Илиан Илиев гледа талант №1 във финала за купата

https://petel.bg/Ilian-Iliev-gleda-talant----1-vav-finala-za-kupata__261766

Треньорът на Черно море Илиан Илиев ще гледа днес от трибуните финалния мач за купата на БФС между родените през 2000 и 2001 година футболисти...

България дава 1,75 млн. евро помощ за Сирия

https://petel.bg/Balgariya-dava-1-75-mln--evro-pomoshh-za-Siriya__261768

България ще предостави 1 748 805 евро като хуманитарна и финансова помощ за сирийските бежанци през 2018 година. Това стана ясно от завършилата...

26 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=373154

Събития: 1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява на около 1000 от най-видните емигранти от Френската революция да се върнат във Франция.

Съветът за национална сигурност на САЩ ще претърпи промени

https://www.actualno.com/america/syvetyt-za-nacionalna-sigurnost-na-sasht-shte-pretyrpi-promeni-news_671645.html

Джон Болтън, новият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че ще проведе неизбежна реорганизация и обновяване на състава на Съвета за национална сигурност. Това става ясно от информация във FoxNews, като телевизията се позовава на източници от администрацията на Тръмп, предаде БГНЕС. По тяхна информация в сряда сутринта (25 април) Джон Болтън разпространил вътрешноведомствено съобщение, с което информира служителите на СНС, че предстоят рокади, включите

На 60-ата си годишнина Георги Лозанов чете лекция в университета, но само пред приятели

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6833437

На 60-ата си годишнина Георги Лозанов чете лекция в университета, но само пред приятели“Да се опитваш да бъдеш щастлив, е морален дълг. Този мотив дава морална плътност на поведението, иначе за какво ти е даден животът?” Така смята медийният експерт и философ Георги Лозанов, който днес навършва 60 години. И понеже иска празникът му да не се превръща само в трапезно събитие, а да има и културна закачка,

"Неизвестни неканени гости" в консулството на Русия в Сиатъл (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67138-neizvestni_nekaneni_gosti_v_konsulstvoto_na_rusiq_v_siatyl_video

Скандал около дипломатическата собственост на Руската федерация в САЩ: щатските власти отвориха затвореното генерално консулство на Русия в Сиатъл, пише на челно място в."Известия". 

Изданието помества на сайта си видеозапис с коментар, според който "неизвестни неканени гости" са влезли в комплекса с взлом, като "се опитвали да скрият това от очевидците", прикривайки действията си с парче син плат. 

Представители на американските власти разбиха ключалката и проникнаха в резиденцията на руския генерален консул в Сиатъл. Това съобщиха вчера от посолството на Русия във Вашингтон, уточнява "Взгляд". 

Изданието цитира говорителката на руската дипломация Мария Захарова, която нарече случилото се "рядка гледка - държавно пиратско заграбване на собственост".

Американците "се опитват да проникнат на руска територия, нарушавайки всички наши дипломатически и консулски конвенции, също и собственото си законодателство", заяви завеждащият консулския отдел на руската мисия в САЩ Николай Пукалов, цитиран от ТАСС.

Вашингтон изгони 60 руски дипломати и затвори руското консулство в Сиатъл заради обвиненията за роля на Москва в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в началото на март. Русия отговори реципрочно.

Вчера изтече срокът, който бе поставен на руските дипломати от консулството в Сиатъл, за да напуснат всички заемани от тях помещения. Резиденцията на руския генерален консул в Сиатъл бе поредният от общо петте дипломатически обекта, които властите на САЩ са лишили от имунитет и са блокирали достъпа до тях от края на 2016 г., пояснява "Комерсант".

Според всекидневника руските власти се надяват да си върнат сградите по съдебен ред и вече са намерили юридическа кантора, която да представлява интересите им. Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков подчерта, че Москва "е стопроцентово сигурна в своята правота". Държавният департамент впрочем също е убеден, че действията му са правомерни, посочва вестникът. Според негови източници от руските държавни структури шансовете Москва да издейства преразглеждане на американските решения са "минимални".

С действията си властите на САЩ демонстрираха солидарност с Великобритания по повод случая "Скрипал", отбелязва "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Междувременно Русия остава собственик на помещенията, потвърди Андреа Калан, прессекретар на американското посолство в Москва.

Онлайн изданието на руската телевизия "Дожд" цитира коментар на говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, според която в случая САЩ са действали изцяло според текстовете на Виенската конвенция. САЩ ще вземат мерки за сигурността на руската мисия според поетите от Вашингтон ангажименти. Не е имало никакво "нахлуване", това е просто твърд и легитимен отговор на продължаващото възмутително поведение на Русия, каза тя. По думите на Науърт служители от Държавния департамент са направили оглед на сградата на руското консулство, за да се убедят, че няма останали хора на негова територия, допълва РБК.

 

 

Спортът по телевизията днес

https://dnes.dir.bg/drugi/sportat-po-televiziyata-dnes-6

Тенис от Барселона с участието на Григор Димитров и полуфинали в Лига Европа са акцентите

4,6 по Рихтер разлюля Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=373181

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е регистрирано снощи в 20:15 в Румъния, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Епицентърът е бил в близост до град Брашов, на дълбочина 140 километра Няма данни за пострадали и материални щети.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_133412/

Един човек кани приятеля си с него за риба.
- Ти луд ли си, бе? Аз съвсем не умея да ловя риба...
- Че какво пък толкова има да умееш. Наливаш и пиеш...Много сложно, няма що....
към вица

Представиха книги на патриотична тематика на лектория „Македония“ в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bc/

В голямата зала на Военен клуб-Благоевград се проведе лектория „Македония“, организирана от Филиала на Македонски научен институт(МНИ)- Благоевград, и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Борис Дрангов“ – Благоевград(СОСЗР). Пред благоевградската общественост се предст авиха книгите: „ПолковникБорис Дрангов – живот и дела“ с автор професор д.и.н. Тодор Петров, “Димитър Ризов от Битоля до Берлин (1862-1918)” от д-р Снежана Радоева и „Четническата акция на Македонския комитет 1895“ с автор проф. Светлозар Елдъров.

На събитието присъстваха членове на МНИ – Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва –Благоевград СОСЗР, Военно окръжие, представители на Регионален исторически музей – Благоевград, Държавен архив – Благоевград, читалище „Никола Йонков Вапцаров”, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, както и много граждани. Книгата „Полковник Борис Дрангов – живот и дела“ е посветена на 140 годиниот рождението на видния български военен деец полковник Дрангов (3 март 1872 –26 май 1917 г.). Неин автор е професор д.и.н. Тодор Петров от Военна академия“Георги СтойковРаковски”, преподавател и изследовател на българската военна история, на националноосвободителното движение на македонските и тракийскитебългари. Изложението е наситено с факти и събития от живота и дейността на Борис Дрангов. То представя неговия образ, превъплътен като ученолюбив юнкер,любим преподавател, верен съратник и всепризнат пълководец, който с достойнство и чест отстоява идеите си, страда и воюва за свободата на Македония и обединението на Отечеството. Книгата на д-р Снежана Радоева “Димитър Ризов от Битоля до Берлин (1862-1918)”.

Авторът, д-р Радоева проследява цялостната дейност на известния български революционер, публицист, политик и дипломат. „Четническата акция на Македонския комитет 1895“ с автор проф.Светлозар Елдъров е посветена на три кръгли годишнини от националната история, които се изпълниха през 2015 г. – 120 години от учредяването на Македонския комитет (Върховния Македоно-Одрински комитет) в България, 120 години от Четническата акция в Македония (лятото на 1895 г.) и 120 години от смъртта на Трайко Китанчев, първият председател на комитета и главен организатор на акцията (1август 1895 г.). Трите събития са неделими едно от друго и заедно съссъздаването на ВМОРО през 1893 г. поставят началото на нов етап от борбата за национално освобождение и обединение. Четническата акция е организирана от Македонския комитет с подкрепата и участието на офицери от българската армия в координация с правителството на д-р Константин Стоилов и е лично ръководена от Трайко Китанчев. Преобладаващото отрицателно отношение на историографията към това събитие, донякъде оправдано от задкулисните политически манипулации и допуснатите на места ексцесии, подминава най-същественото – Четническата акция извежда македонското движение в България на качествено ново равнище, на което освободителната борба за извоюване на политическата автономия вече няма алтернатива.

 

 

Материалът Представиха книги на патриотична тематика на лектория „Македония“ в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Европа остава опасно място за журналистите

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/evropa-ostava-opasno-miasto-za-zhurnalistite-6081658

Позиция на Дуня Миятович, комисар по правата на човека на Съвета на Европа

Лекарят на Тръмп продължава с опитите да стане министър

https://www.actualno.com/america/lekarjat-na-trymp-prodyljava-s-opitite-da-stane-ministyr-news_671644.html

Лекарят на американския президент Доналд Тръмп - Рони Джаксън, ще продължи с опитите си да оглави министерството по въпросите на ветераните, въпреки новия изблик на скандални твърдения, засягащи неговото поведение. Джаксън заяви пред репортери, че неговата шокираща номинация за позицията в кабинета на Тръмп "все още се движи напред по план" - въпреки обвиненията, че неправилно предписва лекарства и се напива на работа. Тръмп изненада дори и най-близките си помощници преди месец с веч

Зрял боб с агнешко

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6833415

Зрял боб с агнешко Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Задължение на Европа e да пази журналистите

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zadylzhenie-na-evropa-e-da-pazi-zhurnalistite-6081658

Позиция на Дуня Миятович, комисар по правата на човека на Съвета на Европа

Сърбия може да наложи санкции на хърватски министри днес

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/26/3169306_surbiia_moje_da_naloji_sankcii_na_hurvatski_ministri/?ref=rss


На днешното си заседание кабинетът на Сърбия се очаква да въведе ответни мерки срещу хърватски министри, след като Загреб забрани на сръбския министър на отбраната Александър Вулин да влиза в страната.<br /><br />Това съобщи сръбският премиер Ана Бърнабич снощи, цитирана от белградската редакция на телевизия N1. "Ще видите утре", каза тя, попитана за кого ще се отнасят мерките и дали ще са единствено реципрочни (отнасящи се за хърватския министър на отбраната). Сръбският...

"Скъсанячето" стигна до Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285786_%22%D0%A1%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE%22+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 Дълго отлагах тази тема. Заради реакциите, които предусещах - че някога може и да съм бил бунтар, но вече съм досаден консерватор, че текстът ми не е нищо повече от жалба по младост, че вместо да разбирам поколението на новото хилядолетие, се опитвам да го назидавам. Преди дни обаче намерението ми получи мощна подкрепа. И не от някоя пенсионерска или педагогическа организация, а от самата Европа, и то от младежкия й сегмент. Председателят на Европейския младежки форум Луис Алварадо остро разкритикува осъществената в рамките на българското европредседателство младежка конференция. Вместо да предвидят възможност повече млади да участват в проведените дискусии, организаторите им осигурили безплатен алкохол и полуголи танцьорки. И не само на афтър партито, но и в паузите на самото събитие. Това било пример как не трябва да се правят нещата.
Думите му ме върнаха в средата на 90-те години. Тогава все още сред депутатите нямаше милионери, които да дразнят избирателите със снимки от екзотични плажове, нито пък собственици на хотели и вили по наши и чужди крайбрежия, та през август почивахме вкупом в онази прокълната станция в началото на Слънчев бряг. Фигури от туристическия бранш ни поканиха в заведение да ни покажат какви висоти са постигнали в предлагания на клиентите продукт. На трапезата имаше от пиле мляко, но всичко беше някак в орбитата на набиращата тогава скорост простащина. Апогеят според домакините дойде, когато сновящите в залата почти голи девойки се качиха по масите. Вече не помня дали пееха, или само се чекнеха, но не съм забравил упрека на именит колега: защо се мръщиш, нали ти си по културата? (Тогава оглавявах ресорната комисия в парламента.) Но каква култура е да ти пада пърхот в чашата, отговорих малко прибързано, преди в грохота на децибелите да схвана, че думите му са иронични. Нямаше нито шега, нито ирония обаче в действията на ресторантьорите. Те искрено вярваха, че в този тип услуга е бъдещето.
И излязоха прави. Не защото са толкова предвидливи, а тъй като наложиха този модел. С помощта и на политици, с бухалки и возене в багажник, но най-вече с разпалване на низките страсти. Това им се удава, пък и по-лесно е да опростачваш клиентелата, отколкото да възпитаваш вкуса й. Не само нашата, но и гостуващата. Неслучайно тук идват откъде ли не особен род туристи - онези, които са изкушени от евтиното пиене и лесните жени. Съни бийч - романтичното друго име на курорта, отстъпи място на обещаващото оргии прозвище Слънчака.
Подобни трансформации поразиха не само и други зони по нашето Черноморие. Опростачването вече е повсеместно. Има, разбира се, и острови, подхранващи надеждата, че не всичко е загубено, но те не са забелязвани от медиите, защото показването им не води до покачване на рейтинга. Масово се поднася един и същи модел - оня от средата на 90-те години, само че много по-груб, безцеремонен, извратен дори. Мутренското поведение не просто се насърчава, то се представя едва ли не като единствения начин да извървиш пътя от "скъсаняче" до човек, облечен във "Версаче", който пуши наргиле и марихуана, около когото се увиват плеймейтки, който бяга от затвора, радва се на звука на парите, на скъпата кола и яхтите. В повечето музикални клипове пък жената е разголена, лесно достъпна, употребяваща алкохол и цигари в промишлени количества, сведена е до сексуален предмет, до най-обикновен обект на страст и желание. Фигурата й се кълчи и самопредлага по недвусмислен начин. Интериорите и екстериорите са скъпи, облеклото е оскъдно, гримът - тежък, силиконът - изобилен, телата са показани с акцент върху най-съблазнителните части.
Това е светът на успеха и пътят към него. Или го приемаш и поемаш по него, или ставаш аутсайдер. Като оня тийнейджър в клипа на Криско и още двама, чиито имена няма за кога да запомняме, който е стъпил върху пейка и около врата му има въже за бесене. Позата е на млад самоубиец, а посланието е колкото тягостно, толкова и ясно - ако не се държиш като мутра, ако изглеждаш като плах ученик без анаболи в мускулите, без татуировки по бицепсите и без блясък от "бело" в очите, задължително трябва да те спохождат суицидни мисли.
Младежите като изправения пред бесилото от споменатия клип може да не са малко, но все пак са изключения. Победоносно шества оня модел на поведение, чиито не само физически груби герои разпускат в океан от твърд алкохол и полуголи девойки. Дотолкова, че "скъсанячето" стигна не само до "Версаче"-то, но и до Европейския младежки форум. Думите на Луис Алварадо, че случилото се в София разрушило работата на поколения млади хора, може и да са пресилени. Което не означава, че трябва да си затворим очите за проблема. И не само заради имиджа ни в Европа. А и заради необходимостта да откъснем собствената си младеж от усилено налаганите мутренски ценности.

САЩ тестваха междуконтинентална балистична ракета

https://www.actualno.com/america/sasht-testvaha-mejdukontinentalna-balistichna-raketa-news_671643.html

Американските ВВС извършиха пробен пуск на незаредена с бойна глава междуконтинентална балистична ракета "Минитмън III" от военновъздушната база "Ванденбърг" в Калифорния, предаде БГНЕС. Според изявление на командването на ВВС тестът бил успешен. "Налице е надежден тест при изстрелване на тестова ракета, завършване на траекторията на полета в определения коридор за безопасност, правилното функциониране на оборудването, събиране на данни от сензора и проверка навлизане н

Прогноза за времето - 26 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373148

Над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд и привечер ще се увеличи купестата облачност, но да превали е малко вероятно. Ще духа слаб южен вятър. Максималните температури ще са от 18-20° в северните райони, до 24-26° в Бургаския залив.

Чехия открива следващия месец почетно консулство в Йерусалим

https://www.actualno.com/asia/chehija-otkriva-sledvashtija-mesec-pochetno-konsulstvo-v-jerusalim-news_671642.html

Чехия ще поднови работата на почетното си консулство в Йерусалим, след като президентът Милош Земан повтори желанието си да премести чешкото дипломатическо представителство от Тел Авив. "Чешката република реши да открие през май почетно консулство в Западен Йерусалим, а преди края на годината - чешки център, също в Западен Йерусалим", се казва в изявление на чешкото външно министерство, предаде БГНЕС. Открито в началото на 90-те, чешкото почетно консулство в Йерусалим беше закрито пр

Продават ни смес за палачинки със сгъстител

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285785_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B3%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B

 В разтворимия бульон за нас слагат само морков, лук и целина

 
Вносна смес за палачинки, продавана у нас, е със сгъстител гума гуар (Е412), докато в аналога за западните страни тази добавка липсва, показват резултатите от последната проверка за двойния стандарт при храните, разпространени от земеделското министерство и БАБХ. В продукта, купен от магазин в страна от ЕС, има сухо обезмаслено мляко, брашно от лупина и набухватели (натриев хидрогенкарбонат и пирофосфати), а в този от България няма. Има
различие във вида и качеството на опаковките
на двата аналога. Опаковката на продукта от България е щампован, затворен влагоустойчив хартиен плик със сместа, а тази от ЕС е под формата на луксозно щампована картонена кутия, в която е поставен затворен плик от влагоустойчива хартия със сместа.
При разтворим зеленчуков бульон има различия в описанието на съставките и значителна разлика в хранителната информация, включително енергийната стойност при двата продукта. В продукта от България количеството на изсушените зеленчуци е 5,7%, но съставът му е само от морков, лук и целина, а в този от ЕС сухите зеленчуци са 3,5%, но съставът е по-разнообразен - освен морков, лук и целина в бульона има спанак и домат.
Детските храни са един от основните акценти при последната проверка за двоен стандарт при вносните храни. От тази група храни са изследвани 7 продукта, през юни 2017 г., когато бе първата проверка - 3.
През миналата година в детски шоколадов десерт от една и съща търговска марка бяха хванати
значителни разлики между съставките на двата етикета
В продукта от Германия съдържаше захар, декстроза и яйчен прах, а за България - захар, глюкоза, глюкозо-фруктозен сироп, яйца. Освен това в първия има мляко – 24%, и тъмен (горчив) шоколад - 21%, докато в "българския" има мляко 21% и шоколад - 20%.
При обезмасленото мляко на прах, купено от верига в западна страна, микроелементите са повече, отколкото продаваното в магазините на същата търговска верига в нашата страна (виж таблицата). В продукта от България на първо място като съставка в най-голямо количество са поставени растителни мазнини (палмово масло, слънчогледово олио и рапично олио), а в този от ЕС обезмасленото мляко на прах е в най-голямо количество, последвано от млечна суроватка на прах, концентриран деминарализиран суроватъчен протеин и липсва палмовото масло.
В последната проверка сега една от марките шоколад, продавани в България, не е вложено масло и маслеността е 27,5%, а в европейския е 32,2%. В българския аналог съдържанието на какао е 32,7%, в аналога - 37,6%. При друга от марките е установено по-ниско съдържание на лешници в шоколада, отколкото в западния продукт. Млякото за деца пък има по-високо съдържанието на растителни мазнини, а
по-ниско на микроелементи и витамини
Отделно детското пюре от зеленчуци (пиле и ориз), купено в Германия у нас, е с 35% по-скъпо без ДДС.
През юни миналата година в детско пюре от една и съща марка предлагано на българския пазар е обявено съдържание на рапичното олио е 1,3%, докато в този от Германия е 0,9%. Съдържанието на протеин в пюрето за западната държава е 1,5 гр. на 100 грама продукт, а за България количеството е 1 грам.
Последната проверка показа, че при адаптирано мляко на прах за малки деца има различия в енергийната стойност и описанието на съставките при двата продукта, в съответствие с правилата за етикетиране, където количеството на съставките се изброява в низходящ ред.

Чувалът с мишките

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285784_%D0%A7%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D1%81+%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Изтръскването на чувала с мишките, както съветва онази китайска поговорка, е добра, но не винаги успешна дейност. Не е изненадваща поредната акция срещу подкупни служители на “Автомобилната администрация” (ДАИ). 10 души са в ареста. Схемата винаги е една и съща – рекетьорска: “вие, плащате, ние си затваряме очи”. Лошото е, че през годините се е стигало до задържане на служители от всички нива на администрацията, включително и нейни шефове. Но ефект от това няма, корупцията продължава. Държавата харчи пари на данъкоплатците, за да организира действията по разкриването и залавянето на рекетьорите. “Затварянето на очите”, обаче може да струва животът на невинни граждани. Това е и основната причина да се търси решение на проблема. Едно от предложенията е инспекторите да получават процент от стойността на наложените глоби. На пръв поглед изглежда стимулиращо. Но не е трудно да се предположи, че за дребни нарушения инспекторите ще се стремят да налагат максималната глоба, за да получат своя пай. Така че пътят трябва да е друг. Една от възможностите е строги присъди и изхвърляне от тази система на рецидивистите. Проблемът е, че тук също действа принципът “ние ги залавяме, а вие ги пускате”. И в крайна сметка всичко си върви по старому. Изводът е, че трябва да се направи така, че причината да се търси не в хората, а корупционните схеми да станат невъзможни. Не е толкова трудно и се прилага в редица европейски страни - контрол на контролиращите, с помощта на новите информационни технологии. Които у нас все се бавят и все не достигат средства.

Почти 7 млн. деца в Сирия спешно се нуждаят от помощ, Матис не вижда военно решение

https://www.actualno.com/asia/pochti-7-mln-deca-v-sirija-speshno-se-nujdajat-ot-pomosht-matis-ne-vijda-voenno-reshenie-news_671641.html

Около 13,1 млн. души в Сирия, почти половината от които са деца, спешно се нуждаят от хуманитарна помощ, гласи заключителното изявление на донорската конференция, приключила в Брюксел. Форумът се проведе под егидата на ЕС и ООН. посочва БГНЕС. В документа също така е отбелязано, че по данни от 2017 година в обсадените и труднодостъпни райони в арабската страна се намират 2,3 млн. души. На форума беше отбелязано, че от началото на гражданската война 12 млн. души са станали бежанци, "от коит

Наско Сираков празнува рожден ден като щастлив дядо

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6833442

Наско Сираков  празнува рожден ден като щастлив дядо Легендарният голмайстор и футболен ръководител на “Левски” Наско Сираков празнува рожден ден “свободен от служебни ангажименти”. Докато спрягаха рекордьора по попадения за “сините”, че ще става президент на любимия клуб, героят от Пеневата чета реши да напусне и изпълнителния комитет на БФС. Така 56-ият рожден ден ще е първият,

Пет факта за фитнеса, които ще ви изненадат (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-fakta-za-fitnesa-koito-shte-vi-iznenadat-video-2093164

Никога не е късно да влезете във форма. Искате да свалите няколко килограма или да изглеждате добре на плажа? Тренировките във фитнеса ще ви помогнат. Те имат много ползи, както за физическото, така и за психическото ви състояние. Вижте пет факта за фитнеса, които ще ви изненадат:<

Загадките под ледовете на Антарктида (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zagadkite-pod-ledovete-na-antarktida-video-2093125

За Антарктида знаем, че е далече, много е студено и заледено през цялото време. Антарктида е обвита в мистерия. Вижте какво е открито под ледовете на континента:

Планинската верига Гамбурцев

Учените са знаели за същест

Топлинните счетоводители да са на пазарен принцип

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285783_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80

 

Добре е да има втори топломер при дистанционното отчитане * С шокиращите фактури за март „Топлофикация София“ отново показа, че живее във виртуален свят

- Г-н Георгиев, постигнахте ли консенсус на срещата между неправителствени организации и Министерството на енергетиката във връзка с промените на Закона за енергетиката?

- Знаете, че във федерацията работим усилено по въпроса вече няколко години и подготвяме промени с експерти от близо шест месеца. Във връзка с предложенията ни бе решено да се проведе такава среща и да се чуят мненията и на други неправителствени организации. Според мен обаче не се получи диалог по същество и на преден план излязоха предимно противоречията. Факт е, че не всички организации са на едни и същи позиции по отделните въпроси. Например някои твърдят, че не трябва да има сградна инсталация, което е невъзможно. Знаете, че тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради. Друг е въпросът, че размерът й е огромен. Има предложения дали трябва да се измерва чрез нова формула. Предложих на следващата среща да участват само представители, които са направили писмени предложения за промени в закона, за да може да се анализират и да се види къде имаме допирни точки с Министерството на енергетиката. Има две ябълки на раздора с „Топлофикация София“. Едната е за сградната инсталация - дали се казва „сградна“ или „инсталация пренос“, е въпрос на интерпретация. Но е факт, че ако се заложи някакъв максимален процент, той не трябва да е повече от 15%. Оттам насетне е злоупотреба. Вторият проблем е с фирмите за дялово разпределение. Поне досега те не носят никаква отговорност. Затова нашето предложение е оттук насетне те да се подбират на пазарен принцип, както и топлофикация. Така че потребителят да може да предпочете по-качествена и евтина услуга. Но задължително трябва да има индивидуални договори с доставчик - дали той ще е топлофикация, е друг въпрос. Просто трябва да носят отговорност. Също така смятаме, че фирмите за дялово разпределение трябва да предлагат под наем уредите за дистанционно отчитане, за да се премине към ежемесечно отчитане. Само така ще има точност. И, разбира се, не на последно място да има втори топломер, който ще свърши добра работа при дистанционното отчитане. И той да е на изхода от абонатната станция, защото сега потребителите в дадена сграда не са наясно какво отчита топломерът в абонатната станция.

  • - Как си обяснявате обаче шокиращите сметки за парно, които получиха столичани за март? Според шефа на дружеството причината е, че месецът е по-студен от този в предходната година, но даде заявка, че парите ще се приспаднат през август.

- Това едва ли ще стане. За пореден път „Топлофикация София“ показа, че живее във виртуален свят и смятат, че всичко им е позволено.

- Да подават ли жалби хората, или това е изгубена кауза? Нормално ли е сметките за месец март да са по-високи?

- Разбира се, че не е нормално. Затова се води тази неистова битка в момента. Надявам се от министерството да осъзнават, че проблемът е много сложен. Обстановката е почти взривоопасна. Ако след решението на ВАС в тричленен състав не се вземат кардинални мерки, съм убеден, че напрежението ще ескалира още повече. Всеки ден се срещаме с хора, получаваме по около 25-27 жалби.

  • - Всъщност столичани се оплакват, че сметките им миналата година по това време са били по 171 лева, а сега са 341 лева.

  • - Има драстично увеличение, това е факт. Затова казвам, че от дружеството си играят с търпението на хората. Не знам докъде ще стигне тази игра на котка и мишка. Но този път мисля, че мишката ще изяде котката. Затова съветвам хората да търсят правата си, до подават жалби. И то не само индивидуално. Ако погледнем съотношението на цена на електроенергия или на парно отопление на фона на цените в ЕС, те са изравнени. Големият проблем е, че при нас заплатите са два пъти по-ниски, отколкото в други страни.

  • - Има ли нова тенденция при жалбите на хората, или отново преобладават най вече оплакванията от „Топлофикация“?

- Жалбите са най вече за надписани сметки - не само за сградна инсталация. Това е от години. Добре е, че имаме обратна информация от съда, вече се печелят дела.

  • - Преди няколко дни изразихте притеснение от новия регламент за защита на личните данни. Няма ли все пак той да гарантира опазване на личната информация на хората, като имате предвид изтичането на данни от социалните мрежи?

- Целта на този регламент наистина е това - да защити потребителите. Те са потърпевши от телефонни измами и какви ли не престъпления. Компаниите обаче трябва да са по-гъвкави, защото ще се изискват допълнителни документи от хората при сключване на договори. Създават се и неудобства за клиентите, но българинът трябва да се научи, че личните ни данни може да изтичат от всякъде. Друг е въпросът как тези промени ще се приложат у нас, защото има директива за потребителски права. Имаме добър закон за защита на потребителите, но други закони не защитават правата им. Типичен пример е този за енергетиката.

  • - Имате ли притеснение, че не всички компании у нас ще спазят законоустановените срокове?

  • - Прави впечатление, че много компании, които са администратори на лични данни, напоследък усилено работят по внедряване на регламента. Аз съм член на потребителския съвет към ЧЕЗ България и още в началото на април ние подробно разгледахме какви процеси и мерки са предприели дружествата на ЧЕЗ в България. На практика те отчетоха пълна готовност за внедряване на организационни и технически мерки за постигане на съответствие с изискванията на регламента. Други компании правят същото - банковият сектор, телекомуникационните оператори и др. Напоследък се провеждат и много курсове, които да разясняват регламента и неговото прилагане. Но големият ден остава 25 май, когато законът започва да се прилага. Със сигурност след тази дата ще може да се даде по-конкретна информация за готовността на компаниите, за ползите и недостатъците на регламента.

 

ВИЗИТКА:

Емил Георгиев е изп. секретар на Федерацията за защита на потребителите от 2015 г., а преди това е бил член на ръководството на организацията

Един от основателите на политически клуб „Екогласност“ и негов председател от 2006 г.

4 мандата общински съветник в община Хасково

Депутат в 42-рото народно събрание

Завършил е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив

Генчо Генчев: С 2,7 млн. лева санираме 17 блока, 45 улици ще са с нов асфалт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6833309

Генчо Генчев: С 2,7 млн. лева санираме 17 блока, 45 улици ще са с нов асфалт6 млн. евро е инвестицията за свързаност между двата бряга на Дунав, казва кметът на Свищов - Г-н Генчев, Свищов е сред отличниците по усвояване на евросредства. Кои бяха най-значимите проекти, които реализирахте през 2017-а и на колко възлиза инвестицията? - Ръководството на община Свищов утвърди политика на активно търсене на допълнителен

/Видео/ Да настръхнеш: Жена почина в болница, нямала пари да си доплати лечението!

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d1%8a%d1%85%d0%bd%d0%b5%d1%88-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%be%d0%bb/

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си.

„Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа. Когато дойде, беше в крайно тежко състояние”, коментира за NOVA проф. д-р Юлия Джоргова, началник на клиниката по кардиология в болница „Св. Екатерина”.

„Жената чакаше за клапа. В процеса на чакане, дойде в тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени на клапите обаче не държим на склад такива клапи”, каза проф. Джоргова, съобщи Дарик. Това било причината да чакат фирма да ги снабди.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път.

Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

Според новите цени на медицинските изделия, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева, уточни Кацаров.

Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

 

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.

Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието, посочи Стойчо Кацаров.

В болницата не е имало необходимата клапа. Ако я имахме в болницата, щяхме да я поставим и без жената да е платила, каза за NOVA д-р Юлия Джоргова от болница „Света Екатерина“. Тя каза още, че женат е постъпила в болницата в тежко състояние и това е причината, че се е стигнало до фаталния изход.

Материалът /Видео/ Да настръхнеш: Жена почина в болница, нямала пари да си доплати лечението! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Присъда за журналисти в Турция, но не окончателна

https://www.actualno.com/asia/prisyda-za-jurnalisti-v-turcija-no-ne-okonchatelna-news_671640.html

Турски съд осъди журналисти от опозиционния вестник "Джумхюриет" за това, че помагали на поставени извън закона "терористични" организации - ПКК и организацията на Фетхуллах Гюлен, предаде БГНЕС. Според много наблюдатели на този процес се гледа като на тест за свобода на печата в Турция. Съдът в Силиври произнесе множество присъди на 13 журналисти и ръководители, но те остават свободни в очакване на обжалване. Произнесените присъда са за затвор между 2,5 и 8 години. Трима д

На 7 места в столицата няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-7-mesta-v-stolitcata-niama-da-ima-voda-679402.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на спирателни кранове на резервоар „Лозен-Тунела“ в с. Лозен налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа в района на ул. „Горно градище“ , ул. „Черковна“ , ул. „Самоковски път“ , ул. „Янко Панайотов“ , ул. „Извор“ , ул. „Съединение“ , ул. „Еделвайс“ , ул. „Цветна градина“, ул. „Св.Св.Кирил и Методий “, ул. „Искър “ , ул. „Азмаците“ и района между ул. „Борова гора“ , ул. „Стефан Стамболов“ , ул. „Васил Левски“ , ул. „Караджин“

Във връзка с подмяна на спирателни кранове на бул. „Александър Стамболийски“ в жк. „Разсадника-Коньовица“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на бул. „Александър Стамболийски“ от ул. „Алеко Туранджа“ до ул. „Татарли“, ул. „Троян“ от ул. „Позитано“ до бул. „Александър Стамболийски“.

Пресвързване на уличен водопровод на ул. „Георги Райчев“ в кв. „Витоша“ налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на ул. „Георги Райчев“.

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Ген. Николай Столетов“ в жк. „Света Троица“ налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:30 часа на бул. „Ген. Николай Столетов “ от ул. „Майор Георги Векилски“ до ул. „Враня“ и ул. „Враня“ №46.

Инвестиционен проект за изграждане на уличен водопровод на ул. „Самоковско шосе“ в с. Панчарево налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Самоковско шосе“ от ул. „Елин Пелин“ до ул. „Юрий Гагарин“, ул. „Руджери“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Заводска“ кв. „Орландовци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. „История славянобългарска“, ул. „Каменоделска“, ул. „Индустриална“, ул. „Заводска“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. 
След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Елена Снежина“ в кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на ул. „Елена Снежина“ от ул. „Ангел Букурещлиев“ до ул. „Маестро Атанасов“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. 

Художник чества юбилей с 60 платна и авторски песни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285782_%D0%A5%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B9+%D1%81+60+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D

 Със самостоятелна изложба на връх 1 май в старозагорската зала „Байер“, на която ще представи 60 свои платна, рисувани през различни периоди от живота си, ще отбележи 60-та си юбилейна годишнина художникът Валентин Дончевски. Платната, част от които са били представяни на Парижкия есенен салон през последните 6 години са рисувани в различни стилове, които авторът експериментира. За пръв път ще бъдат показани десет нови работи, при които са използвани елементи от ръчно тъкани черги от различни етнофолклорни региони .

При откриването на изложбата Дончевски ще изпълни за дошлите да го поздравят приятели и почитатели няколко песни по свои стихове и музика. Изборът на 1 май за откриването на изложбата навършващият 60 години на 26 април художник обяснява с думите: „Международният ден на труда е може би най-подходящ за тържеството, тъй като изкуството изисква много труд и себеотдаденост!“.

Валентин Дончевски е възпитаник на великотърновския университет, зад гърба си има няколко десетки самостоятелни изложби, носител е на почетен диплом и сребърен медал от Генералната асамблея на Асоциацията ASL (Arts sciences letters/ и е автор на 4 поетични сборника и книга със сентенции.

Негови работи са  притежание на множество галерии и частни колекции, сред собствениците им са българския патриарх Неофит и руския Кирил.

Opel Corsa GSi продължава традицията със състезателни гени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285781_Opel+Corsa+GSi+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B

 

Малката спортна кола е оборудвана с ходова част от известната OPC

Прецизно управление и чисто удоволствие от шофирането възнамерява да предложи Opel с пускането на новата Corsa GSi. Малката спортна кола с голямо име обещава да се превърне във виртуоз на завоите, благодарение на спортната ходова част с фини настройки направени на Северната дъга на пистата „Нюрбургринг”. Външният дизайн на Corsa GSi с три врати впечатлява с прецизните си линии. Моделът има характерен дизайн с

големи въздушни отвори, изваян преден капак, ярко изразен заден спойлер

и прецизно моделирани странични прагове. Отпред Opel Corsa GSi визуално е поддържан от две крила, съчетани с корпуси на външните огледала за обратно виждане в състезателна карбонова визия. Големите дизайнерски елементи с хромирани контури са визуално свързани в хоризонтална линия с черни напречни детайли в предната част, а към това се добавя черен напречен клин на капака, подсилващ усилването за динамика на този атлетичен автомобил.

 

 

В задната престилка в цвета на колата е поставен спортният хромиран накрайник на ауспуха. Чистото усещане за спортен дух се подчертава и от интериора. Водачът на Corsa GSi седи в опционалната седалка Recaro и поставя ръцете си върху спортен волан. Превключва предавките с помощта на лост с кожен кожух и поставя краката си върху алуминиеви педали за да изживее истинско удоволствие от шофирането. Новата

Corsa GSi е оборудвана със спортна ходова част от вече известната Corsa OPC,

а спирачките с червени апарати осигуряват прецизно намаляване и къси спирачни дистанции, също и в комбинация с опционалните 18-цолови алуминиеви колела. Пътниците в Corsa GSi могат да разчитат на свързаност с опционалната система IntelliLink, както и на възможността да свържат смартфоните в своя автомобил с Apple iOS и Android.

На 26 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6833425

На 26 април рожден ден имат Проф. Борис Велчев, председател на Конституционния съд, бивш главен прокурор Доц. Георги Лозанов, медиен експерт и университетски преподавател, бивш председател на СЕМ Наско Сираков, национал от САЩ'94 Антония Първанова, бивш лидер на НДСВ и бивш евродепутат Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас Георги Денков, композитор Кирил Божков,

Вл. Горанов: Приемането на еврото ще донесе само ползи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285780_%D0%92%D0%BB.+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%

 Владислав Горанов е възпитаник на Математическата гимназия "Гео Милев", Плевен. В периода 1994 - 1999 г. завършва Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов" - Свищов, специалност „Икономика", Магистър по счетоводство и контрол. 

От 1998 до 2001 г. е специалист Извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор на дирекция „Финансова политика" към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа. През 2001 г. заема длъжността главен експерт в дирекция „Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове" към Министерството на финансите. От 2001 до 2009 г. е началник на отдел „Социални разходи" към Министерството на финансите, Управление на публичните финанси.

От август 2009 г. до април 2013 г. заема поста на заместник-министър на финансите. Народен представител в 42-то Народно събрание, което напуска по собствено желание през месец февруари 2014 година. След това Горанов е назначен за изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка.

От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е министър на финансите на България. 

С Горанов разговаряме за стремежа на страната да влезе в ERM-II и еврозоната, за реформите във валутната зона, данъците...

Г-н министър, в началото на годината обявихте, че България ще подаде заявка за членство в ERM II - така наречената "чакалня" на еврозоната - до края на българското председателство в ЕС. Ще бъде ли спазен този срок?

- Няма причина да не бъде спазен. Ние сме в много интензивна комуникация с Европейската централна банка и Европейската комисия. Нашето разбиране е, че отговаряме на всички числови критерии и няма причина да отлагаме повече подобно решение. Още повече, че има и консенсус в обществото. На заседание на Икономическия и социален съвет, в който са представени всички бизнес организации и синдикати, категорично бе заявена позиция, че те очакват от централната банка и от правителството решителни действия в тази посока.

В разговор с Die Welt казахте, че влизането на България в еврозоната може само да я укрепи. Страната от години покрива основните критерии за членство. Реалната конвергенция на доходите ли е последното останало препятствие? Латвия влезе в ERM II с най-близки до българските нива на доходите, но е факт, че това стана в доста по-различна икономическа и геополитическа среда...

- Аз не мисля, че обстоятелствата, при които влязоха балтийските държави, са били по-благоприятни от ситуацията в момента. Рисковете пред европейската икономика са значително по-ниски, а степента на възстановяването ѝ е доста по-добра от времето, когато за последен път се разшири еврозоната.

Спорът дали една държава конвергира по-добре вътре или извън еврозоната, е малко като спора за кокошката и яйцето. Ако се погледне чисто статистически, може да се установи, че държавите извън еврозоната конвергират по-бързо от държавите вътре в нея. По мое мнение влизането на България в ERM II ще даде повече доверие в българската икономика и ще намали до минимум калкулираните политически рискове от страна на инвеститорите. И в този смисъл ще носи само позитиви.

Не намирам основание в аргументите на някои, че, видите ли, ние ще донесем някакви рискове за конкурентоспособността на българската икономика с присъединяването на лева към ERM II, или някакви други рискове по отношение на самата еврозона. Ние сме част от един успешен проект, наречен валутен борд, вече повече от 21 години, така че на практика сме членове на еврозоната - имайки ограниченията, но нямайки предимствата на пълното членство. Така че продължавам да смятам - и съм го заявявал многократно и на ЕЦБ, и на мои колеги финансови министри от еврозоната - че разширяването е полезно и за старите държави, и за онези, които се стремят да влязат в нея. Разбира се, спазвайки установените правила за членство в ERM II.

Канцлерът Меркел подкрепи българските амбиции за ERM II при посещението си в София. В същото време някои високопоставени фигури в германските финансови среди му се противопоставиха. Как си обяснявате това разминаване?

- Не знам кои германски финансови среди визирате, но ERM II е колективно решение на държавите в него и на Европейската централна банка, като последната има решаващ глас в този процес. В този смисъл най-важната задача е да докажем на ЕЦБ, че българската държава напълно отговаря на описаните критерии. Оттам нататък това, което трябва да се направи допълнително - като реформи или като настройване на финансовата ни система за пълноправно членство в еврозоната - ние сме готови да го свършим.

Опитът за неравнопоставено отношение и поставяне на предварителни условия към България за подобно членство, не е в съответствие с един от основните принципи в договора за функциониране на Европейския съюз: за еднакво третиране на държавите членки. И ние не можем да приемем за честна позицията на този, който казва: изпълнявате критериите, но нямате място в ERM II и еврозоната. Ние сме поели ангажимент за членство в нея още при присъединяването си към Европейския съюз, и това е въпрос само на време и изпълнение на критериите. А нашето разбиране е, че тези критерии са изпълнени.

Членството в еврозоната автоматично води със себе си и членство в банковия съюз. В същото време неговите конкретни очертания все още са обект на ожесточени спорове между различните държави. Какви предимства и рискове крие евентуалното членство в него за България? Как гледате на предложенията за Единна схема за гарантиране на депозитите например - не само като финансов министър, но и като действащ председател на Еcofin, съвета на европейските финансови министри?

- След кризата в Гърция и в други южни държави, някои от водещите икономики в ЕС поставят въпроса, че първо трябва да се постигне надежден механизъм за намаляване на рисковете във финансовия и в банковия съюз, и след това да се говори за споделяне на рисковете, каквото например представлява единната схема за гарантиране на депозитите Която между другото е наистина добра инициатива и рано или късно трябва да се намери консенсус за нейното прилагане.

Това е фундаментален спор. Някои държави от севера претендират, че южните членки си позволяват по-разхлабена финансова и икономическа политика, а това  влияе върху общата европейска валута и създава допълнителни рискове.

Сигурен съм, че големите държави, най-вече Германия, Франция и Италия, ще намерят консенсус в това отношение и очаквам в близко бъдеще - разбирайте следващите няколко месеца до една година - да се намерим компромис за завършване на банковия съюз чрез механизмите за намаляване и споделяне на рисковете.

Нещата се забавиха доста заради трудната политическа обстановка в Германия през последните шест месеца. За щастие те имат вече стабилно правителство. Ситуацията в Италия добавя известна несигурност, но се надявам и там да се намери решение.

Чуха се гласове, че България може да се присъедини към банковия съюз още преди членството в еврозоната, чрез т. нар. механизъм на „близко сътрудничество“ (close cooperation). Не би ли поставило обаче това страната в неравностойно положение - отстъпвайки доста правомощия към единния европейски надзор, но продължавайки да носи цялата отговорност за местния банков сектор и да поема всички тежести при евентуални проблеми в сектора?

- Нито една държава досега не е участвала в т. нар. "близко сътрудничество". В този смисъл ние, заедно с централната банка, разглеждаме присъединяването към банковия съюз и към еврозоната като два успоредни и едновременно протичащи процеса. Предпочитаме - а и така е записано в договора за функциониране на ЕС - тези процеси да протичат едновременно. Затова и гледаме с недоверие на едно решение да бъдем ангажирани първо с присъединяване към банковия съюз - което между другото може да стане само по наша молба - преди приемането в ERM II. Готови сме да поемем ангажимент след присъединяването на лева към ERM II и преди влизането в еврозоната, да влезем в банковия съюз. Но за нас това са процеси, които трябва да завършат едновременно.

За обикновените хора приемането на еврото е свързано най-вече с риска от спекулативно увеличаване на цените, от което в миналото се оплакваха страни като Гърция или Италия. Реален ли е този риск? И какви биха били непосредствените и най-бързо почувствани ползи от еврото за българите?

- Страховете се насаждат от хора, които не разполагат с достатъчно информация, или които имат интерес държавата да не е в силна позиция. Колкото и странно да звучи, има такива хора, които се изказват по темата. Опитът на последните присъединили се към еврозоната страни показва, че тези страхове са пресилени и такива инфлационни процеси не се забелязват. Ние планираме скоро да организираме една конференция по темата в София, на която да поканим партийни лидери, експерти, и да обсъдим ползите и рисковете от пълноправното членство на еврозоната. Но със сигурност примерите от ранните години на създаването ѝ са без покритие в последните години. Механизмите за контрол върху спекулативно увеличаване на инфлацията, които са приложени в Словакия или в балтийските държави, работят успешно.

А предимствата са безспорни. Първо, повишаване на доверието в българската икономика. Премахване на всички ограничения, свързани с управлението на активите на Българската народна банка. Намаляване със сигурност на лихвените равнища за бизнеса и населението заради достъпа до ликвидност, който ЕЦБ осигурява. Вероятно веднага след присъединяването към ERM II оценката на кредитните агенции за конкурентността на нашата икономика ще бъде повишена... Така че аз убедено вярвам, че от членството в еврозоната България и българското общество ще извлекат само предимства. Така смятат и работодателите, и синдикатите, а и повечето парламентарно представени партии. Може би дори всички.

Ако си представим степените на интеграция в Европейския съюз, ние се намираме на практика в преддверието, само с членството в него. Отсъствието ни от Шенген и от еврозоната може да се приеме за непълноценно членство. Можем да ги разглеждаме като три концентрични кръга, от които еврозоната е най-вътрешният. Ние още сме в най-външния. 

Банките и пенсионните фондове могат да играят съществена роля при насърчаване на икономическия растеж - според това кого и как са склонни да кредитират или как инвестират акумулираните си средства. Според вас всички банки в България ли подкрепят различните отрасли и фирмите от различни региони? Забелязвате ли предпочитания или избягване на определени сектори и клиенти?

- Ако говорим само за пенсионните фондове - тъй като банките имат доста по-голяма свобода на опериране - законодателят още при реформата в края на 90-те години заложи един консервативен модел на управление на активите, с отделни инвестиционни ограничения. Тяхната цел е, от една страна, да дадат възможност да се генерира някаква капиталова доходност, но от друга, да не допускат твърде рисково инвестиране, което да постави собствеността на вложителите под риск.

Смятам, че сегашният модел е добре балансиран между доходността и защитата интереса на вложителите. Още повече, че в годините след кризата възможностите за генериране на някаква спекулативна доходност са сравнително ограничени. 

Прокрадват се тези дали не може този ресурс, който е спестен, да се впрегне в някакви публични инвестиции.

Бързият отговор е "не". Защото това би означавало дефицитно финансиране и увеличаване на държавния дълг. Нашата концепция е, че трябва да се стремим към неутрално бюджетно салдо. Ако се налага да се финансира бюджетният дефицит, държавата може при благоприятни условия да го направи на международните пазари - показахме го през 2015 и 2016. Не е работа на правителството да намира инвестиционни решения за институционалните инвеститори.

Пенсионната система на България е изправена пред огромни демографски предизвикателства - очаквано увеличаване на продължителността на живота, съпътствано от намаляването на населението, предстоящото оттегляне от трудовия пазар на най-многочислените български поколения и замяната им от най-малочислените... Прогнозите на МФ сочат остро влошаване на дефицитите в пенсионната система след 2040 година. Какво може да се предприеме срещу това?

- Механизми, разбира се, има. Трябва да се отчита, че балансът в осигуряването бе съзнателно нарушен през 2001-2008 година, когато съзнателно се намаляваше осигурителната вноска. Смяташе се, че така ще намалим цената на труда и ще увеличим конкурентоспособността. Това вероятно бе вярно, до голяма степен. Въпреки че в годините след кризата се видя, че ниската осигурителна вноска не означава задължително ниска безработица и висока заетост.

Но със сигурност пенсионно-осигурителният модел, който почива на солидарността - тоест, че пенсиите на днешните пенсионери се плащат от днешните осигурени - предполага при нарушена демографска структура и застаряващо население да се мисли за по-дълъг трудов живот. Говоря в дългосрочен план, тъй като промените, които ние направихме през 2014-2015, ще дадат глътка въздух. Те са свързани с увеличаване на осигурителната вноска с 2%, с поетапно увеличение на възрастта за пенсиониране, което върви, макар и с по-бавни темпове от предложените. Подобни мерки могат да се приложат и в бъдеще, когато дефицитът стане такъв, че измести другите разходи на държавата и принуди правителствата да мислят за допълнително преразпределение.

Така или иначе при увеличаващата се продължителност на живота, при демографските процеси, които наблюдаваме от двадесетина години, и при ниската осигурителна вноска не можем да очакваме пенсионните фондове да тънат в охолство. Въпросът е доколко прогнозите, които сега се правят за след 2040 г., ще останат актуални, и дали процесите няма да се променят. Аз съм убеден, че много български граждани, млади хора, които заминават да учат в чужбина, все по-често се връщат веднага след завършване на висшето си образование, или малко след това. В последните две години повече хора се връщат, отколкото заминават. 

Със сигурност внасянето на външна работна ръка извън ЕС не е задължителна панацея. Аз гледам скептично на такова решение. Макар че ако се налага краткосрочно, сме готови да го подкрепим.

Автоматизацията и изкуственият интелект вероятно ще разтърсят основно трудовия базар в близко бъдеще и ще обезсмислят напълно много от нискоквалифицираните професии. При тези обстоятелства е разбираемо, че правителството определи образованието като основен приоритет. Не би ли могъл обаче този приоритет да бъде финансиран по-сериозно? По прогнози на Министерство на образованието до няколко години училищата ще загубят 40% от учителите си заради навършена пенсионна възраст...

- По-добре късно, отколкото никога. Можеше и по-рано да се постави този приоритет. Но щом постигнем това учителската заплата да е по-висока от средната за страната, по естествен път ще бъдат привлечени по-добри учители. Смея да твърдя, че подобна тенденция вече се забелязва. Това, че учители се пенсионират, не значи, че няма кой да влезе на тяхно място.

 

По-скоро нашата политика е насочена към повишаване на ролята на българския учител, и на възможността да изискваме повече от него. Ролята на семейството - аз самият съм родител - се неглижира в последните 20-25 години. Родителите сякаш очакват образователната система да свърши цялата работа по обучение и възпитание на децата. Нещо, което при каквито и да е нива на възнаграждение не можем да очакваме само от учителите.

В годините преди 1989 г. в класните стаи влизаха най-добрите 30 % по успех от завършващите висше образование. Днес не е така. Искам да се върнем към тази статистика. Но за да стане това, трябва да дадем възнаграждение, което да привлече тези млади хора.

България е една от страните с най-ниски данъци като дял от БВП в Европа - ако не греша, изпреварена само от Ейре и Румъния. Това не противоречи ли донякъде на обявените цели за намаляване на социалното неравенство? С оглед и на възходящия икономически цикъл, логично ли ще е да се преразгледа данъчната система в близко бъдеще според вас?

- Тук по-скоро въпросът е дали концептуално искаме държавата да решава вместо нас, преразпределяйки по-голяма част от нашия доход, или сами да решаваме за себе си. Този въпрос се свежда до общия размер на данъците.

Вторият въпрос се отнася до облагането на доходите на физическите лица. Той често се повдига - дали не трябва да въведем прогресивно облагане, така че този, който е по-инициативен и печели повече - да плаща повече. Моето мнение е, че все още няма достатъчно аргументи в полза на прогресивното облагане в момента. Освен това, че някои са по-неуспешни в живота и затова трябва другите да им плащат. За мен политиката за справяне с неравенството има място, но тя трябва да минава през по-добър достъп до образование и по-широка система за социална закрила, а не през прихода. Тоест да не стане така, че този, който е по-слабо образован и няма високоплатена работа, да бъде освобождаван от ангажимент за плащане, а този, който е инвестирал повече в себе си, който е по-успешен и изкарва повече, да бъде натоварван допълнително.

Справянето с неравенството трябва да започва от по-добрия достъп до образование. Това не изключва дори мерки, свързани с принуда. Знаете колко деца върнахме в образователната система с административни мерки срещу родителите, които не носят отговорност дали децата им посещават училище... Ако едно дете не бъде нахранено или заведено на лекар, то се отнема от родителите му, защото те не се грижат добре за него. В същото време ако не ходи на училище, ако е лишено от социални компетентности - а увреждането от това може да е дори по-голямо - държавата няма никакви претенции към този родител, и не го смята за безотговорен.

Колкото до цялостната преразпределителна роля на държавата, няма и 30 години от времето, когато тя решаваше изцяло вместо хората. Много хора са с носталгия по това време. Но за да може държавата да решава преобладаващо вместо индивида, трябва да имаме много силно развити институции и гражданско общество. За да сме сигурни, че държавата е ефективна във взимането на решения. Ако имаме съмнения за това, трябва да оставим на обикновения, образования човек сам да решава как да разпределя доходите си. В този смисъл продължавам да смятам, че поддържането на ниски данъци е добро.

Някои данъци - например такса смет - бяха преразгледани така, че да намалят тежестта върху бизнеса и да я увеличат върху гражданите...

- Сметосъбирането и поддържането на чистотата са услуга, която трябва да е обвързана с това кой колко замърсява. Премахваме постепенно една несправедливост: юридическите лица да плащат на база стойността на активите, без да се държи сметка дали действително тяхната дейност замърсява.

Безспорно поправянето ѝ ще е предизвикателство за местните власти, защото ще пребалансира тежестта между бизнеса и населението. Общините трябва да положат усилия да направят сметосъбирането максимално ефективно.

В същото време държавата регулира много други фактори, като цената на тока, с обратната философия - ниска тежест върху населението и висока върху бизнеса. Логично ли е да се уеднаквят принципите на таксуване?

- Ако визирате енергоснабдяването, отчасти сте прав, отчасти - не. Предстои обаче едно голямо уравнение да се реши, свързано с дългосрочните договори на т. нар. "американски" централи, с които сме в доста напреднала фаза на преговори. Очаквам в следващите няколко месеца да постигнем резултат, който ще облекчи тежестта върху бизнеса и населението. Ще спра дотук, защото част от преговорите са още на работен етап.

Да, това са части от изкривявания на социалната политика. Имаше още по-лоши примери през годините, когато се потискаше промяната в цената на електроенергията по чисто политически съображения. Това доведе до декапитализиране на енергийната система и до нейната огромна задлъжнялост.

Да не говорим, че допуснахме твърде рано, още преди поставените срокове, България да изпълни квотата за енергия от възобновяеми източници. Оценяваме го като стратегическа грешка, защото технологиите постоянно поевтиняват и високата цена, която се плати за подобни инвестиции в миналото, можеше да е доста по-ниска, ако не бяхме избързали.

За съжаление често политическата класа се подчинява на конюнктурни и популистки решения с оглед някакво очаквано политическо дълголетие. Но през годините е доказано, че популизмът не е донесъл дълголетие на нито една партия, и на нито един политик. Крайно време е да разберем, че трябва да сме повече рационални, отколкото привидно угодни на избирателите.

България има най-стария автопарк в ЕС, донякъде и в резултат на облагането, което се основава най-вече на платежоспособността на купувачите им и съответно толерира най-евтините автомобили. Повечето страни в съюза вече прилагат облагане на база замърсяване. Какви са аргументите този принцип да не се прилага и у нас? Как гледате на схемите за субсидиране на екологични автомобили, които се прилагат в някои други европейски страни?

- Има различни примери в Европа. Факт е, че у нас моделът, по който се облагат леките автомобили, е свързан най-вече със стойността им, без в достатъчна степен да отчита замърсяването и екологичната следа, която всеки автомобил оставя. Правим анализи в министерството заедно с Националното сдружение на общините. Сигурни сме, че това е проблем, който ще се задълбочава, защото в доста европейски страни в момента се обмисля или вече налага политика за пълно премахване на дизеловите леки автомобили.

Това автоматично ще увеличи естествения натиск България да се превърне още веднъж в гробница на автомобили втора ръка от Европа, в случая - дизелови. Така че със сигурност нямаме много време за реакция. Трябва да засилим ролята на екологичния компонент в облагането на леките автомобили. И не трябва да е толкова лесно да имаш лек автомобил. На практика сега с една средна работна заплата в София можеш да отидеш до Дупница, да си купиш един автомобил и пак в рамките на тази заплата да го регистрираш и да започнеш да участваш в движението. Нещо, което го няма никъде - поне в Европа.

Отдалечаването на обикновения човек от държавата го превръща в хейтър, който смята, че някой друг му е длъжен

 

Отдалечаването на обикновения човек от държавата го превръща в хейтър, който смята, че някой друг му е длъжен. А всъщност държавата - това сме всички ние и всеки сам трябва да намери своето място в нея. Както с претенциите към политиците като част от гражданското общество, така и със собствения си принос към правилата, които трябва да се спазват.

Текст: КОНСТАНТИН ТОМОВ
Фотография: ИВАЙЛО ПЕТРОВ

Интервюто е дадено за Investor Digest 

Научете повече по темата за еврозоната, банковия сектор и др. на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите тук.  


По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Жегата продължава, гръмотевици вечерта

https://offnews.bg//obshtestvo/zhegata-prodalzhava-gramotevitci-vecherta-679431.html

Днес ще бъде предимно слънчево, следобед отново ще има повече облаци, а вечерта ще превали и прегърми в западната част от страната. 

Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса. 

Над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд и привечер ще се увеличи купестата облачност, но валежи не се очакват. Ще духа слаб южен вятър. Максималните температури ще са от 18-20 градуса в северните райони, до 24-26 градуса в Бургаския залив. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините преди обяд ще е слънчево, след пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на много места ще превали и прегърми. През деня ще духа слаб запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21 градуса, на 2000 метра - около 14 градуса.

Понижение на летните температурите се очаква през уикенда. 

2 млрд. долара загуби за бизнеса от блокирането на Telegram

http://clubz.bg/67137-2_mlrd_dolara_zagubi_za_biznesa_ot_blokiraneto_na_telegram

Бизнесът в Русия и света очаква щети от 2 милиарда долара заради усилията на руските власти да блокират приложението за съобщения Telegram, пише "Комерсант". 

Шефът на софтуерната фирма "Флексби" Андрей Прокофиев е предложил на руския интернет омбудсман Дмитрий Мариничев да разработи мерки в подкрепа на компаниите, пострадали от блокиране на Ай Пи адреси. 

Преди две седмици руските власти наредиха да бъде спрян достъпът до месинджъра и след безрезултатни опити се опитаха да го засегнат, като блокират други услуги. 

Спорът избухна, след като приложението, разработено от руския предприемач Павел Дуров, отказа да предаде на разузнавателните служби ключовете си за кодиране. Руските силови структури настояват, че имат нужда от тях за предотвратяване на екстремистки нападения, но Telegram отхвърли искането като нарушаване на поверителността на личния живот.

Според оценки на "Флексби", ако руските власти продължат борбата с Telegram със същите методи, в близките месеци руски компании може да изгубят 1 милиард долара, а почти същата сума да стигнат тази година пропуснатите ползи за американските Amazon и Google.

Руската ресорна агенция "Роскомнадзор" е получила вече над 46 хиляди жалби, откакто блокира Telegram, и започна консултации с представители на бранша, посочва изданието.

"Флексби" е предложила на интернет омбудсмана да формира оперативен щаб, включващ хора от властта и от бизнеса, за да реши проблемите на пострадалите фирми. Според Андрей Прокофиев са необходими законови поправки, които да изключат възможността някой "едностранно да блокира услуги, жизненоважни за руския бизнес".

Омбудсманът Мариничев съобщил, че още не е получил писмото от "Флексби", но очаква "лавина от жалби" на пострадали фирми.

"Роскомнадзор" е допуснал "страхотно много грешки", блокирайки Telegram, и бизнесът наистина е ощетен. Но погледнем ли по-широко на нещата, далеч повече затруднения създават на бизнеса антируските санкции на ЕС, на САЩ и руските контрасанкции, смята финансистът Александър Чачава, цитиран в материала.

Русия се разгневи на американски обиск на руското консулство в Сиатъл (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/rusija-se-razgnevi-na-amerikanski-obisk-na-ruskoto-konsulstvo-v-siatyl-video-news_671639.html

Представители на властите в САЩ успяха да проникнат в заключеното руско консулство в Сиатъл. Припомняме, че то беше опразнено още в края на миналия месец, когато заради случая "Сергей Скрипал" САЩ изгони 48 руски дипломати и 12 руски сътрудници от мисията на ООН. Сега американските власти проникнаха буквално на руска земя, като сториха това под прикритието на параван – буквално. Ключалката на сградата е била разбита, но операцията е извърешна, като преди това е разпънато пла

„Дръжте крадеца”: Мъже задигнаха 600 лева от касата на магазин за 60 секунди (Видео)

https://petel.bg/---Drazhte-kradetsa-----Mazhe-zadignaha-600-leva-ot-kasata-na-magazin-za-60-sekundi--Video-__261755

Кадър Нова тв Да откраднеш 600 лева от каса в столичен магазин, без да оставиш и следа. Това се случва точно за 60 секунди и то пред продавач...

Къде в Пловдив да прекараме пролетните дни

https://petel.bg/Kade-v-Plovdiv-da-prekarame-proletnite-dni__261664

Пролетта вече е тук и трябва подобаващо да ѝ се насладим преди да настъпят големите жеги на лятото. За щастие, градът на тепетата изобилст...

Цервикална остеохондроза, артрит и подагра. Възможно ли е лечение у дома?

https://petel.bg/TServikalna-osteohondroza--artrit-i-podagra--Vazmozhno-li-e-lechenie-u-doma-__261665

Според лекарите, гръбначните заболявания са въпрос на време. Всеки има оплаквания, които с времето се обострят. Благодарение на съвременн...

Експерти разясниха може ли България да се качи на бързата писта за еврозоната

https://petel.bg/Eksperti-razyasniha-mozhe-li-Balgariya-da-se-kachi-na-barzata-pista-za-evrozonata__261756

Може ли България да се качи на бързата писта за еврозоната и какви сигнали дава страната ни след намаляването на външния ни дълг, коментир...

Желяз Андреев: Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти

https://petel.bg/ZHelyaz-Andreev--Nastroeni-sme-pozitivno--no-se-gotvim-i-za-nay-loshite-varianti__261757

Снимка: btvnovinite.bg Желяз Андреев, когото САЩ обвиняват за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, заяви, че се чувства обнадежден от ...

Страшна статистика! Годишно внасяме над 22 500 тона палмово масло и го използваме главно за...

https://petel.bg/Strashna-statistika--Godishno-vnasyame-nad-22-500-tona-palmovo-maslo-i-go-izpolzvame-glavno-za---__261758

Снимка Булфото На всеки тон масло от мляко на нашия пазар се падат 3 пъти по-големи количества вносно палмово масло, което у нас се достав...

Осъдиха на затвор 14 журналисти от опозиционен вестник в Турция

https://petel.bg/Osadiha-na-zatvor-14-zhurnalisti-ot-opozitsionen-vestnik-v-Turtsiya__261760

Снимка Булфото Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8 години затвор 14 сътрудници на опозиционния вестник "Джумхюриет" по обвинение в п...

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, иска по-малка парична гаранция

https://petel.bg/SHoforkata--udarila-10-koli-v-Plovdiv--iska-po-malka-parichna-garantsiya__261759

Снимка: btvnovinite.bg Прокуратурата протестира пред Пловдивския окръжен съд паричната гаранция, с която беше освободена от ареста 21-годишнат...

Йордан Цонев: Ние сме чисти, ние сме ОК, г-н Пеевски е ОК

http://clubz.bg/67136-jordan_conev_nie_sme_chisti_nie_sme_ok_g_n_peevski_e_ok

Депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира пред Нова тв последния доклад на "Репортери без граници", според който България продължава да пада по отношение на свободата на словото и вече е на 111-о място. В доклада изрично се споменава, че Делян Пеевски, който е и депутат от ДПС, е един от отговорните за тази незавидна класация.

"Кои са репортери без граници? NGO. Тяхната оценка меродавна ли е? Не е меродавна. Могат да бъдат репортери без граници, но да клепат България с граници", заяви Цонев.

Той припомни, че двамата с Пеевски са внесли законопрект, чрез който да се освети собствеността в медиите и да стане ясно дали наистина има монопол в тяхното разпространение.

"Този законопроект отлежава ли два месеца в НС? Беше ли оплют този законопроект от медиите, към които гравитира "Репортери без граници"? Вие в Нова тв имате ли свобода на словото? Аз като политик казвам, че има свобода на медиите, защото никой не ме е цензурирал, ходя във всички медии. Журналистите да кажат дали някой ги притиска, дали издатели ги притискат", заяви Цонев.

И изтъкна, че в доклада на "Репортери без граници" няма нито дума за създателите на "корпоративните медии". Като такива той посочи Иво Прокопиев и Сашо Дончев.

"Ние сме чисти, ние сме ОК, г-н Пеевски е ОК. Да бъдат така добри ГЕРБ да го придвижат (законопроекта - б.р.).", каза още Цонев.

И допълни:

"Къде е тая свобода на словото на последно място. Всеки си казва гледната точка  - срещу властта, прокуратурата. Това не отговаря на действителността."

Когато му бе споменато, че ще стане дума за Пеевски, Цонев отговори:

"Аз съм подготвен, то иначе няма да е разговор."

Именно след един такъв разговор на Цонев в същото студио водещата Анна Цолова бе свалена от екран. 

Цонев каза още, че войната между институциите, визирайки словесните престрелки между президентството и мнозинството, не е полезно. Според Цонев не президентът, а коалиционният партньор на ГЕРБ се опитва да промени евроатлантическия път на България. От думите му стана ясно, че той визира най-вече лидера на "Атака" Волен Сидеров и неговото посещение в Крим.

"Изявленията от Крим, те са ясна заявка за смяна на пътя. Конфликтът, който беше предизвикан от Цветан Цветанов, имшае за цел да спусне димна завеса за истинския конфликт - накъде води България ГЕРБ с тази коалиция. Сидеров не може да бъде обвинен в непоследователност", изтъкна Цонев.

Според него настоящата управляваща коалиция не е била предопределена от българския народ.

"Можеха да управляват по поне още два различни начина. Правителство на малцинството с програма и подкрепа. Така не може. Националната сигурност зависи от това колко лоялен член сме на НАТО и ЕС. С 12 самолета ще гарантираме ли националната сигурност или с 200 танка? От нас се иска да сме предвидими и лоялни партньори", каза Цонев.

На въпрос може ли ДПС да е коалиционен партньор на ГЕРБ, той отговори:

"Да познавате партия, която да е по-последователна в евроатлантическата си ориентация? От 1990 г. ние първи заявихме че трябва да влезем в НАТО."

Цонев призова  "Демократична България" да се разграничи от кметицата на "Младост" Десислава Иваначев. И припомни, че при избирането си тя е била подкрепена и от "Зелените", който сега са част от формацията. Според Цонев от "Демократична България" се опитват да се "изсухлят" от една компрометирана коалиция да продават за трети път едно и също нещо, като го представят за ново. Той поиска да бъде поета отговорност и за тримата министри от второто правителство на Борисов, които са подсъдими.

"Същите тези хора ходят по студиата, щото няма свобода на словото, и ни учат на морал... ДПС ги оставете, ГЕРБ ги оставете, ние сме. Ама кои сте вие? Вие във всяко упраление се компрометирате корупционно", заяви Цонев.

Съдът решава дали окончателно да остави в ареста кмета на "Младост"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3169296_sudut_reshava_dali_okonchatelno_da_ostavi_v_aresta/?ref=rss


Апелативният специализиран наказателен съд ще решава днес дали да остави в ареста за постоянно кмета на "Младост" Десислава Иванчева, заместника ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на столичния квартал, който според разследващите е влязъл в ролята на посредник при вземане на подкупа от строителен инвеститор.<br /><br />Двете жени бяха зрелищно задържани на 17 април. Тогава бе арестът и на Дюлгеров. В края на миналата седмица първоинстранционният съд им наложи най-тежката мярка...

Като Пепеляшка: историята на ромското момиче Антоанета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285779_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%9F%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%88%D0%BA%D0%B0%3A+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0

 Репортаж на Веселина Божилова:

Пепеляшка се казва всъщност Антоанета Колева, но отдавна всички се обръщат към нея само с името на приказната героиня, превърнала се от богато момиче в слугиня, която обаче накрая омайва всички на бала и печели сърцето на красивия принц.

За Пепеляшка от Рогош, Пловдивско, приказката започва от средата. Родена в ромската махала на селото като единствено момиче в семейство с още две деца, тя расте докъм 13-тата си годишна по ония правила, които следва да я отведат в добре познатото русло - социални помощи, тясна етническа среда без никаква перспектива, недай Боже - работа на магистралата. Сама признава, че не е била "стока". Бягала от училище. И редовно яла шамари.

Метаморфозата

Родното ѝ село е разположено в една от най-плодородните зони на България, отсреща е Трилистник, а в нивите наоколо преди 20 години се заражда стопанство. Негов „баща" е Красимир Кумчев, известен аграрен специалист, ръководил преди промените огромен ябълков масив, откъдето са снабдявали с ябълки цяла Москва. Днес стопанството му се разпростира на 70 хектара - предимно овощни градини. Бизнесът е семеен, работата е много, а всичките му работници, двайсетина основни и над 100 по време на беритбата, са от ромските махали на Рогош и Трилистник. Ромите от тази местност работят и другаде - в района има и други стопанства, има и индустриална зона. Но само тук Пепеляшка се чувства на мястото си. Когато била на 13, след поредната порция шамари, избягала от училище и се присъединила към група жени от Рогош, наети да работят в стопанството. Първият ѝ ден на полето приключил с драма: поръчали ѝ да окопае пипера, но тя набързо унищожила целия посев. Решила, че сигурно повече няма да я пуснат тук, но не се отказала - била упорита, идвала пак и пак. И накрая я взели. Момичето някак се отличавало от останалите, а и било достатъчно младо, за да има шанс за цялостна промяна. Именно тук започва историята на нейната метаморфоза, която се случва първо в душата ѝ, а после и в живота. Бавно и внимателно, с много разговори и добро отношение Красимир Кумчев и съпругата му успяват да я накарат да се замисли как да направи така, че да избяга от предначертания ѝ път. И ето - днес Пепеляшка е човек, на когото може да се разчита, когато трябва да се изпълни спешна поръчка. Стопанството зарежда всички големи търговски вериги, а понякога поръчките идват в самия край на работния ден. И тогава е нужна пълна мобилизация. Но Пепеляшка винаги се справя - не само защото е много бърза и сръчна, но и защото останалите я уважават.

"Всичките му приятели са българчета"

Днес Пепеляшка е на 29, продължава да живее в ромската махала, но къщата ѝ се отличава от останалите. А най-ярката илюстрация на нейната метаморфоза е 10-годишният ѝ син Наско. "Той трябва да учи. Това са мечтите ми, свързани с него. Това го карам по цял ден. И да не мързелува. Наско е в трети клас, от първи клас учи английски, а ако нещо не разбира от уроците в училище, го пращам на частна учителка. Всичките му приятели са българчета и изобщо не иска да говори цигански. Даже се сърди на братовчедка си, с която са в един клас и която му говори на цигански. Тренира баскетбол, а отскоро си имаме и първа любов", разказва Пепеляшка с усмивка и добавя: "Понеже момиченцето е българче, веднага му казах: Внимавай, ние сме цигани".

Наско с майка си и с Красимир Кумчев

Наско с майка си и с Красимир Кумчев

Пепеляшка и до днес се бои от рамките на клишето, от които самата тя е успяла да излезе. И затова прави всичко възможно, за да избута навън и сина си. Не се срамува, че е циганка, не иска и Наско да се срамува. Защото вярва, че човек се отличава по това дали е работлив и честен, а не какъв е по произход. "Мързеливи хора има и сред нас, и сред българите", казва младата жена и обяснява, че най-важно за нея е именно Наско да не мързелува.

Социалният експеримент, който Красимир Кумчев осъществява с ромските си работници, не се изчерпва само с Пепеляшка и Наско. Синът на механизатора вече завършва средно специализирано образование със стипендия за успех. И всяка ваканция е с баща си на трактора. Работата му е сигурна, доходите са добри.

Наред с прочутите ябълки и череши, Наско и синът на механизатора са плодовете на тази китна градина. "Исках да им покажа, че с труд могат да постигнат много в живота си", казва агробизнесменът Красимир Кумчев, превърнал се в житейски учител за тези хора. С доброто си отношение към тях, с доверието, с помощта и съдействието на цялото му семейство. "Мен съвсем не са ме възпитавали така, както аз възпитавам Наско. И това го научих тук", споделя Пепеляшка.

"Знам къде ми е мястото"

Преди няколко дни синът ѝ получил тройка по математика. Подписал майка си в бележника и го скрил. Но тя го намерила и много му се скарала. Кумчев се смее: "Всички деца са го правили. Важното е, че осъзнава грешката си и се срамува от нея. До осми клас трябва да е сред отличниците, сам вътре в себе си да изгради представа, че трябва да е от добрите. Именно това ще го накара да се стреми и занапред към добри резултати".

Антоанета Колева и Красимир Кумчев

Антоанета Колева (Пепеляшка) и Красимир Кумчев

Кумчев, който управлява стопанството заедно със своята съпруга и двамата им сина, решил наскоро да наеме агроном. Избрал го измежду випускниците на Аграрния университет в Пловдив. Каквато заплата поискал, такава му дали. Десет дни идвал на работа, на 11-ия не се появил. Когато го потърсили по телефона, той им казал, че се отказва, понеже слънцето не му понасяло.

"На мен слънцето ми понася", смее се Пепеляшка. „Аз знам къде ми е мястото". Пепеляшка не мечтае за бал. Мечтае само синът ѝ да има хубаво бъдеще. И затова го натиска да учи, да не мързелува и да бъде добър. Той е принцът в нейния житейски бал. И тя се осмелява да бленува тази мечта.

От 2017 г. доларът е валутата на противника

http://pogled.info/svetoven/ot-2017-g-dolarat-e-valutata-na-protivnika.94081

/Поглед.инфо/ През втората половина на ХХ век, особено след като Международната конференция в Ямайка отвърза щатския долар от златното покритие през 1976 г., в света започна бърз процес на доларизация на паричните отношения между държавите и паричните системи. Вашингтон използва всяка възможност, за да стимулира доларизацията в планетарен мащаб. Такава доларизация се нарича неформална, но има и официална доларизация, когато властите на дадени държави насърчават процеса щатския долар, до пълното изместване на националните валути.

Euronews: Стотици неонацисти в Германия празнуват рождения ден на Хитлер

http://pogled.info/svetoven/evropa/Euronews-stotitsi-neonatsisti-v-germaniya-praznuvat-rozhdeniya-den-na-hitler.94082

/Поглед.инфо/ В германския град Остриц се състоя двудневен неонацистки фестивал по повод рождения ден на Адолф Хитлер. Мероприятието, проведено под лозунга «Меч и щит», включваше в програмата си изпълнения на музикални групи с определена насоченост, политически дебати и състезания по бойни изкуства. Освен германци, във фестивала взеха участие около 300 неонацисти от Чехия, Полша и Австрия. Подобен фестивал се провежда за първи път и наблюдателите свързват тази проява с нарастване активността на дяснорадикалните групировки, съобщава Euronews.

Потискащо 111-то място за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285778_%D0%9F%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%89%D0%BE+111-%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Първа е Норвегия, последна - Северна Корея. А еврочленката България не само не успява да се класира някъде по средата, но дори още повече пропада: потискащо 111-то място за страната в новия индекс на медийната свобода. Изпълнителният директор на „Репортери без граници" Кристиан Мир, който добре познава медийната ситуация в България, коментира в интервю за Дойче Веле тазгодишното класиране на страната:

ДВ: Г-н Мир, преди година България леко подобри позицията си в класацията на Репортери без граници" за медийната свобода, но въпреки това се оказа отново на последно място сред страните от ЕС - на потискащата 109-та позиция в световен мащаб. Какво е положението тази година?

Кристиан Мир: България си остава на последно място сред държавите от ЕС, като отново влоши позицията си - в настоящата класация е на 111-то място.

ДВ: А как изглежда това 111-то място в сравнение с позициите на други средно- и източноевропейски държави от ЕС, но и на балканските съседи?

Мир: Най-напред трябва да кажа, че в световен мащаб цяла Европа най-силно губи позиции по отношение на медийната свобода. Сърбия е малко по-добре от България, на 76-то място, но независимо от това драматично пропада с 10 места надолу. Сериозно се влошава положението с медийната свобода и в друга страна от региона - членката на ЕС Унгария. Там това е тенденция вече от няколко години.

ДВ: Точно преди една година с Вас отново говорихме за медийната свобода в България. Тогава Вие посочихте най-вече три отрицателни фактора: високата концентрация на медии в едни и същи ръце, непрозрачната собственост в медийния бранш и използването на рекламите като лост за прокарване на политически и икономически интереси. Има ли някаква промяна тази година?

Мир: За съжаление почти нищо не се е променило. Единствената промяна, която регистрират няколко емпирични изследвания, е свързана с едновременното въздействие на тези три фактора. В резултат от това едновременно въздействие доверието на българите в медиите е спаднало драматично. А след като недоверието е толкова масивно, медиите вече не могат да изпълняват изконната си функция.

ДВ: А как точно се упражнява въздействие върху медиите чрез рекламните бюджети?

Мир: Най-напред трябва да кажа нещо по принцип. В България, но и в други страни, рекламният пазар е доста ограничен, а медиите са прекалено много. Тоест, медиите по никакъв начин не могат да се издържат само чрез рекламни пари от частния бизнес. Конкретно за България през последните години се появиха някои журналистически разследвания, например на Спас Спасов от „Капитал", които показват как комуналните власти сключват договори с местните медии, които трябва да насърчават положителното отношение на гражданите към съответните местни власти. И за това се плащат пари. Според други проучвания, сходни тенденции се наблюдават и в медиите на един от най-големите медийни олигарси в България - Делян Пеевски.

ДВ: В България все по-често се разпространяват фалшиви новини и се водят клеветнически кампании в медиите. Такова поне е моето впечатление. Какво показват в това отношение експертните оценки на Репортери без граници"?

Кристиан Мир

Кристиан Мир

Мир: Трябва да уточня, че аз имам проблем с понятието „фалшиви новини". Башар Асад нарече „фалшиви новини" информациите за изтезания в Сирия, а това компрометира самото понятие, което, впрочем, още преди това беше дискредитирано от Доналд Тръмп в неговото настъпление срещу медиите. Затова и ние не използваме това понятие в нашия доклад. Независимо от това обаче е факт, че в България има кампании за дискредитиране и оклеветяване, водени от представители на държавната власт. От страна на правителството на няколко пъти е имало мръсни кампании. Мога да спомена например кампанията в медиите на Делян Пеевски срещу основателите на информационния портал „Биволъ", които бяха сериозно оклеветени с помощта на отчасти напълно измислени истории. И по този начин тъй да се каже бяха нарочени за „свободен отстрел" в България. Има и други подобни примери, когато по инициатива на своите собственици определени медии разпространяват лъжи и оклеветяват журналисти. В този смисъл това наистина може да се нарече „фалшиви новини".

Берлин: Иранското споразумение не може да бъде предоговаряно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285777_%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0

 Съхраняването на международното споразумение за иранската ядрена програма е водещ приоритет за Германия и то не може да бъде предоговаряно. Това заяви говорител на министерството на външните работи в Берлин с оглед наближаващия на 12 май краен срок за решение на САЩ дали да върнат санкциите си срещу Техеран, предаде БТА.

 

„За нас позицията остава ясна - главният приоритет е да бъде съхранено споразумението за ядрената програма, както и пълното му изпълнение от всички страни“, заяви говорителят.

„Абстрахирайки се от самото споразумение, бихме искали да е сигурно, че иранската ядрена програма служи изключително и само за мирни цели.", добави той.

Говорителят припомни също, че френският президент Еманюел Макрон е предложил допълнително споразумение за уреждане на проблема.

„Трябва да разгледаме това предложение внимателно. Въпросът е при какви обстоятелства Иран би бил готов да позволи подобен процес. Поддържаме тесен и конструктивен обмен на мнения в рамките на тройката от ЕС, както и със САЩ“, каза още представителят на Берлин.

По време на общата си пресконференция с американския държавен глава Доналд Тръмп във Вашингтон Макрон заяви, че иска предоговаряне на ново споразумение с Иран, съобщи Bloomberg.

„Казвам от няколко месеца, че това не е задоволителен договор“, каза президентът и допълни, че „ние искаме нов договор с Иран“.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

ЕС продължава с опитите да задържи Великобритяния в митническия съюз

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285776_%D0%95%D0%A1+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B

 Европейският съюз (ЕС) би могъл да предложи на Великобритания по-тясно партньорство след Brexit, ако премиерът Тереза Мей реши да остави страната в митническия съюз, съобщават дипломати пред Ройтерс.

Блокът се надява Лондон да промени позицията си за това какви отношения иска след Brexit, след като горната камара на британския парламент оспори ключов правителствен проектозакон, свързан с плановете за напускане на митническия съюз.

Дипломати и официални представители на ЕС също така посочват малкия прогрес в преговорите с Лондон от последната европейска среща на върха през март, когато Мей получи зелена светлина за началото на преговорите за бъдещите им двустранни отношения.

Великобритания настоява, че ще напусне единния пазар и митническия съюз след излизането си от ЕС. От своя страна блокът заяви, че тези т. нар. „червени линии“ на Лондон означават, че единствената възможна рамка за бъдещо сътрудничество е търговска сделка. Това обаче не отговаря на амбициите на Острова за широкообхватно споразумение.

Миналата седмица обаче Камарата на лордовете оспори отказа на Мей да остане в митническия съюз, като се очаква другия месец и долната камара на британския парламент да заеме сходна позиция.

Според високопоставен европейски дипломат в Брюксел митническият съюз ще „промени динамиката между Великобритания и ЕС“ Според него това ще покаже, че „британците наистина искат да останат близо до Европа“. „Ако те го направят, смятам, че ЕС ще бъде доста отзивчив“, допълват източниците на агенцията.

Главният преговарящ на блока Мишел Барние вече намекна точно това в свой коментар по-рано през седмицата. „Ако британските червени линии еволюират, съюзът ще е готов да преоцени офертата си. Ние сме гъвкави, никога догматични. Готови сме за бизнес“, заяви той. По думите му сега е ред на Великобритания да покаже „визия за бъдещето, която да потвърди червените линии на Великобритания, или да ги приспособи“.

На въпрос за възможността правителството да промени позицията си по напускането на митническия съюз говорителят на Мей заяви, че това вече е било ясно заявено от самата Тереза Мей, посочва Ройтерс.

Според европейските източници е малко вероятно следващият кръг от преговори на 2-4 май да завършат с пробив, като според един от тях и двете страни се въздържат, за да видят „кой ще мигне първи“. „Нищо не правим и чакаме Великобритания да изясни – разбирайте да промени, своите червени линии“, посочи дипломатът.

Той посочи също, че очаква следващият месец да бъде относително спокоен, като напрежението ще започне да се натрупва с наближаването на следващата среща на върха през юни.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Деляна Петкова

В Гърция всичко върви добре. Но само на хартия.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285775_%D0%92+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5.+%D0%9D%D0%BE+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D

 "Всичко ще се оправи и ние ще се справим" - от седмици насам гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изразява оптимистично за състоянието на гръцката икономика. Принципно позицията му не е грешна. Само че погледът към гръцкото ежедневие и трудностите на местния бизнес показват една твърде различна картина.

55-годишният Тасос Йозефидис се завръща преди 10 години от Берлин и открива малък ресторант в центъра на родния си град Солун. Въпреки че работи от сутрин до вечер, спечеленото му стига само колкото да покрие месечните си сметки. 

Гърците все още усещат кризата

"Икономическата ситуация тук изобщо не е розова, макар че се опитват да ни я представят за такава", казва Тасос. Според него, кризата в Гърция продължава. "Има само една добра новина, свързана с гръцкия туристически бранш. През тази година в страната се очакват близо 34 милиона туристи и това действително представлява огромна финансова инжекция с оздравително въздействие."

Тасос подчертава, че ако не бяха туристите, той отдавна щял да се върне в Германия. Защото бизнесът с гръцките клиенти не върви добре. "Само с гърци не се получава. Те харесват ястията, които предлагам. Влизат и разглеждат менюто. Но когато видят цените, се отказват. Моите цени им се струват прекалено високи, а някои даже ми го казват директно."

Тасос Йозифидис обвинява сънародниците си за сегашната ситуация в Гърция: "Днешният грък е изгубил ценностите, с които е бил прочут в древността. Днес той трябва отново да се научи на честност, солидарност и доверие в бизнеса."

Тасос вярва, че ситуацията в страната ще се подобри едва когато бъде изкоренена корупцията в политиката. Пред гостите в своя ресторант той с възхищение разказва за германската данъчна система, която му се струва много по-справедлива. Недоволството му е насочено не само срещу данъка върху добавената стойност (ДДС), който в Гърция възлиза на 24%, а като цяло срещу високото данъчно бреме, което възпрепятства развитието на малкия и среден бизнес. Общо 40% от печалбата на ресторанта му отива за данъци.

Той успява да задържи своите 17 работници единствено през лятото, защото само тогава заведението му върви добре. "Туризмът е твърде нежно цвете. Ако в Егейско море отново се стигне до някаква сериозна криза, туристите пак ще изчезнат. И тогава? На всички е ясно, че ако иска да оцелее икономически, страната трябва да започне да произвежда собствена продукция, а не да разчита само на туристи", казва Тасос.

Бизнесменът Йоргос Циакмакис може само да потвърди това заключение. Той вярва, че страната се нуждае и от повече разсъдливост и търпение. 67-годишният Йоргос, който търгува с метали, като цяло е оптимистично настроен, макар че успява да задържи своя бизнес, само защото магазинът и жилището му са негова собственост. "Ако трябваше да плащам и наем, със сигурност щях да съм се отказал". В момента той въвежда в бизнеса двете си деца, които са безработни.

Тасос Йосифидис

Тасос Йосифидис разчита на туристите

"Търговията сякаш е замръзнала"

"Търговията в момента върви зле. Направо е замръзнала", казва Циакмакис и обяснява, че почти няма пари в обращение. Хората купуват малко и постоянно се пазарят за цената. В магазините никой вече не отпуска стоки на кредит, а преди това беше нещо обичайно. Сега всичко трябва да се плати начаса.

"След последните заплахи от страна на Турция хората станаха още по-предпазливи в харченето на пари", казва Циакмакис. Все пак бизнесменът има доверие на сегашното правителство - повече, отколкото на всички предишни. Сходни са настроенията и сред повечето му сънародници. Независимо от трудната икономическа ситуация, близо 80% от гърците определят премиера Ципрас като най-сериозния и отговорен политик в страната.

Циакмакис се надява, че скоро няма да има предсрочни избори. "Това би бил краят за Гърция. Чака ни още много работа", казва той.

Христос Кандас е бизнесмен от по-младото поколение. Специалистът по електроника и компютърни системи от десет години насам ръководи специализиран магазин. Той казва: "В официалните статистики може и да се съдържат положителни данни, но основните доходи на хората и техният жизнен стандарт намаляват. В резултат на това сме принудени да се учим да живеем с все по-малко и да се откажем от много неща." 

Според младия грък, пропастта между по-малките и по-големите фирми става все по-голяма. "Силните стават все по-силни. А по-слабите - още по-слаби. Същевременно средното съсловие на практика изчезна изцяло."

Като цяло днес икономическите данни на Гърция са по-добри, отколкото преди няколко години. Явно обаче трябва да мине още много време, докато хората започнат да усещат нещо от този възход.

Станишев, Борисов и Нинова на форум за България в еврозоната

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3169294_stanishev_borisov_i_ninova_na_forum_za_evrozonata_v/?ref=rss


Бойко Борисов, Сергей Станишев и Корнелия Нинова са сред участните в дискусия "България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете", която събира днес в София политици, министри, икономисти и социолози. Организатори са групите в Европейския парламент на Алианса на социалистите и демократите и на Европейската народна партия.<br /><br />Според съобщение от офиса на евродепутата и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, цитирано от БТА, целта е...

По телевизиите в четвъртък

http://www.cross.bg/tema-govori-komisiya-1573413.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Тръмп - Макрон. Дипломация и топли отношения - за думите и жестовете на президентите Тръмп и Макрон Тема: Въздухът и двигателите. Дизел, бензин или газ - как се отразяват на въздуха различните двигатели Тема: Лекари и пациенти. В омагьосания кръг на Националната здравна карта - гарантирано ли е качественото здравеопазване - говори д-р Стойчо Кацаров Тема: Еврозона. Кога България ще влезе в еврозоната - зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис специално за БНТ Тема: Европейско сътрудничество. Брекзит и последствията за бизнеса в Европа - говори евродепутатът Ева Майдел Тема: Говори опозицията. Тезите на опозицията - Румен Гечев от БСП Тема: Пари и политика. Пари и политика - говори председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова Тема: Футболни страсти. Страсти на стадиона - след сблъсъка между ЦСКА и Левски Тема: Модерно образование. Технологиите влизат в клас - на живо - новите дигитални кабинети в столична гимназия. БТВ, "Тази сутрин" Тема: В студиото - Желяз Андреев и приятелката му Милена след новината, че няма да бъде екстрадиран в САЩ Тема: Ще се превърне ли КЕВР в енергиен ДАНС? Гост - председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев Тема: Възможна ли е бърза писта за България за влизане в еврозоната? Разговор с експертите Владимир Каролев и Георги Ганев Тема: Време без пари

Православен календар за 26 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6784122

Православен календар за 26 априлСв. свщмчк Василий, еп. Амасийски Император Линикий бил привлечен от красотата на Глафира, прислужница на императрицата. За да спаси невинната девойка, Констанца я изпратила в град Амасия. Там епископ Василий я приел в строящата се християнска църква. Разгневен, Линикий заповядал да доведат двамата в столицата. Но Глафира вече била починала. Св.

Ключовият полигон за ядрени опити на КНДР е срутен?

https://www.actualno.com/asia/kluchovijat-poligon-za-jadreni-opiti-na-kndr-e-sruten-news_671638.html

Китайските учени са стигнали до заключението, че ядреният полигон на Северна Корея частично се е сринал, което може да го направи неизползваем. Става въпрос за полигонът Пунге-Ри, използван за шест ядрени опита от 2006 година насам, уточнява БГНЕС. Последните изследвания от Университета за наука и технологии на Китай (USTC) ще бъдат публикувани в Geophysical Research Letters, списание на Американския геофизичен съюз, през идните дни. Според тях, след последното голямо земетресение в Северна К

Св Василий Амасийски загива от меч, хвърлят тялото му в морето

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-vasilij-amasijski-zagiva-ot-mech-hvarliat-tialoto-mu-v-moreto-679262.html

Християните почитат днес Св. свещеномъченик Василий Амасийски. 

В края на ІV век (395 г.) Римската империя била разделена на две части – Западна римска империя и Източна римска империя. Император на Западната римска империя станал Константин, а на Източната – Линикий. Константин бил убеден християнин и покровителствал християнството, а Линикий бил езичник. Двамата сключили мир, който бил подкрепен и с женитбата на Линикий за сестрата на Константин, Констанца, която също била християнка. Под нейно влияние и за да спечели доверието на Констанца, Линикий приел християнската вяра и даже издал няколко закони, благоприятни за християните. Но той бил неискрен и след известно време се отрекъл от християнството и и подновил гонението срещу християните в областите, които били под негова власт.

Императрица Констанца имала в двореца си една млада и хубава прислужница девойка, на име Глафира, която била християнка. Скромна и благочестива, тя спечелила любовта на своята господарка. Красотата й привлякла вниманието и на Линикий.В него се появили нечисти мисли. Той се надявал, че чрез подаръци и лъжливи обещания ще победи нейната скромност и благочестие и ще спечели любовта й. Затова изпратил при нея един свой придворен служител с предложение да се ожени за нея, като обещал да изгони царицата. Това предложение наскърбило и изплашило скромната девойка. Със сълзи на очи тя разказала това на Констанца и я молела за защита. За да я спаси от преследванията на Линикий, императрицата пуснала слух, че Глафира е умряла.

След известно време Констанца решила, че е по-добре Глафира да отиде някъде далеч от двореца и от столицата Никодимия. Като я надарила богато за нейната вярност и доброта, тя й дала верен служител, който да я придружи. Преоблечена в мъжки дрехи, Глафира напуснала двореца.

Дълго пътувала тя и най-после пристигнала в Понтийския град Амасия. Един от тамошните жители, на име Квинтий, като узнал, че Глафира и спътникът й са християни, поканил ги в своя дом, приел ги гостоприемно и ги помолил да останат да живеят в неговото семейство. Той им разказал, че в града има много християни. Разказал им за епископ Василий, когото всички обичали заради неговите добродетели и светост. След няколко дни сам епископът ги посетил, разговарял дълго с тях и разпитал подробно за тяхното отечество и за предишния им живот. Като узнал причината, която заставила Глафира да напусне двореца, той я посъветвал да не се среща и да не разговаря с непознати хора. Василий се страхувал от нови гонения. Той бил убеден, че ако императорът узнае, къде се намира Глафира, не само тя, но и всички християни, които живеят в града, няма да изягнат гнева му.

Опасенията на епископа се оправдали. По това време в Амасия се строяла първата християнска църква. Глафира пожелала да вземе участие в това добро дело и предала на епископа всичкото злато и сребро, които получила от императрицата, когато напуснала двореца. Оснев това тя написала на Констанца писмо, с което й съобщила новото си местожителиство и я молела да изпрати средства за довършване на новата църква. Като получила писмото, императрицата много се зарадвала. Тя веднага изпратила исканите средства и написала на епископ Василий писмо, с което го молела да вземе под своя закрила Глафира.

Тези писма попаднали в ръцете на същия чиновник, когото Линикий по-рано пращал с дарове при Глафира. Като узнал, че девойката е жива и се намира в Амасия, императорът заповядал да доведат в столицата и нея, и епископ Василий. Не се удало обаче на Линикий да изпълни своите зли замисли по отношение на Глафира: тя била вече починала. Епископ Василий бил доведен в Никодимия при императора. Придружили го двама любими негови дякони – Партений и Теотим.

В столицата Василий бил затворен в тъмница. Двамата дякони се настанили в дома на един християнин, на име Елпидифор, който добре познавал тъмничния пазач. На Елпидифор и на двамата дякони той разрешил да посещават епископа през всяко време. Те влизали свободно в тъмницата и прекарвали заедно с Василия цели дни и нощи в молитва, духовно пение и душеспасителни беседи.

Преди деня, определен за съд, Василий повикал приятелите си и през цялата нощ се молел и чел Псалтира. С особено чувство той произнесъл думите на псалмопевеца: "Взема ли крилете на зората и се преселя на край море – и там Твоята ръка ще ме поведе и Твоята десница ще ме удържи" (Пс. 138:9-10). В тези думи той видял пророческо указание – при какви бедствия той ще умре. Като завършил молитвата, Василий казал на приятелите си:

- Братя, нашите изпитания се приближават. Не бойте се, не изнемогвайте от предстоящата нам скръб, но оставайте мъжествени и непоколебими във вярата, издигайте душевните си към Оня, Който може да ни спаси. Знайте, приятели, че тази нощ ми се яви Сам Господ и ми откри какъв ще бъде моят край и каква слава ще дарува на мене, Своя раб. А вие не скърбете, но се върнете у дома и укрепявайте братята. Изберете за епископ Евтихий.

След това епископът помолил Елпидифор да се грижи за християните, благословил натъжените дякони и ги освободил.

На другия ден завели Василий при Линикий на съд. Той обвинил епископа, че е укривал Глафира и не съобщил за пристигането й в Амасия. Василий отговарял с такава твърдост и спокойствие, че Линикий повече не се обърнал към него и заповядал да го закарат отново в тъмницата. След това няколко пъти изпращал при него чиновник с обещание, че ще го помилва, ако се отрече от вярата си. Но нито обещанията, нито заплахите – нищо не било в състояние да сломи твърдостта на Василий. Той казал да съобщят на императора следните негови думи:

- Да ми дадеш и цялото си царство, пак не ще ми вънеш онова което ще загубя, ако се откажа от истинския Бог. По-добре сам ти ме послушай и проси милост от Бога. Нашият Господ е добър и милосърден. Той ще приеме твоето покаяние.

Тези думи още повече разярили императора, и той изпратил да кажат на епископа, че, ако не се поклони на езическите божества, ще бъде посечен с меч и тялото му ще бъде хвърлено в морето. Василий поръчал да съобщят на императора, че той е готов да понесе всякакви мъчения, но докато има в него дихание, няма да се отрече от своя Бог. По заповед на Линикий започнали да го бият жестоко, а той все повтарял думите на св. ап. Павел: "Ни скръб, ни теснота, ни мъки, ни огън, ни смърт не могат ме отлъчи от любовта Христова" (Рим. 8:35,38).

Епископът отишъл на смърт, придружен от много християни. Когато стигнал до мястото на наказанието, той паднал на колене и започнал да се моли за своето паство, за всички християни и за враговете си. След това бблагословил присъстващите, обърнал се към палача и му казал:

- Приятелю, изпълни това, което ти е заповядано.

Отсекли главата на светия мъченик и хвърлили и нея, и тялото му в морето. Ангел Господен открил на Епидифор и на дяконите мястото, където те могат да намерят тялото на светия епископ. С помощта на местни рибари те извадили тялото от морето край град Синоп, занесли го в Амасия и го поставили в новопостроения от него храм.

Колеги на българина, който изживява кошмар във Франция, разкриха как действа престъпната схема и как е натопен

https://petel.bg/Kolegi-na-balgarina--koyto-izzhivyava-koshmar-vav-Frantsiya--razkriha-kak-deystva-prestapnata-shema-i-kak-e-natopen__261742

Кадри bTV Г-жа Янчовска трябва да получи позволение, за да посети господин Янчовски във Франция. Това заяви работодателят на задържания з...

След случая с починалата жена! Пенсионерка: Аз също нямам 10 000 лева за клапа и умирам

https://petel.bg/Sled-sluchaya-s-pochinalata-zhena--Pensionerka--Az-sashho-nyamam-10-000-leva-za-klapa-i-umiram__261744

Както „Петел” писа, снощи жена почина в софийска болница, тъй като не е имала пари, за да си доплати за поставяне на аортна клапа. В „З...

Аварията в Чернобил

https://petel.bg/Avariyata-v-CHernobil__261746

Снимка Уикипедия 1986 г. Чернобилската авария е тежка промишлена авария, възникнала на 26 април 1986 година в съветската Чернобилска атомн...

Затвориха сайт, използван за милиони кибератаки

https://petel.bg/Zatvoriha-sayt--izpolzvan-za-milioni-kiberataki-__261745

Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. "отказ от услуга" и е довел до над 4 м...

Кеворк Кеворкян: Колко медии съобщиха за резила на Цветанов?

https://petel.bg/Kevork-Kevorkyan--Kolko-medii-saobshhiha-za-rezila-na-TSvetanov-__261747

С целия си акъл, Цветан Цветанов изпратил поздравително писмо, което да бъде прочетено след концерта на Силви Вартан. И 5 хиляди души го ос...

Корнелия Нинова: Управляващите обявиха война на всички

https://petel.bg/Korneliya-Ninova--Upravlyavashhite-obyaviha-voyna-na-vsichki-__261748

Снимка: Пресцентър на БСП ГЕРБ отвориха битка с всички и с всичко. Това заяви заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе на честван...

Делян Добрев: Вероятно ще подкрепим предложението КЕВР да се меси в сделките за ЕРП-тата

https://petel.bg/Delyan-Dobrev--Veroyatno-shhe-podkrepim-predlozhenieto-KEVR-da-se-mesi-v-sdelkite-za-ERP-tata__261749

Снимка: Булфото „За да няма спекулации в обществото, най-вероятно ще вземем решение да подкрепим текста в Закона за енергетиката, макар...

Скапан от умора, принц Уилям заспа насред церемония (Видео)

https://petel.bg/Skapan-ot-umora--prints-Uilyam-zaspa-nasred-tseremoniya--Video-__261750

Очевидно изтощен след раждането на третото си дете, принц Уилям задряма по време на церемония по отбелязването на австралийския национал...

Извънредно! Откраднаха линейка на "Бърза помощ" в Пловдив!

https://petel.bg/Izvanredno--Otkradnaha-lineyka-na-Barza-pomoshh-v-Plovdiv-__261751

Линейка на "Бърза помощ" е била открадната снощи в 21.38 часа в Пловдив. Тя е била паркирана на бул. "Христо Ботев" 2, съобщиха от "Спешна помощ" за "Марица". Има видеозаписи от мястото, от инсталираните видеокамери. Очаквайте подробности!  

Истории от Северозапада! Младеж заплашва ченгета, притекли му се на помощ, щял да ги изяде

https://petel.bg/Istorii-ot-Severozapada--Mladezh-zaplashva-chengeta--pritekli-mu-se-na-pomoshh--shhyal-da-gi-izyade__261752

Снимка Булфото Младеж от Врачанско заплашвал брутално униформени, притекли му се на помощ, научи BulNews.bg. За действията си П.Н. бе изпра...

Йордан Цонев: Напрежението между институциите не е полезно за България, ние страна не вземаме

https://petel.bg/Yordan-TSonev--Naprezhenieto-mezhdu-institutsiite-ne-e-polezno-za-Balgariya--nie-strana-ne-vzemame__261754

Това напрежение между институциите не е полезно за страната и за българските граждани. Ние страна няма да вземем. Това заяви в сутрешния б...

Осъдиха на затвор 14 журналисти от опозиционен вестник в Турция

//dariknews.bg/novini/sviat/osydiha-na-zatvor-14-zhurnalisti-ot-opozicionen-vestnik-v-turciia-2093262

Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8 години затвор 14 сътрудници на опозиционния вестник "Джумхюриет" по обвинение в подкрепа за терористични организации, предаде Франс прес.

Други трима обвиняеми представители на вестника по същото дело бяха <

Затвориха сайт, използван за милиони кибератаки по света

//dariknews.bg/novini/sviat/zatvoriha-sajt-izpolzvan-za-milioni-kiberataki-po-sveta-2093263

Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. "отказ от услуга" и е довел до над 4 милиона такива атаки по света. В операцията срещу сайта са участвали властите на редица държави и са арестув

Мъж, убил куче със стрела в главата, се изправя пред Темида

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzh-ubil-kuche-sys-strela-v-glavata-se-izpravia-pred-temida-2093241

В пловдивския Районен съд започва делото срещу мъжа, който преди повече от две години и половина уби куче с лък на бензиностанция в града под тепетата.

Срещу Христо Иванов е повдигнато обвинение, че на публично място е проявил жестокост към животното и е причинил смъртта му по особен

Смъртта на жена в столична болница е от сърдечно нарушение, не заради неплатена клапа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/smyrtta-na-zhena-v-stolichna-bolnica-e-ot-syrdechno-narushenie-ne-zaradi-neplatena-klapa-2093265

"Жената почина, защото беше тежко болна. Тя лежеше в болницата и очакваше сърдечна клапа, но никой не е искал доплащане от нея. Това са хора в тежко състояние и точно затова им се поставя клапа, а не се пристъпва към конвенционална хирургия. Много от тях умират и н

CNN: Техеран негодува, а Русия и партньорите й убеждават Тръмп да не излиза от иранската сделка

http://pogled.info/svetoven/CNN-teheran-negoduva-a-rusiya-i-partnorite-i-ubezhdavat-tramp-da-ne-izliza-ot-iranskata-sdelka.94077

/Поглед.инфо/ Русия счита, че алтернативи на ядрената сделка с Иран не може да има и затова заедно с другите страни-участници в съглашението се опитва за разубеди Доналд Тръмп от отказа от договореността. Докато Иран възмутено посочва непоследователността на Вашингтон американският лидер има време да помисли до 12 май, предава CNN.

След няколко месеца сирийското небе ще бъде добре защитено

http://pogled.info/svetoven/sled-nyakolko-mesetsa-siriiskoto-nebe-shte-bade-dobre-zashtiteno.94078

/Поглед.инфо/ В най-близко време Москва на безвъзмездна основа ще достави на Дамаск зенитно ракетни комплекси С-300 „Фаворит“. Компонентите на ЗРК – радиолокационните станции, транспортно-зареждащите машини, пунктовете за управление, пусковите установки – ще бъдат доставени в Сирия със самолети от транспортната авиация или с кораби на ВМФ на РФ. Това ще позволи в най-кратки срокове да се създаде ешелонирана система на сирийската ПВО.

Проф. Андрей Фурсов: Спускането на Америка надолу /ВИДЕО/

http://pogled.info/svetoven/prof-andrei-fursov-spuskaneto-na-amerika-nadolu-video.94079

/Поглед.инфо/ Фурсов говори. САЩ не са вече опора на капитализма. Защо новият курс на Рузвелт е бил неуспешен? В чии интереси в действителност са се провеждали реформите, с каква цел у населението е било конфискувано златото? Каква реална алтернатива са имали американците, в какво се е състояла програмата на губернатора на Луизиана Хю Лонг? Защо 50-те години на 20 век наричат „златен век“ на Америка, как обикновените американци са започнали да попадат в зависимост от банките? В какво се е заключавал феноменът хипи? Кога в САЩ е започнала да се формира дълбинната държава? Как срастването на държавата и частните финанси е довело до промяната на Америка и целия свят? Защо СССР и страните от третия свят не са могли да направят нищо с новата тактика на САЩ, които рязко са втвърдили парично - кредитнта политика? Какви технологии са били използвани за да се организира 1991 година и да се премести кризата на капиталистическата система с двадесет години? (видео) рус.ез.

Нашите западни «партньори» загубиха срам и съвест

http://pogled.info/svetoven/nashite-zapadni-partnori-zagubiha-sram-i-savest.94080

/Поглед.инфо/ Известният публицист, първият заместник председател на Изборския клуб Олег Розанов, коментирайки ареста и съда в Рига над ръководителя на Прибалтийския филиал на организацията Александър Гапоненко, заяви, че Западът поощрява откровената русофобия.

"Левски" празнува с Джерард Бътлър (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67135-levski_praznuva_s_djerard_bytlyr_video

Нечоквано присъствие имаше в ложата на стадион "Васил Левски" за дербито "Левски" - ЦСКА-София за Купата на България. Холивудският актьор Джерард Бътлър изгледа целия двубой в компанията на собственика на "сините" Спас Русев.

Тимът от "Герена" се класира на финал след 2:2 (2:0 в първата среща) и на 9 юни ще спори за отличието срещу "Славия".

 

 

Бътлър, който е шотландец и запален футболен фен (на "Селтик"), получи син шал. Той влезе в съблекалнята и се позабавлява с играчите. Някои от тях не пропуснаха да се снимат с него и се похвалиха в социалните мрежи.

"Големият Джерард Бътлър е левскар. Ние сме на финал за купата!!", написа централният защитник Холмар Ейолфсон.

Бътлър е в България за снимките на филм. Пред играчите той обеща отново да присъства на мач на "Левски".

Доживотен затвор за гуруто, изнасилил своя непълнолетна ученичка

http://clubz.bg/67134-dojivoten_zatvor_za_guruto_iznasilil_svoq_nepylnoletna_uchenichka

Индийският съд осъди арестувания през 2013 г. влиятелен гуру Асарам Бапу на доживотен затвор за изнасилването на своя непълнолетна ученичка, предаде Франс прес, позовавайки се на един от адвокатите на осъдения. Защитата обяви, че ще обжалва присъдата.

Седемдесет и седем годишният Бапу, обявил се за богочовек, ръководител на стотици хиндуистки храмове в Индия и чужбина, беше обвинен, че е насилил 16-годишно момиче през 2013 г. в щата Раджастан, Западна Индия. Той твърдял, че по този начин искал да прогони от нея злите духове, които я били обсебили. 

Гуруто редовно припомня, че сред последователите му има индийски премиери и президенти, припомня Франс прес.

Присъди срещу подобни личности като Бапу, които имат в Индия милиони последователи, са доста деликатни и пораждат опасения за изблик на насилие. Сега заради присъдата на Бапу властите въведоха извънредно положение в много региони на страната и разположиха хиляди полицаи. Към момента няма съобщени случаи на размирици.

Миналата година присъда за изнасилване на друг известен гуру породи протести на последователите му. Те се изродиха в сблъсъци с органите на реда и загинаха 38 души. 

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6833445

Любим виц на Буги БарабатаВлизам в офиса - сънен, подпухнал... едва-едва пускам компютъра, а шефът ехидно пита: - Пак ли пи целия уикенд? Викам: - Пак, шефе, а ако плащаше по-добре - щях и да мезя...                                                                                                                                              

Пиер Московиси: За да влезете в еврозоната, важно е и какво ще правите след това

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/26/3169321_pier_moskovisi_za_da_vlezete_v_evrozonata_vajno_e_i/?ref=rss


Приветствам ентусиазма на България за присъединяване към еврозоната, но е важно да има не само формално, а и реално изравняване със страните с единна валута, защото трябва да сте добре подготвени за приемане на еврото и да е сигурно, че ще продължите с усилията си и след това.<br /><br />Това заяви в интервю за "Дневник" еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. Бившият министър на финансите (2012-2014) в администрацията на президента социалист...

Големите удари на "168 часа"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6833329

Големите удари на "168 часа"Вестник "168 часа" се ражда на 26 април 1990 г. и много скоро се утвърждава като вестник на разследващата журналистика. Той започва да налага стил, непознат до онзи момент в гилдията. След сухите и цензурирани дописки на официозните дотогава издания привлича вниманието на читателите с живата си реч, интересните материали и точните си попадения.

Фото-изложба на професионалисти и любители в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D2HEzMTIyjo/

Пролетна фото-изложба бе открита в Поморие  на 24 април, в която  фотолюбители и професионалисти показват забележителни  гледки, хора и моменти  от Поморие, уловени през погледа на фотообектива. Заснети са необичайни кадри с  култови места, показано  е и морското крайбрежие, много забележителности, представени  от различна гледна точка. Всяка снимка е уникална и е една споделена емоция, затова фотографската изложба в Поморие е толкова вълнуваща.

Красивите фотоси на Атанас Атанасов, Борис Кратман, Георги Димитров, Георги Фотев,  Димитър Тонозлиев, Жоро Димитров и Надежда Стойкова са експонирани във фоайето на читалище „Просвета 1888” и могат да бъдат разгледани през следващите две седмици.

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=EwGId57ZfFE&feature=youtu.be

«Кралете могат всичко»: опит за военен преврат в Саудитска Арабия

http://pogled.info/svetoven/kralete-mogat-vsichko-opit-za-voenen-prevrat-v-sauditska-arabiya.94074

/Поглед.инфо/ Миналият ден тревожни новини пристигнаха от Саудитска Арабия. Според съобщението на иранските средства за масова информация през нощта срещу 21 април в Ер-Рияд беше извършен опит за военен преврат, но световните медии мълчат по повод на това събитие, което хвърля сянка върху американския съюзник.

Законен удар по западните интереси: Русия ще достави комплекси С-300 на Сирия

http://pogled.info/svetoven/zakonen-udar-po-zapadnite-interesi-rusiya-shte-dostavi-kompleksi-s-300-na-siriya.94075

/Поглед.инфо/ Русия в най-близко време ще достави на сирийските военни комплекси С-300 „Фаворит“. През 2010-та възможността за доставка на „Триумф“ беше разработвана на най-високо ниво между Дамаск и Москва, но тогава РФ взе под внимание интересите на Израел. Тел-Авив се тревожеше, че руските ЗРК ще затворят небето за израелската авиация.

Handelsblatt: Израел ще бомбардира веднага «подаръка» на руснаците щом Асад го разопакова

http://pogled.info/svetoven/Handelsblatt-izrael-shte-bombardira-vednaga-podaraka-na-rusnatsite-shtom-asad-go-razopakova.94076

/Поглед.инфо/ Русия “ще подари“ на сирийската армия ЗРК С-300 „Фаворит“ уж като отговор на неотдавнашните авиационни удари на САЩ по Дамаск, пише Handelsblatt. Не е изключено, наистина, че установката на руските системи на ПВО на територията на Сирия Израел ще приравни към заплахите за своята сигурност и просто ще ги бомбардира, отбелязва авторът на статията Андре Балин.

Затворен е сайт "Направи си сам DDoS атака"

http://clubz.bg/67133-zatvoren_e_sajt_napravi_si_sam_ddos_ataka

Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. "отказ от услуга" (DDoS - Distributed Denial of Service) и е довел до над 4 милиона такива атаки по света. В операцията срещу сайта са участвали властите на редица държави и са арестувани няколко души, включително собствениците на сайта webstresser.org, предадоха Франс прес и ДПА.

"Хакери по цял свят са използвали сайта, който е можел да бъде наеман само за 14,99 долара, за да извършат над 4 милиона кибератаки", съобщи британската служба за борба с киберпрестъпността.

"Властите на редица държави, сред които Холандия, Сърбия, Хърватия и Канада, с подкрепата на шотландската полиция и Европол, са разкрили шест лица от престъпната група, която стои зад webstresser.org", уточни службата.

Холандската полиция със съдействието на колеги от Германия и САЩ е конфискувала сървъри и е закрила сайта.

Сайтът е бил използван за извършване на атаки с "отказ от услуга", които заливат дадена мрежа или компютър с питания, за да се блокира работата им. Хакерите често искат откуп, за да прекратят атаката.

Смята се, че webstresser.org е имал над 136 000 регистрирани потребители. Само за април 2018 г. са регистрирани 4 милиона кибератаки, използвали предлаганите от сайта софтуерни продукти. 

Арестувани са няколко души - двама в Шотландия, 19-годишен младеж в Хърватия, и двама души на 19 и 21 години в Сърбия, които са заподозрени, че са администратори на сайта.

Сръбското вътрешно министерство обясни, че сайтът webstresser.org е смятан за най-големият в света в наемането на услуги за този тип кибератаки.

На какво се дължи приказната красота на Памуккале? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/na-kakvo-se-dylzhi-prikaznata-krasota-na-pamukkale-snimki-2093193

Памуккале е природна забележителност в Турция, която привлича огромен брой туристи от всички краища на света. Мястото се намира в провинция Денизли, а името му в превод означава „замък от памук“. img wide]32898782[/img]

Съдът решава ще остане ли Иванчева за постоянно в ареста

//dariknews.bg/novini/plateni-publikacii/sydyt-reshava-shte-ostane-li-ivancheva-za-postoianno-v-aresta-2093251

Апелативният спецсъд решава дали  кметът на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и предшественикът на Иванчева на поста Петко Дюлгеров да останат в ареста. Миналата седмица съдът ги остави в ареста.

Съдът решава съдбата на задържаните по случая „Иванчева”

https://petel.bg/Sadat-reshava-sadbata-na-zadarzhanite-po-sluchaya----Ivancheva----__261738

Снимка: novini.bg Съдът решава съдбата на задържаните по случая „Иванчева”. Кметицата на “Младост” отново се изправя пред Темида днес. Т...

Валери Симеонов ще ръководи заседание на Координационния съвет по концесиите

https://petel.bg/Valeri-Simeonov-shhe-rakovodi-zasedanie-na-Koordinatsionniya-savet-po-kontsesiite__261739

Снимка Булфото Под ръководството на заместник министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов днес...

Синоптиците от БАН на протест за по-големи заплати

https://petel.bg/Sinoptitsite-ot-BAN-na-protest-za-po-golemi-zaplati__261740

Синоптиците от БАН излизат на протест за по-високи заплати. Осем души правят прогнозата за всеки ден, но няма пари за техния нощен труд, а т...

Арестуваха страшилището от 70-те и 80-те години "Убиецът от Голдън Стейт"

https://petel.bg/Arestuvaha-strashilishheto-ot-70-te-i-80-te-godini-Ubietsat-ot-Goldan-Steyt__261741

Снимка Булфото Властите на Калифорния съобщиха, че са арестували мъж, заподозрян, че е "Убиецът от Голдън Стейт" - извършител на серийни у...

Ето какво време ни очаква…

http://regiona.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0-8/

Прогноза за 26.04.2018

Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста, над Западна и Централна България и купесто-дъждовна облачност, където на места до полунощ ще превали и прегърми. Ще духа слаб южен, в Северозападна България – северозападен вятър. Остава топло, след обяд на места и горещо с максимални температури предимно между 25° и 30°, в София 26°.

В планините преди обяд ще е слънчево, след пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на много места ще превали и прегърми. През деня ще духа слаб запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 14°.

Материалът Ето какво време ни очаква… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ким Чен Ун към Тръмп: Търси глупаците в огледалото!

http://pogled.info/svetoven/kim-chen-un-kam-tramp-tarsi-glupatsite-v-ogledaloto.94067

/Поглед.инфо/ Северна Корея отново е в центъра на вниманието. Тайната среща на бившия директор на ЦРУ Майк Помпео с Ким Чен-ун породи в световните медии множество слухове, догадки и предположения. Тръмп, коментирайки перспективите за своята бъдеща среща с Ким, с привичния си самохвален маниер заяви: „Това са много добри новини за Северна Корея и за целия свят – голям прогрес! Мисля, че сега със Северна Корея всичко ще бъде много добре. Мисля, че ни чака огромен успех. Мисля, че това ще бъде много успешно!“

Заплахите по адрес на Русия противоречат на интересите на страните от „Голямата седморка“

http://pogled.info/svetoven/zaplahite-po-adres-na-rusiya-protivorechat-na-interesite-na-stranite-ot-golyamata-sedmorka.94068

/Поглед.инфо/ Заявлението на министрите на външните работи на страните от Г-7, прието в края на двудневните преговори в Торонто на практика се състои изцяло от щампите на американската пропаганда и опровергава по-ранните им изказвания. Изобщо има ли смисъл Русия да разговаря със страни, които не приемат самостоятелни решения?

В Германия променят вектора на политическата култура

http://pogled.info/svetoven/evropa/v-germaniya-promenyat-vektora-na-politicheskata-kultura.94069

/Поглед.инфо/ Ръководителят на фракцията на Лявата партия в Бундестага Сара Вагенкнехт е широко известна в Германия като последователен критик на политиката на Ангела Меркел. За последните години тя стана една от най-забележителните фигури в германската политика. Предвид нейното критично отношение към властите, медиите тиражират неохотно нейните изказвания в Бундестага или на срещите с обществеността. Информационната площадка на С. Вагенкнехт е левият печат и групите в социалните мрежи, които са с лява ориентация. Затова и нейното интервю пред водещата германска информационна агенция ДПА става още по-интересно.

Wirtschaftswoche: Неутешителната прогноза за икономиката на Германия се обяснява със санкциите на САЩ срещу Русия

http://pogled.info/svetoven/Wirtschaftswoche-neuteshitelnata-prognoza-za-ikonomikata-na-germaniya-se-obyasnyava-sas-sanktsiite-na-sasht-sreshtu-rusiya.94070

/Поглед.инфо/ Заради новите санкции, които САЩ наскоро въведоха срещу Русия, ръстът на икономиката на Германия се забави, заяви по време на интервю пред Wirtschaftswoche авторитетният в германските икономически кръгове експерт Мартин Хюфнер. Прогнозите на научните институти за 2018 г. са „глупости“ и не им е съдено да се сбъднат, констатира икономистът.

Les Echos: Френските и германските производители са между чука и наковалнята

http://pogled.info/svetoven/Les-Echos-frenskite-i-germanskite-proizvoditeli-sa-mezhdu-chuka-i-nakovalnyata.94071

/Поглед.инфо/ Ако европейските компании не се подчинят на американските санкции, това може да доведе до наказания за тях, а ако се подчинят, то мерки срещу тях ще бъдат предприети от Русия, пише Les Echos. Както отбелязва изданието, затова и представителите на германските и френските компании призовават лидерите си да се договорят със САЩ поне за преходен период и по-точни формулировки на закона.

Euronews: Меркел обвини бежанците-мюсюлмани за новата вълна на антисемитизма

http://pogled.info/svetoven/evropa/Euronews-merkel-obvini-bezhantsite-myusyulmani-za-novata-valna-na-antisemitizma.94072

/Поглед.инфо/ Многочислените бежанци от арабските държави са донесли заедно със себе си в Германия нова форма на антисемитизъм, заяви по време на интервю германският канцлер Ангела Меркел. Неотдавна широк обществен резонанс в страната предизвика инцидент в центъра на Берлин, където млад мъж бе набит единствено заради това, че е носил кип на глава, предава Euronews.

Бившият президент на Финландия: От разпадането на Сирия няма да спечели никой

http://pogled.info/svetoven/bivshiyat-prezident-na-finlandiya-ot-razpadaneto-na-siriya-nyama-da-specheli-nikoi.94073

/Поглед.инфо/ Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН трябва да разрешат разногласията си и да проявят политическа воля, за да се намери изход от сирийския конфликт, пише бившият президент на Финландия Марти Ахтисаари в статия за The Guardian. Страданията на сирийския народ продължават вече седем години, а от разпадането на страната в самото сърце на Близкия изток няма да спечели никой.

Главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит идва в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/glavniiat-pregovariasht-ot-imeto-na-es-za-brekzit-idva-v-bylgariia-2093236

Главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние ще бъде на работно посещение в България на 26 април, съобщиха от Представителството на ЕК в България.
 
Барние ще проведе срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра за Българскот

Валери Симеонов ще ръководи заседание на Координационния съвет по концесиите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/valeri-simeonov-shte-rykovodi-zasedanie-na-koordinacionniia-syvet-po-koncesiite-2093237

Под ръководството на заместник министър председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов днес ще се състои първото заседание на Координационния съвет по концесиите, съобщи пресцентърът на кабинета.
 
Предвижда се на първото си з

Американски шеги за отношенията на Макрон и Тръмп: Цуни-гуни връзка (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/amerikanski-shegi-za-otnosheniiata-na-makron-i-trymp-cuni-guni-vryzka-snimki-2093245

Прегръдки и целувки, странни и продължаващи до безкрай ръкостискания, изрази на взаимна симпатия - последната среща на Еманюел Макрон и на Доналд Тръмп в Белия дом породи шеги сред американските ху

Вижте на кой остров майсторели ками от човешки кости

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-na-koj-ostrov-majstoreli-kami-ot-choveshki-kosti-2093238

Мъже на остров Нова Гвинея грижливо майсторели хладни оръжия от бедрени кости на бащите си или други уважавани членове на общността си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
 
Тези ками били използвани до 20

Учените от НИМХ - гневни, готови са да излязат на протест

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchenite-ot-nimh-gnevni-gotovi-sa-da-izliazat-na-protest-2093242

Учените от НИМХ са готови да излязат на протест. Причината е непропорционалното, според тях, разпределение на 15-те млн. лв., които бяха отпуснати след протестите на учените от Академията. По думите на директора на института проф. Христомир Брънзов

Следващите дни: Слънце до обяд, не забравяйте чадъра следобед

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sledvashtite-dni-slynce-do-obiad-ne-zabraviajte-chadyra-sledobed-2093240

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста, в Западна и Централна България - и купесто-дъждовна облачност, където на места до полунощ ще превали и прегърми. Ще духа слаб южен вятър, в Северозападна България -

Гръцки вестник: Станахме по-зле от България

https://petel.bg/Gratski-vestnik--Stanahme-po-zle-ot-Balgariya__261731

Гърците са започнали да изостават финансово и не могат да си плащат сметките или да покриват всичките си основни нужди, съобщават днес гр...

Дневен хороскоп: Най-големият скъперник в зодиака днес ще прояви разточителство и това ще му коства много

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Nay-golemiyat-skapernik-v-zodiaka-dnes-shhe-proyavi-raztochitelstvo-i-tova-shhe-mu-kostva-mnogo__261733

Източник lamqta.com Овен  Непредсказуемост – ето как се нарича днешната Ви игра. За щастие Вие просто я обожавате. Значи ли това, че тя ще Ви ...

България и еврото: Трябва ли да приемем валутата?

https://petel.bg/Balgariya-i-evroto--Tryabva-li-da-priemem-valutata--__261732

Днес политици, икономисти и общественици ще търсят консенсус за еврото. Това ще стане по време на дискусия, посветена на единната европ...

Петзвездно СПА в Банско

https://petel.bg/Petzvezdno-SPA-v-Bansko__260936

  Древни терапии на едно място с процедури от Холивуд СПА като общо название за лечебна вода и оздравителни водни процедури се налага ...

Следващите дни: Слънце до обяд, не забравяйте чадъра следобед

https://petel.bg/Sledvashhite-dni--Slantse-do-obyad--ne-zabravyayte-chadara-sledobed__261734

Снимка Булфото Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове отново ще се развива купеста, в Западна и Централна България - и к...

Хванаха заподозрян в серия убийства и изнасилвания в САЩ

https://petel.bg/Hvanaha-zapodozryan-v-seriya-ubiystva-i-iznasilvaniya-v-SASHH__261735

Властите на Калифорния съобщиха, че са арестували мъж, заподозрян, че е "Убиецът от Голдън Стейт" - извършител на серийни убийства и изнас...

Полицаи спипаха шестокласничка с четирима голи младежи на таван посред нощ

https://petel.bg/Politsai-spipaha-shestoklasnichka-s-chetirima-goli-mladezhi-na-tavan-posred-noshh__261736

Снимка Булфото Непълнолетна ученичка бе открита от полицията късно през нощта в таванско помещение на жилищен блок в компанията на чет...

Халф на Черно море се прибра във Франция по щастлив повод

https://petel.bg/Half-na-CHerno-more-se-pribra-vav-Frantsiya-po-shhastliv-povod__261737

Външният халф на Черно море Аристоте НДонгала ще пропусне съботното гостуване на Витоша в Бистрица. С разрешение на Илиан Илиев той се пр...

Токът ще спира, ето къде…

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-11/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 23 – 27 април 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

Област Благоевград
Община Банско
На 26.04.2018 г. /10:00 – 16:00 ч./ На 27.04.2018 г. /10:00 – 16:00 ч./ – Банско: местност Грамадето
Община Благоевград
На 26.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Благоевград: Антим I, Антон Чехов, Аргир Манасиев, Захари Стоянов, Иван Вазов, Иларион Макариополски, К. и Никола Хайдукови, Македония, Митрополит Борис, Сава Михайлов, Св. Иван Рилски, Света Гора, Христо Силянов
Община Гоце Делчев

На 26.04.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Гоце Делчев, Дунав
На 26.04.2018 г. /09:15 – 10:00 ч.; 15:45 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Kурортен Kомплекс Попови Ливади, Ален Мак, Бели Брези, Вардар, Георги Бенковски, Герман Титов, Гоце Делчев, Даскал Господин, Дунав, Михаил Даев, Момини Кули, Никола Вапцаров, Петър Сарафов, Складова База, Търговска, Черна Гора, Юрий Гагарин
Община Гърмен
На 26.04.2018 г. /09:00 – 12:30 ч./ – Гърмен: Вальовица
На 26.04.2018 г. /09:00 – 12:30 ч./ – Дебрен: 033002, 19076-М. Шопарланка, ІV-517, Вакльовица, Втора, Двадесет и Осма, Двадесет и Пета, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесета, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Драча, Единадесета, местност Рашманица, Неуточнен Адрес, Осма, Петнадесета, Първа, Ст 5 Кл Б Тп Дебрен 1, Трета, Тринадесета, УПИ 5, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета, Шопарланката
На 26.04.2018 г. /11:30 – 16:30 ч./ – Дебрен: Втора, Двадесет и Първа, Двадесет и Седма, Извън Регулация ПИ 038014, Корилово, Осемнадесета, Пета, Петнадесета, Седма, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета
Община Петрич
На 26.04.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 010024, 22-ри Октомври, Атанас Лютвиев, Бабуна, Битоля, Бъкстон, България, Васил Левски, Вит, Връх Бузлуджа, Връх Китка, Генерал Тодоров, Д-Р Асен Златаров, Екзарх Йосиф, Каймак Чалан, Калабак, Капитан Джингаров, Кожух, Македония, Михаил Вардев, Никола Вапцаров, Оборище, Полковник Дрангов, Пролет, Река Осъм, Рокфелер, Самуилова Крепост, Сандо Китанов, Стадионска, Струма, УПИ II, Кв. 49, Идент. 56126. 601. 8107, Христо Чернопеев, Цар Борис III, Цар Симеон, Червена Скала, Шипка, Янтра
На 26.04.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Първомай, Общ. Петрич: местност Чалията
На 26.04.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 15:00 – 16:00 ч./ – Струмешница
На 26.04.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: 22-ри Октомври, Атанас Лютвиев, Бъкстон, Връх Китка, Генерал Тодоров, Екзарх Йосиф, Полковник Дрангов, Сандо Китанов
Община Сандански
На 26.04.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Калейца: Анска
На 26.04.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Сандански: Ангел Ташков, Арда, Асен Хадживасилев, Борис Сарафов, Братя Миладинови, България, Васил Левски, Вихрен, Георги Казепов, Гоце Делчев, Грамос, Даме Груев, Даскал Козарев, Деспод Слав, Димо Хаджидимов, Емануил Воскидович, Иларион Макариополски, Илинден, Индже Войвода, Княз Борис I, Кочо Чистименски, Македония, Одрин, Отец Паисий, Охридска, Пазара, Пейо К. Яворов, Пелистер, Пере Тошев, Петър Сарафов, Пирин, Първи Май, Роженски Манастир, Св. Климент Охридски, Св. Св. Кирил и Методи, Свети Врач, Свети Георги, Свобода, Славчо Ковачев, Солунска, Спас Харизанов, Стефан Карчев, Струма, Тодор Каблешков, Тодор Паница, Цар Иван Шишман, Цар Самуил, Чудомир Кантарджиев, Шар Планина, Яне Сандански
На 26.04.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Сандански: Асен Златаров, Банска, Башлийца, Божин Димов, Борис Сарафов, България, Васил Кънчев, Воден, Гео Милев, Гоце Делчев, Имот 813, УПИ II, Кв. 39, Кв. 89, УПИ II-1677 (Нов Идентификатор №65334. 3024, Македония, Малашевска, Мара Бунева, Мелник, местна, Осми Март, Пере Тошев, Петър Берон, Петър Сарафов, Плиска, Св. Св. Кирил и Методи, Свети Георги, Свобода, Сирма Войвода, Скопие, Тодор Каблешков, Хан Аспарух, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Иван Асен
Община Сатовча
На 26.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Брезница: Никола Вапцаров
На 26.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Вълкосел: Свобода
На 26.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Кочан: 012119, Антон Иванов, Беласица, Витоша, Георги Бенковски, Иван Козарев, Люляк, Младост, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Отец Паисий, Панайот Волов, Пирин, Площада, Победа, Рила, Свобода, Септемврийска, Стефан Караджа, Струма, Тракия, Хаджи Димитър, Христо Ботев
Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът Токът ще спира, ето къде… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Звездите за днес: Телци не се дразнете от битовизми, Везни внимавайте с парите, Водолеи не се превръщайте в жертва

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%be/

Хороскоп за 26 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора, да ви виждат киселата физиономия. Може би подпомогнати от храната, но следобедното ви настроение е вече за предпочитане, ще сте си влезли напълно в кожата си.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се дразните, че вкъщи е винаги е разхвърляно и мръсно. Не си разваляйте деня заради някои битови неуредици, макар и не толкова дребни. В крайна сметка утре всичко ще бъде наред.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд гледайте да ограничите разходите си, така или иначе сметките ви не се губят. Следобеда отделете за телефонни обаждания и уреждане на срещи, но не забравяйте да си записвате къде, кога и с кого трябва да се видите.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще получите добри финансови новини. Работата с административните служби отново ще ви създава напрежение, ако можете прехвърлете тази орис на друг, по-малко емоционален от вас.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни. С малко повече усилия можете да го постигнете. Преди обяд не давайте ухо на слуховете, които се носят, само ще разстроите, а това ще повлияе зле на разкрасителните процедури.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате време за мисли по лични въпроси. Не се опитвайте да спорите с началника си, само ще ви развали настроението. Контактите с по-зрели хора също не са за предпочитане, обърнете внимание на младежта.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и обектът на чувствата ви може да остане разочарован в очакванията си. Бъдете внимателни в харченето, не се изхвърляйте прекалено. Рано или късно истината за финансовото ви състояние ще се разбере.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и на вас може безусловно да се разчита. Забравете за развлеченията поне за няколко дни и се отдайте на работата, ако искате да получите приза, който желаете.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали дълга и интересна вечер. След обяд ще можете по-бодро да се заемете с работата си. Не преглеждайте набързо кореспонденцията си, отделете повече време, може би в някое писмо се крие нещо важно.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления, но след това ще ви напомнят, че имате доста служебни задачи. Не се дразнете от лошото отношение към вас, може би някои хора не са прекарали вечерта си приятно като вас.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели да свършите набелязаните задачи. Не се впрягайте ако шефа ви намери кусури, вие сте направили каквото сте могли. Не се превръщайте в жертва на нечии амбиции.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат прекрасното ви настроение. Използвайте методичността си, за да покажете на останалите, че работата може да се върши и без нервничене и мръщене.

Материалът Звездите за днес: Телци не се дразнете от битовизми, Везни внимавайте с парите, Водолеи не се превръщайте в жертва е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В Иран е бил арестуван преподавател с двойно британско и иранско гражданство

https://petel.bg/V-Iran-e-bil-arestuvan-prepodavatel-s-dvoyno-britansko-i-iransko-grazhdanstvo__261729

Снимка: Булфото, архив Преподавател с двойно британско и иранско гражданство е бил задържан в Иран в средата на април от Гвардейците на ...

Конференция за Brexit започва в София

https://petel.bg/Konferentsiya-za-Brexit-zapochva-v-Sofiya__261730

Brexit и последствията от него за европейския бизнес - това е темата на конференцията, която започва в София в днес, съобщи Нова тв. В нея щ...

Русия нямало да се меси в кризата в Армения

http://clubz.bg/67132-rusiq_nqmalo_da_se_mesi_v_krizata_v_armeniq

Арменският опозиционен лидер Никол Пашинян обяви, че се е срещнал с руски представител, който го уверил, че Русия няма да се намесва в политическата криза в Армения, предаде Ройтерс.

Пашинян направи това по време на митинг на централен площад в столицата Ереван. По-рано вчера Кремъл съобщи, че в телефонен разговор президентите на Русия и Армения Владимир Путин и Армен Саркисян са се съгласили, че арменските политически сили трябва да проявяват сдържаност и чрез диалог да намерят изход от кризата, припомни Ройтерс.

На митинга Пашинян призова хората да продължат мирните акции на гражданско неподчинение из страната "до победния край", допълни ТАСС. Той предложи да продължат стачките и блокирането на улици и кръстовища, а в четвъртък в 12 часа местно време всички автомобили да спрат за двайсет минути. По думите на опозиционния лидер временният премиер Карен Карапетян "трябва да осъзнае, че всички негови опити да отстои властта са безсмислени".

Депутатът Никол Пашинян каза още, че ако управляващата Републиканска партия на Армения (РПА) издигне в парламента свой кандидат за премиер, то опозицията ще блокира всички правителствени сгради.

"Сега РПА няма власт. Карапетян не може да дава заповеди на силовите структури", заяви опозиционният лидер. 

В понеделник премиерът Серж Саркисян подаде оставка под натиска на едноседмични масови протести из цяла Армения. Опозицията иска за премиер да бъде избран "народният кандидат" Никол Пашинян. Републиканската партия е съгласна да има предсрочни избори, но е против избирането на Пашинян за премиер, тъй като, според нея, това би било в противоречие с конституцията, предаде ТАСС. 

Президентите на Русия и Армения Владимир Путин и Армен Саркисян разговаряха вчера по телефона и се съгласиха, че арменските политически сили трябва да проявят сдържаност и готовност да намерят изход от политическата криза чрез преговори. Това съобщи днес пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс и ТАСС. 

"Бе обсъдена настоящата ситуация в Армения. Владимир Путин и Армен Саркисян подчертаха, че за най-бързото преодоляване на вътрешната криза е важно всички политически сили да проявяват сдържаност и отговорност, готовност за решаването на наличните проблеми по пътя на конструктивен диалог, строго в конституционните рамки", се казва в съобщението. 
 

Езикът на телата на Тръмп и Макрон - бромантика! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6833593

Езикът на телата на Тръмп и Макрон - бромантика! (Обзор)US Конгресът скандира: Да живее Франция! Когато президентът Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон в Белия дом, езикът на телата им стигна далеч отвъд уважителните ръкостискания между двама световни лидери и бе на границата с интимното, пише в. “Ню Йорк таймс”. Какъвто и да е случаят, се видя,

Добавете ги в менюто си: Най-полезните пролетни зеленчуци

https://petel.bg/Dobavete-gi-v-menyuto-si--Nay-poleznite-proletni-zelenchutsi__261727

През пролетта всичко се раззеленява, а всичко зелено е полезно за организма. Пролетните зеленчуци осигуряват някои от най-високите нива н...

Бившите комунистически страни имат нужда от еврофондовете

http://clubz.bg/67131-bivshite_komunisticheski_strani_imat_nujda_ot_evrofondovete

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че бившите комунистически страни, които са членки на ЕС, все още се нуждаят от високи нива на финансиране от еврофондовете, за да могат да догонят жизнените стандарти на западните си партньори, предаде Асошиейтед прес.

На съвместна пресконференция с гостуващия във Варшава словашки премиер Петер Пелегрини Моравецки каза, че държавите от Източна Европа все още са по-изостанали от Запада, защото след Втората световна война не са имали "късмета" да могат да се развиват напълно икономически. Полският премиер отбеляза, че жизненият стандарт и инфраструктурата на европейския Изток остава под равнищата на европейския Запад. 

Изявлението на премиера на Полша идва по време, когато се съобщава за планове да бъде намалено с милиарди евро финансирането за страните от Централна Европа в следващата бюджетна рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. Смята се, че това отчасти е наказателна мярка срещу Полша и Унгария заради неспазване на върховенството на закона и отказа им да приемат мигранти, отбеляза АП. 

14 журналисти осъдени на затвор в Турция

http://clubz.bg/67130-14_jurnalisti_osydeni_na_zatvor_v_turciq

Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8 години затвор 14 журналисти на опозиционния вестник "Джумхюриет" по обвинение в подкрепа за терористични организации, предаде Франс прес. Други трима обвиняеми представители на вестника по същото дело бяха оневинени.

Собственикът на вестника Акин Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе осъден на повече от 8 години затвор, но бе пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване на присъдите.

Другите осъдени журналисти бяха освободени под гаранция на по-ранен етап от съдебния процес.

Журналистите са обвинени в сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

Вестникът, който е силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля тези обвинения и ги определя като абсурдни. Според "Джумхюриет" съдебният процес е политически мотивиран и има за цел да смълчи една от последните независими медии в Турция.

"Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на "Джумхюриет" е възприето като престъпление", каза един от адвокатите на защитата Фикрет Илкъз в пледоарията си.

Съдебният процес срещу сътрудниците на "Джумхюриет" тревожи защитниците на свободата на пресата, които осъждат все по-големия натиск над медиите при управлението на Ердоган, особено след неуспешния опит за преврат, отбелязва БТА.

 

Тръмп и Макрон - цуни-гуни дипломация (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67129-trymp_i_makron_cuni_guni_diplomaciq_snimki

Прегръдки и целувки, странни и продължаващи до безкрай ръкостискания, изрази на взаимна симпатия - срещата на Еманюел Макрон и на Доналд Тръмп в Белия дом породи шеги сред американските хумористи, предаде Франс прес.

Ашли Паркър, журналист от в. "Вашингтон пост", нарече отношенията между Тръмп и Макрон, наблюдавани вчера по време на срещата им в Белия дом, като "цуни-гуни връзка".

Водещият Джими Кимел от телевизия Ей Би Си пък направи шеговит паралел между наблюдаваното по време на срещата на Тръмп и Макрон и извънбрачните връзки, приписвани на Тръмп.

"Виждали ли сте го (Тръмп - бел. прев.) да докосва някого по този начин? Той му (на Макрон-бел. прев.) приложи версията Сторми Даниълс", каза водещият, визирайки твърденията на порнокатрисаната Сторми Даниълс, че е имала сексуална връзка с Тръмп и че адвокатът на президента Майкъл Коен й платил 130 000 долара, за да я пази тя в тайна.

"Когато президентът Макрон поздрави президента Тръмп, той го целуна по двете бузи. Като рефлекс Майкъл Коен незабавно изскочи и даде 130 000 долара на Макрон", каза водещият Конън О'Брайън по телевизия Ти Би Ес.

Странният епизод, в който в Овалния кабинет пред камерите на телевизиите от целия свят, Тръмп започна да чисти пърхота от костюма на френския си гост, също породи доста коментари.

Тръмп старателно почиства пърхота от яката на Макрон.

"Как да управляваш, когато той ви унижава публично?, попита Тревър Ноа, водещ в канала Комеди сентръл. "Ако бях Макрон, щях да отговоря на това", допълни той и каза, че е възхитен от спокойствието на френския лидер.

"Господин президент, Макрон е все още тук, усмихнат, след като е прекарал два дни с вас. Това не е пърхот, това е кокаин!", пошегува се Стивън Колберт по телевизия Си Би Ес.

Вчера Макрон и Тръмп нямаха среща, след като прекараха заедно първия и втория ден от визитата на френския лидер в САЩ.

Тръмп обаче обеща да гледа по телевизията речта на Макрон пред Конгреса. 

 

Родопско село се прочу на три континента, бразилци изминаха 10 000 км заради...

https://petel.bg/Rodopsko-selo-se-prochu-na-tri-kontinenta--braziltsi-izminaha-10-000-km-zaradi----__261728

Снимка: 24smolian.com Бразилски телевизионен екип снима в Момчиловци филм за родопското дълголетие и кисело мляко. Това съобщи кметът на село...

Ексминистър Евдокия Манева хвана четката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6833515

Ексминистър Евдокия Манева хвана четкатаДвамата бивши министри на околната среда Евдокия Манева (вляво) и Нона Караджова и настоящият Нено Димов на откриването на изложбата живопис “Класически нюанси” на Евдокия Манева. Вдясно - картини на Евдокия Манева СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА Бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева рисува за удоволствие отдавна,

“24 Вести“: Зоран Заев призна, че Пиринска Македония е българска и там живеят българи

https://petel.bg/---24-Vesti-----Zoran-Zaev-prizna--che-Pirinska-Makedoniya-e-balgarska-i-tam-zhiveyat-balgari__261719

„Ако не успеем да постигнем решение на спора за името няма да станем членка на ЕС и НАТО и ще трябва да доведем Европа в Македония“, заяви ...

Карлос Контрера: Сценарият с кметицата на "Младост" беше очaкван (видео)

https://petel.bg/Karlos-Kontrera--Stsenariyat-s-kmetitsata-na-Mladost-beshe-ochakvan--video-__261720

Снимка: Канал 3 На първо място сценарият с „Младост” беше очакван, заради многото проблеми в района. Във времената, когато спорих с Иван...

Зарадваха незрящите с "брайлов" портрет на Путин (видео)

https://petel.bg/Zaradvaha-nezryashhite-s-braylov-portret-na-Putin--video--__261721

В рамките на реализацията на проекта "Една страна - достъпна среда" регионалният координатор на проекта Михаил Диктований посетил заседа...

Еманюел Макрон: Да направим нашата планета велика отново

https://petel.bg/Emanyuel-Makron--Da-napravim-nashata-planeta-velika-otnovo__261722

В речта си пред американските конгресмени френският президент Еманюел Макрон призова за съвместни усилия, за да "направим нашата планет...

Спас Русев: Дайте сега да не летим, не искам да знам какво се е случило в мача със Славия!

https://petel.bg/Spas-Rusev--Dayte-sega-da-ne-letim--ne-iskam-da-znam-kakvo-se-e-sluchilo-v-macha-sas-Slaviya-__261723

Снимки: Sportal.bg Собственикът на Левски Спас Русев направи кратко, но интересно изказване след като неговият отбор пребори ЦСКА-София и ...

Реал Мадрид с историческа победа №150 в Шампионска лига

https://petel.bg/Real-Madrid-s-istoricheska-pobeda----150-v-SHampionska-liga__261724

Европейският клубен шампион Реал Мадрид записа пореден славен рекорд срещу името си. "Белия балет" обърна Байерн в Мюнхен с 2:1 в първия по...

Охранител преби от бой невъзпитан клиент заради шумното му държание (видео)

https://petel.bg/Ohranitel-prebi-ot-boy-nevazpitan-klient-zaradi-shumnoto-mu-darzhanie--video-__261725

Охранител на заведение за бързо хранене в Москва преби посетител заради отказа му да млъкне и да спре музиката. Бруталната разпра е попад...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване