиране на изпитанията и разработване на оръжия, отклонявайки заплахата за американската територия. Южна Корея - която вече в обсега на севернокорейската конвенционална артилерия, която според американските анализатори, може да убие десетки хиляди за часове - вероятно би приела такава сделка.   Япония, която също в обсега на Севера, е много по-предпазлива. Това беше и главна тема в срещите между Тръмп и премиера Шиндзо Абе миналата седмица. Токио осъзнава, че не може да наложи вето на съвместните дипломатически усилия на Южна Корея и САЩ, една от причините сега да търси собствен директен диалог с Пхенян. Никоя страна не вярва на другата. Тези преговори са положителна крачка и правят непосредствената война доста по-малко вероятна. Ако се провалят обаче - което остава напълно възможно - резултатът може да е катастрофален. По БТА

Лидерите на Южна и Северна Корея се срещат в петък

http://www.mediapool.bg/liderite-na-yuzhna-i-severna-koreya-se-sreshtat-v-petak-news278391.html

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин ще посрещне лидера на Северна Корея Ким Чен-ун на военната демаркационна линия между двете страни в петък в 00.30 ч. по Гринуич, съобщи канцеларията на южнокорейския президент, цитирана от Ройтерс и Франс прес. Южнокорейска почетна рота ще участва в церемония по посрещането на Ким, а официалните разговори между Мун и Ким ще започнат в 01.30 ч. по Гринуич. Двамата лидери също така ще посадят дърво на демаркационната линия, използвайки пръст от двете страни, отбелязва Асошиейтед прес. Един от членовете на севернокорейската делегация ще бъде сестрата на лидера на КНДР Ким Йо-чен, която е сред най-доверените му съветници.

Излюпиха се първите зеленоглави патета в Борисовата градина

http://www.transmedia.bg/2018/04/26/%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d1%8e%d0%bf%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d0%b5/

 

Излюпиха се 6 зеленоглави патета в Патешкото езеро на Борисовата градина в София. Това са първите бебета, които се появяват в езерото, след като през 2017 г. Столична община възстанови първоначалния му облик и започна да отглежда в него зеленоглави патици.

Снимки: Сергей Антонов

 

ГЕРБ ще подкрепи анти-Гинка закона на патриотите, за да нямало спекулации

https://offnews.bg//ikonomika/gerb-shte-podkrepi-anti-ginka-zakona-na-patriotite-za-da-niamalo-spek-679442.html

„За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, макар и да е несъвършен”, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред бТВ.

Спорът около предложението на Обединените патриоти стратегически сделки, като тази между „Инерком” на пазарджишката бизнес дама Гинка Върбакова и ЧЕЗ, да бъдат одобрявани от КЕВР, възникна вчера. По време на дебатите стана ясно, че ГЕРБ ще искат КЕВР само да бъдат уведомявани за подобни инвестиционни намерения.

От ДПС също се обявиха против намесата в търговските сделки, което пък доведе до коментари, че истинският партньор на бойкоборисовата партия е движението на Мустафа Карадайъ, а не патриотите.

„Спорно е колко този текст може да действа ретроактивно. Договорът за ЧЕЗ е подписан в началото на годината. Тъй като колегите от Обединените патриоти са много чувствителни на тази тема, дадох предложение за отлагане на дебата, за да коментираме този казус”, допълни Добрев.

Той уточни, че текстът не е прецизен.

„Има голяма разлика между това да контролираш сделки в банковия сектор и пенсионните фондове и съответно други правомощия да контролираш частни сделки”, каза Добрев.

По повод новите правомощия на КЕВР, които позволяват на регулатора да следи за манипулации, Добрев уточни, че тези текстове за част от директива на ЕС.

Той допълни, че КЕВР нямат софтуер за подслушване и, че това са тълкувания в медиите.

„По-скоро ако имат някакви съмнения за злоупотреби, ще се обръщат към компетентните органи”, каза Добрев.

Нинова: Управляващите обявиха война на всички

http://nakratko.bg/category/59/158528/


"ГЕРБ отвориха битка с всички и с всичко. Те водят война с президентската институция и така разрушават държавността. Водят война и с опозицията, която изпращаха в Сибир от трибуната на Народното събрание и така разрушават парламентаризма.

Гърция: Атина направи отстъпки, сега е ред на Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833907

Гърция: Атина направи отстъпки, сега е ред на СкопиеВчерашната среща във Виена на министрите на външните работи на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров с посредника от ООН по въпросите за името на Македония Матю Нимиц завърши без изявления на двамата министри, пишат македонските вестници. Гръцката страна направи отстъпки и е "стигнала до средата на моста",

При полицейска акция във Варна задържаха дилър на наркотици

http://www.barometar.net/90855/

На 24.04. т.г., около 18:30 часа, в гр. Варна, на ул. «Александър Василев», бе проведена специализирана полицейска операция, информират от пресцентъра на варненската полиция. При извършване на полицейска проверка на Р.Б. (48 г.) от Варна, неизвестен на МВР, е установено, че същият държи в себе си найлонова торба съдържаща: 156 пакетчета с кафеникаво прахообразно вещество; […]

Туск призова Сърбия да не се отклонява от европейския си път

http://www.mediapool.bg/tusk-prizova-sarbiya-da-ne-se-otklonyava-ot-evropeiskiya-si-pat-news278390.html

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Сърбия да продължи да следва пътя на европейското членство, предаде Асошиейтед прес. Той е на посещение в Белград като част от негова обиколка в Западните Балкани. По думите на Туск ЕС "е и иска да остане най-надеждният партньор на Сърбия и на Западните Балкани". Това е регион, който иска да стане част от ЕС и в който Москва традиционно се съревновава за влияние. Обиколката на Туск из Западните Балкани е в подготовка на срещата на върха на 17 май между ЕС и регионалните лидери. В Белград Туск направи изявлението си на сръбски след среща с президента Александър Вучич. Той каза, че "бъдещето на Сърбия няма да бъде решено в Москва или във Вашингтон, Анкара или Брюксел". И описа ЕС като "проект със стратегическо измерение".

Комисията по културата и медиите в НС заседава извънредно по исканията на музикалните състави на БНР

http://nakratko.bg/category/58/158527/


Парламентарната комисия по културата и медиите ще проведе днес извънредно заседание, на което ще бъде обсъден проблемът с ниските заплати на творците от музикалните състави на Българското национално радио.

От БАН излязоха с витиевато обяснение защо няма пари за експертите-синоптици от НИМХ

https://www.actualno.com/society/ot-ban-izljazoha-s-vitievato-objasnenie-zashto-njama-pari-za-ekspertite-sinoptici-ot-nimh-news_671654.html

В краткосрочен не бих могла да зарадвам никого с добра прогноза. В по-дългосрочен план обаче имаме оптимизма, че бюджетът на БАН ще бъде оформен по различен начин и целево ще се финансира оперативната дейност на НИМХ. Това заяви председателят на Общото събрание на БАН Евелина Славчева в коментар пред Нова телевизия за протеста на специалистите от НИМХ. От думите на Славчева излезе, че правителството предварително е казало, че отпуснатите допълнително от правителството 15 млн. лева за БАН са раз

Международна операция закри сайт, използван за милиони кибератаки

http://www.mediapool.bg/mezhdunarodna-operatsiya-zakri-sait-izpolzvan-za-milioni-kiberataki-news278389.html

Британските власти съобщиха за международна операция, при която е закрит сайт, използван за кибератаки чрез т.нар. отказ от услуга. Според разследващите той е станал платформа за над 4 милиона подобни атаки по света. В операцията срещу сайта са участвали властите на редица държави и са арестувани няколко души, включително собствениците на интернет страницата webstresser.org, предадоха Франс прес и ДПА. "Хакери по цял свят са използвали сайта, който е можел да бъде наеман само за 14,99 долара, за да извършат над 4 милиона кибератаки", съобщи британската служба за борба с киберпрестъпността. "Властите на редица държави, сред които Холандия, Сърбия, Хърватия и Канада, с подкрепата на шотландската полиция и Европол, са разкрили шест лица от престъпната група, която стои зад webstresser.org", уточниха разследащите. Холандската полиция със съдействието на Германия и САЩ е конфискувала сървъри и е закрила сайта. Той е бил използван за извършване на атаки с "отказ от услуга", които заливат дадена мрежа или компютър с питания, за да се блокира работата им. Хакерите често искат откуп, за да прекратят атаката. Смята се, че webstresser.org е имал над 136 000 регистрирани потребители. Само за април 2018 г. са регистрирани 4 милиона кибератаки, използвали предлаганите от сайта софтуерни продукти.  Арестувани са няколко души – двама в Шотландия, 19-годишен младеж в Хърватия, и двама души на 19 и 21 години в Сърбия, които са заподозрени, че са администратори на сайта. Сръбското вътрешно министерство обясни, че сайтът е смятан за най-големият в света в наемането на услуги за този тип кибератаки.

Конфликтът на Цветанов с президента бил "димна завеса" за завой към Русия според ДПС

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/26/3169474_natovski_partnyori_veche_pitali_dps_za_iziavleniiata/?ref=rss


ГЕРБ трябва да развали коалицията с Обединените патриоти след изявите на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим. Това мнение изрази пред Нова телевизия зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.<br /><br />По думите му ГЕРБ дължи отговор на натовските и европейските партньори и на българското общество за действията на коалиционния си партньор, който публично изказва позиции, различни от официалните за окупацията на Крим от Русия. "Нашите натовски...

Ново земетресение в Румъния след снощния трус от 4,5

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833906

Ново земетресение в Румъния след снощния трус от 4,5През изминалата нощ в Румъния е регистрирано ново земетресение от 3,9 по скалата на Рихтер след земен трус снощи от 4,5, съобщават румънските медии. Земетресение с магнитуд 3,9 по скалата на Рихтер е регистриранов Черно море в четвъртък в 3,45 ч. румънско (и българско) време, съобщи Националният институт по геофизика, цитиран днес от в. "Гъндул".

Откриха още вреди от противозачатъчните

https://dnes.dir.bg/zdrave-i-krasota/protivozachatachnite-mogat-da-badat-predizvikat-trombozi

Контрацептивните средства в комбинация с генетична мутация могат сериозно да навредят на здравето

13 катастрофи в страната през изминалото денонощие, 1 човек е загинал

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6833899

13 катастрофи в страната през изминалото денонощие, 1 човек е загиналЕдин човек е загинал, 14 са ранени при 13 автомобилни катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщава пресцентърът на МВР. В София са станали 70 леки пътни произшествия и две тежки с двама

Делян Добрев: Най-вероятно ще подкрепим Закона за енергетиката

https://www.actualno.com/business/deljan-dobrev-naj-verojatno-shte-podkrepim-zakona-za-energetikata-news_671657.html

"За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, макар и да е несъвършен". Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му е "спорно колко този текст може да действа ретроактивно. Договорът за ЧЕЗ е подписан в началото на годината. Тъй като колегите от Обединените патриоти са много чувствителни на тази тема, дадох предложение за отлагане на дебата, за да коментираме този казус", допълни Добрев. Той уто

Из семейния албум на: Джон и Джаки Кенеди

https://dnes.dir.bg/aktsenti/iz-semeyniya-album-na-dzhon-i-dzhaki-kenedi

Вижте семейните снимки и необикновените истории на световните величия в новата ни рубрика "Из семейния албум на..."

Чешкият премиер съди вестник за твърдение, че е бил агент на комунистическите тайни служби

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/26/3169480_cheshkiiat_premier_sudi_vestnik_za_tvurdenie_che_e_bil/?ref=rss


Премиерът на Чехия Андрей Бабиш е завел съдебно дело срещу словашкия вестник "Нови час" за публикация в която се твърди, че той е бил сътрудник на комунистическата Държавна сигурност преди 1989 г., предаде ДПА, като се позова на чешката агенция ЧТК.<br /><br />В жалбата си 63-годишният милиардер и основател на партията "Действие на недоволните граждани" (АНО) Бабиш иска обезщетение от един милион евро и публично извинение. "Нови час" е публикувал...

Варненски ученици грабнаха купата на Националния географски фестивал

http://www.moreto.net/novini.php?n=373168

Отбор от Математическата гимназия във Варна грабна голямата купа на Националния географски фестивал, който се проведе в Русе между 20 и 22 април, научи Moreto.net. Проявата събра на едно място ученици и учители от цялата страна .

"Комерсант": Бизнесът може да изгуби 2 млрд. долара заради усилията на Москва да блокира "Телеграм"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833896

"Комерсант": Бизнесът може да изгуби 2 млрд. долара заради усилията на Москва да блокира "Телеграм" Бизнесът в Русия и света очаква щети от 2 милиарда долара заради усилията на руските власти да блокират приложението за съобщения "Телеграм", пише "Комерсант". Шефът на софтуерната фирма "Флексби" Андрей Прокофиев е предложил на руския интернет омбудсман Дмитрий Мариничев да разработи мерки в подкрепа на компаниите,

Холандското правителство оцеля след вот на недоверие

http://www.mediapool.bg/holandskoto-pravitelstvo-otselya-sled-vot-na-nedoverie-news278388.html

Холандският премиер Марк Рюте оцеля след вот на недоверие тази нощ, внесен от депутати, които смятат, че той е укрил информация за начина, по който правителството е взело непопулярно решение да отмени данък върху корпоративни печалби, предаде Ройтерс. Почти всички опозиционни депутати смятат, че Рюте ги е заблудил, когато им каза през ноември, че не помни да е имало предварително изготвени бележки за коалиционните преговори по въпроса. Във вторник правителството публикува близо 60 страници документация след внесена молба по закона за свободен достъп до информация. Вотът на недоверие не успя да събере обикновено мнозинство в 150-местния парламент. Той бе подкрепен от 67 гласа, но 76 депутати гласуваха против. Седем депутати не гласуваха. Решението на кабинета за премахване на данъка бе част от успешна кампания да бъде убедена компанията Юниливър да избере Холандия вместо Великобритания за мястото на централата си. Оповестените документи показаха, че Юниливър е сметнал отпадането на данъка като решаващо. По време на продължилите близо осем часа дебати Рюте призна, че е допуснал грешка, като е казал на депутатите, че не помни да е имало документация, а впоследствие е разбрал, че предварително подготвените ведомствени бележки с предимствата и недостатъците на отпадането на данъка са били използвани при коалиционни преговори миналото лято. Отпадането на данъка бе обявено през октомври като мярка за насърчаване на заетостта и привличане на чуждестранни фирми. Опозицията го разкритикува като подарък от 1.4 милиард евро за чужденците.

Парламентът даде право на КЕВР да спира сделки като за ЧЕЗ

http://clubz.bg/67146-parlamentyt_dade_pravo_na_kevr_da_spira_sdelki_kato_za_chez

Народното събрание даде правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да разрешава продажбата на над 20% от собствеността на енергийните дружества. Това стана с промени в Закона за енергетиката, предложени от Обединените патриоти и приети окончателно днес. 

Това на практика означава, че КЕВР може и да спре сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ - ако прецени. Но и самите депутати не са убедени доколко това е възможно.

Чешката държавна компания избра за купувач "Инерком България" и подписа предварителен договор с българското дружество на 23 февруари. В срок от 9 месеца "Инерком" трябва да осигури близо 340 милиона евро за покупката, като авансово са платени пет милиона. Преди КЕВР по сделката трябва да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. 

Предложеният от Патриотите текст предизвика дебати както в енергийна комисия, така и в пленарна зала, където се обсъжда от вчера. На заседанието на комисията, ръководено от председателя й Делян Добрев (ГЕРБ) беше орязана възможността регулаторът да се меси в подобни сделки, като бяха запазени досегашните му правомощия да може да проследи дали ангажиментите по лицензията се спазват след продажбата. И министърът на енергетиката Теменужка Петкова се възпротиви на възможността КЕВР да се произнася за сключването на сделки. Депутатите приеха тогава регулаторът да бъде известяван при подобни големи сделки - така, според Делян Добрев, ще има защита на обществения интерес. 

В крайна сметка обаче пленарна зала реши друго.

Все пак по план тази година КЕВР трябва да влезе в ЧЕЗ, така че проверка по изпълнението на лиценза ще има.

"Моето мнение е, че този текст, който предложиха колегите и БСП и който приехме, няма да има отношение към ЧЕЗ. Даваме допълнителни правомощия на регулатора да се произнася при сключването на такъв тип сделки", каза Добрев.

Той посочи, че подобни текстове има и в Закона за БНБ, в Закона за Комисията по финансов надзор и дебатът бил дали тези правомощия т да бъдат дадени на КЕВР. Това не е прецедент в българското право, заяви Добрев.

На въпрос дали с решение на КЕВР може да бъде развалена сделката между ЧЕЗ и "Инерком", Добрев каза:

"Трябва да питате Комисията. Не съм сигурен, трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно. Договорът с "Инерком" счита ли се за приключен или е сключен януари, но трябва да мине плащането", каза Добрев.

Защо колоезденето процъфтява в Шварцвалд

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/04/26/3166669_zashto_koloezdeneto_procuftiava_v_shvarcvald/?ref=rss


Шварцвалд е един от най-старите туристически региони на Германия, може би най-известен за чужденците като родина на часовника с кукувичка. Това обобщава възприятията на повечето хора за региона като място на идилична, но застинала във времето красота. През последните няколко години обаче, Шварцвалд отхвърля старомодния си образ, като привлича хора практикуващи спорт, известен както с бързото си темпо, така и с модерността си - планинското колоездене, се казва в репортаж на ДПА.<br...

Говорителят на Пеевски в парламента: "Репортери без граници" да не клепат България

https://www.actualno.com/politics/govoriteljat-na-peevski-v-parlamenta-reporteri-bez-granici-da-ne-klepat-bylgarija-news_671659.html

Кои са "Репортери без граници"? Могат да бъдат репортери без граница, но да не клепат България без граница. Г-н Пеевски и аз внесохме ли законопроект за медиите? Беше ли оплют този законопроект от медиите, които гравитират към "Репортери без граници"? Отлежава ли два месеца? Не трябва ли журналистите в България да кажат има ли свобода на медиите или не? Като политик казвам, че в България има свобода на медиите. Така депутатът от ДПС Йордан Цонев, познат с прякора си Данчо Ме

ГЕРБ с разкрития за шуробаджанашки назначения в Болярово

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-s-razkritiia-za-shurobadzhanashki-naznacheniia-v-boliarovo-2093329

На брифинг в Народното събрание от ГЕРБ изнесоха данни за шуробаджанашки назначения в община Болярово. Кметът на населеното място Христо Христов от БСП е назначил за секретар на общината първата братовчедка на съпругата си, а шеф на спортно

Десислава Иванчева два пъти се срещала с Ваклин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/desislava-ivancheva-dva-pyti-se-sreshtala-s-vaklin-2093316

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се е срещала два пъти с инвеститора Александър Ваклин. Това обясни самата тя преди началото на заседанието на Апелативния специализиран съд. Днес трябва да стане ясно дали тя и заместничката ѝ Биляна

Властите на САЩ са влезли с взлом в дипломатически имот на Русия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833892

Властите на САЩ са влезли с взлом в дипломатически имот на Русия (Снимки)Скандал около дипломатическата собственост на Руската федерация в САЩ: щатските власти отвориха затвореното генерално консулство на Русия в Сиатъл, пише на челно място в."Известия". Изданието помества на сайта си видеозапис с коментар, според който "неизвестни неканени гости" са влезли в комплекса с взлом,

Отново протест срещу строителството в Националния парк "Пирин"

http://www.cross.bg/pirin-park-natzionalniya-1573428.html

/КРОСС/ Природозащитници отново организират протест срещу строителството в Националния парк "Пирин" с искане за отмяна на Плана за управление на парка. Към това се добавя и ново възражение, каза Константин Иванов от организацията Световен фонд за дивата природа. "В края на миналата седмица става ясно, че екоминистерството е разрешило да се укрепи една от пистите в Националния парк "Пирин", която е до четири пъти по-широка от предвиденото, изградена е в нарушение на решението за оценка на влияние върху околната среда и самата тя няма разрешение за строеж", подчерта той.  

Три провала - и нито дума в пленения парламент на България

http://clubz.bg/67145-tri_provala_i_nito_duma_v_pleneniq_parlament_na_bylgariq

Важен ли е въпросът дали позицията на България в евроатлантическата общност изглежда компрометирана? Ако съдим по реакциите на основните политически сили, представени в Народното събрание, това едва ли е сериозна тема. А важно ли е, че България продължава да се свлича в класацията на “Репортери без граници” и вече се намира в една група с Турция, Русия и Беларус? Мълчание и по този въпрос. Важна ли е тогава оценката на Държавния департамент на САЩ, че правосъдието в България е зависимо, а корупцията - повсеместна? Кой пък се интересува от нечии оценки…

На този фон парламентът се вълнува от въпроса имало ли е или не е имало алкохол на някакъв младежки форум в рамките на европредседателството. Декларации и контрадекларации, обвинения, искания за оставки. Българите разбраха за съществуването на младежкия форум, но не разбраха какво мислят политиците по трите важни теми, споменати по-горе. Нито една от петте парламентарно представени политически сили - ГЕРБ, “Обединени патриоти”, БСП, ДПС и “Воля” - не намери за необходимо да предложи на избирателите своята позиция. За всички тях изглежда е напълно нормално управляващ политик от страна в ЕС да посещава анексирания Крим и да говори за излизане от НАТО. За всички тях вероятно е напълно нормално България да е на дъното по медийна свобода и да затвърждава образа си на държава със зависимо правосъдие и масова корупция. Парламентът е ням - политиката е напуснала мястото за правене на политика.

Сидеров и Нотев в Крим

На рождения си ден председателят на “Атака” Волен Сидеров се снима на международния икономически форум в Ялта, Крим. Срещна се и с премиера на анексирания полуостров Сергей Аксьонов. На снимката до тях е и зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, също от “Атака”. Пред Аксьонов и пред руските медии Сидеров се хвали, че е повлиял на българското решение да не се гонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая “Скрипал”. Обеща скоро да бъде възстановен проектът за нова руска ядрена централа в Белене и България да предложи “нещо като компенсация” за спрения “Южен поток”. Повтори и позицията си, че България не трябва да членува във “военно-политически съюзи” и уточни, че става дума за НАТО. Всички тези изявления са от името на председател на управляващата парламентарна група “Обединени патриоти” и на един от зам.-председателите на парламента.

И какво последва? Правителството се разграничи от всичко това? Прозападната партия ГЕРБ осъди посещението на Сидеров в непризнатия Крим? Или пък поиска оставката на Нотев от ръководството на Народното събрание? Нищо такова не се случи. Притиснат от журналистите, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза само, че не одобрява проявите на Сидеров. За БСП, естествено, това не може да е проблем - по-скоро биха го поздравили. Дори и ДПС, които редовно изтъкват своята евроатлантическа ориентация, останаха безмълвни. Някои политици се измъкнаха с обясненията, че посещението било частно, че това било лично мнение, че “атакистите” не били командировани. С това случаят бил приключен и всички се правят, че не разбират колко голям проблем е пропукването на образа на България като надежден съюзник в ЕС и в НАТО.

Свобода ли? Не ни вълнува.

В разгара на мълчанието “Репортери без граници” публикуваха годишния си индекс за свободата на медиите. България пада с още две места надолу до 111-та позиция. "Макар в момента да ръководи ротационното председателство на Европейския съвет, България е по-ниско в индекса от която и да е страна от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС”, пише в доклада. Присъдата е тежка и недвусмислена. Но нито един политик от българския парламент не забеляза темата. Затова пък шумът около онзи младежки банкет не стихва.

Няколко дни по-рано Държавният департамент на САЩ публикува годишния доклад за състоянието на човешките права по света. България отново е с етикета “зависимо правосъдие и корупция”. Публиката в страната е заливана с пропаганда за денонощни усилия, масирано законодателство и решителна битка срещу корупцията - партньорите обаче не виждат това. Политически реакции в парламента няма, но нищо чудно скоро да чуем “Знаем ги ние тия доклади”.

Всичко това говори много, но не говори добре. Имаме парламент на съгласието - съгласие, че важните теми не са важни. Те впечатляват само извънпарламентарни гласове и част от медиите. Народното събрание изглежда като пленено. И никой от депутатите дори не мигва, за да покаже несъгласие.

Дойче веле.

Цонев: Репортери без граници да клепят България с граници

https://www.vesti.bg/bulgaria/conev-reporteri-bez-granici-da-klepiat-bylgariia-s-granici-6081690

„Кои са „Репортери без граници”, могат да бъдат репортери без граници, но да клепят България с граници”, каза депутатът от ДПС

СОС гласува временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост"

http://www.cross.bg/suvet-obshtinski-kmet-1573427.html

/КРОСС/ Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков поясни, че Десислава Иванчева, действащият кмет на района, въпреки че е в ареста, е в отпуск и трябва да издаде заповед кой да я замества. Тя обаче не е издала такава заповед, а само устно е посочила единия от заместниците си - Владимир Клисуров. В декаларация до Столичния общински съвет и до медиите обаче Клисуров се отказва в полза на колегата си Румен Русев. Днес се очаква Столичният общински съвет да гласува временно изпълняващ длъжността кмет на района.  

Във вестниците днес

http://www.cross.bg/pishe-sochat-standart-1573426.html

/КРОСС/ Всеки трети българин е застрашен от бедност, пише "Стандарт". Живеем най-зле от всички европейци, сочат данни на Евростат. "Българите пазят в банките рекордните 48 милиарда лева", пише "24 часа". За една година сумата е нараснала с 5,5 на сто, сочат данните на БНБ. Министерският съвет си направи пиар с облекчения за хората с увреждания, пише "Сега". Отпадат част от бележките, които трябва да се представят пред институциите, самите институции ще си разменят необходимата им информация по електронен път, отбелязва вестникът. "Стандарт" уточнява, че става дума за застрахова "Гражданска отговорност", бележка за доходи и решението на ТЕЛК.  

Австрийски съд временно забрани дейността на "Юбер" във Виена

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/26/3169478_avstriiski_sud_vremenno_zabrani_deinostta_na_juber_vuv/?ref=rss


Съд във Виена забрани временно на "Юбер" (Uber) да превозва пътници, съобщиха "Ройтерс" и ДПА. Най-голямата виенска таксиметрова компания "Такси 40100" (Taxi) внесе иск срещу "Юбер" с мотива, че компанията, ползваща приложение за организиране на превоза на пътници, нарушава разпоредбите, регулиращи сектора.<br /><br />Тъй като "Юбер" работи повече като компания за автомобили под наем, а не като таксиметров бизнес, има право само да...

Гръцкият дългов проблем ще е тема на срещата на Еврогрупата в София утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833885

Гръцкият дългов проблем ще е тема 
на срещата на Еврогрупата в София утреДълговият проблем на Гърция и развитието на страната след оттеглянето й от попечителството на нейните кредитори ще са акценти на срещата на Еврогрупата в София утре, съобщават гръцките издания. В. "Контранюз" пише, че на срещата финансовите министри от еврозоната ще обсъждат критичните глави от споразумението за окончателно излизане на Гърция от

Парламентът избира зам.-председател и трима членове на антикорупционната комисия

http://www.cross.bg/slavov-beshe-komisiya-1573425.html

/КРОСС/ Народното събрание избира днес заместник-председател и трима членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Кандидатите вече бяха предложени от председателя на антикорупционния орган Пламен Георгиев и изслушани вече в ресорната комисия в парламента. За предаването „Преди всички" по „Хоризонт" изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници" Калин Славов коментира, че процедурата е описана в закона и фактът, че не са предложили повече кандидати, отколкото са местата, всъщност следва логиката на закона. „Още когато беше създаден този закон казах, че тази комисия не можем да я разглеждаме като колективен орган. Това е една комисия, която действа като едноличен орган. Странен парадокс, но така се получава заради правомощията на председателя, включително и да подбира хората с които с които ще работи - ще назначава директорите на дирекции, а и в рамките на страната, което прави цялата вертикална на работа на Комисията подчинена, на практика, единствено на председателя", каза Славов. „В рамките на изслушванията видях в стенограмата как един от членовете от кандидатите за членове на комисията в прав текст е казал, че за него тази комисия трябва да работи на принципа на единоначалието. Не само от законовия текст, но и от нагласата на посочените разбираме, че тя ще работи по този начин", добави той

Десислава Иванчева и Биляна Петрова размахаха бележки на влизане в съдебната зала

http://www.barometar.net/90853/

Лъжа е, че искам Румен Русев да е кмет на „Младост”. Такъв надпис носеше кметът на Младост Десислава Иванчева в съдебната зала преди днешното заседание в Апелативния спецсъд, където се гледа мярката й за неотклонение. Предната инстанция – специализираният съд я остави в ареста. Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова показаха бележки с текстове върху […]

Бик нанесе сериозни щети в перуански град

https://www.actualno.com/curious/bik-nanese-seriozni-shteti-v-peruanski-grad-news_671653.html

Избягал на свобода бик причини опустошения, хаос и ужас в перуанския град Куско, след като премина по улиците и през търговски център, ранявайки осем души по пътя си, предаде БГНЕС. Животното внезапно се появи в града, където буквално отнесе човек, разсеян от мобилния си телефон, става видно от кадри на местните телевизии. Докато продължава опитите си да намери път към свободата си, бикът нахлул в търговски център, където атакувал няколко души, което довело до леки наранявания. Най-сетне на п

Пламен Георгиев поиска комисията му да може и да арестува

http://www.transmedia.bg/2018/04/26/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d0%b4/

Председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев поиска комисията му да да получи правомощия „поне да задържа лицата“. Георгиев аргументира искането си с показания арест на кмета на община „Младост“ Десислава Иванчева. „Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Иванчева. Това не го направихме ние“, каза Георгиев в парламента, след като депутатите одобриха членовете на комисията.

„Казах, че ще бъдат задържани хора с пари. Мисля, че изпълних първото обещание, което дадох. Оттук нататък продължаваме по същия начин“, каза Георгиев. На въпрос дали и следващите арести ще бъдат така показни, Георгиев каза, че всичко зависи от това къде ще бъдат задържани лицата. „Ние не можем да им казваме къде да получават подкупа. Ако го получат в центъра на София, както е конкретният случай, ще бъдат задържани в центъра на София. Ако го получат пред моя кабинет, ще бъдат задържани там“, закани се Георгиев. Той съобщи, че се разследват още хора от властта.

„Всеки един случай бих разследвал, няма чадър над никого“, каза Георгиев.

Той представи своите заместници и ресорите им. Антон Славчев, който беше непрекъснато до Георгиев в публичните изяви около ареста на Иванчева ще отговаря за разкриване на престъпленията. Антоанета Цонкова ще поеме работата при отнемане на незаконно придобитото имущество. Пламен Йоцов ще оглави звеното на КПКОНПИ, отговарящо за превенцията на корупцията, а Силвия Къдрева ще се занимава с декларациите на публичните лица.

Затвориха сайт, използван за милиони кибератаки

https://frognews.bg/svqt/zatvoriha-sait-izpolzvan-milioni-kiberataki.html

Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. ”отказ от услуга” и е довел до над 4 милиона такива атаки по света.

Затвориха сайт, използван за милиони кибератаки

https://frognews.bg/novini/zatvoriha-sait-izpolzvan-milioni-kiberataki.html

Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. ”отказ от услуга” и е довел до над 4 милиона такива атаки по света.

Бурно аплодираният Макрон разкри визията си за света пред Конгреса на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=373184

Президентът на Франция Еманюел Макрон получи триминутни аплодисменти от американските законодатели преди да изнесе реч на английски език пред Конгреса на САЩ, призовавайки Вашингтон да не напуска световната арена, съобщават АФП, СиЕнЕн и други медии.

Въвеждането на еврото в България - тема на два големи форума в София

http://www.cross.bg/bulgariya-evropeiiskata-evrozonata-1573424.html

/КРОСС/ Въвеждането на еврото в България ще е тема на два големи форума, които ще се проведат днес в София. На въпросите на гражданите ще отговарят заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и вицепремиерът Томислав Дончев. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов ще участват в конференцията „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете", организирана от председателя на ПЕС Сергей Станишев. България заяви намерение до края на Българското европредседателство да бъде подадена молба за членство в обменно-валутния механизъм ERM II, известен у нас като „чакалнята за еврозоната". Страната ни отговаря на всички числови критерии за влизане във валутния съюз, но неведнъж сме предупреждавани, че икономиката ни не е готова за подобна крачка. Така нареченото „сближаване на икономиките" е критерий, посочван нееднократно от Европейската централна банка. Нейната последна дума плюс одобрението на страните, въвели еврото и участващи в механизма, предхождащ еврозоната, са необходими за тази първа много важна крачка към валутния съюз. Практически това означава одобрение от Европейската централна банка, Дания, която е в ERM II и на страните от еврозоната.  

Матю Нимиц: Дебатът за името на Македония беше интензивен и сърдечен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833874

Матю Нимиц: Дебатът за името на Македония беше интензивен и сърдеченСпециалният пратеник на генералния секретар на ООН по спора за името на Македония Матю Нимиц определи като "интензивен" и "сърдечен" дебата, състоял се вчера на срещата във Виена между външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, съобщава в. "Катимерини". "Имаше доста срещи, запознати сме много добре с проблема,

Бившите комунистически страни все още се нуждаят от еврофондовете, каза полският премиер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/26/3169476_bivshite_komunisticheski_strani_vse_oshte_se_nujdaiat/?ref=rss


Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че бившите комунистически страни, които са членки на Европейския съюз, все още се нуждаят от високи нива на финансиране от еврофондовете, за да могат да догонят жизнените стандарти на западните си партньори, предаде "Асошиейтед прес".<br /><br />На съвместна пресконференция с гостуващия във Варшава словашки премиер Петер Пелегрини Моравецки каза, че държавите от Източна Европа все още са по-изостанали от Запада, защото след Втората...

Неизвестни откраднаха линейка в Пловдив

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b5%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2/

Линейката била сравнително нова и е открадната с цялата животоспасяваща апаратура. Неизвестни извършители са откраднали линейка от централен пловдивски булевард. Автомобилът е бил паркиран пред Център за неотложна помощ на бул. „Христо Ботев“ 2 в града под тепетата. Линейката е сравнително нова и е открадната с цялата животоспасяваща апаратура, допълва БТВ. Сигналът за кражбата е […]

Бебе жираф избяга от зоопарк

https://offnews.bg//offtopic/bebe-zhiraf-izbiaga-ot-zoopark-679441.html

Бебе жираф избяга от зоологическа градина в американския щат Индиана.

7-месечната женска успяла да преодолее загражденията и се озовала на паркинга до зоопарка. Последвала двучасова гонитба по улиците, което се превърнало и в изключителна атракция за местните хора.

Служителите на зоологическата градина споделят, че никога досега не са имали подобен инцидент.

Могат да бъдат репортери без граница, но да не клепат България без граница

https://www.actualno.com/cite/mogat-da-bydat-reporteri-bez-granica-no-da-ne-klepat-bylgarija-bez-granica-news_671660.html

Така депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е известен с прякора си Данчо Ментата, коментира новия доклад на "Репортери без граници", който постави България на последно място по свобода на медиите не само в Европа, но и в България.

Йордан Цонев: "Репортери без граници" да клепат България с граници

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/26/3169473_iordan_conev_reporteri_bez_granici_da_klepat_bulgariia/?ref=rss


"Репортери без граници" да клепат България с граници - тази препоръка отправи пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев към доклада на неправителствената организация, който постави България по свобода на медиите по-назад дори от държавите в Западните Балкани.<br /><br />В доклада се казва, че "най-мрачното въплъщение на ненормално състояние на нещата" е депутатът от ДПС Делян Пеевски, чиято медийна група притежава 6 вестника и контролира почти 80% от...

ГЕРБ се стреснаха, съгласяват се с Патриотите КЕВР да се меси в сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/gerb-stresnaha-saglasiavat-patriotite-kevr-mesi-sdelkata-chez.html

За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, макар и да е несъвършен, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Гечев: Конго и Бангладеш имат по нисък дълг от нашия

https://dnes.dir.bg/ikonomika/gechev-kongo-i-bangladesh-imat-po-nisak-dalg-ot-nashiya

Няма от какво да се хвалим с това, че сме в първите три в Европа по нисък дълг, смята Румен Гечев

„Взгляд“: Американците срамежливо прикриха с платнище нахлуването в руското консулство

http://www.cross.bg/rysiya-siatul-konsylstvo-1573423.html

/КРОСС/ „Рядко зрелище - разбойнически държавен захват". Така говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова описа завземането на резиденцията на руския консул в Сиатъл. Съдейки по поведението на американците, те в голяма степен са съгласни с оценката руското МВнР и ги беше срам от случващото се. В крайна сметка, отварянето на портата на дипломатическото ведомство беше направено под специално поставено платнище - за да не види никой, пише руското издание „Взгляд", чийто материал е представен без редакторска намеса. Представители на американските власти счупиха ключалката и проникнаха в резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл. Това съобщиха в сряда от руското посолство във Вашингтон. „Побързайте, за да видите: американските власти започнаха завземането на комплекса сгради на руското Генерално консулство в Сиатъл. Рядко зрелище - разбойнически държавен захват", написа във връзка със случващото се Захарова. В момента МВнР на Русия анализира постъпващата информация. „Принципната оценка ще дадем утре по време на брифинга", обеща тя на „Взгляд"

Днес Ципрас и Юнкер ще обсъдят стратегии за развитието на Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833873

Днес Ципрас и Юнкер ще обсъдят стратегии за развитието на ГърцияПреговорите между Гърция и нейните кредитори по финализиране на последната спасителна програма и излизането на страната на пазарите днес ще бъдат акценти на срещата в Атина между гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Ученици от Езиковата гимназия в Благоевград станаха офис специалисти

http://regiona.bg/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be-4/

Ученици от Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ станаха IT специалисти.От миналата година гимназията е е открит certiport сертификационен център. През миналата учебна година по проект „Твоят час“ под ръководството на учителя по информационни технологии Иоан Иванов бе сформирана група „Мicrosoft Office Specialist“. След проведеното обучение и след успешно положен изпит всичките 11 ученици от групата бяха сертифицирани и получиха сертификати за Microsoft Office Specialist (MOS).

Директорът на гимназията Тинка Попова тържествено връчи сертификатите на учениците. Сертификати получиха единадесетокласниците Владимир Котовски, Анастасия Смилкова, Димитър Белемезов , Стефан Войнов, Симеон Стоилков, Вероника Велева, Стефани Божилова, Вероника Комарова, Кирил Треновски, и дванадесетокласниците Ния Кючукова и Рени Петрова.

Материалът Ученици от Езиковата гимназия в Благоевград станаха офис специалисти е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Партията на Марешки с двама "свои" в КЕВР

http://clubz.bg/67144-partiqta_na_mareshki_s_dvama_svoi_v_kevr

Иван Иванов Снимка БГНЕС

Партията на бизнесмена Веселин Марешки "Воля" вече има свои хора в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Номинираната от "Воля" Пенка Трендафилова е новият член на регулатора, след като днес Народното събрание гласува кандидатурата й.

Така политическата сила на Марешки е представена в органа, който регулира пазара на електроенергия и ВиК-услуги, с двама души, колкото и ГЕРБ. БСП нямат нито един свой в един от най-важните регулаторни органи в държавата.

Като кандидатура на "Воля" влиза и досегашният член на регулатора Георги Златев, преди това - от Българския демократичен център, преизбрани са и Ремзи Осман (ДПС) и Александър Йорданов (Обединени патриоти).

Пенка Трендафилова заема поста на освободения от Комисията Валентин Петков. Всички членове ще имат петгодишен мандат в регулатора. След избора им четиримата се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Парализиран мъж успява да проходи, за да заведе любимата си до олтара

https://dnes.dir.bg/lyubov-i-seks/paraliziran-mazh-uspyava-da-prohodi-za-da-zavede-lyubimata-si-do-oltara

Лекарите не дават никакви шансове на Крис Нортън, че ще проходи. 7 години по-късно той успява да отиде до олтара на крака

Джерард Бътлър празнува с "Левски" в съблекалнята

https://dnes.dir.bg/shou/dzherard-batlar-praznuva-s-levski-v-sablekalnyata

Холивудската звезда празнува със синия тим класирането им за финала на купата на България

Джулиана Гани откри морския сезон в Несебър

https://dnes.dir.bg/zvezdi/dzhuliana-gani-otkri-morskiya-sezon-v-nesebar

Гани, която наскоро стана "Мис силикон на десетилетието", показа прелестите си на родното Черноморие

Президентите на КДНР и Южна Корея ще се срещнат на демаркационната линия

https://www.actualno.com/asia/prezidentite-na-kdnr-i-ujna-koreja-shte-se-sreshtnat-na-demarkacionnata-linija-news_671652.html

На 27 април, петък, президентите на Южна Корея Мун Дже Ин и на Северна Ким Чен Ун ще се срещнат на военната демаркационна линия, която разделя Корейския полуостров. По този начин на срещата на върха се придава допълнителна символика, съобщи БГНЕС. Южнокорейският президент ще приветства госта си от Пхенян на бетонните блокове, които бележат границата между двете държави в демилитаризираната зона, каза източник от секретариата на президента на Южна Корея.

Желяз Андреев: Чувствам се по-защитен, но основният проблем остава в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833875

Желяз Андреев: Чувствам се по-защитен, но основният проблем остава в САЩЧувствам се по-защитен и благодаря на институциите, но осъзнавам, че основният проблем остава в САЩ, каза по Би Ти Ви Желяз Андреев. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че не са налице предпоставки за екстрадирането на Желяз и останалите четирима българи в Съединените щати. Новините са обнадеждаващи, снощи спахме по-спокойно,

Йордан Цонев: Тази шизофрения в политиката няма как да продължи

http://www.cross.bg/partnyor-nato-gerb-1573422.html

/КРОСС/ Войната между институциите не е полезна. Това коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев в ефира на Нова телевизия. Не война, напрежение между президента и лидера на парламентарната група на ГЕРБ не е полезно, добави той. И каза, че ДПС страна не взема. Не президента, а коалиционният партньор на ГЕРБ прави заявка за курса на страната, заяви Цонев по повод на посещението на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим."Тази шизофрения в политиката няма как да продължи. ГЕРБ държи отговор на партньорите ни от НАТО накъде водят България с този коалиционен партньор", твърди депутатът от ДПС. На ГЕРБ е отговорността за управление на страната с този коалиционен партньор. Те имаха и други възможности, например, да управляват с правителство на малцинството, посочи той. Според него националната ни сигурност не зависи от това колко самолети ще купим, а дали ще бъдем лоялен и предвидим партньор на НАТО. "Ние първи заявихме, че трябва да влезем в НАТО. Да познавате партия, която е по-предвидим и последователен привърженик на НАТО", добави риторично Цонев.    

По-добре ли е днес Гърция?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/po-dobre-li-e-dnes-gyrciia-260023/

На хартия нещата изглеждат добре, но реалността е различна...

Неофициално отвориха едното платно на бул. "Приморски"

http://www.moreto.net/novini.php?n=373183

Макар и неофициално, едното платно на булевард "Приморски" във Варна вече е отворено за движение. Автомобилите още от вчера се движат в платното посока от автоподлеза към Икономически университет, видя репортер на Moreto.

д-р Кацаров: Идеята на Здравната карта е НЗОК да плати за по-малко болни

http://www.cross.bg/zdravnata-po-malko-bolni-1573421.html

/КРОСС/ "Макар че говори за легла, Здравната карта в същността си представлява ограничение на броя болни, които вие (болниците, б.р.) може да лекувате и Здравната каса ще плати. Това обясни в "Денят започва" д-р Стойчо Кацаров. "Ако вие имате отделение по вътрешни болести с разкрити 10 легла до този момент и според Здравната карта тези легла стават 5, това означава, че вие месечно може да отчетете 5 болни, а не 10 както досега. В крайна сметка ще отчетете два пъти по-малко, отколкото досега сте могли да отчитате - това е идеята на Здравната карта, Здравната каса да плати за лечението на по-малко болни", коментира д-р Кацаров. "6 хиляди легла по-малко при оборот от 6 дни, толкова е средният оборот в страната, това прави 36 хиляди болни по-малко платени от Здравната каса на месец или около 400 хиляди хоспитализации по-малко, платени в рамките на година. Общият брой на хоспитализациите миналата година е около 2 милиона, 400 хиляди по-малко според Здравната карта ще бъдат платени следващата година. По-малко платени от Здравната каса лекувани болни. Въпросът е - ако Касата не ги плати, кой ще ги плати? Няма кой друг освен самият болен", уточни той. Вторият проблем, според д-р Кацаров е, че се намалява броят на болните, които могат да бъдат отчетени по скъпите клинични пътеки. Освен, че се намалява общият брой легла, се намалява и броят на легла от най-високото трето ниво на компетентност - драстично, 3 пъти почти, обясни той

Трагедията е огромна! Издъхна 30-годишният Александър, който се простреля в главата

https://petel.bg/Tragediyata-e-ogromna--Izdahna-30-godishniyat-Aleksandar--koyto-se-prostrelya-v-glavata__261778

30-годишният Александър Стоянов, който се простреля в главата с пистолет в опита си да се самоубие, е издъхнал в бургаската болница рано та...

Главният прокурор Сотир Цацаров изтегли делото за смъртта на Горан Горанов в София

https://petel.bg/Glavniyat-prokuror-Sotir-TSatsarov-iztegli-deloto-za-smartta-na-Goran-Goranov-v-Sofiya__261779

Снимка Флагман.бг Главният прокурор е изтеглил в София разследването за смъртта на Горан Горанов, съобщи апелативният обвинител на Бур...

Готвят се масови протести за цената на тока

https://petel.bg/Gotvyat-se-masovi-protesti-za-tsenata-na-toka__261780

Снимка: Булфото Готвят се масови протести за цената на тока. Българската стопанска камара публикува отворено писмо относно наложител...

Девойка и младеж откраднали линейката за нула време

https://petel.bg/Devoyka-i-mladezh-otkradnali-lineykata-za-nula-vreme__261783

Кадър bTV Линейката на Центъра за Бърза помощ "Евромед " в Пловдив е била открадната снощи за отрицателно време.  Това показват записите о...

Задържаните футболни запалянковци на дербито между "Левски" и ЦСКА са 34

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3169466_zadurjanite_futbolni_zapaliankovci_na_derbito_mejdu/?ref=rss


Общо 34 футболни фенове са задържани преди, по време и след проведения мач между "Левски" и ЦСКА. Вторият полуфинал в Купата на България завърши 2:2 и класира сините за финала, а този път срещата премина без сериозни инциденти. Столичната дирекция на МВР съобщи, че не са регистрирани напрежения и инциденти по време на срещата.<br /><br />Преди началото на мача са задържани 30 души - 11 от тях за притежание на наркотици, 11 за носене на забранени предмети (маски, боксове,...

Нинова: Управляващите обявиха война на всички

https://frognews.bg/politika/ninova-upravliavashtite-obiaviha-voina-vsichki.html

”ГЕРБ отвориха битка с всички и с всичко. Те водят война с президентската институция и така разрушават държавността. Водят война и с опозицията, която изпращаха в Сибир от трибуната на Народното събрание и така разрушават парламентаризма.

Нинова: Управляващите обявиха война на всички

https://frognews.bg/novini/ninova-upravliavashtite-obiaviha-voina-vsichki.html

”ГЕРБ отвориха битка с всички и с всичко. Те водят война с президентската институция и така разрушават държавността. Водят война и с опозицията, която изпращаха в Сибир от трибуната на Народното събрание и така разрушават парламентаризма.

Възрастна жена моли в национален ефир НЗОК да не я убива

https://www.actualno.com/healthy/vyzrastna-jena-moli-v-nacionalen-efir-nzok-da-ne-ja-ubiva-news_671655.html

Смърт, гибел – дали няма да ми направят животоспасяваща операция или ще ми забият нож в гърба, това е едно и също. Моля тези хора да преразгледат решението си – вместо да поживеем, да се порадваме на живота, те ни карат да умираме. Това заяви Мария Стойнева – възрастна жена, имаща спешна нужда от смяна на аортна клапа. Стойнева трябва да доплати 10 000 лева, за да ѝ бъде сложена аортна клапа, а процедурата е спешна. Тя разказа историята си пред Нова телевизия, след

Двама загинаха при наводнения в Израел и на Западния бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833868

Двама загинаха при наводнения в Израел и на Западния брягБедуин и палестинка загинаха при наводнения в Израел и на Западния бряг, където се изсипаха проливни дъждове, съобщи полицията, цитирана от Франс прес и БТА. В пустинята Негев в южната част на Израел 17-годишен бедуин е бил отнесен от придошла река, а по-късно е намерено тялото му. В района на Витлеем на Западния бряг 17-годишна палестинка е

Румен Гечев: Външният дълг не се управлява достатъчно добре

http://www.cross.bg/dulg-gechev-dobre-1573420.html

/КРОСС/ "От една страна, това, че външният дълг е под ограничението от 60% от БВП е добре", коментира депутатът от БСП Румен Гечев пред БНТ. По думите му обаче, няма от какво да се хвалим с това, че сме в първите три в Европа по нисък дълг - "добре е да се хвалим, ако сме в първите три в Европа по жизнен стандарт, тъй като сам по себе си делът на дълга в БВП не означава нищо", допълни Гечев. "Същият дълг в БВП имат Бангладеш и Демократична република Конго. Много по-нисък дял в БВП имат Екваториална Гвинея, Гватемала, Либерия, Парагвай, Таджикистан и Узбекистан. Тоест никъде по света макроикономистите не определят жизнения стандарт като дял на дълга в БВП", коментира Гечев.  

Санкция до 4% от годишния оборот за производител при двоен стандарт на храни в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833325

Санкция до 4% от годишния оборот
за  производител при двоен стандарт на храни в ЕСКонкретни решения срещу недопустимата и нелоялна търговска практика ще се обсъждат на конференция на Българското председателство на 30 април в София Санкции до 4% от годишния оборот на производител за двоен стандарт на стоките в ЕС, а недопустимото разминаване в качеството ще бъде обявено за нелоялна търговска практика.

ДПС: Войната между институциите не е полезна за страната и гражданите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833869

ДПС: Войната между институциите не е полезна за страната и гражданитеВойната, напрежението между институциите не е полезно за страната и гражданите. ДПС няма да вземе отношение и страна в този конфликт, настояването ни е отношенията да влязат в нормалното русло. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев пред Нова телевизия. Не президентът, а коалиционният партньор на ГЕРБ бута страната извън ЕС и НАТО,

Делян Добрев: Вероятно ще подкрепим Закона за енергетиката

http://www.cross.bg/dobrev-sdelki-kevr-1573419.html

/КРОСС/ „За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, макар и да е несъвършен", каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на „Тази сутрин". Спорът около предложението на Обединените патриоти стратегически сделки, като тази между „Инерком" и ЧЕЗ, да бъдат одобрявани от КЕВР, възникна вчера. По време на дебатите стана ясно, че ГЕРБ ще искат КЕВР само да бъдат уведомявани за подобни инвестиционни намерения. И от ДПС са против намесата в търговските сделки. Чу се мнение, че ГЕРБ са партньори с ДПС, а не с Обединените патриоти. „Спорно е колко този текст може да действа ретроактивно. Договорът за ЧЕЗ е подписан в началото на годината. Тъй като колегите от Обединените патриоти са много чувствителни на тази тема, дадох предложение за отлагане на дебата, за да коментираме този казус", допълни Добрев. Той уточни, че текстът не е прецизен. „Има голяма разлика между това да контролираш сделки в банковия сектор и пенсионните фондове и съответно други правомощия да контролираш частни сделки", каза Добрев. Депутатът каза, че за такива сделки има други текстове в закона, които предвиждат ако едно дружество не изпълнява задълженията си, управителят му да бъде сменен с такъв, който е назначен от държавата

Moody's потвърди най-високия кредитен рейтинг за САЩ

https://www.investor.bg/sasht/337/a/moodys-potvyrdi-nai-visokiia-krediten-reiting-za-sasht-260024/

Динамиката и конкурентоспособността на американската икономика и статутът на долара като основна валута в света са сред причините

Нинова: За ГЕРБ европейската идея е чалга и алкохол

https://offnews.bg//politika/ninova-za-gerb-evropejskata-ideia-e-chalga-i-alkohol-679440.html

"ГЕРБ отвориха битка с всички и с всичко. Те водят война с президентската институция и така разрушават държавността. Водят война и с опозицията, която изпращаха в Сибир от трибуната на Народното събрание и така разрушават парламентаризма. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на честването на 70-ата годишнина от учредяването на Коларовската районна партийна организация и 30 години от създаването на Районните партийни организации Сердика, Надежда и Връбница.

Според нея ГЕРБ са отворили  и битка с народа си, когато са накарали хората с увреждания да стоят с патериците на паветата пред парламента и не са ги допуснали в Народното събрание, заклеймявайки всеки протестиращ за платен провокатор.

"Те имат чувство за единственост. Всеки, който има различно мнение, бива подлаган на натиск и заплахи. Така обявиха битка и на най-святото ни право - да бъдем свободни хора. Те узурпираха европейската идея и я опорочиха, като я сведоха до чалга и алкохол на младежки форум за бъдещето на Европа. И когато чуха тежката оценка на младите европейци, че ГЕРБ са съсипали усилията на поколения млади хора, не се посвениха да нападнат и тях. Агресията на ГЕРБ и заклеймяването на инакомислещите вече премина границите на България и стъпи в Европа. Такава България ли искаме?", попита Нинова соцактивистите.

Тя им обеща да им върне правото да бъдат свободни хора, да не се страхуват, да изразяват мнението си и да се борят за правата си.

"БСП може да промени България. Нека спасим народа си от изчезване и да направим така, че той да живее добре. Сила сме, в която се съчетават мъдрост и опит, енергия и младост, в името на една кауза, – справедлив и достоен живот за българския народ“, каза Нинова пред събралите се над 500 души, представители на три поколения.

Лидерът на БСП призова към обвързване на икономиката с образователната система, за да се гарантират работа и кадри.

ДНК експертиза разплете случая с намерения скелет в хотел „Смолян”

http://www.cross.bg/kasae-godini-rositza-1573418.html

ДНК-експертиза разкри загадката за скелета, открит миналото лято в хотел „Смолян". Костите са на млада жена от село Борово, изчезнала преди почти три десетилетия. Разследването е установило, че се касае за насилствена смърт. Майката на Росица - Шинка Димова, чака вече близо три десетилетия родната ѝ дъщеря да се завърне в къщи. Росица, която се премества да живее и учи в Смолян, изчезва безследно през 1991 г., когато е на 31 години. Чакали я да се прибере в родното си село на 7 ноември, но така и не дошла. И така минават 26 години, докато на 30 август миналото лято работници се натъкват на зловещата находка - човешки скелет, при ремонт.„Категорично можем да заявим, че самоличността на жертвата е установена. Тъй като имаме назначена криминалистична ДНК-експертиза, която дава категорично заключение, че се касае за дете на лицето, от което сме взели ДНК-проба. Тоест ние можем да потвърдим, че се касае за лицето Росица Лазарова Димова", заяви говорителят на Окръжната прокуратура в Смолян Недко Симов. Установено е, че смъртта е причинена насилствено. „На пострадалата са били причинени травматични увреждания, които според нас са причинени приживе. Трупът е открит при извършване на ремонтни дейности в хотел „Смолян", във вентилационна шахта, която се намира на едно от долните нива на хотела, достъп до което помещение имат само ограничен кръг лица от обслужващия персонал

България има най-високите такси върху преводите в евро за и от чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833859

България има най-високите такси върху преводите в евро за и от чужбинаЗаместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис идва в София за граждански диалог "България в Еврозоната – въпроси и отговори" днес в 13:30 във Военния клуб в София. Домбровскис, който е бивш премиер на Латвия, отговаря за въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност,

Холандският премиер предизвика скандал с реформа за премахване на корпоративен данък

https://www.actualno.com/europe/holandskijat-premier-predizvika-skandal-s-reforma-za-premahvane-na-korporativen-danyk-news_671651.html

Холандските депутати въртяха на шиш министър-председателя Марк Рюте, след като холандското правителство публикува деликатни документи за неговия противоречив план за премахване на данъка върху дивидентите за компаниите, което вероятно ще струва на страната 1,4 милиарда евро. Но депутатите от опозицията не успяха да отхвърлят предложението на приятелски настроения към бизнеса Рюте, който твърдо отстояваше позицията си по време на маратонския деветчасов дебат в долната камара на холандския парлам

Служители на НАП отново на протест

http://www.cross.bg/slyzhiteli-protest-otnovo-1573417.html

/КРОСС/ Съкратените служители от отдел „Оперативен контрол" на НАП отново излизат на протест. Те организират шествие от Министерство на финансите до централата на НАП заради отказа на директора на агенцията да преговаря с тях. Синдикатите настояват докато не се подпише удовлетворяващо страните споразумение, да не се предприемат действия по съкращаване на кадри. Повод за недоволството им е предвиденото съкращение на около 300 данъчни служители. Открити са обаче нови позиции в други отдели, за които те могат да кандидатстват.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване