Таймс: Лондон може да разкрие руски олигарси, криещи активи в нейни територии

https://www.investor.bg/evropa/334/a/taims-london-moje-da-razkrie-ruski-oligarsi-krieshti-aktivi-v-neini-teritorii-260035/

Данъчни убежища като Британските Виржински острови и Каймановите острови не са разкривали кои са собствениците на активите, пазени под тяхна юрисдикция

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избори

http://www.cross.bg/raiion-pargov-vrubnitza-1573441.html

/КРОСС/ На следващите местни избори ще се борим за победа. Ще се борим да имаме червени кметове на трите района „Сердика", "Връбница" и "Надежда". Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов на тържественото честване на 70-ата годишнина от учредяването на Коларовската районна партийна организация и 30 години от създаването на Районните партийни организации "Сердика", "Надежда" и "Връбница". На събитието присъстваха председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, зам.- председателят на БСП Кирил Добрев, депутати, общински съветници и стотици социалисти. Гост бе и внукът на Васил Коларов, който носи неговото име. "Днешното честване е повод за равносметка за изминалите десетилетия, но и повод да дадем ясна заявка, че на следващите местни избори, които са след малко повече от година, ние ще се борим за победа. Това е основна задача пред всички нас от районите "Сердика", "Връбница" и "Надежда", категоричен бе Паргов. Според лидерът на столичните социалисти БСП е уникална партия, защото е единствената със 127-годишна история. „Дългът на поколенията е да пазим историческата памет и да я предаваме напред", заяви Паргов и допълни: „Да се готвят район „Левски", район „Кирковски", район „9-ти септември", за да можем да наваксаме в нещо, което последните 28 години малко ни липсва - връзката между поколенията

ЕУЛЕКС се изтегля от Косово

https://www.actualno.com/balkani/euleks-se-izteglja-ot-kosovo-news_671712.html

Мандатът на полицейската мисия на Европейския съюз в Косово (ЕУЛЕКС) изтича на 15 юни. Това заяви косовският министър на правосъдието Абелард Тахири, предава руската информационна агенция Regnum. Съгласно думите, мандатът на ЕУЛЕКС няма да бъде удължаван, но не е изключено в Косово да останат подразделение на полицията, което ще наблюдава ситуацията в северната част на страната, населена предимно от сърби. Агенцията припомня, че още миналата година управляващите в Прищина обявиха приключването

Откраднаха линейка на „Бърза помощ” в Пловдив

http://www.struma.com/sinya-lampa/otkradnaha-lineika-na-burza-pomosht-v-plovdiv_133534/

Линейка беше открадна от центъра на Пловдив тази нощ. Наглата кражба е запечатана от видеокамерите на Центъра за спешна и неотложна помощ, предаде bTV.

Спешният автомобил е бил паркиран на централния бул. „Христо Ботев”.

Неизвестен засега извършител успява да разбие защитата, елиминира алармата и потегля с линейката от паркинга.

Кражбата е извършена в момент, когато прожекторите пред центъра не са работели.

Линейката е сравнително нова и е...

Продължава

Не, това не е заговор срещу България. Истина е

http://clubz.bg/67157-ne_tova_ne_e_zagovor_sreshtu_bylgariq_istina_e

ПОЛИТИКА медии мафия

Не само най-бедната и най-корумпираната. България се оказва и страната с най-несвободни медии в целия ЕС. Че и в цяла Европа, ако не броим три авторитарни режима, които политически, а отчасти и географски трудно могат да бъдат вписани в Европа: Русия, Беларус и Турция.

„Най-бедната и най-корумпираната" - това клише на международните медии, което пусна дълбоки корени в началото на българското европредседателство, обиди доста хора в България. Едни го възприеха като западна арогантност, други потърсиха част от вината у политиците в Европа, трети веднага извадиха изтърканото контраклише за „соросоидната пропаганда". Съвсем същото се случва в момента и с годишната класация за медийната свобода на „Репортери без граници". (Справка - първата страница на един високотиражен булеварден вестник.) Тъй че нека да видим доколко основателни са обидите и възраженията по адрес на правозащитниците от „Репортери без граници".

Под лупа

За „западна арогантност" трудно може да се говори, защото в тазгодишната класация държавата, която доскоро беше лидер на Западния свят - САЩ, заема доста конфузното 45-о място. А Германия е чак 15-а. Освен това авторите на годишния доклад изрично посочват, че в цяла Европа медийната свобода е в криза. Поне по този пункт България (за жалост) се оказва един истински европеец…

Обвинението „соросоидна пропаганда" може лесно да бъде игнорирано като блудкав буламач и типична рожба на налудничавите заговорнически теории. Но нека въпреки това да го вземем под лупата. Може ли „Репортери без граници" да бъдат причислявани към така наречените соросоиди, каквото и да означава това? Ако става въпрос за финансирането на организацията, тя се издържа от членски внос и от доброволни дарения, като изрично стои настрана от всякакви политически и икономически „групи по интереси" и се кълне единствено в член 19 от Декларацията за човешките права за свободата на словото. За организацията, отчасти на доброволни начала, работят стотици експерти по цял свят и лично аз досега не помня случай, в който някой от тях да е бил уличен в преднамерено или користно изкривяване на истината.

В частния случай „България" тъкмо тук обаче стигаме до един закономерен въпрос: след като „Репортери без граници" (основателно) критикуват медийната концентрация в страната и след като на българския медиен терен са активни повече от един крупни бизнесмени, защо правозащитниците критикуват най-вече един от тях? Отговорът на този въпрос е колкото банален, толкова и очевиден: защото медиите, контролирани пряко или косвено от въпросния (както го наричат) олигарх, рязко се отличават от всички останали големи български медии със свойството си безочливо да разпространяват брутални лъжи и периодически да организират зловещ лов на вещици. И защото обикновено го правят по поръчка, а поръчителите винаги се виждат с просто око. Да, и другите медии в страната имат издатели със свои интереси. Да, и другите медии в страната често пъти следват определена политическа тенденция. Но това важи включително и за най-реномираните световни медии. И най-важното: тенденцията винаги е оправдаема, когато въпросната медия дава дума и на противоположни възгледи, когато не публикува лъжи и измишльотини и не води поръчкови кампании.

Поръчковите кампании и оклеветяването, които са насъщният хляб на булевардните медии в България, за огромно съжаление понякога се водят по нареждане от най-високо място, констатира в интервю за ДВ изпълнителният директор на „Репортери без граници" Кристиан Мир. Тежко обвинение, което би трябвало да жегне не само управляващите в България, но и техните политически партньори в ЕС. Защото е скандално, че страната, председателстваща ЕС, се оказва по медийна свобода редом с диктаторски и авторитарни режими и изостава далеч зад своите западнобалкански съседи, на които уж се опитва да преподава уроци по демокрация и европейски ценности. И хората в България, които открай време се възмущават, че ЕС реагира на тежката корупция в България единствено с ритуални жестове, днес имат пълното основание да се запитат: защо Брюксел, защо държавите членки търпят и катастрофалната медийна ситуация в страната?

Ето защо затварят очи

Всъщност отговорът отдавна е ясен: ЕС си има достатъчно проблеми, за да си навлича и допълнителни тъкмо с една страна членка, която иначе се държи като добър европеец - със стабилни финанси и добър икономически ръст, без залитания към Вишеград, с прагматична политика по миграционния проблем, която балансира между засилена гранична охрана, твърдост към бежанците и жестове на солидарност към държавите от ЕС, приемащи особено много мигранти. С други думи, на българското управление му се прощават огромни грехове само защото се грижи за стабилност, а и за поддържане на сегашното мнозинство в управлението на ЕС.

Накрая, за разведряване, един популярен цитат, който няма нищо общо с България и с нейните европейски партньори. Някогашният президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт в края на 30-те казал за тогавашния диктатор в Никарагуа: „Сомоса може и да е кучи син, но си е наш кучи син." За този цитат няма писмени доказателства, но въпреки това звучи убедително, нали?

"Дойче веле"

ДНК разкри сериен убиец от миналия век, днес полицай в пенсия

http://clubz.bg/67156-dnk_razkri_serien_ubiec_ot_minaliq_vek_dnes_policaj_v_pensiq

Полицията в Калифорния арестува бивш полицай, за когото се смята, че е извършил серия от убийства, изнасилвания и грабежи през 70-те и 80-те години на миналия век.

Заподозреният е 72-годишният Джоузеф Джеймс Дианджело, казаха властите в Сакраменто. Той е живеел в района и е бил идентифициран след нови усилия на разследващите, съобщи Би Би Си.

Арестуваният Дианджело. Снимка Полицията на Сакраменто.

Полицията смята, че т. нар. Убиец от Голдън Стейт е отговорен за 12 убийства, 51 изнасилвания и над 120 грабежа.

Дианджело е задържан за четири убийства - на Брайън и Кейт Маджиори в Сакраменто през 1978 г., и на Чарлийн и Лаймън Смит във Вентура през 80-те години.

Една от къщите на жертвите. Снимка ФБР

Според прокурорите ще има най-вероятно и още обвинения.

Шерифът на Сакраменто Скот Джоунс обяви пред медиите, че полицията е следяла заподозрения и е използвала негова ДНК, за да го свърже с престъпленията. След като съобщи за ареста прокурорката на Сакраменто Ан Мари Шуберт каза: "Отговорът винаги е бил в Сакраменто. Намерихме игла в купа сено, тя е била точно тук". 

Преди две години ФБР предложи награда от 50 000 долара на всеки, който може да помогне за разрешаването на случая.

Джоузеф Джеймс Дианджело водел обикновен скромен живот на тиха улица в предградията на града, той е бивш полицай с пораснали деца, който бил "много изненадан", когато го арестували.

Много от участниците в разследването помнят детайли от събитията преди десетилетия.

Заподозреният като сериен убиец бил арестуван в къщата си в предградията на Сакраменто и то бил "много учуден".

"Всеки се страхуваше", каза специалният агент от ФБР Маркъс Кнутсън, който е роден и израсъл в Сакраменто, когато преди две години обяви наградата за информация за убиеца. Той си спомня как повечето хора спели с пушки, купували си кучета. "Хората бяха притеснени и с право. Този човек тероризираше общността в града и околностите му. Той извърши ужасни неща", добавя агентът на ФБР.

Какво е известно за обвинения

Според местни вестници Дианджело живеел с дъщеря си и внучката си в едно от предградията на Сакраменто. Бил е уволнен от полицейското управелние на Обърн през 1979 г., след като бил уличен в кражба от магазин. Според полицията много е вероятно той да е извършил престъпленията, докато е бил още полицай. Също така е работил като полицай в Ексетър, Калифорния - от 1973 до 1976 г. По това време там са били извършени редица престъпления.

За Убиеца от Голдън Стейт, известен още като Изнасилвача от Ийст Ейрия, се смята, че е извършил изнасилвания и убийства между 1976 - 1986 г., убивал е жени и момичета на възраст между 12 и 41 години. Той нахлувал посред нощ в домовете на жертвите, завързвал и изнасилвал жените. Преди да избяга вземал пари в брой, скъпоценности и т. н.

Последният случай на Убиеца от Голдън Стейт е убийството и изнасилването на 18-годишна жена в Ървин, Ориндж Каунти, през май 1986 г. 

Според разследващите "царството на терора" започва от Сакраменто и стига до Сан Франциско и след това до централна и южна Калифорния. Връзките между случаите се установява чрез съвпадение на ДНК проби.

Как се разплита случаят

Полицията започва да прави връзка между убийствата през 1999 г., когато детективите от отдел "Убийства" в Ориндж Каунти използват ДНК, за да свържат убийство, извършено в Ървин с други девет в районите на Ориндж, Вентура и Санта Барбара, съобщава ABC. Генетичните доказателства по-късно са използвани да свържат същия заподозрян с поредица от изнасилвания в Северна Калифорния.

Въпреки че за серийните убийци не е обичайно да спрат, полицията смята, че Дианджело е прекратил убийствата и изнасилванията след 1986 г. или поне разследващите нямат основания да смятат, че той е извършил нови престъпления след тази година. 1986 г. е годината, в която учените създават метод за идентифициране на изнасилвачи чрез следи от ДНК-то им.

Според екпертите Дианджело, който е учил криминално право, вероятно е знаел за откритието. Възпитаникът на средното училище във Фолсъм и ветеран от Военноморските сили на САЩ, служил във Виетнамската война, изглежда се установил на едно място и започнал кротък и скромен живот в предградията в къща с три спални.

27 години той работи в складове, които снабдяват със стоки супермаркети в Розвил, предградие на Сакраменто, пенсионира се миналата година.

"Никое от неговите действия не ни е накарало да подозираме негова връзка с престъпленията", казаха от компанията, в която е работил той в специално изявление.

Според съседите той се грижил много за къщата си, тя била винаги боядисана, ливадата отпред - окосена. Но бил известен с гневните си изблици.

 
 

Фермери от Струмяни и Сандански най-големи мераклии за стартова помощ за млади стопани

http://regiona.bg/%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%b3%d0%be/

Земеделски стопани от Струмяни и Сандански демонстрираха най-голям интерес към подмярка 6.1 Стартова помощ за млади земеделски стопани“ по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Животновъдите и земеделците от двете общини бяха най-активни по време на информационната обиколка на Областен информационен център – Благоевград по общините в Пиринско. Приемът по подмярката продължава до 14 юни 2018 година

Експертите на ОИЦ – Благоевград, съвместно със служител на Областна служба за съвети в земеделието, проведоха 14 информационни срещи във всички общини на Благоевградска област. Освен с подмярка 6.1 на ПРСР, по време на срещите бяха представени и всички процедури с финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които са заложени в Индикативните годишни работни програми на Оперативните програми и се очаква да бъдат отворени за прием на проекти до края на 2018 г. Присъстващите на информационните срещи бяха запознати със уеб платформата ИСУН 2020, чрез която от тази година се кандидатства и по Програмата за развитие на селските райони.

Общо над 150 човека се включиха в 14-те информационни срещи в област Благоевград. Голяма част от тях вече имат изпълнени проекти по други подмерки на Програмата. Експертите на ОИЦ – Благоевград ще продължават да информират и да подкрепят всички желаещи да се възползват от европейските средства за реализиране на техните проекти при посещенията им в офиса, на интернет страницата си и в социалните мрежи.

 

Материалът Фермери от Струмяни и Сандански най-големи мераклии за стартова помощ за млади стопани е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Колко професионалното образование във Варна покрива реалностите в местната икономика

http://www.moreto.net/novini.php?n=373167

Съответствието между образованието и икономиката във Варненска област е в секторите на транспорта и хотелиерството и ресторантьорството. Именно в тези области са голяма част от учащите и наетите, което е обяснимо предвид местоположението на областта.

До 29 градуса утре, около обяд - облачно и с валежи, в планините са възможни градушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6834137

До 29 градуса утре, около обяд - облачно и с валежи, в планините са възможни градушкиАтмосферното налягане е и ще остане около средното за април. До полунощ преваляванията ще спрат и навсякъде ще се изясни. Утре ще бъде предимно слънчево, но около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места в планинските райони и в източната половина на страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевици,

Възобновяват акцията за установяване на незаконни постройки в Асеновградско

https://www.actualno.com/asenovgrad/vyzobnovjavat-akcijata-za-ustanovjavane-na-nezakonni-postrojki-v-asenovgradsko-news_671701.html

Сформираният през миналата година екип от служители на Община Асенoвград за установяване на незаконно застрояване в квартал „Лозница“ продължава работата си, след отминаването на зимния период. Проверките за наличие и регистрация на постройки, издигнати без разрешително ще се осъществяват конкретно в местността „Лаково“. Припомняме, че към 31.12.17 г. са съставени 90 констативни протокола за установено незаконно застрояване в ромския квартал „Лоз

"Амнести интернешънъл": Турция да спре да ползва извънредното положение като оправдание за арестите на журналисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834136

"Амнести интернешънъл": Турция да спре да ползва извънредното положение като оправдание за арестите на журналистиТурция трябва да спре да използва продължаващото извънредно положение като оправдание за вкарването в затвора на правозащитници, журналисти и лидери на неправителствени организации, се казва в доклад на правозащитната организация Амнести интернешънъл, предаде ДПА. Турското правителство продължава да използва извънредното положение,

Новите спирки в София ще струват на столична община 18 млн. лева

https://www.actualno.com/sofia/novite-spirki-v-sofija-shte-struvat-na-stolichna-obshtina-18-mln-leva-news_671711.html

Новите спирки в София ще струват на столична община сумата от 18 милиона лева. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ и заместник-председател на транспортната комисия в Столична община Зафир Зарков. С общия брой на концесията 2610 спирки към този момент, които ще са разделени в четири пакета, които са сравнително равни по брой. В тях ще се съдържат, няколко вида спирково обзавеждане, като се започне с най-малките спирки и се стигне до най-големите спирки, които ще са с информационна табела, съ

Капитанът на Бундестима под въпрос за Мондиала

https://dnes.dir.bg/futbol/kapitanat-na-bundestima-pod-vapros-za-mondiala

Жером Боатенг е с травма в бедрото и може да не се възстанови за Световното

Извънредно от Полша! Откриха тялото на българска проститутка, наръгана 16 пъти с нож

https://petel.bg/Izvanredno-ot-Polsha--Otkriha-tyaloto-na-balgarska-prostitutka--naragana-16-pati-s-nozh__261803

Българка е била убита по жесток начин в полския граничен град Слубице, съобщават немски медии, цитирани от "Труд". Тялото на жената, чие...

Истинско чудо: Мъж, останал без кожа при експлозия, оцеля след трансплантация от своя брат-близнак

https://petel.bg/Istinsko-chudo--Mazh--ostanal-bez-kozha-pri-eksploziya--otselya-sled-transplantatsiya-ot-svoya-brat-bliznak__261804

На 34-годишен лабораторен техник от френския град Амиен му е бил даден под 1% шанс за оцеляване след трудова злополука през септември 2016 год...

Ето кога ще почиваме през месец май

https://petel.bg/Eto-koga-shhe-pochivame-prez-mesets--may__261805

Предстоящият месец май се оказа много богат откъм почивни дни. Още първият ден от месеца е неработен, тъй като е световен Ден на труда. Ден...

Митнически служители на Капитан Андреево задържаха контрабандна валута

https://petel.bg/Mitnicheski-sluzhiteli-na-Kapitan-Andreevo-zadarzhaha-kontrabandna-valuta__261806

Снимка Агенция "Митници" Контрабандна валута с левова равностойност 203 072 лева иззеха митническите и гранични служители на ГКПП Капитан...

На живо: Равностойно начало за Гришо и Джазири

https://petel.bg/Na-zhivo--Ravnostoyno-nachalo-za-Grisho-i-Dzhaziri__261807

Най-добрият български тенисист Григор Димитров играе с тунизиеца Малек Джазири в мач от третия кръг на турнира в Барселона, предаде Блиц....

Отпадането на Нийл Робъртсън е поредната голяма изненада на световното по снукър

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/26/3169566_otpadane_na_niil_roburtsun_e_porednata_goliama/?ref=rss


Световният шампион за 2010 г. Нийл Робъртсън е поредното голямо име, което напуска надпреварата в "Крусибъл" през тази година още в първия кръг. Австралиецът изненадващо загуби с 5:10 от квалификанта Робърт Милкинс и се присъедини към Марк Селби, Шон Мърфи и Стюърт Бингам, които също отпаднаха още след първия си мач.<br /><br />Робъртсън изоставаше с 3:6 след първата сесия, но спечели първите два фрейма след паузата. Те се оказаха и последните за 36-годишния австралиец,...

Турция осъди 14 журналисти на затвор за връзки с Гюлен

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/26/3169596_turciia_osudi_14_jurnalisti_na_zatvor_za_vruzki_s/?ref=rss


Турски съд осъди на затвор от 2.5 до над 8 години 14 сътрудници на опозиционния вестник "Джумхуриет" по обвинение в подкрепа за терористични организации, предаде агенция "Франс прес". Други трима обвиняеми представители на вестника по същото дело бяха оневинени.<br /><br />Собственикът на вестника Акън Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе осъден на повече от 8 години затвор, но бе пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване на...

Жена рани двама полицаи и потроши две патрулки в Димитровград

http://www.cross.bg/politzai-avtomobil-proba-1573439.html

/КРОСС/ 28-годишна жeна от Димитровград удари с автомобила си двама полицаи и две патрулни коли. Инцидентът е от снощи, съобщиха от МВР-Хасково. Младата жена шофирала с несъобразена скорост. Тя първо ударила спрял на платното полицейски автомобил с включени звукови и светлинни сигнали. След това дала на заден ход и ударила полицай, който е с охлузване на десния крак и дясната ръка, и спрелия зад него друг патрулен автомобил. При произшествието е пострадал и друг служител, който е с комоцио. Двамата полицаи след преглед са били освободени за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно производство. Жената е отказала да даде проба за алкохол с дрегер, но е дала кръвна проба. Задържана е за 24 часа, уточняват от ОД на МВР.  

Владимир Клисуров е временен кмет на район „Младост“

https://frognews.bg/novini/vladimir-klisurov-vremenen-kmet-raion-mladost.html

Общинските съветници в София избраха Владимир Клисуров за временен кмет на район „Младост“.

Скандал в парламента, Караянчева се извини на БСП

https://www.vesti.bg/bulgaria/skandal-v-parlamenta-karaiancheva-se-izvini-na-bsp-6081701

„Управляващите започват председателството с корупционен скандал и логично го завършват с още по-голям”, обявиха от левицата в отделна декларация

Откриха непокътната римска гробница край Благоевград

https://offnews.bg//obshtestvo/otkriha-nepokatnata-rimska-grobnitca-kraj-blagoevgrad-679455.html

Непокътната гробница от римско време откриха археолози край Благоевград. Това се случи по време на разкопките край село Покровник преди пускането на поредната част от магистрала Струма, съобщава bTV

Това е тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград. След като археолозите откриха църква, баня и канализация, сега ставаме свидетели на откриването на цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

„В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени”, обясни доц. Здравко Димитров, ръководител на обекта.

Има и трета камера, която не е била ограбвана, като за доц. Димитров и археологията като цял това е рядък шанс за разкопки. 

По думите му там не е погребан случаен човек, тъй като не се правят гробници толкова често с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар.

Старият град попада в трасето на магистралата „Струма”. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Лазар Андреев оглавява инициативен комитет, който настоява трасето на магистралата да бъде изместено, за да бъде запазено селището. Има и предложение за референдум.

В интернет има група за запазване на Скаптопара. Създава я Даниел Димов, който от 10 години живее в Германия, но при една от ваканциите си тук, посещава разкопките.

„Аз лично се надявам, дали чрез групата, дали от уста на уста, дали чрез медиите, повече хора да разберат, евентуално да отидат на място, да видят за какво става въпрос. Mисля, че единственият начин да се спре проектът на магистралата и да се направи някаква алтернатива e ако обществото разбере за това нещо и каже: Хей, това не трябва да става така! Надявам се по някакъв начин, дали с референдум, дали с протести да намерим някакво решение”, посочи Даниел.

Според археолога вариант за запазване на ценните находки е и музей на открито. „Вариантът е да бъдат преместени в Покровник, както предложих и за църквата, която също се намира под трасето на магистралата, затова трябват сериозни дейности на реставратори, бързи проекти и преместването на тези паметници”, обясни ръководителят на обекта доц. Здравко Димитров.

До дни тук ще дойде комисия от Министерството на културата, за да види намереното и да реши съдбата му. Дотогава обектът ще се охранява денонощно, за да няма набези.

Откраднаха линейка в Пловдив

http://www.cross.bg/bila-plovdiv-lineiika-1573438.html

/КРОСС/ Линейка на „Бърза помощ" е била открадната в Пловдив. Това съобщи за „Фокус" говорителят на Областната дирекция на МВР. Сигналът е подаден във Второ районно полицейско управление в града, като е посочено, че във времевия интервал от 11.00 до 22.30 часа е била противозаконно отнета линейка, паркирана на бул. „Христо Ботев" 2.  

Заместник на Иванчева временно ще е кмет на "Младост"

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zamestnik-na-ivancheva-vremenno-shte-e-kmet-na-mladost

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост”

Жена удари двама полицаи и две патрулки в Димитровград

http://nakratko.bg/category/58/158547/


28-годишна жителка на Димитровград  удари с автомобила си двама полицаи и две патрулни коли. Инцидентът е от снощи, съобщиха от ОД на МВР-Хасково, цитирани от БТА. Младата жена шофирала с несъобразена скорост.

ИПИ: Една пета от данъка върху доходите - за общините

http://clubz.bg/67155-ipi_edna_peta_ot_danyka_vyrhu_dohodite_za_obshtinite

Споделяне на поне 1/5 от приходите от данък общ доход с общините е пътят към финансовата децентрализация. Това е един от основните изводи на Института по пазарна икономика (ИПИ) в представено днес изследване. Според анализаторите от ИПИ, при заложени в бюджет 2018 г. приходи от данъка върху доходите на физическите лица (ДОФЛ) в рамките на 3.372 милиарда лева, преотстъпването на такава част от постъпленията би увеличило собствените приходи на общините с близо 675 млн. лева или с 30.4%.

Публикуваме резюмето от проучването.

Изминалото десетилетие се характеризира с отказа на българските правителства да осъществят стратегическия си ангажимент към гражданите за фискална децентрализация. Последните значителни стъпки в посока повишаване на финансовата самостоятелност на българските общини бяха направени в далечната вече 2007 г., когато общинските съвети получиха право да определят размера на местните данъци и такси в предварително зададени граници. Последвалият период показа, че тази стъпка е била недостатъчна и не е довела до съществена промяна в структурата на общинските бюджети:

  • Общинските бюджети остават в силна зависимост от държавните трансфери. Близо 2/3 от бюджетите на общините се финансират от държавните трансфери, а отделно капиталовите разходи на местни ниво са почти изцяло зависими от усвояването на европейските средства.
  • Провеждането на самостоятелна фискална политика е силно затруднено от липсата на достатъчни собствени приходи. Тежкото финансово състояние на общинските бюджети и начинът на действие на въведената през 2016 г. Процедура за финансово оздравяване на общини с финансови затруднения доведоха до стимули за увеличаване на съществуващите местни данъци и създадоха предпоставки за нарастваща политическа зависимост заради възможността за отпускане на безлихвени заеми и последващото им евентуално „опрощаване”.
  • Липсата на собствени средства ограничава ролята на местната демокрация и лишава общините от необходимите инструменти за формиране на местни политики – под въпрос е дали при сегашната система те изобщо могат успешно да провеждат дългосрочна политика в интерес на своите граждани.

Решението: фискална децентрализация

Фискалната децентрализация почива на два основни принципа - "местно самоуправление" и "субсидиарност". Първото понятие се свързва с правото и реалната способност на местните власти да управляват съществена част от обществените дела на своя отговорност, а второто – със схващането, че проблемите се решават най-бързо, лесно и ефективно на възможно най-ниското ниво, на което могат да бъдат решени.

Реална промяна по отношение на финансовата самостоятелност на българските общини е възможна единствено чрез преструктуриране на съществуващата данъчната система. В експертните среди е налице известен консенсус, че добра първа стъпка в посока фискална децентрализация би било споделянето на една пета от приходите от данъка върху доходите на физическите лица (ДДФЛ) с общините.

При заложени в бюджет 2018 г. приходи от данъка върху доходите на физическите лица (ДОФЛ) в рамките на 3.372 милиарда лева, преотстъпването на такава част от постъпленията би увеличило собствените приходи на общините с близо 675 млн. лева или с 30.4%.

Преотстъпването на част от постъпленията от ДДФЛ към общините не може и не трябва да бъде изолирана, самоцелна и безусловна промяна в структурата на данъчната система. За да може да бъде гарантиран успехът ѝ, е необходимо да бъдат предприети допълнителни стъпки, между които:

  • Преминаване към ефективно програмно бюджетиране на местно ниво, което да доведе по-голяма ефективност и прозрачност на местните финанси;
  • Подобряване на ефективността и прозрачността на финансите и управлението на общинските предприятия и общинската собственост;
  • Териториално-административна реформа, която да гарантира дългосрочна устойчивост на териториалното устройство.

Споделянето на данък общ доход с общините предполага и промяна на демократичния модел чрез засилване на политическата отговорност на местно ниво и активното включване на гражданското общество в процеса на правене на местни политики.

Споделянето на постъпленията от ДДФЛ с общините, а впоследствие и евентуалното отдаване на правомощия за определяне на този данък в дадени граници ще доведе до:

  • Повишаване на фискалната самостоятелност на общините и по-добро обвързване на бюджетните постъпления със социалните и икономическите процеси, които протичат на тяхна територия;
  • Намаляване на съществуващите политически зависимости на местната от централната власт;
  • Създаване на стимули за поддържане на добра бизнес среда и привличане на инвестиции с цел повишаването на заетостта и съответно – увеличаване на приходите от ДДФЛ в местния бюджет;
  • Възстановяване на изгубената връзка между данъчно облагане и политическо представителство на местно ниво и увеличаване на капацитета на гражданското общество да участва във формулирането на местни политики;
  • Създаване на условия за възникване на реална данъчна конкуренция на местно ниво в бъдеще, когато общините получат право да определят размера на ставката на ДДФЛ в по-широки граници.

Издъхна 30-годишният Александър, който се простреля в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834114

Издъхна 30-годишният Александър, който се простреля в Бургас30-годишният Александър С., който бе открит прострелян в подземен паркинг в Бургас, издъхна тази нощ в УМБАЛ Бургас. Младият мъж бе приет в кома с огнестрелна рана в областта на слепоочието и въпреки усилията на лекарите да го върнат към живота, Александър е издъхнал отоло 1 часа пред нощта на 26 април.

И други бизнесмени подадоха сигнали срещу Иванчева

http://www.cross.bg/drygi-ivancheva-georgiev-1573437.html

/КРОСС/ Освен Александър Ваклин, и други хора са били изнудвани от кмета на „Младост" Десислава Иванчева. Тя искала пари, за да се реализират определени проекти. Това каза в кулоарите на парламента председателят на Комисията за борба с корупцията и незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, цитиран БТА. Той отказа да посочи броя и имената на бизнесмените, които са алармирали органите за нередности в районната община. „Как ще оцени доказателствата е вече работа на прокуратурата. В момента, в който лицата са задържани, ние просто запазихме местопроизшествието. Нямаме други правомощия", поясни председателят на антикорупционния орган в коментар на акцията по задържането на Иванчева с подкуп. Той припомни, че сумата, с която тя бе арестувана, е най-голямата задържана от правораздавателните органи у нас. Георгиев смята, че е необходима промяна в закона с цел разширяване правомощията на комисията, която в момента не може да задържа, нито да извършва процесуално-следствени действия. „Искаме да имаме възможност поне да задържаме, защото в тази акция ние организирахме всичко - експлоатирахме СРС-та, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент не можахме да я арестуваме", обясни Георгиев. Той бе категоричен, че акциите по задържането на корумпирани хора с власт ще продължат. Дали те щели да бъдат показни зависело от това къде ще се извършват арестите. „Няма чадър над никого

Съдиите искат защита от ВСС

http://nakratko.bg/category/60/158546/


От Съюза на съдиите в България се обявиха в защита на независимостта и професионалната чест и достойнство на своите членове.

Децата на "Пиринче" с голяма награда от международен конкурс

http://www.struma.com/obshtestvo/decata-na-pirinche-s-golyama-nagrada-ot-mejdunaroden-konkurs_133533/

Децата на ФА "Пиринче" към ЦЛТРДБ -Благоевград участваха в Международния конкурс "Млади таланти" към Националния дворец на децата град София преди дни. За трета поредна година те печелят голяма награда на журито и овациите на публиката. Участваха с две възрастови групи.

Благодарение на любовта към фолклора и неуморния труд на децата, техните ръководители и отличното си представяне, децата от трета възрастова група за поканени да участват във финалния концерт...

Продължава

Subway затваря 500 заведения в САЩ, разширява присъствието си в чужбина

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/subway-zatvaria-500-zavedeniia-v-sasht-razshiriava-prisystvieto-si-v-chujbina-260032/

Веригата заведения за сандвичи планира да открие нови ресторанти във Великобритания, Германия, Латинска Америка

Жилищата в София: Ръстовете намаляват

https://news.bg/economics/zhilishtata-v-sofiya-rastovete-namalyavat.html

За първите три месеца дори се записва минимален спад спрямо последните три на миналата година

Ден на сесия на ОБС Сандански! РЗС: В УВЕКС схемата на източване Тотев – Малчев – Гикенски се трансформира в Котев – Манолев - Аргиров

http://www.struma.com/politika/den-na-sesiya-na-obs-sandanski-rzs-v-uveks-shemata_133532/

Ще гласуваме с презрение за Крум Аргиров!

Започна сесията на ОБС Сандански днес. Минути след началото от групата на РЗС разпространиха следната декларация, която публикуване без намеса!

Политическата група на РЗС в общински съвет Сандански след обстоен анализ на така създадената ситуация свързана с ВиК – Сандански,

като отчита, че общинското дружество „УВЕКС“ е повече от 13 години феодализирана структура служеща много повече на местни групировки отколкото на общината и гражданите;

като...

Продължава

БСП сърдити на Цвета Караянчева

http://nakratko.bg/category/59/158545/


Депутатите от БСП са сърдити на председателя на парламента Цвета Караянчева. Поводът е нейно интервю, в което тя казва, че червените не внасяли законопроекти. Драгомир Стойнев настоя тя да се извини на социалистите.

До месеци ЕК решава за България и еврозоната

http://www.moreto.net/novini.php?n=373197

"В момента работим върху точните дати, но стана дума по-скоро за месеци, отколкото за години", това обясни зам.-председателя на Европейската комисия и бивш премиер на Латвия Валдис Домбровскис във връзка с влизането на България в чакалнята за еврозоната.

Тийнейджъри срещу родители - първа серия (видео)

https://www.dnevnik.bg/video/2018/04/26/3169575_tiineidjuri_sreshtu_roditeli_-_purva_seriia_video/?ref=rss


Музикантът Стоян Роянов Я Я и неговата 18-годишна дъщеря Виктория се изправят доброволно на разпит.<br /><br />Вижте как отговарят един родител и един тийнеджър на еднакво зададени въпроси във видеопоредицата "Тийнейджъри vs. родители". Тя е част от проекта "Тийнейджърът днес" с подкрепата на BIODERMA.<br />

Има реална възможност за дата за преговори за Македония с ЕС през лятото

https://www.actualno.com/balkani/ima-realna-vyzmojnost-za-data-za-pregovori-za-makedonija-s-es-prez-ljatoto-news_671707.html

Докладчикът за Македония в Европейския парламент Иво Вайгъл, в интервю за МИА съобщи за реална възможност лидерите на ЕС да дадат през лятото зелена светлина и дата за преговори за Македония, като припомни, че ЕП отдавна настоява в преговорите да влезе и спорът за името, ако той не бъде решен с Гърция дотогава. Вайгъл посочи, че като докладчик, е получил подкрепа от ЕП за възможността в преговорите с ЕС да влязат и преговорите за името. Запитан дали друга държава членка на ЕС, освен Гърц

Александър, който се простреля в подземен паркинг, издъхна

//dariknews.bg/regioni/burgas/aleksandyr-kojto-se-prostrelia-v-podzemen-parking-izdyhna-2093336

30-годишният Александър С., който се простреля с пистолет в подземния паркинг на бл. 161 в бургаския жк „Славейков”, издъхна тази нощ в Университетската болница.

Той бе приет в реанимацията с огнестрелна рана на главата и въпреки усилията на

Принц Хари помоли брат си Уилям да му бъде кум (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/princ-hari-pomoli-brat-si-uiliam-da-mu-byde-kum-snimki-2093371

Принц Хари е помолил брат си Уилям да бъде негов кум на сватбата му с Меган Маркъл на 19 май. Това съобщи дворецът Кенсингтън на официалната си страница в Twitter.

<

Ужасът в Чернобил: Там, където живее разрухата и пустотата (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/uzhasyt-v-chernobil-tam-kydeto-zhivee-razruhata-i-pustotata-snimki-2093373

Учебно заведение, посещавано от деца от подготвителни групи, още помни ужасът „Чернобил“. На 26 април 1986 г. се навършват 32 години от най-тежката ядрена катастрофа в в историята на човечеството.

Въвеждането на еврото в България - тема на два големи форума в София

http://nakratko.bg/category/59/158544/


Въвеждането на еврото в България ще е тема на два големи форума, които ще се проведат днес в София. На въпросите на гражданите ще отговарят заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и вицепремиерът Томислав Дончев.

Пазарите в САЩ приключиха търговията в сряда разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Пазарите-в-САЩ-приключиха-търговията-в-сряда-разнопосочно_l.a_i.760972_at.1.html

Капиталовите пазари в САЩ приключиха търговията в сряда разнопосочно, докато европейските индекси завършиха на червена територия, пише "Блумбърг". ...

Младият татко принц Уилям уморен, едва не заспа по време на църковна служба (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6834090

Младият татко принц Уилям уморен, едва не заспа по време на църковна служба (Видео, снимки)Майки от цял свят се обединиха в яростни критики към херцогиня Катрин, защото „създава нереална представа как изглеждат родилките“. Според тях е невъзможно една жена да изглежда толкова красива, изискана и свежа часове след раждането. Съпругът на херцогинята обаче показа, че монетата има и друга страна,

Обновиха състава на КЕВР

https://offnews.bg//politika/obnoviha-sastava-na-kevr-679450.html

Депутатите обновиха състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

КЕВР се състои от 9 души - председател и 8 членове. Днес бяха избрани половината от членовете на мястото на тези, които бяха освободени в началото на месеца.

На практика обаче само Пенка Трендафилова е нов член на комисията, а другите трима са преизбрани. Трендафилова е кандидатура на "Воля" и заема мястото на Валентин Петков, който беше предложен за част от КЕВР от Реформаторския блок в миналия парламент. 

Георги Златев, който преди беше предложен от БДЦ, беше преизбран като кандидатура на "Воля". Александър Йорданов отново беше предложение на Патриотичен фронт,  Ремзи Осман - на ДПС.

След избора им четиримата се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

До днешното попълване на състава на КЕВР се стигна, след като в началото на април беше проведен първият и последен жребий, които определи кои членове ще запазят местата си и кои трябва да бъдат подменени.

Това се наложи, защото в закона за енергетиката е записано, че на 6 години половината от членовете на комисията трябва да бъдат подменени. Съставът на КЕВР беше избран преди 3 години и всички парламентарни групи тогава, с изключение на "Атака", направиха своите предложения за членове на комисията. Така след още 2 години тези, които запазиха местата си при жребия, ще бъдат сменени с нови членове. Председателят на комисията се сменя на всеки 7 години.

Борисов се срещна с Мишел Барние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834112

Борисов се срещна с Мишел БарниеМинистър-председателят Бойко Борисов се срещна с Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Барние запозна българския премиер с хода на преговорите между Брюксел и Лондон. Изразено беше общото мнение, че този процес трябва да гарантира правата на

Валентин Радев и вицепрезидентът на Швейцария откриха модерен полигон в Академията на МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834085

Валентин Радев и вицепрезидентът на Швейцария откриха модерен полигон в Академията на МВРНов модерен полигон за тренировки в Академията на МВР откриха вътрешният министър Валентин Радев и президентът на Швейцария Ули Маурер. Той се простира на 8 дка и е съфинансиран от българо-швейцарската програма за сътрудничество. В него има районно полицейско управление с всички помещения. Основната идея е да се спазват човешките права при арести.

Левски става още по-италиански

https://offnews.bg//futbol/levski-stava-oshte-po-italianski-679454.html

Спортният щаб на Левски следи изявите на нападател, който се подвизава в Италия. От “Герена” са наблюдавали футболиста още по време на есенния полусезон.

Той е бил предложен на клуба през зимната пауза, но тогава от ръководството са предпочели да не избързват с взимането му, а да продължат да следят развитието му. Става въпрос за млад футболист, който се подвизава в Серия “Б”. Делио Роси е имал поглед върху този играч още преди да поеме Левски. Именно той е настоял клубът да не избързва с привличането му, а да продължава да го следи.

По време на зимната пауза на “Герена” взеха двама нападатели, като в същото време продадоха Жуниор Мапуку в Китай срещу 500 хил. евро. “Сините” първо подписаха със Станислав Костов от Пирин (Благоевград), а след това си осигуриха услугите и на Ривалдиньо от Динамо (Букурещ). Неговият трансфер доста се проточи и в крайна сметка синът на легендата Ривалдо пристигна на “Герена” без трансферна сума, след като успя да прекрати договора с бившия си клуб заради неизплатени заплати.

Интересното е, че и Костов, и Ривалдиньо не бяха в групата за 1/2-финала с ЦСКА за Купата на България. Роси посочи, че Левски вече има основа за следващия сезон. Той допълни, че съставът трябва да бъде надграден, но вече не се нуждае от мащабна селекция. На “Герена” планират през лятото да привлекат до трима нови състезатели. Желанието на наставника също така е клубът да откупи правата на дефанзивния халф Кали Тиам. Сенегалецът играе при “сините” под наем от МТК Будапеща.

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избори

https://frognews.bg/novini/kaloian-pargov-shte-borim-pobeda-sledvashtite-mestni-izbori.html

На следващите местни избори ще се борим за победа. Ще се борим да имаме червени кметове на трите района „Сердика”, ”Връбница” и ”Надежда”.

Археолози откриха непокътната гробница от римско време край Благоевград

http://nakratko.bg/category/29/158543/


Непокътната гробница от римско време откриха археолози край Благоевград. Това се случи по време на разкопките край село Покровник преди пускането на поредната част от магистрала Струма.

Здравният медиатор в Асеновград е съдействал за прегледи на 400 деца от малцинствата

https://www.actualno.com/asenovgrad/zdravnijat-mediator-v-asenovgrad-e-sydejstval-za-pregledi-na-400-deca-ot-malcinstvata-news_671699.html

Близо 280 консултации с граждани, които имат проблем със здравния си статус, е провел за година здравният медиатор от Община Асеновград. Неговата цел е да помага на уязвимите малцинствени групи. Той има ангажимент да осигурява връзка между хората от общността и социалните и здравните служби. Здравен медиатор в Община Асеновград функционира от 2007 г. За периода на миналата година той е съдействал за осъществяване на профилактични прегледи на близо 400 деца и на над 80 възрастни. Попълнил е докум

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834101

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избориНа следващите местни избори ще се борим за победа. Ще се борим да имаме червени кметове на трите района „Сердика", "Връбница" и "Надежда". Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов на тържественото честване на 70-ата годишнина от учредяването на Коларовската районна партийна организация и 30 години от създаването на Районните партийни

Райони без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373192

По информация от пресцентъра на ВиК - Варна, към този час днес без вода са следните райони на града: - гара Тополи, двата фуражни завода и инженерното поделение до около 15.00 часа. - ж.к. "Бриз", районът около "Пикадили парк", обръщача до гимназиите, телевизионен център и около паметника до около 16.

Пламен Георгиев поиска "Антикорупция" да може "поне да задържа лица"

http://www.mediapool.bg/plamen-georgiev-poiska-antikoruptsiya-da-mozhe-pone-da-zadarzha-litsa-news278393.html

Минути след като парламентът попълни състава на новата антикорупционна комисия, нейният председател Пламен Георгиев пожела още по-широки правомощия. В четвъртък пред журналисти в Народното събрание той каза, че органът трябва да може “поне да задържа” лица. Георгиев даде пример с показния арест на кметицата на община "Младост" Десислава Иванчева, който е и първата подобна акция на новосформираното звено. "Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Иванчева. Това не го направихме ние", каза той.   Изпълних си обещанието за задържани "хора с пари" "Казах, че ще бъдат задържани хора с пари. Мисля, че изпълних първото обещание, което дадох. Оттук нататък продължаваме по същия начин", каза Георгиев. С думите си той припомни “обещанието”, което даде в началото на месец март, след като Народното събрание го избра на поста.  От думите на Георгиев не стана ясно дали още тогава е имал предвид кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, при положение, че първата документация, уличаваща според обвинението Иванчева, че иска подкуп е на 13 април - месец по-късно.  Попитан дали следващите арести ще бъдат така показни, Георгиев каза, че всичко зависи от това къде ще бъдат задържани лицата. "Ние не можем да им казваме къде да получават подкупа. Ако го получат в центъра на София, както е конкретният случай, ще бъдат задържани в центъра на София. Ако го получат пред моя кабинет, ще бъдат задържани там", каза Горгиев, в чиито думи от ареста на Иванчева до момента не звучи никакво смущение за показността на акцията или накърненото достойнство на Иванчева, която престоя над пет часа окована с белезници на централно кръстровище в София. По този повод Георгиев съобщи, че се разследват още хора от властта. Всеки един случай бих разследвал, няма чадър над никого, декларира той. Парламентът попълни състава на "Антикорупция" Малко преди той да поиска допълнителни правомощия за новия орган Народното събрание избра, предложените от него заместници в КПКОНПИ. Така след гласуването на депутатите. Антон Славчев ще бъде зам.-председател на антикорупционния орган. Антоанета Георгиева–Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева пък бяха избрани за членове на КПКОНПИ. След избора им Георгиев съобщи и ресорите на новоизбраните членове на комисията му. Антон Славчев ще е с ресор разкриване на престъпление, Антоанета Цонкова ще поеме работата при отнемане на незаконно придобитото имущество. Пламен Йоцов ще оглави звеното на КПКОНПИ, отговарящо за превенцията на корупцията, а Силвия Къдрева ще се занимава с декларациите на публичните лица. Преди дни, когато правната комисия изслуша номинираните от Георгиев, стана ясно още, че Новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество се отнася положително към скандалната проектопоправка на Наказателния кодекс (НК), с която правителството иска да даде права на разследващите да преследват корупцията и в частния бизнес. "Предстоящата промяна на НК ще изиграе положително въздействие... Наказателна отговорност трябва да се носи еднакво от частния и държавния сектор", заяви тогава предложенията, а днес и избран за заместник-председател на звеното Антон Славчев.    

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, иска по-малка парична гаранция

http://nakratko.bg/category/60/158542/


Прокуратурата протестира пред Пловдивския окръжен съд паричната гаранция, с която беше освободена от ареста 21-годишната Габриела Медарова.

Анкета: 55% от жителите на Кишинев подкрепят обединение на Молдова с Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834084

Анкета: 55% от жителите на Кишинев подкрепят обединение на Молдова с РумънияПетдесет и пет процента от жителите на Кишинев искат Република Молдова да се обедини с Румъния, докато 45 на сто са против. Това сочат данните от социологическо проучване, представено в сряда в Кишинев от обществената асоциация Европейски социално-политически център. Анкетата на тема обединение на Република Молдова и Румъния е проведена в периода

Жилищният пазар в София се успокоява, показва анализ

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/26/3169558_jilishtniiat_pazar_v_sofiia_se_uspokoiava_pokazva/?ref=rss


След най-добрата година за имотния пазар през последното десетилетие 2018 г. започва по-умерено и по-зряло за жилищния пазар в София. Отново има ръстове по всички показатели, но те вече са по-плавни. Това показва анализът на "Бългериън пропъртис". <br /><br />Не на всяка цена<br /><br />Купувачите продължават да обмислят добре покупките си, да оглеждат възможно най-много от имотите на пазара и да не купуват на всяка цена. Тази еластичност в търсенето очаквано...

Анархисти нахлуха в Британския съвет в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834086

Анархисти нахлуха в Британския съвет в АтинаАнархисти от групата "Рубикон" днес са нахлули в сградата на Британския съвет в Атина, съобщава в. "Катимерини". Нападателите са били около 20 души. Те са хвърляли позиви и са скандирали лозунги в подкрепа на Сирия, след което са се оттеглили, предава

28-годишна удари две патрулки и рани двама полицаи в Димитровград

https://offnews.bg//112/28-godishna-udari-dve-patrulki-i-rani-dvama-politcai-v-dimitrovgrad-679452.html

28-годишна жена от Димитровград потроши две патрулни полицейски коли и рани двама полицаи при инцидент вчера вечерта. 

Младата жена шофирала с несъобразена скорост. Първо ударила спрял на платното полицейски автомобил с включени звукови и светлинни сигнали. След това дала на заден ход и ударила полицай, който е с охлузване на десния крак и дясната ръка, и спрелия зад него друг патрулен автомобил.

При произшествието е пострадал и друг служител, който е с комоцио. Двамата полицаи след преглед са били освободени за домашно лечение.

По случая е образувано досъдебно производство. Водачката е отказала да даде проба за алкохол с техническо средство, но е дала кръвна проба. Задържана е до 24 часа, уточняват от ОД на МВР.

28-годишна удари две патрулки рани двама полицаи в Димитровград

https://offnews.bg//112/28-godishna-udari-dve-patrulki-rani-dvama-politcai-v-dimitrovgrad-679452.html

28-годишна жена от Димитровград потроши две патрулни полицейски коли и рани двама полицаи при инцидент вчера вечерта. 

Младата жена шофирала с несъобразена скорост. Първо ударила спрял на платното полицейски автомобил с включени звукови и светлинни сигнали. След това дала на заден ход и ударила полицай, който е с охлузване на десния крак и дясната ръка, и спрелия зад него друг патрулен автомобил.

При произшествието е пострадал и друг служител, който е с комоцио. Двамата полицаи след преглед са били освободени за домашно лечение.

По случая е образувано досъдебно производство. Водачката е отказала да даде проба за алкохол с техническо средство, но е дала кръвна проба. Задържана е до 24 часа, уточняват от ОД на МВР.

194 нарушения са констатирани при проверки на автобусите в страната

https://www.actualno.com/society/194-narushenija-sa-konstatirani-pri-proverki-na-avtobusite-v-stranata-news_671705.html

Близо 200 нарушения при малко над 1000 проверени автобуси са констатирали контролните органи. Съобразно своите правомощия и компетентност, Министерство на вътрешните работи и в частност служителите на „Пътна полиция" осъществяват постоянен контрол по използването на системите за обезопасяване в моторните превозни средства. Това заявява вътрешният министър Валентин Радев в отговор на депутатски въпрос за предприемане на мерки за по-строг контрол върху поставянето на колани от пътн

Поставят цветна инсталация от чадъри в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/postavyat-cvetna-instalaciya-ot-chaduri-v-blagoevgrad_133531/

За поредна година в Благоевград започна монтирането на красива арт инсталация от чадъри. Тя отново ще бъде разположена по централната улица „Тодор Александров“. Украсата е поставена не само, за да краси града, но и да предпазва пешеходната зона през горещите дни. Пролетното настроение продължава да цари в Благоевград, а с него се очакват и много изненади и фестивали, с които градът се превърна в център за музика и изкуство през последните години.

След откриването на...

Продължава

Заловиха двама варненци с наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=373160

Във Варна, на ул. «Княз Черкаски», при извършване на полицейска проверка на мъж на 32 г., местен жител, известен на МВР, е установено, че същият държи в себе си пет пакетчета, съдържащи бучки бяло вещество, пакетче с кристално прахообразно вещество, три пакетчета с бяло прахообразно вещество, три блистера с таблетки и пластмасово шишенце с прозрачна течност.

Жестоко: Откриха тяло на българска проститутка, с прерязан гръклян и 16 прободни рани в..

http://regiona.bg/%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%be-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%82%d1%8f%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be/

Българка е била убита по жесток начин в полския граничен град Слубице, съобщават немски медии, цитирани от „Труд“. Тялото на жената, чието име не се споменава, е било открито на 19 април в края на града, който се намира на река Одра до границата с Германия.

По трупа имало следи от удари с нож. Според полския в. “Газета Лубоска” жената, която работела като проститутка, била наръгана 16 пъти с нож. Гръклянът й бил прерязан. Според изданието била убита по светло – между 17,30 и 18,30 ч местно време.

Според медиите проститутките в пограничното градче обслужват най-вече шофьорите на тежкотоварните камиони, които тук преминават границата.

Жриците на любовта са предимно от Полша, България и Румъния. Повечето шофьори на камиони са източноевропейци. Според неофициална информация убитата българка била открита от своя партньор, за който се предполага, че може да е и неин сутеньор.

Засега версията, че тя е била убита от клиент, не се смята за много вероятна. Според спекулации в местните медии тя може да е станала жертва на конкурентна война.

 

Материалът Жестоко: Откриха тяло на българска проститутка, с прерязан гръклян и 16 прободни рани в.. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Лекари от УМБАЛ-Бургас спасиха живота на 4-месечно бебе със сложна операция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6834077

Лекари от УМБАЛ-Бургас спасиха живота на 4-месечно бебе със сложна операция

Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в УМБАЛ-Бургас. С нея е спасен животът на 4-месечно момиченце. Бебето все още е в болницата, но скоро ще бъде изписано. Това съобщиха от пресслужбата на болницата. Бебето страда от вродена малформация - диафрагмална херния на Ларей, която се среща веднъж на 250 000 новородени.

Продуцентската къща на Брад Пит ще филмира скандала "Уайнстийн"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/04/26/3169568_producentskata_kushta_na_brad_pit_shte_filmira/?ref=rss


Продуцентската компания на Брад Пит ще прави филм по скандала "Уайнстийн", съобщи агенция "Ройтерс".<br /><br />Plan B Entertainment, чийто собственик е Пит, и Annapurna Pictures са купили правата за филмиране на историята от журналистите на "Ню Йорк таймс" Джоди Кантор и Меган Туохи, които първи разкриха сексуалния тормоз, на който Уайнстийн е подлагал многобройно жени.<br /><br />Текстовете им вдъхновиха световното движение #MеToo и...

Избраха Владимир Клисуров за временен кмет на “Младост”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834072

Избраха Владимир Клисуров за временен кмет на “Младост”Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на район “Младост”. Преди това общинският съветник Воислав Тодоров от “Коалиция Сердика” поиска точката за назначението на Клисуров да бъде отложено, защото Десислава Иванчева не била отстранена от длъжността. Трайчо Трайков пък поиска точката да не се гласува

Петролът отново поскъпва

http://econ.bg/Новини/Петролът-отново-поскъпва_l.a_i.760971_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa oт eтaлoннитe cвeтoвни мapĸи yмepeнo ce пoвишaвaт в чeтвъpтъĸ нa фoнa нa oпaceниятa, чe CAЩ мoжe дa излeзe oт cпopaзyмeниeтo зa...

Бивш треньор на "Левски" и "Лудогорец" вариант за “Иртиш”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6833623

Бивш треньор на "Левски" и "Лудогорец" вариант за “Иртиш” Бившият наставник на “Лудогорец” и “Левски” Стойчо Стоев е вариант за нов треньор на “Иртиш” (Павлодар). Според медиите в Казахстан срещу “Кайрат” най-вероятно ще бъде последният мач на испанския специалист Херардо Нусу начело на бившия тим на Димитър Димитров-Херо. Под ръководството на ибериеца “Иртиш” се намира на 8-а позиця от общо 12 отбора.

Мнима адвокатка от Брезник на съд за измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834063

Мнима адвокатка от Брезник на съд за измама
Брезнишка рецидивистка се изправя пред съда за измама, съобщи ОД на МВР-Перник. През януари т.г. 42-годишната Г.И., без да има юридическо образование, се представила за адвокат от името на известна кантора в столицата и въвела в заблуждение 29-годишна жена от софийското село Гурмазово. Двете жени се свързали чрез интернет.

Невероятна наглост: Откраднаха линейка на Бърза помощ в Пловдив

https://offnews.bg//112/neveroiatna-naglost-otkradnaha-linejka-na-barza-pomosht-v-plovdiv-679451.html

Линейка на „Бърза помощ” е била открадната в Пловдив, съобщи бТВ и показа кадри от видеокамерите, които са запечатали момента на наглата кражба.

На видеото се вижда как мъж приближава линейката и минава зад нея. След кратко време той успява да влезе в автомобила, запалва го и бяга с него.

Сигналът в полицията е подаден късно снощи.

Властите работят по изясняването на случая.

ГЕРБ представя "Боляровогейт"

https://www.actualno.com/politics/gerb-predstavja-boljarovogejt-news_671700.html

Длъжни сме да осветим какво се случва в Община Болярово - един „Боляровогейт“. Това каза народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Александър Иванов по време на брифинг в Народното събрание, предаде агенция „Фокус“. По думите на Иванов кметът на Общината е назначил за секретар първата братовчедка на съпругата си. Освен това шефът на Спортното дружество в Община Болярово е синът на кмета на Общината, който получава пряко финансиране от баща с

Френският певец Шарл Азнавур получил спази по време на репетеция, отложиха концерт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6834038

Френският певец Шарл Азнавур получил спази по време на репетеция, отложиха концертСъстоянието на френския певец Шарл Азнавур, който получи схващане по време на репетиция преди концерта си в Санкт Петербург, не буди опасения, съобщават ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА. След проведените медицински прегледи било установено, че маестрото е получил мускулни спазми. При все това концертът на Азнавур,

Разкриха нелегален цех за рязане на тютюн в плевенско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834044

Разкриха нелегален цех за рязане на тютюн в плевенско селоПолицията е разкрила в плевенското село Буковлък цех за рязяне на тютюн. При полицейска операция от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност", Първо и Второ районно управление при ОД на МВР в Плевен, снощи е извършена проверка на къща и постройка тип барака в с. Буковлък, съобщиха от полицията.

Млада шофьорка удари двама полицаи и две патрулни коли в Димитровград

https://www.24chasa.bg/region/article/6834043

Млада шофьорка удари двама полицаи и две патрулни коли в Димитровград Жителка на Димитровград, на 28 г., ударила с автомобила си двама униформени служители на реда и две полицейски патрулни коли. Инцидентът станал на ул. "Бригадирска" снощи, съобщи ОД на МВР-Хасково. Младата жена шофирала с несъобразена скорост. Тя първо ударила спрял на платното полицейски автомобил с включени звукови и светлинни сигнали.

Съдът на ЕС ни осъди заради защитена зона "Рила"

http://clubz.bg/67154-sydyt_na_es_ni_osydi_zaradi_zashtitena_zona_rila

ПОЛИТИКА рилаcr

Бългapия зaгyби дeлo cpeщy Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия в Cъдa нa EC. Днec съдът в Люĸceмбypг ocъди дъpжaвaтa, зaдeтo нe e oбявилa зa cпeциaлнa зaщитeнa зoнa цялoтo opнитoлoгичнo вaжнo мяcтo, oбxвaщaщo Pилa плaнинa, нe e ĸлacифициpaлa нaй-пoдxoдящитe пo бpoй и плoщ тepитopии зa oпaзвaнeтo нa видoвe птици, ĸoнĸpeтнo oпpeдeлeни cъглacнo диpeĸтивaтa oтнocнo oпaзвaнeтo нa дивитe птици, пopaди ĸoeтo нe e изпълнилa cъoтвeтнитe cи зaдължeния пo тaзи диpeĸтивa. Aĸo дъpжaвaтa нe cи пoпpaви пpoпycĸитe, Eвpoпeйcĸaтa  ĸoмиcия щe зaвeдe нoвo дeлo и щe иcĸa нaлaгaнe нa глoби зa нeизпълнeниe нa cъдeбнoтo peшeниe oт дeня нa зaвeждaнe нa ceгaшнoтo дeлo, пише сайтът "Де Факто".

B ĸpaтĸo cъoбщeниe oт Люĸceмбypг ce ĸaзвa, чe  c днeшнoтo peшeниe Cъдът e ocъдил  Бългapия дa зaплaти cъдeбнитe paзнocĸи.

Оригинала на съдебното решение може да прочетете тук.

Πлaнинaтa Pилa e вaжeн peгиoн нa oбитaвaнe нa птици и eднa oт нaй-знaчимитe тepитopии в Eвpoпeйcĸия cъюз зa oпaзвaнeтo нa oĸoлo 130 видa гнeздящи птици. Oт eвpoпeйcĸo пpиpoдoзaщитнo знaчeниe ca 41 видa, ĸaтo eдин oт тяx e зacтpaшeн в cвeтoвeн мaщaб, ce ĸaзвa в cъoбщeниeто нa Cъдa.

Πpeз 2016 г. Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия пpeдяви  иcĸ зa ocъждaнeтo нa Бългapия, тъй ĸaтo в cпeциaлнaтa зaщитeнa зoнa „Pилa“ нe бeшe вĸлючeнo opнитoлoгичнo вaжнoтo мяcтo „Pилa“ в нeгoвaтa цялocт, т.e. ocтaнaли ca нeзaщитeни тepитopии, ĸoитo пo бpoй и плoщ ca нaй-пoдxoдящи зa ĸoнĸpeтнo пocoчeни oт Koмиcиятa видoвe птици в cъoтвeтcтвиe c Диpeĸтивa 2009/147 oтнocнo oпaзвaнeтo нa дивитe птици. Зoнaтa тpябвaшe дa бъдe вĸлючeнa в eвpoпeйcĸaтa eĸoмpeжa „Haтypa“ oщe пpeз 2007 г. зapaди нaмиpaщитe ce тaм мecтooбитaния нa зaщитeни видoвe птици, peчни pиби и бoзaйници. Πpиpoдoзaщитници, eĸcпepти oт eĸoминиcтepcтвoтo и ĸмeтoвe нa oбщини oбaчe тaĸa и нe cтигнaxa дo ĸoнceнcyc зa oбxвaтa нa зaщитeнaтa зoнa.

EK oтĸpи нaĸaзaтeлнa пpoцeдypa cpeщy cтpaнaтa ни oщe пpeз 2008 г. зapaди Pилa-бyфep и oceм гoдини пo-ĸъcнo oбяви, чe зaвeждa дeлo.

Πpeз 2011 г. Бългapия дoпълни eĸoмpeжaтa „Haтypa“ cъc зaщитeнa зoнa „Pилcĸи мaнacтиp“ зa oпaзвaнe нa дивитe птици и тaĸa ocигypи зaщитa нa 72% oт т.нap. Opнитoлoгичнo вaжнo мяcтo „Pилa“.

Eвpoĸoмиcиятa oбaчe нacтoя зa 100-пpoцeнтoвa зaщитa и пpeз eceнтa нa 2014 г. пpeдyпpeди cтpaнaтa, чe щe излeзe c нeгaтивнo cтaнoвищe пo cлyчaя.  Πpeз мapт 2016 г. Haциoнaлният cъвeт пo биoлoгичнo paзнooбpaзиe – ĸoнcyлтaтивeн opгaн ĸъм миниcтъpa нa oĸoлнaтa cpeдa, paзглeждa пpeдлoжeния зa oбxвaтa нa зoнaтa и oтнoвo нe e cтигнa дo ĸoнceнcyc.

Както Клуб Z писа, по напълно идентични причини, а именно - за обхвата на Натура 2000, България вече бе обект на осъдително решение за зона "Калиакра" край Каварна.

Желяз Андреев: Хононарите на американските адвокати започват от 600-700 долара на час

http://www.moreto.net/novini.php?n=373194

Желяз Андреев, когото САЩ обвиняват за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, заяви, че се чувства обнадежден от новината, че българските власти няма да го задържат и да го екстрадират. Тя дойде вчера след среща при премиера на американския посланик с главния прокурор и министъра на правосъдието.

/Видео/ Фирмата – производител на автомобилни тапицерии „АЛС България“ обяви 60 свободни позиции за завода си в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be/

Фирмата – производител на автомобилни тапицерии „АЛС България“ обяви 60 свободни позиции за завода си в Благоевград .Това стана днес на трудова борса във „Воения клуб“ в града.

Мениджърът „Човешки ресурси“ Райна Кръпчанска обясни,че фирмата предлага свободни позиции за оператор на шевни машини, оператор производство на волани, инспектор контрол и много други.

„ Кандидатите за работа не трябва да имат специално образование за операторските нива. Фирмата има център за обучение, всеки кандидат преминава през центъра и там се преценява на каква позиция да бъде назначен“,обясни Райна Кръпчанска.

Към момента има общо 60 свободни позиции във завода в Благоевград.

„Заплащането, което предлагаме включва основна заплата плюс бонусна схема, купони за храна и допълнително заплащане за работа по време на празниците“ обясни още Кръпчанска.

Преди две години производителят на автомобилни тапицерии „АЛС България“ откри своя трети завод в страната в Благоевград . Преди години компанията започна производство за седалки на BMW в софийското село Мусачево, после откри фабрики в Ихтиман и Благоевград.

Плановете на компанията като цяло са да разширява бизнеса си в България. В момента около 90% от бизнеса на компанията е производство на тапицерии за автомобилни седалки. В стратегическите планове обаче е увеличаване дела на другите продукти – волани, подглавници, подлакътници и различни продукти от интериора

Материалът /Видео/ Фирмата – производител на автомобилни тапицерии „АЛС България“ обяви 60 свободни позиции за завода си в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Асеновград e кандидат за безплатен интернет по инициативата WiFi4EU

https://www.actualno.com/asenovgrad/asenovgrad-e-kandidat-za-bezplaten-internet-po-iniciativata-wifi4eu-news_671698.html

Община Асеновград ще осигури безплатен интернет достъп на обществени места, като кандидатства по официално оповестената инициатива на Европейската комисия WiFi4EU. Общинска администрация вече се е регистрирала за участие в портала. Реалното кандидатстване ще се случи на 15.05.18 г., точно в 14 ч. българско време, когато конкурсът ще бъде отворен. Ако Общината бъде одобрена, ще получи ваучер на стойност 15 000 евро. Средствата ще бъдат ползвани за финансиране закупуването на оборудване и инстали

Депутатите решиха КЕВР да казва "Да" или "Не" за сделки с енергетиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834027

Депутатите решиха КЕВР да казва "Да" или "Не" за сделки с енергетикатаСъс 142 против и 16 въздържали се Народното събрание прие окончателно, че КЕВР ще разрешава сделки на енергийни предприятия, които е лицензирала, когато те са за над 20 процента дялове или акции.  Парламентът на 3 пъти гласува различно този текст. На първо четене и в енергийната комисия това предложение на Обединените патриоти беше прието.

Адвокат Петър Николов е Юрист на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834047

Адвокат Петър Николов е Юрист на годинатаПовече от двеста представители на юридическа общност уважиха юбилейната церемония по връчване на престижните награди Адвокат Петър Николов стана носител на приза "Юрист на годината" на Десетите годишни награди на "Правен свят" и Международен правен център (ILAC). Адвокат Николов бе отличен за успешния изход на делото на самотната майка Даниела

Новият кмет на "Младост" се чувства длъжен да заеме поста

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3169570_noviiat_kmet_na_mladost_se_chuvstva_dlujen_da_zaeme/?ref=rss


Владимир Клисуров беше избран от Столичния общински съвет днес за временен кмет на район "Младост".<br /><br />Назначаването му подкрепиха 47 от 48-те съветници. Клисуров бе посочен за поста от титулярния кмет Десислава Иванчева, след като тя беше арестувана по подозрение за искан подкуп. В обща декларация от него и другия зам.-кмет на района - Румен Русев, разпространена вчера, се казваше, че Клисуров се отказва от поста в полза на Русев, когото Иванчева пък подозира, че...

Кратки новини: Линейка е била открадната в Пловдив

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3169549_kratki_novini_lineika_e_bila_otkradnata_v_plovdiv/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Линейка е била открадната в Пловдив<br /><br />Линейка е била открадната в Пловдив, съобщава "Фокус". Сигналът за престъплението е подаден вчера, като е посочено, че превозното средство е изчезнало между 11 ч. и 22:30 ч. От полицията продължават да разследват случая.<br /><br...

Метеоролозите от БАН: Без оперативна работа не може да има никаква научна работа

http://nakratko.bg/category/58/158541/


При разпределянето на парите за института по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН се взима предвид научните публикации и трудове. Заетите с повече оперативна работа в системата губят от това.

Пентагонът коментира показаните в Москва останки от свалените в Сирия крилати ракети "Томахоук"

https://petel.bg/Pentagonat-komentira-pokazanite-v-Moskva-ostanki-ot-svalenite-v-Siriya-krilati-raketi-Tomahouk__261800

Представителят на Пентагона Ерик Паон коментира показаните от Генералния щаб на руската армия останки от крилати ракети, изстреляни от к...

Нови данни: Над 400 000 руснаци вече имат "втори дом" в България

https://petel.bg/Novi-danni--Nad-400-000-rusnatsi-veche-imat-vtori-dom-v-Balgariya__261801

Снимка Булфото “Пред предходната 2017 г. Русия заема пето място по брой на чуждестранните туристи, посетили България – 557 915 души. Практич...

Спасители откриха змия, скрита в двигател на бус в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6834032

Спасители откриха змия, скрита в двигател на бус в Монтана

Змия пропълзяла в бус на фирма, докарваща пружини в завод за метални части в Монтана. На 25 април малко преди обяд шофьорът от Априлци видял, че неканената опасна спътница се промъква към предния калник на колата и след това следите й се губят. Случката станала, когато мъжът започнал да разтоварва стоката в двора на монтанското предприятие.

Недостигът на работна ръка е основна пречка пред растежа, предупреди Менда Стоянова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/26/3169483_nedostigut_na_rabotna_ruka_e_osnovna_prechka_pred/?ref=rss


Икономика не се управлява с държавен дълг, заяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя увери, че управляващите ще продължат да намаляват дълга като дял от БВП. "През 2017 г. имаме номинално намаляване на дълга с 2.257 млн. лв., а до 2020 г. е планирано да е 20% от БВП.<br /><br />Стоянова подчерта, че рейтингът на държавата се вдига и това е ключово за инвеститорите, които влагат пари в България. "Още през 2017 г. трите...

Юнкер на визита в Атина: Вярвам, че Гърция е втората ми родина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834035

Юнкер на визита в Атина: Вярвам, че Гърция е втората ми родина"Нито за миг не съм си помислял, че Гърция би излязла от еврозоната", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който днес пристигна в Атина и бе приет от президента на страната Прокопис Павлопулос, съобщава Нюз.ин. Държавният глава приветства с "добре дошъл" Юнкер, който от своя страна изрази радост от това,

В света 200 млн. души страдат от остеопороза, а 400 млн. са диабетиците

http://www.cross.bg/osteoporoza-diabet-osteoporozata-1573436.html

/КРОСС/ Едно от усложненията на захарния диабет е остеопорозата, а ранният и добър контрол на диабета по-рядко води до фрактури, сочат изследванията на ендокринолозите у нас. За профилактика на остеопорозата огромна роля има физио- и кинезитерапията. Добрият контрол на кръвната захар при диабетици е основна превенция на диабетна остеопороза, посочва проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и един най-известните ендокринолози у нас и по света. За връзката между двете заболявания: „Значимо е във възрастта 50-59 нарастването на диабета, а това е точно възрастта, когато е и остеопорозата. Вижте какво неприятно съвпадение. Остеопорозата е епидемия в света. 200 млн. имат остеопороза в света. А диабетиците са 400 млн. 40% от жените и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си. Честотата на фрактурите при диабетици е по-висока. Смъртността от бедрена фрактура е от 20 до 50% - почти половината умират през първата година. Диабетът се приема за рисков фактор за фрактури. Тези две епидемии са вплетени една в друга и трудно можеш да ги разделиш". Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури, тъй като фрактурите може да се дължат на диабетната невропатия, очни проблеми, хипогликемия. Остеопорозата се открива случайно, тя няма симптоми и единствената клинична проява на болестта е фрактурата, но когато се появи фрактура, вече е късно

Откраднаха линейка на „Бърза помощ” в Пловдив

http://nakratko.bg/category/58/158540/


Линейка на „Бърза помощ” е била открадната в Пловдив, съобщи наш кореспондент. bTV разполага с кадри от видеокамерите, които са запечатали момента на кражбата. На видеото се вижда как мъж приближава линейката и минава зад нея.

Дебатът за печатните медии - дебат за катафалката на мъртвец

https://www.actualno.com/actualno/debatyt-za-pechatnite-medii-debat-za-katafalkata-na-myrtvec-news_671694.html

Това, че според "Репортери без граници" сме на едно от последните места по свобода на словото в печата е предвидимо. Но и няма нужда от излишни жаления. Защото на никой не му пука за печатните медии. Дебатът за тях е просто дебат за катафалката на мъртвец. Печатните медии загиват една по една. Тече едно доизживяване, едно последно ухажване на пенсионерите, последно подшушване на лъжи, последна консумация на третата възраст. Някакви последни опити да се монетизират тъпи статии, едни и

Ускорява се ръстът на жилищните и потребителските кредити

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/26/3169539_uskoriava_se_rustut_na_jilishtnite_i_potrebitelskite/?ref=rss


Потребителските и жилищните кредити растат все по-видимо, показват данните на БНБ през март. На годишна база заемите за жилище нарастват с 9.1% при 8-5% за февруари. Обемът им достига 9.7 млрд. лв., съобщава "Капитал".<br /><br />В основата на ръста стоят ниските лихви, падащи до под 3%. Стимулиращ фактор е и поскъпването на жилищата. <br /><br />Всичко това увлича банките в състезание, за резултатите от което се наложи управителят на БНБ Димитър Радев да ги...

Пламен Георгиев: Казах, че ще бъдат задържани хора с пари, изпълних първото обещание

http://nakratko.bg/category/60/158539/


Аз казах, че ще бъдат задържани хора с пари и мисля, че изпълних първото обещание, което дадох. Оттук нататък продължаваме по същия начин.

Дебатът за печатните медии е дебат за катафалката на мъртвец

https://www.actualno.com/actualno/debatyt-za-pechatnite-medii-e-debat-za-katafalkata-na-myrtvec-news_671694.html

Това, че според "Репортери без граници" сме на едно от последните места по свобода на словото в печата е предвидимо. Но и няма нужда от излишни жаления. Защото на никой не му пука за печатните медии. Дебатът за тях е просто дебат за катафалката на мъртвец. Печатните медии загиват една по една. Тече едно доизживяване, едно последно ухажване на пенсионерите, последно подшушване на лъжи, последна консумация на третата възраст. Някакви последни опити да се монетизират тъпи статии, едни и

Откраднаха линейка в Пловдив

https://www.actualno.com/crime/otkradnaha-linejka-v-plovdiv-news_671696.html

Линейка на „Бърза помощ“ е била открадната в Пловдив. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР, цитиран от агенция "Фокус". Сигналът е подаден във Второ районно полицейско управление в града, като е посочено, че във времевия интервал от 11:00 ч. до 22:30 ч. е била противозаконно отнета линейка, паркирана на бул. „Христо Ботев“ 2. Продължава работата по изясняването на сигнала. Предстои Районната прокуратура да бъде уведомена за слу

50-годишен мъж от Сандански се качи пиян зад волана, но изтрезня щом видя полицаи...

http://www.struma.com/krimi/50-godishen-muj-ot-sandanski-se-kachi-piyan-zad-volana-no_133530/

Бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал. 1 от НК е образувано срещу Д. С. /50г. / от гр. Сандански.

Около 16:44 часа на 25.04.2018г. в гр. Сандански, същият е управлявал товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“с наличие на 1, 61 промила алкохол в издишания въздух.

Р. Андонов

ГЕРБ извади срещу БСП Боляровогейт

https://dnes.dir.bg/politika/gerb-izvadi-sreshtu-bsp-bolyarovogeyt

Управляващите обвиниха социалистите, че борят паралелната държава с шуробаджанащина

Доларът демонстрира умерено понижение спрямо еврото и йената

http://econ.bg/Новини/Доларът-демонстрира-умерено-понижение-спрямо-еврото-и-йената_l.a_i.760970_at.1.html

Доларът се търгува близо до три и половина месечен връх спрямо кошница от шестте основни валути в четвъртък, подкрепен от по-високата доходност на...

Столичният общински съвет назначи за заместник на Иванчева човек, който не иска да ѝ е заместник

https://www.actualno.com/sofia/stolichnijat-obshtinski-syvet-naznachi-za-zamestnik-na-ivancheva-chovek-kojto-ne-iska-da-e-zamestnik-news_671693.html

С 48 гласа от общо 49 гласували общински съветници, Столичният общински съвет (СОС) на практика накара човек, който не иска да поеме временно поста на кмет на район "Младост", да го поеме. Става въпрос за зам.-кмета на район "Младост" Владимир Клисуров. Това, обаче, стана с уточнението, че задълженията няма да бъдат изпълнявани само от Клисуров, ами и от другия зам.-кмет на "Младост" арх. Румен Русев – защото кметицата на "Младост" Десислава Иван

Гърция разреши приватизацията на електрическите централи

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-razreshi-privatizacijata-na-elektricheskite-centrali-news_671695.html

Гръцките депутати одобриха продажбата на няколко електрически централи в страната, които са част от Националната енергийна компания. Приватизацията на дружествата стана въпреки масовите протести срещу този акт, който синдикатите определят като "национално престъпление". Мнозинството от народните представители в гръцкия парламент одобриха проекто-закона, който разрешава на Националната енергийна компания в рамките на един месец да започне с продажбата на електрическите централи

Откраднаха линейка в Пловдив

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otkradnaha-linejka-v-plovdiv-6081698

Линейката на „Бърза помощ“ е била паркирана на бул. „Христо Ботев“, не е ясно кога точно е изчезнала

Съставът за народни танци като културно явление в България

http://www.eurochicago.com/2018/04/dani/

Д-р Даниела Иванова-Найберг е родена през 1963 г. в София. Завършила е българска филология, философия и културология в СУ „Св. Климент Охридски" и има специализация по фолклористика. Хореографско образование получава в Института 3а музикални и хореографски кадри в София, а докторска степен - в Института 3а изследване на изкуствата - БАН. Преподавала е в различни учебни и културни институти, изнася лекции и води танцови класове в България и в много страни по света. От 2003 г. Даниела изнася уроци по преподаване в повече от 40 щати на САЩ (над 400 семинара)

За любовта границите няма! Цветанка Ризова се омъжва на Гергьовден, дни преди да навърши 53

http://www.struma.com/lyubopitno/za-lyubovta-granicite-nyama-cvetanka-rizova-se-omujva-na-gergiovden_133529/

Бъдещият ѝ съпруг е с 12 години по-млад, двамата не крият любовта си

Водещата на „Лице в лице“ по bTV Цветанка Ризова се готви за сватба. Журналистката обаче няма да жени сина си, а самата тя ще мине под венчило. През юли Ризова ще навърши 53 години, но през май пък ще каже „да“ на анестезиолога Веселин Йолов, който е с 12 години по-млад от нея. Това ще се случи навръх Гергьовден – 6 май, когато единственият син на Ризова празнува имен ден.

Бляскавото събитие ще се състои в най-изискания хотел в столицата...

Продължава

Зодиите с ново гадже през май

https://www.actualno.com/curious/zodiite-s-novo-gadje-prez-maj-news_671690.html

Ето кои зодии има вероятност да си хванат гадже през май. ОВЕН Не се затваряйте в себе си и бъдете общителни – такива, каквито сте всъщност. Едно разочарование не води задължително след себе си друго. Трябва да вярвате в себе си, в качествата си и да не се съмнявате, че нямате достатъчно, за да може някой да ви обикне истински. Правилният за вас човек може да търсите в лицето на близък приятел. Любовта се крие там, където има история… СКОРПИОН Приятелите все в

Пламен Георгиев поиска антикорупционната комисия да задържа заподозрени

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/26/3169550_plamen_georgiev_poiska_antikorupcionnata_komisiia_da/?ref=rss


Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, поиска комисията му да има възможност "поне да задържа лицата". Георгиев даде пример с показания арест на кметицата на община "Младост" Десислава Иванчева. "Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Иванчева. Това не го...

Археолози откриха гробница от римско време край Благоевград

http://www.cross.bg/dali-magistralata-traseto-1573435.html

/КРОСС/ Непокътната гробница от римско време откриха археолози край Благоевград. Това се случи по време на разкопките край село Покровник преди пускането на поредната част от магистрала Струма, предаде БТВ. Това е тракийско селище, разположено на площ от 120 декара - Скаптопара, или древният Благоевград. След като археолозите откриха църква, баня и канализация, сега ставаме свидетели на откриването на цял мавзолеен комплекс от III век след Христа. „В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени", обясни доц. Здравко Димитров, ръководител на обекта. „Тази камера не е ограбвана, запазена е и това е изключитено рядък шанс за археологията. Има няколко цели стъклени съда, няколко лампи, метални предмети", допълни доц. Димитров. По думите му там не е погребан случаен човек, тъй като не се правят гробници толкова често с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар. Старият град попада в трасето на магистралата „Струма". Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала. Лазар Андреев оглавява инициативен комитет, който настоява трасето на магистралата да бъде изместено, за да бъде запазено селището. Има и предложение за референдум. В интернет има група за запазване на Скаптопара

НС одобри зам.-председател и трима членове на Антикорупционния орган

http://nakratko.bg/category/59/158538/


С гласуване Народното събрание одобри зам.-председател и трима членове на Антикорупционния орган, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите си избраха само 1 нов член на КЕВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834015

Депутатите си избраха само 1 нов член на КЕВРПарламентът избра четирима нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В областта на енергетиката ще работят Александър Йорданов, предложен от Обединените патриоти, и Георги Златев, предложен от "Воля", предава БТА. В областта на водоснабдяването и канализацията ще работи Пенка Трендафилова, предложена от "Воля".

Институтът по метеорология протестира срещу бюджетната си субсидия за 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6834023

Институтът по метеорология протестира срещу бюджетната си субсидия за 2018 г.Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ - БАН протестира срещу разпределението на бюджетната субсидия за 2018 г. от страна на Общото събрание на БАН, тъй като от допълнително предоставените 15 млн. лв., 80 процента са за публикации и цитирания, а само 5 процента са за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото.

Мудис остави най-високия рейтинг на САЩ

https://dnes.dir.bg/banki-i-finansi/mudis-ostavi-nay-visokiya-reyting-na-sasht

Рейтинговата агенция Мудис (Moody's) потвърди суверенния кредитен рейтинг на САЩ на най-високото му равнище Ааа

30-годишен мъж от с. Черниче с товарен автомобил удари велосипедист на кръстовище...

http://www.struma.com/obshtestvo/30-godishen-muj-ot-s-cherniche-s-tovaren-avtomobil-udari-velosipedist_133528/

Вчера около 12:26 часа в района на кръстовище образувано от ул. “Лале“ и ул. “Асен Итов“ в гр. Благоевград е станало ПТП, при което товарен автомобил „Рено Мастер“ с 30-годишен водач от с. Черниче, движейки се по ул. “Лале“ отнема предимството на приближаващ се от дясната му страна 13-годишен велосипедист от гр. Благоевград, който се удря в дясната врата на автомобила.

В резултатна инцидента, с болки в лявата ръка и без опасност за...

Продължава

Мтел скоро ще смени името си

https://www.vesti.bg/tehnologii/mtel-skoro-shte-smeni-imeto-si-6081696

Компанията ще приеме името на групата A1 Group, която оперира в 7 държави в Европа

Момиче направи бална рокля от чували за смет

https://www.vesti.bg/lyubopitno/momiche-napravi-balna-roklia-ot-chuvali-za-smet-6081695

Идеята на Амбър Шол била по-скоро в кръга на шегата, но крайният резултат е изненадващ

166 случая на физическа агресия са регистрирани в училищата във Варненско през първия учебен срок

http://www.moreto.net/novini.php?n=373151

166 случая на физическа агресия са регистрирани в училищата във Варна и областта през първия учебен срок на учебната 2017/2018 година. Това каза Венцеслава Генова, началник на Регионално управление на образованието (РУО) във Варна.

Microsoft подлага Winodws 10 на диета

https://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/microsoft-podlaga-winodws-10-na-dieta-6081689

"Отслабналата" версия на платформата ще е за устройства с малко памет

След ареста на Боро Шишето в Сандански! Обиски в блока, в който живее откриха....

http://www.struma.com/krimi/sled-aresta-na-boro-shisheto-v-sandanski-obiski-v-bloka_133527/

След като известният санданчанин Борислав Тодоров, Боро Шишето бе арестуван вчера дрогиран и без книжка зад волана на автомобила си, ченгетата от курортния град направиха обиски в дома му в ж. к Спартак.

В апартамента не е открито нищо, но в общите части на блока е намерен пакет с канабис. В момента се правят анализи и търсят отпечатъци, за да се установи има ли Боро Шишето нещо общо с този пакет. Както struma.com пръв съобщи вчера следобед племенникът на известния футболист,...

Продължава

Пламен Георгиев поиска Антикорупционния орган да може да арестува

https://offnews.bg//politika/plamen-georgiev-poiska-antikoruptcionnia-organ-da-mozhe-da-arestuva-679449.html

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев поиска антикорупционния орган да има повече правомощия.

Пред журналисти в парламента той за пореден път припомни, че комисията няма правомощия по задържане или извършване на процесуално-следствени действия и допълни:

"Може би за в бъдеще може да се обмисли някаква промяна на закона. Всички служби, подобни на нашата, най-малкото имат право да задържат лица. Ако ние имахме това право, нямаше да има нужда да идват хора от МВР и толкова много хора да участват в тази акция. Искаме да имаме поне възможност да задържаме", каза Георгиев.

Той коментира задържането на кмета на Младост Десислава Иванчева и го определи като изпълнение на първото обещание, което даде, след като стана председател на антикорупционния орган. 

"Аз казах, че ще бъдат задържани хора с пари и мисля, че изпълних първото обещание, което дадох. От тук нататък продължаваме по същия начин", обясни той.

Антикорупционния орган е дал информация за други лица, които са били изнудвани от кметицата на Младост, заяви Георгиев и допълни, че е работа на прокуратурата да оценени доказателствата и да прецени какви обвинения ще бъдат повдигнати.

"Мисля, че и Гешев каза, че това е най-голямата сума, която е задържана изобщо от правораздавателни органи в България. В последните 30 години няма такава голяма сума задържана", коментира Пламен Георгиев.

От думите му се разбра, че може да има и други арести на показни места, но това не зависи от органите на реда. "Не може да им казваме къде да получават подкуп. Ако го получат в центъра на София ще бъдат задържани в центъра. Ако го получат пред моя кабинет ще бъдат задържани там. Ние не избираме те къде да взимат парите. Ще се спазва законът", каза той.

Депутатите попълниха Антикорупционната агенция

https://frognews.bg/novini/deputatite-popalniha-antikoruptsionnata-agentsiia.html

Депутатите попълниха състава на Антикорупционната агенция. Народните представители избраха Антон Славчев за заместник-председател на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева станаха членове на антикорупционния орган.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване